View Full Version : [Sarajevo] - Strategija razvoja i planiranja grada Sarajeva

SA-R
October 27th, 2007, 11:54 AM
Sta mislite u kojem pravcu Sarajevo treba ici? Svjedoci smo da Sarajevo dozivljava renesansu u graditeljskom smislu i sta mislite na cemu Sarajevo u buducnosti treba raditi kako bi se pretvorilo u moderni, kulturni i business centar ovog dijela Europe.

Sami znamo da je GMC u fazi izrade, BBI takodjer, ATT takodjer, uskoro krece izgradnja sarajevske obilaznice, na proljece 2008 ako sve bude po planu krece izgradnja Willson Centra i kakva treba biti strategija gradske uprave i u kojem pravcu sve to treba ici? Da li je Sarajevu potreban jos jedan aerodrom, sta sa izgradnjom zeljeznice i uvodjenjem ICE vozova, sta sa javnim prevozom i da li Sarajevo treba ici na prosirenje tramvajskog saobracaja i potpunu obnovu tramvajskog sistema recimo sa uvodjenjem potpuno novih i modernih niskopodnih tramvaja i potpuno izbacivanje starih tramvaja ukljucujuci i danas najnovije, da li se javni autoboski saobracaj treba totalno prestrojiti uvesti novu stvar sa najmodernijim autobosima, informatizirati cijeli sistem javnog saobracaja, da li kvaliteta obnove saobracajnica u Sarajevu treba biti na puno vecem nivou i u skladu sa EU standardima za saobracajnim i turistickim znakovima gdje bi ovi posljednji bili na vise jezika i po cijelom Sarajevu, EKOLOGIJA, CISTOCA, prerada otpada, sta sa kapitalnim projektima u turizmu kao sto su gondola za Igman i Bjelasnicu iz Hrasnice i da li taj projekt treba ici u realizaciju, sta sa MD kao glavnim business distriktom, da li Sarajevo treba novi potpuno na posebno predvidjenom mjestu ili da se forsira MD itd, itd. U globalu buducnost Sarajeva i u kojem pravcu ici?

hercegovac_nin0
October 27th, 2007, 12:49 PM
2010 dolaze nam Talgo vozovi

SA-R
October 27th, 2007, 06:51 PM
2010 dolaze nam Talgo vozoviMa dobro to se radi o nekoliko internacionalnih vozova, medjutim cini mi se da bi se stanice trebale graditi po europskim standardima, sto znaci svi veci gradovi da imaju moderne i totalno informatizirane stanice.

Dobro mislim da sto se tice zeljeznickog saobracaja da se stvar odvija kako treba, osim sto se mozda Talgo vozovi trebaju koristiti prvenstveno za duze domace linije i da je tu trebalo doci do poboljsanja. Kako sam ja shvatio sve to, Talgo vozovi ce se iskljucivo koristiti za internacionalni saobracaj i to jedni prema Zagrebu, Ljubljani i EU, drugi prema Beogradu. Ne znam da li je ova zadnja linija pametna i zasto nam to u opste treba da BiH financira putnicki transport prema Beogradu? Mislim da bi bolje bilo da se uvedu linije pogotovo ljeti prema Jadranu (recimo Rijeci i Splitu) i iz Budimpeste preko Sarajeva i da bi te linije bile puno isplativije. Naravno zapadni krak je nama potreban zbog veze sa EU.

Medjutim sto se tice javnog saobracaja, mislim da tu treba doci do drasticne reforme i velikih promijena. Prvo mozda bi bila dobra ideja da se GRAS privatizuje i da mu vlasnik bude neki jaki igrac sposoban da stvar napravi po EU standardu, pocev od izgleda, odrzavanja itd autobusa i trolejbusa pa do uvodjenja novih niskopodnih tramvaja i do potpune rekonstukcije i modernizacije tramvajskog sistema u Sarajevu. Znaci sto se toga tice, projekt bi kosta nesto vise od recimo GMC investicije i manje od GMC i ATT, a stvar s tom lovom bi se mogla napraviti da bi se recimo mogli kupiti najnoviji i najbolji niskopodni tramvaji na trzistu, plus totalna informatizacija i rekonstrukcija cijelog sistema. Citao sam negdje na jednom primjeru da je investicija u gradu velicine Sarajeva kostala 200 miliona EUR. Javni saobracaj je ogledalo jednog grada i bez obzira kako grad izgledao, ako mu je dobar javni saobracaj to mu daje sasvim drugu i pozotivnu sliku. Sa danasnjom modernom i informatizovanom infrastrukturom, takva vrsta javnog saobracaja maltene ne moze biti neisplativa i u velikoj vecini slucajeva zavrsava u debelom plusu kad se racuni svode na kraju godine.

