View Full Version : PRIJEDOR | Приједор - Construction News
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[ 12]
13
jaaaaa January 18th, 2012, 05:57 PM PRIJEDOR, Na Mrakovici će 29. januara biti održana turistička manifestacija “Dani zime na Kozari”, čiji je cilj omasovljavanje posjete u zimskom periodu, najavila je direktor Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić.
Ganićeva je rekla da je manifestacija, koja se održava šesti put, ušla u kalendar turističkih manifestacija kojima će tokom godine biti promovisani turistički potencijalni planine i Nacionalnog parka “Kozara”, kao i mogućnosti razvoja ove privredne grane.
Ona je navela da će se i ove godine nadmetati sportske ekipe potkozarskih opština u zimskim igrama i ugostiteljske škole iz cijele Republike Srpske u pripremanju gastro specijaliteta.
“Cilj manifestacije je omasovljenje posjete planini Kozari u zimskom periodu, prvenstveno djece školskog uzrasta kako sa područja opštine Prijedor, tako i sa područja ostalih opština koje gravitiraju planini Kozari”, istakla je Ganićeva na konferenciji za novinare.
Ona je rekla da se do sada prijavilo osam sportskih i sedam gastro ekipa, a da prijave za učešće traju do 23. januara, napomenuvši da činjenica da je riječ o jednodnevnoj manifestaciji neće uticati na kvalitet takmičenja.
Prema njenim riječima, Kozara će biti domaćin svim turističkim radnicima opština ovog dijela Potkozarja, ali i Republike Srpske.
Manifestacija će biti održana u organizaciji Turističke organizacije opštine Prijedor uz podršku lokalne zajednice i turističkih organizacija iz Gradiške i Kozarske Dubice, Nacionalnog parka ” Kozara” i Planinarskog društva “Ljubijski rudar”. Srna
www.capital.ba
jaaaaa January 18th, 2012, 06:02 PM PRIJEDOR, Oko 4 700 potrošača duguju za centralno grijanje prijedorskoj “Toplani” oko pet miliona KM, koliko iznose i dugovanja ovog preduzeća prema dobavljačima mazuta”.
Među neplatišama je i 478 domaćinstava čija dugovanja iznose više od 5.000 KM. Direktor “Toplane” Ljiljana Despotović ističe da ovo preduzeće, u ovakvom odnosu naplate i dugovanja ne bi moglo poslovati da nije subvencija opštine koje ove godine iznose 800 000 KM.
“Potrošači su praktično podijeljeni na one koji redovno plaćaju i na one koji nikako ne plaćaju grijanje jer je tih 478 u stvari 11 odsto od ukupnog broja potrošača, čiji dug iznosi 64 odsto ukupnog duga domaćinstava”, istakla je Despotovićeva.
Ona je pojasnila da na kraju svake godine 15 odsto stanovnika praktično ne plati svoje obaveze grijanja što se odrazilo na novčane tokove i manjak novca ,kao i na likvidnost Toplane.
“Došlo je do povećanja duga prema dobavljačima za mazut čija cijena raste iz mjeseca u mjesec, tako da smo 2010.godinu završili sa obavezama prema dobavljačima u iznosu od oko tri miliona KM, a prošlu sa gotovo pet miliona KM duga”, rekla je Despotovićeva.
Ona je dodala da pored ogromnog duga potrošača i cijene mazuta na tržištu rastu tako da je cijena 2006.godine iznosila 328 KM po toni, a danas je 910 KM.
Despotovićeva ističe da je u tom periodu cijena grijanja povećana za oko 0,50 KM po kvadratu .
“Svi ovi podaci govore da se nalazimo u nezavidnom položaju pa stoga apelujemo na potrošače da izmire svoja dugovanja kako bi i onima koji ove obaveze redovno izmiruju omogućili da imaju kvalitetno i redovno grijanje”, rekla je ona.
Despotovićeva je dodala i da, uprkos svemu, ova sezona grijanja neće biti dovedena u pitanje jer su se početkom ove godine kreditno zadužili sa tri miliona KM kod komercijalne banke kako bi osigurali siguran kraj sezone grijanja.
Prijedorska “Toplana” je samo prošle godine tužila više od 840 neplatiša, a gotovo isto toliko tužbi priprema i u ovoj godini.
Despotovićeva je apelovala na sve neuredne platiše da iskoriste i pogodnosti koje pruža novogodišnja akcija otkupa duga, koja traje do 25. januara, a koja korisnicima koji uplate cjelokupan iznos glavnog duga sa stanjem od 30. novembra prošle godine nudi otpis 70 odsto iznosa obračunate i zadužene zatezne kamate. Srna
www.capital.ba
jaaaaa January 18th, 2012, 06:15 PM PRIJEDOR, Preduzeće za proizvodnju namještaja i presvlaka za namještaj “Skontoprom” iz Prijedora za 2012. godinu ugovorilo je izvoz svojih proizvda za nove kupce u Njemačkoj, Holandiji i Rusiji, rekla je danas direktor i vlasnik jednog od najvećih izvoznika u BiH Elizabeta Josipović.
“Nastavićemo da radimo za tržišta Švedske, Italije i Slovenije, za koja smo i do sada radili, a švedska `Ikea` je i dalje naš najvažniji poslovni partner i kupac”, rekla je Josipović novinarima u Prijedoru na obilježavanju 13 godina postojanja ove firme.
Ona je navela da je “Skontoprom” ove godine otvorio nove proizvodne i prodajne pogone, proširio asortiman proizvoda i povećao broj radnika.
“Tako postoje `Skontoprom` Prijedor u čijem sastavu su pogoni u Prijedoru, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Ključu, `Skontoprom` Beograd koji ima i proizvodni i prodajni pogon, te banjalučki `Urban` koji ima lanac prodavnica koje su u ovoj godini prodaju povećale za 26 odsto u odnosu na 2010″, rekla je Josipović.
Prema njenim riječima, sva ova preduzeća zapošljavaju oko 600 radnika, a za narednu godinu planirano je otvaranje još stotinu novih radnih mjesta.
“Na svim nivoima vlasti potrebna je malo veća briga za izvoznike. Imali smo promet oko 25 miliona maraka u ovoj godini, a izvoz nam je Vlada Republike Srpske subvencionisala sa svega 60.000 KM”, kazala je Josipović.
Ona je pozdravila potez Federalnog zavoda za zapošljavanje koji je za svakog novozaposlenog radnika u pogonima u Sanskom Mostu i Ključu davao subvencije po 3.000 KM.
“Skontoprom” je osnovan 1998. godine kada je sa četiri zaposlena počeo da radi u jednom prijedorskom potkrovlju. Srna
www.capital.ba
Aj nadam se da ce biti ista od tih radnih mjesta... :D
STEFAN_777 January 18th, 2012, 07:14 PM [QUOTE=ArchitectureSerbian;87668896][QUOTE=STEFAN_777;87668744]
Ма није једини, како то можеш рећи:) Ево погледај један прелеп видео са лепотама и градовима РС-а, па не верујем да ћеш после тога рећи исто то:)
Gledao sam ovaj video kad je postavljen..fin je video...ali to i nije nesto zbog cega ce biti velika navala...Bio sam u 90% gradiva u bih...nisam samo bio u nekim manjim gradovima...i od svih gradova jedino mi se svidjela crkva u Trebinju...crkva je napravljena na brdu...iz dvorista se vidi ceo grad i to mi se svidja...i Mostar je mnogo lijep grad.
Ali nece niko iz npr francuske doci da vidi Trebinje, Prijedor, Mostar, ili Banjaluku...ili mozda nacionali park Kozara ili nesto slicno...
Al_Bundy January 18th, 2012, 09:14 PM Druze naravno da se moze porediti turizam BiH i turizam HR... Samo sto ti nisi upucen...kada je zimski turizam otidji malo do slovenije, austrije, italije ili svicarske...to je smijesno koliko naroda bude...Ali problem kod nas je sto smo zaostali za svim...pa tako i sa ovim...ko ce kod nas doci na skijanje kada se zadnja zicara napravila 80 tih...Treba sve renovirati i srediti...A posto je kod nas mnogo jeftinije nego kod drugih to bi bilo smijesno kolika bi bila navala...samo treba dobra reklama....a sto se tice autoputa sve to ide preko kredita...
Pa to ti i govorim, prvo treba da se turizam razvije do određenog nivoa pa tek onda da se pređe na autoputeve ;)
AdnanPD January 19th, 2012, 12:03 AM Autoputevi se ne prave zbog turizma, da je tako nebi ih bilo po Poljskoj.
ArchitectureSerbian January 19th, 2012, 12:41 AM Autoputevi se ne prave zbog turizma, da je tako nebi ih bilo po Poljskoj.
:cheers:
ArchitectureSerbian January 19th, 2012, 12:46 AM [QUOTE=ArchitectureSerbian;87668896][QUOTE=STEFAN_777;87668744]
Ма није једини, како то можеш рећи:) Ево погледај један прелеп видео са лепотама и градовима РС-а, па не верујем да ћеш после тога рећи исто то:)
Gledao sam ovaj video kad je postavljen..fin je video...ali to i nije nesto zbog cega ce biti velika navala...Bio sam u 90% gradiva u bih...nisam samo bio u nekim manjim gradovima...i od svih gradova jedino mi se svidjela crkva u Trebinju...crkva je napravljena na brdu...iz dvorista se vidi ceo grad i to mi se svidja...i Mostar je mnogo lijep grad.
Ali nece niko iz npr francuske doci da vidi Trebinje, Prijedor, Mostar, ili Banjaluku...ili mozda nacionali park Kozara ili nesto slicno...
Веома негативно размишљаш:) Гледај реално, у Црној Гори ти се свугде нуди на плажи Русима да се обилази Албанија, кањон реке Таре, доста манастира, итд. итд. Ако сада Французи, Јапанци, Амери долазе у Дубровник на одмор, зашто не понудити да се дође у Вишеград, да се обиђе Андрићград у изградњи, да се оде и на Мокру Гору, ту има и Дрвенград Емиров, наравно воз Ћира у којем сам се возао, сада је то спојено па тај туристички воз иде и до Вишеграда захваљујући напорима владе РС - а да се то ту среди. Уопсталом све више и више туриста који обилазе земље које немају море, ради обиласка природе па онда верски туризам, па људи који би се долазили и долазе лечити у бањама... Па онда не Француз доћи да види Бања Луку, може да дође да обиђе Сарајево, Дубровник, Мостар, Требиње, Будву, Београд... Све је ту нама близу, и то за људе који имају пара ништа није проблем:)
STEFAN_777 January 19th, 2012, 08:46 AM Autoputevi se ne prave zbog turizma, da je tako nebi ih bilo po Poljskoj.
Ja sam samo rekao da bi autoput dobro dosao u razvoju turizma i svega.
STEFAN_777 January 19th, 2012, 08:49 AM [QUOTE=ArchitectureSerbian;87681893][QUOTE=STEFAN_777;87672663][QUOTE=ArchitectureSerbian;87668896]
Веома негативно размишљаш:) Гледај реално, у Црној Гори ти се свугде нуди на плажи Русима да се обилази АлбанијаQUOTE]
E moj druze, znam ja to sve...a dali ti znas kakav je put od Trebinja do Crne Gore ili do Mostara...Zadnji put kad sam isao toliko sam se nadrndao po putu...Sta ti mislis da ce neko od stranaca koji su dosli autom ici po takvom putu?
ArchitectureSerbian January 19th, 2012, 01:18 PM [QUOTE=ArchitectureSerbian;87681893][QUOTE=STEFAN_777;87672663][QUOTE=ArchitectureSerbian;87668896]
Веома негативно размишљаш:) Гледај реално, у Црној Гори ти се свугде нуди на плажи Русима да се обилази АлбанијаQUOTE]
E moj druze, znam ja to sve...a dali ti znas kakav je put od Trebinja do Crne Gore ili do Mostara...Zadnji put kad sam isao toliko sam se nadrndao po putu...Sta ti mislis da ce neko od stranaca koji su dosli autom ici po takvom putu?
Од Требиња до Херцег Новог имаш десетак минута аутом, пробијена је нова цеста сарадњом владе РС и владе ЦГ пре 2 године и може се ићи великим брзинама:) Широка је доста:) Од Херцег Новог до Мостара се иде Јадранском магистралом, а од Мостара до Требиња опет солидним путевима:) И нису баш толико лоши, нису аутопутеви реално, али ја не видим где си ти видео неки толико лош пут да странци неће да иду...
STEFAN_777 January 19th, 2012, 02:53 PM Од Требиња до Херцег Новог имаш десетак минута аутом, пробијена је нова цеста сарадњом владе РС и владе ЦГ пре 2 године и може се ићи великим брзинама:) Широка је доста:) Од Херцег Новог до Мостара се иде Јадранском магистралом, а од Мостара до Требиња опет солидним путевима:) И нису баш толико лоши, нису аутопутеви реално, али ја не видим где си ти видео неки толико лош пут да странци неће да иду..
Od Trebinja za Niksic...tj kada predjes u Crnu Goru cesta je OK... ali od Trebinja do granice cesta FULL ocajna...sve rupe...bio sam nedavno ne znam mozda su i renovirali sada..
mirza-sm January 19th, 2012, 03:24 PM [QUOTE=STEFAN_777;87672663][QUOTE=ArchitectureSerbian;87668896]
Веома негативно размишљаш:) Гледај реално, у Црној Гори ти се свугде нуди на плажи Русима да се обилази Албанија, кањон реке Таре, доста манастира, итд. итд. Ако сада Французи, Јапанци, Амери долазе у Дубровник на одмор, зашто не понудити да се дође у Вишеград, да се обиђе Андрићград у изградњи, да се оде и на Мокру Гору, ту има и Дрвенград Емиров, наравно воз Ћира у којем сам се возао, сада је то спојено па тај туристички воз иде и до Вишеграда захваљујући напорима владе РС - а да се то ту среди. Уопсталом све више и више туриста који обилазе земље које немају море, ради обиласка природе па онда верски туризам, па људи који би се долазили и долазе лечити у бањама... Па онда не Француз доћи да види Бања Луку, може да дође да обиђе Сарајево, Дубровник, Мостар, Требиње, Будву, Београд... Све је ту нама близу, и то за људе који имају пара ништа није проблем:)
Pa ne samo Albanija, i Bosna isto im se nudi. :)
http://i33.tinypic.com/2zsnsle.jpg
Btw, put Foca - Podgorica je ravan suicidu. :lol:
Al_Bundy January 19th, 2012, 06:14 PM Autoputevi se ne prave zbog turizma, da je tako nebi ih bilo po Poljskoj.
Naravno, komentarisao sam samo Stefanov post koji je spomenuo turizam, sve u svemu, mislim da bi se kod nas prvo trebalo pozabaviti privredom pa tek onda preći na saobračaj. Takođe mislim da je u ovom trenutku bolje obnoviti postojeće
magistralne puteve u BiH nego graditi autoceste...
jaaaaa January 19th, 2012, 07:45 PM Banjaluka -- Ruske mašine na području Republike Srpske istražuju potencijalna nalazišta nafte. Proizvodnja se očekuje za 2 godine. Vrednost investicija 345 miliona KM.
U okviru ovih istraživanja sprovedena su regionalna geofizička ispitivanja na teritorijama opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banjaluka, Čelinac, Laktaši, Doboj, Prnjavor.
Trenutno se izvode detaljna geofizička ispitivanja na teritorijima opština Lopare, Ugljevik, Bijeljina i Zvornik.
"JADRAN naftagas" je zajedničko preduzeće NIS i preduzeća "Njeftgazinkora", kćerke firme ruske kompanije "Zarubežnjeft", osnovano krajem prošle godine u Banjaluci u cilju istraživanja i proizvodnje ugljenovodonika na teritoriji RS.
„Nakon obrade i interpretacije regionalnih i detaljnih seizmičkih podataka koji se trenutno dobijaju na terenu, znaćemo gde će se u budućnosti povećati naši istražni radovi. Te informacije očekujemo do kraja 2012“ , kaže Predrag Radanović, generalni direktor „Jadran-Naftagas“.
On je dodao da su istraživanja ugljenovodonika planirana do kraja 2014. godine u iznosu od oko 41 milion dolara.
Što se tiče budućnosti procesa istraživanja nafte, kaže Radanović, ona će trajati do 2014. godine i posle interpretacije prikupljenih podataka, zavisno od rezultata uporedo će se pristupiti istražnom bušenju.
„Ukoliko prvi rezultati budu zadovoljavajući, već 2014. godine nameravamo da započnemo komercijalnu proizvodnju nafte i gasa“ , poručio je Radanović.
Prema rečima Željka Kovačevića, ministra industrije, energetike i rudarstva, istraživanje i eksploatacija nafte i gasa predviđa investiciju od oko 345 miliona KM i otvaranje novih 500 radnih mesta.
Ministar Kovačević kaže da će realizacijom ovog projekta Republika Srpska dobiti mnogo.
Pre svega, obezbediće se energetska sigurnost i stabilnost. Promeniće se geostrateški položaj Republike Srpske u pozitivnom smislu. Povećaće se punjenja budžeta Republike Srpske i fondova.
Pre rata urađeno je 15 istražnih bušotina koje su pokazale da na prostoru severoistočne BiH, na dubini od tri do pet hiljada metara, postoji 50 miliona tona naftnih rezervi.
To područje prostire se od Bosanskog Broda, preko Brčkog, Bijeljine i Zvornika, do Tuzle i zauzima prostor od oko 12.000 kvadratnih metara. Prema ovom istraživanju, postojeće zalihe mogle bi zadovoljiti sve potrebe BiH za naftom u idućih 30 godina.
www.prijedor24h.com/Novosti
Aj znacemo ima li nafte do 2012... :D
ArchitectureSerbian January 19th, 2012, 10:49 PM [QUOTE=ArchitectureSerbian;87681893][QUOTE=STEFAN_777;87672663]
Pa ne samo Albanija, i Bosna isto im se nudi. :)
http://i33.tinypic.com/2zsnsle.jpg
Btw, put Foca - Podgorica je ravan suicidu. :lol:
Добро, има примера, али је Албанија на сваком ћошку брате, бродови возе до Албаније, бродићи, па Скадарско језеро, ма има доста ствари...
Фоча - Подгорица нисам туда ишао, али мислим да је боље ићи до Требиња, па онда на море, ионако се у Подгорици нема шта видети:lol:
mirza-sm January 19th, 2012, 11:47 PM [QUOTE=mirza-sm;87699287][QUOTE=ArchitectureSerbian;87681893]
Добро, има примера, али је Албанија на сваком ћошку брате, бродови возе до Албаније, бродићи, па Скадарско језеро, ма има доста ствари...
Фоча - Подгорица нисам туда ишао, али мислим да је боље ићи до Требиња, па онда на море, ионако се у Подгорици нема шта видети:lol:
Isao bih i ja rado preko Trebinja, ali autobusi iz Istocnog Sarajeva idu preko Foce i Podgorice kad sam ja isao, znaci odron zivi.. Ali ako nista, tjesi me sto sam stigao ranije u Budvu od raje iz Beograda. :D
STEFAN_777 January 20th, 2012, 12:22 PM Rudar Prijedor-Infrastruktura ispred pojačanja
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/01/rudarpd-arhiva-2.jpg
Fudbaleri Rudar Prijedora startovali su sa pripremama za nastavak prvenstva Premijer lige BiH, ali šef stručnog štaba Dragan Radović postojeće stanje ocjenjuje kao status kvo s obzirom na to da i od preostalih sedam prvotimaca koje je očekivao dolazak su najavili golman Bojan Tripić, Stevan Jovanović i Mahir Karić.
O pojačanjima niko u klubu ne želi da govori, pa čak ne i o tome da je jedno od najavljenih, Saša Kovačević, umjesto da se vrati u grad na Sani, odlučio da karijeru, na pozajmicu od šampiona banjalučkog Borca, nastavi u matičnoj novogradskoj Slobodi i pomogne joj u borbi za opstanak u Prvoj ligi Republike Srpske.
- Dok god se ne stavi potpis kada je riječ o dolascima novih igrača, sve je u fazi pregovora. Možda smo prozivku trebali zakazati nekoliko dana ranije, pa bi stvari sada bile mnogo jasnije. Ovako u sveukupno teškoj situaciji u privredi i društvu, koja ni nas ne mimoilazi, u stanju smo stabilizacije na svim nivoima – izjavio je sportski direktor Rudar Prijedora Milenko Janković.
On je naglasio da su nastavljeni radovi na stadionu i da će on biti još bolji u drugom dijelu Premijer lige.
- Nova uprava želi da pomogne, ali nije prepoznala svu problematiku i cijelom obimu traži način kako da se organizujemo. Jedan smo od rijetkih fudbalskih kolektiva koji se upustio u velike poduhvate na popravljanju infrastrukture. Pored gradnje istočne tribine, mašine su i na terenu, mijenjamo drenažu i vjerujemo da će biti spreman za proljeće – istakao je Janković.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com
AdnanPD January 21st, 2012, 03:49 PM Istocna tribina gradskog stadiona
http://img543.imageshack.us/img543/9789/imag0369pc.jpg
http://img210.imageshack.us/img210/7195/imag0370g.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/8429/imag0371m.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/25/imag0372j.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/7015/imag0376j.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/2135/imag0377r.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/1391/imag0378n.jpg
AdnanPD January 21st, 2012, 03:52 PM Revitalizacija travnjaka gradskog stadiona
To rade drenazu?
http://img193.imageshack.us/img193/3626/imag0373n.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/4258/imag0374l.jpg
http://img195.imageshack.us/img195/7596/imag0375w.jpg
STEFAN_777 January 21st, 2012, 05:07 PM Odlicne slike Adnane, po meni je dobro ovo sto su napravili na pocetku i na kraju tribine ulaze na tribinu (bar ja mislim da je to to) jer tako ce kapacitet tribine biti mnogo veci nego da su pravili one klasicne ulaze u tribinu ko u BL sto je.
Valjda je to sto rade na ternu drenaza, u onom gore tekstu su tako najavili.
Hepec January 21st, 2012, 05:25 PM Imas li mozda 3d maketu stadionu Stefan?
STEFAN_777 January 21st, 2012, 05:59 PM Nemam, sto se tice 3D prije par mijeseci poceo sam praviti 3D gradsku Crkvu Svete Trojice...uradio sam dosta toga za par dana ali onda sve manje i manje jer nisam imao vremena...mozda u skorije vrijeme je dovrsim i postavim na Google Zemlju.
Danas sam bas gledao dosta gradova ima 3D objekte na Google Zemlji Prijedor ima samo gradsku Dzamiju pa bi bilo lijepo da i mi postavimo jos nesto...ja sam kontao poslije Crkve Svete Trojice napraviti i Katolicku Crkvu...ali za to treba vremena...
STEFAN_777 January 21st, 2012, 06:20 PM Evo doklen sam stigao... Nravano ovo je sve amaterski, odradio sam mozda nekih 35%.Ovaj gore dio je dosta zahtjevniji jer ima dosta detalja...ali nadam se da cu u skorije vrijeme zavrsiti.
http://ultraphoto.org/images/vvm8rlsrk8oi1v3kwa2.png
Hepec January 21st, 2012, 07:03 PM :okay:
Jel to za Elton John crkva? Nesto dosta ljubicasto brate.
AdnanPD January 21st, 2012, 07:56 PM :okay:
Jel to za Elton John crkva? Nesto dosta ljubicasto brate.
Crkva i jeste ljubicasta.
STEFAN_777 January 21st, 2012, 08:52 PM Crkva je bila malo blijedje ove boje ali su je renovirali lijetos i sada ima jacu boju...ali jbg ne mogu ja u nijansu pogoditi
jaaaaa January 21st, 2012, 09:14 PM Evo doklen sam stigao... Nravano ovo je sve amaterski, odradio sam mozda nekih 35%.Ovaj gore dio je dosta zahtjevniji jer ima dosta detalja...ali nadam se da cu u skorije vrijeme zavrsiti.
http://ultraphoto.org/images/vvm8rlsrk8oi1v3kwa2.png
Stefane preko kojeg programa ti ovo radis??? I zna li ko ko radi 3D modele grada na GoogleEart???
Super si uradio crkvu... :D
jaaaaa January 21st, 2012, 09:15 PM Adnane super slike... :D
STEFAN_777 January 21st, 2012, 10:43 PM Stefane preko kojeg programa ti ovo radis??? I zna li ko ko radi 3D modele grada na GoogleEart???
Super si uradio crkvu... :D
Druze radim preko programa GoogleSketchUp, program je besplatan i on je namjenjen za pravljenje 3D objekata i td...Preko ovog programa postavljas ono sto napravis na GoogleEart.
ArchitectureSerbian January 21st, 2012, 11:13 PM Druze radim preko programa GoogleSketchUp, program je besplatan i on je namjenjen za pravljenje 3D objekata i td...Preko ovog programa postavljas ono sto napravis na GoogleEart.
Знам ове зграде одприлике радити али их не знам убацивати и позиционирати на гугл ертх:/
AdnanPD January 22nd, 2012, 01:59 AM Nakon sto se stadion zavrsi, nadam se da ce dvoranu na Urijama krenuti raditi.
STEFAN_777 January 22nd, 2012, 10:01 AM Nakon sto se stadion zavrsi, nadam se da ce dvoranu na Urijama krenuti raditi.
Uh to bi bilo odlicno, ali ako vec misle praviti dvoranu neka je naprave kako treba...Tj da u Dvorani budu tribine sa sve 4 strane.
