View Full Version : Željeznice / Жељезнице | Railways
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[ 11]
12
13
14
15
ssemir January 12th, 2012, 07:34 PM ovo sto kazu da od zeljeznica srbije i hrvatske zavise cijene karti. nije mi jasno, je li oni naplacuju po putniku..ili ima jedna odredjena tarifa za prolazak voza po njihovim prugama, bez obzira na broj putnika? ova druga opcija mi je logicnija, ali onda mi nije jasno zbog cega ovi nasi "menadzeri" jos uvijek ne znaju cijenu, jer, ako je tarifa po jednoj voznji, valjda sada znaju vec kolika je ta tarifa..
edit: hoce li zfbih imati koristi ukoliko naprimjer putnik iz beograda putuje do osijeka nasim vozom?
yucca January 12th, 2012, 08:09 PM Po čemu ga potvrđuje?
Dođite vi kod nas na Kupres :cheers2:
nemoj me dvaput zvat!!
:guns1: & roses
atlantis. January 12th, 2012, 09:55 PM Ja bi Talgo radije prodao ili ostavio da truhne u Butmiru nego li dao da se u njemu vozaju oni koji su izvrsili agresiju za BiH.
To je moje misljenje.
Basta
Super ideja. Postavicemo na ulazna vrata agresor detektor koji ce svirati ako agresor pokusa uci u voz. Istu tehnologiju treba primijeniti na avione BH Airlinesa, a mozda i na tramvaje u Sarajevu. Takodje i autoputeve treba ostaviti da trunu da se na njima ne bi vozali "agresori".
HDZ January 12th, 2012, 10:17 PM Geografija ti nije najjaca strana izgleda.
Inace, @pindo, nije to da cemo placat da se oni vozaju Talgom, svako ko plati kartu placa, prevoz i placa prolazak Talga kroz tudju drzavu.
Pruge su necije vlastistvo i neko je ulozio pare za to, nemozemo to samo uzet i upotrijebit kao da su nase.
Probaj malo razumjeti sve ove stvari prije nego sto se pocnes ljutiti na neke najobicnije stvari.
1) nemamo brzih pruga, zato nam netrebaju ni brze lokomotive.
2) imamo lokomotive koje su ok brzina, ali za sada neprakticne jer na podrucju od Sarajeva i zagreba nema takvih pruga. Od tih pruga mi imamo kontrolu nad samo 25% znaci nasa ulaganja nece nista promijeniti
3) nemozes imati nikakav embargo protiv zapadnih susjeda jer mi trebamo njih a one netrebaju nas. mi nemmao drugog pravca prema zapadu. a oni imaju prema istoku.
ako ista hoces da promijenis radi kao ja i trosi minimalno proizvode onih koji nam nezele dobro.
:okay:
Tačno tako.
corvus_edin January 12th, 2012, 10:58 PM :lol:
Blago tebi prijatelju dragi. Ti iz Bosne kažeš da mi u HR imamo barake od raspadnutih vagona... ;) Skocentriraj se drugi put. I ne treba nam talgo, hvala lijepa... vozajte ga oko Sarajstana, eventualno do Zenice ako vozni red dopusti da dođe za 2 sata, možda ga isplatite :cheers2:
... e da, kad se počne voziti 2017. god.
Sta ti to znaci, molim?
passat1717 January 12th, 2012, 11:13 PM ^^ Ispričavam se, Sarajevo :cheers2:
_____________________________________________________________________________________________
nemoj me dvaput zvat!!
To je neka prijetnja ili opet ne razumijem dobro, ne poznajem geografiju i sl?
pindo28 January 12th, 2012, 11:28 PM nemoj me dvaput zvat!!
:cheers:
pindo28 January 12th, 2012, 11:35 PM Super ideja. Postavicemo na ulazna vrata agresor detektor koji ce svirati ako agresor pokusa uci u voz. Istu tehnologiju treba primijeniti na avione BH Airlinesa, a mozda i na tramvaje u Sarajevu. Takodje i autoputeve treba ostaviti da trunu da se na njima ne bi vozali "agresori".
Ma jok.Uzecemo jos veci kredit,kupit jos vise vozova,pa ce mo onda cekat godinama da nam "prijateljski susjedi "konacno izaju dozvole,pa ce mo onda sljedecih 20 godina odplacivat kredit koji cemo mi u BiH placat dok necrknemo a pusticemo da nam se oni koji su nam unistili zeljeznicu i doveli do toga da moramo po svjetu prosit za kredit se fino vozaju i piju pivu u bifeu u vozu i smisljaju kako ce nas opet na neki drui nacin zajebat!
To ce mo!
BosniaHerzegovina January 12th, 2012, 11:58 PM Ma jok.Uzecemo jos veci kredit,kupit jos vise vozova,pa ce mo onda cekat godinama da nam "prijateljski susjedi "konacno izaju dozvole,pa ce mo onda sljedecih 20 godina odplacivat kredit koji cemo mi u BiH placat dok necrknemo a pusticemo da nam se oni koji su nam unistili zeljeznicu i doveli do toga da moramo po svjetu prosit za kredit se fino vozaju i piju pivu u bifeu u vozu i smisljaju kako ce nas opet na neki drui nacin zajebat!
To ce mo!
Pa mogu uvesti barem jedan Talgo na relaciji Zenica-Sarajevo-Mostar.
Mi cemo se nacekati na susjede, pogotovo ove iz HR.:bash:
passat1717 January 13th, 2012, 12:07 AM Sve se meni čini da vama vaši mažu oči. Da to čudo od "voza" može vozit već bi on išao po vašim prugama. Ako pušite priče o Hrvatskoj i Srbiji kao krivcu šta vaš vlak stoji i krade bogu dane... no comment.
Al zato je bitno :guns1: & roses :cheers2:
MarioLa January 13th, 2012, 12:29 AM Joj koja diskusija...
Politikolog January 13th, 2012, 12:42 AM Ovde jos fali samo neko iz SRB da potegne(ja vala necu) :guns1: pa da se lepo i na forumu poubijamo :gunz: Dajte ljudi ovde se radi o zeleznici a ne ko ce koga da zajebe, otme itd...
@ atlantis. svaka cast majstore za agresor detektor :lol:
Inace nije bas da Srbija ka BIH tj Sarajevu salje najgore vagone, radi se o Z2 vagonima koji su sa kraja 80-tih, jedini bolji su Z1 -inace razlika izmedju Z1 i Z2 je klimatizacija i raspored sedista - Z2 su sa kupejima, istina Z1 su 1999. godiste ali se oni koriste samo za IC linije ka Mihnenu, Baru (dnevni IC), Budimpesti i Pragu...
jasmindk January 13th, 2012, 12:43 AM Ljudi treba jedna stvar da nam bude jasna, od svih zemalja balkana i bivse juge mi imamo naj bolje i naj modernije VOZOVE... Pa zar to nije predivno, a ako Bog da jos malo jos koji mijesec pa cemo se lijepo u njima provozati, i mi i sve nase komsije i svi ljudi kojima to bude potrebno...
MarioLa January 13th, 2012, 09:00 AM Bravo Jasmine. Na kraju krajeva samo se u Bosni uvijek ostavlja 'fildžan viška, ako ko naidje...." I ako Bog da mi docekali taj dan kad Talgo konacno krene.
BosniaHerzegovina January 13th, 2012, 09:29 AM Ljudi treba jedna stvar da nam bude jasna, od svih zemalja balkana i bivse juge mi imamo naj bolje i naj modernije VOZOVE... Pa zar to nije predivno, a ako Bog da jos malo jos koji mijesec pa cemo se lijepo u njima provozati, i mi i sve nase komsije i svi ljudi kojima to bude potrebno...
Slazem se:cheers:
Uz to nam se jos i pruga obnavlja, tamo za jedno 3/4 godine bice extra sve, pa nek crknu dusmani.
ssemir January 13th, 2012, 10:34 AM Sve se meni čini da vama vaši mažu oči. Da to čudo od "voza" može vozit već bi on išao po vašim prugama. Ako pušite priče o Hrvatskoj i Srbiji kao krivcu šta vaš vlak stoji i krade bogu dane... no comment.
Al zato je bitno :guns1: & roses :cheers2:
BRAVO!
upravo si opisao situaciju u bosni. nisam namjeravao ukljuciti se u ovu maloumnu diskusiju, ali moram ovaj komentar citirati.
od rata je ovako, svoju nesposobnost i kriminal skrivaju na nacin da izmisljaju opstrukcije iz srbije i hrvatske, i onda glupi narod se zabavi pricom o tim puskama i mrznji i tako prolazi vrijeme...a mi sve vise i vise smo siromasni, drzava u sve gorem polozaju, politicari sve bogatiji..jbg ima nas kojima je to jasno, ali sta mi mozemo, kada je ogroman broj stanovnistva u bih nepismeno, i za zivota nisu otisli dalje iz svoje mahale.. sta mozemo? jedino pobjeci odavde u normalnu drzavu, sa normalnim stanovnistvom.. :ohno:
VozdraRajvosa January 13th, 2012, 10:53 AM passat je glavni :lol:
mirza-sm January 13th, 2012, 01:50 PM :lol:
Blago tebi prijatelju dragi. Ti iz Bosne kažeš da mi u HR imamo barake od raspadnutih vagona... ;) Skocentriraj se drugi put. I ne treba nam talgo, hvala lijepa... vozajte ga oko Sarajstana, eventualno do Zenice ako vozni red dopusti da dođe za 2 sata, možda ga isplatite :cheers2:
... e da, kad se počne voziti 2017. god.
Sta ti to znaci, molim?
Ili mu je krivo sto je Hrvatska na turskom Hrvatistan, a Bosna - Bosna, ili je mislio na Sarajevostan d.o.o, upravitelja zgrada? :dunno:
http://sarajevostan.com.ba/gallery/image/large/cfdee41872be5540ecc31d3f22bc0216
:lol:
Rotterdam2011 January 13th, 2012, 02:00 PM haha Mirza legenda si :lol:
ramboamadeus January 14th, 2012, 04:44 PM Zeničko Prometno-poslovno područje Željeznica Federacije BiH je tokom 2011. godine zabilježilo povećanje prevoza i u putničkom i u teretnom saobraćaju, kako u odnosu na postavljeni plan, tako i u poređenju sa 2010. godinom. Ovo je danas potvrdio Rifat Čabrić, zamjenik direktora zeničkog željezničkog prometno-poslovnog područja. Na ovom području prevezeno 212.713 putnika, što je u odnosu plan povećanje za blizu 18 posto, dok je u teretnom saobraćaju prevezeno 4 miliona i 816.000 neto tona robe, čime je plan premašen za preko 39 posto.
- S obzirom da su Željeznice Federacije BiH od Hrvatskih željeznica i Željeznica Srbije dobile saglasnost da naši talgo vozovi mogu saobraćati na njihovim željeznicama, mi sada realizujemo aktivnosti vezane za osposobljavanje naših željezničkih stanica, u kojima ne postoje putnički peroni prilagođeni ovim savremenim vozovima. U Zenici je upravo napravljen takav peron i nadamo se da će novi talgo vozovi do šestog mjeseca ove godine voziti na ovom području, - navodi Čabrić.
Je li mi nesto promaklo...kada su dobili saglasnost?
bron:www.rtvze.ba
pindo28 January 14th, 2012, 06:25 PM Zeničko Prometno-poslovno područje Željeznica Federacije BiH je tokom 2011. godine zabilježilo povećanje prevoza i u putničkom i u teretnom saobraćaju, kako u odnosu na postavljeni plan, tako i u poređenju sa 2010. godinom. Ovo je danas potvrdio Rifat Čabrić, zamjenik direktora zeničkog željezničkog prometno-poslovnog područja. Na ovom području prevezeno 212.713 putnika, što je u odnosu plan povećanje za blizu 18 posto, dok je u teretnom saobraćaju prevezeno 4 miliona i 816.000 neto tona robe, čime je plan premašen za preko 39 posto.
- S obzirom da su Željeznice Federacije BiH od Hrvatskih željeznica i Željeznica Srbije dobile saglasnost da naši talgo vozovi mogu saobraćati na njihovim željeznicama, mi sada realizujemo aktivnosti vezane za osposobljavanje naših željezničkih stanica, u kojima ne postoje putnički peroni prilagođeni ovim savremenim vozovima. U Zenici je upravo napravljen takav peron i nadamo se da će novi talgo vozovi do šestog mjeseca ove godine voziti na ovom području, - navodi Čabrić.
bron:www.rtvze.ba
Dobro si ovo nasao ali mi sada nije jasno da li imaju ili nemaju te dozvole za Talgo?Do neki dan su govorili da se jos ceka na dozvole...
mirza-sm January 14th, 2012, 07:08 PM I konfuzija se nastavlja :nuts:
Politikolog January 15th, 2012, 12:31 AM :rofl: u ovj prici oko Talga j.be lud zbunjenog :bash: pa oni ni ne mogu da se usaglase da makar pricaju istu pricu!!!! Ko zna mozda su dobijene dozvole jos prosle godine al ljudi iz upravi ZFBH nisu znali :lol:
mirza-sm January 15th, 2012, 01:48 AM Nista me ne bi cudilo... :)
Zeljeznice bi se mogle malo ugledati na JP Autoceste, koje su dosta mladja firma od njih, a trilion puta efikasnije! :bash:
ssemir January 15th, 2012, 02:14 AM sve su ovo ostavstine brankovica.. on je ovaj kredit isposlovao, i sve komplikacije vezane za njeg..
BosniaHerzegovina January 15th, 2012, 08:34 PM P8C6mndZ9_4
pindo28 January 15th, 2012, 09:09 PM U firmi u kojoj ja radim u Holandiji,ovaj zamjenik ministra po svom intelektu i sposobnostima bi radio na recepciji!
Vozovi su dobri ali mi takodje nije jasno zasto bas niti jedna garnitura nije predvidzena da ide na jug u pravcu mora?Beograd bi za mene bio POSLJEDNJA destinacija na koju bi ja uveo Talgo.
I onda nas jos susjedi supaju za dozvole....whats new!
eMir_ January 15th, 2012, 10:39 PM Izlgeda da nisam u toku ali jel krenuo u promet onaj niskopodni Koncarov?? Sta to toliko traje :)
leopol January 16th, 2012, 12:26 AM Zeničko Prometno-poslovno područje Željeznica Federacije BiH je tokom 2011. godine zabilježilo povećanje prevoza i u putničkom i u teretnom saobraćaju, kako u odnosu na postavljeni plan, tako i u poređenju sa 2010. godinom. Ovo je danas potvrdio Rifat Čabrić, zamjenik direktora zeničkog željezničkog prometno-poslovnog područja. Na ovom području prevezeno 212.713 putnika, što je u odnosu plan povećanje za blizu 18 posto, dok je u teretnom saobraćaju prevezeno 4 miliona i 816.000 neto tona robe, čime je plan premašen za preko 39 posto.
- S obzirom da su Željeznice Federacije BiH od Hrvatskih željeznica i Željeznica Srbije dobile saglasnost da naši talgo vozovi mogu saobraćati na njihovim željeznicama, mi sada realizujemo aktivnosti vezane za osposobljavanje naših željezničkih stanica, u kojima ne postoje putnički peroni prilagođeni ovim savremenim vozovima. U Zenici je upravo napravljen takav peron i nadamo se da će novi talgo vozovi do šestog mjeseca ove godine voziti na ovom području, - navodi Čabrić.Dobro si ovo nasao ali mi sada nije jasno da li imaju ili nemaju te dozvole za Talgo?Do neki dan su govorili da se jos ceka na dozvole...
Vidim da je ovaj bas relevantna osoba za razgovor na temu Talgo vozova.
Nema nikakve promjene za Talgo i Koncar, isto stanje.
atlantis. January 16th, 2012, 02:24 AM Slazem se da jedna garnitura treba ici za Ploce, pogotovo u ljeto. Takodje, Koncarev EMV treba uputiti za Mostar.
leopol January 16th, 2012, 10:25 AM I na temu ove sulude diskusije, da napomenem da su ŽRS takodjer kupile Talgo vozove.
Tako da ce se njima voziti i Majorizatori, i Majorizirani i Referendumasi :)
Red_Major January 16th, 2012, 10:29 AM I na temu ove sulude diskusije, da napomenem da su ŽRS takodjer kupile Talgo vozove.
Tako da ce se njima voziti i Majorizatori, i Majorizirani i Referendumasi :)
Samo ce biti drugacije naljepnice...:)
mirza-sm January 16th, 2012, 10:37 AM A kad njima trebaju stici njihovi vozovi, i sto nisu jos?
HDZ January 16th, 2012, 07:56 PM Samo ce biti drugacije naljepnice...:)
.. i neće morati proći čitavu "proceduru" oko dozvola.
passat1717 January 16th, 2012, 09:01 PM Zeničko Prometno-poslovno područje Željeznica Federacije BiH je tokom 2011. godine zabilježilo povećanje prevoza i u putničkom i u teretnom saobraćaju, kako u odnosu na postavljeni plan, tako i u poređenju sa 2010. godinom. Ovo je danas potvrdio Rifat Čabrić, zamjenik direktora zeničkog željezničkog prometno-poslovnog područja. Na ovom području prevezeno 212.713 putnika, što je u odnosu plan povećanje za blizu 18 posto, dok je u teretnom saobraćaju prevezeno 4 miliona i 816.000 neto tona robe, čime je plan premašen za preko 39 posto.
bron:www.rtvze.ba (http://www.rtvze.ba)
:guns1: & Roses ;)
Kako je kolege sad ha, jesu opet susjedi krivi za opstrukciju vaših (supermodernih) vozova na vašim prugama? :lol:
HDZ January 16th, 2012, 09:12 PM ^^ :lol:
Komentarišeš netačnu informaciju.
mirza-sm January 16th, 2012, 09:28 PM :guns1: & Roses ;)
Kako je kolege sad ha, jesu opet susjedi krivi za opstrukciju vaših (supermodernih) vozova na vašim prugama? :lol:
Eno u Sarajevostanu d.o.o raspisali konkurs, traze osoblje na potezu Zagreb-Split-Ploce.
passat1717 January 16th, 2012, 10:33 PM Komentarišeš netačnu informaciju.
Zašto netočna, iz vaših je izvora. :dunno:
Ma nećeš ti Talga ako će vozit 12-13h od Ploča do Zagreba... Sve iznad 10h nema smisla. Nitko s njim neće ići cijelu relaciju nego ili Ploče - Mostar, možda Sa ili Sa - Zenica... već Sa - Zg ne znam jel se isplati ići.
dresdener78 January 16th, 2012, 10:59 PM ... vrlo mi je žao, ja više neću da putujem vozom :( sporost putovanja kroz BiH je strašna. Na biciklu bi bilo cak i malo brže. I nakon jedne vrlo neugodne situacije kada smo ostali bez ikakvih informacija nekoliko sati u Slavonskom Šamcu pa došli u Sarajevo u 2:30 ujutro :bash: radije štedim za avionsku kartu. Dok će vožnja u Šamac trajati pet sati kao danas onda neće biti putnika niti kada uprava kupi "Orient Expres".
Ja bi bio i spreman da se vozim postojećim vagonima samo da ne provedem cijeli dan vožnjom koja bi normalno trajala dva tri sata...
HDZ January 16th, 2012, 11:10 PM ... vrlo mi je žao, ja više neću da putujem vozom :( sporost putovanja kroz BiH je strašna. Na biciklu bi bilo cak i malo brže. I nakon jedne vrlo neugodne situacije kada smo ostali bez ikakvih informacija nekoliko sati u Slavonskom Šamcu pa došli u Sarajevo u 2:30 ujutro :bash: radije štedim za avionsku kartu. Dok će vožnja u Šamac trajati pet sati kao danas onda neće biti putnika niti kada uprava kupi "Orient Expres".
Ja bi bio i spreman da se vozim postojećim vagonima samo da ne provedem cijeli dan vožnjom koja bi normalno trajala dva tri sata...
Sad je "tako kako je". Nekada nije bilo tako i jednoga dana opet neće biti. Radi se rekonstrukcija pruga, nabavljaju novi vagoni i vozovi, a jednom će se riješiti i zamjena lokomotiva i prelazak granica. :)
TehnologY January 16th, 2012, 11:47 PM A zasto se mijenjaju lokomotive na svakom prelasku granice [ukljucujuci i entitetsku], moze li mi neko objasniti?
atlantis. January 17th, 2012, 12:32 AM A zasto se mijenjaju lokomotive na svakom prelasku granice [ukljucujuci i entitetsku], moze li mi neko objasniti?
Razlicite zeljeznice ne dozvoljavaju koristenje svoje infrastrukture. Bice potrebno izvrsiti reforme (odvajanje infrastrukture od vuce vozova) i potpisati nove ugovore izmedju novih zeljeznica nastalih na osnovu bivsih JZ. Za ovo fali puno politicke volje.
Za medju-entitetski dogovor fali samo malo dobre volje, ali je ni toliko nema.
Politikolog January 17th, 2012, 12:41 AM ^^ menjaju se zato sto se vase ,,drzave" (RS i FBiH) igraju drzava jer smatraju da ako ne kontrolisu zeleznicu, onda nisu drzava :lol: sala mala ali nisam omasio poentu... Jeste cudno resenje, iako ste jedna drzava u praksi to nije tako. Sto se tice SRB i HR one ne dozovljavaju da druge kompanije prevoze preko njihove teritorije jer nece onda naplatiti transport vec samo koriscenje trase a to trenutno nije moguce u zakonima SRB i HR. Isto tako ni SZ ne da HZ-u ili ZS-u da vuce preko Slovenije ali daje OeBB-u jer sa njima imaju dogovor - liberalizacijom zeleznickog trzista bi se to moglo uskoro resiti, najbliza tome da pusti strane operater je Hrvatska trenutno...
leopol January 17th, 2012, 10:14 AM @politolog
Nazalost, nije sala vec istina :)
Inace, u BiH je vec donesen zakon o zeljeznickom saobracaju i o javnoj zeljeznickoj korporaciji BiH, koji predvidja odvajanje infrastrukture od operatera.
Infrastruktura ce pripasti JŽKBiH na upravljanje (imovinskio-pravno ostaje u vlasnistvu entiteta), a operateri ce biti ZRS i ZFBiH.
Primjenu zakona stalno odgadja RS, jer zbog loseg stanja u ZRS znaju da ce ih ZFBiH pregaziti.
Evo malo na tu temu:
"Željeznice RS" očekuje veliko pospremanje, jer je postojeći sistem potpuno neodrživ, a najizgledniji model za budućnost je izdvajanje željezničke infrastrukture u posebno državno preduzeće, dok će se operateri baviti isključivo poslovima prevoza i među njima će moći da budu angažovane i privatne kompanije.
Godinama gomilani problemi u "Željeznicama" došli su do kritične tačke, a gubici iz poslovanja i dugovi prijete da potpuno uruše ovo državno preduzeće, koje je sa trenutnim prihodima, rashodima i brojem radnika stiglo na ivicu propasti. Vlada RS je kao vlasnik "Željeznica" zbog toga bila primorana da iz budžeta izdvaja sve više novca, da bi ih spasila od propasti i otplatila njihove milionske kredite.
U Ministarstvu saobraćaja i veza RS rekli su da su od 2005. do 2011. godine u "Željeznice" uložena 214,2 miliona maraka. "U budžetu RS za ovu godinu za "Željeznice" je planiran grant od 25 miliona maraka. Prošle godine je bio planiran isti iznos, ali su rebalansom budžeta obezbijeđena dodatna 7,4 miliona maraka", rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza.
U pokušaju da preduzeće izvedu na zelenu granu u "Željeznicama" i Vladi spremaju velike promjene, koje bi trebalo da budu okončane do 2013. godine. "Spremamo potpunu reorganizaciju preduzeća, poslije čega će infrastruktura ostati u vlasništvu RS. Predviđeno je da budu formirane nove firme, koje će biti prepuštene tržištu", rekli su "Glasu Srpske" u "Željeznicama RS".
Osim ovih problema rekonstrukciju "Željeznica" zahtijevaju i direktive Evropske unije o željezničkom saobraćaju. Glavni zadatak iz tih direktiva je razdvajanje infrastrukture od operatera."Vlada će, kao vlasnik infrastrukture, biti obavezna da daje novac isključivo za ulaganje u infrastrukturu, dok operater može da bude bilo ko, ako ispuni određene uslove i visoke kriterijume. Razdvajanjem infrastrukture i operatera "Željeznice RS" postaće mnogo konkurentnije", objašnjavaju u "Željeznicama RS".
Uporedo sa reorganizacijom poslovanja radiće se i na promjenama u strukturi zaposlenih, ali u skladu sa nedavnom odlukom Skupštine akcionara "Željeznica RS" neće biti najavljenog otpuštanja viška radnika. "Umjesto otkaza usmjerićemo se na dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radnika i njihovo prebacivanje u nova preduzeća koja budu formirana. Biće obavljena analiza, na osnovu koje ćemo donijeti odluku o formiranju novih preduzeća, a jedna od ideja je i da u okviru "Željeznica" zaživi ugostiteljstvo", istakli su u "Željeznicama RS".
Premijer RS Aleksandar Džombić već duže vrijeme insistira na reorganizaciji "Željeznica", jer one odavno ne mogu da izvršavaju svoje obaveze. "Najlogičnije je da infrastruktura bude u 100-odstotnom javnom vlasništvu, dok operateri mogu da budu i privatni", rekao je Džombić.
Ekonomisti smatraju da je reorganizacija jedino moguće rješenje za "Željeznice", jer je zbog ogromnih gubitaka i dugovanja za njih nemoguće naći strateškog partnera.
"Ukoliko bi reorganizacija dala očekivane rezultate, može se razmišljati u pravcu pronalaska partnera koji su zainteresovani za "Željeznice" ili za njihove pojedine dijelove", smatra izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac.
"Željeznice" su u prvih devet mjeseci prošle godine napravile novih 15,6 miliona maraka gubitka, čime je ukupni minus povećan na 182 miliona. Preduzeće je opterećeno i kratkoročnim obavezama, koje iznose oko 80 miliona maraka i viškom zaposlenih, kojih je pet puta više po kilometru pruge u odnosu na zemlje EU.
Željeznički saobraćaj
Srpska raspolaže sa 420 kilometara pruge, a dnevno saobraća 76 putničkih vozova svih kategorija, koji sa projektovanim brojem sjedišta mogu da prevezu 3,93 miliona putnika godišnje.
U teretnom saobraćaju svakodnevno saobraća 46 međunarodnih vozova i 38 u unutrašnjem i međuentitetskom saobraćaju, koji godišnje mogu da prevezu 12,12 miliona tona tereta.
mirza-sm January 17th, 2012, 01:33 PM NOVA SISTEMATIZACIJA RADNIH MJESTA
Bijedić: Smijenit ćemo Upravu "Željeznica FBiH"
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH uskoro će krenuti s kompletnom rekonstrukcijom Uprave "Željeznica FBiH" i Nadzornog odbora preduzeća, poručio je jučer za "Dnevni avaz" Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacije FBiH.
Bijedić kaže da će Vlada smijeniti aktuelno rukovodstvo i ubrzo raspisati novi konkurs za izbor svih ključnih pozicija u preduzeću.
