View Full Version : [Bosna i Hercegovina] - Caffč
ljubav_aha November 25th, 2008, 03:26 AM a ljubicice odakle si ti ma dobra je Bosna ja ovdje zivim vjeruj sad je odlicno mjesto za zivot Odrastamo svi dobro ja se bavim kosarkom i tenisom i studiram na fakultetu ne vidim tko ovdje ne odrasta dobro....
zumbule moj:) kakve veze ima "odakle sam":) molim te ,obrazlozi:)
lijepo sam napisala:raja,iz vise BiH gradova, koja cak ima novac,lijepo kaze,kako u BiH nije lako odgajati djecu ,gjde je mrznja prioritet
ljubav_aha November 25th, 2008, 03:28 AM Има их пуно који броје сваки пфенинг и којим је тенис недостижна привилегија, само их ти не видиш.
tip gleda zivot kroz ruzicaste naocale:)
AdnanPD November 25th, 2008, 10:38 AM Sretan Dan Drzavnosti svim gradjanima Bosne i Hercegovine :cheers1:
Pavle4488 November 25th, 2008, 01:44 PM lijepo sam napisala:raja,iz vise BiH gradova, koja cak ima novac,lijepo kaze,kako u BiH nije lako odgajati djecu ,gjde je mrznja prioritet
Na koju vrstu mržnje misliš?
mirza-sm November 25th, 2008, 03:35 PM SРETАN VАM ДAН DРŽАVНОSTИ! :D
TuzlaBoy November 25th, 2008, 04:31 PM zumbule moj:) kakve veze ima "odakle sam":) molim te ,obrazlozi:)
lijepo sam napisala:raja,iz vise BiH gradova, koja cak ima novac,lijepo kaze,kako u BiH nije lako odgajati djecu ,gjde je mrznja prioritet
Mrznja ups stvarno ti govorim ne mijesaj se u nešto što neznas ja zivim ovdje imam prijatelje srbe i hrvate nevidim da se iko ovdje mrzi osim naši političari malo jedan drugome pošalju neke stvari pa u svijetu izgleda da se svi mrze a opet ti isti politicari sjednu za sto i dogovore neke stvari ali ja ti kazem ja zivim ovdje i ne vidim neku mrznju pogotovo ne u djeci i omladini...
a zippo ako je nekome puno 2,5 € mjesecne članarine u tennis klubu onda neznam...
Sretan praznik...
ljubav_aha November 25th, 2008, 07:25 PM TZboy,pises o sebi,JA pisem o onome sto mnogo raje upravo kaze obratno:)
za mnoge,jos uvijek nije isto zivjeti u RS i u federaciji
kad sam bila u BL tokom godisnejg odmora nemas pojma kakvih je bilo provociranja,plus detalje zivljenja osoba koje su se vratile u RS
u SA je opet problem sukoba mentaliteta sa muhadzerima,doseljenicima
u dubrovniku je opet postojala netrpeljivost prema muslimanima,koji generacijama zive u istom gradu
narod i dalje bira pogresne politicare,a opet se zali na rad politicara,znaci narod je kriv,tako vecina kaze
opcenit,problem je: povecan kriminal,koji je proporcionalan ekonomskoj situaiciji drzave,logicno
djeca jos uvijek odrastaju pod negativnim uticajem mas medija,kriminalaca,vozaca koji voze brzinom svjetlosti u gradskoj zoni, i sl.
hajde molim te reci,da ovo nije istina:)
Pavle4488 November 26th, 2008, 07:25 PM kad sam bila u BL tokom godisnejg odmora nemas pojma kakvih je bilo provociranja,plus detalje zivljenja osoba koje su se vratile u RS
Stari, sad se vidi, sad se vraća,
s kim ste htjeli da budete braća.
Zajebo vas Tito i partija cijela,
sloboda očigledno nije umjela da pjeva.
Što će reći da je narodu više dosadilo da se pravi fin prema onim koji mu svakodnevno iz Sarajeva pljuju u lice. E sad, mislim da ima pojedinaca koji to nisu zaslužili, al generalno - pojedinci u čitavoj ovoj priči nisu bitni. Kako pljuju novokomponovane Sarajlije po RS, tako je i RS, čim je došla sebi, počela da pljuje prema Sarajevu i Bosni. Malo suptilnije nego što to rade sarajevski "jarani", al ipak je to pljuvanje.
http://img217.imageshack.us/img217/9637/sjever1iq5.jpg (http://imageshack.us)
Ova vrsta humora, koja nastaje iz muke, vazda je bila karakteristična za Sarajevo.
narod i dalje bira pogresne politicare,a opet se zali na rad politicara,znaci narod je kriv,tako vecina kaze
Narod je zapeo u jedan krug iz kog ne može izaći. Mi još nismo riješili to da li hoćemo ili nećemo da živimo u savezu jedni s drugim, a oni bi da se bavimo ekonomijom. E pa, ljepoto moja, sve ima svoj red. Prvo jedno, pa onda drugo. Ne može prvo drugo, pa treće. Tačnije može, al evo kako to onda izgleda. Nakaradno do bola. Mada, ovi naši su još dobri, kakvi su vaši.
Izvinjavam se na iskrenosti, znam da to ovdje nije baš poželjna osobina.
cupo November 27th, 2008, 12:33 AM Sve zavisi od sredine do sredine. U nekoliko navrata sam pisao da u Tuzli medjunacionalnih sukoba nema i nije ih bilo i u najgore vrijeme 92-95 kada smo sve dijelili jedni s drugima. Tuzla je cini mi se od svih gradova ostala onakva kakva je bila jer nije bilo prisilnog iseljavanja stanovnistva. Jedan dio gradjana jeste napustio Tuzlu i BiH svojom voljom i dan danas napusta. Negdje sam procitao podatak da konkretno iz Tuzle ima preko 1.500 radnika u Iraku - sto ce reci da je glavni problem u Tuzli nezaposlenost. Meni je mislim super kad vi dajete komentare Tuzla se gradi, napreduje ovo ono i to jeste tako al jebes sve to kad je trbuh prazan. Preko 80.000 gradjana na TZ kantonu je nezaposleno.
A sto se tice ostalih sredina mislim da je generalno u BiH najveci problem nezaposlenost. I otuda nezadovoljstvo stanovnista, negativne emocije prema svakome pa i po pitanju nacionalnosti. Jer u takvom stanju ljudi su spremni na svasta + huskanje putem medija svi su isti u pitanju su nijanse
Problem BiH se nece rijesiti tako sto ces vi optuzivati Sarajevo ili obrnuto oni vas ili citavu RS ili citavu Federaciju sl. Vlastitim primjerom treba pokaziti da ne pripadas takvom nacinu razmisljanja. Ja sam vec nekoliko puta jednom od forumasa rekao da moj nivo nije nac...prebrojavanje krvnih zrnaca ostalih diskutanata i necu nikome dozvoliti da na takav nacin razgovara sa mnom. Za mene je to nazadno i primitivno i tacka. Ja se ponosim cinjenicom da su u mojoj familiji zastupljene sve vjere i to je za mene bogastvo (najedem se i napijem za sve praznike zar to nije super :))
Lako je naci negativan primjer iz BiH al hajmo pokusati nabrojati ono sto je pozitivno svako iz svog grada. Nedavno je na jednoj kosarkaskoj utatkmici u Tuzli razvijeno nekoliko transparenata na kojima je pisalo "U ovom gradu zive samo Tuzlaci", "Tri vjere jedna nacija" i uglavnom na taj fazon sto je 8.000 ljudi pozdravilo dugotrajnim aplauzom.
Probajte da se ugledate na nesto sto je dobro a ne sto je negativno. Ljudi rat se zavrsio prije 13 godina a mi tonemo li tonemo. Nije li vrijeme za bolje?
mirza-sm November 27th, 2008, 12:41 AM Bh. građani popušili 372 miliona kutija cigareta
Srijeda, 19 Novembar 2008
http://v.mercola.com/ImageServer/public/2007/07--july/7.2cigarettes.jpg
Najava federalnog ministra finansija i člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Vjekoslava Bevande o povećanju nameta na luksuzne proizvode poput cigareta, alkohola ili kafe, izazvala je zabrinutost građana, posebno pušača.
Naime, prema podacima UIO o broju zahtjeva za izdavanje poreznih markica, u BiH je prošle godine uvezeno oko 345 miliona kutija cigareta, dok je u BiH proizvedeno 222 miliona. U prvih osam mjeseci bh. građani su popušili 372 miliona kutija cigareta, od čega 223,8 miliona uvezenihi 148,2 miliona domaćih.
No, direktor UIO Kemal Čaušević ističe da je za sada izvjesno samo poskupljenje cigareta, jer je u radnoj verziji zakona o akcizama predviđeno njihovo povećanje na taj proizvod.
- Predložene su dvije varijante, a to su uvođenje akcize od deset feninga na svaku kutiju cigareta bez obzira na kvalitet ili povećanje akciza sa 49 posto maloprodajne cijene na 54 ili 59 posto, zavisno od vrste cigareta. Ne znam za koju će se varijantu opredijeliti Upravni odbor - objašnjava Čaušević.
Ističe da kafa neće poskupjeti, jer je u radnoj verziji zakona previđeno da će se akciza na taj proizvod plaćati samo jednom, i to prilikom uvoza.
- To znači da će prerađivači kafe biti rasterećeni za onu akcizu koju su plaćali prilikom prženja kafe. Iz toga proizlazi da bi kafa mogla pojeftiniti. Za alkoholna pića predviđeno je blago povećanje akcize, ovisno o procentu alkohola. Akcize će biti povećane za pet maraka po litru apsolutnog alkohola - navodi Čaušević.
Kada će ova poskupljenja stupiti na snagu, Čaušević ne zna, jer radnu verziju zakona prvo mora usvojiti Upravni odbor, kako bi bio upućen u parlamentarnu proceduru.
Godišnji prihodi od uvezenih proizvoda
643 miliona KM
od akciza na uvezene proizvode
205 miliona KM
od akciza na duhan i cigarete
21 milion KM
akciza na kafu
16 miliona KM
alkohol i alkoholna pića
izvor: www.mojasana.ba
^^ ja ovo zovem nervoznom nacijom :lol:
cupo November 27th, 2008, 12:42 AM Jos jedan pozitivan primjer putem Radio Kameleona i emisije "Udri muski" za nekoliko dana prikupljena su potrebna sredstva za operaciju Ljiljane Krajnc iz Sarajeva. Kroz emisiju ujedinila se citava BiH, nema odakle nije poziva, niko nije postavljao pitanje imena i prezimena jedino sto je bilo bitno u tom momentu je da ta zena dobije novac i da se izvrsi operacija. I koliko sam saznao Ljilja bi se uskoro mogla vratiti kuci sa uspjesno izvrsenom operacijom. Zar to sve skupa nije super i zar se ne osjeca covjek bolje kad vidi i cuje da ipak nakon svega u gradjanima BiH ima ljudskosti i solidarnosti?
Jos jedan od primjera je selo Sase kod Bratunca gdje do jucer zavadjeni susjedi Srbi i Bosnjaci zajedno grade Dom kulture kako bi obogatili kulturni zivot svog sela i djeci umjesto kafica i ulice napravili mjesto gdje bi nesto naucili i energiju usmjeravali na pravi nacin.
Namjerno sam i na topicu o Srebrenici pisao o ovim stvarima. Ljudi tamo funkcionisu zajedno Bosnjak se šiša kod Srbina, Srbin jede kod Bošnjaka, djeca idu skupa u školu, zajednicke aktivnosti djece u Domu kulture, zivot se koliko toliko odvija normalno nakon svega. A nama putem tv-a serviraju samo ono sto je negativno i sto produbljuje agoniju dok je na terenu skroz drugacija slika. To sa sigurnoscu mogu potvrditi jer cesto sam tamo sto mozete vidjeti i kroz moje slike.
I opet ponavljam nemojte vi biti ko vecina i jedna i druga i treca. Krenite od sebe i oko sebe sirite i prenositu pozitivnu energiju na okolinu.
cupo November 27th, 2008, 12:44 AM Bh. građani popušili 372 miliona kutija cigareta
^^ ja ovo zovem nervoznom nacijom :lol:
:lol::lol:covjece koji uzas....
Samo da se prijavim u pusace jedna box dnevno :D
TuzlaBoy November 27th, 2008, 02:01 AM TZboy,pises o sebi,JA pisem o onome sto mnogo raje upravo kaze obratno:)
za mnoge,jos uvijek nije isto zivjeti u RS i u federaciji
kad sam bila u BL tokom godisnejg odmora nemas pojma kakvih je bilo provociranja,plus detalje zivljenja osoba koje su se vratile u RS
u dubrovniku je opet postojala netrpeljivost prema muslimanima,koji generacijama zive u istom gradu
opcenit,problem je: povecan kriminal,koji je proporcionalan ekonomskoj situaiciji drzave,logicno
djeca jos uvijek odrastaju pod negativnim uticajem mas medija,kriminalaca,vozaca koji voze brzinom svjetlosti u gradskoj zoni, i sl.
hajde molim te reci,da ovo nije istina:)
Pa dodjes u tuzlu mi smo multinacionali vjeruj nece ti niko rijeci reci
mirza-sm November 27th, 2008, 02:02 AM Ja sam protiv pušenja skroz, BAN BAN BAN :rant:
Kako je lijepo vidjeti u Švedskoj u clubu prepunom ljudi kako se guraju u malenoj prozračnoj hladnoj prostorijici u novembru kako se zguraju da ispuše cigar :lol:
:horse:
Pavle4488 November 27th, 2008, 02:10 AM Sve zavisi od sredine do sredine. U nekoliko navrata sam pisao da u Tuzli medjunacionalnih sukoba nema i nije ih bilo i u najgore vrijeme 92-95 kada smo sve dijelili jedni s drugima. Tuzla je cini mi se od svih gradova ostala onakva kakva je bila jer nije bilo prisilnog iseljavanja stanovnistva.
E pa vidiš, ti mi pričaš jednu priču, a nekadašnji Tuzlaci drugo. Oni su sad u Švajcarskoj jer se nisu uklopili u tu priču "tri vjere, jedna nacija". Nije da se žale, ali eto, uvijek spominju kako im je žao Tuzle.
