vercruysse
September 7th, 2010, 08:58 AM
Narazie cisza, ale tak jak wcześniej koledzy pisali, najprawdopodobniej ma wpływ na to przesunięcie terminu rozpoczęcia budowy Galerii Chełmskiej na wiosnę przyszłego roku
|
View Full Version : [Chełm i okolice] Inwestycje vercruysse September 7th, 2010, 08:58 AM Narazie cisza, ale tak jak wcześniej koledzy pisali, najprawdopodobniej ma wpływ na to przesunięcie terminu rozpoczęcia budowy Galerii Chełmskiej na wiosnę przyszłego roku czjack September 7th, 2010, 04:40 PM Póki co to są tylko nasze spekulacje.W tej sprawie baaardzo mało wiemy.Jak by nie patrzeć Chełm znowu na szarym końcu.Co jest z tym miastem ja nie rozumiem.:ohno: vercruysse September 7th, 2010, 05:01 PM Bez przesady, jakis tam McDonalds miasta nie zbawi, osobiscie to wolałbym już KFC, podobno Galeria negocjowała z nimi, ale efektów to nie znam. czjack September 7th, 2010, 05:26 PM Zbawić to na pewno nie.Tylko dlaczego tutaj są takie problemy ze wszystkimi inwestycjami (McDonald jest po prostu kolejnym przykładem potwierdzającym tę regułę)z wyjatkiem bloków i domków jednorodzinnych.W tym mieście nie ma ani jednej inwestycji z którą nie było problemu przy jej powstaniu (szpital,biblioteka,hala sportowa,basen przy ILO,TESCO,budowa ulic i obwodnic,Galeria Chełmska,Galeria Graf,stacja BPitd itp)O co tutaj chodzi dlaczego w tym mieście wszystko przychodzi tak trudno,ciężko i z takim kosmicznym opóźnieniem.Niech nikt mnie źle nie zrozumie,lubię to miasto:),ale trafia mnie jak widzę co się tutaj wyrabia. White pl September 7th, 2010, 05:39 PM Co do temaru MC Donalda,to wydaje mi się że miasto nie robi problemów,tylko sam MC nie wie czego chce White pl September 7th, 2010, 05:41 PM Zdjęcia z dziś 1,2 budynek handlowy na lubelskiej, 3,4 blok tbs na synów pułku http://images41.fotosik.pl/333/c17e937862f9b15a.jpg White pl September 7th, 2010, 05:45 PM Następne fotki 1,2blok wojskowy na lubelskiej 3 kamienica na rogu lubelskiej i podwalnej 4 kamienica na lubelskiej http://images45.fotosik.pl/338/e9aa7970becbc5b0.jpg White pl September 7th, 2010, 05:49 PM Ostatnia porcja fotek, 1 kamieniczka na bocznej lubelskiej 2 kamieniczka naprzeciwko wyżej wspomnianej 3 odrestaurowana figura i placyk przy niej http://images47.fotosik.pl/337/d91e3f6076119d94.jpg junek September 7th, 2010, 05:53 PM No figura Marriculaty nareszcie odzyskała swą swietnosc - na szczęście zeskrobali te paskudne kolorki. To jeszcze tylko kamienica z tylu i ten zaulek będzie pięknie się prezentował ;) White pl September 7th, 2010, 05:59 PM Kamienica za figurą ma byc wyremontowana w przyszłym roku,a co do tematu mc donalda, to jeżeli chodzi o jedzenie, to gumowe burgery nie mają nawet podejścia do hamburgera ,knyszki badż hot doga z rynku na AWP ,tyle że troche osób by tam znalazło pracę ,dużo bardziej strategiczne dla miasta jest zbudowanie porządnego , nowoczesnego centrum handlowego czjack September 7th, 2010, 06:01 PM Ta kamienica przy Reformackiej/Podwalnej zawsze mi się podobała.Jak ją wyremontują to będzie rewelacja.Śródmieście zmienia się na plus.To mi się podoba.Szkoda tylko że nie buduje się tzw.plomb,bo jest jeszcze wiele miejsc które proszą się o zabudowę(tylko dobrą,gargameli nam nie trzeba:lol:) soohy September 7th, 2010, 10:42 PM W Chełmskich urzędach to rodzina Kononowicza się zainstalowała czy co, bo co inwestycja to problemów tysiąc. Dzisiaj doszły mnie wieści, że "Wańkowicz" na Wojsławickiej też ma "pod górkę". Krew zalewa. Niby przepisy takie same, ale w Chełmie mnożenie problemów to chyba taka nowa świecka tradycja. Jak myślicie, kiedy Galeria Chełmska dostanie decyzję w sprawie pozwolenia na budowę? Termin wynikający z KPA to 30 września. Obstawiam, że nie wcześniej niż 28 i będę zadowolony jeśli się pomylę. White pl September 7th, 2010, 11:48 PM ^^ O jaką inwestycję na Wojsławickiej z tym Wańkowiczem chodzi ? czjack September 8th, 2010, 04:05 PM Na Wojsławickiej to WSSMIKS planuje przebudowę,tam gdzie mieścił się Metalex(dywany,wykładziny itp) Miś na Rondzie 08.09.2010. www.echelm.pl Symbol Chełma – biały niedźwiedź - doczekał się w końcu swojego miejsca w mieście. Na niedawno wyremontowanym rondzie im. ZWiN stanęła prawie dwumetrowej wysokości rzeźba niedźwiadka. Pomysł ustawienia na jednym z chełmskich rond rzeźby białego misia zrodził się jeszcze przed ponad rokiem. Problem stanowił wybór odpowiedniej lokalizacji. - Z początku planowaliśmy ustawienie misia na rodzie na krzyżówkach lubelskich. Przygotowujemy jednak projekt gruntownej przebudowy tego ronda, którą planujemy na przyszły rok. Dlatego ostatecznie zrezygnowaliśmy z tego miejsca, a wybór padł na skrzyżowanie już wyremontowane – mówi prezydent Agata Fisz. Wykonaniem stalowej konstrukcji rzeźby zajęła się chełmska firma. W środku ramy znajdzie się ziemia, na której nasadzone będą rośliny o nazwie „starzec popielny”. - To rozwiązanie estetyczne i praktyczne – mówi Henryk Gołębiowski dyrektor Wydziału Infrastruktury Komunalnej – Zastosowany gatunek roślin przez cały rok ma srebrne liście, a przy tym nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Rzeźba ma 3 metra długości i około 1,7 metra wysokości. Pod kwiatowym niedźwiadkiem wykonano także dodatkowy nasyp ziemny. Konstrukcja, mocowanie oraz nasadzenia kwiatów kosztowały około dziesięciu tysięcy złotych. - Początkowo rozważaliśmy wykonanie rzeźby z odlewu. Niestety koszty takiego przedsięwzięcia sięgają dziesiątek lub setek tysięcy złotych. Dlatego zdecydowaliśmy się na rzeźbę kwiatową – dodaje prezydent Fisz – Mam nadzieję, że ukwiecony niedźwiedź spodoba się mieszkańcom, a przy tym będzie miłym dla oka elementem krajobrazu dostrzeganym przez turystów i wszystkich przyjezdnych. Roland Kurczewicz junek September 8th, 2010, 06:35 PM Rondo zwin to jest to za wiaduktem? White pl September 8th, 2010, 07:17 PM ^^chyba tak,za wiaduktem ,moim zdaniem lepiej by cos takiego zrobili na rondzie przy kamenie. czjack September 8th, 2010, 07:23 PM Uważam,że na każdym rondzie powinno znajdować się coś ciekawego.Na kolejnym np.duch Bieluch:) Zdjęcie z chelmonline http://images50.fotosik.pl/338/47657584b6a3ea9c.jpg junek September 8th, 2010, 07:28 PM mieszane uczucia mam Zibi201 September 8th, 2010, 07:37 PM Ten, który kiedyś stał na górce w parku przy IAWP był zgrabniejszy... vercruysse September 8th, 2010, 08:27 PM Mi to bardziej psa przypomina niż niedźwiedzia :hammer: czjack September 8th, 2010, 08:35 PM Mi to trochę przypomina świnkę szczególne tylna część:lol: Poczekajmy jak skończą może będzie dobrze. bezkit September 9th, 2010, 01:33 AM Ale narzekacie... Fajna promocja miasta. Pomysł ciekawy jak na pomysł mało budżetowy, junek September 9th, 2010, 08:50 AM Nie narzekam - tylko nie chciałbym żeby się odpustowo zrobiło. Mam nadzieje ze efekt końcowy będzie zadowalajacy :) White pl September 9th, 2010, 10:20 AM http://images45.fotosik.pl/307/1b5a94acbe9596fc.jpg na dole wojsławicka[/QUOTE] Mam takie pytanie,co do tego budynku w obecnym momencie jest bardziej zaawansowana faza jego budowy,ale ciagle jest tylko parter , a z tego co pamiętam ,to na tablicy info przy nim ,pisało że maja byc gabinety lekarskie i mieszkania a jak narazie to tylko jest postawiony parter i go styropianem zaczęli właśnie ocieplac,czy ktoś się orientuje jak ma ostatecznie wyglądac,czy będą jakieś pietra, bo takie parterowe coś w tamtym miejscu to zmarnowanie fajnej miejscówy White pl September 9th, 2010, 10:21 AM ^^chodzi mi oczywiście o ten budynek na dole,na wojsławickiej White pl September 9th, 2010, 11:29 AM fotka bloku Gorynia od strony słonecznego ,oraz fotka ogrodzonej niedużej działki ,która znajduje się po drugiej stronie ulicy bloków gorynia ,ciekawe o co biega ? http://images49.fotosik.pl/338/b2ea85c4017638b4.jpg grzesiu September 9th, 2010, 11:59 AM ^^ "Są plany, by w tym miejscu powstała galeria handlowa." - cytat z eChelm.pl przeszło ponad rocznego artykułu :) ciekawe czy te "plany" mają jeszcze szanse na realizację. White pl, dużo jeszcze zostało miejsca na tyłach tych bloków? Zmieściłaby się tam jakaś "galeria handlowa"?? White pl September 9th, 2010, 12:13 PM ^^Trochę miejsca tam jest ,ale nie wiem czy galeria handlowa w tamtym miejscu to dobry pomysł bo aż tyle miejsca to tam nie ma,chyba żeby jakaś nieduża ,nie wiem czy nie lepiej by było pastawic tam osiedle bloków np.3 piętrowych ,skoro na 3 maja ma byc duża galeria handlowa i na rejowieckei następna ,po cichu także licze że coś zrobia z fabryką obuwia na wojsławickiej ,najlepiej by było inwestora znalezc ,by fabryka odżyła ewentualnie także można tam zrobic jakieś markety handlowe junek September 9th, 2010, 03:26 PM ja kiedyś widziałem bardzo ogolne wizki tej "galerii" - lepiej chyba żeby nie powstała. Przypominało to zadaszony pasażyk z 2 rzędami budek - takie przedłużenie baaru. Na pewno by wystarczyło miejsca na to cuś. :( czjack September 9th, 2010, 04:34 PM Zastanawia mnie ten ogrodzony teren na Lutoslawskiego co na tak małej powierzchni można zbudować.Jeżeli chodzi o tę galerię za blokami Gorynia to wg mnie nie jest to dobra lokalizacja chociażby ze względu na dojazd.Już obecnie jest tam duży ruch a po wybudowaniu takiego obiektu to by się całkiem zatkało.Obiekty handlowe powinno się lokować przy głównych ulicach\skrzyżowaniach,a nie upychać je po kątach. Zibi201 September 9th, 2010, 04:48 PM Miś na rondzie jest już ukwiecony. Na stronie PUP jest oferta dla operatora wyciągu narciarskiego od firmy WOTEX. junek September 9th, 2010, 04:49 PM Wielkość ogrodzonej działki to chyba tylko na budke z kebabem wystarczy vercruysse September 9th, 2010, 05:05 PM Zastanawia mnie ten ogrodzony teren na Lutoslawskiego co na tak małej powierzchni można zbudować. Tam ma być podobno myjnia junek September 9th, 2010, 05:11 PM Mam nadzieje ze to złośliwy żart :D czjack September 9th, 2010, 05:26 PM Tam ma być podobno myjnia Nie wierzę,to nie może być prawda.Tylko nie myjnia ani buda z hot-dogami :rant: White pl September 9th, 2010, 06:37 PM ^^Nie wydaje mi się by to była myjnia ,bo nawet na myjnię jest tam za mało miejsca, czas pokaże co tam wyrośnie vercruysse September 9th, 2010, 07:55 PM We wtorek 7 września odbył się drugi przetarg działek należących do miasta Chełm i Skarbu Państwa. Obie położone są przy skrzyżowaniu ulic Trubakowskiej i Lubelskiej. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego teren może być przeznaczony pod usługi, w tym usługi hotelowe. Teren wyceniono na ponad 2,5 mln złotych. -Niestety nikt nie przystąpił do przetargu, nie wpłacono wadium. Następny przetarg odbędzie za 6 miesięcy-mówi Ryszard Poniatowski Dyrektor Wydziału Geodezji, Kartografii i Mienia Komunalnego. wojtek22 September 9th, 2010, 08:58 PM Tam ma być podobno myjnia Dokłądnie tak tam ma być myjnia!!!!! i oto uwaga!!!!! Jak to możliwe żeby lokalizacja myjni była w takim miejscu??? Dlaczego wsród blokowiska powstaje myjnia?????Przecież myjnia powinna być gdzies poza bo i tak dojezdzasz tam autem!!!! ludzie zlitujcie sie!!!! to jest paranoja co sie w tym chełmie wyprawia.... Np. myjnia na 3-maja i ta nowa na lwowskiej to są dobre lokalizcje na myjnie a nie w środku osiedla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111 KTO na to pozwala??????????????????????????????????????? KTOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO?????? dlatego też ja nie korzystam z rzeczy które nie są logiczne. np. nigdy nie kupie w biedronce na lwowskiej gdzie nie ma zaparkować auta to samo w euro rtv agd.... a np. kupuje kulturalnie w lidlu gdzie jest parking elegancki i to samo dotyczy innych sfer działalności jak np. myjnia jade tam gdzie taka myjni ma prawo być i koniec kropka!!!!!!!!!!!!!!!!!! Współczuje tym ludziom z okien widok na myjnie buaaaahhhhhaaaaaa:nuts::nuts::nuts::nuts::nuts::banana::banana::banana::banana::banana: ot Goryn pobudował buahhhaaaaaa:banana::banana::banana: PARANOJAAAAAAAAAA Jakbym był mieszkancem tego bloku to bym tą sprawe odpowiednio rozdmuchał i nie zostawił tak tego..... White pl September 9th, 2010, 09:55 PM We wtorek 7 września odbył się drugi przetarg działek należących do miasta Chełm i Skarbu Państwa. Obie położone są przy skrzyżowaniu ulic Trubakowskiej i Lubelskiej. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego teren może być przeznaczony pod usługi, w tym usługi hotelowe. Teren wyceniono na ponad 2,5 mln złotych. -Niestety nikt nie przystąpił do przetargu, nie wpłacono wadium. Następny przetarg odbędzie za 6 miesięcy-mówi Ryszard Poniatowski Dyrektor Wydziału Geodezji, Kartografii i Mienia Komunalnego. ^^Ciekawe,pewnie jakby mozna tam było mieszkaniówkę budowac i usługi /handel to pewnie by ta działka poszła ,chciaż także dosc sporo za nią chcą , a to nie jest ścisłe centrum tak jak ten budynek po pogotowiu opiekuńczym żeby tak dobrze zarobic na działce junek September 9th, 2010, 10:31 PM Z drugiej strony działka jest spora, dobrze skomunukiwana, do ścisłego centrum rzut beretem no i nie czuwa nad nią konserwator. Ps dla mnie mogliby odbudować cerkiew garnizonowa :) bezkit September 10th, 2010, 01:47 AM Ten pomysł z galerią nie przejdzie ponieważ chcieli ją zlokalizować wzdłuż cmentarza i zrezygnować z ustawowych miejsc parkingowych na rzecz tych zbudowanych przez miasto. Ale ten projekt nie przejdzie i chyba został przeniesiony w okolice 3maja. Zibi201 September 10th, 2010, 07:34 AM Jak to możliwe żeby lokalizacja myjni była w takim miejscu??? Dlaczego wsród blokowiska powstaje myjnia?????Przecież myjnia powinna być gdzies poza bo i tak dojezdzasz tam autem!!!! ludzie zlitujcie sie!!!! to jest paranoja co sie w tym chełmie wyprawia.... Np. myjnia na 3-maja i ta nowa na lwowskiej to są dobre lokalizcje na myjnie a nie w środku osiedla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111 A zauważyłeś, że ta na 3 maja jest mniej więcej w takiej odległości od bloków na Bazylanach, jak ta działka Lutosławskiego od bloków Gorynia??? Jakbym był mieszkancem tego bloku to bym tą sprawe odpowiednio rozdmuchał i nie zostawił tak tego..... A ja bym w odpowiedzi zaproponował przeprowadzkę na wieś. Są normy hałasu itd i jesli nie są przekroczone to możesz sobie pisać i pisać... wojtek22 September 10th, 2010, 09:42 AM A ja bym w odpowiedzi zaproponował przeprowadzkę na wieś. Są normy hałasu itd i jesli nie są przekroczone to możesz sobie pisać i pisać... bo to polska własnie..... ciekaw jestem jakbyś ty sie cieszył mając pod oknem sypialni myjnie czynna 24h..... i zasypiając słuchasz jak sie na niej chlapią......... chełm to duza wioska gdzie kazdy kto umie załatwić załatwia sobie w miescie co chce..... Patrz zjazd z IAWP do Grafa no i ta działka przy kamenie, ktos zrobił sobie parking płatny na miejskim terenie...paranoja! White pl September 10th, 2010, 10:38 AM ^^Co do tematu parkingu koło kameny to skoro ktoś go kupił ,to jego wola co tam zrobi ,oby zgodnie z planem przestrzennego zagospodarowania ,natomiast jeśli o myjnie chodzi to nie wydaje mi się żeby były takie uciążliwe dla pobliskich mieszkańców ,w końcu AWP to centrum miasta ,chociaż też się zgodzę że przesadzają z tymi myjniami ostatnio, narobią ich a potem będą zamykac ,bo zapewne częśc z nich nie będzie rentowna wojtek22 September 10th, 2010, 01:42 PM Co do tematu parkingu koło kameny to skoro ktoś go kupił ,to jego wola co tam zrobi ,oby zgodnie z planem przestrzennego zagospodarowania White pl. Parkingu koło kameny włascicielem jest miasto. Natomiast wydzierżawił go pewien zaprzyjazniony przedsiębiorca.... Dziwne nie???? a za niedługo zapewne kupi go za bezcen bo przecież zainwestował mega kase w krawężniki i żwir.... bezkit September 10th, 2010, 04:47 PM wojtek a wiesz co to jest pomówienie? Daruj sobie politykę i domniemania wszelakich układów tego miasta nieszczęśliwie najczęściej związanych z myjniami samochodowymi... Myjnie samoobsługowe będą, bo jest ich za mało i póki co jest koniunktura na tę usługę i nie są tak głośne jak okna wychodzące bezpośrednio na Wieniawskiego, czy inna kiedyś wewnątrzosiedlową ulicę. Przesadzasz. Jeśli ktoś chce ciszę to może kupić mieszkanie w wielkiej płycie na gwarku. A czy ten parking na pewno jest urzędu miasta? Zibi201 September 10th, 2010, 04:51 PM bo to polska własnie..... ciekaw jestem jakbyś ty sie cieszył mając pod oknem sypialni myjnie czynna 24h..... i zasypiając słuchasz jak sie na niej chlapią......... chełm to duza wioska gdzie kazdy kto umie załatwić załatwia sobie w miescie co chce..... Patrz zjazd z IAWP do Grafa no i ta działka przy kamenie, ktos zrobił sobie parking płatny na miejskim terenie...paranoja! Właśnie...Polska... każdy by chciał inwestycji, byle z dala od siebie.To jest centrum miasta i mieszkając tam trzeba się z tym liczyć. Tak jest na zachodzie Europy, tak jest od dawna w większych miastach Polski. A argumenty właścicieli, że im wartości mieszkań spadły z 3500 do 2500 (gdzie za 3500 sprzedawali mieszkania w nowym bloku z Windą przy IAWP) są śmieszne. wojtek22 September 10th, 2010, 05:05 PM wojtek a wiesz co to jest pomówienie? jakie do cholery pomówienie kolego nikt nikogo nie pomawia to jestprzypomnienie kilku historii które prasa opisywała jakby kazdy chełmiani czytał dokładnie gazety i nastepnie pamiętam to co tam piszą to łaskawie nie robiłby takich oczu na tematy o których pisze!!!!!! Także to są fakty a nie pomówienia zresztą to wszystko było opisywane niejednokrotnie w chełmskich gazetach a jest to forum o inwestycjach wiec o tym sie pisze.... a Tobie bezkit radze wkoncu odbić odemnie bo sie uczepiłeś..... Zibi201 , masz racje ale dobrze wiesz ze mozna połączyć miasto i mieszkania z usługami!!!!! gdyby tylko urbanista chełmski miał jakąs wizje miasta.... a nie od sasa do lasa. Zobacz I AWP. tu CPN, targ, biedronka, blloki, garaże itp. itd..... chyba małobyliście na zachodzie europy i mało widzieliście ładu i składu.... gdzie blok to blok i mieszkania, gdzie usługi to usługi a nie poplątanie z połamaniem.... zobacz na chełmskie inwestycje gdzie jest hala sportowa chełmska przecież powinien taki obiekt stać bliżej centrum itp.itd.... Acha poprostu my z chełma jest nam bliżej do ukrainy niż do zachodu dlatego wszystkim chełmianom okolica DEMOSU podoba sie najbardziej gdzie jest smród, targowisko, brak parkingu, haos, brak możliwości komunikacyjnych i nowe bloki gorynia i blok z windą!!!!!!! a zapomniałem i 15 bud z kebebem..... brakuje jeszcze szaletu miejskiego ot i chełmianin bedzie w pełni szczescia!!!!!! Zibi201 September 10th, 2010, 07:41 PM I nie będzie lepiej, bo jednemu będzie przeszkadzał hałas z myjni, a drugiemu ruch uliczny. W tym miejscu na IAWP stała tyle lat paskudna wymiennikownia z kominem to było cacy. Lutosławskiego też mi nie odpowiadało od początku budowy tej ulicy (bardzo wąska jak na centrum i budowa bloków w takim dobrym miejscu). Ale jak sobie przypomnę bazar w miejscu ulicy Popiełuszki, z betonowymi stołami i stajnią, bazar odzieżowy w miejscu dzisiejszej Lutosławskiego z dużym żwirowym parkingiem czy hale fabryczne w miejscu dzisiejszego Carrefoura, to i tak jesteśmy o lata świetlne do przodu. A jak Tobie się nie podoba to zawsze możesz sam zainwestować w rozwój miasta, albo zrobić coś pożytecznego dla niego, a nie pisać durne posty i obrażać innych użytkowników forum. Ramirez September 11th, 2010, 07:57 PM na pierwszym zdjęciu miś ;) a niżej remont straży pożarnej na ulicy Rejowiecka/Rampa Brzeska http://img442.imageshack.us/img442/6877/obraz006800x600.jpg (http://img442.imageshack.us/i/obraz006800x600.jpg/) http://img168.imageshack.us/img168/3530/obraz003800x600.jpg (http://img168.imageshack.us/i/obraz003800x600.jpg/) junek September 11th, 2010, 08:16 PM nie wiem jak na żywo, ale z daleka to ten miś kojarzy mi się z suslem :D peterski September 11th, 2010, 08:35 PM Z daleka ten miś- nie wiem jak na żywo ale tutajto mi się kojarzy z jakimś suslem :D Ten misiu to zdecydowanie większy powinien być na tym rondzie, najlepiej taki jak na filmie.:) White pl September 11th, 2010, 09:18 PM Mógły byctrochę większy ,ale i tak duży plus za kreatywnośc dla tego kto wpadł na taki pomysł,i mam nadzieję że więcej takich symboli miasta pojawi się chociażby na innych rondach soohy September 12th, 2010, 09:52 PM W rzeczywistości misio prezentuje się o wiele lepiej niż na fotce. Roślinki są świeżo nasadzone, więc na ostateczny efekt trzeba będzie trochę poczekać. Na podstawie dotychczasowych "efektów kwiatowych" zobacz: http://www.mpgk.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=145&Itemid=75 oraz: http://www.mpgk.