lunetiq
September 14th, 2009, 01:35 PM
Pariez pe ce vreti voi ca aeroportul nu e terminat inainte de autostrada ... sau vice versa :lol:
Pe o lada de bere! OK? :cheers:
Pe o lada de bere! OK? :cheers:
|
View Full Version : Romanian Airports lunetiq September 14th, 2009, 01:35 PM Pariez pe ce vreti voi ca aeroportul nu e terminat inainte de autostrada ... sau vice versa :lol: Pe o lada de bere! OK? :cheers: gattone September 14th, 2009, 06:03 PM Pun eu un 6-pack de bere. Autostrada va fi terminata inaintea aeroportului. (Chiar daca prima va fi la Pastele Cailor, iar cel din urma in ziua imediat urmatoare) incredibil September 14th, 2009, 06:28 PM Sper totusi sa se faca aeroport la Brasov. Chiar ar fi pacat , tinand cont ca aici se afla Academia Fortelor Aeriene , Eurocopter Romania , ce a mai ramas din fabrica de avioane de la Ghimbav si probabil un parc industrial aeronautic. Ma mir ca Ceausescu , desi a industrializat masiv Brasovul n-a facut si un aeroport. lunetiq September 15th, 2009, 10:24 AM si eu sper ca va fi inainte de pastile cailor si nu inteleg nici eu de ce nu a fost construit mai devreme. dar sunt convins ca vom avea in curand ca doar acuma majoritatea piedicilor au fost indepartate si finantarea pare sa fie contractata. nebunul September 15th, 2009, 11:44 AM Pe o lada de bere! OK? :cheers: :cheers: Klausenburg September 15th, 2009, 09:15 PM Pana la alte proiecte SF, iata ce am aflat: Aeroportul International Satu Mare dispune, în prezent, de urmatoarea infrastructura: * pista betonata: 2500 x 60 m (cea mai lunga din aceasta zona a tarii si cea mai putin obstacolata, permitand operarea tuturor aeronavelor mediu-curier si chiar a unor aeronave lung curier) * o cale de rulare 130 x 23 m * platforma parcare aeronave cu dimensiunile 132 x 76 m, cu o capacitate de rezistenta de 21 to SIWL, a carei capacitate permite stationarea simultana a 4 aeronave mediu-curier * dispozitiv luminos de apropiere simplificat tip CALVERT * echipament DVOR/DME * aerogara cu o capacitate de 100 pasageri tranzit/ora pe fiecare flux (sosiri, plecari) Aeroportul International Satu Mare dispune de utilaje pentru serviciile de handling la escala. Sursa: http://www.aeroportulsm.ro/dotari.html Imi amintesc ca pe vremuri exista o cursa New York-Montreal-Satu Mare-Otopeni, a Tarom (varu' din State venea pe vremea aia asa)...Stau si ma intreb de ce Blue Air de exemplu nu introduce macar de proba niste curse de al Satu Mare...De la Suceava au incercat dar evident degeaba. Ca infrastructura Satu Mare pare OK...Cred ar putea avea succes, avand in vedere ca e judetul "Osenilor" ( nu cred ca trebuie sa mai dau explicatii suplimentare), si se invecineaza cu Maramuresul, unde nu prea este familie care sa nu aiba macar un membru in strainatate. garcia.calavera September 15th, 2009, 11:20 PM http://img38.imageshack.us/img38/8554/aerk.png (http://img38.imageshack.us/i/aerk.png/) wow ma uit la poza asta si ma gandesc daca un strain ar vedea poza asta ce so gandi oare , ia uite ba ce dezvoltata e tara asta , are aeroporturi internationale la mai putin de 100km in unele cazuri unele fata de altele dar autostrazi yok :))) cate oare din aeroporturile astea internationale sunt folosite cu adevarat ca ma gandesc ca inafara de cele din bucuresti , timisoara , cluj si eventual constanta restul nu au mare activitate lunetiq September 15th, 2009, 11:25 PM wow ma uit la poza asta si ma gandesc daca un strain ar vedea poza asta ce so gandi oare , ia uite ba ce dezvoltata e tara asta , are aeroporturi internationale la mai putin de 100km in unele cazuri unele fata de altele dar autostrazi yok :))) cate oare din aeroporturile astea internationale sunt folosite cu adevarat ca ma gandesc ca inafara de cele din bucuresti , timisoara , cluj si eventual constanta restul nu au mare activitate si sibiul si targu mures au, te rog frumos! ^^ garcia.calavera September 15th, 2009, 11:47 PM si sibiul si targu mures au, te rog frumos! ^^ sorry my bad , de aeroportul de la targu mures am mai auzit da la sibiu nu ma asteptam sa fie atata activitate bravo lor , am vazut si galeria foto pe site a aeroportului arata incredibil de bine :cheers: ps: daca era si o ruta directa spre litoral eram cel mai fericit om :) , dar probabil si daca era ar fi costat o avere zborul intern , nam inteles niciodata cum e posibil sa platesc bucuresti paris 100 si putin de euro dus intors , dar in schimb daca vrea sa plec cu avionu de la constanta la timisoara trebuie sa dau aproape 200 de euro la carpat air :bash: High Mileager September 16th, 2009, 12:21 AM Guvernul a aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat si a biroului vamal pentru traficul international de calatori si de marfuri pe Aeroportul Delta Dunarii din Tulcea, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Totodata, Guvernul a sprijinit financiar Consiliul Judetean Tulcea pentru modernizarea aeroportului, alocandu-se, in ultimii ani, aproximativ 7 milioane EUR pentru mai multe obiective de investitii aferente aeroportului. Muntean a precizat ca transformarea Aeroportului Delta Dunarii in aeroport international va contribui la dezvoltarea economica si a turismului in Regiunea de Dezvoltare Sud-Est. Wall-Street Le Clerk September 16th, 2009, 12:41 PM Si daca ma uit bine la harta atasata, se pare ca si cel (propus) de la Galati/Braila se va "impiedica" de Bacau Eu cred ca exagerezi. Bacaul e la o distanta de 200 km de Galati, iar drumul pana la Bacau e destul de dificil, si il faci in aprox. 3.5 ore. Mai repede se ajunge la Otopeni. Iar un drum express de la GL/Br pana in nordul Moldovei nici nu este planificat in acest moment. nebunul September 16th, 2009, 07:11 PM ^^ ma refer strict din punctul de vedere al unui investitor privat care, inainte de a investi intr-un aeroport (nou), va lua in considerare concurenta - in cazul nostru aeroportul Bacau (presupunand ca Blue-Air il aduce la standardul din contract). BTW poate chiar si Constanta daca se vor materializa investitiile anuntate ... sau bineinteles chiar Otopeni daca spui ca se ajunge mai repede. Bytson September 16th, 2009, 07:54 PM Bacaul e la o distanta de 200 km de Galati, iar drumul pana la Bacau e destul de dificil, si il faci in aprox. 3.5 ore. Mai repede se ajunge la Otopeni. Iar un drum express de la GL/Br pana in nordul Moldovei nici nu este planificat in acest moment. Cam 2.5 ore e necesar pentru a merge de la Galati la Bacau. Acum nu stiu daca aeroportul Bacau va impiedica Galatiul si Braila, dar cert este faptul ca Iasiul, daca nu isi va moderniza aeroportul, sigur va depinde de *Bacau. *Aceeasi remarca facuta de Nebunul, cu conditia ca Blue Air sa concretizeze obligatiile din contractul de concesionare. High Mileager September 17th, 2009, 12:20 AM Intelcan se pregăteşte să înceapă construcţia aeroportului (http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=50535) Contractul de împrumut pentru asigurarea părţii de cofinanţare a Consiliului Judeţean pentru proiectul Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav a fost semnat. Este vorba de 14 milioane de euro, credit obţinut de la BCR. Preşedintele CJ, Aristotel Căncescu spune că în ciuda faptului că acest proiect a fost întârziat cu aproape şase luni, cei de la Intelcan sunt hotărâţi să recupereze acel timp pierdut şi să finalizeze aeroportul în 18 luni. Sursa: www.bzb.ro 18 luni?! Cam repede,..sper sa nu faca lucrari de mantuiala iar aeroportul sa fie macar cat cel din Sibiu Stii cumva daca astea au fost ultimele formalitati?..ori mai sunt si altele. Le Clerk September 17th, 2009, 08:34 AM Cam 2.5 ore e necesar pentru a merge de la Galati la Bacau. Acum nu stiu daca aeroportul Bacau va impiedica Galatiul si Braila, dar cert este faptul ca Iasiul, daca nu isi va moderniza aeroportul, sigur va depinde de *Bacau. *Aceeasi remarca facuta de Nebunul, cu conditia ca Blue Air sa concretizeze obligatiile din contractul de concesionare. Pai in acelasi timp ajung si la Bucuresti. Problema e insa daca GL + BR pot sustine traficul unui aeroport, pentru ca daca se va construi unul, e clar ca nu se va mai duce nimeni la Buc sau Bacau, decat poate pentru zborurile pe distante care nu vor fi acoperite de aeroportul pt. GL si BR. mihai_alex September 17th, 2009, 10:08 AM Cu siguranta pot sustine traficul,daca n-au preturi mari. E vorba de o zona cu o concentratie de 5-600 de mii de oameni totusi,si la trei ore de cel mai apropiat aeroport. Le Clerk September 17th, 2009, 02:59 PM Aeroportul Oradea prinde aripi (http://www.crisana.ro/stiri/actualitate-13/aeroportul-oradea-prinde-aripi-84131.html) Klausenburg September 17th, 2009, 03:20 PM ^^ sper ca insfarsit sa se faca ceva la Oradea, pentru ca d eplanuri de modernizare era vorba si acum 10 ani...Oricum, daca se v amoderniza, cred ca vor aprea destule curse externe directe...La Felix vin turisti din mai multe tari, dar mai ales din Germania, si Oradea nu e un oras sarac deloc. apoi si al Oradea exista o "comunitate" italiana, poate nu asa d emare ca la Timisoara, dar pe-aproape... Robi_damian September 17th, 2009, 04:58 PM Oradea poate prelua si necesarul Debrecenului, oras cu 210.000 locuitori din Ungaria. E drept, e concurenta Budapestei, Debrecenul fiind legat de aeroportul Ferihegy prin autostrada si trenuri InterCity. incredibil September 17th, 2009, 05:19 PM Totusi ar cam fi timpul sa vedem si ceva realizari , ca la cate promisiuni si proiecte s-au facut... wdw35 September 17th, 2009, 06:39 PM http://img38.imageshack.us/img38/8554/aerk.png (http://img38.imageshack.us/i/aerk.png/) cate oare din aeroporturile astea internationale sunt folosite cu adevarat ca ma gandesc ca inafara de cele din bucuresti , timisoara , cluj si eventual constanta restul nu au mare activitate Pai nu prea ai dreptate, sunt curse internationale si de pe Arad, Targu Mures, Sibiu, Bacau, Iasi. Chiar si Baia Mare a avut zboruri directe spre Viena cu Austrian Airlines (acum suspendate din cauza crizei). De asemenea, Craiova si Oradea au zboruri internationale via Timisoara. Practic, numai Suceava, Satu Mare si Baia Mare au exclusiv zboruri interne, iar Tulcea si Caransebes nu au zboruri regulate. Robi_damian September 17th, 2009, 09:11 PM Pai nu prea ai dreptate, sunt curse internationale si de pe Arad, Targu Mures, Sibiu, Bacau, Iasi. Chiar si Baia Mare a avut zboruri directe spre Viena cu Austrian Airlines (acum suspendate din cauza crizei). De asemenea, Craiova si Oradea au zboruri internationale via Timisoara. Practic, numai Suceava, Satu Mare si Baia Mare au exclusiv zboruri interne, iar Tulcea si Caransebes nu au zboruri regulate. Si Suceava are acces la reteaua Carpatair. Anul trecut, cand Baia Mare avea Austrian si Satu Mare Carpatair, toate aeroporturile romanesti cu zboruri regulate aveau zboruri internationale. nebunul September 18th, 2009, 10:29 AM Prioritatea tuturor aeroporturilor din tara ar trebui sa fie imbunatatire si/sau lungirea pistei. Restu', cu referire directa la numarul de pasageri, sunt mofturi. Iar Baneasa este cel mai "bun" exemplu http://www.anna.aero/2009/08/28/eu-membership-grows-romanian-air-travel-market-by-60-in-two-years-blue-air-and-wizz-air-lead-lcc-charge/ http://www.anna.aero/wp-content/uploads/2009/08/98-08.png http://www.anna.aero/wp-content/uploads/2009/08/top-11.png http://www.anna.aero/wp-content/uploads/2009/08/top-10.png RdL September 20th, 2009, 07:54 PM Hi! Anybody knows where can I find the passenger statistics for the currently year in OTP airport? I need the monthly traffic for passengers in 2009. Thanks for all. Cosmin September 21st, 2009, 05:24 PM Hey, you're the one that was asking for the traffic figures for Ferihegy, right?:) Anyway, as you probably already know, Otopeni hasn't updated its traffic figures (the ones on their site) since 2007.:bash: However, check this link and maybe you can calculate the monthly figures: http://www.anna.aero/wp-content/uploads/european-airports-2009.xls most September 21st, 2009, 06:51 PM Pai nu prea ai dreptate, sunt curse internationale si de pe Arad, Targu Mures, Sibiu, Bacau, Iasi. Chiar si Baia Mare a avut zboruri directe spre Viena cu Austrian Airlines (acum suspendate din cauza crizei). De asemenea, Craiova si Oradea au zboruri internationale via Timisoara. Practic, numai Suceava, Satu Mare si Baia Mare au exclusiv zboruri interne, iar Tulcea si Caransebes nu au zboruri regulate. Privind harta, se pare ca aeroportul Craiova are un mare potential (poate cel mai mare din tara) daca vedem cate judete "albe" sunt in jurul sau iar spre Ardeal sunt drumurile inguste si proaste si pana la Bucuresti este o distanta destul de mare care presupune o deplasare scumpa. incredibil September 21st, 2009, 07:35 PM Pai daca te uiti in fisierul excel postat de Cosmin : United Kingdom all airports : 293 697 000 in 2008 Germany all airports : 191 018 000 in 2008 Spain all airports : 203 794 000 in 2008 Italy all airports : 133 548 000 in 2008 Poland All airports 19 868 000 in 2008 Romania in jur de 8 833 000 in 2008 ( mai lipsesc vreo cateva aeroporturi) media e foarte mica pentru Romania , cred ca toate aeroporturile au potential. Robi_damian September 21st, 2009, 07:49 PM Pai daca te uiti in fisierul excel postat de Cosmin : United Kingdom all airports : 293 697 000 in 2008 Germany all airports : 191 018 000 in 2008 Spain all airports : 203 794 000 in 2008 Italy all airports : 133 548 000 in 2008 Poland All airports 19 868 000 in 2008 Romania in jur de 8 833 000 in 2008 ( mai lipsesc vreo cateva aeroporturi) media e foarte mica pentru Romania , cred ca toate aeroporturile au potential. In traducere: un englez mediu merge statistic de 4,7 ori pe an cu avionul, un german de 2,4, un italian de 2,2, un polonez de 0,5, un roman de 0,4. RdL September 21st, 2009, 09:18 PM Hey, you're the one that was asking for the traffic figures for Ferihegy, right?:) Anyway, as you probably already know, Otopeni hasn't updated its traffic figures (the ones on their site) since 2007.:bash: However, check this link and maybe you can calculate the monthly figures: http://www.anna.aero/wp-content/uploads/european-airports-2009.xls Yes, I am. ;) I've seen before the traffic figures from anna.aero, but they are in "% changes" versus last year. I need the absolut numbers (because I don't have the absolut numbers for 2008). But thanks anyway. I have contacted with BUD airport and they said me that normally they don't share the statistics and they asked me the reason to use it. I wish that they let me know the monthly passenger statistics. :| For Romanian Airports, I'm waiting an access for ICAO database. Maybe I find it here (like anna.aero does it). I don't know... Thank you Cosmin! High Mileager September 22nd, 2009, 02:47 AM Pai daca te uiti in fisierul excel postat de Cosmin : United Kingdom all airports : 293 697 000 in 2008 Germany all airports : 191 018 000 in 2008 Spain all airports : 203 794 000 in 2008 Italy all airports : 133 548 000 in 2008 Poland All airports 19 868 000 in 2008 Romania in jur de 8 833 000 in 2008 ( mai lipsesc vreo cateva aeroporturi) media e foarte mica pentru Romania , cred ca toate aeroporturile au potential. ..lista completa de pe wiki..stam un pic mai bine Ok,guys.. let's try this again as some other airports data is now available Bucharest(OTP) - 5 064 230 +1.7% Bucharest-Baneasa(BBU) 1 768 000 +80% Timisoara(TXR) - 957 000 +14% Cluj Napoca(CLJ) - 753 000 Sibiu(SBZ) - 165 057 +46% Iasi(IAS) - 146 000 Arad(ARW) - 130 000 Bacau (BCM) - 114 000 Constanta(CND) - 80 000 Oradea(OMR) - 50 000 Tg Mures(TGM) - 47000(2008)(was 160 000 in 2007 but Wizzair moved to CLJ Suceava(SCV) - 25 000 Baia Mare(BAY) -22462 Satu Mare(SUJ) - 10000 Craiova(CRA) - 6-7000(2008)..was 1557(2005) Tulcea(TCE) - N/A(charter flights only) Caransebes(CSB) - N/A - used by Aeroclubul Romaniei By compiling all this data(from 15 airports) will get a 2008 traffic of 9 338 749.[/B] That's Roamania yearly pax traffic ..More or less that's what Warsaw Frederic Chopin airport alone has generated..in 2007. We can do better..and we will when Brasov airport will open. .. YU-AMC September 22nd, 2009, 07:04 AM Any decent PAX numbers from DL flight to OTP? I think they decided to axe OTP for good. Maybe Prague I heard as well. High Mileager September 22nd, 2009, 01:03 PM ^^ It's nice to have a direct flight to JFK.(I've tried this Delta flight in 2007)..However they have to understand that for their potential Romanian pax the price is still the main thing..and that they won't mind a lay over in Munich,Frankfurt(Lufthansa),Milan(Alitalia),Amsterdam(KLM),Zurich or Paris(AF) if the prices will be cheaper. On the other hand Romania doesn't have such a large American community either.. If they won't drop the price that flight will die..same way as other transatlantic flights operated from RO before wdw35 September 22nd, 2009, 02:39 PM Si Suceava are acces la reteaua Carpatair. Anul trecut, cand Baia Mare avea Austrian si Satu Mare Carpatair, toate aeroporturile romanesti cu zboruri regulate aveau zboruri internationale. Speaking of this, iata ca vedem iarasi niste zboruri noi cu adevarat interesante, introduse de Blueair din octombrie: Suceava - Baia Mare - Viena Suceava - Baia Mare - Roma FCO Suceava - Baia Mare - Venetia Fiecare operate 2xpw, vezi orarul: http://www.blueair-web.com/index.php?location=schedule&LANG=EN garcia.calavera September 23rd, 2009, 04:26 PM some pics of constanta international http://i612.photobucket.com/albums/tt209/garciacalavera/DSC03766.jpg http://i612.photobucket.com/albums/tt209/garciacalavera/DSC03767.jpg it's a lot better and bigger than i expected , the flight from ryanair to italy was packed and i checked with the staff there it was pretty much rutine since most flyers are local comuters , a lot of people fly these days reguraly and that's a good thing :cheers: most September 23rd, 2009, 06:15 PM Firma Halcrow a finalizat masterplanul pentru zona Aeroportului Craiova, care va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) Dolj de mâine. Masterplanul propune dezvoltarea pe zone în următorii 25 de ani, noi terminale pentru pasageri şi pentru marfă, un parc de afaceri şi unul aerospaţial, dar şi hoteluri, zone industriale sau de servicii. Halcrow a stabilit că zona de dezvoltare pentru care a întocmit masterplanul trebuie să se întindă pe o rază de cinci kilometri în jurul aeroportului. Firma de consultanţă a calculat o suprafaţă de 80 de hectare necesară dezvoltării infrastructurii aeroportuare şi a „repartizat“ restul de teren până la circa 170 de hectare, aflate în proprietatea CJ Dolj, afacerilor: industrie de înaltă tehnologie, tipuri de dezvoltare hotelieră, comercială, logistică, industrie nepoluantă şi de agrement, industrie aerospaţială (unde dezvoltările pot fi făcute de companii aeriene) şi un parc de afaceri constituit din birouri. „Vom impune un moratoriu în care să specificăm faptul că nu se va mai acorda nici o autorizaţie de construire pe o zonă de cinci kilometri în jurul aeroportului, până când masterplanul nu va fi aprobat“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Potrivit explicaţiilor acestuia, masterplanul, după ce va fi dezbătut şi aprobat în şedinţa CJ, va reprezenta strategia de dezvoltare a zonei pe următorii 25 de ani. Terminal pentru curse externe şi încă unul pentru marfă Masterplanul întocmit de Halcrow prevede pentru dezvoltarea aeroportului, în următorii 25 de ani, un nou terminal pentru pasageri, care să gestioneze numai cursele externe şi care, până în 2030, ar ajunge la un flux de 1,5 milioane de pasageri. Terminalul actual al Aeroportului Craiova ar urma să fie folosit numai pentru cursele interne. Potrivit propunerilor făcute de consultanţi, noul terminal de pasageri va avea o suprafaţă de 10.200 de metri pătraţi şi va fi calculat pentru 16.250 de curse pe an. Pentru terminalul cargo şi zona aferentă s-a estimat a fi necesară o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi, dimensionată astfel încât să poată prelua 1.350 de tone de marfă pe an. Tot în planurile de dezvoltare a aerogării a fost inclusă o platformă de staţionare pentru avioane, de 50.600 de metri pătraţi, calculată pentru şapte aeronave, şi care să beneficieze de toate facilităţile aeroportuare. Traficul aerian ar urma să fie coordonat de un turn de control dimensionat pentru doi controlori de trafic şi un supervizor. Zece milioane de euro - infrastructura, 500 de milioane - investiţii în zonă Planul de amenajare a teritoriului întocmit de Halcrow propune mai multe nuclee de dezvoltare a zonei, potrivit explicaţiilor lui Radu Papa, arhitectul-şef al judeţului: partea din nord-vestul actualului parc industrial va avea destinaţie industrială, în partea de vest a aeroportului s-a propus dezvoltarea parcului comercial şi zone de servicii, comerţ şi depozitare în sud şi est, alături de zone de servicii administrative. „Pentru rezolvarea circulaţiei a fost aleasă o soluţie cu un drum care ocoleşte întreaga incintă şi care asigură acces din orice parte în zonele propuse“, a declarat Papa. Amenajarea acestui drum cade în sarcina CJ, iar Prioteasa a declarat că „vom avea aproximativ zece milioane de euro pentru infrastructura de mişcare şi pentru platforma de staţionare a aeronavelor“. Întrebat despre investiţiile care ar putea fi atrase în zonă, preşedintele CJ Dolj a declarat că „după un calcul pe care l-am făcut noi, eu cred că suma care poate fi absorbită pe cele 170 de hectare se ridică la peste 500 de milioane de euro“. Acesta a adăugat că alte 60 de hectare de teren din zonă, aflate în proprietatea CJ Dolj, vor fi puse la dispoziţia celor care vor să construiască obiective industriale, dar şi pentru un schimb pe care instituţia îl va face cu Aeroclubul Olteniei. Sursa: GDS 23.09.2009 YU-AMC September 24th, 2009, 06:33 AM ^^ It's nice to have a direct flight to JFK.