View Full Version : Proposed skyscrapers for Sofia | Проекти за небостъргачи в София
JloKyM February 5th, 2009, 04:28 PM This is a thread where we can post information about all skyscraper projects in Sofia. It's useless to make new threads for every project until the project is sure, so we can use this thread for now.
http://i29.photobucket.com/albums/c280/BBonev/1.jpg
1.JBI - 120m,
2. Ropotamo Plazza - 103m
3. Sofi Center - 270m
4. Civis Center - 100m
5. Fort Nox - 130m
Macedonia Tower- Height-unknown
http://www.novinite.com/media/images/2008-08/95768.jpg
Delta Towers - 120m
PDF presentation (http://www.deltaimoti.com/docs/projects/4_1_presentation.pdf)
http://www.deltaimoti.com/images/projects/14_1_tow1.jpg
Ivanski February 5th, 2009, 04:40 PM May be a resize option can come in handy :D
svetoslav February 5th, 2009, 04:40 PM This youtube global warming video is absolutely unbelievable.
JloKyM February 5th, 2009, 04:46 PM May be a resize option can come in handy :D
I think It's ok now :cheers:
Светльо, това видео го пуснах от лап топа си в университета и разревах десетина колежки...буквално!
petet February 5th, 2009, 04:51 PM И в крайна сметка Сивис и Македония са горе-долу сигурни.Другите са тип "Акрополис"
Ivanski February 5th, 2009, 04:58 PM Сивис сигурен? ...той не беше ли един от първите отпаднали ..
petet February 5th, 2009, 05:01 PM WTF? :eek2::eek2::eek2::eek2:
mdka February 5th, 2009, 05:35 PM Сивис сигурен? ...той не беше ли един от първите отпаднали ..
На мястото,където трябва да е проекта зад коловозите има сложен билборд на проекта и телефона на кулиърс за отдаване под наем
COD February 6th, 2009, 10:41 AM Europe Tower, Civis Center and JBI Tower have alredy building permissions. There is also one building permission for a scyscraper (30 fl.) located on Todor Aleksandrov blv.
Everything else is just ideas no real construction is expecting.
Ivanski February 6th, 2009, 11:05 AM I thought Riofisa abandoned the idea of the whole Civis project, so we're going to have it after all , is that right ? And what about JBI - any rumors for the construction start..?
mdka February 6th, 2009, 11:20 AM ^^No it doesnt mean that we will have it,it means only that Riofisa havent let it,but that doesnt mean that they wil find the money:)
svetoslav February 6th, 2009, 11:36 AM I thought Riofisa abandoned the idea of the whole Civis project, so we're going to have it after all , is that right ? And what about JBI - any rumors for the construction start..?
What was JBI?:cheers:
svetoslav February 6th, 2009, 11:36 AM Oops, sorry I already saw it.
JloKyM February 6th, 2009, 11:39 AM Oops, sorry I already saw it.
It was near Kempinski, but I heard that their building permission is expiring..:ohno:
svetoslav February 6th, 2009, 12:06 PM Yea, that's what I heard as well.
ВОДА February 6th, 2009, 01:00 PM КНСБ против съседни небостъргачи
Жива верига около сградата на КНСБ обеща вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков. Причина за това е намерението на гръцката фирма ГЕК да построи две високи сгради-близнаци под наименованието "Македонска кула" на отстояние 13 метра от сградата на КНСБ.
Гръцката фирма разполага със всички разрешителни за строеж, но според главния юристконсулт на Федерацията на независимите синдикати в България, Иван Сотиров, макар документално изрядно, то е опасно като строителство. "Ще искаме промени в плана и ако откажат ще ги вкараме в съд, уточни още той.
Изкопът, който ще започне на 13 метра от сградата, ще се спусне на 21 метра дълбочина, за да подсигури основите на 22-етажната сграда на гръцката фирма, казаха още синдикалистите. Двете сгради предвидени за построяване, ще се намират на 3450 м разгъната площ.
Днес в 9 часа синдикалистите имат среща с главния архитект на столицата. Според тях от сградата на КНСБ би трябвало да има разстояние 20-25 метра отстояние от новия строеж.
Отчуждаване на имоти от Солни пазар и незабавно обезвъзмездяване на собствениците от страна на държавата е единственият начин да бъдат спазени противопожарните норми в района, тъй като бетонната алея предвидена за пожарникарите покрай сградата на КНСБ, би била разрушена от строителния план на гръцката фирма, смятат синдикалистите.
Дърветата около сградата, които строителите искат да отсекат за да реализират проекта си, също са собственост на КНСБ, категоричен е юристконсулта. Отстоянието от 9 метра от сградата на КНСБ, което държавата е присъдила, когато е връщала небостъргача на синдикалистите ощетява синдиката, счита юристконсултът.
За района около "Солни пазар" няма изготвен подробен устройствен план.
6 февруари 2009 - News.bg
JloKyM February 8th, 2009, 03:03 PM Actualy We dont need more skyscrapers. We've already have one. :cheers:
http://i29.photobucket.com/albums/c280/BBonev/123.jpg
AnonymvsBeaver February 8th, 2009, 03:06 PM IS this KNSB?
JloKyM February 8th, 2009, 03:07 PM IS this KNSB?
Тhe new ministry of transport :cheers:
JloKyM February 8th, 2009, 03:58 PM Probably no more Riofisa
В района зад жп гарата имаше проект на испанска фирма за бизнес зона. Изглежда вече е във фризера?
Това беше страхотен проект на фирма "Риофиса" в началото на кметуването ми. Опитахме да съдействаме, но вероятно финансовата криза ги разубеди. Предвидено беше да се изгради развлекателен център с МОЛ, хотел на 3 етажа, с изкуствени улици, озеленяване в МОЛ-а и с остъкляване отгоре. Даже имаха намерение да спонсорират прокопаване на тунел от жп гарата под бул. "Хр. Ботев" до ул. "202". Но всичко спря на този етап.
peter.tgeorgiev February 8th, 2009, 04:51 PM Actualy We dont need more skyscrapers. We've already have one. :cheers:
http://i29.photobucket.com/albums/c280/BBonev/123.jpg
Хе тази снимка е от ВИАС :) Аз уча там и досега не ми е направило впечатление да има някаква сграда, която толкова ярко да се откроява над останалите. Ти ли си правил снимката или е от някъде защото е възможно и да е мината рпез photoshop :)
vycanismajoris February 8th, 2009, 05:24 PM ^^хаха, ако се загледаш внимателно, ще видиш, че сградата е наставена още веднъж в/у себе си :)
peter.tgeorgiev February 8th, 2009, 05:27 PM ^^
това имах предвид и аз ... че снимката е обработвана
nilix February 8th, 2009, 05:41 PM Че е обработвана-обработвана е.Като дам properties ми изкарва че е ползван фотошоп CS3, но не видях да е наслагвана в/у самата себе си-може би не гледам достатъчно внимателно.
JloKyM February 8th, 2009, 06:16 PM ^^хаха, ако се загледаш внимателно, ще видиш, че сградата е наставена още веднъж в/у себе си :)
Aбе не е баш така, ама като за първия ми такъв опит с Photoshop..:lol:
Подготвям една тема, дано да ви е интересна. Скоро ще я пусна, та затова.
avtomat February 11th, 2009, 12:38 AM And back on topic...
Proposed project for 250m skyscraper near NDK:
Издигат екологичен небостъргач до НДК
Автор: Елица Елефтерова
Компания ще строи екологичен небостъргач в София. Това стана ясно на пресконференция в столицата, предаде агенция "Фокус".
Бъдещата сграда е небостъргач в класическия смисъл и ще бъде висок 250 метра. Постройката ще бъде екологично чиста сграда, изградена с нови материали и по нови технологии.
Небостъргачът ще прочиства въздуха на принципа на комина, като идеята е да се засмуква мръсния въздух и да го прочиства.
Само 50 на сто от сградата ще бъде над земята, а останалата площ ще бъде под земята.
100 милиона евро е стойността на бъдещата инвестиция.
До окончателната реализация ще трябват четири - пет години. Небостъргачът ще бъде изграден близо до НДК.
Source: http://money.ibox.bg/news/id_901587191
peter.tgeorgiev February 11th, 2009, 08:59 AM ^^
И аз го четох това, но сметнах че е несериозно да го слагам тук. Все пак се наслушахме на подобни имагинерни проекти. Да не споменавам за 250м като половината ще е под земята :lol: 125м под земята супер скоро ще си имаме и кошера и накрая resident evil :nuts:
petet February 12th, 2009, 02:11 PM ^^
И аз го четох това, но сметнах че е несериозно да го слагам тук. Все пак се наслушахме на подобни имагинерни проекти. Да не споменавам за 250м като половината ще е под земята :lol: 125м под земята супер скоро ще си имаме и кошера и накрая resident evil :nuts:
:rofl:
avtomat February 12th, 2009, 03:25 PM ^^
Yeah that's why i described it as "proposed", since it appears highly improbable, that such project will be realized in the near future.
Death NoVa February 13th, 2009, 02:11 AM ^^
Недей че да не вземе Umbrella да направи наистина такава инвестиция в София , че ще се наложи да водим после кака Мила да ни спасява :lol::lol:
Cyberflow February 13th, 2009, 07:30 AM Аз ще ви спася ако трябва, само някой да построи небостъргач:ohno:
Ако не успея Бате Бойко е наблизо.
peter.tgeorgiev February 13th, 2009, 10:01 AM Недей че да не вземе Umbrella да направи наистина такава инвестиция в София , че ще се наложи да водим после кака Мила да ни спасява :lol::lol:
Хехе от кака Мила аз ще ви спася :) Иначе съмняам се Umbrella да построят нещо. Още като писах първия коментар и ми беше ясно, че написаното половината ще е под земята става дума за РЗП, а не за 125м дълбочина, но понеже проектът звучи повече от абсурдно и реших, че би понесъл доста ебавки та... пък и нали в края на годината се очаква Resident evil 4 хахаха
mdka February 27th, 2009, 10:41 PM A 250 m unique skyscraper will be presented in Kann,the skyscraper will work as a filter for the air of sofia:righton::righton:
Има идея за: Екологичен небостъргач около НДК, който ще пречиства мръсния въздух в София
А&Т Електроникс ще представи на най-престижния форум за имоти в Европа идеен проект за вертикална мега-структура, която ще бъде изградена в София в близост около НДК с височина 250 м. и реално застроена площ от 40 000 кв.м. Изп.дир. на компанията Николай Алексиев съобщи, че небостъргачът е замислен с идея за опазване на околната среда и намалено потребление на енергия. Инвестицията се предвижда да бъде около 100 млн. лв., като половината от сградата ще бъде под земята, за да бъде възможно изграждането на всички комуникации, включително да бъде осигурено паркирането на автомобилите на работещите там и на техните посетители. Сграда ще има възможност да пречиства околния въздух чрез озониране, като ще се влагат и нови материали при нейното изграждане.
Общо 6 български компании за инвестиции в имоти /Алфа Дивелопмънтс, А&Т Електроникс, Бенчмарк Фонд Имоти АДСИЦ, Кълвача Инвестмънт, Прайм Пропърти БГ АДСИЦ и Язов ООД/ обединяват усилия и за първи път ще ичастват със съвместно представяне на най-престижния инвестиционен форум за имоти в Европа – MIPIM. Юбилейното 20-то издание ще се проведе между 10-и и 13-и март в Кан (Франция), а общият щанд на българските дружества ще бъде от 70 км.м. Частната инициатива е както за представянето на конкретни проекти, но така също и презентацията на България като дестинация.
:cheers:
Turnovec March 2nd, 2009, 08:40 PM This one will never be build probably ... but just to evedent it :)
http://www.promaxconsult.eu/storage/23/26/c71ce127f1f9668961cce6e61171e2255e95dd71.jpg
http://www.promaxconsult.eu/storage/24/55/26891dcb02c9d92434e0258005f4d582e06a8927.JPG
http://www.promaxconsult.eu/storage/24/56/246a8d462a03ea3b2bcdf08af512bcf39e94e5a8.JPG
http://www.promaxconsult.eu/storage/24/58/6bd5a30d9d1ef5d3e6dc14a29c97dcec4ed981f3.JPG
Category: Office & Retail
Size: 35,867 m2
- 34-storey office building
- Premium downtown location
- Unique architecture
Brochure: New Financial Center
Property Description
Location: One of the Project’s noticeable advantages is its prime location in the centre of Sofia in an area with the highest asking prices both in term of sale and rentals.
Property Details: The Project Total Built-up Area is 35,867 m2 spread out over 34 floors of which 26,182 m2 of office premises and 1,132 m2 store area.
The Project will be developed and managed to high specifications according to Western European top standards and will blend with the overall area’s architectural design.
petet March 3rd, 2009, 12:28 AM Ехххх поне мечтите са безплатни...дано се реализират някой ден :(
Ivanski March 4th, 2009, 12:50 PM Sad cause this is may be the best highrise project ever announced in Sofia. I really like the whole vision but... after all nothing is sure yet, we'll see.
JloKyM May 7th, 2009, 07:20 AM 34 fl. (However, old news)
Небостъргач на 34 етажа ще изникне и на бул. “Тодор Александров" срещу кино "Арена" в столицата, научи "Телеграф".
Според проекта се предвижда там да има бизнес комплекс с работното име "РМС Тауър" (от английски "Кула"). Сградите са разположени в парцел от 7 042 кв. м с точен адрес бул. "Тодор Александров" 99, ул. "Хисар" и ул. "Найчо Цанов" в жк "Илинден".
Административният център е проектиран с две тела - високо и ниско. Партерните нива в комплекса са предвидени с търговски и изложбени площи. Следващите етажи разполагат с офис помещения. Завършването на сградите се предвижда за края на 2010 година. Идейната фаза на проекта е готова. Малката сграда се предвижда да е 7 етажа, а голямата - 34, запланувани са и 660 паркоместа.
http://apxe.eu/root/f/projects/0/0968e00ab300666cb09b9c8212511b69_thumb.jpg
http://apxe.eu/root/f/projects/0/69ef4f2321df43efe61cf27df5058407_thumb.jpg
http://apxe.eu/root/f/projects/0/00aea0d864b4ff3b58c25b951bbc4172_thumb.jpg
zzibit May 9th, 2009, 05:36 AM http://capital.bg/show.php?storyid=715826
BG_PATRIOT May 9th, 2009, 05:55 AM This building is a beauty and it is a good thing to see that the investor is actually a Bulgarian company :okay:
http://capital.bg/shimg/zx640_715827.jpg
just4ivaylo May 9th, 2009, 08:29 AM Fort Knox? :bash: Horrible name.
The new skyscrapers should be built in one area, and one area only. I don't think old Bulgarian buildings (which are beautiful, if maintained properly) mix well with new buildings.
svetoslav May 9th, 2009, 11:15 AM The project for a skyscraper at blv. Todor Alexandrov is not gonna be realized due to the crisis most probably.
Гръцката инвестиционна компания се отказа от сделката за 90.8 милиона евро на столичния бул. "Тодор Александров". Сградата трябваше да бъде една от новите кули на място, където се предвижда установяването на новото сити на столицата с представителства на банки и големи международни компании. От главния офис на Eurobank Properties отказаха допълнителен коментар по причините за провалената сделка.
petet May 9th, 2009, 11:20 AM Makedonia Tower?
Поне е хубаво,че има такива идеи за небостъгачи.Въпреки че 99,9% от тях остават на проект.