Ne znam dali ko od vas prati mozda Evropsko Prvenstvo u rukometu koje se odrzava u Srbiji...Pa ako je ko primjetio onu dvoranu u Vrscu...Dvorana je odlicna i nadam se da ce nesto tako slicno i u PD napraviti...Dvorana u Vrscu se zove Milenijum.
http://www.vestinet.rs/wp-content/uploads/2011/08/Dvorana-Milenijum-Vrsac.jpg
Evo i slika...Kapacitet dvorane je 5000 mijesta...a koliko se ja sijecam Pavic je rekao da ce dvorana biti kapaciteta 5000 mijesta. Tj do 5000 ili slicno.
STEFAN_777 January 22nd, 2012, 11:11 AM Знам ове зграде одприлике радити али их не знам убацивати и позиционирати на гугл ертх:/
Druze kada pravis neki 3D obijekat moras prije crtanja da nadjes lokaciju na kojoj je taj obijekat...Onda odprilike crtas na tom mijestu i kada uradis dio posla mozes da provijeris preko ovog programa kako ti izgleda...evo npr Crkve u PD sto sam ja pravio...evo kako izgleda na google zemlji,.
http://ultraphoto.org/images/ebu93drm2gk5hmd5oqw4.jpg
Evo vidis ne moras nista ubacivati ni pozicionirati...nego samo trebas prije crtanja da izaberes lokaciju na kojoj se treba naci taj 3D obijekat... I kada zavrsis ako si registrovan samo prebacis i to je to...kasnijen udjes na google earth i vidis sta si napravio ;))
jaaaaa January 22nd, 2012, 11:26 AM Druze kada pravis neki 3D obijekat moras prije crtanja da nadjes lokaciju na kojoj je taj obijekat...Onda odprilike crtas na tom mijestu i kada uradis dio posla mozes da provijeris preko ovog programa kako ti izgleda...evo npr Crkve u PD sto sam ja pravio...evo kako izgleda na google zemlji,.
http://ultraphoto.org/images/ebu93drm2gk5hmd5oqw4.jpg
Evo vidis ne moras nista ubacivati ni pozicionirati...nego samo trebas prije crtanja da izaberes lokaciju na kojoj se treba naci taj 3D obijekat... I kada zavrsis ako si registrovan samo prebacis i to je to...kasnijen udjes na google earth i vidis sta si napravio ;))
Hvala na info. mozda i ja pocnem to raditi... :D Kasnije cu ja tebe jos pitati ako nesto budem trebao... :D
To za dvoranu je super nadam se da ce u skorije vrijeme poceti sa gradnjom, i da Stefane pratim ja evropsko u Srbiji, dvorana bi bila super u tom stilu sa sve cetri strane da su tribine. Tako bi se i kod nas mogla neka veca desavanja odvijati u toj dvorani dok se ne napravi dvorana Mladost, jer bila je i prica da ce se dvorana Mladost renovirati, a mislim da ce tu biti pritiskanja na nacelnika ako se dvorana na Urijama napravi kapaciteta 5000 mjesta... Pa se nadam da cemo imati onda dvije vece dvorane + dvorana u Omarskoj i o njoj se pricalo jedno vrijeme... :D
STEFAN_777 January 22nd, 2012, 12:45 PM Hvala na info. mozda i ja pocnem to raditi... :D Kasnije cu ja tebe jos pitati ako nesto budem trebao... :D
To za dvoranu je super nadam se da ce u skorije vrijeme poceti sa gradnjom, i da Stefane pratim ja evropsko u Srbiji, dvorana bi bila super u tom stilu sa sve cetri strane da su tribine. Tako bi se i kod nas mogla neka veca desavanja odvijati u toj dvorani dok se ne napravi dvorana Mladost, jer bila je i prica da ce se dvorana Mladost renovirati, a mislim da ce tu biti pritiskanja na nacelnika ako se dvorana na Urijama napravi kapaciteta 5000 mjesta... Pa se nadam da cemo imati onda dvije vece dvorane + dvorana u Omarskoj i o njoj se pricalo jedno vrijeme... :D
Nema problema, ako negdje zapne samo javi ;)
Hmmm da i ja sam cuo da bi se dvorana Mladost mogla renovirati...ali ne vijerujem da ce moci napraviti u njoj tribine sa sve cetri strane..Meni je svejedno hoce dvorana biti na Urijama ili u gradu.... Sto se mene tice moze i u Vrbicama...heheheh bitno je da se napravi...U dosta gradova stadion i dvorana se prave jedno pored drugog i ne nalaze se u gradu nego van grada.
AdnanPD January 22nd, 2012, 04:38 PM Uh to bi bilo odlicno, ali ako vec misle praviti dvoranu neka je naprave kako treba...Tj da u Dvorani budu tribine sa sve 4 strane.
Ne znam dali ko od vas prati mozda Evropsko Prvenstvo u rukometu koje se odrzava u Srbiji...Pa ako je ko primjetio onu dvoranu u Vrscu...Dvorana je odlicna i nadam se da ce nesto tako slicno i u PD napraviti...Dvorana u Vrscu se zove Milenijum.
http://www.vestinet.rs/wp-content/uploads/2011/08/Dvorana-Milenijum-Vrsac.jpg
Evo i slika...Kapacitet dvorane je 5000 mijesta...a koliko se ja sijecam Pavic je rekao da ce dvorana biti kapaciteta 5000 mijesta. Tj do 5000 ili slicno.
Nije losa ni ova u Sirokom Brijegu:
http://www.abcportal.info/slike/2010/5/201005121-dvorana-pecara.jpg
4000 mjesta.
jaaaaa January 22nd, 2012, 04:44 PM Super je i ta, slicne su po konstrukciji obe dvorane... Uglavnom da sa svih strana imaju tribine... :D
STEFAN_777 January 22nd, 2012, 05:09 PM Ova u Sirokom je isto dobra...nek slicno nesto takvo naprave kod nas i bice dobro ;)
gujca January 22nd, 2012, 08:36 PM RŽR Ljubija: Pokretanje rudnika zapošljava 300 radnika
Ukoliko se aktiviraju još dva kopa u Rudnicima željezne rude Ljubija (RŽR), kod Prijedora, posao bi u njima moglo da nađe oko 300 radnika, kaže Božo Grbić, direktor RŽR Ljubija.
Podsjećamo da je interes za aktiviranje dva kopa u Ljubiji i Tomašici pokazala kompanija „ArcelorMittal“ iz Londona, koja je uputila i zvaničnu ponudu Vladi RS za privatizaciju državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, kod Prijedora.
U Vladi RS, odnosno u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, potvrdili su da su dobili ponudu kompanije „ArcelorMittal“ za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, ali, kako je navedeno, u „ovom trenutku nije moguće iznositi detalje ponude, jer se ona analizira“.
Ni u „ArcelorMittalu“ nisu mogli da daju više informacija, pošto je generalni menadžar „ArcelorMittala Prijedor“ Murari Mukardži na godišnjim odmoru, a direktor Mladen Jelača na službenom putu u Hrvatskoj.
Najavu da bi „ArcelorMittal“, jedna od najvećih svjetskih korporacija za proizvodnju čelika, koja drži 10 odsto svjetske proizvodnje, mogao da uputi ponudu za kupovinu državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija izreako je sredinom prošlog mjeseca Mladen Jelača, direktor tog preduzeća.
Jelača je tada naveo da je u Prijedoru, koji je oduvijek bio rudarski grad, aktivan samo jedan od tri rudnika.
„Danas je aktivan samo rudnik u Omarskoj, koji je u većinskom vlasništvu ‘ArcelorMittala’. Nadamo se da ćemo sada doći u situaciju da otvorimo nove kopove u Tomašici i Ljubiji, kod Prijedora, te uz investiranje zaposlimo na stotine novih radnika“, kazao je Mladen Jelača.
Dodao je da vjeruje da će ponudu najveće svjetske kompanije za proizvodnju čelika Vlada RS dobro razmotriti i donijeti pozitivnu odluku, koja je od značaja za dalji razvoj rudnika i opštine Prijedor.
Grbić kaže da je prije rata u RŽR Ljubija bilo više od 1.000 zaposlenih, a danas ih ima samo 10.
„Ovaj rudnik imao je dva aktivna rudarska kopa, u Ljubiji i Tomašici, i želja nam je da nastavimo s proizvodnjom željezne rude“, kazao je Grbić.
Prema njegovim riječima, moguće vezivanje za najveću kompaniju za proizvodnju čelika u svijetu svakako bi značilo oživljavanje rudnika i zapošljavanje velikog broja novih radnika i rudara.
Kako se procjenjuje, na centralnim rudištima u Ljubiji trenutno na ležištima ima 3,8 miliona tona limonitnih ruda, a na novom kopu Vidrenjak oko 17 miliona.
Grbić procjenjuje da bi ta ležišta mogla da budu iskorištavana u narednih 20 godina.
Struktura kapitala u AD RŽR Ljubija iznosi 70 odsto državnog vlasništva, 10 odsto je u nadležnosti Fonda PIO, a 20 odsto vrijednosti rudnika je u privatnom vlasništvu sitnih akcionara.
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/01/amp-rudnik-omarska.jpg
jaaaaa January 23rd, 2012, 05:59 PM PRIJEDOR, Tokom 2011. godine četiri mljekare iz regije otkupile su od prijedorskih kooperanata 7 022 403 litra mlijeka što je za oko 800 000 litara veća količina otkupljenog mlijeka u odnosu na prošlu godinu.
Šef Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić potvrdila je da je najviše mlijeka otkupio dubički “Mlijekoprodukt” kojem su prijedorski mljekari isporučili 3 425 088 litara mlijeka.
“Prijedorska mljekara `Milko` otkupila je 1 115 828 litara, a od prijedorskih proizvođača mlijeko su tokom 2011.godine otkupili i teslićka `Natura vita` 1 816 932 litara te bihaćka mljekara `Megle` 664 555 litara mlijeka”, rekla je Marićeva.
Ona je dodala da je cijena otkupljenog mlijeka u zavisnosti od kvaliteta i količine iznosila od 0,35 do 0,65 KM po litru, a kooperantima je i Ministarstvo poljoprivrede na ime premije isplaćivalo od 0,10 do 0,22 KM po litru mlijeka.
Srna
www.capital.ba
jaaaaa January 23rd, 2012, 06:06 PM ZVORNIK, Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić potvrdio je danas da će 150 miliona evra za izgradnju dionice autoputa Doboj – Prnjavor biti obezbijeđeno od Evropske banke za obnovu i razvoj.
Džombić je u Zvorniku rekao da je Republika Srpska dobila preliminarnu odluku Evropske investicione banke, koja je spremna da finansira dionicu puta Banjaluka – Prnjavor.
Govoreći o “Elektroprenosu BiH”, Džombić je rekao da je za 2. februar zakazana Skupština akcionara ovog preduzeća na kojoj bi trebalo da se riješe svi problemi.
“Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH sagledale su i usvojile principe o poslovanju `Elektroprenosa` i nadam se da će biti otklonjeni svi problemi u funkcionisanju ove firme”, rekao je Džombić.
Vlasnici kompanije “Elektroprenos BiH” su Republika Srpska i Federacija BiH sa 41,10 i 58,90 odsto učešća. U Srpskoj insistiraju da se investicije dijele u odnosu u kojem je raspoređen i kapital kompanije, odnosno oko 59 odsto FBiH, a oko 41 odsto RS. Srna
www.capital.ba
Nije vezano za PD ali aj ako ovaj pocnu praviti, znaci da ce i Autoput Prijedor - BL poceti prije... :D
jaaaaa January 23rd, 2012, 08:44 PM Skupština opštine Prijedor ispunila je u 2011. godini 95 odsto planiranih aktivnosti, što je odličan rezultat, rekla je u intervjuu za „Fokus“ Azra Pašalić, predsjednica Skupštine opštine Prijedor i dodala da je mimo planiranih tačaka u dnevni red uvršteno još niz informacija koje su razmatrane u protekloj godini.
- S radom odbornika, odborničkih klubova i političkih partija u našoj skupštini možemo biti zadovoljni, jer smo svi radili zajedno i u istom cilju, a to je da se pomogne građanima Prijedora – istakla je Pašalićeva.
FOKUS: Kakv će biti program rada Skupštine opštine Prijedor za ovu godinu?
PAŠALIĆEVA: Program rada za 2012. godini biće donesen na sjednici koja će se održati 31. januara. Prema našem poslovniku, još početkom oktobra pošaljemo svim političkim partijama, javnim ustanovama, preduzećima, školama i nevladinim organizacijama poziv da nam dostave svoje prijedloge, informišu nas o potrebama. Dobili smo nekoliko povratnih informacija. Više od 85 odsto programa rada ide iz Službe načelnika opštine Prijedor. Program rada se odnosi na sva odjeljenja Administrativne službe Opštine, urbanistička rješenja, rekonstrukciju puteva, donošenje odluka. U principu program rada zavisi od potreba ustanova i preduzeća, odnosno građana. Ono što je posebno važno jeste da će biti podsticaja u poljoprivredi, donacija, izvještaja o radu škola, javnih ustanova i preduzeća.
FOKUS: Imate li povratnu informaciju koliko se odluke i mišljenje Skupštine opštine poštuju?
PAŠALIĆEVA: Nemamo povratne informacije koliko se odluke poštuju, ali u principu o tome kasnije vode računa inspekcijske službe. Ipak, možemo reći da je stanje zadovoljavajuće i da se ispunjava sve što je od interesa za građane i opštinu Prijedor.
FOKUS: Kakva je saradnja SO Prijedor s nevladinim sektorom?
PAŠALIĆEVA: Saradnja SO Prijedor s nevladinim organizacijama je dosta dobra. Unazad nekoliko godina, potpisali smo protokol o partnerstvu s NVO. U posljednje četiri godine donijeli smo odluku po kojoj je formirana komisija za dodjelu budžetskih sredstava za nevladine organizacije, koje se jave na konkurs. Članovi komisije su iz Administrativne službe i NVO. Krajem prošle godine smo donijeli odluku koje oblasti iz NVO će biti zastupljene u ovoj godini. Nevladine organizacije se javljaju na konkurse za sredstva, koji se raspisuju iz socijalnih oblasti, zapošljavanja, traženja nestalih, njege trećeg lica i drugo. U Prijedoru imamo dobre i jake nevladine organizacije, a njihovi projekti za izgradnju civilnog društva se ne preklapaju previše. Među aktivnijim organizacijama su DON, organizacija koja se bavi zaštitom potrošača, zatim imamo organizacije koje organizuju kurseve šivanja, tradicionalnog veza, očuvanja tradicije i mnoge druge.
FOKUS: Pored toga što je budžet opštine Prijedor razvojni do sada ste za socijalne kategorije izdvajali mnogo sredstava. Da li će tako biti i u ovoj godini?
PAŠALIĆEVA: U svim ovim krizama borili smo se da nikada ne smanjujemo socijalna davanja. Ustanove kao što su Crveni krst i Centar za socijalni rad nikada nisu dobili manje sredstava od potrebnih. Imamo vrlo dobre projekte za pomoć romskoj populaciji i ostalim nacionalnim manjinama kao što su Slovenci, Ukrajinci kojima smo plaćali i put za Ukrajinu, zatim tu je „Češka beseda“ kojoj takođe pomažemo. Izdvajamo novac i za stipendije i tako ćemo nastaviti i u ovoj godini. To su važne stavke koje se ne smiju smanjivati.
FOKUS: Prijedor je specifična sredina u kojoj je mnogo povratnika i izbjeglih. Kakav je suživot u ovoj opštini?
PAŠALIĆEVA: Možemo se pohvaliti da smo opština s najvišim procentom povratka u BiH. Imamo 23.000 povratnika, 17.000 izbjeglica srpske nacionalnosti, tri hiljade izbjeglica iz Republike Hrvatske i domicilno stanovništvo. U početku nije bilo kao danas, ali načelnik Marko Pavić, zajedno s prethodnim predsjednicima SO, rekao je da smo svi Prijedorčani, da se nećemo dijeliti i da moramo zajedno graditi bolju budućnost bez obzira ko je odakle. Nemamo nikakvih međunacionalnih trvenja, svi slično živimo, jedini je problem zapošljavanje, odnosno svi smo jednako nezaposleni. Diskriminacije po nacionalnoj osnovi nema. Ja sam povratnik i ako sam nekada drugačije mislila, više ne mislim. Meni je drago da sam se vratila u Prijedor i ponosna sam na one ljude koji su izabrali Prijedor da u njemu žive bez obzira odakle su došli.
FOKUS: Prijedor je odnedavno dobio video-kontrolu ulica i raskrsnica. Koliko to može doprinijeti povećanju bezbjednosti u ovoj opštini?
PAŠALIĆEVA: Prijedor je opština koja je prva u BiH imala Forum za bezbjednost građana. U tom forumu su predstavnici svih institucija, policije, građana, NVO, vjerskih zajednica i tako dalje. Oni brinu za bezbjednost građana. Forum je kod UNDP-a aplicirao s projektom za pokrivanje važnih mjesta u gradu kamerama. U posljednjih mjesec dana kamere su puštene u funkciju, a u policiji je glavni server za posmatranje. Takođe s UNDP-om radimo na zajedničkom projektu za zabrinjavanje pasa lutalica.
FOKUS: Zar Prijedor već nema azil za pse?
PAŠALIĆEVA: Ovo je riječ o nečem drugom, što je Fond za bezbjednost građana obezbijedio preko UNDP-a. Naime, u posljednje dvije godine imamo azil za pse za koji ne mogu reći da je 100 odsto dobar. Azil je pri komunalnom preduzeću, i o njemu brine jedan radnik. Nabavljeno je i prikladno vozilo za prevoz pasa lutalica do azila. Sada je u planu da se napravi bolji, savremeniji azil za pse, koji će biti na mnogo višem i savremenijem nivou.
Saradnja s Opštinom
FOKUS: Kakva je saradnja s Opštinom i načelnikom Markom Pavićem?
PAŠALIĆEVA: Naši odbornici sarađuju sa svim strukturama na terenu i prikupljaju mišljenja ljudi koji su ih izabrali. Saradnja SO i načelnika, odnosno izvršne vlasti je zadovoljavajuća i na dobrom nivou. Otkad sam ja na ovoj poziciji nema nikakvih problema. Ranije se dešavalo da se nije mogao usvojiti ni dnevni red sjednice Skupštine. Sada je sve na dobrom nivou i radimo na zajedničkom interesu, svako u domenu svojih ingerencija. Takođe, odnosi između načelnika Pavića i mene su dobri. Oboje volimo Prijedor i radimo u njegovom interesu i interesu svih naših građana. Iako imamo i poziciju i opoziciju u Skupštini, svaka odluka se donosi dvotrećinski.
www.GradPrijedor.com
Ovo je super za ovaj azil sto pricaju... Po meni satri azil je samo patnja za pse i nadam se da ce se u skorije vrijeme to napraviti... :D
A vidicemo sta su jos planirali od projekata za 2012 i to ce bi trebalo biti uskoro "bar se nadam"!!!
jaaaaa January 25th, 2012, 03:11 PM PRIJEDOR - Prijedorska opština planira da ove godine izdvoji iz budžeta 1.455.000 KM za kulturu, što je sličan iznos prošlogodišnjem, rekla je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti ove opštine Ljiljana Babić.
" Za finansiranje pozorišta biće izdvojeno 697.000 KM , a za Centr za prikazivanje filmova 300.000 KM", rekla je Babićeva.
Ona kaže da je za Matičnu biblioteku "Ćirilo i Metodije" namijenjeno 89.000 KM, Muzej Kozare 87.000 KM, dok je 82.000 KM izdvojeno za Galeriju ’96.
"Opština će sa 200.000 KM učestvovati u finansiranju kulturnih manifestacija. Riječ je o tradicionalnim manifestacijama koje će opština podržati i ove godine", rekla je Babićeva.
Ona je potvrdila da će sa po 50.000 KM biti finansirane manifestacije "Književni susreti na Kozari" i Međunarodnoi festival horova "Zlatna vila", a sa 20.000 KM Likovna kolonija "Sreten Stojanović" na Kozari.
Babićeva je istakla da je za manifestaciju "Kulturno ljeto" predviđeno 23.000 KM, dok će se 57.000 KM utrošiti za ostale kulturne manifestacije, programe u oblasti kulturne razmjene i za finansiranje izdavačke djelatnosti.
www.prijedor24h.com
jaaaaa January 25th, 2012, 03:18 PM Zahvaljujući Razvojnom programu UN-a(UNDP) u Prijedoru i još 3 opštine u BiH se razvija program bezbjednih zajednica u BiH, uključujući i realizaciju projekta postavljanja video-nadzora. Projekat je vrijedan 100.000 KM, a po sličnim principima biće realizovan i u opštinama Sanski Most, Višegrad i Bratunac. Predsjednik Foruma za bezbjednost zajednice Draško Đenadija potvrdio je da je, zahvaljujući dobrim rezultatima Foruma u lokalnoj zajednici, Prijedor uvršten u odabrane opštine i da je u okviru ovog programa uslijedila izrada bezbjednosnih strateških planova za period od 2011. do 2013. godine. „UNDP je prihvatio naš zahtjev za realizaciju projekta postavljanja video-nadzora u Prijedoru“, potvrdio je Đenadija dodavši da su u prvoj fazi postavljene kamere video-nadzora na 12 lokacija u gradu.
„Pokriveni su svi izlazi iz grada, kružni tokovi i gradski trgovi. Sistem je napravljen tako da se u perspektivi može nadograđivati još određenim brojem kamera, gdje se ocijeni da bi bilo potrebno“, rekao je Đenadija. Nakon završetka postavljanja kamera i softvera koji to prati, kompletan sistem za praćenje je postavljen u Policijskoj stanici Prijedor 1. „Ovaj sistem će biti dostupan i opštinskom Odsjeku za saobraćaj i Civilnoj zaštiti za potrebe tih organa uprave“, istakao je Đenadija.
Lokacije postavljenih kamera:
-Trg Majora Zorana Karlice-na robnoj kući „Patrija“
-Mali gradski trg(novi trg kod nekadašnje robne kuće „Borac“)-na zgradi „Volksbanke“
-Zgrada u kojoj se nalazi „Galerija 96″-ulica Kralja Petra I Oslobodioca
-Gradski most-stub rasvjete preko puta ulaza u Motel „Le Pont“
-Gradska tržnica-stub rasvjete-kod parking automata-ulica Miloša Obrenovića
-Pružni prelaz „Trinaesta“-stub rasvjete na magistralnom putu kod skretanja za Čejreke
-Raskrsnica u Čirkin Polju(kod skretanja prema Domu za djecu i omladinu ometenu u razvoju)-stub rasvjete pored trafo stanice na magistralnom putu
-Raskrsnica kod „Tešinića“-zgrada u Kozarskoj ulici 51(iznad podruma pića „Krajiške kapi“)
-Raskrsnica kod „Satka“-stub rasvjete u sredini kružnog toka
-Raskrsnica kod „Jugobanke“-kružni tok-stub rasvjete ispred trgovine „Motorex“
-Raskrsnica kod Toplane-na nosaču toplovoda iznad pružnog prelaza-Rudnička ulica
-Izlaz od „Celpaka“ prema Gomjenici(raskrsnica kod „Starog hrasta“)–stub rasvjete ispred kafe bara „DD“
Sve kamere možete vidjeti u našoj galeriji.
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/01/kamere-u-prijedoru-1.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/01/kamere-u-prijedoru-4.jpg
www.gradprijedor.com
STEFAN_777 January 26th, 2012, 12:29 AM Znaci postali smo kuca Velikog Brata ili poznatije kao Big Brother ;)
jaaaaa January 26th, 2012, 03:12 PM Znaci postali smo kuca Velikog Brata ili poznatije kao Big Brother ;)
Mozda i bolje na neki nacin... :D
jaaaaa January 26th, 2012, 03:12 PM PRIJEDOR, Šumsko gazdinstvo Prijedor prošlu poslovnu godinu završilo je sa pozitivnim finansijskim rezultatom, ostvarivši dobit od 100.000 KM.
Direktor ovog gazdinstva Miroslav Drljača izjavio je novinarima da je kupcima otpremljeno 151 623 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata po prosječnoj cijeni od 71,50 KM po metru kubnom i da je ostvaren prihod od 10.824.834 KM.
“Planom je bilo predviđeno da im ponudimo 131 095 metara kubnih drvnih sortimenata, međutim, kako smo imali određene količine na zalihama, isporučili smo im 20 528 metara kubnih metara više”, naveo je Drljača.
Prema njegovim riječima, u strukturi isporučenih šumskih drvnih sortimenata dominantni su, kao i do sada, bukva i hrast.
“Kupcima je prodato 51 000 kubika oblog tehničkog drveta lišćara i četinara, 60 000 metara kubnih celuloznog drveta lišćara i četinara i 39 000 kubika ogrevnog drveta”, dodao je Drljača.
On je potvrdio da Šumsko gazdinstvo Prijedor planira u ovoj godini da kupcima ponudi 124 000 metara kubnih drvnih sortimenata i da ostvari prihod od oko 8,6 miliona KM.
Na prodaju će ponuditi 53 000 metara kubnih oblog tehničkog drveta lišćara i četinara, 47 000 metara kubnih ogrevnog drveta i 24 000 metara kubnih celuloznog drveta lišćara i četinara.