(I've tried this Delta flight in 2007)..However they have to understand that for their potential Romanian pax the price is still the main thing..and that they won't mind a lay over in Munich,Frankfurt(Lufthansa),Milan(Alitalia),Amsterdam(KLM),Zurich or Paris(AF) if the prices will be cheaper. On the other hand Romania doesn't have such a large American community either.. If they won't drop the price that flight will die..same way as other transatlantic flights operated from RO before That's exactly what I was thinking. I am just looking to see how long Air Canada will stay in Athens next year. AC is crazy expensive when you compare them with some connecting points via EU. High Mileager September 24th, 2009, 12:21 PM ^^ Yeap..I've seen AC prices..I don't how they survive in business..Who's buying at those rates?! You got to be either too rich(and you won't care ) either uninformed or unable to use internet. My guess is that there are some travel agents (which we don't know about ) which are buying lots of tickets from them with a hansom discount and then resales at a much lower price than the one displayed on ..let's say ..Kayak..where a transatlantic price with them can be as high as 3k..when others (LOT) are only 360. YU-AMC September 25th, 2009, 05:49 AM Canadian tax money... Also I think they make fortune in the Pacific. That's why they got all new 777 to serve that market, and old/lousy 767 dominate EU/uk network. Nice connections from Vancouver help as well. Still they have some of the best 767. All flat bed style seats and ptv screens in coach class. I was flown on OS/AZ 767 and they are on the last legs. Also despite AC having decent 767, they will replace them with 787 very soon. High Mileager September 26th, 2009, 01:57 PM Desi anul asta traficul a scazut, in clasament OTP urca un loc(Newcastle avand o scadere de trafic si mai mare) http://img410.imageshack.us/img410/8996/r100dec08ex6.th.png (http://img410.imageshack.us/img410/8996/r100dec08ex6.png) (Edit:My mistake.. the above rankings are for 2008,I thought is 2009) Somebody902 September 26th, 2009, 10:32 PM Istanbul a urcat 8 locuri?? wdw35 September 28th, 2009, 11:58 PM Lol... nu este vorba despre aeroportul principal din Istanbul (Ataturk - vezi locul 11 (doar nu credeai ca Otopeniul este in fata Bucurestiului ca trafic :)... cand majoritatea capitalelor europene au trafic mai scazut ca Istanbul:))), ci de cel de-al doilea aeroport al lor (din partea asiatica). Read: http://en.wikipedia.org/wiki/Sabiha_G%C3%B6k%C3%A7en_International_Airport Edit: nu stiu de ce am impresia, dar chiar si acest cel de-al doilea aeroport al Istanbulului "sparge" (v. http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=43692034&postcount=607) Otopeniul la numar de destinatii si diversitate a lor :) garcia.calavera October 1st, 2009, 06:57 PM aeroportul principal din Istanbul Ataturk e uimitor , nu vad nici un fel de comparatie cu ce avem pe la noi , mai degraba cu ce am vazut prin Dubai :) cateva poze de ale mele sa va faceti o idee http://i612.photobucket.com/albums/tt209/garciacalavera/ssc/DSC00359.jpg http://i612.photobucket.com/albums/tt209/garciacalavera/ssc/DSC00363.jpg http://i612.photobucket.com/albums/tt209/garciacalavera/ssc/DSC04071.jpg lunetiq October 1st, 2009, 08:53 PM haosul continua si devine din ce in ce mai enervant: :bash: Aeroportul de la Braşov, atacat de la Bucureşti Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, l-a criticat ieri pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (foto), pentru declaraţiile făcute de acesta într-un săptămânal central la adresa Aeroportului Internaţional Braşov - Ghimbav. În declaraţia făcută, ministrul Berceanu spune: „Garantez că nu se va realiza acest aeroport. Pentru că Aristotel Căncescu nu urmăreşte decât să obţină controlul celor 200 de hectare de teren care vor trece de la Institutul Cartofului la Consiliul Judeţean”. „Cum poate să spună aşa ceva, în condiţiile în care chiar eu am solicitat la Parlament, atunci când a fost votată ordonanţa prin care au fost atribuite Consiliului judeţean Braşov 200 de hectare pentru proiectul aeroportului, să fie stipulată clar destinaţia terenului. În cazul în care s-ar face altceva cu această suprafaţă, s-ar pierde dreptul de proprietate. Lucrurile sunt simple deci”, susţine Aristotel Căncescu. Şeful CJ spune că nu se adevereşte nici afirmaţia ministrului Transporturilor, cum că nu vor fi un milion de pasageri pe an deserviţi de aeroportul din Braşov. „Nu văd de ce într-un judeţ turistic cum este Braşovul nu s-ar putea ajunge la un milion de călători pe an care să fie deserviţi de acest aeroport. Noi avem un studiu realizat de o mare companie internaţională care arată clar că traficul de călători va depăşi un milion de călători. Aceste declaraţii ne fac foarte rău acum, când investitorul canadian selectat pentru a construi aeroportul se află în stadiul final al discuţiilor pentru obţinerea finanţării de 86 de milioane de euro de la un consorţiu de bănci de la Viena”, a adăugat Căncescu. CJ cere Primăriei să participe cu 7 milioane de euro la acest proiect Tot ieri, preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că acea contribuţie locală de 14 milioane de euro pentru proiectul Aeroportului ar trebui susţinută atât de CJ, cât şi de Primăria Braşov, în cote egale, deoarece au acelaşi procent de acţiuni. „Noi am contractat un împrumut de 14 milioane de euro pentru a acoperi partea locală. Dar am pretenţia ca Primăria Braşov să contribuie cu jumătate din această sumă, deoarece are tot 10% din acest proiect ca şi Consiliul Judeţean. Dacă nu va vrea, voi solicita reducerea participării Primăriei Braşov în funcţie de contribuţie”, a mai spus Aristotel Căncescu. Contactat telefonic, primarul George Scripcaru ne-a declarat că până acum nu a primit nici o solicitare scrisă în acest sens şi nu a avut nici o discuţie referitoare la susţinerea de către municipalitate a acestei sume. „Noi am făcut toate demersurile pe care am le-am putut face, la Guvern, în Parlament, la Preşedinţie, pentru ca legea cu terenul de 200 de hectare să treacă. Am sprijinit acest proiect şi până acum şi îl vom sprijini în continuare. Acum, cine şi-a asumat răspunderea realizării proiectului să îl ducă la bun sfârşit. Mă surprinde totuşi această cerere, deoarece nu am ştiut nimic până acum. Nu am primit nici o adresă în acest sens şi nici nu m-a contactat nimeni. Nu respingem ideea, însă. Numai că în acest an nu mai avem posibilitatea de a participa financiar, pentru că avem proiectele noastre în derulare, care au finanţările alocate prin buget. Poate anul viitor. Oricum, aşteptăm cu mare interes să înceapă lucrările, iar dacă spre sfârşit mai este nevoie de bani vom participa cu cât vom putea pentru a vedea finalizat proiectul aeroportului”, a declarat primarul George Scripcaru. http://bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=50829 si inca un articol asemanator: http://www.brasovultau.ro/Repetentul-Berceanu-se-tine-de-sabotaje-23705.html lunetiq October 2nd, 2009, 07:57 PM Iata un articol interesant din Saptamana Financiara (imi cer scuze ca este foarte lung, dar cred ca justificat), care se refera la transportul aerian din Romania in general si ideile trasnite ale desteptului nostru ministru Berceanu (ca sa nu zic altceva, caci greu ma pot abtine) :nuts:: Ministrul transporturilor ignoră un studiu Louis Berger şi forţează comasarea unor aeroporturi, creând megastructuri fără noimă Deşi Master Planul General de Transport nu prevede ca metodă de dezvoltare a sectorului de transport aerian comasarea aeroportuară, ministrul Radu Berceanu a anunţat că are de gând să creeze prin fuziune două superaeroporturi, unul la Bucureşti şi celălalt la Timişoara. Intenţiile sale sunt însă concurate de planurile colegului de partid Alin Tişe, care, din postura de preşedinte al CJ Cluj, a anunţat că vrea să construiască acolo un megaaeroport, nou-nouţ, de pe care să se efectueze inclusiv zboruri transcontinentale. La fel visează şi preşedintele CJ Braşov, liberalul Aristotel Căncescu, care a declarat recent că a semnat contractul de împrumut pentru cofinanţarea construcţiei Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. În Master Planul General de Transport, document strategic care trasează direcţiile de dezvoltare a sectorului românesc de transport până la orizontul anilor 2025 şi pentru care Ministerul Transporturilor a plătit 2,5 milioane de euro consultantului francez Louis Berger, patru aeroporturi sunt considerate de importanţă naţională, iar alte trei trebuie să fie dezvoltate pentru a deveni de im-portanţă naţională. La acest moment, în România există 16 aeroporturi pe care se desfăşoară trafic aerian programat. Patru dintre acestea se află în proprietatea statului - „Henri Coandă”, Bucureşti-Băneasa, Aeroportul Timişoara şi Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” Constanţa -, iar celelalte sunt în proprietatea şi administrarea Consiliilor Judeţene. Bucureşti-Otopeni, Bucureşti-Băneasa, „Traian Vuia” Timişoara şi Aeroportul Cluj-Napoca sunt considerate aeroporturi de importanţă naţională, însă consultantul Louis Berger sugerează Ministerului Transporturilor să includă în această categorie şi aeroporturile Constanţa, Sibiu şi Iaşi. „Se recomandă includerea pe lista aeroporturilor de importanţă naţională a aeroportului Constanţa, dată fiind importanţa Portului Constanţa pentru economia românească, sau a celui din Sibiu, unde recent a fost finalizat un program major de investiţii care a avut ca scop mărirea capacităţii aeroportului până la patru milioane de pasageri anual, precum şi a aeroportului din Iaşi, situat într-o parte izolată a ţării şi capitală a celei mai defavorizate regiuni a României”, se spune în deschiderea capitolului dedicat transporturilor aeriene din Master Planul realizat de Louis Berger. Cele două locaţii sunt însă ignorate de minister. Berceanu, mai presus de Louis Berger Chiar dacă pentru aceste idei s-au plătit consultantului 2,5 milioane de euro, Ministerul Transporturilor a anunţat că va miza pentru dezvoltarea sectorului transportului aerian pe ideea comasării aeroporturilor în superstructuri. „Fuziunea dintre Aeroportul «Henri Coandă» Otopeni şi Aeroportul «Aurel Vlaicu» Băneasa a fost deja aprobată în AGA de la cele două entităţi şi, probabil, hotărĺrea care va consfinţi această fuziune va fi aprobată de Guvern în şedinţa din această săptămână”, a declarat pentru SFin democrat-liberalul Radu Berceanu. Dacă această intenţie a ministrului este avută în vedere şi de consultantul Louis Berger - care însă remarca faptul că „viitorul Aeroportului «Aurel Vlaicu» depinde de o hotărâre de guvern care ar putea impune închiderea acestuia, ca urmare a presiunii din ce în ce mai mare exercitate de dezvoltarea aglomerărilor urbane” -, fuziunea Aeroportului „Traian Vuia” Timişoara cu Aeroportul Arad, susţinută de Berceanu, nu este menţionată ca fiind necesară de experţii francezi. Louis Berger susţine că, pentru dezvoltarea acestui aeroport, va mai fi nevoie doar de investiţii de un milion de euro în construirea unui terminal cargo şi de trei milioane de euro pentru un alt terminal de aviaţie generală, până la finalul anului 2025, când Aeroportul „Traian Vuia” Timişoara va avea un trafic anual de cinci milioane de pasageri. Mai mult, recomandă consultantul, „întrucât aceste investiţii sunt în primul rând solicitate pentru Carpatair (companie care are sediul central la Timişoara - n.r.), este rezonabil ca această companie să fie invitată să participe la investiţii în cadrul unui parteneriat public privat”. Însă această modalitate de dezvoltare nu a fost luată în considerare de Ministerul Transporturilor, care a optat în schimb pentru comasarea aeroporturilor din Timişoara şi Arad. „Fuziunea ar fi cea mai facilă cale de dezvoltare a transportului aerian în zona de vest a României. Trebuie avut în vedere că între Arad şi Timişoara se construieşte o autostradă care va fi gata în următorii doi ani şi că astfel distanţa dintre cele două facilităţi aeroportuare se va parcurge în doar 20 de minute. În consecinţă, fuziunea ar minimiza costurile de dezvoltare, cu atât mai mult cu cât pe Aeroportul Arad ar putea fi direcţionat traficul cargo şi, eventual, cel de pasageri low-cost, în timp ce pe aeroportul Timişoara s-ar păstra traficul de pasageri”, este de părere Radu Berceanu. Despre eventuala cooptare a Carpatair într-un parteneriat public privat, ministrul nu a scăpat niciun cuvânt. Şi nici de-spre implicarea financiară a companiei Carpatair în dezvoltarea acestei facilităţi. Război între arădeni şi timişoreni Politica de dezvoltare avută în vedere de ministrul Berceanu, agreată de autorităţile arădene, nu este însă privită cu ochi buni de autorităţile locale şi judeţene din Timiş. Mai mult, contopirea celor două entităţi într-un singur superaeroport a inflamat într-atât spiritele în Banat, încât între autorităţile locale şi judeţene din Timiş şi Arad s-a declanşat un război pentru obţinerea poziţiei dominante, fiecare parte sperând să aducă în propriul judeţ sediul central al viitoarei companii aeropor-tuare. Cum timişorenii nu cred în imparţialitatea acţionarului majoritar (Ministerul Transporturilor deţi-ne 80% din acţiunile Aeroportului „Traian Vuia” Timişoara - n.r.), consilierii locali au emis o hotărâre prin care s-au pronunţat împotriva participării municipiului Timişoara ca parte în procesul de fuziune a aeroporturilor din Timişoara şi Arad. „Din cauza nefundamentării ei din punct de vedere economic, tehnic, financiar şi juridic cu niciun document din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, contravenind tuturor strategiilor locale, judeţene şi regionale”, au motivat aceştia. Clujul nu poate susţine dezvoltarea unui nou aeroport Harababura din sectorul de transport aerian este şi mai bine evidenţiată de anunţul făcut zilele trecute de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, democrat-liberalul Alin Tişe. Acesta a expus clar intenţia Consiliilor Judeţene din regiunea nord-vest, „care vor să construiască la Cluj un nou aeroport care să deservească această regiune a României, de pe care să poată fi efectuate inclusiv zboruri transcontinentale”. Potrivit lui Tişe, acest megaproiect va presupune construcţia de la zero a unui superaeroport cu cel puţin două piste de aterizare-decolare, în lungime de 3.500 metri. „Se vrea construirea unui aeroport de nivel regional, care să fie cel mai mare din Europa de Sud-Est, comparabil cu marile aeroporturi din Europa, pe care să poată ateriza toate tipurile de aeronave”, a precizat pentru SFin Victor Popa, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj. „Dorim ca, în baza unui parteneriat public privat, să creăm un nod aerian, după modelul aeroporturilor Frankfurt, Madrid, Barcelona pentru zboruri transoceanice şi transcontinentale”, ne-a comunicat Victor Popa poziţia oficială a CJ Cluj. Anunţul făcut de Alin Tişe este cu atât mai surprinzător cu cât în zonă funcţionează atât Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, cât şi alte cinci aeroporturi (Sibiu, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureş), care împreună abia ating un trafic de călători cu puţin peste un milion de pasageri pe an, conform consultantului Louis Berger. Iar dacă avem în vedere că Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca se află în plin proces de modernizare, pentru care autorităţile locale trebuie să aloce în următorii ani cel puţin 100 de milioane de euro şi că veniturile aeroportului nu acoperă în prezent costurile de operare, atunci se poate concluziona că intenţia preşedintelui CJ Cluj este aberantă. Părere susţinută chiar de ministrul Radu Berceanu. „Sunt convins că preşedintele CJ Cluj, cole-gul meu Alin Tişe, a făcut declaraţii despre ceea ce visează domnia sa. Însă îmi permit să constat că realizarea unui nou aeroport regional la Cluj, comparabil cu cele din Frankfurt sau Madrid, se poate face doar în vis”, explică inginerul de aeronave Radu Berceanu. Aeroportul Braşov, paravan pentru o afacere imobiliară liberală Nici la Braşov lucrurile nu sunt clare. Preşedintele CJ Braşov, liberalul Aristotel Căncescu, a declarat că a semnat „contractul de împrumut pentru asigurarea părţii de cofinanţare a Consiliului Judeţean pentru proiectul Aeroportului Interna-ţional Braşov-Ghimbav”. Dar pentru Ministerul Transporturilor şi consultantul Louis Berger, construcţia unui aeroport la Braşov nu este nicidecum o necesitate. Astfel, dacă în Master Plan consultantul francez nu pomeneşte niciun cuvânt despre acest aeroport, deşi planurile de realizare a investiţiei au fost făcute publice încă de acum trei ani, pentru Radu Berceanu aeroportul este doar o afacere imobiliară. „Garantez că nu se va realiza acest aeroport. Pentru că Aristotel Căncescu nu urmă-reşte decât să obţină controlul celor 200 de hectare de teren care vor tre-ce de la Institutul Cartofului la Consiliul Judeţean”, susţine