View Full Version : [SLOVENIJA] - Glavne in regionalne ceste/Main and secondary roads

Pages : [1] 2 3 4 5

keber
October 6th, 2008, 10:48 PM
V Sloveniji imamo v letu 2008 naslednje skupne dolžine državnih cest, ki niso pod okriljem DARS-a:
In Slovenia we have in the year 2008 this cumulative state road lengths, which are not managed by motorway company DARS:

Glavne ceste/Main roads: 498 km
Regionalne ceste/Secondary roads: 5002 km
Dvopasovne hitre ceste/2-laned expressways: 28 km
Državne kolesarske poti/State bicycle paths: nekaj/couple 10 km

Te ceste upravlja Direkcija RS za ceste:
http://www.dc.gov.si

Promet na cestah za 2007/Traffic on the roads for 2007:
Preglednica/Spreadsheet (http://www.dc.gov.si/fileadmin/dc.gov.si/pageuploads/Stetje_prometa/Prometne_obremenitve_2007.pdf), Karta/Graphics (http://www.dc.gov.si/fileadmin/dc.gov.si/pageuploads/Stetje_prometa/promet07.pdf)
Seznam cestnih odsekov za 2005/List of road sections for 2005:
http://www.dc.gov.si/fileadmin/dc.gov.si/pageuploads/pdf_datoteke/Seznam_cest/Seznam_Odsekov_2005.PDF

keber
October 6th, 2008, 10:49 PM
Trenutno najbolj spektakularna gradnja na naših cestah (ki niso avtoceste):

Našel sem nekaj podatkov o fascinantnem mostu/viaduktu, ki se gradi nad Mangartskim potokom na regionalni cesti Bovec-Predel in je zamenjava za porušen most, ki ga je odnesel plaz pred 8 leti. Končan naj bi bil do naslednjega poletja. Visok je skoraj 60 metrov, vendar če štejemo strmino dalje, bo občutek še "višji".

http://www.primorje.si/core.php?&vie=cnt&id=2008010620330340&lng=slo
http://www.primorska.info/novice/738/gradnja_viadukta_predel (ima zanimiv video z načrtom izgleda)

http://www.primorje.si/mma_bin.php?src=mid&id=2008031111274632

http://www.trasa.si/components/com_datsogallery/img_pictures/DBA92A9B0D75-11.jpghttp://www.trasa.si/components/com_datsogallery/img_pictures/87D31F726B0C-11.jpg

http://www.primorska.info/photos/big/488701a3_001_mlin6.jpg

Struckar
October 7th, 2008, 11:17 PM
no ta thread mi je šel pa včeraj zelo po glavi vendar sem se uprl skušnjavi da bi ga odprl za eno samo sliko..pravzaprav ne sodi čisto v ta thread ker pač na sliki ne bo glavna ali regionalna cesta temveč lokalna a se mi vseeno zdi vredno objaviti sliko verjetno najmanjšega ''otoka'' na slovenskih cestah no tukaj je:

http://shrani.si/f/4/jX/3TipyEWU/picture-010.jpg

DinoBond007
October 11th, 2008, 02:17 PM
Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih 2007-2023 (http://www.mzp.gov.si/fileadmin/mzp.gov.si/pageuploads/06resolucija_nacprog0723_1910.pdf)

DinoBond007
October 21st, 2008, 02:00 PM
Zaključena ureditev odseka regionalne ceste Kozminci – Žetale - Rogatec

ŽETALE, 17. oktobra 2008 – Danes popoldne je direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste mag. Gregor Ficko v okviru občinskega praznika skupaj z županom Občine Žetale Antonom Butolenom slavnostno predal v uporabo novourejen odsek regionalne ceste R3-689/6260 Kozminci – Žetale – Rogatec. Nova pridobitev zagotavlja večjo varnost v prometu predvsem pešcev in kolesarjev.
Dela, ki so obsegala ureditev odseka omenjene regionalne ceste v dolžini 385 metrov, izgradnjo avtobusnega postajališča in pločnikov ter ureditev odvodnjavanja, javne razsvetljave in komunalne infrastrukture, je izvajalo Cestno podjetje Ptuj, d. d.

Pogodbena vrednost del znaša 338.552 evrov, pri čemer je delež Ministrstva za promet, Direkcije RS za ceste 249.128 evrov, delež Občine Žetale pa znaša 89.424 evrov.

Projekt za omenjeno investicijo so izdelali v podjetju TMD invest, d. o. o. iz Ptuja, nadzor nad gradnjo je izvajalo podjetje ZIL inženiring, d. d. iz Ljubljane, svetovalne storitve pa je vršilo podjetje DDC svetovanje inženiring, d. o. o. iz Ljubljane.

Vir: DRSC (http://www.dc.gov.si/index.php)

planinc
October 26th, 2008, 11:59 AM
Stanje mostu čez Mangrtski potok včeraj, 25.10.08. Nad njim začasni most, po katerem promet trenutno poteka izmenično. Dela potekajo tudi na cesti med mostom in mejnim prehodom.

Slikano z Jerebice.

http://www4.slikomat.com/08/1026/xxc-most.jpg

BlackSmith!
October 27th, 2008, 06:02 PM
To pa bo most:nuts: Super slika planinc!!!:cheers:

Struckar
November 20th, 2008, 12:35 PM
Tole se nanaša na poste Putzmeisterja in Pijanca v threadu http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=486947&page=141

Pijanec tvoja rešitev se mi zdi ena najbolših možnih. Ali pa pokličejo svojce, da pridejo po njega. To, da jih vozijo na policijske postaje je bv, ko bi jih vsaj nekaj našopali v marico. Tako, da bi bila polna in jih potem peljali, ne pa da za vsakega zapravijo res po 40-50 min. Verjamem, da bi bili taksisti, kar veseli sodelovanja s policijo. Poleg tega bi (seveda, ker je pustiti avto nekje na cesti nevarno za ostale udeležence v prometu) poklicali vlečno službo, katera bi ga odpeljala in od katerih bi dobili tisti vozniki še dodatno položnico. To bi verjetno vsakega malo bolj streznilo. Seveda, bi ostalo nekaj tistih ekstremov, katerim kazen ne bi prišla do živega, tudi sam poznam takega (ostal brez izpita zaradi alkohola in se sedaj brez izpita vozi naokoli) takšne, pa bi seveda dali v marico in do najbližje PP. Po možnosti bi imeli tam 2-dnevni polpenzion. Nočitev namreč nič ne pomaga, saj tam samo prespi in se strezni, naslednji dan, bi pa dejansko ugotovil, da je v zaporu in se tudi dejansko s trezno glavo spravljal k pameti.

Pa še en popravek, da odgovorim Putzmaisterju: Namreč tista dva razloga sta ponavadi eno in isto: voznik pripelje veliko prehitro, ne opazi rdeče luči, ker je tam tisti ovinek manj pregleden pri hitrostih večjih od recimo 120km/h, in prevozi rdečo luč, in nekoga zadane. Na tem odseku se sam strinjam z omejitvijo na 70. Ta odsek je nekje od tistega odcepa za Pipelife (oz. kako se imenuje tista firma) pa do križišča za Črnuče ( Zasavska-> ^Štajerska^ <- Dunajska) in od tega križišča nazaj do križišča takoj za ovinkom: bom pokazal raje s sliko.. Torej zelena je odsek, kjer bi moralo ostati 70, na modrem bi dal 90 (od roza črte naprej to tudi je, vendar tam ni več 4-pasovnica), križišča bi morali preurediti (mogoče bi krožišča učinkovala, vsekakor bi bila varnejša, vendar je na cesti ogromno prometa pa ne vem, če bi bila dovolj prepustna). Drugi malo bolj smotan odsek (turkizne barve) se mi zdi Domžalska ''obvoznica'' tam je namreč 50 vendar je to zaradi prehodov za pešce (to so trije namreč od deteljice pa do konca Domžal proti Trzinu) in tam so tudi zelo čudna križišča, ki pa niti nimajo toliko prometa. Ta cesta drugače nima toliko prometa in mislim, da bi tukaj lahko naredili vsa tri križišča v krožišča. hitrost pa omejili na 70.
http://shrani.si/f/3G/kg/12nYzm4v/trzinska-cesta.jpg

pijanec
November 20th, 2008, 03:50 PM
Se strinjam s tvojim predlogom. S tem da bi jaz tisto križišče na zelenem preprosto ukinil in cesto speljal od zadaj do drugega križišča.

Saj za tistih 70 km/h skozi Domžale je tudi že njihova občina podala vlogo na Direkcijo za ceste, pa nočejo sprejeti. V Sloveniji se zadeve nikam ne premaknejo.

Tudi na naši občini smo dali vlogo na Direkcijo za odsek dolžine 1 km skozi "naselje", kjer je vse skupaj na eni strani 8 hiš, na drugi strani pa njiva, cesta pa je ravna (preglednost okrog 800 metrov), da bi dali vsaj omejitev 70 km/h, pa nočejo. Pa sploh ni nobenega prehoda, križišča ali avtobusne. Kdo bi jih razumel...

Glede alkohola: jaz bi edino izpustil zahtevo po vlečni službi, ker bi nastali pravni problemi. Policija bo že avto umaknila tako, da ne bo nikogar motil. Pa še voznik si bo drugi dan moral iskati prevoz do tja ... če se bo sploh spomnil, kje je avto pustil. :) Policija bi predvsem morala usmeriti svoje sile na tiste vinjene kršitelje, ki povzročajo najhujše nesreče, to so pa tisti, ki napihajo v povprečju okrog 1,5 promile - uvajati neke rigorozne ukrepe za tiste, ki napihajo npr. 0,7, se mi ne zdi smiselno, taksi pa bi jim vseeno poklical. Glede kroničnih pijancev: v naši vasi se tudi vozi vsaki peti pijan, samo na srečo se vozijo s kolesi, s traktorji, sklumpanimi mopedi s hitrostjo max 20 km/h, tako da me osebno ne motijo, ker ne predstavljajo neke resne grožnje. Najbolj problematični se mi zdijo pijani vozniki močnejših motornih vozil.

Borimir
November 20th, 2008, 04:00 PM
Tale rešitev s taksijem s pravnega vidika ni čist primerna; namreč, s tem, ko policija osebi odvzame vozilo in/ali posledično onemogoči svobodno gibanje, postane policist pijančkov garant in odgovoren zanj (kazensko pravno). To pomeni, da mora aktivno preprečevati njegove poškodbe - podobno kot starši do otrok. Torej; če se mu karkoli zgodi na poti s taksijem, on osebno (odškodninsko pa država, kar pa je manj pomembno) zanj odgovarja. Taksist je tudi civilist, kar pomeni, da pijane osebe ne more obvladat (vsaj 1 na 10 pijanih pa je potencialni razgrajač). Tko da če se ne uspostavi posebne taksi službe, ki dejansko so policisti z oblazinjenimi avti, je ta predlog čist neustrezen (kokerkoli se sliši praktičen). Tudi predstavljajte si škandal, da policija moža (samo primer, brez spolne diskriminacije) pripelje domov, ta pa pol razkurjen, da so mu vzeli avto, pretepe ženo na mrtvo...

Uglavnem; po mojem mnenju absoluten NO GO

pijanec
November 20th, 2008, 04:21 PM
Zadevo je vsekakor potrebno pravno uskladiti. Mogoče bi se dalo speljati tako, da se bo voznik ob ustavitvi sam odločil ali si pokliče taksi (ob asistenci policije, če je potrebno) ali pa bo prenočil na policiji. Tudi po prejšnjem zakonu ti je policija odvzela vozniško oz. preprečila nadaljnjo vožnjo in si je moral kršitelj sam najti prevoz domov, kakor ve in zna. Zaradi takega pristopa ni bila ubita nobena žena. Zdajšnji sistem pa ne vodi nikamor, da jih vozimo spat v hotele (čeprav je ustavljen pred lastnim domom), v tem času pa gre mimo celi kup pijanih.

Bi pa policija lahko več delala tudi na preventivi ... ne pa da stojijo pred gostilno in vidijo, kako se nekdo vsede pijan v avto, čez 100 metrov pa ga ustavijo. V tujini ti bo policaj preprečil, da se vsedeš v avto in ti že vnaprej poklical taksi. Vse skupaj brez kazni.

Struckar
November 20th, 2008, 04:43 PM
Pijanec, glede tistega križišča, lahko bi bilo tako, da bi se uredil tam podvoz, cesta pa bi se naprej potem navezovala za črpalko (kjer se tudi sedaj) in pa na drugi strani po obstoječi cesti do Industrijske cone Trzin, kjer je urejeno križišče, a vendar takšni stroški bi bili verjetno previsoki, za to se mi zdi, da bi bila boljša možnost z krožišči. Borimir maš prav, a lahko bi tudi usposobili čredo taksistov s posebno licenco, kateri, bi lahko uporabili solzivec (tist sprejček) v avtomobilih pa bi imeli med sedeži mrežo oz. pleksija tako, kot imajo taksiji recimo v new yorku (videl v filmih =) ali je to res ne vem), avto bi imel baby lock zadaj, ko stranka plača mu odpreš vrata in ga spustiš domov. Mislim, da je ta rešitev čisto možna, samo potruditi se je treba pa bomo nekaj spravili skupaj. Seveda, kot je bilo rečeno: vinjen voznik ima možnost, da mu policist pokliče taksi, ali pa si pokliče nekoga, ki ga bo peljal domov. V tem času, dokler ga nekdo ne pobere, policisti počakajo z njim. Nikakor pa ne more iti sam peš domov pa četudi ima do tja slabih 100m.

pijanec
November 20th, 2008, 08:46 PM
Podvoz zgleda najbolj primerna rešitev. Krožišča bi verjetno bila katastrofa ob takšnem prometu.

Poglejmo trenutno situacijo. Torej, če napihaš med 0,5 in 1,1 promilo, ti policija prepove nadaljnjo vožnjo in je voznik prepuščen sam sebi. Na kak način bi se zadeva pravno razlikovala, če bi mu policaj ponudil, da mu pokliče taksi? Zdajšnja situacija je sicer ponavadi takšna, da policija napiše kazen, se odpelje, vinjeni pa se vsede v avto in se dalje odpelje.

strucka: zakaj pa ne bi mogel it peš domov? Saj je vendar odrasel in vsaki dan tisoče ljudi gre peš pijanih domov.

Verso
November 20th, 2008, 09:01 PM
Joj, česa vsega še ne boste napletli. :lol: Se strinjam z Borimirjem, namreč tale zadeva se mi ne zdi pravno usklajena.

Struckar
November 20th, 2008, 11:33 PM
Pijanec, ker se potem lahko čez 20 metrov zvrne na cesto in ga nekdo povozi. Mislim, da bi bilo to odgovorno. Predvsem pa bi marsikakšno nevšečnost preprečilo, dobro tistih 100 metrov, to sem malo pretiraval, ampak malo je pa tudi tukaj treba poskrbeti.

Dino S
November 21st, 2008, 08:51 AM
A ma kdo načrt trase Mengeške obvoznice (Krtina-Vodice)???

Struckar
November 21st, 2008, 09:58 AM
A bo Mengeška obvoznica do Krtine? Mislim, da bo zaenkrat zgrajena samo do Trzina Potem pa se bo med Domžalami in Šentjakobom piključila na A1. Ali se pač motim?

keber
November 21st, 2008, 10:13 AM
Evo:
http://www.dpa.mop.gov.si/doc/zelodnik_menges_povzetek_grafika.pdf

Kolikor vem, se bo najprej gradila samo obvoznica Mengša, kasneje pa ceste proti Krtini in Vodicam. Priključek Štuba od Trzina proti avtocesti je pa zaenkrat samo v idejah, kakega konkretnega projektiranja še ni na vidiku.

Dino S
November 21st, 2008, 01:02 PM
Ko bi bila vsaj narejena kot dvopasovna hitra cesta, ne pa da bo vsakih par metrov križišče/krožišče.

Struckar
November 21st, 2008, 01:03 PM
Se mi je zdelo, da je temu tako, vendar, ko sem zadnjič to omenil med pogovorom, so mi nekateri nevedni laiki zatrjevali, da temu pa že ni tako, da bo cesta šla do Trzina in na A1. Pa sem si sam pri sebi vseeno mislil, ti se kar vozi po tisti cesti, ki je nikoli ne bo.. Čeprav bi bila nujna, vendar bi bilo potem res potrebno razširiti A1 od Domžal ali pa vsaj od Štude naprej.
KEBER: Študa* ne Štuba... ;)

keber
November 21st, 2008, 02:08 PM
ja, Študa ... (slepo tipkanje):baaa:

Tudi sam mislim, da je preveč križišč, lahko bi se bolj zgledovali po recimo avstrijski Drautalstrasse med Spittalom in Lienzom (seveda tistem delu, ki je narejen na novo). Bolj prometna križišča so izvennivojska (vendar nikakor ne razkošna, ravno dovolj), manj prometna so nivojska in na široko narejena.

Ampak pri nam še vedno velja miselnost, da mora vsaka vukojebina dobiti svoj priključek.:bash:

Verso
November 21st, 2008, 03:00 PM
Samo bi Gorenjci in Štajerci res lahko dobili malo boljšo cesto, ki bi jih povezala. Pravzaprav gre še za povezavo med zahodno in vzhodno Gorenjsko.

pijanec
November 21st, 2008, 08:45 PM
Se strinjam s Kebrom. Pri nas pravzaprav ne znajo narediti ceste, ki bi omogočala normalni prometni tok na daljši razdalji, zato je vožnja prav mučna. Tu so verjetno veliko krive občine, ki se jih država boji kot hudič križa in pač vedno izsilijo priključke.

FutureShaman
November 23rd, 2008, 10:39 PM
Viadukt na cesti Bovec-Predel, 23. 11. 2008:

http://img396.imageshack.us/img396/5738/viaduktuz9.jpg

keber
November 23rd, 2008, 10:40 PM
Ravno danes je bil na Dnevniku prispevek o tem viaduktu.

pijanec
November 24th, 2008, 03:47 PM
Zaradi nepravilne strani vožnje 30-letnega voznika je med voziloma prišlo do trčenja. Po trčenju je vozilo 47-letnega voznika odbilo s ceste na travnik, vozilo prvega voznika pa je obstalo na vozišču. V tem času je iz smeri Železnikov pripeljal 33-letni voznik osebnega avtomobila iz Ljubljane, ki pa hitrosti vožnje svojega vozila ni prilagodil trenutnim prometnim razmeram, zaradi česar je trčil v stoječe vozilo na cesti.

Logika slovenske policije je res izjemna. Tretji voznik je zdaj kriv, ker mu manjka sposobnost napovedovanja prihodnosti - revež ni vedel vnaprej, kakšne so trenutne razmere na odseku, ki se mu bliža. :nuts::nuts:

keber
November 24th, 2008, 06:31 PM
Zato se pa praviloma vozi tako, da se lahko pravočasno ustavi. Ta pa ni. Kaj pa če bi otrok bil na cesti?

