View Full Version : [Metro system] Метро - General Discussions

AceXe
September 29th, 2009, 09:00 AM
Това колко души на ден са ползвали метрото може да се провери много лесно. Турникетите си записват всяко преминаване.

Всички турникети са свързани към единна система за контрол на пропускателността на всяка станция. Тя се намира в диспечерския център и там си има база данни, в която се събират всички такива цифри. Това с няколко клика може да бъде изманипулирано... Да не мислиш, че някой политик ще се юрне да проверява дали е променяна тази цифра или не е ?

Друг е въпроса, Кронос, че няма как да знаем със сигурност дали се манипулират или не. Така или иначе в действителност виждам, че метрото си е вече натоварено. Станциите се пълнят много бързо с хора, влаковете са пълни... Приятно е да го виждаш така. Като гледам една снимка на Сливница през 1998, когато метрото е движило до Константин Величков... Определено много се промениха оттогава нещата. :)

kronos_BG
September 29th, 2009, 02:48 PM
Разбира се, че си прав : от началния етап до сега нещата са се подобрили приятно. Все пак идеята на една линия е тя да се пълни с пътници, а не да вози въздух. Напълненосттта й означава и още нещо - че трасето е правилно избрано.
Е, у нас този въпрос не е стоял, защото направлението Обеля - Младост отдавна е доказано като пътникоемко.
В началото всички нови метросистеми имат този проблем. Като се почне от обвинението, че "са отникъде за никъде" и свършим с "возят въздух, а пътниците си ползват наземния транспорт". Но след доразвиването на линията нещата си идват на мястото.
Приятното у нас е, че и след тридесет и пет години се оказва, че проектантите добре са си свършили работата : трасетата са избрани добре. А в някои страни имат точно такъв проблем : градът се е развил по друг начин и изграденото трасе вече не изпълнява функциите си.
А за интервюто - не съм имал предвид, че ни манипулират. Винаги има и момента просто статията да не е успяла да предаде нещо точно.
Не напразно подчертах, че инж. Братоев потвърждава официалната статистика от май месец.
Просто у нас такива официални разчети все още рядко се появяват в публичното пространство и затова не винаги знаем статиите достоверни ли са или не. В другите страни тези годишни отчети са публично достъпни. Затова и бях приятно изненадан май месец, че цитираха официалната статистика на Метрополитен.

AceXe
September 29th, 2009, 06:23 PM
По принцип ако една статистика е твърде малка, си я запазват. Това е масово и се прави с цел да не се подценява даден обект. Чак когато стигне прилично висока цифра вече се уповестява... :)

JloKyM
September 29th, 2009, 07:11 PM
Аз задействах моята идея да се докопам до архитектурните проекти на новите станции..Ако въобще са готови се надявам скоро да ги имам.

batman08
September 29th, 2009, 07:21 PM
Аз задействах моята идея да се докопам до архитектурните проекти на новите станции..Ако въобще са готови се надявам скоро да ги имам.

Стискам палци :banana:
А само да вметна какво ми направи впечетление във Виенското и Мюнхенското метро - върви си влака в тунела и по едно време спира и стои в тунела около 1-2 минути, което ме озадачи доста! Така че ние тук да не се притесняваме от престоя по станциите, защото те го правят в тунелите :) В Мюнхен имаше няколко станции в центъра на града, които са строени по закрит способ и приличаха на Лондонските и бяха много хубави. Като една от тях е около 30 м. дълбочина, защото ми се видя леко по-дълбока от Стадиона и до колкото разбрах е строена на място, в което има доста термални извори, което може би означава, че е възможно и в София да бъдат изградени подобни на по-голяма дълбочина.

JloKyM
September 29th, 2009, 07:23 PM
Стискам палци :banana:
А само да вметна какво ми направи впечетление във Виенското и Мюнхенското метро - върви си влака в тунела и по едно време спира и стои в тунела около 1-2 минути, което ме озадачи доста! Така че ние тук да не се притесняваме от престоя по станциите, защото те го правят в тунелите :) В Мюнхен имаше няколко станции в центъра на града, които са строени по закрит способ и приличаха на Лондонските и бяха много хубави. Като една от тях е около 30 м. дълбочина, защото ми се видя леко по-дълбока от Стадиона и до колкото разбрах е строена на място, в което има доста термални извори, което може би означава, че е възможно и в София да бъдат изградени подобни на по-голяма дълбочина.

В Париж това ми се е случвало редовно..дори съм присъствал на доста притеснителна сцена, при която влак идва на спирката и докато е още там друг влак спира едва на 100-тина метра зад него, за да го изчака..:ohno:

batman08
September 29th, 2009, 07:49 PM
В Париж това ми се е случвало редовно..дори съм присъствал на доста притеснителна сцена, при която влак идва на спирката и докато е още там друг влак спира едва на 100-тина метра зад него, за да го изчака..:ohno:

Наистина много странно беше! Във Виена на Шонбрун станцията е надземна с 2 перона. И докато чакахме мотрисата за центъра се получи едно голямо забавяне и на отсрещният перон дойде мотриса в в посока център, а посоката бе обратна - се едно на Кюри да чакаш на перона за Младост и влака от центъра в посока Младост да пристигне на другият перон. След около 5 мин дойде и влака на нашият перон и когато се шмугна под земята Карлплатз вися 1-2 минути в тунела. Много странно наистина!

batman08
September 29th, 2009, 08:03 PM
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=43833732&postcount=458

Ето тук малко снимки от Виенското метро - тези са ми най-добрите, останалите са ужасни, а и много бързах и нямах много време да се возя и снимам - дано ви е интересно :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 29th, 2009, 08:24 PM
върви си влака в тунела и по едно време спира и стои в тунела около 1-2 минути, което ме озадачи доста

Беше педи 3-4 години, когато забелязах, че между "Вардар" и "Западен парк" влака се движеше много по бързо от обикновенното. Усещаше се доста. Вървя колкото вървя влака и така по същия начин спря в тунела. Не помня колко време кисна. Не беше за много дълго.
Доста е странно да гледаш бягащия надпис "Следваща станция...." и метросхемите над вратите, които внушават движение, а всъщност си седиш в тунела. :lol:

Тия другите метра нямат ли АРС или нещо от сорта. Какви са тези объркваня от сорта : Влакове на стотина метра, объркани коловози и пр. Това не бива да бъде допускано в който и да е Метрополитен :X

batman08
September 29th, 2009, 08:46 PM
За три години се забранява автомобилното движение в участък на бул. „Мария Луиза" в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Причината е започващото строителство на втория лъч на метрото в София. От 8.00 ч. на 30 септември 2009 г. до 24.00 ч. на 30 септември 2012 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в западното локално платно на бул. „Княгиня Мария Луиза" между ул. „Козлодуй" и ул. „Клокотница".

На мястото ще се изгради временен паркинг за нуждите на Главна дирекция „Криминална полиция на МВР".

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=407160

Thunderer
September 30th, 2009, 04:24 PM
Някакви снимки на станцията при Хемус ? Преди няколко дни гледах някакви кадри, на които се видя, че вече има кран и напредват доста добре.
Иначе явно вече и родните политици се решават да ползват обществения транспорт, в случая метро. Днес видях Петър Мутафчиев да слиза на станцията при СУ и явно по този начин отиваше на работа в парламента.

Thunderer
September 30th, 2009, 04:24 PM
...

kudos
September 30th, 2009, 05:20 PM
Имам един въпрос ама като знам каква какафония е тук, чак ме е страх да го задам...

Интересува ме някой който го ползва редовно в пиковите часове да каже дали наистина мирише неприятно в метрото... не толко от самото метро ами на пот от хората.. един приятел смени колата с метрото, но вчера каза че го отсвирва понеже много миришело и се връща на колата..

batman08
September 30th, 2009, 05:24 PM
Аз мога да заявя, че не мирише на нищо неприятно, защото всеки божи ден в час пик сутринта към 8:10 и вечер кък 5:30 пътувам от Западен парк до Опълченска и заявявам, че в много малко случай мирише!

batman08
September 30th, 2009, 05:26 PM
Няма да затварят улици заради строежа на метрото

30 септември 2009 / News.dir.bg

Движението на автомобили по бул. “Черни връх“ няма да се спира по време на строителството на метростанцията от втория лъч на софийското метро, съобщи изпълнителният директор на “Метрополитен“ АД Стоян Братоев.
Движението ще бъде ограничено в по едно платно за движение при строителните работи от едната страна и след това ще бъде изместено в другата при започването на строителството там, предаде БТА.
На 8 ноември ще бъде пуснато трамвайното движение през надлез "Надежда", а на 20 ноември - новата връзка между бул. "Ломско шосе", ул. "Бели Дунав" и бул. "Рожен", която ще се използва при започването на строителните работи по "Ломско шосе" за участъка от надлез "Надежда" до станция "Обеля".
Няма да се спира трамвайното движение до Централна гара, заради създадената нова организация на строителството на метрото там. Вероятно ще се стигне само до единични поетапни спирания на движението през "Лъвов мост" заради новата организация на строителството.
Строителството на метрото при ЦУМ също няма да доведе до спиране на движението, а до изместването му в едното и след това в другото платно. През есента на 2010 година започва строителството на метрото на кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "П. Евтимий". Предстои учредяването на процедура за преминаване и изграждането на временно трамвайно обръщало в района на "Енергопроект", до което ще се движат трамваите по 9-а линия по време на изграждането на метростанция "Джеймс Баучер".

http://dnes.dir.bg/2009/09/30/news5153743.html

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 30th, 2009, 06:31 PM
Аз се повтарям, но ......
Не не мирише. Възможно е някой да е ароматизирал леко, ако не се е къпал :lol: . :lol: Случва се. Това е инцидентен случей явно. Миризмата е толкова тъпа и неунователна причина да не ползваш метрото, че нямам думи.

Кръщелницата ми се качи на метрото миналата седмица и не спира да бълва лава за него.
- Пълно с такива от Гетото
- Пълно с дядковци и бабки
- Ужасната мръсотия в мотрисите
- Олюпени седалки
- Нямало къде да седнеш
- Много бръмчало
- Много друсало
- Много била висока скоростта ( ритал съм от смях) ,
абе общо взето започвам да си мисля, че хората не харесват метрото и вече съм писимистично настроен , към главната цял - Замяна на колата с метро.

Ivanski
September 30th, 2009, 06:33 PM
Явно ви е някаква роднинска черта, сега ако обичаш спести ни поредни 150 поста безмислини тъпотии. :dunno:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 30th, 2009, 06:39 PM
Явно ви е някаква роднинска черта, сега ако обичаш спести ни поредни 150 поста безмислини тъпотии. :dunno:

Ти току-що написа първия.

batman08
September 30th, 2009, 06:52 PM

Да, и аз така мисля! Пак се започва друсането, скърцането, скоростта и т.н. Някой хора наистина не могат да разберат че метрото не е лунапарк, че да се забавляваш в него! Както и да е, аз само се чудя защо някой хора още не са изгонени от тук и само пишат глупости, но както и да е!
Иначе какво аз си мисля отностно МД3 - ето сега от Метрополитен казват, че са очаквали определен пътникопоток, а в действителност той се оказва доста по-вече. Сега те очакват малък пътникопоток по МД3 и за това предлагат леко метро и дано да размислят малко и да си го направят класическо метро поне под Борис, пък към Подуяне може и над земята да е! Хубаво е, че поне имат разминавания в плановете и си осъзнават някои грешки!

ILB
September 30th, 2009, 06:55 PM
Една мрънла по-малко в метрото...

По тема - метрото ми се струва достатъчно комфортно, дори и в пикови часове. Дори и да стоя прав, не се изморявам. Едно е да стоиш прав в хубав влак за 10 минути, друго е да правиш това в раздрънкан рейс в задръстванията, та дори и пак за 10 минути.

Относно чистотата - не съм забелязвал да е мръсно.

Относно друсането - когато то е равномерно, не е проблем. Лошото е когато е "тръгни-спри" като в автобусите по време на задръстване. Там е истинското друсане.

Относно бабичките - поне не правят проблеми като в рейсовете - да им помагаш да се качат, да слезнат, да им продупчиш билет и т.н. - те просто си влизат и сядат.

Идеята ми е - метрото е мноооого комфортно и ми е удоволствие да пътувам с него. От сега нататък като трябва да пътувам от СУ до Плиска, ще го използвам вместо рейсовете.

П.П.

Скок-подскок - случайно мрънлата да ти се е оплакала, че станциите са къси? :D

nickname778
September 30th, 2009, 07:04 PM
абе общо взето започвам да си мисля, че хората не харесват метрото и вече съм писимистично настроен , към главната цял - Замяна на колата с метро.

А най-тъпото е че най-вероятно няма да се превърне в основна атракция на София, която да привлича хиляди туристи от страната и чужбина.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 30th, 2009, 07:35 PM
Ама вие нещо пак не схванахте, какво искам да кажа.
Аз ви казвам, че хората не харесват метрото и си нмират някакви дреболии.
ILB, напълно съм съгласен с теб.
Нито съм написал, че скоростта ми е ниска, нито, че ми е скърцало.. Привижда ли ви се? Написах впечатленията на мрънлата дето за първи път се качва в метрото и не е запозната с Градски траспорт изобщо. Преди време на някой от вас , не помня на кого му беше интересно да разбере , какво е мнението на човек, който за първи път ползва метрото. Аз не съм написал, какво искам аз, а какво ми дрънка тя.
И не не ми е казала, че са къси станциите. Това и е последния проблем на нея.

Малко мислете преди да пишете. ЕГА ПА СКОРОСТТА, СКЪРЦАНЕТО И ПР. ДА Е ПО-СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ОТ ДОСАДАТА И БАНАЛНАТА ВИ МИРИЗМА, ЗА КОЯТО ПОВТАРЯТЕ ПОВЕЧЕ, ОТ КОЛКОТО АЗ ЗА СКОРОСТТА И ПР.

batman08, аз решавам какво е метрото. Ако искам ще си ми е луна парк, ако искам Дисни Ленд. За теб да е каквото си иска. Не ме вълнува и не ме интересува.

AceXe
September 30th, 2009, 07:44 PM
s_o_kv_v_zp_l_s_o, ограмоти се малко преди да продължиш да пишеш тук. ;)

batman08
September 30th, 2009, 07:47 PM
s_o_kv_v_zp_l_s_o, ограмоти се малко преди да продължиш да пишеш тук. ;)

Ако може да не пише тук ще е най-добре! По неговата логика аз да кажа ли какво беше впечетлението на 3 годишният ми племенник като се качи в метрото :) Той просто прекалява с неговите идиотщини и глупости!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 30th, 2009, 07:59 PM
kudos написа за впечатленията (лошите) на приятеля си за метрото, а аз споделям други коментари. И вие не схващате ли, че се започна тема, за метрото и колите, а вие я разводнихте ? Написах впечатленията на кръщелницата ми , която заяви, че метрото е мръсно и грозно и никога не би зарязала колата си за да се вози в метро. Демек продължавам ( не разводнявам ) тема, която бе започната. Но вие бяхте така добри да го сторите вместо мен.
Нещо да съм написал, че скоростта е ниска, че друса, че мирише ....... ? Не не съм. Тогава спрете да нападате и мислете.

JloKyM
September 30th, 2009, 08:21 PM
Имам един въпрос ама като знам каква какафония е тук, чак ме е страх да го задам...

Интересува ме някой който го ползва редовно в пиковите часове да каже дали наистина мирише неприятно в метрото... не толко от самото метро ами на пот от хората.. един приятел смени колата с метрото, но вчера каза че го отсвирва понеже много миришело и се връща на колата..

То вече е отговорено, но все пак. От няколко дена ми се налага да ползвам метрото по няколко пъти на ден..Хора винаги има и то доста, въпреки че не се возя в пиков час. Ето днес в 15:15 се качих на Стадиона посока Жолио Кюри и във влаковете и в двете посоки, а и на станциите има МНОГО правостоящи.

Миризма нито веднъж досега не съм усещал в метрото, нито в нови влакове, нито в стари, нито на станциите.

AnonymvsBeaver
September 30th, 2009, 08:40 PM
Subways around the world tend to be overcrowded and this is normal -- it is the price you pay for being in it for 10 minutes instead of 40 minutes in a bus. I think the people in Sofia don't realize what a rare treat it is to have free seats in the metro at rush hour; and people really shouldn't whine when it stops being so relaxed inside.

benjaminn
September 30th, 2009, 08:47 PM
Като чета и понякога наистина сякаш чакате скок_подскок да напише нещо и веднага да го нападнете. Дори и да няма общо с казаното от него, за който пост се хващате уж. И да се налага да ви обяснява подробно като на ..., а да не казвам какви.
А после претенции докога това, докога онова, той бил такъв, бил онакъв... Ама я погледнете себе си как се държите понякога и помислете дали критиката ви не би се оказала адекватна и към вас самите. Вече просто не се усещате какво пишете.

ataknoT
September 30th, 2009, 09:42 PM
Винаги ми е правела впечатление една специфична миризма, но на станциите, а не във влакчетата. След като години наред се чудих каква е, накрая установих, че била на машинно масло :)

kevin87
September 30th, 2009, 09:46 PM
да, такава миризма имаше и докато строяха военното ндк около него и аз си мислих, че ще е метростанция когато бях малък, защото тази миризма я бях усещал само в метрото.

днес една жена си заклещи токчето в капака на пода в едно старо влакче, беше много смешно.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
September 30th, 2009, 10:08 PM
Винаги ми е правела впечатление една специфична миризма, но на станциите, а не във влакчетата. След като години наред се чудих каква е, накрая установих, че била на машинно масло :)

Да, аз на това казвам "Мирише ми на метро" :lol:
Така е мирисало винаги. Щом се доближиш до подлеза се усеща. Много ми харесва миризмата. Не е неприятна. Но мисля, че не тази е проблемната (не за мен).
Още преди ми казаха, че това е миризма на смесица от машинни масла. :)

svetoslav
September 30th, 2009, 10:33 PM
Да, аз на това казвам "Мирише ми на метро" :lol:
Така е мирисало винаги. Щом се доближиш до подлеза се усеща. Много ми харесва миризмата. Не е неприятна. Но мисля, че не тази е проблемната (не за мен).
Още преди ми казаха, че това е миризма на смесица от машинни масла. :)

Yeap, absolutely, I love the smell too.
I haven't smelled anything like that anywhere else though. Close to that - yea, but not the same. :cheers::cheers:

maz0bg
September 30th, 2009, 10:47 PM
Аз се повтарям, но ......
Не не мирише. Възможно е някой да е ароматизирал леко, ако не се е къпал :lol: . :lol: Случва се. Това е инцидентен случей явно. Миризмата е толкова тъпа и неунователна причина да не ползваш метрото, че нямам думи.

Кръщелницата ми се качи на метрото миналата седмица и не спира да бълва лава за него.
- Пълно с такива от Гетото
- Пълно с дядковци и бабки
- Ужасната мръсотия в мотрисите
- Олюпени седалки
- Нямало къде да седнеш
- Много бръмчало
- Много друсало
- Много била висока скоростта ( ритал съм от смях) ,

Хаха, тази жена определено не се е качвала на трамвай или автобус, че говори така за метрото :). В момента това е най-ефектния и комфортния транспорт в столицата. Аз лично рядко виждам пенсионери, цигани съм видял точно 2 пъти в метрото и то за можеби 4 години от както го ползвам почти ежедневно. Бръмченето е нормално за метрото, доста рядко друса според мен, а пък това с високата скорост е направо убиец :lol:

Death NoVa
October 1st, 2009, 12:07 AM
съжелявам за офтопика но не можах да се сдържа :lol:

http://www.lolcats.com/images/u/07/31/lolcatsdotcomp9ldhljkfb1fzzi9.jpg

svetoslav
October 1st, 2009, 11:16 AM
съжелявам за офтопика но не можах да се сдържа :lol:

http://www.lolcats.com/images/u/07/31/lolcatsdotcomp9ldhljkfb1fzzi9.jpg

^^^^^^:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 1st, 2009, 02:55 PM
От началото на следващата година в софийското метро ще може да се влиза само с доближаване на мобилен телефон до специални дисплеи. Вчера бе представена първата система за разплащания по GSM. Проектът е на компанията “Система за електронни плащания”, в която мажоритарният дял е на фонда на ИП “Карол” “Адванс Екуити”.

На първо време услугата ще е възможна само за клиентите на “Глобул”, но водим разговори и с “М-Тел” и “Виваком”, каза главният оперативен директор на СЕП Атанас Шарков. Освен билети за метрото с платформата на компанията ще може да се пазарува и в различни търговски обекти. Засега системата се тества само във веригата KFC.

JloKyM
October 1st, 2009, 03:00 PM
^^ Много добре. Доколкото си спомням подобна система е въведена в целия градски транспорт на Загреб например. :)

benjaminn
October 1st, 2009, 05:25 PM
Такава система би била супер удобна, за да не се бави човек да търси пари за билети, да си търси картата, защото телефона ни е винаги в джоба, т.е. под ръка :)

SummerBreeze
October 1st, 2009, 06:38 PM
Търгът за северния лъч от метрото привлече най-много участници
Общо 14 кандидатури в надпреварата за главен изпълнител (http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=790391)
29/09/2009

http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=zx500_790396.jpg
http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=zx500_790398.jpg

Тръжните предложения на 14 кандидати за главен изпълнител на участък от втори метродиаметър в София бяха отворени на 23 септември пред комисия с председател заместник изпълнителния директор на "Метрополитен" инж. Красимир Савов. Отварянето на финансовите предложения на кандидатите ще бъде направено след подробното разглеждане и оценка на документацията по юридически, финансови и технически изисквания.

Обществената поръчка, обявена от "Метрополитен" ЕАД, е за строително-монтажни работи на подобект, който е част от северния лъч на метрото - станция "Обеля" - бул. "Ломско шосе" - пътен възел "Надежда", в обхват от ул. "Бели Дунав" до кръстовището на ул. "Хан Кубрат" и ул. "Република". Участъкът е с дължина общо 2339 м (1300 м и 1039 м), обхваща две подземни метростанции с номера 3 и 4. Той е разделен на две обособени позиции - №1 от км 1+800 до км 3+100 с обхват метротунел, станция 3 и паркинг и №2 от км 3+100 до км 4+139.40 със станция 4, която е разположена точно след ул. "Хан Кубрат".

Настоящият търг е за строителство по одобрен технически проект
дело на "Метропроект", с ръководител инж. Светлозар Филипов. За останалата част на северния лъч от ул. "Бели Дунав" до станция "Обеля" предстои да бъде обявена обществена поръчка, съобщиха от "Метрополитен".

