View Full Version : [Metro system] Метро - General Discussions
agutti April 22nd, 2012, 03:15 PM Не съм особено запознат, но ако има някаква унифицирана в световен мащаб картинка е редно нея да използваме, не примерно както турците си слагат ДУР на стоп знаците. Пък ако трябва ще си нарисуваме наша си, но стандартизирана е по-правилно според мен. Парен влак обаче е напълно нередно да символизира метрото. Един истински парен влак просто си представям какво би направил с няколко курса по тунелите :lol:
witch_honor April 22nd, 2012, 03:21 PM Не съм особено запознат, но ако има някаква унифицирана в световен мащаб картинка е редно нея да използваме, не примерно както турците си слагат ДУР на стоп знаците. Пък ако трябва ще си нарисуваме наша си, но стандартизирана е по-правилно според мен. Парен влак обаче е напълно нередно да символизира метрото. Един истински парен влак просто си представям какво би направил с няколко курса по тунелите :lol:
Парното влакче в случая обозначава станции, правещи връзки с железниците.
agutti April 22nd, 2012, 03:22 PM Парното влакче в случая обозначава станции, правещи връзки с железниците.
Опаааааа, май съм недочел :lol: Е в такъв случай си е напълно ОК :)
JloKyM April 22nd, 2012, 03:27 PM И все пак, уич, за да има някакъв шанс схемата да се сложи, недостроената станция между Обеля и Сливница трябва да се махне.
witch_honor April 22nd, 2012, 03:33 PM И все пак, уич, за да има някакъв шанс схемата да се сложи, недостроената станция между Обеля и Сливница трябва да се махне.
И аз си мислех, че не трябва да я слагам, но желанието ми всичко да е симетрично надделя, а и се замислих за следното: ако е отбелязана така (като призрак) това ще покаже на хората, че такава има и няма да ги хване изненадани, когато се появи...
Но ако Братоев изобщо отчете тая схема, съм сигурен, че няма да използват точно нея, а ще я прекопират и ще махнат каквото не им харесва...
Voltt April 22nd, 2012, 03:38 PM Ами, МС Опълченска, МС Константин Величков, МС Вардар и МС Люлин са ужасно тъмни.
и прилично удобни с островен перон)))
JloKyM April 22nd, 2012, 03:57 PM И аз си мислех, че не трябва да я слагам, но желанието ми всичко да е симетрично надделя, а и се замислих за следното: ако е отбелязана така (като призрак) това ще покаже на хората, че такава има и няма да ги хване изненадани, когато се появи...
Но ако Братоев изобщо отчете тая схема, съм сигурен, че няма да използват точно нея, а ще я прекопират и ще махнат каквото не им харесва...
И все пак, най-добре им прати и без тази станция, защото ме съмнява някой там да е способен да я преправи както трябва.
bg_pop April 22nd, 2012, 04:01 PM Жестока Схема :) 1000 пъти по-коректно направена от онази във влакчето. Аз се съмнявам да ти приемат идеята. Колкото по-просто толкова по-добре. А тази е изключително опростена и разбираема. Страхотна е. Но как ще стане тази схема за новите влакчета, със светещите показатели за станциите ?
witch_honor April 22nd, 2012, 04:25 PM Жестока Схема :) 1000 пъти по-коректно направена от онази във влакчето. Аз се съмнявам да ти приемат идеята. Колкото по-просто толкова по-добре. А тази е изключително опростена и разбираема. Страхотна е. Но как ще стане тази схема за новите влакчета, със светещите показатели за станциите ?
Ще трябва Линия 1 да е отгоре, Линия 2 - отдолу, а Сердика да е напасната в средата: Скокчо беше правил една такава...
benjaminn April 22nd, 2012, 05:25 PM Не трябва ли всяка дума на английски при Централна жп гара да е отново с главна буква?
И най-добре which, изпрати два варианта - с и без недостроената станция под жп линията преди Обеля.
witch_honor April 22nd, 2012, 05:34 PM Не трябва ли всяка дума на английски при Централна жп гара да е отново с главна буква?
И най-добре which, изпрати два варианта - с и без недостроената станция под жп линията преди Обеля.
Не, в случая с Централна гара, не.
Иначе ще им изпратя вариант без призрака, но, както казва Хипатия Александрийска: "Да няма център [в моя случай - симетрия] ми разбива сърцето."
AnonymvsBeaver April 22nd, 2012, 05:34 PM F. Joliot Curie se pishe s edno 'r', ne Currie
Central Railway Station tryabva da e s glavni bukvi
Inache bravo, che si otdelil vreme! Kato tsialo e stanalo po-dobre, otkolkoto shemite v metroto.
Malazana April 22nd, 2012, 05:46 PM Само да вметна, че е правилно да се каже
Station with a commuter parking lot
или естествено има и други начини, но
commuter's parking lot е неправилна фраза откъдето и да се погледне.
Иначе поздрави!
Pro Pain April 22nd, 2012, 05:50 PM Oпределено схемата на which е по-добра и по-разбираема. Както и по-близка до наложения стил в повечето съществуващи метро мрежи.
gogo3o April 22nd, 2012, 06:01 PM схемата на witch_honor определено е по-добра и се вписва в пратиката на схеми на метрото в Европа. Има ли някакъв начин да се покаже и разположението на пероните?
Pro Pain April 22nd, 2012, 06:05 PM Прекараха ни с тези влакове и манипулирания им търг. :down:
VACHO April 22nd, 2012, 07:18 PM и прилично удобни с островен перон)))
+1 :okay:
Yavor April 22nd, 2012, 08:07 PM схемата на witch_honor определено е по-добра и се вписва в пратиката на схеми на метрото в Европа. Има ли някакъв начин да се покаже и разположението на пероните?
Сега се сещам че във Виена като оповестяват следващата спирка казват изход отляво или изход отдясно и на вагоните с точкови табла излиза стрелкичка, не знам дали е постижимо и тук, но е практично. Определено схемите над вратите не са за това дали е островен или страничен перона, а по-скоро за да онагледят мрежата. И аз съм зад варианта на уич, браво!
vass April 22nd, 2012, 08:11 PM На мен също ми харесва тази схема, добра е. Самият факт колко корекции и отново спорове за имената, буквите и транслитерациите има, говори, че съвсем не е толкова просто да бъдат изчистени тези подробности и детайли, каквото постоянно недоволство има сред мнозинството тук. :)
VACHO April 22nd, 2012, 08:33 PM Дали пък няма да е по-удачно за символ на станциите, имащи връзка с ЖП мрежата да се употреби влакчето с пантограф (по-съвременно от парния локомотив ;)), както на тази картинка:
http://prikachi.com/images/177/4679177E.jpg
vartal April 22nd, 2012, 08:58 PM ^^Весьма малопонятный символ, в отличие от паровоза.
Chilio April 22nd, 2012, 09:20 PM На международно приетият пътен знак (в нашия Закон за движение по пътищата - знак А33 (http://www.autoshkola-angelov.com/pravilnik/10_1.gif)), предупреждаващ за железопътен прелез, изобразеният влак е именно парен локомотив. Не мисля, че на който и да е ще му е трудно да го възприеме, а и действително така е много по-лесно да се различи от метровлак или трамвай (заради пантографа).
VACHO April 22nd, 2012, 09:22 PM Окей, съгласих се.:)
subway_user April 22nd, 2012, 10:42 PM Има приет закон за транслитерацията и според мен всички наименования трябва да се транслитерират по него -http://bg.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0
Иначе схемата е чудесна, но наистина тази гара Обеля бие на очи и всички ще се чудят какво има там... едва ли не става най-интересното и най-важното нещо в схемата :)
Chilio April 22nd, 2012, 10:58 PM Именно според този закон за транслитерацията гореописаните корекции на Баучър и Мария-Луиза са наложителни. Според закона имената от чужд произход, каквито са и двете, се изписват на латиница с оригиналния си вид от родната държава, а не според това буквите на български как биха се транслителирали. Княгиня Мария Луиза не е родена в България и не е записана официално по рождение като Мария Луиза, ами именно като Marie Louise. Същото се отнася и за Bourchier
batman08 April 23rd, 2012, 07:56 AM В Скифовете са сложили от новите схеми също - малко по-различни са. Долу на светещата лента са изобразени 2-те линии, а над тях е схемата с коловозното развитие.
FloatingShift April 23rd, 2012, 09:01 AM Именно според този закон за транслитерацията гореописаните корекции на Баучър и Мария-Луиза са наложителни. Според закона имената от чужд произход, каквито са и двете, се изписват на латиница с оригиналния си вид от родната държава, а не според това буквите на български как биха се транслителирали. Княгиня Мария Луиза не е родена в България и не е записана официално по рождение като Мария Луиза, ами именно като Marie Louise. Същото се отнася и за Bourchier
Eх, Chilio, какво знаят чужденците? Ние си знаем най-добре! София е единственият град в света, където има улица Lui Pastyor!
the dogi April 23rd, 2012, 04:59 PM На светещата лента са залепили черна лепенка. Явно но една станция се пада по едно светещо правоъгълниче, но така след Цариградско шосе е останало място за още 5 станции. Също пише Г.М. имитров, “изяли“ са Д-то, горе пък са написали Цариградско ш., въпреки че има място за шосе. Но иначе не е лоша, доста хора я гледаха и я разбираха.
mastodonta April 23rd, 2012, 07:39 PM Ето я редактираната версия:
На Жолио Кюри също има паркинг, а се очаква и най-накрая да завършат паркинга на стадиона. Иначе схемата е добра.
Eх, Chilio, какво знаят чужденците? Ние си знаем най-добре! София е единственият град в света, където има улица Lui Pastyor!
Любимото ми е Гьорг Вашингтон :lol:
witch_honor April 23rd, 2012, 07:47 PM http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/540351_394265667271229_141760972521701_1231171_942168712_n.jpg
Източник: Метротанция Надежда @ Facebook (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=394265667271229&set=a.175748762456255.38648.141760972521701&type=1&theater)
slavybg April 23rd, 2012, 07:54 PM Винаги съм мислел че името е Георг, защото улицата носи това име от много отдавна (примерно от 1900). Но се оказва че първата карта на която аз намврих това име е от 57-ма. На всички по-стари карти (които аз гелдах,) улицата се казва "Ломска". Може да излезе че комунягите са сложили това име (колкото и странно да звучи) и са решилида е побългарено на Георг, вместо "упадъчното, западно" Джордж.
kirilepetrov April 23rd, 2012, 07:58 PM Някак не ми допадна! Честно казано тази на Уич бе доста по добра. :|
mladostman April 23rd, 2012, 08:03 PM ^^ Този път съм много приятно изненадан от схемата. Показано е ту-така, ту-така :lol:
П.П. Да и на Уич беше много добра, но и тази не е зле :)
witch_honor April 23rd, 2012, 08:15 PM ^^ Този път съм много приятно изненадан от схемата. Показано е ту-така, ту-така :lol:
П.П. Да и на Уич беше много добра, но и тази не е зле :)
Само остава да се изясни защо не са използвали цялата дължина на червея :D
mladostman April 23rd, 2012, 08:25 PM Само остава да се изясни защо не са използвали цялата дължина на червея :D
^^ :D
Новите схеми за влаковете на софийското метро
http://prikachi.com/images/845/4682845t.jpg
Източник: boleroto / forum.gtsofia.info, witch_honor / skyscrapercity.com
П.П. Абе, Уич, ти ли си boleroto в другия форум? :nuts:
Jean Michel April 23rd, 2012, 08:52 PM [...] Същото се отнася и за Bourchier
That's my personal favorite:
http://img826.imageshack.us/img826/2971/dzheymsbaucher.jpg
kevin87 April 23rd, 2012, 08:58 PM Защо на едната схема Обеля в ляво, а на другата - в дясно??? :lol::lol::lol::lol:
becs April 23rd, 2012, 09:03 PM Защо на едната схема Обеля в ляво, а на другата - в дясно??? :lol::lol::lol::lol:
Не са лоши, харесват ми.
batman08 April 23rd, 2012, 09:23 PM Лично на мен схемата в Скифовете много ми харесва. Даже една колежка вика "Я колко са се постарали и колко на ниво я направили" :)
kevin87 April 23rd, 2012, 09:35 PM Не е лоша, но Обеля географски и на всяка карта се намира в ляво - северозапад. Схемата в скифовете е обърната. А в старите влакове Обеля си е в ляво.
Voltt April 23rd, 2012, 09:40 PM На светещата лента са залепили черна лепенка. Явно но една станция се пада по едно светещо правоъгълниче, но така след Цариградско шосе е останало място за още 5 станции. Също пише Г.М. имитров, “изяли“ са Д-то, горе пък са написали Цариградско ш., въпреки че има място за шосе. Но иначе не е лоша, доста хора я гледаха и я разбираха.
може ли да питам...щото тук ме обвиняват де...лесно ли ги четеш станциите????
bg_pop April 23rd, 2012, 09:44 PM Не ми харесват табелките.......Днес се возих и са с много дребен шрифт. ДА не говорим на старите вагончета колко некадърно ги бяха залепили и не бяха изгонили въздуха. Балончетата пречеха и стоеше адски грозно. ДА не говорим, че хартията, която са ползвали е доста неефективна и отразява доста зле светлината и трябва да си въртиш главата, да приклякаш, за да видиш какво пише. Тук в сайта има 1000 пъти по ясна и четлива схема....
vass April 23rd, 2012, 10:14 PM ^^ :D
Новите схеми за влаковете на софийското метро
http://prikachi.com/images/845/4682845t.jpg
Източници: boleroto / forum.gtsofia.info, witch_honor / skyscrapercity.com
П.П. Абе, Уич, ти ли си boleroto в другия форум? :nuts:
Само аз ли не виждам разлика, освен, че са обърнати? :nuts:
И сега изведнъж голямо одобрение, а разлика не виждам. :lol:
JloKyM April 23rd, 2012, 10:15 PM Само аз ли не виждам разлика, освен, че са обърнати? :nuts:
И сега изведнъж голямо одобрение, а разлика не виждам. :lol:
Парадокс :lol: Очевидно просто имаме още една Сердика, за която не сме знаели..
vass April 23rd, 2012, 11:03 PM Аз от тези снимки не мога да прочета имената на станциите, но никаква разлика не виждам все още. Ако на предишните е пишело и на червената станция "Сердика", то така е по коректно, защото все пак са си две станции. :nuts:
witch_honor April 23rd, 2012, 11:47 PM П.П. Абе, Уич, ти ли си boleroto в другия форум? :nuts:
Да, аз съм :) Защо?