- Cijela Uprava bit će rekonstruisana. Ne znam sada tačno kome je sve istekao mandat, ali rekonstrukcija je neminovna. Osim Uprave, idemo i s rekonstrukcijom Nadzornog odbora. Umjesto dosadašnjih 11 članova, u Nadzornom odboru sada će sjediti sedam članova - kaže Bijedić.
Na pitanje znači li to da će dosadašnji generalni direktor Uprave Nedžad Osmanagić biti smijenjen, Bijedić nije mogao odgovoriti.
- Sve ćemo uskoro znati, ne želim ići s preuranjenim izjavama. Biramo ljude na ključne pozicije u preduzeću i to je sve što mogu reći. Uostalom, Uprava još nikada do kraja nije ni popunjena - kaže Bijedić.
Nezvanično, Vlada FBiH nije zadovoljna radom Uprave s Osmanagićem na čelu.
I dok Vlada sprema rekonstrukciju Uprave, Osmanagić pokušava uvesti novu sistematizaciju radnih mjesta koja bi podrazumijevala otpuštanja radnika, ali i novo smanjenje plaća.
U Sindikatu je potvrđeno da radnici još nisu dobili ni godišnje vozne karte, što ukazuje na moguće otkaze.
- Trebali smo ih dobiti još 10. janura, ali ništa od toga. Koliko ja znam, Uprava će, umjesto godišnjih karata, sada davati novac. Ipak, to su trebali najaviti u decembru - kaže Munir Spahić, predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika BiH.
(vijesti.ba)
mirza-sm January 17th, 2012, 01:36 PM Započela produkcija SAP sistema
Author: Bo Bo |
Izvor:žfbih.ba
Željeznice Federacije BiH ušle su u novu, poslovnu 2012. godinu sa produkcijom savremenog poslovno – informacionog sistema SAP, čime smo se pridružili željeznicama Hrvatske, Slovenije, Češke, Slovačke, Njemačke i još 15 evropskih željezničkih kompanija u kojima se primjenjuje ovaj sistem. Cilj projekta SAP, čija je implementacija u ŽFBiH započela još u februaru 2011. godine, jeste uspostavljanje novog informatičkog rješenja radi unifikacije podataka, integriranosti procesa i informacija i donošenja kvalitetnih odluka u procesima poslovnog upravljanja.
Zadovoljan sam što su ŽFBiH konačno dobile sistem koji će na matematički precizan način ukazati na realno stanje stvari u našoj kompaniji. Pomoću ovog sistema u svakom trenutku imat ćemo jasan pregled o svakom segmentu našeg poslovanja, što će nam dodatno omogućiti donošenje pravovremenih i kvalitetnih odluka -izjavio je predsjednik Uprave ŽFBiH dr.sc. Nedžad Osmanagić na svečanosti održanoj 05.01.2011. godine povodom započete produkcije.
Za isporuku SAP licenci, međunarodnim tenderom izabrana je firma B4B iz Hrvatske, koja je ovaj projekat u cijelosti implementirala u Hrvatskim željeznicama i koja je sa predstavnicima ŽFBiH sačinjavala projektni tim za implementaciju ovog projekta u našoj kompaniji.
Željeznice FBiH dobile su ovim sistemom alat za optimiziranje i upravljanje poslovanjem, kao i alat pomoću kojeg može komunicirati sa svim željeznicama u Evropi koje su, također, uvele ovaj sistem radi optimiziranja i bolje kontrole svog poslovanja-rekao je Neven Lušić, direktor prodaje B4B, dodajući da je praksa pokazala da je SAP praktično postao neodvojiv od kvalitetnog procesa poslovnog upravljanja.
(www.vozovi.com)
LordMarshall January 17th, 2012, 02:02 PM Željeznice RS u Brčkom radiće punim kapacitetom
Željeznice Republike Srpske najavile su danas da zbog povećanog obima poslova planiraju da željeznička stanica u Brčkom radi punim kapacitetom, kako bi se svi poslovi ubuduće mogli na vrijeme završiti.
Portparol ŽRS Milanka Stamenić rekla je Srni da je istovar tri voza natovarenih proizvodima iz Željezare u Zenici, koja su ovih dana stigla u brčansku Luku, između ostalog, kasnio i zbog ograničenog radnog vremena stanice, te je produžen za najmanje 24 časa.
"Međutim, smatramo da produženje vremena istovara nije presudno uticalo na nemogućnost otpreme robe iz Luke Brčko, pošto je direktor Luke izjavio da je nizak vodostaj rijeke Save uzrok neotpremanja barži", istakla je ona, pojasnivši da Stanica Brčko trenutno radi sa ograničenim radnim vremenom, prekidom od 19.00 do 7.00 časova, kako bi se izbjegli dodatni troškovi angažovanja radnika pošto dosadašnji tehnološki proces rada nije zahtijevao puno radno vrijeme.
Ona je dodala da je u 2012. godini najavljeno oko 300.000 tona robe u prijemu i otpremi u stanici Brčko, za razne korisnike prevoza.
"Zbog toga planiramo dodatno angažovanje svih raspoloživih kapaciteta, što predstavlja jedan od strateških ciljeva tarifsko-komercijalne politike ŽRS u 2012. godini, odnosno da sve ove prevoze izvršimo na vrijeme i na zadovoljstvo, prije svih, naših korisnika prevoza. Agresivnijim nastupom na tržištu transportnih usluga planiramo da ove godine na željeznicu vratimo značajne količine roba, koje se trenutno prevoze drumom, a posebno se angažujemo da dobijemo na prevoz što više roba koje otprema Željezara Zenica", rekla je Stamenićeva.
Ona je dodala da je zbog svega navedenog plan da se stanica u Brčkom otvori sa punim radnim vremenom - 24 časa.
"Trenutno pravimo planove za prevoz roba sa korisnikom `SCO Studen & CO Logistika`, našim najvećim korisnikom u stanici Brčko, a u toku su razgovori i sa ostalim korisnicima. Razgovori su u završnoj fazi", istakla je Stamenićeva.
Ona je dodala da je sa Lukom Brčko dogovoreno održavanje sastanka u Doboju 20. januara, gdje će se definisati putevi saradnje u prevozu roba iz i za Luku Brčko i sve dodatne radnje koje prate transport.
"Posebno ističem da je moguć i zajednički nastup naša dva preduzeća na transportnom tržištu uz dobijanje na prevoz značajnijih dodatnih količina roba, što bi bilo od izuzetnog značaja za privrede distrikta, Republike Srpske i BiH u cjelini", rekla je Stamenićeva i dodala da je za ostvarenje ovakvih ciljeva značajno i učešće Željeznica Federacije BiH i Hrvatskih Željeznica.
Ona je dodala da su ŽRS zainteresovane i za saradnju u oblasti izgradnje infrastrukture u Luci Brčko, a posebno novih ili rekonstrukciju postojećih kolosiječnih kapaciteta.
"ŽRS su izuzetno zainteresovane za saradnju sa Lukom Brčko, te će učiniti sve napore da se ona ostvari na obostrano zadovoljstvo i u što većem obimu", istakla je Stamenićeva.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/523759)
hatunash January 17th, 2012, 02:50 PM ^^ menjaju se zato sto se vase ,,drzave" (RS i FBiH) igraju drzava jer smatraju da ako ne kontrolisu zeleznicu, onda nisu drzava :lol: sala mala ali nisam omasio poentu... Jeste cudno resenje, iako ste jedna drzava u praksi to nije tako. Sto se tice SRB i HR one ne dozovljavaju da druge kompanije prevoze preko njihove teritorije jer nece onda naplatiti transport vec samo koriscenje trase a to trenutno nije moguce u zakonima SRB i HR. Isto tako ni SZ ne da HZ-u ili ZS-u da vuce preko Slovenije ali daje OeBB-u jer sa njima imaju dogovor - liberalizacijom zeleznickog trzista bi se to moglo uskoro resiti, najbliza tome da pusti strane operater je Hrvatska trenutno...
Cak i ljudi izvan BiH primjecuju problem! Samo ne oba entiteta nego samo jedan, a zna se koji.
leopol January 17th, 2012, 03:47 PM Započela produkcija SAP sistema
(www.vozovi.com)
Ovo je veliki korak za ZFBH! :cheers:
bjazi January 17th, 2012, 04:50 PM na željezničkoj Sarajevo kartu izdaju ručno, bez kompjutera a telefoni im na okretanje
O čemu mi ovdje pričamo o novitetima i sl.
I da džaba im Talgo i sve kada će kondukteri kao i prije biti pijani, uzimati mito tj naplacivati karte mimo ZFBiH i sl.
BosniaHerzegovina January 17th, 2012, 04:52 PM Započela produkcija SAP sistema
(www.vozovi.com)
Ja radim sa SAPom na poslu, inace Njemacki program :)
passat1717 January 17th, 2012, 04:58 PM Cak i ljudi izvan BiH primjecuju problem! Samo ne oba entiteta nego samo jedan, a zna se koji.
Onaj koji ima naciju ili onaj koji stvara naciju?
Tango Zulu January 17th, 2012, 05:54 PM Onaj koji ima naciju ili onaj koji stvara naciju?
Jel se mogu ovakvi ljudi izbrisati sa foruma?
passat1717 January 17th, 2012, 06:03 PM Jel se mogu ovakvi ljudi izbrisati sa foruma?
Ispričavam se ako sam nekoga uvrijedio i na trollu, samo me zanima koji entitet? :dunno:
mirza-sm January 17th, 2012, 06:11 PM Moze li neko da ga banuje konacno? Lord?
Co Co January 17th, 2012, 07:26 PM na željezničkoj Sarajevo kartu izdaju ručno, bez kompjutera a telefoni im na okretanje
O čemu mi ovdje pričamo o novitetima i sl.
I da džaba im Talgo i sve kada će kondukteri kao i prije biti pijani, uzimati mito tj naplacivati karte mimo ZFBiH i sl.
Na blagajni željezničke stanice Sarajevo izdaja karata vrši se kompjuterski skoro godinu dana. Takođe i u ostalim stanicama na područiju ŽFBiH isti je postuak.
U toku su pripeme za on-line sistem rezeracije kao i mogućnost praćenja pozicije putničkih vozova.
http://i735.photobucket.com/albums/ww354/Mukiy/Plocica.jpg
BosniaHerzegovina January 17th, 2012, 07:34 PM Onaj koji ima naciju ili onaj koji stvara naciju?
Moze ban?
bjazi January 17th, 2012, 07:57 PM Co Co
Nisam znao da je to uvedeno skoro jer moje zadnje putovanje vozom je bilo u maju
Pohvalno što jest jest
dresdener78 January 17th, 2012, 10:33 PM NEZAVISNE NOVINE, br.2594, str.15, 31/10/2005
Talgo voz za tri sata i 20 minuta pređe BiH
Autor(i): AGENCIJE
Direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur izjavio je da će se nabavkom talgo vozova uspostaviti najsavremeniji putnički servis i obnoviti međunarodni željeznički putnički saobrać aj i promet u BiH. "Talgo vozovi visoke tehnike i tehnologije, sedme generacije, trebali bi doći krajem 2008. ili početkom 2009. godine. Brzinom od 120 ili 130 kilometara na sat, sa takvom vrstom vozova, možemo čitavu BiH preći za tri sata i 20 minuta", kazao je Džumhur. Talgo vozovima, kaže Džumhur, na relaciji Sarajevo Ploče putovalo bi se nepuna dva časa, a vozovi Sarajevo Zagreb i Sarajevo Beograd stizali bi do cilja za pet i po časova.
(Samo izgleda da je gospodin direktor zaboravio da vozu treba pruga i to dobra.)
Politikolog January 17th, 2012, 11:59 PM ^^ Nije zaboravio - ovako zbuci jebozovno :nuts: sa svakim vozom, pa bili vagoni i Baat se to moze postici al' lepo si rekao sta je sa prugom...
@hatunash: ja moram to da primetim, to mi je struka :)
Inace pogresio sam sto se tice Srbije i toga da ona ne da drugim operaterima da voze kroz SRB - to je delimicno tacno. ZCG lokomotiva vuce dnevni IC iz Bara za Beograd, u obrnutom smeru to radi ZS:
http://i304.photobucket.com/albums/nn166/dulevoz/IMG_3046.jpg
autor Dulevoz, slikano u Rakovici(deo BGD-a)
Inace postoje jos neke firme koje obavljaju prevoz na prugama ZS kao sto je Kombinovani Prevoz - radile su njihove lokomotive i u Bosni na remontu neke pruge, cini mi se za Porr ili Swietelsky. Zatim TENT(Termo Elektrana Nikola Tesla Obrenovac) ima svoju prugu i vucna sredstva...
I ja se slazem da bi liberalizacijom trzista ZRS verovatno propao tako da ne ocekujem uskoro da ce biti ista od dogovora... Mada i to ima dobre strane, ZS ce ih kupiti za dzabe(Cargo) a to ce sigurno biti - samo je pitanje kad...
atlantis. January 18th, 2012, 01:28 AM NEZAVISNE NOVINE, br.2594, str.15, 31/10/2005
Talgo voz za tri sata i 20 minuta pređe BiH
Autor(i): AGENCIJE
Direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur izjavio je da će se nabavkom talgo vozova uspostaviti najsavremeniji putnički servis i obnoviti međunarodni željeznički putnički saobrać aj i promet u BiH. "Talgo vozovi visoke tehnike i tehnologije, sedme generacije, trebali bi doći krajem 2008. ili početkom 2009. godine. Brzinom od 120 ili 130 kilometara na sat, sa takvom vrstom vozova, možemo čitavu BiH preći za tri sata i 20 minuta", kazao je Džumhur. Talgo vozovima, kaže Džumhur, na relaciji Sarajevo Ploče putovalo bi se nepuna dva časa, a vozovi Sarajevo Zagreb i Sarajevo Beograd stizali bi do cilja za pet i po časova.
(Samo izgleda da je gospodin direktor zaboravio da vozu treba pruga i to dobra.)
I ovo rece direktor ZFBiH!?! Kakvi nesposobnjakovici su vodili i vode to preduzece!!
atlantis. January 18th, 2012, 01:31 AM I ja se slazem da bi liberalizacijom trzista ZRS verovatno propao tako da ne ocekujem uskoro da ce biti ista od dogovora... Mada i to ima dobre strane, ZS ce ih kupiti za dzabe(Cargo) a to ce sigurno biti - samo je pitanje kad...
Pametnije bi im bilo da ZRS prodaju ZFBiH, posto su ove dvije zeljeznice oslonjene jedne na drugu i na vise mjesta se preplicu, a ZS i ZRS geografski nemaju dodirnih tacaka. ZS bi mogla u potpunosti ukinuti putnicki saobracaj, jer bi na njemu gubila, a to bi ostavilo RS bez lokalnog putnickog prevoza.
S druge strane, ZFBiH, i kada bi htjeli, ne mogu zaobici RS.
MarioLa January 18th, 2012, 03:33 AM Na kojim relacijama ZRS misli slati svoje talgo garniture? Izgleda da ce BG biti preplavljen talgo vozovima. I jos onim crnogorskim obnovljenim vagonima ima srbi da se dignu na ustanak.
Ne mislim da ce iz BL slati talgo u HR ili Austriju jer bi konkurisao federalnom talgu za ZG ili Bec.
ZFBIH da kupi ZRS. .... A sa cime da ih kupe i da hoce? ....
atlantis. January 18th, 2012, 03:43 AM Na kojim relacijama ZRS misli slati svoje talgo garniture? Izgleda da ce BG biti preplavljen talgo vozovima. I jos onim crnogorskim obnovljenim vagonima ima srbi da se dignu na ustanak.
Ne mislim da ce iz BL slati talgo u HR ili Austriju jer bi konkurisao federalnom talgu za ZG ili Bec.
ZFBIH da kupi ZRS. .... A sa cime da ih kupe i da hoce? ....
Za Banjaluku bi odgovaralo da posalje jedan par garnitura na istok (Beograd), a jedan na zapad (npr. München).
A za kupovinu bi se trebao dici dugorocni kredit.
hatunash January 18th, 2012, 04:13 AM Onaj koji ima naciju ili onaj koji stvara naciju?
Oni za čije se interese NIJE borio Husein-kapetan Gradaščević!
I haj' sad odjebi u skokovima na thread svoje domovine,ako znas koja je!
(lorde,imaj milosti. necu vise.)
LordMarshall January 18th, 2012, 08:37 AM nazad na temu ili bice batina
Politikolog January 18th, 2012, 10:31 AM Pametnije bi im bilo da ZRS prodaju ZFBiH, posto su ove dvije zeljeznice oslonjene jedne na drugu i na vise mjesta se preplicu, a ZS i ZRS geografski nemaju dodirnih tacaka. ZS bi mogla u potpunosti ukinuti putnicki saobracaj, jer bi na njemu gubila, a to bi ostavilo RS bez lokalnog putnickog prevoza.
S druge strane, ZFBiH, i kada bi htjeli, ne mogu zaobici RS.
I da ZFBH imaju pare da kupe, politika ne bi dala... To je moje misljenje, ne mora da znaci da sam u pravu ali licno milsim da ce biti nekakvog ,,davanja" ZRS-a prvo ZS-u a ako on odbije tek na kraju prodaja ZFBH-u.
ssemir January 18th, 2012, 11:36 AM citam jucer negdje na netu, vlada sprema smjenu uprav zeljeznica i nadzornog odbora..
valjda ce sposobnije dovesti
HDZ January 18th, 2012, 02:09 PM I da ZFBH imaju pare da kupe, politika ne bi dala... To je moje misljenje, ne mora da znaci da sam u pravu ali licno milsim da ce biti nekakvog ,,davanja" ZRS-a prvo ZS-u a ako on odbije tek na kraju prodaja ZFBH-u.
E, zbog toga treba korporacija (po Dejtonskom sporazumu) i visoki predstavnik.
atlantis. January 18th, 2012, 02:12 PM citam jucer negdje na netu, vlada sprema smjenu uprav zeljeznica i nadzornog odbora..
valjda ce sposobnije dovesti
Tesko ce biti naci nesposobnije...
corvus_edin January 18th, 2012, 03:31 PM E, zbog toga treba korporacija (po Dejtonskom sporazumu) i visoki predstavnik.
Nakd se brzo "zaboravi" dogovoreno
dresdener78 January 18th, 2012, 08:46 PM Naravno podjela bosanskih željeznica izmedju ŽRS i ŽFBiH je totalna glupost. Radi se o dijelovima nekad moćnog željezničkog sistema od Zagreba do Skoplja, raskomadjenog danas na neke tragikomične kolonije. Isto kao mijenjanje lokomotiva. Jedino što razlikuje lokomotive ovih firma jeste napis na njima.
Prije nekoliko mjeseca sam koristeći podatke iz starih redova vožnje napravio ovakvu tablicu trajanja vožnje izmedju gradova Bosne i bivše Juge. Birao sam svaki put najbrže vozove (danas je najbrži često samo jedan koji uopće ide). Ostavljam bez komentara...
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/196910_10150134156423840_520248839_6568703_1106180_n.jpg
corvus_edin January 18th, 2012, 09:00 PM stvarno... bez riječi
HDZ January 18th, 2012, 09:39 PM Tu se najbolje vidi najveći problem Željeznice. Nisu to, ni lokomotive ni pruge, nego granice i promjene lokomotiva. :ohno:
Nevjerovatne razlike. :nuts:
Hvala Dresdener.
dresdener78 January 18th, 2012, 10:05 PM Tu se najbolje vidi najveći problem Željeznice. Nisu to, ni lokomotive ni pruge, nego granice i promjene lokomotiva. :ohno:
Nevjerovatne razlike. :nuts:
Hvala Dresdener.
Druže, naravno da je problem i u vozilima (lokomotive su recimo OK, ali vagoni su ruzni) i uglavnom u prugama. Od rata je većina sigurnosnog sistema na željeznici van funkcije, samo gledajte kosture semafora itd. pored pruga. Uz to maksimalna brzina 70 km za sat i zaustavljanje pred svakim putnim prelazom... prosjecna brzina putovanja dakle pada pod 50 km za sat. To je sve u svemu jedna luda stvar... katastrofalno tehnicko stanje plus svugdje prisutna zahebana politika i korupcija.
HDZ January 18th, 2012, 10:19 PM Druže, naravno da je problem i u vozilima (lokomotive su recimo OK, ali vagoni su ruzni) i uglavnom u prugama. Od rata je većina sigurnosnog sistema na željeznici van funkcije, samo gledajte kosture semafora itd. pored pruga. Uz to maksimalna brzina 70 km za sat i zaustavljanje pred svakim putnim prelazom... prosjecna brzina putovanja dakle pada pod 50 km za sat. To je sve u svemu jedna luda stvar... katastrofalno tehnicko stanje plus svugdje prisutna zahebana politika i korupcija.
Naravno, ali nisu najveći problem. Sve ostalo bi se lakše riješilo da su jedinstveni, da zajednički, planski rade. :)
pindo28 January 19th, 2012, 10:40 AM @dresdner
Hvala na podacima.
Katastrofa teska...
Problem je od infrastrukture i vozova koji se raspadaju,preko zastarjele signalizacije,do politicke podjeljenosti do totalne nekompetentnosti i idiotskog vodstva zeljeznica.
U stvari nema aspekta koji NIJE problematican i los.
Slazem sa sa @ hdz da bi bilo puno bolje kad bi se radilo zajenicki i kada nebi sve bilo rascjepkano i podjeljeno...
igorailwayman January 19th, 2012, 11:01 AM Sada bi vjerovatno bilo bolje da su ŽFBH i ŽRS spojene u jednu kompaaniju radi boljeg funkcioniranja i povećanja kvalitete usluge. Ali do toga neće nikad doći kako zbog političkih tako i zbog drugih razloga.
U skorije vrijeme će se desiti velike promjene u željezničkom sektoru/tržištu ovog dijele Europe, ne zato što mi hoćemo poboljšati situaciju nego što će nas tržišna politika zapadne Europe na to natjerati i imat ćemo strane kompanije koje će uzeti stvar u svoje ruke i stvoriti jednu lojalnu konkurenciju. Pri tome će infrastruktura ostati u vlasništvu države (ali nemora ni to značiti) a kompanije koje obavljaju prijevoz će biti izložene ogromnoj konkurenciji tako da će naše ŽFBH i ŽRS vjerovatno biti prodane stranim kompanija (najvrjerovatnije austrijskih jer su oni u BiH pitanje transporta uzeli u svoje ruke - primjer Rail Cargo Austria) ili će morati mnogo toga uložiti u sebe i reorganizirati se da bi bile konkurentne.
pindo28 January 19th, 2012, 11:06 AM Nasi su vec decenijama pokazali da neznaju voditi zeljeznice.
Zato treba dati nekome drugom da to radi...Austrijanci bi bili dobri..ove nase diletante treba smjeniti za uvjek....
HDZ January 19th, 2012, 11:24 AM Sada bi vjerovatno bilo bolje da su ŽFBH i ŽRS spojene u jednu kompaaniju radi boljeg funkcioniranja i povećanja kvalitete usluge. Ali do toga neće nikad doći kako zbog političkih tako i zbog drugih razloga.
U skorije vrijeme će se desiti velike promjene u željezničkom sektoru/tržištu ovog dijele Europe, ne zato što mi hoćemo poboljšati situaciju nego što će nas tržišna politika zapadne Europe na to natjerati i imat ćemo strane kompanije koje će uzeti stvar u svoje ruke i stvoriti jednu lojalnu konkurenciju. Pri tome će infrastruktura ostati u vlasništvu države (ali nemora ni to značiti) a kompanije koje obavljaju prijevoz će biti izložene ogromnoj konkurenciji tako da će naše ŽFBH i ŽRS vjerovatno biti prodane stranim kompanija (najvrjerovatnije austrijskih jer su oni u BiH pitanje transporta uzeli u svoje ruke - primjer Rail Cargo Austria) ili će morati mnogo toga uložiti u sebe i reorganizirati se da bi bile konkurentne.
Ključni problem i jeste politika odnosno infrastruktura (državna ili ne, svejedno). Sada imamo podijeljenu infrastrukturu (nije važno u čijem vlasništvu) i tu je problem. Zamisli npr. situaciju da ŽFBiH hoće da obnovi i osavremeni prugu (svoj dio), a ŽRS neće, jer sad "nema interesa", ili obrnuto. :ohno: Imamo istu situaciju kao za AC. " Ti gradi svoju dionicu koridora, a ja nemam interesa". :ohno:
Zato i treba Korporacija koja bi sve koordinirala i organizovala, da bi se dogovorili, zajednički planirali i radili u obostranom interesu. Jedino tako ima smisla. Hoće li ŽFBiH, ŽRS ili neko treći biti prevoznik i nije bitno.
Ako bi neko treći kupio oba dijela infrastreukture, to bi čak bilo odlično, jer bi onda mogao raditi kvalitetno, nebi išao kroz dvije ili tri "avlije" :)
pindo28 January 19th, 2012, 12:19 PM Ključni problem i jeste politika odnosno infrastruktura (državna ili ne, svejedno). Sada imamo podijeljenu infrastrukturu (nije važno u čijem vlasništvu) i tu je problem. Zamisli npr. situaciju da ŽFBiH hoće da obnovi i osavremeni prugu (svoj dio), a ŽRS neće, jer sad "nema interesa", ili obrnuto. :ohno: Imamo istu situaciju kao za AC. " Ti gradi svoju dionicu koridora, a ja nemam interesa". :ohno:
Zato i treba Korporacija koja bi sve koordinirala i organizovala, da bi se dogovorili, zajednički planirali i radili u obostranom interesu. Jedino tako ima smisla. Hoće li ŽFBiH, ŽRS ili neko treći biti prevoznik i nije bitno.
Ako bi neko treći kupio oba dijela infrastreukture, to bi čak bilo odlično, jer bi onda mogao raditi kvalitetno, nebi išao kroz dvije ili tri "avlije" :)
Tacno.
Zeljeznice su se vratile 50 godina unazad..ustvari stanje je gore nego li prije 50 godina..a zamislite gdje su drugi otisli u medjuvremenu......znaci ako se nesto DRASTICNO nepromjeni ostacemo najtamnija i najgora rupa na sviralu..gore od africkih zeljeznica..
Ja bih kompletnu zeljeznicu prodao kvalitetnom stranom investitoru..oni ce to dobro napraviti i voditi,drzava ce uzimati porez a putnici ce biti zadovoljni i nece se voziti 400 km 10 ili 12 sat:)
corvus_edin January 19th, 2012, 12:42 PM Tacno.
Zeljeznice su se vratile 50 godina unazad..ustvari stanje je gore nego li prije 50 godina..a zamislite gdje su drugi otisli u medjuvremenu......znaci ako se nesto DRASTICNO nepromjeni ostacemo najtamnija i najgora rupa na sviralu..gore od africkih zeljeznica..
Ja bih kompletnu zeljeznicu prodao kvalitetnom stranom investitoru..oni ce to dobro napraviti i voditi,drzava ce uzimati porez a putnici ce biti zadovoljni i nece se voziti 400 km 10 ili 12 sat:)
Investor - bio on strani ili domaći - ima samo jedan interes: da povečava lični profit iz ulaganja.
