View Full Version : BH Dijaspora
BosniaHerzegovina
March 27th, 2009, 09:19 PM
BH DIJASPORA
http://www.bih-x.com/blog/zastava.jpg
Svjetski savez BH dijaspore: http://www.bihdijaspora.com/prva.htm
BosniaHerzegovina
March 27th, 2009, 09:30 PM
koliko Bosanaca/Hercegovaca ima u St.Louis?
Imali tamo nasi klubova, firmi, dzamije i tako dalje?
WikiPedia:
Bosanskohercegovačka dijaspora
St. Louis je grad sa najvećom bosanskohercegovačkom dijasporom u SAD-u. Prema neoficijelnim procjenama u gradu živi između 36 i 40.000, a prema nekim izvorima i do 50.000 Bosanaca i Hercegovaca[citat potreban]. Bh. emigracija je uglavnom došla u St. Louis tokom zadnjeg rata od 1992-1995. godine i većinom su se nastanili u južnom dijelu grada St. Louisa. BH emigracija je i djelomično zaslužna za rehabilitaciju užeg grada St. Louisa kako su se stacionirali u užem urbanom prostoru revitalizirajući dijelove grada koji su bili napušteni za vrijeme zbijega bijelaca. Bh. građani prestavljaju relativno značajnu populaciju za politički i društveni razvoj grada. Veliki broj bh. emigracije se bavi ugostiteljstvom i građevinarstvom, a veliki broj ih također pohađa lokalne univerzitete.
Doboj23
March 27th, 2009, 10:30 PM
Kako mislis jeli ima dzamija?
Evo ja se smatram takodjer bosancem na jedan nacin, nisam musliman. I zasto bi onda trebala da bude dzamija? Jeli to znaci da se svi bosanci trebaju karakterizirat kao muslimani?
Valjda si mislio na Bosnjake...
ps no hard feelings, just making a statment ;)
Pavle4488
March 27th, 2009, 11:19 PM
Primjedba na mjestu.
ljubav_aha
March 27th, 2009, 11:55 PM
tacno,ima jako mnogo izbjeglica iz BiH koje nisu muslimani,znaci,katolici,pravoslavci i jevreji
imam mnogo moje raje koji su u brkovima gdje osobe nisu istog religijskog opredjeljenja,takvi brakovi su bili prvilegovani od strane imigracije tokom procesa dolasak u SAD
u St. Lois je mnogo muslimana iz BiH,ali naravno da ima pripadnika drugih religija takodjer iz BiH,naravno,chicago je na drugom mjestu,chicago je jedan od mojih najdrazih SAD gradova
St. Louis ima doslovno dijelove grada u kojima se nalazi BiH dijspora,imaju privatne radne objekte,doktore,banke,doslovno sve,tako da se ta lokacija mozes slobodno nazvati mala bosna
ne izjasnjavaju se svi muslimani kao bosnjaci:) nema potrebe,dragi Bog,dragi Alah dz.s. zna sto o njemu misli svaka osoba:) takva degradacija nije neophodna,kao sto i srbi ,umjesto BiH pravoslavci ili srbijanci praovslavci identificiraju sebe:)
Ban.BL
March 28th, 2009, 12:10 AM
ne izjasnjavaju se svi muslimani kao bosnjaci:) nema potrebe,dragi Bog,dragi Alah dz.s. zna sto o njemu misli svaka osoba:) takva degradacija nije neophodna,kao sto i srbi ,umjesto BiH pravoslavci ili srbijanci praovslavci identificiraju sebe:):ohno:
ti nam reci kako mi da se izjasnimo:ohno:
ljubav_aha
March 28th, 2009, 01:17 AM
bosanac i hercegovac pravoslavne vjeroispovijesti
jer rijec srbin znaci da si pravoslavac iz BiH,mozda iz SLO,a mozda iz srbije, mozda iz makedonije,hm mozda iz hrvatske...:lol: znaci samo si deklarisao vjersko opredjeljnje iz republika bise SFRJ ,isti slucaj je i sa bosnajacima:lol: umjesto musliman iz srbije,tj,srbijanac muslimanske vjeroispovijesti,a sto se tice hrvata,pa hrvati su samo u hrvatskoj,a katolici su svugdje,zar ne:)
Doboj23
March 28th, 2009, 01:20 AM
Ban, najbolje da se mi izjasnjavamo kao bosanskohercegovci! Tako ce svi bit zadovoljni :)
corvus_edin
March 28th, 2009, 01:27 AM
eh brate - pa kako vam se viš da
ljubav_aha
March 28th, 2009, 02:00 AM
Ban, najbolje da se mi izjasnjavamo kao bosanskohercegovci! Tako ce svi bit zadovoljni :)
bravo,ali ne samo mi vi ili oni,znaci svi drzavljani BiH:banana:
ScreechBH
March 28th, 2009, 03:20 AM
Znam da bi mi jedni da se neki izjasnjavaju ovako ili onako, a oni opet ne bi (:D), a posto tu ne mozemo ni jedni ni drugi nista uradit najbolje je izbjegavat takve diskusije. Mada je tesko ako govorimo o Dijaspori, jer npr. ovdje u Norveskoj svi koji imaju bh. pasos ili su porijeklom iz BiH su Bosanci, a ne Srbi, Hrvati ili Bosnjaci. I ovdje nas ima oko 15 000, a svi zajedno iz bivse Juge cinimo najvecu grupu stranaca, oko 35 000.