Иначе много странно защо имаме огледални схеми...
vass April 23rd, 2012, 11:52 PM ^^
Изпратиха ли ти отговор за твоите табели?
witch_honor April 23rd, 2012, 11:58 PM ^^
Изпратиха ли ти отговор за твоите табели?
Не... при положение, че сигурно сме го засипали с писма... ще има да си почакаме.
i.meh April 24th, 2012, 12:00 AM Не... при положение, че сигурно сме го засипали с писма... ще има да си почакаме.
Според мен вече е изгубена кауза, няма да дадат повторно пари за печатане на лепенки...
witch_honor April 24th, 2012, 12:12 AM Според мен вече е изгубена кауза, няма да дадат повторно пари за печатане на лепенки...
Ще дадат - тия са гола вода...
kevin87 April 24th, 2012, 12:32 AM И предните бяха гола вода, ама никой не ги смени.... Някой да пази снимки на лепенките, когато метерото беше само до Сердика? Бяха много прилични :)
mladostman April 24th, 2012, 12:48 AM Да, аз съм :) Защо?
Иначе много странно защо имаме огледални схеми...
Да, точно! :D Просто се удудих :D
gogo3o April 24th, 2012, 07:30 AM Според Братоев паркингът на Цариградско ще е безплатен за ползващите метрото първите 2 часа, после по 50 ст на час. Добро решение, което ще стимулира ползването на метрото.
Дженгала April 24th, 2012, 09:26 AM http://prikachi.com/images/845/4682845t.jpg
И аз видях новите схеми в метрото вчера.
Забелязах, че МС Обеля е изобразена изцяло в червен правоъгълник. Тя нали е трансферна? Би трябвало да бъде наполовина в синьо.
А на схемата пероните на Обеля също са изобразени изцяло в червено...
Но като цяло не е лоша схемата, но на Уич схемата е далеч по-добра и ясна. /за мен - без бъдещата станция на гара Обеля/.
bg_pop April 24th, 2012, 10:01 AM Днес отново се загледах в схемите....Е извинявайте, но са супер неясни, особено тези в новите вагони. Залепени набързо и накриво, колкото да се отбие накакъв номер ли ? Не знам, но не е нито естетично, нито ясно. Шрифта е като за хора, които трябва да носят лупи вместо очила. Схемата на Уич заслужаваше реализация
Livia D April 24th, 2012, 10:24 AM Къде мога да видя схемите предложени от Witch_honor, че съм ги пропуснала ? :) Иначе моето мнение е почти като вашето за новите информационни лепенки ... някак стоят евтино и създават усещане за набързо "свършена" работа. Така също и за човек с влошено зрение си е мисия невъзможна да ги разчете. Няма да е зле, ако помислят върху някакво по-интелигентно решение.
bg_pop April 24th, 2012, 10:37 AM http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=617420&page=724
ето на тази страница я виж
Livia D April 24th, 2012, 12:05 PM ^^ Благодаря много и се присъединявам към мнението, че наистина тази схема е доста по-ясна от това, което "Метрополитен" е сътворил.
Dragger April 24th, 2012, 12:06 PM Къде мога да видя схемите предложени от Witch_honor, че съм ги пропуснала ? :) Иначе моето мнение е почти като вашето за новите информационни лепенки ... някак стоят евтино и създават усещане за набързо "свършена" работа. Така също и за човек с влошено зрение си е мисия невъзможна да ги разчете. Няма да е зле, ако помислят върху някакво по-интелигентно решение.
Вече няколко души от този форум пратиха мейли на Метрополитен с молба да преразгледат решението си за лепенките и да вземат предвид тези на Уич. Можеш и ти да се включиш в инициативата. Пък ако няма ефект, трябва да мислим друго - звънкане по телефона, уговаряне на среща с някой от Метрополитен и да отидем няколко съфорумци да им дудняме на главата, де да знам. С дискусии във форума очевидно няма да сменят нищо :(
Dragger April 24th, 2012, 12:37 PM През "девет полета" в новата метростанция (http://btvnews.bg/tazi-sutrin/razgovori-s-gosti/parkingite-v-metroto-bezplatni-za-2-chasa.html)
По думите му от септември ще постъпят нови влакове и интервалът между курсовете на метрото ще се намали с 30 секунди. Експертът увери, че всички нови станции са достъпни за хората с увреждания, а до края на годината такива ще станат и последните три от старите спирки, които все още не са пригодени за тази цел.
София с метро, изцяло пригодено за инвалиди :)
kevin87 April 24th, 2012, 01:07 PM През "девет полета" в новата метростанция (http://btvnews.bg/tazi-sutrin/razgovori-s-gosti/parkingite-v-metroto-bezplatni-za-2-chasa.html)
София с метро, изцяло пригодено за инвалиди :)
Това е чудено. Изисква на всяка станция да има сумати асансъори, рампи и т.н. Все скъпи съоръжения. И трудно за проектиране. Браво на нашето метро.
Сега сравнете броя на инвалидите с броя на жителите на Дружба-2. Инвалидите не са повече. Жителите на Дружба-2 имат нужда от една единствена пътека стълби.
Извод: дадени са 100 пъти повече пари за да се бием в гърдите за достъпността на метрото, но не и 1/100 от тези пари за да може още един квартал да се качи на метрото.
Andrej_LJ April 24th, 2012, 01:34 PM До Уич или било кој друг заинтересиран. Имам едено предложение за вас (јас ниту знам толку добро и чисто да изработувам схеми, а и далеч не познавам толкова добре градскиот транспорт во Софија инаку не би бил никаков проблем самиот да го изработам).
Предлагам да се изработат 2-3 схеми, които дори и да не бидат поставени од страна на Метрополитен, би било отлично да ги има во интернет пространството. Првата е схема која покажува трансфер од метрото кон сите други водови на јавен транспорт во Софија, по подобие на тези в Нирнберг и Минхен:
http://i1145.photobucket.com/albums/o518/andrejbuild/SK%20LRT/Screenshot2012-04-24at131749.png
http://i1145.photobucket.com/albums/o518/andrejbuild/SK%20LRT/Screenshot2012-04-24at131936.png
Може во различни цветове (нпр. оранжево за трамвај, сино за тролеј и зелено за автобуси) да се означат сите видови на јавен транспорт които имат врска со секоја метро станица. Би било една отлична и многу важна и употребувана схема.
Второ, може да се направат схеми на секоја метро линија потделно, кои би се расположиле на секоја од станиците (всушност има ли вакви схеми во Софија?). Еден голем тип схеми за станиците со островни перони расположени по стените, други помали, за станиците со двојни перони, расположени на навесите. Ето пример от Виена:
http://i1145.photobucket.com/albums/o518/andrejbuild/SK%20LRT/DSC_0717.jpg
http://i1145.photobucket.com/albums/o518/andrejbuild/SK%20LRT/DSC_0658.jpg
Не сакам да ве нагрбувам со работа, просто ако имате време можете да поработите во таа насока, мислам дека че биде многу полезно!
Dragger April 24th, 2012, 07:30 PM Eто аз какво си лепнах за корица на фбука ми :D
http://i41.tinypic.com/f9mss8.jpg
subway_user April 24th, 2012, 09:08 PM Мисля има само още един важен въпрос, който хората от "Метрополитен" биха си задали, преди евентуално да дадат "зелена светлина" за схемата на witch_honor... и всъщност ако знаят отговора биха взели по-лесно решение. А той е - авторът безвъзмездно ли е изготвил тази схема за "Метрополитен"? Както се казва, с какъв "лиценз" е - свободна за ползване, модифициране, но трябва да се напише някъде автора, изцяло свободна, платена и т.н. Все пак това е сериозна фирма и няма как да вземат решение, без да са запознати с тази информация. Така че съветвам witch_honor да им изпрати това уточнение в имейл, ако не го е направил, и току-виж са го уважили :)
Другото което не ми стана ясно е, може ли тази схема лесно да бъде пригодена към електронните табла с "чертичките" на новите влакове. Може би примерно последната станция "Обеля" трябва да е по-отдалечена от първата на 2-ри метролъч (Ломско шосе) или да е разположена под него.
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 24th, 2012, 09:54 PM Евала! Добре си прекарвате и без мен. Получих бан за да не се пишат глупости, но виждам, че и без мен сте се справили на достойно ниво в няколко теми. Че и караници няма ... една приказка цари... Не мога и нищо да кажа обаче, защото ако беше съвсем правилна и строга политиката на форума – до сега да съм с постоянен бан от години. Както и да е...
Схемата (в скифовете по-конкретно) е страхотна. Единственият недостатък си остава дребният шрифт, но това не е фатално в никакъв случай, още повече, че няма как да е с по-едър предвид ограниченото пространство отдолу. Много ми харесва иначе. Онзи ден като пътувах бяха залепили само горната половината на схемата (лепенката е от две части). Естествено, новите лепенки са директно изпраскани върху старите, но не е проблем- просто констатация.
http://bgsharing.com/images/70056039974261466186.jpg (http://bgsharing.com/)
witch_honor, не са изполвали целия „червей”, вероятно, защото са си оставили място за бъдещите нови станции. Т. е. само да сменят двете части на лепенката, без да се занимават пак да препрограмират схемата как да свети. За това и се пада по една кутийка на станция. Капацитетът на схемата е 32 станции. Ако ги надвишим, най-вероятно ще последваме Московския пример от някои линии –без лепенки над вратите, а някъде из салона. Схемата ти иначе и на мен ми допада.
kevin87, Винаги е било така. За това и ви се чудих, когато ми задавахте въпроси от сорта „Зашо схемата ти е наобратно”. Просто над вратите от едната страна схемата е Младост-Обеля, а от другата – Обеля-Младост, както и трябва да бъде. Да речем, че пътуваш към Младост и гледаш схемата над дясната врата по посока на движение,. Фактически Обеля (квартала) ти се пада отдясно, така е и на схемата. Ако пътуваш от Младост към Центъра и си пред дясната врата по посоката на движение, Обеля ти се пада в ляво и съответно на схемата така е и изобразено. Поне мисля, че е това логиката.
Да се върна на схемата: Като втори недостатък, след шрифтът, съм съгласен с повечето, че със „Сердиките” е малко объркано. Да, всеки ще го разбере, но след едно 20 секундно наблюдение. Към края на януари пратих на Метрополитен едни неща, включително и тези. , така, че трансферът е доста ясен и категоричен от пръв поглед.. пускам ги като линкове.
http://bgsharing.com/images/93285666947727488706.jpg
http://bgsharing.com/images/98436406112027453937.jpg
А ето и едни нови, съвсем набързо скалъпени схеми. Също със доста ясен от пръв поглед трансфер и понеже решението и дизайнът ми харесват, не съм ги изменил много:
http://bgsharing.com/images/68230315385600197668.jpg (http://bgsharing.com/)
Черен вариант:
http://bgsharing.com/images/97930459052501424703.jpg
И за Скифовете. Така с лентичките отдолу и схемата отгоре е много добре измислено, обаче пак има неточности. На самите лентички също трябваше да бъде показан трансфер. Освен това схемите са малко сгрешени. Показват Обеля изцяло от 1МД. И това съм взел предвид. Получава се нещо от сорта на това ... Схемата и последователността на станциите отдолу съм ги объркал, но идеята е друга
http://bgsharing.com/images/93029187776115297275.jpg (http://bgsharing.com/)
mladostman April 24th, 2012, 10:02 PM ^^ Ха-ха, аз се чудих къде се изгуби :lol:
benjaminn April 24th, 2012, 10:06 PM Междудругото във вечерните новини по bTV, в репортажа за метростанцията до Младост 3, ми се стори именно че за миг камерата показа схема подобна на последните две горе - с някакъв кръг по средата, където ще се пресичат двата диаметъра. Досега търсих обновения репортаж, но така и не са го качили в сайта на телевизията и не мога да сваля снимка на схемата.
В този ред на мисли, скок, това твои произведения ли са или схемите си ги свалил от някъде?
vartal April 24th, 2012, 10:09 PM Не мисля, че на който и да е ще му е трудно да го възприеме, а и действително така е много по-лесно да се различи от метровлак или трамвай (заради пантографа).Тот знак, что ты предлагаешь, больше на обозначение трамвая походит, чем на ж/д.
SantaClash April 24th, 2012, 10:11 PM Странни неща се случват напоследък:
"Друг важен проект за Софийска област е удължаването на Софийското метро с надземен участък от
кв. Обеля – Волуяк – Костинброд – Сливница
чрез използване на съществуващата влакова линия София – Калотина с отклонение
от Волуяк за Божурище и Банкя."
Това е качено на страницата на София-област,раздел Новини:
http://www.sofoblast.government.bg/index.php?view=article&catid=54%3A2009-08-11-20-06-26&id=419%3A2012-04-20-08-09-27&format=pdf&lang=bg
(линк за сваляне на целия материал)
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 24th, 2012, 10:15 PM Междудругото във вечерните новини по bTV, в репортажа за метростанцията до Младост 3, ми се стори именно че за миг камерата показа схема подобна на последните две горе - с някакъв кръг по средата, където ще се пресичат двата диаметъра. Досега търсих обновения репортаж, но така и не са го качили в сайта на телевизията и не мога да сваля снимка на схемата.
В този ред на мисли, скок, това твои произведения ли са или схемите си ги свалил от някъде?
Мои са. Иначе репортажът в обедната емисия беше много добър. Сигурно и в останалите са го излъчили, но и аз никъде не мога да го намеря. Дадоха схемата на един скиф, но май си беше същата. Не съм много сигурен, защото в същото време се чу и сигнала и се заслушах :lol: Не знам защо, но много ми харесва как Обретенова съобщава "Следваща станция Младост 3". Супер го е направила.
В този ред на мисли пропуснах да спомена, че на Обеля също вече не се съобщава, че станцията е крайна.
mladostman April 24th, 2012, 10:17 PM del
vartal April 24th, 2012, 10:34 PM Касаемо схем линий:
1. В старых номерных вагонах схему стоило бы сделать так, как это сделано в вагонах Московского метро, причём обозначить станции пересадок 8-ми, где вверху будет кружок одной линии, а внизу - другой. Всё очень просто, ясно и понятно.
