View Full Version : [Białystok] IKEA

req
September 15th, 2008, 12:28 AM
Myslę, że warto już rozpocząć taki wątek ;)

http://www.poranny.pl/images/logo_d.gif

Ikea się zdeklarowała
Jesteśmy zdecydowani tu zainwestować - mówią przedstawiciele koncernu w Polsce o swoich planach na zagospodarowanie 40 hektarów w Kolonii Porosły.

O tym, że Ikea zainteresowana jest Białymstokiem, słychać było od dawna. Teraz już wiadomo, że Szwedzi chcą ulokować się w Kolonii Porosły. Bo tu jest świetnie nadający się pod taką inwestycję teren, liczący kilkadziesiąt hektarów - u zbiegu trasy na Warszawę i ulicy Kleeberga.

- Ikea jest zdecydowana tu zainwestować - mówi Andrzej Selwet, szef zakupu nieruchomości w Inter Ikea Center Polska. - W ramach inwestycji Białystok Investments ma tu powstać centrum handlowe i sklep Ikea.
To właśnie spółka Białystok Investments w imieniu Ikei chce wykupić ziemię od prywatnych właścicieli działek w tym miejscu.

- Jesteśmy na to gotowi od zaraz, przynajmniej na podpisywanie umów przedwstępnych - zapewnia Jerzy Kraszewski ze spółki Białystok Investments.

Planowanie pod centrum

Jak ma wyglądać kompleks? Powierzchnia sprzedaży to w sumie 60-70 tysięcy metrów kwadratowych. Sklep Ikei ma liczyć 30 tysięcy mkw. Klienci będą mieli do dyspozycji parking na pięć tysięcy samochodów.
Oczywiście aby centrum mogło działać, przebudowane zostaną okoliczne drogi. Planowane jest skrzyżowanie dwupoziomowe, które zapewni bezkolizyjną komunikację. A do przystanku kolejowego Bacieczki zostanie zrobione około 100-metrowe dojście, aby klienci mogli bez problemu dojechać. Wszystko to ma kosztować 350 milionów euro. Byłoby to coś na kształt podwarszawskiego centrum Janki.

Gmina Choroszcz właśnie zmienia plan zagospodarowania przestrzennego w tym miejscu, aby tego typu inwestycja mogła być tu możliwa.
- Bo w tej chwili handel wielkopowierzchniowy w tym miejscu możliwy jest na 20 hektarach - tłumaczy Jerzy Ułanowicz, burmistrz Choroszczy. - A chcemy na to przeznaczyć jeszcze 20 hektarów.

Gra o ziemię

Tym samym terenem interesuje się także białostocko-kanadyjska firma LandAnalysis. Już rozmawiała z mieszkańcami o wykupie gruntów, proponując cenę 450 zł za metr kwadratowy.
- To kwota średnia - mówi Joanna Maliszewska, reprezentująca firmę LandAnalysis w Białymstoku. - Z każdym będzie negocjowana indywidualnie.
Ile ma płacić ludziom firma Białystok Investments? Na razie nie chce powiedzieć.
- Ale będzie to suma, która przewyższy obecną wartość rynkową gruntów w tym miejscu - mówi Jerzy Kraszewski.

A ta, zdaniem specjalistów, wynosi od 150 do 200 złotych za metr .
- I to zarówno w obrocie prywatnym, jak i przy wykupie pod drogi przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad - mówi Henryk Szczygieł z białostockiej agencji nieruchomości Hema.

Otwarcie za trzy lata?

Dla jakich firm pracuje LandAnalysis? Nie wiadomo.
- Mamy inwestora zainteresowanego tym terenem - zapewnia Joanna Maliszewska. - Ale nie mogę powiedzieć, kto to.
Jeśli to jednak Białystok Investments skupi ziemię w Porosłach, to kiedy mamy szansę zrobić pierwsze zakupy w podbiałostockiej Ikei?
- Od momentu zakupu ziemi do otwarcia mijają zazwyczaj trzy lata - mówi Andrzej Selwet.

http://www.poranny.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=KP&Date=20080915&Category=BIALYSTOK&ArtNo=499886334&Ref=AR&MaxW=580&border=0&title=1
Kolorem czerwonym zaznaczyliśmy teren, na którym ma powstać centrum handlowe Ikea

źródło (http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080915/BIALYSTOK/499886334)

W końcu coś się zaczęło dziać. Trzymam kciuki ;)

Motyl
September 15th, 2008, 06:56 AM
^^ w końcu. Obstawiamy datę otwarcia? Ja obstawiam grudzień 2012 ;)

Ticonderoga
September 15th, 2008, 07:54 AM
Hehe, mój kumpel ma dom wewnątrz tego obszaru. Zapytam, co o tym sądzi :)

shadowbuu
September 15th, 2008, 11:22 AM
^^Dwóch inwestorów i jeden teren? Nie straci na tym :D

Patrząc na wizualizacje z innych miast trzeba przyznać, że duży blaszak nam sie szykuje.

olvin
September 15th, 2008, 12:26 PM
Mnie zaciekawił ten komentarz pod artykułem:

[...]a apropo inwestycji po za gminą białystok... szykuja sie jeszcze 2 w gminie juchnowiec , ale poranny jest za cienki w uszach i nic o nich nie wie hehe

Może ktoś coś słyszał już na ten temat? Czy to może zwykłe wymysły są.

MarcinL
September 15th, 2008, 12:47 PM
W końcu coś się zaczęło dziać. Trzymam kciuki ;)

Fajnie, też się ucieszyłem, ale na ostudzenie emocji za Radiem Białystok (2008-09-15 g.12.13):

Jest szansa, że powstanie, ale na razie nie wiadomo dokładnie kiedy i gdzie.
To dlatego, że grupa Ikea, która chce otworzyć w okolicach Białegostoku swój sklep, nie ma na razie terenu.
Jak powiedziała rzecznik grupy Ikea - Karolina Horoszczak - rzeczywiście Białystok, czy też jego okolice są w kręgu zainteresowania, bo kolejne sklepy mają powstawać w pobliżu miast, w których mieszka więcej niż 200 tysięcy osób. Dodała jednak, że nie można mówić na razie o żadnych terminach, bo inwestor szuka odpowiedniego terenu.
Rzecznik nie potwierdza informacji prasowych, że Ikea ma być w kolonii Porosły w gminie Choroszcz, choć przyznaje, że będzie na pewno na obrzeżach miasta. [...] (ewol)

Białostoczanin
September 15th, 2008, 01:16 PM
Może ktoś coś słyszał już na ten temat? Czy to może zwykłe wymysły są.

Wiesz, że komentarze może pisać każdy. Aktualnie gm. Juchnowiec to raczej nie jest dobre miejsce pod taki hipermarketowy moloch, nie ma tam przelotowych ulic, sytuacja może się zmienić gdy powstanie obwodnica S19, wtedy jak znalazł będzie miejsce na sklep koło projektowanych zjazdów (Księżyno, Lewickie, Solniczki).

odyseush
September 15th, 2008, 03:14 PM
Rzecznik nie potwierdza informacji prasowych, że Ikea ma być w kolonii Porosły w gminie Choroszcz, choć przyznaje, że będzie na pewno na obrzeżach miasta. [...] (ewol)

No i nic dziwnego, że nie potwierdza skoro LandAnalysis ma zamiar skupować/skupuje tam ziemię. Wystarczy, że kupią pare działek w środku obszaru i Ikea będzie musiała grubo przepłacać.

19przemek91
September 15th, 2008, 03:39 PM
Nie jarałbym się tak tą Ikeą jeszcze, bo w Łodzi już budują i budują, a sprzętu na budowie nie widać :D Dobrze, że u nas chociaż już wizki są ;)

Guienek
September 15th, 2008, 04:03 PM
Na stronie Ikei piszą że otwarcie w Łodzi będzie w III kwartale 2009. :wink2:

req
September 15th, 2008, 04:09 PM
I już zaczynają się protesty:

http://www.wspolczesna.pl/images/logo_d.gif

Ziemi Ikei nie oddadzą!
Kolonia Porosły. Sprzedać swój dom pod budowę Ikei? O nie! - mówi część mieszkańców Kolonii Porosły. Szykują się poważne protesty!

Grunty w Kolonii Porosły chcą wykupić dwie firmy - obie pod budowę centrum handlowego, tyle że budowanego przez inne sieci. Wiadomo, że budową centrum w tym miejscu zainteresowana jest szwedzka Ikea.

Kto jest konkurentem Ikei, na razie nie wiadomo. Tajemniczy inwestor ma jednak ogromne pieniądze - na centrum w gminie Choroszcz jest gotowy wyłożyć ok. 400 mln zł.

Pierwsza z firm zajmujących się skupem gruntów, LandAnalysis, już kilka miesięcy temu rozmawiała z częścią mieszkańców i zaproponowała im 450 zł za metr kw. ziemi. Druga, Białystok Investments, właśnie rozpoczyna negocjacje.

- Nastroje mieszkańców są bardzo różne. Jedni chętnie sprzedaliby ziemię, inni w ogóle sobie tego nie wyobrażają - mówi Lucyna Białowieżec, sołtys Kolonii Porosły. - Szczególnie narzekają nowi mieszkańcy, którzy się dopiero pobudowali albo właśnie się budują. A jest ich naprawę sporo.

Paweł Gawryluk mieszka w Kolonii Porosły od wielu lat i nie wyobraża sobie tego, że miałby sprzedać ziemię: - Mam hektar gruntu. Jakby mi dali 4,5 mln zł za ten teren, to bym się pewnie nad tym zastanowił. Tylko gdzie ja bym wtedy z rodziną poszedł? - zastanawia się. - Ale dla mnie to nierealne, bo kto by tyle za ziemię dawał. Poza tym ludzie się na pewno nie zgodzą. Czemu oni nie budują tego centrum kilometr dalej, tam pole jest, nie byłoby problemów. Ale tu, u nas? - zastanawia się i pokazuje na kilkadziesiąt sąsiednich domów.

- Nie mamy wolnego pola. W ogóle takiej powierzchni, jaką są zianteresowani inwestorzy, bez zabudowy nie mamy - Mirosław Zalewski, zastępca burmistrza, nie zgadza się z opinią Gawryluka. - Przecież chodzi o 30-40 hektarów!

Wykup gruntów dopiero się zaczyna, może się więc okazać, że pomysł budowy centrum handlowego w tym miejscu spali na niczym.

- Możliwe też, że centrum powstanie na terenach przy samej Szosie Warszawskiej, a domy w ogóle nie będą ruszane - mówi Zalewski.

źródło (http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080915/REG00/655062238)

odyseush
September 15th, 2008, 04:14 PM
Dobrze, że u nas chociaż już wizki są ;)

Phi my możemy sobie chociaż jeszcze powyobrażać jak to będzie wyglądać ;)

I już zaczynają się protesty:

Spoko poczekajmy jeszcze na kosne

19przemek91
September 15th, 2008, 04:44 PM
Na stronie Ikei piszą że otwarcie w Łodzi będzie w III kwartale 2009. :wink2:

Takiego kolosa(największa w PL) to jak skończą do III kwartału 2010 to też będzie dobrze :D

19Dako20
September 15th, 2008, 05:11 PM
a Wy (łodzianie) znowu swoje. Upominam, to jest wątek białostocki.

Nekroskop88
September 15th, 2008, 06:51 PM

haha a co Ci przeszkadza, że oni u nas piszą?:P

19przemek91
September 15th, 2008, 07:30 PM

Halo! to forum ogólnodostępne i każdy ma tu prawo pisać, tak Zenek z Burkina Faso, jak ja czy Ty, więc wyluzuj z łaski swej.

19Dako20
September 15th, 2008, 08:16 PM
Halo! to forum ogólnodostępne i każdy ma tu prawo pisać, tak Zenek z Burkina Faso, jak ja czy Ty, więc wyluzuj z łaski swej.

jak będę chciał poczytać o waszym Porcie Łódź to se wejdę do Waszego tematu.
:banana:
mam nadzieję, że wytłumaczyliśmy sobie parę kwestii. Nikt przecież nie chce trollowni i offtopów co krok.

earth intruder
September 15th, 2008, 11:59 PM
W Lublinie teren już mają wykupiony, oficjalny komunikat na stronie IKEA już jest, sklep ma być budowany po Łodzi podobno, ale patrząc na tempo budowy w Łodzi może minąć paaaare dobrych lat :) Jak widać IKEA rusza na wschód :)

Sothis
September 16th, 2008, 07:42 AM
i z Ułańską fantazją można pomyśleć że kiedyś za 20 lat nasze dorosłe dzieci powiedzą: Ooo.. są wizualki Ikei pod Białymstokiem. Łoooo...

poza żartami to naprawdę długa droga do powstania tego molocha, a jak ktoś słusznie parę postów wyżej stwierdził..Kosno jeszcze się tym nie zainteresował :)

swoją drogą jak ktoś włożył kupę kasy i swojej roboty w nowowybudowany dom to czemu 2 lata po wprowadzeniu ma ktoś go burzyć?

el_kabron
September 16th, 2008, 08:16 AM
Bo dobrze mu za to zaplaca. :)

Nie ma przymusu, przeciez czasy Bieruta dawno minely.

req
September 17th, 2008, 05:20 AM
http://www.poranny.pl/images/logo_d.gif

Ikea: Wszystko albo nic
Ile będziecie płacić? – pytali mieszkańcy Kolonii Porosły o najważniejszą dla siebie sprawę.

Przyszło ich kilkudziesięciu. Wszyscy mieszkają w Porosłach albo mają tu ziemię. Chcieli usłyszeć, kto i na jakich warunkach chce kupić ich ziemię.

Dziękuję. Idę gdzie indziej

Usłyszeli, że w Kolonii Porosły chce ulokować się koncern Ikea. Ale jest jeden, jedyny warunek: – Czy będziemy mogli kupić wszystkie działki, które nas interesują za kwotę, jaką mamy w bud-żecie – otwarcie powiedział Jerzy Kraszewski z Białystok Investments, która zajmuje się skupem ziemi dla Ikei.

W zamian firma zaproponowała ludziom, że nawet po podpisaniu umów sprzedaży będą mogli mieszkać w swoich domach jeszcze dwa lata. A potem, wyprowadzając się, mogą zabrać ze sobą dosłownie wszystko: okna, piece, nawet dachy.

– A co będzie, jeśli nie wszyscy zgodzą się sprzedać ziemię? – chcieli wiedzieć ludzie.

– Wtedy powiem: Dziękuję, przepraszam i idę gdzie indziej – odpowiedział Kraszewski.

Po ile ta ziemia?

– Proszę powiedzieć o najważniejszym: o cenie – domagali się ludzie. – Ile nam będziecie płacić?

– Od jutra zaczynamy jeździć po domach i każdemu będziemy proponować indywidualnie – mówił Kraszewski. Obiecał, że będzie płacił kilkanaście procent więcej, niż wynosi wartość rynkowa każdej nieruchomości. I od razu rozdał chętnym propozycje umów sprzedaży.

Ludzie brali nawet chętnie. – Od razu będzie wypłacana cała suma? – dociekali.

– W ciągu 14 dni od podpisania umowy sto procent sumy będzie na koncie – mówił Kraszewski.

Na spotkaniu byli również obecni przedstawiciele firmy LandAnalysis, która interesuje się tym samym miejscem. Wcześniej twierdzili, że są gotowi płacić 450 zł za metr kwadratowy ziemi w tym miejscu. Zdaniem Białystok Investments, to suma nierealna.

– Warunki, które proponują, nie są złe – mówił przed wyjściem Wiesław Dziewiach, mieszkający w Porosłach. – Ale jednak chcą trochę za tanio.

źródło (http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080917/BIALYSTOK/33020961)

Widzę, że sprawę postawili jasno - i bardzo dobrze. Może jednak aż tak źle nie będzie i mieszkańcy tych paru domów zgodzą się na sprzedaż?

Białostoczanin
September 17th, 2008, 07:25 AM
Jeszcze z białostockiej GW:

Porosły w centrum zainteresowania IKEI

Kolejna firma ma chrapkę na 40 hektarów w gminie Porosły. Tym razem jest to Białystok Investments, które chce skupić ziemię pod sklep i centrum handlowe IKEA. - Żadnych konkretów nie usłyszeliśmy - narzekali właściciele działek, którzy we wtorek późnym wieczorem w tej sprawie spotkali się z przedstawicielami firmy

- Porosły są w centrum naszego zainteresowania, ale nie tylko one, także dwa inne tereny na obrzeżach miasta. Jakie? Nie mogę zdradzić. Prawdą jest jednak, że współpracujemy z firmą Białystok Investments, która rozmawia z mieszkańcami kolonii Porosły w naszym imieniu. Ale o konkretach będziemy mogli rozmawiać dopiero, gdy skupimy ziemię - powiedziała nam wczoraj Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy IKEI.

Wczoraj późnym wieczorem przedstawiciele IKEI namawiali właścicieli terenów w Porosłach do sprzedaży działek. Po spotkaniu ci ostatni narzekali na brak konkretów ze strony inwestora.

- Nie wiadomo, za ile chcą wykupić naszą ziemię i kiedy to nastąpi - mówili.

Henryk Szczygieł, który w imieniu sieci IKEA rozmawiał z właścicielami ziemi przyznał jedynie, że każda działka i dom zostaną wycenione indywidualnie.

- Pewne jest to, że za metr kwadratowy ziemi damy więcej niż cena rynkowa (według jego danych to 150-200 zł za mkw.), a mniej niż 400 zł. Z kolei metr kwadratowy domu będzie się wahał od 5 do 10 tys. zł - wyliczał.

Stanisław Olszyński, właściciel ponad 3 tys.- metrowej działki w Porosłach na taką kwotę się nie godzi.

- Już raz podpisywałem z nimi umowę. Wówczas proponowali mi ok. 140 zł za metr kwadratowy. I teraz, gdy ceny poszły w górę, oni nam proponują znowu takie same pieniądze. Ja za taką cenę nie sprzedaję - powiedział stanowczo Olszyński.

