View Full Version : Ceste / Putevi / Путеви | Roads

Pages : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Bad_Hafen
June 1st, 2010, 08:52 PM
Pa ne bas, BL - Sava se poceo praviti 2001. godine...

Zavrsetak je jos uvijek neizvjestan. Pored toga, radi se o krajnje jednostavnoj ravnicarskoj dionici.
Takodjer, Dodik je imao 1.200.000 KM od prodaje telecoma, pa je taj autoput znaci po svemu davno trebao biti gotov.
Koliko ti manipulises.
Ako je AP BLGradiska se poceo graditi 2001. onda je AP SA-ZE poceo se graditi 70 i neke. Jer je vecina posla tad odradjena.

AP BL-Gradiska se gradi dve godine onih prvih 6km se ne mogu racunati, jer gradnja je pocela i stala. U zadnje dve je izgradjeno to sto je izgradjeno.

Zavrsetak uopste nije neizvjestan ili ti znas neku informaciju?

Od prodaje Telekoma ni marka nije otisla u gradnju AP. I ti to znas i ne znam zasto konstantno manipulises ovdje i sluzis se lazima? Konstantno to radis od kad si na forumu, iako imas sve informacije i znas sam kakva je istina.

Stvarno si nemoguc.

corvus_edin
June 1st, 2010, 08:53 PM
Ali eto leopol i slicni vole da se bave s RS i da se raduju ako nesto propadne u RS, a sve veliki Bosanci i smatraju Bosnu svojom majkom.

bullshit!

leopol
June 1st, 2010, 08:59 PM
AP BL-Gradiska se gradi dve godine onih prvih 6km se ne mogu racunati, jer gradnja je pocela i stala. U zadnje dve je izgradjeno to sto je izgradjeno.

Ti nemoj racunati, ali isti taj Dodik i isti taj Stankovic su 2001 poceli izgradnju autoputa^^^^

A price o koridorima, finansiranjima, SEKA-ma, ostavi za SRB forum, to tamo prolazi...

Bad_Hafen
June 1st, 2010, 09:28 PM
bullshit!Imas protivdokaz ili si se nasao u tome?
Leopol u pricu o pocetku gradnje dionica Vc ubaci RS, Dodika i Mrkonjica:nuts:

Ti nemoj racunati, ali isti taj Dodik i isti taj Stankovic su 2001 poceli izgradnju autoputa^^^^

A price o koridorima, finansiranjima, SEKA-ma, ostavi za SRB forum, to tamo prolazi...
Dodik nije bio premijer od 2001. do 2005. Opet bulaznis.
Inace drugo nemas sta da odgovoris ni jedan argument osim zle namjere nemas tako da ne mozes nista ni napisati.

leopol
June 1st, 2010, 09:30 PM
Bio je od 1998 do 2002., tek tada je SDS pobijedio na izborima...

Bad_Hafen
June 1st, 2010, 09:46 PM
18. јануара 1998. године Народна скупштина Републике Српске је изабрала Владу Републике Српске на чијем челу се нашао Милорад Додик, на предлог тадашњег председника Републике Српске Биљане Плавшић. На том мјесту је остао до 12. јануара 2001. године.

Sta ti nije jasno?

corvus_edin
June 1st, 2010, 10:20 PM
Imas protivdokaz ili si se nasao u tome?

dok god budes pisao

Ali eto leopol i slicni vole da se bave s RS i da se raduju ako nesto propadne u RS, a sve veliki Bosanci i smatraju Bosnu svojom majkom.

naravno da cu reci da je bullshit

a posto si pausalno prema svima, koji su iz federacije adresirao tu tvoju tvrdnju, naravno da sam se i ja pronasao u tome...
da budes precizniji... ili da prestanes postavljati nebuloze? bilo bi zahtjevno...

Bad_Hafen
June 1st, 2010, 10:29 PM
Naravno da ces reci, jer ti para usi. Ali zato ne obracas paznju sta doticni pisu.
Jedini bullshit ovdje je sve sto je leopol napisao, jer je sve laz, manipulacija i iskrivljavanje.
Ali ne ti ces se na mene nakaciti.
I jasno je iz mog posta da se to ne odnosi na sve iz Federacije, nego iskljucivo na to sto i pise a to je leopol i slicni znaci ja ne znam gdje si ti iskopao Federaciju.

corvus_edin
June 1st, 2010, 10:33 PM
Naravno da ces reci, jer ti para usi. Ali zato ne obracas paznju sta doticni pisu.
Jedini bullshit ovdje je sve sto je leopol napisao, jer je sve laz, manipulacija i iskrivljavanje.
Ali ne ti ces se na mene nakaciti.

sa doticnim molim te sam raspravljaj - nisam ja niciji advokat - ali dok postavljas pausalizacije, naravno da necu ostati bez komentara, mr. dramaqueen

:ohno:

mirza-sm
June 1st, 2010, 10:42 PM
Znam da si pitao Leopola, pa se unaprijed izvinjavam.

Brza cesta ce se nadovezivati na sadasnji magistralni put SA-ZE na istom mjestu gdje se i sada odvaja, a od te raskrsnice ce se moci ici sadasnjom magistralom na jugoistok do Biljeseva i ukljuciti na autoput prema Sarajevu ili na sjeveroistok do Drivuse i ukljuciti na autoput prema sjeveru.

Hehe, Leopola sam upitao, jer se potrefio tu, any answer would to. To sam i tražio, hvala atlantis. :okay:

Bad_Hafen
June 1st, 2010, 11:43 PM
sa doticnim molim te sam raspravljaj - nisam ja niciji advokat - ali dok postavljas pausalizacije, naravno da necu ostati bez komentara, mr. dramaqueen

:ohno:ja sam s njim raspravljam i njemu pisem-porucujem sta sam napisao, nego si se ti u tu moju poruku umijesao.
pausalizacija?!
Sad cu ti reci kao i njemu ne manipulisi. Ja sam jasno rekao na koga se to odnosi sto sam napisao. Procitaj po 3x.
leopol i slicni

Tango Zulu
June 2nd, 2010, 12:00 AM
Svadjate se vi koliko hocete ali je istina da do kraja godine cemo biti samo malo ispred RS u kilometrima autoputeva.

Jeste, njima je ravnica, nama brdovito ali ipak tako je kako je.

Ali pored svega, nas je duplo vise u federaciji i ekonosmski smo duplo jaci. trebali bi po pravilu imati makar duplo vise kilometara. meni je to sramota.

dobro za dvije godine mozda cemo i imati ali, bas su spori.

ali nemislim da su brda toliko losa, koliko god infrastrukura u brdima bila skuplja, isto toliko imas i ekonomsli dobit od brdaaaa.

Ali isto tako imam jedno pitanje.... kako se mjeri povrsina brda? mislim na kvadraturu? jeli se uzima sva povrsina, (jer je brdo kao napuhani pola balon), ili sa uzima kao pogled direktno iznad i samo povrsina "of the base of the hill"?

ako razumijete pitanje.

dario_capajebo
June 2nd, 2010, 12:22 AM
Kroz "federalni" autoput skoro već DVIJE GODINE i to vrlo uspješno naplaćuje se putarina , kada se BL -Gradiška počne naplaćivati i kada dobijemo podatke o broju vozila , tada možemo reći da je autoput kao investicija postao operativan.

Najbolje da pričekamo i vidimo.

Bad_Hafen
June 2nd, 2010, 12:30 AM
Ravnica u RS ali AP ima 2 tunela, i 15-ak nadvoznjaka. I to u 30ak km.
I tih 40 podijeli s 2 i dobices koliko je izgradjeno. Toliko oko takmicenja:)

Inace u FBiH kad se ove dionice koje sad pocinju izgrade onda nastaje problem, jer onda ne dolaze brda, nego planine. Samo na dionici ZE-DO na 70-ak km AP dolazi 20km tunela (bez Vijenca koji se treba graditi) :nuts: skoro trecina.
A na dionici prema jugu od Sa isto 20-ak km tunela, i to sve bez mostova i nadvoznjaka.
To ce biti bas zeznuto.

Kroz "federalni" autoput skoro već DVIJE GODINE i to vrlo uspješno naplaćuje se putarina , kada se BL -Gradiška počne naplaćivati i kada dobijemo podatke o broju vozila , tada možemo reći da je autoput kao investicija postao operativan.

Najbolje da pričekamo i vidimo.

uspjesna ce biti cim se otvori, jer pravac Klasnice-Gradiska je najoptereceniji pravac u RS i najopasniji u smislu br. saobracajnih nesreca, stradalih, materijalne stete. Tako da samo njegovo otvaranje ce biti pun pogodak.
Inace nadam se da ce zabraniti kamionima i busevima izbjegavanje AP.

Tango Zulu
June 2nd, 2010, 01:05 AM
Ravnica u RS ali AP ima 2 tunela, i 15-ak nadvoznjaka. I to u 30ak km.
I tih 40 podijeli s 2 i dobices koliko je izgradjeno. Toliko oko takmicenja:)

Inace u FBiH kad se ove dionice koje sad pocinju izgrade onda nastaje problem, jer onda ne dolaze brda, nego planine. Samo na dionici ZE-DO na 70-ak km AP dolazi 20km tunela (bez Vijenca koji se treba graditi) :nuts: skoro trecina.
A na dionici prema jugu od Sa isto 20-ak km tunela, i to sve bez mostova i nadvoznjaka.
To ce biti bas zeznuto.

uspjesna ce biti cim se otvori, jer pravac Klasnice-Gradiska je najoptereceniji pravac u RS i najopasniji u smislu br. saobracajnih nesreca, stradalih, materijalne stete. Tako da samo njegovo otvaranje ce biti pun pogodak.
Inace nadam se da ce zabraniti kamionima i busevima izbjegavanje AP.

Da, Vc ce biti zafrkan tezak i skup. Ali ce natjerati ljude da budu produktivniji, i bice najvazniji put u BiH slijedecih 50 godina ako ne i zauvijek.

povezivace milione ljudi u regiji, i bice SPEKTAKULARAN, makar onaj dio koji nije u tunelu. vjerujem da ce se ljudi voziti njim samo zbog dozivljaja. Kao ja recimo. a putarina/cestarina :) ce donositi ogroman novac, davno poslje odplate puta, koji se uposte nece odplacivati od putarine nego od goriva taxe.

svako na dobitku.

a sami pojam da ce zenica od sarajeva biti 35 minuta je naucna fantastika. to je ko jedan grad. Ali nazalost svi cemo tada vidjeti koiko nam je drzava mala. :lol:

Bad_Hafen
June 2nd, 2010, 01:19 AM
zivim za taj dan da dozivim drzavu malom

Tango Zulu
June 2nd, 2010, 01:26 AM

vjerujem da ces doziviti. ali samo zbog infrastrukture. :) od save do mora za 80 minuta, i to u nasem zivotu. Mozda cemo biti djedovi ali vjerujem da ce biti.

nemoj napade, imam pravo da mastam i vjerujem :lol:

LordMarshall
June 2nd, 2010, 02:59 AM
dosta vise OT diskusije

Ins0mniaC
June 2nd, 2010, 03:55 AM
vjerujem da ces doziviti. ali samo zbog infrastrukture. :) od save do mora za 80 minuta, i to u nasem zivotu. Mozda cemo biti djedovi ali vjerujem da ce biti.

nemoj napade, imam pravo da mastam i vjerujem :lol:

od save do mora za 80 min? :ohno::ohno: tesko

malo si se preracunao :D 330km za 80 min mozes preci mozda jedino F1 :lol:

p.s. mozda od save do mora za 80min ali kroz sloveniju :lol::lol:

hatunash
June 2nd, 2010, 09:19 PM
@ BadHafen,znas li koliko tacno ima km od BL do Gradiske? Ja sam nedje cuo da je 24 km.
Ako je takom,to je ipak jako malo za ovoliko otezanje.
A tom logikom oko lakseg finansiranja zbog medjunarodnog koridora Hrvatska ne bi mogla izgradit ni 100 a kamoli 1400 km autoputa. Ne moras bas toliko davat alibija vlastima u RS (no hard feelings). Mada moram priznat da sa detaljima oko tamosnjeg autoputa nisam previse upoznat,najvise bih volio kad bi krenula izgradnja dionice od Doboja do BL jer bi u pravom smislu povezala drzavu,pa i RS ako hoces.
Za ovaj dio oko Vc se ipak radila studija izvodvljivosti,te kojekakve pretkvalifikacije i sl pa je opet 40-ak km napravljeno.
Ako nista,makar je uradjeno transparentno. A sigurno je i na zdravijim temeljima,a ne nekakvim jaransko-kumovsko-poslovnim kanalima.
Jbg,izvinjavam se na OT!

balti
June 2nd, 2010, 09:47 PM

Nećeš doživiti, budi siguran.
Neki smo prepoznali iz tvijih postova, šta si mislio sa ovim postom.

Bad_Hafen
June 2nd, 2010, 09:49 PM
Od BL do Gradikse ima oko 42km.
Otezanje nije ako se napravi za dve godine, zar ne? Pa kod vas se vasih 40km/2=20km dakle manje gradi vec 10 godina skoro.

Ja ne dajem nikakav alibi ja objasnjavam zasto nema kredita. Hrvatska kao zemlja ima jeftinije kredite i laksi pristup kreditima, jer ima bolji rejting i vecu sigurnost.

Inace nije napravljeno 40km nego jedna traka, a druga rekonstruisana. A transparetno je toliko da se vukle razne afere oko SCT-a i sl.

Nećeš doživiti, budi siguran.
Neki smo prepoznali iz tvijih postova, šta si mislio sa ovim postom.

Hahah koja paranoja :nuts:
Mada moram ti odati pocast za bujnu mastu.

atlantis.
June 2nd, 2010, 10:23 PM

Tu si 100% u pravu. Nama je Tuzla dalja od Sarajeva, nego sto je Nijemcima Minhen od Frankfurta.

Sa dobrim putevima (i zeljeznicom) tek cemo skontati kako smo blizu jedni drugih i kako neko moze zivjeti u Mostaru, a raditi u Sarajevu.

hatunash
June 2nd, 2010, 11:33 PM
A transparetno je toliko da se vukle razne afere oko SCT-a i sl.

To je unutarnja stvar SCT-a,pos'o su dobili potpuno legalno.
A ako ih ne pravdas reci onda realno zasto nije raspisan javni poziv za dodjelu koncesije na izgradnju autoputa umjesto "proizvoljnog" odabira Strabag-a.
A to za kredit grijesis jer ne uzima kredit vlada RS nego Strabag kao koncesionar,a to je nesto drugo. Samo sto niko nece da da lovu navodno zbog toga sto nije bilo javnog tendera, to vjerovatno znas.
Ne znam jel uopste uradjen ikakav projekat za ovo sto Strabag treba navodno da gradi,prema Doboju.

Bad_Hafen
June 3rd, 2010, 03:47 AM
^^Ti bas nisi upucen. AP BL-Gradiska se gradi na osnovu tendera i javnog poziva i na tenderu su pobijedili Konstruktor i Integral za dve dionice i italijanski Vidoni za jednu. Strabag nije nista ni izgradio, niti gradi, a po svemu sudeci nece ni graditi.

Za to sto se gradi prema Doboju je uradjeno vise projekata, a na tenederu je pobijedio Hrvatski institut za građevinarstvo.
Ima cak i na youtube projekt generalnog projekta koji je uradio CIP prije par godina.

agMM_FRQXIQ
Imovinsko-pravni poslovi su zavrseni u rekordnom roku.

Ne pratis.

hatunash
June 3rd, 2010, 07:17 PM
Ma pogresno si ti mene shvatio stari. Nisam ja ni mislio na BL-Grad kod ovog sa Strabagom nego na (jaranski )nacin na koji "planiraju" da grade autoput,ovih sledecih par dionica. Za ovaj trenutni sam reko da su jako otegli,al nejse,reci ces ovaj se ufatio jednog ko pijan plota. Samo ti govorim da i u RS ima jaaaaako puno propusta oko autoputa,vise nego sto ti pretstavljas i uljepsavas.
A naravno da bih bio medju najsretnijima da se bilo sta zavrsi,al eto.
Budi mi pozdravljen!

Bad_Hafen
June 3rd, 2010, 08:55 PM
Daj Boze da od toga bude sta, pa makar to bilo i jaranski, samo neka izgrade, ali nista od Strabaga, usutili su se. Kako se pokazalo sta god se radi sa Strabagom i Alpinom zavrsi kao afera.

Ovaj do Gradiske se nije otegao 2 godine za BL-Gradiska nije otegnuto. Je li ti citas sta ja pisem? Posto evo treci put demantujem i pisem koliko se gradio.

Tango Zulu
June 3rd, 2010, 10:33 PM
Ipak bolje da grade jaranski nego neprijateljski. kao recimo to STC radi. Nek se gradi kako god. A ako oni nas ikad stignu u autoputevima, onda treba uzet njihov model. Za sad javni tender izgleda najbolji.

Bad_Hafen
June 3rd, 2010, 10:44 PM
RS jednostavno nema stanovnika da treba AP-a koliko FBiH.
Niti osim Vc kroz RS ne lezi na nekim bitnim koridorima, saim time ne moze finansirati AP kao FBiH. Za neke potrebe RS AP BL-Gradiska, BL-DO i Vc kroz RS je sasvim dovoljno, s druge strane FBiH pod hitno treba Vc, AP TZ-Orasje, vezu TZ s Vc, I brzu cestu kroz Lasvu.

I opet ne vidim da kad se otvori AP BL-Gradiske je FBiH ispred RS, nije.

mirza-sm
June 3rd, 2010, 10:46 PM
A koja dionica Vc-a prolazi kroz RS? Doboj - Šamac ili? Koliko ima tu kilometara, i ima li išta po tom pitanju konkretno?

leopol
June 3rd, 2010, 10:47 PM
Super je meni Banova argumentacija, uzme 2 km ceste pa na njoj bazira svoje ocjene.

Hoces da te jos obradujem: eno izas'o tender za izgradnju, pazi sad, privremenog zavrsetka AP u Glamocanima...

Sve dok se ja vozim AP kroz FBiH, a ne vozim AP kroz RS tvoja argumenatacija ce biti apsurdna...

Tango Zulu
June 3rd, 2010, 10:53 PM
Super je meni Banova argumentacija, uzme 2 km ceste pa na njoj bazira svoje ocjene.

Hoces da te jos obradujem: eno izas'o tender za izgradnju, pazi sad, privremenog zavrsetka AP u Glamocanima...

Sta to zanci?

leopol
June 3rd, 2010, 10:55 PM
Evo cekamo Bana da nam objasni.
Vjerovatno Dodiku treba 300m AP za svecano otvaranje, pred izbore?

Tango Zulu
June 3rd, 2010, 10:59 PM
RS jednostavno nema stanovnika da treba AP-a koliko FBiH.
Niti osim Vc kroz RS ne lezi na nekim bitnim koridorima, saim time ne moze finansirati AP kao FBiH. Za neke potrebe RS AP BL-Gradiska, BL-DO i Vc kroz RS je sasvim dovoljno, s druge strane FBiH pod hitno treba Vc, AP TZ-Orasje, vezu TZ s Vc, I brzu cestu kroz Lasvu.

I opet ne vidim da kad se otvori AP BL-Gradiske je FBiH ispred RS, nije.

Federacija je ispred. I bice uvijek mislim. Ali po nemi nije dovoljno ispred koliko bi brebala bit.

Stotine miliona aktivno. velika primanja od putarine. Sad ce se udvostruciti najmanje. Naplatnim u visokom i kaknju i bog zna gdje jos.

pocinje u hercegovini pa obilaznica. to ce biti "cash cow" za koju godinu. A ovaj od banja luke do doboja nije ni pocelo. a kad pocne vjeruj da ce biti poso od jedno 7 godina. sigurno ne manje. od 7 do 10, nadam se da grijesim.

A trebace vam putevi to je sigurno. Kad navale federalci, tijesno je ovdje :cheers:

Bad_Hafen
June 3rd, 2010, 11:40 PM
Sta to zanci?
Zar ti mislis da on ista suvislo pise?

O kakvih dva kilometra pise niko ne zna. Ja sam potpuno jasan u svojim objasnjenjima, ako nekome nije jasno neka pita, a malicioznim kompleksasima da crtas ne bi shvatili.
Federacija je ispred. I bice uvijek mislim. Ali po nemi nije dovoljno ispred koliko bi brebala bit.

Stotine miliona aktivno. velika primanja od putarine. Sad ce se udvostruciti najmanje. Naplatnim u visokom i kaknju i bog zna gdje jos.

pocinje u hercegovini pa obilaznica. to ce biti "cash cow" za koju godinu. A ovaj od banja luke do doboja nije ni pocelo. a kad pocne vjeruj da ce biti poso od jedno 7 godina. sigurno ne manje. od 7 do 10, nadam se da grijesim.

A trebace vam putevi to je sigurno. Kad navale federalci, tijesno je ovdje :cheers:
Ispred je jer ima operativni AP, ali ove godine se dolazi na isto.
Inace za AP BL-DO ne treba 7-10godina kad krene izgradnja. To je previse.

AP ce nam trebati na tim dionicama koje sam napisao i nista vise, bar za sad.
Promet je presmijesan za neku ekonomsku isplativost projekta.

@mirza Doboj pa prema Svilaju

byM4k5
June 4th, 2010, 12:15 AM
A koja dionica Vc-a prolazi kroz RS? Doboj - Šamac ili? Koliko ima tu kilometara, i ima li išta po tom pitanju konkretno?

Doboj - Modriča. Ima nekih 50-ak km.

http://img3.imageshack.us/img3/8814/dobojhrvatska.jpg

mirza-sm
June 4th, 2010, 12:27 AM

Hvala. ;)

Svilaj, gdje hoće onaj most praviti?

@ Maks: Hvala na karti druže, sad mi je jasnije, pojma nisam imao o tom dijelu tu. :okay:

A ima li kakvih planova za to? Ili je to sastavni dio onog što je Strabag trebao raditi?

Tango Zulu
June 4th, 2010, 12:53 AM

O kakvih dva kilometra pise niko ne zna. Ja sam potpuno jasan u svojim objasnjenjima, ako nekome nije jasno neka pita, a malicioznim kompleksasima da crtas ne bi shvatili.

Ispred je jer ima operativni AP, ali ove godine se dolazi na isto.
Inace za AP BL-DO ne treba 7-10godina kad krene izgradnja. To je previse.

AP ce nam trebati na tim dionicama koje sam napisao i nista vise, bar za sad.
Promet je presmijesan za neku ekonomsku isplativost projekta.