2. В Русичах логично было бы сделать практически также, как это сделано в поездах Филёвской линии в Москве.
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 24th, 2012, 10:41 PM Междудругото, стана ясно, че цветовете останалите влакове няма да бъдат в сребристо-кафяво и бордо. Има някакъв лилав и май започват да сглобяват 7-мия влак. :cheers: Не били чак толкова бавни, интересно..
http://bgsharing.com/images/43910939409085028208.jpg (http://bgsharing.com/)
Roman Vukolov
.
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 24th, 2012, 10:52 PM Ето го и прословутия репортаж .. http://btvnews.bg/bulgaria/oshche-50-000-sofiyantsi-se-kachvat-na-metroto.html
"В следобедния час-пик ще бъде пусната нова отсечка от подземната железница." Значи, наистна 17:00 ще го пускат. Не знаех, че ще има и фототапет с Орлов мост на тавана пред вестибюла. Билетните автомати са нови.
putnik2011 April 24th, 2012, 11:16 PM Някой възнамерява ли да ходи утре? Може да се съберем и да отбележим събитието :-)
Dragger April 25th, 2012, 12:47 AM Локуме, Локуме, изтрещя покрай нашето метро. :) Виж къде си си паркирал колата:
Мъж паркира колата си в ... метрото (http://btvnews.bg/video/news/parizhanin-parkira-v-metroto.html)
Chilio April 25th, 2012, 08:12 AM Малко се поувличат във възхвалата. Освен че много оптимистично говорят за минутите, ето това в репортажа си е чисто изхвърляне:
Това означава, че може да стигнете от Пловдив до центъра на София за два часа, без да чакате на нито един светофар в столицата.
Освен ако незабелязано тия дни са направили кръстовища на две нива на разклона за Герман и за Дружба 2 :)
Livia D April 25th, 2012, 09:09 AM Вече няколко души от този форум пратиха мейли на Метрополитен с молба да преразгледат решението си за лепенките и да вземат предвид тези на Уич. Можеш и ти да се включиш в инициативата. Пък ако няма ефект, трябва да мислим друго - звънкане по телефона, уговаряне на среща с някой от Метрополитен и да отидем няколко съфорумци да им дудняме на главата, де да знам. С дискусии във форума очевидно няма да сменят нищо :(
хаха няма проблем, веднага се включвам в инициативата за "надуване" на главата на Братоев и сие ... като го знам колко е търпелив , няма дълго да мрънкаме, ама не ни пречи да се пробваме :lol:
Livia D April 25th, 2012, 09:10 AM Освен ако незабелязано тия дни са направили кръстовища на две нива на разклона за Герман и за Дружба 2 :)
:rofl:
enterfornone April 25th, 2012, 09:22 AM Просто ще изключат светофарите за деня на откриването и voila!
mladostman April 25th, 2012, 09:26 AM Локуме, Локуме, изтрещя покрай нашето метро. :) Виж къде си си паркирал колата:
Мъж паркира колата си в ... метрото (http://btvnews.bg/video/news/parizhanin-parkira-v-metroto.html)
:lol::lol: Ми той човека полудя от нас. :lol:
JloKyM April 25th, 2012, 10:35 AM :lol::lol: Дори не знам какво трябва да си мислиш, че да решиш, че входа на метрото е вход на подземен паркинг. :nuts:
bobsunbobsun April 25th, 2012, 04:53 PM Има ли забрана за придвижване с ролери в метростанциите и подвижния състав? Имам предвид нормално ползване, но с ролери на краката.
JloKyM April 25th, 2012, 04:58 PM Има ли забрана за придвижване с ролери в метростанциите и подвижния състав? Имам предвид нормално ползване, но с ролери на краката.
Мисля, че няма да те пуснат, но това е само предположение..
i.meh April 25th, 2012, 07:27 PM На няколко пъти показват работата по нашите вагони... определено е произведен повече от един влак до момента.
http://www.youtube.com/watch?v=cPqn5jvVHLE
putnik2011 April 25th, 2012, 08:18 PM Мисля, че няма да те пуснат, но това е само предположение..
Едва ли, ами ако някой падне върху релсите?
VACHO April 26th, 2012, 08:41 PM Да попитам има ли вече 200 000 души дневно пътникопотока?
batman08 April 26th, 2012, 08:50 PM Да попитам има ли вече 200 000 души дневно пътникопотока?
Ами може и да има - аз днес си направих експеримент и отидох до Цариградско пак, но слязох на Младост 3 да разгледам отгоре и на самият перон от центъра се изсипа бая народ. На Цариградско също си имаше хора. :banana:
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 26th, 2012, 09:05 PM Около 200 000 си има още от 2009 г.
bmw318i April 26th, 2012, 09:16 PM 250к може дори да има. На мене ми е интересно, когато пуснат МД2 дали ще ударим 500к?
Chilio April 26th, 2012, 09:20 PM ^^ Eдва ли, защото МД2 е много по-къс и обхваща по-малко населени квартали. И се очаква да е значително по-малко натоварен от МД1.
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 26th, 2012, 09:27 PM Не знам до колко 2МД ще бъде по-малко натоварен... вярно е, че не обслужва доста квартали, както 1МД и бъдещия 3МД, но все пак преминава през Централна гара, Лъвов мост, Ларгото, НДК и Хемус - все възли със стабилен пътникопоток. Кварталите Надежда и Лозенец също не са за подценяване. Все пак очакват 400 000 души с пускането на 2МД, което е точно двойно, спрямо сегашния пътникопоток между Обеля и Младост. Ясно е също така, че прогнозите винаги се надхвърлят, и то доста сериозно.
bmw318i April 26th, 2012, 09:32 PM Те доста живущи около МД1 ще почнат да ползват и МД2, именно защото ще се прекачват и ще им е удобна дестинация, която преди не се предлагаше с едната линия.
Така че съм оптимист за 500к
kronos_BG April 26th, 2012, 09:42 PM 250к може дори да има. На мене ми е интересно, когато пуснат МД2 дали ще ударим 500к?
Преди говореха за около 420 000, но тези дни Братоев спомена доста по-скромна цифра, като очакване: 350 000
А Първи диаметър едва сега може да надхвърли 200 000 - с новите две станции.
Dragger April 26th, 2012, 09:43 PM Като нищо ще се стигне цифрата половин милион до края на годината! Кой не би предпочел да вземе метрото по целите му два диаметъра?
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 26th, 2012, 09:55 PM Преди говореха за около 420 000, но тези дни Братоев спомена доста по-скромна цифра, като очакване: 350 000
А Първи диаметър едва сега може да надхвърли 200 000 - с новите две станции.
Надхвърлял ги е вече. Мисля, че първият рекорд от 201 000 души беше на коледа 2009-та и до сега се твърди, че се превозват между 190 и 200 000 души дневно. Иначе прогнозите бяха с пускането на МС СУ, да се превозват 140-150 000 души дневно, а само няколко месеца по-късно вече се достигнаха 190 - 200 000. Сините скифове са поръчвани по спешност точно заради това.
Има доста репортажи, но това е първото, което намерих - http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/50453
И както вече казах, се споменава, че 1МД превозва 200 000 души, а с пуска на 2МД трябва да се превозват още толкова и цялата мрежа да поема 400 000 души, което е 25% от всички пътнически превози.
Не знам до колко може да се вярва , но ...http://sofia.dir.bg/news.php?id=10600917 Тук се споменава, че с пуска на Цариградско се очакват 220 -230 000 души.
kronos_BG April 26th, 2012, 10:02 PM Надхвърлял ги е вече.
Сигурно заради това онзи ден при интервютата по откриването Братоев скромничеше и казваше : малко над 180 000.:lol:
Не винаги е полезно да се приема желаното за истина последна инстанция...
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 26th, 2012, 10:17 PM Сигурно заради това онзи ден при интервютата по откриването Братоев скромничеше и казваше : малко над 180 000.:lol:
Не винаги е полезно да се приема желаното за истина последна инстанция...
Не казвам нищо със сигурност. Братоев е казвал 180 000, казвал е и 200 000 ... а, иди го разбери. Във всяка статия също се спрягат различни цифри. Може би рекламните оператори имат най-точна иформация. В метромедия и метрореклама има някакви статистики.
putnik2011 April 27th, 2012, 12:07 AM Ima li novi vlakove? Dnes se vozih v edin oranjev s drujkite do vratite, mai ne sum go zasichal tozi model. Naprwvi mi vpechatlenie che prestoyat na stanciite koito sa po-blizo do novootkritite e po-dulug, dori neobichaino dulug.
putnik2011 April 27th, 2012, 12:11 AM Ha, liniq 2 moje da stane dori po-natovarena ot liniq 1! Cqlata Nadezhda s okolnostite e s ogromen potencialen putnikopotok!
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 27th, 2012, 12:44 AM Няма нови влакове, просто са добавили допълнителни дръжки на един от оранжевите. Иначе на мен напоследък често ми се налага да ползвам метрото, но никога не съм го засичал.
Zourich April 27th, 2012, 12:46 AM Ha, liniq 2 moje da stane dori po-natovarena ot liniq 1! Cqlata Nadezhda s okolnostite e s ogromen potencialen putnikopotok!
Чак повече няма да стане, но ще е близко. Към ползващите 2МД със сигурност ще причислим и Обеля, които ще им е много по-удобно, отколкото да заобикалят през Люлин. А и много люлинци, които искат да стигнат до Ц гара и Лъвов Мост също ще минават оттам (поне докато е обща линията, за после не се знае).
subway_user April 27th, 2012, 02:08 AM (поне докато е обща линията, за после не се знае).
Е тя линията ще е обща минимум още 10 години - първо се говори за удължаване на настоящите МД и за строенето на МД3, едва след това някой би се хванал с гара "Обеля"... на която в 80-90% от случаите няма да има и един "кьорав" човек да се качи.. все пак колко често минава метрото и колко - влаковете ;)
witch_honor April 27th, 2012, 06:51 AM Е тя линията ще е обща минимум още 10 години - първо се говори за удължаване на настоящите МД и за строенето на МД3, едва след това някой би се хванал с гара "Обеля"... на която в 80-90% от случаите няма да има и един "кьорав" човек да се качи.. все пак колко често минава метрото и колко - влаковете ;)
Не е така - станцията е близо до жк. Обеля 1 и кв. Обеля и ще си има хора и на нея, също така е близо и до хипермаркетите....
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 27th, 2012, 08:37 AM Да, едната линия на 1МД ще завършва на нея, както и 2МД. Напомням само, че от БДЖ трябва да си я довършат.
VACHO April 27th, 2012, 09:06 AM Не знам до колко може да се вярва , но ...http://sofia.dir.bg/news.php?id=10600917 Тук се споменава, че с пуска на Цариградско се очакват 220 -230 000 души.
Скок, тази статия нещо не мога да я разбера...писали са първо 350 к при пускането на МД2 от Надежда до Черни Връх, а после изведнъж стават 550 к със "свързването на Обеля с Надежда", е според тях излиза, че първо ще пуснат линията само от Ломско шосе до Лозенец, а по-късно ще сръжат Ломско с Обеля и като направят и отклонението към Младост 4 - бам още 200 хилки. Журналистическата глупост strikes again.:nuts:
difian April 27th, 2012, 09:59 AM ... Напомням само, че от БДЖ трябва да си я довършат.НКЖИ.... :bash:
putnik2011 April 27th, 2012, 10:24 AM Mi to oshte purviq den vidqh super mnogo narod na Mladost 3 i Tsarigradsko. Spored men putnikopotokut shte nadhvurli ochakvaniqta. Da, mnogo hora ot Lyulin, Slivnitsa, Obelya biha predpocheli da putuvat za C.gara ili Luvov most prez Nadezhda, puk i bez prekachvane.
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 27th, 2012, 10:27 AM НКЖИ.... :bash:
Какво издребняваш? Все е ясно кой трябва да започне пръв някакви действия.
putnik2011, то първия ден по принцип, повечето бяхме на "луна парк" :D
difian April 27th, 2012, 10:30 AM Какво издребняваш? Все е ясно кой трябва да започне пръв някакви действия.Изказа го с такъв авторитет: "Напомням...", а мнението ти беше изцяло погрешно и това ме издразни. А и в този форум принципно сте по дребните детайли, които явно търсите у другите, а вие може да си карате както и да е... ;)
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 27th, 2012, 10:40 AM Изказа го с такъв авторитет: "Напомням...", а мнението ти беше изцяло погрешно и това ме издразни. А и в този форум принципно сте по дребните детайли, които явно търсите у другите, а вие може да си карате както и да е... ;)
Ама ти си бил много раздразнителен. Напомням ... какво са съобщили от Метрополитен. Аз не знам кой изгражда гарите в системата на БДЖ. Това ми е пратено от Метрополитен - това и казвам. Мерси все пак, че ми разясни, кой има тази задача :)
difian April 27th, 2012, 10:52 AM Ама ти си бил много раздразнителен. Напомням ... какво са съобщили от Метрополитен. Аз не знам кой изгражда гарите в системата на БДЖ. Това ми е пратено от Метрополитен - това и казвам. Мерси все пак, че ми разясни, кой има тази задача :)Да си направим сметката тогава, какви "специалист" работят там, за да не се чувстваме излъгани следващия път... Според директивите на ЕС за либерализация на европейския железопътен пазар, инфраструктурата беше разделена от транспортната дейност. Така се дава някаква гаранция за развнопоставен достъп на различни оператори до инфраструктурата. "Системата на БДЖ" в момента е монополист при пътническите превози, за разлика от товарните, където, както предполагам знаеш, има няколко оператора, основно частни фирми. Та, ако се задвижи либерализацията и се появят частни пътнически превози, строителството на гарата може да се ускори и от интересите на новия оператор. Зависи какви линии ще оперира. Но гарата може да стане и хъб за този хипотетичен оператор, ако обслужва западното направление от София и мястото да е доста натоварено.
Та при едно такова хипотетично развитие, смятам, че разглеждането на сценария, чакаме на БДЖ, чийто приоритет в момента е точенето на нафта, за късогледо, колкото да пишем нещо по форумите... ;)
becs April 27th, 2012, 11:15 AM Няма нови влакове, просто са добавили допълнителни дръжки на един от оранжевите. Иначе на мен напоследък често ми се налага да ползвам метрото, но никога не съм го засичал.