Uostalom, poučen primjerom "Evropskog Jerusalima", mog nekadašnjeg grada, teško mogu da povjerujem da u FBiH postoji ijedno istinsko multietničko mjesto, gdje jedni druge poštuju i prihvataju. Možda se varam za Tuzlu, ali opet kažem - Sarajevo me podučilo da duboko sumnjam u muslimansku/bošnjačku sposobnost da prihvate drugog i ne pokušavaju da ga ili otjeraju ili promijene. Znaš kako kažu - ko se na mlijeko opeče, taj i u jogurt duva.
A sto se tice ostalih sredina mislim da je generalno u BiH najveci problem nezaposlenost. I otuda nezadovoljstvo stanovnista, negativne emocije prema svakome pa i po pitanju nacionalnosti. Jer u takvom stanju ljudi su spremni na svasta + huskanje putem medija svi su isti u pitanju su nijanse
Nezaposlenost s ovim nema veze. Ne vole se međusobno na relaciji Srbi-Muslimani ni siromašni, ni srednji sloj, a ni bogati.
Problem BiH se nece rijesiti tako sto ces vi optuzivati Sarajevo ili obrnuto oni vas ili citavu RS ili citavu Federaciju sl. Vlastitim primjerom treba pokaziti da ne pripadas takvom nacinu razmisljanja. Ja sam vec nekoliko puta jednom od forumasa rekao da moj nivo nije nac...prebrojavanje krvnih zrnaca ostalih diskutanata i necu nikome dozvoliti da na takav nacin razgovara sa mnom. Za mene je to nazadno i primitivno i tacka. Ja se ponosim cinjenicom da su u mojoj familiji zastupljene sve vjere i to je za mene bogastvo (najedem se i napijem za sve praznike zar to nije super :))
Ovdje je, po mom mišljenju, stvar u percepciji. Ti sve posmatraš sa nivoa BiH, želiš da vidiš državu gdje se tri naroda slažu i uklapaju u jednu skladnu cjelinu gdje su svi Bosanci i vole svoju Bosnu. A ja, s druge strane, posmatram sliku sa nivoa RS i, kao i ti, vidim da stvari ovako ne funkcionišu. Kao rješenje ja vidim razlaz i samostalnost za RS.
Pokušavati se izdići iznad ovog problema nije rješenje. On će i dalje biti tu. Treba sjesti i riješiti ga.
Druga stvar koju bih komentarisao je priča o prebrojavanju krvnih zrnaca. Ti možeš da se nacionalno ne izjašnjavaš. Ali ja, koji sam svjestan svoje nac. pripadnosti, imam pravo da mi to bude bitno u životu. Nazivati to nazadnim je uvredljivo za mene.
"Tri vjere jedna nacija"
Izvini, ali ovo nije dobar primjer. Da bi nastala jedna nacija, potrebno je da nestanu 3.
Nije li vrijeme za bolje?
Naravno da je vrijeme za bolje. :cheers:
mirza-sm November 27th, 2008, 02:47 AM kako vam se dâ više? :lol:
može li mi ko napisat esej iz političkih ideologija dok ste već pri tom, kad već pišete toliko :lol:
cupo November 27th, 2008, 03:07 AM Za @zippo moram ovako ja ne znam citirati tako ko ti jebiga :lol:
Za Sarajevo ne znam ne zivim tamo pa se ne usudjujem pricati o tome jer ne raspolazem sa cinjenicama. Za Tuzlu sam rekao ono sto sam imao i to je tako. Pozivam te da dodjes vrlo rado cu te ugostiti.
To sto si napisao relacija Srbi-Muslimani izuzetaka ima tako da ne mozemo pricati iskljucivo nego u svoje ime. Kod mene se roditelji vole 40 godina i vise. I poznajem koliko hoces takvih u Tuzli a i sire konkretno Bijeljina. Ovo sve iz vlastitog iskustva. I to ne moze niko razdvojiti i podijeliti. Al je isto tako i cinjenica da nazalost u BiH postoji i veliki broj onih koji se ne vole. Radi buducnosti nase djece ja se nadam da ce se to vremenom polako mijenjati na bolje. Ne moraju se voliti ali mogu zivjeti jedni pored drugih.
Sto se tice razlaza vidio si do cega je doveo pokusaj razlaza pa sam poprilicno siguran da bi se isto desilo novim pokusajem . Ti ne moras nekoga voljeti ali mozez biti dobar komsija zar ne?
Ti se takodje mozez izjasnjavati kako god hoces ja nemam nista protiv toga i nikome to ne osporavam. Ja sam nazvao nazadnim i primitivnim razmisljanje da nekome moze bitno preb...krvnih zrnaca npr pri komunikaciji, druzenju, zivotu itd. Za mene je to primitivno ponavljam i ja se sa takvim ljudima ne druzim naci ce oni sebi ravnog. Danas kad se citav svijet ujedinjuje i rusi raznorazne barijere zasto bih ja sebe ogranicavo. Moj prijatelj moze biti i Srbin, Bosnjak, Rom, vanzemaljac (ako ga upoznam :lol:) ako je dobar covjek.
Ako je vrijeme za bolje treba gledati da svima bude bolje a ne samo meni ili tebi. Onda ce biti napretka.
Sta bi od pozitivnih primjera imas li jedan da navedes?
cupo November 27th, 2008, 03:10 AM Ja sam protiv pušenja skroz, BAN BAN BAN :rant:
Kako je lijepo vidjeti u Švedskoj u clubu prepunom ljudi kako se guraju u malenoj prozračnoj hladnoj prostorijici u novembru kako se zguraju da ispuše cigar :lol:
Kud rekoh :lol:
ljubav_aha November 27th, 2008, 03:34 AM Narod je zapeo u jedan krug iz kog ne može izaći. Mi još nismo riješili to da li hoćemo ili nećemo da živimo u savezu jedni s drugim, a oni bi da se bavimo ekonomijom. E pa, ljepoto moja, sve ima svoj red. Prvo jedno, pa onda drugo. Ne može prvo drugo, pa treće. Tačnije može, al evo kako to onda izgleda. Nakaradno do bola. Mada, ovi naši su još dobri, kakvi su vaši..
ljubavi moja,kako mislis odvojiti ekonmiju od politike:) ne mozes postavljati prioritete pod rednim brojem,svi su paralelno povezani
i evo koliko godina vec prodje sa tom neodlucnoscu,pa koliko godina jos tako planirate provesti u planiranju:lol:
kod mene nema vasi nasi,jer da sam OuKej sa tim,zivjela bih u BiH :)
Izvinjavam se na iskrenosti, znam da to ovdje nije baš poželjna osobina.
budi i ostani iskren,ovo mi je ujedno i najdrazi dio tvog posta:)
ljubav_aha November 27th, 2008, 03:39 AM Pa dodjes u tuzlu mi smo multinacionali vjeruj nece ti niko rijeci reci
hvala,TZ je jedan od mojih najdrazih gradova BiH,znam vrlo dobro grad,imam takodjer clanove rodbine:) kao i prijetelje u gradu u kojem sad zivim:)
ljubav_aha November 27th, 2008, 03:48 AM BiH raja kaze kao se ne mogu izjasniti kao bosanci i hercegovci,jer tako zele,vec iskljucivo kao muslimani,srbi i bosnjaci,jer to je nova pod-kategorizacija,mislim stvrano,kakva je to politika poslovanja ,pardon,manipulisanja nacionalne i vjerske ispovijesti gradjana!?
iam li bosnajka u hrvatskoj koji imaju samo hrvatski pasos,znaci hrvatsko drzavljanstvo?
srba ima u svim republikama bivse juge,kao i hrvata,iako nisu drzavaljani matice hrvatske!
sve u svemu to su tri najgora termina koja su nastala iz opce poznatih razloga
AdnanPD November 27th, 2008, 09:54 AM Ja sam protiv pušenja skroz, BAN BAN BAN :rant:
Ili jos ljepse kad se svi na poslu zguraju u 2 sa 2 prostor da se zapali koja :D
cupo November 27th, 2008, 10:54 AM BiH raja kaze kao se ne mogu izjasniti kao bosanci i hercegovci,jer tako zele,vec iskljucivo kao muslimani,srbi i bosnjaci,jer to je nova pod-kategorizacija,mislim stvrano,kakva je to politika poslovanja ,pardon,manipulisanja nacionalne i vjerske ispovijesti gradjana!?
Počela borba za konstitutivnost Bosanaca i Hercegovaca u svojoj državi
Iako loše vremenske prilike, kakve su danas bile u Tuzli, nisu pogodne za javne skupove, ipak su se građani koji se žele izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci odazvali pozivu organizatora kojeg potpisuju neformalna grupa građana, pripadnika/ca bosanskohercegovačke nacionalnosti i Omladinski pokret Revolt.
Organizatori su ukazali na problem diskriminacije velikog broja građana koji se ne osjećaju, ne pripadaju ili se iz nekih drugih razloga ne žele izjašnjavati kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda već žele da budu Bosanci i Hercegovci.
Svi koji su podržali današnji skup, a za čije stavove se zalaže i načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović, potpisivali su peticiju za promjenu Ustava prema kojem su Bosanci i Hercegovci etnička manjina u svojoj državi.
Ima nade...
cupo November 27th, 2008, 10:58 AM Ili jos ljepse kad se svi na poslu zguraju u 2 sa 2 prostor da se zapali koja :D
Najgore iskustvo sto se tice pusenja je USA tamo bukvalno kad zapalis cigaru gledaju te ko narkomana (konkretno TX Houston). I nema kafica gdje mozez zapaliti. U kuci ako zapalis ili zalijes pitu upali se alarm:lol:
U Dubaiju na aerodromu smoking area za pusace odvojena od svega i udjes unutra dima metar:lol: i isto tako ljudi te odmjeravaju ko da radis ne znam ti sta:lol:
glukon November 27th, 2008, 11:21 AM TAKO JE SADA U CIJELOJ SKANDINAVIJI VEC ODAVNO, znam za jednu zeljezaru gdje ima toliko dima, prasine, ma bukvalno ne vidis sijalice na stropu od prasine i dima ali je ZABRANJENO PUSENJE unutra ha ha ha ha... Licno me boli jedna stvar za svima onima koji me tako prijeko gledaju kada zapalim...
Moj cupo, ti izgleda pokusavas uhvatiti sve jedan primjer neke tolerancije i trpeljivosti u nasoj BiH i skidam ti kapu zbog toga. Isto tako smatram da je ekonomska situacija (i.o. nezaposlenost) glavni argument netrpeljivoscu i nazadnoscu naseg naroda.
zippo; zalis se na onaj jadni transparent, šta onda kazati za -NOŽ, ŽICA SREBRENICA- i za one koji se ponose time?
TuzlaBoy November 27th, 2008, 12:06 PM Počela borba za konstitutivnost Bosanaca i Hercegovaca u svojoj državi
Iako loše vremenske prilike, kakve su danas bile u Tuzli, nisu pogodne za javne skupove, ipak su se građani koji se žele izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci odazvali pozivu organizatora kojeg potpisuju neformalna grupa građana, pripadnika/ca bosanskohercegovačke nacionalnosti i Omladinski pokret Revolt.
Organizatori su ukazali na problem diskriminacije velikog broja građana koji se ne osjećaju, ne pripadaju ili se iz nekih drugih razloga ne žele izjašnjavati kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda već žele da budu Bosanci i Hercegovci.
Svi koji su podržali današnji skup, a za čije stavove se zalaže i načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović, potpisivali su peticiju za promjenu Ustava prema kojem su Bosanci i Hercegovci etnička manjina u svojoj državi.
Ima nade...
Bosanci i Hercegovci nece biti vise manjina vec konstutivni narod
RS.ban November 27th, 2008, 12:26 PM Sve zavisi od sredine do sredine. U nekoliko navrata sam pisao da u Tuzli medjunacionalnih sukoba nema i nije ih bilo i u najgore vrijeme 92-95 kada smo sve dijelili jedni s drugima. Tuzla je cini mi se od svih gradova ostala onakva kakva je bila jer nije bilo prisilnog iseljavanja stanovnistva. Jedan dio gradjana jeste napustio Tuzlu i BiH svojom voljom i dan danas napusta.
e pa ja poznajem hrvata i srba tuzlaka koji ne tvrde tako.
cupo November 27th, 2008, 12:48 PM e pa ja poznajem hrvata i srba tuzlaka koji ne tvrde tako.
De mi reci njihova imena?
cupo November 27th, 2008, 12:52 PM Moj cupo, ti izgleda pokusavas uhvatiti sve jedan primjer neke tolerancije i trpeljivosti u nasoj BiH i skidam ti kapu zbog toga. Isto tako smatram da je ekonomska situacija (i.o. nezaposlenost) glavni argument netrpeljivoscu i nazadnoscu naseg naroda.
Ja uglavnom pricam o Tuzli i navodim primjere iz jos nekih sredina koje posjetim. A i za ovo drugo da svijet ima posla i da se bave cime siguran sam da bi bilo bolje. Lako je naci negativan primjer
Pavle4488 November 27th, 2008, 02:49 PM Za Sarajevo ne znam ne zivim tamo pa se ne usudjujem pricati o tome jer ne raspolazem sa cinjenicama. Za Tuzlu sam rekao ono sto sam imao i to je tako. Pozivam te da dodjes vrlo rado cu te ugostiti.
Za sada ću ti se zahvaliti na pozivu, ali u budućnosti - ko zna. Čudni su putevi Gospodnji, kažu stari ljudi.
To sto si napisao relacija Srbi-Muslimani izuzetaka ima tako da ne mozemo pricati iskljucivo nego u svoje ime. Kod mene se roditelji vole 40 godina i vise. I poznajem koliko hoces takvih u Tuzli a i sire konkretno Bijeljina. Ovo sve iz vlastitog iskustva. I to ne moze niko razdvojiti i podijeliti. Al je isto tako i cinjenica da nazalost u BiH postoji i veliki broj onih koji se ne vole. Radi buducnosti nase djece ja se nadam da ce se to vremenom polako mijenjati na bolje.
Naravno da ima izuzetaka, ali ja sam govorio o masovnom raspoloženju. Kad neko na stadionu zapjeva "Ubi, ubi, ubi Srbina" i "Srbe na vrbe", onda je teško reći da je to stav samo par pojedinaca, zar ne? Da se razumijemo, isto važi i za "Nož, žica, Srebrenica".
Ne moraju se voliti ali mogu zivjeti jedni pored drugih.
Podržavam. :cheers:
Sto se tice razlaza vidio si do cega je doveo pokusaj razlaza pa sam poprilicno siguran da bi se isto desilo novim pokusajem . Ti ne moras nekoga voljeti ali mozez biti dobar komsija zar ne?
