View Full Version : [Metro system] Метро - General Discussions

witch_honor
September 14th, 2009, 09:43 PM
За Скиф от 4 вагона обаче няма май как да стане. 3 вагонен Скиф е точно 81 метра, което значи, че вагоните са около 26-27 метра, а четири вагонен ще е около 108 метра. което е 5-6 метра над дължината на перона. :bash:

Което означава, че всъщност ако се разполага на 102 метра перон, ще имаме по 3 метра от всяка страна на състав на Скифа в тунела.
Като под тунела визираме частите, които към настоящия момент не са публична зона, но реално са си нормален перон в служебната част на станцията.
Задачка, закачка - колко голям пробблем е да се демонтират няколко метални огради?

Според Google Earth, дължината на перона на станцията пред СУ е около 115 метра, което мисля, че слага край на спора за вместимостта ѝ???

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 14th, 2009, 09:54 PM
Според Google Earth, дължината на перона на станцията пред СУ е около 115 метра, което мисля, че слага край на спора за вместимостта ѝ???

:eek2: Може би самата станция е 115 метра, но перона....

witch_honor
September 14th, 2009, 10:11 PM
:eek2: Може би самата станция е 115 метра, но перона....

Като казвам ПЕРОНА имам предвид ПЕРОНА!
СУ е с перон, съобразен с оригиналните ѝ проекти, които са стари и перонната ѝ платформа е с дължина от около 115 метра...

batman08
September 14th, 2009, 10:16 PM
Интересно кои какви сметки прави, но в wikipedia пише, че станцията е с дължина на перона 102 метра. Аз съм склонен да вярвам на нея, така че това го приемам за истинската дължина на станцията.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 14th, 2009, 10:24 PM
Като казвам ПЕРОНА имам предвид ПЕРОНА!
СУ е с перон, съобразен с оригиналните ѝ проекти, които са стари и перонната ѝ платформа е с дължина от около 115 метра...

С просто око се вижда. Няма нужда от спорове.

kevin87
September 14th, 2009, 10:33 PM
и аз това казвам, с просто око виждам, че станцията е къса. не разбирам от скифове. композиции, метри, служебни помещения и т.н.

говоря като един обикновен човек, станцията е къса.

това е все едно в магазина да ти обясняват че дрехата ти отива и е твоя номер, а ти да не се харесваш!

sprihav
September 14th, 2009, 10:37 PM
Не разбрахте ли, че перона е 102 метра, или продължавате да си спорите ей така, за спорта?

batman08
September 14th, 2009, 10:38 PM
Аз мисля, че няма смисъл да си говорим празни приказки, защото станцията е къса и то доста. Ако ще да се развиват теории и т.н. всеки един човек с обикновено око може да забелези, че СУ е доста къса взравнение и с Опълченска или Сердика и т.н. Спора според мене е излишен!

VACHO
September 14th, 2009, 11:03 PM
И кви 102 м, аз като я гледам на снимките и толкова няма, не знам на живо, но на снимките изглежда адски къса, наистина.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 14th, 2009, 11:25 PM
И кви 102 м, аз като я гледам на снимките и толкова няма, не знам на живо, но на снимките изглежда адски къса, наистина.

ее точно 102 метра си е. Не е по-къса. Просто стълбищата и се разпростират много напред (нещо като на Опълченска, само че там не чак толкова) Иначе то главно СУ е съставена от бели стени, само в средата има 3 елемента и толкова. Обаче лампите над пейките и сините стъкла отгоре са нещо невероятно :cheers:
Няма много снимки на СУ правени от края на перона за да се види на снимка , колко е дълга (къса) , но като имаш впредвид , че електронните броячи са в средата на станцията - можеш да си представиш мислено още толкова място и наистина виждаш, че не е по дълга от Обеля или станциите от Младост до Стадиона, но щом може да побира 5 вагонен син влак - няма проблеми :)

kevin87
September 14th, 2009, 11:46 PM
какво значи "побира", не трябва просто да "побира", а да е удобна.
ами ако машиниста обърка с 5 сантима какво правим?
освен това зелено-синиите неща от тавана са ниско и станцията изглежда още по малка.

и сега нещо, за което само предполагам, но не съм сигурен. ширината на перона (между двте линии), ми се вижда малко по малка от останалите островни перони.

това прави станцията по-ниска, по-къса и по-тясна.

VACHO
September 15th, 2009, 12:00 AM
какво значи "побира", не трябва просто да "побира", а да е удобна.
освен това зелено-синиите неща от тавана са ниско и станцията изглежда още по малка.

и сега нещо, за което само предполагам, но не съм сигурен. ширината на перона (между двте линии), ми се вижда малко по малка от останалите островни перони.

5 сантима не са от значение, нали един 5 вагонен син влак е горе-долу 100 м дълъг, а перона, казвате, бил 102 м. Ето ви 2 м отгоре...

kronos_BG
September 15th, 2009, 12:12 AM
ширината на перона (между двте линии), ми се вижда малко по малка от останалите островни перони.

Май забравяте, че в това метро има автоматика... Никой не спира на око.
Ширината на перона на всички нови станции е еднаква : 2 X 4,5 м. следователно тук е 9 метра (а може и да е 10).
Върнете се на стр. 78 и вижте на Локум снимките от строителството й - там се вижда колко място има зад ескалатора, което си е перон :
http://i723.photobucket.com/albums/ww238/metro_sofia/Su/P1010089.jpg
http://i723.photobucket.com/albums/ww238/metro_sofia/Su/P1010083.jpg

kevin87
September 15th, 2009, 12:23 AM
кронос, говориш като по учебник. от снимките нищо не се вижда дето си ги цититрал, ела го виж на живо колко е малко, тясно, късо и ниско.

знам за това пространство зад ескаларторите, и като го взема предвид пак е къса станцията, по-къса ми се вижда дори от всички останали
нови. а спрямо ширината е по-тясна от другите островни(старите). и това се вижда с просто око.

kronos_BG
September 15th, 2009, 12:49 AM
Първо : и на двете снимки прекрасно се вижда за какво говоря.
Второ : не говоря по учебник, а според публикувани текстове - никой не може да ме убеди, че при утвърден план, някой си е позволил да променя параметри...
И трето : Защо мислиш, че говоря само по снимки, а не съм бил на станцията? Защото подавам снимки ли?
Ами не ми се струват аргументи от типа " Струва ми се по-тясна, по-къса, по-ниска" сериозни.
Как въобще я виждаш само и единствено тази станция да е по-къса от всички останали от новия участък - несериозно е.

witch_honor
September 15th, 2009, 01:50 AM
Второ : не говоря по учебник, а според публикувани текстове - никой не може да ме убеди, че при утвърден план, някой си е позволил да променя параметри...

Сердика има перон 10 метра.
На СУ не е толкова широк (което е глупаво, предвид, че са резервирали връзката с трети диаметър), но 9 спокойно може да е.
На всички останали островни перона има стандартна ширина - 8 метра и височина на плафона 4-5 метра, като единствено Западен парк не спазва правилото и затова изглежда толкова огромна...

знам за това пространство зад ескаларторите, и като го взема предвид пак е къса станцията, по-къса ми се вижда дори от всички останали
нови. а спрямо ширината е по-тясна от другите островни(старите). и това се вижда с просто око.

Изобщо не е къса станцията. Вземи Google Earth инструмента за мерене и премери дупката за станцията на снимките, която съответства на дължината на перона, тъй като от южната страна той се спуска до дъното на котлована...
Елементарно е - станцията е 110-115 метра дълга.
В Wikipedia пише, че е по оригиналните проекти от едно време, което означава, че параметри ѝ са непроменени.
Данни за 102 метра дълцжина на перона са добавени от човека, списващ статията, който, както и двамата знаем - не е официално лице...

batman08
September 15th, 2009, 08:49 AM
Днес в 8:15 се качих на Западен парк - перона бе препълнен, дойде влакчето и нямаше празно място! Едвам се качих във влака, а имаше хора, които не можаха да се качат въобще! На Вардар и на К.Величков много малко хора се качиха - максимум по 1-2 се качваха - не че съм очаквал друго от днешният ден, но за първи път виждам такава лудница, което до някъде ме радва :) Интересно от утре как ще е, но няма шанс вече да е празно :) :) :)

kudos
September 15th, 2009, 09:24 AM
то се е видяло, че темата ще е мазало поне и аз да си задам въпросчето ;)
вчера след като спря тока в центъра привечер и като гледах мрака навсякъде се зачудих какво става в такяф случай в метрото.. има ли резервно захранване по спирките и т.н.?

batman08
September 15th, 2009, 09:34 AM
вчера след като спря тока в центъра привечер и като гледах мрака навсякъде се зачудих какво става в такяф случай в метрото.. има ли резервно захранване по спирките и т.н.?

Ами има според мене за това са подстанциите :) Така че в метрото трудно би спрял тока, аз до сега не се сещам да има такъв случай :)

witch_honor
September 15th, 2009, 09:51 AM

Метрото си има самостоятелно захранване, което не се влияе от "цивилната" мрежа.
По принцип през станция има електроподстанция и вървят така - Обеля-Сливница-Западен парк-К.Величков-Сердика-Юнак-Г.М.Димитров-Младост...

Така са разделени и захранващите блокове и в диспечърското управление компютъра следи в коит блокове има влакове и само в тях пуска ток в мрежата, за да се икономисва енергия, доколкото е възможно...

benjaminn
September 15th, 2009, 09:59 AM
От цитираната на предишната страница статия, на края споменатите 150 метра след станцията на Кръста, за тунел, в който да сменят влаковете коловозите ли иде реч?
И някак понамирисва ли ви, че сякаш МД2 не го мислят за продължаване в скоро време на юг и югоизток, с оглед оставането на трамвайната линия до Хладилника?

witch_honor
September 15th, 2009, 10:08 AM
От цитираната на предишната страница статия, на края споменатите 150 метра след станцията на Кръста, за тунел, в който да сменят влаковете коловозите ли иде реч?
И някак понамирисва ли ви, че сякаш МД2 не го мислят за продължаване в скоро време на юг и югоизток, с оглед оставането на трамвайната линия до Хладилника?

Да - "съоръжение за смяна на посоката". Върху него ще легне паркинга и в дъното (там, където щели да секат дървета безразборно) в зелената площ трябва да е спиралната рампа за вход и изход в паркинга...
Имат намерение да го продължават и в стаатията си пише, че даже ще изместят процедурите така, че това да стане новия приоритетен участък по МД-2, за да може да го довършат до Каблешков колкото се може по-скоро...

Друг е въпроса доколко това ще подейства на трамвайния превоз в района, предвид, че за него трябва д се измисли постоянно решение на трасето...

benjaminn
September 15th, 2009, 10:14 AM
Да - "съоръжение за смяна на посоката". ... и в дъното (там, където щели да секат дървета безразборно) в зелената площ трябва да е спиралната рампа за вход и изход в паркинга...

За градинката преди 'Кошарите' ли иде реч, ако идваме от CCS?

witch_honor
September 15th, 2009, 10:19 AM
Мхм...
Не помниш ли схемите на станциите?
След станцията участъка стига почти до Кошарите и там е изхода на паркинга. Това е много удобно, тъй като като продължават трасето ще са си спестили една значителна част :)

kevin87
September 15th, 2009, 10:45 AM
много ми е смешно да ми обяснявате понеже пишелео някъде колко е дълга станцията, затова да вярвате на гууфъл ърт и уикипедия.
1. станцията е по-ниска, защото като се слиза с ескалатора се вижда тавана на тунела и колко е натруфено с красивите сини неща и окачения таван. на западен парк няма нищо на тавана и затова изглежда по-висока и обемна станцията, окей кронос?
2. кронос, колкото и да не ти се вярва параметрите се променят защото на повечето станции от новия участък когато влакчето спира височината на влакето е по висока от перона и се налага като слизаш малко да паднеш, по стария диаметър нивото на влака и перона е едно. едва ли по учебник е било планирано да е различно нивото.
3. кронос, като ти се роди момиче, а ти виждаш че е момче го кръсти Драгана, защото по документи е момиче, нищо че ти виждаш че е момче.

И аз съм чел докементи, ама ако всички си ги четем защо сме в този форум?
Каква автоматика Кронос? Всеки път по станциите влакът не заковава стотната, а спира на различно място. Има машинист, които спира влака, определя скоростта и т.н.??? Не си ли го виждал, най-отпред е, хахахахах. Автоматика може да има, ама все пак машинистът е шефът на влака.

witch_honor
September 15th, 2009, 12:25 PM
Дрън-дрън-дрън

Каквото пише в Google Earth, такова е, защото снимковият материал показва нещата, каквито са. Ако на Google Earth показва 115 метра, значи е 115 метра - елементарна физика...
1. Станцията е ниска, защото и плафона ѝ е нисък, спрямо тази на Западен парк. Обаче в Западен парк имаш усещането за обем, просто, защото там имаш обем, на СУ изглежда тясна и малка, защото всички линии на дизайна са успоредни на пода и центъра на композицията е в средата и представлява най-големия разработен обем, плафона е нисък, стълбищата навлизат в ефективния перон и комплексите за сядане са решени с лампи отгоре. Всичко това играе роля в усещането на станцията, но факта си е факт - Скифовете се побират на станцията, оставяйки достатъчно място преди и след себе си (за разлика от положението на Обеля, където Скифа оставя половината на мястото на СУ) и точно това елементарно и просто доказва, че дължината на перона не е 102, а 110-115 метра, както всички можем да видим и от измерване с Google Earth, тъй като в тяхната база все още се вижда изкопа...
2. kevin87, колкото и да не ти се вярва, всеки параметър има т.нар. допустимо техническо отклонение или допустим фактор грешка, който за плочи винаги е +/-5 сантиметра в заложение на котата, така че височината на новите перони не е променен параметър...
3. kevin87, това пък какво общо има? Кронос ти се обоснова, че не изхожда само от документи, а от реални наблюдения и снимков материал...

Относно автоматиката, освен да кажа едно голямо ХА!
Машинистът, ако не си забелязал при влизане в станцията управлява заходът, спрямо регулаторната лента - тя е една чернобяла дъска, разположена между двете релси и служи като показател къде трябва да спре муцуната на състава, за да е оптимално разположен. Много ми е интересно, щом СУ е толкова малка, защо има едно доволно 6-7 метра от края на перона до регулаторните ленти?
Самото разположение на тези ленти се определя от автоматиката, която полага началото на спирачния път + дължината на състава + дължината на перона.

EDIT:
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/pffffff.jpg

kronos_BG
September 15th, 2009, 12:48 PM
много ми е смешно да ми обяснявате...
Щом си твърдо убеден в собственото си мнение, наистина по-нататъшна дискусия е безсмислена.
Ако искаш да знаеш - това е най-високата станция!
По-нисък може да ти се струва окачения интериорен таван, но въобще много не ми е ясно какво си искал да кажеш с първата си точка...
По 2 : Явно въобще не си наясно колко е строго в метростроителството, за да твърдиш, че параметри се променят. Наясно ли си, че дори само един такъв факт води до незабавно спиране на строежа със съдебно решение?
Иначе всичко може да се промени, но не без да е одобрено и съгласувано.
А докъде стига височината на влакчето (пода му) - това пък няма нищо общо с височината на станцията, а с това как е изграден релсовия път и по-точно основата му, или пък височината на перона.
3 : Не е аргумент, а писания от типа : "Аз пък ще те дразня"...
4 : Това, че досега не си я виждал до сега в действие, не означава, че автоматика няма! Пък и до сега влаковете спираха на 120 метрови перони и бяха доста по-къси от тях - за какво им е да я използват при спиране?
Но я попитай един машинист дали ще може да навлезе в отсрещния тунел (т.е. да пропусне станцията) и дали автоматиката няма да спре влака?
Стига да е необходимо, може да се направи така, че влакът наистина да спира на определена черта.
И не "вярвам" на Уикипедията" - за мен тя не е документ, пък и когато твърдя нещо съм го проверил от няколко места...
По начало и аз бях учуден, че текстът за дължината на перона в сайта на Метрополитен е паднал, а това може наистина да подсказва, че witch_honor, е прав.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 12:55 PM
В метрото е фрашкано целодневно. Май вече (макар и бързо) дойде времето за намаляване на интервала. :nuts:
От Младост като тръгне вече на Г. М. Димитров няма никакви празни места и доста правостоящи има. На Сердика става меле и доста хора слизат на К. Величков , Вардар (най-вече) и Западен парк. На Люлин също слизат много хора. На Сливница логично вече има празни места.
От една страна е добре това, но това, че в метрото е "гъз до гъз" е най-гадното от всичко. :nuts:

tanashubav
September 15th, 2009, 02:10 PM
В метрото е фрашкано целодневно. Май вече (макар и бързо) дойде времето за намаляване на интервала. :nuts:
От Младост като тръгне вече на Г. М. Димитров няма никакви празни места и доста правостоящи има. На Сердика става меле и доста хора слизат на К. Величков , Вардар (най-вече) и Западен парк. На Люлин също слизат много хора. На Сливница логично вече има празни места.
От една страна е добре това, но това, че в метрото е "гъз до гъз" е най-гадното от всичко. :nuts:

Хехе! Е ти кво искаш - индивидуално кожено кресло ли? Аз не съм видял някъде по света метро дето да е предвидено само за седящи и ако някой остане прав да тръгнат да пускат допълнителни влакчета. Я виж в япония как е:http://vbox7.com/play:e66585e5

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 02:33 PM
Хехе! Е ти кво искаш - индивидуално кожено кресло ли? Аз не съм видял някъде по света метро дето да е предвидено само за седящи и ако някой остане прав да тръгнат да пускат допълнителни влакчета. Я виж в япония как е:http://vbox7.com/play:e66585e5

Кой е казал, да няма правостоящи ?????
От правостоящи до блъсканица има такава разлика.......

VACHO
September 15th, 2009, 02:35 PM
Я виж в япония как е:http://vbox7.com/play:e66585e5

Тия пък тооолкова ли не могат да изчакат следващия влак :nuts:

becs
September 15th, 2009, 02:36 PM
Тук да има и 2-ма правостоящи пенсионери пак ще се блъснат, така че .. :D

На това клипче си ги представям пенсионерите ще викат айде, айде има място за още един, а ти се чудиш как да дишаш :lol:

VACHO
September 15th, 2009, 02:39 PM
Тук да има и 2-ма правостоящи пенсионери пак ще се блъснат, така че .. :D

Аз веднъж като пътувах в едно от старите влакчета и бях с една раница, едно бабе на отсрещната седалка ме изгледа лошо и ми направи забележка, че раницата съм я сложил до мен и е заемала място, при полупразен вагон...:ohno:

nickname778
September 15th, 2009, 02:49 PM
Слушам че вече има доста голяма навалица в метрото и се чудя какво ли ще стане след няколко седмици като
а) хората привикнат още повече да го ползват
б) учениците почнат да го ползват редовно
в) започнат да го ползват и студентите

Според мене наистина може да се наложи да се намалят интервалите, особено в час пик, но въпросът е дали има такава възможност ( допълнителни мотриси )

kronos_BG
September 15th, 2009, 03:02 PM
За сега има такава възможност - поне докато продължават да пътуват четиривагонни композиции от номерните (стария модел).
Кой от двата варианта ще изберат (5-вагонни номерни, или по-малък интервал) и кога точно ще се случи това е въпрос, който го решават трезви разчети за натовареността и рентабилността на един или друг вариант.
За сега дори не е достигната максималната натовареност за сегашната схема, но както вече се забелязва : и това ще стане.:)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 03:07 PM
Сега в пиков час ако не се лъжа са 14 влака по трасето. Ако се намали интервала ще има възможност да се добавят още 7 влака. Братоев си го каза- Има възможност до 2 минути да стигне интервала без проблем.
Няма угодия тоя народ. Едни не са доволни от някакви си раници, други искат да им се узакони вкарването на колела в метрото абе ....... . Аз съм твърдо против колелата там :ohno: Раницата не е проблем, колко място взема - никакво, но едно колело ще направи мазало . И кучетата са достатъчни, ама поне за тях е неложително.
kronos , аз лично предпочитам по-малък интервал, защото с по-дълги влакове машинистите ще се бавят докато нацелят точното място на спиране.

nickname778
September 15th, 2009, 03:25 PM
То за тая работа трябва да се изкаже някой от пътуващите с метрото в час пик, щото през деня това че има правостоящи е подробност, но въпросът е сутрин да може макар и с малко бутане всички да могат да се качат ( щото аз само веднъж съм пътувал със старото метрото в час пик и се качих от трети опит с адски много бутане ).

