View Full Version : General Discussions on Moldova

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21]

nebunul
February 28th, 2010, 12:15 PM
^^ Conditiile par foarte permisive. Deci aproape imposibil sa nu primesti "permis-de-mic-trafic-la-frontiera":cheers:
OK. Eu vin.

PS: A cazut SSC-ul si nu am putut raspunde la timp.

PS2: Daca mai vine cineva din B. pot sa-l iau cu masina. :cheers:

OK. Imi iau bilet luni. Deci vin 100%. Poate zbor Vineri noaptea si ne vedem in Bacau Sambata dimineata ... Ramane sa stabilim traseul - sa te gandesti ce ai dori sa vizitezi. Poate o vizita prin Iasi; poate Chisinau (poate da dnd o bere:lol:)

Le Clerk
February 28th, 2010, 12:18 PM
OK. Imi iau bilet luni. Deci vin 100%. Poate zbor Vineri noaptea si ne vedem in Bacau Sambata dimineata ... Ramane sa stabilim traseul - sa te gandesti ce ai dori sa vizitezi. Poate o vizita prin Iasi; poate Chisinau (poate da dnd o bere:lol:)

As merge pana in Chinau pentru o zi daca ne insoteste dnd. :cheers:

dnd
February 28th, 2010, 01:01 PM
:D

Mai vedem, ca nu stiu unde o sa-mi straluceasca ochii in acea perioada :nuts:

Fallen
February 28th, 2010, 01:07 PM
Cam cat planuiti sa dureze excursia asta? (eventual cu tot cu drumul din Bucuresti, nu prea ma pricep la estimari de timp).

nebunul
February 28th, 2010, 11:32 PM
Probabil plecare Sambata dimineata si intoarcere Duminica seara. Poate un stop over la Chisinau, Iasi sau la Piatra-Neamt (cazare gratis):)

Le Clerk
February 28th, 2010, 11:54 PM
Eu o sa dispar de pe SSC vreo 3-4 zile ... insa continuam discutia cu plecare cand ma intorc.

PS: As prefera sa merg la Chisinau pentru ca nu am fost niciodata, dar nu refuz o vizita la Iasi, Piatra Neamt etc. Cat despre cazare, am auzit ca sunt niste hoteluri faine prin shientru in Chisinau. :):cheers:

Derbedeu
March 1st, 2010, 01:03 AM
Eu o sa dispar de pe SSC vreo 3-4 zile ... insa continuam discutia cu plecare cand ma intorc.

NOOOOO!!!!!!! :cry:

PS: As prefera sa merg la Chisinau pentru ca nu am fost niciodata, dar nu refuz o vizita la Iasi, Piatra Neamt etc. Cat despre cazare, am auzit ca sunt niste hoteluri faine prin shientru in Chisinau. :):cheers:

Please take lots of pictures that you can share with us when you get back!

Also, enjoy your trip! :) :cheers:

ionut
March 1st, 2010, 06:28 AM
@LeClerk, nu rata Piatra-Neamt! :)

panda80
March 1st, 2010, 07:29 PM
Suna tentanta invitatia asta de excursie. De mult vroiam sa ajung in Rep. Moldova. Daca o sa am timp ma bag si eu :cheers:

dnd
March 2nd, 2010, 11:47 AM
http://www.stireazilei.md/c-0-2941

Sper sa nu apara aceeasi situatie ca si cu vizele (ma refer la cat de usor se dau).

dupa cum am zis...

http://www.timpul.md/article/2010/03/01/6994

Micul trafic sau marele bluf?

Constantin Tănase

Cea mai mediatizată acţiune politică a noii guvernări a fost cea privind micul trafic de frontieră cu România. De ieri, acordul a intrat în vigoare şi, formal-juridic, peste un milion de moldoveni care locuiesc în raza de 50 km de la graniţa cu România vor putea să treacă frecvent frontiera şi să penetreze patria lor istorică până la 50 km de la graniţă cu R. Moldova. Iniţiativa acestui acord aparţine PLDM; tot acestui partid îi aparţine şi meritul de a fi obţinut încheierea acordului. Astfel, Acordul privind micul trafic de frontieră îl avem. Vom avea însă şi micul trafic propriu-zis?

Îmi pare infinit de rău, dar temerea mea e că acest mic trafic de frontieră nu va avea loc. Şi de vină nu va fi partea basarabeană, ca în ’40, ci muma noastră istorică, România, ţara noastră de glorii şi de dor, dar care şi astăzi se află sub ocupaţia unor politicieni care fac tot ce le stă în puteri ca să nu le permită „ruşilor de basarabeni” să treacă Prutul. Acum aceşti politicieni au şi un „argument forte” - condiţiile impuse de UE! Apropo de acestea, un înalt funcţionar al UE la Chişinău îmi spunea recent că cele 500 de euro necesare pentru a obţine o viză în România sunt o iniţiativă a Bucureştiului, nu a UE... Bucureştiul, dacă ar vrea, ar pune 50, dar nu 500 de euro!

…când am văzut lista de documente necesare pentru a obţine un permis de mic trafic la Prut, am înţeles că Birocraţia va îngropa nu numai România, dar şi Frăţia cu RM! Să luăm doar două exemple.

1. Pachetul de documente pentru a obţine permisul de mic trafic va fi depus la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău. Astfel, pentru a obţine permis de mic trafic, un emblematic moş Ion Mieredulce de la Lipcani, mic producător basarabean (de miere de albine), va trebui să vină la… Chişinău? Credeţi că va veni? Nu, nu va veni.

2. Lista actelor necesare pentru permis e total descurajantă! Cât face numai condiţia că „Cererea se completează cu cerneală de culoare neagră, personal de către solicitant, în fata lucrătorului consular şi se semnează de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fără a se depăşi conturul chenarului”. E pur şi simplu genial gândit! O mică precizare: cerneala neagră o pune la dispoziţie consulatul sau fiecare solicitant trebuie să vină cu cerneala lui, neagră desigur? Ce se va întâmpla, de exemplu, dacă emblematicul moş Ion Mieredulce vede prost, nu are ochelari şi, când îşi va pune semnătura „în interiorul chenarului anume desemnat”, va „depăşi un pic conturul chenarului”? I se va respinge cererea? Va trebui să completeze alta sau vi fi rugat să vină altă dată?

Dar să lăsăm gluma. Ceea ce face ca iniţiativa cu micul trafic să fie moartă din faşă e aşa-zisa „motivaţie” a cererii. Acordul prevede mai multe motive pentru a obţine permis de mic trafic: menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor; însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală; participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei; promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic; rezolvarea problemelor de natură juridică; vizitarea mormintelor rudelor.

Pentru a motiva… motivaţia, emblematicul nostru moş Ion Mieredulce trebuie să obţină, respectiv: „invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la consulat, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere”; „atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care sa reiasă diagnosticul, recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată” ş.a.m.d. Astfel, o altă emblematică Ioana Găină de la Bumbăta sau emblematica Patricia Cocoş de la Bujor, crescătoare de găini ouătoare, dacă doresc să meargă la Iaşi, respectiv la Huşi cu câteva sute de ouă ecologice, trebuie să prezinte „…o scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei care organizează evenimentele”.

E-he-he! Ştim noi ce înseamnă aceasta! Ştim noi cum şi de unde se obţin aceste scrisori! Dar, apropo, despre ce eveniment este vorba? De unde să ştie, de pildă, doamna Ioana Găină de la Bumbăta ce eveniment se va produce la Iaşi peste doi ani de zile, ca să prezinte de pe acum „o scrisoare pe antet, în original, cu ştampila conducerii instituţiei care organizează… evenimentele”? Dar dacă nu se organizează niciun eveniment, ce face doamna Găină cu ouăle ei?

Fiţi atenţi, fraţi …traficanţi: dacă vreun norocos reuşeşte, totuşi, să adune toate aceste acte, „după depunerea lor va aştepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul”. Nu maximul 10-20 de zile, ci tocmai 60! Şi asta se numeşte, chipurile, trecere fără vize! Păi cu vize, fraţilor, se trece mai uşor! Şi încă una, tot fierbinte: dacă vreun fericit nefericit mic traficant va încălca vreo prevedere a acestui acord, „permisul îi va fi retras, şi timp de trei ani i se aplică interdicţia de intrare în România”! Să ştie el, …micul traficantul de… ouă, că nu e de jucat cu o ţară, membră a UE!

…În realitate, avem de-a face cu un acord care nu favorizează, ci, invers, este, vorba bătrânilor de la ţară, punitiv prin esenţa sa, deoarece interzice şi blochează nu doar micul trafic, ci şi simpla deplasare a moldovenilor în România. Toţi care au aşteptat acest acord au fost convinşi că va fi identificată o formulă... euroconformă - adică simplă, elastică, omenească, frăţească, aflată în competenţa primăriilor -, dar nu un cod draconic ce duhneşte a birocraţie românească (euroconformă?!) şi a stalinism rusesc şi care, de facto, face imposibilă trecerea Prutului de către basarabeni. Voluntar sau nu, dar se creează impresia (urâtă) că administraţia de la Bucureşti i-a tras o ţeapă politică „de zile mari” actualei conduceri de la Chişinău, or, este evident că, în formula propusă, micul trafic de frontieră cu România nu va avea loc.

A fost doar un bluf, bineînţeles, din partea fraţilor de la Bucureşti. Realizează acest adevăr preşedintele unionist Ghimpu? (Pe premierul Filat nu-l întreb, şi el ştie de ce). Dacă da, atunci ceva trebuie să urmeze, ceva trebuie să se schimbe în relaţiile frăţeşti dintre Chişinău şi Bucureşti. Prietenii mei ştiu ce anume.

nebunul
March 2nd, 2010, 03:09 PM
^^ trist si adevarat :ohno:
Le-am trimis mail: opinia_ta@mae.ro ministru@mae.ro drco@mae.ro; dag@mae.ro; relatiipublice@just.ro; presa@just.ro; cetatenie@just.ro

Robi_damian
March 2nd, 2010, 05:48 PM
http://unimedia.md/?mod=news&id=17142

"18 ani de lacrimi şi durere". Ghimpu, Filat, Urechean, Lupu, dar și oameni simpli au comemorat la Chișinău victimele căzute în conflictul armat de pe Nistru.

Ziua Memoriei
"18 ani de lacrimi, de dureri, de aşteptare a lui tăticu, a feciorului. 18 ani de când forţele ostile integrităţii noastre au încercat să ne ţină în genunchi şi au încercat să ne împiedice drumul nostru spre libertate. Vom construi acest drum spre binele cetăţenilor, spre tratatea dureririi mamelor, care au pierdut feciorii. Acest război ne-a încurcat şi ne mai încurcă să trăim decent." Declaraţiile aparţin preşedintelui Parlamentului și preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, lansate azi, 2 martie, în ziua de comemorare a persoanelor decedate în conflictul armat de pe Nistru din anii 1991-1992.

Serviciu divin cu prilejul zilei de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Monumentul "Maica Indurerată" din capitală, marș de comemorare în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Toate aceste evenimente au avut loc azi, 2 martie de "Ziua Memoriei". Autorităţi centrale, dar și locale, funcţionari publici, veterani dar şi alte sute de reprezentanţi ai societăţii civile au participat la acţiunile de comemorare desfăşurate în această zi.

Premierul Vlad Filat a declarat că operațiunile armate de pe Nistru sunt un început, care azi nu are şi sfârşit, deoarece ideile pentru care au luptat eroii noştri nu a fost duse la sfârşit. "Dincolo de declaraţii trebuie să acţionăm în rezolvarea acestei probleme. Acest stat liber şi democrat urmează să fie unul integrat. Trebuie să facem astfel ca scopurile eroilor care au luptat pentru integritatea si independenţa statului nostru să fie duse la capăt", a mai precizat prim-ministrul.

În acelaşi context, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a subliniat că ziua de 2 martie este o zi dureroasă pentru că este o rană deschisă încă, deoarece Transnistria este controlată încă de cei care nu recunosc independenţa şi integritatea Republicii Moldova. "Trebuie să cinstim memoria celor care au avut de suferit şi totodată trebuie să ne îngrijim să vedem cum aducem mai aproape de noi partea cealaltă de Nistru", a declarat edilul capitalei.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a adus slavă eroilor căzuţi în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, închinându-se rudelor acestora şi cererându-le iertare totodată.

UNIMEDIA precizează că 29 mii persoane au participat la conflictul armat pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Dintre acestea, cca 280 persoane au decedat, iar 289 persoane au rămas invalide de gradul I, II şi III.

Vedeți mai jos o galerie foto de la evenimentele de astăzi. Atașat știri găsiți și imagini video.

nebunul
March 2nd, 2010, 07:08 PM
Interviu Mihai Ghimpu: Moldova are nevoie de stabilitate, reforme şi condiții bune de viaţă
http://www.europalibera.org/content/article/1970942.html

nebunul
March 3rd, 2010, 04:02 PM
Filat: La 15 iunie vom demara dialogul privind abolirea regimului de vize în UE pentru Republica Moldova
http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17160

nebunul
March 3rd, 2010, 04:48 PM
dupa cum am zis...
Micul trafic sau marele bluf?

^^ trist si adevarat :ohno:
Le-am trimis mail:

„Guvernul României a adoptat o decizie pein care a stabilit lista de acte necesare pentru a putea beneficia de permisul de mic trafic la frontieră. În urma acestei decizii a rămas în vigoare prezentarea dovezii sau invitaţiei din partea română, dar este posibilă şi eliberarea permisului în baza unei declaraţii pe propria raspundere în baza vizitei în România”. Anunţul a fost făcut azi, 3 martie, de către Premirul Vlad Filat, lansat în urma unei discuţii telefonice cu omologul său român, Emil Boc.

Premierul român Emil Boc a menţionat că a mandatat astăzi Ministerul Afacerilor Externe al României să emită un nou formular simplificat de obţinere a permisului de mic trafic la frontieră.

Cei doi premieri au pledat pentru soluţionarea problemelor ce apar pe parcurs printr-un dialog constructiv şi deschis.

UNIMEDIA precizează că, în dimineaţa zilei de astăzi, premirul Filat a vizitat Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău pentru a vedea cum decurge procesul de depunere a actelor pentru obţinerea permisului de mic trafic la frontieră.

Amintim că, la 1 martie, mai multe persoane au întâmpinat dificultăți în a depune documentele pentru obținerea permisului de mic trafic, problemă determinată de lipsa dovezii ce ar motiva călătoria.

video http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17170

De pe site-ul guvernului Romaniei
De asemenea, aş vrea să vă mai spun un singur lucru. Premierul a cerut Ministerului Afacerilor Externe să simplifice formularele necesare pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru a fi pus în aplicare acordul privind micul trafic de frontieră. Astfel, cetăţenii Republicii Moldova vor putea, sub semnătură, să declare că îndeplinesc toate condiţiile legale pentru a putea beneficia de acest acord. Vă mulţumesc.
http://www.gov.ro/briefing-de-presa-sustinut-de-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-ioana-muntean-la-finalul-sedintei-de-guvern__l1a108224.html

Ayceman
March 3rd, 2010, 06:37 PM
Listele cu persoanele care urmau să depună jurământul (deci nu lista celor care au obținut deja cetățenia), pe 22 februarie (http://cugetliber.wordpress.com/2010/02/12/tabel-nominal-cu-persoanele-care-depun-juramantul-de-credinta-fata-de-romania-in-data-de-22-februarie-2010/) (341) și pe 10 martie (http://cugetliber.wordpress.com/2010/03/03/tabel-cu-persoanele-care-depun-juramantul-de-credinta-fata-de-romania-pe-data-de-11-martie-2010/) (283). Mult prea puține..