ministrul. El aduce în sprijinul afirmaţiilor sale cifrele care dovedesc că o astfel de structură nu poate fi profitabilă. „Aeroportul Braşov ar deservi doar trei judeţe, Braşov, Harghita şi Covasna, care împreună abia dacă au un milion de locuitori. Şi dacă s-ar ajunge la un grad de transport de unu la zece tot ar fi doar 100.000 de pasageri. Nicidecum 1,5 milioane, cât speră Aristotel Căncescu. Şi dacă ar veni la Braşov 300.000 de turişti anual, tot n-ar fi de ajuns să-l facă rentabil. Iată de ce sunt convins că nu se va realiza acest proiect”, a subliniat Berceanu. Cu un trafic anual de circa 8 milioane de călători, reprezentând aproximativ 0,7% din traficul total de călători raportat la nivelul Uniunii Europene, România se află pe penultimul loc în rândul celor 27 ţări membre. Traficul aeroportuar intern din România reprezintă 12% din totalul traficului de călători, în timp ce traficul de mărfuri nu înregistrează valori semnificative decât pe Aeroportul „Henri Coandă”, unde în 2008 s-a înregistrat un volum de mărfuri de 18.000 de tone. SURSA:SFIN (http://www.sfin.ro/articol_17711/%E2%80%9Eaviatorul%E2%80%9D_berceanu_arunca_la_cos_25_milioane_de_euro.html) si apropo de Brasov, iata ca au aparut si din alte domenii (aici: partidul conservator) stiri pozitive, care il contrazic pe Berceanu si ideile lui comuniste :bash: : Israelienii asteapta aeroportul brasovean Companii aeriene din Israel aşteaptă să opereze pe aeroportul braşovean. Este afirmaţia preşedintelui Partidului Conservator, Ion Diniţă, care contrazice declaraţiile recente ale ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, împotriva aeroportului. Diniţă apreciază că şansa de dezvoltare pe care o are Braşovul atrage supărarea celor de la Bucureşti. Ministrul transporturilor Radu Berceanu are interesul să comaseze o serie de aeroporturi si să ofere credit maxim doar aeroportului international de la Bucuresti! Acest lucru în detrimentul proiectului de la Brasov, pe care il infiereaza de fiecare data fara a tine cont de nicio analiză, e de părere Diniţă. Un alt motiv pentru care Berceanu pune beţe în roate aeroportului este că deturnarea afacerilor internationale spre centrul tarii ar fi un real motiv de suparare pentru bucurestenii aflati in fruntea guvernului, a adăugat Diniţă. Sursa: Brasovultau (http://www.brasovultau.ro/Israelienii-asteapta-aeroportul-brasovean-23753.html) Deci sa vedem care sunt urmatorii pasi, sau mai bine zis daca si cand vor fi... :ohno: High Mileager October 3rd, 2009, 02:27 PM 2 months data is missing but even by adding that it's a big drop http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=727520&page=4 Bogdan BMB October 3rd, 2009, 03:48 PM si apropo de Brasov, iata ca au aparut si din alte domenii (aici: partidul conservator) stiri pozitive, care il contrazic pe Berceanu si ideile lui comuniste :bash: : Israelienii asteapta aeroportul brasovean Companii aeriene din Israel aşteaptă să opereze pe aeroportul braşovean. Este afirmaţia preşedintelui Partidului Conservator, Ion Diniţă, care contrazice declaraţiile recente ale ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, împotriva aeroportului. Diniţă apreciază că şansa de dezvoltare pe care o are Braşovul atrage supărarea celor de la Bucureşti. Ministrul transporturilor Radu Berceanu are interesul să comaseze o serie de aeroporturi si să ofere credit maxim doar aeroportului international de la Bucuresti! Acest lucru în detrimentul proiectului de la Brasov, pe care il infiereaza de fiecare data fara a tine cont de nicio analiză, e de părere Diniţă. Un alt motiv pentru care Berceanu pune beţe în roate aeroportului este că deturnarea afacerilor internationale spre centrul tarii ar fi un real motiv de suparare pentru bucurestenii aflati in fruntea guvernului, a adăugat Diniţă. Sursa: Brasovultau (http://www.brasovultau.ro/Israelienii-asteapta-aeroportul-brasovean-23753.html) Deci sa vedem care sunt urmatorii pasi, sau mai bine zis daca si cand vor fi... :ohno: Mie mi se pare o mare prostie ca Brasovul sa fie lasat fara aeroport. Bine ca au nu stiu cate orasele mai mici aeroport si Brasovul nu. Indiferent de prognozele privind traficul de pasageri acesta ar trebui sa se construiasca. Sunt convins ca in cativa ani, printr-o campanie agresiva, se vor atrage turisti de la distante mari care pana acum erau coplesiti de distanta mare (pe sosele) plus traversarea tarii noastre (cu minunatele DN-uri). Datorita reliefului deosebit sunt convins ca se vor gasi multi turisti care sa viziteze Valea Prahovei. gattone October 4th, 2009, 11:16 AM Mda. Aceeasi strategie: cand nu esti capabil sa faci ceva, da vina pe altii. E mai usor sa-i acuzi pe "masonii" de la Bucuresti decat sa-ti recunosti propria incompetenta. Acest lucru poate fi observat foarte bine la Timisoara. Probabil de acolo au invatat si brasovenii. Spuneti-mi un singur argument pt aeroportul din Brasov. (Nu pareri ale nu stiu carei fosila din Partidul Conservator). Mai degraba se baga banii in aeroporturile din Sibiu, Cluj si Bucuresti, decat in cel din Brasov. Kidu October 4th, 2009, 01:03 PM gattone, aici nu e vorba de incapabilitate insa Berceanu nu e altceva decat un portocaliu smecher si ingamfat cu praz la rever care are un comportament tipic pedelist. Toti sunt prosti, numai ei sunt destepti, numai ideile lor sunt bune, in plus afiseaza o superioritate de zici ca cine stie ce realizari are. Realitatea e ca tipul e un gargaragiu ieftin a carui singura realizare e "don Costel" de la Craiova si scandalul aferent. Brasovul este indreptatit sa aiba un aeroport, chiar nu inteleg de ce i se pun piedici de la Bucuresti pentru ca trebuie sa fim realisti, exact asta se intampla. Bogdan BMB October 4th, 2009, 02:06 PM Mda. Aceeasi strategie: cand nu esti capabil sa faci ceva, da vina pe altii. E mai usor sa-i acuzi pe "masonii" de la Bucuresti decat sa-ti recunosti propria incompetenta. Acest lucru poate fi observat foarte bine la Timisoara. Probabil de acolo au invatat si brasovenii. Spuneti-mi un singur argument pt aeroportul din Brasov. (Nu pareri ale nu stiu carei fosila din Partidul Conservator). Mai degraba se baga banii in aeroporturile din Sibiu, Cluj si Bucuresti, decat in cel din Brasov. Atat timp cat nu vorbim de o descentralizare mi se pare absolut corect sa ai si pretentii de la "centru". Doar nu ai vrea sa construiasca primaria de capul ei un aeroport. Nu spun ca uneori cei din primariei nu arunca vina pe altii, dar lasa-ma sa nu ii consider nici pe cei de prin ministere niste sfinti, capabili, oameni de buna credinta etc nenea_hartia October 4th, 2009, 02:45 PM N-aş avea absolut nimic împotrivă ca Braşovul să-şi facă propriul aeroport din resurse proprii, pentru că, trebuie să recunoaştem, se află la cel puţin două ore distanţă atât de Bucureşti, cât şi de Sibiu. Iar viitoarea autostradă Bucureşti-Braşov - permiteţi-mi să cred - nu se va face în următorii 10 ani. Dacă ar fi vorba însă de bani de la bugetul de stat, oricât de mult mi-ar displăcea incapabilul cu gură mare şi cu limbaj de autobază de la Transporturi, aş fi tot atât de suspicios ca şi el: pentru mine, Aristotel Căncescu e un infractor cu "I" mare, pe mâna căruia n-ar trebui să intre aceşti bani. lunetiq October 4th, 2009, 11:55 PM Mda. Aceeasi strategie: cand nu esti capabil sa faci ceva, da vina pe altii. E mai usor sa-i acuzi pe "masonii" de la Bucuresti decat sa-ti recunosti propria incompetenta. Acest lucru poate fi observat foarte bine la Timisoara. Probabil de acolo au invatat si brasovenii. Spuneti-mi un singur argument pt aeroportul din Brasov. (Nu pareri ale nu stiu carei fosila din Partidul Conservator). Mai degraba se baga banii in aeroporturile din Sibiu, Cluj si Bucuresti, decat in cel din Brasov. Lasand la o parte politica si toate razboaiele intre Bucuresteni si Brasoveni, iata chiar mai multe argumente pentru aeroportul din Brasov: 1. Brasovul este oras turistic, cu Poiana si mii de locuri de cazare, care atrage in fiecare an mii de turisti, chinuindu-se sa ajunga acolo deocamdata. Sa nu vorbim de oameni de afacere si cei "simpli" ca mine, care strabat mii de kilometri/ore pe strazi si sine in momentul de fata. 2. Brasovul are industrie si potential (ma refer si la imprejurimi), care nu se dezvolta din cauza lipsei de infrastructura. Aeroportul ar ajuta mult aici. 3. Autostrada se va face cum au mai constatat si altii in nu stiu cati ani, si pana atunci ar fi bine sa existe o infrastructura mai buna decat acuma si sa se poata ajunge mai bine si repede in regiune. 4. Brasovul si Valea Prahovei vor gazdui in 2013 jocurile olimpice ale tineretului pentru care va fi nevoie de o infrastructura buna. 5. Brasovul este unul dintre cele mai mari si importante orase din Romania si nu are aeroport, pe cand altele mult mai mici si mai putin importante au. 6. Cateva sute de locuri de munca care s-ar crea, a) pentru constructia aeroportului si b) pentru functionarea lui. 7. Aeroportul este finantat cu 90% de firma care il va construi si din bugetul local (adica banii nostri) nu se folosesc decat vreo 10%. Ceea ce mi se pare incredibil in Romania unde banii se impart si dispar stim noi cu totii cum si pe unde... :bash: as putea sa mai gasesc cateva argumente, dar cred ca sunt de ajuns si ca aeroportul se justifica din sine. :nuts: P.S.: In aeroporturile din Sibiu, Cluj si Bucuresti s-au tot bagat bani in ultimii ani, nici nu vreau sa ma gandesc de ex. la pista din Baneasa, care a costat nu stiu cate zeci de milioane, pe cand in mod normal pentru acei bani se puteau face vreo 5! Deci afaceri de smecheri si hoti, rude si colegi de partid etc. etc. etc. ... Bogdan BMB October 5th, 2009, 12:20 AM ^^ Eu nu m-as fi chinuit sa dau nici un argument. E foarte clar ca Brasovul are nevoie de aeroport mai mult decat nu stiu ce orasele mici, numai daca esti chior sau faci pe prostul nu vezi motivele unui aeroport in Bv. lunetiq October 5th, 2009, 11:13 AM ^^ Eu nu m-as fi chinuit sa dau nici un argument. E foarte clar ca Brasovul are nevoie de aeroport mai mult decat nu stiu ce orasele mici, numai daca esti chior sau faci pe prostul nu vezi motivele unui aeroport in Bv. Multumesc Bogdan pentru sustinere. Ai dreptate, dar ma gandeam sa le dau o mana de ajutor celor chiori si un sut celor care fac pe prostii... :bash: Bogdan BMB October 5th, 2009, 02:52 PM :cheers: Cu placere. Din pacate asta nu ajuta cu nimic la demararea constructiei :ohno: Daca faceti o petitie anuntati-ma :lol: lunetiq October 5th, 2009, 05:05 PM :cheers: Cu placere. Din pacate asta nu ajuta cu nimic la demararea constructiei :ohno: Daca faceti o petitie anuntati-ma :lol: Corect. O petitie pentru ce? Acordarea creditului? :lol: Am inteles ca tine de Intelcan acum sa inceapa... Bogdan BMB October 5th, 2009, 10:09 PM ^^ Era la misto :lol: Normal ca nici aia nu ajuta meerceea01 October 9th, 2009, 01:20 PM Works are in progress for the Departure Finger extension at OTP: http://www.imagehosting.ro/images/f6na8xfvatmp2zhla5.jpg http://www.imagehosting.ro/images/h9y4v31u5m2k071uu5bu.jpg A render of phase three (the red contoured areas). This is expected to be finalized at the end of 2010: http://www.imagehosting.ro/images/q6t3vkqd2m8rzvwtlb.jpg ^^The parking at the left of the image is completed. Phase three map: http://www.imagehosting.ro/images/5xu0nvnc4m80wo7b2oba.jpg Phase IV map (due in 2016 - 2018): http://www.imagehosting.ro/images/thq71hn36l3galb4py9d.jpg Le Clerk October 9th, 2009, 03:11 PM ^^http://img387.imageshack.us/img387/4973/02mainaeroport.jpg (http://img387.imageshack.us/i/02mainaeroport.jpg/) Le Clerk October 9th, 2009, 03:14 PM Otopeni Airport to start construction of new passenger terminal in 2011 The Henri Coanda – Otopeni International Airport will start the construction of a new terminal that will have a total capacity of approx. 20 million passengers a year upon the works completion. The construction works of the new terminal (the first of the four terminal modules, each having a capacity of 5 million passengers a year) are to be initiated in January 2011, the management of the Otopeni airport told. “The pace of these works will be directly correlated with the traffic increase in order to prevent terminal overcrowding and service reduction, as well as the situation in which a significant part of the infrastructure would be completed, but not used leading to increased exploitation costs”, communication manager of the airport Valentin Iordache said. The works will begin after the conclusion of the third development stage of the airport, which will increase the airport capacity to roughly six million passengers a year. The third stage of the enlargement process plans the extension of the boarding lounge up to 12 passenger-boarding bridges and the connection to the two terminals. At the same time the international departures and the arrivals lounges will be extended by 50%. The airport’ flows will be updated in compliance with the Schengen Agreement, will be provided with a modern official lounge, the runway 1 will be upgraded and a new parking will be built. The pre-feasibility/feasibility studies for the program relating to the long-term development of the airport infrastructure started in 2007. The program is aimed at developing the related road and rail transport infrastructure in order to secure the access to the eastern part of the airport. A new passenger terminal and a multi-purpose cargo freight platform will be also built. Also to be built are a 4-km railway, a 4-km subway, a multi-level underground station, a business centre of about 5,000 sqm and a 200-room hotel. In 2007 Otopeni Airport passenger air traffic registered a rise of about 30% as compared to 2006, the same as during the first months of 2008. Source (http://www.financiarul.ro/2008/11/04/otopeni-airport-to-start-construction-of-new-passenger-terminal-in-2011/) Cosmin October 10th, 2009, 09:06 AM Jesus Christ! It was about damn time to extend the finger!:applause: I can't wait to see the construction of the new terminal starting. .andy. October 11th, 2009, 01:45 PM It was about damn time to extend the finger! I disagree. I feel that the authorities have been giving us, the people, the finger for years. :lol: Clinlin October 11th, 2009, 06:11 PM ^^ Good one :)) Suburban101 October 11th, 2009, 09:01 PM That's the best looking finger ! I haven't seen anything like that(in reality, not in photos), nice organic look ! :cheers: meerceea01 October 11th, 2009, 09:06 PM That's the best looking finger ! I haven't seen anything like that(in reality, not in photos), nice organic look ! :cheers: I also like the design a lot. I only hope they use good materials (especially for the glass and roof). I wouldn't want to see those crappy aluminium panels that everybody uses now to clad low quality office buildings. Suburban101 October 11th, 2009, 09:55 PM Depends, looks like the whole structure is metallic , which means they can't afford cheap materials. The cladding on office buildings is low quality because it spans the whole facade and it's not a vital element, its mostly for decorating so you can see the judgment here. nebunul October 14th, 2009, 06:53 PM Also to be built are a 4-km railway, a 4-km subway, a multi-level underground stationSource (http://www.financiarul.ro/2008/11/04/otopeni-airport-to-start-construction-of-new-passenger-terminal-in-2011/) :cheers: deci se extinde (in subteran) linia ferata existenta (cred) + metroul va opri in aceiasi "multi-level underground station" Suburban101 October 15th, 2009, 11:05 AM ^^ Dece tocmai in 2011? Dece nu se apuca in 2010? Morons... Cosmin October 18th, 2009, 09:41 PM All pictures taken in Google Earth from nearly 12 km up. And yes, I did checked the dimensions of aircraft across airports and they match, so if the size differences seem odd it's not a problem with Google Earth or my illustration. http://img18.imageshack.us/img18/6474/airporstcomparison.png .andy. October 19th, 2009, 06:37 PM All pictures taken in Google Earth from nearly 12 km up. And yes, I did checked the dimensions of aircraft across airports and they match, so if the size differences seem odd it's not a problem with Google Earth or my illustration. http://img18.imageshack.us/img18/6474/airporstcomparison.png Avem piste relativ lungi. Altfel, suntem niste "sad paws" :lol: .andy. October 19th, 2009, 06:46 PM http://news.skyscanner.net/articles/2009/09/002866-ambiguous-airports-how-far-is-the-airport-from-the-city-it-serves.html Asta e interesant de citit. Aeroporturile cele mai indeparatate, si cele mai apropiate de orasul pe care il deservesc. A se vedea la closest airports, numarul 9. E clar eroare si e Baneasa, nu Otopeni. Totusi, una din putinele liste internationale unde suntem la rubrica "asa DA" :lol: Cosmin October 19th, 2009, 06:57 PM Haha, and look at this one (http://news.skyscanner.net/articles/2008/03/000178-satellite-airports-do-you-know-where-youre-going.html). I mean, I have nothing against saying London and landing in Luton, but c'mon... saying Vienna and actually landing in another country, in Bratislava, is taking it over the top.:nuts: That aside, people should inform themselves a bit better I think... if I see Fankfurt Hahn, Paris Beauvais etc. I know full well where I'll be landing.;) Avem piste relativ lungi. Altfel, suntem niste "sad paws" :lol: Nu doar asta, dar e vorba ca suprafata ocupata de aeroport e destul de mare, doar ca nu-i si construita, iar terminalul e minuscul. Henri Coanda e aproape cat Hong Kong - Chek Lap Kok, dar uita-te la cat e construit acolo (de cand a fost facuta poza s-a mai construit) si cat de mare e terminalul. Btw... CDG pawns and every time I go there there's a new building shaping up.:rock: .andy. October 19th, 2009, 08:05 PM Haha, and look at this one (http://news.skyscanner.net/articles/2008/03/000178-satellite-airports-do-you-know-where-youre-going.html). I mean, I have nothing against saying London and landing in Luton, but c'mon... saying Vienna and actually landing in another country, in Bratislava, is taking it over the top.:nuts: That aside, people should inform themselves a bit better I think... if I see Fankfurt Hahn, Paris Beauvais etc. I know full well where I'll be landing.;) Nu doar asta, dar e vorba ca suprafata ocupata de aeroport e destul de mare, doar ca nu-i si construita, iar terminalul e minuscul. Henri Coanda e aproape cat Hong Kong - Chek Lap Kok, dar uita-te la cat e construit acolo (de cand a fost facuta poza s-a mai construit) si cat de mare e terminalul. Btw... CDG pawns and every time I go there there's a new building shaping up.:rock: Da,stiam si de faza cu Bratislava. Sunt abonat la newsletterul skyscanner... e aproape homepage :D Oricum, sunt atat de aproape ca nu conteaza. Spre exemplu, MALéV opereaza ruta de autobuze Budapest-Bratislava, intre cele doua aeroporturi. Sunt vreo 200-250 de km, pe care ii faci in 2 ore jumatate. Iar Bratislava-Viena poti sa faci si pe bicicleta, scuza-ma (daca ai avea voie pe autostrada) :lol: Sunt 50 de km pe autostrada, nu prin zone al'de DN1 ;) Cosmin October 19th, 2009, 08:10 PM Totusi, esti de acord ca una e sa zici Londra, cand aterizezi pe Luton si alta e sa zici Viena, cand de fapt aterizezi pe Štefánik, in tara invecinata?:lol: Clinlin October 19th, 2009, 08:39 PM Btw... CDG pawns and every time I go there there's a new building shaping up.:rock: Avantajul