От проведените международни търгове за метрото в София настоящият се очертава с най-голям брой участници. Предложения за него подадоха и чуждестранни, и български фирми, обединения и консорциуми, специално създадени за настоящия търг, като сред тях са както дружества, които са участвали и в предишни поръчки за метрото, така и не толкова известни на тази сцена. Почти всички участници са посочили, че ще използват подизпълнители.
Сериозността на строителството на метрото като публична инфраструктура и осигуреността му като финансиране и не на последно място условията на икономическа криза определят интереса на фирмите от бранша към обявения търг.

За целия участък - станция "Обеля" – пътен възел "Надежда" с дължина 4.2 км и 4 метростанции, Столичната община подписа през есента на 2008 г. договор с Европейската инвестиционна банка за финансиране на 50% от стойността на обекта.

Припомняме, че на 9 май 2003 г. за участъка от първи диаметър през центъра от Булбанк до станция "Стадион Васил Левски" бяха подадени 13 предложения. През 2008 г. за участъка от втори метродиаметър, пътен възел Надежда – НДК – бул. "Черни връх", първоначално участваха девет фирми, след това седем, а за продължението на първи диаметър, "жк "Младост", станция 13 – бул. "Цариградско шосе", се състезаваха три.

Участниците
В консорциум "Пиачентини метро 2009" участват: лидер "Хидрострой" АД, Варна, и партньор италианската "Пиачентини конструкциони". Подизпълнители са "Бауер България", "Топ билд", Варна, и държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Фирма от семейството на италианската е "Пиачентини инженери", която е автор на проекта за разширение на моста над река Янтра в град Бяла.
Оферта в търга подаде и настоящият главен изпълнител на отсечката от втори диаметър от надлез "Надежда" до бул. "Патриарх Евтимий" - турската фирма "Доуш иншаат ве тиджарет" АД. Фирмата няма да използва подизпълнители.
Без подизпълнители ще работят и хърватската фирма "Конструктор инженеринг" АД – Сплит, сдружение "Бруеса – Софстрой", където лидер е испанската "Бруеса конструкцион" АД, а партньор е "Софстрой".
С чуждестранно участие се свързват и други кандидати. Това е сдружение "Алпине ХР-метро 2", където лидер е австрийската фирма "Алпине бау", свързана със строителството на пречиствателни станции в Попово, Севлиево и Бургас, а партньор е "Холдинг пътища" АД. За подизпълнители сдружението посочи "Мостстрой" АД и "Ремонтно възстановително предприятие – Кьоне" АД.
Водещ партньор в обединение "Дивидаг – Щрабаг" е "Дивидаг бау" ГмбХ, а партньор е "Щрабаг" ЕАД. Като подизпълнители в обединението участват "Топ билд", "Хидроинжект" ООД, "Туги" и "Старт инженеринг". "Дивидаг" участва в обществени поръчки още от първите търгове за пречиствателните станции по ИСПА преди около 8-9 години.
Подизпълнители ще ползва и обединение "Геотехмин 92" с лидер фирма "Геотехмин" ООД и партньор "Пътстрой 92" АД. Това са "Хидроинженеринг", "Геострой" и "Валмекс". Фирма "Валмекс" ЕООД, която сега е подизпълнител в строителството на новата конструкция на подлеза на Ларгото, е посочена от още пет участници. Такива са консорциум "Балканстрой – БКС център" с лидер "Балканстрой" АД, консорциум "Метростроителство 2009", който включва фирма "Станилов" ЕООД за водещ партньор и "Димов къмпани".
Самостоятелно в търга участва известното в областта на високото строителство дружество "Галчев инженеринг груп" АД. Негов подизпълнител освен "Валмекс" е "Старт инженеринг" АД.
Няма да ползва подизпълнители обединение "Сердика–север", в което влизат "Главболгарстрой" АД и "Стройинжект" АД. И двете дружества досега са участвали в строителството на метрото.
Други три обединения на български фирми са "Метро билд", в което влизат "Джи Пи груп" и "Сиенит" ООД с подизпълнители "Бауер България" и "Валмекс", "Метро Монолит" ДЗЗД с лидер "Монолит 3" и партньор "Монолит София" АД, "Метро – Надежда", с лидер "Трейс груп холд" АД и партньор "СК 13 холдинг" АД, а подизпълнител "Валмекс".
Гаранцията за участие в откритата процедура е по 200 хил. лева за всяка позиция. Тя е 5% от стойността на поръчката.
Метрото в участъка ще се строи подземно под бул. "Ломско шосе" и ще се изгражда в открит укрепен котлован с шлицови стени. Необходимо е да бъде изградено за срок от две години и половина, така че да се осигури завършването му паралелно с трасето на втори метродиаметър пътен възел "Надежда" – НДК - бул. "Черни връх" през 2012 г.

kronos_BG
October 1st, 2009, 09:42 PM
М да, като оставим настрана рекордния брои кандидати, участъкът явно ще се строи по уникален начин :
Подземно... но все пак в открит, укрепен котлован.:lol:
Моите фаворити са Геотехмин и Трейс груп, пък ще видим кого ще изберат.:)

Tego
October 1st, 2009, 11:11 PM
От станция Обеля до стартовата шахта при Надлез Надежда е едно нищо и никакво разстояние. Това малко разстояние са го разделили на два търга, а пък първия търг са го разделили на 2 отделни позиции... :nuts: Мога да кажа честито на малките фирмички - те са най-облагодетелствани от тази работа.

batman08
October 2nd, 2009, 08:41 AM
Днес пак имаше проблем в метрото - близо 20 мин нямаше влак и казаха на станцията, че влаковете ще закъснеят поради технически причини. Беше ужасно пълно днес. От 8 до 8:20 нямаше никакви влакове! Навик взе да им става с тия технически проблеми!

Tego
October 2nd, 2009, 12:07 PM
^^ То още в 7:25 нямаше и благодарение на маршрутката, която дойде на време не закъснях за работа. Някакъв влак бил закъсал, но не разбрах точно какъв.

benjaminn
October 2nd, 2009, 12:20 PM
Щото са ни много нови и модерни влаковете може би...

kronos_BG
October 2nd, 2009, 12:36 PM
По-скоро : качеството на поддръжката им.
И най-модерният влак, ако не го поддържаш качествено - ще аварира, рано или късно.
Но, пък и кой знае какво не се е случило - такива работи не се изключение.
Усетено е защото нямаме достатъчно влакове, ако имаше - щяха да го заменят и никой нямаше да разбере.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 2nd, 2009, 12:55 PM
Аварии в метрото стават почти всеки божи ден. Благодарение на диспечерския център обаче, те се отстраняват незабелязано за пътниците. Явно днес доста влакчета са били в ремонт, че да не са могли да пуснат друга композиция.

Смятам, че не през 2011-12 , а още сега ще трябва да доставят нови влакове.

TrueBulgarian
October 2nd, 2009, 01:30 PM
Аз бях в закъсалия влак... Просто спря в тунела някъде след Стадиона и стояхме там 10-на минути. След това на всяка спирка се седеше по още 5 минути...

kronos_BG
October 2nd, 2009, 03:17 PM
Смятам, че не през 2011-12 , а още сега ще трябва да доставят нови влакове.
Само че не става толкова бързо, както си го мислиш :
Трябва да се направи поръчка, да се подпише договор + технологично време за производството : да не мислиш, че заводът стои без работа и чака някой от София да му свирне за вагони?:lol:
Единственият вариант през тази година да успеят да ни доставят вагоните беше, че в предишния договор имаше клауза за допълнително количество състави, без необходимост от нов договор. Тази възможност вече е изчерпана.

blago84
October 2nd, 2009, 05:05 PM
А дали проблемът е в това, че не е имало композиция, която да пуснат вместо авариралата... или авариралият влак е блокирал трасето, поради което се е наложило и останалите влакове да спрат и да изчакват, докато повреденият бъде отстранен..?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 2nd, 2009, 05:07 PM
Само че не става толкова бързо, както си го мислиш :
Трябва да се направи поръчка, да се подпише договор + технологично време за производството : да не мислиш, че заводът стои без работа и чака някой от София да му свирне за вагони?:lol:
Единственият вариант през тази година да успеят да ни доставят вагоните беше, че в предишния договор имаше клауза за допълнително количество състави, без необходимост от нов договор. Тази възможност вече е изчерпана.

Не съм казал нищо от сорта, че става бързо !!
Поръчка може да си се направи по всяко време. Договорите също. Времето за производство не е чак толкова дълго. По-добре сеега да се направи поръчката и някъде началото на следващата година да има още нови влакове, отколкото те да са тук чак след 3 години. Все пак пътникопотокът в метрото нараства всекидневно. Интервала не може да падне под 1.30 и съставите не могат да се одължават. Единствено им остава да поръчат нови вагони.
При авария също още състави са наложителни.

TrueBulgarian , всички влакове са спряли. Кои на станции, кои в тунели, но всички са спряли за определено време. Не можеш да си сигурен, кой точно е бъгнатия влак.

samoe
October 2nd, 2009, 06:13 PM
Привет на всички,

Следя от известно време този форум , който е изключително интересен. Приемете искрените ми поздравления. Предварително искам да се извиня, защото не съм сигурен дали тук е мястото да попитам, но имам един въпрос, който ме тормози от известно време.

Преди около 10 дни ми се наложи да пътувам по отсечката "Г.М.Димитров" -> "Жолио Кюри". Малко след като напусна станцията, влакът започна да намалява, след което последва изключително странна за мен ситуация - композицията започна ту да спира, ту да тръгва и така през 2-3 метра, съпроводено с изпускане на въздух и леко поклащане на вагоните (съжалявам, че не мога технически да го обесня по-добре). Сякаш набирахме 2-3 метра, след което изпускахме въздух и спирахме. Така "пътувахме" поне половината път до "Жолио Кюри". Там част от пътуващите слязоха доста притеснени, за да изчакат следващия влак. Не съм напълно сигурен, но смътно си спомням че и на двете спирки имаше проблем с отварянето на вратите.

Много ще съм ви благодарен, ако можете да ми обясните въпросната случка, която междувременно се повтори и онзи ден, но в обратна посока за 20-30 метра.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 2nd, 2009, 06:31 PM
Привет на всички,

Следя от известно време този форум , който е изключително интересен. Приемете искрените ми поздравления. Предварително искам да се извиня, защото не съм сигурен дали тук е мястото да попитам, но имам един въпрос, който ме тормози от известно време.

Преди около 10 дни ми се наложи да пътувам по отсечката "Г.М.Димитров" -> "Жолио Кюри". Малко след като напусна станцията, влакът започна да намалява, след което последва изключително странна за мен ситуация - композицията започна ту да спира, ту да тръгва и така през 2-3 метра, съпроводено с изпускане на въздух и леко поклащане на вагоните (съжалявам, че не мога технически да го обесня по-добре). Сякаш набирахме 2-3 метра, след което изпускахме въздух и спирахме. Така "пътувахме" поне половината път до "Жолио Кюри". Там част от пътуващите слязоха доста притеснени, за да изчакат следващия влак. Не съм напълно сигурен, но смътно си спомням че и на двете спирки имаше проблем с отварянето на вратите.

Много ще съм ви благодарен, ако можете да ми обясните въпросната случка, която междувременно се повтори и онзи ден, но в обратна посока за 20-30 метра.

В какъв влак си се возил тогава ? Ако е бил от старите, то тръгването и спирането по рязък начин е често срещано явление.
С наблюдение съм , че 90 % от тръгванята на влаковете от Г. М. Димитров към Ж. Кюри засилват на станцията, и малко преди последния вагон да навлезе в тубата набие спирачки. След това пак ускоряване и намаляване. Странно е наистина.
Явно проблемите са по моста, по който е изградена самата естакада, защото влаковете имат право да карат в този участък с около 70-75 км./ч, а очевидно не се достигат и половината на тях.

samoe
October 2nd, 2009, 06:50 PM
В какъв влак си се возил тогава ? Ако е бил от старите, то тръгването и спирането по рязък начин е често срещано явление.
С наблюдение съм , че 90 % от тръгванята на влаковете от Г. М. Димитров към Ж. Кюри засилват на станцията, и малко преди последния вагон да навлезе в тубата набие спирачки. След това пак ускоряване и намаляване. Странно е наистина.
Явно проблемите са по моста, по който е изградена самата естакада, защото влаковете имат право да карат в този участък с около 70-75 км./ч, а очевидно не се достигат и половината на тях.

Вероятно не съм обяснил точно. Влакът спираше буквално. След което тръгваше, изминаваше няколко метра и отново спираше. Така измина половината трасе. Интервалът между спиране и тръгване бе около 10 секунди, и се повтори над 10 пъти. Някъде около най-високата точка между двете станции, малко след светофара на кръстовището за КАТ, отново имахме спиране, след което сякаш по инерция стигнахме до "Жолио Кюри". Наистина съжалявам, че не мога по-добре да го опиша. Колкото до състава, почти сигурен съм че беше от старите (тоест от сините).

witch_honor
October 2nd, 2009, 06:56 PM
Днешната авария е била или със зелен Скиф или със стар състав, тъй като са били забелязани на СУ да се бутат/теглят едни други. По всяка вероятност е имало някъде някаква авария със състава и се е наложило да се премести до най-близката стрелка и да се върне към депото...

svetoslav
October 2nd, 2009, 07:03 PM
Вероятно не съм обяснил точно. Влакът спираше буквално. След което тръгваше, изминаваше няколко метра и отново спираше. Така измина половината трасе. Интервалът между спиране и тръгване бе около 10 секунди, и се повтори над 10 пъти. Някъде около най-високата точка между двете станции, малко след светофара на кръстовището за КАТ, отново имахме спиране, след което сякаш по инерция стигнахме до "Жолио Кюри". Наистина съжалявам, че не мога по-добре да го опиша. Колкото до състава, почти сигурен съм че беше от старите (тоест от сините).

Добре дошъл!!!

Пътувам с влак два пъти дневно и с S-Bahn още 2 минимум.
Понякога спират, тръгват, ускоряват, забавят, закъсняват между 5 мин и 2,3 часа поради Signalstörung, Personenunfall, Betriebsstörung, Schnellzugüberholung (има още няколко но не се сещам в момента) вратите са постоянно повредени, някои заяждат, други изпускат въздух и не се затварят/отварят, веднъж дори имаше друга композиция срещз нас на същия коловоз, спирачките са се скапвали и са ни премествали в друг влак, хора се хвърлят под тях около 2,3 пъти седмично и невинни хора биват блъскани от тях около 2,3 пъти годишно, дерайлират и много от тях са без прозорци (дори не споменавам за графити).

Всичко това по две линии (на влака и на S-Bahna).

След една, две години нон стоп возене в софийското метро си направи сметка дали са ти са се случили всички тези неща, които изброих.
Дори да са (което ме съмнява) те вече грам няма да те учудват и няма да ти правят впечатление.

Единственото, което не ми се е случвало е челен сблъсък с летяща чиния. Тогава бих се изненадал. Но най-готиното в разказа ти е факта, че българското усещане и очакване за комфорт и прецизност при градските превози е толкова изострено и високо, че ми пълни душата.

Рулираме, тва е.

Хахахахахахаха:cheers::cheers::cheers::cheers::cheers:

AceXe
October 2nd, 2009, 07:15 PM
Добре дошъл!!!

Понякога спират, тръгват, ускоряват, забавят, закъсняват между 5 мин и 2,3 часа поради Signalstörung, Personenunfall, Betriebsstörung, Schnellzugüberholung (има още няколко но не се сещам в момента) вратите са постоянно повредени, някои заяждат, други изпускат въздух и не се затварят/отварят, веднъж дори имаше друга композиция срещз нас на същия коловоз, спирачките са се скапвали и са ни премествали в друг влак, хора се хвърлят под тях около 2,3 пъти седмично и невинни хора биват блъскани от тях около 2,3 пъти годишно, дерайлират и много от тях са без прозорци (дори не споменавам за графити).

След една, две години нон стоп возене в софийското метро си направи сметка дали са ти са се случили всички тези неща, които изброих.
Дори да са (което ме съмнява) те вече грам няма да те учудват и няма да ти правят впечатление.

Единственото, което не ми се е случвало е челен сблъсък с летяща чиния. Тогава бих се изненадал. Но най-готиното в разказа ти е факта, че българското усещане и очакване за комфорт и прецизност при градските превози е толкова изострено и високо, че ми пълни душата.

Рулираме, тва е.

Когато казваш относителна междина цифра, като например две-три, се отделят с тире, а не със запетая, защото сега ми трябваха няколко минути, докато зацепя, че не се гавриш а просто имаш в предвид 2-3, защото 2-3 часа, 2-3 в седмица, 2-3 годишно звучат малко нереално такива съвпадения в цифрите...

И това за кой град го казваш между другото ?

samoe
October 2nd, 2009, 07:21 PM
Добре дошъл!!!

Рулираме, тва е.

Привет и на теб. Надявам се не си ме разбрал погрешно. Не се оплаквам, нито съм имал намерението да го направя. Единственото, което продиктува желанието ми да споделя случката бе, евентуално ако някой може да каже дали има техническо обяснение за нея и т.н. Любопитство, нищо повече. "Българското усещане и очакване за комфорт и прецизност при градските превози" каквото и да е то, няма нищо общо :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 2nd, 2009, 07:34 PM
Чакай малко ти, не аз съм написал с колко могат да се движат влаковете. Просто питам откъде знаеш. А ти не ми отговори на въпроса.

Да прав си. Такова любезно питане отпра, че не съм на себе си.

В кабиниата на машиниста в Скифовете има 3 светещи ленти. Едната показва максималната скорост за даден участък, друга - с колко се движи влака, и колко остава докато достигне крайният предел и 3-тата - не знам за какво е, но в този участък свети съвсем в края , тъй, че явно не оказва влияние в случея.

Изгледай това клипче и по някое време ще видиш въпросото табло. Вижда се от отражението, че влака е именно в синята туба.
Ето клипчето. Паузирай го на няколко места, когато видиш таблото , че не е с мега добро качество изобщо.
http://vbox7.com/play:5a48fa0e

batman08 , т..о на т..о вика ли ? И стига с тва "селски", че вече е банално. София в някои отношения е много по голямо село от който и да е друг град или село. Аз нямам нищо общо с никакво село, но ти го каза сам : т....о си е т..о

svetoslav
October 2nd, 2009, 07:38 PM
BTW забелязвате ли, че паралено текат 2 дискусии.

@ AceXe
1. Мерси за забележката. Ако трябва да съм честен и аз си мислех, че може да стане недосмислица, но не се сетих да сложа тире.
2. Това е градът с най-голямо БВП на глава от населението в Европа - Frankfurt am Main.

@ samoe
Няма проблем. Почти те бях разбрал напълно хаха. Просто винаги обичам да изтъквам фактите такива каквито са. А именно човек може да остане приятно изненадан от някои транспортни средства в чужбина, но от друга страна може и да види неща, които дори в Албания, България и Черна гора и Румъния не се случват. Хаха. Плюс това Frankfurt има най-старите и грозни S-Bahn-ове, които аз съм виждал:
http://farm1.static.flickr.com/105/291894991_22265278d0.jpg?v=0

Тук важи принципа - намаляй разходите и увеличавай печалбата ама в най-чистата си форма и с най-пълната си сила. Хахаха.

ILB
October 2nd, 2009, 08:07 PM
Когато чаках на летището в Барселона да ме посрещне сестра ми, тя закъсня, защото S-bahn-ът бил спрял в някакъв тунел и чакала над 30 минути, за да тръгне отново. Не звучеше особено разтревожена, явно не са рядкост тези спирания. Не виждам поводи за притеснения. Системата си има достатъчен брой защитни механизми, че да ни се случи нещо. :)

svetoslav
October 2nd, 2009, 08:14 PM
Когато чаках на летището в Барселона да ме посрещне сестра ми, тя закъсня, защото S-bahn-ът бил спрял в някакъв тунел и чакала над 30 минути, за да тръгне отново. Не звучеше особено разтревожена, явно не са рядкост тези спирания. Не виждам поводи за притеснения. Системата си има достатъчен брой защитни механизми, че да ни се случи нещо. :)

:okay::okay::okay::okay::okay:

witch_honor
October 2nd, 2009, 08:22 PM

Така е, а и да не забравяме, че все още им е нужно време, за да напаснат способностите си да карат по цялото трасе. Скоро става един месец от свързването им и сигурно още време ще е нужно, за да се научат на всички тънкости, както в старата отсечка.

А иначе за Скокчо - по естекадата се коментираше, че от Метрополитен е изтекла информация, че ограничението е 60 км/ч, но това бяха само споделени лични мнения, относно носещ се слух. Никой от нас не знае точно с каква скорост им е позволено да се движат...

Но общо взето, дори и на клипчето ясно се вижда, че скоростта, с която се движи състава е 55-60 км/ч...

batman08
October 2nd, 2009, 08:45 PM

Нали и аз ви споделих за спиранията на влаковете във Виенското и Мюнхенското метро точно преди седмица и хората си седяха толкова спокойно, се едно всеки ден става!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 2nd, 2009, 10:11 PM
А иначе за Скокчо - по естекадата се коментираше, че от Метрополитен е изтекла информация, че ограничението е 60 км/ч, но това бяха само споделени лични мнения, относно носещ се слух. Никой от нас не знае точно с каква скорост им е позволено да се движат...

Но общо взето, дори и на клипчето ясно се вижда, че скоростта, с която се движи състава е 55-60 км/ч...

Да, те си се движат с толкова, но искам да кажа следното.
Изчисленията за скоростта по тази отсечка ( профил, наклони, криви и др.) позволяват 75 км/ч. Друг е въпросът кое е наред или не е, кое би издържало на тази скорост , и кое - не ( било то моста или др.)

witch_honor
October 2nd, 2009, 11:29 PM
Да, те си се движат с толкова, но искам да кажа следното.
Изчисленията за скоростта по тази отсечка ( профил, наклони, криви и др.) позволяват 75 км/ч. Друг е въпросът кое е наред или не е, кое би издържало на тази скорост , и кое - не ( било то моста или др.)

Ами, Скоки, като имаш предвид изчислената допустима скорост не казвай, че ограничението е толкова, както аз, когато казвам, че съм изчислил, че мога да купя 3 хляба не отивам в магазина и не казвам, че ще си купя 8 хляба!

Елементарна логика е това, хайде моля ти се - постарай се поне веднъж да конструираш мнението си на база общоприетия начин за човешко мислене и за разумна комуникация, че вече и на мене ми тръсна да тълкувам мненията ти.