Le Clerk
March 4th, 2010, 10:56 AM
European Commission evaluation mission on visa regime's liberalisation pays first visit to Chisinau

Mar. 3, 2010 / [2016]

Chisinau, 3 March /MOLDPRES/ - A European Commission's documentation mission paid a visit to Chisinau on 1-2 March, during which it held exploratory discussions on issues of liberalisation of the visa regime with the European Union. The mission was organised to carry out the provisions of a joint declaration adopted at the Moldova-EU Cooperation Council on 21 December 2009, the Foreign and European Integration Ministry's (MAEIE) mass media and public relations directorate has said.

The mission, made up of experts of the European Commission s External Relations Directorate General and the Justice, Freedom and Security Directorate General, took knowledge in the following fields of the dialogue with EU on visas: documents' security; illegal migration including readmission, public order and security, external relations. The delegation members had meetings with the MAEIE leadership and representatives of all the institutions with powers in visas' field.

At the end of the visit, the mission members had a meeting with Prime Minister Vladimir Filat, during which preliminary conclusions were formulated. In particular, the mission said that it deems as possible to launch the dialogue on the liberalisation of the visa regime by next mid-June, on condition that the EU member states gives their consent in this respect. The sides also agreed on the structure of the future dialogue, in which MAEIE will have a role of coordinator. In general, the sides specified the stages of the future activity to get the regime of free visa travels by Moldovan citizens to the European Union. Source (http://www.moldpres.md/default.asp?Lang=en&ID=129373)
^^ Se pare ca nu poate fi vorba de liberalizarea vizelor anul asta.

Le Clerk
March 4th, 2010, 10:59 AM
:D

Mai vedem, ca nu stiu unde o sa-mi straluceasca ochii in acea perioada :nuts:

Mai gandeste-te ca eu si Nebunul ne vedem weekendul ala.

Cine mai spunea ca vine din B? :cheers:

Le Clerk
March 4th, 2010, 05:48 PM
dupa cum am zis...

Ce dobitoci! Sunt convins ca procedura a fost intocmita de niste functionarasi care au fost pregatiti in birocratia bruxelliana (era sa scriu orwelliana) si care au generat un produs care nu a fost verificat de catre decidentii politici. :bash:

Le Clerk
March 4th, 2010, 05:51 PM
^^

Oricum, vad ca se doreste indreptarea greselii, dar mai bine se faceau verificari de la inceput:

Romanian foreign ministry to issue simplified form to get cross-border permit

Mar. 3, 2010 / [2014]

Chisinau, 3 March /MOLDPRES/ - Prime Minister Vlad Filat had a phone conversation with Romanian Prime Minister Emil Boc today, the government's press service has said.

The two prime ministers made a short review of the present stage of the bilateral relations, referring particularly to the situation as regards the entering into force of the agreement on small-distance cross-border movement.

Vlad Filat mentioned the problems faced by Moldovan citizens while getting the permit for free-visa access to Romania's border zone. The prime minister told his Romanian counterpart that he collected facts about the situation on the spot during a visit to the consular section of the Romanian embassy in Chisinau.

The Moldovan prime minister also referred to the instructions given at a today's government meeting to facilitate the implementation of the agreement on the small-distance cross-border movement, and especially the procedure of getting permits by Moldovan citizens.

Prime Minister Emil Boc said that today he empowered the Romanian Foreign Ministry to issue a new simplified form to get the cross-border permit.

Also, the Romanian prime minister referred to some simplified conditions likely to facilitate the permit's obtaining, such as a declaration by the permit applicant on his/her own responsibility.

The two prime ministers spoke out for the settlement of the problems appearing during time by means of a constructive and open dialogue. Source (http://www.moldpres.md/default.asp?Lang=en&ID=129346)

PM Boc requires simplified papers for Moldovan cross-border travelers
4 Martie 2010

Prime Minister Emil Boc on Wednesday asked the Foreign Ministry to simplify travel paper for Moldovan citizens who want to enter Romania under the terms of the recent Agreement signed by Bucharest and Chisinau aimed at facilitating small-scale cross-border traffic.

“Thus, Moldovan citizens will be able to state, under signature, that they meet all the legal requirements in order to benefit from the terms of this agreement,” said the Romanian government’s spokesperson Ioana Muntean.
The requirements set for the release of the small-scale cross-border traffic permit, namely the traveler’s obligation to present invitations and documentary evidence from Romania, also certified by a notary, sparked the discontent of both the Moldovan population and of the authorities in Chisinau, report mass media from across the Prut. Source (http://www.financiarul.ro/2010/03/04/pm-boc-requires-simplified-papers-for-moldovan-cross-border-travelers/)

Le Clerk
March 4th, 2010, 05:54 PM
Parlamentul moldovean l-a demis pe presedintele Curtii Supreme

Ion Muruianu a fost demis, joi, de Parlamentul Republicii Moldova din functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie, informeaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

„Potrivit legislatiei, CSM propune doar numirea presedintelui CSJ, nu si demiterea”, a spus Mihai Ghimpu, declarand decizia aprobata.

La propunerea presedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, majoritatea deputatilor prezenti in sala au votat pentru demiterea lui Ion Muruianu din functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie.

UNIMEDIA scrie Ion Muruianu a numit jurnalistii "caini turbati periculosi pentru societate". Afirmatiile presedintelui Curtii Supreme de Justitie au fost facute public in cadrul unui discurs la tribuna in cadrul Adunarii Generale a Judecatorilor. Ulterior, mai multe institutii media au cerut demisia oficialului pentru declaratiile sale ofensatoare la adresa presei. Sursa (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6991511-parlamentul-moldovean-demis-presedintele-curtii-supreme.htm)

Trebuie schimbate structurile comuniste ale puterii incet incet. :cheers:

Le Clerk
March 4th, 2010, 09:20 PM
Moldovan President Mihai Ghimpu: if the people will call for a union with Romania, nobody will be able to stop them

If Moldovans will chose to unite with Romania, no Ghimpu, Voronin, Putin or Clinton will be to stop them. The declaration comes from Moldova's interim president Mihai Ghimpu, who explained in an interview with Europa Libera that Marian Lupu will become President this year.

Moldova does not need elections as over 70% of the people expressed that they will not call for early elections. We need to take into account all objectives and the most important that stood at the basis of the Alliance, the EU integration.

Ghimbu said that the Alliance program does not foresee a union with Romania but said that he has no idea what the day will bring. He added that if the people will want a union, no one will be able to stop them. Source (http://english.hotnews.ro/stiri-regional_europe-6977326-moldovan-president-mihai-ghimpu-the-people-will-call-for-union-with-romania-nobody-will-able-stop-them.htm)

Le Clerk
March 4th, 2010, 09:22 PM
A fost propusă înființarea unei comisii permanente a Senatului României pentru relațiile cu românii din diasporă

Senatorii PD-L Gheorghe Bîrlea si Viorel Badea au propus înfiintarea unei comisii permanente a Senatului pentru relatiile cu romanii din diaspora, al carei scop este să asigure un dialog continuu cu romanii din afara granițelor, în vederea solutionarii problemelor cu care se confrunta acestia. Inițiativa ar putea deveni realitate după ce, potrivit lui Viorel Badea, senator pentru românii din Europa si Asia, propunerea a fost aprobata în cadrul grupului parlamentar al PD-L din Senat si urmeaza sa fie trimisa la Biroul Permanent al Senatului.

Comisia va sprijini activitatile Diasporei romanesti, în scopul pastrarii, afirmarii si promovarii identitații culturale, lingvistice si religioase, în conformitate cu legislatia României, inclusiv normele europene si internationale în materie.

Printre atributiile comisiei se numara înaintarea de propuneri referitoare la stabilirea unui cadru legal care sa functioneze în interesul românilor de pretutindeni, a mai spus Viorel Badea.

De asemenea, comisia va monitoriza respectarea si protectia drepturilor românilor de pretutindeni, conform conventiilor, tratatelor si acordurilor în vigoare, va mentine un dialog permanent cu comisiile similare ale parlamentelor altor state si alte organisme parlamentare internationale si va audia persoanele propuse pentru a fi numite în functii de conducere în institutiile care se ocupa de românii din strainatate, urmand a da un aviz consultativ.

În componenta comisiei ar urma sa intre din oficiu parlamentarii alesi în colegiile din Diaspora si reprezentanti ai fiecarui grup parlamentar, cu respectarea configuratiei politice initiale a Senatului. Comisia va fi condusa de un presedinte, un vicepresedinte si un secretar alesi prin vot secret de catre membrii acesteia. Sursa (http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17153)

Le Clerk
March 4th, 2010, 10:02 PM
273 milioane euro - suma pe care UE o va acorda R. Moldova în perioada 2011-2013

Uniunea Europeană este gata să aloce R. Moldova 273 milioane euro până în anul 2013. Fondurile vor fi utilizate pentru a întări politica de vecinătate a UE și reprezintă o parte din finanțările UE pentru țara noastră în perioada anilor 2011-2013, transmite o știre Infomarket.

"În total, pentru aceşti trei ani vor fi alocate peste 5,7 mlrd. euro pentru consolidarea cooperării politice şi integrarea economică între UE şi vecinii săi. În special, fondurile vor fi utilizate pentru susţinerea reformelor politice şi economice, cooperarării regionale şi transfrontaliere în ţările partenere ale UE în cadrul politicii europene de vecinătate şi instrumentului de vecinătate şi parteneriat", se mai precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit sursei, vor fi susţinute de asemenea proiectele legate de schimbările climatice, transport, energetică şi mediu. Vecinii UE vor obţine peste 2 mlrd. euro în 2013: Moldova – 273,1 mil. euro, Ucraina – 470,1 mil., Maroc – 580,5 mil., Egipt – 449,3 mil., Tunisia - 240 mil., Iordania - 223 mil., Georgia – 180,3 mil., Algeria - 172 mil., Armenia – 157,3 mil., Liban - 150 mil., Siria - 129 mil., Azerbaidjan - 125 mil., Libia - 60 mil., Israel - 6 mil. euro.

„Vrem să-i implicăm mai pronunţat în cooperare pe vecinii noştri, demonstrând că UE rămâne un partener stabil în acest timp dificil. Noi propunem legături mai puternice ale asocierii politice şi integrării economice, adaptată la dorinţele şi posibilităţile partenerilor noştri. Majorarea finanţării acordate de UE este un instrument important pentru atingerea acestor scopuri”, se mai precizează în comunicatul Comisiei Europene. Sursa (http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17198)

ionut
March 5th, 2010, 06:35 AM
273 milioane? hm, ar fi fost ceva 2,73 mld. :D

Mi se pare putin 273 milioane, chiar si pt Moldova. Dar na, tot e ceva.

dnd
March 5th, 2010, 10:47 AM
^^ La noi cica inca se discuta imprumutul de la China de un miliard de dolari, insa ai nostri vor ca banii sa vina in transe si in valori de zeci de milioane, ca nu cumva sa intram in datorii :)

panda80
March 5th, 2010, 11:49 AM
Mai gandeste-te ca eu si Nebunul ne vedem weekendul ala.

Cine mai spunea ca vine din B? :cheers:

Eu ma gandesc serios sa vin, daca nu apare ceva intre timp ma alatur si eu:banana:

nebunul
March 5th, 2010, 12:05 PM
Doar dnd a mai ramas sa confirme :nocrook: Trebuie neaparat sa mergem in Chisinau :cheers:

Le Clerk
March 5th, 2010, 02:47 PM
La Bucureşti au loc consultări bilaterale la nivel de Ministere de Externe

O delegaţie a Republicii Moldova, condusă de dl Andrei Popov, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, se află la Bucureşti pentru consultări bilaterale cu Ministerul Afacerilor Externe al României. Pe agenda discuţiilor figurează aspecte referitoare la temele de bază ale relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, inclusiv consolidarea cadrului juridic bilateral, aplicarea eficientă a Acordului privind micul trafic de frontieră, susţinerea demersurilor de integrare europeană a RM, cooperarea în cadrul organizaţiilor regionale.

În contextul vizitei întreprinse la Bucureşti, dl Andrei Popov a avut o întrevedere cu dl Estanislao de Grandes Pascual, Ambasadorul Regatului Spaniei în Republica Moldova cu sediul la Bucureşti, ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Europene.

În cursul zilei de astăzi, delegația moldoveană va avea o întrevedere cu Ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi în România. Sursa (http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17232)

Le Clerk
March 5th, 2010, 02:51 PM
The Spectator: Western-oriented Moldova deserves Europe's help

Europe should look to do more for Moldova and quickly, because the new government may not last, an article published in the British newspaper "The Spectator" reads

Moldova Azi, 4 March 2010, 16:02

"Governments that want to join the West are today few and far between. Most, like Ukraine, are torn, or, like Belarus, uninterested. The Moldovans are different - and willing to reform. They should be helped." stated Daniel Korski on his blog Coffe House of the newspaper "The Spectator".

The author of the article mentions that the new government needs support from the West to achieve some sustainable progress, to ensure that they repeat their success , in case of early parliament elections in the summer of 2009. According to Korski, „letting the Communists back in would be a step backwards worse than Viktor Yushchenko's election in Ukraine".

Daniel Korski advises European governments to lend Moldova assistance, such as the prospect of visa-free travel, at least to students and young people, into the EU.

„Later this year, Albania is likely to be given visa-free travel into the EU. Every day, Albanians are deported from Britain for violating their terms of stay. The Home Office reports nothing comparable with Moldovans staying in the UK. They come, keep to the rules and go back when their visas expire." Korski mentions.

In the author's opinion, the EU governments should examine ways to help get Russian "peacekeepers" out of break-away Transnistria, perhaps to be replaced by a hybrid EU-Russian civilian mission.

„Western-oriented Moldova deserves Europe's help. It may not be the biggest foreign policy issue. But it's a good one", Daniel Korski concludes. Source (http://www.azi.md/en/story/9777)

Le Clerk
March 5th, 2010, 03:41 PM
Doar dnd a mai ramas sa confirme :nocrook: Trebuie neaparat sa mergem in Chisinau :cheers:

Am un feeling ca dnd o sa vina. :D

Le Clerk
March 5th, 2010, 03:42 PM
Televiziunea-legenda a 'revolutiei' de la Chisinau - Jurnal TV - se lanseaza pe micile ecrane

Jurnal TV, prima televiziune de stiri a Republicii Moldova, va intra in emisie vineri, 5 martie, de la ora 20.00, cu transmitere in limba romana. Televiziunea care a facut istorie in timpul 'revolutiei' moldovenesti din 7 aprilie 2009, fiind singura institutie mass-media care a relatat din mijlocul evenimentelor, trece de pe internet pe micile ecrane ale moldovenilor.