Šumsko gazdinstvo Prijedor upravlja i vodi brigu o šumama koje se u šest opština regije prostiru na 78 495 hektara, od čega se na privatne šume odnosi 36 450 hektara. Srna
www.capital.ba
STEFAN_777 January 26th, 2012, 06:57 PM Mozda i bolje na neki nacin... :D
Neka tako i treba, eto srece da ih jos postave...da ove maloletne delikvente iskorenimo iz grada...
jaaaaa January 26th, 2012, 07:27 PM Na međunarodnom sajmu namještaja "IMM Cologne 2012", koji je održan u njemačkom Kelnu od 16. do 22. januara, u paviljonu Bosne i Hercegovine pod motom "Tradition for future" predstavilo se 10 bh. kompanija.
Nastup naših kompanija organizirala je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u partnerstvu sa Švicarskim programom za promociju uvoza u EU (SIPPO) i USAID-Sida FIRMA Projektom.
Na bh. štandu površine 210 kvadratnih metara, koji je dizajnirao Salih Teskeredžić, svoje proizvode izložile su kompanije Arting-gradnja iz Lukavca, FIS iz Viteza, GMP Kompani iz Laktaša, Izazov iz Kalesije, Malagić & Divani iz Brčkog, Nova forma iz Šamca, Oglavina iz Brčkog, Sconto-Prom iz Prijedora, Standard iz Prnjavora i Zedex iz Zenice.
Međunarodni sajam namještaja "IMM Cologne", kojim tradicionalno započinje nova godina dizajna i namještaja, predstavlja kompletnu industriju namještaja, od faze primarne prerade drveta do finalnih proizvoda.
Da bh. namještaj iz godine u godinu postaje prepoznatljiv brend na svjetskom tržištu dizajnerskog namještaja dokaz su brojna međunarodna priznanja.
Ove godine prestižnom nagradom "Interior Innovation Award" nagrađen je dizajnerski stol "Umbra", nastao u saradnji bh. dizajnerice Jasne Mujkić i firme Rukotvorine iz Konjica, koje su ove godine imale samostalan nastup u jednoj od najprestižnijih hala "Pure Village" za predstavljanje noviteta u dizajnu, saopćeno je iz Službe za informiranje Vanjskotrgovinske komore BiH.
www.ekapija.ba
jaaaaa January 26th, 2012, 07:28 PM Javna rasprava o Nacrtu zakona o rudarstvu u Gacku, Ugljeviku i Prijedoru
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, organizuje javnu raspravu o Nacrtu zakona o rudarstvu, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sjednici održanoj 15. decembra 2011. godine.
Javna rasprava će se održati prema sljedećem rasporedu:
01. februara 2012. godine sa početkom u 12,00 časova u Gacku (velika sala ZP "RiTE Gacko" a.d.),
02. februara 2012. godine sa početkom u 11,00 časova u Ugljeviku (velika sala ZP "RiTE Ugljevik" a.d.),
08. februara 2012. godine sa početkom u 11,00 časova u Prijedoru (velika sala Direkcije Rudnika željezne rude Ljubija a.d.).
Iz ministarstva pozivaju javnost da uzme učešće na javnim raspravama i svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima doprinese kvaliteti novog zakonskog rješenja.
Svi zainteresovani, osim na javnim raspravama, svoje prijedloge i sugestije mogu dostaviti u pisanoj formi na faks: 051/339-651 ili na elektronsku adresu b.adamovic@mier.vladars.net .
Tekst Nacrta zakona o rudarstvu dostupan je na internet adresama: www.narodnaskupstina.net i www.vladars.net .
www.ekapija.ba
jaaaaa January 26th, 2012, 07:39 PM Neka tako i treba, eto srece da ih jos postave...da ove maloletne delikvente iskorenimo iz grada...
Aha to bi bilo dobro... Bar da se malo smanji promet droge, koja je u Pd na viokom nivou... :D
rosulje January 28th, 2012, 03:35 AM @Adnan je glavni distributer droge iz ŠveCke :lol:
Ado J/k :lol:
STEFAN_777 January 28th, 2012, 11:19 AM Adnane jesi ti ovo postavio na ovom forumu ili ti je neko preuzeo slike
http://forum.sportsport.ba/viewtopic.php?f=6&t=490&p=1542809
AdnanPD January 28th, 2012, 12:41 PM Neko je preuzeo slike, ne idem na taj forum.
Nema veze :D
AdnanPD January 28th, 2012, 12:41 PM @Adnan je glavni distributer droge iz ŠveCke :lol:
Ado J/k :lol:
Vutra nije droga :banana::banana::cheers:
rosulje January 28th, 2012, 06:34 PM I to što kažeš :lol:
STEFAN_777 January 29th, 2012, 10:16 PM @rosulje znamo mi da ado sverca gudru... zato smo i postavili kamere po gradu heheheh ;)
Sala :)
mirza-sm January 30th, 2012, 02:43 PM Prijedorputevi dobili jos jedan veliki posao u Sani :)
Građevinska kompanija Prijedorputevi AD pobjednik je tendera za rekonstrukciju gradskog mosta u općini Sanski Most, a početak radova očekuje se na proljeće, potvrdila je Mevlida Deumić, načelnica općinske službe za privredno-komunalne djelatnosti.
Cestitke :)
jaaaaa January 30th, 2012, 05:32 PM Prijedorputevi dobili jos jedan veliki posao u Sani :)
Cestitke :)
Super za nas ali i za SM
jaaaaa January 30th, 2012, 06:57 PM Ljudi imam problem, pa ako neko moze pomoci bilo bi super... Na googleEarth kad gledam slike Satelita vidim kad kliknem na Earth vidim samo objekte u 3D ali ne vidim podlogu sta bi trebao uraditi da vidim i podlogu i objekte???
rosulje January 30th, 2012, 11:27 PM @rosulje znamo mi da ado sverca gudru... zato smo i postavili kamere po gradu heheheh ;)
Sala :)
:lol:
jaaaaa January 30th, 2012, 11:32 PM Ljudi koji su se predstavili kao radnici agencije iz Beča ponudili su mi da kompaniji "Atraba holding" iz Saudijske Arabije prodam hotel "Monument" na Kozari za 5,16 miliona evra.
Rekao je ovo "Glasu Srpske" vlasnik hotela Dragiša Savić i dodao da je u strahu da bi iza te ponude mogao da stoji sumnjivi arapski kapital i da stvarne namjere kupaca nisu bavljenje hotelijerstvom.
- Dobio sam ponudu da prodam hotel i radi se o ozbiljnoj sumi novca. Odbio sam i onda je stigla poboljšana ponuda koja traje do 11. februara. Ne znam šta da radim. Meni je u interesu da prodam hotel, ali sam u strahu da prihvatim ponudu, jer ne znam ko se krije iza toga - kazao je Savić.
Savić je prodaju hotela "Monument" prošle godine oglasio na internetu, a u novembru je stigla delegacija iz Austrije da pogleda hotel.
- Predstavili su se kao radnici agencije iz Beča koje je angažovala saudijska kompanija. Na Kozari su boravili dva dana i snimali hotel i okolinu i pregledali dokumentaciju. U petočlanoj delegaciji bio je čovjek koji govori srpski jezik, jedan je bio Austrijanac, a preostala trojica su izgledom ličili na Arape. Od te posjete započeli smo redovnu komunikaciju - kaže Savić.
Već 5. decembra na Savićevu adresu stigla je prva ponuda za kupovinu "Monumenta".
- Kako sam već sumnjao u namjere tih ljudi nisam odgovorio na ponudu. Ubrzo je stigla i druga ponudu u kojoj su cijenu povisili za 20 odsto. Sumnjivo mi je što mi nude toliki iznos - istakao je Savić.
Iako se raspitivao, nije uspio da sazna za koga tačno predstavnici iz Beča hoće da kupe "Monument".
- Sve mi je mnogo sumnjivo. U prvi mah sam pomislio da su Austrijanci, ali kada sam shvatio ko su obuzeo me strah. Pokušao sam da nađem nekoga iz Prijedora i sklopi ugovor, ali bezuspješno - kaže Savić.
Vlasnik hotela je dodao da je na ozbiljnost situacije i moguće posljedice prodaje hotela pokušao da upozori i nadležne.
- Razgovarao sam sa direktorom Nacionalnog parka "Kozara" i načelnikom opštine Prijedor. Bio sam pomalo razočaran kada mi je direktor Nacionalnog parka rekao da prodam hotel - dodaje Savić.
U "Atraba holdingu" juče nismo uspjeli da dobijemo informacije da li su zainteresovani za kupovinu "Monumenta" i da li su u toj namjeri angažovali agenciju iz Beča.
Poslovi
Prema podacima sa njihovog sajta, "Atraba holding" posjeduje naftne bušotine i vjetroelektrane, a bavi se i građevinarstvom.
Sjedište kompanije je u saudijskom gradu Džeda, a ima predstavništva u Beču i Cirihu.
A u pm, znao sam da ce se poceti srati oko PD za tu naftu... Samo nam jos rat fali... S jedne strane rusi, a sa druge arapi, jos ameri fale i neka nas sjebu kako znaju...
AmelFl January 31st, 2012, 03:26 AM lol
http://www.atrabaholding.net/highlights.html
upravu je covjek, nesto se tu muti...
kokoljub January 31st, 2012, 09:39 AM ako mene pitate ... ovaj clanak je vrlo sumnjiv... ne samo sumnjiv nego zaudara nevjesto prkrivenim ... znate vec cime.
Tipovi dosli ... zanimali se za mogucnost kupovine nekretnine ... kupovine za novac dakako. Medjutim neki od njih su se doimali sumnjivma ...i iz daljnje skoro pola stranice teksta ne proizlazi nikakav drugi, valjaniji argument u korist te nekakve sumnje (ili sumnjivosti) ... do sitnice da su bili mozda "Arapi" a do pretpostavke se doslo prosudjivanjem vanjskog izgleda.
?
Tipovi su izgleda bili tamni ...a buduci da nisu pri tom govorili ni srpski niti njemacki ... hm...dovoljno burazeru ...i vise nego dovoljno ... da mi njih prikoljemo za svaki slucaj a?
Moja preporuka nesretnicima sto su bili zainteresovani ...bjezite odatle dok jos mozete...jadna vam je majka s kim vi posla gledate.
HDZ January 31st, 2012, 10:26 AM ^^
:rofl:
A da su rusi, dali bi im u pola cijene i još g***** pride. :lol:
gujca January 31st, 2012, 03:09 PM evo malo slika sa kozare...
http://opstinaprijedor.org/images/stored/zima%20na%20Kozari.jpg
http://opstinaprijedor.org/images/stored/Zima%20na%20Kozari%201.jpg
www.opstinaprijedor.org
rosulje January 31st, 2012, 04:00 PM Baš je lijepo na Kozari!
Super slike.
jaaaaa February 3rd, 2012, 11:37 PM http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/427177_315979348448230_273609926018506_971269_1162585226_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/166984_315979441781554_273609926018506_971272_99359551_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/429842_315979558448209_273609926018506_971274_1363840997_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/409153_315979638448201_273609926018506_971276_1668064967_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/420641_315979775114854_273609926018506_971280_163080244_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/420202_315979988448166_273609926018506_971286_2012610143_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/398520_315980271781471_273609926018506_971293_503677700_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/417472_315978921781606_273609926018506_971258_1415194933_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/404635_315979195114912_273609926018506_971266_407993117_n.jpg
Ovo sam skinuo sa face-a. Ali izgleda da su slike sa stranice www.prijedor24h.com i ako nisam na toj stranici nasao ove slike.
Eto uzivajte malo... :D
AdnanPD February 4th, 2012, 01:09 AM Fino izgleda nas grad!
STEFAN_777 February 4th, 2012, 09:51 AM Odlicne slike, jeste da smo dugo cekali na ovaj snijeg ali ipak docekali smo ga :D
NeRi_Bihac February 4th, 2012, 01:50 PM Zanima me kako vam radi kino, posto koliko znam prosle godine je renovirano, ima li filmova i publike?
jaaaaa February 4th, 2012, 04:12 PM Zanima me kako vam radi kino, posto koliko znam prosle godine je renovirano, ima li filmova i publike?
Filmove u prijedorskom kinu „Kozara“ u 2011. godini pogledalo je oko 20.000 ljubitelja sedme umjetnosti, rekla je direktorica Javne ustanove „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor Safira Karahodžić. „U 2011. godini prikazano je 70 filmova u 475 projekcija, a najgledaniji film lani bio je ‘Montevideo, bog te video’ Dragana Bjelogrlića sa 5.726 posjetilaca“, rekla je Karahodžićeva i dodala da su u vrhu po gledanosti bila još dva domaća ostvarenja – „Neprijetelj“ Dejana Zečevića i „Parada“ Srđana Dragojevića.
Ovo je za 2012 god.
„U 2012. godini, pored redovnog filmskog programa i učešća u Kulturnom ljetu, kako kina ‘Kozara’, tako i Ljetne bašte, planiramo da organizujemo i nekoliko revija evropskog filma, te kratkometražnih i dokumentarnih ostvarenja. Takođe, za našu vjernu publiku i dalje ćemo nastojati da nabavljamo najveće svjetske filmske hitove“, najavila je Karahodžićeva. Ona je podsjetila da su u Ljetnoj bašti prošle godine organizovane dvije nove i veoma zapažene manifestacije za koje takođe postoji namjera da prerastu u tradiciju, a riječ je o jednodnevnoj likovnoj koloniji „Prijedor-grad slikara“ u saradnji sa opštinom i novoosnovanim Udruženjem likovnih umjetnika „Prijedor“, te o manifestaciji „Iz školske klupe“ gdje su učenici osnovnih škola na otvorenoj sceni igrali pozorišne predstave nagrađene na konkursu koji raspisuje Pozorište Prijedor. Pored svih navedenih aktivnosti, Javna ustanova „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor, u čijem sastavu su kino „Kozara“ i Ljetna bašta, u 2012. godini organizovaće niz koncerata iz različitih muzičkih žanrova, revija filmova, horskih nastupa, sportskih aktivnosti, književnih večeri, likovnih izložbi i drugih sadržaja, za koje su, prema riječima Karahodžićeve, vrata ove ustanove svima otvorena.
JU „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor
radnaskela February 4th, 2012, 08:54 PM Evo fotografija "snjeznog" Prijedora
http://www.gradprijedor.com/prijedor-03-02-2012
http://www.gradprijedor.com/galerija/wmpd.php?galerija=2012/snijeg&no=23
http://www.gradprijedor.com/galerija/wmpd.php?galerija=2012/snijeg&no=24
http://www.gradprijedor.com/galerija/wmpd.php?galerija=2012/snijeg&no=15
jaaaaa February 5th, 2012, 01:35 AM Evo fotografija "snjeznog" Prijedora
Super slike... :D
jaaaaa February 7th, 2012, 07:06 PM U raskoraku između norveškog poimanja biznisa u kojem se i za jednu, jedinu krunu mita i korupcije odlazi u zatvor te bh. prilika u kojima se sudbina investicija mahom vezuje za boju stranačkog dresa, Jusuf Arifagić (50), povratnik u Kozarac kod Prijedora, i čovjek s dva pasoša, norveškim i bosanskim, posljednjih pet godina pokušava u prijedorskom naselju Trnopolje izgraditi uzgojno-selektivni centar koji bi prostor Balkana i jugoistočne Evrope trebao snabdijevati visokokvalitetnim grlima stoke.
Mnogo strpljenja
U tih pet godina Arifagić je u projekt, koji posljednjih osam mjeseci i vizuelno poprima izgled centra, uložio 3,5 miliona maraka vlastitih sredstava. I, mnogo strpljenja, jer je samo na ekološku dozvolu od entitetskog ministarstva iz Banje Luke čekao pune tri godine. Problema je bilo i s ponovnim plaćanjem poreza, PDV-om, carinskim brojevima… Na sve se predugo čekalo.
Opravdanost Arifagićevog projekta podržala je i bh. delegacija koja je prije dvije godine posjetila Norvešku. Bili i vratili se. I otad ništa, mada je Arifagić, koji u Norveškoj slovi kao uspješan poduzetnik koji se bavi nekretninama i uvozom, očekivao da nadležni u BiH prepoznaju vrijednost ovog biznisa te ga uvrste u domaće finansijske tokove.
- Tako sam barem očekivao, jer sam iz Norveške u Kozarac, osim dobro pripremljenog projekta, donio i saglasnost norveških kompanija i njihovog ministarstva poljoprivrede. I, naravno, svoj novac – priča Arifagić.
Ostao je nemalo iznenađen kada je prije godinu i po, tokom boravka u Sarajevu i petominutnog razgovora s ljudima iz određenih finansijskih krugova, umjesto podrške, dobio odgovor da „mu jedino dovu mogu proučiti ne bi li uspio“.
- Odmah su mi rekli da me ne mogu podržati. Podsjetili su me da je ovo Bosna i sugerirali da dobro razmislim o ulaganju kapitala ovdje i ispratili riječima da mi jedino mogu dovu proučiti ne bi li uspio. Rekao sam im da to mogu uraditi i sam i otišao. Oni će se sami prepoznati, ne moram ih imenovati – kaže Arifagić.
Etičke norme
I pored hoda po mukama, on ipak vjeruje u provedbu svoje investicije i izgradnju centra.
- Da li ću na to potrošiti još tri ili četiri godine, potpuno je nevažno. Ne želim nikome da dajem mito da bih nešto napravio. Želim da gradim transparentnu kompaniju, jer iza mene, na kraju krajeva, stoji i država Norveška i dužan sam da pratim njihove etičke norme u poslovanju – tvrdi ovaj Kozarčanin, koji je u Norvešku s porodicom, suprugom i troje djece, otišao prije 20 godina s kesom u ruci, nakon lične golgote i činjenice da je bio zatočenik zloglasnih prijedorskih logora Omarske, Keraterma i Trnopolja.
Posao za 200 ljudi
Arifagićev centar u Trnopolju bi samo u prvoj fazi, u oktobru ove godine, trebao zaposliti oko 200 radnika, 100 u direktnoj, a 100 u indirektnoj proizvodnji, na poljoprivrednim dobrima.
- Vrijeme je da mijenjamo navike. U Norveškoj nema nedodirljivih. Tamo i kralj podnosi izvještaj o svom poslovanju, a predsjednik vlade sa suprugom hoda po trgovinama da bi nešto kupio jeftinije. I to bez rotacionih svjetala i pratnje – kaže Arifagić.
Dnevni avaz
www.gradprijedor.com
gujca February 9th, 2012, 10:13 AM Najviša garancija za kredit
U Prijedor je stigla najviša garancija za kredit u visini od 1,5 miliona maraka, saopštio je direktor Garantnog fonda Republike Srpske Mladen Kovačević. „To je najviša garancija koju je do sada izdao Garantni fond Republike Srpske“, rekao je Kovačević u Prijedoru na prezentaciji ove institucije privrednicima sa područja prijedorske regije. Maksimalan iznos garancije koju može da izda ovaj fond ugovorena je za kredit Prijedorčanina Jusufa Arifagića, čiji je ukupan iznos 3 miliona KM. Ovaj biznismen, koji je kapital stekao u Norveškoj, investiraće sredstva u izgradnju selekcijsko-uzgojnog centara u Trnopolju, kod Prijedora, koji bi trebalo da bude otvoren u oktobru ove godine. Kovačević je dodao da je od osnivanja Garantnog fonda do danas na području prijedorske regije plasirano pet garancija u nominalnom iznosu od oko 2,6 miliona KM, te da je Garantni fond ostvario ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa 10 poslovnih banaka i dva fonda. „Uspjeli smo da dođemo do situacije u kojoj ne postoje nikave tehničke prepreke da naši klijenti ukoliko imaju dobar i profitabilan projekat, posebno ako omogućava zapošljavanje, ne dobiju kredite i garancije na njihov iznos iz Garantnog fonda Republike Srpske. Osim toga Garantni fond uspio je da snizi i kamatne stope poslovnih banaka, posebno za kreditne linije koje se obezbjeđuju za proizvodne projekte“, rekao je Kovačević. Jusuf Arifagić rekao je da se na ovaj način i Vlada Republike Srpske posredstvom Garantnog fonda uključila u implementaciju njegovog projekta u Trnopolju gdje je počeo izgradnju selekcijsko-uzgojnog centra za uzgoj norveškog crvenog govečeta. „Riječ je o značajnom projektu koji će uz saradnju sa jednom norveškom kompanijom pokrivati područje cijelog zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. U prvoj fazi ovaj centar će brojati 600 muznih krava, a već u idućoj godini trebalo bi da uzgajamo 1600 grla. U sastavu centra biće izgrađen i pogon za proizvodnju bio-gasa koji će se koristiti za proizvodnju električne energije i grijanja staklenika površine 10.000 metara kvadratnih. U ovom poslu koji će otvoriti mogućnost zapošljavanja na stotine nezaposlenih radnika“, rekao je Arifagić. On je dodao da će njegov selekcijsko-uzgojni centar u Trnopolju biti otvoren u oktobru ove godine, te da će njegovo postojanje uz visoke reference u nauci i tehnologiji značiti i procvat mljekarske industrije u Republici Srpskoj i BiH.
SRNA
www.gradprijedor.com
jaaaaa February 10th, 2012, 12:09 AM Najviša garancija za kredit
U Prijedor je stigla najviša garancija za kredit u visini od 1,5 miliona maraka, saopštio je direktor Garantnog fonda Republike Srpske Mladen Kovačević. „To je najviša garancija koju je do sada izdao Garantni fond Republike Srpske“, rekao je Kovačević u Prijedoru na prezentaciji ove institucije privrednicima sa područja prijedorske regije. Maksimalan iznos garancije koju može da izda ovaj fond ugovorena je za kredit Prijedorčanina Jusufa Arifagića, čiji je ukupan iznos 3 miliona KM. Ovaj biznismen, koji je kapital stekao u Norveškoj, investiraće sredstva u izgradnju selekcijsko-uzgojnog centara u Trnopolju, kod Prijedora, koji bi trebalo da bude otvoren u oktobru ove godine. Kovačević je dodao da je od osnivanja Garantnog fonda do danas na području prijedorske regije plasirano pet garancija u nominalnom iznosu od oko 2,6 miliona KM, te da je Garantni fond ostvario ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa 10 poslovnih banaka i dva fonda. „Uspjeli smo da dođemo do situacije u kojoj ne postoje nikave tehničke prepreke da naši klijenti ukoliko imaju dobar i profitabilan projekat, posebno ako omogućava zapošljavanje, ne dobiju kredite i garancije na njihov iznos iz Garantnog fonda Republike Srpske. Osim toga Garantni fond uspio je da snizi i kamatne stope poslovnih banaka, posebno za kreditne linije koje se obezbjeđuju za proizvodne projekte“, rekao je Kovačević. Jusuf Arifagić rekao je da se na ovaj način i Vlada Republike Srpske posredstvom Garantnog fonda uključila u implementaciju njegovog projekta u Trnopolju gdje je počeo izgradnju selekcijsko-uzgojnog centra za uzgoj norveškog crvenog govečeta. „Riječ je o značajnom projektu koji će uz saradnju sa jednom norveškom kompanijom pokrivati područje cijelog zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. U prvoj fazi ovaj centar će brojati 600 muznih krava, a već u idućoj godini trebalo bi da uzgajamo 1600 grla. U sastavu centra biće izgrađen i pogon za proizvodnju bio-gasa koji će se koristiti za proizvodnju električne energije i grijanja staklenika površine 10.000 metara kvadratnih. U ovom poslu koji će otvoriti mogućnost zapošljavanja na stotine nezaposlenih radnika“, rekao je Arifagić. On je dodao da će njegov selekcijsko-uzgojni centar u Trnopolju biti otvoren u oktobru ove godine, te da će njegovo postojanje uz visoke reference u nauci i tehnologiji značiti i procvat mljekarske industrije u Republici Srpskoj i BiH.
SRNA
www.gradprijedor.com
Toooooo... Super vijesti, citao sam da su ga u federaciji odbili, aj nek je bar neko uvidio vrijednost ovog projekta... :D
AdnanPD February 10th, 2012, 10:50 AM Odlicno :cheers:
AmelFl February 10th, 2012, 03:46 PM odlicna vijest sa Prijedor
drago mi je da ljudi ulazu pare
STEFAN_777 February 11th, 2012, 09:28 AM I sta ce na kraju biti sa hotelom Monument na Kozari? Da li ce ga prodati onim arapima (ili sta vec su) ili ce cekati neku ponudu iz BIH ili sa Balkana.
AdnanPD February 11th, 2012, 11:19 AM Kome god da prodaju nadam se da ce bolje raditi nego sto sad radi.
jaaaaa February 12th, 2012, 01:45 AM Kako god bude, nece ga vjerovatno jos prodati dok je zimska sezona, i bas sad kad je na Mrakovici sve vise posjeta...
STEFAN_777 February 15th, 2012, 06:06 PM Gavrilović cilja Impro
http://www.nezavisne.com/slika/slikac.php?slika=20120214181754_128204.jpg
PRIJEDOR - Za kupovinu prijedorskog "Impra", koji se nalazi u stečaju, interesuje se više potencijalnih kupaca, među kojima su PIK Vrbovec, "Gavrilović" i nekoliko domaćih proizvođača, kaže Aleksa Nježić, stečajni upravnik u nekadašnjem gigantu u oblasti mesne industrije.
Nježić je objasnio da će se od novca dobijenog prodajom prvo izmirivati obaveze prema hipotekarima i to u izvršnom postupku.
On je podsjetio da su "Hypo Alpe Adria Leasing" iz Banjaluke i "Top farm" iz Nove Topole zbog neizmirivanja obaveza "Impra" praktično i pokrenli stečajni postupak.
On je naveo da samo četiri poslovna prostora "Impra", i to u Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu, nisu pod hipotekom.