Никой от нас не е длъжен да се досеща ти какво си имал предвид, като казваш нещо си...
Не сме секта и не е времето на Великата Инквизиция - пробвай да се изразяваш директно и коректно, за да може да те тълкуваме правилно, иначе звучиш като: "Сутрин си слагам маратонките в хладилника, за да си стопля млякото"...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 3rd, 2009, 08:44 AM
Ами, Скоки, като имаш предвид изчислената допустима скорост не казвай, че ограничението е толкова, както аз, когато казвам, че съм изчислил, че мога да купя 3 хляба не отивам в магазина и не казвам, че ще си купя 8 хляба!

Елементарна логика е това, хайде моля ти се - постарай се поне веднъж да конструираш мнението си на база общоприетия начин за човешко мислене и за разумна комуникация, че вече и на мене ми тръсна да тълкувам мненията ти.

Никой от нас не е длъжен да се досеща ти какво си имал предвид, като казваш нещо си...
Не сме секта и не е времето на Великата Инквизиция - пробвай да се изразяваш директно и коректно, за да може да те тълкуваме правилно, иначе звучиш като: "Сутрин си слагам маратонките в хладилника, за да си стопля млякото"...

Да. Наистина нямам навика да се аргументирам и да доказвам това, което пиша. Извинявам се за което.

Дали има развитие по въпроса с архитектурното оформление на новите 13 станции ? :popcorn:

BTW:
В сила ли са новите интервали между влаковете, че нещо в сайта на Метрополитен информацията за тях си е старата.

kevin87
October 3rd, 2009, 12:10 PM
Информацията за интервалите в сайта е ориентировъчна, по принцип влаковете винаги идват малко-рано, по мой наблюдения.

Задължително само се спазват часовете за първи и последен влак.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 3rd, 2009, 03:29 PM
Информацията за интервалите в сайта е ориентировъчна, по принцип влаковете винаги идват малко-рано, по мой наблюдения.

Задължително само се спазват часовете за първи и последен влак.

Не са ориентировачни интервалите, а смело мога да твърдя, че са с точност до секунда, или поне бяха. Сега не знам дали новите интеврали са в сила, или от други ден.
Да прав си. По твои наблюдения предполагам , че си гледал в броячите. Винаги влака идва , когато те покажат " 1-ви ВЛАК след 1 мин." и се нулират (или започнат ново броене) , след затварянето на вратите. Точно си е, но дали са с новото разписание - не мога да съм сигурен. Особенно след вчерашите гафчета.
С няколко думи : На станциите и в сайта всичко е с точност. Но пак казвам, че не знам дали намалянето на интервала от половин минутка е влязло в сила. Ако не е, то не би следвало да корегитат информацията в сайта. :)

witch_honor
October 3rd, 2009, 04:39 PM
Не са ориентировачни интервалите, а смело мога да твърдя, че са с точност до секунда, или поне бяха. Сега не знам дали новите интеврали са в сила, или от други ден.
Да прав си. По твои наблюдения предполагам , че си гледал в броячите. Винаги влака идва , когато те покажат " 1-ви ВЛАК след 1 мин." и се нулират (или започнат ново броене) , след затварянето на вратите. Точно си е, но дали са с новото разписание - не мога да съм сигурен. Особенно след вчерашите гафчета.
С няколко думи : На станциите и в сайта всичко е с точност. Но пак казвам, че не знам дали намалянето на интервала от половин минутка е влязло в сила. Ако не е, то не би следвало да корегитат информацията в сайта. :)

Със смелост мога да я заявя, че даже не си виждал новите табели по станциите - там вече няма информацията за първи и последен влак, както и разписанието по часове...
Има само карта на града и карта на връзките...

Съкратили са информацията на табелите. Което изобщо не е правилно, но е факт...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 3rd, 2009, 05:21 PM
Със смелост мога да я заявя, че даже не си виждал новите табели по станциите - там вече няма информацията за първи и последен влак, както и разписанието по часове...
Има само карта на града и карта на връзките...

Съкратили са информацията на табелите. Което изобщо не е правилно, но е факт...

Да, наистина скоро не съм имал път с метрото . Как така новите табели ? Табелите по всички станции от Младост 1 до СУ бяха едни, но малко преди да пуснат СУ ги смениха по новите станции .
Да не са махнали броячите ?

witch_honor
October 3rd, 2009, 06:02 PM
Да, наистина скоро не съм имал път с метрото . Как така новите табели ? Табелите по всички станции от Младост 1 до СУ бяха едни, но малко преди да пуснат СУ ги смениха по новите станции .
Да не са махнали броячите ?

Табелата си е табела, броячите не дават никаква информация за разписанието. Те само броят времето до следващите два влака...

Табелите на пероните показват само картите и връзките с наземния ГТ...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 3rd, 2009, 06:32 PM
Табелата си е табела, броячите не дават никаква информация за разписанието. Те само броят времето до следващите два влака...

Табелите на пероните показват само картите и връзките с наземния ГТ...

Ама какво е смененото не ми е ясно ??? Табелите по станциите 9-13 се смениха малко преди пуска на станция СУ. Повече какво е смяняно ? Каква информация е съкратена ? Дай снимки ако имаш.
От броячите се разбира , след колко време ще дойдат следващите два влака + ако имаш елементарно познание по Математика ти помагат да разбереш и какъв е интервала.

batman08 , Да именно това са новите карти и графици. Сложени са Септември месец ( в началото мисля) . Аз не виждам да е съкратена информацията. Напротив.

- Табелите на пероните показват само картите и връзките с наземния ГТ...
- Ми и прогнозата за времето ли да показват? Перфектни са и съм ги виждал, тъй че твърдението ти е неуместно

А табелите горе ( Младост и Център / Обеля) са нови и бяха сложени малко преди да пуснат СУ. На останалите нови станжии направиха същото. Преди пишеше само ОБЕЛЯ + стрелка , сочеща нагоре ( което е тъпо), а сега си пише Център / Обеля и стрелка , сочеща настрани към коловоза. А на СУ старите табели бяха едни по-облички и на тях пишеше само Младост и Обеля.

batman08
October 3rd, 2009, 06:36 PM
Ама какво е смененото не ми е ясно ??? Табелите по станциите 9-13 се смениха малко преди пуска на станция СУ. Повече какво е смяняно ? Каква информация е съкратена ? Дай снимки ако имаш.
От броячите се разбира , след колко време ще дойдат следващите два влака + ако имаш елементарно познание по Математика ти помагат да разбереш и какъв е интервала.

Значи единственото сменено е табелите и схемите - по тях има схема на цялата метромрежа, схема на станционият участък и график на движение на влаковете. Нямам снимки, тази я взех от нета, но реших да я сложа, защото болерото каза, че по новите схеми нямало график, та реших да му докажа че има. Иначе броячите в старият участък не работят все още, а на Опълченска не са сменили табелите и схемите все още, ако не се лъжа и на Обеля!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 3rd, 2009, 07:01 PM
Значи единственото сменено е табелите и схемите - по тях има схема на цялата метромрежа, схема на станционият участък и график на движение на влаковете. Нямам снимки, тази я взех от нета, но реших да я сложа, защото болерото каза, че по новите схеми нямало график, та реших да му докажа че има. Иначе броячите в старият участък не работят все още, а на Опълченска не са сменили табелите и схемите все още, ако не се лъжа и на Обеля!

Виждал съм новите схеми доста пъти. Постепенно започваха да ги слагат и на старите станции. http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=zx500_780262.jpg Имат си график и са в пъти по-добри . Показват цялата линия, връзките с ГТ, графика...
А под "табелите" , какво да рзбирам ? На подлезите, или на пероните , тези дето показват посоките. На Опълченска има нови табели на подлезите, но долу - не. По старите станции няма нужда да ги сменят. Те са си вярни и сега.<--- Люлин/Обеля и Център --->
. По новите станции също си пише "Център" , тъй че може и със старите да кара метрото.
Броячите съм виждал, че не действат хич по старите станции, а ги има навсякъде. Може би чакат да настроят броячите с новият график и да заработят всички броячи синхронно :):)

batman08
October 3rd, 2009, 07:21 PM
По старите станции няма нужда да ги сменят. Те са си вярни и сега.<--- Люлин/Обеля и Център --->
.

А посока Младост и новите станции къде да се отразят? Говоря за табелите и схемите за перона на Опълченска - от вън всичко отдавна е сменено. Определено имаше нужда от смяна, защото на някой станции Обеля дори не беше отразена!
А някой има ли инфо какво се случва по строителните площадки на МД2 и на МД1 към Цариградско? Ако има и снимки ще е екстра :)

benjaminn
October 3rd, 2009, 07:21 PM
Аз съм срам за гилдията, особено за другия форум, защото толкова споря за бъдещите метродиаметри, а още не съм се возил по отсечката 'Сердика - Национален стадион'. Какво остава да знам какви табели има нови, то аз старите ги забравих вече :D Искам метро под 'Българияяяяяяя' - вторият по натовареност откъм автомобилно движение столичен булевард :)

Avus
October 3rd, 2009, 09:22 PM
^^ Аз пък искам от дома ми до офиса.

Не към benjaminn: Сори за офтопика, но тази тема заприлича на хиляди други от родните ни форуми. Спам, идиотизъм, никому ненужна информация и спорове...

Няма ли някой да впрегне свободното си време в нещо градивно и полезно, дори за него самия?

benjaminn
October 4th, 2009, 12:23 AM
Понякога липсата на новости по една тема и силното желание да се обсъжда същата, водят до конфликт, резултата от който е наличието на като цяло безсмислени и ненужни десетки постове.

Usted
October 4th, 2009, 10:19 AM
Съдейки по тенденцията за пестене и оптимизиране, по-вероятно е първо да правят разклонения на съществуващите диаметри, отколкото да прокопават успоредни линии (каквито биха били тези по Борис 3-ти и България). Така например е глупаво да се стига от Летището през Младост, при положение, че Дружба и Гео Милев (ако се пусне линия по Шипченски Проход) би могла да се напълни. И според мен линия по България би се напълнила. Това са само догадки.
Някой има ли идея по какъв начин се изчислява пътникопотока? Особено при липсата на електронна система за отчитане или каквито и да е анкети по темата (в Мадрид съм виждал такава)...

AceXe
October 4th, 2009, 11:01 AM
Най-напред се правят наблюдения като цяло на по-големите транспортни възли в дадейния район, да кажем кв. Дружба. Ако има голямо движение, задръствания, това значи, че има голям пътникопоток. След това се прави замерване на базата на съществуващата наземна градска мрежа. Когато се установи, че през повечето време всички автобуси от Дружба са пълни, на малък интервал на движение се прави проучване, дали трамвайна линия може да покрие нуждата от по-бърз транспорт. Съставя се маршрут и се изчислява. Ако обаче се установи, че има няколко съседни райони със сходна нужда от добър транспорт вече става ясно, че трамвайната линия ще бъде доста натоварена и на практика е временно решение. Тогава вече се мисли за метро.

Обясних го доста нагледно, но мисля, че отговаря на въпроса ти. :)

Usted
October 4th, 2009, 12:12 PM
Мерси за отговора.
Така, както го обясняваш, звучи сякаш става на око? Смисъл подобни неща нямат ли нужда от по-задълбочен анализ: откъде-закъде пътува човек, не би ли минал от друго място, би ли използвал изобщо публичен транспорт и т.н.
Знам, че това е въпрос на създаване на цялостен транспортен план (не знам дали така се казва точно, но се говори за него от година-две активно), но не би ли трябвало метрото да е част от именно такъв план. Не да се ограничава само до очевидното, а да задава направления на развитие?

AceXe
October 4th, 2009, 01:43 PM
Мерси за отговора.
Така, както го обясняваш, звучи сякаш става на око? Смисъл подобни неща нямат ли нужда от по-задълбочен анализ: откъде-закъде пътува човек, не би ли минал от друго място, би ли използвал изобщо публичен транспорт и т.н.
Знам, че това е въпрос на създаване на цялостен транспортен план (не знам дали така се казва точно, но се говори за него от година-две активно), но не би ли трябвало метрото да е част от именно такъв план. Не да се ограничава само до очевидното, а да задава направления на развитие?

Не е така. Замисли се 20 000 души от Дружба излизащи всяка делнична сутринт от квартала какъв ресурс трябва, за да бъдат проследени. Ясно е, че излизат от квартала. Специално за движението на маса хора в даден градски район просто няма как да се следи чрез точни замервания. Всичко е релативно. Защо мислиш в Дружба прокараха трамвай, а не я гласят засега за метро?! Защото дружба няма съседни толкова натоварени райони и там няма предвидени големи жилищни комплекси за строеж, защото района е индустриален. Докато Младост примерно е квартал, в който има над 150 000 души, развива се активно бизнес център, има много жилищни строежи, планува се да се разраства... Затова там има метро. :)

pheebs
October 4th, 2009, 04:14 PM
Вече по цялото трасе си има табели (от новите) показващи кога ще дойде 1ви и 2ри влак (днес в 06 на Сердика работеха).
За инцидента в петък (02.10) - и аз бях "потърпевш" от него, тъй като влакчето от Мусагеница към Сердика се движеше много бавно и престояваше по 2-3 мин на всяка станция. Най-странното обаче се случи на Университета - вместо да отвори вратите към перона, отвори задните (към стената) и доста стресна хората като мен, които по принцип си преминават към тези врати и с гръб към тях.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 4th, 2009, 04:19 PM
Вече по цялото трасе си има табели (от новите) показващи кога ще дойде 1ви и 2ри влак (днес в 06 на Сердика работеха).
За инцидента в петък (02.10) - и аз бях "потърпевш" от него, тъй като влакчето от Мусагеница към Сердика се движеше много бавно и престояваше по 2-3 мин на всяка станция. Най-странното обаче се случи на Университета - вместо да отвори вратите към перона, отвори задните (към стената) и доста стресна хората като мен, които по принцип си преминават към тези врати и с гръб към тях.

Броячи има от много време. Друг е въпросът, дали работеха де.
От Мусагеница до Сердика принципно си е бавно , с изключение на СУ-Сердика. Това с гафчето с вратите няма защо да е стряскащо. В кабината на машиниста има копчета Леви врати и Дясни врати. Оплескал е малко работата :lol:
А иначе бъдете 100% сигурни, че какъвто и да е бил проблема в петък, той е отстранен . Дори и цяла нощ да не са спали хората със сигурност са го отстранили. Особенно сега- с новия диспечерски център, от който и муха да има в тунелите ще го забележат така да се каже.

benjaminn
October 4th, 2009, 04:33 PM
Стряскащото с вратите, скок-подскок, е в първия момент за возещите се, особено облегналите се на същите тези врати, а не за форума и метрополитена като цяло :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 4th, 2009, 04:39 PM
Стряскащото с вратите, скок-подскок, е в първия момент за возещите се, особено облегналите се на същите тези врати, а не за форума и метрополитена като цяло :)

ААа да бе вярно :lol: Аз изключих, че дори аз , като пътувам с метрото , и дори да има свободни места, аз предпочитам да си седя прав и да се облегна на вратите ( тези , които не се отварят. И след СУ се облягам на другите врати) въпреки стикерите, забраняващи това.
Е с извинение, ама машиниста трябва да е много зле. От ляво са му копчетата за лявите, а от дясно - за дясните врати. Просто натиска копчето, което е откъм перона. Ама грешки стават винаги. А и на СУ наистина е притеснително, защото там има по-голямо разтояние между стената и самата мотриса и човек лесно може да спропадне долу. Аз се чудя, дали ако спропадне някой там ще го види машиниста. Май не. Камерите са по една (една от единия край, и една от другия и гледат пътниците откъм перона, а не гледат в стената. Трябва да внимават повече)

benjaminn
October 4th, 2009, 05:03 PM
То да се неслучва, че... От дребни грешки стават повечето трагични инциденти.

Usted
October 4th, 2009, 07:34 PM
Изследване от типа има ли задръстване или няма на еди си кой светофар и "пълен ли е 204 сутрин" попадат в графата "на око" и е несериозно (справка - доводите на скок относно почти всичко, за което се изказва). Проучванията са нещо, за което си струва да се инвестира, защото би дало ясна насока за цялостната мрежа как би могла да се оптимизира. Не знам на база на какво твърдиш, че в Дружба живеят 20 000 души, а в Младост 150 000 - това трябва да се знае с точност, а не по данни от последното преброяване на населението (примерно).
Кой накъде пътува е важно от следната гледна точка: дори и да има метро до Дружба (гоморим съвсем хипотетично) то не върши никаква работа на човек, който работи на бул. България. Този човек няма как да се качи на метро, колкото и да е удобно, просто защото трябва да прекачва като луд. Това е най-елементарен пример. София не е град като Бургас примерно, където има 2-3 гардски центъра и 5-6 предградия, които да се обслужват от 10 линии по 3 възможни ратерии, става въпрос за град със сложна структура :)
Парите биха си стрували, дори и с тези пари да може да се построи някой булевард, примерно.

Thunderer
October 4th, 2009, 07:46 PM
Мисля, че на СУ не е чак толкова страшно, ако падне някой заради отваряне на вратите от грешната страна. Има много разстояние от влакчето до стената. По-притеснително е да стане гаф на някоя от станциите със странични перони, както ми се случи по-миналия петък. Тогава при националния вратите се отвориха от грешната страна, а аз бях точно с гръб към вратата, но не се бях облегнал, както правя понякога. А точно в този момент на станцията пристигаше влакчето от другата посока и след 2-3 секунди премина зад гърба ми. Ако някой от облягщите се на вратите беше паднал на релсите, като нищо щеше да бъде премазан. Затова си има лепенки на вратите да не се облягат хората на тях. Спазвайте ги :angel:

AceXe
October 4th, 2009, 07:53 PM
Изследване от типа има ли задръстване или няма на еди си кой светофар и "пълен ли е 204 сутрин" попадат в графата "на око" и е несериозно (справка - доводите на скок относно почти всичко, за което се изказва). Проучванията са нещо, за което си струва да се инвестира, защото би дало ясна насока за цялостната мрежа как би могла да се оптимизира. Не знам на база на какво твърдиш, че в Дружба живеят 20 000 души, а в Младост 150 000 - това трябва да се знае с точност, а не по данни от последното преброяване на населението (примерно).
Кой накъде пътува е важно от следната гледна точка: дори и да има метро до Дружба (гоморим съвсем хипотетично) то не върши никаква работа на човек, който работи на бул. България. Този човек няма как да се качи на метро, колкото и да е удобно, просто защото трябва да прекачва като луд. Това е най-елементарен пример. София не е град като Бургас примерно, където има 2-3 гардски центъра и 5-6 предградия, които да се обслужват от 10 линии по 3 възможни ратерии, става въпрос за град със сложна структура :)
Парите биха си стрували, дори и с тези пари да може да се построи някой булевард, примерно.

Моля?!?! За какви пари говорим? Технически няма система, която да може да проследи целия пътникопоток, който движи из цяла София. Казах 20 000 и 150 000 съвсем примерно, въпреки че в Младост в действителност жителите са между 150 и 180 хиляди, в Люлин - около 300 хиляди, а Обеля - 80 хиляди. Не знам къде бях гледал вече тези замервания. Когато ми обясниш каква система е способна да следи над един милион превозни средства в града и над милион и половина души, ще ти кажа евала. Дотогава недей да мислиш, че всяко едно нещо може да бъде изчислено с точност. Изчисляването на пътникопотоците не се изразявай на "око", защото не е така. Да, има си хора, които гледат докъде средно стига месечно една колона на дадено кръстовище. Тази колона си има формули, по които се изчислява от колко коли се състои, автобуси/тролей. Веднага ще те попитам още нещо. Как според теб може да се разбере с точност в колко коли по колко души се возят?! Замисли се малко, да видиш, че говориш неща, които не са много реални...

ILB
October 4th, 2009, 08:00 PM
Имам въпрос относно смяната на пероните: Само на Мусагеница ли това е невъзможно без да налага повторно таксуване? На Васил Левски и Младост знам, че може да се премине на отсрещния перон без да се налага това. Какво е положението с Г.М. Димитров и Жолио Кюри?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 4th, 2009, 08:01 PM
Тия машинисти или трябва да се наказват, или направо уволняват. Такива грешки са недопустими в метрото. Ами , ако е пълно винаги минимум 3-4 души са се залепили за вратите ( неволно).
И добре де, като отвори от грешната страна би следвало още да не са се разтворили докрай вратите, и машиниста вече да ги затваря и да отваря тези от вярната страна. Тези инциденти няма как да се случат на никоя станция освен СУ и Стадиона.

Usted , какви са тези хипотетични ситуации с метро до Дружба? Няма нищо хипотетично. Метро в Дружба ще има . И то дори цели две станции ще са в квартала. Строителството ще започне след 2011 г. и трасето ще е на(д)земно.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 4th, 2009, 08:06 PM
Имам въпрос относно смяната на пероните: Само на Мусагеница ли това е невъзможно без да налага повторно таксуване? На Васил Левски и Младост знам, че може да се премине на отсрещния перон без да се налага това. Какво е положението с Г.М. Димитров и Жолио Кюри?

Можеш да въртиш пероните на всяка една станция безплатно.
На станциите Стадион В. Левски ........ Г. М. Димитров има пространство зад касите с тази цел. На станция Младост 1 положението е същото. На Мусагеница също можеш да смениш пероните. Ще видиш, че има едни пластмасови ( като в някои супермаркети) . Щом минеш през тях си отиваш към отсрещните турникети и минаваш или пак през такова пластмасово, или през пъривя турникет до касата. Касиерката няма никога да ти поиска билет. Перфектно вижда, че си слязал от другия перон. Няма страшно. Пробвал съм го няколко пъти и нито един съм нямал проблем.

хахахах
Случайно да сте забелязали, какво пише на тубусите на "Сердика" ?
Вместо Люлин / Обеля (както беше преди и така е редно) сега ги пише обратно Обеля / Люлин. Все едно Обеля е междинна станция, а някоя Люлинска - крайна.

velbujd
October 5th, 2009, 11:58 AM
хахахах
Случайно да сте забелязали, какво пише на тубусите на "Сердика" ?
Вместо Люлин / Обеля (както беше преди и така е редно) сега ги пише обратно Обеля / Люлин. Все едно Обеля е междинна станция, а някоя Люлинска - крайна.

Мисля, че така е правилно, защото така се указва начална (крайна) точка, а не маршрута. Т.е. Началото на диаметъра е Обеля, след това следва Люлин.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 5th, 2009, 01:51 PM
Мисля, че така е правилно, защото така се указва начална (крайна) точка, а не маршрута. Т.е. Началото на диаметъра е Обеля, след това следва Люлин.

