View Full Version : [Osijek] - Construction update (2009)
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[ 10]
11
12
13
14
15
16
17
oriontrail August 12th, 2009, 04:15 PM Cestitam komsije! Danas je vas dan da blistate!!
Congrats on the banner
http://www.skyscrapercity.com/images/headers/12.jpg
Čestitke!
fotka by Darko Krizmanić, kojeg nikad nema na ovom forumu (osim ako mu je nickname SemperFidelis, KKomarac, Esseker i sl.) :)
brca1001 August 12th, 2009, 05:03 PM jer ako se Mitka raspizdi, ne znam, nepise nam se dobro..
http://i26.tinypic.com/o51ate.jpg
http://i29.tinypic.com/nl3qcw.jpg
http://i27.tinypic.com/125nwc7.jpg
Out of this world...
mirza-sm August 12th, 2009, 06:40 PM Svaka cast na banneru susjedi, prelijepo :cheers:
OSIJEK No1 August 12th, 2009, 07:55 PM Ja kontam da bi se ja dobro slozio s tim Mitevskim
Semper Fidelis August 12th, 2009, 08:06 PM Uh sto nas hvale svi! Nije to bezveze;) :cheers:
KKomarac August 13th, 2009, 09:24 AM Osijek.hr
13.8.2009
Otvorenje trga 12. rujna
Svečano otvorenje novouređenog Trga bana Josipa Jelačića bit će organizirano 12. rujna, odnosno na Dan gradske četvrti Donji grad, potvrdio je Hrvoje Stipetić, predsjednik GČ Donji grad.
Naime, prema potvrdama iz ureda gradonačelnika, sve dozvole za korištenje trga trebale bi biti gotove do kraja kolovoza, a konačno stavljanje trga u funkciju proslavilo bi se na dan te gradske četvrti. “Trg će konačno preko dana biti tržnica, a sklapanjem klupa u poslijepodnevnim satima pretvarat će se opet u trg” objasnio je Stipetić.
gs
brca1001 August 13th, 2009, 09:26 AM Danas sam vidio kako se okrece tramvaj kod vrtica na bosutskom, ne znam da li je proba, ali bit ce nesto:banana:
brca1001 August 13th, 2009, 10:20 AM Kad smo vec zabrazdili u postmoderni, ovo je ipak dosta kvalitetnije..
http://i30.tinypic.com/zmy3c9.jpg
http://i27.tinypic.com/qyfynn.jpg
LAMPAŠ8 August 13th, 2009, 11:19 AM Otvorenje trga 12. rujna
Svečano otvorenje novouređenog Trga bana Josipa Jelačića bit će organizirano 12. rujna, odnosno na Dan gradske četvrti Donji grad, potvrdio je Hrvoje Stipetić, predsjednik GČ Donji grad.
Naime, prema potvrdama iz ureda gradonačelnika, sve dozvole za korištenje trga trebale bi biti gotove do kraja kolovoza, a konačno stavljanje trga u funkciju proslavilo bi se na dan te gradske četvrti. “Trg će konačno preko dana biti tržnica, a sklapanjem klupa u poslijepodnevnim satima pretvarat će se opet u trg” objasnio je Stipetić.
KKomarac August 13th, 2009, 11:24 AM Otvorenje trga 12. rujna
Daj, Lamaps, zar opet? :lol:
LAMPAŠ8 August 13th, 2009, 11:28 AM Daj, Lamaps, zar opet? :lol:
sorry al ovo je za zajebanciju.moro sam se posprdat..:lol:
OSIJEK No1 August 13th, 2009, 11:42 AM Daj, Lamaps, zar opet? :lol:
:bash::bash::bash:
LAMPAŠ8 August 13th, 2009, 11:51 AM :bash::bash::bash:
:lol::lol::lol:
Semper Fidelis August 13th, 2009, 12:27 PM ^^:lol:
A i koja sprdnja s tim trgom:nuts: otvoren je vec 100g. Ionako nije nist posebno.
OSIJEK No1 August 13th, 2009, 12:40 PM meni je OK
KKomarac August 13th, 2009, 12:45 PM meni je OK
Sto me lupas cekicem? :lol:
Trg jos necu komenitrati dok ga cijelog ne vidim uzivo, ali ono sto su napravili uokolo (na drugoj strani ceste prema crkvi) mi se cini bas OK, svidjaju mi se ta osvjetljenja u zidovima ;) S obnovljenom Domom, moglo bi sve na kraju ispasti kao jedna zgodna moderna cjelina.
brca1001 August 13th, 2009, 12:48 PM Osijek.hr
“Trg će konačno preko dana biti tržnica, a sklapanjem klupa u poslijepodnevnim satima pretvarat će se opet u trg” objasnio je Stipetić.
gs
pa daaaj :nuts: :nuts: kom ce se to dati stalno rasklapt i sklapat. Osim ako ne bude automatic :)
-- ustvari nisam to jos vidio uzivo, tak da mozda bude i ok..
LAMPAŠ8 August 13th, 2009, 12:51 PM Sto me lupas cekicem? :lol:
Trg jos necu komenitrati dok ga cijelog ne vidim uzivo, ali ono sto su napravili uokolo (na drugoj strani ceste prema crkvi) mi se cini bas OK, svidjaju mi se ta osvjetljenja u zidovima ;) S obnovljenom Domom, moglo bi sve na kraju ispasti kao jedna zgodna moderna cjelina.
nemam ništa protiv trga,bolje je nego što je bilo svakako..al onaj park sa cris cros stazama do ab ovo jajeta mi se ne sviđa i potpuno je zapušten..
:nuts:
KKomarac August 13th, 2009, 12:51 PM pa daaaj :nuts: :nuts: kom ce se to dati stalno rasklapt i sklapat. Osim ako ne bude automatic :)
Cekaj da vidimo, mozda gradska firma "Tržnice" bude radila svoj posao kao što se svaki dan to može vidjeti na primjeru Dolca u Zg :)
Ovdje cemo slati prijeteca pisma ako iznevjere obecano :lol:
http://trznica.hr/portal/index.php
OSIJEK No1 August 13th, 2009, 01:08 PM Sto me lupas cekicem? :lol:
komentar na lampaševo copy - paste :lol:
Semper Fidelis August 13th, 2009, 03:21 PM Eo jedna ovak usput:D Obnovili su vrtic, neznam kako se zove. Vode ga časne sestre.
http://i28.tinypic.com/wakehl.jpg
Edit: a i vidi se da su bakarsku pokrpali:lol:
Seyzmo August 13th, 2009, 09:45 PM Pitam se vec mjesecima od kako je ova kriza kakva ce biti sudbina juzne obilaznice i polako dolaze odgovori na ta pitanja.
Iako se nigdje ne kaze da se odustaje od juzne obilaznice, ali evo sto pise index.hr:
Otkad je došla na vlast Jadranka Kosor je papagajski ponavljala kako se od "investicija u infrastrukturu ne smije odustati", iako sa svih strana stižu upozorenja stručnjaka kako je nastavak gradnje pojedinih dionica autoceste u ovom razdoblju nepotrebno i glupo. Pelješki most je napokon pao, a sad je vrijeme da se odustane od još nekih cestovnih investicija koje državi kratkoročno ne donose ništa, odnosno ne potiču makroekonomski razvoj u području gradnje.
izvor:index.hr
Semper Fidelis August 14th, 2009, 11:01 AM ^^lol, te se gluposti nas neodnose i nebitrebale odnositi. Novi trak južne obilaznice ne nesto sto je prijekopotrebno!! Nije obilaznica ako njome vozis 50,60.
Brko August 14th, 2009, 12:18 PM SF po toj logici bi se trebale izgraditi još tisuće kilometara obilaznica u našim gradovima. U vašem slučaju riječ je o tome da se zbog hdssb-a nemate baš čemu nadati od ove vlade.
Seyzmo August 14th, 2009, 12:25 PM SF po toj logici bi se trebale izgraditi još tisuće kilometara obilaznica u našim gradovima. U vašem slučaju riječ je o tome da se zbog hdssb-a nemate baš čemu nadati od ove vlade.
Upravo tako jer vladi naravno nije stalo do Osijeka u kojoj je na vlasti HDSSB i ovo im je idealno mjesto gdje se mogu rezat troskovi.
deki os August 14th, 2009, 12:27 PM Upravo tako jer vladi naravno nije stalo do Osijeka u kojoj je na vlasti HDSSB i ovo im je idealno mjesto gdje se mogu rezat troskovi.
onda je to jako jadno.:bash:
jel netko zna da li uopće ove godine ide još nešto od kapitalnih investicija?:)
KKomarac August 14th, 2009, 12:43 PM SF po toj logici bi se trebale izgraditi još tisuće kilometara obilaznica u našim gradovima. U vašem slučaju riječ je o tome da se zbog hdssb-a nemate baš čemu nadati od ove vlade.
Je, je, samo što Osijek na obilaznicu (drugi trak) čeka od 80tih...
Brko August 14th, 2009, 01:09 PM Po meni je ključno samo da ne zaustave izgradnju sveučilišnog kampusa. Meni su zgrade puno draže i važnije od cesta, a građevinski faks mi stvarno odlično izgleda i držim vam palčeve da se on sagradi.
LAMPAŠ8 August 14th, 2009, 01:14 PM TRAMVAJ KROZ GACKU I DIVALTOVU ULICU PROBNO POČINJE VOZITI U PONEDJELJAK
Od Trga A. Starčevića do Bikare od 24. kolovoza za osam kuna!
Redovan putnički promet tramvajskom prugom od Vinkovačke ulice do Bikare, kroz Gacku i Divaltovu, započet će 24. kolovoza, a probne vožnje počet će tjedan dana ranije.
Osječani su navikli parkirati vozila na i uz novosagrađenu “mrtvu” prugu te osječki Gradski prijevoz putnika apelira na vozače i stanovnike uz pružnu dionicu neka promjene naviku kako ne bi ometali promet! “Uporabne dozvole za tramvajsku prugu i ispravljačku stanicu u Svačićevoj ulici postale su pravomoćne 31. srpnja i probne vožnje počet će 17. kolovoza. Od 24. kolovoza u prvoj fazi prometovanja putnike će prevoziti četiri tramvaja na liniji Bikara-Trg A. Starčevića-Bikara. Divaltovom ulicom prometovat će i nadalje autobusne linije Vijenac P. gore i Kanižlićeva-Jug II, i to tako da autobus presijeca Divaltovu ulicu i prevozi putnike u smjeru Retfale, odnosno s Juga II. Autobusna linija Mačkamama-Huttlerova-Mačkamama do daljnjega ostaje nepromijenjena i autobus će prometovati po sadašnjoj trasi. Autobusna linija Jug II-Bolnica-Jug II, također, ostaje”, pojašnjava mr. sc. Igor Medić, GPP-ov direktor podsjećajući da širenje tramvajske mreže kroz izgradnju tramvajske pruge u Divaltovoj ulici iznosi 62,155.655 kuna bez PDV-a. “Ukupna investicija (izgradnja pruge, projektna dokumentacija, troškovi izmještanja trafostanice, stručni nadzor, komunalni doprinosi, upravne pristojbe i ostalo) iznosi 68,154.051 kuna bez PDV-a. Uz navedene iznose, investiciji će biti dodani zavisni troškovi - trošak vozila, trošak energije, radne snage i slično. Pretpostavljamo da će cijena prijevoza biti 8 kuna”, najavljuje Medić.
Na liniji Bikara-Trg A. Starčevića-Bikara prvi polazak s Bikare planiran je u 5 sati, a zadnji u ponoć, dok bi učestalost p(r)olazaka bila svakih 15 minuta. Medić napominje da, ukoliko građani pokažu veću zainteresiranost za prijevoz novom linijom, GPP je spreman povećati učestalost polazaka. Na novoj pruzi nalazi se devet stajališta i stajalište na okretištu Bikara, od čega su šest mimoilaznice. Stajališta se nalaze na lokacijama: Bikara s okretištem stajalištem, Umaška mimoilaznica, Ledine mimoilaznica, Huttlerova stajalište, Kirova mimoilaznica, Svačićeva stajalište, Vatrogasna mimoilaznica, Gradski vrt stajalište, Krbavska mimoilaznica, Gacka mimoilaznica.
Seyzmo August 14th, 2009, 01:55 PM Ajd bar nesto...vec sam se pitao sta cekaju s tim.
brca1001 August 14th, 2009, 02:44 PM SF, aj da barem nesto proizvodimo u gradu, pa da je bitno tih 15 min sto ce kasnije roba stic u grad. Problem je sto ne proizvodimo, a i ovo sve sto se vrti oko gradjevine i trgovackih lanaca cisto je da se ne moraju otpustiti radnici koji rade u gradj. kooperativi.
Poslodavci se bude po pet puta u noci i smisljaju kak ce isplatit radnike, zajebat banku koja ih blokira, njima opet neko drugi ne isplacuje, tak da je to sve jedan zacarani bullshit, za koji ja nazalost ne vidim rjesenje. Kolektiva je blokada u drzavi i sljedi 7 mrsavih godina, ko je izmuzo, izmuzo je, jebiga, rijecani su jedva uspjeli tu obilaznicu zgovnati.. Tako da u najoptimisticnijem slucaju vidim lagani oporavak 2011, a do onda imamo vremena se posvetiti sadnji drveca, sta drugo da kazem..
Daka August 14th, 2009, 03:32 PM a do onda imamo vremena se posvetiti sadnji drveca, sta drugo da kazem..
Sjajna ideja..pokraj svih novoobnovljenih ulica stara stabla su srušena,a negdje nije posađeno baš ništa :ohno: ,eto samo se treba prisjetiti starog izgleda vinkovačke ulice...sa drvoredom kestena sa oba dvije strane...a sad ko pustinja(da znam 4 trake i tramvaj)...znači preostaje nam samo sadnja :lol: :cheers:...
Semper Fidelis August 14th, 2009, 03:57 PM Po meni je ključno samo da ne zaustave izgradnju sveučilišnog kampusa. Meni su zgrade puno draže i važnije od cesta, a građevinski faks mi stvarno odlično izgleda i držim vam palčeve da se on sagradi.
Ehh, kljucno je to, ali to se gradi i to ide lijepo. Ali kljucne su i ceste i to jako;)
SF, aj da barem nesto proizvodimo u gradu, pa da je bitno tih 15 min sto ce kasnije roba stic u grad.
?
A sta kao neproizvodimo?:lol: Pogotovo kad počne kampanja sada u Šečerani pa kad stotine kamiona krenu obilaznicom, jer jedino tako i smiju, i onda kolona od Nemetina do Višnjevca. Zasto? Zato jer nemamo poštenu obilaznicu koja je POTREBNA gradu! I još vise nam treba zato jer je to GRADSKA cesta. Vecina koja ide u grad koristi se "obilaznicom". i eto ti guzve. Jednostavno je kaos s vozilima u gradu. I to nema veze sa proizvodnjom nekom nego jednostavno s sigurnoscu i brzoj protocnosti prometa. Jednostavno kvalitetna obilaznica je nesto sto grad poput OS ne treba, nego MORA imati!
E sad zasto se ona nije vec pocela radti i zasto sve to stoji zbog političkih igrica, to je neka deseta priča.
brca1001 August 14th, 2009, 04:10 PM Do secerane nisu jos ni predvidjeli u dokumentaciji, a osim secera, deterdzenta, piva sta mi to radimo: kozu?, namjestaj?, traktore?, svilu?, sibice?, plastiku?, papir?...
Nego meni neke stvari nisu jasne, nisam neki zeleni ili ekolog i uvijek se zalazem za izgradnju, jasno da su se neki drvoredi morali srezat, (vinkovacka, divaltova), ali po bogu kom su smetala ona drveca u cevapovicevoj, skolskoj kog jaggerove, gundulicevoj..
Dodje mi rodbina (rodjeni osjecani) i pitaju me pa dobro jer se bas tolko drveca moralo porusit? i ja uz sav trud ne mogu odgovoriti..
Padne grana babi na glavu i ubije ju, i ajmo sad porusit cijeli drvored, pa to je ko da meni ispadne fen u kadu i ubije me struja (vjerojatno ne bi) i sta cemo prestat proizvodit fenove.. Neke stvari u ovom gradu jednostavno nadilaze racionalno.
Semper Fidelis August 14th, 2009, 04:15 PM Do secerane nisu jos ni predvidjeli u dokumentaciji, a osim secera, deterdzenta, piva sta mi to radimo
I ovo sto si nabrojao je dosta:D
Da obilaznica bi isla samo de petlje za Tenju. ALi kazem da se kamioni voze cijelom duzinom danasnje obilaznice i jednostavno stvaraju guzve. I onda se prikljucit na takvu obilaznicu je uzas.:nuts:
^^A za drvece nemam pojma. Sad te ulice grozno izgledaju. Mozda su bila stara. Neznam jesu li zasadili nova tamo?
