View Full Version : [Chełm i okolice] Inwestycje

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25

czarna b.
October 4th, 2011, 10:57 AM
Właśnie wszystkiemu jest winien poziom kształcenia, dlatego też tą uczelnię najczęściej wybierają właśnie mierni maturzyści i mniej ambitni, bo zdecydowanie łatwiej się na nią dostać i ukończyć niż polibudę w wawie, krakowie, wrocławiu czy inną. Połowa pierwszego rocznika zwykle na tych uczelniach odpada, a w PWSZ tylko Ci co naprawdę już nie chcą się uczyć. Każdy jeden student studiów to dodatkowa kasa, a dla takiej uczelni jak PWSZ kasa z naczuania to przetrwanie, polibudy mają kasę też z innych źródeł, z badań naukowych, usług dla bieznesu, póki co PWSZ nie może się w tej materii za dużo wykazać, ale liczę że to się z czasem zmieni bo jednak im kibicuje.

Coś mi sie wydaje, że poziom kształcenia to jedno a dobre chęci studentów do nauki to drugie... mozna skończyć bardzo dobrą uczelnię na samych trójach i reprezentowac dosyć mizerny poziom wiedzy. Ja bym tak ostro nie oceniała studentów PWSZ, w końcu nie wszyscy tam studiują bo są mniej zdolni ale dlatego, ze nie mają za dużo pieniędzy.

obywatel79
October 4th, 2011, 11:40 AM
Coś mi sie wydaje, że poziom kształcenia to jedno a dobre chęci studentów do nauki to drugie... mozna skończyć bardzo dobrą uczelnię na samych trójach i reprezentowac dosyć mizerny poziom wiedzy. Ja bym tak ostro nie oceniała studentów PWSZ, w końcu nie wszyscy tam studiują bo są mniej zdolni ale dlatego, ze nie mają za dużo pieniędzy.

Dlatego napisałem cyt. "najczęściej wybierają właśnie mierni maturzyści i mniej ambitni" nie wrzucam wszystkich do jednego worka i zdaję sobie sprawę, że są tacy których poprostu nie stać na inne miasto.
Co nie zmienia faktu że ogólny poziom jest mierny.

White pl
October 4th, 2011, 12:09 PM
^^Tylko,że ci strasznie mierni maturzyści w wiekszości kontynują studia drugiego stopnia najczęściej na polibudzie w Lublinie i jakoś kończą tam studia.

wojtek22
October 4th, 2011, 01:48 PM
Tylko,że ci strasznie mierni maturzyści w wiekszości kontynują studia drugiego stopnia najczęściej na polibudzie w Lublinie i jakoś kończą tam studia.

Tak a studenci Collegu Chełmskiego, robią studia drugiego stopnia na KUL.
I też jakoś tam kończą.
Niestety poziom studiów tzw. II stopnia na KUL, czy Polibudzie jest żaden i chodzi tylko o terminowe wpłacanie czesnego.
Mam wielu znajomych po College w chełmie to mówili mi jak wygląda II etap na KUL-u. NIC tylko KASA!!!!
Dlatego można porównać poziom nauczyciela po Collegu a po Studiach Wyższych np. na UMCS.
:ohno:

czy w gazetach z tego tygodnia są informacje co nowego w Chełmie jest planowane lub co miało byc ale jednak nie bedzie? Nie ma mnie w tym tygodniu w Chełmie takze nie wiem czy oprócz wyborów i tego gdzie sie kto z kim zderzył są jakies nowe newsy

Tak jest reklama osiedla domków jednorodzinnych metalowa.
Ktoś to widział? To już stoi?

bezkit
October 4th, 2011, 01:50 PM
Kończą mgr w Lublinie, bo płacą zaocznie. Tak jak wszędzie :D

Dane w moim marnym życiu było już studiować na 3 uczelniach i obecnie jest to pwsz, reszta to takie "pseudoelitarne" uczelnie w dużych miastach, które jedynie zadbały o wizerunek lub posiadały niszowe kierunki...

W nauczaniu jest różnica w niektórych przedmiotach tzn poziom. Uczelnia jest na duży plus, bo kto chce coś wynieść to wyniesie, prześlizgać się nie znając ułamków też można.

Studiuję ze znajomymi też po innych politechnikach i każdy jest zadowolony z tego powodu, że nie trzeba jeździć po 200 km na zjazd, a mamy pod nosem drugi dyplom inż. w dziedzinach jakie nas interesują.

vercruysse
October 4th, 2011, 01:54 PM
Ludzie, to jest wątek o inwestycjach, a nie o jakiś tam studencikach :ohno:

bezkit
October 4th, 2011, 02:00 PM
wojtek o jakich ty domkach mówisz?

One chyba są już wyprzedane, bo coś tam się dzieje i każdy na swój sposób wykańcza...

Zresztą 4 domki to taka sobie inwestycja prywatnego przedsiębiorcy. Żaden wyczyn moim zdaniem, architektura też nie powala na tych mikrodziałkach... Dom na domu naklepany jak na Włodawskiej.

wojtek22
October 4th, 2011, 04:11 PM
wojtek o jakich ty domkach mówisz?

One chyba są już wyprzedane, bo coś tam się dzieje i każdy na swój sposób wykańcza

W gazecie jest reklama z ofertą sprzedaży domów na metalowej wiec chyba nie są sprzedane pewnie są wykańczane :bash::bash:
napisane jest działka 1000m2 wiec taka akurat - przynajmniej jak dla mnie.

Zresztą 4 domki to taka sobie inwestycja

Inwestycja jak inwestycja!
Jak trąbiliśmy na łamach forum o 4 domkach w zabudowie szeregowej na rejowieckiej lub o inwestycji Grafa w Janowie lub na Hrubieszowskiej które jak wszysscy wiemy nie dojdą do skutku!
To o 4 jednorodzinnych domkach w zabudowie osiedlowej też mozna wspomnieć - tym bardziej że ta inwestycja jest namacalna bo z tego co widać już jest WYBUDOWANA!!!!!!!

Przydałoby sie zdjecie

P.S. Oprócz skupiania się na tym co będzie albo nie będzie bo jakiś inwestor sobie cos wymysla warto też pokazać te mniejsze inwestycja --- ALE TE KTÓRE SĄ ZREALIZOWANE!!!!!!
Według mnie mniejsza inwestycja zrealizowana jest 100 razy lepsza niż duża określona jako wielka wizja tak naprawde niewiadomo czego!
lol

Zibi201
October 4th, 2011, 05:31 PM
Właśnie wszystkiemu jest winien poziom kształcenia, dlatego też tą uczelnię najczęściej wybierają właśnie mierni maturzyści i mniej ambitni, bo zdecydowanie łatwiej się na nią dostać i ukończyć niż polibudę w wawie, krakowie, wrocławiu czy inną. Połowa pierwszego rocznika zwykle na tych uczelniach odpada, a w PWSZ tylko Ci co naprawdę już nie chcą się uczyć. Każdy jeden student studiów to dodatkowa kasa, a dla takiej uczelni jak PWSZ kasa z naczuania to przetrwanie, polibudy mają kasę też z innych źródeł, z badań naukowych, usług dla bieznesu, póki co PWSZ nie może się w tej materii za dużo wykazać, ale liczę że to się z czasem zmieni bo jednak im kibicuje.
Znów nie wiesz co piszesz. Nie wiem jak jest teraz. Wiem jak było na mechanice kilka lat temu. Po drugim roku zostało mniej niż połowa studentów. Więc proszę nie pisz bzdur i nie obrażaj często ambitnych i zdolnych ludzi, którzy studiują w Chełmie bo nie stać ich na wyjazd gdzie indziej.
Poznałem przez kilka lat wielu inżynierów i studentów z różnych politechnik i innych uczelni technicznych i wszędzie trafiają się czarne owce.

Wracając do inwestycji, zapytam: ile jest w Chełmie dużych terenów przygotowanych pod inwestycje przemysłowe?
ZERO!!! więc co do tego ma droga ekspresowa czy cokolwiek innego?
Szukanie inwestora bez takich terenów to jak czekac na wygraną w Totka bez wysyłania kuponu!

czarna b.
October 4th, 2011, 07:08 PM
W mieście może ich nie ma ale za to gminach bezpośrednio graniczących takie tereny już by sie znalazły.

michal lbn
October 4th, 2011, 09:00 PM
del

chelmianin
October 4th, 2011, 09:01 PM
Spełniają się ubiegłoroczne zapowiedzi dotyczące odnowienia wymienionego peronu na stacji Chełm. Zakład Linii Kolejowych w Lublinie zlecił wykonanie modernizacji obiektu o powierzchni ponad 3 tys. metrów kwadratowych.

- Po zakończeniu prac peron zyska nową nawierzchnię oraz oświetlenie. Odnowione natomiast zostaną wiaty peronowe – mówi „Rynkowi Kolejowemu” Zygmunt Osiak, dyrektor ds. technicznych ZLK w Lublinie.

Zygmunt Osiak podkreśla, że peron będzie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wyznaczony zostanie pas bezpieczeństwa, pojawią się również guzki.

Inwestycje wykonuje Przedsiębiorstwo Napraw i Utrzymania Infrastruktury w Krakowie oraz PKP Energetyka (oświetlenie). Prace są realizowane ze środków operacyjnych lubelskiego Zakładu.

Peron 1 w Chełmie będzie miał ważne znaczenie podczas Euro2012. Zakłada się, że tutaj będą przesiadać się kibice podróżujący wagonami po torach o różnej szerokości.

źródło: rynek kolejowy

obywatel79
October 4th, 2011, 09:11 PM
Co do przygotowania terenów inwestycyjnych, w gminie nie ma takich terenów, no chyba że mówimy pustej przestrzeni z przeznaczeniem w planie miejscowym na uprawy rolne :)
W mieście natomiast, może nie na fabrykę samsunga, ale takie tereny są. Zajrzyjcie do planu miejscowego. W dzielnicy przemysłowo-składowej (od torów kolejowych Chełm - Włodawa do ul. Bieławin) trochę wolnych terenów jest i co najważniejsze jakaś też infrastruktura, oczywiście nie wszędzie.
Poza tym co się dzieje w tej chwili w dawnej fabryce domów, to też teren przemysłowy, tak samo teren położony między ulią prowadzącą do cementowni a terenami kolejowymi, od samego skrzyżowania ul. przemysłową, aż po zakład cementowni. Na części tych terenów nic się nie dzieje.

Kolego Zibi ale wcześniej pisałeś że najpierw lobby i szukanie inwestora a później dbać o jego byt tworząc strefy ekonomiczne.. więc teraz nie rozumiem po co Ci przygotowane tereny przemysłowe. Będzie inwestor znajdą się tereny, plan zawsze można zmienić :) czy wybudować 200 m drogi. Ale jesli uwazasz inaczej to znaczy że zgadzasz się z moimi kryteriami..... o stwarzaniu potencjałów dla przyciągania inwestycji, bo przygotowanie terenów pod inwestycje własnie jest takim potencjałem. Tak samo jak dobra droga to tych terenów nawet ekspresowa :)

Ragnall
October 4th, 2011, 10:40 PM
od samego skrzyżowania ul. przemysłową, aż po zakład cementowni. Na części tych terenów nic się nie dzieje.

Przecież tam kopalnia kredy jest :nuts:
a po drugiej stronie masz stary mostostal, "Chełmski Cement" i pare parkingów dla tirów.

White pl
October 4th, 2011, 10:54 PM
Natomiast w dawnej fabryce domów jest huta szkła i budomel więc nie jest to z pewnością teren opuszczony

obywatel79
October 5th, 2011, 12:25 AM
Wskazałem tylko tereny gdzie mogą być lokalizowane inwestycje w przemysł. Nie są to tereny ani opuszczone ani w pełni zagospodarowane. Zresztą co to za argument że jest tam parking dla tirów, według planu wiekszosc terenów przy ulicy cementowej (tak sie chyba nazywa) w po lewej stronie jadac od centrum miast to tereny głownie przemysłowe, a przemysłu tam nie ma. Nie są to duże powierzchnie ale jakieś są.

Zibi201
October 5th, 2011, 06:21 PM
Kolego Zibi ale wcześniej pisałeś że najpierw lobby i szukanie inwestora a później dbać o jego byt tworząc strefy ekonomiczne.. więc teraz nie rozumiem po co Ci przygotowane tereny przemysłowe. Będzie inwestor znajdą się tereny, plan zawsze można zmienić :) czy wybudować 200 m drogi. Ale jesli uwazasz inaczej to znaczy że zgadzasz się z moimi kryteriami..... o stwarzaniu potencjałów dla przyciągania inwestycji, bo przygotowanie terenów pod inwestycje własnie jest takim potencjałem. Tak samo jak dobra droga to tych terenów nawet ekspresowa :)
1. Nic takiego nie napisałem. Napisałem, że tak się da a nie że tak trzeba.
2. Widzisz różnice między "działka przygotowana pod inwestycje" a "specjalna strefa ekonomiczna"? Bo chyba nie...
3. Nie nie zgadzam się. Ani droga ekspresowa ani strefa ekonomiczna nie jest niezbędna do pozyskania inwestora. Natomiast tereny inwestycyjne czyli działki przeznaczone pod inwestycje przemysłowe, z dojazdem i przynajmniej łatwe do uzbojenia - tak!

paweł35
October 5th, 2011, 07:52 PM
Jeśli mogę się wtrącić. Obaj dobrze gadacie i macie rację, ale weźmy prosty hipotetyczny przykład:

Miasta A,B,C leżą w jednym województwie.
Miasto A: nie ma drogi ekspresowej, nie ma strefy ekonomicznej,
Miasto B: nie ma drogi ekspresowej, ma strefę ekonomiczną.
Miasto C: ma drogę ekspresową, ma strefę ekonomiczną (i inwestor będzie zwolniony z podatków na jakiś okres czasu lub będzie miał jakąś inną pomoc publiczną - bo chyba taka jest główna różnica pomiędzy normalnym terenem inwestycyjnym a strefą ekonomiczną).

Wszystkie miasta leżą przy wschodniej granicy. Inwestor zakłada zainwestować w fabrykę na wschodzie w tym województwie, z uwagi na bliską odległość do Ukrainy i dalej na wschód, zatrudniajacą 300 osób. Pytanie - Którym miastem w pierwszej kolejności zainteresuje się inwestor???
Dla mnie odpowiedź jest prosta.

Oczywiście jak napisałeś kolego Zibi201 ani droga ekspresowa ani strefa ekonomiczna nie jest NIEZBĘDNA do pozyskania inwestora. Są inne dostępne metody (niestety nie sprawdzane prze UM Chełm). Podobnie twierdzi Obywatel79 (chociaż już nie wiem kto był pierwszy:nuts:) mówiąc, że nie jest to warunek (konieczny) sukcesu rozwojowego, ale jest to ważny czynnik ułatwiający jego osiągnięcie :nuts:

paweł35
October 5th, 2011, 07:56 PM
A propo terenów przygotowanych pod inwestycje przemysłowe w Chełmie. Jeżeli kiedyś była strefa ekonomiczna to musiały być tereny, to chyba było około 35 ha. Co z tym terenem?

White pl
October 5th, 2011, 08:21 PM
^^Pewnie dalej jest tak jak był, bo nie wydaje mi się by ktoś zmienił jego przeznaczenie

vercruysse
October 5th, 2011, 09:17 PM
http://www.bii-chelm.eu/ część jest dalej dostępnych, choć ostatnio słyszałem, że jakaś firma skupowała działki, ale w jakim celu to nie wiem.

obywatel79
October 6th, 2011, 08:23 AM
Podstrefa w Chełmie składała się z 4 obszarów ... bodjaże tereny przy ulicy wschodniej, hutniczej, ceramicznej i chełmońskiego razem było ok 32 ha.
Posiadanie strefy to jest atut i nie sądzę aby jakiś duży inwestor który chciałby zainwestować kilkadziesiąt mln zł wybrał by w naszym regionie teren leżący poza strefą.
Popatrzecie na strefę w Lublinie.... 10 nowych zakładów, które zajmują się produkcją. Poza strefą w Lublinie chyba nie ma innych znaczących inwestycji w przemysł.
Tak dla poczytania:
http://www.europark.com.pl/pl/efekty_inwestorzy/

wojtek22
October 6th, 2011, 10:21 AM
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego jakis obcy inwestor miałby lokować produkcje w Chełmie??????
Przecież każdy głupi wie że w Lublinie bedzie mu lepiej:
1. Ma strefe
2. Ma dostęp do większej ilości pracowników
3. Wykwalifikowana kadra - uczelnie
4. Lepszy dojazd
5. Tylko godzinę drogi dalej od granicy z Ukrainą
6. Bliżej do granicy z Białorusią
7. Bliżej do centralnej Polski i szlaków komunikacyjnych żeby wieźć towar na zachód
8. Bliżej do potenclanego rynku zbytu (np. Lublin, Wawa itp.)

Więc sory ale chełm nie ma nic do zaoferowania!!!!!
Jedyna szansa to jest pójść na maksa - --- czyli wydzielić teren, zrobić dojazd i ogłosić wszem i wobec że zwalniamy z podatków na 10 lat jak zatrudni min. 100 osób.
I to może zadziałać i przeważyć szale ze inwestor co chce zainwestować we wschodniej polsce zdecyduje sie na chełm a nie na Rzeszów czy Lublin!

White pl
October 6th, 2011, 10:55 AM
^^Twoje gadanie ma się nijak do rzeczywistości zobacz na ilość inwestycji w podstrefie w Mielcu przecież Rzeszów jest blisko, jest większy więcej mieszkańców, lepsza kadra zapewne lepsze drogi i infrastruktura,że nie wspomnę o Lublinie i jakoś nie za wiele tych inwestorów jak na tak duże miasta.Moge ci także podać przykład Biłgoraja który ani nie ma strefy ekonomicznej ani porządnych dróg dojazdowych i ma takie zakłady pracy jak Black Red White,Model,Ambra,PolSkone,Mewa.

Powyższy przykład pokazuje że bez stref i dróg też można,a gdyby ktoś naprawdę chciał zainwestować, to strefy i drogi stanowiły by drugorzędną sprawę

vercruysse
October 6th, 2011, 11:44 AM
Podstrefa w Chełmie składała się z 4 obszarów ... bodjaże tereny przy ulicy wschodniej, hutniczej, ceramicznej i chełmońskiego razem było ok 32 ha.
Posiadanie strefy to jest atut i nie sądzę aby jakiś duży inwestor który chciałby zainwestować kilkadziesiąt mln zł wybrał by w naszym regionie teren leżący poza strefą.
Popatrzecie na strefę w Lublinie.... 10 nowych zakładów, które zajmują się produkcją. Poza strefą w Lublinie chyba nie ma innych znaczących inwestycji w przemysł.
Tak dla poczytania:
http://www.europark.com.pl/pl/efekty_inwestorzy/

Hmm jakich 10 nowych zakładów? Większość firm była już obecna w Lublinie, tylko przeniosły produkcję do strefy ze względu na mniejsze obciążenia podatkowe. Po drugie w Mielcu ulgi kończą się w 2015 roku i zobaczymy co dalej. Raczej wątpliwe, że na dalsze ulgi zgodzi się na UE, która jest przeciwna takim strefom, a i nasze państwo nie będzie skłonne dokładać do ulg podatkowych, ze względu na potężne zadłużenie. Mogę się założyć, że sporo firm obecnych w strefie obierze kierunek wschodni, a nawet azjatycki.

obywatel79
October 6th, 2011, 01:17 PM
..... bez stref i dróg też można,a gdyby ktoś naprawdę chciał zainwestować, to strefy i drogi stanowiły by drugorzędną sprawę

Bez urazy... ale naprawdę chcieć to można zjeść loda, a inwestycja w zakład produkcyjny to jest biznes i liczy się kasa, a więcej kasy w kieszeni dla inwestora to DROGA EKSPRESOWA, ULGI PODATKOWE.

Pomijam kolejna dyskujsję czy strefy ekonomiczne będą funkcjonować przyszłości czy nie bo nie o to chodzi, może powstanie jakis inny twór inne narzędzie zwalniające z podatków dochodowych dla nowych inwestycji. Stara UE nie chce bo boi się że nowe kraje UE całkiem wchłoną ich przemysł. Nie jest istotne też czy są to całkiem nowe firmy - w takiej strefie jak w Lublinie, bo liczy się wartość dodana... powstały nowe inwestycje i nowe miejsca pracy ? Powstały.

P.S. Niektórzy widzę dyskutują i wykłucają się dla zasady.
Jeszcze raz napiszę jasno.... drogi ekspresowe i strefy ekonomiczne to nie są niezbędne warunki dla rozwoju Chełma ale duży atut który może pomóc jego rozwojowi ! Kolega Paweł35 dobrze to przedstawił.Jak myslicie co by mogło się znaleść na folderze przeznaczonym dla potencjalnego inwestora ? Atut posiadania ładnej górki z kościołem, ścieżki rowerowej ?? Droga espresowa i strefa ekonomiczna byłyby pierwszorzędne. Przy tych atutach których mamy obecnie, nie wiem... może na ładne oczy Pani Prezydent ktoś by się skusił zainwestować.

Ja też mogę strzelać przykładami... popatrzcie na Suwałki, miasto podobnej wielkości jak Chełm i podobnie położone... podobnie na koniec lat 80 uprzemysłiwione jak Chełm, a może i gorzej i strefa działająca od 15 lat, na której jest ponad 20 zakładów w tym część wcale nie małych. Można ? Da się ?

White pl
October 6th, 2011, 01:38 PM
^^Suwałki to inna bajka, miasto które nie ma w najbliższej okolicy konkurencji w postaci większego miasta przez co jest centrum regionu,co do stref zobacz strefy w Zamościu i w Białej Podlaskiej gdzie praktycznie nic się nie dzieje a zaraz fabryka pelletu taka jak w Sielcu to dopiero inwestycja zatrudni tyle osób co nowa inwestycja w naszej cementowni. Więc wytłumacz czemu inwestorzy wybierają taki Biłgoraj i okolice niż niedaleki Zamość z lepszą infrastrukturą i strefą ekonomiczne która o wiele więcej do zaoferowania inwestorowi jak to powiedziałeś, jest wiele innych czynników którymi kierują sie inwestorzy.

wojtek22
October 6th, 2011, 04:40 PM
Więc wytłumacz czemu inwestorzy wybierają taki Biłgoraj i okolice niż niedaleki Zamość z lepszą infrastrukturą i strefą ekonomiczne która o wiele więcej do zaoferowania inwestorowi jak to powiedziałeś, jest wiele innych czynników którymi kierują sie inwestorzy.

Z prostej przyczyny wręcz banalnej!!!!!!

1. Lasy
2. Tartaki
3. Drzewo
4. Stara infrastruktura (zakłady drzewne, która stanowila w części bazę do dzisiejszej działalności).
5. Wióry drewniane itd.

poniżej przykłady przez Ciebie przytoczone:
Black Red White,Model,PolSkone,

Ambra bazuje na starej winiarni więc tylko szczęśliwym zbiegiem okoliczności rozwinęła ten zakład i dziś prężnie działa.

P.S. do tego dochodzi jeszcze Inkubator Przedsiębiorczości który jest w Biłgoraju i jakoś jednak wspiera każdego z przedsiębiorców działających tam a nie podkłada pod nogi kłody.
Podpowiada że jeżeli sąsiad ma taką i taką działalność i jakoś z tego żyje to nie najlepszym pomyslem jest zakłądanie tego samego u siebie za płotem!!!! co jest normą w chełmie.

Problem w chełmie jest taki:
1. Położenie - zbyt blisko lublina, dużo firm lubelskich inwestuje w swoje filie w chełmie blokując rozwój rodzinnego biznesu, a zbyt daleko żeby znaczna część mieszkańców żyła
2. Grupa trzymająca władzę - grupa biznesu która siedzi blisko przy władzy i blokuje wszelkie możliwe incjatywy które mogą być podejmowane przez inwestorów z zewnątrz i wewnątrz bo wydaje im się że mają monopol na biznes i obiecują gruszki na wierzbie co oni to nie zrobią i to wszystko dla MIESZKAŃCÓW.
3. Zazdrość mieszkańców - wolą kupić wszędzie aby nie w chełmie bo wzbogacić się może ktoś lokalny
4. Kompleksy - lepsze coś zachodnie niż Nasze
5. Mania kupowania taniej - chełmianin pojedzie do zamościa zeby 10 pln zaoszczedzić a na benzyne wyda 50zł.

vercruysse
October 6th, 2011, 04:50 PM
Termomodernizacje szkoły w Chełmie i w Kowlu na Ukrainie to inicjatywa, o których dofinansowanie stara się chełmski magistrat. Miasto chce dostać pieniądze na projekt „Słoneczne szkoły - odnawialne źródła energii w Chełmie i Kowlu”.

Głównym celem projektu jest zmniejszenie zużycia i oszczędność energii cieplnej i elektrycznej zarówno w wyniku termomodernizacji budynku ZSO nr 8 w Chełmie oraz kompleksu Edukacyjno-Wychowawczego Nr 13 w Kowlu, jak i zastosowania nowoczesnych rozwiązań technologicznych, wykorzystujących odnawialne źródła energii.

- Bezpośrednim efektem realizacji projektu będzie redukcja emisji dwutlenku węgla i szkodliwego wpływu stosowanych instalacji grzewczej i wentylacyjnej na stan środowiska naturalnego oraz kosztów energii związanych z ogrzewaniem budynku ZSO nr 8 oraz kompleksu Edukacyjno-Wychowawczego i podgrzewaniem wody w basenie – mówi Teresa Dobrowolska, dyrektor Wydziału Rozwoju, Promocji i Współpracy z Zagranicą UM

Chełmscy urzędnicy planują przebudowę i rozbudowę krytej pływalni w ZSO nr 8 w Chełmie wraz z termomodernizacją. Z kolei wschodni partner chce przebudować i przeprowadzić termomodernizację kompleksu Edukacyjno-Wychowawczego Nr 13 w Kowlu.