Verso
November 24th, 2008, 07:07 PM
Kaj pomeni, da "hitrosti vožnje svojega vozila ni prilagodil trenutnim prometnim razmeram"? Je vozil po omejitvi, ali ne?

keber
November 24th, 2008, 07:50 PM
Ne, ampak da je glede na razmere (predvidevam mokro ali zasneženo cesto) vozil prehitro in ni mogel tako hitro ustaviti kot na suhi cesti. Lahko pa da je šlo tudi preko omejitev, se razume.

Dino S
November 24th, 2008, 08:00 PM
Ne, ampak da je glede na razmere (predvidevam mokro ali zasneženo cesto) vozil prehitro in ni mogel tako hitro ustaviti kot na suhi cesti. Lahko pa da je šlo tudi preko omejitev, se razume.

Zasnežena sigurno ni bila!

Verso
November 24th, 2008, 08:21 PM
No upam, da tisto ne pomeni, da ni prilagodil vožnje razmeram = stoječemu vozilu na cesti, ker ne vem, kako naj to napove. Seveda pa mora voziti po omejitvi in glede na vremenske (in morebitne ostale) razmere.

keber
November 24th, 2008, 09:05 PM
Voziti moraš tako in samo tako hitro, da lahko normalno ustaviš, če je ovira na cesti. To o nezmožnosti predvidevanja in napovedovanju prihodnosti pa precej pove o vaših vozniških sposobnostih.:ohno:

Dino S
November 24th, 2008, 09:17 PM
Voziti moraš tako in samo tako hitro, da lahko normalno ustaviš, če je ovira na cesti. To o nezmožnosti predvidevanja in napovedovanju prihodnosti pa precej pove o vaših vozniških sposobnostih.:ohno:

Se strinjam, ne pa, da nekateri vozijo kot nori skozi nepregledne ovinke in jih še ponavadi sekajo na veliko, to se je nam enkrat zgodilo, da je voznik iz nasprotne strani se hitro peljal in sekal (nepregleden) ovinek, moj oče se je skoraj v jarek zapeljal, da se mu je izognil vendar pa se je oni uspel izognit trčenju z nami vendar pa ga je obrnilo in odneslo s ceste! Nato pa je še policiji govoril, da kako bi naj on vedel, da se bomo mi pripeljali... Bil je pa s Ptuja.

Verso
November 24th, 2008, 09:35 PM
Bil je pa s Ptuja.

:rofl:

Sicer pa imata prav, sem se spomnil, da navsezadnje tudi jaz upočasnim pred nepreglednim ovinkom, pa ne samo zato, ker ga sicer niti speljati ne bi mogel, navsezadnje se skozi ovinke teoretično dá kar hitro.

pijanec
November 24th, 2008, 11:59 PM

Takega zapisa ne boš našel v nobenem zakonu. Tvoj zapis bi pomenil, da če mi s hriba pade skala na cesto, bi moral voziti s tako hitrostjo, da bi se ustavil.

Če meni kar zlepega nekdo skoči na cesto, kjer ni prehoda, ne moremo govoriti o neprilagojeni hitrosti, če vozim v okviru danih omejitev. Če pa vidim pešca, kako se bliža prehodu ali pa avto, kako se bliža križišču, ali vidim znak za križišče, pa križišča še ne vidim, pa moram hitrost prilagoditi! Zakon pravi, da moraš voziti s toliko hitrostjo, da lahko ustaviš pred oviro, ki jo lahko PRIČAKUJEŠ. Pešec na avtocesti ni pričakovana ovira (čeprav MS policija misli drugače), stoječi avto zaradi nesreče tudi ne. Izpeljava, da moraš vsak hip pričakovati oviro na cesti, je nerealna, ker bi hkrati pomenilo, da morajo samo vozniki upoštevati ZVCP, ostali udeleženci pa bi lahko počeli karkoli. Ker v Sloveniji tudi prometni strokovnjaki tako razmišljajo, ni čudno, da ima vsak prehod za pešce, križišče svojo omejitev, pa čeprav se vidi na vsako stran 500 metrov.

Glede tvojih otrok. Zakon med drugim pravi, da jaz smem pričakovati, da se drugi držijo predpisov ... torej otrok nima kaj iskati na cesti (so enakovredni udeleženci v prometu in tudi za njih velja ZVCP), prav tako nima kaj stati neoznačen avto. Sicer pa mi je policaj rekel, da morajo vedno napisati neprilagojena hitrost, pa da potem itak na sodišču to vse pade.

pijanec
November 25th, 2008, 12:24 AM
No, lahko še to napišem, ker to sodi v to debato. Sam sem bil v Franciji udeležen v podobni hujši nesreči. Stali smo na miru na cesti v koloni in en nas je skeglal z zelo visoko hitrostjo, vendar zagotovo nižje od omejitve. Policija pri določanju vzroka nesreče ni delala nobene povezave s hitrostjo. Na koncu nihče ni dobil kazni (nesreča je bila preprosto nesreča, nepredvidljiv slučaj), povzročitelju pa so šli kuponi.

FutureShaman
November 25th, 2008, 01:08 AM
Prilagoditi hitrost razmeram pomeni predvsem v smislu vremena, ne v smislu vsega, kar ti lahko skoči na cesto. Če torej dežuje in je vidljivost zmanjšana ter cesta spolzka, je 130 km/h na avtocesti lahko neprilagojena hitrost, čeprav ne kršiš omejitve. Če se s to hitrostjo zaletiš nekomu v rit in policistom uspe dokazat, da bi se na suhi cesti lahko varno ustavil, je to neprilagojena hitrost.

pijanec
November 25th, 2008, 01:16 AM
Prilagoditi hitrost pomeni, da prilagodiš hitrost razmeram, ki jih glede na dane okoliščine lahko pričakuješ in kar je bistveno - ob upoštevanju, da se vsi udeleženci v cestnem prometu držijo svojih pravil.

keber
November 25th, 2008, 07:41 AM
Takega zapisa ne boš našel v nobenem zakonu. Tvoj zapis bi pomenil, da če mi s hriba pade skala na cesto, bi moral voziti s tako hitrostjo, da bi se ustavil.

Ne če ti pade direkt pred avto, če pa že leži na cesti, pa bi moral ustaviti. Preglednost je tudi eden glavnih faktorjev pri določanju projektiranih hitrosti in s tem povezanih nekaterih "nesmiselnih" omejitev, kot je 100 km/h na trojanski avtocesti.

Borimir
November 25th, 2008, 11:02 AM
Predvsem v tistem tvojem citatu ne piše nič o tem, kake so dejansko bile razmere na cesti v tistem trenutku, tko da bo tudi težko dajat sodbe o tem, koliko pravilno je ta človek dejansko vozil in o pravilnosti logike policije. Uglavnem, ne morš delat ocen o dejanskih situacijah na podlagi ene skromne povedi...

Drugo; "prilagoditev hitrosti razmeram" ni absolutno določena količina, pač pa gre za standard, ki ga napolni vsaka oseba in vsaka situacija zase. Šumaher v BMW pač pri drugi hitrosti dosega to varnost, kot pa dedek v Yugotu. Določa pa se ta standard pri vsaki osebi glede na to, pri kateri hitrosti lahko ti varno odreagiraš na vse pojave na cesti; torej pri kateri hitrosti se lahko varno ustaviš, ko v svojem vidnem polju zaslediš recimo statičen objekt na cesti. In to tudi v idelanih razmerah ni cestna omejitev. Pa ja ne boste trdili, da primerna hitrost čez recimo Rebrnice 90?? Bistvo ZVCP je ravno v urejanju nepredvidenih situacij in reakcij nanje. Če ne bi bilo nepredvidenih situacij in če bi se res vsi držali pravil (in hkrati ne bi nikoli nobeno drevo padlo na cesto, nikoli ne bi bilo megle, toče,...), pol bi lahko obveljala logika, furaj kolikor lahko, ker se predvideva, da je cesta prazna. Samo pol tudi ZVCP ne bi rabli...

Tko da to o predvidevanju je mal bull shit in čist skregano z logiko obnašanja na cesti. Voziš vedno glede na realne okoliščine in nikoli glede na pričakovane. In tudi nobena zakonska dikcija se nikoli ne nanaša na pričakovane okoliščine, ker pričakovanja so nekaj tako abstraktnega, da je boljše, da pešačimo, kot pa da se na njih zanašamo.

Dodajam še zakonsko dikcijo za varnostno razdaljo, da vidimo, kako logiko zakon zasleduje, da ne bo nesporazumov;
(1) Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja).
(2) Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati:
– da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi;
– da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas.

Torej, razdalja je določena relativno in zasleduje izogibanje trkom ob nepredvidenem dogodku = ustavitvi sprednjega avta. Res ne vem, zakaj bi drugače veljalo za primerno hitrost...

Verso
November 25th, 2008, 02:18 PM
Samo od otrok pa lahko pričakuješ marsikaj, tako da otrok, pa čeprav na pločniku, že predstavlja potencialno nevarnost (še bolj npr. pes, mačka), tako da jaz mimo otrok ne vozim prehitro. Ko sem bil še v avtošoli (kasneje pa hvalabogu še ne), se mi je zgodil tipični šolski primer, ko se je otrok na pločniku igral s teniško žogico. Ta mu je zletela na cesto, in on(a) seveda takoj za njo. Sicer sem to že prej malo opazoval (sploh pa v avtošoli, kjer itak skos nekaj paziš), ampak sem na srečo šele speljal, sicer ne vem, kako bi bilo pri višji hitrosti. Spet ne boš upočasnil na 20 km/h, ko vidiš otroka na pločniku.

Cokolesnik
November 25th, 2008, 04:45 PM
No upam, da tisto ne pomeni, da ni prilagodil vožnje razmeram = stoječemu vozilu na cesti, ker ne vem, kako naj to napove.
Če voziš s hitrostjo, ki je dovoljena na nekem odseku, moraš stoječi avto opaziti pravi čas, da lahko reagiraš (nogo z gasa in na zavoro) in nato varno ustaviš. Kjer pač pogoj zadostne preglednosti ni zagotovljen, se postavi tabla manjša dovoljena hitrost (npr pred ovinkom 60 km/h zunaj naselja).

Cokolesnik
November 25th, 2008, 04:51 PM
Glede tvojih otrok. Zakon med drugim pravi, da jaz smem pričakovati, da se drugi držijo predpisov ... torej otrok nima kaj iskati na cesti (so enakovredni udeleženci v prometu in tudi za njih velja ZVCP),...
Ali otroci poznajo ZVCP?
Ali od otrok lahko pričakuješ odgovorno obnašanje in nobene razigranosti na pločniku?
Ali se otroci zavedajo posledic?
Ali se otroci na pločniku sploh zavedajo sveta okrog sebe?

In nenazadnje, ali bi ti brez problemov povozil otroka, ki bi (zaradi kakršnega koli že vzroka) ti stopil pred avtomobil in šel zvečer s kolegi na pivo in bemtil v stilu saj jaz nisem nič kriv, kaj pa hodi po cesti?

..prav tako nima kaj stati neoznačen avto.
Ja, nima kaj stati, to se strinjam, kaj pa če vseeno stoji?? In je kaka razlika če tam stoji avto/ali če je močan naliv odnesel cesto in boš trčil v avto/ali padel v deročo reko 10 m nižje?

Sicer pa mi je policaj rekel, da morajo vedno napisati neprilagojena hitrost, pa da potem itak na sodišču to vse pade.
Baba čula, baba rekla? :ohno:

Dino S
November 25th, 2008, 05:46 PM
^^:okay:

Zaključena preplastitev odseka regionalne ceste Rogaška Slatina - Rajnkovec

ROGAŠKA SLATINA, 21. novembra 2008 – Danes popoldne je direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste mag. Gregor Ficko skupaj z županom Občine Rogaška Slatina mag. Brankom Kidričem slavnostno predal v uporabo preplaščen odsek regionalne ceste R3-685/7450 Rogaška Slatina - Rajnkovec. Nova pridobitev zagotavlja varnejšo in udobnejšo vožnjo, novozgrajeni pločnik pa varnejšo pot pešcev.
Dela, ki jih je izvajalo podjetje VOC, d. d. iz Celja, so obsegala sanacijo in preplastitev približno 1.400 metrov dolgega odseka ceste in ureditev odvodnjavanja v vrednosti 200.000 evrov. Investicijo je v celoti krilo Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste. Občina Rogaška Slatina je financirala izgradnjo pločnikov v dolžini približno 500 metrov in ureditev javne razsvetljave v vrednosti 70.000 evrov.
Svetovalne storitve in nadzor je opravilo podjetje DDC svetovanje inženiring, d. o. o. iz Ljubljane.
V Občini Rogaška Slatina je Direkcija RS za ceste pred kratkim zaključila tudi preplastitev dela obvoznice Rogaška Slatina v dolžini 900 metrov in v vrednosti 300.377 evrov. Omenjeno investicijo, ki jo je izvedlo podjetje CMC, d. d. iz Celja, je v celoti financiralo Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste.
Trenutno se v omenjeni občini izvaja tudi ureditev prehoda za pešce v naselju Tuncovec, ki bo obsegala izgradnjo pločnika s klančinami, osvetlitev prehoda za pešce, dodatno označbo prehoda za pešce z LED lučmi in utripalci ter ureditev vertikalne in horizontalne prometne signalizacije na območju prehoda. Dela, ki jih izvaja podjetje VOC, d. d. iz Celja, bodo zaključena predvidoma do konca aprila 2009. Pogodbena vrednost investicije, ki jo v celoti financira Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, znaša 66.334 evrov.

LordFrodo
November 25th, 2008, 11:05 PM

Primeri govorijo tako.

Znanec pri 30km/h zletel s ceste v zaščitno ograjo na zasneženem cestišču. Škode praktično nobene. Mimo prišli policaji, rezultat: kazen za neprilagojeno hitrost. (Verjamem pa mu da je bila hitrost takšna, saj je imel samo malo poškodovan sprednji odbijač)

Sorodnik se zaletel v zaščitno ogrado na Rebernicah. Policaji prišli na kraj nesreče (klical jih zaradi zapisnika za kasko), dobil kazen za povzorčitev prometne nesreče. Se pritožil. Na sodišču mu sodnica SAMA narekovala kaj mora povedati, da je bil oproščen. (Škode drugje razen na njegovem vozilu ni bilo, sodnica preverila pri cestnem podjetju, tako ni bilo zakonske podlage za takšno kaznovanje).

pijanec
November 26th, 2008, 03:36 PM
Ali otroci poznajo ZVCP?
Ali od otrok lahko pričakuješ odgovorno obnašanje in nobene razigranosti na pločniku?
Ali se otroci zavedajo posledic?
Ali se otroci na pločniku sploh zavedajo sveta okrog sebe?

Celo ustava pravi, da so starši odgovorni za svojega otroka. Jaz bom odgovoren za svojega, ti pa za svojega. Pri nas pa nekateri starši mislijo, da jaz morem biti odgovoren še za vse druge. Če pa si kdaj vozil po kakšnih revnih državah, potem si videl, da otroci kakor hitro shodijo, že vedo, da se morajo pred avtom umakniti s ceste in počakati, da gre mimo. Pri permisivni vzgoji in družbenem prelaganju odgovornosti pa pri nas večina staršev glede prometa sploh ne vzgaja otroka. Znanec ima 12 letnega otroka, ki še ga vedno vozi v 1 km oddaljeno šolo. Mali še nikoli ni šel sam peš ob cesti, čeprav mu pot v šolo poteka po popolnoma neprometni cesti, ker je pravzaprav slepa ulica zaradi reke. Potem pa se čudijo, zakaj eni mali skočijo za žogo na cesto.

In kaj ima to veze? Če bi za vsakim ovinkom v glavi videl otroka, potem se sploh ne bi mogel voziti s hitrostjo višjo od bicikla na večini slovenskih cest.

Informacije so iz prve roke, prav tako dobim podatke o vzrokih nesreč na naši občini za potrebe statistike. Čeprav policajom načeloma ne zaupam - od takrat, ko mi je lokalni policaj rekel, da se šteje za naselje in omejitev 50 km/h vsako območje, ki ima ob cesti vsaj 2 hiši. Tabla gor ali dol.

pijanec
November 26th, 2008, 04:04 PM
Ne če ti pade direkt pred avto, če pa že leži na cesti, pa bi moral ustaviti. Preglednost je tudi eden glavnih faktorjev pri določanju projektiranih hitrosti in s tem povezanih nekaterih "nesmiselnih" omejitev, kot je 100 km/h na trojanski avtocesti.

Omejitev mi je smiselna med predoroma Trojane-Jasovnik in Trojane-Podmilj. Drugje pa je res nesmiselna, ker je preglednost dovoljšnja. Če pogledamo avstrijski S35 - računska hitrost zagotovo ni višja od 100 km/h, preglednost je izredno slaba, pa imajo vseeno omejitev 130 km/h. Tako da po moje pri nas pretiravajo.

balko
November 26th, 2008, 04:59 PM
rekonstrukcija ceste Kobarid - Trnovo ob Soči

http://www4.slikomat.com/08/1126/8n-IMG-67.jpg

http://www4.slikomat.com/08/1126/t17-IMG-67.jpg

(slike so stare skoraj en mesec in so že veliko več naredili!bom poslikal ko bom doma)

Dino S
November 26th, 2008, 07:18 PM
^^ In kaj bodo pomembnejšega naredili ali bodo le preplastili in zamenjali ograje?

balko
November 26th, 2008, 08:20 PM
pred nekaj leti (mislim da je že 3) je bila zgrajena obvoznica in še vedno ni dobila uporabnega dovoljenja, zato morajo popraviti še približno kilometer dolg odsek od Kobarida proti Bovcu(do kapelice pod Gradičem)...odsek ki je na slikah...cestišče so razširili in uredili bolj blage ovinke(če se je kdo že peljal po tej cesti ve kako ostri in predvsem ozki in nepregledni so bili ovinki)...v načrtu popotresne obnove pa je predvidena sansacija te ceste od Kobarida do Trnovega ob Soči...

vir: EPIcenter, l. IX, št. 4, 2008
http://www.pososki-rc.si/15/89

pijanec
December 3rd, 2008, 03:44 AM
Nekajkratna vožnja mimo mi ni dala miru, zato sem preveril, kaj se dogaja.

Izven naselja Tuncovec DRSC izvaja ureditev prehoda za pešce, ki bo obsegala izgradnjo pločnika s klančinami, osvetlitev prehoda za pešce, dodatno označbo prehoda za pešce z LED lučmi in utripalci ter ureditev vertikalne in horizontalne prometne signalizacije na območju prehoda. Dela bodo zaključena predvidoma do konca aprila 2009. Pogodbena vrednost investicije, ki jo v celoti financira Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, znaša 66.334 evrov.