lui CDG este ca dispune de spatiu pentru extindere. Citisem mai demult un articol in The Economist in care se facea o comparatie intre Heathrow si Charles de Gaulle, primul fiind sufocat din lipsa spatiului. Cred ca pe viitor Otopeniul ar avea o buna oportunitate de dezvoltare, asta daca nu se trezesc alti "dastepti" care sa isi faca palate gard in gard cu aeroportul. Sau mai degraba dastepti care sa aprobe asemenea magarie. adrianarh October 19th, 2009, 08:47 PM Am citit undeva, intr-un ziar cel mai probabil, un articol ce privea cele doua aeroporturi din nordul Bucurestiului. Se vorbea despre un proiect de fuziune a celor doua intr-un termen de 2-3 luni. Stie cineva ceva despre acest subiect? Va multumesc! nebunul October 19th, 2009, 08:50 PM ^^ http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6255048-fuziunea-aeroporturilor-otopeni-baneasa-fost-aprobata-guvern.htm http://www.zf.ro/eveniment/guvernul-a-avizat-fuziunea-aeroporturilor-otopeni-si-baneasa-4973202/ .andy. October 21st, 2009, 09:40 PM Avioanele de peste 50 de tone nu mai pot ateriza sau decola de pe aeroportul „Aurel Vlaicu”-Băneasa în intervalul 0.00-7.00. Restricţia se va aplica începând de sâmbătă, 25 octombrie, şi e motivată prin nivelul ridicat de zgomot care afectează traiul familiilor (a se citi şmecherilor) din zonă. Stirea completa AICI (http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/872543/Aeroportul-Baneasa-inchis-noaptea/). .andy. October 21st, 2009, 09:47 PM In spiritul unui update facut de Google Earth la imaginea de pe Cluj, propun o comparatie intre CLJ in 2003, si septembrie 2009. Mi-ar placea mult, si mi s-ar parea foarte util sa faca pasaj denivelat, si sens giratoriu, ca la Otopeni. Imi imaginez ca e moarte cu trecerea aia de pietoni... http://img148.imageshack.us/img148/8739/mar272003.jpg March 27, 2003. ^^ http://img12.imageshack.us/img12/8413/sep212009.jpg September 21, 2009. ^^ nebunul October 21st, 2009, 10:22 PM Mi-ar placea mult, si mi s-ar parea foarte util sa faca pasaj denivelat, si sens giratoriu, ca la Otopeni. Imi imaginez ca e moarte cu trecerea aia de pietoni... Nu e ... e chiar OK - ca sunt 2x2 benzi. In parcare sunt aparate automate; platesti la final in functie de cat ai stat in parcare. Terminalele sunt noi noute. :cheers: Klausenburg October 22nd, 2009, 01:11 AM S-a vorbit mult pe aici de pasaj denivelat etc...dar s-a considerat ca e mult prea scump, asa ca se va amenaja un sens giratoriu la intrarea in aeroport, si atat...Terminalele sunt acum OK, mai asteptam sa vedem si pista cea noua de 3,5 km...Si apoi vom avea un aeroport fain de tat :banana: .andy. October 22nd, 2009, 07:57 AM S-a vorbit mult pe aici de pasaj denivelat etc...dar s-a considerat ca e mult prea scump, asa ca se va amenaja un sens giratoriu la intrarea in aeroport, si atat...Terminalele sunt acum OK, mai asteptam sa vedem si pista cea noua de 3,5 km...Si apoi vom avea un aeroport fain de tat :banana: Foarte bun si sens giratoriu, dar macar pasaj pietonal denivelat cu rampe pentru cei cu bagaje. Nu stiu de ce pista vorbesti. Va fi una aditionala, sau asta prelungita? nebunul October 22nd, 2009, 10:49 AM ^^ prelungita si asfaltata asteptam sa vedem si pista cea noua de 3,5 km...Si apoi vom avea un aeroport fain de tat :banana: Please please please ... ca am crezut ca se rupe avionu'n doua la aterizare :lol: luci203 October 22nd, 2009, 12:32 PM Avem piste relativ lungi. Altfel, suntem niste "sad paws" :lol: Pista relativ lunga are si Sibiu (3,3 km) dar terminalul 1+2 si restul infrastructurii (hangare, etc.) sunt microscopice. :lol: http://i83.photobucket.com/albums/j286/h5forem/as.jpg ~12km altitudine. Cosmin October 27th, 2009, 07:38 PM http://img81.imageshack.us/img81/5118/pozaf602d60545235d5e53a.jpg http://img81.imageshack.us/img81/7017/poza0fe92bca19289177c21.jpg http://img511.imageshack.us/img511/5984/poza1406fe36883eaede025.jpg http://img141.imageshack.us/img141/5388/poza2f1b7a954db22141758.jpg http://img441.imageshack.us/img441/1812/poza7c7bfce4a716ae0fcaa.jpg http://img81.imageshack.us/img81/566/poza1eb31dcd36fe2c332fa.jpg http://img141.imageshack.us/img141/6383/poza3ef2b1ab2cfdd1358c6.jpg http://img141.imageshack.us/img141/7504/poza42cf448ec394beddaa6.jpg http://www.otp-airport.ro/index.php?cat=5&article=43 Cosmin October 29th, 2009, 02:39 PM Not pertaining to Romanian airports per se, but it's an important step forwards under the Single European Sky (http://www.eurocontrol.int/sesar/gallery/content/public/docs/sesar%20in%20brief_2008_final%20low.pdf) initiative, and thus important news for Romanian ATC as well.:cheers: European area control centres get communication network Europe's air traffic control centres are finally to be linked by a unified modern communications network. This will replace existing links between centres and the central flow management unit and the European Aeronautical Information Service. Eurocontrol says the contract was signed by the network provider, communications specialist Sita and five of the 38 Eurocontrol member state air navigation service providers (ANSP) at its Brussels headquarters today. Area control centres are now linked on a bilateral basis to neighbouring centres, usually by an ordinary telephone line. This, says Eurocontrol, is inadequate for the future Single European Sky as set out under the SESAR programme, which envisages a network-centric "neural" system to be known as Swim (system-wide information management). The Sita system, called Pens (pan-European communications network service), provides a purpose-built, secure, high-capacity internet protocol-based communications network that can carry datalinking and voice messages. Security will be assured by the system's architecture, which consists of a series of virtual private networks, one for each ANSP, that are interlinked for centre-to-centre communication. The existing bilateral communications system is so primitive that, in July 2002, when controllers at Karlsruhe in Germany could see a traffic conflict developing in neighbouring Swiss-controlled airspace, they could not contact the Zurich centre to warn controllers there, because the line was down. There was more than 2min to go before a Bashkirian Tu-154M and a DHL Boeing 757 collided. The Zurich controller noticed the conflict too late, and the two airliners collided over Uberlingen, southern Germany destroying both aircraft and killing all on board. Pens will also replace all the individual IP network services that have been providing connections to the central flow management unit and the European Aeronautical Information Service. Ian Hall, director of development and investment at UK ANSP NATS, says: "This is a big step as it is the first stage in introducing a Europe-wide information network that meets the needs of SESAR. This contract signals the creation of a common system to simplify the flow of information necessary as we move into a new era of integrated and streamlined air traffic management." NATS says that it has been chairing the Pens development focus group, comprising Eurocontrol and the ANSPs, planning and procuring for the project for the last three years, and comments: "Negotiations have been extensive because of the complex interfaces between each provider for each national air traffic operation, all on different networks." SOURCE: FlightGlobal (http://www.flightglobal.com/articles/2009/10/29/334132/european-area-control-centres-get-communication-network.html) EUROCONTROL member states http://img267.imageshack.us/img267/4562/minimapeurofullsize.gif Romanian MEP Marian-Jean Marinescu (http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=RO&partNumber=1&language=EN&id=33982) is the Parliament's rapporteur on the SES II Package initiative.:) a8BvQ5iftvw High Mileager October 29th, 2009, 02:57 PM BTW ..speaking of OTP.. Last week I was pleasently surprised to notice they have free wireless internet..same way as many US airports through http://www.hot-spot.ro/ It was my first European airport where I was able to connect for free..at Heathrow ,Schipol,BLQ for instance you have to pay.. wdw35 October 29th, 2009, 03:35 PM CLJ has been having free Internet for many years. Dani_0307 October 29th, 2009, 04:06 PM Timişoara rămâne cel mai mare aeroport regional din România Evoluţie bună a activităţii pentru Aeroportul Traian Vuia Timişoara. După primele nouă luni ale acestui an Aeroportul Internaţional Timişoara a înregistrat creşteri faţă de perioada similară a anului trecut, atât în ceea ce priveşte numărul de pasageri cât şi cel al curselor operate zilnic, menţinându-se poziţia de cel mai mare aeroport regional din ţară. Numărul de pasageri operaţi a crescut cu 9% faţă de perioada similară a anului trecut. Cei mai mulţi clienţi au apelat la Aeroportul Timişoara în luna august când au fost înregistraţi 111.751 pasageri, cu aproape 23% mai mulţi decât în august 2008. În total, în cele nouă luni ale acestui an au fost înregistraţi 739.349 de pasageri. Ca o consecinţă a cererii în creştere de servicii aeriene, şi numărul de aeronave operate a crescut constant începând cu luna iunie. Faţă de 2008, cea mai mare creştere a avut loc în luna iulie, când numărul aeronavelor care au operat pe aeroportul timişorean a crescut cu 18%. În total, în cele nouă luni din acest an au decolat şi aterizat 18.698 de avioane. Din 2009, de la Timişoara se operează şapte noi destinaţii de operare: Perugia, Cernăuţi, Valencia, Paris, Bergamo, Treviso, Barcelona. În plus, a crescut frecvenţa de operare a altor destinaţii în funcţie de creşterea numărului de pasageri iar pe perioada verii au fost introduse mai multe curse charter spre diferite destinaţii de vacanţă. Rezultatele economice ale Aeroportului „Traian Vuia” Timişoara au fost pozitive, până la sfârşitul lunii septembrie, veniturile societăţii care se ocupă de activitatea aerogării au crescut cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut. Din surse proprii ale operatorului aeroportuar, în anul 2009 au fost demarate investiţii la o serie de obiective, printre care sistemul electronic de supraveghere perimetrală, sistemul de electroalimentare a perimetrului de securitate, amenajarea punctului de acces la platfomă, construirea unui corp de clădire operaţional, construirea aerogării schengen, refacerea pistei de aterizare-decolare. Cheltuielile au crescut de asemenea cu 33%, faţă de perioada similară a anului trecut iar cifra de afaceri înregistrată în cele 3 trimestre ale anului 2009 a crescut cu 10%. http://www.tion.ro/ Bogdan BMB October 29th, 2009, 11:23 PM ^^ Ar fi interesant sa comparam cu niste date din Cluj, deoarece Timisoara poate fi pe locul 2 dar la o distanta foarte mica sa fie urmata de Cluj, ceea ce ar pune oarecum amandoua aeroporturile pe loc secund. Are cineva date asemanatoare pt Cluj? make21 October 29th, 2009, 11:30 PM ^^link (http://www.anna.aero/2009/08/28/eu-membership-grows-romanian-air-travel-market-by-60-in-two-years-blue-air-and-wizz-air-lead-lcc-charge/) de la nebunul http://img265.imageshack.us/img265/4503/1111f.png (http://img265.imageshack.us/i/1111f.png/) Klausenburg October 29th, 2009, 11:42 PM Aeroportul din Cluj, premiat pentru cea mai rapidă modernizare Aeroportul Cluj-Napoca a fost premiat pentru „proiectul de modernizare aeroportuară cel mai rapid implementat”, la a treia ediţie a Airport Forum, din Bucureşti. Premiul se referă la obiectivele de investiţii de la aeroport, în special finalizarea celor două terminale de pasageri. Mai multe proiecte de dezvoltare a aeroportului din Cluj se află deocamdată în stand-by, este vorba de construirea unui terminal de marfă, programată pentru anul viitor, extinderea pistei de aterizare-decolare la 3.500 de metri, programată să înceapă anul viitor şi să fie terminată în 2012, dar şi construirea unui parking auto sau sistematizarea accesului, de pe drumul Cluj – Napoca – Sînnicoară. Evenimentul încheiat în Capitală se adresează aeroporturilor, companiilor aeriene, asociaţiilor din industria aviatică, furnizorilor din zona aeroportuară, producătorilor, companiilor de combustibil, firmelor de construcţii şi arhitectură, companiilor de asigurări şi retailerilor. Ziua de Cluj (http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=33094) make21 October 29th, 2009, 11:44 PM ^^Unde se baga bani se vede imediat Klausenburg October 30th, 2009, 02:21 AM Aeroportul din Cluj cauta 100 mil. euro pentru o noua pista (http://www.zf.ro/companii/aeroportul-din-cluj-cauta-100-mil-euro-pentru-o-noua-pista-conducerea-aeroportului-international-5065785/) Dani_0307 October 30th, 2009, 04:01 PM ^^Aeroportul Clujean nu apartine de ministerul Transporturilor.....se intelege astfel de ce s-a putut face investitii acolo... si CJ Timis a cerut sa intre in proprietatea aeroportului sa demarareze investitii mari......insa fara succes....cel de la TM este si militar, deci inca depindem de politic.....poate daca vom da si noi un prim ministru ajungem sa speram sa concuram Belgradul....:lol: Cosmin October 30th, 2009, 04:04 PM E militar, dar din cate stiu eu nu mai folosesc baza aeriana Giarmata. Ar trebui sa cedeze macar partea civila.:dunno: Dani_0307 October 30th, 2009, 04:17 PM E militar, dar din cate stiu eu nu mai folosesc baza aeriana Giarmata. Ar trebui sa cedeze macar partea civila.:dunno: Ministerul Transporturilor s-a aratat dispus anul acesta sa creeze compania aeroportuara Banat....informatii foarte putine insa, s-a discutat doar despre o fuziune intre aeroporturile din Timisoara si Arad....din cate am inteles eu aeroportul are sanse cam 95% sa ramana militar cu functiuni de logitica in sensul ca se dorea contructia unui alt aeroport de la zero undeva la jumatatea distantei dintre cele doua orase aproape de autostrada. ......baza aeriana Giarmata cred ca este baza Nato, este si un radar puternic acolo.....:nuts: Cosmin October 30th, 2009, 04:25 PM ^^ The Traian Vuia International Airport was home of the Romanian Air Force 93rd Air Base. The 93rd Air base was disbanded in August 2004 with the MiG-21 Lancers and IAR-330 moving to Câmpia Turzii for reassignment to 71st Air Base. The air base also operated the MiG-23 Flogger, which was retired in early 2002. Over 30 MiG-23s are still in storage at Timişoara Airport. The military section of the airport is currently an annex of the 71st Air Base and operates the 714th Transport Helicopter Squadron, with the IAR 330 in service. Asa retinusem si eu, ca-i doar o anexa a BA 71 Campia Turzii, dar uitasem ca escadrila 714 elicoptere e detasata acolo.:D Bogdan BMB October 30th, 2009, 04:40 PM Sper ca nu vor construi unul nou intre tm si ar. Acolo au inceput sa se construiasca tot felul de hale, exista si intentia CJT de a crea un nod important in zona. Zona aceea are un potential foarte mare tinand cont ca "aproape" exista centura, se va construi autostrada, este adiacenta pe una din cele mai mari artere de iesire din oras, teoretic se va dezvolta si calea ferata etc. http://img441.imageshack.us/img441/8859/zonificarefunct0001.jpg (http://img441.imageshack.us/i/zonificarefunct0001.jpg/) incredibil October 30th, 2009, 05:10 PM Ministerul Transporturilor s-a aratat dispus anul acesta sa creeze compania aeroportuara Banat....informatii foarte putine insa, s-a discutat doar despre o fuziune intre aeroporturile din Timisoara si Arad....din cate am inteles eu aeroportul are sanse cam 95% sa ramana militar cu functiuni de logitica in sensul ca se dorea contructia unui alt aeroport de la zero undeva la jumatatea distantei dintre cele doua orase aproape de autostrada. ......baza aeriana Giarmata cred ca este baza Nato, este si un radar puternic acolo.....:nuts: Daca o baza militara foloseste pista aeroportului inseamna ca e aeroport militar? Si la Bacau opereaza baza aeriana 95 , dar cand s-a pus problema concesionarii , cei de la armata n-au avut nici un cuvant de spus. Cosmin October 30th, 2009, 05:22 PM Si pe Henri Coanda, partea sud-vestica e Baza 90 Aeriana Otopeni unde-s escadrilele de transport si elicoptere de atac. nebunul October 30th, 2009, 05:23 PM ^^ Apropo, ce se mai intampla la Bacau ?! Se pare ca Blue air cauta motive sa intarzie lucrarile ... Concesiunea aeroportului din Bacău, la Curtea de Arbitraj Investiţiile pe Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău vor fi blocate cel puţin cinci luni de acum înainte. Aceasta din cauza disensiunilor care au apărut între firma concesionară, Blue Air, pe de o parte şi Consiliul Judeţean (CJ) şi Aeroport pe de alta, scrie Ziarul de Bacău. "Situaţia de la Aeroport va fi analizată în cadrul Comisiei de Arbitraj de pe lîngă Camera de Comerţ Bucureşti, care în maxim cinci luni trebuie să dea o decizie. În prezent, ambele părţi îşi pregătesc documentaţiile pentru comisie, avocaţii", a declarat Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău. Toate problemele au plecat de la faptul că CJ Bacău i-a reproşat societăţii Blue Air că nu a respectat depunerea garanţiei pentru viitoarea investiţie, aşa cum era prevăzut în contract. Contractul de concesionare a fost semnat pe 19 ianuarie 2009. Concesionarul a efectuat unele lucrări de reparaţii şi întreţinere a pistei, pentru menţinerea stării de operativitate. În conformitate cu contractul, aceste cheltuieli trebuiau deduse din obligaţia de vărsare a capitalului social din perioada de tranziţie, dar societatea a venit cu factura la CJ Bacău. Disensiunile în privinţa garanţiilor au dus la nesemnarea contractului şi scandalul s-a mutat la Curtea de Arbitraj. http://www.evenimentul.ro/articol/concesiunea-aeroportului-din-bacau-la-curtea-de-arbitraj.html incredibil October 30th, 2009, 06:02 PM ^^ Apropo, ce se mai intampla la Bacau ?! Se pare ca Blue air cauta motive sa intarzie lucrarile ... Concesiunea aeroportului din Bacău, la Curtea de Arbitraj Investiţiile pe Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău vor fi blocate cel puţin cinci luni de acum înainte. Aceasta din cauza disensiunilor care au apărut între firma concesionară, Blue Air, pe de o parte şi Consiliul Judeţean (CJ) şi Aeroport pe de alta, scrie Ziarul de Bacău. "Situaţia de la Aeroport va fi analizată în cadrul Comisiei de Arbitraj de pe lîngă Camera de Comerţ Bucureşti, care în maxim cinci luni trebuie să dea o decizie. În prezent, ambele părţi îşi pregătesc documentaţiile pentru comisie, avocaţii", a declarat Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău. Toate problemele au plecat de la faptul că CJ Bacău i-a reproşat societăţii Blue Air că nu a respectat depunerea garanţiei pentru viitoarea investiţie, aşa cum era prevăzut în contract. Contractul de concesionare a fost semnat pe 19 ianuarie 2009. Concesionarul a efectuat unele lucrări de reparaţii şi întreţinere a pistei, pentru menţinerea stării de operativitate. În conformitate cu contractul, aceste cheltuieli trebuiau deduse din obligaţia de vărsare a capitalului social din perioada de tranziţie, dar societatea a venit cu factura la CJ Bacău. Disensiunile în privinţa garanţiilor au dus la nesemnarea contractului şi scandalul s-a mutat la Curtea de Arbitraj. http://www.evenimentul.ro/articol/concesiunea-aeroportului-din-bacau-la-curtea-de-arbitraj.html Deocamdata nu se aude nimic. Sper ca acest incident sa fie doar o forma romaneasca de negociere intre cele 2 parti. nebunul October 30th, 2009, 06:04 PM ^^ si eu sper ca e modul legal de a trage de timp .andy. October 