Е как 11 години все си е писало Люлин/Обеля, пък сега- не? Видимо е грешка. Все едно да си на "Вардар" и да пише Младост / Център. Все едно първо ще минеш през Младост, а после през Центъра.

batman08
October 5th, 2009, 02:10 PM
Е как 11 години все си е писало Люлин/Обеля, пък сега- не? Видимо е грешка. Все едно да си на "Вардар" и да пише Младост / Център. Все едно първо ще минеш през Младост, а после през Центъра.

Не мисля, че има огромно значение кое е първо и кое второ - важното е, че като чакаш там знаеш че си за Обеля и Люлин! Не е чак толкова голям проблем, така че да не драматизираме!
А в Строителство и града днес пак има статия за бъдещето развитие на метрото и МД3 пак е трамвай, който минава през Батемберг ! Твърдо са решили да го направят и ще го направят като гледам ! :bash:
ети и линк : http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=794634

SummerBreeze
October 5th, 2009, 03:05 PM
Триъгълника ( 05.10.2009 / 00:23 )
http://i467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/th_DSC00065.jpg (http://s467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/?action=view&current=DSC00065.jpg) http://i467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/th_DSC00064.jpg (http://s467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/?action=view&current=DSC00064.jpg)

Изкопа при V-та градска ( 05.10.2009 / 00:16 )
http://i467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/th_DSC00062.jpg (http://s467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/?action=view&current=DSC00062.jpg) http://i467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/th_DSC00063.jpg (http://s467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Metro/?action=view&current=DSC00063.jpg)

Снимките са правени с телефон и някои са леко размазани. :scouserd:
:scouserd:

ILB
October 5th, 2009, 03:41 PM
Благодаря за снимките :) Някой ще обясни ли какво виждаме на тях?

kronos_BG
October 5th, 2009, 04:23 PM
На Триъгълника се вижда стартовия котлован за къртицата, която ще изгражда Втори диаметър, а на "5 градска" се вижда излятата (е, в процес на изливане, де) покривна плоча на станцията - под нея след това ще продължат да си изграждат станцията необезпокоявани, а отгоре се пуска движението - в случая трамваите. :)
Добри снимки : отдавна не бяхме виждали до къде са стигнали с котлована.:cheers:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 5th, 2009, 04:33 PM
- под нея след това ще продължат да си изграждат станцията необезпокоявани, а отгоре се пуска движението - в случая трамваите. :)
Добри снимки : отдавна не бяхме виждали до къде са стигнали с котлована.:cheers:

Да, това животно не се ли казваше "Милански способ" ? Така изграждат и станцията в Лозенец.
Напредват наистина доста бързо. Пак си мисля, че по-рано ще стане готово .

benjaminn
October 5th, 2009, 05:16 PM
По-добре рано, отколкото да има забавяния. Но се съмнявам, че ще стане по-бързо от предвиденото. Все пак целият процес предполагам е разчетен като периоди - за всяка дейност колко време ще отнеме и са изчислили общия срок, с някакъв период за извънредни забавяния.

ILB
October 5th, 2009, 05:46 PM
Благодаря за разяснението. :)

Тази плоча, която наливат, цялата станция ли покрива или само част от нея? Питам, защото ме интересува дали е възможно въз основа на нея да се прецени колко ще е дълга станцията (дали традицията за станции от по 105 метра продължава)?

batman08
October 5th, 2009, 06:04 PM
Наистина много добри снимки!
От видяното на снимките на 5-та градска си мисля, че тази станция ще е с колони, защото тези стърчащите неща над нея на това наподобяват! Интересно, защото на онази схема нямаше колони - ако наистина ще е с колони!

batman08
October 5th, 2009, 06:28 PM
Така като гледам тази схема http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/34.pdf ми става ясно, че от СО още не знаят как точно да изградят метромрежата. Вище разклонението на МД2 в посока Младост - нали идеята бе да минава по друг начин, а сега нещо като детелина през Горубляне, трансферна станция в Младост и ........... Общо взето тези схеми се менят всеки месец и нямат ясна преспектива кое от къде да минава и как да го направят! Надявам се и трасето на МД3 да се промени, както и типа му :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 5th, 2009, 06:44 PM
Благодаря за разяснението. :)

Тази плоча, която наливат, цялата станция ли покрива или само част от нея? Питам, защото ме интересува дали е възможно въз основа на нея да се прецени колко ще е дълга станцията (дали традицията за станции от по 105 метра продължава)?

Ако станция се строи по Миланския метод, то правят стените и покривните плочи и пускат движението отгоре, а долу си работят. Мися, че ще успееш да видиш, колко ще е дълга станцията преди да го заровят. Отличава се самата станция от тунелите, които се строят по същия начин.

benjaminn Навсякъде сега говорят, че се строителството е в график. Няма никакво изоставане. Дано е така . :):)

kronos_BG
October 5th, 2009, 06:52 PM
Мися, че ще успееш да видиш, колко ще е дълга станцията преди да го заровят. Отличава се самата станция от тунелите, които се строят по същия начин.

Не го обърквай момчето : тунела там ще го строи къртица, а това съвсем не е същия начин...:)
И дължината й няма да разбере, защото плочата ще обхване по-дълъг размер от перонния участък.

ILB
October 5th, 2009, 07:55 PM
Благодаря. Имам и друг въпрос по повод Миланския способ. Колко от стените се изливат? Две? Три? И след това от къде се копае?

Давам пример със станция Младост 1 - след като са изляли плочата и са възстановили движението, от къде са започнали да копаят под плочата? Кои стени са били построени? Не мога да си го представя визуално.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 5th, 2009, 08:26 PM
Благодаря. Имам и друг въпрос по повод Миланския способ. Колко от стените се изливат? Две? Три? И след това от къде се копае?

Давам пример със станция Младост 1 - след като са изляли плочата и са възстановили движението, от къде са започнали да копаят под плочата? Кои стени са били построени? Не мога да си го представя визуално.

http://metropolitan.bg/bg/progress/technology/

kronos_BG
October 5th, 2009, 08:33 PM
Ами, дори на последните снимки (но по-добре се виждаше на по-раншните) се вижда, че най-напред се изграждат страничните стени, върху които ляга хоризонталната горна плоча.
Така че се получава като буквата П, само дето по-средата все още пълно с почва. В зависимост от това каква е тя (колко е твърда) започват постепенно да я изгребват с различна техника.
Сега, тук има още една особеност : щитът (къртицата) все още не е минала под плочата. Как точно ще стане изграждането, все още не знаем.
До колкото ми е известно къртицата може да мине през станционния участък, изграждайки тунел с временни тюбинги, едва след това отстрани се изгребва почвата и след това тюбингите се демонтират.
Дали точно така ще процедират още не знаем - за първи път ще го правят у нас. За станцията пред ЦУМ, вече ще е по-ясно.:)

benjaminn
October 5th, 2009, 09:17 PM
Така като гледам тази схема http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/34.pdf ми става ясно, че от СО още не знаят как точно да изградят метромрежата. Вище разклонението на МД2 в посока Младост - нали идеята бе да минава по друг начин, а сега нещо като детелина през Горубляне, трансферна станция в Младост и ........... Общо взето тези схеми се менят всеки месец и нямат ясна преспектива кое от къде да минава и как да го направят! Надявам се и трасето на МД3 да се промени, както и типа му :)

Че нямат ясна визия за метротрасето на МД2 - нямат. Но поне са осъзнали необходимостта то да минава през Студентски град, а не през поляните около Околовръстния път, след което да продължава към Младост и да се върже с МД1. Това е хубавото. И дълго бе обсъждано от мен и boleroto в другия форум, за влизането в който бе убито всякакво желание в мен благодарение на някои представители на явно недораслия мисловно и емоционално и действащ с арогантно-помпозен замах властимащ екип там. Но загубата им на потребители е друга тема.
Така че успоредно с неясната концепция за развитие на МД2, се наблюдава и нещо положително в цялата работа. Дано го опазят.

batman08
October 5th, 2009, 11:07 PM
Че нямат ясна визия за метротрасето на МД2 - нямат. Но поне са осъзнали необходимостта то да минава през Студентски град, а не през поляните около Околовръстния път, след което да продължава към Младост и да се върже с МД1. Това е хубавото. И дълго бе обсъждано от мен и boleroto в другия форум, за влизането в който бе убито всякакво желание в мен благодарение на някои представители на явно недораслия мисловно и емоционално и действащ с арогантно-помпозен замах властимащ екип там. Но загубата им на потребители е друга тема.
Така че успоредно с неясната концепция за развитие на МД2, се наблюдава и нещо положително в цялата работа. Дано го опазят.

Отностно другият форум и при мен се получи така, но няма да коментирам положението там! Като идея тази по-вече ми допада, защото подобна осморка обхваща други по-важни територии като Горубляне, някой други части на Младост и Ст. Град и е по-добре от голите полета. Наистина че нямат ясна концепция относно кое как да направят - да така е! Интересно ако направят МД3 през Батемберг как ще направят връзка с МД1 - по тяхната логика трябва да се изгради междинка между Сердика и СУ, а дали е възможно и дали е обособено такова място не се знае! И каква е логиката там да се прави връзка - никаква! Но както на няколко пъти Братоев каза, че вариянтите се обсъждат и още няма избрано трасе! А въпросните гафове който стават сега в метрото ми намирисват на друго - просто искат да вметнат вина на Братоев и да го отстранят, за да може Диков да си прокара безумно тъпите идей за развитие на метрополитена или другият вариянт е видите ли има много проблеми в метрото дайте да не строим повече и да заложим на скоростни трамвай!

AceXe
October 5th, 2009, 11:09 PM
Малко май говориш наизуст. Ти мислиш, че такъв комплициран строеж като метрото ще се строи ей така на око без визия и реална представа кое как ще става?! Ти как изобщо допускаш, че най-объжданият обект в момента в медиите и финансиран от ЕС, които упражняват постоянен контрол какво и как се строи, ще си се строи просто така без представа какво се прави?!

И второ... Ти защо реши, че Студентски град се нуждае от метро?! Квартала не е толкова заселен, че да има такава нужда. Една трамвайна линия перфектно решава проблема за следващите няколко десетки години. Квартала е краен, не е голям, а и сега има добра транспортна свързаност с 280 и 94. Докато около Околовръстното в момента южната дъга е най-активният строителен район. Там има изключително много проекти и актуални строежи, които до броени години ще са завършени. Тоест в перспектива, тези райони до десетина години най-много ще са си гъсто населени, особено като имаш в предвид, че освен сега се строи, при разширяване на метрото дотам, инвестициите в тези райони ще скочат още повече.

witch_honor
October 5th, 2009, 11:21 PM
И второ... Ти защо реши, че Студентски град се нуждае от метро?! Квартала не е толкова заселен, че да има такава нужда. Една трамвайна линия перфектно решава проблема за следващите няколко десетки години. Квартала е краен, не е голям, а и сега има добра транспортна свързаност с 280 и 94. Докато около Околовръстното в момента южната дъга е най-активният строителен район. Там има изключително много проекти и актуални строежи, които до броени години ще са завършени. Тоест в перспектива, тези райони до десетина години най-много ще са си гъсто населени, особено като имаш в предвид, че освен сега се строи, при разширяване на метрото дотам, инвестициите в тези райони ще скочат още повече.

1) Днес се возих в последния влак - табелите наистина имат графици. Явно съм го пропуснал - сори, за което...
2) Монтираха табелите и указателните схеми на Опълченска, на Обеля вече ги бяха монтирали;
3) Студентски град не е гъсто заселен сега. Зоните, южно от комплекса, непосредствено след НСА тепърва ще се ютилизират. До като се стигне до изграждане на подобна отсечка, района отдавна вече ще е канализиран с трамвайното трасе, което ще служи като дозовзващо до метрото. Новия вариант, който е некадърно прекорирано от резултата от няколко седмици спор и чертане между мен и KRUPA, заявява точно желанието да обвърже УНСС, НСА, ТУ, Зимния дворец и набъбващата с всеки изминал ден жилищна зона с метрото, което, като се наложи в перспективата за развитие на обема на застрояване е категорична стъпка напред, отколкото изтласкването на трасето към по-южните зони, върху които в последните версии на ИУП се наложиха промени на нормативите за гъстота и височина на застрояването, тъй като еколозите изискаха разтоварване на строителната норма в южно направление...

Да не забравяме, че нормативите за зоната южно от Зимния дворец са за нискоетажно строителство - 6-7 етажа, докато северно от остта на трасето иаме нормативи за по-високи, респективно - по-заселени сгради...

Така заложеното трасе (без странните чупки през полетата) е много по-добре обмислено и има място в една сериозна схема на развитие...

benjaminn
October 5th, 2009, 11:39 PM
Малко май говориш наизуст. Ти мислиш, че такъв комплициран строеж като метрото ще се строи ей така на око без визия и реална представа кое как ще става?! Ти как изобщо допускаш, че най-объжданият обект в момента в медиите и финансиран от ЕС, които упражняват постоянен контрол какво и как се строи, ще си се строи просто така без представа какво се прави?!

Ако въпросният 'Ти' съм всъщност аз, към поста на boleroto, опа witch_honor (това от някоя компютърна игра ли е взето?) за съдбата на Студентски град, която напълно споделям, бих добавил, че ЕС финансира строго фиксираната отсечка от Обеля до местността Кръста в Лозенец. Това е "най-обсъждания обект в момента от медиите" :) От там насетне е ясно само, че метрото ще продължава под бул. 'Черни връх' до бъдещия бул. 'Тодор Каблешков' (разположен южно от ул. 'Сребърна' днес). За маршрута след това обаче, през 2-3 месеца имаме периодична смяна на трасето на МД2. Което ни показва единствено неяснотата в СО/Метрополитен относно визията на същия метродиаметър като конкретно трасе след Хладилника.

witch_honor
October 5th, 2009, 11:59 PM
Така е - вече финансираната отсечка е единствената, по която ЕС има право да упражнява контрол. Останалото са планове, които СО и Метрополитен проемянт, изменят, преформят или съсипват периодично.

Но това предложение вече е обвързано с много повече смисъл, отколкото предишното с врътките из поляните на лифта...

blago84
October 6th, 2009, 07:46 AM
Откъртените седалки на Мусгеница са възстановени. Браво! Дано ги опазят този път.

AceXe
October 6th, 2009, 08:36 AM
Ако въпросният 'Ти' съм всъщност аз, към поста на boleroto, опа witch_honor (това от някоя компютърна игра ли е взето?) за съдбата на Студентски град, която напълно споделям, бих добавил, че ЕС финансира строго фиксираната отсечка от Обеля до местността Кръста в Лозенец. Това е "най-обсъждания обект в момента от медиите" :) От там насетне е ясно само, че метрото ще продължава под бул. 'Черни връх' до бъдещия бул. 'Тодор Каблешков' (разположен южно от ул. 'Сребърна' днес). За маршрута след това обаче, през 2-3 месеца имаме периодична смяна на трасето на МД2. Което ни показва единствено неяснотата в СО/Метрополитен относно визията на същия метродиаметър като конкретно трасе след Хладилника.

Ти откъде знаеш, че през два-три месеца има периодична смяна?! Да не би да работиш там? Същите спекулации ги слушах преди години за първия метродиаметър, но се оказа, че няма такова нещо. Пак казвам. Метрото е твърде скъп проект, за да си позволят разминаване. Нали при започнати вече строежи, една промяна, дори неголяма може да направи практически неизползваемо вече построеното от участъка. Не си мислете, че нещата когато говорим за милиони стават ей така.

batman08
October 6th, 2009, 09:06 AM
Ти откъде знаеш, че през два-три месеца има периодична смяна?! Да не би да работиш там? Същите спекулации ги слушах преди години за първия метродиаметър, но се оказа, че няма такова нещо. Пак казвам. Метрото е твърде скъп проект, за да си позволят разминаване. Нали при започнати вече строежи, една промяна, дори неголяма може да направи практически неизползваемо вече построеното от участъка. Не си мислете, че нещата когато говорим за милиони стават ей така.

В случая говорим за въпросното разклонение на МД2 след Лозенец - до преди месец според схемите то трябваше да минава през ливадите зад Околовръсното, а сега е през Горубляме и за това обсъждахме, че още се чудят от къде да минава. Съгласи се, че си променят мнението доста бързо, което е добре, защото мислят за по-добри и оптимални вариянти. А за самият МД2 които строят сега няма какво да коригират вече. Плюс това в случая не говорим за милиони и строеж, а за проекти на чертожната дъска:nuts:

Usted
October 6th, 2009, 11:55 AM
до AceXe
Да, има и по-прецизни методи за изчисляване на потоците в един град, разбира се те са на запад от Будапеща, но няма да го разяснявам, защото да си призная не съм наясно с технологията, но я има.
Разбира се, че не се знае какво се прави, защото градът ни няма същински устройствен план. В смисъл дори и това, което приемат в момента се променя на две-три години (засега) и както личи предимно под натиск от корпоративни интереси. Т.е. ако има планове, то е за отсечките, които са в строеж или са предвидени скоро да се строят. Очевидно е, че проекти и намерения се променят по две съображения: "Какво финансиране ще се намери" и пак повтарям "лобиране".
Ако имаше наистина яснота, публичните обсъждания на плана щяха да са ПУБЛИЧНИ и щеше да има ясни графици. Това откъде го знам ли? Защото не съм дете :)

benjaminn
October 6th, 2009, 01:03 PM

Ама по-спокойно, младежо, каква е тази агресия...

Преди всичко чети какво ти пишат хората, с които спориш - за финансираното и изграждащо се сега трасе ли ти говоря, че има смяна на маршрута му, или за това след него?

Иначе смените по трасето ги знам от схемите, които се публикуват периодично на сайта на отдел 'Архитектура и градоустройство' към СО. Не е нужно да работя там, след като има всички документи изнесени в Интернет - инфо, което очевидно не знаеш, че съществува.

Така че след адекватното прочитане постовете на опонентите ти, се информирай максимално от изнесената информация в нет-а при положение, че нямаш директна връзка в съоветните структури, ако ли пък не знаеш къде какво има, просто попитай (незнанието не е лоша характеристика), и чак тогава размахвай с такъв патос пръстче.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 6th, 2009, 01:52 PM
Откъртените седалки на Мусгеница са възстановени. Браво! Дано ги опазят този път.

:pepper::pepper::pepper::pepper::cucumber::cucumber::cucumber::applause::applause::applause::applause::applause::applause:

witch_honor
October 6th, 2009, 02:21 PM
И аз днес забелязах, че седалките на Мусагеница са възстановени, но ми е интересно, предвид, че на Опълченска имаха цяла нощ да залепят 20 лепенки, защо са се справили само с половината, но и там напречните табели са като на Сердика и на СУ...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 6th, 2009, 03:24 PM
Докато са сменяли лепенките на тубусите по станциите, е трябвало да ремонтират част от тях. Първи на опашката са Западен парк и Вардар.

witch_honor
October 6th, 2009, 06:23 PM
Сега, тук има още една особеност : щитът (къртицата) все още не е минала под плочата. Как точно ще стане изграждането, все още не знаем.
До колкото ми е известно къртицата може да мине през станционния участък, изграждайки тунел с временни тюбинги, едва след това отстрани се изгребва почвата и след това тюбингите се демонтират.

И едва след като мине къртицата се излива дънната плоча и почва да се оформя пространството. Забелязвате ли обаче колоните, които са загатнати на снимките?
Май май това ще е първата стания ссъс странични перони и колони. Съдейки от заложението на станцията и от наложителността да се възстанови трамвайната рампа - веротно се е наложило да включат колони в станцията, за да може да крепят подпорните стени на трамвайната рампа.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 6th, 2009, 06:46 PM
Забелязвате ли обаче колоните, които са загатнати на снимките?
Май май това ще е първата стания ссъс странични перони и колони. Съдейки от заложението на станцията и от наложителността да се възстанови трамвайната рампа - веротно се е наложило да включат колони в станцията, за да може да крепят подпорните стени на трамвайната рампа.

2-рата по-скоро. Станцията между 0беля и С-ца също е с колони и странични перони

JloKyM
October 6th, 2009, 06:48 PM
2-рата по-скоро. Станцията между 0беля и С-ца също е с колони и странични перони

Но тя не функционира и не знам дали въобще в близко бъдеще ще функционира, докато тази се строи.

Колкото до това коя станция как ще изглежда, много се надявам до 10 дена да получа отговор на този въпрос. Желанието ми да ви изненадам с ексклузивни кадри и рендъри е голямо, но просто трябва да изчакам още седмица и малко, за да съм сигурен, че ще ги получа. :)

batman08
October 6th, 2009, 06:56 PM
Но тя не функционира и не знам дали въобще в близко бъдеще ще функционира, докато тази се строи.

Колкото до това коя станция как ще изглежда, много се надявам до 10 дена да получа отговор на този въпрос. Желанието ми да ви изненадам с ексклузивни кадри и рендъри е голямо, но просто трябва да изчакам още седмица и малко, за да съм сигурен, че ще ги получа. :)

Наистина това ако стане всички тук ще сме много благодарни и щастливи най-вече! Интересно ще е коя станция как ще изглежда и как точно ще е оформена! Да речем от Лъвов мост и Св. Неделя очаквам нещо неочаквано, пък знае ли човек и другите може да са готини :)
Стискам палци и поне можеш ли да кажеш какви шансове имаш да се докопаш до тях?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 6th, 2009, 07:02 PM
Успех !! За сега се знае, само че "Св. Неделя" ( дано "Сердика" ) ще е с 12 ескалатора. Интересно ми е, как ли ще е оформена . Може би ще прилича на двуперонна "Сердика".

Станция "Ломско шосе" си я представям, като Пражката "Rajská zahrada"

Дано наистина скоро да разберем, как ще изглеждат. :):):cheers:

JloKyM
October 6th, 2009, 07:19 PM
Наистина това ако стане всички тук ще сме много благодарни и щастливи най-вече! Интересно ще е коя станция как ще изглежда и как точно ще е оформена! Да речем от Лъвов мост и Св. Неделя очаквам нещо неочаквано, пък знае ли човек и другите може да са готини :)
Стискам палци и поне можеш ли да кажеш какви шансове имаш да се докопаш до тях?

