View Full Version : [Metro system] Метро - General Discussions

pheebs
March 24th, 2011, 11:44 PM
Не знам дали е коментирано, но със сигурност ще спечелят руските влакчета. Просто така е наредено. Политическа игра, нищо лично.

vass
March 24th, 2011, 11:46 PM
^^
Те вече спечелиха.:lol:

vartal
March 24th, 2011, 11:47 PM
Не знам дали е коментирано, но със сигурност ще спечелят руските влакчета. Просто така е наредено. Политическа игра, нищо лично.А никакой политики. Простой здравый смысл.

MaxiGuide
March 25th, 2011, 12:28 AM
Реших и аз да си изкажа мнението по въпроса за влакчетата:

1. Целта им е да те превозят от точка А до точка Б.
2. Не е нужно да са комфортни (в края на краищата вожиш си в тях по не повече от 15-20 минути на ден)
3. Руската техника не е за пренебрегване:
http://static.panoramio.com/photos/original/20240750.jpg
(Вартал ше черпи :cheers:)
4. След 10-15 години ше ги сменят и без това

vass
March 25th, 2011, 12:36 AM
^^
Нужно е да се комфортни, но при тази блъсканица сега, последното за което ще мисля е колко е шумен или с какви климатици е влакът. Гледаш по-бързо да излезеш и толкова.
От кога е последната снимка, такава кола отдавна не съм виждал, а в движение като че ли никога няма да видя пак.:nuts:

MaxiGuide
March 25th, 2011, 12:43 AM
^^
Нужно е да се комфортни, но при тази блъсканица сега, последното за което ще мисля е колко е шумен или с какви климатици е влакът. Гледаш по-бързо да излезеш и толкова.
От кога е последната снимка, такава кола отдавна не съм виждал, а в движение като че ли никога няма да видя пак.:nuts:

Снимката е сигурно от преди 2-3 години но ЗАЗ-овете са си още тука:lol:
бул. Тотлебен локала между Шкода и Пирогов

MaxiGuide
March 25th, 2011, 12:47 AM
А колкото дали трябва да са комфортни - в Ню Йорк метрото работи денонощно и има хора които живеят в него, и не е по комфортно; някои от влакчетата там са по-стари сигурно от началото на строежа на Софийското - по-важно е поддръжката им

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 25th, 2011, 12:47 AM
А никакой политики. Простой здравый смысл.

Чиста политика. Полтика та дрънка ;) Това здравия разум не може да го сътвори.
4. След 10-15 години ше ги сменят и без това
До тогава и управата няма да е същата, а и влаковете ще са негодни за употреба след 25 години.
vass, това беше една от главните причини по-предпочитани да са испанските. Просто предлагат по-широки салони. В Русичите има много изядено пространство от пластмасови капаци, изтеглени седалки и пр.
MaxiGuide, политиката в Ню Йоркското и Софиското метро са коренно различни. Те просто са на двете крайности. Плюс това не може да сравняваш метрополитен на 107 години и новото Софийско метро.

MaxiGuide
March 25th, 2011, 12:57 AM
Политика = $$$ - това е положението (беше казано и в другите теми метрото не е единственото перо, има да се оправят пътища, здравеопазване, образование...)
По-важно е да се направи инфраструктурата - влакчетата се сменят

vartal
March 25th, 2011, 10:27 AM
След 10-15 години ше ги сменят и без товаОшибаешься. Никто в здравом уме не будет заменять то, что ещё не выработало свой ресурс.
А то, что на снимке - это продукт родом с рiдной Украiнi, которая в данное время с Россией не является единым государством.
Чиста политика. Полтика та дрънка Това здравия разум не може да го сътвори.Я всегда знал, что у тебя всегда своё особое мнение. Но если ты так думаешь, то это ещё не значит, что так оно и есть на самом деле. Причём тут политика? Если что-то не устраивает, то сразу приписывают политический смысл. Скажи-ка про политику обслуживающему персоналу и посмотри на их реакцию.

autobahnracer
March 25th, 2011, 12:20 PM
а и влаковете ще са негодни за употреба след 25 години.
[
Това не мисля, че ще стане. Старите ни влакове са на повече от 25 години със сигурност и въпреки това се търкалят все още.
По-горе някой се изказа за влаковете на Ню Йоркското метро, които са по-стари дори от проекта за нашия метрополитен :)
Всичко е въпрос на поддръжка, а на подобни машини експлоатационния живот е съизмерим с един човешки живот, че и повече.

mastodonta
March 25th, 2011, 12:25 PM
Това не мисля, че ще стане. Старите ни влакове са на повече от 25 години със сигурност и въпреки това се търкалят все още.
По-горе някой се изказа за влаковете на Ню Йоркското метро, които са по-стари дори от проекта за нашия метрополитен :)
Всичко е въпрос на поддръжка, а на подобни машини експлоатационния живот е съизмерим с един човешки живот, че и повече.
Номерните състави са закупени през 90та и влизат в експлоатация през 98ма след като са модерницирани. Така че не си прав, че надхвърлят експлоатационният си срок. Но си прав, че негоден не е точната дума - на много места по света метровлаковете се движат доста повече от 25 години.

Dikovec
March 25th, 2011, 12:31 PM
...а много места по света метровлаковете се движат доста повече от 25 години.

Пример - МЮНХЕН, където редом с новите Сименси се движат влакове от 80-те

Zulum
March 25th, 2011, 12:44 PM
Дааа, ЗАЗ-овете са си все там :cheers:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 25th, 2011, 01:05 PM
Става въпрос за 25 години експлоатация, а не 25 години от произвеждането им ! По Света хората си ги модернизират и на практика няма пречка да си останат. При нас модернизацията също ще се случи.

vartal
March 25th, 2011, 07:32 PM
Става въпрос за 25 години експлоатация, а не 25 години от произвеждането им!Именно эксплуатации, а не с того времени, как они произведены. И не 25, а 35 лет.

vass
March 25th, 2011, 07:36 PM
:gaah::gaah::gaah:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 25th, 2011, 07:48 PM
Именно эксплуатации, а не с того времени, как они произведены. И не 25, а 35 лет.

Кой го интересува 25 или 35? Още повече, щом ти го твърдиш безпочвено. Ние ще си ги сменим (или модернизираме) на 25-тата година. Не можеш ли да го проумееш? Какво те бърка теб и (явно работодателите ти МВМ), колко години ще ги използваме? Все едно са ваши...
Ти май имаш необяснимо привличане към старомодното, към по-първобитното и някак си не приемаш съвремените технологии. Странно и то доста...

FloatingShift
March 25th, 2011, 08:06 PM
И на мен ми писна да чета постове на руски в нашия форум. Интересно защо си мисля, че ако да речем унгарец или холандец влезе в нашата секция, ще се обърне към нас на английски, който е възприетият език за международно общуване във форума (и не само в него). То няма лошо, ако някой иска да попита нещо или даде информация, да пише и на суахили - ще съумеем да му отговорим, ама много хубаво не е на хубаво.

prof66
March 25th, 2011, 08:44 PM
Мен пък ми писна да чета непрекъснато политизирани коментари под всички теми...

Айде малко уважение да проявявате към инакомислещите, бива ли?...

witch_honor
March 25th, 2011, 08:53 PM
А става ли малко инакомислещите да престанат да си навират мненията в лицата на очевидното мнозинство?
Няма лошо да поддържа тезата си, че руските влакове са по-добрия избор, но начина, по който го прави е откровено дразнещ и вече ми се отщя да чета тая тема, защото двамата със самоковеца я превърнаха в клоака от нелогични, необосновани и откровено жалки постове...

PhirgataZFs1694
March 25th, 2011, 08:55 PM
Ти май имаш необяснимо привличане към старомодното, към по-първобитното и някак си не приемаш съвремените технологии. Странно и то доста...

вартал-это "downshifter":lol::lol::lol:

шутка, шутка....

vartal
March 25th, 2011, 11:45 PM
Кой го интересува 25 или 35?А кого волнует, что тебе нравятся CAFы? Правильно - никого.
Още повече, щом ти го твърдиш безпочвено.Это ты беспочвенно несёшь всякий бред. 35 лет - это срок эксплуатации вагона метро, заложенный производителем. И не надо ничего придумывать от себя.
Ние ще си ги сменим (или модернизираме) на 25-тата година. Не можеш ли да го проумееш?Я понимаю только то, что наш месье любитель потрепать языком, причём трепать необоснованно и без каких-то осмысленных аргументов.
Какво те бърка теб и (явно работодателите ти МВМ), колко години ще ги използваме? Все едно са ваши...35 лет. Сколько уже у вас номерные? Если с математикой в школе было неплохо (надеюсь, в просвещённой и очень современной Европе с обучением всё в порядке?), то наверняка с простым вычитанием справишься сам. И я не работаю на МВМ, повторял уже неоднократно.
Ти май имаш необяснимо привличане към старомодното, към по-първобитното и някак си не приемаш съвремените технологии. Странно и то доста...А причём тут современные технологии и срок службы того или иного изделия? Ты телевизор тоже на помойку выбрасываешь и бежишь покупать только что вышедшую новую модель, хотя и предыдущий ещё не старый и показывает хорошо?
И на мен ми писна да чета постове на руски в нашия форум. Интересно защо си мисля, че ако да речем унгарец или холандец влезе в нашата секция, ще се обърне към нас на английски, който е възприетият език за международно общуване във форума (и не само в него). То няма лошо, ако някой иска да попита нещо или даде информация, да пише и на суахили - ще съумеем да му отговорим, ама много хубаво не е на хубаво.Месье, если вы будете так любезны и обучите меня аглицкому языку, я буду весьма благодарен. А насчёт того, какой язык - язык международного общения...Русский сейчас тоже знать полезно. Да и нужно.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 26th, 2011, 02:01 AM
Стига си правил разсъждения върху всяко изречение, ако обичаш!
Харесват ни или не - с руски ще си караме в близко бъдеще, така че и да обясняваш и да не обясняваш - с тях сме си! Влаковете са си добри, колкото да вършат необходимата работа, останалото са подробности и лични предпочитания. Смятам, че стигнахме до консенсус и продължаването на дискусията е безсмислено, предвид, че вече има победител. Търгът приключи и всякакви коментари вече не са необходими. А кога ще ги модернизираме и подменим си е наша работа и хората, които са най-добре запознати с това са тези от Метрополитен. Все пак вече ще си правят с тях каквото поискат.

Pro Pain
March 26th, 2011, 07:42 AM
В тази статия леко е повдигната завесата пред търга за влаковете:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/03/25/1065091_durakoustoichiv/?sp=0#storystart

witch_honor
March 26th, 2011, 09:18 AM
В тази статия леко е повдигната завесата пред търга за влаковете:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/03/25/1065091_durakoustoichiv/?sp=0#storystart

Да, за тази статия искаха мнението ми преди няколко дена.
Току-що си купих и вестника - статията е разположена в средния лист на две страници. От това по-хубава реклама на кампанията здраве му кажи!

Vitosha
March 26th, 2011, 09:30 AM
Според мен е време г-н Братоев да се заеме с нещо ново, а именно с писането на мемоари. :poke:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 26th, 2011, 11:38 AM
Като гледам има много недоволни и вземат мерки - пишат писма до къде ли не. Дано успеем и не се стигне до същинската поръчка... :banana:

Tergo от другия форум споделя, че:
"Впрочем, точно моделът на CAF би могъл да ни спаси от гафа със скъсените перони - оказва се, че техните вагони били по-къси (около 15 м.) и новите станции щяха да поберат повече вагони от техните, ако се наложи. С една дума: на техния модел щеше да може да се добави поне още един вагон"

KVentz
March 26th, 2011, 12:10 PM
И на мен ми писна да чета постове на руски в нашия форум.
Well, I just thought that Russian is a little bit more understandable on Bulgarian forum than English. But if language of damed "empire of evil"™ irritates you, I will never said a word in Russian here, just in English, the language of all "free world"™. :) Do I sense a light smell of cold war here or it just seems to me? ;) Just kidding.

Well... The only question I have. Where can I see CAF rolling stocks proposed for Sofia metro? Not just some nice pictures, but in real? Did anyone see them inside? I can't find anything like them on the CAF website… The renders I saw are pretty nice, the design is much better than Rusich's one, but in what metro system of the world these rolling stocks are in use? Everything I have seen on CAF website was much more traditional and less futuristic than proposed models. The closest project was for New Delhi metro (http://www.caf.es/ingles/productos/proyecto.php?cod=1&id=628&sec=desc). But it's not the same than proposed for Sofia.

batman08
March 26th, 2011, 12:14 PM
Статията е страхотна и много се редвам, че е публикувана и написана. Може да няма никакъв резултат, но в крайна сметка се радвам, че се даде гласност по този въпрос и ако не друго, то в последно време много негативна реклама се струва на главата на братоев, което е признак като цяло на лош мениджмънт от страна на Братоев и мисля, че е крайно време да си ходи от Метрополитен! Друг е въпроса кой ще дойде на негово място?

Vitosha
March 26th, 2011, 12:51 PM
Well, I just thought that Russian is a little bit more understandable on Bulgarian forum than English. But if language of damed "empire of evil"™ irritates you, I will never said a word in Russian here, just in English, the language of all "free world"™. :) Do I sense a light smell of cold war here or it just seems to me? ;) Just kidding.

Don't be surprised by our coldness, put the blame for it on Stalin's tanks in 1944:

N4o-T97A30M

:lol:

П. п. Моля, извинете ме, но съм възмутен както от "конкурса", така и от руското самозабравяне тук.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 26th, 2011, 12:59 PM
Недейте да спамите чак така :D То и аз го правя, за което се извинявам, но коментарите за влаковете свършват само след дни. Повече няма да има какво да се коментира.
Сега до колкото аз разбирам, руските харчат повече ток от испанските, което е още един нелогичен аргумент за МВМ.
Все пак имаме още само 3 дни и поръчката официално ще бъде направена, така ли? Има ли някакъв реален шанс да се промени решението им?
Изненадващо доста хора се съгласиха със ситуацията да се забави пуска на 2МД, но да бъде със западни влакчета и след време, като пътникопотока стане още по-голям - да започнат удълженията на влаковете и да ги съчетаят с къси интервали. Да не изброявам, колко плюсове ще носи това.

П. П.
Ако бяха избрани (избрани - не спечелили, защото това е чисто и просто една нечестна игра) испанците - можехме да си правим поръчки за мотриси по целия 2МД + влакчета за леко метро за 3МД, тъй като руските не са за тази цел. Иначе казано - да си им станеме редовни клиенти, а защо не и да обновят след време трамвайния парк в София. Далеч по-изгодно щеше да излезе за нас така, но уви ...

KVentz
March 26th, 2011, 01:03 PM
Don't be surprised by our coldness, put the blame for it on Stalin's tanks in 1944
So, by this logic all Russians must hate Germans and everything German. But we don't. We make the difference between nazi Germany and the modern one. Now Bulgarians love CAF and Siemens and hate MVM because MVM is Russian. Do you think it's normal?

mastodonta
March 26th, 2011, 01:08 PM
So, by this logic all Russians must hate Germans and everything German. But we don't. We make the difference between nazi Germany and the modern one. Now Bulgarians love CAF and Siemens and hate MVM because MVM is Russian. Do you think it's normal?

No it isn't, but in the Balkans such mood swings are quite common which is not something that we should be proud of.

IMRO
March 26th, 2011, 01:11 PM
Без да защитавам МВМ (защото предпочитам западни влакове), статията е наполовина изсмукана от пръстите - което все пак е някакво подобрение спрямо статията за София от миналата седмица, която беше меко казано идиотска. Още не е започнала кампанията, а вече започват предизборните статии.

Квалификации за това колко било дискриминационно изискването за 18 месеца доставка - понеже само МВМ можело да достави в такъв срок - са безумни. Като не можеш да доставиш в кратки срокове, ще си гледаш работата, това е търг, а не увеселително тържество в социален дом. Дайте да запишем срок 5 години и 3 години в готовите тунели да превозваме пътниците с конски впрягове или рикши. Същото нещо и за неосъщественото изискване доставчикът да бил извършвал доставки в ЕС, което е дискриминационно и би изключило повечето производители в Далечния Изток. Да не говоря за завишеното изискване за минимум 300 метровагона, което също е изтълкувано като подпомагащо МВМ - и е толкова подпомагащо колкото на баба им Фърчилото. Тези три неща като се отпишат и останалите аргументи стават изключително съмнителни.

