View Full Version : Road infrastructure, traffic, developments & public transport
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[ 10]
11
tanashubav January 24th, 2012, 09:33 PM ^^Не са за съфинансиране а за закупуване на частния превозвач (Транстриумф), който държи половината линии. Причината - имало някакво изискване на ЕС, че частни фирми не могат да са бенефициенти. Като че ли не може автобусите да са само за Градски транспорт Варна (общинската фирма). Бус ленти, информационни табла на спирките - това също.
tchak January 24th, 2012, 09:36 PM Не знам докъде се стигна с кредита. Тези 20 млн. лв. са кредит за Градски Транспорт, с които да изкупи Транстриум и по този начин да стане единствен превозвач и оттам да има право на тези 50 млн. евро кредит. Между другото, нали в Бургас има и други превозвачи? Как тогава вие успяхте да си осигурите еврофинансирането ?
burgas1 January 25th, 2012, 11:44 AM Има, но са на практика само две или три линии (и то почти дублиращи се) на маршрутки. Бургасбус е абсолютен монополист.
Ако сега спрат всички частни превозвачи, едва ли ще се отрази кой знае колко. За по-точни данни ще трябва да се ровя, но общо взето това е положението - Бургасбус държи със сигурност повече от 80% (не казвам 90% да не взема да сбъркам) от градския транспорт.
Проблемът е, че поради размотаване могат да се загубят много пари. Толкова време мина, а почти нищо не е направено - за проекта за интегриран градски транспорт се знае доста отдавана. Знаело се е и какви са условията и какво трябва да се направи, за да стартира ... а сега и това за КЗК идва в повече:
КЗК започна задълбочено проучване на Транстриумф Холдинг (http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=554454)
Hunter_91 January 25th, 2012, 01:06 PM Някой може ли да обозначи на Google Earth отсечките от Ген. Колев, Царевец и Чаталджа, които са в ремонт?
klapa January 25th, 2012, 03:28 PM Някой може ли да обозначи на Google Earth отсечките от Ген. Колев, Царевец и Чаталджа, които са в ремонт?
Част от Царевец не е в ремонт, а в процес на изграждане.
Ремонта обхваща и ул. Караагач.
Dragger January 25th, 2012, 04:28 PM Обещават нов Аспарухов мост до 2015-а
25 януари 2012 /
Изграждането на нов мост над канала, който да дублира функциите на Аспарухов мост, е залегнало във финалния вариант на стратегията за управление на общинската собственост, който е публикуван на сайта на общината.
В документа, който веднъж вече беше върнат за доработване след унищожителна критика от общински съветници от БСП, не се посочват никакви допълнителни подробности по проекта, пише в. "Народно дело".
Още на пръв поглед прави впечатление, че липсва каквото и да е уточнение дали парите за новия мост ще дойдат от държавата, или ще бъдат търсени от ЕС. Не е уточнено също така дали целта на амбициозния проект е просто да се разтовари от трафика сегашната транспортна връзка между централната част на Варна и район "Аспарухово", или да бъде част от по-значима транспортна отсечка.
Последното е от голямо значение заради различните гледни точки къде е най-удачно да бъде разположен мостът с оглед на бъдещата магистрала "Черно море", която макар и да не е сред приоритетите на настоящото правителство, все някога ще бъде изградена. Сред приоритетите по отношение на уличната инфраструктура стратегията за управление на общинската собственост предвижда да се постигне цялост на ринговото движение по булевардите "Левски" и "Христо Смирненски", както и разширение на ул. "Девня". Впечатление прави и фактът, че за състоянието на настилките в града е дадена оценка, че са в добро състояние, но с уговорката, че тя се отнася за "основните булеварди и главните улици".
Провалилият се на няколко пъти проект за изграждане на етажен паркинг на мястото на съществуващия в момента до сградата на община Варна отново ще бъде поставен като цел и през този мандат на местната власт. Това личи от проекта на стратегията за управление на общинската собственост до 2015-а. До този момент общината е правила няколко опита през минали години да бъде изградено съоръжението, но те винаги са удряли на камък.
Първоначално срещу етажния паркинг възроптаха жителите на съседните блокове, които заведоха дела срещу местната власт. По-късно те бяха спечелени от общината, но пък Общинският съвет не постигна съгласие по условията, при които съоръжението трябваше да бъде изградено на концесия.
Причината бяха опасенията на съветниците от БСП в предния Общински съвет, че сделката е неизгодна за общината. В новата стратегия за управление на общинската собственост няма друго предложение за изграждане на етажен паркинг.
http://varna.dir.bg/news.php?id=10389583
VACHO January 25th, 2012, 05:49 PM ^^ Тази новина вече я пуснах в темата за градски дискусии. Умишлено не я постнах тук, защото в тази тема се предполага обсъждане на проекти, които предстои да се реализират през 2012 или да започнат да се реализират през настоящата година, докато това е безпочвено обещание за далечното бъдеще, което няма да се изпълни.:)
klapa January 25th, 2012, 11:11 PM ^^ Тази новина вече я пуснах в темата за градски дискусии. Умишлено не я постнах тук, защото в тази тема се предполага обсъждане на проекти, които предстои да се реализират през 2012 или да започнат да се реализират през настоящата година, докато това е безпочвено обещание за далечното бъдеще, което няма да се изпълни.:)
Много точно казано. Такива имаме всяка година - мост, подземен паркинг, булевард, път, стадион, оуп, ГТ...
tanashubav February 1st, 2012, 10:27 AM Понеже гледам, че в софийския подфорум са си спретнали дискусия за картите за пътуване та да запитам за Варна - някой знае ли колко струва една карта за всички линии в града? Миналата година ми попадна карта за всички линии за година на цена от осемстотин и няколко лева. Имам чувството, че картите за пътуване във Варна са най-скъпите в цяла България. После искаме хората да пътуват с автобус...
VACHO February 1st, 2012, 11:26 AM Понеже гледам, че в софийския подфорум са си спретнали дискусия за картите за пътуване та да запитам за Варна - някой знае ли колко струва една карта за всички линии в града? Миналата година ми попадна карта за всички линии за година на цена от осемстотин и няколко лева. Имам чувството, че картите за пътуване във Варна са най-скъпите в цяла България. После искаме хората да пътуват с автобус...
Вярно е - в София са много по-евтини и гъвкави условията. Тук една карта за една линия е към 42 лв, за три месеца само за една линия май към 140 лв...а за всички линии карта въобще не съм чувал да има. А и как ще стане, като имаме(имахме) 2 превозвача.:ohno:
Като цяло срамота - ама понеже Варна се слави с "будното си гражданско общество" си траем.:bash:
tanashubav February 1st, 2012, 01:11 PM Сега като продадат Транстриумф може и да стане. Тая фирма много забатачва цялата картинка с градския транспорт в града.
Да не говорим за другата тъпотия билета до Златни да е 3-4лв. макар това да си е към града. Всъщност не зная дали самия курорт е в града, но е факт, че хората във всички вилни зони и селищни образувания до там са с лични карти на които пише, че живеят във Варна.
Друг абсурд е случая с линия 31а и 8. Ако хванеш 31а може да отидеш до Дружба за 1лв. Ако хванеш 8 за лев и нещо...
А иначе още един нюанс от местната политика:
Искат ”легнал полицай”, където бе блъсната Лора
„Майката на Лора е направила запитване в общината дали е възможно там да бъдат поставени „легнали полицаи" и отговорът е бил отрицателен. Аргументът на администрацията е бил, че по този участък минават коли на градския транспорт",
http://varna.dir.bg/news.php?id=10441246
Абсурдния аргумент, че щом минава градски транспорт не може да има легнал полицай е поредното странно извинение в областта на транспорта. Легнали полицай или кабари няма никакъв проблем да се сложат където си искат. Как така в други градове няма пречка а тук има?!
Същата работа и със синята зона - не можело да има щото нямало ОУП(?!) Това по кой закон или наредба го видяха не зная, но със сигурност е измислица.
VACHO February 1st, 2012, 02:03 PM Дори и да стане, според мене няма да е от кой знае каква полза, защото тия карти за всички линии са удобен вариант в голям град с развит ГТ за един ден да си изкараш или за няколко, ако имаш работа в съответния град или просто да се размотаваш, където си искаш. Както аз правя, като ходя в София за няколко дена - взимам си карта за всички линии и нямам грижи. Но първо - София има площ 5 пъти по-голяма от Варна, второ има 15 трамвайни, 9 тролейбусни, към 100 автобусни и 2 линии на метрото (скоро!!!:cheers:). Варна е с двайсетина автобусни и 3 издъхващи тролейбусни линии, които минават по една улица. Тук може да отидеш навсякъде, където си пожелаеш, като комбинираш 2-3 линии максимално. Но ще е хубаво системата да е по-гъвкава - билетчета за време, за няколко пътувания и т.н. И естествено идиотизма билета да има различни цени за различни райони на територията на общината да се ликвидира. Площта на Столична община е над 1300 кв. км ако не се лъжа (Варна е 238 кв.км), а билетчето навсякъде е с една цена, доколкото знам. Просто Варна е много зле по отношение на ГТ. Освен това трябва да се въведе електронна информационна система в реално време по спирките и за БОГА - да се премехнат дебелите и свадливи лелки кондукторки, не сме 19. век!!!!!:nuts:
tanashubav February 1st, 2012, 02:12 PM ^^Естествено, че Варна няма нужда от софийски тип система за таксуване а просто повече гъвкавост както го описа. Дано някой се сети за това все пак!
BTW, заради тези лелки във Варна процента на гратисчии мисля, че е минимален. Не че не трябва да се премахнат де! В София имам чувството, че половината поне хора са без билети. А в метрото интересно, че си влизам през въртележките без да чеквам билет. Верно, че винаги имам от тези за 5лв. за ден, ама ако и да нямах пак никой не ме е питал "на къде така". Пълна анархия...
VACHO February 1st, 2012, 02:53 PM Вярно е, че гратисчиите в София са повече, но има и друго нещо. В столицата ГТ се ползва от около 1,6 млн. души дневно - тоест над 100% от населението на града. Във Варна - от няма и 100 хил. - 25% от населението на града. Това е категорично доказателство, че нещо не е наред при нас.
Иначе за проблема за гратисчиите освен с контрольори, друго решение не знам. Може би на запад имат някакви ефективни системи, не съм запознат.
BTW как така не се чекира билет при въртележките в метрото - ако си с карта минаваш на отделна въртележка, но ако нямаш карта пак ли можеш да минеш без билет?
Bugarash February 1st, 2012, 03:15 PM този мост би требало да биде нешто импозантно според мен а не некои прост индустриален мост...
tanashubav February 1st, 2012, 06:37 PM Вярно е, че гратисчиите в София са повече, но има и друго нещо. В столицата ГТ се ползва от около 1,6 млн. души дневно - тоест над 100% от населението на града. Във Варна - от няма и 100 хил. - 25% от населението на града. Това е категорично доказателство, че нещо не е наред при нас.
Иначе за проблема за гратисчиите освен с контрольори, друго решение не знам. Може би на запад имат някакви ефективни системи, не съм запознат.
BTW как така не се чекира билет при въртележките в метрото - ако си с карта минаваш на отделна въртележка, но ако нямаш карта пак ли можеш да минеш без билет?
От къде имаш данни за пътникопотока във Варна. Би ми било интересно да ги разгледам.
А относно софийското метро на всяка станция има въртележка която си те пуска без да ползваш билет. Предполагам че е предвидена за инвалиди. Иначе май ставаше и на машинките но не помня, като съм в сф обикновено съм с кола или бакшиши.
TrueBulgarian February 1st, 2012, 07:23 PM А относно софийското метро на всяка станция има въртележка която си те пуска без да ползваш билет. Предполагам че е предвидена за инвалиди. Иначе май ставаше и на машинките но не помня, като съм в сф обикновено съм с кола или бакшиши.
На всяка станция има по 1 свободен турникет aka въртележка, за да могат хората с хартиени карти да преминават, след като бъдат проверени от служителя на гишето. В пикови часове се минава лесно без проверка. Предполагам, че след като са решили да премахват хартиените карти изобщо, ще спре и тази практика.
А иначе за Варна, честно казано когато съм във Варна съм или с кола или с бакшиши :lol:, но в редките случаи, в които съм използвал ГТ съм се изненадвал от пълния хаос (забележете, не го казвам с лошо чувство -> в София за хора, които не са запознати с транспортната схема със сигурност също им се струва пълен хаос). Цялата тази история с контрольорите във всеки автобус може и да е била ефективна в миналото, но в момента създава огромно неудобство: търсене на контрольор в пълен автобус, караници, броене на пари, стотинки, огромни разходи за персонал и т.н. Пътят за развитие на ГТ във Варна минава със сигурност през нова електронна система за таксуване. Това е най-добрия начин за проследяване на пътникопотока, за конкурентни видове таксуване, било то на разстояние или на време и т.н. Жалко, че такава система не е залегнала в проекта, но инвестицията не е огромна и би могло да се набави финансиране и по други начини.
tanashubav February 2nd, 2012, 09:24 AM ^^Системата с контрольорки и контрольори не е хаотична. Варненци сме и свикнали и не ходим да търсим билетопродавача, защото той идва сам. А иначе, че е архаична си е архаична. Но пък както казах гарантира 98-99% редовни пътници, за разлика от софийската и всяка друга система със самотаксуване, където гратисчиите са много повече.
Така или иначе по проекта за интегриран транспорт това трябва да остане в миналото и да има само електронно отчитане.
putnik2011 February 2nd, 2012, 12:55 PM Мен лично много ме дразнят тия селяндурки дето събират парите. Хем автобусите са по-мизерни и от тези в по-малките градове, хем лелките са много дразнещи... Ако бързам и искам да пропътувам 1 спирка, пак трябва да плащам 1 лв., не мога да мина гратис. След като прибират пари от всеки пътник, защо все още не са закупили по-хубави автобуси и не са внедрили електронни табели на спирки поне в по-хубавите места на града?
fransiz February 2nd, 2012, 03:08 PM Е много ясно, че и за една спирка ще плащаш. Между другото на мен ми харесва системата с контрольори в автобуса. Влизаш, сядаш си и чакаш да дойде жената с билетите.
Но, съм на ясно че може да се намалят разходите. Няма нужда да измисляме нещо ново, просто копи/ пейст от запад - влизане през предната врата, купуване на билети или от киоски или от автоматизирани терминали по спирките и после маркирането им на апарат до шофьора. Слизане от втората врата.
tanashubav February 2nd, 2012, 03:18 PM ^^Тази система може да работи но само за някои по-слабо натоварени линии. За 148 или 409 не виждам как ще стане. Автобусите ще се бавят много. Но не пречи да се пробва.
fransiz February 2nd, 2012, 03:23 PM Да ве, те в Западна Европа само празни се движат автобусите.
Пък 148 е най-натоварената линия в света, даже от Токио идвали на обучение.
С хартиена карта отнема секунда машинката да му напише датата на ползване, а с такава магнитна карта просто трябва да си доближиш портфейла до апарата за да го отчете, няма нужда дори да спираш.
Става изключително бързо и лесно.
tanashubav February 2nd, 2012, 03:26 PM За всички страни и линии в Европа не зная, но това което съм виждал е, че когато има качване само от предната врата винаги има забавяне. Ако контрола става само с чекване на картата (както май има и в софийските трамвай) то гратисчиите са 60-70% от пътниците. И все пак може би има система, която не ми е известна но гарантира добро обслужване и малко нередовни пътници.
fransiz February 2nd, 2012, 03:37 PM Е как ще има гратисчии при положение, че всеки влиза през вратата на шофьора и той гледа дали всички си маркират билетите (картите).
D.Iv February 2nd, 2012, 06:41 PM Специално тези проценти като 60-70% са силно преувеличени. Просто като си ползвал градски транспорт в София ти е направило впечатление, че хората не перфорират билети. Но това се дължи на това, че масово всички са с абонаментни карти и няма за какво да се вадят. Дори много хора не маркират електронните си карти, защото няма смисъл.
Гратисчии особено в трамваите и тролейбусите има по-малко, защото контролите са предимно там. Разбира се има в крайните автобусни линии може и 50% да са, но едва ли.
tanashubav February 2nd, 2012, 07:42 PM 60-70 процента имах предвид в чужбина. Примерно Милано е така. В София процента е по- малък но все пак несъизмеримо по- голям от варненския.
VACHO February 2nd, 2012, 07:45 PM От къде имаш данни за пътникопотока във Варна. Би ми било интересно да ги разгледам.
А относно софийското метро на всяка станция има въртележка която си те пуска без да ползваш билет. Предполагам че е предвидена за инвалиди. Иначе май ставаше и на машинките но не помня, като съм в сф обикновено съм с кола или бакшиши.
Просто преди време като беше актуална темата за монорелса, Свилен Крайчев спомена тази цифра ако не се лъжа. Не знам до колко е истинна, но според мене отговаря на реалността.
klapa February 4th, 2012, 09:39 AM Ако бързам и искам да пропътувам 1 спирка, пак трябва да плащам 1 лв., не мога да мина гратис.
И европейското мислене си има граници. На българите е явно до тук...
tanashubav February 7th, 2012, 01:43 PM С 5,4 млн. лв. община Варна гарантира заема на „Градски транспорт“
http://www.moreto.net/im/4120.m250.jpg
С общинска гаранция в размер на 5,4 млн. лв. дават рамо на сделката между превозвачите, които обслужват градския транспорт в морската столица. Зелена светлина за сумата дадоха от финансовата комисия към местния парламент. Предстои решението да бъде публикувано, а след това и подложено на обществено обсъждане. После ще се свика ново заседание на комисията, за да се преразгледат параметрите, така че в окончателния си вид да бъдат гласувани на сесия. Това обясни председателят на ПК „Финанси и бюджет“ Янко Станев. По думите му активите на „Градски транспорт“ възлизат на 17,6 млн. лв. Те обаче са недостатъчни за обезпечаването на покупката на 100% от капитала на „Транстриумф холдинг“. Именно затова се налага гаранцията от общината. С нея ще се осигурят необходимите 22-23 млн. лв. за обезпечаване на заема. Той ще покрие стойността на сделката – 9,7 млн. евро, договорени в резултат от преговори между общинския превозвач и частния му конкурент.
