View Full Version : Neo mouseio "LEFKOS PIRGOS-THESSALONIKIS"


KouFa.
August 26th, 2008, 06:24 PM
O Λευκός Πύργος «κάψουλα ιστορίας»

Τρία χρόνια αφότου «χάθηκαν» μεταξύ τους, Θεσσαλονίκη και Λευκός Πύργος συναντιούνται ξανά. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το μνημείο - σύμβολο της πόλης θα ανοίξει και πάλι την κλειστή επί τριετία πόρτα του για το κοινό, υποσχόμενο ανανεωμένο ενδιαφέρον.

Ως «Λευκός Πύργος - Θεσσαλονίκη» στο εξής και όχι ως «Μουσείο Πόλης της Θεσσαλονίκης», όπως σχεδιαζόταν μέχρι πρότινος να ονομαστεί, το μνημείο θα φιλοξενεί στα μόλις 450 τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού του μία συμπυκνωμένη εκδοχή των 2.300 και πλέον χρόνων ιστορίας της πόλης, όπως την αποτυπώνει η νέα μεγάλη μόνιμη έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα από τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, κατά το διάστημα της λειτουργίας της 73ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες των αρχαιολόγων για την προετοιμασία της έκθεσης είχαν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, το μνημείο παρέμενε όμως κλειστό, καθώς έπρεπε να ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του -τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.

Διαχρονικά

Η έκθεση «Λευκός Πύργος - Θεσσαλονίκη» επιχειρεί να προβάλει τα στοιχεία που διακρίνουν διαχρονικά την πόλη -κυρίως τον αστικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Oπως επισημαίνει στον «Α» η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αναστασία Τούρτα, «η Θεσσαλονίκη, από την ίδρυσή της το 315 π.Χ. και σε όλη σχεδόν την ιστορική της διαδρομή, παρέμεινε σημαντικό αστικό κέντρο, κάτι που ισχύει για ελάχιστες μόνον άλλες πόλεις στην Ευρώπη, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Ρώμη. Oι περισσότερες σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις πέρασαν φάσεις στην ιστορία τους που έχασαν τον αστικό τους χαρακτήρα, ξέπεσαν ακόμη και σε επίπεδο χωριού».

Η μουσειολογική προσέγγιση της νέας έκθεσης βασίζεται κυρίως στη χρήση πολυμέσων και όχι τόσο στην παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων. Στους έξι ορόφους του Λευκού Πύργου ξεδιπλώνεται μία σειρά από θεματικές ενότητες που καλύπτουν τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή της Θεσσαλονίκης: τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία της από την ίδρυσή της μέχρι τα νεότερα χρόνια, την ανθρωπογεωγραφία της, την πολεοδομική της εξέλιξη, τη θέση της ως κόμβου χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, την πνευματική και πολιτιστική ζωή της. Παράλληλα, ψηφιακός χάρτης που θα βρίσκεται στο ισόγειο θα απεικονίζει τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης και θα παρέχει ένα πλήθος πληροφοριών, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να παίρνει μια «μυρωδιά» από τη ζωή της πόλης.

Με φαντασία

Η νέα έκθεση θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν την πόλη, αλλά και για τους κατοίκους της, καθώς θα αποτελεί ένα είδος κέντρου πληροφόρησης για τη Θεσσαλονίκη. «Χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε αρκετή φαντασία και ευρηματικότητα ώστε να διαχειριστούμε έναν τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών μέσα σε μόλις 450 τ.μ. Επιπλέον, για τις ανάγκες της έκθεσης έγιναν αρκετές καινοτομίες. Για παράδειγμα, εφαρμόστηκε βιοκλιματικό μοντέλο σε συνεργασία με το ΑΠΘ προκειμένου να εξασφαλιστεί σταθερό κλίμα στο εσωτερικό του μνημείου, όπου είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων το πρόβλημα της υγρασίας», εξηγεί η κ. Τούρτα.

