F_L
March 7th, 2008, 01:46 PM
Realizacja w 2 fazach.
I tyko tyle na razie napisali w Eurobuildzie.
Sounds good huh?:)
Pozdr,
Kuba
I tyko tyle na razie napisali w Eurobuildzie.
Sounds good huh?:)
Pozdr,
Kuba
|
View Full Version : [Łódź] Biurowiec Ghelamco przy ul. Tuwima 45 000 m˛ F_L March 7th, 2008, 01:46 PM Realizacja w 2 fazach. I tyko tyle na razie napisali w Eurobuildzie. Sounds good huh?:) Pozdr, Kuba pan_tomas March 7th, 2008, 02:16 PM Realizacja w 2 fazach. I tyko tyle na razie napisali w Eurobuildzie. Sounds good huh?:) Pozdr, Kuba W planowanych na stronie Ghelamco przemyka coś takiego, ale nie mam pewności czy to projekt z Łodzi... http://img158.imageshack.us/img158/4531/ghelamcoic4.jpg F_L March 7th, 2008, 02:18 PM Komuś wogóle przychodzi do głowy jakaś dziłka na Tuwima? Za dużych wolnych tam nie ma wiec może coś wysokiego? 19przemek91 March 7th, 2008, 02:25 PM Kilka działek jest przy Kopcińskiego, więc może tam? pan_tomas March 7th, 2008, 02:35 PM Komuś wogóle przychodzi do głowy jakaś dziłka na Tuwima? Za dużych wolnych tam nie ma wiec może coś wysokiego? Praktycznie cała północna strona Tuwima, od ul. Targowej do Kopcińskiego, jest zabudowana barakami, więc może tam. Swoją drogą to zaczyna nam się budować Nowe Centrum Miasta:banana: JAKUB POLEWSKI March 7th, 2008, 07:41 PM Bez nazwy inwestora albo chociażby pracowni architektonicznej to gadka szmatka. Ech. matej March 7th, 2008, 07:52 PM Bez nazwy inwestora albo chociażby pracowni architektonicznej to gadka szmatka. Ech. chyba niekojarzysz nazwy !!! niewiem jak mozna nieznać ... JAKUB POLEWSKI March 7th, 2008, 08:06 PM chyba niekojarzysz nazwy !!! niewiem jak mozna nieznać ... Wiesz, jestem tak styrany teraz, że nie znam swojego nazwiska, mimo, że jest widoczne ;) lodzer.m March 8th, 2008, 10:59 PM A może... na placu Komuny Paryskiej? :D Zamiast stacji benzynowej? Jeśli okazałoby się, że właśnie tam, to otwieram szampana. yarro March 9th, 2008, 01:33 AM A może... na placu Komuny Paryskiej? :D Zamiast stacji benzynowej? Jeśli okazałoby się, że właśnie tam, to otwieram szampana. Stacji warto by się pozbyć, ale może nie w taki sposób. Lepiej zrobić tam prawdziwy plac z parkingiem podziemnym... :) JAKUB POLEWSKI March 9th, 2008, 01:40 AM Ten plac nawet z tą stacją źle nie wygląda. Ale faktycznie, przydało by się tam coś pobudować już niedługo. Nie może być taki otwarty teren w samym centrum starej zabudowy Łodzi ;/ A akurat taki szklany biurowiec tak nie pasuje. To miejsce zasluguje na coś znacznie lepszego. Na kamień, piaskowiec, coś ciężkiego i monumentalnego: sąd, biurowiec w stylu tych zabytków z Al. Kościuszki, mieszkaniówkę stylizowaną... lenin March 9th, 2008, 12:26 PM CO BĘDZIE TO BĘDZIE:):)..ale takiego biurowca z tą powierzchnią w tym miejscu nie będzie ..bo to jest razy 5,5 philips:):)..on tam bez wystrzelenia w górę się nie zmieści...bo to by musiało być jakieś..25 pięter-do 30(zależy jaką puszke by na dole zbudowali)..więc mi osobiście wydaje się że jeśli tuwima to gdzieś w rejonie tramwajowej..bo jest tam sporo dziwnych działek..lub koło parku 3-go maja:):)...kto wie, a może dostaną taką wąziutką działeczke ledo jakieś 5000m 2:):)..i będą zmuszeni budować wysoko:):) JAKUB POLEWSKI March 9th, 2008, 12:56 PM Ja nic nie gdybam, bo nie wiem. Poczekam na jakieś