View Full Version : Constanța Civic Pride
joce23 April 11th, 2009, 01:29 PM 1. Sunt constantenii mandri/atasati de orasul/judetul lor?
Incep prin a raspunde ce simt eu:
Eu chiar ma simt ff legat de locurile astea si cred ca nimic in lume nu m-ar face s-o intind prin alte parti. Am gustat viata din plin in orasul asta, am avut mereu parte in jurul meu de oameni ff faini, o viata extrem de colorata, bogata in experiente/satisfactii/impliniri de tot felul incat, in timp, am descoperit ca sunt o parte din el si el o parte din mine. Pentru mine, Constanta e departe cel mai interesant/cosmopolit oras din Romania si cred foarte puternic ca locurile astea (Constanta Metro Area) vor avea un viitor foarte frumos. Da, sunt fericit si mandru ca m-am nascut si traiesc in locurile astea !
2. Pe thread-ul asta am putea posta si informatii despre lucruri si/sau oameni care s-au nascut/format/traiesc aici si fac cinste urbei !
NellyUSA April 11th, 2009, 08:31 PM Am avut parte de o copilarie minunata aici, din fericire zona asta (Constanta/Dobrogea) are multe de oferit! :)
Doar sa enumar cateva: plaja, valea portului.. care pe vremuri era un urias ''playground'' si asta datorita faptului ca te puteai infiltra mai cu usurinta :devil: si aveai acces la atatea lucruri,.... ahhh golfuletul, de care a pomenit si toxicduck, minunat; si sa nu uitam marele avantaj pe care il avem noi constantenii: statiunile :) Eforie + Mamaia, etc... ai multe optiuni pentru distractie..
Nu in ultimul rand... Cheile Dobrogei + atatea locuri cu valoare istorica: cetati si monumente.
Sunt foarte atasat de locul asta si dupa cum am mai spus.. nu o sa plec niciodata definitiv de aici! :cheers:
pescarush April 12th, 2009, 02:41 PM cu toate astea iubesti New York ul:devil:
apropo, peretele din background este cumva de la liceul de arta, 'locul fumatorilor'?:nuts:
NellyUSA April 22nd, 2009, 07:31 PM apropo, peretele din background este cumva de la liceul de arta, 'locul fumatorilor'?:nuts:
In poza apare Dj-ul meu preferat: James Zabiela :)
... Chiar va fii prezent in Mamaia la Sunwaves 5 pe 1 Mai :cheers:
joce23 April 22nd, 2009, 08:59 PM cu toate astea iubesti New York ul:devil:
Iar eu sunt indragostit si de Japonia; si nu vad nimic rau in asta. :cheers:
http://www.bangbangt-shirts.com/Images/ILoveJapanthumb1FullSize.jpg
Credeti ca tricouri cu "I ♥ CT" ar avea succes la noi ? Eu mi-as lua astfel de tricouri daca as gasi pe piata. Acelasi lucru e valabil si pentru universitati. In SUA toate universitatile au magazine in care gasesti tricouri, pix-uri, sepci etc. inscriptionate cu emblema sau numele acelor universitati. Cred ca si la noi ar putea avea succes astfel de idei. Astia de la Ovidius, ANMB, UMC ar tb sa se trezeasca si-n directia asta, ca de bani nu cred ca duc lipsa.
NellyUSA April 22nd, 2009, 09:19 PM ^^ Am vazut tricouri cu I ♥ CT ...
la centrul de personalizat tot felul de chestii vis-a-vis de Tomis Mall :)
Ideea cu facultatile mi-a venit si mie mai demult si ar fii foarte tare daca s-ar intampla si la noi. Valabil si pentru echipamentele sportive.. ale liceelor/cluburilor private, etc. :cheers:
pescarush April 22nd, 2009, 09:31 PM asta i o chestie americaneasca chitchioasa 100%. sorry guys. nu as purta asa ceva decat la misto. dar nah, fiecare cu gusturile lui...oricum constanta se americaneaza:nuts:(sau americaneste) pe zi ce trece, asa ca nu ma mira.
In poza apare Dj-ul meu preferat: James Zabiela :)
... Chiar va fii prezent in Mamaia la Sunwaves 5 pe 1 Mai :cheers:
daca vine JFK anunta ma si pe mine:)
joce23 May 6th, 2009, 07:12 PM Niste baieti care fac cinste orasului: :cheers:
HCM Constanţa a câştigat titlul de campioană a României
Formaţia de handbal masculin HCM Constanţa a câştigat, miercuri (n. azi), cel de-al patrulea titlu de campioană din istorie, după ce a trecut de Universitatea Poli Izometal Timişoara, scor 31-27 (16-16), în penultima etapă din Liga Naţională.
... http://www.gsp.ro/sporturi/handbal/hcm-constanta-a-castigat-titlul-de-campioana-a-romaniei-137004.html
http://www.constantahcm.ro/fisiere/poze/3956IMG_8070.jpg
Déjŕ vu: Tomis Constanţa a devenit campioană pentru al treilea an la rînd
Dominaţia provinciei în campionatul naţional de volei continuă şi în acest an. Jucătorii de la Tomis Constanţa vor duce medaliile de campioni la malul mării, după ce au trecut în finala care s-a disputat după sistemul cel mai bun din cinci partide de Dinamo cu scorul general de 3-1.