Целта е „Градски транспорт“ да поеме функциите на вътрешен оператор на територията на общината, което ще позволи на Варна да усвои солидни евросредства за модернизация на обществените превози. Става въпрос за около 125 млн. лв., 13,5 млн. лв. от които са за сметка на местната хазна.
В момента „Транстриумф“ държи 53% от линиите. Със сделката, която трябва да приключи до 2-3 месеца, „Градски транспорт“ ще обслужват цялата мрежа. Това ни гарантира парите от европроекта по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“, увери Янко Станев.
По думите му 50 млн. лв. от средствата ще отидат за 70 нови автобуси – 30 на бензин и по 20 на биодизел и газ. 15 млн. лв. пък ще бъдат вложени в изграждането на скоростни бус ленти от „Владиславово“ до „Почивка“. 7 млн. лв. се предвижда да излязат разходите за електронното таксуване в рейсовете, а към 2,5 млн. лв. ще се заделят за оборудване, което ще направи градския транспорт достъпен за хората с увреждания. 1,5 млн. лв. са заложени за модернизация на обръщачите на крайните спирки. Освен това, се планират 4,5 млн. лв. за система за управление на трафика. В модерните европейски столици подобна придобивка струва към 100 млн. лв., но със средствата, които ще получим от ЕС, ще положим едно добро начало, категоричен бе Станев. Той изтъкна още, че по проекта за интегриран градски транспорт ще бъдат изградени и 18-28 км велоалеи, в които се очаква да бъдат вложени 5 млн. лв. Инвестициите трябва да бъдат реализирани до края на 2014 г., припомни още председателят на финансовата комисия.
Според него за разлика от останалите големи градове, които напират за безвъзмездно финансиране от ЕС, Варна е в изгодна позиция, тъй като разполага с необходимата общинска структура, а частна фирма не би могла да кандидатства. Освен това, не всички общини са в състояние да осигурят собствено участие. В Ловеч например се отказват от проекта, тъй като не са в състояние да обезпечат съфинансиране в размер на 10 млн., информира Янко Станев.
http://www.chernomore.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=22899:-54-&catid=54:2009-03-18-08-35-18
VACHO February 7th, 2012, 01:58 PM ^^ Интересно ми е дали ще сложат и електронни табели по спирките с информация за оставащото време до следващата кола на ГТ. Нещо, за което ни лъгаха преди време, че ще стане, но така и не се случи.
tanashubav February 7th, 2012, 02:13 PM ^^Би трябвало. Това е една от най-полезните екстри поне за мен а едва ли струва много милиони.
LuXoR40 February 7th, 2012, 03:37 PM РЕВОЛЮЦИЯ: БИЯТ ШУТА НА КОНДУКТОРИТЕ, таксуваме се ЕЛЕКТРОННО ВЪВ ВАРНЕНСКИТЕ РЕЙСОВЕ
До края на 2014 г. в морската столица трябва да заработи система за електронно таксуване във всички автобуси и тролеи.
http://petel.bg/article.php?aid=12097
VACHO February 7th, 2012, 03:40 PM 15 млн. лева за "бърза" автобусна линия? Нима толкова много струва боята?:lol:
TrueBulgarian February 7th, 2012, 04:04 PM 15 млн. лева за "бърза" автобусна линия? Нима толкова много струва боята?:lol:
BRT е много повече от "боя," разбира се ако се прави както трябва. ;) Иначе добра новина, добре че са включили таксуването в проекта.
VACHO February 7th, 2012, 04:27 PM BRT е много повече от "боя," разбира се ако се прави както трябва. ;) Иначе добра новина, добре че са включили таксуването в проекта.
Не виждам как във Варна може да се изгради пълноценна BRT линия. Ще е някаква пародия, то е ясно.
tanashubav February 7th, 2012, 07:19 PM ^^Така си е. Въпросът е каква степен на автономност ще има автобусното трасе. Аз си го представям като един ремонт на булевардите по които ще преминават автобусите (което за Варна никак не е зле, защото това са половината главни булеварди). Ще се сегрегира лентата физически и ще се добави нещо като зелена линия за автобусите.
VACHO February 7th, 2012, 07:23 PM Всъщност споменавало ли се е конкретно откъде ще мине тази скоростна линия, май не...
като един ремонт на булевардите по които ще преминават автобусите
И то частично, едва ли 15 млн. ще стигнат за цялата дължина на маршрута на "BRT"-то.
tanashubav February 7th, 2012, 07:26 PM Говори се, че скоростната линия ще е всъщност сегашната линия 148, което е напълно логично. Предполагам че ще е по нейното трасе.
Capt.Vimes February 7th, 2012, 07:29 PM Говори се, че скоростната линия ще е всъщност сегашната линия 148, което е напълно логично. Предполагам че ще е по нейното трасе.
Това би следвало да означава и разширение на Цар Освободител по трасето. Дано покрай него разширят и отсечката между газостанцията и 3-ти Март
VACHO February 7th, 2012, 07:34 PM Това би следвало да означава и разширение на Цар Освободител по трасето. Дано покрай него разширят и отсечката между газостанцията и 3-ти Март
Като се замисля май бяха казали, че ще изменят маршрута на 148 за целта, като го отклонят надолу по бул. Хуняди или по бул. Република и след това да продължи по бул. Владислав, което ще е глупаво, защото хиляди живущи в Младост и Възраждане ще бъдат откъснати от линията. Но от друга страна ако скоростната линия следва сегашния маршрут на 148 по Царя, изобщо за каква скоростна линия може да се говори там - двулентово булевардче, което се задъхва от задръствания даже през почивните дни, където се движат и много служебни автобуси и ТИРове?!?!? А за разширение на Царя не виждам къде ще стане - много от терените в непосредствена близост до платното за движение са застроени, остана само поляната между Възраждане 2 и Младост кажи речи.
Capt.Vimes February 7th, 2012, 07:39 PM Като се замисля май бяха казали, че ще изменят маршрута на 148 за целта, като го отклонят надолу по бул. Хуняди или по бул. Република и след това да продължи по бул. Владислав, което ще е глупаво, защото хиляди живущи в Младост и Възраждане ще бъдат откъснати от линията. Но от друга страна ако скоростната линия следва сегашния маршрут на 148 по Царя, изобщо за каква скоростна линия може да се говори там - двулентово булевардче, което се задъхва от задръствания даже през почивните дни, където се движат и много служебни автобуси и ТИРове?!?!? А за разширение на Царя не виждам къде ще стане - много от терените в непосредствена близост до платното за движение са застроени, остана само поляната между Възраждане 2 и Младост кажи речи.
Бутат всичко наред, а който е разрешил да се строи там го вкопават в пътя.
tanashubav February 7th, 2012, 07:43 PM Нещата около Цар Освободител са малко по-сложни. Още по плана за града от 1980-та е предвидено там да има градска магистрала. Сегашното трасе на булеварда ще бъде по-скоро нещо като локално платно. Със сигурност обаче със сумата по проекта няма как да се построи този булевард.
VACHO February 7th, 2012, 07:47 PM Нещата около Цар Освободител са малко по-сложни. Още по плана за града от 1980-та е предвидено там да има градска магистрала. Сегашното трасе на булеварда ще бъде по-скоро нещо като локално платно. Със сигурност обаче със сумата по проекта няма как да се построи този булевард.
На мене затова ми е чудно къде аджеба ще я шитнат тази скоростна линия, като трябва за целта да се обособява трасе, да се разширяват булеварди, евентуално да се прави отчуждаване на терени, а е повече от ясно, че парите няма как да стигнат за това.
Capt.Vimes February 7th, 2012, 07:52 PM Нещата около Цар Освободител са малко по-сложни. Още по плана за града от 1980-та е предвидено там да има градска магистрала. Сегашното трасе на булеварда ще бъде по-скоро нещо като локално платно. Със сигурност обаче със сумата по проекта няма как да се построи този булевард.
По план съм виждал и градска железница до булеварда.
tchak February 7th, 2012, 08:10 PM Хора, опомнете се! Никаква сегрегация на трасето, даже няма и да се преасфалтират булевардите. Всичко ще бъде една непрекъстата жълта лента с надпис BUS, както е по 8-ми приморски полк и всичко ще е за сметка на останалото движение - за толкова стигат 15 млн. лв. Пълна пародия ще бъде, дано поне не стават някакви супер задръствания. Именно за това щеше да е много по-разумно да се започне с реализацията на скоростен трамвай с подземно трасе под булевардите в централната част.
VACHO February 7th, 2012, 08:16 PM Хора, опомнете се! Никаква сегрегация на трасето, даже няма и да се преасфалтират булевардите. Всичко ще бъде една непрекъстата жълта лента с надпис BUS, както е по 8-ми приморски полк и всичко ще е за сметка на останалото движение - за толкова стигат 15 млн. лв. Пълна пародия ще бъде, дано поне не стават някакви супер задръствания. Именно за това щеше да е много по-разумно да се започне с реализацията на скоростен трамвай с подземно трасе под булевардите в централната част.
Ми и аз се съдрах да го повтарям това, ама кой да ни чуе. :ohno:
Capt.Vimes February 7th, 2012, 08:36 PM Ми и аз се съдрах да го повтарям това, ама кой да ни чуе. :ohno:
По-скоро не ни се слуша. Поне на мен вече не ми останаха нерви да се ядосвам на подобни простотии.
VACHO February 7th, 2012, 08:45 PM По-скоро не ни се слуша. Поне на мен вече не ми останаха нерви да се ядосвам на подобни простотии.
Аз имах предвид не форумците да чуят мен или тези, които заставаме зад идеята за скоростен трамвай а по принцип управата на града да чуе мнението на хората. Ясно е, че няма смисъл да се ядосваме за неща, които никога няма да се осъществят. А и тази дискусия вече е водена многократно и повече няма какво да се коментира по въпроса.
tanashubav February 8th, 2012, 08:21 AM 15млн. за жълта лента е много дори и във Варна. Няма да е само това. Но не е задължително да има скоростна бус лента по цялото трасе а само на отделни участъци. Самия проект според мен още не е разработен. ЗДори и в Бургас където са с около година преднина нямат яснота как ще изглеждат нещата. Тъй че ще изчакам преди да им давам оценки!
pafil February 9th, 2012, 09:15 AM http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3215466916523&set=a.3215281991900.2150633.1561855671&type=1&permPage=1
Това ми е доста интересно как точно ще го закърпят. Нямах си идея, че положението е толкова лошо по алея първа.
VACHO February 9th, 2012, 09:52 AM http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3215466916523&set=a.3215281991900.2150633.1561855671&type=1&permPage=1
Това ми е доста интересно как точно ще го закърпят. Нямах си идея, че положението е толкова лошо по алея първа.
Природата реши сама да се справи с тая мутренска алея. ;)
bench_mark February 9th, 2012, 10:20 AM Аз имах предвид не форумците да чуят мен или тези, които заставаме зад идеята за скоростен трамвай а по принцип управата на града да чуе мнението на хората. Ясно е, че няма смисъл да се ядосваме за неща, които никога няма да се осъществят. А и тази дискусия вече е водена многократно и повече няма какво да се коментира по въпроса.
Забравете както за извънуличен, така и за релсов градски транспорт в който и да било провинциален град в следващите 50 години. Нито има подобна необходимост някъде, нито има ресурс за подобни проекти. Една обикновена трамвайна линия струва 100-тина милиона евро в град като София.
Capt.Vimes February 9th, 2012, 10:21 AM 4AG5uAIYkfg
Capt.Vimes February 9th, 2012, 10:22 AM Забравете както за извънуличен, така и за релсов градски транспорт в който и да било провинциален град в следващите 50 години. Нито има подобна необходимост някъде, нито има ресурс за подобни проекти. Една обикновена трамвайна линия струва 100-тина милиона евро в град като София.
:lol:
tchak February 9th, 2012, 10:30 AM Аз пък не мога да си представя това чудо "скоростна лента" за движение на автобусите - физически на доста места няма място, освен ако не е за сметка на останалото движение... Освен да настане една повсеместна боза.
VACHO February 9th, 2012, 10:52 AM Аз пък не мога да си представя това чудо "скоростна лента" за движение на автобусите - физически на доста места няма място, освен ако не е за сметка на останалото движение... Освен да настане една повсеместна боза.
Ние първо да ги получим тези пари, щото може и това да не стане.:bash:
Забравете както за извънуличен, така и за релсов градски транспорт в който и да било провинциален град в следващите 50 години. Нито има подобна необходимост някъде, нито има ресурс за подобни проекти. Една обикновена трамвайна линия струва 100-тина милиона евро в град като София.
Чак пък 100...иначе че няма да има релсов ГТ извън София в следващия половин или един век е ясно. Но че няма необходимост в градове като Пловдив, Варна и Бургас е спорен въпрос според мен.
mediar February 9th, 2012, 10:54 AM http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3215466916523&set=a.3215281991900.2150633.1561855671&type=1&permPage=1
Това няма как да се изкърпи. Освен ако не сглобят отделните парчета асфалт като пъзел и не ги свържат със смола. Което би било малоумно.
LuXoR40 February 9th, 2012, 11:26 AM ^^ О, повярвай, вече им е минало през ума :) Но асфалта е най-малката беля. Въпреки, че малко не е за тази тема, но не ми е ясно какво ще се случи след седмица, когато почне да се топи всичко. Както останахме без плаж, без крайбрежна алея, можем да останем и без 1/4 от Морската. Наскоро се разхождах покрай ската. В толкова окаяно състояние не е бил. Сега не ми се мисли за гледката. Толкова пари се дават от ЕС за такива свлачищни зони. Още повече, че това се случва в един средно голям за Европа град. То бива такова безобразие в тази община, ама вече прелива всичко!
tanashubav February 9th, 2012, 11:37 AM Забравете както за извънуличен, така и за релсов градски транспорт в който и да било провинциален град в следващите 50 години. Нито има подобна необходимост някъде, нито има ресурс за подобни проекти. Една обикновена трамвайна линия струва 100-тина милиона евро в град като София.
Е то тука в нашите градове толкова ни трябва - една линия. Като забогатеем може и две или три. Сто милиона са идеална сума. Щом за метрото в София се влагат към милиард значи в 4 пъти по-малка Варна може 250млн!
:cheers:
VACHO February 9th, 2012, 11:40 AM Е то тука в нашите градове толкова ни трябва - една линия. Като забогатеем може и две или три. Сто милиона са идеална сума. Щом за метрото в София се влагат към милиард значи в 4 пъти по-малка Варна може 250млн!
Всичко опира до желанието, възможно е, но иди го кажи на Кирката Йорданов и ТИМ.
bench_mark February 9th, 2012, 02:47 PM Е то тука в нашите градове толкова ни трябва - една линия. Като забогатеем може и две или три. Сто милиона са идеална сума. Щом за метрото в София се влагат към милиард значи в 4 пъти по-малка Варна може 250млн!
Въпросът е и до необходимост. Ако успеете да убедите частни инвеститори в рентабилността на една трамвайна линия, дайте я на концесия. Или спечелете проект за нея пред някоя финансираща институция.
Но след като проблемът с транпорта във Варна можел да се реши само с оправянето на една автобусна линия, всички други идеи ми звучат компексарски. Трамвай е нужен по линии с голям пътникопоток, какъвто по направлението на тази автобусна линия очевидно няма. Трамваят може да превозва около 25 000 души на час, което означава, че за един ден по неговата линия ще путуват 250 000 души. Целият дневен путникопоток по всички варненски линии пишете, че е няколко пъти по-малък, което обезсмисля каквата и да било дискусия за трамвай.
Capt.Vimes February 9th, 2012, 02:59 PM Брей, защо ли други градове с население колкото Варна или по-малки имат и разширяват трамвайната си мрежа, че и със средства от ЕС? Будали! :nuts::
tchak February 9th, 2012, 03:41 PM Не знам някъде в Европа инвестицията в инфраструктурата на градския транспорт да е дело на частни инвеститори, нито дори дейността без субсидиране да е печеливша. Може строителството да се извършва от частни компании, но възложителя е друг. Това, че градския транспорт във Варна ще се оправи чрез реорганизациятя на 1 автобусна линия е несериозно. В цяла Европа в далеч по-малки градове от Варна се изграждат съвременни трамвайни трасета, дори примерно в Лозана (2-3 по-малък от Варна) пък има цяло метро.
tanashubav February 9th, 2012, 04:30 PM Въпросът е и до необходимост. Ако успеете да убедите частни инвеститори в рентабилността на една трамвайна линия, дайте я на концесия. Или спечелете проект за нея пред някоя финансираща институция.
Но след като проблемът с транпорта във Варна можел да се реши само с оправянето на една автобусна линия, всички други идеи ми звучат компексарски. Трамвай е нужен по линии с голям пътникопоток, какъвто по направлението на тази автобусна линия очевидно няма. Трамваят може да превозва около 25 000 души на час, което означава, че за един ден по неговата линия ще путуват 250 000 души. Целият дневен путникопоток по всички варненски линии пишете, че е няколко пъти по-малък, което обезсмисля каквата и да било дискусия за трамвай.
Не те слуша главата да знаеш. Ужким сме форум за инфраструктура пък нищичко не си научил. Градския транспорт е винаги на загуба. Ти да не мислиш, че ако някой обяви концесия за метро в София ще има участници? Всичко се субсидира. А и трамвайните линии в София са пример как с не много пътникопоток се поддържа с деситилетия подобен транспорт. Абе изобщо говориш на "аба". Въобразил си си, че всяко нещо, което искаме и е малко по-различно от съществуващото тук е пълна глезотия. И така си я караш. Бъркаш.
fransiz February 9th, 2012, 04:31 PM Много зависи от това как е разположен града.