А иначе поне за студентите съм сигурен че ще окажат много сериозно влияние, най-малкото Ректората, УАСГ и Биологическия факултет са до спирка на метрото, а университетите в Дървеница са на 2-3 спирки с 280....

Thunderer
September 15th, 2009, 03:44 PM
Да, аз също очаквам през следващите седмици да има още по-голям пътникопоток, защото все повече хора ще започнат да ползват метрото, учениците ще започнат да го ползват, а и не само студентите, които са близо до метрото, но въобще като цяло за всички, които са към Студентски град. Много мои колеги от западните квартали вече ще ползват метрото до Г.М.Димитров и оттам или за 2-3 спирки с 280, или пеша. На мен също вече ми става удобно да пътувам с метрото и често ще го ползвам. :cheers:

TrueBulgarian
September 15th, 2009, 03:50 PM
Да кажа и аз, днес сутринта в 7:10-15 на Сердика нямаше празно място за сядане към Младост 1, а и имаше доволно много хора прави. В 3 следобяд от Младост 1 пак имаше доста хора, като до Г.М. Димитров вече метрото беше пълно. За мен учудващо много хора се качиха на стадиона.

AceXe
September 15th, 2009, 03:50 PM
Сега в пиков час ако не се лъжа са 14 влака по трасето. Ако се намали интервала ще има възможност да се добавят още 7 влака. Братоев си го каза- Има възможност до 2 минути да стигне интервала без проблем.
Няма угодия тоя народ. Едни не са доволни от някакви си раници, други искат да им се узакони вкарването на колела в метрото абе ....... . Аз съм твърдо против колелата там :ohno: Раницата не е проблем, колко място взема - никакво, но едно колело ще направи мазало . И кучетата са достатъчни, ама поне за тях е неложително.
kronos , аз лично предпочитам по-малък интервал, защото с по-дълги влакове машинистите ще се бавят докато нацелят точното място на спиране.

Ти живееш в Самоков нали така?! Затова и не използваш колело. Само че знаеш ли, че аз живея в София и ползвам колело и мога да ти кажа, че ако в метрото започнат да се допускат колела и се проведе масова кампания, хората да карат колело, до няколко години София може да олекне значително. Аз съм твърдо за това. Второ мисля, че сега интервала е добър в пиков час. Возих се вчера във вечерния пик и на люлин от отсрещната страна имаше влак. Тръгнахме и като спряхме на Западен парк пак имаше влак, което трябва да ти говори за интервал по-малък от 2 минути.

sprihav
September 15th, 2009, 04:00 PM
Нищо против колоездачите, но как си представяш да се намъкнеш с велосипед в метрото в час пик. Ако тенденцията се запази, това ще бъде невъзможно.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 04:01 PM
Ти живееш в Самоков нали така?! Затова и не използваш колело. Само че знаеш ли, че аз живея в София и ползвам колело и мога да ти кажа, че ако в метрото започнат да се допускат колела и се проведе масова кампания, хората да карат колело, до няколко години София може да олекне значително. Аз съм твърдо за това. Второ мисля, че сега интервала е добър в пиков час. Возих се вчера във вечерния пик и на люлин от отсрещната страна имаше влак. Тръгнахме и като спряхме на Западен парк пак имаше влак, което трябва да ти говори за интервал по-малък от 2 минути.

Оффффф стига с тоя Самоков, стига с тая София :bash: Има ли значение кой, къде живее ?
На теб ти е удобно да си вкараш колелото в метрото, но не мислиш ли какво ще им е на другите ???? Сега метрото е фрашкано с хора. Представяш ли си в тая бутаница някой да си избърше гумата от дрехите ти ? Какво ще кажеш тогава? 99% ако си вкараш колелото в метрото и е пълно и оцапаш някой нито ти нито колеото ще се видите :lol:
В метрото по цял свят е ЗАБРАНЕНО вкарването на колела. Не е само тук и ако ти е удобно с метро+колело -ми оставяй си колелото на влопаркингите. Няма да ти го вземе никой. Имаше репортаж по БТВ даже. 1 седмица им вися колелото там , пък си го намериха непокътнато. Освен това преди да кажеш друго . По цял свят велопаркингите също не са охраняеми, но дори свободни места на тях трудно се намират. Даже това им е проблем - недостиг.
Аз ако бях в София с колелото и ми беше удобно изобщо няма да се поколебая да си го оставям на велопаркинга на Стадиона например. Заключваш си го и нямаш грижи.

Thunderer
September 15th, 2009, 04:09 PM
...
Използват милански метод на строителството на метро по бул. "черни връх"

15 Септември 2009 | 11:57

По специален милански метод ще се строи метрото по бул. “Черни връх”. Това съобщи вчера главният архитект Петър Диков на среща с граждани от квартал “Лозенец”, предаде БТА.

Идеята е стените на трасето да се изградят, след което строителството да продължи под земята. По този начин движението по булеварда ще се възстанови за шест месеца.

В началото на октомври ще бъде завършен техническият проект за строителството на трасето и метростанцията и той ще бъде обявен в интернет, за да се види, обеща Диков.

По думите му заедно с проекта ще бъде оповестена и временната организация на движението. Няма да се изсичат дървета заради строителството на подземен паркинг, защото проектът е преработен.

AceXe
September 15th, 2009, 04:15 PM
Оффффф стига с тоя Самоков, стига с тая София :bash: Има ли значение кой, къде живее ?
На теб ти е удобно да си вкараш колелото в метрото, но не мислиш ли какво ще им е на другите ???? Сега метрото е фрашкано с хора. Представяш ли си в тая бутаница някой да си избърше гумата от дрехите ти ? Какво ще кажеш тогава? 99% ако си вкараш колелото в метрото и е пълно и оцапаш някой нито ти нито колеото ще се видите :lol:
В метрото по цял свят е ЗАБРАНЕНО вкарването на колела. Не е само тук и ако ти е удобно с метро+колело -ми оставяй си колелото на влопаркингите. Няма да ти го вземе никой. Имаше репортаж по БТВ даже. 1 седмица им вися колелото там , пък си го намериха непокътнато. Освен това преди да кажеш друго . По цял свят велопаркингите също не са охраняеми, но дори свободни места на тях трудно се намират. Даже това им е проблем - недостиг.
Аз ако бях в София с колелото и ми беше удобно изобщо няма да се поколебая да си го оставям на велопаркинга на Стадиона например. Заключваш си го и нямаш грижи.

Казваш го все едно караш колело всеки ден тук. Аз се движа с него от 7 години и знам по-добре от теб къде ще се открадне и къде не. Нали една телевизия, като каже, че ще остави колелото там, хората ще знаят, че е на телевизията и не биха го пипнали. Досега два пъти ми е крадено колело заключвано за стълбове на публични места и един път разбивано, така че не ми обяснявай да го оставям на неохраняем паркинг. По света точно, защото за един велопаркинг има навръзани 1 000 колела, точно затова хората не се притесняват. А колкото до метрото... Винаги има възможност в пикови часове например да се забрани внасянето. Да е разрешено да кажем между 11 и 2:30 например.

А ти за чужбина не ми говори като "цял свят", защото както има забрани в едни метрополитени, така в други е разрешено.

becs
September 15th, 2009, 04:29 PM
То за тая работа трябва да се изкаже някой от пътуващите с метрото в час пик Утре ще пътувам в 07:50, ако се счита за час пик, ще кажа как е било :)

AnonymvsBeaver
September 15th, 2009, 05:02 PM
Dnes patuvah v sledobedniyat pikov chas i mi se stori zdravoslovni palno, bez da e kato v konserva..

P.S. I wonder when we'll start seeing pictures of the new stations :dunno:

Ivanski
September 15th, 2009, 06:01 PM
When someone finally draws them :D

AceXe
September 15th, 2009, 06:51 PM
Dnes patuvah v sledobedniyat pikov chas i mi se stori zdravoslovni palno, bez da e kato v konserva..

P.S. I wonder when we'll start seeing pictures of the new stations :dunno:

Не го приемай като обида или нещо такова. Съвсем приятелски питам... На задните страници има над 150 снимки само на новите станции. Защо трябва да се повтаряме и да публикуваме още?! Пък и в сайта на Метрополитен АД, има от всяка една станция снимки, а на някои даже и 3D разходка. :)

TrueBulgarian
September 15th, 2009, 06:52 PM
Той вероятно пита за втори диаметър...

AceXe
September 15th, 2009, 07:19 PM
Е, в такъв случай се извинявам... :)

Скоро обсъждахте дължината на станция СУ Климент Охридски.

- Дължината на перона е 105 метра точно.
- Дължината на един вагон от новите мотриси е 27,6 метра.
- На вагон от старите - 19,5 метра.
- Заедно с разстоянието между вагоните за връзката ги закръгляме точно на 28 метра и 20 метра за старите.
- Следователно от новите мотриси няма как да се добави нов вагон, защото стават 28х4 = 112 метра.
- Но за старите влакове - 20х5 = 100 метра.
- Следователно нищо не е нужно машиниста да нацелва.
- Отпред и отзад има по 2,5 метра средно при композиция от 5 вагона.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 07:31 PM
Проектите от станциите по 2МД ще ги видим след около половин месец

batman08
September 15th, 2009, 07:44 PM
Проектите от станциите по 2МД ще ги видим след около половин месец

От къде разбра ако не е тайна :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 07:50 PM
От къде разбра ако не е тайна :)

На предната страница провери.

batman08
September 15th, 2009, 08:03 PM
На предната страница провери.

Става дума за техническият проект на трасето и станцията в Лозенец, относно промяната в строителството и, на че на всички станции по МД2! Пак не си прочел какво пише :ohno:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 08:08 PM
Става дума за техническият проект на трасето и станцията в Лозенец, относно промяната в строителството и, на че на всички станции по МД2! Пак не си прочел какво пише :ohno:

Каква промяна ? Винаги се е знаело, по какъв способ ще се строи станцията - по Миланския, за да може да пуснат по - бързо Черни връх, а отдолу да си строят.

ILB
September 15th, 2009, 08:14 PM
Днес се ровех в сайта на Метрополитен и ми направи впечатление следното:

Строежът на частта Надлез Надежда - Дж. Баучер ще продължи от:

начало - 01.12.2008 г.
край - есента на 2012 г

И в сайта думите "есента на" са с уголемен шрифт.

За строежа на отсечката Обеля - надлез Надежда пише следното:

Възможно начало на строителство - 11.2009 - 02.2010 г.
Времетраене на строителството - 3,5 години

Изрично се споменава в сайта, че никоя част на метрото няма да функционира без да има изградена връзка със депото. А от тези данни става ясно, че частта Обеля - Надлез Надежда се очаква да е готова към края на 2013.

Или аз не мога да навържа нещата, или всичко това ми се струва абсурдно??:nuts:

batman08
September 15th, 2009, 08:15 PM
Каква промяна ? Винаги се е знаело, по какъв способ ще се строи станцията - по Миланския, за да може да пуснат по - бързо Черни връх, а отдолу да си строят.

Ти прочетели какво изибщо пише и разбра ли за какво е била срещата и т.н. та пишеш ей така? Станцията трябваше да се строй в котлован и да парализира района, преди месец се дигнаха на протест срещу открития способ и сега са взели решение да се строй по милански метод, а не в котлован. Прочел-недочел пише, че и спори! Аман вече

Anabella.Castlehill
September 15th, 2009, 08:15 PM
Аз също съм са допускане на велосипеди в метрото. Някои хора си мислят за евентуалния им изцапан крачол от велосипедна гума и явно това е по-важно от намаляването на вредните емисии например :bash:

Колкото до бутаницата, нормално е да я има. Ако беше празно, щяхте да се чудите защо не го ползват хората, ей няма угодия.

batman08
September 15th, 2009, 08:19 PM
Аз също съм са допускане на велосипеди в метрото. Някои хора си мислят за евентуалния им изцапан крачол от велосипедна гума и явно това е по-важно от намаляването на вредните емисии например :bash:

Колкото до бутаницата, нормално е да я има. Ако беше празно, щяхте да се чудите защо не го ползват хората, ей няма угодия.

Ако бяхме малко по-развити щеше да се направи отделен вагон за подобно нещо, както е в Атина, защото там примерно в един от вагоните по линията за летището има рампи за багаж като на пътнически влак! Но няма как да стане това в БГ ;)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 15th, 2009, 08:33 PM
Ако се въведе това с колелата може да се използват за целта първият и последният вагон, на които и в момента има стикери, че са за инвалидни колички, майки с детски колички и пр.
Batman, стига си се заяждал. Преди време, като написах, че новите Скифове ще са сини , ти не спря да ме нападаш и да ми задаваш въпроси от сорта " от къде я черпиш тази информация" и пр. Аз никога не съм попадал на информация, че станция 11 II ще се строи по открид способ. Още преди да се надигнат хората срещо метрото мисля, че четох някъде, че бул. Черни връх ще бъде временно затворен заради строителството, което значи, че ще е по Милансия метрод. В сайта на Метрополитен също пишеше и пише така.

Anabella.Castlehill, естествено, че е много добре, че много хора ползват метрото. Естествено , че ще има правостоящи , но това ..:ohno:. ----> http://www.youtube.com/watch?v=1rokLpohoz0

kronos_BG
September 15th, 2009, 08:37 PM
И за какво спорите сега двамата?
Миланският метод е разновидност на открития способ - така че и двамата сте прави.:lol:

kronos_BG
September 15th, 2009, 10:15 PM
не ме интерсува какво казва кронос ...
за мен станцията е къса.

Е хубаво де : и кронос казва, че е къса, нещо повече - всички нови станции трябваше да са по 120 м.
Ама не са...
И сега какво правим: отиваме да бием Диков, Братоев и бат Бойко ли?:lol:
Спокойно : няма да споря вече с теб - ако щеш вярвай, че не може да побере и един вагон. Все ми е едно.
Аз пък знам : 5 вагона от стария модел ще ги побере. (Защото от там тръгна спора)

AnonymvsBeaver
September 15th, 2009, 10:27 PM
Не го приемай като обида или нещо такова. Съвсем приятелски питам... На задните страници има над 150 снимки само на новите станции. Защо трябва да се повтаряме и да публикуваме още?! Пък и в сайта на Метрополитен АД, има от всяка една станция снимки, а на някои даже и 3D разходка. :)

Pod novi imam predvid liniya 2... Liniya 1 veche ne e nova ;)

edit::
Той вероятно пита за втори диаметър...

Da blagodarya :D

kevin87
September 15th, 2009, 10:27 PM
кронос, благодаря ти, че призна, че е къса. за мен това е важно, извинявай ако нещо съм те обидил.

аз никога не съм спорил кое колко може да побере, само казвам, че е къса. ти също сега призна, че е къса. благодаря ти и извинявай още веднъж ако съм бил по-рязък.

kronos_BG
September 15th, 2009, 10:57 PM
кронос, благодаря ти, че призна, че е къса. за мен това е важно, извинявай ако нещо съм те обидил.

аз никога не съм спорил кое колко може да побере, само казвам, че е къса. ти също сега призна, че е къса. благодаря ти и извинявай още веднъж ако съм бил по-рязък.
Не съм се обидил.:)
Напротив, накрая ми стана смешно, защото още в началото самият аз започнах с подобна позиция (аз си я повтарям отдавна), че не трябваше да скъсяват станциите... и че много скоро ще осъзнаем, че това е било грешка (меко казано). Но към края вече мерехме метри и сантиметри и ...:lol:

ВОДА
September 16th, 2009, 01:22 PM
Метрото затваря за две години и половина "Ломско шосе"

Един от изходите на София бул. "Ломско шосе" ще бъде затворен за две години и половина заради строежа на метрото. В това време жителите на кв. "Надежда" ще имат сериозни неудобства, каза пред съветниците от комисията по бюджет и финанси главният архитект Петър Диков. Той обясни, че общината е искала първо да разшири булеварда и след това да разкопае сега съществуващата част за изграждането на подземната железница. За съжаление едва ли ще се намерят пари за реализирането на този проект и за това се наложи да го променим, обясни главният архитект.

Диков поиска от общинските съветници да бъдат отпуснати още над 14 млн. лв. в бюджета за тази година за отчуждаване на терени, нужни за реализирането на общински инфраструктурни проекти. Главният архитект предлага около 7 млн. лв. от средствата да бъдат осигурени от общинския бюджет. С тях трябва да се плати за отчуждените терени на пътя на бул. "Универсиада", който свързва кв. "Дружба" с бул. "Цариградско шосе", за имоти на Околовръстния път, за разширение на гробищния парк в "Бакърена фабрика", както и за два колектора. Останалите средства Диков предлага да бъдат осигурени от кредита на общинската фирма "Метрополитен" за строителството на метрото и да се използват за трасетата на подземната железница.

Според главния архитект в бюджета на общината за следващата година трябва да бъдат предвидени поне 50 млн. лв. за откупуването на терени. По-голямата част от средствата са за проекти от значение за целия град. Диков предлага около 5 млн. лв. да бъдат дадени за отчуждаването на имоти, върху които да бъдат направени улици за сметка на частни инвеститори. "Те са готови да построят инфраструктура, но за целта терените трябва да са общинска собственост. Има хора, които ги даряват, но и такива, които не искат, и за това трябва да отделим пари да ги купим", обясни Диков и добави: "Така с 5 млн. лв. ще осигурим поне 50 млн. лв. частни инвестиции."

16 септември 2009 - в. Дневник

http://www.comfort.bg/bg/новини/view/4793.html

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 16th, 2009, 02:19 PM
Каква ще да е тая естакада, че чак целият булевард затварят :ohno:

ВОДА
September 16th, 2009, 02:36 PM
Строежът заплашва единствената джамия в София -"Баня баши"

16 Септември 2009

Строежът на метрото заплашва единствената джамия в София -"Баня баши".

В стаята на имама вече има пукнатини. Мюфтийството не е било уведомено за започването на изкопните работи, а това е довело до щети по сградата на вероизповеданието, обясни главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Джамията е паметник на културата, оплакаха се от духовенството. Затова оттам настояха или да бъде намерено друго място за топлофикационната мрежа, или ремонтът да завърши възможно най-скоро преди започването на есенните дъждове.

Уведомили сме с писмо Министерството на културата, както и столичната община. За извършването на каквито и да е строителни работи трябва да има позволение от Института за паметници на културата, а такова не е било издадено на „Метрополитен”, обясни Хаджи. Изкопът до столичната джамия не е свързан с изграждането на метрото и няма нужда от специален проект за строеж, тъй като това е ремонт, обясниха от фирмата-изпълнител.