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=75 uważam, że efekt końcowy nie będzie "obciachem". junek September 12th, 2010, 11:34 PM Ten misiu to zdecydowanie większy powinien być na tym rondzie, najlepiej taki jak na filmie.:) Rzeczywiście fajna koncepcja - wrażenie byłoby piorunujace - zobaczyć misia z Misia:) junek September 14th, 2010, 03:28 PM Del paweł35 September 15th, 2010, 04:37 PM Kamienica za figurą ma byc wyremontowana w przyszłym roku,a co do tematu mc donalda, to jeżeli chodzi o jedzenie, to gumowe burgery nie mają nawet podejścia do hamburgera ,knyszki badż hot doga z rynku na AWP ,tyle że troche osób by tam znalazło pracę ,dużo bardziej strategiczne dla miasta jest zbudowanie porządnego , nowoczesnego centrum handlowego Myślę, że nie tędy droga. Na pewno też jest to ważne takie centrum, żeby ludzie nie jeździli do Lublina robić zakupy. ALe jeśli mowa o strategi to uważam, że miasto powinno działać w inny sposób. Powinni zastanawiać się nad porządnym terenem inwestycyjnym. Przecież jestęsmy w mieleckiej strefie ekonomicznej, czego w żaden sposób nie wykorzystujemy. Pomyślcie wystarczy żeby na początek przyszedł jeden inwestor i powiedział potrzebuję 20 ha ziemi (a są podobno dwie działki). Wybuduję zakład zatrudnię 300 ludzi. Wtedy trzysta rodzin ma pieniądze które można wydać, taka rodzina pozwoli sobie wtedy na zakupy, restaurację, basen. Pieniądz robi pieniądz. Wtedy będzie popyt na restauracje, sklepy, które ktoś pewnie założy da zatrudnienie kolejnym xx osobom ..... etc.. Kolejny inwestor który może się skusi na to da kolejne zatrudnienie. I taka powinna być strategia miasta. Szukać inwestorów dać im zwolnenie z podatków na rok dwa żeby ich zachęcić (ale wiem, znając tutejszych forumowiczów to zaraz będzie NO TAK TEMU DALI INNEMU NIE ... CIEKAWE DLACZEGO PEWNIE ŁAPÓWKA....). MIasto musi szukać kasy na to żeby mieć na inwestycje Dopiero później wziął bym się za budowane misiów .... KILKA CIEKAWYCH PRZYKŁADÓW... PRZYKŁAD1 (dla niedowiarków): w zamościu mają zamiar już wystąpić o poszerzenie strefy ekonomicznej, mają wzięcie na tereny podlegające strefie. Jest dużo więcej firm niż w chełmie. są fajne knajpy restauracje na które ludzie mają pieniądze, jest basen, który ma niezłe obłożenie, nowe super kino miasto jest zadowolone bo ma pieniądze z podatków, ludzie są zadowoleni bo fajnie im się żyje inwestor zarabia kasę i wszystko jakoś się kręci PRZYKŁAD2: Znam pewną firmę która przyjechała do miasta i powiedziała. Sprzedajcie nam te "ruiny" (chodzi o pewne budynki) A miasto NIE NIE na pewno nie po tej cenie. Inwestor który chciał zatrudnić około 200 osób powiedział NO TO NIE i pojechał sobie do innej miejsocwości około 10tyś. Gdzie za tą samą cenę kupił budynki i jeszcze je wyremontował. MOŻNA? MOŻNA! A w chełmie dalej 200 osób nie ma pracy..... a co się z tym wiąże nie ma na remont, restaurację, basen jest za drogi, roweru nie kupi dziecku... PRZYKŁAD3. Zapewne wiecie, że działka przy lubelskiej gdzie był stadion była na sprzedaż. Tam gdzie GROMADA chce postawić hotel. Po pierwszym przetargu powiedzili że nie dadzą tyle za tę działkę. W więc miasto w kolejnym przetargu dało .... taką samą cenę. Wiem że teraz 7 września miało być rostzrygnięcie przetargu PRzeglądając formu JUŻ WIEM ŻE NIKT TEGO NIE CHCE KUPIĆ!!!!!! (dzięki za informację verycruz) I BARDZO DOBRZE URZĘDASOM!!!!!!!! GROMADA CHCIAŁA SIĘ DOGADAĆ TO TRZEBA BYŁO TO ZROBIĆ. Powiedzili że wybudują hotel spa centrum konferencyjne zatrunią 400 osób..... Bez komentarza. PRZYKŁAD4: nasze obecne remonty Porażka na całej linii. W ogóle nie przemyślane wg mnie (już nie chodzi mi o korki). NIe lepiej byłoby połączyć najpierw 3ego maja z metalową i dalej do lubelskiej jak to jest w planach przez co się zyska: po pierwsze odciążenie centrum po drugie przenisienie trochę ruchu w okolice trzeciego maja i pobudzenie do życia tamtej części miasta (chodzi mi o galerię grafa). a dopiero później jak już się zapewni odpowiedni ruch w mieście remontować sobie centrum. PROSTE Ale niestety ci wspaniali radni mają inne problemy i inwestycje. Lepiej postawić misia na rondzie żeby w końcu obsypał się i zardzewiał (jaka promocja miasta o czym ty bezkit mówisz TANDETA!!!!) , zorganizować koncert, postawić światła na lubelskiej przy jednostce. Koledzy tych przykłądów można mnożyć. Szukacie odpowiedzi na to dlaczego tak jest w chełmie. Zacznicjcie od siebie. Kłócicie się czy stacja paliw ma być czy nie ma być czy jest legalna. Dziwne nastawienie. A GUZIK MNIE TO OBCHODZI!!!! WIem jedno, że jeżeli znajdzie tam zatrudnienie 5 osób i będzie to renomowana stacja paliw to jestem za. ZObaczcie ile jest dobrych stacji w Chełmie ja znam jedną ORLEN na I AWK. Bp na kolejowej jest trochę za brudne. ZNowu odniosę się do Zamościa (nie będę wyliczał ile tam jest stacji). A ludzie będą zawsze tacy szczególnie w Chełmie że COŚ IM będzie przeszkadzało. Mówicie, że castorama będzie blaszakiem. Znowu niestety Zamość. popatrzmy ile tam jest blaszków: CASTORAMA, NAOMI, CARFUR, więcej nie pamiętam i nie ważne dla mnie że to blaszaki ważne że każdy blaszak zatrudni no niech będzie po 150 osób razem 450. A więc 450 rodzin ma na ..... NIe rozumiem też co komu przeszkadza, że ktoś wydzierżawił parking koło kameny. NIECH DZIERŻAWI. ZROBI KOSTKĘ i będzie to jakoś wyglądało. A jak to było miasta to koło można było urwać. No tak ale przecież pewnie coś zrobił nie tak..... Przepraszam, że trochę zajęłem miejsca ale czytam to forum już o dłuższego czasu i dopiero teraz mam więcej czasu na pisanie. pozdrawiam Toorbo September 15th, 2010, 04:50 PM del Toorbo September 15th, 2010, 04:52 PM ^^^^ Bo w Polsce to same marudy mieszkają, a przynajmniej więskszość z nich to marudy i wieczni malkontenci:lol: Zibi201 September 15th, 2010, 06:22 PM Kolego paweł35 - podstrefy już daaawno nie mamy. O ile dobrze pamiętam to straciliśmy ją na rzecz Stalowej Woli, kilka lat temu. Nie zachwycałbym się tak Zamościem. Popatrzmy jaką metamorfozę przeszła nasza "starówka". A u nich tylko ciągle zachwyt jednym rynkiem i paroma uliczkami wokół, a zaraz obok choćby szpecący od lat amfiteatr w samym centrum, który od dawna niczemu nie służy i zoo, w którym zwierzęta cisną się w mało wesołych warunkach. Dopiero teraz, po latach ktoś coś zaczyna robić. Konkretnego inwestora nie ma ni tam, ani u nas, choć warunki ku temu są. Trzeba tylko dobrej woli i dużo pracy urzędników. A skoro potrafią ściągnąć do Chełma telewizje co chwile itd, to inwestorów też powinni umieć zainteresować. Problem w tym, że miasto nie ma odpowiednich działek pod duże inwestycje i powinno tu współpracować z gminą. Ramirez September 15th, 2010, 06:33 PM Strefa została zlikwidowana o ile dobrze pamiętam gdzieś przed 2005 roku jak SLD rządziło. Teraz pewnie tego by nie zrobili jak w samorządzie jest ich partia :lol: White pl September 15th, 2010, 06:39 PM Do Paweł 35 Po części się z tobą zgadzam odnośnie terenów inwestycyjnych że są na pewno potrzebne i te różne strefy ekonomiczne,Zamościem bym się tak bardzo nie zachwycał ,bo poziom bezrobocia jest tam na podobnym poziomie co u nas ,wię nie jest tam tak cudownie jak piszesz ,wydaje mi się że miasto z gromada chciało się dogadac ,nawet specjalnie dla nich zmienili plan przestrzenmnego zagospodarowania ,ale jak doszło co do czego to udaja teraz że nie wiedzą o całej sprawie jak by nie było tematu,natomiast odnośnie stacji na AK to także jestem zdania by takie obiekty powstawały w końcu to miasto a nie wieś mieszkając w centrum trzeba się liczyc z dużym ruchem pojazdów ,a najważniejsze że znajdą tam prace ludzie ,jeszcze co do tematu inwestycji to w galerii na lubelskiej znajdzie pracę około 800 osób wiem że dużo tam nie zapłaca ,ale napewno lepsze to niż siedzenie na bezrobociu ,kilkadziesiat osób znajdzie pracę zakładzie przetwarzania odpadów w serebryszczu,ponad 100 zatrudniac centrum studiów inżynieryjnych w depułtyczach i myśle że conajmniej 200 znajdzie pracę w centrum handlowym na 3 maja ,nie jest to rozwiazanie całego problemu z bezrobociem ale napewno sie sporo zmniejszy a co tej strefy w zamościu to ma tam byc fabryka brykietu taka która jest u nas w sielcu kjtóra zatrudni chyba aż około 30 osób i zartmet ma sie rozbudowac także tysiecy ludzi nie zatrudni więc nie ma się co podniecac nasze lokalne firmy także przeprowadzaja pewnie jakies inwestycje co jakiś czas ,jednakże także zgodzę się z tym jakby jakiś inwestor przyszedł do urzedu miasta ,i zagwarantował zatrudnienie dla wiekszej badz mniejszej grupy ludzi ,to nawet za symboliczne pieniądze bym mu ja sprzedał pozdrawiam bezkit September 15th, 2010, 07:44 PM Serebryszcze, PWSZ to posady państwowe! Dla mnie to mało znaczący inwestor, ponieważ działa wew. nie na zewnątrz. Ma być i już. Może sam pwsz przyciągnie kogoś, ale miasto skutecznie odstraszy swoim nastawieniem. Nie tylko miasto, ale i gmina. Sam przerabiałem rok temu poważniejszy projekt w gminie i już wszyscy popadli w 'stagnację przedwyborczą'. Dalej galeria chełmska to też tylko handel, lokalni kupcy poprzenoszą swoje lokale do GCH lub otworzą następne. Rysuje się wizerunek miasta: urzędowo-marketowy. Problem miasta, że nie ma produkcji, Produkcji znaczącej dla regionu czy kraju prócz cementowni. Brakuje poważnych przedsiębiorstw chociażby transportowych czy hurtowni. Może to wynika z położenia ale ile razy dostaje coś od kuriera to na blachach LZ, LZA a na naklejce kodowej WAW/LDZ-ZAM to chyba coś znaczy? Adresy siedzib hurtowni importujących należą do ościennych miast takich Kraśnik, Stalowa Wola, Mielec, Rzeszów, Lublin (norma) Jestem w pewnym sensie związany z motoryzacją i nawet po głupich naklejkach co skąd zamówione mogę sobie wyrobić jakie znaczenie ma Chełm w regionie... a przeglądając forum i tematy innych miast to jeszcze lepiej :D W Chełmie istnieje jeszcze kilka firm usługowych w moim mniemaniu poważnych i ludzi mniejszego pokroju robiących usługi w kraju czy regionie ponieważ w Chełmie powyrzynają się za głodowe stawki. paweł35 ma sporo racji, tym powinni zająć się radni, a teraźniejsze działania remontowo pijarowskie to aktualna kiełbasa wyborcza zepchnięta na finisz urzędowania Zibi201 September 15th, 2010, 07:46 PM Suche liczby mało mówią. Czemu? Bo np w zakładzie przetwarzania odpadów jest kilka nowych stanowisk specjalistycznych, z informacji o wyborze kandydatów można się dowiedzieć, że dostali je w większości ludzie spoza Chełma. Reszta to pracownicy sortowni, zwerbowani spośród legalnych "zbieraczy" ze starego składowiska. Też dobrze, ale nie są to do końca nowe miejsca pracy. A w liczbie 200 pracowników CSI kryją się zapewne wykładowcy dojeżdżający głównie z Lublina, dla których jest to praca dodatkowa i pracownicy już pracujący w PWSZ, których przeniosą do Depułtycz. Do tego paru nowych technicznych, kilka sprzątaczek i wiele krzyku, że zatrudnią 200 osób... wojtek22 September 15th, 2010, 08:00 PM zgadza sie bezkit dobrze mówi..... Sprawa wygląda tak: 1. Jakby nie patrzec wszystkie firmy mają swoje przedstawicielstwa w lublinie i potem robią oddziały w zamościu... w chełmie dosłownie nie ma żadnych oddziałów, tak jak bezkit pisze ale to prawda z tymi kurierami i nie tylko... jeżeli chcecie cos kupic np. samochód ciezarowy, miec cocacole w waszym sklepie, postawic automat nescaffe to jaki kontakt otrzymujecie do handlowca z lublina (co chełm ma pod sobą) lub do handlowca z zamoscia (któremu podlega chełm) i tak jest ze wszystkim!!!! chełmskie oddziały firm podlegaja pod lublin albo pod zamosc!!!!! Jak to mozliwe dlaczego ten zamośc?????? bezkit September 15th, 2010, 08:40 PM Myślę, że z powodu bliskości innych miast o mniejszym znaczeniu jak: Biłgoraj, Hrubieszów, Zwierzyniec Tomaszów Lubelski i żyźniejszych gleb... A my co mamy? Na północ Włodawę, która skutecznie wkupia się w chełmską budowlankę robiąc po kosztach (nie mówię, że źle ale po swoich kosztach) i Krasnystaw po drodze do Zamościa, w sumie po środku, a na wschód Bug i Izba Celna z oddziałem z ZMC :D Zibi201 September 15th, 2010, 10:01 PM 1. O ile wiem to Izba celna ma oddział w Białej Podlaskiej a nie w Zamościu... 2. Ogólnie macie rację ale... Podam 2 ciekawe wyjątki od reguły... a) Nasz PKS został sprywatyzowany dawno temu i dzięki temu istnieje PKS Chełm, bo reszte PKSów z lubelskiego połączono w "PKS Wschód", co wiązało się z obcięciem ilości połączeń, taboru itd. Oczywiście prym wiedzie tam dawny PKS Lublin. b) Spółdzielnia Mleczarska z Krasnegostawu swego czasu przejęła podobne zakłady w Lublinie i Zamościu i dziś nie istnieją one jako oddzielna marka. BIOMLEK za to ma się dość dobrze i jego produkty spotykałem w sklepach zarówno w lubelskiem, na Śląsku, jak i na pomorzu. Z firm kurierskich mających sortownie w Chełmie znam tylko DPD, ale obsługuje ona wyłącznie firmy. Przewaga Zamościa polega na tym, że tam ludzie doceniają (a często nawet przeceniaja) swoje miasto, uważając że są prężniejszym ośrodkiem od Lublina. Przenosi się to na odbiór zewnętrzny tego miasta. U nas natomiast wszyscy biadolą jaka to dziura z tego Chełma i też przenosi się to na zewnątrz... Krasnystaw pod wieloma względami przypomina Zamość, aczkolwiek jest to w tej chwili mało znaczące miasteczko. Nie mniej jednak chociażby stadion mają lepszy niż my... Wiara czyni cuda Panowie. PS Zamość-Hrubieszów ~50km Chełm- Hrubieszów ~ 52km A Zwierzyniec to taki duży jak Rejowiec To raczej nie bliskość innych miast jest przyczyną tych różnic. bezkit September 15th, 2010, 10:08 PM 1. O ile wiem to Izba celna ma oddział w Białej Podlaskiej a nie w Zamościu... Pomyliłem się. Izba Celna jest w Białej Podlaskiej, a jej oddział w Zamościu. junek September 16th, 2010, 12:09 AM @zibi - jak najbardziej się zgadzam ,zwłaszcza z odbiorem nastawienia mieszkańców do własnego miasta. Jednak co do odległości, to mam inne zdanie - może akurat do tych które przytoczyles, wg mnie kluczowym jest dystans do stolicy województwa. Chełm z byłych miast wojewódzkich leży najbliżej Lublina - co za tym idzie , przy centralnym planowaniu automatycznie jeśli któryś z oddziałów terenowych miał być kasowany to padało na nasze miasto, co poniekąd jest logiczne. Na niekorzyść Chelma przemawia tez niska gęstość zaludnienia w jego okolicach. Co nie oznacza ze miasto powinno się poddać, tym bardziej zobowiązane jest do kreatywnego i aktywnego działania na rzecz własnego rozwoju. Przydałoby się tam kilku takich "profesorskich Zającow" :) bezkit September 16th, 2010, 12:21 AM Niby odległości Chełm - Hrubieszów są porównywalne jednak ile razy rozmawiam z ludźmi z Zamojszczyzny to uważają, że Hrubieszów to "ich" region dlatego przytoczyłem te miasto. Jeszcze DHL ma sortownię w Chełmie. Przynajmniej miał jakiś czas temu na Pokrówce/Bazylanach. Ramirez September 16th, 2010, 06:24 AM DHL u nas nie ma. Wszystko wozi się z Zamościa co niestety odczułem nie raz... Na 10 paczek może z 6 było o czasie a pozostałe 4 potrafili pakować na samochód i tak wozić do tygodnia bez prób doręczenia:bash: wojtek22 September 16th, 2010, 10:13 AM Mam wielu znajomych i troche rodziny w hrubieszowie i wszyscy jak mają jakies sprawy, zakupy lub cos to jezdza do zamoscia!!!! Mało tego hrubieszów jest znacznie bogatszy od krasnegostawu bo do hrubieszowa znowu przyjezdzaja rolnicy okoliczni którzy maja zyzne gleby i wiecej kasiorki na wydanie.... To fakt koło chełma nie ma zadnej wiekszej miejscowowsci na której chełm mógłby troche pożyć!!!!! krasnystaw odrazu jezdzi do lublina, to samo włodawa hrubieszów do zamościa Zibi201 September 16th, 2010, 11:59 AM Hrubieszów to najbardziej wyludniające się miasto w Polsce- kiedyś widziałem nawet reportaż o tym w TV. Więc raczej słabo z jego rozwojem. I nie do końca jest tak z ta bliskością Zamościa. Np. mnóstwo ludzi z Hrubieszowa studiuje m.in. na chełmskiej PWSZ i dojeżdża tu codziennie na zajęcia! Znam parę osób z Krasnegostawu, które przyjeżdżają tutaj na zakupy, do lekarza itd... Narzekacie a sami umniejszacie rolę naszego miasta w regionie... Prawda jest po środku. I żeby nie było, że w Zamościu jest tak słodko, oto komentarz ze strony roztocze.net: Jak się wydaje takie poglądy skutkują zadrzeniami. W Zamościu nie potrzeba koleji w mówia niektórzy (bo nikt nie jeździ koleją). Otóż nie mamy juz w Zamościu koleji pasażerskich. Mamy teraz zakusy na kolej towarową (LHS). Jest ona bardzo dochodowa. Czy też jest nam nie potrzebna? Czy tez jej za chwilę w Zamosciu nie będzie? Mielismy Zamojska Korporację Energetyczną. No i co? Juz jej nie mamy w Zamosciu. Oczywiscie teraz w tym względzie obsłużą nas pracownicy zatrudnieni w Lublinie i Rzeszowie. Do Lublina i do Rzeszowa dojedziemy z Zamoscia (wg niektórych) autostradą. Do nie nie dawna mówiło się: małe jest piękne, a teraz mówi się duze jest piękne. Dochodzi do tego, ze i jedyny dworzec autobusowy (PKS)w Zamościu może być sprzedany. Zatem o hej, hej. Link: http://roztocze.net/newsroom.php/28686_Budowa_lotniska_rusza_w_pa%C5%BAdzierniku.html junek September 16th, 2010, 01:36 PM ^^ piękna pointa :) vercruysse September 16th, 2010, 02:03 PM Archeolodzy odkryli drewnianą drogę pod ul. Lubelską w Chełmie (bar) Wojciech Mazurek, chełmski archeolog zakończył już badanie w pierwszym z pięciu zaplanowanych wykopów w górnej części ul. Lubelskiej. Poszukiwania śladów przeszłości dają ciekawe rezultaty. Ekipa Mazurka natrafiła tam m.in. na oryginalne okucia pasa z czasów rzymskich, długi, znakomicie zachowany nóż, ułamki ceramiki z różnych okresów oraz garść monet. Wśród nich znalazł się denar jagielloński, niestety w fatalnym stanie. – Największą sensacją było dotarcie w najgłębszej warstwie wykopu do reliktów dawnej drogi, wiodącej w stronę centralnego placu w mieście– mówi Mazurek. – Tak zakładamy, chociaż nie wykluczamy, że odkryte przez nas równo ułożone sosnowe bale mogły wyścielać piwnicę domostwa. Próbki drewna Mazurek zamierza wysłać do ekspertyzy dendrochronologicznej w specjalistycznej pracowni Instytutu Geologii AGH w Krakowie. Nawet bez tego jest w stanie z dużą dozą prawdopodobieństwa określić, kiedy zostały tam ułożone. Na ich poziomie znalazł bowiem ołowianą plombę z dobrze widoczną roczną datą 1599. Jeszcze więcej Mazurek obiecuje sobie po kolejnych, czterech wykopach, wytyczonych w jeszcze starszej części miasta. Kiedy ze wszystkim się upora ustąpi miejsca drogowcom, którzy przygotowują się do gruntownego remontu Lubelskiej. http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=DW&Date=20100915&Category=CHELM&ArtNo=806749535&Ref=AR&MaxW=580&border=0&title=1 Próbki drewna mają być przekazane do ekspertyzy dendrochronologicznej w pracowni Instytutu Geologii AGH w Krakowie (Fot. Jacek Barczyński) White pl September 16th, 2010, 03:27 PM Ze studiowaniem jest tak, ja studiuje w chełmie i w mojej grupie na studiach na 54 osoby, około 20 było z samego chełma a reszta osób jest z włodawskiego krasnostawskiego z hrubieszowa kilka osób ,ale z rejonów tomaszowa, biłgoraja oraz nawet ku zdziwieniu niektórych z Zamościa także kilka osób i tutaj mieszkają na stancji i tutaj wydają pieniądze ,wogule z tego co piszecie to wychodzi że w Zamościu to cud miód ,tylko jakoś i u nas i u nich jest tak samo duże bezrobocie ,tak jak i w całym regionie junek September 16th, 2010, 05:13 PM Co do odkryć archeologicznych marzy mi się porządny park historyczny. Fantastycznue by było gdyby zostało to udostępnione do zwiedzania. W końcu byłby naoczny dowód dla pdzyjezdnych ze Chelm ma swoją tysiacletnia historie. soohy September 16th, 2010, 05:48 PM ^^ W końcu Chełm to najstarsze miasto w tej części Polski. Mało kto o tym wie, a szkoda. Pocieszające jest, że wykopaliska na "górce" okazały się na tyle interesujące, że nie zostaną po sporządzeniu dokumentacji zasypane jak planowano. Rozpoczęte zostaną (może już są) starania o fundusze na dalsze prace przy wykopaliskach i ewentualne udostępnienie do zwiedzania. Może coś się ruszy również w turystyce - przecież jest tyle do zaoferowania... junek September 16th, 2010, 07:53 PM Wiem, ze nie ta sama skala, ale mogliby coś podpatrzec we własnie oddawanym w Krakowie podziemnym muzeum pod Rynkiem Zibi201 September 16th, 2010, 08:14 PM Ja bym raczej odkopał całkowicie najlepiej zachowane pozostałości budynków na "wysokiej górce", zabezpieczył przed niszczeniem i udostępnił do zwiedzania. Do tego jakaś ekspozycja stała w muzeum prezentująca i opisująca w ciekawy sposób znaleziska. White pl September 19th, 2010, 08:26 PM http://images47.fotosik.pl/343/433ed5c717986141.jpg White pl September 19th, 2010, 08:33 PM ^^Powyżej zamieściłem zdjęcie,które zrobiłem na meczu piłkarek recznych na hali ,owa wizualizacja należy do grafa ,zapewne może to byc wizka nowego centrum handlowego na 3 maja ,badż jakaś jego koncepcja ,niestety jakośc słaba ,ten baner wisiał wysoko i takie oto zdjęcie wyszło ,ten mniejszy budynek to pewnie byłby kaufland a większy to pewnie pasaż lokalnych przedsiębiorców czjack September 20th, 2010, 10:05 AM Faktycznie słabo widoczne.Czy jest to aktualna wizualizacja to chyba nie.Jakiś czas temu Graf informował,że do projektowania centrum przystąpi dopiero na jesień tego roku.Parę lat temu przy Rejowieckiej też był wywieszony baner z wizualizacją CH Wilka i do tego był napis"tak mogło być"(albo coś w tym stylu).Dzisiaj projekt Galerii Chełmskiej jest całkowicie inny od tamtego,a tak w ogóle to jeszcze nie zmieniono planu zagospodarowania dla tamtego obszaru. vercruysse September 20th, 2010, 01:04 PM W lokalnej prasie pisze, że do końca października w Depułtyczach ma być wybudowany betonowy 800-metrowy pas do lądowania :) junek September 20th, 2010, 08:15 PM Coś mi się nie widzi, żeby w półtora miesiąca zdążyli , chyba ze 50 m a o jakości nie wspomnę :) soohy September 20th, 2010, 08:37 PM W lokalnej prasie pisze, że do końca października w Depułtyczach ma być wybudowany betonowy 800-metrowy pas do lądowania :) Chyba się ktoś zagalopował. Na stronie PWSZ jest informacja o zawarciu umowy na: Zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych obejmujących zjazd publiczny na drogę wojewódzką, komunikację wewnętrzną oraz wykonanie parkingów i utwardzenie placu manewrowego wokół istniejącej stacji paliw lotniczych na lądowisku szkoleniowym w PWSZ w Chełmie w miejscowości Depułtycze Królewskie. (link do