В същия брой има и статия за Марица, която е в дух "о колко е лошо, че ще бъде толкова евтина, колко е по-добре ако е скъпа". Няма нищо лошо един вестник да има политически пристратия (практически всички ги имат), но тук се минават определени граници и се отива към нивото на Труд, Монитор и Атака.

Vitosha
March 26th, 2011, 01:14 PM

Because of the extremely problematic Nazi-like role of the Soviet Union during the Cold War in Bulgaria any mention of this period by a Russian here is a demonstration of tactlessness. :ohno:

vstoyanov
March 26th, 2011, 01:15 PM

well, in fact there is a huge difference - the germans have changed a lot since then - they are currently among the most liberal and tolerant european nations. if they were still celebrating the date when the occupation of eastern europe started (9 may) as a national holiday and were still building monuments of AH and voting him the among greatest germans (as you do with stalin, which is really a shame, because in the history of russia there are a lot of trully great people), the rest of europe would have still had pretty negative opinion on that.

vartal
March 26th, 2011, 01:17 PM
Има ли някакъв реален шанс да се промени решението им?Наврядли.
Иначе казано - да си им станеме редовни клиентиНу вы уже и так стали постоянными клиентами МВМ-а... По-крайней мере, на ближайшие лет 20-30 уж точно.
а защо не и да обновят след време трамвайния парк в София. Далеч по-изгодно щеше да излезе за нас така, но уви ...А что, разве больше CAFов в Европе никто трамваев не производит? :nuts:

KVentz
March 26th, 2011, 01:37 PM
if they were still celebrating the date when the occupation of eastern europe started (9 may) as a national holiday
May, 9th is the day of the end of the most bloody an devastating war in the Russian (and whole World) history. Tens of millions were dead. And now, you forbid us to celebrate the end of all this nightmare? I am very disappointed of you people if you think that letting you die in nazi internment camps was the better idea than soviet 'occupation'.

vstoyanov
March 26th, 2011, 01:48 PM
well, you can say whatever you like, but the facts are that the terrible nazis have murdered way less (hundreds of times) bulgarian people (including no bulgarian jews) than the commie puppets that the red army put here after their 'glorious victory'.

and I am in no position to forbid/allow you anything, the only thing I did is sharing my disapproval. you know, there are these things called personal opinion and freedom of speech, aren't they?

plus, even if that 'occupation' was the lesser evil, does it really mean you should be proud of it?

moreover, placing the entire blame for the attrocities of ww2 on the germans is not historically correct - I know that in russia you don't study anything about the molotov-ribbentrop pact, the nazi-bolshevik relations before the german attack and what exactly happened in finland and poland, but you can always check that information yourself.

Vitosha
March 26th, 2011, 01:53 PM
May, 9th is the day of the end of the most bloody an devastating war in the Russian (and whole World) history. Tens of millions were dead. And now, you forbid us to celebrate the end of all this nightmare? I am very disappointed of you people if you think that letting you die in nazi internment camps was the better idea than soviet 'occupation'.

For the peoples of Eastern Europe this date marked the beginning of another nightmare. Enough!

FloatingShift
March 26th, 2011, 02:04 PM

Well... The only question I have. Where can I see CAF rolling stocks proposed for Sofia metro? Not just some nice pictures, but in real? Did anyone see them inside? I can't find anything like them on the CAF website… The renders I saw are pretty nice, the design is much better than Rusich's one, but in what metro system of the world these rolling stocks are in use? Everything I have seen on CAF website was much more traditional and less futuristic than proposed models. The closest project was for New Delhi metro (http://www.caf.es/ingles/productos/proyecto.php?cod=1&id=628&sec=desc). But it's not the same than proposed for Sofia.

Дорогой KVentz, вы неправильно поняли меня. Мне даже приятно побеседовать по русски, заходите чаще! Я изучал ваш язык с удовольствием в школе, но похоже уже все забыл :nuts: Это только vartal очень досадный, все повторяет одно и тоже и никак не получается у нас с им дискуссия. Нам еще неизвестно какую модель предложили CAF и очень любопытно узнать больше подробностей. На днях ожидается оффициалное объявление результатов конкурса и надеюсь узнаем больше. А мы предпочитаем составов CAF-а не потому что не хотим русских изделий (никакого здесь холодного отношения или идеологии) - мне кажеться вам нужно только покататся на вагонов CAF - я видел их в Брюсселе - и сравнит с Русичей - и вы меня сразу поймете!

FloatingShift
March 26th, 2011, 02:09 PM
Струва ми се, че постовете с политически пререкания нямат място точно в този форум. Надявам се, обаче, модераторът да остави горния ми пост на руски, защото е свързан с метрото, пък и ми се ще да не оставяме лошо впечатление - не всички руски потребители са като vartal.

kronos_BG
March 26th, 2011, 02:19 PM
Хора, спрете се!
Обсъждането на Сталин и Хитлер няма нищо общо с търга за влакове и метрото!
Освен това, това е международен форум и както виждате , меко казано, е некоректно да се разгарят международни обиди и вменяване на вина заради тираните от средата на миналия век.
За това, че страната ни беше изолирана от цивилизования свят след 1944 г., не по малка вина имат и собствените ни национални предатели (като онзи от мавзолея), така че не са ни другите виновни.
Страната е в предизборна ситуация, страстите ще се разгарят все повече - нека тези, които ще четат темата след време, не изпитват неудобство от написаното!
Да се върнем на темата за метрото, а не на какъв език общуваме с чужденците в този форум...

FloatingShift
March 26th, 2011, 02:24 PM
Ами след като прочетох статията в Капитал, останах с впечатлението, че Братоев или е взел пари от МВМ или е толкова закостенял, че не може да приеме мисълта софийското метро да се оборудва с техника от европейските ни партньори. Целият конкурс изглежда опорочен. Накрая проверките може да покажат и истински сериозни нарушения на европейските правила. Какво ще стане, ако се наложи да връщаме европейското финансиране? Според мен е крайно време инж. Братоев да бъде натирен от Метрополитен. Какво и да е правил, едва ли е единственият подходящ специалист за тази длъжност.

P.S. И да добавя - присъединявам се към мнението на Локум, изказано в темата за трети диаметър, че е по-добре ако трябва пускането на втори диаметър да се забави, но търгът да бъде отменен и да се проде нов търг с честни и равнопоставени условия. Просто потресаващи липса на прозрачност! Не е само от желание да се возя на европейски влакове - не ми е приятно да се правят непочтени машинации при възлагането на обществена поръчка, още повече на такава стойност. Все пак парите идват от нас - данъкоплатците. Да не говорим са проблемите, които можем да имаме с Европейската комисия, ако търгът е, както по всичко изглежда, нагласен.

vstoyanov
March 26th, 2011, 02:35 PM
За това, че страната ни беше изолирана от цивилизования свят след 1944 г., не по малка вина имат и собствените ни национални предатели (като онзи от мавзолея), така че не са ни другите виновни.
тези национални предатели никога е нямало да се докопат до властта, ако не бяха невероятните красноармейци да им я дадат на тепсия.

KVentz
March 26th, 2011, 02:39 PM
plus, even if that 'occupation' was the lesser evil, does it really mean you should be proud of it?
No. But I think it was just like you said: the lesser evil. The evil but lesser. And those days ordinary people didn't think that they do something evil.

I know that in russia you don't study anything about the molotov-ribbentrop pact, the nazi-bolshevik relations before the german attack and what exactly happened in finland and poland, but you can always check that information yourself.
I have studied this at ordinary Moscow school in 1991 or 1992 (don't remember exactly). And more in detail in 1996 (at school too). I don't actually know that it is written in the textbooks on the history now but everyone I know knows about it. So I think that is your 'propaganda' tells you that no one in Russian knows about molotov-ribbentrop pact and the secret application to it.

For the peoples of Eastern Europe this date marked the beginning of another nightmare. Enough!
People in the USA celebrates the Independence Day, the day UK lost its biggest and richest colony. But I didn't hear British people said "How dare you morons to celebrate the day of our tragedy!" That's exactly that you said.

P.S.: I hope the moderators will move this discussion to some other thread.

Vitosha
March 26th, 2011, 02:40 PM
Струва ми се, че постовете с политически пререкания нямат място точно в този форум. Надявам се, обаче, модераторът да остави горния ми пост на руски, защото е свързан с метрото, пък и ми се ще да не оставяме лошо впечатление - не всички руски потребители са като vartal.

Разбира се, напълно прав си за това какво трябва и какво не трябва да се пише в дискусията. Политическите пререкания започнаха с циничните коментари на драгия KVentz за Студената война. Както е видно от по-горния пост, той не желае да прекрати просъветските му извращения. Нужна е модерация.

kronos_BG
March 26th, 2011, 02:41 PM
тези национални предатели никога е нямало да се докопат до властта, ако не бяха невероятните красноармейци да им я дадат на тепсия.
Вярно е, но това е история, която няма нищо общо с метрото ... и с това на какъв език да общуваме с чужденците.
Аз чета с удоволствие постове на който и да е език (и английски и руски), стига да е по темата. :)

Vitosha
March 26th, 2011, 02:45 PM
Вярно е, но това е история, която няма нищо общо с метрото ... и с това на какъв език да общуваме с чужденците.
Аз чета с удоволствие постове на който и да е език (и английски и руски), стига да е по темата. :)

Именно. Някои дебели руски глави обаче трябва да проумеят, че руският език вече не е задължителен в България и повечето българи на възраст под 30 години не го владеят. Аман от постколониални сантименти.

IMRO
March 26th, 2011, 02:47 PM
Слагане на знак на равенство между написаното в Капитал и истината? Ами да сложим знак за равенство между пепелта на Станишев и строежа на Тракия. Ако някоя фирма е счела условията в конкурса за дискриминационни, е могла да се обърне към антимонополните органи на ЕК и към ЕИБ за спиране на търга по същия начин, по който бяха спряни търговете за Тракия по времето на Станишев. Ако КАФ счита, че условията на търга са дискриминационни, може да подаде жалба в КЗК и да сезира антимонополните органи на ЕК. Доколкото знам, до момента подобни действия не са предприети.

Това са действията, които следва да бъдат предприети, ако са налице основателни съмнения за опороченост на търга, и това са лицата, които следва да ги предприемат. Статии във вестници, които напоследък много силно жълтеят, и мненията на форумисти (които иначе съвсем разбираемо предпочитат да се возят на западни влакове, а не на руски) не представляват доказателства за опорочаване на търга. Няма как да бъде загубено европейско финансиране, което още не е дадено. Най-лошото нещо, което може да се случи, е преиграване на търга със съответната загуба на поне една година време, в резултат на което ще се возим дори не на Русичи, а на ежове втора ръка.

KVentz
March 26th, 2011, 02:48 PM
Это только vartal очень досадный, все повторяет одно и тоже и никак не получается у нас с им дискуссия.
Я за него извинился, как только пришёл (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=70996751&highlight=#post70996751) и не только я. :)

и сравнит с Русичей - и вы меня сразу поймете!
И про дизайн я уже писал (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=71014411&highlight=#post71014411). Но мне всё же интересно, что такое предложил CAF? У кого же МВМ выиграл? :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 26th, 2011, 03:02 PM
Интересно ми е, дали vartal е прочел и си е превел статията. Ако не - съветвам го да го направи, защото в нея е засегнато всичко, което коментираме и повтаряме по 100 пъти. Нека види, какво е мнението на експерти и на хора по-запознати от него с нещата, а не тук да опонира и във всяко негово изречение да присъства "МВМ". Стига си ги рекламирал! Знаем що за стока са! Все едно до сега не сме били с руски влакове и тепърва ще ги използваме.
Опасенията ми, че изискванията са занижени до краен минимум, което е сериозна грешка и голям проблем се оказват реални, a аз първоначално бях сигурен, че ще бъдат доста завишени!

Влаковете ще бъдат с антиграфитно покритие ... Лелеее. Това испанците не са го открили още ... :lol:
Просто отдели малко време да си преведеш статията и я погледни. Аз пък смятам, че не е изсмукана от пръстите, ами дори си е доста реална и добра.

vstoyanov
March 26th, 2011, 03:11 PM

разбирам те напълно и съм съгласен, още повече, че нямам нищичко против русия по принцип (дори преди нова година гледахме отново ирония судбьи с нашите, а книгите на братя стругацки са сред първите, които взимам със себе си, когато се местя на ново място :)) , но просто при всеки сблъсък с нео-болшевизъм ми светва червено пред очите. не е правилно това.

иначе, против писането на руски отново нямам нищо против лично за себе си - имам някакви основни познания по един-два славянски езика, различни от български и криво-ляво разбирам, макар и не идеално и не всичко.

kronos_BG
March 26th, 2011, 03:12 PM
И про дизайн я уже писал (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=71014411&highlight=#post71014411). Но мне всё же интересно, что такое предложил CAF? У кого же МВМ выиграл? :)

Неизвестно.
Всё в полном тумане!
Рассмотрели технические требования, вскрыли ценовые конверты, были приглашены журналисты... никто ничего не написал!
Складывается впечатление, что кто-то сильно заглушает любую информацию.
А в Варшаве показали обыкновенным людям модели участников и всё протекало абсолютно открыто.
В то же время (не только мне) было ясно, что всё заранее решено...
Рано или поздно всплыло бы и об этом спросили бы.
Нашим управляющим уже пора научиться, что надо играть по правилам, а не по старинке!

FloatingShift
March 26th, 2011, 03:14 PM
Я за него извинился, как только пришёл (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=70996751&highlight=#post70996751) и не только я. :)

Yep, I remember. I also apologize if my comments offended anybody. You can count on finding all the info about the tender here as soon as it becomes available :)

vstoyanov
March 26th, 2011, 03:21 PM
People in the USA celebrates the Independence Day, the day UK lost its biggest and richest colony. But I didn't hear British people said "How dare you morons to celebrate the day of our tragedy!" That's exactly that you said.

P.S.: I hope the moderators will move this discussion to some other thread.

how exactly a colony declaring itself independent is comparable to invading independent countries and keeping them under complete isolation and control for 50 years? actually some people (north korea, belarus) still live in the nightmare induced by that type of thinking with the inevitable help of the ussr. you seem to be a smart, nice guy, don't you really feel any compassion?

and yes, this discussion doesn't really belong here at all.

witch_honor
March 26th, 2011, 07:08 PM
ОК, ако приключихте с геополитическото мерене на... органи, можем ли да се върнем към същината на проблема?
Конкурса беше предрешен. Законно, но все пак предрешен. Поръчителя може да определя правилата на играта и Метрополитен се беше постарал да даде колкото се може по-голямо предимство на онзи производител, който вътре в структурата на Метрополитен се счита за по-подходящ.

В това няма нищо лошо. Съображенията, по които Метрополитен лобират за МВМ и тяхната продукция не ни касаят. Нас ни касае липсата на яснота по конкурса и факта, че не знаем CAF с какво са участвали. Това е целия проблем и това беше и смисъла на материала...

PhirgataZFs1694
March 27th, 2011, 12:06 AM
Имро, работнците в МВМ знаеха преди един месец, че печелят; МВМ обяви, че печели 2 седмици преди края на търга. Патрашката е в Метрополитен, не в Капитал....

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 27th, 2011, 01:11 AM
Имро, работнците в МВМ знаеха преди един месец, че печелят; МВМ обяви, че печели 2 седмици преди края на търга. Патрашката е в Метрополитен, не в Капитал....

От къде ще са знаели?
Това, че са обявили, че наемат още персонал не значи, че е специално за нашата поръчка, ако за това намекваш.

vartal
March 27th, 2011, 01:53 AM
Я за него извинился, как только пришёл (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=70996751&highlight=#post70996751) и не только я. :)А за что извинялся-то? За то, что я по-твоему чем-то уникален?
Интересно ми е, дали vartal е прочел и си е превел статията. Ако не - съветвам го да го направи, защото в нея е засегнато всичко, което коментираме и повтаряме по 100 пъти.Читал я эту статью. Ну что тут сказать - no comments. Уж слишком попахивает заказной статьёй.
Нека види, какво е мнението на експерти и на хора по-запознати от него с нещата, а не тук да опонира и във всяко негово изречение да присъства "МВМ".Это какие эксперты? Которые в статье упоминались? И они лучше знают положение вещей? :nuts:
Стига си ги рекламирал! Знаем що за стока са! Все едно до сега не сме били с руски влакове и тепърва ще ги използваме.А вы перестаньте уже пиарить тогда свои любимые CAFы. Я Русичи не пиарил, не пиарю и не буду пиарить в дальнейшем. Мне вообще больше Яузы нравятся. Я говорил только, почему они будут снова выбраны. ВСЁ! Ну почему вы не можете понять этого?
Имро, работнците в МВМ знаеха преди един месец, че печелят; МВМ обяви, че печели 2 седмици преди края на търга. Патрашката е в Метрополитен, не в Капитал....Не раз уже было так, что слухи непосредственно от работников того или иного предприятия, участвующего в аукционе оказывались в итоге реальностью.

vass
March 27th, 2011, 02:39 AM
Няма край!:ohno::uh::scouserd::crazy2:

JloKyM
March 27th, 2011, 08:31 AM
Enough. Vartal, one more post about russian trains and you'll be banned from the bulgarian forum. I'm sick of all this crap.