D.Iv February 9th, 2012, 05:39 PM Специално Варна има такова разположение, което позволява една до две линии в направление Владиславово - Чайка. Пътникопотокът съвсем спокойно би се равнил със софийският трамвай 7. Но скоро "железни коне" във Варна няма да видим.
VACHO February 9th, 2012, 06:07 PM @bench_mark, във Варна общият пътникопоток е малък, не защото няма потенциал за такъв, а защото както е казвано много пъти, ГТ във Варна е много тромава и неефективна и морално и всякак остаряла система. Тук повечето потенциални пътници избират личен автотранспорт или друг начин за придвижване, но не и ГТ. Варна има пътникопотоци. Населението е около 400 000, освен това голяма част от пътниците се движат по направление Чайка-Център и Владиславово - Център. В Чайка и околността живеят над 40 000 души, в Младост и Възраждане , които също лежат на тази ос има съответно по 50 000 и 30 000 жители, във Владиславово те са над 50 000. Така че имаме потенциал за трамвайна линия. Ако се изгради такава, хората постепенно ще проумеят ползата от нея и много ще я изберат за свой начин на предвижване до центъра, както стана в последните години и със софийското метро. В началото хората се чудеха какво е това метро и никой не го приемаше насериозно, а сега вече има блъсканици по вагоните в час пик и трафика в града постепенно се подобрява. Същото би могло да се случи и с една евентуална трамвайна линия във Варна. Още повече, че е много вероятно града да увеличи жителите си до 500 000, което налага внедряването на нов вид ГТ.
TrueBulgarian February 9th, 2012, 07:27 PM Ами започвайте работа. Трябват проекти, идеи ;) Стимулирайте дискусия в общественото пространство с добре направен идеен проект. Само с повече дискусия, с повече мислещи участници би могло да се промени нещо. Няма как да стана само с искане. Огромната част от проектите, финансирани по оперативните програми, се осъществяват по-скоро въпреки лошата работа на отговорните институции, били те държавни, общински и т.н., а не поради добрата такава. Начинът да се промени всичко това е само с повече експертни мнения, с повече дискусия в обществото, с повече натиск върху институциите, с по-добра среда.
VACHO February 9th, 2012, 08:22 PM Ами започвайте работа. Трябват проекти, идеи ;) Стимулирайте дискусия в общественото пространство с добре направен идеен проект. Само с повече дискусия, с повече мислещи участници би могло да се промени нещо. Няма как да стана само с искане. Огромната част от проектите, финансирани по оперативните програми, се осъществяват по-скоро въпреки лошата работа на отговорните институции, били те държавни, общински и т.н., а не поради добрата такава. Начинът да се промени всичко това е само с повече експертни мнения, с повече дискусия в обществото, с повече натиск върху институциите, с по-добра среда.
+1 :okay: Точно така!:)
Софиянци благодарение на будното гражданско мнение и активността си се домогнаха до това да повлияят на решенията на Метрополитен и общината за 3-ти МД. Защо не и варненци да предизвикат широка обществена дискусия за трамвайна линия в града, още повече, че такава е заложена във все още неприетия ОУП.
Capt.Vimes February 10th, 2012, 09:42 AM +1 :okay: Точно така!:)
Софиянци благодарение на будното гражданско мнение и активността си се домогнаха до това да повлияят на решенията на Метрополитен и общината за 3-ти МД. Защо не и варненци да предизвикат широка обществена дискусия за трамвайна линия в града, още повече, че такава е заложена във все още неприетия ОУП.
Какъв е маршрута?
Bobi_G February 10th, 2012, 10:11 AM ^^ http://www.tpovarna.com/assets/files/varna-15.2.2.pdf
Не знам до колко е актуална схемата.
VACHO February 10th, 2012, 10:12 AM Какъв е маршрута?
Единствения маршрут е този, който е показал Павчуко във втория пост от тази същата тема. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=792734 Но на картата не се уточнява за какъв именно вид транспорт става въпрос. От друга страна, в текстовата част на ОУП, която може да се изтегли от сайта на общината се споменава изрично, че планът предвижда "скоростен трамвай". Ако се интересуваш, дръпни го и го намери, то е едно абзацче или някъде толкова.:)
VACHO February 10th, 2012, 10:17 AM Ето, цитирам точно извадка от предварителния проект на ОУП на община Варна, частта "План-схема комуникационно-транспортна система":
Проекта предвижда скоростен надземен трамвай. Към проучванията се разработва и цялостна
схема за мрежата, включваща всички видове транспорт, като автобусните и тролейбусните трасета довеждат
пътническите потоци в близост до релсовите трасета на скоростния трамвай.
Трасето на новия вид МОПТ е с направление Север – Юг. С него се цели да се осигурят големите
далечни кореспонденции на урбанизираните територии, залегнали в проекта на ОУП ХХІ Варна. Проекта
предлага основното трасе да се проведе от кк Златни пясъци (с възможност да продължи до кк Албена) до
възел Виница, след това по бул.”Варна”, бул.”Цар Освободител, летище Варна, възел на А2 с път І-9, след
това по новото трасе на път І-9 до възела с бул.”Боровец” (с възможност да продължи до кк Камчия).
Спирките на скоростния трамвай се определят с устройствения план и инвестиционния проект, като по
правило разстоянията между спирките на скоростния трамвай не са по-големи от 800 m
Мечтиии...:nuts:
Това е линка, откъдето всеки заинтересуван може да го изтегли http://www.varna.bg/bg/articles/1175/%D0%A2%D0%9E%D0%9C___%D0%86.1_-_%D0%9A%D0%9E%D0%9C%D0%A3%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%9E%D0%9D%D0%9D%D0%9E-%D0%A2%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9F%D0%9E%D0%A0%D0%A2%D0%9D%D0%90_%D0%A1%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%90.html
tanashubav February 10th, 2012, 10:22 AM Тази схема за скоростен релсов трансорт ми е много глупава. Залагат се трасета по големите булеварди, които също ще са скоростни а в самия център няма навлизане на този транспорт. Точно това трябва да е целта - в центъра само с обществен транспорт а не с личен автомобил. И ако имаме добра линия през центъра можем да я използваме и по направлението Владиславово - Златни. Но това е вече до проучване и изследвания. Предимството на Варна да е дълъг но сравнително тесен град в който ясно се открояват основните пътникопотоци които са 2-3 трябва да се използва.
VACHO February 10th, 2012, 10:25 AM Да, това, че не минава през ЦГЧ също ме дразни, но явно са решили, че там няма място за трамвай, което си е така по принцип, но явно за тях единственото решение да се слезе под земята не е реално.
tanashubav February 10th, 2012, 10:30 AM Място има. Просто това място се взима от колите и се дава на трамвая. Няма да накараме никого да слезе от колата си докато не направим пътуването му скъпо, бавно и трудно.
Изобщо в последните 10 години всичко което се прави за т.н. подобряване на трафика в града е насочено само и единствено в полза на автомобилите. Като създаваш по-бързи улици, разширяваш кръстовища и строиш нови пробиви без да има нищо на обратната страна единственото което получаваш е още повече коли. Тотално сбъркана концепция, ако изобщо можем да я наречем такава.
VACHO February 10th, 2012, 10:36 AM ^^ Дори и тези "подобрения" и "разширения" на уличната мрежа се правят половинчато и неефективно. Макар че се сещам за един проект, който наистина подобри движението в района си - новото кръстовище на Хр. Смирненски и Царя. Вече действително няма задръствания там, а си спомняме какво беше. Но да, общината трябва да помисли за градския транспорт и оптимизирането му.
mediar February 10th, 2012, 11:01 AM ^^ Сериозно ли говориш? Аз бях останал с впечатлението, че там нищо не се е променило след ремонта.
tanashubav February 10th, 2012, 11:03 AM ^^Подобрение има. Минава се от първия път. Още една брънка в автомобилното задушаване на града. За 20 години 500м. велоалея, никаква синя зона, никакви подземни паркинги, никакви нови пешеходни площи. Голмо развитие, много напредничав маниер.
VACHO February 10th, 2012, 11:20 AM Някой знае ли кога се очаква да дадат зелена светлина от Брюксел и кога ще преведат парите най-рано и изобщо общинарите движат ли се в срок? Може ли да се надяваме, че новите 70 автобуса ще бъдат закупени още тази година и тази година ще започне някаква работа по обещаните "8-18 км" велоалеи, както и "скоростната линия"???
^^ Сериозно ли говориш? Аз бях останал с впечатлението, че там нищо не се е променило след ремонта.
Да, минавам оттам всеки ден и разликата е голяма.
tanashubav February 10th, 2012, 01:06 PM Автобусите предполагам догодина. Бургас ще ги има тази година, а проекта там е с една година напред.
mediar February 10th, 2012, 01:09 PM Поне едно можем да сме сигурни - нито един от автобусите няма да е Тедом. За съжаление.
tanashubav February 10th, 2012, 01:12 PM ^^Защо? Пък и какво от това. Аз съм доволен от Мерцедесите. 12-13 години по варненсктие улици и още се държат прилично. Тедомите също не са зле, но ще видим как ще са в дългосрочен план.
mediar February 10th, 2012, 01:14 PM Защото Тедом официално са спрели производството на автобуси от 10 Януари 2012:
Bus production shut down
We would like to inform you about the TEDOM company's decision to shut down the production of buses as of January 10, 2012. This decision has been made on the basis of unsatisfactory financial performance of the Bus division during the last three years. At the same time, however, our Cogeneration division is seeing an increase in demand for cogeneration units. Therefore we shall focus our efforts on this segment of our production portfolio in order to be able to satisfy the increasing demand for cogeneration units by using the premises of the Bus division. Of course we shall continue providing to our customers (public transportation authorities and private carriers) the full-scale servicing support and spare part support for at least ten years.
http://bus.tedom.eu/
Аз също бих бил доволен на Мерцедеси, особенно ако ще са Цитаро.
tchak February 10th, 2012, 05:56 PM Това което го има като проект в ОУП е по-скоро крайградски транспорт, което е добра идея (нещо от сорта Виена-Баден, трамвай в града и крайградски влак извън него), но за реална алтернатива за баш градски транспорт не е. Може би ще бъде изключително полезен ако туристите се извозват с него от летището до курортите, така няма да минават автобуси през центъра.
fransiz February 15th, 2012, 06:19 PM Инструктор: Кръговото кръстовище на "Почивка“ е грешка
Източник: в. "Народно дело" 12:35 / 15.02.2012
Кръговото кръстовище на спирка "Почивка" не само няма да реши проблемите на трафика в тази част на Варна, но и създава условия за многобройни катастрофи. Без монтиране на светофар, който допълнително да го регулира, мястото ще се превърне в кошмар за шофьорите, преминаващи през него. Това предупреди преподавателят по авто-мото подготовка Атанас Балабанов. "На първо място, няма нормативна уредба, която да урежда движението в кръгово кръстовище, а освен това самите водачи не са привикнали с него. Освен това по булеварда се влиза в кръговото по две ленти и ако автомобил от лявата реши да го напусне, се получава конфликтна точка с тези, които се въртят вдясно от него", обясни инструкторът. Според него вторият фактор ще предизвика или произшествие, или задръстване. "Конкретното ново кръстовище на "Почивка" наистина е добре направено, красиво е, но само ако се гледа от хеликоптер. Един светофар щеше да свърши много по-добра работа", категоричен е Балабанов. Според него с увеличаване на трафика в посока крайбрежната алея в по-топлите месеци тепърва ще стане ясно колко е опасно.
Балабанов заяви също, че може би с едно-две изключения въведените масово в последните години кръгови движения във Варна са сбъркани. "На ул. "Девня" няма достатъчно място за два автомобила и там сблъсъците се разминават направо на косъм", обясни той. Преподавателят по авто-мото подготовка каза още, че проблемите с неудачните реорганизации на трафика във Варна идват от липсата на диалог между общината и специалистите "Споделял съм мнението си лично с Кирил Йорданов преди две-три години. Той поиска да му представим писмен анализ, но за да се направи, трябва ресурс. Освен това в общината има цели отдели и структури, които би трябвало да решават такива проблеми. Честно казано, започвам да се съмнявам дали изобщо хората там могат да бъдат наречени специалисти", каза още Атанас Балабанов.
Не само кръговите движения, а и маркировката по варненските улици е изпълнена с много грешки, твърди варненският представител в Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Атанас Балабанов. "Последната идиотия, която видях, е на ремонтираната ул. "Кольо Фичето", където на едно място има знаци, показващи път с предимство от три места", коментира той. Знак, които невярно отразява организацията на движение, има на бул. "Владислав Варненчик" преди кръстовището на Образцов дом. "На много места има коригирана маркировка, която е по-нетрайна от старата, която пък не е вярна. Шофьорите, които не са от Варна, пък и тези, които са, трудно се ориентират в такива ситуации, което поражда неувереност в действията им и разстройва трафика като цяло", коментира Балабанов.
http://news.varna24.bg/329273.html
И аз съм на мнение, че е грешка. Но не съм на мнението, че там трябва да има светофар.
tanashubav February 15th, 2012, 06:36 PM Проблемът не е в кръговото а в шофьорите които не спазват правилника за движение. Очевидно пътната маркировка е нещо много озадачаващо варненския шофьор.
mediar February 15th, 2012, 07:10 PM Очевидно пътната маркировка е нещо много озадачаващо варненския шофьор.
Много ясно. При положение, че я има само един месец в годината, нормално е да озадачава шофьорите. Как точно ще свикнеш да се съобразяваш с нещо, което го няма - по-скоро е нормално да свикнеш с липсата му.
VACHO February 15th, 2012, 08:04 PM Лошото е, че ПТП-тата на това място ще се увеличат, особено през лятото. Просто не ми се мисли какви грозни сцени ще стават там.:ohno:
tanashubav February 15th, 2012, 08:30 PM За да не стават сакатлъци се слагат едни кабари или други леки неравности, за да се заостри вниманието на шофьорите. Лесно и просто.
Capt.Vimes February 15th, 2012, 08:41 PM За да не стават сакатлъци се слагат едни кабари или други леки неравности, за да се заостри вниманието на шофьорите. Лесно и просто.
Най-добре релефна маркировка. Поне така ми се струва за това място.
mediar February 16th, 2012, 09:47 AM Мистерия! КРЪГОВОТО на „Почивка“ първо СТРУВАЛО 150 хил. лв, ПОСЛЕ НЕЩО СТАНАЛО И ИЗЛЯЗЛО 800 хил. лв.
http://petel.bg/article.php?aid=12393
ВЪЛНОЛОМЪТ ОРЪФАН, въпреки 18-ТЕ МИЛИОНА, налети ЗА УКРЕПВАНЕ (СНИМКИ)
http://petel.bg/article.php?aid=12323
tanashubav February 16th, 2012, 10:00 AM Тъкмо и аз сега четох за това кръгово. Не зная дали е 600 или 800 хиляди, но за N-ти път потвърждава мнението ми, че пари във Варна има, но те не се използват за гражданите а се крадат. И няма смисъл да се оплакваме от някой друг освен от местната власт която е виновна за всичките тези безобразия.
VACHO February 16th, 2012, 02:08 PM Тъкмо и аз сега четох за това кръгово. Не зная дали е 600 или 800 хиляди, но за N-ти път потвърждава мнението ми, че пари във Варна има, но те не се използват за гражданите а се крадат. И няма смисъл да се оплакваме от някой друг освен от местната власт която е виновна за всичките тези безобразия.
Не знам другите големи градове как са, но варненските общинари са особено крадливо племе, после защо Кирката имал апартамент в Париж, къща в Швейцария, защо Гуцито имал заделени не знам си колко десетки хиляди за почивка, а баща му заделил още n хиляди...и ще ми се плюнчи Йорданов как нямал нито един имот извън Варна, кълнял се бил - еми юридически ако не са записани на негово име, а на името на любовницата, жената, детето естествено, че няма да има. Не мога да разбера за толкова тъпи ли ни смятат или просто си знаят, че няма никой да им потърси сметка???
tanashubav February 16th, 2012, 04:17 PM Една много интересна и поучителна статия за кръговите кръстовища:
http://www.spik-bg.org/doc/articles/roundabouts_traffic_man1.pdf
Излиза, че големия вътрешен радиус не само, че не е плюс ами си е истински проблем. Колкото е по-малък, толкова по-добре. Разбира се стига да е достатъчно голям, за да побира всички големи МПС като камиони и автобуси.
mediar February 18th, 2012, 05:57 PM Пичове, не знам на вас колко често ви се налага да пътувате тези дни по варненските улици и булеварди, обаче аз пътувам всеки ден и мога да заявя, че положението е повече от трагично. Дупките са навсякъде, и то какви дупки - дълбоки по 10-15 см с остри ръбове, стигат чак до чакъла под асфалта. Дори най-централните булеварди като бул. Мария Луиза между общината и катедралата са в критично състояние, и когато трафикът е по-слаб, движението се осъществява в една колона по средата на платното, между двете ленти, че там е състоянието на пътя е най-поносимо.
VACHO February 18th, 2012, 06:22 PM Пичове, не знам на вас колко често ви се налага да пътувате тези дни по варненските улици и булеварди, обаче аз пътувам всеки ден и мога да заявя, че положението е повече от трагично. Дупките са навсякъде, и то какви дупки - дълбоки по 10-15 см с остри ръбове, стигат чак до чакъла под асфалта. Дори най-централните булеварди като бул. Мария Луиза между общината и катедралата са в критично състояние, и когато трафикът е по-слаб, движението се осъществява в една колона по средата на платното, между двете ленти, че там е състоянието на пътя е най-поносимо.