atlantis.
October 28th, 2007, 01:40 AM
Medjutim sto se tice javnog saobracaja, mislim da tu treba doci do drasticne reforme i velikih promijena. Prvo mozda bi bila dobra ideja da se GRAS privatizuje i da mu vlasnik bude neki jaki igrac sposoban da stvar napravi po EU standardu, pocev od izgleda, odrzavanja itd autobusa i trolejbusa pa do uvodjenja novih niskopodnih tramvaja i do potpune rekonstukcije i modernizacije tramvajskog sistema u Sarajevu.
Privatizacija javnog saobracaja bi bio pogresan potez, jer GRAS ima monopol na gradski saobracaj. Privatni monopol je losa ideja.

mojaBL
October 28th, 2007, 03:45 AM
Ma dobro to se radi o nekoliko internacionalnih vozova, medjutim cini mi se da bi se stanice trebale graditi po europskim standardima, sto znaci svi veci gradovi da imaju moderne i totalno informatizirane stanice.

Dobro mislim da sto se tice zeljeznickog saobracaja da se stvar odvija kako treba, osim sto se mozda Talgo vozovi trebaju koristiti prvenstveno za duze domace linije i da je tu trebalo doci do poboljsanja. Kako sam ja shvatio sve to, Talgo vozovi ce se iskljucivo koristiti za internacionalni saobracaj i to jedni prema Zagrebu, Ljubljani i EU, drugi prema Beogradu. Ne znam da li je ova zadnja linija pametna i zasto nam to u opste treba da BiH financira putnicki transport prema Beogradu? Mislim da bi bolje bilo da se uvedu linije pogotovo ljeti prema Jadranu (recimo Rijeci i Splitu) i iz Budimpeste preko Sarajeva i da bi te linije bile puno isplativije. Naravno zapadni krak je nama potreban zbog veze sa EU.

ti internacionlani vozovi nece preletjeti nego idu po prugama, a samim time staju i po gradovima u BiH sto opet dovodi do zakljucka da koriste domacem stanovnistvu i za prevoz izmedju gradova po BiH.

ko finansira? sta mislis je li postoje putnici u tom vozu? iskreno prvi put i cujem za tu liniju, ali mozda je uspostavljena. i ako postoji mislis da je uspostavljen, jer neko voli BGD ili ne voli ili zbog interesa?
interesantno je kako ti od linije voza dodjes do nacionalnog pitanja!:bash:

SA-R
October 28th, 2007, 03:46 PM
ti internacionlani vozovi nece preletjeti nego idu po prugama, a samim time staju i po gradovima u BiH sto opet dovodi do zakljucka da koriste domacem stanovnistvu i za prevoz izmedju gradova po BiH.

ko finansira? sta mislis je li postoje putnici u tom vozu? iskreno prvi put i cujem za tu liniju, ali mozda je uspostavljena. i ako postoji mislis da je uspostavljen, jer neko voli BGD ili ne voli ili zbog interesa?
interesantno je kako ti od linije voza dodjes do nacionalnog pitanja!:bash:Ta linija bar sa Talgo vozovima nije uspostavljena zato sto vozovi jos nisu isporuceni. Uglavnom ne sumnjam u sve sto ti kazes, medjutim cini mi se da u svemu ovom kljucni motiv treba da je brza cirkulacija ljudi unutar BIH pa ako ima kapaciteta za nesto sire. Glupost mi je kupovati vozove koji za regionalne prilike papreno kostaju, i staviti ih iskljucivo za internacionalni saobracaj. Mozda da u BiH postoje regionalni vozovi koji brzo i kvalitetno spajaju BiH gradove.

Ne, glavni motiv i svrha kupovine ovih vozova je da trebaju brzo, efikasno i veoma cesto na dnevnoj bazi povezivati BiH gradove, odnosno u svim pravcima i smjerovima povezati ljude iz BiH, pa ako sta ostane stvar prebaciti na internacionalni teren, prvenstveno ka EU, sto znaci preko Zagreba i Ljubljane, pa ako sta ostane povezati se sa sjeverom tj. spojiti Budimpestu i Bec sa Jadranom preko BiH, pa ako sta ostane, e tek onda ganjati veze sa Istokom, ili hoces reci da bi linija za Beograd bila isplativija od recimo linije Bec - Budimpesta, Osijek, Sarajevo, Mostar, Split? Znam da bi u nekakvim normalnim okolnostima recimo Beograd - Sarajevo - Split bila isplativa, medjutim ovo nisi normalne okolnosti, nego nenormalne, i cisto sumnjam da bi iz bilo kojeg pravca ta linija funkcionisala da bude ekonomski isplativa. Jedino ko bi mozda bio zainteresovan za tu liniju su BH Srbi sa tog podrucja, opet njih i nema toliko na tom podrucju da bi ta linija se ekonomski isplatila.