Inwestor zainteresowany jest wyłącznie całym terenem. - Warunek jest jeden. Wszyscy, bez wyjątku, muszą się zgodzić na sprzedaż. Jeśli to się nie uda, pójdziemy gdzie indziej - oznajmili przedstawiciele IKEI.

Tymczasem 40 hektarami w Porosłach interesuje się również firma Land Analysis, która kilka tygodni temu też rozmawiała z mieszkańcami o sprzedaży terenu. Zaproponowała średnio 450 zł za mkw. - Oczywiście to nie jest cena, którą dostaną wszyscy. Inaczej będziemy rozmawiać z właścicielami pustych działek, a inaczej z tymi, którzy dopiero pobudowali swoje domy - nie ukrywa Joanna Maliszewska. I dodaje: - Nie wpadamy w panikę z powodu tego, że ktoś inny interesuje się działkami. Oni mają swoje wyliczenia, my swoje. My też bierzemy pod uwagę alternatywne tereny. W ciągu tygodnia będziemy mieć potwierdzenia 100-procentowej gwarancji od inwestora.

Od dziś rzeczoznawcy na polecenie IKEI rozpoczną wyceny działek w Porosłach. Właściciele terenów mają trzy miesiące na ustosunkowanie się do oferty.

Źródło: Gazeta Wyborcza Białystok

ww_lodz
September 17th, 2008, 04:56 PM
Dopiero info o planach i już milion protestów :lol:

J_J
September 18th, 2008, 12:41 PM
Jak to zwykle. Długo i przebojowo musi być.

olvin
September 19th, 2008, 09:44 AM
http://www.bialystokonline.pl/images/logoKP.gif

Ikea na pokuszenie

Własnymi rękoma kamienie nosiłem i drzewa karczowałem. Kto mi za to zapłaci? – w Kolonii Porosły emocje starły się z ekonomią.

– Sprzedam, dlaczego nie? – mówi Stanisław Olszyński. On i jego rodzina są właścicielami trzech tysięcy metrów w Kolonii Porosły, domu i działki, hen, aż do drogi. On już swoje lata ma, inwalida drugiej grupy.

– Ale to musi być cena, która mi będzie odpowiadała, a nie taka, którą narzucą – zaznacza. – Za to, co sprzedam, muszę mieć zabezpieczenie do końca życia.
Jak dostanie dobre pieniądze, może się przenieść nawet do bloku. Bo teraz musi chodzić do piwnicy, palić. A w bloku będzie wszystko miał gotowe.

Kto zapłaci za sentymenty?

Do Kolonii Porosły skręca się z szosy warszawskiej. Zielono tu, spokojnie. Domy starszych mieszkańców są skromniejsze, ale obok w ostatnich latach wyrosło wiele nowych, bardzo eleganckich. Niektóre dopiero ludzie wykańczają. Działki przed domami duże, sporo sadów. Mieszkańcy rano wsiadają w samochody, jadą do pracy do Białegostoku. Stąd blisko i po zakupy, i do autobusu.

Z pozoru w Porosłach jest cicho. Ale między ludźmi wrze. Bo na ich ziemię właśnie pojawiło się dwóch chętnych. Za jednym stoi szwedzka Ikea, za drugim nie za bardzo wiadomo kto. Każdy z nich zrobił już zebranie z mieszkańcami i mówił o tym, co chce tu zrobić. Ludzie mają o czym myśleć. Właściwie każdy na szybkiego przeliczył już, ile by chciał za dom czy ziemię. I mówią podobnie.

– Dadzą dobrą cenę, wyprowadzamy się. Bo zrobimy na tym interes. Tylko głupi wtedy by się nie wyprowadził – mówi młoda kobieta z ładnego, żółtego domu przy głównej drodze. Ma tu z mężem w sumie osiem tysięcy metrów. To ich lokata kapitału. – Ale jeśli pieniądze będą słabe, nie ma mowy.

U niektórych do głosu dochodzą sentymenty. Bo tyle pracy wkładali w to, co mają teraz.

– Kto mi wyhoduje takie winogrona? Kto mi taki ganeczek postawi? Jak tu przyszliśmy, to był tu stary sad. Wszystko sami karczowaliśmy i nowe drzewka sadziliśmy. Sam kamienie nosiłem. Kto mi zapłaci za mój sentyment? – nie kryje emocji mężczyzna z domu blisko szosy warszawskiej, z pięknym sadem. – Mieszkaliśmy wiele lat w bloku, potem przenieśliśmy się tutaj. Myśleliśmy, że będziemy mieć spokojną starość...

Gra o grunty

Od tego, czy ludzie z Kolonii Porosły zechcą sprzedać swoją ziemię, zależy, czy pod Białymstokiem powstanie centrum handlowe, jakiego jeszcze tu nie było. Chce je postawić Ikea. W ostatnich dniach koncern przyznał, że najbardziej odpowiadają mu podbiałostockie Porosły. Tu znalazł idealne 40 hektarów. I o nie toczy się teraz gra.
Sprawę prowadzi specjalnie powołana do tego celu spółka Białystok Investments. Podpisała ona list intencyjny z Ikeą.

W sprawę zaangażowały się nawet władze gminy. Choroszcz ma pomagać w znalezieniu nowych miejsc na domy tym, którzy sprzedadzą swoje nieruchomości. Władze chcą, by światowy koncern ulokował się właśnie u nich. Bo oznacza to same korzyści: pieniądze z podatków w kasie gminy, przebudowane przez inwestora drogi, nowe miejsca pracy. Choroszcz zresztą od dłuższego czasu cieszy się opinią gminy, w której inwestorzy mają jak u Pana Boga za piecem.
Z zapowiedzi inwestora wynika, że w sumie centrum handlowe będzie miało 15 hektarów powierzchni pod dachem. I że powstaną tu co najmniej dwa tysiące miejsc pracy. Nie lada gratka. I dla gminy Choroszcz, i dla pobliskiego Białegostoku, skąd ludzie przyjeżdżaliby do pracy i na zakupy. Teraz, jak chcą zrobić zakupy w Ikei, muszą jeździć aż do Warszawy.

Białystok Investments ludziom postawił tylko jeden warunek: za pieniądze, którymi dysponuje, chce kupić wszystkie działki, które go interesują.

Ale to może nie być łatwe. Bo chodzi o ponad sto działek, które są w rękach ponad sześćdziesięciu właścicieli. – Nie wiem, czy to im się uda i czy ta cała sprawa w ogóle dojdzie do skutku – powątpiewa Stanisław Olszyński. – Niektórzy mają tu nowe, ładne domy i nie zechcą ich tak zostawić.

Przewróciło się w głowie?

Ludziom inwestorzy trochę zawrócili w głowach. Bo jeden – Białystok Investments – zapewnia, że ziemia w tej okolicy warta jest co najwyżej 200 zł za metr. Ale drugi, LandAnalysis, mówił, że może dać nawet 450 zł. Średnio, czyli inaczej będzie płacić za domy, a inaczej za ziemię.

Szybko przeliczyli. I wyszło im, że mogą grube miliony od tych inwestorów wyciągnąć.

– Za dwieście nie pewno się nie wyniesiemy – twardo mówi mieszkanka jednego z nowo pobudowanych domów. – Rozmawiałam z mężem. Za pięćset możemy sprzedać. I za tyle od początku zaczynać się budować.

– Ja chcę cztery i pół miliona – otwarcie mówi Paweł Gawryluk. – Do negocjacji.

Pomyślimy, bo czemu nie?

Teraz los podbiałostockiego centrum Ikea leży w rękach mieszkańców. Chociaż wielu wcale nie jest nastawionych entuzjastycznie.

– Zastanowię się nad tym – stwierdził Eugeniusz Glebowicz, mieszkający w Porosłach. – Bo różni kupcy ciągle przychodzą, pytają i interesują się działkami w tej okolicy. Wcześniej czy później, na pewno nie będzie problemów z ich sprzedażą.

– Warunki, które proponuje Białystok Investments, nie są złe – przyznaje Wiesław Dziewiach, mieszkający w miejscu pod przyszłą inwestycję Szwedów. – Tylko niepokoi trochę, że proponuje kilkanaście procent więcej niż wartość rynkowa. Za tanio.

Inni są przekonani i uważają, że zrobią na tym dobry interes.

– Ja mogę czekać na waszą decyzję do końca roku. Bo pieniądze czekają i nas parzą – mówił do ludzi Jerzy Kraszewski z Białystok Investments. I zaznaczył, że ma kilka awaryjnych terenów. W grę wchodzić mogą m.in. Fasty.

olvin
October 3rd, 2008, 12:56 PM
http://bi.gazeta.pl/im/2/4089/m4089742.gif

Bitwa o działki w Porosłach trwa

Bitwa o działki należące do mieszkańców kolonii Porosły trwa. Lada dzień właścicieli działek, którymi interesują się dwie konkurencyjne firmy, odwiedzą przedstawiciele polsko-kanadyjskiej firmy Land Analysis. Liczą, że przekonają mieszkańców, że to właśnie im powinni sprzedać swoje tereny.

- Po ostatnim spotkaniu z Henrykiem Szczygłem [jako Białystok Investments reprezentuje szwedzki koncern IKEA - red.] nic się nie dzieje - narzekają mieszkańcy gminy Porosły. - Inwestorzy mieli z nami indywidualnie rozmawiać, ale nikogo od dwóch tygodni nie było.

Inwestorzy na pytania o negocjacje w sprawie terenu odpowiadają powściągliwie.

- Czekamy na ruch konkurencyjnej firmy - mówi szczerze Szczygło. - Nie ukrywam, że zależy nam bardzo na tych terenach, bo lokalizację zatwierdziły wszystkie władze IKEA, ale jeśli gruntu nie uda się skupić, IKEA zainwestuje gdzie indziej. Mogę jedynie zapewnić, że szwedzki koncern na pewno będzie w Białymstoku.

- Czy odpuściliśmy sobie Porosły? Absolutnie nie - zapewnia Joanna Maliszewska z Land Analysis. - Mamy już deklarację inwestora [jego nazwy zdradzić nie chce - red.] i lada dzień wybieramy się z wizytami do mieszkańców. Jeśli ich wymagania pokryją się z tym, co może zaproponować inwestor, przystąpimy do skupowania terenu.

Maliszewska podtrzymuje także, że średnia cena, jaką inwestor planuje wydać na zakup metra kwadratowego ziemi, to 450 zł. Zaznacza jednak, że inne pieniądze dostaną właściciele pustych działek, a inne ci, którzy zdążyli się już na nich pobudować.

czarny
October 3rd, 2008, 08:28 PM
a co ta ikea tylko w jednym miejscu moze postawic swoje blaszane klocki?moim zdaniem ida na szantaz i chcieliby miec ziemie za bezcen i mysla ze jak ktos powie ikea to za darmo powinni jej ziemie oddac,jezeli by im zalezalo na budowie to miasto zaproponowaloby im kilka alternatywnych dzialek na obrzezach miasta,denerwuje mnie troche ta firma mysla ze im sie wszystko nalezy i kazdy bedzie przed nimi klekac by skladali tu swe blaszane hale

fanb29
October 3rd, 2008, 10:30 PM
a co ta ikea tylko w jednym miejscu moze postawic swoje blaszane klocki?moim zdaniem ida na szantaz i chcieliby miec ziemie za bezcen i mysla ze jak ktos powie ikea to za darmo powinni jej ziemie oddac,jezeli by im zalezalo na budowie to miasto zaproponowaloby im kilka alternatywnych dzialek na obrzezach miasta,denerwuje mnie troche ta firma mysla ze im sie wszystko nalezy i kazdy bedzie przed nimi klekac by skladali tu swe blaszane hale

i jeszcze jedno .
czy wejscie ikei do któregokolwiek z miast daje szczęscie absolutne i nobilitację dla okolicy:nuts:
skąd tyle zachwytu i nadzieji w postach?

olvin
October 3rd, 2008, 10:45 PM
^^ Szczęścia może i nie daje ale co poniektórym pozwoli zaoszczędzić drogę do Warszawy, a innym może w końcu umożliwi zakupy w tym sklepie. :D

bstok5
October 3rd, 2008, 11:35 PM
IKEA CASTORAMA OBI jest w Polsce tyle sieci marketów budowlanych a u nas tylko Leroy Merlin (ma powstac drugi prawdopodobnie na Hetmanskiej kolo Auchan II ) ... przydałaby sie jakas konkurencja z innej firmy ... IKEA to dobry wybor ... Porosly to dobra lokalizacja ale jesli z niej nic nie wyjdzie to zostanie mozliwosc pobudowania marketu na Wygodzie (Trasa Generalska - Kopernikowska ) lub na Dojlidach - tam tez bedzie mozna pobudowac galerie wiec moze i market budowlany ...

fanb29
October 4th, 2008, 12:35 AM
IKEA CASTORAMA OBI jest w Polsce tyle sieci marketów budowlanych a u nas tylko Leroy Merlin (ma powstac drugi prawdopodobnie na Hetmanskiej kolo Auchan II ) ... przydałaby sie jakas konkurencja z innej firmy ... IKEA to dobry wybor ... Porosly to dobra lokalizacja ale jesli z niej nic nie wyjdzie to zostanie mozliwosc pobudowania marketu na Wygodzie (Trasa Generalska - Kopernikowska ) lub na Dojlidach - tam tez bedzie mozna pobudowac galerie wiec moze i market budowlany ...

ikea nie jest w pełni konkurencją dla w/w blaszaków budowlanych a raczej ich uzupełnieniem

olvin
October 7th, 2008, 07:54 PM

IKEA czeka

Nie rozmawiamy z właścicielami działek, bo uważają, że dajemy za mało pieniędzy – mówi Jerzy Kraszewski, pełnomocnik koncernu IKEA.

A plan był taki: w Kolonii Porosły, tuż za Białymstokiem, za kilka lat wyrasta olbrzymie centrum handlowe ze sklepem IKEA w roli głównej. Koncern potwierdził to oficjalnie w połowie września. Napisaliśmy o tym pierwsi.

Dwóch chętnych, jedno miejsce

I od tego czasu miały ruszyć rozmowy z prywatnymi właścicielami ziemi w tym rejonie. Prowadzić je miała w imieniu koncernu spółka Białystok Investments. Ale rozmów nie ma. Dlaczego? - Bo mieszkańcy są zwiedzeni złudną nadzieją olbrzymich pieniędzy. O tych zaproponowanych przez nas nie chcą słyszeć - przyznaje Jerzy Kraszewski z Białystok Investments. - Uważają, że kwota jest za niska.

Kto oferuje więcej za ten teren? To białostocko-kanadyjska firma LandAnalysis. Ona także rozmawiała z właścicielami nieruchomości, proponując cenę 450 zł za metr kwadratowy. Jednak do dziś nie wiadomo, jaki konkretnie inwestor stoi za tą firmą i co chce tam zbudować.

Tymczasem Białystok Investments otwarcie przyznał, że jest w stanie dać nieco ponad 200 zł za m kw. W obu przypadkach mowa jest o cenach średnich.

- Jesteśmy przekonani, że LandAnalysis nie ma ludziom nic poważnego do zaproponowania - uważa Kraszewski. - Nie ma takiego inwestora, który chciałby za cenę, którą oni obiecują, przyjść i tu budować.

Wczoraj Joanna Maliszewska z LandAnalysis nie znalazła czasu, by z nami porozmawiać na temat swoich planów dotyczących Kolonii Porosły.

Koniec z półsłówkami

Sprawa więc utknęła. Przynajmniej do listopada. Wtedy podczas sesji rady gminy obie konkurujące o ziemię w Porosłach firmy będą miały okazję opowiedzieć o swoich planach. I przedstawią konkrety dotyczące inwestycji.

- Zdecydowaliśmy się na taki krok, bo to bardzo ważne przedsięwzięcie zarówno dla gminy, jak i mieszkańców - mówi Mirosław Zalewski, zastępca burmistrza Choroszczy. - A ciągle słyszymy, że mówi się o tym jakieś nieprawdziwe rzeczy. Dlatego chcemy, żeby inwestorzy podzielili się informacjami, które mają, a jakie teraz krążą w postaci półsłówek czy niedopowiedzeń.

- My jesteśmy do tego przygotowani - zapewnia Jerzy Kraszewski. - Wiemy, co chcemy zaoferować gminie, jak będzie wyglądała nasza inwestycja, co tam będzie i ile da miejsc pracy. Czekamy na deklarację LandAnalysis.

Numero uno z zapasem

Nie wiadomo, czym się skończą targi o ziemię w Porosłach. Na wypadek niewypału IKEA już się zabezpiecza. Bo mimo wszystko chce stworzyć centrum handlowe w okolicach Białegostoku.

- Jak najbardziej jesteśmy zdecydowani na Porosły - zapewnia Kraszewski. - To jest nasze "numero uno”. Jeżeli ta lokalizacja nie wyjdzie, będziemy traktowali to w kategoriach porażki. Ale mamy w zapasie inne lokalizacje.

Białostoczanin
October 30th, 2008, 12:37 PM
http://www.bialystokonline.pl/images/logoGWS.gif

Ikea będzie rozmawiać z mieszkańcami

Jeszcze w listopadzie przedstawiciele dwóch firm, które chcą budować wielkie centrum handlowe ze sklepem Ikea, spotkają się z mieszkańcami gminy Choroszcz. Dostali oni zaproszenie na najbliższą sesję Rady Miasta i Gminy.

Przypomnijmy, w Kolonii Porosły, tuż za Białymstokiem, w ciągu kilku lat ma powstać galeria handlowa wraz ze szwedzkim sklepem Ikea, specjalizującym się w produkcji mebli oraz artykułów dekoracyjnych. Już od kilku miesięcy negocjacje z mieszkańcami, dotyczące wykupu ich gruntów, prowadziła firma Land- Analysis. W połowie września negocjacje rozpoczęła też spółka Białystok Investments. Wówczas LandAnalysis zaoferował znacznie wyższą cenę za grunt niż konkurencyjna firma.