Шансовете за да кажем 70% в моя полза. Би трябвало ако има готов рендър или друга визуална информация да я получа...Но пак казвам - ще получа само ако има нещо готово..
Попринцип съм се заел с намирането на информация както за станциите по МД2, така и за двете по МД1 до Цариградско.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 6th, 2009, 07:22 PM
Шансовете за да кажем 70% в моя полза. Би трябвало ако има готов рендър или друга визуална информация да я получа...Но пак казвам - ще получа само ако има нещо готово..
Попринцип съм се заел с намирането на информация както за станциите по МД2, така и за двете по МД1 до Цариградско.

Еми строят станциите, няма как да няма проекти. На всичкото отгоре вече колони са започнали да градят. Няма да работят на посоки. :) :) :) Само да успееш да ги получиш :)

JloKyM
October 6th, 2009, 07:26 PM
Еми строят станциите, няма как да няма проекти. На всичкото отгоре вече колони са започнали да градят. Няма да работят на посоки. :) :) :) Само да успееш да ги получиш :)

Едно е конструктивен и технически проект, съвсем друго е архитектурно оформление и дизайн. ;) Без проблем може до 2011 дори, да няма проекти за вътрешното оформление.

witch_honor
October 6th, 2009, 07:31 PM

Да, обаче тази между Обеля и Сливница има колонада и между двете направления, докато тази няма да има, заради къртицата...

На мен ми е по-интересно да видя техническите чертежи на станциите - обезпечаване на връзки с подлези, околната инфраструктура - разположение в градската планировка...

За Централна гара е ясно къде ще са подлезите, за Лъввов мост - още не е категорично ясно - дали ще има връзка в неплатената зона между двата бряга на реката; на Сердика 2 положението също е ясно - ЦУМ/Пиротска, но за станцията на Пета градска още не мога да разбера - подлезчето на последната спирка на ТМ9 + подлеза на Опъленска или самостоятелни нови подлези...

batman08
October 6th, 2009, 07:32 PM

Ами остава ни да стискаме палци само :)
Дари и да не намериш нищо пак съм благодарен за положените усилия, защото не всеки би се заел с подобно нещо!
Аз преди няколко месеца писах на Братоев и каза, че не всички станции имали готови проекти, което означава, че някой вече имат, а пак казвам беше преди 2-3 месеца някъде, което означава, че вече може да има на всички, но ще изчакаме още малко :)

worldnet84
October 6th, 2009, 07:33 PM
Ето малко снимки от днес:

На Централна гара:

http://i34.tinypic.com/2vvnbyh.jpg

http://i37.tinypic.com/kd08eq.jpg

http://i37.tinypic.com/14ki3vm.jpg

http://i34.tinypic.com/125gp6v.jpg

http://i38.tinypic.com/2myxm6h.jpg

http://i38.tinypic.com/n1rssp.jpg

http://i33.tinypic.com/2m3rzo5.jpg

worldnet84
October 6th, 2009, 07:35 PM
Банишора:
Не можах да видя покривна плоча тук:

http://i35.tinypic.com/13zsdxk.jpg

http://i37.tinypic.com/qxjejb.jpg

И няколко от надлез Надежда:

http://i36.tinypic.com/333lj4l.jpg

http://i38.tinypic.com/34ikbac.jpg

http://i35.tinypic.com/2e3a4k0.jpg

http://i37.tinypic.com/314qydy.jpg

batman08
October 6th, 2009, 07:44 PM
....... но за станцията на Пета градска още не мога да разбера - подлезчето на последната спирка на ТМ9 + подлеза на Опъленска или самостоятелни нови подлези...

От регулационият план на София за МС Банишора се вижда това :

http://img410.imageshack.us/img410/2982/regulationimswin4704531.jpg

Дали ще е така или ще има някакви промяни в бъдеще не знам, а и не мога да прогнозирам нищо!

Ето и тези в Дружба как точно ще са разположени :

http://img410.imageshack.us/img410/3209/12227083.png

http://img410.imageshack.us/img410/9775/76773816.png

http://img203.imageshack.us/img203/7356/88533536.png

benjaminn
October 6th, 2009, 08:45 PM
Толкова чертички има, особено на предпоследната, че нищо не разбирам :)

batman08
October 6th, 2009, 08:48 PM
Толкова чертички има, особено на предпоследната, че нищо не разбирам :)

Доста е сложно и на мене ми отне доста време да се ориентирам кое какво е, но следваи сините линии общо взето :)

benjaminn
October 6th, 2009, 09:00 PM
Доста е сложно и на мене ми отне доста време да се ориентирам кое какво е, но следваи сините линии общо взето :)

Проблемът на третата схема идва от там, че е заложено изграждането и на улица над станцията и малко сините линии се преплита. Но с малко концентрация всичко става ясно. Мерси за схемите :)

benjaminn
October 6th, 2009, 09:22 PM
Междудругото станция 22 преди станцията на Летището ли е или е именно тя? На различните схеми, вкл. и в сайта на СО, направление 'Архитектура и градоустройство, където уж всички планове са окончателни и приети ( http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/33.pdf & http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/34.pdf ) някъде има станция между МС21 и Аерогарата, другаде няма. Ходи и познай как го мислят...

batman08
October 6th, 2009, 09:35 PM
МС Хан Кубрат

http://img243.imageshack.us/img243/4062/regulationimswin4852716.jpg

МС Надежда

http://img237.imageshack.us/img237/4107/regulationimswin5836540.jpg

МС Бели Дунав

http://img237.imageshack.us/img237/5197/regulationimswin3736173.jpg

МС Ломско шосе

http://img39.imageshack.us/img39/2357/regulationimswin6020496.jpg

batman08
October 6th, 2009, 09:38 PM
Междудругото станция 22 преди станцията на Летището ли е или е именно тя? На различните схеми, вкл. и в сайта на СО, направление 'Архитектура и градоустройство, където уж всички планове са окончателни и приети ( http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/33.pdf & http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/34.pdf ) някъде има станция между МС21 и Аерогарата, другаде няма. Ходи и познай как го мислят...

22 e между 21 и Аерогарата ;) Дано се намерят пари за участъкът към Летището и за Младост 4, защото има нужда и от тези участъци!

benjaminn
October 6th, 2009, 09:42 PM
Е, не - за 'Хан Кубрат' човек трябва да е поне роднина на Кашпировски, за да разбере какво става там :D

batman08
October 6th, 2009, 09:47 PM
Е, не - за 'Хан Кубрат' човек трябва да е поне роднина на Кашпировски, за да разбере какво става там :D

Определено!
Иначе днес направихме много добър ъп-дейт : снимки + схеми и без никакви конфликти! Остава само рендерите, но ще почакаме :)

JloKyM
October 6th, 2009, 09:49 PM
Да, наистина. Схемата изглежда кошмарно и все едно надраскана от малко дете.:ohno:

Ivanski
October 6th, 2009, 10:07 PM
10x за снимките , worldnet84 :okay:

galicin
October 6th, 2009, 10:09 PM
София, 26 февруари 1991. Протестна акция пред Народното събрание за продължаване на строителството на метрото.
http://www.viceland.com/bg/v1n10/htdocs/mhoro-101.php?page=4

galicin
October 6th, 2009, 10:21 PM
Предполагам, че повечето хора във форума вече знаят как, но все пак за тези които не знаят - от тук може да видите регулационият план на София:
http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/jspMap.jsp#
(от тематични карти избирате - Регулация, и след определено ниво на приближение започват да се появяват приятните цевтни драсканици :))

batman08
October 6th, 2009, 10:59 PM
София, 26 февруари 1991. Протестна акция пред Народното събрание за продължаване на строителството на метрото.
http://www.viceland.com/bg/v1n10/htdocs/mhoro-101.php?page=4

В този дух да излезем и ние на протест срещу МД3 какво ще кажете аз съм за! Определно ще е интересно ;)

kevin87
October 7th, 2009, 12:06 AM
кой от вас е седял на седлаките на мусагеница?

аз седях няколко пъти на различни и са доста паянтови, скърцат и са нестабилни. защо не допуснем че са се скапали когато е седнала някоя дебела женица, а трябва непременно да е вандалщина... казвам това, само защото и аз ги пробвах и са паянтови.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 7th, 2009, 02:10 PM
кой от вас е седял на седлаките на мусагеница?

аз седях няколко пъти на различни и са доста паянтови, скърцат и са нестабилни. защо не допуснем че са се скапали когато е седнала някоя дебела женица, а трябва непременно да е вандалщина... казвам това, само защото и аз ги пробвах и са паянтови.

Ми ходи седни на Кюри. Там също са така, ако не и по-зле.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 7th, 2009, 02:12 PM
В този дух да излезем и ние на протест срещу МД3 какво ще кажете аз съм за! Определно ще е интересно ;)

Ти знаеш ли, срещо, какво ще протестираш ? Не знаеш, от къде ще минава 3МД , ще си прави ли връзките с останалите 2 ...... Нищо не се знае още. Едва ли скоро ще се узнае де, но накрая си мисля, че ще върнат стария проект.

kudos
October 7th, 2009, 02:35 PM
Метрото стига до ”Дървеница” и ”Овча купел” (http://dnes.dir.bg/2009/10/07/news5187687.html)

07 октомври 2009 / News.dir.bg

Вторият лъч на софийското метро ще има отклонение до кв. “Дървеница“, а третият лъч, който ще е с “бързи трамваи“ ще има отклонение и за кв. “Овча купел“.
Това гласуваха съветниците от комисията по транспортна инфраструктура на Столичния общински съвет по предложение на “Метрополитен“ АД, предаде БТА.
Метрото от първия лъч ще стига до летище "София", а не както първоначално е прието в далечна перспектива до "Кремиковци".
От "Метрополитен" АД предлагат при необходимост от транспортна връзка към "Кремиковци" тя да е продължение на третия лъч от бул. "Ботевградско шосе".
Третият лъч на софийското метро няма да има метростанция на пл. "Княз Александър Първи", както първоначално е предвидено, а ще минава от бул. "Ген. Скобелев", по бул. "П. Евтимий" и бул. "В. Левски", където около метростанция СУ "Св. Климент Охридски" ще има връзка с първия лъч на метрото.
Третият лъч ще има и отклонение към "Овча купел", поради повечето живеещи там, отколкото по трасето към кв. "Княжево". За БТА изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев съобщи, че на 23 ноември ще бъде пуснато трамвайното трасе по ул. "Бели Дунав" и бул. "Рожен", което се изгражда заради строителството на метрото по бул. "Ломско шосе".

Ivanski
October 7th, 2009, 02:38 PM
"Третия лъч от метрото, който ще е с бързи трамваи" - малко станаха манджа с грозде работите :nuts:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 7th, 2009, 02:54 PM
Да, добре. Страшна логика. Метро с бързи трамваи.
Овча купел се нуждае болезнено от метро.
Преди не беше ли пуснато предложения 3МД да бъде нещо такова --> http://images.ibox.bg/2008/10/31/schwebebahn/430x384.jpg
Със сигурност това е по-добрия вариянт от "бързите трамваи" . Ми щом са трамваи, значи не е метро. Да си кажат "Софийското метро ще има 2 линии" и толкоз. Къде го има това 2 линии - метро и 1 трамвайна. Поне да си беше "Леко метро", което няма нищо общо с "скоростен трмавай", какъвто искат да пускат. Според мен това е новата от общо 500-те предложения за скоростен трамвай. След един месец пак ще кажат "Леко метро", после пак "бързи трамваи" и .... както каза предния потребител "Манджа с грозде"

benjaminn
October 7th, 2009, 03:00 PM
Метрото стига до ”Дървеница” и ”Овча купел” (http://dnes.dir.bg/2009/10/07/news5187687.html)

07 октомври 2009 / News.dir.bg

...

Третият лъч на софийското метро няма да има метростанция на пл. "Княз Александър Първи", както първоначално е предвидено, а ще минава от бул. "Ген. Скобелев", по бул. "П. Евтимий" и бул. "В. Левски", където около метростанция СУ "Св. Климент Охридски" ще има връзка с първия лъч на метрото.
.

Да разбираме ли, че са се върнали именно на класическия маршрут? Ако е така, екстра!
Остава само да се промени типа 'метро' и да се изгражда класическо, а не някой от въртените из медиите хибридни негови форми.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 7th, 2009, 03:06 PM
Да разбираме ли, че са се върнали именно на класическия маршрут? Ако е така, екстра!
Остава само да се промени типа 'метро' и да се изгражда класическо, а не някой от въртените из медиите хибридни негови форми.

Eва ли :( В този му вариянт на 3МД http://www.metro.spasov.info/data/uploads/fck/image/shema%281%29.jpg станциите нямаше да са една върху друга, а на по-голямо разтояние, но щяха да бъдат свързани по някакъв начин, било то чрез траволатори или др.

А нещо заглавието дали е точно?. Метро в Дървеница си има.

benjaminn
October 7th, 2009, 03:21 PM
Eва ли :( В този му вариянт на 3МД http://www.metro.spasov.info/data/uploads/fck/image/shema%281%29.jpg станциите нямаше да са една върху друга, а на по-голямо разтояние, но щяха да бъдат свързани по някакъв начин, било то чрез траволатори или др.

А нещо заглавието дали е точно?. Метро в Дървеница си има.

Схемата, която си приложил, не е на класическия вариант за трасе на МД3 по "Скобелев", "Патриарха" и "Васил Левски".

А иначе карти много. Не гледай какво седи на сайта на Метрополитен, защото картата онагледява графично приетите решения, които знаем могат да се променят непрекъснато. Още повече, че тази карта е вече стара (на месец-два), докато цитата горе с посочения класически маршрут е нова информация.

svetoslav
October 7th, 2009, 03:33 PM
Да, добре. Страшна логика. Метро с бързи трамваи.
Овча купел се нуждае болезнено от метро.
Преди не беше ли пуснато предложения 3МД да бъде нещо такова --> http://images.ibox.bg/2008/10/31/schwebebahn/430x384.jpg
Със сигурност това е по-добрия вариянт от "бързите трамваи" . Ми щом са трамваи, значи не е метро. Да си кажат "Софийското метро ще има 2 линии" и толкоз. Къде го има това 2 линии - метро и 1 трамвайна. Поне да си беше "Леко метро", което няма нищо общо с "скоростен трмавай", какъвто искат да пускат. Според мен това е новата от общо 500-те предложения за скоростен трамвай. След един месец пак ще кажат "Леко метро", после пак "бързи трамваи" и .... както каза предния потребител "Манджа с грозде"

Това е метрото в Щутгарт.

http://images.nycsubway.org/i37000/img_37563.jpg
http://www.orenstransitpage.com/otpgermpics/ubahn9.jpg

Ти на какво би го оприличил:

Метро
Леко метро
Трамвай
Скоростен трамвай
S-Bahn
?????????????????????????????????????????????????????????????????????
Аз персонално нямам и ни най-малка идея защо го наричат метро.
Ако му викаха леко метро - хмммм, пак не се вързва някак.
Ако му викаха трамвай - хммммм доста по-малко е например от това, на което ние в моя град викаме трамвай.
S-Bahn, също не е.
Скоростен трамвай - това май най-пасва.

Идеята ми е, защо се тормозиш, че нямало да бъде едното, а другото или третото, при положение, че медиите от както съществуват си плямпат колкото да са на приказка, общинските съветници, също нито са виждали проекта за МД3 нито са толкова навътре в релсовия транспорт, а не на последно място още никой не е виждал проекта, поради простата причина, че този който трябва да се състезава с проект, все още дори не знае дали и кога ще има състезание за проект.

Нероден Петко е малко историята.:cheers::cheers:

JloKyM
October 7th, 2009, 03:49 PM
Сега ако успеем да извоюваме и станция на Попа цена няма да имат..:lol:

benjaminn
October 7th, 2009, 03:54 PM
^^
От транспортна гледна точка би било добре да има станция на Попа, но разстоянието от тази пред НДК (на Патриарха) до Попа е има/няма 600 метра само. Та не знам доколко е възможно изграждането й с оглед късото разстояние между двете.

JloKyM
October 7th, 2009, 04:02 PM
^^
От транспортна гледна точка би било добре да има станция на Попа, но разстоянието от тази пред НДК (на Патриарха) до Попа е има/няма 600 метра само. Та не знам доколко е възможно изграждането й с оглед късото разстояние между двете.

Така е. Разстоянието е точно 600 метра, но какво от това. Нима е по-оправдано 600 метра между ГМ Димитров и Мусагеница, отколкото станция на Попа, който е възлово кръстовище, място за срещи и е в центъра. Единствено биха имали затруднения заради малкото пространство, но според мен винаги може да се намери изход. Достатъчно е един павилион на Попа, там където сега са пейките и един по-малък изход на паркинга на Булгартабак + траволатор и изход в градинката на Св. Седмочисленици.

kudos
October 7th, 2009, 04:34 PM
Средно 163 000 се качват в софийското метро дневно (http://news.ibox.bg/news/id_328684083)

Средно 163 000 души използват софийското метро на ден само месец след като заработи пълният 18 километров участък от „Младост" до „Обеля".

Ръководителят на „Метрополитен" Стоян Братоев отича почти два пъти увеличение на пътникопотока в този месец.

Той обясни, че е планирано до края на годината тези цифри да са между 140 000 и 150 000 дневно, вече към края на 2010 година пътниците да бъдат 170 000, а през 2011 година - 190 000.
В сравнение с планираното още към днес може да се каже, че дневно близо 20 000 пътника повече от предвиденото се качват на метрото.

Стоян Братоев обясни, че непрекъснато се работи по сигурността на линиите и на трафика.

kronos_BG
October 7th, 2009, 04:55 PM
Това е метрото в Щутгарт.
Ти на какво би го оприличил:
Аз персонално нямам и ни най-малка идея защо го наричат метро.

Скоростен трамвай - това май най-пасва.

Идеята ми е, защо се тормозиш, че нямало да бъде едното, а другото или третото, при положение, че медиите от както съществуват си плямпат колкото да са на приказка, общинските съветници, също нито са виждали проекта за МД3 нито са толкова навътре в релсовия транспорт, а не на последно място още никой не е виждал проекта, поради простата причина, че този който трябва да се състезава с проект, все още дори не знае дали и кога ще има състезание за проект.

Нероден Петко е малко историята.:cheers::cheers:

В някои страни на целия градски релсов транспорт казват "метро". Да не те учудва. Но няма нищо общо с метрополитена.:)
Де да го направеха с дори подобен вид- пак добре, но ние сме в БГ. Пък и какво толкова да се напъваме : подобни автономни участъци "скоростен трамвай" вече отдавна си има в София... само никой не му е хрумвало, че това е "скоростен трамвай" - най-обикновен трамвай си е.
Точно заради това е срамна спекулацията, че това ще бъде нещо ново и ще е разновидност на метрото.
Няма (и никога няма да бъде)! Няма дори да може да се преустрои в метро (дори леко), защото станциите ще бъдат много къси.
А за неродения петко - не си прав, защото и пари за разработване на маршрута вече им отпуснаха , а и смятат с всичката документация да са готови до две години, за да кандидатстват по ОП "Транспорт" за финансиране...
Точно заради това са срамни лъжите с които заливат гражданите, че това ще е нещо като метро! Дрън-дрън!
Подобна линия с нищо няма да подобри наземния транспорт, а само след 10-ина години ще бъде безвъзвратно остаряла и пречеща.

А за мечтите за станция на Попа - при положение, че ще бъде просто "трамвайна линия с мания за величие" - няма никаква пречка да има станция: 600 м за трамвайно трасе са пре-достатъчно разстояние.

ataknoT
October 7th, 2009, 05:23 PM
....станция на Попа, който е възлово кръстовище, място за срещи и е в центъра. Единствено биха имали затруднения заради малкото пространство, но според мен винаги може да се намери изход. Достатъчно е един павилион на Попа, там където сега са пейките и един по-малък изход на паркинга на Булгартабак + траволатор и изход в градинката на Св. Седмочисленици.

Според мене може да се види сметката на повдигнатото пространство с чешмичката м/у паметника и нотариата - мисля, че ще се открие достатъчно пространство за един вход на подлез. А наистина до "Св. Седмочисленици" - пространство дал Господ. :)

witch_honor
October 7th, 2009, 05:25 PM
Позволи ми да не се съглася:
Трасето в центъра ще бъде заложено за класическо - Братоев го е акзвал неведнъж. Както видяхме, явно е лобирал достатъчно добре, за да се върнат на класическия маршрут, така че нищо няма да му попречи да лобира и за стандартни метростанции в центъра, а пък по периферията да ги правят и по 3 метра, ако щат... така или иначе наземните трасета на това "метро" няма да ги бъде дългго време и бързо-бързо ще се преформят на класическо метро. Това трябва да ни е ясно...

benjaminn
October 7th, 2009, 05:35 PM
Средно 163 000 души използват софийското метро на ден само месец след като заработи пълният 18 километров участък от „Младост" до „Обеля".

Ръководителят на „Метрополитен" Стоян Братоев отича почти два пъти увеличение на пътникопотока в този месец.

Той обясни, че е планирано до края на годината тези цифри да са между 140 000 и 150 000 дневно, вече към края на 2010 година пътниците да бъдат 170 000, а през 2011 година - 190 000.

Планират спад в ползвашите метрото ли!?
Или дори и при новите данни за пътниците, те продължават да повтарят грешно-планираните си цифри за края на годината, а защо не и за следващите години???

П.П. witch_honor, имам отговор на поста ти за бъдещие метродиаметри, но чакам да ми мине 'наказанието', за да го пусна хем него, хем да попитам властимащите оттатък на какво се дължи то, с оглед темите в които участвах ии потребителите, някои с администратроски ранг, с които спорих, преди да бъде наложено. Така че търпение, млади падауане :D

batman08
October 7th, 2009, 05:42 PM
Преди една година в един от броевете на Строителство и града от м. март пишеше - още когато се обсъждаха най-различни вариянти, че подземното трасе ще се строй със щит и двупътен тунел, което предполага станции с 2 перона и дължина на станцията 80 метра, широчина на подземните станции 3-4 метра, а на откритите 2-3 метра. В зависимост от местоположението щели да са с 1 или 2 вестибюла, а ще се изграждат по открит способ в укрепени котловани. И сега като гледам изложената схема във вестника има подземна станция на 5-те кюшета, НДК, Попа, СУ и малко след пам. Левски. Пише също така, че след време при нужда надземният участк може да се преоформи като подземен.
Ето за коя статия говоря : http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=468066

witch_honor
October 7th, 2009, 05:57 PM
П.П. witch_honor, имам отговор на поста ти за бъдещие метродиаметри, но чакам да ми мине 'наказанието', за да го пусна хем него, хем да попитам властимащите оттатък на какво се дължи то, с оглед темите в които участвах ии потребителите, някои с администратроски ранг, с които спорих, преди да бъде наложено. Така че търпение, млади падауане :D

О, недей. Спести ми го - още един реферта-преразказ на концепцията ще ми дойде вповече. Скоро ще пусна сайт на проекта, за да бъде достъпен за мнения и разглеждане от страна на урбанисти и архитекти, така че когато това стане и те се изкажат по предложените трасета... ще си говорим.

benjaminn
October 7th, 2009, 06:00 PM
...
И сега като гледам изложената схема във вестника има подземна станция на 5-те кюшета, НДК, Попа, СУ и малко след пам. Левски. Пише също така, че след време при нужда надземният участк може да се преоформи като подземен.
Ето за коя статия говоря : http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=468066

Като се вземе под внимание гъстотата на станциите/спирките, това е бил план за развитие на трасе за трамвай (скоростен и в центъра подземен), но не и за метро.

benjaminn
October 7th, 2009, 06:04 PM
О, недей. Спести ми го - още един реферта-преразказ на концепцията ще ми дойде вповече. Скоро ще пусна сайт на проекта, за да бъде достъпен за мнения и разглеждане от страна на урбанисти и архитекти, така че когато това стане и те се изкажат по предложените трасета... ще си говорим.