mojaBL
October 29th, 2007, 10:16 AM
pruga mostar split? pa to ne postoji.
mislis da ima vise madjara u Bih? i da ima vise putnika za bdp, nego za bgd?
iz bl imas otrpilike svakih 15min do pola sata bus za bgd. pa ti vidi je li se isplati.
a nasi vozovi kakvi su ni ne mogu u inostranstvo tj. mogu, ali su bruka! i zato ih treba mijenjati.
uostalom ZRS kupuje iste vozove pa moze uspostvaljati liniju za BG. a ovi iz ZFBiH nek uspostavljaju za split.

pospanko
October 29th, 2007, 10:58 AM
kao po nepisanom pravilu diskusija ode u totalno desetom pravcu i mjesto o razvoju sarajeva, prica se o talgo vozovima....

moje osobno vidjenje razvoja, bar onog prostornog se vidi u 2 moguca pravca razvoja, koja su uslovljena reljefom i morfologijom terena. to su ka sjeveru, dolinom bosne i spajanje u konglomeraciju sarajevo - zenica, koja bi imala policentricnu strukturu. po nekim predratnim planovima i procjenama, predvidjalo se da ce sarajevu i zenici trebati oko 100 godina da se potpuno spoje. naravno rat je dosta usporio i unazadio taj razvoj, ali vec danas kad se vozimo od sarajeva do zenice, gotovo cijeli potez je ako ne urbaniziran, onda bar naseljen.
drugi logican pravac je ka zapadu, hadzici, rakovica, kiseljak.
razvoj ka jugoistoku se takodje polako potencira idejama o prosirenju tramvajske i trolejbuske mreze ka lukavici i vojkovicima, sto bi sarajevsku kotlinu zaokruzilo u jedinstvenu aglomeracijsku cjelinu.

e sad, da bi se grad razvio potrebno je svaki odredjeni period da prevali tzv. prag razvoja, sto znaci da ulozi znatna sredstva kako bi grad u odredjenom periodu u buducnosti funkcionirao. tako je recimo posljedni prevaljeni prag razvoja u sarajevu bio prije olimpijade, kada je obnovljena i izgradjena znacajna infrastrukturna mreza u sa (tranzit, kanalizacioni kolektor itd...).
ono sto je neophodno u sljedecem pragu razvoja rijesiti su ulazi i izlazi u grad, juznu i sjevernu longitudinalu i 1. transferzalu, te pratece infrastrukturne objekte.

i za kraj, konacno rijesit problem divlje izgradnje!

LeoXIV
February 15th, 2008, 11:09 AM
Mislim da ova tema nije losa i mislim da je dobro da imamo jednu gdje ce se o tome raspravljati. Zato cu temu poceti sa djelomicnim citatom.

Trg ne bih pravio nikada, jer su trgovi u arhitekturi jednog grada obiljezje jednog drugog vakta i podneblja, i kao gradski prostor ima veoma jasne istorijske i drustvene konotacije koje apsolutno nemaju dodira da nasim gradom. Sem toga grad, skucen u dolini, kakav je nas Teheran poslednje sto teba je razbacivanje prostorom, konacno i Austrijanci su to uvidjeli pa valjda zato nemamo trgova.......Nazovimo te Samirom i ako cisto sumnjam da si Bosnjak, ali nije bitno za ovu vrstu rasprave.

Po mom misljenju ti grijesis debelo.

Prvo da nabrojim neke cinjenice. Sarajka nije nikakav historijski objekt, nego komunisticko ruglo nekog arhitekte koji je zelio biti orginalan i kojem ta orginalnost sasvim sigurno nije uspjela. BBI jeste klasicni objekt koji se danas pravi po zapadu i iskreno meni je draze da imamo objekt takvog designa gdje se nece izmisljati topla voda i gdje se nece pokusati biti orginalan i unikatan, pa na kraju dobiti jos jednu Sarajku. Zato mi ne smeta i da BBI lici na lokalnu biblioteku u nekom zapadnom stilu, a svakako da bi ga uvijek izabrao prije nego neki projekt gdje arhitekta pokusava biti orginalan pa mu to ne uspije i na kraju dobijemo objekat koji je ruzan i nefunkcionalan.

Mislim da je najvaznije pitanje kojim se danas Sarajevo treba suociti, je pitanje da li nesto RUSITI ili OBNAVLJATI i ako izaberemo prvu opciju sta tu praviti?

Mislim da se tu mora biti nacisto i da ce se nesto morati i rusiti sto se ne isplati praviti ili da ce se nesto morati rusiti kako bi se poboljsala funkcionalnost grada Sarajeva, takodjer sta sa objektima kao sto su oni iz komunistickog perioda na Obali Kulina Bana? Oni svakako ne pripadaju tamo i sta uraditi sa njima? Obnavljati ih ili ih rusiti? Recimo ja sam za rusenje i da se na njihovom mjestu naprave zgrade u stilu zgrada okoline.