Kwota, jaką proponuje mieszkańcom spółka LandAnalysis - 450 zł za metr kwadratowy - może okazać się nierealna. Według osoby związanej z konkurencyjnym Białystok Investments, żaden inwestor nie podjąłby się przeznaczyć podobnej sumy na taką inwestycję. To duża suma, zważywszy, że jej część jeszcze trzeba przeznaczyć m.in. na zrobienie odpowiedniego dojazdu do galerii, parkingu itd. Białystok Investments zamierzał płacić 150-200 zł za mkw.

req
November 27th, 2008, 03:10 PM
Znów Współczesna, która odrazu wszystko przesądza w tytule:

http://www.bialystokonline.pl/images/logoGWS.gif

Ikea stanie pod Białymstokiem!
Kolonia Porosły, Białystok. Ikea kontra polski kapitał - dwie firmy walczą o ziemię w Kolonii Porosły pod Białymstokiem. Kto wygra? Zdecydują mieszkańcy.

Burzliwe spotkanie przedstawicieli inwestorów z mieszkańcami i radnymi gminy Choroszcz, które odbyło się w czwartek, nie przyniosło rozwiązania coraz bardziej palącego problemu. Ikea Polska chce już w najbliższych tygodniach podpisać umowy sprzedaży ziemi w Kolonii Porosły. To tam, przy szosie warszawskiej, miałoby powstać duże centrum handlowe o pow. 80 tys. m kw. ze sklepem Ikea jako najważniejszym obiektem, ścieżkami rowerowymi i dwoma tysiącami nowych miejsc pracy. Najpierw jednak 60 rodzin musiałoby się przeprowadzić.

Konkurentem Ikei jest firma Land Analysis, która również marzy o kupnie ziemi w Porosłach.

- Inwestorzy, ktorych reprezentuję, też chcą wybudować tutaj centrum handlowe. I dajemy wyższe ceny za grunt - przekonywał Jarosław Maliszewski z Land Analysis. Jednocześnie oskarżał burmistrza Choroszczy, że woli rozmawiać z Ikeą niż z nim. Ale pytany o to, kogo reprezentuje, odpowiedział: - Niestety, nie mogę tego zdradzić. Mogę powiedzieć tylko tyle, że chodzi o polski kapitał. Sam uważam, że unikanie podania nazwy inwestora to błąd, który stawia nas na straconej pozycji, ale nie mam na to wpływu.

Aleksandra Sikora, rzecznik prasowy Ikea Polska, która na sesji reprezentowała ten międzynarodowy koncern, obiecała, że jeśli grunty kupi jej firma, mieszkańcy będa mogli pozostać w swoich domach jeszcze przez dwa lata. Dopiero na początku 2011 powinni opuścić nieruchomości.

- Kiedy podpiszemy umowy, pieniądze od razu trafią na państwa konta - przekonywała. - Warunek jest jeden: że wszyscy właściciele ziemi zgodza się na jej sprzedaż. Inaczej inwestycja nie ma sensu. Zajmiemy się wtedy innymi lokalizacjami w okolicach Białegostoku.

Land Analysis także podkreśla, że Porosły to nie jedyne miejsce, o którym myśli:

- Chociaż dziś to najlepsze miejsce na centrum handlowe pod Białymstokiem - nie ukrywa Maliszewski. - Bardzo nam na nim zależy. I my nie stawiamy warunku, że wszyscy muszż nam sprzedać ziemię. Najważniejsze, byśmy kupili 10 hektarów. To pozwoli nam wybudować pierwszy sklep.

Ciekawe co to za polski kapitał. Piotr i paweł? :D

sterl!ng
November 28th, 2008, 12:24 PM
Mnie się widzi, że ten Land Analysis działa na zlecenie IKEA. To może być taki sprytny chwyt. Bo jak ktoś płaci tylko 200 a ja mogę dostać 400 to jestem zarobiony biznesmen. Przecież nie ma sensu wykupowanie tego samego gruntu po kawałku przez dwa podmioty. Co komu z 30h jak 15 działek po 1000m2 będzie należało do kogoś innego.

Sokra
November 28th, 2008, 12:28 PM

Z tego co wiem to Piot i Paweł już się buduje na ul. 1000-lecia PP no chyba że chcą zaraz i drugi sklep otwierać. Chociaż Piotr i Paweł to większe delikatesy i wydaje mi się że w Porosłach nie za bardzo im się opłaci budować chyba że razem z jakimś centrum handlowym.

sterl!ng
November 28th, 2008, 12:31 PM

PSS Społem ;)

Dj SuperSou1
December 19th, 2008, 04:32 PM
Zapomnijcie że się coś tutaj zbuduje... mohery biorą górę... wczoraj jadę sobie z miasta do wsi (z Choroszczy do Białegostoku) busem linii 103 i słyszę jak pewna właścicielka działki pod ewentualną inwestycję coś truję na Ikeę... a to że nie chcą wydać całej kasy od razu tylko na raty (absurd... pewnie coś się porypało dla starej baby...) a to to że to prywatny inwestor a nie rząd (wrr...) zresztą mówiła innej kobiecie uzbrojonej w beret że kilku innych sąsiadów też się zdrowo opiera...

:(

19Dako20
December 19th, 2008, 04:53 PM
To że trują się nawzajem to jedna sprawa, druga to jest fakt, że stare baby (za przeproszeniem nie obrażając moich babć i Waszych) są łase na pieniądze. Inwestor zaświeci mamoną to baba chłopa przekona aby sprzedać ojcowiznę.

No chyba, że zielony coś knuje i rozpowiada o chorobie dotykającej kury zwanej "nienosznością jaj" oraz krów - "niedajmlekoza" gdy powstanie kapitalistyczny sklep z tej wrednej gejowskiej Szwecji.

fanb29
December 21st, 2008, 09:56 PM
Zapomnijcie że się coś tutaj zbuduje... mohery biorą górę... wczoraj jadę sobie z miasta do wsi (z Choroszczy do Białegostoku) busem linii 103 i słyszę jak pewna właścicielka działki pod ewentualną inwestycję coś truję na Ikeę... a to że nie chcą wydać całej kasy od razu tylko na raty (absurd... pewnie coś się porypało dla starej baby...) a to to że to prywatny inwestor a nie rząd (wrr...) zresztą mówiła innej kobiecie uzbrojonej w beret że kilku innych sąsiadów też się zdrowo opiera...

:(

czy Ikea będzie już całkowitym dopełnieniem szczęśliwośći w naszym mieśćie??
czy ostatnio otwarte blaszaki dały więcej radośći mieszkańcom?? a może więcej kasy zarabiamy??i mamy coraz więcej do wydania>??
a może większa konkurencja wymusiła wielkie przeceny??? mamy towary lepszej jakośći, czy dalej z zazdrośćią mówimy o lepszych kosmetykach, chemi itp z zachodu!:lol:

olvin
December 21st, 2008, 10:10 PM
Za to kolejki przedświąteczne to już nie to samo, co za czasów jednego Auchan. ;)

sterl!ng
December 22nd, 2008, 12:01 AM
czy Ikea będzie już całkowitym dopełnieniem szczęśliwośći w naszym mieśćie??
Nie.

czy ostatnio otwarte blaszaki dały więcej radośći mieszkańcom??
Ja tam się cieszę, że za każdym razem mogę pojechać gdzieś indziej.

a może więcej kasy zarabiamy??i mamy coraz więcej do wydania>??
No ja zarabiam więcej, może nie ma to bezpośredniego związku z powstaniem "blaszaków", ale jednak...

a może większa konkurencja wymusiła wielkie przeceny??? mamy towary lepszej jakośći,
Wydaje mi się, że przeceny w Białej już w tym roku w styczniu/lutym były całkiem konkretne (jak na nasze warunki), a w tym roku liczę na jeszcze większe[/QUOTE]

czy dalej z zazdrośćią mówimy o lepszych kosmetykach, chemi itp z zachodu!
Zawsze tak będzie i nic tego nie zmieni. Zawsze ktoś będzie miał coś lepsze, ładniejsze itd..

:lol:
Skąd ten nepotyzm w tak radosnym czasie przedświątecznym??

Dj SuperSou1
December 22nd, 2008, 12:17 AM
mam prawo chcieć pojechać do Ikeii pod białym a nie do wawy tak samo jak prawo do zmiany pracy na lepszą czy do czegokolwiek innego...

dedosik
December 23rd, 2008, 05:47 PM
Za to kolejki przedświąteczne to już nie to samo, co za czasów jednego Auchan. ;)

jak na moje oka to prawie nic się nie zmieniło..

fanb29
December 23rd, 2008, 11:02 PM
Nie.

Zawsze tak będzie i nic tego nie zmieni. Zawsze ktoś będzie miał coś lepsze, ładniejsze itd..

Skąd ten nepotyzm w tak radosnym czasie przedświątecznym??

ktoś ma lepsze, ładniejsze za takie same pieniądze lub taniej!?
to moja praca w galerii Białostockiej jest mniej warta niż w takiej samej na zachodzie?

nepotyzm ? raczej nastrój po usłyszeniu w pracy zapowiedzi redukcji zatrudnienia :bash:

sterl!ng
December 24th, 2008, 08:18 AM
ktoś ma lepsze, ładniejsze za takie same pieniądze lub taniej!?
to moja praca w galerii Białostockiej jest mniej warta niż w takiej samej na zachodzie?

Białystok to nie Warszawa, czy nawet Wrocław czy Poznań, nie mówiąc już o zagranicy. Tu wszyscy zarabiają 2-3 razy mniej niż w Warszawie, tak już jest z tą naszą ścianą schodnią.

nepotyzm ? raczej nastrój po usłyszeniu w pracy zapowiedzi redukcji zatrudnienia :bash:

Rozumiem, że możesz mieć niekonieczne pozytywne uczucia, w Twojej sytuacji, w stosunku do Twojego pracodawcy. Ale jak byś nie dostał pracy w galerii, to nie miałbyś problemu, że Cię teraz mogą zwolnić.

W końcu po co kogoś zatrudniać, jak może przyjdą ciężkie czasy i trzeba będzie zwalniać, nie... ?

bstok5
January 2nd, 2009, 02:51 PM
Jak IKEA nie pobuduje się w Porosłach to mamy jeszcze kilka innych lokalizacji:
- Bażantarnia
- róg Składowej i Pogodnej
- Os. Wygoda (pomiedzy Trasa Kopernikowska a Generalska)
- Os. Dojlidy Górne / Kolonia
- w okolicach Nowowarszawskiej i Ciołkowskiego

a tak wogóle to wolałbym IKEę zosbaczyć koło nowego Auchan zamiast drugiego LM

Lord A. Boberton
January 2nd, 2009, 08:00 PM
Ikea to wstrętny blaszak który POWINIEN być (jeśli musi być, bo ja nie widzę żadnej rewelacji w wyrobach tej firmy) poza miastem, ewentualnie jak najdalej od centrum. Marnowanie gruntu na blaszaki w mieście które nie narzeka na ich nadmiar w centrum to debilizm/korupcja. Tyle.

el_kabron
January 2nd, 2009, 08:09 PM
Ikea to wstrętny blaszak który POWINIEN być (jeśli musi być, bo ja nie widzę żadnej rewelacji w wyrobach tej firmy) poza miastem, ewentualnie jak najdalej od centrum.
NIe demonizujmy. Dzis sobie szukalem wersalki, i powiem Ci ze naprawde trudno jest znalezc cos fajnego w rozsadnej cenie. Tam jest tanio, a wybor jest ogromny i z duza doza prawdopodobienstwa mozna powiedziec, ze wychodzisz stamtad z produktem, ktorego szukasz.

Lord A. Boberton
January 3rd, 2009, 11:01 AM
^^
Nie będę się o to kłócił, Twój wybór. Nikt nie ukrywa że IKEA to produkty tanie, masowe, oszczędne w stylu - skandynawskie. Kwestia gustu, mi nie pasują - innym mogą. Doskonale się obyłem pół roku temu bez tej firmy, pomimo tego że musiałem kupić sporo mebli. Mieszkanie można urządzić nie tylko w JYSK'u i Ikei.
Jak IKEA nie chce zapłacić za grunt tyle ile oczekują ich właściciele to może się wynosić. To nie cmentarz czy elektrociepłownia że obecność blaszaka jest niezbędna w każdym większym mieście. Ale to moja opinia.

Nekroskop88
January 3rd, 2009, 11:42 AM
Ja też nie zgadzam się z Lordem A. Bobertonem w kwestii 'produktów' z IKEI, ale w jednym ma rację - powinna być poza miastem. Bo tak tak jak mówił - Białystok nie narzeka na nadmiar gruntów i niestety nic się w tej sprawie nie robi. Rzeszów przyłączył okoliczne miejscowości, a Białystok jakoś się nie kwapi specjalnie, żeby o to walczyć.

dafus
January 3rd, 2009, 11:45 AM
Jak IKEA nie chce zapłacić za grunt tyle ile oczekują ich właściciele to może się wynosić. To nie cmentarz czy elektrociepłownia że obecność blaszaka jest niezbędna w każdym większym mieście. Ale to moja opinia.

No jak ktos rzada ceny z kosmosu to raczej trudno, zeby chcieli zaplacic. I wcale nie powinni sie przez to wynosic. Czemu mieliby finansowac cwaniakow ktorzy mysla, ze dzieki Ikei ustawia sie do konca zycia bo maja pare metrow dzialki? Bez przesady.

wojtekbp
January 3rd, 2009, 11:53 AM
No jak ktos rzada ceny z kosmosu to raczej trudno, zeby chcieli zaplacic. I wcale nie powinni sie przez to wynosic. Czemu mieliby finansowac cwaniakow ktorzy mysla, ze dzieki Ikei ustawia sie do konca zycia bo maja pare metrow dzialki? Bez przesady.

No, ale co mieli za pól darmo oddać? Ich ziemia i ich prawo do ustalenia ceny.

dafus
January 3rd, 2009, 12:54 PM
Przeciez nie napisalem, ze maja oddac pol darmo. Chodzilo mi o to, ze fakt, ze Ikea nie chce zostac czyims Switym Mikolajem nie oznacza, ze ma wybywac z Bialegostoku, tak jak tego "zada" Lord A. Boberton. Niech szukaja innej lokalizacji i tyle.

Lord A. Boberton
January 3rd, 2009, 02:47 PM
Przeciez nie napisalem, ze maja oddac pol darmo. Chodzilo mi o to, ze fakt, ze Ikea nie chce zostac czyims Switym Mikolajem nie oznacza, ze ma wybywac z Bialegostoku, tak jak tego "zada" Lord A. Boberton. Niech szukaja innej lokalizacji i tyle.

Niczego nie żądam. Jak przychodzą do mnie nieproszeni goście i nieodpowiednio się zachowują, to wskazuje im drzwi. To nie czasy sojuzu i chin ludowych że mam zgadzać się na sprzedaż swojej własności prywatnej jakiejś firmie, bo wola większości jest taka. Meteoryt nie trafi w Białystok jak się Szwedzi w Porosłach nie pobudują.

dafus
January 4th, 2009, 12:48 AM
Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Gdzie Ty widzisz nieodpowiednie zachowanie? Nie dogadaja sie to trudno. Ja plakac nie bede, ale nie widze tez powodu do atakowania Ikei.

czarny
January 4th, 2009, 10:41 PM
Predzej czy pozniej ten blaszak powstanie u was lub w Rzeszowie w pierwszej kolejnosci.Jedyne co mi sie nie pooba to polityka tej firmy ktora mysli ze wszyscy powinni kolo niej skakac i niemalze pozwolic budowac w Srodmieciu

sterl!ng
January 4th, 2009, 11:08 PM
U nas akurat chcą się budować poza granicami miasta.

req
January 15th, 2009, 06:49 PM
Co prawda chodzi o Fabrykę, ale zarzucę i tu.

Ikea w Białymstoku? Możliwe!

Jak podaje serwis internetowy tvp.info, Ikea planuje w Polsce budowę dużej fabryki, która ma zatrudnić nawet 2 tysiące osób.

Własnie w tej sprawie właściciel koncernu meblowego Ikea, Ingvar Kamprad, spotka się z wicepremierem i ministrem gospodarki - Waldemarem Pawlakiem.

I chociaż nie ma jeszcze decyzji, w jakim regionie powstanie zakład, z nieoficjalnych informacji wynika, że najbardziej możliwa lokalizacja, to okolice Białegostoku.

Nowa fabryka miałaby produkować płyty drewniane, z których powstają meble Ikea. Szacuje się, że fabryka może zatrudnić nawet 2 tysiące osób.

Ciekawe jak tam sprawy ze sklepem...

olvin
January 16th, 2009, 09:28 PM

Ikea nie w tym roku

Mimo, że nie dogadali się z właścicielami działek w Porosłach, gdzie miała powstać Ikea, przedstawiciele sieci nie rezygnują z planów budowy sklepu.

Poza rozbudową sieci swoich sklepów Ikea planuje również budowę dużej fabryki, która ma zatrudnić nawet 2 tysiące osób. Białystok jest jedną z lokalizacji, która jest brana pod uwagę.

- Ale to jest dopiero w sferze planów i marzeń. Jeszcze za wcześnie, by mówić o konkretach - mówi Horoszczak.

olvin
January 20th, 2009, 02:52 PM
Co prawda temat z założenia miał dotyczyć sklepu, ale warto tu także włączyć dyskusję nt. fabryki, a w razie pomyślnego rozwiązania za jakiś czas będzie można rozdzielić wątki.

Ikea w Białymstoku? Możliwe. Szef koncernu rozmawiał wczoraj z Pawlakiem

Właściciel koncernu meblowego Ikea Ingwar Kamprad spotkał się w poniedziałek wieczorem z wicepremierem i ministrem gospodarki Waldemarem Pawlakiem. - Rozmowa dotyczyła, m.in. budowy nowej fabryki Ikea we wschodniej Polsce.