На мен също ми се налага да пътувам всеки ден от кварталите към ВИНС по Царя и виждам колко е зле и този булевард. Често вървя пеша и из центъра и виждам какво е положението - трагично с една дума. Дори и по ремонтирания преди няколко години участък от Царя има вече сериозни дупки, например при автобусната спирка "Възраждане" около шахтата се е образувала доста гадна дупка, с голям диаметър и всички шофьори каращи в него платно трябва да я заобикалят и респективно да навлизат в насрещното. И това не е единствената такава дупка, точно 100 м след нея има друга такава - пак трябва да излизаш от лентата си, за да я избегнеш. Това е предпоставка за ПТП, защото трафика е голям, всички знаете. И лошото е, че такива дупки не са една или две в града, те са стотици сигурно. Преди време някой общинар беше изкарал някакви сведения за това в какво състояние са пътищата в града - колко процента в добро, колко в лошо...аз мисля че в добро състояние са не повече от 7-8%, а в плачевно състояние - над 60%. Варненските пътища са опасни! Апропо, кога смятат да почват ремонта на така наболелия вече 3 март, където въпреки трагичното състояние на пътя много шофьори-изроди продължават да карат с над 80-100 км/ч???
Абе изобщо за какво си говорим - даже КАТ не си върши работата като хората. На спирка Янтра на същия този 3 март вече от месеци един плазмодий си паркира автобуса точно в джоба, където трябва да спират тролеите и автобусите и затруднява слизането и качването на пътниците и пресичането на булеварда. Оставя го там с дни и не се намери кой да го глоби за това грубо нарушение на закона!!! Живеем в уникална държава.:ohno:
mediar February 18th, 2012, 06:35 PM Ако се сещаш, даже ББ обещаваше, че ако Киро Дупката отново стане кмет, държавата ще отпусне пари за булеварда. Изборите минаха, обещанията бяха забравени и линеенето на града продължава с пълна сила. Само вижте темата за инфраструктурата на Пловдив - ежедневно се пускат новини за различни проекти и инвестиции, а при нас поредна година нищо не се случва, градът е мъртвило, никакви проекти, нито частни, нито общински. И всичко е оставено на самотек.
След тежката зима, поне 80% от плочките на централния площад са за смяна. А бетонът отдолу се е напукал, разместил и надигнал на десетки места, правейки целия площад да напомня на бурното море - вълни навсякъде!
VACHO February 18th, 2012, 06:51 PM ^^ Абсолютно, във Варна е много по-замряло в сравнение с преди 3-4 години. Нищо не се строи, никакви проекти, пълна нула. Един миризлив пробив между Царя и Сливница, някакви съмнителни ремонти откъслечни и това е. А за площада нямам думи - вчера минах оттам след разтопяването на снега - вече болшинството плочки са натрошени на хиляди парченца и напукани, сякаш цял парад подвижни ракетни установки е минал оттам. И това е централният площад, където се изливат всички туристи и благодарение на който преди години се напапаха Киро и другите мърши.
За района около Дупката пък просто ще си замълча!!! Има ли град над 100 000 жители у нас с по-лош център?
devillard February 18th, 2012, 07:08 PM Има да, и това е София
LuXoR40 February 18th, 2012, 07:38 PM Аз мога да дам примери и за градове с под 100 000 за далеч по-хубав център от нашия...
Просто двустранното споразумение между ТИМ и ГЕРБ буквално забива Варна и я превръща с всеки изминал ден във все по-западнал и провинциален град. Симбиоза на гърба на варненци и на града им. Че мутрите от ТИМ са тъпи, това е от ясно по-ясно! Само не мога да проумея как и ГЕРБ са толкова тъпи, че да оставят най-голямата си и доходоносна врата към света без никакви инвестиции и планове за развитие. Няма смисъл да се повтаря, че местната власт за нищо не става и не върши никаква работа. Ами това сбъркано правителство не вижда ли колко милиарди в хазната може да донесе само един единствен проект като пристанището например?
VACHO February 18th, 2012, 07:45 PM Аз мога да дам примери и за градове с под 100 000 за далеч по-хубав център от нашия...
Просто двустранното споразумение между ТИМ и ГЕРБ буквално забива Варна и я превръща с всеки изминал ден във все по-западнал и провинциален град. Симбиоза на гърба на варненци и на града им. Че мутрите от ТИМ са тъпи, това е от ясно по-ясно! Само не мога да проумея как и ГЕРБ са толкова тъпи, че да оставят най-голямата си и доходоносна врата към света без никакви инвестиции и планове за развитие. Няма смисъл да се повтаря, че местната власт за нищо не става и не върши никаква работа. Ами това сбъркано правителство не вижда ли колко милиарди в хазната може да донесе само един единствен проект като пристанището например?
Явно на варненци им харесва Кирчо - подлогата на ТИМ, щом пак го избраха.
mediar February 18th, 2012, 08:20 PM Аз мога да дам примери и за градове с под 100 000 за далеч по-хубав център от нашия...
Като например Разлог, Банско, Велинград, Батак, Чепеларе, Смолян, Свиленград, Враца, Габрово, Трявна, Шумен, Поморие и много други.
klapa February 18th, 2012, 09:28 PM Просто двустранното споразумение между ТИМ и ГЕРБ буквално забива Варна и я превръща с всеки изминал ден във все по-западнал и провинциален град. Симбиоза на гърба на варненци и на града им. Че мутрите от ТИМ са тъпи, това е от ясно по-ясно! Само не мога да проумея как и ГЕРБ са толкова тъпи, че да оставят най-голямата си и доходоносна врата към света без никакви инвестиции и планове за развитие.
Това, че града заприличва на село е вярно.
ТИМ, обаче не са тъпи. Отстраниха всякаква конкуренция с публични разстрели и години наред изсмукват града - все пак имат мозък, щом са живи.
ГЕРБ също не са тъпи, не искат проблеми, затова и преди да стане президент, Плевнелиев им подари първа алея, а ТИМ не правят нищо против тях, дори работят заедно.
източен February 19th, 2012, 01:17 AM като сте толкова против ТИМ, защо им ходите в заведенията, защо им ползвате банката, защо си застраховате колите в Армеец???
Във варна всички реват срещу ТИМ , а всички ги подкрепят по един или друг начин!
Що не им направите бойкот, вместо да ги подкрепяте??? Само ревете а нищо не правите! Що не излязохте преди изборите да видят Герб че Киро не го иска никой!
vass February 19th, 2012, 01:53 AM ^^ Абсолютно, във Варна е много по-замряло в сравнение с преди 3-4 години. Нищо не се строи, никакви проекти, пълна нула. Един миризлив пробив между Царя и Сливница, някакви съмнителни ремонти откъслечни и това е. А за площада нямам думи - вчера минах оттам след разтопяването на снега - вече болшинството плочки са натрошени на хиляди парченца и напукани, сякаш цял парад подвижни ракетни установки е минал оттам. И това е централният площад, където се изливат всички туристи и благодарение на който преди години се напапаха Киро и другите мърши.
За района около Дупката пък просто ще си замълча!!! Има ли град над 100 000 жители у нас с по-лош център?
Виж, важна е икономическата среда, всичко друго е козметика, някакви подобрения без полза за никого( реална). Това, че Враца има по-хубава главна не значи нищо. София е пример точно за това- ужасяваща среда, но никой не я напуска, заради икономическото състояние. Плюс това Варна не може да се оплаче чак толкова, верно много са зле някои булеварди, но това е поправимо съвсем лесно и може да се отстрани. Плюс това е туристически град, има светло бъдеще, няма да оставят площада в това състояние. Готиното на всичко е, че като състоянието стане толкова зле, накрая ще се принудят да го ремонтират. :lol::cheers:
D.Iv February 19th, 2012, 07:18 AM Да - ще го ремонтират и пак ще имаме най-хубавия площад за ... разходка в България :D
mopper February 19th, 2012, 11:56 AM И аз минах преди няколко дни по центъра (той даже не е най-големият ни проблем), просто са за убиване избралите настилката хора. За площад трябват дебели плочи, а не плочки за декориране на стени и дворчета на вилата. За мен по-добър материал от камъка няма, вечен е.
Но по-плачевно е всичко в града ни като почнеш по булевардите, та стигнеш по малките улички и крайните квартали, 17 век в Лондон може би е най-точното определение. Кал, мръсотия, няма настилка, няма място за пешеходци, едно подтискащо място е града ни...
Seaborn February 19th, 2012, 12:15 PM Виж, важна е икономическата среда, всичко друго е козметика, някакви подобрения без полза за никого( реална).
Добрата инфраструктура, социални дейности, достъпна среда, достатъчно детски градини, поддържани паркове, чисти улици, свободни тротоари и т.н. не са козметика. Интересно ми е какво имаш предвид под реална полза? Каква може да е реалната полза от управлението на една община според теб? Подобряване на иконимическата среда?
mediar February 19th, 2012, 01:18 PM верно много са зле някои булеварди, но това е поправимо съвсем лесно и може да се отстрани. Плюс това е туристически град, има светло бъдеще, няма да оставят площада в това състояние. Готиното на всичко е, че като състоянието стане толкова зле, накрая ще се принудят да го ремонтират. :lol::cheers:
Ти сериозно ли? Технически погледнато, всички булеварди могат да се оправят, но на всички ни е ясно, че това просто няма да се случи. Сещате се за бул. Девня - едва когато и автобусите започнаха да засядат по дупките, тогава се наеха да го ремонтират. И какъв ремонт само - на следващата зима новите дупки вече бяха на лице. И имай в предвид, че последното ти изречение е много относително - твоите критерии за "зле" се различават коренно от тези на общинске съветници. За тях един булевард е зле само тогава, когато вече и общинските Ниви се затрудняват. И казваш, че в такъв случай ще бъдат принудени - друг път! Мислиш ли, че им пука за това, докато се возят в Мерцедесите, Ламборджинитата и Бугатитата си из чужбина за наши сметки?
От време на време в нашия град се извършва само по някое нюню ремонтче от добра воля, я сменят улична крушка, я закърпят тук-там, сложат някой плочка и това е. А захванат ли се с нещо по-мащабно, резултатите винаги са плачевни - "ремонта" на 200-та метра пешеходна зона през есента, "пробива" на бул. Васил Левски, "ремонта" на плочника пред общината, бул. Девня, кръговото на Почивка, градинката зад часовника и тн. и тн. А убеди ме че факта, че Варна е туристически град, е повлиял върху управлението на общината през изминалите години, за да ти повярвям, че нещо ще се промени следващите 4 години.
vass February 19th, 2012, 04:08 PM Добрата инфраструктура, социални дейности, достъпна среда, достатъчно детски градини, поддържани паркове, чисти улици, свободни тротоари и т.н. не са козметика. Интересно ми е какво имаш предвид под реална полза? Каква може да е реалната полза от управлението на една община според теб? Подобряване на иконимическата среда?
Да съм споменал някъде тези неща?:nuts: Май не, ама на кого му дреме. Говорех единствено за това, че като имаш реални възможности за развитие в един град, както образователно, така и в кариерата, това, че централният площад е нацепен не е болка за умиране. И също така ако главният площад е ремонтиран, ама 40% ровят по кофите, каква е ползата от този ремонт за града?:nuts:
mediar February 19th, 2012, 04:31 PM Какво значи да си ги споменал някъде? Ти споменавал ли си някъде нещо въобще? Друг е въпроса, че по моя преценка всички тези елементи, които той изброи, са част от икономическата среда.
Освен това лошото състояние на площада може да не е болка за умиране, обаче като се съберат няколко, или по-скоро много такива болки, май се умира? Освен това всички се впечатлявате от това колко чистичко, подредено, китно и перфектно е всичко на запад, обаче стане ли въпрос за у нас, се започва "това не е болка за умиране", "онова не е толкова зле, преживява се" и тн. и накрая кочината си остава кочина, само дето ние свикваме да я игнорираме. Дори започваме да си мислим, че и чужденците, дошли у нас, са способни да я игнорират, и губим всеки стимул за промяна. Губим и туристите, които идват веднъж, отвращават се, и следващия път отиват в Гърция, Турция, Италия, Испания. А ние си въздишаме за запада, и си киснем в кочината, и пак въздишаме, и пак си киснем и до безкрай.
Seaborn February 19th, 2012, 04:52 PM Да съм споменал някъде тези неща?:nuts: Май не, ама на кого му дреме. Говорех единствено за това, че като имаш реални възможности за развитие в един град, както образователно, така и в кариерата, това, че централният площад е нацепен не е болка за умиране. И също така ако главният площад е ремонтиран, ама 40% ровят по кофите, каква е ползата от този ремонт за града?:nuts:
Не ми се влиза в спорове, най-вероятно сме на едно мнение за повечето неща, просто това по-долу не е вярно на няколко нива.
Виж, важна е икономическата среда, всичко друго е козметика, някакви подобрения без полза за никого( реална)... София е пример точно за това- ужасяваща среда, но никой не я напуска, заради икономическото състояние.
Много хора напускат София, основно в посока чужбина, напоследък немалко и в посока останалите градове в България (както планирам да направя и аз съвсем скоро). Други идват на тяхно място. Мое неразрушимо мнение е, че ако двама души имат една и съща работа и горе-долу подобно заплащане, единият живее в София, а другият в който и да е голям или средно-голям град в България, вторият обикновено е с по-добро качество на живот. Има много хора, които са изправени пред избор да се преместят от София на подобна работа в друг град, но не го правят от страх, че се връщат крачка назад. Според мен това е кардинална грешка и рано или късно повече ще го осъзнаят. Има и друга категория хора, които са в София, защото нямат голям избор. Ей там идва нашата "икономическа среда", в някои случаи полезен за развитието момент, а в други- вечно гладен, но реален звяр, предлагащ илюзията за по-добър живот чрез по-голяма заплата и "реални ползи". Свикваш с дупки, лайна, кучета, коли и псувни, наричаш ги козметика и се превръщаш в... (довършете изречението).
uNDiDo February 19th, 2012, 09:20 PM Цялата страна е нашарена с дупки, зимата беше безпощадна и само новите настилки имаха честта да останат непокътнати :nuts:
LuXoR40 February 19th, 2012, 09:44 PM Днес минах през бул. Трети март по цялото му протежение. Благодарение на това, че неделя няма голям трафик успявах някак да слаломирам между дупките. Просто не ми се мисли какво ще е в делнични дни и колко изпочупени коли ще има. Убеден съм, че може би на Балканите няма по-разбит булевард! Това не са дупки, това са буквално бездънни трапове! Добре, че не живея в този район и много рядко ми се налага да ходя натам. Айде стига с оправдания за зимата!!! Никъде в Европа няма да оставят в такова състояние малка уличка, камоли главна пътна артерия в областен град. Бас хващам, че в това си състояние ще остане и цяло лято.. и така с 5-6 кръпки и до следващата зима.
VACHO February 19th, 2012, 09:48 PM Днес минах през бул. Трети март по цялото му протежение. Благодарение на това, че неделя няма голям трафик успявах някак да слаломирам между дупките. Просто не ми се мисли какво ще е в делнични дни и колко изпочупени коли ще има. Убеден съм, че може би на Балканите няма по-разбит булевард! Това не са дупки, това са буквално бездънни трапове! Добре, че не живея в този район и много рядко ми се налага да ходя натам. Айде стига с оправдания за зимата!!! Никъде в Европа няма да оставят в такова състояние малка уличка, камоли главна пътна артерия в областен град. Бас хващам, че в това си състояние ще остане и цяло лято.. и така с 5-6 кръпки и до следващата зима.
Този булевард още при построяването му е бил прецакан, защото строителството е било зле изпълнено и веднага след завършването при първия дъжд по-сериозен целия е станал на вълни и оттам се е почнало. Е за 30 години никой не се намери да го ремонтира капитално. Просто нямам думи. Да вземем да подемем акция "Спаси булевард 3 март" или "Построй булевард 3 март" не знам вече какво трябва да стане, за да го оправят!:bash:
klapa February 19th, 2012, 10:42 PM Този булевард още при построяването му е бил прецакан, защото строителството е било зле изпълнено и веднага след завършването при първия дъжд по-сериозен целия е станал на вълни и оттам се е почнало. Е за 30 години никой не се намери да го ремонтира капитално. Просто нямам думи. Да вземем да подемем акция "Спаси булевард 3 март" или "Построй булевард 3 март" не знам вече какво трябва да стане, за да го оправят!:bash:
Второто, но с допълнение - "построй и завърши".
:lol:
Винаги се шокирам, като карам по него. Преди две години загубих оригинален тас, добре, че не беше затрупано със сняг, че го намерих. След две седмици вързан си сложих летите. Е, чувал съм, че хора са се губили по дупките, така, че леко съм се отървал. Добре, че рядко имам работа в края на града.
EDIT:
Изграждат пешеходна пътека след жалба на варненци (http://www.moreto.net/novini.php?n=163471&p=2)
Пресичането на бул. „Трети март“ в пиковите часове си е истинска руска рулетка, жалват се живеещи около района на спирка „Янтра“. Гражданите алармират, че мястото е невралгична точка за всички участници в движението - градски транспорт, товарни и леки автомобили, мотористи и, не на последно място, пешеходци. Наред с това по трасето често минават и каруци, въпреки съществуващите забрани в града. Произшествията са се превърнали във всекидневие, но вече има и над 5 смъртни случая, спомнят си местните жители. За да се сложи край на инцидентите на пътя, в писмо до кмета Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Николай Апостолов гражданите призовават да се разчертае пешеходна пътека между двете спирки. Хората настояват още да се монтират ограничители за скоростта от типа „легнал полицай“ и светофарна уредба с „бутон до поискване“.