Takodjer sta je sa rascicavanjem samog grada od rusevina? Jos ih ima svakako, ima objekata kao sto je ona preko puta ABC-a, ona velika dizalica ili sta li je vec od Energoinvesta. Nije losa parcela, a to ruglo se vidi maltene prvo kad slijeces u Sarajevo avionom. Sta sa papagajkom i da li je treba obnavljati ili rusiti? Takodjer atraktivno mjesto itd.

Takodjer mislim da grad Sarajevo tamo gdje je on vlasnik sve moguce parcele za gradnju treba ocistiti kao sto su ocistili parcelu za gradnju US ambasade, a onda je staviti na prodaju. Takodjer treba donjeti zakon da u centru takve parcele koje nisu u njihovom vlasnistvu kao recimo ona kod Skupstine BiH, vlasnici parcela moraju srediti i ako nista ne grade, sto znaci sve srusiti, sve rascistiti i poravnati i zasaditi travu. U samom centru treba uvesti velike poreze na neizgradjene parcele, tako da vlasnici koji ih drze godinama pune smeca i rusevina ce ih ili srediti i placati te velike poreze ili ih prodati drugom koji ce to srediti i graditi tu nesto.

Sto se investicija i investitora tice, prvo grad Sarajevo treba sam sebi odrediti neki vremenski rok za izdavanje ili ne dozvola za gradnju u Sarajevu, pogotovo centru, sto znaci svaki onaj investitor koji planira graditi ili gradi mora imati vremenski rok kad ce radovi poceti i kad ce radovi zavrsiti. Tako da se tacno zna kad jedan projekt pocinje i kad zavrsava i da se ne desi da investitor kupi parcelu, rasturi je bagerima i onda je ostavi godinama da takva bude.

Takodjer treba se oformiti komisija u kojoj ce biti istaknuti umjetnici, arhitekte i politicari najviseg ranga u zemlji, koji ce odobravati ili ne velike investicije i objekte kao sto je recimo AQT. Dati na volju samim investitorima da oni grade sta hoce mislim da je veliki rizik i to ne postoji nigdje. Znaci oformiti komisiju koja ce aminovati svaki veliki projekt u Sarajevu, tipa da svaki plan investitora mora dobiti pecat od te komisije prije nego pocne gradnju. Naravno da komisiju trebaju ciniti ljudi sa sto visom pozicijom u zemlji kako bi mogucnost potpkupljivanja bila manja i kako bi se tacno znalo na kome odgovornost lezi ako je odobren projekt koji nije u skladu sa planovima i zakonima.

Takodjer na cijelom podrucju grada Sarajeva se treba donjeti zakon da niko nista ne moze poceti graditi (ni privatne kuce), a da ispred nema tablu (izdatu od grada) gdje pise ko je investitor, datum pocetka i zavrsetka gradnje, broj dozvole i ko je izdao itd, tako da lokalni policijac moze zaustaviti radove za one koji takvih tabli nemaju, da ne spominjem inspekcije i ostalo.

Naravno najveci posao je u sredjivanju zemljisnih i vlasnickih knjiga i njihovoj informatizaciji. To je projekt kojeg treba pod hitno realizirati.

<Samir>
February 15th, 2008, 03:16 PM
LeoXIV
Nazovimo te Samirom i ako cisto sumnjam da si Bosnjak, ali nije bitno za ovu vrstu rasprave.
Ako moje ime i to da li sam ja Bosnjak nije bitno za ovu vrste rasprave, zasto onda cijelu raspravu pocinjes upravo vec unaprijed stvorenim zakljuckom ako vec nije bitan.
S druge strane, kako cijelu raspravu pocinjes upravo svojim postulatom kako ja nisam <Samir> nego po tvojoj kristalnoj kugli <Radomir> ili <Zvonko>, sto samim daje veliki znacaj tome sta kazes, kako onda da ulazim s tobom u ozbiljniju dikusiju kad se iza prvog zareza negiras; da li to isto vrijedi i za ostatak onoga sto pises, ispred zareza jedno, iza zareza nesto sasvim drugo?

atlantis.
February 15th, 2008, 04:40 PM
Leo, zapoceio si dobru temu, ali je nisi trebao upropastiti komentarima licne prirode prema Samiru. Takve stvari se rade u Beertiji ili preko PM-a.

mirza-sm
February 17th, 2008, 01:35 PM
rijeci "planiranje" i "strategije" mi nekako ne pasu uz Grad Sarajevo nikako u istoj recenici :lol:

glukon
February 17th, 2008, 03:31 PM
^^ono nigdje logike i uopce ne padaju prirodno u jednoj te istoj recenici:lol::lol::lol:

corvus_edin
February 23rd, 2008, 02:53 PM
Mislim da ova tema nije losa i mislim da je dobro da imamo jednu gdje ce se o tome raspravljati. Zato cu temu poceti sa djelomicnim citatom.

Nazovimo te Samirom i ako cisto sumnjam da si Bosnjak, ali nije bitno za ovu vrstu rasprave.

Po mom misljenju ti grijesis debelo.