- W wyniku realizacji projektu zostaną zmodernizowane w obszarze przygranicznym obiekty i urządzenia wchodzące w skład infrastruktury edukacyjnej miast Chełm i Kowel, zaspokajającej potrzeby mieszkańców w zakresie oświaty, wychowania, kultury fizycznej i sportu, a także ochrony zdrowia, kultury i sztuki – dodaje Dobrowolska

paw. www.chelmonline.pl

paweł35
October 6th, 2011, 05:04 PM
Nie szarżowałbym tak ze stwierdzeniem, że w strefie w Zamościu nic się nie dzieje z tego co wiem to coś się dzieje Jeśli nawet chyba rok temu był moment że chcieli ją powiększyć bo mają na nią chętnych. To chyba coś się kręci. Wpisz w google zamojska strefa ekonomiczna i będzie duuużo artykułów na ten temat. Ale co mnie zastanowiło najbardziej że miasto Zamość zainwestowało w uzbrojenie tych terenów mając w perspektywie właśnie chętnych na zakup tych terenów przez inwestorów. Chełm niestety nie. I to był wielki błąd. Przespali Ci nasi....... nie będę tego komentował bo trzeba by dużo kląć.

A dlaczego w Biłgoraju są takie firmy, które wymieniłeś: Black Red White,Model,Ambra,PolSkone,Mewa? Jeśli chodzi o BRW to tylko dlatego zaczeło się w Biłgoraju, bo właściciel niejaki Pan Chmiel rozpoczął produkcję mebli od zakładu przy domu w miejscowości Chmielek koło Biłgoraja Póżniej to urosło do takich rozmiarów jakie mamy dzisiaj, pewnie w większości na bazie byłych zamojskich fabryk mebli (czy jakoś tak) Pozostałości po tych zakładach to między innymi: firma MAT w Zamościu pracująca dla BRW, Poznański w Bondyrzu (który chyba już padł), czy Jobon w Zwierzyńcu.
Podobnie POLSKONE. A dlaczego Biłgoraj? Myślę, że otoczenie dużej ilości surowca do produkcji mebli....

Pozostałe zakłady (np.: ledwo zipiąca MEWA) to podejrzewam pozostałości centralnego planowania wspominanego wcześniej. Z tą tylko różnicą od naszych zakładów, że ktoś się nimi w porę zainteresował Być może dlatego, że były lepiej zadbane albo rokowały lepsze perspektywy na przyszłość.
Na pewno wówczas kiedy powstawały nie było mowy o strefach ekonomicznych i nie do końca wiedziano co to droga ekspresowa.
A te zakłady z kolei pociągneły za sobą rozwój i przyciąganie inwestorów. Wiadomo do mebli potrzebna jest okleina, osprzęt, zawiasy, trzeba je przewieść wywieść, sprzedać i jakoś to się nakręciło.
Hey!:)

paweł35
October 6th, 2011, 05:06 PM
chyba w tym samym czasie napisaliśmy co kolego Wojtek22? pozdrawiam

Zibi201
October 6th, 2011, 07:44 PM

Proszę wymień te 10 działających w strefie w Lublinie zakładów produkcyjnych.
Wiesz, że praktycznie wszystkie zakłady, które są w lubelskiej strefie to kapitał lubelski? Czyli strefa nie przyciągnęła żadnego nowego inwestora. Poza Ballem, który postawił halę i zostawił pustą wycofując się jeszcze przed startem produkcji.
Te kilka zakładów to normalna reakcja na zwolnienie z podatków itd w takim duzym mieście. Te zakłady i tak by powstały.
Popatrz na Zamość- mniejsze miasto i porażka w strefie. Piszą tylko dużo, a konkretnych inwestycji brak.

Są inne inwestycje w przemysł wbrew temu co piszesz.

obywatel79
October 6th, 2011, 09:22 PM
Wiesz, że praktycznie wszystkie zakłady, które są w lubelskiej strefie to kapitał lubelski? Czyli strefa nie przyciągnęła żadnego nowego inwestora. Poza Ballem, który postawił halę i zostawił pustą wycofując się jeszcze przed startem produkcji.
Te kilka zakładów to normalna reakcja na zwolnienie z podatków itd w takim duzym mieście. Te zakłady i tak by powstały.
Popatrz na Zamość- mniejsze miasto i porażka w strefie. Piszą tylko dużo, a konkretnych inwestycji brak.

Są inne inwestycje w przemysł wbrew temu co piszesz.

Liczba 10 to liczba zarejestrowanych firm produkcyjnych w strefie, które wziąłem z zamieszczonego linku. Wiem, że nie wszystkie zakończyły inwestycje. Ale pomijąc fakt że niektore z nich tak naprawde pewnie nie funkcjonuje to na szybko mogę Ci odpowiedzieć że np. Rammatti czy Dobroplast to napewno nie są firmy lubelskie. A uważasz, że jak kapitał własny inwestuje w rynek lokalny to się nie liczy ? Znam kilka osób, które mimo że narazie mieszkają w Chełmie, pokupowało za oszczędzone pieniądze mieszkania w wawie, tak samo jest pewnie z firmami, chociaż tutaj teraz mi żaden przyklad do głowy nie przychodzi. To ze zakłady te powstałyby, gdyby nie powstała strefa to Twoja tylko teoria..... i raczej nie we wszystkich przypadkach zgodna z rzeczywistością. Bo gdybym był inwestorem i chciałbym inwestować w Chełmie wolałbym mieć strefę niż jej nie mieć, ale Ty tego zrozumieć nie potrafisz.

Zibi201
October 7th, 2011, 06:21 PM
Ramatti się wycofało i sprzedaje działki w Lublinie.

Nie twierdzę, że to nie jest plus dla inwestora, twierdzę tylko że:
- w Lublinie okazało się, że inwestują w strefie prawie wyłącznie miejscowi inwestorzy,
- w mniejszym Zamościu okazało się, że bez tylu lokalnych firm jest juz gorzej z pozyskaniem inwestorów,
- zakładanie strefy teraz nie ma sensu, bo przestaną one działać w 2020 i coraz mniej inwestorów jest nimi zainteresowana.

obywatel79
October 7th, 2011, 11:37 PM
Dla takiego Zamościa sama strefa to za mało, musi być silne lobby i inne czynniki zachęcające... ale im się uda, gdyż jak widać im się chce:
http://www.inwestujnawschodzie.pl/index.php/O%20projekcie

Trochę poczytałem o strefach, przepisach, rozporządzeniach i stosunku Komisji Europejskiej do stref, bo to przydatna wiedza i
cyt. "zakładanie strefy teraz nie ma sensu, bo przestaną one działać w 2020" - to wcale nie jest takie pewne, a raczej skłonny jestem twierdzić, że jednak będą działać. Poniżej dokument sporządzony dla państwowej agencji informacji i inwestycji zagranicznych, który wiele wyjaśni:
http://www.paiz.gov.pl/files/?id_plik=16335

White pl
October 8th, 2011, 09:10 AM
^^Heh jak już wcześniej napisałeś chcieć to można zjeść loda, co zresztą widać po działaniach w tej strefie i to tyle na ten temat

obywatel79
October 8th, 2011, 11:13 AM
Szkoda z wami dyskutować koledzy Zibi201 i White pl, zobczycie za rok, dwa lata, Zamość to nie Chełm, w Chełmie nawet galeria nie może powstać, w zamościu są dwie, tak samo będzie i z inwestycjami w przemysł.

Pozatym bzdurą jest, że w Zamojskiej podstrefie nic się niedzieje:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1358933&page=4
W przeciągu 2 lat napewno zostaną uruchomione 2-3 zakłady. Jeden jest już w budowie. Ale po co ja to piszę..... Strefa - nie , droga ekspresowa - nie, to co las zasadzić w Chełmie, zaorać????????? Bo ja innych pomysłów nie mam. A strefy po inwestycjach w kraju się sprawdzają. Co innego jednak zrobić strefę pod katowicami a co innego strefę w Chełmie. Tam tylko wystarczy że się pojawi i znajdują sie inwestorzy. W Chełmie było by to za mało, ale jakaś cegiełka na rzecz budowy przemyslu w Chełmie mogła by być. Miasto Zamość nas wyprzedza w rozwoju bo nasze inicjatywy to przebrać faceta za niedźwiedzia i wysłać pociągiem do Zamościa, brawooooo.

Może strefa w Chełmie powstała za wcześnie, w 2001 roku nie było boomu inwestycjnego, nie było fuduszy unijnych, pozatym nie wiele robiono aby zainteresowac strefą inwestorów i wyszło jak wyszło.

vercruysse
October 8th, 2011, 11:38 AM
Jak pokazał np. Bill Gates nie trzeba budować fabryk, aby zarabiać pieniądze.

Zibi201
October 8th, 2011, 11:48 AM
W Zamościu póki co powstaje jeden zakład i jest to fabryka peletu. Ale sukces...
Galeria w pełnym tego słowa znaczeniu z tego co wiem w Zamościu jest jedna.

Na powstanie drogi zbyt dużego wpływu nie mamy. Ja nie mówię że droga ekspresowa i strefa ekonomiczna by się nie przydała. Ale mamy mały wpływ na ich powstanie. Dlatego trzeba podjąć inne działania. A strefa i droga bez lobbingu i terenów inwestycyjnych nic nie da, a brak drogi czy strefy nie powinny być decydującym czynnikiem w pozyskiwaniu inwestora.

obywatel79
October 8th, 2011, 01:34 PM
Dlatego trzeba podjąć inne działania.

Tak... rozpuścić setkę białych niedźwiedzi po Polsce :lol: Chyba że masz inny pomysł ?

Fabryka pelet to nie sukces ale 17 mln zainwestują, nie przypominam sobie aby w ostatnich latach powstała jakaś inwestycja w Chełmie na taką kwotę.

Dla mnie Revia Park to też galeria, nikt takich galerii jak w wawie czy nawet w Lublinie nie będzie stawiał w Zamościu ani w Chełmie.

Zibi201
October 8th, 2011, 03:11 PM
Tak... rozpuścić setkę białych niedźwiedzi po Polsce :lol: Chyba że masz inny pomysł ?

Fabryka pelet to nie sukces ale 17 mln zainwestują, nie przypominam sobie aby w ostatnich latach powstała jakaś inwestycja w Chełmie na taką kwotę.

Nie. Lepiej gadać pierdoły o strefie i drodze ekspresowej i nic nie robić. Masz rację.
Po pierwsze nie wierzę że to będzie 17mln, po drugie były takie inwestycje w Chełmie i widać, że zachłystujesz się Zamościem nie znając własnego podwórka.
Po trzecie ta fabryka póki co jest na tym etapie co GCh, którą wyśmiewasz.

obywatel79
October 8th, 2011, 03:43 PM
Po pierwsze nie wierzę że to będzie 17mln, po drugie były takie inwestycje w Chełmie i widać, że zachłystujesz się Zamościem nie znając własnego podwórka.
Takie informacje o 17 mln zł pojawiały się w prasie i w zamościu, po drugie wydaje mi się ze zaklad ktory dostaje zezwolenie na dzialanosc w strefie musi zadeklarowac wielkosc nakładów inwestycyjnych i liczbe nowych miejsc pracy.
Jakie inwestycje w zaklady produkcyjne w wysokosci 17 mln byly ostatnio w Chełmie ?
Znam własny podwórek na tyle ile o nim slysze, a nie wiele się w nim dzieje, co tydzień to samo w tygodnikch, gdzie jaki był wypadek, co radny powiedzial do drugiego radnego i kto na kogo napadł i pobił, a jak się pojawia coś o inwestycjach to w 90 % dotyczy to inwestycji w ciągłym planowaniu (hotel, inwestycje grafa, galeria chełmska) i artykuły typu o myjni na poł strony jakby to miało dotyczyć wieżowca, niedlugo bedziemy czytac o budowie wiat przystankowych, co już sie zdarzyło w gminie jakiejś jak radny pokłócił sie z sołtysem o kilkanascie tys. zł z funduszu sołeckiego, bo jeden chciał koniecznie wiatę autobusową zdbudować. Takie właśnie mamy informacje o naszym mieście, ze juz kłótnie o wiaty są ciekawsze.

Po trzecie ta fabryka póki co jest na tym etapie co GCh, którą wyśmiewasz.

Póki co to galeria chełmska nie buduje się i jestem niemal przekonany, że do wiosny nic nie ruszy, w Zamościu budowa rozpoczeła się miesiąc temu.

A gadam bo nie jestem w stanie nic więcej zrobić.

White pl
October 8th, 2011, 05:04 PM

Dla mnie Revia Park to też galeria, nikt takich galerii jak w wawie czy nawet w Lublinie nie będzie stawiał w Zamościu ani w Chełmie.

Otóż cementownia w ciągu ostatnich dwóch lat zainwestowała ponad 100 mln. a w tym kolejne kilkadziesiąt co da 30 nowych miejsc pracy, trochę orientacji.
Jeżeli postrzegasz rozwój miasta na podstawie większej ilości sklepów i marketów bo chyba tym nas przewyższa Zamość póki co to faktycznie długo takie miasto na tym pojedzie, ja zdecydowanie wolę jeden taki zakład jak cementownia niż markety

obywatel79
October 8th, 2011, 05:44 PM
Nie piszcie mi o cementowni, która jest negatywnym przykładem zakładu - nierestrukturyzacyjnego - to moloch, ktory sluży do nabijania kasy grekom, meksykanom czy komus tam jeszcze... a wszelkie inwestycje realizuje po to aby unikać kar i opłat środowiskowych i jak najwiecej wyciągnąć z niego Zatrudnienie w ciągu 20 lat leciało łab na szyje, no może poza ostatnimi latami mniej wiecej jest stały poziom.
Nie pisze tym razem o supermarketach a zakładach produkcyjnych. Ale skoro juz kolego White zacząłeś to Ci napiszę... ze ja tam wolę mieć galerię niż jej nie mieć. Galeria w zaden sposob nie jest konkurencją dla załadu, a moze wrecz przeciwnie, wiec bez sensem jest pisanie typu ja tam wolę miec lodówkę niż pralkę. Zamość jakoś jedzie popatrz na liczbę ludnosci na dochody do budżetu jak się zmieniały się w przeciagu kilkunastu lat, na wydatki inwestycyjne..... liczby nie kłamią.
I tak... postrzegam rozwoj miasta po inwestycjach w sklepy i markety bo to oznacza ze rynek potrzebuje tego typu inwestycji, ze ludzie chcą wydawać kase, że ją mają. Kazda inwestycja czy w chodnik czy w wiatę przystankową to rozwój w mniejszym lub wiekszym znaczeniu.

soohy
October 8th, 2011, 06:39 PM
Jakie inwestycje w zakłady produkcyjne w wysokości 17 mln były ostatnio w Chełmie?
W ubiegłym roku ruszył Zakład Przetwarzania Odpadów Komunalnych. Wartość inwestycji wynosi 43.746.794,16 PLN, zaś wielkość dofinansowania z Funduszu Spójności to 26.114.684,63 PLN. Inwestorem jest Przedsiębiorstwo gospodarki Odpadami Sp z o.o w Chełmie
W trakcie:
MPGK zabiera się do rozbudowy oczyszczalni ścieków (ponad 40 mln zł), MPEC modernizuje sieć ciepłowniczą (ponad 5 mln zł dofinansowania).
PWSZ buduje CSI - pierwszy etap ponad 40 mln zł

Poza tym dajcie spokój Zamościowi. Niech budują zabytki (tak, budują za kosmiczne pieniądze zabytki - to nie pomyłka), galerie. Muszą to robić bo bez turystów to miasto się nie utrzyma. Przemysłu wielkiego w Zamościu nigdy nie było, to i wstrząs okresu transformacji nie był tak dotkliwy jak w Chełmie. Chełmskie inwestycje moim zdaniem mają zupełnie inny ciężar gatunkowy i porównywanie ich z obiektami handlowymi, czy usługowymi nie ma sensu. Nie oznacza to bynajmniej, że budowanie ich w Chełmie uważam za zbyteczne - wręcz przeciwnie.

obywatel79
October 8th, 2011, 07:23 PM
Tak dyskutować możemy bez końca... nie chodzilo mi o takie inwestycje...
Ok ale z jedym się zgadzam z inwestycją PWSZ... zapomniałem :)

Zibi201
October 8th, 2011, 07:32 PM
Znam własny podwórek na tyle ile o nim slysze, a nie wiele się w nim dzieje, co tydzień to samo w tygodnikch, gdzie jaki był wypadek, co radny powiedzial do drugiego radnego i kto na kogo napadł i pobił, a jak się pojawia coś o inwestycjach to w 90 % dotyczy to inwestycji w ciągłym planowaniu (hotel, inwestycje grafa, galeria chełmska) i artykuły typu o myjni na poł strony jakby to miało dotyczyć wieżowca, niedlugo bedziemy czytac o budowie wiat przystankowych, co już sie zdarzyło w gminie jakiejś jak radny pokłócił sie z sołtysem o kilkanascie tys. zł z funduszu sołeckiego, bo jeden chciał koniecznie wiatę autobusową zdbudować. Takie właśnie mamy informacje o naszym mieście, ze juz kłótnie o wiaty są ciekawsze.

A wiesz jak niektórzy mowią na chyba najpopularniejszą gazetę w Zamościu? Kronika Kryminalna :D:D:D Więc sory,ale porównujesz dwa miasta z których co najmniej o jednym NIC NIE WIESZ. Ja znam i Chełm i Zamość i wiem, że życie w Zamościu ma niewiele wyższy poziom w niektórych aspektach, a w innych jest jeszcze gorszy. Jeden wielki ich plus to to , że zawsze mówią o sobie na zewnątrz tak jakby to był Kraków... co ja mówię, co tam Kraków - to Zamość jest perłą renesansu!:lol:

A Ty nie wiesz nic o studiach technicznych, o przemyśle, o inwestowaniu, o Zamościu, a zabierasz głos jakbyś był jakimś znawcą. Najlepsze co możesz zrobić dla Chełma to milczeć :) a jak Ci się nie podoba to jedź do Zamościa.

White pl
October 8th, 2011, 08:51 PM
Podsumowanie inwestycji z roku bieżącego ukończonych bądz w trakcie realizacji:

UKOŃCZONE:

- Osiedle 6 bloków z podziemnymi garażami na ul.Przemysłowej.
- Blok socjalny na ul.Fabrycznej.
- Blok na ul.Lutosławskiego.
- Rozbudowa skateparku.
- Liczne remonty kamienic w śródmieściu.
- budynek handlowo-usługowy przy ul.Zachodniej.
- Blok TBS na ul. Synów Pułku.
- Adaptacja budynku przy ul.Wojsławickiej na nową siedzibę WSSMIKS.
- Nowa myjnia na ul.Rejowieckiej.
- Rozbudowa budynku stacji ratownictwa medycznego na ul.Rejowieckiej.
- Termomodernizacja hotelu Kamena.
- Kompleks boisk na os.Słonecznym.
- Gminny odcinek bulwaru nad Uherką.
- Liczne termomodernizacje bloków co najmniej kilkunastu.
- Budowa Budynku Europa 2000.
- Remont części ulicy Szwoleżerów.
- Szeregowce na ul.Rejowieckiej.
- Remont hotelu mosir w Kumowej Dolinie.

W TRAKCIE REALIZACJI:

- Dwa bloki na ul. Przemysłowej.
- Budynek przy ul.Wschodniej.
- Blok na ul.Łącznej
- Galeria GAMA na ul. Piłsudskiego.
- Przebudowa 1 peronu na dworcu Chełm Główny.
- Budynek przy ul.Szwoleżerów.
- Budynek mieszkalny na ul.Pocztowej.
- Bulwar nad Uherką.
- Przebudowa szkoły 6.
- Budynek handlowo-usługowy na ul.Lwowskiej.
- Budynek handlowo-usługowy na rogu AK/Lwowska.
- Budynek handlowo-usługowy na ulicy Sybiraków.
- Rozbudowa kamienicy na ul.Lubelskiej.
- Budowa 1 i 2 etapu CSI w Depułtyczach.
- Budowa myjni na ul.Lutosławskiego.
- Przebudowa jednego z pawilonów przy placu Kupieckim.
- Budowa kościoła na ul.Kochanowskiego.
- Remont Cerkwi i budynku plebanii.
- Remont budynku byłej telekomunikacji na ul.Sienkiewicza na potrzeby sądu.
- Nadbudowa szkoły specjalnej na ul.Trubakowskiej.
- Nowa inwestycja w cementowni.
- Budynek mieszkalno-usługowy na ul.Lubelskiej.
- Kolejny nowy blok na Lutosławskiego.

Zibi201
October 9th, 2011, 10:02 AM
W budynku Telekomunikacji na Sienkiewicza nie miała być prokuratura a nie sąd?
Sąd był tam tymczasowo na czas remontu budynku na pl.Kościuszki, poza tym dostali też nowy budynek na IAWP. Prokuratura chciała budynek na Sienkiewicza, ale wstrzymali się kiedyś z zakupem ze względu na oszczędności budżetowe.

vercruysse
October 9th, 2011, 10:48 AM
Prokuratura kupiła ten budynek, chyba nawet trwa tam teraz remont. Za tym nowym blokiem Gorynia wczoraj wjechał ciężki sprzęt, czyżby nowy blok jeszcze tam budowali?

White pl
October 9th, 2011, 04:59 PM
Zgadza się to ekipa od Gorynia będzie budować nowy blok, poza tym zrobiłem zdjęcie rozbudowy jednego z pawilonów przy placu kupieckim,budynku na Sienkiewicza w którym ma być nowa siedziba prokuratury, coś tam dłubią w środku bo na zewnątrz jest sporo piasku i gruzu i większość okien jest ofoliowana od środka, przy okazji załapał się remont elewacji jednej z kamienic na ul.Kopernika, zdjęcia niestety telefonem poniżej.
http://img685.imageshack.us/img685/2997/obraz084vert1111111111.jpg

paweł35
October 9th, 2011, 06:02 PM
A wiesz jak niektórzy mowią na chyba najpopularniejszą gazetę w Zamościu? Kronika Kryminalna :D:D:D Więc sory,ale porównujesz dwa miasta z których co najmniej o jednym NIC NIE WIESZ. Ja znam i Chełm i Zamość i wiem, że życie w Zamościu ma niewiele wyższy poziom w niektórych aspektach, a w innych jest jeszcze gorszy. Jeden wielki ich plus to to , że zawsze mówią o sobie na zewnątrz tak jakby to był Kraków... co ja mówię, co tam Kraków - to Zamość jest perłą renesansu!:lol:

A Ty nie wiesz nic o studiach technicznych, o przemyśle, o inwestowaniu, o Zamościu, a zabierasz głos jakbyś był jakimś znawcą. Najlepsze co możesz zrobić dla Chełma to milczeć :) a jak Ci się nie podoba to jedź do Zamościa.

Myślę kolego Zibi że troche przeginasz. Sam potrafisz tylko gadać, a jak trzeba coś zrobic to po prostu wyjeżdżasz z miasta. NIe martw się kolego Obywatel79 ja też już wcześniej byłem "wypraszany" z Chełma...i nawet sugerowano mi kadydaturę na prezydenta Chełma :lol: bo wg niektórych za dużo narzekałem, czyli pisałem prawdę, że: w mieście brak jest inwestycji, jeździmy po dziurawych drogach, że brak jest galerii, basenu z prawdziwego zdarzenia, parku gdzie bezpiecznie można zawieść dzieci, nowych dróg, restauracji, galerii.....

Ja też znam trochę Zamość i okolice oraz zakłady tam działające i moge stwierdzić, że jest ich więcej. A poziom w wielu aspektach jest wyższy. Takie jest moje zdanie.
Dzisiaj jadąc do Lublina widziałem ogrom samochodów z chełmską rejestracją w samym Lublinie jak i na trasie. Podejrzewam, że większość jechała właśnie zarobione w Chełmie pieniądze wydać w Lublinie, bo niestety w Chełmie w niedzielę to możesz pójść na bazar. Ludzie z Zamościa nie muszą nigdzie jeździć i narzekać, bo mają to na miejscu.

(a propo zdania powyżej. Mój 8 letni syn który siedzi obok mnie i czyta co piszę potwierdził, to że samochodów z Chełma było dużo, a ludzie z Zamościa nie muszą nigdzie jeździć - bywamy często w Zamościu). Nawet on to rozumie.

"zakładanie strefy teraz nie ma sensu, bo przestaną one działać w 2020 i coraz mniej inwestorów jest nimi zainteresowana" :lol: Droga ekspresowa też "be". NIe lepiej nic nie robić - po prostu wyjechać....

Znowu masz rację Obywatel79 szkoda gadać....

White pl
October 9th, 2011, 06:58 PM
^^Jakie to wielkie i prężnie działające zakłądy z Zamościa znasz, bo tak się składa że jakiś czas temu, na forum była przytoczona statystyka z której wynika iż to w Chełmie przypada na jednego mieszkańca więcej pieniędzy z tytułu wpływów z podatków niż w Zamościu, poza tym takie priorytety jak lepszy basen, nie wiem w czym lepszy że ma małą zjeżdzalnię szaleństwo:lol:,restauracje są u nas ok, w mieście jest monitoring i jest bezpiecznie nawet jakiś czas temu był artykuł,że Chełm jest jednym z najbezpieczniejszych miast w regionie w Zamościu natomiast strażnik miejski obezwładnił człowieka który w biały dzień latał po starym mieście i dżgał ludzi nożem, nowych dróg to tam jest tyle co u nas czyli na lekarstwo, jedynie remontują stare.Ja natomiast widziałem dzisiaj mnóstwo aut na zamojskich blachach w Chełmie pod moją uczelnią bo w Zamościu nie ma możliwości kształcenia sie na poziomie magistra,liczba mieszkańców spada tak samo i u nas jak i w Zamościu podobnie galopuje poziom bezrobocia i to jest najwieksza bolączka naszego regionu .

Zibi201
October 9th, 2011, 07:40 PM
Wyjechałem, bo chciałem pracować w zawodzie a w Chełmie mimo wielu prób nie miałem takiej możliwości. do tego mam dość słuchania ciągłego jęczenia jak to super jest w Zamościu i traktowania McDonalda jako wyznacznik prestiżu miasta. A co Wy koledzy zrobiliście dla Chełma? Ile miejsc pracy stworzyliście, ile mln zł zainwestowaliście? Proszę, pochwalcie się.