"Procjenjuje se da je 'Impro' i prije pokretanja stečajnog postupka bio zadužena firma od nekih petnaestak miliona maraka. Među onima koji stoje u redu za isplatu potraživanja, osim radnika, su i dobavljači, 'Elektrodistribucija', Poreska uprava i drugi", kaže Nježić.
Uprkos tome što su dugovanja višemilionska, on vjeruje u pokretanje proizvodnje u ovom nekadašnjem privrednom gigantu u mesnoj industriji.
"Zainteresovani kupci, koji su obišli pogone 'Impra' u Brezičanima, kod Prijedora, tvrde da je to jedna očuvana proizvodna cjelina, tako da 'Impro' može da pokrene proizvodnju sa vrlo malo ulaganja, za razliku od preduzeća koja stečaj dočekaju devastirana, uništena, tehnološki razjedinjena i pokradena", pojašnjava Nježić.
Dodao je da će se prodaja "Impra", čija je imovina procijenjena na 14 miliona KM, realizovati preko izvršnog postupka na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.
Prodaju "Impra" željno očekuje i 70 bivših radnika, koji su pokretanjem stečaja ostali bez posla.
Za svoju muku okrivljuju bivšeg poslodavca, predstavnike porodice Sukara, koji su vlasnici banjalučkog preduzeća "Orion tri", a koji su još 2006. godine kupili većinski paket domaće Mesne industrije "Impro".
Mile Ćirić, VK mesar, koji je nekada u "Impru" radio na mjestu poslovođe u proizvodnji, kaže da je nakon 38 godina rada ostao bez posla te da mu je do penzije trebalo samo godinu i po dana.
"Sada sam bukvalno na ulici. Naš gazda Siniša Sukara nam zadnjih pet godina nije uplaćivao doprinos ni staž. Ostao nam je dužan šest neisplaćenih plata. Teško mi je ovo gledati", kaže Ćirić, dodajući da je "Impro" mogao dobro poslovati preradom mesa iz domaće proizvodnje.
Dragan Bojanović, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca AD "Impro" u stečaju, ne krije da su problemi ogromni.
"Za plate radnicima se duguje 270.000 a za doprinose oko 470.000 maraka", kaže Bojanović, dodajući da od trenutne prodaje dijela imovine radnici nisu ništa dobili.
"Dobili su nešto novca na ime materijalnog zbrinjavanja posredstvom Zavoda za zapošljavanje, a i ta sredstva uplatom doprinosa za bivše radnike obezbijedila je lokalna zajednica", navodi Bojanović.
Pokretanje stečaja u "Impru", koji je od 2006. godine u većinskom vlasništvu banjalučkug preduzeća "Orion 3", pokrenut je u aprilu prošle godine.
www.nezavisne.com
jaaaaa February 15th, 2012, 06:46 PM Fabrika keksa i vafla „Mira“ iz Prijedora u ovoj godini planira da proizvede 6023 tone konditorskih proizvoda, odnosno 442 tone više nego prošle godine, a povećanje proizvodnje biće usmjereno na povećanje ivoza, izjavio je danas direktor prijedorske keksare Miroslav Turnšek. „Prvi put nakon rata izvozimo u Saudijsku Arabiju, a radi se o količini od 860 tona, dok je intenzivna reklamna kampanja u 365 velikih marketa u Švedskoj već dala rezultate i očekujemo da ćemo u toj zemlji znatno povećati plasman kojim dosad nismo bili zadovoljni“, rekao je Turnšek na konferenciji za novinare u Prijedoru. Napominjući da je fabrika „Mira“ u 2011. godini povećala proizvodnju za osam odsto i prodaju za dva odsto u odnosu na 2010. godinu, Turnšek je rekao da je u prošloj godini proizvedeno 5581 tona konditorskih proizvoda, a prodato 2702 tone, od čega 82 odsto na inostrana tržišta. On je naveo da ova fabrika iz Prijedora proizvodi brendove „Mira“ i „Kraš“, a radi i za velike trgovačke lance „Konzum“ i „Plodine“ u Hrvatskoj, odnosno „Špar“ i „Merkator“ u Sloveniji, te da robu plasira na tržišta BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Švajcarske, Švedske, Holandije, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije.
„Prihod u 2011. godini bio je 21.810.000 KM, rashod 20.870.000 KM, a neto dobit 818.885 KM, dok za ovu godinu planiramo da 800.000 KM investiramo u postrojenja koja će zadovoljiti izvozne potrebe“, istakao je Turnšek. On je naveo da je u fabrici zaposleno 405 radnika i da je prosječna plata u decembru 2011. godine bila 553 KM. „Uvijek poštujemo sva prava radnika iz Zakona o radu i iz Kolektivnog ugovora, kao što su naknade za rad noću, praznikom i vikendom, prekovremene sate, topli obrok, prevoz i regres“, naglasio je Turnšek. Zagrebački „Kraš“ preuzeo je fabriku „Mira“ 2003. godine i u prijedorskoj keksari ima 76 odsto vlasničkog učešća.
GradPrijedor.com
jaaaaa February 16th, 2012, 04:39 PM PRIJEDOR - Opština Prijedor odobriće 10.000 KM za četiri najugroženije opštine u Republici Srpskoj na ime pomoći u saniranju posljedica snježnog nevremena koje je početkom februara zahvatilo Republiku, rekao je načelnik opštine Marko Pavić.
"Nemamo posljedica zbog snježnih padavine koje su se na našem području bile u granicama prosjeka, ali smo odlučili da pomognemo najugroženijim opštinama da mogu kupiti određenu količinu goriva radi čišćenja snijega sa njihovog područja", rekao je Pavić.
On je potvrdio da je riječ o opštinama Nevesinje, Kalinovik, Han Pijesak i Sokolac, i dodao da smatra da je Republika bila dužna da pročisti magistralne i regionalne puteve, a da su za ostalo bile dužne opštine i da su se morale pripremiti.
"Vremenske neprilike proteklih dana nisu uticale na normalno odvijanje života u Prijedoru, a snijeg i niska temperatura nisu omeli nadležne službe da obave svoj dio posla u raščišćavanju gradskih ulica i lokalnih puteva", istakao je Pavić na sjednici Skupštine opštine Prijedor, poslije rasprave o stanju u opštini nakon vremenskih neprilika i prijedloga odbornika da se pomogne najugroženijim opštinama.
On je dodao da su nadležne službe i dalje u stalnom kontatku sa Republičkom upravom civilne zaštite u vezi sa topljenjem snijega i opasnostima od poplave.
"Vodostaj Sane je nizak i malo je vjerovatno da može doći do poplava, ali nas, koji ponekad imamo i po četiri poplave godišnje, ništa ne smije iznenaditi", rekao je Pavić.
Na današnjem zasjedanju Skupštine opštine odbornici su usvojili Program rada Skupštine za 2012. godinu, Odluku o imenovanju mrtvozornika, i rješenja o imenovanju školskih odbora osnovnih i srednjih škola u Prijedoru.
Bilo je riječi i o informacijama o radu Filijale Zavoda za zapošljavanje Srpske u Prijedoru, o radu sjedišta Pravobranilaštva Srpske u Prijedoru, te o broju svih upisa u matične knjige rođenih, vječanih i umrlih na području opštine, sve za prošlu godinu.
Prva ovogodišnja sjednica lokalnog parlamenta zaključena je referatima iz imovinsko-pravne oblasti.
www.prijedor24h.com
jaaaaa February 16th, 2012, 05:35 PM Prijedorska tvornica keksa i vafla «Mira « i pored ekonomske krize , pada kupovne moći te povećanja poreza i doprinosa uspješno je završila prošlu poslovnu godinu, a menadžnet tvornice dobre proizvodne rezultate i finacijskim efekte očekuje i u ovoj godini .
Uz sve"Mirini" proizvodi našli su se i na novim tržištima medju kojima su Saudijska Arabija i Švedska. Ovo je danas na konferenciji za novinare potvrdio direktor "Mire", Miroslav Turnšek. "Naši proizvodi već su se našli na tržištima u republika eks Jugoslavije, Nemačke, Švicarske, Švedske, Holandije, Velike Britanije, SAD-a, Australije i Kanade. Prošle godine smo dogovorili izvoz u Saudijsku Arabiju i Švedsku. U Saudijsku Arabiju isporičićemo 860 tona kocke vafla, što je potpuno nov proizvod radjen za poznatog kupca Omera Bašarafa, kojim smo saradjivali prije posljednjeg rata. Riječ je o čovjeku koji vlasnik najvećih trgovačkih lanaca u Kuvajtu i poslovanje sa njim daje veliku sigurnost plasmana «mirinih "Proizvoda iz nove linije. Tu je i Tržište Švedske gdje je prošle godine obavljena prezentacija naših proizvoda u 365 velikih marketa i već smo na to tržište ove godine isporučili šleper robe", kazao je Turnšek Naveo je da je u "Miri", prošle godine proizvedeno 5.581. tona keksa i vavla što je za 8 odsto više nego godinu dana ranije. "Prošle godine prodali smo 5426 tona kesa i vafla, količinu koju smo uglavnom plasirali na ino-tržišta, jer "Mira" čak 82 odsto svojih proizvoda izvozi. Uz sve imali smo i značajne finacijske efekte, jer je prošle godine ukupan prihod iznosio 21 milion i 810 hiljada maraka, a ostvarili smo i neto dobit u iznosu od 818.885 maraka. Novac od dobiti usmjerili smo u nove proizvodne linije" kazao je Turnšek.
Dodaje da "Mira" zapošljava 405 radnika, kojima se redovno isplaćuju sve prinadležnosti i koji u prosjeku zaradjuju oko 600 maraka. "To je u vremenu krize od ključne važnosti, jer "Mira" izmiruje sve svoje obaveze prema zaposlenima od izmirenja plata, poreza, doprinosa sredstva za prevoz, rekresa, naknada za prekovremeni i noćni rad i slično. Važno je reći da je "Mira" stabilna i likvidna firma koja nema zaduženja, jer je sve svoje obveze izmirila", kazao je Turnšek .
U prijedorskoj "slatkoj" tvornici u ovoj godini namjeravaju proizvesti i prodati 6.023 tone proizvoda koji će mahom završiti u izvozu na inostrana tržišta.
Kriza je uzrokovala da se ove godine neće nastaviti sa ulaganjima u novi pogon ove tvornice u naselju Svale u Prijedoru. Na novinarsko pitanje, da li grupacija "Kraš" iz Zagreba koji je i većinski vlasnik "Mire" ima namjeru da većio dio svoje proizvodnje preseli u Prijedor, Miroslav Turnšek je odgovorio da se još nisu stekli uslovi za tako nešto. "Važno je istači da nije bilo "Kraša", da prijedorska tvornica ne bi ni postojala . "Kraš" je prije preuzimanja "Mire" morao da izmiri njena dugovanja. U startu je "Kraš" uložio 3 miliona evra kako bi "Mira" mogla da ponovo pokrene proizvodnju. U tom momentu imali smo i veliki problem oko zbrinjavanja viška radnika i za te socijalne programe izdvojeno je 300.000 evra. No to je sve vraćeno, a velika je stvar što se "Mirini" proizvodi plasiraju na tržište pod logotipom "Kraša", jer ta grupacija ima prodju na svjetskom tržištu. Ranije je orijentacija bila da sva proizvodnja predje u Prijedor, ali zbog političke krize u BiH, visokih nameta koje ima privreda RS, ali i činjenice da je "Kraš" kupio osječku Tvornicu kesa i vafla "Karolinu", od toga se odustalo. Ipak pošto Hrvatska uskoro ulazi u EU, vjerovatno će biti moguće da se razmišlja u pravcu izgradnje novog pogona na prijedorskim Svalama, kako bi se proizvodnja iz "Kraša" prebacila u Prijedor. Ipak te stvari ne treba prejudicirati", kazao je Turnšek.
www.prijedor24h.com
jaaaaa February 17th, 2012, 12:18 PM Odsjek za planiranje, urbanizam i dokumentaciju
O B A V J E Š T E NJ E O A K T I V N O S T I M A
O D S J E K A
U skladu sa Programom rada Skupštine opštine Prijedor za 2011.godinu i Programom uređenja građevinskog zemljišta za 2011.god., Skupština opštine Prijedor je na svom redovnim zasjedanju dana 01.12.2011.g. donijela:
Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana dijelova naselja Donja Puharska i Urije - I Faza (Sekcija 1 i Sekcija 2) i II Faza (Sekcija 3)
Ova Odluka objavljena je Službenom glasniku opštine Prijedor br. 10/11.
Trenutno su u toku pripremne aktivnosti za izradu I Faze ovog planskog dokumenta koja obuhvata Sekciju 1 i Sekciju 2.
Mole se zainteresovani da aktivno prate izradu ovog sprovedbenog dokumenta prostornog uređenja kako bi blagobremeno mogli uzeti učešća u definisanju planskog rješenja za predmetno područje i obezbjediti zaštitu svojih interesa u pogledu gradnje.
PRILOG:
- Tekst Odluke o pristupanju izradi
Link: http://www.opstinaprijedor.org/images/stored/Prostorno%20plan/2012/Odluka%20o%20pristupanju%20izradi%20Plana.pdf
- Prikaz obuhvata Plana - I Faza (Sekcija 1 i Sekcija 2)
Link: http://www.opstinaprijedor.org/images/stored/Prostorno%20plan/2012/Granice%20obuhvata%20Plana%20i%20podjela%20sa%20Sekcije.pdf
Moze li neko otvoriti ovaj drugi link? Ovaj ( Prikaz obuhvata Plana - I Faza (Sekcija 1 i Sekcija 2) )
STEFAN_777 February 17th, 2012, 02:12 PM Moze li neko otvoriti ovaj drugi link? Ovaj ( Prikaz obuhvata Plana - I Faza (Sekcija 1 i Sekcija 2) )
Evo na drugom linku imas samo ovu sliku
http://ultraphoto.org/images/7e2de47tcrjt2pzau14p.jpg
jaaaaa February 17th, 2012, 08:28 PM Evo na drugom linku imas samo ovu sliku
http://ultraphoto.org/images/7e2de47tcrjt2pzau14p.jpg
tnx Stefane... :D
amelaga February 17th, 2012, 11:22 PM Jeli iko ovo sve procito :) Da nam to ukratko..... :)
jaaaaa February 18th, 2012, 01:55 AM Jeli iko ovo sve procito :) Da nam to ukratko..... :)
Ja sam pokusao, al vjeruj mi nema nigdje nista sta ce raditi, bar koliko sam ja skontao, samo pisu o tome po kom clanu je sta usvojeno. To je samo za javnost da se zna da je radjeno po pravnim postupcima. A oni sta ce raditi to ni oni ne znaju.
Zaobilaznicu prave 4 godine.
Konferencija o kineskoj firmi za racunarske komponente trebala je biti krajem Januara i nista nisu objavili.
Informacije dospiju do nas samo kada se nesto pocne graditi ili kad se tenderi stave.
jaaaaa February 19th, 2012, 08:16 PM Veselko Šikman, mještanin novog naselja Stari Voćnjak kod Prijedora, vlasnik je neobičnog bunara iz kojeg posljednjih dana umjesto hladne i sasvim obične, izvire prilično topla voda. Čudo u bunaru dogodilo se «preko noći» i u vrijeme dok je napolju vladao žestoki minus.
-Vani je bilo -20 stepena, a iz mog bunara se pušilo, tako da vodu na dnu nisam mogao ni vidjeti. Zahvatio sam je kantom i izvukao van. Nakon što sam izmjerio temeparturu vode ostao sam u čudu, iznosila je 38 stepeni.
Morao sam je razblažiti snijegom i tek onda dati kravama - priča Veselko koji odtada svoju vodu, koja izvire na dvanaestom metru, ne pije,jer je isuviše topla za piće.
-Ali je zato odlična za tuširanje. U početku, dok je nivo vode u bunaru bio oko 70. tak centimetara bila je baš vruća. Padavine su je sad malo «razblažile» ali je još uvijek topla i baš ugodna- kaže Veselko koji vodu ovih dana planira odnijeti i na dodatnu analizu u Banjaluku, uvjeren da je riječ o termalnoj vodi koja možda ima i neka ljekovita svojstva.
Pošto se voda u bunaru starom četiri godine nikako ne hladi Veselko već razmišlja o kopanju novog bunara, jer vodu za piće posljednjih dvadesetak dana kanisterima nosi iz komšiluka koji je neobično toplu vodu, nakon lične provjere, dočekao s oduševljenjem.
- Možda nam se posreći pa se dokaže da je ljekovita. Tad bi nam banjsko liječenje bilo na samo nekoliko metara od kuće- kaže Ilinka Vrač, prva Veselkova komšinica
www.prijedor24h.com
Svasta se desava... :P
STEFAN_777 February 20th, 2012, 10:31 AM Da li ce neko slikati u skorije vrijeme>??
I kad bi se trebala zelena pijaca na Pecanima preseliti i da li ce se odmah po iseljenju pijace poceti graditi ona zgrada?
jaaaaa February 20th, 2012, 01:20 PM Da li ce neko slikati u skorije vrijeme>??
I kad bi se trebala zelena pijaca na Pecanima preseliti i da li ce se odmah po iseljenju pijace poceti graditi ona zgrada?
Ja sam u PD do 23. al nista novo nema da bi se slikalo, inace to bi bilo vec obavljeno. I da danas sam dobio reklamne novine od JYSK-a.
"Veliko otvaranje 23.2.2012. god. od 8:00 h u WISA CENTRU - BOSKA BUHE BB.
AdnanPD February 20th, 2012, 01:49 PM Haj slikaj otvaranje JYSK :)
jaaaaa February 20th, 2012, 04:51 PM Haj slikaj otvaranje JYSK :)
U 6:30 h sam u busu za Bihac na dan otvaranja JYSK-a, a mislim da ce biti fotke na nekoj od stranica... A vidicu ako nastave sa radom ovih projekata sto su u toku i ako sumnjam... ;)
STEFAN_777 February 20th, 2012, 06:54 PM Nemas potrebe da sliskas, vijerovatno ce tu biti i ovi sa stranice gradprijedor pa ce mo od njih preuzeti :D
jaaaaa February 21st, 2012, 06:01 PM E ljudi danas kad sam isao do grada, vidio sam da nesto mjere tamo kod Robota. Tacnije kod mostica izmedju ROBOTA i TEHNICKOG PREGLEDA VOZILA. Nadam se da se radi o nadvoznjaku, al cisto sumnjam. Slikao nisam nista jer nista nije bilo za slikati, isao sam u kladionicu pa nisam imao vremena, a ako dobijem na kladionici castim vas slikama... :P
STEFAN_777 February 21st, 2012, 11:09 PM E ljudi danas kad sam isao do grada, vidio sam da nesto mjere tamo kod Robota. Tacnije kod mostica izmedju ROBOTA i TEHNICKOG PREGLEDA VOZILA. Nadam se da se radi o nadvoznjaku, al cisto sumnjam. Slikao nisam nista jer nista nije bilo za slikati, isao sam u kladionicu pa nisam imao vremena, a ako dobijem na kladionici castim vas slikama... :P
HaHaHa na cemu si pao? :D
Ja sam pre par meseci na 5 tiketa pao po jednu utakmicu i od tad se ne kladim... Vise cu uspijeha imati ako pokusam opljackati banku :D
jaaaaa February 22nd, 2012, 01:33 AM HaHaHa na cemu si pao? :D
Ja sam pre par meseci na 5 tiketa pao po jednu utakmicu i od tad se ne kladim... Vise cu uspijeha imati ako pokusam opljackati banku :D
Pao glupi REAL na 4 tiketa. Ne mogu da vjerujem da mogu primiti go u zadnjoj sec aaaaaaaaaaaa.
Sory sto pisem o kladionici, jbg nema nista novo o projektima, osim sto se POZORISTE zali da im daske otpadaju neke...
jaaaaa February 22nd, 2012, 03:57 PM http://mojprijedor.com/com/index.php?option=com_ponygallery&func=watermark&id=2815&orig=1&no_html=1&Itemid=27
http://mojprijedor.com/com/index.php?option=com_ponygallery&func=watermark&id=2817&orig=1&no_html=1&Itemid=27
Projekat izgradnje turbeta košta oko 65 000 KM, u što ulaze i gradnje staze do turbeta i oko turbeta kao i sva potrebna rasvjeta.
mojprijedor.com
AdnanPD February 22nd, 2012, 11:04 PM Konzum je otvorio jos dva svoja marketa u opstini Prijedor, jedan u Kozarcu
http://www.konzum.co.ba/Images/Kozarac1.jpg
http://www.konzum.co.ba/Images/Kozarac3.jpg
i jedan na Urijama
jaaaaa February 22nd, 2012, 11:34 PM Konzum je otvorio jos dva svoja marketa u opstini Prijedor, jedan u Kozarcu
http://www.konzum.co.ba/Images/Kozarac1.jpg
http://www.konzum.co.ba/Images/Kozarac3.jpg
i jedan na Urijama
Lijepo bgm...
jaaaaa February 23rd, 2012, 01:01 PM Danska firma „JYSK“ otvorila je danas u Prijedoru svoj dvanaesti trgovački objekat u Bosni i Hercegovini u kome je posao dobilo sedam radnika. Kako je rekao Vladislav Mirković, šef ove poslovnice, novi prodajni prostor se nalazi u tržnom centru „Wiza“ i zauzima 1300 kvadratnih metara na kojima se nudi oko 3000 artikala. „Uz moto ove firme ‘Sve za život i san’, Prijedorčanima je na raspolaganju širok asortiman namještaja, kreveta, kućnog tekstila, posteljine, madraca i ostalih kućnih potrepština skandinavskog kvaliteta po pristupačnoj cijeni“, rekao je Mirković.
Kako smo se jutros mogli uvjeriti, veliki broj naših sugrađana došao je u ovu novu trgovinu privučen širokim asortimanom roba po povoljnoj cijeni i popustima koje JYSK nudi.
„JYSK“ je danska firma koja postoji od 1979. godine i zapošljava približno 17.000 radnika u preko 1900 prodajnih objekata u 34 zemlje svijeta. Osim Prijedora u BiH postoje prodajni objekti u Sarajevu, Palama, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Tešnju, Gračanici, Vitezu, Zenici i Bijeljini. „JYSK“ je internacionalni maloprodajni lanac sa godišnjim prometom od približno 2,5 milijardi evra , koji prodaje „sve potrepštine za kuću“. Vlasnik lanca je izvorni osnivač, Lars Larsen, širom Danske poznat kao vodeći trgovac koji uvijek ima sjajne ponude.
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/02/jysk-prijedor-1.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/02/jysk-prijedor-2.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/02/jysk-prijedor-3.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/02/jysk-prijedor-4.jpg
Evo ga Adnane jbt imas i cak i slike... :P
AdnanPD February 23rd, 2012, 05:02 PM Fino to izgleda :)
STEFAN_777 February 25th, 2012, 08:55 PM Znači 100% tribine neće biti završene do početka proljetnog dijela prvenstva. Rok je bio 15 januara i imali su još mijesec i po fore da ga naprave prije početka sezone. Ali OK nisu oni krivi, jer vrijeme zadnjih 30 dana je bilo loše i ne moguće za rad. Nadam se da će sad punom parom da što prije naprave tribinu. Ne znam hoće li komisija odobriti da Rudar Prijedor igra na gradskom stadionu, jer su imali rok da do početka sezone bude sve gotovo. Baš me zanima šta će biti od svega toga :/
rosulje February 25th, 2012, 11:48 PM JYSK je zakon za kampiranje
jaaaaa February 28th, 2012, 11:05 AM Još jedna saobraćajna nesreća u blizini pružnog prelaza „trinaesta“. Ovaj put nesreća se nije desila na samom prelazu preko pruge, inače mjestu poznatom po teškim saobraćajkama. U saobraćajnoj nesreći koja se desila juče u neposrednoj blizini baksuznog prelaza učestvovali su biciklista i putničko vozilo. Teške tjelesne povrede zadobio je sedamdesetpetogodišnji Đurađ Praća iz Sanskog Mosta. Na njega je dok se vozio biciklom naletio putnički automobil „mercedes“ kojim je upravljao N.B. (22) iz Banjaluke. Polomljeni bicikl je ostao pored puta a nesretni starac je sa povredama glave „završio“ na odjelu hirurgije prijedorske Opšte bolnice. Uviđaj su obavili policijski službenici SJB Prijedor a istraga o ovoj saobraćajnoj nesreći je u toku.
Ovo sam postao da se samo vidi koliko se dugo ceka zaobilaznica na putu BL - Novi. I naravno rampa koja bi kostala nesto vise od 130 000 km, al sacekajmo da jos neko pogine, boze seljaka. Meni se sve cini da se cekaju izbori da se nesto moze obecati za gradnju, jer misle da kasnije nece moci ispuniti nijedno obecanje.