Lokacija prehoda za pešce:
http://www.shrani.si/f/3W/12e/3kiWHfvp/1/tuncovec.jpg

Ima Direkcija za ceste preveč denarja ali kdo v Sloveniji izbira te prehode? Zakaj graditi tako dragi prehod za pešce z vso tisto opremo, ki ga ne bo niti čez dan pravzaprav nihče uporabljal, saj po tisti ozki cesti prideš samo v še večjo vukojebino; ponoči pa sploh?

To me spominja na razkošno obojestranko avtobusno postajo s celim kupom javne razsvetljave in popolnoma opremljenim prehodom za pešce, ki jo je pred 4. leti postavila Direkcija za ceste na poti do mojih sorodnikov, infrastrukturo pa je do danes uporabilo 0 ljudi. Do najbližje hiše redko pozidanega naselja je namreč skoraj kilometer hoje med njivami.

keber
December 3rd, 2008, 08:06 AM
Tale lokacija je meni precej neznana (pa najbrž ne samo meni). Običajno pa so za te razkošne zadeve krive občine. Si ne moreš misliti, koliko podvozov in nadvozov v Sloveniji pri avtocestah ima obojestranski pločnik in včasih celo kolesarsko stezo tam, kjer ni šel še nihče nikoli peš ali z biciklom. Ampak take so bile zahteve krajanov, krajevne skupnosti ali/in občine.

Dino S
December 3rd, 2008, 01:36 PM
Tu zato delajo prehod, ker so že bli smrtni primeri, saj tu preko hodijo domov šolarji in se nekateri tu vozijo tudi 140km/h! Bi pa bilo bolj potrebno celo obvoznico popravit (s tem ne mislim samo preplastit, ampak tako kot se tega lotijo Avstrijci), saj so jo takrat gradili tudi lokalni loleki iz GIC gradnje, tako, da je bolj primerna za terence kot navadne osebne avtomobile!

Verso
December 3rd, 2008, 02:15 PM
pred 4. leti

Pred četrtimi leti? Samo, da popravim pogosto napako: to je "pred štirimi leti", torej ni nobene pike za "4", sicer bi govorili o nekakših četrtih letih (imaš npr. več let v intervalih, in ta so četrta na vrsti (sicer ne vem, kje bi lahko to uporabil, verjetno bi se dalo kje)), namesto o štirih letih (štiri leta dolgo obdobje). Upam, da je zdaj kaj bolj jasno. :P

pijanec
December 3rd, 2008, 05:39 PM
Hvala Verso za popravek. To ne zmanjša neumnosti tega, da je direkcija vrgla v prazno 300.000 evrov za avtobusno.

Dino.S: že nekaj časa vse okoliške otroke vozi šolski avtobus. Tako da te ceste več nihče ne prečka, saj ne prideš nikamor.

Dino S
December 3rd, 2008, 07:11 PM
Dino.S: že nekaj časa vse okoliške otroke vozi šolski avtobus. Tako da te ceste več nihče ne prečka, saj ne prideš nikamor.

To ni res, da te ceste noben ne prečka, prideš pa po tej cesti v center Rogaške ali pa v Strmec in naprej v Sveti Florjan.

pijanec
December 3rd, 2008, 09:53 PM
Vem kam prideš, ker se tod večkrat peljem z avtomobilom, poleti pa s kolesom. Pa še nekaj časa je obvoz Rogatca zaradi del potekal po tej cesti.

Zaradi kakšnega posameznika, ki pa se znajde tam, pa ni potrebno zapravit 70.000 evrov + stroškov vzdrževanja in elektrike za naprej. Če bi vsem tistim, ki tam prečkajo cesto, vedno poklicali taksi, da jih zapelje preko, bi bilo ceneje.

Dino S
December 3rd, 2008, 10:32 PM
Vem kam prideš, ker se tod večkrat peljem z avtomobilom, poleti pa s kolesom. Pa še nekaj časa je obvoz Rogatca zaradi del potekal po tej cesti.

Zaradi kakšnega posameznika, ki pa se znajde tam, pa ni potrebno zapravit 70.000 evrov + stroškov vzdrževanja in elektrike za naprej. Če bi vsem tistim, ki tam prečkajo cesto, vedno poklicali taksi, da jih zapelje preko, bi bilo ceneje.

Ja tolko denarja je za ta prehod res bv, sploh pa so nekateri deli velliko bolj nujno potrebni prehoda za pešce kot ta tu, sicer pa bi lahko preprosto dali dve tbli, ki označujeta prehod za pešce ter narisali ebre in bi to bilo čisto dovolj.
Naj rajši začnejo obnavljat obvoznico, sedaj se nekateri tovornjakarji rajši vozijo skozi Rogaško kot čez obvoznico! In tudi mi smo se včasih vozili domov iz Rogaške vedno po obvoznici, vendar pa se sedaj skozi Rogaško, saj je cela cesta v prejšnih 3 letih bila obnovljena.

pijanec
December 4th, 2008, 12:33 AM
Se strinjam, da je obvoznica potrebna obnove. Namesto da bi celo obnovili, so obnovili le njen konec.

Na tej obvoznici bi po moje morali ukiniti nekaj križišč, ostala pomembnejša križanja pa narediti izvennivojsko. Ker cesta brez problema omogoča izredno visoke hitrosti.

Dino S
December 4th, 2008, 01:25 PM
To še bo pa dolgo, preden bodo na Rogaški obvoznici izvenivojska križanja, še Šmarske obvoznice ter nadvoza v Grobelnem niso začeli gradit, pa še prej imajo v planu naredit obvoznice Šentvida in Stopč, tretji pas čez Halarjev breg... Še vedno mi pa ni jasno, kje bo potekala obvoznice Šmarja, da bo dolga 8km!

Struckar
December 4th, 2008, 02:20 PM
Mogoče bo pa naredila zelo velik ovinek. =D

Dino S
December 4th, 2008, 07:50 PM
BTW v soboto bo slovesna otvoritev nadvoza Lipa v Štorah, v promet pa bi naj bil predan že jutri. Lepo olajšanje za Štorčane, za tiste, ki se pa vsako jutro vozijo v Celje iz smeri Šentjurja pa še vedno isto sranje, samo še en dodaten semafor...

Dino S
December 5th, 2008, 08:22 PM
Konec dolgega čakanja pred spuščenimi zapornicami in varneje po cesti Celje-Rogaška Slatina

Štore od danes ne bodo več presekane na dva dela. Zgodaj popoldne bodo namreč odprli 200 metrov dolg nadvoz Lipa, ki bo povezoval oba dela kraja oziroma občine.Nadvoz poteka nad cesto Celje-Rogatec, pa tudi nad dvotirno železnico Celje-Maribor ter nad več industrijskimi tiri. To pa pomeni, da voznikom ne bo več treba čakati pred spuščenimi zapornicami. Po ureditvi nekaterih drugih prečkanj cest z železnico v Sloveniji so bile te zapore med rekordnimi v državi: spuščene so bile tudi do 16 ur dnevno. Po napovedih se bo današnje otvoritve udeležil tudi minister za promet Patrick Vlačič.

Ob gradnji nadvoza so obnovili tudi del glavne ceste Celje-Šentjur in zravnali dvojni ovinek med Teharjami in Štorami. Na novo so uredili tudi avtobusno postajališče. Promet je na tem delu precej spremenjen, saj so uredili tudi novo križišče, kjer se vozniki usmerjajo na nadvoz proti Lipi in dalje proti Svetini in Celjski koči. Ta nadvoz namreč ne povezuje le Štor in štorske občine, tudi celjsko. Začetek nadvoza, ki meri skupaj okoli 250 metrov, sam "most" pa 201 meter, je namreč na območju mestne občine Celje, pomeni pa tudi boljšo povezavo s Celjsko kočo.

http://www.shrani.si/f/1g/3E/4Bs50RNZ/nadvozlipa.jpg

Vir: Večer

Dino S
December 9th, 2008, 12:31 PM
http://24ur.com/novice/slovenija/s-pomocjo-tehnologije-bolj-varno-cez-cesto.html

Poceni :lol:

pijanec
December 9th, 2008, 01:56 PM
Pešce lahko rešijo samo uporaba možganov. Osebno dejansko ne morem verjeti, da eni kar gredo preko prehoda za pešce, brez da pogledajo in se prepričajo. Takšne primerke vidim vsaki dan.

Druge pametne razlage ni, ker če lahko pešci pogledajo levo in desno in normalno prečkajo cesto vsaki dan, tam kjer ni prehoda in je omejitev 90 km/h, na prehodu pa se jih toliko povozi.

Dino S
December 9th, 2008, 06:39 PM
Pešce lahko rešijo samo uporaba možganov. Osebno dejansko ne morem verjeti, da eni kar gredo preko prehoda za pešce, brez da pogledajo in se prepričajo. Takšne primerke vidim vsaki dan.

Druge pametne razlage ni, ker če lahko pešci pogledajo levo in desno in normalno prečkajo cesto vsaki dan, tam kjer ni prehoda in je omejitev 90 km/h, na prehodu pa se jih toliko povozi.

Pešce res lahko reši samo uporabi možganov, ampak možganov tistih budal, ko jih povozijo.

Struckar
December 9th, 2008, 08:42 PM
Dino S pijanec ima prav. Res je, da ima pešec na prehodu za pešce prednost pred vozilom, vendar vsak, ki je dovolj pameten bo raje počakal, da bo res ziher, kot pa učil voznike, da ima on prednost.

Verso
December 9th, 2008, 08:54 PM
^ Tko je. Še zmeraj je samo prehod za pešce čez cesto!

Dino S
December 9th, 2008, 09:04 PM
Sam osebno vem za 4 primere povoza pešcev kako so se zgodili in od tega je samo v enem primeru bil pešec kriv, ko je pijan ponoči sredi ceste hodo. V ostalih primerih so bli krivi vozniki. Zdaj boš rekel, da je bil pred nekaj leti v Celju zvečer pešec kriv, ki je šel čez prehod pri zeleni luči, idiot pa se pelal 100-140km/h čez rdečo luč in seveda vbil pešca. Ta oseba je že pred tema tu v Rogaški ubila kolesarja, ker je divjal skozi križišče po nasprotni smeri... In še vedno se vozi totalno brezobzirno, ker je eden odočetovih sinčkov, ki imajo preveč denarja in pomembnih prijateljev.

Struckar
December 9th, 2008, 09:10 PM
:gunz::bash::skull::hammer::wallbash::horse::mad2::fart::fart::bleep::weird::tongue::guns1::guns1::doh::banned::evil::moods:
Vsi so za tistga voznika. Ne razumem kako lahko ljudje to mirno gledajo?

Verso
December 9th, 2008, 09:34 PM
Jaz nisem za voznika, niti ne poznam okoliščin natančno, samo pravim, da če si pameten, boš pa že poskrbel za lastno varnost (kot pešec). Zakaj voznikom v takšnem primeru ni treba poskrbeti za lastno varnost? Zato, ker se ve, kdo zmaga v avto vs. pešec. Če nekdo gre čez rdečo, je pa to že druga stvar (čeprav, če gre čez rdečo takoj za tem, ko se je prižgala, lahko pešci tudi malo računajo s tem, in v njihovem lastnem interesu bi moralo biti, da se ne poženejo že takoj čez cesto).

Dino S
December 9th, 2008, 09:53 PM
Vi vsi govorite, da se večina povozov zgodi na prehodih za pešce kar je res za večja mesta, ampak tu okoli večinoma povozijo pešce zato, ker šmrkavci tako divjajo, da sami komaj ovinek zvozijo, kako se bi pa potem še izognil pešcu.

Zdaj pa en resničen primer: naselje (50km/h, tam blizu ni prehoda, starejši moški je šel prečkat cesto, povozil ga je 24 letni (če se prav spomnim) voznik, imel je BMWja in je naredil skor 50m dolgo špuro od bremzanja. Kdo je kriv?

Verso
December 9th, 2008, 10:08 PM
Voznik, ampak jaz pravim, da veliko ljudi sploh ne pogleda, ko grejo čez cesto. Takšni so si sami krivi, in nobena nova (in draga) pridobitev jih ne more obvarovati pred lastno neumnostjo. Mislim, zakaj bi zdaj jaz ves paranoičen peljal mimo pešca na pločniku (nobenega prehoda čez cesto v bližini), ker obstaja možnost, da mi bo bebec stopil na cesto? Meni se navsezadnje ne bo nič zgodilo.

Struckar
December 9th, 2008, 11:34 PM
Verso vsi tisti smejkoti so namenjeni vozniku. Preveč dvoumno sem napisal. Drugače je pa taka miselnost (meni se itak ne bo nič zgodilo) popolnoma neprimerna in napačna. Je že res, vendar se moramo vedno postaviti v kožo tega človeka. Tam, kjer ni prehoda za pešce ponavadi ne skačejo, kar tako predte, vendar če vidiš pešca nekje ob cesti, moraš bit nanj pozoren (paranoičen ne smeš biti nikoli, ko voziš, ker je to direktna pot proti nesreči), recimo dat nogo iz gasa, ker nikoli ne vidiš njegovega pogleda in lahko on iz popolnoma tehtnega razloga skoči pred tebe. To se je meni zgodilo enkrat, če bi nekdo pripeljal dovolj blizu, zdaj tega ne bi pisal, namreč: hodil sem proti domu, kjer je na enem odseku poleg zelo ozke ceste (ki je dokaj glavna, saj povezuje Domžale in Zasavje, direktno pa Ihan (mislim, da 2500-3000 preb.) in je na njej veliko prometa, ki se tudi skozi naselje vozi 70 in več), tudi zelo ozek, če ne preozek pločnik (direkt širina povprečnega človeka) in na desni strani pločnika je bajta, kjer imajo 1,20m visoko betonsko ograjo (zid), za to ograjo je pa spuščena Doga (pes), katera verjetno čez pleča ne meri dosti manj. Ta doga se namreč kljub svoji velikosti neopazno skriva in šele ko prideš mimo skoči in začne lajati. Zdaj si pa predstavljajte to: na eni strani letijo mimo avtomobili pri min. 55km/h, na drugi imaš strašno in veliko Dogo, ki te lahko brez problema ali poliže po obrazu, ali pa ti pregrizne vrat, manevrskega prostora pa nimaš, ker če se umakneš Dogi si na cesti, če se pa umakneš cesti te dobi pa Doga. No in temu je bilo tako, da sem v trenutku, ko je Doga vstala in sva se spogledala iz oči v oči, tudi sam skočil, na cesto. Kdo bi bil tu kriv? Zakonsko jaz, ker sem skočil na cesto. Moralno pa tudi deloma voznik, ker ni pričakoval, da mu bom bebec skočil na cesto. Seveda o odgovornosti lastnika Doge ne bi, ker on ''ni kriv'', da so tam naredili pločnik preozek. Tako je to pri nas, na koncu ni nihče drug nič kriv, kot žrtev sama.

Se pa strinjam, da na prehodih za pešce marsikdo ne pogleda niti levo ne desno, kar je narobe. Kljub temu, da ima pešec prednost na ''zebri'', tega večina voznikov ne upošteva, pa čeprav bi morali po pravilih vozniki ustaviti pešcu četudi stoji ob prehodu za pešce. A tu bo potem spet padla debata o kulturnosti v vožnji pri slovenskih voznikih. Vsaj večinsko.

pijanec
December 9th, 2008, 11:50 PM
@Dino.S: tisto, ko nekdo prevozi rdečo luč, so ekstremni primeri. Še vedno pa zakon pravi, da se še kljub luči moramo prepričati. Takih nesreč je zelo malo.

Pešec ima prednost na zebri, če lahko to varno stori. Ne pa da pride izza vogala stavbe, pa stopi kar na prehod za pešce. S takimi bo že Darwin opravil.

Mislim, da v vseh ameriških countyjih pešci nimajo prednosti na zebri. Tudi v Avstriji je pogosto moč opaziti, da je na prehodih iz enega pločnika na drugega čez križišče pešcem in kolesarjem odvzeta prednost in namenoma ni narisane zebre. Če se prav spomnim, se Švedi s tem aktivno ukvarjajo in so v svojih raziskavah prišli do spoznanja, da je za vse bolj varno, če ni zebre.

Struckar
December 9th, 2008, 11:51 PM
^^ V Ameriki imajo avti itak prednost pred vsem možnim, tam je avto bog.

Verso
December 10th, 2008, 12:11 AM
Strucka, strinjam se s tem, npr. tudi jaz ne vozim ravno 100 na uro mimo pešcev, tudi če so na pločniku, to je res. Kar malo grozno mi je vsakič, ko gledam buse, kako vozijo nekaj centimetrov proč od pešcev na postaji (kaj pa hočejo drugega, eni in drugi), ko vedno obstaja možnost, da bo kdo slučajno padel na cesto direkt pred bus. Glede miselnosti voznikov "meni se itak ne bo nič zgodilo", pa nisem rekel, da je tako treba razmišljati, samo pravim, kje so vzroki, zakaj nekateri vozniki niso preveč previdni - ker se njim v trku s pešcem itak ne bo nič zgodilo. Zato se morajo pešci obnašati bolj odgovorno od voznikov. Kot sem že rekel, prehodi za pešce so še vedno prehodi čez cesto, kjer je glavni avto, ne glede na to, da imajo konkretno na prehodih prednost pešci. Če bi na prehodih imeli prednost absolutno pešci, bi morala biti omejitev hitrosti čez prehode 5 km/h, kar je popolnoma nesprejemljivo. Pešci naj se držijo pločnikov, pa bo (ponavadi) vse v redu. Saj smo vsi pešci, tudi jaz, ampak malo je treba razmišljati z glavo. Meni ni do tega, da mora zaradi moje neumnosti nekdo mimo mene peljati 5 km/h, kam bomo pa prišli?

Struckar
December 10th, 2008, 05:14 PM
Tako, kot je rekel pijanec: z neprevidnimi in neumnimi bo opravil Darwin.

Metrodusa
December 10th, 2008, 10:28 PM
^^ V Ameriki imajo avti itak prednost pred vsem možnim, tam je avto bog.

Če bi v Sloveniji hodil čez cesto tako kot v Bostonu, bi bil že zdavnaj mrtev. Ali drugače: sredi mesta, na 4-6 pasovnicah, pogledaš, ne glede na luč, če je prosto in greš (ni ravno v MA kazni za to). Ali pa ti celo ustavijo, če vidijo, da bi prečkal.

