View Full Version : [Sarajevo] - Avaz Queen Tower DESIGN (123m) - Anketa/Poll

LeoXIV
February 12th, 2008, 02:41 PM
Sta mislite kakvo vam je arhitektonsko rjesenje ovog hmmm tornja?

1 je najlosije 10 je najbolje.

http://img507.imageshack.us/img507/3604/avazqueentwisttower01gc4.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/1863/avazqueentwisttower02mc1.jpg

mirza-sm
February 12th, 2008, 02:42 PM
pa nije toliko lose, 8 :)

LeoXIV
February 12th, 2008, 02:47 PM
pa nije toliko lose, 8 :)Budi realan. Pa ovo je prvoklasna nakaza. Zamisli nesto ovako u Sarajevu? Ja se vec sad jezim od toga. Ruku na srce i ATT je poruzan ma kakvi patrioti bili, medjutim sa patriotizmom u ovom sami sebi odmazemo.

Meni je onaj od mostarca projekt bolji milijardu puta od ovog. Ovo je smijesno?

Dajte da neko posalje investitoru onaj projekt i neka odvoji barem malo AQT od ATT da budu dva tornja, a ne jedan kompleks sa istom bazom, doduse kod AQT je seksi zuta boja koja daje tom neukusu jos veci neukus.

mirza-sm
February 12th, 2008, 02:48 PM
Mozda se ne razumijem u arhitekturu ko ti, ali mi djeluje vizuelno okej :)

lici mi na space needle u seattleu lol

paral0c0
February 12th, 2008, 02:49 PM
ATT i AQT = 10!!!!!!!!

mojaBL
February 12th, 2008, 02:50 PM
2 od mene, a razlozi su citiracu Lea

Na stranu sto na ovoj temi postoje dva prijedloga (pogotovo od mostarca) koji su milijardu puta bolji i od ATT i AQT projekata, ovo sto je ovaj nazovi arhitekt predlozio je vrhunac neukusa, zaostalosti, ne znanja, ne-trenda, ne funkcionalnosti i na samom kraju totalno loseg projekta, uzimajuci u obzir da svako ima svoj ukus, medjutim i pored toga ovo je horor projekt koji se ne smije realizirati ovakav kakav je sad.

Zar taj tip od nazovi arhitekte ne moze otici do Beca ili do Frankfurta pa vidjeti kakvi se tornjevi treba da prave? Ovo mi lici na na nazovi tornjeve a la Balkan. Uski kao minaret od dzamije sa nekakvim socrealistickim tipom projektovanja tipa Oslobodjenja iz 80-tih i na kraju se ne dobije nista, a ulozi se dosta love.

Of 1-10 ATT 2 (u slikama ne renderingu), AQT 1 (i na slikama i na renderingu)

Prvo sama pozicija zgrade ne cini AQT nekakvim zasebnim tornjem, nego cjelinu koja se naknadno gradi sa ATT, znaci ne vjerujem cak i da se moze reci da su to dva razlicita tornja jer im je baza ista.

Znaci radi se o jednom kompleksu koji ima jednu bazu i dvije kule. Nesto slicno kao Bosmal. Ne znam zasto je u Sarajevu u modi praviti ne blizance jer ATT i AQT nisu ni blizanci, nego jedno bazu za vise kula i to tako uskih kula da je to boze sacuvaj. Da ne pricam o kvalitetu ili bilo cemu drugom.

Da je taj nazovi arhitekta bar onu betonsku glavu projektovao u staklu i da su sve obline projektovane u staklu, a ne sa coskova u socrealistickom betonu ili nekakvom materijalu kao na ATT, mozda bi se onda moglo pricati samo o preuskom tornju kao i sa ATT-om, medjutim sa ovakvim sad stvarima ovaj projekt je nula, nistica, sramota i OVO BI GRAD SARAJEVO JEDNOGLASNO TREBAO ODBITI. Ako je nazovi arhitekta imao na umu projektovati zenu, projektovao je nakazu od zene. Cuj zgrada u obliku zene? Koja nakarada od projekta?

Najbolje sto bi taj Radoncic mogao uraditi je da uzme onaj projekt od mostarca i da ga da nekom drugom arhitekti i kaze ovo hocu.

To je moderan, lijep i neobican projekt, ono sto je sad napravljeno, ono je vrhunac neukusa i cega sve ne i ako investitor bas insistira na ovakvom ruglu, mislim da bi ga grad Sarajevo trebao sprijeciti da ovakvo sto pravi, kao i u slucaju BBI, sto je na kraju urodilo plodom.