... http://www.gsp.ro/sporturi/volei/deja-vu-136145.html
http://images.gsp.ro/zoom/136145/764-138846-_rk_3751.jpg
* OT: Un tip care stie ce vrea
ZqJet_ORtS0
pescarush August 11th, 2009, 09:28 PM bravo lor!:cheers: sistemul de invatamant licean din Constanta are niste ramuri destul de performante. pacat ca nu exista acelasi lucru si mai departe.
joce23 October 4th, 2009, 08:12 PM Am dat ieri intamplator peste o postare de pe-un blog al unui constantean care compara Bahamas si Mamaia dupa ce-a vizitat Bahamas, si m-am decis sa postez azi rapid link-ul ala aici (uit de el altfel :)). Ce m-a frapat e ca, trecand peste ce zice tipul ala pe blog, si eu am niste amici care-au fost acum 3 ani in Bahamas si mi-au zis acelasi lucru: e mai fain in Mamaia decat in Bahamas ! Eu din ce vad pe net, parca Bahamas pare mai fain ... :dunno:
Bahamas sau Mamaia? (http://boioglu.wordpress.com/2007/01/04/bahamas-sau-mamaia/)
bahamas este in mintea romanului de rind sinonim cu luxul. de cind am ajuns acolo, asta-vara m-am tot intrebat ce ne face sa gandim asa despre locurile astea indepartate? bahamas-ul nu e nici pe departe paradisul ci mai degraba exemplul de la categoria “ASA NU” in turism. pai daca e sa pui o statiune de pe litoralul romanesc, o Mamaia de exemplu alaturi de un Nassau sau Freeport, a noastra cistiga fara drept de apel.
... :blahblah: ... http://boioglu.wordpress.com/2007/01/04/bahamas-sau-mamaia/
EDIT: kayanathera, tu ai fost in Bahamas ? C-ai fost sau nu, tu sigur stii cum sta treaba.
AT30 October 5th, 2009, 07:44 AM EDIT: kayanathera, tu ai fost in Bahamas ? C-ai fost sau nu, tu sigur stii cum sta treaba.[/QUOTE]
:lol:
garcia.calavera October 5th, 2009, 11:19 AM lol daca am ajuns sa ne comparam si noi cu bahamas sau alte insule tropicale inseamna ca numai ne suportam deloc :nuts:
Cosmin October 5th, 2009, 11:23 AM Tahiti and The Netherlands Antilles coming soon...:okay:
Although, on second thought, you might wanna move the airport near the beach (or the beach near the airport) and really ramp up the traffic to compare with The Netherlands Antilles.:lol:
kayanathera October 5th, 2009, 12:06 PM EDIT: kayanathera, tu ai fost in Bahamas ? C-ai fost sau nu, tu sigur stii cum sta treaba.
inca nu:lol:m-am limitat la europa pana acum
insa nu ar trebui sa te surprinda ce ziceau baietii asta ptr ca mai mult ca sigur ei au fost turisti obisnuiti adica s-au dus si ei sa vada ce si cum.ce ai vazut tu prin poze sunt acele "resort-uri" care de cele mai multe ori sunt cu circuit inchis si daca nu ai in pasaport cetatenia potrivita nu calci pe acolo, iar aici nu ma refer doar la cele de lux.plus ca are si hollywoodul grija sa le explice oamenilor ce paradis pe pamant este in caraibe asta ptr ca majoritatea producatorilor au afaceri acolo
am vazut insa un exemplar de pliant ptr jamaica in care li se explica clar celor care cumparau un pachet de servicii ca agentia nu-si asuma nici un fel de responsabilitate daca parasesc incinta resortului(imprejmuita cu sarma prin care trecea curent electric by the way).negrii nu au ce cauta inauntru exceptandu-i pe aia care lucreaza.
de asta imi tot bat gura sa explic ca nu conteaza asa de mult nivelul investitiilor cat calitatea lor
TAXIco October 5th, 2009, 06:26 PM Mamaia este peste multe locuri de vacanţă din lume. Din punctul meu de vedere Mamaia are cea mai mică notă la entertainment. Trebuie o investiţie majoră într-un parc de distracţii adevărat, nu cum este caricatura din Satul de Vacanţă... Nu înţeleg de ce nimeni nu realizează această oportunitate? Acest parc ar putea funcţiona tot anul, constănţenii sunt destul de mulţi ca să poată face acest parc profitabil chiar şi în ianuarie. Bineînţeles că vor funţiona doar instalaţiile acoperite.
Cat despre Mamaia, această staţiune aşezată pe o limbă de pământ în lungime de 8 km situată între lac şi mare, în fapt o lagună, este un adevărat dar de la Dumnezeu, un cadou făcut de natură nouă constănţenilor! Şi ca să fiu cât mai convingător vă prezint o staţiune din Finlanda, din oraşul Oulu, de la Marea Baltică. Plaja şi staţiunea au acelaş nume: Nallikari. Aici mi-am petrecut o parte din vacanţele anilor 2006, 2007 şi 2009, când m-am aflat într-un foarte lung circuit european! Fotografia de la Nallikari am realizat-o chiar eu anul acesta în iulie.