Изкопаният канал е на три метра дълбочина, а основите на джамията са на пет. Смешно е да се твърди, че това влияе върху сградата, коментира шефът на „Метрополитен” Стоян Братоев. Пукнатини на сградата на мюфтийството е имало и преди ремонта и те са заснети, увериха от фирмата. Строежът до "Баня баши" ще приключи до две седмици.

http://www.stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=26190

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 16th, 2009, 03:16 PM
^^^^^^ Чиста 100000% лъжа !!! Доказано !!!

batman08
September 16th, 2009, 03:27 PM
След Военият клуб дойде ред и на джамията да е жертва на строителството на метрото! Да се готвят НДК и Централна гара!

becs
September 16th, 2009, 03:27 PM
Пък и да панде, ще свършат 2 работи в 1 :cheers2:

ILB
September 16th, 2009, 03:42 PM
Централна гара няма да ми липсва - ужасно грозна е. Време е за нова гара.

modern bulgaria
September 16th, 2009, 04:10 PM
^^+1 :)
:cheers:

ВОДА
September 16th, 2009, 04:34 PM
Централна гара няма да ми липсва - ужасно грозна е. Време е за нова гара.

+! :okay:

Ivanski
September 16th, 2009, 05:21 PM
НДК и гарата са доста масивни строежи + това там са предвидени подземни нива и без това , а под ндк метрото си седи от 30 години - или това беше иронична вметка :D
А гарата си е ОК, след една реконструкция може да стане мн добро съоражение - а и като се махне чаршафа и се разкарат всичките пазарища около нея , но явно няма кой да направи това.

http://www.indeximoti.bg/showimg.php?filename=zx480_457497.jpg

Впрочем защо пропускащите машинки за билети на СУ още на бачкат , доста е дразнещо.

AceXe
September 16th, 2009, 05:44 PM
Гарата си е гара. Сега ни се вижда гадна, защото е зле поддържата и е в социалистически стил. Но там ще стане един от най-големите транспортни възли в София и ще има огромен поток от хора, затова съм съгласен с Ivanski, че трябва да се обнови изцяло целия район.

witch_honor
September 16th, 2009, 07:01 PM
http://www.indeximoti.bg/showimg.php?filename=zx480_457497.jpg

Този проект отпадна от надпреварата, тъй като името на изготвилите го беше отпечатано върху него, което е жалко, защото всички смятат, че този е най-хубавия проект...

Ivanski
September 16th, 2009, 07:06 PM
Да, знам обсъждахме го тук на дълго и на широко преди около година, сложих го като пример за да се види потенциала на гарата при една хубава реконструкция, иначе проекта наистина беше супер.

batman08
September 16th, 2009, 08:19 PM
Днес минавайки през Вардар ми направи впечетление, че на тубите над перона са сложили и нови схени - старите ги няма вече, което е много радващо :) На Опълченска и Западен парк нищо още не са пипали, но се надявам до края на месеца всички стари станции да са с нови табели и схеми по пероните.
А отностно Централна гара и аз се надявам да и направят една реконструкция, защото с пускането на метрото през 2012 районът ще стане изключително натоварен, не че сега не е, а и се очаква там да се застрой около хотел Принцес и да бъде направен пробива под коловозите, както и Данаил Николаев.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 16th, 2009, 08:25 PM
То тубуса на Вардар е разглобен направо, ама какво да е прави 11 години все пак. Добре е , че са започнали малко по малко да слагат нова информация и по старите станции, но най-добре ще е , когато заработят и броячите по тях.
BTW:
Как е положението с "Мусагеница "

AceXe
September 16th, 2009, 09:20 PM
Бавят се, защото на всички станции са отпуснати съответните материали, които да се монтират на съответната станция, но на някои началниците се мотат. Същото важи за Западен парк, където все още и Обеля я няма...

ataknoT
September 16th, 2009, 09:35 PM
... и като се махне чаршафа и се разкарат всичките пазарища около нея , но явно няма кой да направи това.

Какво им пречи чаршафа на толкова хора не мога да разбера. Според мен е красив.

witch_honor
September 16th, 2009, 09:49 PM
Какво им пречи чаршафа на толкова хора не мога да разбера. Според мен е красив.

Красива метафора за София е, да:
Централна гара София посреща посетителите на София с циркова тента пред себе си.

Ироннията на реалността и възможните паралели е толкова сладка, че чак ме заболяват кариесите...

Тентата имаше някакви странни обяснения, относно значението и символиката й, като например седемте върха, заобикалящи София, но в крайна сметка е ясно, какво е целял архитекта на пространството - да скрие гарата от булеварда. Бих казал, че задачата я е свършил прекрасно и то - без да омекотява ни най-малко колко смешна е картинката на тоя район от столицата, напомняйки на всички, че цялата история със Софийската гара е един цирк - много грим, фокуси и от преливане от пусто в празно, а - и няколко локомотива за разкош...

benjaminn
September 16th, 2009, 09:52 PM
За цирк е красив, да - има три ли бяха върха...

Ivanski
September 16th, 2009, 09:55 PM
Съгласен съм с witch, чаршафа е като шапито на целият цирк около гарата - немога да разбера как е удобрено това нещо до ден днешен. Да не говорим за останалите простотии и add-onи от тогава : синьо-зелено-жълтите празни магазинчета под него :bash:

Ето така или като нещо подобно трябва да изглежда централна гара според мен :yes: скицата е пак от върпосния отпаднал , поради скандал проект за реконструкция.

http://i30.tinypic.com/11lpm5z.jpg

^^ запазват се оригиналните линии и силует на сградата, вкарват се нови материали и технологии в реконструкцията и се търсят изчистени форми и семпли подходящи цветове. :yes: Писнало ми е от цялата шарения и липса на цветоусещане из града..

witch_honor
September 16th, 2009, 10:25 PM
Според мен сега действително е шансът, покрай МД-2 гарата да преживее своя Ренесанс.
Реално, ако й се направи реконструкция, която съвпада сс материала и резултата от автогара Сердика и се махне ротондата като цяло ще бъде истинско чудо...

Моето виждане за пространството на Предгаровия площад е срвнимо с това, което виждаме сега на Юнак - тераси, които да въвеждат в подлеза без да се създава усещане за подлез, разкарва се оная подигравка със скулптурното изкуство (учителката ми по литература й викаше Цицорана), магазинчетата, които в момента приютяват хлебарки, съхнеща урина и Бог знае каква социална отпадъчност се разкарват и остава само един коридор, въвеждащ в същинския подлез на гарата. По този начин - чрез новв формат на входа в площада и входа към метрото ще се подобри.

AceXe
September 16th, 2009, 11:48 PM
Според мен сега действително е шансът, покрай МД-2 гарата да преживее своя Ренесанс.
Реално, ако й се направи реконструкция, която съвпада сс материала и резултата от автогара Сердика и се махне ротондата като цяло ще бъде истинско чудо...

Моето виждане за пространството на Предгаровия площад е срвнимо с това, което виждаме сега на Юнак - тераси, които да въвеждат в подлеза без да се създава усещане за подлез, разкарва се оная подигравка със скулптурното изкуство (учителката ми по литература й викаше Цицорана), магазинчетата, които в момента приютяват хлебарки, съхнеща урина и Бог знае каква социална отпадъчност се разкарват и остава само един коридор, въвеждащ в същинския подлез на гарата. По този начин - чрез новв формат на входа в площада и входа към метрото ще се подобри.

Това вече си зависи от Столична община, а не Метрополитен. Те облагородяват районите около метростанциите, но говорим за зелени площи, плочки, асфалт, пейки, осветление и това е. Но такъв масив като Централна гара и района около него ще им излезе като цена, колкото една станция... Бъди убеден, че няма да го направят, а подозирам, че Столична община ще се оправдае, че няма пари.

witch_honor
September 17th, 2009, 02:11 AM
Това вече си зависи от Столична община, а не Метрополитен. Те облагородяват районите около метростанциите, но говорим за зелени площи, плочки, асфалт, пейки, осветление и това е. Но такъв масив като Централна гара и района около него ще им излезе като цена, колкото една станция... Бъди убеден, че няма да го направят, а подозирам, че Столична община ще се оправдае, че няма пари.

Колкото и да протакат - няма за когаа и къде да отлагат. Гарата е опасна в това си състояние...
Дори новия подлез, като нов е доста силно казано, е вече неизползваем.
Аз оттам след мръкване не минавам, освен ако не съм с няколко други момчета... Мене лично ме е страх да мина оттам - в тоя лабиринт, ще ме завлекат и няма да ме намерят доакто не се размириша...
Това не е нормално тая гаара да е толкова тъпо проектирана...

batman08
September 17th, 2009, 10:26 AM
Аз също се надявам след като се изгради инфраструктурата около гарата, метрото и бъдещите постройки района малко да живне, съответно и да се направи една мащабна реконструкция на гарата каквито бяха плановете.
Интересно ми е обаче как точно ще оформят архитектурно самата станция?! Дали ще има някакви пана с транспортна тематика и т.н. Аз лично си представям стените на перона да са бял цвят, а с черно да са изобразени влакови композии или нещо подобно! Би станало доста интересно ;)

AceXe
September 17th, 2009, 11:03 AM
Архитектурното оформление не е от значение. Практиката показва, че няма да е гадно в предвид първия метродиаметър.

По-важно е друго. Не съм гледал проекта и не знам какво е заложено, но според мен тази станция там трябва да бъде по-голяма - с по-широки перони ако са два, защото като дойде влака и изтресе 3 села с багажите им се втурнат всичките към метрото там ще стане страшно...

witch_honor
September 17th, 2009, 12:06 PM
Архитектурното оформление не е от значение. Практиката показва, че няма да е гадно в предвид първия метродиаметър.

По-важно е друго. Не съм гледал проекта и не знам какво е заложено, но според мен тази станция там трябва да бъде по-голяма - с по-широки перони ако са два, защото като дойде влака и изтресе 3 села с багажите им се втурнат всичките към метрото там ще стане страшно...

Абе, уж "габаритите на станцията на гарата са съобразени с пътникопотока".
Станцията там е с обезпечено място от доста време, а така или иначе - място бол, така че ще е пълна липса на мозъчни гънки, ако не са предвдили по-широки перони и наистина нямат място за оправдания - има място, има и пари, има и време...

batman08
September 17th, 2009, 12:30 PM
То и така казаха за Г.М.Димитров, но пероните са по-тесни ми се струва за разлика от другите станции. Аз не мога да разбера защо всички станции не се строят с някакви стандарти - да речеме дължина на перона еди колко си метра (жалко че няма да имаме вече 120 метрови станции - поне така си мисля де) и за странични перони 2х5м. и за островен 10 м. Така би било най-добре, защото сега ако една станция е слабо натоварена след време може да стане прекалено много натоварена. За мен най-добре изградена станция като дължина и ширина на перона е Сердика! Надявам се и Св. Неделя и Цебтрална гара да ги направят с по-широки перони.

kudos
September 17th, 2009, 12:44 PM
wtf

София подготвя проект за завод за трамваи

В подготовка е проект за строителство на завод за трамвайни и метро мотриси. Това обяви главният архитект на София Петър Диков на международната конференция "Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси", която започна днес.

Предвижда се обектът да бъде изграден след решение на Столичния общински съвет.
Проектът е особено важен за София, защото метрото е основен обект за развитието на градския транпорт, а на метрото е подчинен и трамвайният транспорт, подчерта Диков.

До 3 години Столична община предвижда да бъде изграден основният участък от втори метродиаметър, както и да се развие първи в посока летището. За същия период в метрото ще бъдат инвестирани общо около 1.1 милиарда лева, каза Диков.

Той съобщи, че се работи по няколко приоритетни проекта за изграждане на нови трамвайни линии, които ще изпълняват роблята на довеждащ до метрото транспорт.
В най-напреднал етап е проектът за нов трамвай по улица "Бели Дунав" в ж. к. "Надежда".

По отношение на бъдещия завод за трамвайни и метро мотриси Диков уточни, че вече има одобрено частично изменение на действащия устройствен план за терена, на който се предвижда да бъде изградено бъдещото предприятие.
Парцелът се намира до гара "Искър" и е с площ между 100 и 120 декара. Окончателно решение за изграждане на завода, развитие на проекта, както и избора на инвеститор трябва да вземе СОС.
Столична община може да участва в бъдещия инвестиционен проект с терена, който е общинска собственост, посочи също главният архитект.

В своята презентация "Насоки в развитието на градоустройството на София" Диков подчерта, че столицата може да се похвали с това, че е създала достатъчно предпоставки да се развива и печели в периода на икономичска криза, благодарение на това, че в предходните 2 години е подготвила качествени проекти в областта на инфраструктурата, какъвто е за метрото и устройственото планиране, какъвто е общият устройствен план на София.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 17th, 2009, 01:34 PM
Пероните са си достатъчно широки - 5 метра на всички станции ( с изключение на части от Мусагеница" .
Освен това защо са по-широки перони ?
Ако е един, и на него са пътниците и за двете посоки - да, но единя перон си е за едната, а другия за другата посока. Така пътникопотока се дели на 2 и пероните няма защо да са чак толкова широки. Добре са си.

witch_honor
September 17th, 2009, 01:47 PM
Пероните са си достатъчно широки - 5 метра на всички станции ( с изключение на части от Мусагеница" .
Освен това защо са по-широки перони ?
Ако е един, и на него са пътниците и за двете посоки - да, но единя перон си е за едната, а другия за другата посока. Така пътникопотока се дели на 2 и пероните няма защо да са чак толкова широки. Добре са си.

Ти ползвал ли си Централна гара София в празничен ден?
2007ма на Коледа в 5 сутринта на стълбите на подлеза имаше задръстване от хора, тръгнали да ползват сутрешните влакове за към родните си места...

Метростанцията на гарата трябва да е с по-широки подстъпи и перони, за да може да поема променливи потоци в случай на нужда...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 17th, 2009, 01:49 PM
Е то и да има широки входове/ изходи и перони, то влаковете в празничните дни са на голям интервал, така че все е тая .

batman08
September 17th, 2009, 02:17 PM
Ако направят завод за метромотриси и трамвай в София аз ще умра от кеф! Това е една много добра идея и проект и мисля, че ако се реализира София доста може да спечели от това!

Pressian
September 17th, 2009, 02:38 PM
Доколкото разбирам ще се търси и стратегически инвеститор. Като се замисля се сещам само за 3 фирми които произвеждат и трамваи и мотриси за метро.

kronos_BG
September 17th, 2009, 03:28 PM
Доколкото разбирам ще се търси и стратегически инвеститор. Като се замисля се сещам само за 3 фирми които произвеждат и трамваи и мотриси за метро.
??
Голяма изцепка е направил Диков : щели да призвеждат и метровагони! После на кого ще ги продава?!?
То и трамваите бог знае какви измислени ще бъдат...
Цялата работа е едно голямо усвояване на средства от фондовете! Нищо хубаво няма да излезне от това.:ohno:

batman08
September 17th, 2009, 05:34 PM
??
Голяма изцепка е направил Диков : щели да призвеждат и метровагони! После на кого ще ги продава?!?
То и трамваите бог знае какви измислени ще бъдат...
Цялата работа е едно голямо усвояване на средства от фондовете! Нищо хубаво няма да излезне от това.:ohno:

Ами ако наистина някои се навие да инвестира в подобен завод защо не! А и се ще намерят на кой да ги продадът, стига да са качествени и да са на нормална цена. А и на Балканите има няколко метрополитена, защо да не ги продаваме на тях. Ето Атина, Букурещ, Истанбул, са изградени и се разрастват. В Солун се строй вече метролинията, в Белград има планове за метро също. А и за София също! Аз мисля, че идеята не е никак лоша и ако се реализира ще е голям плус за нас. А и все пак в България има доста кадърни кадри, които могат да се справят с подобно нещо. Не трябва да сме толкова скептично настроени и трябва да вярваме в себеси.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 17th, 2009, 06:26 PM
И аз съм на мнение, че за да спрем да се оплакваме :
- във влаковете мирише
- влаковете са шумни
- нямат вентилация
и какво ли още не, трябва да имаме собствен завод. Време е вече да спрем с тези руски кошници.
Но трябва влаковете ни да са повече от перфектни.

becs
September 17th, 2009, 06:26 PM
Като занам в БГ как всичко става в "срок", ще се откажат след първата поръчка :lol: ^^ Може би ние на забелязваме тези неща, защото ние го използваме като транспорт, а не като теб като лунапарк, какво да слжат ароматизатори ли, Глейд всеки да ходи да натиска.. :|

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 17th, 2009, 06:33 PM
Като занам в БГ как всичко става в "срок", ще се откажат след първата поръчка :lol: ^^ Може би ние на забелязваме тези неща, защото ние го използваме като транспорт, а не като теб като лунапарк, какво да слжат ароматизатори ли, Глейд всеки да ходи да натиска.. :|

Ти "умен" ли си ? Не четеш ли двата форума поне ????????? САМО ТОВА СЕ ПИШЕ. КОЛКО ВИ МИРИШЕ И НЗ СИ ТАМ КАКВО. ВСЕКИ ПЪТ , КАТО ПИША, ЗА МИРИЗМА АЗ КАЗВАМ, ЧЕ НЕ УСЕЩАМ ДА ИМА ТАКАВА И НЕ МИ Е ЗАДУШНО. Какъв лунапарк те гони пък сега ? Ти си мега ..... Аз ти повторих 600 пъти, че никога не съм бил на София за да се воза на метрото.
Как пък един коментар не написа за метрото бе ? Само се заяждаш и обсъждаш хората. Аз ти казах. Взимай си една плетка и ходи при бабките пред блока да клюкарствате и обсъждате заедно народа. Комплексарче тъпо!
И Браво на Вие . Абе в 1л. мн. ч. ли говориш за себе си бе ? Всички се оплакват от това ! Дори имало хора, чакащи от старите влакове. Така , че спри да дишаш лепило и следи кой, какво пише/

becs
September 17th, 2009, 06:54 PM
Казах ти, че си имам с какво да се занимавам, имам личен живот не ми е фикс идея по цял ден да чета форуми ;)

Не дишам лепило на по твърдо съм :))

kronos_BG
September 17th, 2009, 07:45 PM
Ами ако наистина някои се навие да инвестира в подобен завод защо не! А и се ще намерят на кой да ги продадът, стига да са качествени и да са на нормална цена. А и на Балканите има няколко метрополитена, защо да не ги продаваме на тях. Ето Атина, Букурещ, Истанбул, са изградени и се разрастват. В Солун се строй вече метролинията, в Белград има планове за метро също. А и за София също! Аз мисля, че идеята не е никак лоша и ако се реализира ще е голям плус за нас. А и все пак в България има доста кадърни кадри, които могат да се справят с подобно нещо. Не трябва да сме толкова скептично настроени и трябва да вярваме в себеси.
Радвам се, че все още има някой, който да е оптимистично настроен.
За съжаление, аз вече преминах през този етап. И не е само личният ми скептицизъм - самото изказване на Диков е нищо повече от празнодумна реклама, на която (предполагам) самият той не си вярва...
Щяхме точно толкова оптимистично (и уж почти сигурно) да правим къртици Херенкнехт в София : де го заводът?
Казваш : има кой да купува.
Кой?
Румъния си произвежда метровагони, В Солун метрото ще е автоматично - не си прави илюзии да купуват от нас. Пък и Гърция никога няма да падне дотолкова (в собствените си очи), че да купува от България. Турция вече също разполага със средства за да купува Сименс или Бомбардие.
Международен износ на метровлакове не е детска работа в днешния свят - конкуренцията е жестока!
Руският Метровагонмаш е международен консорциум, в който почти всички компоненти на влаковете са вносни, има дългогодишен опит... и почти единствените му чуждестранни клиенти сме ние! Това говори доста много - колко е трудно да пробиеш на външния пазар.
Чешката Шкода също си произвежда метровагони, а за да развива някакъв международен авторитет си продава дизайна на Петербурския Вагонмаш... на повече не е способна.
Единственото смислено нещо от тази идея е да правим БГ филиал на известна фирма. Но това вече не е собствено производство, а най-обикновено сглобяване. За подобно нещо Диков не говори...
Както и да е - аз просто си исказах скептицизма, не го налагам на никого.

paF4uko
September 17th, 2009, 08:25 PM
^^ Кронос, спокойно. В България това начинание сигурно ще прокопса, защото след като преди малко четох коментарите под една статия относно антените на GSM базовите станции, стигнах до заключението, че явно там всеки е инженер... :ohno:
Прост народ...

witch_honor
September 17th, 2009, 08:27 PM
Радвам се, че все още има някой, който да е оптимистично настроен.

