View Full Version : [Metro system] Метро - General Discussions

kronos_BG
May 2nd, 2010, 11:46 PM
Зарежи Укипедията.
отсечката Цариградско - Дружба - Летището е дадена, като стартова година за изграждане 2011, а даже пишеше "СЛЕД 2011".

Честно казано май и те не знаят, кога ще започне строителството, и евентуално пускането след Цариградско. Чакат финансиране. Поне първите преговори са направени още на 7.05.09 :)
Сроковете в Уикипедията са дадени съгласно отговора на Братоев, цитиран в другия форум, така че няма друг документ, който бъде цитиран. Затова и не се променят. (Фотоалбуми не се приемат за източници)
Освен това не става въпрос за цялата отсечка, а за различните й лотове.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 3rd, 2010, 05:32 PM
Сроковете в Уикипедията са дадени съгласно отговора на Братоев, цитиран в другия форум, така че няма друг документ, който бъде цитиран. Затова и не се променят. (Фотоалбуми не се приемат за източници)
Освен това не става въпрос за цялата отсечка, а за различните й лотове.

Да, добре, че фотоалбуми не се приемат за източници. Все едно информацията там е някаква невярна, колкото да се запълни мястото, а Укипедията е закон, където всеки може да пише всякакви простотии в нея.
Тази година няма да започне строителството на отсечката към летището. Дадено си е след 2011, освен това няма финансиране все още, а и в тази криза само това остава.

kronos_BG
May 3rd, 2010, 06:30 PM
delete
Това трябваше да е отговор на по-късен пост, но поради бъг в системата се е появил тук.
Моля да бъде изтрит.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 3rd, 2010, 09:29 PM
:lol:
Уикипедията не е закон, но си има свои правила. И на мен част от тях не ми харесват (или както ги прилагат )... но какво от туй?)
Простотии пишат хлапетата (особено българските), но те не се задържат дълго, пък и българската УИКИ съвсем не е идеална и доста често е далеч от замисъла на проекта... БГ реалност, какво да я правиш?
Специално статията за метрото ни е доста добре наблюдавана от метролюбителите, така че е доста добра и достоверна.
Самият факт, че за новия сайт на Метрополитен черпеха информация и идеи от нея, говори сам за себе си!

Понеже пак завършваш с такъв извод, предполагам отново си пропуснал да забележиш, че "отсечката към Летището" ще се строи на лотове, т.е. на части.
И аз подозирам, че за първи лот спокойно можем да напишем : "след 2010", но на какво да се позовем? Пък и годината още не е изтекла - може и да успеят да осигурят средствата?
Така че: за какво да бързаме?
А щом толкова те дразни, че споменах тези "фотоалбуми" - дай линк да ги видим що за сайт са.:lol:

Ами има гo в сайта на Метрополитен http://issuu.com/zino/docs/album_final_okonchatelen_08-05-2009?mode=embed&layout=http://1kam1.com/magazines/skin/issuu/themes/basicBlue/layout2.xml
И честно казано предпочитам да вярвам повече на нещо подобно, издадено и изготвено от Метрополитен, вместо от Укипедията, независимо, кой пише в нея.

kronos_BG
May 3rd, 2010, 10:15 PM
Аха, сега ми е ясно за какъв "фотоалбум" говориш: за мултимедийния каталог на новия сайт...
Какво пък, сбита информация като за широката публика - една презентация, нищо повече. (Добро хрумване, стига да беше изпълнено малко по-професионално... но това си е техен проблем)
Все пак, аз предпочитам да разсъждавам и да си подбирам информацията, вместо да вярвам :lol:
Защото, ако взема много да "вярвам" на сайта на Метрополитен, току-виж съм взел да повярвам... че станция "СУ "Св. Климент Охридски" още не е пусната в експлоатация. :lol: http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/teufel/c058.gif
А шаблона в УИКИто беше обновен още сутринта, при влизането в експлоатация.
Толкоз по въпроса колко често си обновяват информацията на сайта на Метрополитен.
Да го е срам човек да дава линкове на чуженците към официалния сайт!

Пак ти казвам: поне в този случай е цитиран Братоев точно!
Макар че, в края на краищата всяка информация остарява, в това число и тази.
Когато му дойде времето, ще бъде променена - няма нужда от бързане.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 3rd, 2010, 11:43 PM
Аха, сега ми е ясно за какъв "фотоалбум" говориш: за мултимедийния каталог на новия сайт...
Какво пък, сбита информация като за широката публика - една презентация, нищо повече. (Добро хрумване, стига да беше изпълнено малко по-професионално... но това си е техен проблем)
Все пак, аз предпочитам да разсъждавам и да си подбирам информацията, вместо да вярвам :lol:
Защото, ако взема много да "вярвам" на сайта на Метрополитен, току-виж съм взел да повярвам... че станция "СУ "Св. Климент Охридски" още не е пусната в експлоатация. :lol: http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/teufel/c058.gif
А шаблона в УИКИто беше обновен още сутринта, при влизането в експлоатация.
Толкоз по въпроса колко често си обновяват информацията на сайта на Метрополитен.
Да го е срам човек да дава линкове на чуженците към официалния сайт!

Пак ти казвам: поне в този случай е цитиран Братоев точно!
Макар че, в края на краищата всяка информация остарява, в това число и тази.
Когато му дойде времето, ще бъде променена - няма нужда от бързане.

Не ! Казва се "Фотоалбум с етапи на развитие".
Не смяташ ли че се отклони тотално? Какво общо има сайта на Метрополитен с албума, освен, че е качен в него ? Сайта си е едно, албума си е друго нещо, и не виждам връзка в обновяването на сайта и съдържанието на албума. Освен това сайтът се обновява с нова информация непрекъснато, когато има такава ! А това, че не са отбелязали, като работеща станция МС 8 е недоглеждане и просто са го изтървали, но пак не виждам, какво общо има това с фотоалбума.

Нито има осигурено финансиране, нито има назначена някаква дата за старт на строителството, нито НИЩО. Дори Братоев не знае, кога точно ще започне да се строи и към Дружба. До кога смяташ да ме репликираш с всевъзможни излишни простотии ? То според Бойко ще има МС Дружба през 2012 г. по тази логика, ако ще цитираме дословно "вътрешните".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Аз се качвам във втория влак. Първия няма кой да го чака :D :D :D :D

http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev/metro.jpg

kronos_BG
May 4th, 2010, 02:43 PM
...
Хаха-ха-ха
Пази боже сляпо да прогледне... пък и не допуска дори да му отговарят...:nuts::lol:
И не смятам, че съм се отклонил тотално, защото аз отговорих на чужд въпрос, а ти са намеси с безумните си умотворения на кой сайт да вярваме и на кой не.
Така че, не знам кой кого репликира!
Ти наистина ли мислиш, че всички ще престанат да пишат, докато се опитваш да правиш напразните си опити да съчиниш мисъл?
(Въпросът беше риторичен)

pheebs
May 4th, 2010, 03:55 PM
Въпреки, че всеки ден минавам от там, днес за първи път слязох на Кюри.

Станцията страшно много ми хареса! Обаче, толкова мръсно! Не просто разхвърляно, а всякаш е полепнала навсякъде една мръсотия. Особенно по ескалатора - целия беше лепкав и в някаква гадост. На перона същото (посока Младост). Според вас на какво се дължи това?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 4th, 2010, 04:54 PM
...

:lol::lol::lol: Добре, щом казваш. Само, че намесилият се си ти. Аз отговорих на друг потребител. Не на теб. След това ти започна яростно да защитаваш Улкипедиянта,кой знае защо. Може би, защото ти пишеш там :lol::lol: (Започвам да си вярвам, че "определени хора " пишат там) :lol:

Въпреки, че всеки ден минавам от там, днес за първи път слязох на Кюри.

Станцията страшно много ми хареса! Обаче, толкова мръсно! Не просто разхвърляно, а всякаш е полепнала навсякъде една мръсотия. Особенно по ескалатора - целия беше лепкав и в някаква гадост. На перона същото (посока Младост). Според вас на какво се дължи това?
Те станциите по принцип са си доста мръсни, така че не се изненадвам. Аз си го обяснявам, че метрото се разрасна и вече е по-трудно да се хигиенизират перфектно цели 14 станции. Иначе уж всяка станция си има назначени чистачи, но ето че полза от тях няма. Младост 1 също е доста мръсна.
Надявам се мръсотията на която си попаднал да е била само за деня, но станциите по принцип не се чистят. Никой не се занимава. Мине се с един парцал пода и стига толкова. Всичко е до време. Няколко дни преди пуска на новите станции миеха специално ескалаторите с шампоан, а сега ...
BTW: Мусагеница не е толкова мръсна, но колко е прашна особено по жълтите пръстени направо се учудих.

Ако ти се занмава пусни едно хубаво писмо до Метрополитен (ако имаш и снимки ще е още по-добре), и сигнализирай. В това няма абсолютно нищо лошо.
Аз например не пиша често до тях, но скоро ще ми се наложи да ползвам метрото, и ако в отсечката и станциите, които ще ползвам забележа чак такава мръсотия - ще сигнализирам. Поне в Метрополитен си признават пропуските и взимат светкавични мерки (поне за нещата, за които аз съм писал)
Софийското метро е едно от най-чистите в Европа, а защо не и по принцип. Персонално аз не смятам, че е редно да трупат минуси в това отношение.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 5th, 2010, 02:49 PM
Макети на храмове - в подлеза на метрото

София

Ослепителни макети на емблематични храмове в София ще привличат туристи в подлеза на метрото при Министерски съвет. Проектът се казва "Мъдростта в действие", съобщиха от общината.

Дубликати на църквата "Света Неделя", джамията, Синагогата и католическата катедрала ще са разположени в зоната на ларгото на 100 квадратни метра в мащаб 1:25.

Предвидено е там да има и телефон, чрез който на място посетителите да научат повече за историята на сградите. Екскурзоводи ще осведомяват любознателните на английски, немски, френски, руски и български език.

http://www.standartnews.com/news/details/id/66928/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B5---%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE

vartal
May 5th, 2010, 03:12 PM
Toва е абсурдно, вместо хората да се накарат да ползват стълбите, да сложат едва ли не само ескалатори? Ако може и траволатори

И за да отговоря със снимка
http://www.gadgetvenue.com/wp-content/uploads/2009/10/Piano-Stairs.jpgУ нас в московском метро много таких станций, построенных в хрущёвский период, где на выходе такое же расположение обычной лестницы и одного эскалатора. Так вот, у нас, если эскалатор не работает, значит не работает и при вставании на него он автоматом не запустится...:lol:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 5th, 2010, 09:22 PM
http://vbox7.com/play:34d7a10d

.

kronos_BG
May 5th, 2010, 09:53 PM
Някой надничал ли е в стартовия котлован скоро? http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/engel/d080.gif
Би трябвало къртицата вече изцяло да е навлезнала в тунела.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 6th, 2010, 08:33 PM
Забелязали ли сте, какво е последствието от метропаната във вагоните под формата на долнопробни лепенки? Днес в един зелен скиф направо ми стана лошо, като видях. Видимо лепенките са махнати много несръчно, и цялата боя, където е била отдолу я няма. Всичко е олющено и очукано . Не е на 1-2-3 места. :bash::bash: Возих се и в оранжев 2006. Очевидно е ремонтиран повече от перфектно. Толкова беше чист, свеж, лъскав дори. Не ми се мисли, какво ще се случи, след като метрорекама ги находи с тези грозни и вредни лепенки. :bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash: Толкова е лесно да си сложат отдолу едно пано, или малко по-голяма бяла лепенка, и да лепят и отлепват върху нея, а не директно върху боята. Положението е адски зле.

П. П>
След Константин Величков, ще трябва да преминат в режим UR и Вардар и Люлин. Положението при тях е много зле. При Люлин най-вече. Станцията е в много лошо състояние.

pheebs, Днес Ф. Жолио Кюри си беше повече от чиста. Нито по ескалаторите, нито никъде е имало мръсотия и "гадости" :):) Екстра си е.

ok2
May 7th, 2010, 12:54 AM
Май е време да видиме някоя снимка от строежа при Хемус???

Chilio
May 7th, 2010, 04:33 AM
Ех,няма ли вече да изграждат перона и да покриват и този участък... Нямам търпение да останат само под земята да си вършат довършителните работи, а отгоре да пуснат нормално движението...

Zourich
May 7th, 2010, 11:25 AM
ето една снимка от вчера
http://prikachi.com/files/1561753H.jpg

Chilio
May 7th, 2010, 11:33 AM
Ех,няма ли вече да изграждат перона и да покриват и този участък... Нямам търпение да останат само под земята да си вършат довършителните работи, а отгоре да пуснат нормално движението...

batman08
May 7th, 2010, 02:42 PM
Аз си мислех, че вече са изградили и последната част от станцията, но уви не :( Нищо, поне са махнали конструкцията при изградената част. Дано скоро да я завършат тази станция.
А миналата събота минах покрай бъдещият изкоп на станцията при НДК и лека-полека и там са започнали да копаят :)

biser1986
May 8th, 2010, 11:03 AM
Честита една година от експлоатацията на участъка МС "Васил Левски"- МС "Младост 1". Дано плановете, които имат Столична община и Метрополитен, свързани с разширяването и удължаването на мрежата на метрото да бъдат реализирани в обещаните срокове

batman08
May 8th, 2010, 06:08 PM
Да, наистина стана една година, от както пуснаха първият етап от новата отсечка :) Беше си голямо събитие. И аз се надявам да завършат строящите се участъци в срок и без закъснение. А дано скоро някои направи и фоторепортаж от строителните площадки :)

mojitoboy
May 9th, 2010, 01:18 PM
На 10 май в сградата на Метрополитен ще бъдат отворени офертите за изпълнител на проекта "Подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър на метрото в София "Кв. Княжево – ЦГЧ – бул. Ботевградско шосе" за реализация като тип леко метро".

Дължината на трети метродиаметър е около 21 километра. В ход е тръжната процедура за избор на консултант за подготовка на прединвестиционните проучвания и проекта. Предвижда се третият лъч на метрото да е от жилищен комплекс "Левски" до квартал "Княжево", като ще има подземен участък в центъра и наземен по бул. "Цар Борис Трети" и бул. "Ботевградско шосе".

За трасето на участъка през центъра има три варианта.
Първи – тунел от бул. "Пенчо Славейков", бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски". Подвариант е тунел от бул. "Пенчо Славейков" до бул. "Ботевградско шосе".
Втори – тунел от бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген.Гурко" и бул. "Васил Левски до паметник "Васил Левски".
Трети – тунел от бул. "Македония", площад "Александър Батенберг" до паметник "Васил Левски".

Направена е предварителна сравнителна стойност на отделните варианти за леко и класическо метро. С най-ниска стойност е третият вариант – 260 млн. евро (леко метро) и 780 млн. евро (класическо), следван от втори – 290 млн. евро (леко метро) и 810 млн. евро (класическо), и първи – 310 млн. евро (леко метро) и 850 млн. евро (класическо).

Проектът предвижда проучване на пътническите потоци и транспортните натоварвания, свързани с направлението трети метродиаметър, както и изготвяне на идеен проект за тип "леко метро" по трасето на третия диаметър съгласно приложено задание.
Ще бъде изготвен и регулационен план за трасето.

Изпълнителят ще трябва да подготви и тръжна документация по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на изпълнител за изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), да направи и анализ на ползите и разходите от реализацията на инвестиционния проект.
Предвижда се и финансов анализ, подготовка на тръжна документация по ЗОП за избор на изпълнители за проектиране и строителство на участъка.

batman08
May 10th, 2010, 12:32 PM
Ключ към интегрирана система за обществения превоз в София

Мобилността е сред основните потребности, които европейското общество трябва да гарантира. Ролята на градския транспорт е от ключово значение за създаването на мрежа от транспортни услуги, гарантираща мобилност за всеки и на местно ниво.
Това е услуга от широк обществен интерес, тъй като е неразделен елемент от осигуряването на интегрирана транспортна мрежа, обхващаща както урбанизирани, така и неурбанизирани зони. Затова общественият транспорт на местно ниво трябва да бъде организиран по начин, който да го направи предпочитана и атрактивна алтернатива на личния транспорт за всеки и навсякъде, без да се нарушава балансът с околната среда.

Новите предизвикателства в България пред обществения транспорт са резултат на резките социално-икономически промени и протичащите демографски процеси. Силната миграция към градовете и най-вече към София, както и застаряването на населението изискват съществена промяна в предлагането на транспортните услуги.
За да се отговори на новата пазарна реалност на търсенето, предлагането и у нас би могло да включва новаторски алтернативи, развивани в други европейски страни:
- технологията влак-трамвай при масовия градския транспорт
- споделено такси или автобус на повикване при слабо населените територии.

Така, без да се нарушават условията за конкуренция, общественият транспорт се намесва там, където пазарът не осигурява предлагане, адекватно на търсенето, и позволява да се реализира принципът на устойчива мобилност, залегнал в Бялата книга на европейската транспортна политика.

Нарастване ролята на обществения транспорт на местно ниво в ЕС е в дневния ред не само на транспортната политика, но и на енергийната политика, и на политиката по околна среда. Според изследвания в Германия емисиите СО2 на един пътник са приблизително 2/3 по-малко в обществения транспорт, отколкото при използването на личните автомобили.
Прехвърлянето само на 1% от трафика на моторизирания личен транспорт към обществения би спестило емисии от милиони тонове въглероден диоксид. Отговорността за това е особено голяма при високия темп на нарастване на градския транспорт, където организацията на ефективни и благоприятни за околната среда транспортни услуги се подкрепя чрез по-широкото и бързо разпространение на съвременни информационни и тарифни системи и електронно таксуване. Мерки за промяна и адаптиране на инфраструктурата също са неизбежни заради прилагането на концепцията за компактния град с цел устойчиво развитие на урбанизираните територии в единна социално-икономическа, екологична и пространствена структура.

София е град, разположен в хълмисто поле, обградено от планини, с терен, богат на подземни води и археологически находки. Тези обстоятелства, съчетани със склонността му да расте, без да старее, създават условия, при които изграждането на мрежа за обществен транспорт винаги е свързано с риск тя да заприлича на блъскащите се колички от "Лунапарк".
Осигуряването на безопасен, бърз и надежден обществен транспорт за столичани (и за техните гости) е голямо предизвикателство за общинската администрация, която вече повече от 130 години сравнително успешно се справя с хълмистия терен и с водите, а напоследък – и с изненадите на подземния свят.

Софийската мрежа от маршрути на обществения транспорт е в нестихваща борба с постоянно нарастващия трафик на автомобили в града. Въпреки това София е един от малкото градове в Европа, който има система за обществен транспорт, обхващаща всички видове транспорт – трамваен, тролейбусен, автобусен, таксита и метро; София е един от малкото градове в Европа, който е развивал без прекъсване своята трамвайна мрежа; София е един от малкото градове в Европа, който е достъпен с железница от всички направления и във всички нива – градско, крайградско и междуградско.
Но София вероятно е единственият град в Европа, който разви своята мрежа от обществени транспортни услуги на принципа "метро или железница", вместо да търси синергията на релсовия транспорт на принципа "метро и железница", отчитайки обективния факт, че метрото е просто един вид градска железница.Нелепата "вътрешновидова" битка при обществения транспорт доведе до това, че градът беше изгубен от хората.
София се превърна в град, завладян от автомобилите.Натрапчивото им присъствие е навсякъде – от движещите се шумни потоци по улици и булеварди до безразборното паркиране по тротоари, градинки и детски площадки, та дори до завинаги застиналите купища старо желязо по квартални улички и дворове.
Днес вече е ясно, че автомобилите трябва да влязат под земята, но връщането на града на хората трябва да стане преди всичко чрез интегрираната система за градски транспорт.
Концепцията за интегрирана система вероятно трябва да премине нелесен път от проучвания и анализи квартал по квартал, линия по линия, от трамвая до влака, от автобусите до такситата, преди да даде търсения ефект.

Целта е да се създаде мрежа от транспортни услуги, която използва интеграционния потенциал на релсовия транспорт с възможностите му за отделяне от пътните трасета и избягване пресичанията на едно ниво, за постигане на основни качествени характеристики – безопасност и скорост.
Тунелите са отличителната характеристика на модерната градска транспортна мрежа, благодарение на която може да се стигне и премине през натоварения градски център, да се преодолеят хълмисти терени, да се избегнат тесни места. Тунелите могат да приемат релсовите и нерелсовите транспортни средства и пешеходците, могат да бъдат мястото, където жителите и гостите на града се срещат с неговата транспортна услуга, но гръбнакът на съвременната система за градски транспорт е релсовата инфраструктурна мрежа, благодарение на която качеството на транспортното обслужване може да отговори на по-високите стандарти на градската среда на днешния ден – надеждната връзка на периферните и дори извънградските зони с центъра, намаляване на конфликтността в местата на пресичане на пътникопотоците с трафика, автоматизация на управлението, обвръзка и надеждност на разписанията.

София не е същата, каквато беше преди 40 години (времето на създаване на схемата на метрото), нито преди 20 години (началото на реализацията й), и продължава да се променя динамично, затова се налага концепциите от близкото минало да се ревизират в съответствие с тази динамика и постоянно да се актуализират. Преоценка на концепцията за обществения транспорт на София и засилването на интеграционния релсов компонент в нея ще даде възможност да се формулират и съвременни изисквания към превозните средства – повишена мощност при икономичен разход на енергия; двупосочност на движението в притеснени градски условия; възможност за преодоляване на стръмни наклони; комфорт и безопасност за пътници в неравностойно положение; пътническа информационна система и интерактивна комуникация; естетична среда. Подобреното транспортно обслужване и новаторските технологични решения са единственият начин столицата да се справи с нарастващите разходи, без риск за бъдещето на обществения транспорт. Поставянето на потребностите на пътниците в центъра на вниманието ще спечели обществена подкрепа за обновената концепция за транспортното обслужване на София, при която индивидуалният и общественият транспорт трябва да бъдат в балансирано равновесие.

Развитието на градоустройствената схема на София е свързано и с мрежата от транспортни линии, която въпреки различните урбанистични течения е запазила основната категоризация на маршрутите – радиални/диаметрални, обиколни/околовръстни и вътрешни/сегментни.
При обновената концепция неизбежно е трансформиране на днешната трамвайна система в система за лека градска железница (или скоростен трамвай), което ще бъде свързано и с появата на нови или удължаването на съществуващите маршрути, без да се променя (или по-скоро за да се запази) описаната категоризация.
Това ще е процес, който върви паралелно с растежа на столичния град и който ще позволи общественият транспорт да интегрира в мрежата си новите жилищни квартали, индустриални зони, бизнес паркове, вилни зони, места за отдих и туризъм и т.н. по цялото Софийско поле, включително и сателитните селища, които оформят съвременната агломерация.

