View Full Version : [Metro system] Метро - General Discussions
witch_honor August 11th, 2010, 10:36 AM Явно Метрополитен няма да отговорят този път на писмото ни, защото са предприели действия да се извинят пред БНТ.
Действително няма как да се построи археологическото ниво без да се огради и укрепи, но ако се бяха отказали от намеренията си да възстановяват Мария Луиза, можеха спокойно да издигнат най-обикновена стена, без да прибягват до шлиц...
batman08 August 11th, 2010, 10:42 AM Както се казва - кервана си върви, кучетата си лаят! То почти са изградили конструкциите на Лъвов мост, така че злото е сторено както се казва! Жалко е, че се случват такива неща, но какво да се прави!
Много ми е интересно как ще оформят архитектурно Св. Неделя :? Ако темата е античност, кактобяха обявили, то трябва да се смени името на станцията, защото античност и Св. Неделя никак не се връзват ;)
batman08 August 11th, 2010, 11:09 AM http://www.facebook.com/pages/Sutrin-s-TV7/128790803811033?filter=1
Едно интересно клипче - остават още 200 м. от тунела под Черни връх :) И интервю с Братоев ;)
carrie_bg August 11th, 2010, 11:19 AM http://www.facebook.com/pages/Sutrin-s-TV7/128790803811033?filter=1
Едно интересно клипче - остават още 200 м. от тунела под Черни връх :) И интервю с Братоев ;)
Има ли го на друго място това интервю. Отрязаха ни достъпа до фейсбук :ohno:
Vitosha August 11th, 2010, 11:32 AM Да, репортажът на националната телевизия не е напълно издържан и обективен. Така и не отговориха на въпросите ми: защо се строи шлицовата стена по целия периметър на изкопа, с което се разрушават улични настилки и стени на сгради, включително на сградата на атриума, която ако не в България, в София е уникална - такъв добре запазен римски атриум виждам за първи път на живо (още не съм ходил в Помпей). Освен това, защо не предприеха задължителното по закон археологичесо проучване на Лъвов мост, а побързаха да излеят покривната плоча и т. н. Намерените градежи там не били интересни, защото били късни - такъв аргумент в ахеологията няма; поне да бяха казали колко късни и с какво предназначение са.
Търновец, не мога да се съглася, че средновековните църкви са по-малко ценни от римската патрицианска къща. Напротив, те са дори по-тясно свързани с нашата култура - били са център на духовността в нашия град в продължение на 7-8 века.
Материалът на БНТ е твърде кратък и повърхностен, за да може на негова основа да определя какво всъщност се случва и какво да си мисля за него. Останах с усещането, че заради желанието да се подкрепи строителството се жертват точността и пълнотата на информацията, особено по отношение на Лъвов мост. Не бих дал конкретни коментари преди да видя археологическа публикация на находките и по-подробни планове за експонирането им. Бързането на строителите и поставянето на обществото пред свършен факт обаче правят нормалната дискусия невъзможна...
Съгласен съм с теб, че на римския архитектурен пласт не бива да се гледа като на нещо по-ценно от всички други, включително и от традиционно пренебрегвания османски.
FloatingShift August 11th, 2010, 12:48 PM Много ми е интересно как ще оформят архитектурно Св. Неделя :? Ако темата е античност, кактобяха обявили, то трябва да се смени името на станцията, защото античност и Св. Неделя никак не се връзват ;)
Е защо пък да не се връзват? Нали Св. Неделя е живяла през античността и по-точно през времето на император Диоклециан, когато горе долу са строени и римските сгради в Сердика?
И по-сериозно, малко ме побиват тръпки от мисълта, че може да се опитат да оформят санцията с тема "античност", защото по нашите географски ширини е възможно тази тема да се изрази в изпляскване на една бутафорна гипсова колонада или нещо от този род. Ако има такива намерения, мерси - предпочитам чист интериор.
slavybg August 11th, 2010, 01:17 PM аз пък съм на мнение че станцията трябва да са казва сердика 2. и заради археологията и защото смятам за по логично двете станции между които се осъществява трансфер да са с едно име.
ataknoT August 11th, 2010, 01:21 PM Има ли го на друго място това интервю. Отрязаха ни достъпа до фейсбук :ohno:
http://www.tv7.bg/news/79762.html
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 11th, 2010, 01:51 PM Не е най-важното, как ще се казва станцията, но конкретно за Св. Неделя ще е пълна глупост, ако не я преименуват на :
1) Сердика
- ще отговаря на оформлението на пасажа, както и на самата станция, която BTW ще бъде с историческо оформление. Щяли и църква да вградят, но къде точно не се знае. В зоната на ескалаторите също ще има антики, което не е тайна.
- Ще е хиляди пъти по-добре и няма да е толкова объркващо, поради факта, че ще е трансферна със станция със същото име. Световната практика масово показва, че 2 или повече трансферни станции от различни линии носят едно име, като разбира се има изключения - Москва например. Освен това ще е в пъти по-лесно изобразяването по карти, схеми, защо не и да се появят проблеми с гласовите съобщения във влаковете. Като прибавим и факта, че станцията изобщо не се намира под Пл. Св. Неделя ... напълно се обезсмисля даденото и за сега име.
2) Средец
- Ще отговаря на оформлението и ще пасне идеално, като се има предвид, че историческият пасаж ще носи името "Сердика-Средец".
П. П. Ще е добре докато е време и да преименуват станциите "НДК" и "Св. Наум" . Звучат тъпо, като за метростанции.
Avus August 11th, 2010, 02:13 PM Уморих се да чета постовете ти, самоковецо. Излез малко на чист въздух.
batman08 August 11th, 2010, 02:55 PM П. П. Ще е добре докато е време и да преименуват станциите "НДК" и "Св. Наум" . Звучат тъпо, като за метростанции.
И как най-остро според теб трябва да се казва станцията при НДК ?
vartal August 11th, 2010, 03:10 PM @ Vartal:
Уважаеми Vartal, искам да те помоля да ми отговориш на въпроса: Посещавал ли си метрополитени в европейски градове и возил ли си се на влакове на западни производители като Alstom, Bombardier, CAF и пр.? И преди съм те питал, но не ми отговори. В никакъв случай нямаме възражения към съставите Русич, защото са произведени в Русия. Но ако ти сам не си пътувал в модерен влак, произведен извън Русия, няма как да оцениш субективното усещане за комфорт в салона на такъв влак.Ну как ты не можешь понять простую вещь, что если заказчик пожелает, то любой производитель (российский в том числе) сделает поезд самого современного типа с невообразимо потрясающим комфортом. Просто наши российские заказчики (руководство метрополитенов) предпочитают выбирать что-то подешевле (не думаю, что ваши чем-то отличаются, иначе вы там уже давно бы ездили на этих вожделенных поездах европейского производства).
rebelheartous August 11th, 2010, 03:36 PM vartal, пак не му отговори на въпроса за другите метропроизводители.
Някакви идеи докъде е стигнала къртицата?
batman08 August 11th, 2010, 03:45 PM Някакви идеи докъде е стигнала къртицата?
Бе казано, че в началото на Август ще е в тялото на МС Банишора, така че чакаме :)
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 11th, 2010, 04:30 PM И как най-остро според теб трябва да се казва станцията при НДК ?
Същото, но цялото име: Национален Дворец на Културата, разбира се !
Какво е това разговорно "НДК" , като име на метростанция.
Уморих се да чета постовете ти, самоковецо. Излез малко на чист въздух.
И какво по-точно не съм казал, както не е така Софиянецо?
Никой не те кара да ги четеш. Още по-малко и след, като не са адресирани към теб.
П. П.
Още е доста раничко за излизане, а и вали. Но мерси за загрижеността :nuts::nuts::nuts:
FloatingShift August 11th, 2010, 04:31 PM Vartal, тъй като участваш сериозно в този форум и комуникацията между нас трябва да е двупосочна, пак ще те помоля да ми отговориш на въпроса дали си пътувал в европейски влак и какъв модел? С цялото ми уважение към вагоностроителния завод в Митищи и към Автоваз, да построиш съвременно превозно средство, отговарящо на световните стандарти, не е толкова просто. Не стига само десетилетният опит, трябват и страшно много пари и достъп до модерни технологии, които също са много скъпи. Въпреки целия им опит, нито Автоваз нито друга руска автомобилостроителна фирма е в състояние да произвежда конструиран от нея модел автомобил, който да отговаря на съвременните изисквания. Ако не ми вярваш, че руските автомобили не струват и пукната пара, отвори списание "За рулем" и прочети там. Ами същото важи и влаковете и за самолетите и за системата ГЛОНАСС и т. н.
P.S. Радвам се, че димът над Москва днес се е разнесъл, надявам се скоро температурите да влядат в по-нормални стойности.
vartal August 11th, 2010, 04:31 PM vartal, пак не му отговори на въпроса за другите метропроизводители.Что значит не ответил? Я уже не раз говорил, что продукция европейских производителей отличаются только большей ценой. Что ещё нужно ответить-то?
nikidd August 11th, 2010, 05:34 PM Что значит не ответил? Я уже не раз говорил, что продукция европейских производителей отличаются только большей ценой. Что ещё нужно ответить-то?
Предполагам според теб същото отличава автомобилите ВАЗ от тези на Ауди (БМВ, Мерцедес, Лексус и др.)?
ataknoT August 11th, 2010, 06:05 PM Не е най-важното, как ще се казва станцията, но конкретно за Св. Неделя ще е пълна глупост, ако не я преименуват на :
.....
- Ще отговаря на оформлението и ще пасне идеално, като се има предвид, че историческият пасаж ще носи името "Сердика-Средец".
По принцио съм съгласен с тебе, че станция, която е обща за няколко линии, трябва да носи само едно име.
В кой официален източник пише, че историческият пасаж ще носи името "Сердика-Средец"? Забравили са Триадица, апропо.
П. П. Ще е добре докато е време и да преименуват станциите "НДК" и "Св. Наум" . Звучат тъпо, като за метростанции.
Наместо "НДК" какво предлагаш? Всъщност допускам, че станцията официално ще се казва "Национален дворец на културата". Относно "Св, Наум" защо да е тъпо? Наум е един от светите седмочисленици. Единствената друга възможност е станцията да се казва "Арсеналски" което е бая по-зле.
witch_honor August 11th, 2010, 07:31 PM Единствената друга възможност е станцията да се казва "Арсеналски" което е бая по-зле.
Всички знаем, че има и трета "единствена" алтернатива - "Земята и хората".
От това по-закачливо име на подземна метростанция - здраве му кажи, но... не би!
Но да не почваме пак тази полемика.
Действително предвид откритията, метростанцията пред ЦУМ тряябва да се кръсти Сердика, защото останки от Средец изобщо ще липсват на пасажа, следователно е излишно да се намесва това име, а Св. Неделя пък изобщо не се вписва в картинката.
kevin87 August 11th, 2010, 08:49 PM какъв е проблемът станцията да се казва "хемус"?!
да не би да е реклама на хотела ли? хаха
все си мисля, че станциите трябва да носят популярни имена, с които са били известни местата (топосите) , където сега ще се намират санциите. всички казваме "мола на хемус", "пиано бара на хемус", "ще взема 94 от хемус"....
тези дето измислят имената го правят по начин, който няма никаква връзка с действителността, сякаш кръщават нещо извънземно.
Avus August 11th, 2010, 08:56 PM И какво по-точно не съм казал, както не е така Софиянецо?
Никой не те кара да ги четеш. Още по-малко и след, като не са адресирани към теб.
П. П.
Още е доста раничко за излизане, а и вали. Но мерси за загрижеността :nuts::nuts::nuts:
Дришльо, малко прекаляваш! Проблемът ти е в клишираните фрази, които си прочел някъде другаде, цитати на статии, които ги обявяваш за твое мнение и т.н. Комплексите на малкото чадо от малкия град ги избивай някъде другаде. Явно на тъп и ограничен човек и да му говориш няма оправия. Някои хора отчаяно се нуждаят да бъдат в центъра на вниманието.
FloatingShift August 11th, 2010, 10:40 PM Скок, аз не мога да си позволя такъв език като Avus, защото такива изрази са крайно неподходящи във форума, но и аз мисля, че ти с твоята графомания си допринесъл повече от всеки друг тази тема да е безинтересна и почти неизползваема като източник на информация. Наистина не разбирам как при толкова молби и подканяния човек може да продължи да досажда на всички с безсмислени постове от по една страница текст. И да имаш нещо интересно да кажеш, то се губи сред безсмислените излияния. Аз на твое място отдавна да съм спрял да пиша в темата и да съм си намерил по-смислено занимание.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 12th, 2010, 12:57 AM Avus, айде малко уважение и се дръж, като нормален човек (нормален - ключова дума). Надявам се да ти е по силите. Изобщо не се занимавам с теб и не помня да сме контактували по-задълбочено . Излей си нервите на друго място. BTW: Всичко е мое мнение. Нищо не смятам, че е клиширано.
FloatingShift, Не мога да не пиша в случая, след като има зададени въпроси конкретно към мен. Не смятам, че съм казал нещо лошо или не както трябва за подобен род коментари ;)
ataknoT, по документи не знам, дали изобщо е именуван пасажа, но из медийното пространство се нарича така. Братоев и Фандъкова (най-вече тя) го наричат така, било то по интервюта или др. изяви.
Относно "Св. Наум" : Станцията може да носи къде, къде по-благозвучно име. На първо място "Хемус" . Всички знаят мястото с това име. Известно така. Но за сметка на това и всички знаят едно друго място, като "Интерпред", но станцията там носи друго име. Т. е. не е гаранция.
Друго добро предложение е "Арсеналски" ; "Музей Земята и Хората" или само "Земята и хората". Смятам, че са далеч по-добри от "Св. Наум".
Не е важно, как ще се казват станциите. Претенции нямам, а и смятам, че останалите също. Става дума за изразяване на едно чисто и просто лично мнение, пък както ще да се казва станцията . По-важното е да работи :cheers:
Относно НДК: Някак си няма логика по документи да водят МС 8I ,като "Софийски Университет Св. Климент Охридски" , а НДК , просто, като НДК. Вероятно така ще си го и лепнат името.
Avus August 12th, 2010, 05:18 AM ... "Музей Земята и Хората" или само "Земята и хората". ...
Оставям всичко останало без коментар, но това просто не бих искал да го пропусна... бай немец се вози на видното наше столично метро и "Гласът" му казва: "Сле-два-ща стан-ция "Зе-мя-та и хо-ра-та"...
Знам, че е лято, жега е, ама да си толкова изтрещял.
AceXe August 12th, 2010, 07:36 AM Оставям всичко останало без коментар, но това просто не бих искал да го пропусна... бай немец се вози на видното наше столично метро и "Гласът" му казва: "Сле-два-ща стан-ция "Зе-мя-та и хо-ра-та"...
Знам, че е лято, жега е, ама да си толкова изтрещял.
Честно казано това не е толкова лошо предложение. Нетипично и странно за име на станция, но пък и защо всички трябва да вървят по стереотипна номенклатура? По света има немалко примери за някои станции с по-екстравагантни имена.
"Хемус" няма как да се казва, защото хотел Хемус не е нито културен паметник, нито улица, нито квартал. Това е обект, в случая хотел, който днес е така, утре се продава на Сульо и го преименува. След 20 години решават да направят небостъргач и срутват хотела, защото вече е твърде стар. Ако схващаш, скок, станцията един път направена не може да си сменя името. А това, че днес всички го знаем като Хемус не значи, че и утре ще се казва така. Това си е частен обект, а тези неща се менят. Докато улицата, музея или квартала е ясно, че ще си останат така.
"Арсеналски" е с толкова глуповато звучене за станция...
"Св. Наум" е име като име. Придържане към стереотипа. Нищо тъпо няма в него или интересно. Единствено станцията ще трябва да прилича на тази на СУ, ако се обвърже с името, докато "Земята и хората" дава идеи за много по-интересен и уникален интериор на станцията.
Avus August 12th, 2010, 08:15 AM Това, което спомена за интериора на станцията и фактът, че може да бъде инспириран от темата на музея, е прекрасна идея. Бих се радвал, ако Метрополитен мислят сходно. Но името не трябва да става обект на подигравки. За Бога, това е само едно метро, а не интергалактически кораб. Следваща станция Земята не е добра идея...
batman08 August 12th, 2010, 09:13 AM ^^ Информацията, която се бе появила за станцията при Хемус за оформлението и бе следното: че ще е модерна, джаз стил в розово-лилава гама, със стъклени елементи на тавана, които ще служат и за осветление. Интересно звучи, да видим как ще я направят :)
ataknoT August 12th, 2010, 09:21 AM Това, което спомена за интериора на станцията и фактът, че може да бъде инспириран от темата на музея, е прекрасна идея.
Не ми харесва идеята. :ohno:
Тези камъни нямат душа. Те са студени. Не ми се иска като влизам в станция да се усещам все едно в мините на Мория и да се учдя откъде ще изскочи някой Балрог.
Относно името "Земята и хората" - по ще й отива име "Под земата и хората" :)
batman08 August 12th, 2010, 09:30 AM Все пак имената нямат чак такова значение - важно е да има в даденият район метростанция, а как ще се казва не е от такова значение! И за Интерпред в началото ми бе странно, но сега стова име аз не виждам проблем - хората си ползват метростанцията и това е важното.
Avus August 12th, 2010, 09:42 AM Не е задължително да е "студено" като визия. Самата идея е важна в случая. Може да са свежи фотографии, дизайнерски елементи, засягащи различни моменти от житие и битие... знам ли?
Не знам, дали е добър пример, но нещо подобно на това от Дубай:
http://www.flashydubai.com/images/dubaiMetroStation_03.jpg
http://www.flashydubai.com/images/dubaiMetroStation_02.jpg
batman08 August 12th, 2010, 09:47 AM Тези станции не са в Дубай, а в Стокхолм ;)
Avus August 12th, 2010, 10:15 AM Да, моя грешка! Подведох се от сайта. То верно дубайското е малкоооо по-различно :lol:
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 12th, 2010, 12:04 PM Тези станции са показвани тук многократно и е факт, че могат да се получат чудеса само със скали и камъни, съчетани само и единствено с ефектно осветление. Сердика пак е облицована от части с камъни, и това именно я обогатява.
Относно наименуванията:
Станциите се кръщават на улици, булеварди, квартали, комплекси и пр. в които се намират или на известни трайни сгради, както и на обекти в близост. Т. е. няма проблем да се казва "Хемус" , но е истина, че не се знае, какво ще се случва с въпросния хотел след време.
Джазовата лилава визия на станцията не я виждам съчетана с името "Св. Наум". Да не забравяме, че това ще е станция в модерен стил, докато НДК ще е доста консервативна. За нея може да се вкара "слънцето" - знака на НДК в интериора. Ще стана интересно.
Относно преименуването:
Няма абсолютно никакъв проблем в това. В Лондон и Москва преименувани станции не са рядкост.
В София също.
FloatingShift August 12th, 2010, 01:46 PM Ох, как само обсъждате интериорни оформления и интересни идеи, като че ли някой изобщо ще си прави труда да оформя станциите както трябва. Досегашният опит показва, че сигурно с цел спестяване или по-скоро задигане на пари всички станции се оформят евтино и безвкусно. В заможните страни хората наблягат на сдържат и елегантен дизай, а ние тука - на евтин и шарен. Това за слънцето на НДК изби рибата - НДК да не е божество? След десетина години може да го разрушат. Същото важи и за хотела. Виж, никой няма да преименува улица "Св. Наум", защото това е един от Светите седмочисленици - ученици и съратници на покровителите на Европа Св. Кирил и Св. Методий. Св. Наум е вечна българска ценност и не виждам никакво по-подходящо име за станцията.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 12th, 2010, 03:03 PM Ох, как само обсъждате интериорни оформления и интересни идеи, като че ли някой изобщо ще си прави труда да оформя станциите както трябва. Досегашният опит показва, че сигурно с цел спестяване или по-скоро задигане на пари всички станции се оформят евтино и безвкусно. В заможните страни хората наблягат на сдържат и елегантен дизай, а ние тука - на евтин и шарен. Това за слънцето на НДК изби рибата - НДК да не е божество? След десетина години може да го разрушат. Същото важи и за хотела. Виж, никой няма да преименува улица "Св. Наум", защото това е един от Светите седмочисленици - ученици и съратници на покровителите на Европа Св. Кирил и Св. Методий. Св. Наум е вечна българска ценност и не виждам никакво по-подходящо име за станцията.
Изби рибата изказа ти, че след 10-тина години щели да разрушат НДК. :nuts: , а това да вкарат слънцето в интериора си е много добра идея. Аман от "критици".
Това, че не ти харесва вътрешното оформление на станциите не значи, че са грозни и безвкусни! Това си е твое мнение и далеч не значи, че изобщо съществува друг човек, съгласен с твоето.
Една станция НЕ ТРЯБВА да е красива и естетически издържана. По-важна е функционалността и, а останалото са странични неща. Виж Ню Йорк, както и някои станции в Париж.
Станциите в София са по проект от 80-те години на миналия век! Как искаш да са вечно модерни. Не става. Станции по чисто нови проекти - след около 2 години. И въпреки всичко не разбирам, кое точно не ти допада в вътрешното оформление. Всяка станция е различна и индивидуално красива. Всяка си има специфика.
По-важното в случая е, че са използвани доста качествени материали, пък колко са шарени си е отделен въпрос.
Обърни и внимание, че метрото е строено по време на криза и за малкото пари, които са вложени , вярвай ми изглежда перфектно. Все пак е най-евтиното в Европа.
witch_honor August 12th, 2010, 05:59 PM ...
Не съм съгласен.
Според мен метростанциите трябва да носят имена и да са издържани в интериор, които да допринасят за разпознаване на мястото като част от града.
Пример за това е Сердика - ако беше с различен дизайн и друго оформление и се казваше Ленинска, както е трябвало да се казва първоначално - много интересно, щеше ли тя сега да е място, което се асоциира с туризма в града?