Na co komu sklepy, baseny, restauracje, kiedy nie ma pieniędzy?
Miejsca pracy. Tak. To będzie decydować o rozwoju Chełma i Zamościa, a nawet Lublina. Mogę jeździć do większego sklepu 70km raz na jakiś czas, jeśli będę miał pieniądze. Jeśli nie - nawet na miejscu do niego nie pójdę.

paweł35
October 9th, 2011, 11:03 PM
Nie chce mi się po prostu nie chce mi się wyliczać, bo i tak powiesz ":lol:mało" i znajdziesz kolejne argumenty na "nie" tak więc szkoda gadać, A statystyki wcale mnie nie przekonują GUS ( o ile to było sporządzone przez nich ) nie jest dla mnie aż tak wiarygodny.

A dlaczego basen lepszy w Zamościu? Dlatego, że ma zjeżdzalnię (małą ale zawsze wiem :lol:), jeden tor wypłycony, co najważniejsze brodzik dla dzieci, jeżeli chcesz to możesz skorzystać w jednym miejscu z groty solnej, szkoły nauki tańca, klubu sportowego "orka", szkółki pływackiej, sauny, jacuzi,
o barku z ciepłym jedzeniem nie wspomnę i pewnie jeszcze coś o czym może nie wiem a może jeszcze jest. Wystarczy?

Mam Ci wymienić atrakcje basenów w Chełmie? I LO: basen, nieczynny po godzinie 17 sklepik, prywatni trenerzy (nie powiem są ok, ale trochę drogo).
SP 8: podobno szkółka pływacka i zamykanie basenu średnio co miesiąc z uwagi na żyjątka które tam się plęgną co jakiś czas.

"restauracje są u nas ok" kolego przestań bo zajady leczę...

Ile ja zainwestowałem kolego Zibi? nie tylko pieniądze, ale także coś bezcennego to co Ty wywiozłeś w Polskę.

Kończę dyskusję. Bo zmieniamy temat przejdźmy do głównego tematu forum...

White pl
October 9th, 2011, 11:35 PM
^^Znajdę tak samo argumenty na nie jak ty na tak,ja także nie raz jadałem w naszych lokalach i nigdy nie miałem zatrucia ani nawet opryszczki.Widze że ty tak marudzisz z zasady jak obalę twoje mity to znajdziesz coś nowego,takie wschodnie myślenie,wszędzie lepiej tylko nie u nas i nie pisz że kończysz dyskusje i wracasz do tematu bo twoje posty jedynie prowokują do takich wymian zdań i jedyne co piszesz to narzekania choćby działo się coś pozytywnego to ty i tak napiszesz dopiero jak będzie powód do narzekania to tyle z mojej strony na ten temat.

obywatel79
October 10th, 2011, 04:51 AM
Kwestia czasu kiedy dochody zamościa będą większe, tak samo z ludnością... biorąc razem zamość i gminę zamość - liczba mieszkańców rośnie, biorąc chełm i gminę chełm - liczba mieszkańców spada. Biorac pod uwagę tylko miasta, w zamościu minimalnie spada, aczkolwiek był ostatnio jakiś wzeost w któryms roku. Nie chce mi się patrzec do statystyki. A wszystko z tego, że ... wydatki inwestycyjne zamościa biją w ostatnich latach chełm, wogóle struktura budżetu zamościa jest lepsza,.... ale co ja bede sie wysilał... porozmawiajmy o termomodernizacjach kamieniczek :)
Dzieki kolego Paweł35 za wsparcie.

White pl
October 10th, 2011, 09:02 AM
^^Te wydatki inwestycyjne Zamościa właśnie głównie polegały na remontach kamieniczek:lol:,Natomiast co do liczby mieszkańców to nie opierałbym się na artykułach z gazet bo się bardzo różnią.

chelmianin
October 10th, 2011, 09:46 AM
w gazecie NTCH jest info, ze nie rozpocznie sie w tym roku budowa lodowiska tzw. Białego Orlika, poniewaz nie jest jeszcze gotowy projekt. Standardowo najpierw kilka artykułow jakie cudo w tym roku powstanie a nastepnie ze narazie nie bedzie

White pl
October 10th, 2011, 10:14 AM
^^Toż to przed wyborami norma:lol:

obywatel79
October 10th, 2011, 01:18 PM
[^^Te wydatki inwestycyjne Zamościa właśnie głównie polegały na remontach kamieniczek:lol:,Natomiast co do liczby mieszkańców to nie opierałbym się na artykułach z gazet bo się bardzo różnią.

Za pieniądze publiczne jednostek samorządu terytorialnego nie postawisz zakładu produkcyjnego.... to raz, a dwa w Chełmie pewnie co druga kamienica to inwestorem jest miasto ? :lol:

A skąd wiesz na czym się opieram.... statystyka publiczna na podstawie danych urzędów stanu cywilnego:
W latach 1995-2010 w Chełmie ubyło 2100 mieszkańców, a w Zamościu jedynie 300 osób.

Ale aby ktoś mi nie napisał za chwile że wszyscy się przeprowadzają do gminy Chełm to już pisze ... w tych samych latach gminie Chełm przybyło ok 800 mieszkańców, a gminie Zamość w tym samym czasie 1700 :lol:

White pl
October 10th, 2011, 01:32 PM
Zapomniałeś dodać że w 1998 roku Zamość miał 68 288 mieszkańców a w 2010 roku miał 66 234, natomiast w ciągu roku miastu Zamość ubyło jeszcze 800 mieszkańców w chwili obecnej 65 tys. z kawałkiem choć w jednej z zamojskich gazet pisano że że ma już nieco ponad 64 tys. mieszkańców CHYBA WSZYSTKIE WIĘKSZE MIASTA NASZEGO REGIONU SIE WYLUDNIAJĄ. Zgadza się kamienice są remontowane u nas za pieniadze prywatne, ale ważne że wogule coś się z nimi robi.W żadnym wypadku nie zachwalam działań naszego samorządu.

Za pieniądze publiczne jednostek samorządu terytorialnego nie postawisz zakładu produkcyjnego, prawda ale większe wpływy z tego tytułu do budżetu miasta oznaczają że to w Chełmie są bogatsze i prężniej działające zakłady pracy.

obywatel79
October 10th, 2011, 02:34 PM
Nie manipuluj danymi..... kryzys, zmiana administracyjna i w konsekwencji ubytek mieszkańców zaczał się własnie w roku 1999, Chełm ile wtedy miał mieszkańców..????? 70654 różnica między chełmem a zmościem była 2600, a teraz jest tylko 1100. To prawda, że większość miast naszego regionu się wyludnia, ale nasz Chełm jest w czołówce najszybciej się wyludniajacych.

junek
October 10th, 2011, 05:42 PM
Proponuję już zakończyć te utarczki, przynajmniej w tym wątku. Na "sparing słowny" możecie przenieść się np do wątku po godzinach ;)

vercruysse
October 10th, 2011, 05:51 PM
No własnie, straszny burdel zrobił się w tym wątku.

michal lbn
October 10th, 2011, 10:38 PM

1) Ball Packaging Europe Lublin Sp. z o.o. – produkcja aluminiowych puszek do napojów;
2) Aliplast Sp. z o.o. – produkcja systemów aluminiowych;
3) Ramatti Sp. z o.o. - produkcja fotelików samochodowych dla dzieci;
4) Wikana Invest Sp. z o.o. (wcześniej PBE ELBUD Sp. z o.o.) - usługi logistyczne i magazynowe;
5) Oficyna Wydawnicza „El-Press” s.c. - usługi poligraficzne;
Biuro Doradztwa Europejskiego EuroCompass Sp.j. - usługi informatyczne w zakresie gromadzenia i przetwarzania danych;
6)Biomaxima S.A. - produkcja odczynników laboratoryjnych;
R.B.M. Apex Przedsiębiorstwo Wielobranżowe - produkcja grzejników;
7)Firma „Henryk” Henryk Batyra – produkcja części do maszyn rolniczych;
8)MW Lublin Sp. z o.o. – produkcja obręczy do kół stalowych;
9)Dobroplast - Fabryka Okien i Drzwi PCV;
10)Ledrin Sp. z o.o. - Producent wyrobów skórzanych;
11)D&D RESORY Polska - Producent sprężyn stosowanych w branży motoryzacyjnej;
12)MPC METAL Sp. z o.o. - Producent drutów i prętów ciągnionych;
Laboratoria Natury Sp. z o.o

obecnie Ramatti i Ball to firmy w "odwrocie".

Źródło: http://www.lublin.eu/Specjalna_Strefa_Ekonomiczna-1-298-3-347.html

paweł35
October 10th, 2011, 10:47 PM
w gazecie NTCH jest info, ze nie rozpocznie sie w tym roku budowa lodowiska tzw. Białego Orlika, poniewaz nie jest jeszcze gotowy projekt. Standardowo najpierw kilka artykułow jakie cudo w tym roku powstanie a nastepnie ze narazie nie bedzie

to "na razie" przeciągnie się na dwa lata jak nie dłużej.
http://www.chelm24.pl/aktualnosci-z-chelma/2921-kiedy-lodowisko

bezkit
October 11th, 2011, 02:54 PM
Jakieś ściemy i spekulacje wciskają, bo ja widziałem już wykonawcę, który miał zająć się instalacją freonową w pewnym chełmskim urzędzie w ramach decyzji środowiskowej.

Więc jak coś to gdzieś to stanęło, ale na pewno nie jest tak, że nie ma projektu

matmatrix121
October 11th, 2011, 06:23 PM
Cześć wam. Wiecie może co z budową Galerii Chełmskiej? Wiem, że temat o tym jest, ale na tamtym nikt nie pisze, więc odpowiedzi nie dostanę, a napisałem tu bo jest aktywniejsze. Tzw. Więcej osób pisze. A więc wiecie może coś kiedy zaczną?

Zibi201
October 11th, 2011, 06:26 PM
1) Ball Packaging Europe Lublin Sp. z o.o. – produkcja aluminiowych puszek do napojów;
2) Aliplast Sp. z o.o. – produkcja systemów aluminiowych;
3) Ramatti Sp. z o.o. - produkcja fotelików samochodowych dla dzieci;
4) Wikana Invest Sp. z o.o. (wcześniej PBE ELBUD Sp. z o.o.) - usługi logistyczne i magazynowe;
5) Oficyna Wydawnicza „El-Press” s.c. - usługi poligraficzne;
Biuro Doradztwa Europejskiego EuroCompass Sp.j. - usługi informatyczne w zakresie gromadzenia i przetwarzania danych;
6)Biomaxima S.A. - produkcja odczynników laboratoryjnych;
R.B.M. Apex Przedsiębiorstwo Wielobranżowe - produkcja grzejników;
7)Firma „Henryk” Henryk Batyra – produkcja części do maszyn rolniczych;
8)MW Lublin Sp. z o.o. – produkcja obręczy do kół stalowych;
9)Dobroplast - Fabryka Okien i Drzwi PCV;
10)Ledrin Sp. z o.o. - Producent wyrobów skórzanych;
11)D&D RESORY Polska - Producent sprężyn stosowanych w branży motoryzacyjnej;
12)MPC METAL Sp. z o.o. - Producent drutów i prętów ciągnionych;
Laboratoria Natury Sp. z o.o

obecnie Ramatti i Ball to firmy w "odwrocie".

Chodziło mi o działające zakłady produkcyjne, a z tej listy część nie istnieje, część świadczy usługi a Ball zostawił pustą halę.

Podobno w którejś z chełmskich gazet było coś o belgijskiej fabryce silników w/pod Chełmem. Czytaliście coś o tym?

vercruysse
October 11th, 2011, 06:44 PM
W lokalnej prasie nie widziałem nic takiego, ale słyszałem wywiad z Zającem, z którego wynikało że są dogadani z jakąs firmą belgijską, która ma sfinansować całe ich przedsięwzięcie. Ale nie chciał nic więcej mówić na ten temat.

paweł35
October 11th, 2011, 11:09 PM
wiem że USA to nie Belgia, ale znalazłem cuś takiego

http://www.pb.pl/2473174,29471,boeing-krazy-nad-polska

wojtek22
October 12th, 2011, 11:34 AM
wiem że USA to nie Belgia, ale znalazłem cuś takiego

http://www.pb.pl/2473174,29471,boeing-krazy-nad-polska

Rektor jest już Senatorem więc miasto chełm i PWSZ jest juz ......... (niech każdy domyśli się gdzie).

Wiec dla mnie PWSZ jest juz skonczony i to kwestia czasu az bedzie na sprzedaz......:bash:

vercruysse
October 12th, 2011, 12:27 PM
Cześć wam. Wiecie może co z budową Galerii Chełmskiej? Wiem, że temat o tym jest, ale na tamtym nikt nie pisze, więc odpowiedzi nie dostanę, a napisałem tu bo jest aktywniejsze. Tzw. Więcej osób pisze. A więc wiecie może coś kiedy zaczną?

Tu masz odpowiedź, podobnie będzie w Chełmie zapewne :(

Nowy harmonogram budowy Alchemii miał być gotowy na przełomie września i października. Miasto przystało jednak na złożoną wcześniej propozycję inwestora. Spółka Arkady zobowiązała się, że zacznie budowę do 2013 roku.

White pl
October 12th, 2011, 12:48 PM
Rektor jest już Senatorem więc miasto chełm i PWSZ jest juz ......... (niech każdy domyśli się gdzie).

Wiec dla mnie PWSZ jest juz skonczony i to kwestia czasu az bedzie na sprzedaz......:bash:

Taa już na allegro wystawił całą uczelnię :lol:

White pl
October 12th, 2011, 05:58 PM
Kamienica na przeciwko muzeum przy 4 lo, po remoncie nie do poznania przy okazji na Pijarskiej przy remontowanej kamienicy był metalowy płot który ogradzał chyba jakieś gruzowisko pewnie po jakimś budynku, mniej więcej na wysokości żółtej kamienicy na rogu.Owy gruz został uprzątnięty a płot częściowo zdemontowany a na tej parceli byli robotnicy z kamienicy obok, wygląda na to że ta działka należy do właściciela kamienicy i pewnie w końcu zrobi porządek z tą parcelą.http://img189.imageshack.us/img189/5181/obrazvertvertsra.jpg

czjack
October 12th, 2011, 06:36 PM
Faktycznie kamieniczka wygląda dobrze.Niestety trzecie piętro psuje cały efekt,okna robią wrażenie przypadkowości nie są nawet w osiach okien poniżej.Gdyby nie to ostatnie piętro byłoby super,ale ogólnie jest OK.

White pl
October 12th, 2011, 06:50 PM
To ostatnie piętro takie było z tego co pamiętam, eh czy nie można tak z reszta starych i zaniedbanych kamienic

czjack
October 12th, 2011, 08:08 PM
Chełmski kapitał wystrychnięty na dudka?

Chełmscy przedsiębiorcy są oburzeni, że lubelskiej firmie „Elpro” pozwolono wyburzyć XIX-wieczny budynek po byłym pogotowiu opiekuńczym przy ul. Lwowskiej. - Kiedy miasto sprzedawało tę działkę, konserwator zabytków zastrzegał, że tego budynku nie będzie można tknąć. Gdybyśmy wiedzieli, że będzie inaczej, sami bylibyśmy zainteresowani jej kupnem - zżyma się jeden z chełmskich biznesmenów. - Teraz okazuje się, że idzie się właścicielowi na kolejne ustępstwa. Czujemy się wystrychnięci na dudka… - Trzeba było zaryzykować - odpowiadają urzędnicy.

Ponad 80-arową działkę przy ul. Lwowskiej 21, przeznaczoną pod działalność handlowo-usługową, zabudowaną historycznymi budynkami, w których do 2006 roku mieściło się m.in. pogotowie opiekuńcze, miasto sprzedało trzy lata temu. Za nieco ponad 4 mln zł parcelę kupiła firma „Elpro” z Lublina, zajmująca się budowaniem i zarządzaniem nieruchomościami dla holdingu Emperia, krajowego potentata handlowego i właściciela m.in. sieci marketów „Stokrotka”. Położoną w centrum miasta działką interesowali się też inni potencjalni kupcy, ale rezygnowali, kiedy dowiadywali się, że stojące na niej ponad stuletnie budynki są objęte ochroną konserwatorską, a konserwator nie zgadza się na ich wyburzenie. Tylko najmłodszy, murowany obiekt mógł zostać przebudowany. Elpro zaadaptowało go na „Stokrotkę”, zagospodarowało otoczenie. Zmiany, jakie zaszły na działce, mogą się podobać. Ale chełmskim przedsiębiorcom nie podoba się, że teraz konserwator zabytków idzie właścicielowi na kolejne ustępstwa. Kilkanaście tygodni temu zgodził się, a miasto wydało Elpro pozwolenie na rozbiórkę drewnianego budynku od strony „Chrobrego”. W jego miejsce ma powstać pawilon handlowy. - Czujemy się wystrychnięci na dudka. Kiedy miasto wystawiało parcelę na sprzedaż, było zastrzeżenie konserwatora, że tych budynków nie można wyburzyć. Przez to długo szukano kupca i przeceniano działkę. Gdybyśmy wiedzieli, że budynki jednak będą do ruszenia, to w samym Chełmie znalazłby się kapitał, by ją kupić. Co takiego się zmieniło, że teraz lubelskiej firmie wydaje się zgodę na rozbiórkę? - pyta chełmski przedsiębiorca.
Stanisława Rudnik, szefowa chełmskiej delegatury Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków, wyjaśnia, że zgodziła się wyburzyć budynek, bo jego stan techniczny w ciągu kilku ostatnich lat dramatycznie się pogorszył.
- Z bólem na to przystałam, ale uratowanie tego budynku było niemożliwe - tłumaczy konserwator Rudnik. - Dach był nieszczelny i do wnętrza wlały się hektolitry wody. Podłogi i ściany były kompletnie zagrzybione. Zastrzegłam jednak, że budynek ma być dokładnie odtworzony, łącznie z ponumerowaniem i wykorzystaniem niektórych elementów z rozbiórki. Dopilnujemy, aby tak się stało - zapewnia konserwator i zastrzega, że drugi z budynków jest w lepszym stanie i nie pozwoli go wyburzyć.
Ale biznesmena nie do końca to przekonuje. - Czy nie można było przymusić właściciela, by zabezpieczył zabytkowy budynek przed degradacją? - dopytuje
Maria Talma, dyrektor Wydziału Gospodarki Przestrzennej, Architektury i Budownictwa UM Chełm, nie rozumie pretensji chełmskich przedsiębiorców.
- Popieramy lokalny biznes, ale kilkakrotnie ogłaszaliśmy przetarg na tę działkę i nie było chętnych - mówi dyrektor Talma. - Nie można mieć do nikogo pretensji, że się nie wyszło z inicjatywą i nie zaryzykowało.
Nie wiadomo, jakie plany odnośnie drugiego z drewnianych budynków ma inwestor. Kiedy nie tak dawno kontaktowaliśmy się z Wojciechem Słowińskim, dyrektorem ds. zarządzania nieruchomościami Elpro, nie chciał zdradzać szczegółów przedsięwzięcia. - Jesteśmy w fazie przygotowań do kolejnej części inwestycji, a wszelkie kwestie w tym zakresie konsultujemy z konserwatorem zabytków - mówił dyrektor Słowiński.
Do sprawy wrócimy.
www.nowytydzien.pl

White pl
October 12th, 2011, 08:27 PM
^^Już widzę jak chełmscy przedsiębiorcy by dali za nieruchomość 4,5 mln zł. i jeszcze ze 2 mln. by przebudować główny budynek i zrobić coś tymi drewnianymi zabudowaniami:bash:
Swoją droga ciekawe jakie mają plany odnośnie budynku od strony Partyzantów

czjack
October 12th, 2011, 08:37 PM
"Chełmscy przedsiębiorcy" :lol: a cóż to takiego.

White pl
October 13th, 2011, 11:10 PM
W BIPie jest notka odnośnie boisk sportowych na ul.Makowej podobno nawet został już wybrany wykonawca, ciekawe czy kompleks będzie wyglądał podobnie do tego na słonecznym? Jest wogule tyle miejsca na tej Makowej?

Zibi201
October 14th, 2011, 08:47 PM
Jest sporo miejsca na Makowej. Było tam boisko do piłki nożnej, ławki, górka saneczkarska i mały plac zabaw.

matmatrix121
October 15th, 2011, 06:03 PM
A wiadomo coś nowego na temat Galerii Graf?

czjack
October 15th, 2011, 06:10 PM
"Graf" mieści się na Połanieckiej nad bankiem BGŻ.Najlepiej tam osobiście się udać i dowiedzieć co słychać w tym temacie (o ile udzielą takiej informacji).

chelmianin
October 17th, 2011, 08:20 AM
w gazecie NTCH jest artykuł, ze miasto od stycznia przejmuje kino Zorza. Natomiast z "cyklu" wczesniej szumnie zapowiadanych inwestycji na ten rok jest artykul, ze sam Mc Donalds nie wie kiedy zbuduje restauracje w Chelmie, sam sąd ma problem, zeby ustalic włascicieli jednej działki. Restauracja napewno nie powstanie w tym roku. Jak sie nie myle była to jedna z lokalizacji wskazana przez miasto.

michal lbn
October 17th, 2011, 09:17 AM
Natomiast z "cyklu" wczesniej szumnie zapowiadanych inwestycji na ten rok jest artykul, ze sam Mc Donalds nie wie kiedy zbuduje restauracje w Chelmie, sam sąd ma problem, zeby ustalic włascicieli jednej działki. Restauracja napewno nie powstanie w tym roku. Jak sie nie myle była to jedna z lokalizacji wskazana przez miasto.

Przecież sam McD w Polsce już prawie wcale nie zakłada nowych restauracji, a jeśli już to tylko w największych miastach. Ponad 90% nowych restauracji to franczyza. Więc może brak McD w Chełmie to kwestia ekonomiczna i nie chodzi tu wcale o formalności i "łaskę" centrali McD. Gdyby McD w Chełmie miał być takim świetnym interesem to już dawno znalazł by się, ktoś kto by wyłożył milion złotych (około tyle trzeba mieć na start) i restauracja by powstała jeśli nie w tym miejscu o którym tu mówicie to w innym. Przecież biznesmeni w Chełmie nie są biedniejsi od tych z Białej Podlaski i Zamościa, a tam McD powstały więc, może ktoś z Chełma robił wyliczenia i to się po prostu u was nie opłaca lub centrala uważa Chełm za nie atrakcyjną lokalizacje i nie chce się zgodzić na udzielenie licencji.

czjack
October 17th, 2011, 10:10 AM
Przecież sam McD w Polsce już prawie wcale nie zakłada nowych restauracji, a jeśli już to tylko w największych miastach. Ponad 90% nowych restauracji to franczyza. Więc może brak McD w Chełmie to kwestia ekonomiczna i nie chodzi tu wcale o formalności i "łaskę" centrali McD. Gdyby McD w Chełmie miał być takim świetnym interesem to już dawno znalazł by się, ktoś kto by wyłożył milion złotych (około tyle trzeba mieć na start) i restauracja by powstała jeśli nie w tym miejscu o którym tu mówicie to w innym. Przecież biznesmeni w Chełmie nie są biedniejsi od tych z Białej Podlaski i Zamościa, a tam McD powstały więc, może ktoś z Chełma robił wyliczenia i to się po prostu u was nie opłaca lub centrala uważa Chełm za nie atrakcyjną lokalizacje i nie chce się zgodzić na udzielenie licencji.

McDonald's jest już właścicielem pozostałych działek tylko z tą jedną mają taki problem,ale mnie chyba już nic nie dziwi w tym mieście :ohno:

wojtek22
October 17th, 2011, 11:26 AM
Przecież sam McD w Polsce już prawie wcale nie zakłada nowych restauracji,

Kolmpletna nie prawda. 90% restauracji jest stawianych przez MC Donald a nie na zasadzie franczyzy MC Donald. :bash::bash:
Restauracje MC donald powstają dosłownie wszędzie....

Ostatnio jezdziłem troche po Polsce i stwierdzam ze juz w każdej dziurze jest MC Donald tylko w Chełmie nie ma --- masakra..........

P.S. MC Donald tez jest głupi bo sie napalił na tę lokalizację jak łysy na suchary.:banana:

vercruysse
October 17th, 2011, 11:31 AM
W Chełmie jest sporo takich działek, których właściciel jest albo nieznany albo ich stan prawny jest zagmatwany (brak przeprowadzonych postępowań spadkowych itp). Niestety McDonald uparł się na to rondo Dmowskiego i dlatego to się tak ślimaczy. Myślę, że na wiosnę jednak wybudują.

wojtek22
October 17th, 2011, 02:32 PM
widzac gdzie MC donald sie buduje to w chełmie na bank powstanie.
chełm jest zaduzym miastem zeby nie było mc donalda...

bezkit
October 17th, 2011, 02:35 PM
McD to przecież franczyzna wojtek weź popatrz sobie na paragon z zakupów do kogo należy sklep....

Swoją drogą nie wiem po co miastu kino Zorza, oprócz przygotowania kolejnego kierowniczego stołka finansowanego z budżetu miasta.

Sami kina nie zmodernizują, bo kasiury w budżecie nie ma tylko będą pielęgnować skansen... obym się mylił i wyskoczył zając z kapelusza Pani prezydent...

michal lbn
October 17th, 2011, 04:16 PM
Kolmpletna nie prawda. 90% restauracji jest stawianych przez MC Donald a nie na zasadzie franczyzy MC Donald. :bash::bash:
Restauracje MC donald powstają dosłownie wszędzie....

Ostatnio jezdziłem troche po Polsce i stwierdzam ze juz w każdej dziurze jest MC Donald tylko w Chełmie nie ma --- masakra..........