Знаеш имам доста забележки по така начертаната ти идея като покритие и развитие на териториите. Затова пусни линк с концепцията и да следиме отзивите какви ще са. Ще ми е любопитно.

А за другия сайт, ако имам достъп изобщо някога, ще пусна отговора си, най-малкото за следящите дискусията. Ти вече ако искаш го вземи под внимание, ако ли пък ти е по-удобно - просто игнорирай съдържанието му и толкоз.

witch_honor
October 7th, 2009, 06:10 PM
Знаеш имам доста забележки по така начертаната ти идея като покритие и развитие на териториите. Затова пусни линк с концепцията и да следиме отзивите какви ще са. Ще ми е любопитно.

А за другия сайт, ако имам достъп изобщо някога, ще пусна отговора си, най-малкото за следящите дискусията. Ти вече ако искаш го вземи под внимание, ако ли пък ти е по-удобно - просто игнорирай съдържанието му и толкоз.

Знаеш, че никога не игнорирам опониращо ми мнение, просто вече дискусията се изчерпа, затова не виждам смисъл да се продължава. Моите аргументи са изложени няколко пъти с различна интерпретация, твоите са изложени, вече няма какво да спорим - който следи дискусията ще може да прецени сам за себе си кой е прав и кой не е...

batman08
October 7th, 2009, 06:10 PM
Като се вземе под внимание гъстотата на станциите/спирките, това е бил план за развитие на трасе за трамвай (скоростен и в центъра подземен), но не и за метро.

Ами то така или иначе няма да е истинско метро! Искренно се надявам скоро време да и дойде акъл на тези хора и да си го построят като истинско метро!

kronos_BG
October 7th, 2009, 06:12 PM
Е, така де : те и сега си говорят за скоростен трамвай - нямат никакво намерение да изграждат метро там.:bash:
Ама че градът има нужда от метролинии (сега и в бъдеще) - тях не ги интересува. Все още. След 20-30 години ще им дойде акъла...

benjaminn
October 7th, 2009, 06:19 PM
Нали Братоев е говорил подземната част да се изгражда с опция за преминаване от скоростен трамвай към метро. В този ред на мисли е въпрос на време да се преработят и откритите трасета (било още в плана, било след строежа) от такива за скоростен трамвай във формат на метролиния, вкл. и станциите. Не знам каква е практиката по света, но при подобна трансформация по-гъсто разположените спирки на трамвая изцяло ли стават метростанции или някои се затварят поради по-голяма близост от допустимата със съседните й, поради недостатъчна дължина на пероните и т.н.? Ако има инфо някой, нека сподели.

batman08
October 7th, 2009, 06:35 PM
Нали Братоев е говорил подземната част да се изгражда с опция за преминаване от скоростен трамвай към метро. В този ред на мисли е въпрос на време да се преработят и откритите трасета (било още в плана, било след строежа) от такива за скоростен трамвай във формат на метролиния, вкл. и станциите. Не знам каква е практиката по света, но при подобна трансформация по-гъсто разположените спирки на трамвая изцяло ли стават метростанции или някои се затварят поради по-голяма близост от допустимата със съседните й, поради недостатъчна дължина на пероните и т.н.? Ако има инфо някой, нека сподели.

Да, но нали се сещаш, че на откритото трасе ако направиш спирка, после като вкараш трасето под земята спирката над земята може и да я няма ;) Статията я сложих просто за да илюстрирам някой неща и да кажа какви точна са били плановете за трасето под Батенберг, а сега дано нещата се променят. Както се вижда в статията само хвалебствия за трасето под Батенберг и неговите характеристики, а там пише че има 3 вариянта, като за другите нищо не се казва. Дано скоро имаме повече инфо за този проект !

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 7th, 2009, 06:40 PM
Аз си спомням, че Братоев винаги е казвал " Не скоростен трамвай, а леко метро" Има разлика. Аз предпочитам лекото метро пред бързите трамваи. Трамваите ще се влачат по улиците и булевардите, и ако не им се задели част в платното по релсите им ще се движат / спират коли, автобуси и пр. и общо взето се губи най-големия + на метрото - Да не се влияе от трафика. Друго си е една изцяло естакадна линия с изключение в центъра, където ще е подземно.
А разликата между Лекото метро и скоростния трамвай предполагам всички я знаем каква е. Едното е без, а другото с автоматика. На едното спирките са разположени по-нагъзто , а на другото - по-нарядко.
Наистина, ако се приеме 3МД да е класическо "тежко" метро , което да има трансферна станция на НДК с 2МД и на СУ с 1 МД - е цена няма да има, но ако си държат на нещо по-различно, то смятам, че единственото разумно нещо ще е леко метро , което да е естакадно изцяло ( без да върви по земята, като трамвай).
Или висящата железница. Не е лошо като идейка.

blago84
October 7th, 2009, 07:02 PM
s_o_kv_v_zp_l_s_o опитай се да намериш "леко метро" в нормативните документи...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 7th, 2009, 07:10 PM
s_o_kv_v_zp_l_s_o опитай се да намериш "леко метро" в нормативните документи...

Принципно се говори за "леко метро" в статии, но от миналата година. Интервюто в youtube също е от миналата година, където Братоев казва за него. В документи- не знам.
Добре де, ами ако се повдигне въпроса в медиите, и така повече хора да разберат, какви са минусите на скоростния трамвай със сигурност ще се намерят още бунтари срещо тази тъпа идея. За сега мнозина си мислят, че 3МД ще си е класическо метро, или леко, но едва ли са уведомени, за скоростния трамвай ?

AceXe
October 7th, 2009, 08:39 PM
Виждам страхотно неразбиране за скоростния трамвай, затова и пиша.

Предлагам s_o_kv_v_zp_l_s_o, witch_honor, batman08, benjaminn и kronos_BG да се качат на трамвай по линия 20 в посока Гара Искър от Плувния комплекс на ЦСКА, в делничен ден. Навярно все един от вас ще забележи, че трамвая в това трасе развива по-голяма скорост от средната на метрото, поради две причини. Първо трасето е отделено от булеварда и има много малко пресечки с пътища, второ е право и трето трамваят е широколинеен. Тоест на практика ако се мери с метро той е много по-гъвкав, защото може да прави по-остри завои, забавя и ускорява бързо, което му позволява практически да обслужва повече спирки, а и очевидно по скорост не застава по-назад от метрото.

Казвам ви го съвсем сериозно преди да се хвърляте в такива реално необосновани спорове, да видите че в момента има трамваи, които не са скоростни и в същото време са достатъчни бързи. В района около Цар Борис III няма такива гъсто населени райони, както са Люлин и Младост например, че да имат такава невероятна нужда от метро. От Метрополитен ясно обясниха, че там няма такова натоварване, щом като дори сега трамваите по линия 5 успяват да прекарат пътникопотока. Също така обясниха и че на всяко кръстовище ще се прокарва естакада минаваща отгоре или респективно тунел на пътя отдолу, за да няма конфликти и съответно си става точно като метро, само дето няма усещането, че си в тунел, което явно някои от вас много го кефи. ;)

JloKyM
October 7th, 2009, 08:50 PM
^^ Няколко фундаментални грешки:
1. Не можеш да сравняваш метро и трамвай, при положение че метрото е по-бърз, по-сигурен и по-пътниконосим транспорт.
2. Предвид, че едва ли си пътностроителен инженер(както и аз де) едва ли си 100% наясно какви са условията за строителство на естакади, надлези, подлези и т.н. Сега искам хубаво да си представиш броя на пресечките на Цар Борис 3 по неговата дължина от Княжево до Руски Паметник. СЛед това си представи този скоростен трамвай какви лупинги ще се налага да прави, ту отгоре, ту отдолу, за да може преминаването му да е безконфликтно.
3. При положение, че в цял свят големите градове са стигнали до извода, че само метрото е способно да реши транспортните проблеми, не виждам защо ние тук трябва да откриваме топлата вода.
4. Твърдението ти, че за пътникопотока е достатъчен само трамвай 5(или че той се справял добре, за да те цитирам по-точно) е всичко друго, но не и оправдано. Ако случайно не знаеш ТМ5 ходи от Княжево до Съдебната палата, след което се налага прекачване. Айде сега си представи метро, което освен, че ходи от Княжево, чак до Ботевградско шосе, има спирки на НДК, Попа(живот и здраве), СУ, Театър София, гара Подуяне. Метро, което прави връзка с другите два диаметъра, откъдето практически може да се стигне до всяка точка на София. Не можеш да сравняваш несравними неща, като един трамвай, който вози хора само до Съд. палата и метро, чрез което само с едно БЕЗПЛАТНО прекчване хората ще могат да стигат до всяка точка на София.
5. Напълно излишно е сега да се харчат маса пари, за нещо, което само след 10 години ще трябва да се преправя. Проблемът на днешните управляващи, както и на самия теб е, че нямате никаква мисъл за бъдещето.

kronos_BG
October 7th, 2009, 09:10 PM
Виждам страхотно неразбиране за скоростния трамвай, затова и пиша.

Предлагам s_o_kv_v_zp_l_s_o, witch_honor, batman08, benjaminn и kronos_BG да се качат на трамвай по линия 20 в посока Гара Искър от Плувния комплекс на ЦСКА, в делничен ден.

Казвам ви го съвсем сериозно преди да се хвърляте в такива реално необосновани спорове, да видите че в момента има трамваи, които не са скоростни и в същото време са достатъчни бързи.
... съответно си става точно като метро, само дето няма усещането, че си в тунел, което явно някои от вас много го кефи. ;)

Преди да раздаваш квалификации не е лошо да проумееш, че когато се води дискусия какво да се изгражда по трасето на МД3 никой не изхожда от днешната натовареност на трасето.
Метролинии се изграждат с перспективни изследвания за развитието на града и линията за следващите поне 50 години.
Ти обаче, това май, не можеш да го проумееш!
Поразучи какви пътникопотоци са способни да обслужват трамвайните линии, лекото метро и подземното метро ... и тогава се изказвай "компетентно", кое е скоростно и че трамвайна линия може да съперничи с метро.
Не е лошо и да попрочетеш мненията на метростроители и метрополитени (от нашия географски район), които недвусмислено се изказват, че : да, строителството е по-евтино, но после издръжката на подвижния състав и линията излиза почти колкото подземна линия, а градът се развива и линията става неефективна.
Може пък, да влезнеш в положението на гражданите, живеещи по трасето и да си попредставиш открита трамвайна линия на равнището на втория етаж, пресичаща половината град.:nuts:

А колко "компетентни и обосновани са мненията в полза на класическа метролиния" : се обърни към проектантите на метрото, които също толкова "некомпетентно и от кефене към тунели"... са предлагали подобно изграждане!:lol:
Пред перспективата след известен брой години трасето и станциите да се преустройват в метро, не е ли по-удачно (щом сега няма нужната нужда) да се изчака няколко години, да се направи нужния анализ и да се проектира наистина перспективна линия, а не просто да се "усвояват" средства?

blago84
October 7th, 2009, 09:10 PM
1) Може и още как... Някои системи тип "скоростен трамвай" спокойно могат да бият нашия "метрополитен" по всички показатели...
2) За него не знам, говоря за себе си - аз съм машинен почти инженер (4-ти курс) - транспортна техника, със силни интереси в областта на градския релсов транспорт, поради което имам навика да се ровя във всички видове източници на информация за подобни системи, включително нормативни документи, изисквания и експлоатационни характеристики и приложения.
3) Доста големи градове използват леки системи... Които кой знае защо, в българските нормативни документи са наречни "скоростни трамваи" макар да са доста по-близко до метрото, отколкото до трамвая
4) Прав си - но при дължини на съставите от по 75-100 метра (нормални за "скорстния трамвай") вместимостта става достатъчна
5) Грешиш - системата ще може да понесе пътникопотока за доста време и ще има нужда единствено от постепенно надграждане в крайните си участъци, което ще позволи разходите да бъдат разсрочени във времето, без реално да се нарушава сериозно функционалността на системата.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 7th, 2009, 09:19 PM
Лека железница - ОК, ама ако беше по-малка, но извинявай 3МД цепи половин София. И не забравяй факта, че трасето няма да е покрито, което има ред минуси.

blago84
October 7th, 2009, 09:21 PM
Точно там, където трябва, ще бъде в тунел :)
Безумна е само идеята според която не прави връзка с М1 и МД2...

kronos_BG
October 7th, 2009, 09:23 PM
"Някои", но със сигурност западни и модерни?
А ние сме в БГ!
Нистина ли питаеш илюзията, че ще закупят и построят леко метро по последна дума на техниката?
Уверявам те (познавам много добре манталитета на българския управник) : няма да го направят!
Дори поради простичката причина, че при подобно (модерно) изграждане, то ще излезне съизмеримо по цена с подземното метро.

blago84
October 7th, 2009, 09:36 PM
Включвам и системи на по 40+ години...
Но като се има предвид, че построиха "тежко" метро, което губи по точки от леките... до някъде си прав...
Финансовата столица на Европа ползва лека железница ("скотростен трамвай") и далеч не е единственият град, избрал леките релси за гръбнак на обществния си транспорт.
http://www.youtube.com/watch?v=K7BssBb35Us&feature=related

witch_honor
October 7th, 2009, 09:36 PM
Предлагам s_o_kv_v_zp_l_s_o, witch_honor, batman08, benjaminn и kronos_BG да се качат на трамвай по линия 20 в посока Гара Искър от Плувния комплекс на ЦСКА, в делничен ден.

AceXe, неразбиране?
1) Коментирах къде е възможно да се мисли даже за висящи железници и къде - за скоростни трамваи и метро. Достатъчно наясно съм с капацитетите и възможностите на пътниконосимост. Положението на МД-3 в момента е достатъчно трогателно. Естекади по бул. Цар Борис III са толкова нелепи като концепция, колкото билборд на задника на Азис пред паметника Левски - несъвместими са.
1) Няма технологична възможност за поместване на рампите, обезпечаващи естекади;
2) Няма психично здрав инженер, който ще прокара естекада с такава дължина на такова отстояние от такива сгради;
3) Нямало натоварване по цар Борис III??? Това как го измисли? Задръстванията на Красно село почват от началото на Житница и свършват близо до България; натоварването около Пирогов е пословично, около ритуалната зала в Красно село тепърва започват оптимизация на застрояването, а почнатата и вече в строеж жилищно-бизнес зона зад ТЕЦа в лагера ще разчита предимно на довозване с трамвай и А83 до метрото...
4) Метрополитен не проектират метрото - те само го експлоатират. проектите се изработват от други ибщински предприятеия (Метрострой либеше, вече не помня), така Метрополитен има думата за състоянието на метрото толкова, колкото ти имаш думата за това дали в колата, която си си харесал ще има климатик или не като фабрична заготовка...
5) МД-3 е задължително да стане класическо метро, не защото не разбираме какво е скоростен трамвай и защото не ни кефи идеята, а просто най-стабилната транспортна система за София включва изграждането на трите диаметъра и кръгова линия като класическо метро, което да се допълва като довозване и локално обслужване от скоростни трамваи, обикновени трамваи и тролейбуси.
6) Не че скоростните трамваи нямат приложение в София, но в случая МД-3 като скоростен трамвай ще е половинчата работа. Ако идеята е да правим класн-клан, недоклан; дран-дран, недодран... ама не ми се вярва...

JloKyM
October 7th, 2009, 09:40 PM
Точно там, където трябва, ще бъде в тунел :)
Безумна е само идеята според която не прави връзка с М1 и МД2...

Проблемът ти и на теб е, че не мислиш от гледна точка на българската действителност, където
1. Скоростния трамвай или каквото там име му се даде няма да е по-сигурен от метрото
2. Ще бъде най-евтиния възможен вариант
3. Влаковете няма да бъдат 100% автоматизирани
4. Сприките/Станциите ще бъдат направени некачествено и без мисъл, както сега

Специално за частта с пътникопотока категорично не съм съгласен с теб. Нито една система с изключение на класическо метро няма да покрие нуждите на града в дългосрочен план. В крайна сметка, когато се строи метро, то не се строи за 10-20 или 30 години. Това, че сега ТМ 5 си изпълнява функциите не значи, че само след 5 години още ще е така, при положение, че по протежение на Цар Борис застрояването продължава с пълна сила. В крайна сметка защо трябва още от сега да обричаме идните поколения на тормоз и огромни инвестиции, за да го пригодят на класическо метро, като още от сега можем да го направим, за не толкова повече пари. Защото аз съм почти убеден, че строителството на всички тези естакади, надлези и подлези ще излезе точно толкова, ако не е и по-скъпо от прокопаването на тунел по открит способ.

blago84
October 7th, 2009, 09:52 PM
Аргументите, които си дал се отнасят и до изпълнението на класическото метро със същата тежест, с която и за скоростния трамвай.
Проблемът пък на теб и на няколко други потребители е, че като чуете "трамвай", не можете да излезете извън представата за "България 1300", влачеща се с 30 км/ч край някой булевард или тук там шмугваща се в мръсен, течащ подлез...
Осигурителните инсталации по изолираните трасета на скоростния трамвай (в това число и тунелите), както и изпълнението на станциите, не се различават съществено от тези на класическото метро. Разликата е относно в пътя - скоростният трамвай е способен да се справя с по-стръмни наклони и по-остри криви, което намаля инвестиционните разходи. Започва да отстъпва на метрото едва когато се използват влакове от по 120 и повече метра, каквито във София явно не се предвиждат, като вземем под внимание дължината на пероните на МД1 и вероятната такава на МД2... Така че евентуален скоростен трамвай, макар да би отстъпил на превозните способности на метрополитените на Москва или Париж примерно, би могъл спокойно да се равнява на МД1 и МД2, при по-ниска себестойност от тях.

AceXe
October 7th, 2009, 09:57 PM
Проблемът ти и на теб е, че не мислиш от гледна точка на българската действителност, където
1. Скоростния трамвай или каквото там име му се даде няма да е по-сигурен от метрото
2. Ще бъде най-евтиния възможен вариант
3. Влаковете няма да бъдат 100% автоматизирани
4. Сприките/Станциите ще бъдат направени некачествено и без мисъл, както сега

Специално за частта с пътникопотока категорично не съм съгласен с теб. Нито една система с изключение на класическо метро няма да покрие нуждите на града в дългосрочен план. В крайна сметка, когато се строи метро, то не се строи за 10-20 или 30 години. Това, че сега ТМ 5 си изпълнява функциите не значи, че само след 5 години още ще е така, при положение, че по протежение на Цар Борис застрояването продължава с пълна сила. В крайна сметка защо трябва още от сега да обричаме идните поколения на тормоз и огромни инвестиции, за да го пригодят на класическо метро, като още от сега можем да го направим, за не толкова повече пари. Защото аз съм почти убеден, че строителството на всички тези естакади, надлези и подлези ще излезе точно толкова, ако не е и по-скъпо от прокопаването на тунел по открит способ.

1) Дефинирай "по-сигурно".
2) Какво като е най-евтиният?! Замисли се дали е по-добре да имаме 3 подземни станции или 8 надземни ?
3) А сегашните да не би да са ?
4) Откъде знаеш как ще бъдат направени? Сега няма направена надземна станция по модела на "скоростния трамвай", че да имаш образец, по който да се аргументираш.

5) Искаш да ми кажеш, че скорстни трамваи дълги 50 метра на 2,5 - 3 минути не могат да покрият пътникопока в дългосрочен план? Да, в дългосрочен план районите около Цар Борис III няма да се застроят изведнъж с високи блокове. Това ще се случи след много много години и то изобщо ако се случи. Към момента там има доста голямо строителство от тип 3 до 5 етажа. Скоростния трамвай е доста по-гъвкав от класическото метро и ако се замислиш над това, ще осъзнаеш, че при него няма да я има тази сложна схема както при сегашното метро, с което винаги може да се пуснат повече трамваи по линията и да покрият нуждите.

kronos_BG
October 7th, 2009, 10:02 PM
Проблемът пък на теб и на няколко други потребители е, че като чуете "трамвай", не можете да излезете извън представата за "България 1300", влачеща се с 30 км/ч край някой булевард или тук там шмугваща се в мръсен, течащ подлез...
Осигурителните инсталации по изолираните трасета на скоростния трамвай (в това число и тунелите), както и изпълнението на станциите, не се различават съществено от тези на класическото метро.
... Така че евентуален скоростен трамвай, макар да би отстъпил на превозните способности на метрополитените на Москва или Париж примерно, би могъл спокойно да се равнява на МД1 и МД2, при по-ниска себестойност от тях.
Ако наистина (като ти се ще) внесат модерни, безшумни с климатици трамваи (защото ще е открита линия), с автоматика, за която говориш (макар, че и инж. Братоев спомена, че трамвайните трасета нямат такава автоматика) - защо тогава не изградят леко метро (на което компромисно държи и Братоев), а продължват да говорят за "скоростен трамвай"???
Или мислиш те не знаят за разликата?
Знаят и още как, но не им е изгодно да го кажат!

blago84
October 7th, 2009, 10:10 PM
Защото "скоростен трамвай" и "леко метро" са две понятия за едно и също! И в нормативните документи на МРРБ е записано "скоростен трамвай" а не "леко метро".
На Запад го наричат просто LRRT (Light rail rapid transit). По-старите системи използват мотриси с висок под и висок вход, пригодени за висок перон (подобно на метро-влаковете), но изчислени за вписаване в трамвайни криви и за преодоляване на трамвайни наклони, докато по-новите системи използват стандартни нископодови трамваи и ниски перони, най-често с двустранно разположени врати и възможност за двупосочно движение, тъй като така отпада нуждата от обръщателни кръгове и се запазва възможността да изграждат станции както с островни така и със странични перони, според особеностите на терените, където ще бъдат изграждани станциите.
Леката система е много по-гъвкава и лесно пригодима към променящите се нужди на града, отколкото стандартното метро - то изисква по-скоро обратното - градът да се нагоди към него...

kronos_BG
October 7th, 2009, 10:20 PM
1) Дефинирай "по-сигурно".
2) Какво като е най-евтиният?! Замисли се дали е по-добре да имаме 3 подземни станции или 8 надземни ?
3) А сегашните да не би да са ?
4) Откъде знаеш как ще бъдат направени? Сега няма направена надземна станция по модела на "скоростния трамвай", че да имаш образец, по който да се аргументираш.