- Nie ma jeszcze decyzji, w jakim regionie powstanie zakład - mówi Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy Ikea Polska.

Z nieoficjalnych informacji wynika, że najbardziej możliwa lokalizacja to okolice Białegostoku.

Nowa fabryka miałaby produkować płyty drewniane, z których powstają meble Ikea. Mogłoby w niej znaleźć pracę około 2 tys. osób.

19Dako20
January 20th, 2009, 03:00 PM
IKEA planuje w Polsce wielkie inwestycje
las, IAR

IKEA rozważa nowe inwestycje w Polsce. W ciągu 8 lat szwedzki producent mebli chciałby zainwestować 6 miliardów złotych w fabryki, centra handlowe i sklepy.

Pierwszy z planowanych zakładów produkcyjnych zostanie zlokalizowany we wschodniej Polsce. Dalsze lokalizacje są analizowane przez firmę. Docelowo nowe inwestycje IKEA stworzą około kilku tysięcy nowych miejsc pracy.

Grupa IKEA stara się o objęcie planowanych inwestycji rządowym programem wsparcia wieloletniego. Założyciel firmy Ingvar Kamprad przebywał w ostatnich dniach w Polsce. Na temat planów koncernu rozmawiał między innymi z ministrem gospodarki Waldemarem Pawlakiem.

gazeta.pl

req
January 20th, 2009, 04:24 PM
Fabryka - super, ale co z ich inwestycją w sklep? ;)

Nekroskop88
January 20th, 2009, 04:47 PM
Fabryka - super, ale co z ich inwestycją w sklep? ;)

ja tam czekam z niecierpliwością bardziej na fabrykę niż na sklep :D

req
February 2nd, 2009, 11:14 PM

Wszystko wskazuje na to, że koło Białegostoku powstanie Ikea. Szwedzki koncern przekonał już część właścicieli terenu do sprzedaży działek i rozpoczął podpisywanie z nimi umów.

A chodzi o 40 hektarów ziemi w Kolonii Porosły, tuż przy krajowej "ósemce". W przyszłości w pobliżu będzie biegła obwodnica Białegostoku. Jak już wielokrotnie informowaliśmy, Szwedzi chcą zbudować tam ogromne centrum handlowe, ze sklepem Ikea (porównywalne do tych zlokalizowanych na przedmieściach Warszawy). Obecnie większość działek jest w posiadaniu prywatnych osób.

Wyścig inwestorów

Plany inwestycji w tym miejscu sieć ma już od co najmniej dwóch lat. Dotychczas jednak szwedzki koncern nie oferował zbyt wygórowanych stawek za metr kwadratowy ziemi, więc zainteresowani właściciele nieruchomości do sprzedania działek się nie spieszyli.

Tym bardziej że 40 hektarami w Porosłach interesuje się również inna firma - Land Analysis (firma przygotowywała nieruchomość pod inwestycję dla inwestora, którego nazwy nie chciała zdradzić). Część indywidualnych rozmów z mieszkańcami już przeprowadziła i zaproponowała stawkę dwukrotnie wyższą od tej rynkowej (150-200 zł za m kw.), czyli ok. 450 zł.

Z naszych ustaleń wynika, że pod koniec ubiegłego roku Henryk Szczygieł z firmy Białystok Investments, który był przedstawicielem Ikei w regionie, rozmawiał z właścicielami ziemi i zapewniał, że koncern zapłaci więcej niż cena rynkowa, a mniej niż 400 zł. Z kolei metr kwadratowy domu miał się wahać od 5 do 10 tys. zł - w zależności od standardu.

Dobijanie targu

Wczoraj dowiedzieliśmy się, że część mieszkańców miejscowości podpisała już umowę na sprzedaż swoich nieruchomości ze szwedzkim koncernem.

- Wprawdzie ze mną nikt jeszcze nie rozmawiał o kwocie, ale wiem, że sąsiedzi przystali na ich stawkę. Nie chcieli jednak zdradzić, ile im zaoferowano, ale wnioskuję, że są zadowoleni - mówi Tomasz Jakubowski, który ma działkę w Porosłach.

- Mam wrażenie, że Ikea wykupuje środek tej 40- hektarowej działki. Później prawdopodobnie będzie chciała dogadać się z pozostałymi właścicielami - przyznaje inny właściciel, który chce pozostać anonimowy.

Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy sieci nie chciała zdradzić nam szczegółów transakcji. Milczeniem skwitowała pytanie dotyczące ceny oferowanej przez Ikeę i ilości umów już zawartych.

- Jesteśmy na dobrej drodze. Właśnie rozpoczęliśmy podpisywanie umów przedwstępnych z właścicielami terenów, z którymi od miesięcy prowadziliśmy negocjacje - przyznała jedynie.

Początek inwestycji

Mirosław Zalewski, zastępca burmistrza Choroszczy o pierwszych sfinalizowanych umowach z Ikeą dowiedział się od nas. I już liczy zyski.

- Podatek od takiej nieruchomości z pewnością będzie bodźcem, który wpłynie na rozwój gminy i przyciągnie do nas kolejne inwestycje. Dlatego to bardzo dobra informacja - przyznał Zalewski.

Poza sklepem, Ikea planuje również budowę w Polsce dużej fabryki, która ma zatrudniać ponad 2 tys. osób. Wprawdzie nie ma jeszcze konkretnej decyzji, w jakim regionie powstanie zakład. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że najbardziej możliwa lokalizacja to powiat bielski. Nowa fabryka miałaby produkować głównie płyty drewniane, z której powstają meble.

http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6229347,Ikea_powstanie_w_Poroslach.html

:D

19Dako20
February 2nd, 2009, 11:15 PM
szybszy byłeś z tym njusem :))

trzymam kciuki za realizacje tego wielkiego projektu

maxon
February 3rd, 2009, 12:38 PM
http://www.poranny.pl/images/logo_poranny.gif

Porosły = IKEA? Centrum handlowe czy fabryka?

Już rozpoczęliśmy podpisywanie umów przedwstępnych z właścicielami terenów, z którymi od miesięcy prowadziliśmy negocjacje - potwierdziła nam Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy sieci IKEA.

W połowie września 2008 roku koncern IKEA oficjalnie potwierdził, że w Kolonii Porosły, tuż za Białymstokiem, za kilka lat wyrośnie olbrzymie centrum handlowe ze sklepem IKEA w roli głównej. Ale w styczniu właściciel IKEA rozmawiał z wicepremierem Pawlakiem o budowie w Polsce fabryki płyt drewnianych na wschodzie kraju.

- Zależy nam na tym terenie. Firma Ikea jest gotowa w tym momencie przystąpić do indywidualnych rozmów z właścicielami ziemi - oznajmiła Aleksandra Sikora, rzecznik prasowy Ikei na spotkaniu z mieszkańcami Kolonii Porosły pod koniec listopada.

Ale konkurencyjną finansowo ofertę wykupu ziemi złożył Jarosław Maliszewski. Inwestor nie ujawnił jaką firmę reprezentuje.Zdradził jedynie, że planowane jest centrum handlowe.

Białostockim przedstawicielom koncernu IKEA udało się przekonać właścicieli ziemi, żeby odsprzedali ją szwedzkiemu koncernowi. Na razie podpisują oni umowy przedwstępne z pierwszymi odważnymi. Tę informację właśnie potwierdziła nam Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy całej sieci.

- Już rozpoczęliśmy podpisywanie umów przedwstępnych z właścicielami terenów, z którymi od miesięcy prowadziliśmy negocjacje - powiedziała Horoszczak.
Rzecznik nie chce zdradzać, za jakie pieniądze koncern zdobywa grunty w Kolonii Porosły. Do końca nie wiadomo także czy rzeczywiście chodzi o wielkie centrum handlowe.

Czy w takim razie w okolicach Białegostoku powstanie kolejne centrum handlowe? Podyskutuj na forum.

Do sprawy wrócimy.

No więc może nam fabrykę rzucą pod miastem, pożyjemy zobaczymy :nuts:

odyseush
February 3rd, 2009, 12:59 PM
Pod fabrykę to jednak chyba za atrakcyjna działka jest w Porosłach. Jednocześnie Bielsk może być za mały na zatrudniającą 2tysiące ludzi fabrykę (aczkolwiek nie wiem dokładnie jak tam wygląda sprawa z rynkiem pracy) i chyba należy jej się spodziewać w pobliżu jakiegoś większego ośrodka.

Robi się ciekawie w każdym razie. Super by było jakby taka fabryka trafiła właśnie do nas, zwłaszcza że IKEA jest postrzegana jako dobry pracodawca i firma generalnie odpowiedzialna społecznie.

sterl!ng
February 3rd, 2009, 01:37 PM
Bielsk Podlaski to 27 787 mieszkańców, Grajewo 22 347 i zakład w podobnej branży o podobnym rozmiarze funkcjonuje. Także raczej siła robocza będzie. 25 km od Bielska jest Hajnówka i kolejne 21 tys. ludzi. A jak już powstanie S19 to z Białego będzie 20 min drogi ;)

odyseush
February 3rd, 2009, 01:42 PM
^^ Pouczające :), czyli całkiem realna sprawa, że powstanie jednak w okolicach Bielska, szkoda jedynie że S19 to sprawa bardziej dla futurologów niż inżynierów ;)

sterl!ng
February 3rd, 2009, 02:17 PM
Z S19 wbrew pozorom całkiem sporo się dzieje, może puki co jeszcze nie u nas (Białystok), ale jednak http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=312671&page=53

maxon
February 3rd, 2009, 03:18 PM
nie czaję z jakiego powodu są usuwane moje posty :ohno: jak już moderator je usuwa mógłby powiadomić cóż niezgodnego zrobiłem... :rant:

atomek
February 3rd, 2009, 05:03 PM
na 40 hektarach zmiesci sie duzo wiecej niz sklep i fabryka :)

DooCharles
February 3rd, 2009, 05:27 PM
Ikea chce zbudować centrum handlowe za 700 milionów zł
Ikea chce zbudować w Kolonii Porosły koło Białegostoku sklep i centrum

handlowe. Firma podpisuje przedwstępne umowy na sprzedaż gruntów z ich właścicielami - poinformowała dzisiaj rzeczniczka Ikei Karolina Horoszczak.

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GW&Date=20090203&Category=REG06&ArtNo=474097247&Ref=AR&border=0&MaxW=500

Chodzi o kilkadziesiąt hektarów ziemi położonej w sąsiedztwie drogi krajowej nr 8 Warszawa-Białystok w gminie Choroszcz pod Białymstokiem.

Horoszczak poinformowała, że Ikea "jest dobrej myśli" jeśli chodzi o inwestycję w Porosłach. Zaznaczyła, że procedury są skomplikowane i bieg wydarzeń może być różny, ale na razie firma deklaruje rozpoczęcie tej inwestycji. Nie chce jednak podawać żadnych konkretnych terminów ani szczegółów dotyczących umów.

Gruntem w Kolonii interesuje się również inny inwestor, którego reprezentuje firma Land Analysis. Firma również składa właścicielom gruntów propozycje kupna ich ziemi.

Jak powiedziała dzisiaj Joanna Maliszewska z Land Analysis, inwestor, a raczej grupa inwestorów krajowych nie podjęła jeszcze ostatecznej decyzji, czy będzie inwestowała. Trwają kalkulacje kosztów. Wiadomo, że chodzi również o centrum handlowe, którego budowa miałaby kosztować ok. 700 mln zł.

Informację Ikei o zawieraniu umów przedwstępnych Maliszewska oceniła jako "zabieg marketingowy", który ma zachęcić właścicieli ziemi w Kolonii Porosły do jej sprzedaży.

Na razie oficjalnych informacji o kupowaniu gruntów przez Ikeę nie ma Gmina Choroszcz. Jak powiedział zastępca burmistrza Choroszczy Mirosław Zalewski, zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego centrum handlowe może powstać na ok. 20 hektarach w Kolonii Porosły. Trwają zmiany w planie zagospodarowania, by teren ten był dwukrotnie większy.

- Teren jest duży, atrakcyjny; dobrze, żeby tam coś powstało - powiedział i dodał, że takie centrum oznaczałoby duże wpływy do gminnej kasy z podatku od nieruchomości.

Ikea chce także zbudować w Polsce dużą fabrykę. Horoszczak poinformowała, że trwają rozmowy i analizy w tej sprawie, ale lokalizacja nie została jeszcze wybrana.

W Polsce Ikea ma 7 sklepów (ósmy powstaje w Łodzi) oraz 6 centrów handlowych. W naszym kraju działa też 14 zakładów, które produkują dla Ikei. Cała Grupa Ikea zatrudnia w Polsce ok. 10 tys. osób.

http://www.wspolczesna.pl/images/logo_wspolczesna.gif

odyseush
February 3rd, 2009, 08:02 PM
^^ A to przypadkiem nie jest "zabieg marketingowy" Land Analysis? Ikeę to chociaż stać na opłacenie Porannego, a ci od razu poszli do gazetki reklamowej.

na 40 hektarach zmiesci sie duzo wiecej niz sklep i fabryka :)

Myślałem też o tej opcji tylko jakoś nie wydaje mi się by chciano fabrykę stawiać obok sklepu i ewentualnego CH. Mam też scenariusz oparty na wcześniej przewijających się plotkach: Ikea w Porosłach buduje fabrykę, a sklep powstaje w miejsce Auchana na Produkcyjnej.

fuzii
February 4th, 2009, 12:01 PM
Nie sprzedamy ziemi IKEI!

Nie wszyscy mieszkańcy Kolonii Porosły chcą sprzedać ziemię IKEI, która chce tam wybudować centrum handlowe.

Pan Jan, którego spotkaliśmy przed jego domem w Kolonii Porosły mówi, że ziemi na pewno nie sprzeda: - Proponowana stawka jest zdecydowanie za niska. Poza tym, za stary jestem by się przeprowadzać.

Zgadza się z nim żona, pani Irena:
- Nie wiadomo, jakie podatki będziemy musieli przy tej transakcji zapłacić. Sprzedać jest łatwo, gorzej co zrobimy potem.

Takie samo zdanie miała 28-letnia Ewa Grygorowicz: - Z tego, co wiem nikt z sąsiadów sprzedawać działek nie zamierza. My także. 200 zł za metr? To tylko śmiech. To dość niska cena za przeprowadzkę z miejsca, gdzie się spędziło całe życie.

Ikea rozpoczęła podpisywanie umów na sprzedaż ziemi. Mieszkańcy Kolonii-Porosły wciąż są jednak podzieleni.

- Rozpoczęliśmy podpisywanie umów przedwstępnych z mieszkańcami wsi Kolonia-Porosły. Napawa nas to ostrożnym optymizmem, ze centrum handlowe i sklep IKEA powstanie w Białymstoku - powiedziała nam Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy firmy IKEA.

O tym, że szwedzka firma interesuje się 40 hektarami na terenie wsi Kolonia-Porosły, wiadomo od kilku miesięcy. Ale dopiero teraz jej plany zaczęły nabierać kształtów.

- Bardzo mnie ta wiadomość zaskoczyła - powiedziała nam Lucyna Białowieżec, sołtys Kolonii-Porosły. - Do tej pory słyszało się, że mieszkańcy nie chcą sprzedawać ziemi, a z ostatnich informacji wynika, że jednak negocjują. Ale na wsi się o tym raczej nie rozmawia, każdy sam się w domu zastanawia.

Więcej w środowym wydaniu Białostockiej Gazety Współczesnej
http://www.wspolczesna.pl/images/logo_wspolczesna.gif

maxon
February 4th, 2009, 12:07 PM
Nie z takimi rzeczami zmagała się IKEA lokując swoje zakłady w całej Europie, więc myślę, że opornych białostoczan bez problemu przekonają. Każdy chce ugrać jak najwięcej dla siebie - wiadomo :) konflikt interesów :P

Lord A. Boberton
February 5th, 2009, 08:58 PM
Jak ma powstać fabryka to pozytywniej podchodzę do tej inwestycji. Ciekaw jestem ile gm. Choroszcz zarobi gruntowego na tym interesie i ile od nich wyciągną na drogi i wszystkie media.

olvin
February 15th, 2009, 09:01 PM

Ikea chce w Orli budować fabrykę

Ponad dwa tysiące miejsc pracy w samym zakładzie i drugie tyle w firmach z nim kooperujących - tyle południowej części województwa może dać fabryka płyt drzewnych, którą w Orli chce wybudować szwedzki koncern meblowy Ikea
Szwedzi zakończyli już wstępne rozmowy z właścicielami ponad 100 hektarów gruntów, na którym może powstać zakład, liczący osiem wielkich hal produkcyjnych. Mają zgodę właścicieli na zakup ziemi.

To w sprawie tej fabryki władze koncernu rozmawiały kilka tygodni temu z wicepremierem i ministrem gospodarki Waldemarem Pawlakiem. Przymiarki do budowy zakładu, który ma głównie dostarczać półprodukty służące do produkcji popularnych mebli, trwały już od ponad roku. Orla pokonała dwie inne lokalizacje, również położone we wschodniej Polsce. Pierwsza z nich znajduje się w województwie lubelskim, druga - tuż po sąsiedzku, w okolicach Kleszczel. Każda znajduje się stosunkowo blisko linii kolejowych prowadzących za wschodnią granicę.

Zlokalizowanie zakładu na wschodzie kraju nie jest przypadkowe - Szwedzi liczą na to, że będzie on produkował również na wschodnie, pozaunijne rynki. Chodzi też o surowiec - zakład ma przerabiać rocznie kilka milionów ton drewna. To ilość, którą trudno będzie znaleźć na miejscu. Ikea liczy w tej sprawie na posiadającą wiele lasów Białoruś. Spotkanie w sprawie dostaw surowca dla fabryki w Orli (w którym poza przedstawicielami Ikei oraz generalnej dyrekcji lasów państwowych mają wziąć również białoruscy leśnicy) odbędzie się w najbliższym czasie w Białowieży.