Pa raspala se Juga, zar ne? Krvavim putem, istina. Ali BiH se ne mora razići tako. Postoje primjeri kako su to radile civilizovane zemlje, npr. Češka i Slovačka. Ja sam za takvo rješenje.
Ti se takodje mozez izjasnjavati kako god hoces ja nemam nista protiv toga i nikome to ne osporavam. Ja sam nazvao nazadnim i primitivnim razmisljanje da nekome moze bitno preb...krvnih zrnaca npr pri komunikaciji, druzenju, zivotu itd. Za mene je to primitivno ponavljam i ja se sa takvim ljudima ne druzim naci ce oni sebi ravnog. Danas kad se citav svijet ujedinjuje i rusi raznorazne barijere zasto bih ja sebe ogranicavo. Moj prijatelj moze biti i Srbin, Bosnjak, Rom, vanzemaljac (ako ga upoznam :lol:) ako je dobar covjek.
Podržavam te u tome da pri druženju ne bi trebala biti bitna nacionalnost drugog. Ni meni nije.
Ako je vrijeme za bolje treba gledati da svima bude bolje a ne samo meni ili tebi. Onda ce biti napretka.
Neka svako počisti ispred svoje avlije, pa će nam svima biti bolje.
Sta bi od pozitivnih primjera imas li jedan da navedes?
Kako nema! Dobrih vijesti vazda ima, samo se ne čuju od onih silnih "B.M. (34) ubio V.K. (23) zbog dilanja droge", "Zemljotres u pi*ki materini sravnio neki grad", "B.Ć. (45) pobio komšiluk" i sl.
A dobra vijest je da je pokrenuta proizvodnja u brodskoj rafineriji nafte. 1400 radnika vraćeno na posao, a planira se zapošljavanje dodatnih 800. :cheers:
http://www.seebiz.eu/files/img/2007/11/2/rafinerija2.jpg
ljubavi moja,kako mislis odvojiti ekonmiju od politike:) ne mozes postavljati prioritete pod rednim brojem,svi su paralelno povezani
Pa to ti je isto ko da daš djetetu pokvaren digitron i kažeš mu da podijeli 357634 sa 35456. Ne ide, zar ne? I kako onda očekuješ da nefunkcionalna i neprirodna država obezbijedi kvalitetne poslove i školovanje svojim građanima?
kod mene nema vasi nasi,jer da sam OuKej sa tim,zivjela bih u BiH :)
Da sam otišao negdje iz Sarajeva tokom rata, ili da do onog rata nije ni došlo - možda ni kod mene ne bi bilo "naši" i "vaši". Ovako je to duboko ukorijenjeno u meni, kao i ona famozna podjela vremena na "prije rata" i "poslije rata". Je li to prednost ili mana, ko će ga znati. Ako ništa, bar se neću opet opeći od ono od šta su se moji roditelji i žestoko opekli, iluziju bratstva i jedinstva.
BiH raja kaze kao se ne mogu izjasniti kao bosanci i hercegovci,jer tako zele,vec iskljucivo kao muslimani,srbi i bosnjaci,jer to je nova pod-kategorizacija,mislim stvrano,kakva je to politika poslovanja ,pardon,manipulisanja nacionalne i vjerske ispovijesti gradjana!?
Nije to baš tako jednostavno. Oformiti neku "bosansku naciju" bi značilo imati pretenzije na Srbe iz BiH od te iste nacije. Nešto slično kao problem između BJRM i Grčke.
TAKO JE SADA U CIJELOJ SKANDINAVIJI VEC ODAVNO, znam za jednu zeljezaru gdje ima toliko dima, prasine, ma bukvalno ne vidis sijalice na stropu od prasine i dima ali je ZABRANJENO PUSENJE unutra ha ha ha ha... Licno me boli jedna stvar za svima onima koji me tako prijeko gledaju kada zapalim...
I ja sam pušač, ali podržavam inicijativu zabrane pušenja u javnim ustanovama. Zašto da nečije zdravlje trpi od našeg dima?
Ali, isto tako mi je nelogično zabranjivati pušenje na otvorenim površinama. Kazne za bacanje opušaka podržavam, ali zabranu pušenja - ne.
zippo; zalis se na onaj jadni transparent, šta onda kazati za -NOŽ, ŽICA SREBRENICA- i za one koji se ponose time?
Spominjao sam već "Ubi, ubi, ubi Srbina" i "Srbe na vrbe".
Bosanci i Hercegovci nece biti vise manjina vec konstutivni narod
Želje su jedno, ali realnost je drugo.
Eto, raspisa se ja. Ovo mi je vjerovatno najduži ikad napisan post na forumu.
mirza-sm November 27th, 2008, 02:54 PM Podržavam te u tome da pri druženju ne bi trebala biti bitna nacionalnost drugog. Ni meni nije.
Da sam otišao negdje iz Sarajeva tokom rata, ili da do onog rata nije ni došlo - možda ni kod mene ne bi bilo "naši" i "vaši". Ovako je to duboko ukorijenjeno u meni, kao i ona famozna podjela vremena na "prije rata" i "poslije rata". Je li to prednost ili mana, ko će ga znati. Ako ništa, bar se neću opet opeći od ono od šta su se moji roditelji i žestoko opekli, iluziju bratstva i jedinstva.
Amen to both :cheers:
cupo November 27th, 2008, 03:36 PM Ma svako svoje zna najbolje i ja to postujem.
Dobra stvar za rafineriju upravo sam procito valjda ce nam i cijene ici jos dole :D
Jel vas zanimaju slike iz Dubaija ili Iraka da otvorim topic?
cupo November 27th, 2008, 03:39 PM Rafinerija Bosanski Brod svečano počela sa radom
Presijecanjem vrpce i punjenjem prve cisterne naftnim derivatima, danas je svečano obilježen početak proizvodnje u Rafineriji nafte Bosanski Brod.
Vrpcu su presjekli predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović, premijer ovog bh. entiteta Milorad Dodik, generalni direktor ruske kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič i generalni direktor Rafinerije nafte Bosanski Brod Aleksandar Litvinjenko.
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu počela je sa radom 1968. godine, a u februaru 2007. godine je Vlada RS državni kapital u toj kompaniji prodala kompaniji "Zarubežnjeft".
U rekonstrukciju stare proizvodne linije uloženo je 40 miliona konvertibilnih maraka (20 miliona eura), a prvi naftni derivati u obnovljenim postrojenjima proizvedeni su prethodnih dana.
Generalni direktor Rafinerije Aleksandar Litvinjenko ranije je kazao da će u početku biti prerađivano do 1.500 tona sirove nafte dnevno, kako bi se provjerila ispravnost proizvodnih kapaciteta, dok bi kasnije trebalo dnevno da se proizvodi 3.600 tona nafte.
Naftnim derivatima iz brodske Rafinerije snabdijevaće se tržište u BiH, a najavljeno je da će ti proizvodi biti jeftiniji nego proizvodi ostalih distributera u BiH.
U Rafineriji nafte Bosanski Brod trenutno je zaposleno oko 1.400 radnika.
(Onasa)
ljubav_aha November 27th, 2008, 05:29 PM Počela borba za konstitutivnost Bosanaca i Hercegovaca u svojoj državi
Ima nade...
odlicna vijest,srecom TZ ima jasmina,pravi revolucionar:)
TZboy,super,i krajenj je vrijeme da se broj "manjine" predje u konstitutivni nardo koji je uvijek postojao,super:)
samo,vas dvojica ste sretni sto zivite u TZ,ali morate shvatiti da ne teku tuzlansko med i mlijeko u ostalim dijelovima BiH
ljubav_aha November 27th, 2008, 05:44 PM Pa to ti je isto ko da daš djetetu pokvaren digitron i kažeš mu da podijeli 357634 sa 35456. Ne ide, zar ne? I kako onda očekuješ da nefunkcionalna i neprirodna država obezbijedi kvalitetne poslove i školovanje svojim građanima? ]
napisala sam kako su oba elementa paralelno povezani,tok politike usmjerava tok ekonomije,znaci,ne mogu ocekivati nevjerovatan napredak ekonomije bez pozitivne politike
izasla sam iz BiH nekoliko mejseci prije zavrsetka rata,ali i dalje mogu potvrditi kako osobe koje nisu vidjele rata imaju tendencije kategoriirati osobe sa nasi i vasi,nije problem u vremeplovu prije i nakon rata,problem je vlro individualan,tj,baziran je licnim iskustvima,stavovima,karakteru i sl.[/QUOTE]
Pavle4488 November 27th, 2008, 10:50 PM U suštini, da se ova rasprava ne bi otegla u nedogled - ja razumijem tebe i ove Tuzlake. Vi želite državu s jednim narodom koji je potpuno odan svom društvu i svojoj državi Bosni. Ok, razumna ideja. Ali problem je što ja, a vjerujem i moj narod u RS, imam jednu drugu ideju: Republiku Srpsku, s jednim narodom koji je potpuno odan svom društvu i svojoj državi Srpskoj. Dakle, imamo nepremostiv problem. Istina, može se malo ublažiti nekakvim kompromisom (kakav je sad), ali kad-tad će taj kompromis pući.
Drugim riječima, sve emocije i pozitivne želje koje vi osjećate za BiH, mi s ove strane osjećamo za RS. Isto kao što ste vi ravnodušni (u najblažu ruku!) prema RS, mi smo ravnodušni prema BiH. To ti je isto kao kad dva tipa vuku konopac u dva različita smijera. Il će jedan prevagnut, il će drugi, il će konopac pući. Ja bih volio da konopac pukne, to mi je nakako najbezbolnije.
Sve ostale priče, od kojih smo neke pokrenuli, se svode na ovo. Alfa i omega bosanskohercegovačkog pitanja.
AdnanPD November 27th, 2008, 10:57 PM Slobodno vi imajte svoju Republiku Srpsku kao drzavu samo nadjite neku drugu drzavu koja je voljna da se odrekne jednog dijela svoje teritorije radi necijih zelja ;)
Jedan covjek, jedan glas pa ako bude preko 50% u cijeloj BiH da se zeli podjela zemlje onda ok ako ne onda tisina i naucite zivjeti rame uz rame sa drugim narodima.
Pavle4488 November 28th, 2008, 12:55 AM Ae dobro. Nek bude po tvom. Ja sam rekao šta sam imao reći, nastavak diskusije na način na koji si mi ti odgovorio bi vodio ka prepucavanjima, a za to nisam raspoložen.
TuzlaBoy November 28th, 2008, 02:39 AM U suštini, da se ova rasprava ne bi otegla u nedogled - ja razumijem tebe i ove Tuzlake. Vi želite državu s jednim narodom koji je potpuno odan svom društvu i svojoj državi Bosni. Ok, razumna ideja. Ali problem je što ja, a vjerujem i moj narod u RS, imam jednu drugu ideju: Republiku Srpsku, s jednim narodom koji je potpuno odan svom društvu i svojoj državi Srpskoj. Dakle, imamo nepremostiv problem. Istina, može se malo ublažiti nekakvim kompromisom (kakav je sad), ali kad-tad će taj kompromis pući.
Drugim riječima, sve emocije i pozitivne želje koje vi osjećate za BiH, mi s ove strane osjećamo za RS. Isto kao što ste vi ravnodušni (u najblažu ruku!) prema RS, mi smo ravnodušni prema BiH. To ti je isto kao kad dva tipa vuku konopac u dva različita smijera. Il će jedan prevagnut, il će drugi, il će konopac pući. Ja bih volio da konopac pukne, to mi je nakako najbezbolnije.
Sve ostale priče, od kojih smo neke pokrenuli, se svode na ovo. Alfa i omega bosanskohercegovačkog pitanja.
Ne zeli niko nista niti tko nekome smeta vec da se baci malo na ekonomiju i izgradnju i zapošljavanje a to ce se nakada rijesiti.....Jasmin radi dosta dobre stvari on gradi zaposljava pravi Poslovne centre kao jedan BIT CENTAR sa 650 Firmi u Tuzli imas besplatan internet u gradu Tuzla je obnovljena sad ima turisticku zonu pravi se stadion putevi su novi svi obnovljeni
http://www.tuzlawireless.ba/
mirza-sm November 28th, 2008, 03:35 PM U suštini, da se ova rasprava ne bi otegla u nedogled - ja razumijem tebe i ove Tuzlake. Vi želite državu s jednim narodom koji je potpuno odan svom društvu i svojoj državi Bosni. Ok, razumna ideja. Ali problem je što ja, a vjerujem i moj narod u RS, imam jednu drugu ideju: Republiku Srpsku, s jednim narodom koji je potpuno odan svom društvu i svojoj državi Srpskoj. Dakle, imamo nepremostiv problem. Istina, može se malo ublažiti nekakvim kompromisom (kakav je sad), ali kad-tad će taj kompromis pući.
Sve to stoji jarane, i mi to razumijemo, samo BiH, je za razliku od RS-a država, što RS nije, niti je kad bila :dunno:
AdnanPD November 28th, 2008, 03:38 PM ^^ Mah vlazni snovi naseg zippa :D
Ja hocu Republiku Prijedor bla bla bla :D
cupo November 28th, 2008, 04:28 PM Ja (posto ja uvijek govorim u svoje ime) @zippo dobro znam sta je cija zelja. U ratu se pokazalo. I tada je vec bilo jasno da dio srpskog naroda zeli komad zemlje samo za sebe.
Nakon genocida i svih drugih presudjenih zlodjela to sto si ti napiso ravno je naucnoj fantastici i ne doprinosi eventulanom pomirenju i napretku ove drzave. Nema vise genocida, humanih preseljenja naroda i svega ostalog (sto bi proizvelo eventualno odvajanje dijela teritorije BiH). Sto se prije pomiris s tim to bolje po tebe a i okolinu.
I RS nije exluzivno pravo srpskog naroda Boga mi ces se morati pomiriti s tim da ce i Adnan iz Prijedora odlucivati o tome i svi ostali ne srbi koji zive u RS-u a ne samo ti i dio tvojih istomisljenika.
Pored toga svi mi koji ne zivimo u BiH se i ne pitamo toliko Evropa je rekla svoje i USA je rekla svoje. I tu se sva prica zavrsava. Tebi ako se ratuje nadji vec nacin da se ispraznis al bosanska zemlje nece nigdje bilo je i bice je.
leopol November 28th, 2008, 04:56 PM Lijepo receno...