Aha sad skonto. los mi njemacki, Bad hafen = Banja Luka. hmmmmm

Dvije stavri. Znam u Australiaji, autoput koji spaja 2 grada jedan 1.5 million, jedan 600,000 i 400,000 hiljada gradjana izmedju to 2 grada, trebalo jedno 10 godina da ze zavrsi. Australia, jedna od najbgatijih drzava na planeti.

Ta pokrajina Queensland trosi $18 milijardi (billion) godisnje na kapitalnim projektima. Pokrajina ima AAA rating kod banaka. I trebalo 10 godina.

RS, 1.2 million ljudi. slicna duzina puta samo sto je vise brdovit u RS. Ti kontas da ce se zavrsiti kad?

Bad_Hafen
June 4th, 2010, 04:03 AM
kad pocne 3 max 4god. to je 70km.

@mirza jeste taj paket, prioritet za samu RS nije, nista ne veze, cak je i u sukobu saa isplativosti AP DO-BL.

byM4k5
June 4th, 2010, 08:20 AM
Dvije stavri. Znam u Australiaji, autoput koji spaja 2 grada jedan 1.5 million, jedan 600,000 i 400,000 hiljada gradjana izmedju to 2 grada, trebalo jedno 10 godina da ze zavrsi. Australia, jedna od najbgatijih drzava na planeti.

Ta pokrajina Queensland trosi $18 milijardi (billion) godisnje na kapitalnim projektima. Pokrajina ima AAA rating kod banaka. I trebalo 10 godina.

Zar ne bismo trebali gledati uspješne i kvalitetne projekte? Nema potrebe, a ni logike, da se bilo šta opravdava i poredi sa lošim primjerima. Naravno, i iz loših projekata se može nešto naučiti. ;)

dario_capajebo
June 4th, 2010, 08:29 AM
Aha sad skonto. los mi njemacki, Bad hafen = Banja Luka. hmmmmm

RS, 1.2 million ljudi. slicna duzina puta samo sto je vise brdovit u RS. Ti kontas da ce se zavrsiti kad?

To je poslije zadnjeg talasa izbjelica sa Balkana ? Uvrede na stranu , Australija ima super sistem , i mnogo zadovoljnih i sretnih žitelja (i uspješnih ljudi sa naših prostora ). Ali što je Queensland tako dugo radio autoput ? Jel bio potreban ? Ljudi putovali avionom tih 40 KM ? Imovinsko - pravni odnosi ?

Mislim po tome Hrvatska može biti teacher Australiji ?

leopol
June 4th, 2010, 10:02 AM

JAVNO PREDUZEĆE "AUTOPUTEVI REPUBLIKE SRPSKE" BANJA LUKA

OBAVJEŠTENJE
O NABAVCI
RADOVI

Dio I: UGOVORNI ORGAN

I.1. PUNI NAZIV I ADRESA UGOVORNOG
ORGANA
Organizacija: Javno preduzeće " Autoputevi Republike Srpske"
Kontakt osoba: Tamara Šobota
Adresa: Veselina Masleše 22
Poštanski broj: 78000
Grad: Banja Luka
Identifikacioni broj: 4402955260002
Telefon: 051/233-670, 233-680
Faks: 051/233-700
E-mail: tsobota@autoputevirs.com

I.2. ADRESA NA KOJOJ SE MOGU DOBITI
DODATNE INFORMACIJE
Kao pod I.1.

I.3. ADRESA NA KOJOJ SE MOŽE DOBITI
DOKUMENTACIJA
Kao pod I.1.

I.4. ADRESA NA KOJU SE DOSTAVLJAJU PONUDE/ZAHTJEVI ZA UČEŠĆE
Kao pod I.1.

I.5. VRSTA UGOVORNOG ORGANA (član 3. ZJN)
I.5.a javno preduzeće
I.5.b na entitetskom nivou

Dio II: PREDMET UGOVORA

II.1. VRSTA UGOVORA
Radovi

II.2. DA LI SE NAMJERAVA ZAKLJUČITI OKVIRNI SPORAZUM? (član 32. ZJN)
Ne

II.3. NAZIV/REFERENCA POD KOJIM JE KONKRETAN UGOVOR EVIDENTIRAN KOD UGOVORNOG ORGANA
Ugovor o izvođenju radova "Privremeno uklapanje završetka autoputa E661" u Glamočanima

II.4. OPIS PREDMETA UGOVORA
Dat u tenderskoj dokumentaciji

Itd, itd, itd

Dakle, o cemu se ovdje radi?

leopol
June 4th, 2010, 10:05 AM
Inace za AP BL-DO ne treba 7-10godina kad krene izgradnja.

O tome ti mi pricamo sve vrijeme. Kada?

Posto nije krenulo ni 2007, pa ni 2008, pa ni 2009, a nece ni 2010 osim par dodikovih bagera zbog TV kamera. Dakle, kada?

Tango Zulu
June 4th, 2010, 12:33 PM
neznam zasto treba toliko dugo kad se pocne raditi. vremenski uslovi? sudski sporovi, protesti zelenih? kombinacija svega?

u drugoj drzavi, juzna Australija, u sydney, 40km za 3 godine. nema ni blizu ijedne kuce. zasto?

znaci da se trudite dajem vam rok od 5 godina. A hrvatska je poseban slucaj jedino tamo sam vidio da ljudi grade 1000 km puta za deset godina.

to je bozije cudo. imali slicnh primjera igdje vise? i to kvalitetnog puta kakvog jos nisam vidio. u njemackoj nisam smio 200km na sat. u HR bez problema. nikad ispod 165km/sat:cheers:

gagi
June 4th, 2010, 02:14 PM
Nisam znao da je ovo trasa puta BL - Doboj. Koliko vidim AP prolazi ispod same Dervente i ustvari prati trenutnu cestu BL-Lisnja-Prnjavor-Derventa, stim da se iza Prnjavora put odvaja prema Doboju. Predpostavljam da ce se povezati onda Bos.Brod- Derventa-Doboj ako nista onda zbog rafinerije i jer je najprometniji gr.prelaz upravo u Brodu.

Bad_Hafen
June 4th, 2010, 06:58 PM
O tome ti mi pricamo sve vrijeme. Kada?

Posto nije krenulo ni 2007, pa ni 2008, pa ni 2009, a nece ni 2010 osim par dodikovih bagera zbog TV kamera. Dakle, kada?o cemu ti?
opet nebuloze i lazi. Kakve kemere, kakvi bageri?
Nije nikad ni snimano nista, a tek sto bageri nisu nista kopali.
Dakle, o cemu se ovdje radi?
A jesi li se ponadao da nesto propada? Moram te razocarati dobra je vijest.

Počela izgradnja mahovljanske petlje
Datum: 20.04.2010 21:00
Autor: Marina Čigoja

BANjA LUKA - Izgradnja mahovljanske petlje koja će spajati autoput Banja Luka - Gradiška i Banja Luka - Doboj počela je juče i trebalo bi da bude završena u sljedeće dvije godine.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je mahovljanska petlja jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi oba autoputa.

- Svi imovinski odnosi su riješeni, projekti urađeni, a sredstva za izgradnju su obezbijeđena kod evropskih finansijskih institucija. Dobijena je i donacija od pet miliona evra, a za izvođenje radova ugovorom je predviđeno 11,5 miliona evra - istakao je Dodik.

Dodao je da mahovljanska petlja ima dozvolu za gradnju, čime su ispunjeni svi formalni uslovi za nesmetano obavljanje posla i rekao da očekuje da će izgradnja biti završena u predviđenom roku.

- Zadovoljni smo činjenicom da smo započeli ovaj veliki infrastrukturni projekat u uslovima globalne recesije. Jedini način da se privreda rehabilituje su javni radovi i mi to i ovim projektom dokazujemo - kazao je Dodik.

Dodao je da su za izvođače radova izabrani češki konzorcijum "OHL ŽS" i domaće preduzeće "Niskogradnja".

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da očekuje da će izvođači radova ispoštovati ugovornu obavezu koju su prije više od jednog mjeseca potpisali i da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

- Izvođači radova su obećali da će radove na petlji prilagoditi završetku radova na dionici autoputa Banja Luka - Gradiška, tako da bi u jesen ovu dionicu mogli da otvorimo - rekao je Čubrilović.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić rekao je da je mahovljanska petlja kompleks veoma složenih objekata, betonskih konstrukcija, koji zauzima površinu kruga u prečniku od 1,5 kilometara.

- Osnovni elementi petlje su spoj autoputa u dužini od 1,5 kilometara, dvije pristupne rampe dužine od po 1,5 kilometara, koje spajaju autoput sa postojećim magistralnim putem Banja Luka - Gradiška - precizirao je Topić.

On je naveo da će niz objekata mahovljanske petlje biti u dužini od 1,2 kilometra, a najznačajnija su dva nadvožnjaka u krivini od 580 i 410 metara, i dodao da će objekti petlju činiti na tri nivoa.

Prvi potpredsjednik konzorcijuma "OHL ŽS" František Ledabil izvođača radova iz Brna, izrazio je zadovoljstvo što je prisustvovao svečanom početku radova, zahvalivši što je povjerenje ukazano ovoj firmi.

- Vjerujem da ćemo mahovljansku petlju završiti na vrijeme i da će to biti najljepši objekat ovog tipa u RS - rekao je Ledabil.

Bad_Hafen
June 4th, 2010, 07:00 PM
neznam zasto treba toliko dugo kad se pocne raditi. vremenski uslovi? sudski sporovi, protesti zelenih? kombinacija svega?

mislis na australiju?

LordMarshall
June 5th, 2010, 11:24 AM
KORIDOR 5C: Počeo otkup zemljišta na dionici Vlakovo - Tarčin

Eksproprijacija zemljišta na dionici Vlakovo - Tarčin na koridoru 5C zvanično je počela.

Ovo je jedna od četiri dionice koje bi se trebale početi graditi naredne godine, novcem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Tri općine

Ova dionica prolazit će kroz teritoriju tri općine, Hadžići, Ilidža i Kiseljak.

Predstavnici Federalne direkcije za autoceste (FEDA) prezentirali su ovih dana projekt mještanima Hadžića i objasnili im postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa, odnosno otkupa zemljišta. Takva prezentacija 9. juna će biti održana u Kiseljaku, a za oko mjesec na Ilidži.

Na području Hadžića autoput će prolaziti kroz dvije takozvane katastarske općine, a to su Tarčin i Mokrine, gdje će biti eksproprirano ukupno 267 parcela. Cijena po kvadratu u Tarčinu iznosi 17, a u Mokrinama deset maraka.

Direktor FEDA-e Erdal Trhulj kazao je da će onima koji pristanu na ovu cijenu novac biti isplaćen u roku od 15 dana. Oni koji ne budu zadovoljni ponuđenim iznosom, moći će se žaliti Direkciji ili pokrenuti sudski spor, ali to neće odgoditi ulazak izvođača u posjed.

Osiguran novac

Inače, na ovoj dionici nalazit će se tunel Suhodol, dug oko tri kilometra.

Za razliku od nekih ranijih projekata, ne očekuje se da bude problema prilikom eksproprijacije zemljišta, zbog toga što je za ovaj postupak unaprijed osiguran novac, ali i jer je novim Zakonom o cestama FBiH pojednostavljena procedura ulaska u posjed.

Izbor izvođača

Paralelno s eksproprijacijom zemljišta teći će i izbor izvođača radova, koji po procedurama evropskih banaka traje oko šest mjeseci.

Osim dionice Vlakovo - Tarčin, priprema se i gradnja dionica Zvirovići - Bijača, Svilaj - Odžak i Drivuša - Klopče.

267

ukupno parcela za otkup

17 KM

kvadrat parcele u Tarčinu

10 KM

kvadrat parcele u Mokrinama

15

dana roka za isplatu

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/5644-KORIDOR-Poeo-otkup-zemljita-dionici-Vlakovo---Tarin.html)

byM4k5
June 5th, 2010, 05:42 PM
Govoreći o najavi raskidanja ugovora Vlade RS sa austrijskom kompanijom "Štrabag", premijer Dodik je rekao da očekuje da će u narednim sedmicama biti pronađena alternativa, čime će se krenuti u dalju realizaciju projekta izgradnje auto-puta Banjaluka- Doboj.

"Teška finansijska situacija u svijetu je dovela do nemogućnosti `Štrabaga` da pribavi sredstva i mi smo se preorijentisali na neke druge destinacije", rekao je Dodik.

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=22337

corvus_edin
June 6th, 2010, 01:19 PM
NAIL ŠEĆKANOVIĆ: OČEKUJU NAS NOVE INVESTICIJE

29.04.2010. biznis.ba

Početkom 2011. godine iz sredstava od akciza koja se prikupljaju u poseban podračun u okviru budžeta počet ćemo s izradom projektne i studijske dokumentacije na svim autocestama i brzim cestama koje su ušle u strategiju Vlade FBiH za prostor Federacije.

Mogu reći da nas očekuju nove investicije i mnogo posla za naše izvođače radova i nadam seda dolaze bolji investicioni dani za Federaciju BiH, optimista je ministar Šećkanović

Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, nakon potpisivanja ugovora za gradnju autoceste na Koridoru Vc na dioonici i poddionici Kakanj – Bilješevo, bio je oduševljen i izjavio u razgovoru za Vijesti.ba da je ovo samo jedan veliki ugovor iz niza novih ugovora koji će se potpisati u ovoj i narednoj godini.

Jesmo li konačno u Federaciji BiH dočekali prekretnicu u bržoj izgradnji koridora Vc?

- Ovo predstavlja svojevrsnu prekretnicu u izgradnji autoceste na Koridoru Vc iz nekoliko razloga. Sve što smo do sad izgradili na ovoj dionici izgradili smo iz vlastitih sredstava, odnosno iz budžeta Federacije BiH. Sve ono što smo do sada izgradili je lakši dio trase na Koridoru Vc, pa smo imali jeftiniji kilometar u odnosu na kilometre koje ćemo graditi.
Dolaze nam tehnički zahtjevnije i skuplje dionice i kako sve više gradimo Koridor Vc sve će biti skuplje dionice. Najvažnije da ćemo trošenjem kreditnih sredstava steći ponovno povjerenje evropskih banaka, fondova i drugih kreditora koji u ovom poslu budu našli svoj interes.

Kada će se završiti zatvoreni sistem naplate putarine na autoputu u FBiH i kakve novčane efekte očekujete?

- To već očekujemo u avgustu na već izgrađenom dijelu autoceste i na taj način ćemo udvostručiti naše prihode na godišnjem nivou sa deset na dvadeset miliona maraka. Također, očekujemo da ćemo u drugom dijelu ove godine raspisati prednadmetanje i za ostale trase koje će se finansirati iz međunarodnih kredita. Mislim na sjeverni i južni LOT i jedan središnji LOT, da sada ne spominjem dionice, tako da vodimo računa o ravnomjernom razvoju Federacije BiH i u infrastrukturnom smislu.

Pored ove autoceste koja je nulti prioritet kategorije za cijelu BiH vodimo aktivnosti na izgradnji još dvije autoceste: Orašje – Tuzla, gdje je počela izrada projektne dokumentacije i iznalaženje modela finansiranja i radimo na brzoj cesti kroz srednju Bosnu i uskoro će biti raspisan međunarodni javni poziv za izgradnju ove brze ceste po sistemu koncesije. Dakle, i ovo je dokaz da vodimo računa o ravnomjernom razvoju FBiH.

Šta će se graditi u 2011. godini?

- Početkom 2011. godine iz sredstava od akciza koja se prikupljaju u poseban podračun u okviru budžeta počet ćemo s izradom projektne i studijske dokumentacije na svim autocestama i brzim cestama koje su ušle u strategiju Vlade FBiH za prostor Federacije.
Mogu reći da nas očekuju nove investicije i mnogo posla za naše izvođače radova i nadam se da dolaze bolji investicioni dani za Federaciju BiH.

Kakve garancije Vlada FBiH ima da će posao na dionici Kakanj – Drivuša biti završen na vrijeme obzirom na ranija iskustva kada je bilo kašnjenja?

- Mogu samo ponoviti ono što piše u ugovoru a to je da izvođač radova ima bankovne garancije i da je pokriven kompletan period gradnje u 18 mjeseci plus period održavanja do tri godine. Četiri miliona i 300 hiljada eura je dokaz da je bankovna garancija dobra za izvršenje ovog posla.
Za avans koji stoji u ugovoru izvođač je također dužan da plati prije plaćanja avansa u istoj spomenutoj sumi. U ugovoru su jasno definisane štete ili penali i tako za svako kašnjenje postoje i novčane sankcije. Imamo međunarodni nadzor i tu nema nikakve dvojbe da se sve potpisano neće ispoštovati, pišu Vijesti.ba

R. Dautefendić

corvus_edin
June 6th, 2010, 01:21 PM
ZA 16 KILOMETARA AUTOCESTE 300 MILIONA KM

29.05.2010.

Početkom sedmice otvoreno je gradilište na prvoj od ukupno četiri nove trase autoceste 5C, čija će izgradnja započeti ovoga ljeta. Radovi su krenuli na dionici Kakanj - Bilješevo, koja je ukupno duga 16 kilometara a procijenjena je na blizu 300 miliona KM! Dionica je podijeljena ...

...na tri lota: prvi lot obuhvata izgradnju trase duge 9,5 kilometara, čija je ukupna vrijednost ugovorena na 86 miliona KM, i ovi radovi pripali su konzorciju Vijadukt-Hering. Drugi lot odnosi se na izgradnju vjerotno najzahtjevnijeg objekta na cijeloj dosadašnjoj dionici od Sarajeva do Kaknja. Riječ je o tunelu dugom tri kilometra koji će se graditi ispod planinskog prevoja Vijenac, čija je izgradnja već ugovorena na 108 miliona KM. Treći lot odnosi se na dio autoceste iza tunela Vijenac (oko 4 kilometra) te na izgradnju saobraćajne petlje u dva nivoa - za grad Zenicu i za nastavak autoceste 5C. Treći lot ujedno je i naskuplji i procjenjuje se na oko 120 miliona KM. Novac za sva tri lota na dionici Kakanj - Bilješevo obezbijeđen je iz kredita EIB-a i EBRD-a, i ova sredstva već su operativna.

No, osim ove trase čija je izgradnja upravo počela, krajem juna započet će izgradnja zeničke zaobilaznice, čija je finansijska konstrukcija najvećim dijelom zatvorena kreditom Kuvajta u ukupnom iznosu od 60 miliona KM.

Federalni ministar saobraćaja Nail Šećkanović za Slobodnu Bosnu kaže da će najkasnije u julu ove godine startati i gradilište u Hercegovini na dionici Zvirovići - Bijača, te krajem augusta još dva gradilišta - jedno na sjeveru koridora, u Posavskom kantonu, i drugo nadomak Sarajeva, na dionici od Vlakova do Tarčina. Novac za sve četiri dionice već je obezbijeđen u ukupnom iznosu od preko milijardu KM (EBRD, EIB, Kuvajt).

Ministar Šećkanović najavljuje i skoru operacionalizaciju kreditne linije Saudijskog fonda za razvoj u ukupnom iznosu od oko 100 miliona KM, koja je načelno dogovorena prije nekoliko mjeseci za vrijeme posjete Harisa Silajdžića i Mustafe Mujezinovića Saudijskoj Arabiji.

Biznis.ba / Asim Metiljević (Slobodna Bosna)

Bad_Hafen
June 6th, 2010, 03:15 PM
pa to je 5 dionica ne 4, dve kod ZE, jedna kod SA, jedna kod Svilaja i Hercegovina.
Inace dionica Zvirovici - Bijaca nema nikakvog smisla sama po sebi, jer nije povezana ni na jedan pravac.

Marin Mostar
June 6th, 2010, 04:09 PM
pa to je 5 dionica ne 4, dve kod ZE, jedna kod SA, jedna kod Svilaja i Hercegovina.
Inace dionica Zvirovici - Bijaca nema nikakvog smisla sama po sebi, jer nije povezana ni na jedan pravac.

Kako nema smisla?? Šta smo trebali, čekati da se završi sve u ostatku države pa da se Hercegovina priključi?
Pa dok se završi dionica Zvirovići-Bijača Hrvatska će završiti svoj dio do granice kod Ploča koji je već u izgradnji tako da će taj dio autoputa kroz Hercegovinu zapravo biti jedini koji je spojen na neki međunarodni koridor tj. imat će neki kontinuitet.
Ja bih samo volio da ne uzimaju nikakve kredite nego da odmah daju na koncesiju dionicu Mostar sjever - Tarčin pa da se počne graditi. Budemo li čekali državu načekat ćemo se jer je to daleko najteža i najskuplja dionica kroz BiH sa preko 70% trase u mostovima, tunelima i vijaduktima.

corvus_edin
June 6th, 2010, 08:23 PM
.. jel' to o ovom rijec?

http://img692.imageshack.us/img692/8326/lot4big3.jpg

byM4k5
June 6th, 2010, 08:27 PM
Da. ;)

Bad_Hafen
June 6th, 2010, 10:43 PM
Kako nema smisla?? Šta smo trebali, čekati da se završi sve u ostatku države pa da se Hercegovina priključi?
.ne kontas, nije povezana ni s jednim putom magustralnim. Sama po sebi nista ne donosi.

Marin Mostar
June 6th, 2010, 11:15 PM
ne kontas, nije povezana ni s jednim putom magustralnim. Sama po sebi nista ne donosi.

@ corvus_edin; to je ta dionica samo si trebao tu elipsu okrenuti horizontalno jer trasa ide skoro do Čapljine tj. do spornog mosta.

@ Bad; Kako nije povezana. Nije direktno jer ni jedan autoput nema direktnu vezu sa magistralom nego preko petlji i izlaza/ulaza,a bit će petlja taman na početku (na granici), mislim da će biti kod Ljubuškog i na kraju kod Čapljine,a kao što znamo M17 prolazi kroz Čapljinu i tu su ljeti velike gužvu.
Sa jedne strane autoputa je Čapljina i jedna magistrana, a sa druge Čitlluk, Međugorje i Ljubuški kroz koje prolazi druga magistrala, ne znam kako može biti povezanije sa magistralama od toga.

corvus_edin
June 6th, 2010, 11:42 PM
@ corvus_edin; to je ta dionica samo si trebao tu elipsu okrenuti horizontalno jer trasa ide skoro do Čapljine tj. do spornog mosta.

ah okay - pa procitao sam Bijača-Zvirovići ...zato ;)

http://www.sa-c.info/img/smajliji/8.gif

Bad_Hafen
June 6th, 2010, 11:44 PM

@ Bad; Kako nije povezana. Nije direktno jer ni jedan autoput nema direktnu vezu sa magistralom nego preko petlji i izlaza/ulaza,a bit će petlja taman na početku (na granici), mislim da će biti kod Ljubuškog i na kraju kod Čapljine,a kao što znamo M17 prolazi kroz Čapljinu i tu su ljeti velike gužvu.
Sa jedne strane autoputa je Čapljina i jedna magistrana, a sa druge Čitlluk, Međugorje i Ljubuški kroz koje prolazi druga magistrala, ne znam kako može biti povezanije sa magistralama od toga.Onda nisam bas najbolje shvatio lokaciju, jer sam mislio da nece biti povezan s Mostarom odmah.

byM4k5
June 7th, 2010, 12:54 AM
Sa jedne strane autoputa je Čapljina i jedna magistrana, a sa druge Čitlluk, Međugorje i Ljubuški kroz koje prolazi druga magistrala, ne znam kako može biti povezanije sa magistralama od toga.