В отговор на подадения от варненци сигнал кметската администрация обещава направата на нова пътна хоризонтална маркировка до спирка „Янтра“ на бул. „Трети март“. Що се отнася до предложението за изграждане на светофарна уредба, общината се ангажира да преразгледа идеята на базата на бюджета за тази година. Това стана ясно на заседание на съветниците от комисията по обществен ред и сигурност. На него бяха отправени критики заради бавната реакция на институциите при възникването на проблем, който крие риск от нещастен инцидент. Повод за това стана и жалба от гражданин за открито електрическо табло върху стълб до централната спирка в кв. „Аспарухово“ (на кръстовището на улиците „Народни будители“ и „Св. св. Кирил и Методий“).
bmw318i February 20th, 2012, 05:37 AM Като слушам докъде сте я докарали направо давайте прозвището "Морска столица" на Бургас
mediar February 20th, 2012, 08:30 AM Щем-не щем, на там отиват нещата. Щом и ББ започна да определя Варна като село ( на предизборните диспути )...
tanashubav February 20th, 2012, 10:08 AM Като слушам докъде сте я докарали направо давайте прозвището "Морска столица" на Бургас
Има време още. Пък и тук сме малко по-капризни. Не че улиците не са с дупки и кръпки де, ама не е и Бейрут все пак.
klapa February 20th, 2012, 12:25 PM като сте толкова против ТИМ, защо им ходите в заведенията, защо им ползвате банката, защо си застраховате колите в Армеец???
Във варна всички реват срещу ТИМ , а всички ги подкрепят по един или друг начин!
Що не им направите бойкот, вместо да ги подкрепяте??? Само ревете а нищо не правите! Що не излязохте преди изборите да видят Герб че Киро не го иска никой!
Перфектна мисъл. Дай да не ползваме и националния авиопревозвач, щото е техен.
tanashubav February 20th, 2012, 12:47 PM Източен е прав. Но и не съвсем. Наистина може да се блокират техните бизнеси от варненци, но това няма да е достатъчно. Те си оперират на национално ниво.
mopper February 20th, 2012, 03:51 PM http://img171.imageshack.us/img171/4125/dsc01683p.jpg
Попаднах на снимка от ремонт в малък полски град, писах за тротоарите и площада ни колко са зле, вижте какви плочки ни трябват на нас.
Погледнете тази тема и ще ви падне шапката - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=222812&page=34
VACHO February 20th, 2012, 04:36 PM Аз живея до Янтра и там си има разчертана пешеходна пътека, (даже съвсем неотдавна я разчертаваха пак за пореден път, тия т**ак ли си правят??????) но каква полза от нея? Най-добре е там да се сложи светофар с поискване както пред стоматологичния факултет. Хем да се принудят малко да намаляват скоростта, защото там масово се кара с изключително висока и несъобразена скорост.
fransiz February 20th, 2012, 06:41 PM Не давай за пример Полша, защото те са в ЕС все пак.
Опа, то и ние сме, ама...
Иначе днес карах малко от Червения покрай Вятърната мелница нагоре.
Леле мале.
Че не ми се търси стария пост, където съм писал за една дупка точно 2 метра след кръстовището на Цар Освободител и Цар Асен - в лява лента посока кварталите. Бяха я запълнили през 2011-та, ама сега е даже по-голяма от преди запълването.
После яка дупка на кръстовището до Стадион Спартак с бул. Левски и тази улица към Проектантска. Нагоре към мелницата трапове, особено някъде малко преди кръстовището с Хр. Смирненски в лентата, която е към града има такъв трап, че трябва да се заобикаля в другата лента.
Общо взето на прима виста се сещам за немалко трапове, достатъчно дълбоки за да видиш паветата под асфалта.
източен February 20th, 2012, 11:20 PM Перфектна мисъл. Дай да не ползваме и националния авиопревозвач, щото е техен.
^^
ми ползвай си ги, направи си и сметка в ЦКБ и ползвай отстъпка.
източен February 20th, 2012, 11:21 PM Източен е прав. Но и не съвсем. Наистина може да се блокират техните бизнеси от варненци, но това няма да е достатъчно. Те си оперират на национално ниво.
Танасе, дори и само ЦКБ да се бойкотира, това ще е достатъчно голям удар, при положение че тя финансира всичките им останали бизнеси!
klapa February 21st, 2012, 12:02 AM ^^
ми ползвай си ги, направи си и сметка в ЦКБ и ползвай отстъпка.
Това може да го каже само човек, който никога не е избирал дали да отиде със самолет или с автобус. Има линии които само България еър предлага - нямаш възможност за избор.
Също така летищата в Варна и Бургас са техни, единствения вариант да не ги ползвам е да отида до Букурещ или Истанбул.
Пристанище Варна също е тяхно, а от там и в частност всеки българин е обран от ТИМ. Няма как да се заобиколи, защото никой не те пита.
Притежават мелници, складове със зърно, цели фирми с арендатори. Общо взето който си е купил добруджански хляб е направил оборот на ТИМ, дали с мелницата, със транспорта (Зърнени храни), не е ясно дали и друг, като си вземеш, не им правиш оборот.
Не се знае колко точно обират България през БМФ, помисли какво превозват и колко от това нещо ти ползваш.
Освен всичко това (и още много, някой работи няма да ги пиша, защото нямам линкове да ги докажа, но са 100% сигурни, само да знаеш къде да питаш) обират всички варненци, чрез ТПО. Тази тяхна фирма прави ОУП на Варна. Прочети из новините какви работи са свършили. И за това нямаме избор и дори със сметчица в цкб няма да има отстъпка от данък сгради, нали?
Capt.Vimes February 21st, 2012, 08:03 AM ^^
Ако летиш от Букурещ или Истанбул, гледай да не ползваш Луфтханза, че Химимпорт държи 20% от Луфтханза Техник.
LuXoR40 February 21st, 2012, 08:49 AM Днес четох, че и в Пловдив започва процедура по изграждане на околовръстен път. София си има, в Бургас не зная дали е точно околовръстен, но цялостното ми впечатление е, че улиците са с далеч по-голям капацитет от трафика в града, което е прекрасно. Ние май си оставаме единствения голям град без околовръстен път, което е просто немислимо! Наистина ако някой прочете варненската секция може да си помисли, че се оплакваме като ученички, ама нещо в повече идва всичко, което се случва! Може да звучи странно, но няма ли начин да се съберем достатъчен брой хора от този форум и да отидем директно в общината да ги зададем всички тези въпроси, които обсъждаме. В крайна сметка нали идеята е прозрачно управление и т.н. Не сте ли съгласни?
VACHO February 21st, 2012, 10:27 AM ^^ Аз подкрепям предложението и тезата ти. :okay:
klapa February 21st, 2012, 10:28 AM ^^
Ако летиш от Букурещ или Истанбул, гледай да не ползваш Луфтханза, че Химимпорт държи 20% от Луфтханза Техник.
Там мисля, че имат участие само в Луфтханза Техник София, не във всичките. Така ли иначе трудно ще ги избегна, защото ако е съм с влак на ток - тяхна фирма доставя въглищата, а ако е дизелов тяхна фирма доставя горивото. Ако съм с моята си кола - тяхна фирма доставя суровината за гориво. Ако съм с самолет - ползвам тяхно летище, тяхна поддръжка (Луфтханза Техник когато трябва ремонтира и други самолети) или тяхна авиокомпания. Видяхме как извъртяха нещата за да придобият без пари АлмаТур (а после нямало безплатен обяд, а, хахахаха).
Дори и пеш да тръгна, по всяка вероятност ще ям храна която е минала през техните ръце.
Лошото е, че неВарненци смятат, че ТИМ още са регионалните мутри, а те от десет години оперират с огромни суми пари и придобиват компании на едро на национално ниво, а в частност ръководят дори и външната политика на страната.
Още по -лошото, че това правителство е най - зле от всички досега. Те им подариха първа алея, нещо което не бяха дръзвали да правят никой преди тях. Стискам палци, да не придобият и товарни превози на бдж, че тогава вече завършват кръга фирми и вече правителствата ще са без контрол над държавата.
Другата злина е, че ТИМ държат голяма част от производството на асфалт. Асфалтови бази, цели бригади работници, кариери за чакъл. Също така проектантски дейности. Сега основната дейност на правителството е строеж на магистрали и пътища във южна и най - вече югозападна България. Предвид комплексното обслужване което има ТИМ в това отношение, голяма част от еврофондовете отиват в техните сметчици. Естествено за да печелят търговете, те предлагат най - ниска цена, понякога дори на загуба. После компенсират, като кръстят сместа и пишат повече квадрати на дупка във Варна, пък и цената на квадрат е най - високата, позната по нашите ширини. Така ние караме по дупките, за да има модерно изглеждащи пътища във ю. България.
tanashubav February 21st, 2012, 11:59 AM Днес четох, че и в Пловдив започва процедура по изграждане на околовръстен път. София си има, в Бургас не зная дали е точно околовръстен, но цялостното ми впечатление е, че улиците са с далеч по-голям капацитет от трафика в града, което е прекрасно. Ние май си оставаме единствения голям град без околовръстен път, което е просто немислимо! Наистина ако някой прочете варненската секция може да си помисли, че се оплакваме като ученички, ама нещо в повече идва всичко, което се случва! Може да звучи странно, но няма ли начин да се съберем достатъчен брой хора от този форум и да отидем директно в общината да ги зададем всички тези въпроси, които обсъждаме. В крайна сметка нали идеята е прозрачно управление и т.н. Не сте ли съгласни?
Околовръстен път Варна има, макар и изграден частично. Поне от запад на север не е нужно да минаваш през града.
Друг е въпроса за какво точно ни е нужен той. Имаше някакви изследвания, според които Варна е крайна точка на влизащите автомобили а не транзитна както е например при Пловдив и особено Бургас. Така че няма особено належаща нужда. По-скоро едно шосе от Куманово към Златни би свършило някаква работа но едва ли чак толкова. Виж за южен обход трябва да служи втори мост над езерото, който май трябва да е част от АМ Черно море.
klapa February 21st, 2012, 12:03 PM Околовръстен път Варна има, макар и изграден частично. Поне от запад на север не е нужно да минаваш през града.
Друг е въпроса за какво точно ни е нужен той. Имаше някакви изследвания, според които Варна е крайна точка на влизащите автомобили а не транзитна както е например при Пловдив и особено Бургас. Така че няма особено належаща нужда. По-скоро едно шосе от Куманово към Златни би свършило някаква работа но едва ли чак толкова. Виж за южен обход трябва да служи втори мост над езерото, който май трябва да е част от АМ Черно море.
АМ4 има ли още? Мислех, че заедно се спомина с АМ2.
tanashubav February 21st, 2012, 01:27 PM Е аз я слагам, че има. Само да не забравят да ни направят и околовръстното заедно с нея...
fransiz February 21st, 2012, 09:25 PM Поне СП Черно море трябва да има към 2020-та.
klapa February 21st, 2012, 09:37 PM ^^^^ Трябва да си направим тема за мечти. Две АМ, скоростен път до Добрич, панорамата, нов водопровод, монорелса, метротрамвай (или S-Bahn), пристанище, ново летище (писта, терминал), нова автогара, куп кръстовища на две нива, стадион, градски плаж, приморски парк, велоалей, паркинги, уреден градски транспорт, улични котки и кучета и ...
krasen February 21st, 2012, 09:55 PM ^^
Вече има такава: Варна в близките години (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=985524). Повечето коментари са изтрити или преместени, но върши работа.
VACHO February 22nd, 2012, 06:44 AM Може да се пусне нова тема, която да се казва "Варна такава, каквато никога няма да я видим."
източен February 22nd, 2012, 01:04 PM Може да се пусне нова тема, която да се казва "Варна такава, каквато никога няма да я видим."
^^
само да няма скоро тема "варна, от времето когато я имаше"
че като гледам как се разпада градът, може и скоро да го няма - улици, дупки, свачища и много много много обещания, всяка година един и същи.
tanashubav February 22nd, 2012, 03:22 PM Много сте черногледи. Нещата не са толкова лоши с някои изключения. Ето го едното:
Пети ремонт на "златния площад" във Варна за по-малко от две години
Пети мащабен ремонт в рамките на една година предстои да бъде направен на централния варненски площад "Независимост" за по-малко от година. Това става ясно от изказване на Стоян Димитров, директор на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" направено днес за "Дарик".
По думите му определянето на точната площ, която ще трябва да бъде ремонтирана предстои в близките дни. След стапянето на снега, паднал в началото на февруари обаче, стана ясно, че по-голямата част от плочките, с които е покрит площада са повредени и трябва да бъдат подменени. На големи площи от площада плочките са отлепени, а останалите са напукани. "Част от покритието на площада все още е в гаранция и фирмата, която отговаря за това, ще бъде уведомена за нуждата от извършване на подмяна", каза Димитров, цитиран от "Дарик". Според него грижата за останалата част от плочките, които са с нарушена цялост и не са в гаранция, ще бъде възложена за ремонт с общински средства. Сумата, която ще е необходима за рехабилитацията обаче все още не е уточнена. Ще се използват средства от 4.5-те млн., които общината е предвидила за рехабилитация на пътната инфраструктура.
Стоян Димитров отказа да се ангажира с мнение за това, кои са причините, които водят до непрекъснатото рушене на плочките на пл. "Независимост".
По данни на общинската администрация във Варна мащабният ремонт на площада, извършен през юли 2010 бе на стойност около 100 хил. лева. Между 50 хил. и 60 хил. лв." от тях бе цената на плочките и разходите за доставката им от завода производител в Италия. Останалата част от сумата т.е. около 40-50 хил. лв бе стойността на работата по поставянето им.
Летният ремонт преди две години обаче се оказа несполучлив и през ноември 2010г. започна нов. Следващият през април - май 2011г. трябваше да ликвидира пораженията от зимата, а през юли се наложи нов.
По данни на дирекция "Инжинерна инфраструктура и благоустрояване" във Варненската община в гаранция е само северната част на площада, която представлява около 1/3 от цялата му площ. Всички ремонти на останалата част от него са за сметка на общинския бюджет. Никой в администрацията на кмета Кирил Йорданов не се наема да каже обаче, защо гаранцията не покрива целия площад, чиято настилка беше подменена по едно и също време.
През 2003 г., няколко месеца преди края на първия мандат на кмета Кирил Йорданов и непосредствено преди преизбирането му за втори, старото покритие от врачански камък на пешеходната зона беше подменено с плочки. Ремонтът глътна 1.7 млн. лв. За да избере най-доброто покритие за площада за Италия замина група от четирима високопоставени общински служители. Тя включваше тогавашния главния финансист на общината Димо Стоев, вече бившия зам. кмет на града Венелин Жечев, тогавашния главен архитект Лиляна Куцарова и арх. Иван Трендафилов. За чия сметка пътуваха общинските служители тогава така и не стана ясно.
Официално бе оповестено обаче, че заради големия обем на сделката, компанията, чието име също остана в тайна са "дарили на Варненци 600 кв. м. от плочките за площада на стойност близо 8 хил. евро.
Високата цена от около 150 лв. за квадратен метър от плочките, с които те се върнаха беше оправдана с гаранцията за устойчивостта им, дадена от производителите. Според агресивната ПР кампания, съпътствала преждевременното "преобличане" на площада, плочките трябваше да издържат поне "50 цикъла" или около 25 години.
Независимо от цената си обаче клинкерното покритие започна да се пропуква само няколко седмици след поставянето му на пл. "Независимост". Наложиха се допълнителни укрепителни работа на терена и доставка на скъпо лепило, които допълнително оскъпиха ремонта. Около 3 месеца след откриването им плочките пак започнаха да се трошат. Така след поставянето им през 2003г. "уникалните клинкерлни плочки" бяха основно подменяни три пъти.
Днес Стоян Димитров обясни, че се обмисля идеята цялото покритие на пл. "Независимост" във Варна да бъде подменено с ново.
http://www.dnevnik.bg/morski/2012//22/1772068_peti_remont_na_zlatniia_ploshtad_vuv_varna_za_po-malko/
Тоя Стоянчо аха да открие топлата вода :lol:! Ама да видим!
mopper February 22nd, 2012, 04:04 PM Aбе фирмата изпълнител като се е изцепила че 25 години няма да мръднат, сега що не си правят ремонтите за тяхна сметка, пак от нашите данъци прибират гадовете...
fransiz February 22nd, 2012, 06:03 PM Няма проблем. Направо всяка година да сменят настилката, че да има какво да се открива, пък и разнообразие да има.
Все пак Варна е богат град, да не е някое село, я.
b0b0 February 22nd, 2012, 06:24 PM Според мен пък проблемът не е толкова в самите плочки (макар, че се хлъзгат), а в бетонната основа отдолу. Струва ми се, че е нацепена, влиза вода и бетона "набъбва" на бабуни. Още в началото имаше "коловози" от начупени плочки. Струва ми се, че дори да бяха дебели каменни плочи пак щяха да се начупят... но не съм спец, може да греша. А новите жълти циментови плочки я издържат година-две, я не. Направо се вбесявам като ги видя :(
tanashubav February 22nd, 2012, 06:31 PM И аз не разбрах за чий ч@п им трябваше да правят тази глупава бетонова основа? Ще речеш, че от там минават някакви коли, та да има нужда от такава здравина. А и тези фаянсови плочици се оказаха доста хлабави. Трябвше да се заложи на естевствен материал за плочи, така както се прави навсякъде по света. В развитите държави де. Материали като мрамор или гранит са отлични. Имаме здрава основа. Само липсва адекватно отводняване, което може да се добави.
klapa February 22nd, 2012, 11:15 PM Е, друго ако не се прави в града, то този площад вижда основен ремонт през две-три години и частични два пъти годишно. Докато има пари, ще го правят, после в тон с останалата част от града ще има не дупки, ами направо каньони.
Одобриха предложението за безвъзмездна финансова помощ за интегриран градски транспорт във Варна (http://www.moreto.net/novini.php?n=163814&p=3)
Одобрено бе и проектното предложение по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за интегриран градски транспорт във Варна. Това стана на днешното извънредно заседание на Общинския съвет в морската столица.