Zato svaki onaj koji zeli dobro Sarajevu, treba dato svoj doprinos da se ovaj projekt ponovo iz korijena crta. Ovo sad je uzas kojem se ne smije dopustiti da se izgradi.

LeoXIV
February 12th, 2008, 02:51 PM
ATT i AQT = 10!!!!!!!!Jesi ti onaj iz Holandije sto ne zna ni pisati bosanski?

Da li to kazes patriotizma radi ili zato sto stvarno nemas ukusa i zato sto stvarno nemas pojma?

Patritizma radi upravo sam otvorio ovu temu i upravo sam patriotizma radi dao zacementiranu socrealisticnim betonom kecinu ovom projektu jer je horor zivi. Pa ne moze se tako igrati sa jednim gradom.

LeoXIV
February 12th, 2008, 02:58 PM
Mozda se ne razumijem u arhitekturu ko ti, ali mi djeluje vizuelno okej :)

lici mi na space needle u seattleu lolWhat are you talking about? This thing to you look like Seattle’s Space Needle? To me only what they have in common is that both are very ugly.

http://www.hamptonseattlenorth.com/imagedir/Image/cityPassSpaceNeedle2.jpg

LeoXIV
February 12th, 2008, 03:08 PM
http://www.panoramio.com/photos/original/832296.jpg

http://www.panoramio.com/photos/original/832303.jpg

vs.

http://img507.imageshack.us/img507/3604/avazqueentwisttower01gc4.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/1863/avazqueentwisttower02mc1.jpg

Singidunum
February 12th, 2008, 03:12 PM
Mutant Genex, eto sta ja mislim

LeoXIV
February 12th, 2008, 03:14 PM
Mutant Genex, eto sta ja mislimBar da je ivice i glavu stavio u staklo kompletno na nesto bi licilo, ovako cini mi se da cjelokupni design pripada negdje polovicom 80-tih proslog stoljeca.

Mimar
February 12th, 2008, 04:55 PM
4/10, Vrh i baza tornja mi se ne svidaju :(

Union.SLO
February 12th, 2008, 05:30 PM
ova ˝kruna˝ na vrhu tornja je :puke:

LeoXIV
February 12th, 2008, 07:42 PM
ova ˝kruna˝ na vrhu tornja je :puke:Upravo to, da je "glavu, vrat i bokove" od te ruzne zene iz 80-tih proslog stoljeca, stavio kompletno u staklo OK, onda bi govorili o losoj poziciji tornja i o tome da je toranj pretanak, medjutim sa ovim svim, cijeli projekt je los da ako ga investitor ne odbaci, to svakako treba uraditi grad. Inace vidim neki Bosanci glasaju iz "patriotizma" i daju mu velike ocjene? Ljudi moji to nije patriotizam sto vi radite. Cijeli projekt je suvise avangardan i ruzan da bi ga mogao izvesti neki anonimni arhitekta sa jeftinim softwareom za arhitekturu.

Da bi takvo nesto ispalo kako treba, trebali bi ga raditi najbolji svjetski arhitektonski biroi ali i tad ne bi bilo sigurno da bi ispao kako treba jer i oni znaju promasiti.

<Samir>
February 12th, 2008, 08:06 PM
Mozda ovo cudoviste i zasluzuje da bude podignuto. Svaki dio grada odslikava vrijeme kada je taj grad planiran i gradjen, i ne mislim da postoji bolji spomenik, da ne kazem monument, koji moze obiljeziti beznadje i vulgarizam koji je postao norma u politickom, drustvenom, kulturnom, cak i duhovnom zivotu, kako grada tako i drzave ciji je glavni grad.
Uporediti druge dijelove ovog foruma (Evropa, etc...) sa ovim ovdje, i jasno je o cemu se radi, i zasto od grada prave Sabac na Miljacki. Masa kojekakvih dupe-glava koji ne znaju ni ko su ni sta su izrazava svoje praznoglavo odusevljenje ili ogorcenost prostim recenicama koje nikad da predju 5 rijeci, i sa obiljem ovih zutih ugursuza. I ponekad zaluta neki arhitekta-amater chetnichke provincijencije da se i on(a) malo posere po gradu.
Sad je kao problem 'kraljica' dok je grad uzduz (malo vise) i poprijeko (malo manje) unistavan i nakon onog i nakon ovog rata, i razvaljivanje kao da nije stalo od '95.
Marijin Dvor unistavali i oni i ovi, 'marsalka' unistena kampusom (eeeej, nije sala ,kampusom), ambasadom, i ko zna jos cime, a napokon bila prilika da se grad malo uoblici i da se rastereti Bas Carsija - Marindvor, onda nastavljeno sa i sa druge strane 'ceste', a ono dole ispod Pofalica vise ne smijem ni da komentarisem, da mi je samo neko 1982 rekao da i onakvo Alipasino moze da dozivi urbicid !!!!!
Zato kazem ne samo da kraljica treba biti podignuta, ja svoj glas vec dajem i za princa i princezu. Jer zaista treba obiljeziti tu epohu kad je arhitektura grada pocinjala i zavrsavala sa terminom 'poslovno-stambeni objekt'.