Petlja odmah poslije granice nije planirana, jer se par kilometara dalje nalazi petlja Međugorje. Dakle, od granice do Mostara će biti dvije petlje, Međugorje i Počitelj. Sigurno će se obje spajati na M6, s tim da prva na dionicu Ljubuški - Čapljina, a druga na dionicu Čapljina - Stolac.

I da... Kroz Čitluk niti će prolaziti AP, niti sada prolazi magistrala. ;)

byM4k5
June 7th, 2010, 01:11 AM
Prevoj Čemerno, magistralni put M20 Gacko - Foča.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/8416770.jpg

Izvor i veća slika (http://www.panoramio.com/photo/8416770).

Edit:

Sutjeska.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/8417035.jpg

Izvor i veća slika (http://www.panoramio.com/photo/8417035)

Između Gacka i Gatačkog jezera.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/8417422.jpg

Izvor i veća slika (http://www.panoramio.com/photo/8417422)

leopol
June 7th, 2010, 10:49 AM
Petlja odmah poslije granice nije planirana, jer se par kilometara dalje nalazi petlja Međugorje. Dakle, od granice do Mostara će biti dvije petlje, Međugorje i Počitelj. Sigurno će se obje spajati na M6, s tim da prva na dionicu Ljubuški - Čapljina, a druga na dionicu Čapljina - Stolac.

I da... Kroz Čitluk niti će prolaziti AP, niti sada prolazi magistrala. ;)

Nope, evo kako ce izgledati (odgovori od covjeka iz FEDA na Sa-C forumu):

Poddionica Bijača - Zvirovići je jedna funkcionalna saobraćajna cjelina koja će bitno povećati kvalitet saobraćaja u zapadnoj Hercegovini. Na trećem km od Bijače je petlja Zvirići i spoj na regionalnu cestu za Ljubuški. Na 10-om km je petlja Zvirovići i spoj na ceste za Čapljinu, Međugorje i Čitluk. Veza sa M17 je preko Čapljine i ima značaj za tranzitni saobbraćaj koji nastavlja prema Makarskoj, Splitu i dalje prema Zagrebu.
Pored saobraćaja veći značaj ima ekonomski interes ovoga projekta. Izgradnja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, razvoj privrede ovoga regiona a po izgradnji i razvoj novih industrijskih zona. Zaleđe Jadrana na BH teritoriji ovime dobiva novi kvalitet.

+ naravno petlja Počitelj

Samim tim, Capljina, Citluk, Ljubuski, Grude, Siroki pa cak i Metkovic ce biti odlicno povezani na AP vec izgradnjom ove prve dionice Bijača - Zvirovići.

LordMarshall
June 7th, 2010, 10:52 AM
Federacija u poboljšanje cesta ulaže milione eura

Direkcija za ceste FBiH raspisala je tender za izvođenje radova na rehabilitaciji cesta u FBIH koje će biti finansirane na osnovu sredstava koje je FBiH dobila od Europske investicijske banke (EIB), Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i Svjetske banke (WB).

Jedan dio sredstava planirano je da se utroši za rehabilitaciju, a drugi za radove na poboljšanju cesta i kosultantske usluge. Ukupna vrijednost radova i konsultantskih usluga koji se nabavljaju iz EIB, EBRD i WB kredita prema podacima iz tendera iznosi 100 miliona eura.

Kako su za naš portal kazali u Direkciji za ceste Federacije BiH rehabilitacija magistralnih cesta obuhvatat će sedam LOT-ova i to: LOT 1 rehabilitacija magistralne ceste M-4 granica entiteta (Vrela)-Karuše L= 16,30 km, LOT 2 magistralna cesta M-14.1 granica entiteta (Ždreban) – Gradačac i Gradačac - Turić L= 13,17 km, LOT 3 magistralna cesta M-14.1 granica entiteta (Brusnica)-Svilaj L=8,20 km, LOT 4 magistralna cesta M-18 Jošanica- Sarajevo L= 10,35 km, LOT 5 magistralna cesta M-14.2 Bosansko Grahovo- Strmica i M-6.1 Resanovci –Bosansko Grahovo L=25,00 km, LOT 6 magistralna cesta M-16.3 Renjići-Kazaginac L=1,75 km i LOT 7 magistralna cesta M-6.1 Široki brijeg – Mostar L=26,50 km. Očekivani period izvođenja radova je od jula do oktobra 2010. godine.

"U toku 2010. godine u okviru programa `Rehabilitacija cesta u FBH` aktivnosti JP DC FBH biće usmjerene i na konsultantske usluge za izradu projektne dokumentacije za radove čija implementacija se očekuje u 2011. godini, tehnički nadzor i monitoring okoliša, okončanje projekata rehabilitacije magistralnih cesta i mostova započetih u 2009. godini, a čije okončanje se očekuje u 2010. godini i rehabilitaciju magistralnih cesta planiranih za implementaciju u 2010. godini.", kazali su u Direkciji za ceste FBiH.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/319624)

leopol
June 7th, 2010, 10:53 AM
A jesi li se ponadao da nesto propada? Moram te razocarati dobra je vijest.

Pjesadinac,

Nisu te dobro brifovali, ovo nema nikakve veze sa petljom Mahovljani.
Hajde probaj ponovo!

PS: malo sam zabrinut za tebe, kada si toliko ocajan da kao odgovor na post o tenderu za izbor izvodjaca radova odgovaras postom od pocetku radova sa navedenim izvodjacima radova, i jos pri tome na sasvim drugom objektu :ohno:

Cccc, pjesadinac, nekada si mogao to puno bolje...:nuts:

leopol
June 7th, 2010, 10:57 AM
Prevoj Čemerno, magistralni put M20 Gacko - Foča.

Ko voli voziti, jedan od najboljih komada ceste u ovom dijelu svijeta :cheers:

leopol
June 7th, 2010, 11:00 AM
Evo jos o najjuznijoj dionici, isto od clana "autocesta" sa Sa-C:

Čvorovi Zvirovići i Zvirići su značajni za saobraćajne tokove Čapljine, Čitluka, Međugorja, Ljubuškog ali i cijele zapadne Hercegovine.
Kada se govori o kvalitetnom saobraćajnom rješenju onda je to uvijek slučaj kada se priključak na cestu višeg ranga vrši u smjeru kretanja.
Ko bi još vozeći se M17 prošao Počitelj i kada stigne u Čapljinu (raskrsnica za Stolac) ponovo se vraćao preko Domanovića nazad da bi se priključio na autocestu 5c.
I kada poddionica Zvirovići - Počitelj bude završena malo ko će sa M17 se vraćati da se uključi na autocestu baš na čvoru Počitelj. Jednostavno, onaj ko ide za Ploče ili dalje prema Dubrovniku ne treba mu da plaća auotcestu. Onal ko ide za Makarsku, Split ili Zagreb opet će koristiti čvor Zviroviće za priključak sa M17 na autocestu 5c (kada govorimo samo o dionici Počitelj - Zvirovići - Bijača).
Pravi smisao čvor Počitelj će dobiti izgradnjom autoceste barem do Mostara kad će on prvenstveno se koristiti za isključenje za Domanovići, Počitelj, Stolac pa i za Čapljinu dok će se na njega uključivati Domanovići, Stolac i gravitirajuća mjesta istočne Hercegovine. Posebno će čvor Počitelj dobiti na značaju izgradnjom JJAC.

Čaplina ima na raspolagnaju dva čvora. Čvor Zviroviće kada se vozač kreće u smjeru Splita i Zagreba i čvor Počitelj kada se kreće u smjeru Mostara i Sarajeva.
Izgradnjom JJAC čvor POčitelj će se koristiti i za smjer Neum - Dubrovnik tako da je Čapljina saobraćajno veoma dobro riješena.

BosniaHerzegovina
June 7th, 2010, 11:25 AM
Sarajevska zaobilaznica: Istječe rok za završetak gradnje, a radovi nisu ni počeli

Rok za završetak kompletne sarajevske zaobilaznice istječe u oktobru ove godine, ali do tada neće biti završena ni njena prva dionica. Druga bi se do tada, u najboljoj varijanti, trebala početi graditi, dok treće nema ni u planovima.

Slovenski SCT, koji gradi prvu dionicu Jošanica - Butila, u nekoliko navrata je obavještavao Federalnu direkciju cesta da će posao biti okončan u predviđenom roku, ali iz ove institucije su ipak skeptični.

Problem likvidnosti

- S obzirom na krajnji rok, na probleme likvidnosti glavnog izvođača i njegove dugove domaćim podizvođačima, izražena je zabrinutost zbog konačnog završetka radova - rečeno nam je iz Direkcije.

Razlog za ovakav stav je što je finansijska realizacija ovog projekta tek 70 posto. Naime, kako se radi o novcu međunarodnih banaka, procedura je takva da se novac isplaćuje mjesečno, i to prema urađenom poslu.

Što se tiče druge dionice, Butila - Stup, u toku je eksproprijacija zemljišta. Prema informacijama službe za imovinskopravne odnose Općine Novi Grad, sva rješenja bit će gotova do kraja ovog mjeseca. Ukoliko se uspije postići sporazum s vlasnicima nekretnina, radovi bi mogli početi ubrzo.

Uvođenje u posjed

Ukoliko bude nerealno visokih zahtjeva, Vladi BiH bit će upućen zahtjev za uvođenje u posjed eksproprisanih nekretnina prije isplate naknade.

Izvođači radova na ovoj dionici su "Osijek-Koteks", GP "Dubrovnik", zagrebačka "Ingra" i "Hidrogradnja" iz Sarajeva.

Međutim, sve ovo bit će uzalud, jer sarajevska zaobilaznica predstavlja jednu cjelinu, što znači da može biti puštena u funkciju tek kada se završe sve tri dionice.

Obaveza Kantona

Za treću dionicu nije osiguran čak ni novac za eksproprijaciju.

- Projektant "Inocsa" dostavio je glavni projekt ovog dijela obilaznice i on je prošao kod revidenta DDC - Ljubljana. Obavljanje i finansiranje eksproprijacije obaveza je Kantona. Prema našim informacijama, u budžetu KS za ovu godinu nije osiguran novac za tu namjenu - kažu iz Direkcije.

Utrošak za prvu dionicu

45,11%

Trasa s opremom, signalizacijom i rasvjetom

94,73%

Tuneli

56,36%

Objekti, bez petlje

70,04%

Petlja Butila u tri nivoa
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/t...ca_rokovi.html

Slovenci:bash:

leopol
June 7th, 2010, 11:56 AM
Greska...

BosniaHerzegovina
June 7th, 2010, 12:41 PM
^^ Kakve veze ovo ima sa cestama?

leopol
June 7th, 2010, 01:09 PM
Puno pijem, sta da ti kazem ^^^^

Bad_Hafen
June 7th, 2010, 05:57 PM
Pjesadinac,

Nisu te dobro brifovali, ovo nema nikakve veze sa petljom Mahovljani.
Hajde probaj ponovo!

PS: malo sam zabrinut za tebe, kada si toliko ocajan da kao odgovor na post o tenderu za izbor izvodjaca radova odgovaras postom od pocetku radova sa navedenim izvodjacima radova, i jos pri tome na sasvim drugom objektu :ohno:

Cccc, pjesadinac, nekada si mogao to puno bolje...:nuts:
Kako god okrene na tvoju VELIKU zalost nije losa vijest.
Ajde potrudi se kopaj malo boljepo netu trazi sta ne valja u RS. Za to vrijeme te zaboli sto ti tvoje dvoriste se raspada. :ohno: Jadno i tuzno i toliko normalno od tebe.
Puno pijem, sta da ti kazem ^^^^
mislis preskaces

byM4k5
June 7th, 2010, 07:57 PM
Nope, evo kako ce izgledati (odgovori od covjeka iz FEDA na Sa-C forumu):

Meni je izvor informacija bila studija izvodljivosti za Vc, gdje ne postoji petlja Zvirići. Vjerovatno se petlja Međugorje sada zove Zvirovići.

Postoji li neka mapa izlaznih puteva sa AP-a? Od petlje do regionalnih i magistralnih puteva?

leopol
June 7th, 2010, 08:08 PM
Ja jos nisam nasao nesto takvo, za bilo koju dionicu.

Generalno, ocajno je stanje sa grafickim prikazom planiranih dionica, k'o da je 1965... :(

leopol
June 7th, 2010, 08:10 PM
Kako god okrene na tvoju VELIKU zalost nije losa vijest.
Ajde potrudi se kopaj malo boljepo netu trazi sta ne valja u RS. Za to vrijeme te zaboli sto ti tvoje dvoriste se raspada. :ohno: Jadno i tuzno i toliko normalno od tebe.

mislis preskaces

Ja i dalje cekam da nam ti fino objasnis o cemu se ovdje radi, kakav privremeni zavrsetak AP u Glamocanima namjeravaju praviti?

Bad_Hafen
June 7th, 2010, 09:59 PM
AP ide od Glamocana prema Gradisci, prije Glamocana iz pravca Banjaluke je ona brza cesta.
Od Glamocana ka jugu ce u buducnosti se praviti banjalucka obilaznica zato kazu privremeni zavrsetak.

leopol
June 8th, 2010, 10:25 AM
Aha, bio si na brifovanju vidim^^

Znaci, nije Mahovljanska petlja ipak?

Drugo, kazes da oni sada prave privremeni zavrsetak na AP zato da bi se on nekada u buducnosti mogao nastaviti u nekada u buducnosti planiranu zaobilaznicu? Zar nije plan da Ap BL-Gradiska ulazi direktno u grad postojecom cestom od Zaluzana do centra? I da se u Zaluzanima prave naplatne kucice?
I da buduca zaobilaznica se odvaja petljom od ovog AP (slicno kao sto je napravljena u ZG)?

Iskreno, ja se nadam da su ovo tvoji biseri, i da u Vladi RS ipak sjede dovoljno pametni ljudi koji nece napraviti ovako nesto:ohno:

Sto se mene tice, moje misljenje je da je u pianju "brilijantni" plan da se kako god uradi par kilometara AP, koji bi se potom na najsvecaniji moguci nacin otvorio pred izbore. :cheers:

Vec vidjeno u slucaju zgrade RTRS...

PS: Ja ovim zavrsavam diskusiju :cheers:

Bad_Hafen
June 8th, 2010, 11:38 AM
Ako zaista nemas nista pameo reci onda kani se i drzi se svojih mahalskih prica.
A ako te interesuje kako ce biti i sta ce bi onda normalno razgovaraj, ako taj tvoj zajedljivo-paksono-maliciozni mozak uopste moze da postigne.

Nemas pojma o cemu pricas, drzi se svoje mahale, jer mozda u svojoj havliji znas sta se desava, pa ne ispadas toliko ogranicen.

dario_capajebo
June 8th, 2010, 11:53 AM
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:GBmsYJhrh5qqiM:http://www.teachpeace.com/children%2520peace%2520world%2520sm.JPG

Da pređemo na sljedeću stranicu :) (čim prije)

corvus_edin
June 8th, 2010, 11:58 AM
...da

byM4k5
June 8th, 2010, 08:04 PM
Magistralni put M16 Banjaluka - Jajce.

Zapadni tranzit u Banjaluci. Lijevo su Rosulje, desno Petrićevac, a krećemo se u smijeru juga.

http://img257.imageshack.us/img257/4296/foto000054.jpg (http://img257.imageshack.us/i/foto000054.jpg/)

Kružni tok kod Gimnazije. Idemo pravo.

http://img267.imageshack.us/img267/3593/foto000056.jpg (http://img267.imageshack.us/i/foto000056.jpg/)

Prošli smo kružni tok i upali u put sa po jednom saobraćajnom trakom u oba smijera. Ko zna kada će se ovo proširivati.

http://img685.imageshack.us/img685/4941/foto000057.jpg (http://img685.imageshack.us/i/foto000057.jpg/)

Lijelo su Hisete (Kočićev vijenac), a desno Pobrđe. U sredini slike semaforizovani pješački prelaz, kakvih na ovoj dionici ima dva, a lijevo je Sefer Begova džamija.

http://img266.imageshack.us/img266/4710/foto000058.jpg (http://img266.imageshack.us/i/foto000058.jpg/)

Malo kasnije. U sredini slike se primjeti drugi semaforizovani pješački prelaz.

http://img139.imageshack.us/img139/8969/foto000059.jpg (http://img139.imageshack.us/i/foto000059.jpg/)

Malo gužve na raskrsnici u Šeheru (Srpskim toplicama). Sa lijeva se spaja Kozarska ulica. Nešto prije ovoga će se graditi kružni tok, koji će spajati zapadni i istočni tranzit. Idemo pravo.

http://img36.imageshack.us/img36/251/foto000060.jpg (http://img36.imageshack.us/i/foto000060.jpg/)

Most preko potoka Suturlija.

http://img35.imageshack.us/img35/7279/foto000061.jpg (http://img35.imageshack.us/i/foto000061.jpg/)

Karanovac.

http://img338.imageshack.us/img338/917/foto000062.jpg (http://img338.imageshack.us/i/foto000062.jpg/)

Rasksnica u Karanovcu. Pravo za Jajce, a lijevo se skreće za Kneževo na regionalni put R414 Karanovac - Kneževo.

http://img190.imageshack.us/img190/4864/foto000063.jpg (http://img190.imageshack.us/i/foto000063.jpg/)

Utisak puta: Zadovoljavajući asfalt, dovoljno širok, bez oštrih krivina. Fino se može voziti.

mirza-sm
June 8th, 2010, 09:05 PM
Super slike Maks! :okay:

Prošao sam jednom tu kad sam išao u Sarajevo, i to autobusom lol, malo je jezivo kad prolaziš autobusom zimi kroz Kneževo.. :)

byM4k5
June 8th, 2010, 09:14 PM
Hvala, hvala. :)

Prošao sam i ja jednom ovuda, kada sam se vraćao iz Sarajeva, tamo 2002-e godine. Pazi mog slučaja... Noć, decembar, automobil 7x godišta. :D Moraš priznati da je jezivije. :D

byM4k5
June 8th, 2010, 09:18 PM
Regionalni put R414 Karanovac - Kneževo.

Na prethodnoj raskrsnici smo skrenuli lijevo. Ovo je most preko rijeke Vrbas. Bilo je neke priče da će se ovaj most skoro proširivati, ali nikakvi detalji se još ne znaju.

http://img443.imageshack.us/img443/7720/foto000064.jpg (http://img443.imageshack.us/i/foto000064.jpg/)

Još uvijek smo u Karanovcu.

http://img32.imageshack.us/img32/8247/foto000070.jpg (http://img32.imageshack.us/i/foto000070.jpg/)

Put kroz šumu između Karanovca i Javorana.

http://img191.imageshack.us/img191/6667/foto000076.jpg (http://img191.imageshack.us/i/foto000076.jpg/)

Uletili smo u gužvu, koja je nastala zbog saobraćajke.

http://img190.imageshack.us/img190/6048/foto000077.jpg (http://img190.imageshack.us/i/foto000077.jpg/)

Hlad - prirodna klima. :) Kako je ovaj kraj bogat šumom, ljeti je ovuda milina putovati.

http://img532.imageshack.us/img532/5782/foto000078.jpg (http://img532.imageshack.us/i/foto000078.jpg/)

Saobraćajka.

http://img718.imageshack.us/img718/4607/foto000079.jpg (http://img718.imageshack.us/i/foto000079.jpg/)

Policija na licu mjesta radi uviđaja. U pozadini mašine kamenoloma i asfaltne baze "Lubačevo". Kasnije od ovoga ima na desno još jedno skretanje za kamenolom.

http://img689.imageshack.us/img689/7439/foto000080.jpg (http://img689.imageshack.us/i/foto000080.jpg/)

Nastavljamo i ubrzavamo, barem onoliko koliko kolona dozvoljava.

http://img408.imageshack.us/img408/7387/foto000082.jpg (http://img408.imageshack.us/i/foto000082.jpg/)

http://img189.imageshack.us/img189/8980/foto000083.jpg (http://img189.imageshack.us/i/foto000083.jpg/)

http://img10.imageshack.us/img10/8273/foto000085.jpg (http://img10.imageshack.us/i/foto000085.jpg/)

mirza-sm
June 8th, 2010, 09:21 PM
Skidam kapu. :D

byM4k5
June 8th, 2010, 10:04 PM
Javorani. Ambijent je odličan.

http://img443.imageshack.us/img443/991/foto000086.jpg (http://img443.imageshack.us/i/foto000086.jpg/)

http://img689.imageshack.us/img689/5013/foto000087.jpg (http://img689.imageshack.us/i/foto000087.jpg/)

Sa desne strane je brdo Tisovac. Prolazimo kroz šumu, još jednu klimu. :)

http://img716.imageshack.us/img716/4403/foto000088.jpg (http://img716.imageshack.us/i/foto000088.jpg/)

http://img22.imageshack.us/img22/777/foto000089.jpg (http://img22.imageshack.us/i/foto000089.jpg/)

http://img268.imageshack.us/img268/8785/foto000090.jpg (http://img268.imageshack.us/i/foto000090.jpg/)

Selo Rađići (nemojte me držati za riječ).

http://img295.imageshack.us/img295/6038/foto000091.jpg (http://img295.imageshack.us/i/foto000091.jpg/)

Desno od nas je planina Čemernica.