Според мен, станцията трябва да се посвети на Музея "Земята и хората", защото той е уникален за Източна Европа - с най-богата колекция, с най-големи експонати и представлява символ на културата в града - под неговия покрив всички знаем колко концерти и литературни четения се провеждат.
Особено, предвид, че станцията ще е с оформление, което напълно се припокрива с усещането за розов кварц - който по някаква случайност е един от най-известните експонати на Музея... който не го е виждал - камъкът седи в голямата зала и представлява огромна сиво-черна сфера, която е строшена и вътрешността ѝ свети в богата гама розово и виолетово...
Нямам нищо против ието Св. Наум, но намирам Музея за по-добър патрон на станцията, тъй като кръщаването ѝ на Музея ще свърши добра работа - досега нямаме станция, кръстена на обект от нашето културно наследство, изключае Сердика, така че аз смятам, че толерирането на подобен патронаж няма да се отрази никак зле, както на метросистемата, така и на града като цяло.
А аргументите, че бай ти немец ще чуе... нека чува. В Берлин никой не се вълнува дали аз ще разбера, че ми казват Норендорфплац и дали това ми звучи мелодично или не!
AceXe August 12th, 2010, 07:08 PM Не съм съгласен.
Според мен метростанциите трябва да носят имена и да са издържани в интериор, които да допринасят за разпознаване на мястото като част от града.
Пример за това е Сердика - ако беше с различен дизайн и друго оформление и се казваше Ленинска, както е трябвало да се казва първоначално - много интересно, щеше ли тя сега да е място, което се асоциира с туризма в града?
Според мен, станцията трябва да се посвети на Музея "Земята и хората", защото той е уникален за Източна Европа - с най-богата колекция, с най-големи експонати и представлява символ на културата в града - под неговия покрив всички знаем колко концерти и литературни четения се провеждат.
Особено, предвид, че станцията ще е с оформление, което напълно се припокрива с усещането за розов кварц - който по някаква случайност е един от най-известните експонати на Музея... който не го е виждал - камъкът седи в голямата зала и представлява огромна сиво-черна сфера, която е строшена и вътрешността ѝ свети в богата гама розово и виолетово...
Нямам нищо против ието Св. Наум, но намирам Музея за по-добър патрон на станцията, тъй като кръщаването ѝ на Музея ще свърши добра работа - досега нямаме станция, кръстена на обект от нашето културно наследство, изключае Сердика, така че аз смятам, че толерирането на подобен патронаж няма да се отрази никак зле, както на метросистемата, така и на града като цяло.
А аргументите, че бай ти немец ще чуе... нека чува. В Берлин никой не се вълнува дали аз ще разбера, че ми казват Норендорфплац и дали това ми звучи мелодично или не!
Поздравления! Абсолютно съм съгласен с witch_honor. Само че доколкото разбрах, вече са решени имената на МД2. Има ли вариант ако се прати официално писмо до Метрополитен да изменят идеята си да се казва "Св. Наум"?
witch_honor August 12th, 2010, 07:10 PM Поздравления! Абсолютно съм съгласен с witch_honor. Само че доколкото разбрах, вече са решени имената на МД2. Има ли вариант ако се прати официално писмо до Метрополитен да изменят идеята си да се казва "Св. Наум"?
Варианти винаги има. Както видяхме - и Кюри я кориираха като маинемование, така че все още можем да се борим за имената на станциите...
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 12th, 2010, 08:56 PM Ленинска, както е трябвало да се казва първоначално
Интересно! Значи на тази станция името е сменяно 2 пъти преди пускането и. До колкото знам (още от първоначалните проекти) "Сердика" е щала да носи името "Център", което пак не е лошо, като се има предвид, че по Света е често срещано (Варшава например "Centrum").
Ако не се лъжа само и единствено "Опълченска" е запазила първоначалното си име. Тези пък към Младост се преименуваха едно 3-4 пъти сигурно, като официално по докоменти - 2 пъти.
Преименуване е възможно винаги. Дори при действаща станция, както направиха с Кюри.
Както си представям оформлението на "Св. Наум" - не я виждам съчетана с това и име. Но имената вече са решени на заседание на Общинския съвет, заедно със станциите до Младост.
Avus August 12th, 2010, 10:33 PM А аргументите, че бай ти немец ще чуе... нека чува. В Берлин никой не се вълнува дали аз ще разбера, че ми казват Норендорфплац и дали това ми звучи мелодично или не!
Имах предвид предложението на скок-подскок името да се сведе до простичкото "Земята и хората". Затова и го цитирах. Като знам каква ни е разговорната култура, много бързо фразата "Следваща станция Земята..." ще се превърне в обект на подигравки. Ако си е с думата "музей", мисля че няма да го има този евентуален проблем.
Що се отнася до премахването на трамвайните трасета, които се дублират с дадена метролиния, то това според мен тази идея трябва да бъде внимателно проучена. Не бива да забравяме, че метростанциите са на значително по-голямо разстояние в сравнение със спирките на трама.
witch_honor August 13th, 2010, 08:55 AM Имах предвид предложението на скок-подскок името да се сведе до простичкото "Земята и хората". Затова и го цитирах. Като знам каква ни е разговорната култура, много бързо фразата "Следваща станция Земята..." ще се превърне в обект на подигравки. Ако си е с думата "музей", мисля че няма да го има този евентуален проблем.
Що се отнася до премахването на трамвайните трасета, които се дублират с дадена метролиния, то това според мен тази идея трябва да бъде внимателно проучена. Не бива да забравяме, че метростанциите са на значително по-голямо разстояние в сравнение със спирките на трама.
Когато се реши Юнак да се кръсти Стадион Васил Левски, привържениците на идеята да се казва Юнак изказвахме притеснение, че ще почнат да наричат станцията Левски или Васил Леевски, но повечето я наричат Стадиона.
Ако станцията се казва "Музей "Земята и хората"", повечето ще ѝ казват Музея, но при всички случаи подобна заигравка с името ще бъде много по-подходяща, отколкото да се създаде станция с "джаз оформление", каквото и да означава това, и да бъде кръстене на християнски светец...
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 13th, 2010, 08:56 PM Относно археологията при Лъвов мост.
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev1/IMG_1037.jpg
zam_direktora August 13th, 2010, 09:50 PM А за да се избегнат полемиките с имената, дали няма да е по-добре станциите да нямат име, т.е да бъдат само номерирани?!
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 13th, 2010, 10:47 PM А за да се избегнат полемиките с имената, дали няма да е по-добре станциите да нямат име, т.е да бъдат само номерирани?!
Шегуваш се, нали?
Защо се именуват метростанциите?
Ами много просто: Имената им трябва да говорят максимално за точното им местоположение, така че само, като прочетеш името да знаеш, къде да слезеш. Обясняваш ли си го, ако е с номера?
В Ню-Йорк има станции с номера, но това е така, защото се намират под улици с тези номера. Мисля, че имаше Станция 166, но защото се намира под този номер улица.. Не се заблуждавай!
AceXe August 14th, 2010, 05:22 AM А за да се избегнат полемиките с имената, дали няма да е по-добре станциите да нямат име, т.е да бъдат само номерирани?!
Само че пропускаш нещо. :) По света наистина има примери за станции под номер, а не с име, но това са в такива колосални градове, в които просто улиците са толкова стотици хиляди, че единственото нещо, което вече може да ги отличава са цифрите, защото всички възможни имена и клишета се изчерпват. Но в София за 20 станции да се слагат номера е глупаво.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 14th, 2010, 09:55 AM http://www.dnes.bg/crime/2010/08/12/dvama-tiineidjyri-v-aresta-zaplashili-metroto-s-bomba.96433
Valdemar_BG August 14th, 2010, 02:53 PM Вчера вечерта минах покрай трасето на метрополитена между станцийте "Обеля" и бъдещата метростанция на второ ниво на изхода на жк.Надежда.Пътувайки по ул.Обелски път малко след като трамвая прави десен завой към полето ,се вижда ,че е започнало изгражджнето на " V " образни подпори имаше една напълно излята и готова друга една имаше изградено арматурно тяло и още няколко в начален стадий.Не носех със себеси апарат а и беше тъмно така ,че не можах да направя снимки.
AceXe August 15th, 2010, 10:52 AM Вчера вечерта минах покрай трасето на метрополитена между станцийте "Обеля" и бъдещата метростанция на второ ниво на изхода на жк.Надежда.Пътувайки по ул.Обелски път малко след като трамвая прави десен завой към полето ,се вижда ,че е започнало изгражджнето на " V " образни подпори имаше една напълно излята и готова друга една имаше изградено арматурно тяло и още няколко в начален стадий.Не носех със себеси апарат а и беше тъмно така ,че не можах да направя снимки.
Оо метрото го взеха много насериозно и се строи с бих казал европейска бързина. Все пак метрото отдавна се превърна в политически въпрос, който осигурява вота на софиянци. А 2 милиона са си 2 милиона.
Делян August 15th, 2010, 02:31 PM на времето имаше опция за "embedded" YouTube видеа, има ли още такова нещо?.
имам едно малко HD видео на Мусагеница...
kronos_BG August 15th, 2010, 02:32 PM Оо метрото го взеха много насериозно ...
Все пак метрото отдавна се превърна в политически въпрос...
Прав си.:)
Но, той отдавна е и външнополитически въпрос : от изпълнението на проекта, който кажи-речи е единственият, изпълняващ се без забележки, зависи дали ще започнем да променяме имиджа си в Европа като екзотична страна, която е приета по милост и не може да се научи да работи цивилизовано (т.е. по европейските правила).
Ако този проект бъде финализиран успешно и без обичайните корупционни скандали, работата по останалите програми може да потръгне с по-бързи темпове...
Celeborn August 15th, 2010, 03:38 PM на времето имаше опция за "embedded" YouTube видеа, има ли още такова нещо?.
имам едно малко HD видео на Мусагеница...
Работи си, да - слагаш като примера долу, т.е. ако филмчето е на адрес
http://www.youtube.com/watch?v=vK6sbC-SA8o, ти слагаш само id-то на клипчето т.е. http://www.youtube.com/watch?v=vK6sbC-SA8o, ограждайки го с този таг:
И става като финален код, който да сложиш:
vK6sbC-SA8o
За съжаление в този форум не е въведен код за влагане на видео директно в HD или поне аз не го знам, който иска да го гледа в HD трябва да кликне върху клипчето и да си го смени ръчно...
Делян August 15th, 2010, 03:55 PM мерси за инфото...
да, за HD трябва да се избере 720p...
vK6sbC-SA8o
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 15th, 2010, 04:39 PM :banana::banana::banana::banana: Много яко клипче :nuts::nuts:
BTW: Кога е снимано това клипче, и по-конкретно защо едната седалка на Мусагеница я няма? Пак ли започнаха да къртят ?
Делян August 15th, 2010, 05:13 PM ^^
мисля че е правено на 18-ти юли в неделя рано сутринта когато от Младост 1А реших да отида да търся по стари спомени старият басейн Академик в студентският град. :lol::lol:
kevin87 August 15th, 2010, 05:57 PM BTW: Кога е снимано това клипче, и по-конкретно защо едната седалка на Мусагеница я няма? Пак ли започнаха да къртят ?
никой не кърти на мусагеница. седалките са супер калпаво захванати и като е седнала някоя леличка е сдала багажа. загледайте се като чакате на станцията.
AceXe August 15th, 2010, 11:24 PM Понеже се занимавам много с видео и фото заснемане, мога да ви кажа, че някои метра са уникални като усещане да бъдеш в тях, но на камера някак излизат много обикновено. Докато нашето, докато се возиш не ти създава някакво особено усещане, изглежда стандартно, но на камера винаги е впечатляващо. Не знам как е постигнат този ефект, но като гледам е това последното видео, на живо изглежда най-обикновено. Но на камера е някак страхотно. :)
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 15th, 2010, 11:58 PM Понеже се занимавам много с видео и фото заснемане, мога да ви кажа, че някои метра са уникални като усещане да бъдеш в тях, но на камера някак излизат много обикновено. Докато нашето, докато се возиш не ти създава някакво особено усещане, изглежда стандартно, но на камера винаги е впечатляващо. Не знам как е постигнат този ефект, но като гледам е това последното видео, на живо изглежда най-обикновено. Но на камера е някак страхотно. :)
Вероятно на живо ти изглежда обикновено, поради простата причина, че го ползваш често. Друго си е да си там. Виждаш всичко, а не ограничена и смалена картина, както е по клипове и снимки. Освен това в подземни пространства е адски трудно да хванеш реалните цветове и осветлението променя нещата.
Давам пример със Сливница. Тази станция няма снимка, на която да се виждат реалните и цветове. Някъде бие на по-зеленикава, на други пък на по-сивкава и общо взето изглежда адски различно на живо. Така е и с Люлин. На някои снимки синее, на други пък сивее ... :lol:
Г. М. Димитров пък на снимка изглежда адски обикновено и невзрачно, докато на живо смятам, че е доста приятна станция, макар и доста схлупена.
Като цяло поне мен на живо си ме грабва. Още помня, че първото впечатление, което получих от метрото, че всичко е в пъти по-голямо, от колкото си го представях. Влакът направо пък ми се стори чудовищен :lol::lol: Това не знам, как ще се предаде чрез камера. На снимки и клипчета си е някак обикновено, поне според мен.
Делян August 16th, 2010, 01:21 AM качеството на филма има голямо значение. както и при снимките, ако са кристално чисти визуалното усещането е друго. а и Мусагеница се води за модерна станция, с футуристична форма и хубави цветове.
моят филм се води за 720p, но самата камерка не е много качествена и филма трепти. ако снимам без да се мърдам например филмчето ще стане много чисто.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 16th, 2010, 03:34 PM VN-lxQPO7n4&feature=related
9cBfto9S7mM
BacuJ|eBcku August 16th, 2010, 05:20 PM ^^ Колега, как така си снимал в метрото и никой ни ти е направил забележка:) Чувал съм какви ли не легенди за ония злобни лелки, които преследват снимащия и му правят скандал...
Знае ли някой какво е положението на "Хемус", сложиха ли вече покривната плоча на "Черни връх"??
batman08 August 16th, 2010, 06:06 PM Знае ли някой какво е положението на "Хемус", сложиха ли вече покривната плоча на "Черни връх"??
На Хемус последната част от станцията е излята, а на Черни връх половината покривна плоча на станцията - в следващите 6 месеца и другата половина ще направят :)
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 16th, 2010, 08:53 PM ^^ Колега, как така си снимал в метрото и никой ни ти е направил забележка:) Чувал съм какви ли не легенди за ония злобни лелки, които преследват снимащия и му правят скандал...
Зависи. По някога не ти се карат, а направо ти вдигат скандали, друг път пък не ти обръщат внимание. Аз снимам малко по-скришно (и то си личи де :lol:).
Иначе не лелки, а по принцип охраната се кара или пък по високоговорителите.
Един път си снимам пак нещо и на МС Западен парк ми се явява някакъв дядка, ама нито е униформен полицай, нито ми се представя кой е, какъв е и започва да ми се кара и да иска да изтрия снимката. Само казах "Е сега веднага" и си излязох. Прави са да се карат, защото нито ме знаят какъв съм, нито нищо, ама чак до такава степен е прекалено.
Най-фрапиращ случай със снимките имах с шефката на Г. М. Димитров . Пълна малоумница :nuts: :lol::lol:
А Св. Наум иначе кажи-речи си е готова. Миналата седмица мисля, че доизляха и последната част от плочата. Трябва да почват вътрешното оформление...
П. П. Рендерите не са ли готови вече? Станциите почти кажи-речи констуктивно са готови. Крайно време е!
Satio August 16th, 2010, 09:47 PM Ама вие сигурно сте разпъвали триножници и чадърчета за снимките, та ви е видяла лелката:) Аз снимам бързо и безшумно, така че да не ме види лелката в църквата на "Царевец".
kronos_BG August 16th, 2010, 10:37 PM П. П. Рендерите не са ли готови вече? Станциите почти кажи-речи констуктивно са готови. Крайно време е!
Не е ясно дали въобще ще има рендери...
Архитектурни планове и скици - естествено трябва да има; рендери : логично е (в ерата на компютрите). Но дали ще ги обявяват?
Ще се оправдаят, че всичко се променя в движение до последния момент и... трай коньо за зелена трева.
А иначе, далеч не всички станции са готови конструктивно, за да опрат до вътрешното оформление. Едва ли това ще стане преди да стигнат до полагането на релсите. (На предишните станции двата процеса вървяха почти паралелно по време.)
Само Св.Наум по изключение е стигнала този етап.
На 5-та градска - и дума не може да става за вътрешно оформление, докато не мине къртицата през нея, за следващите важи същото. В Надежда са още по-назад.
На мене ми е по-интересно до къде стигнаха с довършването на НДК?
Но, нали там всичко се върши подземно - нямаме възможност да надникнем.:ohno:
Tego August 16th, 2010, 11:00 PM ^^ Абе поне на турската отсечка рендъри със сигурност ще има, ама 100 000 пъти ги променят вече! :nuts: Чакаме окончателните в крайна сметка, няма да си играем само. :)
witch_honor August 17th, 2010, 12:11 AM Дано тоя път да са вкарали малко въздух в проектите...
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 17th, 2010, 12:29 AM Дано тоя път да са вкарали малко въздух в проектите...
Въздух на малки тесни и къси двуперонни станции - много трудно :ohno: Да се надяваме, че станциите ще изглеждат по-добре от тези до Младост. Те са по стари проекти и пак изглеждат добре, така че сега да не вземат да се изложат с новите.
Въздух аз лично виждам единствено на МС Ломско шосе. От там на там - станции тип Г. М. Димитров.
Има време ... ще стане ясно и това.
P. P.
Интересно ми е, дали има вероятност МС Ломско шосе да е някак си по-различна от МС Мусагеница? Аз не виждам много по- различни вариянти. Ще е интересно, ако е нещо, като Пражката Rajska zahrada, където коловозите и пероните са един върху друг, но май няма да е възможно.
100 000 пъти ги променят вече!
Toва значи ли, че вече е имало ?
Tego August 17th, 2010, 12:36 AM ^^ Значи, да. :) Рано е да коментирам подробности още, де. Ляпчев е казал "со кротце со благо." :) Като му дойде времето, ще се изкажа. :lol: Последното изречение не трябваше да звучи толкова познато, ама карай. ;) Ще се преживее.
batman08 August 17th, 2010, 08:09 AM ^^ Значи, да. :) Рано е да коментирам подробности още, де. Ляпчев е казал "со кротце со благо." :) Като му дойде времето, ще се изкажа. :lol: Последното изречение не трябваше да звучи толкова познато, ама карай. ;) Ще се преживее.
Ти нали имаш познати там - можеш ли да провериш до къде е стигнал процеса и кога официално ще има :? Също искам да те попитам дали няма как да научиш кога най-накрая щита ще стигне до МС Банишора?
witch_honor August 17th, 2010, 08:13 AM Ти нали имаш познати там - можеш ли да провериш до къде е стигнал процеса и кога официално ще има :? Също искам да те попитам дали няма как да научиш кога най-накрая щита ще стигне до МС Банишора?
А за колко време щита ще премине през станцията?
Предвид, че там няма да копае, а само ще се пробута до отсрещната стена...
zzibit August 17th, 2010, 03:28 PM What's the latest stat on daily passenger traffic?
JloKyM August 17th, 2010, 03:34 PM What's the latest stat on daily passenger traffic?
180-200 000 :)
zzibit August 17th, 2010, 03:55 PM so it's going up steadily then
mandjasgrozde August 17th, 2010, 05:01 PM На бул. "Черни връх" срещу РУМ-а движението е изместено от западната страна. Малко по малко започват да къртят и да пробиват шлица.
http://img269.imageshack.us/img269/417/17082010230.jpg (http://img269.imageshack.us/i/17082010230.jpg/)
ПП: Освен това
От 8.00 часа на 18.08.2010г. до 24.00 часа на 30.09.2011г. се забранява влизането на пътни превозни средства по източното и западното централни пътни платна на бул.”Цариградско шосе” в участъка пред „Интер Експо Център” и магазин „Метро”. Движението се отбива по източното локално платно на бул.”Цариградско шосе” в посока център в участъка пред „Интер Експо Център” и по западното локално платно на бул.”Цариградско шосе” в посока Пловдив в участъка пред магазин „Метро”. Това се налага във връзка със строителството на метростанция 19 и подземен паркинг на бул.”Цариградско шосе”.
kronos_BG August 17th, 2010, 05:24 PM Откъде е цитатът ти за затварянето на Цариградско шосе?
Защото в другия форум е даден подобен цитат, но в него отсъства уточнението че срокът "до 30 септември" важи за 2011 г.
Впрочем, защо "ще къртят и пробиват шлица"?
Да не би да има някакво изменение в параметрите на тунела там?
batman08 August 17th, 2010, 06:14 PM Информацията за 30.09.2011 г.идва от официалният сайт на СО - там е публикувано най-точно. То там повече ще ги забави изграждането на паркинга!
А на Черни връх ако бяха избрали да строят станцията по закрит способ до сега да я бяха направили и да за сабравили за нея, но нали трябва да има паркинг. Или поне първоначалният проект да бяха изпълнили, като бяха затворили и двете платна. Както и да е - аз си разсъждавам, важното е че се работи!
Надявам се скоро да има рендери на станциите и актуални снимки от строителните площадки :)
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 17th, 2010, 06:45 PM Извинявам се много, но какво ще рече това http://metropolitan.bg/bg/news/view/32.html ? Какви са тези "билети" и "образци" ?