Niezależnie od fabryki w Orli Ikea chciałaby wybudować sklep w Białymstoku. Jedną z możliwych lokalizacji jest zbieg szosy północno-obwodowej i drogi do Warszawy - w Porosłach. Problemem jednak może okazać się wykup gruntów. Szwedzi gotowi są w tej sytuacji wybudować sklep w innym miejscu, również w najbliższym sąsiedztwie Białegostoku.

odyseush
February 15th, 2009, 11:16 PM
:cheers: 4 tysiące miejsc pracy - jest się z czego cieszyć :D

olvin
February 21st, 2009, 10:56 PM
Fabryka IKEA w gminie Orla? Decyzja może być za dwa tygodnie!

- Ostatecznej decyzji dotyczącej lokalizacji jeszcze nie podjęto - podkreśla Piotr Selwesiuk, wójt gminy Orla. Ale nie ukrywa zadowolenia z faktu, że koncern wziął pod uwagę właśnie gminę Orla.

- Nawet w najśmielszych wyobrażeniach nie spodziewałem się, że inwestor weźmie pod uwagę Orlę i tutaj zechce zlokalizować taki zakład - mówi Selwesiuk.

Jeżeli taka inwestycja powstanie na terenie powiatu bielskiego, będzie to drugi zakład pod względem wielkości na wschód od linii Wisły. Może on przynieść wymierne korzyści nie tylko dla gminy, ale i dla całego regionu.

- Po pierwsze, taki zakład to przede wszystkim miejsca pracy - zaczyna wymieniać wójt Selwesiuk. - W zakładzie znalazłoby zatrudnienie wiele osób i to rozładowałoby bezrobocie w regionie. Po drugie, do gminnej kasy wpływałby podatek od nieruchomości oraz podatek z PIT i CIT. Po trzecie, inwestor zapewne poprawiłby infrastrukturę drogową.

- Mieszkańcy są poinformowani o planach Ikei - dodaje Selwesiuk. - Jest to koncern szwedzki a wiadomo, że Szwedzi mają najbardziej wyśrubowane normy w porównaniu z innymi krajami europejskimi. Nie powinna być to inwestycja uciążliwa ani dla społeczeństwa, ani dla otaczającej przyrody.

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090221/REGION06/404866053

olvin
March 9th, 2009, 10:00 PM
Albo fabryka IKEI, albo... niespodzianka!

Duża inwestycja Ikei w województwie podlaskim jest bardzo prawdopodobna - powiedział w dzisiaj wiceminister gospodarki Dariusz Bogdan. Po chwili jednak dodał szczegóły. I tu...niespodzianka!

Okazało się bowiem, że szwedzki koncern rozważa dwie różne możliwości zainwestowania w nasz region.

- W tej chwili rozważamy z Ikeą dwa pomysły: budowę fabryki w województwie
podlaskim, opartej o nowoczesne technologie, lub budowę centrum badawczo-rozwojowego. Która z tych propozycji zostanie przyjęta, jeszcze nie wiadomo - poinformował Dariusz Bogdan, wiceminister gospodarki.

Sama Ikea nie potwierdza oficjalnie zainteresowania naszym regionem, mówi tylko o chęci zainwestowania na wschodzie Poslki. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika jednak, że najbardziej prawdopodobną lokalizacja fabryki Ikei jest gmina Orla.

Ikea jeszcze w ubiegłym roku podpisała wstępne porozumienia o sprzedaży nieruchomości z właścicielami gruntów na interesującym ją terenie.

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090309/REG06/55398028

19Dako20
March 9th, 2009, 10:15 PM
budowa centrum badawczo-rozwojowego plus lotnisko.

myślę, że obie inwestycje zależą głównie od siebie :) dobrze byłoby, gdyby wbito pierwszy szpadel w najbliższych latach pod obydwie.

wojtekbp
March 10th, 2009, 11:47 AM
Do znudzenia :D:

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090310/AKTUALNOSCI/246195099

Ikea w Podlaskiem? To bardzo prawdopodobne!

(dor) na podst. (PAP)

Bardzo prawdopodobne, że zakład produkcyjny Ikea jak również centrum badawczo-rozwojowe, nad którym myśli szwedzka firma, będą zlokalizowane w Podlaskiem - poinformował dziennikarzy Dariusz Bogdan, podsekretarz stanu w Ministerstwie Gospodarki.

Dariusz Bogdan przyjechał w poniedziałek do Białegostoku razem z wicepremierem Waldemarem Pawlakiem, ministrem gospodarki.

To właśnie Pawlak od kilku miesięcy prowadzi rozmowy ze szwedzkim koncernem. Wiadomo już, że Ikea stara się o wykup gruntów zarówno w okolicach Białegostoku, jak i w całym regionie. Do pracy w planowanej fabryce Ikea namawiał też wicepremier pracowników z Łap. Taka była reakcja ministra gospodarki na wieść o kłopotach ZNTK.

Według Pawlaka i Bogdana w planowanym zakładzie produkcyjnym koncernu Ikea zatrudnienie znalazłoby około dwóch tysięcy osób. Kiedy i gdzie powstanie, premier i podsekretarz nie zdradzili.

:cheers:

olvin
April 2nd, 2009, 11:33 AM
Ikea w Porosłach może nie powstać! Na przeszkodzie stoi pięć działek jednej rodziny

Ikea ma już w ręku większość ziemi w Porosłach. Brakuje jej zaledwie pięciu działek. Należą do jednej rodziny, która nie zgadza się na sprzedaż. Jeśli zdania nie zmieni, centrum Ikei w Porosłach nie będzie.

Wstępnie się z już nimi dogadałem - mówi Sławomir Parzonko, który właśnie sprząta przed swoim świeżo zbudowanym domem w Kolonii Porosły. - Mówili, że pasuje im moja cena, ale umowy jeszcze nie podpisaliśmy. Wciąż czekamy.

Czeka też wielu innych mieszkańców Kolonii Porosły. Do końca marca miało być wiadomo, czy Ikea kupi ich ziemię. Czy w miejscu, w którym teraz mieszkają, powstanie centrum handlowe. Bo od ubiegłego roku trwają rozmowy. Gra toczy się w sumie o 40 hektarów.

Działki na środku

Marzec minął, ale decyzji nadal nie ma. Dlaczego? - Mamy problem z pięcioma działkami należącymi do jednej rodziny - mówi Stephen Hooper, który ma z firmą Ikea kontrakt na kupno ziemi w Porosłach. - Są one strategicznie położone, pośrodku planowanej inwestycji.

Brakuje jeszcze około czterech hektarów. Aż tyle i tylko tyle. Bo na sprzedaż ziemi pod centrum Ikei wstępnie zgodziło się już około 90 procent właścicieli.

Co będzie, jeśli właściciele brakujących działek nie zgodzą się na ich sprzedaż? - Wtedy inwestycji w Porosłach nie będzie - nie ukrywa Hooper. - Postanowiliśmy prowadzić jeszcze negocjacje do końca kwietnia.

Radni proszą: Sprzedajcie

Na tym, by Ikea przyszła do Kolonii Porosły, zależy też władzom Choroszczy. Bo to oznacza dla gminy nowe drogi, infrastrukturę, miejsca pracy i dochody z podatków.
- Jeśli to się nie uda, będzie ogromna strata - przyznaje Jerzy Ułanowicz, burmistrz Choroszczy. - Nawet zwróciłem się do radnych, aby pomogli.

I radni pomogli. Na sesji, w ubiegły poniedziałek, uchwalili apel do mieszkańców Kolonii Porosły. Proszą w nim o "odpowiedzialne i racjonalne podejście do sprawy wykupu działek na terenie wsi”. I przekonują, że powstanie olbrzymiego centrum handlowego w gminie przyspieszy jej rozwój.

Sama Ikea twierdzi, że nadal chce robić biznes w stolicy Podlasia. - Rozważamy kilka lokalizacji, wśród nich są Porosły - mówi Karolina Horoszczak, rzeczniczka firmy Ikea. - Nadal jesteśmy zainteresowani Białymstokiem.

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090402/REGION99/40137625

jamjest
April 3rd, 2009, 01:31 AM
IKEA planuje otwarcie nowej fabryki na wschodzie Polski
(PAP, dd/02.04.2009, godz. 14:45)

IKEA nie zamierza przerywać żadnego projektu inwestycyjnego w Polsce. Planowane jest otwarcie nowej fabryki na wschodzie Polski w 2011 roku - poinformowali przedstawiciele IKEA podczas czwartkowej konferencji w PAIiIZ.

"Kontynuujemy wszystkie zaplanowane inwestycje w Polsce i myślimy o kolejnych. Z optymizmem patrzymy w przyszłość, ponieważ nasze myślenie jest długoterminowe. Inwestycje te są przygotowywane na lepsze czasy" - powiedziała Karolina Horoszczak z IKEA.

"Nie dotyczą nas problemy z poszukiwaniem źródeł finansowania inwestycji, ponieważ w dużej mierze finansujemy je z własnych środków" - dodała.

IKEA planuje otwarcie nowej fabryki na wschodzie Polski w 2011 roku.

"Planujemy dużą inwestycję na wschodzie Polski. Powstaje ona z myślą o naszych fabrykach na całym świecie, będzie jednak produkować również dla firm spoza grupy IKEA. Otwarcie tej fabryki planujemy na 2011 rok" - powiedziała Ewa Radecka z IKEA.

http://biznes.onet.pl/0,1946042,wiadomosci.html

olvin
May 27th, 2009, 08:26 AM
IKEA u nas nie powstanie! Mieszkańcy wypłoszyli Szwedów

IKEA zrezygnowała z budowy centrum handlowego w podbiałostockich Porosłach!

To, niestety, ostateczna decyzja szwedzkiego koncernu. Nieoficjalnie wiadomo, że przyczyną wycofania się firmy z inwestycji jest brak zgody mieszkańców na sprzedaż ziemi. Ludzie nie chcieli wyprowadzić się ze swoich domów, by zrobić miejsce sklepowi.

Do końca kwietnia mieszkańcy Kolonii Porosły (w gminie Choroszcz, kilka kilometrów od Białegostoku) mieli czas na podjęcie decyzji, czy chcą sprzedać ziemię IKEI. Dla wielu z nich oznaczałoby to wyprowadzkę z rodzinnego domu i szukanie nowego miejsca do życia. Rozmowy na ten temat trwały kilka miesięcy, IKEA przedstawiała kolejne propozycje cenowe. Ale czas minął, a IKEI nie udało się uzyskać porozumienia ze wszystkimi właścicielami nieruchomości.

W maju koncern podjął decyzję - nie będzie centrum handlowego w Porosłach. Na szczęście nie musi to oznaczać, że w okolicach Białegostoku nie będzie IKEI.

- Nadal jesteśmy zainteresowani Białymstokiem, ale dzisiaj o konkretnej lokalizacji trudno mówić - powiedziała nam Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy IKEA Polska. - Rzeczywiście, lokalizacja w Porosłach była wymieniana, ale o właściwej lokalizacji centrum handlowego będziemy informować dopiero wtedy, gdy zapadnie ostateczna decyzja.

Dla gminy Choroszcz to ogromna strata, ponieważ nowe centrum zapewniałoby jej ogromne wpływy z podatku od nieruchomości. Jednak sami mieszkańcy Kolonii Porosły dość obojętnie podchodzą do rezygnacji IKEI:

- Nie mam żalu, że nie powstanie IKEA - mówi Lucyna Białowieżec, sołtys Kolonii Porosły. - Szczerze mówiąc, dzisiaj jest mi to już obojętne. Mieszkańcy są podzieleni. Jedni sprzedaliby swoją ziemię, inni nie - w zależności od tego, kto jest bardziej zżyty z miejscem.

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090527/REG00/705700524

dedosik
May 27th, 2009, 03:38 PM
^^ to jest jakiś koszmar, w Polsce wszystko co się da to się blokuje.. ehhh szkoda..

sterl!ng
May 27th, 2009, 03:53 PM
Koszmar to żaden nie jest, jak nie tam to gdzie indziej. Ciekawe tylko jak szybko Ci najbardziej przywiązani do swojej ziemi zrozumieją, że wyrzucili do kosza zwycięski los w totolotka. Bo realnie ta ziemia jest warta 10 razy mniej niż dawała IKEA.

k-tom
May 27th, 2009, 05:58 PM
zwycięski los w totka mówisz...to powiedz ile dawali? myślisz ze tyle co pisali w gazetach - wszystkie kwoty tam wymieniane to sciema (Poranny i jego sponsorowane artykuly to żenada)
do mnie tez przychodzili - najlepsze bylo to, ze najpierw podpisujemy akt notarialny, a pieniadze pozniej przyjda :)

panowie troche obiektywizmu - Wy na pewno byscie sprzedali, prawda?

shadowbuu
May 27th, 2009, 06:21 PM
Z samego sklepu IKEA raczej nie zrezygnuje, może jest jakaś szansa, że inwestycje zgarnie gmina Białystok.

19Dako20
May 27th, 2009, 08:15 PM
myślę, że pazerność nadal góruje w głowach :)

sterl!ng
May 27th, 2009, 08:32 PM
zwycięski los w totka mówisz...to powiedz ile dawali? myślisz ze tyle co pisali w gazetach - wszystkie kwoty tam wymieniane to sciema (Poranny i jego sponsorowane artykuly to żenada)
do mnie tez przychodzili - najlepsze bylo to, ze najpierw podpisujemy akt notarialny, a pieniadze pozniej przyjda :)
No i co w tym dziwnego, że na pieniądze trzeba czekać, z tego co słyszałem to 14 dni. To mięli w walizeczce przynosić? Jak ja podpisywałem akt notarialny na zakup mieszkania, to też miałem "rygor zapłaty", co prawda 7 dni, ale w walizeczce pieniędzy nie przynosiłem.

Napisz proszę ile Tobie dawali, to nie będziemy musieli opierać się na doniesieniach mediów.

panowie troche obiektywizmu - Wy na pewno byscie sprzedali, prawda?

Staram się być jak najbardziej obiektywny, dlatego nie ganię nikogo. Chcę tylko zaznaczyć, że znakomita większość przesadziła z udawaniem miłości do ojcowizny, bo mięli nadzieje na jeszcze więcej, tak mi się przynajmniej wydaje. Mogę się mylić ;)

dedosik
May 27th, 2009, 08:52 PM
Koszmar to żaden nie jest

miałem na myśli schemat myślenia niektórych mieszkańców Białegostoku oraz okolic..

req
May 27th, 2009, 11:20 PM
http://www.poranny.pl/images/logo_poranny.gif

Porosły: Ikea nadal chce budować w Białymstoku!

Ikea się wycofuje? Nic nie wiemy - dziwią się mieszkańcy Kolonii Porosły. Sam koncern twierdzi, że nadal jest zainteresowany Białymstokiem.

W miejscowości Porosły szwedzki koncern miał wybudować sklep. Ale nie udało mu się kupić kilku działek.

- Nie odpuszczamy tematu, jednak bierzemy go na wstrzymanie - mówią ci, którzy chcieli tu skupić ziemię pod przyszłe centrum handlowe.

W Kolonii Porosły dzień jak co dzień. Przed południem część mieszkańców jest w Białymstoku w pracy, inni robią coś na podwórkach czy w ogrodzie.

Żadnych ostatecznych decyzji

Po kilku miesiącach rozmów, że koncern Ikea chce tu postawić swoje centrum handlowe, mieszkańcy nadal nie słyszą żadnych konkretów. A ostateczna decyzja, czy sklep tu będzie, czy nie miała zapaść do końca kwietnia.

- Mamy stan zawieszenia - mówi Stanisław Olszyński. - Na razie nic nam konkretnie nie powiedzieli, że inwestycja nie dojdzie do skutku. A co dalej będzie, nie wiadomo. Pożyjemy, zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Co będzie?"Gazeta Współczesna” napisała, że Ikea się wycofuje. Ale przedstawiciele koncernu tego nie potwierdzają.

- Porosły były jedną z lokalizacji, którą rozważaliśmy, ale żadnych szczegółów co do wyboru konkretnego miejsca w tej chwili nie mogę podać - mówi tylko Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy Ikei Polska. I podkreśla, że koncern cały czas ma w planach Białystok. - Ikea nadal jest zainteresowana budową sklepu i centrum handlowego w Białymstoku lub okolicach.

Centrum miało powstać na 40 hektarach w Kolonii Porosły, tuż przy krajowej "ósemce”. Z mieszkańcami o wykupie ziemi rozmawiały dwie firmy: Białystok Investments, pracująca dla Ikei, i Land Analysis, która nigdy nie ujawniła, dla jakiego dużego inwestora pracuje.

Ta pierwsza firma podpisała z większością mieszkańców przedwstępne umowy sprzedaży ziemi. Wszystko wskazywało więc na to, że Ikea powstanie w Kolonii Porosły. Nie udało się jej jednak przekonać do sprzedaży kilku osób, których ziemia położona jest pośrodku planowanej inwestycji.

Gmina: nic nie wiem, że rezygnują

W rozmowy o centrum handlowym Ikei mocno zaangażowały się władze gminy Choroszcz. Wystosowały apel do mieszkańców w tej sprawie, odbyły się dwie specjalne sesje rady gminy poświęcone Porosłom.

Władze przyznają, że nie mają informacji od Ikei o jej planach dotyczących Kolonii Porosły.

- Ikea dotychczas nie poinformowała mnie, czy zrezygnowała z inwestycji w Porosłach, czy nie - mówi Jerzy Ułanowicz, burmistrz Choroszczy. - Żadnych ostatecznych decyzji na ten temat nie mam.

Orla już pewna

Natomiast już niemal pewna jest inna inwestycja Ikei w województwie podlaskim. W gminie Orla na 100 hektarach ma powstać fabryka płyt drewnianych. Tu wykup ziemi od właścicieli jest prawie na ukończeniu.