Struckar
December 11th, 2008, 09:05 PM
Danes sem nekaj iskal na Geopediji in nisem si mogel pomagati, da ne bi spregledal tega:
http://www.shrani.si/f/3J/Xp/4QASDSyg/cesta.png

Vprašanje:
Zakaj pri nas ceste, tako flikajo in kopljejo (tiste črne črte čez cesto, so namreč nov asfalt, katerega so položili, po polaganju vodov ne vem česa)? Poleg tega upoarbijo drug asfalt ali zakaj nastanejo potem po parih tednih več centimetrov globoke luknje v cesti. Zakaj se ne uredi ta infrastruktura vsaj pod pločniki, kjer obremenitve asfalta ne presegajo 300 kg/m2 in kjer se razlika med starim in novim asfaltom ne bi poznala?

pijanec
December 12th, 2008, 12:28 AM
To tudi mene zanima. Prav tako mi ni jasno, zakaj vedno polagajo kanalizacijo pod cesto in ne pod pločnikom? Pa še tisti pokrovi so vedno točno tam, ko gredo avtomobilska kolesa.

Na regionalni cesti reda 3 proti Rogatcu, je DRSC narisal nov prehod za pešce na mestu, ki vodi v jarek. Na drugi strani je namreč samo ogromen travnik, ločen od ceste z globokim jarkom in nobene hiše. :banana:

Struckar
December 12th, 2008, 12:40 AM
Pošlji vprašanje na občino, zakaj bo (DRSC) to naredil. Jaz vem, da bom v teh dneh poslal vprašanje kamniškemu županu, čemu so ustvarili v Volčjem potoku omejitev 30 in ležečga, ki ga moreš prevozit z 20, ker drugače razbiješ podvozje avta. Malo naprej je sicer res ostrejši S ovinek, vendar je iz druge strani najprej 70, potem je 50m 50, nato pa 30 in tisti kucelj, desno so 3 hiše, ki imajo izvoz direktno na cesto, levo je en bolj, kot ne zapuščena kmetija. na obeh straneh je sicer tudi avtobusna postaja, uporabljajo jo predvsem šolarji, vendar bi bilo veliko bolje če bi tam uredili pločnik (vsaj na eni strani), kot pa to, namreč cesta je tam zelo ozka in ima pešec prav toliko možnosti, da ga bo povozil tovornjak, pa če pripelje tam čez 30 ali 50 (veliko več pa večinoma ljudje ne vozijo). Ampak seveda, na delu so spet strokovnjaki.

pijanec
December 12th, 2008, 01:49 AM
DRSC ga je že narisal v sklopu ureditve ceste. DRSC je pri ureditvi njihovih cest neodvisen od občine.

Nikoli mi ni jasno, zakaj postavljati dodatne omejitve in policaje, če ne moreš peljati hitreje kot 50 km/h? V naši občini po 60% cest ne moreš peljati več kot 30-40 km/h, pa imamo vseeno povsod omejitev 90 km/h. Res pa je, da pri nas promet zgledno urejen in so zadolženi na občini zelo nenaklonjeni ležečim policajem, tablam za naselje in neumnim omejitvam. Imamo samo eno neumno tablo za naselje, pa še to so ljudje od jeze 1 mesec nazaj podrli. Kriv pa je DRSC, ki noče spremeniti signalizacije, ker je to zelo uporabno mesto za polnjenje proračuna.

Struckar
December 12th, 2008, 11:56 AM
Ampak a občina ne more narediti neke pritožbe na ureditev ceste na njenem ozemlju? To je pravzaprav potem tako, kot da RS ne bi mogla imeti neke pristojnosti in bi DARS lahko zgradil AC čez sredino parlamenta. Potem, bi naredil pa tam še nivojsko križišče.

pijanec
December 12th, 2008, 02:15 PM
Pritožbo lahko pošlje vsaka pravna in fizična oseba. Ampak to skoraj vedno ostane le na papirju, ker če se DRSCjevi strokovnjaki česa ne spomnijo sami, potem nočejo spremeniti.

Cokolesnik
December 12th, 2008, 04:00 PM
..in zakaj nastanejo potem po parih tednih več centimetrov globoke luknje v cesti.
Če koplješ luknjo, položiš not karkoli pač polagaš, nato pa v enem dahu zasuješ luknjo ter v kratkem času asfaltiraš, ni čudno da se potem vse posede.

Pravilno zasipavanje takšnih lukenj bi bilo nasuti 20 cm materiala, skompaktirat, spet 20 cm, skompaktirat in nato ponavljaj recept do vrha. Pusti še nekaj časa da se še
posede, nato asfaltiraj.

Pri nas so tudi tako strokovno položili kanalizacijo, da imamo sedaj vsakih 15 do 20 m dobesedno luknjo preko ceste. Saj to je vse povezano s tem, da je na izbiri za izvajalca izbran najcenejši ponudnik, saj nikjer ne piše da je najcenejši tudi najkvalitetnejši....

Zakaj se ne uredi ta infrastruktura vsaj pod pločniki, kjer obremenitve asfalta ne presegajo 300 kg/m2 in kjer se razlika med starim in novim asfaltom ne bi poznala?
Ker bi to zahtevalo nekaj razmišljanja in načrtovanja vnaprej.
Ker bi bila taka investicija dražja.
Ker so v preteklosti gradili in polagali pod cesto vse mogoče kar poprek in se sedaj ne ve kje je kaj.
Ker je lažje položit nov asfalt in ga nato čez 2 leti spet razrezat da se pol vozimo po luknjah, kot razmišljati vnaprej in razkopati enkrat konkretno za dalj časa.

Cokolesnik
December 12th, 2008, 04:04 PM
Nikoli mi ni jasno, zakaj postavljati dodatne omejitve in policaje, če ne moreš peljati hitreje kot 50 km/h?
Marsikje so težava sami ljudje, ki mislijo da se spoznajo na vse v svoji vasi in zahtevajo ležeče policaje in krožišča, čeprav za njih ni nobene strokovne podlage.
In ker takisti zagreteži tudi volijo in ker v majhnih občinah vsak glas šteje, župan težko takim reče ne.

Struckar
December 12th, 2008, 04:05 PM
Čokolešnik, če povzamem tvoj prvi post z eno besedo: Balkan.

pijanec
December 12th, 2008, 04:36 PM
Marsikje so težava sami ljudje, ki mislijo da se spoznajo na vse v svoji vasi in zahtevajo ležeče policaje in krožišča, čeprav za njih ni nobene strokovne podlage.
In ker takisti zagreteži tudi volijo in ker v majhnih občinah vsak glas šteje, župan težko takim reče ne.

Pri nas si je en občinski veljak zaželel ležečih policajev mimo hiše, pa čeprav je tam točno 6 hiš, mimo pa vodi cesta v obliki črke S, ki onemogoča vožnjo višjo od 40 km/h. Projekt je nato stekel. Potem pa je prišlo do preobrata: prebivalci ostalih hiš so zbrali podpise, s katerimi nasprotujejo temu, da se tam postavijo policaji. Tako da jih na koncu ni dobil. :lol::lol:

Cokolesnik
December 12th, 2008, 05:26 PM
Čokolešnik, če povzamem tvoj prvi post z eno besedo: Balkan.

Ja, žal še bo nekaj časa tako.

Pa so kje v Sloveniji enkrat razkopali cesto oz pločnik in uredili hkrati kanalizacijo, vodovod, plinovod in še položili cevi ter jaške za ostalo infrastrukturo (elektrika, kabelska tv, telefon, optika, pa še malo rezerve)?

Pri nas se obeta da bomo v kratkem imeli še enkrat vse razkopano, saj bodo kabelsko tv polagali v zemljo (sedaj gre po zraku).

Cokolesnik
December 12th, 2008, 05:29 PM
Potem pa je prišlo do preobrata: prebivalci ostalih hiš so zbrali podpise, s katerimi nasprotujejo temu, da se tam postavijo policaji. Tako da jih na koncu ni dobil. :lol::lol:
Bravo, še je upanje. :)

keber
December 13th, 2008, 10:38 AM
Ampak a občina ne more narediti neke pritožbe na ureditev ceste na njenem ozemlju?

Občine so šele hudič. Najraje bi čez veliko večino naselij dale omejitve 30, še posebej onih na državnih cestah. DRSC jih je leta 1998 (ko so sprejeli nov prometni zakon) malo obrzdal pri apetitih in so praviloma na državnih cestah skozi naselja omejitve vsaj 50 km/h (razen parih izjem). Prej so pa omejitve določale občine.

pijanec
December 13th, 2008, 02:01 PM
Omejitve na občinah, kjer še imajo pristojnost, določajo kar župan oz. kakšen občinski svetnik. Ni važno, če sploh ima končano 8 letno osnovno šolo.

keber
December 13th, 2008, 04:59 PM
Milsim, da tudi ni važno, če ima doktorat iz ekonomije, ker je nekako enakovredno butast pri vprašanjih iz avtomobilizma (vsaj če pogledam naše vrle ekonomiste, ki zagovarjajo čimdražji bencin)

pijanec
December 13th, 2008, 05:24 PM
^^Ti ekonomosti so člani Pigou-jevega kluba. Teorija je znanstveno dokazana, samo se ne obnese v malih državah - s tem ko bi imela pozitivne rezultate v prometno zaprtih državah tipa ZDA, Avstralija, Velika Britanija itd. (od tod Mrkaićeva podpora), vendar na račun osebne izbire. Krčenje osebne izbire pri prevozu ni nič novega, saj jo že itak podpirajo vsi ti brezpametni ljubitelji javnega prevoza.

pijanec
December 13th, 2008, 05:47 PM
@Keber: mogoče veš, če lahko kakšen prometni inšpektor spreobrne odločitev občine o omejitvi na svoji lokalni cesti, če je ta dobesedno banalna?

keber
December 13th, 2008, 07:56 PM
Po moje se da, samo mora nekdo prijavit. :naughty:

(namreč, zmeraj folk jamra čez to in ono, češ, da nihče ne ukrepa, a po drugi strani ne prijavi).

Dino S
December 14th, 2008, 10:33 PM
Kako kaj napreduje širitev kamniške obvoznice?

Struckar
December 14th, 2008, 10:55 PM
Bom poslikal en dan. Stvar mislim, da je že skoraj končana. Če bom šel jutri dat lubici kakiga lupčka, pol bom poslikal.

matotej
December 15th, 2008, 09:00 PM
Zadeva(Kamniška obvoznica) je v bistvu že končana.
Edino s pobočja pod Starim gradom morajo še pospraviti vso hlodovino
in odstraniti betonske prepreke, ki varujejo cestišče pred potencialnim zdrsom lesa po pobočju. Mislim, da bo še letos v celoti odprta.

lp

FutureShaman
December 15th, 2008, 09:22 PM
Kaj točno so pa naredili s kamniško obvoznico?

Dino S
December 15th, 2008, 09:47 PM
Kaj točno so pa naredili s kamniško obvoznico?

Razširili v 4-pasovnico.

Cokolesnik
December 15th, 2008, 10:41 PM
Bom poslikal en dan. Stvar mislim, da je že skoraj končana. Če bom šel jutri dat lubici kakiga lupčka, pol bom poslikal.
Idi daj jutri lubici lubčka in poslikaj! :)

Struckar
December 15th, 2008, 11:41 PM
Evo, kot sem rekel, draga dobila poljubčka, vi pa dobite par slikc, ne prav podrobnih ampak mislim, da so dobre. No tu so slike...

Ureditev struge Kamniške Bistrice (je sicer malo dolgočasna, niti se ne povezuje z reko, ampak jo od vsega prav barbarsko ločuje, vendar vseeno ni slabo, saj bo tako ali tako baje malo prej urejena ''plaža'' in park ob sotočju z Nevljico meni se zdi):

http://www.shrani.si/f/w/oU/1nY0OOG/dscn5931.jpg
http://www.shrani.si/f/n/F2/43r8ejoR/dscn5938.jpg

Ta del je izgleda še neurejen, če ga sploh bodo uredili:

http://www.shrani.si/f/Y/ps/2673aV3z/dscn5939.jpg

To je eden lepših mostov (zdi se mi prav prelepo urejen), je pa pri Šparu in soseski Mali grad:

http://www.shrani.si/f/23/eo/4s2tPmcv/dscn5936.jpg

Na prvi sliki se vidi del pobočja, katerega ''pucajo'' in zaradi katerega je zaprta četrtina ceste, kaj bodo tam uredili sicer ne vem, upam pa, da bodo lepo uredili in pogozdili tisti del nazaj tako, kot je bil prej.

http://www.shrani.si/f/5/9g/2DuBPqTO/dscn5932.jpg
http://www.shrani.si/f/3b/JC/zKzBA7I/dscn5933.jpg
http://www.shrani.si/f/m/wd/P3azzo8/dscn5934.jpg

Tole je ''gužva'', ki se vozi po tej cesti, stalno, namreč pametnjakoviči, so uredili tisto zaporo tako, da se pač slovenski vozniki ne znajo vozit (ta odsek je tako ail tako popolnoma zgrešen) po njem no bom priložil shematski prikaz križišč:
http://www.shrani.si/f/21/70/2Gj2HYEX/dscn5937.jpg
http://www.shrani.si/f/1q/hg/3mutWI2F/dscn5940.jpg

Rdeče na svetlo in temno zelenem križišču je zapora, na roznem, je tista roza krog pas na katerega občasno zapelje, kakšen od Kambusovih voznikov in vseeno zavije levo, s tem pa povzroči še dodatno zmedo, kaos in nevarnost v križišču, ki je že tako kaotično, saj ob višji gostoti naslednja križišča ne požirajo in se zabaše tudi to, potem se pa prižge zelena levi zavijalci iz Ljubljanske ceste na obvoznico, pa stojijo sredi križišča. Zadnjič sem opazil, da so nekaj ukrenili glede tega. Ob konicah izklopijo ta semafor, vsaj manj elektrike pokurijo. =D Na taistem križišču je tudi zelo nepregledno v isti smeri (iz Ljubljanske) zavijati desno ali peljati naravnost, oz. zaviti levo iz smeri ŠCRM-ja (zaradi levih zavijalcev). No torej ta cesta se mi zdi popolnoma neumna, na srednjem križišču naprimer, ni pasu za leve zavijalce ampak je pas za levo in naravnost. Trenutno, ko je desni pas (za naravnost) 15m za križiščem zaprt, to ustvarja pravi kaos, namreč vsi se seveda prej usmerijo na levi pas, potem pa nekdo zavija levo in ustavi kolono, potem se vsi peljejo po desnem pasu in se levi pas končno sprosti in vsi na desni stojijo, ker ne morejo na levega. Problem pa je samo in izključno v delavcih, ker je njihova zapora postavljena ne samo neumno, ampak sem prepričan, da tudi napačno.

http://www.shrani.si/f/3E/109/ObUYl4l/krizisca-obvoznica.png

balko
December 16th, 2008, 06:10 PM
http://www.primorska.info/novice/1586/cesta_kobaridbovec

Verso
December 16th, 2008, 06:58 PM
http://www.primorska.info/novice/1586/cesta_kobaridbovec"V času, ko stroji mirujejo, promet urejajo semáforji" :lol:

Zanimive slike, strucka, a to bo 4-pasovnica?

Dino S
December 16th, 2008, 07:09 PM
"V času, ko stroji mirujejo, promet urejajo semáforji" :lol:

Zanimive slike, strucka, a to bo 4-pasovnica?

Nebi rekel, da bo 4-pasovnica, ker ni toliko prometa.

keber
December 16th, 2008, 08:01 PM
kvazi štiripasovnica, ki povezuje 3 križišča. Problematično je plazovito zemljišče nad cesto (padajoče kamenje) in to morajo še urediti (verjetno z mrežami).

Struckar
December 16th, 2008, 10:36 PM
Če bi hoteli narediti normalno 4-pasovnico, tako, kot so naredili to cesto, bi jo morali zgraditi še nad reko. pravzaprav so to 4 križišča, je pa problematično tudi to, da so ta križišča tako gosto skupaj. Na tej cesti, tudi ni tako malo prometa, kot bi se marsikomu zdelo, Kamnik je namreč, kar močen in njegovo gravitacijsko polje ni tako zanemarljivo. Nekoč dolgotega, sem recimo, da na to temo delal seminarsko, vendar žal tistega dokumenta nimam več, tam je bilo zelo lepo razvidna moč in vpliv Kamnika. No če bi uredili samo semaforje, da bi bil zeleni val na neki liniji, kjer je največji promet ob danem času, bi bili problemi rešeni, tako jim pa vztrajno nagaja semafor pri tistem mostu, ki je slikan. Tam prihaja najmanj prometa (avtomobilskega, peš pa verjetno skoraj največ, saj gre večina srednješolcev iz Kamnika ali vezanih, na glavno avtobusno postajo tam čez) in semafor sploh ne deluje po zelenem valu, pač pa se prižiga dokaj neodvisno. Drugače se mi zdi, da bi lahko brezproblema uredili 4-pasovnico (torej jo še malo razširili) in ukinili tisti izjemno širok pločnik in kolesarsko stezo, ker se tam pač nikakor ni luštno sprehajat ob vsem hrupu in izpušnih plinih, pač pa obstaja več alternativ, ki so praktično brez prometa. Pa še lep star del mesta vidiš. =D Tisti hrib pa upam, da bodo pogozdili, drugače bo kmalu še kak plaz utrgalo tam doli. Potem bo šele sranje.

pijanec
December 16th, 2008, 11:23 PM
Meni vse skupaj nikako ne izgleda. Slovenci res nimamo občutka za urejanje prostora.

Zakaj pa ne bi kolesarskega in peš prometa speljali po drugi strani reke? Saj ni treba vedno vse biti ob cesti.

pijanec
December 16th, 2008, 11:25 PM
Mogoče kdo ve, če še ima katera druga država, razen EX-YU republik, takšno pravilo, da se mora omejitev hitrosti ponoviti po vsakem križišču?

Struckar
December 16th, 2008, 11:28 PM
To ni slabo pravilo, namreč tukajle pri nas je en odsek, kjer so pozabili dat tablo za naslje in je cesta zdaj dosti bolj normalna, kot prej, seveda se po njej ne vozim 90, ampak če te policaj štrafne pr 65 je pa hudič drugače.

pijanec
December 16th, 2008, 11:40 PM
Jaz to pravilo vidim kot glavni zaviralnik, da imamo tako nizke omejitve pri nas. Namreč zaradi tega pravila bi morali ponekod postaviti tudi po 20 znakov, če bi hoteli legalno dvigniti omejitev na 70 km/h.

V pravzaprav vseh drugih državah se omejitev ponovi vsakih npr. 500 metrov in ga križišče ne prekliče avtomatsko.

FutureShaman
December 17th, 2008, 01:02 AM
Ja kako naj pa potem ljudje, ki se priključijo v križišču iz stranske ceste, vejo koliko je na glavni omejitev??

pijanec
December 17th, 2008, 08:53 AM
Tako kot vsepovsod drugje po svetu. Stranske poti uporabljajo skoraj izključno domačini, ki poznajo omejitve in saj se znak ponovi vsakih npr. 500 metrov. Čeprav v Avstriji včasih dajo pod znakom STOP na stranski cesti takšen mini mini znakec z omejitvijo na glavni cesti, če se predpostavlja, da stransko cesto veliko uporabljajo tudi nedomačini.