FloatingShift
March 27th, 2011, 12:28 PM
^^
Go JloKyM, go!

PhirgataZFs1694
March 27th, 2011, 02:45 PM
От къде ще са знаели?
Това, че са обявили, че наемат още персонал не значи, че е специално за нашата поръчка, ако за това намекваш.

Не, Вартал каза, че човек, който е на работа в МВМ, му е казал(предполагам написал в руския форум), че МВМ е победил в търга. Т.е. или шефовете са им казали или вече са почнали да ги сглобяват влаковете за софийското метро и той се е досетил сам. И в двата случая означава, че ръководството е знаело още от по-рано, че печели. Смятай!:nuts:

benjaminn
March 27th, 2011, 03:48 PM
Братоев - ОСТАВКА!!!
Нужна е свежа кръв в управлението на метрото, а не само несменяеми с десетилетия лица.

FloatingShift
March 27th, 2011, 04:26 PM
Х-м, призивите за оставка май не вървят по нашите географски ширини. ИЗРИТВАНЕ или НАТИРВАНЕ май е по-точната дума, макар и грубичка. Но когато някой започне да жертва интересите на метрото и гражданите заради някакви съмнителни съображения и за цялата работа се мълчи като през социализма, мисля, че нещата имат само един възможен изход. Вече не е социализъм и гражданите имат право на отговори!

P.S. Да допълня, че смятам да напиша едно подробно писмо до Европейската служба за борба с измамите и Европейската комисия, в което ще опиша всички съмнения и особености на търга за влаковете. Може би трябва да почакаме малко да се съберат още данни. Имаме достатъчно време за спиране на поръчката. Неприятното е, че ако се стигне до такъв вариант, пускането на метрото ще се забави, но според мен тази възможност е за предпочитане пред закупуването на руските състави в резултат на нагласен търг. Ако са нарушени европейските правила, включително посредством тихичко забавяне на търга до момент, в който вече няма време за нормално изпълнение на поръчката от конкурентите, то европейското финансиране ще бъде спряно със сигурност и договорът няма да се изпълни, но мисля, че трябва да сме по-активни още отсега. Призовавам всички, които ги е грижа за метрото, да пишат не само до органите на Съюза, но и до Метрополитен - ако там разберат, че работата няма да се потули лесно и гражданите са активни, може да преразгледат оценката на тръжните предложения още на този етап и така ще се спечели време. Нека да си повярваме, че можем!

Pro Pain
March 27th, 2011, 04:40 PM
ОСТАВКА !!! И съдебно разследване, това е което очаква обществото в такива случаи.
Стига тапигьозщина и наглост на държавни служители.Това не може да се тъпи вече.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 27th, 2011, 04:53 PM
Много почнаха да пищат, че ако изискваме промяна - ще се забави пускането на 2МД за хората, които го чакат с нетърпение. Дрън, дрън ... ние все едно не го чакаме, но сме наясно, че е далеч по-добре малко да се забави пуска, но когато заработи да бъде истинска функционална метро-линия, като не се унищожават възможностите за по-нататъчно удължаване на мотрисите, когато линията се удължи и привлече още стотици хиляди пътници. А с руските какво ? Изчерпваме възможностите за удължаване на мотрисите до там и какво правим след това 10-20-30 години?

Някои хора си мислят, че искаме испански само защото са по-хубави и модерни ... да ама не... Евала на тези, които пишат писма.

benjaminn
March 27th, 2011, 10:01 PM
FloatingShift, подкрепям те с две ръце!

batman08
March 27th, 2011, 10:05 PM
FloatingShift, подкрепям те с две ръце!

Аз също го подкрепям с 2 ръце - трябва да се направи нещо и апелирам който знае как и къде - нека да пише до съответните институции!
В другият форум едно момче е пратило някакво писмо до някой от Европата - е направиха го на 2 стотинки ви казвам - направиха го престъпник от международно значение! Всеки пиши, че не иска такива влакове, но когато някой нададе вой дай да го убиеме с камъни! Не става така!
За това който иска нека пише - да не се губи никакво време :)

JloKyM
March 27th, 2011, 10:11 PM
Някой има ли информация дали фирмите са поискали конфиденциалност на офертите по търга. Тъй като той е проведен по ЗОП, то там има такава опция, в случай, че в офертата има фирмена тайна и фирмата го поиска. Ако няма такова нещо ще изискам със заявление за достъп до обществена информация всичко, което могат да ми дадат за този търг.

FloatingShift
March 27th, 2011, 10:30 PM
Локуме, очаквам да ни информираш какво е станало. Аз ще пиша в близкия месец имейли, защото няма да имам време много да излизам. Анядав се повече хора да си направят труда. Между другото вартал почна да ме атакува с нецензурни изрази на лични съобщения. Може ли нещо да се направи по този въпрос?

JloKyM
March 27th, 2011, 10:43 PM
Локуме, очаквам да ни информираш какво е станало. Аз ще пиша в близкия месец имейли, защото няма да имам време много да излизам. Анядав се повече хора да си направят труда. Между другото вартал почна да ме атакува с нецензурни изрази на лични съобщения. Може ли нещо да се направи по този въпрос?

Видях репорта и вартал беше предупреден с Warning :)

Иначе ако успея още утре ще отида, ако не във вторник.

batman08
March 27th, 2011, 10:45 PM
Локуме - пробвай се и ти да направиш някакви репортажи от вътрешността на някой от станциите :)

Voltt
March 27th, 2011, 11:42 PM
разбирам те напълно и съм съгласен, още повече, че нямам нищичко против русия по принцип (дори преди нова година гледахме отново ирония судбьи с нашите, а книгите на братя стругацки са сред първите, които взимам със себе си, когато се местя на ново място :)) , но просто при всеки сблъсък с нео-болшевизъм ми светва червено пред очите. не е правилно това.

иначе, против писането на руски отново нямам нищо против лично за себе си - имам някакви основни познания по един-два славянски езика, различни от български и криво-ляво разбирам, макар и не идеално и не всичко.
мдааа ти гледай при всеки сблъсък с неоционизма да ти светка ....ама трудно, че ще е все светкавици пред очите ти )))))))

vstoyanov
March 27th, 2011, 11:56 PM
ок,
дали има техническа възможност да си направим нещо като achievement badges във форума - досега ме тук ме бяха наричали комунист и сърбофил (сърбоман или както там се казва), сега и неоционист, остава ми още малко и правя комплект :D :D

witch_honor
March 28th, 2011, 02:29 AM
FloatingShift, прати ми каквото ще пишеш да го прегледам и евентуално да добавиш, че и СПАСИ МЕТРОТО подкрепя прошението.

vass
March 28th, 2011, 02:39 AM
^^
Гледайте само някоя велика издънка да не стане, че ще е много лошо...

nikidd
March 28th, 2011, 08:40 AM
Нямам преки впечатления от влакчетата на CAF, нито идея с какви са кандидатствали, съответно не мога да кажа, че имам сериозни предпочитания кой да спечели конкурса.

Но напълно подкрепям FloatingShift, че достатъчно се нагледахме на скрити-покрити конкурси и взимане на решения засягащи милиони души на тъмно. Или господинът Братоев да се поправи моментално и да предостави максимално информация за проведения конкурс, или да си ходи, за да служи за обица на ухото на следващия.

Никак няма да ми е приятно, ако заради сезиране на ЕС се забави пуска на метрото, но в дългосрочна перспектива ми се струва по-удачно да започнем извоюване на прозрачност и правила от сега. Иначе винаги ще си казваме, че не е подходящия момент защото ...

FloatingShift - имаш подкрепата ми, кажи ако мога да помогна с нещо.

Voltt
March 28th, 2011, 09:45 AM
ок,
дали има техническа възможност да си направим нещо като achievement badges във форума - досега ме тук ме бяха наричали комунист и сърбофил (сърбоман или както там се казва), сега и неоционист, остава ми още малко и правя комплект :D :D

))))) "табличку достижения" хич не е трудно да си направи човек...е да се позамисли е по-:wink2:трудничко и не винаги задължително де...;););)))))

autobahnracer
March 28th, 2011, 10:23 AM
ок,

Остават само фашист и анархист, за да имаш пълната гама квалификации от а до я :lol:

mastodonta
March 28th, 2011, 11:31 AM
Абе кви писма кви 5 лева. Юридически погледнато шансът е близо ако не и под нулата. Защо? Прочетете пак статията в Капитал и ще разберете.

benjaminn
March 28th, 2011, 12:09 PM
Е защо да четем всички, след като можеше да ни обясниш с едно изречение и да достигнеме и ние до тази впечатляваща мъдрост :)

mastodonta
March 28th, 2011, 01:31 PM
Е защо да четем всички, след като можеше да ни обясниш с едно изречение и да достигнеме и ние до тази впечатляваща мъдрост :)

Ами защото ми се щеше леко да се напънете, но в този случай ще направя изключение - нито един от участниците в търга или от неучаствалите в него няма да подаде жалба - гарван гарвану око не вади. Без ищец не може да има дело - все едно лицето А да пребие лицето B, но лицето Х вижда това и подава жалба в съда, след което съдът пита лицето B дали има нещо вярно, то отрича и CASE CLOSED.

JloKyM
March 28th, 2011, 01:38 PM
Ами защото ми се щеше леко да се напънете, но в този случай ще направя изключение - нито един от участниците в търга или от неучаствалите в него няма да подаде жалба - гарван гарвану око не вади. Без ищец не може да има дело - все едно лицето А да пребие лицето B, но лицето Х вижда това и подава жалба в съда, след което съдът пита лицето А дали има нещо вярно, то отрича и CASE CLOSED.
Е очевидно нищо не разбираш, защото в случая съдът НЯМА нищо общо. Жалбата и решението дали да се спре една процедура е към КЗК(Комисия за защита на конкуренцията) и точно тази комисия има правомощията да спре търг по ЗОП. Да не говорим, че ако от ОЛАФ или представителството на ЕК в България проимат съмнения относно законността на търга, то те могат да предложат финансирането да бъде спряно, докато нередностите не се отстранят.

И за да отговоря и на въпроса, който ще последва - оплаквания и молба да се спре дадена процедура могат да отправят ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ, което може да бъде тълкувано изключително широко. В тази връзка и гражданска организация може да спре търга...единственият проблем е, че това струва много пари.

mastodonta
March 28th, 2011, 01:51 PM
Е очевидно нищо не разбираш, защото в случая съдът НЯМА нищо общо. Жалбата и решението дали да се спре една процедура е към КЗК(Комисия за защита на конкуренцията) и точно тази комисия има правомощията да спре търг по ЗОП. Да не говорим, че ако от ОЛАФ или представителството на ЕК в България проимат съмнения относно законността на търга, то те могат да предложат финансирането да бъде спряно, докато нередностите не се отстранят.

И за да отговоря и на въпроса, който ще последва - оплаквания и молба да се спре дадена процедура могат да отправят ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ, което може да бъде тълкувано изключително широко. В тази връзка и гражданска организация може да спре търга...единственият проблем е, че това струва много пари.
Знам че не е съд, но принципът е същият - ако всички участници в търга са доволни от условията на търга и как е проведен то какво смятат Пешо и Гошо е без значение. Едва ли има и един търг за подобна поръчка, който да е проведен при пълна проззрачност, без да има лобиране и раздаване на бакшиши - конкретно Сименс в какви лайна са нагазили напоследък то бъди сигурен, че никой от големите производители няма интерес да се разчовърка кацата с лайна, защото ще разсмърди яко и не само около нашия Метрополитен. А относно гражданската организация то ти сам го каза - нема кинти.

JloKyM
March 28th, 2011, 01:54 PM
Знам че не е съд, но принципът е същият - ако всички участници в търга са доволни от условията на търга и как е проведен то какво смятат Пешо и Гошо е без значение. Едва ли има и един търг за подобна поръчка, който да е проведен при пълна проззрачност, без да има лобиране и раздаване на бакшиши - конкретно Сименс в какви лайна са нагазили напоследък то бъди сигурен, че никой от големите производители няма интерес да се разчовърка кацата с лайна, защото ще разсмърди яко и не само около нашия Метрополитен. А относно гражданската организация то ти сам го каза - нема кинти.

Както казах, всяко заинтересовано лице може да подаде жалба.

Колкото до Сименс, бъди спокоен, по-добре съм запознат с похватите на тази гнусна фирма, която от години има няколко члена в КЗК. Така, че тук не става въпрос за лайна, които не искат да се разравят. Просто не им се занимава за 18 влака..

rebelheartous
March 28th, 2011, 02:06 PM
+1, Локум.

И аз ви подкрепям с две ръце. Дръжте ни в течение, ако има раздвижване по въпроса. :)

mastodonta
March 28th, 2011, 02:14 PM
Както казах, всяко заинтересовано лице може да подаде жалба.

Колкото до Сименс, бъди спокоен, по-добре съм запознат с похватите на тази гнусна фирма, която от години има няколко члена в КЗК. Така, че тук не става въпрос за лайна, които не искат да се разравят. Просто не им се занимава за 18 влака..

Сименс се бяха концентрирали да спечелят търга за Варшава - все пак ставаше дума за двойно повече кинти отколкото тука. Иначе ми е напълно ясно, че ако искаха можеха и на нас да ни предложат подобна сделка.

Въпросът беше принципен - големите играчи са си се картелирали и гледат да си разпределят баницата тихомълком, без да се вдига много шум, а малките тоест гражданите кучета ги яли.

Jankoff
March 28th, 2011, 03:06 PM
Абе, хора къде са ви снимките? :nuts:
Идвам тук от време на време да видя снимки най-вече. Това е най-интересното. Няма и няма. А преди имаше много. Искам да знам кое докъде е стигнало.
Днес има статия ("Метроинспекция с торти, балони и Бойко Борисов") в "Дневник":
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/28/1066419_metroinspekciia_s_torti_baloni_i_boiko_borisov/
И снимки:
http://www.dnevnik.bg/photos/2011/03/28/1066488_fotogaleriia_inspekciia_na_stroeja_na_sofiiskoto_metro/
Напредвамеееее!:cheers:

vstoyanov
March 28th, 2011, 03:11 PM
Ами защото ми се щеше леко да се напънете, но в този случай ще направя изключение - нито един от участниците в търга или от неучаствалите в него няма да подаде жалба - гарван гарвану око не вади. Без ищец не може да има дело - все едно лицето А да пребие лицето B, но лицето Х вижда това и подава жалба в съда, след което съдът пита лицето B дали има нещо вярно, то отрича и CASE CLOSED.

това не е вярно, много търгове и поръчки са спирани по подобни причини, дори без някой от участниците да се е оплакал. бих ти дал примери, но ми се ще да се понапънеш малко :D :D :D
отделно от това е доста наивно да смяташ, че този, който дава парите не е страна по сделката и не може да предяви оплакване (дори не става дума за завеждане на дело, ами просто за оттегляне на финансирането).

Zourich
March 28th, 2011, 03:20 PM
Абе, хора къде са ви снимките? :nuts:
Идвам тук от време на време да видя снимки най-вече. Това е най-интересното. Няма и няма. А преди имаше много. Искам да знам кое докъде е стигнало.
снимките са в тази и тази теми
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1279407
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1279405

mastodonta
March 28th, 2011, 04:22 PM
това не е вярно, много търгове и поръчки са спирани по подобни причини, дори без някой от участниците да се е оплакал. бих ти дал примери, но ми се ще да се понапънеш малко :D :D :D
отделно от това е доста наивно да смяташ, че този, който дава парите не е страна по сделката и не може да предяви оплакване (дори не става дума за завеждане на дело, ами просто за оттегляне на финансирането).