Rozmiary tej inwestycji robią wrażenie. Wartość budowy to około 340 mln euro. Zatrudnienie ma tam znaleźć ponad 2 tysiące osób.

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090527/REGION99/470892544

;)

dedosik
May 28th, 2009, 03:38 AM
Nie udało się jej jednak przekonać do sprzedaży kilku osób, których ziemia położona jest pośrodku planowanej inwestycji.

a żeby ich tak obudować tym centrum handlowym dookoła ;)

Kredek
May 28th, 2009, 08:14 AM
a żeby ich tak obudować tym centrum handlowym dookoła ;)

Taaaa... zabudować szkłem i zrobić atrakcję w sklepie, takie akwarium :p

k-tom
May 28th, 2009, 09:02 AM
No i co w tym dziwnego, że na pieniądze trzeba czekać, z tego co słyszałem to 14 dni. To mięli w walizeczce przynosić? Jak ja podpisywałem akt notarialny na zakup mieszkania, to też miałem "rygor zapłaty", co prawda 7 dni, ale w walizeczce pieniędzy nie przynosiłem.

Napisz proszę ile Tobie dawali, to nie będziemy musieli opierać się na doniesieniach mediów.

Staram się być jak najbardziej obiektywny, dlatego nie ganię nikogo. Chcę tylko zaznaczyć, że znakomita większość przesadziła z udawaniem miłości do ojcowizny, bo mięli nadzieje na jeszcze więcej, tak mi się przynajmniej wydaje. Mogę się mylić ;)

uwierz mi, jakbys pogadał z tym gościem przez chwile to bys sie bal mu 20 zl pozyczyc, a co dopiero czekac na wieksza kase. nie wiem, moze masz racje i normalnie sie czeka te 14 dni, ale ja bym chyba zjadl paznokcie, po prostu nie wzubdzili mojego zaufania :)

co do tego ile dawali...ja mam dom w stanie surowym, proponowali mi za całokształ razem z działka ok 70 tys wiecej niz mnie to wszystko kosztowalo.
pewnie powiecie ze to duzo i ze jestem 70 dych do przodu, ale znowu wszystko od nowa, czas, nerwy, po prostu sie nie chce :)

ps. za metr domu mi proponowali ok 4 tys., na jednym ze spotkan z mieszkancami byl Pan Rogowski i mowil ze jak sprzedamy wlosci to mozemy sobie kupic mieszkanie u niego w cenie 4,3 tys za metr :)

pol32
May 28th, 2009, 10:15 AM
Przepraszam, że sie wtrącam ale zwykle metr kwadratny w bloku kosztuje więcej niż w domu. Oczywiście miałeś pełne prawo nie sprzedawać i nikomu nic do tego.

wojtekbp
May 28th, 2009, 12:17 PM
myślę, że pazerność nadal góruje w głowach :)

Mają ziemię oddawać za darmo?

dedosik
May 28th, 2009, 01:48 PM
^^ chyba kolega k-tom wyraźnie napisał, że:

proponowali mi za całokształ razem z działka ok 70 tys wiecej niz mnie to wszystko kosztowalo

więc jakie za darmo????

Lord A. Boberton
May 28th, 2009, 02:42 PM
70 tysięcy to suma śmieszna przy budowie domu. Jak ktoś chciałby kupić działkę ok.500 metrów + postawić tam dom 150 metrów to nie odwalając chałtury wydałby około 350-500 tysięcy w zależności od lokalizacji. I nie mówię tu o marmurach i złotych sedesach. Plus jak już k-tom stwierdził szkoda nerwów i czasu bo w przeciwieństwie do mieszkania w bloku trzeba wszystko samemu pilnować, dopatrywać i załatwiać. Jak teraz za mój dom ktoś dałby mi o 100tysiecy więcej niż jego wartość to wątpię czy bym się zgodził. Dlatego nie dziwie się tym co odmówili szwedom.

sterl!ng
May 28th, 2009, 09:30 PM
k-tom, trochę demagogią zaczynasz podjeżdżać coś czuję. Bo może być:
A. Działka 5000 m i stan surowy za 200 tys. - wtedy rzeczywiście lipa
B. Działka 500 m (kupiony za 20 tys) i stan surowy za 80 tys. - wtedy 70 tys. robi się sporo.

P.S.
Piszesz, że dawali Ci 4 tyś za metr domu, wcześniej piszesz, że jest w stanie surowym. Więc nie pisz, że to mało. Napisz po prostu, że podoba Ci się to miejsce i tam chcesz wychować swoje dzieci, to może ktoś uwierzy, że nie targujesz się o więcej...

P.P.S.
Jak by mi ktoś dopłacił 70 tyś do wartości mojego mieszkania, wyprowadzam się jutro.

k-tom
May 28th, 2009, 10:33 PM
k-tom, trochę demagogią zaczynasz podjeżdżać coś czuję. Bo może być:
A. Działka 5000 m i stan surowy za 200 tys. - wtedy rzeczywiście lipa
B. Działka 500 m (kupiony za 20 tys) i stan surowy za 80 tys. - wtedy 70 tys. robi się sporo.

P.S.
Piszesz, że dawali Ci 4 tyś za metr domu, wcześniej piszesz, że jest w stanie surowym. Więc nie pisz, że to mało. Napisz po prostu, że podoba Ci się to miejsce i tam chcesz wychować swoje dzieci, to może ktoś uwierzy, że nie targujesz się o więcej...

P.P.S.
Jak by mi ktoś dopłacił 70 tyś do wartości mojego mieszkania, wyprowadzam się jutro.

nie napisalem nigdzie ze 4 tys to malo, chodzilo mi tylko o porownanie, ze Rogal mi proponuje mieszkanie za 4,3. jakbym chial mieszkac w bloku to bym chaty nie stawial

ale jak juz demagogia ode mnie jedzie to nic wiecej nie pisze :)

prawda jest taka ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia
pewnie gdybym tam nie mial domu to tez bym psioczyl ze skurczybyki niewiadomo co chca i blokuja taka inwestycje,
a kazdy na moim miejscu chcialby wyrwac dla siebie jak najwiecej

ale nie ma co juz drazyc, nie bedzie i juz, jutro przychodzi elektryk :cheers::)

19Dako20
May 29th, 2009, 01:32 PM
^^ własnej działki za 100zł/m2 nie mogę opchnąć od 2 lat :) i to nie byle gdzie.

Dj_SuperSoul
July 1st, 2009, 12:00 AM
70k więcej niż cię to kosztowało a Ty i tak nie chcesz? może wolisz 700k? wybaczcie ale to jest jakaś czysta ludzka głupota. IKEA przecież powiedziała ze jak ktoś chce to będzie mógł nawet dom na plecach zabrać, w przeciągu dwóch lat. pewnie nawet trawę i chwasty można by zabrać... jak nie chcesz czekać to wynajmij sobie tira z specjalną naczepą do przewodzu ultra ciężkich ładunków, dźwig albo dwa, który będzie w stanie podnieść cały dom, zabezpiecz chałupę przed rozpadem i wieź ją na inne miejsce. czas i kasa zaoszczędzona.

dziękuję k-tom za blokowanie inwestycji która da wygodę i nowe miejsca pracy...

sterl!ng
July 1st, 2009, 12:46 AM
dziękuję k-tom za blokowanie inwestycji która da wygodę i nowe miejsca pracy...

Jego dom, jego działka, jego prawo, sprzedaje jak chce i za ile chce.

dafus
July 1st, 2009, 02:59 AM
Ano, ale nie wciskajcie mi kitow, ze 70 czystego zysku to jest malo, chyba, ze w przypadku domu za pare milionow dla wlasciciela ktory 70tys uwaza za drobne. I to jeszcze w stanie surowym gdzie wlasciciel raczej nie ma wiekszego sentymentu do paru cegiel. Ile przecietny developer domkow wyciska z jednej sztuki?

vostel
July 1st, 2009, 10:42 AM
Czy budowaliście kiedykolwiek dom?? Użeranie się w urzędach, z ekipą, nerwy przy zakupach, itp, itd. 70.000 to moim zdaniem optymalna rekompensata, jednak nie każdemu musi się chcieć ponownie czekać 2-3 lata żeby zamieszkać w nowym domu.

Dj_SuperSoul
July 1st, 2009, 11:59 AM
Vostel ale ty chyba nie rozumiesz. Ikea daje więcej niż wartość domu, i możesz go też zabrać w inne miejsce. co za problem wynająć sprzęt i ludzi do takiej operacji? nawet gdybyś wywalił całe 70k na działkę postawienie fundamentów oraz transport to i tak resztę cegieł masz za free... a papierkowa robota pewnie nie zajęłaby więcej jak trzech miesięcy.

pushpull
July 1st, 2009, 12:12 PM
Mimo że nie mam domu, to po wszystkich remontach w mieszkaniu też miałbym już dość. Myślę że jak ktoś 2 czy 3 lata buduje dom, to nie bardzo ma ochotę pieprzyć się z tym kolejny rok czy dwa. Poza tym nie wiem dlaczego wydaje ci się że przeniesienie murowanego domu to tak hop siup. A wykończenie wnętrz? no i co z mieszkaniem w trakcie takich przenosin? Nie po to ktoś się buduje, żeby potem koczować przez kolejne nie wiadomo ile czasu. Poza tym znowu trzeba by szukać działki (a ta jest całkiem dobrze położona) , pieprzyć się z uzbrojeniem, latać załatwiać podłączanie wszystkiego (a to trochę trwa), spędzać czas u notariusza, wymieniając dokumenty i takie tam inne szczegóły i chyba najgorsze: ponownie użerać się z ekipą budowlaną, co jest chyba najgorszym przekleństwem tego kraju. W pełni rozumiem go że się nie chciał zgodzić. Pieniądze to nie wszystko. Inna rzecz że to jego działka prywatna i nikt go zmusić nie może. I uważam że teksty w stylu dziękuję za zablokowanie inwestycji są nie na miejscu. Inwestycja tak czy siak powstanie. Nie tu, to gdzie indziej. Ja winiłbym raczej poprzednich zarządców miasta za to że jeszcze ten sklep tu nie powstał. A myślę że powinien już być od 10 lat przynajmniej.

--edit--
Gdyby zaproponowaliby wybudowanie domów w innej okolicy, i wyprowadzkę na zasadzie z gotowego domu (oczywiście dla tych którzy by nie chcieli kasy), to byłoby bardziej sensowne.

vostel
July 1st, 2009, 01:05 PM
Dj_SuperSoul - przenieść murowany dom?? Z inną częścią ciała (tą gdzie plecy tracą swą szacowną nazwę) na rozumy się pozamieniałeś??

Dj_SuperSoul
July 1st, 2009, 06:16 PM
Dj_SuperSoul - przenieść murowany dom?? Z inną częścią ciała (tą gdzie plecy tracą swą szacowną nazwę) na rozumy się pozamieniałeś??
link (http://www.youtube.com/watch?v=h2_SGOf6TiI&feature=related)

widać wg twojego toku myślenia Ci ludzie też? a może ten filmik jest fikcją!

albo jeszcze to -link (http://www.youtube.com/watch?v=OwKJ8YPn1RM&feature=related) nie dom ale kościół o wadze 900 ton... jakoś nie ma problemu...

EDIT: ale zawsze są, a z czasem też będą lepiej płatne. popatrz na wrocła poznań centra handlowe od lat tam są a dziś ceny są już na poprawnym poziomie.

zresztą jak u nas dalej będzie takie skostniałe społeczeństwo to jedynie kościół będzie się budował (patrz muzeum archidiecezji...)

Nekroskop88
July 1st, 2009, 06:22 PM
E, nie przesadzajmy. Ten sklep i tak pewnie powstanie. A nawet jeśli nie, to nie jest to sklep pierwszej potrzeby :D Trochę szkoda, ale świat się nie zawali, tyle lat żyjemy bez IKEI i da się jak widać ;)
Poza tym nie przesadzaj z tymi nowymi miejscami pracy w hipermarketach, ani one nie są jakieś szczególnie atrakcyjne, ani dobrze płatne...

Lord A. Boberton
July 1st, 2009, 07:59 PM
Nie wiem dlaczego wszystkim do szczęścia brakuje IKEI. Meble takiej samej jakości (znaczy się tandetnej) można kupić w centrach handlowych w Fastach, wystarczy ruszyć siedzenie i obejrzeć. No chyba że to jakiś awans w hierarchii społecznej kupować w IKEI, powiew Zachodu niczym Pewex, kolejne piętro przy budowie naszej wspaniałej metropolii. Za 20 lat będzie tak jak z meblościanką, siekierą i do pieca...

vostel
July 1st, 2009, 08:07 PM
Co innego przesuniecie a co innego przeniesienie (ba nawet o przewiezieniu mówiłeś) na drugi koniec miasta... Wiesz w jakim stanie mogłyby być ściany nośne po takich naprężeniach?? Ja bym w takim domu bał się mieszkać.

Dj_SuperSoul
July 1st, 2009, 08:15 PM
poczytaj trochę na necie a zobaczysz że ceglane konstrukcje są przenoszone na odległość wielu kilometrów bez najmniejszego uszczerbku dla ich wytrzymałości. uch...

co do mebli z ikeii a z fast to np dla mnie chodzi o ich dizajn i lokalizację ikeii.

sterl!ng
July 1st, 2009, 10:25 PM
poczytaj trochę na necie a zobaczysz że ceglane konstrukcje są przenoszone na odległość wielu kilometrów bez najmniejszego uszczerbku dla ich wytrzymałości. uch...

Ale nie za 70 tyś.

olvin
July 18th, 2009, 10:33 AM
Ikea Porosły: sklepu na razie nie będzie. Sprawa odłożona na dłużej

Czy w Porosłach powstanie IKEA? Na razie nikt nie wie. Firma odłożyła sprawę, a mieszkańcy są zdezorientowani. Jedno jest pewne.

Wygląda na to, że już zrezygnowali – mówi Jan Walesiuk, mieszkaniec Kolonii Porosły. – Szkoda. Gdyby kupili dom, to pieniędzy na całe życie by mi starczyło – żałuje Stanisław Olszyński, jego sąsiad. Oficjalnie nikt jednak nie poinformował mieszkańców, że koncern się wycofuje i nie kupi ich ziemi na centrum handlowe.

Poszedłbym do bloku i nie musiałbym się martwić, jak napalić w piecu – wzdycha Stanisław Olszyński.
Bo chcieli za dużo

Do mieszkańców w Porosłach dotarła pocztą pantoflową wiadomość, że Ikea nie jest już zainteresowana kupnem ziemi w tej okolicy.

– Nieoficjalnie tylko wiemy, że się wycofali – mówi Jan Walesiuk. – Bo otwarcie to nikt nam jeszcze nie powiedział.

Trochę to ludzi denerwuje. Choć z drugiej strony, oznacza, że mogą dalej spokojnie mieszkać w swoich dotychczasowych domach.

Bo gdyby ziemię skupiła Ikea, musieliby poszukać sobie nowego dachu nad głową. Rozmowy z mieszkańcami na ten temat trwały kilka miesięcy.

Jedna rodzina powiedziała "nie”

A chętnych do skupienia ziemi było aż dwóch. Jeden to firma Białystok Investments, za którą stała Ikea. Proponowała ludziom około 200 zł za metr kwadratowy.

Drugi to białostocko-kanadyjska firma LandAnalysis, która nigdy nie ujawniła, kogo reprezentuje. Ale za to proponowała dużo więcej, bo 450 zł za metr.

Ostatecznie to ta pierwsza rozpoczęła podpisywanie przedwstępnych umów z właścicielami nieruchomości w Porosłach. Mieszkańcy mieli czas na podjęcie decyzji, czy chcą sprzedać ziemię Ikei do końca kwietnia. Jednak nie udało się dojść do porozumienia ze wszystkimi właścicielami. Jedna rodzina, która ma kilka działek, powiedziała "nie”. I dlatego od paru miesięcy sprawa stoi w miejscu.

A ludzie w Porosłach potrafią liczyć. – Ikea Ikeą, ale to ktoś inny załatwiał z nami sprawę – tłumaczy Jan Walesiuk. – Ta firma pośrednicząca chciała jednak jak najwięcej zarobić. Chcieli nam dać po 200 zł za metr, a po drugiej stronie drogi inna firma skupowała i mówią, że niektórzy wzięli po 500 zł za metr.

Tak czy nie?

Ludzie jednak chcieliby w końcu usłyszeć, czy koncern kupi, czy nie.

– Ktoś powinien przyjechać i powiedzieć: odstępujemy od tej transakcji – mówi Stanisław Olszyński.
Wtedy byłoby wiadomo, co dalej planować. Olszyński jest jednak przekonany, że Porosłami nadal będą interesować się inwestorzy.

– Tutaj jest bardzo atrakcyjny teren – mówi Stanisław Olszyński. – I za jakiś czas pewnie pokaże się kolejny chętny.

Sprawa zawieszona. Na dłużej

– Nadal jesteśmy zainteresowani Białymstokiem – twierdzi Karolina Horoszczak, rzeczniczka Ikei. – Chcemy pojawić się u was, ale nie za wszelką cenę.

– Nie mówię, że się wycofujemy, ale sprawa jest zawieszona na dłużej – mówi przedstawiciel firmy Białystok Investments.

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090718/REGION99/133888607

dafus
July 18th, 2009, 11:52 AM
Ikea Porosły: sklepu na razie nie będzie. Sprawa odłożona na dłużej

Wygląda na to, że już zrezygnowali – mówi Jan Walesiuk, mieszkaniec Kolonii Porosły. – Szkoda. Gdyby kupili dom, to pieniędzy na całe życie by mi starczyło – żałuje Stanisław Olszyński, jego sąsiad.

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090718/REGION99/133888607

Przynajmniej jeden szczery nie bredzi o sentymentach tylko mowi wprost, ze mialby na tym interes zycia. To powinno rozwiazac kwestie tego, czy to IKEA chciala wyzyskac mieszkancow, czy mieszkancy IKEE. Osobiscie nie robi mi roznicy czy sklep powstanie, czy nie.

req
July 20th, 2009, 07:06 PM

Szwedzki koncern prawdopodobnie wycofa się z budowania swojego sklepu firmowego w Kolonii Porosły (koło Białegostoku). Nieoficjalnie wiadomo, że Ikea już szuka nowej lokalizacji.