informacje. lodzer.m March 9th, 2008, 01:01 PM Zacznijmy od tego, że zaprezentowana wizualizacja nie musi dotyczyć Łodzi, więc być może planowany projekt pasowałby na plac Komuny Paryskiej ;) Ale skoro powierzchnia jest tak duża, to widocznie rzeczywiście nie tam... Łodzia__nin March 9th, 2008, 04:14 PM Może zburzą PKP ;) Wesoły Romek March 9th, 2008, 04:15 PM Na przeciwko placu KP mozna cos wybudować bo przeciez tam jest taki syf F_L March 9th, 2008, 04:20 PM Na przeciwko placu KP mozna cos wybudować bo przeciez tam jest taki syf I w pobliżu jest tez wieżowiec PKP więc pewnie nie byłoby problemu z wysokościowcem. hisaki March 9th, 2008, 04:25 PM W planowanych na stronie Ghelamco przemyka coś takiego, ale nie mam pewności czy to projekt z Łodzi... http://img158.imageshack.us/img158/4531/ghelamcoic4.jpg To jest stary projekt z Warszawy. matej March 9th, 2008, 05:54 PM moze to byc kompleks biurowców odawanych w etapach ,zazwyczaj budują wieksza częsc kompleksu od razu wiec.. działka musi byc naprawde spora 5 hektarów minimum pod takie centrum 45 tysiecy Zeglarska Biura i Handel >http://czarnota.org/gallery/thumbnails.php?album=217 Trinity Park phase III 32 tysiace http://czarnota.org/gallery/thumbnails.php?album=437 F_L March 9th, 2008, 06:48 PM A tak wogóle to ja pracuję w Trinity Park II i bira Ghelamco mam z każdej strony świata (Trinity 1, Marynarska itd.) Bez rewelacji :) Budynki niskie bo bliziutko do Okęcia :) Plus jest taki, że od pewnego czasu we wszytkim nwoym co stawiają sa otwierane okna. Więc od czasu do czasu można odetchnąć powietrzem niesklimatyzowanym. Pozdr, Kuba [BÉTON!BRUT!] March 9th, 2008, 06:49 PM To jest stary projekt z Warszawy. ano dokladnie. moze to byc kompleks biurowców odawanych w etapach ,zazwyczaj budują wieksza częsc kompleksu od razu wiec.. działka musi byc naprawde spora 5 hektarów minimum pod takie centrum 45 tysiecy Zeglarska Biura i Handel >http://czarnota.org/gallery/thumbnails.php?album=217 Trinity Park phase III 32 tysiace http://czarnota.org/gallery/thumbnails.php?album=437 Nie zeglarska, tylko Marynarska. Dokladnie Marynarska Business Park. Tak na renderku: http://czarnota.org/gallery/albums/warszawa/zmiany/___Mokotow_Sluzewiec/Marynarska_Business_Park/2007_04_17_-_Warszawa_ul_Marynarska_ul_Tasmowa_-_Marynarska_Business_Park_-_zrodlo_internet.jpg A to juz Trinity, tyle ze nie caly kompleks ma 32tys tylko jeden budynek (ten z lewej): http://czarnota.org/gallery/albums/warszawa/zmiany/___Mokotow_Sluzewiec/Domaniewska49/2008_01_28_-_Warszawa_ul_Domaniewska_49_-_Trinity_Park_III_-_zrodlo_miasta_gazeta_pl.jpg Ten ostatni powstanie w miejscu tych dwoch nizszych budynkow z linka Pstrykacza. Dobrze podales powierzchnie uzytkowe, ale dzialki sa niewielkie nawet jak budynki niskie. Pierwszy kompleks jest na dzialce 1,7ha, druga 1,2ha. 5 ha nie ma po co. Mysle, ze taki kompleks spokojnie wejdzie gdziekolwiek przy Tuwima. Stawialbym na tereny poprzemyslowe gdzies w glebi, oddalone od ulicy - specjalnosc Ghelamco. Jakbym mial obstawiac to stawiam na w glebi kwartalu z wodna i targowa, lub za Kopcinskiego obok Geanta (z zachowaniem rezrwy). JAKUB POLEWSKI March 9th, 2008, 08:35 PM Dżizas, mieszkam na wsi! Co oni z tą Łodzią zrobili to dopiero widać kiedy jedzie się do Warszawy albo Wrocławia ;/ Honda