Бе то и 6ца от тотото се е случвало, ама......:)
И не бъркай замразяване с оттегляне на финансиране - първото може да се случи ако има подадено оплакване и причини да се смята, че са извършени нередности. При второто вече трябва всички тези обвинения да бъдат ДОКАЗАНИ, а защо това ще е трудно вече съм обяснил. Пари трудно се отпускат, но и трудно се спират и ако това ставеше с едно писъмце то колко неща бих променил ехе.........не един-два от проектите обсъждащи се в този форум бих пратил на бунището!

IMRO
March 28th, 2011, 05:12 PM

Това кой какво е знаел аз не мога да кажа, но офертите, ако не ме лъже паметта, са отворени в началото на този месец, а днес изтича срокът на обжалването. Тоест е нормално фирмата, която е спечелила (а също и загубилата) да е знаела в началото на март дали печели или не. Друг е въпросът, че Метрополитен е редно да има доста повече прозрачност по отношение на търговете си - т.е. да ги обявава в медиите.

А ето какво казва Карстен Расмусен в интервю, публикувано днес: "Но след като веднъж сме казали това, все пак софийското метро е успешен проект – всъщност дотолкова, че в края на годината решихме да финансираме и втората линия, а сега обмисляме съфинансирането на допълнителното разширение към летището. Това, което всички харесваме на този проект освен ясната нужда от разширение на метросистемата в един нарастващ метрополис, е бързото и професионално провеждане на търговете благодарение на компетентността на "Метрополитен" ЕАД." (http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=1065842)

Опаа, какво е това? Защо квалификациите на този човек - към който имам далеч повече доверие отколкото към писаниците в Капитал - са толкова различни от оценките във вестника? Може би защото не е политически обвързан и не му пука, че в България е изборна година? Може би защото не е правил гениални коментари само предната седмица, че "проблемът на София бил, че половината от бюджета идвала от европейско финансиране, което го правил зависим от външни въздействия (?!)", че "не трябвало да се строи толкова в София, а трябвало вместо това да се уволняват чиновници" и че "Фандъкова и Борисов строели толкова, само за да режат ленти предизборно (?! - как предизборно като всичко ще е готово 2012 г.?). В момент, в който всички общини се борят със зъби и нокти за европейски средства, да говориш против усвояването на еврофондове и строителството на инфраструктура говори или за напреднал стадий на олигофрения, или за нечисти политически и/или икономически интереси. Та патрашката е баш в Капитал, а не в Метрополитен - който иначе има достатъчно трески за дялане, ама със сигурност не тук.

А иначе щом всички толкова искате конкурсът да се провали - ами нека, да се провали, и в най-добрия случай нека една година да се возим на бракувани номерни или още по-зле, на ежове (стига да са останали такива в Русия). След това, като се проведе наново конкурсът и Русичите спечелят наново (а освен ако няма дискриминационни изисквания срещу тях, те със сигурност ще спечелят отново, защото едва ли има западняк, който да им бие цената), ще бъде доста забавно. Това, че искаш да спечели определен кандидат, а той не го успява, не прави един конкурс опорочен. Опорочаването става, ако успееш да скапеш конкурс, в който твоят кандидат не е успял да спечели.

mastodonta
March 28th, 2011, 05:19 PM
А иначе щом всички толкова искате конкурсът да се провали - ами нека, да се провали, и в най-добрия случай нека една година да се возим на бракувани номерни или още по-зле, на ежове (стига да са останали такива в Русия). След това, като се проведе наново конкурсът и Русичите спечелят наново (а освен ако няма дискриминационни изисквания срещу тях, те със сигурност ще спечелят отново, защото едва ли има западняк, който да им бие цената), ще бъде доста забавно. Това, че искаш да спечели определен кандидат, а той не го успява, не прави един конкурс опорочен. Опорочаването става, ако успееш да скапеш конкурс, в който твоят кандидат не е успял да спечели.

+1

gogo3o
March 28th, 2011, 05:29 PM
Айде сега Капитал били Патрашки. По-голяма глупост не бях чувал скоро. Поне видя ли на "Стоителство градът" горе бара с всички издания от групата, сред които "Капитал" и "Дневник"? Струва ми се, че си изпаднал в другата крайност - безрезервна подкрепа за ББ.

kronos_BG
March 28th, 2011, 05:46 PM
Това кой какво е знаел аз не мога да кажа, но офертите, ако не ме лъже паметта, са отворени в началото на този месец, а днес изтича срокът на обжалването. Тоест е нормално фирмата, която е спечелила (а също и загубилата) да е знаела в началото на март дали печели или не.
Или по-точно на 8-9 март са разбрани резултатите (и съответно са го разбрали руснаците).

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 28th, 2011, 07:02 PM
Чакали сте 2МД кажи-речи 30 години, а сега не можете да изрърпите 1 отгоре максимум. Та това ли е по-важното. Едната година по-рано или е по-важно 400 години напред метрото да бъде истински функционално и когато пътникопотокът нарасне само след по-малко от година след пуска - ще се изпита нужда от намаляване на интервали (и вероятно от закупуване на нови влакове). ОК взимаме нови влакове и намаляваме интервалите - замазваме положението. Минават 2-3-5 години. 400 000 пътника дневно са само четвъртината от реалния пътникопоток. Какво правим? Достигнали сме минимален интервал от минута и половина - по-малък е невъзможен. До какво опираме? Именно до удължаване на мотрисите поне с още един вагон. Може ли това да се случи? НЕ или по-точно не напълно.
Номерните ще се поберат с 5 вагона на станциите, но удължавайки влаковете - намаляваме бройката им, което значи, че трябва да взимаме допълнителни междинни вагони от старите.
Русичите няма как да се удължат обаче с цял вагон. Един 4 вагонен Русич е 108-110 м. , а станциите са по 102-104.
Виждате ли сами колко проблеми ще си създадем с руските влакове и не става въпрос кои са по-луксозните.
Испанските са с по-къси вагони и добавянето на допълнителни такива няма да е никакъв проблем и ще успяват да запълват целите перони.

П. П.
Повтарям го за 10-ти път, но е сериозен недостатък.
Предвид перспективно нарастващия пътникопоток - пътуването в руските мотриси ще бъде истински кошмар. Не е нормално тръбите за хващане на правостоящите пътници да се считат за лукс, а в Русичите и най-вече в най-новите, каквито ще бъдат и 18-те от поръчката, дръжките са още по-малко и още по-нарядко. Значи къси, следователно ще има тъпканица и най-вече хората трябва сигурно да се подпират един на друг. Това ли недоразумение трябваше да спечели конкурса? Само защото е по-евтино. :bash: Неудобството явно е по-маловажно от цената. Не знам CAF с какво са се явили, но те едва ли имат изобщо нов влак с толкова малко дръжки, толкова шумен, тръгващ и спиращ рязко, тесен и т. н. и т. н. Не говориме за дизайн !

vass
March 28th, 2011, 07:14 PM
^^
Момче, не живеем в Хонг Конг, опомни се! Населението намалява, хората искат малко радост в живота си, тук една година е адски много време! На мен ми пука!:ohno:

bmw318i
March 28th, 2011, 07:27 PM
Чета ви вече 1 година и тука само едни и същи глупости се говорят. Кво значение има дали станциите са къси дълги, влаковете без покриви без врати и дръжки и тн. Нали се пътува за 10-20 мин. Не се пътува 5 часа, че да ти е некомфортно. Ще се блъскаш ама се возиш под цяла София за 10 мин. Мисля, че на хората не им дреме толкова, колкото на вас тука. И сигурно вече имате побелели коси да дъвчите тука некви вагони и станции та дори и плочките :Д

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 28th, 2011, 07:32 PM
^^ Става дума за много по-важни неща, от колкото ви се струват. Подобен род коментари са лишени от всякаква логика. Как да няма значение, дали ще са къси, дълги и т. н. ???? Та това е най-важното за Бога! И от кога 1 година по-късно е по-важна от стотици за напред?
bmw318i, поради дължината на влаковете и малкото дръжки имаше сериозен репортаж не отдавна и хората определено бяха много недоволни, което е обяснимо. Как може елементарни дръжки да няма... опомнете се. Технически може би са екстра, но в тази област (комфорт на пътуване) хич ги няма .

bmw318i
March 28th, 2011, 07:39 PM
Е ти откъде знаеш, че няма да има допълнителни дръжки? Нека дойдат влаковете и ще видим

vartal
March 28th, 2011, 08:02 PM
Как може елементарни дръжки да няма... опомнете се. Технически може би са екстра, но в тази област (комфорт на пътуване) хич ги няма .Такие вертикальные поручни могут быть травмоопасны, особенно, когда вагоны забиты под завязку и мешают более равномерному распределению пассажиров по вагону.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 28th, 2011, 08:29 PM
Е ти откъде знаеш, че няма да има допълнителни дръжки? Нека дойдат влаковете и ще видим

Самата модификация е такава, а ние вече я експлоатираме. Такива са си явно, а допълнителните "екстри" нищо чудно и да оскъпят нещата. Тук изниква въпрос: Защо ние трябва да си поръчваме и дръжките?

KVentz
March 28th, 2011, 08:52 PM
If I understood clearly s_o_kv_v_zp_l_s_o said that old Rusiches have a vertical handrail each 3 seats and new ones have handrail each 5 seats.

Old Rusich (Sofia):

http://vagon.metro.ru/lj/071203/sofia-8.jpg

head rolling stock of the new one (Moscow):

http://photo.metroblog.ru/lj/09_2009-07-02/740-4_04.jpg

New 740.4 (Moscow):

http://h.imagehost.org/0970/057-072.jpg
(more photos (http://www.metroblog.ru/post/2290/))

You can also see the ceiling is lower due to a/c, the seats have a little bit other shape (hardly seen on the photos), horizontal handrails near the doors are curved to let the standing person stand further from the sitting one, upper horizontal handrails are lower and all of them are closer to the center.

kronos_BG
March 28th, 2011, 09:03 PM
Тук изниква въпрос: Защо ние трябва да си поръчваме и дръжките?Защото ние сме приели стандартния модел, който се предлага у тях.
Всичко, което искаме да се различава от него, си го завяваме - изменение на цветовата гама, двигатели "Хитачи" и т.н.
Т.е., щом досега подобни вертикални дръжки не са поръчани, значи нашият заявител е сметнал, че няма нужда от тях.
Това не е някаква сериозна реконструкция, която сериозна да оскъпи модела, така че, едва ли цената е била водеща.
Никой не ни е виновен, че заявяваме винаги най-евтиното.
При новия .760 вече е приет съвсем друг модел: ще се предлага не напълно оборудван вагон, а ще се предлага модулно изпълнение. Така че, още при представянето заявителят ще подбира различно изпълнение.

MaxiGuide
March 28th, 2011, 09:42 PM
Пак ще кажа: Влакчетата да движат, тунелите да не текат (иннфраструктурата), а всичко останало ми е през ...

ПС Не си мислете че Руснаците не напредват, напротив, и точно ние сме им пазара заедно с Белорус, Украйна, Молдова, Казахстан и т.н. Ама лошо няма... такива са ни възможностите (или както каваше една колежка: С пръдня боя не става)

ППС: Така че не го взимате навътре

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 28th, 2011, 10:19 PM
KVentz, зелените си имат, но новата модификация не че няма, просто е с по-малко и по на рядко. Иначе да, разбрал си ясно.
kronos_BG, нашият заявител също така е сметнал, че няма нужда и от камери за видеонаблюдение в салоните.

И все пак окончателно ще сме с Русичи, така ли? След като някои пращаха писма, дали има шанс за промяна?

KVentz
March 28th, 2011, 10:37 PM
Doublepost, please del.

witch_honor
March 28th, 2011, 11:48 PM
Вертикални пръти трябва да се сложат между вратите, защото по-травмоопасно (vartal) е в това широко пространство да залиташ, защото нямаш двуметрови ръце, отколкото да има една вертикална тръба, за която да се хванеш като бял човек.

kirilepetrov
March 30th, 2011, 08:39 AM
Вертикални пръти трябва да се сложат между вратите, защото по-травмоопасно (vartal) е в това широко пространство да залиташ, защото нямаш двуметрови ръце, отколкото да има една вертикална тръба, за която да се хванеш като бял човек.

В пиков час, когато се качваш от Сердика или Стадиона (няма значение в коя посока) подпирането и хващането става само и единствено за тълпата. Всяко спиране и тръгване е ''прекрасно'' изживяване за вътрешностите ни! :lol:

batman08
March 30th, 2011, 08:45 AM
Да, определено имаме нужда от по-вече дръжки в салона, защото понякога като няма къде да се хванеш и влака спре рязко става доста забавно :)
Иначе от Метрополитен още не са се похвалили нищо за влаковете (то да се чудиш да се хвалиш ли, да плачеш ли :? )

kirilepetrov
March 30th, 2011, 10:41 AM
Както всяко едно нещо в България, сега се мъдри, чака се да мине срока за обжалване, та после всички като писнат за русичите да НЯМА връщане назад! Иначе е доста по удобно при положение, че двата диаметъра ще са обединени в началото и няма да има шарения! Но пък за парите от ЕС с който бе направен таван от 10.8 млн за бройка, можеше да се закупят толкова CAF-oве, че да можем да си върнем старите скифове и номерните кофи на руснаците! и да си бръмкаме с испански. (сега един куп хора ще ме разтрелят за мнението ми, така че да си кажа): Вече няма значение!!!

kirilepetrov
March 30th, 2011, 10:46 AM
Хора, някакви нови снимки от случващото се под земята?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 30th, 2011, 11:20 AM
Както всяко едно нещо в България, сега се мъдри, чака се да мине срока за обжалване, та после всички като писнат за русичите да НЯМА връщане назад! Иначе е доста по удобно при положение, че двата диаметъра ще са обединени в началото и няма да има шарения! Но пък за парите от ЕС с който бе направен таван от 10.8 млн за бройка, можеше да се закупят толкова CAF-oве, че да можем да си върнем старите скифове и номерните кофи на руснаците! и да си бръмкаме с испански. (сега един куп хора ще ме разтрелят за мнението ми, така че да си кажа): Вече няма значение!!!

Срокът за обжалване не изтече ли вчера?
От къде имаш тази информация, че диаметритие ще бъдат обединени? Шансовете са 50/50. Няма да има пречки и да е ги слеят и да са разделени някъде.
Иначе жалкото е именно там, че цената е най-важното нещо, а както ти каза - можехме да си позволим CAF, та дори и без да връщаме нищо на руснаците - така нищо не печелим.
Четох тук или в другия форум една добра идея, ако бяхме взели испански:
След време - испанските по 1МД, а руските по 2МД. Така ситуацията с пренатоварването щеше да е овладяна.

П. П.
Нямам нищо против руските. Просто да ги направят, както ние искаме, а не както те предлагат. Както сме поискали смяна на двигателя - така да поискаме по-качествена и добра шумоизолация, промяна на покритието в салона, промени в дизайна дори, плавни маневри и т. н.

vartal
March 30th, 2011, 11:42 AM
че да можем да си върнем старите скифове и номерните кофи на руснаците!Чего? :nuts: Как можно вернуть то, за что уже заплачено и не является новым? Ну ты сказал конечно...:lol:

gogo3o
March 30th, 2011, 11:43 AM
П. П.
Нямам нищо против руските. Просто да ги направят, както ние искаме, а не както те предлагат. Както сме поискали смяна на двигателя - така да поискаме по-качествена и добра шумоизолация, промяна на покритието в салона, промени в дизайна дори, плавни маневри и т. н.

Има си обявление за обществена поръчка, където се задава на какви изисквания трябва да отговарят.

Avus
March 30th, 2011, 01:54 PM
http://station20.eu/bg/

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 30th, 2011, 02:04 PM

Такова нещо трябваше да направят за всички станции.
И тази идея не беше ли за МС Цариградско ??? Каква е логиката да правят по-специална едната от тези в Дружба???

kirilepetrov
March 30th, 2011, 02:28 PM

Затварят устата на недоволните! Сега когато някой каже, че никои не е попитал за това как да изглеждат метростанцийте, те ще кажат, че е имало конкурс за #20, а когато попитат за другите ще кажат, че не е имало интерес ! ;) Да си знаете! !! :bash::bash::bash:

autobahnracer
March 30th, 2011, 03:21 PM
Затварят устата на недоволните! Сега когато някой каже, че никои не е попитал за това как да изглеждат метростанцийте, те ще кажат, че е имало конкурс за #20, а когато попитат за другите ще кажат, че не е имало интерес ! ;) Да си знаете! !! :bash::bash::bash:

за съжаление най-вероятно това е истината ....