Privatizacije - pogotovo one koje dodiruju vitalne interese šire javnosti - su se često pokazale kao bumerang koji je doveo do situacije, da se samo filetni komadi njeguju, a deficitarni ukidaju sa rezultatom da se situacija poboljšava samo za jednu stranu: investitora.
HDZ January 19th, 2012, 01:06 PM ^^
Tačno.
I zato nam treba Korporacija koja bi gazdovala čitavom državnom (jedinstvenom) infrastrukturom u interesu oba entiteta, a prevoznik može biti neko treći koji će plaćati korištenje državne infrastrukture. :)
leopol January 24th, 2012, 12:53 PM Mala prica o HŽ:
HŽ-u oprema plaćena 300 mil. kuna trune na skladištu
Iako je modernizacija tzv. ličke pruge, odnosno dionica između Oštarija i Splita, započela još 2003. godine, dakle za vrijeme vlade Ivice Račana, kada je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih željeznica bio sadašnji ministar financija Slavko Linić, završetak tog projekta još nije na vidiku.
Potvrdila nam je to neizravno tvrtka iz sastava HŽ Holdinga, HŽ Infrastruktura, čija glasnogovornica Zdenka Francetić otkriva da je Agencija za sigurnost željezničkog prometa tek prošle godine dala odobrenje HŽ-u za gradnju pokusne dionice, nakon čega se tek može krenuti u građevinske radove i ispitivanje uređaja na pokusnoj dionici.
Bez atesta
"Projektom modernizacije pruge Oštarije – Knin – Split predviđeno je da se 31 kolodvor, 11 automatskih odjavnica i 103 željezničko-cestovna prijelaza osiguraju najsuvremenijim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajem te da se u kolodvorima Ogulin i Split ugradi centralizirani sustav daljinskog upravljanja radi automatskog vođenja vlakova cijelom duljinom pruge. Za izvedbu toga velikoga i kompleksnog projekta u razdoblju od 2003. do 2008. kupljena je i nabavljena oprema vrijedna približno 400 milijuna kuna. Od toga je do sada ugrađena oprema u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna, i to na mjestima gdje nije bilo potrebno izvoditi građevinske radove odnosno na dijelovima gdje su ti radovi bili završeni", pojašnjavaju u HŽ Infrastrukturi.
No kako Business.hr doznaje od osoba bliskih HŽ-u, problem s opremom koja je kupljena i naručena još 2003. godine jest to što ne odgovara propisima o sigurnosti željezničkog prometa, dakle nema potrebne ateste, a kupljena je od nekoliko različitih proizvođača pa nema ni ateste za usklađenost rada opreme koja mora biti povezana u kompaktan sustav.
Izdašne subvencije
Doznaje se da ukupna vrijednost opreme, koja već godinama leži u HŽ-ovu skladištu, iznosi 307,8 milijuna kuna, a najvažniji su dijelovi opreme od njemačkog Ferrostaala, koja nije usklađena s hrvatskom opremom s kojom rade hrvatske tvrtke. Tih 300 milijuna kuna golem je imobilizirani kapital, koji godinama leži neiskorišten, a država istodobno izdašnim subvencijama održava HŽ na životu. U HŽ Infrastrukturi tvrde da će se sva oprema ugraditi čim građevinski radovi budu obavljeni, no pitanje je i je li sve još upotrebljivo.
Da postoji problem s atestima priznaje i Marijan Drempetić, bivši čelnik HŽ-a, za kojeg se može čuti da je predodređen za povratak u vruću stolicu predsjednika Uprave HŽ-a.
"Mi nemamo institucionalni okvir. Nemamo neovisne institute koji će reći da je proizvod validan. Ne možemo certificirati, a istodobno nam ono što se koristi u Europi nije dovoljno dobro", komentirao je Drempetić velike neupotrijebljene zalihe opreme.
Kopirano iz EU
Za Drempetića nema dileme. Opremu treba ugraditi jer je modernizacija jedini način da HŽ postane konkurentniji na tržištu, a i da smanji svoju ovisnost o novcu poreznih obveznika.
Drempetić krivnju za višegodišnje propadanje skupe opreme svaljuje na prekid programa modernizacije, za što krivi vladu Ive Sanadera.
"A zašto je nisu ugradili? Modernizacija ličke pruge bio je projekt koji ima glavu i rep, znali smo što hoćemo", kaže Drempetić, koji upozorava da je HŽ upravo modernizirao dionicu Vinkovci – državna granica gdje bi brzina vlakova trebala dosezati 160 kilometara na sat, no zbog određenih pružnih prijelaza, na kojima je brzina ograničena na 50 km/h, to nije moguće još neko vrijeme.
"To govori o kompetentnosti. To se nije smjelo dogoditi", zaključuje Drempetić i dodaje da se vlada posljednjih osam godina odlučila na politiku kupnje socijalnog mira u HŽ-u, zbog čega nije kupljeno ni jedno vozilo, a kao posljedica neulaganja prosječne su brzine vlakova na hrvatskim prugama pale za četvrtinu.
Drempetić zaključuje da je projekt modernizacije bio dobar jer je kopirao dobra iskustva susjeda i Europe, a svaki se eksperiment na hrvatski način, poput stvaranja Holdinga i razdvajanja HŽ-a na 10 dijelova s još toliko povezanih poduzeća, pokazao promašajem. Upozorava da takav model ne postoji nigdje na svijetu. Postoji integracija ili potpuna dezintegracija, a Hrvatska mora odabrati.
I onda ti isti kazu da moraju "testirati" Talgo na svojim prugama, jer zaboga sta EU zna o tome :lol::lol::lol:
pindo28 January 24th, 2012, 03:33 PM O ovoj situaciji u HZ sam i prije govorio.....stanje im je katastrofalno ali oni i dalje nas "pilaju" za dozvolu za Talgo...Isto je tako sa Srbijom.....
A mi idioti makar da osposobimo Talgo da pici po nasoj drzavi mi cekamo godinama milostinju od nasih susjeda....
atlantis. January 24th, 2012, 08:02 PM TV Slobodna Evropa: "Vozovi 22. vijeka" (sic)
http://www.slobodnaevropa.org/media/video/24460541.html
No comment.
mirza-sm January 24th, 2012, 10:51 PM LOL...
jesmo li se i mi ovo poceli loziti da budemo regionalni lideri u necemu? :lol:
HDZ January 24th, 2012, 11:07 PM LOL...
jesmo li se i mi ovo poceli loziti da budemo regionalni lideri u necemu? :lol:
Pa zašto ne?
Prije rata smo bili u mnogim stvarima, a i sada smo u ponečem. :)
mirza-sm January 25th, 2012, 10:51 AM Pocelo me malo asocirati na clanke na B92 koje su i Srbi vise poceli ismijavati "Srbija lider u ovom", "Srbija lider u onom", na to sam aludirao... :)
pindo28 January 25th, 2012, 11:23 AM Pa zašto ne?
Prije rata smo bili u mnogim stvarima, a i sada smo u ponečem. :)
Po pusenju,profiterstvu,napadima pasa,kradji,nesposobnosti i korupciji smo u samom vrhu:nuts:
HDZ January 25th, 2012, 11:52 AM Pocelo me malo asocirati na clanke na B92 koje su i Srbi vise poceli ismijavati "Srbija lider u ovom", "Srbija lider u onom", na to sam aludirao... :)
Netreba biti skeptičan. Treba težiti uvijek boljem i nastojati biti i lider. Zašto ne?
Prije rata BiH je bila regionalni lider u mnogim oblastima. Npr. u kulturi (Muzika, Film, Slikarstvo, idr), U metalskoj industriji (vlastite tehnologije), u vojnoj industriji, u projektovanju nekih specifičnih objekata i postrojenja, i dr. Nažalost današnje generacije neznaju ništa o tome i imaju kompleks inferiornosti u odnosu na region. :ohno:
PS Treba imati na umu da će uvijek biti ljubomornih susjeda koji će nipodaštavati i ismijavati sve što se u Bosni radi. Sjećam se samo kako su pjenili kod kandidature i za vrijeme Olimpijade.
VozdraRajvosa January 25th, 2012, 11:56 AM Po pusenju,profiterstvu,napadima pasa,kradji,nesposobnosti i korupciji smo u samom vrhu:nuts:
bitno je da su tvoji Holandjani, koji su krali pola svijeta, na vrhu :lol:
pindo28 January 25th, 2012, 12:03 PM bitno je da su tvoji Holandjani, koji su krali pola svijeta, na vrhu :lol:
Nisu ni oni moji niti sam ja njihov:lol:
A znas moje stavove o Nl...:lol:
pindo28 January 25th, 2012, 12:07 PM Netreba biti skeptičan. Treba težiti uvijek boljem i nastojati biti i lider. Zašto ne?
Prije rata BiH je bila regionalni lider u mnogim oblastima. Npr. u kulturi (Muzika, Film, Slikarstvo, idr), U metalskoj industriji (vlastite tehnologije), u vojnoj industriji, u projektovanju nekih specifičnih objekata i postrojenja, i dr. Nažalost današnje generacije neznaju ništa o tome i imaju kompleks inferiornosti u odnosu na region. :ohno:
Ja jedino sto znam je da sada nam treba godinama da pustimo Talgo u promet,znam da nema autoputa i da se gradi godininama i da ga nece godinama jos biti,znam da je zrak mega zagadjen,znam da je kriminal visok,da se muzeji i biblioteke zatvaraju,da hrpa ljudi jede po narodnim kuinjama,da penzije nisu isplacene,znam da smo izgubili sudski postupak protiv agresora,znam da su nacionalisticke stranke jos veoma jake....
To nisu nikakvi komplexi.To su cinjenice.
HDZ January 25th, 2012, 12:10 PM ^^ Ja znam da ti neznaš ništa drugo. :lol:
pindo28 January 25th, 2012, 12:11 PM Sto se tice susjeda nemaju se oni nikome ni za sta ismijavati jer je i kod njih samih situacija katastrofalna.
pindo28 January 25th, 2012, 12:12 PM ^^ Ja znam da ti neznaš ništa drugo. :lol:
Ma ja ba..sta ja znam...ja sam ovo sve izmislio i sve mi se pricinjava:lol:
HDZ January 25th, 2012, 12:22 PM Ma ja ba..sta ja znam...ja sam ovo sve izmislio i sve mi se pricinjava:lol:
Zato što gledaš samo u to i vidiš samo to, pa preuveličavaš. Gledaj malo i u pozitivnu stranu života.
Nije ni u NL "sve crno". :lol:
Ljepoje January 25th, 2012, 12:34 PM bitno je da su tvoji Holandjani, koji su krali pola svijeta, na vrhu :lol:
Kakvi Holanđani, Englezi su vrh vrhova! :lol:
pindo28 January 25th, 2012, 12:37 PM Zato što gledaš samo u to i vidiš samo to, pa preuveličavaš. Gledaj malo i u pozitivnu stranu života.
Nije ni u NL "sve crno". :lol:
U NL je svaki dan "sivo":lol:
Sivo nebo,siva kisa..ma cak sam i ja posivio:lol:
ramboamadeus January 27th, 2012, 08:43 PM ^^
Umoran od zivota sta li? Mozda ima sve , nista mu nije zanimljivo, fata ga nostalgija al ni u Bosnu ne moze jer je "...tamo tek crnjak"...
Bice da je to.
Sorry za Off Topic.
pindo28 January 28th, 2012, 11:34 PM ^^
Umoran od zivota sta li? Mozda ima sve , nista mu nije zanimljivo, fata ga nostalgija al ni u Bosnu ne moze jer je "...tamo tek crnjak"...
Bice da je to.
Sorry za Off Topic.
Ko ce znat sta mi je...mozda mi je klima,mozda sam puko,mozda sam glup,mozda mi smetaju pingvini,mozda mi nevalja holandski patat,mozda sam prebogat,mozda sam kokus..........
A mozda mi samo smeta sto traje tolko godina pustanja Talgo u promet:lol:
Bosancero January 31st, 2012, 09:18 AM http://www.dnevniavaz.ba/thumb.php?src=files/decembar2011/Odlazak_voza_zeljeznice_FBIH_SJ_5_741852006.jpg&w=255&h=166&zc=1
Državna kompanija kao rupe bez dna: "Željeznice FBiH" za kredite duguju 638 miliona KM
Osim minusa od 600 miliona, "Željeznice Federacije" od rata naovamo uzele kredite koji su trebali unaprijediti uslugu, ali je malo toga imalo efekta
Autor M. AŠČIĆ | Objavljeno 31.01.2012. u 06:12
"Željeznice FBiH": Većinu kredita vraćat će građani
"Željeznice FBiH" već godinama zbog lošeg poslovanja grcaju u enormnim dugovima koji, prema posljednjim podacima, iznose više od 600 miliona KM, a istovremeno su kreditno zadužene nevjerovatnih 638 miliona KM, saznaje "Dnevni avaz".
Vlada FBiH, kako smo ovih dana pisali, razmatra smjenu cijelog rukovodstva, ali ko god da dođe na čelo, naći će se u minusu većem od milijardu maraka. Od toga, samo 130 miliona eura kredita otpada na rekonstrukciju pruge Čapljina - Sarajevo, koja se jednim dijelom uopće ne upotrebljava.
Vozovi "talgo"
Kako saznajemo, od rata naovamo "Željeznicama FBiH" ukupno je odobreno šest kredita, dok ih Vlada FBiH posljednjih pet godina dodatno sufinansira sa 22 miliona KM za ulaganje u infrastrukturu željezničkog saobraćaja.
Osim kredita od 130 miliona eura za obnovu pruge Čapljina - Sarajevo, u pitanju su još i krediti za Program vozova "talgo", koji iznosi 67,7 miliona eura i koji još nije ugledao svjetlo dana, zatim prvi kredit za obnovu pruge Konjic - Bradina u iznosu od 36,6 miliona eura.
Kada je u pitanju nabavka teretnih vagona, "Željeznice" su uzele kredit od 32 miliona eura, dok je posebna priča kredit od 20 miliona eura za modernizaciju lokomotiva i nabavku niskopodnog voza koji je kupljen od Hrvatske i koji je godinama uskladišten, iako je plaćen pet miliona eura!
Vječiti gubitnik
I posljednji kredit, koji je odobrila Vlada FBiH u iznosu od 80 miliona maraka, namijenjen je za finansijsku konsolidaciju kompanije koja je godinama vječiti gubitnik i koja iz godine u godinu posluje u minusima i do 60 miliona KM. No, da stvar bude gora, dva od šest kredita vraćat će "Željeznice FBiH", dok će preostala četiri vraćati građani FBiH putem budžeta.
Lista kredita
• 130 miliona eura - kredit EBRD-a, EIB-a i OPEK fonda
• 80 miliona KM - kredit komercijalnih banaka uz garanciju Vlade FBiH
• 67,7 miliona eura - kredit Kraljevine Španije
• 36,6 miliona eura - kredit EBRD-a i EIB-a
• 32 miliona eura - kredit portugalske vlade
• 20 miliona eura - kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HABOR)
MarioLa February 1st, 2012, 06:11 AM Mog'o bi im i ja dati svoj kredit nek otplacuju kad su ovako dobri sa otplacivanjem. Cuj 638 miliona!!!!!
Nije mi jasan ovaj komentar da je pruga Sa-Caplina neupotrebljiva na nekim mjestima. Sta je pisac mislio da kaze?
pindo28 February 2nd, 2012, 01:19 PM Da pogledamo kakav smo napravili iskorak u komercialnoj brzni u odnosu na prije 80 godina...
http://i.imgur.com/A84sL.jpg
holta February 3rd, 2012, 04:36 PM Mog'o bi im i ja dati svoj kredit nek otplacuju kad su ovako dobri sa otplacivanjem. Cuj 638 miliona!!!!!
Nije mi jasan ovaj komentar da je pruga Sa-Caplina neupotrebljiva na nekim mjestima. Sta je pisac mislio da kaze?
Jasno je samo to da svako malo "Dnevni avaz" tretira ŽFBiH u negativnom smislu nakon smjene prošle Uprave.Zato neka te ne čudi pisanje tog lista.Za vašu informaciju,isti taj avaz je prije dvije godine pisao o dobrim potezima Uprave koja je uspjela prolongirati otplatu Talgo vozova za 3 ili 3 i po godine (sad se ne sjećam dobro),dok u isto vrijeme nisu napisali niti slova o blokadi pruge u Čapljini,jer je nezadovoljstvo željezničara tada pod vodstvom te uprave dostiglo vrhunac.Ubrzo poslije protesta u Čapljini je došlo do smjene kompletne Uprave ŽFBiH.
Pruga Sarajevo-Čapljina je naravno vrlo upotrebljiva,samo što su još privremene lagane vožnje u području gdje se izvode radovi na remontu pruge sa 30 i 50 km/h koji se polako privode kraju.
Nadalje,ni slova nisu napisali o sanaciji klizišta kod Bradine,gdje je rješen jedan veliki problem na pruzi.Znači,sada samo blati i ocrni,a dobro prešuti.Dobroga,iako je malo,ako ništa drugo,bar ga treba spomenuti.
MarioLa February 4th, 2012, 03:13 AM Jasno je samo to da svako malo "Dnevni avaz" tretira ŽFBiH u negativnom smislu nakon smjene prošle Uprave.Zato neka te ne cudi pisanje tog lista.Za vašu informaciju,isti taj avaz je prije dvije godine pisao o dobrim potezima Uprave koja je uspjela prolongirati otplatu Talgo vozova za 3 ili 3 i po godine (sad se ne sjecam dobro),dok u isto vrijeme nisu napisali niti slova o blokadi pruge u Capljini,jer je .
Nikako da skontam kojim novinama vjerovati. Ima li kakvih zastoja prouzrokovanih nevremenom?
HDZ February 4th, 2012, 01:22 PM Nikako da skontam kojim novinama vjerovati. Ima li kakvih zastoja prouzrokovanih nevremenom?
:lol:
Moj ti je savjet da nikad nevjeruješ nijednim novinama. Barem dok još dvije druge novine ne objave isto! :)
leopol February 6th, 2012, 11:40 PM "probijanje" pruge na Bradini prema Mostaru :)
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.3_mn.jpg
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.4_mn.jpg
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.5_mn.jpg
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.6_mn.jpg
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.8_mn.jpg
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.9_mn.jpg
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.10_mn.jpg
http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120206153.11_mn.jpg
Bosancero February 7th, 2012, 01:32 AM uzas
MarioLa February 7th, 2012, 02:37 AM Unbelieveble !!!!!
atlantis. February 7th, 2012, 04:07 AM E, ovo je vlak u snijegu!
pindo28 February 7th, 2012, 10:23 AM Talgo bi ovo probio!
Ljepoje February 7th, 2012, 11:48 AM Talgo bi ovo probio!
:rofl: ...... :nocrook:
LordMarshall February 8th, 2012, 08:58 AM Željezničari sami održavaju privredni sistem u BiH
Vozovi preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine saobraćaju. Željezničari FBiH sami održavaju privredni sistem u BiH, saopćila je danas Služba za odnose s javnošću tog preduzeća.
Probijanjem ogromnih snježnih nanosa iz pravca Jablanice i Mostara prema Drežnici, koje se očekuje danas u kasnim poslijepodnevnim satima, trebali bi se ostvariti preduslovi za ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče, navedeno je.
Potpuno sami i maksimalno organizovani, željezničari FBiH bore se da prokrče posljednjih deset metara pruge koja je danima blokirana desetinama metara snijega.
Iako je usjed elementarnih nepogoda, od 4. februara željeznički saobraćaj u Federaciji otežan, željezničari su uspjeli vlastitim angažmanom, uz velike napore i bez ičije pomoći održati sistem i spriječiti privredni kolaps, tvrdnmja je iz saopćenja.
Na pruzi Sarajevo-Doboj-Bosanski Šamac željeznički saobraćaj odvijao se otežano sa zakašnjenjima putničkih vozova. Međunarodni vozovi prema Beogradu i Budimpešti su u funkciji, a prema južnoj pruzi, saobraćaj se odvijao na relaciji Sarajevo-Pazarić, odnosno, Bradina.
Ulažući maksimalne napore, Željeznice Federacije BiH uspjele su gdje god je to bilo moguće, isporučiti komitentima ugovorene količine robe.
Učinjeni su ogromni napori da se prevezu sve raspoložive količine uglja za termoelektrane s obzirom na to da su deponije termoelektrana u Tuzli i Ćatićima zaledile, što otežava korištenje tog uglja.
"Međutim, to nije krivica Željeznica FBiH za šta nas neargumentovano prozivaju iz Elektroprivrede, tim prije što 122 vagona natovarenih ugljem, koje su ŽFBiH dopremile TE Tuzla, čekaju na istovar u krugu TE Tuzla.
Od početka elementarne nepogode koja je zahvatila cijelu BiH, uposlenici ŽFBiH područje Tuzla, na kojem se vrši najveći prevoz tereta za privredne subjekte u FBiH, odmah su se organizirali za djelovanje u vanrednim situacijama.
Svi pružni pravci prema Brčkom, Zvorniku i Doboju su u funkciji. Sve količine uglja natovarene u rudnicima Banovići, Đurđevik i Kreka za potrebe Termoelektrane Tuzla, prevezene su prethodnih dana.
Za Gikil Lukavac dopremljene su tri kompozicije sa po 13 vagona natovarenih ugljem, što bi im do kraja sedmice trebalo omogućiti uredno odvijanje tehnoloških procesa.
Zahvaljujući željezničarima koji su dan i noć prokopavali snježne nanose, osposobljena je pruga za Brezu i danas je krenuo voz iz Breze natovaren ugljem za Termoelektranu u Ćatićima.
Zbog izuzetno niskih temperatura u Arcelor Mittalu vrši se otežan, ali neprekidan, istovar vagona tovarenih ugljem i utovar finalnih proizvoda.
Probijanjem posljednjeg snježnog džepa na južnoj pruzi kod Drežnice, trebali bi se ostvariti preduslovi za pokretanje određenih količina robe za Arcelor Mittal i Gikil Lukavac, koje su danima stacionirane u Pločama i koje zbog blokade južnog dijela pruge od 4. februara. nisu mogle biti dopremane na svoje odredište", citat je iz saopćenja Željeznica FBiH.
U ovim uslovima elementarne nepogode, još jednom dolazi do izražaja uloga i značaj ŽFBiH kao javnog servisa, ali i obaveza države da više brine o svom dobru kako bi željeznice u svim uslovima bile snažnije u službi građana i bh. privrede.
Bez bilo kakve pomoći, uz skromna mehanička sredstva, ogroman napor ljudi i vlastiti rizik, željezničari FBiH poduzimaju sve da privredni život u zemlji ne bi i u uslovima elementarne nepogode zamro, navedeno je u saopćenju.
Sarajevo-X (http://www.sarajevo-x.com/bih/zeljeznicari-sami-odrzavaju-privredni-sistem-u-bih/120207162)
LordMarshall February 9th, 2012, 07:59 AM Željezničari sami očistili cijelu prugu od snježnih nanosa
Radeći dan i noć bez prestanka od 03. februara 2012. godine, potpuno sami, bez ičije pomoći i uz vrlo skromna mehanička sredstva, željezničari FBiH uspjeli su, konačno 08.02.2012. godine u podnevnim satima, osloboditi južnu prugu od snježnih nanosa čija je visina iznosila na desetine metara, a dužina na pojedinim dionicama i preko 200 metara.
Najteža tri smeta bura je nanijela između Jablanice i Drežnice, a sa posljednjim u mjestu Ćopi, željezničari su se teškom mukom izborili, koristeći lokomotive za njihovo razbijanje iz pravca Mostara i Jablanice.
Probijanjem i posljednjeg snježnog smeta u Ćopima dužine od 200 metara, ostvarile su se pretpostavke za ponovno uspostavljanje saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče, koji je zbog snježne elementarne nepogode obustavljen od 03.02.2012. godine. Međutim, problem još uvijek predstavljaju ogromne ledenice koje su se formirale u tunelima i koje se tek trebaju otkloniti da bi se putnički i teretni saobraćaj ponovo počeo odvijati na ovom pravcu.
Od trenutka kad je cijela zemlja u potpunosti zametena snijegom, željezničari u FBiH maksimalno su se organizirali i dali sve od sebe kako bi pruge održali živim. Danonoćno, na terenu su se smjenjivale ekipe od stotinjak željezničara. Najveće probleme stvarala im je bura koja je puhala 100 km/h, i na svaku bačenu lopatu snijega, dodavala nove tri.
Činjenica koja nigdje u javnosti nije spomenuta jeste da su željezničari sve vrijeme držali pod kontrolom cca 500 km pruge, čisteći ih od snježnih nanosa i lavina, dok su mnogi putni pravci bili zatrpani i da su cijelo vrijeme održavali privredni sistem u BiH. Probijanjem snježnog džepa u mjestu Ćopi kod Drežnice, ŽFBiH u potpunosti drže pod kontrolom cijelu pružnu mrežu dužine 608,5 kilometara.
Cijelo vrijeme, saobraćaj na relaciji Sarajevo-Doboj-Bosanski Šamac i međunarodni putnički saobraćaj do Zagreba, Beograda i Budimpešte odvijao se otežano, uz velika kašnjenja, ali po redovnom redu vožnje.
Nijedan privredni subjekt u FBiH nije bio ugrožen, jer su ŽFBiH redovno dopremale ugalj i ostale sirovine.
Sarajevo-X (http://www.sarajevo-x.com/bih/zeljeznicari-sami-ocistili-cijelu-prugu-od-snjeznih-nanosa/120208103)
leopol February 9th, 2012, 10:13 AM http://static.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/120208103.1_mn.jpg
LordMarshall February 9th, 2012, 12:12 PM Putnički željeznički promet u BiH odvija se uz kašnjenja
"Putnički promet na željezničkoj mreži u BiH danas se odvija uz kašnjenja", kazao je Feni pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija i član Federalnog štaba Civilne zaštite Izet Mehinagić.
Po njegovim riječima, putnički vozovi krenuli su sinoć u 23 sata iz Mostara za Sarajevo, a u 23,10 iz Sarajeva prema jugu.
Kako je poznato, željezničari Federacije BiH jučer su od snježnih nanosa uspjeli osposobiti južnu prugu radeći bez prestanka od 3. februara.
Sve vrijeme, kako navode iz Željeznica FBiH, saobraćaj na relaciji Sarajevo-Doboj-Bosanski Šamac i međunarodni putnički saobraćaj do Zagreba, Beograda i Budimpešte odvijao se otežano, uz velika kašnjenja.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/533426)
MarioLa February 10th, 2012, 03:42 AM E ove slike sa bradinske rampe isto ko iz filma 'Day After Tomorow' ... Jos ne mogu da se nacudim kolicini snijega. I kako ona dvojica zeljeznicara hodaju po snijegu i drze se kontaktnu mrezu....
LordMarshall February 10th, 2012, 05:28 PM Željeznice FBiH osposobile za saobraćaj kompletnu prugu
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) u potpunosti opskrbljuju bh. privredni sistem zahvaljujući predanosti i dobroj organizovanosti željezničara.