Реално погледнато ако сега започнем собствено производство ще се наложим на пазара (евентуално) след поне няколко десетилетия, но нищо не пречи да започнем да обслужваме вътрешните си нужди. София има фрапираща нужда от нови трамваи, които подобен завод може да поддържа, а наличието на такова производство ще стимулира и други градове да поискат да се обзаведат със състави на по-приемливи цени. Каквото и да си говорим, Варна, Пловдив, Бургас - всички те могат да инвестират в релсов транспорт, ако имат опцията да си закупуват състави.
За метросъстави съм много скептичен и аз, но реално нищо не пречи да поръчваме автоматика, двигатели и т.н. от Метровагонмаш, да си произвеждаме корпусите тук и тук да правим сглобяването...
Това пак ще свали цената на съставите. Няма да е с много, но ще е нещо, а и ще позволи да се разчупи схемата на доставка и доставка на съставите.

ILB
September 17th, 2009, 08:29 PM
^^ Кронос, спокойно. В България това начинание сигурно ще прокопса, защото след като преди малко четох коментарите под една статия относно антените на GSM базовите станции, стигнах до заключението, че явно там всеки е инженер... :ohno:
Прост народ...

Пафчуко, малко извън темата, но я кажи за тия антени вредни ли са, какви са? Чувам различни мнения, ако знаеш нещо, сподели, моля те, интересно ми е. :)

paF4uko
September 17th, 2009, 08:31 PM
Пафчуко, малко извън темата, но я кажи за тия антени вредни ли са, какви са? Чувам различни мнения, ако знаеш нещо, сподели, моля те, интересно ми е. :)

Ще ти отговоря на лично съобщение, за да не цапаме темата за метрото. :)

AceXe
September 17th, 2009, 09:45 PM
Заводът е добра идея. София е град, който като цяло се нарежда на предни места в Европа по дължина на трамвайните линии, разраства се, което неминуемо ще увеличи нуждата от състави. Отделен е въпроса, че в София ако се изгради по-сериозен план за трамвайната инфраструктура, може да се стигне до едно 60-70% дял на метрото и трамваите в обществения транспорт. А това значи доста по-чист въздух... Аз метровагони не виждам как ще продаваме, при положение, че вагони за метрото не се купуват току-така като кило картофи, че да наливаме средства просто така в такъв бизнес. Изключвам лошото име на България, което напълно би отказало потенциални клиенти.

s_o_kv_v_zp_l_s_o, не знам дали си запознат с климатичните системи на старите и новите състави, но ще ти ги обясня нагледно, за да разбереш нещо важно.

Старите състави отгоре имат големи процепи в тавана. През тези процепи директно въздушния поток минава през тези "решетки", които гледаш от вътрешната страна. Заради това там вентилацията е много добра и винаги е прохладно. Така е поради простата причина, че тези състави са предназначени само за подземна експлоатация, където температурната амплитуда е много малка.

Новите състави нямат такива процепи - имат климатична система, която се пуска/спира от машиниста. Тя е мощна, но изобщо не може да се сравнява с тези маси въздух, които минават през старите влакове, заради дупките. Това е така, защото те са предназначени и за наземна експлоатация, не само подземна. А в Русия особено навън си е студено.

Точно поради тази причина при един от безброите ми срещи с компетентни лица от Метрополитен, ми обясниха, че новите (сините) СКИФове са специално поръчани със засилена климатична система. Друг е въпроса, че са твърде нови и все още не може да се усети разликата. Е, сега пак ли ще кажеш, че всички си въобразяват или това е проблем, който явно всички са го усетили?!

kronos_BG
September 17th, 2009, 10:07 PM
от Метрополитен, ми обясниха, че новите (сините) СКИФове са специално поръчани със засилена климатична система.

AceXe, може би все пак са ти казали : "засилена принудителна вентилация" ?
Защото дори трите Скифа от тазгодишното производство, по сведения на Метровагонмаш (а и на техен представител, участващ в предаването), нямат климатична инсталация в пътническия салон, а само в кабината на машиниста.
Както и да е: неприятната миризма не се отрича даже от завода.
Между впрочем, тя идва от вносни компоненти и самите руснаци са много недоволни от западния си партньор, който им подложи тази динена кора.
Но явно в клаузите на договора няма достатъчно подробно описан състава на изолацията и сега не могат да го принудят да я сменят.

s_o_kv_v_zp_l_s_o, не си прав : никой не ни "набутва" - снимката, която си дал е от модификацията .04, а не от нашата. Модификацията от твоята снимка е по-нов модел и има климатична инсталация в пътническия салон. Тя, обаче, не е съвместима с нашата.

ILB
September 17th, 2009, 10:18 PM
Излиза, че старите влакове са по-практични. Хем дължината им позволява да се добави още един вагон, хем и с вентиалцията са по-добре.

kronos_BG
September 17th, 2009, 10:24 PM
Излиза, че старите влакове са по-практични. Хем дължината им позволява да се добави още един вагон, хем и с вентиалцията са по-добре.
Е да, но само за това :
Във всяко друго отношение са морално остаряли.

AceXe
September 17th, 2009, 10:34 PM
Има някаква въздушна система. Най-малкото се чува, когато е на станция. Няма начин да няма никаква система за движение на въздуха, защото ако всички прозорци се затворят тогава излиза, че ще се издушиме...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 17th, 2009, 10:35 PM
Принципно Скифовете побират повече хора. Проблемът им е само с вентилацията и силният шум. Другото си е екстра :)
- Метросхемите, таблата с бягащ надпис, Челният дисплей, по-ясното съобщаване на станциите, по-красивият интериор.....
Хубави са ни влакчетата. След известно време, като вземат да модернизират старите влакове - цена няма да имат. Дано да е скоро. Вечче 11 годинки кръшкат из тунелите. :)

AceXe, някой път си допри ръката до тавана и ще видиш, че грам не подухва.

AceXe
September 17th, 2009, 11:02 PM
А ти откъде знаеш?! Не се заяждам просто питам, защо първо смяташ, че не мирише и всичко било наред, а после се оказва, че не си много на това мнение... :)

Може би. Не съм опитвал, но ще опитам. Аз пък на старите влакчета не виждам какво им е... Отвън си изглеждат по-старички и не могат да вземат толкова остри завои, колкото СКИФ-овете... Ама някакси ги харесвам повече то скифчетата. Не знам защо по-близки са ми до представата за метро и са по-удобни поне за мен. А вентилацията изобщо не е малко нещо, защото я си представи да пътуваш от Обеля до Младост в този задушник...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 17th, 2009, 11:20 PM
Ми логично проверил съм, че не духа, но за мен не е проблем, както казах по-рано. Не ми е задушно. Пътувал съм и в празен и в пълен и в претъпкан вагон. Не ми е просто задушно и не ми мерише. Освен това миризмата изчезва след време. А и в метрото съм не повече от 10-12 минути. Не съм единственият, който не усеща миризма. Много хора са ми казвали, че не е мирисало. Специалноза това съм ги питал.
Често дори, като се кача в някой Скиф и има отворени прозорци , след 1 минута хората започват да си ги затварят (предполагам заради шума).
Скифовете са от ново поколение и сините не могат да им стъпят на малкия пръст(нищо че нямат пръсти :lol: ). Информационно по-богати са. По-цветни. За мен това е метро влак, а не дървените сини влакове. Освен това Скифовете не тръгват и не спират толкова рязко, като старите.
Както споменах старите мотриси ще бъдат модернизирани след малко или повечко време. Знам само, че ще им бъде изцяло сменен интериора, променена вентилационната система, монтирани метросхеми и табла с бягащ надпис, дори може би и монитори. Също технически ще ги променят. Няма да се движат толкова рязко и май ще са по-тихи. Но ще видим, като ги модернизират :cheers:

И пак казвам, че за мен всичко с едно изключение е наред на тия влакчета (Скифовете)

AceXe
September 18th, 2009, 12:45 AM
Пич, това е метро - бърз транспорт, а не 6 звезден автобус. Спирайки по-рязко и съответно тръгвайки по-рязко се намалява времето, за спиране тръгване, а това ако се изчисли по целия участък, печелиш минути. Понякога ценни. Колкото до миризмата - това, че на вас ви е недоразвито обонянието... Друг е въпроса, че аз от малък обичам да мИриша абсолютно всичко, което виждам и пипам и затова може би обонянието ми е по-силно... Но ти казвам, че там си е задушно. Не може на Сердика като се кача във влака да ме лъхва някаква топла вълна. Само на Мусагеница го няма този ефект... Хах познай защо! ;)

Колкото до цветовете... Графитите по старите някакси по-ме кефят от това умряло оранжево по вратите. Единствено зелените скифчета са готини, защото създават усещане за свежест. Старите са си по-готини, поне аз си ги харесвам повече. А това, че ти изявяваш претенции за мястото, на което би спал ако можеш всяка нощ е вече отделен въпрос. :)

nickname778
September 18th, 2009, 01:23 AM
Пич, това е метро - бърз транспорт, а не 6 звезден автобус. Спирайки по-рязко и съответно тръгвайки по-рязко се намалява времето, за спиране тръгване, а това ако се изчисли по целия участък, печелиш минути. Понякога ценни. Колкото до миризмата - това, че на вас ви е недоразвито обонянието... Друг е въпроса, че аз от малък обичам да мИриша абсолютно всичко, което виждам и пипам и затова може би обонянието ми е по-силно... Но ти казвам, че там си е задушно. Не може на Сердика като се кача във влака да ме лъхва някаква топла вълна. Само на Мусагеница го няма този ефект... Хах познай защо! ;)

Колкото до цветовете... Графитите по старите някакси по-ме кефят от това умряло оранжево по вратите. Единствено зелените скифчета са готини, защото създават усещане за свежест. Старите са си по-готини, поне аз си ги харесвам повече. А това, че ти изявяваш претенции за мястото, на което би спал ако можеш всяка нощ е вече отделен въпрос. :)

Пич ако ще и целите да ги разградят като има хора дето миришат в Метрото ( а такива има със сигурност ) няма как да не ги надушиш. Тва е положението, които е прекалено претенциозен може :

а) да си сложи подобно приспособление :

http://texyt.com/files/Image/cleopatra_nose_clip_close.jpg

б) да си купи кола и да си закачи ароматизатор :D

AceXe
September 18th, 2009, 09:39 AM
Пич ако ще и целите да ги разградят като има хора дето миришат в Метрото ( а такива има със сигурност ) няма как да не ги надушиш. Тва е положението, които е прекалено претенциозен може :

а) да си сложи подобно приспособление :

http://texyt.com/files/Image/cleopatra_nose_clip_close.jpg

б) да си купи кола и да си закачи ароматизатор :D

Простата причина, че в старите влакове не мирише, а в новите мирише говори, че не е от хората. :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 10:17 AM

Нали метрото е транспорт, а не 6 звезден автобус ? Спри да си противоречиш сам. Като ти мирише от лепилата-не се вози.
Като ти е задушно - използвай друг транспорт. МИСЛИ МАЛКО !!

ОСВЕН ТОВА РЯЗКОТО СПИРАНЕ И ТРЪГВАНЕ НЕ ВЛИЯЕ НА ВРЕМЕТО ЗА ПЪТУВАНЕ. НА 4,05 БРАТОЕВ КАЗА, ЧЕ "ОТ МЛАДОСТ ФО ОБЕЛЯ СЕ ПЪТУВА ТОЧНО 21 МИНУТИ" ТОВА Е ТАКА И РЯЗКИТЕ ДВИЖЕНИЯ НЕ УКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ. ЗАЩО ТОГАВА СКИФОВЕТЕ НЕ ТРЪГВАТ И СПИРАТ ТОЛКОВА РЯЗКО, КАТО СИНИТЕ. СПРИ С ТЕЗИ ПРЕТЕНЦИИ.

AceXe
September 18th, 2009, 10:50 AM
Нали метрото е транспорт, а не 6 звезден автобус ? Спри да си противоречиш сам. Като ти мирише от лепилата-не се вози.
Като ти е задушно - използвай друг транспорт. МИСЛИ МАЛКО !!

ОСВЕН ТОВА РЯЗКОТО СПИРАНЕ И ТРЪГВАНЕ НЕ ВЛИЯЕ НА ВРЕМЕТО ЗА ПЪТУВАНЕ. НА 4,05 БРАТОЕВ КАЗА, ЧЕ "ОТ МЛАДОСТ ФО ОБЕЛЯ СЕ ПЪТУВА ТОЧНО 21 МИНУТИ" ТОВА Е ТАКА И РЯЗКИТЕ ДВИЖЕНИЯ НЕ УКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ. ЗАЩО ТОГАВА СКИФОВЕТЕ НЕ ТРЪГВАТ И СПИРАТ ТОЛКОВА РЯЗКО, КАТО СИНИТЕ. СПРИ С ТЕЗИ ПРЕТЕНЦИИ.

Що не отидеш до кухнята да изпиеш чаша вода?! Какво ми се нервиш и ми се троскаш, а?! Аз само казвам, че не виждам какво им е толкова на старите влакчета, че ги плюете. И е нормално да не оказва влияние, защото би трябвало да се съобразят с новите, че не спират така рязко. Той, за да спира рязко, значи има по-малък спирачен път. Замисли се малко, отворко ;)

ataknoT
September 18th, 2009, 10:50 AM
Старите състави отгоре имат големи процепи в тавана. През тези процепи директно въздушния поток минава през тези "решетки", които гледаш от вътрешната страна.

Значи загребват въздух отвънка, така ли?
Нещо като охлаждането на старите запорожци?
http://ripper.fotoplenka.users.photofile.ru/photo/ripper.fotoplenka/140183806/xlarge/150899784.jpg

Това не се ли отразява зле на аеродинамичността, съответно на енергийната ефективност?

AnonymvsBeaver
September 18th, 2009, 11:37 AM
[QUOTE=AceXe;43254588]. Колкото до миризмата - това, че на вас ви е недоразвито обонянието... Друг е въпроса, че аз от малък обичам да мИриша абсолютно всичко, което виждам и пипам и затова може би обонянието ми е по-силно... Но ти казвам, че там си е задушно. Не може на Сердика като се кача във влака да ме лъхва някаква топла вълна. Само на Мусагеница го няма този ефект... Хах познай защо! ;)
QUOTE]

You are not alone :cheers:
I na men mi namirisva.. parvo pomislish che sam obgraden ot nekapani hora, no posle se setih za foruma...

kevin87
September 18th, 2009, 11:46 AM
В новите скифове, които аз не харесвам (оранжеви, зелени, сини), мирише още от самото начало. Някакяа тежка задушевна миризма. Според мен като са направени тези влакчета с всичката тази пластмаса вътре са седели затворени няколко месеца или години и комбонацията на нова пластмаса, застояване и по висока температура е довело до тотално вмирисване на композициите. Мироише точно на нещо ново, стояло затворено с години.

Не знам какво не харесвате на старите влакчета, какво като са на 10 години, според мен нямат никаква нужда от модернизация. Всичко си им е ок, тапицериите са сменени, не са повредени. Просто са захабени. Но това не ги прави лоши.

blago84
September 18th, 2009, 11:52 AM
Старите влакчета не са на 10, а на 20 години (да - влаковете са по-стари от активната експлоатация на софийското метро), а концепцията им - на 30+ и нуждата да бъдат модернизирани е крещяща.
А за Скиф-овете - недостатъци по тях - колкото искаш... но за сега - толкова... Да се надяваме, че в някои по добри дни ще видим и по-добри влакове.

AceXe
September 18th, 2009, 12:05 PM
Старите влакчета не са на 10, а на 20 години (да - влаковете са по-стари от активната експлоатация на софийското метро), а концепцията им - на 30+ и нуждата да бъдат модернизирани е крещяща.
А за Скиф-овете - недостатъци по тях - колкото искаш... но за сега - толкова... Да се надяваме, че в някои по добри дни ще видим и по-добри влакове.

Какво значи 30+ концепция?!?! Ако ще и на 500 години да са, вършат същата работа както и СКИФ-оврете, но се диша много по-спокойно. Какво от това, че са по-стари при положение, че служат перфектно?! Или просто е зор да гледаме на станциите по-модерни на вид влакове...

Usted
September 18th, 2009, 12:06 PM
Масовите влакчета в Мюнхен като интериор са същите като нашите стари и хората там си ги харесват - - - Старо поколение не значи каруца, стига да се поддържа като хората :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 12:35 PM
На мен никога не са ми харесвали старите влакове повече от Скифовете. Има много недостатъци по тях:
Стари са, имат отвратителен интериор, като болничен асансьор, лишени са от всякакви метросхеми и табла и както казах -тръгват и спират много рязко, което при Скифовете го няма. Скифовете са с пъти по-добри. Защо иначе ще правим 3 поредни поръчки за Скифове ?
Рязките движения не указват влияние, за това , след колко време ще стигне влака до следващата станция. И със Скифове и със старите влакове от Младост до Обеля е стига точно за 21 минути и някакви си секунди.
Не е честно да ме съдите, че съм гледал на метрото, като на луна парк или пр. след, като вие отдавате такова огромно внимание на някаква си миризма, която я няма през 90 % от денонощието.
Нали метрото е транспорт , а не шест звезден автобус ?
След време, като бъдат модернизирани и сините влакове - тогава ще заприлича на Европейско метро. В старите влакове , ако си правостоящ , при тръгване и спиране можеш да се пребиеш, ако не се държиш, което не винаги е възможно. Скифовете тръгват и спират далеч по-плавно и леко.

blago84
September 18th, 2009, 12:41 PM
Технологичното ниво на нашите влакове е равно на това на Мюнхенския тип А произвеждани през седемдесетте, които макар все още да са в експлоатация, са в процес на постепенна подмяна с тип C. Тип В от Мюнхен макар външно да прилича на тип А е много по-модерен от нашите сини, при все че им е връстник.
Аз нямам претенции към дизайна на салоните на сините - адекватен е на функцията им, макар и леко демоде. Това за което говоря е модернизация на механика,тягово и командно обзавеждане (неща, които пътниците не забелязват), която да се извърши в следващите 5-10 години, при което биха могли да изкарат още 20 (поне) или серията да се подмени...

Скифовете от своя страна са модерни... но са недодялани...