LAMPAŠ8 August 14th, 2009, 04:18 PM ^^ne bih se složio s tobom,u osijeku je posađeno više novih stabala nego što je porušeno..
problem je taj što se višegodišnje stablo zamjenjuju omalenim biljkama kojima treba era da naraste,umjesto da to rade višegodišnjim sadnicama,da odmah prave hlad..
:cheers:
brca1001 August 14th, 2009, 04:25 PM ^^ne bih se složio s tobom,u osijeku je posađeno više novih stabala nego što je porušeno..
problem je taj što se višegodišnje stablo zamjenjuju omalenim biljkama kojima treba era da naraste,umjesto da to rade višegodišnjim sadnicama,da odmah prave hlad..
pa da jel to toliki problem malo vecu sadnicu posadit, ili ako je neko vec zamislio sijec drvored, onda lagano kroz dvije-tri godine izmjenjivat 5-6 komada i tako samo malo smisljenije to radit, obiljezavat koje treba srusit koje ne, a ne samo onak odjednom cijela cevapoviceva pusta, ili gunduliceva prema retfali, prejadno, s druge strane unikom je jako dobra firma, i stvarno ljudi rade i po noci trude se sadit cvijece, cist nam je grad, peru ulice, svaka cast, ali strategije u sijeci ne bi bilo na odmet.
LAMPAŠ8 August 14th, 2009, 04:31 PM pa da jel to toliki problem malo vecu sadnicu posadit, ili ako je neko vec zamislio sijec drvored, onda lagano kroz dvije-tri godine izmjenjivat 5-6 komada i tako samo malo smisljenije to radit, obiljezavat koje treba srusit koje ne, a ne samo onak odjednom cijela cevapoviceva pusta, ili gunduliceva prema retfali, prejadno, s druge strane unikom je jako dobra firma, i stvarno ljudi rade i po noci trude se sadit cvijece, cist nam je grad, peru ulice, svaka cast, ali strategije u sijeci ne bi bilo na odmak.
slažem se ali oni koliko ja znam za planske takve stvari traže odobrenje gradskog poglavarstva a onda oni odobre sadnju...al pošto su neke druge stvari ispred toga(čitaj sklepana divaltova i nova pruga npr) jasno ti je da to baš i ne ide tako..
OSIJEK No1 August 14th, 2009, 04:32 PM Do secerane nisu jos ni predvidjeli u dokumentaciji, a osim secera, deterdzenta, piva sta mi to radimo: kozu?, namjestaj?, traktore?, svilu?, sibice?, plastiku?, papir?...
kruh, poljoprivreda, stocarstvo, gradnja, dosta malih firmi koje stosta proizvode...radi se radi samo smo prenelikvidni
KKomarac August 14th, 2009, 04:33 PM ^^
Pitaj Toneta Papica i njegove pjade iz Unikoma koji su uvijek to jadno drvece popljuvali kao dotrajalo, bolesno itd. pa se moralo rezat :ohno: A bilo je i one price da je Matkovicev brat proizvodjac ogradica za nove sadnice pa se njemu tako namjestao posao :nuts:
Ne znam samo koji inzenjer hortikulture i sumarstva im je odobrio da se to radi!? Zadnji korak u spasavnju i njabolesnijeg drveta je rezanje - do tad ga se lijeci na bezbroj nacina koji su na raspolaganju... ma... :(
Ove sibice i stapici (vidi Gundulicevu) se ne zovu sadnice vec grancice!!! To nece nikad narasti, prethodno ce se osusiti sto se sad i vidi po gradu! Evo, primjer Hebrangove u kojoj je posjecen stoljetni drvored lipa jer je mijenjao vodovod - posadili su jos donekle kvalitetne sadnice, ali su se skoro SVE osusile na ovoj vrucini, samo one koje su vlasnici ispred svojih kuca svakodnenvno zalijevali su ostale zive... Ali eto, ta sadnica/grancica kosta 0,20kn po kom, a 2-3 godine stara kosta 20kn (karikiram).
brca1001 August 14th, 2009, 04:45 PM ne znam, bavit cemo se drvecem slijedece 3 godine :D
- da vis i to igra ulogu, kad u koje doba zasadit, oni to roknu u sred ljeta, hahaha...
VESP031 August 14th, 2009, 04:52 PM SF po toj logici bi se trebale izgraditi još tisuće kilometara obilaznica u našim gradovima. U vašem slučaju riječ je o tome da se zbog hdssb-a nemate baš čemu nadati od ove vlade.
A kao da je HDZ pobijedio bi bilo bolje!Opet bi se radio miliJon i jedan spomenik braniteljima po enormnoj cijeni za svoje pajdike i sl!A sto se tice ostalog, Bas me zanima sa kojom lovom bi ista napravili!Samo nam jos oni trebaju!Neka hvala!
Brko August 14th, 2009, 05:02 PM Ipak bi bilo bolje iako se slažem s tobom.
VESP031 August 14th, 2009, 05:10 PM Smajlic koji povraca!
brca1001 August 14th, 2009, 05:12 PM Po meni je ključno samo da ne zaustave izgradnju sveučilišnog kampusa. Meni su zgrade puno draže i važnije od cesta, a građevinski faks mi stvarno odlično izgleda i držim vam palčeve da se on sagradi.
da vidis samo kako se to zaustavi ako se hoce, posalju onu djecu arheologe na praksu, da prckaju u pijesku i zakoce izgradnju na 5 godina..
Joojj necu vise danas sam crno raspolozen, idem..
Brko August 14th, 2009, 05:23 PM Smajlic koji povraca!
Na mene ili na mogućnost da se hdz vrati na vlast u Osijeku ?
VESP031 August 14th, 2009, 06:04 PM Na mene ili na mogućnost da se hdz vrati na vlast u Osijeku ?
XD2!
Daka August 14th, 2009, 08:11 PM ^^ne bih se složio s tobom,u osijeku je posađeno više novih stabala nego što je porušeno..
:cheers: Ma okej ako je zasađeno više novih stabala,ja samo kažem da na vinkovačkoj nije posađeno nijedno novo stablo,a sjeti se kako je ulica prije izgledala...
OSIJEK No1 August 17th, 2009, 09:47 AM prije je bila dvotračna zapustena cesta, a sad je četverotračna široka obnovljena cesta, i još tramvaj prolazi kroz nju
gdje da se posade stabla?
Seyzmo August 17th, 2009, 11:58 AM prije je bila dvotračna zapustena cesta, a sad je četverotračna široka obnovljena cesta, i još tramvaj prolazi kroz nju
gdje da se posade stabla?
Prica se o Vinkovackoj?
Meni je ona isto OK rijesena i stvarno izgleda kako i dolikuje vecem gradu, samo te 4 trake nazalost kratko traju.:)
Semper Fidelis August 17th, 2009, 12:02 PM Ta ulica je široka, ali ne dovoljno da bi se sada moglo i drvece zasaditi. Tad bi to 10 puta ljepse izgledalo:)
Seyzmo August 17th, 2009, 12:09 PM Ta ulica je široka, ali ne dovoljno da bi se sada moglo i drvece zasaditi. Tad bi to 10 puta ljepse izgledalo:)
Pa na Vinkovackoj i je zasadjeno drvece, ali je jos malo pa se ne primjeti.
Semper Fidelis August 17th, 2009, 12:15 PM Pa na Vinkovackoj i je zasadjeno drvece, ali je jos malo pa se ne primjeti.
Prosao sam milijun puta a nikada nisam primjetio:nuts: Jel cijelom duzinom ili samo na nekim mjestima.
KKomarac August 17th, 2009, 12:16 PM ^^
Kuglasti bagremi (bljak) s jedne strane.
Semper Fidelis August 17th, 2009, 12:25 PM ^^
Kuglasti bagremi (bljak) s jedne strane.
Kuglasti? lol, kaki je to:D
Pa bolje ista nego nista. A ionako drvo ko drvo. Zar je bitno koje ce biti:)
Seyzmo August 17th, 2009, 12:50 PM Kuglasti? lol, kaki je to:D
E pa nije bas.:lol:
Neces tamo posaditi orahe npr.:)
Semper Fidelis August 17th, 2009, 12:53 PM ^^Da je neka šira cesta ja bi:D
A bilo bi super da zasadimo neko japansko drvo, ono neko šareno. Npr ona trešnja il višnja njihova. Vidio sam to negdje u Os da ima.
KKomarac August 17th, 2009, 01:03 PM Kuglasti? lol, kaki je to:D
Je, invazija na grad, kao i u vecini obnovljenih osjeckih ulica :(
Ne mogu sad pronaci link, ali ima negdje na Os031 detaljno objasnjeno zasto to nije dobra vrsta za nase krajeve, spominje se da privlaci kukce i zivotinje koje nisu autohtone pa nanose stetu kestenima, hrastovima, lipama i sl. koji su tradicionalno domace vrste u Salvoniji.
Isto kao i oni patuljasti javori (bar mislim) u Tvrdji koji su dom sismisima, a oni ih unistavaju i znate kako su im krosnje od gore nagirzene, kao da ih je netko polio nekom kiselinom...
Jbg, sadnica hrasta je 250kn, sadnica kuglastog (meni osobno jako ruznog, unificiranog i bezlicnog) bagrema 30tak...
Semper Fidelis August 17th, 2009, 01:11 PM ^^Onda zasaditi neko normalno drvece kad s ovim ima toliko problema.
KKomarac August 17th, 2009, 03:05 PM Nije konkretno CU, ali naznaka/najava gradnje neceg proizvodnog:
Glas Slavonije
SKUPŠTINA SLOBODNE ZONE JOŠ NIJE PRIHVATILA JEDINU PONUDU ZA KUPNJU 20.270 KVADRATA ZEMLJIŠTA I HALE
Županija od MAGUBA-e traži 70 radnih mjesta
Objavljeno: 17.8.2009
Premda je prije puna dva mjeseca zaključen treći natječaj za prodaju nekretnine Hale Drava s pripadajućim zemljištem, ukupne površine 20.270 kvadrata u Slobodnoj zoni Osijek, a direktor Zone Željko Mandić već tada jedinu ponudu rusko-slovensko-hrvatskog konzorcija MAGUBA MPK od 7,554 milijuna kuna nazvao zadovoljavajućom, još se nije sastala Skupština Zone i službeno prihvatila tu ponudu.
Stoga se u osječkim gospodarskim krugovima počelo špekulirati kako je i ovaj posao upitan, nakon što je propao prethodni "deal" s litavskom grupacijom Arvi. Podsjetimo, nakon što je Arvi odustao zbog recesije, uskočila je MAGUBA, ponudivši gotovo istovjetan sadržaj - proizvodno-distributivni centar mineralnog gnojiva s mješaonicom i pakerajem. No, Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan i predsjednik Skupštine Zone, tvrdi kako se potpisivanje ugovora otegnulo samo zbog pregovora oko njegovih detalja i kako nema ničega spornog.
- U ponudi konzorcija MAGUBA stajalo je kako će oni na tom zemljištu i u hali u prvo vrijeme organizirati primanje, skladištenje i distribuciju mineralnih gnojiva u rasutom stanju. Nakon što kompletno isplate iznos, a rok je 30. studenoga, počeli bi i s gradnjom mješaonice i pakeraja, što bi krenulo u proljeće 2010. godine, a završilo za otprilike tri godine. To je sve u redu, ali mi želimo u ugovor ugraditi konkretnije odredbe - ističe Šišljagić.
Naime, županijski čelnici žele se osigurati da će proizvodni pogon uistinu biti sagrađen te da će se u njemu otvoriti nova radna mjesta. Stoga su stručnjaci županijske Agencije za razvoj ovih dana vodstvu konzorcija poslali konačan nacrt ugovora.
- Tražimo da se konzorcij obveže kako će u tom pogonu otvoriti bar 70 novih radnih mjesta. Oni se s tim načelno slažu i ovaj nacrt ugovora rezultat je usuglašavanja u posljednjih mjesec dana. Stoga vjerujem kako će MAGUBA do kraja tjedna prihvatiti i potpisati taj ugovor, nakon čega će Skupština prihvatiti kupnju - očekuje župan.
Tomislav LEVAK
brca1001 August 17th, 2009, 03:13 PM evo meni pala jedna ideja, mozda je zesce glupa, ali ipak.. Sto ne bi Unikom digao cijenu za 10kn i tih 10kn da se iskljucivo akumulira godinu-dvije, i zakupio zemljiste s pravom izraslom sumom. Kakvu se ima prilike vidjet u jednom djelu kad se ide prema nasicama (orahovici). Jer osijeku ne treba 5000 stabala, dovoljno je 300-400, uostalom nije to neki ekocid, jednostavno premjestamo drvo s jednog mjesta na drugo i platimo to. Znaci sasjec 3-4 godine staro drvo u kamion i vozi brale put osijeka.
A ovo u vinkovackoj, svako drvo je 15-20 metara udaljeno, uzas, a veci su mi uzas one bandere na pol plocnika, (sa strane di je zivica) to nije istina da je tako moralo biti. Sve u svemu i ja sam volio debeli kestenov hlad duz cijele vinkovacke, al nije ona sad ni toliko losa, kakvih "akcija" ima dalje po gradu.
esseker August 17th, 2009, 09:23 PM ^^ opa bato! nema me par dana i povede se meni bliska i draga tema zelenila u gradu :)
Meni se sviđaju kuglasti bagremi, ali ako nisu baš prikladni zbog tih buba, nek sade kugleste bagrme ili obične javore. A da se trebalo i treba saditi tzv. "odgojena stabla" tj. starija i jače krošnje je točno i to nije tako nemoguće. U nekim gradovima se to tako i radi. I onda odmah imaš hladovinu.
Zelenilo ima višestruko značenje za grad jer služi kao zaštita od sunca, od vjetra, prašine, buke, a puno zelenih površina služi i smanjenju ukupne temperature u gradu i za nekoliko stupnjeva :okay:
KKomarac August 18th, 2009, 12:04 PM Osijek.hr
18.8.2009
Športski objekti: Oto Živčić imenovan upraviteljem dvorane Gradski vrt
Nastavno-športska dvorana Gradski vrt konačno je dobila upravitelja i ta je dužnost povjerena Otu Živčiću, dugogodišnjem medijskom djelatniku, a posljednjih godina voditelju promocije i odnosa s medijima tvrtke Gradnja.
“Odabrali smo osobu za koju smatram da uz pomoć Uprave može kvalitetno oživjeti dvoranu Gradsku vrt. Živčić ima veliko životno iskustvo te brojna poznanstva diljem Hrvatske, a i šire, koja će znati iskoristiti na ovoj dužnosti”, kaže direktor Športskih objekata Vlado Zečević, te najavljuje kako će s početkom nove školske godine dvorana biti puna učenika i studenata. “Projekt je s Gradom i Županijom dogovoren 99 posto, ostalo je tek riješiti neke formalnosti”, dodaje. Dvorana, međutim, ovih dana uglavnom zjapi prazna. Čeka se izrada programa i rasporeda korištenja, što će biti jedan od prvih zadataka novog upravitelja. “Dvorana mora koristiti gradu, odnosno učenicima, studentima i klubovima. Zamisao je prihod ostvariti kroz kulturne i zabavne sadržaje. Sport i kultura dva su segmenta potrebna da bi dvorana napokon zaživjela. Radit ćemo i na ostvarenju potencijala naših komercijalnih sadržaja. Dvorana, naime, ima veliki broj neiskorištenih lokala. To će biti teško ostvariti u vrijeme recesije, ali radit ćemo i u tome smjeru” - kaže Živčić. Najavljuje rad na organizaciji koncerata, te otkriva kako mu je plan jednom godišnje organizirati koncert nekoga od renomiranih svjetskih izvođača. Komercijalizirat će se i dvije male dvorane unutar kompleksa. “Ovisno o mogućnostima, mogao bi se napraviti vrhunski fitnes centar ili prostor za skvoš”. Jedan od prvih koraka bit će obilazak zagre bačkog Doma sportova i Arene. “Bit će zanimljivo vidjeti na koji način oni funkcioniraju, ali najzanimljivija mi je dvorana u Zadru, gradu koji je malo manji od Osijeka”, zaključuje Živčić. Vlado Zečević, direktor Športskih objekata, za 16. listopada najavljuje koncert klape Intrade u dvorani Gradski vrt. “Dogovori su pri kraju. To će biti prvi korak na putu oživljavanja dvorane”, kaže on. “Potrebno mi je, naravno, određeno razdoblje prilagodbe, no već sam ostvario neke kontakte”, dodaje Živčić. Otkriva samo kako je razgovarao s nekoliko osoba s estrade, ne otkrivajući imena. Kuloari, međutim, najčešće spominju Zdravka Čolića.