Концепцията "лека железница"
В София, където се пресичат множество главни и локални жп линии и същевременно има добре развита мрежа от трамвайни линии, са налице почти идеални условия за съчетаване на трамвайната и железопътната мрежа и за съвместно използване на съществуващата инфраструктура.
Това ще позволи да се избегнат големи инвестиции за нови трамвайни или жп линии, а същевременно чрез пряко свързване на града с периферните и извънградските зони ще отпадне необходимостта от изграждане на спирки за прехвърляне и смяна на вида транспорт.

Идеята е да отпадне нуждата от трансферни пунктове за прехвърляне от един на друг вид транспорт, като се даде възможност на трамвая да "стане влак". Леките трамвайни мотриси се модифицират, за движение и по инфраструктурата на железопътната мрежа. Така трамваят става "скоростен" и се превръща в лека железница. Редица фирми вече произвеждат релсови возила с двоен режим на електрозахранване – като трамвай, когато са в градска зона, и като влак – в крайградска. "Влак-трамваите" съответстват на приложимите и за двете системи стандарти за електрозахранване, железен път и безопасност.
Заради разликата в строителния габарит на двете системи релсовите мотриси са пригодени към изискванията за комфорт и безопасност за преодоляване различните разстояния до пероните на спирките, а височината на пода се избира оптимално спрямо различните височини на пероните.
"Влак-трамвайните" мотриси имат и повишена спирачна ефективност за движение по улици с автомобилен трафик. Освен подобряване качеството на обслужване внедряването на системата с двоен режим ще позволи на градския транспорт на София да приложи директивите за активна и пасивна безопасност на пътниците.

Смянатана системата се осъществява гладко, без пътниците дори да разберат, че преминават от една мрежа на друга. За целта трябва да се изградят няколко връзки между съществуващите трамвайна и железопътна мрежа, където автоматично да се извършва превключването, след като двурежимната релсова мотриса премине през неутрален участък. Неутралните участъци за прехвърляне от едната система на другата се разполагат в лек наклон (теренът на София предлага идеални условия за това), за да може в случай на аварийно спиране мотрисата да се върне в зона на енергозахранване.

Съвместно дружество между СКГТ, "Метрополитен" ЕАД и НКЖИ може да реализира проекта и да експлоатира бъдещата мрежа, обслужвана от "влак-трамваите". Транспортната услуга ще се предлага както крайградски превози с конкурентното предимство на достъп до централните градски части. Двурежимните мотриси трябва да се движат по фиксирано разписание в зависимост от търсенето на пазара на пътническите услуги.
Опитът от експлоатацията на подобни транспортни мрежи в други градове показва, че реалният ефект винаги надвишава (някъде и в пъти) прогнозите за ръста на броя на пътниците. Ефектът вече е наречен ефект на транспортния коридор и все повече политици се насочват към системата "влак-трамвай" за решаване на локални или регионални транспортни проблеми. Тази система дава и прекрасни възможности за сътрудничество между местните и националните власти с оптимален финансов ефект за всички страни.
Системата е внедрена за пръв път в Карлсруе, Германия, а днес успешно се използва в няколко града в Германия, във Франция (Париж), Холандия (Хага), Испания (Аликанте) и Италия (Сасари), както и извън Европа – в щатите Тексас и Ню Джърси. Планове за нейното внедряване са одобрени за Шефилд, Лийдс, Йорк и Манчестър (Великобритания), Брауншвайг и Кийл (Германия), Гренобъл, Лион, Мюлуз, Нант и Страсбург (Франция), Либерец и Яблонец (Чехия), Манреса и Камп де Тарагона (Испания), Вроцлав (Полша), Порто и Коимбра (Португалия) и Сардиния (Италия).

Третият метродиаметър - ключ и шанс за успеха на новата концепция в България
Тъй като при Княжево е "най-тясното" място на агломерацията София - Перник, обявеният търг за избор на консултант за подготовката на третия метродиаметър на столицата предоставя отлична възможност за провеждане на технико-икономическо проучване за подобряване на столичния градски и крайградски релсов транспорт.
И то там,където третият метродиаметър като основен обект на изследването да стане първи етап от развитието на схема за интегриране на градската и крайградската релсова транспортна мрежа, която може да включва транспортни възли в София, генериращи пътникопотоци (метростанции, аерогара и жп гари), и сателитни градове на София в обхвата 30 - 60 км (главно Перник, а също и Своге, Ихтиман, Златица, Пирдоп и др.).

Ключови моменти при това проучване могат да станат:
*Оптимизиране на направлението на третия метродиаметър, като се разшири географският му обхват и се допълни с актуални анализи на пътникопотоците и пазарното търсене на пътнически транспортни услуги
*Сравнение на разходите и ползите при различни релсови системи (метро, трамвай, влак-трамвай) и включване на допълнителни приходогенериращи сектори от софийския градски/крайградски транспорт и съответно актуализиране на инвестиционната стойност на третия метродиаметър
*Изследване на различни финансови схеми, включително и ПЧП, за реализация на проекта и подобряване на системната интеграция и качеството на обслужване на градския транспорт, които да разпределят оптимално финансовия товар между общината, държавата и частния капитал
*Определяне на инвестиционни приоритети и етапност на капиталовложенията в условията на финансово-икономическа криза и в зависимост от синергичния ефект върху градската, регионалната и националната релсова мрежа.
*Именно оптималните решения по всеки от тези ключови въпроси може да гарантира успешна защита на проекта и при кандидатстване за финансиране от фондовете на ЕС по оперативната програма "Транспорт" в следващия й програмен период 2014 - 2020 г.

http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=898123

Доста интересно, но какво ще е бъдещето на МД3 пак остава неясно :?

kronos_BG
May 10th, 2010, 03:22 PM
Боже, то не било лесно и да се лъже: толкова много псевдонаучни и откровено нескопосани аргументи ... за да докажат нуждата Трети метродиаметър да е тип LRT!
Само не разбрах защо е нужно да се лъже?
Защото няма такова чудо на техниката, което да е "трамвайно-влакова мотриса" или "трамвай-влак"!!!
Но иначе статията знае какво цели : с наукообразни аргументи... на килограм, да убеди човеконаселението, че умни глави са помислили, преди отново да му натресат на главата поредната транспортна безумна идея, за която после ще признават, че е била грешка.
... Но явно не е била грешка, че ще им напълнят джобовете за поредната държава, която LRT-мафията иска да покори.
Браво софиянци, сравниха транспортните ви нужди със Златица и Пирдоп... та даже с Ихтиман.:lol::nuts:

Celeborn
May 10th, 2010, 04:25 PM
А защо да се лъжем, че в близките 10, че и повече години ще се намерят пари за копаенето на километри нови тунели за метрото ексклузивно с ТБМ? Мен лично ми писна улиците на София да са строителна площадка и не желая това да продължава във всички части на столицата дори за седмица повече от предвиденото. По този начин транспортните проблеми не се решават, а се задълбочават. Защо трябва да мислим със срок, отиващ към живота на внуците ни, когато без проблем можем да ги решим още в нашия, че дори и да се възползваме от тях. Което лично мен най-вече ме касае. Пък ако се намерят пари междувременно нищо не пречи да се продължи с класическото метро в най-оптимален вариант. Но е безумие само да чакаме и да се надяваме то като с магическа пръчка да реши проблемите ни, като междувременно всеки ден в продължение на години си опъваме неврите до краен предел по разкопаните и задръстени улици на София.

"LRT мафията". О, Боже. Примерите на градове с успешна обществена транспортна система, чийто гръбнак е LRT и влаковете са десетки. Не виждам защо трябва да се лишаваме от нещо, което с много малко средства, усилия и най-важното - време - може да приведем в един перфектен експлоатационен режим, предвид съществуващите вече условия. И честно казано не виждам какъв е големия проблем с LRT на всички, още по-малко с Влак-трамваите (да, такова чудо има).
Щом цяла Германия може да ги ползва в двуметров сняг и тропическо лято, значи и тук ще може. Всичко е въпрос на избор.

Няма капка смисъл да се дават двойни и тройни пари за нещо, след като то може да се реши със същата ефективност и по по-евтиния и бърз начин. И винаги остава възможност след години, ако се наложи, да се замени с класическо метро, което безспортно остава най-добрият вариант от гледна точка на много неща, но не и като цена и скорост на изпълнение. А на много хора ни е омръзнало да чакаме. Както казах, имам желание да завещаем на внуците ни и по-значими неща от работещ обществен транспорт. Особено след като може да имаме последния много по-скоро, просто трябва малко повече мислене :)

P.S.

Не смятам, че статията е целяла оправдаването на каквото и да било, по-скоро е фокусирана върху проблема хилядите хора, идващи да работят в София всяка сутрин с колите си, по простата причина, че няма друг адекватен начин да стигнат до града без тях, независимо от сезона. А за създаването на условия за това има лесен начин.
И тези хора днес идват с колите например от Дупница, от утре вече ще живеят в Овча Купел. Не защото толкова го искат. Просто защото им е писнало да пътуват по такъв начин до работното си място.

И парите ще дойдат от ЕС. И най-веоятно ще останат там, защото надали ще се купят австралийски или японски състави. Което мен ме урежда много повече от това да се наливат не-фондови пари в руски и турски джобове.

zam_direktora
May 10th, 2010, 04:49 PM
Бъдещата метростанция, недалеч от НДК:

http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/1e320e5d4a632db7c53b2056bf99627e_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/1e320e5d4a632db7c53b2056bf99627e/imgp0133/)

На този етап по-скоро я използват за да складират разни материали и техника, нищо интересно:

http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/dcbb6aa147a5b71d44f495d21ac2fdc6_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/dcbb6aa147a5b71d44f495d21ac2fdc6/imgp0134/)http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/f01d2b99cbf844a2f48ef14270778e25_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/f01d2b99cbf844a2f48ef14270778e25/imgp0135/)

Сердика:

http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/699d14a56f3eba85963fcad6187a3f61_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/699d14a56f3eba85963fcad6187a3f61/imgp0136/)http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/efb9d14442bbc1f8dc96bf79fe1eca2c_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/efb9d14442bbc1f8dc96bf79fe1eca2c/imgp0137/)http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/6492a7b7b8be0ad1016a278aac5b1a38_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/6492a7b7b8be0ad1016a278aac5b1a38/imgp0139/)http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/9d3a69aee8e2c8abf7f42af04fa03685_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/9d3a69aee8e2c8abf7f42af04fa03685/imgp0141/)

Г. М. Димитров, вижда се "перфектното" отводняване на паркинга:

http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/7a463e42f63cee3672ab2cf24eaeae5b_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/7a463e42f63cee3672ab2cf24eaeae5b/imgp0146/)http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/20318a9345e4f1863c93678a55cbec77_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/20318a9345e4f1863c93678a55cbec77/imgp0147/)http://195.149.248.189:8080/2010-05-10/884b241143f2778dad825128bc94d93a_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/884b241143f2778dad825128bc94d93a/imgp0148/)

Много по-важно е да има изкорубени и неизползваеми трамвайни релси, вместо да се създаде някакво елементарно удобство за хората, като се разшири паркинга и му се направи адекватна канализация.

kronos_BG
May 10th, 2010, 07:01 PM
Celeborn, не ми се ще да започвам дискусия, която би отнела доста място тук, защото виждам, че одобряваш подмяната на Трети метродиаметър с LRT, а аз не - напротив смятам идеята за вредна за София, но:
Няма влак-трамвай!!!
Това че журналягите се подвеждат от близкия външен вид, или никой не им е обяснил разликата, или най-вероятно не желаят да я обяснят , не означава, че и ние трябва да вярваме на това.:ohno:
Ако си "бяха написали домашното", щяха да са разбрали, че всъщност има разлика между "скоростен трамвай" и LRT.
Вярно, LRT-то е междинното звено между скоростния трамвай и Лекото метро, т.е. разликата е доста размита... но само що се касае до визия и възможности за пътникопоток.
Иначе: LRT-то си е ЖП подвижен състав, а не трамваен!
По първите ти аргументи просто какво да кажа?
Откъде щели да дойдат парите? Ами от там, откъдето ще дойдат и за пропагандираното LRT: по Оперативните(или други) програми.
(Само за сведение: цената на км метро у нас излиза колкото км LRT на запад - за какви по-нататъшни икономии говорим? Не може ли честно да кажат: Хора, нямаме възможности да градим метро (нищо, че плащаме 15-20% от цената му) - ще го заменим с евтини заместители!)

Че кой говори за срокове "отиващи към живота на внуците ни", след като ясно че, че става дума за един финансов период : горе-долу 5 години.
Не знам, но мисля че си заслужава няколко години дадена улица да е разкопана, но после за 40-50 години напред трафикът да е изведен извънулично, т.е. под същата тази улица, отколкото да заемем ценни платна и само след 10 години улицата вече да е блокирана.
ОК за "мафията" малко пресилих нещата, но за мен е ясно:
LRT не може да бъде пълноценен заместител на метрото, не може!
Така че си заслужават инвестираните пари.
И не се заблуждавай: няма да има замяна с класическо метро - провери параметрите на двете системи, размера на станциите, наземния характер и още и още...
Приказките за замяна са приказки за наивници или деца.
Не се засягай, но публикуването на подобни статии цели точно това: обработка на общественото мнение и аргументи в полза на пропагандираната система точно преди избора . (Впрочем, в деня на отварянето на офертите : и това ли е случайно?)
Пак казвам: не съм раздразнен от теб или аргументите ти (всеки има право на мнение) - дразнят ме подобни статии, които ме правят на балък.
Не че въобще нещо зависи от мнението ми - но като не могат да стъкмят един научен анализ, поне да замълчат - това тяхното се нарича: манипулация на общественото мнение!
Няма друго определение.:ohno:

batman08
May 10th, 2010, 08:46 PM
http://dv.parliament.bg/DVWeb/porachkiXMLView.faces?idObj=47674
Я какво е публикувано в Дуржавен вестник :? От написаното став ясно, че следващите 2 метростанции след МС Цариградско ще са подземни, а следващите 2 надземни! Интересно и то много :)
А що се отнася дос татията дето пуснах одеве - то няма какво да кажа! Поне на този етап не е казано МД3 LRT! Така че да видим наистина какво ще измислят ;)

kronos_BG
May 10th, 2010, 09:08 PM
М, да - и аз за пръв път срещам написано, че последната станция ще е надземна.
За предпоследната (22) отдавна е известно, но последната?:ohno:
Още по-любопитно е, че продължават да водят строителството по ОП "Транспорт", при това в сегашния финансов период: 2007-2013 г..:nuts:
Във всеки случай, поне е ясно: за този участък финансирането е по-прогнизуемо, отколкото да Младост 4.:)

batman08
May 10th, 2010, 09:26 PM
Наистина е странно, че се води в сегашният период на програмата. А още по-странно ми е как така последната станция при Летището ще е надземна. Е поне стана ясно, че след Цариградско следващите 2 станции са изцяло подземни, както и тунелите. Лично аз мисля, че този участък, както и този към Младост 4 ще бъде започнат след 2012 година със следващата програма на ЕС. Но дано пари се намярят и по-рано де. Но ми е чудно защо сега пускат процедура при избор на изпълнител на трасето :?

EuroDance
May 10th, 2010, 09:32 PM
Това е хубава новина. Щеше да е абсурдно метрото да минава на естакада между панелките в Дружба.

bench_mark
May 10th, 2010, 10:06 PM
Това е хубава новина. Щеше да е абсурдно метрото да минава на естакада между панелките в Дружба.

Значи срокът за строителство и по двете обособени позиции ще е доста кратък, вероятно под 2 години. Така поне до 2013 ще имаме цяла линия на метрото в София от Обеля до Летището.

vartal
May 10th, 2010, 11:43 PM
s_o_kv_v_zp_l_s_o, не надо думать, что ЛРТ такое уж дешёвое. Это далеко не так.

batman08
May 11th, 2010, 06:45 AM
Значи срокът за строителство и по двете обособени позиции ще е доста кратък, вероятно под 2 години. Така поне до 2013 ще имаме цяла линия на метрото в София от Обеля до Летището.

Може да, стига да има осигурено финансиране :)

witch_honor
May 11th, 2010, 10:48 AM
Може да, стига да има осигурено финансиране :)

То е важно финансирането да го вместят в периода на програмата, т.е. да сключат договора преди да се приключи етапа, а строителството може да продължи и след края на финансовия период.
Хубаво е, че вече знаем за какво става дума като вертикално заложение.
Сега поне ще знаем, че в бъдещото бизнес сити около Летището ще имаме естакадно метро...

batman08
May 11th, 2010, 10:52 AM
Аз се надявам да осигурят финансиране поне за следващите 2 подземни станции в Дружба, защото ефекта ще е доста добър. С пускането на метрото до Цариградско се очаква да се увеличи пътникопотока, но с удължаване до Дружба ще е доста добре за квартала, защото ще облекчи трафика.

batman08
May 11th, 2010, 06:21 PM
Шест фирми и обединения се явиха на търга за проект на "леко метро" в София

На 10 май бяха отворени техническите оферти за "Подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър на метрото в София "Кв. Княжево" - Централна градска част - бул. "Ботевградско шосе" за реализация като тип "леко метро".

В тръжната процедура участваха три фирми и три обединения. Техните оферти бяха отварени по реда на получаването им в "Метрополитен" ЕАД. Всички участници представиха банкови гаранции в размер на 40 хил. лева.

Първата оферта е на "Пойри Инфра", Германия. Фирмата е известна в България с участието си в процедури за водни и железопътни обекти. В страната ни тя е изпълнител на три проекта техническата помощ за модернизация на железопътните линии София - Пловдив, София - Драгоман, София - Перник - Радомир. Фирмата няма да наема подизпълнители.

Вторият участник е "Метропроект Прага" АД. Фирмата участва в български търг за първи път. Автор е на проектите на цялото пражко метро. В търга за метрото участва с подизпълнител - "Судоп Прага", автор на техническата помощ за обновяване на железницата от Пловдив до Бургас.

Третото предложение е на обединение по ЗЗД "Метро Консултант Иберинса - Евротранспроект МКИЕ", съставен от "Иберинса", Испания, и "Евротранспроект" ООД, България. В България испанската "Иберинса" се свързва с проекта за Дунав мост 2 и техническата помощ за модернизация на жп линията Видин - София. Обединението няма да ползва подизпълнители. "Евротранспроект" наскоро спечели проекти за жп възел София и 66 км жп трасе от съществуващата железопътна гара Кичевоу Македония, до границата с Албания.

"Мот Макдоналд", Великобритания, е четвъртият участник. Той е избрал за подизпълнител българското дружество "Метропроект" с управител инж. Светозар Филипов, автор на идейния проект за първи и втори метродиаметър.

Пето е обединение "Протекно", състоящо се от "Текнолаб инженерия", Италия, и "Екопроконсулт" ООД, София.

Последният допуснат участник е обединение "Ептиса" - "Сенер" - "Стартинженеринг", което се състои от испанските "Ептиса" и "Сенер", а българската "Старт инженеринг" АД е подизпълнител.
Името на българския участник се свързва много хидротехнически обекти в страната и със софийското метро. Испанската "Ептиса" има много обекти на Балканите и участия в български търгове за пътни и водни обекти.

Отстранени бяха испанците "Консулторес де Инхенериа, Пройектос и Обрас" ООД, обединението "Юръпиън Метпоролитен Консултинг" и италианската D'Appolonia.

До 30 юни 9-членната комисия с председател Вартануш Задикян ще трябва да излъчи победител. Междувременно, след оглед на техническите оферти ще бъдат отворени и ценовите.

http://www.stroitelstvo.info/infrastructure/2010/05/11/898811_shest_firmi_i_obedineniia_se_iaviha_na_turga_za_proekt/

Turnovec
May 12th, 2010, 11:35 AM
...