Вчера засякох за първи път аз, изглежда добре :)
putnik2011 April 27th, 2012, 11:25 AM Вчера засякох за първи път аз, изглежда добре :)
Откъде ли са намерили точно такива дръжки, все едно са били изготвени в комплект с влакчетата.
БДЖ е друга компания. Ще бъде приватизирана от ВТБ Капитал, доколкото знам, а това е много компания с много пари. Може да има раздвижване в БДЖ. Да питам, тези планирани гари в Обеля, Овча купел, Дружба ще правят нещо като градска железница или...?
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 27th, 2012, 11:42 AM Редовно пребоядисват вратите. Не е чудо, че знаят и имат точната боя :) А иначе може да са поръчани отвсякъде. Едва ли са от МВМ. Те за такова нещо като повече дръжки не са чували.
b0097 April 27th, 2012, 07:01 PM Редовно пребоядисват вратите. Не е чудо, че знаят и имат точната боя :) А иначе може да са поръчани отвсякъде. Едва ли са от МВМ. Те за такова нещо като повече дръжки не са чували.
Съдейки по вече лющещата се боя, ръбестите съединителни елементи (правеняци) и това, че някои дръжки са заварени накриво, новите дръжки определено са наше си творение. А цвета е маааалко по-тъмен ама това почти не си личи.
Важното е, че вършат работа де.
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 27th, 2012, 07:40 PM С мерак :lol:
http://bgsharing.com/images/45906583038902463180.jpg (http://bgsharing.com/)
Dragger April 27th, 2012, 08:13 PM Една със сигурност вече пускана тук схема, но пък затова доста интересна:
http://www.arch-art-bg.com/images/newspaper/42-2011_trtr%204.jpg
И също така според думи на Братоев от февруари тази година от Метрополитен предвиждат следното нарастване на пътниците, пътуващи в софийското метро:
до откриването на двете нови МС: 190 000 души
след откриването на МС18 и МС19: 230 000 души
след пуска на втори метродиаметър: 350 000 души
след пуска на трасето до Младост 4: 550 000 души
когато са готови и трите диаметъра: 700 000 души
инфо от Всеки четвърти софиянец в метрото тази година (http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/02/22/1772346_vseki_chetvurti_sofiianec_v_metroto_tazi_godina/)
putnik2011 April 27th, 2012, 08:15 PM Ти фигурираш ли на снимката? :)
VACHO April 27th, 2012, 09:21 PM след откриването на МС18 и МС19: 230 000 души
Нещо ме съмнява двете нови станции да генерират по 20 000 души/ден всяка.
putnik2011 April 28th, 2012, 11:22 AM Нещо ме съмнява двете нови станции да генерират по 20 000 души/ден всяка.
Трябва да се имат предвид и възможните комбинации които се появиха с откриването на тези станции, както и новите маршрути. Ако създадат подходящи условия за дружбенци (говоря не само за довозващи рейсове, но и за удобни широки пътеки) и пристигащите с кола от провинцията оставят колите си на буферния паркинг на Цариградско Ш., тогава може би този поток е реален.
Dragger April 28th, 2012, 12:10 PM Ако ви притеснява бройката от 40 хил. нови пътници на метрото покрай двете нови станции, то Ромпой ги е намалил на 32 хил. (http://www.focus-news.net/?id=n1646586) ;)
vartal April 29th, 2012, 01:10 AM Новые вагоны фактически готовы к отправке заказчику:
http://www.yauzaforum.ru/download/file.php?id=3810&t=1
http://www.yauzaforum.ru/download/file.php?id=3809&t=1
http://www.yauzaforum.ru/download/file.php?id=3808&t=1
Источник (http://www.yauzaforum.ru/viewtopic.php?f=2&t=1390&view=unread#unread)
VACHO April 29th, 2012, 08:48 AM ^^ Классно! :cheers: А как их будут транспортировать в дальнейшем до Софии? Мне это всегда было интересно. :D
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 29th, 2012, 08:56 AM Супер :cheers: Кога ще тръгват към България?
JloKyM April 29th, 2012, 02:02 PM ^^ Классно! :cheers: А как их будут транспортировать в дальнейшем до Софии? Мне это всегда было интересно. :D
Ферибот до Варна и от там на БДЖ до София :)
VACHO April 29th, 2012, 02:21 PM Ферибот до Варна и от там на БДЖ до София :)
Уоу, ако разбера кога точно ще са тука (Варна), ще отида да ги видя!:banana:
MerlinTheKid April 29th, 2012, 05:27 PM Ами, става дума за фериботния комплекс във Варна-Запад, което май не е съвсем удобно за спотинг ;)
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 29th, 2012, 05:35 PM Ясно е, че във Варна им сменят талигите преди да ги прекарат с БДЖ-то до София. В депото обаче сменят ли ги пак или ги пускат със същите талиги, защото май междурелсието на метрото и БДЖ е еднакво? Това се зачудих миналата седмица, когато забелязах, че лилавите скифове някак си издават по-странни шумове откъм талигите и релсите. И отвътре, и извън влака, по време на движение "тропат" по същия начин като тамваите. Не, че е нещо съществено, но ми стана интересно.
difian April 29th, 2012, 06:12 PM Ясно е, че във Варна им сменят талигите преди да ги прекарат с БДЖ-то до София. В депото обаче сменят ли ги пак или ги пускат със същите талиги, защото май междурелсието на метрото и БДЖ е еднакво? Това се зачудих миналата седмица, когато забелязах, че лилавите скифове някак си издават по-странни шумове откъм талигите и релсите. И отвътре, и извън влака, по време на движение "тропат" по същия начин като тамваите. Не, че е нещо съществено, но ми стана интересно.Междурелсието по жп линиите в България, в Софийското метро и по нормалнорелсовите линии на трамваите в София (20, 22 и 23) е едно и също- 1435 мм, каквото е и на повечето железници и трамваи в Европа. Характерните тропания са заради неравности по релсовия път. Най-характерното е преминаването през две отделни парчета релси. Наставовите трасета са с отстояние и различна нивелация между двете релси, но в Софийското метро трасетата са безнаставови- всички релси са заварени една за друга и се преминава гладко. В един от фоторепортажите Бобсата беше снимал как заваряват две релси къ Кръста или под Мария Луиза някъде... През определено разстояния няма подобна заварка с цел поемане температурните разлики в дължината на релсите... Всяко колело може да има и собствени деформации, които да водят да различни шумове...
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 29th, 2012, 06:38 PM ...
Да, знам ги тези неща, но точно това ми направи впечатление докато бях на станцията. Само най-новите издават въпросните шумове и предположих, че още са си със старите талиги, с които ги докараха по БДЖ-то.
Междудругото, в другия форум видях снимките. Хубави снимки си направил, но имаш ли идея каква е логиката на едни станции да се монтират от новия тип турникети с вратичките, а на други от стандартните? Преди време май точно ти каза, че на Св. Наум са сложили от старите, но не са ги закрепили, а само да изглежда по-завършено за инспекцията на Бойко. В интерес на истината, май седалките от Надежда и Св. Наум, които видяхме на инспекцията сега са на Младост 3 и Цариградско. Според проектите на тези две станции трябва да има доста интересни седалки и пейки.
За стъклото на НДК (на мястото на паното) - също по проект, под паното е стъкло. Всичко си е наред.
vartal April 29th, 2012, 06:52 PM Ясно е, че във Варна им сменят талигите преди да ги прекарат с БДЖ-то до София.Ну, примерно так и будет. Только скорее всего, это произойдёт до переезда на пароме. А временные тележки с колеёй 1520 мм увезут обратно на МВМ.
difian April 29th, 2012, 07:01 PM ...Междудругото, в другия форум видях снимките. Хубави снимки си направил, но имаш ли идея каква е логиката на едни станции да се монтират от новия тип турникети с вратичките, а на други от стандартните?...Във Варна си им слагат техните, които ползват и после при редовната експлоатация, както и ти е обяснил Вартал. Вероятно се закупуват и резервни талиги, те също са резервна част. Бандажът, т.е. частта от колелото, която се докосва до релсата търпи деформации от кръглата си форма и периодично трябва да се шлайфа, могат да се случат и други неща, които да доведат до различен шум...
Относно снимките и въпросите ти, не съм качил всичко, както и Бобсата, в мненията ще откриеш отговор на въпросите си. Относно туникетите, тези са крайните, на какъв принцип ги монтират- не знам и нямам сериозно предположение.
bonbony April 29th, 2012, 08:16 PM На Младост-3 са някакъв друг вид турникети, така поне аз си мисля де. Издават малко по-различен звук като допреш карта. А и като влизаш, бутането става по-леко. Незнам как да го обесня просто като влизаш и самия материал, от който са направени тия прътите дето се въртят са по-леки.
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 29th, 2012, 08:27 PM Сигурно нещо имат някаква хидравлика ... знам ли. Иначе на вид са си същите с малката ралика, че освен екранчета има и светлини горе, показващи дали е отключен.
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/bfi1335723673p.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=bfi1335723673p.jpg)
Иначе тези на НДК изглеждат малко по-различни от този на Сердика. Най-малкото приемат билети. Един път ми се наложи да изляза и вляза през вестибюла на Сердика откъм Борис 1-ви и исках да го пробвам ... гледах, чудих се, чешах се ... не видях гнездо за поставяне на билет :D
bg_pop April 29th, 2012, 08:40 PM Тези дни се чудех, дали някой разполага със снимка от схемите във влакчетата от първото пускане на метрото до К. Величков. А и има ли някъде някаква ретроспекция в развитието на тези схеми във влакчетата ?
Благодаря
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 29th, 2012, 09:15 PM Тези дни се чудех, дали някой разполага със снимка от схемите във влакчетата от първото пускане на метрото до К. Величков. А и има ли някъде някаква ретроспекция в развитието на тези схеми във влакчетата ?
Благодаря
Аз имам само тези (2003 - 2009)
http://bgsharing.com/images/98771217380529134941.jpg (http://bgsharing.com/)
http://bgsharing.com/images/44922137508711361274.jpg (http://bgsharing.com/)
VACHO April 29th, 2012, 09:23 PM Ами, става дума за фериботния комплекс във Варна-Запад, което май не е съвсем удобно за спотинг ;)
Мда, сетих се малко след като пуснах поста, че ще ги разтоварят на Варна-Запад, тъй като там е за фериботите...хах определено не е удобно, освен това е на 30 км от града.
Иначе излиза, че от Варна до София вагоните ще се движат на собствените си талиги? Тоест едно пътуване от 500 и кусур километра по "метролинията" Варна-София.:nuts::lol:
vartal April 30th, 2012, 08:23 AM Иначе излиза, че от Варна до София вагоните ще се движат на собствените си талиги? Тоест едно пътуване от 500 и кусур километра по "метролинията" Варна-София.:nuts::lol:Конечно же своим ходом, но в составе грузового поезда, как обычные прицепленные вагоны, естественно, с вагонами прикрытия по краям.
SantaClash April 30th, 2012, 09:52 PM Междурелсието в Русия/ОНД е 1520мм.
В Европа-1435.Сменят се на място-нали не мислите,че при международните влакове за Русия хората слизат на границата,за да се качат в други вагони,за руското междурелсие...Сменят се само талигите.
http://www.youtube.com/watch?v=H3h1W7cXlo4&feature=related
kronos_BG April 30th, 2012, 10:07 PM Той не говореше за това.
Той говореше, че в метрото и БДЖ междурелсието е едно и също и на вече сменените талиги във Варна - феробоот, вагоните ще стигнат до София.
Просто се пошегува, че има метролиния София - Варна.:lol:
didko May 1st, 2012, 08:35 AM 12 000 души на ден гратис в метрото
01 Май 2012 | 06:38
Прочетено
1723
12 000 души на ден гратис в метрото
София /КРОСС/ Изчезването на хартиените карти за пътуване в столичния градски транспорт и замяната им от днес с електронни ще увеличи гратисчиите в метрото. Това алармираха пред „България Днес” служители на Центъра за градска мобилност. От днес всички документи за публичния транспорт ще са електронни. Досега модерната технология беше приложима само за тролеите и трамваите, но не и в автобусите. „Проблемът е, че електронните системи на наземния транспорт и метрото не са единни и нямат връзка помежду си”, обясниха транспортни експерти към Столичната община. Ако пътник бъде хванат, че е с нередовна карта, тя веднага се блокира. Превозният документ може да се използва отново, когато гражданинът си плати глобата и му я отблокират, „Различната система на метрото обаче позволява столичани с блокирани карти да си влизат свободно в станциите, защото устройствата на входовете не разчитат нищо нередно. Така масово хора ще ползват метрото, без да си плащат, а в същото време „Метрополитен” нямат свои контрольори, които да следят за гратисчии разказаха от Центъра за градска мобилност. По данни на институцията досега нередовните пътници в подземната железница бяха 7% от общия поток, което прави по около 12 000 души на ден. При измама с блокираните електронни карти ще се появяват нови гратисчии.
http://www.cross.bg/1297801
gogo3o May 1st, 2012, 08:48 AM Центъра за Адска Мобилност откъде черпи данни за пътуванията в метрото? Подозирам, че Метрополитен му ги подават. И как ги засича тия 7 % гратисчии?
А за синхронизирането, просто нямам думи. Кой трябва да ги синхронизира...
didko May 1st, 2012, 08:55 AM При тези точни обяснения, и тези които не знаеха ще започнат да пътуват гратис. Еееех журналисти..... мзазя ги.
vv2 May 1st, 2012, 08:56 AM Хубава работа ама българска :ohno:
Работи се на парче само да се отчита някаква деиност......
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 1st, 2012, 09:39 AM При тези точни обяснения, и тези които не знаеха ще започнат да пътуват гратис. Еееех журналисти..... мзазя ги.
И една от телевизиите в емисиите си новини съобщаваше с точност ден, час и място, ако ще има проверки от КАТ :D
Иначе не виждам какъв е проблемът, да се настрои системата така, че блокираните карти да се разпознават от турникетите и да не се отключват. А гратисчиите в метрото са страшно малко, за нещастие на сакатите журналисти..
vartal May 1st, 2012, 10:17 AM Междурелсието в Русия/ОНД е 1520мм.