P.S. MC Donald tez jest głupi bo sie napalił na tę lokalizację jak łysy na suchary.:banana:

Koleżanka z uczelni pisała na ten temat prace licencjacką i miała kontakt z osobą prowadzącą McD w Lublinie, czerpała od tej osoby wszystkie informacje i dane tak więc moje źródło informacji uważam za pewniejsze niż Twoje wycieczki po Polsce, ale żeby nie być goło słownym załączam link pod którym wszystkiego można się dowiedzieć. Wybrany fragment:

McDonald's jest największą na świecie organizacją franczyzową. Franczyzobiorcy to jeden z trzech, obok samej korporacji i jej dostawców, głównych filarów marki. W znacznej mierze dzięki nim McDonald's jest w ścisłej czołówce najsilniejszych marek świata. Wystarczy wspomnieć, że takie innowacje produktowe jak Big Mac®, Filet-O-Fish®, ciastko jabłkowe są pomysłami Franczyzobiorców. Przewaga lokalnych przed-siębiorców tkwi w doskonałej znajomości klientów restauracji i możliwości elastycznego reagowania na ich potrzeby.
W Polsce Franczyzobiorcy prowadzą 46% wszystkich restauracji sieci, wnosząc istotny wkład w jej rozwój i powodzenie.

źródło: http://www.mcdonalds.pl/download/franczyza_broszura.pdf

Dokument pdf, z którego pochodzi powyższy fragment jest z 2008 r. natomiast w 2010 r. firma ogłosiła nową strategie, która opiera się na o wiele większej liczbie nowo otwieranych restauracji na zasadach franczyzy. Strategia dotyczy krajów rozwijających się Europy środkowo wschodniej i Azji.

Nie wiem kto jest właścicielem działki w Chełmie, być może jest to sama centrala McD, a być może jest to przyszły franczyzo biorca, którego w uproszczeniu tak nazywa lokalna prasa.

I jeszcze wstawka z wywiadu z Moniką Dąbrowską, franchising manager w McDonald's Polska

McDonald's to obecnie największa sieć restauracji w Polsce – ok. 240 placówek. Biorąc pod uwagę potencjał polskiego rynku, na jakim etapie rozwoju się Państwo znajdują?

W ciągu najbliższych lat zamierzamy otwierać po 20-30 restauracji rocznie. Tyle samo bedziemy przekazywać we franczyzę.

źródło: http://www.franczyzawpolsce.pl/aktualnosci/temat-tygodnia/2254-jak-mcdonald%5C%27s-buduje-swoja-potege

Mam nadzieję, że przekonałem nie przekonanych ;)

White pl
October 17th, 2011, 07:34 PM
^^Widzę że ty także nie przyjmujesz do wiadomości że jeżeliby MCdonalds nie był zainteresowany otwarciem u nas restauracji to by nie nabył reszty działek z tzw. klina na Lubelskiej i problemem w postaniu tej restauracji nie jest postawa przyszłego franczyzobiorcy czy centrali a problemów z pozyskaniem ostatniej działki co jest dość proste do zrozumienia i co zresztą było jasne już od dawna,nikt by sobie ie wymyślił rozprawy sądowej,nie rozumiem czemu odrazu nie zapoznając się nawet dobrze z sytuacją odrazu snujesz jakieś dziwne wizje,że niby sie nie opłaci jakby Mcdonalds był nie wiaodomo jakim przedsięwzięciem za dziesiątki milionów złotych, a prawda jest taka że to trochę większa knajpa z jedzeniem które nawet się nie umywa, choćby do fast foodów przy bazarze na AWP.To tyle z mojej strony na ten temat.

saasaa
October 17th, 2011, 09:03 PM
moge zapewnic ze McD w Białej Podlaskiej, Zamosciu czy np w Minsku Mazowieckim to restuaracje firmowe, zaden lokalny biznesman szczegolnie wypowiadam sie za Białą. nie ma nic wspolnego z otwarciem Mc.. a wiec nie mozna mowic w tym przypadku o franczyzie.

michal lbn
October 17th, 2011, 09:34 PM
^^Widzę że ty także nie przyjmujesz do wiadomości że jeżeliby MCdonalds nie był zainteresowany otwarciem u nas restauracji to by nie nabył reszty działek z tzw. klina na Lubelskiej i problemem w postaniu tej restauracji nie jest postawa przyszłego franczyzobiorcy czy centrali a problemów z pozyskaniem ostatniej działki co jest dość proste do zrozumienia i co zresztą było jasne już od dawna,nikt by sobie ie wymyślił rozprawy sądowej,nie rozumiem czemu od razu nie zapoznając się nawet dobrze z sytuacją odrazu snujesz jakieś dziwne wizje,że niby sie nie opłaci jakby Mcdonalds był nie wiadomo jakim przedsięwzięciem za dziesiątki milionów złotych, a prawda jest taka że to trochę większa knajpa z jedzeniem które nawet się nie umywa, choćby do fast foodów przy bazarze na AWP.To tyle z mojej strony na ten temat.

mój post odnosił się do franczyzy, co do sytuacji w Chełmie napisałem wyraźnie, że nie wiem czyja jest działka i jaka jest jej sytuacja prawna, ale jeśli chcesz dyskutować tym tonem to szczerze to mało ważne bo nie zależnie od sytuacji z daną działką to, gdyby ten McD był tak niezbędny to przez 18 lat odkąd sieć jest w Polsce na pewno by choć jeden w Chełmie powstał, obojętnie gdzie. McDonald to sieć bardzo pragmatyczna nie śpieszyli się nawet z otwarciem punktu w Złotych Tarasach! Bo warunki były dla nich nie korzystne więc co mówiąc o Chełmie.
A co do tego, że to niewiele większa knajpa od tych, które wymieniłeś to mam nadzieję, że to ironia bo jednak, żeby założyć McD właśnie poprzez franczyzę trzeba mieć minimum 1,2 mln złotych, a to trochę więcej niż na budę z kebabem. Po za tym gdy ten McD był dla was takim byle czym to nie wzbudzał by w tym wątku tyle emocji. Pozdrawiam i więcej luzu. ;)

White pl
October 17th, 2011, 09:48 PM
^^Spoko nie napinam się,odnośnie bud z jedzeniem to chodzi mi o smak i jakość jedzenia, nie da się takiej budki z hot dogami porównać z restauracją MC odnośnie komfortu i warunków lokalowych ale odnosząc sie do smaku i jakości potraw już można. Co do lokalizacji MC w Chełmie no właśnie nie jest tak że by powstał byle gdzie, zobacz gdzie sa zlokalizowane MC w Zamościu i Białej, nie w centrum miasta ale przy głównych trasach przelotowych i podobnie jest w naszym przypadku, tylko oczywiście musi być problem z jedną działeczką, po wyżej wymienionych przykładach widać że sieci zależy głównie na przyjezdnych niż na klientach z poszczególnych miast.

czjack
October 17th, 2011, 10:00 PM
Wiesz White równie dobrze można mówić,że po co nam galeria przecież całkiem dobre ubrania można kupić w ciuchlandach lub na bazarze albo,że markety są zupełnie nie potrzebne bo zakupy można zrobić w byle budzie a jaja kupić u przekupy na bazarze.Może i dobre ta zapiekanki z bud przy dworcach jednak ja(i wiele innych osób) nie da się na nie skusić.Wolę zapłacić parę złoty więcej i kupić coś w lepszym lokalu(sklepie).Wiem że fast foody to żaden luksus(nie dotyczy naszej chełmskiej wioski:lol:) ale jak mogę wybrać,wolę to niż żarcie z byle budy.Nie ma co się oburzać to jest normalne szkoda że nie w tym mieście.

White pl
October 17th, 2011, 10:28 PM
^^Masz prawo mieć własne zdanie i ja je szanuje, nie mówię że MC jest zły .Co do ciuchlandów i kupowania na rynku u przykup to jest co innego, bo ubrania są słabej jakości i nie ma wyboru i ja także wolę kupić w sklepie i nigdy nie mówiłem że jestem przeciw marketom wręcz odwrotnie jestem jak najbardziej za, jeszcze odnośnie lokali gdzie można dobrze zjeść, budy przy rynku to taki przykład z brzegu ale poza nimi jest u nas sporo lokali gdzie można dobrze i w całkiem przyzwoitych warunkach zjeść .

wojtek22
October 18th, 2011, 10:40 AM
Forumowiczki i Forumowicze!!!!

Byłem w sobote na rynku chełmskim i to co zobaczyłem to istna masakra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nic tylko sie pochlastać:bash::bash::bash::bash:

Ryneczek jest super, ładnie zrobiony, studnia, super kwiaty, latarnie itd. itp. ale dosłownie zero zero zero ludzi!!!! nikogo zero! była godzina ok. 13-15.
Słońce świeciło było zimno!
Wyglądało to na opuszczone miasto - MASAKRA!

Dlaczego???? bo centrum zostało zamknięte dla ruchu i to jest wielki błąd!!!
Uważam że należy zrobić jakąś możłiwość przejazdu z Lwowskiej na drugą stronę górki tam do Mickiewicza i żeby ta możliwość była przez rynek bo inaczej rynek zaginie a jest naprawne fajowy.

Na miejscu władz chelma zrobiłbym wszystko żeby ożywić to miejsce - dać pozwolenie żeby Stokrotka na swojej działce robiła mega centrum handlowe porobić parkingi, sprzedać jakieś kamienice inwestorowi przy rynku i niech działa -- ściągnąć tam ludzi - parkingi, ulice dojazdy!!!!!!

P.S. widział ktoś na lwowskiej na przeciwko biedronki i cerrfura te rudery:nuts::nuts::nuts:
Teraz liscie opadły i widac co za tymi krzakami sie kryje........

Miałem wizyte kuzyna z hrubieszowa w chełmie miał pare spraw i powiedział "to miasto jest gorsze niz hrubieszów jest syf brak ulic ---- mówi nie ma gdzie i jak przejechać z miejsca na miejsce, drogi to istna masakra, a wszystko jest na jednej kupie na ul. Lwowskiej. Reszta chełma mogłaby nie istnieć!
I to jest wielka prawda!!!!!!!!!!

P.S. skwitował to następujjąco: "dalej na zakupy bede jezdził do zamoscia"

niestety ale dostajemy po "dupie"

Chantti
October 18th, 2011, 02:27 PM
Hmmm, jakoś nie mogę sobie skojarzyć żadnego miasta w Polsce po którym byłby otwarty ruch kołowy na głównym rynku? Zazyczaj są to miejsca zabytkowe i wcale mnie nie dziwi zakaz ruchu. Miasto umiera miedzy innymi dlatego że każda mala przedsiebiorczosc jest wykoanczana biurokracja, cenami lokali itd. Jezeliw tej chwili biuro z powierzchnia magazynową w Lublinie znajdę taniej niż w Chełmie to o czym my mówimy! Gwarantuje ci otwarcie ruchu dla pojazdów tylko ten piękny rynek by zniszczyło.

paweł35
October 18th, 2011, 02:37 PM
Kolego Wojtek22!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gratulacje wielkie przebudzenie!!?!?!?!?!?!?!?!?!
Już jakiś rok temu było pisane że cały Hrubieszów jeździ do Zamościa na zakupy do TYCH NIECHCIANYCH u nas marketów.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zostawiając tam zarobione pieniądze.
BO PO CO U NAS (uwaga cytuję) "BLASZAKI TYPU CASTORAMA"?!?!?!!?!?!?!?!?!??!?!?!??!?!?!??!

Ryneczek? owszem i może bardzo ładny ale osobiście wątpię czy zrobienie przejazdu zaludniło tę częśc miasta w niedzielę... bo co można robić na takim ryneczku Ok pospacerować, posiedzecieć na ławce. Można by wypić kawę tylko gdzie...? ALe ile można spacerować godzinę no dwie ze spacerem na górkę i to dla fascynatów.

Ale też nie przesadzaj i nie NARZEKAJ. Przecież można pójść do DWÓCH znajdujących się tam "restauracji".... Możesz także kupić piwo w stokrotce i siąść sobie na ławeczce, możesz zjeść loda też na przykład....

Ale tak na poważnie Nie uważam że zamknięcie centrum spowodowało wyludnienie rynku. NIe uważam też osobiście za dobry pomysł postawienie przez stokrotkę super hiper,marketu w centrum miasta
Sam sobie zaprzeczasz Z jednej strony zgadzasz się ze znajomym że wszystko w jednym miejscu a z drugiej strony dołożyć tam jeszcze hipermarket?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

A pytasz gdzie Ci ludzie? To ci odpowiem będąc dwa tygodnie temu w Lublinie wpadłem do plazy... Wieczorem z żoną policzyliśmy kogo znajomego z Chełma spotkaliśmy tam spacerujących...

WŁADZE MIASTA A CO TO TAKIEGO ?!?!?!????????????????????!!?!????????

matmatrix121
October 18th, 2011, 06:54 PM
Co do naszego MC to napewno na wiosne ruszą. I mówię tak samo jak kolega kilka postów wcześniej, że to jest za duże miasto, aby nie było McDonalds. Jestem niemal pewien, że za rok MC będzie już stał. Druga sprawa to ten remont. Przy Placu Gdańskim dziś jak się zjeżdża z ulicy Podwalnej to był taki ruch, że szok. Żeby wjechać na Mickiewicza (bo tam mieszkam) musiałem czekać ok. 10 minut. Aż wkońcu jakiś pan mnie przepuścił. Normalnie szok czy miasto nie może nic z tym zrobić? Kolejna sprawa to kino zorza. Jeśli to prawda z tym, że od stycznia miasto przejmuje kino to jest ogromna szansa, że wreszcie będziemy mieli Kino 3D i to długo wcześniej niż to w GCH. Wiem, że wiąże się to z dużymi kosztami, ale niby po co miasto będzie to przejmować? Napewno dlatego, że chcą uruchomić 3D. Przecież nie raz Miasto zapowiadało, że gdy przejmą zorzę to uruchomią kino 3D. Trzymam ich za słowo :D

paweł35
October 18th, 2011, 07:29 PM
matmatrix
Nie fantazjuj miasto nie zrobi nic Tylko jak ktoś to okreśłił stworzy nowe dobrze płatne stanowisko do spraw niepotrzebnych a wręcz zbędnych Jakie kino 3 D o czym Ty mówisz? Nie w tej kadencji rady miasta i p. prezydent. "Ogromna szansa" dobre:lol:

White pl
October 18th, 2011, 07:49 PM
^^Zapomnieliście o jeszcze jednej opcji, że może znajdzie się nowy operator, nawet cały tokland jak się postarał pokazał kilka premier więc nawet i w takim kinie można, tylko trzeba chcieć.Aczkolwiek zobaczcie przykład CHADEKu, w którym się sporo dzieje mam nadzieje, że może także i nasze kino w końcu odżyje poczekamy zobaczymy.

matmatrix121
October 18th, 2011, 08:26 PM
White pl właśnie o to mi chodzi. Choć są większe szanse, gdy miasto odkupi kino. A zresztą nie lepiej będzie tak jak w zamościu? Że miasto zbudowało swoje kino i jest. U nas też może być tak. Wystarczy kasa miasta, dofinansowanie z UE i już. Gorzej będzie jednak z lokalizacją. A i jakby co ja nie mówie, że tak ma być. Jest to tylko moje myślenie. Nie wiem ile miasto ma teraz kasy ale jakby co są to tylko moje przemyślenia.

White pl
October 18th, 2011, 08:38 PM
^^Mogłoby tak być ale nasze władze zupełnie nie radzą sobie z pozyskiwaniem kasy z UE, poza tym budowa takiego kina jakie jest w Zamościu to nie jest jakaś wielka inwestycja, kompleksowy remont i przebudowa szkoły 6 kosztuje ponad 10 mln. zł a budowa CKE w Zamościu kosztowała około 14 mln. zł,nasze miasto ma kase, tylko nie wiem czemu żałuje na miejskie inwestycje i woli by przejadali je urzędasy i to jest irytujące.

matmatrix121
October 18th, 2011, 08:44 PM
A może tylko dlatego, że miasto nie chce wydawać kasy na takie inwestycje jak kina, teatry czy też inne podobne miejsca. To miastu jest teraz potrzebne, bo żeby obejrzeć film w 3D trzeba jechać do Zamościa, lub Lublina. Do CHDK-u nie mam zastrzezen jest narazie ok. ale z tym kinem najwieksze zamieszanie jest. Widac Chełm chce wydawać miliony na remonty szkół, ulic, budynków itp. a na takie inwestycje jak np. kino nie ma kasy. SZKODA!

White pl
October 18th, 2011, 08:55 PM
^^Właśnie problemem jest to że miasto nie chce wogule wydawać pieniędzy na inwestycje czego nie mogę zrozumieć, spójrz na bibliotekę publiczną czy to taki wielki problem wyłożyć te dwa miliony przy rocznym budżecie sięgającym ok. 290 mln zł. na dokończenie przebudowy, zrobić porządek z placem przy niej.Tylko to wszystko by wymagało choć w minimalnym stopniu pracy i zaangażowania w magistracie a z tym jest naprawdę ciężko niestety:ohno:

matmatrix121
October 18th, 2011, 08:59 PM
Tak biblioteka wygląda okropnie. Mówię im tylko na drogach zależy. Gdyby miasto tak przeznaczało ok. 40 mln. na nowe inwestycje to byśmy mieli kino napewno. Ale ja też tej Fisz nie rozumiem. Każe Toklandowi zakupić projektor 3D, który kosztuje kilka set tysięcy złotych. Do tego filmy po kilka tysięcy złotych. A jak Tokland tego nie zrobi to miasto przyjie kino. To niech prezydent chociaż jak przejmie to kino to niech to walone 3D zrobi. No żeby w takim mieście kina 3D nie było. Śmiech na sali!

czjack
October 18th, 2011, 10:09 PM
W tym mieście brakuje dosłownie wszystkiego,kino to najmniejszy problem.Chełm staje się po prostu dużą sypialnią w której nic nie ma,a najszybciej to rozwija się...cmentarz:lol:

wojtek22
October 19th, 2011, 10:07 AM
Nie wiem kto tym wszystkim zarządza!!!!

Przecież Biblioteka znajduje sie w rewelacyjnym miejscu!!!!! I budynek jest zdecydowanie zaduży jak na bibliotekę!!!!

Tam powinno przenieść się Muzeum Chełmskie albo KINO albo jakiś Urząd Miejski (PiP lub Sanepid albo inne)....
A może przedszkole w tym miejscu???
Albo Hotel Miejski????

Kurna jest mnustwo pomysłów na tę rewelacyjną miejscówkę....

obywatel79
October 19th, 2011, 10:54 AM
Wszystko da się zrobić.... tylko trzeba zreformować budżet miasta, a przede wszystkim wydatki miasta, uporządkować majątek miasta, zarządzanie nim. Ale to nie takie proste jak 10 lat nie robiono w tym kierunku nic.
Wtedy może za lat 5 znajdzie się te 40 mln zł na wydatki inwestycyjne nie wliczając w to środków z różnych dotacji, w co w sumie bardzo wątpie.
Nie chce mi się kolejnej dyskusji otwierać o jakości budżetu naszego Chełma... ale można popatrzeć sobie na wydatki w poszczególnych działach i porównać z wskaźnikami statystycznymi - na zasadzie ... nakłady i efekt czyli np. wydatki na oświatę bez inwestycyjnych a liczbę uczniów w Chełmie itp. i popdpatrzeć jak to jest w innych miastach.

Jeszcze do 2020 spore środki bedą przeznaczane na nasz region, ale później jak nie będzie dotacji to co, z czego bedą inwestycje ?

matmatrix121
October 19th, 2011, 05:04 PM
Kupiłem dziś NTCH no i przeczytałem artykuł o tym, że Zorzę przejmie miasto. 31 grudnia Toklandowi kończy się umowa i robią wypad z Chełma. Miasto chce oddać Zorzę CHDK-owi. Jednym z planów po przejęciu Zorzy przez CHDK jest wprowadzenie kina 3D. Mam nadzieję, że to zrobią

Bungrav
October 19th, 2011, 06:30 PM
Kupiłem dziś NTCH no i przeczytałem artykuł o tym, że Zorzę przejmie miasto. 31 grudnia Toklandowi kończy się umowa i robią wypad z Chełma. Miasto chce oddać Zorzę CHDK-owi. Jednym z planów po przejęciu Zorzy przez CHDK jest wprowadzenie kina 3D. Mam nadzieję, że to zrobią

Zobaczymy czy miasto przejmie kino, w tamtym roku to tez mieli przejąć, ale jednak tego nie zrobili i dobrze. 3d to wg mnie prędzej Tokland zrobi niż miasto. Miasto po przejęciu kina zamierało tam zrobić także ...teatr. Chcą kołchoz zrobić jak z ChDK-u...

Co do remontu szkół:
Dobrze, że remontują, ale powinni malować ściany (przynajmniej w salach) śliską farbą, albo przybić listwy na wysokości blatów ławek, bo pomalowali zwykłą farbą i lekkie uderzenie, i biały ślad na kolorowej ścianie...

bezkit
October 19th, 2011, 07:50 PM
Kupiłem dziś NTCH no i przeczytałem artykuł o tym, że Zorzę przejmie miasto. 31 grudnia Toklandowi kończy się umowa i robią wypad z Chełma.

Przecież to chełmska firma :lol:

matmatrix121
October 19th, 2011, 07:59 PM
bezkit przeciez wiem ze to chełmska firma. Napisałem tak że robią wypad z Chełma, bo kiedyś czytałem wypowiedź tego Madeja i powiedział, że nie daleko Chełma spróbują swoich sił. Cokolwiek to znaczy.

White pl
October 19th, 2011, 08:10 PM
^^Tokland może się wyprowadzić do Sawina co najwyżej:lol:,a tak swoją drogą to że CHDK przejmie kino to wcale nie jest zła nowina :banana:

matmatrix121
October 19th, 2011, 09:23 PM
hehe do Sawina. Tak mnie też nie zasmuciła wiadomość, że Zorzę przejmuje CHDK :)

soohy
October 19th, 2011, 09:59 PM
Z dotychczasowego funkcjonowania kina wynika jeden z dwóch wniosków.
1) Toklandowi w rzeczywistości chodzi o lokal, który podnajmowany innym jest głównym źródłem utrzymania, a kino służy za przykrywkę i jest de facto kula u nogi. W związku z tym inwestowanie w kino jest złem koniecznym. Nakłady są minimalne - tylko dla utrzymania lokalu.
2) Tokland może i chciałby prowadzić kino z prawdziwego zdarzenia, ale kompletnie nie ma o tym pojęcia.
Osobiście skłaniam się ku pierwszemu. Drugi przy braku jakiejkolwiek konkurencji oznacza "niewyuczalność" zarządu firmy, a w to nie chce mi się wierzyć (choć wykluczyć też nie można).
Teraz mamy "powtórkę z rozrywki", bo w ubiegłym roku obserwowaliśmy praktycznie to samo. Zmarnowano rok i sprawa kina dla Chełma jest w punkcie wyjścia.
Jeśli Tokland chce otworzyć kino 3D we wspomnianym Sawinie albo innej miejscowości powiatu, to ja tu i teraz deklaruję, że na premierę w tym nowym kinie zakupię 20 biletów dla forumowiczów aktywnych na tym wątku od początku miesiąca do dzisiaj (jeśli chętnych będzie więcej - kto pierwszy ten lepszy, jeśli mniej - to także dla osoby towarzyszącej). Howgh! :nocrook:

obywatel79
October 19th, 2011, 11:54 PM
Jestem bardzo ciekaw czy miastu uda się uruchomić kino 3d. Swoją drogą nie oszukujmy się ale zwrot tej inwestycji nastąpiłby szybciej u prywatnego przedsiębiorcy. Skoro Tokland się z tym ociągał prawdopodobnie chodziło o koszty i czas zwrotu inwestycji.
Albo w tym wszystkim jest jakaś polityka....

Skoro Tokland się nie sprawdził, a nie mozliwe stało sie na podstawie umowy jaką z nim podpisano wymuszenie inwestycji, to moim zdaniem powinien być ogłoszony po nowym roku przetarg na prowadzenie kina (nie wchodzi w grę wynajem czy dzierżawa całego budynku lecz tylko pomieszczeń niezbednych do funkcjonowania kina) na czas 10 lat i z okrśleniem dokładnie warunków jakie musi spełnić wynajmujący. A nuż się znajdzie ktoś przedsiębiorczy lub znana jakaś firma. Napewno szybciej niż chętny na budowę hotelu przy lubelskiej.

Załóżmy iż... cała inwestycja będzie kosztować 1 mln zł (połowa to sam sprzęt), załóżmy ceny biletów po 20 zł... a więc aby inwestycja się zwróciła potrzeba 50 000 widzów.... w sumie niedużo, ale policzyć koszty funkcjonowania może być dużo. Gdzieś wyczytałem, że kino zorzę jakiś czas temu odwiedzało rocznie ok 20 tys. widzów, teraz może być trochę mniej. Coś napewno wzrośnie po inwestycji, ale nie oszukujmy się, boom będzie na początku, później będzie stagnacja, a na końcu spadek widzów. Czas zwrotu inwestycji i wypracowania zysku nie może być większy niż 10 lat, bowiem najprawdopodobniej po tylu latach zajdzie konieczność ponownej modernizacji kina, czyli kolejnej dużej inwestycji.

Na zwykłej lokacie po 10 latach z 1 mln złotych przy dzisiejszych stawkach oprocentowania mamy po odliczeniu podatków 500-600 tys. zysku.

To tyle w ramach moich przemyśleń opłacalności tej inwestycji.

White pl
October 20th, 2011, 09:18 AM
Moim skromnym zdaniem nakłady na kino 3d zwróciły by się w tempie ekspresowym,czemu tak mówię otóż kino stylowy w Zamościu 5 miesięcy od otwarcia sprzedano w kasach ponad 67 tys. biletów a ceny wcale nie były niskie, bo bilety na normalny film kosztowały 16 zl. a 3d 19 zł. Więc wydaje mi się że i u nas nie byłoby większego problemu z frekwencją.

vercruysse
October 20th, 2011, 09:27 AM
Jestem bardzo ciekaw czy miastu uda się uruchomić kino 3d. Swoją drogą nie oszukujmy się ale zwrot tej inwestycji nastąpiłby szybciej u prywatnego przedsiębiorcy. Skoro Tokland się z tym ociągał prawdopodobnie chodziło o koszty i czas zwrotu inwestycji.
Albo w tym wszystkim jest jakaś polityka....