Predstavljaj si zdajšnjo ureditev...imaš 1 km dolgo ravnino v naselju in v vsaki smeri vožnje 5 enostranskih križišč z lokalnimi potmi. To pomeni, da bi morali postaviti kar 20 znakov! To pa je gromozanski strošek in zato rajši ne dvignejo omejitve, čeprav bi bilo smotrno.

FutureShaman
December 17th, 2008, 12:54 PM
Prometna ureditev mora biti urejena tako, da je enako sporočilna za domačina in človeka, ki se prvič vozi po dotični cesti. Predpostavljanje, da stransko cesto uporabljajo izključno domačini, je zelo pavšalno in zame je to slab sistem. Tudi če je tako povsod po svetu.

pijanec
December 17th, 2008, 01:25 PM
Si že kdaj v tujini imel velike težave zaradi njihove prometne signalizacije? Se strinjam s tabo, da mora biti signalizacija enako sporočilna, vendar je potrebno najti razmerje med sporočilnostjo, razumom in stroški.

V tujini pač naletiš na znak o hitrostni omejitvi po npr. max. 500 metrih, ko si se vključil na cesto. Nič ni hudega, če si 500 metrov vozil 20 km/h manj od omejitve, a ne? 10 znakov z isto številko na 1 km ceste zame ni razumna rešitev (taka rešitev bi bila potrebna v Miklavžu na G1-1, pa so rajši 70 km/h umaknili in je zdaj tista dolga pregledna ravnina 50). Marsikje pri nas tudi hitro narediš prekršek in si prehiter, ker omejitev prekliče vsaka še takšna nepomembna vaška pot, ki jo hitro spregledaš (v Šentilju je tako).

Na G1-9 tujci večinoma celo pot vozijo 60 km/h, ker mislijo, da je takšna omejitev. Znak se namreč ponovi pred vsakim križiščem.

Cokolesnik
December 17th, 2008, 09:16 PM
Btw, je kdo kdaj poslikal Solkansko obvoznico? Če, je žal šlo mimo mene. :)
Kaj pa urejanje ceste med Sevnico in Blanco ob izgradnji HE Blanca?
Pa urejen krajši odsek med Zidanim mostom in Laškim?

LordFrodo
December 18th, 2008, 12:49 AM
Na G1-9 tujci večinoma celo pot vozijo 60 km/h, ker mislijo, da je takšna omejitev. Znak se namreč ponovi pred vsakim križiščem.

Podobno se dogaja za razcepi na AC. Še naprej namreč vozijo 80km/h. Primer Kozarje. Zelo enostavno bi bilo postaviti kakšne znake za razveljavitev omejitve ali postaviti table 130km/h.

Kot je pijanec prej omenjal "problematičnost" omenjenega pravila v naseljih, da ne postavijo višjih omejitev oz da so le te hitro "razveljavljene", pa prihaja do obratnega učinka na cestah izven naselij. (Nič koliko cest bi pri nas imelo smešno nizke omejitve, pa tudi tam kjer so jih kakšna lokalna cesta hitro razveljavi.)

Tudi jaz, ki poznam omenjeno pravilo, kdaj ne vem točno kakšna je omejitev na določenem delu ceste.

Še en nejasen primer iz ljubljanske severne obvoznice. Če se vozimo iz smeri Brda proti Celovški cesti, je ob desnem robu postavljena omejitev 80. (Na izvozu, za vozila iz smeri Gorenjske oz uvozu za vozila, ki gredo v Podutik). Kaj ta znak sploh pomeni? Je namenjen samo tistim na pospeševalnem/zaviralnem pasu, je namenjen vsem čeprav se praktično takoj razveljavi?

pijanec
December 18th, 2008, 08:18 AM
^^Znak namenjen izhodu bi spodaj moral imeti puščico, ali pa preprosto biti brez hitrostne omejitve na izhodu, kot je to praksa v Avstriji in Nemčiji.

Za izven naselja bi bilo mogoče smotrno spet uvesti dopolnilne table, torej tablo z omejitvijo hitrosti pod znakom npr. za križišče, za približevanje prehodu za pešce itd. Na tak način bi se točno vedelo, kako dolgo velja znak.

pijanec
December 18th, 2008, 08:46 AM
Določene hitrostne omejitve na G1-9 veljajo samo 2 metra. Kako zdaj naj nekdo tujcu, vajen normalnih omejitev, razloži, da lahko pelje 90, potem mora za 2 metra zmanjšati na 60, potem pa lahko spet pelje 90?

Struckar
December 18th, 2008, 05:22 PM
Z dopolnilno tablo ^ 2m ^, ali pa z kaznijo (če bi bilo to v naselju, torej 1000€+18 pik, vendar vem, da ni v naselju, ne pa tudi, kakšna bi bila za to kazen).

dookie
December 25th, 2008, 12:08 AM
http://www.primorje.si/index.php?vie=cnt&id=2008122411125210&lng=slo

http://www.shrani.si/f/8/tY/3aOtHxru/via1.jpg

http://www.shrani.si/f/1n/5U/27kTuT4E/via2.jpg

:cheers:

vir: www.primorje.si

Cokolesnik
December 26th, 2008, 12:37 PM
http://www.siol.net/Gospodarstvo/2008/12/Pod_Predelom_nastaja_eden_najvecjih_mostov_v_Julijcih.aspx

LoKeY
January 6th, 2009, 12:54 AM
Primorske novice; četrtek, 11. decembra 2008

NOVA GORICA V mestu poznavalci pogrešajo urbanistično oblikovanje - Previdno o ureditvi spornega severnega dela
Polemike okrog ureditve severnega dela Nove Gorice, ki se vlečejo že dalj časa, kažejo na to, da v stroki in politiki ni enotnih pogledov. Arhitekt Boris Školaris opozarja, da bi bile prehitre odločitve za mesto lahko usodne, še posebej, ker se v tem delu mesta še dolgo ne bo gradilo. O prostorski ureditvi spornega severnega dela mesta bodo mestni svetniki ponovno razpravljali prihodnji teden.

http://i212.photobucket.com/albums/cc207/LoKeY84/Other/BorisSkolaris.jpg

Boris Školaris iz novogoriškega UBI studia je avtor dveh podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) ob sodišču in ob gasilskem domu, ki posegata na območje severnega dela mesta. Ta ostaja sporen predvsem glede izteka osi magistrale. Prvi načrt, ki predvideva podaljšanje magistrale in Lavričeve ulice, je mestni svet sicer potrdil, a je hkrati zahteval pripravo variantnih predlogov za komunalno opremljanje. To pa po mnenju načelnika občinskega oddelka za okolje in prostor Nika Jurce ne pride v poštev, saj je program komunalnega opremljanja že sestavni del sprejetega OPPN. O prostorskem načrtu
ob gasilskem domu pa svetniki sploh nočejo razpravljati, dokler se ne razčistijo prometne povezave v tem delu mesta.

Najbolj vnet zagovornik ohranitve sedanjega cestnega omrežja s priključkom magistrale na Vojkovo cesto je svetnik LDS, arhitekt Tomaž Vuga. Med glavne razloge za to našteva drago naložbo v novo cestno omrežje, ki bi bremenila
investitorje oziroma občinski proračun. Čeprav Jurca opozarja na vnovično nevarnost prevlade politike nad stroko pri urbanističnem urejanju Nove Gorice, kar se je v preteklosti že večkrat zgodilo, je župan Mirko Brulc pod pritiski svetnikov zagotovil, da bo o tem gordijskem vozlu znova tekla razprava na decembrski seji mestnega sveta.

Tretji pogled
Boris Školaris se ne želi zapletati v polemike z nobenim od glavnih akterjev(Jurca, Vuga). Prepričan pa je, da bi bilo mogoče ta gordijski vozel presekati brez prehitrih in drastičnih odločitev, ki bi lahko bile usodne za mesto.

http://i212.photobucket.com/albums/cc207/LoKeY84/Other/NG1.jpg http://i212.photobucket.com/albums/cc207/LoKeY84/Other/NG2.jpg

"V tem spornem severnem delu Nove Gorice se vsaj 15 let zagotovo ne bo veliko gradilo. OPPN Ob sodišču obsega tudi celotno območje travnika med magistralo in Ulico Gradnikove brigade, kjer je prostora za gradnjo najmanj
petih Eda centrov. Kaj bodo tam gradili, za zdaj še ni znano, želim le ponazoriti, kaj vse bo treba pozidati preden pride na vrsto sporni severni del. Zato se mi zdi razprava o ureditvi tega dela mesta v tem trenutku še kako potrebna, a se v njej ne velja prenagliti. Če danes ne znamo ali nismo sposobni
uresničiti strokovno pravilne rešitve, pustimo to zanamcem, saj bi sicer lahko v nasprotnem primeru sprejeli za mesto preveč usodne odločitve," meni Školaris. Zgrešenih odločitev je v
mestu kar nekaj, dodaja.
Kot primer omenja Gregorčičevo ulico, ki ji je gradnja gledališča onemogočila nadaljevanje samo zato, ker je bila glavna determinanta lokacije gledališča kiosk bencinske črpalke. "Kot danes lahko vidimo, črpalke ni več, ostaja le narobe lociran SNG. Nazoren primer je tudi zapora drugega konca magistrale ob osnovnih šolah Kozara in Frana Erjavca." opozarja.

Vprašanje magistrale odprto
Z vprašanjem magistrale se Školaris ukvarja že od leta 1996, ko je na takratni urbanistični delavnici za ureditev te osrednje mestne ulice predlagal povezavo Kromberške ceste prek solkanske obvoznice z magistralo, pri čemer naj bi del Vojkove ceste ukinili. "Če zdaj ni soglasja, da bi magistralo v severnem delu vrnili v prejšnje stanje in jo zravnano speljali, kot je že bila, čez sedanje parkirišče, pustimo to odprto in si ne zapirajmo možnosti za najprej," pojasnjuje Školaris.

Do cilja je po njegovem mnenju mogoče priti po korakih, ki jih je mesto sposobno prehoditi. "Najprej je treba dograditi povezavo med solkansko obvoznico in Lavričevo ulico, da postane glavna napajalna cesta za celotni zahodni del mesta (Prvomajska ulica s trgovskim centrom). Žal ta OPPN leži v predalu. "Sam predlagam rahlo korekcijo trase ulice, da ne bi bilo treba rušiti bencinskih servisov in drugih objektov in to bi naložbo bistveno pocenilo. Potem bi postopoma reševali povezave in kot zaključek ob vzpostavitvi povezave ulice Gradnikove brigade s solkansko obvoznico uredili spoj med zravnano magistralo, solkanskim delom Vojkove ceste ter Lavričevo ulico." pravi Školaris.

Nova vrata v mesto
Za nov vstop v mesto se mu zdita zelo pomembna posega podaljšanje Jelinčičeve ulice do krožišča na Kromberški cesti in ukinitev dela Vojkove ceste. To bi za mesto pomenilo približno 4500 kvadratnih metrov novih površin med krožiščem in križiščem s Sedejevo ulico. V zvezi s tem je vložil predlog za spremembo osnutka OPPN Kulturni center in tudi slikovno predstavil to možnost. "Investicija bi zahtevala le gradnjo okrog metrov ulice, ki bi jo ob bajerju v mestnem parku speljali po mostu, da bi park ohranili nedotaknjen oziroma bi ga lahko razširili vse do cerkve.

"To ne bi stalo veliko, mesto pa bi dobilo ugleden vhod in prostor za pozidavo, vključno z možnostjo ureditve trga pred cerkvijo," pojasnjuje. Vrednost proste površine opuščenega dela Vojkove ceste je dvakrat večja kot znašajo stroški gradnje predlagane povezave, je izračunal. "Tako kot je hiša dom za človeka, je mesto le velika hiša meščanov. Kot ima vsak dom svoja vrata - vhod, jih potrebuje tudi Nova Gorica, oziroma njeno središče.

Magistrala je s padcem meje dobila prvi pravi dostop z zahoda - na Erjavčevo. S pozidanim jugom in zavihanim severom se vzhodni vstop v mesto kaže kot servisni vhod v hišo, kot vhod za služičad," ugotavlja Školaris.
S povezavo rondoja z magistralo mimo perle bi mesto dobilo prava vrata, primeren vhod v središče.

http://i212.photobucket.com/albums/cc207/LoKeY84/Other/NG3.jpg

http://i212.photobucket.com/albums/cc207/LoKeY84/Other/NG4.jpg

Po mnenju Školarisa je v Novi Gorici premalo urbanističnega oblikovanja mesta. "Imamo sicer številne posamične prostorske objekte, gradi se nove objekte, ni pa celostnega oblikovalskega pristopa. Ravnikar je postavil neke temelje oblikovanja, ki bi jih bilo treba nadgraditi, vendar za zdaj nič ne kaže na to. Zdi se, da stroka in politika ne znata strniti vrst, da bi to mesto kot celoto uredili tudi z oblikovnega stališča lepo."

IRENA TUREL

balko
January 6th, 2009, 01:40 PM
meni se ta rešitev z mostom nikakor ne zdi primerna ker je to rožišče že sedaj nabito

LoKeY
January 6th, 2009, 02:07 PM
Meni je čisto vredu, ker se ukine krak, ki teče sedaj za Perlo proti Solkanu in se tako dobi nove zazidalne površine. Je pa res, da gre to točno v nasprotju z ureditvijo parka, zaradi katerega bodo celo rušili parkirišče, da bi to bila zelena cona, pol pa predlaga, da speljejo zelo prometen most čez bajer.

pijanec
January 14th, 2009, 05:50 PM
Brez obljub o "cestah v nebesa" (Vir: Večer, 14.01.2009)

Prometni minister Patrick Vlačič je na prvem poslanskem večeru, ki ga je na Ptuju pripravil Dejan Levanič, državnozborski poslanec iz vrst SD, obljubil, da bo njegovo ministrstvo zagotovo sprejelo program gradnje cestnega omrežja v državi, postavilo prioritete in pri tem upoštevalo uravnotežen infrastrukturni razvoj v Sloveniji. Ministra je izzval kar Gregor Ficko, direktor Direktorata RS za ceste, ko je v razpravi omenil, da kar dva tovrstna programa prejšnjih vlad nista bila nikdar sprejeta in je tudi v tem dejstvu mogoče iskati vzroke za zdajšnje težave, ki jih doživljamo na področju cestne in železniške gradnje.

Premalo denarja za vse načrte

"Imamo za 5,5 milijarde evrov različnih cestnih projektov, a zgolj 15 ali 16 milijonov evrov letnega proračuna, kar je desetkrat manj kot v preteklosti in je zatorej povsem jasno, da ne bomo mogli realizirati vsaj 800 različnih projektov," je na Ptuju omenjal Vlačič in pritrdil domačinom, ki so prepričani, da mora država narediti vse, da bo cesta med Hajdino in Ormožem zgrajena po južni varianti. "Prometniki soglašamo z južno varianto ceste prvega reda, saj menimo, da je to pravilen izbor, vendar menim, da bo potrebnih še kar nekaj usklajevanj, da nam bo to tudi uspelo," je še omenil.

Gradnji namreč zaradi Nature 2000 nasprotujejo okoljevarstveniki pa tudi ministrstvo za okolje in prostor. Zgodbo o Naturi 2000 in umeščanju takrat še avtoceste oziroma hitre ceste v območje Krajinskega parka Šturmovci je povzel ptujski župan Štefan Čelan, ki je ministru predstavil še preostale cestne projekte, za katere ptujska mestna občina meni, da jih je treba izpeljati v tem in naslednjem letu oziroma kar najhitreje. Med temi je omenjal cesto skozi Podvince proti Juršincem in naprej, pa Slovenjegoriško cesto, cesto čez Vurberk proti Mariboru, izgradnjo krožišča na Mariborski cesti pa tudi gradnjo podhoda pod železniško progo na Osojnikovi cesti na Ptuju. Minister naštetim projektom ni oporekal, obenem pa je omenjal, da je pri načrtovanju cestne in železniške gradnje, zlasti ta močno zaostaja, treba razmišljati z vidika gospodarske učinkovitosti. Prepričan je, da mora Slovenija cestno in železniško gradnjo razvijati tako, da bo ta omogočala postavitev logističnih centrov.

Izkoristiti ugodno lego Slovenije

"Lega Slovenije v Evropi je, tako kot v preteklosti, še vedno izjemna in to moramo v svojih prihodnjih razvojnih načrtih tudi izkoristiti. Povpraševanje tujcev, zlasti iz Amerike, Indije in Afrike, po možnostih za postavitev logističnih centrov na našem območju je veliko, naša naloga je, da zgradimo potrebno infrastrukturo in ji z gradnjo takih centrov dodamo vrednost," pravi Vlačič in dodaja, da je gradnja teh vendarle precej odvisna tudi od sodelovanja z lokalnimi skupnostmi.

V razpravi so udeleženci pogovora ministra seznanjali s težavami, ki jih lokalnemu prebivalstvu povzroča gradnja hitrih in avto cest, saj se obenem uničujejo lokalne ceste, ljudje zaradi različnih težav, ki jim jih povzroča gradnja, zahtevajo odškodnine, v državi pa ni dogovora, kdo bo nastalo škodo tudi plačal. Minister zbranim ni obljubljal "cest v nebesa", menil pa je, da je Ptuju treba vrniti nekdanje mesto v prometni podobi Slovenije.

Teh 15,16 milijonov pa verjetno ne bo držalo.

Stog86
January 14th, 2009, 08:28 PM
A se mogoče komu sanja, če je cesta Kočevska Reka-Osilnica že odprta za promet, ter če je, kdaj pride asvalt če sploh?
Če še kdo ne ve je to eden največjih gradbenih podvigov saj se more cesta spustiti iz višine 1000m na 300m po zelo strmem pobočju in je ves čas razgledna.
Tudi sicer se sprašujem, kaj bi bilo s takšno cesto pozimi... :nuts:

pijanec
January 23rd, 2009, 11:46 PM
The limit there is mostly 60 km/h (which is very irritating considering the possibilities) and I don't want to be caught speeding there, especially since I'm Croatian.

Iz mednarodnega foruma glede omejitev pri nas ... Naša država mora resno spremeniti to pravilo, da omejitev velja samo do križišča, ki je pravzaprav unikatno v Evropi. Za tiste, ki živimo ob regionalkah, polnih tujcev, je vožnja na dolgih ravninah s 50, 60 zaradi nepoznavanja slovenskega pravila res naporna.

Verso
January 27th, 2009, 03:50 PM
I want a pic of the illuminated direction signs in Ljubliana at night, I also want some photos of the Porsche, VW and so on adds on the blocks of Ljubliana.Ima kdo kake slike za Radija? :lol: On misli tiste stare table, ki so osvetljene od znotraj, kot npr. tiste modre v križišču Celovške in AC obroča (meni osebno grde).

keber
January 27th, 2009, 06:39 PM
Mislim, da teh Ljubljana nima več (razen za normalne prometne znake).

