View Full Version : [Osijek] - Construction update (2009)
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[ 14]
15
16
17
***** November 2nd, 2009, 12:15 PM E ,zašto osijek ne kupi cro travmvaje samo u crvenoj boji,bilo bi ih lijepo za vidjeti.
Bilis u neki dan ti niskopodn na tv-u u nekoj autro emisiji i moram priznati da se meni taj sustav naplate kojekavim čipovima,karitcama i slično uopće ne sviđa,držama mi je cvikalica.
KKomarac November 2nd, 2009, 12:16 PM ^^
Boze :ohno: Tako su bezveze... izgledaju mi kao da su prefarbani temeljnom bojom pa cekaju pravi finish...
***** November 2nd, 2009, 12:18 PM http://i33.tinypic.com/2s9enep.jpg
E zašto pošta na desnoj strani nema ove ukrase na krovu?Ko ove strelice kao što ima lijevoj strani?Su odstranjeni ili nešto?
Semper Fidelis November 2nd, 2009, 12:20 PM Zato jer nemaju novaca:lol:
Bome bi lijepo bilo vidjeti nove crvene u Os:) Ove ostale sve obojati!:cheers:
Semper Fidelis November 2nd, 2009, 12:20 PM http://i33.tinypic.com/2s9enep.jpg
E zašto pošta na desnoj strani nema ove ukrase na krovu?Ko ove strelice kao što ima lijevoj strani?Su odstranjeni ili nešto?
Mislim da ih ima, ali se nevide.
keko November 2nd, 2009, 03:42 PM E ,zašto osijek ne kupi cro travmvaje samo u crvenoj boji,bilo bi ih lijepo za vidjeti.
Bilis u neki dan ti niskopodn na tv-u u nekoj autro emisiji i moram priznati da se meni taj sustav naplate kojekavim čipovima,karitcama i slično uopće ne sviđa,držama mi je cvikalica.
Zato što za jedan CROtram možeš kupiti 2 do 3 češka..., a uostalom Osijeku ne trebaju toliko veliki tramvaji, a ova manja verzija niskopodnog tramvaja je neznatno jeftinija od velikog... Nema računice...
OSIJEK No1 November 2nd, 2009, 05:43 PM E ,zašto osijek ne kupi cro travmvaje samo u crvenoj boji,bilo bi ih lijepo za vidjeti.
1. PRESKUPI SU
2. PREVELIKI SU
3. NEPRAKTICNI SU
4. NITKO IH NE ZELI
5. ...
***** November 2nd, 2009, 07:21 PM A mogli su sklepati love barem za jednoga
Recimo zamislite njega na ovoj slici malo više gdjeje tramvaj kraj pošte,pa još obnovljenu poštu,iako i sada ima neki umjetnički štih^^^^^^^^^^
http://img68.imageshack.us/img68/8357/zet2201050713btbfs2tu.jpg:drool::drool::drool:
Semper Fidelis November 2nd, 2009, 07:29 PM Super izgleda, sam ako je tako da su i skracene verzije dosta skupe nevidim razloga onda da se kupuju, bolje kupiti onda ove češke sto imamo samo produzene.
***** November 2nd, 2009, 07:51 PM Super izgleda, sam ako je tako da su i skracene verzije dosta skupe nevidim razloga onda da se kupuju, bolje kupiti onda ove češke sto imamo samo produzene.
N eznam što je sa starosti voznog parka,mkakva su pravila u uniji,znam da je Rijerka obnavljala vozni park ,ali mi imamo buseve ne znam kako je sa tramvajima.
A i ako jesu malo skuplji barem ne daješ novac strancu a o izgledu da se i ne govori.
brca1001 November 2nd, 2009, 08:02 PM Nisu oni malo skuplji. Ti Crotramovi su skupi ko sam vrag. Jedna Sofija jedva isplakala jedan ili dva, i onda su zakljucili da im je to skup sport. A Sofia ti je 2-3 puta veća od Zagreba. Al dobro oni jbg. već prave metro, a Zagreb zuji.
Semper Fidelis November 2nd, 2009, 08:05 PM ^^Očito da nam je to preskupa investicija. Zasto bi naši odustali od čeških ako su dobri i OK izlgledaju.
A i sumnajm da ce biti nesto u blizoj buducnosti u dovodenju novih tramvaja. Uzeli su 6 Zet-ovih i sad je mir par godina.
Prvo treba prugu do Josipovca, spojit Bikaru i Dgo;)
brca1001 November 2nd, 2009, 08:35 PM Pa da, meni je čak gušt uvijek ući npr. u drugačiji model, svaki ima svoje vrline i mane. Meni su ti malo stariji ZET-ovi sasvim dobri, pogotovo onaj crveni, pa i žuti. Nas bi čovječe dva,tri crotrama,. pokopali da se ne bi ustali 4 godine. Čemu to?
keko November 3rd, 2009, 12:57 AM Pa vidite da i Zagreb ne može otplatiti te tramvaje i da im prijeti ovrha... Novih 70 tramvaja su uzeli na leasing a nemaju ih od čega platiti i sad im banka sjeda za vrat... Osijek nije toliko veliki grad da mu treba tramvaj veličine CROtrama (koji bi bio poluprazan). Stvarno nam nije potrebna takva nvesticija... Tu količinu para bi trebalo uložit u proširenje tramvajske mreže (kroz Gunduićevu do Podgrađa, prema Josipovcu...). Nije da ne bi trebalo kupiti još tramvaja i da se time intervali prolazaka tramvaja kroz stajališta smanje na 3 do 4 minute, a ne sadašnjih 7 do 8.
KKomarac November 4th, 2009, 09:54 AM Što bi ovo moglo podrazumijevati...?
Osijek.hr
Otvaranje radova na revitalizaciji Stare Drave Sarvaš
04. studenog u 11 sati gradonačelnik Krešimir Bubalo sudjelovat će u otvaranju radova na revitalizaciji Stare Drave Sarvaš. (Kod Lovačkog doma u Sarvašu).
KKomarac November 4th, 2009, 09:58 AM Park i sluzbeno dobiva novo ime:
Osijek.hr
Svečano otkrivanje ploče s nazivom Park Oscara Nemona
U 10 sati nakon prigodnih riječi gradonačelnika Krešimira Bubala, Lady Aurelije Young (kćeri Oscara Nemona) i Damira Lajoša, predsjednika Židovske općine Osijek, gradonačelnik i Lady Young svečano će otkriti ploču s nazivom Park Oscara Nemona.
Ovaj svjetski poznati medaljar i kipar Gradu Osijeku poklonio je skulpturu Majka i dijete, spomenik stradanju osječkih Židova, koja je 1965. godine postavljena na Gajevu trgu. Gradsko vijeće Grada Osijeka na 3. sjednici održanoj 20. listopada 2009. godine, donijelo je Rješenje o određivanju imena parku u Gradskoj četvrti Gornji grad Park Oscara Nemona. (Park Oscara Nemona (kod spomenika Majka i dijete), raskrižje ulica Hrvatske Republike i Radićeve).
KKomarac November 4th, 2009, 10:02 AM ŠO: Dvorana ubuduće sa sponzorskim imenom
04.11.2009. 7:00
Vijesti::Gospodarstvo
Dvorana Gradski vrt promijenit će ime i time još zaraditi. To je, naime, sukus ideje direktora Vlade Zečevića koja se ovih dana razrađuje u Športskim objektima. Ideja je, zapravo jednostavna – staviti naziv dvorane na tržište.
Nije to nikakvo “izmišljanje tople vode”, kaže Zečević, već preslik prakse koja je već godinama raširena u svijetu. Tako bi i dalje ostao prefiks Nastavno-športska, no umjesto Gradski vrt, uz njega bi stajao naziv sponzora koji da najbolju ponudu, prema uzoru na, primjerice, stadione njemačkih nogometnih giganata Bayerna, Borussije, Schalkea i drugih ili dvorane NBA klubova.
- Za sada je sve na razini ideje, no koja nam je jako zanimljiva jer je riječ o projektu za koji nema troškova, a može osigurati određena sredstva. No nećemo žuriti, to je samo jedna od mogućnosti kojima je cilj svesti troškove održavanja dvorane na minimum. Krajnji nam je cilj da dvorana sama sebe održava - kaže Zečević.
Smatra kako bi takav projekt mogao biti zanimljiv brojnim poduzetnicima, s obzirom na to da, uz isticanje naziva na samom objektu (reklama 24 sata dnevno), osigurava spomen imena “na svakoj tiskanoj ulaznici i posteru, za svaku utakmicu i koncert”. Takav stav, otkriva, potvrđuju i prva neformalna ispitivanja tržišta. U razradi projekta, neke od ideja su da uvjet ponuditeljima bude osiguravanje objekata tvrtke te da ponuda obuhvaća i zakup poslovnog prostora u dvorani.
15 poslovnih prostora
Inače, govoreći o 15-ak poslovnih prostora dvorane (ukupno oko 1.000 četvornih metara), Zečević otkriva kako će uskoro biti raspisan natječaj za njihovo popunjavanje.
- Dvorana je, postizanjem dogovora za održavanje nastave tjelesnog odgoja za učenike i studente te nekoliko uspješno organiziranih koncerata, napokon oživjela. Želimo nastaviti u tom smjeru, zaključuje direktor Športskih objekata.
Tekst: M.Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
Pohvalno, ali nije za zanemariti koliko se kasni s ovim potezima :)
LAMPAŠ8 November 4th, 2009, 10:04 AM Što bi ovo moglo podrazumijevati...?
Osijek.hr
Otvaranje radova na revitalizaciji Stare Drave Sarvaš
04. studenog u 11 sati gradonačelnik Krešimir Bubalo sudjelovat će u otvaranju radova na revitalizaciji Stare Drave Sarvaš. (Kod Lovačkog doma u Sarvašu).
to znači da je zbog ljudskog nemara i grešaka u prošlosti došlo do tog stanja da se sada mora popravljati stanje vode i ekološki sustav tog prostora..
tu spada i uređenja okoliša za turističke aktivnosti,uređenja vikenda naselja uz dravu,ribolovi,infrastruktura,biciklističke staze..itd itd..
:cheers:
KKomarac November 4th, 2009, 10:07 AM to znači da je zbog ljudskog nemara i grešaka u prošlosti došlo do tog stanja da se sada mora popravljati stanje vode i ekološki sustav tog prostora..
tu spada i uređenja okoliša za turističke aktivnosti,uređenja vikenda naselja uz dravu,ribolovi,infrastruktura,biciklističke staze..itd itd..
REVITALIZACIJA=žele oživjeti taj prostor bogat kanalima ...to ti je identičan KOPAČKI RIT..
Haha, mislila sam "koje to tocno radnje podrazumijeva", ne sto znaci "revitalizacija" ;)
Poznam taj dio jer sam odrasla u Sarvasu, znam i da je Lovacki dom super lociran, a i taj dio Stare Drave mi je u jako lijepom sjećanju... Odlične vikend lokacije.
Svidja mi se ideja :cheers:
LAMPAŠ8 November 4th, 2009, 10:15 AM Haha, mislila sam "koje to tocno radnje podrazumijeva", ne sto znaci "revitalizacija" ;)
Poznam taj dio jer sam odrasla u Sarvasu, znam i da je Lovacki dom super lociran, a i taj dio Stare Drave mi je u jako lijepom sjećanju... Odlične vikend lokacije.
Svidja mi se ideja :cheers:
eo izbriso sam dotični dio koji ne pripada tamo..:al možda oni koji čitaju nauče nove riječi..ima ih dosta koji čitaju a ne pišu....:lol::nuts:
p.s....ideja je odlična a i projekt je odličan..nadamo se turističkom boomu za par godina.:)
KKomarac November 4th, 2009, 10:16 AM eo izbriso sam dotični dio koji ne pripada tamo..:al možda oni koji čitaju nauče nove riječi..ima ih dosta koji čitaju a ne pišu....:lol::nuts:
p.s....ideja je odlična a i projekt je odličan..nadamo se turističkom boomu za par godina.:)
:lol: Lampaš za Zemlju znanja :lol:
Slažem se s tobom, ideja je bomba, taj dio Drave je stvarno lijep, uostalo to i je dio Kopačkog rita.
Imaš kakve info baš o projektu?
LAMPAŠ8 November 4th, 2009, 10:31 AM :lol: Lampaš za Zemlju znanja :lol:
Slažem se s tobom, ideja je bomba, taj dio Drave je stvarno lijep, uostalo to i je dio Kopačkog rita.
Imaš kakve info baš o projektu?
evo dok si ti tandrkala koje riječi :lol:
znaš ja sam bio prilično blizu sa ovim šta će se radit pa sam pronašao na netu
http://www.google.hr/#hl=hr&source=hp&q=projektni+zadatak+sarva%C5%A1&btnG=Google+pretra%C5%BEivanje&meta=&aq=f&oq=projektni+zadatak+sarva%C5%A1&fp=4dbc6d4ab542290b
prvi rezultat u pdf formatu...
KKomarac November 4th, 2009, 10:50 AM ^^
Pa eto, kažem ja: Lampaš za Zemlju znanja :lol:
Kad se krenulo s tim? Znam da ideja postoji dobrih 10 godina...
KKomarac November 4th, 2009, 12:07 PM Još malo "povjetarca u ledja" ideji o spajanju Kninske s Trpimirovom:
Glas Slavonije
Stanari Wilsonove peticijom od Grada traže rješavanje problema s vozačima
Objavljeno: 3.11.2009
U našoj, samo pet metara širokoj ulici, danonoćno bjesomučno jure automobili, šleperi, autobusi, motociklisti - stoji, između ostaloga, u pismu stanara Wilsonove ulice Gradskoj upravi. Uz pismo kojim traže rješavanje problema, priložena je i peticija sa 60 potpisa stanara te ulice.
Nezadovoljni i ogorčeni građani upozoravaju kako se njihovom ulicom s izrazito uskim nogostupom kreću i biciklisti, pješaci i invalidi (korisnici obližnjih domova umirovljenika, te mentalno oboljelih starijih osoba), a istovremeno pojedincima "služi kao trkaća staza po kojoj isprobavaju brzine svojih metalnih ljubimaca". Tvrde da se u ulici održavaju prave utrke, a neki voze i brzinom većom od 90 kilometara na sat!
- Stanari moraju čekati nekoliko minuta samo da bi iz svojih kuća prešli na drugu stranu ulice gdje se nalazi nogostup. Na inzistiranje građana postavljene su vibracijske trake, no one su povećale problem, jer vozači dodatno pritisnu gas kako bi preko njih lakše i brže preletjeli - stoji u dopisu.
Teško je i vozačima
Poseban im je problem, kažu stanari Wilsonove, izlazak automobilom na Divaltovu. Zbog, kako smatraju, nekompaktibilnosti semafora na križanjima s Trpimirovom i Vatrogasnom, Divaltovom "kolona vozila neprekidno teče". Zbog gužve, parkiranih i dostavnih vozila preglednost je jako loša, a poteškoće uzrokuju i biciklisti koji svoj znak "Stop" ne poštuju, te “izlijeću” na cestu. "Izlazak iz ulice, a da te nitko ne udari, predstavlja pravu sreću. Praktički, moramo čekati da nam se netko na Divaltovoj smiluje i pusti nas ispred sebe", kažu vozači iz Wilsonove.
Upozoravali su Prometnu policiju na utrke kroz njihovu ulicu, ali je, tvrde, reakcija uvijek izostala. S druge strane kad se održava nogometna utakmica događalo se, tvrde, da ih policija ne pusti u ulicu. Posebno, međutim, upozoravaju na uski prolaz koji povezuje Wilsonovu i Orahovičku ulicu, koji je iznimno frekventan.
- U nekoliko navrata došlo je do bliskog susreta bicikala sa jurećim automobilima, a nekoliko pasa platilo je životom. Srećom, do sada nitko nije teže stradao, ali pitamo se do kada - poručuju stanari.
I predsjednik Vijeća GČ Novi grad Anto Bošnjak, potvrđuje da ulicom automobili nerijetko jure. S problemima stanara, kaže, upoznao je nadležne službe u Gradskoj upravi.
- Pozivam stanare na još malo strpljenja. Prenio sam problem čelnicima Gradske uprave, a kao jedno od rješenja predloženo je postavljanje “pravih” ležećih policajaca - kaže.
Četvrt je ranije tražila realizacije projekta spajanja Kninske s Trpimirovom ulicom, čime će se donekle rasteretiti promet Wilsonovom te izmjestiti trasa nove autobusne linije.
Mario MIHALJEVIĆ
esseker November 4th, 2009, 02:28 PM ŠO: Dvorana ubuduće sa sponzorskim imenom
Dvorana Gradski vrt promijenit će ime i time još zaraditi. Pohvalno, ali nije za zanemariti koliko se kasni s ovim potezima :)
Zanimljivo. Samo s obzirom da ju ne će koristiti neki veliki sportski sustav, ime će se prečesto mijenjati i zbunjivati ljude. :?
esseker November 4th, 2009, 02:29 PM A jeste čuli da postoji inicijativa da Industrijska četvrt promijieni ime u Mačkamama? Sviđa mi se :)
LAMPAŠ8 November 4th, 2009, 07:49 PM NIŠTA OD PRESELJENJA - DOM HV-A PROGLAŠEN STRATEŠKIM VOJNIM OBJEKTOM
Dom HV-a: Gradska uprava ostaje u Kuhačevoj 9
Osječka Gradska uprava do daljnjega ostaje na sadašnjoj adresi, u neadekvatnim prostorima u Kuhačevoj 9. Dom HV-a ostaje u rukama vojske, koja ga je proglasila perspektivnim i strateški važnim objektom.
- Nikad nisam čuo da je ministar jasno rekao da će Grad dobiti taj objekt, niti sam po dolasku u Kuhačevu 9 našao dokument koji bi potvrdio takav dogovor. Kao što nismo pronašli ni sporazume za južnu obilaznicu, Trpimirovu, komarce i brojne druge projekte o kojima je pričao bivši gradonačelnik Anto Đapić. Bila je to pusta, predizborna demagogija - kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Predsjednik Gradskog vijeća Gordan Matković, koji je i idejni začetnik projekta “Gradska uprava u Domu HV-a”, kaže da je obrazloženje HV-a “tanko” te da ima mnogo boljih lokacija za vojni školski centar.
- Grad Osijek nikada ništa nije dobio od države. Čak i ne treba biti dar, nego razmjena, kojom bi profitirao i Muzej Slavonije. To bi bilo kvalitetno i dugoročno rješenje u kojemu nitko ne bi bio oštećen. Dapače - kaže Matković.
HV bi se, prema toj ideji, preselio na prostor bivšeg Poljoprivrednog instituta što je, zaključuje Matković, i u skladu sa smjernicama NATO-a.
Nema alternative
“Postoje alternative, ali ni jedna nije dobra poput Doma HV-a. Nelogično bi bilo da se, pored takvog objekta i lokacije, Grad upušta u veliku investiciju izgradnje nove Gradske kuće i Vijećnice”, kaže Matković i poručuje da od te ideje ne odustaje. Premda nije otkrio koje su to alternativne lokacije, u kuloarima se često znala čuti ideja da bi idealno mjesto za zgradu Gradske uprave bio prostor - Bijele lađe.
LAMPAŠ8 November 4th, 2009, 07:52 PM :)
Seyzmo November 5th, 2009, 12:14 PM Meni je ovo bojanje bezveze također, jer su tramvaji, a i sam grad izgubili identitet.
btw, osijek je jedini u austro-ugarskoj (tj. za vladavine cara Franje) uz Beč imao dozvolu od cara da ima tramvaje u crvenoj boji kao i u Beču. Mislim da je to dovoljan razlog da su tramvaji ostali u toj boji i takvi postali neki brand grada Osijeka...
E da su to znali oni koji su mjenjali boju iz crvene u plavu.
Njih je crvena ocito asocirala na nesto drugo.:lol:
esseker November 5th, 2009, 10:17 PM E da su to znali oni koji su mjenjali boju iz crvene u plavu.
Njih je crvena ocito asocirala na nesto drugo.:lol:
ma znali su. a komentar mislim čak direktora tadašnjeg je bio tipa "pa itako su nas Austrijanci tlačili stoljećima, pa još da nosimo njihovu boju?"
eto kad se netko na takvom položaju ni ne trudi poznavati osnovnu gradsku povijest i tradiciju.
:nuts: :ohno: :bash:
KKomarac November 5th, 2009, 10:41 PM Malo o Staroj Dravi u Sarvašu :cheers:
Stara Drava Sarvaš
Zajednica sportsko-ribolovnih društava Osijek jučer je počela revitalizaciju Stare Drave Sarvaš, a pokretanju tog projekta jučer su nazočili gradonačelnik Krešimir Bubalo i predstavnici Županije. U projekt su uključeni i predstavnici lokalne samouprave, izvođač radova Vodogradnja Osijek, ovlaštenici ribolovnog prava, odnosno Zajednica SRD Osijek te lokalna ribička društva.
Dopredsjednik Zajednice Zoran Crepulja pojasnio je kako je Bubalo dok je bio župan donirao Zajednici 100.000 kuna za revitalizaciju te ribolovne vode. "Područje je deminirano, počelo je izmuljavanje vode u suradnji s Hrvatskim vodama i Vodogradnjom te gradnja ribičke staze u dužini od 600 metara. To je prva etapa projekta revitalizacije ribolovnih voda "Mali Kopački rit" koji su pokrenule Hrvatske vode sa Svjetskom bankom kako bi se uredili rukavci od Stare Drave Sarvaš do Erduta, a da bi Osijek i Osječko-baranjska županija dobili ribolovno područje na kojem se planira razvijati ribolovni turizam", pojašnjava Crepulja.
(Glas Slavonije)
+ Sutra se napokon otvara obnovljena treća gimnazija :D
esseker November 5th, 2009, 10:48 PM ^^ super inicijativa
...a bio sam nedavno unutra u gimnaziji i odlično mi je to što su obnovili zidne slikarije. ajde bar nešto. samo neka sad usade poštovanje i ljubav prema tome i tom vremenu učenicima.
KKomarac November 5th, 2009, 10:51 PM ^^
Ma da? Obnovili su zidne slikarije? Svaka cast :okay:
Sto nisi opalio koju sliju?