Conducerea proiectului de lansare este, in mare parte, romaneasca. Liderul echipei de configurare a statiei este George Orbean, care are la activ un portofoliu consistent de televiziuni lansate: National TV, Neptun TV Constanta, reteaua de statii teritoriale Realitatea TV si multe altele.

"Conceptul nostru editorial este bazat pe omniprezenta reporterilor nostri, fie ca e vorba de un colt indepartate de lume, de o capitala a unui imperiu modern sau de un raion oarecare din Moldova. Stirile sint la fel de importante, de oriunde ar veni", afirma George Orbean, manager de proiect la Jurnal TV, citat intr-un comunicat de presa.

Noua televiziune reprezinta o investitie fara precedent in mass-media Moldovei si porneste la drum cu o echipa tinara formata din 50 de reporteri, 35 de cameramani, 100 de tehnicieni si circa 20 de producatori si editori.

Grila de programe Jurnal TV este axata in principal pe emisiuni de stiri si emisiuni informative, care vor fi completate de emisiuni de dezbateri, de analiza si de urmarire in direct a principalelor subiecte. Acestora li se adauga emisiuni de "factual entertainment", cum ar fi productiile proprii "Motoare", "Punkt" si "Acces Interzis". Sursa (http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-6995609-televiziunea-legenda-39-revolutiei-39-chisinau-jurnal-lanseaza-micile-ecrane.htm)

nebunul
March 5th, 2010, 07:57 PM
Moldovenii s-au suparat pe Romania. De ce e nemeritata culpabilizarea Bucurestiului
http://unimedia.md/?mod=news&id=17199

dnd
March 5th, 2010, 10:08 PM
Lansare JurnalTV un mare...FÂS :scouserd:

Televiziunea care s-a lansat pe internet, a uitat de telespectatorii fideli de pe net lasandu-i cu buza umflata.
A trebuit ca un alt site (www.privesc.eu) sa preia semnalul ca sa putem vedea "marea" lansare online.

vinterriket
March 6th, 2010, 12:07 AM
Romania are ambasador la Chisinau (http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/888639/Avem-ambasador-la-Chisinau/)

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretul privind acreditarea lui Marius Gabriel Lazurcă în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova, informează Preşedinţia într-un comunicat.

Diplomatul Marius Lazurcă a fost avizat, la 9 februarie, de comisiile parlamentare de politică externă, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pentru postul de ambasador în Republica Moldova.

Marius Lazurcă este născut în anul 1971, la Timişoara, este căsătorit şi are cinci copii. El a fost, până în prezent, ambasadorul României la Sfântul Scaun, un post pe care în trecut l-a ocupat şi actualul ministru de Externe, Teodor Baconschi. Lazurcă are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona, în timp ce Baconschi are un doctorat în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la aceeaşi universitate.

Postul de ambasador al României în Republica Moldova este vacant de aproape un an, după ce fostul reprezentant diplomatic al României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat, la 8 aprilie 2009, persona non grata de preşedintele moldovean de la acea vreme, Vladimir Voronin, având la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Republica Moldova.

nebunul
March 6th, 2010, 11:36 AM
Sarmale amestecate cu dor de casă
Audio http://stelapopa.unimedia.md/2010/03/06/9569/#more-9569

„Jandarmul român” de ieri şi birocratul român de azi
http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/editorial/7388-audio-dan-dungaciu-jandarmul-roman-de-ieri-i-birocratul-roman-de-azi

nebunul
March 6th, 2010, 02:05 PM
Apropo de anticipate sau modificarea constitutiei
6a4nNp73n2Q

...
La Bucureşti au loc consultări bilaterale la nivel de Ministere de Externe

Vineri, 05 Martie 2010 13:27
O delegaţie a Republicii Moldova, condusă de dl Andrei Popov, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, se află la Bucureşti pentru consultări bilaterale cu Ministerul Afacerilor Externe al României. Pe agenda discuţiilor figurează aspecte referitoare la temele de bază ale relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, inclusiv consolidarea cadrului juridic bilateral, aplicarea eficientă a Acordului privind micul trafic de frontieră, susţinerea demersurilor de integrare europeană a RM, cooperarea în cadrul organizaţiilor regionale.

În contextul vizitei întreprinse la Bucureşti, dl Andrei Popov a avut o întrevedere cu dl Estanislao de Grandes Pascual, Ambasadorul Regatului Spaniei în Republica Moldova cu sediul la Bucureşti, ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Europene. Pentru astăzi este preconizată o întrevedere cu Ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi în România.
http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri/politica/7375-la-bucureti-au-loc-consultri-bilaterale-la-nivel-de-ministere-de-externe-

nebunul
March 6th, 2010, 03:42 PM
Sarmale amestecate cu dor de casă
Audio http://stelapopa.unimedia.md/2010/03/06/9569/#more-9569

„Jandarmul român” de ieri şi birocratul român de azi
http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/editorial/7388-audio-dan-dungaciu-jandarmul-roman-de-ieri-i-birocratul-roman-de-azi

Stan spune:
March 6 2010 la 13:03
Doamna Stela,
V-am ascultat cu atata bucurie emisiunea care ati realizat-o!! Iata ce trebuie facut, ati gasit!! Asta e un drum pe care trebuie cu orice pret mers!! Stati de vorba cu fostii refugiati romani din Basarabia si veti vedea ce mana de aur veti gasi!! Fac aici o marturisire si nu mi-e rusine sa mi-o asum. Mi-am invins acest sentiment de pudoare. Tatal meu , banatean din mosi stramosi, fiu de tarani care ajuns”domn” ( cum se zicaea pe atunci!) datorita unor mari sacrificii din partea lor, a fost unul din acei functionari romani (administratia romanesca) din Basarabia. Nu va puteti imagina cat sunt de amarat cand toata ziua buna ziua vad pe diferite “forumuri” oameni in toata firea care se bat cu pumnul in piept cu orgoliul lor “moldovenesc”, infierand cu manie proletara, functionarul roman corupt si venal, jandarmul roman care nu avea alta treaba de facut decat sa imparta toata ziua la palme pe obrazul “buneilor”. Nu sustin nicio clipa ca nu exista”padure fara uscaturi”! Fiecare epoca istorica isi are abuzurile ei . Dar pt mine toate acestea sunt niste minciuni sfruntate. Tatal meu n-a stat mult acolo, dar a “prins ” chiar mariile tragedii care s-au consumat atunci.In casa parinteasca a copilariei mele am vazut medici, profesori, invatatori, prefecti,fosti militari ai armatei regale care erau aproape in exclusivitate romani basarabeni provenind din familii de oameni simpli, tarani adica, ajunsi si ei la oarecare lumina prin atatea sacrificii ale familiilor lor , ca peste tot in Romania. Stateam cu gura cascata ascultand povestile lor despre cum trebuiau sa faca aproape zilnic fata la provocarile armate ( chipul terorismului de atunci!) ale comunismului de peste Nistru. Au fugit de acolo cu hainele de pe ei, au dus-o aici f.f. greu cu prigonirile de toate felurile, cu foametea, cu atatea alte privatiuni , inclusiv de libertate. Le stiu solidaritatea exemplara cu care se sustineau, se ajutau, se imbarbatau , tristetea din ochi, grija pentru ce va fi cu ei, cu copiii lor. Cine dintre bastinasii locului nu puteau sa nu fie solidari cu ei in toate? Si asa au fost Sufletul lor nu era altceva decat suflet de romani batuti de soarta. Invers decat acum, total invers.Tatal meu n-a fost nici antonescian, nici legionar ,n-a facut parte din niciun partid. Pe vremea aceea in administratia romaneasca nu era permis asa ceva.Acum este.Le stiu acelor oameni nivelul solid cultural,profesinalismul si cinstea funciara promovata inca din familie si de mici copii. Din pacate , asa ceva , rar se intalneste astazi. Nu de romani trebuie sa le fie frica “moldovenilor ” de peste Prut, ci de ei insisi. Daca presa din Basarabia vrea sa-i ajute cu ceva pe cititorii, ascultatorii si privitorii de acolo, asta sa-i ajute: sa-si regaseasca demnitatea de a fi romani. Iata pentru ce aplaud, am toate motivele sa aplaud initiativa dv. de la “Vocea Basarabiei”. Cred ca este deschisa o partie care poate ajunge drum larg si unificator de suflete, de constiinte si de destin.
PS- scuze pentru lungimea interventiei mele. Sarut mana!!

...
BTW http://tineribasarabeni.blogspot.com/

stereodoping
March 6th, 2010, 04:33 PM
Moldovenii şi istoria lor sau flori pentru Şaghibulin care a folosit corect arma
de Constantin Tănase

Presa opoziţiei comuniste a reacţionat foarte iritată la decizia guvernului de a marca pe 9 mai „65 de ani de la terminarea celui de al Doilea Război Mondial” şi Ziua Europei, dar nu, precum consideră istoriografia rusă şi sovietică, „Ziua Biruinţei”, adică „65 de ani de la terminarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

Cineva scria că o terminologie nebuloasă pentru ştiinţă e ca şi o ceaţă deasă pentru corăbii, în mare. Evident, în cazul dat nu e vorba numai de simple neclarităţi şi ambiguităţi terminologice. E vorba de interpretarea istoriei, a unei istorii rescrisă după placul învingătorilor. O întrebare la care istoricii nu pot răspunde univoc e următoarea: noi, basarabenii, facem parte din învingătorii sau din învinşii celui de al Doilea Război Mondial? Atâta timp cât nu se va răspunde sincer la respectiva întrebare, pentru noi, românii basarabeni, acel Război nu s-a terminat: au amuţit tunurile, dar războiul nu s-a sfârşit, el continuă, numai că pe alte fronturi, cu alte arme şi cu alte metode, însă cu aceiaşi actori. Şi nu e vorba că noi nu dorim să-l încheiem, alţii nu doresc. Noi, din păcate, ne-am resemnat şi ne-am împăcat cu toate. Un regim criminal, cum a fost cel stalinist-comunist, venit peste noi cu tancurile şi eliberatori beţi, ne-a băgat frica în oase, ne-a distrus coloana vertebrală, ne-a lipsit de elementara demnitate umană şi naţională.

Cunoaştem cu toţii replica faimoasă „Mî vas osvobodili!” („Noi v-am eliberat!”). De fiecare dată când vreun basarabean mai curajos încerca să manifeste demnitate naţională, i se reproşa prompt: „Mî vas osvobodili!”. Prin această replică-avertisment nu doar ni se arăta care e locul nostru în istorie, ci ni se sugera clar la ce drepturi şi libertăţi avem dreptul să pretindem. Dar la ce drepturi poate pretinde un popor care în acel Război, la un moment dat, s-a pomenit cu arma în mână împotriva viitorului Mare Învingător? Istoricii ruşi şi sovietici au trecut sub tăcere istoria adevărată, cea care nu le convenea. Abia acum, după ce au fost desecretizate unele materiale din arhiva Ministerului de Interne, aflăm, de exemplu, despre crimele cutremurătoare ale barbarilor care ne-au „eliberat”.

Recent, în presa de la Chişinău a fost publicat un document de arhivă zguduitor. Este vorba despre o Informaţie din august 1949, semnată de ministrul Securităţii de stat al RSSM, generalul-maior Mordoveţ, în care se recunosc crimele comise de „eliberatori” în timpul deportărilor din 5-6 iulie 1949. Stilul e coincis, milităresc, fără emoţii. Cităm: „În s. Răculeşti, în timpul deportării, soldatul Şaghibulin l-a împuşcat pe ţăranul Roşca. Concluzie: Soldatul Şaghibulin a folosit corect arma”; „În satul Bravicea, în timpul controlului, a fost împuşcat ţăranul Sârghi. Concluzie: arma a fost folosită corect”; „În satul Ciuciuleni, în urma tentativei de a fugi în pădure, a fost împuşcată fetiţa Bodrug, în vârstă de 15 ani. Concluzie: Arma a fost folosită corect”. Ş.a.m.d. De regulă, „eliberatorii” acţionau în stare de ebrietate. Cităm din aceeaşi Informaţie: „În Străşeni, după terminarea unei operaţii, soldaţii („eliberatori”! - n.n.) Kuzneţov şi Oblezov s-au îmbătat. Trecând pe lângă casa lui Croitoru, în vârstă de 85 de ani, acesta a ieşit din casă, iar susnumiţii l-au bătut până a murit”. Imaginaţi-vă scena…

Fiecare punct din Informaţia lui Mordoveţ este un subiect de dramă şi un cap de acuzare totodată. Aceştia au fost „eliberatorii” noştri, ai căror urmaşi ne învaţă astăzi ce limbă vorbim, ce istorie avem, unde să ne integrăm şi unde nu, ce date istorice să sărbătorim… Revenim la problema celui de al Doilea Război Mondial. Miercuri, un membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM a făcut o dezvăluire şocantă. Astfel, în ultimele trei luni ale celui de-al Doilea Război Mondial - februarie-mai 1945 - şi-au pierdut viaţa 54.618 de basarabeni înrolaţi în armata sovietică în toamna anului 1944. Autorităţile sovietice i-au mobilizat pe basarabeni în pofida faptului că aceştia deţineau cetăţenia statului român şi că existau convenţii internaţionale care interziceau mobilizările în teritoriile ocupate.

Potrivit istoricului, curios este şi faptul că găgăuzii şi bulgarii nu au fost înrolaţi, ei au fost lăsaţi în spatele frontului. „Basarabenii, continuă istoricul, au fost împinşi pe prima linie a frontului şi au fost folosiţi drept carne de tun, iar mulţi dintre ei, pur şi simplu, s-au înecat în timpul forţării râurilor în ofensiva spre Berlin; 32 la sută din ostaşii basarabeni, căzuţi pe front, au fost daţi dispăruţi fără urmă”. Iată concluzia: „A fost, probabil, un interes din partea autorităţilor sovietice şi, în mod special, al NKVD-ului, KGB-ul de mai târziu, de a nimici populaţia de sex masculin din spaţiul pruto-nistrean”. În final, în premieră, este dată cifra reală a victimelor ocupaţiei sovietice: 300.817 - 173.684 de basarabeni au decedat prin înfometare, 74.515 prin deportare şi 54.618 în război.
…………………………………………………………………………..
Aşa arată istoria noastră cea adevărată. Nouă însă ni se impune şi astăzi, după 65 de ani de la terminarea celui de al Doilea Război Mondial, o altă istorie, scrisă de „eliberatori” şi în care se reconfirmă că „soldatul Şaghibulin a folosit corect arma”. Şi dacă a folosit-o corect, de ce să nu-i înălţăm şi lui un monument, pe care să scriem: „Din partea poporului moldovenesc recunoscător, ostaşului sovietic eliberator Şaghibulin, care a folosit corect arma”?! Iar pe 9 mai, nepoţii celui împuşcat să depună, pioşi şi plini de recunoştinţă, flori la picioarele lui Şaghibulin pentru că „a… folosit corect arma”. În fiecare sat să ridicăm câte un asemenea monument. Asta se vrea de la noi cu ocazia lui 9 mai 2010!