Prvo da nabrojim neke cinjenice. Sarajka nije nikakav historijski objekt, nego komunisticko ruglo nekog arhitekte koji je zelio biti orginalan i kojem ta orginalnost sasvim sigurno nije uspjela. BBI jeste klasicni objekt koji se danas pravi po zapadu i iskreno meni je draze da imamo objekt takvog designa gdje se nece izmisljati topla voda i gdje se nece pokusati biti orginalan i unikatan, pa na kraju dobiti jos jednu Sarajku. Zato mi ne smeta i da BBI lici na lokalnu biblioteku u nekom zapadnom stilu, a svakako da bi ga uvijek izabrao prije nego neki projekt gdje arhitekta pokusava biti orginalan pa mu to ne uspije i na kraju dobijemo objekat koji je ruzan i nefunkcionalan.

Mislim da je najvaznije pitanje kojim se danas Sarajevo treba suociti, je pitanje da li nesto RUSITI ili OBNAVLJATI i ako izaberemo prvu opciju sta tu praviti?

Mislim da se tu mora biti nacisto i da ce se nesto morati i rusiti sto se ne isplati praviti ili da ce se nesto morati rusiti kako bi se poboljsala funkcionalnost grada Sarajeva, takodjer sta sa objektima kao sto su oni iz komunistickog perioda na Obali Kulina Bana? Oni svakako ne pripadaju tamo i sta uraditi sa njima? Obnavljati ih ili ih rusiti? Recimo ja sam za rusenje i da se na njihovom mjestu naprave zgrade u stilu zgrada okoline.

Takodjer sta je sa rascicavanjem samog grada od rusevina? Jos ih ima svakako, ima objekata kao sto je ona preko puta ABC-a, ona velika dizalica ili sta li je vec od Energoinvesta. Nije losa parcela, a to ruglo se vidi maltene prvo kad slijeces u Sarajevo avionom. Sta sa papagajkom i da li je treba obnavljati ili rusiti? Takodjer atraktivno mjesto itd.

Takodjer mislim da grad Sarajevo tamo gdje je on vlasnik sve moguce parcele za gradnju treba ocistiti kao sto su ocistili parcelu za gradnju US ambasade, a onda je staviti na prodaju. Takodjer treba donjeti zakon da u centru takve parcele koje nisu u njihovom vlasnistvu kao recimo ona kod Skupstine BiH, vlasnici parcela moraju srediti i ako nista ne grade, sto znaci sve srusiti, sve rascistiti i poravnati i zasaditi travu. U samom centru treba uvesti velike poreze na neizgradjene parcele, tako da vlasnici koji ih drze godinama pune smeca i rusevina ce ih ili srediti i placati te velike poreze ili ih prodati drugom koji ce to srediti i graditi tu nesto.

Sto se investicija i investitora tice, prvo grad Sarajevo treba sam sebi odrediti neki vremenski rok za izdavanje ili ne dozvola za gradnju u Sarajevu, pogotovo centru, sto znaci svaki onaj investitor koji planira graditi ili gradi mora imati vremenski rok kad ce radovi poceti i kad ce radovi zavrsiti. Tako da se tacno zna kad jedan projekt pocinje i kad zavrsava i da se ne desi da investitor kupi parcelu, rasturi je bagerima i onda je ostavi godinama da takva bude.

Takodjer treba se oformiti komisija u kojoj ce biti istaknuti umjetnici, arhitekte i politicari najviseg ranga u zemlji, koji ce odobravati ili ne velike investicije i objekte kao sto je recimo AQT. Dati na volju samim investitorima da oni grade sta hoce mislim da je veliki rizik i to ne postoji nigdje. Znaci oformiti komisiju koja ce aminovati svaki veliki projekt u Sarajevu, tipa da svaki plan investitora mora dobiti pecat od te komisije prije nego pocne gradnju. Naravno da komisiju trebaju ciniti ljudi sa sto visom pozicijom u zemlji kako bi mogucnost potpkupljivanja bila manja i kako bi se tacno znalo na kome odgovornost lezi ako je odobren projekt koji nije u skladu sa planovima i zakonima.

Takodjer na cijelom podrucju grada Sarajeva se treba donjeti zakon da niko nista ne moze poceti graditi (ni privatne kuce), a da ispred nema tablu (izdatu od grada) gdje pise ko je investitor, datum pocetka i zavrsetka gradnje, broj dozvole i ko je izdao itd, tako da lokalni policijac moze zaustaviti radove za one koji takvih tabli nemaju, da ne spominjem inspekcije i ostalo.

Naravno najveci posao je u sredjivanju zemljisnih i vlasnickih knjiga i njihovoj informatizaciji. To je projekt kojeg treba pod hitno realizirati.

Absolutno tačno!
Nijedan ozbiljan grad u (zap.) svjetu, a da nepostoje takvi ragulatorni instrumenti za urbani razvoj.