Тази Форт Кнокс сигурна ли е поне? Изключителен дизайн.Може ли някой да им посети терена?
svetoslav May 9th, 2009, 11:31 AM Makedonia Tower?
Поне е хубаво,че има такива идеи за небостъгачи.Въпреки че 99,9% от тях остават на проект.
Тази Форт Кнокс сигурна ли е поне? Изключителен дизайн.Може ли някой да им посети терена?
No, it is the one which was supposed to be some Greek bank's office building.
petet May 9th, 2009, 11:46 AM Yeah,Makedonia Towers will be build by Greeks...dunno
JloKyM May 9th, 2009, 06:59 PM Fort Nox looks fantastic.:cheers:
ВОДА May 29th, 2009, 01:46 PM My favourite two renders (that probably will never get built) are:
http://www.propertywisebulgaria.com/showimage.php?img=sofia_skyscrapers_zhivko_angelov.jpg
http://www.segabg.com/online/IMG/3598/0009-large.jpg
kronos_BG July 29th, 2009, 07:36 PM Съобщение за нов небостъргач, който би трябвало да се изгради в София :
http://business.actualno.com/news_253772.html
Дата : 29 Юли 2009 г. 8:44 ч.
Вдигат небостъргач на 50 етажа
http://i.actualno.com/club.bg/files/2008/10/06/8cccb6c20c.jpg
Небoстъргачът ще е със застроена площ от 40 000 кв. м , ще пречиства атмосферaта и ще се намира в зоната между хотел "Хемус" и хотел "Кемпински"
Сграда с височина 250 метра може да украси столичния идеален център. В небостъргача се предвиждат 50 офис етажа, три нива от търговски площи и още толкова подземни паркингa, както и около 30 баровски панорамни апaртaментa по 200-300 кв. м., пише Стандарт.
Проектът ще бъде представен на изложението за недвижими имоти в Кан от 10 до 13 март.
Вдъхновение за небостъргача е почерпено от розетата, намерена в Плиска. Небoстъргачът ще е със застроена площ от 40 000 кв. м и ще пречиства атмосферaта, така че в офисите да се диша чист планински въздух. За терен за проекта се преговаря с частен собственик и със Cтолична община, които притежават по 1 декар от парцел край хотелите "Хемус" и "Кемпински".
-----------
Малко ми е странно дали ще разрешат в тази зона такъв небосъргач : нали точно от тук навлизат потоците чист планински въздух в София?!
Парцелът, за който се споменава, също е много малък...
Turnovec July 29th, 2009, 07:49 PM ^^ Звучи малко несериозно ... иначе там имаше един проект за висока сграда, точно срещу кемпински, д ане би за него да става дума ?
п.с. Не знам дали забелязахте коментарите под статията ... ужас и безумие, какви идиоти се подвизават в интернеда, не е истина :crazy2:
the dogi July 29th, 2009, 08:10 PM Нали на предишната страница пишеше за 250м сграда около НДК, която пречиства?
Тамън тезе на високо, да дишат чист въздух.
Проектът ще бъде представен на изложението за недвижими имоти в Кан от 10 до 13 март.Март мина. Имали рендер на сградата,Вдъхновение от розетата намерена в Плиска,може да е убав.
vycanismajoris July 29th, 2009, 08:23 PM п.с. Не знам дали забелязахте коментарите под статията ... ужас и безумие, какви идиоти се подвизават в интернеда, не е истина :crazy2:
Аз пък се чудя как не са "полазили" skyscrapercity още :)
JloKyM July 29th, 2009, 09:36 PM Ама ще е яко ако там изникне нещо високо, макар и не точно 250 метра. Но нещо тип 150 би се вписали идеално, при положение, че там вече си има оформен cluster - Хемус, Кемпински, Енергопроект :)
kudos July 29th, 2009, 10:53 PM точно там няма шанс, както нищо няма да стане и със стария проект до Кемпински въпреки, че има разрешение за строеж.. просто такава сграда там тотално ще запуши трафика. а статията ми се вижда несериозна, грам не ми се връзват цифрите - хем 250метра, хем само около 55 етажа и едвам 40 000м2 рзп..
benjaminn July 30th, 2009, 08:48 AM ^^
250 метра, но не само за тези 55 етажа, а за тях плюс:
... три нива от търговски площи и още толкова подземни паркингa, както и около 30 баровски панорамни апaртaментa по 200-300 кв. м. ...
Иначе между 'Хемус' и 'Кемпински', демек на бул. 'Черни връх' ли имат предвид? То там единственото място е градинката с някакъв съветски паметник (не съм сигурен за тематиката на паметника), на която ако се посегне ще има неописуем вой от граждани, та искрено ме съмнява реализацията на това място. А друго между двата хотела не знам да има.
petet July 30th, 2009, 09:56 AM Ще го построят ама чушки...
Stelian July 30th, 2009, 10:53 AM много добре звучи 250м
а на рендера сградата изглежда убийствено красиво
иначе до кемпински мисля че има малко място ,а може да става дума за градинката с кръста
надявам се да се построй ,но толкова лъжливи проекти имаше ,че вече на нищо не вярвам.стана като приказката за лъжливото овчарче:)
ВОДА July 30th, 2009, 11:15 AM ...би се вписали идеално, при положение, че там вече си има оформен cluster - Хемус, Кемпински, Енергопроект :)
+1 :okay:
Hope it will get built... :)
kudos July 30th, 2009, 12:56 PM ^^
250 метра, но не само за тези 55 етажа, а за тях плюс:
броил съм ги вече търговските и подземните, хайде и апартаментите пак идват 61-2 макс етаьа..до 250 метра знаеш ли колко са :D плюс това подземните изобщо не трябва да се броят..да не говорим че само 3 етажа подземни за такъв обект е не безумие ами не знам какво.. абе както и да го гледаш поредните глупости, главата си режа, че това са пълни глупости и такова нещо никога няма да се построи там ;)
benjaminn July 30th, 2009, 01:45 PM Абе знае ли се на етаж колко баровски апартамента би имало... Това е доста разтегливо понятие ;)
petet July 30th, 2009, 04:22 PM На рендера не е проекта :lol: мисля,че беше или в Ню Йорк или в Чикаго,абе в един американски град
JloKyM July 30th, 2009, 05:14 PM И все пак докато не видим рендър, фирма изпълнител, консултант и информация за местоположението всичко са само глупости.
BG_PATRIOT July 30th, 2009, 05:28 PM Само погледни сайта на компания която представи проектът...It says a lot about the seriousness of the project...:nuts:
А&Т Електроникс ООД
(http://www.atelectronics.planc.biz/index.php/bg/atelectronics-contacts)
neo_joro July 31st, 2009, 08:30 PM Понеже виждам, че има интерес - сградата от рендера е 2 International Finance Centre в Hong Kong ! И е доста над 250м. :lol:
petet July 31st, 2009, 09:39 PM Понеже виждам, че има интерес - сградата от рендера е 2 International Finance Centre в Hong Kong ! И е доста над 250м. :lol:
Аааааа верно...а аз викам,че е Американска :nuts:
Те май са две подобни като ги дели залив,абе вода.
zagorec August 7th, 2009, 02:08 PM Според градоустройствения план къде се очакват да се строят небостъргачи в бъдеще ?
batman08 August 7th, 2009, 06:25 PM Според градоустройствения план къде се очакват да се строят небостъргачи в бъдеще ?
Ами до колкото знам в Лозенец до Японският хотел е предвидено да има, и на други места :)
ВОДА September 5th, 2009, 12:18 PM Жители на кв. "Лозенец" в София са против небостъргача
04 Септември 2009
Жителите на столичния кв. “Лозенец” събират подписка и стягат протест срещу посторояване на два небостъргача в квартала им.
Небостъргачите са предвидени на ул. “Драгалевска” и ул. “Бигла” и бул. “Черни връх”.
Тази идея е заложена в плана на общината “Подобрение на одобрения план за метрото в Лозенец”. “
Протестиращите са катекорични, че подобно високо строителство не е нужно на района, в който липсват зелени площи и спортни площадки. Според тях високите сгради ще блокират малките улички във вече и така презастроения “Лозенец”. Блокирала се ул. “Драгалевска”, а планирано вкарване на движението под бул. “Черни връх” щяло да блокира и други пътища.
Според протестиращите планът защитавал само интересите на частни инвеститори.
Петър Диков, гл. архитект каза: “Там не може да има небостъргачи - параметрите на строителството не позволяват. Планът не е минал през мен”. Той предположи, че проектът е обявен за обществено обсъждане и хората можели да внесат възражения.
Кметът на “Лозенец” , Прошко Прошков, не е знаел за план с небостъргачи и смята, че това е стар вариант на строежа на метрото, който е подвел хората.
http://stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=26076
COD October 15th, 2009, 01:08 PM Ето я отново картата на всички мега проекти в района на Интер Експо Център. Нека помечтаем....
http://media.snimka.bg/4585/015425349-big.jpg
Понатам ще пусна инфо за всеки един от незнайните за вас проекти
BG_PATRIOT October 15th, 2009, 04:04 PM A COD magic trick :lol:
This is awesome :cheers:
Thunderer December 4th, 2009, 06:17 PM Ето за какво е било онова разрешително... ;)
124-метров оптимизъм
"Арко тауърс" плати 3.5 млн. лв за разрешителното за строежа на два небостъргача
http://www.capital.bg/shimg/zx640_825952.jpg
Да дадеш няколко милиона, за да получиш разрешително за строеж на мегакомплекс, и то точно сега, на пръв поглед изглежда като да похарчиш последните си пари за ново портмоне.
От една страна, пазарът на имоти във всичките си сегменти вече повече от година е в състояние на пълна летаргия, а банковото финансиране продължава да е скъпо и трудно за намиране. От друга обаче, ако си започнал проекта преди две години и ще го завършиш след четири, моментната ситуация на пазара не изглежда толкова важна.
За мениджърите на дружеството "Арко тауърс" АДСИЦ, които платиха рекордната строителна такса от 3.514 млн. лв., това не е просто проява на оптимизъм, а стъпка към реализирането на проекта им за смесен комплекс с обща площ от 300 хиляди квадрата върху терен от 48 дка в столичния квартал "Банишора". Според неофициална информация предвидената инвестиция за изграждането му е над 250 млн. евро, като се очаква строителството да отнеме четири години.
В консултантските среди новината беше разтълкувана, като знак че дори и сега София остава атрактивно място за инвестиции. На подобно мнение е и главеният архитект на София Петър Диков, който заяви, че в началото на следващата година се очаква други двама предприемачи също да платят по близо милион лева за разрешителни за строеж на проектите си.
От всичко по много
Освен за най-висока цена разрешителното за строеж проектът на "Арко тауърс"поставя още един рекорд - за най-висока сграда. Или по точно за две кули с височина по 124 метра. За сравнение, най-високата сграда в България в момента е 104-метровият хотел "Родина" в София, а макар и да не е първият небостъргач в идея, тоя е единственият, който е получил разрешително до този момент.
От представянето на проекта на Sofia Architecture Week стана ясно, че след завършването всяка от кулите ще бъде с площ близо 50 хил. кв.м, а идеята на инвеститорите е едната да бъде отредена само за офиси. В другата пък ще съжителстват хотел и жилищни апартаменти. За продажба ще бъдат обявени само жилища, намиращи се на последните етажи на сградата, и по всяка вероятност те няма да са са повече от една трета от цялата сграда. Хотелската част пък ще е на първите седем етажа, като повече от половината от близо 200 стаи ще бъдат луксозни апартаменти.
Източници на "Капитал" разказват, че компанията инвеститор е пред подписване на договор с една от големите международни вериги за управление на хотели, която още не е представена в България. Идеята е същата верига да поеме управлението и на около 120 апартамента, които ще бъдат отдавани под наем.
От "Арко тауърс" отказаха информация, а като причина посочиха публичния статут на дружеството.
Освен кулите в комплекса ще има и търговски център с площ 80 хил. кв.м, паркинг за над 2500 хил. автомобила и няколко ресторанта, включително и върху озеленения покрив на търговската част. Сред другите екстри на комплекса са детска градина, фитнес и уелнес център.
Проектът е направен така, че камионите, които ще обслужват търговската част и ще извозват отпадъците, ще влизат през специален вход, който няма да е видим за посетителите и живеещите в комплекса.
Идеята на инвеститорите е проектът да бъде таргетиран в най-високия ценови клас. От една страна, това ще е лесно заради висококатегорийния хотел, близостта до центъра на града и ключови пътни артерии, включително метро в бъдеще. От друга обаче, зоната не е сред най-престижните, например цените на жилищата в района традиционно са едни от най-ниските за София.
Звезден екип
За консултант на проекта е била наета една от водещите международни компании в сектора на недвижимите имоти - DTZ, като по всяка вероятност тя ще поеме и отдаването под наем на офисите и магазините в комплекса. Това е първия проект на DTZ в България и слуховете в консултантските среди са, че от компанията вече проучват възможности за отваряне на свой офис в София.
Архитектурното бюро Gensler, чието дело е проектът, също е със звезден статус, а комплексът на "Арко тауърс" е премиерата им в България. На фона на други техни проекти, като "Сити център" - нещо като "град в града" в Лас Вегас с 1.67 млн. кв.м разгъната застроена площ, и 632-метрова кула в Шанхай, изглежда като еднофамилна къща. За проекта в София Gensler са работили съвместно с българското бюро "Сектор арх" с ръководител арх. Атанас Панов.
Най-малкото любопитни са и основните акционери в "Арко тауърс". Според потвърдена информация от трима независими един от друг източници на "Капитал" зад малтийското дружество Arco Towers (виж графиката) стой американският инвестиционен фонд Gramercy (собственик на "Бизнес парк София". Основен акционер в "Сингулар асет мениджмънт" пък е бившият директор на Агенцията за приватизация Илия Василев.
"Новото портмоне" от инвеститорите едва ли ще остане празно, дори тъкмо обратното. Една от функциите на слабия пазар на имоти са падащите цени на строителните работи и основните материали. Така, ако "Арко тауърс" започнат строителство, скоро ще могат да спестят няколко милиона, а когато след четири години проектът бъде готов, пазарът отново най-вероятно ще е тръгнал нагоре.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=825852
JloKyM December 4th, 2009, 06:20 PM Спомням си този проект. Дано се реализира. 124 метра хич не е малко. :banana::banana:
BG_PATRIOT December 4th, 2009, 06:23 PM ^^
Proektat ne e koj znae kakvo, no mestopolozhenieto e adski zagubeno :ohno:
JloKyM December 4th, 2009, 06:29 PM ^^
Proektat ne e koj znae kakvo, no mestopolozhenieto e adski zagubeno :ohno:
Ами всъщност не е. Много близо до гарата, на голям булевард. Мястото хич не е лошо.
Колкото до проекта- ДА, не е нищо особено, но е елегантно, ненатрапчиво и със сигурност ще е красиво :)
Thunderer December 4th, 2009, 06:32 PM Иначе под статията пише, че пред стартиране е и проектът на "Форт Нокс", не знам колко сигурна ще да е тази информация...
Преди началото на икономическата криза част от строителните предприемачи в Българя буквално бяха заровили глава в облаците над страната и се надпреварваха кой точно ще построи първия небостъргач. Причината те така и да не се случат освен кризата е и трудна процедура по издаване на разрешително за високи сгради. Проектът трябва да бъде съгласуван с множество държавни и общински органи. Като по думите на инвеститорите по-веригата най-трудно се получава одобрението на службите по въздушния контрол, с които трябва се съгласува, че сградата не пречи на преминаващите над града самолети.