Sursa: Timpul.md (http://www.timpul.md/article/2010/03/04/7095)

nebunul
March 6th, 2010, 04:45 PM
stereo ... unde esti pe 2/3 Aprilie ?! Bem o bere cu dnd la Chisinau :) ?! Dau eu :cheers: :cheers: :cheers:

Le Clerk
March 6th, 2010, 05:04 PM
As propune sa luam un bax de carti cu noi in portbagaj, sa nu mergem chiar ca turisti cu mana goala. Le-am putea lasa la o scoala de comuna, pentru ca la orase se mai gasesc mai usor. Eu as contribui cu 100 EUR pentru carti*. :cheers:

*Ma gandesc la niste carti de istorie spre exemplu dar sunt deschis la alte variante.

nebunul
March 6th, 2010, 05:34 PM
^^ Sigur, sa avem si un itinerar semi-cultural :cheers: Poate mergem si la cimitirul eroilor etc
Offtopic ...
698Yw_EYsg0
Donati oricat de putin ... :cheers:
^^ am donat Ł500 dar mai bag Ł100 la carti :cheers: Poate ne dau ei tineribasarabeni@gmail.com niste sugestii.

PS Luati patent ca eu vreau sarma ghimpata :banana:

dnd
March 6th, 2010, 05:34 PM
http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=1303

Incredibil: Autorităţile de la Bucureşti o pun pe o basarabeancă să cânte imnul României, deşi e surdo-mută!

O tânără cu dizabilităţi de vorbire din Republica Moldova stabilită de mai bine de aproape 10 ani la Buzău, susţine că nu îşi poate obţine cetăţenia română până nu va reuşi să intoneze imnul de stat. Incredibila poveste a cetăţeanului moldovean Lilia Ceban începe în anul 2002 odată cu stabilirea ei în România.

...

nebunul
March 6th, 2010, 05:36 PM
^^
japonezu06.Mar.10-16:43hs

Probabil functionarii sunt dintre cetatenii cu handicap intelectual, au un creier reptilian, care functioneaza simpul: alb sau negru, deschis -inchis. Cine isi imagineaza ca din intamplare romanii s-au indreptat spre manele si ortodoxia radicala se inseala, semianalfabetismul este general, o societate are posibilitatea sa progreseze sau sa involueze, noi am ales a doua varianta.

dnd
March 6th, 2010, 05:37 PM
^^ Sigur, sa avem si un itinerar semi-cultural :cheers: Poate mergem si la cimitirul eroilor etc

^^ am donat Ł500 dar mai bag Ł100 la carti :cheers: Poate ne dau ei tineribasarabeni@gmail.com niste sugestii.

Eu vad ca voi vreti dosar de la SIS-ul nostru :)))))

ionut
March 6th, 2010, 05:38 PM
^^ are si nebunul o obsesie cu sarma ghimpata. :D

nebunul
March 6th, 2010, 05:39 PM
^^ Am pe birou bucati din zidul berlinului :D
Eu vad ca voi vreti dosar de la SIS-ul nostru :)))))

^^ le dau si adresa :lol:

dnd
March 6th, 2010, 05:42 PM
^^ are si nebunul o obsesie cu sarma ghimpata. :D

Din cate stiu, deja prin aprilie n-o sa mai ramana nimic din sarma, plus ca e zona de frontiera si nu se da voie (probabil doar inregistrat la graniceri).

dnd
March 6th, 2010, 05:43 PM
^^ Am pe birou bucati din zidul berlinului :D

^^ le dau si adresa :lol:

Eu zic sa veniti pe 7 aprilie, atunci chiar nu o sa fiti "suspecti" :D

nebunul
March 6th, 2010, 05:48 PM
^^ :lol: la asta nu m-am gandit. Dar cred ca suntem mai suspecti pe 2/3 ... cica venim cu cateva zile inainte ... :nuts:

nebunul
March 6th, 2010, 06:01 PM
Dedicatie pentru SIS:cheers:

Basarabie

Sta pe prispa casei sale
Un batran far-un picior
Si se bucura cand vede
Pe nepotul Nicusor.

Nepotu-si saruta bunul,
S-apoi il intreba asa:
-Zi-mi,bunicule si mie, ce-i cu Basarabia?
-Caci taticul meu nu stie
Ca la scoala nu le-au spus,
Iar daca ar fi vrut sa afle,
Putea numai pe ascuns.

Eu stiu ca tu acolo
Ai fost impuscat de-un las
Si mai stiu ca tot acolo
Si piciorul ti-a ramas.

-Acolo mi-au ramas multe,
Dragul tatei nepotel!
Mi-au ramas parinti,o sora
Si-un fecior mai tinerel.

Acolo sunt fratii nostri
Si-mpreuna ne e rostul,
Basarabia, nepoate,
Sa stii ca e pamantul nostru!

Si cum povestea batranul,
Cu patima si cu necaz,
Doua lacrimi mari ca roua
I se prelingeau pe obraz.

Dar nepotul nu-ntelese
Si-ncepe iar a intreba:
-Daca-i a noastra,tataie,
De ce e a altora?!

-Mai nepoate,mai nepoate!
Cum sa-ti spun, ca-mi vine-a plange?
Dupa ce ne-am aparat-o
Si-am varsat acolo sange,
S-au gasit doi far’de lege
Basarabia s-o rupa
De la trupul Romaniei!

Si acum ma rog la Domnul:
Sa ma tina,ami nepoate!
Ca sa vad taiat hotarul
Care astazi ne desparte!

Sa-mplineasca mostenirea
Ce-o lasa Maria Sa,
Stefan Voda, domnul tarii,
Si-apoi oi putea pleca!

Basarabie,Basarabie!
Pentru tine a plans si plange
Neamul romanesc!
Basarabie, Basarabie!
Tot se va-mplini odata visul stramosesc!

stereodoping
March 6th, 2010, 07:01 PM
stereo ... unde esti pe 2/3 Aprilie ?! Bem o bere cu dnd la Chisinau :) ?! Dau eu :cheers: :cheers: :cheers:

Voi fi la Bruxelles. Mi sa-mi dai o bere cand ajungi la A'dam. :lol::cheers:

COTNARI
March 6th, 2010, 11:29 PM
^^ :lol: la asta nu m-am gandit. Dar cred ca suntem mai suspecti pe 2/3 ... cica venim cu cateva zile inainte ... :nuts:

drum bun si distractie maxima ! regret ca nu sunt in tara atunci, si nici nu pot ajunge. insa voi merge sigur la Chisinau la inceputul lui mai. +o sa am pe cine sa intreb :lol:

Le Clerk
March 8th, 2010, 11:23 AM

As vrea sa merg intr-o comuna dar acum realizez ca ne deplasam in weekend si s-ar putea sa fie totul inchis. O sa iau legatura prin email pentru sugestii, ai dreptate.

Pai as vrea si eu o bucata, dar nu stiu de unde o sa putem cumpara. :(

Le Clerk
March 8th, 2010, 11:24 AM
INTERVIU Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei la Chisinau: "Ma voi opune intotdeauna trivializarii cetateniei romane, transformarii ei intr-un simplu instrument de garantare a libertatii de miscare"

Obtinerea cetateniei romane de catre cetatenii moldoveni este un drept incontestabil, insa ea nu poate fi trivizalizata si transformata intr-un simplu instrument de garantare a libertatii de miscare, considera noul ambasador al Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca. "Nu e suficient sa iti doresti sa calatoresti pentru a fi un potential cetatean roman", a spus diplomatul intr-un interviu acordat Hotnews.ro.

Informatia pe scurt:

Ambasada noastra in Republica Moldova da masura fortei reale a politicii externe a Romaniei.
Personalului consular ii voi reaminti ca stam cu totii sub exigenta unui ”proiect de suflet”, o expresie care adauga unei prioritati strategice o nuanta unica de atasament moral.
Nu e exagerat sa spunem ca Romania nu si-a pierdut niciodata rolul de sponsor principal al Republicii Moldova in cadrul UE. Ceea ce noi avem acum ocazia sa demonstram definitiv, alaturi de guvernul de la Chisinau, este ca interesele noastre in raport cu Chisinaul sunt ”euroconforme”, cum se spune in jargonul de Bruxelles
Propunerea de creare a unui instrument financiar-bancar de sprijinire specifica a intregii sfere de cooperare economica bilaterala a stirnit interesul expertilor. Sunt increzator ca ea se va si concretiza la timpul potrivit si prin implicarea institutiilor adecvate

Reporter: Presedintele Basescu a semnat vineri decretul de acreditare ca ambasador in Republica Moldova, cand estimati ca veti ajunge la Chisinau?
Marius Lazurca: Imi doresc, desigur, sa incep cat mai repede cu putinta. Pe de alta parte, cutumele diplomatice legate de plecarea de la post, precum si multimea de detalii presupuse de un transfer cu intreaga familie imi impun niste limite. Cred, prin urmare, ca nu e cu totul irealist sa imi doresc sa ajung la Chisinau indata dupa Pasti. Sper sa reusesc.

Apreciez ca frustrarea originara a cetatenilor Republicii Moldova, sursa reprosurilor la adresa Romaniei, nu e legata, as spune, de dificultatile de obtinere a vizei, cetateniei sau permisului de mic trafic. Inclin sa cred ca nemultumirea originara vine din aceea ca cetatenii R. Moldova, constienti de propria europenitate, nu inteleg de ce ea nu se trasforma rapid intr-un regim de viata european.

Marius Lazurca
Reporter: Vaticanul si Republica Moldova sunt atat de diferite, cu provocari atat de diferite din punct de vedere diplomatic. Ca ambasador, cum va propuneti sa conduceti misiunea diplomatica de la Chisinau si care vor fi primele lucruri de care va veti ocupa?
Marius Lazurca: Aveti dreptate, cele doua posturi sunt intr-adevar foarte diferite, din cel putin doua motive. In primul rind, din pricina ca Sfantul Scaun nu seamana cu nici un alt stat, acreditarea la Vatican aducind uneori mai curind cu aceea pe linga o mare organizatie internationala, ONU, de pilda, sau OSCE - in sensul ca problematica strict bilaterala cedeaza adesea locul unui dialog consacrat marilor dosare internationale: drepturile omului, criza economico-financiara, dezvoltarea sustenabila etc. Nu este neaparat cazul Romaniei, care are cu Sfantul Scaun o agenda bilaterala diversificata, in continua aprofundare dupa 1 ianuarie 2007.

Marius Lazurca si Papa
Foto: Arhiva personala

Chisinaul difera de Vatican, in al doilea rind, din cauza locului special pe care Republica Moldova il are in politica externa romaneasca. Republica Moldova nu e un simplu vecin al tarii noastre, nici doar un aspirant la integrarea europeana. Intr-un anume sens, Republica Moldova reprezinta o distilare a marilor interese de politica externa ale Romaniei, adica: sporirea relevantei noastre in cadrul UE si NATO, protejarea intereselor cetatenilor si etnicilor nostri din afara frontierelor, intarirea parteneriatelor in vecinatatea noastra plecind de la premiza responsabilitatilor speciale ale Romaniei, decurgind din statutul ei de stat de frontiera al UE si NATO.

Mi-as lua libertatea de a spune ca, alaturi de putine alte misiuni, Ambasada noastra in Republica Moldova da masura fortei reale a politicii externe a Romaniei. Din acest punct de vedere, orice zi ca Ambasador la Chisinau va fi pentru mine un reinnoit test de realism. Si tocmai asa imi propun sa conduc aceasta misiune: cu un realism dublat de bunavointa.

Reporter: Organigrama ambasadei de la Chisinau nu este completa inca, se vor deschide inca doua (poate trei) consulate in R. Moldova. Ce politica de personal veti avea? In 2007 consulul a fost schimbat pentru suspiciunea unui trafic cu vize, in 2009 a existat un episod jenant pentru Romania in care consulul a avut o harjoneala cu una dintre angajatele moldovence. Ce calitati veti cere personalului diplomatic roman pentru a evita astfel de incidente?
Marius Lazurca: Sunt surprins de calitatea informatiilor de care dispuneti, asta va face un interlocutor exigent. In privinta episoadelor regretabile pe care le evocati, v-as cere ingaduinta de a nu le comenta. Cunosc in buna masura istoria recenta a prezentei noastre diplomatice la Chisinau si as dori sa va asigur ca ea nu e in nici un fel rezumata de aceste incidente dubioase.

Legea Cetateniei introduce in marea comunitate nationala pe cineva care poate face demostratia ca este demn de aceasta. Pe scurt: nu e suficient sa iti doresti sa calatoresti pentru a fi un potential cetatean roman.

Marius Lazurca
As spune ca, dimpotriva, diplomatii romani, incepind cu Ambasadorul Teodorescu, au reprezentat interesele noastre legitime, cu onestitate si devotament, in conditii greu de imaginat din afara si asupra carora nu imi este ingaduit sa fiu prea explicit. Nu imi propun sa cosmetizez situatiile intolerabile; solicit doar pastrarea unei juste proportii intre rezultatele obtinute intr-un context dificil si defectiunile de parcurs.

In ceea ce priveste politica de personal, voi spune ca acesta este un domeniu prea important pentru a-mi ingadui sa improvizez autonom. Cu alte cuvinte, voi urma creativ politica MAE, care e - deloc surprinzator - aceea de a trimite la post persoane calificate, din punct de vedere moral si profesional. Ce voi cere personalului? Le voi reaminti ca stam cu totii sub exigenta unui ”proiect de suflet”, o expresie care adauga unei prioritati strategice o nuanta unica de atasament moral. Le voi mai spune ca vom avea privilegiul de a fi sub ochii scrutatori ai tuturor decidentilor in politica externa romaneasca: presedintele, premierul si ministrul afacerilor externe. Ar trebui sa fie suficient, nu?

Reporter: In ce masura credeti ca veti fi sprijinit, cu instrumentele necesare, de catre autoritatile de la Bucuresti? Problema care s-a invocat adesea privind o relatie destul de deficitara cu Moldova - in afara regimului comunist care a fost pana in primavara anului trecut - a fost lipsa unor instrumente ( institutii, oameni si mecanisme) prin care sa se manifeste sprijinul Romaniei.
Marius Lazurca: Sunt foarte increzator si mi s-au furnizat deja mai multe argumente. Toate scadentele enuntate de presedintele Basescu la Chisinau au fost pina acum respectate: alocarea ajutorului nerambursabil de 100 de milioane de euro, deschiderea punctului de trecere al frontierei Radauti-Lipcani, operationalizarea acordului privind micul trafic de frontiera, relansarea dialogului vizind definitivarea instrumentelor juridice prioritare. Aceste exemple mi se par elocvente: atit in privinta angajamentului Bucurestiului, cit si - la fel de important - in ceea ce priveste seriozitatea Chisinaului.