Метростанция Средец и Антична Serdica
Хаос или културен шанс

http://www.kultura.bg/bg/article/view/16858

Коя страна ще натежи в конфликта, който се очертава – шансът на града или сроковете на метрото?
Откакто е столица на България, София постоянно се натъква на миналото си и го унищожава, като запазва само късчета от него. Всеки път, когато строителството се натъкне на останки от Сердика, властите дават щедри обещания, че този път миналото ще бъде напълно изявено, включено в съвременния град, че ще му придаде неповторима атмосфера… И всеки път императивите на деня надделяват – липса на средства, предстоящ конгрес на БКП, срокове за изпълнение на предизборни обещания.
За пореден път днес градът е поставен пред избор – строителството на централната метростанция би могло да подтикне комплексното изявяване на централната част на Сердика около нея, по Ларгото и около Булбанк. Строителството обаче би могло и да унищожи завинаги следите от римското битие на града по изпитания през годините начин – изнасяйки старините на незнайно място за неопределено време, т.е. завинаги.
Очевидно е, че темпото на работа се задава от инвеститора - за археологически проучвания в участъка е предвиден скандално къс период. Твърде вероятно е той да надделее и да наложи своето виждане за начина на строителство; по всяка вероятност, освен парите, на негова страна са и общинските, и държавните власти.
Тъкмо към общинските и държавните власти се обръщаме: не пропускайте шанса, дайте възможност за спокойно, не кампанийно проучване, дайте възможност за сериозно обсъждане на създалата се ситуация от специалистите.
Не питаме защо се действа с такова закъснение и така припряно по един такъв мащабен проект в самия център на града - от такива въпроси сега няма полза.
Сега е моментът римският град да излезе на светло дори с цената на неизпълнени предизборни обещания, дори с цената на милиони левове в повече по време на криза.
Сега е моментът да се действа мъдро, т.е., да се загърби конюнктурата на момента и да се мисли за бъдещето на града!
Култура

Хаос или културен шанс

Проблем. Вторият метродиаметър „Север-юг“ е в строеж. Централната метростанция, назовавана „Средец“ или № 8 (занапред в текста: Метростанцията), попада в среда, изобилстваща с хилядолетни паметници от миналото на Serdica. Вече „се появи“ мощната настилка на древната Via Principalis – DecumanusMaximus. Очаква се скоро археологът-изследовател Марио Иванов да разкрие и втората по значимост улица - Via Praetoria–Cardo-то. Това е централното улично кръстовище (което заедно с прилежащите сгради занапред ще назоваваме Римския уличен кръст) на антична Serdica.
Задачата е така да строимМетростанцията, че да не засегнем нито ViaPrincipalis, нитоViaPraetoria, нито съседните на тях Insuli(римски квартали).Първото условие е задачата да не попадне в капана на сроковете и неустойките. Срокът-капан обаче се появи: до 1 април 2011 г. трябвало, според Метрострой, на 26 м дълбочина (под бул. „Мария Луиза“, пред ЦУМ) да бъде вече излята стоманобетонната плоча, по която да премине 1600-тонният проходчески щит - „къртицата“. Заради това „Метрострой бил дал на археолозите“ цели(!) 60 дни за проучване.
Съдбата на Римския уличен кръст. Неговото съществуване е всеизвестно и то от преди половин век. Днешният проблем за начина на неговата защита и показ не възниква в резултат на изненадващи, неподозирани обстоятелства, а е последица от няколкогодишни (без)действия, поставящи всички ни пред (уж!) свършени факти. Оставен на място, insitu(тоест,на неговото си многовековно място),Римският уличен кръст би запазил изцяло своята автентичност (стойността на документ).От там, където той е сега, естествено се влива във ViaPrincipalis, която също излиза на бял свят.
Но на своето си място Римският уличен кръст пречи на Метрострой, който иска да изгребе дълбок котлован и вътре в него да вмести голяма сграда, а в сградата – Метростанцията. Римският уличен кръст не разрешава строителство на едро (само масовият изкоп е повече от 100 хиляди куб. м), а налага добре премислено и внимателно поведение. „Лесното“ решение е да махнат Римския уличен кръст, но преди това (за наше успокоение) – щял да бъде геодезически документиран (камък по камък с техните координати!), после демонтиран, пакетиран, вдигнат с кулокран и преместен, за да бъде транспортиран на ново, временно място (не се знае къде и дали е подготвено), там депониран, пазен и след време върнат и пак монтиран на древното(!?) си място.
Това предложение за (де- и ре-) монтаж не отчита, че разместваният фрагмент от антична Serdica е голям няколко декара, че времето е малко, а демонтажните и (наново) монтажните способи - безбожно трудоемки и скъпи, при това – непроверени. Няма предвидени средства за тези работи и още по-лошо – няма хора, които да ги извършат. Даже няма институция, която (даже само морално) да застане зад тази операция.
Имаме вече печален опит с подобни илюзорни спекулации. Преди 25 години при изграждането на днешната метростанция „Сердика“ бяха разкрити няколко Insuli – римски квартали. Внушителните антични зидове бяха нарязани с диамантени въжета на блокове, бяха пакетирани и пренесени в Обеля. На тяхното първоначално място (съвпадащо с днешния гараж над съществуващите метроперони) бе излята тежка стоманобетонна плоча, върху която, след завършването на днешната Метростанция „Сердика“, трябваше наново да бъдат върнати и сглобени Insuli-те. Днес в двора на Метрострой римските зидове се разкапват.
Преднамерено загубеното време. Както Общината, така и Министерството на културата трябваше, вместо години наред да отбутват проблема, открито да заявят неговата изключителна сложност и да поискат помощ (съвети, пари и солидарност) от софиянци. А не да оставят инициативата на една стопанска организация, каквато е Метрострой.
Първият опит за обществено осветляване на проблема бе направен от Съюза на Архитектите в България. През юли 2009 г. (кратко време, след като се разчу за купената в Германия „къртица“) в неговия Управителен съвет бе внесено следното проекторешение: „... проектните разработки (предпроектни проучвания, идейни и технически проекти, археологични проучвания, организацията на строителството на метролиния „Север-юг“, както и свързаните с нея обекти (гаражи, търговски центрове, инсталации, благоустрояване...) да бъдат предоставени за професионално и широко обществено запознаване и обсъждане...“ Управителният съвет бе свикан начаса, но се остави да бъде успокоен от обещанието на главния архитект Петър Диков, че проектът за Метростанцията ще бъде направен достъпен „още утре“ на страницата на Общината (или на главния архитект). Това не стана.
Проблясък за кратко. През януари т.г. министър Вежди Рашидов издаде недвусмислена заповед, с която нарежда създаването на работна група, която „... да разгледа, обсъди и анализира силните и слабите страни на изготвените досега проекти и реализации по изпълнението им във връзка с изграждането на Метростанция № 8 по метронаправление север-юг ... да обсъди програма ... върху принципите на интегрираната консервация с цел възможността за експониране insitu … на антична Serdica“.
Работната група бива свикана от нейния председател, за да обсъди темата за Метростанцията, след два месеца чакане, едва на 22 март т.г., при това -
- не за да анализира критично и евентуално да подобри проектните намерения на Метрострой.
Всъщност, от работната група се поиска да стори тъкмо обратното, т.е.
- да легитимира изкопаването „на сляпо“ и изливането на източната шлицстена на котлована (подготовката върху терена вече е започнала!). Всеки опит да се разсъждава върху метронамеренията (защото проект никога не бе представен за обсъждане) беше прекъсван.
Така междинните равнища в Министерството на културата на дело преформулираха министерската заповед.
Котлованът. Въпросните „язовирни“ шлицстени ще укрепват открития, дълбок 26 м, котлован-изкоп. Заедно с него ще бъде изгребан и целият културен слой (включително и водоносните пластове на софийския извор). Избраната строителна технология с шлицстени осуетява запазването на антична Serdica на място - insitu. Това е на път да стане в археологичния резерват „Сердика-Средец“ и пред очите ни!
Така изминалите два месеца не бяха оползотворени в търсенето на щадящи строителни решения, в чиито съществуване съм убеден, при това не само аз единствен. Работната група бива/вече е изправена пред (уж) „свършени факти“, които отнемат нейната свобода за взимане на решения. Заповедта на министър Вежди Рашидов бива обезсмислена.
А за най-старата градска част- “Лъвов мост“ (най-древното Начало на града ни), и дума не се казва; метростроителството там е съвсем предстоящо.
Задава се хаос. Държавни и общински институции правят заслон на Метрострой. От това по-лесно няма; трябва да бъде доказвана (криворазбрана) управленска солидарност. Дотук добре, но никоя институция не желае да се наеме с изпълнението на описаната, по обхват и сложност „генералщабна“, операция (лансирана от Метрострой) по двукратното преместване. У нас няма нито опит, нито достатъчно хора, които да се нагърбят с осъществяването на този, небивал досега у нас (де- и ре-) монтаж. Назначени за проучватели се отказват, други смятат, че са натопени(!) да работят по метрото. Археолозите-изследователи заявяват, че нямало да се занимават с „... номерирането на камъните. Да дойдел архитектът.“ Такъв няма. А пък Археологичният музей щял да си свърши „само неговата си работа“. Така, под натиска на пусковите срокове, се задава хаос, който мнозина предугаждат. Знаят ли софиянци, че оригиналната римска настилка на Източната порта в 1969 г. бе номерирана, само архитектурно заснета, демонтирана, бързо-бързо изнесена и загубена! Никой не знае къде е тя.
Истинските намерения. Проектът за Метростанцията беше скрит не само от архитектурната колегия, но и от работната група, назначена от министър Рашидов. Косите погледи, които нейни членове можаха да хвърлят върху отделни проектни листове (по време на заседание), разкриха някои проектни детайли:
- През средата, надлъжно на пространството пред ЦУМ, Метрострой желае още утре да започне да лее бетонната шлицстена, чиито 80-120 сантиметров срез преминава през непроучен културен терен. Как ще изглежда т.нар. експониране на античното равнище пред ЦУМ, след като ще е разсечено по средата със стърчаща над него бетонна стена!
- Бетонната шлицстена прекъсва връзката между Римския уличен кръст и главната улица ViaPrincipalis, която остава в Ларгото на мястото си insitu. А те са едно цяло.
- На антична Serdica Метрострой „отстъпва“ един подземен, най-горния етаж на подземната сграда, в която се вмества Метростанцията. Този „археологичен“ етаж е висок 4-5 м. Какъв ще е този нов, правдоподобен (за автентичност и дума не може да става) обратен монтаж на Римския уличен кръст, когато само денивелацията на Cardo-то (главната улица „север-юг“ с нейните пътни настилки и канали) е 4 метра?
- В целия проект няма нито ред, нито дума за това какво огромно усилие е (де- и ре-) монтажът на Римския уличен кръст. Нито слово за това кой ще финансира тази работа, която е безбожно скъпа (ако е направена както трябва), съизмерима по стойност с останалото строителство на Метростанцията. И коя институция ще се нагърби с отговорността за това?
Медийната кампания „София=Рим“. Заглавия като „София с подземен град като Рим“ (в.“Стандарт“, 22 март) или „София с мерак да е като Рим и Атина“ (в. „Труд“, 22 март) целят да представят нещата като ставащи от само себе си, без обществена намеса и контрол. Сякаш всичко е в ръцете на когото трябва и вече е тръгнало по най-добрия път.Нещо повече – кампанията ласкае властта и така (почти неусетно) я вкарва в много опасната управленска дилема „метроефективност или културен диалог“. От тази дилема добър изход няма.
Трябва да знаем, че не може доброто пожелание: София да станела „... като Рим“(sic!) да е дело, вменено на една стопанска организация, даже и на Метрострой. Това е непосилна, непривична за нея задача. Не се учудвам, че стопанският деец, търговецът инж. Стоян Братоев, ръководител на Метрострой, иска да изпълнява непроменен(!) своя проект. Става обаче дума за нещо далеч повече, за най-големия културен проект на България от десетилетия насам. И това прави позицията на Министерството на културата особено отговорна. Нека оставим министър Симеон Дянков да брани бюджета. Министерството на културата е призвано да брани лицето на България, а при нужда като описаната, открито да заяви пред обществеността, че има тежък проблем. Много българи биха помогнали, при това не само със съвети.
Спасителната алтернатива. Метростанцията трябва да бъде изградена по миньорски способ, сиреч, като остави непокътнат Римския уличен кръст на днешното му място, над Метростанцията. „Къртицата“ може да копае дълбоко под земята, като от Лъвов мост продължи, без да спира, на юг към НДК. Това ще осигури достатъчно време за проучване горе в Археологичния резерват, а долу, под него – за разширяване на тунела по миньорски способ. Ще е по-скъпо, но само на пръв поглед. По думите на инж. Стоян Братоев - с 30%. Миньорският способ ще спести далеч по-големите разходи по (де- и ре-)монтажа на Римския уличен кръст. Тези (де- и ре-)разходи не фигурират в никоя сметка!
Ако бъде възприет описаният тунелен способ, шлицстените на Метростанцията стават излишни. Освен ако намерението да се строи подземен гараж за ЦУМ в действителност не е изоставено, а само отложено. При наличие на готова източна шлицстена то ще е „наполовина“ изпълнено.
Шанс и риск. Всички европейски страни с радост биха се изправили пред проблем като софийския - „Централна Метростанция в Антична Serdica“. Макар и европейските средства за метрото да постъпват по програма „Транспорт“, пари биват заделяни и за автентична европейска култура, каквато е трако-римска Serdica. Това ще бъде възприето със симпатия и с готовност за съучастие от европейските институции, а и от ЮНЕСКО. Трябва обаче да намерим пътя до тях.
Темата „Централна Метростанция в Антична Serdica“ е голям културен шанс. При прибързана работа тя може обаче да се превърне в уязвяващ политически аргумент. Ще е почтено, ако се каже на министър-председателя Бойко Борисов, че на 1 юли 2012 г. Метростанцията не може (но метролинията „север-юг“ може!) да заработи. Освен ако се отнесем спрямо Антична Serdica по недопустимо грубиянски начин!

София, 1 април 2010 г.

FloatingShift
May 12th, 2010, 08:18 PM
Статията поставя добре проблема. Тъй като с всеки изминал ден руините в изкопа стават все по-внушителни, ще я илюстрирам с малко нови снимки.

На най-високо ниво се вижда масивна средновековна сграда с аркирани ниши в стените. Имала е няколко помещения. Впечатление прави масивността на градежа - стените са толкова дебели, че вероятно е имала един или два етажа над приземното ниво. Възможно е да е укрепено жилище - жилищна кула. Подобно нещо нямаше досега в София, при това останките са доста живописни и информативни.

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3446_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3498_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3493_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3489_resize.jpg

За да изчерпим средновековната тема, на следващите две снимки се вижда на заден план средновековната църква от 13 в. (покрита с временен покрив), в чиято олтарна част са запазени интересни фрагменти от стенописи. По повод чуващите се приказки, че стенописите не били нещо особено, демек можем и без тях, се сещам за известната поговорка: "Каквото и да ти говорят, имай предвид, че става дума за пари"). На горната снимка се виждат погребения от гробището около църквата (няколко скелета и три зидани гроба).

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3490_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3461_resize.jpg

FloatingShift
May 12th, 2010, 08:37 PM
Извънредно интересни са останките на декуманус максимус - едната от двете главни улици на римския град - настлана със солидни каменни блокове - сега поразместени, под които минава зидан канал за отпадни води. В единия край, където плочите на настилката липстват, се вижда средновековен кладенец, който достига горе долу до нивото на някогашния римски мръсен канал, който разбира се отдавна вече не е функционирал по време на изкопаването му. Малко по-назад се вижда и друг тухлен кладенец, който е изграден направо на нивото на уличната настилка.

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3456_resize.jpg

Ето и поглед от другата страна - най-отзад се вижда част от римския уличен канал за отпадни води, която е открита, защото в този участък уличната настилка е изчезнала (извадена е или още през античността или в ново време при някакви изкопни работи).

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3480_resize.jpg

Край улицата археолозите са открили тухлена колонада (покрит тротоар). Обикновено парадните колонади около главните улици и форумите на римските градове са били от дялани каменни колони, но тук са използвани тухлени стълбове. Не зная дали това е портик на някаква частна сграда или част от оформлението на улицата. Би могло да е и двете. Интересното е, че тук колонадата е рухнала върху уличното платно - виждат се полегнали хоризонтално върху улицата части от стълбовете. Заради падналата зидария археолозите все още не са разчистила тази част от уличната настилка, която е на преден план. Обърнете внимание и на двата глинени водопровода, които вървят паралелно на стилобата на колонадата под повърхността на някогашния покрит тротоар.

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3488_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3484_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3479_resize.jpg

Ето откритата част от улицата, снимана от другата страна.

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3455_resize.jpg

FloatingShift
May 12th, 2010, 08:45 PM
Извинявам се за железата на предния план в някои от снимките. Имам чувството, че са ги сложили нарочно, за да пречат на любителите фотографи. Дажи миналия път ми направиха забележка, че не трябвало да снимам през оградата, защото археолозите имали авторско право. Няма да коментирам авторското право върху архитектурни останки, създадени от други хора преди 17 века, но искам да отбележа, че от много десетилетия насам например в Англия всички археологически разкопки са отворени за посещение за гражданите и по-интересните обекти събират десетки хиляди посетитети, които естествено не пречат на археолозите да работят. Само у нас са потайни и се ограждат с непрозрачни огради. Какви ли са причините...

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3457_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3458_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3466_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3474_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3481_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3489_resize.jpg

http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Serdica%20Ljulin%2009%2005%202010/IMG_3451_resize.jpg

Turnovec
May 12th, 2010, 08:55 PM
^^ Мерси за снимките FloatingShift!

Днес хвърлих едно око по обяд, от вишката на КАТ и нямаше кьорав работник в дупката. Вероятно заради дъжда сутринта. Забелязах обаче, че са започнали откриването на настилката на декуманус максимус и от този ъгъл и е доста по-запазена от тази към ЦУМ. Забелязах също , че са започнали да откриват и доста интересна и запазена керамична облицовка на подовете вътре в някои от сградите от римско време. може и аз д ащтракна няколко снимки тези дни... на 20 метра от там работя.

kronos_BG
May 12th, 2010, 08:57 PM
Да наистина, разкриват се много интересни и ценни разкопки!
Благодарности за снимките, жалко, че масмедиите не проявяват интерес към случващото се.
За съжаление, на една от снимките се вижда на заден план и шлиц-машината, която си работи необезпокоявана. А това навежда на мисълта, че щом се нуждаят от шлиц-стена, плановете за открито строителство май, още са в сила?
Иначе за какво ще им е необходимо подобно укрепване, което може да да се окаже забодено насред неразкрити разкопки...?

Emo10
May 12th, 2010, 09:05 PM
Страхотни снимки. Благодаря. А има ли някаква информация какво са открили под Ларгото. Също така искам да попитам какво се случва с античния амфитеатър?

Emo10
May 12th, 2010, 09:13 PM
Да наистина, разкриват се много интересни и ценни разкопки!
Благодарности за снимките, жалко, че масмедиите не проявяват интерес към случващото се.
За съжаление, на една от снимките се вижда на заден план и шлиц-машината, която си работи необезпокоявана. А това навежда на мисълта, че щом се нуждаят от шлиц-стена, плановете за открито строителство май, още са в сила?
Иначе за какво ще им е необходимо подобно укрепване, което може да да се окаже забодено насред неразкрити разкопки...?
Нали щяха да правят само изходите от станцията по надземен способ, а самата станция щяха да я изградят без да е необходимо унищожаването на археологическите пластове.

benjaminn
May 12th, 2010, 10:04 PM
Прекрасен ъпдейт, мерси!
Но е по-скоро за тема 'Археология' :)

PhirgataZFs1694
May 12th, 2010, 10:17 PM
Искам да благодаря особено много на всички,които снимат и ще снимат разкопките-все пак,както изглежда скоро няма да ги има и ще бъдат изгубени,така че единствения спомен за тях ще бъдат вашите снимки.Вие вършите нещо уникално,не знам дали го осъзнавате:cheers:

paF4uko
May 12th, 2010, 10:43 PM
Защото няма такова чудо на техниката, което да е "трамвайно-влакова мотриса" или "трамвай-влак"!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Stadtbahn_Karlsruhe

kronos_BG
May 12th, 2010, 11:28 PM
Връщаш дискусията назад, но какво доказва линка ти?
Нищо.
Urbanrail.net е извел системата на Карлсруе извън метросистемите - дори не я квалифицира като Леко метро.
Обозначил я е като най-обикновен скоростен трамвай.:lol:
Погледни на първа страница или :
http://urbanrail.net/eu/karl/karlsruhe.htm
Не видях никакво доказателство, че това е някакъв хибрид между трамваен и ЖП състав.
Освен едно кратко терминче (в скоби). Което явно говори, че е възможно в Германия наистина да се употребява подобно название. Но пък, не е тайна, че немските термини са малко по-различни от общоприетите.
Това не ме убеждава, че употребата му е правилна!
И у нас журналистите вкараха в употреба какви ли не названия, само и само да размият нещата.
А не желаят да отговорят на елементарния въпрос: това Скоростен трамвай ли ще бъде или разновидност на метросистемата?

BG_PATRIOT
May 13th, 2010, 08:01 AM
Благодаря за снимките FloatingShift :cheers:

Някой знае ли кога трябва да започнат разкопките пред ЦУМ? Тоест за да може да се съедини това пространство с пространството което се намира при ларгото и по същото време да се разкрие по голяма част от декуманус максимус.

batman08
May 13th, 2010, 08:31 AM
BG_PATRIOT плановете са през 2011 г. да открият пространството при Ларгото, а една година през 2012 г. да открият и пространството над МС Св. Неделя при ЦУМ и тогава би трябвало и двата пасажа да са свързани. Интересното е, че при Ларгото ще имаме стъклен купол, а при паркинга на ЦУМ, където ще има още един пасаж ще е открито, което е интересно, но и малко странно, защото нали все пак тези находки трябва да са покрити по някакъв начин, за да не им оказва влияние времето и атмосферните влияния. Надявам се скоро да има нов проект за самата метростанция и да е публично достъпен, за да видим какво ще направят. Иначе страхотен снимков репортаж - много ми харесва това като кула дето е :)
А отностно дискусията за влак-трамвай-метро и по МД3 то това е толкова измислено, че няма на къде. Заучени грази както се казва, които не са приложими в София поне по това направление. Ако искат тази система да обслужва и Перник и т.н. ОК, но ако се направи като леко метро или както там мислят, то пътникопотока ще е в пъти над очакваният. Ако последната метростанция в Княжево си е класическа подземна, то Владая и Мърчаево ще се обслужват с автобусите. Но самото разклонение в Овча купел се направи така, че точно там да има метростанция и ж.п. спирка, то пътникопотока от Перник, Радомир и т.н. ще се обслужва така. Просто идеята е добра видовете транспорт - градски и извънградски да се комбинират, но не по този начин както те ги виждат нещата :)

paF4uko
May 13th, 2010, 11:29 AM
Връщаш дискусията назад, но какво доказва линка ти?
Нищо.
Urbanrail.net е извел системата на Карлсруе извън метросистемите - дори не я квалифицира като Леко метро.
Обозначил я е като най-обикновен скоростен трамвай.:lol:
Погледни на първа страница или :
http://urbanrail.net/eu/karl/karlsruhe.htm
Не видях никакво доказателство, че това е някакъв хибрид между трамваен и ЖП състав.
Освен едно кратко терминче (в скоби). Което явно говори, че е възможно в Германия наистина да се употребява подобно название. Но пък, не е тайна, че немските термини са малко по-различни от общоприетите.
Това не ме убеждава, че употребата му е правилна!
И у нас журналистите вкараха в употреба какви ли не названия, само и само да размият нещата.
А не желаят да отговорят на елементарния въпрос: това Скоростен трамвай ли ще бъде или разновидност на метросистемата?

Подвижният състав се движи на 750V/25kV, автоматиката е съвместима и с трамвайната мрежа и с националната ЖП мрежа, когато се движат по последната се управляват от диспечерите на същата... Не знам какво повече искаш... Освен това по-новите такива системи (например rhôneXpress) развиват скорост по-висока от тази на софийското метро...

COD
May 13th, 2010, 12:26 PM
Ето защо са пуснали търга за МС 20-23 от Цариградско до Летището. Явно ще опитат да осигурят финансирането по настоящата ОП Транспорт, като сменят проектите:
Рискови са и 138 млн. евро, предвидени за подобряване на корабоплаването по река Дунав в участъка Батин – Белене, каза още Московски.
Тези средства трябва да бъдат усвоени до 2013 г.
Проблемът е в това, че за да има ефект от изпъленнието на проекта, е необходимо да се извършват драгажни работи едновременно и откъм българския, и откъм румънския бряг.
Според Московски, за да не бъдат изгубени средствата, те трябва да бъдат насочени към софийското метро, което се оказва най-добрият проект от оперативната програма
цялата статия - http://www.stroitelstvo.info/evropeiskiproekti/2010/05/13/899862_vnasiat_oficialnoto_iskane_za_uduljavane_na_sroka_za/

Това значи, че ако ЕК одобри смяната на проектите, строителството на този участък трябва да стартира възможно най-скоро за да завърши до 2013.
В общи линий това е супер новина :banana:

Turnovec
May 13th, 2010, 12:39 PM
Ето няколко снимки и от мен от изкопа пред ЦУМ.