http://img532.imageshack.us/img532/192/foto000093.jpg (http://img532.imageshack.us/i/foto000093.jpg/)

http://img139.imageshack.us/img139/103/foto000094.jpg (http://img139.imageshack.us/i/foto000094.jpg/)

http://img19.imageshack.us/img19/8041/foto000095.jpg (http://img19.imageshack.us/i/foto000095.jpg/)

http://img688.imageshack.us/img688/4244/foto000096.jpg (http://img688.imageshack.us/i/foto000096.jpg/)

http://img411.imageshack.us/img411/9051/foto000097.jpg (http://img411.imageshack.us/i/foto000097.jpg/)

http://img248.imageshack.us/img248/2213/foto000098.jpg (http://img248.imageshack.us/i/foto000098.jpg/)

http://img88.imageshack.us/img88/121/foto000099.jpg (http://img88.imageshack.us/i/foto000099.jpg/)

http://img59.imageshack.us/img59/6233/foto000100.jpg (http://img59.imageshack.us/i/foto000100.jpg/)

http://img441.imageshack.us/img441/2181/foto000101.jpg (http://img441.imageshack.us/i/foto000101.jpg/)

http://img3.imageshack.us/img3/8438/foto000102.jpg (http://img3.imageshack.us/i/foto000102.jpg/)

http://img163.imageshack.us/img163/4489/foto000103.jpg (http://img163.imageshack.us/i/foto000103.jpg/)

byM4k5
June 8th, 2010, 10:04 PM
Selo Malići. Ovdje nas napušta Čemernica.

http://img241.imageshack.us/img241/4924/foto000104.jpg (http://img241.imageshack.us/i/foto000104.jpg/)

http://img263.imageshack.us/img263/8150/foto000108.jpg (http://img263.imageshack.us/i/foto000108.jpg/)

Seoska idila.

http://img197.imageshack.us/img197/6280/foto000109.jpg (http://img197.imageshack.us/i/foto000109.jpg/)

Gaj Bijeli potok.

http://img139.imageshack.us/img139/433/foto000111.jpg (http://img139.imageshack.us/i/foto000111.jpg/)

http://img30.imageshack.us/img30/9237/foto000112.jpg (http://img30.imageshack.us/i/foto000112.jpg/)

http://img413.imageshack.us/img413/8890/foto000113.jpg (http://img413.imageshack.us/i/foto000113.jpg/)

Selo Mitrovići.

http://img27.imageshack.us/img27/2170/foto000114.jpg (http://img27.imageshack.us/i/foto000114.jpg/)

http://img571.imageshack.us/img571/184/foto000115.jpg (http://img571.imageshack.us/i/foto000115.jpg/)

http://img248.imageshack.us/img248/3194/foto000116.jpg (http://img248.imageshack.us/i/foto000116.jpg/)

http://img52.imageshack.us/img52/8710/foto000117.jpg (http://img52.imageshack.us/i/foto000117.jpg/)

http://img710.imageshack.us/img710/9538/foto000118.jpg (http://img710.imageshack.us/i/foto000118.jpg/)

Izlazimo iz Mitrovića.

http://img695.imageshack.us/img695/6953/foto000119.jpg (http://img695.imageshack.us/i/foto000119.jpg/)

byM4k5
June 8th, 2010, 10:05 PM
Ulazimo u Kneževo.

http://img294.imageshack.us/img294/6166/foto000121.jpg (http://img294.imageshack.us/i/foto000121.jpg/)

Još malo prelijepe četinarske šume na ulazu.

http://img228.imageshack.us/img228/9798/foto000122.jpg (http://img228.imageshack.us/i/foto000122.jpg/)

http://img190.imageshack.us/img190/2939/foto000123.jpg (http://img190.imageshack.us/i/foto000123.jpg/)

U Kneževu smo.

http://img340.imageshack.us/img340/608/foto000124.jpg (http://img340.imageshack.us/i/foto000124.jpg/)

Utisak puta: Ambijent je milina za putovanje. Asfalt nije loš, ali je put uzak i sa mnogo oštrih i nepreglednih krivina, pa je pravo ludilo preticati.

leopol
June 9th, 2010, 09:33 AM
Magistralni put M16 Banjaluka - Jajce.

Dobre price :)

A ovo je tamo gdje si ti stao, jedan od najboljih komada ceste za voznju:

http://i47.tinypic.com/qoaznp.jpg

http://i48.tinypic.com/1zlerl1.jpg

:cheers::cheers::cheers:

byM4k5
June 9th, 2010, 10:21 AM
Hvala. :) Slike. :okay:

Ovaj dio je još ljepši u čamcu. ;)

VozdraRajvosa
June 9th, 2010, 10:24 AM
prelijepo, stavi te jos slika :D

Tango Zulu
June 9th, 2010, 03:54 PM
Biljesevo

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1809.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1807.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1808.jpg

izlaz iz kakanja

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1810.jpg

BosniaHerzegovina
June 9th, 2010, 04:03 PM
^^ Poceloooooooooooooo :)

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:15 PM
Na ovo sam naiso na putu prema tuzli iz sarajeva. Nazalost tuzlaci i tuzlakinja, nisam vas imao snasu vidjeti u dragoj mi tuzli jer sam pod hitno moro nazad u sarajevo :) ali imam slike u svakom slucaju.

Ovo je kao novi put za tuzlu. neznam o koliko kilometara se radi ali je relativno dugo.

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1679.jpg

Ovaj cuko je u novogradnji kao sto vidite i on cuva potporni zid.

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1680.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1681.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:17 PM
http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1682.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1684.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1686.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:20 PM
Znate kako sam ovo sliko? moro sam zaustaviti auto na sred magistrale, popet se na krov i slikat. hey, ja na krovu slikam a auto prolazi. Ako vidite nekog na krovu auta po gradu, to sam ja, pridjite slobodno!

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1688.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:23 PM
malo prema tuzli

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1689.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:23 PM
http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1690.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1691.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:25 PM
http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1692.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:26 PM
http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1693.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 05:59 PM
http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1694.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1695.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1696.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 06:00 PM
http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1697.jpg

Tango Zulu
June 9th, 2010, 06:07 PM
Ovo je tunel koji je ispod jedno 500 kubika zemlje. i nijednog odraslog drveta. to bi bager mogo za 2 dana skolinit. a tunel zamjenjuje ostru krivinu za krivinu koja je malo blaza.

Izgleda kad neko u fereraciji odluci da se tunel gradit, on se mora gradit pa makar to bilo i u saharskoj ravnici :cheers:

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj%202/IMGP1695.jpg

mirza-sm
June 9th, 2010, 06:21 PM
Super slike TZ :okay:

Fazla
June 9th, 2010, 06:25 PM
Šta ćeš kad smo bogata država i ima se para....gdje bi bosanac prošao krivinu koja mu razduži put za 50 metara kad može da spuca tu tunel...

SiguRos
June 9th, 2010, 06:36 PM
Izlazimo iz Mitrovića.

http://img695.imageshack.us/img695/6953/foto000119.jpg (http://img695.imageshack.us/i/foto000119.jpg/)[/QUOTE]

Jeli samo u Federaciji na cirilici i latinici ? Ili je ovo ipak stari znak u RS?

Bad_Hafen
June 9th, 2010, 06:54 PM
Znate kako sam ovo sliko? moro sam zaustaviti auto na sred magistrale, popet se na krov i slikat. hey, ja na krovu slikam a auto prolazi. Ako vidite nekog na krovu auta po gradu, to sam ja, pridjite slobodno!:lol:
Vala svaka ti cast. Zrtvujes zivot za forum:)

Bad_Hafen
June 9th, 2010, 06:55 PM
Jeli samo u Federaciji na cirilici i latinici ? Ili je ovo ipak stari znak u RS?
RS prvo cirilica ispod latinica
FBH obrnuto

corvus_edin
June 9th, 2010, 07:20 PM
...svaka cast Tango :applause:

byM4k5
June 9th, 2010, 09:30 PM

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=58289509&postcount=1578
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=56234661&postcount=1584
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=56235775&postcount=1585

Tango, :okay:.

rosulje
June 10th, 2010, 10:07 PM
byM4k5,Tango Zulu,fantastične slike!
svaka čast:cheers:

James.Kayn
June 11th, 2010, 09:43 AM
Tango, this road is it a highway to Tuzla? little bit confused (google translater :D)
But some great photos :)

BosniaHerzegovina
June 11th, 2010, 11:41 AM
^^It's not a highway.

Bad_Hafen
June 11th, 2010, 05:13 PM
it is highway

Manijak_
June 11th, 2010, 06:15 PM
@TangoZulu

mislim da ako nisi te struke, da nebi trebao da komentarišeš nešto. Izgradnja tunela ima x prednosti, ali i nekih mana. LJudi su valjda procijenili, da bi automobili smanjili brzinu pri ulazu u tunel, manja svjetlost pri ulazu u krivinu, rješavanje pitanja oborinskih voda, vlasnička struktura zamljišta iznad, i povrh svega materijal ovaj materijal koji bi trebalo ukloniti bagerom. Nije mala stvar ukloniti ovoliki škliljac, a Bog dragi samo zna na šta bi se moglo naletiti pri kopanju. :)

Inače, slike su ti vrh! ;)

AdnanPD
June 12th, 2010, 01:03 PM
Rekonstrukcije gradskih saobracajnica u Prijedoru i dijela magistralnog puta koji prolazi kroz Prijedor

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=58505283#post58505283

Slobodno komentarisite na Prijedorskom threadu.

cornacum
June 12th, 2010, 03:37 PM
pozdrav frendovima iz BiH...

Prosao sam kroz forum i vidim dosta radova, tunela itd. medjutim nigde nisam video mapu drzave sa ocrtanim putevima tj. postojecim, u fazi izgradnje i planiranim..

Kako sam zakljucio, na severnom delu od BL prema laktasima se nesto gradi kao i kod Sarajeva... vidim cak i deo autoputa kod Sarajeva ali nista nigde nije ocrtano pa cak ni na google mapama?

corvus_edin
June 12th, 2010, 04:48 PM
^^
http://maps.google.de/maps/ms?oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF8&ei=fJsTTOySB5H3OdHBrYsM&ved=0CBQQ_AU&hl=de&t=h&msa=0&msid=107923285790596961484.000466d930d32a7204f6a&ll=44.006645,18.154907&spn=0.90478,2.705383&z=9

Bad_Hafen
June 12th, 2010, 06:09 PM
super posao na mapi!
ako ti se da ucrtaj i ostle dionice.

James.Kayn
June 12th, 2010, 09:59 PM
so it is a highway? i get to different answers :/ just looked at the photos one more time, looks like its not a highway but more like a new road to tuzla?
but am gonna go for BosniaHerzegovina answer, seems more like trustworthy then your's Bad Hafen.

byM4k5
June 12th, 2010, 10:19 PM
^^ 2x1 lane road. It is highway in sense it connects larger cities.

mirza-sm
June 13th, 2010, 01:50 PM
Slikao sam jučer A1, naplatne kućice, i dalji nastavak gradnje dionice Kakanj - Bilješevo, ali ih ne mogu nešto uploadovati pošto sam u Sani, a kradem wireless od komšije. :D

James.Kayn
June 13th, 2010, 03:21 PM
^^ 2x1 lane road. It is highway in sense it connects larger cities.

thanks mate :)

corvus_edin
June 13th, 2010, 05:11 PM
super posao na mapi!
ako ti se da ucrtaj i ostle dionice.

moze...
za RS mi trebaju neki podatci...ako bi mogao napraviti spisak dionica da ne trazim po forumu (a SRB forum mi ionako nije dostupan), bilo bi super

byM4k5
June 13th, 2010, 05:24 PM
Slikao sam jučer A1, naplatne kućice, i dalji nastavak gradnje dionice Kakanj - Bilješevo, ali ih ne mogu nešto uploadovati pošto sam u Sani, a kradem wireless od komšije. :D

Mirza, to nije fino... Mislim, ostaviti nas da čekamo na slike... :D

thanks mate :)

You welcome. ;)

mirza-sm
June 13th, 2010, 06:30 PM
Mirza, to nije fino... Mislim, ostaviti nas da čekamo na slike... :D

Za to krivi komšu. :D

byM4k5
June 14th, 2010, 08:15 AM
Nedeljko Čubrilović: Štrabag još nije ispunio uslove (http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/40852/lat/Nedeljko-Cubrilovic-Strabag-jos-nije-ispunio-uslove.html)

Asfalt na dionici od oko 20 km (http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/61749/Asfalt-na-dionici-od-oko-20-km.html)

Bad_Hafen
June 14th, 2010, 08:22 AM
moze...
za RS mi trebaju neki podatci...ako bi mogao napraviti spisak dionica da ne trazim po forumu (a SRB forum mi ionako nije dostupan), bilo bi super
Za RS je jako prosto, gradi se AP od mosta na Vrbasu u Klasnicama, juzno od Laktasa, gdje sadasnja brza cesta zavrsava, ide zapadno od sadasnje magistrale pa sve do save nekih 3-4km od sadasnjeg mosta u Gradisci.

so it is a highway? i get to different answers :/ just looked at the photos one more time, looks like its not a highway but more like a new road to tuzla?
but am gonna go for BosniaHerzegovina answer, seems more like trustworthy then your's Bad Hafen.:nuts:
Highway is normaln road, motroway is 2x2 road that you think it is highway.

leopol
June 14th, 2010, 11:14 AM
Ocajnicki pokusaj Vlade i Ministarstva da natjera Direkciju za ceste FBiH da napokon pocne raditi svoj posao:

Vlada FBiH: Što prije početi dogradnju petlje Šićki Brod

Direkcija cesta FBiH treba što prije da počne sa realizacijom projekta magistralne ceste M-4 Doboj - Tuzla, dionica Drežnik (bolnica "Kreka" - petlja Šićki Brod), dužine 4,8 kilometara, a prema ugovoru potpisanom 19.3.2010. godine, te da o svemu informiše Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, zaključila je Vlade FBiH na sjednici održanoj 9. juna.

Projekt dogradnje petlje Šićki Brod između JP Direkcije cesta FBiH i zajedničkog poduzetništva Integral Inžinjering Laktaši, CPM BH Lukavac i Reweus d.o.o. Lukavac potpisan je još u martu ove godine. Ugovorena vrijednost radova je 6.471.733,42 KM. Nadzor na izvođenju radova obavljat će Konzorcij Zavod za saobraćaj GAF Sarajevo i Divel Sarajevo, a vrijednost ovog ugovora je 170.466 KM.

Predviđeno je da se radovi izvode planski, bez obustave saobraćaja, i uz prethodnu izradu projekta odvijanja saobraćaja u toku izvođenja radova. Rok završetka radova je 240 dana.

Ubrzane aktivnosti su predložene i kada je u pitanju intenziviranje i okončanje ugovorene i započete rekonstrukcije magistralne ceste M-18 Tuzla - Sarajevo, na dionici Kladanj - Podpaklenik - Olovo. Isto se odnosi i na magistralnu cestu M-14 Bihać - Bosanska Krupa, odnosno njezinu dionicu Čavkići - Spahići - Jezero - tabla.

Direkcija cesta dužna je poduzeti ubrzane aktivnosti radi intenziviranja i završetka ugovorenih obveza za izradu projektne dokumenatcije za obilaznicu Stolac i završetak eksproprijacije za dionicu Kiševo - Neum - Stolac, dužine 55 kilometara, te je i o ovom projektu dužna da u roku od 60 dana informiše Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Direkcija cesta FBiH treba da poduzme ubrzane aktivnosti u cilju završetka izrade Studije izvodljivosti autoceste Orašje (rijeka Sava) - Tuzla (Šićki Brod), dugačke 61 kilometar, zaključak je Vlade FBiH.

Također, Direkcija cesta FBiH treba da poduzme aktivnosti oko završetka eksproprijacije za potrebe izgradnje Sarajevske obilaznice, te da Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u roku od 60 dana dostavi izvještaj o napredovanju.

Federalna Direkcija prema odluci Vlade trebalo bi da u slijedećih 30 dana dostaviti i izvještaj o realiziranju projekta izgradnje mosta "Sutina" preko Neretve u Mostaru.

Kakvi su to idioti...:bash::bash::bash::bash::bash:

corvus_edin
June 14th, 2010, 11:22 AM
... kod nas stalno "nešto treba"...

eh brete... :ohno:

BosniaHerzegovina
June 14th, 2010, 12:30 PM
Banjaluka - Bosanska Gradiška: Asfalt na dionici od oko 20 km

Izvođači radova na dionici autoputa Banjaluka - Gradiška vjeruju da će uspjeti do kraja ljeta da završe posao i pored toga što su zbog neuobičajenog kišnog perioda za ovo doba godine izgubili oko 30 radnih dana.

Lijepo vrijeme u posljednjem periodu je omogućilo da se konačno inteziviraju radovi tako da je na dijelu dužine 19,75 kilometara koji grade splitski "Konstruktor" i "Integral", već uveliko počelo polaganje asfalta.

Boro Zdjelar, rukovodilac projekta izgradnje dionice koju gradi ovaj konzorcij, kaže da je na njihovom dijelu trase svakodnevno angažovano oko 300 radnika koji rade u dvije smjene, te da je do sada položeno oko osam kilometara prvog sloja asfalta. Prema njegovim riječima, kiše su dosta usporile radove, a o kolikom "zaostatku" se radi ilustrovao je podatkom da se s trenutnim kapacitetima dnevno ugrađuje oko 2.000 tona asfalta odnosno oko 800 metara. Ipak, uprkos svemu Zdjelar vjeruje da bi u septembru dionica za koju su oni odgovorni ipak trebala biti završena.

On je skrenuo pažnju da je asfaltiranje možda i najbrži dio u gradnji autoputa, jer da bi se došlo do njega, potrebno je skinuti ogromne količine zemlje s trase, potom napraviti nasip koji ni na jednom mjestu ne smije biti tanji od 1,5 metara, potom na njega ugraditi tampon od 25 santimetara, pa tek onda početi s nanošenjem tri sloja asfalta ukupne debljine od 23 centimetra.

Zdjelar objašnjava da polaganje druga dva sloja asfalta ide daleko brže i manje zavisi od vremenskih uslova, dodajući da se poslije polaganja asfalta mogu započeti montiranje ograda i rasvjete te drugi završni radovi.

Za razliku od dijela na kojem rade "Integral" i "Konstruktor", dio za koji je zadužena italijanska firma "Vidoni" radovi su manje odmakli.

Ipak, Sergej Đukić, glavni inženjer italijanske firme koja je zadužena za gradnju 6,3 kilometra autoputa, tvrdi da su ukupno gledajući završili 60 odsto radova, skrećući pažnju da je teren na kojem oni rade geološki posmatrano daleko teži nego na drugim dijelovima autoputa.

"Poslovi oko nasipa koji je najteži i najosjetljiviji na padavine su pri kraju", kazao je Đukić dodajući da bi oni sa asfaltiranjem, ako sve bude teklo prema planu, mogli da započnu za oko mjesec i po dana.

Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", ponovio je da autoput treba da bude završen do kraja ljeta i pored toga što je evidentno da ima još puno posla.

Ipak, kako kaže, na cijeloj dionici je izvedeno oko 70 odsto posla, te da se preostali dio brže radi i manje zavisi od padavina.

Što se tiče finansiranja, Topić navodi da se još sve kreće u granicama ugovorenih iznosa. Kada je u pitanju gradnja mahovljanske petlje, Topić ističe da je krenula dobro i da bi uskoro trebalo i tu definisati konačne rokove, te da tamo neće biti problema s neriješenim imovinskopravnim odnosima.

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/321503

Manijak_
June 14th, 2010, 08:39 PM
jebote, pa ko da grade autoput kroz klisuru Vrbasa, a ne na najpogodnijem mogućem terenu u BiH. I žale se na kišu. :(

byM4k5
June 14th, 2010, 09:33 PM
I na "daleko teži teren", kojeg čine dva "brda". :D

http://i37.tinypic.com/2mhx3lv.jpg

http://i34.tinypic.com/1zcfvxe.jpg

:D

leopol
June 15th, 2010, 09:38 AM
Sa Sa-C.info foruma, clan "autocesta":

NAJNOVIJE INFORMACIJE:
Za sve učesnike foruma informacija koja još nije objavljena niti u jednim novinama ili mediju.
Federalna direkcija za autoceste je dobila građevinsku dozvolu za dionicu Bilješevo - Gorica (tunel Vijenac) i dozvolu za dionicu Gorica - Drivuša. Kao što vidite i ovoga puta smo uspjeli da dobijemo građevisnku dozvolu prije potpisa oba ugovora.
Ugovor za tunel Vijenac je spreman. Čeka se samo ministar Šećkanović da odredi datum i mjesto potpisa ugovora za tunel Vijenac i kako je završena eksproprijacija i dobivena građevinska dozvola radovi što se nas tiče mogu početi već sutra.
Ponude za Gorica - Drivuša se otvaraju 4.8. a pošto i za to već imamo dozvolu ispoštovat ćemo ranije obećano da i to gradilište pokrenemo ovoga ljeta.

Osnovne informacije o ugovoru za izgradnju tunela Vijenac:

Obim posla: Izgradnja dvije tunelske cijevi prosječnih dužina po 2928m; sanacija klizišta Gorica, izgradnja tri potporna zida ispred tunela sa sjeverne strane, izgradnja trase autoceste ispred i iza tunela od oko 150m, komplet instalacije tunela i veza sa COKP Drivuša.
Glavne količine radova:
- iskop 557.000,00 m3
- ugradnja betona 131.000,00 m3
- ugradnja armature 2.640.000,00 kg
- ugradnja sidra 60.000 kom
- rasvjetna tijela 940 kom
- trafo stanice 4 kom
- ventilatori prečnika 1,25m 48 kom
Oprema tunela:
- ventilacioni sistem
- rasvjeta i niskonaponsko napajanje
- radio sistem
- TV sistem
- sistem ozvučenja
- sistem daljinskog upravljanja i nadzora
- sistem dojave požara
- saobraćajna signalizacija i oprema
- telefonski pozivni sistem
- trafostanice i UPS
- optički telekomunikacioni kablovi
- kablovska TK kanalizacija
Nadzor i upravljanje tunelom vršit će se iz objekta COKP Drivuša.
Oprema tunela je u skladu sa najzahtjevnijim standardima za projektovanje i bezbjednost tunela u EU. Tunel će imati i senzore za maglu na dva ulazna i dva izlazna portala

mirza-sm
June 16th, 2010, 01:33 PM
^^ Pa on ima svoja ubjeđenja, i smatra da su stavovi Dodikovi okej i razumni, i šta sad tu? Svako ima svoje, ja npr. zastupam ublehe koje plasira Bojan Bajić, jer ih smatram razumnim i opravdanim, i tišu mišu...