Verso
January 27th, 2009, 07:33 PM
A res? Tega pa nisem opazil. Vem, da so že nekaj let nazaj postavljali table s tistimi novimi puščicami (ne vem, zakaj so na Celovško postavili modre, saj ni rezervirana za motorna vozila), ampak sem mislil, da so tiste osvetljene "napihnjene" (prav tako modre) pustili.

keber
January 27th, 2009, 07:47 PM
Vodijo pa na "modre ceste", a ne?
Je pa treba upoštevati, da je Celovška cesta od obvoznice do Šentvida dejansko državna cesta in v upravljanju DRSC-ja, medtem ko so vse ostale ceste v lasti MOL-a. Zato pač imajo te nove znake (ki imajo po mojem mnenju grde puščice)

Verso
January 27th, 2009, 08:51 PM
Vodijo pa na "modre ceste", a ne?

Ne, tukaj (http://i228.photobucket.com/albums/ee119/Verso1/a2gorenjska003cu9.jpg) levi dve tabli sigurno ne vodita na "modro cesto".

keber
January 29th, 2009, 08:05 PM
Mogoče so hoteli s temi barvami turiste spraviti na pravo pot.

Ali pa se je kdo zmotil.

Verso
January 29th, 2009, 08:51 PM
^ Mislim, da so te table zanič (dobro, zdaj tako niso več pomembne). Namreč, najbolj zmoti tisti znak za avtocesto (in zelena podlaga) na desni tabli, ker to verjetno pritegne precejšnjo pozornost tujcev. Poleg tega imaš Avstrijo v obe smeri, tisto 'via' je itak premalo, poleg tega tujci najbrž ne vejo, kje je Kranj (ali pa aerodrom). Pa pustimo logiko ob strani, tujci v takih primerih samo table gledajo, za logiko ni časa. Moral bi biti znak za avtocesto tudi na levih tablah.

keber
March 1st, 2009, 11:42 PM
Evo, malo zime (sem napisal za mednarodni thread):

"Russian road" to Vršič pass (Slovenia), 1611 m, in heavy winter condition.
Built during first world war by Russian captives.

It begins in Kranjska Gora, where currently there is about 1 m of snow.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-01.jpg

Road closed because of snow avalanches:
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-02.jpg

First hairpin (out of exactly 50 for up and down - 24 on this side):
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-03.jpg

Soon after that, road is cleaned only basic, now having mostly ice (good winter tires help to gain some additional kilometers).
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-04.jpg

On about 1050 m above sea level we park (it is possible to go a bit further with car).
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-05.jpg

Additional 6 km of walking until top of the pass.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-06.jpg

A bus station. Not in operation at the moment, of course.:lol:
Also, from here on (at about 1250 m above sea level) road is not cleaned in any way.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-07.jpg

Hairpins (notice snow blanket - you walk on top of it, no trenches)
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-08.jpg

Getting closer. Also notice snow poles, which mark the edge of the road. They are 4 meters long (13 feet).
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-09.jpg

Snow poles slowly disappearing into snow.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-10.jpg

Before top of the pass (snow poles are completely under the snow). When without snow, beside the road there is also pretty deep trench on the left side.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-11.jpg

Top of the Vršič pass. Wind has swept some snow away, but there is still at least 2 m of snow and up to 10 meters in some parts, in average however 4-5 meters.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-12.jpg

Looking down onto the pass Vršič and nearby mountains.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-13.jpg

Continuation of the road towards south.
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/vrsic/vrsic09-14.jpg

Verso
March 2nd, 2009, 12:19 AM
^^ Kje si se pa tega podviga spomnu? :lol: Sam dobr zgleda; a je okrepčevalnica na Vršiču odprta?

keber
March 2nd, 2009, 07:49 AM
Podviga? Ni ravno neka zahtevnost. Pač sem šel v hribe, bolj natančno na Mojstrovko, samo so plazovi preprečili, da bi šel kam višje.

Najvišje kar je odprto, je pri "avtobusni postaji".

Primus Qvintus
March 2nd, 2009, 08:04 AM
Čudovita reportaža!

pijanec
March 4th, 2009, 11:12 PM
Ob tem je Ficko omenil še podatek, da je letošnja zima na državnem cestnem omrežju povzročila za 25 milijonov evrov škode.

Mogoče kdo ve, zakaj so naše cesti po vsaki zimi kot kolovoz, npr. avstrijske pa po zimi iste kot pred zimo?

miran2005
March 5th, 2009, 12:02 AM
Dobro vprašanje.
Ne vem od kod bo denar, ampak regionalne ceste so na našem koncu v katastrofalnem stanju.
Primorci hočejo takojšnjo obnovo ceste čez Rebrnice, pa me zanima če je tista cesta res slabša kot MB - Ptuj (na nekaj odsekih), ali recimo Ptuj - Juršinci - MS. Da pa se o lokalnih cestah sploh ne pogovarjamo...

miran2005
March 18th, 2009, 12:55 AM
Lokacija?

http://www.shrani.si/f/1H/lK/2JLCjMQw/pict8928.jpg

V ''Marprogi'' smo potem bili v dobri uri...

pijanec
March 18th, 2009, 02:28 PM
^^Voziš avto na raketni pogon? :lol:

Struckar
March 18th, 2009, 05:17 PM
Ni slaba povprečna hitrost. ~590km/h na uro =D

Verso
March 18th, 2009, 05:46 PM
Haha, a je tole photoshop, al so res kaj dodali na tablo? Samo ne vem, kaj bi dodali; 5-ko? A ne bi potem 60 blo mal predaleč od desnega roba?

pijanec
March 18th, 2009, 05:53 PM
Decimalna vejica manjka. 60,5

Verso
March 18th, 2009, 06:01 PM
A res, 60,5 km? :lol: A pa je photoshop, al je dejansko nekdo z znaka potrgal vejico?

keber
March 18th, 2009, 07:27 PM
Vse tri številke, 6, 0, 5 so vsak po svoje oblikovane. Je nekoliko podobno fotošopu.

pijanec
March 18th, 2009, 08:14 PM
Če pa je Miranova fotografija. :)

To si slikal v Dravogradu?

miran2005
March 18th, 2009, 09:37 PM
Dravograd ja.
Mislim da sem se na glas zasmejal...
Nekdo ''sp..do'' vejico.
Sicer pa zakaj sploh pri 60 km tistih pol kilometra natančnosti...

Verso
March 18th, 2009, 11:23 PM
^ Res bv. 7,5 km še nekako, ampak 60,5...

Kaj pa na tistem mejnem kamnu zadaj piše?

miran2005
March 19th, 2009, 01:01 AM

Za smerokazoma (oz. nad) je (oz. je bila?) železniška proga.

keber
March 19th, 2009, 12:19 PM
Še kar je proga, na sliki lahko vidiš delujočo kretnico. :naughty:

pijanec
April 17th, 2009, 02:21 AM
Objavljen je razpis za izdelavo projektne dokumentacije obvoznice kraja Radlje ob Dravi. http://www.ceste.si/dcjn/narocila/2415-09-000719/pn%20radlje.pdf

Zadeva je tipično slovenska. Na obvoznico bodo spet priključili vsako ulico (7 križišč v dolžini 2,7 km), čez križišča se predvideva omejitev 50 km/h! Pa še naj kdo reče, da so normalni. Mogoče to delajo namerno, da določeni ljudje zaslužijo na robnikih, javni razsvetljavi ...

Za primerjavo: obvoznica mesta Ormož, ki ima 5x več ljudi, ima samo 2 priključka na skrajnih koncih mesta (tako kot je to edino prav), čez prvi priključek omejitev 90, čez drugega pa 60 km/h.

Lagoya
April 25th, 2009, 10:40 AM
Direkcija RS za ceste sporoča (22.4.2009)
Pogodbeni vzdrževalci Direkcije Republike Slovenije za ceste so pred dobrim tednom pričeli z intenzivnim čiščenjem vršiške ceste. Cesta je s primorske strani kopna do vrha prelaza, z gorenjske pa malo nad Erjavčevo kočo. Od Erjavčeve koče do vrha prelaza oz. do Tičarjevega doma so na cesti izredno velike količine snega. Na vrhu prelaza je snežna odeja debela ca. 6 metrov, v 24. serpentini nad Erjavčevo kočo pa do 10 metrov. Delavci bodo skušali narediti vse, da bi cesto očistili in odprli do konca tedna, vendar je odprtje odvisno predvsem od vremenskih razmer v prihodnjih dneh in od stabilnosti snežne odeje. Mnenje glede odprtja ceste bo podala tudi strokovna služba Agencije Republike Slovenije za okolje, ki bo po zaključku čiščenja opravila pregled stabilnosti snežne odeje.
http://www.shrani.si/f/3f/ZE/2ptjSMgH/vrsic.jpg
http://www.shrani.si/f/10/ZL/17DN4Mhn/vrsic2.jpg

keber
April 26th, 2009, 01:46 PM
Švoh dva meseca nazaj sem bil tukaj gori, pa je že takrat zgledalo ogromno snega. Ampak kar 10 metrov?:nuts: No ja, saj nimaš filinga, ko pa je komplet zalit prelaz in brez opornih točk.

Verso
May 6th, 2009, 07:12 PM
Kdo je zadolžen za označevalne oz. smerne table na obvoznici? Konkretno v tem primeru govorim o mariborski zahodni obvoznici od krožišča pri Qlandiji do krožišča na Lackovi. Ali je to direkcija za ceste ali je to izvajalec del (manj verjetno) ali projektant, ali morda celo kdo drug? Mislim, da gre v tem primeru za državno cesto in bi za to morala poskrbeti Direkcija za ceste? Vglavnem, ko vidim te table na krožiščih me tak dvigne, da bi jih najraje dol pometal!?!?!?

Ko prideš iz smeri Qlandije do krožišča na Lackovi je na tabli za levi pas cestišča narisana smer in Ljubljana. Pa kje je tu logika?!?!? Saj pa po Lackovi ne prideš samo v Ljubljana, kaj pa nakupovalno središče, Mb. Tezno, itd. V čem je tukaj finta. Mi lahko kdo to razloži, ki se spozna na promet oz. morda tudi gradbeništvo na nizke gradnje?

Prav tako, da je za desni pas napisano le Pohorje, Radvanje, ne pa tudi Pekre, Limbuš, Ruše!!!! Pa tukaj gre za kar prometno cesto in ne morem verjet, da je le to napisano na tabli. In v primeru Radvanja, zakaj ne piše Mb. - Radvanje saj gre dejansko za mestno četrt, ne pa za lokalno cesto ali samostojen kraj. To je lepo označeno v Ljubljani, kjer je na tablah Lj. Šentjakob, Lj. Črnuče, itd.

Slike tabl bom prilepil čez vikend, ker me kar glava boli, ko vidim to :D

Če je Radvanje na beli podlagi (kar itak mora biti), potem ni treba, da je zraven še Mb. Tudi v Ljubljani nimaš vedno Lj. zraven. Načeloma je tako, da dodaš Lj., Mb., če (še) nisi v Ljubljani oz. Mariboru, sicer ne moreš vedeti, za del katerega mesta gre (npr. na H2, H3, ki sta uradno izven naselij), če pa v Mariboru piše samo Radvanje (seveda na beli podlagi), potem je Radvanje menda del tistega mesta, v katerem si, torej Maribora, ne? :)

bojci
May 7th, 2009, 07:45 AM
Če je Radvanje na beli podlagi (kar itak mora biti), potem ni treba, da je zraven še Mb. Tudi v Ljubljani nimaš vedno Lj. zraven. Načeloma je tako, da dodaš Lj., Mb., če (še) nisi v Ljubljani oz. Mariboru, sicer ne moreš vedeti, za del katerega mesta gre (npr. na H2, H3, ki sta uradno izven naselij), če pa v Mariboru piše samo Radvanje (seveda na beli podlagi), potem je Radvanje menda del tistega mesta, v katerem si, torej Maribora, ne? :)

ahaaa. Razumljivo, tnx Verso ;)

Verso
May 8th, 2009, 01:12 AM
np :cheers:

keber
May 10th, 2009, 09:36 PM
Mimogrede, en mesec nazaj je bil sprejet državni lokacijski načrt za odsek nove državne ceste Žeje-Vodice.
http://www.dpa.mop.gov.si/doc/povzetek%20za%20javnost%20-%20sprejet%20DLN.pdf

Verso
May 10th, 2009, 10:30 PM
^ Obsedeni so z rondoji. A tukaj pa ne znajo zgraditi nekakšne hitre ceste v stilu Ptuj - Ormož?

Struckar
May 11th, 2009, 12:20 PM
Sploh ne vem kaj bodo naredili s to cesto Mengeš- Želodnik. To naj bi bila povezava med A1 in A2 torej Štajerka-Gorenjka. Ampak stvar bo potekala tudi po naseljih. Sploh si ne znam predstavljati kako mislijo to urediti čez Jarše in Količevo, kjer je vse zazidano s hišami. Če že morajo imeti to povezavo naj naredijo nek tunel ali pa pokriti vkop pod temi naselji, ne pa da bo praktično isto, kot je zdaj cesta, le da bo nastala prava zmešnjava, ker bo okoli še 10 cest vzporedno z novo in to sredi naseljenega dela. Naj raje uredijo izviz Študa in eno orenk obvoznico mimo Mengša in naprej po tej trasi, ki bo mela izven nivojska križišča od Mengša do izvoza Študa. To je namreč najbolj problematičen del tega konca, ker Kamnik nima neke res ustrezne navezave na Ljubljano in njen AC obroč.

pijanec
May 11th, 2009, 01:12 PM
^ Obsedeni so z rondoji. A tukaj pa ne znajo zgraditi nekakšne hitre ceste v stilu Ptuj - Ormož?

Že cesta v stilu G1-9 bi bila dovolj. Prometno pomembne priključke izvesti izven-nivojsko, ostala manj pomembna križanja pa klasična križišča.

Verso
May 11th, 2009, 05:34 PM
Boljš, da sploh ne gradijo. Samo dnar bodo stran vrgli, rešili pa praktično nič.

LordFrodo
May 14th, 2009, 04:24 PM
Naj raje uredijo izviz Študa in eno orenk obvoznico mimo Mengša in naprej po tej trasi, ki bo mela izven nivojska križišča od Mengša do izvoza Študa. To je namreč najbolj problematičen del tega konca, ker Kamnik nima neke res ustrezne navezave na Ljubljano in njen AC obroč.

Naslednja faza, leta 2030 :)

pijanec
May 14th, 2009, 10:46 PM
...

bojci
June 20th, 2009, 07:18 PM
Zahodna mariborska obvoznica slikana s Pohorja:

http://www.shrani.si/f/9/2l/2tFqdA63/zahodnaobvoznica.jpg

http://www.shrani.si/f/2A/ZJ/3qxuHsnE/zahodnaobvoznica01.jpg

V desnem spodnjem kotu bi naj nekaj gradili v bližnji prihodnosti, ker sem na netu videl odlok kjer je označeno območje, ki se nahaja ob Lackovi cesti, torej od spodnjega rondoja desno, na sliki pod visokima topoloma :)

bojc
June 24th, 2009, 02:05 AM
Prva dela na trasi Poljanske obvoznice Škofje Loke

Ljubljana, 22.6.2009 - Z današnjim dnem so se začela prva dela na trasi nove Poljanske obvoznice Škofje Loke. Na lokaciji pred predvidenim predorom je izvajalec pričel z odrivi humusa.

Pogodba za izvedbo I. etape obvoznice, od Ljubljanske ceste do predora, je bila podpisana 13.5.2009, vrednost del je 6.988.410,59 EUR. Rok izvedbe je 425 dni od podpisa pogodbe.

Poljanska obvoznica Škofje Loke je projekt, sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupni investicijski stroški projekta so 43 mio EUR, sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je predvideno v višini 21,7 mio EUR.
vir: DRSC (http://www.dc.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/1823/5364/fc7392efd0/)

Verso
June 28th, 2009, 05:17 PM
http://img.rtvslo.si/_up/upload/2009/06/16/64596433_meja.jpg
Foto: RTV SLO

Nisem še videl table za Gorico v Sloveniji. Pa tudi vandalizma nad tablami ne. Kakšna logika - prečrta "Gorizia", "I" pa pusti nedotaknjen.

Dejko
June 28th, 2009, 07:44 PM
me zanima če bodo kdaj table na katere se ne bi sprijel sprej za grafite :)

balko
June 29th, 2009, 07:51 PM
http://img.rtvslo.si/_up/upload/2009/06/16/64596433_meja.jpg
Foto: RTV SLO

Nisem še videl table za Gorico v Sloveniji. Pa tudi vandalizma nad tablami ne. Kakšna logika - prečrta "Gorizia", "I" pa pusti nedotaknjen.

najbrž to bolj leti na dvojezično označevanje......v Italiji se tega pač ne držijo

arhi
June 29th, 2009, 08:54 PM
Italjani so cigani. Cigani pač ne je....
Kolega mi tega ni verjel dokler ni sam šel v Italijo. Pol mi je rekel prav si imel, res so cigani.

LoKeY
June 30th, 2009, 12:59 PM
Te table so stare kvečjemu kako leto. Prej ni blo nobene table, ki bi označevala Gorico. Dam pa prav, kdorkoli je pač bil. Oni, ki bi se dejansko morali držati dogovora o dvojezičnosti vandalizirajo vse kar je slovensekga, tle bomo pa kr neke "evropske" table delali.

pijanec
June 30th, 2009, 01:02 PM
^^Ne razumem, zakaj bi se vedno morali zgledovati po slabših?

LoKeY
June 30th, 2009, 01:04 PM
pridi živet dol za kako desetletje pa boš vidu ;) jk:D

sicer je zdj boljše, ampak ne vem kaj bi se mogli vedno klanjat

pijanec
June 30th, 2009, 01:06 PM
Če smo Slovenci civilizacijsko eno stopnjo više, hvala bogu.

LoKeY
June 30th, 2009, 01:14 PM
Mnyah, lucky us.

Verso
June 30th, 2009, 01:45 PM
Te table so stare kvečjemu kako leto. Prej ni blo nobene table, ki bi označevala Gorico. Dam pa prav, kdorkoli je pač bil. Oni, ki bi se dejansko morali držati dogovora o dvojezičnosti vandalizirajo vse kar je slovensekga, tle bomo pa kr neke "evropske" table delali.

Mislim, da to ni primerljivo, ker gre za mesto izven Slovenije. Italijani imajo npr. samo Nova Gorica (http://lupiros02.lu.funpic.de/s-2008-07n/s-2008-07-4572.JPG) ("Nuova Gorizia" so odstranili že pred časom, kar niti ne bi bilo potrebno), če pa znak opozarja na neopazno dvojezičnost, je pa način spet zgrešen, ker so večinsko prebivalstvo v Gorici še vedno Italijani, tako da je izraz "Gorizia" povsem na mestu.