Probijanjem posljednjeg snježnog smeta kod Drežnice oslobođena je kompletna pruga, pa su i prvi kontingenti roba stacioniranih u Pločama za BiH počeli pristizati još jučer.
U iščekivanju najavljenih novih snježnih padavina, ŽFBiH su organizirale ekipe za čišćenje snijega i lokomotive-krstarice čiji je zadatak održati prohodnim svih 608,5 km pružne mreže u FBiH preko kojih se otežano, ali redovno odvija lokalni i međunarodni putnički i teretni saobraćaj, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.
Sarajevo-X (http://www.sarajevo-x.com/bih/zeljeznice-fbih-osposobile-za-saobracaj-kompletnu-prugu/120210118)
LordMarshall February 12th, 2012, 08:30 PM Radnici željeznica FBiH čistili više od 600 km pružnih pravaca
adnici Željeznica FBiH uspjeli su, vlastitim snagama i bez pomoći civilne zaštite, vojske, itd. očistiti više od 600 km pružnih pravaca i uspostaviti nesmetan saobraćaj vozova u FBiH.Osim toga, osigurano je i nesmetano snabdijevanje privrednih subjekata:
Elektroprivrede BiH - termoelektrana Tuzla i Kakanj, Mital steela, Aluminija, itd., saopćeno je iz Željeznica FBiH.
Biznis (http://www.biznis.ba/bih/14034-Radnici-zeljeznica-FBiH-cistili-vise-600-pruznih-pravaca.html)
tooljan February 13th, 2012, 05:50 PM http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Zeljeznice-RS-preuzele-vucu-brzih-vozova-od-kolega-iz-Federacije-127997.html
Željeznice RS preuzele vuču brzih vozova od kolega iz Federacije
Srna - 13.02.2012 17:08
DOBOJ - "Željeznice Republike Srpske" danas su preuzele vuču brzih vozova zbog nedostatka lokomotiva u Željeznicama Federacije BiH /FBiH/ i smanjenja kašnjenja u saobraćaju.
Vuča brzih vozova preuzeta je na relacijama Budimpešta - Sarajevo, Sarajevo - Zagreb, Zagreb - Sarajevo i Sarajevo - Beograd.
"Željeznice Republike Srpske" preuzimaju lokomotivsko upravljanje svim međunarodnim brzim vozovima, čime će prestati i dosadašnja praksa zamjene lokomotiva dva željeznička operatera u Doboju.
U saopštenju iz "Željeznica Republike Srpske" navodi se da će ovakav način "vuče vozova" biti na snazi sve dok Željeznice FBiH ne uvedu dovoljan broj lokomotiva u saobraćaj.
Kroz stanicu Doboj dnevno prođe osam brzih međunarodnih vozova. Zbog otežanog transporta u drumskom saobraćaju, povećan je broj putnika koji putuju željeznicom. Pruga je na svim dionicama očišćena i vozovi saobraćaju prema uobičajenom redu vožnje.
atlantis. February 13th, 2012, 08:38 PM http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Zeljeznice-RS-preuzele-vucu-brzih-vozova-od-kolega-iz-Federacije-127997.html
Željeznice RS preuzele vuču brzih vozova od kolega iz Federacije
Srna - 13.02.2012 17:08
DOBOJ - "Željeznice Republike Srpske" danas su preuzele vuču brzih vozova zbog nedostatka lokomotiva u Željeznicama Federacije BiH /FBiH/ i smanjenja kašnjenja u saobraćaju.
Vuča brzih vozova preuzeta je na relacijama Budimpešta - Sarajevo, Sarajevo - Zagreb, Zagreb - Sarajevo i Sarajevo - Beograd.
"Željeznice Republike Srpske" preuzimaju lokomotivsko upravljanje svim međunarodnim brzim vozovima, čime će prestati i dosadašnja praksa zamjene lokomotiva dva željeznička operatera u Doboju.
U saopštenju iz "Željeznica Republike Srpske" navodi se da će ovakav način "vuče vozova" biti na snazi sve dok Željeznice FBiH ne uvedu dovoljan broj lokomotiva u saobraćaj.
Kroz stanicu Doboj dnevno prođe osam brzih međunarodnih vozova. Zbog otežanog transporta u drumskom saobraćaju, povećan je broj putnika koji putuju željeznicom. Pruga je na svim dionicama očišćena i vozovi saobraćaju prema uobičajenom redu vožnje.
Ovo je dobra vijest. Nadam se da ce voditi daljem liberalizovanju zeljeznickog saobracaja i potpunom ukidanju smjena lokomotiva.
leopol February 13th, 2012, 10:33 PM Dobra vijest :cheers:
Mala ispravka: do ovoga nije doslo zbog manjka lokomotiva u ZFBH, vec zato sto zeljeznice moraju nadoknaditi velike zaostatke u transportu robe, da bi ispunile ugovorne obaveze.
Opet SRNA ima problema sa cinjenicama ^^
tooljan February 14th, 2012, 08:19 AM Mala ispravka: do ovoga nije doslo zbog manjka lokomotiva u ZFBH, vec zato sto zeljeznice moraju nadoknaditi velike zaostatke u transportu robe, da bi ispunile ugovorne obaveze.
Сада ја не схватам: ако ЖФБиХ немају капацитете да испоштују уговоре у путничком и теретном саобраћају, а имају довољно локомотива, шта онда немају: људство, вагоне или нешто треће?
Не разумијем се се у жељезницу нимало, па сам сада мало збуњен... :D
BiznisMan February 14th, 2012, 08:27 AM Сада ја не схватам: ако ЖФБиХ немају капацитете да испоштују уговоре у путничком и теретном саобраћају, а имају довољно локомотива, шта онда немају: људство, вагоне или нешто треће?
Не разумијем се се у жељезницу нимало, па сам сада мало збуњен... :D
Moraju da obave ugovore iz teretnog saobracaja (ako ne obave, placaju penale), koji kasne radi ovog silnog snijega, zato su prebacili par lokomotiva iz putnickog saobracaja na teretni. Tehnicki ono jeste nedostatak lokomotiva, al SRNA izgleda zaboravila da navede razloge za taj nedostatak. :)
tooljan February 14th, 2012, 10:03 AM Moraju da obave ugovore iz teretnog saobracaja (ako ne obave, placaju penale), koji kasne radi ovog silnog snijega, zato su prebacili par lokomotiva iz putnickog saobracaja na teretni. Tehnicki ono jeste nedostatak lokomotiva, al SRNA izgleda zaboravila da navede razloge za taj nedostatak. :)
Без да браним СРНА (СРНА-у; СРНУ??), посао новинске агенције није да објашњава информације, него да их преноси. За објашњавање служе, како чујем, уредничка саопштења или тако некако ;) Ова вијест је пренесена онако како јесте, без анализе, која је овдје и непотребна.
У сваком случају, важније је да термоелектране добију угаљ и народ има струју и гријање, него да се оних десет путника вози сатима за Загреб или Будимпешту.
Сумњам да ће овај потез помоћи ЖРС да се финансијски консолидује, али је за похвалу што су изашли у сусрет колегама из Федерације да испоштују своје уговорне обавезе.
УБР. лијепо је, за промјену, прочитати да постоји и међуентитетска сарадња (у овом случају између два предузећа, али ипак... ;)). Ја сам завршио са off-topic-ом; ако наиђем на какав интересантан чланак, пренијећу га :)
BiznisMan February 14th, 2012, 11:31 AM Без да браним СРНА (СРНА-у; СРНУ??), посао новинске агенције није да објашњава информације, него да их преноси. За објашњавање служе, како чујем, уредничка саопштења или тако некако ;) Ова вијест је пренесена онако како јесте, без анализе, која је овдје и непотребна.
У сваком случају, важније је да термоелектране добију угаљ и народ има струју и гријање, него да се оних десет путника вози сатима за Загреб или Будимпешту.
Сумњам да ће овај потез помоћи ЖРС да се финансијски консолидује, али је за похвалу што су изашли у сусрет колегама из Федерације да испоштују своје уговорне обавезе.
УБР. лијепо је, за промјену, прочитати да постоји и међуентитетска сарадња (у овом случају између два предузећа, али ипак... ;)). Ја сам завршио са off-topic-ом; ако наиђем на какав интересантан чланак, пренијећу га :)
U pravu si. :cheers: Tek sad vidjeh, da vijest dolazi od Nezavisnih.:nuts:
hatunash February 14th, 2012, 01:41 PM Hehehe pa ako im icega NE FALI to je ljudstvo.
Elem,pitanje formiranja "zeljeznickog elektroprenosa" je samo pitanje vremena. Onda ce zeljeznicki saobracaj imati puno vise smisla,a i kvaliteta.
@Tooljan,samo rokaj,ti si nas coEk ;)
MarioLa February 14th, 2012, 04:36 PM ZFBiH imaju trenutno dovoljno lokomotiva i ljudstva za ispunjavanje poslova u normalnim uslovima, a ne kad ti snijeg zatrpa prugu i gomilas 5 dana robu na jugu drzave i u Plocama i sad to treba u kratkom periodu prevesti. A i nek ZRS masinovodje imaju posla ionako hoce da ih srezu kao tehnoloski visak. Ovako mozda cak i u ZFBiH pronadju i izlaz iz svojih problema. A vjerujem da bi se masinovodje ZRS sad ovog trenutka pridruzile zfbih jer te ljude interesuje normalna zarada i ljubav za zeljeznicom. ASEA 441 je ista i u SA i u BL. Zato ljudi molim vas bez prepucavanja zasto i kako, pustite masinovodje da voze vozove, i ako Bog da da je jos vise vozova i masinovodja na nasim prugama u kojem god entitetu bile
Co Co February 18th, 2012, 03:42 PM 441-908 i brzi voz 450.
http://i735.photobucket.com/albums/ww354/Mukiy/DSC_0811.jpg
leopol February 18th, 2012, 10:48 PM Kako smo vec pricali:
Željeznice FBiH: Većina kapaciteta angažirana u teretnom saobraćaju
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su nakon uspješno očuvane prohodnosti pruga u uslovima snježne prirodne nepogode fokusirane na prijevoz tereta kako zemlja ne bi ostala bez neophodnih energenata, saopćeno je iz te kompanije.
Većina kapaciteta je angažirana u teretnom saobraćaju, naročito na izvlačenju roba stacioniranih u Luci Ploče i namijenjenih Arcelor Mittalu, GIKIL-u i Aluminiju, koje su se gomilale danima dok su željezničari probijali ogromne snježne smetove između Bradine i Drežnice.
Uprava preduzeća je u cilju redovnog prijevoza putnika angažirala lokomotive kompanije Željeznice Republike Srpske (ŽRS) za dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju na relaciji Sarajevo - Zagreb i Sarajevo - Beograd - Budimpešta.
Lokomotive ŽRS-a korištene su na relaciji Sarajevo - Doboj - Sarajevo 13., 14., 15. i 16. februara jer su tri lokomotive Željeznica tada bile blokirane u snježnim smetovima kod Bradine, a ostali kapaciteti bili su angažirani za potrebe privrednih tokova države.
U vanrednim okolnostima, saradnja dviju kompanija je uobičajena, a ovom će ŽRS podmiriti dio dugova Željeznicama FBiH, navodi se u saopćenju.
LordMarshall February 20th, 2012, 03:19 PM ŽFBiH ponovo u potpunosti koriste svoje kapacitete
Nako što su, zahvaljujući danonoćnom radu i dobroj organizaciji, uspjeli ostvariti i očuvati prohodnost pruga, Željeznice FBiH u prethodnom periodu su težište svojih aktivnosti fokusirale na prevoz tereta, kako cijela zemlja, u ovim teškim okolnostima, ne bi ostala bez neophodnih energenata.
Foto: IlustracijaVećina kapaciteta stavljena je u funkciju odvijanja teretnog saobraćaja, naročito na izvlačenje roba stacioniranih u Luci Ploče namijenjenih Arcelor Mittalu, GIKILU i Aluminiju, koje su se danima gomilale dok željezničari FBiH nisu uspjeli probiti ogromne snježne smetove između Bradine i Drežnice.
Kako bi se u vanrednim okolnostima i prevoz putnika nastavio odvijati po redu vožnje, Uprava ŽFBiH angažirala je, u dogovoru sa rukovodstvom ŽRS lokomotive ove kompanije i to za dva para međunarodnih vozova, koji saobraćaju na relaciji Sarajevo-Zagreb i Sarajevo- Beograd-Budimpešta.
Lokomotive ŽRS korištene su na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo i to u dane 13,14,15. i 16. februara 2012. godine, a od 17. februara 2012. godine ŽFBiH ponovo u potpunosti koriste svoje kapacitete.
Razlog za angažman lokomotiva ŽRS u navedenim danima bio je taj što su tri lokomotive ŽFBiH ostale blokirane u snježnim smetovima kod Bradine, a ostali kapaciteti bili su angažirani za podmirenje privrednih tokova države. Ovo je uobičajeni postupak u vanrednim okolnostima između dvije kompanije.
Također, na taj način sravnit će se određeni dio dugovanja koje ŽRS imaju prema ŽFBiH.
Dnevni Avaz (http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/zfbih-ponovo-u-potpunosti-koriste-svoje-kapacitete/120217113)
LordMarshall February 21st, 2012, 07:41 PM Ćiro uskoro vozi od Trebinja do Dubrovnika
Uskotračna željeznička pruga Trebinje - Dubrovnik, koja bi i Čapljinu povezivala sa Crnom Gorom, uskoro bi mogla da bude obnovljena poslije više od tri decenije prekida. Na sastanku u Dubrovniku, održanom prije nekoliko dana na poziv dubrovačkog gradonačelnika ...
... Andra Vlahušića i predsjednice Gradskog vijeća Olge Murati, kojem je prisustvovala delegacija opštine Trebinje i načelnici opština Ravno i Neum, dogovoreno je da se u narednih mjesec dana usaglasi tekst i potpiše memorandum o zajedničkim aktivnostima na izradi projektno-studijske dokumentacije za realizaciju projekta obnove uskotračne pruge "Ćiro".
Predsjednik Skupštine opštine Trebinje Veselin Savić, koji je predvodio delegaciju iz ovog grada, potvrdio je danas Srni da je predstavnik "Saraj-inženjeringa" Nedžad Branković upoznao učesnike sa projektom, istakavši da su svi izrazili pozitivno mišljenje i zainteresovanost za njegovu realizaciju.
"Uspostavljanje uskotračne željezničke pruge do Dubrovnika za Trebinje bilo bi od velikog značaja u turističkom smislu", kaže Savić i dodaje da bi za trebinjsku opštinu puno značio dolazak jednog broja turista koji tokom godine posjete Dubrovnik.
Savić je dodao da, poslije potpisivanja memoranduma, slijedi definisanje projektnog zadatka za izradu studije izvodljivosti, nakon koje će, ukoliko se pokaže isplativom, otpočeti realizacija projekta.
"Prema nekim preliminarnim saznanjima, stanje trase je dosta dobro, donji stroj pruge u najvećoj mjeri je očuvan, nema puno prekida, a postoje i stare šine koje bi se mogle iskoristiti", kaže Savić i dodaje da to u velikoj mjeri i olakšava cjelokupan posao.
Prema njegovim riječima, ukoliko bi bila uspostavljena željeznička pruga tada bi se radilo i na realizaciji propratnih sadržaja koji bi doprinijeli većoj posjećenosti.
Na sastanku u Dubrovniku dogovoreno je da s ciljem realizacije sporazuma potpisnici memoranduma imenuju zajednički stručni tim za koordinaciju i usklađivanje dinamičkih planova izrade pojedinih dokumenata, kao i za pripremu i definisanje projektnih zadataka.
Biznis (http://www.biznis.ba/bih/14322-Ciro-uskoro-vozi-Trebinja-Dubrovnika.html)
BosCop February 25th, 2012, 08:50 PM Negovorim o ekonomskopolitickom aspektu, nego cisto teoretskom. Koliko bih trebalo, jeli moguce, da se napravi "normalna" pruga, sa dva kolosijeka/ svije tracnice. Gdje voz moze da vozi 120, na terenu od Doboja, preko Sarajeva i Mostara, pa do Ploca?
MarioLa February 26th, 2012, 04:00 AM Negovorim o ekonomskopolitickom aspektu, nego cisto teoretskom. Koliko bih trebalo, jeli moguce, da se napravi "normalna" pruga, sa dva kolosijeka/ svije tracnice. Gdje voz moze da vozi 120, na terenu od Doboja, preko Sarajeva i Mostara, pa do Ploca?
Od Doboja do Zenice vec ima dupli kolosjek za 120km/h. Od Zenice do Sarajeva ne bi bio problem jer teren nije zahtjevan. Od Sarajeva do Pazarica/Tarcina isto ne bi bio veliki problem Mada iza Hadzica vec pocinju planine. A od Tarcina pa sve do Mostarskog polja je problematicno jer bilo kakav projekat bi bio skup. Iza Mostara do Ploca ne bi bio problem postavljanja duplog kolosjeka uz postojeci sa peglanjem na par mjesta. Sadasnja opterecenost pruge ne zahtjeva dupli kolosjek na cijeloj dionici. Mada bi se mogle napraviti sekcije duplog kolosjeka od Zenice preko Sa do Hadzica da se omoguci veca frekvencija prigradakog putnickog saobracaja. Ali ko zna kakve sve projekte imaju zacrtane u drzavnim i zeljeznickim vrhovima. Mozda nas jedan dan iznenade sa projektom pruge 160km/h od Capljine do Save i ogrankom od BL to Tuzle. Sweet Dreams :)
atlantis. February 26th, 2012, 07:24 AM Od Doboja do Zenice vec ima dupli kolosjek za 120km/h. Od Zenice do Sarajeva ne bi bio problem jer teren nije zahtjevan. Od Sarajeva do Pazarica/Tarcina isto ne bi bio veliki problem Mada iza Hadzica vec pocinju planine. A od Tarcina pa sve do Mostarskog polja je problematicno jer bilo kakav projekat bi bio skup. Iza Mostara do Ploca ne bi bio problem postavljanja duplog kolosjeka uz postojeci sa peglanjem na par mjesta. Sadasnja opterecenost pruge ne zahtjeva dupli kolosjek na cijeloj dionici. Mada bi se mogle napraviti sekcije duplog kolosjeka od Zenice preko Sa do Hadzica da se omoguci veca frekvencija prigradakog putnickog saobracaja. Ali ko zna kakve sve projekte imaju zacrtane u drzavnim i zeljeznickim vrhovima. Mozda nas jedan dan iznenade sa projektom pruge 160km/h od Capljine do Save i ogrankom od BL to Tuzle. Sweet Dreams :)
Kad vec sanjarimo, nemojmo zaboraviti pravac Mostar-Split i Capljina-Niksic. No, da bi ovo imalo sansu da zazivi, morao bi se takodje prokopati duzi i dublji tunel ispod Ivana. Snove na stranu, realnost je takva da ce prije bilo koje od ovih varijanti Hrvatska spojiti Split i Ploce dalmatinskom zaledjinom.
MarioLa February 28th, 2012, 02:34 PM Kad vec sanjarimo, nemojmo zaboraviti pravac Mostar-Split i Capljina-Niksic. No, da bi ovo imalo sansu da zazivi, morao bi se takodje prokopati duzi i dublji tunel ispod Ivana. Snove na stranu, realnost je takva da ce prije bilo koje od ovih varijanti Hrvatska spojiti Split i Ploce dalmatinskom zaledjinom.
A i to Ploce - Split, prica se o tome svasta nesta, a u sustini dok se licka pruga ne modernizira praviti prugu juznije od splita je bacanje novca. Luka ploce bi bila glavni korisnik. A sto se tice putnickog saobracaja ne znam koliko bi konkurisao cestovnom. Sva ostala roba putuje sasvim brzo autocestom. A i naseljenost iza Biokova nije tolika da opravdava zeljeznicu u ovom trenutku. Ovo ne odgovaram na tvoj komentar nego cisto zbog toga sto se spominje ta dalmatinska pruga vec neko vrijeme. Da se bar glavni koridori dovedu u normalno stanje pa onda razgranavati mrezu. A bilo bi fino povezati dosta toga. Again sweet dreams.
atlantis. February 28th, 2012, 07:07 PM A i to Ploce - Split, prica se o tome svasta nesta, a u sustini dok se licka pruga ne modernizira praviti prugu juznije od splita je bacanje novca. Luka ploce bi bila glavni korisnik. A sto se tice putnickog saobracaja ne znam koliko bi konkurisao cestovnom. Sva ostala roba putuje sasvim brzo autocestom. A i naseljenost iza Biokova nije tolika da opravdava zeljeznicu u ovom trenutku. Ovo ne odgovaram na tvoj komentar nego cisto zbog toga sto se spominje ta dalmatinska pruga vec neko vrijeme. Da se bar glavni koridori dovedu u normalno stanje pa onda razgranavati mrezu. A bilo bi fino povezati dosta toga. Again sweet dreams.
To sve stoji, ali, koliko sam vidio, Hrvatska je u svom prometnom predlosku za pristupanje EU navela ovaj koridor (Split-Ploce). S druge strane, Hrvatska je najavila da ce u narednom periodu EU pare za infrastrukturu ulagati u zeljeznice, jer je cestovni saobracaj vec dobro izgradjen.
LordMarshall March 2nd, 2012, 01:53 PM Povećanje obima prijevoza na koridoru X: ŽFBiH i Real Cargo Austrija potpisali pismo namjere o saradnji
Predsjednik Uprave JP Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić, predsjednik Uprave Rail Cargo Austria AG Gruppe (RCA) Erik Regter i direktor Express-Interfracht Austrija Zoltan Potvorszki potpisali su danas u Sarajevu pismo namjere radi uspostave saradnje između ovih kompanija.
"Predmet sporazuma je unapređivanje i razvoj transporta robe željeznicom, posebno na koridoru 5-C, od Luke Ploče prema srednjoj Evropi", kazao je tom prilikom Osmanagić.
On je dodao da se mora intenzivirati i povećati obim transporta robe na tom koridoru i napraviti dobra konekcija na glavne transportne koridore, prije svega na panevropski koridor X.
Imajući u vidu da je učešće željeznice u ukupnoj robnoj razmjeni BiH oko 10 posto ukupnog robnog potencijala koji iznosi više od četiri miliona tona, kako je rekao Osmanagić, definirani su oblici i ciljevi saradnje.
"Planiramo povećati obim prijevoza na tom pravcu, biti konkurentan i pouzdan partner uz ekonomsku isplativnost u međunarodnom teretnom i kombinovanom saobraćaju", istakao je Osmanagić.
ŽFBiH i RCA će zajednički dogovarati i planirati realizaciju projekata radi porasta željezničkog transporta u izvozu i uvozu na području Federacije BiH na koridoru 5-C, a jedan od ciljeva je i povećanje kontejnerskog transporta.
Rail Cargo Austria je međunarodni nosilac kompletnih logističkih usluga i nudi optimalna logistička i transportna rješenja. Kao koncern, kako je istaknuto, garantuje optimalnu kombinaciju željezničkog, drumskog, avio i pomorskog transporta duž cijele logističke mreže.
S obzirom na to da je osnova transportne politike EU razvoj željezničkog i pomorskog saobraćaja, a posebno veza željeznica i lučkih terminala, uspostavljanje ovakve saradnje, kako su istakli potpisnici, od velikog je značaja za državu BiH i njenu integraciju u veliku evropsku porodicu.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/541877)
LordMarshall March 5th, 2012, 04:29 PM Željeznice RS-a napravile novi gubitak od 18,5 miliona KM
Željeznice Republike Srpske prošlu godinu završile su s novih 18,5 miliona maraka gubitka i kada se taj iznos pridoda akumuliranom minusu od čak 166,5 miliona ukupni gubitak iznosi više od 185,1 milion maraka.
Zabrinjavajuća je činjenica da je ukupni kapital te kompanije 206,9 miliona maraka. U tom javnom preduzeću na kraju 2011. bilo je zaposleno 3.559 radnika i taj broj je povećan u odnosu na raniju godinu.
Samo na plaće lani su Željeznice RS-a imale troškove od 59,3 miliona KM, navodi se u finansijskom izvještaju za 2011. Međutim, menadžment preduzeća ima čak 26 miliona obaveza koje nije bilo izmirilo po osnovu zarada i naknada.
Ovo preduzeće ima više kreditnih obaveza, ali i nenaplaćenih potraživanja. Dugoročni kredit Željeznica iznosi čak 142,4 miliona maraka.
Sarajevo-X (http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/zeljeznice-rs-a-napravile-novi-gubitak-od-18-5-miliona-km/120305128)
Ljepoje March 6th, 2012, 12:00 AM Željeznice RS-a napravile novi gubitak od 18,5 miliona KM
Sarajevo-X (http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/zeljeznice-rs-a-napravile-novi-gubitak-od-18-5-miliona-km/120305128)
Željeznice RS-a stalno na gubitku, kao i Železnice Srbije.
ŽELEZNICE SRBIJE NA NAJOČIGLEDNIJI NAČIN OSLIKAVAJU STANJE SRBIJE
"Zaostalost, zapuštenost i propala infrastruktura. Ključni problem je neracionalnom i nedovoljnom ulaganju u infrastrukturu železnice. Građani plaćaju subvencije, a zauzvrat ne dobijaju kvalitetniju uslugu".
(LDP U PARLAMENTU SRBIJE)
mirza-sm March 6th, 2012, 10:46 AM Kao i sve zeljeznice u regionu :)
corvus_edin March 6th, 2012, 11:08 AM ZFBiH prave gubitke?
mirza-sm March 6th, 2012, 11:10 AM Zar ne prave? :dunno:
BosniaHerzegovina March 6th, 2012, 11:11 AM Koliko ja znam ne prave.
mirza-sm March 6th, 2012, 11:14 AM "Željeznice Federacije BiH" iskazale su u 2010. godini gubitak od 40,6 miliona KM, što je za oko 21 milion manje nego u 2009. godini.
:dunno:
Politikolog March 6th, 2012, 12:31 PM Ma sve zeleznicke uprave u regionu prave gubitke, samo je SZ bio u +, a ne znam sta je sa HZ-om... Paradoks kod ZS-a je da su prihodi svake godine veci a dug je tu negde - nekad se smanji, nekad poveca i tako u krug! Problem kod ZS-a je sto ima dugove iz 90-tih godina, pa se to ponekad otpise. Takodje i kredite iz 80-tih ZS vuce sa sobom...
Rojsman March 6th, 2012, 01:49 PM samo je SZ bio u +
O i tamo je minus
Slovenske železnice naj bi leta 2013 poslovale pozitivno
http://24ur.com/novice/gospodarstvo/slovenske-zeleznice-naj-bi-leta-2013-poslovale-pozitivno.html
LordMarshall March 8th, 2012, 09:11 AM Kakve promjene očekuju Željeznice BiH
Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini obavljaju dva javna operatora - Željeznice Federacije BiH, sa sjedištem u Sarajevu, i Željeznica Republike Srpske, sa sjedištem u Banjoj Luci. Za upravljanje željezničkom infrastrukturom osnovana je željeznička bh. javna korporacija Željeznice Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Doboju, o čijem radu se malo znalo.