dokumentów) [/URL][URL]http://pwsz.chelm.pl/?plik=./ogloszenia/K_ZP_251_262_10/przetarg (http://pwsz.chelm.pl/?plik=./ogloszenia/K_ZP_251_262_10/przetarg) (http://pwsz.chelm.pl/?plik=./ogloszenia/K_ZP_251_262_10/przetarg)Chyba o to chodzi. Na wykonanie pasa z pewnością ogłosi przetarg i wtedy będzie wiadomo co i jak. Na razie na ten temat cisza, ale skoro lotnisko w Depułtyczach ma być zapasowym dla Świdnika (to jest pewne) więc budowa betonowego pasa jest kwestią czasu. soohy September 20th, 2010, 09:12 PM Ponad 20 osób chętnych do obsługi wyciągu narciarskiego w Chełmie Do zimy jeszcze przynajmniej trzy miesiące, to przygotowania do kolejnego sezonu na stoku narciarskim w Kumowej Dolinie już trwają. Operator poszukiwał w poniedziałek chętnych do pracy przy obsłudze wyciągu. Na zorganizowaną przez Powiatowy Urząd Pracy w Chełmie giełdę przyszło 26 osób, w większości z orzeczonym stopniem niepełnosprawności. Dlaczego? – Firma Wotex jest zakładem pracy chronionej – mówi Katarzyna Koba, kadrowa w firmie Wotex. Pracodawca prowadził rekrutacje na stanowisko operatora wyciągu narciarskiego. Chce zatrudnić 10 osób. Od kiedy? Jeszcze nie wiadomo. Wszystko zależy od warunków pogodowych. Wiadomo natomiast, że wszyscy zakwalifikowani będą musieli przejść przeszkolenie prowadzone przez transportowy dozór techniczny. A po jego zakończeniu zdać egzamin. źródło: www.chelm.naszemiasto.pl Obawiałem się, że Wotex po przepychankach z nadzorem budowlanym da sobie spokój, ale jak widać nie. I bardzo dobrze. Trzymam kciuki za powodzenie w tym sezonie i następnych. junek September 20th, 2010, 10:28 PM Czyli się jednak opłaca ;) Femcio September 20th, 2010, 11:22 PM Może lokalna prasa się pomyliła i chcieli wspomnieć o październiku przyszłego roku? :P bezkit September 20th, 2010, 11:56 PM Prace na lotnisku już się zaczęły. Tj. widać długi wykop wzdłuż drogi. Przewody elektryczne są chowane pod ziemię. Po drugiej stronie w pierwszym budynku zostały już zalane stopy i będą lać w górę, pod drugi stoją szelunki i od jutra zalewają, pod trzeci już kręcą zbrojenia, vercruysse September 21st, 2010, 12:15 AM Nie mam pod ręką gazety bo wrzucilbym ten artykuł (jutro go wrzucę), ale jesli nie wierzycie to na pierwszej stronie NTCH na górze jest tytuł: http://www.nowytydzien.pl/nowytydzien/wp-content/uploads/2010/09/001chelm261ww.jpg "Sensacja na lotnisku w Depułtyczach. Betonowy pas już w październiku" junek September 21st, 2010, 06:49 AM Strzelilibyscie jakieś fotki - ciekawy jestem jak to wyglada w rzeczywistości Zibi201 September 21st, 2010, 07:15 AM Spokojnie Panowie. Czytałem ten artykuł. Profesor Zając jadąc koło lądowiska wymyślił, że zamiast asfaltowej drogi wewnętrznej zrobią betonową i w jak teren będzie namoknięty to będzie można lądować na tym betonie. Rozwiązanie jak dla mnie jedynie awaryjne, bo na pewno, mimo długości ponoć 800m, nie będzie to odpowiednio ustabilizowana nawierzchnia do ciągłego przyjmowania statków powietrznych. A co do lotniska zapasowego dla Świdnika, to już o tym pisałem. Nie ma w Polsce w lotnictwie cywilnym czegoś takiego jak lotniska zapasowe. Nie możesz lądować, to lądujesz na najbliższym na którym są warunki. Kropka. A 800m (tyle ma mieć docelowy pas) to za mało dla większości samolotów komunikacyjnych używanych w Polsce. O braku terminala itd nie muszę wspominać... vercruysse September 21st, 2010, 02:33 PM Ten pas ma mieć, przynajmniej narazie, 7 m szerokości i 800 m długości, natomiast docelowo 36 m szerokości i 1200 m długości, podobno za 2-3 lata ma być gotowy. junek September 21st, 2010, 11:28 PM Ważne , ze się coś dzieje. Stagnacji wschodniej nie ma i prą do przodu :) junek September 22nd, 2010, 08:47 AM z Dziennika Wschodniego Rowerowa autostrada połączy województwa wschodniej Polski Joanna Sadowska Tego jeszcze nie było. Wzdłuż wschodnich województw naszego kraju powstanie imponująca trasa rowerowa już teraz nazywana przez niektórych autostradą. Będzie liczyła ponad 1,4 tys. km, z czego znaczna część poprowadzi przez Lubelszczyznę. Rowerowy trakt połączy województwa warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, podkarpackie i świętokrzyskie. Szczegółowy przebieg magistrali nie jest jeszcze znany, jednak wiadomo, że na Lubelszczyźnie trasa będzie przecinać Józefów, Krasnystaw, Chełm, Włodawę i Terespol. W ramach przedsięwzięcia powstanie nie tylko trasa rowerowa łącząca kluczowe z punktu widzenia ruchu rowerowego miejsca (m.in.: dworce kolejowe i autobusowe, parkingi, atrakcje turystyczne, krajobrazowe oraz kulturowe), ale także towarzysząca jej infrastruktura, czyli m.in. stojaki na rowery oraz wiaty postojowe i widokowe. Zrealizowanie tego olbrzymiego przedsięwzięcia pochłonie tylko w skali naszego województwa około 11,5 mln euro. Część z tych pieniędzy dołożą samorządy, przez które wiódł będzie rowerowy trakt. – Jest jeszcze za wcześnie, aby mówić o konkretnych kwotach – mówi Dariusz Turzyniecki, zastępca burmistrza Krasnegostawu. – Wiadomo jednak, że gros potrzebnych pieniędzy będzie pochodzić ze środków unijnych i budżetu państwa. Samorządy dorzucą zaledwie 5 procent kwoty. Również ze względu na stosunkowo niski udział finansowy samorządów w tym projekcie, gospodarze miast, gmin i powiatów nie ukrywają, że trasa rowerowa jest dla nich atrakcyjną inwestycją. – Przede wszystkim stwarza szansę na dynamiczny rozwój turystyki w naszym regionie. W tym kontekście, to może być takie nasze "okno na świat” – mówi Turzyniecki. – Proszę sobie wyobrazić sytuację, że rowerzysta wsiadając na rower np. na Mazurach może przyjechać do Krasnegostawu nie martwiąc się, że na trasie będzie musiał korzystać z polnych dróg, czy ruchliwej dwupasmówki. Komfort jazdy to jedno. A do tego trasa będzie poprowadzona w taki sposób, aby rowerowi turyści mogli po drodze "zaliczyć” ciekawe architektonicznie i krajobrazowo miejsca. Miłośnicy dwóch kółek już nie mogą się doczekać takiej możliwości. – Bez roweru nie wyobrażam sobie życia – mówi pan Tomasz z Krasnegostawu. – Niestety na razie ze ścieżkami i trasami rowerowymi nie jest u nas rewelacyjnie. Myślę, że budowa takiej trasy z prawdziwego zdarzenia, to świetny pomysł. I dla tych, którzy stawiają na krótkie dystanse, i tych, którym marzą się długie, ale i bezpieczne wycieczki na dwóch kółkach. Jutro, w starostwie powiatowym w Krasnymstawie spotkają się przedstawiciele miasta, powiatu, gmin i firmy odpowiedzialnej za część projektową przedsięwzięcia. Także jutro o przebiegu trasy będą radzić chełmscy samorzadowcy. W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele miasta, gminy Ruda-Huta, gminy Chełm oraz starostwa. Być może już po tych spotkaniach dowiemy się, którędy konkretnie poprowadzi trasa rowerowa. O szczegółach ustaleń będziemy informować na bieżąco. Rowerowa magistrala w liczbach Trasa rowerowa na całej swojej długości będzie liczyła około 1420 km. Przetnie 41 powiatów i 148 gmin. Budowa magistrali, to koszt około 50 milionów euro. Na odcinek "Lubelski” Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego przeznaczy kwotę 9 799 814 euro, budżet państwa dotację celową w wysokości 1 152 919 euro natomiast samorządy biorące udział w projekcie wniosą wkład własny w kwocie 576 459 euro. Zibi201 September 22nd, 2010, 09:22 AM Ten pas ma mieć, przynajmniej narazie, 7 m szerokości i 800 m długości, natomiast docelowo 36 m szerokości i 1200 m długości, podobno za 2-3 lata ma być gotowy. Mylisz chyba 2 rzeczy, tzn. docelowy pas (wątpie żeby miał 1200m, od początku zakładano 800m) i droge wewnętrzną, równoległą do przyszłego pasa, która ma tymczasowo służyć jako zapasowy pas-na wypadek braku możliwości wylądowania na trawie. vercruysse September 22nd, 2010, 10:13 AM Mylisz chyba 2 rzeczy, tzn. docelowy pas (wątpie żeby miał 1200m, od początku zakładano 800m) i droge wewnętrzną, równoległą do przyszłego pasa, która ma tymczasowo służyć jako zapasowy pas-na wypadek braku możliwości wylądowania na trawie. Kiedys owszem planowano 800-metrowy, ale to już się zmieniło, zresztą kolejny news to potwierdza: Lotnisko w Depułtyczach Królewskich będzie lotniskiem zastępczym dla Świdnika. - To już jest pewne i ustalone – mówi Józef Zając, rektor PWSZ w Chełmie - lotnisko w Depułtyczach w naturalny sposób będzie lotniskiem awaryjnym dla Świdnika. Lotnisko położone pod Chełmem ma wchodzić w sieć lotnisk zastępczych, a więc samoloty które kursują na trasach krajowych będą mogły lądować u nas. Warunkiem przemawiającym za tym są sprzyjające, a nawet lepsze warunki pogodowe, co jak podkreśla rektor jest bardzo istotne. - Potrzebny jest oczywiście betonowy pas o długości ok 1200 metrów, dzięki któremu będą mogły lądować samoloty pasażerskie – mówi rektor i dodaje – jego budowa ruszy za ok 2 - 3 lata. Zibi201 September 22nd, 2010, 12:08 PM Tylko w tym artykule w najnowszym NTCh piszą o docelowym pasie 800m. Nie sądzę żeby jakikolwiek pilot samolotu pasażerskiego wybrał w czasie złej pogody Chełm, zamiast np Warszawy czy Rzeszowa... Nie ma u nas takich sytuacji. A Świdnik to żadne wielkie lotnisko żeby miało własne lotnisko zapasowe. A o pasie to słyszałem już w 2005 roku, że będzie w ciągu roku... Więc... trochę trzeba patrzeć na to z przymrużeniem oka... Lotnisko komunikacyjne to nie tylko betonowy pas, ale także terminal, możliwość odtworzenia gotowości samolotu (tankowanie, ładowanie akumulatorów), lotniskowa straż pożarna, służby utrzymania lotniska, ochrona. itd... A za co miałoby to być utrzymywane bez regularnego ruchu? Myślę, że jednak jak parę lat temu prof. Zając mówił, że będzie to wyłącznie lotnisko szkoleniowe, na którym ewentualnie będą mogli lądować ludzie którzy zechcą tu przylecieć prywatnie, to było to dużo bardziej wiarygodne. Do tego wtedy mówiono, że nie zmieści się tam dłuższy pas niż 800m. A teraz robi się z tego jakąś szopkę, ludzie zaczynają myśleć, że powstanie z 1000 miejsc pracy chyba i że będzie ruch jak na Okęciu :lol: Ludzie! Po co i czym miałby ktoś tu latać? Świdnik będzie na początku świecił pustkami i odprawiał góra 4 samoloty pasażerskie dziennie, a co dopiero Depułtycze?? Pokazywałem tu już takie lotnisko pod Bielskiem-Białą... Betonowy pas, prawdziwa wieża kontroli, pas utrzymywany także w zimie w należytym stanie, kilka hangarów i co? Pustki... Niewielkie inwestycje lokalnych producentów lotniczych, mały ruch awionetek i to na tyle. I na więcej tutaj bym nie liczył, jeśli mówimy o zdroworozsądkowych oczekiwaniach. junek September 22nd, 2010, 12:38 PM Spokojnie Zibi - nikt tu przecież nie twierdzi ze będziemy mieli port pasażerski - po prostu będzie zapasowe lotnisko, które w razie wyjątkowych sytuacji przyjmie malego Boeinga lub Embraera. I tyle - a im większy pas tym lepiej dla szkoły Zibi201 September 22nd, 2010, 01:32 PM No i to właśnie mi chodzi, że nie! 1200m to za mało na jakiegokolwiek, nawet najmniejszego i pustego Boeinga. Dla Embraera przypuszczam, że też. Stąd moje powątpiewanie w te słowa o lotnisku zapasowym. Zresztą lotnisko w Świdniku jest - dosłownie i w przenośni - w lesie, więc nie ma póki co mówić o jakimś zapasie dla czegoś czego nie ma :). junek September 22nd, 2010, 01:40 PM Moze i tak - na lotnictwie się nie znam , wiec nie będę się wymadrzal :) najważniejsze , ze budowa postępuje i biznes się kreci :) a czy bedą lądować boeingi czy cessny - mniej to ważne . Cel budowy był inny - głownie szkoleniowy i tego się trzymajmy soohy September 22nd, 2010, 06:28 PM PWSZ rozbudowuje lotnisko w Depułtyczach Mir środa, 22 września 2010 15:51 (chełm24.pl) Władze chełmskiej PWSZ ostro wzięły się za prace nad uczelnianym lotniskiem w Depułtyczach. Niewykluczone, że już w październiku uda się je wyposażyć w betonowy pas przeznaczony do lądowania, drugi taki w Naszym województwie. Pomysł zyskał już akceptację ekspertów od lotnictwa. Budowa takiego 800-metrowego pasa będzie nie tylko tańsza ale i niezwykle korzystna. Takie rozwiązanie pozwoli np. na lądowanie podczas trudniejszych warunków atmosferycznych tj. deszcze. Oprócz tego pas ma być także jednocześnie drogą wewnętrzną w obrębie lotniska. Takie pomysłowe „2 w 1”. Kierownictwo uczelni, z rektorem prof. Józefem Zającem na czele, ma kolejne ambitne plany. Rektor obiecał bowiem jakiś czas temu, iż dołoży wszelkich starań, by na lotnisku mogły lądować małe samoloty pasażerskie. Trzeba przyznać, iż godny pochwały rozmach. Gdy betonowy pas powstanie, będzie drugim tego typu obiektem na terenie województwa lubelskiego, zaraz po Dęblinie. Lotnisko w Depułtyczach rozwija się dynamicznie, PWSZ zaskakuje Nas kolejnymi projektami. I bardzo dobrze, lubimy takie pozytywne zaskoczenia. Być może rektorowi uda się spełnić swe obietnice. Trzymamy kciuki. Coś jednak się dzieje. I dobrze..:) bezkit September 23rd, 2010, 02:35 PM Póki co to największa inwestycja tego roku. Codziennie jestem na budowie i mogę powiedzieć, że większość chełmskich wywrotek zostało zaprzężone do nawożenia piasku do budynków plus posiłki z ościennych firm. junek September 23rd, 2010, 03:48 PM to jak jesteś to dlaczego zdjęć nie robisz ? wrzucaj chłopie i to zaraz ;) junek September 23rd, 2010, 03:55 PM eChelm Statyści wybrani 23.09.2010. Około 50 osób zostało wybranych do udziału w najnowszym teledysku Agnieszki Chylińskiej. Wyboru dokonywała ekipa produkcyjna. Zdjęcia do filmu rozpoczną się już jutro. Przez trzy dni naboru, który prowadził Urząd Miasta Chełm, do magistratu zgłosiło się około 100 osób. Zdjęcia każdego zainteresowanego wystąpieniem w klipie Agnieszki Chylińskiej chełmscy urzędnicy wysłali do ekipy filmowej. Tam zapadła ostateczna decyzja o wyborze aktorów. Jak twierdzą władze miasta, pozostali chętni do udziału w filmie mogą liczyć na angaż w przyszłości. - Pragnę podziękować wszystkim, którzy wykazali zainteresowanie udziałem w tej produkcji. To bardzo ważne, że w naszym mieście są ludzie, którzy chcą coś tworzyć i są otwarci na tego typu przedsięwzięcia. Niestety nie wszyscy będą mieli możliwość wystąpienia w teledysku, ale jestem przekonana, że pozostałe osoby zaprosimy do udziału w kolejnych produkcjach filmowych – mówi prezydent Agata Fisz. Potwierdzeniem tego jest udział w teledysku statystów, którzy przyszli na lipcowy casting do promocyjnego filmu turystycznego, ale ostatecznie nie wystąpili w reportażu. - Każdy film realizowany jest w oparciu o scenariusz i wizje reżysera, który podejmuje ostateczną decyzje co do wyboru aktorów. Dzięki kilku produkcjom realizowanym w ostatnim czasie, utworzyliśmy pokaźną bazę danych. Posiadając tak wielu statystów być może uda nam się sprowadzić do Chełma ekipę realizującą duży fabularny film. Wówczas zaprosimy do udziału pozostałych chętnych – dodaje prezydent Fisz. Teledysk nagrywany jest w naszym mieście z inicjatywy chełmskich urzędników jako kolejna forma promocji. Jest największą kostiumową polską produkcją muzyczną ostatnich lat. Ekipa filmowa do Chełma przyjedzie już dzisiaj, a zdjęcia potrwają dwa dni. Już w październiku videoklip trafi do większości polskich stacji telewizyjnych i do Internetu. Oprócz statystów i scenerii z Chełma, w teledysku kilkukrotnie pojawi się także nazwa naszego miasta. Roland Kurczewicz bezkit September 23rd, 2010, 06:49 PM to jak jesteś to dlaczego zdjęć nie robisz ? wrzucaj chłopie i to zaraz ;) Wrzucę niebawem, mam gniazdo uszkodzone i zrzucenie zdjęć z telefonu to trochę wyzwanie i dla kilku sztuk nie chce mi się... Na weekend powrzucam White pl September 24th, 2010, 05:54 PM Trochę aktualnych fotek ,dwie pierwsze fotki nowa stokrotka na Lwowskiej,natomiast następne to kamienica na podwalnej i na pijarskiej http://img248.imageshack.us/img248/171/sl270281vert.jpg White pl September 24th, 2010, 05:58 PM Następnie ,kolejna kamieniczka na pijarskiej oraz budynek handlowy na lubelskiej i blok wojskowy z tejże ulicy http://img825.imageshack.us/img825/8987/sl270285vert.jpg junek September 24th, 2010, 05:59 PM A tej dobudowki do stokrotki to już nie mogli jakoś stylistycznie powiazac ze starym budynkiem - chociaż dach dwuspadowy... :( pierwsza renowacj. Super dzięki za fotki White pl September 24th, 2010, 05:59 PM .... White pl September 24th, 2010, 06:09 PM Następnie budynek na rogu metalowej , jakiejś firmy budowlanej zapewne a następnie stara rzeżnia http://images48.fotosik.pl/317/e23ac7ce1a519861.jpg White pl September 24th, 2010, 06:14 PM 1,2blok na koniczynce 3,4 bloki na przemysłowej http://img826.imageshack.us/img826/1582/sl270309cropvert.jpg junek September 24th, 2010, 06:18 PM To ładna wycieczkę krajoznawczą sobie odbyles :) a rzeźnię po prostu zarżnęli :( White pl September 24th, 2010, 06:19 PM Na koniec 1,2 blok tbs 3 blok gorynia natomiast 4 budynek usługowy na wojsławickiej ]http://images44.fotosik.pl/317/3cf7c94a614ed988.jpg White pl September 24th, 2010, 06:20 PM Co jakiś czas odbywam takie wycieczki:) grzesiu September 24th, 2010, 08:29 PM Przejeżdżałem ostatnio przez AK i widziałem, że budują dojazd do tej nowej stacji, będzie to chyba przedłużenie Jordana bezkit September 24th, 2010, 10:08 PM Ten szary budynek na metalowej/pokrówce to będzie warsztat elektroniki samochodowej. Zibi201 September 26th, 2010, 08:39 PM Zdjęcia stoku w Kumowej Dolinie po letniej przerwie: http://img814.imageshack.us/img814/7416/stok1.th.jpg (http://img814.imageshack.us/i/stok1.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us) http://img821.imageshack.us/img821/2398/stok2.th.jpg (http://img821.imageshack.us/i/stok2.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us) Nowe okna w drewnianym bloku na lubelskiej: http://img684.imageshack.us/img684/3998/lubelska.th.jpg (http://img684.imageshack.us/i/lubelska.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us) DavidPL September 26th, 2010, 09:06 PM No no, 3 tygodnie mnie tu nie było, a ile nowości w mieście! :D Aż się jutro przespaceruję :) mceurytos September 26th, 2010, 10:30 PM Zaraz, zaraz czy ja dobrze widzę czy do tej "Stokrotki" dobudowano taki ot klocek? Czy "stara" część to jakiś zabytek jakaś historia? Może więcej zdjęć bo nie wierzę oczom... vercruysse September 27th, 2010, 09:31 AM We wtorek 7 września odbył się drugi przetarg działek należących do miasta Chełm i Skarbu Państwa. Obie położone są przy skrzyżowaniu ulic Trubakowskiej i Lubelskiej. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego teren może być przeznaczony pod usługi, w tym usługi hotelowe. Teren wyceniono na ponad 2,5 mln złotych. -Niestety nikt nie przystąpił do przetargu, nie wpłacono wadium. Następny przetarg odbędzie za 6 miesięcy-mówi Ryszard Poniatowski Dyrektor Wydziału Geodezji, Kartografii i Mienia Komunalnego. Wg lokalnej prasy budową hotelu zainteresowali się Włosi, ale na ile ta informacja jest prawdziwa, a ile przedwyborcza to niebawem się okaże :) Zaraz, zaraz czy ja dobrze widzę czy do tej "Stokrotki" dobudowano taki ot klocek? Czy "stara" część to jakiś zabytek jakaś historia? Może więcej zdjęć bo nie wierzę oczom... No niestety, dobudowano jakiegoś klocka do tego zabytkowego budynku (bodajże z 1840 roku), aczkolwiek tam prace jeszcze trwają, może tak strasznie nie będzie wyglądał wojtek22 September 27th, 2010, 10:09 AM No niestety, dobudowano jakiegoś klocka do tego zabytkowego budynku (bodajże z 1840 roku), aczkolwiek tam prace jeszcze trwają, może tak strasznie nie będzie wyglądał SUPER UWAŻAM!! że niemozna blokowac takich inwestycji... a co miał stać ten budynek niby zabytek i zarastać krzakami!!!!! REwelacja i to mnie cieszy!!! Super że bedzie stokrotka ----to jest polski inwestor a dokładnie z lublinia!!!!! a nie jakies tesco lub carrefur i kauflandy :eek2: O to chodzi!!!! Dosyć trzymania pseudo zabytków niech cos w tym miescie sie dzieje!!! i w dodatku w centrum tym lepiej!!!!! niech centrum zacznie żyć a nie wszystko na uboczu!!!! niech w centrum tez cos bedzie a nie same pijalnie piwa obskurne!!!!! POPIERAM:banana::banana::banana::banana: szkoda tylko że nie pozwolili stokrotce wyburzyć tych drewnianych chałup i dalej tam bedą stały te dziady!!!! mam nadzieje że stokrotka je ładnie wyremontuje i cos tam się w nich bedzie działo i że będzie tam wejscie od deptaka i od partyzantów!!!!!!!!! junek September 27th, 2010, 10:59 AM :nuts: nie wierze w to co napisałeś powyżej DavidPL September 27th, 2010, 11:34 AM Taa pewnie, najlepiej całą górkę też zrównajmy z ziemią i postawmy tam Biedronkę. Na środku placu Łuczkowskiego postawiłbym stację paliw, a podziemia lepiej zasypać. W "Rozesłaniu" zróbmy też hotel. :bash: Btw, odnowiona "elewacja" Zorzy wygląda po prostu tragicznie :bash: jakiś tandetny żółty kolorek. Wolałem już tą poprzednią przybrudzoną. White pl September 27th, 2010, 12:47 PM Ja uważam ,że dobrze zrobili z ta stokrotką,faktycznie ten klocek nie bardzo wygląda ,ale reszta naprawde efektownie w porównaniu do tego co tam wcześniej stało ,dobrze że wogule sie znalazl ktoś kto dał za ta działkę 4,5 mln zł i zgodził sie by zachowac historyczny charakter budynków ,ten klocek znajduje się od strony ul. sybiraków ,natomiast główne wejście od strony ul. lwowskiej jest odrestaurowane chyba mniej więcej tak jak wyglądało pierwotnie ,więc nie ma tragedii kolejnym dużym plusem tej inwestycji ,o której nikt nie wspomniał jest fakt,iż od strony sybiraków na terenie stokrotki powstał całkiem spory parking vercruysse September 27th, 2010, 03:34 PM Zawiadomienie o wszczęciu postępowania na wniosek Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej P.P.Z. „SALUS” Sp. z o.o. Poradnia Stomatologiczna w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia polegającego na budowie przychodni stomatologicznej przy ul. Rejowieckiej 35 na działkach o nr ewid. 205/2 i 206/2 w obrębie nr 4 w Chełmie. /język polski/ kategorie: Ogłoszenia->Ogłoszenia zwykłe źródło: Prezydent typ: Ogłoszenia Zwykłe status: obowiązujący http://chelm.bip-gov.info.pl/bip/glowna bezkit September 28th, 2010, 08:10 AM Jak widzę urzędasy dalej dają zaporową cenę na działeczkę przy lubelskiej... Ciekawe jak długo? Myślą, że jak będzie rondo to zaraz wartość podskoczy do góry?:lol: Lub wstrzymane na "po wyborach" Zibi201 September 28th, 2010, 09:23 AM Jakie rondo??? Tam nie będzie ronda. vercruysse September 28th, 2010, 09:28 AM Gaz łupkowy. Exxon Mobil będzie szukać koło Chełma Kolejna firma przygotowuje się do przeprowadzenia próbnych odwiertów gazu łupkowego na Lubelszczyźnie. Jeszcze w tym roku Exxon Mobil zacznie wiercić niedaleko Chełma, a na początku przyszłego - w Werbkowicach. - Najwcześniej za dwa lata będziemy znali wyniki badań, które powiedzą czy złoża w naszym regionie są wystarczająco duże, żeby rozpocząć wydobycie. Według szacunków najwięcej gazu łupkowego jest w powiatach łęczyńskim, chełmskim i włodawskim - mówi marszałek Krzysztof Grabczuk. Właśnie w okolicach Chełma wkrótce zacznie wiercić amerykański koncern Exxon Mobil, a na początku przyszłego roku firma rozpocznie prace w Werbkowicach, niedaleko Hrubieszowa. Złoża gazu niekonwencjonalnego na Lubelszczyźnie są szacowane na 1,4-3 bilionów metrów sześciennych. Te dane skusiły amerykańskie, ale i polskie koncerny do jego poszukiwania m.in. w naszym województwie. Ministerstwo środowiska wydało już 17 koncesji na przeprowadzenie próbnych odwiertów. Jednak, jak twierdzą eksperci, do eksploatacji na masową skalę potrzeba jeszcze około 10 lat. Na inne aspekty zwracają uwagę ekolodzy: - Wydobycie dużych ilości gazu łupkowego na pewno będzie miało spory spływ na środowisko. Kluczową kwestią jest używanie wody z piaskiem i chemikaliami, które wpuszcza się w ziemię podczas odwiertów. Pojawią się też ciężarówki, które będą transportowały gaz, więc będzie więcej spalin. Dlatego już teraz należy myśleć, jak ograniczać te niekorzystne procesy - mówi Wojciech Stępniewski z organizacji ekologicznej WWF. Kto szuka gazu na Lubelszczyźnie? Najwięcej, pięć koncesji, dostał Orlen Upstream (w okolicach Lublina, Lubartowa, Bełżyc), jedną mniej - Chevron (powiat kraśnicki, biłgorajski, okolice Zwierzyńca). Oprócz nich gazu na Lubelszczyźnie szukają też Cuadrilla Polska (niedaleko Międzyrzeca Podlaskiego), DPV Service (wokół Opola Lubelskiego, Dęblina i Żyrzyna), Exxon Mobile - tereny wokół Zamościa i Chełma, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (powiat biłgorajski, niedaleko Kocka, Ryk, na granicy powiatów hrubieszowskiego i tomaszowskiego) oraz Lublin Energy Resources (okolice Chełma oraz Werbkowic). Źródło: Gazeta Wyborcza Lublin junek September 28th, 2010, 09:37 AM Jak się patrzy na te "kopalnie " gazu lupkowego to trochę strach. Straszna dewastacja terenu. Z drugiej strony mogłoby to rzeczywiście rozruszac gospodarczo region. wojtek22 September 28th, 2010, 12:09 PM Taa pewnie, najlepiej całą górkę też zrównajmy z ziemią i postawmy tam Biedronkę. Na środku placu Łuczkowskiego postawiłbym stację paliw, a podziemia lepiej zasypać. W "Rozesłaniu" zróbmy też hotel. Nie przesadzajmy!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Chodzi o to że jestem za każdą inwestycją konkretną w centrum miasta!!!! W centrum które powoli umiera i tylko się tam pije piwo i są dwa koscioły w niedziele i tyle!!!!!!!!!!!!!!!1 Byłem troche na zachodzie europy i w kazdym z miast w których byłem (niemieckie, angielskie, mniejsze i wieksze) to co mnie miło zaskoczyło to to że centrum miasta żyje i ma sie dobrze a nie zasrane galerie handlowe smierdzace tesca i inne cerfury kauflandy. Poprostu do centrum miasta idziesz na przechadzke sobotnią, napic sie kazwy, pójsc do banku, zrobić przy okazji zakupy (np. ciuchy, elektronika) a i kupic cos do jedzienia!!!! Zwórć uwage ze w polsce centra miast umierają kosztem smierdzacych galerii handlowych gdzie puste polskie społeczenstwo sie w nich kłębi!!!!! A co z centrami co z przejsciem sie po ładnym ryneczku na swierzym powietrzu a przy okazji załatwienia paru spraw no własnie nic!!!!! tylko galerie galerie ten model mi kompletnie nie odpowiada i uwazam ze nie słuzy rozwojowi miasta zarówno w krótkiej jak i w długiej perspektywie!!!! Centrum chełma umiera tylko piwo piwo i piwo....i nic wiecej... a bedzie jeszcze gorzej chyba ze ludzie sie zmienią... Dlatego jestem za inwestycja stokrotki!!!!!!!!!!!!!! popieram całkowicie tę inwestycję i super sie z niej ciesze że ktoś inwestuje w centrum miasta a nie stawia blaszaki na osiedlach!!!!! Mam nadzieje ze ludzie tez to docenią i ze wkoncu przestawią sie na centra mist które wkoncu mam nadzieje ożyją a nie beda siedziec w blaszanych budach!!!! ale to możliwe tylko w polsce zeby ludzi na sobote i niedziele gromadzic w blaszanych budach prawie jak w obozie koncentracyjnym..... Na zachodzi centra miast tętnią życiem, kawka, zakupy, lody, siłownie, itp. a u nas???? NICCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC bezkit September 28th, 2010, 02:34 PM Przesadzasz... nie kwestionujemy sensu budowy tego obiektu ale stylu architektonicznego tej przybudówki, która szpeci całość. Każdy ma prawo do krytyki o gustach się nie dyskutuje... Niedawno mówiliśmy o koszmarkach architektonicznych Chełma i fantazji projektantów typu kopiuj wklej katalog projektowy z przełomu lat 80/90 i to jest najgorsze, nikt nie sprawuje kontroli nad estetyką budynków handlowo-usługowych w centrum miasta i potem dostajemy nieprzemyślane kwiatki bez miejsc parkingowych typu szeregowce na Popiełuszki czy szeregowce między nową stokrotką, a chrobrym. O ile te szeregowce przy ul. Sybiraków to owoc transformacji i każda inwestycja była kosmiczną jak na tamte warunki, bo ją doskonale pamiętam z racji przebudowy deptaku i dodatkowo budowy tylu lokali, które do tej pory chyba nie są w całosci użytkowane... O tyle na popiełuszki takie tandetne koszmarki nie powinny się powtórzyć (mówię o tych za kozakiem), które też były budowane latami. Na szczęście mieli za malo powierzchni by tego więcej nastawiać :D bezkit September 28th, 2010, 06:46 PM del kuszotrab September 28th, 2010, 09:21 PM cytat: "Na zachodzi centra miast tętnią życiem, kawka, zakupy, lody, siłownie, itp. a u nas???? NICCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC" A u nas zamiast kawki piweczko, jedno, drugie, trzecie ..... To ludzie muszą się zmienić. Nie jestem za zakazem sprzedaży piwa w centrum. W innych krajach w centrum można posiedzieć pod parasolem, napić się piwa czy kawy ale tam nie widać tyle pijaków, tyle pijanych dzieci. Im wystarczy wypić jedno piwo a u nas trzeba wypić kilka. Przejdź się wieczorem po chełmskim deptaku, ja wolę nie ryzykować. Myślę, że najpierw trzeba wychować nasze dzieci jak należy, bo na młodzież to już zbyt późno bezkit September 29th, 2010, 07:53 AM Na deptaku jest lajcik - pełen monitoring. Po wrażenia odsyłam na Kolejową czy Kredową :D grzesiu September 29th, 2010, 02:59 PM Włoski hotel przy Lubelskiej? Data publikacji: 29 września 2010 Jeśli nie „Gromada” to może włoskie firmy wybudują hotel na działce po byłym stadionie u zbiegu ulic Lubelskiej i Trubakowskiej w Chełmie. Włosi są zainteresowani inwestycją. Urzędnicy już wysłali do Włoch wszelkie potrzebne dokumenty dotyczące lokalizacji hotelu. Pierwsze zainteresowanie działką przy ul. Lubelskiej i Trubakowskiej wykazała sieć polskich hoteli „Gromada”, która obok hotelu, chciała też wybudować centrum konferencyjne. Władze miasta, mając potencjalnego inwestora, wystąpiły do radnych o zmianę planu zagospodarowania przestrzennego na tym obszarze. Po uchwaleniu nowego planu ogłoszono pierwszy przetarg na sprzedaż działki. Cena - ponad 3 mln zł - najwyraźniej odstraszyła „Gromadę”, bo sieć oferty nie złożyła. Drugi przetarg też nie przyniósł rezultatów. „Gromada” uznała, że działka nie jest warta tyle, ile żąda miasto. Nie oznacza to jednak, że gdy „Gromada” nie kupi działek, miasto ich nie sprzeda. Jakiś czas temu zainteresowanie nieruchomością i wybudowaniem na niej hotelu wykazały włoskie z firmy rejonu Katanii. - Wstępne spotkanie w tej sprawie z potencjalnymi inwestorami już się odbyło - mówi prezydent Fisz. - Opracowanie z zaznaczeniem terenu, opisem lokalizacji, dostępu do dróg i kolei oraz o potencjale gospodarczym i turystycznym regionu zostało niedawno wysłane do Włoch. Teraz czekamy na odpowiedź. Potencjalni inwestorzy pochodzą z rejonu Gravina di Catania, sycylijskiego miasta, z którym władze miasta prowadzą korespondencję, aby podpisać umowę o partnerstwie. www.nowytydzien.pl grzesiu September 29th, 2010, 03:05 PM Aquapark znów najważniejszy Data publikacji: 29 września 2010 54 inwestycje zgłosili radni PO do budżetu miasta na 2011 rok. Wszystkie na pewno nie znajdą się w budżecie, bo miasta nie stać na ich realizację w ciągu jednego, czy nawet dwóch lat. Platforma w pierwszej kolejności stawia na budowę aquaparku, o której przypomina już drugi rok. - Niech prezydent Fisz nie odbiera naszych wniosków do przyszłorocznego budżetu, jako koncertu życzeń, bo to nie jest żaden koncert życzeń, a lista potrzebnych miastu i jego mieszkańcom inwestycji - twierdzi Mariusz Kowalczuk, przewodniczący klubu radnych Platformy Obywatelskiej. - Nie skupiajmy się wyłącznie na centrum miasta, na wielkich sprawach, a dostrzeżmy również potrzeby mieszkańców na osiedlach. A jest ich naprawdę wiele. Listę PO otwiera budowa aquaparku w Chełmie. - O tej inwestycji mówimy już drugi rok - podkreśla radny Kowalczuk. - Poza koncepcją i wyborem lokalizacji władze miasta w tej sprawie nie kiwnęły palcem. Przez tak długi czas można było zrobić dużo więcej. Zabrakło jednak dobrych chęci. Platforma chce, aby inwestycję zrealizować w partnerstwie publiczno-prywatnym. Miasto przekazałoby prywatnemu inwestorowi działkę, przygotowało projekt techniczny, a ten wybudowałby obiekt i czerpałby z niego zyski przez kilkadziesiąt lat. Drugą ważną, zdaniem PO, inwestycją jest budowa kompleksu boisk do gier sportowych na osiedlu Słoneczne. - O tym, że będzie tam nowe boisko, odpowiedzialny w mieście za sport wiceprezydent Stanisław Mościcki mówi od ponad roku. I jak na razie na słowach się kończy - twierdzi Kowalczuk. PO uważa również, że miasto powinno rozpocząć budowę dróg i chodników, a także sieci wodno-kanalizacyjnej na osiedlu Pszenna - Metalowa. Zgłasza również konieczność budowy chodnika na ul. Metalowej po stronie miasta na odcinku od ul. Ogrodowej do szkoły w Żółtańcach, po raz kolejny apeluje o budowę chodnika na ul. Wiercieńskiego. Za konieczne uważa przystąpienie do budowy sali gimnastycznej przy SP nr 11 na ul. Wolności i kompleksu boisk „Orlik 2012” przy ZSO nr 7 na ul. Synów Pułku i boiska wielofunkcyjnego przy SP nr 4 na ul. Wyszyńskiego. Na liście wniosków jest też budowa kilku ulic, m.in.: Partyzantów, Świerkowej, Bursztynowej, Krańcowej, Działkowej, Północnej, Majdan. Radni PO zapomnieli jednak o kontynuacji budowy ulicy Budowlanej, co jeszcze niedawno mieszkańcom obiecali. Zaznaczyli natomiast konieczność modernizacji ulicy Rejowieckiej i dokończenie remontu ul. Ceramicznej. Zgłosili też budowę chodników na ul. Judyma, Hrubieszowskiej (od ronda do Lubelskiej), Grunwaldzkiej, Modrzewiowej, Mościckiego, Połanieckiej 13 i 14 oraz przebudowę ulicy Wojsławickiej. W sumie PO złożyło do prezydent Agaty Fisz 54 wnioski. Władze miasta mogą je uwzględnić przy projektowaniu przyszłorocznego budżetu, choć nie mają takiego obowiązku. Wnioski do budżetu można było składać do połowy września. Teraz prezydent do 15 listopada musi przygotować projekt budżetu na 2011 rok i przedstawić go przewodniczącemu rady miasta oraz Regionalnej Izbie Obrachunkowej. www.nowytydzien.pl bezkit September 29th, 2010, 03:31 PM Fajnie... Teraz Włosi będą inwestować, a samorząd będzie wysyłał prospekty reklamowe zamiast dogadać się z Gromadą - rodzimym graczem, który miał pomysł na działalność, bo takiego centrum konferencyjnego brakuje. White pl September 29th, 2010, 04:22 PM .... vercruysse September 30th, 2010, 06:37 AM Ruiny niezwykłego średniowiecznego pałacu z zielonego kamienia kryje Góra Katedralna w Chełmie Są to pozostałości obiektu wzniesionego przez Daniela Romanowicza, księcia Rusi Halickiej w XIII wieku. Wspomina o nim kronika halicko-wołyńska. Archeolodzy odnaleźli je na wzgórzu w centrum miasta. Badaniami kieruje prof. Andrzej Buko z Instytutu Archeologii i Etnologii PAN w Warszawie. Wzgórze wznosi się na naturalnym podłożu kredowym. Przysłania je warstwa ziemi i gruzu grubości blisko 10 metrów. Na głębokości 4,5 metra od współczesnej powierzchni archeolodzy natrafili na ślady najstarszego osadnictwa na tym miejscu, m.in. małego gródka wzniesionego w latach 20. XIII wieku. Niewiele po nim pozostało, warstwa spalenizny i ułamki glinianych naczyń. Solidne podstawy Wielkie prace ruszyły na wzgórzu (chołmie) w 1238 roku i trwały kilka lat. Archeolodzy odczytują z nich dzieje tego miejsca. Przygotowano wówczas wzgórze pod książęcą rezydencję – pałac z kaplicą. Część wzgórza została wyrównana, posłużyły do tego nasypane, utwardzone warstwy. W rezultacie tych prac poziom użytkowy chołmu podniósł się o 1,5 metra. Dopiero na tak przygotowanej podstawie położono podwaliny z kilku warstw twardego kamienia przekładanych warstwami iłu i zaprawy wapiennej. Z kolei na takim fundamencie wzniesiono mury obwodowe pałacowego dziedzińca. Mają one 2 metry szerokości. Składają się z lica zewnętrznego i wewnętrznego. Lica te zbudowano z bloków odmiany piaskowca, tzw. glaukonitu, zielonego kamienia, występującej tylko w Chełmie. Przestrzeń między licami wypełniono małymi kawałkami piaskowca spojonymi zaprawą. Te piękne mury u podstawy wzmacniały drewniane skrzynie wypełnione kamieniami, ich koronę zaś też dodatkowo wzmacniały drewniane konstrukcje. – Taki sposób budowy świadczy o tym, że mamy tu do czynienia z wpływami wschodnimi, ruskimi, a nawet bizantyjskimi. Analogiczne obiekty i sposób budowania nie są znane z terenów Polski, ale można je znaleźć w strefie wpływów bizantyjskich – wyjaśnia prof. Andrzej Buko. Obwiedziony takimi murami dziedziniec zajmował powierzchnię ok. 450 metrów kwadratowych. Książęcy blichtr We wschodniej części dziedzińca archeolodzy natrafili na pałac, ale nie zdążyli zbadać jego wewnętrznego rozplanowania ani zlokalizować pałacowej kaplicy-cerkwi, nie wykluczają, że znajdowała się na piętrze. Na razie badacze szacują, że pałac zajmował powierzchnię 200 m. kw. Wielkim zaskoczeniem dla badaczy było odkrycie monumentalnego wejścia do budowli. Zachowała się kamienna posadzka w wejściu i podstawy pod pilastry. Dopiero przyszłoroczne wykopaliska rozstrzygną, czy jest to wejście do pałacu, czy może do kaplicy-cerkwi. Nie mniej zaskakujące było odkopanie fragmentu murów czworokątnej budowli, prawdopodobnie wieży. W podstawie ma ona 11,6 na 11,2 m. Nie wzniesiono jej z zielonego glaukonitu, lecz z mniej efektownego rodzaju piaskowca spojonego zaprawą wapienną. Budowlę tę posadowiono na platformie z kamieni spojonych iłem. Mur zachował się do wysokości 2 metrów. Na podobnej platformie zbudowano wieżę (17 m wysokości) z tego samego okresu w pobliskim Stołpiu, z kaplicą na szczycie. Wieża nie miała charakteru obronnego. Prawdopodobnie była bezpieczna w pobliżu zamku w Chełmie. W związku z tym archeolodzy przypuszczają, że prace budowlane w Chełmie i Stołpiu mogli prowadzić ci sami rzemieślnicy. Podczas wykopalisk w Chełmie archeolodzy wydobyli fragmenty wykwintnych, zdobionych naczyń stołowych z XIII wieku, godnych książęcego stołu. Szczególną uwagę badaczy zwróciły szkliwione płytki (kafelki), zdobiły one podłogi i ściany pałacu. Wykonane zostały na miejscu, być może przez rzemieślnika, który przybył ze Wschodu, może nawet z Bizancjum. Archeolodzy wydobyli także średniowieczną ostrogę i stopione metale – ołów i miedź pochodzące prawdopodobnie ze spalonej cerkwi. Opinia Andrzej Buko, miedewista, kieruje wykopaliskami na zamku w Chełmie Księstwo Daniela Romanowicza, który wzniósł swoją siedzibę w Chełmie, zaistniało intensywnie w średniowiecznej Europie, ale prędko zgasło. Było najpotężniejsze z władztw na pograniczu polsko-ruskim. Stanowiło łącznik między Wschodem i Zachodem pod względem religijnym i architektonicznym, o czym świadczą tegoroczne wykopaliska. Daniel Romanowicz swoją siedzibę stworzył na miarę europejskich dworów. Papież Innocenty IV widział w nim tego, który połączy Kościół rzymski ze wschodnim, dlatego koronował go na króla w Drohiczynie w 1253 roku. Niestety, Ruś potraktowała go jak odszczepieńca, a Zachód zbagatelizował go w obliczu najazdów tatarskich. W rezultacie, po śmierci Daniela w roku 1264, Chełm jako stolica księstwa upadł, a jego syn Lew przeniósł stolicę do miasta założonego dekadę wcześniej, które wzięło od niego nazwę: Lwów. Król Daniel został pochowany w Chełmie. Obecnie wielu Ukraińców uważa Daniela za pierwszego władcę państwa ukraińskiego, a Wzgórze Katedralne w Chełmie traktuje w podobnych kategoriach jak Polacy Wawel. Myślę, że miejsce to również pod względem archeologicznym wreszcie będzie miało więcej szczęścia niż dotychczas. Wprawdzie już rozkopywał je w latach 1910 – 1912 rosyjski badacz Pokryszkin, ale niestety materiały i dokumentacja zaginęły. Obecne badania zakrojone są na szeroką skalę, z archeologami współpracują m.in. architekci i informatycy, którzy stworzą wizualizacją obiektu. Planujemy również stworzenie na chełmskim wzgórzu skansenu. Kronika halicka lata 1205–1289 Jak nazywa się to miejsce? I odpowiedzieli: Chołm jest jego imię. JoI upodobawszy sobie miejsce to zamyślił, że postawi na nim niewielki gródek (...) I postawił on niewielki gródek, i zobaczywszy, iż Bóg mu sprzyja, a święty Jan mu pomaga, wzniósł inny gród, którego Tatarzy nie mogli zdobyć, gdy Batu-chan całą Ziemią Ruską zwojował (...) Gdy zaś zobaczył książę Daniel, że Bóg sprzyja temu miejscu, zaczął zwoływać przychodniów – Niemców i Rusów, innoplemieńców i Lachów. Szli oni w dzień i w nocy. I młodzieńcy, i majstrowie wszelcy uciekali od Tatarów – siodlarze i łucznicy, i sahajdacznicy, i kowale żelaza, i miedzi, i srebra (...) I wieża stała pośród grodu wysoka, aby bić z niej wokół grodu. Na dole wzniesiona z kamienia na wysokość piętnastu łokci, a sama zrobiona z ciosanego drewna i pobielona jak ser, świeciła na wszystkie strony. W jej pobliżu była studnia, która miała trzydzieści i pięć sążni. http://grafik.rp.pl/grafika2/542568,559153,9.jpg Źródło: Rzeczpospolita junek September 30th, 2010, 03:45 PM Król Daniel został pochowany w Chełmie. Obecnie wielu Ukraińców uważa Daniela za pierwszego władcę państwa ukraińskiego, a Wzgórze Katedralne w Chełmie traktuje w podobnych kategoriach jak Polacy Wawel. Myślę, że miejsce to również pod względem archeologicznym wreszcie będzie miało więcej szczęścia niż dotychczas. Wprawdzie już rozkopywał je w latach 1910 – 1912 rosyjski badacz Pokryszkin, ale niestety materiały i dokumentacja zaginęły. Obecne badania zakrojone są na szeroką skalę, z archeologami współpracują m.in. architekci i informatycy, którzy stworzą wizualizacją obiektu. Planujemy również stworzenie na chełmskim wzgórzu skansenu. chciałbym, żeby ten ewentualny skansen - park archeologiczny opracowalo jakies porzadny ośrodek a nie muzeum chełmskie, no i pieniadze odpowiednio wysokie będą potrzebne. skoro dla Ukraińców to takie ważne miejsce to powinno się to zdecydowanie wykorzystać i promować. White pl October 1st, 2010, 07:12 PM Mam pytanie ,czy ktoś może się orientuje co do nowych inwestycji mieszkaniowych ,planowanych ,bądż takich które są już może realizowane a nie było zamieszczonych zdjęc z nich na naszym forum ? junek October 4th, 2010, 08:49 AM eChełm Jest już projekt 03.10.2010. Powiat Chełmski rozpoczął prace związane z odnową cmentarza wojennego z I i II wojny światowej, znajdującego się na obrzeżach lasu Borek. To kontynuacja prac rozpoczętych w 2008 r., w ramach których wyremontowano ogrodzenie cmentarza na całej jego długości. Lubelska firma „Arkadia” zaprojektowała remont istniejących tablic nagrobnych oraz koncepcję zagospodarowania cmentarza w części, z której ekshumowane zostały szczątki żołnierzy niemieckich i austriackich. Modernizacja ma uwzględniać obecny układ alejek, a jego głównym założeniem jest ujednolicenie wyglądu całego cmentarza. Po zatwierdzeniu prac projektowych urzędnicy starostwa przystąpią do ogłoszenia przetargu, by wyłonić wykonawcę prac. - Na odnowę cmentarza przeznaczono 100 tys. zł dotacji celowej od Wojewody Lubelskiego. Prace prowadzone są w porozumieniu z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków w Lublinie - Delegatura w Chełmie, a jej efekty będzie można zobaczyć już w tym roku – informuje Joanna Wąsowicz ze Starostwa Powiatowego w Chełmie. soohy October 5th, 2010, 07:26 PM Chełmski szpital buduje lądowisko Mir wtorek, 05 października 2010 17:24 chelm24.pl Trwają prace nad budową lądowiska dla śmigłowców przy szpitalu w Chełmie. Możliwe, że prace zostaną zakończone jeszcze w tym roku. Jego powstanie znacznie usprawniło by pracę szpitala. Według planów całość prac ma być zakończona do końca