Според неофициална информация именно въздушният трафик е причината най-високата строяща се сграда в момента в столицата (проекта на "Софарма имоти" в кв. "Дианабад") да е 80, а не 100 метра. Близо до старта е пък е проектът на "Форт Нокс" за 130-метрова офис кула на булевард "Цариградско шосе". За неизвестно бъдеще обаче са отложени проектите на братя Домусчиеви за 180-метрова кула върху терена на бившия завод "Балканкар Средец" и този за небостъргач в Бургас. В мъгла остава бъдещето и на проекта на братята Стефан и Красимир Джанкови за строителството на два небостъргача в квартал "Сердика". Неясна е съдбата и на стометровата кула "Ропотамо плаза" в близката до центъра част на бул. "Цариградско шосе", както и на 110-метрова офис сграда зад централна гара, която трябваше да изгради испанската компания "Риофиса".
JloKyM December 4th, 2009, 06:34 PM Иначе под статията пише, че пред стартиране е и проектът на "Форт Нокс", не знам колко сигурна ще да е тази информация...
Oще по-добра новина. Форт Нокс е любимият ми проект за небостъргач в София след Европата..:)
Интересно защо никой не коментира Милениума, който нали уж щеше да е 112 метра.
BG_PATRIOT December 4th, 2009, 06:41 PM ^^
Ot vsichki tezi proekti, iskam samo Fort Knox da se realizira i mozhe bi Evropa Tower (ako se oformi biznez kvartal da nea, a e malki kooperacii) Vsichki drugi na bukluk.
Ropotamo Plaza i Arco Towers sa dvete kojto vopche ne izkam da se realizira. Mestopolozhenieto na tezi dva proekta sa mnogo zle. Purviat e e posred zhilichni kooperacii, a vtoriat v edin ot nai nepriatnite kvartali v Sofia, koj chte hodi v 5 zvezden hotel tam? ili koj chte si kupi luxoizen apartment?
batman08 December 4th, 2009, 06:44 PM Това е много хубава новина! Като цяло проекта не е нищо особенно, но София има нужда от подобни сгради. Мястото наистина е малко никакво, но с течение на времето ще живне - пък и има добра връзка с трамваите, а новият пробив които направиха върши добра работа.
А за Форт Нокс се моля наистина скоро да започне реализацията на този проект, защото той за мене е най-добрият :)
BG_PATRIOT December 4th, 2009, 06:52 PM Nqkoj ako minava po krai rayonat da chtrakne 1-2 snimki :)
BG_PATRIOT December 4th, 2009, 07:30 PM Ako ne se luzha, tova e star proekt za Arco Towers
http://www.obekti.com/images/offer/15/20090402152420.jpg
COD December 5th, 2009, 07:55 AM ^^Това е съвсем различен проект на друга инвестиционна компания. Просто се намира точно до Арко Тауърс. Иначе за местоположението на Арко - просто ужасно. И тоя затвор докато го махнат....10 години ще минат. Но най вече куца инфратсруктурата - ул. Скопие и ул. Подп. Калитин са твърде малки за да поемат настоящия трафик а пък камоли и комплекс със 300000 м2 рзп.
COD December 5th, 2009, 07:59 AM Oще по-добра новина. Форт Нокс е любимият ми проект за небостъргач в София след Европата..:)
Интересно защо никой не коментира Милениума, който нали уж щеше да е 112 метра.
Не го коментират толкова защото са невежи журналя. А и има сериозни интереси да не се коментира темата Милениум център заради нечистите сделки с имота.
Cyberflow December 5th, 2009, 09:29 AM Не го коментират толкова защото са невежи журналя. А и има сериозни интереси да не се коментира темата Милениум център заради нечистите сделки с имота.
По-скоро защото всички други "новини" са се пръкнали като самореклама, и е спорно доколко са сериозни, най-вероятно от всички Милениум е единственият проект с шансове да се осъществи.
modern bulgaria December 5th, 2009, 05:20 PM По-скоро защото всички други "новини" са се пръкнали като самореклама, и е спорно доколко са сериозни, най-вероятно от всички Милениум е единственият проект с шансове да се осъществи.
Аз смятам, че всички ще се осъществятр но като отмине кризата. Дано през 2011-2012 да ги почнат споменатите проекти. Жалко, че пропадна проекта "Olympian Mall and Tower", щеше да е страхотно ако беше се реализирал и той.
Колко етажни ще са кулите на "Арко тауърс"? 30? Относно мястото аз смятам, че за небостъргачи и по-високи сгради никое или почти никое място не е лошор тъй като се зъбелязват отдалече. Е вярно е, че тези кули няма да са чак толкова високи.
Относно "Форт Нокс" и аз се радвамр тъй като много ми харесва. Дано пролетта да го почнат.
Какви са тези братя Домусчиеви? Нали "Europa Tower" щеше да се реализира от германската компания "ECE"!? Не мога да разбира какво общо имат кулите на "Софарма имоти", с въздушния трафик? :uh: Вижте само траекторията на пистата на софийското летище, и разположението на тези кули! Над тях въобще не прелитат самолети. Височината на кулите бе отрязана (по-точно четвъртата кула, която трябваше да е 25 етажна и 100 м.) заради кризата, а не заради въздушния трафик, нали?
Dante_1 December 5th, 2009, 05:50 PM ^^
Ot vsichki tezi proekti, iskam samo Fort Knox da se realizira i mozhe bi Evropa Tower (ako se oformi biznez kvartal da nea, a e malki kooperacii) Vsichki drugi na bukluk.
Ropotamo Plaza i Arco Towers sa dvete kojto vopche ne izkam da se realizira. Mestopolozhenieto na tezi dva proekta sa mnogo zle. Purviat e e posred zhilichni kooperacii, a vtoriat v edin ot nai nepriatnite kvartali v Sofia, koj chte hodi v 5 zvezden hotel tam? ili koj chte si kupi luxoizen apartment?
Naprotiv,mqstoto sega ne vi se vijda nai dobroto no greshkata shte e ako se stroi samo v 'gotini' kvartali na glavni bulevardi.Ako se postroi tova neshto kvartala leko po leko shte pochne da se restavrira.Dali shte opravqt dupka na ulicata ili shte i opravqt trotoarite,dali shte napravat nova gradinka ili shte pochnat da se kupuvat jilishtni sgradi za restavrirani...Kvartala pochti sam shte pochne da se opravq i da se modernizira.Ako stroim samo na hubavi mesta to tezi kvartali shte si prodaljavat da sa grozni,bedni i s losha infrastructura.
Thunderer December 5th, 2009, 07:23 PM ...Височината на кулите бе отразана (по-точно четвъртата кула, която трябваше да е 25 етажна и 100 м.) заради кризата, а не заради въздушния трафик, нали?
Най-високата кула в комплекса на Софарма няма да е 100м. , защото наистина не са получили разрешително, но не заради въздушния трафик.
VariousArtist December 6th, 2009, 04:56 PM На мен проектът ми изглежда просто като...подобен на сердика център мол. И двата са ми грозновати като изключим първоначлния вариант на фасадата на SCMall. Но в този случай имаме две нови тела, евентуално най-високи в БГ, което само по себе си е плюс за проекта (добре, че няма да се реализира в центъра:lol:) Със сигурност ще има най-малко козметични промени съобразени с бъдещите купувачи и/или наематели на хотела, търговския център, дори "ресторантите на озеленения покрив"...т.е. има вариант да се "разкраси". :scouserd:...а, ако не - то поне ще облагороди квартала, който в момента е предимно занемарен, със спален характер район, и ще си имаме нови най-високи сгради:cheers1:
PS: :soon: Millenium!!!
BG_PATRIOT December 22nd, 2009, 07:09 AM Fort Knox seen from a different angle. Which makes me like this building even more. Let's hope we will see some activity on their plot in early 2010.
http://www.aaa.bg/img/news/2008.11.25.jpg
dEStRUktOoO December 22nd, 2009, 11:11 PM What's up with that name - "Fort Knox"!!?
new bulgaria December 23rd, 2009, 04:07 AM What's up with that name - "Fort Knox"!!?
I was wondering the same thing. Fort Knox is a city in Tennessee, but I see no relation.
BG_PATRIOT December 23rd, 2009, 04:17 AM The company's actual name is Fort Noks
From what I have heard they started in the metals procurement business and later started investing in real estate.
new bulgaria December 23rd, 2009, 04:18 AM The company's actual name is Fort Noks
Hopefully this is a temporary name.
svetoslav December 23rd, 2009, 12:01 PM Don't care 'bout the name.
Loveeeeee the building!!!!
sipher December 23rd, 2009, 12:15 PM ^^Това е съвсем различен проект на друга инвестиционна компания. Просто се намира точно до Арко Тауърс. Иначе за местоположението на Арко - просто ужасно. И тоя затвор докато го махнат....10 години ще минат. Но най вече куца инфратсруктурата - ул. Скопие и ул. Подп. Калитин са твърде малки за да поемат настоящия трафик а пък камоли и комплекс със 300000 м2 рзп.
разположението е направо прекрасно - център, метро, инфраструктура. не ми харесва архитектурата особено обаче. ти къде искаш да изникнат над хрампаметника ли
BG_PATRIOT December 23rd, 2009, 06:34 PM Don't care 'bout the name.
Loveeeeee the building!!!!
Is it me or the building does look a lot like an electric shaver :lol::lol:
svetoslav December 23rd, 2009, 08:26 PM Is it me or the building does look a lot like an electric shaver :lol::lol:
Oh yea, it does, but that is a nice shape I think, haha!!!
COD December 25th, 2009, 07:02 PM разположението е направо прекрасно - център, метро, инфраструктура. не ми харесва архитектурата особено обаче. ти къде искаш да изникнат над хрампаметника ли
Да държа да бутнат хрампаметника и там да построят проекта:cool:
Явно си от района и затова държиш тоя проект да се случи, в което няма нищо лошо, но в крайна сметка има много по-добри локаций където даже и с тази архитектура ще седи много добре.
COD January 21st, 2010, 07:47 AM :banana::banana::banana: Много добри новини - проектът Форт Нокс Тауър е одобрен, чакат разрешение за строеж :banana::banana::banana:
Project Fort Noks Tower has been approved - building permission is on a way!!!
svetoslav January 21st, 2010, 07:58 AM :banana::banana::banana: Много добри новини - проектът Форт Нокс Тауър е одобрен, чакат разрешение за строеж :banana::banana::banana:
Project Fort Noks Tower has been approved - building permission is on a way!!!
Oh yes, that is the best one. But still, they need the building permission, so I would say, we better wait a bit first. Anyways!!! Great news!! Thanks man.:cheers:
3tmk January 21st, 2010, 07:59 AM Great news!
:cheers1:
Looks like it is a good 30 storeys, can we hope it's over 100m?
Can't believe investors are ready to dish out money for such a big project now.
svetoslav January 21st, 2010, 08:01 AM 34 fl. (However, old news)
Небостъргач на 34 етажа ще изникне и на бул. “Тодор Александров" срещу кино "Арена" в столицата, научи "Телеграф".
Според проекта се предвижда там да има бизнес комплекс с работното име "РМС Тауър" (от английски "Кула"). Сградите са разположени в парцел от 7 042 кв. м с точен адрес бул. "Тодор Александров" 99, ул. "Хисар" и ул. "Найчо Цанов" в жк "Илинден".
Административният център е проектиран с две тела - високо и ниско. Партерните нива в комплекса са предвидени с търговски и изложбени площи. Следващите етажи разполагат с офис помещения. Завършването на сградите се предвижда за края на 2010 година. Идейната фаза на проекта е готова. Малката сграда се предвижда да е 7 етажа, а голямата - 34, запланувани са и 660 паркоместа.
http://apxe.eu/root/f/projects/0/0968e00ab300666cb09b9c8212511b69_thumb.jpg
BTW What happened to this one? Anyone?:cheers:
svetoslav January 21st, 2010, 08:03 AM Great news!
I can't believe that either, but I kinda trust COD!
And also, I don't really care how high the building is, I just looooooove the design!:cheers:
COD January 21st, 2010, 08:27 AM BTW What happened to this one? Anyone?:cheers:
For sale! It has building permission from 2007.
COD January 21st, 2010, 08:29 AM Great news!
The real height is 123 m ;)
BG_PATRIOT January 21st, 2010, 06:00 PM This just made my day :cheers: Let's hope the building permission is given really soon :banana:
JloKyM January 21st, 2010, 06:11 PM Наистина добра новина. Форт Нокс е сред любимите ми проекти. Дано се осъществи.
svetoslav January 21st, 2010, 06:15 PM For sale! It has building permission from 2007.
Тханкс!
So it is not gonna happen, ha?
BG_PATRIOT January 21st, 2010, 06:18 PM ^^
From what I remember, the location of the building you pointed out is at the end of blvd. Todor Alexandrov. The location is not good for such a building. I prefer that it doesn't get realized.
PS: Do you guys think we should start a thread for Fort Noks as Proposed?
Cyberflow January 21st, 2010, 10:18 PM No, I think we should not.
Approval has nothing to do with financing. Building may get approved long after investors have lost interest in it...
IMHO threads should be started only after first construction activities have been spotted on the site.
svetoslav January 21st, 2010, 11:42 PM No, I think we should not.
Approval has nothing to do with financing. Building may get approved long after investors have lost interest in it...
IMHO threads should be started only after first construction activities have been spotted on the site.
+1:cheers:
snikers January 22nd, 2010, 12:16 AM гуд нюуз.Дано само не последва съдбата на другите небостъргачи в БГ.
BG_PATRIOT January 22nd, 2010, 04:15 AM No, I think we should not.
You are right on that one, I should not get too excited right away. We will wait and see.
btw. COD Do you know how long does it usually take to receive a building permission for such a project? If you compare it to other high rises in Sofia like Europa Tower, Delta Towers or Riofisa.
COD January 22nd, 2010, 08:48 AM ^^For the most of the buildings, official building permission is given about a month after approving the project. But sometimes it takes more - 3 to 12 months. Only God (Petar Dikov) knows when ;)
svetoslav January 22nd, 2010, 09:13 AM Only God (Petar Dikov) knows when ;)
:cheers::lol::):nuts:^^
batman08 January 22nd, 2010, 02:12 PM И аз много се надявам Форт Нокс да се осъществи скоро :) Това ми е най-любимият проект в София - не че другите проекти които се изградат сега не ми харесват или нещо подобно, но този бие всички класации :)
ВОДА May 22nd, 2010, 03:01 PM Предлагам темата да се прекръсти на следното или нещо подобно. ;)
[SOFIA] List of all skyscrapers (Proposed, Approved, Built, Never built, Demolished & U/C)
SolidBase May 31st, 2010, 11:00 PM BTW What happened to this one? Anyone?:cheers:
Този проект щеше наистина да се завърши и се работеше активно за това. Една много голяма банка щеше да премести централата си там, отделно имаше и търговски интерес към сградата. Строй Инжект щяха да извършат укрепителните и началните дейности по стомано-бетонната конструкция. Проектът имаше банково финансиране, но то не беше достатъчно, отделно частното финансиране го постави в определен момент под въпрос, заради разногласия между съдружниците.