Na nedavnom sastanku državnog i entitetskih ministara saobraćaja u Banjoj Luci najavljene su neke promjene u Željeznicama BiH, odnosno smanjenje broja članova Upravnog odbora.
Ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić istakao je da je došlo vrijeme da se određene stvar u javnoj korporaciji Željeznice BiH mijenjaju kako bi ona dala bolje rezultate.
„Bh. željeznička javna korporacija sada ima 13 zaposlenih, ima tri direktora od tih 13 ljudi i ima upravni odbor koji broji 12 ljudi. Znači na 13 zaposlenih su imali 12 u upravnom odboru koji su uzimali značajna sredstva godišnje. I to je predmet te rekonstrukcije“, objašnjava Bijedić.
S druge strane, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović najradije bi ukinuo i ovu bh. korporaciju, koja je osnovana 1. aprila 1998. godine u skladu sa Aneksom 9 Dejtonskog mirovnog sporazuma:
„Ministar Bijedić kaže da razmislimo šta ćemo sa tom korporacijom. Mi ćemo prihvatiti da je ukinemo ukoliko to Federacija bude zahtijevala. Vidimo da još jedna državna institucija nije baš zadovoljila ono što mi očekujemo, pored toga što je veoma mnogo posla urađeno kroz jedinicu za implementaciju projekata u oblasti željezničkog saobraćaja“, kaže Čubrilović.
Zanimljivo je da ministru Ćubriloviću više smeta 13 zaposlenih u BH
željeznicama nego više od 3.600 zaposlenih u Željeznicama RS koje imaju kumulativni gubitak od 160 miliona KM.
Međutim, od ukidanja nema ništa jer se to ne može uraditi bez saglasnosti oba bh. entiteta, kazao je ministar saobraćaja Federacije BiH.
„Ne, ukidanje ni u kom slučaju, nego samo rekonstrukcija, pravljenje operativnijeg organa nego što je do sada. Smatramo da je sredstva koja idu za 12 članova nadozornog odbora bolje u neku drugu svrhu upotrijebiti“, ocjenjuje Bijedić.
Frapantni podaci
Ministar komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara BiH Damir Hadžić saglasan je da od ukidanja nema ništa već da treba stvoriti funkcionalni okvir u Željeznicama BiH.
„Ovo što danas imamo je potpuno nedopustivo. Čuli ste podatake koji su frapantni i za onoga ko ne zna ništa o ovoj korporaciji, a kamoli za onoga ko se bar malo razumije u ovu oblast. Mislim da među nama nema ni trun sumnje da moramo promijeniti generalno odnose i sa onim korporacijama koje su zaštićene jer su na državnom nivou, a pri tome mislimo isto i za one koje se nalaze na entitetskom nivou. Ko je neproduktivan i nefunkcionalan, nije važno na kojem je nivou, mora to postati, odnosno moramo stvoriti uslove da bude“, kazao je Hadžić.
Prema riječima generalnog direktora BH željeznica Marinka Kontića, entitetski ministri su dogovorili da se formira radna grupa kako bi se promijenio sporazum o formiranju javne korporacije željeznice BiH.
„I da pokušaju napraviti izmjene sporazuma koji su potpisale dvije vlade i na bazi čega je i formirana bh. željeznička javna korporacija. Vjerovatno će se ići na smanjenje broja članova upravnog odbora. Dogovor je da se smanji na tri člana“, navodi Kontić.
Željeznice BiH svoje postojenje, prema mišljenju Kontića, su do sada opravdale.
„Mi smo bh. javna korporacija, kuća koja vrši koordinaciju kompletnog željezničkog saobraćaja u BiH, koordinaciju između dvije kompanije koje postoje – Željeznice RS i Željeznice FBiH, formirane na bazi Dejtonskog sporazuma. Mi smo jedina živa korporacija koja je uspjela da preživi, jer vjerovatno za ove druge nisu zainteresovani“, istakao je Kontić.
U ovom trenutku javna korporacija Željeznice BiH radi projekte obnove željezničke pruge od Doboja do Jošavke i od Mostara prema Sarajevu, vrijedne 160 miliona evra, koje finansiraju Evropska banka za obnovu i ravoj i Evropska investiciona banka.
Slobodna Evropa (http://www.danas.org/content/kakve_promjene_ocekuju_zeljeznice_bih/24506971.html)
mirza-sm March 14th, 2012, 05:33 PM Zar je moguce? :)
Hrvatska dala zeleno svjetlo za bosanske talgo vozove
Talgo vozovi još uvijek nisu uvedeni u saobraćaj zbog uobičajenih i u pravilu dugih tehničko-administrativnih procedura koje je neophodno proći, da bi nadležni organi zemalja kroz koje će saobraćati, izdali dozvole za njihovo saobraćanje po njihovim prugama, potvrdila je za ekapija.ba Senka Račić, iz Službe za informisanje Željeznica Federacije FBiH.
http://www.ekapija.ba/dokumenti/talgo_vagoni_zfbih1.jpg
"Nadležni organi u Hrvatskoj izdali su dozvolu za saobraćanje talgo vozova na prugama Hrvatskih željeznica. U Srbiji i Mađarskoj provode se završne aktivnosti vezane za izdavanje ovih dozvola. Na prugama Željeznica Srbije u skorije vrijeme očekuje se prva probna vožnja, što znači da su procedure za izdavanje dozvole u ovoj zemlji u završnoj fazi. I procedure u Mađarskoj su u finalnoj fazi i očekuje se poziv njihovih nadležnih organa za izlazak na probnu vožnju", kaže Senka Račić, naglašavajući kako je prema ranijim najavama, planirano da se talgo vozovi uvedu u saobraćaj u prvoj polovini ove godine.
Inače, ovi visokokvalitetni vozovi namijenjeni su za poboljšanje kvaliteta usluge ŽFBiH u međunarodnom putničkom saobraćaju, koji se odvija kroz Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku.
"Za relaciju Sarajevo-Zagreb planirane su dvije noćne garniture, za relaciju Sarajevo-Beograd u planu su dvije dnevne garniture, kao i za Sarajevo – Budimpeštu. ŽFBiH planirale su uvesti i noćni voz na relaciji Sarajevo-Beograd, sa dvije noćne garniture, što je u fazi pregovora sa drugim željezničkim kompanijama. Deveta (dnevna) garnitura planirana je kao rezervna", pojašnjava Račić.
Talgo vozovi nude poseban užitak putovanja. Opremljeni su izuzetno udobnim sjedištima, spavaćim kolima, luksuzno opremljenim barom, posebnim prostorom za invalide, toaletom i mogućnošću Internet konekcije.
(ekapija.ba)
atlantis. March 14th, 2012, 08:01 PM ^^ Too good to be true.
Nešto ne vjerujem, ali i kad bi bilo istina, ništa to ne znači, jer ŽFBiH nije sposobna ovakav projekat brzo pokrenuti.
pindo28 March 14th, 2012, 08:16 PM E jos samo Srbija da nam odobri...........uf kad to rekoh nekako mi fals zvuci.......
Hepec March 14th, 2012, 08:39 PM pa zar smo napokon docekali? Jeli ovo prvoaprilska sala? Previse rano brate, na kurcc.li smo se vec. Da ne govorim za Koncara.
LordMarshall March 16th, 2012, 12:25 AM Saglasnost Vlade RS: 22 miliona KM za finansiranje željezničke infrastrukture
Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Prijedlog ugovora o finansiranju željezničke infrastrukture u 2012. godini u vrijednosti od 22.187.500 KM i Prijedlog ugovora o sufinansiranju željezničkog saobraćaja od interesa za Srpsku za 2012. godinu u iznosu 2.812.500 KM, koji će biti zaključeni između Vlade Srpske i "Željeznica Republike Srpske" AD Doboj.
Za potpisivanje ugovora ovlašten je ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću nakon sinoćnje sjednice Vlade.
Na osnovu članova 5 i 6 Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju željezničkog saobraćaja od interesa za Republiku Srpsku, Vlada Srpske i "Željeznice Republike Srpske" svake godine zaključuju Ugovor o finansiranju željezničke infrastrukture i Ugovor o sufinansiranju željezničkog saobraćaja od interesa za Republiku Srpsku.
Ugovorom o finansiranju željezničke infrastrukture regulišu se tehnički i drugi parametri neophodni za redovno i bezbjedno odvijanje saobraćaja, iznos potreban za održavanje, modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture, visina naknade za korištenje infrastrukture, kao i obaveza vođenja statističkih evidencija.
Ugovorom o sufinansiranju željezničkog saobraćaja od interesa za Republiku Srpsku utvrđuje se iznos i način uplate sredstava na godišnjem i mjesečnom nivou.
Sredstva za finansiranje željezničke infrastrukture i sufinansiranje željezničkog saobraćaja, obezbjeđuju se u Budžetu Republike Srpske i doznačavaju "Željeznicama Republike Srpske" u dva dijela, odnosno dio za poslove upravljanja željezničkim saobraćajem i održavanje infrastrukture i dio za sufinansiranje putničkog saobraćaja.
Ugovori se zaključuju nakon utvrđivanja granta, koji se obezbjeđuje iz Budžeta Republike Srpske za ove potrebe i kalkulacija troškova i prihoda željezničkog saobraćaja, koje uradi ŽRS za tekuću godinu.
Grant za željeznice za 2012. godinu iznosi 25.000.000 KM, odnosno utvrđen je isti iznos kao i za 2011. godinu. Takođe, Željeznice Republike Srpske su predložile da se grant za 2012. godinu u iznosu od 25.000.000 KM podijeli na način kako je to izvršeno 2011. godine, odnosno da se iznos od 22.187.500 KM namijeni za finansiranje željezničke infrastrukture, a iznos od 2.812.500 KM za sufinansiranje javnog putničkog saobraćaja.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/547926)
LordMarshall March 16th, 2012, 12:13 PM Voz Ćira kreće 15. aprila od Kremne do Višegrada
U Željeznicama Srbije obavljaju se pripreme za početak saobraćaja na obnovljenoj uskotračnoj pruzi Kremna - Mokra Gora - Višegrad u ovoj turističkoj sezoni, koja će početi 15. aprila i trajati sve do sredine oktobra.
"Pripremili smo tri lokomotive dizelke i jednu parnjaču i vagone koji mogu u jednoj turi da prevezu 150 putnika. Vozovi će, kao i prošle sezone, polaziti od Mokre Gore do Šargan Vitasa, kao i od Mokre Gore do Višegrada", rekao je Srni šef Sekcije za prevoz putnika Željeznica Srbije iz Užica Milosav Karajidžić.
Planirano je da turistički voz, popularni "Ćira", vozi i do Višegrada, jednom sedmično ili više puta nedjeljno, prema potrebi.
"U toku su dogovori između Željeznica Srbije i Željeznica Republike Srpske da se u kanjonu Rzava na delu pruge od Vardišta do Dobruna odredi još stajališta, kako bi turisti imali mogućnost da fotografišu ove predele", rekao je Karajidžić.
Za vožnju na pruzi od Mokre Gore do Višegrada koristiće se prevozna sredstva Željeznica Srbije i dva vagona koja pripadaju Željeznicama Republike Srpske. Prijedlog je da cijena vozne karte od Mokre Gore do Višegrada bude 800 dinara (14 KM) po osobi za odrasle i 400 dinara (7 KM) za djecu.
U Muzejsko-turističkoj pruzi "Šarganska osmica" u Mokroj Gori kažu da vlada veliko interesovanje za vožnju "Ćirom", pa je jedna grupa zaljubljenika starih lokomotiva parnjača rezervisala vožnju do Višegrada 7. aprila.
Sarajevo-X (http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/voz-cira-krece-15-aprila-od-kremne-do-visegrada/120316046)
Ljepoje March 16th, 2012, 12:55 PM ^^ Too good to be true.
Nešto ne vjerujem, ali i kad bi bilo istina, ništa to ne znači, jer ŽFBiH nije sposobna ovakav projekat brzo pokrenuti.
Neleži krivica samo i isključivo na ŽFBiH, nego i na naše "sposobne" susjede! http://i28.photobucket.com/albums/c234/jools333/think.gif
A vi ljudi koji samo blatite i pljujete po ŽFBiH, BH Airlines etc etc... KRENITE PRVO OD SEBE!
atlantis. March 16th, 2012, 06:26 PM Neleži krivica samo i isključivo na ŽFBiH, nego i na naše "sposobne" susjede! http://i28.photobucket.com/albums/c234/jools333/think.gif
A vi ljudi koji samo blatite i pljujete po ŽFBiH, BH Airlines etc etc... KRENITE PRVO OD SEBE!
Upravo to treba da uradi ZFBiH - da krene od sebe. A, ne da im je uvijek neko drugi kriv, te Hrvatska, te Srbija, te Madjarska, samo oni nisu krivi.
Evo sad ce se vidjeti ko je kriv. Hrvatska je dala dozvolu - da vidimo kad ce Talgo krenuti za Zagreb. ZFBiH je imala dovoljno vremena da odradi sve ostale poslove, posto su morali cekati vise od godine dana od planiranog dana polaska na ovu dozvolu.
:cheers:
Ljepoje March 16th, 2012, 10:01 PM ^^ Imajući u vidu pod kakvim uvjetima i okolnostima ova federalna željeznica "posluje", onda je sasvim jasno/logično da se pojavljuju neke sitnice/probleme.
A upoređivati ŽFBiH sa HŽ il ŽS je pomalo smiješno! :lol:
a_edin March 17th, 2012, 04:48 AM ^^ Imajući u vidu pod kakvim uvjetima i okolnostima ova federalna željeznica "posluje", onda je sasvim jasno/logično da se pojavljuju neke sitnice/probleme.
A upoređivati ŽFBiH sa HŽ il ŽS je pomalo smiješno! :lol:
Koliko mi je poznato (sa vozovi.com), prosle godine se digla prasina da samo HR ne da dozvole za talgo. Sad ispade da ih uopste nemaju od RS i H. Zapravo da ce tek poslati talgo na testiranje. Meni nije uopste jasno kako cemo mi nasu (a i u susjedstvu) bagru, nauciti da se kulturno ponasaju u talgu. Prije neki dan sam isao do Zenice..katastrofa. Puse, noge sa prljavom obucom dizu na sjedista. Prosle godine sam isao do Budapest i u Djakovu su usli neki ucenici do Belog Manastira... Stoka do stoke... Mislio sam da ce razvaliti vagon (bio je Madjarski). Sta ce tek biti sa talgom!?!?
mirza-sm March 17th, 2012, 11:45 AM To se nece moci raditi u Talgu, bit ce video nadzor pretpostavljam u vozovima, plus nece svakakva bagra imati para da se vozi s njim, i za kraj, valjda ce se voditi evidencija ko putuje s Talgom (ime, prezime i sl)
Politikolog March 19th, 2012, 06:35 PM Zasto bi se vodila evidenacija ko putuje, mislim na ime i prezime? Nije nikakva promocija u pitanju pa da su potrebni podaci i da se vodi na tog i tog! Kupi se regularno karta koja je naravno skuplja u odnosu na ostale - odnosno doplata na rang se placa ili kako su vec smislili, ima video nadzor, kondukteri nek povedu malo racuna i nek ne primaju mito - sta ces vise od toga!
Ljepoje March 19th, 2012, 06:52 PM Zasto bi se vodila evidenacija ko putuje, mislim na ime i prezime? Nije nikakva promocija u pitanju pa da su potrebni podaci i da se vodi na tog i tog! Kupi se regularno karta koja je naravno skuplja u odnosu na ostale - odnosno doplata na rang se placa ili kako su vec smislili, ima video nadzor, kondukteri nek povedu malo racuna i nek ne primaju mito - sta ces vise od toga!
+ 1 !
maliciko March 20th, 2012, 09:33 PM Zasto bi se vodila evidenacija ko putuje, mislim na ime i prezime? Nije nikakva promocija u pitanju pa da su potrebni podaci i da se vodi na tog i tog! Kupi se regularno karta koja je naravno skuplja u odnosu na ostale - odnosno doplata na rang se placa ili kako su vec smislili, ima video nadzor, kondukteri nek povedu malo racuna i nek ne primaju mito - sta ces vise od toga!
Voditi evidenciju iz nekoliko razloga:
1. Za ne daj Boze situacije, u kojoj bi stradao velik broj putnika da se zna ko je i sta je
2. Uzimati od putnika mailove, pa ima kasnije slati ponude prijevoza koje imaju ili ti posebne pogodnosti
3. U slucaju da se neko sjediste ili dio oko sjedista osteti, imash ime i prezime, pa ga mozesh ganjati po sudu
Ovo mi je prvo palo napamet! :D
LordMarshall March 22nd, 2012, 11:06 AM Uprava Željeznica RS 'zaboravila' na obeštećenje mašinovođa
Mašinovođe "Željeznica Republike Srpske" optužili su danas Upravu ovog preduzeća da "nastavlja da umanjuje validnost dogovora koji su postignuti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom krajem prošle godine, nakon čega je obustavljen prekid rada mašinovođa".
U saopštenju mašinovođe tvrde da Uprava ŽRS nije uradila bilo šta povodom obećanja u vezi sa obeštećenjem mašinovođa kada je riječi o traženoj isplati kilometra ili časa, što je i bilo povod za obustavu rada u oktobru i novembru prošle godine, da je neujednačeno izricala kaznene mjere, te da su zarađene plate za oktobar i novembar obračunate i isplaćene sa umanjenjem od 50 do 90 odsto.
"Od obećanog obeštećenja za izrečene kazne takođe nije bilo ništa, kao što ništa nije bilo od obećanja da se nastave razgovori sa predsjednikom Vlade i resornim ministrom, što nas navodi na sumnju da sadašnja Uprava ŽRS ne poštuje nikoga i da ona vedri i oblači", navodi se u saopštenju.
U saopštenju mašinovođe izražavaju zabrinutost za budućnost Željeznice i svojih radnih mjesta te spominju mogućnost da uskoro najave i radikalne mjere.
"Što se tiče mašinovođa, mi ostajemo vjerni radu i postignutim dogovorima, ali smo izgubili povjerenje i strpljenje da Uprava ŽRS konačno počne da radi svoj posao i poštuje postignute dogovore", dodaje se u saopštenju.
Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović rekao je Srni da je na službenom putu u Francuskoj i da će o tvrdnjama mašinovođa moći da govori po povratku iduće sedmice.
Mašinovođe Željeznica RS su bili u štrajku od 10. oktobra do 9. novembra prošle godine, zahtijevajući isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, takozvanog kilometra, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,40 KM.
Štrajk, za koji su mnogi tvrdili da je nezakonit, prekinut je nakon mjesec dana i to, kako je saopštio predsjednik Nadzornog odbora ŽRS Borislav Stevanović, "zahavljujući autoritetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".
Stevanović je tada saopštio da je menadžment dobio težak zadatak da rješava probleme koji su se godinama gomilali i ovo preduzeće doveli na rub stečaja.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/550903)
ramboamadeus March 22nd, 2012, 06:30 PM Voditi evidenciju iz nekoliko razloga:
1. Za ne daj Boze situacije, u kojoj bi stradao velik broj putnika da se zna ko je i sta je
2. Uzimati od putnika mailove, pa ima kasnije slati ponude prijevoza koje imaju ili ti posebne pogodnosti
3. U slucaju da se neko sjediste ili dio oko sjedista osteti, imash ime i prezime, pa ga mozesh ganjati po sudu
Ovo mi je prvo palo napamet! :D
Ti se, haman, ili vrlo malo vozis vozom ili se nikad nisi ni vozio. Ukoliko se Talgo bude koristio na lokalnim prugama onda nema apsolutno nikakvog smisla voditi ovakvu evidenciju . Koliko ja znam u lokalnim vozovima nisi obavezan da sjednes na unaprijed propisano mjesto ,osim sto moras da vodis racuna da sjedas u pravu klasu/razred. Takodjer, ukoliko se karta kupuje na salteru zeljeznicke stanice, ne moras (koliko ja znam) da ispunjavas nikakve posebne podatke ni za putovanje izvan zemlje.
Druga je stvar dobrovoljnog ispunjavanja formulara u smislu evt naknadnog informisanja u reklamne svrhe, ali daleko smo mi jos od toga...
leopol March 23rd, 2012, 11:46 AM Zarada oko 104 milona KM
Željeznice FBiH postigle rekord u prijevozu robe, isporučeno 9.160.000 tona
Objavljeno 23.03.2012 u 10:04
Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) prošle godine postigle su rekord u prijevozu robe. Prevezli smo 9.160.000 tona robe i za to naplatili oko 104 milona KM, izjavio je generalni direktor ŽFBiH Nedžad Osmanagić.
U intervju koji je objavljen u Biznis magazinu „Kapital“ na TV1 Osmanagić je kazao da je u Željeznicama FBiH na početku svog mandata zatekao mnogo problema koje su odmah počeli rješavati.
„Kada sam došao u firmu i formirao novu Upravu, firma nije mogla platiti ni 30 KM za vodu u stanici Čapljina, jer nije imala pare i bila je blokirana na svim nivoima. Više od 35 miliona kratkoročnih kredita je uzeto, četiri plate radnicima nisu isplaćene. Dočekao nas je dug veći od 105 miliona KM. Prije našeg dolaska firma je pravila gubitak od 65 miliona KM godišnje", kazao je Osmanagić.
Komapnija je u to vrijeme, kako je dodao, bila stalno blokirana što im je onemogućavalo da naprave bilo kakav progresivan potez dok nisu sondirali finansijsku situaciju i konsolidovali firmu.
„Kad smo to uradili, došli smo u poziciju da smo isplatili te četiri zaostale plate, da tekuću likvidnost održavamo, finansiramo sve i čak, šta više, da mnoge stvari koje nismo mogli u tom periodu ni zamisliti da radimo, a to je da kupujemo rezervne dijelove, osposobljavamo vagone, lokomotive itd. Mi smo sad na jednom nivou ne zavidnom, ne možemo se pohvaliti, ali smo na jednom nivou da to održavamo“, dodao je Osmanagić.
Željeznice FBiH su nedavno potpisale, odnosno dogovorile saradnju sa jednom austrijskom kompanijom, a radi se o prijevozu od Luke Ploče prema Srednjoj Evropi.
Direktor Osmanagić naglašava da su ŽFBiH su veoma prisutne u međunarodnom saobraćaju.
„Naš koridor Vc je u sastavu evropskih koridora, što znači da ima svoje mjesto i u evropskim i u domaćim razmjerama. Zadnjih godinu dana puno smo razgovarali sa kompanijom Rail Cargo Austrija. Određeno vrijeme bili su skeptici prema nama, međutim, razvijajući cijelu tu priču, došli smo do jednog stanovišta, a to je da napravimo Memorandum o razumijevanju da povećamo promet na koridoru Vc zajedno. To znači tranzit robe od Luke Ploče do Srednje Evrope“, kazao je Osmanagić.
Tranzitni poslovi, prema njegovim riječima, najbolja su priča za Željeznicu.
„Mi smo to uveli i naša je procjena da bismo tim koridorom za Srednju Evropu mogli prevesti od pet stotina do milion novih tona robe“, procjenio je Osmanagić.
Što se tiče Talgo vozova, kako je kazao Osmanagić, oni će krenuti tek onda kada država, to jest Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo prometa i komunikacija nađe sredstva iz kojih će Željeznice to voziti.
„Mi imamo sada problem, jer nas već sada bez Talgo vozova, putnički saobraćaj košta 15 miliona KM godišnje. Mi zaradimo negdje oko 2,5 KM, a dva miliona KM finansira država. Znači, negdje oko deset miliona KM godišnje, mi smo u gubitku. Samo održavanje Talgo vagona koštalo bi nas oko pet miliona KM plus promet“, dodao je Osmanagić.
On je naglasio da je Željeznica biznis firma i da je treba posmatrati isključivo u tom kontekstu.
(Fena/MOJportal)
Jasno i glasno :cheers:
bjazi March 23rd, 2012, 11:49 AM Znači ovaj direktor nešto radi?
pindo28 March 23rd, 2012, 12:15 PM Jel se meni cini ili ovaj direktor veli da nemaju para za Talgo i da ce Talgo tek krenuti kada dobiju kakve pinke od ministarstva?
atlantis. March 23rd, 2012, 02:22 PM Dakle, gospodin direktor nije u stanju da pokrene Talgo, dok mu ga neko drugi ne plati. Mozda bi neko drugi mogao bolje raditi njegov posao. On izgleda misli da ovi parkirani Talgi nece nista kostati.
leopol March 23rd, 2012, 02:42 PM Ne, vec trazi vladine subvencije za putnicki saobracaj koje postoje u svim zemljama.
Koliko ja znam, ne postoji zemlja u Evropi u kojoj je putnicki saobracaj profitabilan.
Osim toga, slazem se sa ovim principom: onaj ko je dozvolio bivsem managementu kupovinu talgo vozova, sada neka pokrije razliku u gubicima.
ssemir March 23rd, 2012, 04:18 PM pa vozove je i kupio brankovic i vlada federacije. a ne zeljeznice...
kao da se tada pitala struka, bitno je bilo da brankovic bude dobar u tome..
atlantis. March 23rd, 2012, 05:09 PM Sto nas onda vec dvije godine u oci laze da se samo ceka na dozvolu Hrvatske?!? Sad kad je dozvola dosla, odjednom se sjetio da putnicki saobracaj nije profitabilan!!
Problem je itekako u rukovodstvu i rukovodjenju ovim projektom. Problemi se ne rjesavaju paralelno, nego jedan po jedan. Prvo se 3 godine cekalo na isporuku garnitura, pa se tek onda pocelo raspitivati o dozvolama, a i to jedna po jedna. Sad, kad se skoro dvije godine cekalo na dozvolu iz Hrvatske, sad se pocelo brinuti o finansiranju. Kad se to rijesi za koju godinu, onda ce se sjetiti da nemaju catering, pa kad to skontaju, onda ce raditi na zaposljavanju i treniranju osoblja, pa ce se onda cekati da se sasiju uniforme i tako unedogled.
pindo28 March 23rd, 2012, 06:22 PM Sto nas onda vec dvije godine u oci laze da se samo ceka na dozvolu Hrvatske?!? Sad kad je dozvola dosla, odjednom se sjetio da putnicki saobracaj nije profitabilan!!
Problem je itekako u rukovodstvu i rukovodjenju ovim projektom. Problemi se ne rjesavaju paralelno, nego jedan po jedan. Prvo se 3 godine cekalo na isporuku garnitura, pa se tek onda pocelo raspitivati o dozvolama, a i to jedna po jedna. Sad, kad se skoro dvije godine cekalo na dozvolu iz Hrvatske, sad se pocelo brinuti o finansiranju. Kad se to rijesi za koju godinu, onda ce se sjetiti da nemaju catering, pa kad to skontaju, onda ce raditi na zaposljavanju i treniranju osoblja, pa ce se onda cekati da se sasiju uniforme i tako unedogled.
........i kad sve to urade Talgo ce vec zastarit i biti spreman za staro gvozdje!
Naravno da si u pravu.....