Sigurno - regulacija po naravi ima dobro i loše ... regulacije su uvjek balans-akt na žici.

Na jednu stranu biti atraktivan za investicije - a na drugu stranu ne predati sve samo u ruke tih investora, da rade šta hoće (ako upšte prave nešto i neiskorištavaju prilike samo za nekakve mutne špekulacije).

Za ozbilje investitore - bili oni iznutra ili izvana - to nebi trebalo predstavljati popreku, nego bi značilo i šansu baš zato, što bi bilo vidljivo da se u SA administracija brine o tome i sa time pokazuje, da je povjerljiv partner.

-archy-
August 5th, 2008, 12:11 PM
xtra ti je tema............super je

ovako ja vidim svoje rodno sarajevo za milion godina a mozda dodje i ranije

plan izgradnje, tj. podrucja za plansku izgradnju

http://i252.photobucket.com/albums/hh30/ACandSM/sa.jpg

LEGENDA:

svijetloplava - "Novo naselje" to je podrucje gdje ce biti kuce, tj. ovo je predgradje

crvena - "Aerodromsko naselje" tu bi trebao biti moderni veliki aerodrom sa dvije piste i tako to kako izgleda jedan veliki moderni aerodrom, i niske zgrade do 5 spratova ali fino i planski uradjene kao dobrinja 5

zeleno - "Shopping district" tu se nalaze svi trzni, shopping centri i sve sto dolazni uz to, muzeji i tak to

lila - tu ce biti niske kucice po brdima mojmilo i zuc koji se nalaze na bokovima duguljastog sarajeva........to ce biti planska naselja sa posebnim dijelovima gdje ce biti kuce koje zadovoljavaju siromasne a i dijelovi gdje su kuce malo vece i zadovoljavaju bogate musterije

tamnoplava - tu je onaj dio koji ima svaka velika moderna metropola......tu se nalaze visoki neboderi ali stvarno visoki puno visi od ATT-a

smedja - tu se nalazi stari dio grada bascarsija koja ostaje netaknuta samo sto ce se malo vise uraditi i doraditi i bice vise onih kafica u orijentalnom stilu

crna granica - tu je trebevic u federaciji bih........(priblizno sam napravio granicu)........tu se nalaze hoteli moteli skijaski centri gondola sarajevo-trebevic, mnogi planinski domovi i centri

SA OVAKVIM PROJEKTOM SARAJEVO BI BILO KOMPLETNO

Alle
August 5th, 2008, 04:16 PM
Ja ne bi reako da treba Sarajevo nebodera koje su veci nego ATT. No ko zna sta ce se desit... za million godina :rofl:

Inace interesantne ideje, ja mislim da je bitno prvo poboljsavat sadasnji grad pirjo nego sto se neke druge projekte uradi.

Gdje treba da ide autoput? U moje misljenje trebalo bi za bosnu dva vertikalna i dva horizontalna autoputa, gledajuce iz perspektive karte. Trebaju imati one "ecoducts" za zastitu prirode.

AdnanPD
August 5th, 2008, 05:04 PM
Aerodrom treba izbaciti iz grada i naparaviti ga negdje u Visokom i to iz 2 razloga:

1) aerodrom oduzima puno ravnog zemljista kojeg ruku na srce Sarajevo nema i bas gdje se danas nalazi aerodrom moglo bi se izgraditi moderno i urbano naselje. Stime bi se i smanjila buka u gradu. Jedan Stockholm koji ima puno vise ravnog zemljista je svoj aerodrom izmjestio van grada i to 50km van centra.

2) Magla koja je cesta pojava u Sarajevskoj kotlini.

Alle
August 5th, 2008, 05:26 PM
Aerodrom treba izbaciti iz grada i naparaviti ga negdje u Visokom i to iz 2 razloga:

1) aerodrom oduzima puno ravnog zemljista kojeg ruku na srce Sarajevo nema i bas gdje se danas nalazi aerodrom moglo bi se izgraditi moderno i urbano naselje. Stime bi se i smanjila buka u gradu. Jedan Stockholm koji ima puno vise ravnog zemljista je svoj aerodrom izmjestio van grada i to 50km van centra.

2) Magla koja je cesta pojava u Sarajevskoj kotlini.

Imas poen, no drugacija je svedzka i bosna, bosna je puna brda is sta ne... gdje to ima mjesta pored Visoko da se gradi nacionalni aerodrom bez prepuno utjecaja na prirode i okolinu?

Inace mi se svidza ideja. A to bi bilo veliki projekat i necemo vidit takve realicazije za sada...

AdnanPD
August 5th, 2008, 05:35 PM
Uradjena je studija izvodljivosti za aerodrom kod Visokog i oznacena je kao isplativa. Sad ne znam tacno gdje ali se jedno vrijeme vrtilo na svim medijama.