Doboj23
March 28th, 2009, 03:34 AM
Zar gore nisu pakistanci najveca grupa stranaca?
ScreechBH
March 28th, 2009, 03:36 AM
Zar gore nisu pakistanci najveca grupa stranaca?
Poljaci pa Pakistanci. Poljaka je doslo oko 30 000 od 2004. da rade, a prije toga ih je bilo 5-6000 ja mislim. Bosanci su osmi, ali posto nas cesto racunaju i kao Jugovice (Srbijance, Bosance, Hrvate, Makedonce, cesto i kosovske Albance) onda nas ima najvise. Ne razlikuju nas puno, pogotovo jer govorimo skoro istim jezikom, a i zbog toga koliko smo integrirani (najbolje od svih "ne-zapadnih stranaca").
ljubav_aha
March 28th, 2009, 05:09 AM
Znam da bi mi jedni da se neki izjasnjavaju ovako ili onako, a oni opet ne bi (:D), a posto tu ne mozemo ni jedni ni drugi nista uradit najbolje je izbjegavat takve diskusije. Mada je tesko ako govorimo o Dijaspori, jer npr. ovdje u Norveskoj svi koji imaju bh. pasos ili su porijeklom iz BiH su Bosanci, a ne Srbi, Hrvati ili Bosnjaci. I ovdje nas ima oko 15 000, a svi zajedno iz bivse Juge cinimo najvecu grupu stranaca, oko 35 000.
meni ne smeta sto se izjasanjvaju kao srbi,ali sto time uopste identificiraju,znaci grupu naroda koji je dosao na danasnje tlo balkana,zatim su u 9 vijeku primili hriscanstvo,pravoslavlje,znaci danasnji srbi su prakticno jedina grupa koja sebe jos uvijek tako identifircia,pa tek onda drzavljanstvo,regiju i grad,naravno da je smijesno,kad ti osoba u inostranstvu pridje i kaze ja sam srbin,i sto je s tim postigao,prakticno nista :lol:
bosnajci su takodjer posebna prica ,he he he
a najbolje mi je kad katolik iz BiH kaze,ja sam hrvat,he he he
Doboj23
March 28th, 2009, 05:32 AM
Mnogo je stvari utjecalo na takvu situaciju koju imamo danas.
Da ne zalazimo dublje, ovo je dovoljno. Povrsina. :)
Ban.BL
March 28th, 2009, 08:57 AM
bravo,ali ne samo mi vi ili oni,znaci svi drzavljani BiH:banana:
zar nisi ti amerikanka?
Ban.BL
March 28th, 2009, 08:58 AM
Poljaci pa Pakistanci. Poljaka je doslo oko 30 000 od 2004. da rade, a prije toga ih je bilo 5-6000 ja mislim. Bosanci su osmi, ali posto nas cesto racunaju i kao Jugovice (Srbijance, Bosance, Hrvate, Makedonce, cesto i kosovske Albance) onda nas ima najvise. Ne razlikuju nas puno, pogotovo jer govorimo skoro istim jezikom, a i zbog toga koliko smo integrirani (najbolje od svih "ne-zapadnih stranaca").
o boze...