La_Linea November 6th, 2009, 06:35 AM ^^ super inicijativa
...a bio sam nedavno unutra u gimnaziji i odlično mi je to što su obnovili zidne slikarije. ajde bar nešto. samo neka sad usade poštovanje i ljubav prema tome i tom vremenu učenicima.
I ja nedavno. Izgleda najs u globalu. Ako se ne približiš da vidiš detalje, onda skužiš da je izvedba malo fuš :) al ajd.
U svakom slučaju izgleda moćno s tim črčkarijama.
La_Linea November 6th, 2009, 06:38 AM ma znali su. a komentar mislim čak direktora tadašnjeg je bio tipa "pa itako su nas Austrijanci tlačili stoljećima, pa još da nosimo njihovu boju?"
eto kad se netko na takvom položaju ni ne trudi poznavati osnovnu gradsku povijest i tradiciju.
:nuts: :ohno: :bash:
Da da... ali to je naravno bila nespretna demagoška glupost. Ustvari su oni ODLUČILI da će vozila gradskog prijevoza biti u bojama grada (prije nego ih oblijepe reklamama) i šta se tu ima raspravljat! Kada bismo na forumu imali emoticon koji drži prst u nosu bio bi primjeren ovom slučaju. Ovako :bash:
Seyzmo November 6th, 2009, 08:51 AM Kada bismo na forumu imali emoticon koji drži prst u nosu bio bi primjeren ovom slučaju. Ovako :bash:
Bas tako.:lol:
Dzurkov November 6th, 2009, 08:59 AM Iz Glasa Slavonije:
Tehnopolis za 100 milijuna eura!
Župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Krešimir Bubalo jučer su podržali 100 milijuna eura vrijedan projekt Tehnopolis Osijek, Tehnološkog centra kojega Sveučilište želi izgraditi na prostoru bivšeg Biotehničko-znanstvenog centra (Poljoprivrednog fakulteta). Rektorica Gordana Kralik istaknula je kako je većina priprema obavljena, a od države , koja je vlasnik, zatražena je dodjela lokacije i ustupanje zemljišta.
Sveučilište je projekt Tehnopolis nominiralo za dobijanje sredstava iz strukturnih fondova EU. Početak gradnje očekuje se 2012. godine.
Frnjchuga031 November 6th, 2009, 09:20 AM I čemu bi služio taj tehnopolis ?
Dzurkov November 6th, 2009, 09:29 AM neznam, možda za nekakva istraživanja, zasad piše samo to u Glasu.
Daka November 6th, 2009, 10:21 AM Doma. Koliko sam uspio škicnuti,i unutra se ozbiljno šljaka :)
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC01549-1.jpg
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC01548.jpg
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC01547.jpg
Frnjchuga031 November 6th, 2009, 10:24 AM Lijepo...
Ovaj tehnopolist že bit neka ludost... Neznam šta bi tamo moglo bit, a da koristi sveučilištu...
KKomarac November 6th, 2009, 10:33 AM Iz Glasa Slavonije:
Tehnopolis za 100 milijuna eura!
Župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Krešimir Bubalo jučer su podržali 100 milijuna eura vrijedan projekt Tehnopolis Osijek, Tehnološkog centra kojega Sveučilište želi izgraditi na prostoru bivšeg Biotehničko-znanstvenog centra (Poljoprivrednog fakulteta). Rektorica Gordana Kralik istaknula je kako je većina priprema obavljena, a od države , koja je vlasnik, zatražena je dodjela lokacije i ustupanje zemljišta.
Sveučilište je projekt Tehnopolis nominiralo za dobijanje sredstava iz strukturnih fondova EU. Početak gradnje očekuje se 2012. godine.
O, napokon! Ovakve stvari su neizmjerno vazne :banana:
Vezano na to, evo clanka iz travnja:
14.04.2009.
Osijek – Župan Krešimir Bubalo posjetio je Tehologijski-razvojni centar koji djeluje u sklopu Sveučilišta J.J.Strossmayera te ovom prilikom obećao potporu Županije daljnjem razvoju Centra, odnosno realizaciji projekta "Tehnopolis Osijek", koji obuhvaća gradnju tehnološkog parka na bivšem zemljištu Sveučilišta uz Tenjsku cestu.
Kako je ovom prilikom istaknula rektorica Sveučilišta Gordana Kralik, riječ je o projektu koji predstavlja treću razvojnu fazu tehnologijskog centra, čijom bi realizacijom uz pomoć Grada, Županije i EU fondova do 2014. godine u sklopu Centra trebalo biti formirano 100 malih i srednjih poduzeća s 500 zaposlenih.
I. Ku. – Glas Slavonije
Semper Fidelis November 6th, 2009, 11:00 AM Doma lijepo ide:okay:
Cek, cek, gradnja na zemljistu na Tenjskoj cesti? Dali to znaci obnova orušenog faklulteta?
Ako je tako:cheers::cheers::cheers::cheers::cheers:
Semper Fidelis November 6th, 2009, 11:09 AM Moto cross staza bit će uz zračnu luku Čepin?
Više od tri godine u Osijeku djeluje klub zaljubljenika u moto cross i super moto utrke, a želja mladića okupljenih oko udruge Moto sport Osijek da dobiju prostor na kojemu bi mogli urediti stazu napokon bi im se mogla ostvariti, najavio je gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Sada se treninzi održavaju uz Dravu kod Pampasa, a buka motora na ovoj lokaciji izazvala je nezadovoljstvo lovaca, ribiča i predstavnika udruge Mogu. Priča kako bi se uz Pampas mogla izgraditi i prava moto cross staza na kojoj bi se održavalo i prvenstvo Hrvatske izazvala je salvu prigovora pa je krenula potraga za drugim zemljištem, a kao moguća varijanta za smještaj moto cross vozača spominje sportska zračna luka Čepin.
- Nama je svako zemljište na kojemu smijemo urediti stazu dovoljno dobro. Ne tražimo ništa više od površine na koju smijemo dovući zemlju, a sve ostalo ćemo samo napraviti i urediti. Čini se kako smo napokon blizu nečeg konkretnog, spominje se kako bi zemljište mogli dobiti za nekoliko mjeseci, najviše pola godine, ali govori se i o nesređenim zemljišnim papirima koji bi mogli poremetiti planove, kaže predsjednik udruge Moto sport Osijek Marijan Martinušić.
Bubalo je na susretu s predstavnicima Motokluba Osijek najavio i mogućnost organiziranja dana kada će vlasnici cestovnih motora moći na zatvorenoj stazi isprobati maksimalne mogućnosti motora. Tako bi se športska zračna luka vikendima mogla pretvarati u stazu za ljubitelje jurilica na dva kotača.
- Želimo ulagati u promociju moto sporta, a prvi korak je izgradnja staze. Želimo iskoristiti bikersku populaciju u turističkoj promociji grada kroz moto susrete i druge manifestacije, a valja se potruditi i kako bi putnici koji inače samo prolaze kroz grad zastali, prenoćili, upoznali se sa znamenitostima te potrošili koju kunu, rekao je gradonačelnik Bubalo.
Tekst: Ivan Sekol/Glas-Slavonije.hr
KKomarac November 6th, 2009, 12:07 PM Cek, cek, gradnja na zemljistu na Tenjskoj cesti? Dali to znaci obnova orušenog faklulteta?
Ako je tako:cheers::cheers::cheers::cheers::cheers:
Yes, Yes, to znači obnovu i dogradnju tog kompleksa :banana:
Ima cca. 20 Ha.
Cijela stvar urnebesno sporo ide (projekt je, cini mi se, star preko 10 godina), ali ajd da napokon počnu i s nečim konkretnim.
LAMPAŠ8 November 6th, 2009, 12:14 PM Yes, Yes, to znači obnovu i dogradnju tog kompleksa :banana:
Ima cca. 20 Ha.
Cijela stvar urnebesno sporo ide (projekt je, cini mi se, star preko 10 godina), ali ajd da napokon počnu i s nečim konkretnim.
ima o tome i na osječkoj,teletekst 215...:lol:
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=22417
i isječak na 031
Semper Fidelis November 6th, 2009, 12:22 PM Znaci poznati fakultet idu u obnovu!:banana::cheers:
http://i35.tinypic.com/182i3k.jpg
http://i37.tinypic.com/ra3kec.jpg
http://i33.tinypic.com/ws66ty.jpg
LAMPAŠ8 November 6th, 2009, 12:27 PM Znaci poznati fakultet idu u obnovu!:banana::cheers:
po procjenama za 3 godine.....:nuts:
Semper Fidelis November 6th, 2009, 12:42 PM Bolje ikad nego nikad:)
Semper Fidelis November 6th, 2009, 12:48 PM ^^Oni su tamo preko puta toplane.
KKomarac November 6th, 2009, 12:50 PM Znaci poznati fakultet idu u obnovu!:banana::cheers:
Navodno da tamo prije rata nije bio samo poljoprivredni fakultet nego i biotehnički centar.
Faks ce dobiti novi objekt na kampusu, ovamo se seli Tehnopolis.
Gdje je bio "Poljoprivredni institut"? Znam da imaju "novu" zgradu dolje na samom istočnom izlazu iz grada...
po procjenama za 3 godine.....:nuts:
E, o tome pričam - urnebesno sopro! Kad bi ih bar Svjetska banka prisilila da cijelu fazu projekta dovrše u nekom mini roku... Jer, dok prva poduzeca pocnu nicati i zaposljavati ljude, oni koji su danas nezaposleni, bit ce vec u mirovini :nuts:
moa2 November 6th, 2009, 12:51 PM ŠO: Dvorana ubuduće sa sponzorskim imenom
Dvorana Gradski vrt promijenit će ime i time još zaraditi. To je, naime, sukus ideje direktora Vlade Zečevića koja se ovih dana razrađuje u Športskim objektima. Ideja je, zapravo jednostavna – staviti naziv dvorane na tržište.
Nije to nikakvo “izmišljanje tople vode”, kaže Zečević, već preslik prakse koja je već godinama raširena u svijetu. Tako bi i dalje ostao prefiks Nastavno-športska, no umjesto Gradski vrt, uz njega bi stajao naziv sponzora koji da najbolju ponudu, prema uzoru na, primjerice, stadione njemačkih nogometnih giganata Bayerna, Borussije, Schalkea i drugih ili dvorane NBA klubova.
- Za sada je sve na razini ideje, no koja nam je jako zanimljiva jer je riječ o projektu za koji nema troškova, a može osigurati određena sredstva. No nećemo žuriti, to je samo jedna od mogućnosti kojima je cilj svesti troškove održavanja dvorane na minimum. Krajnji nam je cilj da dvorana sama sebe održava - kaže Zečević.
Smatra kako bi takav projekt mogao biti zanimljiv brojnim poduzetnicima, s obzirom na to da, uz isticanje naziva na samom objektu (reklama 24 sata dnevno), osigurava spomen imena “na svakoj tiskanoj ulaznici i posteru, za svaku utakmicu i koncert”. Takav stav, otkriva, potvrđuju i prva neformalna ispitivanja tržišta. U razradi projekta, neke od ideja su da uvjet ponuditeljima bude osiguravanje objekata tvrtke te da ponuda obuhvaća i zakup poslovnog prostora u dvorani.
15 poslovnih prostora
Inače, govoreći o 15-ak poslovnih prostora dvorane (ukupno oko 1.000 četvornih metara), Zečević otkriva kako će uskoro biti raspisan natječaj za njihovo popunjavanje.
- Dvorana je, postizanjem dogovora za održavanje nastave tjelesnog odgoja za učenike i studente te nekoliko uspješno organiziranih koncerata, napokon oživjela. Želimo nastaviti u tom smjeru, zaključuje direktor Športskih objekata.
Tekst: M.Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
Pohvalno, ali nije za zanemariti koliko se kasni s ovim potezima :)
Da li netko zna koji su se sve koncerti i sportski događaji održali u dvorani Gradski vrt... Ako ima nešto da nije navedeno na wikipediji molio bih vas da dodate... s referencom po mogućnosti :)
Hvala!
http://en.wikipedia.org/wiki/Gradski_vrt_Hall
KKomarac November 6th, 2009, 12:54 PM ^^
Ja sam u Birtiji navodila najave događanja u gradu, između ostalog i koncerte. Evo link:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=788576&page=496
LAMPAŠ8 November 6th, 2009, 01:33 PM ZAVOD ZA URBANIZAM PILOT-PROJEKTOM U JOSIPOVCU ZAPOČINJE IZRADU GIS-A
Počinje premjeravanje grada za novi obračun komunalne naknade
Šest josipovačkih ulica - Kralja Krešimira, Kneza Branimira, Eugena Kumičića, Ljudevita Posavskog, Kralja Petra Svačića i Grgura Ninskog - bit će “poligon” pilot-projekta za izradu geografskog informacijskog sustava za cijeli Osijek, potvrdio je dipl.ing. Vladimir Krupa iz Zavoda za urbanizam i izgradnju.
Navedene će se ulice snimiti sa zemlje i iz zraka i temeljito premjeriti, a svaki objekt,cestu, livadu, igralište, svjetiljku i cijev upisati u jedinstvenu bazu podataka.
- Želimo znati što sve Grad ima, ne samo u svome vlasništvu nego i sve ono što čini grad; njegove ceste, cijevi, instalacije, dvorišta, stabla... Riječ je o pilot-projektu za početak izrade GIS-a za cijeli grad, u koji ulazimo zbog dva razloga: želimo vidjeti brzinu realizacije te cijenu i kvalitetu izrade kako bismo, kada budemo ugovarali veće projekte, imali čistu sliku. Očekujem da će do kraja ovog mandata biti završen projekt za cijeli grad - kaže dogradonačelnik Ivan Vrdoljak i dodaje kako će cijeli projekt biti transparentan, a podaci dostupni javnosti na web stranici Grada.
“Pilot-projekt o pružanju usluga izrade prostornih i neprostornih baza podataka”, kako se točno zove, vrijedan je oko 60.000 kuna, a radovi će trajati do 20. prosinca. GIS se izrađuje u nekoliko osnovnih faza - od izrade adresnog modela (objedinjuje bazu podataka ulica i kućnih brojeva s prostornim podacima, može se koristiti u svrhu planiranja novih ulica i kućnih brojeva, odnosno korigiranja starih), preko povezivanja postojeće baze i krovova objekata u prostoru, do geodetske izmjere na terenu i kartiranja, čime se prikupljaju stvarni podaci o površinama zgrada. Stvara se, dakle, nova baza podataka na temelju koje se naplaćuje komunalna naknada. Primjeri gradova i općina koji su izradili GIS potvrđuju da se projekt vrlo dobro odrazio na budžete tih mjesta - naplata komunalne naknade znatno je porasla, u manjim mjestima i do 50 posto. Grad Osijek, inače, na to ime godišnje uprihodi oko 40 milijuna kuna. Zanimljivo, u Osijeku je paralelno pokrenut i projekt izrade tzv. zelenog katastra, koji bi se u budućnosti trebao dopunjavati GIS-om.
ŠTO je GIS?
Geografski informacijski sustav (GIS) sustav je za upravljanje prostornim podacima i pridruženim osobinama. U najstrožem smislu to je računalni sustav za integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje geografskih informacija. U općenitijem smislu GIS je oruđe “pametne karte” koje dopušta korisnicima stvaranje interaktivnih upitnika, analiziranje prostornih informacija i uređivanje podataka. Tehnologija GIS-a može se koristiti za znanstvena istraživanja, upravljanje imovinom i resursima, planiranje razvoja, kartografiju...
jukkaz November 6th, 2009, 01:33 PM Navodno da tamo prije rata nije bio samo poljoprivredni fakultet nego i biotehnički centar.
Gdje je bio "Poljoprivredni institut"? Znam da imaju "novu" zgradu dolje na samom istočnom izlazu iz grada...
institut je također bio u tom kompleksu, a najzaslužniji za ovakvo stanje zgrade su "vojnici" HVO-a koji su tamo opljačkali i uništili sve što su mogli
Frnjchuga031 November 6th, 2009, 06:44 PM Nigdje nevidim šta će bit u tom tehnopolisu... kontam da je to neka žešća pljačka...
Semper Fidelis November 6th, 2009, 06:52 PM ^^Zasto mi to svi kazu:D:D
KKomarac November 6th, 2009, 07:20 PM Nigdje nevidim šta će bit u tom tehnopolisu... kontam da je to neka žešća pljačka...
Ako financira Svjetska banka, onda tesko da ce moci "pljackati" ;)
Naime, moja firma trenutno radi na jednom projektu koji financira Svjetska banka i pod ogromnim povecalom smo, svaki korak nam prate i traze argumente zasto to radimo i sl. Da ne pricam koliko smo morali toga napraviti da bi nas uopce prihvatili kao izvodjace necega sto oni financiraju - poucena tim iskustvom, ja imam nade u ovaj projekt :)
Evo ti jedan, za nas SF :lol:, primjer iz Australije sto je to otprilike:
http://www.techparkwa.org.au/service-functionhire.shtml#TechPark
Ili na primjeru Zg tehnoloskog parka:
http://www.raza-tpz.hr/Default.aspx?sid=153
I Ljubljane (njihov park financira EU s oko 8 mil. Eura):
http://www.tp-lj.si/
Generalno, ja si to objasnjavam kao nesto slozeniji, sveobuhvatniji BIOS, samo sto ovdje imas puno vise elemenata znanosti i Sveucilista.
LAMPAŠ8 November 7th, 2009, 02:38 PM OSJEČKI MUSLIMANI: NAJSTARIJA ISLAMSKA ZAJEDNICA U HRVATSKOJ
Suživot odavno, džamija uskoro
^^
On je od 1973. do 1979. godine nastojao prikupiti novac za izgradnju džamije. No u tomu nije uspio. A kako prostor u Županijskoj ulice u kome je bila muslimanska zajednica nije bio adekvatan, 1974. godine uložilo se u kupnju kuće u Zagrebačkoj ulici u koju su se muslimani uselili nakon adaptacije, 1978. godine. Prostor nam je bio dovoljan do 1987., kada se ponovno rodila ideja u izgradnji džamije. No tek 1990. godine smo prvi put i službeno od Grada tražili parcelu za naš sakralni objekt, ali rat je sve naše planove stavio na čekanje. Nakon 1995. godine ponovno smo se obratili Gradu, no nikako se nismo uspjeli dogovoriti oko parcele na kojoj bi se džamija gradila. Dogovor je postignut tek 2005., kada smo od Grada kupili zemljište uz muslimansko groblje od 3.278 četvornih metara, ali graditi opet nismo mogli. Pojavio se problem s građevinskom dozvolom zbog nepostojanja prilazne ceste našoj parceli. U međuvremenu, uz parcelu napravljen je prilaz, pa su tako u 2009. konačno stvoreni svi tehnički preduvjeti za gradnju. Ostaje nam samo iznaći novac, što nije lako - kaže osječki imam uz napomenu kako očekuje da će temeljni kamen za džamiju biti postavljen za nešto više od dvije godine.
http://www.glas-slavonije.hr/mvijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=6041
Frnjchuga031 November 7th, 2009, 02:49 PM Ako financira Svjetska banka, onda tesko da ce moci "pljackati" ;)
Naime, moja firma trenutno radi na jednom projektu koji financira Svjetska banka i pod ogromnim povecalom smo, svaki korak nam prate i traze argumente zasto to radimo i sl. Da ne pricam koliko smo morali toga napraviti da bi nas uopce prihvatili kao izvodjace necega sto oni financiraju - poucena tim iskustvom, ja imam nade u ovaj projekt :)
Evo ti jedan, za nas SF :lol:, primjer iz Australije sto je to otprilike:
http://www.techparkwa.org.au/service-functionhire.shtml#TechPark
Ili na primjeru Zg tehnoloskog parka:
http://www.raza-tpz.hr/Default.aspx?sid=153
I Ljubljane (njihov park financira EU s oko 8 mil. Eura):
http://www.tp-lj.si/
Generalno, ja si to objasnjavam kao nesto slozeniji, sveobuhvatniji BIOS, samo sto ovdje imas puno vise elemenata znanosti i Sveucilista.
Na temelju ovih linkova, kontam da će to bit još veća glupost nego što sam mislio da će bit...
KKomarac November 7th, 2009, 02:56 PM Na temelju ovih linkova, kontam da će to bit još veća glupost nego što sam mislio da će bit...
Zasto?
Mislim, slobodan si misliti tako, ali ne vidim na cemu temeljis svoje misljenje.
Frnjchuga031 November 7th, 2009, 03:14 PM Zasto?
Mislim, slobodan si misliti tako, ali ne vidim na cemu temeljis svoje misljenje.
Hrpa predavaonica za koje neznam kome će služiti...
Ja sam konto da će tamo bit neki labaratoriji, kopjuterske učionice... Ma ono tehnologija na razini, a oni pričaju on nekim seminarima i glupostima... I to još na lokaciji izvan grada, pa tko će im dat te pare... Pa nije niko blesav...
KKomarac November 7th, 2009, 03:48 PM Hrpa predavaonica za koje neznam kome će služiti...
Ja sam konto da će tamo bit neki labaratoriji, kopjuterske učionice... Ma ono tehnologija na razini, a oni pričaju on nekim seminarima i glupostima... I to još na lokaciji izvan grada, pa tko će im dat te pare... Pa nije niko blesav...
Te stvari sluze onima koji pocinju ili vec usavrsavaju vlastiti posao, mozda i sam budes imao priliku iskusiti to ;)
Bez brige, nije to samo "drzanje predavanja i seminara", tehnoloski parkovi su ipak slozeniji kompleksi.
Frnjchuga031 November 7th, 2009, 04:07 PM Te stvari sluze onima koji pocinju ili vec usavrsavaju vlastiti posao, mozda i sam budes imao priliku iskusiti to ;)
Bez brige, nije to samo "drzanje predavanja i seminara", tehnoloski parkovi su ipak slozeniji kompleksi.
Pa kažem... Po onome što sam vidio na linkovima nije tako... Sve nešto polovično objašnjeno i slično... Nigdje ništa konkretno... Djeluje mutno...
LAMPAŠ8 November 7th, 2009, 05:41 PM pansion fitea
http://i38.tinypic.com/dviq6h.jpg
http://i38.tinypic.com/2lw6owi.jpg
Frnjchuga031 November 7th, 2009, 05:44 PM Lijepo... I jako brzo izgrađeno... Koliko me sjećanje služi...