Skoro Tokland się nie sprawdził, a nie mozliwe stało sie na podstawie umowy jaką z nim podpisano wymuszenie inwestycji, to moim zdaniem powinien być ogłoszony po nowym roku przetarg na prowadzenie kina (nie wchodzi w grę wynajem czy dzierżawa całego budynku lecz tylko pomieszczeń niezbednych do funkcjonowania kina) na czas 10 lat i z okrśleniem dokładnie warunków jakie musi spełnić wynajmujący. A nuż się znajdzie ktoś przedsiębiorczy lub znana jakaś firma. Napewno szybciej niż chętny na budowę hotelu przy lubelskiej.

Załóżmy iż... cała inwestycja będzie kosztować 1 mln zł (połowa to sam sprzęt), załóżmy ceny biletów po 20 zł... a więc aby inwestycja się zwróciła potrzeba 50 000 widzów.... w sumie niedużo, ale policzyć koszty funkcjonowania może być dużo. Gdzieś wyczytałem, że kino zorzę jakiś czas temu odwiedzało rocznie ok 20 tys. widzów, teraz może być trochę mniej. Coś napewno wzrośnie po inwestycji, ale nie oszukujmy się, boom będzie na początku, później będzie stagnacja, a na końcu spadek widzów. Czas zwrotu inwestycji i wypracowania zysku nie może być większy niż 10 lat, bowiem najprawdopodobniej po tylu latach zajdzie konieczność ponownej modernizacji kina, czyli kolejnej dużej inwestycji.

Na zwykłej lokacie po 10 latach z 1 mln złotych przy dzisiejszych stawkach oprocentowania mamy po odliczeniu podatków 500-600 tys. zysku.

Firma z Chełma jest właścicielem kina 5D to nie stać ich na 3D?

wojtek22
October 20th, 2011, 09:51 AM
Skoro Tokland się nie sprawdził, a nie mozliwe stało sie na podstawie umowy jaką z nim podpisano wymuszenie inwestycji, to moim zdaniem powinien być ogłoszony po nowym roku przetarg na prowadzenie kina (nie wchodzi w grę wynajem czy dzierżawa całego budynku lecz tylko pomieszczeń niezbednych do funkcjonowania kina) na czas 10 lat i z okrśleniem dokładnie warunków jakie musi spełnić wynajmujący.

:applause::applause::applause::applause::applause:

Dokładnie tak jak piszesz!!!!
W PL działa sporo Multiplexów. Nie wierze ze nie znalazłby sie z jeden chętny na prowadzenie KINA. Długoletnia umowa dzierżawy plus konieczność INWESTYCJI w Kino tj. Gruntowny remont!!!!!dołożenie jakiś tam popcornów i innych pierdół i zrobienie prawdziwego kina..........
Inna moc przetargową ma taki Multiplex co kupuje film na 30 kin a inny bedzie miał CHDK......

Prowadzenie kina przez miasto to nie jest dobry pomysł...
Ale jest to napewno jakas zmiana bo Tokland kino miał juz dawno w d....

Maciek Lublin
October 20th, 2011, 10:18 AM
^^
Z kinami, szczególnie jednosalowymi nie jest do końca tak łatwo jak piszesz. W Lublinie po wejściu Plazy zlikwidowano praktycznie wszystkie kina starego typu (Kosmos, Wyzwolenie, Wenus) . Została tylko Bajka, która gra ciut inny repertuar. Popcorn i inne "pierdółki" nie zatrzymały upadku tych obiektów. Nie muszę wspominać, że potencjalnych klientów w Lublinie jest duuuuużo więcej niż w Chełmie (prawie 100 tys samych studentów) Myśle, że do Waszego kina nie wejdzie żaden inwestor, szczególnie na wiloletnią umowę, gdzie trzeba będzie włożyć sporą kasę bo... w perspektywie kilku lat ma podobno pojawić się kino wielosalowe. I to moim zdaniem jest główny hamulec dla reanimacji starego kina.

czjack
October 20th, 2011, 10:59 AM
Kino nawet 3D w takim stanie jak obecnie byłoby mało atrakcyjne.Tuż obok mamy spory niezagospodarowany obszar na którym można by wybudować obiekt handlowo-usługowy(np.galeria staromiejska)z parkingiem podziemnym której kino mogłoby się stać nierozerwalną częścią co automatycznie podniosłoby jego atrakcyjność.Dzięki takiej inwestycji ta część centrum zostałaby ożywiona,a ewentualne inwestycje handlowe na obrzeżach nie byłyby zagrożeniem dla starego centrum czego niektórzy się obawiają.Oczywiście zdaję sobie sprawę,że w tym mieście jest to praktycznie NIEMOŻLIWE-niestety.

http://desmond.imageshack.us/Himg510/scaled.php?server=510&filename=12443917.jpg&res=medium

michal lbn
October 20th, 2011, 12:27 PM

:nuts::nuts::nuts::nuts: ;)

Obywatel79 idąc Twoim tokiem myślenia mało, która duża inwestycje by się opłaciła bo nie "zwraca się" w ciągu 10 lat. Np. budowa bardzo dużej galerii handlowej od podstaw to koszt około 200 mln złotych, a roczne wpływy z wynajmu to około 48 mln (100 punktów razy średni miesięczny czynsz 40 000 razy 12 miesięcy). Po odjęciu od tych 48 mln, wszystkich kosztów, podatków itp, taka galeria zaczęła by się zwracać dopiero po ponad 10 latach! Sposób na to jest bardzo prosty i się nazywa KREDYT ;) żadna firma choćby miała na koncie 100 albo 200 mln nie inwestuje takiej gotówki bo to się po prostu nie opłaca. Posłużę się nadal bardzo uproszczonym przykładem galerii handlowej. Otóż my jako inwestor zaciągami kredyt na 200 mln na 10 lat, załóżmy abstrakcyjnie, że z odsetkami i kosztami kredytu spłacimy około 250 mln. Tak więc 250mln/10lat=25mln,
a 25mln/12miesięcy= 2,08 mln miesięcznej raty dla banku.
Miesięczne wpływy od najemców to 4 mln, więc rachunek jest prosty co miesiąc 2 mln dla banku i 2 dla właściciela galerii. Tak to działa i tak samo tylko na mniejszą skalę jest z rentownością waszego kina, jeżeli wpływy z biletów nie przekraczały by kosztów kredytu to taka inwestycja nie powstanie bo sam bank się na to nie zgodzi. Dlatego tak wielką rolę w dzisiejszej gospodarce odgrywają właśnie banki i dostępność kredytów.

Pisze o tym po to, bo widzę, że niektórzy zaczynają wchodzić w buty inwestorów nie znając podstaw ekonomi, a także realiów i warunków otoczenia w jakich Ci inwestorzy funkcjonują.

Jak mawia mój profesor od makroekonomii: Jeśli coś się nie opłaca na papierze to znaczy, że na pewno nie będzie się opłacało w rzeczywistości, a jeśli coś się opłaca na papierze to... też nie znaczy, że się na pewno opłaci w rzeczywistości. ;)

White pl
October 20th, 2011, 02:10 PM
Trochę aktualnych zdjęć
Inwestycje mieszkaniowe
1.Wykańczany blok Gorynia.
2.Kolejny blok wyżej wymienionego dewelopera.
3.Apartamenty na Łącznej.
4.Nowe bloki na Przemysłowej.
5.Blok socjalny na Fabrycznej.
6.Budynek mieszkalny przy Górce.
http://img641.imageshack.us/img641/1654/55vert.jpg
Inwestycje handlowo-usługowe
1.Budynek handlowo-usługowy na ul.Lwowskiej.
2.Rozbudowa kamienicy na ul.Lubelskiej.
3.Galeria GAMA.
4.Budynek handlowo-usługowy na ul.Lwowskiej.
5.Budynek handlowy ul.Sybiraków.
http://img842.imageshack.us/img842/8288/2vertu.jpg
Inne
1.Kamienica ul.Pijarska.
2.Kamieniczka przy deptaku.
3.Cerkiew.
4.Kompleks boisk na os.Słonecznym.
5.WSSMIKS.
6.Przebudowa 6 wraz z kompleksem boisk.
http://img402.imageshack.us/img402/3893/00verth.jpg

White pl
October 20th, 2011, 03:53 PM
Nie są to oczywiście wszystkie inwestycje ale więcej nie chciało już mi się łazić będą innym razem

czjack
October 20th, 2011, 04:10 PM
Jak na taką "fajną" pogodę to i tak dużo.Dzięki :cheers:

chelmianin
October 20th, 2011, 04:26 PM
w tym budynku handlowo usługowym na lwowskiej odnoszę wrażenie, ze od dłuzszego czasu nic nie robia (od kilku miesiecy wygląda tak samo) (zdj.1), ciekawe jakie sklepy ulokuja sie w kolejnych budynkach

matmatrix121
October 20th, 2011, 04:55 PM
robia ale sie za przeproszeniem opierda.laja. W tym budyneczku siwym na lwowskiej mogliby MCDonald zrobić. :D

junek
October 20th, 2011, 05:07 PM
White dzieki Tobie ten watek trzyma poziom ,dzieki. Budynek z tym ekranem ledowym to naprawde taki koszmar, czy tykjo na zdjeciu tak zle wyglada?

czjack
October 20th, 2011, 05:14 PM
Taaa albo Burger King.Jestem za,chociaż cmentarz za oknem nie wiem czy nie odbierałby apetytu co niektórym.:lol:

White pl
October 20th, 2011, 05:59 PM
White dzieki Tobie ten watek trzyma poziom ,dzieki. Budynek z tym ekranem ledowym to naprawde taki koszmar, czy tykjo na zdjeciu tak zle wyglada?

Moim zdaniem zdaniem jest całkiem niezły, prezentuje podobny styl architektoniczny jak budynek po starej rzeżni i siwy na zdjęciu 1.
Kolejna rzecz to faktycznie koło nowego bloku Gorynia jest budowana mała myjnia,jeszcze odnośnie budynku na zdjęciu 1. to ostatnio ułozyli wokół niego kostke i wykańczają środek, więc zapowiada się na to,że w końcu zostanie oddany do użytku, a zapomniałbym zielony budynek za miejskim szaletem został połączony z dużym budynkiem w którym jest piekarnia i sklep metalowy,ciekawe co kombinują?

obywatel79
October 20th, 2011, 07:36 PM
:nuts::nuts::nuts::nuts: ;)

Obywatel79 idąc Twoim tokiem myślenia mało, która duża inwestycje by się opłaciła bo nie "zwraca się" w ciągu 10 lat. Np. budowa bardzo dużej galerii handlowej od podstaw to koszt około 200 mln złotych, a roczne wpływy z wynajmu to około 48 mln (100 punktów razy średni miesięczny czynsz 40 000 razy 12 miesięcy). Po odjęciu od tych 48 mln, wszystkich kosztów, podatków itp, taka galeria zaczęła by się zwracać dopiero po ponad 10 latach! Sposób na to jest bardzo prosty i się nazywa KREDYT ;) żadna firma choćby miała na koncie 100 albo 200 mln nie inwestuje takiej gotówki bo to się po prostu nie opłaca. Posłużę się nadal bardzo uproszczonym przykładem galerii handlowej. Otóż my jako inwestor zaciągami kredyt na 200 mln na 10 lat, załóżmy abstrakcyjnie, że z odsetkami i kosztami kredytu spłacimy około 250 mln. Tak więc 250mln/10lat=25mln,
a 25mln/12miesięcy= 2,08 mln miesięcznej raty dla banku.
Miesięczne wpływy od najemców to 4 mln, więc rachunek jest prosty co miesiąc 2 mln dla banku i 2 dla właściciela galerii. Tak to działa i tak samo tylko na mniejszą skalę jest z rentownością waszego kina, jeżeli wpływy z biletów nie przekraczały by kosztów kredytu to taka inwestycja nie powstanie bo sam bank się na to nie zgodzi. Dlatego tak wielką rolę w dzisiejszej gospodarce odgrywają właśnie banki i dostępność kredytów.

Pisze o tym po to, bo widzę, że niektórzy zaczynają wchodzić w buty inwestorów nie znając podstaw ekonomi, a także realiów i warunków otoczenia w jakich Ci inwestorzy funkcjonują.

Jak mawia mój profesor od makroekonomii: Jeśli coś się nie opłaca na papierze to znaczy, że na pewno nie będzie się opłacało w rzeczywistości, a jeśli coś się opłaca na papierze to... też nie znaczy, że się na pewno opłaci w rzeczywistości. ;)

Po pierwsze... inwestycja w sprzęt do prowadzenia kina 3d to nie to samo co inwestycja w fundament i beton, to w dużej mierze elektronika i technika ktora się szybko zestarzeje, dlatego założyłem 10 lat dla kina, zdaję sobie więc sprawę że 10 lat dla galerii to jest nic...

Jedyne co się zgadza w Twoim poście to to... że inwestycje w galerie buduje się na kredyt. Ciekawe na jakich warunkach kredyt dostałbym przedsiębiorca nie posiadający na własność lokalu, nic nie budujący i chcący jedynie kupić sprzęt elektroniczny...... założe się że kredyt taki korzystny nie będzie.

I w tym przypadku ekonomia może być taka... że bardziej opłacać się będzie wydać 1 mln zł z oszczędności niż wziaść kredyt 1 mln, bo poprostu koszt kredytu będzie większe niż zysk z zainwestowania kasy w lokaty, fundusze itp. Pomijam kwestie możliwości wzięcia kredytu pod hipotekę nie wiem czy taki kredyt jest możliwy. Zakładam, że nie.

W moim poście poprostu o co innego chodziło. Nie kwestionowałem opłacalności takiej inwestycji.

matmatrix121
October 20th, 2011, 07:59 PM
Ten siwy budynek naprawde nadaje się na MC albo inny sklep tego typu. Ale na MCDonalds z MC Drivem się nadaje bo wokół jest przecież kostka. Z bok jest wejście. jeszcze tylko za budynkiem wylozyc kostki troche zeby byl parking i juz. I mamy pietrowego MC!

soohy
October 20th, 2011, 11:04 PM
Pożyczenie 200 mln i zwrot 250 mln po 10 latach to rzeczywiście abstrakcja. Żaden bank na takich warunkach kredytu nie udzieli. Te pożyczone 200 mln umieszczone na byle jakiej 5% lokacie po 10 latach dają z odsetkami ponad 325 mln - 75 mln na czysto bez kiwnięcia palcem (minus podatek) - to jest dopiero biznes, tylko pożyczać. Budowa czegokolwiek traci sens.
Wyliczenia przeprowadzone powyżej przez kolegów są do bani...

obywatel79
October 21st, 2011, 12:07 AM
Hmmm ale abyś mógł pożyczać.... komuś musi się opłacać zainwestować to co mu pożyczysz i prawdopodobnie to on cieszy się bardziej od Ciebie. :)

White pl
October 21st, 2011, 09:00 AM
Pożyczenie 200 mln i zwrot 250 mln po 10 latach to rzeczywiście abstrakcja. Żaden bank na takich warunkach kredytu nie udzieli. Te pożyczone 200 mln umieszczone na byle jakiej 5% lokacie po 10 latach dają z odsetkami ponad 325 mln - 75 mln na czysto bez kiwnięcia palcem (minus podatek) - to jest dopiero biznes, tylko pożyczać. Budowa czegokolwiek traci sens.

Faktycznie masz rację :lol:Oprocentowanie pożyczki wynosiłoby chyba ze 2 procent w skali roku:lol: natomiast pożyczki są udzielane co najmniej na około 9-10 procent to i tak są najniższe procenty.HEHE to załatwiłeś naszego Lubelskiego analityka finansowego:lol:

michal lbn
October 21st, 2011, 11:17 AM
^^ daruj sobie ironię, a jeśli już to 'lubelskiego" piszemy małą literą ;)

Po pierwsze to był tylko przykład w którym liczby podałem tylko po to bo bałem się, że bez nich niektórzy nie zrozumieją o co w tym chodzi, ale jak widać nawet liczby nie pomogły.

Idź do banku, powiedz, że chcesz pożycz 200 mln i powiedz, że chcesz je wsadzić na lokatę. Ciekawe, kto Ci da taki kredyt, co będzie jego zabezpieczeniem no i z czego będziesz płacić raty. Kredyt inwestycyjny jest poprzedzonym całym procesem, który ma na celu jak najlepsze zabezpieczenie interesów banku. W dodatku jest wypłacany transzami. Wbrew pozorom przy kredytach >100 mln oprocentowanie na poziomie około 5% w skali roku nie jest niczym nadzwyczajnym. Musicie wiedzieć, że banki pożyczają wirtualne pieniądze, których nawet nie mają więc dla nich nawet te 50 mln czystego zysku w 10 lat z jednej tylko dużej transakcji to świetny interes, oczywiście pod warunkiem, że kredytobiorca jest w 100% godny zaufania. Sprzedanie kredytów gotówkowych osobom indywidualnym na łączną kwotę 200 mln to nie lada wyczyn przy tak dużej ilości banków i restrykcyjnych przepisach o zdolności kredytowej. Dlatego banki chętnie wchodzą w takie duże transakcje, które przynoszą im mniejszy, ale pewniejszy zysk.

Im gorsza ocena rentowności wystawiana przez banki chełmskim inwestycjom tym mniej inwestycji w mieście, im mniej inwestycji w mieście tym więcej waszej frustracji na tym forum. ;)

soohy
October 21st, 2011, 03:09 PM
^^
Skwituję to krótko - te 50 mln "zysku" banku po zainwestowaniu 200 mln na 10 lat nie pokryje nawet strat inflacyjnych. Czy tak trudno wziąć kalkulator i policzyć? Procedury bankowe nie mają tu nic do rzeczy - czysta matematyka.

michal lbn
October 21st, 2011, 04:22 PM
pisałem o około 5% w skali roku więc 50 mln to faktycznie za mało.

Skwituję to krótko - te 50 mln "zysku" banku po zainwestowaniu 200 mln na 10 lat nie pokryje nawet strat inflacyjnych. Czy tak trudno wziąć kalkulator i policzyć? Procedury bankowe nie mają tu nic do rzeczy - czysta matematyka.

Stratę inflacyjną to mogę odczuć ja lub Ty mając dziś 1000 zł i mając te same 1000 zł za rok. Przecież bank nie ma w mitycznym skarbcu 200 mln, z którego wypłaca Ci pieniądze po udzieleniu kredytu. Te męczone tu 200 mln przed przyznaniem Ci kredytu, nie istnieje, a ni w formię papierowej, a ni w formie zapisu. Myślisz, że dlaczego NBP codziennie "tłucze" nowe złotówki bo co bo stare się zużyły? :nuts: Bank interesuje tylko by z odsetek mógł sfinansować swą działalność i uzyskać zysk. Jeśli nie panuję hiper infalcja z tendencją wzrostową to te kilka % inflacji nie ma żadnego znaczenie. Jest to skomplikowane więc polecam film http://www.youtube.com/watch?v=Ue_lzEIVhnE Po za tym to chyba nie jest wątek na tego typu długie dyskusje.

czjack
October 21st, 2011, 05:33 PM
Powstaną kolejne bloki
21.10.2011.

Rozrasta się osiedle Towarzystwa Budownictwa Społecznego przy ul. Synów Pułku. Wkrótce powstanie tam kolejny blok.

Pierwszy z budynków TBS-u przy nowym osiedlu w dzielnicy „Zachód” powstał jeszcze w 2008 roku. Zamieszkały w nim 32 rodziny. Wkrótce po tym dla potrzeb nowego osiedla powstał odcinek ulicy Synów Pułku umożliwiający dojazd do nowych budynków. Kolejna inwestycja miejskiej spółki w postaci 44 rodzinnego bloku zakończyła się w ubiegłym roku.

- TBS cieszą się sporym zainteresowaniem. Wynika to z faktu korzystnych warunków finansowych jakie oferuje ta forma nabycia mieszkania. Na chwilę obecną wnioski złożyło około 120 chętnych rodzin – mówi Krzysztof Głaz Prezes TBS.

W październiku tego roku spółka otrzymała pozwolenie na budowę trzeciego już bloku w rejonie ulicy Synów Pułku. Będzie to 32 rodzinny budynek, stylistycznie utrzymany w podobnej formie do poprzednich. Jeśli spółce uda się pozyskać na ten cel środki, budowa rozpocznie się najprawdopodobniej w przyszłym roku, a całkowity koszt inwestycji wynieść może ponad 3,5 miliona złotych.

- To nie koniec naszych zamierzeń w zakresie budownictwa mieszkaniowego – twierdzi z kolei Prezydent Chełma Agata Fisz – W tamtym rejonie mamy jeszcze miejsce dla kolejnych bloków i w miarę zapotrzebowania oraz możliwości finansowych będziemy budować kolejne budynki miejskiego TBS-u.

Oprócz budownictwa przy ul. Synów Pułku, w Chełmie powstaną również inne bloki. Kilka tygodni temu miejscy urzędnicy wydali prywatnemu inwestorowi pozwolenie na budowę wielorodzinnego budynku mieszkalnego w rejonie ulic Kurpińskiego i Nowowiejskiego. Znaleźć mają się w nim mieszkania dla 40 rodzin.

Urząd Miasta Chełm
www.echelm.pl

White pl
October 21st, 2011, 10:54 PM
Będąc przy temacie bloków, dziwna sprawa z tymi nowymi blokami przy Przemysłowej,tymi które właśnie powstają nigdzie nie ma wizualizacji, nikt nie prowadzi sprzedaży mieszkań a bloki powstają w dość szybkim tempie i jak na Chełmskie warunki wyglądają dość ciekawie.

obywatel79
October 22nd, 2011, 08:02 AM
..

obywatel79
October 22nd, 2011, 08:10 AM
Te męczone tu 200 mln przed przyznaniem Ci kredytu, nie istnieje, a ni w formię papierowej, a ni w formie zapisu.

Nie znam sie na ekonomi tak dobrze pewnie jak TY ale, teraz to przesadzasz. Te 200 mln gdzieś musi być.... bo z Twojego postu wychodzi tak, że bankierzy siedzą i dopisują zera na koncie jak im braknie:)

A co się dzieje z naszą galerią chełmską ??? Mógłby ktoś kto jest blisko z pracownikami wilka napisać o co chodzi ? Banki nie chcą udzielić kredytu ? Pacują nad uboższą wersją projektu ? Poszukują inwestora, któremu sprzedadza teren ?
Tylko proszę nie pisać bajek, że nie mogą sie dogadać z wykonawcami... bo jestem pewny że chodzi kasę, a własciwie o jej brak.

matmatrix121
October 22nd, 2011, 02:35 PM
No koledzy dziś 21 urodziny mam! Idziemy na piwo? hehe. ;)
Doszły mnie słuchy, że najpóźniej w lipcu 2012 r. zaczną budować McDonalds. Info niepotwierdzone.

michal lbn
October 22nd, 2011, 03:02 PM
^^ stówa! :cheers:

Nie znam sie na ekonomi tak dobrze pewnie jak TY ale, teraz to przesadzasz. Te 200 mln gdzieś musi być.... bo z Twojego postu wychodzi tak, że bankierzy siedzą i dopisują zera na koncie jak im braknie:)

właśnie najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że naprawdę tak jest. :) :) Polecam obejrzenie choćby z 10 minut filmu do którego link zamieściłem w poprzednim poście. Same dopisanie zer na potrzeby banku jest niemożliwe bo na większą skale pieniądze straciły by wartość, ale gdy już pojawi się kredytobiorca i chcę wziąć przykładowe 10 000 bank zwiększa tylko zapisy na koncie i udziela kredytu. Kredytobiorca jest niezbędny w tym procesie bo musi być ktoś kogo bank obciąży tym nowo powstałym długiem czyli nowo wykreowanymi pieniędzmi. Dla kredytobiorcy te pieniądze przez to, że będzie musiał je spłacić mają realną wartość. W momencie, gdy kredytobiorca chce podjąć gotówkę, bank zgłasza do NBP konieczność wydrukowania nowych 10 000 zł i w dużym uproszczeniu tak to działa. Oczywiście drukowania pieniędzy odbywa się na bieżąco więc nikt nie musi czekać na podjęcie pieniędzy.

Liczba pieniędzy papierowych w obiegu nie odpowiada w ogóle zapisom na kontach. W USA była taka sytuacja, że pewien student niezadowolony z działalności banku zrobił na facebooku wydarzenie w którym namawiał klientów banku w swoim mieście do podjęcia całej gotówki przez wszystkich tego samego dnia. Jako, że w wydarzeniu zapowiedziało udział ponad 1000 osób co zagrażało działalności banku, dzień przed akcją autora pomysłu odwiedziło FBI i skończył z zarzutami, a bank w dniu planowanej akcji, która niedoszła do skutku, dziwnym trafem ogłosił awarię systemu i nie wykonywał żadnych wypłat gotówkowych.
Gdyby kogoś interesowała ta tematyka to tu macie to opisane http://pl.wikipedia.org/wiki/Kreacja_pieni%C4%85dza , ale jeszcze raz polecam film bo jest to wszystko pokazane krok po kroku w bardziej przystępnej formie. http://www.youtube.com/watch?v=Ue_lzEIVhnE

Żeby ten post choć trochę nawiązywał do tematyki chełmskich inwestycji to mam pytanie, kto jest największym pracodawcą w Chełmie i najbliższej okolicy? Jest to jakaś spółka komunalna czy może cementownia w Rejowcu lubi inna prywatna firma?

soohy
October 22nd, 2011, 06:06 PM
^^
Niedawno w radio słyszałem, że największym pracodawcą w Chełmie jest... Straż Graniczna.