Μνημείο με ιστορία τουλάχιστον 600 χρόνων, ο Λευκός Πύργος λειτούργησε μόλις την τελευταία 20ετία ως εκθεσιακός χώρος. Το 1985, έπειτα από μία σειρά αναστηλωτικών εργασιών, παρουσιάστηκε στο εσωτερικό του η μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη: Ιστορία και Τέχνη» έως το 1994, οπότε άνοιξε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τα εκθέματα μεταφέρθηκαν σταδιακά σε αυτό. Το 2001 φιλοξενήθηκε στο Λευκό Πύργο η μεγάλη έκθεση «Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ωρες Βυζαντίου, Εργα και Ημέρες στο Βυζάντιο» και το 2002 η έκθεση «Aθως: Αποτυπώσεις και Μνήμες», ενώ την άνοιξη του 2005 το μνημείο έκλεισε λόγω των εργασιών ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του. Ταυτόχρονα, άρχισαν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του εσωτερικού του από τους αρχαιολόγους.

Παράλληλα με τα εγκαίνια της νέας έκθεσης στο Λευκό Πύργο θα τεθεί σε λειτουργία και ο διαδικτυακός τόπος του μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού.

O περίβολος

Μια πρώτη γεύση της πλατείας του Λευκού Πύργου, μετά τα έργα ανάπλασης που πραγματοποιήθηκαν -και συνεχίζονται σε ένα τμήμα-, παίρνουν ήδη οι Θεσσαλονικείς, καθώς αποκαλύφθηκε το μνημείο, που βρισκόταν επί 3 και πλέον χρόνια πίσω από προστατευτικές λαμαρίνες.

Εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης, έχουν επιταχυνθεί οι ρυθμοί, προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα έργα στο υπόλοιπο τμήμα της πλατείας, καθώς και στον παρακαμπτήριο δρόμο επί της Λ. Νίκης, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για ολιγόλεπτη στάση των τουριστικών λεωφορείων και αποβίβαση - επιβίβαση των τουριστών και επισκεπτών του μνημείου.

Oι λαμαρίνες έχουν μετακινηθεί και καλύπτουν τις δημόσιες τουαλέτες, οι οποίες μπορεί μεν να έχουν ολοκληρωθεί, όμως δε δίνονται σε χρήση πριν από τα εγκαίνια, υπό το φόβο καταστροφών.

Στη νέα πλατεία του Λ. Πύργου, που προκάλεσε αρκετές αντιπαραθέσεις, κυριαρχεί ο οκτάγωνος οχυρωματικός περίβολος. Το περιτείχισμα του μνημείου που εντοπίστηκε κάτω από το έδαφος, αφού μελετήθηκε και φωτογραφήθηκε, καλύφθηκε με στρώμα από «κροκάλα» και στη συνέχεια αποτυπώθηκε πάνω από το έδαφος σε ύψος 40 - 45 εκατοστών. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια υλικά με αυτά του πραγματικού περιτοιχίσματος, από το ίδιο λατομείο.

Παράλληλα, διαμορφώθηκαν ο χώρος πρασίνου και η είσοδος στο μνημείο. Για το φωτισμό, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, χρησιμοποιούνται τόσο επιφανειακά όσο και ενδοδαπέδια φωτιστικά, τα οποία θα αναδεικνύουν το μνημείο.

Ταυτόχρονα, έγιναν και οι εργασίες μετατόπισης όλων των δικτύων (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, φυσικού αερίου), ώστε να μη χρειαστεί σε περίπτωση βλάβης να σκαφτεί ο χώρος και απομακρύνθηκαν τα τρία περίπτερα και το αντλιοστάσιο.

Το συνολικό κόστος του έργου, σύμφωνα με την αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού, αναμένεται να φτάσει μετά τα πρόσθετα έξοδα περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Sachsenpark
August 28th, 2008, 02:50 AM
Υπάρχει φωτογραφικό υλικό του περιβάλλοντα χώρου;

kostya
August 28th, 2008, 11:23 AM
Του λευκού πύργου εννοείς?

http://img374.imageshack.us/img374/4670/dsc02180tf6.th.jpg (http://img374.imageshack.us/my.php?image=dsc02180tf6.jpg)

gorgos
August 28th, 2008, 11:24 AM
Here's the source/architect of the surroundings that just finished.