Aici este plaja Nallikari: http://static.panoramio.com/photos/original/24649698.jpg
Aici este plaja Mamaia: http://static.panoramio.com/photos/original/4149452.jpg
MandruDobrogean October 27th, 2009, 11:25 PM O campanie pentru constientizarea romanilor asupra dezastrului cu care se confrunta ecosistemul Marii Negre:
http://www.mesajepentrumare.ro/
Putem sa ii ajutam prin mai multe metode: voluntariat, donatii, achizitii de material promotional, etc.
Stiu ca e greu sa reuseasca aceasta campanie, oamenii nu sunt interesati de aceste locuri, tinerii prefera sa bea un suc la mall decat sa dea o mana de ajutor pentru ca acest tinut sa arate mai bine. Haideti sa ii ajutam noi, sa dam un mic ajutor in limita posibilitatilor, pentru marea noastra, a dobrogenilor. O sa incer sa promovez si eu campania pe unde pot.
MandruDobrogean May 4th, 2010, 12:36 AM Ţuica şi parabolica - emblemele satului dobrogean (http://www.cugetliber.ro/1272920400/articol/61281/tuica-si-parabolica--emblemele-satului-dobrogean/)
Satul din amintirile copilăriei mele avea case frumoase, mari, văruite, cu prispa măturată, cu grădiniţe de flori în faţă (mândria fiecărei gospodine!), cu băncuţe unde sătenii se odihneau după o zi de muncă. Primăvara, gardurile erau văruite şi, cu toată sărăcia, totul părea că străluceşte de curăţenie. Aşa arătau, cândva, satele din Dobrogea pe care le vizitam cu tatăl meu…
Acum, gardurile zac dărâmate la pământ, dacă nu au ajuns deja pe foc, pereţii caselor nu au mai văzut var de vreun deceniu şi ceva, bălăriile au crescut până în uşă, iar găini şi gâşte se „împrumută” noaptea de la vreun vecin mai pricopsit. Dar toate casele au parabolică, iar bărbaţii de la crâşmă se laudă cu mobilul!
Indiferent că vorbim despre aşezările din Delta Dunării ori din sudul judeţului Constanţa, descrierea se potriveşte ca o mănuşă. Zilele trecute am avut ocazia să trec prin Furnica, un sat din apropierea comunei Independenţa. Nu ţin minte drumul până acolo, ci doar imaginea unui bărbat care dormea pe pământ, la marginea drumului, cu un dâmbuşor servindu-i drept pernă, în apropierea unei căsuţe dărăpănate. Mai mult ca sigur avusese un drum până la cârciumă de dimineaţă. Mai acum ceva vreme, o bătrână din Potârnichea mă întreba cum poate să-şi scoată cele două (!) parabolice de pe casă, pentru că plătea prea mult la „cablu” şi nu şi-a dat seama când le-a montat. Iar sătenii de la Aliman îmi spuneau, cu ocazia unui reportaj făcut în zonă, că muncesc doar când rămân fără bani şi că primesc şi 50 de lei pe ziua de muncă, din care îşi cumpără cârnaţi şi îngheţată. În cartierul Via din comuna Poarta Albă, mulţi tineri au învăţat de la părinţi că se munceşte doar câteva zile pe lună, cât să acopere contravaloarea ajutorului social, iar a avea câteva dosare penale nu este o ruşine, ci o fală.
Am extras din articol randurile de mai sus pentru ca mi se par reprezentative pentru toata Dobrogea.
Decaderea satului dobrogean are o cauza. Aceasta este aducerea unor barbari din alta zona a Romaniei (stim noi care), pe vremea impuscatului, dar si dupa Revolutie, care au distrus tot. Dobrogenii au plecat de la sate, iar in casele lor acum stau oameni veniti din alte zari.
Tatal meu s-a nascut in ultimul sat din judetul Constanta de pe drumul spre Tulcea. Am vazut poze cum arata satul inainte, gospodariile aranjate, prismele caselor pline cu flori, etc. Am trecut acum 2 ani iar imaginea era dezolanta. Betivi, case care aduceau mai mult a cocioabe,, mizerie pe strazi, garduri care stateau sa cada, cam asta era peisajul.
Nu stiu cum era in alte zone din Romania, dar in satele dobrogene gardurile erau compuse din bucati mari de piatra si varuite.
TAXIco May 4th, 2010, 07:08 AM Nu stiu cum era in alte zone din Romania, dar in satele dobrogene gardurile erau compuse din bucati mari de piatra si varuite.
Chestia cu pietrele-garduri are şi o explicaţie reală: ţăranii au "împrumutat" (citeşte distrus) pietrele din zidurile cetăţilor antice! Dobrogea este plină de cetăţi antice, iar vechii locuitori au zis că este mult mai uşor să ia piatra din zidul cetăţii decăt să-şi facă un gard din lemn, care oricum nu se găseşte uşor prin zonele astea... Lipsa lemnului este unul dintre motivele pentru care casele sunt construite din chirpici!