Am deschis impreuna un santier enorm, suntem abia la inceput, dar miza ne obliga sa mentinem aceasta dinamica pozitiva. Pot sa va confirm ca dialogul bilateral, la toate nivelurile, inclusiv prin implicarea ministerelor de linie, s-a intensificat prin punerea in miscare sau crearea unor mecanisme adecvate de colaborare.

Avem acum ocazia sa demonstram definitiv, alaturi de guvernul de la Chisinau, este ca interesele noastre in raport cu Chisinaul sunt ”euroconforme”

Rolul meu in momentul de fata la Chisinau este sa vorbesc nu despre unire, ci despre Uniune. Despre Uniunea Europeana asadar.

Marius Lazurca
Reporter: Romania a pierdut putin startul chiar si in sprijinirea R. Moldova in aspiratiile sale europene, iar Ungaria si Polonia sunt competitori puternici. In afara de faptul ca Romania are nevoie de aceste tari ca aliati in sustinerea la nivel UE a cauzei moldovenesti, cum vedeti recuperarea terenului pierdut in relatia cu Moldova, pentru a fi primul avocat al acesteia in UE?
Marius Lazurca: Mi-as permite sa va reamintesc faptul ca Ungaria si Polonia, au participat la prima reuniune a Grupului informal pentru sprijinirea actiunii europene a Republicii Moldova, alaturindu-se astfel unei initiative romanesti. Este o dovada elocventa ca, in ceea ce priveste Republica Moldova, interesele Romaniei, Ungariei si Poloniei nu sunt competitive, ci, dimpotriva, convergente. In al doilea rind, as crede ca nu e exagerat sa spunem ca Romania nu si-a pierdut niciodata rolul de sponsor principal al Republicii Moldova in cadrul UE.

Ceea ce noi avem acum ocazia sa demonstram definitiv, alaturi de guvernul de la Chisinau, este ca interesele noastre in raport cu Chisinaul sunt ”euroconforme”, cum se spune in jargonul de Bruxelles. In raport cu Republica Moldova, trebuie sa ne manifestam in continuare drept cel mai dinamic actor si sa contribuim, in acest mod specific, la succesul Parteneriatului Estic, la randul sau o initiativa care sintetizeaza interese europene istorice fata de vecinatatea estica.

Reporter: In audierile din Parlament ati prezentat o serie de propuneri foarte concrete pentru aprofundarea relatiei dintre Bucuresti si Chisinau. V-ati asigurat sprijinul ministerelor si al institutiilor abilitate din Romania pentru a le pune in practica?
Marius Lazurca: Cu riscul de a va dezamagi, voi spune ca marja de creativitate pe care un ambasador o poate demonstra in cursul audierilor parlamentare este, in mod necesar, destul de mica. Ceea ce el este chemat sa demonstreze este cunoasterea problematicii bilaterale, adica a diverselor proiecte in curs, unele in stadiu de simpla propunere. Pentru toate aceste proiecte sprijinul tuturor institutiilor relevante este scontat.

In al doilea rind, ambasadorul audiat are obligatia de a expune un mandat - adica o sinteza a pozitiei Romaniei in raport cu o tara anume, sinteza elaborata in MAE cu utilizarea tuturor contributiilor specifice ale altor ministere. Spun toate acestea pentru a intari o afirmatie foarte simpla: nu mi-as fi permis sa fac, inaintea unor comisii ale Parlamentului Romaniei, afirmatii neintemeiate pe certitudinea intregului sprijin institutional relevant.

Reporter: In ce masura ideea dvs. de infiintare a unui Fond de investitii sau a unei banci de investitii romano-moldovene a avut ecou in tara? A fost evaluata aceasta idee de catre experti si care a fost raspunsul acestora?
Marius Lazurca: Din nou, nu e vorba aici de idei care sa imi apartina, desi as putea la rigoare sa-mi asum ideea unei banci de investitii. Ar fi insa o atribuire falsa de, cum sa spun?, copyright, din simplul motiv ca ideea bancii s-a nascut in cursul intilnirilor de pregatire, in MAE, a audierilor si a fost validata de persoanele relevante ale Ministerului. Din acel moment, ideea a incetat prin urmare sa mai fie personala - a mea sau a altcuiva anume.

Gasirea unui autor e asadar irelevanta. In mod concret, as spune ca da, propunerea de creare a unui instrument financiar-bancar de sprijinire specifica a intregii sfere de cooperare economica bilaterala a stirnit interesul expertilor. Sunt increzator ca ea se va si concretiza la timpul potrivit si prin implicarea institutiilor adecvate.

Romania admite, cu rabdare si intelegere, ca eforturile ei sunt uneori imperfecte.

Marius Lazurca
Foto: Arhiva personala

Reporter: Cetatenii moldoveni au doua reprosuri majore de facut autoritatilor romane: procedurile lente de dobandire a cetateniei romane si obligativitatea de a avea 500 de euro in cont pentru obtinerea vizei. Cea de-a doua chestiune este impusa de UE - exista o rezolvare in acest sens, o modalitate de a se face vreo exceptie? Ce demersuri intreprinde Romania in acest sens?
Marius Lazurca: Cele pe care le spuneti sunt adevarate si au fost admise si de Presedintele Romaniei. Mi-as permite sa adaug doua nuante. As spune mai intii ca, desi chestiunile consulare - vizele, de pilda - sunt temele cele mai prezente in mass-media, activitatea niciunei Ambasade, cu atit mai putin a celei la Chisinau, nu se rezuma la acordarea de vize. Ambasada noastra nu este un simplu ghiseu de vize, iar rezumarea stereotipa a activitatii la aceasta ii nedrepteteste pe diplomatii angajati, cu succes altminteri, in avansarea uneia dintre cele mai complexe relatii bilaterale pe care o intretine Romania.

In al doilea rind, apreciez ca frustrarea originara a cetatenilor Republicii Moldova, sursa reprosurilor la adresa Romaniei, nu e legata, as spune, de dificultatile de obtinere a vizei, cetateniei sau permisului de mic trafic. Inclin sa cred ca nemultumirea originara vine din aceea ca cetatenii R. Moldova, constienti de propria europenitate, nu inteleg de ce ea nu se trasforma rapid intr-un regim de viata european. Un regim de viata deplin prosper si liber. V-as reaminti ca e o frustrare pe care ne-o amintim si noi foarte bine, pe care si-o amintesc de fapt toti cetatenii ”noii Europe”.

Oricite eforturi ar face Romania - la Chisinau, Bucuresti si Bruxelles - doar deplina, definitiva, ”europenizare institutionala” a Republicii Moldova va anula aceasta frustrare si, pe cale de consecinta, aceste reprosuri. Sigur, Romania admite, cu rabdare si intelegere, ca eforturile ei sunt uneori imperfecte. (Desi, mi-as permite sa ii rog pe criticii nostri sa compare cata libertate de miscare a produs Romania in Republica Moldova si cita a generat orice alt stat, european sau nu).

As mai spune ceva: obiectivul fundamental al Romaniei nu este acordarea de vize sau permise de mic trafic tuturor cetatenilor moldoveni. Ceea ce noi ne dorim este ca ei sa nu mai aiba nevoie de ele pentru a calatori liber. In aceasta directie se concentreaza cea mai importanta parte a abnegatiei, creativitatii si inteligentei noastre.Din pacate, este partea activitatii noastre care nu apare aproape niciodata in presa.

Reporter: In privinta cetateniei - cate cetatenii anticipati ca vor fi eliberate odata cu infiintarea Agentiei pentru cetatenie si a filialelor sale multiple din Romania? Lunga asteptare a cetatenilor moldoveni este cauzata, spunea presedintele, si de faptul ca dosarele sunt incomplete. Aveti in vedere o campanie de informare in acest sens?
Marius Lazurca: Cite cetatenii? Toate, tuturor celor pe care legea ii indreptateste. Va rog sa imi permiteti sa mai adaug ceva. Ma voi opune intotdeauna trivializarii cetateniei romane, instrumentalizarii ei meschine, transformarii ei intr-un simplu instrument de garantare a libertatii de miscare. Nu acesta este sensul si spiritul Legii Cetateniei sau ale modificarilor aduse ei.

As reaminti ca aceasta lege este chemata sa repare o nedreptate. In al doilea rind, legea ia act de dorinta explicita a unei persoane de a impartati destinul istoric al Romaniei, de a contribui creativ la cultura, viata ei sociala, politica si economica. Legea Cetateniei introduce in marea comunitate nationala pe cineva care poate face demostratia ca este demn de aceasta. Pe scurt: nu e suficient sa iti doresti sa calatoresti pentru a fi un potential cetatean roman.

Va asigur ca emigratia moldoveneasca stirneste mai multa ingrijorare la Chisinau decit la Roma, Madrid sau Lisabona

Reporter: Unele cancelarii europene si-au manifestat interesul privind o evaluare a efectelor procesului accelerat de acordare a cetateniei romane moldovenilor. Credeti ca au motive de ingrijorare, in special cel referitor la migratie intr-o perioada in care intreaga Europa este cuprinsa de criza economica?
Marius Lazurca: Nu exista nici un motiv de ingrijorare. Legea Cetateniei respecta prevederile internationale si europene in domeniu, si nu difera fundamental de legislatii similare din alte state membre ale UE. As mai spune un lucru: va asigur ca emigratia moldoveneasca stirneste mai multa ingrijorare la Chisinau decit la Roma, Madrid sau Lisabona.

Ca si Romania sau Polonia, si Republica Moldova are nevoie in egala masura de economiile cetatenilor sai expatriati, dar si de harnicia si inteligenta celor care au ales sa ramina acasa. Pe umerii acestora din urma apasa acum marea responsabilitate a cresterii economice a Republicii Moldova.

Reporter: O parte a opiniei publice din Moldova, a intelectualitatii are o abordare unionista a relatiei cu Romania, in timp ce pozitia oficialitatilor - atat romane cat si moldovene - a fost foarte clara: Romania si Moldova sunt doua tari independente si suverane a caror “unire” va avea loc in UE. Cum ati raspunde intr-un dialog acestei parti a populatiei moldovenesti care ar putea fi dezamagita in aspiratiile sale unioniste?
Marius Lazurca: Nu-mi este ingaduit sa angajez un asemenea dialog. Deciziile privind evolutia Republicii Moldova apartin cetatenilor acestui stat, iar ambasadorul unui stat strain, prin cutuma si conventii internationale, nu are dreptul sa intervina in procesul adoptarii acestor decizii. Nici macar la nivelul ”informal” al societatii civile, dezbaterii academice sau elitei intelectuale.

Integrarea europeana face obiectul unui consens unanim in Republica Moldova, atit in interiorul societatii, cit si al clasei politice. Constatind acest fapt si convergenta acestuia cu propriile interese de politica externa, Romania sprijina efortul de europenizare al Republicii Moldova. Prin urmare, rolul meu in momentul de fata la Chisinau este sa vorbesc nu despre unire, ci despre Uniune. Despre Uniunea Europeana asadar.

Institutul Eminescu nu poate sa se rezume la ”export” cultural, trebuie sa contribuie si la ”maturizarea pietei interne”

Reporter: O mare parte a populatiei Moldovei, a locuitorilor din Chisinau vorbesc limba rusa sau prefera sa comunice in rusa. Credeti ca demersul de a introduce obligatoriu subtitrarea in limba romana a filmelor in cinematografe, vanzarea unor publicatii romanesti in Moldova si deschiderea unor noi televiziuni de limba romana sunt in masura sa incurajeze la vorbirea limbii romane si sa stranga relatia, la nivelul populatiei, cu Romania?
Marius Lazurca: Romania a salutat mereu acele decizii ale autoritatilor Republicii Moldova destinate sa contribuie, fie si indirect, la evidentierea si aprofundarea legaturii speciale dintre cele doua state. In acest sens, vedem consolidarea prezentei publice a culturii romane in Republica Moldova sub un dublu aspect: ca un raspuns la asteptarea unei parti substantiale a cetatenilor moldoveni si, in al doilea rind, ca o contributie indirecta la dinamica relatiilor bilaterale.

Bogatia lumii culturale din Chisinau, orasul pe care il evocati, nu are cum sa fie afectata de cresterea ponderii limbii romane. Sunt increzator in aceasta privinta, pentru ca stiu prea bine ca bogatia specifica a orasului meu natal, Timisoara, e legata de capacitatea unui timisoarean ideal de a putea comunica in romana, maghiara, germana, sirba, bulgara etc. Republica Moldova se va integra in UE purtind cu sine aceasta bogatie si sunt convins, prin urmare, ca va sti sa o protejeze, inclusiv redand limbii romane locul sau firesc.

Romania isi propune un lucru simplu: ca intr-o buna zi sa poata sa numere steagul Republicii Moldova intre drapelele din fata cladirii Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles. Asta-i tot si nu-i putin!

Marius Lazurca
Reporter: In cat timp estimati ca veti reusi infiintarea unui institut Mihai Eminescu la Chisinau si ce programe /evenimente concrete ar trebui sa aiba el?
Marius Lazurca: Cum stiti, pe hirtie Institutul exista. Nu cred ca e un secret nici faptul ca nasterea lui nu a intirziat neaparat din vina autoritatilor romane. In momentul de fata, conditiile sunt intrunite pentru ca Institutul sa treaca rapid de pe hirtie in realitate. In ceea ce ma priveste, vad activitatea viitoare a acestei institutii sub o dubla lumina. In primul rind, aceasta institutie va fi un punct de contact cultural cu Romania, un instrument de promovare in Republica Moldova a ceea ce cultura romaneasca are mai valoros.

Pe de alta parte, Institutul Eminescu va trebui sa raspunda, in al doilea rind, si specificului culturii locale. In acest sens, el va trebui sa stimuleze si sa sprijine creativitatea culturala romaneasca si romanofona in Republica Moldova, mai cu seama in dimensiunea ei deschisa, europeana, cosmopolita. Vad prin urmare Institutul Eminescu in centrul unei retele dense de institutii si comunitati culturale informale din Republica Moldova, un partener si un punct de sprijin pentru actorii culturali semnificativi din statul vecin.

Pe scurt: Institutul Eminescu nu poate sa se rezume la ”export” cultural, trebuie sa contribuie si la ”maturizarea pietei interne”.

Reporter: In decembrie au fost reluate, informal, negocierile privind conflictul din Transnistria. Care este evolutia discutiilor si cum vedeti gasirea unei solutii?
Marius Lazurca: La inceputul lui martie s-au comemorat 18 ani de la inceputul ostilitatilor de pe Nistru. Orice observator lucid constata ca in acest rastimp evolutiile nu au fost foarte spectaculoase. Un motiv in plus, asadar, de a saluta reluarea negocierilor intre Republica Moldova si teritoriul secesionist, cu medierea Rusiei, Ucrainei si OSCE si cu participarea, ca observatori, a SUA si UE.