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 30th, 2011, 03:26 PM
Добре де. Все още не е започнало оформлението на станциите, като изключим Св. Наум, където проекта е доста добър бих казал, така че там няма проблем, но за останалите толкова ли не могат да обявят някакви конкурси и да се оформят подобаващо? Това може да стане изключително бързо и след няма и месец ще имат нови готови проекти.
Гарата, Лъвов мост - на тези станции трябва да се обърне внимание, а не на ... Дружба .. :X
OK, страх ги е да използват стъкло, алуминии и пр. на двуперонните станции. Ами да вземат предвид вече приложените материали. Ето например - бежово-сивите части на Г. М. Димитров, жълтите пръстени на Мусагеница или нещо от сорта. Нека вкарат малко подобни рачупени елементи, а не само грозни плочки. За това не могат да кажат "страх ни е да го прилагаме за да не бъде увредено", тъй като вече са го направили на някои станции.

KVentz
March 31st, 2011, 12:10 AM
Well, I don't think someone forbade to add some addition requirements. MVM made 81-740.2/741.2 models especially for Sofia anyway. They could add at least some more handrails if asked.

kirilepetrov
March 31st, 2011, 08:43 AM
Така, искам да изкажа едно мнение относно МД 3 и очакващите той да бъде под земята! Вече ми се струва невъзможно поради факта, че с пълна пара тече изграждането на канализацията за комплекс''Бокар'' която минава под бул. Т.Каблешков (в посока >Т. Каблешков и България> Овча Купел (стадион Славия)), което означава, че малкият ТБМ който копае в момента минава през бул. Цар Борис III и дълбочината на която работи видимо е недостатъчна над нея да мине тунел, комоли да се изгради и метростанция. Ако искаха метрото да е под земята, изграждането на канализацията щеше да се реализира с изпълнението на МД 3, но явно няма. Ще си имаме поредния прекрасен мост! или тунеллл върху земята!
:badnews:

JloKyM
March 31st, 2011, 10:22 AM
^^ Това не е причина. И в момента къртицата копае под цялата комунална инфраструктура :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 31st, 2011, 10:31 AM
Не, не. Това не може да бъде причина за трасе, различно от подземно. 3МД ще се копае с ТБМ, а не по отикрит способ и канализацията не го засяга.

kirilepetrov
March 31st, 2011, 10:47 AM
Не, не. Това не може да бъде причина за трасе, различно от подземно. 3МД ще се копае с ТБМ, а не по отикрит способ и канализацията не го засяга.

Мен лично ме притеснява това, че къртицата копае нито плитко нито дълбоко а нещо средно, което пък означава, че при един бъдещ тунел или трябва да се преправя канализацията или трябва да се минава под нея. А иначе се надявам да сте прави, че ще имаме подземно метро! Силно се надявам!!!

autobahnracer
March 31st, 2011, 11:33 AM
Мен лично ме притеснява това, че къртицата копае нито плитко нито дълбоко а нещо средно, което пък означава, че при един бъдещ тунел или трябва да се преправя канализацията или трябва да се минава под нея. А иначе се надявам да сте прави, че ще имаме подземно метро! Силно се надявам!!!

Тя в момента не копае кой знае колко дълбоко, защото няма нужда(в противен случай трябваше да правят по-дълбоки котловани, съответно повече разходи).
При необходимост (МД3) може да се копае и по-надълбоко. Ако желаят могат да го направят и на 70-80 метра под земята (като московското метро например), само да не изскочи някой минерален извор;)

П.С. Също подобен случай е и Парижкото метро: на места под града на дълбочина 20тина-30 метра има подземни галерии, от които едно време са добивали строителен материал (за да Notre Dame и Версай, например:) ) и метрото на места върви над тези галерии, другаде слиза под тях. Няма проблеми, всичко е възможно, правено е и се прави по света. Въпроса опира само до кеш :)

Avus
March 31st, 2011, 11:55 AM
Хех, ще си имаме първите в света станции с минерална вода. Няма лошо.

По отношение на третия диаметър няма ли да бъде по-добър вариант да се смени релсовия път с широкия стандарт и да се използват по-дълги трамваи. Това го казвам като вариант за нещо по-изгодно и до време, когато ще има парички за същинско метро?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 31st, 2011, 03:05 PM
Хех, ще си имаме първите в света станции с минерална вода. Няма лошо.

По отношение на третия диаметър няма ли да бъде по-добър вариант да се смени релсовия път с широкия стандарт и да се използват по-дълги трамваи. Това го казвам като вариант за нещо по-изгодно и до време, когато ще има парички за същинско метро?

До колкото обявяват "3МД ще използва релсите на сегашните трамваи 5 и 22", пък значи ли това, че ще ги подменят или ще си се използват точно те - не се знае.
Иначе мотрисите ще се движат в композиция по 2.

Avus
March 31st, 2011, 03:13 PM
Не знам що така ми се струва, но нещо си в грешка. Петицата не е същия стандарт като 22-ката.

mastodonta
March 31st, 2011, 06:04 PM
Малко офтопик - някой да знае откъде може да се закупи книгата на Братоев "Метрополитен", че сега съм си в София за една седмица и не бива да изпускам тази възможност. Предполагам, че и преди е задаван този въпрос, но не ми се търси из тема дълга 600 страници.

batman08
March 31st, 2011, 06:16 PM
Малко офтопик - някой да знае откъде може да се закупи книгата на Братоев "Метрополитен", че сега съм си в София за една седмица и не бива да изпускам тази възможност. Предполагам, че и преди е задаван този въпрос, но не ми се търси из тема дълга 600 страници.
Преди време я имаше в книжарницата на МС Люлин - подлеза от към Билата. Пробвай там, ако не мога да ти я пратя сканирана на файл :)

kirilepetrov
March 31st, 2011, 08:05 PM
Преди време я имаше в книжарницата на МС Люлин - подлеза от към Билата. Пробвай там, ако не мога да ти я пратя сканирана на файл :)

Ако важи офертата аз бих искал да се възползвам!
email: kirilepetrov@gmail.com

P.S. - ако я имаш сканирана, ако не, не се притеснявай!

batman08
March 31st, 2011, 08:17 PM
Ако важи офертата аз бих искал да се възползвам!
email: kirilepetrov@gmail.com

P.S. - ако я имаш сканирана, ако не, не се притеснявай!

На драго сърце бих ти я пратил по майла, но тя е 55 МБ и няма как да стане :)
Прати ми на ЛС ако имаш скаип и ще ти я пратя там :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
March 31st, 2011, 08:19 PM

Западен вестибюл - МС Люлин (книжарницата). Като изключим, че е леко объркана има интересни неща.

witch_honor
March 31st, 2011, 08:21 PM
Добре, че я пазиш още, защото от както я сканирах и я забутах някъде из папките си ептен не мога да я намеря хахахахаахах :D

kirilepetrov
April 1st, 2011, 07:53 AM
Не знам що така ми се струва, но нещо си в грешка. Петицата не е същия стандарт като 22-ката.

Трамвай 5 и всички останали без 20 и 22 имат междурелсие 1009мм.
20 и 22 са 143...иии 5 май, да 1435мм. каквото е и на мотрисите на метрото!

Voltt
April 1st, 2011, 10:49 AM
Срокът за обжалване не изтече ли вчера?
От къде имаш тази информация, че диаметритие ще бъдат обединени? Шансовете са 50/50. Няма да има пречки и да е ги слеят и да са разделени някъде.
Иначе жалкото е именно там, че цената е най-важното нещо, а както ти каза - можехме да си позволим CAF, та дори и без да връщаме нищо на руснаците - така нищо не печелим.
Четох тук или в другия форум една добра идея, ако бяхме взели испански:
След време - испанските по 1МД, а руските по 2МД. Така ситуацията с пренатоварването щеше да е овладяна.

П. П.

и джакузи :banana:

KVentz
April 1st, 2011, 12:45 PM
и джакузи :banana:
With blackjack and hookers! :lol:

PhirgataZFs1694
April 1st, 2011, 01:27 PM
На драго сърце бих ти я пратил по майла, но тя е 55 МБ и няма как да стане :)
Прати ми на ЛС ако имаш скаип и ще ти я пратя там :)

Можеш с рар-а да я разделиш на файлове (по 10МБ примерно) или да я качиш някъде(абв докса примерно) и да я шернеш.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 1st, 2011, 01:36 PM
.
http://novinitebg.info/news.php?id=41997 Леле ... :X :X :X :X :X:X Най-шокиращото на "ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ" !

.

FloatingShift
April 1st, 2011, 02:20 PM
Yes, yes, yes!!! :banana::banana::banana:

EmBu321
April 1st, 2011, 02:27 PM
хахах :) о боже! за кво става въпрос !

i.meh
April 1st, 2011, 02:34 PM
На първи април човек принципно трабва да е приятно изненадан, след като разбере, че е бил излъган... :lol:

witch_honor
April 1st, 2011, 02:39 PM

In fact - forget the hookers :D

Но все пак - довечера ще разпратя дизайна на листовките на доброволците. Който иска да се включи в кампанията, да пише на spasimetroto@abv.bg

Zippo1
April 1st, 2011, 04:21 PM
Трамвай 5 и всички останали без 20 и 22 имат междурелсие 1009мм.
20 и 22 са 143...иии 5 май, да 1435мм. каквото е и на мотрисите на метрото!

20 и 22 + 23?

kirilepetrov
April 1st, 2011, 06:23 PM
20 и 22 + 23?

Миии аз не знам дали 23 съществува, поне аз лично не съм го използвал от години

batman08
April 1st, 2011, 06:31 PM
Миии аз не знам дали 23 съществува, поне аз лично не съм го използвал от години

Е 23 е новият трамвай до Цариградско шосе ;) Може би се бъркаш с 21 :)

putnik2011
April 1st, 2011, 10:07 PM
Всъщност, на 23 пише последната спирка Дружба-2. До къде смятат да го удължават?
Въпросната книга на Братоев мисля че е качена на официалния сайт на Метрополитен, или там е нещо друго?

Voltt
April 1st, 2011, 11:00 PM
..ну ну...обойдется:wink2:

kirilepetrov
April 2nd, 2011, 07:24 AM
Е 23 е новият трамвай до Цариградско шосе ;) Може би се бъркаш с 21 :)

А на горубляне до където ходи 23, има ли обръщало или се променя посоката с стрелки?

Pro Pain
April 2nd, 2011, 07:28 AM

Of course there will be russian hookers !:lol:

FloatingShift
April 2nd, 2011, 09:05 AM
..ну ну...обойдется:wink2:

На български грамотно не можеш да пишеш, но на руски можеш, а? Разконспириран си! :)

Само да допринасяше нещо смислено по темата...

Chilio
April 2nd, 2011, 09:53 AM
А на горубляне до където ходи 23, има ли обръщало или се променя посоката с стрелки?
Не стига до Горубляне, края му е до комплекс "Цариградски" на една спирка разстояние от пътния възел на Горубляне... Там обръщането е със стрелка, затова се обслужва само от пенделни Дювази.
Иначе идеята е да мине под моста и някъде в полето между Метро и младостите да се припокрие с метрото и да стигне до Деницата.

putnik2011
April 3rd, 2011, 09:53 AM
...и тогава най-сетне, мечтата на хиляди Младостци ще се сбъдне: трамвай в квартала!:lol:

MaxiGuide
April 3rd, 2011, 11:20 AM
...и тогава най-сетне, мечтата на хиляди Младостци ще се сбъдне: трамвай в квартала!:lol:

И ще спрат да завиждат на Люлинци, които си имат такъв от 20 години:lol:

Voltt
April 3rd, 2011, 01:00 PM
на пендел е

Voltt
April 3rd, 2011, 01:04 PM
На български грамотно не можеш да пишеш, но на руски можеш, а? Разконспириран си! :)

Само да допринасяше нещо смислено по темата...

oh yes yes, my name is Boiko! Merci beaucoup!!! :yes::nono:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 3rd, 2011, 02:35 PM
http://news.ibox.bg/news/id_1747591228

vartal
April 6th, 2011, 12:03 AM
Если интересно, то вот тут (http://www.stroyfilms.ru/kino_4673.html) можно посмотреть на примере Сингапура, как ведётся проходка тоннелей щитом большого диаметра (по типу того, что сейчас у вас ведёт проходку тоннелей).

nikidd
April 6th, 2011, 08:34 AM
Если интересно, то вот тут (http://www.stroyfilms.ru/kino_4673.html) можно посмотреть на примере Сингапура, как ведётся проходка тоннелей щитом большого диаметра (по типу того, что сейчас у вас ведёт проходку тоннелей).

Спосибо vartal, очень интересно!

Ето с такива мнения можеш да бъдеш полезен и желан тук ;)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 9th, 2011, 05:17 PM
Гледам пак недоволство в темата за 3МД относно архитектурните проекти на станциите от 2МД. Вместо да се оплакваме - можеме да предлагаме. Само така бихме могли да постигнем нещо повече. Видяхте, какво стана със Св. Наум и Лъвов мост.
Аз утре ще пратя едно писмо до Метрополитен и ще намекна за вкарване на други материали, които да се съчетаят с плочките и ще предложа по-конктрено еталбонд. За това поне не могат да ми се оправдаят, че ги е страх да не бъде увредено от пътниците, след като вече има 2 станции, оформени до голяма степен с еталбонд по стените. За Св. Неделя - камъни например (от типа на Сердика).
Едната игра със светлините би подобрила картинката също. И ако ще бъдат главно плочки - то поне да бъдат по-големи и с по-тесни фуги. Не знам за другите станции, но евтина визия на Св. Неделя, Лъвов мост и Гарата е недопустима.

benjaminn
April 11th, 2011, 09:41 PM
Дано не се случват подобни работи у нас:

Взрив в метрото на Минск (http://www.cross-bg.net/svetat/138-evropa/1205458-vzriv-v-metroto-na-minsk-)
11 април 2011
На мястото на експлозията се е образувал огромен кратер

Минск, Беларус /КРОСС/ Взрив на метростанция "Октябрьская" в Минск, около 18 ч. местно време е довел до неизвестен засега брой жертви. По неофициална информация поне седем души са загинали, съобщи кореспондентът на Информационна агенция КРОСС в Москва. Най-малко 70 души са пострадали сериозно, съобщават руските медии. Беларуската агенция "Белта" съобщи, че около 40 пострадали са закарани в болница.

Очевидци съобщават, че след взрива е настанала неописуема паника. На мястото са пристигнали десетки коли на Министерството за извънредни ситуации. Екипи на Бърза помощ изнасят на носилки пострадалите, а медиците превързват направо на улицата. Районът е отцепен.

Взривното устройство е избухнало в часа пик на станцията, на която хората се прекачват на други превозни средства.

Движението по проспект „Независимост", което беше затворено заради взрива на станция "Октябрьская" е възстановено. Само колите на „Бърза помощ" са останали до станцията, ранените са откарани в болниците, остават да се приберат телата на убитите.

Председателят на Кризисния щаб в МВнР Лъчезар Петков съобщи за КРОСС, че в момента се осъществява връзка с посолството в Беларус и се уточнява броя на българите живеещи в Минск.

На мястото на произшествито са пристигнали вътрешният министър, министрите на здравеопазването и на информацията, кметът на Минск, ръководителите на всички отдели на полицията, съобщи РИА Новости.

Бомбата избухна при пристигането на два влака на метрото на станция "Октябрьская" в посока станция "Купаловска" в Минск. Според източници има 2-ма ранени, около 10 тежко ранени и над 80 пострадали, съобщава кореспондент на информационна агенция ИТАР-ТАСС. Експлозията е възникнала в 17:56 местно време или 18:56 българско. Експлозията по първоначална информация на очевидци е дошла от изхода на стълбището. На мястото на експлозията се е образувал огромен кратер. Самата експлозия, според преживелите я, не е била смъртоносна, но рухването на част от стълбището е било фатално. На мястото на инцидента има медицински екипи, както и на Министерството на вътрешните работи, по първоначална информация ранените са били извозени с линейки към близките болници.

Това е извънредна ситуация за столицата на Беларус. Информационна агенция КРОСС припомня, че преди няколко години, по време на тържествата по повод Дена на Републиката в тълпата бе взривено устройство, имаше много ранени, но нямаше загинали. Според информация на министерството на извънредните ситуации на Беларус, съобщението за взрива е било получено в 17,58., като три минути след това на мястото са пристигнали специални полицейски части. Същевременно, администрацията на белоруския президент е потвърдило информацията, че има загинали.