atlantis.
February 12th, 2008, 08:48 PM
Trenutni rezultat (nakon 21 glasa) je prosjecna ocjena od 4.6/10.

Beg
February 12th, 2008, 09:06 PM
Mozda i ne ispadne tako lose, prvi komentar mi je bio ''UZAS BRE!!!'' :D

Ali imam ideju :) Ajmo se dogovorit pa poslat Fahri onaj prijedlog sto je Mostarac napravio, naravno ako bi mostarac to dozvolio. Cini mi se da sam taj prijedlog vec nekad prije vidjeo :D

LeoXIV
February 13th, 2008, 12:24 AM
Trenutni rezultat (nakon 21 glasa) je prosjecna ocjena od 4.6/10.Da ako izbacimo "patriotske" glasove koji su davali 10 misleci da time cine patritoski cin i koji bi i najgorog zgradi dali 10 jer je zaboga u Sarajevu, a nema veze sto ce biti nakarada, s druge strane ako izuzmemo one glasove koji su dali najlosiju ocjenu iz sasvim suprotnih razloga i koji bi to dali i najboljoj zgradi jer se treba graditi u Sarajevu, dodjemo do nekog projekta koji bi bio i gori od 4.6/10.

Ne razumijem samo investitora, kako prihvata sve ovo, jer sasvim sigurno da ce ga ovo kostati i vise nego da je recimo gradio zgradu koju je mostarac predlozio visine recimo 180 metara bez antene umjesto ATT i AQT, a vjerovatno bi dobio i vise korisnog prostora?

montesky
February 13th, 2008, 12:35 AM
meni ovo izgleda kao interesantan projekat, cak u neku ruku mastovit, narocito za ove nase prostore. doduse, render je bas lose odradjen. 9-ka od mene

Bosanac
February 13th, 2008, 04:57 AM
meni se svidja, dao sam 8.

LordMarshall
February 13th, 2008, 05:21 AM
cekam novi render...

hariskec
February 13th, 2008, 09:47 AM
Meni se dopada. Dao sam 8.

ZLK
February 13th, 2008, 05:01 PM
Za render: 2. Bas je... Simple.

ivicasu
February 13th, 2008, 05:26 PM
Za ideju bih dao 8, pošto mi se sviđa ideja sa dva različita tornja (već mi je dosta blizanaca) sa zajedničkom bazom, ali sam zbog užasnog dizajna dao 3...

Krasna Sreča
February 14th, 2008, 11:23 PM
What are you talking about? This thing to you look like Seattle’s Space Needle? To me only what they have in common is that both are very ugly.

http://www.hamptonseattlenorth.com/imagedir/Image/cityPassSpaceNeedle2.jpg

I'd take this over the ugly ass queen tower any time.

skingrad
February 14th, 2008, 11:31 PM
I'd take this over the ugly ass queen tower any time.

No man, that would look terrible in Sarajevo as bad as the QT is this would be worse.

Krasna Sreča
February 14th, 2008, 11:33 PM
No man, that would look terrible in Sarajevo as bad as the QT is this would be worse.

Then someone go shoot the architect, please! You would do Sarajevo such a favor...

:bash:

glukon
February 14th, 2008, 11:41 PM
mozda bi ovaj tower izgledao mnogo bolji zajedno sa ATT kada bi skinuli onu krunu sa glave jer ona je pravo ukakila stvar....

ja mu dajem 5

Zero00
February 15th, 2008, 12:20 AM
Ima li iko uticajan na SA-C site, da apeliraju avaz da objavi novi render i naravno da uputi kritike.. ako ima, na posao! :)

LeoXIV
February 15th, 2008, 10:11 AM
Ima li iko uticajan na SA-C site, da apeliraju avaz da objavi novi render i naravno da uputi kritike.. ako ima, na posao! :)Imaju li mail? Treba im samo poslati link ovog foruma.