Glas Slavonije
hm, koliko ovo kasni? :(
OSIJEK No1 August 18th, 2009, 12:09 PM a Simona?
Semper Fidelis August 18th, 2009, 12:10 PM ^^Sta ima neki koncert. Rekli su da ce to biti dvorana uglavnom za klubove. Al meni se cini da to tamo zjapi prazno. Bas me zanima sta ce biti kad krene nova školska godina. Koliko ce se to ispuniti. Nezaboravimo da je pristup toj dvorani katastrofalan. :ohno: Sta ce biti kad bude zima. Mos se ubit u onom mraku i past u onaj kanal.
KKomarac August 18th, 2009, 12:17 PM ^^
Mislim da sam to vec pisala - sto se tice prilaza i zelenila/okolisa oko dvorane GV, ispalo je da se u ugovoru o gradnji taj dio uopce nije definirao pa tako izvodjac ni nije uredio prilaze i okolis :nuts:
Sto se tice koristenja dvorane, bojim se da ce tolika guzva u njoj biti samo za potrebe klubova i hrpe osnovnih i srednjih skola koje NEMAJU nikakve uvjete za tjelesni, kamoli dovranu (!?), pa ce se nekakvi koncerti i sl. moci rijetko odrzavati... Mozda da Gradski sportski objekti naprave bolji raspored koristenja dvorana - ravnomjerno raspodjele klubove i skole na Zrinjevac, Jug, Gradski vrt, (Krezmu)... vjerujem da bi onda vecina objekata poslovala racionalnije, ako ne i porfitabilno. Vidjet cemo... ovaj novi lik za dvoranu ne zvuci lose, bar po referencama.
Semper Fidelis August 18th, 2009, 12:29 PM ^^Ovo je iskljucivo dvorana za klubove, škole i ostele. E sad to sto ce bit tjesno za koncerte i priredbe to je druga stvar. Al nebi trebalo biti guzve, ak su prije mogli samo na jugu i zrinjevcu svi igrati.
LAMPAŠ8 August 18th, 2009, 02:03 PM gundulićeva
http://i26.tinypic.com/fuc6ro.jpg
Semper Fidelis August 18th, 2009, 06:57 PM ^^Lijepo i ta zgrada napreduje. Još da je koju napravii u tom dijelu!:)
La_Linea August 19th, 2009, 07:10 AM Iako bih ja na tom potezu rado vidio koju poslovnu ili javnu zgradu.
La_Linea August 19th, 2009, 09:14 AM E nemojte se ljutiti, al jel može jedan off topic?
Otprilike istovremeno s puštanjem u funkciju električnoga voda na tramvajskoj pruzi u Divaltovoj počeo sam imati periodične smetnje zemaljskog digitalnog TV signala (živim na Sjenjaku). Već ga par dana nemam uopće, a analogni mi je također lošiji. Ne kažem da je povezano, ali mi je koincidencija čudna. Jel netko možda zna razloge smetnjama?
Semper Fidelis August 19th, 2009, 10:10 AM ^^Opcenito sam mislio na zgrade. Lokacija je idealna za poslovne zgrade.
Ja za te smetnje nikad nisam cuo:dunno: Mozda ima veze s onim zicama i elektircnim vodovima za tramvaj.
Seyzmo August 19th, 2009, 10:52 AM E nemojte se ljutiti, al jel može jedan off topic?
Otprilike istovremeno s puštanjem u funkciju električnoga voda na tramvajskoj pruzi u Divaltovoj počeo sam imati periodične smetnje zemaljskog digitalnog TV signala (živim na Sjenjaku). Već ga par dana nemam uopće, a analogni mi je također lošiji. Ne kažem da je povezano, ali mi je koincidencija čudna. Jel netko možda zna razloge smetnjama?
Ako govoris za DVB-T onda imas problem kao i ja, ali ja nisam to sa tim povezao vec sa premjestanjem odasiljaca iz Josipovca na Hotel Osijek.
Od kad su to napravili i meni se pogorsalo, slika mi zna zastajkivati, "raspadat" se u nekim trenucima.
U jednoj sobi uopce vise ne mogu uhvatiti DVB-T signal dok mi se u dnevnoj dogadja ovo sto sam naveo.
Nije mi to toliko ni bitno jer sve te kanale imam i na Maxu i preko Dreamboxa tako da mi je DVB-T samo rezervna varijanta.
Semper Fidelis August 19th, 2009, 10:55 AM Osli smo off, ali i meni je slaba Slavonska, cak i prije je loša bila. Al sad je totalno negledljiva. Osječka je opet odlična!
OSIJEK No1 August 19th, 2009, 10:59 AM jel slavonska i osječka uopće imaju digitalni signal?
Seyzmo August 19th, 2009, 11:13 AM jel slavonska i osječka uopće imaju digitalni signal?
Ne...preko DVB-T ih nema, ali ima osjecka na Maxu, a slavonska analogno.
OSIJEK No1 August 19th, 2009, 11:36 AM ima i slavonska na max-u
KKomarac August 19th, 2009, 11:41 AM ^^
Prebacite se s tim u birtiju ;)
EVO NEČEG VAŽNOG!
Osijek.hr
JAVNA RASPRAVA O PRIJEDLOGU IZMJENE I DOPUNE GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA GRADA
25. kolovoza počinje javna rasprava o prijedlogu izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Osijeka. Sve zainteresirane osobe do 23. rujna imat će priliku u javni uvid spomenutog prijedloga u prostorijama Grada ili na web stranici grada Osijeka.
http://osijek.hr/javna_rasprava_gup_osijek.aspx
jukkaz August 19th, 2009, 11:49 AM džaba ti uvid... :lol:
KKomarac August 19th, 2009, 11:56 AM džaba ti uvid... :lol:
Jer? Podijeli s nama ono sto mi ne znamo :lol:
jukkaz August 19th, 2009, 12:02 PM nemam šta podijelit
sve su do sad pritužbe za GUP redovito odbijali
nešto ko amandmani oporbe u saboru
uzaludni gubitak vremena što se mene tiče
KKomarac August 19th, 2009, 12:06 PM ^^
Kada je bila zadnja rasprava? Mozda ovaj put (zbog druge vladajuce garniture) bude drugacije :dunno: Uvijek vrijedi pokusati, ili se bar informirati...
jukkaz August 19th, 2009, 12:12 PM ne znam kad je bila...mislim prije godinu dana
vjeruj mi da nova garnitura u vezi ovoga nije ništa bolja
i tako ista firma radi GUP, a i privatni interesi su ostali isti
OSIJEK No1 August 19th, 2009, 12:46 PM s tim da je prosla vlast nesto radila, a ova samo dijeli otkaze i optuzbe
deki os August 19th, 2009, 12:57 PM s tim da je prosla vlast nesto radila, a ova samo dijeli otkaze i optuzbe
ja se nadam da tako neće i ostati.:)
OSIJEK No1 August 19th, 2009, 12:59 PM poznavajuci vladajuce u HDSSB-u to nam je sudjeno 4-g
pogledaj samo koje su ljude vratili na cela firmi, a NK Osijek je ogledalo nacina njihovoga rada
brca1001 August 19th, 2009, 01:18 PM džaba ti uvid... :lol:
slobodno gledajte drugari , :lol::lol::lol:
a jesu kartu napravili supci moras 10x zoomirat da bi vidio legendu, a dok predjes na kartu zaboravis sta si htio vidit, hahah
e pa bit ce analize. povecao sam legendu i sasjeckao kvartove
http://i31.tinypic.com/jidgk7.jpg
retfala
http://i30.tinypic.com/pvhn6.jpg
GGO
http://i31.tinypic.com/21ovqpy.jpg
DGO1
http://i27.tinypic.com/vg6cyx.jpg
DGO2
http://i30.tinypic.com/1zd68gj.jpg
JUG2
http://i30.tinypic.com/28sc6jc.jpg
NGRAD
http://i26.tinypic.com/bdkv1u.jpg
IND
http://i29.tinypic.com/1ze81va.jpg
oriontrail August 19th, 2009, 01:59 PM Nemojte o politici
brca1001 August 19th, 2009, 02:32 PM nova juzna retfala - obiteljske kuce WTF!, bijela ladja - max 3 etaze WTF, jug IV - max 6 etaza, zasto?, sad se vidi da ruzina totalno nije ispostovana, bogami gundulicevu i reisnerovu su zapaprili sa 6 etaza..
deki os August 19th, 2009, 02:48 PM nova juzna retfala - obiteljske kuce WTF!, bijela ladja - max 3 etaze WTF, jug IV - max 6 etaza, zasto?, sad se vidi da ruzina totalno nije ispostovana, bogami gundulicevu i reisnerovu su zapaprili sa 6 etaza..
za novu južnu retfalu se zna već 2 godine da će se smjeti graditi samo obiteljska gradnja do 3 nadzemne etaže što mi je totalno jadno, ko da u osijeku nemamo već dovoljno lokacija s takvom namjenom al dobro. stvarno u osijeku se želi nametnuti nekakav seoski način života.:ohno:
alek_os August 19th, 2009, 02:53 PM ^^ agreed :nuts:
kakve su ono 4 zgrade valjd na trpimirovoj (zeleni krugovi) oko stadiona?
i nigdje osim toga nije dopušteno ići iznad 6 etaža O.o ...:nuts:
deki os August 19th, 2009, 02:57 PM ^^ agreed :nuts:
kakve su ono 4 zgrade valjd na trpimirovoj (zeleni krugovi) oko stadiona?
i nigdje osim toga nije dopušteno ići iznad 6 etaža O.o ...:nuts:
čovječe ne možeš vjerovat da je u osijeku dozvoljena tako niska katnost, mislim manji gradovi od osijeka smiju praviti više zgrade, kako smiješno.:lol:
kad god gledam CU drugih gradova bivše juge tamo se prave sve prave mrcine od zgrada, baš ono velegradske a u osijeku im je i 4-5 katova puno.:bash:
KKomarac August 19th, 2009, 02:57 PM Nisam jos sve proucila, in my opinion, Bijela ladja 3 etaze - OK. Jug i Retfala bi oboje morali biti 6 etaza, mozda i pola obiteljske jednokatnice/dvokatnice u kombinaciji s visekatnicama (kao na Sjenjaku, i trokatnice i 12terokatnice) - ali STROGO uredjeno s primjerenim prijelazima izmedju visokogradnje i niskogradnje (da se ne bi ponovili slucajevi Ruzina, Strosika i Gunduliceva).
REISNEROVA - 6+1 ?!?!?!?! A u k! :bash: :bash: :bash: Pa to stvarno nije normalno.
A vidim, nista ne cine ni po pitanju "sanacije stete" ucinjene na tim ostalim ulicama, covjece...
Ispada da ponovno trpaju visekatnice u uske ulice i neprimjerenu infrastrukturu u CENTRU, a okolo, brate mili, porostora koliko volis, gdje se moze izgraditi sva potreba i primjerena infrastruktura, guraju iskljucivo obiteljske kuce!
Definitivno treba ici na te rasprave, u sto vecem broju. Ako se dovoljno zainteresiranih skupi, moguce je bar izvrsiti pritisak i dati do znanja da je "puk" informiran - vjerujem da je do sada cesto bio slucaj da 90% obicnih ljudi pojma nije imalo ni sto je GUP, kamoli rasprave i uvidi, ili da oni imaju pravo nesto prigovoriti... Zbog neznanja se cesto suti, a onda oni koji znaju to iskoristiti naprave nepopravljive stete.
brca1001 August 19th, 2009, 03:14 PM pazi ti koju oni logiku imaju, dopustili smo u reisnerovoj (citaj zasrali 2 zgrade) 6 etaza, pa onda moramo i pola vinkovacke do dunavske (isto 6 etaza). U unutrasnjosti donjeg grada u onim ulicicama bi ja skroz zabranio bilo kakvu gradnju. Zasto se na rubnim djelovima ogranicava na 6? kakve su to gluposti?, jug i retfala smiju ici na vecu katnost, pa i nova divaltova, jbt. tam ce tramvaj ic..pa nece se valjd vile tamo pravit. kriminal.
moram jos malo te zelene vertikale proucit nesto mi tu smrdi..
jukkaz August 19th, 2009, 03:17 PM kao što rekoh
nema tu urbanizma, samo interesi i politika
ja sam već odustao od borbe i sad mi je bolje za živce
KKomarac August 19th, 2009, 03:27 PM kao što rekoh
Siguran? :)
Mene to podjseca na otpor ljudi prema izborima jer "ne vole politicare koji su svi lopovi", a onda se poslije zale i jadaju kako im ne valja ovaj i onaj - pasivnost nikad nije dovela do promjena, kamoli napretka. But, thet's just my opinion ;)
Ne kazem da si ti takav, ali mislim si, pa *ebemu, mora se moci nesto napraviti, nesto promijeniti, bar i neki mini korak, ako pokusam i padnem bar znam da sam pokusao, ja sam pokusao, nisam sutke prihvatio da mi drugi rade o glavi...
jukkaz August 19th, 2009, 03:34 PM vidi se da još studiraš :lol:
nakon 5 god u ovom poslu vidim da je tu jako malo struke, a puno rodjaštva i politike pa sam odustao. a bio sam još veći entuzijast od tebe i pokušavao svašta, al sad odustajem. ako ćeš moj savjet za ubuduće...gledaj sebe i svoje interese jer nećeš ništa postići
KKomarac August 19th, 2009, 03:40 PM vidi se da još studiraš :lol:
nakon 5 god u ovom poslu vidim da je tu jako malo struke, a puno rodjaštva i politike pa sam odustao. a bio sam još veći entuzijast od tebe i pokušavao svašta, al sad odustajem. ako ćeš moj savjet za ubuduće...gledaj sebe i svoje interese jer nećeš ništa postići
Vidi se da te pojela pasivna svakodnevnica i okolina ;) Ne osjecam potrebu za tvojim savjetom, samo mi je zao sto si odustao od entuzijazma tako rano jer si vjerojatno bio sam i nisi upoznao da se moze drugacije. Ja jesam, u ovom i nekim drugim podrucjima koja su naoko jos vise ispolitizirana. Stvar je samo da se okupi dovoljan broj proaktivnih istomisljenika i beskompromisno pocne djelovati, ne da se impresionirati okolnostima i situacijama u kojima se nalazi vec prati samo svoj (strucan) naum.
Btw. radim vec par godina, studij je odavno gotov - od kud ti uopce ideja da jos studiram?!
jukkaz August 19th, 2009, 03:45 PM a nemam pojma...takava sam dojam stekao
onda se možda i znamo
al nema veze
poanta je da nam neko vrijeme nema napretka
mogao bi sad sve elaborirati, al ne da mi se
nije vrijedno
brca1001 August 19th, 2009, 03:45 PM vidi se da još studiraš :lol:
u pravu si 80% toga se ne moze promijeniti, a kad vidim kakvi anonymusi su sastavljali kartu i ko je odgovoran, sve mi je jasno.. Krupne ribe ostvaruju svoje interese. Ali ipak mislim da bi se reisnerova i vinkovacka mogle sprijecit..
jukkaz August 19th, 2009, 03:48 PM sad je još malo ublaženo
na onom gupu od prije godinu-dvije točno si mogao vidjet čija je pojedina parcela :lol::lol::lol:
komedija od grada
cijela retfala obiteljske kuće....osim škojine parcele :lol:
a ima još dosta takvih primjera
brca1001 August 19th, 2009, 04:12 PM nas ko ce po mom misljenju ozbiljno promjenit stvari; ova djeca sto znaju za Dr. T-mana iskljucivo iz tv-kalendara, ostatak nas htjeli mi to priznat ili ne navikli smo da nas se toljagom u glavu udara, pasivni smo, iskomplexirani itd. Tako da za 15-20 godina mozemo korijenite promjene ocekivati.
KKomarac August 19th, 2009, 04:33 PM Nastavljamo ovo u Britiji, join ;)
Sto se GUPa tice - sto bi tocno trebale biti te zenlene veritkale?
La_Linea August 19th, 2009, 04:48 PM nego, prođe danas divaltovom tramvaj... jel to još testiraju signalizaciju??
LAMPAŠ8 August 19th, 2009, 04:54 PM nego, prođe danas divaltovom tramvaj... jel to još testiraju signalizaciju??
pa sva testiranja su do 24.08...onda se pušta..
Brko August 19th, 2009, 05:02 PM U KLUPAMA OSJEČKIH OSNOVNIH ŠKOLA ČAK 121 PRVAŠIĆ MANJE, UPITNA RADNA MJESTA UČITELJA
Ove će jeseni u klupe 18 osječkih osnovnih škola i dva centra, Ivan Štark i Centar Mađara, sjesti samo 901 prvašić, što je za 121 manje nego lani, a gotovo 300 manje nego u rujnu 2001. ...