В Европа-1435.Сменят се на място-нали не мислите,че при международните влакове за Русия хората слизат на границата,за да се качат в други вагони,за руското междурелсие...Сменят се само талигите.Я это прекрасно всё знаю. Когда я говорил, что поедут своим ходом, я и имел ввиду, что уже на постоянных тележках с колеёй 1435, на которых и будут потом ездить по линиям в метро. А временные с колеёй 1520 вернутся на грузовой платформе обратно на МВМ.
Уж не знал, что надо расписывать это во всех подробностях.
witch_honor May 1st, 2012, 12:42 PM Гратисчиите са повече вечер и сутрин, когато касиерките не работят, но с пускането на МД-2 и въвеждането на 24 часово работно време на касите не вярвам тоя проблем да се засили.
Dragger May 1st, 2012, 12:43 PM При тези точни обяснения, и тези които не знаеха ще започнат да пътуват гратис. Еееех журналисти..... мзазя ги.
Хахахах, тва вярно напомня на новините за това къде ще следи КАТ за нарушители по пътя, хахах. По принцип и аз съм им набрал много на медиите и на журналистите, в случая обаче новината е полезна. Барем Метрополитен и ЦГМ се вземат в ръце и си обединят системите!
subway_user May 1st, 2012, 12:47 PM Гратисчиите са повече вечер и сутрин, когато касиерките не работят, но с пускането на МД-2 и въвеждането на 24 часово работно време на касите не вярвам тоя проблем да се засили.
А знаете ли дали се обсъжда вариант и метрото да работи по 24 часа, ако ще и по един влак на час (през нощта)?!
VACHO May 1st, 2012, 12:59 PM А знаете ли дали се обсъжда вариант и метрото да работи по 24 часа, ако ще и по един влак на час (през нощта)?!
Нали нощта се използва за поддръжка и рехабилитация на линиите, когато няма движение по тях? Или се бъркам?
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 1st, 2012, 01:12 PM Нали нощта се използва за поддръжка и рехабилитация на линиите, когато няма движение по тях? Или се бъркам?
Не се бъркаш. Безумие е да не затваря. Когато се налага - след концерти и на празници има удължено работно време до 1:30 ч.
witch_honor May 1st, 2012, 01:54 PM А знаете ли дали се обсъжда вариант и метрото да работи по 24 часа, ако ще и по един влак на час (през нощта)?!
За съжаление денонощното метро е ако не невъзможно, то много трудно постижимо...
VACHO May 1st, 2012, 02:01 PM За съжаление денонощното метро е ако не невъзможно, то много трудно постижимо...
След като метрото няма нито един почивен ден в годината, единственото време, което остава за текущи ремонти по линията е нощното време.
Celeborn May 1st, 2012, 02:14 PM Е, щом в Ню Йорк може да работи 24/7, защо в нашето смешно малко метро да не може? Поне да го пуснат до по-късно + денонощно в петък и събота, пак ще е нещо...
mastodonta May 1st, 2012, 02:40 PM Е, щом в Ню Йорк може да работи 24/7, защо в нашето смешно малко метро да не може? Поне да го пуснат до по-късно + денонощно в петък и събота, пак ще е нещо...
E даде само че това им струва стотина-двеста милиона на година и е една от основните причини метрото им да прилича на такава клоака. Пък и обективно потледната през по-голямата част от седмицата няма нужда от метро през нощта. Единствено през петъците и някои други почивни дни се налага.
JloKyM May 1st, 2012, 02:46 PM Е, щом в Ню Йорк може да работи 24/7, защо в нашето смешно малко метро да не може? Поне да го пуснат до по-късно + денонощно в петък и събота, пак ще е нещо...
Те за три нощни автобуса не можаха да намерят пътници, какво остава за цяло метро, пък било то и през час...
subway_user May 1st, 2012, 05:17 PM Те за три нощни автобуса не можаха да намерят пътници, какво остава за цяло метро, пък било то и през час...
Аз мисля, че за метрото ще има повече пътници. Много хора ги е страх да чакат в тъмното продължително време, навъртат се пияници и наркомани. В голяма част от годината е студено. Всички тези фактори са елиминирани в метрото. Мисля и аз, ако работи петък - неделя денонощно ще е супер. Пък ако се ползва, може в последствие да оставят примерно понеделник ден без денонощно метро и за ремонти, а пък през останалото време да си има метро :) Не разбирам иначе пък защо точно касиерките трябва да са по 24 часа в метрото... дано Бойко ни изненада приятно с пускането на метрото ;)
Dragger May 1st, 2012, 05:26 PM Аз не виждам смисъл от денонощно метро. Да има трафик, пътникопоток, сума ти народ, който иска да се придвижва из София по нощите - ок. Ама то в нощен и купонджийски Мадрид не го оставят да е денонощно, какво остава за София...
Voltt May 1st, 2012, 05:36 PM Аз мисля, че за метрото ще има повече пътници. Много хора ги е страх да чакат в тъмното продължително време, навъртат се пияници и наркомани. В голяма част от годината е студено. Всички тези фактори са елиминирани в метрото. Мисля и аз, ако работи петък - неделя денонощно ще е супер. Пък ако се ползва, може в последствие да оставят примерно понеделник ден без денонощно метро и за ремонти, а пък през останалото време да си има метро :) Не разбирам иначе пък защо точно касиерките трябва да са по 24 часа в метрото... дано Бойко ни изненада приятно с пускането на метрото ;)
:banana::banana::banana: види се си от "изненаданите" , дето не са от Дружба...)))))
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 1st, 2012, 05:51 PM Абе не говорете глупости. Метро през нощта. Транспортът с най-голям капацитет ще работи за 100 човека и през нощта. Нали всичко това е разходи, нали вечер се ремонтира, проверява, тества, чисти и т. н. :nuts:
subway_user May 1st, 2012, 06:03 PM Понякога апетитът идва с яденето :) Нищо не пречи пробно да се пусне една мотриса да обикаля по дългото метротрасе в петък и събота, пък ако няма интерес, най-лесно е да се спре... ;) Но сигурно ще е необходим обществен натиск, за да въобще го пуснат.
Dragger May 1st, 2012, 06:20 PM В случая не очаквай от мен подкрепа за този обществен натиск. Това е безмислено пилеене на разходи. На наши пари!
kronos_BG May 1st, 2012, 06:21 PM Понякога апетитът идва с яденето :) Нищо не пречи пробно да се пусне една мотриса да обикаля по дългото метротрасе в петък и събота, пък ако няма интерес, най-лесно е да се спре... ;) Но сигурно ще е необходим обществен натиск, за да въобще го пуснат.
Никакъв "обществен" натиск не може да накара Метрополитен да се лиши от нощните часове за поддръжка, тъй като те са свързани с безопасността на движението!
Давате примери с Ню Йорк, но там имат не по два тунела, а по повече - затова е възможен денонощен режим.
subway_user May 1st, 2012, 06:24 PM В случая не очаквай от мен подкрепа за този обществен натиск. Това е безмислено пилеене на разходи. На наши пари!
Може би така или иначе си правим сметките без кръчмаря, но колко точно ще се увеличат разходите... ако е вярно, че касиерките ще работят по 24 часа, то е ясно, че няма да ги оставят без полицай, който да ги пази. Ясно, че ще работи и осветлението. Тогава излиза, че остават да се платят парите за машиниста и за тока на влака, които пък, може и да се избиват от билети.... няма как да се знае, преди да се пробва!
Никакъв "обществен" натиск не може да накара Метрополитен да се лиши от нощните часове за поддръжка, тъй като те са свързани с безопасността на движението!
Давате примери с Ню Йорк, но там имат не по два тунела, а по повече - затова е възможен денонощен режим.
ОК, трябва си поддръжка, но пък чак всеки ден.... и ако обикаля една мотриса само, има достатъчно време, след като мине по даден участък, да се пооправи нещо... естествено, казвам това, без да съм специалист!
kronos_BG May 1st, 2012, 06:35 PM ОК, трябва си поддръжка, но пък чак всеки ден.... и ако обикаля една мотриса само, има достатъчно време, след като мине по даден участък, да се пооправи нещо... естествено, казвам това, без да съм специалист!
И диспечерът през няколко минути ще подава напрежение на контактната релса, а после ще го сваля?!? А работниците ще хукват през глава към дрезината, за да ги изведе от тунела?
Не се шегувайте.
В тези няколко нощни часа се извършват достътъчно много дейности - дори намаляването с един час на времето иска предварително да се разработи изцяло нов график...
Достаъчно ни е, че в новогодишната нощ метрото работи денонощно.
Един-два дена в годината - едва ли е проблем, но постоянно?
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 1st, 2012, 07:04 PM subway_user, В Ню-Йоркското метро нощуват бездомници. Какво мислиш
по въпроса? Да патентоваме и тази американска практика у нас? :nuts:
И да, абсолютно всяка нощ линиите се обхождат и ако има повреди се отстраняват. Станциите пък се чистят и също ремонтират при нужда. Отделно си има график за миене на тунелите и т. н. Влаковете пък се преглеждат основно в депото, ремонтират се (всеки път има по няколко за ремонт) и се чистят.
Ако е належащ някакъв транспорт между Обеля и Младост през нощта, защо да не се пусне автобус? Не е по-бавно, а е 10000 пъти по-лесно и евтино. Това е метро, не ти е маршрутка.
bg_pop May 1st, 2012, 08:20 PM Според мен не трябва да е денонощно, а трябва петък и събота да е с удължено работно време. ДА речем 1:00? Няма да има кой да се вози ако е денонощно, хайде да не говорим, че ще е полезно. Ако дадете икономически доводи, че е обосновано - ОК, но само да си чешаме езиците..не
kevin87 May 1st, 2012, 08:32 PM Според мен не трябва да е денонощно, а трябва петък и събота да е с удължено работно време. ДА речем 1:00? Няма да има кой да се вози ако е денонощно, хайде да не говорим, че ще е полезно. Ако дадете икономически доводи, че е обосновано - ОК, но само да си чешаме езиците..не
Петък и събота ще е супер да е до 2.30 през нощта примерно.
subway_user May 1st, 2012, 08:54 PM Ако съдя по нощните автобуси, които редовно ползвах, наистина ще е полезно да работи до 03 да кажем, поне в петък и събота. През останалото време наистина нямаше много мераклии за тези автобуси.. да не кажем, че бях единственият :D
По принцип денонощен транспорт звучи ласкаво за всяка столица, но все пак - криза е, задръстени сме, ОК, нека поне да е в почивните дни до 2-3 :nuts:
witch_honor May 1st, 2012, 09:23 PM Не разбирам иначе пък защо точно касиерките трябва да са по 24 часа в метрото... дано Бойко ни изненада приятно с пускането на метрото ;)
Те ще са по 24 часа, защото по закон смяната е 8 часа и ще има три смени по 8 часа. Така винаги, по всяко време, когато метрото работи ще има касиерки в пълен състав.
Chilio May 1st, 2012, 09:45 PM Не е ли по-логично да имат I-ва (от ранна сутрин), II-ра смяна (до късна вечер) и междинна (обедна) подсилваща която да застъпва първата и втората, вместо да киснат на затворени станции през нощта.
witch_honor May 1st, 2012, 10:58 PM Не е ли по-логично да имат I-ва (от ранна сутрин), II-ра смяна (до късна вечер) и междинна (обедна) подсилваща която да застъпва първата и втората, вместо да киснат на затворени станции през нощта.
По-логично е първата да почва с отварянето на метрото до 3, втората да е от 3 до полунощ и междинната да обхваща между двата пика...
Но тази информация в подочух от касиерки, с които пътувах една сутрин в първия влак...
vladygark May 2nd, 2012, 04:10 AM Фото из Метровагонмаша (26/04/12). Руси(чи) долазе. :cheers:
http://i.imgur.com/mSheL.jpg
http://i.imgur.com/GuosP.jpg
http://i.imgur.com/svfYN.jpg
http://i.imgur.com/d897m.jpg
Източник: http://docent.livejournal.com/151190.html
putnik2011 May 3rd, 2012, 09:30 AM От тези модели ли ще ни докарат по ферибота за МД2? Аз си мислех че ще ползваме онези русичи в тъмносиня-тъмносива цветова гама.
mladostman May 3rd, 2012, 10:23 AM От тези модели ли ще ни докарат по ферибота за МД2? Аз си мислех че ще ползваме онези русичи в тъмносиня-тъмносива цветова гама.
Те са много яки. :rock:
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 10:25 AM От тези модели ли ще ни докарат по ферибота за МД2? Аз си мислех че ще ползваме онези русичи в тъмносиня-тъмносива цветова гама.
Не от тези модели, а направо тези влакове. Кои са тези "тъмносиня-тъмносиви" влакове?
roberto 70 May 3rd, 2012, 10:31 AM Въобще не ме кефят.Бутоните на таблото в кабината са като на струга,където ходех на практика от училище през не много близката 1988г.Хубава работа,ама руска.Ама всъщност и той беше руски.При тях е така,всичко от ЗАЗ до КАМАЗ е едно и също.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 10:34 AM Въобще не ме кефят.Бутоните на таблото в кабината са като на струга,където ходех на практика от училище през не много близката 1988г.Хубава работа,ама руска.Ама всъщност и той беше руски.При тях е така,всичко от ЗАЗ до КАМАЗ е едно и също.
Е теб като пътник какво те бъркат бутоните в кабината на машиниста? Не се заяждам, просто питам. Иначе съм съгласен с теб. Аз също никак не съм фен на нищо руско, още по-малко ако трябва да се влага и някакъв дизайн в него, но това е положението ... Не са чак толкова лоши все пак. Ще вършат работа безспорно.
roberto 70 May 3rd, 2012, 10:37 AM И аз не се заяждам,просто можехме да имаме далеч по-добри влакове.А и по принцип не съм фен на- сделано в СССР.
kronos_BG May 3rd, 2012, 10:55 AM От тези модели ли ще ни докарат по ферибота за МД2? Аз си мислех че ще ползваме онези русичи в тъмносиня-тъмносива цветова гама.
Това е последната модификация, от която са и трите влака, които пристигнаха последни - тези с повечето врати и климатиците в салона (в Русия са известни като модификация 81-740/741.4, а у нас като 81-740/741.2Б) :)
А разцветките са познатите три: по 6 влака със синя, зелена и оранжева ливрея. Само нюансите и детайлите са по-различни от досегашните.
roberto 70, това е доста стара и вече лишена от смисъл дискусия.