Ja kad sam prosle godine isao vozom do Mostara bruka ba...voz gori od Laosa....na nivou africkih vozova...kupili se fino vozovi,uletilo se u kredit..i sada stoje parkirani do bogojavljenja........retards i drzava i menagment zeljeznica..
amko March 23rd, 2012, 10:33 PM Zarada oko 104 milona KM
Željeznice FBiH postigle rekord u prijevozu robe, isporučeno 9.160.000 tona
U tekstu ne stoji da li su poslovali u 2011. godini sa dobitkom ili gubitkom.
Naplatili su 104 M KM, a koliku su bili izdaci? Vjerovatno veci, pa se o tome ne prica.
LordMarshall March 27th, 2012, 01:14 PM Bijedić: Riješiti nagomilane probleme u Željeznicama FBiH
Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, Uprava ŽFBiH predvođena predsjednikom-generalnim direktorom Nedžadom Osmanagićem, predstavnici svih sindikata i Vijeća zaposlenika ŽFBiH održali su u ponedjeljak 26.03.2012. godine sastanak na kojem je razgovarano o aktuelnoj situaciji u ŽFBiH.
Na sastanku koji je sazvao resorni ministar, a na inicijativu Uprave ŽFBiH i sindikata, razgovaralo se o poslovanju ŽFBiH u uslovima ograničenih budžetskih sredstava, implementaciji Zakona o finansijskoj konsolidaciji, stvaranju uslova za puštanje u promet niskopodnog elektromotornog voza i Talgo vagona, te o kolektivnom ugovoru željezničara.
Nakon što je Predsjednik Uprave izložio situaciju vezanu za nedovoljno finansiranje ŽFBiH od strane Vlade FBiH, odnosno, neispunjavanje zakonske obaveze Vlade FBiH prema ovom javnom preduzeću, ministar Bijedić je donio određene zaključke koji bi trebali doprinijeti sistematskom rješavanju nagomilanih problema.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/553755)
LordMarshall April 2nd, 2012, 06:31 AM Plaćeni 67,6 miliona eura da propadaju: Osmanagić vozove "talgo" prodaje Italiji?!
Iako je još prije tri godine potpisan kreditni ugovor između vlada BiH i Španije vrijedan 67,6 miliona eura, kojim je kupljeno devet garnitura nagibnih vozova "talgo", "Željeznice FBiH" (ŽFBiH) još nemaju sve potrebne dozvole za međunarodni saobraćaj.
Zbog toga je ova kompanija izgubila na stotine hiljada eura, potvrđeno je "Avazu".
Propast projekta
Da stvar bude gora, nekoliko garnitura ovih vozova, kako smo ranije i pisali, već mjesecima propada na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Jedan broj njih nalazi se u depou Rajlovac, ali saznajemo da njima ubrzo istječe i garancija.
Ivan Knezović, član Nadzornog odbora ŽFBiH, koji već mjesecima upozorava na mnoge nezakonitosti u kompaniji, kaže da je samo u našoj državi moguće da nešto što ste "masno platili, godinama propada".
- Ovo je državni projekt koji zbog samovolje Nedžada Osmanagića, direktora ŽFBiH, već godinama propada. Iako su urađene sve studije izvodljivosti, vozovi godinama stoje kako stoje. Ubrzo im istječe i garancija - kaže Knezović.
Iako zvuči nevjerovatno, "Željeznice" se trude prodati ove vozove, umjesto da konačno počnu voziti kod nas.
Saglasnost Vlade
- Osmanagić na sve načine pokušava vozove "talgo" prodati Italijanima. Ko mu je dao dozvolu da to radi, ne znam, ali znam da je projekt uveliko zapeo. Niti vozovi voze niti se zna hoće li uopće i kada voziti - objasnio nam je Knezović.
S druge strane, Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH, tvrdi da je velika greška države što je vozove "talgo" uopće i kupovala.
- Kupili smo devet garnitura, a sada ne znamo šta s njima. Ne znamo isplati li se "talgo" uopće i voziti. Mislim da smo požurili s kupovinom. Ali, šta sada da radimo? Ne možemo ih vratiti. Kada je u pitanju njihova prodaja, o tome nema govora. To Osmanagić ne može uraditi bez saglasnosti Vlade FBiH - rekao je Bijedić.
Radnici bez plaća
- Znam da je od Osmanagićevog dolaska firma uništena. Ljudi su, evo, mjesecima bez plaće, toplog obroka, regresa. Gdje su završila 82 miliona KM za finansijsku konsolidaciju, ni to niko ne zna. O tome Osmanagić šuti - kaže Knezović.
Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/88067-placeni-67-6-miliona-eura-da-propadaju-osmanagic-vozove-talgo-prodaje-italiji.html)
corvus_edin April 2nd, 2012, 09:15 AM Ako je ovo substacijelna vijest havaza - onda je stvarno katastrofa sto se tice zeljeznica i njene uprave.
leopol April 2nd, 2012, 09:26 AM Radnici bez plaća
- Znam da je od Osmanagićevog dolaska firma uništena. Ljudi su, evo, mjesecima bez plaće, toplog obroka, regresa. Gdje su završila 82 miliona KM za finansijsku konsolidaciju, ni to niko ne zna. O tome Osmanagić šuti - kaže Knezović.
Ovi su toliko ocajni, da im samo ovakve lazi preostaju ^^^^
Ne samo da su plate redovne, do 15. u mjesecu, vec je Osmanagic vratio i 4 plate koje su Knezovicevi "jarani" ostali duzni radnicima.
Cijeli clanak je Avazovo smece...
mirza-sm April 2nd, 2012, 10:09 AM Avaz.... ne znam trebamo li uvesti neko pravilo na forumu da se vijesti s Avaza citiraju iskljucivo za Prvi april, nizasta drugo nisu vrijedni....
LordMarshall April 2nd, 2012, 10:12 AM eh da imamo vise opcija citiro bi ja vise novina, nazalost havaz je jedini koji regularno postavlja vijest...
mirza-sm April 2nd, 2012, 10:21 AM :lol:
Salim se LM, omakne se i meni nekad pa ih citiram :D
LordMarshall April 2nd, 2012, 10:27 AM nikad im i nevjerujem kad ih citam ali staces, da imamo sto vise izvora informacija bilo bi bolje
dresdener78 April 2nd, 2012, 12:30 PM bojim se da vijest o kraju projekata Talgo nije prvoaprilska šala nego potresna stvarnost :( Sram ih bilo... nekad ministri i direktor ŽFBH vrate do posljednjeg feninga sve pare koje su primili! zaslužuju samo šamarati i duge smjene u kamenolomu....:bash::bash::bash::bash:
MarioLa April 3rd, 2012, 11:44 AM Ovo je jedini zeljeznicki forum na kojem se iznerviram. I to vise nego sto me ista drugo u zivotu iznervira. Absolutely unbelieveble!!!!
HDZ April 3rd, 2012, 04:59 PM nikad im i nevjerujem kad ih citam ali staces, da imamo sto vise izvora informacija bilo bi bolje
A kojima se može vjerovati u BiH? Nažalost svi su nečiji i blate i pljuju "one druge", pišući sve i svašta. :)
Ja nevjerujem nijednim. :)
pindo28 April 3rd, 2012, 10:31 PM Ma ja kad ovo gore o Talgu procitam nevjerujem vise ni sam sebi!....lol
Ljepoje April 4th, 2012, 11:33 AM Talgo - "Brzi voz za spore pruge" ...
Ljepoje April 5th, 2012, 06:02 PM Novo zaduženje: Željeznice RS-a zadužuju se za 20 miliona eura
05.04.2012
http://www.24sata.info/thumbnail.php?file=news/2011/november/zeljeznice_rs_01__530554173.jpg&size=article_medium
Vlada Republike Srpske zadužila je danas ministarstva finansija te saobraćaja i veza, kao i preduzeće „Željeznice RS“ a.d. Doboj, da u što kraćem roku, preduzmu aktivnosti na iznalaženju najpovoljnijeg načina za ulaganje preduzeća EEK-Vagon iz Poljske u „Željeznice RS“, koje treba da uzme kredit u iznosu od 20 miliona eura za nabavku 200 otvorenih vagona.
Ova odluka je donesena danas na sjednici entitetske vlade, koja je razmatrala informaciju o razgovorima između predstavnika „Željeznice RS“ i preduzeća EEK-Vagon iz Poljske.
„Željeznice RS“ već imaju dugoročni kredit od 142,4 miliona maraka.
Prošlu godinu to javno preduzeće je završilo s novih 18,5 miliona maraka gubitka i kada se taj iznos pridoda akumuliranom minusu od čak 166,5 miliona ukupni gubitak iznosi više od 185,1 milion maraka. Ukupni kapital te kompanije je 206,9 miliona maraka.
24SI
Co Co April 6th, 2012, 09:01 PM Boksit ekspres, pravac željezara Zenica. Pozdrav Co Co ;) .
http://i735.photobucket.com/albums/ww354/Mukiy/1024%20x%20680%20putniki%20i%20teretni/DSC_0917.jpg
mirza-sm April 6th, 2012, 09:19 PM Prelijepo! :)
LordMarshall April 8th, 2012, 04:43 AM Željeznice RS neće u stečaj bez analize
Ministarstvo saobraćaja i veza RS će sačiniti detaljnu analizu stanja i poslovanja "Željeznica RS" (ŽRS), kojom će biti utvrđeno da li postoje uslovi za pokretanje stečaja tog javnog preduzeća.
Istakao je to u petak Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, komentarišući izjavu Milorada Dodika, predsjednik RS, da bi ŽRS u roku od dva mjesec trebalo da odu u stečaj u cilju "čišćenja" dugova i formiranja novog perspektivnog željezničkog preduzeća.
"Potrebno je detaljno ispitati da li postoje zakonski preduslovi za otvaranje stečaja u ŽRS", rekao je Čubrilović i ocijenio da to preduzeće nije u ništa većim problemima u odnosu na ostale željezničke kompanije u regionu.
Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS, kazao je da analiza treba da pokaže koja je najbolja opcija za to preduzeće opterećeno visokim gubicima i obavezama. On, ipak, smatra da situacija u ŽRS još nije zrela za stečaj, navodeći da postoje i opcije restrukturiranja preduzeća ili smanjenje gubitaka na teret kapitala zarad njegove naknadne dokapitalizacije.
"Gubici ŽRS jesu veliki, ali još nisu premašili vrijednost kapitala preduzeća, te stoga još nisu stvoreni uslovi za otvaranje stečaja", istakao je Savanović.
Finansijski izvještaj ŽRS za prošlu godinu pokazao je da to preduzeće "grca" pod dugoročnim zaduženjem od čak 142,4 miliona KM i ima akumulirane gubitke od 185 miliona KM, što je samo 22 miliona ispod visine kapitala preduzeća.
Savanović je kazao da su najveći povjerioci ŽRS međunarodne banke, koje su dale kredite za remonte pruga, zatim institucije RS, a potom radnici.
Savo Ševaljević, stručnjak za stečajne procese, ocijenio je da je pokretanje stečaja u bilo kojem javnom preduzeću veoma osjetljivo pitanje, navodeći da u RS još nije bilo takvog slučaja.
On navodi da zakonski postoje tri uslova za otvaranje stečaja - da dugovi preduzeća premaše njegov kapital, da je račun firme blokiran duže od 60 dana te u situaciji prijeteće platežne nesposobnosti preduzeća.
"Pokretanje stečaja može inicirati direktor preduzeća, neko od većih povjerilaca, a u slučaju ŽRS to može učiniti i Vlada", rekao je Ševaljević.
Sindikalni predstavnici ŽRS ističu da su grčevito protiv stečaja preduzeća.
"I dalje ćemo svim silama nastojati da spriječimo da dođe do pokretanja stečaja. Preduzeću je potrebna samo ozbiljna reorganizacija koju menadžment nikako ne sprovede", rekao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS.
On je ocijenio da se ŽRS mogu izvući iz teške situacije, za koju kao najvećeg krivca proziva većinskog vlasnika, odnosno Vladu RS. Podsjetio je da ŽRS radnicima po osnovu neisplaćenih plata i doprinosa duguju oko 26 miliona KM.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/558350)
MarioLa April 8th, 2012, 08:42 AM Ama koje restruktuiranje, o cemu ovaj vidovnjak govori. Takvo jedno restruktuiranje u firmi kao sto je ZRS moze se izvesti sa otpustanjem najmanje trecine radnika a mozda i vise. Ja ne znam kako ima jos neko ko razmislja da to preduzece moze opstati u stanju kakvom jeste. Kao prvo geografski polozaj zeljeznica srpske nije na rentabilnom koridoru. Jedino kad bi se udesetorostrucio protok putnika i robe koridorom X onda bi zeljeznice srpske mogle preuzeti jedan dio teretnog prevoza da 'olaksaju' koridor X . A u kojoj ce se to bajki desiti. E boze dokle ce taj narod patiti od jebivjetrova u politici. Najgora stvar u cijeloj Bosni je sto se jos nije desila posljeratna kriza, a to je ona kriza kad se vidi da je sve propalo i da treba ispocetka. Kad vidim kako zeljeznice mrljave 17 godina poslije rata zlo mi dodje. Inace kad vidim i cujem kako ljudi jos jadikuju kako nam je bolje bilo sa titom.... Ma dajte ljudi, u ovih zadnjih 20 godina dosle su neke nove generacije kojima ni tito ni jugoslovenske zeljeznice ama bas nista ne znace. Pa bar radi njih ima li iko u toj drzavi da pokrene nesto konkretno... Malo sam se ispuh'o sorry zbog toga... A ko slavi uskrs sretan vam uskrs...
Bad_Hafen April 8th, 2012, 11:32 AM ^^
ZRS moze se izvesti sa otpustanjem najmanje trecine radnika a mozda i vise.ja bih otpustio 2/3, jer ocigledno je da nista ne rade.
geografski polozaj zeljeznica srpske nije na rentabilnom koridoru. ovdje se varas, ne mora biti preduzece na korisdoru da bi poslvalo pozitivno, naravno da je to olaksavajuca okolnost.
MarioLa April 9th, 2012, 08:52 AM ^^
ja bih otpustio 2/3, jer ocigledno je da nista ne rade.
ovdje se varas, ne mora biti preduzece na korisdoru da bi poslvalo pozitivno, naravno da je to olaksavajuca okolnost.
Ma jasno mi je da moze poslovati u plusu pitanje je koliko rukovodstvo jedne kompanije smatra zaradu profitabilnom. To je cisto kapitalisticka caka. Na drugu stranu samo pogledaj recimo kad se zavrsi autoput, a izgleda da ce prije napraviti autoput nego li se sredi zeljeznica. E sad, da li ce neko iz BL putovati vozom u Doboj ili dalje BG kad ima dobru cestu, a autobuski lobi je tu jos uvijek jak. Licno mislim da zeljeznice u BiH nemaju toliko razvijenu infrastruktiru da i ako sve funkcionise kako treba da mogu praviti neke velike dobitke. E sad jos kad su te zeljeznice isparcane u dva entiteta, hmm
A ovo restrukturisanje se mora desiti. Ako to jos nekome nije jasno e vala onda nek je sa srecom.
Pratim dosta dugo ovaj forum, ali ne mogu da skontam koja je privredna grana najveci korisnik zeljeznica srpske. Je li ima takav podatak negdje? Putnike da zaboravimo sad za sad jer tu zaista nema profita ni u jednoj zeljeznici u svijetu. Treba postojati dobar teretni sektor da podrzava putnicki promet.
Bad_Hafen April 9th, 2012, 01:04 PM ^^zeljeznica zaradjuje na teretu, a putnicki saobracaj je svagdje subvencioniran.
Sto se tice puta BL-BG vec postoji AP tako da to nista ne mijenja.
Sto se tice "isparcanosti" ni to nista ne znaci, deregulacija zeljeznickog saobracaja moze biti pospjesenje citavog sektora.
Sto se tice privredne grane, ja pretpostavljam da bi to bilo rudarstvo.
BosniaHerzegovina April 9th, 2012, 01:42 PM Sta se desava sa Koncarom?
LordMarshall April 10th, 2012, 02:37 PM Dirigovani stečaj bi mogao spasiti Željeznice RS
"Dirigovani" ili stečaj kojim bi se išlo na "ozdravljenje" Željeznica Republike Srpske, danas je kao mogućnost podržao ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović.
Tu varijantu nedavno je spomenuo i predsjednik RS-a, a Čubrilović kaže da vjeruje da je to Milorad Dodik rekao iz najboljih namjera kao najbrži put da taj sistem izađe iz kumulativnog gubitka većeg od 185 miliona KM.
Resorni ministar kaže da ga raduje što je fizički obim poslova na Željeznicama rastao u prošloj i u prva tri mjeseca ove godine, ali ne raduju podaci da su rasli i troškovi.
"To je ono što dovodi Željeznice RS-a u probleme", navodi Čubrilović navodeći da RS mora aktivno učestvovati u rješavanju problema u tom sistemu, kada su u pitanju gubici, veliki krediti te neizmirene obaveze.
I Čubrilović i direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović tvrde da se poštuju obaveze koje ima Vlada RS-a prema tom javnom preduzeću, iako mašinovođe ne dijele to mišljenje najavljujući i moguće ponovne obustave rada.
Resorni ministar ponavlja da se najkasnije do juna mora sačiniti plan i program rješavanja problema u Željeznicama RS-a, kao i isplata plaća, zbog čega će opet morati ići u kreditno zaduženje i za to će "Željeznice" zatražiti saglasnost entitetske vlade.
I pitanje broja radnika, onih koji su potrebni i onih koji nemaju potrebne kvalifikacije također se mora rješavati, rekao je ministar saobraćaja i veza RS-a u izjavi novinarima nakon razgovora u Banjoj Luci s rukovodstovm "Željeznica RS-a".
Nezavisna revizija dala je ovom preduzeću mišljenje s rezervom kada je u pitanju poslovanje u prošloj godini, s obzirom na to da sva imovina nije uknjižena i nije završeno restrukturiranje.
Savanović kaže da bi se kroz jedan vid stečaja ubrzao taj proces i sistem "riješio nagomilanog balasta iz proteklog perioda".
"Željeznice RS-a" su prošlu godinu završile s novih 18,5 miliona maraka gubitka i kada se taj iznos pridoda akumuliranom minusu od čak 166,5 miliona ukupni gubitak iznosi više od 185,1 milion maraka.
Zabrinjavajuća je činjenica da je ukupni kapital te kompanije 206,9 miliona maraka.
U tom javnom preduzeću na kraju 2011. bila su zaposlena 3.484 radnika - 150 radnika manje nego ranije.
Međutim, samo na plaće lani su "Željeznice RS-a" imale troškove od 59,3 miliona KM.
Ovo preduzeće ima više kreditnih obaveza, ali i nenaplaćenih potraživanja.
Dugoročni kredit "Željeznica" iznosi čak 142,4 miliona maraka.
Klix (http://www.klix.ba/vijesti/bih/cubrilovic-dirigovani-stecaj-bi-mogao-spasiti-zeljeznice-rs/120410083)
DinoZe April 10th, 2012, 03:02 PM Ne kontam sta je problem ovdije, ako vide da im 15 godina ne ide i da vise ne rade nego sto rade, zasto ne naprave rekonstrukciju i sistematizaciju pa se sa ZFBiH stope u jednu firmu i vozdra. Ovako muce sebe i sve ostale oko sebe. Da im nema rude sto ide za Zenicu nebi imali jedne jedine marke na racunu.
Na kraju ce svakako doci do toga da ce morati biti jedna firma, pa bolje prije nego poslije.
Licno mislim da sljedecu godinu nece prezivjeti, ta slijepa politika koja se vodi u RS ce slomiti svu ekonomiju. Glupost nekih ljudi nema kraja.
p.s. Ovo da dizu kredite da bi isplatili plate, to je vec dno dna.
mirza-sm April 10th, 2012, 03:13 PM Sta se desava sa Koncarom?
BoBo www.vozovi.com:
Za sve one koji imaju vremena 14. ili 15.04.2012. godine, testiranje Niskog na područiju Viništa (Žepče). Aparate u ruke, pa slikajte. Pozdrav Bo Bo .
Ljepoje April 10th, 2012, 04:29 PM Ne kontam sta je problem ovdije, ako vide da im 15 godina ne ide i da vise ne rade nego sto rade, zasto ne naprave rekonstrukciju i sistematizaciju pa se sa ZFBiH stope u jednu firmu i vozdra. Ovako muce sebe i sve ostale oko sebe. Da im nema rude sto ide za Zenicu nebi imali jedne jedine marke na racunu.
Na kraju ce svakako doci do toga da ce morati biti jedna firma, pa bolje prije nego poslije.
Licno mislim da sljedecu godinu nece prezivjeti, ta slijepa politika koja se vodi u RS ce slomiti svu ekonomiju. Glupost nekih ljudi nema kraja.
Srbi to ne žele (Željeznice BIH su od 1992 podijeljene na JP Željeznice RS-a i JP Željeznice FBIH).... To se zove "politika razdvajanje naroda"
Bad_Hafen April 10th, 2012, 04:42 PM Ne kontam sta je problem ovdije, ako vide da im 15 godina ne ide i da vise ne rade nego sto rade, zasto ne naprave rekonstrukciju i sistematizaciju pa se sa ZFBiH stope u jednu firmu i vozdra. Ovako muce sebe i sve ostale oko sebe. Da im nema rude sto ide za Zenicu nebi imali jedne jedine marke na racunu.
Meni su ovakve "strucne" analize najbolje, koje rejesenje svakog problma vide u nekakvim stapanjima i glavni problem BiH i ZFBiH je zato sto postoje odvojene firme.... aha kad bi se lagali.
Zeljeznice na nasem podrucju, a i sire nigdje ne posluju pozitivno. Spajanje dve firme nece donijeti nista, Zeljeznicama treba rekonstrukcija, a ne spajanje.
A ovi "ekonomisti" sto misle da nesto znaju i jos arogantno tvrde "politika koju vodi RS ce slomiti SVU ekonomiju" da ih pitas sta konkretno i sta ce konkretno se promijeniti sumnjam da ce znati, ali vole da se naprave pametni.
A pogotovo ove izjave da nije rude, da nije ovog, da nije onog.... presmijesno
DinoZe April 10th, 2012, 07:35 PM Pa nemora covijek biti neki specijalista ekonomista da sebere 2+2.
Sasvim je logicno ako smanjis broj radnika i udrzis sa srodnom firmom koja je uspjesnija da ce i tebi biti lakse. Ja ne kazem da je u FBiH med i mlijeko, ali politika od 2 zeljeznice, 2 elektroprivrede, 2 poste vodi do ovog ekonomskog procvata koji danas imamo, pogotovo u RS.
Ovo sto se radi sa ZRS nema veze sa ekonomijom, pokusava se odrzati mrtva firma, lici na debeli socijalzam iz 1970. Zasto mislis da nebi bilo dobro da se zeljeznice udruze i onda zajednickim snagama ostvare profit? Mislim da je svakome jasno da su ZRS mrtva firma i samo je pitanje dana kada ce proglasiti bankrot, ta politika ih je dovela u tu situaciju.
ssemir April 10th, 2012, 07:41 PM Meni su ovakve "strucne" analize najbolje, koje rejesenje svakog problma vide u nekakvim stapanjima i glavni problem BiH i ZFBiH je zato sto postoje odvojene firme.... aha kad bi se lagali.
Zeljeznice na nasem podrucju, a i sire nigdje ne posluju pozitivno. Spajanje dve firme nece donijeti nista, Zeljeznicama treba rekonstrukcija, a ne spajanje.
A ovi "ekonomisti" sto misle da nesto znaju i jos arogantno tvrde "politika koju vodi RS ce slomiti SVU ekonomiju" da ih pitas sta konkretno i sta ce konkretno se promijeniti sumnjam da ce znati, ali vole da se naprave pametni.
A pogotovo ove izjave da nije rude, da nije ovog, da nije onog.... presmijesno
evo ja cu ti reci sta ce donijeti spajanje. umjesto dvije uprave sa svime sto to nosi (zamjenici, sekretari, sefovi, (onako kako to kod nas biva) razne dadzbine itd) imat ces jednu, sto nudi mogucnost smanjenja zaposlenih u administraciji i smanjenju drugih troskovi vezanih za isto. ukinut ce se nekakva agencija koja je zajednicka na nivou drzave(ne znam naziv) u kojoj 15 clanova upravnog odbora dobija platu za nista (nedavno je bilo price o ovome), ukinut ces promjenu lokomotiva na prelasku iz fbih u rs (smanjenje duzine putovanja, sto ce privuci vise putnika). moci ce se napraviti razvojni plan na nivou potreba drzave, sa jednim interesom, a ne kako sada imamo interes 2 strane pa se cesto ti interesi sukobljavaju, smanjit ce se mogucnost da se sprovode interes svake budale koja je umislila da je neko i nesto..itd
to nije glavni problem, i spajanje nece rijesit sve probleme, ali je korak blize ka rjesavanju problema!! i spajanje ce znaciti jedan problem manje, jer, priznao ti ili ne, jedan od problema i jeste postojanje dvije zeljeznice u ovako maloj (usranoj) drzavi!
zrelo razmisljas, pametan si, ne lupas gluposti kao vecina na ovom forumu, ali mi strasno smeta tvoja arogancija i omalozavanje misljenja drugih. poradi na tome!
leopol April 10th, 2012, 08:33 PM Nema nikakve potrebe za ujedinjenje ZFBH i ZRS, sasvim je dovoljno primjeniti ZAkon o zeljeznicama, koji predvidja to da u Zeljeznickoj Korporaciji BiH ostane infrastruktura, a da ZFBH i ZRS postanu operateri, na trzisnim osnovama, bez monopola.
Pa ko zna bolje, njemu ce biti bolje.
To je isto uradjeno sa MTel, Eronet i BH Telecomom, i pokazalo se kao pravi nacin :cheers:
DinoZe April 10th, 2012, 08:47 PM U pravu si Leopol, treba ukinuti monopol i neke stvari ce se same rijesiti.
Neminovno je i to da ce sa par godina doci privatizacija, pa cemo onda vidjeti kada se bude radilo cisto o profitu sta ce uraditi uprave zeljeznica, ili ce udruziti kapital da budu konkurentni ili ce doci neko treci i pokupovati ih.
Bad_Hafen April 10th, 2012, 09:21 PM Pa nemora covijek biti neki specijalista ekonomista da sebere 2+2.mora biti covjek ekonomista ili bar poznavati tematiku da bi davao takve izjave.
Sasvim je logicno ako smanjis broj radnika i udrzis sa srodnom firmom koja je uspjesnija da ce i tebi biti lakse.
Zeljeznice FBiH su u gubitku i to uvijek, ne znam je li bila i jedna godina da nisu bile u minusu, tako da ne znam o cemu ti pricas, nije ZFBiH, Deutschebahn. Uz to broj radnika se moze smanjiti nezavisno od ujedinjavanja.
Ja ne kazem da je u FBiH med i mlijeko, ali politika od 2 zeljeznice, 2 elektroprivrede, 2 poste vodi do ovog ekonomskog procvata koji danas imamo, pogotovo u RS.