В момента, вероятно е сградата да се продаде на идеен проект на друг инвеститор, макар че инвеститорите имат желание да я завършат. Проблемът е както банковото финансиране, което банката преосмисли (заради по нейни сметки бързината на възвръщаемостта), така и текущата липса на ликвидност в момента. Иначе, виждал съм повечето презентационни и планови документи - това със сигурност беше/"е" една от най-добрите мултифункционални сгради в централна София, още повече в район, който лично за мен има много по-висок бизнес потенциал, отколкото отсечката след и около 7 км. по Цариградско.
Проектът е в застой, но само бъдещето ще покаже, дали настоящите инвеститори ще я завършат или това ще е някой друг, но според мен сграда там ще има! Само подготовката на всички документи отне сума ти месеци, отделно подготовката за строителството и избора на подизпълнители, както и целевото маркетиране. Един хипермаркет проявяваше интерес да направи магазин там, отделно се планираше и кинозала с комплекс за хранене и развлечения. Ако нещата с кризата бяха позакъснели само с няколко месеца, съдбата на сградата щеше да е друга....
За момента мога само да се надявам тази сграда да се реализира... някой ден. Определено е класи над много други, макар и по-високи, заради местоположение, уникален дизайн (тук няма много рендъри), разпределение на офисните, търговски и развлекателни площи, паркоместата, както и бъдещето на района! Ако нещо се промени или имам повече инфо по-нататък, ще пиша...
Chilio June 1st, 2010, 07:22 AM For sale! It has building permission from 2007.
Building permissions, if not realised in 5-years term, are subject to expire. Not much time to decide and start building...
SolidBase June 1st, 2010, 09:51 AM Ще кача два рендъра тази вечер ^^
witch_honor June 1st, 2010, 09:53 AM Ето два рендъра на сградата...Home\Desktop\view1_resize.jpg Home\Desktop\view3_resize.jpg
Ъм-м-м-м, пробвай пак, ама тоя път качи снимките в нета :D
COD June 1st, 2010, 12:22 PM Не беше ли избран съсвсем нов дизайн на проекта на Т.Александров, като новия причлича на Белисимо?
SolidBase June 1st, 2010, 08:37 PM Мислих си, че проблемът е, че днес използвах компютър не с Уиндоус, но се оказа, че не мога да прикачвам снимки, само линкове. При вас така ли е? Може да е резултат на рейтинг или знам ли? Във FAQ пише, че файлове се прикачват чрез бутон 'управлявай прикаченото/manage attachment', но при мен няма такъв бутон, отделно по-долу в posting rules, пише "you may not post attachments".
Наистина исках да прикача тези рендъри, защото сградата изглежда прекрасно. Между другото, да, наистина малко прилича на Белисимо...
BG_PATRIOT June 1st, 2010, 08:40 PM ^^
Трябва първо да качиш снимките в нета, опитай на този сайт (http://photobucket.com/)
SolidBase June 1st, 2010, 09:07 PM Мерси, надявам се, че този път всичко ще се прекачи нормално! Лично за мен, дизайнът е страхотен по протежение на улицата, за района, както и като гледка отдалеч! http://i49.************/2s76uio.jpg http://i45.************/2sbakgh.jpg
Stelian June 1st, 2010, 09:11 PM супер е :cheers:
PhirgataZFs1694 June 1st, 2010, 09:12 PM Прав си. Добър е.
COD June 2nd, 2010, 09:44 AM Между другото, да, наистина малко прилича на Белисимо...
Как няма да прилича, като архитекта е същия :) Все пак евалата на Калин, за мене той е един от най-добрите архитекти. Хубавото е че избраха този вариант, а не първият, който според мене беше доста по-слаб. Жалкото е че няма да стане този проект или поне скоро няма да го бъде. Инвеститорите доста напостроиха последните 5 години, ама сега трябва да наведат глави по време на кризата. Банката, която имаше мераци да го вземе си намери нов проект, ама и него незнам дали ще го почнат.
batman08 June 2nd, 2010, 09:53 AM Извинявам се, но къде ще се намира този билдинг - много ми харесва :)
ВОДА June 2nd, 2010, 11:29 AM Извинявам се, но къде ще се намира този билдинг - много ми харесва :)
На бул. Тодор Александров трябваше да се намира...
sipher June 2nd, 2010, 03:53 PM на мен лично не ми допада. имаше къде, къде по-стойностни проекти. малко ми прилича на модерен соц.
SolidBase June 2nd, 2010, 08:08 PM Как няма да прилича, като архитекта е същия :) Все пак евалата на Калин, за мене той е един от най-добрите архитекти. Хубавото е че избраха този вариант, а не първият, който според мене беше доста по-слаб. Жалкото е че няма да стане този проект или поне скоро няма да го бъде. Инвеститорите доста напостроиха последните 5 години, ама сега трябва да наведат глави по време на кризата. Банката, която имаше мераци да го вземе си намери нов проект, ама и него незнам дали ще го почнат.
Да, наистина жалко! Все си мисля, че това, което последните години се случва със София, трябваше да стане преди поне 10 години! Сега всички се радваме на проектите по Цариградско, но ако се замислим, всички що-годе по-високи сгради по София са максимум 10! Във Варшава примерно само в центъра, те са поне 30, при това над 30 - 40 етажа! Знам, че България не в Полша, просто направих асоциацията с друга бивша комунистическа страна, макар и много по-напред даже и по СИВ-времето! Като изключим високите сгради, Варшава като градоустройство на мен ми прилича на огромна фабрика - сива, еднообразна и подобна на София! Ако се загледаш малко обаче виждаш десетките класи над София - чист черен асфалт навсякъде, нови автобуси (поне повечето), пътна маркировка навсякъде, странно, но всички таксита са Мерцедес, а не Киа примерно... Всичко е в психологическата култура на градоустрояващите най-вече и после на инвеститорите. Как ме е яд, че Юръп Тауър примерно не се случи по време на бума, но какво ли се учудвам, че мутрите изляха бетона по курортите, а не в стойностни проекти. Сега смешните им прогнили гипсо-картонени кутийки се изкупуват на тон, вместо да се случи нещо наистина ценно. Няма да забравя веднъж един военен как каза - "ние имаме най-апетитните терени в цяла София, но те не се обявяват, никой даже не знае за съществуването им (в смисъл, че са на МО). Аз мога да съдействам..."
JloKyM June 2nd, 2010, 09:17 PM Щеше да е хубаво ако София имаше подходящо градоустройство. Щеше и да е хубаво да не ни се беше случвала кризата 1997 г., защото тогава щяхме да можем още 2004 да влезем в ЕС и бумът да дойде с 4-5 години по-рано..така сега можехме да имаме поне 3-4 завършени небостъргача. Хубаво е, че сега се строят Милениума и Форт Нокс, но колко по-хубаво щеше да бъде ако бяха съседни проекти. Сега и в близките години из цяла София ще се нацвъкат някакви по-високи сгради и нищо няма да се получи.
witch_honor June 2nd, 2010, 10:05 PM Аз съм много негативно настроен към небостъргачите в Центъра...
Радвам се, че по-обемните сгради и по-високите такива ги изнесоха извън ринга на стара София и действително поддържам тезата, че там им е мястото...
Като лъснат проект за някоя голяма стъклометална сграда в Центъра и ми призлява...
Всеки път акто видя Булбанк и ми става лошо...
Това е един от малкото (слава Богу) примери защо не бива да се праскат големи обеми в това пространство. Булбанк, на фона на останалите сгради (изключае ЦУМ и Шератон) прилича на дебелак сред балерини - огромна, груба, безлична, нахално "избутва" останалите... представям си ако изчетатят нещо по-голямо и по-високо... ще прилича на чвор насредата на София...
bgtm June 2nd, 2010, 10:34 PM ^^Имаше някакъв проект за ПУП на района около Тодор Александров м/у Стамболийски и Пиротска от статуята на София докъм колелото на двайската. И като бяха наслагали едни кули по 30 етажа, даже имаше една на мястото на Син Сити! Скоро чух в някакво интервю на Диков, че такива сгради имат място след Опълченска. Същото съм си мислел и се зарадвах като го чух.
COD June 3rd, 2010, 10:41 AM Еми арх. П. Диков държи тази цялата зона по протежение на Т. Александров да има небостъргачи. Действително към момента там има 4 сгради над 100 м с разрешения за строеж. Просто кризата ги спря. Друг е въпроса, че моето лично мнение съвпада изцяло с това на witch_honor. Центъра на София и сега не може да поеме трафика (включвам и бул. Т. Александров до кръстовището с К. Величков). Обособяването на бизнес зони, без ограничения във височината, в периферията на града, трябва да е водеща при планирането на ОУП-а. Като разбира се се изберат локации с най-добра инфраструктура и транспортна осигуреност. (и в тази връзка не подкрепям мнението на SolidBase, че района на кръстовището на бул. Т. Александров с К. Величков е по-преспективен от 7-ми километър).
Винаги ще давам за пример Канари Уърф в Лондон, защото основната заслуга за успешното развитие на този нов център е на целенасочената политика на местната власт.
witch_honor June 3rd, 2010, 11:48 AM ...
От Опълченска и К. Величков към Люлин вече може и да се съглася, че едни сгради с по 15-20 етажа биха се вързали с обстановката, най-вече защото новите им фасади малко или много ще представляват интересна гледка, ако се минава по булеварда. Но ако аз бях главния архитект на София щях да задам допустимите височини така, че от Западен парк да почват най-високите и да стават все по-ниски до Опълченска така, че прехода от историческия център на града към новия бизнес коридор (защото то точно това се получава - коридор от Пиротска до Стаболийски) да е плавен и след това парка да пресича тази тенденция, по подобие на Сентръл парк в Ню Йорк.
Но, каквото и да си говорим, засега най-добре е небостъргачи да се разрешава да се строят само около седми километър, защото там така или иначе се събраха най-високите сгради на София за последните години. Ако там се оформи бизнес ситито и после се нагласи така, че то да прехвърли хребета и да слезе в Дружба и зоната около Летището - ето ни един хубав бизнес район с вторичен административен център (на четвърти километър) и със запазване на историческия ни такъв, а по Тодор Александров да се изпраска ограничения от 15-18 етажа.
След това остава само да се погрижиим за транспортната връзка между двете ядра с едно хубаво сгъстяване на метромрежата в района и с ефективно разделяне на ж.п. трафика между два централни градски терминала (сегашната Централна гара и някаква нова до Летището) и готово - града си запазва облика, без да се лишава и от модерни пирони...
Koko_Denkoglu June 3rd, 2010, 11:50 AM Щеше да е хубаво ако София имаше подходящо градоустройство. Щеше и да е хубаво да не ни се беше случвала кризата 1997 г., защото тогава щяхме да можем още 2004 да влезем в ЕС и бумът да дойде с 4-5 години по-рано..така сега можехме да имаме поне 3-4 завършени небостъргача. Хубаво е, че сега се строят Милениума и Форт Нокс, но колко по-хубаво щеше да бъде ако бяха съседни проекти. Сега и в близките години из цяла София ще се нацвъкат някакви по-високи сгради и нищо няма да се получи.
Абсолютно! Ако ни бяха приели с първата група и аз си мисля, че инфраструктурно щяхме да дръпнем много по-бързо от колкото при сегашното положение.
Chilio June 3rd, 2010, 01:06 PM И да и не. Словения примерно влезе с първата група, но тяхната инфраструктура не се дължи толкова на това, колкото на цялостното им по-добро състояние. Ето примерно Хърватска продължава да преговаря, но също инфраструктурно много дръпна...
SolidBase June 3rd, 2010, 04:35 PM Нямах предвид, че бул. "Т. Александров" е по-перспективна зона от обособяващата се бизнес такава по Цариградско шосе. По-скоро си мислих, че изграждане на сгради на метри от вътрешна магистрала, при това с клас А офисни площи, лично за мен не е перфектното решение - и в момента Цариградско не може да поеме съществуващия трафик през по-голямата част от годината, търговските площи в района на Младост в бъдеще ще се увеличат още повече, отделно с новите сгради и складови площи покрай летището, нещата наистина ще станат сериозни! Отделно към трафика, въздухът като условие за първокласна бизнес или жилищна площ е основополагащ, без значение на климатизационни или други системи (те даже са обезсмислени предварително). На мен в момента, бул. "Тодор Александров" въобще не ми харесва, заради изоставения си вид, като се започне от кръстовището си с Мария Луиза. Напълно съгласен съм, че много високи сгради в този район не трябва да има, но от гледна точка на все още свободни пространства, статут на района и близост до центъра, а и заради Мол ъв София не на последно място и услугите, които предлага зоната, той има много добър бизнес потенциал...
Според мен, друга много перспективна все още зона е бул. "Цар Борис 3", както и избрани части на "България". С развитието на метрото, много планове ще се променят, да не говорим за жилищни и бизнес зони!
witch_honor June 3rd, 2010, 05:05 PM Нямах предвид, че бул. "Т. Александров" е по-перспективна зона от обособяващата се бизнес такава по Цариградско шосе. По-скоро си мислих, че изграждане на сгради на метри от вътрешна магистрала, при това с клас А офисни площи, лично за мен не е перфектното решение - и в момента Цариградско не може да поеме съществуващия трафик през по-голямата част от годината, търговските площи в района на Младост в бъдеще ще се увеличат още повече, отделно с новите сгради и складови площи покрай летището, нещата наистина ще станат сериозни! Отделно към трафика, въздухът като условие за първокласна бизнес или жилищна площ е основополагащ, без значение на климатизационни или други системи (те даже са обезсмислени предварително). На мен в момента, бул. "Тодор Александров" въобще не ми харесва, заради изоставения си вид, като се започне от кръстовището си с Мария Луиза. Напълно съгласен съм, че много високи сгради в този район не трябва да има, но от гледна точка на все още свободни пространства, статут на района и близост до центъра, а и заради Мол ъв София не на последно място и услугите, които предлага зоната, той има много добър бизнес потенциал...
Според мен, друга много перспективна все още зона е бул. "Цар Борис 3", както и избрани части на "България". С развитието на метрото, много планове ще се променят, да не говорим за жилищни и бизнес зони!
Това съм го коментирал вече - промяната на функцжиите на териториите в града. Обаче - Тодор Александров, че може да бъде място за добър бизнес си прав, но не на 20+ етажа. Там тряябва да се разрешават маломерни сгради - 10 етажа максимум, за да се запази нивото на града.
Ако сега погледнем София като коти, всяка сграда е с различно мнение, а това е много грозно...
Цариградско скоро ще се разтовари - Северната тангента ще поема северните територии и ще ги разтоварва директно на магистрала Тракия, така че там натоварванията постепенно ще се балансират, за сметка на новия трафик от сградите, все още в строеж...
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/zones.jpg
Avus June 4th, 2010, 06:20 PM http://img684.imageshack.us/img684/874/skyscrapercity.jpg
slavybg June 4th, 2010, 06:23 PM в бизнес парка?
Avus June 4th, 2010, 06:27 PM Близо, но не е там. Дайте си мнението за визията.
benjaminn June 4th, 2010, 06:28 PM Малко а-ла умален Дубай ми изглежда... Липсва ми пустинята като го гледам :D
PhirgataZFs1694 June 4th, 2010, 06:44 PM Не е лош! Метраж? 60?
Avus June 4th, 2010, 07:10 PM Този проект ни го предложиха преди повече от три години. Височината трябваше да е около 120 метра с иглата отгоре. Щеше да ни е централата на компанията, но кризата стопира всичко.
Да изграждаш небостъргач е скъпо удоволствие. Трябва да се предвидят много повече неща в сравнение с една конвенционална сграда, да речем до десетина-петнайсет етажа.