Semper Fidelis November 7th, 2009, 06:01 PM To je u Srijemskoj ulici. Lijepo su sredili. Tu je prije bila neka obicna kuca. Ima to oko godinu dana otkako je sređena.
Frnjchuga031 November 7th, 2009, 06:03 PM To je u Srijemskoj ulici. Lijepo su sredili. Tu je prije bila neka obicna kuca. Ima to oko godinu dana otkako je sređena.
Lega mi je jedno vrijeme živio u toj kući... ;)
LAMPAŠ8 November 8th, 2009, 11:48 AM RASPRAVA O BUDUĆNOSTI POMOĆNOG IGRALIŠTA STADIONA GRADSKI VRT
Vukadinović: Neka “speedway” ostane otvoren za građane!
Potaknut novinskim napisima o najavljenoj prenamjeni pomoćnog igrališta stadiona Gradski vrt, našu je redakciju posjetio Slavko Vukadinović, dugogodišnji osječki sportski rekreativac.
Budući da već dugo pripada jednoj od brojnih rekreacijskih skupina Esekera, koje skoro svakog poslijepodneva možete vidjeti na popularnom “speedwayu”, osjećao je potrebu - suprotstaviti se najavljenoj prenamjeni
penzići hakleri
Vukadinović pripada skupini “haklera penzića”, koji se mogu četiri puta tjedno vidjeti na travnjaku kojem je GUP namijenio prenamjenu u perivoj nadomak paviljonu, a koji vapi za temeljnom obnovom još od granatiranja 1991. godine. Kaže Slavko da se na “pomoćnjaku” Gradskog vrta rekreira s Ottom, Stipom, Kurtom, Bobanom, Prcom... oko tri desetljeća, da je odnos među rekreacijskim skupinama prijateljski, pa je razumljivo što reagira odlučno na najavljenu mogućnost selidbe na neki drugi prostor.
Na pomoćnom igralištu igraju se i utakmice Radničko-sportskih igara, što pamte i u Elektroosijeku po naslovu gradskog prvaka
tog prostora u bilo kakav oblik perivoja.
- U tom dijelu grada nema potrebe za takvo nešto jer nije ugrožen nikakvom betonizacijom”, kaže Vukadinović, nastanjen u neposrednoj blizini omiljenog travnjaka te dodaje: “Jedino igralište otvorenog tipa, idealno za rekreativce i sportske veterane svih uzrasta, koriste naši sugrađani praktično od ranog jutra do kasne večeri. Procjenjujem da se, u skupinama “haklera” koji tamo svakodnevno igraju “na male goliće”, pa preko nogometnih utakmica Radničko-sportskih igara, treninga bejzbolaša ili bacača kladiva, diska i koplja AK Slavonija Žito, te pojedinaca koji, trčeći krugove, ili nizanjem kilometara nordijskim (brzim) hodanjem, svakog dana okuplja stotinjak Osječana. Nekad je postojala ledina na Pampasu, ali toga odavno nema, pa i ne vidim mjesto na koje bismo se ”selili”. Kako, vjerojatno, nadležni o tomu nisu ni razmišljali, ovih ću dana pokrenuti potpisivanje peticije za zadržavanje dosadašnje namjene nama jedinstvenog “speedwaya”, kaže Slavko Vukadinović.
ma odlično okuplja se stotinjak osječana...:nuts:.to je ruglo,i onaj dio streljane i skroz do trpimirove sa onim kućama..sve to izravnat..
Semper Fidelis November 8th, 2009, 01:42 PM ^^Neka neka, nek ostane ljudima da imaju se gdje zabavljati. Ali! Treba to SREDITI!! Pa to izgleda ko pripyat:ohno: Da se ušminkaju one tribine, malo se sredi okolica. poreže ona šikara, stavi se rasvijeta. E onda bi to bilo to. :okay:
Frnjchuga031 November 8th, 2009, 01:48 PM Istina... Treba to sredit malo... možda čak i postavit tartan stazu jednog dana...
brca1001 November 8th, 2009, 03:13 PM Jel pozntao nekom koji su objektivni nedostaci Gradskog Vrta, s aspekta atletskih mitinga. Mislim da je to jako dobar potencijal za razvijanje atletike u ovom djelu hr, plus ovaj zatvoreni tunel.. Nije da se nema uvjeta.
Semper Fidelis November 8th, 2009, 03:16 PM ^^Ja nevidim neke ozbiljen nedostatke:dunno: Staza je super + ima taj atletski tunel u dvorani:okay:
brca1001 November 8th, 2009, 03:21 PM pa ne znam sad recimo kad bi htio istovremeno bacat kladivo, i skakat s motkom, i trčat 400 m, da li je to izvedivo na Gradskom Vrtu?
brca1001 November 8th, 2009, 03:26 PM evo slije:
http://i37.tinypic.com/qzhw7n.jpg
8 traka ima, valjda su propisne širine..
Semper Fidelis November 8th, 2009, 03:31 PM pa ne znam sad recimo kad bi htio istovremeno bacat kladivo, i skakat s motkom, i trčat 400 m, da li je to izvedivo na Gradskom Vrtu?
Pa trebalo bi biti, stadion ima atletske uvijete. Odrzavaju se atletska natjecanja, ali to nije toliko poznato.
Frnjchuga031 November 8th, 2009, 06:01 PM Ma nevalja... Pa staza je relativno nova, ali zar vi nevidite koliko je već do sada propala...
Semper Fidelis November 8th, 2009, 06:27 PM Ja do sada nisam ništa primjetio:dunno:
Frnjchuga031 November 8th, 2009, 10:24 PM Ja do sada nisam ništa primjetio:dunno:
Na nekim krajevima je izbljedila više, na nekima manje... Izgleda kao zebra u plavim nijansama... I još onih par 'ozljeda' od baklji...
Čisto neodržavanje...
zlikavac November 9th, 2009, 12:44 AM boja veze nema normalno je da izbljedi bio sam nedavno na stazi svagdje je jednako dobra za trčanje nema rupa,nema uopče ozljeda od baklji jer je zamjenjen taj dio još 06-07 sezone
Frnjchuga031 November 9th, 2009, 09:02 AM boja veze nema normalno je da izbljedi bio sam nedavno na stazi svagdje je jednako dobra za trčanje nema rupa,nema uopče ozljeda od baklji jer je zamjenjen taj dio još 06-07 sezone
Imaš pred sjeverom... Provjeri... A možda je i normalno da izbljedi, ali da na svakom dijelu staze bude druga nijansa plave baš i nije normalno...
neo091 November 9th, 2009, 11:49 AM ja bih se prije posvetio okolišu oko stadiona i nove dvorane,tko je bio ovih dana na gimnastici zna o čemu pričam,parkiranje po kaljužama i rupama punih vode,katastrofa i nevjerovatna sramota,kao da sam u čečeniji...užas:bash::bash::bash::ohno::ohno::ohno::ohno:
oriontrail November 9th, 2009, 11:57 AM Studenti koji idu do nove dvorane na tjelesni moraju hodati po blatu, lokvama i nečijim bašćama. To je stvarno ko u Kirgistanu...
Trebalo bi dat to u novine i pitat odgovorne.
alek_os November 9th, 2009, 12:18 PM Da stvarno, nema nikakav normalan prilaz dvorani za pješake :ohno: Odakle većina ide je pored stadiona i preko dosta blata ako je kiša padala.. nema nikakve staze.. Bilo bi jako lijepo onaj dio sjeverno od dvorane (zapravo bilo koji dio oko dvorane) urediti, možda napraviti neki manji park ispred i nekoliko staza do stadiona.
Seyzmo November 9th, 2009, 02:41 PM Kada je bilo prvenstvo u rukometu onda su se jos i mogli izvuci na to da nisu imali dovoljno vremena, ali ovo je sada novo natjecanje koje se odrzava skoro godinu dana poslije, a nitko se nije udostojio rijesiti tu sramotu.
Da sam ja gradonacelnik mene bi bilo sram...za ovo sadasnje stanje nema bas nikakvog opravdanja...cisti nemar, tipicni Balkan, a mislim da ni u Kirgistanu nije tako i da samo bezveze vrijedjamo druge.
Seyzmo November 9th, 2009, 02:43 PM Sve će doć na svoje mjesto jednog dana kada se naprave bazeni... ;)
Doci ce, ali to isto nije opravdanje za stanje kako je sada.
Na zapadu je ovako nesto nepojmljivo, to se jednostavno ne moze dogoditi i ovo je samo odraz balkanskog mentaliteta...sve se radi polovicno i aljkavo.
Frnjchuga031 November 9th, 2009, 02:45 PM Sve će doć na svoje mjesto jednog dana kada se naprave bazeni... ;)
Semper Fidelis November 9th, 2009, 02:58 PM Kada je bilo prvenstvo u rukometu onda su se jos i mogli izvuci na to da nisu imali dovoljno vremena, ali ovo je sada novo natjecanje koje se odrzava skoro godinu dana poslije, a nitko se nije udostojio rijesiti tu sramotu.
Da sam ja gradonacelnik mene bi bilo sram...za ovo sadasnje stanje nema bas nikakvog opravdanja...cisti nemar, tipicni Balkan, a mislim da ni u Kirgistanu nije tako i da samo bezveze vrijedjamo druge.
Ma uzas:bash: imali su vremena kad je i bilo SP u rukometu! Godinu dana da se sredi bar jedna staza i odgovarajuca rasvjeta, a nista od toga. Ovo je sramota!
LAMPAŠ8 November 9th, 2009, 06:27 PM Malo o Staroj Dravi u Sarvašu :cheers:
Stara Drava Sarvaš
Zajednica sportsko-ribolovnih društava Osijek jučer je počela revitalizaciju Stare Drave Sarvaš, a pokretanju tog projekta jučer su nazočili gradonačelnik Krešimir Bubalo i predstavnici Županije. U projekt su uključeni i predstavnici lokalne samouprave, izvođač radova Vodogradnja Osijek, ovlaštenici ribolovnog prava, odnosno Zajednica SRD Osijek te lokalna ribička društva.
Dopredsjednik Zajednice Zoran Crepulja pojasnio je kako je Bubalo dok je bio župan donirao Zajednici 100.000 kuna za revitalizaciju te ribolovne vode. "Područje je deminirano, počelo je izmuljavanje vode u suradnji s Hrvatskim vodama i Vodogradnjom te gradnja ribičke staze u dužini od 600 metara. To je prva etapa projekta revitalizacije ribolovnih voda "Mali Kopački rit" koji su pokrenule Hrvatske vode sa Svjetskom bankom kako bi se uredili rukavci od Stare Drave Sarvaš do Erduta, a da bi Osijek i Osječko-baranjska županija dobili ribolovno područje na kojem se planira razvijati ribolovni turizam", pojašnjava Crepulja.
(Glas Slavonije)
REVITALIZACIJA RIBOLOVNIH VODA OD STARE DRAVE SARVAŠ DO UŠĆA U DUNAV
Počelo uređenje područja Stare Drave Sarvaš
"Mali Kopački rit" projekt je uređenja ribolovnih voda kojem su vrata otvorila inicijativna sredstva Županije, a kako bi se započelo s uređenjem najprije Stare Drave Sarvaš. Radovi su, kaže dopredsjednik Zajednice sportskih ribolovnih društava Osijek Zoran Crepulja, upravo počeli, a sukladno planovima Zajednice i zahtjevom SRD "Babuška" Sarvaš, uređuje se ruralno područje kod Sarvaša.
Gradonačelnik Krešimir Bubalo, dok je bio župan, dao je 100.000 kuna kako bi ribiči, uz pomoć Hrvatskih voda koje su izradile plan uređenja, priveli namjeni taj prostor na kojem žele osigurati ribolovcima Zajednice (19 udruga, odnosno 4.000 članova) kvalitetno ribolovno područje. Sve donedavno, zbog mina, to je područje bilo 18 godina nedostupno. Uz pomoć Županije, Grada i Hrvatskih voda taj prostor uz Dravu trebao bi pridonijeti razvoju ribolovnog i lovnog turizma, pojašnjava Crepulja.
Cilj je aktiviranjem prostora povećati prihode od gospodarskog i sportskog ribolova, a razvojem ugostiteljstva i seoskog turizma otvoriti i nova radna mjesta.
- Kao organizator i voditelj revitalizacije ribolovnog područja ZSRD najavljujem i sanaciju brane na Staroj Dravi Višnjevac, izmuljavanje spojnog kanala kod Stare Drave Josipovac, spajanje novodobivenih bajera u Vladislavcima u jedno jezero, iskop i produbljivanje jezera kod Zidina u Čepinu, a u suradnji s Hrvatskim vodama u pripremi su i projekti revitalizacije Aljmaškog rita koji obuhvaća cijelo područje desne inundacije Drave od ušća u Dunav do Sarvaša i revitalizaciju meandra Vuke kod Laslova - kaže Crepulja, dodajući kako će se mnogi detalji iskristalizirati na javnoj raspravi koja se planira uskoro organizirati
LAMPAŠ8 November 9th, 2009, 06:29 PM RJEŠENJE ZA PRODAJU ATRAKTIVNOG, ALI ZAPUŠTENOG OBJEKTA
Županija nudi Sveučilištu kupnju stare Ugo-škole
Nakon čak pet neuspjelih natječaja za prodaju nekadašnje zgrade srednje Ugostiteljsko-turističke škole u Radićevoj 20, Osječko-baranjska županija odlučila je taj atraktivni, ali zapušteni objekt ponuditi na prodaju izravno osječkom Sveučilištu.
U posljednje dvije godine Županija je pokušavala ustinu sve - nudila je tu zgradu na prodaju državi, Gradu, već ranije Sveučilištu, javnim natječajem sv
REKTORICA UZELA “TIME-OUT”
Uvijek oprezna rektorica uzela je "time-out" za razmišljanje i razgovore s Ministarstvom, a Županija će ih čekati do sredine prosinca, odnosno vremena donošenja županijskog proračuna za 2010. godinu. "Ako prihvate, morali bismo raspisati javni natječaj, ali bi Sveučilište imalo prioritet. To bi bilo najbolje i za nas i za njih", zaključuje Šišljagić.
ima... Iako je početnu cijenu nekretnine, koja uključuje zgradu površine 1.629 četvornih metara i pripadajuće zemljište od 2.834 kvadrata, s prvotnih 15,78 snizila na 12,55 milijuna kuna, prodaja nije uspjela. Kao privremeno rješenje, Županija je dio njezinih prostora iznajmila obližnjem Pravnom fakultetu za održavanje nastave za studente trogodišnjeg stručnog studija prava. No, sada želi problem te zgrade riješiti trajno.
- U četvrtak smo se sastali s vodstvom Sveučilišta na čelu s rektoricom Gordanom Kralik i pismeno im ponudili da kupe tu zgradu za svoje potrebe. Naime, unatoč campusu u izgradnji, nekoliko fakulteta u središtu grada, poput Pravnog i Filozofskog, izrazilo je potrebu za dodatnim prostorima. Stoga smatramo da bi ova nekretnina bila odlično rješenje, a za potrebe Sveučilišta moglo bi je kupiti Ministarstvo znanosti - ističe župan Vladimir Šišljagić.
UGO?!!jel teško napisat cijeli naziv.....:nuts:
najljepša zgrada u gradu najružnija...:ohno:
Semper Fidelis November 9th, 2009, 06:34 PM Gledam koji k... je Ugo škola:lol:
LAMPAŠ8 November 10th, 2009, 01:18 PM GRAD PRODAO GOTOVO SVIH 25 PARCELA U NOVOJ GOSPODARSKOJ ZONI
2010. kreće proizvodnja u GZ Tenja
Od 25 parcela namijenjenih poduzetnicima i gospodarstvenicima na području nove Gospodarske zone Tenja Grad je prodao već 20, a prvi proizvodni pogon bit će pokrenut najkasnije do kraja 2010. godine. “Čim sam preuzeo ovu funkciju, pitanje gospodarskih zona ocijenio sam prioritetnim. Radimo na tomu da najkasnije 2011. godine budu osnovane dvije nove zone, Nemetin i Jug, a već postojeću, GZ Tenja, odlično 'punimo' korisnicima, odnosno kupcima parcela. U rujnu i listopadu dobili smo nekoliko novih kupaca, a očekujemo da do kraja godine budu kupljene sve parcele”, kaže Damir Rogulja, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo. Svi su kupci obvezni u roku od dva mjeseca ishoditi građevinsku i lokacijsku dozvolu. To je moguće, jer će zbog takvog predugovora s Gradom ishođenje biti po ubrzanoj proceduri. Proizvodnju moraju pokrenuti u roku od dvije godine. "Sadašnji pokazatelji govore da će većina njih to učiniti već u roku od godinu-godinu i pol. Očekujemo da će prvi klijenti tamo poslovati najkasnije krajem 2010. godine, a možete zamisliti što to znači u ovoj recesiji. Sve to su potencijalna radna mjesta, pa bi GZ Tenja uskoro mogla procvjetati. Najveći klijent ugledna je tvrtka Vargon d.o.o. za preradu plastičnih masa i obradu metala iz Kukuljanova, poslovne zone kraj Rijeke. Oni će u prvoj fazi tu locirati skladište i prodaju, a ubrzo slijedi i otvaranje proizvodnog dijela", najavljuje Rogulja.
Prodaja parcela u četvrtom redu Servisno-skladišne zone
Rogulja podsjeća da Osijek već niz godina ima zonu na zapadnom ulazu u Osijek, u Ulici Leopolda Bogdana Mandića, odnosno na tzv. Čepinskoj cesti. Nekadašnja Industrijska zona sada se službeno zove Servisno-skladišna zona, ali u njoj se također smještaju i proizvođači.
"Zona je već prilično popunjena, pa je u tijeku prodaja parcela iz četvrtog reda. Primjerice, javio nam se jedan ugledan klijent koji se bavi preradom drveta i njegovu dolasku se radujemo", ističe.
:banana:
Semper Fidelis November 10th, 2009, 02:37 PM Odlična vijest!:banana::banana: :cheers::cheers:
Semper Fidelis November 10th, 2009, 02:41 PM Još malo pa gotovo:okay: Parkiralište je u velikom dijelu asfaltirano, unutra je koliko sam vidio isto dosta toga napravljeno.
http://i34.tinypic.com/35megky.jpg
http://i37.tinypic.com/281vqdu.jpg
http://i33.tinypic.com/2j3hfeu.jpg
http://i36.tinypic.com/2r4lysk.jpg
http://i34.tinypic.com/f3by8m.jpg
Semper Fidelis November 10th, 2009, 07:34 PM Meni bas ok izgleda. Puno je ljepši uzivo!:okay:
VESP031 November 10th, 2009, 07:35 PM Izgleda kao busni kolodvor-ali stari!
deki os November 10th, 2009, 08:27 PM Meni bas ok izgleda. Puno je ljepši uzivo!:okay:
slažem se. super slike.:cheers:
KKomarac November 11th, 2009, 12:05 PM STANARI VIJENCA A. CESARCA OGORČENI NEZAVRŠENOM OBNOVOM KOLNIKA I PLOČNIKA
Radnici neobavljena posla otišli 2006. godine i nikada se nisu vratili
Objavljeno: 10.11.2009
Završetak obnove kolnika i pločnika na Vijencu Augusta Cesarca tamošnji stanari čekaju već tri godine!
Nakon što je u naselju 2006. godine sagrađeno nekoliko novih zgrada, pod pritiskom građevinskih radova i pojačanog prometa, već dotrajala prometnica koja njime prolazi potpuno je propala. Tada je na inicijativu građana krenula obnova, no ona nije obuhvatila ni polovinu neophodnog posla.
- Za obnovu naselja pisali smo peticiju u listopadu 2006. kada smo i 250 potpisa stanara predali u Gradsku četvrt Gornji grad. Nedugo zatim počela je obnova naselja, no sve je stalo s prvim snijegom. Radnici su otišli, a u proljeće se nisu vratili! Radovi su počeli od ulaza u naselje iz Strossmayerove ulice i trebali su kružnom putanjom obuhvatiti cijelo naselje, no to se do danas nije dogodilo - priča Marjan Kovačić, stanar naselja i jedan od brojnih koji su ogorčeni na čelnike četvrti.
Iz Gradske četvrti Gornji grad kažu kako su svjesni ovoga problema, no poriču optužbe građana za ignoriranje. “Četvrt bi rado samostalno riješila probleme stanara na Vijencu Augusta Cesarca, ali riječ je o velikom poslu za koji do sada nije bilo sredstava, ni u proračunu četvrti, ni u proračunu Grada. No, to ne znači da se na obnovu zaboravilo. Naprotiv, naš je plan u 2010. godini uložiti u obnovu ukoliko nam to proračun dopusti. Sudeći prema obećanju gradonačelnika Bubala da nećemo dobiti manje novca nego što smo dobili za 2009. godinu, vjerujem kako na obnovu stanari neće još dugo čekati”, kaže Ivica Završki, predsjednik povjerenstva za komunalnu infrastrukturu GČ.
Završki: Jedan od prioriteta
Ivica Završki, predsjednik povjerenstva za komunalnu infrastrukturu Gradske četvrti, kaže kako je obnova prometnice na Vijencu Augusta Cesarca, uz obnovu parkirališta u Aninoj ulici i zelenog pojasa u Strossmayerovoj, jedan od prioriteta četvrti za iduću godinu
Ivana KUKIĆ
:ohno: Stvarno očajno izgleda taj Vijenac, a i škola bi trebala temeljitu sanaciju + nadobradnju...
KKomarac November 11th, 2009, 01:54 PM BRONČANA SKULPTURA FRANJE KREŽME SKINUTA S MRAMORNOG POSTOLJA :cheers:
Nakon što se zamalo urušio zbog korozije, restaurirani Krežma vraća se u prosincu
Objavljeno: 11.11.2009
Brončana skulptura Osječanina Franje Krežme, skladatelja i violinskog virtuoza, prvi put od postavljanja 1967. godine u Prolaz Julija Benešića skinuta je s mramornog postolja i restaurira se u ladimirevačkoj radionici specijaliziranoj za broncu. Nepokretnom kulturnom dobru, radu akademskog kipara Vanje Radauša, zbog korozije je prijetilo urušavanje. “Skulptura će biti restaurirana i zaštićena, a njen povratak možemo očekivati u prvoj polovini prosinca, ako vanjska temperatura bude između 8 i 12 Celzijevih stupnjeva”, kaže ak. kipar Eduard Hudolin, restauratorski konzultant Grada.