Ban.BL
March 28th, 2009, 08:59 AM
meni ne smeta sto se izjasanjvaju kao srbi,ali sto time uopste identificiraju,znaci grupu naroda koji je dosao na danasnje tlo balkana,zatim su u 9 vijeku primili hriscanstvo,pravoslavlje,znaci danasnji srbi su prakticno jedina grupa koja sebe jos uvijek tako identifircia,pa tek onda drzavljanstvo,regiju i grad,naravno da je smijesno,kad ti osoba u inostranstvu pridje i kaze ja sam srbin,i sto je s tim postigao,prakticno nista :lol:
bosnajci su takodjer posebna prica ,he he he
a najbolje mi je kad katolik iz BiH kaze,ja sam hrvat,he he he
koliko je tvoje neznanje duboko da ga je tesko obuhvatiti.
AdnanPD
March 28th, 2009, 09:33 AM
Sto se tice Svedske ima BH dijaspore ima oko 70 000. Najvise je Bosnjaka iz BiH negdje oko 52 000 a ostalo cine Srbe i Hrvati iz BiH.
Vazimo za jednu od najintegrisaniju zajednicu. Dobro kotiramo u ocima Svedjana, jer smoi uglavno vrijedni ljudi.
ScreechBH
March 28th, 2009, 10:07 AM
o boze...
Ne smijem napisat da govorimo istim jer ima onih koji ne vole da nas se stavlja u isti "tor", doduse, nadam se ne na ovom pdf, mada je bolje da se u inostranstvu drzimo zajedno, ako vec ne mozemo/necemo doma.
ScreechBH
March 28th, 2009, 10:15 AM
Sto se tice Svedske ima BH dijaspore ima oko 70 000. Najvise je Bosnjaka iz BiH negdje oko 52 000 a ostalo cine Srbe i Hrvati iz BiH.
Vazimo za jednu od najintegrisaniju zajednicu. Dobro kotiramo u ocima Svedjana, jer smoi uglavno vrijedni ljudi.
Mislio sam da ima puno vise Hrvata i Srba iz BiH, pogotovo Srba. Znam da ima Srbijanaca podosta, sto su jos u bivsoj Jugi otisli, a Hrvata znatno manje.
AdnanPD
March 28th, 2009, 10:16 AM
Mislio sam da ima puno vise Hrvata i Srba iz BiH, pogotovo Srba. Znam da ima Srbijanaca podosta, sto su jos u bivsoj Jugi otisli, a Hrvata znatno manje.
Ima puno Srba iz Srbije. Ali nema toliko puno Srba iz BiH.
Ban.BL
March 28th, 2009, 10:38 AM
ne dijeli ti to, govori o srpskoj dijaspori kao jednoj, kao da je bitno jesu li iz kragujevca ili iz Gradiske.
AdnanPD
March 28th, 2009, 10:39 AM
ne dijeli ti to, govori o srpskoj dijaspori kao jednoj, kao da je bitno jesu li iz kragujevca ili iz Gradiske.
Ovdje se prica o BH dijaspori. Tako da nije isto ako je iz Kragujevca(Srb) ili Bosanske Gradiske(BiH)
Ban.BL
March 28th, 2009, 10:40 AM
Za te ljude jeste. A ne znam odakle ti podatak koliko ima srba, a koliko drugih nacija iz BiH u Svedskoj?
AdnanPD
March 28th, 2009, 10:41 AM
Za te ljude jeste. A ne znam odakle ti podatak koliko ima srba, a koliko drugih nacija iz BiH u Svedskoj?
"U vedskoj ivi oko 70 000 doseljenika iz Bosne i Hercegovine, od kojih su najveći dio upravo Bonjaci."
Procjene u Svedskoj kazu da ima oko 52 000 Bosnjaka.
Ban.BL
March 28th, 2009, 10:53 AM
i mislis da svedjani razlikuju nekog iz BiH, SRB i HR?
AdnanPD
March 28th, 2009, 11:51 AM
i mislis da svedjani razlikuju nekog iz BiH, SRB i HR?
Ne razlikuju. Ali to nije poanta svega ovoga. Papiri razlikuju nekog ko je iz BiH, SRB i HR.
Sukkiri
March 28th, 2009, 12:09 PM
Bosanci u Kuala Lumpuru
y_N8k0kPi-Y
BosniaHerzegovina
March 28th, 2009, 12:10 PM
U Holandiji ima 35000 ljudi iz BiH, od koji 25000 Bosnjaka.