AndreiB May 5th, 2010, 06:24 PM Am extras din articol randurile de mai sus pentru ca mi se par reprezentative pentru toata Dobrogea.
Decaderea satului dobrogean are o cauza. Aceasta este aducerea unor barbari din alta zona a Romaniei (stim noi care), pe vremea impuscatului, dar si dupa Revolutie, care au distrus tot. Dobrogenii au plecat de la sate, iar in casele lor acum stau oameni veniti din alte zari.
Tatal meu s-a nascut in ultimul sat din judetul Constanta de pe drumul spre Tulcea. Am vazut poze cum arata satul inainte, gospodariile aranjate, prismele caselor pline cu flori, etc. Am trecut acum 2 ani iar imaginea era dezolanta. Betivi, case care aduceau mai mult a cocioabe,, mizerie pe strazi, garduri care stateau sa cada, cam asta era peisajul.
Nu stiu cum era in alte zone din Romania, dar in satele dobrogene gardurile erau compuse din bucati mari de piatra si varuite.
Am fost si eu pe Negru Voda si am vazut niste peisaje dezolante, dar si niste biserici destul de impozante pentru sate. Eu nu iti impartasesc parerea ta despre "barbarii" Romaniei, cum vrei tu sa ii numesti, ci consider ca depravarea experimentata de multe zone rurale din Romania se datoreaza urbanizarii fortate practicata pe vremea comunismului, exterminarii elitelor in vremea epurarilor si distrugerea agriculturii.
joce23 May 24th, 2010, 11:10 PM @MandruDobrogean: :cheers:
56qm2b3oa0U
* bonus:
wPq_HVCvLlQ
MandruDobrogean May 25th, 2010, 12:00 AM :cheers: joce23
Mai este "Lotca Dobrogeana" o melodie destul de frumoasa, al acelueasi Stefan Vlad.
Si cum sa nu, "M-am nascut Dobroge in tine", a Nataliei Serbanescu.
Recomand si folclorul dobrogenilor de la Sud de Dunare. Galina Durmushliyska, Dobra Savona, Dobrujanska Troika, Verka Siderova Unele piese din folclorul sud dobrogean sunt foarte triste, incarcate de durere, mai ca iti fura o lacrima.
UZ3YqlgR3NA
Un constantean May 25th, 2010, 12:01 AM Profu' nostru de Ambarcatiuni Nautice :cheers:
Sa inteleg ca esti student/a la umc?
Sar puytea sa avem cunostiinte comune(panait, bocanete, cristina nistor, balut, mocanu)!:D
NellyUSA May 25th, 2010, 12:50 AM Check your PM! :D
Un constantean May 25th, 2010, 12:07 PM n perioada 19 - 22 mai 2010 a avut loc la Istanbul, în Turcia, a 18-a Olimpiadă Internaţională de Proiecte de Mediu (INEPO). Elevi din 44 de ţări au prezentat 109 proiecte care au fost evaluate de un juriu internaţional. Proiectul celor 11 elevi de la Centrul de Cercetări al Elevilor din Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, îndrumaţi de profesorii Adriana Popescu şi Ion Băraru a fost prezentat de elevele Alexandra Pavel şi Dana Pisică. Valoarea lui a fost apreciată cu Medalia de Aur. De asemenea, în intervalul amintit, alţi elevi ai Colegiului au luat parte la un concurs internaţional în Italia, de unde s-au întors cu premii.
Un constantean May 26th, 2010, 05:07 PM Astazi nea mai parasit un mare om. Cel mai mare actor roman de comedie Jean Constantin a incetat din viata la 81 de ani.
Nea Jane iti multumim ca neai facut atatia ani sa radem. Vei ramane mereu in sufletul nostru. RIP Maestre.
http://img442.imageshack.us/img442/6544/jeanconstantin.jpg
Un constantean May 26th, 2010, 07:01 PM Din pacate trebuie sa continui intro nota sumbra. Astazi zoran kurtes a fost facut cetatean de onoare a judetului Constanta post mortem.
joce23 June 3rd, 2010, 12:03 PM SRlJHK_k6hQ
DobrogeaMare July 12th, 2010, 08:04 AM 1931- Moare la Constanţa, profesorul Ioan N. Roman, fost primar al Medgidiei si al Constanţei
Ioan N. Roman
Ioan N. Roman (n. 20 iulie 1866, comuna Tropoclo, judeţul Ismail - d. 12 iulie 1931, Constanţa) a fost un publicist, poet şi scriitor român, care s-a remarcat prin ataşamentul său pentru ţinuturile Dobrogei.