RS.ban November 28th, 2008, 05:15 PM De mi reci njihova imena?
Aleksandr O., Maja P. Milica K., Josip P. ima ih jos
AdnanPD November 28th, 2008, 05:20 PM Aleksandr O., Maja P. Milica K., Josip P. ima ih jos
Aleksandar B., Mile V., Jovan K.
Mogu sad napraviti hiljadu i jednu kombinaciju
RS.ban November 28th, 2008, 05:21 PM odlicna vijest,srecom TZ ima jasmina,pravi revolucionar:)
Je li tonaj iz SDP iz grupe ostalih? Sto nece da se izjasnjava kao ostali?
RS.ban November 28th, 2008, 05:25 PM Aleksandar B., Mile V., Jovan K.
Mogu sad napraviti hiljadu i jednu kombinaciju
pa kad me pita takvo pitanje
cupo November 28th, 2008, 05:41 PM Aleksandr O., Maja P. Milica K., Josip P. ima ih jos
U Tuzli niti jedan civil nije istjeran iz svog stana radi nacionalnosti, niti je bilo koji civil ubijen radi svoga imena, niti su postojali logori i slicne naucne fantastike koje su se pripisivale Tuzli. Slovom i brojem nula-0.
Jedino za sta se odredjen broj Tuzlaka (njih petorica) tereti od strane Tuzilastva Srbije je vojni sukob na Brcanskoj Malti i u toku je sudjenje Iliji Jurisicu u Beogradu.
cupo November 28th, 2008, 05:42 PM Je li tonaj iz SDP iz grupe ostalih? Sto nece da se izjasnjava kao ostali?
:lol::lol: jel se samo moze biti Srbin po tvojoj mjeri il mogu postojati i neki Srbi koji ne misle tako kao ti?
cupo November 28th, 2008, 05:56 PM A evo nam i dijagnoze ko drugi nego odlicni Aleksandar Hemon
"Bosnu ždere daytonski rak i dalje je danas od bilo kakve integracije nego što je to bila 1995. Politička elita, sa nekim izuzecima, se pomirila sa podjelom, dobrim dijelom zato što im ta podjela odgovara, budući da je nerazdvojiva od kako kriminalne tako i tajkunske elite. Imam utisak da su se oni na vlasti dobro ustoličili i da njihove pozicije zavise od produženja trenutnog stanja, za šta je neophodno nastaviti procese segregacije. S tim je usko vezana religiozna radikalizacija - nevjerovatno je da se u Bosni i Hercegovini gradi daleko više džamija i crkava nego škola. Dobar dio naroda je pod nacionalno-religioznom narkozom dok im njihovi demokratski izabrani predstavnici vade i prodaju organe."
Btw nadam se da nas niko nece prijaviti moderatoru :lol:
Pavle4488 November 28th, 2008, 06:56 PM Nema vise genocida, humanih preseljenja naroda i svega ostalog (sto bi proizvelo eventualno odvajanje dijela teritorije BiH). Sto se prije pomiris s tim to bolje po tebe a i okolinu.
I RS nije exluzivno pravo srpskog naroda Boga mi ces se morati pomiriti s tim da ce i Adnan iz Prijedora odlucivati o tome i svi ostali ne srbi koji zive u RS-u a ne samo ti i dio tvojih istomisljenika.
Pored toga svi mi koji ne zivimo u BiH se i ne pitamo toliko Evropa je rekla svoje i USA je rekla svoje. I tu se sva prica zavrsava. Tebi ako se ratuje nadji vec nacin da se ispraznis al bosanska zemlje nece nigdje bilo je i bice je.
Mani se rata. Rat je bilo-ne ponovilo se. Ja se zalažem da se svi sporovi između Srpske i BiH riješe diplomatskim putem. Rat nije opcija. Jedan ljudski život vrijedi više nego čitava i Srpska i Bosna i sve naše nesuglasice.
Ostatak ne bih komentarisao, nekako je sve to deja vu, prežvakano milion puta. Mi kao upiremo, vi kao ne date.
Još nešto, prije no što završim. Primjetio sam jednu stavar. Ti se dičiš da nisi nacionalista, a na druge - one nacionalno svjesne - gledaš kao na nacionaliste. E pa meni, s tom "tri vjere jedna nacija", baš nekako ličiš na nacionalistu. I to dosta većeg od onih koji su se s nacionalnim osjećajem rodili. A da ne kažem na šta me podsjeća ona izjava.
Pozdravljam te, Čupo, obaveze zovu. A i uzeo sam nekog finog duvana, holandski shag, pa valja to isprobat. Ajd, do sljedećeg čitanja. :cheers:
cupo November 28th, 2008, 08:52 PM Mani se rata. Rat je bilo-ne ponovilo se. Ja se zalažem da se svi sporovi između Srpske i BiH riješe diplomatskim putem. Rat nije opcija. Jedan ljudski život vrijedi više nego čitava i Srpska i Bosna i sve naše nesuglasice.
Ostatak ne bih komentarisao, nekako je sve to deja vu, prežvakano milion puta. Mi kao upiremo, vi kao ne date.
Još nešto, prije no što završim. Primjetio sam jednu stavar. Ti se dičiš da nisi nacionalista, a na druge - one nacionalno svjesne - gledaš kao na nacionaliste. E pa meni, s tom "tri vjere jedna nacija", baš nekako ličiš na nacionalistu. I to dosta većeg od onih koji su se s nacionalnim osjećajem rodili. A da ne kažem na šta me podsjeća ona izjava.
Pozdravljam te, Čupo, obaveze zovu. A i uzeo sam nekog finog duvana, holandski shag, pa valja to isprobat. Ajd, do sljedećeg čitanja. :cheers:
Slazem se za diplomatiju. Da prezvakano ide u krug vec godinama :)
A ti uporno MI / VI a ja pricam u svoje ime.
Ne dicim se ja nicim pogresno samo razgovaram i navodim primjere koje vidim oko sebe.
Pogresno tumacis moje postove nigdje ti niko ne namece da se izjasnjavas kako zelis i budes ono sto zelis.
Ako ti pod "nacionalnom svjesnoscu" smataras ono sto si napisao u svom prethodnom postu izvini onda mi je drago da nisam svjestan.
Fino uzivaj, ja se drzim samo cigara :)
AdnanPD November 28th, 2008, 09:38 PM Ja samo ne znam kako neko moze biti ponosan na tvorevinu nastalu na etnickom ciscenju, genocidu, ratnim zlocinima, logorima smrti, rusenju svega ne Srpskog itd itd.
Pavle4488 November 28th, 2008, 11:25 PM Ako ti pod "nacionalnom svjesnoscu" smataras ono sto si napisao u svom prethodnom postu izvini onda mi je drago da nisam svjestan.
Ne znam ja kako si protumačio moj post.
Fino uzivaj, ja se drzim samo cigara :)
Drž'o sam se i ja, pa sam od kvaliteta naših fabrika duvana par puta žestoko dolazio u iskušenje da prestanem s pušenjem. Realno - kod nas nema dobre cigarete. Plus što su oni počeli u duvan trpat svakojake zajebancije. S duvanom je drugačije - manje pušiš, znaš šta pušiš, mnogo je bolji duvan. Da ne pominjem uštedu novca.
Ugl., preporučujem zlatni Samson i plavi Red Bull.
Ja samo ne znam kako neko moze biti ponosan na tvorevinu nastalu na etnickom ciscenju, genocidu, ratnim zlocinima, logorima smrti, rusenju svega ne Srpskog itd itd.
Ne sporim da su se u ratu od strane VRS-a vršili zločini, ali oni su se vršili i od strane ARBiH (i to žestoko), HVO-a, HV-a, pa ajde da idemo i dalje u istoriju - od strane njemačke vojske, francuske vojske, vojske SAD-a, Ruske Federacije, itd. Da je to jedini kriterijum, nijedna država na svijetu ne bi trebala postojati, uključujući BiH.
A emocije su neobjašnjiva stvar. Nisu ih uspjeli objasniti ni mnogo pametniji ljudi od nas dvojice. Ja tebe ne osuđujem što voliš državu koja je blagonaklono gledala dolazak mudžahedina, etničko čišćenje Sarajeva i čitave Federacije od Srba, masakre u Srebrenici, Bratuncu, itd. Nemoj ni ti mene što volim svoju otadžbinu, nemaš prava na to.
RS.ban November 29th, 2008, 01:08 AM U Tuzli niti jedan civil nije istjeran iz svog stana radi nacionalnosti, niti je bilo koji civil ubijen radi svoga imena, niti su postojali logori i slicne naucne fantastike koje su se pripisivale Tuzli. Slovom i brojem nula-0.
Jedino za sta se odredjen broj Tuzlaka (njih petorica) tereti od strane Tuzilastva Srbije je vojni sukob na Brcanskoj Malti i u toku je sudjenje Iliji Jurisicu u Beogradu.
Tuzlanska kolona i Brcanska malta...
Vi to kad radite vi na velika vrata da snima TV.
Inace potpuno netacno ja sam ti rekao da znam ljude koji su protjerani iz TZ.
RS.ban November 29th, 2008, 01:08 AM :lol::lol: jel se samo moze biti Srbin po tvojoj mjeri il mogu postojati i neki Srbi koji ne misle tako kao ti?
Gledao sam lika na TV-u nisam znao ko je stalno je potencirao da je iz ostalih.
RS.ban November 29th, 2008, 01:12 AM Ja samo ne znam kako neko moze biti ponosan na tvorevinu nastalu na etnickom ciscenju, genocidu, ratnim zlocinima, logorima smrti, rusenju svega ne Srpskog itd itd.
Pa i vi ste ponosni na Bosnu koja zivi samo u muslimanskom dijelu danasnje BiH koja je nastala na istom principu. Inace sve i ejdna zemlja je nastala u ratu ni jedna nije u miru. Tako da se pusti te price.
cupo November 29th, 2008, 01:23 AM Tuzlanska kolona i Brcanska malta...
S tobom se drugacije ne moze razgovarati nego samo provociranjem. Ugledaj se na zippa bez obzira sto se ne slazemo ipak za razliku od tebe pokazuje izuzetan nivo kulture pri komunikaciji.
Da kad neko dirne u Tuzlu i Tuzlake mi odmah skocimo ne damo na sebe pa tako i ja.
To sto ti pricas su obicne nebuloze i neistine jer niti jedan takav slucaj nije zabiljezen u Tuzli, niti se iko od Tuzlaka tereti za navedeno. Koliko god pokusavao da izjednacis jednostavno ne moze jer cinjenice su ovoga puta na strani Tuzle.
cupo November 29th, 2008, 01:24 AM Gledao sam lika na TV-u nisam znao ko je stalno je potencirao da je iz ostalih.
Da iz reda Bosanaca..tako se izjasnjava...a u danasnjem Ustavu za takve ljude nema mjesta...
cupo November 29th, 2008, 01:29 AM Pa i vi ste ponosni na Bosnu koja zivi samo u muslimanskom dijelu danasnje BiH koja je nastala na istom principu. Inace sve i ejdna zemlja je nastala u ratu ni jedna nije u miru. Tako da se pusti te price.
Ovo vec postaje tragikomicno :lol:. Daj nam cinjenice presude Haskog tribunala, Suda BiH, Suda Srbije bilo kojeg pa da vidimo kako je sta nastalo :)
Pusti se ti te ne argumentovane retorike kad cinjenice govore sasvim suprotno od onoga sto ti pricas.
cupo November 29th, 2008, 01:59 AM čitave Federacije od Srba,
Jeste da nije upuceni meni al moram odgovoriti. Kod tebe uglavnom sve funkcionise na principu vaganja.
Hajmo onda vagati cinjenicama.
Izvoli pa mi i ti navedi presudu Haskog tribunala, Suda BiH, Suda Srbije, Bijeljine, Tuzle (i svih ostalih gdje se sudi za ratne zlocine) da je izvrseno nasilno i sistematsko etnicko ciscenje Srba iz gradova. Sve sto napisem za Tuzlu iza toga stojim 100% i moram priznati da za druge gradove ne mogu izricito tvrditi zato bih volio da vidim presudjenu cinjenicu.
Treba li da navodim presude u slucajevima Krstic, Plavsic, Krajisnik, Prijedor, Zvornik, Visegrad, Foca, Srebrenica, Bratunac, Foca za sve navedeno izrecene su pravosnazne sudske presude za zlocine i uz svaku presudu je navedeno nasilno preseljenje i etnicko ciscenje i na kraju zlocin genocida u Srebrenici. Sve se moze provjeriti na stranici Haskog tribunala http://www.un.org/icty/
Sud BiH http://www.sudbih.gov.ba/
Sud Srbije http://www.vrhovni.sud.srbija.yu/
i svi ostali koji sude za ratne zlocine.
ljubav_aha November 29th, 2008, 02:50 AM A evo nam i dijagnoze ko drugi nego odlicni Aleksandar Hemon
"Bosnu ždere daytonski rak i dalje je danas od bilo kakve integracije nego što je to bila 1995. Politička elita, sa nekim izuzecima, se pomirila sa podjelom, dobrim dijelom zato što im ta podjela odgovara, budući da je nerazdvojiva od kako kriminalne tako i tajkunske elite. Imam utisak da su se oni na vlasti dobro ustoličili i da njihove pozicije zavise od produženja trenutnog stanja, za šta je neophodno nastaviti procese segregacije. S tim je usko vezana religiozna radikalizacija - nevjerovatno je da se u Bosni i Hercegovini gradi daleko više džamija i crkava nego škola. Dobar dio naroda je pod nacionalno-religioznom narkozom dok im njihovi demokratski izabrani predstavnici vade i prodaju organe."
Btw nadam se da nas niko nece prijaviti moderatoru :lol:
cupo,zasluzio si kafu :)
i ovaj dio intervjua je legendaran:
"Ja nemam nikakvog poštovanja prema institucijama države u Bosni i Hercegovini. Mislim da je današnje državno ustrojstvo nakaradno, kao da je dizajnirano za lopove i hohštaplere - rat je u ljudima probudio ono najgore, a Dayton je to najgore pretvorio u Ustav. Teško mi se, također, pomiriti sa činjenicom da građanstvo uporno bira manje-više istu garnituru nesposobnjakovića koji su naučili da sve može te sa svakim izborima postaju beskrupulozniji."
ljubav_aha November 29th, 2008, 02:54 AM Da iz reda Bosanaca..tako se izjasnjava...a u danasnjem Ustavu za takve ljude nema mjesta...