А на въпроса: едва ли можехме да имаме други влакове - никой не е искал други: търгът беше ясен още, когато се публикуваха параметрите му, та даже и по-рано.:ohno:
На който не му харесват - през следващите 30 години може да не ползва Софийското метро. :lol:
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 11:21 AM А разцветките са познатите три: по 6 влака със синя, зелена и оранжева ливрея. Само нюансите и детайлите са по-различни от досегашните.
Втората шесторка са си точно лилави някакви. Това, че ще бъдат сходни с цветовете на сегашните влакове не беше ли само предположение? Иначе за сега зелените имат някакъв приличен вид и дори ми харесват до някъде. :)
putnik2011 May 3rd, 2012, 11:27 AM Това е последната модификация, от която са и трите влака, които пристигнаха последни - тези с повечето врати и климатиците в салона (в Русия са известни като модификация 81-740/741.4, а у нас като 81-740/741.2Б) :)
Мерси, точно за тези модели говорех! Пуснати ли са вече в експлоатация при нас? Не съм ги виждал по линията. Би било добре да закупят повечко от тях, особено ако са с климатици.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 11:31 AM Мерси, точно за тези модели говорех! Пуснати ли са вече в експлоатация при нас? Не съм ги виждал по линията. Би било добре да закупят повечко от тях, особено ако са с климатици.
Днес са отпътували от Русия. Това е доста стара тема - нали именно този модел спечели конкурса. "Повечко" = 18.
ПС
Иначе защо ги пращат по два? След като всички зелени са готови (т. е. две партиди по 3 влака), защо пак не ги изпращат по тройки? Фериботът побира 9 вагона без проблем. Ако
ще ги пращат по два, ще видите каква забава ще стане, когато тръгнат да пускат 2МД.
Dragger May 3rd, 2012, 12:00 PM До края на годината софийското метро става на сто процента достъпно за хора с увреждания (http://focus-news.net/?id=n1649058)
Софийското метро ще бъде едно от малкото в света до края на годината със стопроцентова достъпност за хора с увреждания. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти на представянето на новоизградения асансьор за хора с увреждания в Софийската математическа гимназия, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Все още има три от старите метростанции без асансьори, но се провежда процедура така, че да може до края на годината и те да бъдат достъпни за хора с увреждания. Там, където изграждаме новите улици с новите тротоари, където ремонтираме също така, се прави достъпност както за хора с увреждания, така и за майките с колички. Опитваме се да наваксаме това, което е пропуснато, а в същото време - всички нови сгради, нови транспортни средства, да отговарят на изискванията за стопроцентова достъпност. Зная, че градът е длъжник все още на хората с увреждания, но мисля, че усилията, които полагаме, се оценяват. Организациите на хора с увреждания са до нас, те ни консултират, те участват в Консултативния съвет в общината, но пък и признават това, което се прави като усилия”, каза Йорданка Фандъкова.
Инвестицията в достъпност за 2011 година е на стойност 380 000 лева за седем училища и 4 детски градини, съобщи Йорданка Фандъкова.
„В Софийската математическа гимназия асансьорът за хора с увреждания, заедно с тоалетната, струва около 60 000 лева. За тази година са заделени около 300 000 лева отново, за да можем да продължим тази програма. Последните 5 години над 1 800 000 лева са инвестирани само в достъпност в училища и детски градини”, каза още кметът на София.
Еволюираме! Вече вместо да твърдим, че сме единствени в света с нещо си, се казва, че сме от малкото в света с това нещо.
Dragger May 3rd, 2012, 12:10 PM Уникалната статия!
Всяка метроспирка – с мол (http://sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=0&sub_open=61953&nxt=0)
И жк „Люлин” с храм на търговията
„Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите", гласи незабравима мисъл, родена при социализма. Днес развихрилият се капитализъм и в частност строителното предприемачество раждат друг лозунг: „Всяка метроспирка - с мол". Няма как другояче да бъде обяснен оптимизмът, който струи от строителите на съвременна МОЛгария, пардон България. Където мине подземният влак, и край него веднага накацват символите на съвременното пазаруване. Логиката е следната -метрото осигурява всекидневен пътникопоток, което е много важно за търговците.
Най-рано оцениха плюсовете на метрото инвеститорите в „Мол София". Те неслучайно избраха парцел на бул. „Ал. Стамболийски", който е на 100 метра от спирката на ул. „Опълченска".
Първият мол в „Люлин" също се прицели в трасето на метрото. Нещо повече - дори ще има топла връзка със спирка „Западен парк". Подобно съоръжение се предвижда и при мола на бул. „Черни връх". Плановете на Столичната община са след няколко години метрото да стигне дотам като продължение на линията от жк „Надежда" през НДК. От това лято метрото ще спира и под „Сити център София" до х-л „Хемус", Гръцкият мол до ИКЕА също е кацнал на бъдещ метролъч - от „Младост" до Симеоновския лифт.
Колкото и силен фактор да е метрото, едва ли само то обяснява новата вълна търговско-развлекателни центрове, които се строят в София.
„Живот за моловете има само в София и по морето през летния сезон. В другите градове търговците се оплакват от свито потребление, притесняват се да откриват нови магазини. Хората извън столицата не харчат", коментира Иван Велков, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти".
По думите на Велков търговец с идентични магазини в Румъния и България признал, че прави три пъти по-високи обороти в съседната страна. Явно нагласата да се пазарува в молове там е по-силна, докато в България огромно количество дрехи, обувки и аксесоари се купуват от малки магазинчета, които са навсякъде, допълва Велков.
Експерти сочат високите наеми за една от причините моловете у нас да не са толкова успешни. Скъпите площи не позволяват на търговците да правят истински разпродажби и да привличат клиенти. Сега обаче палачинката се обръща -новите молове ще предложат с 20-30% по-ниски наеми. А с това идва и надеждата, че хората ще припознаят търговските центрове като изгодно място.за пазаруване.
Значи да очакваме ремонт скоро на "Западен парк"?
kronos_BG May 3rd, 2012, 12:26 PM Иначе защо ги пращат по два? След като всички зелени са готови (т. е. две партиди по 3 влака), защо пак не ги изпращат по тройки? Фериботът побира 9 вагона без проблем. Ако
ще ги пращат по два, ще видите каква забава ще стане, когато тръгнат да пускат 2МД.
Няма доказателства, че и третият състав е подготвен за отпътуване...
Пращат първите два, защото са спешно необходими. Няма нужда да изчакват още - пристигат, следователно до края на май ще са в експлоатация.:)
Не ни е известна цялата схема на разпределение по ферибоотите, така че нека не правим генерални изводи...
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 01:06 PM Няма доказателства, че и третият състав е подготвен за отпътуване...
Пращат първите два, защото са спешно необходими. Няма нужда да изчакват още - пристигат, следователно до края на май ще са в експлоатация.:)
Не ни е известна цялата схема на разпределение по ферибоотите, така че нека не правим генерални изводи...
Ако не са напълно готови с всички 6 влака, така е най-добре. Но аз това и разбрах, че вече 6 са готови и започват 7-мия, а до сега скифовете са пращани по тройки, колкото и се побират във ферибота. Има крещяща нужда от новите състави и явно има някаква причина да ги пращат по два поне първоначално. Явно само тези два са минали през първите тестове в завода.
Dragger, това, че Мега Мол Люлин ще има връзка със станцията е ясно още от години - преди да го замразят. Ремонт ще има само около подлезите явно. Става дума за изход на мола в подлеза, който ще се изгради изцяло от страна на мола, не от Метрополитен. Има и конкретна тема за мола.
putnik2011 May 3rd, 2012, 01:30 PM Не може да се забави, щом Барозу идва на 31 август, ще го пуснат навреме. Ако трябва ще ползват сегашните влакове, нали линиите ще бъдат обединени.
batman08 May 3rd, 2012, 01:35 PM http://optransport.bg/upload/docs/3.Presentation_metro_2.V.2012.ppt
Някаква нова презентация - някой може ли да направи Print Screen ако има нещо интересно, че в работата компа много бавно ми я отваря :)
Dragger May 3rd, 2012, 02:19 PM Благодаря за презентацията! Има доста инфо за това как са изградени станциите, схеми, чертежи, снимки, които вече сме виждали тук. Това, което на мен ми направи най-голямо впечатление, е началната схема. За пореден път са изтипосали схемата, където метрото свива след Младост 4 на запад, не на изток!
putnik2011 May 3rd, 2012, 02:23 PM На единия слайд е схемата където метрото продължава на запад, а на другия слайд е старата схема където МД3 е с 23 станции. И на официалния сайт на метрополитена още не са ъпдейтнали нито една схема.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 02:50 PM http://optransport.bg/upload/docs/3.Presentation_metro_2.V.2012.ppt
Някаква нова презентация - някой може ли да направи Print Screen ако има нещо интересно, че в работата компа много бавно ми я отваря :)
Нищо особено - стари снимки. Има и интересни неща за службите. Написали са и до каква степен са завършени станциите:
Св. Наум - 97%
НДК - 96%
Мария-Луиза - 97%
Ц. гара - 96%
Лъвов мост - 94%
Сердика/Св. Неделя - 92%
agutti May 3rd, 2012, 03:37 PM Това означава ли че тези проценти са само няколко пункта под 100% за всички станции?
putnik2011 May 3rd, 2012, 03:40 PM След като разгледах новите фотоси, качени във форума за ГТ от юзъри @bobsata и @diffian, съм склонен да вярвам на тези проценти.
Jean Michel May 3rd, 2012, 03:56 PM http://oi50.tinypic.com/k0gc5g.jpg
That rendering of Лъвов мост is obviously wrong... (slide 26)
putnik2011 May 3rd, 2012, 04:10 PM Мисля че и по-новият рендър на Лъвов мост вече не важи, защото доколкото си спомням беше с предимно жълто, а на снимките виждаме червеникаво или нещо подобно. Може би ще бъде нещо средно от двата рендъра.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 05:16 PM Мисля че и по-новият рендър на Лъвов мост вече не важи, защото доколкото си спомням беше с предимно жълто, а на снимките виждаме червеникаво или нещо подобно. Може би ще бъде нещо средно от двата рендъра.
Лъвов мост има 2 рендера с по 2 варианта всеки. Първите служеха само за основа и, както Братоев ни е казвал, не са били завършени и окончателни. Все пак бяха покъртителни.
http://bgsharing.com/images/02370677321962729917.jpg (http://bgsharing.com/)
http://bgsharing.com/images/31052510095663913834.jpg (http://bgsharing.com/)
След това излязоха новите два варианта. Аз лично харесвам повече първия (по-светлия):
http://bgsharing.com/images/05841106076272030496.jpg (http://bgsharing.com/)
А в действитеност се изпълнява ето това:
http://bgsharing.com/images/29582006016095683230.jpg (http://bgsharing.com/)
Може би има някаква смесица между двата. Например монтираните лунички в профила на "моста" на стената, на които хвърлям толкова надежди са присъщи по-скоро за първия вариант от вторите рендери. Както обаче всеки може да види - окончателният вариант е именно по-тъмния.
Dragger May 3rd, 2012, 05:28 PM Със сигурност ще се слагат лъвчетата, нали? А софийският герб?
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 05:39 PM Със сигурност ще се слагат лъвчетата, нали? А софийският герб?
Лъвчетата-да. Те са поръчани доста отдавна даже. За герба нищо не се знае. Обаче май лъвовете трябва да са наобратно :D
BTW: Разочарован съм от МС Св. Наум. Беше ми фаворит, а я претупват все едно утре ще се открива. :bash:
NiGhtPiSH May 3rd, 2012, 06:18 PM Въобще не ме кефят.Бутоните на таблото в кабината са като на струга,където ходех на практика от училище през не много близката 1988г.Хубава работа,ама руска.Ама всъщност и той беше руски.При тях е така,всичко от ЗАЗ до КАМАЗ е едно и също.
Русичте са едни достатъчно приемливи и удобни влакове, а бутоните са едни и същи (китайски) с лелеяните от всички, които не, че са ги виждали на друго освен картинка Сименси, Алстоми или Бомбардиета. Ама не, дай да сме русофоби, щото е модно.
Имат нормален климатизиран салон, могат да работят в автоматичен режим, лесни са за поддръжка и колкото и да е странно имат по-добра возия от Siemens Typ V/v или MX3000.
putnik2011 May 3rd, 2012, 06:26 PM Лъвчетата-да. Те са поръчани доста отдавна даже. За герба нищо не се знае. Обаче май лъвовете трябва да са наобратно :D
BTW: Разочарован съм от МС Св. Наум. Беше ми фаворит, а я претупват все едно утре ще се открива. :bash:
На мен ми се струва че Лъвов мост е една идея по-червеникав отколкото е на рендър 2.2. който както казваш, се изпълнява.
Не прави прибързани изводи за Св.Наум. Чакай да пуснат осветлението, ефекта ще е тотално различен.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 06:56 PM На мен ми се струва че Лъвов мост е една идея по-червеникав отколкото е на рендър 2.2. който както казваш, се изпълнява.
Не прави прибързани изводи за Св.Наум. Чакай да пуснат осветлението, ефекта ще е тотално различен.
Точно второто исках да ти кажа за Лъвов мост. От снимки и то под земята на слабо изкуствено осветление трудно ще уловиш точните нюанси. Освен това къде си виждал рендер и реална картинка на 100% идентични? Рендера има и други цели и различни гледни точки, включително и реално невъзможни, както в случая. Иначе е очевадно, че се изпълнява втория. Дори плочките са същите. Първият е много различен и доста светъл като цветове, а плочките са в тъмно-кафяв нюанс, както и в действителност.
А Св. Наум е почти на 100% завършена и както казваш ти - осветлението не е довършено изцяло. Просто ме дразни как са нахвърляли светещи пури където им падне, а е повече от логично, че ще изглежда по-добре, ако са съобразени с формите на тавана (ако не плътно, то поне по тях, да имат някаква форма).