5) Искаш да ми кажеш, че скорстни трамваи дълги 50 метра на 2,5 - 3 минути не могат да покрият пътникопока в дългосрочен план? Скоростния трамвай е доста по-гъвкав от класическото метро и ако се замислиш над това, ще осъзнаеш, че при него няма да я има тази сложна схема както при сегашното метро, с което винаги може да се пуснат повече трамваи по линията и да покрият нуждите.

Ти наистина ли не разбираш, че въпросът не е "по-добре да имаме 3 подземни станции или 8 надземни ", а кви да са те : трамвайни или метростанции?
Проумей го, бре най-накрая, момче : разликата е принципна!
ДА! :"скорстни трамваи дълги 50 метра на 2,5 - 3 минути не могат да покрият пътникопока в дългосрочен план"! (а и при трамвайна линия никога няма да постигнат такива параметри на движение).
Ами, като е толкова гъвкав трамвайния транспорт - да бяха пуснали трамвайна линия по трасето Обеля - Младост ... и да бяхме решили през последните 25 години проблема!?
Какво ли се мъча да пиша - та ти така и не си проумял какво представлява извънуличния транспорт, а ми разглаголстваш, че допълнително натоварване на наземните улици можело да компенсира метрото???

kronos_BG
October 7th, 2009, 10:27 PM
Защото "скоростен трамвай" и "леко метро" са две понятия за едно и също! И в нормативните документи на МРРБ е записано "скоростен трамвай" а не "леко метро".
На Запад го наричат просто LRRT (Light rail rapid transit). По-старите системи използват мотриси с висок под и висок вход, пригодени за висок перон (подобно на метро-влаковете), но изчислени за вписаване в трамвайни криви и за преодоляване на трамвайни наклони, докато по-новите системи използват стандартни нископодови трамваи и ниски перони, най-често с двустранно разположени врати и възможност за двупосочно движение, тъй като така отпада нуждата от обръщателни кръгове и се запазва възможността да изграждат станции както с островни така и със странични перони, според особеностите на терените, където ще бъдат изграждани станциите.
Леката система е много по-гъвкава и лесно пригодима към променящите се нужди на града, отколкото стандартното метро - то изисква по-скоро обратното - градът да се нагоди към него...
О боже! не са две понятия за едно и също нещо!!! Не са!
На запад наричат (на някои места) целия градски релсов транспорт "метро", но не влагат нашия смисъл в това.
Не се подвеждай от различните преводи и модерни разбирания за "изравняване на трамваи и леко метро".
У нас тази игра на думи я започнаха именно с цел да объркат хората и да ги заблудят, че трамвай=метро.
Да, ама не!

blago84
October 7th, 2009, 10:30 PM
По-добре ти си предефинирай понятията! "Скоростен трамвай" не е равно на "трамвай". Ако погледнеш в наредбата занимаваща се с транспорта в населените места, ще видиш, че е упоменат отделно, заедно с метрополитена и че понятие "леко метро" не съществува.

batman08
October 7th, 2009, 10:41 PM
Преди месец ако бях прочел тези писания бих изпаднал в истерия и да използвам цветущи изрази! Всеки има право на мнение и моето е, че да сравняваш всякакъв друг вид транспорт (градски) с метро е все едно да сравняваш мравката и слона! За мен най-добрият вариянт остава класическото метро, не поради факта че тунелите ме привличат, но всеки би го предпочел! Няма да споря с никой кое е по-добре, аз имам едно мнение и това е - никой не може да ми го промени! То цял форум е за класическо метро, пък 2-3 човека обесняват колко е по-удачно трамвайчето :)

kronos_BG
October 7th, 2009, 10:43 PM
По-добре ти си предефинирай понятията! "Скоростен трамвай" не е равно на "трамвай". Ако погледнеш в наредбата занимаваща се с транспорта в населените места, ще видиш, че е упоменат отделно, заедно с метрополитена и че понятие "леко метро" не съществува.
И какво от туй?:lol:
Такива автономни трасета на трамваи и сега си имаме в София, само дето още никой не се е сетил да ги нарече "скоростен трамвай" - преоблякъл се Илия ... и пак в тия.
То по документи всичко изглежда логично, красиво и наред!
Някога имаше такъв афоризъм : " Погледнато формално - всичко е реално, погледнато реално - всичко е формално"...:lol:
Така че, аз продължавам да твърдя : трамваят си е трамвай - стар или модерен, а трасетата му - обикновени или скоростни.
А метрото е леко или класическо.
Има безброй изследвания за дата вида метрополитени ... и не ме интересува, че в българската нормативна уредба нямало такова понятие.

blago84
October 7th, 2009, 10:50 PM
а.
Не се подвеждай от ... ...модерни разбирания за "изравняване на трамваи и леко метро".

А кои разбирания да следваме? Онези от преди 50 години? Или още по-добре - от преди 100...

То цял форум е за класическо метро, пък 2-3 човека обесняват колко е по-удачно трамвайчето :)
Култов довод :)

Аз нямам повече какво да кажа. За мен изборът на система е удачен, неудачен е маршрутът, който са и избрали. Трябва да бъде свързана чрез общи станции с МД1 и МД2...

batman08
October 7th, 2009, 11:06 PM
А кои разбирания да следваме? Онези от преди 50 години? Или още по-добре - от преди 100...

Култов довод :)

Аз нямам повече какво да кажа. За мен изборът на система е удачен, неудачен е маршрутът, който са и избрали. Трябва да бъде свързана чрез общи станции с МД1 и МД2...

Да, прав си разбиранията за трамвайно развитие като основен транспорт са от преди 100 години!
И аз нямам какво да кажа, след като не си разбрал, че въпросното трасе ще прави връзка с МД1 и 2! Колегите посочиха толкова примери, че трасето трябва да е подземно и да е истинско метро, че какво по-вече да се каже и аз не знам! Отностно "култовият" ми довод ако имаме 100 човека в една зала и трябва да се изберът напитки за всички и 98 човека искат водка, а 2 вода с кого трябва да се съобразим според тебе? Ако София е нямала нужда от метро то нямаше да има планове за него, нямаше да го има и сегашният участък и щяхме да си караме на трамвай и тролей и всичко щеше да е ОК - може би щяха да изградят градска железница или нещо друго!

kronos_BG
October 7th, 2009, 11:11 PM

Нямах това в предвид, а може би трябваше да сложа модерни в кавички, но се надявах, че си разбрал какво исках да кажа : термините в различните страни могат да подведат и да доведат до игра на думи, много удобна за спекулации.
А разликата между подвижния състав и същността на трасетата при "скоростния трамвай" и лекото метро не съм я измислил аз - почерпил съм я от доста по-авторитетни източници, при това автори на научни изследвания по въпроса. И, ако подвижният състав в модерното му изпълнение наистина се доближава по параметри, разликата в трасетата е принципна.
Въпрос на това кой на какво се доверява и какво приема.

blago84
October 7th, 2009, 11:19 PM
Явно ли не четеш или ако четеш, не можеш да разбереш. И за двете - никой не ти е виновен. Научи се...
(едит: това се отнася за batman08)

kronos_BG, няма как да не призная, че си много прав за играта на думи - нямаме гаранция, че няма да извъртят нещо в недобра посока (даже напротив - имаме предостатъчно основания да се боим...) Но тук нещата вече опират до това как ще бъде изпълнена системата, а не до принципните качества на самата система.

MerlinTheKid
October 7th, 2009, 11:42 PM
Момчета, по-спокойно ще се нараните...

Вярно е, че "лекото метро"/"скоростния трамвай" по нищо не отстъпва на метрото! Живея във Виена, където U6 е от такъв тип и допреди 1 година се движеха трамваи по трасето, а сега са метроподобни състави с климатик, бързи, просто спирките поради историческата стойност на трасето са на по-често, но ви уверявам-няма никаква блъсканица, забавяне и тнт.
Лично според мен такъв тип метро е нужно на тази част на София, а би било и по-удобно с по-честите си спирки сравнение с другите диаметри. :cheers:

kronos_BG
October 7th, 2009, 11:48 PM
kronos_BG, няма как да не призная, че си много прав за играта на думи - нямаме гаранция, че няма да извъртят нещо в недобра посока (даже напротив - имаме предостатъчно основания да се боим...) Но тук нещата вече опират до това как ще бъде изпълнена системата, а не до принципните качества на самата система.
Тук вече си абсолютно прав и няма как да не се съглася.:)

kevin87
October 8th, 2009, 12:33 AM
Вторият лъч на софийското метро ще има отклонение до кв. "Дървеница", а третият лъч, който ще е с "бързи трамваи" ще има отклонение и за кв. "Овча купел".

Това гласуваха днес съветниците от комисията по транспортна инфраструктура на СОС по предложение на "Метрополитен" АД, съобщи БТА.

Метрото от първия лъч ще стига до летище "София", а не както първоначално е прието в далекоперспективен план до "Кремиковци", тъй като е необходимо изграждането на трикилометрото трасе без никакъв пътнически потенциал, защото то минава под "мъртвата зона" на летището и под пистите.

От "Метрополитен" АД предлагат при необходимост от транспортна връзка към "Кремиковци" тя да е продължение на третия лъч от бул. "Ботевградско шосе".

Третият лъч на софийското метро няма да има метростанция на пл. "Княз Александър Първи", както първоначално е предвидено, а ще минава от бул. "Ген. Скобелев", по бул. "П. Евтимий" и бул. "В. Левски", където около метростанция "СУ "Св. Климент Охридски" ще има връзка с първия лъч на метрото.

Третият лъч ще има и отклонение към "Овча купел", поради повечето живеещи там, отколкото по трасето към кв. "Княжево".

На 23 ноември ще бъде пуснато трамвайното трасе по ул. "Бели Дунав" и бул. "Рожен", което се изгражда заради строителството на метрото по бул. "Ломско шосе", съобщи още изпълнителния директор на "Метрополитен" АД Стоян Братоев[/SIZE][/SIZE]

http://news.expert.bg/?id=264728

blago84
October 8th, 2009, 02:51 AM
Третият лъч на софийското метро няма да има метростанция на пл. "Княз Александър Първи", както първоначално е предвидено, а ще минава от бул. "Ген. Скобелев", по бул. "П. Евтимий" и бул. "В. Левски", където около метростанция "СУ "Св. Климент Охридски" ще има връзка с първия лъч на метрото.

:cheers:

benjaminn
October 8th, 2009, 02:52 AM
...
Висяща железница е възможно да се организира по предлаганото от KRUPA трасе на разклоненията му...

Аз нещо не съм фен на този вид транспорт. И не мисля, че има място тук.
Да имаше София обособен изцяло исторически център със средновековна архитектура и едно подобно транспортно съоражение да бъде един вид и туристическо влакче за разглеждането му - да, бих го приел. Ама иначе да е чито градски транспорт, де да знам, нещо не го виждам като особено удачно :)

А иначе за леко vs. класическо метро:
- видях клипчето от Франкфурт - нима някои предпочитат шума от влаковете да е достъпен за всички обитатели на жилищните, офис и общественополезни постройки по протежението на 'Цар Борис III', буквално на 2-3 метра от прозорците им, вместо да се вкара под земята!?
- нима предпочитат съорженията на лекото метро (релси, станции и достъпите до тях) да 'изядат' наземната площ на булеварда, вместо да бъде освободена за благоустройството му, озеленяване и комфортни алеи/тротоари за пешеходците?
- нима е рационален подхода да се пристъпи към изграждане по-евтиното днес, което с оглед времето ще дойде момент, в който по-скоро ще пречи, отколкото да бъде полезно и ще се наложи след време да се развие в по-скъпото, но на завишени с оглед инфлацията цени, вместо да се пристъпи директно към втория вариант още сега и да не се пипа с десетилетия?
- за каква гъвкавост на лекото метро се говори тук, след като маршрута на МД3 е известен и вариантът 'тежко' метро го покрива без проблеми, а евентуалните му продължения не биха били също проблематични за изграждането им във формат класическо метро? На теория лекото може да е по-гъвкаво, но в тази ситуация тази характеристика не взима участие по линия завои и разклонения.
- доводът 'пътникопоток' пък ми е най-забавен - как да няма нужда от скоростно предвижване по 'Цар Борис III', особено като се отчета факта, че ще се връзва и 'Овча купел' към тази система? Имате ли представа какъв пътникопоток е това само от тази част на града? Ами от 'Ботевградско' и кварталите северно от него? Нямало нужда от класическо метро заради пътникопотока, а? Мъка, мъка...

Единствен плюс има лекото метро/скоростния трамвай - по-гъсто разположените станции. Което от друга страна може да се вземе и като минус, защото забавя превозването. Иначе е хубаво на всеки светофар да има спирка, ама малко се обезсмисля скоростния фактор като причина за изграждане на съоражението.

Всичко изредено горе подсказва колко повече минуси има МД3 ако е леко метро, отколкото класическо. Предполагам може да се допълнят и още. С оглед часа обаче, зациклих :nuts:

blago84
October 8th, 2009, 09:04 AM
От къде черпиш данните си за скоростите на леките железници и метрото? Или просто предполагаш?

- шумът от класическото метро също е общодостъпен на някои места из София
- аналогично на горното
- Грешиш - наземните участъци могат да се изнесат надземно или подземно в последствие, това може да стане поетапно, без да се налага коренна промяна в основната система и без да се смущава сериозно работата и, с минимално оскъпяване.
- Самият факт, че изобщо задаваш този въпрос, подсказва че не би разбрал отговора
-Пътникопоток - лека система може успешно да поеме не по-малък пътникопоток от нашенското изпълнение на "тежката" при по-ниска цена...

- Станциите се разполагат където са необходими и точно тук факторът "гъвкавост" на системата напомня за себе си

benjaminn
October 8th, 2009, 12:09 PM
От къде черпиш данните си за скоростите на леките железници и метрото? Или просто предполагаш?

- шумът от класическото метро също е общодостъпен на някои места из София
- аналогично на горното
- Грешиш - наземните участъци могат да се изнесат надземно или подземно в последствие, това може да стане поетапно, без да се налага коренна промяна в основната система и без да се смущава сериозно работата и, с минимално оскъпяване.
- Самият факт, че изобщо задаваш този въпрос, подсказва че не би разбрал отговора
-Пътникопоток - лека система може успешно да поеме не по-малък пътникопоток от нашенското изпълнение на "тежката" при по-ниска цена...

- Станциите се разполагат където са необходими и точно тук факторът "гъвкавост" на системата напомня за себе си

- общодостъпен е именно, защото трасето е надземно, каквото би било и това на лекото метро - нали това е акцента, не се ли осмисля какво се чете!?

- относно съораженията - няма как да е аналогична ситуацията, защото докато при класическото имаме само постъпи към станциите и вентилационни шахти, при лекото имаме цялото трасе на-/наддземно - естакати, станции, постъпи към тях;

- как поетапно би се изнесло едно трасе? влака нали ще има нужда от него за да продължи по пътя си!? или спирането на 1/3-а от даден диаметър, след това на друга негова част и т.н. е оправдано както финансово, тка и транспортно?

- самият факт, че не знаеш какво да отговориш тук, а вкарваш надменен тон и арогантност, води до какви ли не изводи, но не ти помага за защита на тезата;

- може, но се бави превоза с многократно повечето спирания и съпътстващите намалявания в скоростта. основно тази точка беше за онези в началото на дискусията, които извадиха някакъв безумен аргумент, че пътникопотока не бил в мащаб, за който да е необходимо метро.

nickname778
October 8th, 2009, 12:26 PM
Между другото сега погледнах - пресечните точки с други улици по Цар Борис - са с Пенчо Славейков, Гешов, после чак с Гоце Делчев, след това пресечката за Бъкстоун, и след това Тодор Каблешков. Нито са толкоз много колкото някои ги изкара, нито са толкова на често ( между повечето има поне по 1 километър ), а хич пък да не говорим че ако вместо метрото/трамвая се повдигне примерно булевард Гоце Делчев над Борис III никой няма да се оплаче :)

EithelRuin
October 8th, 2009, 04:04 PM
Между другото сега погледнах - пресечните точки с други улици по Цар Борис - са с Пенчо Славейков, Гешов, после чак с Гоце Делчев, след това пресечката за Бъкстоун, и след това Тодор Каблешков. Нито са толкоз много колкото някои ги изкара, нито са толкова на често ( между повечето има поне по 1 километър ), а хич пък да не говорим че ако вместо метрото/трамвая се повдигне примерно булевард Гоце Делчев над Борис III никой няма да се оплаче :)

nickname778, и аз погледнах Борис 3, а пък и стотици пъти съм минавал по този булевард, къде с трамвай, къде с маршрутка и ми е добре познат. Ето какво мисля за пресечките и МД3:
- бул. Скобелев (Руски паметник) - там най-вероятно МД3 ще е вече под земята, тъй че не е проблем
- бул. Славейков е проблем, не толкова като улица, колкото, я си представи на всеки 2-3 минути каквато и да е железница, по-тежка от настоящите теснолинейки там, да смущава Пирогов, водеща наша цивилна болница. Точно до булеварда (по-скоро до трамвая) имат 3-4 етажна сграда, където май освен рехабилитационни помещения имат и оперативни
- Гешов не е проблем, защото той минава с пробив отдолу (да ама в тоя случай как нагаждаме МД3 ако е подземен??)
- ул. Софийски герой - не е толкова голяма, но излиза на Борис 3. Айде, да кажем, МД3 ще я затапи и ще пренасочат потока към Гешов, където и сега не е леко
- Гоце Делчев е натоварен, защото в него свършва голямата ул Кюстендил, която е връзка с България. Не е уместно да се затапва = светофар за МД3 ако не го пуснат отгоре или отдолу
- подобно е и положението с Бъкстон и Каблешков, особено втория, където от другата страна почва основния бул Овча Купел
- след това е Пушкин - не е толкова натоварен, но пресича
- и след това имаме самия Околовръстен път! Няма да сгрешат ако му направят пробив под Борис 3

Както виждаш пресечките наистина не са малко. Вярно, между повечето има разстояние, но помисли какво става със средната скорост на МД3 ако ще спира на спирки И светофари. За да не спира на пресечки, ще трябва да минава отгоре или отдолу, при което се получава описаното по-рано от Локум "влакче на ужасите". Ако пък мине отгоре по целия булевард, повярвай, ще има много повече оплакване отколкото има сега в Дървеница (освен ако не разбутат всички къщоря отстрани в Красно село, Овча Купел и Павлово). Затова според мене най-удачен вариант си е МД3 да минава отдолу, без значение какъв точно е влаковия състав. Но ако така и така остане отдолу, защо да не го направят класическо метро?!

nickname778
October 8th, 2009, 04:37 PM
nickname778, и аз погледнах Борис 3, а пък и стотици пъти съм минавал по този булевард, къде с трамвай, къде с маршрутка и ми е добре познат. Ето какво мисля за пресечките и МД3:
- бул. Скобелев (Руски паметник) - там най-вероятно МД3 ще е вече под земята, тъй че не е проблем
- бул. Славейков е проблем, не толкова като улица, колкото, я си представи на всеки 2-3 минути каквато и да е железница, по-тежка от настоящите теснолинейки там, да смущава Пирогов, водеща наша цивилна болница. Точно до булеварда (по-скоро до трамвая) имат 3-4 етажна сграда, където май освен рехабилитационни помещения имат и оперативни
- Гешов не е проблем, защото той минава с пробив отдолу (да ама в тоя случай как нагаждаме МД3 ако е подземен??)
- ул. Софийски герой - не е толкова голяма, но излиза на Борис 3. Айде, да кажем, МД3 ще я затапи и ще пренасочат потока към Гешов, където и сега не е леко
- Гоце Делчев е натоварен, защото в него свършва голямата ул Кюстендил, която е връзка с България. Не е уместно да се затапва = светофар за МД3 ако не го пуснат отгоре или отдолу
- подобно е и положението с Бъкстон и Каблешков, особено втория, където от другата страна почва основния бул Овча Купел
- след това е Пушкин - не е толкова натоварен, но пресича
- и след това имаме самия Околовръстен път! Няма да сгрешат ако му направят пробив под Борис 3

Както виждаш пресечките наистина не са малко. Вярно, между повечето има разстояние, но помисли какво става със средната скорост на МД3 ако ще спира на спирки И светофари. За да не спира на пресечки, ще трябва да минава отгоре или отдолу, при което се получава описаното по-рано от Локум "влакче на ужасите". Ако пък мине отгоре по целия булевард, повярвай, ще има много повече оплакване отколкото има сега в Дървеница (освен ако не разбутат всички къщоря отстрани в Красно село, Овча Купел и Павлово). Затова според мене най-удачен вариант си е МД3 да минава отдолу, без значение какъв точно е влаковия състав. Но ако така и така остане отдолу, защо да не го направят класическо метро?!

Гешов и района доколкото знам ще се преустроява, така че самият Гешов и Софийски герой не са чак такъв проблем. След това и Гоце Делчев и Каблешков, както и околвръстното към момента са си тапи, ако там се пипнат самите булеварди, града само може да спечели.