Вижда се откритата и от към ул. Трапезица част на декуманус максимус:

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia1.jpg

Поглед по цялата дължина на открития участък

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia2.jpg

Керамичния под в някаква сграда или помещение от римската епоха

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia3.jpg

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia4.jpg

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia5.jpg

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia6.jpg

Падналите колонади от тухли, за които FloatingShift вече спомена

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia7.jpg

Доколкото мога да преценя на око, декуманус максимус продължава на запад точно под малката уличка Трапезица(която в момента служи само за паркинг) и вероятно не попада под сгради... най много да закача тротоара до тях. Мисля си, че е напълно възможно да бъде разкрита и експонирана в цялата си дължина от ЦУМ до западната порта на Сердика без много проблеми.

batman08
May 13th, 2010, 12:39 PM
Ами дано да захванат и трасето до Аерогарата! Това наистина е страхотна новина - дано така да стане :) :banana: Ако успеят да направят и тази отсечка до 2013 г. то направо ще счупим рекорд по метростроителство :)

batman08
May 13th, 2010, 12:47 PM
Turnovec благодаря за снимките :) Надявам се да успеят в срок да успеят да се справят с находките. А някой знае ли какво се случва на Лъвов мост - дали и там не е искочило нещо :)

Turnovec
May 13th, 2010, 12:47 PM
и 3 снимки на разкопките в ларгото, между президентството и МС

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia8.jpg

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia9.jpg

http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia10.jpg

Stelian
May 13th, 2010, 01:03 PM
http://i860.photobucket.com/albums/ab169/naster1111/arheologia4.jpg
wow по тези плочки са се разхождали хора преди хиляди години

BG_PATRIOT
May 13th, 2010, 06:00 PM
BG_PATRIOT плановете са през 2011 г. да открият пространството при Ларгото, а една година през 2012 г. да открият и пространството над МС Св. Неделя при ЦУМ и тогава би трябвало и двата пасажа да са свързани. Интересното е, че при Ларгото ще имаме стъклен купол, а при паркинга на ЦУМ, където ще има още един пасаж ще е открито, което е интересно, но и малко странно, защото нали все пак тези находки трябва да са покрити по някакъв начин, за да не им оказва влияние времето и атмосферните влияния. Надявам се скоро да има нов проект за самата метростанция и да е публично достъпен, за да видим какво ще направят.

Благодаря за информацията :cheers:
Дано наистина преработят проекта, защото би било доста жалко да се остави това място на открито. Първо, защото всеки път когато ще вали, дупката ще се напълва в вода и вероятно ще повреди останките. Второ, има чуството че тези останки няма да се подържат кой знае колко, тоест след 2-3 години мястото ще заприлича на останки които се намират до джамията или до минералната баня (Обраснали като джунгла и пълни с боклуци)

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/11062932.jpg

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/30406033.jpg

Celeborn
May 13th, 2010, 09:36 PM
Още по-тъжно е положението до католическата църква, там някой оттук беше направил много хубав снимков репортаж наскоро... с въргалящи се капители и разрушени зидове... :/

benjaminn
May 13th, 2010, 11:17 PM
Реално от разкопаните находки във вид на сгради освен остатъци от стените им в едно 95% друго няма, нали?

BG_PATRIOT
May 13th, 2010, 11:21 PM
Доколкото знам, не. Само някаква керамика, но нищо друго. Бъдещите разкопки пред хотел Шератон, ще бъдат много по интересни защото там има много по значими сгради. Като гледам снимките изглежда че при Ларгото не са намерили кои знае какво, даже зидове не са много големи с сравнени на тези при Мария Луиза.

vartal
May 14th, 2010, 09:53 AM
Извинявам се за железата на предния план в някои от снимките. Имам чувството, че са ги сложили нарочно, за да пречат на любителите фотографи. Дажи миналия път ми направиха забележка, че не трябвало да снимам през оградата, защото археолозите имали авторско право. Няма да коментирам авторското право върху архитектурни останки, създадени от други хора преди 17 века, но искам да отбележа, че от много десетилетия насам например в Англия всички археологически разкопки са отворени за посещение за гражданите и по-интересните обекти събират десетки хиляди посетитети, които естествено не пречат на археолозите да работят. Само у нас са потайни и се ограждат с непрозрачни огради. Какви ли са причините...Ну эта площадка изначально была объектом строительства метрополитена, а не археологическими раскопками. Видимо, поэтому и такая недоступность.

FloatingShift
May 14th, 2010, 02:41 PM
Ако питаш за движими паметници на културата, като статуи или фрагменти от тях, монети, керамика и други дребни неща, вероятно има, но археолозите досега не са оповестили какви са находките. Но дори само разкритият архитектурен комплекс в центъра на античния град е изключително интересен - това е нашето минало и е наша отговорност да го запазим.

kronos_BG
May 14th, 2010, 02:48 PM
Ну эта площадка изначально была объектом строительства метрополитена, а не археологическими раскопками. Видимо, поэтому и такая недоступность.
Но в то же самое время ещё изначально было ясно, что в первые 3 месяца здесь будут проводиться только раскопки.
Тем более сейчас, когда объявили, что строительство будут проводить закрытым способом и это только раскопки.
По соседству уже давно нет котлована щита, а только раскопки, но опять недоступно.
Просто у нас привыкли ограждаться: нечего народу смотреть и знать что открыли...:ohno:
Засунули бы своё "авторское право на фотографирование" ... знают куда!
----------------------

И в същото време още отначало се знаеше, че първите 3 месеца това ще бъдат само разкопки.
Още повече сега, когато обявиха, че ще се строи тунелно и това са само разкопки.
По съседство отдавна няма котлован за къртицата, но си е точно толкова недостъпно.
Просто са си свикнали да се ограждат: няма какво хората да гледат какво е открито...
А "авторското си право" да си го заврат... ясно къде! http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/muede/c025.gif

FloatingShift
May 14th, 2010, 03:38 PM
Да, Vartal, прав си донякъде, но у нас по традиция всякакви публични проекти (археологическите разкопки са само един пример) не се изпълняват достатъчно прозрачно за гражданите. Въпреки че "принципът на прозрачност" е основно изискване за всички административни и други публични дейности в Европейския съюз. За съжаление в България все още нямаме достатъчно добро разбиране на този принцип, той не е възприет като вътрешна необходимост. Не знам как е при вас, предполагам, че в Москва също много често се извършват археологически разкопки.

P.S. Добре че в оградата на обекта има достатъчно пролуки и авторското право просто не подлежи на принудително прилагане. Единственото възражение, което бих могъл да приема, е че на снимките се виждат и самите проучватели, но все пак те са на улицата, а аз внимавам да не публикувам снимки с хора в смешни пози, така че надявам се никой няма основания за претенции в това отношение :)

kronos_BG
May 14th, 2010, 04:07 PM
Аз дори подозирам, че в този случай "авторско право" на археолозите не съществува, тъй като това е публична дейност - просто са се изсилили, направили са се на интересни.
Относно "принципа на прозрачност" си абсолютно прав, нещо повече : дотолкова, доколкото "Мария Луиза" е затворена за движение от едната страна, биха могли около разкопките да направят ефирни, декоративни прозрачни ограждения и самите разкопки биха се превърнали в атракция!
Не става въпрос гражданите да влизат в пространството, а да наблюдават.:)
Виждал съм реализирана подобна идея в европейски градове, но наистина, иска се съвсем различно мислене. У нас сме си свикнали по старому: "Забранено е! Строителен обект!"
По-лесно е.

mediar
May 14th, 2010, 05:10 PM
Мен са ме гонили от Varna Towers, независимо, че бях на 200м от строителната площадка и извън загражденията... :ohno:

MZ_PER_X
May 14th, 2010, 06:16 PM
Аз дори подозирам, че в този случай "авторско право" на археолозите не съществува, тъй като това е публична дейност - просто са се изсилили, направили са се на интересни.

Това за "авторското право" на археолозите се отнася за публикуването на обекта, т.е. освен заснеманията на останките и нанасянето им на план, ще има и снимков материал. Логично е ръководителите на обекта да са тези, които първи ще представят публично резултатите от разкопките, за това има резон да не се допуска снимане от случайни или неслучайни (но не от екипа) хора.

FloatingShift
May 14th, 2010, 07:49 PM
Да, съгласен съм, но понеже обектът е на улицата, т. е. в имот публична собственост, и се проучва с публични средства, не е правилно да се заграждат и да не дават информация. Освен това, просто няма как да попречат на любознателните граждани да поглеждат и снимат разкопките, защото те имат пълно право на така да се каже инвеститорски контрол. Пък и като публикувам във форума или в някоя медия снимките, аз не им отнемам предимството за научната публикация на резултатите от разкопките, защото просто не правя научна публикация. Иначе уважавам искрено труда на археолозите, който според мен е изключително важен за обогатяване на знанията ни за миналото. За съжаление в много случаи те си свършват работата, като разкриват паметниците, но не се погрижват за тяхната консервация (нали не им е работа), в резултат на което се стига до безвъзвратно разрушаване на разкритите старини. Даже в България това е по-скоро правило и никой не се интересува от плачевните резултати на липсата на консервация и грижи.

Avus
May 14th, 2010, 07:51 PM
Off-topic: Не се косете. В България всичко е ченгеджийско. Това нямаш право-онова нямаш право и прочие. На летище София няма панорамно заведение от гледна точка на "сигурност"... да бе да... Всяко друго има, само ние нямаме. Културният шок с тъпите куки на аеропорта в Софето, като се прибереш "у дома", е повече от драматичен. Защо ли? Защото се нервят тъпите копелета, че ти пътуваш, а те кесят тука. А вие искате да снимате нещо, което е част от историята и принадлежи на всички?!?!?

Казвам го с ирония, разбира се. Не репликирам никого.

rebelheartous
May 14th, 2010, 07:58 PM
Абсолютно не съм съгласен с горните мнения. Има предостатъчно (повечето) архитектурни обекти в България, които са разкрити и предоставени любезно на туристите. Трябва ли да започвам да изброявам от Царевец, Перперикон, Татул, Несебър, части от Сердика в София и т.н. и т.н. Това, че онзи ден банда хайдуци са разграбили желязо от Трапезица не знам защо трябва да дава основание антидържавническите настроения да плъзват наново. Гледайте напред и се радвайте на снимките от тези разкопки. А това, че PR-а на институциите, които се занимават с археология, не е добър, е напълно вярно и не е от вчера. При всички случаи обаче сега се предоставя много повече инфо от времената на комунизма.

Avus
May 14th, 2010, 08:00 PM
Мога да поспоря по тази тема, но мястото не й е тук. При нас още го има "КГБ" мисленето.

rebelheartous
May 14th, 2010, 08:02 PM
Просто много ми е любопитно това наше отношение към чужденците (vartаl в случая): "Е, нали знаеш как е у нас, нещата не се променят и винаги са си били такива." Напушва ме на смях и тъпота едновременно, едно такова. :nuts:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 14th, 2010, 08:06 PM

В Холандия трамваите се движат и по влаковите релси на места.
Най-вероятно няма.

Ами дано да захванат и трасето до Аерогарата!

А дано ! Така до Експото поне на мен ми се вижда "до никъде" . Ще има някаква полза, но ще е драстично по-голяма, ако се продължи най-малко до Дружба.
2012 да го пуснат до Цариградско, а след 1 година и нататък, колкото е възможно.

П. П>
Много ми е любопитно, защо е тази паника? Какво да се направи, че 3МД ще е леко метро? НАЛИ ВСЕ ПАК ЩЕ Е С АВТОМАТИКА ЗА КЛАСИЧЕСКО МЕТРО ! Това значи, че габаритите му и всичко останало ще си е, като на класическото метро (превозната способност вкл. което е най-важното). Аз си представям, че това ще си е най-нормална линия, с единствената разлика, че ще е главно на(д)земна.
Освен това, след като линията ще се пресича с останалия транспорт на ралични нива пак няма проблем.
Вярно, че ще има повечко минуси, като например: шумозамърсяване, липса на зелени площи и т. н. може би на места ще минава близко до сгради, но вижте линия "Бунинская " в Москва. Какво виждате? Тя се води една "леко метро", точно, както и при нас, а не както се нарича във форума LRT и т. н. Московската линия също не минава особено далеч от околните сгради.

PhirgataZFs1694
May 14th, 2010, 08:12 PM
Това значи, че габаритите му и всичко останало ще си е, като на класическото метро (превозната способност вкл. което е най-важното).

Това не е вярно.

А и няма ли да ни уведомиш за водопада на Сердика който се излива над релсите?:tongue2:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 14th, 2010, 08:18 PM
Това не е вярно.

А и няма ли да ни уведомиш за водопада на Сердика който се излива над релсите?:tongue2:

Кое не е вярно? За другото само предполагам, но автоматиката ще е, като на класическо метро. Не се изразих както трябва.

Ако ще и Ниагара да се пренесе в Сердика - все ми е тая. Разрови се малко и ще намериш информация относно течовете там, и дали се действа по проблема и т. н.
Смятам, че течовете на Сердика са най-малкия проблем в метрото за сега.

PhirgataZFs1694
May 14th, 2010, 08:32 PM
Кое не е вярно? За другото само предполагам, но автоматиката ще е, като на класическо метро. Не се изразих както трябва.

Превозната способност няма да е съпоставима с тази на класическото метро. Макар да се опитват да намекнат обратнато. Поне аз това разбирам от изчетената информация, предполагам и другите съфорумци ще се съгласят с мен.

batman08
May 14th, 2010, 08:47 PM
Като цяло нещата са противоречиви и докато няма официален изготвен проект никой нищо не може да каже със сигурност, защото:
- в медиите се споменава за лека железница, като тя ще има 21 км. и 25! метростанции;
- по едно време се заговори, че линията няма да стига до Княжево, а до Овча Купел, а в заданието за проекта последната станция трябва да е в Княжево;
- преди месец СКОК показа едно писмо от Метрополитен, в което те казват, че мотрисите ще са с автоматика като на класическо метро, а преди няколко месеца пък пак от там казаха, че автоматиката ще управлява гругият транспорт, а пак в неговото писмо пък пишеше че ще е по независими трасета :?
Така че не се карайте излишно докато не се види изготвеният проект, което няма да е скоро :)

batman08
May 14th, 2010, 08:48 PM
Като цяло нещата са противоречиви и докато няма официален изготвен проект никой нищо не може да каже със сигурност, защото:
- в медиите се споменава за лека железница, като тя ще има 21 км. и 25! метростанции;
- по едно време се заговори, че линията няма да стига до Княжево, а до Овча Купел, а в заданието за проекта последната станция трябва да е в Княжево;
- преди месец СКОК показа едно писмо от Метрополитен, в което те казват, че мотрисите ще са с автоматика като на класическо метро, а преди няколко месеца пък пак от там казаха, че автоматиката ще управлява гругият транспорт, а пак в неговото писмо пък пишеше че ще е по независими трасета :?
Така че не се карайте излишно докато не се види изготвеният проект, което няма да е скоро :)

witch_honor
May 14th, 2010, 10:49 PM
Като цяло имаме все още шанс да изискваме класическо метро - то е добавено като опция, което все пак означава, че ако наложим значчителен обществен натиск, този вариант може и да се избере!
Така че вместо да спорим за глупости и да се обясняваме за автоматиките, които се споменават през 2 страници, давайте да обмислим като как ще предизвикаме обществото?!

Разправям за това от половин година. Вече не съм в София и няма да мога да помагам, но - вземете сде съберете 5 човека някоя събота и неделя. Да направим черно-бели флаери с най-важната информация - ксероксите не са кой знае колко скъпи и минете и обиколете районите около трасето и им обяснете.

Това ще е добро начало - така ще знаят околните. Поне това все ще е натиск в правилната посока!

COD
May 15th, 2010, 09:35 AM
:ohno::ohno::ohno: Кофти новина...казаха ми, че вече се подготвя документацията за търга за избор на проектант(и строител) за 3МД. До Руски паметник ще е открито, подземно до моста на Дондуков и оттам пак открито. Всичко вече е решено.:ohno::ohno::ohno::ohno:

witch_honor
May 15th, 2010, 10:00 AM
:ohno::ohno::ohno: Кофти новина...казаха ми, че вече се подготвя документацията за търга за избор на проектант(и строител) за 3МД. До Руски паметник ще е открито, подземно до моста на Дондуков и оттам пак открито. Всичко вече е решено.:ohno::ohno::ohno::ohno:

Не могат да подготвят никакъв търг за проектант и строител без да имат готовите резултати от проучването.

JloKyM
May 15th, 2010, 10:10 AM

Какъв мост на Дондуков???

Ами не знам те какво го мъдрят ама няма да стане...отпор ще срещнат!!!:bash::bash:

benjaminn
May 15th, 2010, 10:32 AM
Моста 'Чавдар' може би... Но наистина инфото е някак странно, след като няма готово проучване.

JloKyM
May 15th, 2010, 10:34 AM
Моста 'Чавдар' може би... Но наистина инфото е някак странно, след като няма готово проучване.

Че те как го виждат да минава това метро...че да стига до моста Чавдар? По-скоро сигурно се има предвид надлеза на Подуяне?

paF4uko
May 15th, 2010, 10:35 AM
Ако е открито от Руски Паметник, това означава на мястото на релсите на ТМ5 по Цар Борис III, нали?

JloKyM
May 15th, 2010, 10:36 AM
Ако е открито от Руски Паметник, това означава на мястото на релсите на ТМ5 по Цар Борис III, нали?

Да:nuts::nuts::bash:

batman08
May 15th, 2010, 10:40 AM
Хора, нека да изчакаме да изберът първо изпълнител на проекта, пък тогава да гадаем какво ще става, защото на този етап нищо сигурно няма ;) Не се знае, може пък да се окаже, че ще има по-голям пътникопоток и да се променят плановете. Още нищо не е сигурно ............

COD
May 15th, 2010, 10:50 AM
^^Вижте това е информация от човек, който не е специалист по метрото, просто се занимава с подготовка на търгове. А грешката е моя - става въпрос за моста при гара Подуене.

PhirgataZFs1694
May 15th, 2010, 12:10 PM
^^Вижте това е информация от човек, който не е специалист по метрото, просто се занимава с подготовка на търгове. А грешката е моя - става въпрос за моста при гара Подуене.

А знае ли твоя човек трасето в центъра?

AnonymvsBeaver
May 15th, 2010, 12:32 PM
Да:nuts::nuts::bash:

Ako shte e neshto kato S-Bahn (ne Strassenbahn) vuv Berlin ili Vienna, kakuv e problemut? Te sa tihi, krasivi, i tolkova burzi, kolkoto metroto (ako preminava prez tuneli i nadlezi)...

NiGhtPiSH
May 15th, 2010, 12:50 PM
Ако бъде линия от типа на U6 във Виена, демек лек нископодов състав и по-остри криви, няма драма. Казвал съм го и преди, но трябва да е изцяло автономна.

S-Bahn-а пък няма ептен общо с това за което се говори, ползва се националната ЖП инфраструктура със стандартен ЖП ТПС. По линиите обслужващи Виена се ползват ЕМВ от серии 4024 (Talent) и 4020 на ÖBB.

batman08
May 15th, 2010, 01:03 PM
А знае ли твоя човек трасето в центъра?

Би трябвало да е през НДК и СУ, защото след като тунела ще е до Подуене би следвало да работят по варианта НДК-СУ, защото това бе едно от 3-те трасета, които са предложени. Което означава, че ще използват и построените тунели при Подуене :banana:
Ако трасето е независимо и автономно и се използва автоматика и влакчета за класическо, станциите са да са на разстояние като на класическо метро ОК нека го правят както искат - надземно, наземно летящо! Ако решат да е подземно по Борис ОК, то вече на човек да му писне от недообмислени неща. Идеята е да си е метро, било то и надземно, а не някакви леки железници, трамвай и т.н.

AnonymvsBeaver
May 15th, 2010, 01:06 PM
Ако бъде линия от типа на U6 във Виена, демек лек нископодов състав и по-остри криви, няма драма. Казвал съм го и преди, но трябва да е изцяло автономна.

S-Bahn-а пък няма ептен общо с това за което се говори, ползва се националната ЖП инфраструктура със стандартен ЖП ТПС. По линиите обслужващи Виена се ползват ЕМВ от серии 4024 (Talent) и 4020 на ÖBB.

http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_S-Bahn

Razlikata e formalna; prakticheski sa vlakove vurhu relsi, koito se dvizhat burzo i vurshat otlichna rabota, i sa napulno prepleteni s metroto.

kronos_BG
May 15th, 2010, 05:41 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_S-Bahn

Razlikata e formalna; prakticheski sa vlakove vurhu relsi, koito se dvizhat burzo i vurshat otlichna rabota, i sa napulno prepleteni s metroto.

Разликата е от земята до небето.:lol:
Само че, (и той това има предвид) става въпрос за обърканите понятия, циркулиращи у нас: леко метро, S-Bahn, лека железница (LRT), скоростен трамвай...
Всичко това са различни системи, но в главите на журналистите (и на тези, които искат да размият понятията) между всичко това се слага знак за равенство.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 15th, 2010, 07:22 PM
Разликата е от земята до небето.:lol:
Само че, (и той това има предвид) става въпрос за обърканите понятия, циркулиращи у нас: леко метро, S-Bahn, лека железница (LRT), скоростен трамвай...
Всичко това са различни системи, но в главите на журналистите (и на тези, които искат да размият понятията) между всичко това се слага знак за равенство.

Циркулиращи се от кой? От медиите. Ако си тръгнал да вярваш именно на медиите - не знам, на къде си тръгнал.
По вестници и пр. се изписа, какво ли не. То не беше "Лека железница", "скоростен трамвай" , "бърз трамвай" и т. н. Докато Братоев винаги е казвал "ЛЕКО МЕТРО". Дори в едно интервю той каза: "НЕ скоростен трамвай, а ЛЕКО МЕТРО" .
Освен това, за какво са тия изтерии? Нищо все още не е решено и нищо не зависи от Метрополитен. Според тях също най-добрият вариянт е с трансферни станции на НДК и СУ. Ако зависеше само от тях със сигурност щеше да се е класическо метро. Само, че още нито са свършили с проучването на пътникопотоци и пр. нито нищо.

kronos_BG
May 15th, 2010, 07:46 PM
Циркулиращи се от кой? От медиите.
Е, така де!:)
И аз точно това имах предвид, просто го допълних...
А иначе си прав: дори от Братоев не зависи изцяло.