JuMPer June 4th, 2010, 07:17 PM мен ми харсват такива сгради стига да не са в центъра
Avus June 4th, 2010, 07:41 PM ^^ Напълно подкрепям такова мнение. София в централната си градска част е неподходяща за огромни билдинги. Даже по мое мнение, би трябвало да се обособи на север квартал, който да стане бъдещото столично сити и само там да има високи сгради. Пример, по протежение на бъдещата Северна тангента.
Vitosha June 4th, 2010, 08:08 PM ^^ На същото мнение съм. Презастрояването на центъра, старите квартали и полите на Витоша трябва да спре, а развитието да се насочи на север. Кампуси на университети, правителствени центрове, музеи с национално значение и прочие - да се строят около северната тангента и околовръстното шосе там.
COD June 4th, 2010, 09:55 PM http://img684.imageshack.us/img684/874/skyscrapercity.jpg
Интерестна сграда, като изключим малко изтъркалите се архитектурни детайли е доста приятен проект. Това да не би да част от на Данаос проекта?
witch_honor June 4th, 2010, 10:00 PM Това е хубава сграда?
Племенницата ми с кубчетата си може да проектира нещо по-естетически издържано...
SolidBase June 4th, 2010, 11:53 PM Това съм го коментирал вече - промяната на функцжиите на териториите в града. Обаче - Тодор Александров, че може да бъде място за добър бизнес си прав, но не на 20+ етажа. Там тряябва да се разрешават маломерни сгради - 10 етажа максимум, за да се запази нивото на града.
Ако сега погледнем София като коти, всяка сграда е с различно мнение, а това е много грозно...
Цариградско скоро ще се разтовари - Северната тангента ще поема северните територии и ще ги разтоварва директно на магистрала Тракия, така че там натоварванията постепенно ще се балансират, за сметка на новия трафик от сградите, все още в строеж...
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/zones.jpg
Съгласен съм, само че на практика това надали ще стане! Определено в тази зона скоро (до няколко години) строителството ще продължи, наистина дано да е по-ниско! Нещата и по Тодор Александров и в Западен Център е трябвало да се решат още през 60-те/70-те години на 20-ти век, като традиционното за центъра жилищно и обществено строителство продължи и на запад! Сега идваш откъм западните части на Стамболийски или Тодор Александров и изведнъж все едно градът започва от статуята на София, като преди това се е позагубил за няколкостотин метра - наистина много грозна зона!
Дано наистина Северната тангента си свърши задачите, въпросът е, че през следващите 3-4-5 години ще е ужас под небето с изграждането на метрото, много затворени улици, недовършена инфраструктура и навлизащи нови и нови сгради! Между другото, винаги съм се чудил защо в инфраструктурно отношение - специално за пътна инфраструктура, на северните кварталисе гледа все едно, че са източна Албания! То дупки, то кратери, ама направо срам и позор както за местните кметове, така и за Столична община!
bulgarian20 June 5th, 2010, 12:01 AM Не е лош....И аз съм на мнението че такива небостръгачи нямат в място центъра а по скоро към Враждебна,за да оставим с по-добре впечатление чужденците....а и нашите хора.
witch_honor June 5th, 2010, 12:28 AM Не е лош....И аз съм на мнението че такива небостръгачи нямат в място центъра а по скоро към Враждебна,за да оставим с по-добре впечатление чужденците....а и нашите хора.
Защото северните части на града са оттатък "вододела", който се явява ж.п. линията Сливница-Пловдив и от асимилираните села (Връбница, Надежда, Орландовци, Малашевци, Обеля, Илиянци, Бенковски,, Враждебна) почти цялата инфраструктура все още е запазена. Единствено изключение са Надежда и Връбница, които претърпяват цялостна реконструкция и урбанизация в средата на 60те до към 80те. Всички останали изброени села са все още в горе-долу същото състояние, в каквото града ги е заварил.
Това е така, защото след войнаата, приоритетна посока за растеж на града е била южната - когато през 40те София опира в Лозенец, той веднага се преформя, 70те село Дървеница ги посреща с нов облик и съставяне на цялостна урбанизационна реформа, а появата на ж.к. Младост 1 (ситуирана върху бившето сметище) предрешава съдбата на с. Мусагеница в преструктуриране в жилищен комплекс с панелни блокове.
Демокрацията пристига, растежа на София удря тавана, инфраструктурата престава да спазва темпото, вододела започва фрапиращо да дели града, тъй като всички усилия се концентрират около Центъра и надолу, по естествения път на развтие на територията към Витоша и Люлин и северните квартали започват да се "разлагат" урбанизационно.
Чак сега започва техния обновителен процес - близо 20 години след този на южните територии.
Ето го - само на картата на София си личи - селата още не са напълно интегрирани. Затова северните зони са по-приоритетни сега - защото там има място за развитие. На юг от гарата вече целия потенциал е изчерпан - всичко вече е изразходено като място, ресурс, пространство, възможности и т.н. Единственото откровено селско, останало южно от гарата са Факултето, Горна баня, квартал Овча купел(частично) и Симеоново, Драгалевци и Бояна (частите им за простосмъртни). Всичко останало вече е изчерпано.
http://i73.photobucket.com/albums/i226/hekata_5/sela_sev_sf.jpg
batman08 June 5th, 2010, 10:29 AM Avus а има ли шанс този проект да се реализира в близко бъдеще или както се казва за по-добри времена. Лично на мен много ми харесва - странна форма и съчетание бял и син цвят - просто красота от всякъде. Жалко, че кризата дойде в момент, когато трябваше да се реализират много големи проекти.
Аз също съм на мнение, че големи сгради в центъра нямат място - по Т.Александров след Опълченска ОК, но в сърцето на града някак си не се връзват. Относно казуса на пл. Макединия и кулите, които се правят аз одобрявам, но да се изградят само 3 - не повече, то няма к на къде повече де. Сега има една щръкнатина там, и е някак малко грозничко - не се връзва с нищо. Така с изграждането на 1 или 2 още кули, то нещата малко ще се променят.
Avus June 5th, 2010, 08:21 PM Трудно ми е да ти кажа. Половината фирма бяхме съкратени заради кризата миналата година, а почти всички инвестиционни проекти бяха замразени. Скоро бях при бившите си колеги, но и те не знаят кога ще дойдат по-добрите времена. С две думи: не знам :ohno:
Шефът бе провел разговори с тогавашния ни кмет Б.Б. и главния архитект и бе получил одобрение за сградата. Знаейки какво е положението, бих казал, че в близките две години и първа копка няма да има.
ВОДА July 2nd, 2010, 09:06 PM Предлагам темата да се преименува на следното или нещо подобно. ;)
[SOFIA] List of all skyscrapers (Proposed, Approved, Built, Never built, Demolished & U/C)
Никой ли не иска да подкрепи такава идея? :)
ВОДА July 2nd, 2010, 09:12 PM Just wanted to add 2 skyscrapers` projects that will probably never get built but anyways... :)
Sofia Acropolis
Area: 740.000 sqm
http://img503.imageshack.us/img503/3934/akropfp5.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/6297/akropolissofia1ah6.jpg
Sofi center twin towers
Primary height: 333+m
Latest height: 270m
http://i148.photobucket.com/albums/s17/AntonyCole/Soficentre.jpg
TrueBulgarian July 2nd, 2010, 11:37 PM Никой ли не иска да подкрепи такава идея? :)
Подкрепям, само че ние освен proposed друго немаме...
Иначе къде би трябвало да са последните проекти?
PhirgataZFs1694 July 3rd, 2010, 12:00 AM Подкрепям, само че ние освен proposed друго немаме...
Twin Towers са на мястото на промишлена зона "Сердика".
ВОДА July 3rd, 2010, 06:58 AM Подкрепям, само че ние освен proposed друго немаме...
Имаме всички удебелени от долните. ;)
[SOFIA] List of all skyscrapers (Proposed, Approved, Built, Never built, Demolished, Canceled & U/C)
Sofi Center plot by COD
http://i.data.bg/07/05/06/359179_orig.jpg
tsabu July 3rd, 2010, 07:02 AM Мисля, че Крапси не са се отказали от небостъргачите. Аз живея в блока до стария им хлебозавод в Сердика и преди няколко дена на площадката на нашия етаж е имало някакви с дръпнати очи и са говорили на английски "сега сме на 10-тия етаж, а представете си какво ще се вижда от 75-тия"
ВОДА July 3rd, 2010, 07:16 AM Мисля, че Крапси не са се отказали от небостъргачите. Аз живея в блока до стария им хлебозавод в Сердика и преди няколко дена на площадката на нашия етаж е имало някакви с дръпнати очи и са говорили на английски "сега сме на 10-тия етаж, а представете си какво ще се вижда от 75-тия"
Както неведнъж съм казвал проектът ще го бъде.
Въпросът е кога... :)
JloKyM July 3rd, 2010, 10:03 AM Темата остава със сегашното заглавие, което е достатъчно показателно ;)
ВОДА July 3rd, 2010, 08:37 PM Темата остава със сегашното заглавие, което е достатъчно показателно ;)
Така да бъде... :)
Cyberflow July 3rd, 2010, 10:01 PM Кои са тия Крапси
ВОДА July 3rd, 2010, 10:14 PM Кои са тия Крапси
Крапси Холдинг АД - София
Област: София-град
Дейност: Производство на хляб, хлебни изделия и пресни сладкарски изделия
Предмет на дейност: Придобиване, оценка и продажба на участия в дружества, придобиване, управление и продажба на облигации, придобиване, оценка и продажба на патенти, отстъпване на лицензии за използване на патенти на дружества, в които дружеството участва, финансиране на дружества, в които дружеството участва, освен тези дейности дружеството извършва и покупко-продажба на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки от собствено производство, ърговско представителство и посредничество, комисионни, спедиционни и превозни сделки, както и други дейности, незабранени със закон...
ВОДА July 3rd, 2010, 10:17 PM Още тук:
Джанкови продадоха и софийските хлебозаводи
Гръцката фирма “Лулис” поема след месец управлението на мелничния комбинат
Братята Красимир и Стефан Джанкови, известни с близостта си до висши представители на държавната и общинската администрация, прехвърлят на гръцката фирма “Лулис интернешънъл фуудс ентърпрайсис” контрола върху трите софийски хлебозавода в “Подуяне”, “Люлин” и “Възраждане”, съобщи добре осведомен източник от приватизационните среди. По линия на общинската приватизация през последната една година хлебозаводите бяха продадени на работническо-мениджърски дружества, контролирани от братя Джанкови чрез техни фирми. Наскоро скандалните братя прехвърлиха на “Лулис интернешънъл” мажоритарния пакет от фирмата си “Крапс мел 1”, чрез която преди две години приватизираха мелничния комбинат в София.
Шапката “Крапси холдинг”
Непрякото участие на Джанкови в РМД на хлебозаводите е чрез “Крапси холдинг” АД. Фирмата е регистрирана през миналата година с цел да се превърне в шапка на всички участия на Джанкови в предприятия по веригата зърно - брашно - хляб. В началото на тази година акционерите на РМД на хлебозаводите в Люлин и Възраждане на общи събрания са решили дружествата да станат част от холдинговата структура “Крапси холдинг”. Същото решение е взето вероятно и на събрание на РМД на завода в Подуяне на 5 ноември м.г. Във фирменото дело на това дружество е представено само извлечение от протокола, но не и всички решения.
По дефиницията на Търговския закон влизането в холдингова структура означава “Крапси холдинг” да контролира пряко или непряко поне 25% от капитала на дружествата или да назначава повече от половината от членовете на управителния съвет. Размерът на акционерното участие на холдинга в трите РМД засега не е отразен във фирмените дела на дружествата. Ако те вече са изплатили напълно сделките си с компенсаторни записи (според поправката в закона “Лучников” от 1 февруари т.г.), няма пречка “Крапси холдинг” да държи в тях какъвто си иска пакет акции. Иначе, за да запазят правото на разсрочено плащане, законът за приватизация изисква в РМД едно лице да държи до една трета от капитала.
Освен мелницата и хлeбoзаводите братята притежават също няколко лицензирани зърнобази.
В “Крапси холдинг” 91% от капитала са собственост на “Крапс мел 1” АД. В последното 75% от акциите се държат вече от гръцката “Лулис интернешънъл”, тоест тя е станала опосредстван собственик и на “Крапси холдинг”. Останалите 9% от капитала на “Крапси холдинг” са разделени между братята Джанкови и дългогодишния им партньор Пламен Найденов. Любопитното е, че вноската на “Крапс мел 1” в “Крапси холдинг” е направена не чрез реални пари, а чрез внасянето на 170 000 акции от “Мелничен комбинат” АД (от общо 370 хил. акции, които “Крапс мел 1” купи по линия на приватизационната сделка за мелницата).
Завоалираните сделки с РМД
В бранша на зърнопреработвателите контролът на Джанкови върху хлебозаводите се смята за факт. Не е ясно обаче по каква схема участват. Теоретично, ако “Крапси холдинг” е акционер в РМД на трите хлебозавода, по закона за приватизацията може да държи не повече от една трета от капитала, а останалите акции да бъдат разпределени между поне 20% от служителите на съответното предприятие.
Справката на Столичната общинска агенция за приватизация сочи, че РМД “Хлебозавод - Люлин” АД срещу 1.025 млн. долара е купило 80% от капитала на “Хлебни изделия - Люлин” на 28 януари 2000 г. РМД “Хлебозавод - 1” АД срещу 2.62 млн. нови лева е купило 75% от капитала на “Хлебни изделия - Възраждане” на 10 септември 1999 г. РМД “Хлебозавод - 2 - Подуяне” АД е купило 80% от капитала на “Хлебни изделия - Подуяне” срещу 1.96 млн. долара на 19 юли 1999 г.
Въпреки че РМД първоначално са учредени само от физически лица, за да отговарят на правото за разсрочено плащане по закона за приватизацията, още при създаването им връзката с “Крапси холдинг” се вижда от съвпадението на лицата, които участват в ръководните органи и на холдинга, и на дружествата, които са купили хлебозаводите. В борда на “Крапси холдинг” АД влизат братята Джанкови, Пламен Найденов, Христо Иванов Антонов, Иван Георгиев Иванов (познат като шеф на браншовата организация на хлебопроизводителите), Емил Константинов Живков, Веселин Дончев Василев. Групи от същите хора са заели места в надзорните и управителните съвети на РМД на хлебозаводите. Пламен Найденов, Иван Иванов и Христо Антонов са в ръководството на “Хлебозавод - Люлин” АД. Христо Антонов, Веселин Василев и Иван Иванов влизат в надзора и борда на “Хлебозавод - 1” АД. Ръководството на “Хлебозавод 2 - Подуяне” АД, се контролира чрез Пламен Найденов, Иван Иванов и Емил Живков. Чрез РМД, близко до Джанкови, е приватизирано и “Автостопанство - Хлебни изделия” ЕООД. В ръководството на РМД влизат Стефан Джанков и Веселин Василев.
Първите стъпки на “Лулис”
Междувременно гърците поеха оперативното управление на “Мелничен комбинат” АД в София, който контролират чрез скорошното си влизане като мажоритарен акционер в “Крапс мел 1” АД, купувачът на мелничния комбинат. Според неофициална информация “Лулис” в момента имат проблеми с изясняването на финансовото състояние на мелницата. Гърците ще влязат официално в борда на “Мелничен комбинат” на общото събрание на 7 юли, в дневния ред на което са предвидени промяна в устава и в надзорния съвет на дружеството.