Така или иначе аз май съм за по-лекия вариант. Първо познавам що-годе добре района около Цар Борис III и към момента наистина натоварването не е чак толкова голямо. От друга страна района е донякъде ограничен за разрастване от Витоша. Да района има на къде да се разраства, но едва ли чак в такава голяма степен. Хич пък да не говорим че има и доста ниско строителство в района, което надли ще бъде премахнато - така де едва ли ще бутнат къщите в Княжево, Павлово, Владая и старата Овча Купел :). Нещо друго много важно, разликата между лекото метро и класическото е 500-600 млн. евро, а с тези пари може да се построи половината Хемус например :)

Chilio
October 8th, 2009, 04:40 PM

- При Гешов варианта е метрото да мине на естакада отгоре.
- Гоце Делчев по градоустройствен план е с пробив под Борис, подобно на Гешов.
- Каблешков по градоустройствен план се разширява, както и бул. Овча Купел - в булеварди с по три ленти в посока, които формират вътрешноградски ринг - през хладилника към зоопарка и ГМ Димитров в едната посока и към К.Величков-надлез Надежда и т.н. в другата. Там безпроблемно обаче метрото може да мине по естакада отгоре или в тунел отдолу.
- Кръстовището на Околовръстен път е планирано на три нива - транзитният Околовръстен път/Н.Петков се качва на естакада отгоре, транзитният трафик по Борис минава подземно по пробив, а на средното наземно ниво остава светофар за връзките. В този ред, няма проблем метрото да мине успоредно на пробива по Борис под кръстовището.
За влакче на ужасите не можем да говорим, защото въпросните качвания на естакади или слизания в тунели ще са през големи разстояния - през повече от километър повечето... Там по-сериозния технически проблем е, че именно това са и възловите места, на които е подходящо да са станциите, за да правят връзка с транспортите по въпросните булеварди.

witch_honor
October 8th, 2009, 04:49 PM
Метрото може да е подземно по цялото трасе и това всички го знаем - проблемният участък, в който е изключено да има естекада е от Руски паметник до Пушкин. Нагоре е възможно вече да се мисли за наземно или надземно трасе, но преди това първата линия е плътно до булеварда и няма място за разширяване. Отделно - в зоната от Руски паметник до Житница до едно 30 години остта на булеварда ще стане зона с централна роля в града, каквато сега е бул. Мария Луиза... защо там не планират надземни изпълнения?

Трябва да се мисли в перспектива. Не може в компактен град с исторически център и архитектурно оформление от края на 19ти век да се изпълняват наземни и надземни трасета. Това не е валидна урбанистическа практика. Метрото трябва да е подземно, като трамвайното тррасе от Руски до Житница да бъде преформено в зелен пояс, бариера по подобие на този по Евлоги Георгиев...

И за да не сме голословни - ето ви схема с отстоянията на пресечките, които трябва да се запазят... Който успее да ми представи достоверен и вписващ се в техническите и естетически норми вариант за разполагане не наземно или надземно трасе по тази обстановка, ще ме убеди, че МД-3 е възможно да се изпълни така без да причини "аварийно спиране" на инвестициите в района, без да смущава комфорта на околните и без да пречи на трафика и без да съсипе възможността за допълнително озеленяване по остта на булеварда...

http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/borisiii.jpg

JloKyM
October 8th, 2009, 04:51 PM
Вие обаче продължавате да изхождате от сегашната ситуация...Особено ме дразнят твърдения, че натоварването...И тези ви мисли веднага биват оборвани с последните факти за пътникопотока по действащия участък, а именно с над 20 000 души на денонощие над предвиденото. Защо в твърденията си изхождате от сегашното положение, а не мислите с поглед в бъдещето- Дарбите на Ванга ли имате, че говорите за нисък пътникопоток, при непрекъснато увеличаващо се население на София и при положение, че когато МД3 бъде завършен, той ще прави безплатна връзка с други два диаметъра, а така практически всеки жител на районите окло ЦБ3 ще може да стига до всяка точка на София и обратно. Как въобще сравнявате трамвай, който ходи до Съд. палата с горното. А и защо гледате само от тази страна на МД3...Нима хората от Васил Левски и хилядите бизнес сгради по Ботевградско да не искат да стигат бързо до СУ, Попа или НДК..Сега са принудени да се влачат с тролейбуси, а някои квартали дори и това нямат...

Въобще, аргументите ви издишат отвсякъде.

EithelRuin
October 8th, 2009, 05:07 PM
Гешов и района доколкото знам ще се преустроява, така че самият Гешов и Софийски герой не са чак такъв проблем. След това и Гоце Делчев и Каблешков, както и околвръстното към момента са си тапи, ако там се пипнат самите булеварди, града само може да спечели.

Така или иначе аз май съм за по-лекия вариант. Първо познавам що-годе добре района около Цар Борис III и към момента наистина натоварването не е чак толкова голямо. От друга страна района е донякъде ограничен за разрастване от Витоша. Да района има на къде да се разраства, но едва ли чак в такава голяма степен. Хич пък да не говорим че има и доста ниско строителство в района, което надли ще бъде премахнато - така де едва ли ще бутнат къщите в Княжево, Павлово, Владая и старата Овча Купел :). Нещо друго много важно, разликата между лекото метро и класическото е 500-600 млн. евро, а с тези пари може да се построи половината Хемус например :)

Така, без да съм експерт, ще кажа, че тази разлика в цените идва от това как ще мине МД3, а не толкова от това да ли е леко или класическо метро. Доколкото разбирам подземно не е равно на класическо и надземно - на леко/трамвай. Да, практиката почти е уравнила и двата случая, но комбинации всякакви. Съгласен съм, че МД3 отгоре или дори на естакада ще е по-евтин от копане на тунели. Но дали ще е по-удачен?

За разрастването и натоварването не си съвсем прав. Наистина, териториално тези квартали няма накъде да се разрастват, но както сам казваш, има тенденция към ниско строителство. Това означава едно- и дву-фамилни къще да се заменят с блокчета от по 5-6 етажа. В цифри това означава 5-6 човека да станат 30-40 или шесткратно увеличение. Сега си представи, че след 10 години повечето парцели във въпросните квартали стнат такива блокчета. Ето такива развития трябва да отчете метрото като се планира. А като пътникопоток, имаме същата добавка като на МД1 - хора от провинцията. Всички, които идват в София от Владая, че чак до Перник, влизат през Борис 3. Да не говорим, че ако не ме лъже паметта ОУП планира нова гара в тази част на София.

Трябва ни транпорт, който да е способен да извози тези хора и може би леките варианти са способни. Но те не трябва да нарушават движението отгоре, както и да се влиаят от него. Затова моя избор би бил подземен МД3 и там. Нека да отнеме повечко време, но пък да не се хвърляме винаги на евтинията за да не е по-скъпо след време.

Chilio, да, възможно е изпълнение с естакадни станции или подземни, като на Г.М. Но пак не ми се нрави варианта горе-долу-горе.

witch_honor, разстоянията не са проблем (освен 300-те метра м/у Софийски герой и Гешов). Но почти всичко друго е, тъй че съм с тебе

Локум, съгласявам се с теб. Трябва от всички страни да се гледа. Говорих за Борис 3, защото ми е познато. А на Ботевградското според мене има по-добър шанс МД3 да е отгоре, независимо дали е тежко/леко метро/трамвай.

kronos_BG
October 8th, 2009, 05:46 PM
Аз въобще съм учуден, че една идея от 60-те години на миналия век за подземен трамвай (тогава така са му казвали), сега трансформирана в "скоростен ", измислена с единствената идея да "ни излезне по-евтино строителството" до такава степен вдъхновява съвременни хора?
Такива трасета се строят в градове, за които няма надежда, че в близките 20-30 години ще могат да имат нужния пътникопоток за метрополитен.
София отдавна е подминала този период.
Второ: в никой съвременен град не изграждат заместваща метрото подобна линия, минаваща през целия град! Да обречеш цяла артерия на допълнителен уличен транспорт, вместо да изградиш подземно линията и да освободиш наземното трасе?!
Подобни линии могат да се изградят между два-три квартала, встрани от метролинията, щом няма да успеят да генерират метропоток. Подобни линии се строят обикновено в покрайнините на градовете... но никога през целия град.
Трето : евтино излизало. Кое? Само изграждането. А това, че линията е открита и с течение на годините издръжката на подвижния състав, съоръжения и автоматика оскъпява до такава степен линията, че я превръща в равна на подземната? Аргументите от южните страни не са в наша полза. Ама имало в западните страни от 50 години : ами да повтаряме техните грешки тогава... Дали един съвременен град изглежда добре пресечен от естакади и рампи ?
А това, че днес ни се е струвало достатъчно да имаме трамвайно трасе, но градът се е развил и вече не е ефективно?
Пдобни линии могат да бъдат само допълващи , но не заместващи метролинии.
Никой не може да ме убеди, че допълнителен уличен транспорт може да замести извънуличното подземно трасе.
Иначе градът ще се върти до безкрайност в израждане (и изоставяне) на трамвайни линии, вместо да се седне на спокойствие и да се разработи цялостна транспортна стратегия за града, в която всеки вид транспорт допълва, а не замества другия. Да се набележи развитието на града и още от сега да се реши къде ще минават метролиниите - и за тази цел кои улици и булеварди в бъдеще ще се разширяват, къде да се правят пробиви, да се забрани строителство по бъдещите трасета... Разработката на подобни проекти отнема две-три години, а не като у нас : за една година три концепции.
И ние продължаваме да работим на парче - да решим моментните проблеми, но дали е перспективно?

benjaminn
October 8th, 2009, 06:32 PM
И кой пак каза, че знаел какъв е пътникопотока по 'Цар Борис III' и кварталите от двете му страни, но някак пропусна факта, че към МД3 ще се върже и многохилядния Овча Купел.
Добавете жителите му към сбора потенциални пътници от Владя и Перник, от разрастналите се на височина по оста 'Борис III' квартали, от жителите на Подуяне, Левски, Хаджи Димитър. Нямали сме днес потенциал за метро, така ли? Няма да има такъв 2012, когато уж ще го почват!? И това е калкулация само на хората покрай 'Ботевградско' и 'Борис'. Ами тези, които от другите диаметри биха се прекачили и тръгнали по дестинациите, покрити от МД3? Ами през 2016-а дали вече ще имаме нужния пътникопоток? Ех, големи разбирачи изкочиха тук, признавам :D

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 8th, 2009, 06:51 PM
Гледам днешният брой на "Телефраф" , вкойто е дадена карта на 3-те линии , и първите две станции от 3МД са задраскани, и е показано, че трасето се отклонява към Овча купел. Линия 3 си е старата ( с 12-те станции, или колкото стават там с тази/тези към Овча купел). Включително ясно си има връзките с СУ и НДК.
Интересно също е, че никъде не се споменава "лека железница, леко метро, скоростен трамвай или каквото и да било друго подобно хибридно нещо. Навсякъде си пише Метро, метро и само метро.

BTW
Споменава се и за метро до Илиянци. Този проект не отпадна ли , или греша ?

benjaminn
October 8th, 2009, 06:58 PM
И да е отпаднало, не пречи да го върнат. Или ако седи на дневен ред утре да преценят, че един трамвай ще е достатъчен.. Въобще опции много. Специалисти също :)

batman08
October 8th, 2009, 07:52 PM
Гледам днешният брой на "Телефраф" , вкойто е дадена карта на 3-те линии , и първите две станции от 3МД са задраскани, и е показано, че трасето се отклонява към Овча купел. Линия 3 си е старата ( с 12-те станции, или колкото стават там с тази/тези към Овча купел). Включително ясно си има връзките с СУ и НДК.
Интересно също е, че никъде не се споменава "лека железница, леко метро, скоростен трамвай или каквото и да било друго подобно хибридно нещо. Навсякъде си пише Метро, метро и само метро.

T.e. след станцията при Автогарата дето е трасето не продължава към последната спирка на ТМ5 в Княжево, а директно завива към Овча купел така ли? Ако е така това е доста добре, като може да се предвиди разклонение след време и към отпадналата част ;)

JloKyM
October 8th, 2009, 08:02 PM
Аз също смятам, че отбивка за Овча Купел-ите е добра идея, защото кварталите са достатъчно големи.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 8th, 2009, 08:07 PM
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev/OKKK.jpg

3МД до Овча Купел
2МД до "Дървеница"

JloKyM
October 8th, 2009, 08:17 PM
Тая карта е супер грешна :bash::bash:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 8th, 2009, 08:34 PM
Тая карта е супер грешна :bash::bash:

Линията на 2МД е стара и неактуална, но си мисля, дали не са върнали стария проект за 3МД

benjaminn
October 8th, 2009, 10:09 PM
Най-вероятно са го върнали. С тази разлика, че ще поема към 'Овча Купел', вместо към 'Княжево'.
Само че с тези прави, където са ги дръпнали, нито улиците под които ще минават трасетата се разбират, нито нищо...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 8th, 2009, 11:16 PM
до края на годината ще стигнат 200к според мен

Определено. И аз това си мисля. С всеки изминал ден в метрото слизат все повече и повече хора. Това никога не съм го очаквал. Толкова много хора да се качват/слизат на Мусагеница например. Определено се натовари и тя, въпреки, че не може да се равнява на Г. М. Димитров, Стадона, СУ, Сердика, Опълченска, Вардар, Люлин и Обеля, но пак е добре, отколкото, когато го пуснаха в началото. Никой не слизаше и не се качваше на Мусагеница.

witch_honor
October 9th, 2009, 08:44 AM
Всяка станция с времето се натоварва повече. И Обеля в началото беше ненатоварена, когато хората си бяха свикнали с трамвая. Ама сега близите на станцията жилищни зони предпочитат метрото...

Всички очаквахме натоварване на Мусагеница с времето. Не е чак такава изненада, че сега с еползва, особено, като се има предвид, че всички, идващи с метрото на лекции в ХТУ и ЛТУ ще слязат на Мусагеница; както и част от студентите на ТУ, които се делят между Г.М.Димитров и Мусагеница...

AceXe
October 9th, 2009, 10:27 AM
Само искам да попитам какво значи "разклонение до Дървеница"? Квартала не е голям и вече има метро - МД1. За какво е да има и МД2 ?

benjaminn
October 9th, 2009, 10:59 AM
Смисъл няма. Предполагам или не е цитирано правилно, или под 'Дървеница' са обединили Студентски град и района до Младост, защото гледам от схемата, ако има някаква валидност изобщо, че траето до Младост 1 го мислят

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 01:04 PM
"Мусагеница" в момента обслужва Дървеница, но станцията е в края на квартала. 2МД ще има станция в центъра на Дървеница може би, или в Студентски град, както бе решено по-рано по проект.

Какво се случва с проектите на новите 13 станции ? Има ли напредък ? :)

witch_honor
October 9th, 2009, 03:27 PM

Локума ти каза - до две седмици всичко ще стане ясно.
Ще има ли публикации, няма ли да има. искат ли да ги дават, не искат ли...

batman08
October 9th, 2009, 03:34 PM
Отностно натоварването на МС Обеля да не забравяме и автобусната спирка, която генерира допънителен пътникопоток!
Мое наблючедение е, че и МС Западен парк стана доста натоварена в последният месец и това го казвам, защото всеки ден я ползвам! Не си спомням преди да е била толкова натоварена и сутрин от западният вестибюл буквално хората се изсипват с тонове :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 03:49 PM
Отностно натоварването на МС Обеля да не забравяме и автобусната спирка, която генерира допънителен пътникопоток!
Мое наблючедение е, че и МС Западен парк стана доста натоварена в последният месец и това го казвам, защото всеки ден я ползвам! Не си спомням преди да е била толкова натоварена и сутрин от западният вестибюл буквално хората се изсипват с тонове :)

Комшиите са живяли до миналата година в Люлин 7 и са ми казвали, че МС "Западен парк" никога не е била натоварена. Това, че сега се натоварва повече е наистина добре. Още по-натоварена ще стане, когато открият Мега Мол Люлин :cheers:

benjaminn
October 9th, 2009, 04:12 PM
^^
Кога да очакваме да го завършат мола? Няма отделна тема, та попитам направо, защото макар да не разбирам защо, но този тип центрове притягат големи хорски маси.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 04:22 PM
^^
Кога да очакваме да го завършат мола? Няма отделна тема, та попитам направо, защото макар да не разбирам защо, но този тип центрове притягат големи хорски маси.

октомври 2010 г. Тогава ще го откриват, така, че по-рано ще бъде завършен. Ще бъде свързан директно с метростанцията. Предполагам, че асансьорите ще имат етаж "-1 МС "З. парк" "

batman08
October 9th, 2009, 04:49 PM
Не се знае дали ще го пуснат въпросният мол тогава, защото точно преди месец започна строителството по него. Тези дни ще направя снимки от прозореца :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 05:07 PM
Сега този Мол ще бъде и вход към метростанцията, а тази сграда, за която пак се казваше, че ще бъде вход към станция "Сливница" нещо не ми се връзва. Виждал съм я много пъти, и тя изобщо не е върху амфитеатралния вход към станцията, около който е страаашна цигания. От тази сграда ще можем да влизаме в метрото, или пак ще си продължим с джопането в калта до колене и преминаването през тази цигания, за която нямам думи. Вместо "Сливница" , там пише "Пица на парче" :lol: , а табелата за метрото е забутана на майна си Райна.
Ето за това говоря. http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=zx500_481420.jpg

ILB
October 9th, 2009, 05:14 PM
Не разбрах. Къде ще строят молове и на кои станции ще имат изход?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 05:21 PM
Не разбрах. Къде ще строят молове и на кои станции ще имат изход?

Мега Мол Люлин - МС Западен парк
Многофункционална сграда - МС Сливница.

AceXe
October 9th, 2009, 06:37 PM
"Мусагеница" в момента обслужва Дървеница, но станцията е в края на квартала. 2МД ще има станция в центъра на Дървеница може би, или в Студентски град, както бе решено по-рано по проект.

Ехеее... Хайде да изясним някои неща.

1) Студентски град е много далеч от Дървеница. Пеша разстоянието е 20 минути.

2) Дървеница е малък жилищен комплекс. Центъра на квартала е обикновена между блокова поляна с малка квартална уличка. Това във всеки случай не може да се използва за метростанция, защото няма да има пътникопоток.

3) МС Мусагеница е между Мусагеница и Дървеница, но в предвид размерите на Дървеница, станцията перфектно обслужва квартала. Това не е Люлин, че да има нужда от три станции и пак да не достигат. Напълно лишено от смисъл да се строи в центъра на квартала станция, защото там няма пътникопоток. Реално погледнато ако си в центъра на която и страна да се обърнеш, можеш да пребориш 4-5 блока докрая на квартала. Казвам го като живущ в Дървеница.

Друг е въпроса, че ако имат в предвид Студентски град, това вече за пореден път доказва некомпетентността на нашенските заблудени журналисти, които вечно нещо не са доразбрали.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 06:39 PM
Пак Диковски глупости. Ако това се реализира съм 100% сигурен, че никой няма да се качи на метрото. Ама наистина никой

http://vbox7.com/play:ce97981d

.

kronos_BG
October 9th, 2009, 08:23 PM
Не им се връзвайте толкова на журналистите.
Ако е вярна публикуваната схема, правата черта на разклонението свързва станция 12 от МД2 и "Младост 1". Това означава, че принципно е прието направлението, а конкретно трасе не е обсъждано.

benjaminn
October 9th, 2009, 09:04 PM
...
Ето за това говоря. http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=zx500_481420.jpg

Някой има ли възможност да снима тази сграда или ако е в строеж, да снима строежа, за да се придобие представа как тя се вписва в метростанцията. Така от рендера едно, че не се разбира на кой ъгъл е сградата, а и често няма много общо между картинката на рендерите и действителността.

Относно магистралните пътища около София (Околовръстното и Северната тангента) съм твърдо 'за' изграждането им. Наличието на метро не означава да се занемаряват пътищата в града и да се възпрепятства умишлено автомобилния трафик - илюзии как всеки оставя колата си и се вози на метрото не бива никой да си създава извън романтичните представи за желания от него изглед на София, необвързан с реалните нужди на хората в нея.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 10:11 PM
Е да , но това е главната идея на метрото. Колкото се може повече хора да забравят за колите си и да ползват метрото. А ако направят такива магистрални пътища, по които се развива 120 км/ч никой няма да се качи повече на метро, а всичко ще си е на колите и по надземния ГТ ( също и той би следвало да е по-бърз).
Вместо да вземат да вложат тези средства в метрото, за хубави станции, нови влакове, още новости и подобрения, по-бързо изграждане на трасетата, и съответно по-качествено, те се опитват отново да качат всичко живо по колите и ГТ. Логика страхотна. Ако толкова ги боде да вложат в метро. Навсякъде по света така се справят хората със задръстванята. Защо ние трябва да сме първи да експериментираме и пр. Ми всеки ден , като не знам си колко хиляди коли минат , пак се получава един минус, който с метрото е плюс за София - по-малко вредни емисии в атмосферата.
Вие се е*авате, ама вярно накрая метрото ще си остане, като музей и луна парк.

Emo10
October 9th, 2009, 10:23 PM
Кръстовища на две нива в София не просто трябва да има. Те са от жизнена неоходимост. Друг е въпросът, че с тяхното строителство може да се премахнат символи на столицата като Орлов мост и Лъвов мост. Според мен построяването на такива кръстовища няма да намали съществено пътникоптока в метрото, но ще намали задръстванията.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
October 9th, 2009, 10:26 PM
Кръстовища на две нива в София не просто трябва да има. Те са от жизнена неоходимост. Друг е въпросът, че с тяхното строителство може да се премахнат символи на столицата като Орлов мост и Лъвов мост. Според мен построяването на такива кръстовища няма да намали съществено пътникоптока в метрото, но ще намали задръстванията.

Еми да, ама като се сетиш, че това Диков го "обещава" , значи или няма да стане, или ще стане ама след сума години. А и финансиране няма.
Ще е добре, ако тези кръстовища не се дублират с линиите на метрото.

JloKyM
October 9th, 2009, 10:27 PM

Специално за Орлов мост просто може да забравим дружно за кръстовище на две нива..Това са пълни глупости. За сметка на това на Лъвов мост без никакви проблеми може да се направи така, че Сливница още от Ботев да влиза в траншея(тунел) и да излиза чак на Раковска. Мария Луиза си остава на ниво терен, като се организират рампи за връзка със Сливница. Около самия Лъвов мост се изграждат още платна за кръгово движение, като през тях може да минават и трамваите, а самия Лъвов мост става една малка пешеходна зона с пейки и декоративна настилка. :)

benjaminn
October 10th, 2009, 12:41 AM
За геймър-феновете на влаковете и метрото, хайде развивайте транспортната система да ви видя:
http://zamunda.net/details.php?id=191525&hit=1

:lol: :lol: :lol:

kevin87
October 10th, 2009, 01:06 AM
Метростанция в Дубай
Khaleed bin Waleed (Bur Juman) Station

http://img444.imageshack.us/img444/9047/metrodubai003.jpg (http://img444.imageshack.us/i/metrodubai003.jpg/)