Celeborn
May 15th, 2010, 08:13 PM
То пък щото LRT има много точна и стриктна формулировка, айде моля ви се ;)

kronos_BG
May 15th, 2010, 08:42 PM
То пък щото LRT има много точна и стриктна формулировка, айде моля ви се ;)
Прав си няма.
LRT се намира на границата между скоростния трамвай и Лекото метро.
Като трамвая позволява наземни линии, пресичащи се на едно ниво с останалите участници, но си е ЖП подвижен състав.
Не е съвсем Леко метро, защото допуска пресичане на едно ниво.
Но наистина термините във всяка държава не са унифицирани, а подвижния състав все повече като характеристики се размива.
Дори цитираната преди няколко поста U6 във Виена, макар и водеща се към метросистемата на града, по същество е метро-трамвай, тъй като подвижният състав е трамваен тип.
Проблемът не е в това, че всяка държава има различни термини, а че у нас използват точно този факт, за да размият нещата и да поставят хората пред свършен факт. Търсят уж евтин заместител (но той е евтин само като строеж) за да получат бърз политически ефект, не бих се учудил и на политически далавери при избора на система: всяка партия си лобира за "своите" производители, а пари май за нищо няма...
Защото фактите са убийствени: макар че, по Оперативните програми 85% са безвъзмездни, имаме само 5% усвояемост на средствата: това означава или че държавата не може да осигурява нещастните 15% средства... или не желае, защото е трудно да окраде контролираните строго европейски пари.

spawn3
May 16th, 2010, 11:11 PM
Някой скоро да е минавал през строежа при Сити Сентър ? Изградиха ли тавана на станцията вече ?

FloatingShift
May 17th, 2010, 07:04 AM
Не са още и всъщност не бързат - дори не са започнали да правят кофража за перона или тавана. Очевидно са решили да използват това място за спускане на оборудване, което означава, че няма да довършат веднага конструкцията и да възстановят улицата, както се надявахме.

AnonymvsBeaver
May 17th, 2010, 09:10 AM
Някой скоро да е минавал през строежа при Сити Сентър ? Изградиха ли тавана на станцията вече ?

Predi okolo 3 sedmici izmestiha platnoto, ako tova ti vurshi rabota. To est, postroili sa pone povecheto ot pokriva ako ne tselija, makar che do sega trjabva da e tselija.

krasimir
May 17th, 2010, 09:12 AM
BG_PATRIOT плановете са през 2011 г. да открият пространството при Ларгото, а една година през 2012 г. да открият и пространството над МС Св. Неделя при ЦУМ и тогава би трябвало и двата пасажа да са свързани. Интересното е, че при Ларгото ще имаме стъклен купол, а при паркинга на ЦУМ, където ще има още един пасаж ще е открито, което е интересно, но и малко странно, защото нали все пак тези находки трябва да са покрити по някакъв начин, за да не им оказва влияние времето и атмосферните влияния. Надявам се скоро да има нов проект за самата метростанция и да е публично достъпен, за да видим какво ще направят. Иначе страхотен снимков репортаж - много ми харесва това като кула дето е :)
А отностно дискусията за влак-трамвай-метро и по МД3 то това е толкова измислено, че няма на къде. Заучени грази както се казва, които не са приложими в София поне по това направление. Ако искат тази система да обслужва и Перник и т.н. ОК, но ако се направи като леко метро или както там мислят, то пътникопотока ще е в пъти над очакваният. Ако последната метростанция в Княжево си е класическа подземна, то Владая и Мърчаево ще се обслужват с автобусите. Но самото разклонение в Овча купел се направи така, че точно там да има метростанция и ж.п. спирка, то пътникопотока от Перник, Радомир и т.н. ще се обслужва така. Просто идеята е добра видовете транспорт - градски и извънградски да се комбинират, но не по този начин както те ги виждат нещата :)

Само дано наистина да е от стъкло (като пред Лувъра в Париж например) и да е купол, а не от син плексиглас или с покрито отгоре с някакав тип метален таван, че тогава ще стане много, много грозно - виждаме ефекта на станция Жолио Кьори и моста между Изгрев и Изток. Само дето там не е центъра на центъра на София. Дано проектите да ги бива... Особено ме интересува как ще стане около Св. Неделя, тъй като за там няма много информация.

batman08
May 17th, 2010, 10:12 AM
До колкото разбрах от другият месец въстановяват движението на трамваите по рампата при 5-та градска :)
А някои има ли инфо до къде е стигнал щита, защото според моите изчисления вече трябва да има изградени около 200 м. тунел. И да се надяваме до юли вече да е стигнал до тялото на МС Банишора.

Chilio
May 17th, 2010, 11:18 AM
Рампата ще рече до обръщателното колело дето въртеше деветката преди ли?

batman08
May 17th, 2010, 11:43 AM
Ами ето какво пише в Релеграф за рампата :

Пускат трамваите по ''Мария Луиза''

Трамвайното движение по столичния бул. "Княгиня Мария Луиза" от надлез "Надежда" до бул. "Христо Ботев", ще бъде възстановено от юни месец т.г.
След като мотрисите отново тръгнат, ще бъде създадена нова организация на трамвайното движение в участъка. Според предварителните разчети на Центъра за градска мобилност след пускането ще бъде закрита 17-та линия, а маршрутът на линия номер 1 ще се удължи от Централна гара по бул. "Кн. Мария Луиза" през подлез "Надежда" по ул. "Бели Дунав" до "Обеля". Според зам.-кмета на София Любомир Христов обаче е възможно да има ново обсъждане на движението на трамвайните линии, тъй като има постъпили жалби в общината за влошено транспортно обслужване в район "Надежда". Заради строителството на втория лъч на метрото в началото на година беше затворен за движение на трамваи участъкът от бул. "Ломско шосе", а по новоизграденото трасе по ул. "Бели Дунав" започна да се движи трамвайна линия номер 17.

Chilio
May 17th, 2010, 11:54 AM
Аха, тоест не само до 5-та градска, ами и през Триъгълника

bobsata
May 17th, 2010, 11:59 AM
Ами ето какво пише в Релеграф за рампата :

Znae li nqkoi dali Tramvai 9 pak shte vurti na nadlez nadejda ????
I samo tramvai 1 li shte se dviji do j.k. Obelq ili i tramvai 6 shte se dviji pak do j.k. Vrubnica 1 ??? :dunno::ohno::weird:

batman08
May 17th, 2010, 12:06 PM
Ами за ТМ9 нищо не се споменава. А това, че транспортното обслужване в Надежда е ужасно наистина е така, но стига да иамт търпение след 2 години ще са забравили за мъките и неволите си :)

bobsata
May 17th, 2010, 12:31 PM
Ами за ТМ9 нищо не се споменава. А това, че транспортното обслужване в Надежда е ужасно наистина е така, но стига да иамт търпение след 2 години ще са забравили за мъките и неволите си :)

Mersi za infoto... naisitna e ujasno v nadejda.. a dali veche sa izbrali pod ispulnitelna firma za stroeja ot metrostanciq Obelq do krustovishteto na Beli dunav i bul. lomsko shose.. bqh chel, che tam metroto shtqlo da bude kacheno na estakada :ohno::ohno:

Chilio
May 17th, 2010, 12:40 PM
То трамвай 9 нали по принцип ще отпадне въобще от транспортните схеми рано или късно.

batman08
May 17th, 2010, 12:43 PM
Аз не знам как така знаят предварително какъв ще е пътникопотока, че задължително ще е леко метро :? То в такъв случай проектанта да не прави такова проучване - нали от Метрополитен знаят :)
Три фирми и три обединения в търга за проект на "леко метро"
Други три компании и сдружения бяха отстранени заради закъснение и лошо опакована документация

Автор: Строителство Градът (http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=901244)

След удължаване на срока за отваряне на оферти за проект на "леко метро" от 26 април на 10 май до процедурата бяха допуснати шест фирми и обединения. Техните оферти бяха прегледани за около два часа, след което бяха обявени дисквалифицираните кандидати. Крайният срок за работа на комисията е 30 юни
Фотограф Мария Съботинова

Преглед на оригинала

Предишна снимка 1 2Следваща снимка
След продължителна интернет дискусия "за" и "против" лекото метро на столицата в 14 часа на 10 май бяха отворени офертите на участниците в търга за "Подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър на метрото в София - кв. Княжево" - Централна градска част - бул. "Ботевградско шосе" за реализация като тип "леко метро".
Срокът за подаване на оферти беше удължен с 15 дни, предишната дата за отваряне на предложенията беше 26 април. Отворени бяха само техническите оферти. Ценовите бяха представени в запечатани и непрозрачни пликове. Те ще бъдат отворени след одобряване на техническите.

До 30 юни деветчленната комисия с председател Вартануш Задикян трябва да предложи изпълнител на проекта. Дейността на избрания кандидат ще продължи 30 месеца.
В тръжната процедура участваха три фирми и три обединения. Техните оферти бяха отварени по реда на получаването им в "Метрополитен" ЕАД. Всички участници представиха банкови гаранции в размер на 40 хил. лева.

Първата оферта е на "Пойри Инфра", Германия. Фирмата е известна в България с участието си в процедури за водни и железопътни обекти. В страната ни тя е изпълнител на три проекта за техническата помощ за модернизация на железопътни линии: София - Пловдив, София - Драгоман, София - Перник - Радомир. В документацията си компанията е записала, че няма да наема подизпълнители.

Вторият участник е "Метропроект Прага" АД. Това е дебютът на чешката фирма в България. Автор е на проектите на цялото пражко метро. Не е играла в обществени поръчки и в останалите страни на Балканите. В търга за "лекото метро" участва с подизпълнител - "Судоп Прага", автор на техническата помощ за обновяване на железницата от Пловдив до Бургас.

Третият кандидат е обединение по ЗЗД "Метро консултант Иберинса - Евротранспроект (МКИЕ)", съставен от "Иберинса", Испания (водещ съдружник) и "Евротранспроект" ООД, България. В България испанската "Иберинса" се свързва с проекта за Дунав мост 2 и техническата помощ за модернизация на жп линията Видин - София. Обединението няма да ползва подизпълнители. "Евротранспроект" е изпълнител на много обекти в българските железници, последният от които е жп възелът София (чрез "Евротранспроект груп"), и западния дял на коридор VІІІ на територията на Македония, което представлява 66-километрово жп трасе от железопътната гара Кичево до границата с Албания.

"Мот Макдоналд", Великобритания, е четвъртият участник. Той е избрал за подизпълнител българското дружество "Метропроект" с управител инж. Светозар Филипов, който е ръководител на идейния проект за подземната железница в нейния първи и втори метродиаметър, както и на техническия проект за участъка от пътен възел "Надежда" до жк "Обеля".

Пето е обединение "Проекно", състоящо се от "Текнолаб Инженеринг"ООД, Италия (водещ съдружник), и "Екопро консулт"ЕООД, София.

В името на шестия участник са изписани и основните партньори и подизпълнителя: "Ептиса" - "Сенер" - "Старт инженеринг". Обединението се състои от испанските "Ептиса" (водещ партньор) и "Сенер", "Старт инженеринг"АД, България, е подизпълнител. Името на българския участник се свързва и със строителството на софийското метро, много хидротехнически и енергийни обекти като ПАВЕЦ "Чаира", ТЕЦ "Марица-изток", ТЕЦ "Бобов дол", МК "Кремиковци", язовирна стена "Цанков камък", "Лукойл Нефтохим", Бургас, ТЕЦ "Русе", МК "Стомана Перник", АЕЦ "Козлодуй", ВЕЦ "Батак", ВЕЦ "Пещера". Испанската "Ептиса" е изпълнител на 5 проекта в Албания, 12 в Босна и Херцеговина, 11 в Косово, три в Македония, четири в Черна гора, 12 в Сърбия. В България участва в търгове и за водни проекти.

От тръжната процедура отпаднаха трима участници. Consultoria e Engenha de Proyectos y obras, Испания, "Юропиън метрополитен консултинг" и италианската фирма D'appolonia.
Причината за отстраняване на първата компания е пакетиране на документацията не в кашон, а в запечатан найлонов плик. Другите двама участници не бяха допуснати до отваряне на офертите, защото са ги представили след определения срок.

Варианти на трасето на трети метродиаметър през центъра
Първи: тунел от бул. "Пенчо Славейков", бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски". Подвариант е тунел от бул. "Пенчо Славейков" до бул. "Ботевградско шосе".
Втори: тунел от бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Гурко" и бул. "Васил Левски" до паметник "Васил Левски".
Трети: тунел от бул. "Македония", площад "Александър Батенберг" до паметника "Васил Левски".
Според предварителното остойностяване на вариантите за леко и класическо метро най-ниска е цената на третия вариант.
Трети вариант: 260 млн. евро за леко метро и 780 млн. евро за класическо.
Втори: 290 млн. евро за леко метро и 810 млн. евро за класическо.
Първи: 310 млн. евро за леко и 850 млн. евро за класическо метро.

Какво трябва да извърши спечелилият кандидат
Ще бъде извършено проучване на пътническите потоци и транспортните натоварвания по направлението на третия метродиаметър и изготвен идеен проект за тип "леко метро" по трасето на третия диаметър съгласно приложено задание.
Ще бъде изготвен и регулационен план за трасето.
Изпълнителят ще трябва да подготви и тръжна документация по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на изпълнител на оценка на въздействието върху околната среда, да направи и анализ на ползите и разходите от реализацията на инвестиционния проект.
Предвижда се и финансов анализ, подготовка на тръжна документация по ЗОП за избор на изпълнители за проектиране и строителство на участъка.

benjaminn
May 17th, 2010, 01:05 PM
След продължителна интернет дискусия "за" и "против" лекото метро на столицата в 14 часа на 10 май бяха отворени офертите...

Освен в нашия форум и този за градски транспорт, къде другаде е имало дискусия по темата!?

slavybg
May 17th, 2010, 01:58 PM
http://sofia.dir.bg/2010/05/17/news6405692.html
скоро спират трамваите по витошка

batman08
May 17th, 2010, 02:18 PM
Освен в нашия форум и този за градски транспорт, къде другаде е имало дискусия по темата!?

Явно никъде другаде, но важното е че е посочено, че е имало подобна дискусия! Според мен трябваше да се направи обществено допитване и тогава да правят каквото и да е било за МД3!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 17th, 2010, 04:28 PM
Само дано наистина да е от стъкло (като пред Лувъра в Париж например) и да е купол, а не от син плексиглас или с покрито отгоре с някакав тип метален таван, че тогава ще стане много, много грозно - виждаме ефекта на станция Жолио Кьори и моста между Изгрев и Изток. Само дето там не е центъра на центъра на София. Дано проектите да ги бива... Особено ме интересува как ще стане около Св. Неделя, тъй като за там няма много информация.

Аз знам, че става въпрос именно за "стъклен похлупак" , така че твърде ветоятно е да е от стъкло (нещо от сорта на куполите на вестибюла на МС Стадион В. Левски, но вероятно ще е един голям).
Аз все не разбирам, какво толкова лошо има в поликарбонатните тунели? На мен пък например ми харесват адски много. Най-вече около МС Г. М. Димитров, където има градинки и засаждаха нови тревни площи. Заедно с това тубата си се вписва според мен. На естакадата пък е уникална. Вярно , че изпълнението не е за хвалба, но като цяло е добре. Когато вали например-бетона под тубата винаги е вир вода, следователно има и локви в каналите между релсите, и до самите релси, но аз не виждам, какъв друг вариянт има за надземните участъци. Освен това малко или много този поликарбонат шумоизолира.
А иначе какъв ефект трябва да се вижда на МС "Ф. Ж. Кюри" ? Единствено тези поликарбонатни тунели влияят зле на МС "Мусагеница" през зимата.

П. П.
От Метрополитен дали не плануват някакви ремонти на старите станции, както направиха с Величков?

witch_honor
May 17th, 2010, 05:18 PM
СПоред мен най-доброто решение, което може да се създаде е Мария Луиза да се заличи от Т.Александров до Екзард Йосиф и в това пространство да се консервират и изложат останките, като пространството от бившия вече булевард се остави закрито, останалото се организира като амфитеатрален подстъп от ЦУМ към закритата част - така ще се оформи едно много красиво пространство, макар че ако цялото мине под земята пред ЦУМ пък може да се оформи хубав площад...

i.meh
May 17th, 2010, 07:42 PM
До колкото разбрах от другият месец въстановяват движението на трамваите по рампата при 5-та градска :)
А някои има ли инфо до къде е стигнал щита, защото според моите изчисления вече трябва да има изградени около 200 м. тунел. И да се надяваме до юли вече да е стигнал до тялото на МС Банишора.

Днес бях на сп. "Триъгълника" и забелязах, че конструкцията на конвейера за изнасяне на земната маса е готова, но все още не е сложена самата конвейерна лента, следователно не е възможно машината да извозва средното предвидено количество земна маса и съответно да се движи с 9м/ден. За сметка на това пък един кран периодично вкарва тюбинги и аз лично си вадя заключението, че машината в момента постепенно придобива окончателния си вид, бавно придвижвайки се навътре. Около площадката има събрани множество самосвали в готовност да извозват изкопаната земна маса, така че очаквам скоро машината да започне денонощната си работа и постепенно да ускорява.

witch_honor
May 17th, 2010, 07:50 PM
Днес бях на сп. "Триъгълника" и забелязах, че конструкцията на конвейера за изнасяне на земната маса е готова, но все още не е сложена самата конвейерна лента, следователно не е възможно машината да извозва средното предвидено количество земна маса и съответно да се движи с 9м/ден. За сметка на това пък един кран периодично вкарва тюбинги и аз лично си вадя заключението, че машината в момента постепенно придобива окончателния си вид, бавно придвижвайки се навътре. Около площадката има събрани множество самосвали в готовност да извозват изкопаната земна маса, така че очаквам скоро машината да започне денонощната си работа и постепенно да ускорява.

В началото действително бавно ще се движи, но веднъж влезе ли цялата в котлована ще тръгне с 9м/ден.

Някой ще може ли да пусне снимки от Ломско?
Какъв е напредъка там?

vartal
May 17th, 2010, 10:55 PM
Просто много ми е любопитно това наше отношение към чужденците (vartаl в случая): "Е, нали знаеш как е у нас, нещата не се променят и винаги са си били такива." Напушва ме на смях и тъпота едновременно, едно такова. :nuts:Честно говоря, я не совсем понял, что ты тут сказал(переводчик как-то по-еврейски переводит).
Вярно, че ще има повечко минуси, като например: шумозамърсяване, липса на зелени площи и т. н. може би на места ще минава близко до сгради, но вижте линия "Бунинская " в Москва. Какво виждате? Тя се води една "леко метро", точно, както и при нас, а не както се нарича във форума LRT и т. н. Московската линия също не минава особено далеч от околните сгради.Вообщем-то, не Бунинская, а Бутовская, поскольку проходит по эстакаде в районе Москвы Южном Бутове и писатель Бунин никакого отношения к району и линии не имеет.

kronos_BG
May 17th, 2010, 11:22 PM
В началото действително бавно ще се движи, но веднъж влезе ли цялата в котлована ще тръгне с 9м/ден.

Тя и без това под ЖП линията и надлеза ще копае много бавно, заради безопастността - този участък и после под Лъвов мост са най-особените и точно по тях движението й ще бъде най-бавно.
Само че аз очаквах вече цялата да е навлезла в тунела.

vartal
May 17th, 2010, 11:25 PM
Днес бях на сп. "Триъгълника" и забелязах, че конструкцията на конвейера за изнасяне на земната маса е готова, но все още не е сложена самата конвейерна лента, следователно не е възможно машината да извозва средното предвидено количество земна маса и съответно да се движи с 9м/ден. За сметка на това пък един кран периодично вкарва тюбинги и аз лично си вадя заключението, че машината в момента постепенно придобива окончателния си вид, бавно придвижвайки се навътре. Около площадката има събрани множество самосвали в готовност да извозват изкопаната земна маса, така че очаквам скоро машината да започне денонощната си работа и постепенно да ускорява.Интересно, как ТПМК проходить по 9 метров в день без автоматической лентооткатки породы, если у нас к примеру, когда ещё не запущена лентооткатка породы, скорость не превышает 3-4 м в день(и это не двухпутный тоннель, а тоннель на один путь, поскольку у нас по технормам двухпутные тоннели запрещено строить, а у вас тоннель двухпутный)?

i.meh
May 18th, 2010, 09:00 AM
Интересно, как ТПМК проходить по 9 метров в день без автоматической лентооткатки породы, если у нас к примеру, когда ещё не запущена лентооткатка породы, скорость не превышает 3-4 м в день(и это не двухпутный тоннель, а тоннель на один путь, поскольку у нас по технормам двухпутные тоннели запрещено строить, а у вас тоннель двухпутный)?

Я написал, что невозможно развить скорост 9м/день когда у него нет лентооткатки породы.

batman08
May 18th, 2010, 09:07 AM
Хора една тревожна новина:

София проучва опита на община Виена в подготовката на проекти с европейско финансиране

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се срешна със съветника по транспорта на община Виена Рудолф Шинкер

Опитът на община Виена в подготовката и управлението на проекти по програми на Европейския съюз бе една от основните теми, обсъдени на провелата се днес среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова със съветника по транспорта на община Виена Рудолф Шинкер в присъствието на зам.-кмета по финанси и бюджет Минко Герджиков и главния архитект на София Петър Диков.
Теми на разговора бяха развитието на общинска жилищна политика, управлението и развитието на транспорта. София ще проучи опита на Виена в организацията на паркирането на територията на централна градска част, както и възможностите за финансиране на проекти за изграждане на подземни паркинги.
Главният архитект Петър Диков представи идеята за изграждане на завод за трамваи в София. Необходимостта от нови трамвай ще нарасне предвид разширението на столичния метрополитен, предвидените нови трамвайни трасета като довеждащи до метрото, а също така и бъдещото изграждане на третия лъч на метрото, което ще е от тип „леко метро”.
Опитът на Виена в подготовката и разработването на проекти с европейско финансиране ще подпомогне методически Столична община в разработване на успешни проекти.

http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=10&sub_open=46895&nxt=0

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 18th, 2010, 01:41 PM
Столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна със съветника по транспорта на община Виена Рудолф Шинкер, съобщи пресцентърът на Столичната община. Опитът на община Виена в подготовката и управлението на проекти по програми на Европейския съюз е била една от основните теми, обсъдени на среща на Фандъкова с Шинкер в присъствието на заместник-кмета по финанси и бюджет Минко Герджиков и на главния архитект на София Петър Диков.