Un motiv in plus, de asemenea, de a vedea cu speranta deschiderea ambelor parti pentru cresterea palpabila, concreta a climatului de incredere reciproca. Ca stat membru al UE, Romania nu va inceta sa afirme ca respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova este principiul care trebuie avut in vedere constant in abordarea acestui dosar.

Reporter: Cum vedeti colaborarea romano-moldoveana in cazul unei destramari a Aliantei pentru Integrarea Europeana sau in conditiile in care pozitiile guvernului de la Chisinau par oarecum diferite, pe multe teme importante - numele limbii oficiale, scutul antiracheta - de cea a lui Marian Lupu, potential presedinte ale Moldovei?
Marius Lazurca: Obiectivele prioritare ale politicii noastre externe in raport cu Republica Moldova nu evolueaza in functie de ciclurile electorale de la Chisinau sau Bucuresti. In orice conditii, Romania isi propune un lucru simplu: ca intr-o buna zi sa poata sa numere steagul Republicii Moldova intre drapelele din fata cladirii Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles. Asta-i tot si nu-i putin! Sursa (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7002871-interviu-marius-lazurca-ambasadorul-romaniei-chisinau-voi-opune-intotdeauna-trivializarii-cetateniei-romane-transformarii-intr-simplu-instrument-garantare-libertatii-miscare.htm)

nebunul
March 8th, 2010, 11:24 AM
Pai as vrea si eu o bucata, dar nu stiu de unde o sa putem cumpara. :(
^^ doar sa ne "combinam" la vama cu vreun vames :)

Le Clerk
March 8th, 2010, 11:52 AM
Ar fi o varianta. O sa intrebam....

BTW: Rusia se muleaza pe modelul UE ca sa o poata concura mai eficace:

Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan ar putea sa adopte o moneda unica

Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan ar putea adopta o moneda unica in viitor, a declarat vineri prim-vicepremierul rus Igor Suvalov, in cadrul unui forum economic al tarilor membre CSI, relateaza RIA Novosti.

Oficialul rus a precizat ca aceasta idee ar putea fi concretizata in cadrul unui Spatiu economic unic care sa reuneasca Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan, din 2012, si a deja existentei, din ianuarie 2010, Uniuni vamale (Rusia, Belarus, Kazahstan).

Prim-vicepremierul rus nu exclude ca frontierele acestei uniuni economice sa se extinda in timp.

In 27 noiembrie 2009, la Minsk, presedintii rus, belarus si kazah au convenit lansarea unei Uniuni vamale, din 2010, prin introducerea unui tarif vamal comun pe teritoriul celor trei tari. Din 1 iulie 2010, cele trei tari vor introduce si un Cod vamal comun.

La aceeasi data, controlul vamal va fi desfiintat la frontiera ruso-belarusa si, un an mai tarziu, la granita ruso-kazaha.

Rusia, Belarus si Kazahstan au impreuna 170 de milioane de locuitori si un produs intern brut de 2.000 miliarde dolari, respectiv 83% din potentialul fostei Uniuni Sovietice, noteaza publicatia rusa. Sursa (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6994455-rusia-belarus-ucraina-kazahstan-putea-adopte-moneda-unica.htm?cfat=)

nebunul
March 8th, 2010, 12:08 PM
Imi place ultima fraza …
Obiectivele prioritare ale politicii noastre externe in raport cu Republica Moldova nu evolueaza in functie de ciclurile electorale de la Chisinau sau Bucuresti. In orice conditii, Romania isi propune un lucru simplu: ca intr-o buna zi sa poata sa numere steagul Republicii Moldova intre drapelele din fata cladirii Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles. Asta-i tot si nu-i putin!

Le Clerk
March 8th, 2010, 06:07 PM
Jurnal TV news channel has just been launched while Publika news channel is also getting ready for launch.

http://img532.imageshack.us/img532/5659/jujrnaltv.jpg (http://img532.imageshack.us/i/jujrnaltv.jpg/)

http://img534.imageshack.us/img534/7138/publika.jpg (http://img534.imageshack.us/i/publika.jpg/)

Moldova launching its first News TV channel

The Republic of Moldova's first news channel, Jurnal TV, will start working in the Romanian language tonight.

At 9 pm, the channel will gather in its "Shadow Cabinet" program all the three presidents of Moldova - Mircea Snegur, Petru Lucinschi and Vladimir Voronin, and the incumbent acting president, Mihai Ghimpu. They will discuss the changes that have taken place in Moldova since the independence declaration.

The round-the-clock channel has a staff of 50 reporters, 35 cameramen, 100 technicians and about 20 editors, and will be live-casting news from Moldova and the world hourly, and in-between - analytical surveys of developments taking place at home and abroad.

On the eve of the work start, Jurnal TV was visited by Acting President Mihai Ghimpu and Prime Minister Vlad Filat, who were pleasantly surprised with the splendid office, and voiced envy for the excellent conditions the channel staff is going to work in. Filat remarked, the example of Jurnal TV and personally Jurnal Trust Media president Val Butnaru are proving that in Moldova, too, any project, even a most grandioso one, can be realized if its authors are talented enthusiasts and big optimists.

The Premier promised he would be coming to the channel "as many times as you will invite".

About 2 months ago, Editor-in-Chief of the Panorama newspaper Dmitry Chubashenko stated at the presentation of a new Russian-language publication of his, Panorama, that upon the coming of liberal-democratic forces into power in Moldova, the republic will come to have new mass media outlets and new political parties, "for these will now be in a much greater demand by the Moldovan society... Now that the Communist Party has gone from power after 8 years of ruling, a normal life is beginning in our republic".

Infotag's dossier: The online Jurnal TV channel was founded de jure in 2009. Its head is Val Butnaru, the Jurnal Trust Media president. The Trust comprises also newspapers ECOnomist, Apropo Magazin, Jurnal de Chişinău, and radio station Jurnal FM. Besides the central office in Chisinau, the channel is working to open representations in Balti (northern Moldova) and Cahul (southern Moldova). Employing currently a creative staff of some 150 persons, the channel is broadcasting via the Eutelsat satellite.

The company administration says the project is financed by a group of German investors. Jurnal TV rents 957 square meters of space in the city's expensive-most Skytower International Business Center situated in the heart of Chisinau.

Due to the lack of transparency here, the real owner of Jurnal TV is unknown to the Moldovan society. Independent experts are saying the channel project should cost 3-5 million euros. According to unofficial information, large businesses, pursuing certain political goals in Moldova, may have a relation to establishing the channel. In particular, experts are mentioning the names of Vladimir Plahotniuc and Ion Sturza, whose personal assets are said to reach US$150-200 million, according to various estimates. According to other information, Romanian businesses have direct relation to the channel. Jurnal

Publika TV anunță structura de conducere a televiziunii

Directorul general al Publika TV, Dumitru Ţîra, a anunţat astăzi, 8 martie, structura de conducere a noii televiziuni.

Redacţia Ştiri va fi condusă de Maia Metaxa, care ocupă funcţia de editor-şef. Alături de ea, din structura de conducere mai fac parte Valeriu Caţer şi Anatol Câşlaru, care vor fi editor of the day. De asemenea, Iulia Mihailova este coordonator al ştirilor în limba rusă. Cei patru au fost recomandaţi pentru aceste funcţii de îndelungata experienţă jurnalistică pe care o au, dar şi de capacitatea şi dorinţa lor de a schimba piaţa media din Moldova. Source (http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17287)

dnd
March 8th, 2010, 07:11 PM
Astea de la JurnalTV sa ia cucu :lol:

Le Clerk
March 9th, 2010, 02:19 PM
A branch of „Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi to open in Ungheni

04.03.2010 - 13:24

„Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi (Romania) may open a branch in Ungheni town of the Republic of Moldova, DECA-press Agency informs.

The idea to open a branch of Iasi University in Ungheni was issued by Constantin Simirad, president of Iasi District Council.
„The idea is very good, although I have it for a long time”, Alexandru Ambros, mayor of Ungheni town, states.
Ambros assured the authorities would carefully examine all the proposals and will try to find the optimal variant for a building where this institution could work.

„It is logical to open a branch of Iasi University in Ungheni, that is situated at only 15-kilometers distance of Iasi”, the mayor also said, cited by „Expresul de Ungheni”. Sursa (http://www.deca-press.net/?cat=soc_and_civic&id=3438)

dnd
March 9th, 2010, 07:24 PM
http://www.stireazilei.md/c-0-3027

AIE a decis: Constitutie noua, referendum pana pe 16 iunie

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana au decis ca va fi adoptata o noua Constitutie in urma unui referendum national.
La prima etapa, Parlamentul va adopta o lege privind adoptarea unei noi Constitutii. In baza acestei legi Constitutia va fi votata in Parlament pe articole, iar apoi supusa referendumului.

Anuntul a fost facut in cadrul unui briefing a celor 4 lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana.

Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, liderul PL, a spus ca Legea Suprema nu va fi schimbata total, ci vor fi vor facute ajustari si corectari.

Liderul AMN, Serafim Urechean, a precizat ca AIE urmeaza sa discute cu PCRM, iar referendumul va avea loc nu mai tarziu de 16 iunie, cand se implineste un an de la dizolvarea Parlamentului.

Le Clerk
March 9th, 2010, 08:13 PM
Exista undeva un proiect de modificare? :cheers:

dnd
March 9th, 2010, 08:21 PM
Cred ca va aparea in curand.
Ministrul Justitiei Alexandru Tanase a zis la JurnalTV :D ca probabil cea mai importanta modificare va fi ca presedintele tarii sa fie votat de popor, iar subiecte sensibile ca denumirea limbii sau statutul de neutralitate sa fie amanata pentru alta data.

Le Clerk
March 9th, 2010, 08:32 PM
^^ OK. Mersi. Banuiesc ca daca se modifica Constitutia in sensul alegerii presedintelui in mod direct de cetateni, aceasta se va aplica din mandatul urmator, adica mandatului din 2013 incolo, nu si la alegerea presedintelui in locul celui interimar din acest moment - Ghimpu?

Ayceman
March 9th, 2010, 08:35 PM
Ar fi o prostie să schimbe natura republicii. Nu e nevoie ca președintele să fie votat de populație. Se poate ieși din impas mult mai simplu prin alegerea în Parlament cu doar 50%+.

Le Clerk
March 9th, 2010, 08:43 PM
^^ Eu sustin republica semiprezidentiala pe motivul ca creeaza o institutie puternica capabila sa contrabalanseze parlamentul, iar orice balans la o putere unica e un lucru bun. Cu atat mai mult cu cat alegerea directa a presedintelui creeaza competitie si genereaza figuri noi in aceasta competitie, lucru benefic pentru democratie.

Cat despre alegerea presedintelui, inteleg totusi ca Lupu va fi ales in parlament pana la urma.

Ayceman
March 9th, 2010, 09:44 PM
Președintele, în sine, nu este o putere, el este o piesă din puterea executivă în cazul republicii semiprezidențiale, este șeful executivului în cazul republicii prezidențiale (cazul de contrabalansare pe care-l specificai tu), sau un reprezentant la nivel de relații externe (poate chiar cu funcția împreunată cu cea a ministrului de externe) în cazul republicii parlamentare.

Nu poți să compari un om cu un for pentru contrabalansare. Un for este probabilistic mai corect și mai echilibrat decât un om pe parcursul unui mandat.

nebunul
March 9th, 2010, 10:44 PM
^^ Da' de cand ai devenit tu fan BOR ?! :lol:

dnd
March 9th, 2010, 11:22 PM
De fapt astazi AIE le-a dat peste bot (scuzati-mi expresia) comunistilor :cheers:

Nu vor mai fi alegeri parlamentare anticipate, astfel alianta se pastreaza pe urmatorii patru ani.

In iunie va fi votata noua Constitutie, iar AIE va avea grija sa fie acceptata de majoritatea populatiei (probabil limba si neutralitatea nu vor fi incluse la discutie).

Daca populatia va spune "DA" atunci se schimba forma de guvernamant. Si cel mai probabil anul viitor vom avea alegeri prezidentiale, iar presedintele va fi din partea AIE, Marian Lupu.

:cheers:

nebunul
March 9th, 2010, 11:44 PM
:) acu' sa vezi dezertari din PCRM :runaway:

Kidu
March 10th, 2010, 09:37 AM
Ma deranjeaza faptul ca multi moldoveni prefera in continuare sa accepte minciuna cu limba moldoveneasca, ca acest subiect reprezinta un punct sensibil pentru ei, pentru ca mentalitatea multora a ramas impregnata de comunism. Ma deranjeaza faptul ca in Rep. Moldova, rusii si ucrainienii nu depasesc 15% din populatie insa limba rusa este vorbita de un procent dublu de populatie daca nu mai mult.
Stiu nu se pot face progrese radicale peste noapte, poate si noi am fost intr-o situatie similara in primii ani dupa revolutie insa cu o astfel de atitudine a moldovenilor nu trebuie sa ne mai mira reactia ostila a unor romani atunci cand vine vorba de unire sau de alte subiecte conexe.
Probabil ca acum vor sa faca un pas inainte prin alegere presedintelui direct de catre populatie (desi daca noul presedinte va fi Lupu, nu prea vad mare schimbare) iar pe viitor sa incerce schimbarea denumirii limbii oficiale in Constitutie. Ramane numai ca timpul sa ne demonstreze daca au avut dreptate sau daca s-au inselat.

nebunul
March 10th, 2010, 05:09 PM
Sa nu uitam ca ei au fost sub URSS ... si sa nu uitam Tratatul de la Bucuresti (1812)
PS Iti sugerez http://www.druc.ro/content/view/20/92/lang,ro/
Probabil ca acum vor sa faca un pas inainte prin alegere presedintelui direct de catre populatie (desi daca noul presedinte va fi Lupu, nu prea vad mare schimbare) iar pe viitor sa incerce schimbarea denumirii limbii oficiale in Constitutie. Ramane numai ca timpul sa ne demonstreze daca au avut dreptate sau daca s-au inselat.
^^ 100%

PS
xrlmvh95xjk
Ce spunea si dnd ... Lupu e compromisul cel mai putin compromis

Ayceman
March 10th, 2010, 05:14 PM
^^ Da' de cand ai devenit tu fan BOR ?! :lol:

Huh?

nebunul
March 10th, 2010, 05:48 PM
Pai cum de ti se pare normal ca parlamentul (o gasca de minoritari alesi cu cateva zeci de mii (sau doar cateva sute) de voturi in colegii obscure) sa aleaga presedintele?! Adica ei sa se aleaga pe ei ?! Sau partidul (gasca) care are majoritatea in parlament sa-si aleaga si presedintele :nuts: Halal democratie monser :)

PS Vezi cazul Republica Moldova :nuts:

Le Clerk
March 10th, 2010, 06:27 PM
PCRM inițiază referendum pentru vot de neîncredere puterii actuale

Decizia liderilor Alianței pentru Integrare Europeană de a anula alegerile parlamentare anticipate și de adoptare a unei Constituții a Republicii Moldova este o tentativă de uzurpare a puterii în stat și încălcarea supremației legii. În acest sens, Partidul Comuniștilor anunță inițierea imediată a referendumului național pentru acordarea votului de neîncredere actualei guvernări, în persoana președintelui și a guvernului Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută de către deputații comuniști, Igor Dodon, și Vadim Mișin, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acestora, Partidul Comuniștilor anunță boicotarea lucrărilor Parlamentului și inițierea unui referendum național pentru acordarea votului de neîncredere puterii actuale.