White pl
October 22nd, 2011, 07:16 PM
NOSG ogólnie zatrudnia około 3000 tys. ludzi, spora część z nich pracuje albo w Chełmie albo w okolicy.Jeżeli chodzi o zakłady produkcyjne to pewnie cementownia,ale nie mam pojęcia ile obecnie zatrudnia pracowników. Spółki komunalne nie należą raczej do największych pracodawców w naszym mieście.

Zibi201
October 23rd, 2011, 11:43 AM
Cementownia w Chełmie zatrudnia więcej ludzi niż ta w Rejowcu. Nie wiem ile teraz ich jest ale na pewno poniżej 1000 osób, a chyba jeszcze mniej.
NOSG zatrudnia rzeczywiście ponad 3000 osób ale wiele z nich pracuje w strażnicach na wzdłuż całego odcinka będącego pod opieką NOSG i na przejściach granicznych. Jednostka wojskowa to chyba teraz niecałe 500 osób.
Szpital to też jeden z największych pracodawców w Chełmie.

paweł35
October 23rd, 2011, 05:02 PM
Zapomnieliście jeszcze o PWSZ, które może się plasować się w czołówce, a myślę ża jak się rozbudują będzie jeszcze lepiej. Później należy wymienić MPGK, MPEC, czy z większych można jeszcze dodać SM Bieluch. Szpital chyba bije wszystkich na głowę.

White pl
October 23rd, 2011, 09:29 PM
Jeszcze meblotap,ybstaler,huta szkła,PRD Chełm,HABER,sungboo nie wiem co jeszcze można dodać

chelmianin
October 24th, 2011, 08:12 AM
wg dzisiejszych gazet nie będzie szumnie zapowiadanego połaczenia Chełm - Kowel. Kolej ukraińska nie wyraziła na to zgody.
Nowy (trzeci) termin oddania bulwaru to 31 maja 2012!
Dzisiaj ma sie rozpoczac remont ul. Reformackiej, wkrotce rowniez na ul. Zachodniej. Jezeli zima bedzie lagodna obie inwestycje zkoncza sie w tym roku.
W maju 2012 na cmentarzu przy u. Moscickiego ma sie rozpoczac budowa kolumbarium

vercruysse
October 24th, 2011, 09:58 AM
A co się dzieje z naszą galerią chełmską ??? Mógłby ktoś kto jest blisko z pracownikami wilka napisać o co chodzi ? Banki nie chcą udzielić kredytu ? Pacują nad uboższą wersją projektu ? Poszukują inwestora, któremu sprzedadza teren ?
Tylko proszę nie pisać bajek, że nie mogą sie dogadać z wykonawcami... bo jestem pewny że chodzi kasę, a własciwie o jej brak.

Tak naprawdę to chyba sami właściciele nie wiedzą do końca co się u nich dzieje, wszak co kwartał zapowiadają rozpoczęcie prac, a efekt każdy widzi. Podobno brakuje im jakiejś kwoty do zamknięcia budżetu (20 mln zł?), ale czy budowa ruszy i kiedy, tego chyba nikt nie wie.

wojtek22
October 24th, 2011, 10:59 AM
Chyba wielka kupa z tego będzie.

bezkit
October 24th, 2011, 12:26 PM
Generalny wykonawca wycofał się lub wycofał się inwestor, już w to nie wnikam, bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o...

wojtek22
October 24th, 2011, 01:08 PM
Generalnym miał być chyba fortreks

White pl
October 24th, 2011, 02:10 PM
Generalnym miał być PORR,Fortex miał być podwykonawcą.Trzeba trzymać kciuki by jak najszybciej sprzedali działkę i by ktos poważny postawił tam galerię

chelmianin
October 24th, 2011, 04:02 PM
ciekawe co z budowa stacji Shella - od kilku miesiecy cisza o tej inwestycji

White pl
October 24th, 2011, 04:19 PM
Bo tą inwestycje także realizuje kolejny papierkowy inwestor:bash:

matmatrix121
October 24th, 2011, 07:47 PM
nie wiem czy czytaliście. W NTCH pisze, że miasto wyda pół miliona na kino+37 tys. zł na roczne urzymywanie go czy jakoś tak. Mają nowe fotele w sali dać i ekran. Będzie uruchomione 3D.

paweł35
October 24th, 2011, 11:19 PM
Szanowi Forumowicze!
Masakra! Wiem, że się powtarzam ale to już jest nie do wytrzymania! Pani prezydent, rada miasta nie robią nic, aby cokolwiek zmieniło się w tym mieście. Żadnych działań, konkretnych ruchów aby przyciągnąć jakichkolwiek inwestorów. Galeria nie może ruszyć już od dłuższego czasu, mc boryka się z wykupem jednej działki, graf też się jakoś nie wychyla, a inni inwestorzy jakoś omijają nasze miasto szerokim łukiem. A przecież to właśnie miasto powinno przygotowywać takie tereny i zapraszać chętnych inwestorów do współpracy!!!
Nawet FLAGOWA:) inwestycja miasta czyli ścieżka rowerowa pomimo kasy z UE nie może zakończyć się w terminie, drogi są w opłakanym stanie (rejowiecka, kolejowa, piłsudskiego, trubakowska, długo by wyliczać). Już nie wspomnę o takich obiecywanych inwestycjach jak aquapark. Teraz obiecanki przechodzą na kino, które osobiście wątpie żeby powstało w takiej nowoczesnej formie jak na przykład w plazie w Lublinie.

A trzeba dodać że nie będzie lepiej, że jak to ktoś pisał miasto przesypia najlepsze czasy do pozyskania kasy z UE, inwestowania i podwyższenia atrakcyjności regionu.
A UM Chełm co? Nic spójrzcie na ich stronę intrernetową... nie będę przytaczać tytułów z ich strony... A Pani prezydent zajmuje się kierowaniem żenujących wniosków do prokuratury, że p. Sokół rzekomo popełniła przestępstwo składając interpelację w sprawie dalszego losu kina Zorza......Bez komentarza.

Zacznijmy punktować i mobilizować Panią prezydent, radę miasta i naszych nowych/starych parlamentarzystów. Pokażmy im, że mieszkańcy interesują się żywo co się dzieje w Chełmie, pokażmy innym mieszkańcom że w Chełmie wcale nie jest tak fajnie jak się niektórym wydaje i że miasto nie robi NIC i że.. za bardzo się na tym nie zna, albo po prostu im tak wygodniej.

Nie chciałbym żeby następną kadencję tak się działo w naszym mieście.....

Ale do konkretów. Proponuję: może napiszmy otwarty list do Pani prezydent? Od nas (forumowiczów-tym samym rozpropagujemy nasze forum:)) do niej i do innych włodarzy naszego miasta. Wiem że to może wydać się niedorzeczne i technicznie trudne do wykonania, ale dla chcącego nic trudnego... Nie widzę też innej możliwości, bo uważam, że kolejne wybory niestety nic nie zmienią. Miasto prześpi kolejne lata.
Co Wy na to?

bezkit
October 25th, 2011, 09:28 AM
Jestem na tak, wkurwienie sięga wysoko. Kolejne wybory nie będą na pewno bierne i czuję ruch w społeczeństwie ludzi "z nikąd"

czjack
October 25th, 2011, 09:49 AM
Jestem Za,podpisuję się obiema rękami.Ja też już nie mogę patrzeć na co wyrabia się w tym mieście:rant:Miasto inwestycyjnie jest w stanie agonalnym,a urzędasy siedzą pierdzą w stołki i jeszcze za nic nierobienie wypłacają sobie wielkie pieniądze.Odnoszę wrażenie,że w UM pracują ludzie z kompletym brakiem kompetencji,a znaleźli się tam tylko ze względu na znajomości (pociotki,powójki i inne znajomki)

matmatrix121
October 25th, 2011, 02:04 PM
Jestem w 100% ZA! I powiem jedno. Nie ma się co nastawiać na to, że w następną kadencję coś się zmieni. Pani Agata Fisz znów wygra i gówno zrobi. Dla niektórych rządzenie pani Fisz jest dobre ale dla niektórych nie. Trzeba to w końcu zmienić!

bezkit
October 25th, 2011, 04:38 PM
Właśnie o to chodzi, że to można zmienić głosując na ludzi znikąd, a nie na tych co tam siedzą od 90tych zmieniając się stołkami co wybory.

Ja czuję, że powstanie jakiś komitet wyborczy zrzeszający właśnie ludzi niezadowolonych z obecnego stanu rzeczy.

Chełm jako bastion pisu i sld jest doskonałym przykładem na to, kto rządzić nie powinien...

White pl
October 25th, 2011, 04:44 PM
^^Czy ja wiem w wyborach prezydenckich w Chełmie wygrał Komorowski,ale prawdą jest że ciągle na stołkach są ci sami ludzie.Mam wrażenie że większości z forumowiczów bardziej zależy na dobru miasta i jego rozwojowi niż tym rządzącym,tylko problemem przy ewentualnych wyborach może włąśnie być brak nowych kandydatów:ohno:

michal lbn
October 25th, 2011, 07:04 PM
Przyjmijmy, że od nowego roku przejęlibyście władze w Chełmie. Jakie byście podjęli działania? Jakieś konkretne pomysły, nie zbędne zmiany? Tylko nie wymieniajmy tu remontu konkretnych ulic bo to wiadome, że remonty zawsze są potrzebne. :)

White pl
October 25th, 2011, 08:05 PM
Nowi ludzie od pisania projektów, ale przede wszystkim zmiany w budżecie.Przeznaczenie większych nakładów na inwestycje nie kilka milionów a ok. 40 mln. rocznie przy rocznym budżecie 290 mln. to chyba nie jest jakaś porywająca kwota, pisząc dobre projekty można by pomnożyć te pieniądze dzięki środkom zewnętrznym na inwestycje.Przydałoby się podjąć działania mające na celu włączenie Chełma do specjalnej strefy ekonomicznej,tylko nie wiem na jakich zasadach to działa kto o tym decyduje,ale bez wykazania chęci i inicjatywy to na pewno się do niej nie dołączy.Bez nowych ludzi w magistracie, nie widzę szansy na poprawę skuteczności owej instytucji w działaniach mających na celu rozwój miasta,ci obecni zupełnie sobie z tym nie radzą.Ale to tylko moje zdanie

kamileq950
October 25th, 2011, 08:08 PM
1. Najpierw priorytetowo zająłbym się chełmska gospodarką, bo ona od dłuższego czasu zwyczajnie umiera. Trzeba przygotować dobre oferty inwestycjne, wydzielić specjalną strefę ekonomiczną i aktywnie, a nie biernie ściągać firmy do miasta. To miasto powinno zabiegać o inwestora i walczyć o niego w obecnych czasch. Jesteśmy dobrym ośrodkiem na inwestycje produkcyjne. Za wschodnią granicą jest potężny rynek zbytu.

2. Stworzyłbym Biuro Środków Europejskich i zwolniłbym wszystkich niekompetentnych ludzi, a zatrudnił specjalistów od funduszy europejskich z całej Polski. Jest wiele środków do wykorzystania, które tylko czekają, jednak miasto jak na razie nie ma zamiaru po nie sięgnąć.

3. Trzeba znacznie rozbudować, podkreślam rozbudować infrastrukturę drogową, aby przyciągnąć inwestorów. Nie pomogą remonty uliczek. Tu trzeba budowy obwodnic, nowych ulic w strefie przemysłu. Przede wszystkim dokończenie, choćby na razie z jednym pasem obwodnicy południowej i przygotowanie tam terenów pod inwestycje handlowo-rekreacyjne. Poza tym wydzielenie przy niej jakiejs części na spore osiedle wielorodzinne.

4. Przygotowałbym nowy plan zagospodarowania przestrzennego, bo obecny to tak naprawdę istny chaos. Trzeba go stworzyć wizjoniersko z uwzględnieniem kierunków rozwoju miasta. Ponadto trzeba jasno uregulować zabudowę w centrum, zwłaszcza na Lwowskiej. Obecnie to wygląda niczym kolorowa układanka. Trochę handlu wielkopowierzchniowego, trochę małych sklepików, trochę opuszczonych budek, trochę krzaków, do tego pare domków jednorodzinnych i trochę bloków. Istny cyrk.

5. Trochę poważniejszych inwestycji w kulturę, bo pod tym względem mamy bardzo mało innowacyjne ośrodki kulturtalne, a zasoby mamy bardzo ciekawe. Możnaby wybudować u nas nowoczesne muzeum poświęcone chociażby pamięci Kresowian.

6. Wielki przegląd budżetu i ograniczanie funduszy na bzdury prawne oraz niepotrzebne rzeczy. Im więcej zaoszczędzimy tym więcej będzie można przeznaczyć na inwestycje, a kwota 50mln rocznie jest dla Chełma możliwa. To znaczy powinna być, bo obecnie nie jest.

i jeszcze kilka punktów, ale nie będę opisywał moich wszystkich planów. :)

Co do rządów p. Fisz. Owszem buduje, tzn. remontuje się kilka ulic rocznie. Można bardzo podziękować za remont AWP, AK i Lubelskiej, choć tutaj to tak naprawdę były funduszę z Funduszu Regionalnego Urzędu Marszałkowiego. Więc, co zawdzięczamy p. Prezydent? Nowe skwery, kilka uliczek, ścieżki rowerowe(choć mogło ich być więcej, bo UE przyznaje ostatnio na to spore fundusze), skatepark i tyle... , a oczywiście jeszcze zastój gospodarczy i to będę ciągle wypominać. O ile szanuje bardzo p. Fisz, to gospodarczo miasto zatrzymało się i stoi. Miejsca pracy są likwidowane, bezrobocie rośnie, wiele firm upada, nowych dużych przedsiębiorstw brak, a na dodatek inwestorzy nasze miasto unikają i wolą Zamość. Tak pod tym względem znacznie lepiej wypada Zamość, nie che znów wywoływać wojny pomiędzy tymi miastamy, gdyz oba posiadają cenne walory, ale Zamość ściąga do siebie coraz więcej inwestycji, a ponadto bardzo dobrym ruchem okazała się podstrefa ekonomiczna.

Pozdrawiam ;)

soohy
October 25th, 2011, 08:19 PM
Urzędy w Chełmie w znakomitej większości są obsadzone przez osoby, które załatwienie sprawy bez zbędnej zwłoki traktują jako ujmę na urzędniczym honorze. Trafiają się chlubne wyjątki, że urzędnicy służą pomocą i naprawdę starają się żeby wszystko załatwić jak najszybciej i najlepiej jednak to rzadkość. Wiem co piszę, bo na własnej skórze tego doświadczyłem i doświadczam nadal. O "czołganiu" inwestorów pod byle pretekstem nawet nie wspomnę. Mam wrażenie niekiedy, że to klasyczna dywersja i chodzi o spełnienie sławnego postulatu "żeby niczego nie było". Efekt końcowy jest taki, że owszem wszyscy starają się w pocie czoła, tylko jakoś rezultatów nie ma. Chyba, ze przyjąć że rezultatem jest ich brak. Hasła o "mieście inwestycji" ucichły zaraz po wyborach samorządowych. Naraz objawiło się tyle "trudności obiektywnych", ani nic rozpocząć (długa lista), ani nawet zaczętych skończyć nie można. Po prostu, jak to w Chełmie "niedasie".
Nie bez znaczenia jest też mentalność samych mieszkańców, którzy narzekają, że nic się nie dzieje, ale jak się zacznie dziać, to protestom nie ma końca. Albo inwestycja nie taka, albo nie w tym miejscu, albo przeszkadza, albo jeszcze coś innego. Potem jęki że dziura, zaorać, uciekać stąd jak najdalej itd.
I spróbujcie teraz kogoś namówić na inwestycje w Chełmie skoro może tego wszystkiego uniknąć gdzie indziej.

Widzę, że w swoich osądach nie jestem osamotniony i popisuję się obiema rękami pod każdą inicjatywą, która może coś poprawić. Pisanie listów do P. Prezydent może być jednym z takich działań. Wiele bym sobie po nich nie obiecywał, niemniej uważam, że pisać warto. Mamy także posłów i senatora z Chełma. Może znajdzie się sposób, aby zmusić UM do efektywnych działań.

White pl
October 25th, 2011, 08:51 PM
Tu nawet nie chodzi o to że np. Zamość ściąga do siebie więcej inwestycji, bo poza galerią handlową reszta to praktycznie same miejskie inwestycje , władze miasta potrafią napisać dobre wnioski o dofinansowanie a przy tym nie żałują ich z własnego budżetu, nie rozumiem tego duszenia grosza i przejadania kasy przez rosnące zastępy urzędasów.

cared1
October 26th, 2011, 09:44 AM
No proszę, wygląda na to że jednak ktoś z lokalnych mediów zagląda na scyscrapercity:

Forumowicze ze skyscrapercity.com postanowili napisać list otwarty do prezydent Chełma Agaty Fisz.

- Masakra! Wiem, że się powtarzam ale to już jest nie do wytrzymania! Pani prezydent, rada miasta nie robią nic, aby cokolwiek zmieniło się w tym mieście. Żadnych działań, konkretnych ruchów, aby przyciągnąć jakichkolwiek inwestorów. Galeria nie może ruszyć już od dłuższego czasu, McDonald's boryka się z wykupem jednej działki, Graf też się jakoś nie wychyla, a inni inwestorzy jakoś omijają nasze miasto szerokim łukiem. A przecież to właśnie miasto powinno przygotowywać takie tereny i zapraszać chętnych inwestorów do współpracy!!! Nawet flagowa inwestycja miasta czyli ścieżka rowerowa, pomimo kasy z UE nie może zakończyć się w terminie, drogi są w opłakanym stanie (Rejowiecka, Kolejowa, Piłsudskiego, Trubakowska, długo by wyliczać). Już nie wspomnę o takich obiecywanych inwestycjach jak aquapark. Teraz obiecanki przechodzą na kino, które osobiście wątpię, żeby powstało w takiej nowoczesnej formie jak na przykład w Plazie w Lublinie. A trzeba dodać że nie będzie lepiej, że jak to ktoś pisał miasto przesypia najlepsze czasy do pozyskania kasy z UE, inwestowania i podwyższenia atrakcyjności regionu. A UM Chełm co? Nic, spójrzcie na ich stronę internetową ... nie będę przytaczać tytułów z ich strony... A pani prezydent zajmuje się kierowaniem żenujących wniosków do prokuratury, że p. Sokół rzekomo popełniła przestępstwo, składając interpelację w sprawie dalszego losu kina Zorza......bez komentarza – pisze inicjator pomysłu forumowicz o nicku paweł35.

Zdaniem forumowicza trzeba zacząć punktować i mobilizować prezydenta, radę miasta i nowych-starych parlamentarzystów z naszego okręgu.

- Pokażmy im, że mieszkańcy żywo interesują się tym, co się dzieje w Chełmie, pokażmy innym mieszkańcom że w Chełmie wcale nie jest tak fajnie, jak się niektórym wydaje i że miasto nie robi nic, i że.. za bardzo się na tym nie zna, albo po prostu im tak wygodniej. Nie chciałbym, żeby przez następną kadencję tak się działo w naszym mieście....- dodaje paweł35.

- Proponuję napisać otwarty list od nas forumowiczów do Pani prezydent i do innych włodarzy naszego miasta. Nie widzę też innej możliwości, bo uważam, że kolejne wybory niestety nic nie zmienią. Miasto prześpi kolejne lata – argumentuje forumowicz paweł35

http://chelmonline.pl/index.php/chem/item/21833-che%C5%82m-list-do-prezydent-che%C5%82ma.html

czjack
October 26th, 2011, 10:04 AM
Bardzo dobrze,że nasze rozmowy wyjdą poza forum.Pani prezydent i urzędnicy odpowiedzialni za miasto powinni codziennie tutaj zaglądać.Dowiedzą się ciekawych rzeczy na swój temat i być może będą bardziej zdopingowani do zmiany sytuacji w mieście.

obywatel79
October 26th, 2011, 10:23 AM
Ale miło mi się czytało ostatnie wpisy.... widzę że mój wysiłek nie poszedł na marne. Ok przesadzam, ale jakąś cegiełkę dołożyłem do tego buntu. Wszyscy jednym głosem piszą ....brawo. Tylko mojego największego opozycjonisty kolegi Zibiego brak :)

A tak całkiem serio, pomysł napisania pisma mi się podoba, ale z dwoma założeniami:
1) Pismo nie może być populistycznym apelem, ale wypowiedzią z dokładną analizą stanu rzeczy, podpartą argumentami, danymi i właściwymi wnioskami. Chodzi o to aby jego treść była bezdyskusyjna i zgodna z prawdą.
2) Pismo powinno być apolityczne, skierowane nie do konkretnych osób, ale do wszystkich, którzy mają coś do powiedzenia w tym mieście.

czjack
October 26th, 2011, 12:04 PM
Władze Chełma powinny przeanalizować "rozłożyć na czynniki" dlaczego inne miasta inwestują,pozyskują środki z UE.Dobrym przykładem co by daleko nie szukać jest właśnie Zamość,ale także Przemyśl,Suwałki i wiele innych.Ich położenie to też tzw ściana wschodnia.Tam się udaje a u nas nie.I jeszcze po co są te umowy z miastami partnerskimi czy tylko do wizyt kurtuazyjnych i dla szkolnych wycieczek?Za co wypłacane są wielomilonowe nagrody dla urzedników,którzy przecież na nie nie zasłużyli,bo co zrobili dobrego dla miasta,ilu inwestorów tu ściągneli.Czas się za to dziadostwo wreszcie wziąć i niech sobie nie myślą,że mieszkańcy miasta tego wszystkiego nie widzą.

paweł35
October 26th, 2011, 05:25 PM
No dobra Panowie (i Panie?) Powiedziało się "A" trzeba powiedzieć "B", konsekwentnie do zamierzonego celu. Widzę wielki potencjał na tym forum. Może i nic nie da pisanie takich listów otwartych ale to jedyna droga póki co. Nie dowiemy się jak nie spróbujemy. Ale chyba jednak jakiś odzew jest.... a więc do dzieła

Nie wiem tylko jak technicznie to rozwiązać. Przyznam szczerze że sam mogę nie podołać w napisaniu takiego elaboratu (z polskiego zawsze miałem trójkę:)), potrzebuję pomocy. Moja propozycja jest taka albo spotkanie (służę laptopem z długo działającą baterią, z całkiem niezłą szybkością pisania) i dyskusja po świt albo każdy pisze sam wybieramy najlepszy (to chyba nie najlepszy pomysł, bo "para" z kilku osób pójdzie na marne, a po co).
Inne propozycje?

Jak zwykle słusznie piszesz obywatel79, na wszystko rzeczowe argumenty i kierunenk nie tylko do Pani prezydent, ale i innych osób odpowiedzialnych. Myślę że mógłbyś dużo tutaj wnieść, ale inni także. Czekam na odzew

soohy
October 26th, 2011, 08:36 PM
^^
Moim zdaniem najlepiej będzie jeśli na początek każdy swoje przemyślenia zapisze w formie krótkiej i "luźnej" notatki. Akcją w rodzaju: "co chciałbyś powiedzieć P. Prezydent?" można by objąć szerszą grupę Chełmian. Zebrany materiał byłby podstawą do zredagowania wersji ostatecznej pod którą z pewnością podpisało by się wiele osób. Głosy kilkunastu forumowiczów poparte przez większą grupę z pewnością skłoniły by władze miasta do wyrażenia jakiegoś poglądu zamiast zdawkowej, kurtuazyjnej odpowiedzi czwartorzędnego urzędnika w imieniu P. Prezydent. Może udałoby się pozyskać jakiego "patrona medialnego" dla nagłośnienia akcji.
W razie czego elaborat napisać pomogę.

paweł35
October 26th, 2011, 08:57 PM
dzięki kolego soohy, to jest już nas dwóch.
Też o tym myślałem.
Po pierwsze określić cel/cele - co chcemy osiągnąć
Po drugie wypunktować jakie sprawy chcemy poruszyć

Czekamy na dalsze propozycje

paweł35
October 26th, 2011, 09:08 PM
Patron miedialny myślę że się znajdzie przecież jesteśmy czytani jak widać.... Myślałem też o publikacji w miejskich gazetach, chyba że jedna z gazet objęła by patronat... jak nie to będziemy musieli dać radę sami.

kamileq950
October 26th, 2011, 10:29 PM
Co do objęcia patronatem medialnym taj akcji mogę Wam zapewnić jedno medium od zaraz, a z dwoma innymi musiałbym porozmawiac, ale myślę, że dałoby radę.
Pnadto, bardzo możliwe, że niedługo będę się widział z p. Prezydent to zapytam się czy nie zgodziłaby sie na taką jakby debate publiczną o chełmskiej gospodarce. Takie coś jakby Urząd kontra przedsiębiorcy i zwykli zainteresowani chełmianie.

wojtek22
October 26th, 2011, 10:32 PM
Dobra Pany,
Spoko pomysł. Według mnie nie możemy skupić się na krytyce tylko na zadaniu pytań i wypunktowaniu tego co sie nie dzieje a powinno się dziać w miescie!!!!

Niech kazdy wypisuje w punktach co go boli a potem zbierze się to do kupy:banana::banana::banana::banana:

Najlepiej podjechać do zamoscia i popstrykac zdjecia i dac porównania które zaczynałyby sie od:
Dwa dawne miasta wojewódzkie na lubelszczyznie
po 70 tys. mieszkańców
chełm zamość
1. fotka rejowieckiej 1. fotka obwodnicy
2. fotka galerii chełmskiej 2. fotka galerii w zamosciu

itd.itd.
i
zapytać
Jak żyć Pani Prezydent? Jak żyć?:)

good idea

obywatel79
October 26th, 2011, 10:43 PM
Ja chętnie mogę wnieść coś do pisma. Ale skoro chelmonline rozpowszechniło to forum, to przez kilka następnych dni będzie zaglądać tutaj część urzędu miasta. Tym samym, co do szczegółów i zakresu pisma do momentu aż ono nie powstanie trzeba by było zmienić lokal :) Po drugie jeśli to pismo czy wystąpienie ma reprezentować forumowiczów tego zacnego forum, to przynajmniej 3/4 musi się pod nim podpisać. Udziela się tutaj ok 15 osób więc minimum 10 osób. Najlepiej też jakby każdy wniósł w to też trochę własnej pracy. Pozatym ma byc merytoryczne i jeszcze raz merytoryczne... i nie być atakiem na władze te czy tamte, a ma pokazywać, że w mieście dzieje się źle i że są ludzie, którzy są tego świadomi. Z kolei celem jego ma być mobilizacja rządzących, opozycji, jak i podrzędnego urzędnika. Zdaje sobie, że może to być daremnee

Co do publikacji w prasie..... i poszukiwaniach patrona medialnego. O to bym się nie martwil, jeśli treść tego pisma czy inaczej laboratu będzie na wysokim merytorycznie poziomie.