LoKeY
June 30th, 2009, 10:25 PM
Js nism vidu v stari Gorici niti enga znaka, kjer bi pisalo Nova Gorica. Kakih 8 let nazaj je pisalo še Yugoslavia, zdj pa piše Slovenia.

pijanec
July 6th, 2009, 04:23 AM
Vprašanje za Kebra (če mogoče zna):

V primeru, da ima cesta visoki robnik in na istem mestu še drsno ograjo, zakaj se ta drsna ograja v Sloveniji ne postavlja tako, da bi hkrati varovala še pred udarcem v robnik, ki zna biti precej nevaren?

keber
July 6th, 2009, 10:31 AM
Ne bi vedel razlog, ampak tako je navedeno v tehničnih specifikacijah za varnostne ograje, torej da mora biti rob ograje vsaj pol metra oddaljen od roba vozišča oz. namišljene črte vozišča (če je vozišče ob robniku razširjeno, recimo zaradi koritnice).

BeliF
July 6th, 2009, 01:00 PM
ja to je bilo tudi meni čudno, bi bilo skraj bolje da z ogledalom podrajsaš po ograji v opozorilo, kot pa pri taki hitrosti zapelješ na robnik

pijanec
July 11th, 2009, 01:23 AM
Danes sem se peljal po tej novi mariborski zahodni obvoznici in nekatere omejitve hitrosti so kar nekam na pamet postavljene oz. brez smisla.

pijanec
August 4th, 2009, 02:58 PM
To moram skopirati, ker je komedija. :nuts::nuts:

Otrok s skirojem pred voznika

V nedeljo se je nekaj pred 17. uro na glavni cesti v naselju Brezno, v občini Podvelka, pripetila prometna nesreča, v kateri se je hudo poškodoval 12-letni otrok. Z ogledom in zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 27-letni voznik osebnega avtomobila vozil po glavni cesti Radlje ob Dravi-Maribor, ko je po njegovem voznem pasu pripeljal otrok s skirojem. Voznik je želel otroka obvoziti, vendar je kljub temu z osebnim vozilom oplazil otroka, ki se je v nesreči hudo poškodoval. Prometni policisti iz Slovenj Gradca bodo zoper 27-letnega voznika zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti podali kazensko ovadbo, staršem poškodovanega otroka pa bodo izdali plačilni nalog.

Smešno je, da so malomarnosti obkrivili voznika avtomobila, čeprav ni naredil nobenega prekrška. Na drugi strani pa imamo voznika skiroja, ki je vozil po cesti z vozilom, s katerim sploh ni dovoljeno biti v cestnem prometu; imajo obojestranski pločnik in cesta skozi Brezno je precej široka, torej je moral voznik skiroja zasedati precejšen del smernega vozišča vozniku avtomobila. Narobe svet.

Struckar
August 4th, 2009, 04:42 PM
No ja prav tako je smešno, da bodo idali plačilni nalog, kljub temu, da je verjetno otrok dobil več, kot samo hudo kazen za svoje dejanje. Glede na to, da piše da je huje poškodovan, bi mu raje poslali medvedka in želje, da čimprej okreva. Naj grejo raje lovit razne Zidarje in Šrote, ali pa enostavno v gostilno na pir, bojo bolj koristni.

Verso
August 4th, 2009, 07:08 PM
V Breznu je precej široka cesta; me zanima, če je še iz nasprotne smeri kdo prihajal.

BeliF
August 4th, 2009, 07:57 PM
starši so dobili kazen verjetno zato ker niso dovolj pazili nanjga, otroka itak ne morejo kaznovat...

pijanec
August 4th, 2009, 08:25 PM
Za kaj takega ne obstaja kazen. Verjetno so dobili plačilni nalog, ker se je po cesti gibal z nedovoljenim vozilom.

Bi pa me vseeno zanimala policistova razlaga, kaj tako malomarnega je storil ta voznik, da si zasluži kazensko preganjanje in morebiti kartoteko - nenazadnje je v prometu naletel na nekaj, kar po zakonu tam ne sme biti in česar torej ni mogel pričakovati.

Verso
August 4th, 2009, 09:36 PM
In verjetno se je na cesti znašel nenadoma, sicer bi se mu avtomobilist brez problema izognil.

who
August 5th, 2009, 09:30 AM
a je kdo pomislil da je bil ovaden ker je šel prehitro, edina logična razlaga. Sicer pa mislim, da je v tem primeru kriv otrok..

zelenec1
August 5th, 2009, 12:57 PM
^^bil je ovaden, torej še ni kriv

me pa ne čudi, da se ravno pijancu taka zadeva zdi sporna...

sedaj mi pa povej nekaj: ali ne bi ti v takem primeru, ko vidiš otroka na cesti, maksimalno znižal hitrost, (POD DOVOLJENO HITROST!!!!), v primeru, da so na nasprotnem voznem pasu vozila, vozil za njim in ga obvozil skrajno previdno (max 10 km/h)

Če temu ne odgovoriš pritdilno, potem je pri tebi verjetnost, da boš povzročil nesrečo, zelo velika!!!!

Hočem ti povedati to, da moraš biti za zagotavljanje prometne varnosti previden bolj, kot to zahtevajo prometna pravila - samo na tak način bomo znižali število mrtvih na cestah. In ravno v tem se razlikujemo od severnejših narodov.

Zato je po mojem menju prava pot za zagotavljanje višje prometne varnosti v tem, da se vsak sam vpraša, kaj lahko naredi več. Izgovarjanje v smislu "saj sem vozil po pravilih, pravila so bedasta, saj ni bilo omejitve, krivo je vreme, ceste, krožišča, sonce"... k temu ne bodo prispevala

arhi
August 5th, 2009, 01:48 PM
Zelenec to ti dam prav.
Velikokrat sem na takšen način preprečil nesrečo.

Če je nekdo pred tabo ob vozišču na kolesu ali mopedu, je treba primerno prilagoditi hitrost. Nato ga obvozimo s primerno varnostno razdaljo. Po zakonu je meter cestišča od roba rezerviran za kolesarje. Tega marsikatero tele v avtu danes sploh ne ve, še posebej, če je kupilo izpit. Včasih se mi zgodi, da me kakšen avto sploh ne obvozi, ko sem s kolesom. Enostavno se pelje kot, da me ni. Če se v takšnem primeru ne bi umaknil skrajno desno, bi me zbil. To se mi je zgodilo še velikokrat, zato na cesti vedno gledam nazaj. Tudi, če sem s kolesom. To mi je že velikokrat rešilo glavo.

Če si malo bolje ogledamo skiro, vidimo kolo brez pedalov.
http://i9.ebayimg.com/05/i/000/aa/af/aaa6_1.JPG

Čeprav se strinam s pijancem v primeru zadrževanja prometa, ko vozniki vozijo pod omejitvijo in tudi v primeru, ko je v določenih primerih na odročnih krajih pri poškodbah treba koga zapeljati v bolnišnico, ker bi rešilec prišel prepozno (tako so že marsikomu rešili življenje in kašnega tudi fentali), se nikakor ne morem strinjati s trditvijo, da je otrok v tem primeru kriv. Če je bil odddaljen od roba cestišča manj kot en meter, je kriv voznik. Kajti, če bi bil pred njim kolesar, bi ga ravnotako zbil. Sedaj je še samo vprašanje v katero smer je otrok vozil? Proti vozniku ali v isti smeri? Piše namreč pripeljal, kot bi pripeljal nasproti. Otrok bi lahko bil kriv le v primeru, če bi skušal prečkati cesto in bi tako nenadoma zapeljal pred avtomobil.

pijanec
August 5th, 2009, 02:02 PM
V tem naselju je nonstop policija z radarjem. Nihče ne vozi prehitro.

@zelenec1: se strinjam s tabo. Vendar je tu govora o ovadbi ... ne moreš podati ovadbe, če je nekdo vozil znotraj pravil. V tujini bi takšna policijska postaja morala plačati odškodnino zaradi krive ovadbe.

Ko vidiš otroka, znižaš hitrost in s povečano previdnostjo greš mimo. Ne znižaš pa je maksimalno, če za to ni potrebe, ker to lahko vodi do nesreče in še hujše katastrofe (narediš preveliko hitrostno razliko z vozili za tabo, česar vozniki za tabo ne morejo vedeti). Tvoj predlog bi tudi pomenil, da morajo vozniki prevzeti odgovornost za vsa dejanja, starši z otroki pa nobenih (lahko hodijo po cesti, kjer se jim zahoče). Pravila morajo zato biti natančno določena in v tujini se točno ve, kdo je kdaj kriv in kakšne obveznosti v prometu ima.

Si se vprašal, zakaj imajo v vseh zakonih na svetu napisano, da morajo pešci hoditi ob levem robu vozišča? Zato da se lahko umaknejo približajočemu vozilu, če je to potrebno. V tujini pogosta praksa, pri nas še nihče ni stopil dol s ceste.

P.S. Ne razumem, kaj se toliko spravljaš name? V tujini, tako z vožnjo po levi in desni, sem naredil na 10.000 kilometrov. Brez prekrškov in incidentov z moje strani. Tudi v Sloveniji me policija ustavi vsaj 30x na leto (mejno območje pač), vedno brez problema.

pijanec
August 5th, 2009, 02:05 PM
se nikakor ne morem strinjati s trditvijo, da je otrok v tem primeru kriv. Če je bil odddaljen od roba cestišča manj kot en meter, je kriv voznik. Kajti, če bi bil pred njim kolesar, bi ga ravnotako zbil. Sedaj je še samo vprašanje v katero smer je otrok vozil? Proti vozniku ali v isti smeri? Piše namreč pripeljal, kot bi pripeljal nasproti. Otrok bi lahko bil kriv le v primeru, če bi skušal prečkati cesto in bi tako nenadoma zapeljal pred avtomobil.

Otrok je prišel nasproti. Arhi, kolo je dovoljeno prometno sredstvo, skiro ni. S skirojem bi se lahko otrok vozil po pločniku. Torej praviš, da če bi nekdo ruknil pešca, ker je hodil po cesti, čeprav je imel poleg prazen pločnik, da bi bil kriv voznik? Potem pločnikov ne rabimo graditi, če nimajo nobene pravne veljave.

Vozniku skiroja ne pripada meter ceste, ker tam sploh ne sme biti - kot pešcu ne pripada meter vozišča na avtocesti, ker tam ne sme biti, a ni tako?

(3) Posebnih prevoznih sredstev ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil.

arhi
August 5th, 2009, 02:26 PM
Otrok je prišel nasproti. Arhi, kolo je dovoljeno prometno sredstvo, skiro ni. S skirojem bi se lahko otrok vozil po pločniku. Torej praviš, da če bi nekdo ruknil pešca, ker je hodil po cesti, čeprav je imel poleg prazen pločnik, da bi bil kriv voznik? Potem pločnikov ne rabimo graditi, če nimajo nobene pravne veljave. Vozniku skiroja ne pripada meter ceste, ker tam sploh ne sme biti - kot pešcu ne pripada meter vozišča na avtocesti, ker tam ne sme biti, a ne?

Tudi, če se je pripeljal nasproti in če ni bil na dovoljenem biciklu, bi moral voznik vseeno pazit na to kaj se dogaja ob robu cestišča, če je to pregledna ravna cesta. Upam, da nisi eden tistih, ki lovijo mačke katere rade prečkajo cesto pred avtomobili in uživajo v tej zabavi. Ob tebi dobi človek občutek, da lahko voznik povozi vse kar ni zakonsko dovoljeno kot prevozno sredstvo za določeno cesto. Vsekakor si je otrok sam kriv, ker se je vozil po cesti v nasprotno smer, namesto po pločniku. Malomarnost voznika pa je bila tudi prisotna. Jaz se strinjam z odredbo kazni, če otrok ni "skočil" pred avto in se je samo peljal ob robu, četudi v nasprotno smer.

pijanec
August 5th, 2009, 02:38 PM
Še v življenju nisem niti živali povozil. Parkrat pa sem zaradi njih skoraj zapeljal s ceste. Sam se samo zavzemam, da se v Sloveniji enkrat določijo prometne obveznosti tudi šibkim udeležencem na cesti, kot to poznajo "severnejši narodi". Potem imamo lahko omejitve v naselju tudi višje kot 50, kot "severnejši narodi".

Malomarnost pomeni nehoteno ravnanje v nasprotju z zakonom (kazenska ovadba pa lahko nosi resne posledice za posameznika). Bi se strinjal z odredbo kazni tudi v primeru, da bi se ta otrok vozil s skirojem po avtocesti? Tudi če bi se lepo počasi peljal po robu, v nasprotno smer?

Ta topic se je žal izrodil. Moj namen je bil samo opozoriti na to, da so v Sloveniji prometni udeleženci pravzaprav nemočni. Tudi če se držiš vseh mogočih pravil, drugi pa jih kršijo - ni nujno, da na koncu ne bo kriv tisti, ki vozi z vso previdnostjo, ampak je pač slučajno naletel na prekrškarja. Pojavlja se vprašanje, kaj ti sploh nudi v Sloveniji vožnja znotraj določenih pravil - očitno pravne varnosti že ne. Ker ni razlike med upoštevanjem pravil in ne, je temu primerno stanje na naših cestah.

keber
August 5th, 2009, 05:20 PM
K resnim zadevam ...

Prikopal sem se do trimesečnega biltena Direkcije za ceste (sploh nisem vedel, da obstaja) in preskeniral najbolj zanimive zadeve za ta forum, res škoda, da te publikacije, čeprav kratke, nimajo objavljene na internetu.

Za začetek:
Regionalna cesta Dragari-Osilnica

http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/bilten%20drsc/bilten_drsc_0906_1.jpg

http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/bilten%20drsc/bilten_drsc_0906_2.jpg

http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/bilten%20drsc/bilten_drsc_0906_3.jpg

keber
August 5th, 2009, 05:22 PM
In še:

http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/bilten%20drsc/bilten_drsc_0906_4-skofjaloka.jpg
------------------------------------------------------------------
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/bilten%20drsc/bilten_drsc_0906_5-murskasobota.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/bilten%20drsc/bilten_drsc_0906_6-dobova.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z202/keber1/bilten%20drsc/bilten_drsc_0906_6-zijavnica.jpg

Verso
August 5th, 2009, 07:38 PM
Pred kratkim so nekje govorili o tej cesti do Osilnice. Bo kar zanimiva, pa precej jim bo skrajšala pot.

zelenec1
August 6th, 2009, 01:21 PM
V tem naselju je nonstop policija z radarjem. Nihče ne vozi prehitro.

@zelenec1: se strinjam s tabo. Vendar je tu govora o ovadbi ... ne moreš podati ovadbe, če je nekdo vozil znotraj pravil. V tujini bi takšna policijska postaja morala plačati odškodnino zaradi krive ovadbe.

Ko vidiš otroka, znižaš hitrost in s povečano previdnostjo greš mimo. Ne znižaš pa je maksimalno, če za to ni potrebe, ker to lahko vodi do nesreče in še hujše katastrofe (narediš preveliko hitrostno razliko z vozili za tabo, česar vozniki za tabo ne morejo vedeti). Tvoj predlog bi tudi pomenil, da morajo vozniki prevzeti odgovornost za vsa dejanja, starši z otroki pa nobenih (lahko hodijo po cesti, kjer se jim zahoče). Pravila morajo zato biti natančno določena in v tujini se točno ve, kdo je kdaj kriv in kakšne obveznosti v prometu ima.

Si se vprašal, zakaj imajo v vseh zakonih na svetu napisano, da morajo pešci hoditi ob levem robu vozišča? Zato da se lahko umaknejo približajočemu vozilu, če je to potrebno. V tujini pogosta praksa, pri nas še nihče ni stopil dol s ceste.

P.S. Ne razumem, kaj se toliko spravljaš name? V tujini, tako z vožnjo po levi in desni, sem naredil na 10.000 kilometrov. Brez prekrškov in incidentov z moje strani. Tudi v Sloveniji me policija ustavi vsaj 30x na leto (mejno območje pač), vedno brez problema.

nekaj bi predlagal

glede na to, da se praktično po vseh glavnih cestnih forumih vse bolj razširja razprava o prometnih pravilih in osebnem dojemanju teh pravil in posledično varne vožnje, predlagam, da se odpre nova, samostojna stran. Dejstvo, je da način vožnje in dojemanje varnosti vsak sprejema po svoje in zaradi tega se o tem nikoli ne moremo poenotiti – s tem ni nič narobe.

Ker mene na forumu v prvi vrsti zanima infrastruktura, hkrati pa imam zelo malo časa za pregled vsebine, so mi ostale teme moteče in bi jih raje bral, ko bom imel čas – torej prosim za nov forum pod imenom »prometna pravila , varnost v prometu, stil vožnje…«

pijanec
August 6th, 2009, 05:49 PM
Zanimiva cesta ta proti Osilnici. Je bil v igri tudi predor namesto teh serpentin?

keber
August 6th, 2009, 06:14 PM
Ne. Nad Osilnico je namreč visoka planota. Poglej si kako online karto z izohipsami, pa boš hitro videl, da predor ne bi imel nekega smisla.

LordFrodo
August 25th, 2009, 10:45 PM
Tako za informacijo: poteka obnova dotrajanega cestišča Kamniške ceste med Domžalami in Srednjimi Jaršami. Še vedno pa nič o prenovi ceste med Domžalami in Mengešom. Seveda tudi nič novega o mengeški obvoznici.

Slučajno kdo ve, če je bila kdaj narejena kakšna resna študija o obvoznici Gozd Martuljka oz. kakšen bi bil potek trase obvoznice ? (Verjetno bi kraj zaobšla po južni strani, mimo smučišča.)

miran2005
September 25th, 2009, 12:35 AM
Malo sem šel pogledat kaj dogaja na G1-9 pri Dražencih, kjer je AC prešla v traso dosedanje regionalke. Tukaj nastaja tudi novo krožišče o katerem je že bilo govora.
Ker pač slike povedo več kot besede, sem s seboj vzel fotoaparat...