Основната промяна е, че в мелничния комбинат като изпълнителен директор се е върнал Емил Живков, шеф на мелницата до падането на кабинета на Виденов през 1997 г. И след приватизацията на предприятието през 1998 г. Живков участва в бордовете на доста фирми на Джанкови, но наскоро е бил изключен от някои, а освен това уволнен като директор на софийската мелница. С идването на гърците Живков за трети път през последните пет години става шеф на мелничния комбинат.
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2000/06/09/203469_djankovi_prodadoha_i_sofiiskite_hlebozavodi/
ВОДА November 7th, 2010, 12:23 AM Just found an interesting vision for a skyscraper on Todor Alexandrov Blvd...
Any comments on the location and design? :)
Небостъргач - София
Проект за конкурс на "Визар" – нашето виждане за подходящата сграда на предложеното място...
http://www.nikiloz.com/images/public/skyscraper1.jpg
Игра на форми, намаляваща квадратура по етажите нагоре... Една "възможна" сграда за едно "възможно място"
Архитект – арх. Николинка Лозанова и колектив от "НикиЛоз" ЕООД –
арх. техн. Албена Харизанова,
визуализация – арх. Сашо Поповски
http://www.nikiloz.com/images/public/skyscraper4.jpg
Фаза на изпълнение – идеен
Основни характеристики –
48 етажна сграда.
Местонахождение – реално
Инвеститор – ВИЗАР
http://www.nikiloz.com/images/public/skyscraper2.jpghttp://www.nikiloz.com/images/public/skyscraper3.jpg
Source: http://www.nikiloz.com/index.php?category=public&page=2&lang=bg
Cyberflow November 7th, 2010, 12:27 AM Грозно и неподходящо....
ВОДА November 7th, 2010, 12:42 AM А с тези кули какво става?
Нямат ли шанс? :(
Дизайнът им е много добър...
Гърци вдигат 3 кули на "Тодор Александров"
Най-крупният инвеститор на бул. „Тодор Александров" безапелационно е гръцката компания „Аркон констракшънс". Ръководената от Панайотис Котцос фирма изкупува и окрупнява парцели с такъв замах, че и Доналд Тръмп може да й завиди.
С няколко поредни сделки „Аркон" успя да придобие цяло каре между ул. „Средна гора" и „Странджа". В крайна сметка окрупненият парцел достигна площ от 2 дка и на него се планира да бъде изграден небостъргач.
Същата компания планира високоетажно тяло от другата страна на булеварда - на ъгъла с ул. „Опълченска". Теренът с площ от 1 декар вече е закупен.
Третият небостъргач на елините се проектира до „Макдоналдс", точно срещу централата на „Лукойл". Парцелът бе придобит на свръхоспорван търг в края на м. г. (виж вдясно).
Дружеството „Аркон констракшънс" е основано през 1990 г. в Солун. Оттогава е изградило десетки сгради в Гърция, вкл. търговски център на най-скъпата улица в Ати-
на - „Ерму".
Бюрото в България отваря през 2005 г. Същата година компанията изгражда 5 клона на Пощенска банка. По-късно се създават и две дъщерни фирми с цел реализиране на офиссгради и жилищни комплекси.
http://i258.photobucket.com/albums/hh274/pg_88/shell_1_b.jpg
http://i258.photobucket.com/albums/hh274/pg_88/TAL_1_b.jpg
http://i258.photobucket.com/albums/hh274/pg_88/OPA_1_b.jpg
ВОДА November 7th, 2010, 12:45 AM This one should go here as well... :)
Akropolis Sofia - Postponed
http://i257.photobucket.com/albums/hh231/Ivanski_sf/1194348412.jpg
http://i257.photobucket.com/albums/hh231/Ivanski_sf/1194265464.jpg
Project Data for complete project
Land plot area 20 ha
Total area of the Shopping & Entertainment Centre (GLA) 97 000 sq.m.
Total area of offices (GLA) 104 000 sq.m.
Total area of residential premises (GBA) 273 000 sq.m.
Total car parking lot 11 800 places
Phase One:
Shopping & Entertainment Centre (GLA) 97 000 sq.m.
Offices (GLA) 60 000 sq.m.
Residential multi-apartment houses (GBA) 114 000 sq.m.
Car parking lot 8 000 places
Open for business in 2010.
Phase Two:
Offices (GLA) 44 000 sq.m.
Residential multi-apartment houses (GBA) 159 000 sq.m.
Ca parking lot 3 800 places
Scheduled completion in 2014.
ВОДА November 7th, 2010, 10:45 AM Всички обещани небостъргачи в България се появиха... в интернет
Дори еколозите вече не вярват на намеренията за строеж на 40-50-етажни билдинги
Божидар Божков
Ако дадените обещания се изпълняваха, София може би вече щеше да прилича на Дубай. Или поне на едно по-скромно негово копие. Към днешна дата от всичките си страни столицата трябваше да е заобиколена от небостъргачи, кули и всякакви други подобни огромни градежи за чудо и приказ. И не само там, ами още четири града се гласяха да се наредят и те я до Токио, я до Куала Лумпур по високо строителство. От пет-шест години насам не минава и месец, без да изскочи някой бизнесмен, който гордо обявява, че аха-аха и ще построи първия небостъргач у нас. Друг е въпросът що за небостъргач е сграда с 30-40, че и 50 етажа, каквито са обещаните досега.
Впрочем освен по различните нива на тирания именно небостъргачите са другият пример за разликата между демократичните и тоталитарните държави. Там, където няма гражданско общество и независим съд, високи сгради се строят бързо, защото няма протести, няма дела на недоволни собственици на терени - държавата взима решение, очиства парцела и го връчва на частната фирма да го строи. В свободния свят лесно се дават само обещания. Оттам-нататък нещата стават сложни. Което, разбира се, не пречи на инвеститори и политици да се надпреварват един през друг да градят словесни билдинги.
Сценарият е неизменен
Явяват се инвеститорът Хикс и министърът Игрек. Обявяват, че на дадено място ще се извисява най-високата сграда на Балканите. Правят първа копка. След това различни медии с радост и патос отразяват новината. Минава известно време, тъкмо върху терена за небостъргача вече високо са се извисили храсталаци и тръни, и се появява следващият с обещанията.
По едно време разни екоорганизации само чакаха някой да се покаже с архитектурен план за небостъргач и вкупом скачаха отгоре му, че застрашавал прелетните птици, които по заблуда можели да се забият в сградата. Напоследък обаче и те взеха да не се връзват много, та най-новите репортажи за поредните нечувани и невиждани градежи минават без екологично присъствие.
Както например в края на януари, когато не друг, а лично регионалният министър Росен Плевнелиев гордо обяви, че София вече щяла да си има небостъргач. Хайде, бе - това не го ли бяхме чували? Още през 2005 г. столичната община
показа цели 28 проекта за първи български небостъргачи
Два от тях трябваше вече да са построени в "Зона Б5", а други четири - по бул. "Тодор Александров". То не бяха снажни, все най-високи на Балканите и с какви ли не екстри. Единият щеше да си сменя цвета всеки сезон. Сградата трябваше да е окичена с цветя, които да се разлистват в различните месеци на годината. Друг бе кръстен "небостъргач планина", защото архитектът му бе ползвал като първообраз Стара планина, а билдингът имаше начупен вид и правеше диагонална връзка с площад "Света Неделя". Имаше още небостъргач змия, галактическа кула и дори във вид на триумфална арка, за да може в Париж много да ги е яд. В еуфорията по високите сгради се включи даже и наскоро уволненият треньор на ЦСКА Любо Пенев. Преди 3 години той пък обеща, че на пъпа на София срещу НДК ще построи небостъргач. "Ропотамо плаза" (до бившия едноименен ресторант) трябваше да е 103 м висок. Невидими за човешкото око са и двете кули в "Младост", които също трябваше да се съзерцават откъм "Цариградско". Обещанието бе вече да са почти построени до бул. "Александър Малинов" в комплекса.
До днес нито едно от тези обещани чудеса не се е пръкнало на бял свят. Всъщност има една изкопана дупка до завод "Сердика".
Но всичко, изредено дотук, са едни буквално миниатюрни сгради в сравнение със 180-метровата "Европа тауър", която трябваше да изникне на мястото на завод "Балканкар" на бул. "Цар Борис Трети". Нейният сценарий се разигра през 2007 г.: теренът бе зачистен, околността оградена, бяха дадени няколко банкета, медиите се захласнаха. После е ясно - треволяци и бурени, с което историята около небостъргача приключи.
Иначе София и сега е пълна с 18-20-етажни сгради, ама, като изключим два-три хотела, са все грозни панелки от комунизма, нацвъкани като шахматна дъска с изолации в най-различни разцветки, и към тях никой и няма желание да гледа. Улисани в първи копки, управляващите не се сещат, че могат да направят нещо красиво с тях - да пребоядисат тези панелки в едни и същи свежи цветове. Както отдавна е направило кметството в Берлин със своите, завещани от комунизма 18-етажни жилищни блокове. Но пък всичко това си има и някои предимства - на този етап вратните жили на хората не са застрашени.
Както и сетивата на моряците. Преди четири години един бизнесмен предупреди капитаните на плаващи около Бургас съдове, че вече
отдалеч ще се ориентират къде е морският град
Току до плажа към днешна дата трябваше да има 50- или дори 60-етажно страшилище. Както при повечето български миражни небостъргачи и тук покрай начинанието се завъртя име на политик - покойния бивш министър на културата Божидар Абрашев. Ведомството на Абрашев бе собственик на 1 декар от морския парк на Бургас и през 2007 г. наместо да го прехвърли на общината, го продаде на въпросния бизнесмен. После е известно какво се случи - райончето бе разчистено от постройки, сложиха му ограда, имаше банкети, прехласнати репортажи, даже се раздаваха етажи на зелено - културните дейци получиха например 12-ия. Инвеститорът курдиса в центъра на декара мощен фенер, който вечер да свети към небето - високият лъч трябваше да се явява като временен заместител на небостъргача, докато го построят. Лампата свети така цели три години. През есента на 2009 г. я изгасиха, за да не хаби ток. Ами, небостъргачът? Ами, забравете...
2008 бе възлова година за Варна. Ръководството на града сбра на чаша кафе репортери, за да им се похвали, че вече и в морската столица ще има 30-етажен билдинг. Плановете бяха да е на мястото на шахклуба срещу хотел "Черно море" и да го засенчи с повечето си етажи. В морската столица обаче не спазиха обичайния сценарий - разчистено районче и оградка, защото се оказа, че шахклубът е май архитектурен паметник и не може да се събаря. Но затова пък обещанията за небостъргача спокойно могат да го заместят - бяха грандиозни и нечувани.
През същата година с небостъргач мираж бе ощастливена и Стара Загора. Впрочем не с един, а с цели два. Първият трябваше да е 100-метров и да се намира до новия мол, а другият им го обеща бившият кмет на града Цанко Яблански. Идеята бе той да е в центъра зад Универсалния магазин.
Но понякога един и два небостъргача не стигат. Фирма от Пловдив се зарече през 2007 г. да построи в града под тепетата цели три! Върху 32 декара трябваше вече да има "Скай билдинг". Впрочем има го в целия му блясък, ама в интернет. Там е пълно с български небостъргачи на килограм - за всеки вкус и по всякаква мярка.
Проектите за издигане на небостъргачи в България изглеждат грандиозни, но...
http://www.segabg.com/online/IMG/5016/0067-large.jpg
....засега стигат само до фазата
http://www.segabg.com/online/IMG/5016/0069-large.jpg
"разчистване на терена от излишното".
снимка: Михаела Катеринска
Ако в София бъде осъществен този проект за небостъргач, в Париж сигурно много ще ги е яд.
http://www.segabg.com/online/IMG/5016/0071-large.jpg
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010021000040001201
Делян November 7th, 2010, 04:42 PM Just found an interesting vision for a skyscraper on Todor Alexandrov Blvd...
Any comments on the location and design? :)
Source: http://www.nikiloz.com/index.php?category=public&page=2&lang=bg
Много ориенталско изглежда с леко далечен изток отенък тип нов руски стил :ohno:
Трябва да е нещо по европейско!
Bugarash November 7th, 2010, 04:51 PM ами и Приштина добива небострагачи...
rebelheartous November 9th, 2010, 11:30 AM Благодаря за инфото, ВОДА.
На мен проектът на Визар ми харесва. Малко мяза на турски високоетажни билдинги, но всъщност няма голямо значение, тъй като в София няма други небостъргачи, по които да се води или съчетава с тях.
batman08 November 9th, 2010, 12:32 PM Като цяло хубави проекти, но за съжаление само проекти :(
EEH November 9th, 2010, 02:23 PM Благодаря за инфото, ВОДА.
На мен проектът на Визар ми харесва. Малко мяза на турски високоетажни билдинги, но всъщност няма голямо значение, тъй като в София няма други небостъргачи, по които да се води или съчетава с тях.
Какво значи билдинги?
Celeborn November 9th, 2010, 05:52 PM сигурно идва от бодибилдинг
Stelian November 10th, 2010, 07:12 AM kakvo stana s Arko Towers trqbvashe da sa pochnali veche
ВОДА November 10th, 2010, 07:24 AM kakvo stana s Arko Towers trqbvashe da sa pochnali veche
Не знам, но са дали такса 3.5 млн лева за строителното им разрешително. :)
Arco Towers Sofia
Description: Multi-purpose complex (office, retail, residential, hotel) ; 2x 124m towers
Surface: 300 000 sq.m total(50 000 sq.m office ; 80 000 sq.m retail)
Stage: Approved
http://www.capital.bg/shimg/zx640_825952.jpg
http://www.kroumov.com/wp-content/plugins/naskogal/gallery/images/01_Arco%20Towers-2.jpg
http://www.kroumov.com/wp-content/plugins/naskogal/gallery/images/01_Arco%20Towers-1.jpg
http://www.kroumov.com/wp-content/plugins/naskogal/gallery/images/01_Arco%20Towers-3.jpg
http://www.kroumov.com/wp-content/plugins/naskogal/gallery/images/01_Arco%20Towers-4.jpg
ВОДА November 10th, 2010, 07:42 AM Не е зле в тази тема да се сложат и рендери на вече започнатите няколко небостъргача:
Capital Fort | 126m | 27 fl | U/C
http://img196.imageshack.us/img196/4488/cf1h.jpg
Millenium Center | 112m | 32 fl | 24 fl | 18 fl | U/C
http://media.snimka.bg/2539/011333481-big.jpg
Europe Tower | 209m | 43 fl | On-Hold
http://www.skyscrapernews.com/images/pics/1503BiggestSkyscraperInBulgariaToBegin_pic1.jpg
insertnickhere November 10th, 2010, 07:45 AM Какво значи билдинги?
каквото значи килъри
простотията до която сме стигнали. те това
ВОДА November 10th, 2010, 07:49 AM Малко ретро новини за любимия ми проект... :)
"Софи център" - двете кули небостъргачи в Сердика вече получили разрешение за строеж
Столичният кмет, архитектът и общинарите разрешили да се строят кулите-близнаци в "Сердика"
Няма да бъдат високи по 300 м, а само по 270 м
http://www.aimoti.com/r.php?id=1073
Проектът ми е любим не заради височината, а дизайнът. :)
Sofi Center
http://www.aimoti.com/newsimg/Image/1.3/kulite.jpg
VariousArtist November 10th, 2010, 10:22 AM ^^ "...Вече са получени разрешения от столичния кмет Бойко Борисов..."