przyszłego miesiąca. Jest niestety jednak małe opóźnienie z racji na utwardzanie gruntu, aczkolwiek ma to nie mieć znaczącego wpływu na termin zakończenia inwestycji. Lądowisko budowane jest na terenie dawnej szpitalnej kuchni i ma mieć powierzchnię 300 m2. Ma być oczywiście odpowiednio ogrodzone i oznakowane a na dodatek także wyposażone w oświetlenie, co pozwoli także na lądowania w warunkach nocnych. Całościowy koszt jego wybudowania to 1 mln 400 tys. złotych a fundusze przeznaczyło województwo. Nie korzystano w tym przypadku z dotacji unijnych. Lądowisko będzie musiał obejrzeć i zatwierdzić jeszcze Urząd Lotnictwa Cywilnego, dopiero wtedy będzie można z niego korzystać. czjack October 6th, 2010, 03:23 PM Na ul.Uściługskiej zauważyłem ogrodzony plac między kamienicami.Ciekawe czy to jest zwiastun budowy(plomba). vercruysse October 6th, 2010, 04:03 PM Przy Lutosławskiego ruszyła budowa kolejnego bloku, dzisiaj równali ziemię. White pl October 6th, 2010, 04:44 PM ^^Na uściługskiej w okolicy tej nowej kamienicy, która powstała w tym roku ,między kamienicami już dośc dawno jest to metalowe ogrodzenie ,jeżeli ci o to miejsce chodzi ,plomba w tamtym miejscu by się oczywiście przydała A co do nowego bloku na lutosławskiego ,to następny blok gorynia od strony targowiska,czy po drugiej stronie ulicy za demosem ? Femcio October 6th, 2010, 07:48 PM Widział ktoś budowę lądowiska dla śmigłowców medycznych? Ciekawi mnie jak to będzie wyglądać, jakby mógł ktoś jakieś zdjęcia podesłać będę wdzięczny, pozdrawiam. Zibi201 October 6th, 2010, 08:21 PM Pewnie tak jak wszędzie... kawałek betonu i oświetlenie. Nic specjalnego. Jak będę miał chwilę to pstryknę foto z prac. Hala dawnego Mostostalu (obecnie K4 Mostostal) jest na sprzedaż: http://www.krn.pl/oferta.php?ireg=3&par=eNozjjeON4w3NDIzNYo3iAcCIAHkg9kGEJF4ALt6CrU&sort=1&cw=0&ct=1&show=0&f=1&offset=3631718_1_8_2_0 Na tej samej stronie jest oferta sprzedaży salonu Renault w Janowie i Zakładów Mięsnych w Rudej Hucie. Femcio October 6th, 2010, 08:38 PM Okej, dzięki z góry :) vercruysse October 6th, 2010, 08:43 PM Budynek niegdyś należący do szpitala od kilku miesięcy stoi opustoszały. Oddziały neurologii, chirurgii i ortopedii przeniesiono już dawno do nowszego budynku. Co zatem stanie się ze starym? Szefostwo szpitala ma tu kilka pomysłów. Budynek cieszy się, wbrew pozorom, całkiem sporym wzięciem. Wiadomo, iż chrapkę na niego ma chełmska Szkoła Wyższa im. Bogdana Jańskiego. Konwent tejże uczelni prosił już o to zarząd szpitala a nawet władze województwa lubelskiego. Decyzji na razie nie ma ale uczelnia cierpliwie czeka i jak twierdzi, jest otwarta na wszelkie propozycje. W budynkach poszpitalnych miałyby się odbywać zajęcia. Zarząd województwa jednak na razie nie ma sprecyzowanych planów co do budynku. W grę wchodzi sprzedaż lub dzierżawa. Natomiast szefostwo szpitala chce jak najszybciej rozwiązać tę kwestię. Pieniądze są bowiem potrzebne od zaraz. Dyrektor chełmskiej placówki myśli już o zakupie z tych funduszy nowoczesnego rezonansu magnetycznego. Argumentuje, całkiem zresztą słusznie, iż wożenie pacjentów na badania do Lublina jest zbyt uciążliwe dla szpitala i co najważniejsze dla samych pacjentów. Jest już nawet szykowane pomieszczenie na ustawienie nowego urządzenia. Koszt jego kupna waha się od 3 do 5 mln złotych. Ale tu pojawiają się problemy, gdyż rzekomo pieniądze nie mogą być bezpośrednio przekazane do szpitala. Trzeba będzie zatem czekać na decyzje co do budżetu województwa w przyszłym roku. Jeśli znajdzie się w nim miejsce na rezonans dla chełmskiej placówki wówczas część środków zostanie przekazana. Zatem niestety trzeba będzie na to trochę poczekać. chelm24.pl vercruysse October 8th, 2010, 12:57 PM Konsorcjum firm z Chełma i Woli Uhruskiej przystąpiło do zakończonego 6 października naboru na utworzenie Centrum Sportów Wodnych na chełmskich Gliniankach. Nabór realizowany jest w oparciu o partnerstwo publiczno-prywatne. Inwestycja może jeszcze ruszyć nawet w tym roku. O modernizacji zaniedbanego kąpieliska na Gliniankach mówi się już od dłuższego czasu. Miasto sporządziło program funkcjonalno-użytkowy zagospodarowania terenu, a wartość inwestycji oszacowano na około kilka milionów złotych. Jest szansa, że urzędnicze plany zostaną zrealizowane przy współudziale partnera prywatnego. - Partnerstwo publiczno-prywatne to rozwiązanie umożliwiające współpracę samorządu z sektorem prywatnym, sposób na rozwój lokalnej przedsiębiorczości oraz tworzenie dodatkowych miejsc pracy – mówi prezydent Agata Fisz – W ten sposób chcemy zrealizować odważny pomysł utworzenia w Chełmie dużego centrum wodnego bez konieczności zaangażowania środków z budżetu miasta, które za to przeznaczyć będziemy mogli na inne inwestycje. Zgodnie z ustawą o ppp, samorząd na podstawie specjalnie sporządzonej umowy udostępni przedsiębiorstwom na określony czas cały teren pod inwestycję. W zależności od wypracowanego porozumienia może on sięgać nawet 25 lat. W zamian za to, firmy z własnych środków sfinansują budowę całego kompleksu wodnego i przez okres trwania umowy będą miały możliwość czerpania z tego tytułu zysków. Szacunkowo wartość nakładów inwestycyjnych wynieść może nawet 5 milionów złotych. - Chcemy by na Gliniankach powstało centrum z prawdziwego zdarzenia. Dodatkowe estetycznie urządzone plaże i brodziki, mała przystań, altany z urządzeniami do grillowania, wypożyczalnia sprzętu wodnego, sanitariaty, natryski i szatnie, boiska i inne atrakcje – wylicza Agata Fisz. Zgodnie z opracowaną przez miasto koncepcją, Glinianki miałyby stać się prawdziwym Centrum Sportów Wodnych. Plan zakłada zagospodarowanie całego ternu wokół kąpieliska z urządzeniem zieleni, alejkami, latarniami i całą infrastrukturą towarzyszącą. Inwestor będzie mógł także wybudować duży budynek wykorzystywany do celów gastronomicznych oraz zorganizować w nim mały motel. Powstanie obszerny parking dla samochodów, a część z przyległych do akwenu terenów może zostać zamienionych w pole namiotowe. Projekt zakłada także znaczne powiększenie terenu pod plażę, z której wydzielona zostałaby cześć dla dzieci oraz budowę pomostów. Niewykluczone, że wraz z zagospodarowaniem całego kompleksu pojawią się na Gliniankach także zjeżdżalnie wodne. - W sporządzanej umowie znajdą się nie tylko nasze pomysły na urządzenie Glinianek ale również propozycje przedstawione przez przyszłego inwestora. Wiemy już, że firmy które przystąpiły do procedury mają pomysły na wiele ciekawych rozwiązań. Oprócz tego ważne jest dla nas, że po urządzeniu Centrum Sportów Wodnych pojawi się tam wiele nowych miejsc pracy – dodaje Fisz. Najprawdopodobniej już w najbliższych dniach rozpoczną się negocjacje, tj. szczegółowe uzgodnienia dotyczące przekazania terenów przyszłemu inwestorowi oraz warunków, które będzie musiał spełnić. Następnie zostanie sporządzona odpowiednia umowa. - Mam nadzieję, że szybko uda nam się wypracować korzystne dla obu stron rozwiązanie, tak aby jeszcze w tym roku inwestor mógł przystąpić do prac projektowych, a nawet rozpocząć już pierwsze prace budowlane – mówi Agata Fisz. echelm.pl White pl October 9th, 2010, 06:50 PM Zrobiłem dzisiaj zdjęcia dawnego pogotowia opiekuńczego ,przy okazji uchwyciłęm niedużą kamieniczkę z ul. partyzantów ,chyba także niedawno była odnawiana http://img171.imageshack.us/img171/4594/sl270319vert.jpg White pl October 9th, 2010, 06:57 PM Tutaj na początek blok gorynia ,na ukończeniu ostatnio wstawiałem jego fotkę ale słaba jakośc była,ta o wiele lepsza ,nawet ładnie się prezentuje ,następnie miejsce budowy zapewne nowego bloku po drugiej stronie ulicy lutosławskiego ,na końcu natomiast budynek ,który powstał po starej rzeżni na lwowskiej http://img121.imageshack.us/img121/1962/sl270328vert.jpg DavidPL October 9th, 2010, 07:52 PM Całkiem schludnie wygląda to dawne pogotowie opiekuńcze :) DavidPL October 9th, 2010, 08:04 PM Czy powstanie w końcu centrum Sportów Wodnych ? Mir piątek, 08 października 2010 17:51 Istnieje szansa, że jeszcze w tym roku ruszy inwestycja w Centrum Sportów Wodnych na tzw. Gliniankach. Wiadomo, że inwestycja ma powstać we współpracy z inwestorem prywatnym. Chętny podobno już jest. Terenem popularnych „Glinianek” ma się zająć konsorcjum firm z Chełma i Woli Uhruskiej. Miasto planuje przy okazji niejako „zaoszczędzić” pewne fundusze, gdyż gdyby współpraca samorządu z firmami wypaliła miasto nie byłoby obciążone kosztami budowy centrum. Współpraca ma polegać na tym, iż chełmski samorząd przekaże cały teren pod inwestycję konsorcjum a w zamian za to firmy pokryją koszty budowy kompleksu wodnego. Według szacunkowych obliczeń wartość całej inwestycji może wynieść nawet ponad 5 mln złotych. Plany co do Glinianek są poważne i dosyć ambitne. W planie zawarto zagospodarowanie całego terenu wokół kąpieliska z urządzeniem zieleni, alejkami, latarniami i całą infrastrukturą towarzyszącą. Oprócz tego inwestor będzie miał prawo do postawienia budynku wykorzystanego później jako motel i lokal gastronomiczny. Plan mówi także o dużym parkingu dla aut oraz o polu namiotowym dla lubiących noce pod „gołym niebem”. To jednak nie koniec, gdyż inwestor myśli jeszcze o wygospodarowaniu miejsca na plażę oraz być może na zjeżdżalnie wodne, choć ten ostatni pomysł jest kwestią późniejszą. Brzmi niezwykle ambitnie i interesująco. Oby tylko nie skończyło się wyłącznie na obietnicach jak np. w przypadku wyciągu narciarskiego. Ale My jednak nie zamierzamy być sceptykami. Taka inwestycja na pewno byłaby świetnym pomysłem na zagospodarowanie czasu wolnego dla Chełmian w ciepłe dni i dużą frajdą dla najmłodszych. Obietnice są, zobaczymy zatem czy doczekamy się jakiś konkretów. http://www.chelm24.pl/aktualnosci-z-chelma/1918-czy-powstanie-w-koncu-centrum-sportow-wodnych Modernizacja budynku chełmskiej biblioteki wreszcie ruszy? Mir piątek, 08 października 2010 15:59 Budowa budynku Chełmskiej Biblioteki Publicznej trwa już 20 lat. Może już wkrótce prace nabiorą większego rozpędu i niedokończony budynek przestanie straszyć swym wyglądem mieszkańców miasta. Miasto planuje przeznaczyć na ten cel nowe środki finansowe. Budowa nowego budynku biblioteki trwa z przerwami już od 1987 roku (!) Głównym problemem jest brak funduszy. Już w obecnej kadencji Rady Miasta trzykrotnie występowano o pomoc finansową. Jak zawsze początki są obiecujące ale wszystko nagle i tajemniczo rozbija się na szczeblu wojewódzkim. Dopiero prośby do Ministerstwa Kultury osiągają jakieś skutki ale otrzymywane kwoty są niestety dosyć skromne. Ostatnimi czasy projekt modernizacji biblioteki zajął ósme miejsce w konkursie. Do Chełma popłynie 150 tys. złotych, jednak jest to i tak niewiele wobec ogromu prac jakie muszą jeszcze zostać wykonane. Jeszcze gorzej jest z pomocą z Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, który wykazuje się zadziwiającą wprost opieszałością i nie jest skłonny do pomocy. W tej sprawie interweniowali nawet posłowie np. Zbigniew Matuszczak. Miasto jednak gotowe jest wziąć sprawę w swoje ręce. Włodarze Chełma mają w planach przeznaczenie na dokończenie budowy biblioteki kwotę 2,5 mln złotych. Milion złotych zostanie przekazana z budżetu miasta. Resztę tej kwoty urzędnicy mają uzyskać dzięki sprzedaży działek znajdujących się w sąsiedztwie biblioteki. Z wstępnych informacji wynika, ze są już chętni na ich kupno. Prezydent Agata Fisz zapowiada, że budowa wkrótce ruszy a budynek przestanie straszyć swym wyglądem. Mamy nadzieję, że tak się stanie i trzymamy za słowo. http://www.chelm24.pl/aktualnosci-z-chelma/1917-modernizacja-budynku-chelmskiej-biblioteki-wreszcie-ruszy Zibi201 October 11th, 2010, 04:41 PM Chełm: Straż Pożarna ma nowy samochód Zakup samochodu został sfinansowany: 550 tys. zł – z programu modernizacji Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej i Biura Ochrony Rządu w latach 2007 – 2011 r., 150 tys zł – pokrył Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska, 150 tys. zł – Urząd Miasta Chełm. Pozostałą część zakupu pokryły firmy ubezpieczeniowe za pośrednictwem Komendy Głównej PSP. Samochód jest dostosowany do współdziałania z samochodami gaśniczymi będącymi na wyposażeniu KM PSP w Chełmie (posiada możliwość podawania wody na wyższe kondygnacje). Ponadto wyposażony jest min. w: kosz do pracy na wysokości (możliwość przewożenia do trzech osób), 2 aparaty powietrzne , deskę ratowniczą, działko wodno - pianowe, oświetlenie. Docelowo ten nowoczesny pojazd przeznaczony jest do użytkowania na terenie JRG 2 i będzie w głównej mierze służył do ewakuacji osób oraz działań ratowniczo - gaśniczych na wyższych kondygnacjach. http://chelmonline.pl/index.php/informacje/1-chelm/889-chem-stra-poarna-ma-nowy-samochod-.html wojtek22 October 11th, 2010, 08:44 PM whitepl dzięki za zdjęcia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):) Podsumowując: - budynek przyszłej stokrotki ---super jest za ładnie się prezentuje GRATULACJE..... - blok na lutosławskiego ---najlepszy, najładniejszy w tej okolicy więcej takich.... jeżeli to goryń budował to troche mu zajęło aż wkoncu wybudował co nie wygląda jak blok z lat 60 ..... niezły - była rzeźnia wygląda ful profesional z tą fasadą okien śmiałbym powiedzieć, że jeden z nowocześniejszych budynku w chełmie.....jest gdzies jeszcze taka fasada chyba na deptaku tam gdzie rossman???? a co będzie w tym budynku????biura???? - przed rzeznią jest myjnia. Z tego co widze to firmy ehrle to siec niemieckich myjni w warszawie i w polsce zachodniej jest ich sporo, dobrze że i do chełma weszła taka sieć. Znak że nasze miasto sie rozwija....jeszcze tylko mcdonald zawsze to na jakiś plus dla miasta i regionu... niedługo bede w chełmie to zobacze w rzeczywistości te inwestycje. Widze ze sie nieźle dzieje w chełmie!!!!! Każda z tych inwestycji to duży plus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zibi201 October 11th, 2010, 09:08 PM W dużej mierze to zasługa umiejętności fotograficznych kolegi White :) Stokrotka, owszem-ładna. Ale na fotkach nie widać dostawionego do niej kanciaka, który psuje cały efekt okropnie. I jeszcze ciekawostka- okna z mlecznymi szybami to atrapy-za nimi jest ściana, widziałem jak je wstawiali:lol: Blok na Lutosławskiego nie różni się mocno od pozostałych. A ten budynek po rzeźni należy do firmy handlującej materiałami budowlanymi i świadczącej usługi budowlane. White pl October 11th, 2010, 09:46 PM ^^Co do tej stokrotki na lwowskiej to faktycznie by wyglądała o niebo lepiej bez tej dobudówki ,ale i tak chyba najładniejsza stokrotka w regionie :) od strony sybiraków to faktycznie są te okna to tylko atrapy ale od lwowskiej są już normalne i po bokach więc i tak jest o niebo lepiej niż było ,budynek po dawnej rzeżni moim zdaniem także jest jednym z ładniejszych tego typu w mieście ,kiedyś słyszałem taką pogłoskę że ma tam byc jakaś dyskoteka zapewne na piętrze bądz klub i szczerze mówiąc traktowałem to z przymróżeniem oka ,ale teraz zamontowali tam przyciemnione szyby ,jakby miał tam byc sklep z materiałami budowlanymi to by zwykłe nie wystarczyły ,zaniedługo powinni go wykończyc i wtedy zobaczymy co tam bedzie ,natomiast co do ostatniego bloku gorynia to jest całkiem całkiem nie ma co narzekac ,podoba mi się rozmieszczenie balkonów ,nie jest tak monotonnie jak we wcześniejszych vercruysse October 13th, 2010, 05:08 PM Jest szansa, że już wkrótce zmieni się plac przed Dworcem Głównym PKP. Oprócz remontu powstanie tam niezwykła atrakcja dla mieszkańców i turystów. Plac przed chełmskim Dworcem Głównym PKP nie należy do wizytówek miasta. Chociaż sam budynek jest jednym z najnowocześniejszych w regionie, to otoczenie zostawia jednak wiele do życzenia. Jest szansa, że taki stan rzeczy już niedługo ulegnie diametralnej poprawie. Do tej pory cały przyległy do stacji teren był własnością Polskich Kolei Państwowych. Spadająca liczba podróżnych i nie najlepsza kondycja finansowa PKP, utrudniały spółce wygospodarowanie środków potrzebnych na przebudowę placu. Władze Chełma zdecydowały się przejąć inicjatywę. - Jesteśmy już po uzgodnieniach z koleją, dzięki czemu wkrótce wykupimy do PKP cały plac przed budynkiem dworca, co jest podstawowym warunkiem abyśmy mogli tam zainwestować własne środki – mówi prezydent Agata Fisz. W planach miasta jest przebudowa całego placu. W miejsce podziurawionego podjazdu powstaną parkingi, nowa nawierzchnia, a remontowi poddane zostaną przyległe do niej chodniki. Architekci zdecydują tez o umiejscowieniu zieleni i przeprojektowaniu całego terenu. Oprócz równiej nawierzchni największą atrakcją nowego placu dworcowego będzie zabytkowa lokomotywa. - W jednej części skweru chcemy urządzić swoiste muzeum kolejnictwa, co w szczególny sposób nawiązywać będzie do tradycji kolejowych naszego miasta związanych z przedwojenną budową ogromnej dzielnicy mieszkaniowej. Dzięki temu Chełm zyska kolejny oryginalny plac i niezwykłą wizytówkę miasta – zapewnia Agata Fisz. Urzędnicy planują przenieść na plac stojącą obecnie za budynkiem dworca starą lokomotywę, którą pewien czas temu z inicjatywy chełmskich kolejarzy sprowadzono do miasta. Przy lokomotywie staną inne elementy nawiązujące do tradycji kolejarskich. W pobliżu ustawione zostaną także tablice ze zdjęciami i dokumentami opisującymi jedną z największych inwestycji II RP – budowę chełmskiej Dyrekcji. Przed lokomotywą znajdą się również stylowe ławeczki. - Nasz pomysł takiego zagospodarowania terenu przy dworcu spotkał się z entuzjazmem ze strony kolejarzy, którzy sami zaproponowali nam przekazanie innych elementów wystroju placu jak na przykład: starego zegara kolejowego, żurawia i semafora – mówi prezydent Fisz. Władze Chełma chcą przy tej okazji wyremontować także ulicę Kolejową na odcinku od dworca do przejazdu kowelskiego oraz sam przejazd, który dodatkowo zostałby poszerzony. Pierwsze spotkanie w tej sprawie już się odbyło. Zgodnie z wstępnymi ustaleniami kolej wykona dokumentację techniczną przebudowy newralgicznego przejazdu, przekaże swój wkład finansowy, a miasto pozyska na realizację inwestycji pozostałe niezbędne środki. - Mamy realną szansę na 90% dofinansowania – przekonuje Fisz – Projekt składamy wspólnie z ukraińskim Kowlem. Mamy pełne wsparcia naszych wschodnich partnerów, którzy również mają szansę otrzymać unijną dotację. Miasto potrzebne do realizacji przedsięwzięcia środki zamierza pozyskać w ramach finansowanego z Unii Europejskiej Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina. Zakłada on współpracę miast partnerskich, w której obie uczestniczące w projekcie strony decydują się wykonać podobne inwestycje. Jeśli władzom Chełm uda się otrzymać to dofinansowanie, będzie szansa na przebudowę całej ulicy kolejowej. Środki na remont tej ulicy od dworca do ulicy Obłońskiej, chełmscy urzędnicy planują pozyskać w ramach tzw. „schetynówek”, tj. Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych. Wniosek o dofinansowanie został już przez chełmski magistrat złożony. echelm.pl Zibi201 October 13th, 2010, 06:11 PM Ta lokomotywa jest w Chełmie od dawna. A remont przejazdu kowelskiego w tym miejscu, gdzie jest obecnie, jest bez sensu. Mieli go przenieść poza tory manewrowe. Ogólnie to przestaje mi się podobać robienie wielkiego halo z remontów już istniejących ulic, które dawno powinny być zrobione. A szum koło tego jakby znaleźli conajmniej inwestora, który da ze 100 miejsc pracy mieszkańcom. White pl October 13th, 2010, 06:33 PM ^^Tylko że dawno nie było takiego prezydenta, który chciałby się zając głownymi drogami ,wyremontowanie kolejowej to nie jest jakies remont małej osiedlowej uliczki ,tylko jednej z głownych ulic która w znacznym stopniu odciąż szwoleżerów i lubelską ,przy okazji zrobienie porządku przy dworcu,że nie wspomne o przejeżdzie który jest w tragicznym stanie junek October 13th, 2010, 07:29 PM ja najbardziej zaluje ze przy budowaniu nowego dworca nie wrocono do koncepcji sprzed wojny. nowopowstały budynek może i jest nowoczesny ale zarazem paskudny. nie rozumiem dlaczego ne mogli całego pokryć tym różowawym piaskowcem - szary na wysoki połysk granit pasuje jak pięść do nosa :( co do biblioteki - nie podoba mi sie ze sprzedaja ten teren wokół budynku - przeciez to jest wielki atut tego miejsca - z czasem wyrosłyby tam drzewa i można by bylo poczytac na zewnatrz, tak zaraz wpakuja tam kilka paskudnych budyneczkow i d... zbita. to ponarzekałem White pl October 13th, 2010, 07:56 PM ^^Co do budynku dworca kwestia gustu,natomiast wokół biblioteki jakieś drzewka to wątpie na pewno będzie od strony dwupasmówki jakiś skwerek ławeczki by siąśc poczytac mam nadzieje ale z drugiej strony przy tak ruchliwej ulicy to nie za bardzo by się czytało ,mnie cieszy że nie będzie już wokół takiej pustki i tych blaszanych garaży ,jeśli chce się poczytac to można się przecież niedaleko przejśc do parku na górkę albo do parku między szkołami 8 a 6,natomiast koło biblioteki mogłaby powsatc kafejka w której by można było np. przy kawie poczytac junek October 13th, 2010, 08:13 PM bez prrzesady, każdy dodatkowy kawałek zieleni jest pożądany - gdyby odpowiednio zaprojektować zieleń spokojnie dałoby się wyciszyc teren robiac swoistą ścianę zieleni. no i komu by sie do parku na Górkę chciało chodzić - przecież to spory kawałek. co do PKP - jest paskudny. obiektywnie rzecz biorąc ;) White pl October 13th, 2010, 09:09 PM ^^Bez przesady 300-400 metrów to nie jest jakiś wielki dystans do parku na górkę ,co do zieleni to u nas akurat wydaje mi się że jej nie brakuje Zibi201 October 14th, 2010, 08:41 AM ^^Tylko że dawno nie było takiego prezydenta, który chciałby się zając głownymi drogami ,wyremontowanie kolejowej to nie jest jakies remont małej osiedlowej uliczki ,tylko jednej z głownych ulic która w znacznym stopniu odciąż szwoleżerów i lubelską ,przy okazji zrobienie porządku przy dworcu,że nie wspomne o przejeżdzie który jest w tragicznym stanie Bo kiedyś nie było takiego dostępu do środków- "Schetynówek" i funduszy unijnych (a miasto korzysta głównie w tych rozdzielancyh przez województwo, a nie samodzielnie je zdobywa). A na przykład Lwowską koło cmentarza zrobili dla mnie "na odwal", na studzienkach dalej nierówno. White pl October 14th, 2010, 09:41 AM DEL junek October 14th, 2010, 12:10 PM ja nadal uważam ze zieleni nigdy za wiele, zwłaszcza w centrum miasta - park na Gorce jest zaniedbany - drzewa sa coraz starsze i wycinane. park na XXXlecia co to za park? a jakby ktos mial do wyboru fajny kawalek zieleni wokół biblioteki a park na Gorce - na pewno wybrałby pierwsza opcje. sama kwestia korzystania z czytelni - mona by zrobic fajne wyjście n zewnątrz i w cieple dni korzystac ze swiezego powietrza. a tak zaraz nastawiaja tma jakiego handlowego badziewia i przestrzen publiczna pojdzie sie pasc . White pl October 14th, 2010, 01:45 PM Bloki na przemysłowej http://img340.imageshack.us/img340/5790/sl270340vert.jpg White pl October 14th, 2010, 01:54 PM 1 Ogrodzony teren na zachodniej chyba jakaś większa budowa ,niezaduża ale raczej nie jakiś dom jednorodzinny ,poczekamy zobaczymy co tam wyrośnie, 2 blok tbs,3blok wojskowy na lubelskiej,4budynek jednostki wojskowej przy lubelskiej http://img835.imageshack.us/img835/5135/sl270344vert.jpg White pl October 14th, 2010, 01:57 PM Budynek handlowo usługowy na lubelskiej ,jest naprawdę spory powoli zmierza ku ukończeniuhttp://img192.imageshack.us/img192/9050/sl270346vert.jpg White pl October 14th, 2010, 02:00 PM Nowe myjki 1. na AWP druga na włodawskiej http://img137.imageshack.us/img137/5486/sl270361cropvert.jpg White pl October 14th, 2010, 02:01 PM Pod koniec najpierw blok gorynia od strony cmentarza ,następnie kościół okolice ul. włodawskiej ,nie znam dokładnie nazwy tej ulicy http://img836.imageshack.us/img836/5228/sl270363vert.jpg vercruysse October 14th, 2010, 05:16 PM Czy Chełm tak jak przed kilkudziesięciu laty ma szansę stać się wielkim węzłem kolejowym z tysiącami podróżnych? Władze miasta twierdzą, że staje się to coraz bardziej realne. Gdy w latach 20-tych ubiegłego stulecia decydowano o lokalizacji w Chełmie przeznaczonej dla 50 tysięcy mieszkańców dzielnicy kolejowej, wpływ na to miało centralne położenia miasta w ówczesnej Polsce, duża rola kolei w transporcie osobowym i towarowym, oraz jak twierdzą niektórzy historycy, decyzja samego Marszałka Józefa Piłsudskiego. Wybuch II wojny światowej przekreślił te plany. Dzielnicy nigdy nie ukończono, a zmieniona granica Polski zostawiła Chełm na peryferiach, pozbawiając tym samym miasta szansy na status ośrodka o strategicznym znaczeniu w transporcie kolejowym. Przez kilka kolejnych dekad kolej traciła na znaczeniu. Rozwój transportu samochodowego i lotniczego, konkurencja prywatnych firm transportowych i związane z tym liczne problemy finansowe PKP, ograniczały możliwość rozwoju kolei zwłaszcza pod względem transportu pasażerskiego. Kilka lat temu, pomimo licznych protestów, zlikwidowano połączenie Chełma z Włodawą. Przed rokiem PKP zamknęło dworzec w Zamościu wycofując wszystkie pociągi pasażerskie jeżdżące do tego miasta. W Chełmie pomimo wprowadzanych zmian w rozkładach jazdy i ograniczania połączeń z innymi ośrodkami, nadal funkcjonuje transport osobowy. Jak twierdzą władze miasta, za pewien czas możemy spodziewać się dużych zmian, i to zmian na lepsze. Sprawa dotyczy kolei szerokotorowej, która znajduje się praktycznie we wszystkich krajach położonych na wschód od Polski. Prowadzone z zachodu Europy transporty kolejowe, wjeżdżając na Ukrainę lub do Białorusi są każdorazowo przerabiane - całe składy muszą być dostosowywane do szerokiego rozstawu torów. Jest to proces kosztowny i pracochłonny. Tu właśnie, w opinii chełmskich włodarzy, pojawia się szansa dla naszego miasta. - Chyba niewiele osób wie, iż szeroki tor prowadzi z Ukrainy aż do naszego miasta – mówi prezydent Agata Fisz – Tym samym transporty kolejowe z Chełma bez potrzeby przerabiania wagonów mogą podróżować po Ukrainie a nawet po całym terytorium dawnego ZSRR. Chcemy to wykorzystać. Szansą na rozwój kolei ma być uruchomienie specjalnych połączeń pasażerskich z Chełma do Kowla, Kijowa a nawet do Moskwy i innych odległych miast. Chełm byłby węzłem, do którego docieraliby pasażerowie z całej Polski oraz innych państw Europy, a następnie po przesiadce do pociągów szerokotorowych kontynuowali podróż na wschód. Powinno to zdaniem pomysłodawców zaoszczędzić czas „przezbrajania” pociągów i obniżyć związane z tym koszty. Pierwsze spotkanie w tej sprawie odbyło się przed kilkoma dniami w chełmskim magistracie. - Wiemy, że tematem są już zainteresowane ukraińskie firmy dzierżawiącej kolej szerokotorową. Pomysł spodobał się także polskim kolejarzom, przez co coraz bardziej realną staje się szansa odbudowy chełmskiego węzła – zapewnia prezydent Fisz. Pierwsze szerokotorowe pociągi z Chełma miałby odjeżdżać do Kowla, czym również zainteresowane są władze tego ukraińskiego miasta. To jednak nie koniec planów rozwoju kolei tworzonych w chełmskim magistracie. - Prowadzimy również rozmowy na temat możliwości poprowadzenia do Chełma kolei szerokotorowej z Białorusi. Zainteresowane są tym zarówno polskie powiaty i gminy leżące na planowanej trasie jak i władze samorządowe z Białorusi. Taki tor byłby naprawdę dużą szansą na rozwój Chełma – dodaje Agata Fisz. W utworzeniu węzła kolejowego, władze miasta widzą dużo korzyści. - Dodatkowe miejsca pracy związane z obsługą zwiększonego ruchu pociągów, rozbudowa infrastruktury kolejowej, nowe podmioty gospodarcze obsługujące podróżnych, prestiż miasta – wylicza prezydent Fisz – Utworzenie tak dużego węzła i wprowadzenie do Chełma kolei szerokotorowej z Białorusi jeszcze bardziej poprawi naszą atrakcyjność pod względem zlokalizowania w Chełmie dużego centrum logistycznego, a w konsekwencji utworzenia dodatkowych setek miejsc pracy. Prowadzimy już rozmowy z pierwszymi zainteresowanymi inwestowaniem w naszym mieście. Tymczasem władze Chełma przygotowują się do kolejnego spotkania w sprawie uruchomienia połączeń szerokotorowych. Tym razem do Chełma przyjadą już przedstawiciele ukraińskiej kolei i przedsiębiorstw dzierżawiących od Ukrainy tory kolejowe. Z polskiej strony oprócz władz miasta uczestniczyć będą również kolejarze. Najbliższe robocze już spotkanie odbędzie się za kilka tygodni. echelm.pl grzesiu October 14th, 2010, 07:18 PM Plac przed Dworcem Głównym PKP w Chełmie zostanie przebudowany sad Miasto dogadało się z PKP i zamierza wykupić plac przed Dworcem Głównym PKP. Dzięki temu zaniedbany dziś teren, być może już w najbliższym czasie zmieni się nie do poznania. Na odnowiony plac zostanie przeniesiona m.in. ta zabytkowa już dziś lokomotywa Plac ma zostać przebudowany. Powstaną tu parkingi, nowa nawierzchnia i chodniki. Pojawią się też nowe nasadzenia. Ale to nie wszystko. – W jednej części skweru chcemy urządzić swoiste muzeum kolejnictwa – zapowiada prezydent Agata Fisz. Chodzi o przeniesienie na plac stojącej obecnie za budynkiem dworca starej lokomotywy. Przy niej staną inne elementy nawiązujące do tradycji kolejarskich. W pobliżu ustawione zostaną także tablice ze zdjęciami i dokumentami opisującymi jedną z największych inwestycji II RP: budowę chełmskiej Dyrekcji. Pomysł bardzo się spodobał samym kolejarzom, którzy już zapowiedzieli przekazanie innych "eksponatów”: starego, kolejowego zegara, żurawia i semafora. Przy okazji przebudowy placu miasto planuje także wyremontować ul. Kolejową na odcinku od dworca do przejazdu kowalskiego. Ten ostatni zostałby także poszerzony. Ustalono, że kolej wykona dokumentację techniczną przebudowy przejazdu, i przekaże swój wkład finansowy, a miasto pozyska pozostałą część niezbędnych pieniędzy. – Mamy realną szansę na 90 procent dofinansowania – zdradza Fisz – Projekt składamy wspólnie z ukraińskim Kowlem. Pieniądze miasto zamierza pozyskać w ramach finansowanego z Unii Europejskiej Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina. Jednocześnie złożyło już wniosek o dofinansowanie z Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych. Te pieniądze zostałyby przeznaczone na remont odcinka Kolejowej od dworca do ul. Obłońskiej. www.dziennikwschodni.pl soohy October 14th, 2010, 07:47 PM Apropos kolei. Jak informowała prasa teren po byłej parowozowni z przyległościami został sprzedany. Czy ktoś zna więcej szczegółów i zechciałby się swoją wiedzą podzielić? peterski October 14th, 2010, 07:50 PM Ludzie - co to za nowosłowo "nasadzenia", nie można mówić już "drzewa i krzewy"? Przepraszam za ten OT. junek October 14th, 2010, 08:14 PM ^^ jakie nowosłowo ? skoro jest w słowniku to dlaczego nie można go używać ? nie widzę żadnego problemu a nawet jestem za tym żeby stosować jak najwięcej synonimów ;) Zibi201 October 14th, 2010, 08:35 PM ^^Za Grabczuka nie było tych środków unijnych ? ,chyba już były ,jak nie ma odpowiedniej włądzy,to jakby było 50 żródeł finansowania to by ich nie wykorzystały i nic by nie zrobiły,nie mówię że ta która jest obecnie jest idealana i cudowna ale mieszkając w tym mieście od urodzenia miałem porównanie z poprzednikami i ewidentnie ,to co się obecnie dzieje jest na duży plus ,zważywszy na to jakie utrudnienia mamy z dostępem do środków unijnych poprzez urząd marszałkowski ,o tym chyba wsztscy wiedzą Co??? Może nie była to idealna prezydentura, ale chyba nikt nie ma wątpliwości, że większość środków pozyskaliśmy właśnie dzięki wsparciu Marszałka Grabczuka...Zaczynając od remontu wiaduktu, przez Zakłady Przetwarzania Odpadów, na remoncie Lubelskiej i Lwowskiej kończąc... Jak masz wątpliwości to poczytaj w ramach jakich środków te projekty były realizowane... To wszystko środki rozdzielane przez Urząd Marszałkowski. Miasto nie zrealizowało ostatnio chyba żadnego projektu za unijne środki o które się samo wystarało! A za Grabczuka wyremontowano m.in. ul. Mickiewicza (tablica z informacją stoi do dziś). A to był początek tych środków i nikt nie dawał ich od tak, jak w przypadku środków rozdzielanych przez Województwo. Więc nie opowiadaj, że Urząd Marszałkowski kładzie nam kłody pod nogi, bo czego ak czego ale tego ciężko się przyczepić... kamil_klw October 14th, 2010, 09:08 PM Z tego co wiem to pan marszałek dwoi się i troi żeby Chełm dostał jak najmniej pieniędzy, trochę śledzę ten wątek i z palca sobie tego nie wyssałem. White pl October 14th, 2010, 09:09 PM DEL Zibi201 October 14th, 2010, 10:05 PM Miasto przygotowało słaby projekt to i kasy nie dostało... Gdyby był tak, że garniemy kasę ze wszystkich możliwych projektów, a tylko województwo nam nie daję to przyznałbym bym Wam rację... Ale jest akurat na odwrót. A za Grabczuka chyba powstała m.in. studnia na pl. Łuczkowskiego? Do tego remont Szpitalnej. Może nie pamiętacie tej dziurawej kostki koło II LO? Dla mnie to wszystko są pierdoły a nie inwestycje... Miasto potrzebuje miejsc pracy. Będą inwestorzy, będzie kasa dla miasta na inwestycje. Lublin się o to stara, Zamość się stara, mają pierwsze sukcesy, a my się zachwycamy remontami (czasem bezsensownymi-jak Lubelska od Dreszera do Strażackiej). I żaden prezydent miasta od 20 lat nie zrobił prawie nic żeby tacy inwestorzy się znaleźli... A gdyby nie obecne władze województwa to dalej pusty szpital straszyłby swoim wyglądem. I ta inwestycja przebija dla mnie wszystkie lubelskie, lwowskie i ceramiczne... Taka prawda. I to nie jedyna ważna inwestycja wspierana przez Urząd Marszałkowski, co by nie mówić o K.Grabczuku jako prezydencie Chełma. A gadanie że coś gdzieś będzie to mgliste gdybanie... W Chełmie jest zakład przetwarzania odpadów, w innych miastach województwa nie ma. Kropka White pl October 14th, 2010, 10:26 PM ^^Tylko że te zakłady powstaną ,tak jak i u nas a propo szpitala wiedziałem że o tym wspomnisz to ci tyle powiem że w zamościu był w dosc dobrym stanie i widziałem że go termomodernizują razem z przychodnią ,więc to nie jest tak że tylko u nas sie cos w tym temacie dzieje ,wiadomo że najlepsze były by inwestycje przemysłowe dające miejsca pracy ,tylko bez obwodnicy miasta i ekspresówki to raczej się inwestorów nie przyciągnie nawet jakbyśmy nie wiem jaką strefę inwestycyjna mieli ,a co wniosków unijnych wszyscy pisza świetnie wnioski tylko nie Chełm ,cos w tym jest ,ja jakoś w przypadki nie wierzę . Zibi201 October 15th, 2010, 07:39 AM Ale zrozum, że środki unijne to nie tylko pieniądze rozdzielane przez województwo. Ale my innych nie pozyskujemy. A termomodernizacja to jednak nie to samo co przejście od 4 ścian do w pełni wykończonego i wyposażonego szpitala... A jak chcesz udowodnić, że to województwo nas tłumi (w co sam do niedawna ślepo wierzyłem-dopóki nie zasiadły władzach województwa osoby z Chełma, a niewiele się zmieniło) to podam Ci pod rozwagę przykład chełmskich strażaków. Nielubiani przez Komendę Wojewódzką, o czym wszyscy wiemy... Pisali wnioski do UE na dofinansowanie to dostali nowy wóz, a dostaną jeszcze trzy w tym roku. Nie mogli się doprosić o nową drabinę samochodową to wystarali się o dofinansowanie od centrali i miasta i mają nowy podnośnik. Środki na przebudowę JRG2 poszły na budowę JRG4 w Lublinie. To nagłośnili w MSWiA w jakich warunkach pracują i dostali pieniądze. Można? Tylko trzeba chcieć, a nie zganiać tylko na złego wujka wszystkie porażki. Lublin jakoś nie ma ekspresówki ani obwodnicy... Zresztą mogę podać więcej przykładów "przedsiębiorczych" miast bez dobrej drogi. Po DK12 i tak jest ruch i tak, a to że będzie miała 2 pasy nie spowoduje, że nagle wyskoczy 100 inwestorów. A obwodnica oznacza omijanie przez wielu klientów małych firm naszego miasta. Powiem tak... Gdyby miasto włożyło tyle wysiłku w szukanie inwestorów, co w promowanie miasta w TV (TVN Turbo, teledysk A.Chylińskiej, filmy itd), to mielibyśmy już z 300-500 nowych miejsc pracy, niekoniecznie w jednym zakładzie. Bo szukałem tu pracy pół roku i wiem, że każde rozsądne stanowisko jest na wagę złota. White pl October 15th, 2010, 09:09 AM ^^Tylko że nowe wozy strażackie dostały także inne miasta w województwie,natomiast jeśli chodzi o przebudowę jednostki pożarnej na rampie brzeskiej ,to dzięki posłowi Raniewiczowi to on zwrócił uwagę na tragiczny stan jednostki w interpelacji czy coś w tym stylu ,ale tak jeżeli chodzi o sedno sprawy dla mnie nie ma znaczenia kto będzie rządził ,oby rządził jak najlepiej ,co do ściągania inwestorów to napewno nie jest takie proste w naszym regionie ,co zresztą da się zobaczyc po innych miastach poziom bezrobocia jest porównywalny wszedzie poza puławami i lublinem z tych większych miast Zibi201 October 15th, 2010, 02:15 PM Lepiej gadać, że to nie jest proste i nic nie robić... u nas nawet jak inwestor sam chce to miasto kładzie mu kłody pod nogi. Pamięta ktoś Stelle? Tak. inne miasta dostały wozy od KW PSP. kamil_klw October 15th, 2010, 02:52 PM Z tego co mi wiadomo to lubelską remontują od trubakowskiej, a nie od dreszera w stronę strażackiej. Remont szpitalnej wielkie dokonanie 500m asfaltu położonego na kocich łbach. Grabczukowa prezydentura wcale nie była dobra, nie mówię też że nie robi nic jako marszałek ale bardziej zależy mu na podkopaniu projektów Fiszowej niż na pomocy miastu. Fakt mamy masę niepotrzebnego gadania o nas w TV, tyle że część z tej reklamy miasta była zupełnie darmowa, nie wierzę w to że miasto zapłaciło Chylińskiej żeby zrobiła u nas w mieście teledysk. vercruysse October 15th, 2010, 04:57 PM Ado-Med Kliniki z Lublina będzie przeprowadzać w chełmskim szpitalu koronarografię i wszczepiać bajpasy. Za dzierżawę pomieszczeń zapłaci lecznicy 45 tys. zł miesięcznie. Choć były i wyższe oferty… Zarząd Województwa Lubelskiego wydał zgodę na dzierżawę pomieszczeń w chełmskim szpitalu pod utworzenie pracowni kardiologii inwazyjnej (tzw. hemodynamiki), w której przeprowadzane są zabiegi m.in. zakładania bajpasów i koronarografii. Do tej pory chełmscy pacjenci na zabiegi przewożeni byli do Zamościa. Wkrótce będą mogli na miejscu skorzysatać ze skomplikowanych zabiegów, a potem - na rekonwalescencję - trafią na sąsiedni oddział kardiologiczny chełmskiego szpitala. Szpital właśnie podpisał umowę na dzierżawę pomieszczeń na pracownię. Za 750 m kw. lecznica chciała około 16 tys. zł. Dostanie 45 tys. zł, chociaż były i wyższe oferty, sięgające nawet 70 tys. zł. - Dzierżawą zainteresowane były cztery firmy - mówi Mariusz Kowalczuk, pełniący obowiązki dyrektora chełmskiego szpitala. - Ale tylko jedna przystąpiła do wizji lokalnej, która była konieczna do podpisania umowy. Zależało nam na tym, by podpisać umowę z firmą, która później nie zrezygnuje, gdy trafi na techniczne problemy związane np. z przestawianiem ścianek działowych i drzwi. Ado-Med Kliniki, lubelska spółka, zrobiła wizję i zamierza zainwestować kilka milionów złotych w sprzęt i wyposażenie pracowni. Najważniejsze jest jednak to, że zapewni specjalistów, którzy będą w niej pracować. - Zespół to znani i wykwalifikowani lekarze - mówi Kowalczuk. - Dzięki pracowni wzrośnie prestiż szpitala. Bogumił Fura NowyTydzień Zibi201 October 15th, 2010, 05:09 PM Z tego co mi wiadomo to lubelską remontują od trubakowskiej, a nie od dreszera w stronę strażackiej. Remont szpitalnej wielkie dokonanie 500m asfaltu położonego na kocich łbach. Grabczukowa prezydentura wcale nie była dobra, nie mówię też że nie robi nic jako marszałek ale bardziej zależy mu na podkopaniu projektów Fiszowej niż na pomocy miastu. Fakt mamy masę niepotrzebnego gadania o nas w TV, tyle że część z tej reklamy miasta była zupełnie darmowa, nie wierzę w to że miasto zapłaciło Chylińskiej żeby zrobiła u nas w mieście teledysk. 1. Tak, ale remont akurat tego odcinka, który wymieniłem jest bez sensu. 2. Akurat nie kładli asfaltu na kocie łby i był to jeden z lepiej wykonanych remontów ostatnich lat. Studzienki są na chodniku i nie jeździ się jak po dołach na wyremontowanej lwowskiej. 3. Dla Twojej informacji Szpitalną wtedy wyremontowano od Lubelskiej do Szpitala, a nie 500m. 4.Nie mowię, że Grabczuk był dobrym prezydentem. Ale A.Fisz też nie jest prezydentem na miare naszych potrzeb, do tego nie ma wsparcia dużej liczby radnych w radzie miasta. Myślę że K.Grabczukowi było wszystko jedno jakie projekty zrobi A.Fisz i nie zauważyłem żeby je blokował. Kto dał na wiadukt, mimo że to bylo wbrew praktykom? 