Иначе на Цариградско нали само щяха да отклонят движението в зелените площи докато приключи строителството на станцията. Пак ли ще променят нещата . Аз разбрах, че само това ще са промените. Ето и видеото http://novinitepro.bg/novinite/stolitsata/mestyat-tsarigradsko-zaradi-metroto.html
Иначе рендери трябва да се появят. Няма начин. Дори в сайта на Метрополитен има и директории за станциите Младост 4 (вероятно 17), Младост 3, Цариградско и Летището ( и по-конкретно заделените директории са към "виртуалните разходки").
Според мен са готови, но не искат да ги обявят публично. Може би само за Св. Неделя още не са измислили оформлението, но не ми се струва нормално да казват
"Станция НДК ще е консервативна, докато Св. Наум ще е модерна в джазов стил с лилави елементи и стъклени осветителни тела" и същевременно да казват "не са готови проектите".
witch_honor August 17th, 2010, 07:04 PM Метрополитен са обявявали конкурс за билетите? :(
Ех, подеволите - ако знаех и аз щях да се включа :(
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 17th, 2010, 08:17 PM Метрополитен са обявявали конкурс за билетите? :(
Ех, подеволите - ако знаех и аз щях да се включа :(
На мен преди около 2-3 седмици ми бяха казали, че вече билетите са нови и били много яки. Т. е. вече са сменени.
Аз също преди съм правил някакви опити за Метробилети на corel draw, които бяха много по-добри от предишните, но само до тук. Иначе ми е много интересно, как ли изглеждат.
Някой ако има възможност нека сканира или снима един :lol:
Celeborn August 17th, 2010, 09:04 PM Няма ли най-сетне да пуснат някакви цивилизовани машини за билети, чудех се скоро как един чужденец ще се оправи в нашето метро... не че му е притрябвало да се вози де, но все пак изглежда много сиромашко по входовете.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 17th, 2010, 10:19 PM Няма ли най-сетне да пуснат някакви цивилизовани машини за билети, чудех се скоро как един чужденец ще се оправи в нашето метро... не че му е притрябвало да се вози де, но все пак изглежда много сиромашко по входовете.
1) Как така да не му трябва да се вози в метрото? По Света хората имат културата и по-скоро навика да използват метрото, без тези тъпи мисли на българите "Метрото и ГТ е само за бедняци и простолюдието".
2) Цивилизованите машини са пуснати още на 08.05.2009г. Използването им е повече от елементарно. Пускаш монета - излиза ти билет. Нищо не натискаш, нищо не четеш и превеждаш/
3) Кое по-точно изглежда сиромашко по входовете? Съгласен съм само за някои подлези на МС Сливница, Люлин, Западен парк и Вардар. От там на там са си добре и подлезите и входовете.
Скоро предстои и подмяна на машините за билети и по старите станции. Старите обаче също са лесни за употреба.
И ако подлезите на МС Младост 1, Г. М. Димитров, Кюри и СУ (най-вече СУ) ти се струват сиромашки, то кой е средно-статистически? Сердика, Опълченска и К. Величков също са в добро състояние откъм входове.
kudos August 17th, 2010, 10:46 PM рядко ползвам метрото, но последните 2 пъти вечер на младост 1 и двата автомата не работеха, само гълтаха пари без да пускат билетчета и хората се чудеха какво да правят понеже касата беше затворена..
mandjasgrozde August 17th, 2010, 11:32 PM Впрочем, защо "ще къртят и пробиват шлица"?
Да не би да има някакво изменение в параметрите на тунела там?
Имах предвид, че се кърти асфалта по източното платно и една шлиц-машина е започнала да копае.
А за датата за затваряне на Цариградско в другия форум няколко мнения по-надолу са се уточнили ;)
Celeborn August 18th, 2010, 08:38 AM 1) Как така да не му трябва да се вози в метрото? По Света хората имат културата и по-скоро навика да използват метрото, без тези тъпи мисли на българите "Метрото и ГТ е само за бедняци и простолюдието".
2) Цивилизованите машини са пуснати още на 08.05.2009г. Използването им е повече от елементарно. Пускаш монета - излиза ти билет. Нищо не натискаш, нищо не четеш и превеждаш/
3) Кое по-точно изглежда сиромашко по входовете? Съгласен съм само за някои подлези на МС Сливница, Люлин, Западен парк и Вардар. От там на там са си добре и подлезите и входовете.
Скоро предстои и подмяна на машините за билети и по старите станции. Старите обаче също са лесни за употреба.
И ако подлезите на МС Младост 1, Г. М. Димитров, Кюри и СУ (най-вече СУ) ти се струват сиромашки, то кой е средно-статистически? Сердика, Опълченска и К. Величков също са в добро състояние откъм входове.
1. Това е пределно ясно и никой не го отрича, говорих за това, че освен Сердика и СУ другите спирки, съгласи се, не са точно близо до някакви места от особен интерес за масовия турист.
2. За нас да, но питането ми беше точно по повод една случка вчера, когато чаках приятелка във входа на Кюри и трима немскоговорящи 10 минути се чудеха и суетяха и не можаха да си вземат билет, накрая си купиха от будката (когато дойде служителката, защото седеше празна известно време). Дали са пускали евро в автомата, дали е бил празен или е давал грешка, или просто не са могли да разчетат какво да правят не знам, но е факт, че не успяха да си вземат от него. Защо е само един и защо май почти по никакъв начин не е означен?
3. Сиромашко изглеждат автоматите (или по-скоро да кажа - автомата?), примерно този на Сердика. А че станциите в центъра Рим, да кажем, не са много по-хубави от нашите и това е така, но са сигурно 50 години по-стари. Но при нас можеше поне малко повече информация и читави автомати да има по входовете, като във всяко средностатистическо метро по света.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 18th, 2010, 10:13 AM ^^ На Кюри автоматите не бяха ли 2?
Иначе аз смятам, че е по-добре сегашните автомати (тези с дисплея) да не показват на екраните само снимки на метрото, а съчетани с информация на няколко езика, как се борави с автомата. Няма да е зле и освен левове да приема и евро.
Друго голямо удобство ще е такива автомати да има из цяла София на всички ключови места, както и пред самите входове на станциите, само че да имат камери, както на банкоматите, че няма да просъществуват много дълго, а и като се има предвид, че в тях има пари...
NiGhtPiSH August 18th, 2010, 10:23 AM Най-голямо удобство ще е, ако издават същите билети като автоматите на Микроелектроника в Столичен Електротранспорт и са валидни за време, а не за пътуване. Но това е друга бира, която в София ще стане само, когато и Автотранспорта, КАРАТ-С, ЮНИОН Ивкони и пр. СО ги задължи да поставят валидатори и билетни апарати.
Tego August 18th, 2010, 02:07 PM Ти нали имаш познати там - можеш ли да провериш до къде е стигнал процеса и кога официално ще има :? Също искам да те попитам дали няма как да научиш кога най-накрая щита ще стигне до МС Банишора?
Познайте какво! "София" е счупена! :lol: Поправят я в момента. Малко преди Банишора била. А "малко" не знам точно колко метра са. Боря се да взема снимки, но са бая под пара при турците. Ще питам и колко време ще я прекарват през станцията, само този период да им мине.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 18th, 2010, 02:27 PM ^^:lol::lol::lol: Хахаха
А само преди месеци:
Б. Б. : Чисто нова е. Надежна и здрава - няма един стар болт по нея
:lol::lol:
Нищо де - случват се и такива неща. В случая не е фатално, тъй като по-натам има археология, така че време -бол и няма за къде да се бърза.
П. П. Относно автоматите:
Ето в Париж как изглеждат - някои от вас са имали честта да ги видят и използват.
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev1/paris.jpg
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev1/MetroTickets2.jpg
Такива машинки около станциите, в тях и на ключови места из града няма да е лошо да има, само че за целта ще трябва да променят системата - т. е. билета да е валиден за по-дълъг период от време, а не както сега - няколко секунди след закопуването му (въпреки, че си говорят празни приказки, че е валиден цял час. Не е вярно!)
batman08 August 18th, 2010, 02:45 PM Ха честито! И как се е счупила :)
И аз имам инфо около МС Св. Неделя - но малко по-късно ще Ви кажа какво ми върнаха като отговор на някои мои запитвания :)
kronos_BG August 18th, 2010, 03:11 PM ^^:lol::lol::lol: Хахаха
А само преди месеци:
Б. Б. : Чисто нова е. Надежна и здрава - няма един стар болт по нея
Е, недей така: това е подземно строителство - всичко възможно да се случи, никой не може на 100 % да даде гаранции за безаварийна проходка.
Сега е важно да я подкарат възможно по-бързо, докато не е започнала да затъва под собствената си тежест.
batman08 August 18th, 2010, 04:04 PM В другият форум написаха, че сега се прави шахта, за да се стигне до щита и май ремонта ще продължи 3-4 месеца, което е доста обезпокояващо, защото явно ще има забавяне в срока :(
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 18th, 2010, 04:19 PM В другият форум написаха, че сега се прави шахта, за да се стигне до щита и май ремонта ще продължи 3-4 месеца, което е доста обезпокояващо, защото явно ще има забавяне в срока :(
Тъкмо докато приключи ремнота на щита и докато стигне до Св. Неделя може и археолозите да са се изнесли и работата да си продължи :)
batman08 August 18th, 2010, 05:24 PM Тъкмо докато приключи ремнота на щита и докато стигне до Св. Неделя може и археолозите да са се изнесли и работата да си продължи :)
То и сега работата на Св. Неделя продължава и това, че щита ще се забави заради ремонт означава, че и пусковият срок ще се забави, но то трябва малко да се мисли, а не си говорим ей така.
Отностно археологията на Лъвов мост - това било част от Османски зид, които непредставлявал интерес за археолозите и ще бъде преместен, без да се руши. По тази причина работата на станцията е спряло за около 1 седмица, за да проучат археолозите.
За Св. Неделя - станцията ще се изгражда по открит и закрит начин. За да се изгради археологическото ниво и заради многото подпочвени води щелият периметър на станцията ще се направи със шплиц стени, а перонното ниво по новоавстрийски способ, така че изкопи ще има и от снимките, които видяхме нормално е да се дълбае.
За МД3 още е рано да се каже какъв ще е подвижният състав или каквито и да е било прогнози - тепърва ще се правят проучвания. Единственото ясно нещо е, че той ще е с отделно депо и подвижният състав ще е като със сегашното токоснемане.
Това е отговор на Метрополитен по поставени от мен въпроси, но ми е пратен в странен лорд вариант и ми е трудно да го приложа и тук.
batman08 August 18th, 2010, 05:25 PM Днес беше подписан договор за подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър
Днес, 18 август 2010 г., между изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и Давид Краса и Владимир Сайдъл, членове на Управителния съвет на "Метропроект Прага" АД беше подписан договор за подготовката на инвестиционен проект за трети метродиаметър. Договорът се сключва в резултат на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър на метрото в София „кв. Княжево - ЦГЧ - бул. Ботевградско шосе" за реализация като тип леко метро". Участъкът, за който се възлага подготовка на инвестиционен проект, е с дължина около 21 км и 23 станции.
Договорът с избрания изпълнител е на стойност 3 336 000 лева (2 780 000 без ДДС) и ще бъде финансиран със средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г., приоритетна ос 5 „Техническа помощ". Срокът за изпълнение на договора е 30 месеца от влизането му в сила.
В предмета на договора се включват предварителни, прединвестиционни и технически проучвания (разработване на варианти за трасе и подробен проект за избрания вариант), подготовка на документация за изготвяне на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), Анализ на разходите и ползите и финансов анализ и подготовка на тръжна документация.
http://www.metropolitan.bg/data/uploads/fck/DSC_0181.JPG
http://www.metropolitan.bg/bg/news/view/33.html
velbujd August 18th, 2010, 05:30 PM Коте се заклещи в шахта на метрото
Котка се е заклещила в шахта на метростанция „Вардар", съобщи за Дарик директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев. Според него животното влязло през вентилационната система и няма опасност за живота му.
Братоев обясни, че ако животното не излезе само ще бъде направен опит да бъде извадено довечера, когато бъде изключено електрозахранването. Директорът на „Метрополитен" беше категоричен, че подобен инцидент не може да се случи с човек. Поне десетина пъти обаче се е случвало животни да влизат в шахтите.
Миналата година мотриса на метрото смачка крака на клошар между втора и трета станция на метрото по посока „Люлин". Скитникът беше влязъл на около 100 м навътре в тунела. Лекари от „Пирогов" опитаха да спасят пострадалия мъж, краката му бяха ампутирани, но дни по-късно мъжът почина.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 18th, 2010, 05:57 PM Абе какви са тия кретени :bash::bash::bash: Тия хора наред ли са? Имат да го чакат да излезе само животното. То се е залещило. Трябвало е незабавно да се спре движението и котката да се изведе от станцията.
Това не е нормално :ohno::ohno::ohno: :bash::bash::bash::bash::bash:
Tego August 18th, 2010, 05:59 PM Чехи ще проектират трасето на метрото от "Княжево" до жк "Левски Г"
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_899110.jpg
"Метропроект Прага" ще изработи инвестиционния проект за строителството на метрото от "Княжево" до жк "Левски Г" в София. Днес беше сключен договорът с чешката компания, който е на стойност 3.336 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма "Транспорт" със средства от европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от Министерството на транспорта.
Срокът за изпълнение на договора е 30 месеца от влизането му в сила. Чехите ще трябва да направят предварителни проучвания за третия метродиаметър на столичното метро. Те ще трябва да разработят варианти за трасе и подробен проект за избрания вариант. Освен това ще подготвят документация за изготвяне на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), както и анализ на разходите и ползите, финансов анализ. "Метропроект Прага" ще подготви и тръжната документация за избор на бъдещия изпълнител на участъка.
Предвижда се кварталите "Княжево" и "Левски Г" да се свържат със скоростен трамвай - т.нар. лека железница, каза преди време Стоян Братоев, директор на "Метрополитен". По думите му от "Княжево" до Руски паметник мотрисите да се движат над земята, по линията на трамвай номер 5, а оттам до "Ботевградско шосе" да влизат в подземни тунели и отново ще излизат от "Ботевградско шосе" до "Левски Г" над земята.
В момента се строи вторият метродиаметър от жк "Надежда" до бул. "Черни връх" със средства по оперативна програма "Транспорт". Продължава и доизграждането на първия метродиаметър от "Младост" до аерогара "София".
Източник: в-к Дневник (http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2010/08/18/948418_chehi_shte_proektirat_traseto_na_metroto_ot_kniajevo/)
batman08 August 18th, 2010, 06:32 PM Да видим какво ще измислят чехите за тия 30 месеца :)
Може пък накрая да решат да пуснат трамвай с конска тяга по МД 3 както е тръгнало :)
Tego August 18th, 2010, 06:36 PM ^^ От Брюксел ще се радват ако стане така. Хем икономически целесъобразно, хем в рамките на всякакви възможни еконорми. ;)
batman08 August 18th, 2010, 06:42 PM ^^ От Брюксел ще се радват ако стане така. Хем икономически целесъобразно, хем в рамките на всякакви възможни еконорми. ;)
А какво казаха твоите познати, дето работят по МД2 - фатална ли повредата на щита и много ли ще се забавят с отстраняването на повредата?
На мен ми намирисва, че 2012 ще се возим от Обеля до Хан Кубрат май как е тръгнало :)
Avus August 18th, 2010, 06:47 PM Като гледам снимката веднага мога да позная кои са чехите и кои българите. На едните им е изписано цървул на челото. А чехите дано си свършат безпристрастно работата, а не да клекнат под натиска на смотовете от софметрото. Искам тия безподобни олигофрени да си купят апартаменти до бъдещия скоростен трамвай. Ама на първи или втори етаж, за да му се радват всяка сутрин и всяка вечер.
PhirgataZFs1694 August 18th, 2010, 07:10 PM Чехи ще проектират трасето на метрото от "Княжево" до жк "Левски Г"
Днес беше подписан договор за подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър
Как може да харчим парите на европейците за такива простотии?:bash:
Риторичен въпрос
Tego August 18th, 2010, 07:31 PM А какво казаха твоите познати, дето работят по МД2 - фатална ли повредата на щита и много ли ще се забавят с отстраняването на повредата?
На мен ми намирисва, че 2012 ще се возим от Обеля до Хан Кубрат май как е тръгнало :)
Без въобще да ми се ще да ставам лош пророк, аз бях сигурен за това още когато излезе решението за избора на изпълнител. Пак казвам, че в Dogus са доста под пара и не мога да разбера подробности. Надявам се, както предполагам и всички тук, че ще я отстранят достатъчно бързо, че да може да се навакса изоставането в строителството. Когато ми кажат повече, ще споделя. :)
Накратко казано: отбичиха ме, надявам се да не е наистина сериозно. :shifty:
kronos_BG August 18th, 2010, 07:32 PM Как може да харчим парите на европейците за такива простотии?:bash:
Риторичен въпрос
Ами, то чехите просто ще приберат парите за нещо, което вече е предварително решено, но нали трябва да бъде облечено в законова форма...:ohno:
----------
То и това си е риторичен отговор, де.
Солидарен съм с предложението на Avus - даже съм по-краен:
Направо да ги задължат да живеят не по-малко от 5 години в апартаменти по протежение на трасето (в най-близко построените до него блокове)!:lol:
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 18th, 2010, 07:35 PM Направо да ги задължат да живеят не по-малко от 5 години в апартаменти по протежение на трасето (в най-близко построените до него блокове)!:bash:
За 5 години може и да ги удари някоя тухла по главата , да се сетят, че са направили глупост и да преконструират линията в подземна, което ще се случи, но кога ли ...
П. П.
Дано през нощта служителите да имат успех и да измъкнат котката от тунела. :X
Avus August 18th, 2010, 07:40 PM Причината за това малоумие за 3-ти метродиаметър е продиктувана от един.единствен фактор:
Искат да започнат с фанфари строителството през 2013 година, малко преди изборите. И повечето хора ще цъкат с език: "нема таквоз дейно правителство". Това ще е невъзможно, ако трасето е подземно. За него ще са необходими доста годинки за проектиране и няма как да стане преди 2015-та.
А и още една причина може да се смята за достоверна, ако дадат търга на свои хора, да им отпуснат "премийки" от по няколко милиона.
AceXe August 18th, 2010, 07:42 PM http://www.metropolitan.bg/bg/map/ - Май от отдел "Информация и връзки с обществеността" се мотат... Вече година ще стане откакто СУ станцията е активна, а за чужденците ще имат да се маят какво е това преполовено метро...
Tego August 18th, 2010, 07:43 PM Причината за това малоумие за 3-ти метродиаметър е продиктувана от един.единствен фактор:
Искат да започнат с фанфари строителството през 2013 година, малко преди изборите. И повечето хора ще цъкат с език: "нема таквоз дейно правителство". Това ще е невъзможно, ако трасето е подземно. За него ще са необходими доста годинки за проектиране и няма как да стане преди 2015-та.
А и още една причина може да се смята за достоверна, ако дадат търга на свои хора, да им отпуснат "премийки" от по няколко милиона.
Bull's eye! Право в 10-ката. :yes:
Chilio August 18th, 2010, 08:14 PM В другият форум написаха, че сега се прави шахта, за да се стигне до щита и май ремонта ще продължи 3-4 месеца, което е доста обезпокояващо, защото явно ще има забавяне в срока :(
Taка, това дава отговор до къде точно е стигнала къртицата, защото днес видях къде строят въпросната шахта. Точно там, където идващите от Централна гара по Мария Луиза се събират с тези, идващи по булевард Скопие откъм Банишора преди да се насочат към надлез Надежда. Очудих се каква е тази странна организация на движението и заграждение с багери в него насред кръстовището, без да е обявено.
Eто тук е:
http://media.snimka.bg/6959/020173374-big.jpg
bulgarisher August 18th, 2010, 08:34 PM Да това е пълен фарс тоя така наречен МД3 абсолютна лъжа !!!
Няма какво да тръбят и да залъгват хората че това ще е метро трасе, това е един ускорен трамвай и главната цел за разтоварване на място и трафик в откритите участъци на тая глупост няма да се осъществят което е ужасно !!!
Не знам толко ли е трудно да се скрие под земята поне и тоя участък на трамвай номер 5 той е ужасяващ просто, заема място и е адски бавен и пресичка супер натоварени кръстовища и участъци, ако поне там на тия участъци можеха да го вкопават пак добре щеше да е ама с линията на номер 5 то ще е адската дестинация егати метрото и чудото дето се вика да им е честито на чехитИ !!!
batman08 August 18th, 2010, 08:46 PM Ако щита е горе-долу там дето Chilio е отбелязал, то остават около 100 метра докато стигне до станцията! Наистина интересно какво ли е станало? Аз направо съм шотресен от тази новина!
kronos_BG August 18th, 2010, 08:57 PM Ами бог знае какви ровове са били там, преди да започнат да правят насипа. И ако багерите са ги запълвали с разни болклуци, спокойни, че отгоре ще е насип и никому няма да пречат...
А може и да са изсипали някой друг самосвал с огромни камънаци?:ohno:
PhirgataZFs1694 August 18th, 2010, 08:58 PM Ако щита е горе-долу там дето Chilio е отбелязал, то остават около 100 метра докато стигне до станцията! Наистина интересно какво ли е станало? Аз направо съм шотресен от тази новина!
Наистина е много неприятна новина. Не знам защо някои хора се отнасят толкова лековато към нея:bash:
witch_honor August 18th, 2010, 09:54 PM Остават около 150 метра до тялото на станцията, така че тази съответна шахта може и да е по план и просто заради шанса да се е случило да се използва и за ремонтния период - вентилационна шахта за междустанционния участък.
Chilio August 18th, 2010, 10:11 PM На средата на платното е, а до колкото знам по ОУП не се планира изместване на движението там, така че едва ли е планирана вентилационна шахта...
witch_honor August 18th, 2010, 10:40 PM На средата на платното е, а до колкото знам по ОУП не се планира изместване на движението там, така че едва ли е планирана вентилационна шахта...