STEFAN_777 February 28th, 2012, 03:43 PM Ovo sam postao da se samo vidi koliko se dugo ceka zaobilaznica na putu BL - Novi. I naravno rampa koja bi kostala nesto vise od 130 000 km, al sacekajmo da jos neko pogine, boze seljaka. Meni se sve cini da se cekaju izbori da se nesto moze obecati za gradnju, jer misle da kasnije nece moci ispuniti nijedno obecanje.[/QUOTE]
Ove godine su izbori za Nacelnika Opstine, ove ce godine Medo Brundo poznatiji kao (Marko Pavic) ce da se razleti oko jos jednog tj treceg mandata u nizu i poslednjeg... Jer koliko znam tri mandata za redom moze imati.Pocetkom 01.08.2012 pa do 01.09.2012 ce se PD malo da digne na noge a poslije izbora PAUZA OD nesto manjee od dvije godine... A sto se tice pruznog prelaza TRINESTA, koliko je ljudi poginulo mogli su i FILM snimiti... SRAMOTA da se para ima za neke gluposti a da se nema za ovo... E moj Pavicu gdje si ti ovce cuvao?
jaaaaa February 28th, 2012, 04:29 PM Ovo sam postao da se samo vidi koliko se dugo ceka zaobilaznica na putu BL - Novi. I naravno rampa koja bi kostala nesto vise od 130 000 km, al sacekajmo da jos neko pogine, boze seljaka. Meni se sve cini da se cekaju izbori da se nesto moze obecati za gradnju, jer misle da kasnije nece moci ispuniti nijedno obecanje.
Ove godine su izbori za Nacelnika Opstine, ove ce godine Medo Brundo poznatiji kao (Marko Pavic) ce da se razleti oko jos jednog tj treceg mandata u nizu i poslednjeg... Jer koliko znam tri mandata za redom moze imati.Pocetkom 01.08.2012 pa do 01.09.2012 ce se PD malo da digne na noge a poslije izbora PAUZA OD nesto manjee od dvije godine... A sto se tice pruznog prelaza TRINESTA, koliko je ljudi poginulo mogli su i FILM snimiti... SRAMOTA da se para ima za neke gluposti a da se nema za ovo... E moj Pavicu gdje si ti ovce cuvao?[/QUOTE]
Tacno tako Stefane. Ja sam negdje na nekoj stranici citao da je jedan covjek trazio od opstine ili od RS-a da se mašravi nakon rampa nakon sto su mu poginuli zena i dvoje djece ako se ne varam. I od tad kaze da je 3 puta dobio slican odgovor, tj. da ce se pare uskoro uplatiti za gradnju ili su pri kraju prikupljanja novca za rampu koja kosta 130 000 KM. Ne mogu da vjerujem od sad pa u nazad 20 god poginulo je vise od 10-15 ljudi, a povrijedjeno vise od 50-80 osoba. Al sad ce ti izbori pa ce mozda i biti nesto.
Svaka cast Pavicu za sad sto je uradio, PD se pod njegovom vodjom preporodio, ali u poslijednje vrijeme se umirio nesto. I neke neophodne projekte i ne spominje, koji su potrebni za PD. Samo se radi o zaposljavanju, a nista se ne radi da se poboljsa procenat zaposlenosti. Al vidicemo ima jos vremena, tek je pocela 2012. god.
jaaaaa February 28th, 2012, 04:39 PM http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/430296_10150639792179571_84137304570_8920639_1396266093_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/426491_10150639800774571_1660624761_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/423648_10150639808259571_84137304570_8920727_1003032371_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/428018_10150639796124571_84137304570_8920655_1185964403_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/420189_10150639822454571_84137304570_8920811_771133980_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/424554_10150639886509571_84137304570_8921091_421948122_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/64363_10150639833094571_84137304570_8920857_338495207_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/395446_10150639851519571_84137304570_8920956_894282476_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/428593_10150639858004571_84137304570_8920996_1890918727_n.jpg
Evo par slika sa stranice www.gradprijedor.com. Mislim da je ovo jako dobro za PD sto se odrzava drugi put za redom PRIJEDORSKI MASKENBAL , nadam se da ce biti svake god, jer lijepo je vidjeti da se u PD pocinje radjati neka tradicija. I lijepo je kad se djeca druze, i igraju zajedno svih kultura bez ikakve mrznje ka drugoj nacionalnosti, vjeri.
AdnanPD February 28th, 2012, 05:08 PM Danas je nastavljen rad na tribini nakon duge pauze zbog losih vremenskih uslova.
STEFAN_777 February 28th, 2012, 07:43 PM Tacno tako Stefane. Ja sam negdje na nekoj stranici citao da je jedan covjek trazio od opstine ili od RS-a da se mašravi nakon rampa nakon sto su mu poginuli zena i dvoje djece ako se ne varam. I od tad kaze da je 3 puta dobio slican odgovor, tj. da ce se pare uskoro uplatiti za gradnju ili su pri kraju prikupljanja novca za rampu koja kosta 130 000 KM. Ne mogu da vjerujem od sad pa u nazad 20 god poginulo je vise od 10-15 ljudi, a povrijedjeno vise od 50-80 osoba. Al sad ce ti izbori pa ce mozda i biti nesto.
Svaka cast Pavicu za sad sto je uradio, PD se pod njegovom vodjom preporodio, ali u poslijednje vrijeme se umirio nesto. I neke neophodne projekte i ne spominje, koji su potrebni za PD. Samo se radi o zaposljavanju, a nista se ne radi da se poboljsa procenat zaposlenosti. Al vidicemo ima jos vremena, tek je pocela 2012. god.
Nema sta ovih 8 godina od kako je Pavic nacelnik Prijedor se dobro izmijenio.Ali ako pogledamo npr Bijeljinu i uporedimo sa Prijedorom to je smijesno. Smijesno je koliko se u Bijeljinu vise ulaze nego u PD koliko se Bijeljina vise razvila nego PD, nemam ja nista protiv BN dobro je da se gradi ali zalosno je da Prijedor toliko za ostaje za gradom skoro pa iste populacije. Ako se ne varam PD je jos po popisu 91 bio za par hiljada veci grad od BN, bas me zanima ako u skorije vrijeme bude popisa stanovnista da li je Prijedor jos veci od BN. Ja mislim da je BN sada mozda i veca od PD sto je zalosno :(
Naravno pruzni prelaz Trinesta bi trebao biti na prvom mijesu. Ipak je ljudski zivot vazniji od jebenij 130 000 km.Steta sto je nas narod malo cudan i malo zaostao za drugima...Ja da sam na mijestu mijestana koji zive tu u blizini prelaza bi napravio neke proteste ili nesto slicno. Sta Pavicu znaci sto ce neko poslati neko pismo koje on nece ni procitati.Isto tako je i u Gomjenici, prije par godina asvaltirana je glavna ulica od Celpakovog stadiona pa skroz gore do Trafoa u Petrovu (Cela) I mozda jedno 4 god nije bilo lezecih policajaca za te 4 godine 4 ili 5 ljudi je izgubilo zivot.Zelim da kazem JEL BILO POTREBNO DA 5 LJDUI POGINE DA BI SE TI POLICAJCI POSTAVILI??? Od tih 5 ljudi sto je poginulo bila je i jedan dijevojka imala je tada 19 godina... zar su pare za lezece policajce bile toliko bitnije od zivota dijevojke?
jaaaaa February 28th, 2012, 10:29 PM http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/429557_332119030158876_164913270212787_813098_1145222150_n.jpg
Ev nesto novo nez o cemu se radi... :D
AdnanPD February 28th, 2012, 10:35 PM Nema sta ovih 8 godina od kako je Pavic nacelnik Prijedor se dobro izmijenio.Ali ako pogledamo npr Bijeljinu i uporedimo sa Prijedorom to je smijesno. Smijesno je koliko se u Bijeljinu vise ulaze nego u PD koliko se Bijeljina vise razvila nego PD, nemam ja nista protiv BN dobro je da se gradi ali zalosno je da Prijedor toliko za ostaje za gradom skoro pa iste populacije. Ako se ne varam PD je jos po popisu 91 bio za par hiljada veci grad od BN, bas me zanima ako u skorije vrijeme bude popisa stanovnista da li je Prijedor jos veci od BN. Ja mislim da je BN sada mozda i veca od PD sto je zalosno :(
Bijeljina ima 20 000 izdanih licnih karata, tako da je Bijeljina sad sigurno veca.
jaaaaa February 28th, 2012, 10:50 PM Bijeljina ima 20 000 izdanih licnih karata, tako da je Bijeljina sad sigurno veca.
Moguce da ima vise stanovnika u BN, a 100 % se BN vise razvija i u BN se vise ulaze. Popis stanovništva u BiH od 1. do 15. aprila 2013. godine
Tako da cemo tek tad znati...
kokoljub February 29th, 2012, 11:13 AM Prijedor se jos uvijek vodi ...ili barem spominje... kao drugi grad po velicini u srpskoj Republici ... ili po onom starom nacinu gledanja na stvari : to mu dodje ...6-ti grad po velicini u Bosni i Hercegovini (Poslije dakle Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Zenice i Mostara).
Najblizi konkurenti .. Brcko, Doboj i Bijeljina u srpskoj republici ...te Bihac u Bosni i Hercegovini su uvijek bili iza ...
BLoom85 February 29th, 2012, 11:42 AM prijedor,brcko i bihac su se razlikovali u 2-3k stanovnika
tako da nema potrebe pricati o velicini i nekom rangu
sve je to isto....ja bih ih svrstao u gradove iste velicine
a bijeljina je trenutno sigurno za pola veca od prijedora.
BLoom85 February 29th, 2012, 11:45 AM evo rang liste
http://sh.wikipedia.org/wiki/Popis_gradova_u_Bosni_i_Hercegovini
Red_Major February 29th, 2012, 02:03 PM evo rang liste
Ovo za Bihac je smjehurina ziva. Evo link:
pod Licna karta mjesinh zajednica...:cheers:
http://lin.bihac.org/dokumenti/
jaaaaa February 29th, 2012, 04:06 PM Ma nebitno je koliko ima stanovnika, kad u svakom gradu u BiH vlada nezaposlenost. Prave se neke gluposti, umjesto da se otvaraju nova radna mjesta. Nakon 1000000000 godina se u BiH RAZMATRA otvaranje banke za kostanu srz. Dovodimo strane investitore koji samo crpe rezerve ove drzave. Zelimo se kandidovati za EU, pa mi ne mozemo ni vako nista skrpiti kako treba, kako ce nas tek u EU jebavati. Imamo najgluplje politicare na svijetu. Neki gradovi imaju nacelnike koji su zavrsili neke lijeve fakultete. Tj. u PD kada ode Marko Pavić spominje se neki zamjenik Pavica u njegovoj stranci, koji je zavrsio MASINSKI FAKULTET.
Meni je najsmjesnije reci da PD nema nikakve fakultete, poceo se praviti Pravni i Ekonomski fakultet, i kada se objekat zavrsio samo su rekli to ce biti stambeni objekat, to Pavicu kralju, ako si ti imao da studiras u Zagrebu, ne znaci da imaju mladi Prijedor-a. Svake godine urucuje neke stipendije za stotinjak studenata, a PD ih ima preko 2 000 minimalno, (to Adnan zna bolje koliko PD ima studenata).
Prihodi:
1. Studentska stipendija: +100 KM (mjesecno)
Rashodi:
1. Trosak stanovanja: 200 KM (mjesecno)
2. Trosak za fakultet: 1 000 KM (jedna studentska godina "knjige, skripte, ovjera semestara, prijava ispita, itd.)
3. Trosak za hranu: 250 KM (mjesecno)
4. Trosak za Autobusku kartu: 30 KM (mjesecno "uracunato i ako je fakultet dalje od stanovanja" )
Zakljucak:
Ukupni prihodi za jednu godinu: 1 200 KM
Ukupni rashodi za jednu godinu: 4 840 KM (stanovanje, autobuska karta i trosak za hranu racunat za 8 mjeseci, a kada bi u 200 KM za stanovanje bila ukljucena i hrana trosak bi iznosio 2 840 KM)
Al_Bundy February 29th, 2012, 05:22 PM Političari jesu glupi, narod je još gluplji. Konstantno ispiranje mozga nacionalizmom i šovinizmom je dovelo do toga da većina naroda uopšte ne razmišlja o boljoj i zdravijoj budućnosti, ne samo njihovoj, već i budućnosti njihove djece i unučadi, već razmišlja o nekim daljim podjelama, i kako što više zla nanijeti drugoj strani. Realno dok god je tako u ovoj zemlji neće biti napredka. Dok smo se mi mrzili, ova gamad od političara je rasprodala i uništila sve što vrijedi. Pa je tako npr. Prijedor koji je bio jedan od gradova sa najjačom privredom u SFRJ spao na to da mladi i ambiciozni ljudi bježe iz njega kao đavo od krsta.
Fazla February 29th, 2012, 05:51 PM Prijedor se jos uvijek vodi ...ili barem spominje... kao drugi grad po velicini u srpskoj Republici ... ili po onom starom nacinu gledanja na stvari : to mu dodje ...6-ti grad po velicini u Bosni i Hercegovini (Poslije dakle Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Zenice i Mostara).
Najblizi konkurenti .. Brcko, Doboj i Bijeljina u srpskoj republici ...te Bihac u Bosni i Hercegovini su uvijek bili iza ...
Ovog trola odmah smaknite sa foruma, barem mu post obrisite, ako ne pocecemo raspravu jer je prvi poceo sa netacnim politickim tvrdnjama, i to ja cu mu prvi odgovoriti. Ovakve budalastine mu nece proci na ovom forumu.
Hvala.
almin96 February 29th, 2012, 06:49 PM Ovog trola odmah smaknite sa foruma, barem mu post obrisite, ako ne pocecemo raspravu jer je prvi poceo sa netacnim politickim tvrdnjama, i to ja cu mu prvi odgovoriti. Ovakve budalastine mu nece proci na ovom forumu.
Hvala.
Tako je Fazla reci mu :)
STEFAN_777 February 29th, 2012, 06:56 PM Prijedor se jos uvijek vodi ...ili barem spominje... kao drugi grad po velicini u srpskoj Republici ... ili po onom starom nacinu gledanja na stvari : to mu dodje ...6-ti grad po velicini u Bosni i Hercegovini (Poslije dakle Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Zenice i Mostara).
ma otkad se to srpskoj pise malim a Republici velikim :D
hhahahha.... bez ljutnje mene zaboli ona stvar... ali smijesno je...
Da nebude da ja imam nesto protiv bilo koga, ja u BIH dodjem rijetko i kad dodjem dodjem zbog rodbine i pojedinih osoba...Smijesno je koliko je nas narod zaostao za svima u nekim stvarima... jbg nedajte se... meni je zao naseg naroda (srba, bosanaca i hrvata) koji su u BIH stradali najvise u ratu...i volio bih da se sto prije pomire i nastave sa zivotima kao nekada... ali tesko da ce se to desiti u narednih 30 godina.. sto je tuzno i zalosno..
STEFAN_777 February 29th, 2012, 07:08 PM evo rang liste
Druze nemoj da pricas gluposti, bihac je za 15 k manji od PD al po popisu iz 91.... nije ni bitno
Ali ne kontam ja vas, ne znam koji likovi mogu pisati takve gluposti po wikipediji... kao oni su toliko pametni pa su procijenili da Sarajevo ima 297 523 stanovnika u 2005 godini....Nas narod je (tuzno sto ovako moram reci ali tako je) toliko GLUP da je to zalosno i tuzno.
Mozete vi misliti sta hocete o meni da sam ovo ono.. ali realno vam kazem ko ima mogucnosti i ako moze da ide iz Bosne i Hercegovine nek ide dok nije kasno..
Nije da ne volim Bosnu i Hercegovinu ili Republiku Srpsku ili Federaciju... ali ruku na srce nasa drzava nema SMISLA.
Ja vec 7-8 godina nisam drzavljanin Bosne i Hercegovine, i kako sam otisao iz Bosne meni je zivot krenuo na bolje. Vijerovatno da sam ostao i dalje u BIH i dan danas bi bio na Birou i negdje se mucio da zaradim nesto para...
Ja volim doci ovamo jer me tu vuce nesto.. ali kad vidim ove nasre RETARDE od politicara sta rade u drzavi to je bolesno...
I AKO MOZE BEZ REPLIKA NA MOJ KOMENTAR... ko hoce da mi nesto kaze nek posalje porukom...
kokoljub March 1st, 2012, 09:58 AM Nesto mi cudna ova statistika sa wikipedije ... po vise osnova ali budimo egzaktni i krenimo redom:
Izvinjavajuci se unaprijed za eventualne pravopisne i jezicke greske ... pisem na brzaka ... nadam se razumjevanju.
Licno sam bio pomalo umijesan u pripremu sprovodjenja zadnjeg zvanicnog popisa u Socijalistickoj Republici Bosni i Hercegovini ... kad je popis kasnije trebalo sprovesti ja sam vec bio odselio.
Gradovi - termin koji vi ovdje vidim jako volite koristitti ... i o kojima ovaj prilozeni link koji vodi prema wikipediji pise ... vjerovali vi to ili ne - nisu uopste bili popisna kategorija ... niko nije imao tacnu crtu razdvajanja izmedju gradskog i negradskog teritorijuma ... to su besmislice sa pricama o tome kako su komsije ... u Raskovcu ... pomjerali tablu na natpisom Prijedor zezajuci jedan drugog ko je biva na selu a ko u gradu ...
Nemam ovdje tu vrstu dokumentacije da bih vam mogao na nju referisati nego vam ukazujem na zdrav razum i racionalnu logiku... granice opstina (opcina) su bile striktno ucrtane ...(u katastru gruntovnici) i tu se moze govoriti o kakvoj takvoj egzaktnoj statistici ...granice "Gradova" medjutim - nisu postojale ...niti danas postoje ...pomjeraju ih proizvoljno po internetu raznorazni tipovi.
Evo samo letimican pogled na ovaj prilozeni link ... daje uvid u izvjesne nelogicnosti ... napominjem jos jednom uporedjujem podatke 1981 i 1991 dakle podatke iz popisa koji su sprovedeni i dokumentovani ... i eto dozvolite da vam skrenem pozornost na sitnicu ... malom schtich-probom ...oliti metodom dakle slucajnog uzorka naletim na mjesta koja su , ako je vjerovati podacima (a nije im za vjerovati i objasnicu zasto) u samo 10 godina porasla za 64% (Bihac), 61% (Bugojno) ... momci znate kako vam je to ...ja bih najradije da se mi nekako slozimo i da vodimo ozbiljan dijalog ...ali ako je medju vama i onakvih koji bi ovakvo nesto smatrali ozbiljnim ..spreman sam obustaviti svaku daljnju komunikaciju ... jer bi to bilo gubljenje vrmena.
Strog dokaz moje tvrdnje , govoreci jezikom matematicke statistike, je moguc relativno jednostavno ...ako usporedite podatke o opstinama (koji su ponavaljam egzaktni jer su postojale jasna teritorijalna razganicenja izmedju opstina - ali ne i gradova) ...podatke iz 1981 i podatke 1991 - gdje cete primjetiti da je porast po opstinama po nekoliko postotaka i potuno u granicama toga sa nevelikim varijacijama ... nekakva odstupanja su najvise vezana za zajednicu opstina Sarajevo (zbog ZOI 1984) gdje je ubiljezen nesto malo veci rast od ostalih opstina koje su uglavnom imale ravnomjeran rast od nekoliko procenata.
Kakvih crnih ... 64 % ... onaj koji tvrdi da se npr grad Bihac uvecao drugim rijecima za skoro dvije trecine za samo 10 godina ..ili nikad nije bio u Bihacu ili nikad nije bio izvan Bihaca ... ili ima problema sa racionalnim nacinom razmisljanja.
I zamolio bih na kraju upravnike ovog sajta da ne dozvoljavaju vrijedjanje ... desi li se to jos jednom bicu primoran uzvratiti.
LordMarshall March 1st, 2012, 12:05 PM Opština Prijedor: Odobrena izgradnja pješačke staze na Mrakovici
Turistička organizacija opštine Prijedor ove godine će nastaviti sa obilježavanjem znamenitosti na području opštine u okviru projekta "Info-table", koji će sa 8.000 KM podržati Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.
Direktor ove organizacije Amira Ganić je na konferenciji za novinare rekla da je ove godine planirano da budu obilježene crkve brvnare, most na Sani, nekoliko starih građevina u gradu i važnije objekte iz oblasti kulture, što će uraditi u saradnji sa Muzejom Kozare.
Ona je podsjetila da su prošle godine imali na raspolaganju 10.000 KM i info-tablama su obilježili osam lokacija u gradu.
Ganićeva je podsjetila da je Turistička organizacija opštine Prijedor na nedavno završenom Sajmu turizma u Beogradu predstavila nove promotivne materijale ove opštine, što je projekat vrijedan 5.000 KM koji je finansijski podržala opština Prijedor.
Ona je precizirala da su to štampane brošure "Lovni i ribolovni potencijali opštine Prijedor", "Smještajni i ugostiteljski kapaciteti" i " Potkozarska trpeza".
"Imali smo mogućnost da stare i nove promotivne materijale, za koje je vladalo veliko interesovanje posjetilaca Sajma, predstavimo na štandu Privredne komore Beograda u saradnji sa područnom kancelarijom Privredne komore Banjaluka u okviru turističke ponude Potkozarja, te na štandu Turističke organizacije Republike Srpske", kazala je Ganićeva.
Opštinskoj Turističkoj organizaciji odobren je i projekat izgradnje još jedne pješačke staze na Mrakovici, što je predviđeno Strategijom razvoja opštine 2008 - 2013. godine.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/541431)
Al_Bundy March 1st, 2012, 12:14 PM Sada sam gledao demografiju opštine na wikipediji, ali i nju treba uzeti sa rezervom, jer wikipedija nije mjerodavna, tamo i ja mogu pisati šta hoću iako nemam pojma. Uglavnom, tada se npr. Čirkin polje nije smatralo kao gradsko naselje, takođe ni Tukovi, u kojima se danas nalazi SIGURNO od 5-10 hiljada stanovnika i koja se sigurno mogu nazvati gradskim naseljima. Treba uzeti u obzir i tri izbjeglička naselja, tj. Aerodromsko, Vrbice i Orlovaču, i koja broje od 10-20 hiljada stanovnika, koja su takođe gradska naselja. E sada, ne znam kako Prijedor stoji sa povratnicima ali ih ima izvjestan broj. Tako da u gradu ima sigurno više od 50 000 stanovnika. I nema ŠANSE da grad Bijeljina ima za pola više stanovnika od Prijedora.
BLoom85 March 1st, 2012, 12:23 PM u svakom slucaju,mozemo se nazivati glupim,subjektivnim objektivnim,i ko jos zna kakvim opisnim pridjevima
al mjerodavna ce biti cinjenica 2013. kad bude zvanicni podatak
trenutno,jedino mjerodavno je to,da se zestimo na to,ko je ciji,ko je odakle i sta je ko rekao nekom da mu nije odgovaralo,a svi zivimo u gabuli do guse....
smijesno,al eto,jedan pravi djavolji krug....
kokoljub March 1st, 2012, 12:48 PM Ja sam si u prethodnom komentaru samo uzeo slobodu i , malo po sjecanju - malo po nekakvim zabiljeskama, usporedio dva zvanicna popisa 81 i 91 ... i saopstio zakljucak koji nije previse tezak za izvuci ... kompletna zemlja , pojednostavljeno i u grubim crtama, biljezi u 10.togodisnjem periodu, porast broja stanovnika od nekih cirka 5-6 %, isto ili slicno vrijedi i za opstine (ponavljam opstine su bile popisna kategorija -ne gradovi) skoro pa linearno povecanje za otprilike isto toliko procenata .... sa rijetkim i racionalno objasnjivim izuzecima.
Iznenada - kad se predje na nekakvu fantomsku kategoriju GRADOVA - pojavljuje se porast od 2/3 ukupnog broja ...
A porijeklom sam iz Bosne i Hercegovine i u spomenutom vremenskom periodu sam bio nastanjen izmedju ostalog i u Prijedoru ... i moram reci da su ipak sve te odrednice ipak u domenu neegzaktnih nauka.
Slazem se da bi recimo - barem jedan dio - Cirkinpolja mogao biti smatran urbanom sredinom i tokom tog vremenskog perioda ... sasvim sigurno onaj dio Cirkinpolja koji je blizi Urijama ...
Bilo je naravno "carsijanera" (skoro pa izumrla vrsta) koji su gradom smatrali --samo podrucje od poslasticarnice Korzo pa tamo do podvoznjaka u pravcu sjever-jug...a u pravcu istok-zapad od zgrade doma zdravlja do raskrsca iza srednje ekonomske skole.
Naravno da je to i tad bilo pogresno ... jer Cirkinpolje , Tukovi , Stari grad -zagrad i skela, Donja puharska i jos toga ...su naravno postojali i u vrijeme tog perioda. Poanta je to da granica: gdje tacno pocinje "Grad" a gdje prestaje nije postojala ... i nevjerujem da jos uvijek postoji (no tu ipak dozvoljavam mogucnost da sam u krivu - jer istini za volju ne znam).
Jos jednom ...nadam se da pravopisne i jezicke greske u mom textu nece odvec iritirati citaoce ovog foruma. I jedna malo manja - napomena - nikog nisam nazivao glupim , niti nicim vulgarnim ...
STEFAN_777 March 2nd, 2012, 08:55 AM Opet smo skrenuli sa teme, sto se tice popisa ako bude vidicemo onda pa ce mo onda komentarisati.
Mozda u Srijedu ako budem imao vremena obidjem po gradu pa malo poslikam ;)
jaaaaa March 2nd, 2012, 10:06 AM Opet smo skrenuli sa teme, sto se tice popisa ako bude vidicemo onda pa ce mo onda komentarisati.