U FBiH je daleko od meda i mlijeka, tako de ne znam o cemu ti pricas, cuj u RS kao ne valja u FBiH cvjeta. Jesi ti svjestan situacije u drzavi?
Ovo sto se radi sa ZRS nema veze sa ekonomijom, pokusava se odrzati mrtva firma, lici na debeli socijalzam iz 1970. Covjece to se radi i u ZFBiH, isto, kao i u sve i jednoj korporaciji za zeljeznicki saobracaj u nasem okruzenju, sve su u debelim minusima.
Zasto mislis da nebi bilo dobro da se zeljeznice udruze i onda zajednickim snagama ostvare profit? Zato sto im udruzivanje ne bi donielo profit.
Mislim da je svakome jasno da su ZRS mrtva firma i samo je pitanje dana kada ce proglasiti bankrot, ta politika ih je dovela u tu situaciju.Mrtva je koliko i druge zeljeznicke kompanije. Koja politika da su u minusu, jer posluju neudruzeni sa ZFBiH? To nije tacno.
Bad_Hafen April 10th, 2012, 09:31 PM evo ja cu ti reci sta ce donijeti spajanje. umjesto dvije uprave sa svime sto to nosi (zamjenici, sekretari, sefovi, (onako kako to kod nas biva) razne dadzbine itd) imat ces jednu, sto nudi mogucnost smanjenja zaposlenih u administraciji i smanjenju drugih troskovi vezanih za isto.broj zaposlenih se moze smanjiti i bez ujedinjenja, a do sad je dokazano da sve institucije koje su zajednicke imaju previse zaposlenih za svoj posao.
ukinut ce se nekakva agencija koja je zajednicka na nivou drzave(ne znam naziv) u kojoj 15 clanova upravnog odbora dobija platu za nista (nedavno je bilo price o ovome)
Do sad nista nije ukinuto sta god je ujedinjeno dovelo je do porasta br.zaposlenih, tako da bi slican slucaj se desio s ovime, mislim na kraj krajeva tih 15 ljudi na prema 5000 viska u zeljeznicama nista ne predstavlja.
ukinut ces promjenu lokomotiva na prelasku iz fbih u rs (smanjenje duzine putovanja, sto ce privuci vise putnika). to se moze i sad uraditi za to je potreban dogovor, a ne nikakva ujedinjenja, kad madjarske lokomotive voze po Austriji, a austrijske svugdje onda se i ovo moze regulisati. Uz to zaboravi na putnicki saobracaj tu nema hljeba.
moci ce se napraviti razvojni plan na nivou potreba drzave, sa jednim interesom, a ne kako sada imamo interes 2 strane pa se cesto ti interesi sukobljavaju, smanjit ce se mogucnost da se sprovode interes svake budale koja je umislila da je neko i nesto..itdpo ovoj tvojoj logici znaci ici ce na stetu jedne strane jer eto sad ne provode se interesi obe strane, ako Zeljeznice RS odnosno FBiH do sad nisu radile u interesu RS i FBiH, tek ta jedinstvena nece, evo i ti sam to kazes.
to nije glavni problem, i spajanje nece rijesit sve probleme, ali je korak blize ka rjesavanju problema!! i spajanje ce znaciti jedan problem manje, jer, priznao ti ili ne, jedan od problema i jeste postojanje dvije zeljeznice u ovako maloj (usranoj) drzavi!ja nemam tu sta priznati da je previse kompanja, po meni ih je premalo, u svim drzavam se ide na deregulaciju trzista, a vi bi ovdje uvodili regulaciju trzista. Kad moze u svakoj EU drzavi bti vise kompanija sto ne bi kod nas bilo, sta trebamo uvoditi monopole kad svi idu u ukidanje istih i kad je dokazano da su isti stetni za drustvo u cjelosti.
Bad_Hafen April 10th, 2012, 09:32 PM Nema nikakve potrebe za ujedinjenje ZFBH i ZRS, sasvim je dovoljno primjeniti ZAkon o zeljeznicama, koji predvidja to da u Zeljeznickoj Korporaciji BiH ostane infrastruktura, a da ZFBH i ZRS postanu operateri, na trzisnim osnovama, bez monopola.
Pa ko zna bolje, njemu ce biti bolje.
naravno i treba otvoriti trziste za sve, bez ikakvih protekcija. To nije topla voda, tako se radi svugdje u svjetu.
ssemir April 10th, 2012, 09:59 PM kakva deregulacija. ona je moguca u uredjenim drzavama, gdje su kompanije prethodne osposobljene da izdrze bitnu ka trzistu, a osposobljene su tako sto je drzava svojim mjerama stvorila uslove. u nasem slucaju nije moguca deregulacija, cak bi bilo i pogubno, jer zeljeznicke firme grcaju u dugovima, nesposobna administracija prekobrojni zaposleni, losa infrastruktura. mi smo jos uvijek u tranziciji (koji li apsurd), postoje brojne pretpostavke da se ispune pa da bi se mogle drzavne kompanije prepustit same sebi..
Bad_Hafen April 10th, 2012, 10:07 PM deregulacija trzista je vise nego dobrodosla, a deregulisanje ne podrazumjeva da se firme uniste, nego da se npr. putnicki saobracaj na liniji BL-SA ponudi i drugim kompanijama, koje bi za to naravno placale, da se robni lagano prepusta trzistu, jer jedino to donosi novac.
Nije meni cilj da opstaju kompanije koje placa citava drzava kroz dotacije, dok se taj nova moze bolje iskoristiti i oploditi, bitno mi je da postoji zeljeznicki servis i da on bude jeftin i pouzdan, a to semoze desiti samo deregulacijom, samo one dionice koje nisu u interesu kompanija treba da budu dotirane arad viseg dobra.
DinoZe April 10th, 2012, 10:12 PM Pa Banja luka, evo posto se razbacujes ovdije svojim ekonomskim znanjem , de mi reci npr u Austriji, da Land Salzburg ima svoju zeljeznicu a Land Vorlaberg ima svoju zeljeznicu ( sto je u normalnom svijetu apsurdno ), grcaju u dugovima obadvije sta bi Austrijanci uradili? Dali bi oni udruzili dvije male zeljeznice i napravili jednu koja se toliko koliko moze nositi sa trzistem ili bi i dalje pumpali novac iz budzeta i onda na kraju kada nebude bilo vise izlaza jednostavno prodali sve DB-u?
U cemu je logika zadrzavati kvazi zeljeznicku firmu za 5 lokomotiva,10 masinovodza, 150 ljudi u administraciji i 50KM pruge? U citavom svijetu firme ujedinjuju kapital da bi mogli opstati na trzistu.
Ja nisam ni rekao da je stanje puno bolje u ZFBiH ali je definitivno bolje nego u ZRS, jer ovo sto vlada u RS sada radi je cisti kriminal, pogledaj gore cifre, gdje to po tebi vodi?
Pa bolje udruziti kapital i napraviti jednu domacu firmu nego dati sve strancima.
ssemir April 10th, 2012, 10:15 PM ma jasno. ali stvar bi trebala ici ovako, napravi mocnu domacu kompaniju, koja ce biti konkurentna, i onda otvori trziste za sve koji zele da ucestvuju. sto bi dovelo do nadmetanja sa cijenama i kvalitetom a u tom nadmetanju bi ravnopravan ucesnik bila domaca kompanija, cisto radi domacih radnika, prihoda i svega.
ali kad skontam, to se davno sve trebalo ispuniti i rijesiti, prije 15 godina, ali nije, zbog nesposobnih politicara, dzaba mi o ovome pricamo, znamo i ja i ti kako bi trebalo da bude.
i vec je doslo vrijeme da kazem, dovraga sve, jebite se svi, neka propadne sta hoce, hocu dobru uslugu, necu vise da se gubitnici pomazu, ako treba da propadnu nekad propadnu. zivot mi prolazi cekajuci nesto da se desi!
BosniaHerzegovina April 10th, 2012, 10:18 PM BoBo www.vozovi.com:
Opet testiranje...
atlantis. April 10th, 2012, 11:30 PM Opet testiranje...
Pa moraju ga jednom godisnje testirati, da ne bude da se nista ne radi. A mozda se sta i promijenilo od kako su ga zadnji put testirali... Mozda sad koci bolje, haj' ga znaj!
Mes'cini ovi samo testiraju nase zivce... :)
Bad_Hafen April 10th, 2012, 11:52 PM Pa Banja luka, evo posto se razbacujes ovdije svojim ekonomskim znanjem , de mi reci npr u Austriji, da Land Salzburg ima svoju zeljeznicu a Land Vorlaberg ima svoju zeljeznicu ( sto je u normalnom svijetu apsurdno ), grcaju u dugovima obadvije sta bi Austrijanci uradili? Dali bi oni udruzili dvije male zeljeznice i napravili jednu koja se toliko koliko moze nositi sa trzistem ili bi i dalje pumpali novac iz budzeta i onda na kraju kada nebude bilo vise izlaza jednostavno prodali sve DB-u? neuporedive kategorije, zeljeznicke komapnije u BiH se finansiraju iz razlicitih budzeta, a u Austrii iz saveznog, u Austriji takodjer imas privatnih kompanija kao sto je npr. Westbahn koji vozi istom rutom kao i drzavna ÖBB.
http://wien.orf.at/static/images/site/oeka/20111145/westbahn.5017423.jpg
U cemu je logika zadrzavati kvazi zeljeznicku firmu za 5 lokomotiva,10 masinovodza, 150 ljudi u administraciji i 50KM pruge? U citavom svijetu firme ujedinjuju kapital da bi mogli opstati na trzistu.
Ovo st ti pises nije tacno, ne znam gdje gledas to ujedinjenje u svijetu, kao sto ne znam o kvih 5 lokomotiva i 50KM pruga pricas.
Ja sam ti rekao ja zastupam deregulaciju trzista.
Ja nisam ni rekao da je stanje puno bolje u ZFBiH ali je definitivno bolje nego u ZRS, jer ovo sto vlada u RS sada radi je cisti kriminal, pogledaj gore cifre, gdje to po tebi vodi?
Po cemu ovo sto radi ZFBiH nije kriminal, a ovo u RS jeste?
Gubitak ZFBiH
2009 61,7 miliona KM
2010 40,6 miliona KM
kumulativni gubitak 400 miliona KM u 2010 godini, 2011 su isto poslovali u gubitku pa mozes na to nadodati.
jos nadodja da direktor nema fakultet (http://doznajemo.com/2012/02/20/afera-direktor-zeljeznica-federacije-bih-nema-zavrsen-fakultet/) sta onda da ti pricam vise.
Gubitak Zeljeznica RS
2011 18,5 miliona KM kumulativni u toj godini 160 miliona KM
Nazalost nisam mogao naci dr. podatke
Bad_Hafen April 10th, 2012, 11:55 PM ma jasno. ali stvar bi trebala ici ovako, napravi mocnu domacu kompaniju, koja ce biti konkurentna, i onda otvori trziste za sve koji zele da ucestvuju. sto bi dovelo do nadmetanja sa cijenama i kvalitetom a u tom nadmetanju bi ravnopravan ucesnik bila domaca kompanija, cisto radi domacih radnika, prihoda i svega.sve je to divno, ali nis od te price. Da znaju napraviti jaku kompaniju napravili bi od ove dve, pa bi bile dve jake kompanije, tako da nazalost nista od toga.
i vec je doslo vrijeme da kazem, dovraga sve, jebite se svi, neka propadne sta hoce, hocu dobru uslugu, necu vise da se gubitnici pomazu, ako treba da propadnu nekad propadnu. zivot mi prolazi cekajuci nesto da se desi!upravo
jasmindk April 11th, 2012, 01:39 AM Nemogu da shvatim da neko preduzece kao zeljeznice mogu biti toliko u minusima pa zar nije bolje kljuc u vrata nego da radis sam u korist sebe i svih nas gradana
Bad_Hafen April 11th, 2012, 10:41 AM prije kljuca u bravu treba pokusati s otpustanjem 2/3 radnika koji nista ne rade
leopol April 11th, 2012, 11:35 AM Izgradnja ovog objekta je dobar primjer:
Investicija od 2,8 milijuna maraka: Počela druga faza gradnje
Duže vrijeme najavljivana investicija u Radionicu tračnih vozila u Strugama u općini Čapljina, postala je realnost.
Završavaju se zemljani radovi i započinje druga faza gradnje. Meho Pendić voditelj radilišta tvrtke "Amitea" iz Mostara koja je izvođač, kaže: - Vremenske prilike - snijeg, malo su odgodile radove, ali u suštini radimo zacrtanom dinamikom. Završavamo postavljanje temelja za objekt, sustav temeljnih samaca i temeljnih greda je završen, ostaje podna armirano-betonska ploča s ubetoniravanjem dva unutarnja kolosijeka u dužini od 160 m, što planiramo završiti polovinom mjeseca. Slijedi montaža čelične konstrukcije, pa očekujemo da ćemo polovinom godine imati finaliziran objekt. Na mjestu gdje je bila stara niče nova radionica tračnih vozila.
Kako doznaje Večernji list od Rešada Mulaomerovića, pomoćnika izvršnog direktora za razvoj i investicije Željeznica FBiH, cijena investicije je oko 2,8 milijuna maraka.
Ističe da se novom radionicom uz sadašnjih 45, ovisno o obujmu posla, stvaraju uvjeti za zapošljavanje novih 30-tak radnika. Izgradnjom nove radionice, stvorit će se i uvjeti za veći obujam i kvalitetu opravka vagona, mogućnosti za proizvodnju pojedinih komponenti novih vagona…
"Izgradnjom radionice dobit će se oko 2700 ‘kvadrata’ zatvorenog radioničkog prostora sa stazom za dizalicu i dizalicom nosivosti 20 t, oko 600 m uredskoga prostora, restoran, garderobe, kupatila… Na kanalizacijskoj mreži bit će ugrađen separator - odvajač, masti i ulja", navodi uz ostalo Rešad Mulaomerović, pomoćnik izvršnog direktora za razvoj i investicije Željeznica FBiH.
Da bi smanjili troskove izgradnje i povecali uposlenost vlastitih radnika, ZFBH su odlucile da ce jedan dio poslova raditi sami.
Problem je nastao sa radnicima koji jednostavno nisu navikli raditi od 8 do 16h svakog dana, i koji su u pocetku doslovno nakon 2-3 sata rada trazili da idu kucama jer su se "umorili" ^^^^
Trebalo je ljudima koji vode ovaj projekat barem 2 mjeseca da "objasne" radnicima da moraju raditi, i da ih niko ne pita kako im je. Jedno vrijeme je menadzment isao svaki dan na lokaciju, jer ako se oni ne pojave, radnici bi radili sat-dva onda odmarali dva sata, pa jos jedan sat radili i razlaz kucama :nuts:
Nikakav strajk ili bojkot nije bio u pitanju, vec doslovno nisu navikli da rade, jer je tako stanje vec 20-30 godina. I to ne 3-4 covjeka, vec svih 30-40 isti...
LordMarshall April 11th, 2012, 01:08 PM Hrvatski "Končar" novac od "Željeznica FBiH": Brankovićev voz od 5,3 miliona KM nije plaćen!
Predstavnici "Željeznica FBiH" i hrvatske kompanije "Končar" potpisali su još 2008. godine ugovor o kupovini prototipnog niskopodnog elektromotornog voza, a vrijednost ugovora iznosila je oko 5,3 miliona eura.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Hrvatske, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera.
Nije isplaćen
No, kako saznaje "Avaz", Uprava ŽFBiH pet godina nakon potpisivanja ugovora "Končaru" još nije isplatila nijednu jedinu marku. Voz je isporučen krajem decembra 2009. Da stvar bude gora, od tada do danas voz se ne upotrebljava, već je u depou u Rajlovcu. Ovo nam je potvrdio i Izet Mehinagić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH.
- Tačno je da voz nije plaćen. Ugovor je napravljen prije nego što će nas pogoditi ekonomska kriza. Uprava FBiH nije imala sredstava, a nema ni sada da voz isplati - kaže Mehinagić.
On naglašava da Uprava ŽFBiH namjerava podići kredit kod Razvojne banke FBiH kako bi voz i isplaćivala, ali je pitanje hoće li on biti odobren.
Polančec: Predstavljao Vladu Hrvatske
- Kako će se dogovoriti i hoće li im kredit uopće biti odobren? Šta će biti založeno? Voz ili nešto drugo? Znam samo da je to posao s kojim se mora pozabaviti Uprava ŽFBiH. Oni moraju vidjeti kako da voz isplate. Vlada FBiH s tim nema ništa - kaže Mehinagić.
Konsolidacija duga
Prema njegovim riječima, ŽFBiH i kompanja "Končar" višegodišnji su strateški partneri, ali Mehinagić tvrdi da "Željeznice FBiH" duguju "Končaru" još blizu 11 miliona eura za opravku i modernizaciju lokomotiva.
Vesna Boinović-Grubić, direktorica finansija "Končar - električnih vozila", rekla je jučer za "Avaz" da ne može govoriti o dugovima ŽFBiH "Končaru", jer bi na taj način "otkrila poslovnu tajnu preduzeća".
- Mi o tome ne možemo govoriti. To vam trebaju reći u "Željeznicama FBiH", a ne mi u "Končaru". Oni sigurno imaju taj podatak i oni ga trebaju saopćiti - rekla nam je Boinović-Grubić.
Voz sa 176 sjedišta
Riječ je o kompaktnom četverodijelnom vozu s dva pogonska agregata i sa 176 sjedećih i većim brojem stajaćih mjesta. Maksimalna brzina koju može razviti je 160 kilometara na sat. Iz ŽFBiH su tvrdili da je voz namijenjen za regionalni - međugradski saobraćaj, koji će građanima služiti u idućih 30 godina.
Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/89747-hrvatski-koncar-potrazuje-ogroman-novac-od-zeljeznica-fbih-brankovicev-voz-od-5-3-miliona-km-nije-placen.html)
atlantis. April 11th, 2012, 01:59 PM Hrvatski "Koncar" novac od "Željeznica FBiH": Brankovicev voz od 5,3 miliona KM nije placen!
Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/89747-hrvatski-koncar-potrazuje-ogroman-novac-od-zeljeznica-fbih-brankovicev-voz-od-5-3-miliona-km-nije-placen.html)
Sad mi nista nije jasno. Po dosadasnjim vijestima, ovaj voz je bio finansiran od strane Razvojne banke Hrvatske. Ako je to bila laz, onda nije bilo nikakvog razloga da se kupi ovaj voz umjesto nekog isprobanog njemackog, talijanskog ili francuskog. Cak sta vise, ako cemo ovo finansirati sopstvenim sredstvima, onda za ove pare treba uzeti dva polovna.
Alien x April 11th, 2012, 03:27 PM Sad mi nista nije jasno. Po dosadasnjim vijestima, ovaj voz je bio finansiran od strane Razvojne banke Hrvatske. Ako je to bila laz, onda nije bilo nikakvog razloga da se kupi ovaj voz umjesto nekog isprobanog njemackog, talijanskog ili francuskog. Cak sta vise, ako cemo ovo finansirati sopstvenim sredstvima, onda za ove pare treba uzeti dva polovna.
Predstavnici "Željeznica FBiH" i hrvatske kompanije "Končar" potpisali su još 2008. godine ugovor o kupovini prototipnog niskopodnog elektromotornog voza, a vrijednost ugovora iznosila je oko 5,3 miliona eura.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Hrvatske, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera.
Nije isplaćen
No, kako saznaje "Avaz", Uprava ŽFBiH pet godina nakon potpisivanja ugovora "Končaru" još nije isplatila nijednu jedinu marku. Voz je isporučen krajem decembra 2009. Da stvar bude gora, od tada do danas voz se ne upotrebljava, već je u depou u Rajlovcu. Ovo nam je potvrdio i Izet Mehinagić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH.
Sve sto trebas da znas o ovom clanku. :ohno::bash:
leopol April 11th, 2012, 03:47 PM avazovo smece "iz dobro provjerenih izvora"...
atlantis. April 11th, 2012, 04:25 PM avazovo smece "iz dobro provjerenih izvora"...
Avaz jeste smece, ali to ne znaci da je EMV otplacen. Ja nemam dokaza ni da jeste ni da nije.
Ljepoje April 11th, 2012, 10:26 PM Sad mi nista nije jasno. Po dosadasnjim vijestima, ovaj voz je bio finansiran od strane Razvojne banke Hrvatske. Ako je to bila laz, onda nije bilo nikakvog razloga da se kupi ovaj voz umjesto nekog isprobanog njemackog, talijanskog ili francuskog. Cak sta vise, ako cemo ovo finansirati sopstvenim sredstvima, onda za ove pare treba uzeti dva polovna.
Avaz > " Trash" ... (Njiha ja odavno "bojkutujem")
a_edin April 12th, 2012, 07:37 AM Oni mene tako znaju nasmijati svojim "profesijalizmom" npr...
NASLOV: Dvadeset osoba potražilo pomoć nakon konzumiranja kolača u pekari: Među otrovanima i trudnica...
Saznajemo da je među žrtvama trovanja i amidžićna jednog od vlasnika "Panere" Ilma Ademović "- Pojela sm kolač i onda završila ovdje. Bilo je strašno. Smršala smo prekonoći, jer više ništa nisam mogla staviti u usta - kazala nam je Ademović"
ili ovaj tekst (tuzan je ali...)
NASLOV: Novi detalji o ubistvu konobarice u Mostaru: Enes ubio Amilu zato što ga je ostavila jer je bio oženjen...
"- Ona je meni sve radila, kao kakav muškarac. Orala je, frezala, kopala... Takvim je sretnim životom živjela kao da je znala da će joj se ovo desiti."
Sta reci za ovaj profesionalizam...
Realno, lupaju cesto..ali i "iskopaju" nekad neke stvari. S toga... ja stavljam pod "moguce" inf. za EMV. Poznavajuci sva desavanja oko ZFBiH i njihovim peripetijama oko talga, pa i EMV.
MarioLa April 12th, 2012, 04:11 PM Koliko ja shvatam, prototip niskopodnog financira ta hrvatska razvojna banka. Ali ko placa taj protoip dok je u razvijanju. Znaci, prototip kosta mozda i 10 mil eura (lupam) ali se posebno napravi prodajni plan prema kolicini narucenih vozova i odredi se realna cijena (3, 4, 5 mil eura ili koliko vec). Valjda prototip placa koncar a ne potencijalni kupac.
Ako je zfbih pristala da financira prototip preko hr razvojne banke to je neko pijan potpisivao ugovore.
Ja nikako ne mogu da skontam kakve veze hrvatska razvojna banka ima sa ZFBiH ili kakve veze prototip ima sa zfbih. Taj isti voz su narucile i HZ, samo s drugim interijerom. ZFBiH trebaju imati svoju banku tj. naci banku koja ce financirati nabavku vozova. E sad to je vrerovatno hrvatska banka jer oni prave voz kao sto spanci prave talgo i njihova banka financira kredit ZFBiH za nabavku talga. Ali spanska banka ne daje kredit zfbih s kojim bi financirali pravljenje nekog talgo prototipa. ZFBiH ne kupuje samo jednu garnituru vec vise. Ko financira koga u tome svemu. Da nije spor izmedju hr razvojne banke i ZFBiH oko uslova otplate kredita?
Da li neko uopste zna ko finansira sta u svemu ovome? Mozda zfbih cekaju da se isporuce vozovi za hz pa ce onda i oni kupiti svoj niskopodni za regio prevoz. Ako bude novca naravno i ako zeljeznice srpske ne dovedu cijelu zeljeznicu u kolaps. 19.8 mil and counting.
svzh April 12th, 2012, 07:03 PM "Zagrebački 'Končar' dugogodišnji je partner ovog poduzeća i sudjelovao je u modernizaciji i popravkama lokomotiva koje se koriste u BiH.
Prema podacima federalnog ministarstva prometa Željeznice FBiH nisu izmirile ni taj dug i on je sada dosegao iznos od gotovo 11 milijuna eura."
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/187272/zeljeznice-FBiH-duguju-milijune-eura-Koncaru.html
Pozdrav
Sinji strijač April 13th, 2012, 12:39 PM Bilo bi dobro da se taj vlak vrati u Hrvatsku, da ŽFBiH plati samo prefarbavanje u HŽ boje i da se plati dug vezano za odrađene remonte lokomotiva i to je to.
Hrvatska treba 150 ovakvih i sličnih vlakova, nek riješi najprije to pitanje pa nek se onda misli oće li ga kome prodat vani.
Ljepoje April 13th, 2012, 02:22 PM Bilo bi dobro da se taj vlak vrati u Hrvatsku, da ŽFBiH plati samo prefarbavanje u HŽ boje i da se plati dug vezano za odrađene remonte lokomotiva i to je to.
Hrvatska treba 150 ovakvih i sličnih vlakova, nek riješi najprije to pitanje pa nek se onda misli oće li ga kome prodat vani.
Ee ovo se zove međusobni sporazum..:|
Ljepoje April 13th, 2012, 02:54 PM Željeznice FBiH uzimaju kredit da bi podmirile dug Končaru
Ukratko:
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine nemaju novaca platiti hrvatskom "Končaru" suvremeni vlak nabavljen još prije tri godine pa su prisiljene tražiti kredit kako bi izmirile taj dug.
"Tačno je da vlak nije plaćen. Ugovor je napravljen prije nego što nas je pogodila ekonomska kriza. Uprava Željeznica FBiH nije imala sredstava a nema ih ni danas da taj vlak isplati", potvrdio je pomoćnik ministra prometa FBiH Izet Mehinagić.
Pojasnio je kako željeznice sada pokušavaju dobiti kredit kod Razvojne banke FBiH no neizvjesno je hoće li u tome uspjeti .
Mehinagić je jasno odbacio mogućnost bilo kakve intervencije entitetske vlade pojašnjavajući kako je to problem kojega moraju rješiti Željeznice FBiH.
Zagrebački "Končar" dugogodišnji je partner ovog poduzeća i sudjelovao je u modernizaciji i popravkama lokomotiva koje se koriste u BiH.
Prema podacima federalnog ministarstva prometa Željeznice FBiH nisu izmirile ni taj dug i on je sada dosegao iznos od gotovo 11 miliona eura.
Biznis
Ljepoje April 13th, 2012, 02:57 PM - Zna li ko šta bih od mogućoj investiciji Irana od 13 miliona eura za modernizaciju željeznica u BiH ?
atlantis. April 13th, 2012, 04:44 PM - Zna li ko šta bih od mogućoj investiciji Irana od 13 miliona eura za modernizaciju željeznica u BiH ?
Ne znam nista o tome, ali bi te pare trebalo povuci sto prije dok ih nije napao Izrael...
Ljepoje April 13th, 2012, 06:17 PM Ne znam nista o tome, ali bi te pare trebalo povuci sto prije dok ih nije napao Izrael...
Hmh! Znam da su se oglasili (barem njihov ambasador i njegova delagacija u SA) i izrazili zainteresovanosti za ulaganje (sedmicu prije formiranje Vijeća ministara BiH).