Večernji list danas
Kad smo kod loših vijesti u Večernjaku piše i da je Osječka županija najsiromašnija u RH jer u njoj živi preko 11 000 siromašnih, a pad prodaje stanova u Osijeku je najveći u RH i iznosi čak 80 posto u odnosu na prethodnu godinu. :bash:
Nevjerovatno je da se kod nas u Slavoniji još uvijek ništa ne poduzima po pitanju oživljavanja gospodarstva. Samo lažna obećanja i sitni poduzetnički projekti,a onih velikih nema ni na vidiku. Šta se još treba dogoditi da političari nešto poduzmu ??? :bash: Kod nas u Brodu država i županija doslovno nemaju ni jedan jedini projekt u realizaciji. :bash:
Semper Fidelis August 19th, 2009, 07:50 PM ^^Joj ove je vec zamorno, za 10g Osijeka vise nece biti-.-
kao što rekoh
Očito, totalne gluposti!:nuts: za jug bi se trebala dopustiti veca katnost, A za reisnerovu daju 6?? E svasta.
brca1001 August 19th, 2009, 08:24 PM ^^
mogli su skratiti muke i sebi i nama, jednostavno rijecima opisati GUP: peri-deri sve osim katedrale, avenije i tvrdje. Bar bi znali na cem smo, ovako se jos trude zamazat oci. Sad ona velika sikara na vinkovackoj dobiva svoj smisao, netko je bacio pandze na to i zato je katnost u tom dijelu 6.
Semper Fidelis August 19th, 2009, 08:25 PM Na liniji Osijek-Frankfurt letjelo više od 8000 putnika, pregovara se i o liniji Osijek-London
U prva tri mjeseca na međunarodnoj zračnoj liniji Osijek - Frankfurt-Hahn, uvedenoj 6. svibnja, zrakoplovima irske niskotarifne kompanije Ryanair prevezeno je više od osam tisuća putnika, a broj putnika značajno je porastao u posljednja dva ljetna mjeseca.
Time se stanje bitno popravilo u odnosu na prvi mjesec, kada su na toj liniji letjeli tek polovično popunjeni zrakoplovi tipa Boeing 737-800, ukupnog kapaciteta 189 putnika. U zadnje vrijeme, tvrdi Blanka Strahonja, direktorica ZL Osijek, popunjenost je premašila željenu granicu od 75 posto.
- "Podsjećam, Ryanair na tom pravcu leti dvaput tjedno, srijedom i nedjeljom, u oba smjera, a zaključno sa 16. kolovoza do sada je bilo 30 letova. Na njima je ukupno prevezeno 8.037 putnika, od čega 3.900 u odlasku, a ostalo u dolasku. Prosječna popunjenost u razdoblju srpanj-kolovoz popela se više od 80 posto, s čime smo više nego zadovoljni" - ističe ona.
Podsjetimo, da ova linija ne bi završila kao ona prošlogodišnja njemačke niskotarifne kompanije Germanwings na relaciji Osijek - Koeln - Bonn (ukinuta nakon jedne sezone zbog premalog broja putnika), popunjenost do završetka ljetne sezone, konca listopada, mora ukupno premašivati 75 posto. Za sada to još nije slučaj, ali Strahonja se nada stabilizaciji ovakvoga prometa.
-" Prva dva mjeseca, svibanj i lipanj, bilo je slabije, no sada su građani ove regije prepoznali prednosti i koriste mogućnosti kupnje povoljnijih povratnih karata. Eto, one se, kada su akcije, mogu kupiti po cijeni od samo jednog eura, sa svim pristojbama, pa do 200 eura, kada je zrakoplov gotovo popunjen, kao u srijedu, 19. kolovoza" - zaključuje Strahonja.
Strahonja je, prema običaju, optimist i vjeruje da će solidna popunjenost zrakoplova za manje atraktivan Frankfurt-Hahn Zračnoj luci Osijek konačno donijeti i već godinama toliko željene letove za London. Naime, o njima s Ryanairom pregovaraju već tri godine.
- "Ušli smo u ozbiljne pregovore za liniju za London i nadamo se kako ćemo uspjeti dogovoriti njihovo pokretanje od konca ožujka 2010. godine. Imamo signale iz Ryanaira da bi se to moglo dogoditi, jer je osnovni uvjet dobra popunjenost za Frankfurt, praktički ispunjena", kaže Strahonja.
Inače, ugovor za Frankfurt-Hahn sklopljen je na pet godina, ali će se razmatrati po završetku svake sezone.
:cheers::cheers:
Autor: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Goran Flauder [arhiva031]
Semper Fidelis August 19th, 2009, 08:31 PM ^^
mogli su skratiti muke i sebi i nama, jednostavno rijecima opisati GUP: peri-deri sve osim katedrale, avenije i tvrdje. Bar bi znali na cem smo, ovako se jos trude zamazat oci. Sad ona velika sikara na vinkovackoj dobiva svoj smisao, netko je bacio pandze na to i zato je katnost u tom dijelu 6.
Očito, jel u GUP-u nikakvog reda i smisla:nuts:
KKomarac August 20th, 2009, 09:23 AM Jos malo o novom GUP-u:
Glas Slavonije
Grad poziva na uvid GUP-a, ali bez rasprave o Bijeloj lađi
20.08.2009. 7:44
Grad Osijek objavio je da 25. kolovoza počinje gotovo jednomjesečna javna rasprava o prijedlogu izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Osijeka. Tako će sve do 23. rujna sve zainteresirane osobe imati priliku u javni uvid spomenutog prijedloga u prostorijama Grada u Kuhačevoj 9, ili na web stranici Grada Osijeka. Javno izlaganje ove rasprave bit će održano 3. rujna u Velikoj vijećnici Grada. U Gradu napominju kako to znači da sada svi građani, ali i udruge, te Gradske četvrti imaju pravo uvida u buduće promjene GUP-a, te priliku izraziti svoje primjedbe, jer će po njegovom donošenju biti kasno.
- "Postoji zakon koji točno definira na koji se način donosi GUP. Naime, prema novom zakonu on kao takav više i ne postoji, ali Gradovi koji su ga donijeli mogu ga na snazi imati još deset godina. Mi ga sada mijenjamo, jer je prošla vlast imala neke intervencije, tipa zone Juga IV, te izmještanje nekih koridora, ili položaj džamije, kako bi prostor prilagodili svojim idejama. Osim toga javljali su se i brojni građani koji zbog GUP-a nisu mogli ostvariti neke svoje planove. Upravni odjel za urbanizam prikupljao je sve te primjedbe i sada se ide u izmjenu GUP-a", objašnjava dogradonačlnica Danijela Lovoković.
Nacrt prijedloga plana načinio je Zavod za urbanizam, a iako je običaj da prijedlog bude na uvidu javnosti samo 15 dana, gradonačelnik Bubalo zatražio je da uvid potraje mjesec dana kako bi svi stigli dati svoje primjedbe.
- "Primjedbe je moguće upisati u knjigu primjedbi i prijedloga u Gradu, ili predati pisanim putem urudžbenog zapisnika, poštom ili usmeno dati svoju primjedbu. Nakon toga sve primjedbe Zavod za urbanizam mora obraditi i one koje su prihvatljive ugraditi u GUP", zaključuje Lovoković.
Svima onima koji su mislili kako će ovo biti prilika i za raspravu oko prostora zelenog prostora kod Bijele lađe, iz Grada poručuju kako to sada neće biti predmet rasprave.
- "To je posebna zona za koju se radi detaljni plan, a GUP je preopćenit za parcelu kod Bijele lađe", objašnjava Lovoković.
U Gradu pretpostavljaju kako će i ovaj put najviše zamjerki biti oko njiva koje se nalaze do građevinskih zona i zahtjeva da se građevinska zona proširi i na njihovu parcelu, te oko dozvoljene visine etaža zgrada.
Autor: Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr
Danijelaaaaa, citas li nas forum? :)
OSIJEK No1 August 20th, 2009, 09:39 AM danijela.lovokovic@osijek.hr
KKomarac August 20th, 2009, 09:47 AM danijela.lovokovic@osijek.hr
Ma vec smo joj se ranije javili ;)
Posalji joj i ti neki sugestivni mail, kad si vec nasao adresu :D
OSIJEK No1 August 20th, 2009, 09:48 AM pa jel vam odgovorila sta?
brca1001 August 20th, 2009, 09:55 AM Ma vec smo joj se ranije javili ;)
Posalji joj i ti neki sugestivni mail, kad si vec nasao adresu :D
Sta mjesate kasu bez mene?! sta ste joj napisali? treba jedan fini uljudni mail napisati, argumentirano, i fokusirati se na malo, jer ne mozemo sve promjenit..
jel to stvarno njen mail?:)
KKomarac August 20th, 2009, 09:59 AM ^^
A ti si tko da bi te ukljucili? :lol: Salim se ;)
Ma Esseker joj je nosio u poglavarstvo prijedlog za revitalizaciju jedne ideje pa joj je usput skrenuo paznju i na nas forum. Ne znam tocno sto je napisao.
Ali da, zasto joj ne bi srocili jedan kvalitetni mail i poslali, bar da pocne pratiti forum?
KKomarac August 20th, 2009, 10:12 AM Nije pravi CU, ali dobra vijest :)
Osijek.hr
20.8.2009
Stigla još dva autobusa
Osječki GPP ove je godine kupio 12 klimatiziranih MAN-ovih autobusa s video nadzorom i invalidskom rampom, vrijednih pet milijuna eura, odnosno 260.000 eura svaki. U vrijednost najsuvremenijih autobusa putnici su se uvjerili sredinom svibnja, kada je u promet pušteno deset autobusa, a GPP-ovo poslovodstvo najavilo dolazak u Osijek preostala dva poluniskopodna prigradska autobusa MAN Lion’s City LE za kraj ljeta.
U međuvremenu putnici se voze starim i novim vozilima jer gradske i prigradske linije pokriva četrdesetak autobusa, od kojih su proljetos četiri odjavljena za otpad. “Dva su autobusa stigla u Osijek i počela prometovati. Točno je da imamo i stare autobuse na putnim pravcima, a novi zbog prijevozne pouzdanosti prevoze putnike u udaljenija prigradska naselja i susjedne općine. Kupnja autobusa je dobar potez! Putnici zaslužuju sigurnu vožnju u klimatiziranim autobusima” - kaže mr. Igor Medić, GPP-ov direktor.
Glas Slavonije
brca1001 August 20th, 2009, 10:30 AM Pa za pocetak ne dopustiti vinkovacku do dunavske (6 etaza), taj dio tamo je jako skladno izgradjen, s preke strane su katnice i sve skupa to jako dobro izgleda. Vidim da je Gunduliceva pocela pratiti Ulicu Republike u katnosti i to je ok, daje jednu urbanu cjelinu.
Reisnerovu ipak smanjiti na 3 etaze, da dobijemo lagani pad prema industrijskoj cetvrti.
Povecati katnost retfale, juga, nove divaltove na 12.
U starom dijelu Donjeg grada, zabraniti dizanje katova, na prizemnicama, koje imaju povijesnu vrijednost, iskljucivo renoviranje, bez obzira na one dvije zgrade koje su to narusile.
Semper Fidelis August 20th, 2009, 11:13 AM Eo sad sam se vozio Divaltovom nekih 200m i vidio sam 2 tramvaja. Jedan naravno nije mogao proci jer se auto nasadio pa je bilo rasprave. Nisam prosao ni 100m kad vidim drugi auto kak stoji na pruzi:nuts:
I ne, nisu ovo "pokusne vožnje" ovo su voznje radi tjeranja auta s tracnica. Da ljudi skontaju da tu ide tramvaj. Zato svaki dan pustaju da tramvaji idu.
La_Linea August 20th, 2009, 12:31 PM ^^ Hawhaw, bit će da je to
deki os August 20th, 2009, 02:34 PM Pa za pocetak ne dopustiti vinkovacku do dunavske (6 etaza), taj dio tamo je jako skladno izgradjen, s preke strane su katnice i sve skupa to jako dobro izgleda. Vidim da je Gunduliceva pocela pratiti Ulicu Republike u katnosti i to je ok, daje jednu urbanu cjelinu.
Reisnerovu ipak smanjiti na 3 etaze, da dobijemo lagani pad prema industrijskoj cetvrti.
Povecati katnost retfale, juga, nove divaltove na 12.
U starom dijelu Donjeg grada, zabraniti dizanje katova, na prizemnicama, koje imaju povijesnu vrijednost, iskljucivo renoviranje, bez obzira na one dvije zgrade koje su to narusile.
odlična ideja.:okay:
a uostalom ima na vinkovačkoj ono jedno ogromno zemljište što već jedno 10 godina stoji prazno odmah poslije podvožnjaka s lijeve strane. neka tamo naprave jedno malo naselje.:cheers:
Semper Fidelis August 20th, 2009, 05:20 PM ^^I ja potpisujem to sto je rekao. Bilo bi odlicno da je tako!:cheers:
Sam ja neznam sta oni glume s tim da se na jugu prave zgrade od 6 katova? Preglupo. Tamo bi predobro bilo da se grade zgrade vise od 10 katova. Da grad dobije novu vizuru.
jukkaz August 21st, 2009, 12:23 AM ja bi osobno zabranio bilo šta više od 4 kata
niti smo split niti rijeka
ko u firenci ili ateni
Semper Fidelis August 21st, 2009, 08:44 AM ja bi osobno zabranio bilo šta više od 4 kata
niti smo split niti rijeka
ko u firenci ili ateni
:lol::lol::lol: Bolje onda neke kucice s vrtovima i bazenima pa da budemo beverly hills:lol:
Nekuzim ovo niti smo split niti rijeka?:dunno:
jukkaz August 21st, 2009, 08:57 AM imamo mjesta za širit se i treba sačuvat vizure na katedralu
više zgrade = veći problem parkinga i infrastrukture
umjesto par nebodera radije bih jednak broj stanova vidio
raspoređen u stambene blokove podjednake visine
Semper Fidelis August 21st, 2009, 08:58 AM ^^Npr lokacija jug 4. Zasto se tu nebi radile vislje zgrade? Mjesta ima koliko hoces. I za podzemne garaže, parkiralista i parkove:okay: Vizura katedrale se nemoze narusiti s te lokacije, jer je to ipak na dalekom jugu. Moze se samo dobiti lijepa vizura lijepih novih zgrada kad se dolazi u grad s juzne strane:cheers:
jukkaz August 21st, 2009, 09:15 AM zato da ne bi dobio "prekrasne" vizure tih "prekrasnih" zgrada kao što je primjer par 6-katnica u retfali kod vij. petrove gore. Eno ti sada visokih zgrada i lijepe vizure s obilaznice :ohno:
Semper Fidelis August 21st, 2009, 09:38 AM ^^cek cek, tebi smetaju one zute zgrade na vij, petrove gore? najobicnije zgrade:lol:
Koliko sam skontao Osijek bi po tvom trebao biti cijeli u kucama i sam bi katedrala trebala stršati:D
KKomarac August 21st, 2009, 09:38 AM ^^
Ja se u principu slazem s Jukkazom. Cak mislim da danas ljudi nisu previse zagrijani zivjeti u visokim neboderima, vise vole neku kombinaciju kuca-stan kao sto su urbane vile (meni je ono Retflala nova super stvar, jedino je na premaloj parceli izgradjena). Visoke zgrade bi bile poslovne...
Medjutim, ono sto me najvise smeta u cijelom GUPu je daljnje trpanje visekatnica u Ruzinu i slicne ulice Centra :nuts: Vec sam jednom pisala o ideji kako ublaziti tu krezubost - strogim definiranjem katnosti (za kat - dva nize) za susjedne parcele, npr. izgradjene su dvije zgrade od 5-6 katova, desno i lijevo od njih je mala trosna kucica za koju se definira da se smije izgraditi samo 4-katnica/3-katnica, pored njih dvokatnica itd. Znam da to ima svoje manjkavosti i bilo bi tesko za provesti, ali u protivnom se dozvoljava daljnje divljanje zbog kojeg ce desetljecima trpjeti ne samo stanari tih zgrada vec i (okolna) infrastruktura...
SF, opet si iskljuciv ;) Covjek uopce nije to rekao, procitaj.
Semper Fidelis August 21st, 2009, 09:53 AM ^^Nisam, neg je covjek napisao da mu smetaju zgrade na vij petrove gore, po tom sam mislio da bi bilo bolje da su sve kuce:D
Ja sam kazem da bi bilo super kad bi se izgradile višlje zgrade (po meni 8 i vise katova) di bi se dobio urbaniji izgled grada. Da se na lokaciji Jug 4 tako sta napravi bilo bi super. Ionako tom stranom dominiraju silosi. Ipak morate prihvatiti da smo mi za ove nase prilke velik grad. I da malo urbanizma i višljih zgrada gradu nebi bilo na odmet;)
Nije sve u tome da se katedrala mora vidjeti kud god dolazio u grad. Nevidim smisao. Po tome HO jako smeta i totalno unistava vizuru. Jer prvo njega vidis tek onda katedralu.