Вентилационната шахта на Раковска също е под част от булеварда, а изхода и шахтата за въздоховземането е встрани...
becs August 18th, 2010, 10:53 PM Айде стига сте мръкали бе.Живия до трамвайно трасе от 8 години, да дрънка ама съм жив още нали?Толко ли ще ви е кеф да копаят и да са подземни станциите и да се оскъпи щот искате да слизате под земята, аман от безсмислените дискусии за МД3 и искранно се надявам да е Леко метро или както там му се казва.Първо ще стане по бързо, второ над земята е по-яко :)
becs August 18th, 2010, 10:54 PM Ами бог знае какви ровове са били там, преди да започнат да правят насипа. И ако багерите са ги запълвали с разни болклуци, спокойни, че отгоре ще е насип и никому няма да пречат...
А може и да са изсипали някой друг самосвал с огромни камънаци?:ohno::lol::lol::lol::lol: Тва е къртица, пич не детска пластмасова лопатка за игра в пясъчник, кви камъни :lol::lol::lol:
JloKyM August 18th, 2010, 11:12 PM Айде стига сте мръкали бе.Живия до трамвайно трасе от 8 години, да дрънка ама съм жив още нали?Толко ли ще ви е кеф да копаят и да са подземни станциите и да се оскъпи щот искате да слизате под земята, аман от безсмислените дискусии за МД3 и искранно се надявам да е Леко метро или както там му се казва.Първо ще стане по бързо, второ над земята е по-яко :)
Интересно защо се изказваш по теми, по които очевидно не си запознат. Предимствата на класическо метро пред наземно трасе с трамвай са толкова много, че дори е трудно да бъдат изброени.
kronos_BG August 18th, 2010, 11:13 PM :lol::lol::lol::lol: Тва е къртица, пич не детска пластмасова лопатка за игра в пясъчник, кви камъни :lol::lol::lol:
И какво от туй?
От какво може да счупи не просто зъб, а да повреди ротора?
Явно от някое по-голямо парче - или заринат технологичен отпадък, или огромен камък.
Виж как е описан точно този участък в геоложкото зониране на града:
Техногенни насипи, особени строителни почви. Зона, неблагоприятна за строеж.
Не е толкова смешно: подобни огромни камъни има, особено сред подвижните подземни пясъци. Разбира се, те са естествени образования - и точно тях къртиците не могат да смелат.
Само че те се виждат на скенерите и успяват да спрат движението преди да са ги захапали.
Явно сега е захапано нещо, което е причинило повредата.
Не са един и два случая, когато се е налагало да разравят пред къртиците и да изваждат подобни препятствия.
Така че, не виждам какво смешно има.
Avus August 18th, 2010, 11:14 PM Айде стига сте мръкали бе.Живия до трамвайно трасе от 8 години, да дрънка ама съм жив още нали?Толко ли ще ви е кеф да копаят и да са подземни станциите и да се оскъпи щот искате да слизате под земята, аман от безсмислените дискусии за МД3 и искранно се надявам да е Леко метро или както там му се казва.Първо ще стане по бързо, второ над земята е по-яко :)
Живей до това творение и после коментирай!
kevin87 August 18th, 2010, 11:24 PM тук всеки си изказва меннието, becs не е обидил никого. може да не е запознат, но така да му харесва, да е открито метрото. всички тук се нахвърлят върху някой с куп обиди само ако леко се различава от общото мнение. "идиот", "не бил запознат"?!!?!!!!
и върху мен редовно си изливате помиите!
witch_honor August 18th, 2010, 11:45 PM Защото това тук е място за дискусии, което наподобява научна конференция. Ако на сбирка на астрофизиците излезе Пешо и почне да обяснява, че Слънцето е златен диск, отразяващ светлината, идваща от християнския Бог, той ще бъде линчуван на място, без дори някой да си прави труда да му казва "идиот", тъй като това е очевидно...
По същия начин реагираме и ние, когато някой се изправи и изкаже мнение, седящо на светлинни години от нормалната логика, водеща разговорите в тази тема. Затова, когато изказваш мнение е редно то да се крепи, поне малко, на някаква логика и на някакви достоверни факти, ако не искаш да бъдеш хокан...
От просто, по-просто...
В дискусии като тази не важи политическия принцип на демокрацията. Всеки има право на мнение, да. Но когато участваш в диспут, който касае някаква научна или техническа конкретика, нямаш право да стоиш зад мнение, което е невярно или не се основава на общоприетата норма. В науката и техниката няма свобода на мисълта - има ясно регламентирани правила, които се спазват неотлъчно; няма свобода на словото - има ясни норми. Ако кажеш нещо тъпо, ще бъдеш оплют, преди да успееш да си кажеш заглавието; ако допуснеш грешка, ще бъдеш дискредитиран; ако се изкажеш неподготвен, ще станеш обект на присмех (най-малко)...
Не смесвайте общите приказки и техническите дискусии, защото те нямат нищо общо! Затова и нямате право да се обиждате, когато някой ви нападне с груб език, след като сте изпуснали в пространството някое свое умотворение, което не е общоприето и не допринася за акумулиране на позитивен ефект в тезата, която се развива...
Всяко твърдение се доказва. Всяка теза се развива със солидни факти - за или против. Субективност вв обеективна теза е невъзможна. "отгоре е по-хубаво" не е технически параметър, не е естетически параметър, не е и изискване, предпоставка, бюджетна обосновка, а чиста форма субективност, следователно няма място в аргументацията.
Всичко останало, претеглено на везната (което сме правили многократно) срещу тезите ПРОТИВ на(д)земно трасе даже няма място на скалата, така че също подлежи на забележка и тъй като този материал е дъвкан и предъвкван по стотици пъти и всички тези са многократно развивани, доказвани, предефинирани и извеждани по 1000 различни начина е нормално да получчите остра реакция, когато се изказвате по проблеми, които са повече от ясни, по начин, който повече от категорично завява, че или си правите гаргара, или действително вчера сте паднали от Луната...
bulgarisher August 18th, 2010, 11:56 PM Предимствата на класическо метро пред наземно трасе с трамвай са толкова много, че дори е трудно да бъдат изброени.
Ето точно това докато не го разберат дървените глави на някои власт имащи и псевдо специалисти ще продължаваме да сме номер едно в недоразуменията при строеж и изграждане на каквото и да е !!!
Добре бе, айде да има открити участъци на специфични места където има някои особености и трудности за подземен строеж и в участъци където построяване на такъв участък няма да пречи на друга пътна инфраструкрура и на други средства за транспорт, тогава няма нищо лошо да има такива участъци, обаче да хакнеш ти по линията на тоя прословут трамвай номер 5 линия която да наречеш метро линия и да обричаш на едно невероятно продължително бавно и адско изпъстрено със всякакви сюжети приключение и пътуване всеки решил да се предвижи между двете крайни точки на линията, е това си е вече садизъм от всякъде, а човек който ще се качи в тоя трямвай с надеждата да стигне бързичко от единя до другия край се сещате как трябва да се нарече, и тая язва наречена Борисъ Трети ще продължава да се разраства и гнете със всеки изминал ден и то за срам на всички ни от там е входната врата в София от пътуващите от западна посока гости на столицата като немалък брой са чужденци, а какво хубаво място можеше да се освободи със едно вкопаване на трамвая под земята и да беше заменен с едно напълно функционално подземно метро ама нема вече чичковците са решиле
Tego August 19th, 2010, 12:08 AM Наистина е много неприятна новина. Не знам защо някои хора се отнасят толкова лековато към нея:bash:
Защото мнооооооооого отдавна са били подготвени за такъв тип новини. :yes: Съветвам и ти да се подготвиш, както и други, които не са, за да няма илюзии и големи разочарования.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 19th, 2010, 12:31 AM над земята е по-яко :)
Това, от къде и как е по-яко е последното нещо, което се гледа, ако изобщо този "критерий" се гледа :lol:
По Света леките железници далеч не са в такава форма, каквато ще е тук. Виж Москва например. Там леката линия е в самия край на Москва и обира пътникопотока от покрайнините, вливайки го в оранжевата линия (номер 7 или 6. Не помня точния номер), което предстои да се случи.
В София обаче линията цепи града на 2. От единия край до другия, като само малък участък ще е подземен.
Всичко това е факт, обаче и аз съм съгласен с леко метро, но само на първо време. Някак си не звучи логично да се копае подземна линия за няма и 15 000 души пътникопоток, който максимум ще достигне 20-22 000 души, което пак е изключително малко за подземна линия. Т. е. нищо чудно 3МД да е на загуби.
Смятам, че няма място за паника и че хората са си измислили добра схема:
Нужда от бърз ефективен транспорт, примесен с липсата на пари за по-нисък пътникопоток - Леко метро.
Когато този същия пътникопоток нарасне за в бъдеще - вероятно ще се намерят и средствата за перемодерацията на лекото метро в подземно ,което е и самата идея!!!
Хората са пределно ясни:
1) Няма пари
2) Няма пътникопоток. За 15-16 000 души подземна линия е разхищение. Когато пътникопотокът достигне нормата за класическо метро - тунелите ще са прокопани и рампите няма да се използват. Т. е. подземно метро. Тогава и пътникопотокът ще е сериозен!
П. П.
Иначе в интерес на истината, като стана на въпрос: На мен не ми харесва метрото да е над земята поради една много проста причина - вижда се, колко е бавно, че и се създават илюзии за още по-ниска скорост + като виждаш, как колите задминават влаковете и направо се изнервям .:nuts: :lol::lol: Но тубите ми харесват. Синята най-вече. :lol:
П. П. 2.
Дано са изкарали котката от тунела най-накрая :ohno:
witch_honor August 19th, 2010, 12:36 AM Някак си не звучи логично да се копае подземна линия за няма и 15 000 души пътникопоток, който максимум ще достигне 20-22 000 души, което пак е изключително малко за подземна линия.
Според официалната изнесена информация по трасето на МД-3 живеят 400 000 души, което сам се досещаш, че е напълно невъзможно да се сведе до 15 000 души пътникопоток. Толкова е пътникопотока на трамвая, защото той толкова може да поеме...
becs August 19th, 2010, 12:40 AM Интересно защо се изказваш по теми, по които очевидно не си запознат. Предимствата на класическо метро пред наземно трасе с трамвай са толкова много, че дори е трудно да бъдат изброени.Да, не знам предимствата му, но те само мрънкат как щяло да бъде шумно и споделих,че живея 8 години на такъв шум, пък нищо ми няма....:nuts:
Ехо,witch_honor задължително ли е да си техник, за да си регистриран тук? Само не започвай с графиките..
Изаказах мнение, явно нещо, което е встрани от общото не се приема, вие тук повечето сте някакви метрофили и като сте си вдълбили нещо това ще е..
s_o_kv_v_zp_l_s_o,слабо ме вълнува, кое се взима под внимание на първо и кое на последно място, аз казвам какво би ми харесало на мен.
Не е лошо да преосмислите малко постовете си, като и в други теми и другите юзъри, който се опитват да ме заблудяд, че София видиш ли била по-поддържана,по-чиста, всичко и било наред и била по-добре от Белград, щото имала метро и там отивали парите и ми казат: "Е, и София щеше да има маркировки навсякъде, да е чисто и да има хубави паркове, да няма кучета.. бла бла", ама нали ние имаме метро, а те нямат, но това метро се ползва от 200к да кажем на ден, а по разбитите тротоари,мръсните улици,глутниците с кучета, мизерията и т.н. всеки ден се движат над 1 милион, нали?И ако ме питате боли ме дали имаме матро след като навсякъде в София е една смрад, няма начин да ме убедите в противното, защото всеки ден го виждам и усещам.Бих се радвал много повче да се разхождам в един европейски град - чист,подреден и т.н отколкото да имам някакво си метро.Псувайте ме, хокайте ме пишете каквото искате, но много добре знаете, че това е истината, сигурно повечето от вас се крепят и на идеята, че София е нещо повече защото има метро, какво пък, че няма една нормална пеиеходна улица, която да се поддържа!
Айде, поздрави.
JloKyM August 19th, 2010, 01:09 AM Да, не знам предимствата му, но те само мрънкат как щяло да бъде шумно и споделих,че живея 8 години на такъв шум, пък нищо ми няма....:nuts:
Айде, поздрави.
Аз пък живея от 21 години на 15 метра от натоварено трамвайно трасе и може би затова ако стане земетресение, за да го усетя ще трябва да е над 5 по Рихтер...защото при всяко преминаване на трамвая къщата ми се тресе така, все едно е мини земетресение. И да, и аз не съм умрял и всъщност въобще не ми прави чак такова впечатление, защото съм свикнал, но това че някой е свикнал с неудобство не значи, че това неудобство трябва да продължи да се поддържа, а още по-малко да се задълбочава. ;)
becs August 19th, 2010, 01:13 AM При теб явно положението е същото като при мен трамваят пресича завой на друга линия и затова се е получило така, както е и тук.С земетресенията е такь, но не мисля,че по Цар Борис 3ти и по Ботевградско има да пресича такива линии, така шумът ще е по-малко, пък и да отбележа, че новити-стари мотриси на 22, не ги чувам дори, така че при едни качествени състави по права линия едва ли ще им стане нещо на хората...
Също се говореше за шумоизолиращи стени по Ботевградско, може да се помисли за това и по Цар Борис 3ти
Аз реших лесно проблема с това, че трамвайте не спазват ограничението от 10 км/ч и трепери всичко в този участък пратих жалба до СКГТ и има ефект :)
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 19th, 2010, 01:14 AM becs, ама виж какво. И на мен много неща биха ми харесвали, ако са по друг начин, но уви - не са.
Не знам, как можеш да класифицираш транспортни средства (и по-конкретно заложенията им), като яки и не яки. Тук става въпрос за функционалност и удобство (както за метрото, така и за терените отгоре/ около линията)
Влаковете няма да шумят, поради простата причина, че са произведени именно за тази цел - за на(д)земна експлоатация. На места ще се монтират и шумоизолиращи завеси, така че шумът не е проблем. Проблем са:
Заетото ценно пространство.
Наземното движение, наред с автомобили и ГТ.
На места невъзможно пресичане на различни нива. Т. е. зависим от трафика.
Ниска експлоатационна скорост.
Ниска превозна способност.
Предпоставка за инциденти.
Измяна на пейзажа и гледката, ако щеш ...
Проблемите НЯМАТ КРАЙ! Този транспорт е подходящ за околията и покрайнините на града - където пътникопотокът действително е по-малък, вливайки го в метро-мрежата. При нас е нещо като хибрид.
Едно е пределно ясно - НЕ СМЕ НАЙ-ЗЛЕ, като пак подчертавам, че няма вечно линията да е надземна!
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev1/13-Metro_nad_zemqta.jpg
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev1/houston-light-rail.jpg
Като добавим и декоративните огради и покритите перони на станциите - смятам, че на първо време не е чак толкова страшно. За напред вече ще става страшно !!!
becs August 19th, 2010, 01:23 AM Заето ценно простансво?? Ще се полза пространството, което и в момента се използва от трамвайте...
С каква скорост трябва да се движат според теб?
Пресичането на нивата може да се реши много лесно с рампи, по мое мнение.
Ниска превозна способност - еми ще се намали интервала пък и както сам спомена пътникопотока ще е 15 000, няма да е такъв проблем.
Пейзажа и гледката няма да се изменят, защото ще бъде почти същото...
Не претендирам за разбирач, моля не оставайте с погрешно мнение, просто споделям идеи...
witch_honor August 19th, 2010, 02:08 AM Заето ценно простансво?? Ще се полза пространството, което и в момента се използва от трамвайте...
Ниска превозна способност - еми ще се намали интервала пък и както сам спомена пътникопотока ще е 15 000, няма да е такъв проблем.
Не претендирам за разбирач, моля не оставайте с погрешно мнение, просто споделям идеи...
При положение, че може да се освободи, вкарвайки го под земята... кое ще ти е по-приятно - да има зелена ивица пред прозореца ти или трамвайно трасе?
Скоростта трябва да е висока - това е все пак главна дестинация в града и скоростта трябва да е 60+ км/ч, каквато е в метрото. В момента ТМ-5 взима разстоянието Руски паметник-Красно село за 10 минути по разписание. Ако линията е подземна, това време ще се сбие на 4-5 минути, което ще окаже огромно влияние върху търсенето на линията, без това да означава на всеки 20 секунди под джама ти да минават трамваи.
Рампите не са ефективни - не може да се построи рампа на четири метра от жилищните и офис сгради - това противоречи на всякакви норми за безопасност, да не говорим, че естетиката на това трасе ще бъде равна на 0 и технически ще бъде невъзможно да се обезпечи сервитут за подобни рампи.
Пътникопотока няма да е 15 000, а ще скочи на 120 000 още на първата година, защото целия поток от А83, пътуващ от Надежда и К. Величков до Красно село, който е значителен, ще премине на метрото, тъй като ще пътува много по-бързо, макар и с прекачване... Примерите за частично или пълно поемане на пътникопотоци са още - ТМ11, ТМ19, ТМ 22, А83, А73, А74, А102, ТБ1... и т.н. и т.н.
Пйзажът ТРЯБВА да се промени - Цар Борис III е главна входна улица на София и трябва жилищните сгради от двете му страни да са защитени със зелени буфери - от едната страна буфера съществува от Пирогов до Овча купел. Премахне ли се трамвйното трасе и построи ли се подземното метро ще има предпоставка за симетричен буфер от Княжево до Руски паметник...
kronos_BG August 19th, 2010, 02:39 AM Заето ценно простансво?? Ще се полза пространството, което и в момента се използва от трамвайте...
Тя,"дискусията" пак е заприличала на детска градина, но хайде да поразсъждаваме по последния ти пост с идеи (ред по ред):
По първо изречение :
Да, ценно е пространството по нашите улици : ако не беше така, още сега градът нямаше да се задъхва от претовареното движение по тях...
Е, ако ще правим нещо, което няма да ги освободи, а ще бъде същото - защо да го правим?
На София й е нужен извънуличен, магистрален транспорт, а не трамвайна линия, която за по-голям авторитет наричат Леко метро!
По второ:
За скоростта: Ами, няма да стане с това, което предлагаш в предишния си пост: "Да се спазва ограничението от 10 км/ч !:lol:
По трето:
Пресичането на едно ниво, чрез рампи : ами, прочети какво предлагат, къде предлагат да са рампите и тогава се съгласявай - защото тяхната пропаганда е, че няма нищо страшно, че ще има пресичане на едно ниво...
Съвсем отделен въпрос е, колко са ефективни като решение?
По четвърто:
Да намалим интервала?? Как виждаш дори само едно кръстовище през което наземно преминават влакове всеки 3 минути?!?
Ясно е, че интервалът ще бъде около 10-15 мин.
Ниска ще бъде превозната способност: тези 15000 са прах в очите - нужни са им само, колкото да оправдаят псевдотрамвая си!
В действителност, много скоро те ще бъдат надхвърлени.
А ако проектират трасето както трябва - биха могли и да "открият", че още сега могат да наберат достатъчно.
В крайна сметка: тук не става дума да се обявяваме против трамвайни линии (пък били те и скоростни), а не сме съгласни те да ни се представят като заменители на метролиниите!
Иначе: този път поздрави за скок, който се е постарал сбито да представи голямо количество аргументи. :)
becs August 19th, 2010, 06:53 AM При положение, че може да се освободи, вкарвайки го под земята... кое ще ти е по-приятно - да има зелена ивица пред прозореца ти или трамвайно трасе?
Какво пречи да има трамвайно трасе с зелена ивица, като в нормалните страни :cheers:
witch_honor August 19th, 2010, 08:03 AM Какво пречи да има трамвайно трасе с зелена ивица, като в нормалните страни :cheers:
Пречи, че на мястото на трасето трябва да има високоскоростен транспортен коридор на извънуличния транспорт, защото по направлението на трамвая трябва да се обслужва голям пътникопоток, с който трамвая няма да се справи, затова трябва класическо метротрасе...
AceXe August 19th, 2010, 08:16 AM При положение, че може да се освободи, вкарвайки го под земята... кое ще ти е по-приятно - да има зелена ивица пред прозореца ти или трамвайно трасе?
Скоростта трябва да е висока - това е все пак главна дестинация в града и скоростта трябва да е 60+ км/ч, каквато е в метрото. В момента ТМ-5 взима разстоянието Руски паметник-Красно село за 10 минути по разписание. Ако линията е подземна, това време ще се сбие на 4-5 минути, което ще окаже огромно влияние върху търсенето на линията, без това да означава на всеки 20 секунди под джама ти да минават трамваи.
Рампите не са ефективни - не може да се построи рампа на четири метра от жилищните и офис сгради - това противоречи на всякакви норми за безопасност, да не говорим, че естетиката на това трасе ще бъде равна на 0 и технически ще бъде невъзможно да се обезпечи сервитут за подобни рампи.
Пътникопотока няма да е 15 000, а ще скочи на 120 000 още на първата година, защото целия поток от А83, пътуващ от Надежда и К. Величков до Красно село, който е значителен, ще премине на метрото, тъй като ще пътува много по-бързо, макар и с прекачване... Примерите за частично или пълно поемане на пътникопотоци са още - ТМ11, ТМ19, ТМ 22, А83, А73, А74, А102, ТБ1... и т.н. и т.н.
Пйзажът ТРЯБВА да се промени - Цар Борис III е главна входна улица на София и трябва жилищните сгради от двете му страни да са защитени със зелени буфери - от едната страна буфера съществува от Пирогов до Овча купел. Премахне ли се трамвйното трасе и построи ли се подземното метро ще има предпоставка за симетричен буфер от Княжево до Руски паметник...
Абе и това не е точно така, защото скоростта на нашето метро не е толкова висока, колкото си мислиш. По документи може всичко да пише, но сме си правили експерименти с приятели аз с колело тръгвам от Опълченска, а те с влака, и теста е до К. Величков кой стига по-бързо. Познай кой стигна пръв...