Това не е толкова важно, но вече със седалките се изложиха тотално :ohno: Та те бяха най-интересното на станцията. Приятно съм изненадан от Баучер обаче. Харесва ми поне до момента.
bmw318i May 3rd, 2012, 07:07 PM Точно второто исках да ти кажа за Лъвов мост. От снимки и то под земята на слабо изкуствено осветление трудно ще уловиш точните нюанси. Освен това къде си виждал рендер и реална картинка на 100% идентични? Рендера има и други цели и различни гледни точки, включително и реално невъзможни, както в случая. Иначе е очевадно, че се изпълнява втория. Дори плочките са същите. Първият е много различен и доста светъл като цветове, а плочките са в тъмно-кафяв нюанс, както и в действителност.
А Св. Наум е почти на 100% завършена и както казваш ти - осветлението не е довършено изцяло. Просто ме дразни как са нахвърляли светещи пури където им падне, а е повече от логично, че ще изглежда по-добре, ако са съобразени с формите на тавана (ако не плътно, то поне по тях, да имат някаква форма).
Това не е толкова важно, но вече със седалките се изложиха тотално :ohno: Та те бяха най-интересното на станцията. Приятно съм изненадан от Баучер обаче. Харесва ми поне до момента.Това, че на тебе не ти харесва не означава, че е грозна за всички ;)
roberto 70 May 3rd, 2012, 09:41 PM Русичте са едни достатъчно приемливи и удобни влакове, а бутоните са едни и същи (китайски) с лелеяните от всички, които не, че са ги виждали на друго освен картинка Сименси, Алстоми или Бомбардиета. Ама не, дай да сме русофоби, щото е модно.
Имат нормален климатизиран салон, могат да работят в автоматичен режим, лесни са за поддръжка и колкото и да е странно имат по-добра возия от Siemens Typ V/v или MX3000.
И въпреки изброените екстри ги ползваме само ние от цяла Европа.:lol:Спирам,защото темата вече е изтъркана.А аз съм русофоб по принцип,а не защото е модно.:)
putnik2011 May 3rd, 2012, 09:44 PM Скок, бих казал че повечето рендъри които видяхме са възпроизведени с почти абсолютна точност, като видях новите снимки Бели Дунав на ГТ форума, бях учуден колко много си приличат с рендъра, естествено онази излагация с китайските табели я няма :) И Мария Луиза съвпада и Гарата и Сердика и НДК. Почти всички. Трябва да си призная че Св.Наум на рендъра ми харесваше повече. Тогава бях много очарован и веднага я провъзгласих за най-хубавата на МД2 без да съм видял останалите, а Мария Луиза, Гарата и Лъвов мост си спомняте какви реакции предизвикаха. Сега обаче мога да кажа че на рендъра изглеждаше по-добре, но нека не правим прибързани изводи. Пейките също изглеждаха супер свежарски.
Баучер е готина. Наподобява Г.М.Димитров в горната част на стената.
kronos_BG May 3rd, 2012, 10:05 PM И въпреки изброените екстри ги ползваме само ние от цяла Европа.:lol:
Ами, ние сме си най-бедните в Европа...
Джеймс Баучер наистина се получава доста добра.
Тя беше единствената без публичен рендер, но благодарение на последния репортаж се вижда, че и на нея ще има свежи идеи.
Аз лично съм доволен, че и по колоните са запазили облицовката от гранитогрес. :cheers:
Въобще, сега в края на строежа, можем да кажем, че обещанието на Братоев на Втори диаметър да има приятни изненади, се оказа вярно. Е, в рамките на придържането към възможно по-икономично изпълнение. Но дори и така, се видя, че е възможно да се получи приемливо разнообразие в дизайна.
putnik2011 May 3rd, 2012, 10:24 PM Ломско шосе и Хан Кубрат също нямат публикувани рендери. Ломско шосе все още не знаем как точно ще изглежда нито какви материали ще се използват за вестибюла. Тавана ми харесва как са го покрили.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 3rd, 2012, 10:43 PM Скок, бих казал че повечето рендъри които видяхме са възпроизведени с почти абсолютна точност, като видях новите снимки Бели Дунав на ГТ форума, бях учуден колко много си приличат с рендъра, естествено онази излагация с китайските табели я няма :) И Мария Луиза съвпада и Гарата и Сердика и НДК. Почти всички. Трябва да си призная че Св.Наум на рендъра ми харесваше повече. Тогава бях много очарован и веднага я провъзгласих за най-хубавата на МД2 без да съм видял останалите, а Мария Луиза, Гарата и Лъвов мост си спомняте какви реакции предизвикаха. Сега обаче мога да кажа че на рендъра изглеждаше по-добре, но нека не правим прибързани изводи. Пейките също изглеждаха супер свежарски.
Баучер е готина. Наподобява Г.М.Димитров в горната част на стената.
Ами и Лъвов мост се възпроизвежда с точност и вече казах дори кой рендер конкретно. Иначе пълна прилика между 3D рисунка и реалност няма как да имаш. Рендерите показват много по-детайлно нещата, което е и главната им цел.
ПС: Има и промени, разбира се, които се правят в движение. Надежда е идеалният пример за това. Сега се надявам да я оставят на това положение, без да разделят коловозите.
vartal May 4th, 2012, 10:07 PM И аз не се заяждам,просто можехме да имаме далеч по-добри влакове.А и по принцип не съм фен на- сделано в СССР.Какой ещё СССР? Русичи к СССР не имеют ровно никакого отношения, поскольку разрабатывались уже в новой России. И что за более лучшие поезда? Может, ты хотел сказать, что точно такие, как Русич, но более дорогие? А можно спросить, а зачем? И какая тебе разница, какой пульт в кабине машиниста?
И въпреки изброените екстри ги ползваме само ние от цяла Европа.Ага. Как же, пустят туда конкурента с низкой ценой и аналогичной продукцией..
А аз съм русофоб по принцип,а не защото е модно.И что это за принцип такой, интересно знать? Это по типу того: "я Пастернака не читал, но осуждаю?" :lol: Занятная логика однако, ничего не скажешь.
roberto 70 May 5th, 2012, 09:18 AM Виж Вартал!Намам намерение да пълня форума с излишни спорове с теб.Да вашите неща/не само мотрисите/са най-евтините,но защо ли?Айде отвори си очите най-после и виж,че освен с водката и оръжията сте години назад след другите.С това слагам край и се извинявам на всички за отклонението от темата.
gradinka May 5th, 2012, 03:09 PM Тия дни се возих доста в Парижкото метро;
Направи ми впечатление, че по някои линии е доста тихо както във влака, така и на спирката докато го чакаш. Кратко взиране и какво да видя - влака се движи върху комбинация от гумени+метални колела. Не бях виждал точно такова нещо.
Ето:
1. снимка (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bogie-metro-Meteor-p1010692.jpg)
2. Rubber tyred metro (http://en.wikipedia.org/wiki/Rubber-tyred_metro)
Като цяло обаче, дори и 'конвенционалното' метро там вози доста по-тихо и плавно спрямо нашето. Няма никакво гадно скърцане от релсите, тракане и тропане от вагоните.
Основно шум от мотора и въздушната струя, нищо повече. Тук дори 'новите' мотриси вдигат бая шум, а интериора им е по-дървен от към материали/дизайн.
Dragger May 5th, 2012, 03:32 PM Мадридското метро е от шумно, по-шумно! Освен това има не един и два отвратителни завоя, в които вагоните се лъкатушат супер странно и силно, усеща се като рязко придърпане настрани, все едно някой ви е дръпнал внезапно на едната страна.
JloKyM May 5th, 2012, 03:41 PM Тия дни се возих доста в Парижкото метро;
Направи ми впечатление, че по някои линии е доста тихо както във влака, така и на спирката докато го чакаш. Кратко взиране и какво да видя - влака се движи върху комбинация от гумени+метални колела. Не бях виждал точно такова нещо.
Ето:
1. снимка (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bogie-metro-Meteor-p1010692.jpg)
2. Rubber tyred metro (http://en.wikipedia.org/wiki/Rubber-tyred_metro)
Като цяло обаче, дори и 'конвенционалното' метро там вози доста по-тихо и плавно спрямо нашето. Няма никакво гадно скърцане от релсите, тракане и тропане от вагоните.
Основно шум от мотора и въздушната струя, нищо повече. Тук дори 'новите' мотриси вдигат бая шум, а интериора им е по-дървен от към материали/дизайн.
Метролаковете с гуми са доста шумни всъщност. Ако искаш тих влак, то новите състави по двойката са страхотни.
svt11 May 5th, 2012, 08:43 PM Сега кои са следващите разширения за метрото освен Летището? Знам, че смятат да направят удължение до Парадайз Център и нагоре към Черни Връх. За Бизнес парка съм чувал че най-рано 2014г ще започне да се строи. Въбще там как стои работата - има ли вероятност Жозе Барозу след като се повози на 2рата линия да отпусне и за там малко парички?
MaxiGuide May 5th, 2012, 09:04 PM Сега кои са следващите разширения за метрото освен Летището? Знам, че смятат да направят удължение до Парадайз Център и нагоре към Черни Връх. За Бизнес парка съм чувал че най-рано 2014г ще започне да се строи. Въбще там как стои работата - има ли вероятност Жозе Барозу след като се повози на 2рата линия да отпусне и за там малко парички?
Па къв е проблема, вади чековата книжка и драсва един чек за няколко милиона евра. А може и от апликация за онлайн банкиране да го направи - в движение, от метрото.
vartal May 5th, 2012, 10:34 PM Виж Вартал!Намам намерение да пълня форума с излишни спорове с теб.Да вашите неща/не само мотрисите/са най-евтините,но защо ли?Айде отвори си очите най-после и виж,че освен с водката и оръжията сте години назад след другите.С това слагам край и се извинявам на всички за отклонението от темата.На что мне там глаза надо открывать? Может, хватит уже мыслить стереотипами? Как может быть хуже то, что и так фактически состоит из большинства иностранных комплектующих?
autobahnracer May 6th, 2012, 09:33 AM Тия дни се возих доста в Парижкото метро;
Явно не си уцелил по-стари участъци и мотриси, да видиш как метро може да е шумно като стар софийски трамвай (и да се движи със същата скорост)
Виж Вартал!Намам намерение да пълня форума с излишни спорове с теб.Да вашите неща/не само мотрисите/са най-евтините,но защо ли?Айде отвори си очите най-после и виж,че освен с водката и оръжията сте години назад след другите.С това слагам край и се извинявам на всички за отклонението от темата.
Не, че го защитавам, но имаш ли каквито и да е технически познания или доводите ти са продиктувани само от таблото в кабината на машиниста, дизайна и факта, че недолюбваш всичко руско? Аман! Ти като си купуваш автомобил само цвета и дизайна на таблото ли гледаш?
roberto 70 May 6th, 2012, 10:16 AM ^^
Е за автомбили можем да говорим много,но не му е тука мястото.:)
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 6th, 2012, 10:29 AM Работата е там, че руските влакове са много добри технически, но откъм функционалност, комфортност и дизайн куцат. Сами виждате - ние си ги подобряваме с допълнителни дръжки, например. Пък и на мен най-големият трън в очите ми е, че са доста тесни. Номерните, като че ли, са една идея по-просторни. Сега ще видиме и новите какво ще представляват. Ще имат някои подобрения - за кои знаеме, за кои не. Боядисват се специално по европейски стандарти с някакво антиграфитно покритие, което също е нещо наложително. Някой път ще ви покажа как може да изглежда един скиф 200 пъти по-добре :)
VACHO May 6th, 2012, 10:41 AM Работата е там, че руските влакове са много добри технически, но откъм функционалност, комфортност и дизайн куцат. Сами виждате - ние си ги подобряваме с допълнителни дръжки, например. Пък и на мен най-големият трън в очите ми е, че са доста тесни. Номерните, като че ли, са една идея по-просторни. Сега ще видиме и новите какво ще представляват. Ще имат някои подобрения - за кои знаеме, за кои не. Боядисват се специално по европейски стандарти с някакво антиграфитно покритие, което също е нещо наложително. Някой път ще ви покажа как може да изглежда един скиф 200 пъти по-добре :)
Дай примери за влакове, които са по-просторни и по-комфортни.:)
moshtno May 6th, 2012, 11:27 AM Ето тия 30-годишни влакове са по-просторни и по-комфортни. По-широки са и с това разположение на седалките според мен събират повече хора.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Syntegra_U-Bahn_M%C3%BCnchen_1.jpg/800px-Syntegra_U-Bahn_M%C3%BCnchen_1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/Munich_U-Bahn_A-Zug_Interior.jpg/800px-Munich_U-Bahn_A-Zug_Interior.jpg
VACHO May 6th, 2012, 11:29 AM ^^ С така разположени седалки ми се струват много по-тясни от руските...Според мен варианта с надлъжно разположени седалки, обърнати към вътрешността на салона си остава по-добрия за метро, защото няма разместване и блъскане, когато някой иска да стане и има повече място осигурено за по-лесно предвижване към вратите, все пак метрото не е автобус. Но това е само моето мнение.:)
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 6th, 2012, 11:33 AM Дай примери за влакове, които са по-просторни и по-комфортни.:)
XRVyzK5L4vw
Това са влакове на CAF, които се състезаваха до последно с МВМ за нашето метро.
BhYCGCXaHvk
Не може да не спомена и Inspiro-то .
jDVSTBFPyS4
Съгласен съм, че страничното разположение на седалките е по-добро.
moshtno May 6th, 2012, 11:38 AM Специално това първото дето си го пуснал е от новите в Мюнхен и въпреки, че седалките са по четворки като купенца, има супер много място за краката, а и отстрани на пътеката е достатъчно широко. Но тези влакове са много скъпи, затва пуснах старите :) И в двата случая вътрешността на влаковете е по-широка от на тези в София.
VACHO May 6th, 2012, 11:44 AM ^^
^^ CAF-a не е кой знае колко по-добър от скифовете според мен, но новия Сименс за Варшава наистина е готин. Но не съм сигурен дали събира повече пътници от руските?
tonyyyy May 6th, 2012, 11:56 AM Усещането за по-просторно или не е малко субективно. Дори и да има разлика тя е мининална. Виж наличието на дръжка при вратата е много добро решение. Не знам защо не сме го поискали още с или поне след първата партида, едвали е сложно да се направи.