5. Miasto zapłaciło agencji kręcącej ten teledysk o czym samo poinformowało. White pl October 15th, 2010, 05:21 PM Co do pisania projektów to z ministerstwa dostaliśmy 150 tys. na bibliotekę wiem że to niewiele ale pokazuje że potrafimy dobry projekt napisac zapraszam na strone urzedu miasta jak nie wierzysz ,tylko jak wniosek idzie do wojewóództwa to oczywiście jest tragicznie napisany coś w tym jest i to nie tylko moje zdanie. W takim razie kto twoim zdqaniem jest kandydatem na miare naszych możliwości z tych którzy sąpotencjalnymi kandydatami na posadę prezydenta w naszym mieście vercruysse October 15th, 2010, 07:08 PM Dwa 52 calowe ekrany projekcyjne staną już wkrótce w Chełmie. Jeden z nich pojawi się na Placu Gdańskim, drugi obustronny ustawiony zostanie na Placu Łuczkowskiego. Ekrany LCD to nowy promocyjny pomysł chełmskiego magistratu. Zostaną ustawione w pobliżu ławek, aby umożliwić widzom wygodne oglądanie prezentowanych na wyświetlaczach filmów. Na Pl. Łuczkowskiego konstrukcja stanie przy kracie wentylacyjnej piwnic ratusza. Natomiast na Pl. Gdańskim - w pobliżu kiosku, a jej ekran skierowany będzie w stronę ławek położonych we wschodniej części placu. - Praktycznie przez całą dobę wyświetlane tam będą filmowe zapowiedzi najciekawszych wydarzeń kulturalnych i sportowych: koncertów, wystaw, zawodów, wernisaży, itp. Chcemy aby ta nowa forma promocji była atrakcyjna zarówno dla mieszkańców Chełma jak i turystów. Dlatego nie zabraknie relacji z imprez oraz innych materiałów filmowych ukazujących ciekawostki związane z naszym miastem – zapewnia Prezydent Agata Fisz. Jedną z nich będzie filmowa wycieczka po znajdujących się pod Pl. Łuczkowskiego średniowiecznych piwnicach dawnego ratusza i kamienicy starosty Węglińskiego. - Dzisiaj widzimy w tym miejscu makietę starego miasta oraz fragment dawnych murów. Natomiast niewiele osób wie, że trwający kilka miesięcy remont, oprócz budowy wspomnianych atrakcji, polegał w dużej mierze na zabezpieczeniu piwnic, które znajdują się pod większą częścią placu. Filmowa prezentacja pozwoli zobaczyć niedostępny jeszcze dla zwiedzających fragment starego i tajemniczego Chełma – dodaje Fisz. Kolejnym produkcją miasta, którą obejrzymy na dużych wyświetlaczach jest dość oryginalny pokaz slajdów. Urzędnicy wykonali szereg zdjęć, które przenikać się będą z fotografiami powstałymi w tych samych miejscach przed kilkudziesięciu laty. Prezentacja ukaże jak na przestrzeni kilku pokoleń zmieniało się miasto. - Cały czas pracujemy nad kolejnymi filmami, które prezentowane będą na wyświetlaczach. Na pewno pojawi się część z materiałów filmowych prezentowanych obecnie na chełmskim kanale youtube. Natomiast nie przewidujemy prezentacji treści komercyjnych. To mają być wyświetlacze promocyjne a nie reklamowe – mówi Roland Kurczewicz Pełnomocnik Prezydenta Chełma. Urządzenia z wbudowanym komputerem pozwalają na emisję materiału video i audio, przy czym jak zapowiadają urzędnicy, dźwięk nie będzie głośny ale mimo wszystko zostanie automatycznie wyłączany w godzinach wieczornych aby ponownie włączyć się dopiero rano. Konstrukcja jest wykonana z odpornych na zmiany atmosferyczne i wytrzymałych materiałów. Ma wysokość około 2,50 metra, szerokość 1,50 m i grubość 30 centymetrów. Ekrany przed zniszczeniem chronią pancerne szyby. Oprócz miejskiego systemu monitoringu jakimi objęte są place, dodatkowym zabezpieczeniem są kamery zamontowane w wyświetlaczach, na bieżąco rejestrujące to co dzieje się przed ekranem. Koszt produkcji urządzeń wyniósł około 30 tysięcy złotych. Na ekrany po połowie zrzucił się Urząd Miasta i Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji. - Środki na ten cel były zarezerwowane jeszcze w ubiegłorocznym budżecie. Niestety firma produkcyjna zwlekała z realizacją zamówienia by w końcu zupełnie z niego zrezygnować. Dlatego wybraliśmy kolejnego wykonawcę, który tym razem wywiązał się z zamówienia i pewien czas temu dostarczył nam ekrany. Teraz czekany już tylko na opracowanie dokumentacji i wykonanie przyłącza energetycznego – dodaje Kurczewicz. Ekrany powinny zostać zamontowane w ciągu najbliższych tygodni. echelm.pl Zibi201 October 15th, 2010, 08:40 PM Właśnie chodzi o to, że nie ma takiego kandydata... W rankingu w NTCh widziałem Józefa Zająca jako kandydata na prezydenta Chełma ale to chyba to chyba inwencja kogoś kto robi ten ranking... Kto jak kto, ale on by umiał i przede wszystkim chciał znaleźć inwestorów dla Chełma... A co do wniosków to Chełm jako jedyne duże miasto z lubelskiego nie złożył wniosku o dofinansowanie na zakup środków komunikacji miejskiej. White pl October 15th, 2010, 08:56 PM ^^Z tymi autobusami się zgadza ,tez trochę tego nie rozumiem ,aczkolwiek nie wiem czy te zakupy za kilka lat jak się skończy gwarancja na te autobusy to nie wyjdą bokiem,jak na takie miasto jak lublin spoko duża ilośc pasażerów ,opłaci sie miec drogie najnowsze autobusy ,stac ich będzie na ich remontowanie ale takie miasta gdzie miejskie linie autobusowe ledwie co wiążą koniec z końcem to nie wiem ,jeżeli nowe autobusy są tak produkowane jak nowe auta z ich wadliwością może byc olbrzymi problem ,wydaje mi sie że obecna polityka cla jest odpowiednia do warunków ,chodzi o zakup używanych mercedesów, są o wiele lepiej wykonane niż np. kapeny te zakupione w 2005 roku nowe ,nie trzeszczą w nich tak plastki w środku ,przy zmianie biegów tak nie szarpie jak w nowych kapenach ,bo jeżeli takie myślenie nie było przyczyna tego czemu nie złożono tego wniosku to nie wiem jakie może byc inne junek October 16th, 2010, 12:10 PM Ja się tylko boje o jakość tych wszystkich remontów - będąc w Chelmie miesiąc temu zaniepokoił mnie stan Przemyslowej - remontowana była 1-2 lata temu ? Nawierzchnia już ma znaczne mankamenty. White pl October 16th, 2010, 05:47 PM przemysłowa chyba dawniej remontowana niż 1-2 lata generalnie na odcinku od fabrycznej do skrzyżowania z rolniczą jest ok,dużo gorzej dalszy odcinek wygląda w stronę gmachu,właśnie jakieś 2 lata temu nawieżli na asfalt jakiś taki żwir,odpadki z asfaltu kamyczki żeby wyrównac ,a po tej zimie z tych kamyczków niewiele zostało i tam jest najgorzej,łatanie tego jest bez sensu ,trzeba pożądny asfalt zrobic i chyba cos z podłożem ,przecież tamtędy jeżdzi dużo ciężarowych pojazdów Zibi201 October 16th, 2010, 08:23 PM Przemysłowa była chyba remontowana jeszcze za poprzedniego prezydenta. Podobnie jak 3 maja (to ta)k apropo ilości remontów. Jakość w Chełmie rzeczywiście słaba. Co do autobusów to nie porównuj zbyt małych jak na Chełm, składanych w Polsce z włoskich części Kapen, jeżdzących po dziurach, do niemieckich Mercedesów, które nie widziały nigdy dziur ani soli...A po roku eksploatacji w Chełmie w większości słychać już klepiące łożyska kół itd... A Lublin kupuje akurat Mercedesy. Zamość tez kupił nowe autobusy. A naszym problemem jest rozdrobienie taboru na różne marki i modele. Chociaż ostatni zarząd CLa postawił na mercedesa O305, konsekwentnie kupując takie same autobusy, co mu się chwali. White pl October 16th, 2010, 09:47 PM ^^Co do tych mercedesów słyszałem że niedawno podobno ściągneli około 7 sztuk ,czyli już niewiele zostanie jelczy w taborze grzesiu October 17th, 2010, 10:54 AM Rowerem nad zalew 16.10.2010. 13 października Gmina Chełm podpisała z Urzędem Marszałkowskim umowę na dofinansowanie budowy ścieżki rowerowej wzdłuż rzeki Uherki. http://img541.imageshack.us/img541/4769/uherka.jpg (http://img541.imageshack.us/i/uherka.jpg/) Projekt pn. ,,Południowe barwy krajobrazu gminy Chełm - budowa ścieżki rowerowej wzdłuż biegu rzeki Uherki” zakłada budowę ponad 3 km ścieżki biegnącej przez Żółtańce i Żółtańce Kolonię. Jej początek zaplanowano na ulicy Metalowej, zaś koniec przy zalewie Żółtańce. gdzie ma być wybudowany pomost pływający, a także duży plac zabaw z miejscem przeznaczonym na krąg ogniskowy. Wybudowana zostanie takąe nowoczesna toaleta przystosowana dla osób niepełnosprawnych. Dla podniesienia zaś bezpieczeństwa, ścieżka będzie monitorowana, oświetlona specjalnymi lampami solarno - wiatrowymi oraz oświetleniem LED. - Dzięki tej inwestycji powiększymy infrastrukturę rekreacyjną naszej gminy, a tym samym zwiększy się potencjał turystyczny całego regionu - mówi Wiesław Kociuba, wójt gminy Chełm. - Takie przedsięwzięcia powodują, że gmina jest nie tylko dobrym miejscem do zamieszkania, ale także i wypoczynku. Całkowita planowana wartość projektu to 2 464 729,81 zł, z czego 1 725 310,85 zł to środki z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego w ramach Działania 7.1 Infrastruktura kultury i turystyki, Kategoria III Infrastruktura turystyki - projekty lokalne. Przetarg zostanie rozstrzygnięty w listopadzie br. www.echelm.pl Zibi201 October 17th, 2010, 11:05 AM ^^Co do tych mercedesów słyszałem że niedawno podobno ściągneli około 7 sztuk ,czyli już niewiele zostanie jelczy w taborze Póki co przyjechały 3 sztuki: http://phototrans.eu/14,435462,0,Mercedes_O405N_WR_8953J.html http://phototrans.eu/14,443429,0,Mercedes_O405N2_Rhttp://phototrans.eu/14,443429,0,Mercedes_O405N2_ROW_04168.htmlOW_04168.html Niestety znów w wersji 2 drzwiowej (pierwsze miały 3 pary drzwi). Jelczy ostatnio w ogóle nie widuje na ulicach. White pl October 17th, 2010, 01:32 PM Ja słyszałem że ostatnio jeszcze 4 ściągnęli ale nie wiem ilu drzwiowe Zibi201 October 17th, 2010, 08:17 PM Ja słyszałem że ostatnio jeszcze 4 ściągnęli ale nie wiem ilu drzwiowe Fakt. Po samych numerach w podpisach fotek i autobusach na zdjęciach można naliczyć 5. To już chyba jest ich w Chełmie z ponad 15. Plus 3 O303, które jednak słabo się nadają do miasta. White pl October 17th, 2010, 08:26 PM Ja słyszałem że najpierw ściągnęli 3 to już jakiś czas temu ,a ostatnio podobno jeszcze 4 miały byc sciągnięte ,ale to już mniej pewne info w wikipedi pisało, że cla ściągnęło w 2008 13 tych mercedesów jakby teraz w ostatnim czasie ściągnęli 7 to już by było 20 w miarę porządnych i nie takich małych jak te kapeny autobusów ,te 0303 to faktycznie nie trafiony zakup ale na szczęście są tylko 3 ,bez sensu w tych czasach kupywac do miasta autobusy nie niskopodłogowe Zibi201 October 17th, 2010, 09:16 PM Ja słyszałem że najpierw ściągnęli 3 to już jakiś czas temu ,a ostatnio podobno jeszcze 4 miały byc sciągnięte ,ale to już mniej pewne info w wikipedi pisało, że cla ściągnęło w 2008 13 tych mercedesów jakby teraz w ostatnim czasie ściągnęli 7 to już by było 20 w miarę porządnych i nie takich małych jak te kapeny autobusów ,te 0303 to faktycznie nie trafiony zakup ale na szczęście są tylko 3 ,bez sensu w tych czasach kupywac do miasta autobusy nie niskopodłogowe Ze strony, z której dałem linki do zdjęć, a jest ona wiarygodna, wynika że w 2008 były ściągnięte 3 szt, 2009 - 5szt., 2010 - 6szt. Zakładając nawet, że w w tym roku przyjechało już 7, to mamy 15 szt. Ogólnie CLA ma na dziś dzień: Kapena (Cacciamali) TCM920 - 4 szt. (rok prod.1999) To te większe Kapeny, w Polsce oprócz chełmskich jest chyba tylko 1 sztuka... Kapena (Cacciamali) Thesi City - to te na bazie Iveco. 2 szt. (rok prod.2000) Kapena City - (starszy model) - 7szt. (rok prod. 1998) DAB 11-0860S - śmieszny niziutki autobusik- 2 szt. (rok prod 1996) Mercedes O303 - 3 szt. (rok prod. 1990), Mercedes O 405 (rok prod. 1992-1994) - 15szt. ? Jelcz M11 - 9szt. ? W porównaniu do Zamościa mającego już razem około 14 nowych Solarisów i Manów, uzupełnianych Jelczami M121 z połowy lat 90-tych, wypadamy wciąż biednie... Aczkolwiek lepiej tak, niż tak jak jeszcze 2 lata temu. A te O303 zamieniłbym na O405, póki są jeszcze coś warte. Bo O303 nie nadaje się do miasta, jest wyższy od starych Jelczy, głośny i mało zwrotny. Ciekawy jestem w jakim kierunku pójdzie polityka taborowa CLA po wycofaniu Jelczy. I czy po wyborach nie będzie nowego prezesa CLA... Bo co prezes to nowa koncepcja na trasy i tabor... White pl October 17th, 2010, 09:37 PM ^^Faktycznie zle przeczytałem od 2008 roku zakupiono 13 mercedesów 0 405 i może teraz jakieś sztuki doszły ,jak jest z tym taborem czy miasto może zakupic jakieś autobusy za miejskie pieniądze ,czy cla może jedynie kupic autobusy za środki własne ? czy miasto poprostu nie może dofinansowac takiego zakupu grzesiu October 17th, 2010, 09:52 PM ^^ Ja tylko przypomnę, że o CLA jest osobny wątek http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1121593 White pl October 18th, 2010, 09:26 AM W lokalnej prasie pojawił się artykuł ,szkoła muzyczna chciała by przejąc budynek który należy do WAM na hrubieszowskiej 102 ,w końcu by coś z nim zrobili ,teraz tylko niszczeje ,chyba właśnie o ten budynek chodzi http://images35.fotosik.pl/153/2d6eeb5fd6b10f59.jpg DavidPL October 18th, 2010, 11:43 AM Czy przy AK w końcu powstaje ta stacja paliw czy ograniczono się tylko do myjni? junek October 18th, 2010, 11:59 AM co do przejęcia byłoby rewelacyjnie - miejsce bardzo fajne, budynek tez przyjemny, no i lokalowo mieliby nareszcie jakies warunki do nauki. byc moze udaloby się tez gdzies zbudowac porzadna sale koncertowa White pl October 18th, 2010, 12:03 PM zdjęcia z depułtycz http://img440.imageshack.us/img440/6193/sl270370cropvert.jpg grzesiu October 18th, 2010, 01:17 PM Słyszałem, że tą parowozownię kupił Carrefour ale nie wiem czy to prawda :? White pl October 18th, 2010, 02:16 PM Tak wogule ,jest gdzies w necie wizualizacja tych centrum studiów inżynierskich pwsz w depułtyczach ?Mógłby ktos wizke wrzucic Femcio October 18th, 2010, 02:58 PM Prosiłeś o wizki, jeżeli dobrze myślę, to o te Ci chodziło. Junek już zamieścił je kiedyś tutaj więc ja przytoczę tylko jego post :> eCHELM 19.01.2009 PWSZ zainwestuje miliony Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie przymierza się do największej inwestycji oświatowej w regionie. Za kilka miesięcy na polach pod Depułtyczami Królewskimi ruszy warta 35 mln zł budowa Centrum Studiów Inżynierskich PWSZ. Chełmska PWSZ na 6-hektarowej działce wybuduje kompleks uczelnianych gmachów, w których kształcić się będą m.in. piloci i inżynierowie lotnictwa. Inwestycja będzie finansowana głównie z funduszy unijnych. http://img405.imageshack.us/img405/5096/29835710js0.jpg http://img149.imageshack.us/img149/1977/90041697wa4.jpg http://img142.imageshack.us/img142/3056/94227661zw6.jpg Architekci z firmy „Sosak i Sosak” z Olsztyna, pracujący nad projektem CSI, przygotowali już jego wizualizację. - Kompleks będzie składał się z głównego budynku z dwiema aulami na 700 miejsc i częścią dydaktyczno-administracyjną - zdradza dr Arkadiusz Tofil, prorektor PWSZ. - Nowocześnie zaprojektowany, przeszklony budynek z wewnętrznym patio, będzie flankowany z obydwu stron przez dwa kompleksy laboratoryjne. Według przyjętego harmonogramu, roboty mają ruszyć już w czerwcu tego roku. Całość ulokowana zostanie dokładnie naprzeciwko pasów lotniska, budowa którego jest drugą z priorytetowych inwestycji PWSZ w Depułtyczach Królewskich. chelmianin October 18th, 2010, 03:40 PM Chełm: Sprzedano parowozownię Na rozległym terenie po dawnej lokomotywowni Chełm nadal straszą budynki bez dachów, ledwie widoczne wśród wysokich traw tory i rozjazdy, nad którymi górują z coraz wyższe drzewa. Stan taki utrzymuje się od lat. Pojawia się zatem pytanie, czy nieruchomość zmieniła właściciela. Jak informowaliśmy na naszym portalu na sprzedaż dawnej parowozowni w Chełmie ogłoszono przetarg. Znalazł się przedsiębiorca, który złożył ofertę za jej zakup. Zgodnie z procedurami obowiązującymi w PKP SA do sprzedaży nieruchomości takiej wartości (cena wywoławcza wynosiła 3,1 mln zł) niezbędna była zgoda Ministra Infrastruktury. - Uzyskaliśmy stosowną decyzję i nieruchomość została sprzedana 30 lipca 2010 r. - powiedział Bartosz Chabior, zastępca dyrektora ds. handlowo-eksploatacyjnych PKP SA Oddział Gospodarowania Nieruchomościami w Krakowie. - Jednak nie mogę udzielić informacji kto jest nabywcą obiektu ani jaką kwotę za nią zapłacić. Te dane stanowią tajemnicę handlową - dodaje. Wiosną w lokalnych mediach można było przeczytać, że na 5,5 ha terenie pokolejowym ma powstał terminal przeładunkowy lub duże centrum handlowe. (źródło: Rafał Jasiński, 18 października 2010 ) vercruysse October 18th, 2010, 04:01 PM Skoro nic się nie dzieje w tej lokomotywowni to można przypuszczać, że cos jest na rzeczy z tym Carrefourem, bo jeśli miałby tam znajdować się terminal przeładunkowy to napewno już by jakieś prace trwały. czjack October 18th, 2010, 04:18 PM Z tego co wiadomo to tamten obszar nie był przewidziany pod handel wielkopowierzchniowy(chyba że coś się zmieniło).Bez tej zmiany(w planie zgospod.przestrz.) żadne centrum handlowe tam nie może powstać.Szkoda bo to wręcz rewelacyjne miejsce na taki obiekt. grzesiu October 18th, 2010, 04:37 PM Trochę odświeżę temat W Chełmie powstanie galeria handlowo-usługowa Pantra - Spółka ze Stalowej Woli we współpracy z Carrefourem przygotowuje budowę galerii handlowo-usługowej w Chełmie (woj. lubelskie). W tym celu Pantra złożyła w Urzędzie Miasta w Chełmie wniosek o zmianę planu zagospodarowania przestrzennego nieruchomości w rejonie Al. Przyjaźni, umożliwiającą realizację centrum handlowego. Z nieoficjalnych informacji wiadomo, że inwestycja będzie prowadzona we współpracy z Carrefourem. Deweloper dysponuję działką o powierzchni 3 ha i planuje dokupić kolejne 5 ha. Na obecnym, wstępnym etapie przygotowań nie ujawniono ani szczegółów architektonicznych przedsięwzięcia, ani harmonogramu jego realizacji. Wiadomo jedynie, że deweloperzy zadeklarowali przeznaczenie ok. 20 mln zł na inwestycje infrastrukturalne towarzyszące budowie galerii handlowej. Wnioskodawca nie określił jeszcze powierzchni planowanego kompleksu. W ub.r. o zmianę planu zagospodarowania części terenu przy Al. Przyjaźni występował również Krzysztof Łoś, właściciel firmy Moto-Pol, który deklaruje przeznaczenie go pod centrum handlowo-usługowe o wartości ok. 22 mln zł. www.zarzadcy.com czjack October 18th, 2010, 04:45 PM No właśnie nasi niepoRADNI nie zgodzili sie na zmianę planów i dzisiaj mamy krzaki i ruiny zamiast przyzwoitego centrum handlowego. Zibi201 October 18th, 2010, 04:49 PM To na pewno chodzi o tereny po lokomotywowni? Nie pamiętacie już afery z Pantrą? Chcieli budować niby coś na górce na Batorego. Dla mnie terminal byłby lepszą sprawą niż kolejny blaszak. vercruysse October 18th, 2010, 04:55 PM Pantra jest właścicielem działki przy Al. Przyjaźni, natomiast przy Batorego to chyba była firma z Czech. A swoją drogą coś cicho o tym kasynie w Kamenie. Zibi201 October 18th, 2010, 05:09 PM Fakt. To była Casta Invest. White pl October 18th, 2010, 05:12 PM Odbiegając od tematu termo modernizują budynek urzędu skarbowego,swoją droga przydałby się ten terminal przeładunkowy ,dobre miejsce na takie przedsięwzięcie ,sporo ludzi by tam pewnie znalazło zatrudnienie chelmianin October 18th, 2010, 06:53 PM Chełm: PKP sprzeda plac dworcowy PKP SA Oddział Gospodarowania Nieruchomościami w Krakowie przygotowuje plac przed dworcem Chełm do sprzedaży na rzecz miasta. Do czasu zmiany właściciela tego terenu nie należy się spodziewać choćby prowizorycznych napraw drogi należącej do kolejarzy. Plac przed chełmskim dworcem znajduje się w coraz gorszym stanie technicznym. Władze miasta Chełma zapowiedziały jego odnowienie, wcześniej jednak muszą stać się jego właścicielem. Bartosz Chabior, z-ca dyrektora ds. handlowo-eksploatacyjnych PKP SA Oddział Gospodarowania Nieruchomościami w Krakowie poinformował o przygotowaniach do sprzedaży nieruchomości. Aby transakcja doszła do skutku zarząd PKP SA i Minister Infrastruktury muszą wyrazić na to zgodę. - Przygotowania do sprzedaży nieruchomości już trwają, w najbliższych miesiącach spodziewamy się finalizacji transakcji - powiedział Bartosz Chabior. Władze Chełma przygotowują się do pozyskania środków zewnętrznych na przebudowę placu dworcowego. Obok remontu dróg przed dworcem ma m.in. zostać wyeksponowany pomnikowy parowóz Ol49-34. Obok lokomotywy powstanie miejsce pamięci o tradycjach kolejowych Chełma, gdzie będzie można przeczytać m.in. o historii budowy osiedla kolejowego Dyrekcja. Należy jednak pamiętać, że szanse na zmianę wizerunku ma tylko część terenu powszechnie uważanego za plac dworcowy. Teren z najbardziej zniszczoną nawierzchnią, na którym obecnie znajduje się postój postój taksówek i największy przy dworcu parking został przez PKP już sprzedany. (źródło: Rafał Jasiński, 18 października 2010 ) Ciekawe jaki inwestor i co zamierza zbudowac na obecnym parkingu? soohy October 18th, 2010, 07:02 PM Hurtownicy z Okszowskiej pilnowali żeby konkurencji nie było i jak widzę listy wyborcze, to nabieram przekonania, że znowu dadzą znać o sobie. paweł35 October 18th, 2010, 11:41 PM To na pewno chodzi o tereny po lokomotywowni? Nie pamiętacie już afery z Pantrą? Chcieli budować niby coś na górce na Batorego. Dla mnie terminal byłby lepszą sprawą niż kolejny blaszak. A dla mnie nie!!! Ludzie co się czepiliście tych blaszaków. Mam rozumieć, że pod tym pojęciem rozumiecie carfury, castoramy i inne tego typu markety. Zibi czasami mądrze piszesz i przyszłościowo. Szukać inwestorów, remonty potrzebne ale w innym czasie,itd... ale nie rozumiem dlaczego nie chcecie tych marketów. Nie będę się wypowiadał na temat tego kto wprowadził zakaz stawiania marketów większych niż 800m2..... bo musiałbym dużo kląć.... Jeżeli tego by nie wprowadzili to myślę że Chełm dzisiaj wyglądałby inaczej. Jak Wam wcześniej wspomniałem o Zamościu to od razu kilka głosów, że tam nie taki miód, że bezrobocie podobne itd.... Ale teraz sami wpsominacie to miasto: więcej autobusów, dobre wnioski, nowe kino.... Ale przypomnę jeszcze raz: W Zamościu jest Galeria Carfur (przejeżdałem tam ostatniej soboty - parking pełen samochodów; mieszkańcy nie musza jechać do Lublina albo dusić się w biedronkach), Nomi, Leclerc, jest przynajmniej jedna lepsza Stokrotka niż w Chełmie, Castorama, nowo budowana galeria, jest lepszy o niebo basen niż w Chełmie, jest mc DONALD, są dwie obwodnice, są stylowe restauracje, jest kilka autoryzowanych salonów samochodowych, jest strefa ekonomiczna (mająca zamiar się poszerzyć).... JEST O WIELE WIĘCEJ FIRM KTÓRE DAJĄ ZATRUDNIENIE I PIENIĄDZE MIESZKAŃCOM!!!!!!! Dla przypomnienia w Chełmie:biedronki, lidle, wiecznie zapchane tesco, carfur (który uważam za zadbany sklep) - żadnej porządnej galerii, trzy wiecznie zakorkowane i przeładowane ulice łączące jedną część miasta z drugą (rejowiecka, ogrodowa - trubakowska, lubelska) z czego jedna w remoncie,z tego co mówicie zamknięta strefa ekonomiczna, dwa baseny (jeden brudny że strach wchodzić, drugi z szafkami z lat 70-tych), kilka pizzeri i ze trzy restauracje, jeden salon samochodowy (zresztą bardzo dobry) i tyle!!!!!!!!! Więc jeżeli ktoś mi powie, że "blaszaki" nie potrzebne, że stacja paliw przy AK niepotrzebna, że aquapark w chełmie niepotrzebny i będziecie się kłócić o to jak zagospodarować teren przy bibliotece (BO NA GÓRKĘ ZA DALEKO), i wyliczać ile sztuk autobusów kupiono w chełmie.... to ja już nic nie rozumiem. Nie bądzmy małostkowi. To miasto ma potencjał tylko trzeba umieć go wykorzystać. LUDZIE ZMIEŃMY TYCH RADNYCH na bardziej światłych i rozumnych. Ci aktualnie z tego co wyczytałem to mają na sesjach rady miasta wnioski głównie o remonty ulic, chodników, przejśc dla pieszych.... Jeżeli ktoś jest przeciw powstaniu jakiegokolwiek "blaszaka" to jest dla mnie szaleńcem. Jeżeli ktoś stawia telebimy (dla reklamu miasta :lol::lol::lol:) i wydaje na to kasę biorąc pod uwagę zadłużenie miasta, robi misie na rondach to jest dla mnie niespełna rozumu.... Oczywiście wszelkie inwestycje róbmy z głową. Przykład w Lublinie pierwszy leclerc: miasto dało zgodę - zmieniło plan zagospodarowania przestrzennego ale z odpowiednimi zapisami w umowie: W MARKECIE MA BYĆ KINO. Oczywiśćie do dnia dzisiejszego kina tam nie ma ALE LECLERC PŁACI CODZIENNIE GRUBĄ KASĘ ZA NIEWYWIĄZANIE SIĘ Z UMOWY. Przykład2. PLAZA - z tego co się orientuję to zgodnie z planem plaza miała mieć kilka kondygnacji więcej (jakiś hotel, czy