Плюс това не знам дали ти е ясно, че разстоянието между станциите на "класическо" метро е значително по-голямо от това между трамвайни спирки и по-скоро ще дразни хората, които не са ачик-ачик до станция.
Мисля, че малко прекалявате с изказванията си за МД-3. Не забравяйте, че сега има трамвай, който е първата линия пусната в София Съдебна палата - Княжево през 1901 и има достатъчно статистически данни, замервания и умувания дали трамвая е рентабилен и достатъчен. И факт е, че сега 5та се справя. С лекото метро сто процента ефективността ще се вдигне двойно и да няма да е като на класическото, но при все че тази линия е на 109 години дали хората, които определят какво ще се прави нямат по-ясна представа за ефективността, рентабилността и потока на тази линия. Спрете се вече едно и също да дъвчете. Вярно е, че метрото се обърна в дълбок политически въпрос и се използва за замазване на очите предизборно, но пък за Княжево - Руски паметник има предостатъчно материали, че хората да знаят какво правят със сигурност по-добре от нас, които нито сме експерти, нито сме правили замервания, нито нищо. ;)
Надявам се апела ми да се спре вече този спор да бъде взет под внимание и да се обърне внимание на текущите строителни работи.
И бтв винаги може да се измисли нещо оригинално и нестандартно, което да отличи линията от другите по света и както ние снимаме Стокхолм и Париж, така и европейците да снимат нашата линия. Но пък на никой не му хрумва да помислиме над тоя въпрос и да отправим предложение до Метрополитен, а не да се вайкаме постфактум и то без основание.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 19th, 2010, 10:12 AM Абе и това не е точно така, защото скоростта на нашето метро не е толкова висока, колкото си мислиш.
Тя дори изобщо не е висока, но след години, когато заработи разклонението до Мл. 4 ще падне още. Когато заработи и разклонението след Люлин - пак ще падне. Ще падне и през 2012 г. ако 1МД и 2МД не бъдат разделени на някоя станция.
Ниските скорости съпоставят по-продължителни пътуваня, което според мен си е недостатък. Това би трябвало да е най-силния кос на метрото - но всичко зависи от графици, интервали, трасета, профили, наклони, дистанции и т. н.
muskulche August 19th, 2010, 10:17 AM Общински новини
Подписан е договорът за подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър
19.8.2010 г.
--------------------------------------------------------------------------------
На 18 август 2010 г., изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и Давид Краса и Владимир Сайдъл, членове на Управителния съвет на "Метропроект Прага" АД подписаха договор за подготовката на инвестиционен проект за трети метродиаметър.
Договорът се сключва в резултат на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Подготовка на инвестиционен проект за трети метродиаметър на метрото в София „кв. Княжево - ЦГЧ - бул. Ботевградско шосе" за реализация като тип леко метро". Участъкът, за който се възлага подготовка на инвестиционен проект, е с дължина около 21 км и 23 станции.
Договорът с избрания изпълнител е на стойност 3 336 000 лева (2 780 000 без ДДС) и ще бъде финансиран със средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г., приоритетна ос 5 „Техническа помощ". Срокът за изпълнение на договора е 30 месеца от влизането му в сила.
В предмета на договора се включват предварителни, прединвестиционни и технически проучвания (разработване на варианти за трасе и подробен проект за избрания вариант), подготовка на документация за изготвяне на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), Анализ на разходите и ползите и финансов анализ и подготовка на тръжна документация.
muskulche August 19th, 2010, 10:18 AM От прочетеното ми се струва, че са решили да бъде наземно метрото....
witch_honor August 19th, 2010, 10:58 AM ...
Може ли да попитам какво значи "колкото си мислиш"?
Ясно казах, че скоростта трябва да е 60+, защото скоростта на метрото е 60+, при максимална заложена 90.
Средната скорост на един велисопедист, участващ в съзтезание (гонещ резултат за време) по права равна отсечка спокойно може да достигне 55-60 км/ч, за сметка на средната нормална скорост от 20 км/ч, докато ходенето е със скорост 5км/ч, което прибавено към факторите влизане/излизане от станция + чакане на състав и други пътници обяснява категорично защо велосипедиста печели пред пешеходец в метрото. Защото велосипедиста печели пред пешеходеца, возещ се в метрото, а не пред самото метро...
Разстоянието между станциите е по-голямо, не отричам, но затова пък и пешеходната достъпност на станциите по класическото трасе също е по-голяма. Както знаем, за метростанция покритието е с радиус 500 метра, считано от изходите. Мисля, че съм прилагал тази схема, но явно трябва пак да я слагам, за да ви стане ясно, че трамвайните спирки се покриват много добре, при правилно залагане на метростанциите и техните изходи:
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/md3.jpg?t=1282213909
Това разбира се е само един от многото варианти. Оранжевите точки са актуалните, сега използващи се спирки на трамвая по протежение на булеварда...
Както ясно се вижда от схемата - единствената станция, която ще обслужва две трамвайни спирки, при това - директно е станцията на Гешов, тъй като тези две спирки са само на 200 метра една от друга. Което означава, че ако станцциите се позиционират така, както е посочено на тази схема, живущите по Борис III няма да усетят липсата на трамвая, защото там, където е имало спирка, ще има станция БЕЗ изключения...
Единствената спирка, която е отдалечена от най-близкия вход на станция на цели 140 метра е спирка ул. Нишава...
По тази схема, средното растояние между метростанциите е 520 метра, което е приемливо, предвид, чче са разположени на ключови транспортни възли, обслужващи ажни ввръзки с други пътникопотоци. Двете станции, които може да се "прежалят" са на ритуалнияя дом Красно село и на булевард Пушкин, но тогава разстоянието между Красно село/Гешов и Бъксстон/Н. Петков ще остане голо и три трамвайни спирки ще останат без алтернатива...
И, последно (извинявам се, че така пиша на вълни): при сравнение на възможни сценарии Минимум, Медиум и Максимум за разположение на станциите се вижда, че план Максимум е сегашния трамвай, просто с промяна след Руски паметник и стягане на релсите, което ще го направи ускорен трамвай, което прави радиуса на пешеходната му достъпност 200 метра (примерно. Актуалната средна за трамваите в София е 100 метра, която е и стандарта за всички останали форми на ГТ).
План Медиум е предложения горе - той вече е обвързан с подземно трасе и с пешеходна достъпност за класическо метро с радиус 500 метра. Покритието е плътно.
Плаан Минимум изключва станциите, които не са на първостепенни транспортни възли (Любляна, Пушкин, Бъксстон, Лагера, Петте юшета). При подобен сценарии, станцията на Гешов сигурно ще се измести в средата между Георги Софийски и Гешов, за да компенсира. От покрритието ясно ве вижда образуването на островно покритие, непозволяващо плътност. Подобно организиране на станците е по терпип на Западния радиус, а както виждаме от вече строящите се отсечки, това е отчетено като грешка и сега станциите се строят така, че покритието да е плътно:
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/m_scenarii.jpg
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 19th, 2010, 02:44 PM Максимум и Медиум за леко метро са съвсем нормални, но за класическо е пълен абсурд, като се има предвид, че линията след време ще е изцяло подземна.
С толкова много спирки(станции) , разположени толкова близко една до друга едно класическо подземно трасе няма да е кой знае, колко функционално, а единственото, което се печели пред лекото метро е само, че няма да заема улично пространство. От там на там - скорости, превозна способност, интервали и т. н. няма да са достатъчни и остават същите или с съвсем лека положителна промяна, но не и чувствителна.
Не забравяйте, че средната дистанция между станциите на класическото метро е около километър. Има и изключения, но не са особено желателни.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 19th, 2010, 02:54 PM На МС Цариградско се работи с пълна пара.
Ето тук работата се следи повече от перфектно. http://srs.bg/kamera-na-bulevard-carigradsko-shose
Новото отклонение очевидно през няколко минути създава проблем. Доста тясно е, но няма начин.
cyberdude August 19th, 2010, 04:15 PM Максимум и Медиум за леко метро са съвсем нормални, но за класическо е пълен абсурд, като се има предвид, че линията след време ще е изцяло подземна.
С толкова много спирки(станции) , разположени толкова близко една до друга едно класическо подземно трасе няма да е кой знае, колко функционално, а единственото, което се печели пред лекото метро е само, че няма да заема улично пространство. От там на там - скорости, превозна способност, интервали и т. н. няма да са достатъчни и остават същите или с съвсем лека положителна промяна, но не и чувствителна.
Не забравяйте, че средната дистанция между станциите на класическото метро е около километър. Има и изключения, но не са особено желателни.
Ето най-после дискусията стана малко по-аргументирана и по-малко емоционална. Наистина Скок е прав, че класическо подземно трасе с 23 станции (колкото са заложени) едва ли някога ще има - достатъчно е да се сметне колко струва една подземна станция и колко време се строи. Така че ако искаме класическо метро по линията на петицата, варианта е единствено "Минимум". Сега остава и да се види дали всички ще са щастливи при това отстояние на спирките една от друга и дали няма да почнат да си искат трамвая (както един от колегите в другия форум се е обявил за враг на МД2). Ако пък искаме повече спирки, вече отиваме на вариант "леко метро", където трасето ще остане като цяло наземно, а програмата максимум е да се направи без пресичане на едно ниво с улиците. Проблема по-скоро е, че плановете май са в центъра, където трасето ще е подземно, станциите да са по-нарядко, за да е по-евтино, а по крайщата - да си останат трамвайните. А това вече противоречи на всякаква логика за добро транспортно обслужване. Нека все пак да видим какво ще измислят чехите
Tego August 19th, 2010, 04:27 PM Ето един малък репортаж за напредъка по строителството по 2-ри МД. Датата и часът на снимките са реални.
МС II-6 - Централна гара:
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10014.jpg
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10029.jpg
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10015.jpg
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/temelkazisi.jpg
МС II-7 - Лъвов мост:
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10049.jpg
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10027.jpg
Tego August 19th, 2010, 04:28 PM От стартовата шахта за къртицата "София:"
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/DSC00247.jpg
Това е транспортната лента за изкопаната земя:
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10051.jpg
Готовата част на прокопания от нея тунел:
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10056.jpg
http://i659.photobucket.com/albums/uu312/Tego1983/SDC10048.jpg
Edit: Малко информация: "София" е спряла да работи още на 2-ри август. Ще отнеме още около 2 месеца да я поправят. Шахтата за достъп до нея е готова - вчера са достигнали машината. Археологията, която е открита на Лъвов мост наистина представлява стена - военен зид и според археолози не е ценна.
witch_honor August 19th, 2010, 04:36 PM Максимум и Медиум за леко метро са съвсем нормални, но за класическо е пълен абсурд, като се има предвид, че линията след време ще е изцяло подземна.
Средното разстояние на класическото метро между станциите се определя от разположението на станциите. В Москва, разстоянието е повече от километър.
В София, по МД-1 (От Обеля до Летището), средното растояние между станциите е 1010,7 метра, защото преминава през две все още неурбанизирани територии и под Борисовата градина (2117 метра), за МД-2 (От Обеля до Сребърна) - 775,4 метра, а по така предложения от мен МД-3 (от Княжево до Враждебна) - 593,2 . Ако го считаме заедно с отсечката в Овча купел, тогава тази стойност е 652 метра.
Няма норма за средно разстояние между станциите - в Париж станциите са на 350-400 метра една от друга, без това да пречи на метрото да е основа на градския транспорт, същото важи и за Лондон. Средно разстояние от 550+ метра е приемливо отстояние между метростанции, предвид, че Централна гара-Лъвов мост е 482 метра; ОПълченска-Сердика е 645 метра; Г.М.Димитров - Мусагеница - 604 метра и т.н.
Следователно план Медуим, който съм приложил е приемлив като оптимален за класическа метролиния. Вече писах за островното покритие, което се избягва навсякъде, където в момента се строи метро в София.
cyberdude August 19th, 2010, 04:47 PM Средното разстояние на класическото метро между станциите се определя от разположението на станциите. В Москва, разстоянието е повече от километър.
В София, по МД-1 (От Обеля до Летището), средното растояние между станциите е 1010,7 метра, защото преминава през две все още неурбанизирани територии и под Борисовата градина (2117 метра), за МД-2 (От Обеля до Сребърна) - 775,4 метра, а по така предложения от мен МД-3 (от Княжево до Враждебна) - 593,2 . Ако го считаме заедно с отсечката в Овча купел, тогава тази стойност е 652 метра.
Няма норма за средно разстояние между станциите - в Париж станциите са на 350-400 метра една от друга, без това да пречи на метрото да е основа на градския транспорт, същото важи и за Лондон. Средно разстояние от 550+ метра е приемливо отстояние между метростанции, предвид, че Централна гара-Лъвов мост е 482 метра; ОПълченска-Сердика е 645 метра; Г.М.Димитров - Мусагеница - 604 метра и т.н.
Следователно план Медуим, който съм приложил е приемлив като оптимален за класическа метролиния. Вече писах за островното покритие, което се избягва навсякъде, където в момента се строи метро в София.
Че разстоянието не е догма, мисля, че всички сме съгласни. Въпросите по-скоро опират до брой пътници и финанси. Аз лично си мисля, че поне три от така нарисуваните от теб станции в план Медиум няма да имат пътници дори колкото МС Мусагеница. Това са спирката около обредния дом Красно село, на Братя Бъкстон и на Пушкин. Първо на тези спирки няма връзки с друг градски транспорт, второ застрояването също не е кой знае колко плътно - има бивши индустриални зони и паркове, т.е. голям пътникопоток едва ли ще има. Ако сложим сега и цената на една подземна станция и си мисля, че е по-вероятно те да бъдат задраскани. Друг е въпроса ако трасето е наземно - тогава може и да останат, макар и за сметка на скоростта.
P.S. Не знам защо при теб метрото завива по Околовръстното, докато по заложените планове продължава към Княжево с още няколко спирки, за които също няма достатъчно пътници
tanashubav August 19th, 2010, 04:51 PM Edit: Малко информация: "София" е спряла да работи още на 2-ри август. Ще отнеме още около 2 месеца да я поправят. Шахтата за достъп до нея е готова - вчера са достигнали машината. Археологията, която е открита на Лъвов мост наистина представлява стена - военен зид и според археолози не е ценна.
А има ли идея дали строежа е съгласно графика (предполагам има такъв по дни?). Защото 2 месеца изоставане само за един ремонт на кърта са много. Ако се сложи че и археологията може да добави още то целият проект отива назад във времето. Май старозагорци имат по-голям шанс да си изпълнят частта на време за разлика от турците :)
Turnovec August 19th, 2010, 04:52 PM Tego, ти си човека! Рядко пускаш снимки ... ама винаги са яки! :cheers:
Tego August 19th, 2010, 04:59 PM ^^ Благодаря ти, Търновец. :) Щастлив съм, че им се радвате.
@tanashubav: Това дали строежа е съгласно графика е конфиденциална информация. И винаги така си е било. Аз нямам достъп до нея. Иначе съм съгласен, че старозагорци имат по-голям шанс. :yes:
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 19th, 2010, 05:10 PM ...
По принцип е вярно, че няма точно определени дистанции, но за класическото метро са както казва и Братоев - средно около километър.
Каза и разстоянията за обикновения и скоростния трамвай, както и за лекото метро.
Има си и изключения разбира се. Може ли да се простим с Опълченска или Сердика само защото са на малка дистанция - това не е аргумент никъде по Света.
Според мен не е много разумно да се влияе отрицателно на скоростта, респективно и превозната способност и времетраенето на пътуването (все неща, които би трябвало да са неизменна част от експлоатацията на метрополитените), като се наблъскват спирки/станции на такава малка дистанция.
Според мен най-разумно ще е да стане следното:
Да се изпълни проект "максимум" или "медиум" (по-скоро 2-рото) със лекото метро, което ще видим първоначално в действие.
Когато вече започнат да преустройват линията в подземна - по-леко натоварените спирки да се закрият и станциите да са разположени, както в проркт "минимум". Така линията ще може да се нарече скоростна и подземна с висока превозна способност.
Харесват ми действията на Общината със довеждащия транспорт до метростанцииите. Идеята ми е да се организира такъв от районите със закрити спирки от проект медиум/максимум до действащите вече подземни метростанции.
П. П.
Снимките са много добри.
Каква е тази вода в шахтата на Ц. Гара. Да не са спукали някоя друга тръба?
Тунелът изглежда много добре, макар и да ми се струва доста тесен, но явно ще е достатъчен. __________________
witch_honor August 19th, 2010, 05:18 PM ...
Затова и казах, че Пушкин и Красно село могат спокойно да се зачеркнат. Но в случая Медиума очертава концепция, в която трамвайните спирки запазват транспортната си същност без трасето да губи способността си да е класическо такова, преминавайки в метростанции. В случая за две трамвайни спирки, които не генерират много голям пътникопоток съм отредил една метростанция (до ритуалната)...
Но при реално проектиране, действително е напълно възможно да се реализира вариант, който е среден между Медиума и Минимума...
Не знам защо при теб метрото завива по Околовръстното, докато по заложените планове продължава към Княжево с още няколко спирки, за които също няма достатъчно пътници
Защото, когато Братоев обяви, че щеи да правят отклонения към Овча купел се разгорещи една дискусия, която премести отклонението на МД-3 към Овча купел и вместо на Славия, както беше в стария ОУП, сстигнахме до извода, че ще е много о-полезно, ако оттклонението всъщност е главно направление и мине под Околовръстното и по Монтевидео и нагоре към Овча купел по оста на комплкеса.
JloKyM August 19th, 2010, 05:27 PM Снимките наистина са супер. Благодаря, Tego. Дано това забавяне от 2 месеца не се окаже фатално :)
Stelian August 19th, 2010, 05:37 PM Археологията, която е открита на Лъвов мост наистина представлява стена - военен зид и според археолози не е ценна.
:wtf:?????/:bash::bash::bash::bash::badnews:
JloKyM August 19th, 2010, 05:42 PM :wtf:?????/:bash::bash::bash::bash::badnews:
Не реагирай така остро. Има неща, които наистина не са с особена ценност. Особено ако под тях се крият по-ценни неща. Същото беше и на ЦУМ, където мои приятели археолози, работещи на обекта, казваха, че ако зависело от тях щели да извикат няколко багера и всичко до 4 метра дълбочина да се изгребе, защото чак там започвало интересното.
Иначе дори и турски зид от 19 век да беше, според мен си заслужава вниманието. Още повече, че мисля, че е време да започнем да се учим от французи, гърци или италианци, които дори от някакъв тъп камък с недоказан произход могат да направят топ туристическа дестинация.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 19th, 2010, 05:43 PM ^^ Изкопните дейности на МС Лъвов мост си се следят стриктно от архролози. Намерен е зид и не представлява интерес, тъй като е от доста по-късен период.
kronos_BG August 19th, 2010, 06:08 PM Средното разстояние ...
В София... за МД-2 (От Обеля до Сребърна) - 775,4 метра...
Само да те допълня (но и малко да се учудя :)) :
Разстоянията в Москва и големите градове на Русия наистина се движат в границите 1км - 1км 200 - 1км 400 . Това са параметрите на т.н. съветски тип метро и са обусловени от огромните територии на мегаполисите им. Ако те сгъстят прекалено много станциите - губят магистралността (т.е. бързото превозване на дълги разстояния).
Това е чисто техна особеност, но в по-малките милионници вече сериозно се преоценяват тези някогашни изисквания.
Вярно е, че няма общоприет стандарт по целия свят, но в Европа горе-долу за класическо метро средните разстояния са между 700-750 м и 1200м, за Леко метро 500-550м до 750 м.
Така че, при твоята схема-медиум с подобни разстояния си в параметрите на лекото метро, не на класическото.
Но, тя линията ще си Леко метро, така че с нищо не си извън официалната концепция.
А учудването ми е за твоята информация , че на 2 МД разстоянията ще бъдат средно 775,4 метра?
Официално са подадени 912 м.
Както и да е това беше само допълнение, а не навлизане в спор, защото в края на краищата всичко зависи от конкретно избраното трасе и условия.
Що се касае до сроковете за ремонта - зависи колко голяма е аварията, едва ли ние отстрани можем да кажем много или малко са два месеца.
Иначе,Tego: благодарности за първите кадри от изградения тунел на къртицата!:banana:
И за уточненията около аварията.:)
Искренно се надявам, че няма да се окаже нещо фатално и че почвите ще издържат!
witch_honor August 19th, 2010, 06:34 PM ...
Ето ги разстоянията между станциите от Обеля до Сребърна:
860,691,857,609,1035,648,482,668,1046,784,896,947,557 метра. Средната им стойност е около 770 метра според моите премервания и изчисления.
Това са отстояния от край на перон до начало на следващ перон.
Разстоянията по предложената от мен схема, почти всичките са в диапазона 500-600 метра, като най-късото разстояние е 501 метра (от Никола Петков до Пушкин) и максимално - 614 метра (Овча купел - Бъкстон)...
kronos_BG August 19th, 2010, 07:05 PM Ето ги разстоянията ...
Това са отстояния от край на перон до начало на следващ перон.
Значи разлики в методиките а? :lol:
Техните са мерени от средата на единия до средата на другия перон.
Както и да е - Втори диаметър вече е решен, няма значение чии разстояния са по-точни...
Avus August 19th, 2010, 07:08 PM Не реагирай така остро. Има неща, които наистина не са с особена ценност. Особено ако под тях се крият по-ценни неща. Същото беше и на ЦУМ, където мои приятели археолози, работещи на обекта, казваха, че ако зависело от тях щели да извикат няколко багера и всичко до 4 метра дълбочина да се изгребе, защото чак там започвало интересното.
...
Е, какво следва от това? Ще имаме ли още забавяне?
Поднасям си извиненията към becs за снощната реакция!!!