Предложението бе прието с 43 гласа „за“ при отсъстващи 6 общински съветника. Местните съветници одобриха и подписването на договор за партньорство между Община Варна и „Градски транспорт” във връзка с подготовката и изпълнението на проекта. Освен това пет години след приключване на проекта никой няма да може да се разпорежда с дейностите по него. В този период „Градски транспорт” няма да може да бъде приватизиран.
tanashubav February 28th, 2012, 12:17 PM До 2 седмици: ВЪВЕЖДАТ ПЛАТЕН ПАРКИНГ на ЦЕНТЪРА и ДО ЖП ГАРАТА. Ако ОТКАЖЕШ ДА ПЛАТИШ – СЛАГАТ ТИ СКОБА
187 паркоместа в центъра на Варна ще станат платени до 2 седмици, съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов. Те ще са разпределени около 10-те автомата за паркиране, които са монтирани от години около пазар „Чаталджа”, пред областната администрация, на улица „Русе” и др. Цената за престой до 30 минути в платените зони ще е 50 стотинки, за час – 1 лев, а за 3 часа – 3 лева. Ако шофьорът откаже да плати или извърши друго нарушение на колата му ще бъде поставена блокираща скоба, чието махане ще прибави още 20 лева към сметката. Гражданите които живеят в близост до платените паркоместа ще имат възможност да си извадят карта, която ще струва 10 лева на месец.
Паркоместата ще са безплатни във вечерните часове от 19:00 до 09:00 часа. Кирил Йорданов обясни, че това не е въвеждане на Синя зона, а мярка която я предхожда, докато общинската фирма „Паркинги и гаражи” се подготви за изпълнението й. Той съобющи също, че паркинга на ЖП гара Варна също става платен. В първия час престоят там ще струва 2 лева, а за всеки следващ час по левче. Престоят от 24 часа ще струва 12 лева. Кметът на Варна допълни, че приходите по това ново перо в общинския бюджет ще са около 300 хил. лева , които ще отиват за пътища. Над 150 хил. лева са приходите от работата на паяците з агодина. Със събраните срде3сдства общината мисли да купи нови повдигачи като една подобна машина струва 120 хил. лева.
http://petel.bg/Do-2-sedmitsi--VAVEZHDAT-PLATEN-PARKING-na-TSENTARA-i-DO-ZHP-GARATA--Ako-OTKAZHESH-DA-PLATISH-----SLAGAT-TI-SKOBA-__12653
tchak February 28th, 2012, 12:32 PM Някой може ли да ми обясни каква е ползата от паяците. Винаги съм се чудил защо не се лепят стикери на стъклото и да се прави по една снимка. После си плащаш глобата. За 5 минути могат да се залепят 100 стикера.
Chilio February 28th, 2012, 12:37 PM Ползата е, че не можеш да се измъкнеш да не платиш глобата (на момента), а неудобството, което ти причиняват, да ходиш да си търсиш и взимаш колата, те кара много повече да се замислиш следващия път. Освен това освобождава веднага заетото място за други коли, докато само със стикер за глоба може да си отвиси колата с дни на забраненото или незаплатено място, като по този начин възпрепятства движенито или паркирането на изрядните водачи.
tchak February 28th, 2012, 12:53 PM Мисълта ми е, че докато направи един курс с колата до паркинг за репатриране може да се залепят стикери на цяло каре от улици. И да останат с дни там, всеки ден могат да се лепят стикери (съответно глоби) и когато примерно стикерите станат да речем 5, чак тогава да го прибере паяка и за капак глобата да е още по-жестока.
tanashubav February 28th, 2012, 01:35 PM То е ясно, че паяците трябва да се използват не по принцип а само за премахване на пречещи на безопасността на движението автомобили. Те (паяците) са само една част от цялостната система за организация на паркирането в градовете. Обособяват се места за паркиране, хора които да следят за превишили времето и такива които да слагат скоби. Глобяването е лесно и бързо. Не е задължително всяка кола да се премества. Само за 20-30 минути на едно каре се написват 20 - 30 глоби. Те директно се слагат към задълженията на собственика на автомобила. Системата си я има и сега но не се изпълнява. Синята зона е просто още един бонус за общината, която може да събира пари не само от глоби за неправилно паркирали но и приходи като превръща центровете на градовете в един голям платен паркинг.
Даже и само назначаване на хора които да пишат глоби на неправилно паркирали би решило проблемите. Защо никой тук няма воля да го направи не зная. Едва ли ще предизвика някакво обществено недоволство, няма да струва много, ще има значителни постъпления в местната хазна, ще облекчи тротоарите от разбиване.
Chilio February 28th, 2012, 07:40 PM В София например се работи комбинирано скоби+глоби и последващ паяк, ако до два часа след заскобяването не се е появил собственика. Така хем се пестят курсове на паяците, хем се гарантира, че колата няма да си отвиси цял ден, заемайки мястото на други кандидати да платят или бъдат глобени :)
tanashubav February 29th, 2012, 02:17 PM Само на мен ли ми се струва, или новото кръгово на Почивка е излязло мааалко скъпичко:
И КМЕТЪТ НЕ ЗНАЕ КОЛКО СТРУВА КРЪГОВОТО на „Почивка“
След като достигна до четири различни отговора за цената на кръговото кръстовище до спирка „Почивка“, „PETEL.BG използва един от редките напоследък брифинги на кмета Кирил Йорданов, за да научи лично от него коя е вярната стойност на обекта – 150 хил., 420 хил., 602 хил. или 800 хил. лева. „Не, не мога да кажа така, по памет“, беше неговият отговор. Все пак задаването на този въпрос на кмета предизвика бърза справка с администрацията, която даде резултат. До момента за обекта са платени 524 146 лева, но се очаква в неговото доработване да се вложат още 236 426 лева. Така общата стойност на кръговото движение се оказва приблизително равна на най-високата сума, за която до момента се говореше само неофициално.
На въпрос откъде идва финансирането на обекта, от кметския екип отговориха, че то е с бюджетни средства, но не можаха да уточнят дали е с пари от взетия миналата година заем от 12 млн. лв. или не.
Така или иначе в това отношение не може и да се говори за някакви нарушения или непрозрачност, поне според Сметната палата. Кирил Йорданов се похвали, че е получил лично писмо от институцията за финансов контрол, с което е известен, че тя няма забележки по отчета на приходите и разходите на община Варна за миналата година, както и че нередности, които са били установени преди това, вече са били отстранени. Кметът така и не уточни какви са били предишните забележки на Сметната палата. По повод мнението на автомобилни инструктори, че кръстовището е опасно, Йорданов каза, че чака писмено становище от тях по проблема, ако те искат да бъдат обсъдени техните съображения.
http://petel.bg/I-KMETAT-NE-ZNAE-KOLKO-STRUVA-KRAGOVOTO-na----Pochivka---__12680
За това кръгово, без отчуждения, с малък радиус, в чието строителство единственото по-особено неще е преместването на малко подземни кабели ще бъдат дадени 760572.00лв. Няма да спра да давам примера с Бургас и ул. Ботев там. За 1,3млн. се ремонтираха 1300 метра 4 лентов булевард. Тук за половината правим кръгово с радиус около 30 метра. Е после няма как да казваме, че парите не стигали и че се подпомагали други градове...
mopper March 1st, 2012, 12:23 PM Малко снимки на Варна 2012 година
http://store.picbg.net/pubpic/4D/62/3a854ca615cb4d62.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/04/BB/5a78d302620704bb.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/62/00/5cfeeebe7bd06200.jpg
Улица Македония,над Сони Център и Ардес.
uNDiDo March 2nd, 2012, 08:01 PM Е, че добре е, то това кал ли е :lol:
klapa March 2nd, 2012, 09:39 PM Покрай изграждането на сев. платно на бул. Царевец минах. Редят нови бордюри. Опънали едни въженца, направо като капан, щях да падна. Платното е затворено. За съжаление минах в обедната почивка и притеснявах работниците със снимането и се отказах. http://img441.imageshack.us/img441/7403/img20120302123837.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/441/img20120302123837.jpg/)http://img831.imageshack.us/img831/6895/img20120302123843.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/831/img20120302123843.jpg/)http://img594.imageshack.us/img594/9576/img20120302123851.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/594/img20120302123851.jpg/)http://img835.imageshack.us/img835/3821/img20120302123901.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/img20120302123901.jpg/)
http://imageshack.us/thumbnmail.png (http://imageshack.us/photo/my-images/205/img20120302123931.jpg/)http://imageshack.us/thumbnmail.png (http://imageshack.us/photo/my-images/205/img20120302123931.jpg/)http://imageshack.us/thumbnmail.png (http://imageshack.us/photo/my-images/205/img20120302123931.jpg/)
Поглед от горе на единия нов мост
http://img688.imageshack.us/img688/486/dsc00840qg.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/688/dsc00840qg.jpg/)http://img832.imageshack.us/img832/4608/dsc00841xt.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/dsc00841xt.jpg/)http://img217.imageshack.us/img217/6458/dsc00844bk.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/217/dsc00844bk.jpg/)http://img197.imageshack.us/img197/8985/dsc00845yz.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/197/dsc00845yz.jpg/)http://img811.imageshack.us/img811/2583/dsc00846q.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc00846q.jpg/)
iskrata 78 March 4th, 2012, 11:10 PM Колега струва ми се, че снимките ви са направени от БЦ Никулицел! Как имате достъп до него ако не е тайна, тъй като достъпът до него е ограничен все още?
klapa March 5th, 2012, 09:02 AM От Никулицел са, но не са мой. Правени са от горните етажи, над кметството където ще бъде.
Познат ми показваше какво е вътре и случайно мернах тези правени към строителството на моста и пътя, прати ми ги и ги публикувах. :)
pafil March 5th, 2012, 09:44 AM Малко от ул. Д-р Пискюлиев и районът около нея :
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/rgh1330936370p.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=rgh1330936370p.jpg)
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/klz1330936530c.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=klz1330936530c.jpg)
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/bwy1330936606x.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=bwy1330936606x.jpg)
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/rgh1330936685v.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=rgh1330936685v.jpg)
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/arx1330936720x.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=arx1330936720x.jpg)
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/bfi1330936870i.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=bfi1330936870i.jpg)
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/cqs1330936909r.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=cqs1330936909r.jpg)
Ако през повечето време, когато си бях във Варна имах и фотоапарат под ръка, можеше да напълня две страници постове само с дупки.
Междувременно кацнах на новата писта, доста добре изглежда, а приземяването е доста по-леко. :)
klapa March 7th, 2012, 08:43 AM Снимки от пети март.
http://img267.imageshack.us/img267/1894/dsc00904u.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/267/dsc00904u.jpg/)http://img844.imageshack.us/img844/7664/dsc00903q.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/844/dsc00903q.jpg/)http://img822.imageshack.us/img822/3880/dsc00901a.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/dsc00901a.jpg/)http://img825.imageshack.us/img825/1926/dsc00900rn.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/825/dsc00900rn.jpg/)http://img256.imageshack.us/img256/2372/dsc00895r.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/256/dsc00895r.jpg/)http://img853.imageshack.us/img853/166/dsc00879i.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/dsc00879i.jpg/)
Вижда се колко ще е широк тротоара пред аптечния склад.
Готовите панели които донесоха за укрепване на коритото на реката, са сложени от едната страна.
Иначе по план, може би ще го завършат през май месец, както стана ясно още декември.
uNDiDo March 8th, 2012, 07:01 PM Малко творчество ->
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/416941_10150601451723424_590313423_9397059_651950454_n.jpg
:nuts: :lol: :troll:
D.Iv March 9th, 2012, 06:12 AM Малко творчество ->
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/416941_10150601451723424_590313423_9397059_651950454_n.jpg
:nuts: :lol: :troll:
It's not funny
tanashubav March 9th, 2012, 09:32 AM Насрочиха обществено обсъждане за проекта за интегриран градски транспорт във Варна
Мащабният проект за интегриран градски транспорт в морската столица ще бъде обект на обществено обсъждане. То ще се състои на 12 март от 15 ч. в зала „Варна“ на общината.
Миналия месец се проведе обществено обсъждане на гаранцията в размер на 5,4 млн. лв., с която местната хазна дава рамо на сделката между превозвачите. Това се наложи, тъй като активите на „Градски транспорт“, възлизащи на 17,6 млн. лв., са недостатъчни за покупката на 100% от капитала на „Транстриумф холдинг“. С общинската гаранция ще се осигурят 22 - 23 млн. лв. за обезпечаване на необходимия заем. Кредитът със срок от 10 г. ще покрие стойността на сделката - 9,7 млн. евро, договорени в резултат от преговори между общинския превозвач и частния му конкурент.
Продажбата има за цел да установи във Варна един вътрешен оператор, който да обслужва градския транспорт. Това е изискване на ЕС за реализацията на проекта за цялостна модернизация на автобусната мрежа в града, който е оценен на 109 млн. лв. Кметската администрация се подготвя да внесе на 15 март пълната документация, с която ще кандидатства за финансовата европомощ.
Междувременно за понеделник е насрочено и друго обществено обсъждане, организирано от общината - относно Концепцията за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите на Варна, Аврен, Белослав, Аксаково и Девня. Разработеното предложение е резултат от проведено проучване сред експерти в туристическия бранш и е част от проектното предложение „Регионален туристически продукт “Различното преживяване - качество, полза и стойност” по Оперативна програма „Регионално развитие”. В официалното съобщение на сайта на общината обаче не се посочва часът, в който ще започне обсъждането. Мястото остава същото - зала „Варна“.
http://www.moreto.net/novini.php?n=165535
fransiz March 10th, 2012, 07:49 PM 16 фирми в надпревара за поддръжка на пътищата във Варна
Източник: в. "Черно море" 13:11 / 10.03.2012
Общо 16 са мераклиите да поддържат пътищата на града. Това разкри Валентин Вълканов, шеф на общинското предприятие "Инвестиционна политика". Вчера бяха отворени офертите на фирмите, които кандидатстват за обществената поръчка за ремонт на уличната мрежа и междублоковите пространства, както и за снегопочистване.
Новата поръчка, чиято прогнозна стойност е 300 млн. лв. без ДДС, ще бъде със срок на изпълнение до 31 март 2016 г. Досегашните 3-годишни договори за реконструкция и рехабилитация изтекоха в края на 2011 г. Този път обаче една обществена поръчка обединява и поддръжката на пътищата, и снегопочистването.
10 от подадените оферти са на консорциуми, т.е. на обединения от фирми. Най-сериозен интерес има към поддръжката на най-големия варненски район "Приморски", както и на централния - "Одесос". За всеки от тях са постъпили по 4 оферти. Книжата тепърва ще се проучват, за да се отсеят кандидатите, обясни Валентин Вълканов и отказа да се ангажира със срок за финала на процедурата. Шефът на ОП "Инвестиционна политика" припомни, че евентуално обжалване на процедурата би забавило подписването на дългоочакваните договори, които трябва да отпушат асфалтирането на уличната мрежа на Варна.
Доскоро за пътищата в града отговаряха 4 фирми - "Хидрострой", "Инжстройинженеринг", "Пътища и мостове" и шуменската "Автомагистрали - Черно море", на която бяха поверени петте села в общината: Каменар, Казашко, Константиново, Звездица и Тополи.
2 от тези фирми всъщност изпълняват и поръчката за снегопочистването ("Хидрострой" и "Инжстройинженеринг"). Сред изпълнителите на задачите по зимната поддръжка е и "Зебра Стимекс". Тъй като новата поръчка изисква комплексно обслужване, много е вероятно досегашните фаворити да запазят позициите си. http://news.varna24.bg/335572.html
jelibon March 11th, 2012, 08:28 AM Снимката с кмета фотомонтаж ли е? Все едно нарочно позират. Нещо като Б.Б. преряза лентата. :lol: Само че нещо не се връзва с околния пейзаж. Или фенка е спряла кмета за снимка. Мистерия.
jelibon March 11th, 2012, 08:36 AM http://petel.bg/Do-2-sedmitsi--VAVEZHDAT-PLATEN-PARKING-na-TSENTARA-i-DO-ZHP-GARATA--Ako-OTKAZHESH-DA-PLATISH-----SLAGAT-TI-SKOBA-__12653
Какъв е смисъла от платен паркинг до жп гарата? Хората отиват там за да изпращат/ посрещат. Едва ли ще седят по час. Колко да закъснява БДЖ? По-логично е до определени минути, примерно 30 да е безплатен. След това да се плаща. От страната на митницата също има паркинг, там да е за дълъг по-дълъг престой и платен.
bench_mark_2 March 12th, 2012, 10:34 AM http://www.moreto.net/novini.php?n=165535
Какво му е интегрираното на градския транспорт в този проект? Освен начертаване на велосипедни алеи и нови автобуси всключва ли нещо друго, например, нови тролейбусни трасета?
TERZIev March 12th, 2012, 10:40 AM Във "Владиславово" кърпят уличните дупки за 3,80 лв./кв.м.
http://www.moreto.net/im/24636.m250.jpg
По 3,80 лв. на 1 кв. м излизат кръпките по технологията „Направи си сам“, с която администрацията на „Владиславово“ се зае да пълни дупките по уличните настилки. Това стана ясно вчера, след като кметът на варненския район Неделчо Михайлов официално презентира своя патент.