Ban.BL
March 28th, 2009, 12:32 PM
Bosanci u Kuala Lumpuru
y_N8k0kPi-Y
to je uzicko kolo:cheers:
glukon
March 28th, 2009, 02:49 PM
Koliko je meni poznato u Norvekoj je najveća grupa stranaca iz vedske, znači veđana, (računam na one koji imaju pravo stalnog boravka u Norvekoj) dok su Pakistanci bili na drugom mjestu sa preko 40000 stanovnika, za ostale neznam ali predpostavljam da su Somalijci veća grupa od Bosanaca...
Pavle4488
March 28th, 2009, 04:06 PM
bosanac i hercegovac pravoslavne vjeroispovijesti
jer rijec srbin znaci da si pravoslavac iz BiH,mozda iz SLO,a mozda iz srbije, mozda iz makedonije,hm mozda iz hrvatske...:lol: znaci samo si deklarisao vjersko opredjeljnje iz republika bise SFRJ ,isti slucaj je i sa bosnajacima:lol: umjesto musliman iz srbije,tj,srbijanac muslimanske vjeroispovijesti,a sto se tice hrvata,pa hrvati su samo u hrvatskoj,a katolici su svugdje,zar ne:)
Izvini što ti ovo kažem, ali stvarno pišeš gluposti. Ja sam rođen u Sarajevu, a živim u Banjaluci i nisam nikakav pravoslavac iz BiH niti bilo šta slično. Ja sam Srbin. Srbin i Sarajlija. To je moj identitet. Znam da postoje ljudi koji nemaju jasno definisan svoj identitet, ili je on još uvijek u fazi formiranja, ali to je njihov problem. Bilo bi lijepo kad ne bi svojim nedoumicama i problemima zamarali i nas koji nemamo krizu identiteta.
ScreechBH
March 28th, 2009, 05:09 PM
Koliko je meni poznato u Norveškoj je najveća grupa stranaca iz Švedske, znači Šveđana, (računam na one koji imaju pravo stalnog boravka u Norveškoj) dok su Pakistanci bili na drugom mjestu sa preko 40000 stanovnika, za ostale neznam ali predpostavljam da su Somalijci veća grupa od Bosanaca...
Sa wikipedije...
Siden 2004 har polakker vært den raskest økende innvandrergruppen i Norge, og pr 1. januar 2008 er polakkene den største innvandrergruppen. Utvidelsen av EU med åtte nye medlemsland i Øst-Europa den 1. mai 2004 ga lettere adgang til innreise og opphold i Norge for borgere fra disse landene. Størstedelen av innvandrerne fra Polen er unge menn [28], som regel håndverkere. Det er også økende familieinnvandring fra Polen. Av den polske innvandrerbefolkningen på 32 069 personer er bare 1400 født i Norge. Det betyr at det er en stor andel førstegenerasjonsinnvandrere som ennå ikke har etablert seg i Norge og fått egne barn her.
Personer av pakistansk opprinnelse er den nest største gruppen innvandrere i Norge, med 29 134 innbyggere. De første innvandrerne fra Pakistan kom som arbeidsinnvandrere i 1967, og en forholdsvis stor andel av dem (30 %) har bodd i Norge i mer enn 25 år. 77 % er norske statsborgere, og norsk-pakistanerne eier egen bolig i større grad enn andre innvandrergrupper.
Personer med bakgrunn fra Sverige er den tredje største innvandrergruppen i Norge. Det er få av de svenske innvandrerne som er andre generasjons; det skyldes blant annet at svenske innvandrere i de fleste tilfeller er gift med og får barn med nordmenn, eller at de, når de får barn, i langt større grad flytter tilbake til Sverige.
Innvandrere fra Kosovo er blitt statistisk mer synlig etter at SSB utskilte tallet fra tallet for Serbia. Kosovo erklærte sin uavhengighet fra Serbia i 2008, og mange land har anerkjent dette. Kosovarene i Norge utgjør ca 11 052 personer. Dette er alt overveiende albanere (i tillegg har Norge ca 400 albanere fra selve Albania).
12 532 med bakgrunn fra Serbia og Montenegro
3 212 med bakgrunn fra Kroatia
http://no.wikipedia.org/wiki/Innvandrere_i_Norge
Ima i o Bosancima tu.