Lozenec August 19th, 2010, 08:53 PM Ето и от мен две снимки от "Джеймс Баучар"
http://a.imageshack.us/img413/6695/dsc01789h.jpg
http://a.imageshack.us/img251/1553/dsc01788copy.jpg
ВОДА August 20th, 2010, 06:31 AM И на Английски език. :)
City Hall Irons out Contract for 3rd Sofia Subway Section
August 19, 2010
http://novinite.com/media/images/2010-08/photo_verybig_119311.jpg
The so-called Diameter 3 of the Bulgarian capital’s metro will connect the Knyazhevo district with downtown Sofia and will have 23 stops. File photo
The CEO of the Bulgarian Metropolitan Inc, Stoyan Bratoev, signed a contract with the Czech Metroproekt Prague for the so-called Diameter 3 of the Sofia subway.
The news was reported Thursday by the Sofia City hall.
The contract was signed after the Czech submitted the best bid in a public tender for the preparation of an investment project for the 21-km-long subway section with 23 metro stops.
The contract of the Czech company is for BGN 3.3 M including the Value Added Tax (VAT) and will be financed by the EU operational program “Transport.” The dealine for the fulfillment of obligations under this contract is 30 months.
Metroproekt Prague must prepare a project to build a subway section from the Knyazhevo district to downtown Sofia from the “light rail” type by conducting pre-investment and technical research, preparation of documentation needed for environmental assessment, financial and expenditures analysis, and preparation of tender documents.
http://novinite.com/view_news.php?id=119311
batman08 August 20th, 2010, 10:18 AM Tego, страхотни снимки :) Добре, че си ти!
Това, че ще се ремонтира щита около 2 месеца е доста тревожно и ще има закъснение в сроковете 100%!
А иначе около новината за МД3 няма да коментирам - все пак са сключили договор за изготвяне на проект, осгурено финансиране няма за започване на строежа и според мен нещата ще отидат много напред във времето!
Confucius August 20th, 2010, 12:19 PM Наааай-после малко снимки да видя какво става с вашето метрото :))
tanashubav August 20th, 2010, 01:13 PM Още повече, че мисля, че е време да започнем да се учим от французи, гърци или италианци, които дори от някакъв тъп камък с недоказан произход могат да направят топ туристическа дестинация.
Аааа, започнахме започнахме! Какво ще кажеш за зъба на Йоан Кръстител в Созопол! Ето ти туристическа дестинация - зъбно поклонничество :lol:
Celeborn August 20th, 2010, 01:57 PM Сигурен съм, че тези шибани чужденци няма да оценят това автентично богатство!
Vitosha August 20th, 2010, 02:04 PM Аааа, започнахме започнахме! Какво ще кажеш за зъба на Йоан Кръстител в Созопол! Ето ти туристическа дестинация - зъбно поклонничество :lol:
Не е честно да стесняваш така избора, който предлага българският туризъм. Има зъби, но и парче от череп, и част от ръка - за всеки вкус по нещо. Иначе, колкото и да сме иронични, Локум има право, по цял свят се върти възторжен бизнес със "светини" и докато едни се кръстят пред тях, други се подсмиват. В Израел в и край Йерусалим може да бъдат посетени: манастирът на мястото, на което е расло дървото на светия Кръст Господен; църквата на св. Анна, построена на мястото на рождението и дома на Богородица; гробницата на възкресения от Иисус Лазар; църквата в Гетсиманската градина с камъка, върху който Иисус се е молил в нощта на задържането му; затворът на Христос; Пътят на скръбта - улицата, по която Иисус е носил кръста си към Голгота с девет спирки, свързани с конкретни моменти от кръстния път (например мястото, на което дрехите му били разиграни на зарове от римските войници); мястото на кръстните мъки на Голгота; гробницата на Иисус; една алтернативна гробница на Иисус на друго място в близост; камъкът, върху който било помазано тялото на снетия от кръста Христос; църквата на мястото, на което Дева Мария изпаднала във вечен сън; църквата на гроба на Дева Мария...
Celeborn August 20th, 2010, 05:38 PM Е, все пак Израел е доста частен случай в контекста на християнството, но Гърция е съвсем близък пример как (неедонкратно споменавано тук) ограждат всеки по-стар камък и взимат такса за да го видиш... в България самите ние сме незапознати с голяма част от интересните места, а какво остава за чужденците. Но когато няма правилна политика в тази област няма и как нещата да се случат. Но все пак инфраструктурата си остава основният проблем и тук.
Естествено нека не забравяме и обратната страна на монетата - винаги има риск нещата да се изродят и да се превърнат в паметници не на културата, а на голямата машина за пари и нейните търговци. Особено в държава с ориенталски нрави като нашата.
spawn3 August 20th, 2010, 06:07 PM Видях в Wikipediata българската и английската, че южният лъч трябва да се строи 2011-2014.
Вярна ли е тази информация ?
kronos_BG August 20th, 2010, 07:19 PM Определено не.
Явно я е лепнал някой, който прекалено много вярва (и се позовава) на интервюта и е останала незабелязана...
Истината е, че наистина им се иска към 2014-2015 г да са успяли да завършат и двете разклонения, но все още няма осигурено сигурно финансиране, поне за Младост 4.
Войната в Уикипедията с позоваването на всякакви статии като източници понякога е безкрайно уморителна и безсмислена.
Така че: просто си е седяла там, незабелязана.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 20th, 2010, 09:04 PM Така е ! В Укипедията сроковете са доста смели и крайно нереални, но какво да се прави, след като Бойко се бие в гърдите, как нямало 1МД да свърши на Цариградско в до Дружба (че и до летището) още през 2012-2013 г. Някой е взел, че му повярвал.
Казано звучи лесно...
kronos_BG August 20th, 2010, 09:34 PM :) Там нещата не се отнасят до "вярване":
Щом се цитира източник, трябва да се позовеш на друг източник, за да го обориш...
Проблемът е да не се навлезе в безкрайна война на редакции ... за очевидни неща.
(Помня: някой, който беше спал в часовете по история, искаше източник за това, че капитулацията на Германия е подписана в ранните часове на 9-ти май 1945 г и по този начин оспорваше датата 9-ти май.:lol:
Но, щом няма източник, който е поискан - текстът се трие...:nuts:)
А нали разбирате, че не всеки има времето да търси "източници" за да се бори с тийнеджърското его... И редакциите се зарязват.
В случая е цитирано интервю на Братоев. Понякога и той говори като политиците (или за да им угоди), но така е с интервютата - те не са 100 % истина, трябва да се замислиш, дали не е направено с политическа цел и заслужава ли си да се цитира ...
Статията за метрото е голяма и едва ли някой е проверявал текст по текст цялото съдържание. Просто е останало незабелязано.
mandjasgrozde August 20th, 2010, 10:53 PM На Хемус са почнали да възстановяват трамвайното трасе над метростанцията. Днес като се прибирах имаше сложени част от релсите.
ПП: Защо продължавате да пълните тази тема с глупостите за 3-ти метродиаметър след като имаше отделна такава специално за него?
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 21st, 2010, 11:54 AM http://www.btv.bg/news/svetut/konflikti-sigurnost/story/1414821171-Ucheni_simulirat_teroristichno_napadenie_v_bostanskoto_metro.html
При нас такива учения май не е имало от доста години, което не е добре. Спомням си, че преди най-редовно симулираха взривове на бомби, пожари във влаковете, но нещо май на последък такива учения няма. Лошо!
П. П.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-08-20&article=337055 :banana::banana::banana::banana::banana:
witch_honor August 21st, 2010, 01:00 PM Очаквайте Бостънското метро скоро да бъде взривено...
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 21st, 2010, 02:50 PM Очаквайте Бостънското метро скоро да бъде взривено...
Какво те навежда на тая смела мисъл. Софийското е 500 пъти по уязвимо и е по-лесна мишена. Да се извърши атентат в Софийското метро е адски лесно, като се има предвид, че изобщо не се охранява качествено.
Като стана на въпрос http://www.dnes.bg/world/2010/08/21/ubiha-organizatora-na-atentata-v-moskovskoto-metro.97067
Chilio August 21st, 2010, 03:10 PM To това колко е уязвимо, не значи че е подходяща цел... Не сме такава геополитическа сила, нито икономическа, нито в какъвто и да е аспект, за да привличаме този род нападения. То е като посолствата - има такива като американското и британското, дето ги вардят жандармерии и какво ли не, и други, които са в жилищни сгради или сгради директно на улицата без никаква охрана, просто защото никой няма да тръгне да ги напада или поне вероятността е несравнимо по-малка. От тази гледна точка, мерките за сигурност в нашето метро са достатъчни спрямо вероятността за такива атаки.
А за Бостънското - те по този начин им показват точно кои са уязвимите места и също така ги предизвикват с това "ние го направихме безопасно"...
witch_honor August 21st, 2010, 05:13 PM 11.09.2001 г. - ВВС на САЩ провеждат реално полево обучение, сценария, на което е обвързан с пътнически самолети, използвани като камикадзе обекти и целта е била Световния Търговски Център. По същата причина след съобщението, че самолетите се приближават до WTC и са извън коридора си, ВВС на САЩ не могат да реагират повече от 55 минути;
07.07.2005 г. - Лондонското метро претърпява три бомбени атентата, докато властите провеждат "обучение", което напълно съвпада като сценарий с проведената сложна терористична атака. Оправданието за сравнително забавената реакция на властите е, че "ние бяхме на обучение и не очаквахме, че ще стане така"...
Надявам се искрено да греша, но сега САЩ, доколкото виждам, напоследък много искат да се изпокарат с Иран...
zam_direktora August 21st, 2010, 05:45 PM Честно казано не съм съвсем запознат с бъдещата система за таксуване в масовия градски транспорт, както и системата с абонаментните карти в Метрополитен, но ми прави впечатление наличието на неподходящи пасажери в определени часови пояси. През тази седмица, в един от дните в, по-точно около 8:30-8:40 сутринта (делничен ден) влезе интересен човек, на възраст около 70 години. Та въпросният човек очевидно имаше двигателни проблеми, поради което се придвижваше с помощни патерици, отнемащи много време при движение. Всъщност качването на този човек отне значително повече време, естествено в мотрисата заема твърде много място, по-точно за двама души. На въпрос на очевидно работеща в центъра пътничка: "За къде сме тръгнали, дядо?" тя получи отговор: "За пенсията.", като след това друг пасажер зададе въпрос: "А няма ли да е по-лесно, да отидете час по-късно, когато няма толкова хора?" беше придружен от репликата на стареца: "Аз повече от 30 години съм работил в Кремиковци."... И сега навярно се питате за какво говоря. Става въпрос за това да бъде максимално ограничено присъствието на безсмислени посетители в метрото, още повече в час пик, когато работещите хора трябва да отидат на работа, а пък и в крайна сметка пенсията може да бъде дадена и един час по-късно, не е нужно точен час 9:00. При всички случаи това може да постигнато като просто преференциалните карти за пътуване не важат в определени часови пояси, например между 7:30 и 9:30, и съответно 16:30 и 18:30...
witch_honor August 21st, 2010, 05:53 PM ...
Това няма как да стане:- няма как да се ограниччи преференцията за картите, защото това е дискриминация според закона. Месечните/годишните/пожизнените и т.н. преференции, каквито ползват пенсионерите важат за целия работен ден на градския транспорт и ограничаването им в часови пояси може много лесно да се изтълкува като нарушаване на права - било човешки или потребителски.
JloKyM August 21st, 2010, 06:46 PM zam_direktorа, не знам дали въобще осъзнаваш колко глупаво изказване направи. Дано никога не ти се случва да си с патерици и да се бориш с цялата заобикаляща среда, за да се придвижиш. Всеки има право по всяко време да използва градския транспорт. А следващия път вместо да се чудиш как да ограничиш достъпа на възрастни хора с физически проблеми, стани и отсъпи място на човека да седне.
Celeborn August 21st, 2010, 06:55 PM Да, сакън да не закъснее някой с 3 мин. за работа, че ще изпусне кафето о_0
TrueBulgarian August 21st, 2010, 07:04 PM Всичко си зависи от човека. Наистина има възрастни хора, които се тъпчат в сутрешния и следобеден пик, което честно казано не го разбирам. Но всичко като ограничение е грешно. По-добре да се направи една листовка или някаква информационна кампания, докато чакат за карти/пенсии да им се обяснява колко по-комфортно ще пътуват, ако избягват пиковете. Проблемът е, че голяма част от възрастните хора търсят точно това: тръпката, че все още имат да свършат нещо, което ги кара да пътуват в тези часове.
JloKyM August 21st, 2010, 07:13 PM Всичко си зависи от човека. Наистина има възрастни хора, които се тъпчат в сутрешния и следобеден пик, което честно казано не го разбирам. Но всичко като ограничение е грешно. По-добре да се направи една листовка или някаква информационна кампания, докато чакат за карти/пенсии да им се обяснява колко по-комфортно ще пътуват, ако избягват пиковете. Проблемът е, че голяма част от възрастните хора търсят точно това: тръпката, че все още имат да свършат нещо, което ги кара да пътуват в тези часове.
Или специално през лятото търсят "тръпката" да избегнат 40 градусовите жеги, в които ще си пукнат като стой та гледай.
witch_honor August 21st, 2010, 07:17 PM ...
Именно - искат да се усещат, че все още съществуват.
Ако искаме пенсионерите да не се бутат в час пик, тогава е по-лесно да се организира даване на пенсиите по домовете или превеждане на пенсиите в дебитни карти - това ще им спести ходенето до пощата, или просто въвеждане на график за даване на пенсиите, който е организиран извън часовете пик.
Но налагането на органичения не са начина да се справяш с който и да е
проблем.
Проблемите се решават с нови решения, не със забрани.
zam_direktora August 21st, 2010, 07:29 PM Никой не говори за забрани и жестоки ограничения. Нищо няма да бъде забранявано, напротив когато поискат да пътуват в определения интервал могат да си закупят билетче, така както правят например 100 000 души всеки ден. То няма да бъде по-скъпо, ще бъде същото като на другите хора, а ако искат да използват картата за намаление, просто ще изберат друго време, в крайна сметка повечето служители в пощите работят от 9:00 до 17:00, това би открило доста сносен интервал от време. А и в крайна сметка, това няма да е по-добре само за работещите хора, за самите пенсионери също ще е по-добре, няма да го има задухът в пиковите часове, навалицата и изобщо малко по-късното пътуване ще има чисто и просто много повече предимства. Идеята не е нова и се обсъжда от години в интернет пространството и време да стане реалност, това не е забрана, а решение. А пък и метрото е преди всичко средство за придвижване, а не място за вдигане на адрелина или екстремни тръпки. По-добра идея е през това време да отидат в парк или градина например, така ще бъдат също сред млади хора.
http://www.gradinko.bg/?p=323
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 21st, 2010, 10:36 PM Всеки има право на свободно движение! Сега аз няма да се кача в метрото, защото някои трябва да отидат на работа - обърка се! Да не би да има определени часове, в които работещите пътуват, след това безработните и пенсионерите?
По принцип и мен ме дразнят дъртаците в ГТ, но това е прекалено, пък и човека явно не е създавал проблеми. Какво е виновен той, че е трудно подвижен?
Метрото си е публична вещ и не би трябвало изобщо такива мисли да ти минават през главата.
Освен това едва ли се е сетил, че е в пиков час? Аз например абсолютно никога не се замислям, дали ще хвана метрото в пиковите часове, или в по-свободните. Просто не ме интересува и не се и сещам.
zam_direktora August 21st, 2010, 11:05 PM Всеки има право на свободно движение! Сега аз няма да се кача в метрото, защото някои трябва да отидат на работа - обърка се! Ти май не четеш?! Никой не говори за това кой да се качва и кой не. Не съм предложил някакви забрани още по-малко пък вметката ти за свободното придвижване, която е крайно не на място. Кое движение по-точно се ограничава?! Срещу билет никое движение не ти е ограничено... Искаш преференции - пътуваш в определено време, това не е даденост, а социална придобивка. А и това с дискриминацията лесно може да бъде "прескочено" като на пенсионерите, бъдат раздавани не преференциални карти, а магннитните карти с определен брой пътувания, като за тях ще има 10 бр./месечно безплатни. По-голяма преференция от това...
kronos_BG August 22nd, 2010, 12:43 AM Навлизате в тема, която няма край, затова пък е много далеч от метрото...:)
Хайде да не навлизаме в темата как картите били социална придобивка за пенсионерите, защото ако пенсионните фондове не бяха изяждани от държавата години наред, сега нямаше пенсиите да са с размерите на подаяние, а държавата да се чуди как да замаже положението, като им дава "преференции" за основни човешки права!
Не е начинът чрез ограничения с пътуванията, а чрез друга организация по раздаване на пенсиите.
Една издадена дебитна карта, на която да не се начислява такса за теглене(издействано от държавата) - би решило до голяма степен въпроса.
Не си мислете, че те горят от удоволствие да се блъскат по опашките , да се притесняват, че ако отидат късно опашката ще е много голяма, може да не издържат, или пък връщането ще бъде ад (особено в тези жеги)...
Пък и спорът тръгна от човек с патерици, който пътувал в час пик.
За когото, пък, всякакви ограничения по време за пътуване биха били немислими!
Chilio August 22nd, 2010, 07:34 AM Да не говорим, че използваното определение за човека в неравностойно положение като "безсмислени пътници" до голяма степен навява асоциации за определяне на болните и недъгави хора като ненужни в обществото и знаем кой ги е пращал на времето в концлагари, за да ги премахне от активния живот...
witch_honor August 22nd, 2010, 08:58 AM Наитина много се отклонихме. Пенсионерите са въпрос на социалната политика, а метрото е въпрос на инфраструктурната стратегия. Ако в метрото и в градския транспоррт като цяло се наливаха достатъчно пари, щеше да има достатъчно нормални превозни средства, на които дори и трудноподвижните хора щяха да се качват лесно...
Борис от другия форум е публикувал снимки от Младост-3:
http://forum.gtsofia.info/index.php?action=dlattach;topic=1801.0;attach=47962;image
http://forum.gtsofia.info/index.php?action=dlattach;topic=1801.0;attach=47964;image
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 22nd, 2010, 10:59 AM ^^ Нещо май пак има застой. Не са напреднали, включително и с пероните.
boris44 August 22nd, 2010, 03:42 PM ^^ Нещо май пак има застой. Не са напреднали, включително и с пероните.
Искаш да кажеш, че не виждаш разлика между тези снимки и снимката от 28.07 на стр. 429 ....
vartal August 22nd, 2010, 05:25 PM del.
vartal August 22nd, 2010, 05:26 PM Виж Москва например. Там леката линия е в самия край на Москва и обира пътникопотока от покрайнините, вливайки го в оранжевата линия (номер 7 или 6. Не помня точния номер), което предстои да се случи.Бутовская линия имеет пересадку с серой линией (Серпуховско-Тимирязевской) с номером 9. Калужско-Рижская линия (6-я) ещё не имеет связь с Бутовской линией, но уже есть планы продлить Бутовскую линию от станции Улица Старокачаловская до станции Новоясеневская (бывшей когда-то Битцевским Парком).
Няма норма за средно разстояние между станциите - в Париж станциите са на 350-400 метра една от друга, без това да пречи на метрото да е основа на градския транспорт, същото важи и за Лондон. Средно разстояние от 550+ метра е приемливо отстояние между метростанции, предвид, че Централна гара-Лъвов мост е 482 метра; ОПълченска-Сердика е 645 метра; Г.М.Димитров - Мусагеница - 604 метра и т.н.Из-за таких маленьких промежутков между станциями в метро Парижа и Лондона общая скорость движения на линии слишком мала. Поэтому московское метро и считается одним из самых быстрых в мире, потому что расстояния между станциями достаточно большие.
Valdemar_BG August 22nd, 2010, 06:42 PM Добри снимки тук май закъснение няма да има все пак пречките са много малко и едва ли някой ще открие ценна археология там .Жив човек обаче няма на строежа може би защото снимките са от Събота.А междодругото не знам дали не повтарям някого но археологията която беше открита при МС "Света Неделя" от към подлеза при Халите вече е изнесена изцяло и в отворилата се дупка работят активно .Също така на Лъвов мост в затворения паркинг при ритуалната зала има ископана огромна дупка която води до южния край на МС.Като гледам проекта там се пада двустранния вход за подлеза а от там и за самата метростанция.Предполагам ,че се стремят да направят този подлез първи зада могат да отклонят движението от там зада се започне работа по отсрещния подлез.
kronos_BG August 22nd, 2010, 07:27 PM Из-за таких маленьких промежутков между станциями в метро Парижа и Лондона общая скорость движения на линии слишком мала. Поэтому московское метро и считается одним из самых быстрых в мире, потому что расстояния между станциями достаточно большие.
vartal, смысл этих нескольких постов был в том, отвечают ли средние расстояния в Софийском метро международным нормам.
Каких всущности нет: везде нужно брать местние особенности в рассчёт.
По этой причине у нас нет смысла развивать систему как Московскую и Петербургскую - у нас то нет таких огромных расстояний... и не будет.
Поэтому нужно было найти оптимальное решение.
По моему, на Первой и Второй линии у нас его нашли: в среднем расстояния находятся в диапазоне от 700 до 1100 м (конечно есть и исключения), а станции расположены в ключевых местах, удобных для пассажиров.
Может от этого и пострадает немножко скорость (магистральность), но зато не будет у нас воздуховоза.:)
(А ты же знаешь, что этим страдают некоторые ваши губернские метрополитены - они строили метро на подобие Москвы, что не отвечает их потребностям).
Так что да, у нас метро не совсем советского типа, да и не нужно.
А метросистема Парижа - это другая крайность, доходить до неё тоже будет ошибкой.
------------------
vartal, смисъла на тези няколко поста беше : отговарят ли средните разстояния в нашето метро на международните стандарти. Каквито всъщност няма - навсякъде трябва да се взимат в предвид местните особености.