Avus
April 12th, 2011, 04:24 PM
http://youtu.be/I0tUab2vLkY?hd=1

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 12th, 2011, 04:35 PM
Дано не се случват подобни работи у нас:
.

Шансът такава ситуация да се случи в Софийското метро граничи с нулата. Дори може да се нарече невъзможно.

witch_honor
April 12th, 2011, 05:08 PM
http://youtu.be/I0tUab2vLkY?hd=1

Ето как хората са си направили двуетажно метро - много сладко наистина.
Нещо такова може да се приложи и за трасето между НДК и СУ и да се свие кривата.

batman08
April 12th, 2011, 05:19 PM
Шансът такава ситуация да се случи в Софийското метро граничи с нулата. Дори може да се нарече невъзможно.

Пак говориш ей така! Да не би метрото ни да е със скенери и т.н., че да се следи кой какво носи в чантите и т.н. Ако реша и аз в енда торба от Била слагм кутия и в нея изненада и ще ме хванта другият път! А и полицаите спят, да не кажа, че на някой станции липсват такива!

Celeborn
April 12th, 2011, 07:44 PM
Ако някой има интерес да извършва подобно нещо надали скенерите ще го спрат...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 12th, 2011, 08:10 PM
Не твърдя нищо безпочвено. Неколкократно са правени експерименти и всеки път полицията е реагирала както трябва.
Никой не знае, какво носиш в чантата, но в момента, в който я оставиш под или на седалката или където и да е и изчезнеш (извън станцията или се качиш на влака) - станцията ще се отцепи, чантата ще е извън станцията след минути, а ти ще си арестуван на следващата станция.

Правете разлика. Атентати, като последните в Москва е адски трудно да бъдат предотвратени, но като този в Минск - службите са потготвени за подобни ситуации. Метростанциите не са трамвайни спирки. Метрото е изключително важен и пазен обект. Не е толкова просто, а полиция има на всяка станция. Това, че извън пиковите часове по пероните няма нищо не значи. Иначе в пик са минимум по 2-ма.

Avus
April 12th, 2011, 08:46 PM
Скок, личен съвет към теб: спри се малко. Стана "видния" експерт на софийското метро, а виждам и по отношение на сигурността. Писна ми от теб. Няма такъв празнодумец като теб. "Копи и пейст" на квото се сети човек. Имаш ли си жена?

benjaminn
April 12th, 2011, 08:53 PM
Не, че ще го правя де, ама какво пречи да слезна на станцията в час пик, да оставя чантата, да излезна през другия вход и да взривя бомбата преди да са дошли влаковете? :)

batman08
April 12th, 2011, 08:58 PM
Абе човек да е решил ще направи белята както се казва!
И Скок стига си се вживявал като някакав метро-гуро, които знае всичко! Писна ми да чета тъпизмите ти и философстванията ти идват ми в повече! Се едно само ти разбираш от метрото и ние ядем доматите с колците тук!

putnik2011
April 12th, 2011, 09:02 PM
Стига с тия безсмислени спорове. Дано нашата мила малка България никога да не се сблъсква с подобни нечовешки актове. Хайде всички заедно да проявим съчуствие и да изкажем съболезнования на беларуския народ и да се помолим за загиналите.

http://img-fotki.yandex.ru/get/5705/nafanko-livejournal-com.81/0_5b513_71613315_orig.jpg

becs
April 13th, 2011, 12:35 PM
Има полиция дръжки, ще си влезна с каквото искам в метрото...
Щели да изнесат кутията веднага?Как става тоя номер, нито имат представа какво е вътре, нито нужна екипировка, ако е бомба, айде спри се вече да пишеш пълни глупости, защото ми омръзна!
Много работи искам да пиша в тази тема и лични наблюдения и снимки си правя, но заради такива лекета, като теб спрях да го правя.

batman08
April 13th, 2011, 12:56 PM
Много работи искам да пиша в тази тема и лични наблюдения и снимки си правя, но заради такива лекета, като теб спрях да го правя.

Не си хаби нервите - все пак има и стойностни потребители тук, които с радост ще прочетат написаното от теб и ще видят снимките ти :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 13th, 2011, 01:10 PM
Хах мазник :lol:
Този освен да се заяжда (дори не е свързано с темата) друго не прави, пък снимки ще ти качва. Ще си влезеш с каквото искаш, ама не се знае, как ще излезнеш ... на колко си ? На 10?

kudos
April 13th, 2011, 01:54 PM
скок ли си, сок ли си не знам какъв си ама май ти си на 10 ;-)

gogo3o
April 13th, 2011, 02:12 PM
Преди време от "Господари на ефира" бяха внесли цял гранотомет (музеен реквизит) абсолютно незабеляно във Външно, което се предполага, че е с ограничен допуск. Та, да не дава Господ на някой да му хрумне да гърми на оживени места като метро, гари, летища.
Жалко за жертвите на този античовешки акт.

vartal
April 13th, 2011, 02:30 PM
Шансът такава ситуация да се случи в Софийското метро граничи с нулата. Дори може да се нарече невъзможно.Ты уверен в этом? Ох, не зарекайся-ка...Не дай бог конечно, но никто ни от чего не застрахован. В Минске тоже думали, что у них такого никогда не произойдёт, однако...
В любом случае, мы с ними и соболезнуем.

TrueBulgarian
April 13th, 2011, 04:54 PM
Ты уверен в этом? Ох, не зарекайся-ка...Не дай бог конечно, но никто ни от чего не застрахован. В Минске тоже думали, что у них такого никогда не произойдёт, однако...
В любом случае, мы с ними и соболезнуем.
Точно това щях да кажа и аз, и в Минск са си мислели същото...
Съболезнования на близките на пострадалите.

i.meh
April 13th, 2011, 07:31 PM
Съболезнования и от мен.
Иначе, аз пиша заради множеството дискусии за вида на станциите и влаковете. Вчера се върнах от Милано и имам пресни впечатления - както аз, така и съучениците ми сме на мнение, че тамошното метро е много по-неиздържано естетически от нашето. В сравнение с тяхното, което има излъчване на тежка и добре смазана машина за бърз превоз и нищо друго, нашето е по-скоро като някаква голяма играчка - спретнато, светло, чисто и шарено. Влаковете им наистина са доста по-широки за същото междурелсие и ускоряват по-бързо от Русичите, но пък откъм дизайн изобщо не ми харесват колкото нашите. За шума - ами повечето им модели са много по-шумни от нашите, с изключение на едни сравнително новички по червената линия, които са толкова тихи, че чак стряскат като излязат от тунела (тунелите са им осветени и понякога карат и с изгасени светлини още отпреди станциите). А самите станции са абсолютно скучни, еднотипни и понякога дори грозни и сравнително мръсни. Като в мазе. Така че спокойно бихме могли да сме доволни от нашето метро, но разбира се без това да ни пречи винаги да искаме най-доброто, защото пък има и градове, които има доста да гоним (Мюнхен).

KVentz
April 13th, 2011, 08:29 PM
Така че спокойно бихме могли да сме доволни от нашето метро, но разбира се без това да ни пречи винаги да искаме най-доброто, защото пък има и градове, които има доста да гоним (Мюнхен).
By the way, I was in Munich last summer and had a large trip to Munich metro. There are two types of rolling stock there: the old and the new one. The old are light, spacious, cool but noisy inside since they have open windows without forced ventilation. The new ones have ultra modern futuristic design, soft, curved shapes, dim light, smooth running, silence inside and a lot of LEDs. But there was deadly hot inside! There are no a/c and not a single breeze!

moshtno
April 13th, 2011, 09:24 PM
Sorry but that cannot be true in my opinion, the new ones do have a/c I think. Probably it was not turned on or something like this, but I have traveled a lot in Munich and they were always great in terms of temperature inside.

KVentz
April 13th, 2011, 10:00 PM
Sorry but that cannot be true in my opinion, the new ones do have a/c I think.
I spent in the metro whole day and had many rides on different types and trains. There was a very hot summer last year if you remember, there was about 30°C those days, a little bit cooler on the underground stations and hot and stuffy inside the new rolling stocks. And there was few people there, so I can not say it was because of crowd.

FloatingShift
April 14th, 2011, 08:57 AM
Dear KVentz, there are two possible explanations for your observation - either the A/C systems were turned off this day for some reason or the municipal authorities had decided that the climate in Munich was cool enough and they could economise on the A/C systems, when they were tendering the rolling stock. But it seems unbelievable that the manufacturer of the new trains deliberately designed in poor ventilation or climatisation. And, putting this problem aside, you can now compare these new trains to the Rusiches; what is your personal opinion - is it worthwhile for a city to buy them instead of the Rusich trains, if it can afford the higher proice? Привет.

FloatingShift
April 14th, 2011, 09:02 AM
Съболезнования и от мен.
Иначе, аз пиша заради множеството дискусии за вида на станциите и влаковете. Вчера се върнах от Милано и имам пресни впечатления - както аз, така и съучениците ми сме на мнение, че тамошното метро е много по-неиздържано естетически от нашето. В сравнение с тяхното, което има излъчване на тежка и добре смазана машина за бърз превоз и нищо друго, нашето е по-скоро като някаква голяма играчка - спретнато, светло, чисто и шарено. Влаковете им наистина са доста по-широки за същото междурелсие и ускоряват по-бързо от Русичите, но пък откъм дизайн изобщо не ми харесват колкото нашите. За шума - ами повечето им модели са много по-шумни от нашите, с изключение на едни сравнително новички по червената линия, които са толкова тихи, че чак стряскат като излязат от тунела (тунелите са им осветени и понякога карат и с изгасени светлини още отпреди станциите). А самите станции са абсолютно скучни, еднотипни и понякога дори грозни и сравнително мръсни. Като в мазе. Така че спокойно бихме могли да сме доволни от нашето метро, но разбира се без това да ни пречи винаги да искаме най-доброто, защото пък има и градове, които има доста да гоним (Мюнхен).

Не забравяй, че метрото в Милано е доста по-старо от нашето - строено е по време, когато се е смятало за нормално станциите да са утилитарни и еднотипни, макар и грозновати. Същото ваши и за влаковете - имат почти 40-годишни влакове, които, макар и шумнички и с ретро излъчване, са по-широки и ускоряват по-бързо от руските, пък и возят доста по-меко. С една дума, по-функционални са. За съжаление една метросистема се обновява доста трудно, защото нали трябва да функционира без прекъсване, макар че естествено там имат планове за обновяване както на станциите, така и на подвижния състав. А що се отнася до нашето метро, хубавото е, че е чисто, но откъм дизайн и материали, истината че изглежда доста евтино.

moniiii
April 14th, 2011, 07:07 PM
Който има време да разглежда да заповяда:http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=393935
Интересна тема за метрото в Неапол,има много снимки на нови станции с какъв дизаин само :nuts:,интересни влакчета с още по-интересни дръжки вътре :lol: и др..

vass
April 14th, 2011, 08:06 PM
^^
Това за мен е тотална изгъзица, супер грозна изцепка, която граничи с кич, подигравка за града. Ако искате и тук такива неща, по-добре всичко да е плочки!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 14th, 2011, 08:58 PM
Уникално! Само можем да завиждаме...

JloKyM
April 14th, 2011, 09:08 PM
Фантастично е метрото в Неапол. Просто фантастично. Толкова феерично, модерно, красиво. А влаковете са повече от страхотни. :cheers::cheers::cheers:

Vitosha
April 14th, 2011, 09:26 PM
Непротивометровагонмашствувателствувайте и непротивостоянбратоевствувателствувайте! :lol: Да-а, и аз бих искал интериорът на софийското метро да се създава от хора на изкуството, а не от тунелостроители.

kronos_BG
April 14th, 2011, 10:16 PM
Да-а, и аз бих искал интериорът на софийското метро да се създава от хора на изкуството, а не от тунелостроители.
Само че метростанцията не е изложбена зала.
Минаването в такава крайност може да доведе до недопустимо повишаване на риска.
Всичко във вътрешния интериор на подобни пространства трябва да е подчинено на изисквания, компетентни за които са именно инженерите (и другите специалисти), които иронично наричаш тунелостроители.
Тук имаме особена среда с повишени изисквания за устойчивост на вибрации, шумопоглъщане, дълготрайност на материалите и т.н....
Това не пречи, разбира се, тази особена среда да бъде аранжирана от дизайнери, но техните хрумвания и идеи трябва да се подчиняват на изискванията за метростанциите.
Виждал съм доста интересни решения, когато тавана е изпълнен от чист бетон по оригинална конструкция с цел именно поглъщане на шума. Изпълнено със съдействието на дизайнер, това решение външно изглежда и достатъчно приятно.
Да не говорим, че залитане по всякакви окачени конструкции си е директна заплаха по сигурността. Трагичните събития в минското метро го доказват: голяма част от раните на по-отдалечените от взрива хора са именно от падащи предмети от накичената станция с всякакви окачени конструкции... (Перифразирах накратко изказването на техния президент, който директно им даде разпореждане да се ограничи в бъдеще използването на окачени конструкции.)
С една дума необходимо е взаимодействие и на дизайнери и на специалисти по подобни затворени пространства (най-общо казано), като второто е водещо.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 14th, 2011, 10:28 PM
Значи по тази логика и при нас е доста опасно, тъй като на двете най-натоварени станции Сердика и СУ таваните са от огромна тежка метална конструкция при едната и висящи стъкла при другата станция. Също така и за Стадиона, а сега и при Гарата.

В метростанциите трябва да се прилагат дълготраини и по възможност и вечни материали. Ето един пример на стена с плочки - стени, каквито тук едва ли ще избегнат, но има разлика от грозни плочки за баня и подобни плочки. Тук сигурно една плочка ще се равнява на 6-9 от нашите.
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev1/12,-19.jpg

Vitosha
April 14th, 2011, 10:38 PM
Само че метростанцията не е изложбена зала.
Минаването в такава крайност може да доведе до недопустимо повишаване на риска.
Всичко във вътрешния интериор на подобни пространства трябва да е подчинено на изисквания, компетентни за които са именно инженерите (и другите специалисти), които иронично наричаш тунелостроители.
Тук имаме особена среда с повишени изисквания за устойчивост на вибрации, шумопоглъщане, дълготрайност на материалите и т.н....
Това не пречи, разбира се, тази особена среда да бъде аранжирана от дизайнери, но техните хрумвания и идеи трябва да се подчиняват на изискванията за метростанциите.
Виждал съм доста интересни решения, когато тавана е изпълнен от чист бетон по оригинална конструкция с цел именно поглъщане на шума. Изпълнено със съдействието на дизайнер, това решение външно изглежда и достатъчно приятно.
Да не говорим, че залитане по всякакви окачени конструкции си е директна заплаха по сигурността. Трагичните събития в минското метро го доказват: голяма част от раните на по-отдалечените от взрива хора са именно от падащи предмети от накичената станция с всякакви окачени конструкции... (Перифразирах накратко изказването на техния президент, който директно им даде разпореждане да се ограничи в бъдеще използването на окачени конструкции.)
С една дума необходимо е взаимодействие и на дизайнери и на специалисти по подобни затворени пространства (най-общо казано), като второто е водещо.

Метростанциите биха могли да бъдат и изложбени пространства, но проблемът според мен не е в това. Вътрешността на самите метростанции би трябвало да е продукт на художественото мислене, като необходимостта от съобразяване на творческите идеи с метростроителните изисквания е ясна. Проблемът в София е по-друг и той е, че тунелостроителите дизайнерстват. Резултатите от това са видни.

teh_pwn
April 14th, 2011, 10:52 PM
Метростанциите биха могли да бъдат и изложбени пространства, но проблемът според мен не е в това. Вътрешността на самите метростанции би трябвало да е продукт на художественото мислене, като необходимостта от съобразяване на творческите идеи с метростроителните изисквания е ясна. Проблемът в София е по-друг и той е, че тунелостроителите дизайнерстват. Резултатите от това са видни.