Под вещото ръководство на главния инженер на „Владиславово“ Христо Попов двама работници, които досега са отговаряли за чистотата, запълниха пред очите на журналистите дълбока дупка на ул. „Янко Мустаков“. Те насипаха асфалт в кратера, а после нагорещиха сместта с горелка и валираха. Двама души са достатъчни, за да се запълват по 10-15 дупки на ден, разясняваха на присъстващите представители на районната администрация, докато окуражаваха ръчния труд на „майсторите“. Това била третата им кръпка. Експерименталните две, направени преди двайсетина дни, издържали на атмосферните предизвикателства, които по мартенски през последните дни ни донесоха и сняг, и дъжд, и студ. Дупките не поддадоха дори под тежестта на автобусите и камионите, похвали се Михайлов. Рецептата ни за асфалта е тайна, колкото и тази на „Кока Кола“, обяви той с усмивка, въпреки че преди време анонсира, че сместта включва минерални разтворители, трошен камък, дребен чакъл, битум. Всичко се прави на ръка, става бавно, но свършеното ми дава надежда, че асфалтът ни ще издържи поне до следващата зима, отчете кметът на района. Той отново припомни, че строителните материали са дарени от местните фирми. Възстановяването на настилките не е акт, а процес. Не можем да решим проблема с дупките веднага, но ще направим всичко възможно да закърпим вътрешнокварталните улици, за които парите никога не стигат, закани се Неделчо Михайлов. Той не се наема да замести фирмите, които предстои да спечелят обществената поръчка за поддръжка на пътищата. На тях се пада задължението да ремонтират главните улици, а ние ще се погрижим за останалите, допълни Михайлов. Има два вида районни кметове – едните се оплакват, че нямат правомощия, а другите се мъчат да работят въпреки липсата на правомощия, коментира той по повод иновативното си решение и реакцията на своите колеги. Освен това районните кметове във Варна вече сме си поръчали еднакви костюми, ризи и вратовръзки, съобщи още Михайлов.
http://www.moreto.net/novini.php?n=165815&p=1
tchak March 12th, 2012, 12:42 PM Днес от 15 ч. в зала пленарна на Община Варна ще се състои публичното обсъждане на итегриран градски транспорт. Който иска маже да отиде. Тук (http://www.varna.bg/bg/getfile.html/id/e2c61965b5e23b47b77d7c51611b6d7f) намерих по-подробна информация за проекта. Някой ако ходи, да ги пита тези "бързи ленти" за сметка на останалото движение ли смятат да го правят и дали се предвижда цялостно преасфалтиране на трасето.
tanashubav March 12th, 2012, 02:17 PM ^^Набързо прочетох къде ще вкарат мангите.
Ще се направи бърза линия - BRT от Владиславово до Почивка. По нея ще вървят 26 автобуса на 3 минути в пик и на 5 извън пик. Светофарите по трасето ще дават предимство на автобуса. Пътникопотока ще е около 50000 души на денонощие. В час пик по 3500-4500 пътника.
Ще се ремонтират 14,5км. улици с площ на асфалта 267х.кв.м. Предвижда се и ремонт на бордюри. Нищо не се споменава за тротоари. Предполахам, че улиците, които ще се ремонтират са от Кръглата банка през Катедралата до Почивка. От Владиславово до Кръглата банка не зная кой ще е маршрута.
Кофти момент е, че инфо таблата за следващ автобус по спирките ще са само по линията на BRT, демек на бързия автобус и предполагам, че ще информират само за него. Дано поне последното не е вярно.
Относно велоалеите. Ще са две. Едната е продължение на започнатата преди 5 години и единствена за сега такава от Нептун до Владиславово по която ще се добавят близо 8км.
Другата е изцяло по Владислав от Варна Тауърс до Катедралата - 3.5км.
Третата е от община Варна до ТУ - 3.1км. (интересно как ще направят толкова като трасето е макс 2,5км.)
Четвърта алея с дължина 1.6км. ще свърже трите други.
uNDiDo March 12th, 2012, 08:19 PM Неделчо Михайлов "изобретателя" :lol: ...
TERZIev March 13th, 2012, 10:13 AM 70 нови автобуса ще бъдат купени за нуждите на обществения транспорт във Варна
70 нови автобуса ще бъдат купени за нуждите на обществения транспорт във Варна, съобщи директорът на дирекция "Международни програми и проекти и международно сътрудничество" в община Варна Петър Радушев. Това ще стане възможно по проекта за интегриран градски транспорт на стойност 112 403 000 лева. Реализацията на проекта започва в началото на следващата година и по него ще бъдат изградени още над 16 километра велоалеи, ще бъде създадена система за информиране на пътниците в реално време, както и бърза лента по най-натовареното трасе на линия 148. Ще бъдат доставени три нови микробуса за хора с увреждания.
http://www.moreto.net/novini.php?n=165913&p=4
VACHO March 13th, 2012, 10:27 AM http://www.moreto.net/novini.php?n=165913&p=4
Сигурно ли е вече?
LuXoR40 March 13th, 2012, 12:35 PM Синя зона във Варна от следващата седмица!
Набелязаните за платено паркиране близо 200 места в центъра на Варна ще заработят от следващата седмица. Това съобщи Стоян Аргиров, шеф на общинското предприятие "Управление на национални програми и проекти", на което бе поверено стопанисването на първите паркинг-зони в града. Места за автомобили са обособени на ул. "Русе" (в отсечката между ул. "Кръстьо Мирски" до ул. "Кавала", вкл. и на площадчето, образувано между двете улици), на бул. "Чаталджа" (между ул. "Ген. Колев" и ул. "Цар Асен"), на ул. "Цар Асен" (между ул. "Печ" и ул. "Драва Чех") и на ул. "Преслав" (пред областната администрация.
http://news.varna24.bg/336275.html
tanashubav March 13th, 2012, 02:07 PM ^^ То това няма да е синя зона, ами някакви платени паркоместа без ясна концепция. Само ще се преместят автомобилите от местата които ще станат платени в съседните улички, където ще стане още по-голям ад. Пълна глупост.
Вижте картата на сините зони в София и Бургас. Включват се почти всички улици в идеалния център, за да няма възможност колите да си търсят безплатни места. Иначе просто си го местим от единия джоб в другия и нищо не правим.
И тъй като темата е за улици обърнете внимание на излющените вече плочки по Княз Борис І които сложиха миналата есен. Сега уж се канят да ги сменят и в участъка пред бараките, където положението е опасно за здравето на пешеходците. Да видим и там каква мизерия ще измислят.
BTW, лампите които сложиха миналата есен по "отремонтираната" част на булеварда между Дупката и Валентина не светят вече 3 седмици. Ма това явно е в графата "бели кахъри" на местната управа. Ако изобщо има такава. Винаги съм го подозирал, но напоследък повече от всякога си мисля, че Варна е град оставен на автопилот.
LuXoR40 March 13th, 2012, 06:57 PM Малко от ремонтите около бул.Генерал Колев
Купчината пръст, която стига до третия етаж на съседните блокове
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612024-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612027-big.jpg?r=0
Общ изглед
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612029-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612030-big.jpg?r=0
Градинката пред кметството на район Приморски вече е в историята
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612032-big.jpg?r=0
Бизнес център "Никулицел"
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612033-big.jpg?r=0
LuXoR40 March 13th, 2012, 07:01 PM Започнали са работа и по междублоковите пространства около Чаталджа
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612034-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612035-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612036-big.jpg?r=0
След няколко дни това нещо най-накрая ще се използва. Тук ще бъдат част от платените паркоместа. И днес паркирането в района беше лудница
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612038-big.jpg?r=0
От тук ясно си личи колко ще е широк новия булевард
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612039-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0184/026612040-big.jpg?r=0
Като цяло се работи усилено. Според мен бул.Генерал Колев ще прилича на Пирин. Дори може би и дърветата, които е обещано да се посадят, ще са между двете платна, защото едва ли ще бъдат забучени в терасите на хората.
VACHO March 13th, 2012, 07:16 PM ^^ Супер снимки! Радвам се, че имаме повод за малко раздвижване на паяжинясалия ни форум.:lol:
uNDiDo March 13th, 2012, 08:03 PM Евала просто (извинявам се за израза)!!! От кога чакаме малко раздвижване. На града му трябват поне 4-5 такива проекта всяка година и до 5 години ще има различен изглед... :banana:
tanashubav March 14th, 2012, 08:31 AM Мерсажко за снимките!
Иначе във Варна има доста проекти, но просто тук някак си не ни впечатляват някакви супермаркети както е по други градове.
Но движение има. Започна укрепването на ската между 2-ра и 3- та буна, което за мен си е доста сериозен проект. Как ще успеят до лятото не ми е ясно но ще видим. От следващата година ще ни ремонтират около 14 км булеварди по проекта за транспорта. Интересно, че там май наваксваме изоставането от Бургас и София.
LuXoR40 March 14th, 2012, 09:47 AM Аз пък съм все още в очакване кога ще се случи това пролетно кърпене на дупките. Наясно ли сте как върви процедурата по избор на фирма? Защото ситуацията е много трагична. Ул.Битоля, ул.Бъкстон, ул.Брегалница, бул.Сливница (целия), бул. Цар Освободител (От Окръжна болница към центъра), бул.Приморски, бул.8-ми Приморски(централната част), бул.Трети март .... Това са адски натоварени артерии, а дупките съм сигурен, че ги няма никъде другаде в България. Преди години като имаше протести за дупките, състоянието не беше толкова лошо колкото сега!
tanashubav March 14th, 2012, 10:11 AM Това кърпене е смешка. На Осми приморски вече не си личи има ли от оригиналния асфалт или не. С тези златни кръпки изплатиха по 5 основни ремонта. И ефекта е 0!
TERZIev March 14th, 2012, 11:39 AM Супер снимчици брат :D спомням си в един проливен ден как трябваше да обикалям там и целия бях в кал до ушите :D
LuXoR40 March 14th, 2012, 11:58 AM Аз там живея.. ужасно е! Измиеш ли колата след 2 часа е цялата в прах, а завали ли дъжд ходенето до супермаркета е приключение :) Но за доброто на града ще издържим още няколко месеца :D
TERZIev March 14th, 2012, 12:01 PM Аз там живея.. ужасно е! Измиеш ли колата след 2 часа е цялата в прах, а завали ли дъжд ходенето до супермаркета е приключение :) Но за доброто на града ще издържим още няколко месеца :D
И аз така, хем им викам браво хем си ги псувам :D
tanashubav March 14th, 2012, 07:50 PM Не зная за вас но на мен ми се струва супер тъпо, че по Царевец няма вело алея. Там освен това не виждам да се обособяват и парко места. Добра идея беше да се направи нещо от сорта на Княз Борис. Сега ще има паркирали коли на живеещи в околните блокове и 1 лента и половина за движение. Освен това по Колев ми се струва, че между платната няма да има място за островче, което ще направи улицата опасна защото подобни 2х2 булеварди са най-опасни. Все пак ще изчакам да приключат преди да им давам оценки.
jelibon March 18th, 2012, 04:37 AM Браво за "Генерал Колев". :banana: Най-сетне ще заприлича на истинска улица. За пресичането не мисля, че е проблем. Пресича се не по цялата улица, а там където има автобусни спирки и кръстовища. Може да се реши проблема с направата на пешеходни пътеки и светофари с бутон за активиране от пешеходците. Ще добавя и камери за видео наблюдение и следене на трафика.
fransiz March 20th, 2012, 09:50 AM Тази сутрин в 08 часа решили да запълват дупки по Владислав между Мак Доналдс и Образцов дом. Там вече има кръпка върху кръпката, а на места при един напречен разрез може спокойно да се каже, че 90% са кръпки, и само 10% са основния асфалт.
BATE JORKO March 21st, 2012, 01:53 PM ФАЛСТАРТ С ПЛАТЕНОТО ПАРКИРАНЕ ВЪВ ВАРНА! АКО ИСКАШ – ПЛАЩАШ, АКО НЕ ИСКАШ – НЕ ПЛАЩАШ (СНИМКИ И ВИДЕО):
http://petel.bg/FALSTART-S-PLATENOTO-PARKIRANE-VAV-VARNA--AKO-ISKASH-----PLASHHASH--AKO-NE-ISKASH-----NE-PLASHHASH--SNIMKI-I-VIDEO-__13651
tanashubav March 21st, 2012, 02:44 PM ^^ Поредната смешка. Ако няма кой да следи там постоянно (физически) за плащане никой няма да плаща.
BATE JORKO March 21st, 2012, 03:30 PM Танасе, има ли някакъв линк за проекта по междублоковите пространства около Чаталджа?
tanashubav March 21st, 2012, 03:43 PM Виж на сайта на общината. Там имаше нещо като количествена сметка какво ще се прави. Визуализация няма никъде.
BATE JORKO March 21st, 2012, 03:53 PM Да, благодаря.
http://stroitelstvo.info/shimg/zx500_1131977.jpg
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1131976
tanashubav March 21st, 2012, 04:55 PM ^^Интересно, че за градинката пред Баронес не са предвидили нищо. Пък като влизаш в района първо от там се минава.
LuXoR40 March 21st, 2012, 08:24 PM http://media.snimka.bg/s1/0219/026682201.jpg?r=0
Това е снимка от междублоковото до "синята зона" на Чаталджа. Не зная дали помните, преди доста години години там имаше игрище. Съдейки по уравняването на терена, мисля че ще бъде изградено точно такова. Плюс някоя друга детска площадка, пейки и малко райграс.. в общи линии явно това ще е облагородяването на зоната :)
BATE JORKO March 21st, 2012, 09:01 PM ^^"Третият обект - "Благоустрояване на междублоковото пространство между ул. "Чаталджа", ул. "Драва чех", ул. "Цар Асен" и бул. "Генерал Колев",
е с най- голям социален ефект. Проектът, разработен от "ТПО – Варна ЦППБО" ЕООД, предлага много добро и съвременно решение, коментира арх. Венелин Жечев, зам.-кмет на община Варна. В рамките на проекта ще бъдат изградени осем площадки за отдих на различни възрастови групи, три спортни игрища (футбол на малки вратички, баскетбол и волейбол), спортни съоръжения – лостове, висилки, халки и маси за тенис на маса, беседки, различни атракции. Предвижда се въжен лабиринт, масивен замък, въртележка и др. Зелените площи ще бъдат напълно преобразени. Предвижда се затревяване с площ 9200 кв.м, засаждане на 2612 бр. дървета, храсти, цветя и други растителни видове, изграждане на енергоспестяващо алейно осветление от 76 лампи. Ще бъдат изградени 78 нови паркоместа и 12 обществени паркоместа за хора в неравностойно положение. Общата стойност на обекта е 1 292 872 лв. без ДДС."
tanashubav March 22nd, 2012, 09:16 AM Не че нещо, но точно това каре не ми се струва да беше най-лошото в града, че точно там да насочват средства. Но щом така са решили. По-голяма полза щеше да е ако бяха продължили Царевец до Княз Борис І. Така веднъж за винаги щяха да се решат проблемите с трафика в този район.
pafil March 23rd, 2012, 09:28 AM http://prikachi.com/images/357/4551357B.png
Проект за кръстовище на две нива при сегашните булеварди "8ми Приморски полк" и "Васил Левски". Макетът е от 1971 година . Интересна идея :)
tanashubav March 23rd, 2012, 09:55 AM ^^Идеята е добра. Очевидно на времето хората са мислели е перспектива и мащабно. Сега мисленето е ... провинциално.
pafil March 23rd, 2012, 10:08 AM Доколкото знам този проект не е реализиран поради липса на средства, само дето са излели тонове бетон в паметника над гимназиите :D Що се отнася до начина, по който от общината изчисляват стойността на проектите в днешно време, цената на подобен проект сега би скочила до милиард. (искаше ми се да се изсмея, ама не ми е смешно)
mediar March 23rd, 2012, 06:18 PM От както от преди седмица въведоха сините зони в центъра, по улиците, за които тя важи, вече има по не повече от 10 спрени коли общо във всеки един момент от деня. А през нощта са абсолютно празни. За сметка на това, ако досега беше много трудно да си намериш място за спиране на съседните улици, то сега вече е абсолютно невъзможно.
LuXoR40 March 23rd, 2012, 06:56 PM http://img546.imageshack.us/img546/2927/41005741.jpg
Една снимка от днес. Съжалявам за качеството, но бях без фотоапарат. Работят усилено по укпрепване на свлачището. Бих казал, че до сега не съм виждал такава активност. Имаше десетки тежки машини под и над ската. Изграждаха такива огромни панели, които се виждат и на снимката. Дано има ефект от цялата работа.
Между другото вчера бях на едно от любимите ми местенца - ресторант Романтика на Галата. Там има страхотни закътани плажчета точно под фара. Бях ходил последно есента. Сега положението със свлачището е трагично. Дори ме беше страх да стоя там, тъй като постоянно се свличаха камъчета и пясък. Не съм убеден дали някой от общината е запознат със ситуацията. Утре ще кача снимки да видите за какво става въпрос. Като цяло положението със свлачищата е повече от сериозно. И тук не говорим само за безхаберия на общината, а и на държавата!
tanashubav March 23rd, 2012, 09:26 PM Тези бетонови стени ще са по към 10м. високи. Интересно какво ще се получи накрая. Защото само с бетонови стени трудно ще се удържат стотиците хиляди тонове земна маса.
bmw318i March 24th, 2012, 10:43 AM Тези бетонови стени ще са по към 10м. високи. Интересно какво ще се получи накрая. Защото само с бетонови стени трудно ще се удържат стотиците хиляди тонове земна маса.
:hahaha:
tanashubav March 24th, 2012, 11:04 AM ^^Някаква смешка ли написах или ти просто така си ходиш и се усмихваш?
bmw318i March 24th, 2012, 11:12 AM ^^Някаква смешка ли написах или ти просто така си ходиш и се усмихваш?
При условие, че бетонните стени се ползват и за язовирни стени и там удържат целият воден басейн с хиляди тонове тежест вода ти тук обясняваш как бетонова стена, която не е опряла дори до пръстта, че нямало да издържи:lol:
tanashubav March 24th, 2012, 11:23 AM Айде да ти уточня тогава. Да речем, че стеничките на снимката трудно ще удържат ската. А и в една язовирна стена има маалко по-разлина логика отколкото тези на снимката. Ама да не изпадаме в полемика. Пали базовата тройка и бегай към софийския форум, че тука нищо важно не казваш!
:D
bmw318i March 24th, 2012, 11:28 AM Айде да ти уточня тогава. Да речем, че стеничките на снимката трудно ще удържат ската. А и в една язовирна стена има маалко по-разлина логика отколкото тези на снимката. Ама да не изпадаме в полемика. Пали базовата тройка и бегай към софийския форум, че тука нищо важно не казваш!