По тази причина, у нас няма смисъл да се развива система като Московската и Петербургската - ние нямаме такива огромни разстояния... и няма да ги имаме.
Затова беше нужно да се намери оптималното решение. Според мен, на Първи и Втори диаметър то е намерено : средните разстояния са в диапазона от 700 до 1100 м., а станциите са разположени в ключови места на удобни за пътниците места.
Може би от това малко ще пострада скоростта, но за това пък метрото няма да вози празни вагони.
(Ти знаеш, че точно от тава страдат провинциалните ви метросистеми: те се стремиха да строят на подобие на Москва, а това не отговаряше на техните условия)
(За тези, които не познават техната система: държавните им изисквания и местните натегачества градеха метрополитени с огромни разстояния и малко на брой станции (така пък икономисваха), а сега пътниците ги няма - станциите са в неудобни места и на рядко. Като сложим и проектирани трасета, на които пътникопотоците последните 20 години драстично се промениха - можем да се гордеем, че у нас тази грешка поне е избегната.)
BG_PATRIOT August 22nd, 2010, 08:23 PM Пешеходна зона над метрото по "Черни връх" искат архитекти
Две фирми „Сантел инженеринг" и „Нюартдизайн" предлагат изграждане на пешеходна зона с площад в квартал „Лозенец" върху метростанция 11.
Според архитект Димитър Димитров от „Нюартдизайн" за реализацията е необходимо да се промени проектът за метрото.
В рамките на предвидените 32 млн. лв. може да бъде създадена уникална пешеходна зона с площад, транспортен тунел между булевард „Джеймс Баучер" и улица „Елин връх", двойно повече подземни паркинги.
Това е възможно да се случи, без да се спират строителните дейности, чрез преосмисляне и преработка на проекта, като ще се копае по-малко, ще се спести от бетон и арматура, което ще освободи средства.
Димитров каза, че 6 пъти са писали на столичния кмет Йорданка Фандъкова и изрази недоумение защо все още нямат отговор. Според него тя препраща предложението до зам.-кмета по транспорта и до главния архитект на София и там нещата потъват.
Председателят на Сдружение за защита на район Лозенец заяви, че си заслужава да бъде утвърдена същинската част на проекта - предложението за пешеходна зона. Сдружението обаче има резерви по някои други елементи на проекта, като например изграждането на 2 сгради с височината на Енергопроект и опасността от унищожаване на зелени площи.
Не подкрепяме и смятаме за недопустимо строителството на многофункционална концертна зала, категорични са от сдружението.
Освен че тя ще натовари територията, в непосредствена близост до нея вече съществуват два големи обществени центъра, които я обезсмислят - НДК и Сити центъра, посочват още от сдружението.
Като неудачно те определиха и предложеното място за амфитеатър в двора на техникума и настояват за запазването на двора за спортна дейност на учениците и живущите.
Според Димитър Димитров идеята е до сградата на Енергопроект да се реализира липсващата концертна зала в София. Той съобщи още, че се предвижда облекчаване на трафика и на междублоковите пространства, тъй като освен тунел ще има 5 етажа подземни паркинги.
Над единия паркинг например може да се изгради нов търговски комплекс и нова жилищна сграда с повече от 100 апартамента, посочи архитект Димитров.
http://images.ibox.bg/2010/08/22/%E3%EA%E9%E0%E3%E0%E3%F4%FA/430x349.jpg
http://news.ibox.bg/news/id_611775037
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 22nd, 2010, 09:02 PM Може би от това малко ще пострада скоростта, но за това пък метрото няма да вози празни вагони.
Много спорен въпрос. Според мен пък ще си вози точно празни вагони, защото с по-ниска скорост - времетраенето на самото пътуване се увеличава, а хората искат да стигат максимално бързо. Т. е. аз смятам, че разлика между пътуване с кола и метро (почти) няма да има, а ако има 2-3-5 мин. в полза на метрото - пак по-предпочитани ще излязат автомобилите, тъй като тия 3 минути не решават живота на никой, а всеки иска да си пътува комфортно и приятно в колата ;)
witch_honor August 22nd, 2010, 10:01 PM Много спорен въпрос. Според мен пък ще си вози точно празни вагони, защото с по-ниска скорост - времетраенето на самото пътуване се увеличава, а хората искат да стигат максимално бързо. Т. е. аз смятам, че разлика между пътуване с кола и метро (почти) няма да има, а ако има 2-3-5 мин. в полза на метрото - пак по-предпочитани ще излязат автомобилите, тъй като тия 3 минути не решават живота на никой, а всеки иска да си пътува комфортно и приятно в колата ;)
Пак се изказваш неподготвен!
Когато се построи метрото, трамвая ще престане да съществува, респективно - метрото няма да има алтернатива (в системата на Градския транспорт).Нека направим някои изчисляния. За целта на демонстрацията ще приемем, че е изграден Медиум варианта, който предложих и че средната скорост на съставите е 60 км/ч (каквато е и в МД-1). Разглеждаме отсечката от НДК до Околовръстното шосе.
Хипотетичен престой на метростанциите 30 секунди:
НДК-Руски паметник: 0.51 км = 1 минута и 38 секунди;
Руски паметник - Пирогов: 0.55 км = 1 минути и 31 секунди;
Пирогов - Гешов: 0.58 км = 1 минута и 43 секунди;
Гешов - ритуална зала Красно село: 0.58 км = 1 минута и 43 секунди;
ритуална зала Красно село - пазар Красно село: 0.68 км = 1 минута и 50 секунди;
пазар Красно село - бул. Бъкстон: 0.50 км = 1 минута и 21 секунди;
бул. Бъкстон - бул. Тодор Каблешков: 0.54 км = 1 минута и 28 секунди;
бул. Тодор Кабелшков - бул. Пушкин: 0.57 км = 1 минута и 32 секунди;
бул. Пушкин - бул. Никола Петков: 0.40 км = 1 минута и 3 секунди;
Сумарното време на пътуване е: 12 минути и 59 секунди;
Сумарното време за престой по станциите е: 4 минути (8 престоя имаме по разглежданото трасе);
Общо време за пътуване: 16 минути и 59 секунди (17 минути).
Общо време за пътуване с ТМ-5 сега, според разписанието на ЦГМ от спирка Руски паметник до спирка Никола Петков: 23 до 25 минути или това е съкращение на времепътуването с близо 30% дори и при така подредени начесто станции.
А при престой на станциите от по 10 секунди (колкото е по-оптималната стойност, предвид, че сега влаковете на метрото седят по толкова) времето става 12 минути и 59 секунди + 1 минута и 21 секунди или общо 14 минути и 20 секунди, което е съкращение с над 30%.
90% от описаното трасе е по права линия, което означава, че съставите няма да се налага да забавят, за да влизат в завои и няма да им се налага да се съобразяват с ограничения, които сложния профил на едно трасе посставя, така че скоростта спокойно може да се вдигне и до 65 - 70 км/ч (предвид, че дори сега има участъци, в които ТМ-5 си позволява да достига сходни скорости). При подобен сценарии (65км/ч) сумарното време за пътуване пада на 7 минути и 40 секунди + 1 минута и 20 секунди престой по станциите прави около 9 минути, така че - автомобилите и наземния градски транспорт губят по всички параграфи.
Гъсто разположените станции понижават скоростта на придвижване заради честтите спирания, а не защото влака не може да набере скорост. Така че дори и и при занижена скорост от блиско разположените станции, МД-3 пак ще е без конкуренция по скорост дори и пред автомобилите, а ще е пред тях и по друг фактор - ЦЕНА.
Метото струва левчче. А левче за бензин изгравяш само докато се изнесеш от блока си и стигнеш до главния булевард, по който да си правиш гонките с метрото.
Chilio August 22nd, 2010, 10:02 PM Много спорен въпрос. Според мен пък ще си вози точно празни вагони, защото с по-ниска скорост - времетраенето на самото пътуване се увеличава, а хората искат да стигат максимално бързо. Т. е. аз смятам, че разлика между пътуване с кола и метро (почти) няма да има, а ако има 2-3-5 мин. в полза на метрото - пак по-предпочитани ще излязат автомобилите, тъй като тия 3 минути не решават живота на никой, а всеки иска да си пътува комфортно и приятно в колата ;)
Стига вече с това папагалско повтаряне за решаващия фактор "време" между кола и метро... Къде оставяш за пореден път себестойността на пътуването като разлика между билет и гориво, и след като стигнеш докъдето пътуваш, може би колата си я сгъваш и прибираш в джоба или чантата? Ами фактора време за търсене на място за паркиране (ако въобще може да се намери) плюс допълните лната стойност на това паркиране (Синя зона) и т.н. и те ли са без значение? Говориш за разликата във времето за пътуване, все едно колата се появава при началната точка на пътуването и се изпарява след като си стигнал, като духът от бутилката в приказките.... За пореден път си личи, че нито си шофьор, нито ти се е налагало някога да паркираш в центъра на София, че дори и в по-крайните квартали...
zam_direktora August 22nd, 2010, 10:11 PM Стига вече с това папагалско повтаряне за решаващия фактор "време" между кола и метро... Къде оставяш за пореден път себестойността на пътуването като разлика между билет и гориво, и след като стигнеш докъдето пътуваш, може би колата си я сгъваш и прибираш в джоба или чантата? Ами фактора време за търсене на място за паркиране (ако въобще може да се намери) плюс допълните лната стойност на това паркиране (Синя зона) и т.н. и те ли са без значение? Говориш за разликата във времето за пътуване, все едно колата се появава при началната точка на пътуването и се изпарява след като си стигнал, като духът от бутилката в приказките.... За пореден път си личи, че нито си шофьор, нито ти се е налагало някога да паркираш в София, че дори и в по-крайните квартали...Пропускаш факта, че метросистемата не покрива всеки квартал и всеки блок, т.е човек има нужда от довозване до метростанцията, а това струва пари (и време, а пък времето е равно на пари). Дори и да приемем, че човек изпозлва намаления чрез талони с билети и метрокарта, то това прави поне 3.20 на ден. При мен излиза точно толкова и с автомобил на алтернативно гориво (дори по-евтино), тъй че за цената леко грешите. А и "Синя зона" не е задължителна, аз например съм обезпечен с паркомясто, което не се намира на общинска територия.
witch_honor August 22nd, 2010, 10:22 PM Пропускаш факта, че метросистемата не покрива всеки квартал и всеки блок, т.е човек има нужда от довозване до метростанцията, а това струва пари (и време, а пък времето е равно на пари). Дори и да приемем, че човек изпозлва намаления чрез талони с билети и метрокарта, то това прави поне 3.20 на ден. При мен излиза точно толкова и с автомобил на алтернативно гориво (дори по-евтино), тъй че за цената леко грешите. А и "Синя зона" не е задължителна, аз например съм обезпечен с паркомясто, което не се намира на общинска територия.
На тебе ти излиза толкова, защото и ти, подобно на много други не си взимате карта за намаление. Месечната за 2 линии струва 40 лева. Ако тя се използва двупосочно всеки ден, това са 4 лева на ден за редовни билети и тази карта ти се изплаща още на десетия работен ден, а както всички знаем, в месеца, работните дни са обикновено 22. Докато колата си иска всеки ден и в бензиностанциите няма карта за намаление за бензините и алтернативните горива. Освен ако колата ти не се движи чрез студен синтез...
BG_PATRIOT August 22nd, 2010, 11:12 PM Булевард Черни връх - пешеходна зона - VIDEO (http://bnt.bg/bg/news/view/35333/bulevard_cherni_vryh_peshehodna_zona)
Avus August 23rd, 2010, 07:16 PM А този тунел, който да отвежда автомобилния трафик, къде ще му намерят място?
PhirgataZFs1694 August 23rd, 2010, 07:17 PM Пак се изказваш неподготвен!Напротив смятам, че донякъде е прав.
Когато се построи метрото, трамвая ще престане да съществува, респективно - метрото няма да има алтернатива (в системата на Градския транспорт).Нека направим някои изчисляния. За целта на демонстрацията ще приемем, че е изграден Медиум варианта, който предложих и че средната скорост на съставите е 60 км/ч (каквато е и в МД-1). Разглеждаме отсечката от НДК до Околовръстното шосе.
Хипотетичен престой на метростанциите 30 секунди:
НДК-Руски паметник: 0.51 км = 1 минута и 38 секунди;
Руски паметник - Пирогов: 0.55 км = 1 минути и 31 секунди;
Пирогов - Гешов: 0.58 км = 1 минута и 43 секунди;
Гешов - ритуална зала Красно село: 0.58 км = 1 минута и 43 секунди;
ритуална зала Красно село - пазар Красно село: 0.68 км = 1 минута и 50 секунди;
пазар Красно село - бул. Бъкстон: 0.50 км = 1 минута и 21 секунди;
бул. Бъкстон - бул. Тодор Каблешков: 0.54 км = 1 минута и 28 секунди;
бул. Тодор Кабелшков - бул. Пушкин: 0.57 км = 1 минута и 32 секунди;
бул. Пушкин - бул. Никола Петков: 0.40 км = 1 минута и 3 секунди;
Сумарното време на пътуване е: 12 минути и 59 секунди;
Сумарното време за престой по станциите е: 4 минути (8 престоя имаме по разглежданото трасе);8.5 Все пак се предполага, че на спирка СОП ще чакаш хората да слязат, може да не си първи на вратата. А и пътниците, които ще са за Овча Купел по твоето трасе, също ще те затрудняват, а те ще са много. Да не говорим, че 40сек ми се виждат много малко. Поне по 50-60сек. Значи 8,5*50=4,25
Общо време за пътуване: 16 минути и 59 секунди (17 минути).17,24
Общо време за пътуване с ТМ-5 сега, според разписанието на ЦГМ от спирка Руски паметник до спирка Никола Петков: 23 до 25 минути или това е съкращение на времепътуването с близо 30%25% дори и при така подредени начесто станции.
А при престой на станциите от по 10 секунди дам, между 10-12часа вечер:lol:, но все пак да гледаме пиковите часове(колкото е по-оптималната стойност, предвид, че сега влаковете на метрото седят по толкова) времето става 12 минути и 59 секунди + 1 минута и 21 секунди или общо 14 минути и 20 секунди, което е съкращение с над 30%.
90% от описаното трасе е по права линия, което означава, че съставите няма да се налага да забавят, за да влизат в завои и няма да им се налага да се съобразяват с ограничения, които сложния профил на едно трасе посставя, така че скоростта спокойно може да се вдигне и до 65 - 70 км/ч (предвид, че дори сега има участъци, в които ТМ-5 си позволява да достига сходни скорости). При подобен сценарии (65км/ч) сумарното време за пътуване пада на 7 минути и 40 секунди + 1 минута и 20 секунди престой по станциите прави около 9 минути, така че - автомобилите и наземния градски транспорт губят по всички параграфи.
А, денивелацията(52м)?
Гъсто разположените станции понижават скоростта на придвижване заради честтите спирания, а не защото влака не може да набере скорост. Така че дори и и при занижена скорост от блиско разположените станции, МД-3 пак ще е без конкуренция по скорост дори и пред автомобилите, а ще е пред тях и по друг фактор - ЦЕНА.
Метото струва левчче. А левче за бензин изгравяш само докато се изнесеш от блока си и стигнеш до главния булевард, по който да си правиш гонките с метрото.
Като цяло-колкото повече станции,толкова по-скъпо.
Колкото повече станции, толкова повече композиции и съответно по-скъпа реализация.
Колкото по-ниска експлоатационна скорост, толкова по-бавно и непримамливо за живущите в Овча Купел ще бъде метрото, а ти с това трасе точно това целиш.
Колкото е по-евтино, толкова по-реализуемо е.
witch_honor August 23rd, 2010, 07:37 PM Като цяло-колкото повече станции,толкова по-скъпо.
Колкото повече станции, толкова повече композиции и съответно по-скъпа реализация.
Колкото по-ниска експлоатационна скорост, толкова по-бавно и непримамливо за живущите в Овча Купел ще бъде метрото, а ти с това трасе точно това целиш.
Колкото е по-евтино, толкова по-реализуемо е.
Денивелация?
Станциите се изграждат на най-висока кота от междустанционните участъци. Сумарната денивелация по МД-1 е многократно по-голяма от плавната такава по Борис III.
С примера си визирам, че дори и при повече спирки в метрото, то пак е по-бързо от колите и алтернативния наземен транспорт. Престоя по станциите в пиков час по МД-1 не надвишава 20 секунди, така че тия митове за престой от по минута на станция не знам от къде се появявят...
А и, както вече отбелязах, при реално проектиране на метротрасе за класическо метро, най-вероятно станциите на ушкин и Бъкстон ще отпаднат...
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 23rd, 2010, 08:04 PM Престоя се определя от това, дали пътниците ще се качат и слязат бързо. Спомням си в първите дни след пуска на МС СУ - след сигнала "Следваща станция ..." хората си слизаха и се качваха още поне 15-20 секунди, тъй като във мотрисите се редяха на отсрещната врата, понеже от Младост до Стадиона се използват десните врати, а от СУ до Обеля - левите. Сега хората посвикнаха, но ми е направило впечатление, че на Сердика и СУ влаковете правят по-голям престой и дори след сигнализацията хората си се качват и слизат (особено в пиковите часове, където в тъпканицата едвам се добираш до вратата). Всичко това се наблюдава на 1МД - класическото метро, не ми се мисли, какво ще става по 3МД, където ще се обслужва пътникопоток непосилен за леката железница.
Може да звучи смешно, но не може ли лекото метро да си е в тази форма ? http://1.bp.blogspot.com/_iSf-GJ-eNxM/SxUgcC7FIzI/AAAAAAAACLk/jdle3MK2j0I/s1600/metro.jpg + разклонението за Овча Купел? Перфектно обслужени са Борис 3-ти и Ботевградско със станции на всяка пресечка. Какво по-добре от това?
1) Така станциите/спирките ще са на нормални разстояния и влаковете ще поддържат една добра скорост и времетраенето на пътуването ще намалее със над 50%, че май и доста над 50%.
2) Когато решат да вкарат линията под земята - хората вече ще са свикнали, къде и как са станциите. По всяка вероятност след превръщането на 3МД в класическо метро - някои спирки на (бившата вече) лека железница ще изчезнат, което ще е неудобство за някои.
Смятам, че ако си е така, както беше по първоначален проект (+ 2-3 станции евентуално и + разконението за Овча Купел) линията ще е доста по ефективна и функционална.
Едва ли не сега, като е леко метро - дай да му наджичкаме спирки през 200 метра, като на обикновен трамвай (примерно казано). Така като гледам картата - станции има на всяка пресечка с Борис 3-ти. По Ботевградско също е добре.
От схемите на witch_honor най-добре според мен ще е да се изпълни проект "минимум" или в най-лошия случай нещо средно между "минимум" и "медиум".
БТВ: С повече на брой станции пътникопотокът ще се разпръсне и вместо една станция да обслужва пътникопоток Х - ще обслужва пътникопоток 1/2 Х. Т. е. - като на Мусагеница първите месеци -пълна пустуш. Нали именно станциите са направени с тая цел - да обслужват огромни пътникопотоци, а със станции през 200 м. не виждам как ще стане.
witch_honor August 23rd, 2010, 09:32 PM А този тунел, който да отвежда автомобилния трафик, къде ще му намерят място?
На мястото на последното ниво подземен паркинг. Губят се Х на брой паркоместа, печели се пешеходна зона и ускоряване на автомобилния поток...
AceXe August 24th, 2010, 07:45 AM Абе Скок, ти не знам как я виждаш тази станция на кръстовището с Академик Евстатиев Гешов ако влака влезе под земя. Там е безконфликтно кръстовище и вече има цял булевард на -1. За да се прекара на -2 метрото, или трябва мнооого дълбоко да се копае или да се направи дъга, която, за да не цака от скоростта, трябва да е огромна и в участъка й - не може да има станция.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 24th, 2010, 11:57 AM Абе Скок, ти не знам как я виждаш тази станция на кръстовището с Академик Евстатиев Гешов ако влака влезе под земя. Там е безконфликтно кръстовище и вече има цял булевард на -1. За да се прекара на -2 метрото, или трябва мнооого дълбоко да се копае или да се направи дъга, която, за да не цака от скоростта, трябва да е огромна и в участъка й - не може да има станция.
Казах го образно. Картата е само пример, като идеята ми е ако не изглежда така - да се направят и някои корекции.
Посоченото от теб кръстовище пък честно да ти кажа нито го знам, нито съм го чувал.
witch_honor August 24th, 2010, 03:28 PM От утре започва разкопаването на Аптека:
Във връзка с разширението на метрото от втори диаметър и изграждането на метротунелите в участъка по бул. ”Витоша” между ул. ”Хан Аспарух” и бул. ”Патриарх Евтимий”, както и строителството на северния вестибюл на метростанцията пред НДК, от 25 август 2010 г. се въвежда временна организация на движението за времето на строителство.
От 8.00 часа на 25 август 2010 г. до 24.00 часа на 30 декември 2010 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва:
-по бул. ”Витоша между ул. ”Хан Аспарух” и бул. ”Патриарх Евтимий”.
- по бул. ”Витоша” между бул. ”Патриарх Евтимий” и ул. ”Гургулят”. В този участък се осигурява лента за движение на пътни превозни средства от 4 м от западната страна на бул. ”Витоша” в посока към бул. ”Патриарх Евтимий”.
-по бул. ”Патриарх Евтимий” между ул. ”Христо Белчев” и на 20 м след кръстовището с бул. ”Витоша”. В този участък се осигуряват две ленти по 4 м в южната част от пътното платно за движение на пътни превозни средства само с права посока.
От 4.30 часа на 25 август 2010 г. до 24.00 часа на 30 декември 2010г. се въвеждат промени в маршрутите на следните трамвайни линии:
-Трамвайна линия №7 се скъсява от ж.к. „Борово” до НДК и ще се обслужва от 7 броя мотриси.