30th, 2009, 11:50 PM Pentru clarificare (si pentru propria-mi distractie, dar si pentru a voastra!), am produs si o poza si cu Google Earh + overlay-ul proiectului autostrazii (vedeti cat de vechi sunt imaginile din GE)... http://img4.imageshack.us/img4/1122/savcamp.gif Vreau si eu fisierul cu overlay :) De unde pot sa fac rost, va rog? Cosmin November 2nd, 2009, 10:27 AM Overview of terminal, apron and runway 08R at OTP. A TAROM ATR-42 is taking off from 08R. http://img171.imageshack.us/img171/8225/myaviationnetphotoid016.jpg http://myaviation.net/?pid=01621398 nebunul November 2nd, 2009, 11:00 AM ^^ :banana: http://img387.imageshack.us/img387/4973/02mainaeroport.jpg (http://img387.imageshack.us/i/02mainaeroport.jpg/) Works are in progress for the Departure Finger extension at OTP: http://www.imagehosting.ro/images/h9y4v31u5m2k071uu5bu.jpg http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=44346154&postcount=810 Cosmin November 2nd, 2009, 11:04 AM Yep, can't wait to see it finished.:D nebunul November 2nd, 2009, 11:06 AM ^^ I'm really curious about that glass roof ... I hope :banana: Le Clerk November 2nd, 2009, 11:08 AM Overview of terminal, apron and runway 08R at OTP. A TAROM ATR-42 is taking off from 08R. http://img171.imageshack.us/img171/8225/myaviationnetphotoid016.jpg http://myaviation.net/?pid=01621398 Yep, those planes are ready to get hooked up to the new terminal. :banana: Cosmin November 2nd, 2009, 11:13 AM You'll have to wait a bit more for the new terminal though.:( nebunul November 2nd, 2009, 03:28 PM ^^ How long ... it's U/C :nuts: ... so 1-2 years from now?! Ahh, you mean "new terminal" ?! OK, but I hope the "finger" will be completed and in use sooooon :) Cosmin November 2nd, 2009, 04:19 PM I'm referring to the yet-to-be-built Terminal 2. The finger extension should be ready in 2010 or something like that. Robi_damian November 3rd, 2009, 03:44 PM I just recently came from a stay abroad, and I had a very nasty surprise at OTP. I took the TRANSFER way once getting down from the plane, and I ended up in the International Departures terminal. Marked optins were - TRANSFER and EXIT. There is nothing like "DOMESTIC FLIGHTS" written down anyehwere. Of course, to get out from International tranzit I had to go back through the pass control at the International Departures section, and got a very rude reception from people there. What a lock of respect to customers! I am curious how many Westerners have this problem when using domestic connections at OTP. Le Clerk November 4th, 2009, 09:13 AM Aviz favorabil pentru proiectul legislativ privind modernizarea Aeroportului Iaşi Comisia juridica a Senatului si-a mentinut marti (3 noiembrie 2009) punctul initial de vedere in privinta proiectului legislativ ce prevede exproprierea unor terenuri in vederea modernizarii Aeroportului Iasi, urmând sa transmita plenului un aviz favorabil atât pentru initiativa legislativa apartinând unor senatori PNL si PSD, cât si pentru ordonanta Guvernului, care contine, in esenta, aceleasi prevederi. Comisia juridica a reluat in discutie initiativa legislativa apartinând unor senatori PNL si PSD, dupa ce plenul a decis sa o retrimita spre analiza, deoarece a fost sesizat cu un act normativ emis de Guvern pe aceeasi tema, la numai o luna distanta de depunerea primului proiect. Comisia juridica a dat, marti, un aviz favorabil proiectului, insa a formulat un amendament de eliminare a prevederilor prin care judetul Iasi ar fi trebuit sa plateasca despagubiri si eventuale daune unei soc ietati comerciale care are in concesiune terenul ce urmeaza sa fie expropriat. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Toni Grebla, a afirmat ca, prin noua lege, nu pot fi acordate despagubiri societatii SC Agroind Holbaca SA si nici nu poate fi grevat buget judetului Iasi, cu plata unor sume al caror cuantum nu se cunoaste. El a precizat ca exista reglementari in legislatia privind exproprierile, precum si in alte legi, astfel ca atât din proiectul legislativ apartinând senatorilor, cât si din ordonanta Guvernului trebuie eliminate aceste prevederi. Proiectul legislativ prevede trecerea in domeniul public al statului si administrarea judetului Iasi din domeniul privat al statului a unui teren aflat in administrarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu – Sisesti”. Acesteia ar urma sa-i fie oferit, la schimb, un alt teren, aflat in administrarea Agentiei Domeniilor Statului. Terenul ce urmeaza sa fie expropriat are 1.403 mp si se afla in apropierea Aeroportului Iasi. Sursa (http://www.financiarul.ro/2009/11/04/aviz-favorabil-pentru-proiectul-legislativ-privind-modernizarea-aeroportului-iasi/) nebunul November 4th, 2009, 11:48 AM ^^ :fiddle: astept fapte :nuts: RWO November 4th, 2009, 02:45 PM BTW ..speaking of OTP.. Last week I was pleasently surprised to notice they have free wireless internet..same way as many US airports through http://www.hot-spot.ro/ It was my first European airport where I was able to connect for free..at Heathrow ,Schipol,BLQ for instance you have to pay.. also CND has free internet. .andy. November 7th, 2009, 06:37 PM Ce se mai aude cu Brasov - Ghimbav? Pe site-ul lor, ultimul update e din 2008 :lol: Nici coduri ICAO/IATA nu are inca... eu zic ca vor fi LRBV / BRG .. ar trebui sa facem niste pariuri pe tema asta :lol: Cosmin November 11th, 2009, 12:17 AM Eu stiu ca aeroportul are instalatie de balizaj/ILS(nu prea fac diferenta intre ele) la ambele capete ale pistei de aterizare/decolare. [...] @Cosmin iti dau un link mai jos poate tu intelegi mai multe,eu unul nu ma pricephttp://aeroportularad.ro/php/companii.php?lang=ro ^^In primul rand, balizaj = lumini, ILS (Instrument Landing System) = doua unde radio transmise de langa pista pentru ghidarea avioanelor (stanga/dreapta si sus/jos fata de pragul pistei). Balizajul e instalat la ambele capete, ILS (http://en.wikipedia.org/wiki/Instrument_landing_system) este la ambele capete, aeroportul are proceduri de aterizare instrumentala din ambele directii, doar ca... 1) balizajul pistei 27 este superior pistei 09 (nu cu mult) 2) procedurile de aterizare instrumentala pe pista 09 pot fi facute in doua moduri: -direct dinspre vest, cu incadrarea pe semnalul ILS de pe la 700 m, caz in care nu este survolat aeroportul/orasul -dinspre est, cu survol al orasului si aeroportului la minim 1200 m, zbor spre vest vreo 18-19 km, intoarcere, incadrare si aterizare pe 09 Practic, doar avioanele care vin direct din vest si aterizeaza pe pista 09 evita orasul, restul (care vin din est si aterizeaza pe 27, si cele care vin din est si aterizeaza pe oricare pista) il survoleaza. Plus ca pe vreme frumoasa nu prea conteaza balizajul, dar pe vreme mai proasta, sigur 27 va fi preferata. Confuzia mea venea de la faptul ca nu vazusem harta cu procedura pt. aterizare pe 09 din directia est. Intre timp m-am edificat...:cheers: http://i34.tinypic.com/wtdsw4.png Si un bonus, aterizare pe 27 (pe deasupra orasului)... http://i33.tinypic.com/erebg4.jpg mash510void725 November 11th, 2009, 10:59 AM :nuts::master:Multumumesc pentru "traducere". Kidu November 11th, 2009, 11:09 AM Cosmine esti sigur ca avioanele care vin dinspre vest nu survoleaza orasul? Cat timp Blue Air avea escala la Arad am venit de cateva ori de la Stuttgart si niciodata nu au aterizat dinspre vest, tot timpul survolau orasul si descriau o jumatate de cerc deasupra comunei Vladimirescu intorcandu-se 180 grade pentru a se alinia cu pista. mash510void725 November 11th, 2009, 11:31 AM Cosmine esti sigur ca avioanele care vin dinspre vest nu survoleaza orasul? Cat timp Blue Air avea escala la Arad am venit de cateva ori de la Stuttgart si niciodata nu au aterizat dinspre vest, tot timpul survolau orasul si descriau o jumatate de cerc deasupra comunei Vladimirescu intorcandu-se 180 grade pentru a se alinia cu pista. Sambata seara ma indreptam dinspre RAR spre Carrefour si intamplator am vazut cand un avion care venea din directia vest ateriza pe pista aeroportului.Deci probabil ca mai folosesc si pista 09(sper ca am inteles bine),desi si eu stiam ca majoritatea avioanelor aterizeaza pe aero Arad survoleaza orasul. Cosmin November 11th, 2009, 12:15 PM Avioanele survoleaza orasul cand: -vin dinspre est si aterizeaza pe pista 27 (capatul estic) sau 09 (capatul vestic) -vin dinspre vest si aterizeaza pe 27 Nu survoleaza orasul cand: -vin dinspre vest si aterizeaza pe 09 Hartile urmatoare descriu chiar procedura de care vorbeai tu mai sus, adica sosire dinspre vest, ocolire Arad, semicerc in zona Vladimirescu, survol Arad si aterizare pe pista 27. Am marcat ruta cu verde si punctele de reper cu mov, ca sa le vezi mai bine. Pe scurt ARD VOR --> 060 --> ANATU --> viraj dreapta --> AMODI --> viraj dreapta --> FAF --> 272 --> pista 27 taken from approach plate http://img264.imageshack.us/img264/4851/lrad2lrar152en200704125.png view in Google Earth http://img142.imageshack.us/img142/161/aradils.jpg *VOR (http://en.wikipedia.org/wiki/VHF_omnidirectional_range) (VHF Omni-directional Radio Range) = radiofar (RO) ** restul punctelor (ANATU, FAF etc.) sunt puncte imaginare numite intersectii (EN: intersection (http://en.wikipedia.org/wiki/Intersection_%28aviation%29)) Kidu November 11th, 2009, 01:22 PM Multumesc frumos pentru explicatii insa sunt putin confuz, care este pista 09 si care este pista 27? Avem o singura pista la Arad si nu sunt sigur ca am inteles asta. silviubad November 11th, 2009, 02:44 PM Multumesc frumos pentru explicatii insa sunt putin confuz, care este pista 09 si care este pista 27? Avem o singura pista la Arad si nu sunt sigur ca am inteles asta. Sper sa nu gresesc: fiecaere capat al pistei are numerotarea sa. Cosmin November 11th, 2009, 03:59 PM Da, fiecare capat al pistei are numerotarea sa, relativa la nordul magnetic si fara ultima zecimala. http://img137.imageshack.us/img137/6457/compass.gif http://img137.imageshack.us/img137/7379/80298411.jpg De exemplu, Arad are o pista, numita pista 09/27. Daca stai cu busola la capatul estic al pistei, celalalt capat va fi pe directia 270 grade (rotunjit la 27); daca stai la capatul vestic al pistei, capatul opus va fi pe directia 090 grade (rotunjit 09) => capatul vestic = 09, capatul estic = 27. Treaba poate parea putin confuza, pentru ca estul = 090 si vestul = 270, dar pistele (capetele de pista) sunt numerotate practic invers.:? Asta se intampla pentru ca ne raportam la directia de zbor necesara pentru a ajunge la capatul estic. La aeroporturile cu mai multe piste paralele (aproximativ pe aceeasi directie) se folosesc literele L(left), C (center) si R (right) pentru identificare. De ex., la Henri Coanda, exista doua piste: 08L/26R si 08R/26L. wdw35 November 11th, 2009, 07:54 PM La aeroporturile cu mai multe piste paralele (aproximativ pe aceeasi directie) se folosesc literele L(left), C (center) si R (right) pentru identificare. De ex., la Henri Coanda, exista doua piste: 08L/26R si 08R/26L. Sau se denumesc "artificial" la grade apropiate cand sunt si mai mult de trei paralele. Sa zicem: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/DFW_diagram.gif Cosmin November 11th, 2009, 08:40 PM Da, dar asta sunt cazuri mai rare si n-am vrut sa lungesc postarea.:lol: Un alt exemplu cu piste denumite astfel, dar din Europa de data asta... CDG.:) http://img80.imageshack.us/img80/9139/lfad2lfpgiacen20090507.png In fine, sa ne intoarcem la oile noastre...:lol: Clinlin November 11th, 2009, 09:16 PM Maiculita ce e acolo!!! :D Cosmin November 11th, 2009, 09:50 PM Eh, aia nu-i asa de speriat. E doar harta cu layout-ul aeroportului. Pe langa asta mai sunt vreo 120-130 pagini cu harti, reguli, indicatii, tabele, proceduri... toate doar pentru CDG si spatiul aerian terminal al Parisului. Un fel de... manual al aeroportului/zonei cum ar veni. Cosmin November 11th, 2009, 10:54 PM We briefly touched on the subject of civil-military coordination in regards to air traffic control and airport sharing on this thread, so I thought you'd be interested in seeing how they do it elsewhere in Europe.:) AFAIK, there is quite a high degree of civil-military cooperation in Romania as well, though there's room for improvement. V_VGxbHBhHM P.S.: here's to the Single European Sky!:cheers: Clinlin November 13th, 2009, 03:20 PM geDGTFdUpEQ O animatie foarte interesanta a traficului aerian :) Robi_damian November 18th, 2009, 10:39 PM http://stirileprotv.ro/video/statul-refuza-sa-mai-sustina-aeroporturile-mici/60388680 Statul va inceta sa sustina aeroporturile mici din Romania. E interesant reportajul, puncteaza si situatia interesanta de suprasolicitare de la Baneasa, si lipsa de investitii in infrastructura moderna (gen air-rail). vinterriket November 18th, 2009, 10:47 PM Va inceta sa sustina aeroporturile mici, care au nevoie de sustinere, si va continua sa le sustina pe cele mari, care merg pe profit. Nu ar trebui sa fie invers? :dunno: Robi_damian November 18th, 2009, 10:54 PM Va inceta sa sustina aeroporturile mici, care au nevoie de sustinere, si va continua sa le sustina pe cele mari, care merg pe profit. Nu ar trebui sa fie invers? :dunno: Pentru a garanta o acoperire decenta (decenta, nu excelenta) ar fi suficient un aeroport in Bucuresti, si cate unul in Timisoara, Cluj si Iasi + infrastructura terestra buna. Evident, cu cat sunt mai multe, cu atat e mai facil accesul la transport aerian, dar aeroporturile mici vor fi sustinute probabil de autoritatile regionale. ORICUM, pana nu se pun la punct autostrazi si cai ferate de 200 kmh, aeroporturile regionale raman foarte importante in opinia mea. .andy. November 18th, 2009, 11:20 PM http://stirileprotv.ro/video/statul-refuza-sa-mai-sustina-aeroporturile-mici/60388680 Statul va inceta sa sustina aeroporturile mici din Romania. E interesant reportajul, puncteaza si situatia interesanta de suprasolicitare de la Baneasa, si lipsa de investitii in infrastructura moderna (gen air-rail). Imi place cu cata scarba zice reporterul la sfarsit... "nu mai spunem nimic... nici de caii loviti pe piste.." :lol: parca parca urma un.. "pastele mamii ei de tara!":lol: vinterriket November 18th, 2009, 11:35 PM Pentru a garanta o acoperire decenta (decenta, nu excelenta) ar fi suficient un aeroport in Bucuresti, si cate unul in Timisoara, Cluj si Iasi + infrastructura terestra buna. Evident, cu cat sunt mai multe, cu atat e mai facil accesul la transport aerian, dar aeroporturile mici vor fi sustinute probabil de autoritatile regionale. ORICUM, pana nu se pun la punct autostrazi si cai ferate de 200 kmh, aeroporturile regionale raman foarte importante in opinia mea. Intr-adevar, infrastructura e marea problema. Nu mi se pare normal sa fac 3 ore de la BV la Bucuresti care, vorba aia, e la o aruncatura de bat (ce inseamna ~100 de mile in Europa zilelor noastre?) :ohno: Si, sa presupunem ca autoritatile locale nu au puterea de a sustine acele aeroporturi, iar ele vor trebui inchise; chiar cu A2 terminata, mie nu mi s-ar parea normal sa nu mai existe aeroport la Constanta (doar un exemplu). nebunul November 19th, 2009, 09:46 AM Ar trebui macar un program de investitii care sa aiba ca minim obiectiv marirea pistelor ca orice aeroport regional sa poata acomoda aeronave de toate dimensiunile. Iar din acel moment, DA, ar cam fi treaba administratiei locale/aeroportului sa-si atraga trafic, sa-si faca terminale moderne etc etc etc. In sprijinul afirmatiei de mai sus amintesc aeroportul baneasa: e practic o statie de autobuz cu pista:) ... si 2 milioane de pasageri/an. luci203 November 19th, 2009, 01:27 PM In sprijinul afirmatiei de mai sus amintesc aeroportul baneasa: e practic o statie de autobuz cu pista:) ... si 2 milioane de pasageri/an. Pai nu are rost sa se investeasca acolo. Imediat dupa criza, cand incepe iarasi dileala imobiliara, aeroportul ala se va transforma intr-un cartier rezinential al vre-unui Constanda sau Popoviciu... :ohno: incredibil November 19th, 2009, 03:07 PM Ar trebui macar un program de investitii care sa aiba ca minim obiectiv marirea pistelor ca orice aeroport regional sa poata acomoda aeronave de toate dimensiunile. Iar din acel moment, DA, ar cam fi treaba administratiei locale/aeroportului sa-si atraga trafic, sa-si faca terminale moderne etc etc etc. In sprijinul afirmatiei de mai sus amintesc aeroportul baneasa: e practic o statie de autobuz cu pista:) ... si 2 milioane de pasageri/an. Bugetul unui consiliu local sau judetean e prea mic ca să susţină investitii de câteva zeci sau chiar peste 100 k euro necesare pentru ca aeroporturile să ajungă măcar la nivelul la care e Băneasa. Abia dacă reuşesc să facă mici cârpeli pe ici pe colo. Robi_damian November 19th, 2009, 05:06 PM Pai nu are rost sa se investeasca acolo. Imediat dupa criza, cand incepe iarasi dileala imobiliara, aeroportul ala se va transforma intr-un cartier rezinential al vre-unui Constanda sau Popoviciu... :ohno: Nu vad de ce nu ar fi ok ca Baneasa sa devina viitorul CBD al Bucurestiului, in loc sa se chinuie sa construiasca unde vad o parcela cat de mica de teren liber in interiorul orasului. Iar o parte din teren - de ce nu parc? Bucuresti nu are nevoie neaparat de doua aeroporturi, daca se face air-rail si metrou pana la Otopeni. nebunul November 19th, 2009, 05:48 PM Bugetul unui consiliu local sau judetean e prea mic ca să susţină investitii de câteva zeci sau chiar peste 100 k euro necesare pentru ca aeroporturile să ajungă măcar la nivelul la care e Băneasa. Abia dacă reuşesc să facă mici cârpeli pe ici pe colo. Nu mi se pare o cheltuiala extrema largirea pistei ... doar la asta ma refer. Macar sa poata ateriza toate tipurile de aeronave. Mai trebuie sa-ti pui capul la contribuitie nu doar sa astepti de la centru. Adica un oras de talia Iasi-ului nu a reusit nici macar sa prelungeasca pista cu cateva sute de metri !!! :ohno: Niste incapabili ... Clinlin November 19th, 2009, 09:15 PM ^^ Eu personal mizez pe dezvoltarea aeroportului din Bacau in detrimentul Iasiului, asta daca se termina mai repede galceava dintre Consiliul Judetean si BlueAir. Ar putea prelua confortabil pozitia de hub regional fiind la distante mai mult decat rezonabile de orasele principale ale Moldovei: 120 Iasi, 150 Suceava, 60 Piatra Neamt, 80 Vaslui, 100 Focsani. nebunul November 20th, 2009, 05:09 PM ^^ Si mie imi convine mai mult Bacaul, evident. Si e mai bine pozitionat ca Iasi-ul; acopera mai multe orase/judete. Mi-e ciuda de incompetentii aia de la Iasi care n-au viziune deloc. Ei nu realizeaza ce inseamna un aeroport international in interiorul UE; si in curand in Schengen ... Apropo, saptamana trecuta am tras o fuga la Cluj (weekend only) si in primavara le-am propus la niste colegi sa facem "o iesire de weekend" (ziua onomastica a unui coleg) - ca ma tot intreaba de Romania si le-am zis sa termine cu intrebarile:) si sa tragem o fuga la Cluj. Si ghici ce, chiar acu' jumatate de ora a venit unul din colegi sa-i scriu numele (Cluj-Napoca:lol:) pe hartie ca dorea sa se uite de bilete pe net :cheers: Le Clerk November 25th, 2009, 02:05 PM Investitii de 70 milioane de euro la Aeroportul Otopeni Terminalul international existent al Aeroportului International Henri Coanda din Otopeni va fi extins anul viitor, in urma unei investitii de 70 milioane euro, lucrarile fiind efectuate de Romairport, a declarat miercuri directorul general al aeroportului, Tudor Jidav. In prezent, Aeroportul Otopeni are doua terminale, unul pentru curse interne si unul pentru curse internationale.15 porti noi de imbarcareDe asemenea, la sfarsitul anului viitor, Aeroportul International Henri Coanda va avea 15 porti noi de imbarcare, fata de noua porti de imbarcare in prezent. Aceste lucrari sunt prevazute in Faza a III-a a dezvoltarii si modernizarii Aeroportului International Henri Coanda. Directorul general al Aeroportului Henri Coanda a adaugat faptul ca valoarea totala a Fazei a III-a este de 150,76 milioane euro, bani suportati de Aeroportul Otopeni."Extinderea Fingerului cu pana la 14 burdufuri, car vor fluidiza circulatia si vor fi in conexiune cu cele doua terminale ale aeroportului, vor fi gata in decembrie 2010. Astfel, tot Fingerul va avea 24 de porti de imbarcare, din care 15 noi, iar din acestea, noua au burdufuri noi, fata de noua porti de imbarcare cu cinci burdufuri in prezent. Constructia se intinde pe aproximativ 17.000 metri patrati", a precizat Tudor Jidav.Parcare cu 459 de locuriAcesta a mentionat faptul ca, pana in decembrie 2011, va fi extinsa Aerogara Sosiri Internationale si Schengen, lucrare ce face parte tot din Faza a III-a. Totodata, in prezent se construieste si parcarea de 459 locuri, ce se intinde pe 12.000 mp."De asemenea, ultima etapa a Fazei a III-a este amenajarea Aerogarii Plecari Internationale si Schengen, care va fi gata in iunie 2012", a precizat Jidav.Capacitatea anuala de pasageri va creste la 6-7 milioanePotrivit lui Jidav, la finalul tuturor acestor lucrari, capacitatea anuala de pasageri va creste la 6-7 milioane, fata patru milioane pasageri in prezent. Totodata, in prezent, pe cele doua piste, capacitatea de decolare si aterizare este de 42 aeronave pe ora.Modernizarea Aeroportului Otopeni a inceput in 1994, cu Faza I ce cuprindea terminalul de plecari si Fingerul si apoi cu Faza a II-a, ce a cuprins terminalul de sosiri, turnul de control si parcarea de la suprafata. Faza a III-a a inceput in 1998. Sursa (http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-11-25&id=45865) Le Clerk November 25th, 2009, 03:50 PM New Otopeni airport terminal showcase in video (http://www.zf.ro/zf-24/aeroportul-otopeni-va-avea-anul-viitor-un-nou-terminal-de-70-milioane-euro-5131824/). :drool: nebunul November 25th, 2009, 04:08 PM ^^ naisssssssss :banana: Le Clerk November 25th, 2009, 04:15 PM Pacat ca nu pot gasi un video You Tube pe care sa-l postez aici. :( COTNARI November 25th, 2009, 05:12 PM azi Bucureşti, 25 nov /Agerpres/ - Capacitatea Aeroportului International Henri Coandă va ajunge la şase milioane pasageri în decembrie 2010, atunci când se vor finaliza lucrările la noul terminal, care va avea 24 de porţi de îmbarcare, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. 