Mozda u Srijedu ako budem imao vremena obidjem po gradu pa malo poslikam ;)
Oleeee... Slikeeeeeeee... :D
jaaaaa March 2nd, 2012, 06:32 PM Opština Prijedor raspisala je javni konkurs za sufinansiranje ili finansiranje najpovoljnijeg projekta nevladinih organizacija u iznosu do 50.000 KM. Konkurs se raspisuje za najpovoljniji projekat u oblasti zapošljavanja, poljoprivrede, privrede, turizma, zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, ekologije, ljudskih prava, jačanja demokratskog društva i razvoja sporta. Načelnica odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Babić rekla je da zainteresovana lica prijave mogu podnijeti u opštinskom odjeljenju za društvene djelatnosti do 1. aprila ove godine. Uz prijavu je neophodno priložiti dokaz o registraciji u Republici Srpskoj, odnosno BiH, kratak opis udruženja ili fondacije sa podacima o prethodno realizovanim projektima, projekat kojim konkurišu i ovjerenu kopiju završnog računa za prethodni period. Budžetom opštine Prijedor za 2012. godinu predviđeno je ukupno 95.000 KM za finansiranje projekata nevladinih organizacija. Tekst konkursa možete pogledati ovdje
www.gradprijedor.com
jaaaaa March 2nd, 2012, 08:49 PM azivom „Let’s Do It World Cleanup 2012″, koja će se održati sredinom ove godine. Ideja za akciju Let’s Do It World Cleanup 2012 nastala je nakon realizacije niza uspješnih akcija čišćenja širom svijeta, a u BiH, neplanirano i neočekivano, između par ljudi nakon odgledanog videa! Prva takva akcija u Estoniji je okupila 50.000 volontera i nekoliko stotina organizacija koje su uspjele da za par sati uklone sve divlje deponije u zemlji. Nakon toga, ovaj model su usvojile i druge zemlje: Letonija i Litvanija, a poslije Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Portugal, Brazil… U želji da svoju ideju realizuju u cijelom svijetu, timovi ljudi koji su uspješno izveli akcije u svojim državama osnovali su mrežu organizacija, čiji je osnovni cilj promocija, prenošenje iskustva i pružanje podrške organizacijama iz drugih država koje žele da izvedu ovakve aktivnosti u svojim zemljama. Više o nastanku ideje i detaljima projekata možete pročitati na stranici www.letsdoitworld.org.
U ovom momentu postojeća mreža „Let’s Do It Bosnia and Herzegovina“ ima za cilj da privuče što veći broj ljudi i organizacija u aktivnosti koje će pomoći da se i naša mala zemlja uspješno uključi u ovu globalnu ekološku akciju. Prije nekoliko dana otvorena je i grupa na fejsbuku „Let’s do it Prijedor!“ i broji preko 1500 članova i oko 100 registrovanih volontera. Računamo da će se taj broj udesetostručiti do početka akcije. Ovim putem pozivamo Vas da budete dio ove velike svjetske akcije. Uključite se jer je cilj da se što više ljudi pridruži ovoj grupi prije nego što počnu sastanci, sklapanje partnerstva i ostale aktivnosti koje će prethoditi samoj akciji čišćenja. Uključite se jer svi mi želimo čistiji Prijedor.
Pridružite nam se u mijenjanju istorije i svijeta! Let’s do it, Prijedor!
http://www.facebook.com/groups/lets.do.it.prijedor/
www.gradprijedor.com
Nakon dugog vremena prvi projekat koji mi se svidja... :D
jaaaaa March 4th, 2012, 08:34 PM BEOGRAD, Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da projekat sertifikacije opština za povoljno poslovno okruženje mnogo znači za ovaj grad koji je već dosta učinio na privlačenju investitora.
Davidović, koji je u Beogradu prisustvovao regionalnom skupu o sertifikaciji i povoljnom okruženju u jugoistočnoj Evropi, rekao je novinarima da je Banjaluka označena kao jedna lokalna zajednica koja nastoji da stvori uslove za povoljno poslovno okruženje i da poveća interes investitora za ovaj grad.
“U Banjaluci, odnosno u Republici Srpskoj, trebalo bi, kada su opštine u pitanju dati lokalni skupštinama mogućnost da dodjeljuju građevinsko zemljište zainteresovanim investitorima pod uslovima kako se dogovore”, smatra Davidović.
On je naveo da je pokrenuta inicijativa da se zakon u Srpskoj koji reguliše građevinsko zemljište promijeni u tom smislu.
“Kao grad smo učinili mnogo, ali to nije dovoljno, dali smo određene olakšice investitorima, ali osnovna prepreka danas je ta procedura licitacije. Kada se pojavi investitor i traži zemljište moramo da mu kažemo da će ga dobiti samo licitacijom”, naveo je Davidović.
On je naveo da investitori nisu zainteresovani za taj dugi proces i da vrlo često odustanu.
Davidović je rekao da Banjaluku za potencijalne investitore preporučuje geografska pozicija, saobraćajna povezanost, dostupnost, olakšice za investitore koji grade u Banjaluci, odnosno odloženo plaćanje obaveza gradu, kao i neke druge olakšice, dostupnost administracije, kratkotrajni procesi dobijanja papira.
Načelnik prijedorske opštine Marko Pavić kaže da učešće u projektu sertifikacije Projedoru znači mnogo i da je taj grad svojim dugoročnim opredjeljenjem na prvo mjesto stavio privlačenje stranih i domaćih investitora, sa ciljem što većeg zapošljavanja.
“Mi već dvije godine intenzivno radimo na stvaranju povoljnog i političkog i bezbjednosnog ekonomskog okruženja”, rekao je Pavić, navodeći da je učešće u projektu sertifikacije za Prijedor priznanje za protekli rad u toj oblasti.
On je naveo da će to biti odskočna daska za nove investitore u Prijedoru, navodeći da je u toku široka akcija za predstavljanje ove opštine kao povoljnog mjesta za ulaganja.
“Hrvatska ulazi u EU, a mi smo na granici sa Hrvatskom i smatramo da je to naša prednost koju želimo iskoristiti i privući investitore”, naveo je Pavić, koji očekuje da će Prijedor uskoro dobiti sertifikat, jer ispunjava sve uslove. Srna
www.capital.ba
Pa de dovedi vise nekoga. Covjek dovodi vec 100 godina investitore neke.
rosulje March 4th, 2012, 10:11 PM :lol:
Lik prosipa šupljaka 100 god :lol:
STEFAN_777 March 4th, 2012, 11:35 PM Čuo sma da je Marko Pavić (Medo Brundo) otišao u Kubu.
Razlog odlaska je taj što ima problema sa nogom, i valjda tamo imaju neki lek koji će mu pomoći... Pa će tako Marko Pavić biti sa FULL opremom u predstojećoj izbornoj kampanji.
Inače prije sam gledao na TV poznati Srbijanski glumac Velimir Bata Živojinović je isto išao u Kubu mislim zbog istog razloga.I valjda mu je pomoglo, eto jeste da ne volim politicare nikakve ali nikome ne zelim zlo pa tako ni Paviću. Pa ako je stvarno otisao tamo da se leci neka mu je srećno... i neka mu to bude lekcija da mora više u Prijedor da ulaže a manje da stavlja u svoj dzepić :)
jaaaaa March 5th, 2012, 09:50 AM Čuo sma da je Marko Pavić (Medo Brundo) otišao u Kubu.
Razlog odlaska je taj što ima problema sa nogom, i valjda tamo imaju neki lek koji će mu pomoći... Pa će tako Marko Pavić biti sa FULL opremom u predstojećoj izbornoj kampanji.
Inače prije sam gledao na TV poznati Srbijanski glumac Velimir Bata Živojinović je isto išao u Kubu mislim zbog istog razloga.I valjda mu je pomoglo, eto jeste da ne volim politicare nikakve ali nikome ne zelim zlo pa tako ni Paviću. Pa ako je stvarno otisao tamo da se leci neka mu je srećno... i neka mu to bude lekcija da mora više u Prijedor da ulaže a manje da stavlja u svoj dzepić :)
Ma kaki otisao ljeciti, to on otisao tamo da se napusi kubanske trave hehhe... xD.
Al_Bundy March 5th, 2012, 01:22 PM Otišao čovjek po investitore, kad niko neće, dobri su i Kubanci...
jaaaaa March 5th, 2012, 04:01 PM Otišao čovjek po investitore, kad niko neće, dobri su i Kubanci...
Bilo bidobro da ista dovede. On dovodi vec 2-3 godine, a doveo je samo to da ljudi svaki dan vise i vise provaljuju trgovine, pokradaju komsije, ubijaju se. Pa jbt po meni PD je medju najlosijim, ako ne i najlosiji grad po zaposlenosti. U ove 2-3 god se otvorila 2-3 trzna centra i zaposlilo se oko 200 radnika, i dodajmo jos 100 radnika u manjim radnjama, a otkaz je dobilo 2x vise. Jbt kad se pricalo o kineskoj firmi i 2 000 radnih mjesta, pa ja bi se zakacio i koncetrisao samo na to, nego on prica neke bajke i posjecuje neke gluposti. Njega zaboli njegov sin ce imati para kad god pozeli. A nek nam je bog u pomoci kad dodje neko poslije njega.:troll:
Al_Bundy March 5th, 2012, 05:47 PM Ma šalio sam se, on iz Kube može dovući samo komarce malaričare. On investitore dovodi već nekoliko godina. Prijedor može izvući samo rudnik i ništa više...
STEFAN_777 March 5th, 2012, 11:20 PM Hahahahh
Ne samo u Prijedoru nego u cijloj BiH nikad vise nece biti dobro, imali su sansu u jugoslavij.Mozete vi svi pricati a i ja sa vama o jugoslaviji ovo ono... ali dok je jugoslavija bila sigurno se bolje zivjelo... a evo sad Biro kuca kuca biro kuca kuca ;)
A ovo za Pavica sam cuo od jendog clana njegove stranke.
STEFAN_777 March 7th, 2012, 12:44 PM CENTAR GRADA
Evo i jedan bezveze slika.
http://upload.slike.com/slike/Ew5z.jpg
Kud sam prolazio tud sam i slikao
STEFAN_777 March 7th, 2012, 12:46 PM SPO U CENTRU GRADA
http://upload.slike.com/slike/gXSGh.jpg
http://upload.slike.com/slike/vF6aG.jpg
STEFAN_777 March 7th, 2012, 12:47 PM OBALA RIJEKE SANE
http://upload.slike.com/slike/nE45V.jpg
STEFAN_777 March 7th, 2012, 12:48 PM SPO KOD ZELENE PIJACE
HaHaHa postavili su ovu skelu i sad ce mo cekati narednih 10 godina pa ce onda opet nesto uraditi pa opet tako... ovo je obijekat koji se gradi tako dugo a tako malen.
http://upload.slike.com/slike/gLDhG.jpg
http://upload.slike.com/slike/RSUYO.jpg
STEFAN_777 March 7th, 2012, 12:48 PM ISTOCNA TRIBINA GRADSKOG STADIONA
Danas je bilo bas dosta radnika na tribini a i na stadionu, radi se ubrzano... Nema nista novo pa sam samo ovu sliku i uslikao.
http://upload.slike.com/slike/Mfea3.jpg
jaaaaa March 7th, 2012, 01:40 PM Super slike Stefaneee... :D
AdnanPD March 7th, 2012, 05:48 PM Hvala Stefan, dobre slike. Nek se stadion radi.
Kako dobro izgleda sa ovim "kulama" koje sluze kao ulaz.
Jednog lijepog dana uraditi krov, a jos ljepseg uraditi sjevernu i juznu uz sam teren.
AdnanPD March 7th, 2012, 06:03 PM Nadam se da ce se uskoro popuniti ova "rupa", stvarno ubada u oci.
http://i.imgur.com/uTfQ9.jpg
STEFAN_777 March 7th, 2012, 06:11 PM Naravno ideja i jedna i druga su odlicne, ako bi se ikada juzna i sjeverna tribina pravila onda neka budu par metara od golova.
A sto se tice ovog kako su ga negdje vec nazvali KIJOSKA i ja se nadam da ce to u skorije vrijeme se srusiti i napraviti nesto vece i lijepse za oko :D
jaaaaa March 7th, 2012, 06:48 PM Nadam se da ce se uskoro popuniti ova "rupa", stvarno ubada u oci.
http://i.imgur.com/uTfQ.jpg
Bilo bi extra da to urade i da naprave neki ljepsi objekat, mislim da ce taj PSO sto se dovrsava igledati super kad ga zavrse.
A tribine, dobro je da smo ista dobili, polako pa ce doci i juzna i sjeverna... Nadam se... :P
STEFAN_777 March 7th, 2012, 08:04 PM Bilo bi extra da to urade i da naprave neki ljepsi objekat, mislim da ce taj PSO sto se dovrsava igledati super kad ga zavrse.
A tribine, dobro je da smo ista dobili, polako pa ce doci i juzna i sjeverna... Nadam se... :P
Da da odlicne su tribine, mene su iznenadili, mislio sam da ce nesto bezveze napraviti...Jos dok se renovirala zapadna tribina govorili su kako ce praviti i istocnu... i kad sam vidio onaj beton sto su salili (ako se secate) na serdini istocne tribine... mislim da je bilo tri reda za stajanje... ja sam konto to je to od istocne tribine i bio pomalo tuzan...
Ali sve je ispalo odlicno... Hmm bas me zanima koju ce boju stolica odabrati i hoce li mozda na tribinama pisati Rudar P ili slicno.
I na kraju da kazem jos stadion sada kada ga zavrse i stadion koji je bio prije 3 i po godine se DRASTICNO promenio na BOLJE....
jaaaaa March 7th, 2012, 08:13 PM Da bilo bi dobro da pise Rudar P na tribinama... :D
AmelFl March 7th, 2012, 11:37 PM intersuje me zasto niko ne iskoristi i uzme patriju, mislim da ima odlican polozaj, samo treba kakva dobra investicija ala Importanne..
STEFAN_777 March 7th, 2012, 11:45 PM intersuje me zasto niko ne iskoristi i uzme patriju, mislim da ima odlican polozaj, samo treba kakva dobra investicija ala Importanne..
E moj druze i mi se pitamo... ali kao sto vidis to nikoga ne zanima...
Koliko se secam Trgovacki Lanac Delta (Tempo) je trebao da odkupi patriju i napravi tu neku zgradu u staklu... tako nekako... ali kao sto vidis od toga nema nista
I mogu se kladiti da niko Patriju nece ni pipnuti u narednih 5 godina
A LOKACIJA je EKSTRA
Ali nema niko para da napravi cuda ;)
jaaaaa March 8th, 2012, 06:33 PM Okružni privredni sud u Banjaluci će 29. marta odlučiti da li će prijedorsko akcionarsko društvo „Žitopromet“ u stečaj.
Zahtev za stečajem je pokrenula poreska uprava, kojoj ovaj prijedorski mlinsko-pekarski gigant duguje više od dva miliona maraka. Nakon privatizacije „Žitoprometa“ 2003. godine najveći deo kapitala, 25 odsto je otišao u ruke većinskog vlasnika Milorada Radića. Preostalim delom gazduje Simo Švraka, vaučer fondovi, PIO i Fond za restituciju, te interni dioničari. Već godinama u „Žitoprometu“ rade samo uslužnu meljavu, a godinama ne rade mlinski i pekarski pogoni. Teško stanje znaju najbolje radnici, koji godinama umesto plata dobijaju vreće brašna. Prošlog meseca su dobili dve vreće brašna i šesnaest vreća stočnog brašna, što vredi 216KM.
Iako u preduzeću radi samo tridesetak radnika, niko od njih ne želi javno da govori o teškom stanju u kojem rade godinama. Kažu da jedva čekaju da se okonča agonija. „Ako je stečaj, neka je. Makar ćemo ići kući. Ovako dolazimo na posao, a nemamo ništa. Godinama smo dobijali umesto plata brašno i bonove u „Makropromu“. Odavno nema bonova, a „živu paru“ nismo videli ne pamtimo otkad“ – pričaju ogorčeni radnici, koji osam godina nisu primili pravu platu. Pričaju da im je zdravstvena knjižica overena i potvrđena 31. marta 1996. godine.
Ne idu doktoru, jer nemaju sa čim platiti participacije i lekove.
Većinski vlasnik Milorad Radić, koji nije želeo da se slika je potvrdio za „EuroBlic“ da blokada računa postoji već šest godina od strane poreske uprave i da su oni pokrenuli predlog za stečaj. „Na ročištu će se verovatno odlučiti da se pokrene stečaj, jer je ovako nemoguće poslovati. Razlog lošeg finanijskog stanja su ranije obaveze koje je „Žitoprimet“ stvorio prema fondovima, a koje su bile preko 1,0 milion maraka 2001. godine, te zakon koji je u to vreme 36,5 odsto godišnje obračunavao kamate na te obaveze. Drugi razlog je što je „Žitoprimet“ nekad bio političko preduzeće ,a sada svaka ulica ima pekaru, suženo je i tržište“- kaže Radić. On navodi da trenutno u ovom rpeduzeću radi oko 30 radnika. U Žitoprometu je pre rata radilo oko 460 radnika, a 2004. godine bilo ih je 157.Njih šezdesetak je tada proglašeno tehnološkim viškom, dok su neki otišli u penziju. Plate i doprinosi se ne uplaćuju više od pet godina, samo se plaćaju struja i telefon. „ Plate su isplaćivane u brašnu , pa čak i to u umanjenom iznosu. Teško je reći šta je pravo rešenje, a da li će biti stečaj ili likivdacija preduzeća videće se u narednom periodu“ – navodi većinski vlasnik.
Predstečajni upravnik Mirko Marčeta kaže da je otvoren prethodni postupak ,odnosno da je dao mišljenje da postoje uslovi za pokretanje stečaja.“Pokretač stečaja je Poreska uprava Područni centar Prijedor za dugovanje od oko 2,0 miliona maraka. Rešenje za „Žitopromet“ bi bio dobar strateški partner koji bi nastavio proizvodnju. „ – kaže Marčeta.
Imovina „Žitoprometa“ je nezvanično procenjena na oko 9,0 miliona maraka, dok su dugovanja nezvanično oko 6,0 miliona.
www.prijedor24h.com
I kaze "Marko Pavić" trebaju se nova radna mjesta otvoriti!!! Pa kako kad ni oni koji su zaposljeni, nemaj plate već dobijaju brasno umjesto plate... Sramota pravo :ohno:
STEFAN_777 March 8th, 2012, 07:29 PM I kaze "Marko Pavić" trebaju se nova radna mjesta otvoriti!!! Pa kako kad ni oni koji su zaposljeni, nemaj plate već dobijaju brasno umjesto plate... Sramota pravo :ohno:
Žalosno i tužno, u mesto da svake godine u državi bude sve bolje i bolje kod nas sve gore i gore... A i primjetio sam da se kod nas u državi pare bacaju na gluposti.
jaaaaa March 8th, 2012, 09:10 PM Žalosno i tužno, u mesto da svake godine u državi bude sve bolje i bolje kod nas sve gore i gore... A i primjetio sam da se kod nas u državi pare bacaju na gluposti.
Ooooo da. Prosle god potrosili vise od 8 000 000 000, a nista ne napredujemo.
Jedino Brčko Diskrit po meni radi na toj pozitivnoj nuli, bar koliko slusam ne zale se na mnogo stvari.
Jbt pa to rudarstvo treba pokusati malo pokrenuti, malo poljoprivredu jos pogurati, bilo bi dobro i ti kinezi da su dovedeni da to prave, ali da se bar nesto uradi da ljudi ne moraju raditi za vrecu brasna... Fujjj gade mi se ti seljaci koji ne znaju upravljati s onim sto imaju.
jaaaaa March 8th, 2012, 09:16 PM Načelnik prijedorske opštine Marko Pavić kaže da učešće u projektu sertifikacije Prijedoru znači mnogo i da je taj grad svojim dugoročnim opredjeljenjem na prvo mjesto stavio privlačenje stranih i domaćih investiora, sa ciljem što većeg zapošljavanja. Mi već dvije godine intenzivno radimo na stvaranju povoljnog i političkog i bezbjednosnog ekonomskog okruženja - rekao je Pavić, navodeći da je učešće u projektu sertifikacije za Prijedor priznanje za protekli rad u toj oblasti.Davidović, koji je u Beogradu prisustvovao regionalnom skupu o sertifikaciji i povoljnom okruženju u jugoistočnoj Evropi, rekao je da je Banjaluka označena kao jedna lokalna zajednica koja nastoji da stvori uslove za povoljno poslovno okruženje i da poveća interes investitora za ovaj grad.
- U Banjaluci, odnosno u Republici Srpskoj, trebalo bi, kada su opštine u pitanju dati lokalni skupštinama mogućnost da dodjeljuju građevinsko zemljište zainteresovanim investitorima pod uslovima kako se dogovore - smatra Davidović.
www.prijedor24h.com
Aj vidicemo i to, kako ce nam pomoci... BL ce imati 100 % koristi od toga, a PD???
STEFAN_777 March 9th, 2012, 12:41 PM A tako je u celom svetu najvise se ulaze u glavne gradove i one sto su dobro razvijeni...
Prijedoru je mozda problem sto je previse blizu BL..
jaaaaa March 9th, 2012, 12:48 PM A tako je u svakom svetu najvise se ulaze u glavne gradove i one sto su dobro razvijeni...
Prijedoru je mozda problem sto je previse blizu BL..
A Brundo kaze problem je sto nismo blize BL. Ja se slazem sa Stefanom. Da smo jos blize BL bili bi zadnja rupa na sviralu... Al stas samo da se malo procuje za PD da ima sta za ponuditi bice bolje... Nadam se :nocrook:
jaaaaa March 9th, 2012, 12:54 PM Udruženje za zaštitu i očuvanje tradicije narodnog blaga Potkozarja „Teodora“ privodi kraju implementaciju projekta „Afirmacija mladih za ostanak na selu“ vrijednog oko 19.200 KM. Radi se o projektu koji se sprovodi u sklopu UNDP projekta „Jačanje lokalne demokratije LOD II“ kojeg finansira Europska unija iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,5 miliona eura. Realizacija projekta u MZ Omarska i MZ Kozarac je započela 09.08.2011. godine i traje do 15.03.2012. godine. Kako nam je potvrdila Snježana Latinčić, predsjednica udruženja Teodora, u sklopu projekta su organizovane radionice iz oblasti šivanja, veza, heklanja, pletenja, tkanja i slikanja na staklu. Učesnice obuka su uglavnom bile mlade žene i djevojke koje su bile zainteresirane za navedene oblasti. Na radionicama je u obje mjesne zajednice ukupno prisustvovalo 98 učesnika, a među učesnicima je bilo i djece i muškaraca, da bi se ispoštovala gender ravnopravnost.
Svi polaznici radionica su stekli osnovne tehnike u šivanju, vez, heklanje i pletenje, osnovne tehnike kao što su varijante lančanog boda, bod za iglom, osnovne tenike tkanja kao što su snovanje, uvođenje osnove i tkanje. Slikanje obuhvata nekoliko tehnika i to: oslikavanje na staklu, porcelanu, glina i pravljenje nakita. U MZ Kozarac u oblasti šivanja 3 učesnice su stekle znanje da mogu samostalno da rade, u tehnikama veza 5 učesnica su naučile osnovne tehnike u oblasti tkanja a 1 učesnica je naučila rad na tkalačkom stanu. U oblasti slikanja 3 učesnice su naučile osnovne tehnike slikanja i 1 od njih će započeti izradu proizvoda za turističku ponudu grada Prijedora. U Omarskoj u oblasti tkanja 5 učesnica je naučilo snovati i tkati i osposobljeno je 9 tkalačkih stanova i počeće se sa proizvodnjom suvenir torbica, ponjava i drugih proizvoda. Što se tiče slikanja, 2 djevojke su počele da oslikavaju predmete i prodaju ih. U oblasti šivanja 5 učesnica je naučilo osnovne tehnike šivanja i radiće to za potrebe svojih ukućana.
Kurs veza, heklanja i pletenja vodila je Nataša Antonić, kurs šivanja Zora Dronjić, kurs tkanja Stoja Zrnić i Nirka Dergić, kurs slikanja na staklu Snježana Latinčić i kurs izrade nakita od fimo mase Dražana Dronjić. Završna izložba polaznika projekta „Afirmacija mladih za opstanak na selu“ je zamišljena kao poslednja radionica u okviru projekta a izložbe proizvedenih radova u toku kursa održaće se u obje mjesne zajednice.
U Kozarcu će se završna izložba održati u ponedjeljak, 12.03.2012. godine u Osnovnoj školi „Kozarac“ sa početkom u 11:00 časova, a u Omarskoj će se održati u utorak, 13.03.2012. godine, u Domu kulture u 17:00 časova. Iz „Teodore“ su posebnu zahvalnost uputili svim učesnicima projekta te onima koji su pomogli njegovu realizaciju, stručnom saradniku za mjesne zajednice Radi Aleksiću, stručnim saradnicima za mjesne zajednice Kozarac i Omarska, savjetima pomenutih mjesnih zajednica, KUD „Kozara“ Kozarac te Agenciji lokalne demokratije u Prijedoru.
Tekst i foto – Udruženje „Teodora“ i GradPrijedor.com
www.gradprijedor.com
AdnanPD March 9th, 2012, 05:54 PM PO iza kina(rudnicke zgrade)
http://i.imgur.com/NyRf7.jpg
jaaaaa March 9th, 2012, 06:07 PM PO iza kina(rudnicke zgrade)
http://i.imgur.com/NyRf7.jpg
To sam vidio kad sam zadnji put bio u PD, izgleda super, a mislim da tu ima jos jedan objekat slican tome ili je taj sto se vidi na slici iza ili se ne vidi na slici, ali je uglavnom istog oblika... :D
jaaaaa March 9th, 2012, 06:14 PM Tribine Banja Ilidza Gradačac
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/419908_10150567251715964_333390280963_9105325_87529947_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/418419_10150567252280964_333390280963_9105327_1597697333_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/425599_10150567252920964_333390280963_9105330_785074198_n.jpg
Mislim da su ove tribine malo vece od Rudarovih.