A chodzi o 40 hektarów ziemi w Kolonii Porosły, tuż przy krajowej "ósemce". Już kilka lat temu Szwedzi wybrali tę część województwa podlaskiego, by zbudować tam ogromne centrum handlowe, ze sklepem Ikea (porównywalne do tych zlokalizowanych na przedmieściach Warszawy). Obecnie większość działek jest w posiadaniu prywatnych osób.

- Nie udało nam się podpisać umowy ze wszystkimi właścicielami gruntu i jeśli sytuacja szybko się nie zmieni to pradwopodobnie niedługo wycofamy się z Kolonii Porosły - mówiła nam wczoraj Karolina Horoszczak, rzecznik prasowy sieci.

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, Ikea już prowadzi rozmowy w sprawie kupna terenu w innym miejscu, ale również okolicy Białegostoku. Kiedy poznamy nową lokalizację?

- Dopiero, gdy podpiszemy wszystkie umowy zakupu gruntu i będziemy mieli stu procentową pewność, że zbudujemy tam nasze centrum handlowe - odpowiedziała Horoszczak. I dodała, że wprawdzie koncern jest w dalszym ciągu zainteresowany Białymstokiem, to jednak nie za wszelką cenę.

http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6841562,Niepewny_los_Ikei.html

No to ciekawe, gdzie szukają działek. Kiedyś mówiono coś o Fastach?

dedosik
July 21st, 2009, 05:00 PM
oby ten sklep w ogóle powstał.. pewnie znów znajdzie się kilku "lokalnych patryjotów" przywiązanych do swoich domostw. ciekawe z jakim reakcjami sąsiadów (dla których w znacznej większości byłby to rewelacyjny interes) spotykają się teraz Ci, którzy nie chciali sprzedać Ikei ziemi w Porosłach?!

wojtekbp
September 16th, 2009, 12:54 AM
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090915/REGION06/377936539

Postanowione. Ikea będzie budować fabrykę. Szwedzki koncern wykupił już ponad 100 hektarów gruntów pod budowę

(BAK)

Ponad 100 hektarów gruntów rolnych wykupił szwedzki koncern pod budowę nowej fabryki. To wystarczy, by na takiej powierzchni wybudować zakład.

Fabryka Ikei ma powstać w południowej części gminy Orla, przy drodze krajowej Bielsk-Kleszczele. Zakład może zatrudnić nawet 1200 pracowników.

http://www.poranny.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=KP&Date=20090915&Category=REGION06&ArtNo=377936539&Ref=AR&MaxW=580&border=0&title=1

(Fot. Archiwum)

Fabryka powstanie na terenie gminy Orla.

– Większość gruntów zostało kupionych od osób prywatnych – mówi Piotr Selwesiuk, wójt gminy Orla. – W ostatnim czasie Ikea wygrała przetarg na kolejne 16 ha, które należały do Agencji Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa. W tej chwili przygotowywana jest odpowiednia dokumentacja i w najbliższym czasie zostanie podpisany akt notarialny.

Koncern zainteresowany jest zakupem jeszcze jednej nieruchomości. W chwili obecnej trwają negocjacje z jej właścicielem.

– Ale nawet jeżeli nie uda się jej kupić, to i tak terenu, który został zakupiony wystarczy, by zbudować na nim fabrykę – dodaje wójt Selwesiuk. – Trzeba będzie jedynie zmienić plan lokalizacji hal produkcyjnych.

Do gminy z kolei należą kwestie związane z opracowaniem planu zagospodarowania przestrzennego. Jednym z jego etapów jest odrolnienie gruntów. Na dzień dzisiejszy gmina ma pozytywną opinię marszałka województwa. Za jego pośrednictwem komplet dokumentów został wysłany już do ministerstwa rolnictwa. Na decyzję ministra trzeba będzie poczekać około miesiąca.

Przypomnijmy. Fabryka Ikei ma powstać w południowej części gminy Orla, przy drodze krajowej Bielsk-Kleszczele. Zakład może zatrudnić nawet 1200 pracowników.

req
September 16th, 2009, 06:50 PM
Brawo, brawo. Tylko kiedy sklep? ;)

nmp
September 16th, 2009, 07:02 PM
Myślę , że jak będzie fabryka to bardziej prawdopodobne , że sklep powstanie :)

kup_mi_kredki
September 16th, 2009, 08:38 PM
Myślę , że jak będzie fabryka to bardziej prawdopodobne , że sklep powstanie :)

Ja bym nie wiązał spraw fabryki i sklepu. W każdym bądź razie mocno kibicuje Szwedom.

bstok5
October 4th, 2009, 07:26 PM
Bardzo ciesze sie ze powstanie tak duza fabryka na naszym co tu ukrywac niezamoznym Podlasiu.

Nie sadze by Szwedzi zrezygnowali z budowy sklepu w Białymstoku gdyz jest u nas miejsce na tego typu inwestycje. Dobrym miejscem bylby teren przy Auchan Hetmanska czy tez tereny pomiedzy Trasa Generalska i Kopernikowska ... watpie by chcieli Oni budowac na Dojlidach czy Nowowarszawska rog Ciolkowskiego gdzie rowniez plany zag. przestrz. pozwalaja na budowe duzych obiektów handlowych ... pomijam juz tereny poza granicami miasta ...

Żuberek
October 4th, 2009, 08:40 PM
Czy ktoś sie orientuje czy na terenach przy przedłużeniu Piastowskiej, które mają być przeznaczone na wielkopowierzchniowe usługi, starczyłoby miejsca dla kompleksu IKEA (takiego jak był planowany w Porosłach)? :shifty:

phantom23
October 4th, 2009, 09:35 PM
Nie sadze by Szwedzi zrezygnowali z budowy sklepu w Białymstoku gdyz jest u nas miejsce na tego typu inwestycje.
Po porażce w Porosłach wielokrotnie mówili, że nie rezygnują, a bariera jest tylko jedna - brak terenu pod tą inwestycję (za rozsądne pieniądze, bo nie chcą budować "za wszelką cenę"). IKEA pewnie ma swoje wewnętrzne kryteria wyboru i jak widać to wcale nie jest łato znaleźć odpowiednie miejsce.

Krymek
December 31st, 2009, 03:29 PM
Ikea koło Białegostoku. Miałaby powstać w 2011 roku.

Ministerstwo rolnictwa nie zgodziło się na przekwalifikowanie 40 hektarów gruntów rolnych na inwestycyjne pod budowę fabryki Ikea w gminie Orla.

Mimo zapewnień wiceministra Waldemara Pawlaka, iż budowa nowej fabryki szwedzkich mebli jest priorytetową nawet w skali kraju to ministerstwo rolnictwa wydało negatywną decyzję dotyczącą przekwalifikowana części gruntów. Dlaczego akurat 40 hektarów?

- Przekwalifikowane zostały grunty klasy IV, V i gorsze - mówi Piotr Selwesiuk, wójt gminy Orla. - Te 40 hektarów to grunty III klasy i dlatego ministerstwo wydało negatywną decyzję.

Choć to jedynie część gruntów, które koncern zakupił pod inwestycję, mimo wszystko może to zablokować inwestycję. - Zostało złożone odwołanie w tej sprawie - dodaje wójt Selwesiuk. - Zrobimy wszystko, by ministerstwo zmieniło swoją decyzję.

Uważam, że jest absurdalna.

Koncern planuje rozpoczęcie pierwszego etapu prac już na wiosnę 2010 roku, a zakończyć w I kwartale 2011 roku. Na terenie gminy Orla Szwedzi zdecydowani są zainwestować ok. 350 mln euro. Ostatecznie w fabryce pracę może znaleźć nawet 2 tys. osób

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091231/REGION06/740809840

Żuberek
December 31st, 2009, 04:59 PM
Chciałbym zasugerować, że IKEA powinna zacząć dogadywać się z Auchan i wykupić grunty z blaszakami na Produkcyjnej i postawić tam swoj sklep.

Dlaczego? Ano dlatego, że Auchan przy Produkcyjnej powoli będzie podupadał mimo, że dziś cieszy się ogromną popularnością wśród białostoczan jak i tych mieszkających pod miastem. Jednak nowe Auchan przy Hetmańskiej jest dużo lepiej położone niż to przy Produkcyjnej i wkrótce powinno przejąć wszystkich klientów, którzy upodobali sobie Auchan na Produkcyjnej ponieważ ma zostać rozbudowane o dodatkowe atrakcje oraz ma się tam pojawić także Leroy Merlin.

Takie są moje spostrzeżenia, wydają mi się być dość realne.

Fakt faktem, że obecnie nowe Auchan (Hetmańska) ma powierzchnię 3/4 starego Auchan (Produkcyjna), ale to pierwsze ponoć czeka dalsza rozbudowa.

nmp
December 31st, 2009, 05:50 PM
Chciałbym zasugerować, że IKEA powinna zacząć dogadywać się z Auchan i wykupić grunty z blaszakami na Produkcyjnej i postawić tam swoj sklep.

Dlaczego? Ano dlatego, że Auchan przy Produkcyjnej powoli będzie podupadał mimo, że dziś cieszy się ogromną popularnością wśród białostoczan jak i tych mieszkających pod miastem. Jednak nowe Auchan przy Hetmańskiej jest dużo lepiej położone niż to przy Produkcyjnej i wkrótce powinno przejąć wszystkich klientów, którzy upodobali sobie Auchan na Produkcyjnej ponieważ ma zostać rozbudowane o dodatkowe atrakcje oraz ma się tam pojawić także Leroy Merlin.

Takie są moje spostrzeżenia, wydają mi się być dość realne.

Fakt faktem, że obecnie nowe Auchan (Hetmańska) ma powierzchnię 3/4 starego Auchan (Produkcyjna), ale to pierwsze ponoć czeka dalsza rozbudowa.

Z tego co pamiętam to IKEA była kiedyś zainteresowana odkupieniem terenów na produkcyjnej .

Do fabryki IKEI był oddzielny wątek , ale chyba gdzieś się zapodział .

Białostoczanin
December 31st, 2009, 06:02 PM
Sprzedanie Auchan na Produkcyjnej dla IKEI można włożyć między bajki. Mimo dużej konkurencji, to hipermarket, który ma niezłe obroty. Wielu ludzi na zakupy jeździ tam z przyzwyczajenia.

atomek
December 31st, 2009, 06:55 PM
nie tylko przyzwyczajenie ale faktycznie konkurencyjne polozenie sprawia ze mieszkancy bacieczek, fast, zawad, jaroszowki, pietrasz, wygody, dziesiecin wybieraja hipermarket przy produkcyjnej

d_ANIEL
December 31st, 2009, 07:57 PM
to w kwestiach samego Auchan - jako sieci, klientów mają wiele, a jeśli chodzi o sam budynek, to nie jest on już w najlepszym stanie technicznym, jak jeszcze przyszło mi się pracować na wakacjach 3 i 4 lata temu to już wtedy dach w wielu miejscach przeciekał podczas deszczu, klima nie do końca działała poprawnie i ogólnie już wtedy sam budynek był już postarzały. a teraz na pewno nie jest lepiej.

olvin
December 31st, 2009, 08:45 PM
nie tylko przyzwyczajenie ale faktycznie konkurencyjne polozenie sprawia ze mieszkancy bacieczek, fast, zawad, jaroszowki, pietrasz, wygody, dziesiecin wybieraja hipermarket przy produkcyjnej

Plus reaktywowane autokary relacji Grodno - Auchan (autentycznie taka tabliczka widnieje za przednią szybą :)), które po wejściu do unii zniknęły, za to obecnie widać je co raz częściej.

Żuberek
January 1st, 2010, 04:25 PM
A mi się wydaje, że położenie strategiczne starego Auchan, wcale nie jest takie rewelacyjne, z Dziesięcin niewiele dalej jest na Hetmańską, na dobrą sprawę to tylko z TBSów i Bacieczek jest tak na prawdę blisko. Z Zawad i TBSów i tak trzebaby podjechać autobusem (chyba żaden nie kursuje tą trasą), bo pieszo to kawał drogi wzdłóż ruchliwej szosy. Niewątpliwym hitem jest autobus (9), który równie dobrze mógłby jeździć do galerii przy Hetmańskiej gdzie zatrzymywałby się pod samym wejściem, bądź pergolą prowadzącą do wejścia. Dodatkowo trzeba pamiętać o tym, że ludzie lubią z jednej galerii jechać odrazu do drugiej (również Ci bez samochodu). I znów lepiej położona pod tym względem jest ta przy Hetmańskiej. Najtańsza stacja benzynowa (zupełnie o niej zapomniałem) też nie jest bez znaczenia. Równiez jest magnesem przyciągającym klientów na Produkcyjną, bo przecież jak już siętankuje najtańsze paliwo w mieście, to i przy okazji zrobi się zakupy. Ale dlaczego takiej stacji nie przenieść na Hetmańską (byćmoże jest to możliwe).

Nie sądzę by IKEA nie mogła dogadać się z AUCHAN. Pytanie tylko czy ich te grunty interesują i jak bardzo interesują?

Przy przedłużeniu ul.Piastowskiej do wylotu na Wasilków ponoć ma gdzieś znaleść się miejsce na centrum handlowe/hipermarket. Orientujecie się gdzie to mniej więcej jest planowane i jakiej skali to CH może być? Na sklep IKEA pewnie jest to za mało miejsca, nie mówiąc już o samej lokalizacji. Choć chyba najgorsza nie jest.

olvin
January 1st, 2010, 04:41 PM
Pod CH IKEA w Porosłach miało zostać wykupione 40h. Na Wygodzie przeznaczone pod CH będzie 7,5h, a samo miejsce to teren zaraz za torami kolejowymi w okolicy ul. Zacisze.

atomek
January 1st, 2010, 04:54 PM
chodzi o teren przy skrzyzowaniu przedluzenia piastowskiej i generalskiej.

autobus linii 9 raczej nie zostanie przekierowany na hetmanska ;) ale rzeczywiscie przydaloby sie polaczenie komunikacyja zbiorowa malego auchan conajmniej tak wygodne jak tego przy produkcyjnej.

jest sporo terenow wzdloz tras wylotowych i obwodowych wiec nie sadze aby ikea musiala sie uciekac do odkupywania czegokolwiek od konkurencji. najlpredzej wyobrazam sobie jej lokalizacje tuz za granica miasta w kierunku wawy lub na wolnych terenach przy ul tkackiej.

Krymek
January 1st, 2010, 05:53 PM
Pod CH IKEA w Porosłach miało zostać wykupione 40h. Na Wygodzie przeznaczone pod CH będzie 7,5h, a samo miejsce to teren zaraz za torami kolejowymi w okolicy ul. Zacisze.

Z tego co wiem, to nie wiadomo, czy jakieś CH tam powstanie. Chyba nikt się tym poważnie nie interesuje. Uważam też, że nie powinna tam powstać kolejna galeria handlowa. I mówię to jako mieszkaniec Wygody.

W rejonie ul. Zacisze ma zostać wybudowana nowa zajezdnia dla KZK.

olvin
January 2nd, 2010, 02:13 PM
Z tego co wiem, to nie wiadomo, czy jakieś CH tam powstanie. Chyba nikt się tym poważnie nie interesuje. Uważam też, że nie powinna tam powstać kolejna galeria handlowa. I mówię to jako mieszkaniec Wygody.

W rejonie ul. Zacisze ma zostać wybudowana nowa zajezdnia dla KZK.

Ciężko powiedzieć, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że po rozpoczęciu prac/wybudowaniu przedłużenia Piastowskiej i Trasy Generalskiej zainteresowanie będzie spore, a na zajezdnię też znajdzie się miejsce, którego tam nie brakuje.

Krymek
January 7th, 2010, 01:44 PM
Ikea powstanie koło Białegostoku. To już pewne.

Będzie zgoda na odrolnienie 40 ha ziemi pod inwestycję koncernu Ikea. - Takie zapewnienie dostałem od wiceministra rolnictwa - mówi Eugeniusz Czykwin, podlaski poseł lewicy. - To bardzo dobra wiadomość – komentują mieszkańcy Orli. Oficjalna decyzja zapadnie we wtorek.

Mamy powody do radości. Fabryka w naszej gminie to dla nas szansa na lepsze życie. I nowe miejsca pracy - nie ma wątpliwości Helena Łaszkiewicz, mieszkanki Orli.

Jej gmina od dwóch lat starała się przyciągnąć szwedzki koncern Ikea. W końcu postanowił wybudować tu swoją fabrykę. Już kupił ponad sto hektarów ziemi.

Ta największa inwestycja w naszym regionie ma ruszyć wiosną tego roku. Jej pierwszy etap zakończy się w 2011 roku. - W planach jest tartak, zakłady produkujące płyty wiórowe i płyty HDF, do tego meble kuchenne i krzesła. To oznacza pracę dla dwóch tysięcy osób - przypomina Piotr Selwesiuk, wójt gminy Orla.

Dlatego budowę fabryki mocno wspierają mieszkańcy i władze samorządowe. Jednak kilka miesięcy temu inwestycja stanęła pod znakiem zapytania.

Ministerstwo rolnictwa nie zgodziło się bowiem na przekwalifikowanie 40 hektarów gruntów rolnych na inwestycyjne pod budowę fabryki Ikea.

Władze gminy odwołały się od tej decyzji. W sprawę zaangażowali się także podlascy parlamentarzyści.

- Zadzwonił do mnie wiceminister rolnictwa Kazimierz Plocke. I przy świadkach zapewnił, że resort wyda pozytywną opinię dotyczącą odrolnienia ziemi - mówi poseł Eugeniusz Czykwin.