KKomarac August 21st, 2009, 10:12 AM ^^
I to je tvoje misljenje na koje imas pravo, kao i jukkaz na svoje ;)
Po meni urbanizam tj. urbani izgled grada nije automatski istovjetan s visokim zgradama, dapace, cesto je suprotno. Dio Sjenjaka s 4tverokatnicama je jednako urban kao i s 12terokatnicama. U Njemackoj se, npr. stambena naselja s visokim zgradama nazivaju "betongetto" i redovito su najnepozeljnija mjesta za zivot... Zamisli koliko bi se morao povecati broj ljudi u Osijeku da bi se "napunilo" stambeno naselje velicine Sjenjaka? U Jugi su se takava naselja radila po svim vecim gradovima jer je uistinu bilo potrebe za njima, i zbog broja stanovnika i zbog nekih dr. "drzavnih" interesa.
Mislim da je bitnije primjereno planirati naselje i pripadajucu infrasturkutur, pa cak i naselje urbanih vila poput Retfale Nove. Osobno mi je ugodnije zivjeti u takvim zgradama, a raditi u visokim :D
Obiteljske kuce i 4tvoerokatnice su velika razlika, a oboje moze itekako izgledati urbano i (vele)gradski ;)
I bez brige, nitko ni ne pomislja da Osijek nije veliki grad. Samo sto ne misle svi da ce biti urbaniji i "veci" time sto ce imati nova naselja sa stambenim zgradama od 8 i vise katova ;) Industrija, proizvodnja, obrazovanje, kultura, zdravstvo, prometna infrastruktura - to su, po meni, puno bolji pokazatelji urbanosti neke sredine od katnosti :)
Semper Fidelis August 21st, 2009, 10:17 AM ^^
Samo sto ne misle svi da ce biti urbaniji i "veci" time sto ce imati nova naselja sa stambenim zgradama od 8 i vise katova ;) Industrija, proizvodnja, obrazovanje, kultura, zdravstvo, prometna infrastruktura - to su, po meni, puno bolji pokazatelji urbanosti neke sredine od katnosti :)
To je druga prica! Eo nova Retfala ce biti neko naselja sa kucama i zgradama do max 3kata. To ce biti kao neko urbano naselje. Sigurno je vec tamo zemljiste i poskupjelo zbog novih cesta a i Portanove.
No zapoceli smo pricu o tome kako bi neki grad "trebao izgledati" Ja nevidim sta bi npr bilo loše da jug dobije malo vislje zgrade. Je je jug cijeli u onim zgradama kockama. I to loše izgleda, makar je dobar dio i obnovljen. Volio bi da taj dio grada dobije novi izgled. Ja sam i za nova urbana naselja na Bikari i oko bajera sa kucama i zgradicama. Al malo i da se ide u vis bi jako zgodno bilo:)
jukkaz August 21st, 2009, 10:29 AM ^^Nisam, neg je covjek napisao da mu smetaju zgrade na vij petrove gore, po tom sam mislio da bi bilo bolje da su sve kuce:D
o čem ti pričaš čovječe??!
ja sam i živio na petrovoj 15 god na 6 katu i to je po meni neki maksimum za Osijek. Samo kažem da je onih par novih zgrada (npr raketa u Sljemenskoj) primjer zašto ne smijemo dati veće katnosti...jer dolazi do takvih ekscesa koji zauvijek obilježavaju panoramu grada. Ne smijem ni pomislit na šta bi ličile te tvoje 10-katnice. Uostalom i sad živim na 6 katu (nije bilo planirano)...parkinga ni za lijeka i što više stanova više problema sa susjedima. To su stvari o kojima ti ne razmišljaš. Samo kako će zgrada izgledat i da se vidi s Marsa. Razina urbanosti grada uostalom nema veze s katnošću
jukkaz August 21st, 2009, 10:31 AM a vezano za ovo što kažeš za hotel Osijek...moj prijedlog kad se obnavljao je bio da se zgrada sruši i da se napravi jedna velika zgrada koja bi ispunila cijelu rupu čime bi se riješila 2 problema odjednom...vizure i rupe.
Semper Fidelis August 21st, 2009, 10:32 AM a vezano za ovo što kažeš za hotel Osijek...moj prijedlog kad se obnavljao je bio da se zgrada sruši i da se napravi jedna velika zgrada koja bi ispunila cijelu rupu čime bi se riješila 2 problema odjednom...vizure i rupe.
ali max 2 kata?
KKomarac August 21st, 2009, 10:36 AM Naslucuje li se nova zgrada Unikoma?
Osijek.hr
21.8.2009
Grad će Unikomu darovati zemljište za novu zgradu
Nakon što je državna revizija iznijela niz primjedbi oko jamstava Grada za kreditne obveze gradskih tvrtki, gradska će uprava do kraja godine dokapitalizirati tvrtke na koje su se primjedbe odnosile - prije svih GPP i Unikom.
- Bilo je mnogo primjedbi državne revizije da smo servisirali kredite po izdanim jamstvima za naša trgovačka poduzeća, najviše za GPP, ali i za ostale. Upravo stoga do kraja godine obavit ćemo dokapitalizaciju naših trgovačkih društava - potvrđuje gradonačelnik Krešimir Bubalo. Potrebno je istaknuti dokapitalizaciju Unikoma, koji je, dodaje Bubalo, u velikim problemima te će za ovu godinu, izvjesno je, imati negativan rezultat poslovanja. Tu će tvrtku Grad dokapitalizirati zemljištem u blizini Ukopa, na kojem bi se trebala sagraditi nova upravna zgrada poduzeća. Riječ je o poznatoj priči iseljenja Unikoma iz središta grada. Upitno je, međutim, kada će se to dogoditi jer Unikom danas, prema informacijama iz te tvrtke, jednostavno nema novca za takav projekt. “Unikom je prodao zemljište kod Baumaxa i potrošio novac, premda je, vjerojatno, plan prošle uprave bio tim novcem graditi novu upravnu zgradu”, dodaje Bubalo. Što, pak, za Grad znači do kapitalizacija društva? Bubalo ističe kako je želja da sva poduzeća posluju s “pozitivnom nulom”, odnosno da ne stvaruju gubitke. “Da bi tvrtke poslovale bez gubitka, nije dovoljna racionalizacija poslovanja. Negdje će se morati ići i s promjenom cijena, a gdje je to moguće, s dokapitalizacijom društava kroz zemljišta ili kroz neke druge metode. Grad ima zemljišta koja ne namjerava prodavati, to je naša srebrnina koju ćemo prepustiti gradskim poduzećima”, kaže Bubalo te zaključuje kako zbog dokapitalizacije Grad neće morati odustajati od svojih projekata.
Glas Slavonije
Hm, hm, hmmmmm - a projekt nove zgrade Unikoma mi je predobar (ako je to uopce projekt jer vidim da je pobjedio na natjecaju) :(
http://www.rechner.hr/arhitektura/projekti.php?subaction=showfull&id=1219792597&cat=
Semper Fidelis August 21st, 2009, 10:36 AM ^^pricam ti pricu:)
De zgrade u Retfali su stare milijun godina, gradile su se kad je u gradu bilo 10 puta manje auta i nije bilo potreba za parkiralistima. Danas je to drugacije naravno. Ja govorim o lijepim moderim zgradama, ugodnim za zivot. Sa podzemnim garažama, parkiralistima oko zgrade i novim parkovima, djecjim igralistima:cheers:
Moja vizija tih novih zgrada nisu kao ova nova strašila po Osijeku, neg lijepe jednostavne zgrade. I nevidim kako bi one narušile vizuru grada? Znaci te zgrade bi imale samo 3 kata vise od najvisih jugovskih zgrada. nevidim sta je tu velik problem. Ionako jug je novo naselje puno zgrada i udaljeno je nekoliko kilometara zracne linije od centra. Tako da za vizuru katedrale nema bojazni.
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 10:41 AM najbolje da porusimo sve u gradu višlje od 2 kata, posadimo bašće i selo veselo
jbt hotel Osijek porušiti...pa on daje urbani štih gradu gledano s Drave...
Semper Fidelis August 21st, 2009, 10:45 AM Naslucuje li se nova zgrada Unikoma?
http://i27.tinypic.com/2a64fif.jpg
http://i28.tinypic.com/1zqbxub.jpg
http://i29.tinypic.com/rw54dy.jpg
Meni predobro izgleda!:cheers:
jukkaz August 21st, 2009, 10:54 AM ali max 2 kata?
ha ha
:down:
ti pričaš o bajkama, a ja govorim o realnoj situaciji.
ajde pogledaj stanogradnju u Osijeku pa reci da li
stvarno vjeruješ da bi to na kraju ličilo na nešto.
Prozori 100/100 iz peveca i demit fasada.
jukkaz August 21st, 2009, 10:55 AM najbolje da porusimo sve u gradu višlje od 2 kata, posadimo bašće i selo veselo
jbt hotel Osijek porušiti...pa on daje urbani štih gradu gledano s Drave...
neeee....daje ga izgrađeni ansambl zgrada i promenada
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 10:58 AM neeee....daje ga izgrađeni ansambl zgrada i promenada
kojih zgrada?
onih pored hotela ili onih na gornjodravskoj obali?
jukkaz August 21st, 2009, 11:00 AM ti očito imaš neki uži kut gledanja od mene
al ak ti misliš da jedna zgrada čini grad i vizuru...živio :cheers:
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 11:02 AM živio rođo
pitam te, ne dobijem odgovor...:lol:
Semper Fidelis August 21st, 2009, 11:06 AM slika je glupa, al objašnjava (nisam našao bolju)
dakle
http://www.gdjenavikend.com/objekti/Hotel_Osijek4.JPG
šta li ovdje strši ko g.... u punču...hmmm?
Ništa?:dunno:
ha ha
:down:
ti pričaš o bajkama, a ja govorim o realnoj situaciji.
ajde pogledaj stanogradnju u Osijeku pa reci da li
stvarno vjeruješ da bi to na kraju ličilo na nešto.
Prozori 100/100 iz peveca i demit fasada.
Zasto bi bila bajka napraviti lijepo novo naselje na jugu s visljim zgradama? Pa nismo selo da nam se po gradu grade samo kucice od 2,3 kata.
jukkaz August 21st, 2009, 11:07 AM slika je glupa, al objašnjava (nisam našao bolju)
dakle
jukkaz August 21st, 2009, 11:17 AM to je tak kad svaka baba zna sve o arhitekturi :ohno:
a ovo za osijek nije selo...odi do Beča pa vidi kolka je katnost
novih zgrada u 90% slučajeva
tamo neće nekom dikliću past napamet da u nizu 4-katnica napravi 8-katnicu
al ipak smo mi balkan, a osijek užurbano postaje selo
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 11:25 AM slika je glupa, al objašnjava (nisam našao bolju)
dakle
hotel osijek i katedrala
jukkaz August 21st, 2009, 11:26 AM i dok se toranj crkve elegantno izdiže, ovaj monstrum izgleda ko stakleni silos
sori, al meni je to očajno
svaka čast Sabini na projektu, al ja bi ga srušio
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 11:30 AM i dok se toranj crkve elegantno izdiže, ovaj monstrum izgleda ko stakleni silos
:lol::lol::lol:
Semper Fidelis August 21st, 2009, 11:35 AM i dok se toranj crkve elegantno izdiže, ovaj monstrum izgleda ko stakleni silos
I ja ti se moram nasmijati:lol: A sta bi ti tamo zelio vidjeti
Objasni lijepo.
tamo neće nekom dikliću past napamet da u nizu 4-katnica napravi 8-katnicu
al ipak smo mi balkan, a osijek užurbano postaje selo
Ja govorim o popuno novom naselju. Pored juga.
jukkaz August 21st, 2009, 11:42 AM izgleda da su me profesori iz urbanizma krivo učili....
ja bi očito nešto visinski usklađeno s okolnom izgradnjom ak nisi shvatio momče. sad vidim da daljnja rasprava nema smisla jer je hotel Osijek neka sveta krava očito, a sve što se kod nas napravi lijepo i dobro jer je eto novo.
a na 10 katova kod juga mogu se samo dobro nasmijati.
uzet ćemo propali zagrebački eksperiment gradnje zida na kraju grada.
živio rođo, al o urbanizmu i arhitekturi pojma nemaš, samo te zanima
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 11:44 AM porusimo hotel i tamo posadimo kukuruze da predstavljaju katnice, a u rupu zito da predstavlja prizemnice...i odma rjesimo pitanje zelenila
jukkaz August 21st, 2009, 11:47 AM porusimo hotel i tamo posadimo kukuruze da predstavljaju katnice, a u rupu zito da predstavlja prizemnice...i odma rjesimo pitanje zelenila
ovo je neki pokušaj humora?
kao što rekoh u u rupi bi napravio hotel od 4 možda 5 katova koji bi ukupnom izgrađenom površinom bio jednak sadašnjoj površini hotela
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 11:49 AM ma svako ima pravo na svoje misljenje, jel ono krivo ili ne nisam ja da sudim...al ta promenada bez hotela bi izgledala prejadno
KKomarac August 21st, 2009, 11:50 AM ^^
Dajte ljudi, ne idite u ekstreme ;) Svatko ima pravo na svoje misljenje i duzni smo ga tolerirati.
Meni je HO u redu, ali ne bih voljela da jos koja tako visoka gradjevina strsi izmedju njega i Katedrale, to je sasvim dovoljno. U rupi nesto do max 5 katova ili (moja tiha zelja) neka kongresno-koncertna dvorana na vise etaza, s vecim kapacitetom i polivalentna ukljucujuci poslovne i ugostiteljske sadrzaje :)
Vezano za visoke stambene zgrade, kao sto rekoh, mislim da nema interesa za njih od strane potencijalnih stanara (kojih ni nema toliko da bi se popunile), ali zato za visoke poslovne sigurno ima. Ovu nakaradu krezubu treba ZABRANITI i "sanirati" (mozda na onaj nacin koji predlazem, ili ako netko ima bolji), a sve ostalo sto se misli graditi mora biti PLANSKI u svakom pogledu, po meni katnost veca od 8 katova nije potrebna.
jukkaz August 21st, 2009, 11:51 AM evo sad ću si dat truda napravit brzinsku fotomontažu ;)
Semper Fidelis August 21st, 2009, 11:57 AM ja bi očito nešto visinski usklađeno s okolnom izgradnjom ak nisi shvatio momče. al o urbanizmu i arhitekturi pojma nemaš, samo te zanima
Ne neznam ja nista. Totalno sam mutav za to. :) Doci cu kod tebe na instrukcije.
A sta tu nebi bilo uskladeno? Jug max sada je 7 katova. Pored su zgrade 4,5,6 katova. i sad dodemo novo naselje bikara i jug 4. 3,4 zgrade 8-10 katova a ostalo 3,4,5. Kako koja. I sad ce te zgrade unistiti vizuru?? Cime??
Time sto ce 10m bit vislje od susjednog juga? ili sto ce malo zakloniti silose i ind zonu?:dunno:
jukkaz August 21st, 2009, 11:59 AM http://i26.tinypic.com/35n3l77.jpg
brca1001 August 21st, 2009, 12:01 PM Dosta ogromno gradiliste u Ruzinoj
http://i28.tinypic.com/wguttc.jpg
http://i32.tinypic.com/2550tud.jpg
http://i25.tinypic.com/91jf9z.jpg
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 12:01 PM selo veselo
Semper Fidelis August 21st, 2009, 12:03 PM ^^Ova mi zgrada super izgleda!:cheers: bome je velika!
http://i26.tinypic.com/35n3l77.jpg
? Ke je to? :rofl:
Semper Fidelis August 21st, 2009, 12:08 PM ^^Ova zgrada je dobra. Sam one kuce oko nje:ohno:
E sada da je nastaviti niz:cheers:
brca1001 August 21st, 2009, 12:08 PM nastavak Ruzine
http://i26.tinypic.com/xfc7rn.jpg
svaka kuca svoju politiku vodi..
http://i26.tinypic.com/23hwoif.jpg
http://i30.tinypic.com/33ndz6c.jpg
http://i32.tinypic.com/16270ig.jpg
brca1001 August 21st, 2009, 12:11 PM ovo sam slikao samo zbog edukacije u bojanju zgrade i oldschool arhitekture. Predivna zgrada bordo-vanilija moja najdraza kombinacija, jedino sto je taj tip zgrade trebao biti na uglu..
http://i25.tinypic.com/1t6jax.jpg
i ovo je cini mi se od istog autora
http://i32.tinypic.com/20svwh5.jpg
brca1001 August 21st, 2009, 12:22 PM http://i28.tinypic.com/108fytz.jpg
http://i27.tinypic.com/m784d1.jpg
http://i25.tinypic.com/537ivp.jpg
http://i32.tinypic.com/116maol.jpg
http://i27.tinypic.com/2wgaxoh.jpg
brca1001 August 21st, 2009, 12:27 PM Trganje kuce u centru..
http://i32.tinypic.com/123tgsh.jpg
Gunduliceva..
http://i26.tinypic.com/e0sbb9.jpg
http://i26.tinypic.com/14jwby9.jpg
Semper Fidelis August 21st, 2009, 12:32 PM One prve zgradice su lijepe!:okay:
brca1001 August 21st, 2009, 12:37 PM brljavljenje po ambulanti, radi se kao nesto..
http://i26.tinypic.com/2e55kky.jpg
http://i32.tinypic.com/ness4y.jpg
Zlocin u Krbavskoj!
http://i26.tinypic.com/nvqeio.jpg
http://i29.tinypic.com/23h1sec.jpg
http://i26.tinypic.com/att07.jpg
Semper Fidelis August 21st, 2009, 12:39 PM ^^Ma sam da se sada napravi oko nje jos tih zgrada. Tj odmah u z nju i sve 5. Gadno je kad ovako zgrada iskace.