Jednog dana ce doci takav projekat na red jer se Sarajevo mora pod hitno reorganizovano.

leopol
August 6th, 2008, 10:26 AM
Sa ovakvim sastavom uprave u KS i Gradu Sarajevo, mislim da bilo kakav razgovor o strategijama i razvoju je suvisan...:ohno:

Alle
August 13th, 2008, 05:43 PM
Uradjena je studija izvodljivosti za aerodrom kod Visokog i oznacena je kao isplativa. Sad ne znam tacno gdje ali se jedno vrijeme vrtilo na svim medijama.

Jednog dana ce doci takav projekat na red jer se Sarajevo mora pod hitno reorganizovano.

Umjesto da se demolira aerodrom sarajevski, u slucaju da se pravi novi nacionalni aerodrom kod Visoko (to bi i bilo bolje kako bi bilo blize do Zenice). Moglo bi se ponoviti dio sarajevski aerodrom za privatske koristi (za skolovanje i druge stvare).

ljubav_aha
August 14th, 2008, 04:26 PM
Imas poen, no drugacija je svedzka i bosna, bosna je puna brda is sta ne... gdje to ima mjesta pored Visoko da se gradi nacionalni aerodrom bez prepuno utjecaja na prirode i okolinu?

Inace mi se svidza ideja. A to bi bilo veliki projekat i necemo vidit takve realicazije za sada...

ideja je vec stara 10ak godina

Suljevic
August 14th, 2008, 06:08 PM
www.aeroklub-izet-kurtalic.ba

ljubav_aha
August 17th, 2008, 01:29 AM
aero klub koji mogu prisutiti samo osobe sa dubljim dzepom,kao i svugdje u svijetu,ali kakve veze ima aero klub sa strategijom i razvojem grada SA ^^

Kvaka 22
August 17th, 2008, 04:27 AM
Da li je skupština Grada Sarajeva usvojila Strategiju razvoja? Ako jeste, bilo bi lijepo da je postavite na forum, da i nju uzmemo u obzir pri raspravi kao već postojeći dokument.

P.S. Ako nekoga interesuje, na Internetu se može pogledati Strategija razvoja opštine Istočna Ilidža. (http://www.istocnailidza.net/strategija_razvoja.pdf)

pospanko
August 17th, 2008, 08:54 PM
koliko znam da postoji, usvojen i važi za period do 2015. može se naći na web stranici zavod za planiranje razvoja kantona sarajevo

anes
October 9th, 2008, 02:48 PM
mislim da treba srusiti sve pa ispcetka da bi se napravilo. Jer kad prodjete buca potokom i buljakovim vidite ta rugla od kuca to bi trebala biti zelena povrsina ......
pa onaj ulaz u (rajlovac) sarajevo one ruzne kuce gdje su kinezi jos na ulazu u jeadn grad izgleda tako jadno
jos guzva da nepricamo o saobracajnoj infrastrukturi uzas uzas guzva gdje god krenes nije bitno koliko je sati
u tramvaju nije bitno vozio se jednu stanicu ili deset moras platiti isto nema zona pa u busu drugu kartu znaci voznja u jednom pravcu za tramvaj i bus izadje neki 5 km na ovu platu jadno i bijedno sta nam rade
svudje u svijetu kad se pravi nesto prvo se saobracajnice urade pa tek onda naselja prave a kod nas prvo kuce pa saobracajnice koje se opet kopaju da bi se kanalizacija odradila

SanYava
October 9th, 2008, 11:26 PM
mislim da treba srusiti sve pa ispcetka da bi se napravilo. Jer kad prodjete buca potokom i buljakovim vidite ta rugla od kuca to bi trebala biti zelena povrsina ......
pa onaj ulaz u (rajlovac) sarajevo one ruzne kuce gdje su kinezi jos na ulazu u jeadn grad izgleda tako jadno
jos guzva da nepricamo o saobracajnoj infrastrukturi uzas uzas guzva gdje god krenes nije bitno koliko je sati
u tramvaju nije bitno vozio se jednu stanicu ili deset moras platiti isto nema zona pa u busu drugu kartu znaci voznja u jednom pravcu za tramvaj i bus izadje neki 5 km na ovu platu jadno i bijedno sta nam rade
svudje u svijetu kad se pravi nesto prvo se saobracajnice urade pa tek onda naselja prave a kod nas prvo kuce pa saobracajnice koje se opet kopaju da bi se kanalizacija odradila

ovo za prevoz:

PA DOKLE VIŠE??? KAKO PRIČATE GLUPOSTI LJUDI BOŽIJI?
U BEČU SE KARTA PLAĆA ISTO ZA 1 ILI 10 STANICA, A KAMOLI U SARAJEVU!