-Трамвайна линия №1 се скъсява от ж.к.”Иван Вазов” до НДК и ще се обслужва от 2 броя мотриси.
Променя се маршрутът на трамвайна линия №6 от бул.”Христо Ботев” се движи до бул.”Мария Луиза”, бул. ”Рожен”, ул. ”Ген. Н. Жеков” до ж.к. „Обеля” двупосочно.
Променя се и маршрутът на трамвайна линия №4 от бул. ”Христо Ботев” надясно по бул. ”Мария Луиза”, ляв завой по ул. ”Козлодуй” до кв. ”Орландовци” двупосочно.
Закрива се зоната за кратковременно платено паркиране "Синя зона" и "Служебен абонамент":
По бул. "Патриарх Евтимий" между ул. "Христо Белчев" и бул. "Витоша"
По бул. "Патрирах Евтимий" между бул. "Витоша" и ул. "Цар Асен"
По бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Гургулят".
velbujd August 24th, 2010, 03:31 PM дубъл del
slavybg August 24th, 2010, 04:24 PM ^^ това значи ли че 1-цата и 7-цата ще се обслужват от пенделни мотриси (или 2 нормални закчени "гръб в гръб"?
Chilio August 24th, 2010, 06:51 PM Интересно наистина, защото на Скобелев няма триъгълник, за да могат да обърнат посоката. А явно новата линия през локалното не е взела Акт 16 заради проблема с отстоянията и ще минават по нея само еднократно на идване от депото и на прибиране.
AceXe August 24th, 2010, 06:54 PM Казах го образно. Картата е само пример, като идеята ми е ако не изглежда така - да се направят и някои корекции.
Посоченото от теб кръстовище пък честно да ти кажа нито го знам, нито съм го чувал.
Именно. Спри да даваш акъл и да мериш аршин за град, който не познаваш. Първо го обиколи, поживей в него година две и тогава седни и почни да предлагаш конкретни решения за метрото на София.
Chilio August 24th, 2010, 07:02 PM Първите 5-6 снимки:
http://sofinvest.org/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=62
Особено на втората се вижда колко на дълбоко под Борис минава пробива Несторов/Гешов и си представи на тази дълбочина още надолу за какви изходи на станция ще трябва да се говори, докато се излезе на нивото на Борис.
JloKyM August 24th, 2010, 07:04 PM Първите 5-6 снимки:
http://sofinvest.org/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=62
Особено на втората се вижда колко на дълбоко под Борис минава пробива Несторов/Гешов и си представи на тази дълбочина още надолу за какви изходи на станция ще трябва да се говори, докато се излезе на нивото на Борис.
Не се подлъгвай. Самото кръстовище се пада точно на върха на баир и е нормално пробивът гледан от ниското да изглежда много дълбок. Мястото е НАПЪЛНО достатъчно, за да се пусне метро отдолу.
Chilio August 24th, 2010, 07:07 PM Не се подлъгвам, нали съм минавал много пъти. Тунел на метрото да - никакъв проблем, но станция ще е проблематично точно там.
JloKyM August 24th, 2010, 07:10 PM Не се подлъгвам, нали съм минавал много пъти. Тунел на метрото да - никакъв проблем, но станция ще е проблематично точно там.
Станцията спокойно може да е от едната от двете страни, а до четирите ъгъла на кръстовището да е подлез. Да не говорим, че ако ДАЙ СИ БОЖЕ Европа Тауър започне да се строи, нищо чудно да има директна топла връзка към метростанцията, включително е възможно да финансират самата станция, която в последствие да носи името на комплекса например.
witch_honor August 24th, 2010, 07:56 PM Най-доброто разположение за станцията ще е южно от Гешов, за да се отдалечеи максимално от станцията на Пирогов и за да м оже с един малко по-дълъг подлез да обслужва и кръстовището на Борис III със Софийски герой. Нщо не пречи пробива в рамките на едно лято да се затвори платно по платно, за да се излее покривната плоча под него и оттам да си се изземва пръстта, докато движението си минава необезпокоявано и подлеза да го пресича и да излиза директно в градинката пред бъдещата Юръп тауър и пред спирката на А74...
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/geshov.jpg
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 24th, 2010, 08:31 PM Това ще е най-добрия случай - станцията да се яви преди Гешов (към Красно село), тъй като така станцията се отдалечава от следващата на Пирогов, а предната станция ако е пред ритуалната зала - вече разстоянието е по-голямо и няма да има снижаване на скоростта.
Обаче още е прекалено рано за това. Още не се знае, къде със сигурност ще има и къде няма да има станции и най-вече в ЦГЧ, където има цели 3 проекта и един от тях не минава през НДК и СУ.
Искренно се надявам да изберат окончателно червения или тъмно-синия вариянт http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=oo_873203.jpg
slavybg August 24th, 2010, 09:06 PM Най-доброто разположение за станцията ще е южно от Гешов, за да се отдалечеи максимално от станцията на Пирогов и за да м оже с един малко по-дълъг подлез да обслужва и кръстовището на Борис III със Софийски герой. Нщо не пречи пробива в рамките на едно лято да се затвори платно по платно, за да се излее покривната плоча под него и оттам да си се изземва пръстта, докато движението си минава необезпокоявано и подлеза да го пресича и да излиза директно в градинката пред бъдещата Юръп тауър и пред спирката на А74...
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/geshov.jpg
ще отправя само една критика към схемата ти. доста години живях на 100 метра от това кръстовище (гешов - борис) и смятам че не е нужно подлеза да минава под гешов. едно на ръка че ще трябва да е много дълбоко, а освен това пресичането на гешов не е голям проблем защото по-голямата част от автомобилното движение си има безконфликтното преминаване отдолу. просто смятам че няма да е кой знае каква файда ако пешеходците се изнесат от там защото фазата на светофара при която те пресичат така или иначе ще си остаене.
witch_honor August 24th, 2010, 09:15 PM ще отправя само една критика към схемата ти. доста години живях на 100 метра от това кръстовище (гешов - борис) и смятам че не е нужно подлеза да минава под гешов. едно на ръка че ще трябва да е много дълбоко, а освен това пресичането на гешов не е голям проблем защото по-голямата част от автомобилното движение си има безконфликтното преминаване отдолу. просто смятам че няма да е кой знае каква файда ако пешеходците се изнесат от там защото фазата на светофара при която те пресичат така или иначе ще си остаене.
Само че ако се построи небостъргача, пешеходците ще станат доста повече от това, което са сега и тогава топла връзка с предвидения огромен търговски и офис комплекс ще е оправдана...
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 24th, 2010, 10:41 PM Кой ти каза пък че ще има топла връзка с някакъв си небостъргач, който нито е построен, нито се строи, нито пък се канят да го строят... още по-малко пък директната връзка :lol: :lol: По тая логика дай да навържат с топли връзки Опълченска и Mall of Sofia, Св. Наум и CCS, Кюри и Интерпред и т. н.
AceXe August 25th, 2010, 12:01 AM Извинявам се, че е извън темата, но ми стана интересно за новата трамвайна линия по Скобелев. Не знаех, че и линиите се нуждаят от Акт 16, а пък и щом го няма не е ли нарушение да се експлоатира дори само сутрин и вечер. Плюс това защо СКГТ инвестира в линия, която на практика се оказва, че е незаконна ?
Chilio August 25th, 2010, 03:51 AM Aми това си е вид строителство, при това изключително отговорно, като се има предвид, че от него зависят животите на пътниците и другите участници в движението. Какво странно има, че трябва да има приемателна комисия, за да се разреши ползването.
В случая като минават сутрин и вечер, ще минават без пътници, което може да се отчете като вид проби, преди приемателната комисия. По същия начин примерно за лифтовете има 72-часови проби, при които лифта трябва да върти и да вози товари и евентуално техници от персонала, но не и пътници, без които не може да бъде свикана комисия.
Иначе другия вариант мотрисите да бъдат изтеглени по трасето по другата линия преди да разкопаят и след това да нощуват по трасето е абсурден. Най-малкото заради необходимостта от периодично обслужване в депото при толкова много курсове и километри.
eko* August 25th, 2010, 09:06 AM Кой ти каза пък че ще има топла връзка с някакъв си небостъргач, който нито е построен, нито се строи, нито пък се канят да го строят... още по-малко пък директната връзка :lol: :lol: По тая логика дай да навържат с топли връзки Опълченска и Mall of Sofia, Св. Наум и CCS, Кюри и Интерпред и т. н.
Топлата връзка между метростанция "Св. Наум" и CCS беше предвидена и дори указана на табелите за евакуация на CCS още при откриването му. Не ми се вярва да е отпаднала впоследствие. Директната връзка на големи търговски центрове с метростанции е широко прилагана практика по света. Мисля, че ще бъде застъпена и у нас (тук процедурата е малко дълга и тягостна за инвеститорите и само това може да ги откаже от заявеното желание техните обекти да имат такава с близката метростанция).
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 25th, 2010, 10:47 AM ^^ Е да - добра идея е и няма спор в това, но въпросната станция преди кръстовището на Борис 3-ти и Гешов най-вероятно ще е на(д)земна. За каква топла връзка става въпрос? Още нищо не е решено най-малко подлезите. Според мен мноооого се избързва с подобни дискусии. Още нито са обявени окончателни проекти, нито каквото и да било относно 3МД за да се разискват подобни второстепеннни теми за топли връзки и т. н. Все едно да се изкара топла връзка с някоя сграда на МС Обеля ... Мусагеница също - та то станциите на 3МД ще са си едни обикновени трамвайни спирки с разликата, че пероните ще са с навеси - т. е. още по-примитивно. Като се вземе и предвид, че и не се знае нищо относно входа в станцията - пак темата се обезсмисля.
Иначе до колкото знам ще има и топла връзка между МС Сливница и новостроящата се над нея сграда, както и на МС Западен парк със Люлинския мол.
П. П>
Какво се случва с новите 3 мотриси? Окончателно казаха, че Август месец трябва да са пристигнали - е то месеца си мина ... :bash::bash::bash: Дано вече са във Варна поне.
Chilio August 29th, 2010, 06:14 PM Някой има ли идея това къде точно е станало?
http://focus-news.net/?id=n1434895
Метрото "отхапа" част от бул. "Черни връх" (ОБЗОР)
29 август 2010 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Общини
София. Дупка, широка около метър, и дълбока два метра, зейна на бул. „Черни връх” в столицата, близо до строежа на софийското метро.
Пропадна част от пътното платно на бул. „Черни връх” в близост до хотел „Кемпински”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пропадането се е получило заради изкопните дейности по строежа на софийското метро. Отворила се е дупка с диаметър около два метра и дълбочина приблизително до два метра. При инцидента няма пострадали, няма пропаднали коли.
Районът с дупката е отцепен. На място има екип на пътна полиция. Пропадането се е получило в крайното платно в посока към хотел „Хемус”. Движението бе слабо и нямаше затруднения. Хората, които преминават, проявяват любопитство какво се е случило. Около дупката асфалтът се е напукал в диаметър около два метра. Късмет е, че по време на пропадането не е преминавал автомобил през този участък, коментират присъстващите.
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова научи от Агенция “Фокус” за пропадането на част от пътното платно заради изграждането на метрото на бул. "Черни връх" в столицата. Тя обеща да се запознае със случая. "Сигурна съм, че всичко, което трябва, са направили и ще го направят, за да се запълни дупката, и да може да се възстанови каквото трябва движението", каза Фандъкова, която на този етап не беше информирана за инцидента. По-късно тя разпореди проверка за причините за срутването.
Мобилна група на Столичен инспекторат бе на мястото на пропадането на част от пътното платно на бул. „Черни връх”, каза пред Агенция “Фокус” Веска Георгиева, началник на Столичния инспекторат. „Дупката е дълбока два метра. На място е екип на „Гражданска защита”. Мястото е обезопасено. Има и укрепителни действия. Тъй като това е строителна площадка, ние нямаме компетентност да преценяваме доколко действията са адекватни на ситуацията. Имаме уверение, че се работи по въпроса и проблемът ще бъде отстранен. Не са се обадили, не са уведомили диспечерите, тук е може би пропускът на ръководителя на строителната площадка, но доколкото това е строителна площадка, може би са преценили, че трябва да се уведоми контролът по строителството”, каза Веска Георгиева.
На място пристигна и директорът на столичен Метрополитен Стоян Братоев, който заяви, че вероятната причина е теч на спукан водопровод, който е подкопал участъка.
Малко по-късно дупката бе запълнена с баластра и бетон. Районът ще остане заграден най-малко до утре вечер. Движението по бул. „Черни връх” няма да бъде спирано.
ataknoT August 29th, 2010, 06:48 PM В августовската информационна суша очаквам по новините ще има пространен 10-минутен репортаж по въпроса.
kronos_BG August 29th, 2010, 09:20 PM Котлованите под миланската плоча са оградени с шлицови стени: ако причината беше строежа на метрото - щеше да има пробив в шлица, изтичане на земна маса вътре, което пък да доведе до образуване дупка на повърхността.
Едва ли журналистите щяха да "пропуснат" подобно "сензационно" допълнение на случая.
Братоев е най-близо до обяснението: най-обикновена В и К авария.:lol:
Но, тази новина пък ме подсети да попитам: някой забелязъл ли е дали в участъка вече има рампи и техника да навлиза да копае под плочите?
Chilio August 29th, 2010, 09:27 PM Това не е в "миланската" част, а в "новоавстрийската"... В началото на спускането до "Хил Тауър" хотела дето е на края на сградата на БЧК. А при новоавстрийския метод това е доста по-възможно да се случи, друг въпрос, че на това място може би тунелът още не е стигнал, а и да е, вероятно е много по-надълбоко.
kronos_BG August 29th, 2010, 09:49 PM Това не е в "миланската" част, а в "новоавстрийската"...
Прав си: те са си написали: "...в близост до хотел „Кемпински”... ", ама кой да чете.:lol:
И да: едва ли двупътният тунел е стигнал до там - от 200 м до края, едва ли са прокопали и 50 м от предишното съобщение за напредването му.
Chilio August 29th, 2010, 09:57 PM Ами искам да ти кажа, че това място, измерено на ГугълЪрт от края на изкопа на снимката от 1 май 2010, е точно на около 200 метра...
http://media.snimka.bg/7048/020351464-big.jpg
kronos_BG August 29th, 2010, 11:01 PM Всъщност, дяволски си прав.
И аз стигнах до същия извод, само че го измерих с Wikimapia. (И след като написах поста)
Което наистина означава, че някъде отдолу е мястото, където работят.
Все пак, ако се захванем за това, което са написали: дупката е дълбока около 2 м - по-вероятно е да е обикновена авария.
За щастие мястото е локализирано и нищо фатално не се е случило. По-нататък си има компетентни органи - те ще се произнесат.
Сега си спомням, че нещо подобно се беше случило в Киев:
Докато отдолу копаела къртицата, над нея станала В и К авария и голяма част от платното потънала:
http://www.image-upload.net/images/phfma2ptvxxljhrwmy9z_thumb.jpg (http://www.image-upload.net/viewer.php?file=phfma2ptvxxljhrwmy9z.jpg)
Все пак, заслужава да се отбележи, че почвите в участъка се оказаха далеч не толкова стабилни - имаше съобщение за още едно срутване вътре в разработвания забой.
Тунелът обаче е доста на дълбоко: тогава нямаше съобщения за щети на повърхността (бяха само вътре), затова и сега си мисля, че едва ли само прокопаваният тунел е виновен.
Доколкото съм прочел по въпроса - и при новоавстрийския метод е възможно допълнително заздравяване на външния слой грунт, което поема първичните напрежения при разместванията на почвата - уверен съм, че сега умуват цял щаб от специалисти, за да анализират причините.
Важното е, че нищо страшно не се е случило!
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 29th, 2010, 11:23 PM Ами те хората май не случайно не искат метро и твърдо заявяват, че са против него. Почвите не били благоприятни и имало възможност да се срутят и сгради, но е твърде вероятно строителството на метрото да няма нищо общо с пропадането. Знаели се - почвите там са доста меки, но лично според мен не е виновен строежа на метрото.
kronos_BG August 29th, 2010, 11:48 PM Е, не знам дали въобще са имали представа от почви... когато бяха подстрекавани да протестират.:lol:
Тогава май, бяха с по-елементарни искания: не можели да си пресичат улицата, та да не я затварят изцяло и станцията и последващия тунел да не се строели по открития способ...:nuts:
Протестите бяха инсценирани, съвсем отделен е въпросът, че хората едва ли са съзнавали, че стават маша в политическите интриги на стогодишната бабичка.
Те и преди 100 години по същия начин хората са се вдигали на протести да не се строи железница покрай къщите им... защото плашела кокошките и добитъка, пък този довод нещо не се е оказал далновиден.:lol:
Както и да е.
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 30th, 2010, 01:06 AM Е, не знам дали въобще са имали представа от почви... когато бяха подстрекавани да протестират.:lol:
Тогава май, бяха с по-елементарни искания: не можели да си пресичат улицата, та да не я затварят изцяло и станцията и последващия тунел да не се строели по открития способ...:nuts:
Протестите бяха инсценирани, съвсем отделен е въпросът, че хората едва ли са съзнавали, че стават маша в политическите интриги на стогодишната бабичка.
Те и преди 100 години по същия начин хората са се вдигали на протести да не се строи железница покрай къщите им... защото плашела кокошките и добитъка, пък този довод нещо не се е оказал далновиден.:lol:
Както и да е.
Ооо Не, не. Акциите против затварянето на Черни връх си бяха отделна работа. Става дума за това малоумно шествие http://novinitepro.bg/novinite/stolitsata/stolichani-na-protest-sreshchu-metroto-shchyalo-da-butne-domovete-im.html
BG_PATRIOT August 30th, 2010, 05:45 AM "Слънчево метро" и пешеходни зони в кв. "Надежда"
Сдружението "Граждани за София" и инициативният комитет "Нова Надежда" предлагат в кв. "Надежда" в столицата да бъдат изградени "Слънчево метро" и пешеходна зона "Ломско шосе".
На пресконференция в БТА арх. Димитър Димитров отбеляза, че така вместо 100 милиона евро, осъществяването на проекта ще струва само 30 милиона евро. Идеята е част от метрото да бъде надземно, с три открити, вместо четири, подземни станции, свързани с естакадно трасе.
Според Димитров, извършените досега изкопи по трасето могат да бъдат използвани за подземни паркинги.
По този начин ще се съхрани естествената зелена част от Северния парк, смята Димитров. Той изрази мнение, че разстоянието от километър и половина между станциите на метрото в центъра на София е твърде голямо. Според него трябва да бъде направена още една станция под пл. "Славейков".
Според представителите на инициативния комитет, транзитният поток по бул. "Ломско шосе" трябва да бъде спрян и от ул. "Хан Кубрат" до ул. "Бели Дунав" да бъде обособена пешеходна зона.
http://news.expert.bg/n312979/
Turnovec August 30th, 2010, 08:23 AM Някой има ли идея това къде точно е станало?
http://focus-news.net/?id=n1434895
^^
http://i3.dir.bg/CMS/2010/08/29/a_l6wdez.jpg
http://i2.dir.bg/CMS/2010/08/29/a_hsizzu.jpg
http://i1.dir.bg/CMS/2010/08/29/a_9s58hy.jpg
http://dnes.dir.bg/gallery.php?id=6991588&nomer=0
Chilio August 30th, 2010, 08:36 AM Да, аз впоследствие се ориентирах, нали даже горе-долу съм го сложил като местоположение на гугъл-а по-горе :)
benjaminn August 30th, 2010, 10:08 AM Цялата дупка ли е от пропадането или е снимано след багера като е почовъркал?
Chilio August 30th, 2010, 10:14 AM няма разсипана пръст наоколо, така че предполагам, че цялата е от пропадането...
witch_honor August 30th, 2010, 11:38 AM http://news.expert.bg/n312979/
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:
По-голяма тъпотия не бях чел скоро!
Единствения шанс за Ломско да стане пешеходна зона е ако и то се бутне под земята, барабар с метрото и отгоре да се нареди плочник, ама това няма шанс да се случи...
s_o_kv_v_zp_l_s_o August 30th, 2010, 11:40 AM http://news.expert.bg/n312979/
Пълна простотия. Нищо не пречи да се реализира пешеходната зона по Ломско със подземното метро. Сега гледат да осакатят хубавия диаметър. Аман вече! Нали после пак ще пропищят БГ, че им шумяло, че им загрозявало и тем подобни глупости.
Освен това строителството е в доста напреднала фаза и е късно за подобни промени.
П. П.
Пропадането най-вероятно НЕ Е вследствие на изкопните дейности по метрото. Не виждам, защо още му се отделя такова значимо внимание. Авария - случва се.
Zourich August 30th, 2010, 01:54 PM http://news.expert.bg/n312979/
Тия са закъсняли с предложението си само с около година.. те станциите вече почнаха да градят едва ли ше разтурат всичко и да почнат отначало :lol:
а и идеята е тъпа по принцип дори и на време да я бяха лансирали
kronos_BG August 30th, 2010, 02:41 PM Поредното уникално неадекватно предложение! :ohno:
И забележете къде е публикувано: в. "Дума". (в другия форум са дали и линк).
Така че нещата се навръзват:
Инсценират се уж граждански протести (и първия протест в "Надежда, и първия на "Черни връх", и този за който скок е дал линк и т.н. и т.н.) Генерират се все от една и съща групичка "специалисти" и от една и съща партия.
Целта? Да се дискредитира и ако може да се забави и провали проекта, а това ще издивее в бъдеща предизборна кампания: "Вижте ги колко са некадърни... и този проект допуснаха да се забави и ни санкционираха...само ние сме способни да управляваме!"
Още по-интимната мисъл: дискредитация на България в ЕС... и по-нататъшно тласкане във феодалните владения на истинската родина на председателя им!:bash:
Така че: те си работят в това отношение отдавна и целенасочено!:ohno:
|
|