Nego, ja se vratih maloprije u Sarajevo, tako da nisam više zavisan od Wireless Moći Visokog Komšije mi, tako da... evo par slika Sarajevske Zaobilaznice u/c od prije 5 dana...

http://i46.tinypic.com/e6r9f5.jpg

http://i49.tinypic.com/s5frzl.jpg

http://i50.tinypic.com/v2z5uu.jpg

mirza-sm
June 16th, 2010, 01:54 PM
I dalje A1, ovaj put sam imao digitalac sa sobom, za razliku od moba..

http://i47.tinypic.com/2ivhgg9.jpg

http://i49.tinypic.com/9069at.jpg

http://i47.tinypic.com/2rpp9bd.jpg

http://i47.tinypic.com/16a71qx.jpg

http://i50.tinypic.com/25pmptd.jpg

Stavljen je i naziv na oba pisma (desno)

http://i45.tinypic.com/4sd53b.jpg

http://i50.tinypic.com/1pz2ns.jpg

http://i50.tinypic.com/i41cwp.jpg

http://i45.tinypic.com/atsz1w.jpg

http://i48.tinypic.com/24cb3fb.jpg

http://i46.tinypic.com/av4ho5.jpg

http://i49.tinypic.com/s4awkx.jpg

http://i50.tinypic.com/2gwiedd.jpg

http://i48.tinypic.com/34qn24n.jpg

http://i45.tinypic.com/1495utc.jpg

http://i50.tinypic.com/295ep81.jpg

http://i48.tinypic.com/eplxyd.jpg

http://i48.tinypic.com/ouxv05.jpg

http://i47.tinypic.com/2dbmheb.jpg

http://i47.tinypic.com/8voxzr.jpg

http://i46.tinypic.com/a16qe.jpg

http://i50.tinypic.com/25ewnye.jpg

Ova mi je vrh! :cheers:

http://i46.tinypic.com/zulh90.jpg

http://i48.tinypic.com/2py6hkz.jpg

http://i48.tinypic.com/29pup3s.jpg

:)

http://i45.tinypic.com/20ich9f.jpg

http://i50.tinypic.com/2ijomkm.jpg

http://i50.tinypic.com/2ekonjl.jpg

http://i50.tinypic.com/29eqjrb.jpg

Odmorište Kakanj

http://i48.tinypic.com/4kf9u8.jpg

http://i47.tinypic.com/15cimaf.jpg

http://i48.tinypic.com/2vdpaar.jpg

Cestarina / Путарина

http://i47.tinypic.com/x60f9u.jpg

http://i50.tinypic.com/2wqsigz.jpg

Naplatno mjesto Kakanj

http://i47.tinypic.com/2zj9oad.jpg

mirza-sm
June 16th, 2010, 02:00 PM
Dalje, izgradnja nove dionice prema Zenici, Kakanj-Bilješevo koja je počela prije par sedmica:

http://i50.tinypic.com/21dres7.jpg

http://i47.tinypic.com/34htlxf.jpg

http://i47.tinypic.com/2n209yq.jpg

http://i49.tinypic.com/2e2h6zc.jpg

http://i48.tinypic.com/2nu7t09.jpg

http://i50.tinypic.com/2aadn6f.jpg

mirza-sm
June 16th, 2010, 02:03 PM
Magistralni put Ključ - Sanski Most :cheers:

http://i49.tinypic.com/15u5uc.jpg

http://i45.tinypic.com/2h4f8uw.jpg

http://i46.tinypic.com/oprabq.jpg

http://i46.tinypic.com/nppcli.jpg

http://i49.tinypic.com/vs0sjo.jpg

http://i48.tinypic.com/2eba4nt.jpg

http://i50.tinypic.com/2sb255h.jpg

:cheers:

ampicilin
June 16th, 2010, 02:09 PM
odlicne slike mirza ;)

mirza-sm
June 16th, 2010, 02:14 PM
Hvala Emire. Btw, odličan ti je novi avatar, Sid je d king! :)

Bad_Hafen
June 16th, 2010, 02:17 PM
Kad su ofarbali ove ograde, bile su narandzaste?
Nekako mi se stara boja vise svidjala.

Inace vise mi se svidjaju ovi znakovi s nacrtanom rjecicom ispod nego s natpsom rijeka

Ova ograda stoji ovako zato sto ne moze dalje?

Ovaj font mi je odvratan tacnije ova stampana slova

Mirza pohvala za slike, koja razlika kad je AP i obicna magistrala.

corvus_edin
June 16th, 2010, 02:22 PM
http://i50.tinypic.com/2wqsigz.jpg

zar nemaju lektora koji ce pregledati sta se tiska?

:bash:

Autobahngebühr je ispravno

inace:

hvala za slike zavicaja, mizaaaaaaa :D

mirza-sm
June 16th, 2010, 02:29 PM
Kad su ofarbali ove ograde, bile su narandzaste?
Nekako mi se stara boja vise svidjala.

Inace vise mi se svidjaju ovi znakovi s nacrtanom rjecicom ispod nego s natpsom rijeka

Ova ograda stoji ovako zato sto ne moze dalje?

Ovaj font mi je odvratan tacnije ova stampana slova

Mirza pohvala za slike, koja razlika kad je AP i obicna magistrala.

Prefarbali su sve narandžaste u ovu drugu boju, prošle godine čini mi se, nemam pojma zašto.. I meni su ljepši ovi novi znakovi s nacrtanom rječicom dole ispod naziva. :) A jeste, odvratan je font ovaj za cestarine, ali ako ništa je upečatljiv. :lol:

A nisam skontao za ogradu pitanje...

Hvala :okay:

mirza-sm
June 16th, 2010, 02:30 PM
zar nemaju lektora koji ce pregledati sta se tiska?

:bash:

Autobahngebühr je ispravno

inace:

hvala za slike zavicaja, mizaaaaaaa :D

To je i meni upalo u oči, javio sam "autocesti" na SA-C forumu da to prijavi. :lol:

Hehe, nema frke, Krajina u srcu! <3 :okay:

Bad_Hafen
June 16th, 2010, 02:33 PM
Pitanje za ograde je to, da je ocigledno zastitna ograda odmah kraj puta tacnije na bankini, jer nema mjesta za iza negdje u daljini gdje inace bude.

corvus_edin
June 16th, 2010, 02:33 PM
...evo uptavo procitah na sa-c-Ju :D

ja u julu aBd u krajinu

mirza-sm
June 16th, 2010, 02:39 PM
Pitanje za ograde je to, da je ocigledno zastitna ograda odmah kraj puta tacnije na bankini, jer nema mjesta za iza negdje u daljini gdje inace bude.

A vidiš, nisam ni primijetio to... Valjda jeste, jer je na nižem nivou dole spuštena magistrala koja prolazi pored autoputa..

BosniaHerzegovina
June 16th, 2010, 03:57 PM
Super su slike!

byM4k5
June 16th, 2010, 05:21 PM
Ova mi je vrh! :cheers:

Aha, dimnjak je pravo fotogeničan. Ne možeš da ga ne uslikaš. :)

Btw, za slike... :okay:

Naplatno mjesto Kakanj

Misliš, nenaplatno mjesto. :D

Zna li se kada će ono proraditi?

LordMarshall
June 16th, 2010, 05:21 PM
ok jos jedan komentar o banu, leopolu, SNSDu ili bilo cemo a da nije konkretno o izgradnji

atomatski brig.....

BosniaHerzegovina
June 16th, 2010, 05:48 PM
FEDA dobila dozvole za tunel Vijenac i poddionicu autoceste Gorica – Drivuša

Federalna direkcija za izgradnju, održavanje i upravljanje autocestama jučer je dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije poddionice koridora 5c kroz Bosnu i Hercegovinu - od Bilješeva do Gorice, odnosno za gradnju tunela Vijenac, i za dionicu Gorica – Drivuša.

„Poslovi eksproprijacije zemljišta na ovim teritorijama su završeni, slovenački SCT izabran je za prokopavanje tunela, a u roku je dostavio traženu originalnu bankovnu garanciju. Od ministra Naila Šećkanovića još očekujemo da dogovori termin za potpisivanje Ugovora o izgradnji tunela Vijenac, koje će biti obavljeno u Zenici“, kazao je za RTV Zenica Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije za autoceste, najavljujući početak radova na tri gradilišta na potezu od Kaknja do Zenice, do kraja ljeta, kao i ostale aktivnosti na izgradnji koridora kroz BiH.

„Pretkvalifikovani ponuđači imaju rok do 4. avgusta za dostavljanje ponuda za izgradnju dionice koridora od Gorice do Drivuše. Ova dionica podrazumijeva i izgradnju naplatnog mjesta i prvog centra kontrole prometa u Drivuši. Do kraja avgusta trebalo bi da se dodijeli ugovor za ovu dionicu“, najavio je Erdal Trhulj.

Time bi bio dostignut plan da se do ljeta otvore tri nova gradilišta na izgradnji koridora 5c kroz Bosnu i Hercegovinu. Podsjetimo, 24. maja je zvanično počelo izvođenje radova na izgradnji mosta Zli brijeg na dionici Kakanj – Bilješevo. Izvođači su kompanije "Vijadukt" iz Zagreba i "Hering" iz Širokog Brijega, a rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Planiraju se aktivnosti i na izgradnji zeničke zaobilaznice. Za izradnju njenog prvog dijela već su obezbjeđena sredstva u vrijednosti 30 miliona eura od Kuvajtskog investicijskog fonda, a paralelno sa poslovima eksproprijacije na ovom području, sa kojima se planira početi u septembru, tražit će se i ostatak potrebnih finansijskih sredstava, kako bi se do 2013. godine, zajedno sa još nekoliko dionica autoputa, završili i radovi na zeničkoj zaobilaznici, izjavio je Trhulj.

Ukupna vrijednost investicije sve tri poddionice od Kaknja do Zenice procjenjuje se na oko 130 miliona eura osiguranih putem kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke.

„Možda se nekima ovi planovi čine preambicioznim, ali i prije tri godine kada smo govorili da će se sva ova gradilišta otvoriti bilo je mnogo takvih komentara, pa se ispostavilo da se radi o realnim projekcijama“, podsjetio je Trhulj u razgovoru za RTV Zenica, najavljujući da će iduće godine u Bosni i Hercegovini, na izgradnji koridora 5c kroz našu zemlju, biti otvoreno osam novih gradilišta.

http://www.biznis-monitor.com/biznis/bhnovosti/feda_dobila_dozvole_za_tunel_vijenac_i_poddionicu_autoceste_gori.html

leopol
June 16th, 2010, 08:09 PM

Nece tako brzo. Jucer ponovo objavljen tender (agencija za javne nabavke ponistila prethodni zbog proceduralnih pitanja), rok za prijave 45 dana, rok za evaluaciju 30 dana + rok za zalbe + rok za potpis ugovora + rok za implementaciju...:ohno::ohno::ohno:

corvus_edin
June 16th, 2010, 08:35 PM
:crazy:

mirza-sm
June 16th, 2010, 11:14 PM
Aha, dimnjak je pravo fotogeničan. Ne možeš da ga ne uslikaš. :)

Btw, za slike... :okay:

Misliš, nenaplatno mjesto. :D

Hvala... Upravo to.. :D

Pričalo se u augustu, to sam Bog zna.. (ili što bi mi u Krajini rekli znOde) :)

corvus_edin
June 17th, 2010, 12:38 AM
evo sa sa-c.info od clana "autocesta"

Direkcija autocesta je uradila strategiju razvoja autocesta i brzih cesta u FBIH koju je Vlada FBIH usvojila. Stavio bih vam tu kartu na forum ali ne znam kako.
Vrlo brzo ce ici tender za glavni projekat brze ceste (2x2 odvojene saobraćajne trake bez zaustavnih traka) od lasve do Turbe (oko 30km) gdje ce biti regionalni cvor sa krakom za Bihac preko Jajca i Mrkonjica i drugi za Split preko Donjeg Vakufa i Livna. Pravac Lasva - Donji Vakuf je izuzetno prometan, jeftin pa time i profitibilan i u toku ove godine ce se raspisati tender za dodjelu koncesije. Ako ovo ne prodje kao koncesija nista u BIH na cestama nece.

Radi se i na pravcu autoceste Tuzla - Brčko - Orasje. U toku je izrada idejnog projekta, fizibiliti studije i studije zastite okolisa. Planiramo u ovoj godini raspisati tender za glavni projekat Brčko - Orasje (21 km).

U ovoj godini bi trebao biti raspisan i tender za Jadransko-jonsku autocestu (Počitelj - Neum - čvor Slano - čvor Dubrovni/Trebinje - Crna Gora). Ovim BIh dobiva direkten izlaz na more.

Mozda vam se ovo cini puno ali sve treba pokrenuti jer da bi pravili bilo kakvu finansijsku konstrukciju za ove projekte treba imati projektnu dokumentaciju. To smo pokazali na Koridoru i evo rezultata. Treba raditi sistematski i rezultati u vidu početka izgradnje ovih pravaca bi se mogli vidjeti vec za dvije godine.
Nemojte samo reci sto se nije gradilo juce. Neznam. Ali sada radimo da se ipak počne graditi.

mirza-sm
June 17th, 2010, 12:44 AM
^^ Kud se A1 do lašvanske petlje, i brza cesta od petlje do Turbeta, pa i do Mrkonjića nije izgradila prije jedno 4 godine, da mogu ko čovjek kući ići. Sad mi je i totalno svejedno, kad završavam slijedeće godine studije.. :)

Ovo je Balkan, Balkan, Balkan, come on. :cheers:

leopol
June 17th, 2010, 12:52 PM
www.bizon.ba

Erdal Trhulj: 'Dati domaćim firmama priliku da rade!

Bizon.ba: Je li priča o bosanskom autoputu i Koridoru 5c, samo još jedna ' never ending story', zbog koje se crvenimo pred susjedima i svojim građanima? Jesmo li i po tom pitanju,na dnu liste kao i u ostalom uz Albaniju?! Ima li šanse da se u skorije vrijeme kroz BiH s lakoćom provozamo ' uzduž i poprijeko'?

E. Trhulj: Za BiH to je zaista veliki projekt. O kojoj veličini je riječ govori i podatak da je trebalo da prođe 10 godina od 1996. godine, tačnije od 1997.g. kad je proglašen Koridorom, da bi se pokrenule prve konkretne aktivnosti na izgradnju autoputa. Dugo godina se vodila priča o 'famoznoj' koncesiji, polemisano kako Hrvatska pravi 100 km godišnje, a što mi možemo za 3 godine...

Bizon.ba: Gdje stojimo u odnosu na susjede?

E. Trhulj: Ako površno gledamo hrvatska mreža autoputeva izgleda zavidno. Oni su imali prednost već izgradjenog puta 'Bratstvo-jedinstvo'. Ipak, korišteni princip je Hrvatsku doveo do toga da je sad prezadužena zemlja, a kredite za ceste će osjetiti naraštaji. Sad im dolazi na naplatu glavnica, a sve se pokazalo financijski lošim potezom po državu jer mnoge dionice nemaju isplativost. Slovenija je pak išla planski i njihova norma je izgradnja otprilike 16 km godišnje, ne veća. Ostala sredstva se koriste na održavanje. Dakle, kontinuitet i planiranje je model koji želimo primjeniti u FBiH. Danas možemo tvrditi da su u FBiH, po tom pitanju, postavljene osnove od kojih možemo očekivati pozitivne rezultate. U odnosu na 1997., sad već govorimo o stabilnoj financijskoj konstrukciji za izgradnju . Dakle, osigurano je pokriće za sve kredite koji se uzimaju, a Direkcija autocesta FBiH, ostvaruje i višak prihoda koji se rekonstruiše u dalje investicije. Samo od naplatnih kućica ostvarujemo cca. 10 miliona godišnje. Javnostima je jasno da se tek sad realno radi. Iz ove pozicije možemo potvrditi, ono što smo najavljivali kao moguće, a to je izgradnja 140 km autoputa do početka 2014. godine. Sad je već činjenica da ćemo ih imati!

Bizon.ba: Da li to znači da se FBiH neće zaduživati za autoceste?

E. Trhulj: Ovdje govorimo o modelu opravdanosti zaduživannja u koje ulazimo. Naša trenutna financijska podloga su 120 miliona KM od prenesenih sredstva iz 2009. godine i planirani prihod iz 2010.g. To uključuje prenešeni prihod od cestarine cca. 6 miliona KM, 10 miliona iz budžeta, prenešeni prihod od akcize u iznosu od 35 miliona KM i očekivani prihod od akcize od 70 miliona KM u ovoj godini. Trenutno koristimo kredit dobiven na period od 25 godina, sa ' grace periodom' od 4,5 godine , a za koje će nam kamata sad biti 2.5% što je među najpovoljnijim kamatama ovog modela kreditiranja. Prema poslovnom planu, naš će godišnji teret u najnepovoljnijoj varijanti, iznositi maksimalnih 65 miliona KM. Izgradnjom četiri dionice autoputa prihod od cestarine će se povećati sa 40 na 50 miliona KM, a prihod od nafte će se povećati sa 80 na 85 miliona KM, što će rezultirati ostvarenjem ukupnih prihoda od cca. 135 miliona KM. Ukoliko na obaveze od 65 miliona KM, dodamo troškove direkcije i održavanja koji će se popeti na cca. 25 miliona KM godišnje, Direkciji prema ovom proračunu ostaje cca. 40 miliona KM. Ovo je svakako osnova za dodatni kredit od cca. 350 miliona eura s kojim će biti servisirana i nastavljena izgradnja.

Bizon.ba: Ko će raditi na izgradnji? Hoće li domaće firme biti direktno ili indirektno uključene?

E. Trhulj: Često čujem medijske navode da poslove nisu dobile domaće firme. Naravno da jesu! Mislim da smo s izgradnjom autoputa prevazišli jedan , malo veći, problem, a to je podjela na 'manje i više domaće' kompanije. Prije otprilike osam godina nije bilo nijednog slučaja da je firma iz npr. Tuzle, Bihaća ili Mostara mogla da radi u Sarajevu. Sad već domaća firma Hering iz Širokog Brijega kao partner u 'joint venture', nosilac je 55% poslova gradnje. Izvođači se biraju isključivo na principu tenderske procedure, a kod nas se provode čak tri stepena kontrole iste do konačnog odabira. Ukoliko se uzima novac od međunarodnih institucija onda Zakon od javnim nabavkama ne važi ( Član 5. Stav 3.) Banke u to om slučaju samo žele ravnopravnu konkurenciju, odnosno, nabolju cijenu te da izvršilac kome se povjeri posao, isti može da implementira u dogovorenom iznosu troškova.

Bizon.ba: Značu li to da su domaći izvođači kompetentni kao i strani?

E. Trhulj: Bilo je mnogo skepticizma po pitanju kompetentnosti domaćih firmi. Naime, rečeno je kako nisu adekvatne za obavljanje posla iz razloga jer nisu imale iskustva u gradnji autoputeva. Ipak, činjenica je da su uradile posao. Čak su u jednom periodu doživjele financijski udar, jer im je federalna Vlada dugovala 11,8 miliona KM. Ipak, bili su dovoljno sposobni da podignu kredite, zaduže se, ali ispoštuju i završe posao. Čak, tom prilikom je ugovorena cijena apsorbovala u sebi i dodatnu razliku cijene goriva i željeza. Tad, u 2008. godini cijena goriva je sa 1,56 KM/l , kad je posao bio ugovoren, skočila na 2,36 KM/l, a željezo koje je koštalo 0, 92 KM/kg, izašlo na 1,66 KM, u augustu kada su vođeni najveći radovi. Ipak, uz sve zamjerke domaćim izvođačima, oni su ipak napravili posao. Dakle, treba pustiti ljudima da dobiju priliku da rade. Vjerujemo da su se uvom poslu u BiH izgradile četiri jake domaće firme koje mogu biti konkurentne stranim firmama.

Bizon.ba: Dokle su došli radovi na ugovorenim dionicama i koji su naredni projekti i planovi?

E. Trhulj: Puštanje u saobraćaj četvrte dinoce zvanično je obilježeno 30. oktobra 2009.g. Dodatno je rađeno jedino odmorište, na zahtjev Općine Kakanj da se rješi saobraćajno pitanje za teretna vozila, zbog čega su još napravljene privremena priključna te privremena isključna traka. Trajno rješenje u budućnosti će predstavljati izgradnja 'industrijske petlje', koja će opsluživati cementaru, rudnik i termoelektranu. Privremeno rješenje može zadovoljiti trenutne potrebe u naredne dvije do tri godine. Raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta industrijske petlje planirano je polovinom 2011. godine.

Gradilište na dionici Kakanj-Binješevo, dužine 9,5 km i vrijednosti investicije 86 miliona KM. otvoreno je krajem maja 2010. Krajem augusta, odnosno, početkom septembra, otvorićemo i treće najavljeno gradilište Gorica-Drivuša. Prema planu u 2010.g. kako smo i najavili ispoštovaćemo otvaranje gradilišta ukupne vrijednosti radova od 260 mil. KM. što , od rata na ovamo , predstavlja najveću pokrenutu infrastrukturnu investiciju u jednoj godini!

Pored građevisnkih radova, raspisan je i tender za nabavku opreme i softvera za zatvoreni sistem naplate za koju je planirano cca. 6 miliona KM, što bi trebalo biti implementirano u narednih šest mjeseci.

Bizon.ba: Nedavno ste najavili otvaranje dodatnih stotinu radnih mjesta?

E. Trhulj: Prema razvojnom planu 2013. -2020. koji smo napravili obuhvaćen je razvoj organizacione šeme kroz godine te otvaranje podružnica Sarajevo, Konjic, Čapljina itd. Preduzeće trenutno upošljava 50 radnika, trenutno je 30 osoba u procesu zapošljavanja, a istina je da do septembra 2010. planiramo uposliti ukupno 100 radnika. Prema planu bi do 2013. godine preduzeće trebalo da broji 400 zaposlenih. Želimo ulagati u osoblje i ponosni smo na mladi i stručan kadar. Samo u obuku osoblja smo investirali 1, 246 miliona KM, koje je provela firma Traffic Design iz Slovenije. Jedan od ciljeva je da nas prepoznaju po osoblju, što je sad s naplatnim kućicama postao naš zaštitini znak!

Bizon.ba: Koliko ' kilometara' možemo očekivati u narednom periodu?

E. Trhulj: Prema planu Ministarstva prometa i komunikacija, urgentna je izgradnja novih kilometara autoputa za koju je Direkciji autocesta FBiH već izdata urbanistička saglasnost. Radi se o novih 53 KM autoputa na relaciji Lašva - Donji Vakuf. U prvoj fazi predviđena je izgradnja dionice Lašva-Turbe dužine 30 kilometara. Tender za izradu projektne dokumentacije mogao bi biti objavljen već u narednih mjesec dana.