ScreechBH
March 28th, 2009, 05:13 PM
Ne razlikuju. Ali to nije poanta svega ovoga. Papiri razlikuju nekog ko je iz BiH, SRB i HR.
Upravo tako. Nije bitno jesi li Srbin, Hrvat ili Bosnjak, za Norvezane si Bosanac ako imas bh. pasos ili si porijeklom iz BiH. Mozda se to nekome ne svidja, ali tako je to. Poznajem dosta Srba i Hrvata (po imenima se moze razlikovat) koji za sebe kazu da su Bosanci i ucestuju u svemu sto ima veze sa BiH.
BosniaHerzegovina
March 28th, 2009, 05:34 PM
Izvini to ti ovo kaem, ali stvarno pie gluposti. Ja sam rođen u Sarajevu, a ivim u Banjaluci i nisam nikakav pravoslavac iz BiH niti bilo ta slično. Ja sam Srbin. Srbin i Sarajlija. To je moj identitet. Znam da postoje ljudi koji nemaju jasno definisan svoj identitet, ili je on jo uvijek u fazi formiranja, ali to je njihov problem. Bilo bi lijepo kad ne bi svojim nedoumicama i problemima zamarali i nas koji nemamo krizu identiteta.
Znao sam da si ti onaj sto je 1000 bio banniran.
Dux Uxorum
March 28th, 2009, 06:15 PM
Izvini to ti ovo kaem, ali stvarno pie gluposti. Ja sam rođen u Sarajevu, a ivim u Banjaluci i nisam nikakav pravoslavac iz BiH niti bilo ta slično. Ja sam Srbin. Srbin i Sarajlija. To je moj identitet. Znam da postoje ljudi koji nemaju jasno definisan svoj identitet, ili je on jo uvijek u fazi formiranja, ali to je njihov problem. Bilo bi lijepo kad ne bi svojim nedoumicama i problemima zamarali i nas koji nemamo krizu identiteta.
Apsolutno tacno. Ja se recimo uopste ne smatram pravoslavcem i ne vjerujem u organizovanu religiju ali sam Srbin kao i svi moji preci. I sad treba neko kao sto kazes sa krizom identiteta da mi kaze da nisam Srbin nego "Bosanski pravoslavac". Mozda bi ovo bolje shvatila: Good luck convincing 1,700 000 Serbs in Bosnia that they are something else. Not to mention the Croats as well. Feel free to divide the rest between Bosniaks and Bosnians.
Murci
March 28th, 2009, 06:49 PM
Good luck convincing 1,700 000 Serbs in Bosnia that they are something else. Not to mention the Croats as well. Feel free to divide the rest between Bosniaks and Bosnians.
:lol:
skingrad
March 28th, 2009, 07:54 PM
Najvecu krizu identiteta imaju oni koji nemilice potenciraju na srpstvu, hrvatstvu i bosanstvu...kao da sami sebe pokusavaju uvjeriti u nesto....
ljubav_aha
March 28th, 2009, 10:55 PM
znaci,nisi bosanac i hercegovac:lol: a imas BiH pasos:lol:
ljubav_aha
March 28th, 2009, 10:58 PM
Apsolutno tacno. Ja se recimo uopste ne smatram pravoslavcem i ne vjerujem u organizovanu religiju ali sam Srbin kao i svi moji preci. I sad treba neko kao sto kazes sa krizom identiteta da mi kaze da nisam Srbin nego "Bosanski pravoslavac". Mozda bi ovo bolje shvatila: Good luck convincing 1,700 000 Serbs in Bosnia that they are something else. Not to mention the Croats as well. Feel free to divide the rest between Bosniaks and Bosnians.
kool,ti si znaci,bosanac srbin:)
hajde glasno reci: ja sam bosanac srbin:) to bih vec vise respektovala
u istoriji je vec receno,nisu svi bosnjaci bosanci,ili muslimani,danas to vecinom jesu,znaci termin bosnjak je zadrzan,ali je promijenjneo njegovo znacenje i definicija
sto se tice hrvata,naravno da su posotjali hrvati kao pleme,grurpa,kao i srbi,cak sta vise postoje tzv. crveni hrvati i bijeli hrvati,ali danas vecina naroda se ne izjasnajva iz spomenutog razloga,isto tako ,ne zele se mnogi identificirati kao bosanci ili hercegovci
danas se vecinom "novopeceni" bosnjaci identifikuju kao drzavljani BiH,a srbi iz BiH ili hrvati iz BiH,se ne zele identificirati kao drzavljani BiH u dijaspori,hm
ljubav_aha
March 28th, 2009, 11:16 PM
zar nisi ti amerikanka?