ВОДА, кажи ни, че е днешна новина и ще направя земетръс 2-ра степен от скачане:cheers:
ВОДА November 10th, 2010, 10:36 AM ^^
ВОДА, кажи ни, че е днешна новина и ще направя земетръс 2-ра степен от скачане:cheers:
Новината е мега стара. Както казах по-горе "ретро новини". ;)
batman08 November 10th, 2010, 10:51 AM Новината е мега стара. Както казах по-горе "ретро новини". ;)
Много ме е яд за този проект, защото бе много добър! Надеждите са, че един ден може да се реализира, но .......... :ohno:
EEH November 10th, 2010, 03:37 PM Новината е мега стара. Както казах по-горе "ретро новини". ;)
ретро новини, дървен метал, магаре и политика... :lol:
Сградите на снимката, която си пуснал и тази на снимката към "новината" се различават доста.
smeHurko November 10th, 2010, 04:25 PM Нереализираните сънища за забогатяване на Бай Инвеститор от недвижими имоти. Цялата тема с небостъргачите в България е такава.
Эволюция архитектурного фантазирования:
http://www.moskvarch.ru/pages.php?id=153&sid=35&uma=b3bi7v430bqksc9gb6609cl
ВОДА November 10th, 2010, 05:43 PM ретро новини, дървен метал, магаре и политика... :lol:
Сградите на снимката, която си пуснал и тази на снимката към "новината" се различават доста.
Доста неуместен коментар си направил. Не се засягай, но е така. Обикновено си обективен, но не и този път.
Случайно да съм сложил изображението в цитата под който съм дал източника на информацията?! :)
Именно това, което съм сложил е реалният рендер.
Ето последвай линка отдолу към същата медия и се убеди. ;)
http://www.aimoti.com/r.php?id=1091
EEH November 10th, 2010, 08:20 PM Доста неуместен коментар си направил. Не се засягай, но е така. Обикновено си обективен, но не и този път.
Случайно да съм сложил изображението в цитата под който съм дал източника на информацията?! :)
Именно това, което съм сложил е реалният рендер.
Ето последвай линка отдолу към същата медия и се убеди. ;)
http://www.aimoti.com/r.php?id=1091
Да не ми се обиди? Ако е така, извинявай! Нямах тази цел.
Сградите наистина са хубави, но 270-метров небостъргач в София, че и два... не и в близките 10 години... минимум, в най-оптимистичния вариант. Дори мафията ни не може да изпере толкова пари, а за сериозен инвеститор при този размер на икономиката, няма смисъл да се говори.
ВОДА November 10th, 2010, 11:25 PM Сградите наистина са хубави, но 270-метров небостъргач в София, че и два... не и в близките 10 години... минимум, в най-оптимистичния вариант. Дори мафията ни не може да изпере толкова пари, а за сериозен инвеститор при този размер на икономиката, няма смисъл да се говори.
Това е ясно, че скоро такова нещо в БГ няма да го бъде.
Още време трябва да изтече... :)
Giorgio Calla December 19th, 2010, 07:08 AM Някой може ли да даде информация за JBI tower?
ВОДА December 20th, 2010, 02:47 PM Някой може ли да даде информация за JBI tower?
Please check the whole thread first. ;)
ВОДА December 20th, 2010, 02:49 PM Commercial Complex - Studentski grad
http://www.gravity-d.com/residential_complexes/3d-models/objects/01-1.jpg
http://www.gravity-d.com/residential_complexes/3d-models/objects/01-2.jpg
http://www.gravity-d.com/residential_complexes/3d-models/objects/01-3.jpg
Source: http://www.gravity-d.com/gravity_en/public_buildings.html
JloKyM December 20th, 2010, 02:51 PM Готино изглежда, но нов проект ли е или още отпреди кризата?
ВОДА December 20th, 2010, 02:57 PM Мултифункционална сграда "Sitnyakovo Tower"
http://www.tiexport.com/uploads/projects/5e1a9ea289787bdbf61efe4ab2782a68.png
http://www.tiexport.com/uploads/projects/d9381d7a36c2d8b16ed485090f3f9cd8.png
http://www.tiexport.com/uploads/projects/cf4cd246a01f27376ddbfb41a1cfcbcf.png
http://www.tiexport.com/uploads/projects/02eca5c5a490c1c9e326033e32100ae4.png
http://www.tiexport.com/uploads/projects/53cacc89e512b08dec36825789d8d13e.png
Проектът третира две сгради разположени в два съседни имота. Сграда 1 е разположена на ъгъла на бул. „Ситняково" и ул. "Марагидик" в силно урбанизирана среда с висока плътност и интензивност на застрояването и е ще бъде реализирана в режим на двустранно свързано застрояване. Сграда 2 е разположена на ъгъла на ул. „Кутловица" и ул. "Марагидик" и също ще бъде реализирана в режим на двустранно свързано застрояване.
Комуникацията се осъществява и чрез трите улици. Мястото се характеризира с висока степен на комуникативност, както за пешеходци така и за автомобилен достъп. Поради натовареността на бул. „Ситняково" се предвижда подхода за подземния паркинг да е през „Кутловица". Предвижда се подземните паркинги на двете сгради да бъдат обединени и да имат един общ вход и изход. Разположението на Сграда 1, дава възможност за разполагане на високо тяло. Височината на сградата през бул."Ситняково" е съобразена с разрешените в предложения от нас устройствен план отстояния.
Сградите ще бъде използвани със следните три функции:
- търговия
- офиси
- жилища
Функционално Сграда 1 се състои от четири части - подземен паркинг, търговска част, офисна част и жилищна част.
- подземен паркинг - разположен на 5 подземни нива с вход откъм ул. "Кутловица". Комуникацията се осъществявава посредством двупопсочна рампа. На нивата на паркинга са разположени 371 места за паркиране. За достъп от паркингите до първите три надземени етажа са предвидени четири самостоятелни асансьора - два за офисната и жилищната част, един за банката и един за Сграда 2. Частите от паркинга, които не се ползват за паркиране са обособени за технически помещения. На първия сутерен е разположен трезор за банката и дебаркадер за зареждане на заведенията за хранене. След преминаване на изсталациите светлата височина в паркинг етажите ще бъде минимум 2.10 см.
- търговска част - търговската част е разположена на първите три етажа на сградата. Комуникацията между търговските нива се осъществява посредством стълби и асансьори отделени в оделно ядро. Подходът към тази част на сградата е организиран откъм площадното пространство на ъгъла на бул."Ситняково" и ул. "Марагидик". Откъм него са организирани и входовете на лобитата за офис сградата и жилищната сграда. Конструктивната височина на първите два търговски етаж е 5.40 метра , а на третия търговски етаж ще бъде 3.60 м. На първият и вторият етаж на Сграда 1 с отделен вход откъм бул. "Ситняково" е разположен банков офис. На вторият етаж е предвиден конферентен център, заведение за бързо хранене и бар. На третият етаж е разположен Фитнес и SPA център, както и луксозен ресторант с тераса.
-офис част - офисите са разположени на етажи от 4 до 20. Достъпът до тях се осъществява през площадното пространство на ъгъла на бул."Ситняково" и ул. "Марагидик". В ядрото, което обслужва високата сграда са разположени 6 асансьора за офис частта. Предвидена е възможност за разделяне на офис етажите на части за по един , два, три или четири офиса. Показани са места за инсталации и санитарни възли. Конструктивната височина на офис етажите ще бъде 3.60 м.
-жилищна част - апартаментите са разположени на етажи от 21 до 30. Достъпът до тях се осъществява през площадното пространство на ъгъла на бул."Ситняково" и ул. "Марагидик". В ядрото, което обслужва високата сграда са разположени 2 асансьора за жилищната част. Предвиден е и пожарникарски асансьор, който обслужва всички етажи.
Сграда 2 се състои от три части - подземен паркинг, търговска част (магазин и търговски офис на застрахователно дружество) и офисна част.
В образа на сградата е търсен активен силует към бул."Ситняково". Високото тяло на сградата умишлено е разделено на две обемни части с цел на постигане на по строен силует на сградата.
Носещата конструкция на сградата ще е стоманобетонна. За осигуряване на противоземетръсните изисквания ще се използват ядрата на сградата както и линейни стоманобетонни елементи разположени по фасадата.
УСТРОЙСТВЕНИ ПОКАЗАТЕЛИ:
ПЛОЩ НА УПИ: 3650 m2
РЗП: 59660 m2
РЗП НАДЗЕМНИ НИВА: 44485
РЗП ПОДЗЕМНИ НИВА: 18293
ЗП: 3180 м2
Кинт: 12.18 ( по виза не се ограничава)
ПЛЪТНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ: 60%( по виза не се ограничава)
ПРОЦЕНТ НА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ: 40%
Source: http://www.tiexport.com/bg/projects/v/multifunkcionalna_sgrada_sitnyakovo_tower.2.html
ВОДА December 20th, 2010, 02:57 PM Готино изглежда, но нов проект ли е или още отпреди кризата?
Since the time before the crises. :D
ВОДА December 20th, 2010, 03:03 PM These proposals should be in this thread as well. :)
Todor Aleksandrov Blvd.
Аз вчера гледах един проект за продан на Тодор Александров, за "мини небостъргач" (цитирам дословно), доста грозен според мен, но не ми стана ясно актуален ли е понеже нямаше дата на обявата.
А намерих го:
http://www.businessforsale.bg/businesses/349_00_b.jpg
Така като го гледам май е остарял дизайн така да се каже (не че разбирам особено) ....
JBI Center
proekta sreshtu hotel Kempinski ,veroqtno nqma da zapochne skoro.
http://www.imot.bg/photos/1/big/1r122547333093224_1.pic
Това е някакъв нов рендър, защото преди фасадата не изглеждаше по този начин - може би това да значи че има шансове да се реализира.
http://www.promaxconsult.eu/storage/24/56/246a8d462a03ea3b2bcdf08af512bcf39e94e5a8.JPG
ВОДА December 20th, 2010, 04:35 PM AG Tower, Bulgaria Air Tower and one other tower... :)
http://bulgariaairtower.com/
До отбивката за Младост на Цариградско, близо до незавършената сграда до Хермес заграждаха терен.По проект там някъде е AG tower:
http://img94.imageshack.us/img94/1727/agtower.png
^^
Да не става дума за сградата която е сива върхо рендер на Румекс, на дясно точно до АГ Тауър?
Ето на този рендер пък се вижда добре.
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/untitled-2.jpg
Ето ви я сградата, която търсите - има разрешение за строеж - 20 етажа
;)
Май и за нея трябва да правим нова тема :nuts:
http://media.snimka.bg/5460/017176079-big.jpg
http://media.snimka.bg/5460/017176075-big.jpg
Много приятен проект :cheers:
Още няколко снимки
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/untitled1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/untitled-6.jpg?t=1264958292
В едно интервю с арх. Г.Тренчев (http://www.arhitektura.bg/bg/interviews-details/75/%D0%90%D1%80%D1%85.-%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2/) попаднах на тази визуализация ... така като гледам става дума за Цариградско, някъде в района около Хермес и Мега парк. Някой има ли идея за какъв проект иде реч?
http://www.arhitektura.bg/images/galleries/th_904/9e27c024c6dbf8e3622282c5e36da374.jpeg
Avus December 20th, 2010, 04:40 PM Хехе, ако някога се реализира проекта Ситняково Тауър, ще си имаме у нас сграда като тази на аватара ми :) С ветрогенератори...
ВОДА December 20th, 2010, 05:02 PM Ova samo crtezi koa ke izgradite neshto???
Many of these projects are Approved or U/C. ;)
ВОДА December 20th, 2010, 05:03 PM FYI :)
Това е един стар пpoeкт който COD показа преди 1-2 години, но ако се лъже не е пускал тези визуализации. Сградата се казва МЕТРО Билдинг и се намира някаде до магазин МЕТРO на Цариградско. Сигурно няма да се реализира не все пак е интересен проект.
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/sds1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/sds2.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/sds3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/sds4.jpg
ПП: най долният проект от ляво е точно тази сграда http://media.snimka.bg/4585/015425349-big.jpg
ВОДА December 20th, 2010, 05:08 PM deleted by moderator because of offensive language and nonsense
Er, and what about Sofia metro system?!
Can you show me such clusters in any ex-YU country?! :D
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1056683
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=930508
or
A little map I made from all major projects along Tsarigradsko :cheers:
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/t1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/t2.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/t3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/t4.jpg
or
12.11.2010
http://media.snimka.bg/7576/021407623-big.jpg
Ivanski December 20th, 2010, 05:12 PM Вода, какво се върза пък ти, виж го че е изпушил тотално на 2рия етаж. :D
kudos December 20th, 2010, 05:26 PM хора не разбрахте ли вече, че като имате оплакване от някой трябва да пишете лична на модераторите.. те не могат да следят постоянно всяка тема..
Cyberflow December 20th, 2010, 08:51 PM Прекрасни проекти, особено този на ситняково, както и Еър Тауър на цариградско.
JloKyM December 20th, 2010, 09:03 PM Действително проектът на Ситняково е повече от страхотен. Жалко, че едва ли ще се осъществи някога.
Giorgio Calla December 21st, 2010, 05:27 AM Ситняково tower наистина е невероятна и се надявам да се построи.
Големи надежди имам и за JBI tower , защото ми е лябимият проект за небостъргач в София.
BG_PATRIOT December 21st, 2010, 07:58 AM btw, май че CSIF Banking City е зарязан. Току що разгледах обновеният сайт на CSIF (http://csif.bg/site/) и няма никаква информация за проекта. Преди поне имаше секция - CSIF недвижимости, но вече нищо.
Tego December 21st, 2010, 03:41 PM Ситняково tower наистина е невероятна и се надявам да се построи.
Големи надежди имам и за JBI tower , защото ми е лябимият проект за небостъргач в София.
Имаха много сериозни намерения да го построят, че даже и разрешително бяха взели, но кризата ли ги стресна, свръхпредлагането ли, така и не разбрах...
Giorgio Calla December 22nd, 2010, 11:01 AM Имаха много сериозни намерения да го построят, че даже и разрешително бяха взели, но кризата ли ги стресна, свръхпредлагането ли, така и не разбрах...
Благодаря ти за информацията, надявам се да го построят все пак, независимо колко време ще чакаме, все пак цял живот чакаме.
worldnet84 December 22nd, 2010, 11:26 AM Благодаря ти за информацията, надявам се да го построят все пак, независимо колко време ще чакаме, все пак цял живот чакаме.
Братле, моля те да смениш тоя шрифт. Пиши както всички :)
дразнещо е!
COD December 22nd, 2010, 12:13 PM Имаха много сериозни намерения да го построят, че даже и разрешително бяха взели, но кризата ли ги стресна, свръхпредлагането ли, така и не разбрах...
За кой от двата проекта говориш? За Ситняково или за Кемпински?
Tego December 22nd, 2010, 07:58 PM ^^ Говоря за проектът на JBI до Кемпински. Той е доста стар вече. За този на Ситняково за пръв път разбрах преди няколко дни от поста на ВОДА тук във форума и предполагам е съвсем пресен.
kudos December 22nd, 2010, 09:41 PM Tego те искаха да продадат проекта или евентуално да участват с някф процент, но сами просто нямат паричките да го построят.. имаше доста напреднали преговорили с едно италианско дупе гадже на известна българска кокона, но в последния момент стана фал понеже има проблем с целият проект и зоната около него и нищо не стана
JloKyM December 22nd, 2010, 09:51 PM COD, а за проекта на Ситняково знаеш ли нещо? Или въобще някой?