Početak ugovorenih radova za nas je već završen projekt te smo nedavno već pokrenuli naredne aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta u Ljubuškom, Čapljini , Tarčinu i Kiseljaku . Sljedeći mjesec planirano je pokretanje eksproprijacije na Ilidži, a u septembru/oktobru u Odžaku te u novembru na zaobilaznici u Zenici.

U narednoj godini nam je cilj otaranje dva gradilišta između Bijače i Međugorja, četiri gradilišta između D. Vakufa i Tarčina, jedno gradilište na zeničkoj zaobilaznici. Ovisno o podjeli dionica, planirano je otvaranje ukupno 8 novih gradilišta u 2011.g. Ovih 11 gradilišta predstavljaju investiciju od oko jednu milijardu KM za koje treba raditi tri godine.

Vrlo lijepo!

corvus_edin
June 17th, 2010, 01:35 PM
sa sa-c.info (korisnik sarajevo17)

http://img715.imageshack.us/img715/9341/autopcestekopie.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/2390/sarajevo1.jpg

Bad_Hafen
June 17th, 2010, 01:41 PM
to neka vzija ili ima nesto konkretno u tome?

mirza-sm
June 17th, 2010, 01:44 PM
Svi putevi vode u Rajvosa. :lol:

BL, konkretno ima u koridoru 5c, ovom dole jadransko-jonskom autoputu, i broj cesti od lašvanske petlje do Donjeg Vakufa manje-više...

leopol
June 17th, 2010, 01:56 PM
Fali dionica Svilaj - Vukosavlje

leopol
June 17th, 2010, 01:57 PM
to neka vzija ili ima nesto konkretno u tome?

A da procitas par postova unazad?

Bad_Hafen
June 17th, 2010, 02:00 PM
A da procitas par postova unazad?:cheers:

SaRaJeVo-City
June 17th, 2010, 02:05 PM
nekidan sam iso do istocne bosne... uglavnom vidi se da se stedi na onim razvojnim crtama... za 4-5 godina nece biti niti jedna jer ce se sve sprati i izlizati... izgleda skroz lose, isto koda je neko uzo sprej i ofarbo....

Bad_Hafen
June 17th, 2010, 02:11 PM
mislis na razdvojne?
Pa svake godine se farbaju.

leopol
June 17th, 2010, 02:13 PM
To se u BIH iscrtava ponovo svake godine, jer su zime ostre i nemogu da opstanu duze od godine-dvije. Princip nije kao u USA, gdje je plastika, vec se radi o posebnoj boji.

SaRaJeVo-City
June 17th, 2010, 02:20 PM
a zar se nebi moglo kod nas postaviti neka bolja boja, jer sam gledo po njemackim putevima ove linije nisu ovako tanke...vec su debele i malo izdignute bas zato sto su debele... to moze ja mislim stojati godinama da se ne izlize

Bad_Hafen
June 17th, 2010, 02:28 PM
U BL prijerata su oznacavani tom nekom smjesom koja je kao katran.
Ocigledno da nemaju para za to.

HDZ
June 17th, 2010, 02:29 PM
^^
SaRaJeVo-City
To je ta plastika o kojoj leopol govori.

SaRaJeVo-City
June 17th, 2010, 02:50 PM
^^
SaRaJeVo-City
To je ta plastika o kojoj leopol govori.

aha, hvala....treba onda koristiti to a ne ovu boju

byM4k5
June 17th, 2010, 06:19 PM
http://img715.imageshack.us/img715/9341/autopcestekopie.jpg

Mene ova mapa podsjeća na ovu (http://img134.imageshack.us/img134/1023/apnatpisikbmpnj6.jpg). Nagledaćemo se mi magastrala dok bude išta od ovoga.

leopol
June 17th, 2010, 07:25 PM
Ova je ipak bolja jer je zasnovana na studijama i mjerenju prometa, pa je malo lakse pricati o finansijama, ali ostaje cinjenica da ce muzike biti onoliko koliko bude para...

Naravno, ublehu Sa - Gorazde treba zaboraviti, kao i brzu cestu Jajce - Bihac, jer se tu stvari znacajno mogu popraviti temeljnom rekonstrukcijom postojece magistrale

byM4k5
June 17th, 2010, 08:07 PM
Jesu li dostupne kakve studije za dionice Mostar - Posušje, Tuzla - Zepče i Turbe - Kamensko? Uz ove, koji se naveo, meni i one djeluju kao teška budućnost.

Lično, kao realna budućnost za čitavu BiH mi djeluju:

- Vc
- Banjaluka - Gradiška
- Banjaluka - Doboj (ako bude manje čekanja na odgovore :D)
- Doboj - Tuzla (ovo se nigdje ne pominje, ali realno saobraćaj može da poraste nakon izgradnje dionice Doboj - Svilaj)
- Turbe - Lašva
- obilaznice

Za sve ostalo su dobro održavane magistrale dovoljne.

corvus_edin
June 17th, 2010, 08:18 PM
Ova je ipak bolja jer je zasnovana na studijama i mjerenju prometa, pa je malo lakse pricati o finansijama, ali ostaje cinjenica da ce muzike biti onoliko koliko bude para...

Naravno, ublehu Sa - Gorazde treba zaboraviti, kao i brzu cestu Jajce - Bihac, jer se tu stvari znacajno mogu popraviti temeljnom rekonstrukcijom postojece magistrale

Da, ali...

da se napravi adekvatna prometnica od gr. prijelaza Izacic i prava zaobilaznica oko Bihaca, i Bos. Petrovca, kao i ostalih gradica da se saobracaj odvija na brzi nacin nego sto je trenutno slucaj.

byM4k5
June 17th, 2010, 08:30 PM
Koliko sam ja upratio, obilaznice, u smislu da bi se tako put mogao nazvati, imaju samo 4 grada:

- Bijeljina
- Derventa
- Doboj
- Livno

Ima li još neki da sam izostavio?

AdnanPD
June 17th, 2010, 08:40 PM
Prijedor je poceo da gradi ali desio se zastoj jer opstina nije u stanju da se dogovori sa nekim vlasnicima zemlej preko koje treba da prodje zaobilaznica.

byM4k5
June 17th, 2010, 08:45 PM
OK, gradi se još u Sarajevu i Laktašima (AP Banjaluka - Gradiška). Zenica će uskoro.

I Trebinje ima neku mini obilaznicu.

leopol
June 17th, 2010, 09:31 PM
Koliko sam ja upratio, obilaznice, u smislu da bi se tako put mogao nazvati, imaju samo 4 grada:

- Bijeljina
- Derventa
- Doboj
- Livno

Maglaj i Zenica imaju pravu zaobilaznicu. Siroki Brijeg solidnu, ali je prije i poslije nje napravljen cep.

Samac ima solidnu takodjer, vrlo lako se moze ocistiti od okolnih divljih ulaza.

leopol
June 17th, 2010, 09:33 PM
Da, ali...

da se napravi adekvatna prometnica od gr. prijelaza Izacic i prava zaobilaznica oko Bihaca, i Bos. Petrovca, kao i ostalih gradica da se saobracaj odvija na brzi nacin nego sto je trenutno slucaj.

Zaobilaznica Bihac i brza cesta do Izacica nisu upitne, one ce se praviti.

Ja sam mislio na Bihac - Jajce, dakle dvije trake uz Ripac, Laniste i kod Mrkonjica + zaobilaznica Kljuc

leopol
June 17th, 2010, 09:40 PM
Jesu li dostupne kakve studije za dionice Mostar - Posušje, Tuzla - Zepče i Turbe - Kamensko? Uz ove, koji se naveo, meni i one djeluju kao teška budućnost.

Lično, kao realna budućnost za čitavu BiH mi djeluju:

- Vc
- Banjaluka - Gradiška
- Banjaluka - Doboj (ako bude manje čekanja na odgovore :D)
- Doboj - Tuzla (ovo se nigdje ne pominje, ali realno saobraćaj može da poraste nakon izgradnje dionice Doboj - Svilaj)
- Turbe - Lašva
- obilaznice

Za sve ostalo su dobro održavane magistrale dovoljne.

Ovo tvoje +:

Brza cesta 1+1 Tuzla - Bijeljina - Raca.
Modernizacija Tuzla - Kladanj - Sarajevo
Modernizacija Sarajevo - Trnovo - Foca - Gacko
Modernizacija Bugojno - Livno - Kamensko
Modernizacija Ljubinje - Stolac (u slucaju da nema JJAC)

Sa ovim se uspjesno rjesava izolacija istocne Bosne i istocne Hercegovine.

Sto se tice Tuzla - Doboj, ona se za male pare moze znacajno unaprijediti, i steta je to ne uraditi neovisno o planovima za AP

byM4k5
June 17th, 2010, 10:11 PM
Samac

+ Modriča.

Modernizacija Sarajevo - Trnovo - Foca - Gacko

Mhm, Rogoj i Čemerno.

Tvom spisku za modernizaciju bih dodao još Gornji Vakuf - Jablanica (proširenje prvenstveno).

Bad_Hafen
June 17th, 2010, 10:24 PM
Da, ali...

Zar nema Petrovac neku kao obilaznicu?

corvus_edin
June 17th, 2010, 10:36 PM
Zar nema Petrovac neku kao obilaznicu?

Pardon - u stvari mislio sam na SM - a za BP iz pravca Bihaca se ne prolazi (vise) kroz centar - iz pravca Bosanske Krupe jos uvijek.

mirza-sm
June 18th, 2010, 12:07 AM

- Bijeljina
- Derventa
- Doboj
- Livno

Sanski Mostić. :)

BosniaHerzegovina
June 18th, 2010, 04:35 PM
Tunel na području općina Kakanj i Zenica će graditi STC

http://kakanjlive.com/novosti/data/upimages/tunel_biljesevo.jpg
Nakon što je krajem maja počelo izvođenje radova od Kaknja do Bilješeva na dionici koridora 5C, izvjesno je i ugovaranje izgradnje tunela Vijenac najvećeg objeta na autocesti A1.

Radi se o tunelu na području općina Kakanj i Zenica dugom skoro tri kilometra, na dionici Bilješevo – Drivuša.Lijeva cijev će biti duga 2.942, a desna 2.914 metara. Visina nadsloja iznad tunela će se kretati od 50 do 280 metara.

O kakvom je zapravo projektu riječ, najbolje opisuje podatak da će biti urađeno 700.000 kubika iskopa, te ugrađeno oko 150.000 kubika betona i oko hiljadu i po tona armaturnog čelika. Predviđeno je da tunel ima čak četiri trafostanice, dvije u tunelu, a dvije na ulaznim portalima.

Najpovoljnija ponuda za najveći graditeljski zahvat na autocesti na koridoru 5C bila je iz slovenskoga SCT. Slovenci su ponudili cijenu od 54 milijuna eura, osam milijuna eura manje od drugoplasirane, a dvostruko manje od najviše ponuđene cijene.

- Ugovor je blizu potpisivanja. SCT je dostavila draft bankovne garancije koje je Evropska banka za obnovu i razvoj prihvatila i očekujemo dobivanje garancija do isteka roka 17.06.2010. godine. Time će biti stečeni uslovi za zatvaranje tendera, a onda je sve do resornog ministra Naila Šećkanovića, koji treba da odredi datum potpisivanja ugovora, rekao je za Nezavisne novine Erdal Trhulj direktor Direkcije za izgradnju autocesta u FBiH.

Planirano je da izgradnja tunela traje 36 mjeseci, a početak gradnje je predviđen za kraj ove godine.

http://kakanjlive.com/prikaz.php?subaction=showfull&id=1276604708&archive=&start_from=&ucat=1&

BosniaHerzegovina
June 18th, 2010, 04:37 PM
^^ WTF???? a početak gradnje je predviđen za kraj ove godine.

Marin Mostar
June 18th, 2010, 08:14 PM
Sanski Mostić. :)

- Bijeljina
- Derventa
- Doboj
- Livno

Ima i Posušje finu zaobilaznicu.

Axel23
June 18th, 2010, 08:19 PM
Jbt Vijenac ce se graditi 36 mjeseci?! Znaci autoput Sarajevo-Zenica tamo nekad u proljece 2014. :nuts:

atlantis.
June 18th, 2010, 08:51 PM
Tunel na području općina Kakanj i Zenica će graditi STC

Nakon što je krajem maja počelo izvođenje radova od Kaknja do Bilješeva na dionici koridora 5C, izvjesno je i ugovaranje izgradnje tunela Vijenac najvećeg objeta na autocesti A1.

Radi se o tunelu na području općina Kakanj i Zenica dugom skoro tri kilometra, na dionici Bilješevo – Drivuša. Lijeva cijev će biti duga 2.942, a desna 2.914 metara. Visina nadsloja iznad tunela će se kretati od 50 do 280 metara.

Tunel Prenj je najveci objekat na A1 (6,5km duzine, preko 800m "dubine").

dario_capajebo
June 18th, 2010, 10:36 PM
1. Iskop zemljanog materijala preko 200 hiljada metara kubnih, ovo je za SCC
1. Iskop 557.000,00 m3 - za tunel

Naravno da se ne može porediti iskopavanje pravougaone rupe na Marijin dvoru
i tunela. Ali posao je ogroman.

byM4k5
June 19th, 2010, 01:18 AM
Regionalni put R413 Kneževo - treća međuentitetska granica na Ugru.

Put je solidan, pomalo krpan, ali je i dalje osjetno uži, kao R414 Karanovac - Kneževo. Ponegdje ima odronskog kamenja. (Značajnijih) naselja nema uz put, pa priroda nadahnjuje u kontinuitetu.

Odmah po izlasku iz Kneževa spuštamo se u klisuru potoka Ugrić. Pratimo ga nizvodno. U pozadini slike je planina Ranča (ponegdje se može naći i ime Ranče).

http://img153.imageshack.us/img153/381/foto000126.jpg (http://img153.imageshack.us/i/foto000126.jpg/)

http://img257.imageshack.us/img257/9505/foto000128.jpg (http://img257.imageshack.us/i/foto000128.jpg/)

U pozadini ponovo već pomenuta planina Ranča.

http://img651.imageshack.us/img651/8449/foto000129.jpg (http://img651.imageshack.us/i/foto000129.jpg/)

http://img252.imageshack.us/img252/8228/foto000130.jpg (http://img252.imageshack.us/i/foto000130.jpg/)

Put sa druge strane provalije. Dakle, slijedi oštra krivina na desno.

http://img594.imageshack.us/img594/159/foto000131.jpg (http://img594.imageshack.us/i/foto000131.jpg/)

Evo je. Inače, na ovom potezu od nekih 2 km ima 5-6 oštrijih krivina.

http://img710.imageshack.us/img710/3926/foto000132.jpg (http://img710.imageshack.us/i/foto000132.jpg/)

http://img31.imageshack.us/img31/4470/foto000133.jpg (http://img31.imageshack.us/i/foto000133.jpg/)

http://img707.imageshack.us/img707/8729/foto000134.jpg (http://img707.imageshack.us/i/foto000134.jpg/)

http://img709.imageshack.us/img709/7803/foto000136.jpg (http://img709.imageshack.us/i/foto000136.jpg/)

http://img409.imageshack.us/img409/3415/foto000137.jpg (http://img409.imageshack.us/i/foto000137.jpg/)

http://img693.imageshack.us/img693/2104/foto000138.jpg (http://img693.imageshack.us/i/foto000138.jpg/)

http://img96.imageshack.us/img96/1769/foto000139.jpg (http://img96.imageshack.us/i/foto000139.jpg/)

http://img9.imageshack.us/img9/4614/foto000140.jpg (http://img9.imageshack.us/i/foto000140.jpg/)

byM4k5
June 19th, 2010, 01:20 AM
Ovdje već lagano ulazimo u klisuru/kanjon Ugra. Pratimo ga uzvodno. U pozadini ponovo Ranča.

http://img175.imageshack.us/img175/1996/foto000143.jpg (http://img175.imageshack.us/i/foto000143.jpg/)

Lijevo se se mogu uočiti stijene Ugarskih strana, koje će nas praiti nekih 6-7 kilometara.

http://img340.imageshack.us/img340/9461/foto000144.jpg (http://img340.imageshack.us/i/foto000144.jpg/)

http://img62.imageshack.us/img62/3339/foto000145.jpg (http://img62.imageshack.us/i/foto000145.jpg/)

http://img821.imageshack.us/img821/15/foto000146.jpg (http://img821.imageshack.us/i/foto000146.jpg/)

http://img718.imageshack.us/img718/3429/foto000147.jpg (http://img718.imageshack.us/i/foto000147.jpg/)

http://img35.imageshack.us/img35/6778/foto000148.jpg (http://img35.imageshack.us/i/foto000148.jpg/)

http://img704.imageshack.us/img704/1061/foto000149.jpg (http://img704.imageshack.us/i/foto000149.jpg/)

http://img683.imageshack.us/img683/46/foto000150.jpg (http://img683.imageshack.us/i/foto000150.jpg/)

http://img338.imageshack.us/img338/2140/foto000151.jpg (http://img338.imageshack.us/i/foto000151.jpg/)

http://img38.imageshack.us/img38/7682/foto000152.jpg (http://img38.imageshack.us/i/foto000152.jpg/)

Sa desne strane je spomenik borcima poginulim u Drugom svijetskom ratu. On vam je znak za skoro...

http://img413.imageshack.us/img413/1958/foto000153.jpg (http://img413.imageshack.us/i/foto000153.jpg/)

... skretanje (bijeli automobil) na pečenu pastrmku na Ugarskim brzacima.

http://img532.imageshack.us/img532/5606/foto000154.jpg (http://img532.imageshack.us/i/foto000154.jpg/)

http://img822.imageshack.us/img822/4889/foto000191.jpg (http://img822.imageshack.us/i/foto000191.jpg/)

byM4k5
June 19th, 2010, 01:21 AM
Ugar je međuentitetska granica na ovom području. Ukoliko ste na desnoj obali, onda ste u Republici Srpskoj, odnosno ako ste na lijevoj, onda ste u Federaciji Bosne i Hercegovine. Put je tako trasiran da većim dijelom ide kroz RS. Međutim, na jednoj dionici dužine 3 km, nedaleko poslije skretanja na pastrmku, prelazi se u FBiH, odakle su sledeće tri slike.

http://img294.imageshack.us/img294/6752/foto000193.jpg (http://img294.imageshack.us/i/foto000193.jpg/)

http://img821.imageshack.us/img821/299/foto000194.jpg (http://img821.imageshack.us/i/foto000194.jpg/)

Most preko Ugra i prelazak u RS.

http://img85.imageshack.us/img85/6295/foto000195.jpg (http://img85.imageshack.us/i/foto000195.jpg/)

http://img16.imageshack.us/img16/9916/foto000196.jpg (http://img16.imageshack.us/i/foto000196.jpg/)

http://img193.imageshack.us/img193/9305/foto000197.jpg (http://img193.imageshack.us/i/foto000197.jpg/)

http://img341.imageshack.us/img341/4750/foto000198.jpg (http://img341.imageshack.us/i/foto000198.jpg/)

http://img101.imageshack.us/img101/7721/foto000199.jpg (http://img101.imageshack.us/i/foto000199.jpg/)

http://img252.imageshack.us/img252/7092/foto000200.jpg (http://img252.imageshack.us/i/foto000200.jpg/)

http://img39.imageshack.us/img39/6840/foto000201.jpg (http://img39.imageshack.us/i/foto000201.jpg/)

Ugar desno od puta.

http://img138.imageshack.us/img138/3909/foto000202.jpg (http://img138.imageshack.us/i/foto000202.jpg/)

Obronci, koji se vide u pozadini, su Korićanske (u nekim kartama piše i Koričanske) stijene i pripadaju Vlašiću. Uskoro ponovo prelazimo Ugar, napuštamo RS i ulazimo u FBiH.

http://img695.imageshack.us/img695/1839/foto000203.jpg (http://img695.imageshack.us/i/foto000203.jpg/)

Marin Mostar
June 19th, 2010, 01:23 AM
Tunel Prenj je najveci objekat na A1 (6,5km duzine, preko 800m "dubine").

I ja sam se na to iznenadio. Vjerojatno su mislili na do sada izgrađeno i ovo što će biti ubrzo.
S obzirom na težinu i cijenu trase od SA do MO ja mislim da bi najbolje bilo da se to odmah da nekom pod koncesiju (naravno ako ima zainteresiranih) jer ako budemo čekali da država skupi pare neće se Mostar i Sarajevo povezati još najmanje 15-20 godina. Sama izgradnja bi u idealnim uvjetima trajala najmanje 5-6 godina.

byM4k5
June 19th, 2010, 12:07 PM
Regionalni put R413 treća međuentitetska granica na Ugru - Turbe.

U početku put je loš i neodržavan (sve se vidi sa slika) i standardno za ovaj put uzak. Kasnije je solidan, ali i dalje blago naporan za vožnju.