Usted
September 18th, 2009, 12:41 PM
Приятел, именно това ти казвам, че европейско метро не означава ултра модерни състави със светещи табла и други гъзарийки. Същото важи и за козметични ремонти, които според теб явно трябва да се правят на 10тина годинки. Ако се инвестира в качествена станция и добра поддръжка това ще е 100пъти по-уютно и приветливо от нещо ултрамодерно, което се експлоатира по ужасен начин.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 12:43 PM
Спирайки по-рязко и съответно тръгвайки по-рязко се намалява времето, за спиране тръгване,

Ти чуваш ли се изобщо ? Давам пример :
В момента между Кюри и Стадиона се пътува точно 3.00 (нито секунда поевече нито по-малко)
Да не искаш да ме убедиш, че със сини влакчета се пътува повече или по-малко отколкото със Скифове ? Не не е така. Еднакво е. Просто сините влакчета тръгват ужасно и спират ужасно и това е факт и недостатък.
А това не е нормално да харесваш дървените влакчета, с нарисуваните схеми вместо електронните схеми с таблата с бягащ надпис, по-красивия интериор и пр. Виж само кабината на машиниста на Скиф и на син влак. Само това виж. Останалото няма какво да се коментира.

kronos_BG
September 18th, 2009, 12:50 PM
Какво значи 30+ концепция?!?! Ако ще и на 500 години да са, вършат същата работа както и СКИФ-оврете, но се диша много по-спокойно. Какво от това, че са по-стари при положение, че служат перфектно?! Или просто е зор да гледаме на станциите по-модерни на вид влакове...
Тук май наистина се води дискусия заради самия спор.
Наистина ли не разбирате, че дизайн, цвят, та дори и вентилация не са важни параметри, по които се оценява техниката?
Ако беше така, както казваш , руснаците нямаше въобще да модернизират влаковете си. Но след нашата серия (която е от 80-те години) пуснаха още няколко, а тази година паралелно с новите Скифове и серия .6к на старите.
Освен това си има определен период на производство на компоненти, след което идват нови.
Нищо лошо няма в думите , че концепцията е 30+ (години) - това е самата истина.
Вагоните са производство 89/90 година (а серията от началото на 80-те) и ако състоянието им не е добро, сме си виновни само ние : едва ли има друга разсипническа нация, позволила си да вкара нови вагони за капитален ремонт, преди още да е направена първата повестка, само защото, докато ги е размотавала по депата са окрадени до шушка и са разбити до неизползваемост!
Така че има и чисто обективни причини, старите ни вагони да минат модернизация, много преди да е дошло време за поредния капитален ремонт. Но в това има и добро - ще издържат повече. Стига на производителя да му се занимава, защото у тях нашата модификация почти не се модернизира, а се заменя.

blago84
September 18th, 2009, 12:55 PM
Модернизацията може да се извърши и от други производители и на друго място, включително и в собственото ни депо, ако бъде решено да се прави. Ако бъдат модернизирани на време, могат да служат още доста.

kronos_BG
September 18th, 2009, 01:02 PM
Модернизацията може да се извърши и от други производители и на друго място, включително и в собственото ни депо, ако бъде решено да се прави. Ако бъдат модернизирани на време, могат да служат още доста.
Тук си абсолютно прав. За сега им е още рано, но съм абсолютно убеден, че в Метрополитен този въпрос вече се обсъжда (как и кога да се направи), защото те биха могли да послужат още двайсетина години.:)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 01:13 PM
Не се обсъжда. Решено е. Има определен пробег. Щом го направят ще се модернизират. Аз писах по-назад в какво ще се състои модернизацията . :cheers:
Така няма да има грозни и смотани влакове в метрото най-накрая.

kronos_BG
September 18th, 2009, 01:43 PM
Не се обсъжда. Решено е. Има определен пробег. Щом го направят ще се модернизират. Аз писах по-назад в какво ще се състои модернизацията . :cheers:
Така няма да има грозни и смотани влакове в метрото най-накрая.
Чети, преди да репликираш!
През определен пробег се прави среден и капитален ремонт, за модернизации се взима отделно решение.

Mayvena
September 18th, 2009, 01:45 PM
Да споделя и личното си виждане (да де, надушване). Наистина, в Скифовете е по-задушно, но поне аз не съм усетил някаква неприятна миризма. Така или иначе задух се усеща само ако вагонът е претъпкан. Ако не е - има леко усещане за по-застоял въздух, но далеч не до степен да е неприятно.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 01:48 PM
Чети, преди да репликираш!
През определен пробег се прави среден и капитален ремонт, за модернизации се взима отделно решение.

Ремонт и модернизация са много далечни в случая думи. Както казах след определеният пробег ще ги направят като скифовете почти отвътре, но с по-добра вентилация от тях, а и може и Скифовете да ги модернизират от страна на вентилацията не се знае, но след , като направият пробега пак казвам, че няма да им направят някакъв си ремонт, а нещо далеч по-добро :)

Към горният пост :
Да именно. Това, че е малко по-задушно не разбирам защо трябва да е болка за умиране. Не е кой знае какъв проблем. С метро не се пътува 3 часа, че чак да се задуши някой. Скифовете са много по-добри в всичко с изключение на вентилацията. Мисля, че това трябва да е крайното заключение :)

batman08
September 18th, 2009, 04:45 PM
Ти чуваш ли се изобщо ? Давам пример :
В момента между Кюри и Стадиона се пътува точно 3.00 (нито секунда поевече нито по-малко)

Айде стига с тие драми за колко минути се взима еди коя си отсечка, кой влак какъв бил и т.н. Значи от преди 3-4 години ако не се лъжа имаме Скифове по трасето и никой не е умрял от скърцане или от миризма. Никой не си засича дали ще вземе растоянието за 3 или 4 мин, важното е, че е по-бързо отколкото наземният транспорт. Аз не виждам за какво трябва да се фраматизира както правиш ти? Метрото е транспортно съоръжение, не лунапарк, музей или средство за забавление. Колкото и да отричаш за тебе то е точно това! Няма лошо че идваш от еди къде си за да се возиш на метрото (недей да отричаш че е така, защото като отриха СУ каза, че цял следобяд си висял в метрото) и да почваш да казваш как е най-добре, при наличие, че не го ползваш всеки ден. Ето аз толкова години го ползвам и ми върши много добра работа - за мене няма значение за колко минути и секунди ще стигна до центъра, важното е, че е по-бързо от какъвто и да е наземен транспорт в Люлин! Или че мирише - на моменти мирише, на моменти не! Какво да направя - не съм умрял. Така че стига си разводнявал темата с глупости.

sprihav
September 18th, 2009, 05:11 PM
s_o_kv_v_zp_l_s_o, имаш близо 500 поста, и то само в тази тема. Айде спри се вече!
Всички тук се интересуват от метрото, но ти направо прекаляваш. 90% от това, което си написал е чист спам. Останалите 10- флейм.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 05:41 PM
Айде стига с тие драми за колко минути се взима еди коя си отсечка, кой влак какъв бил и т.н. Значи от преди 3-4 години ако не се лъжа имаме Скифове по трасето и никой не е умрял от скърцане или от миризма. Никой не си засича дали ще вземе растоянието за 3 или 4 мин, важното е, че е по-бързо отколкото наземният транспорт. Аз не виждам за какво трябва да се фраматизира както правиш ти? Метрото е транспортно съоръжение, не лунапарк, музей или средство за забавление. Колкото и да отричаш за тебе то е точно това! Няма лошо че идваш от еди къде си за да се возиш на метрото (недей да отричаш че е така, защото като отриха СУ каза, че цял следобяд си висял в метрото) и да почваш да казваш как е най-добре, при наличие, че не го ползваш всеки ден. Ето аз толкова години го ползвам и ми върши много добра работа - за мене няма значение за колко минути и секунди ще стигна до центъра, важното е, че е по-бързо от какъвто и да е наземен транспорт в Люлин! Или че мирише - на моменти мирише, на моменти не! Какво да направя - не съм умрял. Така че стига си разводнявал темата с глупости.

Ха ха ха. Ама я се сети , дали аз пиша и се впускам в драми за миризма и нз какво ? На мен това не ми пречи. На вас ви пречи . Дадох само пример, за да кажа, че рязките движения не влияят върху времетраенето на пътуването, както каза AceXe. Кога съм казал, че съм висял цял ден в метрото ? Аз ли го казах , дето най-добре от всички знам, или becs ( :lol: ) го каза ? Не разводнявам нищо. Как ако ти напишеш : Днес се качих на Западен парк и много миришеше във влака до Северен парк се издуших и незнам какво си още- не е разводняване , а моите са драми и разводняваня?. Аман от тая миризма и от тоя задух и от това задушно... Не искам да кажа, нищо за скоростта или пр. КАЗАХ ГО КАТО ПРИМЕР. Кой си ти, че да ми казваш аз как приемам метрото ? Както аз си поискам, така ще го приемем. Никой няма да ми държи сметка, аз колко пъти, колко време и пр. съм висял в метрото. Ако искам ще съм 2 мин, ако искам цял ден. Това не влиза в работата на никой.
Какво, като съм писал за скърцане ? Само аз ли пиша. Други не пишат ли " А ама вярно, че скърцат" ? Ама ти мене нападаш нали? Нема да нападнеш някой друг, който също се оплаква от това.
Писнало ви.
Ми и на мен ми писна, да се оплаквате за най-малките дреболии, като митизма (извинете :lol: ) . Имам право на мнение и пак ще го напиша СИНИТЕ ВЛАКОВЕ НЕ СА НИЩО ПРЕД СКИФОВЕТЕ. Естествено, че Скифовете са по-луксозни така да се каже.
Като са открили СУ , да не си бил с мен, че да си толкова информиран къде и колко време съм бил ?
И да УМНО моите постове са разводняване, а твоите са направо ....... .
Искам да ми намериш поста, в който се оплаквам от миризма, задух и др. и да ми го пуснеш на ЛС за да видя, къде съм го писал това ?
От къде знаеш, колко пъти седмично го ползвам ? Може да го ползвам всеки ден, може през седмица ,а може и никога да не съм бил. От къде да знаеш ?

Айде спри да се заяждаш. Има си тема.
Не си спомням да се дискутира нещо, и аз да започна
- Значии, много скърца, много е бавно ...........
Нали така ? Вие сте тези, които отклонявате темите, колкото и да не ви се вярва. Никога не съм отклонил темата за МЕТРОТО, за да се заям с който и да било. Sry, ама си е така.

Ама човек ти наспал ли си се ????????? Говорим за бъдещата модернизация на синте влакове. Къде ме завлече в скорости , скърцаня , миризми и др. ????
Имах забележка от модератора и току виж АЗ НАИСТИНА СПРЯХ ДА ПИША ЗА СКЪРЦАНЯ, СКОРОСТИ ....... НАЛИ ТАКА? Какво сега ? Вече не пиша чак такива глупости предполагам . Сега, че преди съм писал глупости и край, аз вече само глупости пиша.

AceXe, а ти много не се впрягай . Не забравяй, че се заяждаше и ми спореше, че Софийското метро разполага със Скифове и Яуза , така че ако обичаш ....................

.

batman08
September 18th, 2009, 05:48 PM
Скокливко-сополивко, просто те съжалявам наистина!!! Нямам намерение да споря с тебе, защото наглостта ти е очевадна - цял форум ти казва, че пишеш глупости по цял ден и ти на моменти не си вярваш! Докато ти смяташ кой влак за колко време взима разстоянията между станциите и кой е закъснял и кой подранил и кой влако колко е седял на Сердика и драматизираш аз отивам в Париж!
Чао на всички, след 10 дни пак съм тук :) Дано да има новини за метрото :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 05:50 PM
Скокливко-сополивко, просто те съжалявам наистина!!! Нямам намерение да споря с тебе, защото наглостта ти е очевадна - цял форум ти казва, че пишеш глупости по цял ден и ти на моменти не си вярваш! Докато ти смяташ кой влак за колко време взима разстоянията между станциите и кой е закъснял и кой подранил и кой влако колко е седял на Сердика и драматизираш аз отивам в Париж!

ММм не никога не съм засичал, колко време някой влак е киснал на някоя МС . И чак ме съжаляваш. Мерси. Каква чест :)

Приятно пътуване и изкарване в Париж. :):)

VACHO
September 18th, 2009, 05:51 PM

Айде, после като се върнеш, ще разправяш там как скърца :lol:

batman08
September 18th, 2009, 05:56 PM
Айде, после като се върнеш, ще разправяш там как скърца :lol:

В интерес на истината там много скърца - това извън майтапа! Най ми харесва 14-та линия и мечтата ми е един ден в София да има подобна линия :) Като се върна ще сложа и снимки от метрото във Виена и Мюнхен.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 05:58 PM
И да не забравиш да провериш как мирише, че нещо тука всички са недоволни от това с изключение явно само на мен . Вентилации всичко да видиш дали е наред .
3МД може да се помисли да е , като 14-та линия. Така няма и да скърца все пак :)

Tego
September 18th, 2009, 06:10 PM
Да информирам който не знае - проекта за реконструкция на подлеза на Шератон го промениха и ремонта на подлеза ще се забави. Причината е връзката на Сердика и станцията от 2-рия Метродиаметър при ЦУМ и Халите, както и връзката с подлеза при Президентството, която ГБС известно време вече копаят. Колежката от проектантския отдел спомена, че турците (Догуш) нямали готов проект за същата тази станция от 2-ри Метродиаметър, но не знае нищо за проектите на другите им станции. Аз лично предполагам, че ще поработят още известно време без готови проекти. Строителството на отсечката между Сердика и Стадиона се забави до голяма степен и заради проектите. Дано сценарият не се повтори и за 2-рия Метродиаметър.

zzibit
September 18th, 2009, 07:40 PM
последните 4 страници няма нито една снимка

време е за :lock::lock::lock:

:spam1:

AceXe
September 18th, 2009, 07:48 PM
Това за интериора отпада. Плавния преход - ок, метросхемите - нещо, което може да се подобри в старите състави много лесно, щом селянията го изисква. Сега "и какво ли още не са едни от първите предимства", изброй всичките :)

kevin87
September 18th, 2009, 07:56 PM
новите влакове не тръгват нито спират по-плавно, може да возят по плавно, ама относно тръгване и спиране..... сравнено със старите дори е малко по зле.
миришат много.
стъклата им са непрозрачни и не може да се гледа навън
много излишна пластмаса има вътре и са по-тесни от другите влакове.

само на външен вид са секси.
и сега не ме нападайте, не ми пука какви са влаковете, ползвам метрото за да се возя.
казвам това само като сравнение между композициите. дреме ми на шапката че не светят старите влакове, все едно не казват по сто пъти коя станция я.

kronos_BG
September 18th, 2009, 08:59 PM
Скок, хубаво е, че си обогатяваш знанията за метровагоните, но моля те, няма нужда да четем грешните ти изводи за тях.
Старите вагони са по-просторни - и това е доказано от дългогодишната им употреба, а не от абстрактно написаната цифра, която споменаваш.
За да разбереш какво толкова харесват пътниците в конструкцията на модела трябва години наред да попътуваш в претъпкан вагон и тогава да пишеш заключения...
Затъмнените стъкла бяха експеримент (остатък) от началните планове Скифовете да са модел за леко метро с напълно открити линии - с развитието на концепцията им това постепенно отпада, а за нашето метро, пък просто не е важно като елемент от дизайна.
Изводите ти пък, за еднаквата вентилация на двата модела... са просто смешни. Извинявай, ако съм груб, но иди още малко да се ограмотиш и после пиши!:ohno:

AceXe
September 18th, 2009, 10:05 PM
klimo - съгласен съм с теб
AceXe - На мен ми се подиграваш, че не съм от София, а пък ти говориш, като каруцар. :ohno:

Каквото ми се дава, това връщам. ;)

Между другото от много време се канех да обясня предназначението на тези поликарбонатни покрития по откритите участъци. И то е много просто.

1) В Германия може и да няма такива, но голяма част от наземните участъци, са надземни, а не просто наземни. Това ги прави доста по-трудно достъпни.

2) Вие как си представяте метрото без такива покрития?! Как изобщо допускате на Въртопо, където почти не минават хора, да допуснат да се движат влаковете открити при положение, че има риск от вандализъм, който да предизвика в най-добрия случай щети по влаковете. В най-лошия няма да коментирам...

3) Как си представяте при тези 825 волта на земя да няма покритие?!

4) Това за шума няма никакво отношение. Поликарбоната няма шумоизолиращи свойства. Сложен е с цел да се предпази метрото от недобросъвестни хора. И не мисля, че е толкова грозно, колкото някои го описват. :)

kronos_BG
September 18th, 2009, 10:12 PM
Смешно е сравнението, между влакове на 30 години , и такива на няколко месеца.

Смешно е за такива като теб, които не разбират какво се сравнява.:nuts:
Като технически показатели 81-717/81-714 са морално остаряли.
Като конструкция и вместимост, обаче, са по-удачни.
А ти точно това се напъваше да докажеш : че Скифа побира повече пътници.
И не ме карай да гледам "процепи за вентилация", а прочети за разликата между "естествена вентилация", "принудителна вентилация" и "климатична система" .
И стига с аргументи от типа "по-харесвани", "по-яки", "по-секси" - дрън-дрън!
Естествено, че новото и като дизайн и като изглед е по-хубаво. Още по-добре и че като техника също - говоря за двигател, спирачни системи, талиги, автоматика и безопасност...
Но, като конструкция и вентилация има какво да се желае.
Ясно е, че е направен неизбежния компромис за цената - просто е избрано това, което можем да си позволим.
И , за да приключим с този песимизъм - трябва да се радваме, че у нас продължава да се строи метрото с пълни темпове, защото тези месеци на доста места (говоря за държави на нашия хал) се наложи да спират финансирания на строежа, да консервират почти готови тунели и станции, да отлагат срокове за откриване с две-три, или пет години.
Слава богу у нас това не се случва.:)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 18th, 2009, 10:17 PM
Каквото ми се дава, това връщам. ;)

Между другото от много време се канех да обясня предназначението на тези поликарбонатни покрития по откритите участъци. И то е много просто.

1) В Германия може и да няма такива, но голяма част от наземните участъци, са надземни, а не просто наземни. Това ги прави доста по-трудно достъпни.

2) Вие как си представяте метрото без такива покрития?! Как изобщо допускате на Въртопо, където почти не минават хора, да допуснат да се движат влаковете открити при положение, че има риск от вандализъм, който да предизвика в най-добрия случай щети по влаковете. В най-лошия няма да коментирам...

3) Как си представяте при тези 825 волта на земя да няма покритие?!

4) Това за шума няма никакво отношение. Поликарбоната няма шумоизолиращи свойства. Сложен е с цел да се предпази метрото от недобросъвестни хора. И не мисля, че е толкова грозно, колкото някои го описват. :)

Сам ли си питаш и отговаряш не ми е ясно. Аз не знам да има човек, който да не знае предназначението на поликарбонатните покрития. Как така да допускаме, да няма покритие на Въртопо ? Някой да е споменал дори да няма такова покритие ? И жестоко се лъжеш. Главната функция на покритието е шумоизолораща
Това, че влаковете се чуват, не значи, че без него ще се чуват по същия начин. Няпротив. Без покритието ще шуми далеч повече, така, че има полза от него.
Преди да започнеш да нападаш и спориш , ще ти кажа, че Братоев си знае работата и винаги е говорил за шумоизолиращите покрития.

Добре, че се намери да ни светнеш защо аджеба е това покритие.

witch_honor
September 18th, 2009, 10:34 PM
witch_honor , качвайки се по стълбите на някоя станция (не помня на коя, мисля, че на "Опълченска") забеляах на челния вагон има процепи, които определено са към вентилацията . Влакчето беше оранжево. А на Сините въздуха не влизаще ли отстрани ? Не ги виждам на тази снимка, но съм сигурен . Влакът не вървеше бързо и се виждаше.

Определено не са процепи, а са гнезда и не са за вентилация, а са за камерите и въобще не знам освен тях да има друг детайл около покривите на СКифовете...
Те са с плътен покрив, с оребрено покритие, като "лентите" следват остта на вагона за по-добра аеродинамика...
Няма отвори за вентилация и вече се споменя, че наашаата модификация пристига без такава...