White pl
October 27th, 2011, 10:45 AM
Przy ewentualnej dyskusji bądż piśmie do władz miasta,wydaje mi się że powinniśmy rozgraniczyć pewne rzeczy,np. jeśli chodzi o budowę GCH to miasto ze swojej strony zrobiło co mogło,czyli wydało niezbędne pozwolenia.Podobnie ma się sprawa ze stacją shella,również wszystko zostało tak dostosowane by inwestycja mogła powstać,ponadto myślę że podobna sytuacja jest z MC Donaldem, i to sama sieć zapewne uparła sie przy tej lokalizacji,więc w tych sprawach nie ma co się przyczepić magistratu.

Natomiast są sprawy o których naprawdę można rzeczowo podyskutować,podając żywe przykłady.Kwestia Aquaparku w Suwałkach powstał za 60 mln. zł czyli dwa razy droższy niż ten planowany w Chełmie dało się dało,z czego 30 mln. to kasa z UE.Podobnie ma się sprawa stadionu, choć moim zdaniem za taką kase jak w Suwałkach można było wybudować większy obiekt ale liczy się efekt a nie ciągłe gadanie, otóż modernizacja owego obiektu na razie kosztowała ok. 23 mln. zł. z czego połowa to dofinansowanie z UE.Kolejny przykład, budowa Suwalskiego parku naukowo technologicznego za ponad 67 mln. zł. dofinansowanie z UE tej inwestycji to 90 procent!!!!!!!!!!! Podaje przykład miasta Suwałki które po ostatniej dużej reformie administracyjnej wylądowało w podobnym położeniu i sytuacji jak my, sami widzicie jak potrafiło wykorzystać ową sytuację, dla potwierdzenia przykład jest blisko w Depułtyczach można.....można, tylko trzeba się trochę wysilić.
Wiecie co najlepsze jest w tym wszystkim że budżet Suwałk w obecnym roku z tego co wyczytałem na SCC Suwałki jest bardzo zbliżony do naszego .
Mam nadzieje że moje wypociny wniosą coś do ewentualnej debaty lub innych tego typu działań z władzami.

bezkit
October 27th, 2011, 11:37 AM
Ja w to wchodzę. Możemy się gdzieś umówić osobiście. Wieczorem dam znać, bo robota mnie goni.

po 2. na co nam patronat medialny, skoro same media od nas pozyskują informacje co się dzieje w mieście?

Więcej wiary. Zadziałamy. Oficjalne pismo w sprawie, mniej oficjalne na tych portalach i czekać.

Oprócz pani Prezydent jest jeszcze rada miasta... nie zapominajmy o nich.

bezkit
October 27th, 2011, 11:38 AM
Ja chętnie mogę wnieść coś do pisma. Ale skoro chelmonline rozpowszechniło to forum, to przez kilka następnych dni będzie zaglądać tutaj część urzędu miasta. Tym samym, co do szczegółów i zakresu pisma do momentu aż ono nie powstanie trzeba by było zmienić lokal :) Po drugie jeśli to pismo czy wystąpienie ma reprezentować forumowiczów tego zacnego forum, to przynajmniej 3/4 musi się pod nim podpisać. Udziela się tutaj ok 15 osób więc minimum 10 osób. Najlepiej też jakby każdy wniósł w to też trochę własnej pracy. Pozatym ma byc merytoryczne i jeszcze raz merytoryczne... i nie być atakiem na władze te czy tamte, a ma pokazywać, że w mieście dzieje się źle i że są ludzie, którzy są tego świadomi. Z kolei celem jego ma być mobilizacja rządzących, opozycji, jak i podrzędnego urzędnika. Zdaje sobie, że może to być daremnee

Co do publikacji w prasie..... i poszukiwaniach patrona medialnego. O to bym się nie martwil, jeśli treść tego pisma czy inaczej laboratu będzie na wysokim merytorycznie poziomie.

O to chodzi! :)

czjack
October 27th, 2011, 12:04 PM
W piśmie należy zwrócić uwagę na:inwestycje nieukończone od lat takie jak biblioteka,której nie mogą dokończyć od...1984,obwodnica południowa na rzecz dokończenia której nie podejmuje się żadnych działań,budowa nowej infrastruktury drogowej bez której miasto nie może normalnie się rozwijać tj wspomniana już obwodnica południowa i obwodnica północna oraz brak zaangażowania w pełne przygotowanie terenów dla potencjalnych inwestycji,dlaczego miasto nie stara się ponownie o SSE.Dobrym przykładem jest Przemyśl o identycznej liczbie mieszkańców w którym jest budowana obwodnica wraz z potężnym mostem na Sanie.Także Przemyśl przgotowuje od podstaw tzn z pełnym uzbrojeniem i budową ulic tereny pod inwestycje przemysłowe.Widać,że tam pracują w UM ludzie którym zależy na rozwoju swego miasta i to widać.Chełmski urząd potrzebuje ludzi którym będzie zależało na rozwoju naszego miasta,którzy będą szukać i biegać za inwestorami,a nie siedzieć pozamykani w swoich pokoikach i traktować potenjalnych inwestorów jak zło które trzeba tępić.Pani prezydent powinna bardzo przyglądać się swoim pracownikom i zatrudniać ludzi naprawdę kompetentnych bo to co jest teraz to całkowite tego zaprzeczenie.Też uważam,że dobre by było gdyby uczestnicy tego forum (którzy mogą) spotkali się i opracowali to pismo na spokojnie i merytorycznie.

czjack
October 27th, 2011, 04:56 PM
Na stronie Grafa pojawiła się taka oto informacja.Niestety brak terminu jej rozpoczęcia.Matrwa cisza panuje też wokół pozostałych planowanych inwestycji tj galerii i stacji Shell.

Program „Bezpieczna Własność”
Rozpoczęty program „Biezpieczna Własność”, w ramach którego zaczęła się sprzedaż ekskluzywnych domów jednorodzinnych na Osiedlu „Borek” Są jeszcze wolne mieszkania.

paweł35
October 27th, 2011, 08:17 PM
Widzę pomysłów dzikie mnóstwo, no i bardzo dobrze. Kujmy żelazo póki gorące. Aby usystematyzować wszystkie nasze działania proponuję:

1/ Dajmy sobie... no nie wiem tydzień czasu na opracowanie we własnym zakresie podstawowych założeń do pisma (nie będę pisał co gdyż nie chcę ujawniać szczegółów) każdy to co uważa za stosowne.

2/ Następnie umówmy się na spotkanie. Oczywiście "musimy zmienić lokal" bo jak się umówimy na forum to będziemy mieli zapewne towarzystwo.... Ma ktoś jakiś pomysł? Może żeby nie wydłużać, umówmy się od razu Podejrzewam, że większości będzie pasować piątek, sobota lub niedziela w godzinach popołudniowych lub wieczornych. Może przyszły tydzień? Niech ktoś pierwszy zaproponuje sposób umówienia się i termin. Jeśli chodzi o mnie jestem elastyczny i się dostosuję. Jeżeli uważacie, że za szybko na spotkanie, piszcie.

3/ Pozostałe kwestie techniczne omówimy na spotkaniu

Kolego kamileq950 Debata? Jak najbardziej chociaż osobiście wątpię żeby do niej doszło Zapewne brak czasu nie pozwoli Pani prezydent na spotkanie....ale ok Działaj! Ale list myślę powinien pójśc swoją drogą.

Kolego white.pl jak najbardziej, musimy rozgraniczyć za co, kto jest odpowiedzialny Zdaję sobie sprawę że opóźnienie w budowie MCD czy GCH nie zależy w linii prostej od UM Chełm. Ale nie byłbym taki pewien, czy miasto zrobiło wszystko co mogło. Pamiętam te debaty rady miasta na temat co się stanie jak powstanie galeria: mali kupcy stracą, małe sklepy pozamykane, bezrobocie wbrew pozorom wzrośnie....etc. no i ten zakaz stawiania marketów większych niż 800m2...Bez sensu. Galeria chyba robiła podchody od 2004 roku...
A pomyślmy jak by to wyglądało, gdyby miasto zaczeło przygotowaywać tereny pod inwestycję odpopwiednio wcześniej, zmieniać odpowiednio plan zagospodarowania i wskazać inwestorom, tutaj może być stacja paliw, tu galeria, tu zakład produkcyjny.... Jeśli chodzi o Suwałki zgadzam się w 100% bardzo dobry przykład. A zresztą, spotkamy się to pogadamy:)

Jeśli chodzi o zdjęcia z innych miast służę pomocą Bywam tu i tam

junek
October 28th, 2011, 07:51 AM
Cemex ucieka od węgla w odpady i zieloną energię
Magdalena Kozmana27-10-2011, ostatnia aktualizacja 27-10-2011

Właściciel dwóch cementowni zastępuje węgiel paliwami alternatywnymi i wraz z PGE rozwija projekt farmy wiatrowej niedaleko Chełma

Produkcja cementu w kraju szybko rośnie dzięki inwestycjom infrastrukturalnym. W tym roku sprzedaż cementu będzie o ok. 18 proc. wyższa niż rok temu. Ale jednocześnie polskie cementownie muszą ograniczać emisje dwutlenku węgla. Po 2013 roku ich limity emisji będą znacznie mniejsze niż teraz. Firmy szukają sposobów na zmniejszenie emisji. – Rozwiązaniem jest stosowanie paliw alternatywnych i podnoszenie efektywności energetycznej. Zbadaliśmy także potencjał posiadanych przez nas gruntów pod kątem lokalizacji farm wiatrowych – mówi Michał Padusiński, kierownik ds. planowania strategicznego Cemex Polska.

Jak szacuje Stowarzyszenie Producentów Cementu, cała branża zastępuje paliwami alternatywnymi już 46 proc. węgla. Paliwo produkowane z wysortowanych odpadów komunalnych i przemysłowych (RDF) jest o ok. 40 proc. mniej kaloryczne od węgla, ale też dzięki zawartości biomasy uwalnia mniej zanieczyszczeń. W ubiegłym roku cementownie wykorzystały w sumie 700 tys. ton takiego paliwa, docelowo może to być rocznie nawet 1,5 mln ton.

Cemex w rozwój technologii i i urządzeń spalania paliwa alternatywnego zainwestował ok. 80 mln zł. – W efekcie nasze dwie cementownie zużywają obecnie 100 tys. ton węgla zamiast 300 tys. ton, jak to miało miejsce jeszcze kilka lat temu – dodaje Padusiński.

Z wstępnych analiz koncernu wynika, że w regionie Chełma jest dobra wietrzność. Cemex ma tam własne przyłącze energetyczne. Pierwszą umowę na dzierżawę gruntów podpisał z PGE Energia Odnawialna – Farma „Chełm" będzie się składała z siedmiu turbin wiatrowych o przewidywanej mocy ok. 17,5 MW. Docelowo projekt może osiągnąć łączną moc w wysokości ok. 30 MW – mówi Michał Kucaj, rzecznik PGE Energia Odnawialna.

Termin zakończenia inwestycji i oddanie do eksploatacji przewidziano na 2015 r. Jej wartość można szacować na 100 mln zł. – Farma zostanie zbudowana na terenach przemysłowych, zatem projekt wpłynie na rekultywację środowiska – dodaje Kucaj.

Koncern Cemex ma już doświadczenia w rozwijaniu energetyki wiatrowej na świecie. W Meksyku uruchomił farmę wiatrową o mocy 250 MW.

http://www.rp.pl/artykul/705487,740257-Cemex-inwestuje-w-atlernatywna-energie.html

ps trzymam mocno kciuki za Waszą inicjatywę :cheers:

chelmianin
October 28th, 2011, 03:32 PM
Ogólnopolska sieć pasaży „Czerwona Torebka” była zainteresowana terenami targowiska na osiedlu „Zachód”. Ale inwestycji nie będzie.

- Z tego co mi wiadomo, prezydent Józef Górny spotkał się z potencjalnym inwestorem sieci handlowej „Czerwona Torebka”, który chciał w Chełmie zainwestować w teren targowiska na osiedlu Zachód, na którym mogliby wybudować sklep, ale miasto nie było zainteresowane tą propozycją – powiedziała na czwartkowej sesji radna PO Małgorzata Sokół.

Wiceprezydent Górny potwierdził, że rzeczywiście były takie rozmowy. Ale powód rezygnacji był zupełnie inny.

- Ci państwo chcieli postawić tam wyłącznie budynek parterowy, a plan zagospodarowania przestrzennego mówi o co najmniej dwukondygnacyjnym budynku i z tego powodu się rozmyślili. Chcieliśmy wskazać sieci inną lokalizację, gdzie taki budynek można postawić, jednak nie byli zainteresowani– wyjaśnił Górny.

Zastępca prezydenta zapewnił radną Sokół, że miasto wyszło nawet z propozycją przygotowania zmiany planu zagospodarowania.

- Stwierdzili, że to potrwa, i nie będą czekać – dodał Górny.

Grupa "Czerwona Torebka" należy do Mariusza Świtalskiego, który stworzył m.in. takie marki jak Biedronka czy Żabka.

zrodlo: chelmonline

White pl
October 28th, 2011, 03:43 PM
^^Jak zwykle nasz władze się popisały brawo:bash: ta wieżowiec ktoś tam postawi tak jak przy trubakowskiej 9 piętrowy hotel :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

czjack
October 28th, 2011, 03:49 PM
Akurat w tym przypadku uważam,że lepiej by było gdyby tam powstał obiekt piętrowy niż jakiś parterowy blaszany pawilon.Pytanie czy i kiedy znajdzie się ktoś chętny na tę nieruchomość,moim zdaniem lokalizacja jest bardzo dobra aby wybudować tam coś przyzwoitego.

chelmianin
October 28th, 2011, 03:50 PM
na trubakowskiej byl chetny kupic teren i postawic budynek handlowy to miasto uparło sie na hotel, takze lepiej jak rosna krzaki,
był inwestor na zagospodarowanie targowiska na zachodzie na ktorym handel wlasciwie sie nie odbywa to miasto ma w planie budowe przynajmniej dwu kondygnacyjnych budynkow. Swoją droga, ciekawe jaki inny teren miasto wskazało pod ta inwestycje?

White pl
October 28th, 2011, 03:53 PM
Akurat w tym przypadku uważam,że lepiej by było gdyby tam powstał obiekt piętrowy niż jakiś parterowy blaszany pawilon.Pytanie czy i kiedy znajdzie się ktoś chętny na tę nieruchomość,moim zdaniem lokalizacja jest bardzo dobra aby wybudować tam coś przyzwoitego.

Nie wydaje mi się by taki sklep postawił byle blaszane pudło, ja osobiście uważam że nie ma co wybrzydzać, bo przez takie postępowanie uciekają tacy inwestorzy jak ten.

czjack
October 28th, 2011, 03:58 PM
Ciekawe czy gdyby zamienić przeznaczenie tarenów to czy znaleźliby się na nie chętni.Tzn przy Trubakowskiej budynek handlowy a przy rondzie hotel :|Być może było by to dobre rozwiązanie.

czjack
October 28th, 2011, 04:02 PM
Nie wydaje mi się by taki sklep postawił byle blaszane pudło, ja osobiście uważam że nie ma co wybrzydzać, bo przez takie postępowanie uciekają tacy inwestorzy jak ten.

Z tego co wiem to Czerwona Torebka stawia właśnie parterowe nieduże blaszane obiekty handlowe.Wątpię aby w tym wypadku było inaczej.Szkoda,że uparli się akurat na tę lokalizację a innych nie sprawdzili przecież Chełm to nie tylko Zachód.

Szperacz13
October 28th, 2011, 04:26 PM
Akurat w tym przypadku uważam,że lepiej by było gdyby tam powstał obiekt piętrowy niż jakiś parterowy blaszany pawilon.

Witam po dłuuugiej przerwie. Akurat w Chełmie nie mamy co wybrzydzać na inwestorów z zewnątrz. Nie raz i nie dwa słyszało się, że targowisko na Zachodzie umiera. Zjawia sie inwestor, który chce tamte tereny troche rozruszac i od razu zderza sie z nasza rzeczywistoscia. Mi tez marzy sie tam Harrods, ale zejdzmy na ziemie. Podobnie jak z "Hotelem Gromady". Górny chce tam hotel tylko hotele jakoś tam się nie garną :bash:

White pl
October 28th, 2011, 04:59 PM
^^No właśnie o to chodzi wszyscy chcą tam obiekt handlowy a pan Górny nie,i tak oto schodzą z ceny, zamiast odrazu sprzedac tą dość atrakcyjna działkę za 3,5 mln. zł. obecnie chyba chca ze 2 mln. zł.Hmm, może że to celowe działanie? bo innego sensu nie widze, swoją drogą przypominam że podobna sytuacja była z budynkiem szkoły na Lubelskiej chyba 145 przy koszarach.Była nim bardzo zainteresowana ARiMR ale oczywiście teren jest przeznaczony do działalności oświatowej i kropka, tak oto budynek niszczeje do dziś i to jest filozofia naszych urzędników oni i tak wiedza lepiej od potencjalnych inwestorów co zrobić z działkami i obiektami,RĘCE OPADAJĄ i oni jeszcze dostają za to wynagrodzenie i to nie małe:bash:

matmatrix121
October 28th, 2011, 05:45 PM
Ja tam bym wolał na zachodzie właśnie centrum handlowe. Ale żeby było 2 kondygnacyjne. A nie jakiś hotel. W Chemie mamy jak się nie mylę 2 hotele. Jak urzędnicy tak bardzo zawzięli się na kolejny hotel to niech go postawią gdzie indziej. Jest dużo lokalizacji.
Słyszałem ostatnio, że McDonalds wygrał sprawę w sądzie i mają ostatnią działkę. Ostrzegam, że to info nie potwierdzone.

Ramirez
October 28th, 2011, 05:53 PM
^^Jak zwykle nasz władze się popisały brawo:bash: ta wieżowiec ktoś tam postawi tak jak przy trubakowskiej 9 piętrowy hotel :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

W tym przypadku dobrze się stało. Jak by mieli postawić kolejna budę w stylu takiego czegoś jak stoi koło Biedronki na Lwowskiej to lepiej żeby nic tam nie było. Takie budy to niech sobie ktoś stawia ale na obrzeżach miast a nie w takim miejscu. Nie znam miasta żeby był takich chaos architektoniczny jak u nas

czjack
October 28th, 2011, 05:57 PM
W tym przypadku dobrze się stało. Jak by mieli postawić kolejna budę w stylu takiego czegoś jak stoi koło Biedronki na Lwowskiej to lepiej żeby nic tam nie było. Takie budy to niech sobie ktoś stawia ale na obrzeżach miast a nie w takim miejscu. Nie znam miasta żeby był takich chaos architektoniczny jak u nas

Też tak uważam,chociaż to i teraz mamy tam niezły superburdel.

White pl
October 28th, 2011, 05:58 PM
Jest u nas trochę tych hoteli ale na pewno jakiś o wyższym standardzie by się jeszcze przydał
Hotele w Chełmie:
1.Hotel KAMENA.
2.HOTEL KOZAK.
3.HOTEL RELAX.
4.HOTEL DUET.
5.ZAJAZD 3 DĘBY.
6.HOTEL ALBATROS.
7.HOTEL/Motel MARIA.
8.POKOJE HOTELOWE MOSIR PRZY STADIONIE I W KUMOWEJ DOLINIE.
9.Jakiś mały hotelik jest także na Kolejowej.
10.Wypasione centrum konferencyjne PWSZ w Depułtyczach,znajduje się tam chyba około 30 pokoi,jest nawet kort tenisowy
Skrzyżowanie Trubakowskiej i Lubelskiej nie jest najlepszą lokalizacją dla hotelu nieciekawa okolica itp. natomiast bardzo dobra lokalizacją na hotel jest obszar przy alei Przyjażni, gdzie miał podobno powstać hotel ze spa ale coś temat ucichł.

matmatrix121
October 28th, 2011, 05:59 PM
Dokładnie. A zresztą jakby mieli zamiar taką "budę" zbudować to ja bym się wstydził powiedzieć, że w Chełmie mieszkam :banana:

White pl
October 28th, 2011, 06:09 PM

No cóż, wątpie by tam powstało coś ciekawego, prosty przykład obok starego targowiska na zachodzie stoi piętrowy budynek przypominający stodołę, już ładne parę lat jest pusty więc, nie wydaje mi się by lepszy los czekał tą parcelę. Zdaje się że ktoś tam chciał otworzyć ogród piwny i jakąś knajpę . To byłoby dopiero zmarnowanie takiej działki i obawiam się że do tego w końcu dojdzie z braku chętnych na nią, a tak byłby schludny parterowy budynek z nowymi butikami w mieście,widziałem te obiekty w innych miastach i nie są takie tragiczne, a Zachód to nie jest centrum miasta,tylko właśnie obrzeża.

Ramirez
October 28th, 2011, 06:16 PM
Centrum miasto to nie jest ale zastanawia mnie to kto pozwala na stawianie takich bud jak np taka wspomniana z Lwowskiej. Takie coś powinno być zabronione czy to na zachodzie czy Lwowskiej. Jak ktoś ma ochotę takie coś stawiać to jest od tego Okszowska, Hutnicza, Rampa Brzeska i tym podobne.

White pl
October 28th, 2011, 06:44 PM
Centrum miasto to nie jest ale zastanawia mnie to kto pozwala na stawianie takich bud jak np taka wspomniana z Lwowskiej. Takie coś powinno być zabronione czy to na zachodzie czy Lwowskiej. Jak ktoś ma ochotę takie coś stawiać to jest od tego Okszowska, Hutnicza, Rampa Brzeska i tym podobne.

Hangar na Lwowskiej to rzeczywiście nieporozumienie,po wizkach widać że te pasaże sa murowane, wyglądem przypominają galerie gama powstającą na Piłsudskiego, tylko w mniejszym wydaniu, jak dla mnie ten obiekt w miejscu targowiska byłby ok,ale to tylko moje zdanie.
Tutaj jest artykuł+wizka
http://poznanskie-nieruchomosci.pl/index.php?itemid=3033&catid=10
wyżej wspomnianych obiektów,nie zdziwię się jak za jakiś czas takie obiekty pojawią się w innych miastach naszego województwa i wtedy będzie lament, że wszędzie jest tylko nie u nas, bo jak była szansa by powstał to nie bo gdzież w takim miejscu już w taki sposób nie raz się przejechaliśmy.

White pl
October 28th, 2011, 07:37 PM
Poza tym jak słusznie zauważył kolega chełmianin, pod artykułem na chelmonline.
Jak to możliwe, że plan zagospodarowania przestrzennego dla targowiska mówi o budowie budynku co najmniej dwukondygnacyjnego, skoro odkąd pamiętam były tam jedynie zabudowania parterowe i w takim też stanie obecnie funkcjonują, bardzo dziwna sytuacja ?

chelmianin
October 28th, 2011, 07:55 PM
mysle, ze jezeli miasto mimo to zdecydowałoby sie zmienic plan zagospodarowania dla tego targowiska to inwestor zmieniłby swoja decyzje, poniewaz w najblizszym czasie ma zamiar intensywnie budowac we wszystkich wojewodztwach. Zapewne rzadzacy miastem sami z inicjatywa nie wyjda.

chelmianin
October 28th, 2011, 08:01 PM
Ja tam bym wolał na zachodzie właśnie centrum handlowe. Ale żeby było 2 kondygnacyjne. A nie jakiś hotel. W Chemie mamy jak się nie mylę 2 hotele. Jak urzędnicy tak bardzo zawzięli się na kolejny hotel to niech go postawią gdzie indziej. Jest dużo lokalizacji.
Słyszałem ostatnio, że McDonalds wygrał sprawę w sądzie i mają ostatnią działkę. Ostrzegam, że to info nie potwierdzone.

matmatrix121 - wlasciwie co tydzien piszesz swoje nie potwierdzone wiadomosci, zapewne sam je wymyslasz:)
Mc Donalds nie musi wygrywac w sądzie poniewaz sąd ma za zadanie wskazac wlascicieli dzialki od ktorych firma je kupi. Po rozprawie wlasciciel/e musza jeszcze wyrazic zgode na jej sprzedaz.

White pl
October 28th, 2011, 08:06 PM
mysle, ze jezeli miasto mimo to zdecydowałoby sie zmienic plan zagospodarowania dla tego targowiska to inwestor zmieniłby swoja decyzje, poniewaz w najblizszym czasie ma zamiar intensywnie budowac we wszystkich wojewodztwach. Zapewne rzadzacy miastem sami z inicjatywa nie wyjda.