Za održavanje spomenika i bista u 2009. godini Grad je odobrio 300.000 kuna, a dio se odnosi na Krežmu, čiji popravak s elaboratom odrađuje osječka braniteljska zadruga “Niteo” u suradnji s ladimirevačkom tvrtkom Osmetal. “Prije godinu dana, čisteći hrpe žvakaćih guma s Krežme, uočili smo napuknuće desne šake, nedostajalo je 18 centimetara gudala, ali početkom rujna, kada smo ga skidali, iznenadio nas je beton. Naime, s lakoćom smo skinuli skulpturu s plinte (postolja) u čijoj je unutrašnjosti bio beton na koji je curila kišnica. Skulptura teži više od 350 kilograma i bila je zaokrenuta udesno 30-45 stupnjeva u odnosu na osnovni položaj te zbog korozije neučvršćena! Po replici pronađenoj u Osoru (rađenoj 1978. u ciklusu Panoptikum Croaticum) izliven je dio prema originalnoj dužini gudala, koji će biti patiniran, kao i zatvorena oštećenja. Na kraju će Krežma biti višeslojno zaštićen voskom i montiran na obnovljen postament”, kaže Dubravko Pancić iz Nitea.
“Tajna” Nemonove skulpture
“Kad sam Rotec strojem parom počeo prati skulpturu Majka i dijete (kiparski rad Oskara Nemona postavljen 28. studenoga 1965. godine) iznenadile su me crne “šufnudle” od uljane boje kojom je skulptura premazana. Parnim pranjem tijekom deset dana skinuo sam čak tri sloja uljane boje da bih došao do originalne bronce! Popravio sam sitna oštećenja i patinirao skulpturu. Sada je voskom zaštićena za prezimljavanje i sjajno izgleda”, otkriva Pancić.
N.Špoljarić
KKomarac November 11th, 2009, 01:57 PM :)
ŽUPANIJSKI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM:
Stiže 5 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša
Objavljeno: 11.11.2009
Osječko-baranjska županija od svih općina na svome područuju uspjela je dobiti suglasnosti potrebne za projekt gradnje Centra za gospodarenjem otpadom.
Županijski centar bit će smješten na lokaciji Orlovnjak, u općini Antunovac, a prema riječima župana Vladimira Šišljagića, u relativno kratkom roku ispunjeni su uvjeti za ishođenje građevinske dozvole. Dozvola je stigla, Županija je osnovala tvrtku za gospodarenje otpadom (EKOS), te se uskoro očekuje raspis natječaja za tehnologiju. Do pokretanja ovog došlo je nakon kolapsa projekta izgradnje regionalnog deponija (u koji su bili uključeni Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir), zbog čega je upravo u tijeku nekoliko sudskih postupaka s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher, ali i posredničkom, konzultatnskom tvrtkom. Županija, međutim, ima zakonsku obvezu do 2011. godine regulirati pitanje odlaganja i gospodarenja otpadom.
- Uspješno su odrađene sve predradnje, a ovih dana očekujemo i sredstva, oko 5 milijuna kuna, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za početak gradnje. Napominjem kako ovaj projekt neće imati nikakvog utjecaja na sanaciju postojećih deponija - kaže Šišljagić.
Ukupna investicija, inače, procjenjuje se na 34 milijuna eura, od kojih su 23 milijuna planirana za gradnju, a 11 milijuna za tehnologiju.
M.Mihaljević
Zna li netko kako je tocno isla ta prica s Regionalnim deponijem?
KKomarac November 12th, 2009, 11:35 AM Grad Osijek i Društvo arhitekata grada Osijeka (DAO) pozivaju Vas na otvorenje Izložbe natječajnih radova pristiglih na javni, otvoreni, projektni, u jednom stupnju, anonimni Natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja bazena „Gradski vrt” u Osijeku, koje će se održati u četvrtak 12. studenog 2009. godine, u novoj Nastavno-sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku, s početkom u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 20. studenog 2009. godine.
Nakon otvorenja Izložbe u VIP prostorima Dvorane održati će se razgovor Ocjenjivačkog suda s natjecateljima.
Mrtvilo na forumu... ajd se bar mobilizirajte pa posjetite izlozbu (i slikajte!) :)
LAMPAŠ8 November 12th, 2009, 11:53 AM juče sam saznao da su na razgovor prije par tjedana pozvani vlasnici kuća u naselju lipa u livani zbog toga jer se planira nadvožnjak preko pruge koja tamo prolazi a njihove kuće im stoje na putu..
probat ću označit na earthu gdje bi on trebao bit..:)
PP - NOVA LINIJA I KINESKI AUTOBUSI ZADOVOLJILI
Autobusna linija za Uske njive širi se prema centru
Nova GPP-ova autobusna linija uvedena zbog potreba stanovnika Uskih njiva te na temelju zahtjeva građana iz Drinske ulice, a koja povezuje stanovnike tih dijelova grada s Kliničkom bolnicom i ostalim “gradskim” linijama, prema prvim rezultatima opravdava svoje postojanje.
No, ta će linija, čija je dionica kroz Drinsku na probnom roku, ipak uskoro, vjerojatno početkom sljedeće godine, doživjeti “kozmetičke” promjene.
- Na temelju iskazanih potreba i želja naših korisnika, radit ćemo modifikaciju linije. Napominjem da su i analiza i izrada plana nove trase još uvijek u tijeku, no izvjesno je da će se linija širiti više prema centru te će Drinskom prolaziti u jednom smjeru - kaže direktor GPP-a Igor Medić.
Intencija je, dakle, da to postane “prava” kružna linija (danas, inače, nakon što napravi krug preko Uskih njiva do Vukovarske, iz Trpimirove ulazi u Drinsku i njome se vraća u tu ulicu), s nešto većim promjerom nego je danas. “Načelno smo zadovoljni linijom, moglo bi biti bolje, no nadam se da će biti više korisnika kada bude nova trasa”, dodaje Medić. Promjene će, vjerojatno, značiti i veći vremenski razmak između polazaka, koji je danas 30 minuta.
Ta je linija, inače, bila probna i za jednog kineskog proizvođača koji planira proboj na hrvatsko tržište. Autobusi su, unatoč određenim manjim nedostatcima, u načelu - zadovoljili. “Autobusi definitivno “prolaze”. Drugim riječima, u idućim natječajima ravnopravno će konkurirati sa svim ostalim ponudama. Nećemo ih, kao neke bivše uprave, u startu prekrižiti”, zaključuje Medić
:)
Semper Fidelis November 12th, 2009, 02:47 PM ^^:okay:
Eo vijenac lipa, al gdje bi tu nadvoznjak bio neznam:dunno:
http://i37.tinypic.com/15we1if.jpg
LAMPAŠ8 November 12th, 2009, 06:06 PM e ovako nekako,al sad nisam siguran
http://i34.tinypic.com/a4sobl.jpg
cayenneos November 12th, 2009, 08:48 PM OSIJEK PRESJEČEN UKOPAVANJE PRUGE - JEDNO OD RJEŠENJA PROMETNE PROBLEMATIKE?!
Dadić: Željeznički tunel mogao bi spasiti Osijek od prometnog kaosa
Objavljeno: 12.11.2009Ukopavanje željezničke pruge u tunel, koliko god takav projekt trenutačno izgledao nedostižno i skupo, riješilo bi mnoge probleme s kojim je Osijek suočen već desetljećima.
Danas je to samo san, ali valja o tome razmišljati složili se i osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, dio prometnih stručnjaka iz gradske uprave i dekan Prometnog fakulteta u Zagrebau Ivan Dadić, koji je predvodio ekZastarjela signalizacija
Sigurnost prometovanja u najvećoj mjeri ovisi o organizaciji i osiguranju raskrižja s cestovnim prometnicama, signalnom sustavu, telekomunikacijskom sustavu i organizaciji i kapacitetima čvorišta i kolodvora. No, signalni sustav sve više tehnološki zaostaje u odnosu na tehnologije koje se primjenjuju u Europi i svijetu.
ipu koja je razrađivala Studiju prometnog razvoja Osijeka.
“Zašto da ne, dapače”, odgovorio je Dadić na pitanje bi li Osijeku pogodovalo takvo rješenje. Tehnički je to, dodao je, izvedivo, bez obzira na brojne instalacije pod zemljom i na visoku razinu podzemnih voda. Iako bi to bilo skupo, rješavanje problema buke vlakova i izoliranosti dvaju dijelova Osijeka su, poručuje, mnogo važniji.
- Osijek ne bi više bio podijeljen na dva dijela, otvorila bi se i dodatna komunikacija od Trpimirove do Vinkovačke, što bi olakšalo prometnu protočnost, kazao je Dadić, a cijeli prostor koji je sada ”okupiran” prugom mogao bi se iskoristiti za novogradnju. Država je zapostavila Osijek ne dajući mu ono što mu pripada. Kolodvor je zastario i valja ga izmjestiti, a sadašnjom trasom propuštati samo međugradski željeznički promet. Nikako teretni, ustvrdio je Dadić u Studiji.
U Studiji se tvrdi kako ranžirno-rasporedni kolodvor odvaja pet pravaca, nije rekonstruiran, ni u građevinskom smislu, ni u načinu osiguranja prometa vlakovima. S radom u normalnim uvjetima (više od 200 vlakova u 24 sata) ostao je na prostom načinu osiguranja ručnim postavljanjem skretnica na licu mjesta. Kolodvorski kolosijeci veoma su kratki, oko 700 metara, pa se zbog toga pri križanju vlakovi moraju dijeliti što dovodi do njihovog kašnjenja, te smanjenja propusne moći pruge. Broj i stanje osiguranja putnih prijelaza su, osim u nekoliko deniveliranih raskrižja, neprimjereni i uzrokom su ograničenja brzine prometovanja vlakom.
brca1001 November 12th, 2009, 09:12 PM kako ja nisam nista shvatio sta je u tekstu napisano..kakav san, kakvo ukopavanje koga? čega? u kojem djelu? sta je okupirano? kakvo naselje?:nuts:koja je funkcjia danasnjeg nathodnika..:ohno:
alek_os November 12th, 2009, 11:34 PM Mal to ko bajka zvuči :lol:
Ne kažem da nije moguće ili izvedivo, je, ali teško ostvarivo u bližoj budućnosti...bar mi se tako čini
Odakle im novca, a i to vjerovatno ne spada u trenutne prioritete za grad.. zato možda za nekih 5, 10, 15.. godina kad svi ovi projekti koji su za sad u stvaranju (eurodom, kappa, trgovački centri, obilaznica...) budu gotovi i u funkciji, kad se novčano stanje sredi, pošto je navodno sada poprilično loše
esseker November 13th, 2009, 09:15 AM OSIJEK PRESJEČEN UKOPAVANJE PRUGE - JEDNO OD RJEŠENJA PROMETNE PROBLEMATIKE?!
Željeznički tunel mogao bi spasiti Osijek od prometnog kaosa
Objavljeno: Kolodvor je zastario i valja ga izmjestiti, a sadašnjom trasom propuštati samo međugradski željeznički promet. Nikako teretni, ustvrdio je Dadić u Studiji.
U Studiji se tvrdi kako ranžirno-rasporedni kolodvor odvaja pet pravaca, nije rekonstruiran, ni u građevinskom smislu, ni u načinu osiguranja prometa vlakovima. S radom u normalnim uvjetima (više od 200 vlakova u 24 sata) ostao je na prostom načinu osiguranja ručnim postavljanjem skretnica na licu mjesta. Kolodvorski kolosijeci veoma su kratki, oko 700 metara, pa se zbog toga pri križanju vlakovi moraju dijeliti što dovodi do njihovog kašnjenja, te smanjenja propusne moći pruge. Broj i stanje osiguranja putnih prijelaza su, osim u nekoliko deniveliranih raskrižja, neprimjereni i uzrokom su ograničenja brzine prometovanja vlakom.
iskreno se nadam da dotične osobe koje malo malo pa često tepu o toj ideji misle samo na teretni kolodvor. Njega bi trebalo van, neku obilaznicu napraviti, ali Osijek je itekako sretan što putnički kolodvor ima u samom centru, a pruga prolazi uzduž grada, omogućujući tako odličan prigradski promet!
Tunel? ideja zaslužuje samo jedan preogromni :lol: i naravno :nuts:
deki os November 13th, 2009, 07:41 PM Klinička bolnica Osijek dobila status KBC-a! [Vijesti OSTV-a]
13.11.2009. 17:41
Vijesti::Video 031
Klinička bolnica Osijek dobila je naziv Kliničkoga bolničkoga centra. Riješenje kojega potpisuje resorni ministar Darko Milinović objavljeno je na internetskim stranicama Bolnice. Između ostalog, status kliničkog bolničkog centra znači da će središnja zdravstvena ustanova za područje Slavonije i Baranje imati i znatno veći proračun. U obrazloženju se ističe kako Osijek dobiva bolnički centar zbog toga što su u bolnici organizirane 23 organizacijske jedinice od kojih 12 nosi naziv «klinika» iii «klinički zavod». U ovoj bolnici se nadalje izvodi više od polovice nastavnoga programa Medicinskoga fakulteta u Osijeku što je također jedan od uvjeta za dobivanje statusa KBC-a. Dodajmo kako je ovo četvrti klinički bolnički centar u Hrvatskoj.
:cheers::cheers:
Semper Fidelis November 13th, 2009, 07:44 PM E lijepo!:cheers:
alek_os November 14th, 2009, 01:42 AM Članak o Tehnopolisu u Glasu od neki dan:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_23553d97.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/788934_14112009382.jpg)
Prebolesno izgleda :cheers:
La_Linea November 14th, 2009, 06:35 AM Članak o Tehnopolisu u Glasu od neki dan:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_23553d97.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/788934_14112009382.jpg)
Dajbože. Ogromni su to novci, ali sve ima smisla. Neku industriju više u Osijeku očekivati ne možemo, a i šta će nam. Velike tvornice su ionako propale i treba ih zamijeniti s puno malih pogona za proizvodnju jer je to otpornije i dinamičnije rješenje u odnosu na tržište. A preorijentacija na visoke tehnologije može stavarti dodanu vrijednost i mnogo veću nego nekadašnji velikani osječkoga gospodarstva. Infrastruktura i ljudski potencijal je ovdje i čeka svoju priliku, a u slučaju da uspije privlačit će mlade obrazovane ljude, ojačat će sveučilište i znastvene ustanove i vjerojatno buduće strane investicije.
Moj je san, da se tako patetično izrazim, da Osijek postane znastveno i kulturno središte, da ima jako sveučilište i neke od središnjih znastvenih ustanova... imam i ja neke ideje, ali nažalost nimalo slobode još neko vrijeme. :(
sesvecan November 14th, 2009, 01:51 PM Članak o Tehnopolisu u Glasu od neki dan:
prebolesno je prava rijec!
to bi bio taj motor za osijecku regiju koj fali.
ja samo nase novinare ne kuzim. pisu uvjek o svemu ali vazne informacije ko n.pr. gdje se to tocno nalazi pod stol metaju.
po sliki bi reko da je to negdje na kopackom ritu.^^
Semper Fidelis November 14th, 2009, 02:19 PM ^^Ehh kad bi još to i izgledalo kao na slici:nuts: Onda bi baš bilo nevjerojatno, no vidjet cdmo sta ce oni od toga napraviti:okay:
Dzurkov November 14th, 2009, 02:32 PM prebolesno je prava rijec!
to bi bio taj motor za osijecku regiju koj fali.
ja samo nase novinare ne kuzim. pisu uvjek o svemu ali vazne informacije ko n.pr. gdje se to tocno nalazi pod stol metaju.
po sliki bi reko da je to negdje na kopackom ritu.^^
:bash: piše lijepo da će se graditi u Ulici Josipa Reihla Kira, na prostoru bivšeg Biotehničko-znanstvenog centra (Poljoprivrednog fakulteta).
KKomarac November 14th, 2009, 05:15 PM :bash: piše lijepo da će se graditi u Ulici Josipa Reihla Kira, na prostoru bivšeg Biotehničko-znanstvenog centra (Poljoprivrednog fakulteta).
Ne moras ga zato lupat cekicem. Mogao si mu umjesto toga postati sliju na GE ;)
Vjerojatno je mislio na detaljniju informaciju (sto i je novinarska zadaca) o lokaciji i samom projektu...
Anway, izgleda mi preeeebolesno dobro, SF - ali toliko silno zelim vjerovati u pozitivan ishod :D Jedino ta nesposobnost brze realizacije, 2012. covjece...
Semper Fidelis November 14th, 2009, 05:18 PM ^^Pa izgleda preprebolesno! Sam 100godina cekati da prva lopata krene:nuts:
Kao i usrani bazeni, tek za godinu i nesto bi trebali poceti:nuts:
KKomarac November 14th, 2009, 05:22 PM Nazalost, bojim se da je ta sporost rezultat neznanja u pisanju projekata i prijava za kojekakva sredstva, privlacenje investitora i sl.
Iskreno se nadam da ce to promijeniti jer dok oni "ishode sve dozvole i zakopaju prvu lopatu", do tad ce ceske, poljske, slovenske slobodne zone i tehnoloski parkovi generirati koristi i rezultate pa ti onda njih stizi :(
Slicno je i s apliciranjem za fondove EU koji ostaju neiskoristeni jer ljudi ne znaju napisati projekt, neki cak ni ne znaju da postoje fondovi i sl.
brca1001 November 14th, 2009, 05:47 PM Pa valjda cemo i mi jednog dana na zelenu granu. Nismo valjda toliki maleri. Jednostavno ne želim vjerovati to. Samo se treba ugledat na Varaždin i ništa izmisljat nikaku toplu vodu. Ovako ulupavanje para u onaj kampus, bez povezivanja sa tehnologijom (zadržavanju ljudi u osijeku) je čisto odmaganje Osijeku. Sa više aspekta.
1. aspekt. Sve fakultete imamo (sada dupliciramo troškove, čisto da bi bili bolji uvjeti) umjesto da se ta količina para ubrizgala u ovakve stvari i isključivo samo ono što odmah može stvarat dobit.
2. aspekt. Prodajemo svoje znanje(proizvod). Pa nije osječko sveučilište karitativna ustanova u koju se dodje, stekne znanje i onda lijepo ode. A ne, ne, neće to tako više ići.
3. aspekt dok mi dupliciramo ono što već imamo, drugi isključivo vode pametnu mikro-ekonomsku politiku poduzetničkih zona (čitaj Varaždin), kasnije će tražiti naravno osnivanje sveučilišta. Drugi u startu odmah sada grade sveučilište (čitaj Zadar).
Političari grada Osijeka, prestanite voditi karitativnu politiku, pomaganja svima a samo ne nama. Pozitivna diskriminacija: Osječani na prvom mjestu, povlastice za ostanak u Osijeku, stipendije studentima koji će ostati u narednih 4 godine raditi u tehnološkom parku.
Praksa u tehnološkom parku: povezivanje ne samo poljoprivrednog, nego i etf-a, studensti efosa ima da rade marketinsku praksu u tehnološkom parku. Odma uvoditi studente u biznis.
Ivan Vrdoljak, ucinite nešto za elektrotehničare, Danijela Lovoković, Krešimir Bubalo rok Vam polako ali sigurno curi, na naselju nova divaltova imate 2 godine da ga realizirate. Pokažite sposobnost. Dosta je bajki, tramvajskih pruga, tunela i ostalih gluposti. Izvolite stvoriti naselje, i povezati fakultete i tehnologiju. Fokusirajte se samo na te dvije stavke, sve ostalo zanemariti. Vrijeme curi, svaki dan jedan visoko-obrazovani osjecanin napušta svoj grad, naprosto jer mora.
KKomarac November 14th, 2009, 06:13 PM ^^
Dobro kazes, Brca. To je, po ljudskoj logici, i svrha i namjera tehnoloskog parka.
Smjesno jednostavan je onaj neraskidivi lanac "sveuciliste-tehno. park - gospodarstvo",eh.
Danijela, nadam se da citas ovo.
Mozda bi ih trebalo pocet bombardirat s ovimn postovima na novoj web stranici Grada. Ionako kazu da je ona redizajnirana radi bolje komunikacije s gradjanima i za njihove prijedloge, kritike, pohvale ...
Frnjchuga031 November 14th, 2009, 06:28 PM Ma to je mutno... Sjetit ćete se vi frnjinih riječi za jedno pet godina... Kad jednog dana budete na kavi pričali o starim forumskim danima i sjetite se onog zanimljivog projekta koji se trebao graditi... Da, da... Radi se o tehnopolisu... ;)
Brko November 14th, 2009, 08:52 PM Pa valjda cemo i mi jednog dana na zelenu granu. Nismo valjda toliki maleri. Jednostavno ne želim vjerovati to. Samo se treba ugledat na Varaždin i ništa izmisljat nikaku toplu vodu. Ovako ulupavanje para u onaj kampus, bez povezivanja sa tehnologijom (zadržavanju ljudi u osijeku) je čisto odmaganje Osijeku. Sa više aspekta.
1. aspekt. Sve fakultete imamo (sada dupliciramo troškove, čisto da bi bili bolji uvjeti) umjesto da se ta količina para ubrizgala u ovakve stvari i isključivo samo ono što odmah može stvarat dobit.
2. aspekt. Prodajemo svoje znanje(proizvod). Pa nije osječko sveučilište karitativna ustanova u koju se dodje, stekne znanje i onda lijepo ode. A ne, ne, neće to tako više ići.
3. aspekt dok mi dupliciramo ono što već imamo, drugi isključivo vode pametnu mikro-ekonomsku politiku poduzetničkih zona (čitaj Varaždin), kasnije će tražiti naravno osnivanje sveučilišta. Drugi u startu odmah sada grade sveučilište (čitaj Zadar).
Političari grada Osijeka, prestanite voditi karitativnu politiku, pomaganja svima a samo ne nama. Pozitivna diskriminacija: Osječani na prvom mjestu, povlastice za ostanak u Osijeku, stipendije studentima koji će ostati u narednih 4 godine raditi u tehnološkom parku.