U Federaciji smo. U pozadini ponovo Korićanske stijene. Lijevo od njih se nalaze slapovi Ilomske rijeke (http://www.panoramio.com/map/#lt=44.369054&ln=17.503366&z=2&k=2&a=1&tab=1).

http://img35.imageshack.us/img35/1319/foto000205.jpg (http://img35.imageshack.us/i/foto000205.jpg/)

http://img192.imageshack.us/img192/4027/foto000206.jpg (http://img192.imageshack.us/i/foto000206.jpg/)

Ovi silni znakovi opasnosti su najava za odron.

http://img29.imageshack.us/img29/9594/foto000207.jpg (http://img29.imageshack.us/i/foto000207.jpg/)

Evo ga. Prema riječima saputnika u automobilu, odron je već godinu dana tu.

http://img256.imageshack.us/img256/6494/foto000208.jpg (http://img256.imageshack.us/i/foto000208.jpg/)

U pozadini planina Galica, koja se naslanja na Vlašić.

http://img526.imageshack.us/img526/6539/foto000210.jpg (http://img526.imageshack.us/i/foto000210.jpg/)

http://img532.imageshack.us/img532/1913/foto000211.jpg (http://img532.imageshack.us/i/foto000211.jpg/)

Rasksnica, gdje se lijevo može za Korićane. Ovaj put uz Ugar je relativno novijeg datuma. Dok se nije izgradio (prije ~30 godina), od Kneževa do ovdje se išlo putem po brdima na desnoj obali Ugra.

http://img704.imageshack.us/img704/3682/foto000212.jpg (http://img704.imageshack.us/i/foto000212.jpg/)

Prvo naselje od Kneževa - Vitovlje.

http://img149.imageshack.us/img149/9203/foto000213.jpg (http://img149.imageshack.us/i/foto000213.jpg/)

Ponovo pogled na Galicu. Vrh, koji se ističe iako nije najviši, zove se Vis (1611 m).

http://img19.imageshack.us/img19/7694/foto000214.jpg (http://img19.imageshack.us/i/foto000214.jpg/)

byM4k5
June 19th, 2010, 12:26 PM
Ulazimo u šumu pod Galicom. Priroda is on/along road again. :)

http://img251.imageshack.us/img251/2223/foto000216.jpg (http://img251.imageshack.us/i/foto000216.jpg/)

http://img339.imageshack.us/img339/2021/foto000217.jpg (http://img339.imageshack.us/i/foto000217.jpg/)

Kota Smet (1076 m). To je najviša tačka našeg puta i sada krećemo da padamo prema Turbetu. Takođe, ovdje je i raskrsnica za sportski centar Babanovac na Vlašiću, koji je poznat po skijanju. Na slici možete još primjetiti učaurene pandure. :)

http://img192.imageshack.us/img192/3747/foto000218.jpg (http://img192.imageshack.us/i/foto000218.jpg/)

http://img199.imageshack.us/img199/3134/foto000219.jpg (http://img199.imageshack.us/i/foto000219.jpg/)

http://img710.imageshack.us/img710/8812/foto000220.jpg (http://img710.imageshack.us/i/foto000220.jpg/)

Tabla Begići (nemojte me držati za riječ).

http://img337.imageshack.us/img337/9324/foto000221.jpg (http://img337.imageshack.us/i/foto000221.jpg/)

http://img268.imageshack.us/img268/431/foto000223.jpg (http://img268.imageshack.us/i/foto000223.jpg/)

Reklama za vlašićki sir.

http://img651.imageshack.us/img651/167/foto000224.jpg (http://img651.imageshack.us/i/foto000224.jpg/)

http://img180.imageshack.us/img180/9228/foto000225.jpg (http://img180.imageshack.us/i/foto000225.jpg/)

Pogled desno na planinu Radalj.

http://img441.imageshack.us/img441/7766/foto000227.jpg (http://img441.imageshack.us/i/foto000227.jpg/)

Tu završavamo sa prirodom. Uskoro kreće "civilizovani put". :)

http://img411.imageshack.us/img411/7155/foto000228.jpg (http://img411.imageshack.us/i/foto000228.jpg/)

byM4k5
June 19th, 2010, 12:38 PM
Tabla Šešići.

http://img192.imageshack.us/img192/5861/foto000229.jpg (http://img192.imageshack.us/i/foto000229.jpg/)

http://img88.imageshack.us/img88/1471/foto000231.jpg (http://img88.imageshack.us/i/foto000231.jpg/)

Pogled na Turbe, odredište ove dionice. Iznad njega u pozadini su planine Komar (zelena) i Vilenica (plava).

http://img293.imageshack.us/img293/307/foto000232.jpg (http://img293.imageshack.us/i/foto000232.jpg/)

http://img294.imageshack.us/img294/8153/foto000233.jpg (http://img294.imageshack.us/i/foto000233.jpg/)

Pogled desno na planinu Komar.

http://img195.imageshack.us/img195/1231/foto000234.jpg (http://img195.imageshack.us/i/foto000234.jpg/)

Komar i Vilenica ponovo u kadru.

http://img532.imageshack.us/img532/2523/foto000235.jpg (http://img532.imageshack.us/i/foto000235.jpg/)

Pogled lijevo na Vlašić.

http://img85.imageshack.us/img85/6685/foto000236.jpg (http://img85.imageshack.us/i/foto000236.jpg/)

Ušli smo u Turbe.

http://img689.imageshack.us/img689/7605/foto000237.jpg (http://img689.imageshack.us/i/foto000237.jpg/)

http://img217.imageshack.us/img217/735/foto000238.jpg (http://img217.imageshack.us/i/foto000238.jpg/)

Kraj puta. Izlazimo na magistralni put M5 Donji Vakuf - Travnik. Lijevo je put za Sarajevo, a desno za Donji Vakuf i Jajce.

http://img265.imageshack.us/img265/694/foto000239.jpg (http://img265.imageshack.us/i/foto000239.jpg/)

byM4k5
June 19th, 2010, 12:55 PM
Kako sam se vraćao istim putem, par slika u povratku.

Vitovlje.

http://img443.imageshack.us/img443/7508/foto000825.jpg (http://img443.imageshack.us/i/foto000825.jpg/)

Pomenuta rasksnica za Korićane, ali sa druge strane.

http://img194.imageshack.us/img194/6827/foto000826.jpg (http://img194.imageshack.us/i/foto000826.jpg/)

U sredini slike Imljanske stijene, a desno Korićanske stijene.

http://img130.imageshack.us/img130/7654/foto000827.jpg (http://img130.imageshack.us/i/foto000827.jpg/)

Već pomenuti odron, ali sa druge strane.

http://img822.imageshack.us/img822/6408/foto000828.jpg (http://img822.imageshack.us/i/foto000828.jpg/)

Imljanske stijene.

http://img163.imageshack.us/img163/9302/foto000829.jpg (http://img163.imageshack.us/i/foto000829.jpg/)

http://img686.imageshack.us/img686/3664/foto000830.jpg (http://img686.imageshack.us/i/foto000830.jpg/)

mirza-sm
June 19th, 2010, 02:18 PM
Super reportaža Maks! :applause:

Ti često ideš tim putem preko Vlašića ili? Ja sam prolazio par puta, a i imamo vikendicu na Vlašiću, pa navratimo..

byM4k5
June 19th, 2010, 03:14 PM

Ne, ne prolazim ovuda često. Šta više, ovo mi je drugi odnosno treći put. Prvi put je bio onaj decembar. :D

leopol
June 21st, 2010, 01:15 PM
@maks

Dobra prica ponovo.

Dio ovog regionalnog puta koji je u FBiH je u ocajnom stanju...

leopol
June 21st, 2010, 01:17 PM
Jos malo od autoceste sa Sa-C.info foruma:

1. BC koja kreće od Lašve preko Viteza i Travnika na području malo iza mjesta Turbe će se račvati u dvije BC. Jedna će preko Jajca i Mrkonjića ići za Bihać a druga će preko Donji Vakuf u pravcu Splita.
2. Taj potez preko Mrkonjića bi se treba "popeglati" sa RS jer i oni žele vezu preko Hercegovine za Split. Mislim da tu neće biti problema jer bi svako drugo rješenje bilo preskupo.
3. S obzirom na gore rečeno ta cesta iz BL bi išla do Mrkonjića pa onda BCestom preko Jajca do čvora Turbe i dalje preko Donjeg Vakufa i Livna prema Split.
4. Imamo dosta dobre odnose (misli na RS, opa leopol) ali i jasnu situaciju. Nikada nisam bio optimista po pitanju ugovora sa Strabagom i to se sada jasno vidi. Puno im određuje politika a manje struka ali kako god samo neka grade. Svaki njihov kilometar mi je drag kao i naš jer je u našoj BIH.
5. BC koja dolazi od Bihaća preko Mrkonjića, Jajca, Travnika, Viteza, Lašve i Sarajeva nastavlja za Goražde i dalje prema tromeđi BIH, Srbija, CG. Ovaj pravac je analiziran još u Titinoj Jugi i veoma je značajan za budući razvoj BIH.
6. Spoj Tuzle na Koridor 5c prati željeznički Koridor dolinom Krivaje i to će ujedno biti i AC veza Tuzle sa Zenicom i Sarajevom i dalje Mostarom i lukom Ploče. Urađeno je idejno rješenje ali puno toga nije urađeno u prethodnih 15 godina da se ne može ni vremenski ni finansijski nadoknaditi sve u kratkom roku
Pitanja su ok a odgovori su jedini koje imam. Svaka sugestija je dobrodošla a meni niti jedno pitanje nije teško samo je nekada pitanje vremena

mirza-sm
June 21st, 2010, 01:17 PM

Ne, ne prolazim ovuda često. Šta više, ovo mi je drugi odnosno treći put. Prvi put je bio onaj decembar. :D

Ah... Onaj kritični decembar. :D

byM4k5
June 21st, 2010, 06:32 PM
Dobra prica ponovo.

Hvala. :)

Sarajeva nastavlja za Goražde i dalje prema tromeđi BIH, Srbija, CG

Zna li se išta preciznije kuda bi ovo išlo?

BosniaHerzegovina
June 22nd, 2010, 10:22 AM
Most preko Jablanickog jezera

http://i48.tinypic.com/28045ex.jpg

http://i49.tinypic.com/29o1zy8.jpg

leopol
June 22nd, 2010, 10:37 AM
Zna li se išta preciznije kuda bi ovo išlo?

Koliko ja znam nema, bilo je na nivou idejnog projekta samo...

ampicilin
June 22nd, 2010, 12:28 PM
pazite ukoliko budete prolazili kroz tk, danas je vecina opstina odsjeceno od poplava a sve je gore i gore :(

BosniaHerzegovina
June 22nd, 2010, 02:01 PM
Sutra potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Vijenac

U sjedištu kantonalne Vlade u Zenici sutra će biti potpisan ugovor o izgradnji tunela Vijenac, na poddionici Gorica-Bilješevo, dionica Drivuša Kakanj, na autocesti na koridoru 5C. Ugovor će potpisati Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta FEDA u ime Vlade FBiH i izvođač SCT d.d. Ljubljana, Slovenija.

U ime poslodavca ugovor će potpisati direktor FEDA-e Erdal Trhulj, a kao svjedok u ime Vlade FBiH ministar za promet i komunikacije Nail Šećkanović, dok će uime izvođača radova ugovor potpisati predsjednik uprave SCT-a Ivan Zidar.

Vrijednost ugovora je 54,6 mil. eura, a finansiranje projekta obezbijeđeno je iz sredstava zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

biznis-monitor.com

mirza-sm
June 22nd, 2010, 04:54 PM
^^ Sve neke dobre vijesti danas! :cheers:

corvus_edin
June 22nd, 2010, 05:13 PM
... mora i takvih dana biti :D

byM4k5
June 22nd, 2010, 09:04 PM
Magistralni put M5 Turbe - Lašva

Širok put, dobar asfalt, bez prevelikih krivina. Jedini problem su kamioni koji mogu praviti problem jer je put opterećen, pa je teže preticati.

Poslije veranja po Vlašiću, u Turbetu smo banuli na magistralu. Vozi, Miško. :)

http://img51.imageshack.us/img51/9717/foto000240.jpg (http://img51.imageshack.us/i/foto000240.jpg/)

http://img251.imageshack.us/img251/4817/foto000241.jpg (http://img251.imageshack.us/i/foto000241.jpg/)

Skretanje za naselje Kraljevica. Valja primjetiti da je znak digrafski (dva pisma).

http://img571.imageshack.us/img571/6906/foto000242.jpg (http://img571.imageshack.us/i/foto000242.jpg/)

http://img202.imageshack.us/img202/325/foto000243.jpg (http://img202.imageshack.us/i/foto000243.jpg/)

byM4k5
June 22nd, 2010, 09:34 PM
Tabla Travnik (iza znaka za krivinu).

http://img715.imageshack.us/img715/931/foto000244.jpg (http://img715.imageshack.us/i/foto000244.jpg/)

Opa, počinje kiša. Travnik je za mene "baksuzan grad". Na ovome putu i u odlasku i u povratku je padala kiša. :)

http://img80.imageshack.us/img80/2360/foto000245.jpg (http://img80.imageshack.us/i/foto000245.jpg/)

U gradu smo. U pozadini Kalibunarska džamija. Prvobitno sam posmislio da su dvije džamije jedna do druge, a ono džamija sa dva minareta. :)

http://img9.imageshack.us/img9/4612/foto000246.jpg (http://img9.imageshack.us/i/foto000246.jpg/)

http://img205.imageshack.us/img205/7446/foto000247.jpg (http://img205.imageshack.us/i/foto000247.jpg/)

Na ovakve kamione sam mislio na početku reportaže. Imali smo sreću pa smo naišli na komad tranzita (2x2 puta), pa ga je lakše bilo zaobići.

http://img143.imageshack.us/img143/6232/foto000248.jpg (http://img143.imageshack.us/i/foto000248.jpg/)

Tranzit i preticanje. Ovdje se sviježe presvlači asfalt.

http://img204.imageshack.us/img204/4775/foto000249.jpg (http://img204.imageshack.us/i/foto000249.jpg/)

http://img180.imageshack.us/img180/9791/foto000250.jpg (http://img180.imageshack.us/i/foto000250.jpg/)

http://img267.imageshack.us/img267/7100/foto000251.jpg (http://img267.imageshack.us/i/foto000251.jpg/)

Idemo pravo, prema Sarajevu. :)

http://img684.imageshack.us/img684/2638/foto000252.jpg (http://img684.imageshack.us/i/foto000252.jpg/)

Nema više tranzita. U pozadini Vlašić, kota Kotol.

http://img822.imageshack.us/img822/8645/foto000253.jpg (http://img822.imageshack.us/i/foto000253.jpg/)

Napuštamo Travnik.

http://img139.imageshack.us/img139/5050/foto000255.jpg (http://img139.imageshack.us/i/foto000255.jpg/)

http://img820.imageshack.us/img820/8356/foto000256.jpg (http://img820.imageshack.us/i/foto000256.jpg/)

http://img205.imageshack.us/img205/3977/foto000257.jpg (http://img205.imageshack.us/i/foto000257.jpg/)

http://img535.imageshack.us/img535/1331/foto000258.jpg (http://img535.imageshack.us/i/foto000258.jpg/)

Još jednom napuštamo Travnik. :) Taman i kiša prestaje. :)

http://img821.imageshack.us/img821/3442/foto000259.jpg (http://img821.imageshack.us/i/foto000259.jpg/)

byM4k5
June 22nd, 2010, 09:56 PM
Pravo Zenica i Sarajevo, desno Novi Travnik.

http://img266.imageshack.us/img266/5498/foto000260.jpg (http://img266.imageshack.us/i/foto000260.jpg/)

To je ta rasksnica.

http://img149.imageshack.us/img149/3364/foto000261.jpg (http://img149.imageshack.us/i/foto000261.jpg/)

http://img710.imageshack.us/img710/6955/foto000263.jpg (http://img710.imageshack.us/i/foto000263.jpg/)

http://img266.imageshack.us/img266/3786/foto000264.jpg (http://img266.imageshack.us/i/foto000264.jpg/)

http://img256.imageshack.us/img256/3717/foto000265.jpg (http://img256.imageshack.us/i/foto000265.jpg/)

http://img707.imageshack.us/img707/8849/foto000266.jpg (http://img707.imageshack.us/i/foto000266.jpg/)

Skretanje lijevo za Mehuriće.

http://img294.imageshack.us/img294/2896/foto000267.jpg (http://img294.imageshack.us/i/foto000267.jpg/)

http://img266.imageshack.us/img266/1650/foto000268.jpg (http://img266.imageshack.us/i/foto000268.jpg/)

Pravo opet Zenica i Sarajevo, a desno je Vitez.

http://img694.imageshack.us/img694/3166/foto000269.jpg (http://img694.imageshack.us/i/foto000269.jpg/)

Jedna od rasksnica za Vitez.

http://img132.imageshack.us/img132/1134/foto000270.jpg (http://img132.imageshack.us/i/foto000270.jpg/)

byM4k5
June 22nd, 2010, 10:11 PM
Ecos, FIS i još gomila drugih skladišta uz put. Kada sam ih vidio, skontao sam odakle ovom putu PGDS preko 10 hiljada i odakle potreba za brzu cestu. Lično mislim da ne bi bilo loše ovdje i AP napraviti.

http://img204.imageshack.us/img204/4298/foto000271.jpg (http://img204.imageshack.us/i/foto000271.jpg/)

http://img257.imageshack.us/img257/8323/foto000272.jpg (http://img257.imageshack.us/i/foto000272.jpg/)

http://img18.imageshack.us/img18/3802/foto000273.jpg (http://img18.imageshack.us/i/foto000273.jpg/)

Još jedno skretanje i tabla Vitez u pozadini.

http://img696.imageshack.us/img696/3369/foto000274.jpg (http://img696.imageshack.us/i/foto000274.jpg/)

Lijevo regionalni put za Zenicu R441 preko prevoja Vjetrenica.

http://img257.imageshack.us/img257/5816/foto000275.jpg (http://img257.imageshack.us/i/foto000275.jpg/)

http://img121.imageshack.us/img121/6356/foto000276.jpg (http://img121.imageshack.us/i/foto000276.jpg/)

Još jedan šleper.

http://img38.imageshack.us/img38/5498/foto000277.jpg (http://img38.imageshack.us/i/foto000277.jpg/)

Desno skretanje za Kiseljak i Busovaču.

http://img143.imageshack.us/img143/5896/foto000278.jpg (http://img143.imageshack.us/i/foto000278.jpg/)

http://img684.imageshack.us/img684/3114/foto000279.jpg (http://img684.imageshack.us/i/foto000279.jpg/)

Ulazimo u klisuru rijeke Lašve.

http://img683.imageshack.us/img683/4183/foto000280.jpg (http://img683.imageshack.us/i/foto000280.jpg/)

Opet šleper. :)

http://img580.imageshack.us/img580/1792/foto000281.jpg (http://img580.imageshack.us/i/foto000281.jpg/)

http://img693.imageshack.us/img693/8876/foto000282.jpg (http://img693.imageshack.us/i/foto000282.jpg/)

To je kraj. Iza ovoga slijedi Lašvanska petlja.

http://img163.imageshack.us/img163/5706/foto000283.jpg (http://img163.imageshack.us/i/foto000283.jpg/)

byM4k5
June 22nd, 2010, 10:46 PM
Slike sa povratka. Klisura rijeke Lašve.

http://img682.imageshack.us/img682/6791/foto000798.jpg (http://img682.imageshack.us/i/foto000798.jpg/)

Lijevo od puta se primjeti sama rijeka.

http://img340.imageshack.us/img340/2387/foto000799.jpg (http://img340.imageshack.us/i/foto000799.jpg/)

http://img413.imageshack.us/img413/213/foto000800.jpg (http://img413.imageshack.us/i/foto000800.jpg/)

http://img199.imageshack.us/img199/8325/foto000801.jpg (http://img199.imageshack.us/i/foto000801.jpg/)

Sada slijede raskrsnice pomenute u odlasku, samo ovaj put iz drugog smijera. Raskrsnica za Kiseljak i Busovaču.

http://img641.imageshack.us/img641/3746/foto000802.jpg (http://img641.imageshack.us/i/foto000802.jpg/)

http://img229.imageshack.us/img229/5786/foto000803.jpg (http://img229.imageshack.us/i/foto000803.jpg/)

Ulazimo u opštinu Vitez. Moram reći da mi se sviđa grb, jer mač simbolizuje viteza kao ratnika. ;)

http://img338.imageshack.us/img338/113/foto000804.jpg (http://img338.imageshack.us/i/foto000804.jpg/)

http://img686.imageshack.us/img686/4527/foto000805.jpg (http://img686.imageshack.us/i/foto000805.jpg/)

http://img340.imageshack.us/img340/3860/foto000806.jpg (http://img340.imageshack.us/i/foto000806.jpg/)

http://img687.imageshack.us/img687/2864/foto000807.jpg (http://img687.imageshack.us/i/foto000807.jpg/)

Rasksnica za Zenicu preko prevoja Vjetrenica.

http://img94.imageshack.us/img94/9516/foto000808.jpg (http://img94.imageshack.us/i/foto000808.jpg/)

Rasksnica za Vitez.

http://img697.imageshack.us/img697/3342/foto000809.jpg (http://img697.imageshack.us/i/foto000809.jpg/)

byM4k5
June 22nd, 2010, 10:50 PM
Nailazimo ponovo na skladišta.

http://img710.imageshack.us/img710/7765/foto000810.jpg (http://img710.imageshack.us/i/foto000810.jpg/)

FIS.

http://img52.imageshack.us/img52/8900/foto000811.jpg (http://img52.imageshack.us/i/foto000811.jpg/)

Ecos.

http://img685.imageshack.us/img685/84/foto000812.jpg (http://img685.imageshack.us/i/foto000812.jpg/)

http://img256.imageshack.us/img256/5863/foto000813.jpg (http://img256.imageshack.us/i/foto000813.jpg/)

Raskrsnica za Novi Travnik. U pozadini Vlašić, koji je tu sa nama i u sledećih par slika.

http://img194.imageshack.us/img194/16/foto000814.jpg (http://img194.imageshack.us/i/foto000814.jpg/)

Tabla Dolac na Lašvi.

http://img822.imageshack.us/img822/5382/foto000815.jpg (http://img822.imageshack.us/i/foto000815.jpg/)

http://img3.imageshack.us/img3/3438/foto000816.jpg (http://img3.imageshack.us/i/foto000816.jpg/)

http://img686.imageshack.us/img686/2851/foto000817.jpg (http://img686.imageshack.us/i/foto000817.jpg/)

byM4k5
June 22nd, 2010, 10:59 PM
Tabla Travnik. U pozadini slike iza bilborda se može primjetiti stari grad Kaštel Travnik.

http://img138.imageshack.us/img138/2636/foto000818.jpg (http://img138.imageshack.us/i/foto000818.jpg/)

I eto... Čim smo ušli, kiša. I to ne bilo kakva. :)

http://img25.imageshack.us/img25/2012/foto000819.jpg (http://img25.imageshack.us/i/foto000819.jpg/)

http://img251.imageshack.us/img251/440/foto000820.jpg (http://img251.imageshack.us/i/foto000820.jpg/)

Izlazimo iz Travnika.

http://img580.imageshack.us/img580/3075/foto000821.jpg (http://img580.imageshack.us/i/foto000821.jpg/)

Sastavilo. :)

http://img80.imageshack.us/img80/9885/foto000822.jpg (http://img80.imageshack.us/i/foto000822.jpg/)

http://img25.imageshack.us/img25/453/foto000823.jpg (http://img25.imageshack.us/i/foto000823.jpg/)

http://img85.imageshack.us/img85/5789/foto000824.jpg (http://img85.imageshack.us/i/foto000824.jpg/)

BosniaHerzegovina
June 23rd, 2010, 12:04 PM
Ne izlgeda lose Travnik.

leopol
June 23rd, 2010, 01:07 PM
Koridor V-c

Potpisan ugovor vrijedan 54,6 miliona eura o gradnji tunela "Vijenac"

Direktor Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Federacije BiH Erdal Trhulj i predsjednik Uprave ljubljanskog preduzeća SCT Ivan Zidar potpisali su danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru V-c, dionica Drivuša- Kakanj, poddionica Gorica- Bilješevo.
Ugovor se odnosi na gradnju tunela „Vijenac“, kojim će se razdaljina između Sarajeva i Zenice skratiti za oko pet kilometara. Vrijednost radova iznosi 54.602.849,29 eura, a sredstva su osigurana zajmom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Rok za izgradnju ove dionice je 36 mjeseci i ovo je prvi veliki tunel na koridoru V-c. Vlada FBiH ima legitimno pravo od izvođača radova tražiti da njegovi partneri budu bh. preduzeća, a proizvodi koji se ugrađuju u objekte imaju bh.porijeklo“, izjavio je Nail Šećkanović, federalni ministar za promet i komunikacije, koji je najavio da će Vlada FBiH na prvoj sjednici donijeti odluku o preoblikovanju federalne Direkcije autocesta u posebno javno preduzeće, čime će je još više osnažiti da bi uspješnije mogla izvršavati svoje zadatke.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, premijer ZDK-a Miralem Galijašević, ministri u Federalnoj vladi Muhidin Alić, Edin Mušić i kompletan saziv Skupštine ZDK-a.