„PCRM anunță decizia de inițiere imediată a referendumului național privind votul de neîncredere actualei guvernări în persoana președintelui și a guvernului RM. Totodată, PCRM anunță boicotarea deplină a participării reprezentanților săi la lucrările Parlamentului de legislatura a XVIII-a”, au declarat comuniștii.

În final, deputații comuniști au declarat că PCRM face apel la tot poporul moldovenesc „ca acesta să dea dovadă de cele mai bune calități patriotești și de devotament valorilor europene pentru apărarea democrației și independenței Republicii Moldova”. Sursa (http://www.jurnal.md/ro/news/pcrm-ini-iaza-referendum-pentru-vot-de-neincredere-puterii-actuale-182498/)

vinterriket
March 10th, 2010, 07:52 PM
Ofertă turistică în Republica Moldova: „Vizitaţi Transnistria şi nu veţi regreta”. O excursie de patru ore pentru două persoane costă între 29 şi 34 de euro

O agenţie de turism din Republica Moldova oferă europenilor care vor să simtă parfumul de odinioară al Uniunea Sovietice o excursie de patru ore în Transnistria, unde pot fi admirate statuia lui Lenin din Tiraspol şi alte simboluri şi artefacte comuniste, relatează Timpul, în ediţia online.

"Vreţi să vă întoarceţi puţin în timp şi să vă aflaţi în Uniunea Sovietică? Vizitaţi Transnistria şi nu veţi regreta" este mesajul cu care o agenţie turistică promovează regiunea separatistă.

Pachetul turistic constă într-o excursie de patru ore în două oraşe, Tighina (Bender) şi Tiraspol. Principala atracţie o constituie statuia lui Lenin din centrul Tiraspolului, dar şi diverse simboluri sovietice, cum ar fi: secera şi ciocanul, stema Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM) sau denumirile străzilor.

În programul obligatoriu al excursiei este inclus Oficiul Poştal din Tiraspol, de unde turiştii cumpără plicuri şi timbre cu simbolurile autoproclamatei Republici Transnistrene şi păstrează ca amintire rublele cu imaginea mareşalului Suvorov.

Excursia prin Transnistria poate continua cu o vizită la cea mai veche întreprindere vinicolă din Republica Moldova - fabrica KVINT, care a fost fondată în 1897 şi a devenit cunoscută datorită coniacurilor sale cu o vechime de la cinci la 40 de ani.

Preţul unei călătorii pentru două persoane este de 500-600 de lei moldoveneşti (între 29 şi 34 de euro), dar se negociază individual şi depinde de tipul de transport şi de serviciile suplimentare oferite de agenţie.
Potrivit directorul departamentului de turism al agenţiei MoldovaTUR, Natalia Lopuhova, oferta este disponibilă de cinci ani şi a atrage mai ales turişti americani, germani şi olandezi.

sursa (http://www.gandul.info/magazin/oferta-turistica-in-republica-moldova-vizitati-transnistria-si-nu-veti-regreta-o-excursie-de-patru-ore-pentru-doua-persoane-costa-intre-29-si-34-de-euro-5734867)

Rhemaxos
March 10th, 2010, 09:42 PM
@nebunul, Le Clerk

Desi mi-ar face mare placere sa vin cu voi, fiind chiar inainte de Pasti eu nu o sa ajung.

In orice caz, daca va hotarati sa incarcati un portbagaj de carti dati-mi de stire ca sa contribui si eu.

Fallen
March 10th, 2010, 10:42 PM
Nu stiu ce fel de carti vreti sa duceti, dar cred ca niste carti din colectia Jurnalul ar fi ok.
Sunt carti scrise de autori romani, sunt de o calitate bunicica, si fiind ieftine se pot cumpara mai multe.

Ayceman
March 10th, 2010, 10:52 PM
Pai cum de ti se pare normal ca parlamentul (o gasca de minoritari alesi cu cateva zeci de mii (sau doar cateva sute) de voturi in colegii obscure) sa aleaga presedintele?! Adica ei sa se aleaga pe ei ?! Sau partidul (gasca) care are majoritatea in parlament sa-si aleaga si presedintele :nuts: Halal democratie monser :)

PS Vezi cazul Republica Moldova :nuts:

Funcția de președinte trebuie să fie în principiu irelevantă. Acum situația e următoarea: Prim-ministru lacheu, președintele conduce, dar neavând atribuțiile directe nu e responsabil legal și imagistic. Eu aș fi de acord ca funcția de președinte să fie desființată și întegrată în cea de prim ministru și de ministru de externe (care ar fi al 2-lea om în stat). Guvernarea este aleasă oricum de majoritate în ambele sisteme, diferența fiind că președintele e ales de formă de către popor și distrage atenția de la actul real de guvernare. Parlamentul este forma supremă de organism democratic (asta nu înseamnă nicidecum perfectă), deci nu m-ar deranja ca ei să aleagă tot executivul odată votată o configurație (eu prefer pe liste, nu uninominalul care e nefuncțional atât timp cât există grupări politice).

Le Clerk
March 11th, 2010, 02:31 PM
Liderul comuniştilor din Transnistria a prezentat "condiţiile pentru unirea" cu R.Moldova

Menţinerea trupelor ruse în Transnistria, introducerea rusei ca limbă de stat în R.Moldova şi orientarea ţării spre Rusia, Ucraina, Belarus şi Kazahstan, sunt, în opinia liderului comuniştilor transnistreni, principalele "condiţii pentru o unire", relatează Infotag, citată de portalul Moldova azi.

"Este imposibil ca cele două maluri ale Nistrului să fie unite artificial", a mai declarat liderul Partidului Comunist din Transnistria (PCT), Oleg Horjan, într-un interviu pentru BBC, publicat pe site-ul formaţiunii transnistrene.

"Cât timp oamenii nu vor dori să trăiască împreună, nimeni nu-i va putea uni", a adăugat acesta, afirmând că "poporul moldovean este un popor foarte bun, care în realitate aspiră spre Rusia". El este de părere că moldovenii şi transnistrenii ar "trăi în pace cu ruşii, ucrainienii, belaruşii, dar şi cu alte popoare", însă politicienii "fac totul pentru a dezbina oamenii care trăiesc pe Nistru".

În opinia sa, o soluţionare a conflictului nu este posibilă cât timp în Republica Moldova şi Transnistria sunt la putere actualele regimuri. Liderului transnistrean Igor "Smirnov îi convine (regimul preşedintelui moldovean Mihai) Ghimpu, iar lui Ghimpu îi convine Smirnov", a declarat Horjan. El a argumentat că în baza acţiunilor celor două părţi "nu merită să se vorbească despre o apropiere". El crede că noua guvernare din Republica Moldova s-a "hotărât ca prin retorica sa să îl ajute pe Smirnov să se menţină" ca lider, dar în opinia sa Smirnov este "cel mai mare necaz şi cea mai mare problemă" pentru Transnistria.

Transnistria nu are şi nu a avut niciodată scopul de a obţine independenţa, a declarat, de asemenea, liderul comunist transnistrean. El este de părere că "în anii '90, aceasta (independenţa) era unica ieşire din situaţie", subliniind că "acest lucru avea în vedere că vrem să vorbim o anumită limbă, că vrem să trăim (în relaţii bune) cu anumite republici".

Horjan a criticat regimul transnistrean, despre care a afirmat că "îşi bate joc de oameni, doar (membrii săi) trăind în lux". "Industrie nu există, agricultura a fost distrusă, economia este la limită. Dacă nu ar fi fost ajutorul real al Rusiei, atunci republica nu mai avea nici un fel de economie", a continuat el. În opinia sa, vina pentru această situaţie aparţine "liderului (Igor Smirnov) şi celor din anturajul lui". Însă, în curând, poporul "se va răscula şi îl va alunga pe Smirnov, care a impus (câtorva) mii de oameni să părăsească" Transnistria.

Liderul comuniştilor din Transnistria a declarat, de asemenea, că PCT "acordă susţinere morală" Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), apreciind că în această ţară "nu există o altă forţă politică în stare să oprească urgia naţionalistă". "Suntem două partide diferite şi, în niciun caz, nu ne influenţăm hotărârile" reciproc, a mai afirmat el. Sursa (http://www.mediafax.ro/externe/liderul-comunistilor-din-transnistria-a-prezentat-conditiile-pentru-unirea-cu-r-moldova-5737515/)

Tipic discurs comunist: inselator si amagitor.

Le Clerk
March 11th, 2010, 02:37 PM
@nebunul, Le Clerk

Desi mi-ar face mare placere sa vin cu voi, fiind chiar inainte de Pasti eu nu o sa ajung.

In orice caz, daca va hotarati sa incarcati un portbagaj de carti dati-mi de stire ca sa contribui si eu.

Rhemaxos, multumim de oferta. Acum am vazut-o. Sa stii ca o sa amanam excursia pentru ca am realizat (cu totii) ca 3-4 aprilie sunt chiar Ajunul si Pastele anul asta. Nimeni nu a stiut lucrul asta. :(

O sa vorbim pentru la vara cand e frumos si cald. Tinem legatura. :) :cheers:

nebunul
March 11th, 2010, 03:31 PM
Eu poate trag totusi o fuga ... Dar daca merg nu pot sa iau carti ca o sa merg cu mijloacele de transport public :) Poate cu trenul :wave:

Fallen
March 11th, 2010, 03:59 PM
Nebunule, daca bei vreo bere la sticla pe-acolo imi pastrezi si mie niste capace? :cheers:
Fac colectie, si capace de bere din Moldova nu am.

Le Clerk
March 11th, 2010, 04:03 PM
:rofl: Fiecare cu durerea lui! Good one Fallen! :okay::cheers:

nebunul
March 11th, 2010, 04:10 PM
Nebunule, daca bei vreo bere la sticla pe-acolo imi pastrezi si mie niste capace? :cheers:
Fac colectie, si capace de bere din Moldova nu am.

:lol: daca ajung, desigur :cheers:

dnd
March 11th, 2010, 04:20 PM
daca te intorci, desigur :D :jk:

nebunul
March 11th, 2010, 04:38 PM
^^ Ma intorc cu 3 de la SIS ... in spate :lol: Si-i trimit lui Mircea Druc la Suceava :)

Le Clerk
March 11th, 2010, 05:24 PM
PbUAaNTqrB0

ionut
March 11th, 2010, 05:41 PM
^^ naaaaaiiiss, artistic facut. :cheers:

Basarabia, pamant romanesc. :D
Bine, ok, fara Transnistria.

Fallen
March 11th, 2010, 05:54 PM
A nu se confunda Basarabia cu Rep. Moldova. :)
Daca zici Basarabia pamant romanesc, nu trebuie sa mai faci mentiunea legata de Transnistria.

ionut
March 11th, 2010, 06:09 PM
^^ Evident ma refeream la Rep Moldova cand am zis Basarabia. Era mai mult un "joc de cuvinte". :)

nebunul
March 12th, 2010, 12:56 AM
6A6KS9FyDJk
Fraţii Andrei şi Vasile Brega de la Pepeni, Sîngerei polemizează despre şovinismul rus, loialitatea moldovenilor şi despre naţionalismul baltic.
www.Curaj.MD

...
:nuts: http://www.curaj.net/?p=33606#more-33606

Le Clerk
March 12th, 2010, 08:42 AM
Semnal al UE: Moldova să fie gata pentru aderare!

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, încurajează Republica Moldova să continue reformele şi să fie gata pentru aderare în cazul în care situaţia se va schimba şi ţările membre ale Comunităţii vor cădea de acord asupra unu nou val de extindere.

Pe de altă parte, în cadrul unei vizite la Moscova, ministrul moldovean adjunct de Externe, Andrei Popov, a explicat responsabililor ruşi că relaţia privilegiată a Republicii Moldova cu vecinii şi apropierea de UE nu trebuie interpretată ca o acţiune antirusească.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova a declarat într-un interviu acordat agenţiei „Infotag” că „după lansarea negocierilor cu privire la semnarea unui acord de asociere între UE şi Republica Moldova, în faţa delegaţiei UE au fost puse noi sarcini care ţin de raportarea detaliată cu privire la noile evoluţii din toate domeniile societăţii moldoveneşti”.

Responsabilul UE a remarcat că „în Moldova suflă un vânt prospăt”, iar UE este hotărâtă să facă tot posibilul „pentru a aduce Republica Moldova la uşa sa”. Pentru atingerea acestui scop, UE va continua să sprijine financiar Republica Moldova şi va întinde o mână de ajutor în soluţionarea diferendului transnistrean în formatul de negocieri deja existent şi prin îmbunătăţirea standardelor de viaţă în Transnistria.

„Actualul Guvern de la Chişinău înţelege din ce în ce mai bine în ce direcţie trebuie să se mişte ţara. Efortul politicienilor este vizibil, dar vorbele trebuie urmate de acţiuni constante”, a menţionat Dirk Schuebel.

El le-a sugerat autorităţilor de la Chişinău să transforme în avantaj faptul că Republica Moldova este o ţară mică. „Într-o ţară mică reformele pot fi implementate mai rapid decât, de exemplu, într-o ţară cu o populaţie de 46 milioane de locuitori, cum este Ucraina”, a precizat reprezentantul UE.

Pe de altă parte, la Moscova, ministrul moldovean adjunct de Externe, Andrei Popov, a transmis săptămâna aceasta un mesaj foarte clar:

„Integrarea europeană este un obiectiv absolut al politicii interne şi externe al Republicii Moldova, dar acest deziderat nu trebuie tratat ca o politică antirusească”. Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Independente „sunt compatibile şi convergente, dacă nu chiar complementare”, a menţionat diplomatul moldovean.

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat Republicii Moldova ajutor la nivel bilateral în valoare de aproximativ 60 milioane de euro anual.

Printre programele implementate cu succes de UE în Republica Moldova se numără Misiunea EUBAM, de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, care a contribuit substanţial la diminuarea contrabandei prin punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene amplasate pe segmentul transnistrean. De asemenea, UE a implementat programele de sprijinire a bugetului în domeniul social, al sănătăţii şi al aprovizionării cu apă şi canalizare în Republica Moldova. Source (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5341129,00.html)

Le Clerk
March 12th, 2010, 08:45 AM
Moldovan government manages to set priority projects for Brussels donor meeting - economics minister

Mar. 11, 2010 / [2251]

Chisinau, 11 march /MOLDPRES/ - "We have managed to establish a set of priority projects for the donor meeting due in Brussels," Deputy Prime Minister, Economics Minister Valeriu Lazar said at a 10 March meeting with the resident representative of he European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) in Chisinau, Libor Kroska.