Praksa u tehnološkom parku: povezivanje ne samo poljoprivrednog, nego i etf-a, studensti efosa ima da rade marketinsku praksu u tehnološkom parku. Odma uvoditi studente u biznis.
Ivan Vrdoljak, ucinite nešto za elektrotehničare, Danijela Lovoković, Krešimir Bubalo rok Vam polako ali sigurno curi, na naselju nova divaltova imate 2 godine da ga realizirate. Pokažite sposobnost. Dosta je bajki, tramvajskih pruga, tunela i ostalih gluposti. Izvolite stvoriti naselje, i povezati fakultete i tehnologiju. Fokusirajte se samo na te dvije stavke, sve ostalo zanemariti. Vrijeme curi, svaki dan jedan visoko-obrazovani osjecanin napušta svoj grad, naprosto jer mora.
Brca ajd molim te malo pojasni svoje stavove iz prvog i drugog aspekta te pozitivnu diskriminaciju Osječana.
Brko November 14th, 2009, 09:02 PM U današnjem tiskanom izdanju Večernjaka ima tekst o izgradnji novog zatvorenog bazena. Nemam te novine kod sebe pa vam pišem po sjećanju. Površina mu je 6000 m2 i ima 4 plivališta od kojih je jedno olimpijskih dimenzija,jedno manje i dva za klince, a gradnja se planira za godinu dana. Još uvijek nije izabran idejni projekt.
Ono što će vas najviše zanimati je to da će u predvorju dvorane gradski vrt biti izloženi renderi svih 18 idejnih projekata. Izložba traje do 20.-og, ali nisam zapamtio jel samo ovaj mjesec ili do 20.-og u prosincu.
p.s. valjda vam je jasno da je onaj render Tehnopolisa projekt iz nekog drugog grada koji treba poslužiti samo za ilustraciju. Sa 100 milijuna eura se ne može sagraditi takav kompleks, a tu je i izjava Gordane Kralik da se treba izraditi projektna dokumentacija, a idejni projekt je sastavni dio nje. Ne mislite valjda da bi sveučilište izravnom pogodbom dalo nekom arhitektonskom birou posao vrijedan 100 milijuna eura bez javnog natječaja ? To bi bilo antologijsko kazneno djelo po razmjerima svoje kriminalne transparentnosti u smislu kršenja zakona o javnoj nabavi.
esseker November 14th, 2009, 09:59 PM nedavno sam baš mozgao o tome kako bi se moglo urediti promet prema glavnom kolodvoru jer sadašnje stanje je katastrofalno i ako nemaš auto, a živiš u Retfali, Višnjevcu... ili pak Centru, Donjem gradu, Zelenom polju... najisplativije ti je prtit se s torbama do kolodvora i kući.
mislim da bi se stvar dala riješiti ovako:
Linija 1: Višnjevac - glavni trg (Trg Ante Starčevića) - Zeleno polje
Linija 2: Višnjevac - glavni trg - glavni kolodvor - Zeleno polje
Linija 3: Bikara - Mačkamama - glavni kolodvor - glavni trg
http://i218.photobucket.com/albums/cc49/mislavpavosevic/osijekplangrada-linijetramvaja.jpg
Kod linije 2, u povratku sa Zelenog polja bi se uz manje prepravke kod Sakuntala parka i na glavnom trgu omogućio promet na jednom kolosjeku s mimoilaznicama kod Sakuntala parka, na kolodvoru i u Županijskoj ulici prije trga. Ili bi pak tramvaj bi išao kao na liniji 1. (tamno plava linija na slici iznad)
http://i218.photobucket.com/albums/cc49/mislavpavosevic/osijekplangrada-kapucinska-radieva-.jpg
http://i218.photobucket.com/albums/cc49/mislavpavosevic/osijekplangrada-kolodvor-linijetram.jpg
http://i218.photobucket.com/albums/cc49/mislavpavosevic/osijekplangrada-trg.jpg
S takvim rasporedom linija, svaki dio grada bio bi povezan i s glavnim trgom i s kolodvorom i nitko ne bi dolazio u nepovoljan položaj. Naravno ostalo bi potrebno presjedanje na trgu ako se ide s Bikare na Zeleno polje, ali učestalost tramvaja je i ovako dovoljna.
Učestalost linije 1 i 2 bila bi jednaka učestalošću današnje linije 1. recimo da bi svaki drugi tramvaj iz Višnjevca za Zeleno polje, koji prolazi trgom A.Starčevića, išao preko kolodvora.
...što vi mislite? :cheers:
keko November 14th, 2009, 11:02 PM Puno jednostavnije i jeftinije bi bilo vratiti stari kolodvorac (dovoljan je i jedan tramvaj) i izgradit na stajalištu na trgu i kod kolodvora još jedan kolosijek da si kolodvorac i tramvaj bikara - tas - bikara ne smetaju. Isto bi tako trebalo na okretištima višnjevac i zeleno polje izgraditi dodatni "zaobilazni" kolosijek. I onda možeš bez frke kombinirat linije i vozne redove... Ili uvesti liniju Podgrađe - Kolodvor -Podgrađe jer postoji sva infrastruktura osim dodatnog kolosijeka na kolodvoru...
brca1001 November 14th, 2009, 11:45 PM Brca ajd molim te malo pojasni svoje stavove iz prvog i drugog aspekta te pozitivnu diskriminaciju Osječana.
Ma ja sam to ovako natrkeljao na unutarnjepolitičkom planu, jasno je meni da je taj tehnopolis prcmoljak i tu treba puno veće novce uložiti i puno ranije je to trebalo.
Više sam govorio o znanju kao proizvodu (ili čak autorskom pravu), gdje bi grad to trebao prepoznati kao komparativnu prednost, i stimulirati ljude kroz značajne svote (gradskog novca) za stipendiranje sviju: osječana, posebice ne-osječana, ali uz obvezu za potpisivanje neke vrste ugovora o radu npr. bubam sad obvezan si raditi 2 godine u toj firmi. Ali tu bi se radilo o primamljivoj svoti, koja se teško odbija (npr. grad+firma 80% i 20% svote država).
Ajd sto oni koji nisu ni namjeravali raditi u Osijeku, neg su samo došli studirati (sto je njihovo apsolutno pravo, jer plaćaju starci jednako porez kao i svi u državi) lako za njih. Problem je što i rođeni osječani u koje je uloženo puno dugogodišnje svote prireza odgajanja gimnazijskog, fakultetskog napuštaju Osijek takoreći, da se poslužimo nogometnim rječnikom bez odštete.
Znači igramo se kapitalizma, pa igrajmo se onda do kraja (nije jbg. pravedno) ali i znanje je roba i to najvrjednija.
Tu se samo radi o tome, da grad prepozna da je puno bitnije povezivanje fakulteta, gospodarstva, i stimuliranje studenata više nego išta. Apsolutni prioritet uz izgradnju povoljnih stanova za mlade. Nisu to nikakve četverotračne obilaznice, trgovi, knjižnice, tramvaji i ostale budalaštine; koje trebaju ali tek kada se stane na noge.
Znači u apsolutnoj distribuciji gradskog novca glavninu dati u stimuliranje studenata, teh. parkove, poticajnije stanove.
A to što država ima ideju društva znanja tako što će raštrkane fakultete po gradu staviti na jedno mjesto, to je drugi par lončića(a i to nije naša pamet već europa, bolonja). Npr. bolje bi bilo da nam država da tri puta manje novca, ali da ih rasporedimo u te tehnološke parkove uz gradski novac i kredite iz brussela. Ali jbg. Bitno je imati velike prave prostrane zgrade na jednom mjestu. Wouw big deal.
brca1001 November 15th, 2009, 12:18 AM @Stipson
E da, nisam ti još pozitivnu diskriminaciju objasnio. Ona je uvijek postojala, uvijek će je i biti barem i u najbanalnijim primjerima. Evo dva oprečna primjera.
Student van grada u kojem je Sveučilište ima dva-tri puta veću svotu na x-ici, od domicilnog. To je pozitivna diskriminacija od strane države. Znači ide se s pretpostavkom da domaćim studentima ne treba toliko novaca, jer tak i tak imaju roditelje kod kojih mogu jesti itd.. Naravno ne uzimajući u vid, da i u tim domicilnim može biti teške sirotinje, ili čak da nemaju roditelja itd. Npr. to je i pravedno i nepravedno. Meni potpuno razumljiva odluka države.
S druge strane pozitivna diskriminacija u korist rođenih Osječana redovnih studenata (ili onih koji trajno prebivalište imaju u naselju Osijek) u vidu znatno jeftinijh mjesečnih gpp karta. Potpuno je razumljivo negodovanje ostalih studenata, da je to diskriminacija, ali opet jasno je da roditelji tih istih rođenih osječana plačaju 20-tak godina prirez za izgradnju tramvajske mreže, tramvaja i bla bla.
Eo mislim da sam ti na dva pro i kontra (domicilnih studenata) primjera objasnio da stvari nisu crno-bijele, pravedne, ali ipak u mnogome razumljive. Takvih primjera je bilo i prije (i u socijalizmu, nije to samo od ove države) i toga će uvijek biti. Ja to zovem pozitivna diskriminacija.
La_Linea November 15th, 2009, 12:15 PM @brca
Ne bi se složio s tobom glede kampusa iz dva razloga. Kampus nije samo luksuz koji nije pretjerano nužan pa ga se sad nerazborito forsira. Puno stvari će biti time riješeno (neki fakulteti na koncu nemaju zgrade, kao poljoprivredni koji je podstanar, do selidbe u vojarnu to je bila i akademija, pa onda učiteljski...). Da ne nabrajam ostale prednosti, kampus će za tehničke i prirodoslovne predmete omogućiti lakšu organizaciju nastave (npr. matematičku analizu će svi moći slušati i polagati na jednom mjestu). Sveučilišnu knjižnicu koja nam je prijeko potrebna ima smisla jedino graditi u kampusu. Itd, itd... Osim toga, zaboravljaš da se kampus najvećim dijelom financira iz kredita koje je podiglo sveučilište, dakle nema veze sa slobodnim zonama. Ili griješim??
Drugo, što mislim da griješiš jest u tome (ako sam te dobro shvatio) da osječko sveučilište financira studente koji studiraju tu, pa onda idu dalje. Sveučilišta za studente dobivaju nove iz proračuna. Na koncu, otkad sveučilišta postoje (a postoje od srednjega vijeka) nikada im nije bio cilj primarno zadovoljavanje lokalnih potreba i uvijek se većim postignućem smatralo kada bi studenti dolazili sa što više različitih strana.
brca1001 November 15th, 2009, 03:05 PM ma sve ovo što sam ti ja ispričao već postoji samo ne u tako radikalnom obliku. Npr. studentu tehničkih fakulteta koji ima uzmimo prosjek iznad 3,00 dolazi ponuda od 150 000 kuna, i obvezujući ugovor u toj i toj firmi. Naravno preduvjet je da grad zajedno s državom i poduzetnicima pronađe model kako to financirati. Svako, tko misli da je to nepovoljno za njega i da ce u te dvije naredne godine otići raditi u Frankfurt, ok, njegova stvar. Ali za one koje žele ovdje raditi treba im izaći u susret. To je neobvezujući promotivni program pod Sveučilištem.
Upravo to treba promjeniti da ne sudjeluje samo država u financiranju studenata, nego i grad opcionalno i u većim iznosima (s ugovorima koje sam naveo).
Ne kažem ja da ne treba graditi taj kampus, treba.. Ali bitno je jako to povezivanje grad-faks-zona.
Shvati to ne kao stipendiju (koju će i država i grad davati iznimno dobrim studentima) nego kao premiju za ostanak u slobodnim zonama.
I još što treba naglasiti, kapitalizam je, i sveučilišta moraju shvatiti da postoje neke druge zakonitosti. I upravo bi im to trebala biti zadaća, kroz zadovoljavanje lokalnih potreba, zadovoljenje globalnih, a ne uhljebljivanje profesora i asistenata.
Npr. ja sam za to da ima puno takvih mini sveučilišno-tehnoloških centara u hrv. I u Sl. Brodu, Varaždinu, Puli, Vukovaru. Da obrazujemo ono što stvarno treba u nekom kraju. Premala smo zemlja da bi imali 4-5 Oxforda. Radje jedan u Zg, a ostalo sve po strateškom planu.
Ali sad je već gotovo, imamo 4 takva Sveučilišta koja obrazuju sve živo i neživo, a zaposlenja nema. Jednostavno i u obrazovanje treba "pustiti štuku", pa tko je najsposobniji će preživjeti, i naravno plačati studije.
Viš nesposobnost političara dolazi iz raznoraznih razloga, prije svega ne postavljanje pravih prioriteta, i ne uviđanje komparativnih prednosti. Gleadaj npr. šta je Varaždin radio zadnjih 10 godina, a gledaj šta su radili Osijek i Rijeka. Kapitalizam je okrutan, i mnogi bi se iz zemalja bivše juge mogli žaliti "pa i mi smo gradili tu cestu, taj vodovod, taj faks", ali došlo je vrijeme grabljenja i okrutnosti.
Političari u Slavoniji se ponašaju kao da su ispali iz neke bajke u kojima ima malo natruhe komunizma, i europe koja će sve rješiti. Ne znaju postavljat prioritete. Gospodarstvo je apsolutni prioritet. Sve ono što oduzima znatne količine novca ODMAH, a ne vraća u relativno kratkom roku dobit, mora past u drugi plan. Jednostavno su takvi zakoni.
La_Linea November 15th, 2009, 05:20 PM Ali sad je već gotovo, imamo 4 takva Sveučilišta koja obrazuju sve živo i neživo, a zaposlenja nema. Jednostavno i u obrazovanje treba "pustiti štuku", pa tko je najsposobniji će preživjeti, i naravno plačati studije.
Ni s ovim se ne slažem, osobito s boldanim. Ali da nam treba bolja, točnije, razboritija strategija i upisne kvote na nekim studijima to svakako. Pravnika je toliko mnogo na biro da komotno mogu studij prekinuti na 5 godina... ili više...
Ali treba poticati ljude da se obrazuju, jer i nezaposleni pravnik na birou je veći potencijal od nezaposlene osobe bez završene osnovne škole, zar ne?
Bolonja bi ustvari, načelno govoreći, bila odličan preduvjet za fleksibilnije i kompatibilnije obrazovanje gdje bi se student sam mogao prilagođavati tržištu rada i sl... Nažalost, taj posao je odrađen skroz fuš.
Mali veleučilišni centri jesu baš ono o čemu si ti na početku govorio, nešto što opskrbljuje potrebe logalnog gospodarstva i usluga. Ali veleučilišta su više škole, nisu sveučilište. Sveučilištu je znastveni rad gotovo jednako važan kao i obrazovanje (ono što mnogi studenti zaboravljaju da je sveučilišni studij jedna šira naobrazba od specijalističkog stručnog veleučilišnog studija). To je (po Ustavu samoupravni) svijet za sebe koji nudi mnogo mogućnosti ako se s tim potencijalom pravilno upravlja.
Za Osijek bi veća prednost trebala biti jako sveučilište nego 10 slobodnih zona, ali nažalost nije se na taj način postavilo. Ovaj tehnološki park je prvi pravi projekt za koji sam čuo da se ozbiljno na taj način razmišlja. Tu bi se primjerice osječko sveučilište i Osijek mogli profilirati kao jako središte na tehničkom polju.
brca1001 November 15th, 2009, 06:14 PM Sve u svemu približiti profesore i stvarnost. Da ne idem sad dalje u diskusiju. Kroz veće plaće, znanstveni prof. bi trebao biti najveće zvanje u državi s najvećom plaćom. A ne država u državi za koje ne vrijede zakoni jer si ih sami propisuju i provode/ili ne provode. Pa ima prof. sa silnim titulama a da nisu nijedan znanstveni rad objavili u 10 godina ili uopce poslije u karijeri. Znači postaviti jače kriterije prof., na znanstvenoj bazi izučavati(poboljšavati) stvari primjenjive u praksi, i plačati ih trostruko više. Pravo znanje se ne djeli, ono se skupo plača.
Zasto bi netko ko posjeduje fantastično znanje o određenoj materiji napisao knjigu, kad može pravu lovu obrtat na instrukcijama, i savjetima (koji koštaju po 10tak tisuća kuna).
Znači izučavanje mriještenja polipeptidnih buba na Saturnovom mjesecu je oprosti ali vrjeđanje ostatka "ne akademskog" puka.
Znači "pustiti štuku" u akademsku zajednicu i trgnit malo profesore, ima cijeli red koji želi raditi na njihovom mjestu. Profesor bi morao imati opipljive rezultate (referncu iz gospodarstva) pa kasnije i rezultate svojih znanstvenih radova, kao uopće legitimnost te njegove aktivnosti podučavanja studenata.
Jako sveučilište je prednost za onog tko ide u to sveučilište(i onog tko radi tamo), a za grad je prednost što veća zaposlenost, ubiranje prireza, kom. doprinosa, što više poduzeća, što više obitelji koji egzistenciju imaju rješenu u Osijeku, samim time i uvjet za pronatalitetnu politiku.
Gradu je ovo potonje puno bitnije, da ima što veći proračun, veću protočnost novca i rješenu egzistenciju što većeg broja ljudi.
Razvijat Sveučilište VELIKO DA, no ne na RAČUN, manje zaposlenosti, slabijeg gospodarstva i smanjenja populacije.
Postati samoodrživi grad (što nas je i izvuklo za vrijeme rata), a nikako umjetni grad koji ima samo jedno veliko dobro sveučilište.
esseker November 15th, 2009, 07:39 PM ^^ daj Bože samo da napokon znanost i ekonomija krenu ruku pod ruku. A za sve to opet, treba barem većim dijelom iskorjenit politiku iz oba svijeta.
I ja bih volio Osijek vidjeti jednoga dana, bolje prije nego kasnije, kao grad primijenjene znanosti.
A onda ćemo dobiti i sve ove projekte o kojima maštamo i pišemo naveliko. Inače niti jedan od njih nema puno smisla. Grad ne može živjeti od trgovine. Od trgovine naftom, plinom, zlatom... to da, ali kinsekom robom?
Držim palčeve za Osijek sveučilišno istraživački grad!
La_Linea November 15th, 2009, 11:00 PM @brca
Prvo samo par opaska. Da se razumijemo, da netko stekne zvanje "redovnog profesora u trajnom zvanju", dakle ono koje više ne podliježe reizboru (u kojem možeš napredovati i nazadovati) treba objaviti ohohoooooooo radova i duže vremena raditi u nastavi. Naprosto to nije moguće ako netko 10 godina ne objavi znastveni rad ili uopće. Ono što je, nažalost, moguće i postoje takvi slučajevi (opet nasreću ipak rijetki) da su ti radovi loši, neznastveni, totalno šarlatanski, ali ipak dobiju pozitivnu recenziju. E tu bi svakako trebalo postrožiti kriterije, ali to može samo kompetentna čeljad akademske zajednice. Tako se također profiliraju i sveučilišta, jer nešto što ne prolazi na Filozofskom u ZG, očito bez problema prolazi u Osijeku i Zadru. Protiv toga se treba boriti.
S druge strane, tvoje karikiranje pojedinih znastvenih tema je vrijeđanje znanosti. Po tebi, znači, proučavanje područja koja nisu iskoristiva u gospodarske svrhe nema opravdanja. Ja kao djelatnik u kulturi i povjesničar to naprosto ne mogu prihvatiti jer nije gospodarstvo jedino važno područje ljudske egzistencije. Mi eto ne možemo nikakvu referencu iz gospodarstva dobiti ili barem ne kao neki farmaceut ili inženjer. Znanost služi stjecanju znanja koja su na ovaj ili onaj način korisna društvu. Prednost koja se ipak daje gospodarstvu kao temelju opstanka i razvitka društva očituje se u budžetima projekata, ali zato što tebi neka struka ili područje djeluje opskurno, nevažno, odnosno tebi nije očita izravna korist (koja možda čak i postoji), nije razlog da joj se ruga.
Ne znam po čemu je ulaganje u sveučilišni kampus nešto što ide na račun zaposlenosti. Ja mislim da je obratno, da je to jako dobar zalog za budućnost. Ali ponavljam, razvijanje poslovnih zona i sl financira se iz lokalnog proračuna, dok su sveučilišta financirana preko ministarstva zaduženog za znanost. Ne utječe u tom pogledu jedno na drugo.
brca1001 November 16th, 2009, 12:40 PM Prvo govorio sam o bazičnoj nastavi (možda se nije stekao takav dojam) koja treba biti puno primjenjivija (u sferama kojima je to moguće). Gospodarstvo nije jedini faktor ljudske egzistencije, ali je svakako najvažniji i treba mu dati opipljivu prednost nad ostalim faktorima.
Naravno sad možemo pričati o egzistenciji čovjeka i ljudske egzistencije. Ti si lukavo napisao ovo drugo. Naravno umre li od gladi jedan čovjek nije ugrožena ljudska egzistencija. Ali meni je bitan taj jedan čovjek, a sebe ne vidim tolikim nadčovjekom, supermanom ili spidermanom da mogu ljudsku egzistenciju spašavati (od koga?, čega?).
Vjerojatno od manjka ljubavi, glazbe i umjetnosti. Ako je to ono što ljude razlikuje od primata.
Ali u ljubavi, glazbi i umjetnosti novac ne igra glavnu ulogu, čak je u vrlo čestom slučaju otegotna okolnost. Kao u onom zakonu spojenih posuda: više novca, manje glazbe.
E sad ako si na kvalitetu življenja mislio, tu treba poraditi, ali nakon što se ima iz čega financirati: npr. redovni koncerti klasiče glazbe, jazz festivali, godišnje 10tak kvalitetnih stranih glazbenika, sportske manifestacije itd.
Nije ovo moje islo s intencijom poruge znanstveno-istraživačkom radu, nego politike vođenja grada. Kakve koristi imaš od silnih tramvaja, ako si ne možeš kartu priuštiti, kakva korist od 4-tračne obilaznice, ako nema firmi do kojih će ona dolaziti. Mislim politika raskrčit ćemo šikaru i stavit tablu "slobodna zona" je naprosto genijalna, kao i Hrvatske da će silne autoceste dati boost gospodarstvu, da hoće samo kada, hoćemo li mi još biti živi dok se to dogodi.