Swoją decyzję resort rolnictwa ogłosi we wtorek. Minister Plocke nie chciał nam potwierdzić wprost pozytywnej opinii.

- Na razie analizujemy odwołanie. Jesteśmy zainteresowani, żeby pomóc gminie Orla - mówi Kazimierz Plocke.

- Mam nadzieję, że sprawa zakończy się dla nas dobrze. Ale z radością poczekam do wtorku. Uwierzę, jak zobaczę. Bo ja w ministerstwie usłyszałem, że ważniejsze są tereny rolnicze niż dwa tysiące miejsc pracy - komentuje wójt Piotr Selwesiuk.

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100107/REGION06/776775960

Żuberek
January 7th, 2010, 02:14 PM
*

Te regionalne wiadomości, tutaj chyba lepiej wrzucać:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=285375&page=16

Znów pismaki napisali "koło Białegostoku". A z Orli bliżej przecież do Bielska Podlaskiego czy nawet Hajnówki.

A później wszyscy znów będą myśleli że to kolejna zasługa prezydenta Truskolaskiego, :) że IKEA się buduje pod Białymstokiem.

*post do usunięcia

nmp
January 7th, 2010, 02:22 PM
^^ Jest odpowiedni temat [Orla]Fabryka Ikea :
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=959034

Tylko nie ma go w spisie i gdzieś wsiąkł na jakiś czas .

Żuberek
March 1st, 2010, 08:11 AM
Ikea: Białystok ciągle może mieć centrum handlowe

W połowie roku Ikea ma podjąć decyzję o budowie centrum handlowego w Białymstoku.

W połowie roku Ikea ma podjąć decyzję o budowie centrum handlowego w Białymstoku.

Cały czas rozglądamy się w kilku miejscach w Białymstoku - mówi Aleksandra Sikora, rzecznik Ikei o decyzjach koncernu w sprawie inwestycji w Białymstoku. - Trwają rozmowy i weryfikacja tych lokalizacji. Pod koniec maja albo na początku czerwca może będzie coś wiadomo.

Koncern interesuje się stolicą Podlasia i najbliższymi okolicami od dawna. W ubiegłym roku wszystko wskazywało na to, że potężne centrum handlowe powstanie w Kolonii Porosły. Niestety, nie udało się dojść do porozumienia z wszystkimi mieszkańcami w sprawie cen odkupu ziemi. Sprawa jest w zawieszeniu. I nawet władze gminy Choroszcz nie wiedzą co dalej.

- Ikea nam nie odpowiedziała, że całkowicie zrezygnowała z tego terenu - mówi Jerzy Ułanowicz, burmistrz Choroszczy.

Tymczasem pojawiły się informacje, że Ikea chce otworzyć swój sklep w Olsztynie. Tamtejsze władze miasta wytypowały już nawet dwa miejsca pod taką inwestycję.

Koncern zapewnia jednak, że nie rezygnuje z Białegostoku.

poranny.pl

olvin
April 8th, 2010, 09:49 AM
A jednak IKEA wybuduje u nas sklep!

Białystok. Rozmowy Szwedów w sprawie kupna gruntów są zaawansowane.

IKEA dalej planuje wybudować w okolicy Białegostoku sklep wielkopowierzchniowy – dowiedziała się Współczesna. Najbardziej zaawansowane rozmowy dotyczące sprzedaży gruntów pod tę inwestycję toczą się już od początku tego roku z właścicielami ziemi w gminie Choroszcz (kilka lokalizacji przy na trasie Białystok – Choroszcz), choć pod uwagę może też być brana Markowszczyzna w sąsiedniej gminie Turośń Kościelna.

– Zgłosiło się do nas pewne biuro nieruchomości, które wynajęła IKEA – przyznaje Andrzej Jurczak, wójt gminy Turośń Kościelna. – Wskazaliśmy im Markowszczyznę. Jest tam 35 ha z planem zagospodarowania przestrzennego. Tuż obok przebiegać ma droga nr 19 i południowa obwodnica Białegostoku – miejsce wydaje się więc idealne.

Terenów szukano i w gminie Dobrzyniewo. Nie było tam jednak odpowiednich, co najmniej 10 ha, gruntów. Te trzy wymienione gminy łączy jedno: leżą na zachód od Białegostoku i niedaleko "szosy warszawskiej” – a to właśnie bliskość miasta i dobry dojazd jest tym, na co IKEA zwraca największą uwagę. Pozostałe gminy w okolicy Białegostoku nie wzbudziły zainteresowania inwestora.

A już wydawało się, że po ubiegłorocznym fiasku związanym z próbą wykupu gruntów w Porosłach, tematu budowy sklepu IKEA w okolicach Białegostoku nie ma. Jakby na potwierdzenie tego Mikael Ohlsson, prezes grupy IKEA, w niedawnej rozmowie z "Rzeczpospolitą” nawet nie wspomniał o kolejnych planach inwestycyjnych koncernu w Podlaskiem. – To przypadek – mówi tymczasem Aleksandra Sikora, rzeczniczka IKEA Polska. – Białystok jest dla nas zbyt ważny, żebyśmy po prostu ten temat sobie odpuścili. To w końcu 300-tysięczne miasto, a wokół nie ma żadnego naszego sklepu.

Jednak o szczegółach, dopóki te rozmowy nie zostaną sfinalizowane – mówić nie chce. Nam jednak nieoficjalnie udało się dowiedzieć, że rozmowy te są już bardzo zaawansowane i już wkrótce może zostać ogłoszona decyzja na ten temat.

Negocjacje, póki co, trwają bez udziału przedstawicieli gmin i innych pośredników.

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100408/REG00/944513566

bresio
October 1st, 2010, 03:16 PM
Jak by nie było, fabryka Ikei jest już budowana. Obok powstaje fabryka płyt meblowych. Całość jest zlokalizowana przy drodze nr. 66 między około 10-15 km od Bielska Podlaskiego.

vlad
October 1st, 2010, 03:35 PM
Mam nadzieję, że już niedługo będziemy wiedzieć która to dokładnie lokalizacja. Bo obecna sytuacja w której najbliższy sklep sieci jest w Wawie jest mocno kuriozalna.
Mam nadzieje, że niektórzy mieszkańcy Porosłów już żałują.

k-tom
October 1st, 2010, 04:44 PM
a czego mają żałować? przeprowadzki i zaczynania wszystkiego od nowa? nie sądze...

vlad
October 1st, 2010, 05:18 PM
Zarobienia sporej kasy - taka szansa może się już nie powtórzyć. Ja osobiście w takim otoczeniu nie chciałbym mieszkać.

19Dako20
October 1st, 2010, 10:24 PM
Sklep ikei nie zmieni bialostoczan, tylko niewielki procent mieszkancow aglomeracji bedzie stac na meble z tegoz sklepu. Czy szafka nocna kupiona w tym sklepie ikei poprawi jakosc zycia? Prosze was, jako zwykly uzytkownik. Nie tworzcie postow ala gorzkie zale, czemu musimy jezdzic do Warszawy po kawalek sklejki, plastra miodowego. Koniec, czesc.

atomek
October 1st, 2010, 10:29 PM
Ikea jest tania wiec stac bedzie tez tych ktorzy nie jezdza po np stoliki do Warszawy. Reszte przyciagnie przemyslany desgin. Taki sklep na pewno namiesza na lokalnym rynku mebli.

kup_mi_kredki
October 2nd, 2010, 12:59 AM
Trzeba zrozumieć, że IKEA jest jest jak Apple. Ona ma swoich wyznawców.

jamjest
October 2nd, 2010, 02:50 AM
Zauważmy, że popyt nie tylko będzie nasz rodzimy. Mimo wszystko, że ruch graniczny jest mniejszy, ale także ze wchodu pokuszą się niektórzy aby zajrzeć do IKEI

bresio
October 2nd, 2010, 11:27 AM
Mam nadzieję, że już niedługo będziemy wiedzieć która to dokładnie lokalizacja. Bo obecna sytuacja w której najbliższy sklep sieci jest w Wawie jest mocno kuriozalna.
Mam nadzieje, że niektórzy mieszkańcy Porosłów już żałują.

Tak mniej wiecej to tu http://maps.google.pl/maps/ms?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&ie=UTF8&hq=&hnear=Orla,+Bielski,+Podlaskie&msa=0&msid=105221661945187026129.0004919ecb4431652de7c&ll=52.700028,23.225784&spn=0.018282,0.038409&t=h&z=15

sterl!ng
October 2nd, 2010, 11:35 AM
Tak mniej wiecej to tu http://maps.google.pl/maps/ms?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&ie=UTF8&hq=&hnear=Orla,+Bielski,+Podlaskie&msa=0&msid=105221661945187026129.0004919ecb4431652de7c&ll=52.700028,23.225784&spn=0.018282,0.038409&t=h&z=15

Wątki Ci się pomyliły chyba. W tym rozmowa jest o sklepie a nie fabryce...

NovyJarull
January 9th, 2011, 04:43 PM
W drugiej połowie 2010r. miała być decyzja co do lokalizacji sklepu Ikea ale nic nie słychać ani w prasie ani w tym wątku. Troszkę mnie to niepokoi chociaż nie wieże żeby zrezygnowano z tej inwestycji. Może ktoś coś wie na ten temat?

Guzik00
January 9th, 2011, 07:45 PM
O Ikei cisza, ale OBI chce w Białymstoku postawić w najbliższym czasie, aż dwa swoje obiekty - teraz też szuka terenów pod inwestycję. Taką informację podał polski przedstawiciel OBI we wrześniu kiedy to rozpoczęła się budowa pierwszego hipermarketu OBI w naszym województwie w Suwałkach - mówił że pierwszy ich obiekt powstaje w Suwałkach, ale sieć chce w najbliższym czasie otworzyć dwa markety również w stolicy województwa.

fanb29
January 15th, 2011, 09:13 PM
O Ikei cisza, ale OBI chce w Białymstoku postawić w najbliższym czasie, aż dwa swoje obiekty - teraz też szuka terenów pod inwestycję. Taką informację podał polski przedstawiciel OBI we wrześniu kiedy to rozpoczęła się budowa pierwszego hipermarketu OBI w naszym województwie w Suwałkach - mówił że pierwszy ich obiekt powstaje w Suwałkach, ale sieć chce w najbliższym czasie otworzyć dwa markety również w stolicy województwa.
OBI się rozgląda a 2-gi Leroy Merlin już na wiosnę zbuduje drugi market w mieście,rozpoczeto rekrutację na najwyzsze stołki^^

Pawello7
January 15th, 2011, 10:00 PM
OBI się rozgląda a 2-gi Leroy Merlin już na wiosnę zbuduje drugi market w mieście,rozpoczeto rekrutację na najwyzsze stołki^^

A wiadomo w którym miejscu ma powstać?^^

Białostoczanin
January 15th, 2011, 10:07 PM
Zapewne na Hetmańskiej przy Auchan.

Maciek Lublin
January 15th, 2011, 10:24 PM
Od zainteresowania sie rynkiem przez IKEA do wybudowanie sklepu jest baaaardzo długa droga. W tej chwili koncern interesuje się kilkoma lokalizacjami, a w kilku ma już kupione grunty. Na stronie spółki budującej markety na chwile obecną plan wygląda tak: http://www.iicg.pl/en-gb/projects Należy jednak pamiętać, że przed wymienionymi lokalizacjami już przynajmniej od kilku lat (ponad pięciu) mówiło się także o Bydgoszczy.

fanb29
January 16th, 2011, 02:33 PM
Zapewne na Hetmańskiej przy Auchan.

dokładnie tak:)

Białostoczanin
February 21st, 2011, 10:45 PM
http://s.v3.tvp.pl/files/portal/gfx/logo/regionalne/bialystok.png

Jest jeszcze szansa na sklep Ikea koło Białegostoku

Ciągle jest szansa na 2000 nowych miejsc pracy w naszym regionie. I chociaż sprawa sklepu Ikei pod Białymstokiem wydaje się stać w miejscu w przeciwieństwie do budowy fabryki mebli w Orli, to jak się dowiadujemy nic jeszcze nie jest stracone.

Stanisław Olszyński popiera pomysł powstania sklepu na terenie kolonii Porosły. Podpisał już umowę wstępną, a nawet dostał zadatek. Ale nie wszyscy właściciele gruntów, na których miałby powstać ogromny sklep IKEI podobnie podchodzą do sprawy.

- Tylko dużo ludzi nie zgadzało się na to, po prostu wystawiło taką cenę, że to było po prostu nie do osiągnięcia, 500 euro za metr, to jest nonsens - mówi Stanisław Olszyński, mieszkaniec Kolonii Porosły.

Jak uspokajają przedstawiciele inwestora wszystko jeszcze jest możliwe.

Jak powiedziała w rozmowie telefonicznej Karolina Horoszczak z grupy Ikea w Polsce - Nadal jestesmy zainteresowani Białymstokiem, rozważamy inwestycje w mieście lub jego okolicach.

Te okolice to przede wszystkim tereny przy drodze krajowej numer 8 w gminie Choroszcz. I chociaż kilka lokalizacji było branych pod uwagę to najpoważniejszą była ta w kolonii Porosły.

Jak mówi burmistrz Choroszczy, Jerzy Ułanowicz problem dotyczył tylko jednej rodziny, która nie chciała nawet rozmawiać z IKEĄ. Ta chce kupić interesujące ją 40 hektarów ziemi w całości. I stąd brak postępów w sprawie ciągnącej się już przynajmniej trzy lata. A powstanie sklepu IKEI w naszym regionie to szansa na prace dla nawet 2000 osób.

Na razie jednak poszukiwania terenów pod sklep IKEI trwają. A to oznacza, że nic jeszcze nie jest stracone.

Możliwy zysk to nowe miejsca pracy i rozwój regionu. Konsekwencje braku porozumienia to nie tylko zawiedzione nadzieje, to przede wszystkim zaprzepaszczenie szansy, jaka w najbliższym czasie może już się nie pojawić.

Urszula Boublej, Obiektyw

http://www.tvp.pl/bialystok/aktualnosci/spoleczne/jest-jeszcze-szansa-na-sklep-ikea-kolo-bialegostoku/4007516

req
February 21st, 2011, 11:00 PM
Jak mówi burmistrz Choroszczy, Jerzy Ułanowicz problem dotyczył tylko jednej rodziny, która nie chciała nawet rozmawiać z IKEĄ.

:bleep:

NovyJarull
February 22nd, 2011, 09:09 AM
Dobrze, że nie można mówić oficjalnie co to za rodzina, bo by chyba zlinczowali. Grrrr...

sterl!ng
February 22nd, 2011, 08:54 PM
Dobrze, że nie można mówić oficjalnie co to za rodzina, bo by chyba zlinczowali. Grrrr...

Jak to zlinczowali? Przecież to ich ziemia i ich sprawa czy chcą, czy nie chcą ją sprzedać? To nie jest inwestycja strategiczna dla regionu, nie przesadzajmy.

NovyJarull
September 12th, 2011, 12:09 PM
Coś cicho w tym temacie. Biorąc pod uwagę zawirowania na rynkach finansowych Ikea raczej nie spieszy się z budową w Białymstoku. Gdyby mieli duże ciśnienie market już byłby zbudowany. Aż dziwne, że rejon Białegostoku nie jest dla nich atrakcyjny.

fanb29
September 12th, 2011, 09:36 PM
:lol:Coś cicho w tym temacie. Biorąc pod uwagę zawirowania na rynkach finansowych Ikea raczej nie spieszy się z budową w Białymstoku. Gdyby mieli duże ciśnienie market już byłby zbudowany. Aż dziwne, że rejon Białegostoku nie jest dla nich atrakcyjny.

najszybciej rozwijający się region w kraju (zielona wyspa na zielonej wyspie)
a jeszcze IKEI nie postawili .....pewnie przeoczenie:lol:

phantom23
September 12th, 2011, 09:49 PM
IKEA jest bardzo wybredna jeśli chodzi o lokalizację.

fanb29
September 13th, 2011, 08:20 PM
IKEA jest bardzo wybredna jeśli chodzi o
lokalizację.

Jesteśmy daleko w kolejce do budowy, najpierw będą inwestycje w Lublinie i Rzeszowie.....

phantom23
September 13th, 2011, 09:08 PM
Zabiorom... W kolejce jesteśmy z przodu, ale u nas nie ma dogodnej lokalizacji. W tej, którą zainteresowana była IKEA jedna osoba się nie zgodziła i przepadło. Gdyby nie to inwestycja prawdopodobnie byłaby już na ukończeniu.

Anonymouss
January 20th, 2012, 01:39 PM
W 2011 roku przychody IKEA w Polsce przekroczyły 1,7 mld zł. Firma zapowiada dalsze inwestycje

Miniony rok szwedzki koncern IKEA może zaliczyć do udanych w naszym kraj. W 2011 detalista uzyskał przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 1,7 mld zł, co oznacza wzrost o 6,9 proc. w porównaniu do poprzedniego roku finansowego. Walter Kadnar, dyrektor sieci w Polsce zapewnił, że firma planuje dalsze inwestycje w rozwój nowych sklepów i parków handlowych.

- 18 milionów odwiedzających, których mogliśmy przyjąć w naszych sklepach, oraz nasze dobre wyniki sprzedażowe za rok finansowy 2011, potwierdzają, że IKEA w Polsce cieszy się nie tylko coraz większą popularnością, ale również zaufaniem klientów - powiedział Walter Kadnar, dyrektor sieci sklepów IKEA w Polsce. Jak zapewnił IKEA planuje nowe inwestycje w rozwój sklepów oraz centrów i parków handlowych.

Wśród planowanych lokalizacji pod nowe sklepy IKEA są m.in. takie miasta jak: Lublin, Częstochowa, Opole, Szczecin, Bydgoszcz, Białystok i Rzeszów.

Wiecej - http://www.propertynews.pl/centra-handlowe/w-2011-roku-przychody-ikea-w-polsce-przekroczyly-1-7-mld-zl-firma-zapowiada-dalsze-inwestycje,6979.html