LAMPAŠ8 August 21st, 2009, 12:49 PM ne bi se smjelo dogoditi uopće da zgrada iskače,kak sad napravit da oko nje se napravi niz..takvih zgrada je previše u osijeku..
brca1001 August 21st, 2009, 12:49 PM Ovo nije C/U, ali je slag za mene..
Meni jedna od najdrazih ulica u Os
ima taj neki skriveni liverpoolski sarm
http://i28.tinypic.com/2yosajo.jpg
kompletna je od opeke, obratit paznju na lucne nadvoje
http://i26.tinypic.com/etcd1k.jpg
http://i28.tinypic.com/330v7gh.jpg
http://i26.tinypic.com/b503h4.jpg
http://i26.tinypic.com/4ujrzb.jpg
sirotinjska je ali bas ima dusu, smrcc..
Semper Fidelis August 21st, 2009, 12:50 PM Je, bacaju malo na englesku:) steta sto oko njih nije uređeno.
LAMPAŠ8 August 21st, 2009, 12:53 PM pa jebiga to ni nemoš nazvat ulicom,pored je pruga a okoliš katastrofa...vjerovatno su bile kuće za radnike...
brca1001 August 21st, 2009, 12:58 PM E da ovu sam zaboravio Bl. Centar 2/Suncana
http://i30.tinypic.com/97mge0.jpg
tolko od mene, znam trebao sam ih skratit, ustvari
su dobre slike, sam treba donji scroolbar u centar
pozicionirat.
Semper Fidelis August 21st, 2009, 01:02 PM ^^hehe, ma kad ih budes sljedeci puta stavljao na tinypic. kad uploudas svaku fotku stavis ju na 15. Tako ce biti manje i bolje slike:)
A sto se tice ove zgrade, jel to neki kao novi dio ovog centra za socijalnu pomoc?
KKomarac August 21st, 2009, 01:05 PM ne bi se smjelo dogoditi uopće da zgrada iskače,kak sad napravit da oko nje se napravi niz..takvih zgrada je previše u osijeku..
Potpisujem. Ono sve slikano u Ruzinoj (pa i ona velika zgrada u Ljube Babica koja je na premaloj parceli, a izgledala bi fenomenalno u nekom planskom naselju) je ZLOCIN! Kao i ovo u Krbavskoj! Fuj :bash:
Ljudi, pa vozili ste se tim ulicama, znate koliko su uske, ma... necu ni pocimat o tome. Gradjevinsko ludjastvo.
A one "liverpool like" zgrade su stanovi/smjestaj bivsih radnika zeljeznica, kasnije mislim da su i za neke dr radnike bile, a danas socijalni stanovi. Lijepa arhitektura, bile bi prekrasne da se saniraju i uredi ulica s parkingom do tamo.
jukkaz August 21st, 2009, 01:37 PM ^^Ma sam da se sada napravi oko nje jos tih zgrada. Tj odmah u z nju i sve 5. Gadno je kad ovako zgrada iskace.
ma bravo majstore :applause:
znači kad hotel osijek odskače od svega to je lijepo, al inače nije
de zauzmi stav više
a za brcu samo...ono nije isti autor za one dvije zgrade
jednu je projektirao Fenjveši (Ilirska), a drugu Šterijev (Gundulićeva)
a za onu mrcinastu bačvu u Ružinoj (Pauk) imam samo riječi gađenja
jukkaz August 21st, 2009, 01:48 PM ^^Ova mi zgrada super izgleda!:cheers: bome je velika!
? Ke je to? :rofl:
to je ono o čemu ti kažem da pojma nemaš...zove se urbanizam
i podrazumjeva promišljanje vizura i krajobraznih vrijednosti
hotel osijek je relikt socijalizma, al kad svi vole nebodere...nek ostane
e selo moje veselo
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 02:00 PM jbg
new york je isto relikt socijalizma :D
brca1001 August 21st, 2009, 02:07 PM Ma za Ruzinu svi znamo da je Mexico City, mogao sam jos neke stvari tamo poslikat al vec mi je bio bed slikat ljudima kuce. Ali u nekom nategnutom smislu jos i mogu shvatit, longitudinalne zile-kucavice idu na 5 etaza i tog se sad moramo drzati.
Najvise me zabolilo ono u Krbavskoj (al izgleda da je izolirani slucaj), tamo ni po kojoj nategnutoj teoriji nemogu ici zgrade, cijelo naselje su kucice, i ja bi tu zgradu nek se ne uvrijede stanari i projektant, ali ja bi to rusio, kao i one dvije u donjem gradu u ulici di je Mali Princ ne mogu se sjetit sad kak se zove.
jukkaz August 21st, 2009, 02:11 PM jbg
new york je isto relikt socijalizma :D
new york je u svjetskim razmjerima poseban slučaj
o tome je i Rem Koolhas napisao knjigu
iako bi se većina iznenadila da zna da je 80% gradnje
New Yorka historicizam kraja 19 st.
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 02:31 PM a Dubai :D
jukkaz August 21st, 2009, 02:49 PM to je moje buduće boravište...nadam se :banana2:
OSIJEK No1 August 21st, 2009, 02:52 PM ja bi radje izabrao Kubu ili takvo neko mjesto :D
pandorina-kutija August 21st, 2009, 03:29 PM Pozdrav svima, nov sam na forumu.
Vidio sam mnogo zanimljivih rasprava ovdje. Zanima me hoće li biti što od realizacije Juga 4, budući da je sporno naselje već dosta puta punilo novinske rubrike oko isplativosti i neisplativosti te odgađanja gradnje.
Također me zanima što će bbiti od najavljenog novog prometnog mosta u produženju Mićurinove? Ima li što novo u vezi s tim?
Drago mi je za ove silne shopping-centre, vidi se kako Osijek polagano postaje grad u koji će se iz okolnih zemalja dolaziti u kupnju, kao što je to nekad bio Pečuh?
VESP031 August 21st, 2009, 06:16 PM ma bravo majstore :applause:
de zauzmi stav više
a za brcu samo...ono nije isti autor za one dvije zgrade
jednu je projektirao Fenjveši (Ilirska), a drugu Šterijev (Gundulićeva)
a za onu mrcinastu bačvu u Ružinoj (Pauk) imam samo riječi gađenja
New York cijeli iskace!Samo nemoj da Os nije NY!Ne moze biti sve jednako! Nisam za kaos,ali ni za monotoniju! Malo si netolerantan prema Semperu! Odite na cugu!A mos i nas zvati!:cheers:
Semper Fidelis August 21st, 2009, 06:47 PM ^^Eo sad cemo mi na cugu:D Ja uvazavam jukkazovo misljenje. Covijek je stariji od mene pa zna vise o urbanizmu.
ma bravo majstore :applause:
de zauzmi stav više
E hvala :bowtie: Da HO je jedan pravi urbani neboder. Bas je fantastican, onak uz Dravu u staklu, ma odlicno. I ne, HO neodskace. Istina da je kraj njega ona nesretna rupa, al to je neka deseta prica. A sasvim je drugo kad se napravi zgrada pokraj kuca prizemnica. To je bezveze, na nekim lokaciajma cak i gadno.
I da jukazz nemoras biti urbanista da razlikujes lijepo i gadno;)
Pozdrav svima, nov sam na forumu.
Vidio sam mnogo zanimljivih rasprava ovdje. Zanima me hoće li biti što od realizacije Juga 4, budući da je sporno naselje već dosta puta punilo novinske rubrike oko isplativosti i neisplativosti te odgađanja gradnje.
Dobrodosao na forum!:okay: Za Jug 4 se ceka 2011. Onda bi kao sve to trebalo krenuti u realizaciju. Nizozemci imaju volje da se to napravi i jako su zagrijani. Sam neznam sta nasi cekaju.
deki os August 21st, 2009, 07:17 PM jukkaz a di se nalazi ona srušena kuća što si slikao u centru di se iza vidi katedrala. ne mogu skontat koja je to ulica?:)
pandorina-kutija August 21st, 2009, 08:19 PM jukkaz a di se nalazi ona srušena kuća što si slikao u centru di se iza vidi katedrala. ne mogu skontat koja je to ulica?:)
Srušena kuća...vjerojatno je riječ o križanju Pejačevićeve i Nolove ulice, tamo se svojedobno rušilo...a katedrala se vidi
brca1001 August 21st, 2009, 11:34 PM Ova rasprava izmedju jukkaza i SFa, je na mikrorazini tocno ono sto bi se odvilo na makrorazini kad bi uzeli dovoljan statisticki uzorak osjecana (i onih koji to misle da jesu). S jedne strane sto si veci strucnjak i poznajes realitet to si veci pesimist i idilu osmisljavas retrogradno (sta se nije smijelo izgradit, sta bi trebalo porusit), s druge strane tu je i stvarnost (koja nije iskljucivo gradjevinska) i orijentirana je pro futuro i pojam gluposti vidi jedino u necinjenju. Greska se ispravlja manjom greskom itd.., ali je uvijek greska (jer je u startu greska).
Nekada se moze dogoditi da arhitekt/inzenjer od silne sume (znanja) ne vidi drvo. Zgrada POSTAJE zgradom tek onog trena kada se covjek u nju useli do onda je nakupina cigala ili spomenik arhitektu. Znaci kada zgradu shvatimo kao zivo bice koje se mijenja (modificira, prebojava, dogradjuje) ona ne nagrdjuje trajno neki prostor, ako ju shvatimo kao spomenik (u kojem su ljudi/mravi bespomocno zakljucani) onda ona nagrduje trajno prostor.
I to su ta dva koplja koja treba pomirit. Buduci da ova nasa sredina zakazuje i na puno benignijim stvarima (kosarkaski klub, davor suker, aljosa vojnovic..) dolazimo do zakljucka da treba izbjegavati svaki miris potencijalnog sukoba.
Posto ja imam taj bogom dani klik u glavi da nepogresivo vidim psihologiju neke sredine, davno sam dosao do zakljucka da treba lijepo lagano ici na lijevu obalu gradit kucice, vilice, zgradice, parkove, pa sto ne i od drveta? kolibice.. zasto osijek ne bi napravio spoj istocne(japanske, indijske arhitekture) na lijevoj obali i zapadne na desnoj; bio bi prvi takav grad. Zasto ja ne bi pored svoje kuce mogao imati drvenu vikendicu s lijeve obale.. Salu na stranu, pa sta treba napravit da se razmotri ljieva strana, jel ja kineski pricam?
kulen007 August 22nd, 2009, 01:02 AM Srušena kuća...vjerojatno je riječ o križanju Pejačevićeve i Nolove ulice, tamo se svojedobno rušilo...a katedrala se vidi
To je u Dubrovačkoj ulici.
alek_os August 22nd, 2009, 01:19 AM Salu na stranu, pa sta treba napravit da se razmotri ljieva strana, jel ja kineski pricam?
Ni meni nije jasno što se (ne)događa s lijevom obalom drave.. ok s tom idejom da je uz dravu taj neki rekreacijski dio od pješačkog mosta do zoo hotela, ali što je sa dijelom uz donji grad? Što je s predloženim mostom preko drave u donjem gradu? A i zašto se nebi moglo graditi neko stambeno/poslovno/nekakvo naselje iza te rekreacijske zone, na primjer tamo gdje su sada one kuće? Ovako je Osijek grad pored Drave, ne na Dravi ...
Po meni je ovaj plan iz 70ih predobar (mislim da sam ga nekad prije već postao tu negdje..). Nema nikakve pretjerane visokogradnje, tu i tamo koji neboder, veliki parkovi, zgrade i naselja od 3-5 katova..
Je da je onda Osijek trebao imati 250 000 stanovnika, ali i dalje se može ciljati prema takvom nečem
http://www.imagesforme.com/out.php/i649164_osijeknovi3.jpg
Bilo bi super recimo tamo iza te rekreacijske zone napraviti naselje tipa jug4 ili neku poslovnu zonu. Da se mene pita ja bih najradije da je tamo poslovna zona sa zgradama poput eurodoma, nešto kao u američkim gradovima downtown.. ali to samo pošto sam frik za visokim zgradama i velikim gradovima :D
Al stvarno, nitko drugi ne misli da je lijeva obala zapostavljena?
La_Linea August 22nd, 2009, 10:45 AM Ali to je bio utopistički megalomanski plan. Umjesto da su prionuli poslu i siplanirali Osijeku centar grada i jednu pravu aveniju koja bi povezivala istok i zapad.
brca1001 August 22nd, 2009, 11:43 AM Je da je onda Osijek trebao imati 250 000 stanovnika, ali i dalje se može ciljati prema takvom nečem
http://www.imagesforme.com/out.php/i649164_osijeknovi3.jpg
Pa normalno, ako ne ciljas onda neces ni imati. I onda se cude analiticari i "urbanisti" sto opada prodaja stanova, broj stanovnistva, kreteni. Pa ko normalan zeli zivjeti u strosi, ruzinoj, divaltovoj. Gdje ce se djeca igrati u strosi, ruzinoj, jel ima ikakvi sadrzaj u retfali, bilo sta za rekreaciju, nije ni promenada provucena do retfale. A ovo s preke strane ne mora se ni zvat osijek, ja cu se prvi preselit.
A da ne pricam kako se o lijevoj obali prica ko o mocvari u kojoj obitava cudoviste loch nessi, i to od strane struke (poserem im se na diplomu). Jedan strucnjak za mehaniku tla istocno od zagreba, toliko o slavoniji. Idijoti, idijoti, idijoti i jos jednom idijoti. Oces peti put idijoti. Znanja i volje nema, eto cega nema, 20 studenata na 5 godini gradjevine, pa nema ih dovoljno da popune svako mjesto u slavoniji. Jad i bijeda, eto.. Bolje da naprave jos jedan gradjevinski faks i u Brodu, idijoti. Kulen, slanina..zdravko skender...idijoti..Paprika, saran u rasljama..idijoti. Sve postoji, cak i plan star preko 30 godina, pa kako ih nije sram izmisljat toplu vodu, idijoti. Sram da vas ima da vas bude osjecki arhitekti u zavodu za urbanizam. Pa kako vas nije sram idijoti jedni, i vas sto znate a sutite.
I jos da napomenem da onaj starcevic jos uvijek tamo stoji, pa jel treba uzet pilu i ispickat pol osijeka da se nesto pokrene.
SJEVER-JUG, idijoti jedni.
Semper Fidelis August 22nd, 2009, 12:25 PM I onda se cude analiticari i "urbanisti" sto opada prodaja stanova, broj stanovnistva, kreteni. Pa ko normalan zeli zivjeti u strosi, ruzinoj, divaltovoj. Gdje ce se djeca igrati u strosi, ruzinoj, jel ima ikakvi sadrzaj u retfali, bilo sta za rekreaciju, nije ni promenada provucena do retfale. A ovo s preke strane ne mora se ni zvat osijek, ja cu se prvi preselit.
.
E to je to;) Nova naselja van grada. Zato su ovi projketi jug 4, bikare, nove retfale super! :cheers: Ehh, da Osijek dobije neko novo naselje preko, hmm, tesko. A lokacija je idelana, npr Tvrđavica. Meni je to sada zešča selendra. Ono preko nasipa neke basce, pa korov. A tamo bi se mogao napraviti neki mali hotelcic, parkovi i neko manje stambeno naselje. :cheers:
Semper Fidelis August 22nd, 2009, 12:44 PM Ekskluzivno: Prve snimke grobnice crkve sv.Mihovila
http://i28.tinypic.com/k9j4fq.jpg
Župna crkva svetog Mihovila ima ogromnu grobnicu iz 18. stoljeća, koja je po starosti odmah iza one u franjevačkom samostanu u koju je Glasovu ekipu poveo poznati osječki turistički vodič Vlado Pest, veliki zaljubljenik u osječku povijest.