Začetek (ali pač konec - kakor komu odgovarja) gradbišča. Prva slika smer MB, druga smer Podlehnik (?!?).
http://www.shrani.si/f/2Y/GC/4TXeFW9T/img1490.jpg

http://www.shrani.si/f/1r/26/1Fp0U0oo/img1492.jpg

Po prečkanju železnice je pred nami krožišče. Desno se mimo ribnika pripeljemo v Dražence. Levo ''Ptuj'' (ne vem kako se točno reče temu delu).
http://www.shrani.si/f/P/sh/37xoALNg/img1489.jpg

Izvoz v levo se izteče v ozke ceste naselja. Upam, da sedaj ne bodo imeli več prometa, ker ceste za to gotovo niso primerne.
http://www.shrani.si/f/D/ff/2uiGCsiv/img1488.jpg

V nadaljevanju pa se cesta približa AC.
http://www.shrani.si/f/b/3H/4TJSgXph/img1483.jpg

Še pogled nazaj ...
http://www.shrani.si/f/6/XD/35HRwVmP/img1485.jpg

http://www.shrani.si/f/X/iy/4nRUGgMX/img1493.jpg

Cesta pa nato zavije levo, kjer se priključi na nedavno zgrajen odsek proti Turniščam, ki jo poveže na Zagrebško cesto (prej alternativa G1-9, sedaj alternativa AC). Če se bo kaj pri poimenovanjih spremenilo, ali pa se G1-9 tukaj pač končuje pa ne vem.
http://www.shrani.si/f/3N/2F/3zlyZCP7/img1494.jpg

http://www.shrani.si/f/3Q/mk/2xq8ELwN/img1495.jpg

zelenec1
September 25th, 2009, 01:51 PM
^^če tole prav razumem, tale cesta sploh nima v tem koncu direktne navezave na AC in na vpadnico iz Puhovega mosta:nuts:

miran2005
September 25th, 2009, 06:00 PM
^^Zelo dobro si ocenil situacijo.
Zadeva izgleda seveda popolnoma nelogično dokler ne umestiš še (verjetno še zelo) bodoče HC proti Ormožu. Nekje v threadu AC Slivnica - Draženci je Pijanec risal ta odcep in dejansko potem nekako zmanjka prostora za ta izvoz.
Čeprav je po moji logiki ''kriminal'', da za njega niso našli prostora.

umilave1
September 25th, 2009, 09:03 PM
Lep pozdrav, sem nov na teh forumih!

Zanima me, če kdo ve sledeče o reg. cesti R1 217 Livold(Kočevje)-Črnomelj
Del te ceste je namreč neasvaltiran(!!) Gre za odsek Brezovica-Kanižarica

Kako je to mogoče, da je regionalna cesta 1. reda, ki naj bi predstavljala glavno povezavo med Kočevjem in Črnomljem v takem stanju. Cesta naj bi bila namenjena tudi tranzitu(sodeč po kategorizaciji), ampak si ne predstavljam polpriklopnikov na makadamu.
Tako si primoran delati obvoz čez Stari trg ob Kolpi. Sicer je PLDP za 2008 nizek: le okoli 600 vozil med mestoma(na makadamskem odseku zgolj 93) na dan. Sicer se obeta modernizacija.:)
linka:
http://www.geopedia.si/#T105_x507472.5_y46033.25_s14_b4_vT
http://www.ceste.si/dcjn/narocila/2415-09-001769/narocilo.html

pijanec
October 12th, 2009, 04:02 AM
Sam si ne znam predstavljati, čemu bi naj služila ta prenovljena cesta G1-9. Bolj se mi zdi, da jo prisilno gradijo zaradi opravičila, ker ta del nima dostopa do avtoceste in ceste proti Puhovemu mostu. Za istih par metrov naselja z neznatnim prometom so namreč naredili kar 3 križišča.

Hkrati bodo ob gradnji odseka Draženci-Gruškovje tudi zgradili novo, popolnoma ravno cesto Draženci-Lancova vas, ki bo še dodatno umaknila promet iz teh preštevilnih križanj.

miran2005
November 6th, 2009, 04:42 PM
G1-9 tik pred odprtjem:
Sedanja zapora (smer MB):
http://www.shrani.si/t/T/iR/4FtkcLDI/img1612.jpg (http://www.shrani.si/?T/iR/4FtkcLDI/img1612.jpg)

http://www.shrani.si/t/3/9/3UCujY6N/img1615.jpg (http://www.shrani.si/?3/9/3UCujY6N/img1615.jpg)

Začetek obnovljenega dela
http://www.shrani.si/t/3Y/GC/4SrJRYi1/img1611.jpg (http://www.shrani.si/?3Y/GC/4SrJRYi1/img1611.jpg)

Po prehodu železniške proge se pripeljemo v krožišče.
http://www.shrani.si/t/2H/NG/3RRhlrPZ/img1610.jpg (http://www.shrani.si/?2H/NG/3RRhlrPZ/img1610.jpg)

Prometne oznake so ''zelooooo'' lokalne.
Pripeljemo se s smeri MB - prvi izvoz. Te povezave direktno s G1-9 do sedaj ni bilo.
http://www.shrani.si/t/41/Qe/15PC2UiW/img1621.jpg (http://www.shrani.si/?41/Qe/15PC2UiW/img1621.jpg)

Drugi izvoz (nadaljevanje G1-9) smer Gruškovje (za tiste, ki to vemo):
http://www.shrani.si/t/24/H2/2Qjj4njq/img1622.jpg (http://www.shrani.si/?24/H2/2Qjj4njq/img1622.jpg)

Tretji izvoz se izteka v ozke ulice spalnega naselja. Vsekakor so vse ostale ceste veliko bolj primerne za vožnjo proti centru. Če bi bil na mestu domačinov, bi tablo ''vzela noč'', še posebej ker je naslednji izvoz (proti MB) označen s smerno tablo za spodnjo Hajdino.
http://www.shrani.si/t/3m/wO/2c8Enwvw/1/img1618.jpg (http://www.shrani.si/?3m/wO/2c8Enwvw/1/img1618.jpg)

Tu je še že prej omenjeni izvoz nazaj proti MB (spet za tiste, ki to vemo oz. imajo GPS).
http://www.shrani.si/t/1s/Cg/G0NAtR9/img1619.jpg (http://www.shrani.si/?1s/Cg/G0NAtR9/img1619.jpg)

Menda bodo to še letos odprli...

Verso
November 6th, 2009, 06:57 PM
^^ Kateri butelj je pa zebro narisal še čez pločnik?

solkanskimost
November 6th, 2009, 08:04 PM
^^

Tisto je cestni otok in ne pločnik.

Verso
November 6th, 2009, 08:39 PM
^^ Z drugimi besedami pločnik znotraj cest. Saj avti tam ne smejo vozit, kolesarji pa tudi ne (razen po kolesarski stezi). Tudi drugje čez te "otoke" niso narisane zebre.

solkanskimost
November 6th, 2009, 09:00 PM
SSKJ:

pločnik -a m (o) dvignjena, ožja,
navadno tlakovana površina ob cesti:
asfaltirati, popravljati pločnik; pometati
pločnike; hoditi po pločniku; obstati na robu
pločnika

Po angleško: sidewalk (side=stran, bok,...)

Uglavnem, a so res zebre čez cestni otok tak greh, da je potrebno tistega, ki jih je narisal označiti z butljem?

Verso
November 6th, 2009, 09:03 PM
Ma imenuj, kakor hočeš (lahko tudi rečemo, da je ob vsaki cesti), ampak to je namenjeno pešcem. Meni tiste zebre čez te "otoke" delujejo, kot da bi se ti moralo mudit na njih, pa tudi sicer jih tam nikoli ne narišejo, poglej v Geopediji.

solkanskimost
November 6th, 2009, 09:14 PM
Vem, da se običajno ne narišejo.

Oprosti, zmotila me je uporaba besede "butelj".

Meni se zdi nekonstruktivno, če se vsakega, ki nekaj naredi malce drugače, kot naj bi najbrž bilo optimalno, takoj ozmerja z butljem in ne vem še čem. Prav je, da se opozori, ampak ni dobro, če smo žaljivi.

Sploh v tem primeru, ko zadeva ni neki bistvena za funkcionalnost, varnost ali ceno.

Konc koncu bi nekdo drugi lahko reku, da je to ful fajn narisano, zato ke je neki tazga že vidu npr. na Švedskem.

Verso
November 6th, 2009, 09:54 PM
Ma vem, ampak pri nas je toliko nekih bedastih napak pri vsaki stvari, ki se je lotijo, da ti začnejo tile naši "strokovnjaki" že malo it na živce. Jaz sem takoj opazil, ker me je zmotila predvsem neestetskost, kjer so zebro narisali kar pol na cesti, pol pa na "otoku", vključno z robnikom (zebra čez robnik, yuck). Pa tudi dobim občutek, kot da je vse skupaj cesta, čeprav naj bi bil na "otoku" pred avti varen.

E.L. SLOVENIA
November 7th, 2009, 12:23 AM
^^ Kateri butelj je pa zebro narisal še čez pločnik?

? ali v Ljubljani še nikoli nisi videl zebre čez kolesarsko?

Verso
November 7th, 2009, 02:09 AM
^^ Govorim o zebri čez "otoček". Čeprav tudi to, o čemer ti govoriš, malo smešno izgleda; široka zebra čez ozko kolesarsko stezo. Ko sem že pri tem, sem pred kratkim prvič opazil zebro z bistveno krajšimi in ožjimi črtami, in sicer se mi zdi, da čez Zoisovo pri Križankah (Lj.).

miran2005
November 7th, 2009, 08:50 AM
Kolikor razumem prometne predpise je to narejeno čisto namerno:
Tako kot je zebra narisana pomeni, da v trenutku ko stopi pešec na prehod za pešce mora ustaviti tudi voznik, ki se pelje po drugem pasu. Če bi bila zebra prekinjena to ne bi bilo potrebno, saj bi pešci prečkali cesto ''etapno'' - do otočka in nato od otočka na drugo stran krožišča. Če je to glede varnosti boljša rešitev pa ... .

solkanskimost
November 7th, 2009, 10:20 AM
Najbrž je res to tako kot je rekel miran.

Struckar
November 7th, 2009, 10:23 AM
Ma djte no kako pa to zgleda? V življenju še nisem videl tako narisane zebre.

solkanskimost
November 7th, 2009, 11:17 AM
Struckar, ti najbrž študiraš po boloncu.

Monkey see, monkey do.

keber
November 7th, 2009, 11:41 AM
Kot je Verso rekel, rešitev z zebro prek prometnega otoka je blesava in nikjer drugje videna. Kdor je odredil/načrtoval zebro (ker tisti delavci, ki so jo dejansko risali, po moje niso krivi), ima očitno silno nenavadne poglede na tozadevno urejanje cest.

Ampak zaradi tega se jaz ne bi sekiral. Neobstoj nove plasti asfalta na prvi in drugi sliki se mi zdi precej večja bedarija.

Struckar
November 7th, 2009, 08:26 PM
Solkanski most ne razumem. Glede varnosti pa samo to: da ne bom sspet rekel večina slovenskih voznikov, bom rekel, da veliko slovenskih voznikov niti ne ve, da ima pešec prednost na zebri.

EDIT: Nekaj mi je kapnilo. Videl sem že otoke, ki so dvodelni, vmes je pa prehod za pešce. Mogoče je bilo načrtovano tako, pa so potem zajebal, al pa pač spremenil talne označbe so pa pozabli spremenit in so delavci avtomatično narisal čez. To se mi zdi edino smiselno, ker tus črte tako hudo očitno neprekinjene in po robnikih risane, da drugo skoraj ne vem če je možno.

solkanskimost
November 7th, 2009, 10:33 PM
Struckar, tisto gor je bila samo šala ;)

Uglavnem, fora je sam v tem, da mi ni všeč pristop v smislu najprej streljaj, potem sprašuj.

Dejko
November 7th, 2009, 10:35 PM
2. slika od odseka na Štajerskem nekaj postov nazaj je pa hecna - toliko prometnih znakov na taki mini razdalji je pa nemogoče prebrat oz. vse vidt pri 40 km/h... Kater norec je to dau tolk znakov.

BeliF
November 7th, 2009, 10:42 PM
haha, sem se isto smejal uni sliki :lol:

Verso
November 7th, 2009, 11:06 PM
Uglavnem, fora je sam v tem, da mi ni všeč pristop v smislu najprej streljaj, potem sprašuj.Zakaj? Sej se nisem zmotu. :lol:

Kater norec je to dau tolk znakov.:rofl:

solkanskimost
November 8th, 2009, 12:00 AM
Sej nima veze ali si se zmotil. Lahko bi le drugače formuliral vprašanje. Če ne zaradi drugega, pa zaradi tega, da ohranimo kulturo debate brez krepkih besed.

Ma pustimo stat, bom pa še enkrat napisal, da se mi tiste zebre ne zdijo nič kaj tako groznega. Mi je bila pa všeč Miranova razlaga.

Aja, res je dosti tistih znakov.
Je pa tako, da je slikano s širokim kotom, kar na sliki navidezno precej skrči globino in tako zgledajo tisti znaki vsi na kupu.

keber
November 8th, 2009, 12:00 PM
Je pa tako, da je slikano s širokim kotom, kar na sliki navidezno precej skrči globino in tako zgledajo tisti znaki vsi na kupu.
ozkim kotom ;)

solkanskimost
November 8th, 2009, 12:42 PM
Tako ja keber, sem narobe napisal, jaz vedno mešam te fotografske reči ;)

miran2005
November 8th, 2009, 05:02 PM
Prva slika je narejena s 12x (max. optičnim) zoomom, druga s 48 x (max. digitalnim) zoomom (brez stativa), kar v principu ni drugo kot povečan izsek slike, zato tak foto efekt (kot sta ugotovila solkanski in keber). Table sploh niso tako blizu skupaj. So pa seveda bile potrebne do končanja A4, saj je to bilo prvo pomembno križišče iz smeri Gruškovja. Res pa bi lahko vsaj do tistega kupa ''šodra'' (oz. do prvega križišča) obnovili asfaltno prevleko.

vivaldi mausefalle
November 8th, 2009, 10:09 PM
http://www.shrani.si/f/2T/sC/2OfJkrIm/krozfds-dfffdf.jpg

miran2005
November 9th, 2009, 08:04 AM
^^ Če si se igral, bi lahko še pomanjšal... (no to še lahko vedno storiš...).

vivaldi mausefalle
November 9th, 2009, 10:26 AM
^^ Če si se igral, bi lahko še pomanjšal... (no to še lahko vedno storiš...).

kako jo naj pomanjšam, sem že poskušal pa mi ni uspelo. pa ne mislim, na čisto majhno okence ampak na normalno sliko čez zaslon?

BeliF
November 9th, 2009, 10:57 AM
1. prebrskaj na računalniku kje imaš fotko

2. klikni dodatne možnosti
http://img689.imageshack.us/img689/8877/47049660.jpg

3. naštimaj število pixlov (resolucijo). najbolje da na 800 ali na 1024. ne pozabi dati "kljukice" v okenček!
http://img291.imageshack.us/img291/7488/60716340.jpg

vivaldi mausefalle
November 9th, 2009, 02:21 PM
3. naštimaj število pixlov (resolucijo). najbolje da na 800 ali na 1024. ne pozabi dati "kljukice" v okenček!

tenks, pozabil sem "obkljukati." drugače pa sem tole s piksli že sprobaval, pa mi zaradi neobkljukanja nikakor ni šlo zmanjšat slike.

Verso
November 9th, 2009, 04:15 PM
Ko sem že pri tem, sem pred kratkim prvič opazil zebro z bistveno krajšimi in ožjimi črtami, in sicer se mi zdi, da čez Zoisovo pri Križankah (Lj.).

Uf, tole so pa ekspresno hitro zbrisali. :lol: Sicer se mi pa ni zdelo najbolj varno čez prometno tripasovno cesto brez semaforja.

keber
November 10th, 2009, 08:23 AM
To je imel kak profesor/asistent/študent FA kako čudno idejo, da je njegov ideal stila in sloga boljši od varnosti. No, pravilno, da so čimprej zradirali to neumnost.

Eni ste iz FA, dajte se malo pozanimat.:cheers:

Struckar
November 10th, 2009, 06:50 PM
Kaj to sploh? A kak dodaten prehod za pešce? Morem rečt, da nisem opazil =) Kje točno pa je bil? A tam pri Plečnikovem nadstrešku vhoda v star del FA?

keber
November 10th, 2009, 07:24 PM
Pri vhodu za avtomobile iz Zoisove, nasproti Križank. Na tleh je ostal trajni spomin na to (vsaj do naslednjega asfaltiranja).

Verso
November 10th, 2009, 07:59 PM
Ja, če greš po Gosposki in nadaljuješ čez Zoisovo (http://www.geopedia.si/#T105_vT_b2_x461960.5_y100319.5_s20).

BeliF
November 10th, 2009, 09:27 PM
o groza, kdo se je pa tja spomnil dati prehod brez semaforjev

edit: prej sem mislil da govorite o tistem križišču v bližini NUK II, pa se nisem vmešaval, sam tole je pa...

keber
November 10th, 2009, 10:57 PM
Saj ni bila prava zebra, ampak neka umetniška z različno dolgimi in različno širokimi črtami. Take neumnosti pač ne spadajo na prometno površino.

next_lift
November 11th, 2009, 11:16 AM
Meni se je zadeva sicer zdela zelo zanimiva, še posebej, ker je po obliki zelo podobna kamnitim elementom na Krakovskem nasipu.
Ne pozabit, da je zraven jasno pisalo "ne prečkaj." Se pa vseeno vsekakor strinjam, da zadeve, ki so podobne prehodom za pešce, pa to niso, bolj sodijo v cone za pešce (kot so to naredili med Kresijo in Filipovim dvorcem) ali pa recimo na Trg Francoske revolucije, ne pa čez (tripasovno?) cesto, kot je Zoisova.

Meni bi se recimo zdelo veliko bolj pametno, če bi namesto tega preoblikovali obstoječe zebre - tako kot so jo na Kersnikovi v znak K4, če je kdo opazil.

keber
November 11th, 2009, 03:40 PM
Igranje z varnostnimi vprašanji ni dopustno nikjer. Tudi če je bil napis o prepovedi prečkanja, a je bil v vseh jezikih EU pa še nekaj deset ostalimi v okolici in dlje? Tudi zebre so lahko samo take kot so in nič drugače. Kam pa pridemo, če bi hotel vsak prometno signalizacijo po svoje preoblikovati?

Verso
November 11th, 2009, 06:46 PM
Meni se zdi najbolj neumno, da je zdaj ostal grd zmazek od brisanja te zebre, namesto da bi bil še naprej lep gladek asfalt.

Struckar
November 11th, 2009, 09:09 PM
Verso, kje si pa v Sloveniji še kdaj videl lep asfalt? Očitno imamo Slovenci neko fobijo ali pa naperjenost proti asfaltu, ker enostavno nismo srečni, če ga ne razrežemo in slabo nanov nardimo par metrov tu, par metrov tam, malce kaj gor naštimamo in tako dalje. Morem pa rečt, da večina FA hodi tam čez cesto, ker dejansko nastane vsakih nekaj minut luknja dolga skoraj minuto, ko iz nobene strani ne pripelje nobeno vozilo. Se pa tudi meni zdijo take inštalacije neumestne, neumne, nevarne in še marsikaj, pravzaprav bi jih morali prepovedati, ker voznike dekoncentrirajo, pešca pa lahko zvabijo pod kak avto ali celo tovornjak.