Поправка: Гнездата дори не са близо до покрива, а непосредствено над вратата на кабината на машиниста. Не знам даже какрво имаш предвид под отвори, защото единствения елемент около покрива на влака е именно гнездото за камерата...

witch_honor
September 18th, 2009, 10:51 PM
Не не, знам за камерите и къде точно се намират. На самия покрив имаше, но няма значение и не бяха камери. Камерите са точно над вратите на кабината на машиниста.
Нали беше станал инцидент с един капак, който разбил главата на пътник? Говори се, че под този капак е вентилационната система.
Нещо има, но явно не го пускат. В кабината на машиниста има едни ключове, на които пише "Вентилатори за топъл въздух". Не изключвам факта, да става въпрос за вентилатори в кабината на машиниста.

Извинявам се. Сигурно съм се объркал, но бях сигурен, че това имаше връзка с вентилацията. :)

Значи, да изясним някои неща:
1) Вентилатори може да има, но не е задължително те да са обвъзрани с вентилационна система с отвори по покривите.
2) Капакът, който падна покрива не само вентилацията на вагона, но и всичко останало;
3) Вентилация, климатична инсталация и вентилационни отвори са свързани помежду си като: дишане, бели дробове и ларинкс. Няма да развивам аналогията - ще се справиш и сам...

svetoslav
September 19th, 2009, 01:50 AM
Mалко off topic от мен.

До сега пих с инженер от Bombardier, който тъкмо се върна от доставката на нови метро влакове в Делхи.

Само мога да предполагам, че са тези (защото той не ги описа как изглеждат, а и аз забравих да питам):
http://www.constructionweekonline.in/pictures/Movia.jpg

Нашите са яки, ама гледайте за какво си говорим с Bombardier. Луди са.

becs
September 19th, 2009, 07:09 AM
Мен много ми харесват влакчетата в Мюхенското Метро :))

http://www.wired.com/images_blogs/autopia/images/2009/02/06/munich_metro_flickr.jpg

ILB
September 19th, 2009, 09:48 AM
Мисля, че вариантът за Студентски град е добър. Малко студенти биха слизали от 280 на ГМ Димитров, за да отидат до СУ с метро при положение, че има директен автобус, който ги сваля на университета. Ако 280 завива по Ситняково, всички студенти ще слизат на ГМ и ще ползваът метрото, вместо да задръстват Цариградско шосе. Според мен идеята е много добра.

paF4uko
September 19th, 2009, 10:17 AM
Mалко off topic от мен.

До сега пих с инженер от Bombardier, който тъкмо се върна от доставката на нови метро влакове в Делхи.

Само мога да предполагам, че са тези (защото той не ги описа как изглеждат, а и аз забравих да питам):
http://www.constructionweekonline.in/pictures/Movia.jpg

Нашите са яки, ама гледайте за какво си говорим с Bombardier. Луди са.

През февруари ще ходя на командировка в Делхи и ще донеса снимков материал от метрото... ;)

svetoslav
September 19th, 2009, 10:41 AM
През февруари ще ходя на командировка в Делхи и ще донеса снимков материал от метрото... ;)

Cool, do that!!!:cheers::cheers:

А колкото до автобусните линии от Студ. град аз мисля, че като цяло идеята е добра (всъщност аз си мислех за това още преди да чуя, че от СОС го обсъждат). Не знам обаче дали студентската карта за градски транспорт важи и за метрото. А за обикновените хора ползващи 94 и 280, но с билетчета вместо карти, ще е лошо тъй като трябва да дупчат 2 пъти до центъра. Прав ли съм? :cheers::cheers:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 19th, 2009, 10:49 AM
На мен ми харесват влакчетата от Пражкото метро, движещи се по Линя "C" .
А иначе ще е най-добре, ако 280 и 94 се ползват, като довеждащи до Г. М. Димитров. Трябва да им променят маршрутите.
Твърдо против съм обаче да закрият 313 :ohno:

П. П.

Не беше ли направвна някаква сделка между Руския и София, която ни връзва за тях , и не позволява да закупим метровлалкове от друго място различно от Русия. Ако е така трябва, не да се оплакваме, ами да скачаме от радост , че имаме Скифове. Все пак в Русия там друго по-модерно мисля, че няма, а Яузата вече не се произвежда.

AceXe
September 19th, 2009, 10:49 AM
Принципно живея на две места, едното от които е в Дървеница и това, което ми е направило впечатление, е че от 280 като цяло не слизат повече хора на станцията, а по-скоро се качват повече. Т.е. хората още не са привикнали да ползват метро. За 94 добра е идеята, както и за 76, защото никой не го бърка да слезе на СУ и да се качи на 94, вместо да лъкатуши с автобуса 40 минути дотам. Друг е въпроса, че някой от Младост 4, който трябва да иде до Гоце Делчев, трябва да смени три превоза, което усложнява нещата, ако няма карта...

s_o_kv_v_zp_l_s_o, спрял те едно момче с руса коса и сини очи. Видял те е със същото това момиче ;) БТВ, защо си против, при положение, че не я ползваш ?

Thunderer
September 19th, 2009, 10:50 AM
Картите за всички линии си важат и за метрото.

cesekar4e_MO
September 19th, 2009, 12:23 PM
За мен единствената неточност на тези предложения е в премахването на 313.Този автобус е много удобен за хората край Окръжна болница,около хотел Метрополитен,за да стигат до метрото.Иначе,всички други идеи са много добри

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 19th, 2009, 12:33 PM
За мен единствената неточност на тези предложения е в премахването на 313.Този автобус е много удобен за хората край Окръжна болница,около хотел Метрополитен,за да стигат до метрото.Иначе,всички други идеи са много добри

Същата работа върши и ТБ 5, но аз също съм твърдо против спирането на 313. Много е удобен, и както казах вече мнозина го я ползват , като довеждаща към метрото.

AceXe
September 19th, 2009, 12:54 PM
Същата работа върши и ТБ 5, но аз също съм твърдо против спирането на 313. Много е удобен, и както казах вече мнозина го я ползват , като довеждаща към метрото.

Да да... Този тролей и без това се къса по шевовете в пиков час и през делниците винаги е много натоварена линия. Ако спрат автобус като 313, съвсем ще стане зле.

SummerBreeze
September 19th, 2009, 11:36 PM
Снимката е направена на Централна Гара. :)
Дата 19.9.2009
Час 23:40

http://img21.imageshack.us/img21/4963/dsc00049ot.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/dsc00049ot.jpg/)

:cheers:

witch_honor
September 20th, 2009, 12:23 AM
Каква е тази "стена" дето са я дигнали ?
Те май трябва да копаят надолу, а не да вдигат стени. Да не стане така в крайна сметка -----> http://vbox7.com/play:2ed0bdae :lol:

Не виждаш ли, че арматурата (щото това не е стена, а готова арматура) е закачена на кран и ще я спускат в изкопа?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 20th, 2009, 10:43 AM
Абе все си мисля, дали ще го пуснат наистина 2012 . Като гледам как строят усилено може и по-рано да стане. Въпреки, че има още доста неща, но ,когато строяха 1МД за толкова кратко време не бяха напреднали толкова.
И в крайна сметка ще се изграждали 2-ро депо ? Депо Обеля няма да може да побере всички влакове, които ще обслужват и двата диаметъра.

witch_honor
September 20th, 2009, 10:54 AM
Абе все си мисля, дали ще го пуснат наистина 2012 . Като гледам как строят усилено може и по-рано да стане. Въпреки, че има още доста неща, но ,когато строяха 1МД за толкова кратко време не бяха напреднали толкова.
И в крайна сметка ще се изграждали 2-ро депо ? Депо Обеля няма да може да побере всички влакове, които ще обслужват и двата диаметъра.

Депо Обеля е разработено само в едно хале (това, което сега се ползва за домуване на съставите). В настоящия момент се работи по довършването на второто хале, което е по-близо до булеварда и то ще обслужва съставите от МД-2...

svt11
September 20th, 2009, 11:02 AM

На хората както виждаш им писна от обещания, които медиите ги изкарват като направо реализирани още преди да са започнали. ББ иска втори мандат, за да се налапа повече и от триглавата коалиция и знае, че с обещания и слагане пред медиите няма да стане. За щастие има европейски фондове - финансиране за всички отсечки има веднага, може би затова толкова бързо става. А за такъв мащабен и дългоизпълним проект като метрото хората са се наслушали достатъчно на обещания :).

AceXe
September 20th, 2009, 11:11 AM
Райна feat. Marteen & Bix - Нещо неморално

paCDFeudrIU

Клипа е готино направен и доказва за пореден път, че метрото в София си се възприема като атракция... :)

benjaminn
September 20th, 2009, 12:16 PM
На хората както виждаш им писна от обещания, които медиите ги изкарват като направо реализирани още преди да са започнали. ББ иска втори мандат, за да се налапа повече и от триглавата коалиция и знае, че с обещания и слагане пред медиите няма да стане. За щастие има европейски фондове - финансиране за всички отсечки има веднага, може би затова толкова бързо става. А за такъв мащабен и дългоизпълним проект като метрото хората са се наслушали достатъчно на обещания :).

Е дай като има избори след 4 години да замразиме строежите за три, за да не стане МД2 готов преди следващите парламентарни избори, а? Баси логиката...

neo_joro
September 22nd, 2009, 03:22 AM
Много хора намират метрото ни за красиво - както от първа ръка ми сподели този турист от Вестфалия-Картофенбург! :banana:

http://img180.imageshack.us/img180/4895/11111111h.png

benjaminn
September 22nd, 2009, 05:16 AM
КАРТОФЕНбург!? :D

zzibit
September 22nd, 2009, 05:40 AM
Много хора намират метрото ни за красиво - както от първа ръка ми сподели този турист от Вестфалия-Картофенбург! :banana:

http://img180.imageshack.us/img180/4895/11111111h.png

hubava snimka ama vratata otzad, iako e zaliata s boia :ohno:

ILB
September 23rd, 2009, 12:04 PM
Возих се и аз на метрото понеделник на 21-ви към 7 вечерта.

Станцията на СУ ми харесва - не е по-ниска от Сердика, но е много по-светла и приятна. По-къса е, но зад стълбите има достатъчно място.

Скърцания не усетих никъде, само на едно място за около 2 секунди някъде след Жолио Кюри.

Скоростта беше прилична, всичко беше наред.

Голямо впечатление ми направи това, че на сердика пристигнаха двата влака (зелени) едновременно, същото стана и на СУ, същото и на Васил Левски. Возих се в три влакчета, и трите бяха зелени. Само в едното от тях се усещаше миризма на непроветрно, в другите беше приятно.

Метрото ни си е наред и си работи добре :) Не разбирам защо някои пикли тук опищяха форума с всевъзможни глупости.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 23rd, 2009, 01:04 PM
Возих се и аз на метрото понеделник на 21-ви към 7 вечерта.

Станцията на СУ ми харесва - не е по-ниска от Сердика, но е много по-светла и приятна. По-къса е, но зад стълбите има достатъчно място.

Скърцания не усетих никъде, само на едно място за около 2 секунди някъде след Жолио Кюри.

Скоростта беше прилична, всичко беше наред.

Голямо впечатление ми направи това, че на сердика пристигнаха двата влака (зелени) едновременно, същото стана и на СУ, същото и на Васил Левски. Возих се в три влакчета, и трите бяха зелени. Само в едното от тях се усещаше миризма на непроветрно, в другите беше приятно.

Метрото ни си е наред и си работи добре :) Не разбирам защо някои пикли тук опищяха форума с всевъзможни глупости.

Различно е. Не искам пак да дъвчеме темата за скърцанята, но ще ти кажа, че не всеки влак скърца. Например със Син Скиф след Кюри към Стадиона скърца, но с зелен или оранжев - не. Най-зле са най-новите.
Скоростта е била прилична, защото си се возил в пиков час. В нормалните часове е леко неприлично ниска ,дори в идеано прави участъци, позволяващи развиването на висока скорост.
Вчера аз се возих два пъти на Син Скиф и веднъж на Оранжев. Имах чувството, че сините ще се разпаднат насред тунела. Много странни звуци издават, което според мен ще се оправи след време.
Вчера не миришеше в нито един от трита влака, в които се возих.Дори имаше вентилация, а отворени прозорци нямаше.

kronos_BG
September 23rd, 2009, 01:18 PM
Различно е. Не искам пак да дъвчеме темата за скърцанята, но ще ти кажа, че не всеки влак скърца. Например със Син Скиф след Кюри към Стадиона скърца, но с зелен или оранжев - не. Най-зле са най-новите.

Като им сменят калодките и те ще се "оправят".:) Това да им е проблема.

svt11
September 23rd, 2009, 05:51 PM
И на мен ми направи впечатление за скоростта в пиковите часове. Дори на Драган Цанков беше бързо.

svetoslav
September 23rd, 2009, 09:29 PM
Tuka sum s edin nemec v momenta i toi ne beshe 4uval za kartofenburg, no go google-nahme i se okaza 4e bilo Kart Offenburg. Only FYI!

witch_honor
September 23rd, 2009, 11:15 PM
А сега относно МЕТРОТО:
1) На Константин Величков са монтирали нови табели - червено-сините на стената на подлеза и сините светещи под логото на стълбовете;
2) На надлез Надежда изкопните работи вървят много стабилно - котлована вече си личи ясно и скоро ще се достигне необходимата дълбочина;
3) В подлеза демонтират трамвайните релси от стрелката към депо Банишора, в посока Централна гара. Нямам идея защо, но явно скоро ще почне преустройството на подлеза;
4) Заградили са цялото пространство зад спирка Триъгълника до подлеза и изграждат временна улица. не съм сигурен, но това, което сега се използва за времнно депо за изкопаната пръст трябва да е връзката към Илиенци и връзката между двата лота...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 23rd, 2009, 11:23 PM
^^ Изцяло е заградено и при IEC . Мисля, че дори са започнали да копаят помалко.
Това с игнорирането е добро. Приложих го и няма грешка :P

neo_joro
September 23rd, 2009, 11:30 PM
Tuka sum s edin nemec v momenta i toi ne beshe 4uval za kartofenburg, no go google-nahme i se okaza 4e bilo Kart Offenburg. Only FYI!

Защо никой не ми загря бъзика бе! :lol: Това не е турист, а човек, който пише в тази тема! Само в нея! :lol: Снимката я намерих в някъв сайт, където всичките снимки на юзъра Х бяха в софийското метро :rofl:.
Картофенбург е "транслация" на български град, известен със своето картофопроизводство. Ако и сега никой не сгрее, ще ида да се гръмна!:lol:
Сори за :spam1:-а. :cheers:

kevin87
September 24th, 2009, 12:48 AM
днес се возих в син скиф и скърцаше много повече от всичко останало, на което съм се возил. не ми е проблем, казвам го за да защитя скок подскок и да му ударя едно рамо, защото определено нещо със скифчето не е много наред.

дразни ме, че на всяка станция табелите са с различни размери. говоря за табелите на входа на станциите. а на опълченска примерно, където е входа откъм трамвай 22 табелата е сложена точно зад (а не над) лампата, така че да не се вижда, малоумници.

AceXe
September 24th, 2009, 12:58 AM
днес се возих в син скиф и скърцаше много повече от всичко останало, на което съм се возил. не ми е проблем, казвам го за да защитя скок подскок и да му ударя едно рамо, защото определено нещо със скифчето не е много наред.

дразни ме, че на всяка станция табелите са с различни размери. говоря за табелите на входа на станциите. а на опълченска примерно, където е входа откъм трамвай 22 табелата е сложена точно зад (а не над) лампата, така че да не се вижда, малоумници.

Това е влак и то току що произведен. Нормално е докато се разработи да издава особени звуци. Всички нови влакове бяха така. Какво толкова внимание му обръщате на пустото скърцане?

becs
September 24th, 2009, 05:23 AM
Защо никой не ми загря бъзика бе! :lol: Това не е турист, а човек, който пише в тази тема! Само в нея! :lol: Снимката я намерих в някъв сайт, където всичките снимки на юзъра Х бяха в софийското метро :rofl:.
Картофенбург е "транслация" на български град, известен със своето картофопроизводство. Ако и сега никой не сгрее, ще ида да се гръмна!:lol:

Аз го загрях още тогава, ама викам да не го садвам момчето, без тва е ограничен :banana:

svetoslav
September 24th, 2009, 07:57 AM

AAAAa, sega i az sgrqh. Hahahaha.:cheers:

JloKyM
September 24th, 2009, 05:17 PM
Понякога май не се усещате колко РЯЗКО ИЗПРОСТЯВАТЕ!!! :bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:

Tego
September 24th, 2009, 06:46 PM
14 кандидати се състезават за строител на метрото в "Надежда" (http://www.stroitelstvo.info/infrastructure/2009/09/24/788710_14_kandidati_se_sustezavat_za_stroitel_na_metroto_v/)

...

За изпълнител на северната част от втори метродиаметър се състезават следните фирми (техният списък е по реда на отваряне на офертите):
1.Консорциум "Пиачентини метро 2009"
2. "Доуш иншаат ве тиджарет" АД
3. "Кнструктор инженеринг" АД, Сплит, Хърватия
4. Сдружение "Бруеса – Софстрой"
5. Обединение "Геотехмин 92"
6.Консорциум "Балканстрой – БКС център"
7. Консорциум "Метростроителство 2009"
8. Сдружение "Алпине ХР-метро 2"
9. Обединение "Дивидаг – Щрабаг"
10. "Галчев инженеринг груп" АД
11. Обединение "Сердика – север"
12. Обединение "Метро билд"
13. Обединение "Метро Монолит" ДЗЗД
14. Обединение "Метро – Надежда"

...

Някой има ли малко повече инфо за фирмите участнички? Номер 7 и обединенията от 11 надолу нищо не ми говорят.

Ivanski
September 24th, 2009, 08:30 PM
Темата тотално се разговнави , скока си плаче за бан вече - то бива да не разбираш от дума, но всичко си има некви граници ебати :bash:

Тего, махни го тоя индианец и без това неможе да се слагат клипове и картинки в подписите. Форумът ни съвсем изтрещя...

Tego
September 24th, 2009, 08:39 PM
^^ Не може ли? Е, трия подписа тогава. А относно кои са каубоите и кои индианците - това е за друга тема. ;)

witch_honor
September 24th, 2009, 08:47 PM
Някой има ли малко повече инфо за фирмите участнички? Номер 7 и обединенията от 11 надолу нищо не ми говорят.

"Метро - Надежда" сигурно си е Трейс...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 25th, 2009, 01:16 PM
А проектите за станциите дали са готови ?
И ползва ли се вече паркинга на МС9?

worldnet84
September 27th, 2009, 06:09 PM
Европейската комисия е одобрила 185 млн. евро (по думи на ББ) за инфраструктурни проекти на София по Оперативна програма "Транспорт", съобщи премиерът Бойко Борисов. Срокът за усвояване на тези пари е до 2012 г. Парите са за разширението на софийкото метро от пътен възел "Надежда" - Централна гара - "Света София" - бул. "Черни връх". Общата сума за изграждането на тази отсечка е малко над 247 млн. евро, като общината вече е осигурила 61,9 млн. евро, посочи Борисов. Националното съфинансиране по проекта е 27 млн. евро. След две години всички, които живеят в "Надежда", "Толстой", "Модерно предградие" ще стигат до централни точки в столицата за 5-8 минути, каза Борисов.
Метрото променя градския транспорт в София:
Той отбеляза, че девет месеца са продължили преговорите по проекта с Европейския съюз. Благодарение на изключителния труд на общината към днешна дата e факт най-голямото финансиране към България за инфраструктурен проект, заяви премиерът. Той отбеляза, че по същия начин се работи и по другите големи инфраструктурни проекти, каквито са автомагистралите.
Източник: vesti.bg (http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2465031)

neo_joro
September 27th, 2009, 06:24 PM
^^ :cheers: :applause: :applause: :applause: :applause:

Tego
September 27th, 2009, 06:30 PM
^^ Браво и от мен с една единствена забележка: БББ да погледне картата на София първо преди да говори за кв. Модерно Предградие.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 27th, 2009, 06:43 PM
^^ Браво и от мен с една единствена забележка: БББ да погледне картата на София първо преди да говори за кв. Модерно Предградие.