March 9th, 2008, 08:40 PM Ale o co chodzi? Przecież nie chcesz podobnej zabudowy na Kopcińskiego? Zdecyduj się w końcu. JAKUB POLEWSKI March 9th, 2008, 08:49 PM TEGO NIE CHCĘ?! http://czarnota.org/gallery/albums/warszawa/zmiany/___Mokotow_Sluzewiec/Marynarska_Business_Park/2007_04_17_-_Warszawa_ul_Marynarska_ul_Tasmowa_-_Marynarska_Business_Park_-_zrodlo_internet.jpg 1) To, plus jakaś wieża do tego na 130 metrów wysokości na Kopcińskiego i na Kościuszki to proszę uprzejmie!!! Przecież ta elewacja się ma NIJAK do tego gówna z Kościuszki (GTC). Gdzie Ty masz na Kościuszki szklaną gładką elewację z taką fajną bryłą? Podziałek i do tego równych prawie nie widać, a gzymsy są wręcz śladowe, stanowią tylko delikatny terminator kondygnacji. Podobnie i prawie... to praktycznie nic nie znaczy. Dla Ciebie może to jest podobne, ale jaka jest skala tego podobieństwa subiektywna dla Ciebie a dla mnie? Pff... dla mnie to ogromna różnica, jeszcze jakby dowalić tu wieżowiec. 2) Porównaj gdzie Kopcińskiego i gdzie Kościuszki a GDZIE to co na renderkach. Żeby tu była analogia to by te karły musieli stawiać chyba obok Mariotta! :lol: Dlatego oni sobie na zadupiu miasta mogą takie karły stawiać. Ja tu proszę takie na Widzew, Teofilów!!! Na Kopcińskiego i Kościuszki to chcę takie, ale z dodatkiem wieżowca. [BÉTON!BRUT!] March 9th, 2008, 08:52 PM Sory Jakub, mozesz troche jasniej? Nadal nie zrozumialem o co Ci chodzi? JAKUB POLEWSKI March 9th, 2008, 09:02 PM ;18931570']Sory Jakub, mozesz troche jasniej? Nadal nie zrozumialem o co Ci chodzi? Pisałem do tego usera, co się mnie wyżej pytał. Tym samym ja nie wiem o co Tobie chodzi, kiedy mnie pytasz w wątku, w którym nie polemizowaliśmy, o co mi chodzi i że nie rozumiesz, bo niby co masz rozumieć? Nie rozumiem :lol: A mój post pod Twoim postem, jest wg mnie tak klarowny, że już prościej się tego co tam napisałem nie da napisać ;P matej March 9th, 2008, 09:24 PM Brut Beton , http://www.muratorplus.pl/inwestycje/inwestor/ghelamco-zbuduje-marynarska-business-park-w-warszawie,17139_27976.htm 17 tysiecy metrów 1,7 hektara troche sie zagalopowałem z stwierdzeniem 5 hektarów jak i nazwy zeglarskiej z marynarską . około 1,2-1,3 hektara potrzebują pod centrum Minimum ,działek jest sporo ,wkazdym razie dośc powaznie liczą sie na rynku polskim i problemów raczej niebęda mieli z zapełnieniem powierzchni i architektóra przyzwoita Honda March 9th, 2008, 09:29 PM Jeśli chodzi o wysokość, to między tymi planowanymi biurowcami w Wawie i Łodzi nie ma dramatycznej różnicy. Dla mnie architektura tych z Kopcińskiego jak najbardziej fajna, tym bardziej, że lepszej nigdzie w Łodzi nie znajdziesz (może poza Opusem). Jeśli chodzi o lokalizację, to także trudno sobie wyobrazić lepszą, bo to nie jest już ścisłe centrum, a na wysokościowce - moim zdaniem - miejsce jest właśnie w ścisłym centrum. marcinlodz March 9th, 2008, 09:38 PM Ta inwestycja bedzie na 99% na terenie magazynów za krancowką autobusową na Tuwima. Ostatnio własciciel sprzedał ten teren. To info a propos lokalizacji. Pozdrawiam matej March 9th, 2008, 09:42 PM Marcinie dziekujemy , pozdrawiamy i pisz częsciej na forum :) [BÉTON!BRUT!] March 9th, 2008, 09:42 PM To ten sam teren o ktorym mowilem. Miedzy krancowka a Geantem: http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=%A3%F3d%BC%2C+&Submit=Szukaj&cId=&sId=&x=98&y=15 Jakubie, nadal nie rozumiem o co ci chodzi zarowno w pierwszym poscie, jak i drugim. Powaznie. JAKUB POLEWSKI March 9th, 2008, 09:52 PM Jeśli chodzi o wysokość, to między tymi planowanymi biurowcami w Wawie i Łodzi nie ma dramatycznej różnicy. Dla mnie architektura tych z Kopcińskiego jak najbardziej fajna, tym bardziej, że lepszej nigdzie w Łodzi nie znajdziesz (może poza Opusem). Jeśli chodzi o lokalizację, to także trudno sobie wyobrazić lepszą, bo to nie jest już ścisłe centrum, a na wysokościowce - moim zdaniem - miejsce jest właśnie w ścisłym centrum. Co do Opus'a to nie przepadam za zielonawym szkłem nierefleksyjnym. Te same zarzuty do Filharmonii, ale to stary temat. Lokalizacja złą, gdyż do Ronda Solidarności nie widzę przeszkód, aby stały tam wieże biurowe ponad 100 metrów. Pomorska jest jak dla mnie północną granicą strefy 100+ m. Zresztą podobnie jak w tej części miasta Al. Kopcińskiego (od wschodu). Pojęcie "ścisłe centrum" jest enigmatyczne. Może narysuj ścisłe centrum i pokaż je na planie miasta? Umieram z ciekawości. W przypadku Łodzi można bowiem mówić jedynie o terenie ujętym w pierścień obwodnicy Śródmieścia, w którym obok zabudowy starej można wyznaczyć clustery pod zabudowę wysokościową. Wesoły Romek March 9th, 2008, 10:21 PM Wokół ronda "S" świetnie pasują wieżowce biurowe, takie małe citi :) Honda March 9th, 2008, 10:45 PM Co do Opus'a to nie przepadam za zielonawym szkłem nierefleksyjnym. Te same zarzuty do Filharmonii, ale to stary temat. Lokalizacja złą, gdyż do Ronda Solidarności nie widzę przeszkód, aby stały tam wieże biurowe ponad 100 metrów. Pomorska jest jak dla mnie północną granicą strefy 100+ m. Zresztą podobnie jak w tej części miasta Al. Kopcińskiego (od wschodu). Pojęcie "ścisłe centrum" jest enigmatyczne. Może narysuj ścisłe centrum i pokaż je na planie miasta? Umieram z ciekawości. W przypadku Łodzi można bowiem mówić jedynie o terenie ujętym w pierścień obwodnicy Śródmieścia, w którym obok zabudowy starej można wyznaczyć clustery pod zabudowę wysokościową. Nie oszukujmy się, Łódź nigdy nie będzie metropolią na miarę Hą-Kągu, dlatego pewnie wysokościowców powyżej 100 metrów możemy się spodziewać kilka, może kilkanaście. Jestem zwolennikiem jednego skupiska takich wieżowców i widzę je wzdłuż trasy W-Z między Kilińskiego i Żeromskiego i w okolicach. Bartas2004 March 9th, 2008, 11:32 PM Wokół ronda "S" świetnie pasują wieżowce biurowe, takie małe citi :) No co ty, tam jest kosciul! :lol: Juz to na tym forum przerabialismy... ;) Wesoły Romek March 9th, 2008, 11:42 PM Ale kosciół nie przeszkadza (jak dla mnie ;) ) i tak na swiecie wciskają wiezowce obok kosciołów [BÉTON!BRUT!] March 9th, 2008, 11:53 PM Sory za kontynuacje OT, ale jak nic sie nie dzieje ... http://farm1.static.flickr.com/113/289883821_ff7438e4aa_b.jpg http://farm1.static.flickr.com/137/348425432_e986ba6d73_b.jpg http://farm3.static.flickr.com/2358/2246005718_c8ff13c5c8_b.jpg Bartas2004 March 10th, 2008, 12:04 AM ^^ wypas na maksa, ale boje sie ze niektorzy nasi konserwatywni urzednicy mogli by tego nie przezyc... :lol: JAKUB POLEWSKI March 10th, 2008, 03:21 AM Nie oszukujmy się, Łódź nigdy nie będzie metropolią na miarę Hą-Kągu, dlatego pewnie wysokościowców powyżej 