'Lucrările au început deja de câteva luni şi, la anul, în decembrie, va fi inaugurat acest obiectiv, urmând să crească capacitatea acestuia de la 4,5 milioane pasageri, în prezent, la şase milioane', a declarat Berceanu. Directorul Aeroportului, Tudor Jidav, a afirmat că şi capacitatea pe oră va creşte de la 1.100 pasageri, în prezent, la 2.250 pasageri. Acesta a precizat că valoarea lucrărilor este de 150 milioane euro fără TVA, provenind din fonduri ale aeroportului. Pe lângă terminal, în etapa a treia, este inclusă şi extinderea aerogării de plecări internaţionale şi schengen, care va fi finalizată în noiembrie 2011, iar până în 2012 urmează să fie amenajată şi aerogara de sosiri internaţionale şi schengen. Totodată, va realizată o parcare cu 459 locuri şi o lungime de 12.000 mp.AGERPRES/(Mario Creţu) Cosmin November 25th, 2009, 05:23 PM New Otopeni airport terminal showcase in video (http://www.zf.ro/zf-24/aeroportul-otopeni-va-avea-anul-viitor-un-nou-terminal-de-70-milioane-euro-5131824/). :drool: It's nice (though the video is very short:(), but it's not a new terminal, it's an extension of the existing terminal, as you know. Also, regardless of other people say, OTP doesn't have two terminals, but one terminal with two halls. It's a similar situation with Schiphol Airport, which has just one huge terminal with three halls; combined, these three halls have a total of eight piers. http://img237.imageshack.us/img237/504/600pxschipholoverview.png Cosmin November 25th, 2009, 05:32 PM Btw... comparison between the terminals of AMS and OTP.:nuts: Schiphol http://img237.imageshack.us/img237/2522/amsm.jpg Henri Coandă http://img245.imageshack.us/img245/2656/otp.jpg Le Clerk November 25th, 2009, 09:00 PM Here it is: hrqiE-PVUgY Very nice looking terminal:cheers: Some has found the you tube vid I was looking for. :cheers: Suburban101 November 25th, 2009, 10:43 PM ^^ Sexy!! :cheers: Noul terminal + metroul subteran = Aeroport de calitate, european. Cosmin November 25th, 2009, 11:18 PM Extension works at Henri Coanda's terminal http://img341.imageshack.us/img341/7179/img7080.jpg by mihaiatanasie at Romanian Spotters Forum (http://romanian-spotters.forumer.ro/bucuresti-henri-coanda-otopeni-otp-lrop-f20/40-de-ani-de-activitate-a-aihcb-porti-deschise-t2748-25.htm) http://img442.imageshack.us/img442/5359/otp3.jpg by valavia at Romanian Spotters Forum (http://romanian-spotters.forumer.ro/bucuresti-henri-coanda-otopeni-otp-lrop-f20/40-de-ani-de-activitate-a-aihcb-porti-deschise-t2748.htm) http://img341.imageshack.us/img341/5140/otp4.jpg by valavia at Romanian Spotters Forum (http://romanian-spotters.forumer.ro/bucuresti-henri-coanda-otopeni-otp-lrop-f20/40-de-ani-de-activitate-a-aihcb-porti-deschise-t2748.htm) wdw35 November 25th, 2009, 11:32 PM Totodată, va realizată o parcare cu 459 locuri şi o lungime de 12.000 mp. Asta-i sora cu nodul rutier cu sapte benzi de circulatie din thread-ul cu autostrada Transilvania. De fapt, as afirma chiar ca ziaristii de la Agerpres i-au depasit pe cei de la EvZ. Bravo Mario, esti baiat simpatic :) Le Clerk November 26th, 2009, 02:11 PM Henri Coanda International Airport to reach an annual capacity of 6 million passengers in December 2010 The Henri Coanda International Airport based in Otopeni, close to Bucharest, will have the capacity to handle about 6 million passengers in December 2010, when the works at the new terminal with 24 gates are completed, Minister of Transportation Radu Berceanu said on Wednesday. ‘The construction works have already begun a few months ago, following the new terminal to be inaugurated in December next year, with the airport’s capacity to increase from a present figure of 4.5 million up to 6 million passenger annually’, Berceanu said. The Airport Chairman Tudor Jidav said that the capacity of 1,100 passengers per hour would increase too up to 2,250. He also specified the construction works at the new terminal will cost 150 million euros without VAT, with the money to come from airport’s own funds. Besides the terminal, there will also be expanded the international and Schengen departures hall, to be finished in November 20111, following that in 2012 to be expanded the international and Schengen arrivals hall. Moreover, there will be built a parking lot of 459 places to cover 12,000 sq m. Source (http://www.financiarul.ro/2009/11/26/henri-coanda-international-airport-to-reach-an-annual-capacity-of-6-million-passengers-in-december-2010/) Source (http://www.financiarul.ro/2009/11/26/henri-coanda-international-airport-to-reach-an-annual-capacity-of-6-million-passengers-in-december-2010/) Cine deschide un thread despre extinderea Otopeni in sectunea internationala? :cheers: Cosmin November 26th, 2009, 02:18 PM Cine deschide un thread despre extinderea Otopeni in sectunea internationala? :cheers: Promit ca deschid eu avand in vedere ca am deja unul in plan (Bucharest Airports) pentru sectiunea Bucurestiului. Tot ce va rog e sa mai aveti rabdare o saptamana.:cheers: Prin "sectiune internationala" banuiesc ca te referi la Airports and Aviation sau cum se numeste, nu? Nu cred ca-si are rostul un thread de genul asta intr-o sectiune de P&C. Le Clerk November 26th, 2009, 02:21 PM ^^ Yep, la Airports and Aviation ma refer. Avem rabdare pentru ca tu o sa faci treaba cea mai buna in acel thread. :okay: :cheers: Cosmin November 29th, 2009, 08:01 PM Bucharest - Aurel Vlaicu terminal http://img215.imageshack.us/img215/6985/1612232.jpg http://www.airliners.net/photo//1612232/L/ wdw35 November 29th, 2009, 10:46 PM Ouch! Dar ce approach a avut aeronava din care s-a facut poza? Poate ne lamuresti! Cosmin November 29th, 2009, 10:48 PM Pai eu sunt convins ca-i facuta din elicopter.:) wdw35 November 29th, 2009, 11:04 PM Ar fi cam singura varianta, eh :) Cosmin November 29th, 2009, 11:21 PM Cam da. Uite cum arata aterizarea dintr-un avion... http://img242.imageshack.us/img242/7808/p1040902.jpg http://img410.imageshack.us/img410/6069/p1040903.jpg http://img41.imageshack.us/img41/8466/p1040904so.jpg pictures by vishzu at Romanian Spotters Forum (http://romanian-spotters.forumer.ro/bucuresti-aurel-vlaicu-baneasa-bbu-lrbs-f28/aeroportul-bucuresti-aurel-vlaicu-baneasa-septembrie-2009-t2619.htm) wdw35 November 29th, 2009, 11:34 PM Mhhh... da. A propos, mai avea V3 S340 in iunie 2009 (cand s-a luat poza?) Unde s-au dus acelea? Cosmin November 29th, 2009, 11:44 PM Hm... nu-i niciun Carpatair pe platforma la Baneasa. De fapt, V3 nu aterizeaza pe BBU, ci pe OTP.:dunno: Nu stiu unde s-au dus SAAB-urile 340, dar parca de prin 2007-2008 le-au retras. Acum nu mai au decat 14 SAAB 2000 si 3 Fokker 100 (plus alte 3 Fokker 70 care trebuie sa vina incepand din Decembrie). wdw35 November 30th, 2009, 12:07 AM Inseamna ca am baut prea mult sau ca nu vad bine. Ce este in chenarul magenta de mai jos? http://i46.tinypic.com/xfoigx.jpg Cosmin November 30th, 2009, 12:15 AM Nu-mi dau seama, dar nu-i un SAAB 340 si nu-i Carpatair. Are stabilizatorul vertical verde si e ceva mic gen Beech Bonanza.:) wdw35 November 30th, 2009, 12:19 AM Ahaaa! Deci, chiar mi-ar prinde bine un nou monitor :) RWO December 2nd, 2009, 09:04 AM 340-urile de la V3 (YR-VGM, VGN, VGO, VGR si VGS) au plecat incepand cu 2005 spre Dau Air (2), REX Regional Express, Job Air si South Airlines. funkyro December 7th, 2009, 04:26 PM http://www.ziuadevest.ro/actualitate/5864-directorul-aeroportul-timioara-dan-idolu-a-fost-demis-de-ardeanul-eusebiu-pistru.html Le Clerk December 9th, 2009, 12:44 PM Senatorii au adoptat proiectul privind modernizarea Aeroportului Iaşi 9 Decembrie 2009 Senatorii au adoptat în şedinţa de plen de marţi (8 decembrie 2009) în unanimitate, proiectul de lege privind exproprierea unor terenuri în vederea modernizării Aeroportului Iaşi, iniţiativă a senatorului PNL Emilian Frâncu şi a deputaţilor Relu Fenechiu (PNL) şi Vasile Mocanu (PSD). Totodată, senatorii au respins amendamentul elaborat în Comisia juridică prin care se eliminau prevederile care vizau ca judeţul Iaşi să plătească despăgubiri şi eventuale daune unei societăţi comerciale care are în concesiune terenul ce urmează să fie expropriat. Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Toni Greblă, a afirmat în data de 3 noiembrie 2009, când comisia a formulat un aviz favorabil proiectului de lege, că nu pot fi acordate despăgubiri societăţii SC Agroind Holbaca SA şi nici nu poate fi grevat buget judeţului Iaşi cu plata unor sume al căror cuantum nu se cunoaşte. Comisia juridică a reluat dezbaterea iniţiativei legislative după ce plenul a decis, în data de 28 octombrie, să o retrimită spre analiză, deoarece a fost sesizat cu un act normativ emis de Guvern pe aceeaşi temă la numai o lună distanţă de depunerea primului proiect. Greblă a precizat că există reglementări în legislaţia privind exproprierile, precum şi în alte legi, astfel că atât din proiectul legislativ aparţinând senatorilor, cât şi din ordonanţa Guvernului trebuie eliminate aceste prevederi. Proiectul legislativ prevede trecerea în domeniul public al statului şi administrarea judeţului Iaşi din domeniul privat al statului a unui teren aflat în administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu – Siseşti’. Acesteia ar urma să-i fie oferit la schimb un alt teren, aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului. Terenul care urmează să fie expropriat are 1.403 mp şi se află în apropierea Aeroportului Iaşi. Sursa (http://www.financiarul.ro/2009/12/09/senatorii-au-adoptat-proiectul-privind-modernizarea-aeroportului-iasi/) MHN December 9th, 2009, 02:21 PM http://www.ziuadevest.ro/actualitate/5864-directorul-aeroportul-timioara-dan-idolu-a-fost-demis-de-ardeanul-eusebiu-pistru.html a inceput mascarada! sau poate se sfirseste... Cosmin December 9th, 2009, 05:26 PM Overview of Aurel Vlaicu (BBU) airport http://img689.imageshack.us/img689/5299/182501257440927.jpg http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6709160 Tg. Mures - Transilvania (TGM) terminal building http://img260.imageshack.us/img260/7454/296291239029389.jpg http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6530666 Transilvania Airport (TGM) runway http://img689.imageshack.us/img689/4585/158171239445069.jpg http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6535179 Landing rwy 08R at OTP http://img697.imageshack.us/img697/1902/994631230740772.jpg http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6452571 Landing rwy 26L at OTP http://img527.imageshack.us/img527/4664/447641176146650.jpg http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5954654 Le Clerk December 16th, 2009, 04:58 PM Bucharest’s Baneasa Airport Auctions Off EUR3.17M Safety Area Layout Works "The frame agreement for public procurement will be concluded over 24 months starting with the date of contract signing (...). The estimated value of works to be contracted ranges from RON2,150,235 to RON3,170,115 (VAT excluded), financed from the company's own funds," the Transport Ministry said in a press release Wednesday. The attribution criterion will consider the lowest price and the bids will be open on December 22. The Baneasa airport is 80% controlled by the Ministry of Transport and 20% by investment fund Fondul Proprietatea. Source (http://www.mediafax.ro/english/bucharest-s-baneasa-airport-auctions-off-eur3-17m-safety-area-layout-works-5184346) .andy. December 20th, 2009, 10:41 AM Google now has satellite imagery of the new asphalt runway at Strejnic - Ploiesti !!! (http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=ploiesti&sll=46.776526,23.595027&sspn=6.124757,14.27124&ie=UTF8&hq=&hnear=Ploiesti,+Romania&ll=44.924034,25.9605&spn=0.012367,0.036049&t=h&z=16) :banana: Le Clerk December 23rd, 2009, 12:00 AM Romanian Transport Min Wants New Airport Built In Alexeni, Ialomita County Romanian Transport Minister-designate Radu Berceanu wants to build a new airport for low-cost flights near Bucharest in the commune of Alexeni, Ialomita county, not in Adunatii Copaceni, Giurgiu county, a location proposed by former Transport Minister Ludovic Orban. Berceanu said the Government could use the track that already exists in Alexeni and lease it to private companies. Berceanu was endorsed for transport minister by parliamentary committees Tuesday. The Parliament holds a confidence vote Wednesday on the proposed government of Prime Minister-designate Emil Boc. Source (http://www.mediafax.ro/english/romanian-transport-min-wants-new-airport-built-in-alexeni-ialomita-county-5198090) incredibil December 23rd, 2009, 06:08 PM Source (http://www.mediafax.ro/english/romanian-transport-min-wants-new-airport-built-in-alexeni-ialomita-county-5198090) Cred ca era o idee mai buna sa se construiasca la Adunatii-Copaceni.Ar fi fost o sansa foarte buna de dezvoltare pentru zona de la sud de Bucuresti ,singurul avantaj al variantei Alexeni ar putea fi evitarea speculatiilor imobiliare , asta daca terenul apartine armatei. v_florin December 24th, 2009, 09:22 AM Mi se pare extrem de inutil un nou aeroport pentru Bucuresti, in conditiile in care Otopeni se extinde si oricum nu este nici pe departe folosit la maxim...si nici nu cred ca va deveni vreodata un hub imens, pentru ca tendinta pare sa fie spre introducerea de curse spre restul tarii (cu mare succes, de altfel). Cu aeroport nou la Brasov, redeschidere a celui de la Craiova, modernizari si curse noi pentru aeroportul din Constanta si cele din Moldova, eventual redeschiderea celui de la Tulcea ca poarta spre Delta Dunarii, de ce ne-ar trebui un mini-Schiphol in Alexeni??? Kidu December 24th, 2009, 09:27 AM Mi se pare extrem de inutil un nou aeroport pentru Bucuresti, in conditiile in care Otopeni se extinde si oricum nu este nici pe departe folosit la maxim...si nici nu cred ca va deveni vreodata un hub imens, pentru ca tendinta pare sa fie spre introducerea de curse spre restul tarii (cu mare succes, de altfel). Cu aeroport nou la Brasov, redeschidere a celui de la Craiova, modernizari si curse noi pentru aeroportul din Constanta si cele din Moldova, eventual redeschiderea celui de la Tulcea ca poarta spre Delta Dunarii, de ce ne-ar trebui un mini-Schiphol in Alexeni??? Subscriu si eu la aceasta opinie. Ar fi chiar scandalos sa se mai construiasca un nou aeroport tot la Bucuresti. Le Clerk December 24th, 2009, 09:37 AM Nici mie nu mie clara necesitatea unui nou aeroport, in timp ce Otopeniul trece printr-un program de extindere substantiala care-i va creste capacitatea pana la dublare. Mai bine s-ar moderniza statia de autobuz de la Baneasa. rgi December 24th, 2009, 10:04 AM A trebuit si acest functionar al guvernului sa spuna ceva si cum prea multe nu are ce sa spuna, a cautat in arhiva. Probabil ca tinta lui a fost mai mult fostul functionar al guvernului, domnul Orban si deasemenea, a mai vrut sa sugereze ca, mai devreme sau mai tarziu, Baneasa nu va supravietui (intereselor imobiliare). Din fericire, tendinta clara (cu sau fara voia guvernului) este dezvoltarea aeroporturilor regionale iar un aeroport in zona Bucurestilor e mai mult decat arhisuficient. incredibil December 25th, 2009, 03:36 PM Jet bridge-uri pentru pasagerii aeroportului clujean Aeroportul International Cluj-Napoca va avea in curand o procedura si mai simpla de imbarcare. Prezente in cele mai multe aeroporturi din Europa, precum Munchen sau Torino, dar si in Turcia si Ungaria, pasarelele de imbarcare, numite jet bridge-uri, vor ajunge si la Cluj-Napoca. Puntile de imbarcare vor fi realizate in partea superioara a terminalului de plecari, ultimul dat in folosinta, si vor facilita accesul pasagerilor in avion. “A aparut ca oportuna necesitatea inchiderii terasei de la cota 5,70 a Terminalului de Pasageri Plecari, in scopul crearii unui spatiu de unde se vor putea imbarca pasagerii direct in avioane prin intermediul unor pasarele”, se arata in descrierea realizata de aeroportul clujean. Odata cu finalizatea acestor pasarele imbarcarea se va face mult mai repede, in cele mai multe cazuri la intrarea in jet bridge va sta controlorul de bilet, iar pasagerii, in loc sa urce intr-un autobuz si sa fie transferati pana la avion, vor ajunge direct in avion in doar cateva secunde. Exista mai multe tipuri de astfel de pasarele, unele mobile si unele fixe, cele mobile avand in capat un asa numit burduf, care se pliaza pe intrarea avionului. Ramane, insa, la latitudinea fiecarui aeroport ce tip de pasarele construieste, deoarece nu toate avioanele se vor potrivi. De exemplu, in aeroportul din Dubai a inceput constructia unei pasarele speciale odata ce noul Airbus A320 a inceput sa aiba curse regulate, deoarece aeronava are un numar dublu de porti de imbarcare. Odata cu realizara pasarelelor de imbarcare apar si unele dezavantaje, precum modul de parcare al avioanelor. Acestea vor trebui sa ajunga destul de aproape de terminalul de plecari, avand o pozitie fixa in care trebuie oprite, lucru care in acest moment nu se intampla. De asemenea, in cele mai multe aeroporturi internationale, pasarelele de imbarcare sunt folosite doar de anumite companii, deoarece costul de folosire perceput este destul de mare. De obicei, companiile low-cost aleg metoda clasica de imbarcare a pasagerilor. Inchiderea terasei terminalului de plecari va dura sase luni, cu trei luni mai putin decat realizarea corpului de legatura. Cumpararea unui jet brige performant costa intre 330.000 si 590.000 de euro. sursa (http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/jet-bridge-uri-pentru-pasagerii-aeroportului-clujean-67384/) MHN December 27th, 2009, 04:27 AM Jet bridge-uri pentru pasagerii aeroportului clujean sursa (http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/jet-bridge-uri-pentru-pasagerii-aeroportului-clujean-67384/) ^^ foarte bine! cu precizarea, pentru autor (sursa), ca aceste jet-bridge-uri sint prezente de mai multi ani pe mai toate aeroporturile normale (nu numai Munchen, Torino, Turcia si Ungaria), doar in Europa de Est fiind o raritate. Cosmin December 27th, 2009, 08:24 AM I was waiting for a second Romanian airport with jet bridges.:banana: De exemplu, in aeroportul din Dubai a inceput constructia unei pasarele speciale odata ce noul Airbus A320 a inceput sa aiba curse regulate, deoarece aeronava are un numar dublu de porti de imbarcare. Mai sa fie... ce senzatie e "noul" A320 asta.:lol: Astept si raspunsul Boeing... 