Надявам се и там да се случи, както с Кепитъл Форт - проектът излиза, ние всички задружно се смеем, колко е хубав, но как никога няма да се реализира и изведнъж COD пуска тема, че първата копка е след 3 дена. :lol:
COD December 22nd, 2010, 10:20 PM Еми компанията, която притежава парцела, обикновено инвестира във Варна. Имат няколко проекта в Сф, но много ме съмнява да стартират Ситняково тауър... И все пак нищо не се знае.
и още една преспектива на проекта
http://www.proarch-bg.com/Images/Projects/OriginalSize/image_1257.jpg
JloKyM December 22nd, 2010, 10:28 PM Еми компанията, която притежава парцела, обикновено инвестира във Варна.
Това прозвуча толкова ТИМ-аджийско...:lol::lol:
COD December 22nd, 2010, 10:30 PM ^^:lol::lol::lol: Все пак имат доста хубави проекти, жалкото е че повечето си остават такива....
JloKyM December 22nd, 2010, 10:38 PM ^^:lol::lol::lol: Все пак имат доста хубави проекти, жалкото е че повечето си остават такива....
От друга страна...сега са галеници на властта. Току виж решат да се възползват.
Avus December 22nd, 2010, 10:58 PM Със сигурност знам какво няма да отговаря на рендера за Ситняково. Пилоните, на които са захванати ветрогенераторите, няма как да изглеждат по този начин. Следователно, или няма да има "перки", или ще има гондоли. Второто би загрозило малко или много сградата.
Giorgio Calla December 24th, 2010, 01:58 AM Със сигурност знам какво няма да отговаря на рендера за Ситняково. Пилоните, на които са захванати ветрогенераторите, няма как да изглеждат по този начин. Следователно, или няма да има "перки", или ще има гондоли. Второто би загрозило малко или много сградата.
Бе не знам какво няма да отговаря, но нали знаеш какво е повече важно за нас - най-голямата да е. :lol:
На мен лично тази сграда не ми се вписва в този пейзаж на Ситняково, по-добре щеше да е, ако беше на Цариградско, но...
Да се надяваме, че един ден ще се построи. :banana:
Stelian January 2nd, 2011, 11:14 AM още малко рендъри и информациq за Todor Alexandrov Tower
Location: Todor Alexandrov Blvd., at the crossing with Zaychar Str. Just next to an underground station.
Height of the building: 90 meters
Floors: 30 floors (26 floors above ground and 4 underground floors)
Function: trade areas, offices, apartments and underground parking spaces.
Layout: Apartments - 57 – a total area of 5,541 m2; Lobby of the residential part: 340 m2; Trade areas and offices: 3,184 m2
Total built-up area above ground: 9,789 m2
Total built-up area under ground: 3,311 m2
Total built-up area of the building: 13,100 m2
Description of the project: Trade area (trade center - one big area or separate shops) and offices located on the first 6 floors, with height of each floor of 3.5 m, elevation 0.00 m to 21.15 m.
Above the trade areas there are 19 residential floors with height of each floor of 2.80 m, with a total of 57 apartments (3 on each floor) from elevation 21.15 m to 74.35 m. From elevation 74.35 m to 79.00 m there will be a panoramic lobby bar and above it a pole banner with a height of 11.78 m.
There are a few variants for the type of the construction and the standard of the finishing works as each option can be discussed between the partners with the aim of optimizing the project and its cost depending on the current situation on the market or the requirements of the buyer of the ready product.
The location: Todor Alexandrov Blvd is the most dynamically developing office area set very close to the top center of the capital Sofia. This boulevard has great potential to turn into a business and trading hub in the capital due to its closeness to the center, the modern infrastructure, the underground, and the wide new boulevard that makes the access to the center and all state institutions fast and easy. In the last five years many modern office buildings and developments were built along the boulevard and formed the contemporary outlook of the area.
The project has a conceptual design and we have the full documentation. There is also a business plan for the development of this building project and realization of a profit from the sale of the units (shops, offices, apartments, etc) on the territory of the complex or as a whole finished building. We could provide all details, documents and projects upon request.
The plot of land and the project are owned by a reputable developer with 20 years of experience and many successfully finished projects in Sofia. This offer targets potential financial investors who wish to join the project by financing it, as full partners or as minority partners, according to their financial resources. There are no specific requirements to the amount of the investment and all offers will be considered.
http://www.luximoti.com/property-images/big/2799_2.jpg
http://www.luximoti.com/property-images/big/2799_3.jpg
http://www.luximoti.com/property-images/big/2799_9.jpg
TrueBulgarian January 2nd, 2011, 12:07 PM Много грозно...
b0097 January 2nd, 2011, 02:19 PM Отвратително :bash:
witch_honor January 2nd, 2011, 02:20 PM Тихо сега... нали е високо. Някои ще кажат, че това е достатъчно :D
BG_PATRIOT January 2nd, 2011, 02:21 PM let's hope we never witness this thing's realization...
new bulgaria January 2nd, 2011, 03:02 PM Ha ha. This project makes the word "butt" meet "ugly" i.e. it's butt ugly!!!
It looks like the type of building you will see in Moscow or Kiev.
Tego January 2nd, 2011, 03:49 PM Що с лошо, бе хора? Вижте как ще се върже със зоните: :D
http://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/imoti1.jpg
http://targ.bg/userfiles/images/galleries/1000x750/12645875998975.jpg
http://www.mirela.bg/dynamic/i/districts/php/59/59/3_1.jpg
http://www.luximoti.com/property-images/big/2799_9.jpg
По-на място от това здраве му кажи!
witch_honor January 2nd, 2011, 04:23 PM Що с лошо, бе хора? Вижте как ще се върже със зоните: :D
По-на място от това здраве му кажи!
Идеята е грешките, допуснати в зоните лека-полека да се елиминират. Високите сгради в зоните са грозни, затова трябва да се тушират с ако не красиви, то поне... достатъчно не-грозни сгради по главните улици.
А това страшилище е грозно и изглежда с вроден дефект. Много по-добре ще се връзват сгради с три-четири етажа офис част със зелен покрив и от тях да се издигат високи части с градиране на широчина, според височината.
rebelheartous January 2nd, 2011, 08:17 PM Точно тези т.нар. *небостъргачи* в зоните са чудесни, но и те страдат от обичайния недъг на повечето панелни комплекси - крещяща нужда от саниране и оформяне на широко паркинг пространство. Тухлената облицовка много ми допада и напомня на добрите неща от Бронкс, например. Нека не класираме абсолютно всичко построено в 1944-89 като грозно и сбъркано. Колкото до конкретния проект, радваща е височината - определено ще е топ в района за дълго време напред. :cheers:
witch_honor January 2nd, 2011, 09:07 PM Колкото до конкретния проект, радваща е височината - определено ще е топ в района за дълго време напред. :cheers:
Конкретния проект е... смешен, жалък, отвратителен и с тези флорални мотиви по височината си е... несериозен и грозен.
vass January 2nd, 2011, 09:13 PM Наистина е много грозно.:bash: Прилича на посредствен ЕПК блок, само дето с повече кич върху себе си. Тези тераси моментално ще бъдат "усвоени" и картинката ще е пълна.
Да се надяваме, че е поредният проект еднодневка, който след 2 седмици форумен шум ще замине при останалите "грандиозни" нереализирани проекти.
Kroum January 2nd, 2011, 09:49 PM Грозен е меко казано. Пълно недоразумение. Дори и за Пхенян и Улан Батор не става.
rebelheartous January 2nd, 2011, 10:02 PM Не, и на мен не ми харесва. Но е в пъти за предпочитане пред подобни (кооперациите на заден план):
http://img235.imageshack.us/img235/5452/p1010926kk0.jpg
Има и такива ъгли на *Тодор Александров*, както и няколко автокъщи + полуразпадащи се едновременшни постройки (срещу *Анел*, примерно). Поне поразчистиха братята роми и мини гетото им.
Височината респектира и слава Богу, не е поредното блокче на два, три или три и половина етажа. :ohno:
vass January 2nd, 2011, 10:14 PM Да, ама като е толкова високо се набива на очи отвсякъде. Ако е за жилищни нужди не е добро решение да е толкова високо. Мястото предполага офис сграда без балкони в доста по съвременен стил.
Kroum January 2nd, 2011, 10:41 PM http://img235.imageshack.us/img235/5452/p1010926kk0.jpg
WTF :crazy:
Tego January 2nd, 2011, 10:44 PM ^^ Т'ва е проспериращата ни столица на гърба на всички останали градчета, села и паланки в милата ни родина! Що? Не ти ли харесва? :crazy:
witch_honor January 2nd, 2011, 11:01 PM Мястото за проекта наистина предполага по-голям процент офис площи - все пак парцела е Ц1.
rebelheartous January 2nd, 2011, 11:02 PM E, нямах предвид разговорът да тръгне в тази посока. :D
Круме, не знам доколко си запознат с района, но преди да стане Тодор Александров и да бъде изцяло реконструирана като булевард с три ленти и основна пътна артерия, тази улица (Нишка/Найчо Цанов) дълги години тънеше в разруха и забрава заради метрото. Затворена е някъде в началото на 80-те (тук Благун евентуално може да се намеси) и старите къщи от двете й страни са сринати, а собственици овъзмездени. Но *изключително бързите* темпове на строителство на подземното влакче по времето на бай Тошо я оставиха в забвение чаааак до 98-ма, когато Софиянски откри първите 5 метростанции и чак тогава започнаха да разчистват. Аз лично си спомням как на МС Опълченска тролеите отгоре обикаляха, за да излязат на спирката на днешния Мол ъф София (тогава там стърчеше грозен недовършен железобетон). Улицата беше преградена с ламаринените огради от random съвременен строеж, а ако пробваш да sightsee-неш някаква дейност от типа *Пешо сипе бетона, останалите гледат* се газеше дълбока кал. А всъщност именно на Софиянски беше идеята за новата бизнес зона по цялото протежение на булеварда и с тази цел от малка квартална уличка той беше разгърнат в един от най-натоварените след приключване на строителните работи. И общо взето от руините да сътвориш нова Вавилонска кула... Преди 5-6 години беше много по-зле от това, сега циганските гета отсъстват. Та в краен случай съм съгласен и на подобен проект вместо гледката от снимката.
Tego January 2nd, 2011, 11:10 PM Аз се надявам сега покрай тая прословута криза да паднат малко цените на парцелите по Тодор Александров, че да може сериозни инвеститори да ги изкупят и да вдигнат нещо прилично (не като ЕПК-то с пирамидката отгоре, разбира се). Сега както изглежда района е направо позор, че се намира близо до центъра, а и в България въобще.
Kroum January 2nd, 2011, 11:17 PM Tego, иронията ти е съвсем на място! :D
Rebel Heart, имам смътни спомени от железобетонното скеле на мястото на Мол София, но района около сегашния бул. "Тодор Александров" ми е малко познат. Честно казано, когато бях малък за мен "центъра" свършваше някъде около Булбанк. :lol:
Иначе наистина са се появили хубави "кръпки" в този район. Дано след още 10-ина години изцяло да му се промени облика.
neo_joro January 3rd, 2011, 07:44 AM Тихо сега... нали е високо. Някои ще кажат, че това е достатъчно :D
По-важното е ако се строи, тя да бъде заобиколена от други малко по-ниски също толкова грозни сгради, за да не се получава ефекта на захлупване и притискане на околната среда, а да има стилова кохерентност, където нито един от елементите на цялото да не доминира над общото, а общата картина да е водеща за сметка на отделния елемент . . . с други думи - архитектурна синергия!:rofl:
Шегата настрана - това прилича на грозен ЕПК блок със заострен връх и антена!:lol:
COD January 3rd, 2011, 10:18 AM Шегата настрана - това прилича на грозен ЕПК блок със заострен връх и антена!:lol:
И "татуировки" по нея :nuts:
Ivanski January 3rd, 2011, 01:55 PM Що с лошо, бе хора? Вижте как ще се върже със зоните: :D
Архиеткурата в Зоните няма абсолютно нищо общо с това странно стърчащо нещо, не се обърквайте така грубо..:nuts: Чисто като арх. проект и планиране блоковете в Зоните са едни от най-добрите в цяла София.
Tego January 3rd, 2011, 04:25 PM ^^ Искаш да кажеш, че на външен вид не си приличат ли? Като изключим стъклопакета, пирамидката и антенката, на мен специално ми изглежда практически 1:1 с ЕПК-тата в Зона Б5.
vass January 3rd, 2011, 08:30 PM ^^ Искаш да кажеш, че на външен вид не си приличат ли? Като изключим стъклопакета, пирамидката и антенката, на мен специално ми изглежда практически 1:1 с ЕПК-тата в Зона Б5.
Е ти изключваш най-грозната част.:lol: Иначе зоната е правена като общ комплекс и наистина е направена добре- има стил и градско излъчване. Естествено вече на нищо не прилича заради терасите и околните пространства, но пак изглежда добре ако я сравним с подобни квартали на други места.
Tego January 3rd, 2011, 10:33 PM Нямам предвид, че са зверски грозни блоковете в зоните. Проблемът вярвам, че е в поддръжката - нещо което се наблюдава почти във всичко у нас. Примерно бл. 24-26 в Зона Б5 (жълто-розовия) изглежда добре, защото е нов и без кръпки май засега. Вярно, можело в други цветове да го боядисат, но пълна хубост няма.
koynov January 4th, 2011, 10:24 AM Нямам предвид, че са зверски грозни блоковете в зоните. Проблемът вярвам, че е в поддръжката - нещо което се наблюдава почти във всичко у нас. Примерно бл. 24-26 в Зона Б5 (жълто-розовия) изглежда добре, защото е нов и без кръпки май засега. Вярно, можело в други цветове да го боядисат, но пълна хубост няма.
Блок 24 -26 в Зоната няма. Последния блок е 18. Тъй като живях 20 години в Зона Б-5,мога да ви кажа че квартала на нищо неприлича, пълно е с наркомани, луди и цигани които прииждат чат пат отнякъде. Някога определено е бил много добър квартал, но сега:ohno:
rebelheartous January 4th, 2011, 01:16 PM Иначе зоната е правена като общ комплекс и наистина е направена добре- има стил и градско излъчване. Естествено вече на нищо не прилича заради терасите и околните пространства, но пак изглежда добре ако я сравним с подобни квартали на други места.
+1.
Примерно бл. 24-26 в Зона Б5 (жълто-розовия) изглежда добре, защото е нов и без кръпки май засега. Вярно, можело в други цветове да го боядисат, но пълна хубост няма.
Цветовете са ужасни. :nuts: Но наистина е най-свежо изглеждащата панелка в околността. Между другото до него явно ще бъде долепено нещо, тъй като преди време събориха старата кооперация на ъгъла с Партений Нишавски и сега на нейно място зее огромен трап.
Tego January 4th, 2011, 04:46 PM Блок 24 -26 в Зоната няма. Последния блок е 18. Тъй като живях 20 години в Зона Б-5,мога да ви кажа че квартала на нищо неприлича, пълно е с наркомани, луди и цигани които прииждат чат пат отнякъде. Някога определено е бил много добър квартал, но сега:ohno:
Жълто-розовият висок блок до ъгъла на Опълченска и Стамболийски (срещу Mall Sofia) друг номер ли е? В http://www.bgmaps.com излиза като 24, 25 и 26.
|
|