+ 1:okay:

vass
April 14th, 2011, 10:58 PM
А също така не е зле да има някакви граници. Разбира се, че трябва да има художествена стойност, но в стремежа си да бъдат оригинални, в Неапол са прекалили, поне за мен. Има далеч по-стилни решения, особено за централна градска част, която има историческа стойност. И да не забравяме, че не всяко изкуство се харесва, трябва малко по-универсални неща да се правят.:)

kronos_BG
April 14th, 2011, 11:11 PM
Проблемът в София е по-друг и той е, че тунелостроителите дизайнерстват. Резултатите от това са видни.
Проблемът на дизайна на нашите станции са парите. Търсенето на възможно най-евтиното решение.
Не мисля, че "тунелостроителите" дизайнерстват. Ако визираш онзи момент от филма, където Братоев се месеше и даваше идеи, определено си останал с погрешно впечатление: това беше само един акцент от работна оперативка, целящ да покаже непринудената среда... ;)
Да, на подобни оперативки набързо се обсъждат много на брой актуални задачи и срокове. Да, директорът понякога дава оценки за всичко (ами шеф е - какво да се прави), но на подобни оперативки обикновено присъстват само различни ръководители . Но после, обикновено, решаването на тези задачи се поставя на съответните звена, със съответните специалисти.

Що се касае до дизайна на неаполските станции - и на мен ми дойде в повече. Не съм противник на съвременни решения, но ми изглежда прекалено. Аз съм привърженик на по-изчистените, семпли решения. (Но, тук вече опираме до вкусове...)
Все пак, точно вкусовете и модните тенденции доста бързо се менят - та, мисля си, как ли биха ги оценили след 20-тина години? Дали няма да го окачествят като граничещо с кича?

vass
April 14th, 2011, 11:18 PM
^^
То и сега си е кич. Интересно дали са правили обществено обсъждане, както тук всички искат и интересно дали на хората им харесва това да го гледат всеки ден...

witch_honor
April 14th, 2011, 11:32 PM
Това, което беше показано на първата страница беше просто жив ужас, според мен!

Това особено: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=74973361&postcount=86

Само добавяш примигващо осветление и станцията те сканира за епилепсия...

KVentz
April 15th, 2011, 06:03 AM
the municipal authorities had decided that the climate in Munich was cool enough and they could economise on the A/C systems
I think that is the reason.

But it seems unbelievable that the manufacturer of the new trains deliberately designed in poor ventilation or climatisation.
Feels just like in Rusiches prior to .4 with A/C. But again: it was hot outside, abnormal hot.

And, putting this problem aside, you can now compare these new trains to the Rusiches;
Overal design is better. But as for me, I don't like dim light like in modern German trains and I don't like free passage through the train: strange feelings when this gut is bent...

is it worthwhile for a city to buy them instead of the Rusich trains, if it can afford the higher proice?
This is debatable and it depends. C-Zug vs 81-740.2/741.2? C-Zug is better. C-Zug vs 81-740.4/741.4? Well, the last have the A/C. And what if "afford the higher price"? 50% higher? Two times higher? Ten times higher? If you can afford 10 times higher price, you should not buy nor Rusich neither C-Zug. You should create your own with Pininfarina's design and espresso machines in every car. :)

Vitosha
April 15th, 2011, 07:33 AM
Проблемът на дизайна на нашите станции са парите. Търсенето на възможно най-евтиното решение.
Не мисля, че "тунелостроителите" дизайнерстват. Ако визираш онзи момент от филма, където Братоев се месеше и даваше идеи, определено си останал с погрешно впечатление: това беше само един акцент от работна оперативка, целящ да покаже непринудената среда... ;)
Да, на подобни оперативки набързо се обсъждат много на брой актуални задачи и срокове. Да, директорът понякога дава оценки за всичко (ами шеф е - какво да се прави), но на подобни оперативки обикновено присъстват само различни ръководители . Но после, обикновено, решаването на тези задачи се поставя на съответните звена, със съответните специалисти.

Що се касае до дизайна на неаполските станции - и на мен ми дойде в повече. Не съм противник на съвременни решения, но ми изглежда прекалено. Аз съм привърженик на по-изчистените, семпли решения. (Но, тук вече опираме до вкусове...)
Все пак, точно вкусовете и модните тенденции доста бързо се менят - та, мисля си, как ли биха ги оценили след 20-тина години? Дали няма да го окачествят като граничещо с кича?

Според мен не липсата на пари е определяща за нивото в София, а липсата на идеи и прякото вмешателство на инженерен персонал във вземането на решения от дизайнерски характер. Също така е сбъркан самият процес на създаване на интериор, липсва нормална практика в него, а тя е открит конкурс с предварително определени технически параметри, излагане на проектите пред обществото, публичен и експертен дебат и избор на победител от страна на компетентна колегия. Филмчето показа трогателно безпомощни "идеи" на един тунелостроител, наслагвани върху по начало много сковано и схематично нехудожествено решение. Колкото до "кича", разговорът за него неминуемо би трябвало да включи постмодерните концепции за липса на граници между "високото" и "ниското" изкуство, между "вкуса" и "безвкусицата", между "красивото" и "отблъскващото", за игровото използване на елементи от всички тях. Изкуството като цяло и дизайнът на публични пространства през последните около сто години вече не са нещо "официозно", монументално, единно и непротиворечиво и еклектиката на неаполските метростанции има това достойнство, че показва различни възможни художествени подходи. Подобни подходи към дизайна едва ли биха могли да се очакват от един чисто инженерен и повече или по-малко старомоден персонал.

benjaminn
April 15th, 2011, 08:38 AM
В случая подкрепям позицията на Vitosha и искам да попитам още нещо - строителството се финансира в голямата си част по европейски програми. Интериорът на станциите поемат ли част от това финансиране?

Zulum
April 15th, 2011, 10:19 AM
Вчера минах по новоизградения участък от Ломско шосе в края на Надежда. Движението вече е по него. Страшен кеф :banana: Въпреки, че е само 1/2 от това, което ще бъде, пак е хиляди пъти по-добре от преди :) :) .

witch_honor
April 15th, 2011, 10:37 AM
Витоша е прав - Братоев открито признава, че той е последната инстанция, през която минават проектите, което означава, че на него се поставена задача, с която той няма компетенцията да се справя - той не е архитект, нито е дизайнер, камо ли пък е интериорен дизайнер - той е тунелостроител и инженер. Неговите субективни предпочитания извайват интериора без да се основават на реални познания в областта на интериорния дизайн и архитектурата.

autobahnracer
April 15th, 2011, 11:05 AM
И аз съм съгласен с Vitosha. Не е редно инженерите да дизайнерстват. И на мен ми изглежда, че станциите са ОК, но със сигурност някой професионалист по интериор ще им намери безброй недостатъци.

witch_honor
April 15th, 2011, 11:14 AM
Станциите имат един основен недостатък - еднотипност като пространствено ориентиране.
Станциите, които харесваме по снимките ни харесват защото са индивидуални - всяка идва със различно, разчупено решение на пространството и с разнообразни покрития, дизайнерски решения за стените и т.н.

Нашите станции са контруирани и проектирани така, че да обслужват само функцията си, а дизайна идва постфактум. На Запад дизайна идва първи, след това по него се намества конструкцията и компромисите идват тогава.

Kryten1914
April 15th, 2011, 11:53 AM
..

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 15th, 2011, 01:14 PM
Станциите имат един основен недостатък - еднотипност като пространствено ориентиране.
Станциите, които харесваме по снимките ни харесват защото са индивидуални - всяка идва със различно, разчупено решение на пространството и с разнообразни покрития, дизайнерски решения за стените и т.н.

Нашите станции са контруирани и проектирани така, че да обслужват само функцията си, а дизайна идва постфактум. На Запад дизайна идва първи, след това по него се намества конструкцията и компромисите идват тогава.

Глупости на търкалета....
1) Станциите ни със сигурност не са еднотипни. Всяка е с различна конструкция, височина, разположение и оформление.
2) Метрото преди всичко е с транспортни фунцкии и най-важното за една станция не е цветът на плочките или името и, а да бъде функционална. Не може да има компромиси спрямо конструкциите заради единия дизайн, който трябва да бъде подчинен на конструкциите.
Или да разбирам, че е трябвало на Вардар първо да направят оформлението и едва след това конструкцията. Ами, ако дизайна е без колони например, какво ще се случи? Станцията ще трябва да е спропаднала вече сигурно.

putnik2011
April 15th, 2011, 01:18 PM
Трябва да се изчака да се пуснат в експлоатация преди да се плюе по тях! Ето например, какво стана с Г.М.Димитров - крайният резултат се различава от рендера! Въпреки че на мен вътрешното оформление на точно тази станция не ми харесва.
Иначе, Св.Наум от видяното досега, спокойно я провъзгласям за най-красивата станция на Софийското метро до този момент.

Zulum
April 15th, 2011, 02:26 PM
ГМДимитров и на мене ми е грозна. Постна, но натоварена със самоцелни елементи. За мен един от проблемите при настоящите станции е лошото осветелние. Не само като сила, а най-вече като качество. Например не може всички лум. пури да са с един цвят и само 2-3 да са с различен. Грозно и неприятно е. Същото се среща и във влаковете, но там светлината е по-силна и концентрирана и не си личи толкова.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 15th, 2011, 02:42 PM
Във влаковете се сменят постепенно. Скоро всички ще бъдат със бяла студена светлина. И според мен осветлението играе важна роля и го казах в писмото си до Метрополитен, но те очевидно гледат да направят всичко по максимално най-икономичния начин.
А Г. М. Димитров може да стане идеална, ако се монтират лунички в конструкциите над кафявите плочки. Би се получил ефект, като този в касовата зала на Кюри и би разнообразило до голяма степен станцията и рекламите. Иначе на нея страшно много ми харесва синьото на тавана. Подобно нещо ще видим вероятно и на Банишора и Гарата. Иначе не е лоша станцията. На мен ми допада, но има и доста по-добри.
http://vbox7.com/play:e017f07a

mastodonta
April 15th, 2011, 02:47 PM
Фантастично е метрото в Неапол. Просто фантастично. Толкова феерично, модерно, красиво. А влаковете са повече от страхотни. :cheers::cheers::cheers:

Абе то и лейди Гага е модерна, ама не бих казал, че е особено красива.

Както и да е стига спорихте за глупости - някой знае ли дали е тръгнала къртицата от Лъвов мост?

Zulum
April 15th, 2011, 03:43 PM
В другото форум пише, че не е тръгнала още. :lol:

vartal
April 15th, 2011, 05:15 PM
На Запад дизайна идва първи, след това по него се намества конструкцията и компромисите идват тогава.Уж где-где, но на Западе дизайн станций метро идёт точно не на первом месте. Это скорее к России применимо.

danchoti
April 15th, 2011, 05:36 PM
...На Запад дизайна идва първи, след това по него се намества конструкцията и компромисите идват тогава.
Време е да смениш дилъра :rofl:

witch_honor
April 15th, 2011, 06:24 PM
Време е да смениш дилъра :rofl:

За разлика от някои други потребители, аз не само, че не понасям и не позволявам да ми се говори по този начин, аз мога да се аргументирам.

В последния пример - с метростанцията пред Университета в Неапол, първата концепция, която е създадена за нея е дизайнерската, защото обратното би направило разполагането на подобни елементи доста по-сложно.

Същия принцип има на Запад (говоря в Европа) - изначалната база, от която започва всеки проект не е готов инженерен проект, а дизайнерска концепция - цялостно решение на композицията, разпределение на обемите и съставяне на цветова схема на база вече предопределени светлина, форма и т.н. елементи. Това е причината на Запад по-често да се срещат метростанции от този сорт:

http://surfwithberserk.com/img/amazing/the_most_beautiful_stations_in_the_world/1.jpg

След обосноваване на наземна станция се изготвя дизайнерска концепция - решение за оформление, пространство, обеми, интериор и след това се пристъпва към инженерния аспект. Всички компромиси идват от база дизайнерско решение - т.е. ако инженерите кажат, че нещо е невъзможно да стане така, както го вижда дизайнера се прави корекция, която се отразява във всички гореспоменати етапи, а не се работи на парче.

Естествено, има случаи, в които дизайна може да е предопределен от конструкцията, както е случая с метростанциите в Стокхолм - там дизайна се заиграва с идеята за монолитност и пак - всички станции, които ние тук сочим за примери са онези, които не се вместват в рамки, които носят дух на уникалност, а това се постига именно чрез напасване на инженерната работа върху дизайнерската/архитектурната.

И преди да речете, че се заяждам с някои конкретни псевдоразбирачи, ще поясня следното:

Еднотипността на нашите метростанции се изразява в подхода към дизайна и интериора им, иначе да - всяка има различна форма на подлезите и някои са в крива, други имат павилион вместо подлез, но като цяло усещането за еднотипност се подхванва от това, че интериорите на всички метростанции (с две изключения - Обеля и Мусагеница) са притурки към конструкцията, а не са лице на конструкцията.

Да, метрото е преди всичко транспортно съоръжение, но то също така е част от градската среда и, в едно съвременно общество, е форма на себеизразяване на града. Метростанциитее са елементи от градската архитектура, затова е редно да се съобразяват с това си качество.

danchoti
April 15th, 2011, 06:40 PM
Дали понасяш или не, не е от значение за примерите които даваш, защото са несравними!

bmw318i
April 15th, 2011, 06:41 PM
Осрахте темата бе. Ходете в другата тема и се обливайте. На кой му пука за дизайна? Важното е икономиката да върви, трафика отгоре да се намаля, както и емисиите и ПТП-тата. На последно място идва дизайна и лиготията

JloKyM
April 15th, 2011, 06:51 PM
Осрахте темата бе. Ходете в другата тема и се обливайте. На кой му пука за дизайна? Важното е икономиката да върви, трафика отгоре да се намаля, както и емисиите и ПТП-тата. На последно място идва дизайна и лиготията

Така мисли всеки примитив от Централна Африка, и не мисли всеки нормален, модерен човек от Западна Европа. ;) Очевидно е теб накъде те влече.

batman08
April 15th, 2011, 06:51 PM
Не желая да разтягам локуми, но първо се прави конструкцията и след това в нея се вписва оформлението. Винаги е било така и не знам за случай в които да се направи първо архитектурното оформлемие и след това да се мисли за конструкцията. Не ми се задълбава в подобни спорове, но на Запад обикновено един мотив се вгражда във всички станции - пример Рим или Виена - станциите са почти еднотипни и са оформени в бяло и цвета на линията. В Лондон също, както и в Париж.
Винаги принципа е бил пътво тялото, после оформлението. А и това което съм видял от метрата по света го доказва.

JloKyM
April 15th, 2011, 06:59 PM
Не желая да разтягам локуми, но първо се прави конструкцията и след това в нея се вписва оформлението. Винаги е било така и не знам за случай в които да се направи първо архитектурното оформлемие и след това да се мисли за конструкцията. Не ми се задълбава в подобни спорове, но на Запад обикновено един мотив се вгражда във всички станции - пример Рим или Виена - станциите са почти еднотипни и са оформени в бяло и цвета на линията. В Лондон също, както и в Париж.
Винаги принципа е бил пътво тялото, после оформлението. А и това което съм видял от метрата по света го доказва.

Не си прав. Нито една емблематична сграда не е тръгнала от сметките на инженера, а от фантазиите на архитекта или инвеститора. Той казва - Искам най-високата сграда в света, която да е такава и такава..И тогава идват инженерите, за да кажат дали това е възможно и как да стане възможно. Това можеше да се направи и тук. Прави се конкурс за идеен проект, след което се залагат задължителни параметри - обемът на пространството е толкова, височината е толкова, двата коловоза минават в средата..- А сега работете. И когато нещата са готови се намесват инженерите и мислят как да го направят на практика. Гледал съм достатъчно филми по Дискавъри за емблематични строежи - навсякъде е така.

KVentz
April 15th, 2011, 07:03 PM
Уж где-где, но на Западе дизайн станций метро идёт точно не на первом месте. Это скорее к России применимо.
Outdated opinion. Russians teached the World to design metro stations not just as a platform and rails.

batman08
April 15th, 2011, 07:09 PM
За сградите да, но при метростроителството е малко по-различно. Ще дам пример с Москва, където метрото е най-добре оформено. Там според зависимост от дълбочината и метода на строителство има няколко типа метростанции, които се правят. Да речем в центъра на града им трябва да се построи станция дълбоко заложение - правят се необходимите проучвания и се решава каква ще е конструкцията на станцията - пилонна или колинно-стенова, след което се облича конструкцията.
Ето при нас е същото положение - станция Св. Неделя няколко пъти се променя проекта за нея и способа на изграждане. Да речем архитекта почва да мисли как да я оформи и след дълго мислене и творене иска да направи станцията в античен стил, с колони, като идеята е да се направи станцията по открит способ. Да, но заради археологията се променя плана за станцията и се налага подземно строителство, което не позволява станцията да се направи по първоначалният проект и замисъл. Идеята е, че няма как архитекта да иска да направи станция, която да е със свод примерно и да се впусне в творчество, без да е сигурен дали точно там може да се изгради подобна конструкция ;)
Друг е въпроса, че при нас дори и с еднотипни конструкции при нас няма творческо мислене - да имаш една кутия, но от нея можеш да направиш космос, стига да вложиш необходимото творчество!