S-a născut în comuna Tropoclo (judeţul Ismail), dar a fost declarat în comuna Comândăreşti (judeţul Iaşi), astăzi satul Răuseni din judeţul Botoşani. Ioan N. Roman s-a remarcat pentru îndelungatul său ataşament pentru ţinuturile Dobrogei şi pentru poporul român în general. Absolvent al studiilor liceale la Iaşi, începe studii juridice pe care le încheie în perioada 1893-1897 la Bruxelles. În 1895 îşi încheie studiile doctorale cu teza "Protestation des Roumains de Transylvanie et de Hongrie contre l'oppression magyare". În 1897 revine in ţară, lucrează în cadrul Judecătoriei Curtea de Argeş, fiind apoi numit judecător la Medgidia. În 1899, Ministerul Justiţiei îi acordă dreptul de a practica avocatura. Lucrează ca avocat începând cu anul 1900 la Constanţa, unde devine şi primar al oraşului în 1910.
A fost redactor şi colaborator a mai multor publicaţii foarte importante, printre care: Farul (1903-1904), (1911-1919), Arhiva Dobrogei (1916-1919), Analele Dobrogei (1920-1931), Drapelul, Liberalul, Dobrogea Jună, Neamul românesc, etc.
Alături de prof. Constantin Brătescu se află la originea fondării "Societăţii culturale dobrogene" ce îşi propunea studiul trecutului şi prezentului Dobrogei, răspândirea în cercuri largi a acestor cunoştinţe, precum şi fondarea unui muzeu regional, înfiinţarea de biblioteci şi reviste culturale.
http://www.ziuaconstanta.ro/stiri-calde/stiri-calde/semnificatii-istorice-pentru-dobrogea-58569.html
Alimosh July 18th, 2010, 05:10 PM NU am gasit un loc mai bun sa postez asta, dar cred ca e chiar cel mai recomandat loc. Serviciile de urgenta constantene trebuie sa fie la loc de cinste, caci sunt realmente printre cei mai buni din tara. Aruncati o privire si lasati si niste comentarii. Multumesc.
http://www.youtube.com/watch?v=E-iAWAPJQOQ
peter_gabriel July 18th, 2010, 06:47 PM NU am gasit un loc mai bun sa postez asta, dar cred ca e chiar cel mai recomandat loc. Serviciile de urgenta constantene trebuie sa fie la loc de cinste, caci sunt realmente printre cei mai buni din tara. Aruncati o privire si lasati si niste comentarii. Multumesc.
http://www.youtube.com/watch?v=E-iAWAPJQOQ
Nu exista nici un serviciu de urgenta bun in romania,din cauza proastei organizari si a lipsei de fonduri.In primul rand eu vad problema asa,intarzieri mari la urgente,ambulante fara doctori,soferi care nu stiu sa faca nimic decat sa sofeze masina si sa care pacientul,masini de ambulanta care nu sunt gandite sa aiba o usa care sa comunice cu soferul astfel cadrul medical poate fi agresat,masini prost echipate.Eu consider super prost organizat sistemul de urgenta.Ambulanta ar trebui sa fie desfintata urmand ca serviciul smurd sa ii preia toate indatoririle,soferul de pe masina smurd sa aiba cunostinte medicale si angajat pe functia de paramedic lucrand cu medicul de serviciu de pe masina smurd.Intr-un oras ca mun. Constanta ar fi necesar 2 statii smurd,una in nordul orasului iar cealalta in partea de sud a orasului.La nivelul politiei rutiera constanta sa se creeze un centru de monitorizare a traficului cu posibilitatea dirijarii traficului din centru.Astfel masinile de politie,pompier,smurd ar avea prioritate in trafic si ar putea ajunge in 10 min. dintr-o parte a orasului in cealalta.Nu contest ca exista oameni pregatiti in cadrul serviciului de urgenta Constanta,dar organizarea e de toata jena si asta strica totul.
Alimosh July 18th, 2010, 07:19 PM Te inseli. Servicii de urgenta bune (si ma refer al Ambulanta) sunt in Romania. Bucurestiul este un exemplu. Timisoara altul. Constanta e din punctul meu de vedere pe locul 2 dupa Bucuresti (si asta pentru ca Bucurestiul are infinit mai multe masini). Nu contest faptul ca exista si uscaturi prin serviciile de ambulanta. Uita-te in Europa si o sa vezi ca nu prea sunt masini care sa comunice intre partea din fata si celula sanitara.
Si m-am saturat sa vad comentarii de genul SMURD in sus, SMURD e cel mai bun... Stii ce e SMURD-ul? SMURD-ul e un serviciu format din pompieri cu un curs de 3 saptamani in imobilizari traumatizati, si (in cazul Constantei) 1 (UN) echipaj medical. Paramedicul (denumire pompoasa care induce in eroare) este pompierul cu cursul ala de 3 saptamani. Nu am absolut nimic cu oamenii din SMURD care sunt de nota 10, insa NU exista comparatie intre un echipaj de paramedici si unul cu ambulantier (care are aceasi pregatire ca paramedicul, btw) si asistent medical. Punct.
Sa mai stii ceva. Exista 2 diferente intre masinile SMURD C1 si cele de la Ambulanta C2 (ambele cu medic): culoarea si numarul celor din masina: SMURD=4 (2 paramedici, 1 asistent si 1 medic), Ambulanta=3 (ambulantier, asistent, medic).