STEFAN_777 March 9th, 2012, 09:39 PM Tribine Banja Ilidza Gradačac
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/425599_10150567252920964_333390280963_9105330_785074198_n.jpg
Mislim da su ove tribine malo vece od Rudarovih.
Sigurno su vece za 3-4 reda.. meni se ova tribina svidja, mozda greska je sto nisu tribinu obijili u boje kluba, ova zelena vise pase Rudaru.. jer kod rudara su dresovi zuto zeleni i plavo zuti.
A zvijezda ima boje crveno bele. al dobro to je sad manje bitno... bitno je da oni imaju finu tribnu...
AdnanPD March 9th, 2012, 11:26 PM Nasu izvlace ulazi na tribinu pa izgleda nekako masivnije. :D
STEFAN_777 March 10th, 2012, 08:51 AM Nasu izvlace ulazi na tribinu pa izgleda nekako masivnije. :D
Naravno i nasa ce biti lepa, one dvije kule odnosno ulazi na tribinu daju nekako veci izgeld tribine. Al dok se naprave betnonski redovi na tribini tiribina ce ici u vis za najmanje 30-40 cm.
A ako nam je za utehu, nasa zapadna tribina je lijepsa od zapadne tribine zvijezde.
Nadam se da ce za 2 mijeseca tribina biti zavrsena i pustena u rad.
jaaaaa March 10th, 2012, 11:11 AM Naravno i nasa ce biti lepa, one dvije kule odnosno ulazi na tribinu daju nekako veci izgeld tribine. Al dok se naprave betnonski redovi na tribini tiribina ce ici u vis za najmanje 30-40 cm.
A ako nam je za utehu, nasa zapadna tribina je lijepsa od zapadne tribine zvijezde.
Nadam se da ce za 2 mijeseca tribina biti zavrsena i pustena u rad.
Da kule daju masivniji izgled tribini. Sad ne znam mozda bi bilo bolje da su napravili na novoj tribini ulaz za igrace, al to sad manje bitno... Bitno je da je zavrse... Da rudaru bi dobro pasala zelena boja stolica i da pise plavom bojom "RUDAR PRIJEDOR", a mozda jos bolje da su svjetlo plave stolice, a da "RUDAR PRIJEDOR" pise zelenom bojom.
STEFAN_777 March 10th, 2012, 04:09 PM Da kule daju masivniji izgled tribini. Sad ne znam mozda bi bilo bolje da su napravili na novoj tribini ulaz za igrace, al to sad manje bitno... Bitno je da je zavrse... Da rudaru bi dobro pasala zelena boja stolica i da pise plavom bojom "RUDAR PRIJEDOR", a mozda jos bolje da su svjetlo plave stolice, a da "RUDAR PRIJEDOR" pise zelenom bojom.
Oo, ne znam ne uklapaju se plava i zelena, plava i zuta se uklapaju (takav im je dres) a drugi dres je zeleno crni... ali kako god nek su oni nju napravili pa da i postave roze stolice nebi imao nista protiv.... tad bi bili atraktivniji hahahahha :)
jaaaaa March 11th, 2012, 06:03 PM U okviru projekta "Stambeno zbrinjavanje Roma" prošle sedmice na području Urija pokrivene su tri kuće koje su dio projekta kompletne izgradnje kuća za Rome. Portal prijedor24h.com prisustvovao je pokrivanju i svečanosti koja je upriličena tom prilikom.
Projekat "Stambeno zbrinjavanje Roma" koji su podržali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je za ovu namjenu izdvojilo 260.000, a opština Prijedor 10.000 maraka, što su sredstva za izgradnju šest i rekonstrukciju sedam stambenih jedinica. Izgradnja ovih objekata počela je u februaru i trebala bi da bude okončana do kraja marta.
Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević kaže, "Na području Urija smo pokrili tri nova objekta, a preostali će biti izgrađeni ili rekonstruisani na području Ćele, Hambarina, Šurkovca i Brezičana. Izgradnja ovih objekata koji su namjenjeni najugroženijim romskim porodicama koji nemaju vlastiti krov nad glavom ili žive u potpuno trošnim objektima u kojima je više kartona nego cigle.
Realizacijom ovog projekta, stambeno će biti zbrinuto 13 romskih porodica koji su do sada živjeli u tuđim objektima ili u objektima koji ne mogu zadovoljiti ni minimum egzistencijalnih uslova za život. "Uvjereni smo da će izgradnja i rekonstrukcija biti okončana do 31. marta, kako smo zacrtali našim planovima, kada ćemo vlasnicima svečano uručiti ključeve", rekao je Salešević.
"Danas smo se okupili na pokrivanju ove tri kuće na Urijama koje su u veoma kratkom građevinskom roku dovedene do krova, a što nam daje za pravo da vjerujemo da će i ostali objekti u izgradnji i rekonstrukciji biti u predviđenom roku predani vlasnicima na upotrebu". kazao je Salešević.
www.prijedor24h.com
STEFAN_777 March 11th, 2012, 08:36 PM Nemam nista protiv roma (cigana) ali ima ih dosta koji nece da rade nego im je cilj da prosenjem para od naroda zive.A sto je jos gore dijecu tijeraju da to rade. Koliko puta sam bio u nekom od prijedorskih kafica i skoro svaki put udje malo dijete romsko i prosi para. Znamo svi da nema posla, ali zar tim romima sto to rade nije lakse da uzmu sikiru pa pitaju kome treba iscjepati drva ili slicno i tako zaraditi novac.. A ne ovako praviti od Prijedora ruglo grada...
jaaaaa March 14th, 2012, 11:52 AM Koalicija za zaštitu Sane saopštila je danas da neće praviti kompromise niti odustajati od namjere da spriječi izgradnju male hidroelektrane Medna na izvorima ove krajiške rijeke. „Iako je Okružni sud u Banjaluci po drugi put presudio u korist Koalicije koja je tužila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zbog izdavanja Rješenja o gradnji MHE Medna, nadležne institucije, nažalost, a prije svih Inspektorat, do sada nisu reagovale niti zaustavile nezakonito uništavanje izvora rijeke Sane“, saopštila je Koalicija. U povodu 14. marta, Međunarodnog dana akcije za rijeke, Koalicija za zaštitu Sane podsjeća da se od samog početka priprema za izgradnju MHE lokalno stanovništvo se protivi takvoj inicijativi, svojim aktima isto su učinile i opštine Ribnik i Mrkonjić Grad na čijim teritorijama se nalaze izvori rijeke Sane, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS je u dva navrata dao negativno mišljenje o planovima za izgradnju MHE. „Koalicija za zaštitu Sane je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS predala inicijativu za prethodnu zaštitu gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostornim planom RS do 2015. godine, što bi bilo prelazno rješenje do proglašenja parka prirode“, navodi se u saopštenju. Koncesiju za izgradnju male hidroelektrane Medna na izvorima Sane dala je Vlada RS 2006. godine firmi „Enerdži MBA“, potom firmi „LSB Elektrane“ Banjaluka, a u martu prošle godine firmi „Interenergo“ iz Ljubljane, a Koalicija za zaštitu Sane, koja okuplja dvadesetak nevladinih organizacija iz gradova u unsko-sanskom slivu, smatra da je prenos koncesije izvršen suprotno odredbama prvog ugovora koje su dozvoljavale prenos koncesije na drugo pravno lice tek kad objekat bude izgrađen, što na izvorima Sane nije slučaj. „Osim tog, nijedan koncesionar, ne posjeduje ekološku dozvolu kao ni dozvolu za građenje, čime su grubo prekršeni Zakon o zaštiti životne sredine, Zakon o uređenju prostora i građenju i Zakon o koncesijama“, stoji u saopštenju. Izgradnja MHE Medna započela je uprkos činjenici da je Prostornim planom RS gornji tok rijeke Sane predviđen kao park prirode, a izvori Sane kao strogi režim zaštite. Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je rijeka Sana svrstana u prvu kategoriju, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS dostavio je stručno mišljenje sa deset razloga zašto se na izvorima Sane ne smije graditi MHE. Međunarodni dan akcije za rijeke i borbe protiv brana prvi put je obilježen na današnji dan 1997. godine i od tada se svake godine širom svijeta okupljaju ekološki aktivisti s ciljem aktivne borbe za zaštitu rijeka, sprečavanja izgradnje i uklanjanja već izgrađenih brana.
Katarina Panić
Foto – arhiva
www.gradprijedor.com
jaaaaa March 15th, 2012, 12:16 PM Sredstva iz IPA „dva“ fondova, koji su planirani za period od 2014. do 2020. godine, omogućiće lokalnim zajednicama direktniji pristup evropskim fondovima, odnosno proširiti područja za koja BiH može da aplicira, rečeno je na javnoj debati održanoj danas u Prijedoru u okviru projekta EU-forija. „Preostale komponente regionalnog i ruralnog razvoja za koje se trenutno ne može aplicirati biće tada dostupne lokalnim zajednicama koje moraju biti pripremljene za taj proces i, prema našim procjenama, veoma je malo opština koje imaju razvijenu svijest o pristupanju i obavezama prema EU integracijama“, objasnio je projekt menadžer Džemal Hodžić na debati o temi „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica s ciljem ispunjavanja uslova u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji“. Direktor projekta Armin Kržalić rekao je da je debata imala za cilj povećanje nivoa znanja predstavnika administracije, odbornika Skupštine opštine, predstavnika NVO sektora, privrednika, medija i predstavnika akademske zajednice o procesu proširenja EU i ulozi lokalne zajednice u tom procesu kroz produbljivanje znanja i prihvatanje vrijednosti i standarda Unije koji utiču na svakodnevni život građana. „Opština Prijedor jedna je od naprednijih i najprogresivnijih opština što se tiče razvoja lokalne zajednice i efikasnosti opštinske administracije koja već učestvuje u programima EU pod nazivom `Jačanje lokalne demokratije LOD`, koji promoviše i priprema lokalne zajednice za buduće fondove EU koji će biti na raspolaganju uskoro“, dodao je Kržalić. Debatu je organizovao Centar za sigurnosne studije, u saradnji sa opštinom Prijedor, a nakon Cazina, Bosanske Krupe i Bihaća, biće organizovane i u Gacku i Trebinju.
SRNA
www.gradprijedor.com
jaaaaa March 15th, 2012, 03:36 PM Za treći pokušaj vantjelesne oplodnje 30.000 KM
Opština Prijedor predvidjela je budžetom za 2012. godinu 30.000 KM za sufinansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje, potvrdio je Srni načelnik opštine Marko Pavić.
On je istakao da je opština formirala i stručnu komisiju koju čine ljekar specijalista, predstavnik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe dva" i predstavnik opštine, koji će zahtjeve rješavati odmah po njihovom pristizanju.
Pavić kaže da ova lokalna zajednica sufinansiranjem vantjelesne oplodnje želi da popravi pronatalitetnu politiku, iako je to oblast kojom treba da se bave državne i entitetske institucije, te podsjeća da je opština odobrila 3.000 KM za treći pokušaj vantjelesne oplodnje jednom mladom bračnom paru koji nakon četiri godine braka ne može prirodnim putem da dobije potomstvo.
"Smatramo da smo jedna od prvih opština koja je uvela grant za vantjelesnu oplodnju i koja nastoji da pomogne parovima da dođu do željenog potomstva i podrže one koji se godinama bore za proširenje porodice", rekao je Pavić.
Predsjednica Udruženja "Bebe dva" Ljiljana Anđić istakla je da udruženje postoji oko godinu dana i da su zadovoljni jer su za kratko vrijeme uspjeli da dobiju podršku i pomoć lokalne zajednice.
"Parovi sa problemom steriliteta još se suočavaju sa predrasudama. Za neke ovaj problem predstavlja i jedan vid javne sramote. Zato se o tome ćuti i ne želi javno govoriti. Međutim, svjesni su činjenice da je problem moguće riješiti jedino uz zajedničku borbu porodice i stručnjaka koji se bave tom problematikom, a uz saradnju sa institucijama koji nam nastoje pomoći", rekla je Anđićeva.
Ona je dodala da njihov najveći uspjeh predstavljaju dvije trudnice koje su se, uz 25 registrovanih članova ovog udruženja, borile za rješenje problema bračnog steriliteta.
Cijena postupka vantjelesne oplodnje je 5.500 KM.
www.prijedor24h.com
Bitno je da se djeca prave, a ne bitno je sto nece imati posao kad odrastu... Razmisljaju kao djeca... :horse:
jaaaaa March 15th, 2012, 03:44 PM Privlačenje stranih i domaćih investicija i povećanje broja zaposlenih najznačajniji su prioriteti lokalne vlasti u Prijedoru za 2012. godinu, izjavio je danas načelnik ove opštine Marko Pavić. „Kao svoj veliki uspjeh ističemo da u vrijeme globalne ekonomske krize lani nije smanjen broj zaposlenih u odnosu na 2010. godinu, a strani investitori dobro posluju i povećavaju broj zaposlenih“, rekao je Pavić na sjednici Skupštine opštine Prijedor na kojoj su je sa 25 glasova za, nijednim protiv i četiri uzdržana prihvaćen izvještaj o radu načelnika opštine. Prema njegovim riječima, hrvatska „Nova Ivančica“ počela je sa 60 radnika, a prešla na 200, italijanski „Nuti due“ krenuo je sa 30 radnika, a prešao na 100, a austrijski „Austronet“ brojao je desetak radnika, a sada ima blizu 60. „Jedna od najvećih investicija trebalo bi da bude oživljavanje rudnika željezne rude u Ljubiji za šta je zainteresovana kompanija `Arcelor Mittal` koja je u Omarskoj počela sa nešto više od 500 radnika, a sada ih ima više od 800“, kazao je Pavić i naglasio da bi time oživio i trenutno najsiromašniji dio opštine Prijedor. On je dodao da su među stranim investitorima zainteresovanim za ulaganje u Prijedor Kinezi sa proizvodnjom računarskih komponenti, Nijemci i Slovenci sa izgradnjom toplane i energane na bio masu, te još neke hrvatske firme. „Osim što je, da tako kažem, `najmultietničkiji` grad u BiH, Prijedor je i grad sa najvećim brojem svojih stanovnika u dijaspori, što je takođe naša razvojna šansa s obzirom na činjenicu da ljudi iz dijaspore imaju novac, veze sa potencijalnim investitorima, ali i jaku emotivnu vezu sa svojim gradom“, naglasio je Pavić. On je istakao da će evrointegracioni procesi Hrvatske dati nove mogućnosti investicijama u Prijedor zbog blizine hrvatske granice, kao što potencijalnim ulagačima kvalitetan pokazatelj predstavljaju ocjene Evropske unije, Savjeta Evrope, GTZ-a, UNDP-a, OEBS-a i mnogih drugih međunarodnih organizacija da je Prijedor u brojnim oblastima dostigao evropske standarde. „Što se tiče zapošljavanja, u februaru ove godine imamo zaposlenih za 140 više nego u januaru i kratkoročni cilj nam je da, nakon duže vremena, broj nezaposlenih spustimo ispod 13.000“, naveo je Pavić. On je ponovio da, bez obzira na krizu i, kako je rekao, katastrofalno punjenje budžeta u prva dva mjeseca ove godine, iz opštinske kase neće biti umanjena davanja za socijalne kategorije, penzionere, obrazovanje i podsticaje za poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća i zapošljavanje.
Katarina Panić
www.gradprijedor.com
E sad kad bi to bilo tacno sto je rekao...
jaaaaa March 15th, 2012, 09:54 PM Projekat „Uređenje korita rijeka Gomjenice, Miloševice, Puharske i kanala Berek u opštini Prijedor“, o čijoj je realizaciji danas potpisan ugovor, predviđa radno angažovanje 60 nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Ugovor o realizaciji projekta koji će trajati 60 dana i čija je vrijednost 126.084 KM, u Prijedoru su potpisali predstavnici Fonda otvoreno društvo BiH, prijedorske opštine i izvođača radova građevinskog preduzeća „Unijat M“. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da je projekat predviđen Strategijom razvoja opštine kako bi se prevazišli negativni efekti ekonomske krize i ublažio najveći problem – nezaposlenost. „Opština u projektu učestvuje sa 30.000 KM. Za nas su značajna dva aspekta projekta – jednom broju nezaposlenih Prijedorčana biće omogućeno da steknu dohodak, a s druge strane svi stanovnici koji žive pored vodotoka dobiće zdraviju i čistiju sredinu s obzirom na to da svi ovi vodotoci prolaze kroz centar grada“, naglasio je Pavić.
Koordinator projekta lokalne uprave u Fondu otvoreno društvo Bogdan Popović rekao je da je projekat definisan u saradnji sa opštinom, Centrom za socijalni rad i Fondom za zapošljavanje koji su pomogli da budu identifikovane osobe sa biroa kojima je ovakva vrsta privremenog radnog angažovanja najpotrebnija. „Privremenim radnim angažovanjem osoba sa evidencije opštinskog Biroa za zapošljavanje biće ostvarena 22.103 radna časa. Na ime angažovanja radne snage biće isplaćeno 86.200 KM od ukupne vrijednosti projekta“, naveo je Popović. On je dodao da je Prijedor uz još 19 opština u BiH identifikovan kao korisnik sredstava Fonda otvoreno društvo, s obzirom na visok nivo nezaposlenosti i relativno nizak nivo privrednih aktivnosti.
SRNA
www.gradprijedor.com
STEFAN_777 March 16th, 2012, 01:41 PM Isecak iz filma Dr. Mladen Stojanovic, Prijedor nekada
KgezboNAAbQ
STEFAN_777 March 16th, 2012, 01:49 PM SUTRA SVI NA STADION :)
RUDAR PRIJEDOR - ZELJEZNICAR 15:00
GRADSKI STADION PRIJEDOR
ggSPDUoZ1ZI
jaaaaa March 16th, 2012, 04:58 PM Nakon pauze uzrokovane lošim vremenskim prilikama, radovi na izgradnji istočne tribine Gradskog stadiona u Prijedoru su nastavljeni pojačanim intenzitetom. Iako je prvobitno bilo planirano da tribina bude završena do početka proljetnog dijela prvenstva, zbog loših uslova za nastavak gradnje krajem januara i tokom februara, od toga se odustalo. Kako nam je rekao Milorad Šipka, potpredsjednika Upravnog odbora Rudar Prijedora zaduženog za sportska pitanja, obaviješteni su i nadležni organi u Fudbalskom/nogometnom savezu BiH. „Ljudi iz Saveza su posjetili Prijedor kako bi se na licu mjesta uvjerili u napredak radova.
Prema njihovim riječima, bili su zadovoljni onim što su vidjeli tako da prolongiranje završetka radova na istočnoj tribini neće uticati na odluku o igranju Rudara na Gradskom stadionu u Prijedoru do kraja tekuće sezone“, potvrdio je Šipka. On se posebno zahvalio načelniku opštine Prijedor Marku Paviću bez čije pomoći ne bi bilo ni realizacije ovih radova. Nakon završetka istočne tribine prijedorski stadion će imati kapacitet od 3250 sjedećih mjesta i u potpunosti će zadovoljavati sve propise N/FSBiH. Inače, tokom zimske pauze u Premijer ligi, na Gradskom stadionu u Prijedoru postavljen je sistem za navodnjavanje terena.
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudar-prijedor-radovi-na-tribini-1.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudar-prijedor-radovi-na-tribini-2.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudar-prijedor-radovi-na-tribini-3.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudar-prijedor-radovi-na-tribini-4.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudar-prijedor-radovi-na-tribini-5.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudar-prijedor-radovi-na-tribini-7.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudar-prijedor-radovi-na-tribini-8.jpg
www.gradprijedor.com
Jeeeeeee
STEFAN_777 March 16th, 2012, 05:11 PM E K S T R A Slike ;)
Koliko ce ovo biti redova?
Hmmm, pokusao sam da izbrojim ali ne mogu kada je slika suvise mala, ali siguran sam da ima nesto vise od 10 redova... Mozda 13.
jaaaaa March 16th, 2012, 05:31 PM E K S T R A Slike ;)
Koliko ce ovo biti redova?
Hmmm, pokusao sam da izbrojim ali ne mogu kada je slika suvise mala, ali siguran sam da ima nesto vise od 10 redova... Mozda 13.
I ja mislim da ima oko 13 redova... A mene zanima najvise to iza tribine sta ce biti na kraju i da li ce to sluziti kasnije za krov... :D
AdnanPD March 16th, 2012, 05:33 PM Odlicne slike :cheers:
Ja sam 13 prebrojao.
STEFAN_777 March 16th, 2012, 05:37 PM I ja mislim da ima oko 13 redova... A mene zanima najvise to iza tribine sta ce biti na kraju i da li ce to sluziti kasnije za krov... :D
Moguce, poslije izgradnje ove istocne tribine jedino im ostaje jos da natkriju tribinu, i onda ce bar ja mislim imati sve uslove koje trazi fudbalski savez BiH.
Mada bi ja prije krova volio da se postave Reflektori, ako ne ove onda barem naredne godine, a odmah poslije toga da natkriju tribinu, al dobro do prije 3 godine nismo imali ni stlice na tribini, a sad imamo i stolice i jos jednu tribinu + imamo navodnjavanje terena...
Ja sam zadovoljan :D
AdnanPD March 16th, 2012, 05:45 PM Nama treba i semafor koji ima sat na sebi, ovaj nas nije uslovan pa se nadam da ce se i to uskoro rijesiti.
Nakon toga mogu ici i reflektori.
A najvjerovatnije ce se i praviti atletska staza sa tartanom i 6 traka(8 traka kod ciljne linije). Zato se i istocna pravila toliko udaljena od terena.
STEFAN_777 March 16th, 2012, 05:52 PM Upravu si semafor treba, a ne svidja mi se to sto ce atletska staza produzti i sto ce ikako i postojati... al ako su vec mislili praviti ona bi bilo odlicno kada bi boja staze bila plava kao na ovoj slici.
http://www.solarworlds.co.uk/photo/photos/20080614_StadiumRunningTrack_700x467med.jpg
Ne znam da li vama ali meni je 100 puta lijepse izgeleda staza plave boje nego ona klasicna.
AdnanPD March 16th, 2012, 05:57 PM Meni ne smeta atletska jer najvjerovatnije nece nikad praviti sjever i jug pa atletska nece ni smetati.
jaaaaa March 16th, 2012, 08:06 PM Meni ne smeta atletska jer najvjerovatnije nece nikad praviti sjever i jug pa atletska nece ni smetati.
Atletska ce biti mislim i zbog skola koje se nalaze u neposrednoj blizini i zbog malih olimpijskih igara koje se organizuju svake god u PD, a imamo i dobar atletski klub. A prioritet je prvo taj semafor, pa krov po meni i tek onda atletska staza (plava), a to ce nadam se doci na vrijeme nakon zavrsetka istocne tribine... :D
jaaaaa March 16th, 2012, 08:40 PM Načelnik prijedorske opštine Marko Pavić smatra da je načelnik kozarskodubičke opštine Nino Jauz najveći kočničar ideje da Prijedor postane centar regije, dok prvi čovjek Kozarske Dubice kaže da ne bi učinio bilo šta na štetu Prijedora ili bilo koje druge opštine. Pavić kaže da je projekat, prema kojem bi prijedorsku regiju, osim ove dvije, činile i opštine Novi Grad, Kostajnica, Oštra Luka i Krupa na Uni, ekonomski, a ne politički. „Imamo politička opiranja i mogu otvoreno reći da je takvom projektu najveća kočnica načelnik opštine Kozarska Dubica. Na našu žalost, to je Prijedorčanin koji je tamo otišao, a sada najviše koči projekte u vezi sa regionalnim razvojem Prijedora“, rekao je Pavić novinarima. Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz rekao je da niko u Kozarskoj Dubici ne bi učinio bilo šta na štetu Prijedora ili bilo koje druge opštine. „Ne bavim se Prijedorom nego Kozarskom Dubicom, te ako me okrivljuju zbog toga što sam Kozarsku Dubicu stavio na prvo mjesto, sa zadovoljstvom prihvatam tu krivicu“, rekao je Jauz Srni. On smatra da dosadašnja saradnja između opština Kozarska Dubica i Prijedor ima veoma visoku ocjenu. „Ubijeđen sam da će tako biti i ubuduće jer nam je zajednički cilj saradnja, a ne međusobno optuživanje. Svi moramo dati maksimalan doprinos ekonomskom jačanju i Kozarske Dubice i Prijedora i cijele Republike Srpske“, istakao je Jauz. Pavić je predstavio nedavno ideju regionalizacije Prijedora izabranim predstavnicima na svim nivoima vlasti u BiH koji su iz Prijedora, a dolaze iz različitih stranaka. „Banjalučka regija, kojoj prijedorska sada pripada, po svim parametrima veća je od ostatka Republike Srpske, a u takvoj konstalaciji Prijedor s pripadajućim opštinama je zapostavljen i da bi se bolje razvijao treba da postane centar regije“, naveo je Pavić. On je naglasio da je u svijetu poznat koncept da se politike donose na nivou država, a da ekonomije funkcionišu na bazi regija, te da bi Prijedoru, kao centru regije druge po veličini u Republici Srpskoj, bila otvorenija vrata za prekograničnu i saradnju sa EU.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com
www.gradprijedor.com
Brundi krivo sto je Dubica dobila prekogranicni prelaz... A ja bi se ubio jos malo i Dubica ce biti veca od PD...:ohno:
STEFAN_777 March 16th, 2012, 09:18 PM Bas sam sada gledao novosti na RTV Prijedor i Pavic je u dosta toga sto je rekao bio u pravu... Ukoliko Prijedor ne postane centar regije sto kaze "Jaaaaa" jos malo pa ce nas i Kozarska Dubica prestici.