Zahvaljujući dobroj volji župnika Ivana Vidakovića, ušli smo u mračni podzemni svijet i zajedno otkrili mnogo toga. Postoje dva ulaza u grobnicu, a glavni
ulaz nalazi se s bočne strane crkve. “To je posebnost ove crkve”, ističe vodič Pest, koji je istražio grobnice i ostalih osječkih sakralnih objekata. Župnik Vidaković otvara crna metalna vrata ključem velikim poput šake. Niz strmih i oštećenih stepenica vodi do grobnica.
- Već dugo nisam otvarao ovaj prostor - priča župnik Vidaković, dok nam svjetiljkama osvjetljava put. I on i vodič Pest iznenađeni su veličinom prostora. Nisu očekivali da je tako ogroman. Pestu središnja prostorija djeluje poput obredne dvorane. Na njezinom ulaznom dijelu nalaze se kamene kocke, ostaci nekih bivših građevina. S lijeve strane ulazi se u prostor u kome je vidljivo pedesetak grobnica. Crnim slovima ispisano je ime osobe koja je tamo pokopana: Mathias Iganovits i godina 1750. Odmah pored, ali iznad sljedećeg grobnog mjesta, nečitko ime i prezime izbrisano prohujalim stoljećima. Ostala je samo godina: 1751.
Izlazimo iz tog dijela grobnice i dolazimo do kraja ogromne dvorane na čijem se samom kraju, s desne i lijeve strane, također nalaze grobnice. U njih je teško ući, prolazi su prilično uski, no ipak je vidljivo da su i tu nekada pokapani naši preci.
Župnik Vidaković kaže da mu je želja, uz obnovu same crkve, obnoviti i ovaj podrumski dio s grobnicama. “Bila bi to lijepa dvorana u kojoj bi se mogli sastajati svećenici, ali i brojni župljani na različitim programima”, kaže Vidaković.
Dodaje još da se o grobnicama malo zna. Pročitao je dosta literature o povijesti crkve svetog Mihovila, no pronašao je relativno malo podataka o tom segmentu. Ipak, otkrio nam je, jedan student i njegov mentor upravo istražuju grobnicu. Potvrđuje to i turistički vodič Vlado Pest, koji kaže da nije pronašao mnogo literature o grobnicama. Dodaje da su o toj problematici pisali povjesničar Josip Bösendorfer i dr. Stjepan Sršan. “Različiti su podaci kada je sagrađena crkva, 1725. ili 1727. godine, no smatra se da je grobnica izgrađena prije same crkve. Ne zna se točno tko je pokopan u ovim grobnicama. Pretpostavlja se da je riječ o svećenicima, plemićima, sucima, ali i lopovima. Smatra se da je oko 260 osoba sahranjeno je u toj grobnici. No, njihovi posmrtni ostaci nisu više u grobnici, oni su davno preneseni na Anino groblje”, kaže Pest.
Vesna LATINOVIĆ
Glas Slavonije
La_Linea August 22nd, 2009, 01:23 PM Bio u toj kripti prije cca 10 godina, još je originalni kip Nepomuka ležao na stepenicama. Ali se ne sjećam ovoliko smeća na podu.
A Pest, siroti čova ne zna, da je ta prva prostorija koja mu izgleda kao obretdna dvorana bila mjesto za odlaganje tijela običnih redovnika gdje su bili slagani kao klade, dok su niše bile za uglednike.
brca1001 August 22nd, 2009, 01:40 PM http://www.imagesforme.com/out.php/i649164_osijeknovi3.jpg
I jos jednom moram zapljeskat:applause::applause::applause::
sto si iscupo iz pete ovu viziju, bravo alek master::master:
--da se ovo nikada ne zaboravi, nije sve pocelo od 90-te, imali smo itekake urbaniste, itekaku glazbu: dinamiti, itekakav sport i kulturu. Da ne bi ispalo za dvadeset godina - ne nije to bilo, sta bulaznis, a ja mislaa...
Gledajte bijednici od arhitekata, bez AutoCad-a, jel to tus?pa naravno.. ruka i ingenioznost. Piljite u tu sliku i precrtavajte svaku zgradu. Jel se to HO spusta stepenicasto. Da, kreteni. Jel zaklanja ista? Ne, kreteni.
alek_os August 22nd, 2009, 02:20 PM --da se ovo nikada ne zaboravi, nije sve pocelo od 90-te, imali smo itekake urbaniste, itekaku glazbu: dinamiti, itekakav sport i kulturu. Da ne bi ispalo za dvadeset godina - ne nije to bilo, sta bulaznis, a ja mislaa...
Gledajte bijednici od arhitekata, bez AutoCad-a, jel to tus?pa naravno.. ruka i ingenioznost. Piljite u tu sliku i precrtavajte svaku zgradu. Jel se to HO spusta stepenicasto. Da, kreteni. Jel zaklanja ista? Ne, kreteni.
:applause: tako je :yes:
La_Linea August 22nd, 2009, 03:08 PM Imali smo mi još ranije urbaniste par excellence
esseker August 22nd, 2009, 03:10 PM ^^ naaa... ne bi mi se svdio HO da je takav dovršen, ovako danas izgleda vitko, neboderski, skajlanski, a ono bi bila neka hotelska mamutica. Danas bi takav bio potpuno ne iskorišten.
A preko Drave, svakako uvijek održati zeleni pojas, kultiviran naravno, u širini koja je danas do Tvrđavice i Podravlja. To ne bi nikako značilo da je Osijek udaljen od rijeke, da je uz rijeku a ne na njoj jer bi to zelenilo bilo parkovnog tipa, tipa nekadašnji Gradski vrt, mali Schonbrunn kakvog smo imali :)
brca1001 August 22nd, 2009, 03:40 PM Imali smo mi još ranije urbaniste par excellence
Aj navedi mi jednog boljeg od Radovana Miscevica? To su bile njuske koji su redovno pohadjali kongrese medjunarodne arhitekture CIAM-e, a sta ovi danas posjecuju? kongrese na bundeku..
brca1001 August 22nd, 2009, 03:55 PM ^^
A preko Drave, svakako uvijek održati zeleni pojas, kultiviran naravno, u širini koja je danas do Tvrđavice i Podravlja. To ne bi nikako značilo da je Osijek udaljen od rijeke, da je uz rijeku a ne na njoj jer bi to zelenilo bilo parkovnog tipa, tipa nekadašnji Gradski vrt, mali Schonbrunn kakvog smo imali :)
pa gledaj sliku vis da ima i drveca, parkova, otprilike di je park s desne strane, ostavljen je i s lijeve, ima pojaseve zelenila, ali i kuca i niskih zgrada, predobro.
Po toj slici treba projektirat, ni pedlja odstupat od nje. Ali stvarno po toj slici, neka sjednu i proucavaju sve, oblike, ceste, rasvjetu, i prebacuju u 3d modele, evo im zanimacije.
KKomarac August 22nd, 2009, 04:12 PM ^^
Ajmo, Alek/Brca... sastaviti jedan pristojan i uljudan mail s popratnom ilustracijom i argumentima i lijepo poslati na Danijelin mail.
Nema veze ako se nista odmah ne promijeni, bar ce je se podsjetiti da je NETKO svjestan i da se NETKO sjeca i da postoji KRITICNA MASA koja nije toliko glupa da joj se radi o glavi jer ne zna nista pa sutke trpi teror nekvalificiranih pojedinaca. Sigurno je ucinkovitije od pisanja na forumu (za kojeg jos ne znamo pratili li ga :) )
brca1001 August 22nd, 2009, 04:30 PM ^^
Nas sta bi ja napravio da sam Danijela, uvatio bi one tamo profesore na faksu i u gradjevinskoj skoli i naredio im da studenti/djeca dok imaju vjezbanje crtanja u Cad-u ili kasnije modeliranja, crtaju zgrade na ovoj ilustraciji. (naravno djeca i studenti ne bi znali sta zapravo rade). Crtali bi jednostavne tlocrte, prozore, vrata, a onda bi nekolicina arhitekata (moze biti na faksu i koji sa strane) to sve povezivali u kompleksnije djelove. Zgrada A, B,C,D itd.. a to bi sve zapravo bio dio jednog sireg planiranja (u kojem smo max. iskoristili najeftiniju radnu snagu djecu i studente) i dobili gotov plan. Arhitekti bi se povezali s umjetnickom akademijom (da se izbjegnu retardirane kricave boje), likovanjaci s kiparima da imamo lijepu strukturu fasade (a ne samo stiropor i staklo) i tako. Tak i tak ti profesori i asistenti umiru od dosade a ne rade nis korisno. Na taj nacin bi dobili puno jeftinije projekte, nego da ide klasicnom trzisnom ekonomijom.
La_Linea August 22nd, 2009, 06:25 PM Aj navedi mi jednog boljeg od Radovana Miscevica? To su bile njuske koji su redovno pohadjali kongrese medjunarodne arhitekture CIAM-e, a sta ovi danas posjecuju? kongrese na bundeku..
Iskreno nisam mislio na više historijske radove. Konkretno, mislio sam na Viktora Axmanna, ali priznajem da je moja ocjena laičke naravi. Jedino jako dobro poznajem njegov rad. Na žalost mnoge njegove ideje nisu ostvarene, poput produžetka Desatičine, tržnica iza kapucinskog samostana, spojna ulica između Desatičine i Kapucinske... u konačnici niti sjajna Regulaturna osnova iz 1912. koja doduše nije njegovo autorsko djelo, ali je itekako on bio ključna osoba sastavljanja kriterija za izradu.
jukkaz August 22nd, 2009, 09:19 PM ne znam dal bi se smijao il plako nakon ovolike količine gluposti u tako malo postova. Da li vi ljudi znate uopće koliko je ukupno arhitekata sudjelovalo u 95% rugla u Osijeku? Max njih 5. Da li znate koliko urbanista je sudjelovalo u GUP-u???
JEDAN (1)... šta dalje da pričamo. A za ono stepenasto čudovište od planova za hotel Osijek nemam riječi...hvala bogu pa se nikad nije napravilo. Jedva su se tako nečeg riješili sad u centru Đakova...riječ je o silosu i imalo je tako divnu ambijentalnu vrijednost u panorami Đakova pored katedrale da mi suza krene kad ga se sjetim.
Iskreno volio bih se naći s nekim ljudima odavdje na cugi da im objasnim svoje stavove jer lako planem a protiv SF-a stvarno nemam ništa (sori).
Kad bi čuli kako se kod nas u gradu radi sve bi im bilo puno jasnije.
***** August 22nd, 2009, 10:10 PM http://www.imagesforme.com/out.php/i649164_osijeknovi3.jpg
Merni ta stepenasta zgrada nije niš ekstra.Čak je i preglomazna za taj prostor.
Semper Fidelis August 22nd, 2009, 10:20 PM Meni isto gadno djeluje, baš ko neka mamut zgrada.
Iskreno volio bih se naći s nekim ljudima odavdje na cugi da im objasnim svoje stavove jer lako planem a protiv SF-a stvarno nemam ništa (sori).
Naci cemo se:guns1: :D
Malo da bolje pojasnimo kako ko sta vidi:okay:
***** August 22nd, 2009, 11:00 PM Prve snimke grobnice crkve sv.Mihovila
A gdje su?Snimke mislim?
Semper Fidelis August 22nd, 2009, 11:10 PM ^^Oni misle na slike a ne na neko snimanje, valjda:D Eno gore ta jedna manja slika.
esseker August 23rd, 2009, 12:20 AM pa gledaj sliku vis da ima i drveca, parkova, otprilike di je park s desne strane, ostavljen je i s lijeve, ima pojaseve zelenila, ali i kuca i niskih zgrada, predobro.
Po toj slici treba projektirat, ni pedlja odstupat od nje. Ali stvarno po toj slici, neka sjednu i proucavaju sve, oblike, ceste, rasvjetu, i prebacuju u 3d modele, evo im zanimacije.
pa je, istina ima drveća, ali ipak cijeli zeleni pojas uz Dravu treba čuvati. I to čak u današnje vrijeme sve više iz energetskih, klimatskih i zdravstvenih pa i psiho-zdravstvenih razloga umjesto iz pukih estetskih razloga, koji doduše moraju biti ispoštovani.
A onda jednom svakako bih volio da Osijek zaista i zgradama zakorači na svoju drugu obalu. No ipak ta druga obala trebala bi ostati više tipa zabavno-rekreacijska zona. Ono što ja tamo vidim su zabavni parkovi, zelenilo i sport. Iza toga ili s tim povezano da su neki tržišni i biznis sadržaji i onda rezidencijalna četvrt ali svakako ukomponirana u prirodu, zgrade-kuće od natrure-friendly materijala, samodostatne, ekološke... aaaaahhhh, mašta mašta :)
Semper Fidelis August 23rd, 2009, 12:45 AM ^^Dobro, iza su one šumetine. To je i meni super, jer nam je velika šuma odmah tik do grada. E sad neki zabavni park napraviti preko, mislim da bi to bio pun pogodak! Nesto tipa Prater u Beču! :banana: To bi svaki dan bilo puno! Eto zanimljiva ideja.
esseker August 23rd, 2009, 12:51 AM ^^Nesto tipa Prater u Beču! :banana: To bi svaki dan bilo puno! Eto zanimljiva ideja.
daaaaaa :drool: ...s velikim kotačem, kak se kaže Risnradom, rolerkosterom i vlakom strave :D
Semper Fidelis August 23rd, 2009, 12:59 AM ^^DA! DA! DA!!!:banana::banana::banana::banana: :D:D
Jbt kak mi je bilo predobro tamo:cheers: E sad zamisli tako sta u hrvatskoj, gdje vecina nikad nije vidjela tako sta. I da voznje ono budu od 10,15,20kn. Pa to bi masaaa ljudi isla! Emm, sto bi se otvorila nova radna mjesta, imali bi nesto jako zabavno, ljudi bi dolazili sa svih strana! Jbt, ma sttrašno:D
Semper Fidelis August 23rd, 2009, 01:05 AM Lege iz Legolanda :D
Ma da je samo mašte volje i razuma ovim nasim politicarima. Pa jbt nas dvojica sad tu pricamo o nekom zabavnom parku a to nije nemoguce napraviti, je da bi grad trebao uloziti dost love, ali nakon par godina sigurno bi DEBELO zarađivao!
esseker August 23rd, 2009, 01:07 AM ^^ pa da, mislim da bismo definitivno postali broj 1 ili barem uz bok Dubrovniku ili sličnima.
A mogli bismo u taj zabavni park ubacit i postav hrvatskog Legolanda, otet ideju Brođanima ;) :D
esseker August 23rd, 2009, 01:10 AM Lege iz Legolanda :D
ajmo mi u posao! evo i slogan već imamo :D :lol:
brca1001 August 23rd, 2009, 02:32 PM ne znam dal bi se smijao il plako nakon ovolike količine gluposti u tako malo postova. Da li vi ljudi znate uopće koliko je ukupno arhitekata sudjelovalo u 95% rugla u Osijeku? Max njih 5. Da li znate koliko urbanista je sudjelovalo u GUP-u???
JEDAN (1)... šta dalje da pričamo. A za ono stepenasto čudovište od planova za hotel Osijek nemam riječi...hvala bogu pa se nikad nije napravilo. Jedva su se tako nečeg riješili sad u centru Đakova...riječ je o silosu i imalo je tako divnu ambijentalnu vrijednost u panorami Đakova pored katedrale da mi suza krene kad ga se sjetim.
:D:D kad vidis da pisem stilski, nemoj to bukvalno shvacati, to su brcine price za lakunoc, one se citaju prije spavanja, nikako ujutro. Odmahnes rukom i to je to. S Hotelom Osijek sam zabrijo, al priznaj da je to jedina ruzna zgrada na ilustraciji.
Sve u svemu ukoliko se ne isplanira i izgradi jedno posteno naselje u 2-3 godine ja definitivno bacam ben johnsona iz ovog grada, eto jos jedan manje.
jukkaz, moguce je sudeci po tvom nick-u i semperovom avataru, da dolazi do tihe kolizije izmedju vas dvojice, koja ne mora nuzno biti izazvana razlicitim gledistima na istu stvar, nego i psiho-kognitivne naravi. Mozda jednostavno mrzis macke, i to ti jos dodatno dize tlak. :wallbash:
I da, ako uvatis vremena aj mi probaj egzaktno pojasnit problem nosivosti na lijevoj obali, onako sa skicama, utjecaj vode na sile, naprezanja tla,porni tlak, podzemne vode, tip zemlje, na kojoj dubini stavljat pjesak, šljunak, kosine, i svasta nesto. Nemoj mislit da provociram stvarno me zanima, otprilke znam, al da mi skratis muke, jel to cu morat jos izucavat.