Дискутирано е било и развитието на общинска жилищна политика, управлението и развитието на транспорта. София ще проучи опита на Виена в организацията на паркирането на територията на централна градска част, както и възможностите за финансиране на проекти за изграждане на подземни паркинги.

Главният архитект Петър Диков представи идеята за изграждане на завод за трамваи в София. Необходимостта от тях ще нарасне, предвид разширението на софийския метрополитен, на предвидените нови трамвайни трасета като довеждащи до метрото, както и на бъдещото изграждане на третия лъч на метрото, което ще е от типа "леко метро", смята Диков.
Опитът на Виена в подготовката и разработването на проекти с европейско финансиране ще подпомогне методически Столичната община в разработването на успешни проекти.

P. p>
И този шемет Диков май успя да си пробута лекото метро.

benjaminn
May 18th, 2010, 02:04 PM
Е те трамваи ли мислят да пускат по лекото метро!?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 18th, 2010, 02:08 PM
Е те трамваи ли мислят да пускат по лекото метро!?

Не, трамваи им трябват за новите линии, които ще служат, като довеждащи към новите станции.

Avus
May 18th, 2010, 02:15 PM
Те верно ще си прокарат идеята за това безумие, наречено "леко метро". Не ми се мисли за бъдещите поколения в столицата. Ще е*ат мамата на един от най-зелените и хубави булеварди.

witch_honor
May 18th, 2010, 02:36 PM
Ало, ало - паник стаята!
Както казах - в следващите 30 месеца (в който период ще тече проучването) ще имаме достатъчно време за акции и реакции към това "безумие".
Нашето време ще дойде, в момента, в който изберат консултанта. Тогава ако натиснем дружно и целенасочено, ще поддадат - видяхте какво стана със Сердика...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 18th, 2010, 04:50 PM
Ало, ало - паник стаята!
Както казах - в следващите 30 месеца (в който период ще тече проучването) ще имаме достатъчно време за акции и реакции към това "безумие".
Нашето време ще дойде, в момента, в който изберат консултанта. Тогава ако натиснем дружно и целенасочено, ще поддадат - видяхте какво стана със Сердика...

Ама за къде да се бърза? Ако питаш мене, по-добре да се изчака да завършат строителството, пък след това ще се чудим, как да го вкараме под земята това безумие.
То не остава много и всичко вече ще си се затвърди с това леко метро, и после връщане назад няма да има.!!

П>П
Ама ние си чакаме де.

vartal
May 18th, 2010, 05:11 PM
Я написал, что невозможно развить скорост 9м/день когда у него нет лентооткатки породы.Ну тогда извиняюсь, меня снова онлайн-переводчик подвёл...

witch_honor
May 18th, 2010, 05:30 PM
Ама за къде да се бърза? Ако питаш мене, по-добре да се изчака да завършат строителството, пък след това ще се чудим, как да го вкараме под земята това безумие.
То не остава много и всичко вече ще си се затвърди с това леко метро, и после връщане назад няма да има.!!

П>П
Ама ние си чакаме де.

Аз вече съм предприел нужните стъпки...
Какво си предприел ти, като си толкова голям бързак?

Бързата работа - срам за майстора е казал народа.
Предпочитам да използвам 30те месеца, които идват, за да създам систематична стратегия, с която да имам някакъв шанс да подтикна събитията накъдето трябва, отколкото на принципа "джаста-праста" да дуя тръбите по медиите и 5 минути след репортажа да няма и помен какво съм казал и защо съм го казал...

batman08
May 18th, 2010, 06:18 PM
Народе не се карайте :)
Ето тук http://www.facebook.com/topic.php?uid=191932574809&topic=16201
нека всеки изкаже мнението си там и да се съберът по-вече мнения, за да покажем, че си държим на нащо :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 18th, 2010, 10:09 PM
[QUOTE=witch_honor;57111765]Какво си предприел ти, като си толкова голям бързак?

QUOTE]

От мен не се иска нищо. Ако трябва нещо да правя -да, ама аз не се занимавам с ръководството на акцията. Единственото нещо, което се изискваше от мен е да я подкрепя и да се присъединя, подписвайки я.

Идеята ми е , че колкото по-рано започне всичко , толкова по-голям е шанса за успех. Не се надявай, че ще се одобри всичко, ще се назначат консултанти и изпълнители, ще се проектира, направи 1-вата копка едва ли не и, когато вече всичко е решено, готово е и са тръгнали да действат - ще спрат заради някаква акция, "спала" когато е било време.

Виж, какво се случи с акцията от Batman за запазването на археологията. Тръгна рано, за 2-3 дена набра огромен брой хора, и вече видяха, че се вдига шум и промениха проекта преди започване на реализацията му, или докато е време !

Както и да е. Аз нямам против лекото метро. Друга работа си е подземното изпълнение, но щом в други градове, като Москва го прилагат успешно, значи не е болка за умиране (въпреки, че там не сече Центъра). А пък и ако е с автоматика за класическо метро, и наподобява превозната способност, на подземното- още по-добре. Вярно, че скоростта и превозната способност са малко по-ниски от на подземното метро, но и пътникопотокът там щял да е по-лек, в което дълбоко се съмнявам де.
Пресичането на различни нива с другите видове транспорт също е + .
Така че, дори леко метро да е в крайна сметка - пак може да намаляват интервали, да добавят повече вагони или мотриси и т. н.
Мисля, че вече трябва да започваме да свикваме с мисълта за леко метро, освен ако не стане нещо де (нищо не намеквам).

П. П.
Метрополитен знаят за акцията и сайта, но пък и те нямат последната дума, относно това, какъв тип метро да е 3МД. Те също искат подземно метро с преходни станции в Центъра, но не решават те нещата.

spawn3
May 18th, 2010, 10:14 PM
Ало, ало - паник стаята!

Този 30 месечен период от кога е започнал да тече ?

witch_honor
May 18th, 2010, 10:18 PM
Този 30 месечен период от кога е започнал да тече ?

Още не е започнал да тече - когато изберат изпълнител за проучването и проектирането, тогава почва да тече и в това време е прозореца, в който ще трябва да се впишем.
Даваме ранен старт, като до другата седмица ще сме пратили отворено писмо до медиите, след като се внесе и писмото до Фандъкова, текстовете на които ще бъдат публикувани в сайта. Внесем ли официалното си становище по въпроса, тогава вече можем да се надяваме медиите да проявят интерес.

Но в този прозорец от 30 месеца всъщност е най-значимото - тогава ще се случва всичко. Ако бяхме скочили по-рано щяха да кажат, че още няма избран изпълнител и е рано за каквито и да било становища. Вече това оправдание не важи - изпълнителя ще бъде избран до няколко седмици максимум и тогава ако в СО се внасят някакви възражения, те ще започнат да се оправдават с него и ще препращат всички питания и прошения към него, т.е. - към фирмата, която ще проектира.

ataknoT
May 18th, 2010, 11:56 PM
"Витоша" няма да се разкопава заради метрото

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5864&sectionid=2&id=0000501

Метростанцията при НДК, която в момента се изгражда, ще бъде свързана с топла връзка с двата подлеза при пилоните и фонтаните пред НДК. Тунелът там е прокопан още при строежа на НДК и затова не се налага да се разкопава допълнително. Проектът на метростанцията предвижда още четири входа - на четирите страни на кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий".

Строежът на метростанцията няма да засегне паметника на НДК. "Метростанцията ще стига до паметника, но там конструкцията е изградена и сега правим само релсовите пътища", обясни шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Той допълни, че това ще е сред най-големите и комуникативни метростанции в столицата и ще се използват всички подлези.

От Ларгото до пресечката на "Витоша" и ул. "Хан Аспарух" железницата ще се копае подземно с тунелопробивната машина. "Макар че няма да се разкопава "Витоша", се наложи да я затворим за движение, защото на пресечката с ул. "Хан Аспарух" трябва да направим голяма шахта, за да демонтираме къртицата", обясни Братоев. Затова от юли трамваите няма да се движат по "Витоша".

Последните две станции от втория лъч в посока кв. "Хладилника" също се изграждат в момента, а архитектите изработват визиите за метростанции пред НДК и "Хемус". "Все още нямаме окончателна визия, но тази при НДК ще е по-консервативна, а тази пред "Хемус" ще я направим разчупена и модерна. Там сме се спрели на джазова визия във виолетоворозовата гама", разказа Братоев. При "Хемус" станцията ще бъде със стъклени форми по таваните и осветителни тела. Върху половината от кръстовището там вече е изградена конструкцията на метростанцията и сега строителните работи са преместени в другата половина. През есента кръстовището на бул. "Св. Наум" и "Арсеналски" ще бъде изцяло отворено за движение, а строителните работи ще продължат по бул. "Черни връх".

Последната метростанция от втория метродиаметър е на бул. "Джеймс Баучер". Входовете ще бъдат на ул. "Златен рог"-бул."Черни връх", на градинката пред Кръста, на ул. "Майор Томпсън"-бул. "Черни връх" и пред пощата. На последната станция "Джеймс Баучер" се строи подземен паркинг за около 620 паркоместа. Паркинг ще има и при Централна жп гара (150 места). За да се запази археологията при Ларгото на метростанцията, там отпадна подземният паркинг.

РЕМОНТИ

Дълго подготвяната реконструкция на Женския пазар ще започне с изграждане на подземен паркинг в района. Догодина ще започнат и ремонтни дейности по пешеходната зона на ул. "Пиротска", каза главният архитект Петър Диков. Ще бъдат подменени плочките по улицата и осветлението. Общината има проект и за превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна. За целта трамваите ще се вкарат под земята. Този проект обаче остава за далечното бъдеще, казаха от общината.

ILB
May 19th, 2010, 09:53 AM
"джазова визия във виолетоворозовата гама"

0.o

Звучи интересно :D

Vladakis
May 19th, 2010, 10:54 AM
"джазова визия във виолетоворозовата гама"

0.o

Звучи интересно :D

Да май няма да е метростанция, а концертна зала под земята. :lol:

vartal
May 19th, 2010, 11:17 AM
Както и да е. Аз нямам против лекото метро. Друга работа си е подземното изпълнение, но щом в други градове, като Москва го прилагат успешно, значи не е болка за умиране (въпреки, че там не сече Центъра). А пък и ако е с автоматика за класическо метро, и наподобява превозната способност, на подземното- още по-добре. Вярно, че скоростта и превозната способност са малко по-ниски от на подземното метро, но и пътникопотокът там щял да е по-лек, в което дълбоко се съмнявам де.Да, только в Москве линию лёгкого метро не стали бы вести через центр, поскольку у нас пассажиропотоки в центре очень большие и напряжённые. Бутовская линия лёгкого метро находится вообще на самой южной окраине Москвы и с пассажиропотоками жителей Южного Бутово справляется вполне. Только вот пассажирам Бутовской линии не остаётся никаких вариантов, как пересаживаться на Серпуховско-Тимирязевскую линию классического тяжёлого метро и в центр ехать уже на ней. И вот для того, чтобы рассредоточить поток, хотят продлить Бутовскую линию до Битцевского Парка и сделать ещё одну пересадку на Калужско-Рижскую линию.

batman08
May 19th, 2010, 11:18 AM
А и на Хемус ще има стъклени форми по тавана, което е още по-интересно :) Дано скоро имат официални проекти и да ги видим как ще изглеждат!

witch_honor
May 19th, 2010, 11:29 AM
Ще бъде хубаво - досега не сме имали виолетово-розова станция :)

COD
May 19th, 2010, 11:35 AM
Ако някой го интересува как ще изглежда участъка от трасето между станция 19 и 20 да погледне тук http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/PRZ_Proekt_Obikolna_18_3_10_Final_plot_OK_20100420/
В участъка от метрото изобразен със светло синьо означава, че трасето е открито, но вкопано.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 19th, 2010, 11:41 AM
Нямам търпение да видя, как ще изглеждат станциите. Дано обаче не направят НДК скучна и безлична. Най-интересно ще ми бъде да видя решението на станция "Ломско шосе" . Очаквам да е нещо страхотно, и доста по-добро от Мусагеница, която също е уникална станция. Дано обаче другите двуперонни станции не ги направят от типа "Г. М. Димитров" - безлични. Също така нека най-накрая да спрем с тези плочки навсякъде. Сегашните станции са по стари проекти, и за това са с плочки, докато сега строящите се са по чисто нови проекти, и дано видим нещо по-различно от типа на някаква по-добра облицовка
П. П.
Виолетова станция вече имаме. Явно обаче никой не я забелязва.
Относно МС Св. Наум ако ще с е виолетова гама дано я направят по-тъмна и по-мрачна и да направят готини ефекти и игра със светлините.

witch_honor
May 19th, 2010, 12:15 PM
Коя е тая виолетова станция?
Единствените виолетови елементи, използвани досега в метрото са седалките в МС Люлин, но станцията е решена в сиво.

Другото, макар да не е виолетово, а да се води цвят синя слива е в минимални количества в МС Сливница...

Аз се надявам на Хемус това виолетово, освен "джаз" , което хал хабер си нямам какво точно значи, да е разиграно и като виолетово-розовите минерали, с които Земята и хората е известен, че притежава в колекцията си...

Дано, дано, данооооо се сетят да изложат на перона някой от камъните с реклама на Музея! Ще бъде толкова впечатляващо!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 19th, 2010, 03:16 PM
Коя е тая виолетова станция?
Единствените виолетови елементи, използвани досега в метрото са седалките в МС Люлин, но станцията е решена в сиво.

Другото, макар да не е виолетово, а да се води цвят синя слива е в минимални количества в МС Сливница...

Аз се надявам на Хемус това виолетово, освен "джаз" , което хал хабер си нямам какво точно значи, да е разиграно и като виолетово-розовите минерали, с които Земята и хората е известен, че притежава в колекцията си...

Дано, дано, данооооо се сетят да изложат на перона някой от камъните с реклама на Музея! Ще бъде толкова впечатляващо!

Как така Люлин е сива? Станцията е синьо-виолетова с виолетови елементи, а Сливница е сива с оранжеви елементи.
На мен това не ми прилича на сиво http://metropolitan.hit.bg/images/ms2-3.jpg

http://marketinglokal.com/wp-content/uploads/2009/09/dsc00489.jpg

http://metropolitan.bg/data//uploads/gallery/7/B_33081c5608c00a2d4a630aeb730d6740.jpg

П. П.
Това Джазовото пък изобщо няма да се върже с името на станцията "Св. Наум" .

witch_honor
May 19th, 2010, 03:54 PM
Иди на лекар да се прегледаш, защото ако ми посочиш къде точно в тоя снимки видя виолетово (седалките са единственото виолетово в станцията, но това не означава, че тя е виолетова), то това определено ще докаже, че страдаш от далтонизъм.

slavybg
May 19th, 2010, 04:04 PM
скок: ти някога бил ли си на МС люлин. това си е чиста проба сиво и трябва човек да има дооооста въображение за да я види лилава. питам дали си бил, щото на снимка може така да се снима че и оранжева да ти изглежда. станцията си сива, отвсякъде

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 19th, 2010, 05:13 PM
скок: ти някога бил ли си на МС люлин. това си е чиста проба сиво и трябва човек да има дооооста въображение за да я види лилава. питам дали си бил, щото на снимка може така да се снима че и оранжева да ти изглежда. станцията си сива, отвсякъде

Естествено, че съм бил! За последно дори вчера :lol: Синкаво - лилава си е и не говоря за седалки, а за колоните и стените по перона и във вестибюла. Не е баш синя, но е синкава с отенъци на лилаво на места.
Това вече е сиво http://www.maksoft.net/web/images/upload/602/83.jpg
Тази снимка си е съвсем реална http://marketinglokal.com/wp-content/uploads/2009/09/abcd0001.jpg Много бледо синя е.

Дори и аз имам мои си снимки и клипчета с перфектно качество и сега ги прегледах - ами синкава си е. :lol: Леле започвам да се притеснявам леко :lol::lol:

[QUOTE=witch_honor;57166159]Иди на лекар да се прегледаш, защото ако ми посочиш къде точно в тоя снимки видя виолетово QUOTE]

в ТОЯ снимки всичко ми е виолетово .

Или нека заключим, че е нещо средно между бледо синьо и сиво.

,

slavybg
May 19th, 2010, 05:36 PM
скок: виж сега, най-сновната истина е че цветовете са субективни. аз редовно се карам с приятелката си дали нещо е един цвят или друг. просто всеки го вижда и тълкува различно. така че може и да си прав

witch_honor
May 19th, 2010, 05:46 PM
скок: виж сега, най-сновната истина е че цветовете са субективни. аз редовно се карам с приятелката си дали нещо е един цвят или друг. просто всеки го вижда и тълкува различно. така че може и да си прав

Как ще е прав?
Той има повредено зрение, ако действително смята, че вижда много бледо синкав мрамор. Синия мрамор има коренно различна фактура от сивия мрамор, да не говорим, че и от 100 километра си личи, че е син и при него спор няма!
Ей сега ще се развъртя на Фотошопа и ще направя сиянието на осветлението в станцията пепитено и тогава ще рече, че мрамора е пепитен!

МС Люлин, подобно на почти всички останали станции е решена с трицветна композиция - сиво, черен металик и виолетово, като последното е най-малко в целия обем на станцията и присъства само в седалките по перона и оградите на турнитеките и никъде другаде в целия интериор!

slavybg
May 19th, 2010, 06:30 PM
witch_honor: знаеш ли какъв пример ще ти дам, пробвай в слънчев ден да закриеш едното си око и стой така около 10-15 мин. и ще видиш че известно време едното ти око ще вижда цветовете малко по-различно от другото. едното ще вижда цветовете малко по-топли, другото по-студени, така че може скок да е влиза от едикакъв си тип светлина която го кара така да вижда нещата, иначе и аз я виждам сива

witch_honor
May 19th, 2010, 06:45 PM
witch_honor: знаеш ли какъв пример ще ти дам, пробвай в слънчев ден да закриеш едното си око и стой така около 10-15 мин. и ще видиш че известно време едното ти око ще вижда цветовете малко по-различно от другото. едното ще вижда цветовете малко по-топли, другото по-студени, така че може скок да е влиза от едикакъв си тип светлина която го кара така да вижда нещата, иначе и аз я виждам сива

Това по никакъв начин не го оправдава - проблемите с ретината не са оправдание да не приемаш истината за цветовете.
Аз имам приятел, който вижда всички зелени тонове като розови, а сините ги вижда като жълти. Той обаче по никакъв начин не спори, когато му се каже, че едно нещо е зелено! Тов вече не е въпрос на здравословно състояние, а на социална адекватност.

slavybg
May 19th, 2010, 06:51 PM
мился, че трябва да спреш да отговаряш на скок, защото се ядосваш повече отколкото е здравословно

освен това примера който ти дадох няма нищо общо с проблеми на ретината а с нейните механзми за защита и нагаждане

PhirgataZFs1694
May 19th, 2010, 06:58 PM
Скок,бъркаш.Загледяй се следващия път.Мраморът е сив.Няма как да дава синкав вид,да не говорим за розов,виолетов и така нататък.Ех,ако имаше някоя жена да ни реши спора...пък и една салата с ракия да направи:lol:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 19th, 2010, 07:22 PM
witch_honor, като какъв се явяваш, че чак диагноза ми лепна :lol:
Сливница и Люлин нямат нищо общо в цветово отношение, а ти и двете ги определяш, като сиви. Какво говори това за теб?

Не гледай архитектурата на станциите и цветовете им. Бъди на щрек някой шлифер да не се самовзриви, че тогава хич няма да ти пука сива ли е суросинкява ли е :lol:

Zourich
May 19th, 2010, 08:07 PM
на Ломско вече се отвори дупка
http://prikachi.com/files/1594536D.jpg

witch_honor
May 19th, 2010, 08:31 PM
witch_honor, като какъв се явяваш, че чак диагноза ми лепна :lol:
Сливница и Люлин нямат нищо общо в цветово отношение, а ти и двете ги определяш, като сиви. Какво говори това за теб?

Не гледай архитектурата на станциите и цветовете им. Бъди на щрек някой шлифер да не се самовзриви, че тогава хич няма да ти пука сива ли е суросинкява ли е :lol:

Детския хумор от 5ти клас се включва много лесно като ти заврат аргументите в кучи ***, нали?

@ Zourich, това е много хубава снимка - значи вече изливат тавана на тунела. Това е страхотно!
Само дето това ми се струва тясно за двупътен тунел, но може би е просто оптическа илюзия.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 19th, 2010, 09:35 PM
Детския хумор от 5ти клас се включва много лесно като ти заврат аргументите в кучи ***, нали?

.

Къде видя да излагам аргументи? :lol::lol::lol: Просто ти както често се случва не излизаш прав :lol:

dia
May 20th, 2010, 10:05 AM
^^ Жена за цветови спорове ли търсехте? :lol: Не е виолетово, сокче имаш ли книжка? Върни я ;)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 20th, 2010, 10:35 AM
^^ Жена за цветови спорове ли търсехте? :lol: Не е виолетово, сокче имаш ли книжка? Върни я ;)

Ааа да сега пък ме изкарайте краен делтонист :lol: Не казвам, че е виолетова, а сива със сини оттенъци. Мисля, че последно това самоустанових и се съгласих, че е сива. Мир да има.

По тая логика, ако някои хора не могат да видят синкавите оттенъци на места (на иначе сивкавата станция) - вероятно те имат зрителни проблеми.

batman08
May 20th, 2010, 10:44 AM
Хора, хора за един цвят на станция направихте поредната драма :) Стегнете се и не се занимавайте с глупости!
А това, че се напредва на Ломско е много добре. Според мен са изградили първо стената на тунела от едната страна, а след това ще започнат и от другата, че много ъясно ми се вижда.

witch_honor
May 20th, 2010, 10:55 AM
Хора, хора за един цвят на станция направихте поредната драма :) Стегнете се и не се занимавайте с глупости!
А това, че се напредва на Ломско е много добре. Според мен са изградили първо стената на тунела от едната страна, а след това ще започнат и от другата, че много ъясно ми се вижда.