Beg
February 15th, 2008, 02:10 PM
^^ Znaju oni za ovaj site leo...i sigurno prate i ovu raspravu :D

KHS
February 16th, 2008, 05:17 PM
Za ideju bih dao 8, pošto mi se sviđa ideja sa dva različita tornja (već mi je dosta blizanaca) sa zajedničkom bazom, ali sam zbog užasnog dizajna dao 3...

Točno to! Po meni bi bilo sasvim dovoljno otpilit onu glavu zajedno sa vratom i to bi onda izgledalo sasvim ok. I ne samo ok... :cheers:

tonycro
February 16th, 2008, 05:36 PM

Potpis !!!

vjetarZ
February 17th, 2008, 01:24 PM
Dao bih za cjeli kompleks 7/10...

but...

4/10

corvus_edin
February 24th, 2008, 04:01 AM
ATT standalone: 6 (minus za dosadnu bazu)
QT -279°C -svejedno, dali je render los ile ne - sama ideja nije veoma originelna a kruna je @*'#!!!

mic of Orion
March 10th, 2008, 03:27 AM
must say I am really happy for Sarajevo to get this one, and good on you Sarajevans for having tallest tower in all of ex yugo, but I really don't like the design, this is all I'll say on this matter.

I like the tower as a symbol what it represents, (Bosnian revival IMHO) but as designs go, I can only say :puke:

Dux Uxorum
March 11th, 2008, 02:02 AM

Otprilike moje misljenje, mada mislim da ako malo poprave dizajn ("kruna" je stvarno horor) bio bi to zanimljiv kompleks. Trenutno, ATT=8.5/10 (za Bosanske uslove fantasticna zgrada pored Bosmala i prilicno dobre zgrade Vlade RS), AQT=6/10.

starcooler
March 14th, 2008, 04:45 PM
5 od mene: da nije bunkera velikog na vrhu dobio bi 9. Nekako je naskladna "osmatracnica" debela u odnosu na donji dio zgrade.

sajtion
March 15th, 2008, 02:25 AM
bezveze nije uopste sa trendom moderne arhitekture

+adis+
July 24th, 2008, 10:03 AM
Nije mi jasno kako se uopste moze nesto ovako projektirati... I jos jedno pitanje : kako se programisao prvi toranj da mu je tako brzo potrebno dodati jos jedan ? Mozda grijesim i mozda je to tako planirano od pocetka... mozda neko ima odgovor ?
Sto se tice design-a, ko direktno izbacen iz crtanog filma, nevjerovatno !

SanYava
August 4th, 2008, 01:22 PM
Nije mi jasno kako se uopste moze nesto ovako projektirati... I jos jedno pitanje : kako se programisao prvi toranj da mu je tako brzo potrebno dodati jos jedan ? Mozda grijesim i mozda je to tako planirano od pocetka... mozda neko ima odgovor ?
Sto se tice design-a, ko direktno izbacen iz crtanog filma, nevjerovatno !

:bash:
Baci pogled na svjetsku arhitektu (npr. Dubai, Peking, Chichago) i vidjet ćeš da ima projekata koji su od naše AQT "luđi" 15456412565 puta.
Ne znam kako se zove ona zgrada u Čikagu koja ima bazene po spratovima, i sva je valovita, zamisli da se takvo što gradi u Sarajevu?
:nuts:

Alle
August 4th, 2008, 02:41 PM
Sarajevo je sarajevo i pitanje je kako bi izgledalo u grada Sarajevo.

They must have been able to do a better design than this to complement the twist tower.

bambam
August 5th, 2008, 08:49 PM
5 zbog ovog cuda na krovu.. da toga nije bila bi cista 8,5 :)

anes
October 10th, 2008, 10:41 AM
zgrada ko zgrada nije tolko losa kakvi ima samo na pogresnom je mjestu ne uklapa se u tu sliku sarajeva isto kao i bosmal ekstra zgrade samo na ruznom mjestu okolina tesko da ce se promijeniti
mislim da su pravili sve ove zgrade na stupu da bi puno ljepse izgledale jer je ravno i neprimjeti se okolina toliko