Organizarea este perceputa ca fiind de toata jena din cauza adevaratei probleme cu care se confrunta serviciile de urgenta: prostia si nesimtirea populatiei. Adica se trezeste maimutoiul dupa 3 zile de raceala ca se simte rau la 12 noaptea si se hotareste el sa sune la ambulanta ca sa se duca la spital sa isi faca toate analizele. Sau se bat maimutoii dupa ce au turnat pe gat cateva sticle de bautura. Si exemplele pot continua.
Ori atata timp cat solicitarile astea sufoca (asta e cuvantul) serviciul de ambulanta, normal ca o sa se intarzie la solicitari. Exista un numar fix de echipaje (care daca s-ar trimite NUMAI la urgentele reale ar fi arhisuficient) si foarte multe solicitari... De aici intarzieri si stress pentru echipaj, care dupa 8 ore (tura de 12 ore) de taximetrie moca devine obosit, nervos, poate si poate isi pierd cumpatul cateodata.
Echipajul SMURD cu medic merge numai la urgentele adevarate... si cred ca am spus tot.
Sa stii ca in ciuda diferentelor de perceptie a celor 2 servicii se lucreaza (din ce am vazut eu) in colaborare, asa cum ar trebui.
Parerea mea personala este ca SMURD-ul era necesar, insa nu ca un serviciu separat. Din diverse motive s-a decis nationalizarea lui ca serviciu separat de Ambulanta si de aici a inceput concurenta (care in loc sa creasca calitatea actului medical a fost intelesa in spiritul mioritic) si invidia. Si cred ca la un anumit nivel asta s-a dorit. Oricum expunerea media a SMURD este mult mai mare ca cea a Ambulantei, insa realitatea ramane: daca va exista vreodata un eveniment colectiv serios, SMURD-ul nu ar avea cum sa faca fata. Pur si simplu au mult mai putine echipaje, iar la numarul de echipaje medicale propriu-zise nu vor ajunge niciodata macar aproape de Ambulanta.
peter_gabriel July 18th, 2010, 07:48 PM Te inseli. Servicii de urgenta bune (si ma refer al Ambulanta) sunt in Romania. Bucurestiul este un exemplu. Timisoara altul. Constanta e din punctul meu de vedere pe locul 2 dupa Bucuresti (si asta pentru ca Bucurestiul are infinit mai multe masini). Nu contest faptul ca exista si uscaturi prin serviciile de ambulanta. Uita-te in Europa si o sa vezi ca nu prea sunt masini care sa comunice intre partea din fata si celula sanitara.
Si m-am saturat sa vad comentarii de genul SMURD in sus, SMURD e cel mai bun... Stii ce e SMURD-ul? SMURD-ul e un serviciu format din pompieri cu un curs de 3 saptamani in imobilizari traumatizati, si (in cazul Constantei) 1 (UN) echipaj medical. Paramedicul (denumire pompoasa care induce in eroare) este pompierul cu cursul ala de 3 saptamani. Nu am absolut nimic cu oamenii din SMURD care sunt de nota 10, insa NU exista comparatie intre un echipaj de paramedici si unul cu ambulantier (care are aceasi pregatire ca paramedicul, btw) si asistent medical. Punct.
Sa mai stii ceva. Exista 2 diferente intre masinile SMURD C1 si cele de la Ambulanta C2 (ambele cu medic): culoarea si numarul celor din masina: SMURD=4 (2 paramedici, 1 asistent si 1 medic), Ambulanta=3 (ambulantier, asistent, medic).
Organizarea este perceputa ca fiind de toata jena din cauza adevaratei probleme cu care se confrunta serviciile de urgenta: prostia si nesimtirea populatiei. Adica se trezeste maimutoiul dupa 3 zile de raceala ca se simte rau la 12 noaptea si se hotareste el sa sune la ambulanta ca sa se duca la spital sa isi faca toate analizele. Sau se bat maimutoii dupa ce au turnat pe gat cateva sticle de bautura. Si exemplele pot continua.
Ori atata timp cat solicitarile astea sufoca (asta e cuvantul) serviciul de ambulanta, normal ca o sa se intarzie la solicitari. Exista un numar fix de echipaje (care daca s-ar trimite NUMAI la urgentele reale ar fi arhisuficient) si foarte multe solicitari... De aici intarzieri si stress pentru echipaj, care dupa 8 ore (tura de 12 ore) de taximetrie moca devine obosit, nervos, poate si poate isi pierd cumpatul cateodata.
Echipajul SMURD cu medic merge numai la urgentele adevarate... si cred ca am spus tot.
Sa stii ca in ciuda diferentelor de perceptie a celor 2 servicii se lucreaza (din ce am vazut eu) in colaborare, asa cum ar trebui.