Ps. Kakav crni Izrael ? .. Ova "igranka" između Israela i Irana je "ples za oči".. :D
ssaray April 14th, 2012, 01:47 AM Kako su, a nisu, trebale pasti Željeznice FBiH
Višegodišnja pljačka Željeznica FBiH s namjerom da se državni kapital vrijedan 1,6 milijardi maraka „pretoči“ u džepove sumnjivih poduzetnika osujećena je dolaskom Nedžada Osmanagića na mjesto generalnog direktora ovog javnog preduzeća. To smeta moćnim pojedincima koji preko svojih „glasnogovornika“, kakav je Vernes Buljugija, smijenjeni predsjednik Sindikata mašinovođa-strojovođa, pokušavaju kompromitovati i optužiti Osmanagića za kriminal i korupciju koji su cvjetali u Željeznicama FBiH do njegovog dolaska
Mirsad Fazlić
„Dolaskom Nedžada Osmanagića na mjesto generalnog direktora Željeznica Federacije BiH prije dvije godine, u tom javnom preduzeću zavladao je kriminal i korupcija“, stoji, između ostalog, u pismo koje je smijenjeni predsjednik Sindikata mašinovođa/strojovođa Vernes Buljugija uputio Federalnoj upravi policije. Međutim, većina od četiri hiljade uposlenika Željeznica FBiH ima puno povjerenje u direktora Osmanagića koji čini sve kako bi konsolidovao firmu koja je sustavno pljačkana u posljednjih dvadesetak godina. „Buljugija, nažalost, radi u interesu grupe pojedinaca koji su na nezakonit način privatizovali najprofitabilniji dio Željeznica FBiH, željeznički operator, a čiji konačni cilj je uništenje Željeznica FBiH i preuzimanje kompanije“, tvrdi naš sagovornik koji je želio ostati anoniman.
CERTIFIKATIMA DO MILIONA
Ivan Knezović, nakadašnji direktor Željeznica Herceg-Bosne, postao je najveći pojedinačni vlasnik željezničkog operatora čiji je osnovni posao pružanje željezničkih transportnih usluga prijevoza robe i putnika. O kako profitabilnom poslu se radi, najbolje ilustruje podatak da je 2005. godine željeznički operator zaradio pet miliona KM. Da je operator jedini profitabilni segment Željeznica FBiH, neosporna je činjenica, međutim privatizacija operatora, okončana početkom 2005. godine, krajnje je sporna i veoma upitna. Dakle, u januaru 2002. godine spajanjem Železnica BiH i Željeznica HZ HB osnovano je javno preduzeće Željeznice FBiH, čiji kapital je vrijedio 1,6 milijardi KM. Polovinom oktobra 2004. godine Agencija za privatizaciju FBiH odobrila je program privatizacije i početni bilans prema kojem je metodom javne ponude dionica utvrđena prodaja dijela državnog kapitala. Kako Željeznice FBiH u to vrijeme nisu raspolagale potpunom dokumentacijom o vlasništvu nad nekretninama, Agencija je naložila da se do okončanja privatizacije završi postupak dokazivanja vlasništva. Međutim, prije nego što je taj posao okončan Agencija je polovinom marta 2005. godine donijela rješenje kojim je odobren upis izvršene privatizacije u sudski registar kojim je 49 procenata državnog vlasništva operatora prešlo u privatne ruke, dok je infrastruktura ostala u državnom vlasništvu. Dakle, Vlada je prodala dio kompanije, čija vrijednost je tada procijenjena na 140 miliona KM, za sedam miliona KM u certifikatima, čija tržišna vrijednost je iznosila 175 hiljada KM.
Tu se nisu zaustavile ambicije ljudi poput Knezovića i i Investicione grupe BIG, u kojoj značajnu ulogu imaju bivši premijeri FBiH Edhem Bičakčić i Nedžad Branković, koji je i sam sjedio u fotelji direktora Željeznica FBiH. Naime, odlukama organa upravljanja iz 2007 i 2008. godine, tadašnjeg direktora Narcisa Džumhura, koje su podržali premijer FBiH Branković, ministar prometa i komunikacija u njegovoj Vladi Nail Šećkanović, Nadzorni odbr u kojem su sjedili Ivan Knezović i Izet Mehinagić, po osnovu pokrića gubitaka iskazanih u periodu 2004 - 2007. godina smanjen je kapital Željeznica FBiH za 341 milion KM. A gubici su nastali tako što je Vlada FBiH za održavanje željezničke infrastrukture izdvajala svega 20 posto od ukupno potrebnih sredstava. Iako je po važećem zakonu Vlada FBiH bila dužna osigurati sredstva, ona to nije činila u punom iznosu, a razlika je prikazivana kao gubitak preduzeća. U 2007. godine donesena je i odluka o povećanju privatnog u ukupnom kapitalu Društva po osnovu interno iskazanog potraživanja operatora od infrastrukture, tako da je vrijednost državnog kapitala sa početnih 1, 6 milijardi svedena na milijardu KM, dok je privatni kapital narastao na 93 miliona KM!
„Ista ta ekipa bila je spremila ugovor da uzmu jednu željezničku stanicu, dio druge željezničke stanice, zgradu ambulante i dio pruge. Međutim, dolaskom Nedžada Osmanovića ti procesi su zaustavljeni. Nema više uzimanja provizije na raspisanim tenderima i pljačke Željeznica FBiH. To je problem i upravo zbog toga Osmanagić je postao meta pojedinaca koji ga žele srušiti preko ljudi kakav je Buljugija“, tvrdi naš sagovornik navodeći da posao oko popisa imovine u vlasništvu Žljeznica FBiH nikada nije priveden kraju. „Kad taj posao budemo priveli kraju, to će biti velika afera. Recimo, tržni centri poput Koreje u Sarajevu podignuti su na zatrpanim šinama i zemljištu koje je bilo u vlasništvu Željeznica FBiH“, kaže naš izvor koji ne sumnja da je su po vrijednosti nekretnina u svom vlasništvu Željeznice FBiH najjača javna fima u BiH.
POVEZANA GRUPA LICA
„Ista grupa ljudi, Branković, Šećkanović, Mehinagić, Džumhur i uvijek prisutni Ivan Knezović, kupila je 'talgo' vagone u Španiji što se može smatrati najgorom mogućom investicijom u posljednjih dvadesetak godina“, kaže naš sagovornik navodeći da se o problemu kargo vagona kupljenih u Španiji razgovaralo i na sastanku direktora Nedžada Osmanagića sa resornim ministrom Enverom Bijedićem održanom krajem prošlog mjeseca. Tom prilikom Osmanagić je ministru Bijediću rekao da bi mu detalje oko kupovine spornih vagona mogao prenijeti njegov zamjenik Izet Mehinagić koji je u vrijeme potpisivanja ugovora sa Špancima bio član Nadzornog odbora Željeznica FBiH. „Ja ih nisam kupio i ne znam šta ću sa njima. Nudio sam ih Špancima nazad, neće ni da čuju, Talijanima, Nijemcima, Austrijancima, Turcima... niko ih neće. Neće ni da ih iznajme. A ta 'igranka' koštala nas je 127 miliona KM“, navodno je rekao Osmanagić ministru Bijediću. Na spomenutom sastanku raspravljalo se i o otpisu duga u iznosu od 5,5 miliona KM privatnoj kompaniji Gikil iz Lukavca. Naime, prema tvrdnjama našeg izvora, godinu dana prije dolaska Osmanagića na mjesto direktora Željeznica FBiH, premijer Branković je samovoljno smanjio cijenu prevoza sa 21,5 KM na 18,5 KM po toni. „Gikil je naš komitent, a ugovorom je predviđeno da istovar našeg vagona traje šet sati i ako zadrži vagon sat vremena duže, to se plaća kao ležarina 20 KM po vagonu. Te ležarine se 'nakupilo', a šanse da se ona naplati bile su minimalne. Stoga je Osmanagić uz saglasnost NO-a otpisao 5,5 miliona ležarine, ali je zato povećao cijenu prevoza sa 18,5 KM na 22 KM po toni“, kaže nas sagovornik navodeći da sa takvim ugovorom Željeznice FBiH od „Gikila“ godišnje inkasiraju 11 miliona maraka. Na sastanku Osmanagića i ministra Bijedića također je otvoreno pitanje revizije sporne privatizacije
željezničkog operatora.
NARUČENE OPTUŽBE
„Ova Uprava Željeznica FBiH dobila je kredit od 80 miliona KM koji je utrošen na veoma sumnjiv način, a dao od toga ništa nije uloženo u održavanje lokomotiva, vagona i željezničke infrastrukture. Rezultat toga je da je Centralna radiona Rajlovac postala 'groblje' lokomotiva koje leže zbog banalno malih kvarova, dok sa druge strane Uprava povlači 18 naših lokomotiva iz Turske koje su bile pod zakupom kako bi zadovoljili vlastite potrebe prevoza“, napisao je Vernes Buljugija Federalnoj upravi policije, a što je naš sagovornik prokomentarisao kao krajnje neutemeljene i zlonamjerne optužbe na račun direktora Nedžada Osmanagića.
„Prilikom sastanka sa ministrom Bijedićem ragovaralo se i o poslovanju Željeznica FBiH u proteklih godinu i po dana. Šemsudin Zahirović, direktor za ekonomske poslove, prezentirao je dokumentaciju iz koje je jasno vidljivo da je od 80 miliona maraka kredita, 75 miliona potrošeno na plaćanje dugova koji su ostali iza bivšeg direktora Narcisa Džumhura. Osim toga, Osmanagić nam je isplatio četiri neisplaćene plaće i sada primamo plate redovno“, tvrdi naš sagovornik navodeći da je Osmanagić ispoštovao sve što je rekao preuzimajući dužnost direktora Željezica FBiH. Što se tiče lokomotiva koje su date u najam turskim željeznicama, one ne samo da nisu povučene, nago je sa Turcima potpisan novi ugovor po kojem je cijena najma jedne lokomotive po danu sa 540 porasla na 950 eura.
„Sve opravke vršene su preko hrvatske firme Gredelj - Revon Dobošnica. Inače, to je prije rata bila naša radionica koja je poslije rata prodata za jednu KM. To je bila praonica para. Gredelj odradi posao vrijedan 6 miliona maraka, a fakturiše 12, što mu je bilo plaćano do dolaska Osmanagića. On je osposobio Centralnu radionu u Rajlovcu i mi sada sami sebi popravljamo lokomotive i vagone“, tvrdi naš izvor te dodaje kako Osmanagić namjerava ponovo otkupiti radionicu u Dobošnicama. „Sada se borimo da kupimo ono što je bilo naše, a prodato je za jednu KM. Tu radionicu moramo vratiti pa makar za početak da budemo većinski vlasnici 51 posto. Naime, sa Italijanima vodimo pregovore da im mi radimo popravke vagona, ako dobijemo Dobošnicu, iz Italije nam stiže 1000 vagona na opravku“, kaže naš sagovornik koji je ubijeđen u iskrene i poštene namjere direktora Nedžada Osmanagića, koji za razliku od predhodnih direktora nema oraha u džepu.
Nepopularne mjere
Raščišćavanje „vlastitog“ dvorišta
Neposredno nakon imenovanja na mjesto direktora Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić prvo se „obračunao“ sa zakupcima neplatišama koji su iznajmljivali poslovne prostore na željezničkim stanicama, posebno na glavnoj željezničkoj stanici u Sarajevu. Tako je ustanovljeno da su neki od njih Željeznicama FBiH bili dužni i po stotinu hiljada KM. Osmanagić im je ostavio rok da plate dugovanja ili da se isele, jer bolje je da prostori zjape prazni nego da Željeznice FBIH moraju plaćati još i režije za neplatiše. Osim toga, Osmanagić je uveo još jednu (ne)popularnu mjeru. Zabranio je upotrebu službenih automobila u privatne svrhe. „Ako ja na posao dolazim i odlazim svojim privatnim autom, onda niko, pa ni ja, neću koristiti službena vozila u privatne svrhe“, riječi su Osmanagića koje nisu oduševile direktore i vođe sektora naviknute na (zlo)upotrebu službenih vozila.
Slobodna Bosna
ssemir April 14th, 2012, 11:30 AM samo nesto, svaka cast Slobodnoj bosni. ovo se zove istrazivacko novinarstvo. rijetki su u bih
maliciko April 14th, 2012, 12:59 PM Ako je ovo istina, svaka mu cast!
leopol April 14th, 2012, 02:47 PM Ima toga jos, a ovdje nije spomenuto:
Stara uprava je doslovno zabranjivala redovno odrzavanje vagona, namjeravali su rashodovati "Madjare" koji su stari svega 25 godina da bi mogli kupovati nove vozove, i nisu dozvoljavali nabavku rezervnih dijelova za njih. Od kada je Osmanagic dosao, sada su 3 garniture u saobracaju, a uskoro izlaze jos dvije sa remonta.
Gredelj je dobijao poslove koji su mogli raditi sami radnici u ZFBH. U centralnoj radionici se doslovno nista nije popravljalo. Sada je centralna radionica preporodjena, dole se radi uveliko. Pravi se i nova u Capljini. Gredelju preko kojeg je isla najveca pljacka i pranje para su vrata u BiH zatvorena za sva vremena.
Svaka, ali doslovno svaka, stvar koja se kupovala je prilikom nabavke placena 10-20% vise nego sto stvarno kosta.
Auta u sektorima koja se spominju su prelazila po 50-60000 km godisnje, a da zvanicno niti na jednom sluzbenom putu nisu bila, tolika je bila zloupotreba za privatne potrebe.
Sto je najgore od svega, postoje cvrsti dokazi protiv bivse uprave i ovih ljudi koji se spominju, ali njihovo krivicno gonjenje ne dozvoljavaju SDA i, pazi sad, Alija Behmen, koji je takodjer duboko upleten...
maliciko April 14th, 2012, 05:01 PM Ima toga jos, a ovdje nije spomenuto:
Stara uprava je doslovno zabranjivala redovno odrzavanje vagona, namjeravali su rashodovati "Madjare" koji su stari svega 25 godina da bi mogli kupovati nove vozove, i nisu dozvoljavali nabavku rezervnih dijelova za njih. Od kada je Osmanagic dosao, sada su 3 garniture u saobracaju, a uskoro izlaze jos dvije sa remonta.
Gredelj je dobijao poslove koji su mogli raditi sami radnici u ZFBH. U centralnoj radionici se doslovno nista nije popravljalo. Sada je centralna radionica preporodjena, dole se radi uveliko. Pravi se i nova u Capljini. Gredelju preko kojeg je isla najveca pljacka i pranje para su vrata u BiH zatvorena za sva vremena.
Svaka, ali doslovno svaka, stvar koja se kupovala je prilikom nabavke placena 10-20% vise nego sto stvarno kosta.
Auta u sektorima koja se spominju su prelazila po 50-60000 km godisnje, a da zvanicno niti na jednom sluzbenom putu nisu bila, tolika je bila zloupotreba za privatne potrebe.
Sto je najgore od svega, postoje cvrsti dokazi protiv bivse uprave i ovih ljudi koji se spominju, ali njihovo krivicno gonjenje ne dozvoljavaju SDA i, pazi sad, Alija Behmen, koji je takodjer duboko upleten...
Me meni su ti svi lopovi isti. Pa njima osladi malo i onda pocnu puhati milione. Ja stvarno bi se zelio provozati u tim talgo vagonima, l
ali kad skontam da je nama u BiH i vishe nego dovoljno imati one stare vagone, samo ih treba malo ocistiti i promijeniti dotrajala sjedista. Dosta je korisnika pricalo o tom da je bolje remontovati stare nego ulagati u nove.
Pitanje za vas koji imate vishe informacija o vagonima i tim stavrima. Da li je moguce da se svi vagoni ZFBiH ofarbaju u istu boju a ne da je jedan zut, drugi plav, treci zelen???
Politikolog April 14th, 2012, 07:37 PM Pitanje za vas koji imate vishe informacija o vagonima i tim stavrima. Da li je moguce da se svi vagoni ZFBiH ofarbaju u istu boju a ne da je jedan zut, drugi plav, treci zelen???
Naravno da je moguce, cak i odmah moze da se zavrsi taj posao ali jeftinije je cekati da pocnu da idu na reviziju i onda krenuti sa novom semom bojanja i kroz 3-4 godine(u SRB revizija traje 4 godine) bi svi vagoni bili u jednoj semi bojanja... Ali ne treba ni svi vagoni da budu u jednoj boji jer nisu svi isti, recimo kod nas se danas svi farbaju u sivo(gore od toga ne moze) ali ICS su plavo-beli! Takdoje kuseti i spavaca kola bi trebalo da imaju neku svoju prepoznatljivu boju od onih u kojima se sedi, IC od obicnih koji se koriste za putnicke vozove itd.
Sinji strijač April 15th, 2012, 10:51 AM Ima toga jos, a ovdje nije spomenuto:
c/p:
Ivan Knezović, nakadašnji direktor Željeznica Herceg-Bosne, postao je najveći pojedinačni vlasnik željezničkog operatora čiji je osnovni posao pružanje željezničkih transportnih usluga prijevoza robe i putnika. O kako profitabilnom poslu se radi, najbolje ilustruje podatak da je 2005. godine željeznički operator zaradio pet miliona KM. Da je operator jedini profitabilni segment Željeznica FBiH, neosporna je činjenica, međutim privatizacija operatora, okončana početkom 2005. godine, krajnje je sporna i veoma upitna.
c/p:
Gredelju preko kojeg je isla najveca pljacka i pranje para su vrata u BiH zatvorena za sva vremena.
Mislim da se dobro vidi koji vjetar puše u ovim člancima. Bilo bi dobro da vaše istraživačko novinarstvo otkrije kako to da su FBiH došle u posjed EMV-a za kojeg nisu platile ni eura a već ga par godina drže kod sebe. Uzgred, taj posao je sa hrvatske strane vodio neki Konćarev direktor sa muslimanskim imenom i prezimenom.
Zato sam i napisao da vlak treba vratiti u HR te naplatiti stvarne dugove za ranije izvršene radove a sad dodajem da sve krivce sa obiju strana treba pozatvarati te prekinuti bilo kakvu suradnju HR i BiH u željezničkom prometu.
corvus_edin April 15th, 2012, 11:09 AM (...)
Mislim da se dobro vidi koji vjetar puše u ovim člancima. Bilo bi dobro da vaše istraživačko novinarstvo otkrije kako to da su FBiH došle u posjed EMV-a za kojeg nisu platile ni eura a već ga par godina drže kod sebe. Uzgred, taj posao je sa hrvatske strane vodio neki Konćarev direktor sa muslimanskim imenom i prezimenom.
Ko je taj muslimančero u vašim redovima?
Zato sam i napisao da vlak treba vratiti u HR te naplatiti stvarne dugove za ranije izvršene radove a sad dodajem da sve krivce sa obiju strana treba pozatvarati te prekinuti bilo kakvu suradnju HR i BiH u željezničkom prometu.
... a ma da, možeš misliti...
ramboamadeus April 15th, 2012, 08:34 PM Nije li ovo Koncarov niskopodni u Zenici, opet njako testiranje sta li?! Do sada su ga vala mogli pustiti u opticaj u BiH, ako nista brzinama kojima se krecu vec postojece trabakule-tako bi makar nesto usicarili...
1.
http://img689.imageshack.us/img689/4708/vozkamb3.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/689/vozkamb3.jpg/)
U roku par minuta su prosla i sljedeca dva primjerka; putnicki i teretni...
2.
http://img17.imageshack.us/img17/8048/vozkamb1222.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/17/vozkamb1222.jpg/)
3.
http://img696.imageshack.us/img696/1226/33333fv.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/696/33333fv.jpg/)
Ljepoje April 15th, 2012, 09:08 PM Ovo ŽFBIH njiha pustili malo na "zelenilo" :colgate:
LordMarshall April 16th, 2012, 09:05 AM Uskoro pokretanje talgo-vozova
Željeznice Federacije BiH su još 2006. kupile devet putničkih garnitura talgo- vozova sa ukupno 81 vagonom, i to pet garnitura dnevnog i četiri garniture noćnog voza. Cijena nije bila uopšte mala, da bi se tako lako bacili u zaborav.
Naime, vozovi su koštali oko 67,6 miliona eura, a vagoni su kupljeni u mandatu bivšeg predsjednika Uprave ŽFBiH Narcisa Džumhura.
Šest godina ovi vozovi stoje u Tehničkoj stanici Sušica, a kako ističu iz Željeznica FBiH za njihovo pokretanje neophodno je obezbijediti finansijsku podršku Vlade FBiH u iznosu od pet miliona maraka za pokrivanje neamortiziranih troškova.
Željeznice FBiH su dobile dozvolu od nadležnih organa u Hrvatskoj za prometovanje po njihovim prugama, a u skorije vrijeme slijede testiranja vozova u Srbiji i Mađarskoj, nakon čega se očekuje da će i te države izdati dozvolu za prometovanje talga po njihovim prugama.
Razlog zbog kojih se dugo čeka na ove dozvole su uobičajene procedure i ispitivanja koje je neophodno izvršiti u regiji radi uvođenja ovih vozova u saobraćaj i koje, u pravilu, traju dugo, poručuju iz ŽFBiH.
Talgo-vozovi uveliko saobraćaju kroz Njemačku, Francusku, Švicarsku, Portugal, Italiju, te Kazahstan, SAD i Kanadu, pa se nadamo da će i Bosanci i Hercegovci imati priliku da uživaju u udobnosti ovih vozova na našim prugama.
"O tačnom datumu uvođenja talgo-vozova u saobraćaj ne možemo još govoriti, ali očekujemo da će to biti najdalje u prvoj polovini ove godine. Talgo-vozovi će saobraćati po postojećim trasama i po aktuelnom redu vožnje", poručili su iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/561107
LordMarshall April 16th, 2012, 11:18 AM Željeznice RS: Manje putnika, nedostaje vagona za prijevoz robe
Željeznice Republike Srpske su u 2011. godini prevezle 317.000 putnika što je za čak 21 posto niže u odnosu na 2010., ali tom javnom preduzeću nedostaju i potrebni putnički i teretni vagoni, kao i lokomotive.
Lani su Željeznice ostvarile 21.500.000 putničkih kilometara, što je za 13 posto niže u odnosu na prethodnu godinu.
Remont pruge Jošavka-Srpska Kostajnica, koji je počeo još 24.maja 2010., i još nije završen iako su rokovi „probijeni“, uzrokovao je potrebu presjedanja putnika te niže ostvarenje broja prevezenih putnika i putničkih kilometara u odnosu na 2010. godinu, kao i obustave rada u toku 2011., navodi se u izvještaju o poslovanju tog javnog preduzeća.
U izvještajnom periodu prevezeno je 5.191.000 tona robe što je dva posto više u odnosu na ostvarenje u 2010.
Međutim, Željeznice RS nemaju dovoljno vučnih vozila i na kraju prošle godine raspolagale su s 82 vozila, od kojih je radno aktivno bilo njih samo 31.
I ukupan broj defekata vučnih vozila u 2011. godini je bio 174, što je za 29 posto više u odnosu na 2010.
Kao i u slučaju lokomotiva i putničkih kola, u Željeznicama RS postoji potreba za većim brojem ispravnih teretnih vagona, ali zbog problema vezanih za snabdijevanje rezervnim dijelovima i materijalom radionički kapaciteti nisu u mogućnosti da odgovore izvršenju plana popravki.
„U 2011. godini izvršena je redovna popravka na 59 kola, što je ispod svakog minimuma potreba, te postoji mogućnost da ćemo doći u situaciju da nećemo imati potreban broj teretnih kola za izvršenje traženih prijevoza“, stoji u izvještaju o poslovanju ovog preduzeća.
Međutim, od najavljene reorganizacije i sistematizacije u Željeznicama RS osim najava ništa drugo nije urađeno.
I nezavisna revizija dala je ovom preduzeću mišljenje s rezervom i s obzirom da sva imovina nije uknjižena i nije završeno restruktuiranje.
Iako imaju manjak potrebnih vozila, Željeznice RS imaju više radnika nego što je potrebno tom preduzeću.
Samo kabinet generalnog direktora Željeznica RS ima devet zaposlenih.
U odjeljenju za internu reviziju je pet, a u sektoru unutrašnje kontrole 10 zaposlenih.
Na ekonomskim poslovima ovog javnog preduzeća angažirano je čak 229 radnika, iako ono akutno posluje s gubitkom.
Na pravnim poslovima u željezničkom sistemu radi čak 248 radnika, dok je najveći broj na tzv. poslovima operacija njih čak 2.207 radnika.
Ukupno je u Željeznicama RS na kraju prošle godine bilo zaposleno 3.484.
To preduzeće je u prošloj godini ostvarilo 18.511.439 KM gubitka, pa akumulirani minus prelazi 185 miliona maraka.
Dugoročni krediti Željeznica RS-a su u ukupnom iznosu od 142.462.681 KM i sastoje se od kredita u zemlji (14.149.284 KM) i kredita u inostranstvu (128.313.397 KM).
Biznis (http://www.biznis.ba/bih/16104-zeljeznice-rs-manje-putnika-nedostaje-vagona-za-prijevoz-robe.html)
Bad_Hafen April 16th, 2012, 12:43 PM prekinuti bilo kakvu suradnju HR i BiH u željezničkom prometu.zbog 5 budala ti bi da ispasta 7 miliona:ohno:
MarioLa April 16th, 2012, 04:03 PM Nije li ovo Koncarov niskopodni u Zenici, opet njako testiranje sta li?! Do sada su ga vala mogli pustiti u opticaj u BiH, ako nista brzinama kojima se krecu vec postojece trabakule-tako bi makar nesto usicarili...
1.
[/URL]
U roku par minuta su prosla i sljedeca dva primjerka; putnicki i teretni...
2.
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/17/vozkamb1222.jpg/"] (http://imageshack.us/photo/my-images/689/vozkamb3.jpg/)
...
Evo zasto stvari u drzavi ne funkcioniraju. Zato sto je narod radije spreman na krkanluk nego na normalan i posten zivot. Gledaj gdje oni gledaju utakmicu? Bacite s s tog mosta manijaci.... Ali bar ih je sve privukao pogled na niskopodni, vidim svi ga gledaju, vise nego utakmicu. Mozda bi im trebali podijeliti letke sa podacima o ovom forumu pa da nauce da se utakmica ne gleda sa zeljeznickog nasipa nego sa tribine na koju udjes i platis ulaz jer i taj teren neko kosi i crta linije, i mreze kupuje itd. Bagro jedna nepostena....
Hepec April 16th, 2012, 04:16 PM ...
Evo zasto stvari u drzavi ne funkcioniraju. Zato sto je narod radije spreman na krkanluk nego na normalan i posten zivot. Gledaj gdje oni gledaju utakmicu? Bacite s s tog mosta manijaci.... Ali bar ih je sve privukao pogled na niskopodni, vidim svi ga gledaju, vise nego utakmicu. Mozda bi im trebali podijeliti letke sa podacima o ovom forumu pa da nauce da se utakmica ne gleda sa zeljeznickog nasipa nego sa tribine na koju udjes i platis ulaz jer i taj teren neko kosi i crta linije, i mreze kupuje itd. Bagro jedna nepostena....
Mogu ti reci, u pravu si . Potpuno se slazem.
|
|