Meni je bitno da vidim pomake na tjednoj bazi, a ne da netko priča bajke o pomacima na bazi od 10 godina. Kroz male pomake se dolazi do velikih.
KKomarac November 16th, 2009, 01:24 PM GRAD VJEŠTAČENJEM DOŠAO DO NAJPOVOLJNIJEG ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA ZA BAZENE
Novi bazeni gradit će se prema ideji autora dvorane “Gradski vrt”
Objavljeno: 16.11.2009
Nakon što se Društvo arhitekata grada Osijeka u lipnju nije moglo odlučiti ni za jedno od 18 idejnih arhitektonskih rješenja za bazene “Gradski vrt”, Grad Osijek je uz pomoć dva vještačenja odlučio kako će se bazeni graditi prema idejnom rješenju Borisa Koružnjaka i Gordane Domić, autora koji su projektirali i novu sportsku dvoranu “Gradski vrt.
U lipnju su proglašene dvije druge jednakovrijedne nagrade, gdje je uz spomenuto rješenje nagradom od 65.000 kuna nagrađen i rad arhitekata Siniše Glušice i Leore Dražul iz Rijeke. “Problem je bio što je komisija smatrala da oba rada trebaju dodatne dorade. Stoga smo radove dali na dva vještačenja kako bi se utvrdilo koje je od dva rješenja jeftinije za gradnju, ali i za kasnije održavanje. Oba vještačenja potvrdila su kako je bolji rad Koružnjak i Domić”, kaže dogradonačelnica Danijela Lovoković.
Prema ideji autora Koružnjak i Domić, na prvoj etaži nalazio bi se glavni prostor bazenske zgrade s četiri bazena i to veličine 50 puta 25 metara s gledalištem za 460 gledatelja, zatim bazen 25 puta 12,5 metara, te bazen 15 puta 8 metara, te tzv. endless pool veličine 5 puta 3 metra. S južne strane objekta nalazila bi se terasa i sunčalište. Za natječaj i izradu prijedloga u ovogodišnjem proračunu bilo je osigurano 606.000 kuna.
- Bez obzira na financijsku situaciju, s ovim projektom nećemo stati. Kada budemo donosili proračun, vidjet ćemo koliko možemo izdvojiti za projektnu dokumentaciju i dozvole. Riječ je o projektu koji je puno kompliciraniji čak i od dvorane “Gradski vrt”, jer je neophodno raditi posebne projekte za filtriranje vode i zraka. I za dvoranu se dokumentacija prikupljala godinama, pa ni za ovaj projekt neće ići sve tako brzo, komentirao je gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Nefreteta ZEKIĆ
Frnjchuga031 November 16th, 2009, 02:02 PM GRAD VJEŠTAČENJEM DOŠAO DO NAJPOVOLJNIJEG ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA ZA BAZENE
Novi bazeni gradit će se prema ideji autora dvorane “Gradski vrt”
Objavljeno: 16.11.2009
Nakon što se Društvo arhitekata grada Osijeka u lipnju nije moglo odlučiti ni za jedno od 18 idejnih arhitektonskih rješenja za bazene “Gradski vrt”, Grad Osijek je uz pomoć dva vještačenja odlučio kako će se bazeni graditi prema idejnom rješenju Borisa Koružnjaka i Gordane Domić, autora koji su projektirali i novu sportsku dvoranu “Gradski vrt.
U lipnju su proglašene dvije druge jednakovrijedne nagrade, gdje je uz spomenuto rješenje nagradom od 65.000 kuna nagrađen i rad arhitekata Siniše Glušice i Leore Dražul iz Rijeke. “Problem je bio što je komisija smatrala da oba rada trebaju dodatne dorade. Stoga smo radove dali na dva vještačenja kako bi se utvrdilo koje je od dva rješenja jeftinije za gradnju, ali i za kasnije održavanje. Oba vještačenja potvrdila su kako je bolji rad Koružnjak i Domić”, kaže dogradonačelnica Danijela Lovoković.
Prema ideji autora Koružnjak i Domić, na prvoj etaži nalazio bi se glavni prostor bazenske zgrade s četiri bazena i to veličine 50 puta 25 metara s gledalištem za 460 gledatelja, zatim bazen 25 puta 12,5 metara, te bazen 15 puta 8 metara, te tzv. endless pool veličine 5 puta 3 metra. S južne strane objekta nalazila bi se terasa i sunčalište. Za natječaj i izradu prijedloga u ovogodišnjem proračunu bilo je osigurano 606.000 kuna.
- Bez obzira na financijsku situaciju, s ovim projektom nećemo stati. Kada budemo donosili proračun, vidjet ćemo koliko možemo izdvojiti za projektnu dokumentaciju i dozvole. Riječ je o projektu koji je puno kompliciraniji čak i od dvorane “Gradski vrt”, jer je neophodno raditi posebne projekte za filtriranje vode i zraka. I za dvoranu se dokumentacija prikupljala godinama, pa ni za ovaj projekt neće ići sve tako brzo, komentirao je gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Nefreteta ZEKIĆ
Baš htjedoh stavit... :D Morate okretat glavu, ali bolje išta nego ništa... :D
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0032.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0033.jpg
http://www.glas-slavonije.hr/foto%5C454637.jpg
KKomarac November 16th, 2009, 02:05 PM ^^
http://www.imagesforme.com/upload/150bc24c.jpg
Frnjchuga031 November 16th, 2009, 02:06 PM ^^
To je ta... :D
Frnjchuga031 November 16th, 2009, 02:07 PM Dobro izgleda nije loše... Bar se slaže s izgledom dvorane... A i za dvoranu smo očekivali da će bit lošija nego što u biti je kada smo gledali rendere...
KKomarac November 16th, 2009, 02:13 PM ^^
Iskreno, meni je fasada Rechnerove varijante bila zanimljivija (sudeci prema renderu), no, kao sto kazes, ovaj dvojac nas je iznenadio dvoranom pa mozda bude i bazenima...
Na prvi mah mi ne izgledaju nesto posebno.
Rechner:
http://www.imagesforme.com/upload/ae9b9188.jpg
Brko November 16th, 2009, 02:15 PM Ponavljam u predvorju dvorane gradski vrt do petka su izloženi renderi svih 18 idejnih projekata bazena pa bi bili lijepo da to netko ode poslikati.:cheers:
KKomarac November 16th, 2009, 02:23 PM O stanju osnovnih skola... :ohno:
OSNOVNA ŠKOLA F. KREŽME U KATASTROFALNOM JE STANJU
Zakovali prozore da se ne sruše na učenike u razredu
Objavljeno: 13.11.2009
O katastrofalnom stanju osječkih osnovnih škola najbolje svjedoče učionice i hodnici u OŠ Franje Krežme koja već godinama “puca po šavovima”.
Kako ističe ravnatelj Ivan Živić, ova škola, stara 48 godina, nikada nije obnavljana stoga i ne čudi da osnovci borave u učionicama sa zakovanim prozorima kako im ovi ne pali na glavu. “Kompletna zgrada treba obnovu. Prioritet je izmjena stolarije koja je u očajnom stanju. Većina prozora ne može se otvoriti, jer smo ih morali zakucati da se ne bi srušili djeci na glavu. Vlaga izbija iz zidova koji su puni pukotina, a ni stubište nije u najboljem stanju. O raspadnutim parketima bolje da i ne govorim”, priča Živić. Na nužnost obnove škole upozoravaju i roditelji školaraca, posebno prvašića, koji su ostali šokirani kada su prije dva mjeseca prvi put vidjeli u kakvim će im se uvjetima školovati djeca. “Svaki put kada prođem hodnicima i vidim zakovane prozore i vlažne mrlje ne mogu vjerovati u što se zgrada pretvorila. Strahujem za sigurnost svog djeteta i nisam jedina”, priča majka prvašića iz "Krežeme", uz koju su stali brojni roditelji osnovaca čvrsti u namjeri da osobno pomognu u obnovi škole.
“Prema mojoj procjeni u školu je nužno investirati barem pola milijuna kuna samo za izmjenu stolarije. Toliko roditelji ne mogu prikupiti ni uz najbolju volju. Na žalost, svjesni smo da je to mnogo novca i za Grad, ali obnova je nužna. Krpanje škole koje obavljamo svaki godine više nije dovoljno”, zaključuje ravnatelj.
BUBALO: Novca nema
"U svim je osječkim osnovnim školama situacija jednako loša. Evidentno je da se Grad godinama nije skrbio o njima kao što je to Županija činila za srednje škole. Mi imamo popis radova koje treba obaviti u svim školama, uključujući i OŠ Franje Krežme, ali novca nema. Zadnje što smo imali uložili smo u popravak propalog stropa u OŠ Ljudevita Gaja. Čim Grad bude u situaciji podići kredite za obnovu škola to ćemo i učiniti. Nadam se da će to biti već iduće godine", kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Ivana KUKIĆ SOLAR
P.S. U redu, novca nema, Grad je zanemarivao itd., svi to znamo, nepotrebno je to stalno naglasavati...
Ovo je bila moja osnovna i mogu samo potvrditi da je u ocajnom stanju. Pucala je po savovima, razredi su bili po 4 na generaciju, velicine 38-39 ucenika :nuts: Jedino iole dobro je dvorana koju je koristilo hrpa klubova i amatera u kasnim vecernjim terminima. Ipak, profesori i ravnatelj su prva klasa, cak i u takvim radnim uvjetima.
San o jednosmjenskoj nastavi i dalje ostaje samo san obzirom da nam se skole raspadaju ovakve kakve jesu :(
KKomarac November 16th, 2009, 02:23 PM Ponavljam u predvorju dvorane gradski vrt do petka su izloženi renderi svih 18 idejnih projekata bazena pa bi bili lijepo da to netko ode poslikati.:cheers:
Prosli tjedan smo vec pisali o tome ;)
Bila je i diskusija s autorima na dan otvorenja izlozbe.
Ne znam je li tko bio...
brca1001 November 16th, 2009, 02:42 PM istina da odabrani rad izgleda ko dvije knjige položene jedna na drugu, ali to ništa ne mora značiti, čak sam uvjeren da će to dati fantastičnu unutrašnjost. Pogledajte koliko je dv. GV samo dobra iznutra. A ova fensi rješenja jesu lijepa, ali strašno gube na funkcionalnosti, a posebno održivosti, a i lokacija nije za takve stvari, obala Drave već DA, ali periferija NE.
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 12:28 AM Eo nisu baš neke slike... Mobitelom je slikano po mraku, tako da nije baš vidljivo... Ali bolje išta nego ništa... :D
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0034.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0035.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0036.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0037.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0038.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0039.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0040.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0041.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0042.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0043.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0044.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0046.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0047.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0048.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0049.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0050.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0051.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0052.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0053.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0054.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0055.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0056.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0057.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0058.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0059.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0060.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0061.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0062.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0063.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0064.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0065.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0066.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0067.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0068.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0069.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0070.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0071.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0072.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0073.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0074.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0075.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0076.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0077.jpg
I nisam ih okrenio... Sorry i za to... ;)
deki os November 17th, 2009, 12:36 AM frnja bravo za trud!:okay:
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 12:42 AM frnja bravo za trud!:okay:
Ako ništa bar to... :D
OSIJEK No1 November 17th, 2009, 08:09 AM ole frnja
ocekujemo i dnevne izvjestaje sa gradilista kada krene :D
esseker November 17th, 2009, 09:26 AM ^^ sviđa mi se odabrani rad. Samo da se napokon sredi i okoliš dvorane, stadiona i konačno bazena. Ovo sad je sve šaka na oko s korovom i bašćama pored modernih zgrada (ok možda se stadion trenutno slaže :lol: :nuts:)
Semper Fidelis November 17th, 2009, 11:21 AM ^^Kad krenu bazeni sjeverna strana ces se ocistiti i srediti:okay: E sada ostaje južna strana iza dvorane.
^^
Predobro izgledaju:cheers:
Semper Fidelis November 17th, 2009, 11:29 AM Citam u glasu da se u Čepinu planira graditi neko stambeno naselje s višekatnicama i dvoranom od 1000 mjesta:cheers:
Planira se na onom dijelu gdje je bilo ono izbjeglicko naselje.
Semper Fidelis November 17th, 2009, 12:00 PM ^^
ČEPIN RAZRAĐUJE SE DETALJNI PLAN ZA 25 HEKTARA PLATOA U JUGOZAPADNOM DIJELU NASELJA
Umjesto Naselja prijateljstva - blok višekatnica i dvorana s 1.000 mjesta
Dvadeset i pet hektara bivšeg Naselja prijateljstva u Čepinu građevinska je oaza, a vodstvo općine Čepin intenzivno planira što bi se ondje moglo graditi. Bilo je, primjerice, govora o dvorani za sportske i druge manifestacije, poslovnim prostorima...
Pročelnik Općine Dragutin Romić objašnjava kako bi taj prostor bio rezerviran za gradnju višekatnica jer za obiteljske kuće u Čepinu već postoji dovoljno slobodnih parcela.
- Treba razvijati blok naselja s višekatnicama ako se Čepin u budućnosti misli razvijati u grad, a u tu se proceduru krenulo. Osmišljavamo sadržaje i ne vidim razlog zbog kojeg se ondje ne bi napravila dvorana s tisuću mjesta, velikim parkiralištem i pratećim sadržajima jer takav objekt Čepinu nedostaje, a ostatak zemljišta iskoristio za stambeno naselje. U pitanju je politička odluka. Zemljište je u vlasništvu države, mi pripremamo detaljni plan uređenja, a kada izradimo elaborat namjene, tražit ćemo zemljište u vlasništvo i krećemo u gradnju u dogovoru s investitorima, koji su već pokazali interes. Postoje prijedlozi za kompenzaciju zemljišta i komunalnog doprinosa za poslovne prostore i stanove. Općini treba poslovnih prostora i stanova jer se širi poslovanje, a stanovi se mogu prodavati. U tom kontekstu, Općina može razmišljati o razvitku naselja. Buduće naselje ima spoj sa zapadnom obilaznicom i s tom cestom gravitira jugozapadnom dijelu Osijeka, do kojeg je samo nekoliko minuta vožnje. To je razlog da se mladi, zaposleni u Osijeku, nasele u Čepinu - objašnjava Romić.
Stanovi bi bili jeftiniji nego u gradu, a prema gruboj procjeni, u sadašnjoj konstelaciji tržišta nekretnina, cijene bi bile bar 30-35 posto niže od osječkih.
POSAO ZA MLADE STRUČNJAKE“
Čepinu će, ako postane grad, trebati stručni kadar jer će se opseg poslova širiti. Razlika je u usporedbi s vremenom od prije pet godina znatna, a razvoj će donijeti svoje pa će biti potrebe za proširenjem uprave, ali i drugih profila djelatnosti. Novih radnih mjesta bit će u zdravstvu, prosvjeti i drugim djelatnostima, a i razvoj obližnje industrijske zone utjecat će na potrebu za novim radnim mjestima i nekretninama”, zaključuje Romić.
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 01:38 PM ole frnja
ocekujemo i dnevne izvjestaje sa gradilista kada krene :D
Naravno...
Samo pitanje je šta će bit za 10 godina samnom i sa ovim forumom... :D
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 01:44 PM Ovaj detalj mi je bio zanimljiv na jednom od radova... Plavo
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/SSC-Bazeni.jpg
Crveno - Bazeni...
KKomarac November 17th, 2009, 02:03 PM ^^
Vjerojatno arhitekt nije iz Osk pa je na taj nacin docarao polozaj novih bazena...
moa2 November 17th, 2009, 02:31 PM Ajde tko će skočiti do dvorane i uslikati rad koji je dobio posao.... kako spada :)
THX
Semper Fidelis November 17th, 2009, 02:38 PM Mogu ja mogu ja???:D
:lol:
Ae dosadno mi ja pa ode ja vidit, i da vidim ocu moc bolje uslikati:dunno:
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 02:44 PM ^^
Vjerojatno arhitekt nije iz Osk pa je na taj nacin docarao polozaj novih bazena...
Ali nije nemoguće... I dobili su oni okvire u kojima su morali radit... Na nekim radivima se na tom mjestu nalaze parkirališta...
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 02:44 PM Mogu ja mogu ja???:D
Ae dosadno mi ja pa ode ja vidit, i da vidim ocu moc bolje uslikati:dunno:
Mogu s tobom ? :D
KKomarac November 17th, 2009, 02:50 PM Ali nije nemoguće... I dobili su oni okvire u kojima su morali radit... Na nekim radivima se na tom mjestu nalaze parkirališta...
Možda je ovaj bio jaaaako odokativan :lol:
Ili je neki svoj stari projekt koji je lokacijom bio sličan, poslao na ovaj natječaj... U svakom slučaju ne vjerujem da je tu planirana gradnja nekakvih nebodera.
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 02:52 PM Možda je ovaj bio jaaaako odokativan :lol:
Ili je neki svoj stari projekt koji je lokacijom bio sličan, poslao na ovaj natječaj... U svakom slučaju ne vjerujem da je tu planirana gradnja nekakvih nebodera.
Nevjerujem ni ja da je planirana, ali sigurno bi stali... :D
Semper Fidelis November 17th, 2009, 04:26 PM Eo fotki bazena.
http://i38.tinypic.com/33y75t3.jpg
http://i36.tinypic.com/9lbw4i.jpg
http://i35.tinypic.com/2n8oeox.jpg
http://i33.tinypic.com/or4ite.jpg
http://i36.tinypic.com/2zqyp2q.jpg
Semper Fidelis November 17th, 2009, 04:34 PM Uske njive se povecavaju :okay:
http://i33.tinypic.com/2lasxus.jpg
http://i35.tinypic.com/21nm8ub.jpg
I STC
http://i37.tinypic.com/n1ro7a.jpg
KKomarac November 17th, 2009, 04:44 PM ^^
Bravo SF!
Dobro izgledaju bazeni :D
Ako dobro vidim, bit ce i neke fontane na trgu izmedju dvorane i bazena :cheers:
Uske njive se moraju urediti, hortikulturno i infrastrukutrno (javni prijevoz, ljekarna, vrtic...), naselje je sad vec poprilicno veliko.
moa2 November 17th, 2009, 05:06 PM Eo fotki bazena.
http://i35.tinypic.com/2n8oeox.jpg
http://i33.tinypic.com/or4ite.jpg
http://i36.tinypic.com/2zqyp2q.jpg
Koliko vidim samo gornje dvije fotke predtavljaju idejno rješenje koje će ići u izgradnju... ne znam šta je ovo ostalo... malo zbunjuje!!!
moa2 November 17th, 2009, 05:09 PM Evo još jednom pobjedničkog rada u mutnoj izvedbi :)
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0058.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0056.jpg
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/Slika0057.jpg
Da li si to možda slikao?
Osim one prve 2 fotke.?
Inače svaka čast na trudu :)
THX
LAMPAŠ8 November 17th, 2009, 06:14 PM ^^
Bravo SF!
Dobro izgledaju bazeni :D
Ako dobro vidim, bit ce i neke fontane na trgu izmedju dvorane i bazena :cheers:
.
ma gdje ti tu vidiš fontane?oko mi ispalo al ja ne vidim.:nuts:
KKomarac November 17th, 2009, 06:16 PM ma gdje ti tu vidiš fontane?oko mi ispalo al ja ne vidim.:nuts:
Mozda to moj alter ego vidi :lol:
Ucinilo mi se da je onaj plavi "trokut" prema dvorani nekakva voda... zapravo, ne znam sto je ako nije nekakva voda
LAMPAŠ8 November 17th, 2009, 06:17 PM Mozda to moj alter ego vidi :lol:
Ucinilo mi se da je onaj plavi "trokut" prema dvorani nekakva voda... zapravo, ne znam sto je ako nije nekakva voda
pa kolko ja vidim to je stakleno predvorje ili neki prostor
haha,ma nije to je samo prostor plavom bojom označen..:D
Frnjchuga031 November 17th, 2009, 11:21 PM Ne nije... Radi se o fontani ili nekakvom jezercu... Slično onome ispod spirala kod dvorane... Samo veće... ;)
LAMPAŠ8 November 18th, 2009, 09:13 AM Ne nije... Radi se o fontani ili nekakvom jezercu... Slično onome ispod spirala kod dvorane... Samo veće... ;)
e a bio sam neki dan kod dvorane,tamo treba biti neka voda ili fontana?nisam to znao:)
neo091 November 18th, 2009, 11:59 AM jučer sam čuo da se navodno treba graditi neki shopping centar pored Mercatora..:banana::cheers:
jukkaz November 18th, 2009, 12:46 PM Možda je ovaj bio jaaaako odokativan :lol:
po novom GUP-u tamo jesu planirani neboderi ;)
KKomarac November 18th, 2009, 01:01 PM po novom GUP-u tamo jesu planirani neboderi ;)
Nisu bas planirani, samo su dozvoljeni za gradnju ;) Logicno, Sjenjak je odmah pored...
Btw. pokusat cu skinuti par slija iz GUPa za Urbanistički plan uređenja područja između južne obilaznice i željezničke pruge u Osijeku I etapa
LAMPAŠ8 November 18th, 2009, 01:02 PM GRAD RAZMIŠLJA O PARTNERSTVU ZA GRADNJU NOVE SPORTSKE DVORANE
Iza Sokolskog doma gradit će se vrhunska gimnastička dvorana
Gimnastičko društvo Osijek dobilo je podršku Grada za gradnju nove športsko-gimnastičke zgrade u nastavku neoklasicističkog zdanja Sokolskog doma u Ulici kralja Zvonimira.
Riječ je o incijativi za koju je do sada načinjen prijedlog i studija, a Grad sada cijelu ideju prvo mora predložiti konzervatorima Ministarstva kulture, koji moraju dati zeleno svjetlo za ovaj zahvat.
- Grad bi želio podržati bazične sportove i podići ih na višu razinu. Zgrada Sokolskog doma sagrađena je još 1929. ali nikada nije završena. Naime, ovo što mi danas vidimo samo je jedna trećina planirane dvorane, a stari nacrti još postoje. Nova dvorana gradila bi se u nastavku sadašnje zgrade do polovine košarkaškog igrališta, a sve bi bilo u skladu i bez narušavanja izgleda frontalne zgrade koja bi bila obnovljena. No, sve to moraju odobriti konzervatori. Bude li to prihvaćeno, Grad bi najvjerojatnije išao na model javno-privatnog partnerstva i to naravno preko natječaja - objašnjava dogradonačelnica Danijela Lovoković.