P.S. - Isprika ogromnoj vecini arhitekata koji ne mogu doci do izrazaja, zbog nekolicine, ucjenjivackih odnosa, mafije na visoj razini, nije ni njima lako, treba prezivjet, prehranitit djecu, zivjet je jako surov i okrutan.
jukkaz August 23rd, 2009, 05:53 PM za ovu nemogućnost građenja s druge strane ne znam...nisam statičar :D
Ali pretpostavljam da je nosivost tla puno manja pa se onda mora temeljiti na pilotima, a to košta ko sam vrag...ne bi vjerovao da temelji mogu bit tolko skupi
OT:
Ja sam sebi u ovom ludom gradu već zabrijao napraviti 2 bespravne kuće...jednu na trgu Ante Starčevića, a drugu preko Drave pored početka trim staze. Kontam da bi bar 5 godina mirno živio dok bi se birokracija dogovorila ko je nadležan :)
jukkaz August 23rd, 2009, 07:04 PM zapelo u kom smislu?
cayenneos August 23rd, 2009, 07:05 PM Danas prođoh novom Divaltovom. Zna li itko gdje je tamo zapelo?
esseker August 23rd, 2009, 08:16 PM Danas prođoh novom Divaltovom. Zna li itko gdje je tamo zapelo?
što je zapelo? sutra od 5 kreću tramvaji u redovni promet :)
La_Linea August 24th, 2009, 06:01 AM I voze od 5, za slučaj da se netko zabrinuo da neće.
KKomarac August 24th, 2009, 09:39 AM Umjesto idilične četvrti, Uske njive postale slijepo crijevo grada
24.08.2009. 8:23
Vijesti::Život031
Po obični andol moramo pješačiti gotovo dva kilometra, obećavani autobus nikada nismo dobili, a jedini “gradski” sadržaji u našem naselju su pekarnica, trgovina i kafić - priča nam umirovljenik s Uskih njiva.
Kad je počeo rast toga, jednog od najmlađih gradskih naselja, pričalo se kako niče “osječki Beverly Hills”, a prvih nekoliko sagrađenih kuća svojim su impresivnim izgledom dodatno potpirivale takve teze. Nastavljeno je u istom tonu, tek je odudarao niz montažnih kućica, no i one su zračile određenim šarmom. Napravljeno je i veliko igralište, posađen drvored (u funkciji bukobrana) na kraju naselja. I onda je sve stalo. Obećana je škola, jedno vrijeme spominjani su vrtić i jaslice. Parcela za školu i dalje stoji prazna.
- Bogu hvala, sada je bar pokošena. Bila je obrasla u korov i služila kao deponij, puna štakora. Strahovao sam za djecu, kaže jedan otac iz naselja. Škola je posebna priča; u novom naselju čija je gradnja počela “od nule”, danas nema mjesta za “pravu”, osmogodišnju školu. Navodno će se graditi samo područna, škola za prva četiri razreda.
- To je nonsens. Ovdje je mnogo male djece, naselje se još širi i siguran sam da bi se mogla popuniti prava škola. Tu su i djeca iz Stadionskog naselja. Osim toga, njome bi se mogli osigurati uvjeti za jednosmjensku nastavu i u školi na Divaltovoj - dodaje naš sugovornik.
Javni prijevoz još je jedna stara boljka Uskih njiva. Obećanom autobusu više se gotovo nitko ne nada, pogotovo od kada je napravljena tramvajska pruga na Divaltovoj. Osim toga, često će spomenuti nedostatak ljekarne i ambulante primarne zdravstvene zaštite, koje su, sjetimo se, tražili i stanovnici susjednog Vatrogasnog naselja.
- A ima prostora gdje bi ih se moglo smjestiti, kažu. Postoji i ideja o gradnji kapelice. - Na Uskim njivama treba sagraditi pastoralni centar, školu i vrtić, te uvesti autobusne linije, poručio je i Anto Bošnjak, predsjednik GČ-a Novi grad.
Uske njive “odlikuju” se i, u skladu s nazivom, malenim, uskim uličicama. Same ulice se, pak, “diče” svojim šahtovima. Nevjerojatno, ali gotovo svaki, bio on na cesti, biciklističkoj ili pješačkoj stazi je propao, popravljan i opet propao. Mlado naselje puno je ožiljaka i rupa. Tamošnji stanovnici, inače, imaju još jednu ideju - žele uz stabla koja služe kao bukobran za obilaznicu napraviti šetnicu s klupama, koševima i zonom za šetnju pasa. To, kažu, nije skup, a bit će iznimno efektivan projekt.
Piše: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
Nadam se da ce se stanovnici Uskih njiva pojaviti na raspravi o novom GUPu... Koji glupi paradoks - za Osijek tako rijetko novo plansko naselje, a bez potrebne infrastrukture :ohno:
Semper Fidelis August 24th, 2009, 10:54 AM ^^
sam se piše a nitko nisa nepoduzima:bash: Pa jbemti više. Zar je gpp-u toliki problem napraviti auobusnu liniju za uske njive? I stavrno bi se trebala napraviti škola i vrtic, jel do škola na Sjenjaku ima bome dosta hodanja. A i Kninska bi se trebala obnoviti, bar neki dijelovi. Jel je propala.
što je zapelo? sutra od 5 kreću tramvaji u redovni promet :)
I voze od 5, za slučaj da se netko zabrinuo da neće.
Ma vidim ih da svaki dan kako prolaze.
KKomarac August 24th, 2009, 11:20 AM ^^
Ne samo to - škole u tom dijelu grada su pretrpane, a vrtići su u još gorem stanju. Općenito u Osijeku nema (tj. mislim da ima u dvije osnovne) jednosmjenske nastave, škole odavno pucaju po šavovima. Jedino prihvatljivo rješenje za Uske njive su nova škola i vrtić/jaslice.
Malo o Tvrdji...
Osijek031.com
Oliver Grigić u Vijeću Agencije za obnovu Tvrđe
24.08.2009. 11:03
Arhitekt Oliver Grigić, kao predstavnik Grada Osijeka, novi je član Upravnog vijeća Agencije za obnovu osječke Tvrđe, a čija je predsjednica, na temelju imenovanja Ministarstva prostornog uređenje i graditeljstva, Danijela Lovoković. Agencija za obnovu Tvrđe, inače, u 51-postotnom je vlasništvu Države, a po 24,5 posto imaju Grad i Županija.
Predstojećih dana, kaže Lovoković, održat će se sastanak Upravog vijeća na kojemu će se, između ostaloga, razgovarati o planovima za iduće razdoblje.
- U prošlom mandatu (od 2005. do 2009. godine) iz Grada u Agenciju nije stigla ni kuna, bez obzira na popisane ugovore. Ranije je godišnje bilo osigurano približno 300.000 kuna. To mogu tumačiti samo kao osobni animozitet osoba koje su vodile urbanizam prema bivšem ravnatelju Srećku Lovrinčeviću i njegovim nasljednicima - kaže Lovoković.
Agencija, dodaje, unatoč tome funkcionira “korektno”. Projektima web stranice, kviza za učenike osječkih škola i obnove zgrade gimnazije Agencija se “podigla iz mrtvila”. Napravljena je, kaže, i konzervatorska studija koja bi trebala biti temelj novog urbanističkog plana. Za iduću godinu plan je osigurati sredstva iz državnog proračuna za arheološka iskapanja na Trgu Vatroslava Lisinskog (kod Caritasa).
Inače, postojala je ideja da u Upravno vijeće ispred Grada uđe dogradonačelnik Ivan Vrdoljak, kao svojevrsna poruka o značaju Tvrđe novoj Gradskoj upravi.
- Zaključili smo kako je ipak bolje prepustiti posao struci. Agencija mora biti krovna organizacija svih aktivnosti u Tvrđi te nastojati uvrstiti Tvrđu u UNESCO-ov popis spomeničke baštine. A da bi mogla to napraviti mora imati za partnere i Grad i Ministarstvo i sve ostale strukovne službe - kaže Vrdoljak.
Piše: M.Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
LAMPAŠ8 August 24th, 2009, 11:23 AM ajde da se i to pokrene ,ta tvrđa više...tamo ima posla boli glava..
La_Linea August 24th, 2009, 03:41 PM Uvijek ažurni kolege sa željezničkoga foruma donose slike prvoga dana vožnje novootvorenom linijom:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2459&postdays=0&postorder=asc&start=585
Semper Fidelis August 24th, 2009, 03:51 PM Pa to je Dragomir:cheers:
Odlično:cheers:
deki os August 24th, 2009, 05:22 PM hvala klincu da su više krenuli ti tramvaji.:cheers:
i velika pohvala dragomiru za slike.:cheers:
brca1001 August 24th, 2009, 07:40 PM Oce, oce uci ce tvrdja u UNESCO, sve u sesnajst, sve se pusi kako ulazi. Posebice dok klosevi leze mrtvi pijani u bljuvotini na rondelu pred ulazom u tvrdju, i dok cajke drmaju da se prozori tresu u tvrdjavici i na vijencu, i dok trovac pece masne kobase na sred trga, lele bato labamba.
A ovi u gradskoj upravi nek si salju poruke:hilarious:
Semper Fidelis August 24th, 2009, 08:32 PM Danas nam je bio dosao jos jedan kruzer. Negdje sam procito da bi još par kruzera trebalo doci!:cheers:
Brko August 24th, 2009, 09:48 PM Jel se radi šta na katedrali ?
Semper Fidelis August 24th, 2009, 10:02 PM Mislim da zasad stoji.
Brko August 24th, 2009, 10:04 PM bilo bi super da nastave s obnovom sad kad su došli skoro do zvonika...
Semper Fidelis August 24th, 2009, 10:08 PM E sad bi trebala ici obnova unutar zvonika. E nadam se da ce nastaviti dalje s obnovom. Grad bi trebao vise uci u ovo!
Brko August 24th, 2009, 10:33 PM Bio je neki dan u Večernjaku jedan tekst sa Zlatkom Uzelcem u kojem se najavljuje obnova dijela srušenih bedema tvrđe. :banana:
...a ja sam baš nedavno pisao o tome da bi to bilo super...
Semper Fidelis August 24th, 2009, 10:34 PM Bilo je price o tome, Ma to je predobra ideja. Mislim da nebi trebala biti financijski skupa. :cheers:
La_Linea August 25th, 2009, 06:15 AM Da, ali ne očekujet sad tu nekakvu značajnu rekonstrukciju bedemskog plašta. Možda na zapadu, ali onda trpi zelena površina. I to je itekako skup projekt, pogotovo ako bi se išlo u rekonstrukciju jedne od kapija. Neznam kako mislite da to nije skupo. Nije tos amo kupit palete cigala (trebaju po restauratorskim pravilima biti cigle tihdimenzija, načina izrade). Nacrti doduše zidina i kapija u arhivu postoje.
Semper Fidelis August 25th, 2009, 10:03 AM I to je itekako skup projekt, pogotovo ako bi se išlo u rekonstrukciju jedne od kapija. Neznam kako mislite da to nije skupo.
Mislio sam da nemora biti 100% originalna kopija. Da se manje materijala moze utrošiti.
Semper Fidelis August 25th, 2009, 10:05 AM Do kraja godine 10-ak kruzera stize! U rujnu i lispoadu dolazi 6 kruzera sa 700 putnika!:cheers:
Sljedece godine se očekuje pristajanje oko 50 kruzera s više od 7000 putnika! :cheers:
brca1001 August 25th, 2009, 12:30 PM E sad bi trebala ici obnova unutar zvonika. E nadam se da ce nastaviti dalje s obnovom. Grad bi trebao vise uci u ovo!
Da znas samo u kakvom je ocajnom stanju drvena konstrukcija krovista katedrale, to se ne vidi, al ja sam to svojim ocima vidio, sve skripi, trule grede, mislim pojacane su na kriticnim mjestima, al to je sve bilo ad hoc, netom poslije rata, treba temeljito kroviste sredit..
brca1001 August 25th, 2009, 12:33 PM Do kraja godine 10-ak kruzera stize! U rujnu i lispoadu dolazi 6 kruzera sa 700 putnika!:cheers:
Sljedece godine se očekuje pristajanje oko 50 kruzera s više od 7000 putnika! :cheers:
lijepo, lijepo bar se to malo pokrece, ti kruzeri su mi strava, jednog dana cu se spustit lagano kruzerom do crnog mora, puno mi je bolje krstarit rijekom nego morem, jer more je sve plavo i nemas sta vidit, al na rijeci ide onako polako, pa vidis sume, utvrde, gradove, pa ti cigani sviraju..pravi ugodjaj...
brca1001 August 25th, 2009, 12:53 PM Da, ali ne očekujet sad tu nekakvu značajnu rekonstrukciju bedemskog plašta. Možda na zapadu, ali onda trpi zelena površina. I to je itekako skup projekt, pogotovo ako bi se išlo u rekonstrukciju jedne od kapija. Neznam kako mislite da to nije skupo. Nije tos amo kupit palete cigala (trebaju po restauratorskim pravilima biti cigle tihdimenzija, načina izrade). Nacrti doduše zidina i kapija u arhivu postoje.
A kako je to ustvari zamisljeno jel onako ko kod bastiona (gola cigla), to bi bilo predobro, jel znas kojih su dimenzija te opeke?, znam da je nesto malo drukcije od ovih danas, al nemogu se sjetit..da li bi se tu moralo malo i zemlje nabacat da se brdo napravi, ili bez brda? al kolko to ima smisla kad ne bi morao kroz kapiju proc.. da li je istocni dio kakav je sad, takav bio i u povijesti ili su i tu bile zidine?
LAMPAŠ8 August 25th, 2009, 12:54 PM Do kraja godine 10-ak kruzera stize! U rujnu i lispoadu dolazi 6 kruzera sa 700 putnika!:cheers:
uz RESTORAN “GALIJA” PRISTAO RIVER DUCHESS
Stiže još šest cruisera sa sedam stotina turista!
Više od mjesec dana nakon što je pristajanjem prvog cruisera "Amadeus Diamond" otvoreno novo putničko pristanište uz "Galiju" na rijeci Dravi, jučer je stigao i drugi cruiser. Ovaj, švicarski, imena "River Duchess", vlasništvo američke putničke agencije Uniworld iz Los Angelesa, na obale Drave dovezao je 114 starijih turista iz desetak zemalja svijeta, većinom iz Australije, SAD-a i Kanade. Ovaj put preko sigurnijeg mostića, nakon obavljanja carinskih formalnosti, preko "Galije" su izišli na obalu, odakle su ih turistički autobusi odvezli u jednodnevno razgledanje Osijeka, Laslova i Aljmaša te tamošnjih obiteljskih gospodarstava, gdje ih je čekao ručak. Tamburaša i "čokanjčića" sa slavonskom rakijom jučer nije bilo, ali turiste i 41 člana posade dočekala su i dvojica mladića odjevenih u odore gradskih pandura, koji su im, u organizaciji osječke Turističke zajednice, dijelili i promidžbene materijale Osijeka i Osječko-baranjske županije. Bio je tu i Ante Šimić, ravnatelj Lučke uprave Osijek. "Pristanište je otvoreno kasno, pa ove godine nismo upali u programe turističkih agencija. No, do kraja godine trebalo bi doći još desetak cruisera izvan redovitih ruta. Austrijska agencija Lueftner Cruises najavila nam je dva nova cruisera za rujan, a američka Uniworld četiri za listopad. Već iduće godine očekujemo pristajanje 50-ak brodova sa 7.000 turista", najavljuje Šimić.
mata000 August 25th, 2009, 02:36 PM lijepo, lijepo bar se to malo pokrece, ti kruzeri su mi strava, jednog dana cu se spustit lagano kruzerom do crnog mora, puno mi je bolje krstarit rijekom nego morem, jer more je sve plavo i nemas sta vidit, al na rijeci ide onako polako, pa vidis sume, utvrde, gradove, pa ti cigani sviraju..pravi ugodjaj...
vPTACz4eGc0
:cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers::cheers:
brca1001 August 25th, 2009, 03:14 PM ^^
:lol::lol:
auuu, ako se tako naroljam, dalje od Petrovaradina cu plivat negdje po Dunavu. Probudit cu se u Rumunjskoj.. Nema do cigana:cheers:
svarto August 25th, 2009, 05:07 PM nikak da pitam sta se pjesackim mostom jel to sad gotova bilo bi dobro neku sliku stavit :D
|
|