Marzenia, jedyna inicjatywa z jaką potrafią wyjść to podwyższenie podatków, z których kapitał i tak potem zmarnują:bash:

chelmianin
October 28th, 2011, 08:11 PM
miasto od stycznia podnosi podatki ale uzyskane w ten sposób dodatkowe 6 mln nie bedzie przeznaczone na inwestycje
http://chelm.naszemiasto.pl/artykul/1140075,chelmscy-radni-podniesli-podatki-od-nieruchomosci,id,t.html#1a0aee1e7614ab67,1,3,10

czjack
October 28th, 2011, 08:13 PM
Podnoszą podatki bo mają za niskie zarobki no i jakieś nagrody za wybitne osiagnięcia też by się przydały,a inwestycje no cóż w miejskiej kasie na nie nie ma pieniędzy.Wcale się się nie zdziwię jak po nowym roku usłyszymy takie wiadomości.:ohno:

White pl
October 28th, 2011, 09:06 PM
^^Przecież już jakiś czas temu był o tym artykuł, jako że w przyszłym roku na miejskie inwestycje ma być przekazana jeszcze mniejsza ilość pieniędzy:bash:
co oni z nimi robią:nuts:

Z tą czerwoną torebką to już naprawdę skandal mam nadzieje że w lokalnej prasie będzie o tym głośno i ktoś za to beknie :bash:
No to mamy chłopaki kolejną sprawę do naszych ukochanych władz.

czjack
October 28th, 2011, 09:29 PM
Muszę cię rozczarować,ale w tej sprawie i w wielu innych nikomu z urzedników włos z głowy nie spadnie.Oni są nietykalni,to tacy mali bogowie.

chelmianin
October 29th, 2011, 08:48 AM
Rozkład 2011/2012 dla Lubelszczyzny – bez rewelacji, ale zapowiada się trochę lepiej

Redakcja naszego portalu dotarła do projektów rozkładu jazdy dla naszego regionu na 2012 rok. Na rewolucyjne zmiany w stosunku do obecnego rozkładu się nie zanosi, choć pewne nowości będą, zwłaszcza ze strony Przewozów Regionalnych. Pasażerów w naszym regionie wozić będą właśnie Przewozy Regionalne i PKP Intercity. Do Łukowa i Dęblina tradycyjnie dojadą pociągi Kolei Mazowieckich.

PKP Intercity:

Oferta tego przewoźnika nie będzie znacząco różnić się od obecnie obowiązującej. Lublin nadal pozostanie stacją nie uruchamiającą stałych pociągów nocnych (pozostanie sezonowe połączenie do Kołobrzegu). Całoroczny pociąg do Kołobrzegu (w wakacje zamiast do Kołobrzegu pojedzie na Hel) będzie kursował z Dęblina (pociąg TLK relacji Kraków Płaszów – Kołobrzeg, w sezonie Hel). Dęblin utraci natomiast drugie sezonowe połączenie nocne, jakim w tym rozkładzie był pociąg z Warszawy do Zakopanego. Zarówno Dęblin jak i Lublin będą mieć “nowy stary” pociąg TLK dzienny. Będzie nim pociąg z Lublina do Wrocławia przez Warszawę, który został zlikwidowany w wyniku marcowej korekty rozkładu jazdy. Do Wrocławia pociąg ten nie będzie kursował w soboty, natomiast do Lublina nie przyjedzie w niedziele. Poza tym rozkład jazdy pociągów PKP Intercity, poza kilku- lub kilkunastominutowymi przesunięciami w czasie, nie ulegnie większym zmianom.

Przewozy Regionalne:

Mamy dobre informacje dla fanów i pasażerów pociągów InterRegio, bowiem trochę niespodzianek ten przewoźnik szykuje w ruchu dalekobieżnym. Liczba pociągów tej kategorii zostanie zwiększona, a część z nich dotrze do Chełma (co prawda na odcinku Lublin – Chełm pojadą jako regio, ale drugie pod względem liczby ludności miasto regionu uzyska w ten sposób bezpośrednie połączenia z kilkoma miastami w Polsce). Dotrze tam pierwszy z pociągów InterRegio, który pojawił się na szlakach Lubelszczyzny, czyli Bolko z Wrocławia Gł. Nie będzie to jednak jedyny pociąg Przewozów Regionalnych łączący Wrocław z Lublinem i Chełmem. W piątkowe i niedzielne wieczory, poza wakacjami, przyjedzie InterRegio Prosna relacji Wrocław Gł. – Chełm przez Warszawę. Niestety, trasa powrotna tego pociągu została podzielona na dwie relacje i w sobotnie i poniedziałkowe poranki z naszego regionu wyjedzie pociąg IR Cisy relacji Chełm – Warszawa Zach. Podobnie jak Prosna, pociąg ten nie będzie kursował w wakacje. Kolejna para tej kategorii to IR Bystrzyca. Pociąg będzie odjeżdżał z Lublina późnym popołudniem w niedzielę, wróci późnym wieczorem tego samego dnia. Również na czas wakacji jego kursowanie będzie zawieszone. W wakacje miejsce Cisów na trasie Lublin – Warszawa Zach. i Bystrzycy na trasie Warszawa Zach. – Lublin zajmie znany z tego rozkładu InterRegio Harpun do i z Kołobrzegu. Tu mamy kolejną dobrą informację – w wakacje pociąg ten będzie kursował codziennie. Będzie, podobnie jak w tym roku, zestawiony z klasycznego składu z lokomotywą. Nie będzie to jedyny tego rodzaju pociąg, bowiem nasz region otrzyma jeszcze jeden pociąg kategorii InterRegio. Będzie nim Warta kursująca na trasie do i z Poznania. Ze stolicy Wielkopolski pociąg będzie kursował codziennie oprócz niedziel, natomiast w przeciwnym kierunku, codziennie oprócz sobót.

Nie zanosi się wielka zmiana w ilości pociągów regio. Zmiany dotyczyć będą w większości przypadków godzin przyjazdów i odjazdów pociągów. Niemniej poprawi się sytuacja na Zamojszczyźnie. Pociąg regio Podkomorzy relacji Chełm – Zamość i Zamość – Chełm od grudnia tego roku pojedzie codziennie. W majowy weekend i wakacje liczba par pociągów regio kursujących na odcinku Zawada – Bełżec wzrośnie do czterech, a także po kilku latach pociągi regio pojawią się na odcinku Bełżec – Horyniec Zdrój (trzy pary). W wymienione powyżej dni Kanclerz pojedzie w łączonej relacji Lublin – Zamość / Bełżec, zaś Kasztelan Lublin – Zamość / Jarosław przez Bełżec, Horyniec Zdrój. Sezonową ofertę Przewozów Regionalnych na Roztoczu uzupełnią pociągi regio Senator z Zamościa do Jarosławia i z powrotem oraz pociąg regio z Zamościa do Rzeszowa przez Bełżec, Horyniec Zdrój, Jarosław (z powrotem będzie kursował na trasie Jarosław – Zamość). Przewozy Regionalne nie przewidują na nowy rozkład uruchomienia pociągów do Parczewa i Lubartowa.

Koleje Mazowieckie:

Wbrew pogłoskom do Lublina nie dotrze żaden pociąg tego przewoźnika. Tradycyjnie jednak pociągi tej spółki dojeżdżają do Dęblina (od strony Pilawy i Radomia) i Łukowa (od strony Siedlec). Przy tej okazji warto wspomnieć, że kilka pociągów jadących do Dęblina od strony Pilawy za stację początkową będzie mieć Górę Kalwarię (przez Warszawę). Niestety, nie będzie żadnego pociągu w przeciwnej relacji (pociągi KM z Dęblina będą kończyć jazdę w Warszawie Zach. lub Grodzisku Mazowieckim).

Nasza Redakcja będzie śledzić wejście rozkładu w życie. Mając na względzie doświadczenia z lat ubiegłych mamy jednocześnie nadzieję, że rozkład wejdzie w życie w postaci nie odbiegającej od opisanej przeze mnie , a korekty wprowadzane w ciągu roku nie wprowadzą zmian na gorsze.

źródło: kolejowy lublin

matmatrix121
October 29th, 2011, 09:36 AM
matmatrix121 - wlasciwie co tydzien piszesz swoje nie potwierdzone wiadomosci, zapewne sam je wymyslasz:)
Mc Donalds nie musi wygrywac w sądzie poniewaz sąd ma za zadanie wskazac wlascicieli dzialki od ktorych firma je kupi. Po rozprawie wlasciciel/e musza jeszcze wyrazic zgode na jej sprzedaz.

własnie nie wymyslam. mam takiego kolege co przekazuje mi to info.

grzesiu
October 30th, 2011, 10:24 PM
Zapomnieli napisać, że Kiev-Express, jedyny pociąg spółki PKP Intercity, który łączy Chełm z Warszawą od grudnia pojedzie w relacji Chełm - Warszawa Gdańska, co oznacza, że to połączenie traci sens. Bo raczej nikomu nie będzie się opłacało jechać na Gdańską tam iść na metro, następnie tym metrem jechać i jeszcze ze stacji metra Centrum iść na Centralny aby się przesiąść do innego pociągu... wg mnie jak te wagony mają kursować na Gdańską to mogą wgl nie kursować. Taka prawda.

Ramirez
October 31st, 2011, 08:57 AM
Jest u nas w mieście kilka osób którym zależy aby te nowe pociągi IR pozostały u nas jak najdłużej. Więc liczę że uda się nam wspólnie nagłośnić w naszych lokalnych mediach o takich zmianach, ale to trzeba byłoby jeszcze poczekać na konkretne godziny i dane które będą na 100% pewne.
A co do Kiev-Expressa to cóż, na PKP Intercity nigdy nie liczyłem odkąd ta firma pojawiła się w naszym mieście od grudnia 2008 to nigdy nie było dobrze z ich pociągami.

chelmianin
October 31st, 2011, 09:38 AM
w przypadku PKP IC niestety Chełm jest dla nich taka kula u nogi, niestety w Ministerstwie Infrastruktury pociagu do Chełma nie na liscie do dofinansowania w ciagu najblizszych 10 lat. Do PKP IC z Chełma pisza tylko pojedyńcze prywatne osoby, nie zdazyło sie jeszcze zeby pismo wzorem innych miast np. Zamościa wystosował ktoś z magistratu albo poseł. Zapewne nasi parlamentarzysci oraz rzadzący miastem nie mają pojecia do jakich miejscowości mozna z Chełma dojechać bezposrednim pociagiem.

Obecnie jedyna szansa jest w przewozach regionalnych, które juz od grudnia wprowadza do nas pociagi Inter Regio. Nadal jest szansa, ze IR Warta bedzie kursował z Chełma do Poznania, sześć razy w tygodniu.

chelmianin
October 31st, 2011, 09:41 AM
W NTCH jest ogłoszenie w sprawie spotkania osob chetnych wynając lokal w Galerii Chełmskiej. Niestety sa podane numery telefonów do firmy DTZ w Warszawie, nie ma info kiedy takie spotkanie miałoby sie odbyc. O rozpoczęciu inwestycji nadal cisza.

vercruysse
October 31st, 2011, 12:10 PM
W NTCH jest ogłoszenie w sprawie spotkania osob chetnych wynając lokal w Galerii Chełmskiej. Niestety sa podane numery telefonów do firmy DTZ w Warszawie, nie ma info kiedy takie spotkanie miałoby sie odbyc. O rozpoczęciu inwestycji nadal cisza.

A kto ci będzie zainteresowany wynajęciem lokalu w galerii "widmo"? Niech zaczną budować to może ktoś się skusi.

czjack
October 31st, 2011, 10:27 PM
Wiem,że w trakcie realizacji są jakieś obiekty na terenie cementowni.Mają to być dwie(?) kopóły-silosy o średnicy 60m i wysokości 40m.Pod względem konstrukcyjnym może być ciekawie.

White pl
November 2nd, 2011, 02:03 PM
Remontują biedronkę na Wojsławickiej

matmatrix121
November 2nd, 2011, 03:53 PM
Tak a w tej drugiej gdzie był Plus tłumy

Szperacz13
November 2nd, 2011, 05:06 PM
Z tą Biedronką na Wojsławickiej to jest ciekawy temat bo ją podzielili. Spora część ma zupełnie oddzielne wejście. Ciekawe czy tam będzie któryś z nowych projektów Biedronki, czy tez miejsce na wynajem.

wojtek22
November 2nd, 2011, 08:49 PM
co jest nowym projektem biedronki???

P.S. nie wiem czy widzieliście ale budynki biedronki są do generalnego remontu..... ja byłem ostatnio w biedronce na AWP koło zielonego bloku i powiem MASAKRA.:bash:

White pl
November 2nd, 2011, 08:56 PM
Oj pewnie zrobią jak na Rejowieckiej.Dolna część elewacji z cegiełki a góra żółta,w tej biedronce przed remontem był jakiś sklepik wewnątrz podobnie jak w tej na Rejowieckiej ,więc pewnie po remoncie też tam będzie, to ostatnia biedronka w mieście w tak kiepskim stanie, reszta jest wyremontowana i o ile się nie mylę to właśnie ta obecnie remontowana była pierwszym sklepem dyskontu biedronka w Chełmie.

czjack
November 2nd, 2011, 09:13 PM
Z tego co pamiętam pierwsza Biedronka mieściła się w części budynku dzisiejszego Greinplastu na Wojsławickiej.Przy ul.Wschodniej w okolicach przejazdu kowelskiego zauważyłem,że zniwelowano teren.Czy to może pod jakąś budowę.

White pl
November 2nd, 2011, 09:24 PM
W dzisiejszym greinplascie, był sklep agd/rtv nie przypominam sobie tam biedronki, co do zniwelowanego terenu przy przejeżdzie Kowelski, chyba chodzi o wznowioną jakiś czas temu budowę budynku na rogu Wschodniej i przejazdu właśnie, ale nie mam pojęcia co tam ma być,poza tym zdemontowano całkowicie metalowe ogrodzenie z działki na rogu Pijarskiej,ciekawe czy zechcą coś w tym miejscu wybudować,czy tylko uporządkują teren?

chelmianin
November 2nd, 2011, 09:53 PM
zgadza sie, pierwsza biedronka w Chełmie była w dzisiejszym greinplascie do spólki ze sklepem rtv/agd chociaz z oddzielnym wejsciem.
Drugim projektem Biedronki sa drogerie Hebe - byc moze w drugiej czesci budynku na Wojslawickiej powstanie owa drogeria

White pl
November 2nd, 2011, 10:10 PM
To pewnie się zgadza z ta pierwszą biedroną,że była w budynku greinplastu,szkoda tej czerwonej torebki,bo jakoś mi się nie wydaje by szybko jakiś inwestor zainteresował się targowiskiem na zachodzie.

junek
November 2nd, 2011, 11:01 PM
to i ja dorzucę swoje 3 gr do dyskusji o Biedronce - nie wiem co jest tam teraz, ale pierwsza to była tam stołówka pracownicza dla Zakładów Obuwia ;)

junek
November 3rd, 2011, 08:23 AM
Chevron poszukuje gazu łupkowego w Leśniowicach
2011-11-02, Aktualizacja: wczoraj 13:35
EP

Międzynarodowy koncern Chevron rozpoczął wiercenie otworu badawczego w miejscowości Leśniowice w powiecie chełmskim. Z badań wynika, że w tym miejscu znajdują się zasoby gazu łupkowego.

- Rozpoczęcie pierwszego odwiertu eksploracyjnego w Polsce to ważny krok dla naszej firmy - powiedział John Claussen, country manager koncernu Chevron na Polskę.

Odwiert będzie wykonywany przez około 40 dni, przez całą dobę.

- Szacunki geologiczne sugerują, że Polska może posiadać znaczne, nieodkryte zasoby gazu ziemnego ze skał łupkowych, które mogą dostarczać krajowi i regionowi tak potrzebnego, niskoemisyjnego źródła energii przez najbliższe dziesięciolecia, przyczyniając się do zwiększenia bezpieczeństwa energetycznego, tworzenia nowych miejsc pracy i wzrostu gospodarczego - stwierdził. - Zanim będziemy mogli w pełni ocenić potencjał na obszarze naszych koncesji, musimy wykonać jeszcze dużo pracy, jesteśmy jednak pełni optymizmu co do możliwości, które się tu przed nami otwierają - dodał.

Chevron Polska Energy Resources posiada prawa do poszukiwania i oceny zasobów gazu ziemnego na czterech obszarach koncesyjnych w Polsce południowo-wschodniej.

Oprócz Polski, spółki zależne Chevron Corporation prowadzą poszukiwania gazu ziemnego w Rumunii i Bułgarii. Chevron zawarł z rządami Polski, Rumunii i Bułgarii umowy dotyczące poszukiwania zasobów gazu ziemnego na terenie ok.1,77 mln ha.

http://chelm.naszemiasto.pl/artykul/1146179,chevron-poszukuje-gazu-lupkowego-w-lesniowicach,id,t.html#9c1a16269d161405,1,3,4

chelmianin
November 3rd, 2011, 10:24 AM
To pewnie się zgadza z ta pierwszą biedroną,że była w budynku greinplastu,szkoda tej czerwonej torebki,bo jakoś mi się nie wydaje by szybko jakiś inwestor zainteresował się targowiskiem na zachodzie.

mysle, ze czerwona torebka wczesniej czy pozniej zawita do Chełma, wazne zeby miasto było przygotowane
http://www.dlahandlu.pl/handel-nowoczesny/wiadomosci/czerwona-torebka-celuje-w-2-tys-minigalerii-handlowych,17657.html

White pl
November 4th, 2011, 11:40 AM
Parę nowych fotek z dziś, na początek blok/bloki przy Przemysłowej,przy pierwszym jada już z dachem nie wyglada zbyt ciekawie, oczekiwałem więcej po deweloperze z Lublina, ale poczekajmy na końcowy efekt.
Kolejno jest budynek przy skrzyżowaniu Wschodniej i przejazdu Kowelskiego, po latach wznowili jego budowę która obecnie trwa, a na koniec najciekawsza sprawa,czyli wyrównywany teren przy ul.Wschodniej,niestety nie widziałem tablicy informacyjnej,zrobiłem zdjęcia ,mogę dodać że jest to naprawdę spory kawał działki,natomiast wyrównywany teren się aż do torów kolejowych.http://img534.imageshack.us/img534/7282/obraz121vertlast.jpg

junek
November 4th, 2011, 01:16 PM
pewnie jakaś hurtownia powstanie

obywatel79
November 7th, 2011, 11:10 AM
Fajny jest dzisiaj artykuł o DK 12... i fajna wypowiedź..że po co robić dokumentację projektową skoro nie ma zagwarantowanych środków, że po dwóch latach w szufladzie staje się nie ważna.....
Praca nad taką dokumentacja to może być rok roboty, gdy się pojawi jakieś światełko nadziei na dofinansowanie to trzeba chwytać szanse od razu za rogi a nie przystępować dopiero do prac projektowych.
A końcówka jest super i tak sprytnie napisana... że miasto gwarantuje na inwestycje 10 mln w przeciągu 3 lat i oczekuje dofinansowania rzedu 60 mln rocznie przez 3 lata. Wychodzi że tak naprawdę z budżetu miasta będzie 3,3 mln zł rocznie czyli wkład własny 5,5 %.
Nie jestem drogowcem ale po mojej szybkiej analizie kosztów te 200 mln zł to może być mało, aby droga stała się najbardziej jak to możliwe bezpieczna i wykonana według najnowszych standardów (dodatkowe pasy obsługujące dojazdy na posesje przy rejowieckiej, kładki zamiast przejść dla pieszych, na całym odcinku wymiana podbudowy, conajmniej 2 nowe ronda na skrzyżowaniu rejowiecka - szpitalna, i aleji przyjaźni/rampa brzeska z okszowską, poszerzenie drogi od skrzyżowania z przejazdem kowelskim do granic miasta tutaj trochę pofantazjuję ale przydałby się wiadukt nad torowiskiem, co prawda pociągi prawie nie jeżdzą ale wstyd aby główna alteria miasta miała skrzyżowania w poziomie z torami kolejowymi, zresztą w tym obszarze powinno być wykonane również rondo pod przyszłe skrzyżowanie i wiadukt nad torami do ulicy przemysłowej - najwłaściwiej byłoby połączyć te inwestycje, ogromne koszty to też infrastruktura techniczna pod drogami, część z niej będzie nadawać się do wymiany i przebudowy).

Może przy dobrych wiatrach za 5 lat przejedziemy się nową rejowiecką. Przeraża jednak to jak ciężko jest wysupłać z budżetu pieniądze na inwestycje drogowe. Czy w tym kontekście powstanie kiedykolwiek obwodnica południowa ? W tym przypadku 5 % wkład własny napewno nie przejdzie, a trzeba będzie wydać z budżetu w kilka lat coś z przedziału 50-100 mln zł zakładając tylko że koszt inwestycji nie będzie większy niż 200 mln zł.

vercruysse
November 7th, 2011, 11:20 AM
A niby z czego miasto ma coś zrobić skoro zadłużenie wynosi już ok 108 mln zł. Wszystko się sypie, stąd nie dziwi też tak drastyczna podwyżka podatków lokalnych. Po drugie to miasto jest niestety przesiąknięte "myślą urzędniczą", więc chyba nikogo nie dziwią takie pozorne ruchy, to jakąś dróżkę połatać, to jakiś kwiatek posadzić, to jakiś artykulik dla lokalnej gazetki napisać. A sprawy poważne to się zamiata pod dywan, niestety.

White pl
November 7th, 2011, 11:33 AM
Tylko że Chełm ma jeden z najniższych współczynników zadłużenia w województwie, to będzie około 40 % rocznego budżetu,np. Biała podlaska zbliża się do granicy zadłużenia chyba około 55-60%,a taki Zamość dysponuje podobnym budżetem w skali roku nie licząc kasy z dofinansowań unijnych potrafi wysupłać z własnego budżetu nie małe pieniądze na wkład własny do miejskich inwestycji, ja bym szukał przyczyny w braku zaangażowania władz a nie braku pieniędzy.Pomijając temat Rejowieckiej to jeżeli ktoś by naprawdę chciał wciąśc się za ulice to w przeciągu powiedzmy 5 lat wydając rocznie po 20-30 mln. zł. i to bez żadnych pieniędzy zewnątrz,można by wyprostować większość ulic w mieście bo nie wszędzie potrzebna jest podbudowa.Miasto powinno myśleć długo falowo, o takich sprawach a nie tu w tym roku zrobimy kawałek tej ulicy ,w następnym kawałek tamtej to jest niepoważne.

vercruysse
November 7th, 2011, 11:57 AM
Niskie zadłużenie? No tyle, że co z tego, zauważ, że miasto niewiele zrobiło, a dług jest już jest poważny, bo te 108 mln tak czy siak trzeba będzie oddać, a zakładam, że na koniec roku bedzie ze 120 mln. W sumie przestaje mnie już dziwić, że wiele inwestycji jest albo odkładanych na przyszłość np. lodowisko, albo przeciąganych w nieskończoność - bulwar czy remont ZSO 6, bo trzeba zapłacić a to powoduje wzrost zadłużenia. W Zamościu też już kończy się rumakowanie, dług mają podobny do naszego, nawet kombinują już z dotacją, do której trzeba dołożyć 20 mln zł z własnego budżetu, ale przez ten okres przynajmniej nie przespali tak jak my i przynajmniej poremontowali rynek czy porobili drogi. A u nas jakie są drogi to chyba każdy widzi.

Ragnall
November 7th, 2011, 12:19 PM
na otarcie łezmoge powiedzieć, że w przyszłym roku będzie remont kolejowej. Informacja od osoby z wydziału infrastruktury UM ;)

obywatel79
November 7th, 2011, 12:31 PM
Niestety te wspomniane 20 czy 30 mln złotych to dla Chełma sporo.
Ja poczekam na oficjalny projekt budżetu miasta na następny rok i rozłoże go na czynniki pierwsze... oj będę miał pożywkę :D

obywatel79
November 7th, 2011, 12:33 PM
na otarcie łezmoge powiedzieć, że w przyszłym roku będzie remont kolejowej. Informacja od osoby z wydziału infrastruktury UM ;)

Pewnie, że tak..... położą 200 m nowego dywanika jak na szwoleżerów, aby każdy był szcześliwy :)

White pl
November 7th, 2011, 12:46 PM
Ale pewna?,jak tak to w końcu jakiś pozytyw.Wiadomo że pieniądze z zadłużenia trzeba oddać,tylko nie wiem czemu robią u nas taki problem np. z biblioteką publiczną na którą trzeba chyba niespełna 2 mln. zł , czy remonty dróg o ile ubiegły rok był bardzo udany w tym temacie to obecny jest jakimś nieporozumieniem,jakbyśmy byli blisko granicy zadłużenia to bym zrozumiał ale naprawdę nie jesteśmy i można nawet w chwili obecnej wysupłać o wiele więcej pieniędzy na różne przedsięwzięcia i nie mówię by odrazu wydać 50 mln. zł,ale np. wyłożyć 4 mln. na remont parku przy kamenie i projekt ocalić od zapomnienia, dokończenie budowy biblioteki publicznej, gruntowny remont i nieduża rozbudowa pływalni przy 1 lo i np. zimowy orlik w taki sposób można zrobić wiele za niewiele.

White pl
November 7th, 2011, 12:49 PM
Pewnie, że tak..... położą 200 m nowego dywanika jak na szwoleżerów, aby każdy był szcześliwy :)

Nie sądze jeżeli już będzie remont to generalny, z pewnością chodzi o projekt który zakłada także przebudowę przejazdu Kowelskiego i placu przed dworcem,ale trzeba poczekać do oficjalnego ogłoszenia prac, bo niestety nie raz juz były różne pogłoski odnośnie inwestycji a skończyło sie niejednokrotnie na gadaniu.

vercruysse
November 7th, 2011, 01:28 PM
Kolejową muszą wyremontować, bo pewnie naciska Ybbstaler. Wcale im się nie dziwię, płacą potężną kasę z tytułu podatku od nieruchomości, a jeżdżą po dołach.

obywatel79
November 7th, 2011, 01:58 PM
Nie sądze jeżeli już będzie remont to generalny, z pewnością chodzi o projekt który zakłada także przebudowę przejazdu Kowelskiego i placu przed dworcem,ale trzeba poczekać do oficjalnego ogłoszenia prac, bo niestety nie raz juz były różne pogłoski odnośnie inwestycji a skończyło sie niejednokrotnie na gadaniu.

Według mnie wielkiej inwestycji nie będzie, nic mi nie wiadomo aby miasto uzyskało dofinansowanie z jakiegoś programu. Koszt "generalnego"remontu całej ul. Kolejowej to najbidniej minimum 10 mln zł nie licząc przejazdu kolejowego i placu przed dworcem. Jeśli nie będzie dofinansowania to przeprowadzą mały remoncik małego odcinka za 1 mln zł po to by przelać jakąs kasę MPRD i podreperować jej budżet bo ostatnio u nich krucho.