Neslužbeno doznajemo kako je jedna od ideja da Grad da novac za komulne doprinose, a gradnju dvorane bi financiro privatni partner, koji bi onda dvoranu dobio na korištenje određeni broj godina. Sadašnja dvorana postala bi polivalnetni objekt podijeljen na dva nivoa u kojima bi se nalazio novi fitness i ulazna dvorana. Prvi put u funkciji bi bila i grandiozna ulazna vrata u Zvonimirovoj ulici, koja bi postala glavni ulaz u objekt.
- To bi omogućilo mnogo većem broju zainteresiranih da se počnu kvalitetno baviti gimnastikom jer mi danas niti ne možemo primiti svu djecu koja žele na treninge. Osim toga, ni naši reprezentativci nemaju uvjete za treninge prema propisima. Nadamo se kako će ovaj projekt uistinu proći sva odobrenja te da će uskoro početi njegova realizacija - optimističan je Vladimir Mađarević, sportski direktor Gimnastičkog društva Osijek.
Žito - budući partner u JPP-u?
Kao jedan od mogućih partnera u JPP-u već se spominje osječka tvrtka Žito, koja je sada sponzor Gimnastičkog društva. No, u Gradu napominju kako se o tome ne može govoriti jer JPP ide na natječaj. Partner Grada može biti svatko tko se prijavi i ponudi najbolje uvijete, stoga je za sada usitinu prerano i neprimjereno govoriti o bilo kojoj tvrtki, komentirala je dogradonačelnica Lovoković
to je lijepa zamisao.zgrada uz novu fasadu i onim vratima ko glavnim ulazom..:cheers:
deki os November 18th, 2009, 02:01 PM po novom GUP-u tamo jesu planirani neboderi ;)
jel znaš možda što je sve planirano novim GUP-om, gdje se što smije graditi i tako to?:)
i da li možda znaš zašto osijek koteks još nije počeo praviti ono malo naselje na novoj divaltovoj, znam da je bilo najave da to ide ove godine ali sad nema ni riječi više o tome?:)
brca1001 November 18th, 2009, 02:39 PM Ovaj detalj mi je bio zanimljiv na jednom od radova... Plavo
http://i439.photobucket.com/albums/qq119/frnja031/SSC-Bazeni.jpg
Crveno - Bazeni...
možda ovo pomogne u shvaćanju..
http://i49.tinypic.com/20qfiwj.jpg
ovi zeleni krugovi, kao predstavljaju neke nebodere na Klajnovoj, što i nije loša ideja, da sse dobije velebniji ulaz u grad..Barem sam ja to tako sebi objasnio u glavi. E sad pitanje je da li je ovaj prijedlog na kraju i usvojen kao važeći GUP, al kontam si da je.
Semper Fidelis November 18th, 2009, 06:46 PM ^^Dobro ideja da se tamo naprave neboderi:) napokon nesto da ima smisla. Kad bi se tako napravilo dobila bi se sasvim drugacija i modernija vizura grada:cheers:
Escalade November 18th, 2009, 06:48 PM Da, to je ok, ali možda bi bolje mjesto za tako nešto bio onaj potez između obilaznice i nove divaltove
BTW, da mi je znat šta taj krokodil na renderu bazena govori :lol:
cross November 18th, 2009, 06:50 PM BTW, da mi je znat šta taj krokodil na renderu bazena govori :lol:
Esc živ? Wow!
KKomarac November 18th, 2009, 06:56 PM ^^Dobro ideja da se tamo naprave neboderi:) napokon nesto da ima smisla. Kad bi se tako napravilo dobila bi se sasvim drugacija i modernija vizura grada:cheers:
Hm, "neboderi" od 6 etaza - bas i ne.
Ne vidim kako bi se bitno promijenila vizura grada kad na 300m vec jesu neboderi... A i tko ce pokupovat te stanove ili napuniti tri poslovna nebodera, hm. Mozda, u jako dalekoj buducnosti.
Taj ulaz u grad vec je najurbaniji i vec se vec poprilicno izmijenio, a kad se dovrsi prosirenje Baumaxa i naselje na Novoj Divaltovoj i jednog dana sportski kompleks Gradski vrt, promjena ce biti sasvim dovoljna.
Semper Fidelis November 18th, 2009, 07:03 PM Prvo treba napraviti 4 tračnu Trpimirovu cestu od Divaltove do nadvožnjaka!
KKomarac November 18th, 2009, 07:05 PM Prvo treba napraviti 4 tračnu Trpimirovu cestu od Divaltove do nadvožnjaka!
Da, vidis, to sam i zaboravila.
A i drugi trak juzne obilaznice ce prolaziti u blizini (AKO SE IKAD SAGRADI :ohno:)
Mislim, po meni ti neboderi uopce nisu potrebni za urbani izgled grada na tom ulazu, posebno sad s pogledom na "Euro-bucka" ::D
Semper Fidelis November 18th, 2009, 07:10 PM ^^Vise bi bolje bilo da se napravi ta trpimirova. A s divaltove da se grade neke zgrade. Mozda bi to bolje izgledalo.
alek_os November 18th, 2009, 08:08 PM Hm, "neboderi" od 6 etaza - bas i ne.
...od 6 etaža?
koliko sam ja shvatio, ti zeleni krugovi znače visokogradnju, dakle nešto iznad 10 katova. a taj crveni prostor oko njih da može biti do 6 etaža.. nekad prije je netko na forum stavio izgled tog gupa, tamo je pisalo da zeleni krugovi označavaju baš nešto tipa nebodere
a tih zelenih krugova nema uopće puno po gradu, ko bi reko :lol:
KKomarac November 18th, 2009, 08:19 PM Obecah staviti planove za Retfalu 2, planovi su iz svibnja 2007.g., i tu se jasno vidi da je Portanova kao i novoizgradjene ceste oko nje dio ovog plana :cheers:
http://www.imagesforme.com/upload/7015140b.jpg
Sve je s www.Osijek.hr
Tekstualni uvod - zgodno za procitati kako ce pravilno biti opremljeni prometni pravci (biciklisticke, drvoredi itd.), gustoca naseljenosti i sl. :)
http://www.osijek.hr/index.php/cro/content/download/2757/20013/file/UPU_RJ_text.pdf
Namjena prostora:
http://www.imagesforme.com/upload/6ec3baac.jpg
http://www.imagesforme.com/upload/96c23a6d.jpg
Nacin gradjenja:
http://www.imagesforme.com/upload/8b4b340e.jpg
http://www.imagesforme.com/upload/2cebd682.jpg
Koristenje prostora:
http://www.imagesforme.com/upload/a8bd2784.jpg
http://www.imagesforme.com/upload/03930b03.jpg
Promet:
http://www.imagesforme.com/upload/e3d99a69.jpg
http://www.imagesforme.com/upload/63685971.jpg
Vodovod:
http://www.imagesforme.com/upload/5cbb8ae6.jpg
http://www.imagesforme.com/upload/f87ccb9a.jpg
Plinovod:
http://www.imagesforme.com/upload/a2c44d02.jpg
Elektroenergetika:
http://www.imagesforme.com/upload/411401fa.jpg
http://www.imagesforme.com/upload/b76e935d.jpg
Zastita prostora:
http://www.imagesforme.com/upload/5afc1de4.jpg
http://www.imagesforme.com/upload/870ec092.jpg
KKomarac November 18th, 2009, 08:21 PM ...od 6 etaža?
koliko sam ja shvatio, ti zeleni krugovi znače visokogradnju, dakle nešto iznad 10 katova. a taj crveni prostor oko njih da može biti do 6 etaža.. nekad prije je netko na forum stavio izgled tog gupa, tamo je pisalo da zeleni krugovi označavaju baš nešto tipa nebodere
a tih zelenih krugova nema uopće puno po gradu, ko bi reko :lol:
Sumnjam.
Cak i da je, ponovno se pitam tko ce to (za)kupit bilo za stanovanje bilo za poslovni prostor... neka plana, on ionako vrijedi za duzi period pa ako ikad u buducnosti bude potrebe za tim, vidjet cemo sto ce se graditi.
brca1001 November 18th, 2009, 10:23 PM gledam tu retfalu jug, i jasno mi je koliko toliko sa stanovišta urbaniteta da se ide max. 3, što će na kraju ispast čini mi se kuće za bogataše. Ali tolika ogromna parcela za koliko 500-1000 ljudi. Po meni je ključna stvar da se ne zajebe nova divaltova, jer ona ima sve, lokaciju, tramvaj, rekreacijske sadržaje, dvije škole, apsolutno sve.
Koliko god da danas nema potrebe za više od tri četiri etaže, ja bih ipak roknuo tu naselje 6-8, preko puta su one crvene zgrade i glupo je praviti niže od njih, a istočno je Sjenjak isto visoko naselje.
S aspekta urbaniteta, apsolutno nema opravdanja da se ide na max. 5 etaža., kao što je slučaj u Retfali jug, koja je ipak okružena kućanskim naseljem.
Kad tad će ipak doći do oporavka u demografiji, i bit će potrebno takvo naselje od 6-8 etaža dobro osmišljno. Ista stvar vrijedi i za jug IV.
Jel ako pogledamo , malo mi kad popunimo te rupe do obilaznice više nemamo gdje se širiti, osim one gluposti tipa višnjevac, josipovac, tenja itd.
KKomarac November 18th, 2009, 10:33 PM ^^
Cuj, ja bih ovdje voljela imati stan u urbanoj vili tipa Retfala Nova - samo jedan jedini uvjet imam --> razvoj gradsko/prigradske zeljeznice (kao sto je bila tamo prije rata). Za 10 min si u centru grada i onda tramvajem ili pjehe kud te volja.
Nova Divaltova ( i Jug 4) ionako je planirana sa zgradama do 5 etaza... tesko ces danas natjerati ljude na vece visine (izuzev poslovnih prostora), evo, u Zg u mom naselju od svih novih zgrada, zadnje se pune (ili kao sto je u mojoj zgradi staroj 2g uopce ne pune)...
cini mi se da danas ljudi teze komociji vise nego zbijanju u male stanove nebodera.
jukkaz November 19th, 2009, 09:49 AM jel znaš možda što je sve planirano novim GUP-om, gdje se što smije graditi i tako to?:)
i da li možda znaš zašto osijek koteks još nije počeo praviti ono malo naselje na novoj divaltovoj, znam da je bilo najave da to ide ove godine ali sad nema ni riječi više o tome?:)
- pa i nema baš toliko izmjena osim što su obuzdali gradnju višestambenih zgrada po cijelom gradu. Skoro cijela Retfala je sad samo za obiteljske kuće
Granica je mislim Rokova, a od Rokove do Županijske je mješovita zona izgradnje
- Koteks nema para pa su stali, al nadamo se da će krenut nagodinu
- oni zeleni krugovi su neki kao "reperi" u vizuri grada, s tim da su stavili par komada kod nove dvorane i jedan na kružni tok, na mjesto sadašnjeg Žita. Kontam da znam ko ima prste u tome, al mislim da od toga neće biti ništa.
jukkaz November 19th, 2009, 09:51 AM a ova Retfala jug je bila isključivo stambeno naselje u početku, pa je Biloš umiješao prste, pa se misteriozno naknadno ubacila i zona za gospodarsku namjenu. Da ne kažem kako su parcele već unaprijed raspodjeljene.
Ko nas ne zna skupo bi nas platio :lol:
KKomarac November 19th, 2009, 09:52 AM Pozitivne gospodarske vijesti, iako manjih razmjera (ignorirajte imena koja se spominju, bitan je sadrzaj) :D
Osijek.hr
Otvaranje punionice meda
U četvrtak, 19. studenoga 2009. u 11 sati gradonačelnik Krešimir Bubalo pozdravit će nazočne goste i uzvanike na svečanosti otvaranje pogona za punjenje meda. (Poduzetnički inkubator BIOS, d.o.o., J.J. Strossmayera 341.)
Os031.hr
Veletržnica: otvorenje Regionalnog distributivnog centra klastera Slavonska jabuka
18.11.2009. 7:41
Na prostoru Regionalne veletržnice u Osijeku u petak 20. studenoga 2009. od 9:30h održat će se otvorenje Regionalnog distributivnog centra klastera Slavonska jabuka. U centru će proizvođači voća moći koristiti skladište i organizirati otpreme i prodaju voća uz minimalnu naknadu. Regionalni distributivni centar Klastera Slavonska jabuka će službeno otvoriti župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Semper Fidelis November 19th, 2009, 12:40 PM GRAD RAZMIŠLJA O PARTNERSTVU ZA NOVU DVORANU
Iza “Sokola” vrhunska gimnastička dvorana!
http://i49.tinypic.com/9vi4d2.jpg
Gimnastičko društvo Osijek dobilo je podršku Grada za gradnju nove športsko-gimnastičke zgrade u nastavku neoklasicističkog zdanja Sokolskog doma u Ulici kralja Zvonimira.
Riječ je o incijativi za koju je do sada načinjen prijedlog i studija, a Grad sada cijelu ideju prvo mora predložiti konzervatorima Ministarstva kulture, koji moraju dati zeleno svjetlo za ovaj zahvat.
- Grad bi želio podržati bazične sportove i podići ih na višu razinu. Zgrada Sokolskog doma sagrađena je još 1929. ali nikada nije završena. Naime, ovo što mi danas vidimo samo je jedna trećina planirane dvorane, a stari nacrti još postoje. Nova dvorana gradila bi se u nastavku sadašnje zgrade do polovine košarkaškog igrališta, a sve bi bilo u skladu i bez narušavanja izgleda frontalne zgrade koja bi bila obnovljena. No, sve to moraju odobriti konzervatori. Bude li to prihvaćeno, Grad bi najvjerojatnije išao na model javno-privatnog partnerstva i to naravno preko natječaja - objašnjava dogradonačelnica Danijela Lovoković.
Neslužbeno doznajemo kako je jedna od ideja da Grad da novac za komulne doprinose, a gradnju dvorane bi financiro privatni partner, koji bi onda dvoranu dobio na korištenje određeni broj godina. Sadašnja dvorana postala bi polivalnetni objekt podijeljen na dva nivoa u kojima bi se nalazio novi fitness i ulazna dvorana. Prvi put u funkciji bi bila i grandiozna ulazna vrata u Zvonimirovoj ulici, koja bi postala glavni ulaz u objekt.
- To bi omogućilo mnogo većem broju zainteresiranih da se počnu kvalitetno baviti gimnastikom jer mi danas niti ne možemo primiti svu djecu koja žele na treninge. Osim toga, ni naši reprezentativci nemaju uvjete za treninge prema propisima. Nadamo se kako će ovaj projekt uistinu proći sva odobrenja te da će uskoro početi njegova realizacija - optimističan je Vladimir Mađarević, sportski direktor Gimnastičkog društva Osijek.
Žito - budući partner u JPP-u?
Kao jedan od mogućih partnera u JPP-u već se spominje osječka tvrtka Žito, koja je sada sponzor Gimnastičkog društva. No, u Gradu napominju kako se o tome ne može govoriti jer JPP ide na natječaj. Partner Grada može biti svatko tko se prijavi i ponudi najbolje uvijete, stoga je za sada usitinu prerano i neprimjereno govoriti o bilo kojoj tvrtki, komentirala je dogradonačelnica Lovoković
Glas Slavonije
Semper Fidelis November 19th, 2009, 12:45 PM STANOVNICI TVRĐAVICE DOČEKALI SU RJEŠENJE PROMETNIH PROBLEMA
Cesta u Tvrđavici obnovljena 10 mjeseci prije roka
http://i45.tinypic.com/140kdgz.jpg
Stanovnici Tvrđavice napokon su dočekali rješavanje prometnih problema zbog rekonstrukcije kolnika u dužini 2,5 kilometara. Naime, s jučerašnjim danom zaključeni su asfaltni radovi cijelom dužinom kolnika, od ulaska u Tvrđavicu do Zoološkog vrta, a preostalo je urediti autobusna ugibališta i rubnjake te obaviti druge kozmetičke i završne radove, uz koje se promet osobnih automobila, ali i autobusa, može nesmetano odvijati. Jedanaest milijuna kuna vrijedni radovi počeli su sredinom ove godine, a prema prvim najavama trebali su potrajati sve do listopada iduće godine. S obzirom na prometne i druge probleme zbog radova na jedinoj prometnici kroz Tvrđavicu, tražilo se rješenje za obavljanje kompletne rekonstrukcije u znatno kraćem roku. Najave o znatnom skraćivanju roka za radove mještani Tvrđavice primili su s nevjericom, ali obećanje da će cesta Tvrđavicom ove godine, čak deset mjeseci prije roka, biti gotova, čini se, ispunit će se. “Upravo se postavljaju posljednji metri završnog sloja asfalta, nakon čega će se promet Tvrđavicom potpuno normalizirati. Naravno, to ne znači da su radovi posve gotovi, posla još ima, a s asfaltom smo požurili kako bi se promet normalizirao”, kaže nadzorni inženjer Marko Zelić.
Tako bi od danas autobusi GPP-a trebali voziti prema vrjedećem voznom redu i zaustavljati se na označenim autobusnim stajalištima te voziti kroz Tvrđavicu umjesto okolnim putem preko neadekvatnog nasipa. Valja spomenuti i kako nije sve bilo po planu jer su mještani zaustavili izgradnju jednog autobusnog ugibališta. Nije im se svidjela ideja o izgradnji ugibališta ispred njihovih kuća pa su radove zaustavili te će se autobus tamo morati zaustavljati na cesti. I.Sekol
Glas Slavonije
Lijepo da su to sredili, prije je to bilo uzas, uska neka i puna rupa. E sad je to to!:cheers:
Frnjchuga031 November 19th, 2009, 02:02 PM Lijepe tri vijesti...
Za divno čudo... :D
moa2 November 19th, 2009, 03:23 PM Još čekam da netko ode pošteno poslikati fotke novog idejnog projekta bazena.
Ima li netko želju prošetati do Gradskog vrta?
Frnjchuga031 November 19th, 2009, 04:42 PM Još čekam da netko ode pošteno poslikati fotke novog idejnog projekta bazena.
Ima li netko želju prošetati do Gradskog vrta?
A šta sam ja nepošteno posliko...
Uostalom SF je dobro posliko, bolje nemože...
moa2 November 19th, 2009, 05:23 PM Eo fotki bazena.
Samo su ove prve dvije za rad po kojem će se graditi bazen... Samo prva stranica (ništa od 2,3,4,5 i 6?)
A moram priznati da se jako slabo išta vidi... malo piksela
Svejedno hvala na trudu....
esseker November 19th, 2009, 05:58 PM ^^
Cuj, ja bih ovdje voljela imati stan u urbanoj vili tipa Retfala Nova - samo jedan jedini uvjet imam --> razvoj gradsko/prigradske zeljeznice (kao sto je bila tamo prije rata). Za 10 min si u centru grada i onda tramvajem ili pjehe kud te volja.
pozlatile ti se riječi :)
inače, mislim čak da za sad, Osijeku ni ne treba neko veće širenje tramvajske mreže na potezu prema južnim dijelovima jer je grad itako izdužen uz Dravu, već imamo tramvaj istok - zapad koji treba produljivati, a za južni dio grada i prigradska naselja tipa Čepin, Nemetin, pa čak i Bizovac, Darda i slično, forsirati željeznicu. Da se ljudima ponudi, vrlo brzo ni navikli iz Višnjevca do Donjeg grada ići vlakom.
KKomarac November 19th, 2009, 06:46 PM ^^
Slazem se s tobom. Prigradska naselja povezati busevima i zeljeznicom, a grad tramvajem (prvenstveno istok-zapad povezati preko Zelenog polja i Trpimirove).
Ova prigradska zeljeznica mi je bila zakon, mami je do posla u centru trbalo 15 min voznje iz Sarvasa :okay:
Jos manje je trebalo onima koji su stanovali u Retfali, tocnije na Vj. Petrove gore, fenomenalno. Steta sto HZ ne vidi korist od toga... Tad bi se isplatilo i osjecanima raditiu Vukovaru, Vinkovcima, Djakovu, ali i obrnuto - ne mogu ni zamisliti koliko bi se povecale dnevne migracije u svim smjerovima...
Brko November 19th, 2009, 09:05 PM http://www.poslovni.hr/132042.aspx
cayenneos November 19th, 2009, 10:53 PM ^^
Slazem se s tobom. Prigradska naselja povezati busevima i zeljeznicom, a grad tramvajem (prvenstveno istok-zapad povezati preko Zelenog polja i Trpimirove).
Ova prigradska zeljeznica mi je bila zakon, mami je do posla u centru trbalo 15 min voznje iz Sarvasa :okay:
Jos manje je trebalo onima koji su stanovali u Retfali, tocnije na Vj. Petrove gore, fenomenalno. Steta sto HZ ne vidi korist od toga... Tad bi se isplatilo i osjecanima raditiu Vukovaru, Vinkovcima, Djakovu, ali i obrnuto - ne mogu ni zamisliti koliko bi se povecale dnevne migracije u svim smjerovima...
Odmah potpisujem ovaj projekt.
To bi bilo predobro. Da sa Sjenjaka do Višnjevca putujem bez presjedanja.
Vlak bi mi stao pred radnim mjestom :))
Jel ovo za prave ili samo naša fikcija?
esseker November 20th, 2009, 01:23 AM ^^ do rata 1991., to je bila stvarnost. itgrađena su i stajališta poput VPG, Višnjevac, Feđika (ili kako se zove)... i to je funkcioniralo u Osijeku i Zagrebu. Sada Zagreb ima super sustav. Evo sestra mi živi u Dubravi u ZG, tramvajem joj do centra treba 45 minuta, a vlakom 10! a fora je da jedna karta vrijedi za sve.
Komotn bi Osijek mogao biti vezan prigradskom željeznicom s recimo Bizovcem, Dardom, Čepinom, Erdutom... i to taktnim voznim redom recimo svakih pola sata, a međugradskim recimo svakih sat s Vinkovcima, B. Manastirom, Našicama, Belišćem, Đakovom, Vukovarom... i ziher bi bilo putnika (govorim iz iskustva)!