According to the Economics Ministry's press service, Valeriu Lazar stressed that the real situation in the economy was taken into account while establishing the set of priorities for the meeting of the consultative group o donors for Moldova, due on 24 March. Thus, a special share will be given to the projects with sure results, achieved in a short time. At the same time, a series of more ambitious objectives are being fixed as well, which allow successfully carrying out the process of Moldova's economic re-launch.

A fundamental problem for the national economy represents the re-starting of the real sector's crediting, without which it is practically impossible to achieve a lasting economic growth. And namely in this stage, Moldova needs support of international structures and organisations, including the experience of the states which have already managed to take the concerned sector out of crisis, the economics minister specified.

Valeriu Lazar and Libor Kroska stressed the need to optimise the mechanism of financing the sector of Small- and Medium-sized Enterprises (IMM), and emphasized the state's basis role in this respect. To back this thesis, the officials invoked the recently recorded success following the holding of an IMMs contest, financed with the money of the Partner Fund of the Japanese Grant. This fact proves the existence of good business ideas which need support in the access to crediting sources.

The EBRD permanent representative in Chisinau gave assurances that projects dealing directly with the crediting lines are among those 20 projects at the most which can be annually financed by the Bank in Moldova's economy.

The officials jointly highlighted the foremost importance to woo direct foreign investments (Alternative Investment Solutions) in the economy. Valeriu Lazar underlined that the Economics Ministry presently uses all the instruments necessary to improve the legislative framework on the business and investment climate, starting the process of privatization of state enterprises, optimising the partnership between the public and private sectors.

The deputy prime minister also referred to concrete actions to promote Moldova's image. Thus, a far-reaching event, Business Week Moldova, is planned to be held in Chisinau next June. A Vienna Economic Forum will be simultaneous held, and a good impact is expected due to this synchronization.

The officials also discussed the importance to present Moldova as productively as possible at a yearly meeting of the EBRD's Board of Governors, due in Zagreb, Croatia, on 14-15 May. Within this event, Moldova will have opportunity to make a positive and attractive image on the whole by presenting a vast and diverse set of subjects. Among them there are the investment climate, measures undertaken by the government to consolidate the business environment, the vision of Moldovan business circles' representatives as regards the new reforms in the field, extension of the trade relations, opportunities and challenges faced by Moldova in the major European integration context, etc.

At the end of the discussions, Libor Kroska emphasized the importance of the existence of complementariness between the visions of economic re-launch of Moldova and EBRD. He said that the Bank also gives importance to the projects of implementation in priority areas, such as: transports, drinking water supply, energy sector and energy efficiency, etc.

Set up in 1991, the European Bank for Reconstruction and Development uses investments to support the development of the market economy and democracy in 27 countries from Central Europe up to the Central Asia. The organisation's task resides in promoting durable and ecologic development as component part of all its activities. EBRD provides financing on projects for banks, industrial and trade enterprises, to support both new initiatives and the already existing companies. EBRD also collaborates with public sector companies to back their privatisation, re-organisation of state enterprises and improvement of the municipal services or public utilities.

Since the beginning of its activity in Moldova, EBRD has invested over 300 million euros within over 55 projects in the infrastructure field, as well as in the corporative, banking and energy sectors. The funds provided by EBRD wooed additional investments worth 235 million euros in Moldova's economy, according to the Economics Ministry's press service. Source (http://www.moldpres.md/default.asp?Lang=en&ID=129776)

Le Clerk
March 12th, 2010, 08:46 AM
Dirk Schuebel: Our task is to bring Moldova to the doorstep of the EU

Exclusive interview given to the Infotag news agency by the head of the EU delegation to Moldova, Dirk Schuebel.

I.: Mr. Schuebel, have the duties of the EU delegation to Moldova changed since our country started the association membership talks with the EU on January 12th?

D.S.: First of all, the duties of the EU delegation have changed after the entering into force of the Lisbon Treaty on December 1st, 2009. Starting January 1st, 2010, the EU delegation to Moldova is one of more than 55 delegations worldwide that assume the role of the permanent EU presidency locally. With all this, of course, our task of coordination has considerably increased. After the start of the negotiations on a new association agreement, the tasks of the delegation have further increased because the reporting needs with a view to i.a. support the negotiations on the EU-MD Association Agreement became greater. This means that we are even more than before due to report on time and in detail about new developments in all sectors of the Moldovan society.

I.: But do you already see any new developments in Moldova?

D.S.: I arrived here only in November 2009, so it is quite difficult for me to compare. But I feel that a good fresh wind is blowing into Moldova and, of course, we do everything to support your European ambitions. We are trying to help you as much as we can to bring Moldova as close as possible to the EU.

I.: Have the powers of the EU delegation, the number of its members, and its budget increased; or will they increase given the fact that Moldova is seeking to sign a new agreement providing for closer cooperation with the EU?

D.S.: It is true that our staff situation unfortunately is not sufficient at this moment. We would definitely need a number of additional staff. We have already requested headquarters to look into this issue and we hope that the answer will be positive but the world financial crisis has also had its influence on the personnel situation of the EU delegations all over the world.

I.: You had worked in a similar delegation in Ukraine, which is also holding association talks with the EU. What are the similarities and differences between Moldova and Ukraine at this stage of the negotiations with the EU?

D.S.: First of all, there are many similarities in rules and habits because both countries stem from the former Soviet Union. On the other hand, Ukraine is a much bigger country than Moldova. But being a small country is not necessarily a disadvantage. In a small country you can develop more things in the direction that you want to in a faster way than for instance in a country of 46 million inhabitants like Ukraine. So far, both countries have had a very clear pro-European agenda, the objective of both countries is final membership in the EU and my task here in Moldova and the task of my colleagues in Ukraine is to help as much as we can to bring Chisinau and Kiev to the doorsteps of the EU.

I.: What is the key obstacle on Moldova's path towards the EU: the lack of European standards, or the frozen conflict with the breakaway Transnistrian region?

D.S.: To move forward towards the EU largely lies in Moldova's hands alone. We can only help the country to prepare properly. And that is what we are doing, including through our financial support. But the main task, of course, has to be solved by Moldova itself. This includes the conflict with Transnistria, where we also give a helping hand. The EU is part of the 5+2 format of the talks and we very much hope that we can achieve a breakthrough in not too far a future so that this internal problem would be resolved.

I.: In fact, Moldova has been pursuing integration in two directions: integration into the EU, but prior to this – integration of Transnistria into Moldova. How realistic are these goals, and can they be separated?

D.S.: For all the time of its existence, every Moldovan government has considered Transnistria as part of Moldova. The EU shares this view and follows the one-country policy in this respect. We offer the same advantages, such as the autonomous trade preferences, to Transnistrian operators as well. That is our policy. As I said before, we are trying to help solving the Transnistrian problem also by helping to improve the lives of Transnistrian people. We are doing this through confidence building measures which are or will be successfully implemented in the near future.

I.: In your opinion, do Moldovan politicians and ordinary citizens really understand what problems need to be solved in order to be able to say one day: "Yes, we are ready for integration"?

D.S.: Again I can only speak about a few months of experience with the current government. I have the feeling that they more and more understand what is at stake for Moldova and in which direction this country should go. I also see that more and more efforts are being undertaken by Moldovan politicians to achieve this goal and of course, only words would not be enough. We see some actions but they need to be sustained. The current government, as any other government, will be measured by its actions, by what it does for its people and for the process of integration in European structures. We stand by ready to help and support as much as we can this government or any other government which would have a European path.

I.: The EU is not set to extend in the near future. To what extent does that hinder Moldova's implementation of European standards?

D.S.: The most important thing is to tell people that everything what you are doing you are doing it first of all for yourself, to improve your lives. We think that our standards are good ones, they have improved the lives of many, many millions of people in the EU and I have not heard any country complaining about being an EU member, including any of the new members. So, I think this task is first of all for yourself, to advance in reforms. And even if at this moment in time the EU may not be ready to extend further, the country should simple work, go on with reforms and be ready in case the political situation changes and there will be unanimity among the EU member states to extend the EU further.

Infotag's note: The EU delegation to Moldova was opened in October 2005. Dirk Schuebel is the second head of the delegation after Cesare de Montis. Over the last few years, the EU delegation provided an average support at the bilateral level of about 60 million euros per year. Moldova is likely to receive, in the next few years, 41 million euros in the frame of the EU's Comprehensive Institution-Building Programme. Among the most successful projects implemented by the EU in Moldova there are the EU Border Assistance Mission (EUBAM); the budgetary support programmes on social, health and water and water sanitation issues.

(Read the full text of the interview with Dirk Schuebel in the March issue of the B&F-Profit magazine).

Infotag

09.03.2010 Source (http://www.allmoldova.com/en/int/interview/dirk-schuebel-090310.html)

Le Clerk
March 12th, 2010, 08:48 AM
Moldovan acting president participates in solemn meeting of Lithuanian parliament

Mar. 11, 2010 / [2250]

Chisinau, 11 March /MOLDPRES/ - Parliament Speaker and acting President Mihai Ghimpu has participated in a solemn meeting of Lithuania's Seimas (parliament), held on the occasion of the 20th anniversary of this country's independence and in events of commemoration of the historical events from 11 March 1990. On this date, the Lithuanian Supreme Council adopted the Act on the Restoration of Lithuania's Independence - a historical document which became a symbol of the democratic victory over the Soviet occupation regime, the parliament's media relations department has said.

Attending the event were heads of state and parliament speakers from over 20 countries.

Subsequently, acting President Mihai Ghimpu had a string of informal meetings with heads of state and parliament who participated in the solemn meeting. The discussions were focused on ways to boost bilateral cooperation relations, as well as on support at the international level.

Under the official agenda, President Mihai Ghimpu along with MP Ion Hadirca attended a ceremony of hoisting the national banners of the Baltic Countries and a parade of the Lithuanian Army.

Later on 11 March, Mihai Ghimpu will also meet the signatories to the Act on Restoration of Independence, and will address the former Lithuanian Seimas members who signed this document.

Moldova was the first state to recognize Lithuania's independence. Source (http://www.moldpres.md/default.asp?Lang=en&ID=129772)

Le Clerk
March 12th, 2010, 08:48 AM
Moldovan constitution to be amended per stages, with European partners' approval - PM

Mar. 10, 2010 / [2204]

Chisinau, 10 March /MOLDPRES/ - The constitution will be amended per stages and with the positive assessment of the European partners, Prime Minister Vlad Filat told journalists today after a government meeting.

Filat said that the text of the new constitution will be assessed by the Venice Commission, and a string of laws concerning electoral regulation will be initially assessed by the Council of Europe. All our actions will take place only with the direct support of external partners, Vlad Filat said.

At the same time, the prime minister specified that the adoption of a new constitution does not necessarily mean that all the articles from the fundamental law will be changed. Moldova's constitution will include some articles from its present version.

The prime minister stressed that the present constitution contains concrete regulations which see the compulsoriness to dissolve the parliament, if the latter fails to elect the president. But if a new constitution appears, new regulations appear, i.e. a new situation. We have a situation when we can avoid the early election, Filat said.

At the same time, Vlad Filat specified that the Alliance for European Integration's solution to Moldova's ongoing constitutional crisis is "a compromise."

On 9 March, the four leaders of the Alliance for European Integration said that the constitution will be amended via referendum after it is adopted in parliament per stages. The first stage will reside in passing a law due to establish a mechanism for the adoption of a new constitution, which will be afterwards subjected to a referendum. Source (http://www.moldpres.md/default.asp?Lang=en&ID=129689)

Le Clerk
March 12th, 2010, 08:50 AM
Moldovan premier meets EU, US ambassadors

Mar. 11, 2010 / [2232]

Chisinau, 11 March /MOLDPRES/ - Prime Minister Vlad Filat today had a meeting with the ambassadors of EU states and the USA accredited in Moldova, the government's press service has said.

The sides discussed the internal situation in Moldova, the government's objectives and the latest political events.

Vlad Filat informed the ambassadors about the ruling alliance's decision to amend the constitution via a referendum, stressing that this decision was a compromise one.

The premier emphasized that the draft constitutional amendments, as well as the eventual changes to the election legislation will be compulsorily consulted with the Venice Commission.

"We will consistently go the way of achieving the goals which we have set - ensuring a state based on the rule of law in Moldova, continuing the European integration course, promoting reforms, etc." Vlad Filat said.

The prime minister said that it would be impossible to meet these goals without support from external partners, on which Moldova further relies.

"We have to cover rather uneasy stages to achieve the set aims. But we will advance to this end only if we have your support," the prime minister said.

Vlad Filat expressed confidence that this meeting is just a beginning of subsequent permanent discussions with the diplomatic corps accredited in Chisinau.

"I urge you to be with us and help us successfully complete the process in which we engaged, no matter how complicated and sometimes incomprehensible it may be," the prime minister said.

The ambassadors said that they positively appreciate the prime minister's openness and willingness to discuss the latest events in Moldova, noting that such a meeting was necessary.

The diplomats said that, regardless of what decision the Moldovan authorities may take, it should be grounded and be based on legal norms. Source (http://www.moldpres.md/default.asp?Lang=en&ID=129747)

ionut
March 12th, 2010, 08:53 AM
Source (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5341129,00.html) Moldova sa fie gata de aderare

Asta suna exact cum ne spuneau noua acum ceva ani, "tot inainte". Buna incuraraje, insa mai curand RM se alipeste Romaniei decat sa adere la UE. (Ca timp, ma refer.) Parerea mea.

dnd
March 12th, 2010, 10:56 AM
Cel putin pe patru ani nu se mai alipeste la nimic :)

Le Clerk
March 12th, 2010, 10:59 AM
Asta suna exact cum ne spuneau noua acum ceva ani, "tot inainte". Buna incuraraje, insa mai curand RM se alipeste Romaniei decat sa adere la UE. (Ca timp, ma refer.) Parerea mea.

Asa e, insa e important sa pastreze trendul.

dnd
March 12th, 2010, 10:59 AM
Multumim de participare, continuam aici
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=53304371#post53304371

nebunul
March 12th, 2010, 11:01 AM
Semnal al UE: Moldova să fie gata pentru aderare!
Source (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5341129,00.html)

Moldova e singura tara ce-a mai ramas (abia a aterizat:nuts:) in zona gri. Ucraina tocmai recidivat, Belarus e intepenita in trecut, iar despre Georgia si Armenia nici nu are sens sa discutam la momenul asta.

"Semnalul UE" s-ar traduce: daca nu faceti eforturi sustinute sa prindeti, in cativa ani, valul balcanilor de vest in care suntem dispusi sa va includem, pa si la revedere UE ... secolul asta :nuts:

Harta UE e cat se poate de sugestiva. Balcanii de Vest sunt deja in interiorul "cercului"
http://img203.imageshack.us/img203/8923/europeanunionmap.png (http://img203.imageshack.us/i/europeanunionmap.png/)

ionut
March 12th, 2010, 11:55 AM
"Stay on the course, the future is yours." :D

(Cred ca toata lumea stie cine si cand si cui a zis.)

Cosmin
March 23rd, 2010, 11:04 PM
Discussion continues here (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=736844&page=256).