И аз това се зачудих. До колкото знам първото име на станция "Сливница" е било "Модерно предградие"

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 27th, 2009, 08:03 PM
^^ От ......? От утре може би.

Имаше си нужда от по-малък интервал. Няма да има блъсканица и не, че казвам нещо, но щом интервала е по-малък скоростта ще се вдигне (поне така мисля. В пиков час са по-бързи , отколкото през нормалните)

sprihav
September 27th, 2009, 08:16 PM
^^ От ......? От утре може би.

Имаше си нужда от по-малък интервал. Няма да има блъсканица и не, че казвам нещо, но щом интервала е по-малък скоростта ще се вдигне (поне така мисля. В пиков час са по-бързи , отколкото през нормалните)

Aйде пак се почна с тая скорост. Абе ти не разбра ли, че има фиксирано времепътуване между двете крайни станции. Дали е час пик или не- няма никакво значение. Времето е едно и също.

Друг е въпросът, че в час пик се губи повече време за слизане и качване на пътници, та машинистите са принудени да карат "на ръба", за да спазят графика.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 27th, 2009, 08:36 PM
Aйде пак се почна с тая скорост. Абе ти не разбра ли, че има фиксирано времепътуване между двете крайни станции. Дали е час пик или не- няма никакво значение. Времето е едно и също.

Друг е въпросът, че в час пик се губи повече време за слизане и качване на пътници, та машинистите са принудени да карат "на ръба", за да спазят графика.

в другия форум не се объжда нещо различно от това . Не съм казал кой знае какво. Не скачай толкова.

sprihav
September 27th, 2009, 08:44 PM
Нито знам кой е "другия форум", нито ме интересува. И ще скачам, защото спамиш форума с дебилни повтаряния на едни и същи малоумни постове, надявайки се да поддържаш темата жива. Но не усещаш, че твоето участие я прави досадна дори за четене. Колко човека трябва да ти кажат да се спреш?

kevin87
September 27th, 2009, 08:51 PM
Нито знам кой е "другия форум", нито ме интересува. И ще скачам, защото спамиш форума с дебилни повтаряния на едни и същи малоумни постове, надявайки се да поддържаш темата жива. Но не усещаш, че твоето участие я прави досадна дори за четене. Колко човека трябва да ти кажат да се спреш?

скок подскок може да пише много и то не винаги по темата, но той поддържа този форум жив и внася настроение в него.

не е е едно и също времето за пътуване между станциите, зависи както ти каза дали не изостват или не са напред с графика. да, в час пик е по-бързо защото се губи повече време по станциите.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 27th, 2009, 08:56 PM

Написал съм за скоростта МЕЖДОДРУГОТО , а не съм написал целя пост за нея. Не се изхвърляй толкова. Машинистите нищо не решават, както постоянно пишеш ти. Има си Диспечерски център, от който се движат нещата.
Времето за пътуване между станциите всеки път е различно. Това не е проблем. Само казвам

sprihav
September 27th, 2009, 09:03 PM
скок подскок може да пише много и то не винаги по темата, но той поддържа този форум жив и внася настроение в него.

не е е едно и също времето за пътуване между станциите, зависи както ти каза дали не изостват или не са напред с графика. да, в час пик е по-бързо защото се губи повече време по станциите.

Между станциите времето не е едно и също, но не си чел внимателно.

Относно Скок- Подскок, мисля, че той не се нуждае от адвокат. :)

sprihav
September 27th, 2009, 09:08 PM
... Машинистите нищо не решават, както постоянно пишеш ти. Има си Диспечерски център, от който се движат нещата.
Времето за пътуване между станциите всеки път е различно. Това не е проблем. Само казвам

И като диспечерския център движи нещата, за какво служат тия машинисти? За успокоение на пътниците?
Има и такива метрополитени, но софийското със сигурност не е от тях.

И не е лошо да приемеш, че е възможно да съществуват хора, малко по- добре информирани от теб.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 27th, 2009, 09:29 PM
И като диспечерския център движи нещата, за какво служат тия машинисти? За успокоение на пътниците?
Има и такива метрополитени, но софийското със сигурност не е от тях.

И не е лошо да приемеш, че е възможно да съществуват хора, малко по- добре информирани от теб.

Е какво правят машинистите сами ? спират, тръгват, отварят/затварят вратите. С каква скорост ще се движат не го решават те. Диспечерския център ги следи и им брои секундите буквално. Машинистите само управляват мотрисите.
По твойта логика:
И като машинистите движат нещата, защо е диспечерския център, при то чисто новия и модерен ? Ако нямаше нужда от него никой нямаше да хвърли толкова пари .

AceXe
September 27th, 2009, 10:46 PM
Всъщност скоростта е винаги една и съща. Времето е много относителна величина и опира до моментно възприятие, s_o_kv_v_zp_l_s_o.
От компетентни лица, работещи в Метрополитен съм запознат, че тази скорост много строго се следи. Има едни табла, на които даже е изложено времето за пътуване между отделните станции и то в делник и в празник. Не е зле май да се запознаете с тях. В метрото няма "по преценка" на машиниста, защото ако всеки така движи с 15-20 секунди разминаване напред/назад, за един ден ще се натрупа огромно отклонение спрямо графика за някои влакове, а последствията от едно такова нещо могат да бъдат доста неблагоприятни.

sprihav
September 27th, 2009, 10:55 PM
Да, машинистите само спират, тръгват, отварят и затварят вратите и управляват съставите,но не определят скоростта, а диспечерският център движи нещата. ОК.

JloKyM
September 27th, 2009, 10:59 PM
Всъщност скоростта е винаги една и съща. Времето е много относителна величина и опира до моментно възприятие, s_o_kv_v_zp_l_s_o.
От компетентни лица, работещи в Метрополитен съм запознат, че тази скорост много строго се следи. Има едни табла, на които даже е изложено времето за пътуване между отделните станции и то в делник и в празник. Не е зле май да се запознаете с тях. В метрото няма "по преценка" на машиниста, защото ако всеки така движи с 15-20 секунди разминаване напред/назад, за един ден ще се натрупа огромно отклонение спрямо графика за някои влакове, а последствията от едно такова нещо могат да бъдат доста неблагоприятни.

Днес към 21:45 на Сердика влакчето посока Младост закъсня с около 40 секунди...Въпреки, че таймерът измери 10:00 мин., след това се нулира, но влак не дойде..Така, че разминавания, грешки винаги може да има. Така или иначе е повече от излишен разговор за скоростта, при положение, че влаковете така или иначе се движат по-бързо от всичко наземно..От там насетне дали ще пристигнеш с 10 секунди по-рано или по-късно едва ли е от особено значение.

kevin87
September 27th, 2009, 11:44 PM
с хронометър съм засичал, че врмето е различно всеки път. нали ако се забавят бабите докато се качат машинистът трябва да навакса???
диспечерският център следи да не стват аварии, а не казва на всеки влак с колко да се движи във всяка една секунда. онова време за интервалите между станциите е ориентировъчно. понякога наистина не се движи бързо, особено в почивните дни.

онзи ден на стадиона пишеше първи влак след 9 минути, втори - след 12. за въпросните девет минути се събра маса народ, явно нещо беше станало защото в пиков час цели девет минути интервал е много, дойде пълен след 9-те минути и препускаше кату луд за може леко да намли разликата.

метрото ни не е автоматизирано, кара се от машинист, който определя скоростта (друг е въпроса че той си следва там графиците)
диспечерския пункт нямат копче с което да регулират влакчето??? диспечерския пункт е контролен орган, който следи да няма фалове.

имаше преди в сайта на миланското метро, една игра симулатор да може всеки да види как се кара метро. сега вече са я свалили от сайта си. от нея знам, че има максимално допустими скорости в отделни участъци, които ако станат по високи се включва аларма.

аз така виждам нещата, не съм много учен, но така смятам. не твърдя нищо. обикновен човек съм и може да греша.

JloKyM
September 27th, 2009, 11:56 PM
^^ + че в центъра се следят и всичките светофори, сигнали, аларми. Следи се и да не се скъси прекалено дистанцията между два влака...kevin87 е прав, че никой не изисква от машинистите да карат с точност до секундата просто защото понякога това физически не е възможно, заради различната натовареност на станциите в определените часови пояси.

witch_honor
September 28th, 2009, 12:04 AM
....

Скоростта в метрото зависи от времето, а времето зависи от разстояниеето между предния и задния влак в колоната в направлението.

Не е вярно, че диспечърския център нямат копче - имат и още как. Компютъра, който превключва електрозахранването по контактната релса е в диспечърския център и ако там видят фал - припаднал машинист, невзможност за спиране и т.н. спират захранването в целия блок участък. Прекъсвачите с там...

Относно разписанието - единственото нещо, което играе роля в графика на движение, s_o_kv_v_zp_l_s_o е времевата разлика между съставите. Всичко останало е напасване.

Времето, посочено като времетраене на пътуването между двете станции е средната стойност на максималното и минимално време, необходимо за придвижване, предвид максимално и минимално допустими скорости на есплоатация.
В момента, в който един влак се забави на станция, диспечърския център уведомява съставите след него и те съответно забавят, ако вече са влезли в същия блок - участък.

Затова не виждам защо трябва да с занимаваме със скоростта на съставите, като единствеия фактор, който касае пътникопотока и транспортната задача е интерваът на движение. Един влак може да се движи и с 200 км/ч, ама ако е веднъж седмично, за да докара пощата и хляба... кел файда от скоростта му...

benjaminn
September 28th, 2009, 02:18 AM
Имам усещането, че се спори за милиарден път относно скоростта на влаковете и като заглъхне спора сигурно ще дойде отново ред да се дразните един друг за миризмата във влаковете... Отегчително е вече, честно.

Междувпрочем не е ли добра идея да се коригира първия пост на темата, като се обнови информацията и се приложи карта на действащите и строящите се участъци, а защо не и снимки и клипчета от различните станции, тунели/туби, диспечерски център и дори линк към официалния сайт на метрото? Та като влезне някой за сефте тук не да се откаже да го повтори от безкрайните заяждания, а да има лесно достъпна събрана в сбит и ясен вид актуална информация по темата, която периодично да се актуализира.
Както и да е удобно за чужденците, които не разбират езика ни, за да 'прелистват' всички страници. И най-логично е да погледнат първия пост по темата.

neo_joro
September 28th, 2009, 04:44 AM
Имам усещането, че се спори за милиарден път относно скоростта на влаковете и като заглъхне спора сигурно ще дойде отново ред да се дразните един друг за миризмата във влаковете... Отегчително е вече, честно.

Междувпрочем не е ли добра идея да се коригира първия пост на темата, като се обнови информацията и се приложи карта на действащите и строящите се участъци, а защо не и снимки и клипчета от различните станции, тунели/туби, диспечерски център и дори линк към официалния сайт на метрото? Та като влезне някой за сефте тук не да се откаже да го повтори от безкрайните заяждания, а да има лесно достъпна събрана в сбит и ясен вид актуална информация по темата, която периодично да се актуализира.
Както и да е удобно за чужденците, които не разбират езика ни, за да 'прелистват' всички страници. И най-логично е да погледнат първия пост по темата.

+1 :okay:

svetoslav
September 28th, 2009, 08:57 AM
^^ + че в центъра се следят и всичките светофори, сигнали, аларми. Следи се и да не се скъси прекалено дистанцията между два влака...kevin87 е прав, че никой не изисква от машинистите да карат с точност до секундата просто защото понякога това физически не е възможно, заради различната натовареност на станциите в определените часови пояси.

Tova e 4udesna novina. I zvu4i logi4no da ne cepqt sekundata, zashtoto tova ima izklu44itelno negativni posledici ponqkoga. V Germaniq te se opitvat (bez absolutno kakuvto i da bilo uspeh i stava vse po-zle s vseki izminal den) da scepqt sekundata, kato za celta ako ima spirka sus 50 4oveka jelaeshti da se ka4at, no vatmana/mashinista/shofiora, moje da si pozvoli samo 14 sekundi, da kajem, prestoi na tazi spirka (vreme dostatu4no za 17 dushi, da kajem, da se ka4at) i po tozi na4in 33 dushi ostavat da 4akat sledvashtiq vuzmojen transport, no puk za tova grafikut e do golqma stepen izpulnen, nemskoto surce na shofiora e gordo, 4e za poredna spirka e uspql da nadvie vsi4ko 4oveshko u sebe si, a 33te nemski surca na spirkata ostanali da 4akat v studa se primirqvat za poreden put sus sudbata si, zashtoto po tehni dumi, ES IST EINFACH SO.
Tolkova se radvam, 4e e nevuzmojno dori da se doblijim do nemskiq model na upravlenie na gradskiq transport, zashtoto spored men sa nujni vekove, za da ni prevurnat v roboti. :cheers::cheers::cheers::banana::banana::banana::lol::lol::lol::):):)

ianto
September 28th, 2009, 12:03 PM
http://www.youtube.com/watch?v=-CaKrOeS6vc&feature=related

Is that place still opened like that? Isnt that dangerous? Someone can throw objects on passing trains.

Thanx! :)

pheebs
September 28th, 2009, 12:29 PM
No, they closed the rest of the tube, it's not accessible anymore :)

Chilio
September 28th, 2009, 12:41 PM
http://www.youtube.com/watch?v=-CaKrOeS6vc&feature=related

Is that place still opened like that? Isnt that dangerous? Someone can throw objects on passing trains.

Thanx! :)

No, it is covered now. It was open like this for few weeks after the new stretch of the metro was opened, but they finished it afterwards.

P.S. Ooopss, i didn't see pheebs already answered your question... sorry

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 01:59 PM
Диспечерския център следи точно това. Дали влаковете са навреме. Следят и за аварии. светофари и пр.

Сигнализацията там означава :
зелено квадратче- влак на време
жълто - закъснение от 30 секунди
червено - закъснение от 60 секунди + незабавна проверка за причините.

Метрото не е по - бързо от всичко, което е над земята и това се вижда между Младост и Мусагеница. Всичко живо задминава метрото.
Това, че в еди колко си часа влака ще се движи с една скорост, в следващия курс ще се влачи, като черво е толкова тъпо и досадно. Толкова ли не може да карат бързо , и да се застояват влаковете на станциите повече. Много по-добре и удобно ще е.

nickname778
September 28th, 2009, 02:21 PM
Диспечерския център следи точно това. Дали влаковете са навреме. Следят и за аварии. светофари и пр.

Сигнализацията там означава :
зелено квадратче- влак на време
жълто - закъснение от 30 секунди
червено - закъснение от 60 секунди + незабавна проверка за причините.

Метрото не е по - бързо от всичко, което е над земята и това се вижда между Младост и Мусагеница. Всичко живо задминава метрото.
Това, че в еди колко си часа влака ще се движи с една скорост, в следващия курс ще се влачи, като черво е толкова тъпо и досадно. Толкова ли не може да карат бързо , и да се застояват влаковете на станциите повече. Много по-добре и удобно ще е.

Метрото не е драгстер и идеята му не е да се състезава и да развива скорости. ФАКТ е че единственият по-бърз начин да стигнеш от Обеля до Младост през деня е с хеликоптер. Всичко останало са глупости на квадрати !

ataknoT
September 28th, 2009, 02:40 PM
^^ Точно така.
И наистина скок-подскок вече досади.

batman08
September 28th, 2009, 02:43 PM
Здравейте от мене :) До сега ме нямаше, бях малко до Австрия, Германия и Франция и се завърнах! Като гледам за тия 2 седмици нищо интересно не съм изпуснал, защото едно и също се пише - скорост, минути и т.н.
Поне се радвам, че са отпуснали парите за метрото. Малко по-кусно ще добавя в някоя тема снимки от Парижкото, Виенското и Мюнхенското метро, ще дам и линк :)

batman08
September 28th, 2009, 02:45 PM
Стоян Братоев, изпълнителен директор на Софийския метрополитен: Пускаме на 4 минути влаковете на метрото
След две години от “Толстой”, “Модерно предградие” и “Надежда” ще се стига до центъра за 8 минути

- Г-н Братоев, свикват ли столичани да пътуват с метрото?

- Все по-удобно им става, защото могат да планират времето си почти до минута, а в наше време това е изключително важно. Факт е, че с метрото пътуват вече над 170 хил. пасажери дневно и за съжаление тенденцията е към увеличаване.

- За съжаление?

- Позитивният знак, че хората предпочитат удобството на подземната железница, е налице, но поне още няколко години тази мрежа няма да е напълно разработена. Иначе увеличаващият се брой на пътниците е доказателство колко нужна е тази инфраструктура. Нашата прогноза беше за 140-150 хил. пътници дневно.

- В пиковите часове хората се тъпчат, някои дори изчакват следващия влак. Ще добавите ли нови вагони в композициите?

- Не, нашето виждане е, че не трябва да се добавят повече вагони, защото те не може да се закачват и разкачват всеки ден според броя на пътниците. Ние ще се увеличим честотата на пътуване на влаковете. Затова буквално от следващата седмица следобедният пик, за който сме наясно, че тормози хората, ще бъде подпомогнат с по-често движение на композициите. Затова интервалът се намалява с половин минута. Сега е 5,5 мин. в следобедния пик, ще стане на 5 минути. Честотата на движение по време на сутрешния пик беше 4,5 минути, вече ще бъде на 4 минути. Старите, по-опитни машинисти успяват малко да скъсят времето за пътуване, но по-младите, които обучихме тази година, са като компютри и се движат с точност до секунда.

- Броят пътници съвпада ли с предварителната ви прогноза?

- След свързването на линиите през Софийския универнитет ние бяхме предвидили ежедневен поток от 180 хил. пътници. Натоварването с по маршрутите не се реализира веднага - нито на първия месец, нито на втория, нито дори на първата година. Когато пуснахме западния радиус, първоначално натоварването беше 58 хил. души дневно. По същото трасе преди да пуснем връзката през центъра вече беше над 80 хил., но това се постигна за няколко години. Нарастването на пътникопотока няма да стане скокообразно, но със сигурност ще нараства през идните години.

- От колко нови влака се нуждаете за съществуващите линии?

- Със закупуването на вагони за втория метродиаметър ще купим още пет влака за първия. В момента разполагаме с 21 композиции, които покриват наличния трафик, но ако пътникопотокът продължава да расте и достигне 200 хил. дневно, което е критичната ни граница, първо ще трябва да свием още интервала на движение и вече спешно ще трябва да купуваме още влакове.

- Откъде ще дойде финансирането за композициите по новите линии, които трябва да бъдат открити?

- Доставката на вагоните е извън сумата по проекта, осигурена по оперативната програма, макар от Брюксел да ни поискаха не само разчет по години, но и информация за планирания подвижен състав. Затова през идната година Столичната община трябва да пусне процедура за доставка на новите влакове, за да може през втората половина на 2012 г. те да са налични. Иначе ще разполагаме с метро, по което не може да започне движение. Затова и планирането ни започва от достатъчно рано.

- Сред сегашните вагони има някои нови, други са произведени в СССР. На какъв тип подвижен състав да се надяваме и колко композиции ще са нужни?