To i jeste problem danasnje drzave BiH
cupo November 29th, 2008, 05:48 AM cupo,zasluzio si kafu :)
Aleksandar je prva liga i volim njegove textove (u sridu)
Bice kafa nekad :)
Pozdravljam te :)
cupo November 29th, 2008, 04:44 PM Bas me zanima kako bi neko krojio kapu pa cak i u ljubavi :). Jos malo pozitive
Matični ured Tuzla
Spisak upisanih vjenčanih osoba od 17.11. do 24.11.2008.
1. Fulir Darko i Grubnić Ketrin
2. Lovrić Mato i Baftijari Aldijana
3. Ćamilović Ademir i Rahmanović Suada
4. Hrnčić Mirza i Mihaljević Maja
5. Grgić Dejan i Madžarević Ivana
6. Talić Jasenko i Trbić Lejla
Radio "Kameleon"
Održano prvo radijsko vjenčanje u BiH
Radio "Kameleon" organizirao je u subotu u Sarajevu prvo radijsko vjenčanje a na njemu su sudbonosno "da" izgovorili slušateljica emisije "Udri muški" Lejla Karamehmedović iz Tuzle (poznata pod šifrom Kalimero) i tonski realizator Vedran Rodić.
Supružnici su se upoznali na jednom od sastanaka virtualne "Stranke kokuza", čiji je predsjednik Almir Čehajić Batko, voditelj popularne radioemisije "Udri muški".
http://img48.imageshack.us/img48/2073/vjencanjeyy0.jpg (http://imageshack.us)
"Kumovi na vjenčanju bili su Batko i njegova supruga. Ceremonija je završena i matičari su otišli, a sad je, nakon tradicionalne torte, na redu zabava do ranih jutarnjih sati", izjavila je za Fenu ispred tima Radija "Kameleon" Amila Saleš.
Radio Kameleon je do sada organizirao tri neformalna vjenčanja koja su trajala 24 sata, ali je današnja ceremonija prava i kruna je jedne neobične i istinite ljubavne priče.
Emisija "Udri muški“ svakodnevna je "antiters revolucija" i sasvim prijateljska priča svih naroda i narodnosti BiH. Osim što je ujedinila mnoštvo građana i građanki, ujedinila je i dvoje mladih ljudi koji su odlučili da svoju priču o radijskoj ljubavi podijele sa svima te se ceremonija vjenčanja emitirala na talasima Radija "Kameleon".
Radijsko vjenčanje, osim "Kameleona", organizirali su City Sarajevo i studio za vjenčanje "New Age".
(FENA)
ljubav_aha November 29th, 2008, 06:52 PM cupo,odoh licno-e-mail-skim putem cestitati lejli :banana:
Beg November 29th, 2008, 11:35 PM Pa i vi ste ponosni na Bosnu koja zivi samo u muslimanskom dijelu danasnje BiH koja je nastala na istom principu. Inace sve i ejdna zemlja je nastala u ratu ni jedna nije u miru. Tako da se pusti te price.
Mi smo ponosni na svoju citavu drzavu koju nismo od nikog krali i prihvatamo je kao svoju za razliku od nekih. A sad prestani s tim svojim debilnim postovima Ognjene, samo tenzije dizes na skoro svakom postu. Koliko ces napravit tih account-a majko mila :ohno:
cupo November 30th, 2008, 12:21 AM Slusao sam svadbu na radiju bilo je super ukljucili su i nekoliko radio stanica iz regiona :)
Pozdrav Begu :)
Pavle4488 November 30th, 2008, 12:44 AM Mi smo ponosni na svoju citavu drzavu koju nismo od nikog krali i prihvatamo je kao svoju za razliku od nekih.
A Jugoslavija vam nije valjala. :ohno:
Čupo, pročitao sam tvoj komentar, ali ne bih da odgovaram snimcima i fotografijama kojim, zaista, ovdje nije mjesto, da ne kvarim idilu kakvu pokušavate da napravite. Ovdje su svima poznati svačiji stavovi jer su se stvari u BiH od rata prežvakale milion puta. Argumentacija je i onako bespotrebna. Niko svoje stavove neće mijenjati jer mu je neko predočio neke argumente. Ja sad da sjednem, odvojim pola sata, i napišem ti kvalitetan odgovor - čemu? Previše je velika razlika u stavovima i poimanju nekih stvari.
Pozdrav i laku noć.
cupo November 30th, 2008, 01:08 AM Čupo, pročitao sam tvoj komentar, ali ne bih da odgovaram snimcima i fotografijama kojim, zaista, ovdje nije mjesto, da ne kvarim idilu kakvu pokušavate da napravite. Ovdje su svima poznati svačiji stavovi jer su se stvari u BiH od rata prežvakale milion puta. Argumentacija je i onako bespotrebna. Niko svoje stavove neće mijenjati jer mu je neko predočio neke argumente. Ja sad da sjednem, odvojim pola sata, i napišem ti kvalitetan odgovor - čemu? Previše je velika razlika u stavovima i poimanju nekih stvari.
Pozdrav i laku noć.
Kad se iznose neistine onda je normalno da se reaguje i da se postiraju cinjenice i argumenti. Da li ce to neko prihvatiti ili nece do njega je al zakon i odluka suda se mora postovati. Kad zazivi pravna drzava nadam se da ce negiranje takvih stvari biti adekvatno sankcionisano.
Anyway meni je drago da smo razmjenili misljenja na jednom kulturnom nivou. Moj poziv i dalje stoji otvoren kad te put navede.
Svako dobro
TuzlaBoy November 30th, 2008, 03:19 AM Tuzlanska kolona i Brcanska malta...
Haha pa naravno nako onih klanja i ubijanja Bošnjaka po Bijeljini i Zvorniku narod u Tuzli se organizovao da nebi i nas poklali i poubijali pripremio za vas imate jednu dobru stvar izvukli ste oruzije iz grada pa ga granatirali sa njime da se ja pitam nebi ni oruzije ni JNA izasla iz grada Tuzle....
RS.ban November 30th, 2008, 09:06 AM Ovo vec postaje tragikomicno :lol:. Daj nam cinjenice presude Haskog tribunala, Suda BiH, Suda Srbije bilo kojeg pa da vidimo kako je sta nastalo :)
Pusti se ti te ne argumentovane retorike kad cinjenice govore sasvim suprotno od onoga sto ti pricas.
Kamione dokaza imas, a druga je stvar sto je BiH sud takav kakav jeste pa ne zeli to da procesuira. A interesantno mi je to negiranje zlocina ko sto je npr. tuzlanska kolona ciji snimak imas gdje god zelis pogledati, svakom dostupan. Trazis dokaze, a ne zelis da ih vidis.
Meni nije cilj da ocrnim TZ tj. iskreno j... se za TZ. Ali me nervira ta prica koja nije istinita, jer znam ljude iz TZ koji se nisu lijepo proveli u TZ za vrijeme rata i zato nisu vise u TZ. Ali ti to negiras, a ja ih licno poznajem. Tako da ne vidm svrhu i ne vidim mogucnost da se s tobom moze bilo sta pricati, jer si gluh za to. a i slijep.
RS.ban November 30th, 2008, 09:08 AM cupo,zasluzio si kafu :)
"Ja nemam nikakvog poštovanja prema institucijama države u Bosni i Hercegovini. Mislim da je današnje državno ustrojstvo nakaradno, kao da je dizajnirano za lopove i hohštaplere - rat je u ljudima probudio ono najgore, a Dayton je to najgore pretvorio u Ustav. Teško mi se, također, pomiriti sa činjenicom da građanstvo uporno bira manje-više istu garnituru nesposobnjakovića koji su naučili da sve može te sa svakim izborima postaju beskrupulozniji."
Ovo boldano je jedino sto se slazem. A dejtonsko ustrojstvo je najbolje kakvo je moguce u BiH, a dobro je zato sto je zaustavilo rat i nesrecu. Lako je njemu baljezgati sa sigurne distance preko atlantika.
RS.ban November 30th, 2008, 09:10 AM To i jeste problem danasnje drzave BiH
To je najmanji problem ove drzave da li se on mora izjasniti kao ostali ili kao rusin, ukrajinac, jevrej ili nesto 10. Ne vidim cime se ista mijenja. ostavis prazno polje da upise, pa nek pise sta hoce.
AdnanPD November 30th, 2008, 11:59 AM RS.ban ako nece sud BiH moze se sud Srbije baviti ima nadleznost, problem je taj sto ABiH nije uradili niti 5% zla koliko je VRS uradila. Ja sam prezivio rat otac mi je bio u logoru, pobijeno mi pola familije kad je VRS palila Prijedorsko brdo, pa sam izgubio 3 clana porodice na Koricanskim stijenama i da ne ulazim dalje u detalje.
Ja pricam o Prijedoru i sami znate da je poruseno sve i jedno ne gradsko vecinski bosnjacko naselje. Kozarac sravnjen sa temeljom, Prijedorsko brdo sravnjeno sa temeljom, Alisici sravnjeni sa temeljom, sve i jedna dzamija sravnjena sa temeljom, nasilno istjeravanje preko 45 000 ljudi, logori smrti, preko 3500 pobijenih itd itd. A sto je zanimljivo Prijedor nije najgore nastradao od strane VRS ima tu i gorih mjesta kao sto su Srebrenica i Bratunac.
Sad mi navedi bar jedan grad koji je prezivio bar slicnu torturu a da je krivac ABiH!
corvus_edin November 30th, 2008, 01:02 PM Nemoze - jer se tako nesti nije desilo
cupo November 30th, 2008, 02:11 PM Kamione dokaza imas, a druga je stvar sto je BiH sud takav kakav jeste pa ne zeli to da procesuira. A interesantno mi je to negiranje zlocina ko sto je npr. tuzlanska kolona ciji snimak imas gdje god zelis pogledati, svakom dostupan. Trazis dokaze, a ne zelis da ih vidis.
Meni nije cilj da ocrnim TZ tj. iskreno j... se za TZ. Ali me nervira ta prica koja nije istinita, jer znam ljude iz TZ koji se nisu lijepo proveli u TZ za vrijeme rata i zato nisu vise u TZ. Ali ti to negiras, a ja ih licno poznajem. Tako da ne vidm svrhu i ne vidim mogucnost da se s tobom moze bilo sta pricati, jer si gluh za to. a i slijep.
Vojni sukob dviju vojska nije ratni zlocin, vojska je legitiman vojni cilj u ratu. Svako ko imalo poznaje pravila ratovanja trebao bi to da zna. Jedino ako se u toj bitci desio zlocin tipa ubijanja ratnih zarobljenika, mucenja i sl onda to jeste ratni zlocin.
A te koje poznajes lazu isto isto kosto i ti sam sebe lazez i ubjedujes u neke stvari.
Ti je ne mozez ocrniti ni da hoces jer su argumenti i cinjenice na strani Tuzle. A rekla kazala ne prolazi nigdje pa tako ni ovdje.
cupo November 30th, 2008, 02:14 PM Ovo boldano je jedino sto se slazem. A dejtonsko ustrojstvo je najbolje kakvo je moguce u BiH, a dobro je zato sto je zaustavilo rat i nesrecu. Lako je njemu baljezgati sa sigurne distance preko atlantika.
Jos uz to sve pisac Srbin i ne misli ko ti:lol:jel se i Hemon ne racuna u Srbe zato sto nije u SNSD-u, PDP-u, SDS-u i sl? Ovo su sve tvoje rijeci od ranije pa ja samo prepricavam :)
cupo November 30th, 2008, 02:25 PM Ja sam prezivio rat otac mi je bio u logoru, pobijeno mi pola familije kad je VRS palila Prijedorsko brdo, pa sam izgubio 3 clana porodice na Koricanskim stijenama i da ne ulazim dalje u detalje.
Ja pricam o Prijedoru i sami znate da je poruseno sve i jedno ne gradsko vecinski bosnjacko naselje. Kozarac sravnjen sa temeljom, Prijedorsko brdo sravnjeno sa temeljom, Alisici sravnjeni sa temeljom, sve i jedna dzamija sravnjena sa temeljom, nasilno istjeravanje preko 45 000 ljudi, logori smrti, preko 3500 pobijenih itd itd. A sto je zanimljivo Prijedor nije najgore nastradao od strane VRS ima tu i gorih mjesta kao sto su Srebrenica i Bratunac.
Sto se tice prijedorskih zlocina ja sam upravo tamo boravio radi toga sjecas se da sam slike stavljao. Ono sto se dogodilo konkretno u Prijedoru i Zvorniku takodje ima elemenata genocida i vrlo lako se moze desiti da se Karadzicu i to prepise.
Poslije Srebrenice, Prijedor je grad gdje je bilo najmasovnije ubijanje civila, zatim slijedi Zvornik. Ujedno Zvornik je "sampion grad" sto se tice masovnih grobnica. Preko 40 grobnica sekundarnog karaktera pronadjeno je na podrucju te opstine. Pa cak i tercijalnog (radi premjestanja i sakrivanja tragova zlocina).
Najnoviji podatak ovih dana je 606 zrtava pronadjenih u selu Kamenica u blizini Zvornika. To je 13 masovna grobnica na podrucju sela Kamenica.
Ono cime sam se ja zgrozio konkretno u Prijedoru je prodavanje ikonografije u vidu Karadzica i Mladica na majicama u centru Prijedora u blizini robne kuce. Cega se pametan stidi budala se ponosi.
cupo November 30th, 2008, 02:30 PM Sad mi navedi bar jedan grad koji je prezivio bar slicnu torturu a da je krivac ABiH!
Radikalni dio Srba prolazi kroz razne faze od negiranja zlocina, pa parcijalnog priznanja (uz pritisak) i sada su u fazi '' kompleks krivca '' a terapija im je '' naci pandan na sve ''...
AdnanPD November 30th, 2008, 02:37 PM Da se razumijemo ja ne kazem da ABiH ili HVO nisu cinili zlocine ali ti zlocini su minorni naspram zlocina VRS. To svi sudovi pokazuju i dokazuju.
I ne moze se reci Hag ima nesto protiv Srbije, ima i sud za ratne zlocine i u Srbiji pa nema osnove da dize parnice jer hvala Bogu ABiH nije cinila tako zgnusne zlocine i u toj mjeri kao VRS.