Ja se u potpunosti slazem sa Pavicem sto se tice ovog...Prijedoru je neophodno da postane Grad i da bude glavini grad u regiji u kojoj bi se jos nasle Kozarska Dubica, Novi Grad, Ostra Luka, i jos neka Krupa tako nekako... Tako bi mogli parirati Banjaluci... ovako iz dana u dan zaostajemo.
jaaaaa March 16th, 2012, 09:24 PM Bas sam sada gledao novosti na RTV Prijedor i Pavic je u dosta toga sto je rekao bio u pravu... Ukoliko Prijedor ne postane centar regije sto kaze "Jaaaaa" jos malo pa ce nas i Kozarska Dubica prestici.
Ja se u potpunosti slazem sa Pavicem sto se tice ovog...Prijedoru je neophodno da postane Grad i da bude glavini grad u regiji u kojoj bi se jos nasle Kozarska Dubica, Novi Grad, Ostra Luka, i jos neka Krupa tako nekako... Tako bi mogli parirati Banjaluci... ovako iz dana u dan zaostajemo.
Tacno tako... A kad kreten ne zna da se ulizuje ljudima u guzicu ili sta ja znam sta, treba dici dupe sad i malo poraditi na tome, a gradjani PD-a ce uvijek biti iza njega... :D
jaaaaa March 16th, 2012, 09:38 PM Opština Prijedor raspisala je javni konkurs za sufinansiranje ili finansiranje najpovoljnijeg projekta nevladinih organizacija u iznosu do 50.000 KM.
Konkurs se raspisuje za najpovoljniji projekat u oblasti zapošljavanja, poljoprivrede, privrede, turizma, zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, ekologije, ljudskih prava, jačanja demokratskog društva i razvoja sporta.
Načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić rekla je Srni da zainteresovana lica prijave mogu podnijeti u opštinskom odjeljenju za društvene djelatnosti do 1. aprila ove godine.
Uz prijavu je neophodno priložiti dokaz o registraciji u Republici Srpskoj, odnosno BiH, kratak opis udruženja ili fondacije sa podacima o prethodno realizovanim projektima, projekat kojim konkurišu i ovjerenu kopiju završnog računa za prethodni period.
Budžetom opštine Prijedor za 2012. godinu predviđeno je ukupno 95.000 KM za finansiranje projekata nevladinih organizacija.
www.opstinaprijedor.org
STEFAN_777 March 17th, 2012, 06:27 PM Rudar Prijedor 0 - 5 Zeljeznicar
Puce petarda u mrezi Rudara... aj sto si izgubili aj sto i kod kuce al 5 golova sto je previse previse...
Zali boze 5 maraka sto dade hahahahah :D
Volim gledati fudbal uzivo sa stadiona, i cesto sam na utakmicama NK Publikum Celje mogu vam reci samo to da su kao i Rudar Prijedor..... Kad sam god otisao na utakmicu celja oni su uvijek ili popusili ili nekako na guzove nerjeseno odigrali...Odnosno uvijek su medju zadnjima nikako da ispadnu kao i rudar
Kako je Rudar krenuo mogao bih ispasti a u koliko se to desi onda svi ostali radovi na stadionu o kojima smo mi mastali otice u zaborav hahahhaha....
AdnanPD March 17th, 2012, 06:31 PM Nece Rudar ispasti u to budi siguran. Zeljo ima sad 11 pobjeda u nizu.
jaaaaa March 17th, 2012, 06:36 PM Nece Rudar ispasti u to budi siguran. Zeljo ima sad 11 pobjeda u nizu.
Ma nece Rudar ispasti iz lige... Ali jbg jest sramota 5:0 kod kuce... Ma napravice oni sve to samo polako... ;)
AdnanPD March 17th, 2012, 07:50 PM Evo slike od gradprijedor.com sa danasnje utakmice:
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudarpd-zeljeznicar-rezultat.jpg
Koliko vec bolje izgleda, jos kad stave sjedalice. :cheers:
STEFAN_777 March 17th, 2012, 08:52 PM Jos kad na njima budu navijaci, izgleda ce ko sa neke utakmice 4 lige engleske :D
Nadam se da nece ispasti, ali ako zele navijace moraji malo bolje.
Red bi bio da A. Mital kao sponzor kluba malo pogura Rudar iz problema...
jaaaaa March 17th, 2012, 08:57 PM Jos kad na njima budu navijaci, izgleda ce ko sa neke utakmice 4 lige engleske :D
Nadam se da nece ispasti, ali ako zele navijace moraji malo bolje.
Red bi bio da A. Mital kao sponzor kluba malo pogura Rudar iz problema...
E sad pucamo na visko kao 4. liga Engleske... Heheh tako ne izgleda ni stadion Celika... :D
A bitno je da se vide radnici na ovoj slici da rade... :D
rosulje March 17th, 2012, 11:56 PM Super izgleda.
AdnanPD March 18th, 2012, 03:31 PM Evo i golovi sa utakmice:
k73XRxf6Bzc
Vide se i tribine.
STEFAN_777 March 19th, 2012, 09:08 AM EVO MALO BOLJI KVALITET VIDEA
2VIMmj5sDr4
Samo prebacite sa 320 na 480 kvalitet slike
AdnanPD March 19th, 2012, 10:26 AM Super ce nam izgledati stadion.
STEFAN_777 March 19th, 2012, 10:49 AM Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje priželjkuju status grada
Opštine Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje (na slici) podržavaju inicijativu Izvršnog odbora SNSD-a da dobiju status grada.
Status grada u RS zasad imaju samo Banjaluka, kao najveći grad i administrativni centar, i Istočno Sarajevo.
Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, je rekao da podržava ovu inicijativu i dodao da je Prijedor prije nekoliko godina slično tražio, jer smatra da ima sva obilježja da postane grad.
Pavić je rekao da se zalaže da na nivou RS budu doneseni kriterijumi na osnovu kojih bi opštine mogle prerasti u gradove. Kako je istakao, kriterijumi bi trebalo da budu veličina teritorije, broj stanovnika, razvijenost infrastrukture, obrazovanost stanovništva i obim kulturnih sadržaja.
"Ako ne bude bilo jasnih kriterijuma, postoji opasnost da po neravnopravnim uslovima dijelimo da tako kažem odličje grada i nekome ko po osnovnim kriterijumima to ne ispunjava. U svakom slučaju mislim da Prijedor zaslužuje da bude grad zbog ovih kriterijuma", rekao je Pavić.
Dodao je da bi prednost da Prijedor postane grad bila simbolična, odnosno da bi građanima dala psihološki osjećaj da žive u sredini koja je grad, a ne samo opština.
Ako ne bude bilo jasnih kriterijuma, postoji opasnost da po neravnopravnim uslovima dijelimo odličje grada, kazao Pavić
"Ranije smo se borili da budemo grad zato što je grad tada dobijao više sredstava nego opština, međutim, sad bi to bila čisto administrativna stvar", rekao je Pavić.
www.nezavisne.com
jaaaaa March 19th, 2012, 04:18 PM Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje priželjkuju status grada
Opštine Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje (na slici) podržavaju inicijativu Izvršnog odbora SNSD-a da dobiju status grada.
Status grada u RS zasad imaju samo Banjaluka, kao najveći grad i administrativni centar, i Istočno Sarajevo.
Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, je rekao da podržava ovu inicijativu i dodao da je Prijedor prije nekoliko godina slično tražio, jer smatra da ima sva obilježja da postane grad.
Pavić je rekao da se zalaže da na nivou RS budu doneseni kriterijumi na osnovu kojih bi opštine mogle prerasti u gradove. Kako je istakao, kriterijumi bi trebalo da budu veličina teritorije, broj stanovnika, razvijenost infrastrukture, obrazovanost stanovništva i obim kulturnih sadržaja.
"Ako ne bude bilo jasnih kriterijuma, postoji opasnost da po neravnopravnim uslovima dijelimo da tako kažem odličje grada i nekome ko po osnovnim kriterijumima to ne ispunjava. U svakom slučaju mislim da Prijedor zaslužuje da bude grad zbog ovih kriterijuma", rekao je Pavić.
Dodao je da bi prednost da Prijedor postane grad bila simbolična, odnosno da bi građanima dala psihološki osjećaj da žive u sredini koja je grad, a ne samo opština.
Ako ne bude bilo jasnih kriterijuma, postoji opasnost da po neravnopravnim uslovima dijelimo odličje grada, kazao Pavić
"Ranije smo se borili da budemo grad zato što je grad tada dobijao više sredstava nego opština, međutim, sad bi to bila čisto administrativna stvar", rekao je Pavić.
www.nezavisne.com
Sjebat ce nas ovo obrazovanje...
STEFAN_777 March 19th, 2012, 07:30 PM EVO JOS JEDNA SLIKA SA UTAKMICE
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudarpd-zeljeznicar-2.jpg
jaaaaa March 19th, 2012, 07:34 PM EVO JOS JEDNA SLIKA SA UTAKMICE
http://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2012/03/rudarpd-zeljeznicar-2.jpg
Krivo mi je sto nisu digli tibine jos mozda metar - dva u visinu da se ne vidi robot... :madwife:
AdnanPD March 19th, 2012, 08:19 PM Nek se vidi Robot.
U Prijedoru je stadion bas u centru i to je po meni jedan plus.
STEFAN_777 March 19th, 2012, 10:04 PM Adnane imas pravo, nas stadion je bas u gradu.... za razliku npr od Veleza, njihov stadion se nalazi bogu iza nogu, nista nije bolji ni stadion od Zrinjskog.... Po meni oni u Mostaru prave SPRDNJU.... U mesto da naprave jedan zajednicki stadion koji bi licio na nesto oni ganjaju da svako ima svoj stadion... Pa jbt i Inter i Milan su 10000000 puta veci klubovi pa igraju na jednom stadionu ne znam zasto i oni tako nebi mogli.
jaaaaa March 19th, 2012, 11:01 PM Da super je sto je u centru... Jedan od rijetkih stadiona. Minus po meni je sto ce biti ta atletska staza i sto se vide objekti kad se gleda na TV-u. Jbg da su napravili stadion po onom projektu od 33 miliona KM ja bi bio zadovoljan... hehe
AdnanPD March 19th, 2012, 11:38 PM Da super je sto je u centru... Jedan od rijetkih stadiona. Minus po meni je sto ce biti ta atletska staza i sto se vide objekti kad se gleda na TV-u. Jbg da su napravili stadion po onom projektu od 33 miliona KM ja bi bio zadovoljan... hehe
I taj je imao atletsku stazu.
Ako urade atletsku kako spada meni nece smetati, jer nema razloga da se prave sjeverna i juzna tribina.
Mozda jednog dana napraviti novu zapadnu od 5 hiljada sa lozama i tv studiom i ostalim zahtjevima za Evropska takmicenja i to bi bilo to sto se naseg stadiona tice.
jaaaaa March 20th, 2012, 02:47 PM Pripadnici Policiske stanice Prijedor 1 u prigradskom naselju Petrovo pronašli zasade marihuane u 21 saksiji.
Policija u Prijedoru pronašla je dvadeset i jednu saksiju sa zasadima marihuane.
Saksije su bile u drvenom sanduku pokrivenim najlonom, na jednoj njivi u prigradskom naselju Petrovo.
U blizini su se nalazile i dvije kante sa vodom.
U toku je rad na utvrđivanju identiteta osobe koja je ovim počinila krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, saopšeno je iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.
www.prijedor24h.com
I tako se gasi jos jedna tradicija u Prijedoru... xD.
AdnanPD March 20th, 2012, 02:53 PM Jebala ih marihuana.
Totalno je bezopasna, nek se oni bave nekim drugim kriminalom kao npr privrednim gdje nas pokradose na svakom cosku.
gogineman March 20th, 2012, 03:22 PM Neko nam se osjetio ugrozenim :lol:
STEFAN_777 March 20th, 2012, 05:15 PM hahahahahhahahahahhahaha
gogineman necemo sad u detalje :D
Poso je poso :)
jaaaaa March 20th, 2012, 05:18 PM Hahahaha... A unistise nam jedini biznis u PD sto imamo... :D
STEFAN_777 March 20th, 2012, 09:46 PM Hmmm, a ne znam koje je to prigradsko naselje Petrovo.... Ako misisle na Petrovo (ili nekada Cela) onda su se malo ZAJEBALI.. Kakvo prigradsko naselje? Moze biti samo selo, jer ako je Petrovo prigradsko naselje ne znam zasto onda i Sanicani nebi bili prigradsko naselje...
jaaaaa March 21st, 2012, 12:31 PM PRIJEDOR
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/558995_3238867501969_1575234715_2550593_2097249670_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/374383_3238869062008_1575234715_2550596_215900330_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/524410_3238869582021_1575234715_2550597_427442939_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/529295_3238868221987_1575234715_2550594_1464853679_n.jpg
KOZARAC
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/536968_3238865621922_1575234715_2550590_853709695_n.jpg
Slike uslikane 20.3.2012. god. slike uslikao (mislim, sa njegovog su profila na face-u) Crnalić Zlatan.
Vide se malo i tribine... :D
AdnanPD March 21st, 2012, 09:17 PM Fina prazna parcela desno od bolnice.
jaaaaa March 21st, 2012, 09:28 PM Fina prazna parcela desno od bolnice.
To sam prvo ugledao, reko ovde bi se dalo nesto izgraditi, al otom potom.
LordMarshall March 22nd, 2012, 01:59 PM Prijedor: Nastavljena sanacija gubitaka na vodovodnoj mreži
Sanacijom gubitaka vode na mreži na području opštine Prijedor nastavljena je realizacija projekta poboljšanja vodosnabdijevanja u koji su opština i Vlada Švajcarske uložili oko 30 miliona KM.
Direktor prijedorskog "Vodovoda" Vlado Reljić rekao je da je u svrhu detekcije gubitaka vode, koji se u pojedinim naseljima kreću od 60 do 80 odsto, u toku sanacija sekundarne mreže. Radovi, čija je vrijednost oko 280.000, finasiraju se iz opštinskih kreditnih sredstava.
On je dodao da je riječ o pilot-projektu koji se provodi u gradskoj mjesnoj zajednici Kokin grad, gdje su ustanovljeni veći gubici vode.
"Tu se kompletno rekonstruišu svi kućni priključci sekundarne mreže i postavlja se nova mreža da bi se smanjili gubici. Riječ je o starim pocinčanima cijevima koje je potrebno zamijeniti novim", pojasnio je Reljić.
Radove izvodi građevinsko preduzeće "Unijat" i trajaće tri mjeseca.
Zahvaljujući projektu poboljšanja vodosnabdijevanja prijedorskog kraja bolju snabdijevenost je dobilo oko 104.000 stanovnika.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/551037)
STEFAN_777 March 22nd, 2012, 07:02 PM Jbt kad pogeledate ovu sliku rekli bi da ste negdje u Grckoj a ne u Prijedoru :D
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/426957_108354452623628_100003472213083_36795_281709562_n.jpg
jaaaaa March 22nd, 2012, 07:32 PM Jbt kad pogeledate ovu sliku rekli bi da ste negdje u Grckoj a ne u Prijedoru :D
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/426957_108354452623628_100003472213083_36795_281709562_n.jpg
Ima i ljepsih slika LePonta gdje izgleda kao da si u Dubaiu... xD.
http://www.motellepont.com/images/lepont_1.jpg
STEFAN_777 March 22nd, 2012, 08:58 PM hahahahahha jest jest :)
ampicilin March 22nd, 2012, 09:17 PM prelijepo
kokoljub March 23rd, 2012, 10:56 AM Na ovim fotosima iz aviona se nesto malo vidi ona krcevina na koju je planirano da se preseli pijaca sa zagradskih mezarluka.
Jel taj komad zemlje iskrcen ? ... kad ce se premjestati pijaca ? ...hoce li na toj krcevini, osim pijace biti i put kojem ce se moci voziti auta ?
jaaaaa March 23rd, 2012, 11:13 AM Na ovim fotosima iz aviona se nesto malo vidi ona krcevina na koju je planirano da se preseli pijaca sa zagradskih mezarluka.
Jel taj komad zemlje iskrcen ? ... kad ce se premjestati pijaca ? ...hoce li na toj krcevini, osim pijace biti i put kojem ce se moci voziti auta ?
Sve je ocisceno i spremno za prebacaj pijace, ali nema nikakvih naznaka da ce to biti u skorije vrijeme... A gdje je trenutna pijaca trebao bi se naci jedan veci objekat (ovaj na slici)...
http://www.industroprojekt.com/plan/obj31a.jpg
kokoljub March 23rd, 2012, 01:03 PM Ovu sliku sam vidio vec negdje ...nije lose, samo da se ja pitam ... snizio bih ove krilne sekcije za po jedan sprat (i lijevu i desnu) sredisnji dio - procelje - je sasvim OK.
STEFAN_777 March 23rd, 2012, 01:28 PM Ma koga briga, nek oni samo nju naprave.Ja bi volio da zgrada ide u visinu. U PD od kako se napravio crveni i plavi soliter pa sve do sad nije napravljena ni jedna zgrada te ili malo manje visine... Sve zgrade sto su napravljene su visine do 17 metara ako ne i manje :/
I ona zgrada kod serednjih skola tj kod napolia bi bilo bolje da je isla u vis za jos jedno bar 2-3 sprata...
A sto se tice LePonta, cuo sam da bi (MOZDA) se trebao graditi jos jedan sprat, gdje bi bili apartmani i sobe... Kako sam cuo kazu da su puni ko sibica sto se tice prenocista.
kokoljub March 23rd, 2012, 03:20 PM Razliciti smo Stefane ... mislim, razlicitog smo ukusa. Ja bih volio da cijela ta ulica (nekad je bila Salvadora Aljendea ... pa kasnije Edvarda Kardelja) ...ulica dakle kao cijelina od robne kuce na vrhu ulice pa sve ovamo do kanala ...ima tu cirka 3-4 sprata ...i ne samo to ...zatrpao bih kanal u cijelosti i produzio ulicu i tako napravio zapadni prilaz gradu .... onako ulicu bulevarskog tipa ...
Nemam nista principijelno protiv gradnje nebodera ...ali ipak mislim da je onaj neboder pokraj kina Radniik u Titovoj ulici elegantan... mozda ne arhitektonski ali zasigurno koncepcijski promasaj. A ukusi su razliciti naravno.
AdnanPD March 23rd, 2012, 06:45 PM Danasnji radovi na tribini
http://i.imgur.com/67hb8.jpg
STEFAN_777 March 23rd, 2012, 07:40 PM Samo nek se radi, nego ove KULE gde ce biti ulazi u tribinu jesu ovo kao ofarbali? ili je to cigla?
Super slika :)
AdnanPD March 23rd, 2012, 08:10 PM Ofarbano.
Ovako ce izgledati nova pijaca-trznica u Jajcu:
http://img710.imageshack.us/img710/3518/trznicajajce6.jpg
Bilo bi lijepo kab nesto slicno vidjeli i sa nasom zelenom pijacom.
jaaaaa March 23rd, 2012, 08:16 PM Ofarbano.
Ovako ce izgledati nova pijaca-trznica u Jajcu:
http://img710.imageshack.us/img710/3518/trznicajajce6.jpg
Bilo bi lijepo kab nesto slicno vidjeli i sa nasom zelenom pijacom.
Sto se tice nase zelene pijace mislim da nece biti takva jer sam negdje citao da se izdvojilo malo para iz budzeta.
A Stefane sto se tice tih kula to je ofarbano, i na zalost nije narandzasto nego rozkasto, nadam se kad se osusi da ce se boja malo promijeniti. Danas sam prolazio i sve su prefarbali nekom bijelom bojom mislim da se radi o emulziji na onom dijelu gdje ce biti stolice, tako da ce valjda sutra poceti sa betonom tim i onda slijede stolice... :D
STEFAN_777 March 23rd, 2012, 09:33 PM Znaci tribina malo malo pa gotova :D
Aj bas mi je drago da su je napravili... jbg i ja se nadam da nece ove kule biti roze :D
Valjda im nece biti problem kad budu postavljali stolice napisati na tribini Rudar P ili ako nista bar PRIJEDOR.
Knezen March 23rd, 2012, 11:04 PM Sve je ocisceno i spremno za prebacaj pijace, ali nema nikakvih naznaka da ce to biti u skorije vrijeme... A gdje je trenutna pijaca trebao bi se naci jedan veci objekat (ovaj na slici)...
http://www.industroprojekt.com/plan/obj31a.jpg
Mene ova zgrada podsjeca na one gradjene neposredno nakon rata, '98., '99. Tako mi nekako djeluje. Mada, cini mi se da i jeste planirano prije rata da se izmjesta pijaca pa pretpostavljam da je tada i osmisljen izgled ove zgrade. Uglavnom, htjedoh reci da mi je ovo nekako zastarjeli izgled. Anlajk, što rekli na fejsbuku :)
Knezen March 23rd, 2012, 11:10 PM intersuje me zasto niko ne iskoristi i uzme patriju, mislim da ima odlican polozaj, samo treba kakva dobra investicija ala Importanne..
Sud, sporovi, privatizacija, privatnici koji se krve oko dionica nekadasnje Trgoprodaje...uglavnom, gordijev cvor koji ce se tesko raspetljati u neko doglednije vrijeme. Patrija je skolski primjer reprezentativnog objekta kojeg je pojela privatizaciona pohlepa sa ciljem da se kupi i iznajmi/proda za bog zna koliko vise pare od one cijene za koju je kupljena. Glupo je mozda reci ali drago mi je sto sve stoji samo iz jednog razloga - sto oni koji su htjeli zaraditi i previse na tom nesrecnom objektu to jos uvijek ne mogu niti ce uspjeti dobiti onoliko novca na koliko su im se masni brkovi nasmijesili kad je cijela prica oko prodaje krenula. Da se mene pita, ja bi to rusio.
STEFAN_777 March 24th, 2012, 05:43 PM Kako je Rudar Prijedor krenuo mozda nam i nece trebati ova istocna tribina
Primaju uvijek golove pred kraj...dobijaju crvene kartone kad ne treba... Trener ce dobiti ostavku danas sigurno...
Kad svako selo moze da pobedi Rudar onda jbgg
edin11 March 24th, 2012, 07:25 PM Kad svako selo moze da pobedi Rudar onda jbgg
hehehehe selo !
STEFAN_777 March 24th, 2012, 09:03 PM hehehehe selo !
hahahhaha, ma to ja da privucem vas na Thread :D
Ma iznervirali su me ovi nasi VOLOVI :D Uvijek pred kraj utakmice utrpaju im dva tri gola pred kraj :(
Nego svaka vama cast, troduplo manji grad od Prijedora i trenutno imaju duplo bolji fudbalski klub ;)
jaaaaa March 24th, 2012, 11:16 PM http://www.gradprijedor.com/sport/radovic-od-sutra-vise-nije-trener-rudara
edin11 March 25th, 2012, 09:11 AM hahahhaha, ma to ja da privucem vas na Thread :D
Ma iznervirali su me ovi nasi VOLOVI :D Uvijek pred kraj utakmice utrpaju im dva tri gola pred kraj :(
Nego svaka vama cast, troduplo manji grad od Prijedora i trenutno imaju duplo bolji fudbalski klub ;)
hvala
edin11 March 25th, 2012, 12:51 PM evo i par fotki sa utakmice zvijezda-rudar
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/563889_10150596357250964_333390280963_9205653_999742446_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/543828_10150596357585964_333390280963_9205655_1322675534_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/554135_10150596358170964_333390280963_9205663_1188899971_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/532434_10150596358385964_333390280963_9205666_458803252_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/524194_10150596358425964_333390280963_9205667_1800900781_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/525957_10150596358305964_333390280963_9205665_1780085926_n.jpg
Red_Major March 25th, 2012, 04:44 PM Kakav je ovo kamenolom iza gola? Radi li se tu sta ili je to samo atrakcija?
edin11 March 25th, 2012, 04:55 PM Kakav je ovo kamenolom iza gola? Radi li se tu sta ili je to samo atrakcija?
nez tu je planirana tribina
STEFAN_777 March 25th, 2012, 05:56 PM Trava na stadionu je ekstra... Dok na bilinom polju nisko gradnja Marijanovic pregovara da izvozi sljunak.... Imaju jedan od boljih stadiona u BIH a imaju tako ocajan teren SRAMOTA i za drzavu i za grad.
edin11 March 25th, 2012, 08:03 PM Trava na stadionu je ekstra... Dok na bilinom polju nisko gradnja Marijanovic pregovara da izvozi sljunak.... Imaju jedan od boljih stadiona u BIH a imaju tako ocajan teren SRAMOTA i za drzavu i za grad.
kad je rijec o travi na stadionu ima dobra odvodnja vode, sistem navodnjavanja, i cak stavjaju i neke supstrate, a trava je na stadion dovozena u busenovima pa se posle postavljala, a to je bilo prije 4 god. Mozda je i zbog toga tako kvalitetna.
jaaaaa March 25th, 2012, 10:45 PM Danas neko slikao grad kad sam isao na trening, neki momak slikao centar i neki covjek slikao onaj kompleks hotel bazen, pa sam mislio da ce slike biti do sad postavljene, ali na zalost nista...
|
|