- Тъй като финансирането още не е уточнено, все още не мога да кажа дали то ще бъде осигурено чрез заем или ще се кандидатства по програми - това ще бъде решено догодина. Потребността е от около 15 четиривагонни влака. Ако до този момент за първия метродиаметър не са купени нови влакове, то на този етап ще трябва да се осигурят още пет състава, защото с пускането на втория диаметър нараства натовареността и на първия. Всеки следващ кръг от метрото, който се пуска в експлоатация, вдига капацитета на предходния. Логично на такъв етап трябва да се увеличава и подвижният състав. Естествено е да търсим по-ново производство вагони, а тези, които са от СССР, са закупени много преди да бъде пуснато в движение метрото у нас.

- Какви са следващите етапи от изграждането на метролиниите?

- Участъкът "Обеля" - "Надежда" се финансира със заем на общината от Европейската инвестиционна банка. Преди два дни внесохме офертите, комисията вече започва да ги разглежда. В края на октомври разглеждането трябва да приключи. Другия месец ще се обяви втората част от този участък. До края на годината да завърши възлагането, а следващата година да започне строителството.

Първата станция ще бъде на "Хан Кубрат", преди надлеза "Надежда" и другата е на "Кирил Дрянков", като и двете станции са по "Ломско шосе".

- На какъв етап от строителството е стигнал участъкът "Надежда" - "Черни връх"?

- Към днешна дата е изпълнен на около 15%. Това е направено с парите от общината, която в края на миналата година авансово финансира проекта със собствени средства. От август тръгна и финансирането от общността.

- Каква е общата сума за финансиране на метрото?

- Цялото метро на столицата струва 247 млн. евро. На този етап усвояваме 185 млн. евро по оперативната програма "Транспорт". Сумата, предоставена от Европейския фонд за регионално развитие, е 157 млн. евро, а 27,7 млн. евро са национално съфинансиране. Не става дума за общинско, а за средства от националния фонд. В случаите, когато предвидените средства не са достатъчни за проекта, тогава бенефициентът - т.е. общината - трябва да си осигури разликата. Още от миналия бюджет от общината участва с 62 млн. лв. Брюкселските проекти покриват близо 80% от стойността на строителството.

По първия транш от тези 157 млн.евро вече са преведени около 103 млн. лв. До 2012 г. ще пуснем метрото от "Надежда" до бул. "Черни връх".

На практика след две години всички, които живеят в "Толстой", "Модерно предградие" и "Надежда", ще стигат до центъра на града за около 5-8 минути.

- Колко работни места ще се разкрият покрай новото строителство?

- Минимум 3 хиляди нови работни места плюс работа за хората, които сега излизат от вече построените станции. Като се прибавят към тези работни места ангажиментите на доставчиците от страната, които ще доставят материали, произведени от нас, говорим за много голяма трудова заетост.

- Отчуждени ли са вече всичките терени по трасетата, където тепърва ще бъде прокарано метрото?

- Трасето на метрото е изцяло обезпечено по "Ломско шосе". Необезпечено е бъдещото разширение след метрото, което обаче е по друг проект и от следващата година постепенно ще започне да се обезпечава. След изграждането на метрото навсякъде около него става много по-хубаво от преди. Правят се страхотни булеварди - "Тодор Александров", "Царица Йоанна", "Сахаров" на изток… "Ломско шосе" е предвиден да бъде с шест ленти - две платна по три ленти, но това ще стане след като се изгради метрото, а то е разположено под сегашното платно на "Ломско шосе". Когато изградим и засипем, след нас ще се изгради новият булевард.

Всъщност за този участък нямаме отчуждаване, той минава под булеварди.

От "Надежда" до НДК тепърва ще се строи, а машината, с която ще се копае, вече е поръчана в Германия. Това е една огромна машина, с общо тегло 1500 тона, и 9,5м. в диаметър. Предвидено е двата релсови пътя ще бъдат в един тунел, за да не се засягат съседните сгради. Трасето минава под булевардите "Мария Луиза", "Витошка".

- С паркоместата как ще се справите - колкото по-натоварено става метрото, толкова по-малко са местата за паркиране?

- Там, където е възможно да се строят паркинги, това се прави. На бул. "Цариградско шосе" се гради буферен паркинг под шосето пред Експоцентъра за около 1500 места. Пред ЦУМ, върху метрото, където трасето преминава дълбоко, под реката ще се предлагат около 680 паркоместа. На Централна гара са предвидени два етажа подземни гаражи върху метрото, тъй като трасето минава буквално под ротондата. На кръстовището на "Ломско шосе" също са предвидени два паркинга с тенденция те да бъдат буферни, на "Черни връх" също е планиран един…

- Кога метрото ще се стига до летището?

- До летището… когато се осигури финансиране. По принцип то е включено в оперативната програма, но там трябва да се направи отчуждаване. Него обаче не го започваме, защото то трябва да се стартира, когато е осигурено финансиране. Да отчуждиш терени и те просто да си стоят и да чакат не е разумно. Работим бързо там, където можем да поставим ясни времеви разчети.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

http://www.monitor.bg/article?id=215594
Интересна статиика :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 02:52 PM
Още 5 влака за 1МД :O Май наистина са решили да скъсяват доста интервалите.

batman08
September 28th, 2009, 02:59 PM
Още 5 влака за 1МД :O Май наистина са решили да скъсяват доста интервалите.

Да, но за разширението към Цариградско през 2012 г.

ILB
September 28th, 2009, 03:00 PM
Интересно интервю. :)

На никоя медия ли не й стиска да го пита защо новите станции са по-къси??

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 03:12 PM
Да, но за разширението към Цариградско през 2012 г.

Да де ясно. То сега 21 са предостатачни дори.

Това интервю е второто, в което се отговаря на един често обсъждан тук въпрос. За скоростта. Шегувам се .
Става въпрос за 5 вагонните влакове. Още преди месец излезе интервю, в което Братоев каза, че има два вариянта: 4 вагонни влакове на по-малък интервал ; по-дълги влакове, но на по-дълъг интервал. Първото е по-разумно :cheers: Ето и директно отговора на въориса : Защо строят по-къси станциите.

nickname778
September 28th, 2009, 03:37 PM
Да де ясно. То сега 21 са предостатачни дори.

Това интервю е второто, в което се отговаря на един често обсъждан тук въпрос. За скоростта. Шегувам се .
Става въпрос за 5 вагонните влакове. Още преди месец излезе интервю, в което Братоев каза, че има два вариянта: 4 вагонни влакове на по-малък интервал ; по-дълги влакове, но на по-дълъг интервал. Първото е по-разумно :cheers: Ето и директно отговора на въориса : Защо строят по-къси станциите.

Всъщност и аз успях да си го обясня - по-дългите мотриси ще имат по-високи разходи за подръжка и то през целия ден, щото не могат да разкачат и закачат постоянно вагоните. Затова се играе с интервала, а не с вместимостта. Проблема разбира се е че трябваше станциите да могат да поемат евентуално увеличение на размера на съставите, защото все някога може да се стигне до там че да няма възможност да се играе с интервала ......

ILB
September 28th, 2009, 03:45 PM
Никой не може да ме убеди, че прикачването на един вагон ще увеличи значително интервала на движение. Няма връзка между тези две неща. И какво имат предвид под постоянното закачане/разкачане на вагони? Веднъж като ги закачат, си ги оставят така - по 5 вагона.

nickname778
September 28th, 2009, 03:52 PM
Никой не може да ме убеди, че прикачването на един вагон ще увеличи значително интервала на движение. Няма връзка между тези две неща. И какво имат предвид под постоянното закачане/разкачане на вагони? Веднъж като ги закачат, си ги оставят така - по 5 вагона.

Идеята е че цял ден трябва да вървят така, а като изключим пиковите часове, допълнителният вагон е общо взето излишен, т.е. ще бъде разкарван цял ден, а това ще увеличи разходите по подръжката на компонзициите, пък и предполагам че ще трябва по-голяма тяга => повече транспортни разходи :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 03:53 PM

А какво става с 3 вагонните влакове от старите ?3 вагонните са супер неудобни. По 4 са си екстра. И Братоев това казва. Или дълги влакове на голям интервал, или по-къси на малък интервал.

kronos_BG
September 28th, 2009, 04:10 PM
И намалява бройката на съставите. Защото вече няма да са 12 четири-вагонни композиции, а ще бъдат 8 композиции .
9 скифа + 8 номерни = 17 влака.
А са необходими 16 за нормална експлоатация. Ами, ако в ремонт влезе повече от един влак : разписанието гори! Ето защо той казва, че ще се увеличи интервалът.
Проблемът е, че само със сгъстяването на графика ще могат да маневрират до 2012- 2013, после отиват на неизбежното увеличаване на дължината на влаковете.... и влизат в капана, който сами си заложиха: скъсиха станциите.

batman08
September 28th, 2009, 04:21 PM
Ако интервалът е малък, колкото и къси да станциите мисля че ще се оправи положението - казвам го, защото в Париж влаковете бяха на 3 мин, а самите станции са доста къси. Но там е друго все пак - имат 16 линии и имаш вариянти бол за прекачване от линия на линия, а тук за сега е само една линия. Ако намалят интервала мисля, че проблема ще се реши до някъде, защото няма как с пускането на нови станции по линията да се намалява инатервала до безкрай! Ще видим 2012 какво ще е положението ;)

kronos_BG
September 28th, 2009, 04:29 PM
Ами, ти сам си отговори : Париж се справя, защото има много линии и добре развит транспорт.
А какво ще стане при нас ? Отговорът са го дали още проектантите на метрото.
Други вече са минали по този път : Киев вече се чуди откъде да намери пари за удължаване на станциите си. Казан (само 5 години след откриването на метрото си) , също.
Веднага ще отговоря на желаещите да ми дадат за пример Лондон, Париж и други метросистеми : там има добре развит градски транспорт с няколко различни системи, а у нас нямаме...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 06:49 PM
Сега влаковете са на 3.45 , 7.30 , 5.00 min.
Ще се тества дали пак ще има блъсканица, и ако пак има не забравяйте факта, че интервала може да бъде издърпан до 2 минути.
6 вагонни и 4 вагонни на 2 мин. колкото и да е много пътникопотока все ще го извозват без да е натъпкано като буркан с туршия.
Освен това от Метрополитен са си позволили да намалят интервала още в тестването му. Интервала и графика се "тестват" много дълго време ( с месеци) , и след като се прецени, че трябва да се смъкне интервала още- го правят.

С няколко думи : С малък интервал проблем не виждам какъв ще има . Както е тръгнало скоро пътникопотока ще надскочи 200 000 всеки ден. Тогава вече безпорно интервала ще бъде 2 минути, до колкото помня от интервюто с Братоев.

kronos_BG
September 28th, 2009, 07:12 PM
6 вагонни и 4 вагонни на 2 мин. колкото и да е много пътникопотока все ще го извозват без да е натъпкано като буркан с туршия.

С няколко думи : С малък интервал проблем не виждам какъв ще има . Както е тръгнало скоро пътникопотока ще надскочи 200 000 всеки ден. Тогава вече безпорно интервала ще бъде 2 минути, до колкото помня от интервюто с Братоев.

Безспорно прав си : стига да обясниш къде ще се поберат 6-вагонни номерни? Мо-о-гат , разбира се... като удължат пак станциите на 120 метра. :lol::nuts:
Та "с няколко думи" : за теб 5-10 години може и да са много дълъг период (макар, че и 10 няма да издържи твоята сметка), но за периода, на който се разчита на метрото - това е само началото на живота му.

nickname778
September 28th, 2009, 07:15 PM
Сега влаковете са на 3.45 , 7.30 , 5.00 min.
Ще се тества дали пак ще има блъсканица, и ако пак има не забравяйте факта, че интервала може да бъде издърпан до 2 минути.
Освен това от Метрополитен са си позволили да намалят интервала още в тестването му. Интервала и графика се "тестват" много дълго време ( с месеци) , и след като се прецени, че трябва да се смъкне интервала още- го правят.

Проблемът идва когато се увеличи 1 МД до Дружба и обхване по-добре Младост. Още по-забавно става като се пусне МД2. Хич да не говорим че само натоварването от Люлин, Обеля и останалите западни райони може да се вдигне доста сериозно, когато метрото стигне до Бизнес Парка и сградите около него, което ще съсздаде проблеми в стария участък на метрото ( щото ще се смесят с тези които са за към центъра :) ).

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 07:30 PM
Безспорно прав си : стига да обясниш къде ще се поберат 6-вагонни номерни? Мо-о-гат , разбира се... като удължат пак станциите на 120 метра. :lol::nuts:
Та "с няколко думи" : за теб 5-10 години може и да са много дълъг период (макар, че и 10 няма да издържи твоята сметка), но за периода, на който се разчита на метрото - това е само началото на живота му.

Под 6 вагонни имах предвид Скифовете. Демек 3 двусекционни вагона. Приблизително ена секция = на един вагон от сините влакове.
Добре , ами ако интервалът се смали до 1.30 мин. Това вече е крайния предел. Повече не може. При 1.30 мин. ще може да се извозват пътниците. Това е мойто мнение. Аз нищо не съм казал. Братоев е човека, който знае най-добре и той каза или дълги влакове нарядко, или по-къди на често.
Съжалявам, че пак се повтарям, но това пише в интервюто.

nickname778
September 28th, 2009, 07:48 PM
Под 6 вагонни имах предвид Скифовете. Демек 3 двусекционни вагона. Приблизително ена секция = на един вагон от сините влакове.
Добре , ами ако интервалът се смали до 1.30 мин. Това вече е крайния предел. Повече не може. При 1.30 мин. ще може да се извозват пътниците. Това е мойто мнение. Аз нищо не съм казал. Братоев е човека, който знае най-добре и той каза или дълги влакове нарядко, или по-къди на често.
Съжалявам, че пак се повтарям, но това пише в интервюто.

Хах както можеш да прочетеш по-горе, Братоев и хората около него са предвиждали 140 хиляди, а се оказало че има 170 хиляди. Тва значи че не са им много точно сметките. После има едно такова нещо като прогресивна грешка - за едната част от метрото ако са сбъркали с 30 хиляди, то всичките им останали могат да се окажат грешни. И като ги събереш става забавно ......

kronos_BG
September 28th, 2009, 08:29 PM
Хах както можеш да прочетеш по-горе, Братоев и хората около него са предвиждали 140 хиляди, а се оказало че има 170 хиляди.
Ами, може и да си прав, но тази двусмислица може и да е дошла от опита с няколко думи да се обхване дълъг период от експлоатацията на метрото...
Имам чувството, че цифрите са леко надути, за да се подплашат политиците и да гласуват необходимите средства.
Честно казано, 140 000 в настоящия момент ми се струва реална.
Може да достигне 170 000, когато пуснат до Цариградско (а може да я достигнат и по-рано), а 200 000 - при реализирането на Младост 4.
Но така или иначе, основната му мисъл е вярна : с нарастването на станциите и линиите се увеличава потока, а за това трябва да се мисли още от сега, да се поръчат влакове : защото има технологичен срок от година-две, докато ги построят.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 09:18 PM
Не, Не намирам логика да лъжат. Нищо не печелят / губят.
Доста хора ползват метрото. От няколко дни дори рязко се е увеличил пътникоотока. Няма да режат интервала за едното нищо. Замислете се. В момента може да ползват метро 170 000 , но се очаква Младост - Център - Люлин - Обеля да достигне 200 000 души. Това е ясно от много време. Преди да пуснат отсечката от Стадиона до Младост точно това Братоев го каза.
Преди са плозвали метрото 110 000 души, а сега се очакват 200 000 . Интерала при потребност може да достигне 2 минути ( и дори 1.30 мин.)

AceXe
September 28th, 2009, 09:29 PM
Не, Не намирам логика да лъжат. Нищо не печелят / губят.
Доста хора ползват метрото. От няколко дни дори рязко се е увеличил пътникоотока. Няма да режат интервала за едното нищо. Замислете се. В момента може да ползват метро 170 000 , но се очаква Младост - Център - Люлин - Обеля да достигне 200 000 души. Това е ясно от много време. Преди да пуснат отсечката от Стадиона до Младост точно това Братоев го каза.
Преди са плозвали метрото 110 000 души, а сега се очакват 200 000 . Интерала при потребност може да достигне 2 минути ( и дори 1.30 мин.)

Техническият минимум няма да бъде достигнат в близките няколко години бъди убеден. ;). Сега като пътувам наблюдавам в пикови часове натоварени станции как се пълнят с хора. За минута и половина изобщо не се пълнят толкова, че специално да трябва да се обезпечи нуждата да мине влак да ги извози. Интервалът от 3-4 минути е напълно достатъчен. Извинявай но по света не пускат по сто влака по линията, само защото има народ и влаковете се пълнят. Я сметни ако интервала е минута и половина, колко композиции ще са нужни и дали ги имаме в наличие. ;)

Capt.Vimes
September 28th, 2009, 09:40 PM
Грешка.

kronos_BG
September 28th, 2009, 10:18 PM
Напълно си прав : нито имаме нужните състави, нито в настоящия момент ни е нужно слизането на минималните 90 сек. интервал. До 2012 едва ли ще се наложи. След това пък, вече няма да е възможен : при две разклонения минималният интервал е невъзможен - казват го машинисти от метросистеми, които имат разклонения. Пък и сгъстяването на интервала помага до време.

Скок, аз не казвам, че лъжат. Но в интервюто има леки разминавания и двусмислици. Или недобре поднесени данни.
И, приеми, че досега метрото не е возило 110 000, или 130 000 !
Май месец, след пускането на новата отсечка, за първи път публикуваха официална статистика и тя каза : 80 000. (Или 90 000 - вече не помня)
Сега инж. Братоев потвърждава същото.
Очакват 200 000 - но кога? Преди Младост 4 или с него? Няма ясен отговор.
Факторите, които могат да доведат до него са много, а за тях не се споменава нищо.
Интервюто за мен цели да подтикне политиците да повярват, че време за отпускане на пари няма много. И това си е вярно.
Иначе, скоро не бях чел така добре структурирано интервю, с добре зададени въпроси.:)

AceXe
September 28th, 2009, 10:39 PM
Грешка.

Уважавам чуждото мнение, дори когато е с провокативен характер. Но не смятам за уважително да изкажеш неаргументирана позиция... Това "грешка" го казваш като плод на някакви официални данни от Метрополитен или някакви наблюдения и логическо решение или просто така ти дойде, да се заядеш с мен ?!

neo_joro
September 28th, 2009, 10:47 PM
^^Според мен, човека просто е постнал нещо в погрешната тема и го е Edit-нал. Понеже, човек от форума не може сам да си изтрие изцяло поста. Само модератора май може!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 28th, 2009, 11:19 PM
Напълно си прав : нито имаме нужните състави, нито в настоящия момент ни е нужно слизането на минималните 90 сек. интервал. До 2012 едва ли ще се наложи. След това пък, вече няма да е възможен : при две разклонения минималният интервал е невъзможен - казват го машинисти от метросистеми, които имат разклонения. Пък и сгъстяването на интервала помага до време.

Скок, аз не казвам, че лъжат. Но в интервюто има леки разминавания и двусмислици. Или недобре поднесени данни.
И, приеми, че досега метрото не е возило 110 000, или 130 000 !
Май месец, след пускането на новата отсечка, за първи път публикуваха официална статистика и тя каза : 80 000. (Или 90 000 - вече не помня)
Сега инж. Братоев потвърждава същото.
Очакват 200 000 - но кога? Преди Младост 4 или с него? Няма ясен отговор.
Факторите, които могат да доведат до него са много, а за тях не се споменава нищо.
Интервюто за мен цели да подтикне политиците да повярват, че време за отпускане на пари няма много. И това си е вярно.
Иначе, скоро не бях чел така добре структурирано интервю, с добре зададени въпроси.:)

Това колко души на ден са ползвали метрото може да се провери много лесно. Турникетите си записват всяко преминаване.