http://www.tsigarida.gr/greek/PROJECTS/21-LEFKOSn.htm


J

KouFa.
August 28th, 2008, 12:41 PM
to ergo exei sxedon olokirwthei...otan mporesw kai katevw kentro tha vgalw merikes fwtografioules =]

systema magicum
September 14th, 2008, 04:54 PM
Άλλη μια εξαιρετική δουλειά από του Βυζαντινό μουσείο της Θεσσαλονίκης, που αξίζει την προσοχή όλων και τα συγχαρητήρια μας. Η καλύτερη βεβαία επιβράβευση είναι η παρουσία μας σε αυτούς του χώρους. Εάν πάντως πρέπει να κρίνω από την πρόσφατη προσωπική μου εμπειρία σε τρία σημαντικά μουσεία της πόλης (Βυζαντινό, Αρχαιολογικό και Μακεδονικό Μοντέρνας τέχνης) η κατάσταση ήταν μάλλον απογοητευτική.. ωραία τα κτήρια, ωραίες και οι προσπάθειες αλλά όλα αυτά γίνονται για εμάς και παίρνουν ζωή από εμάς, διαφορετικά δεν έχει νόημα…:ohno:

KouFa.
September 14th, 2008, 05:10 PM
wraios...
egw anipomonw na to episkeutw...
exw paei 2 fores se akatalliles wres.pou tha paei?tha ta kataferw!

KouFa.
September 17th, 2008, 01:06 AM
http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01387.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01388.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01391.jpg

KouFa.
September 17th, 2008, 02:44 AM
http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01397.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01398.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01399.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01403.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01404.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01407.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01408.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01410.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01411.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01412.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01392.jpg

ellis896
September 17th, 2008, 03:30 AM
WRAIES OI FOTOGRAFIES SOU KOUFA!
EPITELOUS EIDA PWS EINAI ESTW SE KAPOIA SIMEIA O LEFKOS PIRGOS APO MESA!
THANKS FOR SHARING YOUR PHOTOS WITH US!

systema magicum
September 17th, 2008, 11:28 AM
polu wraies oi fwtografies!!! perimenoume na mas peis tis entupwseis sou apo tin ekthesi kai genika tin oli empeiria..

KouFa.
September 17th, 2008, 12:54 PM
Loipon. Prwta prwta euxaristw gia ta kala sas logia.
To mouseio tou leukou pirgou mou fanike ekseretiko, poli sigxrono ,mikro vevaia ,alla arketa entipwsiako.
Auto pou mou ekane asximi entipwsi einai to oti ooola einai sta ellinika!
Mono to filladio pou pira stin arxi prwtou mpw elege 2 pragmata kai st agglika..
Dn kserw ti akrivws paizei...
Pantws paidia einai dwrean, kala tha kanete osoi mporeite na to episkeuteite

savas
September 17th, 2008, 01:29 PM
Πραγματικά πολύ ωραίες φωτογραφίες και το μουσείο μοιάζει να είναι πολύ όμορφο. Η έλλειψη μετάφρασης στα αγγλικά είναι όντως αρνητικό.

Το μόνο που ακόμα μου λείπει είναι η πεζοδρόμηση της παραλιακής.

Το φαντάζομαι κάπως έτσι

http://img393.imageshack.us/img393/7826/dsc01412cz0.jpg

KouFa.
September 17th, 2008, 01:30 PM
akomi ligi thea apo panw: :)


http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01413.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01414.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01415.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01416.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01417.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01422.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01424.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01425.jpg

http://i164.photobucket.com/albums/u31/KouFa/DSC01426.jpg

KouFa.
September 17th, 2008, 01:32 PM
savas ! what you made is incredible....just as i hope :) :)

systema magicum
September 18th, 2008, 05:25 PM
ti ftiaxnoun dipla sto vasiliko theatro?
krima pou den exoun ta keimena sta agglika, akatanoito.

systema magicum
September 18th, 2008, 05:27 PM
Πραγματικά πολύ ωραίες φωτογραφίες και το μουσείο μοιάζει να είναι πολύ όμορφο. Η έλλειψη μετάφρασης στα αγγλικά είναι όντως αρνητικό.

Το μόνο που ακόμα μου λείπει είναι η πεζοδρόμηση της παραλιακής.