JloKyM
April 15th, 2011, 07:17 PM
А защо сравняваш градове с по 300-400 станции със София? Да, в тези градове е нормално станциите да са уеднаквени, защото са безумно много. Но в София ще имаме 25 станции на кръст. При тази огромна разлика в мащабите, ние можем да си позволим да вкараме малко изкуство при дизайна на станциите, за да може и без това скучната ни София, която не блести с Айфеловата кула, Кремъл или Бъкингам, да има нещо, с което да се гордее. Нищо не пречеше централните станции в София да се направят така, както се правят в Стокхолм или Неапол. Но както вече няколко човека отбелязаха, не може да се очаква подобна мисъл от човек, който е добър в тунелно строителство, а не в дизайн.

batman08
April 15th, 2011, 07:25 PM
Нищо не пречеше централните станции в София да се направят така, както се правят в Стокхолм или Неапол. Но както вече няколко човека отбелязаха, не може да се очаква подобна мисъл от човек, който е добър в тунелно строителство, а не в дизайн.
Съгласен съм с това, но както и аз казах при нас проблема е че няма въображение. И в Неапол строящите се станции в момента са с един тип конструкция - станциите са подземни, със странични перони, но строени по закрит способ тип тръба, но това не пречи всяка една станция да е различна и уникална (говоря за участъка от Данте до Гарата им). Така че пак и при тях се наблюдава първо конструкцията и после аоформлението, което при тях е на ниво точно заради това, че както се казва има разделение на труда - едни си се занимават с тунелното строителство и как точно да ги направят станциите, а след тях някой мисли как да ги оформи.

danchoti
April 15th, 2011, 07:37 PM
А защо сравняваш градове с по 300-400 станции със София? Да, в тези градове е нормално станциите да са уеднаквени, защото са безумно много. Но в София ще имаме 25 станции на кръст...
"Така мисли всеки примитив от Централна Африка", който се стреми към мизерната бройка от 25 :lol:

Не че се заяждам (щото си модератор), ама ние се стремим към 62 станции :nuts:
25 ще са само по първи диаметър живот и здраве, след като опънат и Младост 4 :nocrook:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 15th, 2011, 07:56 PM

Именно!
witch_honor,
Друго си е да видиш няколко примерчета и вече край ... първо се изготвя дизайна :lol: меко казано абсурдно . Дадох пример с Вардар и смятам, че е достатъчно.

П. П.
Метрото отдавна не е само с транспортни функции. Най-важното е да върши работа, но в днешно време дизайна е изключително важен, но в никакъв случай конструкциите не се подчиняват на него...

bmw318i
April 15th, 2011, 07:57 PM
Така мисли всеки примитив от Централна Африка, и не мисли всеки нормален, модерен човек от Западна Европа. ;) Очевидно е теб накъде те влече.

Извинете Гусин Дизайнер, архитек, инжинер и тн. Но по твоята логика всичко, което допринася за икономиката трябва да е с дизайн. Тогава и Кремиковци трябва да е с дизайн. Тука половината нямате образование за това, което говорите. И сигурно единствените от всички, които се возят в метрото имат претенции за дизайна сте тука в този форум. Демек от 200к души само 10 ги интересува дизайна и спорите, като световно известни личности за дреболи. И един друг съфорумник ви доказа, че вие тука дизайнерчета не знаете, за какво става въпрос, защото си мислите, че това, което се вижда по рендерите е това, което ще се изпълни. :lol:

JloKyM
April 15th, 2011, 08:09 PM
Извинете Гусин Дизайнер, архитек, инжинер и тн. Но по твоята логика всичко, което допринася за икономиката трябва да е с дизайн. Тогава и Кремиковци трябва да е с дизайн. Тука половината нямате образование за това, което говорите. И сигурно единствените от всички, които се возят в метрото имат претенции за дизайна сте тука в този форум. Демек от 200к души само 10 ги интересува дизайна и спорите, като световно известни личности за дреболи. И един друг съфорумник ви доказа, че вие тука дизайнерчета не знаете, за какво става въпрос, защото си мислите, че това, което се вижда по рендерите е това, което ще се изпълни. :lol:

Откога трябва да имаш образование, за да притежаваш чувство за естетика?? И кога ще ви стане ясно, че София като град СПЕШНО има нужда от забележителни архитектурни произведения. Има нужда от свежест и модернизъм, а не от селяния и кич. И при положение, че ние няма да имаме 300 станции, нищо не пречи поне тези 3-4 в центъра на града или на възлови места да бъдат изпълнени по начин, по който да се гордеем с тях.
Същата история е и със спортната зала.. Някои хора се задоволяват с това, че ни е нова от мноооого време насам, а не се замислят, че това ТРЯБВА да е емблематична за града сграда, а не просто поредната. И точно на емблематична сграда не трябва да се допуска тази баналност и евтинджос, които успяха да докарат на арената...

moniiii
April 15th, 2011, 08:38 PM
Момци аре стига с караниците:nono:дайте за нещо смислено да говорим

teh_pwn
April 15th, 2011, 10:31 PM
Откога трябва да имаш образование, за да притежаваш чувство за естетика?? И кога ще ви стане ясно, че София като град СПЕШНО има нужда от забележителни архитектурни произведения. Има нужда от свежест и модернизъм, а не от селяния и кич. И при положение, че ние няма да имаме 300 станции, нищо не пречи поне тези 3-4 в центъра на града или на възлови места да бъдат изпълнени по начин, по който да се гордеем с тях.
Същата история е и със спортната зала.. Някои хора се задоволяват с това, че ни е нова от мноооого време насам, а не се замислят, че това ТРЯБВА да е емблематична за града сграда, а не просто поредната. И точно на емблематична сграда не трябва да се допуска тази баналност и евтинджос, които успяха да докарат на арената...
+1 . ^^
Стига вече с тоя начин на мислене - "добре е...като за България". Соц-а свърши. Вече трябва да имаме други критерии.
Имаме възможност да направим нещо ново и хубаво,обаче то си става посредствено - съветско-руски мотриси,никакви безлични станции(с 2-3 спорни изключения) и т.н.
Странното обаче,е не че това се случва,а че има хора които го защитават :ohno:

vass
April 15th, 2011, 10:38 PM
^^
Аз лично предпочитам по-стандартен стил, по-стилен, който да е актуален през годините. Подобен кич, буквално кич за мен като метрото в Неапол не бих искал да има в града ми. Разгледай пак снимките, там има неща, които трудно човек осъзнава как изобщо съществуват. Например изображения по стълбите, тотална смесица на цветове, шарения...Ако тук беше направено нещо подобно, дали пак нямаше някой да е недоволен, че никъде по света го нямало това, че било не знам какво си? Никога няма всички да са доволни. Трябва разбира се дизайнът да е хубав, издържан стилово с мястото на станцията, със съвремието ( като не се стига до такива крайности). В случая не знаем как ще изглеждат нашите станции и следователно не е редно да прибързваме с коментарите.:)

MaxiGuide
April 15th, 2011, 10:43 PM
Не си прав. Нито една емблематична сграда не е тръгнала от сметките на инженера, а от фантазиите на архитекта или инвеститора. Той казва - Искам най-високата сграда в света, която да е такава и такава..И тогава идват инженерите, за да кажат дали това е възможно и как да стане възможно. Това можеше да се направи и тук. Прави се конкурс за идеен проект, след което се залагат задължителни параметри - обемът на пространството е толкова, височината е толкова, двата коловоза минават в средата..- А сега работете. И когато нещата са готови се намесват инженерите и мислят как да го направят на практика. Гледал съм достатъчно филми по Дискавъри за емблематични строежи - навсякъде е така.

Извинявай Локуме, ама сградите са едно а метрото нещо съвсем друго:
1. Една сграда (особено висока и емблематична) се вижда отдалече - с метрото не е така, то е под земята
2. Сградите обикновено са частни инвестиции при които архитекги и инвеститори могат да си правят колкото си искат творчески чикии (с извинение)
3. За едно метро като инвестиция на целия БГ народ (щото аз не му вярвам на тоя дето разправя Аз построих магистрали, Аз построих метро, околовръстно) най-важното е да е здраво и да работи
Айде наздраве:cheers:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 15th, 2011, 10:59 PM
Изображения по стълбите е най-неподходящия пример за кич, който не искате да се прилага тук, тъй като доста често стълбите в метрото са брандирани, пък и не е никак лошо.

И въпреки това, може би наистина до някаква степен е преувеличено в Неапол. Идеята на повечето, (както и моята) предполагам е станции от типа на Сердика, СУ, НДК, Св. Наум, К. Величков, Кюри, Мусагеница. Иначе казано нещо разчупено, различно, модерно и красиво, но не и кичозно.

witch_honor
April 16th, 2011, 12:29 AM
Извинявай Локуме, ама сградите са едно а метрото нещо съвсем друго:
1. Една сграда (особено висока и емблематична) се вижда отдалече - с метрото не е така, то е под земята
2. Сградите обикновено са частни инвестиции при които архитекги и инвеститори могат да си правят колкото си искат творчески чикии (с извинение)
3. За едно метро като инвестиция на целия БГ народ (щото аз не му вярвам на тоя дето разправя Аз построих магистрали, Аз построих метро, околовръстно) най-важното е да е здраво и да работи
Айде наздраве:cheers:

1. Една метростанция се вижда от стотици хиляди и е символ за дадена част от града.
2. Тогава защо изобщо се назначават архитекти на обществените строежи? Защо да не се излива само бетон и колони и това да е.
3. Едно метро, независимо дали вие го възприемате или не, е част от градската среда, следователно всички атрибути на градската среда трябва да са му присъщи. Нашето метро, за жалост, носи всички елементи на нашата градска среда - работа на парче, некачествени решения, замазване на положение и отбиване на номера. Това е истината - проектите на метростанциите са правени на принципа "да има нещо там", а не е мислено как тези станции да бъдат емблеми.

Никой не говори да се правят кичовщини като Неаполската станция до Университета, а се говори за сериозно отношение към дизайна на метростанциите, защото той не касае само лампичките и плочките, а цялостното решение на пространството й.

Vitosha
April 16th, 2011, 08:56 AM
А защо сравняваш градове с по 300-400 станции със София? Да, в тези градове е нормално станциите да са уеднаквени, защото са безумно много. Но в София ще имаме 25 станции на кръст. При тази огромна разлика в мащабите, ние можем да си позволим да вкараме малко изкуство при дизайна на станциите, за да може и без това скучната ни София, която не блести с Айфеловата кула, Кремъл или Бъкингам, да има нещо, с което да се гордее. Нищо не пречеше централните станции в София да се направят така, както се правят в Стокхолм или Неапол. Но както вече няколко човека отбелязаха, не може да се очаква подобна мисъл от човек, който е добър в тунелно строителство, а не в дизайн.

Същото съм си мислил и аз. Като се имат предвид размерите на софийското метро, вероятно щеше да е много по-представително няколко централни и по-знакови станции да представляват произведения на изкуството. Бих включил в тази група "Сердика"/"Св. Неделя", "СУ Св. Кл. Охридски", "Стадион В. Левски", "Централна гара", "Лъвов мост" и "НДК". 7 станции, които биха се увеличили с още 3 или 4 от третата линия. За останалите можеше да се изработи някакъв също по-изискан, но общ, стандартизиран интериор.

gogo3o
April 16th, 2011, 10:28 AM
Съгласен съм с мненията ви, че поне централните МС трябва да са с уникални архитектурни решения, а не колкото да се отбие номера. И не могат да ме убедят, че по-красивият дизайн на няколко станции ще оскъпи общата цена на метрото особено. Ако се сметне в проценти оскъпяването, сигурно ще под 1 процент.

witch_honor
April 16th, 2011, 11:39 AM
Дори в книгата на Братоев се казва, че общата цена за архитектурата на метростанциите възлиза на 3% от общата стойност на проекта.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 16th, 2011, 12:13 PM
Дори в книгата на Братоев се казва, че общата цена за архитектурата на метростанциите възлиза на 3% от общата стойност на проекта.

Хах :lol: нали не трябва да се има доверие на въпросната книга?

архитектурата е 1.2%, не 3%.

gogo3o
April 16th, 2011, 12:19 PM
Общата. А не само на няколко от станциите в ЦГЧ :)

witch_honor
April 16th, 2011, 01:31 PM
Хах :lol: нали не трябва да се има доверие на въпросната книга?

http://media.tapirpirates.net/f/uh65410_1283166620_PolarFacepalm.jpg

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 16th, 2011, 01:50 PM
Така де .. общата.
Братоев:

"1.2% e стойността на архитектурата при метростанциите, спрямо цялата стойност"

putnik2011
April 16th, 2011, 05:07 PM
Същото съм си мислил и аз. Като се имат предвид размерите на софийското метро, вероятно щеше да е много по-представително няколко централни и по-знакови станции да представляват произведения на изкуството. Бих включил в тази група "Сердика"/"Св. Неделя", "СУ Св. Кл. Охридски", "Стадион В. Левски", "Централна гара", "Лъвов мост" и "НДК". 7 станции, които биха се увеличили с още 3 или 4 от третата линия. За останалите можеше да се изработи някакъв също по-изискан, но общ, стандартизиран интериор.

Аз не съм толкова претенциозен, чак пък произведения на изкуството - едва ли, по-скоро на авангардното изкуство, оригинални архитектурни решения - нали строим метрото сега, не виждам защо централните ни станции трябва да изглеждат като централните московски, лондонски или будапещски - нали са били построени преди 50-100 години! Ние го строим сега и станциите трябва да са в по-модерен стил (с изключение на Св.Неделя и СУ, които са свързани с историята и духовността). В един друг форум някой беше писал, че му харесва интериора на Лъвов мост, защото присътства образът на моста. Модерният дизайн на НДК много ми харесва. Изобщо, от представените досега рендери най-много ми харесва Св.Наум, и най-малко Младост 3.

Vitosha
April 16th, 2011, 09:28 PM
^^ Може би е станало някакво езиково недоразбиране. Фразата "произведение на изкуството" не се отнася за някакъв определен вид или период в изкуството. Работите на Василий Кандински или Салвадор Дали също са "произведения на изкуството". Имам предвид резултат на творчески подход в дизайна изобщо.

П. п. "Композиция VII", картина на Кандински от 1913 година:

http://img29.imageshack.us/img29/8803/kandinskycomp7.jpg

Източник. (http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/kandinsky/)

witch_honor
April 16th, 2011, 09:58 PM
Нека не забравяме, че архитектурата се води едно от класическите изкуство!

Vitosha
April 16th, 2011, 09:59 PM
^^ Изобразителното изкуство също, но то включва и фреските в Помпей, и Кандински, и Дали.

witch_honor
April 16th, 2011, 10:09 PM
^^ Изобразителното изкуство също, но то включва и фреските в Помпей, и Кандински, и Дали.

И аз имах това предвид - всеки архитектурен проект е произведение на изкуството, съответно там отбиване на номера не е допустимо и архитектурата на станциите трябва да е облечена в конструкцията, а не обратното!

s_o_kv_v_zp_l_s_o
April 16th, 2011, 10:36 PM
:lol: Не, не .. не мога повече ...
Конструкцията се "облича" в архитектура, а не обратното. Това не ти е произведение на изкуството върху платно.
И никъде не е казано, че метростанциите трябва да са хубави, добре оформени, модерни, луксозни, произведения на изкуството и пр. това са второстепенни неща и никой няма да вземе под внимание първо тях. Ако беше така - нямаше да има мизерни и грозни станции, като повечето в Ню Йорк, Лондон, Милано и пр.. или и те са произведения на изкуството :D ?
И ми е много интересно, как ще определиш архитектурата преди конструкцията ? Могат да се фиксират отделни елементи, но в никакъв случай цялата архитектура. Ти нямаш идея, какво ще "обличаш".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2-ри вариант на проекта за вестибюла откъм СУ на станция СУ с промяна в паното. Добре, че в крайна сметка са се спрели на Св. Климент Охридски.
http://usera.ImageCave.com/stanislavmitrev1/6008_Metro_station_University_02.jpg