737-8 (http://en.wikipedia.org/wiki/747-8).:yes: http://img682.imageshack.us/img682/5403/1631798.jpg Este A380, habarnistilor!:nuts: Suburban101 December 27th, 2009, 12:51 PM Astept si raspunsul Boeing... 737-8 (http://en.wikipedia.org/wiki/747-8).:yes: Linkul tau duce la 747 , iar dupa cum bine sti diferenta este foarte mare intre 37 si 47 . Maybe you mean the 787 (http://en.wikipedia.org/wiki/Dreamliner) beauty :D That was the response for the A380 from Boeing. MacHaggis December 27th, 2009, 06:57 PM The 787 is a much more practical aircraft than the A380. It requires no modifications to the existing airports' infrastructure, which is a significant plus. I guess it's the Dreamliner vs. the "Egoliner" :) Let's see what the future brings... Cosmin December 27th, 2009, 07:11 PM Linkul tau duce la 747 , iar dupa cum bine sti diferenta este foarte mare intre 37 si 47 . Maybe you mean the 787 (http://en.wikipedia.org/wiki/Dreamliner) beauty :D That was the response for the A380 from Boeing. Ca sa fiu foarte franc si un pic dur - n-ai inteles mai nimic nici din ce am postat eu, nici din ce e cu 787 si 747-8.:lol::jk: Faceam misto de cel/cea care a scris articolul si vorbea de modificarile de care a avut nevoie aeroportul din Dubai pentru "noul A320". Este evident vorba de A380, pentru ca A320 nu-i nici nou si nici nu a fost nevoie de modificari la infrastructura atunci cand a aparut (sfarsitul anilor '80). Am mimat si eu greseala, si in loc sa zic 747-8 am zis 737-8 (care nici nu exista, exista 737-800). Si legat de 787... este menit sa inlocuiasca 767, 757, A300, A310 si sa fie competitor pentru A330/340/350 (in special A350!). 747-8 e competitorul lui A380. ;) Suburban101 December 27th, 2009, 10:12 PM ^^ Ok, am crezut ca era o greseala de atentie. Am recitit si am prins ...mima :D Proiectul A380 e ceva mai vechi si din cate stiu (m am redocumentat (http://www.airliners.net/aircraft-data/stats.main?id=29)), a fost conceptul care sperau cei de la Airbus sa castige in fata lui 747 . Sigur iti aduci aminte ce forfota a fost cand au inceput productia de 747 , comenzile depaseau tot. Stiu ca a durat multi ani de proiectare si executie (d'asta au avut si probleme cei de la airbus) si pana la urma au scos 380 pe ideea ca este mai eficient si mai avantajos decat 747. Nu am surse sa postez, imi aduc aminte din doc care au aparut acum cativa ani. Cosmin December 28th, 2009, 12:01 AM Pai da, si 747-8, adica viitoare versiune imbunatatita de 747, e raspunsul Boeing la A380. Boeing 787 n-are treaba cu A380, ci cu inlocuirea 757/767/A300/A310 si competitia cu A330/A340 si viitorul A350. Cu A350 va concura si 777. Suburban101 December 28th, 2009, 12:48 AM ^^ Well era vorba ca 787 sa castige peste A380 prin avatanje de marketing si eco nu prin similitudine tehnice. Dpdv tehnic cele 2 aeronave nu se aseamana dar s-a vorbit de multe ori despre 787 vs A380 . Ai perfecta dreptate cand zici ca dpdv tehnic 787 si A380 nu au legatura. Dar nu neaparat se compara dpdv tehnic. Read http://www.smarttravelasia.com/AirbusVsBoeing.htm incredibil January 31st, 2010, 01:44 PM Vesti bune pentru aeroportul Bacau Alesii judetului au aprobat, vineri, numirea colegei lor, Oana Chelaru, din PSD, in functia de director general al R.A. Aeroportul International “George Enescu”. Oana Daniela Chelaru este jurist si are un masterat in management. Ea a mai indeplinit o functie de conducere, fiind timp de patru ani presedinta Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Regia Autonoma Aeroportul International “George Enescu” a avut in ultimele 12 luni mai multi directori: Radu Bondar, care era detasat de la Aeroportul Otopeni si a fost nevoit sa se intoarca in Bucuresti, Mihai Staicu, numit interimar, care a demisionat din motive de sanatate, Maria Munteanu, care e director economic, dar preluase si raspunderile directorului general, iar acum, Oana Chelaru, care e director definitiv si cu puteri depline. Hotarârea privind aprobarea ei in aceasta functie a obtinut voturile tuturor consilierilor prezenti. La finalul sedintei, ea a marturist ca se va baza pe echipa de la Aeroport si ca principala sa misiune, ca director, este “derularea in bune conditii a contractului cu Blue Air si a investitiilor prevazute in acest document.” Neavând resurse sa-l modernizeze, CJ Bacau a concesionat aeroportul companiei Blue Air, care s-a obligat sa-l aduca la standardele din UE in 30 de luni de la preluare. Contractul de concesiune a fost incheiat pe 19 ianuarie 2009, iar acordul de intrare in vigoare a contractului trebuia semnat pe 19 iulie. Din cauza ca Blue Air nu a indeplinit conditia cea mai importanta prevazuta in contract, constituirea unui cont escrow, partile au ajuns in instanta. Pe 6 ianuarie 2010, Blue Air a depus banii in cont, iar in aceasta saptamâna a semnat acordul de intrare in vigoare a contractului. Odata cu preluarea aeroportului de catre Blue Air, Regia Autonoma Aeroportul International “George Enescu” se transforma intr-o institutie mai mica, a carei sarcina va fi sa monitorizeze, economic si juridic, respectarea clauzelor contractului de concesionare. Sursa (http://www.desteptarea.ro/stapan-nou-director-nou-s-a-semnat-acordul-cu-blue-air.html) Clinlin January 31st, 2010, 05:25 PM EXCELENT!!! Nu credeam ca se va mai intampla minunea. :) incredibil January 31st, 2010, 05:46 PM EXCELENT!!! Nu credeam ca se va mai intampla minunea. :) Sper sa nu fie o alarma falsa. nebunul January 31st, 2010, 07:18 PM :banana::banana::banana: Clinlin February 1st, 2010, 09:32 AM Sper sa nu fie o alarma falsa. Am incercat sa gasesc o alta sursa in care sa fie mentionat ca Blue Air a virat banii si ca nu sunt alte probleme, dar nu am reusit. Totusi dat fiind profilul domnisoarei Chelaru, noua directoare a aeroportului, inclin sa cred ca e pe bune treaba. Dumneaei este membra PSD, deci pe placul lui Benea, si fosta angajata Blue Air, deci pe placul lui Iordache. Cum sa nu iti fie mai mare dragul cand se aliniaza planetele de asa natura? :) Cosmin February 3rd, 2010, 05:45 PM Blue Air 737-400 climbing out over Bucharest http://img138.imageshack.us/img138/4714/1645658.jpg http://www.airliners.net/photo/Blue-Air/Boeing-737-4C9/1645658/L/ radutm February 3rd, 2010, 05:57 PM Un aeroport civil la Brasov Un documentar de 20 minute care face o istorie a transporturilor aeriene din Romania, cu imagini si informatii foarte intersante si cu accent pe Brasov (nu deranjeaza pe cei care nu sunt de acolo). In final face o pledoarie pentru construirea unui aeroport la Brasov. Nu stiu daca a mai fost postat videoclipul, dar merita vazut: http://www.brasovultau.ro/view/Un-aeroport-civil-la-Brasov-1302.html miroruse February 4th, 2010, 10:44 PM What happened with the plans for a new airport near Bucuresti - I read here it will not be in Adunati-Copaceni, but somewhere to the east of the capital - some serious work around that idea? MNU February 5th, 2010, 07:29 AM ^^ Alexeni. Ex RoAF Base. dc9northwest February 6th, 2010, 03:33 AM An airport in Brasov is much more needed than a third airport in Bucharest. Yeah, Baneasa is reaching capacity and surpassing it terminal-wise, but Otopeni has a large amount of empty space, good enough for Low-Cost as well. Plus, Otopeni is well situated... unlike Alexeni (5km NE of Urziceni). Nevertheless, it's not the worst possible location--midway between Ploiesti, Buzau, Bucuresti and Slobozia. In any other country it'd be a great location, but in Romania of course there would be no way of reaching that airport by public transport... An airport in Alexeni is a waste of money... But of course, windfall for those who do the research... :lol: Brasov on the other hand is at least three hours away by public transport from any airport. As such, an airport is very much needed. incredibil February 8th, 2010, 04:02 PM Nelu Iordache va investi 45 milioane euro in urmatoarele 30 de luni in Aeroportul Bacau BlueAero, compania ca va administra Aeroportul international din Bacau, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, va incepe in luna martie investiile de 45 milioane euro in modernizarea aeroportului din Bacau, urmand ca lucrarile sa se intinda pe o perioada de 30 de luni. "Din totalul celor 45 de milioane de euro, in jur de 20 de milioane de euro vor fi investiti in modernizarea pistei care va fi adusa la standarde europene, pentru a putea permite autorizarea aeronavelor cu greutate mare", afirma Razvan Rizea, administratorul BlueAeroFirma BlueAero a semnat anul trecut, in ianuarie, primul contract de concesiune a unui aeroport din Romania, care a intrat in vigoare pe 27 ianuarie 2010. Dupa semnarea contractului, in 2009, compania BlueAero, la care actionar majoritar este operatorul aerian Blue Air, a trebuit sa constituie un cont escrow, in valoare de 19 milioane de euro pentru a putea incepe proiectul. In prezent, traficul de pasageri al Aeroportului International Bacau este de 250.000 de pasageri pe an. sursa (http://www.zf.ro/zf-24/nelu-iordache-va-investi-45-milioane-euro-in-urmatoarele-30-de-luni-in-aeroportul-bacau-5486078/) Somebody902 February 8th, 2010, 06:28 PM great news! Bytson February 8th, 2010, 06:55 PM Certainly good news for Bacau Aiport! :cheers: Somebody902 February 9th, 2010, 01:54 AM Cred ca un refren de melodie e potrivit pentru aceasta veste :)) : http://www.youtube.com/watch#v=rZ-f8f8knNk&feature=related Le Clerk February 9th, 2010, 02:29 PM Blue Air Bacau airport redevelopment pics: http://img130.imageshack.us/img130/5382/blueairunu.jpg http://img94.imageshack.us/img94/2948/blueairdoi.jpg http://img94.imageshack.us/img94/3172/blueairtrei.jpg http://img16.imageshack.us/img16/3218/blueairpatru.jpg Thanks @ ZF (http://www.zf.ro/zf-24/cum-va-arata-in-2011-aeroportul-de-la-bacau-concesionat-de-blue-air-galerie-foto-5489701/) nebunul February 9th, 2010, 02:52 PM ^^ :toilet: but better than nothing :cheers: Clinlin February 9th, 2010, 03:38 PM ^^ Comparativ cu chioscul de acum, e minunat :) rgi February 9th, 2010, 04:30 PM din acelasi articol: terminal de 450 de pasageri/flux/ora, modernizarea pistei cu o capacitate portanta de 65 PCN si CAT II ....... Estimam ca in 10-12 ani vom ajunge la un milion de pasageri, pentru ca exista potential de crestere in aceasta zona si vrem sa acoperim toate orasele din jurul Bacaului acelasi subiect la: http://www.wall-street.ro/articol/Companii/79889/Primul-parteneriat-public-privat-pentru-constructia-unui-aeroport.html ....... negocieri cu mai multi operatori aerieni care sunt interesati sa opereze aici odata cu finalizarea lucrarilor de modernizare. „Nu vor exista tarife preferentiale pentru niciun operator, toti vor plati aceleasi taxe de aeroport. Printre cei interesati sa opereze aici dupa modernizare sunt chiar si irlandezii de la Ryanair” ...... Pe de alta parte, despre Baneasa: “Infrastructura aeroportuara din Romania se afla la nivelul anilor '90 si sunt necesare investitii semnificative pentru aducerea acesteia la standarde internationale. Din pacate, la Baneasa nu suntem lasati sa facem acest lucru”, a declarat Adrian Ionascu, directorul general al Blue Air. nebunul February 9th, 2010, 05:54 PM ^^ Stirea din mijloc e super ... si sper si adevarata. Ar fi fain sa vedem vreo 3-4 companii low cost concurand pe destinatii comune :nuts: High Mileager February 22nd, 2010, 11:10 AM Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB) a înregistrat în anul 2009 un total de 4.483.661 pasageri, cu 11% mai puţin faţă de anul 2008, când pe acest aeroport au fost procesaţi 5.064.230 pasageri (incluzând şi traficul transferat temporar de pe Aeroportul Băneasa în perioada 29 septembrie – 12 octombrie 2008). Faţă de 2008, numărul de mişcări aeronave a cunoscut însă o creştere de 1,5%. Pe parcursul anului 2009, pe cele două piste ale aeroportului s-au efectuat 72.697 mişcări aeronave, ceea ce înseamnă că în medie, la aproximativ 7 minute, pe AIHCB a aterizat sau a decolat un avion. Traficul intern de pasageri se remarcă prin stabilitate, fiind comparabil cu cel atins în anul anterior (496.391 pasageri în 2009, faţă de 497.253 în 2008). Traficul de pasageri în statele din Uniunea Europeană ocupă o pondere de 84% din totalul traficului de pasageri înregistrat în 2009 pe AIHCB, 16% fiind trafic derulat în spaţiul extracomunitar. Finalul anului 2009 a reprezentat o redresare a valorilor traficului de pasageri: în noiembrie s-a atins un nivel similar celui din noiembrie 2008, reviriment ce a fost confirmat în luna decembrie, când s-a înregistrat o creştere de 3,2% faţă de decembrie anterior. Evoluţia traficului aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se înscrie în tendinţa generală înregistrată la nivel mondial în 2009 în domeniul aviaţiei civile. Pe Aeroportul Henri Coandă operează în prezent 33 de companii aeriene care asigură legături directe cu 42 de destinaţii internaţionale şi 10 interne. otp-airport.ro nebunul February 22nd, 2010, 11:33 AM Old news ... new picture ... Proiectul de modernizare a Aeroportului Bacau a decolat http://img717.imageshack.us/img717/9421/bll.jpg (http://img717.imageshack.us/i/bll.jpg/) Proprietarul si concesionarul aeroportului au semnat documentele de pornire a lucrarilor – valoarea acestora se ridica la 45 de milioane de euro, iar lucrarile vor dura 30 de luni Regia Autonoma Aeroportul International “George Enescu”, din Bacau, si compania de transport aerian Blue Air au prezentat oficial, proiectul de modernizare a aeroportului bacauan, dupa semnarea documentelor care atesta intrarea in vigoare a contractului de concesiun de lucrari publice, modernizarea si operarea acestuia. Evenimentul a avut loc in prezenta ziaristilor de la publicatii din toata tara, care s-au intilnit astfel cu Adrian Ionascu, directorul general al companiei Blue Air, Oana Chelaru, directorul general al Regiei Autonome Aeroportul Bacau, George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania, Razvan Rizea, administratorul societatii Blue Aero, concesionarul aeroportului si administratorul proiectului, Laurentiu Matache, directorul Diviziei Aeroporturi si constructii civile IPTANA, si Cristian Costea, reprezentantul firmei Partner Bostina & Associates. Proiectul de modernizare consta in construirea unui nou terminal cu o capacitate minima de 450 de pasageri pe flux si pe ora, modernizarea pistei cu o capacitate portanta de 65 PCN, cu sistem de iluminat conform CAT II, a cailor de rulare pentru a facilita dezvoltarea viitoare a traficului aerian, extinderea platformei in vederea asigurarii spatiilor de parcare si operarea la sol a aeronavelor, facilitati si utilitati PSI, Cargo, Turn de Control. Proiectul presupune, de asemenea, si consolidarea retelei de drumuri interne precum si amenajarea in zona publica a unei parcari cu o suprafata de 6.500 mp. “Din totalul celor 45 de milioane de euro pe care ii vom investi in modernizarea Aeroportului din Bacau – a spus Adrian Ionascu -, în jur de 20 de milioane vor fi investite în modernizarea pistei, care va fi adusa la standarde europene, pentru a putea permite aterizarea in deplina siguranta a aeronavelor cu greutate mare”. Bacau, aeroregiune europeana Derularea proiectului presupune si construirea unui terminal modern pentru calatori si un spatiu hotelier destinat cazarii pentru pasagerii aflati în tranzit. Aeroportul va permite, astfel, decolarea si aterizarea avioanelor moderne si va oferi mai multa flexibilitate pentru a servi cererea de transport aerian din zona. Primii pasi au fost realizati imediat dupa semnarea contractului în 2009 si au constat în realizarea lucrarilor de reparatie si întretinere la suprafetele aeronautice de miscare pentru mentinerea aeroportului în stare functionala. “Parteneriatul cu Blue Air se doreste a fi o contributie la integrarea graduala a judetului nostru în familia regiunilor europene, precum si o premisa de punere în valoare a resurselor economice si turistice de care dispunem. Transportul aerian dezvoltat în zona va deschide, astfel, o adevarata artera catre marea piata europeana” – a spus Oana Chelaru. Bacau, a doua baza aeriana Blue Air Bacaul este cea de-a doua baza de operare interna pentru Blue Air. Compania aeriana opereaza, în prezent, de aici, curse catre Londra, Milano, Roma, Torino si Bologna. Aeroportul International George Enescu din Bacau este unul dintre cele mai importante aeroporturi din România, iar in 2009 peste 250 de mii de pasageri au avut drept punct de plecare sau sosire aeroportul bacauan. Aeroportul deserveste o zona vasta care include in principal orasele Bacau, Piatra-Neamt, Vaslui, Galati, Braila, Vrancea si Buzau, cu potential de atragere a traficului si din alte zone. “Sintem singurul operator aerian cu capital suta la suta privat românesc, iar Bacau este cea de-a doua baza de operare a companiei Blue Air din tara, deci o locatie strategica pentru noi. Tototada, prin aducerea Aeroportului International George Enescu la standarde europene ne dorim sa ajutam la dezvoltarea transportului aerian din zona” – a precizat Adrian Ionascu, director general al companiei Blue Air. Asupra altor amanunte din conferinta de presa de ieri, vom reveni. http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/02/09/proiectul-de-modernizare-a-aeroportului-bacau-a-decolat.html Cosmin February 22nd, 2010, 10:06 PM TAROM 737-700 VOR DME landing on rwy 08 at Cluj plSqKXrAIcI B737-700 aterizare pe calorifer la Cluj! Pe ILS 26 GS (Glide Slope)-ul are niste variatii de te arunca din scaun. De departe cea mai rea pista si cel mai prost ILS din cite am vazut sau auzit vreodata! Nici nu folosim ILS-ul din respect pentru pasageri! :lol::doh: nebunul February 22nd, 2010, 10:19 PM ^^ N-am zis (si) eu ca parca se rupe avionu' cand aterizezi la Cluj :lol: Terminalele lelele:) in schimb, beton :cheers: MukaOTFCLpo Le Clerk February 24th, 2010, 11:26 PM Nelu Iordache wants to build first private airport with 200m euros in Adunatii Copaceni 24.02.2010 Nelu Iordache, 43, one of the most discreet businessmen on the Romanian market, owner of Blue Air, Romstrade, and La Mosie, which are part of a half a billion-euro group, has given his first press interview to ZF, making official statements on his investment plans for the next few years, after he had avoided meetings with the press for years. "I've been keen on building businesses from scratch. I have not invested in real estate because I never liked speculations. For the fruit farm La Mosie in Adunatii Copaceni I did not take out any loans to make the 7 million-euro investment, and for the concession of the Bacau airport, I allocated 29 million euros from my own funds," says Iordache, who adds that profits have been constantly reinvested, and that he "does not have a lot of money in his accounts." Having reached a 500 million-euro turnover, he is preparing for his biggest investment. Next year he will start construction of the first private low-cost airport in Adunatii Copaceni on a 200-hectare area, with the investment to amount to 150-200 million euros. Nelu Iordache's plans also include developing his business in Iraq, and becoming a rival for CFR Calatori, the passenger service of the state-held railway carrier. For this prospective expansion, Iordache considers getting funding from banks, stock exchange listing, and bond issuing. For the time being he rules out selling a share of his business. Source (http://www.zf.ro/zf-english/nelu-iordache-wants-to-build-first-private-airport-with-200m-euros-in-adunatii-copaceni-5616231/) Imi poate explica si mie cineva care ar putea fi eficienta finnanciara a unui astfel de proiect? alex_zebe February 25th, 2010, 11:31 AM Miliardarii Trump şi Ambani se bat pe noul aeroport al Clujului Proiectul aerogării care ar urma să se construiască pe amplasamentul actualului aeroport militar de la Luna, o investiţie de 500 de milioane de euro, ar putea mobiliza oameni de afaceri de primă mână ai planetei. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a dezvăluit că s-a întâlnit cu magnatul indian Anil Ambani şi cu Bernd Lembcke, mâna dreaptă a miliardarului american Donald Trump, în vederea unor investiţii la Cluj. Proiectul ce le suscită interesul este noul aeroport cu 10 piste, ce ar urma să concureze cu cele mai mari din Europa. ZIUA de CLUJ a relatat anul trecut despre vizitele la Cluj ale celor doi oameni de afaceri recunoscuţi pe plan internaţional. în toamnă, vicepreşedintele executiv al Trump Organization, Bernd Lembcke, a fost prezent cu ocazia unei mese rotunde a hotelierilor clujeni, organizată de agenţia Magna Consulting. Lembcke a discutat şi cu oficialii clujeni despre posibilitatea realizării unor investiţii imobiliare în Transilvania, conform informaţiilor ZIUA de Cluj. Acelaşi lucru l-a făcut şi magnatul indian Anil Ambani, a cărui vizită de doar şase ore s-a lăsat cu promisiuni de investiţii pentru reprezentanţii judeţului. “Cei doi s-au arătat extrem de interesaţi când le-am prezentat proiectul privind realizarea unui nou aeroport al Clujului. Nu sunt singurii. Mai mulţi oameni de afaceri sunt dispuşi să realizeze o astfel de investiţie”, a precizat Tişe. El susţine că pentru propuneri concrete din partea unor asemenea investitori este nevoie ca administraţia judeţeană să identifice în primul rând un amplasament viabil. “Am comandat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) un studiu care ne va indica exact condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească amplasamentul pentru realizarea unui aeroport de o asemenea capacitate. Proiectul nostru se doreşte a fi cel mai mare aeroport din România, care va putea concura cu cele mai cunoscute din Europa”, a spus Tişe. După studiu, va fi nominalizat amplasamentul. “Cred că pentru o astfel de investiţie nu vom avea probleme să asigurăm terenul necesar”, este de părere Tişe. Din estimările sale reiese că numai pentru terminalele de pasageri, pistele de aterizare-decolare, platformele de îmbarcare şi de garare vor fi necesare peste 500 de milioane de euro. “Am primit asigurări că nu va fi o problemă în privinţa banilor. Rămâne să avem stabilit amplasamentul”, spune preşedintele CJ. Administraţia judeţeană va avea nevoie pentru început de minim 400 ha, cu posibilitatea de extindere. Noul aeroport ar urma să fie dotat cu 10 piste şi va deservi atât traficul aerian internaţional de persoane, cât şi pe cel de mărfuri. Din incinta sa nu vor lipsi spaţii comerciale, hoteluri, restaurante, parcări”, afirmă preşedintele CJ. După ce AACR va finaliza studiul de amplasament, CJ va încheia un parteneriat cu administraţia locală ce dispune de suprafaţa de teren potrivită. Cel mai important pas urmăreşte încheierea parteneriatului public-privat, cu investitorul cu care se va cădea la o înţelegere convenabilă pentru CJ Cluj Investiţii la vechiul aeroport Terminal 1: 16 milioane euro Terminal 2: 21 milioane euro Pasaj terminale: 6 milioane euro Parkinguri: 9 milioane euro Noua pistă: 80 milioane euro ziuadecj.ro Tise si-a cam facut un obicei din a vorbi prostii in ultima vreme... Clinlin February 25th, 2010, 01:32 PM 10 piste? :))))))) Cosmin February 25th, 2010, 02:34 PM :rofl: andrei_ro February 25th, 2010, 03:03 PM ^^ That was the most hilarious article i've read in days! :lol: It made my day! I believe we need someone 10x more optimistic than LeCLerk to buy that. :) ionut February 25th, 2010, 03:23 PM 10 piste? :wtf: Pai OTP-ul are acum 3 piste daca nu ma insel. Si cu noul terminal inca...? 10 piste e un fel de (OTP+Baneasa)x2. In Bucuresti mai era o chestie, dar in Cluj? Poate fac 10 piste in urmatorii 20 de ani. Aia da. Deci chiar nu vreau sa zic prostii, nu inteleg de ce 10 piste. Cum au ajuns la numarul asta? Si de cand zboara romanii atat de tare? Ca ma indoiesc ca o sa fie RO hub de tranzit cum avem prin Roma, Frankfurt sau UK. nebunul February 25th, 2010, 03:24 PM ^^ OTP are 2 ionut February 25th, 2010, 03:26 PM ^^ OK, 2. :) vinterriket February 25th, 2010, 04:12 PM Aia cu 10 piste la Cluj ori e scrisa la misto, ori e o mare tampenie. Pana si Heathrow are 3... Cosmin February 25th, 2010, 04:19 PM Henri Coanda (OTP) are 2 piste, la fel ca London-Heathrow (LHR). A treia pista, mai mica, s-a inchis la LHR acum cativa ani, dar sunt discutii pentru constructia unei piste noi. In Europa, Amsterdam are cele mai multe piste (6). Roma-Fiumicino si Frankfurt au 3, Paris-CDG are 4, Paris-Orly are 3, Madrid-Barajas are 4 etc. Chestia cu 10 piste la Cluj e o aberatie de ma doare capul. ionut February 25th, 2010, 05:51 PM Cred ca astia la Cluj au pus la socoteala si pistele de taxiing, altfel nu-mi explic. :) alex_zebe February 25th, 2010, 06:49 PM Nu-l cunoasteti pe Tise, vad ca... :D incredibil February 25th, 2010, 07:44 PM 10 piste? :))))))) Poate e vreo greseala de tipar , au pus "t" in loc de "d" :lol: Cosmin February 25th, 2010, 08:06 PM Mai trebuie si un "z" in cuvantul ala... ;) most February 25th, 2010, 08:50 PM Si cand zburam spre ele? :lol: Robi_damian February 25th, 2010, 08:53 PM Hmm...10 piste? As fi multumit daca ar mari aeroportul din Timisoara si terminalul plecari interne din Otopeni. Dupa...sa tot fie piste :D bogdymol February 25th, 2010, 09:10 PM Nu stiti voi... aeroportul din Cluj o sa fie un fel de ATL + ORD + JFK + CDG + FRA. In urmatorii ani o sa devina cel mai important aeroport al lumii. :lol: Kidu February 26th, 2010, 08:26 AM Trecand peste aberatia asta, autorul articolului trebuia sa isi puna problema si altfel, unde naiba le vor construi? Relieful Clujului este unul colinar, nu prea sunt suprafete plane atat de mari :) dnd February 26th, 2010, 10:00 AM muti orasul :tyty: Claudiopolis February 26th, 2010, 10:39 AM Trecand peste aberatia asta, autorul articolului trebuia sa isi puna problema si altfel, unde naiba le vor construi? Relieful Clujului este unul colinar, nu prea sunt suprafete plane atat de mari :) ^^ Nu o zis nimeni ca aeroportul Cluj o sa fie chiar in Cluj sau macar in Romania! Cosmin February 26th, 2010, 01:36 PM An Olt Airways (Republic of Oltenia's flag carrier) Fokker 100 landing at the 10-runway Cluj Intl. (January 26, 2049).:banana: http://img211.imageshack.us/img211/1962/1653781.jpg ionut February 26th, 2010, 02:16 PM :lol: buna asta alex_zebe February 26th, 2010, 03:59 PM An Olt Airways (Republic of Oltenia's flag carrier) Fokker 100 landing at the 10-runway Cluj Intl. (January 26, 2049).:banana: http://img211.imageshack.us/img211/1962/1653781.jpg :lol: most February 26th, 2010, 05:31 PM :hahaha:An Olt Airways (Republic of Oltenia's flag carrier) Fokker 100 landing at the 10-runway Cluj Intl. (January 26, 2049).:banana: http://img211.imageshack.us/img211/1962/1653781.jpg Sa vad si celelalte 9 piste....:D Asta pare prea larga pentru avionul oltenesc :banana: bogdymol February 26th, 2010, 08:45 PM Cosmin ai o bere. :rofl: miroruse February 26th, 2010, 08:51 PM ^^ Thanks God Blue Air's owner decided to build that airport near Giurgiu-Bucuresti DN5, an area of around million people from Bulgaria and Giurgiu will benefit, and will not experience the nightmare of Bucuresti traffic jams :banana::cheers: gigis February 27th, 2010, 03:58 PM dupa ce sunt gata pistele o sa vina oltenii cu avioanele si turistii, asiguratine infrastructura va rugam:) most February 27th, 2010, 07:06 PM dupa ce sunt gata pistele o sa vina oltenii cu avioanele si turistii, asigurati-ne infrastructura va rugam:) :cheer::banana2: :wave::goodbye: Asta ca sa nu zburam spre Amsterdam, nu-i asa? Le Clerk February 27th, 2010, 10:43 PM ^^ Thanks God Blue Air's owner decided to build that airport near Giurgiu-Bucuresti DN5, an area of around million people from Bulgaria and Giurgiu will benefit, and will not experience the nightmare of Bucuresti traffic jams :banana::cheers: That's an interesting point of view. Though I am not sure though the region needs another airport, more so as Otopeni is undergoing massive expansion to be able to handle 8 million pax/year, and the Bucharest ringroad is also going through an extension which will allow for easier access. Needless to mention that somewhere in 2015-2016, the Bucharest motorway ringroad should also become functional. To be frank, I do not understand this project very well. Though I am not claiming it is something wrong because I am not an expert. bogdymol February 27th, 2010, 11:24 PM ^^ He's happy for that airport because he is from Ruse, so he would have an airport very close. I would be happy if that project of the Arad-Timișoara airport would start. lunetiq February 27th, 2010, 11:39 PM ^^ He's happy for that airport because he is from Ruse, so he would have an airport very close. I would be happy if that project of the Arad-Timișoara airport would start. ^^ And there's many, many who'd be more than happy if Brasov-Ghimbav would start eventually. :nuts: Le Clerk February 27th, 2010, 11:47 PM ^^ He's happy for that airport because he is from Ruse, so he would have an airport very close. I would be happy if that project of the Arad-Timișoara airport would start. Yes, of course. My point was though referring to the economic efficiency of this new project, i.e. how many pax does the investor hope to attract for the new airport to make his investment profitable, whilst Otopeni will still be favoured by Bucharesters. MNU February 28th, 2010, 08:36 AM ...I would be happy if that project of the Arad-Timișoara airport would start. Aeroportul din TM este si va fi inca multi ani suficient pentru zona pe care o deseserveste. La cum se realizeaza investitiile in tara noastra nu vad motive pentru care sa construiesti (probabil in 20+ ani) un aeroport nou la mai putin de 50km de unul existent, functional si cu posibilitati de extindere (baza militara de langa a fost mutata in 2004 ca sa permita extinderea). Ar mai fi un aspect... decat o aerogara noua ca aceasta http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/lucrari_de_mantuiala_la_aeroport_73217.html... mai bine lipsa. orioane February 28th, 2010, 10:15 AM Yes, of course. My point was though referring to the economic efficiency of this new project, i.e. how many pax does the investor hope to attract for the new airport to make his investment profitable, whilst Otopeni will still be favoured by Bucharesters. I think that Blue Air wants to get out of Baneasa and does not want to go at Otopeni (probably because of taxes). If they manage to get some other low-cost carriers with them the new airport should be at least as viable as Baneasa is now, without all the inconveniences of Baneasa (small airport, only one runway, etc...). Also 2 differently owned airports in Bucharest are better than one, this way the should try an keep the airport taxes under control. rgi February 28th, 2010, 10:19 AM Aeroportul din TM este si va fi inca multi ani suficient pentru zona pe care o deseserveste. La cum se realizeaza investitiile in tara noastra nu vad motive pentru care sa construiesti (probabil in 20+ ani) un aeroport nou la mai putin de 50km de unul existent, functional si cu posibilitati de extindere (baza militara de langa a fost mutata in 2004 ca sa permita extinderea). Ar mai fi un aspect... decat o aerogara noua ca aceasta http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/lucrari_de_mantuiala_la_aeroport_73217.html... mai bine lipsa. Cum, nu se poate sa se intample asa ceva chiar la ………… chiar la Sibiu! Pe 17 August 2006 aparea urmatoarea stire: Doua din cele mai puternice firme din judetul Sibiu s-au asociat cu un partener german si astfel au castigat licitatia pentru terminalul, turnul si cladirile care urmeaza sa se construiasca pe Aeroportul Sibiu Sursa (http://www.wall-street.ro/articol/Companii/17972/Dafora-si-Cona-castigatoare-ale-licitatiilor-internationale-pentru-aeroportul-din-Sibiu.html) Mai mult de un sfert din cei peste 350 de angajati care lucreaza pe santierul aeroportului de la Sibiu sunt straini, polonezi, maghiari si in special germani …………… "Motivatia constructorului (in a angaja muncitori straini - n. red.) este data de calitatea necesara unei astfel de lucrari. Tehnologia este specifica aeroportului, comparativa cu o autostrada, dar cu o calitate mult mai ridicata. Toti oamenii care lucreaza pe acest aeroport au experienta pe acest gen de lucrari", declara Gudo Retter, directorul firmei Retter Project Management, administratorul de proiect. …………… Echipa de consultanta pentru acest proiect, cu o valoare totala de aproximativ 65 de milioane de euro, este alcatuita din 39 de oameni, dintre care 17 sunt germani. …………… Sursa (http://www.apropo.ro/cash/economie/peste-100-de-straini-lucreaza-la-modernizarea-aeroportului-sibiu-2131653) Vai, vai, vai …………… firme puternice + firme germane + angajati straini (polonezi, maghiari si in special germani) + management german + 83 de milioane de euro!!!! ……………… • au aparut mai multe fisuri in toate zonele terminalului, atat la pereti de rigips, cat si la peretii ziditi. • geamurile securizate din zona plecari externe si camera VIP care s-au spart „fara sa fie atinse", la terminalul de pasageri • la parterul constructiei au aparut mai multe fisuri in placile de granit. Zonele in care au aparut fisurile sunt la sosiri externe si in zona publica. • unii pereti de rigips sunt degradati, tavanele prezinta infiltratii, iar pe pereti s-a dezvoltat mucegai • pardoseala se exfoliaza, iar suporturile pentru cablurile electrice s-au deformat. • usa de la cabinetul fito-sanitar parter este exfoliata • la terminalul pasageri persista infiltratii de apa din exterior in camera pompelor • etc., etc., etc. ………………… Le Clerk February 28th, 2010, 10:40 AM I think that Blue Air wants to get out of Baneasa and does not want to go at Otopeni (probably because of taxes). If they manage to get some other low-cost carriers with them the new airport should be at least as viable as Baneasa is now, without all the inconveniences of Baneasa (small airport, only one runway, etc...). Also 2 differently owned airports in Bucharest are better than one, this way the should try an keep the airport taxes under control. Ah, OK, now I see your point....it's also that I almost forgot that Blue Air plans its airport in S Bucharest (Adunatii Copaceni) while I was thinking of the other proposal of Berceanu in Alexeni! :doh: Now the one in Adunatii Copaceni makes indeed a lot of sense and will attract many low cost carriers as you say, but not only. :):cheers: I see a problem though with the required land. I am curious how will he get the land, unless he already controls most of it since he broke the news... incredibil February 28th, 2010, 11:04 AM I see a problem though with the required land. I am curious how will he get the land, unless he already controls most of it since he broke the news... Or he just want to do some real estate speculation. I don't thinck he has serious intentions to build that airport. Le Clerk February 28th, 2010, 11:17 AM Or he just want to do some real estate speculation. I don't thinck he has serious intentions to build that airport. ^^ [...] De ce a decis sa faca un aeroport privat Omul de afaceri va incepe anul viitor constructia propriului aeroport low-cost privat din Romania in sudul Bucurestiului, la Adunatii Copaceni, pe o suprafata de teren de 200 de hectare. Ideea construirii unui aeroport in aceasta localitate a fost prezentata in 2008 si de fostul ministru al transporturilor Ludovic Orban, considerat unul dintre apropiatii lui Nelu Iordache, care dorea sa faca un aeroport low-cost in locul celui de la Baneasa. De altfel, in 2007 - 2008 cand a fost ministru Orban, Romstrade a castigat un contract de infrastructura cu o valoare totala de peste 600 mil. euro. "Baneasa va fi sub presiune in urmatorii ani si nu stim ce se va intampla cu acest aeroport. Aeroportul Otopeni nu poate accepta o majorare a traficului, pentru ca deja nu mai face fata. Vrem sa incepem constructia aeroportului anul viitor si sa finalizam lucrarile in doi-trei ani", spune Racaru. Iordache a achizitionat deja suprafete mari de teren la Adunatii Copaceni, aeroportul urmand sa fie functional in 2013 - 2014. Racaru afirmaca unui aeroport ii trebuie mai intai asigurat accesul si logistica si considera Adunatii Copaceni un loc bun din acest punct de vedere. "Aeroportul va avea un acces rapid la actuala centura a Capitalei, precum si la inelul de centura la nivel de autostrada care va fi construit in jurul Bucurestiului." Blue Air a castigat anul trecut primul contract de concesiune a unui aeroport din Romania, cel de la Bacau, care se va intinde pe o perioada de 34 de ani. Pe 27 ianuarie 2010 au fost semnate documentele care atesta intrarea in vigoare a contractului de concesiune de lucrari publice, modernizarea si operarea aeroportului din Bacau. Astfel, Iordache va investi in urmatoarele 30 de luni prin intermediul companiei BlueAero, detinuta de Blue Air, circa 45 mil. euro in modernizarea Aeroportului Bacau, pregatindu-se astfel pentru investitia pe care o va realiza la Adunatii Copaceni Sursa (http://www.zf.ro/companii/am-facut-blue-air-pentru-ca-banii-de-la-stat-in-transporturi-veneau-greu-si-aveam-nevoie-de-cash-flow-5615775/) |