Το φαντάζομαι κάπως έτσι

http://img393.imageshack.us/img393/7826/dsc01412cz0.jpg

very nice!! maybe with public art at the water:)

KouFa.
September 18th, 2008, 05:50 PM
dipla sto vasiliko theatro kanoun dimosies toualetes

christos-greece
September 20th, 2008, 11:46 AM
My recent pics from inside of White Tower few days ago:
http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00699.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00700.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00701.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00702.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00703.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00704.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00705.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00706.jpg

http://i368.photobucket.com/albums/oo124/chris-the-007/DSC00715.jpg

systema magicum
September 20th, 2008, 01:27 PM
wraio stisimo exei i ekthesi!! anypomonw na episkeftw to mouseio.. :)

ELLIN
September 21st, 2008, 11:58 PM
kala den mporoun na alaxoun ton isto tis simeas??
Ti einai afto to aisxos...san skouriasmeni kerea???
Oso gia tin mi perigraphi sta aglika...kala na pathoume....
Meta paraponiomaste oti oi xenoi den xeroun tin istoria tis Makedonias:bash:

systema magicum
September 22nd, 2008, 03:51 PM
exeis apoluto dikio, einai adianoito na min uparxei parousiasi sta agglika...oso gia tin istoria tis makedonias..mia volta apo to ETHNIKO!!! arxaiologiko mouseio stin prwteuousa tis xwras mas tha voithisei..:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:
asteieuomai fusika, i makedonia mallon den anikei se auti tin xwra giati alliws pws na eksigisei kaneis to aneksigito..oute mia aithousa:ohno:

gorgos
September 22nd, 2008, 05:28 PM
The archeological museum of Thessaloniki has a very big section about ancient Macedonia. In front of the museum theres also a BIG BIG head of Alexander the Great which says "come discover Ancient Macedonia!". I dont think the White Tower museum is the suitable place to exhibit stuff from Ancient Macedonia.

Maybe some think there should be a separate museum about Ancient Macedonia, and not just a large section in the Archaelogical museum. Thats another issue. Personal I dont see the need, as there is already an "exclusive" museum in Vergina and the Archaelogical museum in the center in Saloniki has some great artifacts and illustrations (also in english).

I also think the Byzantine period has been much more dominant and tangeble nowadays to the region then the Macedonian period and understand there is a separate Byzantine museum as such.

Just my two cents!
J

ozymandias
September 23rd, 2008, 10:52 AM
Υπάρχει αγγλική ηχητική ξενάγηση σε φορητά audioguides που διανέμωνται στην είσοδο.

christos-greece
September 23rd, 2008, 06:45 PM
I dont see that :nono: only a guide book -in greek too-

ELLIN
September 23rd, 2008, 09:01 PM
exeis apoluto dikio, einai adianoito na min uparxei parousiasi sta agglika...oso gia tin istoria tis makedonias..mia volta apo to ETHNIKO!!! arxaiologiko mouseio stin prwteuousa tis xwras mas tha voithisei..:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:
asteieuomai fusika, i makedonia mallon den anikei se auti tin xwra giati alliws pws na eksigisei kaneis to aneksigito..oute mia aithousa:ohno:

File mou oi slavofatses den eginan tixea mages.....emeis tous kaname...

ozymandias
September 23rd, 2008, 09:18 PM
I dont see that :nono: only a guide book -in greek too-

Οι συσκευές-audioguides είναι στην είσοδο και μοιράζονται απο την υποδοχή.
Trust me...για το γενικό ελληνόφωνο της έκθεσης πάντως έχετε δίκιο...

christos-greece
September 24th, 2008, 06:52 PM
I donty know when you saw that, but in 13 September when i visited the White Tower i dont see audioguides...
Iinstead -in entrance- we got a free book-guide in greek, and a number (mine was 15) to see how many people visit the tower.

ozymandias
September 24th, 2008, 08:01 PM
I donty know when you saw that, but in 13 September when i visited the White Tower i dont see audioguides...
Iinstead -in entrance- we got a free book-guide in greek, and a number (mine was 15) to see how many people visit the tower.

Really sorry to hear that! I guess somebody's not doing their job properly...the audioguides are behind the desk in the entrance and should be handed to each visitor. I know because I was involved in the recording/editing of the audio-tour and have prepared a written guide for the operation of the audioguides by the stuff...truly dissappointed...