100 metrów możemy się spodziewać kilka, może kilkanaście. Fajnie być wróżką. Niestety ja do tego klubu nie należę i mam ten komfort, że nie muszę się ograniczać w poglądach, bo NIE znam przyszłości :) Jestem zwolennikiem jednego skupiska takich wieżowców i widzę je wzdłuż trasy W-Z między Kilińskiego i Żeromskiego i w okolicach. No to co? Północne City (TVP, Tricotextil+Textilimpex, PKP, biurowiec obok PKP i Hotel Centrum) burzymy? :nuts: JAKUB POLEWSKI March 10th, 2008, 03:22 AM Wokół ronda "S" świetnie pasują wieżowce biurowe, takie małe citi :) Wg mnie tak. Ale kiedyś jak coś podobnego napisałem o odcinku Kopcińskiego między Narutowicza a Rondem Solidarności to ktoś odpisał, że szkoda widoku kościoła :ohno: No co ty, tam jest kosciul! :lol: Juz to na tym forum przerabialismy... ;) O wlasnie, o tym pisałem :lol::lol::lol: JAKUB POLEWSKI March 10th, 2008, 03:25 AM ^^ wypas na maksa, ale boje sie ze niektorzy nasi konserwatywni urzednicy mogli by tego nie przezyc... :lol: Przy czym należy uściślić do czego odnoszący się jest owy konserwatyzm. Otóż to konserwatyzm bolszewicki, czyli: burzyć stare, betonować pseudo-nowym, a dla pozoru kurduplić wysokie :) 19przemek91 March 10th, 2008, 03:54 PM No to co? Północne City (TVP, Tricotextil+Textilimpex, PKP, biurowiec obok PKP i Hotel Centrum) burzymy? :nuts: Wiesz jak dla mnie to tych wieżyczek poza TVP mogłoby w ogóle nie być i jakoś bym nie płakał, zresztą tego kloca zwanego Hotelem Centrum ciężko wieżą nazwać. 19przemek91 September 9th, 2008, 11:12 AM 12.02.08 Zapotrzebowanie na powierzchnie biurowa wysokiej klasy wystepuje tez w innych, duzych polskich miastach. Dlatego Ghelamco rozpocznie realizacje inwestycji takze w Katowicach i Łodzi. W sumie w ciagu najblizszych 3 lat deweloper planuje realizacje 380.000 m2 powierzchni biurowej. Jeroen van der Toolen poinformował takze, ze ostatnie zyski Ghelamco Poland firma planuje przeznaczyc na kolejne inwestycje na polskim rynku. Data: 12.02.08 http://www.ghelamco.pl/#/aktualnosci/ghelamco_planuje/ I jeszcze o ghelamco i ich planach Gwarancja przyszłych Klientów Ghelamco Residential jest pozycja grupy Ghelmaco, znanej z wysokiej jakosci oddawanych inwestycji, terminowosci, nowoczesnych rozwiazan architektonicznych oraz stabilnosci finansowej. W chwili obecnej projekty mieszkaniowe dotycza Warszawy i Wrocławia, jednak deweloper planuje inwestycje takze w innych, najwiekszych miastach Polski m.in. Łodzi, Trójmiescie. http://www.ghelamco.pl/#/aktualnosci/ghelamco_residential/ matej September 9th, 2008, 05:22 PM oby projekcik byl wysokiej klasy :) ale rozumiem trwaja prace projektowe ... trzymam kciuki J.T.Fly October 18th, 2008, 01:03 PM ;26765528']Ghelamco tez sie zwinelo. Czyli wątek mamy z głowy? 19przemek91 October 18th, 2008, 01:07 PM Czyli wątek mamy z głowy? Może jeszcze kiedyś wróci o ile przetrwa, im mniejsza firma tym ma większe szanse na przetrwanie o dziwo. Bartas2004 October 18th, 2008, 02:54 PM Może jeszcze kiedyś wróci o ile przetrwa, im mniejsza firma tym ma większe szanse na przetrwanie o dziwo. na stronie wciaz jest ten projekt wiec tak szybko bym go nie kasowal. Moze czekaja az sie okaze, czy rzeczywiscie HST bedzie w Lodzi czy pod Lodzia. jesli to pierwsze to najnormalniejw swiecie im sie nie oplaca rezygnowac z tego |