FloatingShift May 6th, 2012, 12:14 PM Хайде сега, VACHO, как ги измери влаковете на CAF, че не са по-добри от Русич? Най-добре е да се повозиш някъде на такъв влак, например в Брюксел. Вярно е, че оценката на пътниците е субективна, но това, което се вижда на пръв поглед е, че влаковете в Брюксел, Виена, Атина, Букурещ, Мюнхен и къде ли не, са по-просторни, по-удобни за пътуване, (много) по-тихи, возят по-меко, тръгват и спират по-плавно и т. н. и т. н. За мен най-важно е ниското ниво на шум.
svt11 May 6th, 2012, 12:19 PM Колко мотриси се очаква да пуснат по II линия?
VACHO May 6th, 2012, 12:26 PM Хайде сега, VACHO, как ги измери влаковете на CAF, че не са по-добри от Русич? Най-добре е да се повозиш някъде на такъв влак, например в Брюксел. Вярно е, че оценката на пътниците е субективна, но това, което се вижда на пръв поглед е, че влаковете в Брюксел, Виена, Атина, Букурещ, Мюнхен и къде ли не, са по-просторни, по-удобни за пътуване, (много) по-тихи, возят по-меко, тръгват и спират по-плавно и т. н. и т. н. За мен най-важно е ниското ниво на шум.
Точно па CAF е много тих с това скърцане(съдейки по клипчето) и едва ли е по-малко шумен от Скифовете.
Vicman7 May 6th, 2012, 01:54 PM Няколко пъти съм казвал, че самите влакове на Сименс (и новите и старите) не са кой-знае колко по тихи от тези тука. Голямата разлика идва от релсите и начина им на полагане. Ако сте забелязали във Виена траверсите са дървени и положени в специални гумени уплътнения. Отделно дизайна на станциите е така проектиран, че поглъща повече шум. Затова като идва влак не се чува. Това е моето мнение и преди да ми се хвърлите всички, ще кажа, че не ангажиран никого с него.
mastodonta May 6th, 2012, 01:59 PM Няколко пъти съм казвал, че самите влакове на Сименс (и новите и старите) не са кой-знае колко по тихи от тези тука. Голямата разлика идва от релсите и начина им на полагане. Ако сте забелязали във Виена траверсите са дървени и положени в специални гумени уплътнения. Отделно дизайна на станциите е така проектиран, че поглъща повече шум. Затова като идва влак не се чува. Това е моето мнение и преди да ми се хвърлите всички, ще кажа, че не ангажиран никого с него.
Тук също са в специални гумени крачета макар и да се ползват бетонни траверси - изключвам разбира се стрелките, където задължително са с дървени траверси. А и сигурен ли си, че дори и на новите участъци слагат дървени или е само при старите участъци.
Vicman7 May 6th, 2012, 02:33 PM Тук също са в специални гумени крачета макар и да се ползват бетонни траверси...
Видял съм, че и тук са облицовани в гума, но не мога да разбера върху какво лежи цялата конструкция при станциите във Виена и нещо ме кара да се съмнявам, че като цяло едното има общо с другото. Ако питаш за Виена - продължението на U2 не знам как са го направили, не съм се возил по него и съответно не знам.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 6th, 2012, 04:58 PM ^^
^^ CAF-a не е кой знае колко по-добър от скифовете според мен, но новия Сименс за Варшава наистина е готин. Но не съм сигурен дали събира повече пътници от руските?
Не съм казал, че са по-добри от скифовете, но се съмнявам да не е така. Говорихме за комфорт и пространство.
Точно па CAF е много тих с това скърцане(съдейки по клипчето) и едва ли е по-малко шумен от Скифовете.
По-голямата част от шумовете са от релсите. Скифовете да не би да не скърцат? Айде моля ти се.
putnik2011 May 6th, 2012, 05:01 PM Хич не съм фен на влакове със седалки разположени като в автобуси, трамваи и тролеи! По-скоро създава усещане за някаква междуградска електричка а не метро. Смятам че голямото предимство на влаковете с които се возим в момента е разположението на седалките, което оставя голямо пространство, освен това ако искаш да минеш няма да се блъскаш много, защото се минава в средата.
Някой знае ли Алстом с какво разположение на седалки са? И по принцип хубави ли са тези влакове?
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 6th, 2012, 05:07 PM На повечето модели влакове разположението на седалките е според желанията на клиента. Освен с посочениете от теб, има и със смесено. Така са влаковете по линия С в пражкото метро.
Oo0_cVC99Vk&feature=relmfu
Tego May 6th, 2012, 06:31 PM Големи специалисти има тук - с лекота преценят и отсъждат кои влакове са по-хубави и кои по-лоши. ;)
Аз пък си признавам, че не разбирам от технология на метро влакове и споделям само като пътник впечатленията, които имам и на база които сравнявам Русич, които се ползват у нас и Bombardier, които се ползват в Букурещ. За мен предимствата на Bombardier са две: по-широк салон и по-тихи двигатели. Предимството на Русич, което забелязах е, че салона е по-добре шумоизолиран. На висока скорост в салона на Bombardier си шуми повече.
Потегляне на мотриса Bombardier:
ZOzKa1-2X-g
Потегляне на мотриса Русич:
Oc5QJKtXeQY&feature=endscreen&NR=1
Салон на Bombardier:
oA2_zi0ggJk&feature=relmfu
Салон на Русич:
_7PiZ60MpH0
putnik2011 May 6th, 2012, 10:17 PM В случая русич ми харесва повече.
vartal May 6th, 2012, 10:36 PM Да, не забывайте про то, когда вы говорите о том, что салон Русичей тесноват, что Русичи изначально проектировались под линию лёгкого метро и соответственно, под меньшие, чем на линиях тяжёлого метро пассажиропотоки. Но в итоге, из-за нехватки новых, более приспособленных под бОльшие потоки, перекочевали на самую длинную линию Московского метро - Арбатско-Покровскую. И как показала практика, весьма неплохо справляются с перевозками немалого количества пассажиров. А вагоны с более широким салоном у нас есть - это Яузы. Но по неким неведомым причинам от их производства было решено отказаться, хотя они уже практически были доведены до совершенства.
autobahnracer May 6th, 2012, 10:43 PM ^^
Е за автомбили можем да говорим много,но не му е тука мястото.:)
Ядосах се, защото преди година-година и половина беше воден същия спор. Тогава и аз бях против съставите на Метровагонмаш. Впоследствие някой извади част от техническите им характеристики и се успокоих, убеден че са конкурентни на Сименс, Бомбардие, Алстом и CAF, както и съвсем адекватни спрямо наложилите се в последните години тенденции при електрическите машини. Електродвигателите са с изцяло цифрово управление, инверторите са реверсивни (имат техническа възможност при спиране да връщат енергия в мрежата), а въобще в целия влак е пълно с детайли от доказани (да се чете "западни") производители. Така че няма от какво да се притесняваш толкова.:)
Относно естетическите аспекти, това никога не ми е било силната страна. Във всеки случай може да се каже, че имат някаква съвременна визия. Не са като изскочили от друга епоха Москвич или Лада ;).
Колкото до функционалността, аз също съм на мнение, че има някои дреболии в салона, чието отсъствие създава дискомфорт.
putnik2011 May 7th, 2012, 07:50 AM Не трябва да сме консервативни. Трябва да избягваме предразсъдъци и да изследваме всеки детайл вместо да пишем необосновани мнения. Ето ти например си погледнал техническите характеристики, много добре си направил. Унгарците в момента съдят Алстом, и договора е прекратен.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 7th, 2012, 10:58 AM Пак с тази техническа характеристика ... Всички сме на ясно, че при скифовете тя е на ниво. Работата е там, че не са достатъчно функционални, удобни и комфортни, в което сме се убедили всички. Не говоря за дизайна.
kronos_BG May 7th, 2012, 03:48 PM За това са и по-евтини...
А Метрополитен естествено гледа техническите характеристики, защото не му е безразлично колко ще плаща за поддръжка и колко често. И в крайна сметка колко години влаковете ще издържат в експлоатация. :)
Дизайн и тем подобни са на втори план!
Колкото и да не ни се ще, като пътници - това е така.
bg_pop May 7th, 2012, 03:54 PM При положение, че сме бедна държава е нормално да се гледат техн. изисквания. Може и да не са с върховния дизайн, но по-важно е да издържат по-дълго. Това е така, защото ние не можем да си позволим друго.
vartal May 8th, 2012, 11:42 AM Работата е там, че не са достатъчно функционални, удобни и комфортниЧто же в них должно быть такого, чтобы ты сказал, что они достаточно функциональны, удобны и комфортны?
subway_user May 9th, 2012, 10:30 PM Здравейте, може ли да попитам за вашето мнение, как е уреден въпросът с гратисчиите в метрото... наскоро ми се случи да се изкуша и да се промуша покрай турникета, спря ме полицай, поиска ми лична карта за проверка, вписа ме в една тетрадка, звънна по телефона да ме провери... и след като явно се оказа, че досието ми е "чисто", ми каза да се върна и да се таксувам, естествено имаше и конско... Но друг ми е въпросът. Защо трябва да се случва това с вписването по тетрадки и конското. Не е ли редно човек, ако е хванат гратис, да си плати глобата. Аз и по автобуси предпочитам да се движа гратис, пък ако ме хванат - ок, плащам си. Досега със сигурност не ме проверяваха веднъж на десет гратис пътувания, сега на 20 е по-рисковано, но пак може да е на далавера.
Та въпросът ми е... как е уреден казусът с гратисчии в метрото... какво ще се случи, ако ме хванат втори път... не бива ли най-голямата санкция да е глоба, защо въобще се изпада в други сценарии?! Не съм ритал, блъскал, чупил... щом няма да ме глобяват, защо въобще ме спират?!
Само да допълня - за тези, които ще кажат, че може и в метрото да те проверят - има едни карти за по десет пътувания, при тях явно въобще не могат да хванат кой кога се е таксувал за последно (само ги показваш на проверяващия и те подминават). Мисля, че ако на СКГТ или както се нарича им пукаше достатъчно, щяха да са го измислили....
И тук не разискваме моралната страна на нещата, всеки сам си решава, а чисто практически - ако реша всеки ден да минавам гратис покрай турникета, а няма инспектор, който да ме глоби, но има полицай, какво се случва?! Все пак, доколкото знам, по закон, най-голямата санкция е глоба 20 лева... или бъркам?!
Де юре, касиерката не е проверяващ орган, полицаят не е проверяващ орган по редовността на пътниците, а пък инспектори по станциите съм виждал само един път, в час пик, след стотици пътувания в метрото... и тогава какво правим?! Ако те хванат - плащаш с конско, ако не те хванат - живи-здрави?! Бъркам ли някъде??
Dragger May 9th, 2012, 10:54 PM Здравейте, може ли да попитам за вашето мнение, как е уреден въпросът с гратисчиите в метрото... наскоро ми се случи да се изкуша и да се промуша покрай турникета, спря ме полицай, поиска ми лична карта за проверка, вписа ме в една тетрадка, звънна по телефона да ме провери... и след като явно се оказа, че досието ми е "чисто", ми каза да се върна и да се таксувам, естествено имаше и конско... Но друг ми е въпросът. Защо трябва да се случва това с вписването по тетрадки и конското. Не е ли редно човек, ако е хванат гратис, да си плати глобата. Аз и по автобуси предпочитам да се движа гратис, пък ако ме хванат - ок, плащам си. Досега със сигурност не ме проверяваха веднъж на десет гратис пътувания, сега на 20 е по-рисковано, но пак може да е на далавера.
Та въпросът ми е... как е уреден казусът с гратисчии в метрото... какво ще се случи, ако ме хванат втори път... не бива ли най-голямата санкция да е глоба, защо въобще се изпада в други сценарии?! Не съм ритал, блъскал, чупил... щом няма да ме глобяват, защо въобще ме спират?!
Само да допълня - за тези, които ще кажат, че може и в метрото да те проверят - има едни карти за по десет пътувания, при тях явно въобще не могат да хванат кой кога се е таксувал за последно (само ги показваш на проверяващия и те подминават). Мисля, че ако на СКГТ или както се нарича им пукаше достатъчно, щяха да са го измислили....
И тук не разискваме моралната страна на нещата, всеки сам си решава, а чисто практически - ако реша всеки ден да минавам гратис покрай турникета, а няма инспектор, който да ме глоби, но има полицай, какво се случва?! Все пак, доколкото знам, по закон, най-голямата санкция е глоба 20 лева... или бъркам?!
Де юре, касиерката не е проверяващ орган, полицаят не е проверяващ орган по редовността на пътниците, а пък инспектори по станциите съм виждал само един път, в час пик, след стотици пътувания в метрото... и тогава какво правим?! Ако те хванат - плащаш с конско, ако не те хванат - живи-здрави?! Бъркам ли някъде??
В мадридското метро на много места турникетите са отварящи се на страни врати. Неведнъж съм виждал тук хора как се лепват за преминаващи през турникетите пътници и така де факто пътуват гратис. Не вярвах, че и тук в Мадрид се правят мизерии, хаха.
JloKyM May 9th, 2012, 10:55 PM То си е въпрос до....култура!
subway_user May 9th, 2012, 11:08 PM Да, културно е да спазваш правилата. Аз съм преценил, че ми е по-изгодно 20 пъти да пътувам гратис и да си платя глобата, ако ме проверят. Не е да не се е случвало и пак съм продължил гратис след няколко дни, като преглътна глобата. За мен не е въпрос на култура, а на устройство и затягане на контрола по редовността на пътниците. И така и не разбирам всъщност как и дали е уреден той в метрото.... на всичкото отгоре по новите станции продължават да оставят изкушаващо широка дистанция между преградата и турникета.
Така и не разбирам към момента - ако продължа по същия начин, какво?! Та на повечето полицаи дори сигурно не им се занимава да те спрат, ако са те видели. Да си усложняват живота, да звънят, да пишат по тетрадки. Все пак не буйстваш, а минаваш гратис, което не е в техния ресор.
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 9th, 2012, 11:13 PM subway_user, ти хубаво си правиш експерименти, пък и явно 20 лв. те бодат , но това си е твоя работа. Не мога да си обясня лично аз да съм нередовен, на всичкото отгоре да ме хванат, да ми четат конско, вписват, проверяват и т. н. и всеки да зяпа. В смисъл ... не те ли е срам? Това е супер жалко. За 1 лв. да ставаш за посмешище на всички пътници. :ohno: Това са цигански работи ... буквално! Иначе ще те глобяват, не се притеснявай. Занимава им се. Няма да откажат да ти вземат 20-та лева.
|
|