mirza-sm
October 10th, 2008, 02:45 AM
Strategija i Planiranje su dvije riječi koje mi nikako ne idu u istu rečenicu sa Sarajevom :D

anes
October 10th, 2008, 09:56 AM
neznam ja gdje si ti u becu ali vjerujem da imaju zone grada kao u minhenu i citavoj njemackoj jedna karta ti koristi za sav gradski prevoz znaci kupis jednu i za autobus i za tramvaj probaj to u sarajevu sem mjesecne

anes
October 10th, 2008, 10:31 AM
a u tramvaju ko se vozi to zna od 12 pa neznam do 5 konzerva sardina nemozes uci jedno na drugom to ti daje sliku jednog grada

tramvaj kad ufati onaj zalet od alipasinog prma ilidzi ma to se ljulja sine herave(cekaju donaciju) nedo bog gledati kroz prozor..........

daleko smo mi od evrope infrastruktura nula da je doziviti da se nesto promjeni
isto da uzmes saku kockica i bacis na pod

mirza-sm
October 10th, 2008, 01:03 PM
Pa možeš i u Sarajevu uzeti dnevnu kartu koja važi za tramvaj, trolejbus i komercijalu (čini mi se)...

LOL jest jest najjači je zalet od Alipašinog do Ilidže, kad smo išli na Terme jednom mi je jaran bukvalno mogao ispasti iz tramvaja kad je vozačica tramvaja raspičila kroz Stup AHHAHAHA :lol: lol samo kad se sjetim te scene :lol:

corvus_edin
March 26th, 2009, 03:16 AM
26. 03. 2008
Sarajevo uskoro dobija 3.600 novih parking mjesta

Sarajevo bi u bliskoj budućnosti trebalo da dobije dodatnih 3.600 parking mjesta na sedam lokacija, gdje će biti izgrađene podzemne garaže, najavljuje šef Službe za saobraćaj u Zavodu za planiranje KS Almir Hercegovac.

"Predloženo je da podzemne garaže budu izgrađene na Bistriku, s oko 350 parking mjesta, kod Prve gimnazije sa 230, ukoliko bi bila dvoetažna, odnosno 350 parking mjesta kao troetažna, zatim kod `Holidej ina` sa 260 parking mjesta, Skenderije sa 430 mjesta i naselja Ciglane sa 400 parking mjesta", kaže Hercegovac.

Objašnjava da su u Novom gradu planirane garaže na Alipašinom polju, a u Novom Sarajevu kod zgrade "Loris".

Petar Franjić, komandir Jedinice za saobraćaj u MUP-u Kantona Sarajevo, kaže da je u gradu posebno izražen problem nepropisnog parkiranja zbog nedovoljnog broja parking mjesta. Franjić naglašava da parking mjesta naročito nedostaju u centralnom i starom dijelu grada, potvrdivši da bi Ministarstvo prometa i komunikacija KS trebalo da u bliskoj budućnosti izgradi nekoliko podzemnih garaža.

"U Sarajevu je registrovano oko 100.000 vozila. Postojeći parkinzi ne mogu zadovoljiti potrebe svih. Izgradnjom podzemnih garaža djelimično će biti riješen problem nepropisnog parkiranja, ali ne u potpunosti", kaže Franjić. Objašnjava da su parking prostori u Sarajevu građeni osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Tada je u Sarajevu bilo registrovano oko 60.000 vozila. Sada je taj broj uduplan", ističe Franjić.

Mihajlo Krmpotić, ministar prometa i komunikacija KS, objašnjava da ovo ministarstvo gazduje nad oko 2.000 parking mjesta.

"Bit će objavljeno 10 ili 20 lokacija za gradnju podzemnih garaža i to za dodjelu koncesija. Broj parking mjesta ovisit će od veličine garaže", rekao je Krmpotić.

Izvor Nezavisne novine, 26. 03. 2008.

BosniaHerzegovina
July 24th, 2009, 08:15 PM
Kad oni misle komplet obnoviti ove plocice po ferhadiji?

Ovo je sramota na sta lici!

http://i1023.photobucket.com/albums/af354/Borisnifk/DSC00773.jpg

Alle
July 24th, 2009, 08:20 PM
Ko su "oni"? :lol:

BosniaHerzegovina
July 24th, 2009, 08:23 PM
Ko su "oni"? :lol:

Pa kanton, opincea, drzava...

Alle
July 24th, 2009, 09:03 PM
Opcina onda, pa to su gradjani Sarajeva. Kada se misli obnoviti ovoga, mozda neko zna? Prvo neko treba da ima voljo, to je dobro, a i treba da to pokrene i da ili skupi resurse, a ako nema mogucnost sam to raditi, onda mora druge gradjane pregovarati da se to treba uraditi.

A pitati sto "drzava" to ne radi, to mene podsjeca na commie lingo, drzava su ljude sto hodaju na tu ulicu, pitaj njih.

Dobro mozda je malo pretjerano, a zvucilo malo nezgrapno.

No ozbiljno, prije ne puno vremena se obnovio stari grad (I jos se toga mozda radi?). Onda mozda nije cudno da se ovo ne obnovi, dobro bi bilo, a nije cudno da se ne radi trenutno.