RS.ban November 30th, 2008, 03:52 PM RS.ban ako nece sud BiH moze se sud Srbije baviti ima nadleznost, problem je taj sto ABiH nije uradili niti 5% zla koliko je VRS uradila. Ja sam prezivio rat otac mi je bio u logoru, pobijeno mi pola familije kad je VRS palila Prijedorsko brdo, pa sam izgubio 3 clana porodice na Koricanskim stijenama i da ne ulazim dalje u detalje.
Sad mi navedi bar jedan grad koji je prezivio bar slicnu torturu a da je krivac ABiH!
Sarajevo glavni grad, Zenica moj prvi komsija je bio u logoru u Zenici, jedva zivu glavu izvukao. O ovim mahalicama da ne pricam. Citav Ozren.
U kozarcu je bio rat, a ako neko ratuje valjda se puca kako strucno objasni cupo. Fazon je u tome sto su Srbi imali oruzje, a drugi nisu i zato su drugi gore prosli, nemoj da mislis da se ne bi isto desilo sa Srbima i srpskim gradovima.
Pa eto Doboj je granatiran svo vrijeme rata. A da ne pricam sta se desilo s opstinama u koje je usla ABiH nakon Oluje. Petrovac, Grahovo, Glamoc, Sipovo, Mrkonjic grad. Tako da niste vi ostali nista duzni.
Zalono je to sto ovako licitiramo zrtvama, jer svaka zrtva je zrtva bez obzira s koje strane dolazi.
Pavle4488 November 30th, 2008, 03:54 PM Zalono je to sto ovako licitiramo zrtvama, jer svaka zrtva je zrtva bez obzira s koje strane dolazi.
Potpis.
RS.ban November 30th, 2008, 03:55 PM A te koje poznajes lazu isto isto kosto i ti sam sebe lazez i ubjedujes u neke stvari.
Ti je ne mozez ocrniti ni da hoces jer su argumenti i cinjenice na strani Tuzle. A rekla kazala ne prolazi nigdje pa tako ni ovdje.
Ja ne lazem nego ti zivis u svijetu maste, potpune nerealnostim i ne zelis da uopste primis blo koju informaciju koja se tebi ne svidja.
A ja sam ti rekao argumente, fazon je jedino sto su tebi argumenti samo stvari koje se tebi svidjaju, a druge popuno odbacujes.
Ja sebe namam sta lagati, meni je TZ cak najsimpaticnij grad u FBiH bas zbg tih ljudi koji znam, a koji vise ne zive u tom gradu.
RS.ban November 30th, 2008, 03:57 PM Jos uz to sve pisac Srbin i ne misli ko ti:lol:jel se i Hemon ne racuna u Srbe zato sto nije u SNSD-u, PDP-u, SDS-u i sl? Ovo su sve tvoje rijeci od ranije pa ja samo prepricavam :)
Ako ces bas pravo on nije Srbin, otac mu je Ukrajinac, a kod nas se gleda po ocu. A osim toga imas Srba koje dijele tvoje misljenje, ali svagdje imas razlicitih ljudi. Ima i muslimana koje dijele moje.
RS.ban November 30th, 2008, 04:05 PM Da se razumijemo ja ne kazem da ABiH ili HVO nisu cinili zlocine ali ti zlocini su minorni naspram zlocina VRS. To svi sudovi pokazuju i dokazuju.
I ne moze se reci Hag ima nesto protiv Srbije, ima i sud za ratne zlocine i u Srbiji pa nema osnove da dize parnice jer hvala Bogu ABiH nije cinila tako zgnusne zlocine i u toj mjeri kao VRS.
To ti mislis. Hag naravno da ima nesto protiv Srba i to vidljivo na svakome koraku. Osudi Plavsicku koja nije imala nikakvu vlast u RS za vrijeme rata, ali pusta muslimanske koljace tipa Oric i sl. Sudstvo BiH je korumpirano i provodi samo procese protiv Srba, sve i jedan proces protiv nesrba je propao, a vrlo su rijetki. Sud u Srbiji sudi samo Srbima, a Hag je prepustio te parnice Srbiji tako da ne mislis da nemaju materijala, nego nemaju ovlastenja.
Sto kazes o zlocinima HV, HVO i ABiH. za tebe je minorno.
Minorno je da je 10 gradova do temlje sravnjeno, opljackano, spaljeno, sve i jedna crkva srusena, a ko god nije uspio pobjeci ubijen je na licu mjesta.
Avioni hrvatski su gadjali izbjeglicke kolone na petrovackoj cesti i imas snimaka koliko zelis. A to se desilo sve u par dana. A zamisli sta se desavalo u 4 godine rata.
U ostalom ja vas necu u nista ubijediti jer vi mislite da je vasa ABiH zlatna, da su vasi gradovi leglo multikulturalnosti i humanosti, a da su svi Srbi zvjeri i da su samo Srbi odgovorni za zlocine. Tako da ne znam zasto pokusavam uopste.
AdnanPD November 30th, 2008, 04:25 PM Sarajevo glavni grad, Zenica moj prvi komsija je bio u logoru u Zenici, jedva zivu glavu izvukao. O ovim mahalicama da ne pricam. Citav Ozren.
U kozarcu je bio rat, a ako neko ratuje valjda se puca kako strucno objasni cupo. Fazon je u tome sto su Srbi imali oruzje, a drugi nisu i zato su drugi gore prosli, nemoj da mislis da se ne bi isto desilo sa Srbima i srpskim gradovima.
Pa eto Doboj je granatiran svo vrijeme rata. A da ne pricam sta se desilo s opstinama u koje je usla ABiH nakon Oluje. Petrovac, Grahovo, Glamoc, Sipovo, Mrkonjic grad. Tako da niste vi ostali nista duzni.
Zalono je to sto ovako licitiramo zrtvama, jer svaka zrtva je zrtva bez obzira s koje strane dolazi.
Prvo u Kozarcu nije bio rat vec masovni egzodus. Rat je valjda kad su obe strane opremljene oruzjem a ne samo jedna.
Drugo za Sarajevo nemate niti jednog dokaza da je izvrseno etnicko ciscenje Srba, vec naprotiv vi ste taj grad drzali okupiranim najduze u modernoj historiji, trece u Zenici nije poginulo ni 30 Srba, cetvrto Doboj jeste granatiran ali nije ABiH uletila i pobila svo musko stanovnistvo, peto poslje oluje je ubijeno manje civila nego u logoru Omarska i kad kazem manje ne mislim duplo manje vec troduplo, sesto samo jedna dzamija je ostala citava na teritoriji RS, a 99% crkava je ostao citav.
Koji to 10 gradova sravnjeno sa zemljom. Samo je Bosansko Grahovo sravnjeno skoro bez civilnih zrtava.
Budite ljudi i priznajte da je VRS nacinila genocid na nesrpskim zivljem.
RS.ban November 30th, 2008, 04:37 PM Imaju dokazi i spiskovi srpskih zrtava rata, obrati se druzenju logorasa RS, ako te detalji interesuju.
Rat je bio u Kozarcu pa ti pricaj sta god zelis.
Zenica samo cu se nasmijati, imam primjer vrata preko puta mojih covjeka sta se se desavalo u Zenici, tako da vjerujem covjeku.
Po cijim podacima da nije bilo ubijenih u Oluji?
Svi gradovi koi su tad pali su potpuno devastiran, opjackani i unisteni. Imam prijatelje iz Sipova, Mrkonjica, Drvara, Glamoca tako da isto to znam iz prve ruke. Imas snimak Dudakovicev kako naredjuje spaljivanje sela. Pa sta bi ti vise od dokaza.
Opravdavas Doboj, i iz Srebrenice je sav nesrpski zivalj protjeran, a Oric i njegova klika je svako malo izletala iz zasticene zone i palila okolna srpska sela i ubijalala nemuslimanski zivalj. I da li bi to po tebi trebalo biti opravdanje za ono sto se desilo poslije? Ako tako rezonujes.
VRS je ratovala protiv ABH koja je bila muslimanska, i HVO koji jebio hrvatski i onda ne vidim sta imam ja potvrdjvati da je to radjeno nad nesrpskim zivljem, pa jeste kad su tri nacije ratovale. I po tom osnovu se vodio rat.
corvus_edin November 30th, 2008, 04:37 PM Ne muci se Adnane ... uzalud apeliras na ljudstvo i covjecanstvo u ovom pitanju - sve i jedan "argument" se vodi na konto revizionizma i egalizacije desavanja - sto je sve po svemu kukavici.
Dok se god na spskoj strani nenadje COVJEK, koji ce kao Willy Brand postupiti, kad je kleknuo ispred spomenika zrtava Njemacke u Poljskoj ...nemam nista ocekivati sa te strane.
Verso November 30th, 2008, 04:43 PM Budite ljudi i priznajte da je VRS nacinila genocid na nesrpskim zivljem.Mogu samo nešto da pitam? Jesu li unatoč genocida na području današnje Srpske većinsko stanovništvo ipak bili Srbi (bosanski odnosno hercegovački)? (kako ja znam, jesu)
Samo sam malo navratio da vidim ako išta komentirate Voduškovu. :colgate:
Pavle4488 November 30th, 2008, 04:51 PM Ogi, zajebi ovo. Nema vajde. Licemjerstvo u svom vrhuncu.
AdnanPD November 30th, 2008, 05:02 PM Mogu samo nešto da pitam? Jesu li unatoč genocida na području današnje Srpske većinsko stanovništvo ipak bili Srbi (bosanski odnosno hercegovački)? (kako ja znam, jesu)
Na teritoriju danasnje RS 1991 god 55% stanovnistva je bilo Srpsko tako da ni tad nisu imali neku ogromnu vecinu na tom podrucju.
cupo November 30th, 2008, 05:02 PM Ja ne lazem nego ti zivis u svijetu maste, potpune nerealnostim i ne zelis da uopste primis blo koju informaciju koja se tebi ne svidja.
A ja sam ti rekao argumente, fazon je jedino sto su tebi argumenti samo stvari koje se tebi svidjaju, a druge popuno odbacujes.
Ja sebe namam sta lagati, meni je TZ cak najsimpaticnij grad u FBiH bas zbg tih ljudi koji znam, a koji vise ne zive u tom gradu.
:lol: zanimljivo ti hoces meni da pricas da se u mom gradu dogadjalo nesto sto nije i za sta nemas aposlutno niti jedan dokaz :lol: sem rekla kazala.
I meni je najsimpaticniji i najdrazi :)
cupo November 30th, 2008, 05:03 PM Ako ces bas pravo on nije Srbin, otac mu je Ukrajinac, a kod nas se gleda po ocu. A osim toga imas Srba koje dijele tvoje misljenje, ali svagdje imas razlicitih ljudi. Ima i muslimana koje dijele moje.
To da o tome ja pricam citavo vrijeme da niko nema pravo govoriti u ime naroda nego u svoje vlastito ime.
cupo November 30th, 2008, 05:13 PM To ti mislis. Hag naravno da ima nesto protiv Srba i to vidljivo na svakome koraku. Osudi Plavsicku koja nije imala nikakvu vlast u RS za vrijeme rata, ali pusta muslimanske koljace tipa Oric i sl. Sudstvo BiH je korumpirano i provodi samo procese protiv Srba, sve i jedan proces protiv nesrba je propao, a vrlo su rijetki. Sud u Srbiji sudi samo Srbima, a Hag je prepustio te parnice Srbiji tako da ne mislis da nemaju materijala, nego nemaju ovlastenja.
Sto kazes o zlocinima HV, HVO i ABiH. za tebe je minorno.
Minorno je da je 10 gradova do temlje sravnjeno, opljackano, spaljeno, sve i jedna crkva srusena, a ko god nije uspio pobjeci ubijen je na licu mjesta.
Avioni hrvatski su gadjali izbjeglicke kolone na petrovackoj cesti i imas snimaka koliko zelis. A to se desilo sve u par dana. A zamisli sta se desavalo u 4 godine rata.
U ostalom ja vas necu u nista ubijediti jer vi mislite da je vasa ABiH zlatna, da su vasi gradovi leglo multikulturalnosti i humanosti, a da su svi Srbi zvjeri i da su samo Srbi odgovorni za zlocine. Tako da ne znam zasto pokusavam uopste.
Jest da post nije namijenjen meni al moram opet da odgovorim.
Hag prihvata dokaze i cinjenice a ne ono sto ti ili ja mislimo :). Najvise se sudi Srbima zato sto su apsolutni rekoderi u pocinjenim zlocinima. Ne kontam zasto je to tako tesko priznati. Na kraju krajeva jednim dijelom je i priznato zelje o srpskoj zemlji namijenje samo za Srbe to dovoljno govori.
Niti jedan zlocin gdje ubijen neduzan civil nije minoran. Zrtva je zrtva i svaki zlocinac treba da bude kaznjen. Armija BiH jeste cinila zlocine isto vazi i za HVO postoje presude sve procitati ostavio sam link.
Svi Srbi nisu isti i to niko nije rekao. To sto se tebi tesko suociti sa cinjenicama je tvoj problem. Niko ti to nije napisao tako da i dalje nastavljas da lazes i izmisljas a ne sluzis se niti jednim valjanim argumentom.
Da Tuzla jeste multietnicki grad u kojem zive Tuzlaci, Bosnjaci, Srbi, Hrvati ima i Jevereja i Ceha i Roma i time se ja ponosim. Kao i cinjenicom da niti jedan civil u ovom gradu nije ubijen od strane Armije BiH za vrijeme rata.
Da Doboj jeste granatiran od strane Armije BiH granatirani su civilni ciljevi i zato treba neko da odgovara. Ja kako rekoh nemam problem s tim da priznam nesto sto je cinjenica za razliku od tebe.
Beg November 30th, 2008, 05:15 PM Zalono je to sto ovako licitiramo zrtvama, jer svaka zrtva je zrtva bez obzira s koje strane dolazi.
Prva pametna od tebe. Ovo ostalo ti je sve za smeca.
ps OC, ovaj put ne zatvaras dretvu, vec banujes likove ''sa one strane'' koji spamaju.
Verso November 30th, 2008, 05:27 PM Na teritoriju danasnje RS 1991 god 55% stanovnistva je bilo Srpsko tako da ni tad nisu imali neku ogromnu vecinu na tom podrucju.