BanBL,ti si defitivno "veci" bosanac od mene,ne brini:) ti si vjerovanto rodjen,odrastao i jos uvijek zivis u BiH,zamisli,ja nisam rodjena u BiH:)
ljubav_aha
March 28th, 2009, 11:41 PM
BanBL,zasto se,ti,licno,izjasnjavas kao srbin?
Doboj23,zasto se ti,licno izajsnjavas kao srbin?
pitanje nije provokativnog karaktera,to niej moj cilj,kao ni negiranje doticnog identiteta,ali zelim procitati od vas,sto time tacno identifikujete,hvala unapred,i zasto se veliki borj srba ne identifikuje kao bosanac ili hercegovac,jer je i to jedan od stepena samo-idnetificiranja
Ban.BL
March 29th, 2009, 12:42 AM
BanBL,ti si defitivno "veci" bosanac od mene,ne brini:) ti si vjerovanto rodjen,odrastao i jos uvijek zivis u BiH,zamisli,ja nisam rodjena u BiH:)
kako se ti izjasnjvas, kao srpkinja?
ljubav_aha
March 29th, 2009, 12:46 AM
ne :)
zasto bih se izjasnjavala kao srpkinja?
Ban.BL
March 29th, 2009, 12:47 AM
jer si iz srbije
ljubav_aha
March 29th, 2009, 12:59 AM
osobe iz srbije su srbijanici,znaci zene su srbijanke,a muskarci su srbijanci,nisu svi iskljucivo srbi
a drugo,posto ti kao srbin kazes da je tvoje porijeklo srpsko,jer potices od plemena grupe,srba,onda bih ja za sebe morala reci,s obirom na porijeklo iz hrvatske,tacnije dalamcije,da sam hrvatica po gruponom orpedjeljenju,jer poticem od grupe hrvata,a predaci su katolici iz dalmacije,jedan dio se godinama kretoa u vojvodini,a dio porodice je takodjer iz BiH,a po religioznom opredejljenju sam muslimanka:) oh,da sluzebno jesam danas amerikanka:)
corvus_edin
March 29th, 2009, 01:16 AM
... brate... te bosanske zavrzlame :lol:
ljubav_aha
March 29th, 2009, 01:19 AM
^^
sestro,nemoj tako :lol:
ja sam bosanska i hercegovacka zavrzlama
uf sto volim rijec zavrzlama
corvus_edin
March 29th, 2009, 01:23 AM
^^ hehe ... pa sta da velim - meni je lakse - kad pratim 5 generacija unazad: sve Biscani :)
ljubav_aha
March 29th, 2009, 01:32 AM
ma moji roditelji su se selili 3 puta:lol: pravi muhadzeri:lol: a o precima da ne pricam:lol:
corvus_edin
March 29th, 2009, 01:37 AM
Mene su odveli '71 ovamo u Dojčland - od tad živim tu...
Pravog razloga za to nije bilo - otac inžinjer u ondašnjem Kombiteksu, mati službenica - imali su good life u svakom pogledu (pogotovo u smislu standarda u bivšoj SFRJ) - ali eto, životni putevi su zagonetni.
ljubav_aha
March 29th, 2009, 01:45 AM
slezem se sa tobom,zivot je pun iznenadjenja:banana:
ScreechBH
March 29th, 2009, 01:49 AM
Mislim da je suvisno diskutirat ovo jer nema sanse da se dogovorimo tako da svima pase. :D
Neka se izjasnjava ko kako hoce.
ljubav_aha
March 29th, 2009, 01:59 AM
ScreechBH,naravno,to vec govorim svim mogucim strancima,da se izjasnjavamo kako zelimo,kako drzava crna rupa:) kako se narod medjusobno mrzi i ne podnosi iz gore napisanog razloga,kako vladu zaboli dupe za postenim narodom,i tako milion razloga...a ljudi zinu i kazu,pa dobro,sto to uradiste od tako lijepe zemlje:ohno: i jednostavno kazem,da smo vrlo pametan narod,ali isto tako vlro glup:)
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.