Parerea mea personala este ca SMURD-ul era necesar, insa nu ca un serviciu separat. Din diverse motive s-a decis nationalizarea lui ca serviciu separat de Ambulanta si de aici a inceput concurenta (care in loc sa creasca calitatea actului medical a fost intelesa in spiritul mioritic) si invidia. Si cred ca la un anumit nivel asta s-a dorit. Oricum expunerea media a SMURD este mult mai mare ca cea a Ambulantei, insa realitatea ramane: daca va exista vreodata un eveniment colectiv serios, SMURD-ul nu ar avea cum sa faca fata. Pur si simplu au mult mai putine echipaje, iar la numarul de echipaje medicale propriu-zise nu vor ajunge niciodata macar aproape de Ambulanta.
Nu stiu cum zici tu ca e organizare buna in cta pentru ca eu nu o vad.Cineva din familie a avut nevoie acum 2 ani de ambulanta si a venit dupa 40 de minute intarziere desi nu era in sezon,era prin februarie si nu era zapada.Si cazuri din astea se intampla frecvent in toata tara,nesimtirea populatiei?De acord dar asta se intampla peste tot in lume,repet intr-un oras de marimea Constantei e necesar sa fie 2 puncte de urgenta (smurd,ambulanta,ce vrei tu)unul in partea de nord a orasului iar celalalt in partea de sud,si sa existe 2 puncte de primire a urgentelor unul la policlinica 2 si celalalt la spitalul judetean astfel fiecare centru de urgenta avand un perimetru de desfasurare si o primire de urgente.In ajutorul serviciilor de urgenta se poate face si un centru de monitorizare a traficului la nivel local care sa decongestioneze strazile si sa ajute serviciile de urgenta sa se deplaseze mai usor.O alta chestiune ar fi clarificarea serviciilor de ambulanta.Am citit ca pe undeva prin tara a murit un om in plina strada si ambulanta a venit au declarat decesul si dupa care a plecat,lasand mortul sa zaca in strada vreo 2 ore pana au venit cei de la medicina legala.Zicea cineva ca nu se poate baga mortul in masina pentru ca vezi domnule e ambulanta,dar daca iti moare pacientul in ambulanta ce ii faci,il arunci din masina dupa ce a murit,nu il transporti la morga?E o bataie de joc ce se intampla in sistemul sanitar si nu iti dau dreptate,e adevarat,salariile sunt mici,insa lucrati cu oameni si nu cu cartofi.Si daca tot lauzi atat ambulanta ca sunt atat de profesionisti imi place ca ei cand ajung in apropiere de ugenta ii intreaba pe oameni unde este strada x-ulescu cu blocul .........Chiar nu exista bani pentru cumpararea unor gps-uri pe masini sau macar niste harti bune cum au taximetristii.Concluzia,la capitolul urgente mai avem multe de invatat,perceptia generala a serviciilor de urgenta si a sistemului sanitar romanesc e negativa,pentru ca oriunde te duci trebuie sa dai spaga si gasesti tot felul de cadre medicale care sincer nu stiu ce mai cauta in sistem.............
Alimosh July 18th, 2010, 10:45 PM In legatura cu cazul tau... se intampla sa se intarzie oricand. S-a intamplat si sa fie accident si sa nu fie masina pt ca erau plecate la cazuri care nu erau urgente.
Si nu, nu se intampla peste tot in lume pentru ca or fi nesimtiti si in afara, dar: acolo vine ambulanta la orice, numai ca daca se constata ca nu e urgenta, la sfarsitul interventiei se completeaza un mic formular care ajunge la fisc.... si la sfarsit de an nesimtitul primeste nota de plata... si se potoleste.
In legatura cu mortul in strada... cei ce comentau nu cunosc Legea. Cei de la ambulanta nu trebuiau sa stea sa le explice. Au venit la urgenta, au constatat decesul, au anuntat politia, au plecat. Asta e Legea. Daca se moare in ambulanta, se incepe resuscitarea si se duce pacientul cu manevre de resuscitare la spital, nu la morga. Dar ambulanta nu e dric, adica nu ia morti de pe strada.
Soferii la noi nu respecta indicatiile agentilor de pe teren. La Boema s-au intamplat 2 accidente identice la cateva luni distanta.... intai un SMURD, apoi o ambulanta. Au intrat in intersectie (cu sirena si girofar) si in ambele cazuri niste idioti care nu au auzit au intrat in ei si i-au rasturnat. Din nou, la noi se poate. Daca vii cu o legislatie extrem de punitiva, dar care sa o si aplici, o sa se schimbe atitudinea soferilor.
Ce spui tu cu 2 centre de primire urgente ar fi realmente benefic, dar nu sunt bani, si la politica actuala a MS nu vor fi nici medici pentru un al 2-lea UPU.
GPS-uri sunt, dar sunt cumparate ca la noi.... si hartile sunt cel mult indoielnice... Si atunci cand erau montate pe ambulante se faceau solicitari de catre populatia conlocuitoare numai ca sa le fure. Si uite cum ramanea ambulanta fara GPS si cu geamul spart... si pana se schimba geamul aveai o masina in minus.
Daca vrei schimbare in sistem nu mai da spaga. Eu stiu destui oameni care nu cer spaga si isi fac treaba asa cum trebuie.
Chiar speram ca filmuletul sa fie primit si atat. Nu vroiam sa pornesc o polemica. Asa ca nu o sa mai continui.