Ali su ostali narodi imalu samo 45%, tako da manjina nema šta govoriti Srbima, u kojoj će oni državi živjeti. U dijelovima Hrvatske ima dosta Srba (odnosno ih je bilo dosta), ali ipak su bili u manjini, tako da je to ostalo u Hrvatskoj. Koliko ja vidim, 45% (manjina!) odlučuje za većinu.
cupo November 30th, 2008, 05:27 PM i iz Srebrenice je sav nesrpski zivalj protjeran, a Oric i njegova klika je svako malo izletala iz zasticene zone i palila okolna srpska sela i ubijalala nemuslimanski zivalj. I da li bi to po tebi trebalo biti opravdanje za ono sto se desilo poslije? Ako tako rezonujes.
VRS je ratovala protiv ABH koja je bila muslimanska, i HVO koji jebio hrvatski i onda ne vidim sta imam ja potvrdjvati da je to radjeno nad nesrpskim zivljem, pa jeste kad su tri nacije ratovale. I po tom osnovu se vodio rat.
Koje neistine i lazi. Iz Srebrenice su Srbi odlazili na pocetku rata samovoljno kao sto je jedan dio njih napustio Tuzlu. Vise ih je u Tuzli ostalo nego sto je otislo.
Na pocetku rata Srebrenica je pala i bila pod okupacijom nekoliko mjeseci i tada su spaljene gotovo sve muslimanske i hrvatske kuce i vrsena pljacka cak su iz Bajne Baste Srbi dolazili i pljackali imovinu. (provjeriti presude Krsticu i ostalim optuzenima za Srebrenicu gdje su podaci navedeni)
Nakon toga Srebrenica se vraca pod kontrolu Armije BiH. Pravoslavna crkva za vrijeme rata u Srebrenici nije ostecena (jest od granata) i niko je nije srusio. Ulaskom srpskih snaga u Srebrenicu svih 5 srebrenickih dzamija su sravnjene sa zemljom ukljucujuci i katolicku kapelu kao i sve ostale objekte koji pripadaju bosnjackoj ili hrvatskoj kulturi (spomenici, turbe i sl).
Ja sam te slike rekonstrukcije pomenutih objekata stavio na topicu o Srebrenici.
Sto se tice Nasera Orica i presude
"As for the destruction in the villages of Kravica, Siljkovici, Bjelovac, Fakovici and Sikiric, the judgment states that the prosecution failed to present convincing evidence that the Muslim forces were responsible for them, because the Serb forces used artillery in the fighting in those villages. In the case of the village of Bjelovac, they even used the warplanes. "
Detaljnije ovdje http://www.sense-agency.com/en/stream.php?sta=3&pid=8198&kat=3
Treba napomenuti i da je Srebrenica bila pod opsadom svih ratnih godina.
cupo November 30th, 2008, 05:30 PM Mogu samo nešto da pitam? Jesu li unatoč genocida na području današnje Srpske većinsko stanovništvo ipak bili Srbi (bosanski odnosno hercegovački)? (kako ja znam, jesu)
U pojedinim gradovima jesu kao npr Banjuluka, Trebinje.... U Srebrenici, Foci, Visegradu, Rogatici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu nisu
cupo November 30th, 2008, 05:31 PM Ali su ostali narodi imalu samo 45%, tako da manjina nema šta govoriti Srbima, u kojoj će oni državi živjeti. U dijelovima Hrvatske ima dosta Srba (odnosno ih je bilo dosta), ali ipak su bili u manjini, tako da je to ostalo u Hrvatskoj. Koliko ja vidim, 45% (manjina!) odlučuje za većinu.
Fazon je u tome sto im niko nije ni osporavao da zive gdje hoce dok oni drugima jesu od Prijedora, Zvornika, Bratunca, Srebrenice i svih ostalih gradova gdje nisu bilu vecina.
Verso November 30th, 2008, 05:36 PM Aha, ok, nisam baš previše upoznat s tim stvarima, zato pitam. :)
cupo November 30th, 2008, 05:39 PM Aha, ok, nisam baš previše upoznat s tim stvarima, zato pitam. :)
Sta ima u Ljubljani?
U Tuzli zima malo popustila. Danas pravo toplo. Bice garant novih padavina.
CrazySerb November 30th, 2008, 05:44 PM Ljudi, kako vam se vise ne smuci?:ohno:
corvus_edin November 30th, 2008, 05:48 PM ...pojo' sam neku cudnu ribu ma mi je malo cudno :nuts:
cupo November 30th, 2008, 05:56 PM Ljudi, kako vam se vise ne smuci?:ohno:
@RS Ban dolazi na topic izgradnja u Tuzli i konstatno ostavlja provokativne postove na koje se upale i ostali diskutanti i malo malo moram da trazim intervenciju moderatora. Ne zaostaje ni na ostalim topicima Prijedor i sl
Ako vec ne zeli da doprinese forumu na nacin da postira slike, vijesti what ever ne kontam onda svrhu dolaska sem provociranja.
Verso November 30th, 2008, 06:06 PM Sta ima u Ljubljani?
Ništa, kiša pada. :)
Majevčan November 30th, 2008, 08:17 PM Vojni sukob dviju vojska nije ratni zlocin, vojska je legitiman vojni cilj u ratu. Svako ko imalo poznaje pravila ratovanja trebao bi to da zna. Jedino ako se u toj bitci desio zlocin tipa ubijanja ratnih zarobljenika, mucenja i sl onda to jeste ratni zlocin.
A te koje poznajes lazu isto isto kosto i ti sam sebe lazez i ubjedujes u neke stvari.
Nemoj da kakis molim te. Mozes RS.Ban-u i drugim mutiti koji nisu sa tih prostora meni ne mozes. Sta je bilo sa recimo Pozarnicom, Cviljevinom,Kovacicom itd koji su na korak od Tuzle..... Pozarnica recimo je spaljena apsolutno. Palili ste crkve prognali narod. Imao sam familije u TZ/(Brcanska malta u jednom od solitera) kojoj su vasi kosmopoliti do te mjere prijetili fizicki da su otisli u Bijeljinu iz Bijeljine u Zvornik da bih na kraju zavrsili u Torontu.
Spaljena Crkva, kuce jel to dovoljno kao argument? Ko ceka vase tuzilastvo ima da se naceka.
http://www.pozarnica.net/images/slike/crkvasrusena.jpg
http://www.pozarnica.net/images/srusena.jpg
http://www.pozarnica.net/images/rusevina.jpg
http://www.pozarnica.net/images/rusevina1.jpg
cupo November 30th, 2008, 10:39 PM Nemoj da kakis molim te. Mozes RS.Ban-u i drugim mutiti koji nisu sa tih prostora meni ne mozes. Sta je bilo sa recimo Pozarnicom, Cviljevinom,Kovacicom itd koji su na korak od Tuzle..... Pozarnica recimo je spaljena apsolutno. Palili ste crkve prognali narod. Imao sam familije u TZ/(Brcanska malta u jednom od solitera) kojoj su vasi kosmopoliti do te mjere prijetili fizicki da su otisli u Bijeljinu iz Bijeljine u Zvornik da bih na kraju zavrsili u Torontu.
Spaljena Crkva, kuce jel to dovoljno kao argument? Ko ceka vase tuzilastvo ima da se naceka.
Vidim svita pozvana :)
Primitivac ako mislis da razgovaras sa mnom onda se lijepo obracaj ako ne onda /ignore. To pod broj jedan
Pod broj 2. Prve granate koje su pale na Tuzlu odmah nakon bitke na Brcanskoj Malti su dosle upravo iz te tvoje Pozarnice, Caklovica, Kolimera i ostalih sela sa Majevice. Pozarnica je bila linija fronta a nesto kasnije je pala i Kovacica odakle je tvoja svita ubijala gradjane Tuzle. Trebala je Armija BiH da sadi cvijece i da cekamo kad ce VRS uci u Tuzli ili da ih pustimo da konstantno granatiraju grad.
Pusti mi se ba tih pojedinacih primjera rekla kazala daj covjece argument, cinjenicu, presudjenog zlocinca iz Tuzle? Ne postoji...tek tada cu priznati da je to tako kako kazes al to se nece desiti jer ponavljam niti jedan civil nije ubijen radi svog imena niti je nasilno istjeran iz kuce. Onaj ko nije htio da zivi tu gdje je zivio je otisao i to je njegov problem ne moj ili problem Tuzlaka. Price o Jali i plutanju leseva su mi poznate kao i logori na stadionu Tusanj i ostale naucne fantastike.
I kad se vec sicamo slikama
TUZLA UOČI 15.MAJA 1992.GODINE
Naoružavanje srpskog stanovništva u Požarnici
http://img114.imageshack.us/img114/1994/pozarnica1dn2.jpg (http://imageshack.us)
Dok su se prije otvorenog sukoba na Brčanskoj Malti mogle čuti vješto ubačene vijesti kako Tuzli ne prijeti nikakva opasnost od strane Požarnice i susjednih sela, u Požarnici je još u jesen 1991. godine formiran četnički odred ˝Busija˝. Odred je vremenom jačao i o njegovom naoružavanju brinula se JNA.
Nakon pada Požarnice vojno-istražni organi Okružnog štaba oružanih snaga BiH u Tuzli došli su do interesatnih podataka i dokumentacije koja uglavnom govori o tome kako je bivša jugo-soldatetska sa srpskim ekstremistima u ovom selu pripremala i započela oružanu borbu protiv Tuzle.
Tako su vođeni reversi o podjeli naoružanja pripadnicima četničke struje u Požarnici. Još sredinom marta po naredbi potpukovnika Dubajića, Duško Pitman je iz VP 7954 Tuzla, lokalnom četničkom prvotimcu predao 80 pušaka i 9.515 metaka za njih, osam puškomitraljeza i 3, 985 komada odgovarajuće municije, te 2 minobvacača od 60 milimetara i jedan sanduk granata. Takođe, Brani Ivkoviću dato je krajem marta te godine iz magacina VP 2465 180 automatskih pušaka i 18 puškomitraljeza, a koji dan kasnije i 37.800 metaka.
Požarnički povjerenik Brano Ivković imao je ˝sreće˝ i s majorom Zoranom Jablanovićem koji ga je iz vojnih magacina ˝darovao˝ s tri topa trocijevca od 20 milimetara, rapovima za ova oruđa i većom količinom odgovarajuće municije.
Tuzlanski korpus bio je široke ruke i u davanju četnicima druge opreme koju smo svi zajedno otkidajući od usta nabavljali. Iz spremišta VP 2553/7 četničikim formacijama u Požarnici dopremljene su veće količine namještaja, kreveta, dušeka, deka, plahti, jastučnica za podzemna utvrđenja.
Već kada su neprijateljstva počela odred ˝Busija˝ je u junu 1992. godine imao pet četa ˝Požarnica 1˝, ˝požarnica 2˝, ˝Kovačica˝, ˝VIS˝ i ˝Potraš˝ sa oko 960 četnika.
Da je stanovništvo Požarnice u velikom broju aktivno pristupilo SDS-u i četničkom pokretu najbolje se vidi iz sastava Prve i Druge požarničke čete. Prisustvo velikog broja pripadnika iz istih porodica pokazuje da je Požarnica ostala onakva kakva je bila u toku drugog svjetskog rata. Tako na spiskovima imamo:
Ivkovića 40;
Savića 23;
Jovanovića 28;
Modrakovića 24;
Janjića 14;
Lekića 7;
Maksimovića 6;
Ostojića 5:
Stojanovića i Gavrića po četiri;
Petkovića i Jovića po tri;
Rakića, Simića, Đukanovića, Toromanovića, Mićanovića, Todića, Jeftića i Perića po dva i tako redom.
Inače u ovo vrijeme na području Majevice često se primjećuju manje ili veće jedinice bivše JNA kako uz pomoć mehanizacije izvode radove, prave nove ili popravljaju stare puteve, izmještaju sa postojećih lokacija naoružanje i municiju na bolja i sigurnija mjesta. Svemu tome treba dodati prisustvo značajnog broja rezervista koji svojom pojavom i boravkom na ovim prostorima kod stanovništva unose dodatnu zabrinutost i nezadovoljstvo. (Transkripti opštine Tuzla)
Slabljenje Stanice javne bezbjednosti Tuzla od strane SDS-a
Prije nego što su počela ratna dejstva u Bosni i Hercegovini SDS je nastojala da odbranu Tuzle oslabi slabljenjem Stanica javne bezbjednosti. Osjećajući da ovu stanicu ne mogu razjediniti i razbiti na nacionalnoj osnovi kao u nekim drugim sredinama, aktivisti SDS-a to pokušavaju izvesti postepeno i na način koji odgovara prilikama koje postoje na području opštine Tuzla.U stanicama milicije koje postoje u mjestima u kojim živi srpsko stanovništvo, oni to izvode tako što te stanice proglašavaju srpskim stanicama (Požarnica, Kovačevo selo, Čaklovići) a koje od tada treba da izvršavaju naređenja koja dolaze iz tzv SAO Semberija i Majevica. Ovi i svi drugi pokušaji sračunati na to da se u Stanicu javne bezbjednosti Tuzla unese razdor i stvori nejedinstvo, pravovremeno su onemogućeni tako da je SJB Tuzla spremno dočekala nastupajuće događaje.
Od oko 2.200 milicionera koliko ih je bilo prije 15.maja 1992 godine Stanicu su napustila i u najvećem broju prešla na stranu agresora 37 aktivna i 85 rezervna milicionera.
ljubav_aha November 30th, 2008, 10:48 PM srela sam mnoge BiH gradjane pravoslavne vjero-ispovijesti koji se iskreno stide sto su sve srbi u/radili za vrijeme rata u BiH
Majevčan November 30th, 2008, 11:36 PM Primitivac ako mislis da razgovaras sa mnom onda se lijepo obracaj ako ne onda /ignore. To pod broj jedan
Djeca se vaspitavaju.
Pod broj 2. Prve granate koje su pale na Tuzlu odmah nakon bitke na Brcanskoj Malti su dosle upravo iz te tvoje Pozarnice, Caklovica, Kolimera i ostalih sela sa Majevice. Da, nas Cupo je svojim ocima gledao ko je kuda i kada granatirao ali moze to i lakse na granatama se moglo procitati 'With love from Pozarnica':|. Kao drugo bitke na Brcanskoj Malti nije bilo bila je samo jedna planska kukavicka sacekusa. Kao 3 nisam ja iz Pozarnice.
Trebala je Armija BiH da sadi cvijece i da cekamo kad ce VRS uci u Tuzli ili da ih pustimo da konstantno granatiraju grad.Po onda tvojoj logici trebala je VRS zauzeti i Tuzlu zato sto je granatirala okolne srpske opstine?