Всъщност в този участък набиваха пилоти и когато напуснах София бяха набили пилотите и от двете страни и сега явно изливат плочата.

batman08
May 20th, 2010, 11:09 AM
Ще видим какво правят в Надежда :) Аз се надявам скоро някой да направи снимков репортаж от строителните площадки по МД2.
А също така се надявам да измислят и нещо много оригинално на Св. Неделя, след като ще строят и станцията по закрит способ. Само че ако вкарат антични мотиви в нея както казаха преди време за нея то трябва да сменят и името - поне Средец да я кръстят, за да се връзва и с името на резервата.

benjaminn
May 20th, 2010, 11:26 AM
Само дето из Надежда основно се разчиташе на witch_honor да качва снимки като живееш в комплекса, ама а де - заминал е нанякъде и сега нъц....

Zourich
May 20th, 2010, 12:48 PM
аз живея на няколко метра от Ломско и мога да снимам от време на време (ако си намера апарата де.. че с телефона излизат гадно)

benjaminn
May 20th, 2010, 12:54 PM
Ааа, добре, на теб разчитаме ;)

witch_honor
May 20th, 2010, 01:57 PM
Ааа, добре, на теб разчитаме ;)

witch_honor е на заточения за през лятото.
На есен се връщам. Не гарантирам, че ще съм отново в Надежда, но ще снимам. :)

vartal
May 20th, 2010, 02:32 PM
На форуме mymetro В.Прудников разместил черновой вариант схемы путевого развития (http://forum.mymetro.ru/index.php?s=&showtopic=2578&view=findpost&p=385198) софийского метрополитена:

http://s61.radikal.ru/i171/1005/8c/6e4b275ec2d2.png

Я думаю, что в ней есть пара неточностей, и нужно кое-что подправить, так?

sipher
May 20th, 2010, 03:35 PM
http://i585.photobucket.com/albums/ss296/sremski/metroto/DSC00118.jpg

http://i585.photobucket.com/albums/ss296/sremski/metroto/DSC00117.jpg

batman08
May 20th, 2010, 05:12 PM
http://blog.sofia.bg/?page_id=28&cpage=1#comment-565
Ако желаете ето тук може да засегнете темата за МД3 и да видим кметицата какво ще каже :)

batman08
May 20th, 2010, 05:13 PM
http://blog.sofia.bg/?page_id=28&cpage=1#comment-565
Ако желаете ето тук може да засегнете темата за МД3 и да видим кметицата какво ще каже :)

Делян
May 20th, 2010, 05:42 PM
Когато метрото достигне Терминал 2, къде мислите, че ще се свърже точно? Едва ли ще е преди паркинга защото в този случай трябва да се върви през целият паркинг за да се стигне до терминала и обратното. Ако е от страната на парка, това означава, че трабва да се заеме една голяма част от самият парк за нуждите на метрото, а и този парк е доста вдлъбнат, като една малка долина!

kronos_BG
May 20th, 2010, 06:20 PM
От страната на парка ще е.
По последни сведения станцията ще е надземна, така че разликите в денивелацията нямат съществено значение.:)

Делян
May 20th, 2010, 06:57 PM
Добре, значи ли това, че самата метростанция ще е залепена за паркинга или към самият терминал? Ако е залепена за терминала значи това кафене което в момента е там (на края на терминала) ще трябва да се махне. А, ако е залепена за паркинга, пак ще е доста интересно как ще стане предвижването, пак ще се минава през паркинга.
Иначе пътя от терминала към паркинга (и обратно) е доста добре уреден със широки коридори ( и асансьори), но като добавиш едно метро хора и ще стане малко теничко!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 20th, 2010, 09:09 PM
От страната на парка ще е.
По последни сведения станцията ще е надземна, така че разликите в денивелацията нямат съществено значение.:)

От къде е тази информация?
От разклоненията поне аз знам, че единствено ще е надземна МС Младост 4. Сигурно ли е, че и тази на летището ще е такава. Трасето там е в покрайнини, не е толкова оживено, така че не е проблем и трасето да е надземно + станцията.

bench_mark
May 20th, 2010, 11:34 PM
От къде е тази информация?
От разклоненията поне аз знам, че единствено ще е надземна МС Младост 4. Сигурно ли е, че и тази на летището ще е такава. Трасето там е в покрайнини, не е толкова оживено, така че не е проблем и трасето да е надземно + станцията.

Участъкът от бул."Цариградско шосе" - км 2+140 (МС19) до жк "Дружба" - км 5+010 е подземен с дължина 2870м и 2 броя подземни метростанции. Участъкът от жк "Дружба" - км 5+010 до летище "София" - км 7+100 (МС 23) е надземен с дължина 2090м, включващ естакада и 2 броя надземни метростанции.

PhirgataZFs1694
May 20th, 2010, 11:47 PM
На форуме mymetro В.Прудников разместил черновой вариант схемы путевого развития (http://forum.mymetro.ru/index.php?s=&showtopic=2578&view=findpost&p=385198) софийского метрополитена:

http://s61.radikal.ru/i171/1005/8c/6e4b275ec2d2.png

Я думаю, что в ней есть пара неточностей, и нужно кое-что подправить, так?

Очень хорошая и детальная схема.:)
Если говорим о маленьких неточностях-не всех станции 120м и есть одна скрытая станция между Обелей и Сливницей под жп линии,где будет построиться железнодорожную станции.
В конце концов,схема аккуратная.

benjaminn
May 20th, 2010, 11:54 PM
^^
В схемата липсват строящите се участъци от надлез 'Надежда' до 'Обеля', както и от 'Младост 1' до 'Цариградско шосе', но нямам идея как да го напиша на руски :)

witch_honor
May 21st, 2010, 06:43 AM
Също така Сливница вече има два работещи входа/изхода (на схемата единия е посочен като неработещ), също така - станциите със странични перони не са посочени входовете им къде са и какви са.
Броя станции в експлоатация не е 8 (вече), а е 14 :)

Иначе да - като изключим липсата ана прилика на трасето с реалната му локация в градската планировка, схемата е много детайлна и сравнително точна.

eko*
May 21st, 2010, 10:37 AM
Няколко снимки от изграждането на метростанцията на Кръста:
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/6db6bc25cb6c6772a59bdc5490d2ab9d/img_8194600x450
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/a6ca51100aa1e67c6632f226f2b4f02b/img_8195600x450
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/5cae700f3dd9f039bec0aa74cccf6391/img_8196600x450
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/6c1b2e783a4bd939ee17b351ca374ff7/img_8197600x450
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/34355ac6c6ef90f15d5deab2d353f42c/img_8198600x450
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/8430edcd3a4997c90fe9eb9727d70705/img_8199600x450
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/92b185d6b8b90792180bf707f461bd66/img_8200600x450450x600
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/1e210e90dbe6e540b99353962c7330bf/img_8201600x450
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/d256ca63aa2c4adba8c490be4bf7f077/img_8202
Всъщност, май снимките не излизат, така че пускам линкове към галерията, където гии качих:
http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/6db6bc25cb6c6772a59bdc5490d2ab9d/img_8194600x450

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/a6ca51100aa1e67c6632f226f2b4f02b/img_8195600x450

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/5cae700f3dd9f039bec0aa74cccf6391/img_8196600x450

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/6c1b2e783a4bd939ee17b351ca374ff7/IMG_8197(600x450)

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/34355ac6c6ef90f15d5deab2d353f42c/IMG_8198(600x450)

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/8430edcd3a4997c90fe9eb9727d70705/IMG_8199(600x450)

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/92b185d6b8b90792180bf707f461bd66/IMG_8200(600x450)(450x600)

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/1e210e90dbe6e540b99353962c7330bf/IMG_8201(600x450)

http://pics.data.bg/albums/26735/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0/30fd4c80c538688ef522ad513d318b9c/IMG_8202(600x450)

COD
May 21st, 2010, 10:53 AM
Метростанция 22 (Летище София) е надземна и е разположена до паркинг сградата. Към самата сграда вече са изградени 2 външни стълбища за метростанцията.
http://media.snimka.bg/6280/018814694-big.jpg

i.meh
May 21st, 2010, 11:02 AM
Също така Сливница вече има два работещи входа/изхода (на схемата единия е посочен като неработещ), също така - станциите със странични перони не са посочени входовете им къде са и какви са.
Броя станции в експлоатация не е 8 (вече), а е 14 :)

Иначе да - като изключим липсата ана прилика на трасето с реалната му локация в градската планировка, схемата е много детайлна и сравнително точна.

Също така няма завой между Мусагеница и Младост 1. Има и грешки в някои от имената - Лъвов мост, Лозенец.

COD
May 21st, 2010, 11:13 AM
Няколко снимки от изграждането на метростанцията на Кръста:

http://pics.data.bg/storage/pics/2664841/26735/6db6bc25cb6c6772a59bdc5490d2ab9d_450x600.jpg
http://pics.data.bg/storage/pics/2664841/26735/a6ca51100aa1e67c6632f226f2b4f02b_600x450.jpg
http://pics.data.bg/storage/pics/2664841/26735/5cae700f3dd9f039bec0aa74cccf6391_600x450.jpg
http://pics.data.bg/storage/pics/2664841/26735/6c1b2e783a4bd939ee17b351ca374ff7_600x450.jpg
http://pics.data.bg/storage/pics/2664841/26735/34355ac6c6ef90f15d5deab2d353f42c_600x450.jpg
http://pics.data.bg/storage/pics/2664841/26735/8430edcd3a4997c90fe9eb9727d70705_600x450.jpg
http://pics.data.bg/storage/pics/2664841/26735/92b185d6b8b90792180bf707f461bd66_450x600.jpg

eko*
May 21st, 2010, 11:28 AM
Благодаря за съдействието!

Ето и малко информация за напредъка там:
1. Излята е цялата западна стена на метростанцията и отсечката за смяна на посоката след нея (т.е по цялата отсечка между "Златен рог" и "Елин връх"); изляти са част от колоните, разделящи коловозите;
2. На първата снимка се вижда подготовката за армиране и изливане на покривната плоча в отсечката "Златен рог" - "Вискяр планина"
3. На втората, третата и четвъртата се вижда изградената покривна плоча в отсечката между "Голо Бърдо" и "Люботрън" (там е изградена и източната част от плочата)
4. Останалите снимки са от изливането на плочата в отсечката "Люботрън" и "Елин връх"
В другите участъци още не са пристъпили към изкопаване на легло за покривна плоча.

batman08
May 21st, 2010, 12:32 PM
Личи си, че в Лозенец има напредък - браво :) Дано скоро да са приключили с първата полочина от станцията и да захванат втората.
Отностно схемата на руснака, то тя отразява коловозното развитие, а не толкова местоположението на станциите в градска планировка и т.н. Само да оправи тези от МД2 - да ги направи с по 2 перона и всичко ще е ОК на този етап ;)

kronos_BG
May 21st, 2010, 02:41 PM
Благодарности за снимките по Черни връх. Наистина, добре е, че там няма никакви забавяния - работет си хората планомерно. :cheers:

Аз също искам да подкрепя batman08 :
Владислав Прудников е направил чернова за своя сайт (на който има схеми с коловозното развитие на много метрополитени) и честно казано, схемите му са едни от най-пълните и професионално изработени в интернет-пространството.
На повечето въпроси вече му е отговорено в руския форум, единствено точното разположение на изходите от новата отсечка няма.
Завоя след Мусагеница може би го е "изградил" за да се побере по-прегледно всичко на схемата.
Благодаря на Vartal,че ни насочи вниманието към неговия проект и въпросите му. :)

vartal
May 21st, 2010, 03:44 PM
^^
В схемата липсват строящите се участъци от надлез 'Надежда' до 'Обеля', както и от 'Младост 1' до 'Цариградско шосе', но нямам идея как да го напиша на руски :)Хм, интересно, а ваши родители, которые наверняка застали советский период, жили и может быть родились в советской ещё Болгарии, русский язык помнят, знают? И могут ли на нём говорить?
Завоя след Мусагеница може би го е "изградил" за да се побере по-прегледно всичко на схемата.Что это за завоя такая (онлайн-переводчик не переводит это слово на русский)?

ВОДА
May 21st, 2010, 04:05 PM
Завой (Завоя) = Поворот

vartal
May 21st, 2010, 04:18 PM
Завой (Завоя) = ПоворотСпасибо за пояснение.:)
Ну то, что не указаны повороты и нет точной привязки к местности - так это же просто схематическая схема путевого развития. Вот, посмотрите к примеру, схему путевого развития московского метрополитена и сравните её, допустим, с картами от Гугла:

http://trackmap.ru/img/trackmap.gif

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 21st, 2010, 04:39 PM
http://vbox7.com/play:1bbc8647 И те ни строят метрото. Боже, колко сме зле не е истина !! Не ми се мисли, какво могат още да направят против нас, ако заглавието е достоверно. Най-малко да се срути някой друг тунел.

witch_honor
May 21st, 2010, 05:21 PM
Авторите на този клип са доста кухички ми се струва. Фирмата, която строи участъка не е турска, а българска, а флага на машината може да е разкъсан по ред причини...

Ама дай им на келешите повод да си избиват комплексите...

benjaminn
May 21st, 2010, 05:49 PM
Хм, интересно, а ваши родители, которые наверняка застали советский период, жили и может быть родились в советской ещё Болгарии, русский язык помнят, знают? И могут ли на нём говорить?

Извинявай ако си се засегнал нещо, ама не го казах с такава идея. Аз самият съм учил руски език до 8-и клас, но нямам спомени от него вече честно да си призная (обаче още помня, че падежите ми бяха мъка тогава :D ).
Иначе за превод нашите няма как да ги питам...

kronos_BG
May 21st, 2010, 06:36 PM
:)
Аз мисля, че на него просто му стана любопитно по-старото поколение има ли още трайни познания за писменния и говоримия език, след като повсеместно се учеше...

------------
vartal, русский язык, конечно, славянский и 80 % лексики близкая (или скажем, понятная), но всё-таки иностранный - далеко не каждый может свободно выражаться на нём. Даже то поколение - знания улетучиваются, если не пользуешься языком...:)

------------
руският език, разбира се, е славянски и 80 % от лексиката е близка (или да речем, разбираема), но все пак е чужд - далеч не всеки може свободно да се изразява. Дори онова поколение - знанията изветряват, ако не използваш езика...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 21st, 2010, 06:36 PM
Авторите на този клип са доста кухички ми се струва. Фирмата, която строи участъка не е турска, а българска, а флага на машината може да е разкъсан по ред причини...

Ама дай им на келешите повод да си избиват комплексите...

Кой участък се строи от български фирми в Надежда ? Dogus e турската фирма.
Кои са келешите и какви са им комплексите ? :D :D :D :D

kronos_BG
May 21st, 2010, 06:50 PM
Кой участък се строи от български фирми в Надежда ? Dogus e турската фирма.
Кои са келешите и какви са им комплексите ? :D :D :D :D

http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/frech/h050.gif Участъкът на Догуш започва от Триъгълника и продължава към центъра... а Надежда е в другата посока.
Т.е. изпълнителите в Надежда са си БГ фирми (и дори не строят по ОП Транспорт):
Обединение „Метро Билд“, с партньори „Джи Пи груп“ и „Сиенит“ ООД с подизпълнители „Бауер България“ и „Валмекс“ за единия участък и Консорциум „Метростроителство – 2009“, с водещ партньор фирма „Станилов“ ЕООД, за другия.
А знамето наистина, качено върху работеща машина може да се съдере от какво ли не.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 21st, 2010, 07:07 PM
http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/frech/h050.gif Участъкът на Догуш започва от Триъгълника .

А Триъгълника не е ли в Надежда ??? Освен това по медиите се казва, че турците строят от надлез Надежда до Патриарх Евтимий.
BTW: Няма таква фирма ДОГУШ :lol::lol::lol::lol:

---------------------------------------------------------------------------------------------

Отваряне на ценови оферти за обект: "Участък за ремонт на подвижен състав (Ремонтен завод - Корпус 3) по част: Технологично оборудване

Относно: Открита процедура по ЗОП за: Избор на изпълнител за обект: „Участък за ремонт на подвижния състав (Ремонтен завод – Корпус 3), част: Технологично оборудване, включително инженеринг и реализация на стандартно и нестандартно (специфично) оборудване по спецификации и технологични линии, определени от Възложителя. Проектиране и изпълнение на свързаните с това строително-монтажни работи, както и на други довършителни работи"
Отварянето на плика „Предлагана цена” ще се извърши на 26.05.2010 г. от 11:00 ч. в сградата на „Метрополитен”ЕАД – гр.София, ул.”Княз Борис I”№121, ет.1, Заседателна зала.

П. П.
Дали става въпрос за вече ремонтираните оранжеви влакове, или са решили да почват зелените или още по-добре да вкарат малко във вид онези дървени таратайки.

kronos_BG
May 21st, 2010, 07:13 PM
А Триъгълника не е ли в Надежда ??? Освен това по медиите се казва, че турците строят от надлез Надежда до Патриарх Евтимий.
BTW: Няма таква фирма ДОГУШ :lol::lol::lol::lol:

---------------------------------------------------------------------------------------------

Хайде разучи малко картата на София, че ставаш досаден :
Триъгълника е в кв. "Триъгълника" и не се намира в кв. "Надежда"!!!
Същото се отнася и до надлез "Надежда" - той е в граничното пространство на няколко квартала.

По отношение офертата :
Явно става въпрос за строителството на халето за капитални ремонти на подвижния състав, а не за влаковете.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 21st, 2010, 08:00 PM
Хайде разучи малко картата на София, че ставаш досаден :
Триъгълника е в кв. "Триъгълника" и не се намира в кв. "Надежда"!!!
Същото се отнася и до надлез "Надежда" - той е в граничното пространство на няколко квартала.

По отношение офертата :
Явно става въпрос за строителството на халето за капитални ремонти на подвижния състав, а не за влаковете.

Намира се точно в самото начало на жк. Надежда в интерес на истината.
Освен това, защо навсякъде по статии и т. н. пише, че турската фирма ще строи участъка от НАДЛЕЗ НАДЕЖДА към Лозенец ? Нито аз пиша статиите, нито съм в някой нюзрум. Това съобщават навсякъде - това знам.

FloatingShift
May 21st, 2010, 08:01 PM
Ами, скокчо, помисли малко: първо турците нямат пръст в този участък и ако държиш да вярваш, че знамето е нарязано, значи тази работа е свършена от наши сънародници. Но е доста нелогично някой да тръгне да го реже по този начин като отдели трите цвята. Защото е доста трудно - по-скоро биха направили дупка или нещо друг. Най-логично е обяснението, че трите цвята на знамето са били
съшити с некачествен конец и поради силния вякър, който го кара да се вее енергично и да плющи, шевовете са поддали и се е скъсало (по-скоро разпрало) само. Освен това не си прав, не няма такава фирма ДОГУШ - има и строи метрото в центъра.

А на въпроса на vartal и аз мога дакажа, че въпреки че българският и руският езици имат сходна лексика (по известни причини), граматиката се различава доста и дори да си учил, ако не ползваш езика е лесно да изгубиш способността да се изразяваш свободно. Но за всички които са учили, а май и за някои дето не са, руският е разбираем. Разбира се има и такива, за които, поради силната любов, която изпитват към Русия, е неразбираем.

witch_honor
May 21st, 2010, 08:06 PM
Като не става с думи, ще стане с картинки (надявам се). макар, че и и зображенията имат нужда от някакъв вид мисловна дейност.

Ето какво е положението:

http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/metro.jpg

zam_direktora
May 21st, 2010, 08:12 PM
Близо до МС Мусагеница:

http://195.149.248.189:8080/2010-05-21/9142f1e06ba666cf12478dd3c56dc74f_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/9142f1e06ba666cf12478dd3c56dc74f/imgp0200/)http://195.149.248.189:8080/2010-05-21/56b8a4f6a047525cc37253c38b2e0b07_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/56b8a4f6a047525cc37253c38b2e0b07/imgp0201/)

Няколко метра по настрани от "паркинга" ще видите изхвърлени натрошени плочки, съвсем същите като тези в самата метростанция:

http://195.149.248.189:8080/2010-05-21/a9f99d939c3aa4caf4e3fb3e169c6078_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/a9f99d939c3aa4caf4e3fb3e169c6078/imgp0199/)

Днес беше сухо, представете си картинката при дъждовно време.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 21st, 2010, 08:22 PM
Хубаво де. Ясно ми е и без картинката. Просто си задавам въпроси, от които се бяга. Както и да е.
Нито аз съм заснел клипа, нито аз съм му лепнал заглавието, нито нищо. Просто го цитирах и ме изядохте с парцалите. Аз от къде да знам, къде се намира строителната площадка от клипа????? Аналогично - вярвам на заглавието. Това е положението.

Относно изхвърлените плочки : Това са старите плочки, които и не се задържаха много дълго. Не дълго след пуска на трасето до Младост няколко седалки от МС Мусагеница бяха изкъртени и заедно с това беше доста сериозно повредена и част от облицовката. Сега седалките са възстановени, както и плочките :)

witch_honor
May 21st, 2010, 08:32 PM
Хубаво де. Ясно ми е и без картинката. Просто си задавам въпроси, от които се бяга. Както и да е.
Нито аз съм заснел клипа, нито аз съм му лепнал заглавието, нито нищо. Просто го цитирах и ме изядохте с парцалите. Аз от къде да знам, къде се намира строителната площадка от клипа????? Аналогично - вярвам на заглавието. Това е положението.

Кои въпроси по-точно си задаваш, които си струва да не бъдат подминати?
Каза ти се, че този участък не е на турската фирма, каза ти се кои фирми строят в Надежда, както и че Догуш не строи в Надежда, а в Триъгълника и Центъра.

Другите ти въпроси не заслужават дискусии в тази тема, но все пак ще ти отговоря:
Келеши са малки дечурлига, способни да вършат и говорят глупости без да мислят и проверяват източниците си първо.
А комплексите са най-разнообразни - най-вече тези, стандартни за хора, неспособни да мислят за себе си като българи без да изпитват неприязън към сульо или пульо.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 21st, 2010, 08:44 PM
Кои въпроси по-точно си задаваш, които си струва да не бъдат подминати?
Каза ти се, че този участък не е на турската фирма, каза ти се кои фирми строят в Надежда, както и че Догуш не строи в Надежда, а в Триъгълника и Центъра.

Другите ти въпроси не заслужават дискусии в тази тема, но все пак ще ти отговоря:
Келеши са малки дечурлига, способни да вършат и говорят глупости без да мислят и проверяват източниците си първо.
А комплексите са най-разнообразни - най-вече тези, стандартни за хора, неспособни да мислят за себе си като българи без да изпитват неприязън към сульо или пульо.