„Vlada od Direkcije očekuje još više, zatvoreni sistem naplate mora se desiti hitno, potpisivanje trećeg lota veliki je prioritet jer samo otvaranjem gradilišta možemo doći u situaciju da kažemo da će i ove generacije osjetiti blagodeti autoputa. Bio sam prije dva-tri dana u Kuvajtu i razgovarali smo o kreditu od 30 miliona eura za gradnju zeničke zaobilaznice koji su osigurani. Aplicirali smo za još 50 miliona eura da bi ona bila završena i mislim da su veliki izgledi da Kuvajtski investicijski fond pozitivno odgovori“, izjavio je premijer Mujezinović.

Erdal Trhulj je najavio da će 4. augusta biti otvorena ponuda za LOT 3 i da će do kraja augusta biti završena procedura za izvođača radova da bi ovog ljeta bila otvorena tri gradilišta ukupne vrijednosti 260 miliona KM i da će za deset dana biti moguće izvođača radova na tunelu „Vijenac“ uvesti u posjed.
(FENA)

Pa eto, da nazdravimo i ovoj dionici! :cheers::cheers::cheers::cheers::cheers:

ampicilin
June 23rd, 2010, 01:10 PM
Ž :cheers::cheers:

ekist
June 23rd, 2010, 01:42 PM
Odlicne vijesti, bas sam ovaj vikend isao do Zenice i kontao gdje ce se ovaj tunel graditi. Na novoj dionici od Kaknja se vec uveliko radi, samo da na jos vise frontova otvore gradilista pa da sve to ide puno brze. Ne kontam bas najbolje ono naplatno mjesto u Kaknju, da li je ovo privremena varianta kako bi zatvorili krug naplate ili ce trajno ostati, da li neko zna? U svakom slucaju... :cheers:

leopol
June 23rd, 2010, 02:11 PM
Privremena, sve ono ce biti prebaceno na drugo mjesto, kako se AP bude dalje pruzao

mirza-sm
June 23rd, 2010, 02:57 PM
:cheers: za još jednu dionicu! :)

Hepec
June 23rd, 2010, 03:30 PM
[QUOTE=BosniaHerzegovina;59067009]Most preko Jablanickog jezera

http://i48.tinypic.com/28045ex.jpg
^^Jeli to jos jedna piramida u BiH u pozadini?? :colgate:

mirza-sm
June 23rd, 2010, 03:46 PM
Ne jedna, već čitava dolina piramida. :D

mmato
June 23rd, 2010, 03:51 PM
SCT dobil tudi 55 milijonov evrov vreden posel v BiH

Predsednik uprave SCT Ivan Zidar je danes z vodstvom direkcije za avtoceste BiH podpisal skoraj 55 milijonov evrov vredno pogodbo za izgradnjo predora Vijenac na pododseku avtoceste Gorica - Biliješevo na avtocesti Drivuša- Kakanj.

Zenica - SCT je z vodstvom direkcije za avtoceste BiH podpisal skoraj 55 milijonov evrov vredno pogodbo za izgradnjo predora Vijenac na pododseku avtoceste Gorica - Biliješevo na avtocesti Drivuša- Kakanj, so sporočili iz SCT. Predsednik uprave SCT Ivan Zidar je povedal, da gre za pomembno pogodbo, ki družbi v BiH odpira nove posle.
Dela bodo gradbinci SCT začeli v roku dveh tednov, je napovedal Zidar. Na terenu bo neprekinjeno delalo 200 delavcev, gre pa predvsem za "ekipo, ki je bila predvidena za gradnjo predora Markovec", kjer SCT po številnih zapletih ni bil izbran. Na omenjeni avtocesti bo več kot 30 predorov, v SCT pa si obetajo, da bi gradili še kakšnega, je dejal. "SCT je v BiH kot doma", je poudaril Zidar.

Kot poročajo mediji v BiH, gre za enega daljših, in gradbeno zahtevnih dvocevnih predorov v BiH. Dolžina leve in desne cevi znaša skoraj po tri kilometre, SCT pa bo ob tem zgradil še 2,3 kilometra dolgo dostopno cesto do predora. Pogodbeni rok za končanje del je 36 mesecev.

SCT v BiH sicer že gradi obvoznico Sarajevo med Jošanico in Butilo, v sklopu katere gradi tudi dva dvocevna predora, in sicer Oštrk in Ožega, ter največjo priključno rampo na področju nekdanje Jugoslavije. Gre za pentljo Butila, ki je del omenjene obvoznice. SCT je pred leti v BiH zgradil tudi prvo avtocesto, in sicer odsek Podlugovi - Jošanica.

Source (http://www.delo.si/clanek/110849)

Do you have any pics of this three construction sites:

predor Vijenac,
obilaznica Sarajevo izmed Jošanica i Butila AND
highway enter Butila

Hvala, pozdrav!

BosniaHerzegovina
June 23rd, 2010, 06:41 PM
edit

byM4k5
June 23rd, 2010, 07:57 PM
predor Vijenac,

Igradnja nije počela. / It is not started.

obilaznica Sarajevo izmed Jošanica i Butila AND
highway enter Butila

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=834330&highlight=obilaznica&page=68
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=834330&highlight=obilaznica&page=73

mirza-sm
June 23rd, 2010, 11:44 PM
Gremo, hitro hitro Janezi z obilaznico in predorom! :D :cheers:

corvus_edin
June 23rd, 2010, 11:58 PM
^^ lol

-----------

http://i48.tinypic.com/5aow12.jpg

byM4k5
June 24th, 2010, 08:30 AM
Gremo, hitro hitro Janezi z obilaznico in predorom! :D :cheers:

Ter pentljom?

Meni je "pentlja" ipak naj riječ. :D

Bad_Hafen
June 24th, 2010, 11:47 AM
Kako katastrofalno izgleda horizontalna signalizacija na putu Turbe/Lasva.
100 razlicitih fontova, boja, uzas.

mirza-sm
June 24th, 2010, 01:24 PM
Ter pentljom?

Meni je "pentlja" ipak naj riječ. :D

Čuj pentlja? Koji su to kraljevi! :D

mirza-sm
June 24th, 2010, 01:35 PM
Kuvajt i Saudijska Arabija odriješili kesu: Obezbijeđen novac za zeničku zaobilaznicu!

Državno-privredna delegacija BiH predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem, vratila se iz Kuvajta s načelno usuglašenim sporazumom prema kojem će Kuvajtska investicijska agencija s dodatnih 100 miliona KM sudjelovati u izgradnji koridora 5C.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/june/Autoput_petlja_863421225.jpg&size=article_medium

Ranije je KIA za ovaj projekat odobrila kredit od 60 miliona KM i ta su sredstva postala operativna prije nekoliko mjeseci kada su započete pripreme za izgradnju zeničke zaobilaznice u ukupnoj dužini od 11 kilometrara.

Kako nam je pojasnio federalni ministar saobraćaja Nail Šećkenović, zenička zaobilaznica proteže se od saobraćajne petlje u Bilješevu prema Nemili i zapravo se nastavlja na 16 kilometara dugu dionicu autoceste od Kaknja do Bilješeva čiju izgradnju kreditira EBRD i EIB.

„Ova se dionica završava saobraćajnom petljom u Bilješevu pa smo morali hitno pronaći investitora kako bismo obezbijedili novac da se petlja u Bilješevu poveže sa gradom Zenicom i da se započne izgradnja zeničke zaobilaznice kako bismo imali konekciju s postojećom cestom M17. Dio navca obezbijeđen je iz kredita Saudijskog fonda - 40 miliona KM - a drugi dio novca, u ukupnom iznosu od 160 miliona KM, obezezbijedila je Kuvajska agencija za razvoj“, kaže ministar Šećkenović. Prema njegovim riječima, saudijski i kuvajtski kredit bi će dovoljan za cjelokupnu izgradnju zeničke zaobilaznice i za izgradnju autoceste koja će grad Zenicu povezati sa saobraćajnom petljom u Bilješevu, odnosno s izgrađenim dijelom koridora 5C.

„Na taj način obezbijedili smo sredstva za otvaranje pet novih gradilišta od kojih su tri na dionici Kakanj-Bilješevo (tri lota) i još dva na spojnici Zenica – Bilješevo i zeničkoj zaobilaznici. Sve u svemu, riječ je o 30-ak kilometara autoceste kojim će se cijeli zenički bazen spojiti sa Sarajevom“, kaže Šećkanović, napominjući da će se tokom ljeta koridor 5C „napasti“ na još nekoliko lokacija: na jugu Hercegovine, na sjeveru Bosne i na dionici od Blažuja do Tarčina.

:cheers:

corvus_edin
June 24th, 2010, 01:44 PM
aha... sounds good - but I gonna believe it when I see machinery at the site

leopol
June 24th, 2010, 02:10 PM
Ili novinar ili ministar je napravio lapsus: nije petlja Biljesevo vec Drivusa

byM4k5
June 24th, 2010, 07:47 PM
Lašvanska petlja

Spoj magistralnih puteva M5 Vitez - Kakanj i M17 Zenica - Lašva.

Prilazak petlji. Lijevo je M17 prema Zenici, a desno M5 prema Kaknju.

http://img692.imageshack.us/img692/4458/foto000284.jpg (http://img692.imageshack.us/i/foto000284.jpg/)

Prolazimo ispod željezničkog mosta i skrećemo desno poslije prvog znaka.

http://img541.imageshack.us/img541/2043/foto000285.jpg (http://img541.imageshack.us/i/foto000285.jpg/)

Povratak. Prelazimo rijeku Bosnu i skrećemo desno da bi prošli ispod nadvožnjaka.

http://img155.imageshack.us/img155/6570/foto000795.jpg (http://img155.imageshack.us/i/foto000795.jpg/)

Nadvožnjak.

http://img535.imageshack.us/img535/4485/foto000796.jpg (http://img535.imageshack.us/i/foto000796.jpg/)

Ponovo željeznički most.

http://img121.imageshack.us/img121/3743/foto000797.jpg (http://img121.imageshack.us/i/foto000797.jpg/)

mirza-sm
June 24th, 2010, 08:22 PM
^^ O pa vrh, jesi li skrenuo desno prema A1, i dalje prema Rajvosa? :D

byM4k5
June 24th, 2010, 08:40 PM
Jašta, Mirza. :) Imam materijala za još 150 km puta. ;)

leopol
June 25th, 2010, 10:06 AM
Koridor V-c

Potpisan ugovor vrijedan 54,6 miliona eura o gradnji tunela "Vijenac"

Direktor Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Federacije BiH Erdal Trhulj i predsjednik Uprave ljubljanskog preduzeća SCT Ivan Zidar potpisali su danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru V-c, dionica Drivuša- Kakanj, poddionica Gorica- Bilješevo.
Ugovor se odnosi na gradnju tunela „Vijenac“, kojim će se razdaljina između Sarajeva i Zenice skratiti za oko pet kilometara. Vrijednost radova iznosi 54.602.849,29 eura, a sredstva su osigurana zajmom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Rok za izgradnju ove dionice je 36 mjeseci i ovo je prvi veliki tunel na koridoru V-c. Vlada FBiH ima legitimno pravo od izvođača radova tražiti da njegovi partneri budu bh. preduzeća, a proizvodi koji se ugrađuju u objekte imaju bh.porijeklo“, izjavio je Nail Šećkanović, federalni ministar za promet i komunikacije, koji je najavio da će Vlada FBiH na prvoj sjednici donijeti odluku o preoblikovanju federalne Direkcije autocesta u posebno javno preduzeće, čime će je još više osnažiti da bi uspješnije mogla izvršavati svoje zadatke.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, premijer ZDK-a Miralem Galijašević, ministri u Federalnoj vladi Muhidin Alić, Edin Mušić i kompletan saziv Skupštine ZDK-a.

„Vlada od Direkcije očekuje još više, zatvoreni sistem naplate mora se desiti hitno, potpisivanje trećeg lota veliki je prioritet jer samo otvaranjem gradilišta možemo doći u situaciju da kažemo da će i ove generacije osjetiti blagodeti autoputa. Bio sam prije dva-tri dana u Kuvajtu i razgovarali smo o kreditu od 30 miliona eura za gradnju zeničke zaobilaznice koji su osigurani. Aplicirali smo za još 50 miliona eura da bi ona bila završena i mislim da su veliki izgledi da Kuvajtski investicijski fond pozitivno odgovori“, izjavio je premijer Mujezinović.

Erdal Trhulj je najavio da će 4. augusta biti otvorena ponuda za LOT 3 i da će do kraja augusta biti završena procedura za izvođača radova da bi ovog ljeta bila otvorena tri gradilišta ukupne vrijednosti 260 miliona KM i da će za deset dana biti moguće izvođača radova na tunelu „Vijenac“ uvesti u posjed.
(FENA)

Pa eto, da nazdravimo i ovoj dionici! :cheers::cheers::cheers::cheers::cheers:

Znate li koliko je Oslobodjenje u jucerasnjem broju dalo prostora ovoj vijesti?

4 cm x 8 cm, na cini mi se 9. stranici! Kakvi su to idioti u medijima!:bash::bash::bash::bash::bash:

leopol
June 25th, 2010, 03:46 PM
Sa Sa-C.info clan "autoceste" o brzoj cesti Lasva - Turbe:

Idućeg mjeseca će se raspisati tender za prvih 31km glavnog projekta Lašva - Donji Vakuf. Rok za izradu prvih 9km (Lašva - Vitez) će biti 9 mjeseci. Od 9 do 19 km rok će biti 18 mjeseci i od 19 do 31 km rok će biti 24 mjeseca. Tako će se dok se završi tender za koncesiju moći odmah koncesionaru dati projekat za 9 km kako bi sto prije počela gradnja. Treba vidjeti prvo kako ce završiti tender za koncesiju. Za to je zaduženo Fed.min. prometa i komunikacija.

Ja mislim da bi im Ban trebao napisati pismo i objasniti svu slozenost zemljanih radova, kako je to nesto najteze na svijetu za uraditi, i da rok treba biti najmanje 4 godine a i vise!:lol::lol::lol:

leopol
June 25th, 2010, 03:48 PM
Izgradnja Koridora Vc: BiH zatražila 50 miliona eura kredita od Kuvajćana

Delegacija Bosne i Hercegovinu koju su sačinjavali predstavnici vlasti i privrednici nedavnu posjetu Kuvajtu iskoristili su za ugovaranje nove kreditne linije od Kuvajtske investicijske agencije, za izgradnju dionica Koridora VC. Konkretno, radi se o dionicama Drivuša - Klopča, te Klopča - Donja Gračanica, dužine 11 kilometara.

Posjećamo, Kuvajćani su prošle godine izrazili spremnost za ulaganje u infrastrukturu BiH potpisavši kreditni sporazum vrijedan 10,5 miliona kuvajtskih dinara ili 30 miliona eura za Projekt Drivuša-Klopča.

Ukupna vrijednost ove dionice koja predstavlja obilaznicu kod Zenice iznosi 100 miliona eura, potvrdio je za eKapiju Erdal Trhulj, direktor Direkcije za ceste FBiH.

"Posjetu Kuvajtu smo iskoristili kako bi zatražili nedostajuća sredstva. Dostavili smo prikaz dosadašnjih aktivnosti, prikazali da imamo stabilnu finansijsku konstrukciju, prihode od 100 miliona KM te da se možemo još zadužiti. Predstavnici Kuvajtske investicijske agencije izrazili su spremnost da krajem septembra ove godine pošalje svoju delegacije sa kojima ćemo krenuti u pregovore", kazao je Trhulj.

On je dodao uz prethodno obezbjeđenih 30 miliona eura, od Kuvajćana je zatražen kredit od 50 miliona eura, dok bi preostalih 20 miliona bilo osigurano iz akciza na goriva za izgradnju autoputeva.

N.V.

Tango Zulu
June 25th, 2010, 03:52 PM

Ja mislim da bi im Ban trebao napisati pismo i objasniti svu slozenost zemljanih radova, kako je to nesto najteze na svijetu za uraditi, i da rok treba biti najmanje 4 godine a i vise!:lol::lol::lol:

Ovaj rok od 9 mjeseci je rok za izradu "glavnog projekta"? pa onda dodje izrada "idejnog projekta"? jos 9 mjeseci? onda sudski process?

Cisto sumljam da ce sve biti gotovo za 9 mjeseci od dodjele koncesije. Kada bi trebali pocet radovi ovdje?

leopol
June 25th, 2010, 03:58 PM
Ovaj rok od 9 mjeseci je rok za izradu "glavnog projekta"? pa onda dodje izrada "idejnog projekta"? jos 9 mjeseci? onda sudski process?

Cisto sumljam da ce sve biti gotovo za 9 mjeseci od dodjele koncesije. Kada bi trebali pocet radovi ovdje?

Nie, rokovi od 9, 18 i 24 mjeseci su za izgradnju. Inace bi ispalo da projekat LOT3 rade 24 mjeseca ;)

Tango Zulu
June 25th, 2010, 03:58 PM
Izgradnja Koridora Vc: BiH zatražila 50 miliona eura kredita od Kuvajćana

Delegacija Bosne i Hercegovinu koju su sačinjavali predstavnici vlasti i privrednici nedavnu posjetu Kuvajtu iskoristili su za ugovaranje nove kreditne linije od Kuvajtske investicijske agencije, za izgradnju dionica Koridora VC. Konkretno, radi se o dionicama Drivuša - Klopča, te Klopča - Donja Gračanica, dužine 11 kilometara.

Posjećamo, Kuvajćani su prošle godine izrazili spremnost za ulaganje u infrastrukturu BiH potpisavši kreditni sporazum vrijedan 10,5 miliona kuvajtskih dinara ili 30 miliona eura za Projekt Drivuša-Klopča.

Ukupna vrijednost ove dionice koja predstavlja obilaznicu kod Zenice iznosi 100 miliona eura, potvrdio je za eKapiju Erdal Trhulj, direktor Direkcije za ceste FBiH.

"Posjetu Kuvajtu smo iskoristili kako bi zatražili nedostajuća sredstva. Dostavili smo prikaz dosadašnjih aktivnosti, prikazali da imamo stabilnu finansijsku konstrukciju, prihode od 100 miliona KM te da se možemo još zadužiti. Predstavnici Kuvajtske investicijske agencije izrazili su spremnost da krajem septembra ove godine pošalje svoju delegacije sa kojima ćemo krenuti u pregovore", kazao je Trhulj.

On je dodao uz prethodno obezbjeđenih 30 miliona eura, od Kuvajćana je zatražen kredit od 50 miliona eura, dok bi preostalih 20 miliona bilo osigurano iz akciza na goriva za izgradnju autoputeva.

N.V.

jucer najavljeno da su sredstva odobrena, a danas se kaze da tek u septembru pocinju pregovori. :lol::lol: ono kad kuwaitski experti dodju pa da malo kao vise "idejni projekat".

Ali pazi, i nekaze da ce doci, samo kaze da su kuwaicani "izrazili spremnost" da dodju. I ja sam spreman na svasta, ali naznaci da cu! izvini te na negativnost ali tako zvuci sa razlicitim vijestima svaki dan. :nuts:

leopol
June 25th, 2010, 04:01 PM
Zato sam i postavio vijest, da se vidi da nije sve vec "gotova stvar"

byM4k5
June 25th, 2010, 05:54 PM

Je l' odlučeno gdje će se ova brza cesta spajati na Vc? Biljiševo ili Drivuša?

atlantis.
June 25th, 2010, 08:40 PM
Je l' odlučeno gdje će se ova brza cesta spajati na Vc? Biljiševo ili Drivuša?

Odgovor na tvoje pitanje je "da". ;)

Koliko ja tu kontam, ova nova brza cesta ce se spajati na sadasnji M-17 na petlji Lasva. Sa te petlje mozes ici lijevo prema petlji Drivusa ili desno prema petlji Biljesevo, zavisno da li ides prema Zenici ili Sarajevu. Koliko vidim, ti si bas tu bio nedavno. :)

Dakle, nece biti petlje (direktnog spoja) izmedju ove brze ceste i A1, sto nije ni problem, jer M-17 ima dovoljnog kapaciteta da pola lasvanskog saobracaja prebaci do Drivuse, a drugu polovinu do Biljeseva.

Neka me neko ispravi, ako je vidio drugacije planove.

byM4k5
June 25th, 2010, 09:03 PM
I to je zanimljivo rješenje. ;) Hvala na odgovoru. ;)

corvus_edin
June 25th, 2010, 09:11 PM
Odgovor na tvoje pitanje je "da". ;)

Koliko ja tu kontam, ova nova brza cesta ce se spajati na sadasnji M-17 na petlji Lasva. Sa te petlje mozes ici lijevo prema petlji Drivusa ili desno prema petlji Biljesevo, zavisno da li ides prema Zenici ili Sarajevu. Koliko vidim, ti si bas tu bio nedavno. :)

Dakle, nece biti petlje (direktnog spoja) izmedju ove brze ceste i A1, sto nije ni problem, jer M-17 ima dovoljnog kapaciteta da pola lasvanskog saobracaja prebaci do Drivuse, a drugu polovinu do Biljeseva.

Neka me neko ispravi, ako je vidio drugacije planove.

ehm... znaci BC sa 2x2 trake ce se spajati sa AC sa 2x2 - ali ne direktno, neko preko 1x1 puta?

byM4k5
June 25th, 2010, 09:22 PM
Preko 2x2x1 puta. :D Odnosno, dvije magistrale. ;)