Pusti mi se ba tih pojedinacih primjera rekla kazala daj covjece argument,cinjenicu, Ovo nije cula kazala ovo je iz prve ruke potvrdjeno sa slikama. Sad sto si ti slijep ili se tako pravis to nije moj problem.
presudjenog zlocinca iz Tuzle? Ne postoji...
Eh pa ti sada vidi u kojem je stanju vase tuzilastvo u Tuzli. Zlocini postoje iako ih notoricno pokusavas svojim carobnim stapicom zatapskati.
tek tada cu priznati da je to tako kako kazes al to se nece desiti jer ponavljam niti jedan civil nije ubijen radi svog imena niti je nasilno istjeran iz kuce.Ti nikada neces vidjeti i nikada neces nista priznati jer si zaslipljen uzalud dokazima.
Onaj ko nije htio da zivi tu gdje je zivio je otisao i to je njegov problem ne moj ili problem Tuzlaka
Cupo bolan jel' si se ikada zapitao zasto tu ljudu vise nisu mogli opstati? Niko svoj dom ne napusta tek tako sto mu je fino.
I kad se vec sicamo slikama
TUZLA UOČI 15.MAJA 1992.GODINE
Naoružavanje srpskog stanovništva u Požarnici
http://img114.imageshack.us/img114/1994/pozarnica1dn2.jpg (http://imageshack.us)
Dok su se prije otvorenog sukoba na Brčanskoj Malti mogle čuti vješto ubačene vijesti kako Tuzli ne prijeti nikakva opasnost od strane Požarnice i susjednih sela, u Požarnici je još u jesen 1991. godine formiran četnički odred ˝Busija˝. Odred je vremenom jačao i o njegovom naoružavanju brinula se JNA.
Nakon pada Požarnice vojno-istražni organi Okružnog štaba oružanih snaga BiH u Tuzli došli su do interesatnih podataka i dokumentacije koja uglavnom govori o tome kako je bivša jugo-soldatetska sa srpskim ekstremistima u ovom selu pripremala i započela oružanu borbu protiv Tuzle.
Tako su vođeni reversi o podjeli naoružanja pripadnicima četničke struje u Požarnici. Još sredinom marta po naredbi potpukovnika Dubajića, Duško Pitman je iz VP 7954 Tuzla, lokalnom četničkom prvotimcu predao 80 pušaka i 9.515 metaka za njih, osam puškomitraljeza i 3, 985 komada odgovarajuće municije, te 2 minobvacača od 60 milimetara i jedan sanduk granata. Takođe, Brani Ivkoviću dato je krajem marta te godine iz magacina VP 2465 180 automatskih pušaka i 18 puškomitraljeza, a koji dan kasnije i 37.800 metaka.
Požarnički povjerenik Brano Ivković imao je ˝sreće˝ i s majorom Zoranom Jablanovićem koji ga je iz vojnih magacina ˝darovao˝ s tri topa trocijevca od 20 milimetara, rapovima za ova oruđa i većom količinom odgovarajuće municije.
Tuzlanski korpus bio je široke ruke i u davanju četnicima druge opreme koju smo svi zajedno otkidajući od usta nabavljali. Iz spremišta VP 2553/7 četničikim formacijama u Požarnici dopremljene su veće količine namještaja, kreveta, dušeka, deka, plahti, jastučnica za podzemna utvrđenja.
Već kada su neprijateljstva počela odred ˝Busija˝ je u junu 1992. godine imao pet četa ˝Požarnica 1˝, ˝požarnica 2˝, ˝Kovačica˝, ˝VIS˝ i ˝Potraš˝ sa oko 960 četnika.
Da je stanovništvo Požarnice u velikom broju aktivno pristupilo SDS-u i četničkom pokretu najbolje se vidi iz sastava Prve i Druge požarničke čete. Prisustvo velikog broja pripadnika iz istih porodica pokazuje da je Požarnica ostala onakva kakva je bila u toku drugog svjetskog rata. Tako na spiskovima imamo:
Ivkovića 40;
Savića 23;
Jovanovića 28;
Modrakovića 24;
Janjića 14;
Lekića 7;
Maksimovića 6;
Ostojića 5:
Stojanovića i Gavrića po četiri;
Petkovića i Jovića po tri;
Rakića, Simića, Đukanovića, Toromanovića, Mićanovića, Todića, Jeftića i Perića po dva i tako redom.
Inače u ovo vrijeme na području Majevice često se primjećuju manje ili veće jedinice bivše JNA kako uz pomoć mehanizacije izvode radove, prave nove ili popravljaju stare puteve, izmještaju sa postojećih lokacija naoružanje i municiju na bolja i sigurnija mjesta. Svemu tome treba dodati prisustvo značajnog broja rezervista koji svojom pojavom i boravkom na ovim prostorima kod stanovništva unose dodatnu zabrinutost i nezadovoljstvo. (Transkripti opštine Tuzla)
Slabljenje Stanice javne bezbjednosti Tuzla od strane SDS-a
Prije nego što su počela ratna dejstva u Bosni i Hercegovini SDS je nastojala da odbranu Tuzle oslabi slabljenjem Stanica javne bezbjednosti. Osjećajući da ovu stanicu ne mogu razjediniti i razbiti na nacionalnoj osnovi kao u nekim drugim sredinama, aktivisti SDS-a to pokušavaju izvesti postepeno i na način koji odgovara prilikama koje postoje na području opštine Tuzla.U stanicama milicije koje postoje u mjestima u kojim živi srpsko stanovništvo, oni to izvode tako što te stanice proglašavaju srpskim stanicama (Požarnica, Kovačevo selo, Čaklovići) a koje od tada treba da izvršavaju naređenja koja dolaze iz tzv SAO Semberija i Majevica. Ovi i svi drugi pokušaji sračunati na to da se u Stanicu javne bezbjednosti Tuzla unese razdor i stvori nejedinstvo, pravovremeno su onemogućeni tako da je SJB Tuzla spremno dočekala nastupajuće događaje.
Od oko 2.200 milicionera koliko ih je bilo prije 15.maja 1992 godine Stanicu su napustila i u najvećem broju prešla na stranu agresora 37 aktivna i 85 rezervna milicionera.
Cupo bolan mani se propagandnih pamfleta, mozes ti to bolje.
Posta znaci zlocin sto su Srbi birali srpsku stranku? Trebali su mozda birati SDA ili HDZ ili sta vec? da ucestvuju u paljenju sopstvenih sela i gradova?
Osporavas osnovne slobode a zakrci nas kako si ti i tvoji Tuzlaci liberalni itd; svaka cast izuzecima.:)
mirza-sm November 30th, 2008, 11:56 PM Majevčan, ti se nikad nećeš pojavit kad je neka tema o izgradnji, je li tako?
cupo December 1st, 2008, 12:00 AM Djeca se vaspitavaju.
Da, nas Cupo je svojim ocima gledao ko je kuda i kada granatirao ali moze to i lakse na granatama se moglo procitati 'With love from Pozarnica':|. Kao drugo bitke na Brcanskoj Malti nije bilo bila je samo jedna planska kukavicka sacekusa. Kao 3 nisam ja iz Pozarnice.
Po onda tvojoj logici trebala je VRS zauzeti i Tuzlu zato sto je granatirala okolne srpske opstine?
Ovo nije cula kazala ovo je iz prve ruke potvrdjeno sa slikama. Sad sto si ti slijep ili se tako pravis to nije moj problem.
Eh pa ti sada vidi u kojem je stanju vase tuzilastvo u Tuzli. Zlocini postoje iako ih notoricno pokusavas svojim carobnim stapicom zatapskati.
Ti nikada neces vidjeti i nikada neces nista priznati jer si zaslipljen uzalud dokazima.
Cupo bolan jel' si se ikada zapitao zasto tu ljudu vise nisu mogli opstati? Niko svoj dom ne napusta tek tako sto mu je fino.
Cupo bolan mani se propagandnih pamfleta, mozes ti to bolje.
Posta znaci zlocin sto su Srbi birali srpsku stranku? Trebali su mozda birati SDA ili HDZ ili sta vec? da ucestvuju u paljenju sopstvenih sela i gradova?
Osporavas osnovne slobode a zakrci nas kako si ti i tvoji Tuzlaci liberalni itd; svaka cast izuzecima.:)
Sve te granate mora da sam usnio:lol:.
Nisi iz Pozarnice al vidim da si jos jedan pojedinac "expert" za svaki front u BiH.
To ti bio u Tuzli pa znas da je sacekusa? Il si i ti samo preko tv-a gledao pa donio sud :).
Ovdje nije moglo da se desi etnicko ciscenje kao u svim ranije navedenim opstinama od Prijedora do Zvorika pa do Srebrenice. Neko se suprostavio na vrijeme :) jer kao sto vidis u "propagadnom" materijalu koju sam postirao znali smo sta slijedi.
Po tvojoj logici mi smo trebali VRS pustiti da udje u Tuzlu pa da i ovdje svaki dan iskopavaju grobnice ko u Podrinju?
Vec sam ti odgovorio za Pozarnicu a i sam kazez da nisi iz navedene prema tome.....
Sto se tice Srba ne generaliziraj mnogi su i ostali u Tuzli i zajedno sa druga dva naroda branili grad.
SDA, HDZ - Tuzla nidje veze. Ovo malo glasova sto osvoje i to nam je VRS borba dala sa izbjeglicama iz Podrinja. Sreca pa je SDP aposlutna vecina u veciju tako da je uloga dvije navedene stranke ovdje :lol::lol:
Majevčan December 1st, 2008, 12:07 AM Majevčan, ti se nikad nećeš pojavit kad je neka tema o izgradnji, je li tako?Naprotiv, na srpskom forumu skoro samo caktim o izgradnji:) Nazalost rijetko posjecujem ovaj forum zbog toga sto je vecina projekata 'preslo' na onaj Sarajevo construction site...
@cupo
Sve sto si rekao stoji, upravu si.
cupo December 1st, 2008, 12:15 AM Odakle si sa Majevice?
Ima povratnika u Pozarnici, Kolimeri, Bojici. Caklovici, Vasici...
U Kovacici nema nikoga (par starih) i mislim da do sad nije pfening izdvojen za to selo.
ljubav_aha December 1st, 2008, 03:42 AM srela sam mnoge BiH gradjane pravoslavne vjero-ispovijesti koji se iskreno stide sto su sve srbi u/radili za vrijeme rata u BiH
ima li ovdje srba koji se slazu sa svojom bracom srbima:lurker:
RS.ban December 1st, 2008, 08:00 AM Mogu samo nešto da pitam? Jesu li unatoč genocida na području današnje Srpske većinsko stanovništvo ipak bili Srbi (bosanski odnosno hercegovački)? (kako ja znam, jesu)
Naravno da jesu nisu Srbi s Marsa pali ili dosli u BiH nego su autohtono stanovnistvo tu.
RS.ban December 1st, 2008, 08:08 AM ................ nema svrhe
RS.ban December 1st, 2008, 08:14 AM ............ nema svrhe
RS.ban December 1st, 2008, 08:19 AM @RS Ban dolazi na topic izgradnja u Tuzli i konstatno ostavlja provokativne postove na koje se upale i ostali diskutanti i malo malo moram da trazim intervenciju moderatora. Ne zaostaje ni na ostalim topicima Prijedor i sl
Ako vec ne zeli da doprinese forumu na nacin da postira slike, vijesti what ever ne kontam onda svrhu dolaska sem provociranja.
@cupo sta izmisljas. Jednom sam nesto rekao sto se tebi nije svidjelo, a ostalo sam pisao o izgradnji, a sigurno nec ja stavljati vijesti iz TZ kao sto ne ocekujem da ces ti o BL. A dolazim da vidim sta se gradi i desava u TZ.
Najbolje kod vas ni ne dolaziti, ovdje nema mjesta za drugu stranu i razlicita misljenja. Ksenofobija vlada ovim dijelom foruma, a cim vam se nesto ne svidi ili neko ima drugacije misljenje odmah ajmo plakati OC, jmo ga prijavit. Jadno.
Strasni ste.
RS.ban December 1st, 2008, 08:24 AM Sve te granate mora da sam usnio:lol:.
Nisi iz Pozarnice al vidim da si jos jedan pojedinac "expert" za svaki front u BiH.
To ti bio u Tuzli pa znas da je sacekusa? Il si i ti samo preko tv-a gledao pa donio sud :).
Ovdje nije moglo da se desi etnicko ciscenje kao u svim ranije navedenim opstinama od Prijedora do Zvorika pa do Srebrenice. Neko se suprostavio na vrijeme :) jer kao sto vidis u "propagadnom" materijalu koju sam postirao znali smo sta slijedi.
Po tvojoj logici mi smo trebali VRS pustiti da udje u Tuzlu pa da i ovdje svaki dan iskopavaju grobnice ko u Podrinju?
Vec sam ti odgovorio za Pozarnicu a i sam kazez da nisi iz navedene prema tome.....
Sto se tice Srba ne generaliziraj mnogi su i ostali u Tuzli i zajedno sa druga dva naroda branili grad.
SDA, HDZ - Tuzla nidje veze. Ovo malo glasova sto osvoje i to nam je VRS borba dala sa izbjeglicama iz Podrinja. Sreca pa je SDP aposlutna vecina u veciju tako da je uloga dvije navedene stranke ovdje :lol::lol:
Ili Grahovo, Glamoc, Drvar, Kupres, Petrovac, Jajce, Kljuc... mogu ovako do sutra, ali nema svrhe.
cupo December 1st, 2008, 11:12 AM Sreca pa postoje sudovi i presude koje sve jasno kazu. Pametnom dovoljno.
U potpisu ksenofobicni....
mirza-sm December 1st, 2008, 12:19 PM Naprotiv, na srpskom forumu skoro samo caktim o izgradnji:) Nazalost rijetko posjecujem ovaj forum zbog toga sto je vecina projekata 'preslo' na onaj Sarajevo construction site...
@cupo
Sve sto si rekao stoji, upravu si.
Pa ja govorim za bosanski forum, ne za srpski. Vidim da tamo caktiš o izgradnji, čak više o izgradnji u Srbiji nego u BiH tj. RS-u. Ali na bosanskom forumu te nisam vidio još ni jednom da si prokomentarisao nešto vezano za izgradnju, nego se samo pojaviš kad su neke političke diskusije :ohno:
Singidunum December 1st, 2008, 01:39 PM Ko je poč'o rat diskusija svaki dan = nema više kafea
|
|