TAXIco September 9th, 2010, 08:51 PM Radu Mazăre: "Revoluţia este ultima soluţie!"
http://a.imageshack.us/img203/9822/image201002368714300rad.jpg
Muzică de fond pentru a înţelege mai bine mesajul lui Mazăre. (http://www.beta.trilulilu.ro/motoc/3ea543f8245853)
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, sătul de atâtea piedici puse de la Bucureşti în calea dezvoltării oraşului şi disperat de guvernarea catastrofală a actualului Guvern, a anunţat că o nouă Revoluţie este iminentă!
"O să vină vremea, dacă nu reuşeşte domnul preşedinte Ponta să-i schimbe politic, să vă îmbrăcam pe toţi militari, să facem Revoluţie în ţara asta. De data asta Revoluţia pleacă de la Constanţa”.
"Eu voi purta uniformă şi la momentul potrivit, o să am uniforme pentru toată lumea, multe uniforme care simbolizează Revoluţia. Va fi o Revoluţie ca să-i fugărim pe ticăloşii ăştia de la putere şi punem ţara pe făgaşul normal", a mai precizat Mazăre. "Vom prelua puterea, asta şi vrem să facem. Dacă nu putem s-o facem democratic, o să preluăm noi puterea într-un fel..."
Evenimentul Zilei (http://www.evz.ro/detalii/stiri/radu-mazare-revolutia-ultima-solutie-pentru-rasturnarea-guvernului-905321.html)
Precizare. Radu Mazăre este primarul ales al Constanţei, al doilea oraş/metropolă ca mărime, economie şi importanţă al ţării. Primul mandat l-a câştigat în anul 2000. De atunci a fost ales de trei ori, ultima dată din primul tur cu 70% din voturi. Aceste declaraţii le-a făcut la Constanţa în data de 7 septembrie 2010, cu ocazia realegerii în fruntea conducerii judeţene a celui mai important partid politic din România. Ştirea a apărut în toate mijloacele mass media din România.
CTA September 9th, 2010, 09:28 PM Precizare. Radu Mazăre este primarul ales al Constanţei, al doilea oraş/metropolă ca mărime, economie şi importanţă al ţării. Primul mandat l-a câştigat în anul 2000. De atunci a fost ales de trei ori, ultima dată din primul tur cu 70% din voturi. Aceste declaraţii le-a făcut la Constanţa în data de 7 septembrie 2010, cu ocazia realegerii în fruntea conducerii judeţene a celui mai important partid politic din România. Ştirea a apărut în toate mijloacele mass media din România.[/QUOTE]
Constanta e a doua metropola dupa Bucuresti nu ca este mazare, ca sunt sute constanteni asemenea mie si celor de pe forum care fac ceva serios in viata, aici sau in toata lumea si care aduc capital aici la greu sa-si poata plati taxele umflate de "liniste" ale unui primar care viseaza razboi, si sa poate umfla supermagazinele cu cele mai mari vanzari din Romania si sa poata platii preturi aiuristice la case si terenuri, dar si la servicii, ca de aici merele sunt mai scumpe ca la Bucuresti, totul e mai scump ca la Bucuresti, ca avem salarii de mii de euro:ohno:
kirin September 9th, 2010, 11:38 PM Precizare. Radu Mazăre este primarul ales al Constanţei, al doilea oraş/metropolă ca mărime, economie şi importanţă al ţării. Primul mandat l-a câştigat în anul 2000. De atunci a fost ales de trei ori, ultima dată din primul tur cu 70% din voturi. Aceste declaraţii le-a făcut la Constanţa în data de 7 septembrie 2010, cu ocazia realegerii în fruntea conducerii judeţene a celui mai important partid politic din România. Ştirea a apărut în toate mijloacele mass media din România.
Constanta e a doua metropola dupa Bucuresti nu ca este mazare, ca sunt sute constanteni asemenea mie si celor de pe forum care fac ceva serios in viata, aici sau in toata lumea si care aduc capital aici la greu sa-si poata plati taxele umflate de "liniste" ale unui primar care viseaza razboi, si sa poate umfla supermagazinele cu cele mai mari vanzari din Romania si sa poata platii preturi aiuristice la case si terenuri, dar si la servicii, ca de aici merele sunt mai scumpe ca la Bucuresti, totul e mai scump ca la Bucuresti, ca avem salarii de mii de euro:ohno:[/QUOTE]
^^ de acord !
Cosmin September 9th, 2010, 11:49 PM TAXIco, sa ma anunti cand Mazare mai lasa uniformele, sepcutele si aerele de revolutionar si se comporta ca un primar. Pana atunci vezi sa n-o pun eu de-o "revolutie" (aka crackdown) p-aici, ca sa vezi ce curat e dupa maxim o ora.:)
Cu astfel de personaje pe aici, thread-ul asta, care oricum are multe in comun cu alte thread-uri, nu va avea un viitor linistit. Am mutat o serie de postari (majoritatea ale lui joce) pe Building a City of Knowledge, Culture, Events & Exhibitions si The History of Constanța.
Thread-ul asta e inchis.
|
|