coś tam jeszcze) ale niestety nie ma, a więc muszą płacić grubą kasę. MOŻNA? MOŻNA! Jeżeli byłbym radnym i przyjechałby do mnie inwestor i powiedział: CHCĘ "COŚ" WYBUDOWAĆ W CHEŁMIE z miejsca zacząłbym działać, żeby zmienić plan zagospodarowania, uzbroić działkę w media, w miarę potrzeby zmienić granice administracyjne miasta, jeżeli trzeba dać inwestorowi ulgi za to że na przykłed chce przebudować ulicę i zatrudnić ludzi (oczywiśćie z głową z odpowiednimi zapisami w umowie). A póżniej zająłbym się remontem ulicy budowlanej, ceramicznej, chodnika na osiedlu ..... :lol: Aha i jeszcze jedna uwaga na temat naszych "możnowładców". Kiedyś słyszałem taką opinię na temat Rzeszowa. Dlaczego to miasto się tak szybko i prężnie rozwija??? Bo rada miasta, prezydent i jeszcze "gdzies tam wyżej" są z tej samej partii politycznej. I każdy każdego popiera. Smutne ale wydaje mi się że prawdziwe. Nie chcę broń Boże agitować, ale myśle że warto to rozważyć, bo z tego co piszecie każda propozycja Pani prezydent legnie w gruzach i Chełm przez następne kilka lat będzie omijany przez większe firmy i inwestycje. PS: Nasi kochani radni czytajcie to forum, to może się nauczycie i zrozumiecie kilka rzeczy. Pozdrawiam junek October 19th, 2010, 12:12 AM Wsztstko ok, tylko co Ci się nie podoba (bo rozumiem ze do mnie pijesz) z problemem zagospodarowania terenu wokół biblioteki - nie uważasz ze tworzenie przestrzeni publicznej w centrum miasta przyjaznej mieszkańcom jest złe? Zibi201 October 19th, 2010, 07:32 AM Mamy dwa salony samochodowe a nie jeden :lol: A co do lokomotywowni to chodzi mi jedynie o to, że ten teren ma większy potencjał niż tylko hipermarket. Hipermarket można postawić wszędzie. A ten teren ma bocznice kolejową, kilka torów i znajduje się przy strategicznej trasie kolejowej. White pl October 19th, 2010, 08:47 AM Skoro jest tam kilka hektarów ,to czy by na przykład nie można było wybudowac bazy przeładunkowej a od strony stacji lotos marketu jakiegoś ,dobre miejsce na market budowlany ,poza tym wiosna mają galerie chełmską zacząc budowac ,poza tym myślę że to kwestia czasu nim zmienia plan zagospodarowania itp. na 3 maja i graf postawi to swoje nieduże centrum handlowe z kauflandem ,jeszcze zostaje jedeno dobre miejsce na centrum handlowe ,na wojsławickiej po escocie,bynajmniej dalej uważam że te zachwyty nad Zamościem są gruuuubo przesadzone Zibi201 October 19th, 2010, 09:36 AM Teren od strony Al. Przyjaźni chyba należy do wyżej wspomnianej spółki Pantra. vercruysse October 19th, 2010, 10:05 AM Skoro jest tam kilka hektarów ,to czy by na przykład nie można było wybudowac bazy przeładunkowej a od strony stacji lotos marketu jakiegoś ,dobre miejsce na market budowlany ,poza tym wiosna mają galerie chełmską zacząc budowac ,poza tym myślę że to kwestia czasu nim zmienia plan zagospodarowania itp. na 3 maja i graf postawi to swoje nieduże centrum handlowe z kauflandem ,jeszcze zostaje jedeno dobre miejsce na centrum handlowe ,na wojsławickiej po escocie,bynajmniej dalej uważam że te zachwyty nad Zamościem są gruuuubo przesadzone Ja nie wiem czy terminal w Chełmie ma sens, bo np. w Brzeźnie (20 km od Chełma) jest jeden z najwiekszych terminali na wschodzie przeładunku gazów płynnych, a i w Dorohusku też widziałem. No chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł na to. Co do tego stawiania budynków, budowli etc to jak pokazuje obecny biznes (np. Microsoft czy Apple) owe budynki wcale nie są do tego potzrebne :) wojtek22 October 19th, 2010, 10:07 AM paweł35 masz troche racji.... ale niedokońca. W chełmie nie ma inwestorów bo nikt ich nie wpuszcza... Żaden zewnętrzny inwestor nie może wejsc do miasta a zamosc ma otwarte bramy i przyjmuje wszystkich a nie patrzy na swoich oligarchow.... czy nikt nie widzi tego?? przeciez wszystko co jest w chełmie mieli sie w tak naprawde jednej no moze dwoch firmach.... A brakuje inwesotorow zewnetrznych ktorzy maja gruby portfel i sa w stanie naprawde cos dla miasta zrobic a nie lepic kolejne ulepy i opowiadac bajki i zalatwiac zmiany przeznaczenia zagospodarowania gruntow ktore wczesniej kupowali za bezcen... PAtrz dlaczego miasto nie zgodziło się na cerrfura na al. przyjazni... bo to był inwestor zewnetrzny i chelmskie lobby go zdusilo. A klient chciał wyłożyc kase na remont całego wiaduktu dzieki czemu miasto byłoby parenascie milionow do przodu.... ot zwykle kolesiostwo i lobby chelmskich oligarchow.... Nic sie nie dzieje przypadkiem!!!!dlaczego w chełmie w miescie 70 tys mieszkanców nie ma prawdziwej galerii handlowej czy kina????? dlaczego?? nie dlatego ze inwestorzy zapomnieli o miesice, nie dlaego ze ktos obliczył i sie okazało nieopłacalne, tylko dlatego ze kazdy kto puka do miasta dostaje kwitek...bo jak zobaczy ze wszystkie grunty sa juz rozgrabione przez oligarchów że nie ma żadnej nowej ulicy aby postawic centrum.... ze nawet jak nic nie ma na tej ulicy to juz oligarcha rozpowiada o swoich mega planach i przyszłosci co tu bedzie albo nie bedzie itp. poprostu w miescie panuje zła atmosfera biznesowa i wielkie kolesiostwo i wielka zawisc ludzi ktorym ciagle mało i jedli by spod siebie zerujac na zwyklych obywatelach miasta.... to jest niestety prawda.... kazdy inwestor nas omija i juz nie raz słyszałem hasło w stylu a chełm tam sie nic nie da, tam jest ............... White pl October 19th, 2010, 03:21 PM Ja nie wiem czy terminal w Chełmie ma sens, bo np. w Brzeźnie (20 km od Chełma) jest jeden z najwiekszych terminali na wschodzie przeładunku gazów płynnych, a i w Dorohusku też widziałem. No chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł na to. Co do tego stawiania budynków, budowli etc to jak pokazuje obecny biznes (np. Microsoft czy Apple) owe budynki wcale nie są do tego potzrebne :) Ten terminal to przypadkiem nie jest zawadówce ? Ciekawe co zrobią z tym miejscem oby zrobili coś ,żeby ich nikt nie zblokował vercruysse October 19th, 2010, 03:34 PM W Zawadówce to chyba są magazyny paliw, a w Brzeźnie terminal http://www.tezetgaz.pl/terminal_przeladunku_gazow_plynnych/informacje_ogolne White pl October 19th, 2010, 03:50 PM Chyba dobrze mówisz Zibi201 October 19th, 2010, 04:46 PM W Zawadówce jest baza paliw nr 13 OLPP: http://www.olpp.pl/kontakt/bazy-paliw White pl October 19th, 2010, 04:46 PM Dla uspokojenia atmosfery wrzucam zdjęcia bloków przy przemysłowej ,zdjęcia z innych stron osiedla niż zazwyczaj wrzucam ,trzeba powiedziec że się z nimi nieżle uwijają http://img233.imageshack.us/img233/2228/sl270372vert.jpg paweł35 October 19th, 2010, 04:56 PM Wsztstko ok, tylko co Ci się nie podoba (bo rozumiem ze do mnie pijesz) z problemem zagospodarowania terenu wokół biblioteki - nie uważasz ze tworzenie przestrzeni publicznej w centrum miasta przyjaznej mieszkańcom jest złe? Po pierwsze/ Kolego Junek. Broń Boże nie piję do Ciebie, daleki jestem od tego (szacun - bo to Ty chyba założyłeś ten wątek). Po prostu dyskutujemy. Chodziło mi o co innego. Jak to mawiał mój kolega z pracy: Zawsze sobie zadaj pytanie PO CO TO MASZ ROBIĆ? Jaki jest Twój cel? A więc zadajmy sobie pytanie Czy warto gospodarować ten teren obok biblioteki na mini park. Przepraszam, ale nie uwierzę że w dzisiejszych czasach ktoś pójdzie do biblioteki, wypożyczy książę i pójdzie do parku ją przestudiować .... Wybacz nie uwierzę w to. po piewrsze hałas za duży, po drugie liczba takich osób będzie znikoma, po trzecie wolałbym to zrobić albo w zaciszu czytelni albo na spokojnie w domu, po czwarte będzie to miejsce spotkań okolicznych meneli i imprezowiczów. Przykro mi to stwierdzić ale nasza młodzież jeszcze do tego nie dorosła. Ale nie myśl że jestem przeciw takim inwestycjom. Myśle tylko, że można to zrobić inaczej.....Może lepiej pomyśleć o tym co istnieje. Mamy przeciez fajny park na przeciwko kameny Jakie było moje zdziwienie jak pewnego razu mój 7 letni syn namówił mnie żeby tam pojechać rowerami. Było tam naprawdę sporo ludzi, rowerami. na piechotę (czyli ludzie tego jednak potrzebują). Brakowało tylko trochę ławek lepszego placu zabaw, zagospodarowania terenu. Może warto to lepiej zagospodarować niż tworzyć kolejne miejsca którymi nikt później nie będzie się opiekował i będzie to niszczało. Po drugie/ Kolego Zibi. Tak mamy dwa salony, jeżeli ten Seata chcesz nazwać salonem to ok. Podejrzewam że to jest jedynie jakiś substytut dealera to ma jakąś swoją specyficzną nazwę (podejrzewam ten salon o straszą ilość sprzedanych samochodów....:nuts:) Po trzecie/ Kolego Vercruysse. Bardzo dobrze, zadałeś sobie pytanie po co taki terminal. Po nic. Po pierwsze teminal musi mieć coś do przeładowywania...., po drugie jeżeli w zawodówce, w brzeźnie i w dorohusku są takowe to po jaką cholerę je mnożyć i to jeszcze w centrum miasta. Nie twórzmy zakładów przemysłowych w środku miasta. dla mnie bez sensu. Po czwarte/ Kolego White. Jeżeli uważasz że Zamość jest miastem nad którym nie ma się co zachwycać to kompletnie Cię nie rozumiem. Wyliczyłem ci różnice (tylko niektóre) Jestem w tym mieście często (zresztą jak i w innych miastach lubelszczyny) i za każdym razem widzę coś nowego, coś co się zmienia: Remont starówki - wymiana koski, remont ratusza, budowa nowej galerii, nowe kino, kresowe targi AGD, budowa nowych dróg (u nas to nie wiem jaką ostatnio wybudowali nową drogę, poza odcinkiem ogrodowej za której byłemu prezydentowi się nieźle nazbierało, a bez niej miasto dzisiaj byłoby sparaliżowane kompletnie). AAle co tam, to jest nic. Ale ok Po piąte/ uff teraz najtrudniejszy temat.... Kolego Wojtek22. Masz rację. Kolesiostwo w Chełmie jest straszne. NIe wiem czy jesteśmy w stanie to zmienić przez wybory (bo jeżeli każdy jest taki to w kim wybierać). Częsciowo masz rację z tym wpuszczaniem obcych inwestorów. Dlaczego częsciowo Patrz przykład galeria chełmska, przecież to lokalny inwestor - i też nie miał siły przebicia dla tego ciemnogrodu w radzie miasta?!?!?!? Przecież plany galerii sięgają chyba 2004 roku. Z tego wniosek taki, że to wina naszych radnych, że się BOJĄ wszelkich nowych rzeczy. Bo lepiej zrobić chodnik na osiedlu, wyremontować kawałek ulicy niż zezwolić na budowę galerii, czy wybudowąc nowy odcinek drogi (który być może nie polepszy w tym momencie życia mieszkańcom na osiedlu, ale w przyszłości może powiększyć teren miasta, odkorkować centrum, i pobudzić do życia inne częsci miasta, odnaleźć nowe tereny inwestycyjne) i mieć poparcie mieszkańców w kolejnych wyborach. DO tego trzeba mieć j..a jak orzechy kokosowe. Jeżeli kolesiostwo w chełmie jest wielkie,w takim razie brakuje po prostu kogoś kto jest w stanie rozliczać naszych radnych ze swoich głupawych wręcz czasami decyzji (zakup laptopów dla radnych haha - czasami ci paparazi się przydają). A mieszkańcy nie bardzo się tym interesują... A ja będąc inwestorem zrobił bym inaczej (tak jak to zrobił rektor Zając) Nie chcecie marketów (czytaj kasy z podatków) w mieście? TO NIE, ŁASKI BZ? szukałbym terenów inwestycyjnych w gminie chełm. Myślę że gmina chętnie by poszła na współpracę (żeby tylko mieć kasiorę z podatków) i pomogła by inwestorom. A pojechać na zakupy 2 km od chełma to nie problem..... Po szóste/ Załóżmy Stowarzyszenie na rzecz rozwoju miasta Chełm........ White pl October 19th, 2010, 05:21 PM Do paweł35 Ja też byłem w Zamościu ,no co do tego że to miasto jest bardziej otwarte na inwestycje to nie da się temu zaprzeczyc,w ich centrach handlowych także byłem nic specjalnego Castorama bedzie u nas na rejowieckiej ,przy GCH zapewne MC powstanie ,powinno byc też jakieś kino w GCH , dlatego to nie robi na mnie takiego wrażenia bo to powinna byc kwestia czasu nim i u nas powstaną takie przybytki ciekawe czy by dostawali taka kasę na remont starego miasta gdyby nie byli na liście UNESCO ? Ale to oczywiście lepiej dla nich że na niej są ,poza tym to forum o Chełmie a nie Zamościu, więc proponował bym zakończyc porównania vercruysse October 19th, 2010, 05:52 PM No nie wiem czy Galeria Chełmska jest lokalnym inwestorem, choć sama spółka ma siedzibę w Chełmie, natomiast wspólnikami (właścicielami) tego przedsiębiorstwa są spółki mające siedziby bodajże w Niemczech - GmbH - http://www.spgexpress.pl/firma/galeria+che%C5%82mska+sp%C3%B3%C5%82ka+z+o+o-0000313185/, tak przynajmniej wynika z KRS-u Zibi201 October 19th, 2010, 06:44 PM paweł 35- tak samo można powiedzieć, po co budować kolejne sklepy skoro jest tesco, carrefour, a niedługo będzie GCh??? Jest podaż, to może być i 100 terminali. Do tego: w Zawadówce nie ma żadnego terminala! Jest tam baza paliw. W Brzeźnie jest terminal paliwowy. Jedynie w Dorohusku przeładowuje się towary. Do tego K4 Mostostal ma bocznicę szeroko i normalnotorową i na niej przeładowuje ładunki. Jak teren lokomotywowni to dla Ciebie centrum to gratuluje poczucia humoru :lol::lol::lol: Na prawdę :lol: W takim razie mamy w centrum jeszcze wagonownie, Ybbstalera i ze 3 składy złomu. A Zamość? Do Chełma przynajmniej można dojechać pociągiem :D wojtek22 October 19th, 2010, 09:54 PM porównywanie do zamoscia jest jak najbardziej wporządku gdyz są to dwa równorzędne miasta no i do tego miasta byłe wojewodzkie ze sciany wschodniej... sukces zamoscia polega na tym ze: 1. ma otwarte "bramy" na inwestorów z zewnatrz, 2. ludzie sa mniej zawistni, 3. ludzie sa mniej wybredni i kupują "u swoich" (w chełmie jest tak, że klient potrafi przejechac przez całe miasto aby nie kupic u swojego sasiada albo aby nie dac zarobic znajomemu etc) znam przypadki i załoze sie ze nie sa to odosobnione przypadki znajomy jezdził po płyte gipsowa do zamoscia bo była tansza. jak go zapytałem czym przywoził to powiedział ze przyczepką a pytam skąd ja miał. wypożyczył. Pytam sie ile zaoszczedził w całosci odejmujac koszty wypozyczenia i paliwa mówił że wyszło na zero!!!!:banana::lol::lol: 4. ludzie są mniej światowi i obrotni przez co wiedza ze urodzili sie w zamosciu i tam zostaja i tam zyja i tam staraja sie dorabiac budowac kupowac... a chełm??? wiecej niz połowa ludzi jest poza miastem w lublinei wawie i krakowie i tam jest pompowana kasa przez ich rodzicow z nadzieja aby sie wyrwali z chełma by skonczyli studia.... zobaczcie ile chełmian ma swoje dzieci poza chełmem i ładuje niezłą kase tam zamiast wydawac ja w chełmie.... P.S. popieram kazda inwestycje w miescie nawet moga budowac blaszaki oby nie były to blaszaki tzw. kółka wzajemnej adoracji... bo to wszystko obraca sie w tym samym bigosie... White pl October 19th, 2010, 10:16 PM ^^Jakoś nie zauważyłem ,żeby połowa miasta opustoszała ostatnimi czasy ,chyba zapomniałeś ,że po utworzeniu PWSZ i innych uczelni miasto zatrzymało trochę młodych ludzi przynajmniej na czas studiów i wielu z nich zostaje póżniej tu ,co można zaobserwowac w budownictwie mieszkaniowym ,które ostatnimi czasy mocno odżywa ,zobaczymy ile to potrwa ,nie każdy chce uciekac do dużych miast ,nie każdemu podoba się życie w takim mieście ,pozatym sporo ludzi przeniosło się do gminy chełm ,pobudowali domy na obrzeżach miasta ,a to co piszesz że połowa ludzi jest w Wawie ,LBN,Krakowie ,to tak samo ludzie z Zamościa ,Białej czy innych mniejszych miast się wyprowadzają ich sprawa paweł35 October 20th, 2010, 12:10 AM :laugh::laugh::laugh:Tak tak kolego White w chełmie BĘDZIE castorama, BĘDZIE mc donald, BĘDZIE kino.... BĘDZIE... a tam już to jest od jakiegoś czasu Ale w porządku lepiej jest się żywić zdjęciami i nadziejami że w chełmie rośnie budownictwo mieszkaniowe :banana: :lurker: Ale jak widać po innych to porównywanie ma jakiś sens. Kolego Wojtek22 MAsz rację w zupełności Z jednym tylko wyjątkiem Uwierz to nie są ludzie mniej światowi i obrotni. Uwierz znam róznych ludzi i z róznych miast. TO NIE SĄ LUDZIE MNIEJ OBROTNI I ŚWIATOWI!!!! ZIBI, po co budować więcej sklepów bo niedługo BEDZIE GCH?!?!?! powiedz mi czy masz podaż na 100 terminali? Nie wiem o czym mówisz na co jest podaż? Na przeładunek towarów czy paliw (mało istotne w tym momencie jest gdzie to się odbywa zawodówka, brzeźno, dorohusk) Po prostu nie ma co przeładowywać! Większość towarów jedzie na tirach bo jest szybciej, taniej, lepiej. A terminal ŁADUNKÓW za którym jesteś - jeżeli już byłoby "CO" przełdowaywać - zatrudni góra 10 osób (ze dwie, trzy swunice natorowe załatwią sprawę na dwie zmiany i po problemie) A pociągi osobowe kolego mają wrócić O ile już nie wróciły!! nie wiem czy wiesz ale to już jest pewne. Nie po to od kilku miesięcy remontowali wiadukt w Wólce Orłowskiej http://www.kow.com.pl/serwis-informacyjny/pociagi-wreszcie-wroca-do-zamoscia-2279/. I do Zamościa też będzie można dojechać pociągiem:lol: A poza tym co uważasz za centrum chełma. Osiedle Zachód? Bazylany? Dyrekcja? Przemysłowa A może cauflanda rypnąć na placu łuczkowskiego bo tam jest centrum Chełma!? Zibi201 October 20th, 2010, 07:27 AM 4. ludzie są mniej światowi i obrotni przez co wiedza ze urodzili sie w zamosciu i tam zostaja i tam zyja i tam staraja sie dorabiac budowac kupowac... a chełm??? wiecej niz połowa ludzi jest poza miastem w lublinei wawie i krakowie i tam jest pompowana kasa przez ich rodzicow z nadzieja aby sie wyrwali z chełma by skonczyli studia.... zobaczcie ile chełmian ma swoje dzieci poza chełmem i ładuje niezłą kase tam zamiast wydawac ja w chełmie.... Przepraszam jeśli Cię urażę, ale piszesz kompletne bzdury i banialuki... Kilka lat temu spotykałem się często z paczką znajomych z Zamościa. Ludzie wtedy w wieku gdzieś 22-26 lat To było z 10 osób. I żadna z nich już nie mieszka w Zamościu. Żadna! Albo Wielka Brytania albo Warszawa. Więc proszę nie pisz oceny jakiegoś środowiska jeśli nie masz z nim zbyt wiele do czynienia... A sukces Zamościa polega na jednym-tutaj porównanie mieszkańców Chełma i Zamościa: jeśli pytasz kogoś o jego miasto to: a) mieszkaniec Chełma powie Ci, że to dziura i trzeba stąd uciekać, nawet jeśli dalej tu sam mieszka... Kiedyś przyjechała do mnie osoba spoza Chełma, zabrałem ją na spacer i była zachwycona miastem. Ale jak spotkaliśmy moich znajomych to strasznie się jej dziwili, że jej się Chełm podoba i mówili że to dziura... b) W Zamościu jak kogoś zapytasz o miasto to nawet jeśli sam wyjeżdza z niego to powie Ci same ahy i ohy na temat miasta... Kiedyś też pamiętam znajomą z Inowrocławia, która przyjechała do Zamościa i się nim zachwycała to znajomi z Zamościa potakiwali i widac, że byli dumni ze swojego miasta, mówiąc że to "perła renesansu". I stąd wynika główna różnica w odbiorze tych miast na zewnątrz. Zarówno w przypadku osób prywatnych jak i firm. Większość towarów jedzie na tirach bo jest szybciej, taniej, lepiej. A terminal ŁADUNKÓW za którym jesteś - jeżeli już byłoby "CO" przełdowaywać - zatrudni góra 10 osób (ze dwie, trzy swunice natorowe załatwią sprawę na dwie zmiany i po problemie) A pociągi osobowe kolego mają wrócić O ile już nie wróciły!! nie wiem czy wiesz ale to już jest pewne. Nie po to od kilku miesięcy remontowali wiadukt w Wólce Orłowskiej Jak uważasz, że nie ma co przeładowywać to wybierz się spacerem na stacje Chełm Wschodni i połaź między torami, poooglądaj co tam jedzie. I przestaniesz może gadać durnoty. Tak... Wracaja...Wow... 3 pary pociagów na dobę. Do Chełma jest kilkanaście par pociągów w ciągu doby, a niedługo wraca Radom i Warszawa. Jak zobaczysz ile jedzie pociąg Zamość-Lublin to się zdziwisz... Mi by się nei chciało tracić tyle czasu... Zresztą to połączenie, którego nie ma od lat i raczej ludzie nie zamienią busów na PKP tak łatwo. paweł35 October 20th, 2010, 08:34 AM Durnoty to ty piszesz ZIBI. Po pierwsze nie można łazić między torami bo jest to zabronione!! Sokiści szybko Cię zgarną! Po drugie tak się dziwnie składa że jakieś dwa tygodnie temu byłem na tym terenie. O godzinie 13.00 maszyniści siedzieli w kanciapie albo kręcili się w obejściu. Na torowiskach pustki, że aż boli. Po kątach porostawiane kilka lokomotyw trakcji elektrycznej ET11, kilka spalinowej SM48, no i wagony z cementem. I WIĘCEJ NIC! CISZA!?! A roboty to mają trochę przy pracach manewrowych rano potem podejrzewam to już tylko dyżur, MOŻE SIĘ TRAFI do sformowania jakiś skład wagonów.... A jak coś jedzie do poooglądania to jest w Chełmie przez chwilę na ewentualną zmianę maszynisty albo załatwienie ewentualnych formalności A więc wiem co piszę. A jeśli chodzi o pociągi do Zamościa chodziło mi o pokazanie zasady że jak się chce to można coś zdziałać. I niech to będzie na początek trzy pociągi ale zawsze PKP w Zamściu nie będzie już zmuszone zwalniać 15 osób. A więc trzeba chcieć a nie tylko marudzić jak to jest źle. I przepraszam jeśli Cię uraziłem. White pl October 20th, 2010, 09:01 AM Kolego paweł35 i co mamy się niby dołowac z tego powodu że już tam jest będzie i tu ale potem będzie można po narzekac że tam przecież było wcześniej ,jak się zechce to zawsze można znależc powód do narzekania ,a deweloperzy nie budują tak sobie łudząc się nadziejami,tylko widocznie widzą potencjał w naszym rynku mieszkaniowym i to chyba pozytywna tendencja jeżeli chodzi o rozwój miasta jaki by nie był vercruysse October 20th, 2010, 09:46 AM Widzę, że Paweł i Wojtek to przedstawiciele "chełmskiej myśli szkoleniowej" ^^ A co tych inwestycji z zewnątrz to popytajcie się np. pracowników z Mondi co sądzą o byłych pracodawcach (gdy włascicielami byli Chełmianie) i obecnych (jakis konglomerat z RPA) Zibi201 October 20th, 2010, 11:11 AM I kiedy było lepiej? Pytam z ciekawości... Ale myślę, że to zależy od konkretnego inwestora i nie można uogólniać. |