:D
Ти вземи се образовай малко, защото едно е земна маса от 2-3 метра навътре да оказва натиск на стена, друго е няколко километра вода да оказва натиск на стена. Така че сам си прави изводите какви глупости плямпаш :lol: Или ти знаеш по-добре от всички и стената, която специалисти са проектирали няма да издържи
Ей, ако всички в България каквото говореха беше вярно сега щяхме да сме с БВП-то на Запада:lol:
tanashubav March 24th, 2012, 11:31 AM Егаси! Ми то било много лесно да се спре свлачище бе! Чудно как деситилетия наред никой не се е сетил! Така като го обясняваш трябва да е и евтино! Благодарим ти за безценните съвети! Веднага отивам да ги споделя с Лиляна!
bmw318i March 24th, 2012, 11:40 AM Егаси! Ми то било много лесно да се спре свлачище бе! Чудно как деситилетия наред никой не се е сетил! Така като го обясняваш трябва да е и евтино! Благодарим ти за безценните съвети! Веднага отивам да ги споделя с Лиляна!
По твоята логика Стара Планина щеше да се изсипе в Черно Море, щото разбираш ли, според теб земята се движи като при водата и всичката пръст зад опорната стена проявява натиск на километри от нея.
:lol::lol::lol:
tanashubav March 24th, 2012, 12:30 PM ^^Точно така!
Най-накрая някакво раздвижване и по въпроса със синята зона. На сайта на общината има проект на наредба за организация на движението:
http://www.varna.bg/bg/articles/1704/Проект_за_Наредба_за_организация_на_движението_на_територията_на_Община_Варна_-_21.03.2012_г..html
Изброени са улиците в обхвата на синята зона, както и броя паркоместа. Въпросната зона има доста голям обхват, но няма карта за визуализацията ѝ.
Chilio March 26th, 2012, 12:01 AM Аз пък се чудя по логиката на бмв-то защо са се хабили и бетон да ползват... че то язовири има със земно-насипни бентове, да бяха насипали малко кал и камъни под свлачището, щеше със сигурност да го удържи.
tanashubav March 26th, 2012, 09:21 AM ^^:lol: Мдам. Не ми се влиза в подробности, но за съжаление практически половината Варна лежи върху свлачище. То започва още от върха на Франгата и стига километър навътре в морето. В обяснителната записка на ОУП на града е записано доста добре. Това което виждаме на крайбрежната алея е само връхчето на връхчето на айсберга. Но щом бмв-то казва, че укрепването на свлачище като това било песен, така да бъде!
tchak March 26th, 2012, 10:55 AM Прегледах наредбата за Синя Зона. Аз ли не разбрах или наистина смятат да въведат безумието паркингите пред панелните блокове да се числят като "синя зона" (примерно кв.Чайка и много други райони). Ако е така, какво излиза, че вечер след 18:30 до 08:30 сутринта колата ти пред панелния блок нощува безплатно, а сутрин в 08:30 трябва да я преместиш не знам къде, понеже всичко е синя зона (при това никъде не се споменава, че събота и неделя пак няма да се таксува). Така както я прочетох тази проектонаредба, мисля че е идеално... безумна!
LuXoR40 March 26th, 2012, 10:55 AM Ако тези бетонови стени се забиваха дълбоко в земята можеше и да има ефект, но те се изграждат на около 5-10 м. от ръба на ската и то без почти никакви основи. В никакъв случай не биха спрели свлачището, само могат евентуално до един етап да спрат самите земни маси да не се "излеят" върху алеята. Не е нужно да си архитект да се усетиш, че така както се правят нещата, ефект няма да има. Но просто не мога да си представя, че наистина само това ще е процедурата по укрепването. 100% се извършват и други дейности, които няма от къде да ги знаем, защото да се разчита на висока 5м. стена да спре високо 30м. свлачище е абсурдно! Според мен тази стена е една от първите стъпки по укрепването, тъй като на табелата пише, че то ще продължи повече от година, а както видяхме стената отне около месец.
tanashubav March 26th, 2012, 12:23 PM ^^И според мен само с тази стеничка няма да мине. Имаме пилоти, ще има и дренаж. Съмнявам се да не го направят както трябва, защото отдолу ще са техните хотели и едва ли им се иска някой ден инвестицията им буквално да бъде погребана. Единственото за което се съмнявам е, че ще успеят да укрепят целия скат преди 15.05, когато влиза в сила лятната забрана за строежи покрай брега.
^^
^^И на мен ми се стори доста странно колко големи райони се включват в синята зона. За зона Център 1 си е ясно, че нужда има. По-добре да плащаш по 80лв. на година и да паркираш където си искаш отколкото да търсиш място по 5-10 минути както сега. На мен ми е чудно друго - ако имам карта за живущ в синя зона ще мога ли да паркирам където си искам или картата ще важи само за улицата на която живея. Първия вариант меко казано ще е благоприятен:naughty:!
uNDiDo March 26th, 2012, 03:43 PM http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/528150_10150635582238424_590313423_9517409_1168358557_n.jpg
:troll:
tanashubav March 26th, 2012, 07:23 PM То че дупки има има, обаче аз такова ударно кърпене не помня. За първа година от изрязването на асфалта до запълване на дупката минава ден. Има и изключения, но повечето на повечето места се работи бързо.
Много неприятна практика е праха и камъните от изрязаното място да се издухват с въздух под налягане е убийствена. Сигурно е добре за издържливостта на ремонта но наоколо всичко става мармалад.
Положително: работи се и по най-малките улички в квартала в който живея. Предполагам в целия град е така.
LuXoR40 March 26th, 2012, 09:08 PM Веднага да те опровергая - бул. Левски четвърти ден е нарязан. Как не стават катастрофи не знам, всеки кара на зиг заг.
tanashubav March 27th, 2012, 12:02 AM ^^Мдам. Тази вечер минах от там. Доста е зле.
mopper March 27th, 2012, 03:14 PM A в района на Генералите не са пипнали
TERZIev March 28th, 2012, 12:18 PM Владиславово цялото беше нарязано и дупките стояха с дни, но вече са запълнени :D
tanashubav March 28th, 2012, 02:06 PM Днес гледам пак кърпят на ВИНС-а. Е чудя се аз, това кръстовоище което е 10 на 10 метра толкова ли не можеше да го ремонтират изцяло?! То там вече няма нито сантиметър оригинален асфал. Всичко е само кръпки. Жалка гледка...
pafil March 29th, 2012, 11:27 AM Днес гледам пак кърпят на ВИНС-а. Е чудя се аз, това кръстовоище което е 10 на 10 метра толкова ли не можеше да го ремонтират изцяло?! То там вече няма нито сантиметър оригинален асфал. Всичко е само кръпки. Жалка гледка...
Могат, както го направиха преди 2-3 години пред БМФ, но както забелязваш от тогава не е било нужно да се кърпи. А това удря бизнеса на тимадж... опс, пътностроителните компании. :ohno:
mediar March 29th, 2012, 01:15 PM Преди няколко години преасфалтираха почти нацяло кръстовищата на червения площад, до катедралата и до историческия музей, но това не пречи още миналата зима да бъдат изкърпени, а тази - да бъдат нашарени с едни дълги и широки кръпки с ширината на една лента за движение. Така че това не е проблем.
tanashubav March 29th, 2012, 01:27 PM Така е. Но все пак е доста по-добре от други кръстовища.
На ремонтирания участък на ген. Колев са започнали да слагат бордюри и стълбове за осветление. По мое мнение няма да има място за средно островче. Ще изчакам да напреднат още малко и ще щракна снимки. Като цяло ми се струва, че ако работят усилено до месец и половина могат да са готови. Най-сложното а именно подземната комуникация вече е готова. Плочки и асфалт се слагат за нула време.
LuXoR40 March 29th, 2012, 10:06 PM Днес минах отново по Трети март. За мой ужас е целия нарязан. До последно се надявах да не правят никакви ремонти, а да го затворят и преасфалтират наново. Просто там вече няма оригинален асфалт, а да не говорим за неравностите. И тъй като дупките са толкова много, че за да се изкърпят всички трябва да се преасфалтира изцяло, се кърпят само най-големите. Малките си стоят. Това е тотално безобразие! Няма такъв булевард и в гетата на Индия, сигурен съм!!!!
jelibon March 29th, 2012, 11:02 PM ФАЛСТАРТ С ПЛАТЕНОТО ПАРКИРАНЕ ВЪВ ВАРНА! АКО ИСКАШ – ПЛАЩАШ, АКО НЕ ИСКАШ – НЕ ПЛАЩАШ (СНИМКИ И ВИДЕО):
http://petel.bg/FALSTART-S-PLATENOTO-PARKIRANE-VAV-VARNA--AKO-ISKASH-----PLASHHASH--AKO-NE-ISKASH-----NE-PLASHHASH--SNIMKI-I-VIDEO-__13651
Това стърчащото защо са го сложили по средата на тротоара? Не му е там мястото.
klapa March 30th, 2012, 01:10 PM http://img4.imageshack.us/img4/1188/img20120330115038.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/img20120330115038.jpg/)http://img19.imageshack.us/img19/9269/img20120330115023.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/19/img20120330115023.jpg/)http://img638.imageshack.us/img638/5946/img20120330115007.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/638/img20120330115007.jpg/)http://img819.imageshack.us/img819/1921/img20120330114951.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/819/img20120330114951.jpg/)http://img84.imageshack.us/img84/8750/img20120330114944.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/84/img20120330114944.jpg/)http://img716.imageshack.us/img716/3678/img20120330114937.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/716/img20120330114937.jpg/)http://img856.imageshack.us/img856/3421/img20120330114921.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/856/img20120330114921.jpg/)http://img254.imageshack.us/img254/2366/img20120330114910.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/254/img20120330114910.jpg/)http://img442.imageshack.us/img442/6682/img20120330114903.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/442/img20120330114903.jpg/)http://img833.imageshack.us/img833/9766/img20120330114849.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/833/img20120330114849.jpg/)http://img850.imageshack.us/img850/8569/img20120330114841.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/850/img20120330114841.jpg/)http://img535.imageshack.us/img535/3774/img20120330114833.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/535/img20120330114833.jpg/)http://img809.imageshack.us/img809/963/img20120330114513.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/809/img20120330114513.jpg/)http://img546.imageshack.us/img546/5461/img20120330114505.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/546/img20120330114505.jpg/)http://img841.imageshack.us/img841/3681/img20120330114455.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/841/img20120330114455.jpg/)http://img855.imageshack.us/img855/1959/img20120330114448.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/855/img20120330114448.jpg/)http://img836.imageshack.us/img836/6349/img20120330114441.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/836/img20120330114441.jpg/)http://img846.imageshack.us/img846/2924/img20120330114433.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/img20120330114433.jpg/)http://img252.imageshack.us/img252/7228/img20120330114425.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/img20120330114425.jpg/)http://img823.imageshack.us/img823/4674/img20120330114417.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/img20120330114417.jpg/)http://img845.imageshack.us/img845/8461/img20120330114410.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/img20120330114410.jpg/)http://img7.imageshack.us/img7/3096/img20120330114401.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/7/img20120330114401.jpg/)http://img838.imageshack.us/img838/757/img20120330114344.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/838/img20120330114344.jpg/)http://img96.imageshack.us/img96/7214/img20120330114330.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/96/img20120330114330.jpg/)http://img29.imageshack.us/img29/8893/img20120330114325.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/img20120330114325.jpg/)http://img171.imageshack.us/img171/2857/img20120330114318.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/171/img20120330114318.jpg/)http://img96.imageshack.us/img96/683/img20120330114315.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/96/img20120330114315.jpg/)
tanashubav March 30th, 2012, 01:16 PM ^^Благодаря за снимковия материал!
Бих ти препоръчал да качваш на http://www.snimka.bg/
Там излизат по-добре.
:)
tchak March 30th, 2012, 07:31 PM Преди малко по новините гледахедин репортаж за блъснато момиченце пресичащо на пешеходна пътека в София на Булевард 2х2 и един полицай обясняваше, че не можело да сложат неравности преди пешеходната пътека, потеже наредба на Столична община забранява това на места където се движи градски транспорт. Според мен е абсолютна грешка поставянето им на 8-ми Приморски полк на булевард 2х3 и под наклон. Просто трябва да се забрани пресичането там.
klapa March 30th, 2012, 08:07 PM Е не могат да го спрат, защото се ползва. Трябва да се построи надлез или подлез за пресичане.
tchak March 30th, 2012, 08:30 PM Могат, могат. До бинго Мустанг имаше пешоходна пътека, и блъснати пешеходци имаше, затвориха го и сеге е ОК.
източен March 30th, 2012, 09:22 PM според мен трябва да се сложи светофар, който пешеходците да активират
b0b0 March 30th, 2012, 09:35 PM Онзи ден един автобус толкоз пушек изпуши докато потегли след тия бабуни на баира, че...
klapa March 30th, 2012, 11:11 PM Могат, могат. До бинго Мустанг имаше пешоходна пътека, и блъснати пешеходци имаше, затвориха го и сеге е ОК.
Блъснати бингаджии които притичкваха да си купят цигари докато продават картоните, за да не изтърват поредната игра. Там и в момента се пресича, но бингото не работи и съответно има много по - малко потенциални жертви на пороците.
На въпросното кръстовище за което става дума пресичат много ученици.
Алтернативния маршут е по - дълъг със сто метра в сравнение с този на бинго мустанг. Не е много, но не и малко. Най - доброто което може да се направи е пресичането да не става на едно ниво с трафика.
Въобще от там до полиграфията не трябва да се пресича на едно ниво с трафика. Ще облекчи всички.
Capt.Vimes March 31st, 2012, 09:10 AM Там има място и трябва да се направи подлез.
fransiz March 31st, 2012, 04:04 PM Прегледах наредбата за синя зона и ми прави впечатление две неща.
1. Доста голяма част от града е обхваната.
2. Как ще се плаща и колко струва. И аз като имам две коли и живея на Цар Асен, дали ще мога да си взема карта за целогодишно паркиране поне на 1-та кола, а другата да си я прибирам в подземния гараж. Защото, аз в наредбата нито видях цени, нито видях възможност за живущите. Има само за инвалидите.
tanashubav April 2nd, 2012, 10:05 AM Ето това ще е трасето на BRT линията http://stroitelstvo.info/shimg/oo_1799741.jpg
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1799739
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1799739
И още нещо:
http://varna.dir.bg/news.php?id=10871402
Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на Градски транспорт да купи Транстриумф. Абсолютно излишна констатация. Все едно в другите градове няма монопол при обществения транспорт, та тук да си играем на конкуренция.
tchak April 3rd, 2012, 09:00 PM Днес в късния следобед започнаха асфалтирането на новото трасе на Ген.Колев. Снимах с телефона затова качеството не е от най-доброто. Платното е едно, но посредата имаще забити колчета с флагчета, не знам по каква причина.
http://media.snimka.bg/s1/0277/026798376.jpg?r=0
Chilio April 3rd, 2012, 09:28 PM За насочване на асфалтополагащата машина са само, за да е по-лесно да се движи по права линия без да криви.
Capt.Vimes April 3rd, 2012, 10:57 PM затова качеството не е от най-доброто.
Да се надяваме, че това се отнася само за телефона, а не за асфалтовата настилка.
Иначе Chilio е прав за флагчетата.
tanashubav April 3rd, 2012, 11:06 PM Браво, че вече са започнали да асфалтират. Май наистина ще са готови до края на май.
Като гледам и Царевец е доста напреднал. Днес слагаха каналите за кабелите на светофара на 8-ми Приморски. Работи се много усилено по целия обект. До лятото ще имаме нови улици в този район!
Capt.Vimes April 3rd, 2012, 11:11 PM Браво, че вече са започнали да асфалтират. Май наистина ще са готови до края на май.
Като гледам и Царевец е доста напреднал. Днес слагаха каналите за кабелите на светофара на 8-ми Приморски. Работи се много усилено по целия обект. До лятото ще имаме нови улици в този район!
При пресичането на Царевец и 8-ми Приморски светофар ли ще има? Правят някаква промяна там.
klapa April 3rd, 2012, 11:29 PM Би следвало да има. Също и на Царевец, ген. Колев и Караагач.
tanashubav April 4th, 2012, 08:08 AM При пресичането на Царевец и 8-ми Приморски светофар ли ще има? Правят някаква промяна там.
Точно там. Жалко, че няма да продължат Царевец до Княз Борис, та да отпадне светофара на Железкова.
JuMPer April 4th, 2012, 11:26 AM незнам за вас но аз съм много против бг класиката, да се прави булевард с 4 ленти от които 2 ще се превърнат на паркинг. само в пловдив има напредък.
Chilio April 4th, 2012, 12:35 PM Друго си е еднопосочен булевард с 5 ленти, от които 4 се превръщат в паркинг (с паркиране и спиране на аварийки на втора линия) - примерът е столичният Патриарх Евтимий между Попа и Петте Кьошета, където често от наспрелите от двете страни коли остава 1-1,5 ленти за движение.
То всички сме против като че ли, ама това не променя особено нещата.
tanashubav April 4th, 2012, 12:47 PM незнам за вас но аз съм много против бг класиката, да се прави булевард с 4 ленти от които 2 ще се превърнат на паркинг. само в пловдив са на моето мнение.
И аз съм на това мнение. Но кой ли ни слуша. И Царевец и Ген. Колев нямат обособени парко места. Може би са от главната улична мрежа и на такива улици не е редно да има паркинги, но лично аз се съмнявам, 3-4 месеца след откриването им да не се наредят колите по тях. Дано да греша.
Другото глупаво на ремонта е липсата на велоалея. Особено по Царевец е много удачно, защото хората от Левски и района на Електрон ще имат отлична връзка (щяха) с велосипед към Морската и плажа. То не че и по Колев не е нужно де. Там пък е посока центъра.
Но аз лично чакам да видя резултата. Пък тогава ще генрелизирам. Сега мога със сигурност да кажа, че се работи много усилено по обекта.
mopper April 4th, 2012, 03:40 PM Почти цялата е асфалтирана, сега редят и тротоарите :banana:
|
|