1) Не става дума за тези въпроси! Знам значенията на думите, и "келеш" в никакъв случай не означава това, което си дал, като определение, но както и да е.
2) Колко часа са необходими за да могат някои хора да схванат следното изречение: Не знам точното местоположение на въпросната строителна площадка, а съвсем ЛОГИЧНО се влияя от заглавието. Много добре знам, че няма избран изпълнител за участъка до Обеля, знам също, че НАВСЯКЪДЕ из медийното пространство се говори, че турците строят от НАДЛЕЗА до Патриарх Евтимий ! пак ЛОГИЧНО се влияя от това !

witch_honor
May 21st, 2010, 08:50 PM
Тогава като ти се каза, че мястото не е в отсечката, която се строи от турската фирма нямаше нужда да се противоречиш на Кронос след като той и аз ти обяснихме, че надлез Надежда се намира до кв. Триъгълника, който се намира в югоизточния ъгъл на РАЙОН Надежда...

Намира се точно в самото начало на жк. Надежда в интерес на истината.
Освен това, защо навсякъде по статии и т. н. пише, че турската фирма ще строи участъка от НАДЛЕЗ НАДЕЖДА към Лозенец ? Нито аз пиша статиите, нито съм в някой нюзрум. Това съобщават навсякъде - това знам.

kronos_BG
May 21st, 2010, 09:09 PM
1) Не знам точното местоположение на ...
Ето ти малко помощ, за да се ориентираш по-добре. :) :
http://wikimapia.org/#lat=42.6924038&lon=23.311615&z=13&l=11&m=b
Можеш да си заредиш и БГ интерфейса.

Като увеличиш картата, ще можеш да проследиш къде се намират трасетата на метрото; станциите и котлована също са отбелязани.
Има, разбира се, неточности, но помага.
Казвам го, за да не вземеш всичко отбелязано по картата за 100 % истина.

ataknoT
May 21st, 2010, 09:10 PM
Не знам точното местоположение на въпросната строителна площадка,...

Лесно е за установяване. На клипа се виждат бюра на "Прокредит Банк" и "Банка ДСК".
На сайта на "Прокредит Банк" се вижда, че единственото бюро, което се намира в района е това на бул. "Ломско шосе" бл. 171. Съответно, отиваш на bgmaps.com и намираш:

http://i154.photobucket.com/albums/s275/ataknoT/lomsko.jpg

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 22nd, 2010, 09:28 AM
Мерси за картите ! Просто от самия клип не мога да разпозная, къде точно се намира въпросната строителна площадка ( а и все пак в заглавието пишеше "...кв. Надежда" ), иначе на карта знам къде е.

Emo10
May 22nd, 2010, 09:59 AM
А, бе вие няма ли да се спрете да се храните. Аз тая тема спрях да я посещавам заради вас. Вече станаха 5 милиона страници само обиди. Сопрете се.

autobahnracer
May 22nd, 2010, 11:06 AM
Колкото до знамето, това е чиста провокация, според мен нарочно направена за да лъсне по новините!
Едва ли някой нормален човек, турчин,циганин, китеац,пакистанец или какъвто щете, ще тръгне да си играе да се катери и да реже някакво си знаме на съседна държава, където работи на всичкото отгоре ...
това е моето мнение

witch_honor
May 22nd, 2010, 11:13 AM
Колкото до знамето, това е чиста провокация, според мен нарочно направена за да лъсне по новините!
Едва ли някой нормален човек, турчин,циганин, китеац,пакистанец или какъвто щете, ще тръгне да си играе да се катери и да реже някакво си знаме на съседна държава, където работи на всичкото отгоре ...
това е моето мнение

Не е провокация от страна на строителите, а от страна на неинформираните лапета, заснели клипчето.
Знамето на покрива на даскалото ми също се беше съдрало на трите си цвята, защото не се сменяше често. А това знаме, на тази машина едва ли е първостепенна грижа на строителите...

batman08
May 22nd, 2010, 11:15 AM
От мухата слон пак се направи - аз не виждам защо трябва да се обръща внимание на такива простотии !

benjaminn
May 22nd, 2010, 12:05 PM
Поради тази причина дори не съм гледал въпросното клипче - нямам нерви, а и не ми е интересно да си губя времето с простотии :D

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 22nd, 2010, 01:23 PM
Изграждат нов тунел под НДКПодлезът на НДК е в процедура за цялостна транспортна реконструкция, която трябва да завърши преди пускането на втория лъч на метрото през 2012 година.

http://www.monitor.bg/article?id=245155

http://bnt.bg/bg/news/view/29264/nov_proekt_za_prostranstvoto_okolo_ndk

vartal
May 22nd, 2010, 03:39 PM
А на въпроса на vartal и аз мога дакажа, че въпреки че българският и руският езици имат сходна лексика (по известни причини), граматиката се различава доста и дори да си учил, ако не ползваш езика е лесно да изгубиш способността да се изразяваш свободно. Но за всички които са учили, а май и за някои дето не са, руският е разбираем. Разбира се има и такива, за които, поради силната любов, която изпитват към Русия, е неразбираем.У меня уже возникает такое ощущение, что я уже начинаю сам себе переводить лучше онлайн-переводчика от Гугла и кто его знает, так и болгарский выучу может быть.:lol:

FloatingShift
May 22nd, 2010, 10:13 PM
Ами да, онлайн преводачите не работят добре с български, вероятно и с руски. Трябва ти само малко практика - както бях написал, лексиката на двата езика си прилича доста много и ще е по-добре да си намериш един онлайн речник (словарь) - така ще си помагаш и ще разбираш текстовете много по-добре.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 23rd, 2010, 03:38 PM
Лично аз 95 % от постовете на руснака не ги разбирам, въпреки, че преминали през преводачката в google. И преди съм го предлагал. Нека се пише само на Български или Английски, но в крайна сметка нека всеки си пише на който както му е удобно. Въпросът е, дали другите ще разбират, защото в този форум и буквално и преносно не говорим на един език.

Хайде още една група цъфна: http://www.facebook.com/search/?init=srp&sfxp&q=%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE&o=69&s=10#!/group.php?gid=63913437587

BTW:
Защо когато от Кюри тръгне влак към Центъра - от контактната релса хвърчат изкри ? Вече не е ли редно да са се стабилизирали тези неща ?

kevin87
May 23rd, 2010, 08:41 PM
навсякъде хвърчат искри, това е нещо нормално. и от трамвайте хвърчат искри от онова горе дето ги свързва с жиците горе. не мисля че някой някога е пострадвал от тези искри.

в мерото повече на завой ми правят впечатление искрите, около университета и стадиона защото са разположени в криви.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 23rd, 2010, 09:21 PM
навсякъде хвърчат искри, това е нещо нормално. и от трамвайте хвърчат искри от онова горе дето ги свързва с жиците горе. не мисля че някой някога е пострадвал от тези искри.

в мерото повече на завой ми правят впечатление искрите, около университета и стадиона защото са разположени в криви.

Трамваите са с горно токоснемане и на практика няма почти нищо обищо с това в метрото. За мен лично това не е нормално. Не е проблем да си изкарва искри де, въпросът е там, че са доста така да се каже "мащабни" и лично на мен ми изглежда опасно. Почти до нивото на перона изхвърча някога. Добре, че контактните релси на Кюри са в средата.

witch_honor
May 23rd, 2010, 10:23 PM
Да, какво ще прави някой заблуден пътник, ако искрата го лупне по челото!!!

kevin87
May 23rd, 2010, 10:34 PM
и на вас ви се е случвало като пуснете ел.уред от щепсела да изскочат изкри, ама не сте се отказали да ползвате ток до края на живота си.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 24th, 2010, 12:06 AM
Да, какво ще прави някой заблуден пътник, ако искрата го лупне по челото!!!

Точно ти ли питаш. Хахаха

ok2
May 24th, 2010, 12:50 AM
В тази тема да няма случайно издадена забрана за качване на снимки от метрото? Такъв мащабен проект с толкова малко снимкови ъпдейти не помня да съм срещал в SSC. :dunno:

witch_honor
May 24th, 2010, 12:56 AM
В тази тема да няма случайно издадена забрана за качване на снимки от метрото? Такъв мащабен проект с толкова малко снимкови ъпдейти не помня да съм срещал в SSC. :dunno:

Не, просто аз в момента съм възпрепятстван да качвам снимки от Ломско шосе, защото не съм в София, а по другите площадки няма развитие, заслужващо отбелязване...

witch_honor
May 24th, 2010, 11:45 AM
Скиците за Попа най-накрая ги направих.
Очаквам да се включите с мнения за конструкция и разположение:
.

маалко гаабаритна инфформация:
Дължина на перона 120 метра;
Широчина на перонна зала - 18 метра.

Ниво метростанция (ниво -3)
1 - Перон север;
2 - Перон юг;
3,4 - Изходи;

http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/popa_skici.jpg

Ниво Подлезна връзка (ниво -2)
5 - Охрана;
6 - Каса;
7,8,9,10,11,12 - Търговски обекти;
13 - Стълбища към тролейбусна спирка;
14 - Стълбища към травалаторно ниво;

http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/popa_skici2.jpg

Ниво Автотунел/травалаторно ниво (ниво -1)

http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/popa_skici3.jpg

spawn3
May 24th, 2010, 02:19 PM
18 метра ми се стурава тесно. Предполагам толкова е и на новите станции от първи МД. В пиков час е доста пълно с хора по перона и разминаването не е толкова лесно. Как ли ще е след 10 и повече години, когато метрото ще се ползва от близо 500-600 хил. души ?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 24th, 2010, 02:31 PM
Как ли ще е след 10 и повече години, когато метрото ще се ползва от близо 500-600 хил. души ?

Същото.
До тогава и влаковете ще са много и интервалът ще е малък. Може да падне до минута и половина, което няма да е проблем. Освен това може да се прибавят допълнително вагони, макар че дълги влакове на малък интервал е невъзможно в София.

П. П.
Станцията на Попа за мен не е необходима! Няма нужда от нея. Освен това нали целим да върнем стария проект за 3МД, а в него станция на Попа няма !

kronos_BG
May 24th, 2010, 03:39 PM
Същото.
Освен това може да се прибавят допълнително вагони, макар че дълги влакове на малък интервал е невъзможно в София.

Простихме се с допълнителните вагони:
Станциите и на Втори диаметър няма да са 120 м. Това вече е минало!
Ще "вярваме" на сегашните проектанти... че трафикът няма да се промени, София застива на сегашното си равнище... и дори намалява.
Нонсенс, но така се проектира в България.

witch_honor
May 24th, 2010, 03:44 PM
18 метра ми се стурава тесно. Предполагам толкова е и на новите станции от първи МД. В пиков час е доста пълно с хора по перона и разминаването не е толкова лесно. Как ли ще е след 10 и повече години, когато метрото ще се ползва от близо 500-600 хил. души ?

8 метра е коловозната ниша, а за пероните съм оставил 5 метра за всеки.

@Скок, само за да ти припомня - борим се за връщане на заложението на трасето в оригиналния му вариант, не за буквално преписване на стария проект.
Станция на Попа е важна и трябва да има!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 24th, 2010, 04:48 PM
8 метра е коловозната ниша, а за пероните съм оставил 5 метра за всеки.

@Скок, само за да ти припомня - борим се за връщане на заложението на трасето в оригиналния му вариант, не за буквално преписване на стария проект.
Станция на Попа е важна и трябва да има!

Станцията на Попа се появи, когато промениха проекта за линията на леко метро. Има си изисквания и норми за средни разстояния между станциите за леко и за класическо метро. Станцията би могла да съществува при лекото метро без проблем, но за класическото - едва ли.
1) Станцията ще е прекалено близко с НДК и СУ
2) Станцията на Стадиона пък е още по-близко, като пешеходна дистанция.
Според мен нужда от тази станция няма. Колкото и да е натоварен площада- надземния транспорт ще поеме пътникопотока още по-лесно, когато заработят и всички МД. Хубаво е в Центъра да има метростанции по-начесто, но това пък вече е много крайно.
Освен, че станцията ще е прекалено близко до още 3, и пътникопотокът ще се ориентира към тях, а намалелия поток ще се обслужва перфектно от транспорта там, ще се намали и експлоатационната скорост на самата линия.

Но хубаво де, дори да я има не е минус в никакъв случай, просто за тази станция трябва да се вложат още средства, което е болна тема за СО.

witch_honor
May 24th, 2010, 04:59 PM
Станцията на Попа се появи, когато промениха проекта за линията на леко метро. Има си изисквания и норми за средни разстояния между станциите за леко и за класическо метро. Станцията би могла да съществува при лекото метро без проблем, но за класическото - едва ли.
1) Станцията ще е прекалено близко с НДК и СУ
2) Станцията на Стадиона пък е още по-близко, като пешеходна дистанция.
Според мен нужда от тази станция няма. Колкото и да е натоварен площада- надземния транспорт ще поеме пътникопотока още по-лесно, когато заработят и всички МД. Хубаво е в Центъра да има метростанции по-начесто, но това пък вече е много крайно.
Освен, че станцията ще е прекалено близко до още 3, и пътникопотокът ще се ориентира към тях, а намалелия поток ще се обслужва перфектно от транспорта там, ще се намали и експлоатационната скорост на самата линия.

Но хубаво де, дори да я има не е минус в никакъв случай, просто за тази станция трябва да се вложат още средства, което е болна тема за СО.

За пореден път, за да бъде запомнено - пешеходната близост между стадиона и Попа няма никакво отношение - Попа обслужва коренно различни пътникопотоци, които не могат да бъдат обслужени от МД-1; отделно Попа е транспортен възел; отделно метростанция там ще бъде единственото оправдание да се изгради нещо подобно - автомобилния трафик да влезе под земята, за да създаде голямо пешеходно площадно пространство на ниво терен.

Изискванията за минимално отстояние, както видяхме от наличието на Мусагеница, не са канон и е възможно, в случай, че се налага да се разполагат станции на по-малко разстояние една от друга.

bgtm
May 24th, 2010, 06:52 PM

Мисля, че в по-старите проекти (преди да изместят първи диаметър от Цариградско) третият диаметър беше предвиден със станция на Попа. Сега за да не я направят, щото така е по-лесно, ще се оправдават, че Стадиона е близка, че нема нужда от нея и пр. бла-бла. Станция на Попа си е нужна дори и да не е леко метро.

benjaminn
May 24th, 2010, 08:50 PM
Метростанцията на Стадиона е от първи метродиаметър, а евентуална станция на Попа - от втори. Това биха били станции от съвсем различни линии. Няма да са от една линия, за да говориме колко са близко. Защо сравнявате тогава разстоянието между двете станции!?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 24th, 2010, 09:32 PM
Метростанцията на Стадиона е от първи метродиаметър, а евентуална станция на Попа - от втори.

Попа не е ли от 3-ти ?
Освен това ОК приемем, че Стадиона и Попа са от различни линии и може да съществуват, въпреки близостта им. Обаче станция НДК (3) , Попа (3) и СУ (3) вече са на прекалено малка дистанция една от друга, което носи и своите минуси.

vartal
Трамваите са с горно токоснемане и на практика няма почти нищо обищо с това в метрото. За мен лично това не е нормално. Не е проблем да си изкарва искри де, въпросът е там, че са доста така да се каже "мащабни" и лично на мен ми изглежда опасно. Почти до нивото на перона изхвърча някога. Добре, че контактните релси на Кюри са в средата.Ничего страшного нет в том, что между токосъёмом у рельсовой тележки и КР-ом время от времени возникают вспышки. Они в любом случае никак не смогут задеть пассажиров на платформе, так что ничего такого опасного тут нет.

tanashubav
Искам да запитам маниаците на тема подземна железница нещо :lol::
Има ли идея трети метро диаметър да има общи станции с 1-ви и 2-ри в точките на пресичането си с тях? Защото днес четох, че се предвижда трасето да не минава точно край станциите НДК и Софийски университе, които принципно ми се виждат най-подходящи за целта.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 24th, 2010, 09:45 PM
Искам да запитам маниаците на тема подземна железница нещо :lol::
Има ли идея трети метро диаметър да има общи станции с 1-ви и 2-ри в точките на пресичането си с тях? Защото днес четох, че се предвижда трасето да не минава точно край станциите НДК и Софийски университе, които принципно ми се виждат най-подходящи за целта.

Още не е избран окончателен вариянт. За сега се шуми около "леко метро", но до последно нищо не се знае. Има цели 3 проекта, един от които е с трансферни станции на НДК и СУ. Това е и най-трезвият вариянт според Метрополитен ЕАД.
Иначе за сега няма да има връзки . На НДК е ужас http://metropolitan.bg/bg/progress/scheme/
Това е първоначалният проект http://images.ibox.bg/2006/12/28/metropoliten/519x484.jpg

batman08
May 24th, 2010, 09:57 PM
По принцип станция при Попа е фигурирала на схемите още през 80-те години, а сега - 30 години по-късно то определно има нужда от нея там. Надявам се с реализацията на МД3 да се изгради станция там и определено ще има задължително, ако се избере варианта за тасе през НДК и СУ.

batman08
May 24th, 2010, 10:24 PM
А говорейки са стари проекти разрових се малко и ето какво открих :

http://img265.imageshack.us/img265/3596/indexkto.jpg

http://img63.imageshack.us/img63/4460/metroshema12033650301.png

Това което мога да констатирам, че МД2 си възвръща плановете от преди 30 години в южна посока да продължи към Младост. Отклонението му в северният край - към Надежда е било заложено.
Както се вижда за МД3 си е имало предвидена станция на Попа. С годините някой неща са се променили, някой не. Аз се надявам някой да разбута "кочинката" на Диков и сие и да се променят плановете за МД3. Нищо още не е загубено!

bgtm
May 24th, 2010, 10:34 PM
Да, за тези схеми от 80-те говоря и аз. Точно това имах предвид, че станция на Попа се е предвиждала и при вариант класическо метро. А да се избере трасето през НДК и СУ според мен е задължително.:)

witch_honor
May 24th, 2010, 10:39 PM
Да, за тези схеми от 80-те говоря и аз. Точно това имах предвид, че станция на Попа се е предвиждала и при вариант класическо метро. А да се избере трасето през НДК и СУ според мен е задължително.:)

Всички, запознати с казуса са на това мнение...

tanashubav
May 24th, 2010, 10:46 PM
Още не е избран окончателен вариянт. За сега се шуми около "леко метро", но до последно нищо не се знае. Има цели 3 проекта, един от които е с трансферни станции на НДК и СУ. Това е и най-трезвият вариянт според Метрополитен ЕАД.
Иначе за сега няма да има връзки . На НДК е ужас http://metropolitan.bg/bg/progress/scheme/
Това е първоначалният проект http://images.ibox.bg/2006/12/28/metropoliten/519x484.jpg

Според мен ще се избере вариант с връзка между станцциите на НДК и СУ. Просто другите няма да имат ефект, защото никой няма да върви по 300-400м. за да ходи от станция на станция!

Chilio
May 24th, 2010, 11:04 PM
Абе метрото в Париж класическо ли е или лека железница (реторичен въпрос)? Защото там има места в центъра, където станциите са на значително по-къси разстояния отколкото тези между НДК и Попа и между Попа и Университета. И не знам французите да са опищяли орталъка, че това много им забавя метрото и да се натискат да закриват половината станции.
Не мога да разбера как човек, който въобще не живее в София, си позволява да убеждава софианци какви станции са им нужни и какви не. Понякога ми идва в повече поведение тип "на всяка манджа мерудия", колкото и някой да взима присърце дадени инфраструктурни проекти, не може да налага мнението си така категорично. Ако мястото е с такъв човекопоток, ако трябва и през 300 метра ще са станциите. А между НДК и Попа са 800 метра, между Попа и СУ - 750 м.

tanashubav
May 24th, 2010, 11:10 PM
Не мога да разбера как човек, който въобще не живее в София, си позволява да убеждава софианци какви станции са им нужни и какви не. Понякога ми идва в повече поведение тип "на всяка манджа мерудия", колкото и някой да взима присърце дадени инфраструктурни проекти, не може да налага мнението си така категорично. Ако мястото е с такъв човекопоток, ако трябва и през 300 метра ще са станциите. А между НДК и Попа са 800 метра, между Попа и СУ - 750 м.

Много си прав. В Милано например, който е колкото София, метростанциите са страшно наблизо една от друга. Явно няма прблем при тях. По-добре да се друсаш под земята малко повече отколкото да вървиш по улиците!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 25th, 2010, 12:11 AM
Много си прав. В Милано например, който е колкото София, метростанциите са страшно наблизо една от друга. Явно няма прблем при тях. По-добре да се друсаш под земята малко повече отколкото да вървиш по улиците!

Апа още по-добре е да си се тежкариш с колата и да си стигаш с нея по-бързо и от метрото.
Chilio, това, че съм изразил мнение не значи, че налагам нещо на другите. Ти сляп ли си за думите "според мен" , "за мен ..." ............ Не смяташ ли, че това може да е всичко, но в никакъв случай налагане на мнение. Айде малко слез на Земята !

Celeborn
May 25th, 2010, 12:17 AM
Като се почне с тая генерализация...

bg-ro
May 25th, 2010, 12:38 AM
Разбира се, че станция на Попа е напълно задължителна. Винаги съм си мислел, че метрото щеше да е много по-удобно ако бяха предвидени също станции на Кристал (М1) и Солунска-Денкооглу (М2).
- И тук не става дума само за удобството на живеещите в центъра. Много от хората, които идват например от Люлин и вече са извървели десетина минути пеша от блока си до някоя от люлинските станции, едва ли са склонни да направят същото и в центъра, за да стигнат до дестинацията си (например, когато отиват на театър по Раковска)
- Станцията на Солунска би направила така, че метрото действително да замести Т1 и Т7 по Витошка и улицата да може да се превърне в същинска пешеходна зона.
- третият ми аргумент е, че подобни станции биха разтоварили значително Сердика, НДК и СУ, където се пресичат диаметрите.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
May 25th, 2010, 12:48 AM
- третият ми аргумент е, че подобни станции биха разтоварили значително Сердика, НДК и СУ, където се пресичат диаметрите.

Или ще ги натоварят още повече. Да кажеш, че хората няма да бият път до НДК или СУ ако са на Попа за да хванат метрото - да. Така станциите НДК и СУ ще поемат пътникопотока само от НДК и СУ, а този от Попа ще си се качва на метрото директно от станцията там, но нали се спомена, че става дума за коренно различни пътникопотоци. Т. е. ще се наблюдава само натоварване.
ОК съгласих се, че не е лошо да има станция на Попа, но простете не мога да се съглася, че е нужна станция на Солунска. Това вече е излишно!