KKomarac November 20th, 2009, 01:25 AM ^^
Imas stanicu i kod Aninog groblja npr....
Ma ta prigradska zeljeznica je bila *ebeni zakon, stvarno bih voljala da se opet osposobi.
Cayen, to je nazalost samo nasa zelja, nista od ralizacije :(
esseker November 20th, 2009, 01:38 AM ^^
Imas stanicu i kod Aninog groblja npr....
Ma ta prigradska zeljeznica je bila *ebeni zakon, stvarno bih voljala da se opet osposobi.
Cayen, to je nazalost samo nasa zelja, nista od ralizacije :(
a zapravo ko fol postoji ti gradska željeznica, imaš liniju Osijek donji grad - Višnjevac ili tako nešto, ali ona vozi ono svaka 4 sata tako da tko ne pikira ne može. Rješenje je taktni vozni red kao kod tramvaja i buseva, pa bio to i svakih sat vremena ali da znaš da ti u puni sat dolazi voz (vlak) ;)
Escalade November 20th, 2009, 12:58 PM Župan za širenje na lijevu obalu, Lovoković - protiv!
Petak, 20 Studeni 2009 11:03
Nedavno aktualizirana rasprava o Prometnoj studiji Grada Osijeka otvorila je staro pitanje: Treba li se Osijek širiti na lijevu obalu Drave?
Zagovornik takve ideje je župan Vladimir Šišljagić, koji svoje argumente, između ostalog, nalazi i u pitanju gradskog prometa. Ističe, međutim, kako ga gleda kao dugoročni projekt, projekt za sljedećih 30-ak godina. “Širenje na lijevu obalu se ne može dogoditi preko noći, no vrijeme je da se počne raditi prema planovima koji odavno postoje. To bi riješilo i problem prometa koji je u sadašnjim uvjetima nerješiv. Dosta je izmišljanja razloga protiv širenja na lijevu obalu”, kaže Šišljagić.
Ne vjeruje u teze da se zbog lošeg tla ne može graditi s lijeve dravske strane strane te podsjeća: “Ljudi grade umjetne otoke sa stazom za formulu 1”. Kaže i kako velikim trgovačkim centrima nije mjesto u središtu grada, a sjetio se i Bijele lađe te ustvrdio: “Trpa se nekakva ogromna zgrada gdje joj nije mjesto, a toliko je prostora na lijevoj obali”.
Dogradonačelnica, arhitektica Danijela Lovoković nešto je drugačijeg stava koji se može sažeti u misao: “Da lijevoj obali, ali je pitanje kada”. Kaže, naime, kako je demografska studija za GUP iz '80-ih kojim se planirao “Novi Osijek” predviđala da će do 2.000 Osijek imati 200.000 stanovnika. Ulazimo u 2010., a Osijek je na 114.000 stanovnika, s tendencijom pada. U međuvremenu, Studija prostornog razvoja RH Osijek je usmjerila prema jugu. Osim kada, pitanje je i - za koliko. “Može se tamo graditi, samo je pitanje za koliko novca”, zaključuje.
Escalade November 20th, 2009, 01:08 PM http://i38.tinypic.com/5eftlg.jpg
Dugoročno se slažem da je širenje na lijevu obalu jedino riješenje, jer je oblik grada pre loš, uzak i dugačak, i da stvar bude gora, presječen na pola željezničkom prugom!
LAMPAŠ8 November 20th, 2009, 01:15 PM pejačevićeva
http://i47.tinypic.com/1kr2a.jpg
http://i48.tinypic.com/wtuhp4.jpg
LAMPAŠ8 November 20th, 2009, 01:20 PM dubrovačka
http://i45.tinypic.com/332a2cl.jpg
ružina
http://i50.tinypic.com/i3z0jn.jpg
http://i47.tinypic.com/2qi1u0k.jpg
blok centar
http://i49.tinypic.com/1213o0j.jpg
p.s fasada na županijskoj je pri kraju,a unikom sređuje ulaz kod konkatedrale,kod sjevernog portala..
brca1001 November 20th, 2009, 01:25 PM Ovo je primjer da i čovjek takoreći "laik" vidi stvari bolje od arhitektice. Odavno sam rekao da su to gluposti, longitudinalno širenje Osijeka, sabijanje kuća, rušenje istih, prometni kolaps, a s druge strane mjesta ko u priči.
Pa nemoš mi reći da ne bi bilo interesa za stanovanje. Za 5 min. si u centru, lokacija fantastična. Pa makar da se prvo počne sa bogataškim kućicama, oko zoo, pa dalje kako godine budu prolazile, isplanirati će se u potpunosti stvari. A ne ovak ljudi idu živjet u Višenjac, Tenju i bokte pitaj di sve ne.. Pa šta Višnjevac ima, ništa (bogataško selo), kao i primjeri južne retfale..
Ili nek priznaju (struka urbanistička i građevinska da su nesposobni). Treba ludog Mitevskog pustiti malo da im očita lekciju. Ovo već 20 godinama slušamo o demografskoj studiji za 200 000 ljudi, pa močvarno tlo i ostalo.
A s druge strane, Danijela, šta se čuva kod Županijske, kakva je to vrijednost??! Ruglo grada. Sve transverzale su ruglo grada (osim Trpimirove).
I nek se počne s tim širenjem na jug..
Escalade November 20th, 2009, 01:29 PM A možda bi bilo bolje da se ovo što sad imamo dovede u red
Mislim da je osijek jedini grad u HR u kojem su uzduž SVIH četverotračnih cesta, umjesto zgrada, naredane seoske prizemne kućice!! Pa di to ima....
brca1001 November 20th, 2009, 01:42 PM nisu seoske prizemnice same po sebi loše gdje to dobro izgleda, ali u županijskoj tome nema mjesta, i to se mora urediti. A sad ako ćemo razmišljati na taj način, dovesti u red ovo što imamo tu i nema posebno šta, to je mehanizam koji ide sam, Divaltova i Stossmajerova će se urediti za 5 godina. Županijska valjda će i to pasti nekom na pamet.
Al neću se živcirati kad situacija kreira logiku (Gundulićeva, Reisnerova).
KKomarac November 20th, 2009, 01:44 PM dubrovačka
http://i45.tinypic.com/332a2cl.jpg
PA DAJ ME NEMOJ *EBAT!!!! TKO JE OVO DOPUSTIO ?!?!?!?! U Dubrovackoj!??!!??!
Nema smisla komenitrati izgled ovog, o Boze, pa kud ovaj fakin* grad ide!? :bash::bash::bash::bash:
Dozvola izdana 7.4. 2009.!!!!!!!
Escalade November 20th, 2009, 01:48 PM ^^
Da, ovo je žešći horor
A ponavljam... u dubrovačkoj se gradi ovo... a na puuuno širokoj vukovarskoj su... prizemnice stare 150 godina.............
LAMPAŠ8 November 20th, 2009, 01:51 PM sto metara niže u dubrovačkoj kod gradi se još jedna takva višekatnica,nisam mogo uslikat..
brca1001 November 20th, 2009, 01:54 PM pa kreteni šta drugo reći, i ono njihovo povjerenstvo za ljepo.. Pogazi, uništi identitet. Kriminalci.
KKomarac November 20th, 2009, 01:54 PM ^^
Pa daj, molim te, pogledaj katnost okolnih objekata! Pogledaj sirinu ulice! Pogledaj pucanje vodovoda u tom dijelu grada! Pogledaj prometnu zakrcenost! Pogledaj koliko stanova i gdje je zelena povrsina, a gdje parking!?!?!?!?!?! Pa pogledaj ono monstruozno nabijanje stanova par metara dalje u Ruzinoj kod Lj. Babica??!?!? Pa u PM! Sljam sljamova, kao i oni koji tamo budu zeljeli imati stan, nevjerojatno.
Tko je izdao dozvolu za ovo i to za takav *ebeni projekt unatoc postojanju nekakve Komisije za lijepo i zabrane tolike katnosti u tom dijelu grada?!?! Ovo ne da je 5 etaza, nego je 6 + 100%tna izgradjenost :bash:
KKomarac November 20th, 2009, 01:56 PM sto metara niže u dubrovačkoj kod gradi se još jedna takva višekatnica,nisam mogo uslikat..
Nize se gradi trokatnica, bar je tako pisalo kad su poceli cistiti teren, nesto tipa urbana vila, i to je OK. Ajd. I to ne na foru - prizemlje je 1,5 kat pa gore jos tri etaze (vidi KTova apricot nakarada u Ruzinoj, krizanje s Aninom) nego doslovne tri etaze.
Ali ovo?! Halo, dozvola od 7.4.2009?!
KKomarac November 20th, 2009, 01:59 PM Ovo se mora poslati Lovokovicki na mail i nek' objasni tko i zasto je ovo dopustio!? Koji k je ovo?!
Kako se to uklapa u njene price i spike o izgledu grada i krezuboj gradnji?!?!?!?! WTF?
LAMPAŠ8 November 20th, 2009, 02:00 PM Deset mostova
Ideja širenja Osijeka na lijevu obalu postoji od '60-ih godina i tadašnjeg GUP-a Radovana Miščevića, tzv. GUP Osijek 2000., koji je 1999. uvršten je u selekciju Centra suvremene kulture u Barceloni. Ideja je dodatno razrađena organiziranjem urbanističkog natječaja za “Novi Osijek” početkom '80-ih na kojega danas podsjeća izvrsna publikacija koju uređuje upravo Miščević, a koja donosi, iz današnje perspektive, gotovo nezamislive projekte razvoja grada. Prema jednom, primjerice, Osijek bi se dičio sa 10 mostova. O tome uskoro više.
brca1001 November 20th, 2009, 02:01 PM Lampaš jel to ova parcela?
http://i49.tinypic.com/10pzpqa.jpg
uvatio sam zločin još u povojima, i to kakva fotka..
http://i47.tinypic.com/pmwdc.jpg
KKomarac November 20th, 2009, 02:03 PM A eno ti i tirkizno izblijedjelog zlocina u straznjem dijelu slike! Kriste Boze, tko se ovo usudio graditi?! Tko je kupovao stanove u ovome? Zar smo toliki maloumnici, *ebote :(
LAMPAŠ8 November 20th, 2009, 02:07 PM ^^da to je ta parcela...
jukkaz November 20th, 2009, 02:16 PM pa kreteni šta drugo reći, i ono njihovo povjerenstvo za ljepo.. Pogazi, uništi identitet. Kriminalci.
ajd nemoj i ti stalno s..t!
ovo nije ni bilo na povjerenstvu.
ovdje je na djelu nekakva mućka
jer je ovo po starom GUP-u očito.
brca1001 November 20th, 2009, 02:32 PM Ovo je mučka 300%. Omega d.o.o., Kontra-plan d.o.o. Građevinska dozvola 7.4.2009. A kad je osnovano ono povjerenstvo? I sad se tu ne može ništa jer šta po starom GUP-u je u Dubrovačkoj moglo ići na 5 etaža.
Pa tko je onda odgovoran? Tone Papić? Zašto je ekipa šutila 6-7 godina?
jukkaz November 20th, 2009, 03:06 PM ima i u odjelu za izdavanje dozvola puno mućki.
ovo je garant nešto starije od 3 godine
Frnjchuga031 November 20th, 2009, 06:08 PM I šta sad mi možemo... Samo sakat kiblu jer nas 'male ljude' i tako nitko ne jebe ni pet posto...
Brko November 20th, 2009, 06:25 PM Deset mostova
Ideja širenja Osijeka na lijevu obalu postoji od '60-ih godina i tadašnjeg GUP-a Radovana Miščevića, tzv. GUP Osijek 2000., koji je 1999. uvršten je u selekciju Centra suvremene kulture u Barceloni. Ideja je dodatno razrađena organiziranjem urbanističkog natječaja za “Novi Osijek” početkom '80-ih na kojega danas podsjeća izvrsna publikacija koju uređuje upravo Miščević, a koja donosi, iz današnje perspektive, gotovo nezamislive projekte razvoja grada. Prema jednom, primjerice, Osijek bi se dičio sa 10 mostova. O tome uskoro više.
Lampaš ajd stavi te materijale, baš me zanima. :cheers:
brca1001 November 20th, 2009, 07:29 PM http://www.imagesforme.com/out.php/i649164_osijeknovi3.jpg
Eo ga jedna ilustracija, ali znam da sam ih viđao više. Tih slika ima u Miščevićevim knjigama Osijek: Grad i njegova rijeka, Osijek urbanistički plan, Osijek 2000..
Ma Car, ima milijun godina čovjek, mislim da je još živ. Uglavnom On je bio u umješan u svim KVALITETNIM projektima u gradu unazad 50 godina.
A što se mostova tiče, pa i po današnjem GUP-u planirano je minimalno 4-5 mostova, bijela lađa, kod naselja gornjodravske obale 1, rokove crkve, kanižlićeve, i produžetak Huttlerove.
deki os November 20th, 2009, 08:47 PM ova zgrada u dubrovačkoj je prosto nevjerojatna.:bash:
toliku zgradurinu pravit u tako uskoj ulici.:bash:
vidio sam da se počinje praviti i neka zgrada na križanju rokove i ružine, blizu one zgrade što se pravi na vijencu ljube babića.
što se tiče širenja grada na lijevu obalu, to trenutno i nema baš neki smisao dok se desna strana ne izgradi kako spada, prvo treba izgraditi čitavi pojas uz južnu obilaznicu a i mnogo lokacija unutar trenutnih granica grada, tek kad se to sve ostvari onda ovo spomenuto ima nekakav smisao.;)
LAMPAŠ8 November 21st, 2009, 12:20 PM Lampaš ajd stavi te materijale, baš me zanima. :cheers:
^^evo koga zanima neka čita...
http://www.publicspace.org/en/projects/z014-osijek-2000
CITY: Osijek (Croatia)
POPULATION: 88,000
BEGINING YEAR: 1973
END OF WORK YEAR: 2000
AUTHORS: Miscevic
http://i48.tinypic.com/10dfhc7.jpg
http://i46.tinypic.com/kf4crd.jpg
OPIS
-
Global action plan to structure public spaces in Osijek and conserve landscape heritage in the region. Integral urban regeneration plan
^^ In 1973, the study and implementation of the Osijek General Plan was approved. The plan came about during a period of intense growth in industry and building, when the expectations of economic and demographic growth in the country gave cause for optimism. During this time, the university was founded (1975), new factories were built, the employment market was growing, housing and new municipal infrastructures were built, streets and squares were renewed, and urban culture was given a major boost. Over this period, the city experienced a major change with regard to its river and its quality of life, and the population reached 150,000 inhabitants.
intervention object
The Osijek 2000 Plan should be considered as a general or strategic plan for an overall intervention in the city from which different partial plans have been drawn up. The main aims focus on regulating and creating new public spaces, as well as preserving and boosting the region's ecological and landscape potential. From the outset, the need for a logical and rational ordering of the existing urban weave was mooted, as well as the future expansion of the city towards the left bank of the river, approached from sustainable-development criteria. The Drava and its banks became a compositional axis of great appeal which provided a focus for the leisure and recreational activities of the inhabitants. Thus, the proposed intervention takes its name from the models of "river in the city" and "city on the river".
intervention description
The plan seeks to boost different areas of the city, and to zone it according to particular activities. Interventions have also been carried out in the western city centre, connecting it directly with the river, and with the new districts and railway and bus stations in the south. The area is the focus of a number of recreational and sporting facilities: the racecourse and riding club, the sports centre, the central park with its tennis club, the "Iktus" rowing club and the children's play area. A number of unique spaces have been pedestrianised in this same area: from 1976 to 1979 "Ante Starcevic" Square (previously used as a haphazard parking zone) where cafés, shops and other commercial services have been built. The square has been enriched by the sculpture "People" (a work by the Croatian sculptor B. Ruzic) and a fountain. It also has an underground area "Zimski trg" or "Winter Square" which includes a post office and a major shopping area. Initially, an underground car park was planned, but this proposal went against the ideas of the project planner who, at the time, defended the preservation of the centre as a pedestrianised space. Adjacent to the main pedestrian thoroughfare ("Kapucinska") we find the zone known as the "Blok centar" built between 1971 and 1974. A pedestrianised and tertiary area has been built around it which has injected life into a part of the city where there used to be abandoned gardens, warehouses and shacks. A large building, over twelve storeys high was built in this space, and is also used as a hotel. It was envisaged that it would be built at the lowest spot height in order to avoid, to as great an extent as possible, a visual impact which would be too strong.
The intervention on the left bank of the river included a zoological gardens, a natural wooded area and a new public leisure centre -built from 1979 to 1985 - known popularly as Kopika (Copacabana). It is equipped with swimming pools, a riverside beach, football pitches, basketball and volleyball courts (the latter on the sand). This recreational space covers a site of 10 hectares, where there were previously fields with army barrack huts and warehouses. Further to the west, we find the Kronenwerk zone ("Krunska tvrdava", the city of the Crown built in 1714 to provide additional defence for Trvda) which has been architecturally refurbished with the aim of providing a major cultural facility with restaurants and other services. The two zones developed on either side of the river -6 km of length- have long pedestrianised avenues (2,6 km long on the right and 2 km long on the left) which meet a constant desire to bring the river nearer to the inhabitants. A pedestrian bridge built between 1977 and 1978 spans the river - which is 250 m wide and navigable - thus connecting both zones. Before this bridge was built, there was only a complementary ferry service to the other two bridges which are situated further to the west: one for vehicles and pedestrians and another for the railway.
intervention valuation
The Osijek 2000 project, which has been underway since 1973, has still not been fully completed. In 1991, the Balkans War halted the renewal process and the project is currently at a standstill, because most investment is mainly given over to rebuilding public infrastructures (roads, bridges, etc.) damaged in the war. The new-housing zone for 50,000 inhabitants, which was to be located on the left bank of the river between the zoological gardens and the woods, remains unbuilt. A series of studies were carried out into the quality of land and underground water supplies, but the war put a stop to following them up. At present, work is being carried out on the adaptation of the urban-planning project, which will now be carried out at a later date. Non-regulated housing and a number of restaurants are still found on this site. We also need to complete the definition of uses for the Kronenwerk cultural facility, and two bridges, which will ease the transportation and flow of inhabitants between the two banks of the river, have to be built. One will be located between the harbour and the future city expansion zone, and the other, further to the west, will be used for vehicles and the railway.
Apart from these shortcomings, the plan has more than accomplished its original aims. It is estimated that approximately 20,000 to 30,000 people use the long pedestrianised avenues running parallel to the river, and the vast leisure zone on the left bank. We must also assess, from a present-day perspective, the efforts made during the period at the beginning of the project, in order to form a pedestrian centre which will harmonize the recovery of spaces for inhabitants' use with the commercial and economic impetus of the city. To sum up, the plan has many followers, and today we can talk about a working methodology which has been applied to other Croatian cities.
Još jedan file,otvara u adobe readeru..pdf format...
hrcak.srce.hr/file/10925
deki os November 21st, 2009, 12:47 PM PROJEKTOM NOVIH BAZENA NA MJESTU KUĆA PREDVIĐENO PARKIRALIŠTE
Stadionsko naselje: Zbog novih bazena rušit će se pet kuća!?
Objavljeno: 21.11.2009
Prema arhitektonskom rješenju za nove bazene “Gradski vrt”, koji bi se trebali graditi u blizini istoimene dvorane, na prostoru na kojemu se danas nalaze kuće, predviđeno je - parkiralište!
Drugim riječima, što je i službeno potvrđeno, dio kuća Stadionskog naselja, koje je dobrim dijelom nelegalno sagrađeno - morat će se srušiti. Prema gradskim urbanističkim planovima zona Gradskog vrta namijenjena je za sport i rekreaciju, zbog čega gradske uprave nikada nisu pristale na legalizaciju toga dijela naselja. Kuće sagrađene do 1968. su legalizirane, one koje su građene poslije - ne.
- Prvi korak bila je gradnja malih bazena, drugi dvorana, a treći su paralelno gradnja bazena i uređenje paviljona Gradski vrt. Grad ne odustaje od toga plana - kaže dogradonačelnica, arhitektica Danijela Lovoković.
Problematično je pet objekata, ali ne za potrebe objekta bazena, nego zbog pristupnih cesta i parkirališta. Grad će vjerojatno morati otkupiti četiri parcele, a svim će građanima biti naknađena šteta. “Iako su kuće nelegano sagrađene, objekti i zemljišta su privatno vlasništvo. Morala se zaustaviti nelegalna gradnja na tome području, no građevinska inspekcija to je godinama prešutno dopuštala”, objašnjava uzroke današnje situacije Lovoković.
Ipak, građani nemaju razloga za paniku - do samog postupka otkupa zemljišta i rušenja objekata neće doći još nekoliko godina. “Ako ne bude nekakvog svjetskog plivačkog prvenstva, u najboljoj varijanti za realizaciju ovog projekta bit će potrebno pet godina. Sve ovisi o stanju u gradskom proračunu i odlukama Gradskog vijeća”, kaže Lovoković.
dinamika otkupa
Sljedeći korak je ugovaranje idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole, za čega treba osigurati proračunska sredstva, što se neće dogoditi prije veljače sljedeće godine. Nakon toga ulazi se u parcelaciju i pregovore o otkupu zemljišta, a tek tada se radi glavni projekt i građevinska dozvola. Dinamika otkupa zemljišta ovisit će o stanju u gradskoj blagajni.
Stanari: Ne želimo ići odavde
Nitko nam se nije službeno obratio, znamo samo informacije iz novina, no postoji komešanje u susjedstvu - kaže jedna od stanarki Stadionskog naselja. Kuća obitelji Malenica u prvom je redu do dvorane, odnosno budućih bazena. "U ovoj kući živi četvrta generacija moje obitelji, a sagrađena je prije 1968. godine. Kako se osjećamo zbog bazena? Kako bi se vi osjećali da netko dođe pred vašu kući i kaže da će graditi nešto, Vi ćete morati seliti, a vaša kuća rušiti? Svatko ima svoja razmišljanja, svi jako cijene svoje, a moja baka... Nema šanse da ona pristane na ikakvu ponudu. Cijeli je život tu, uz svoju kuću i vrt. Ona ne zna za drugačiji život. Dobro nam je ovdje i ne želimo ići", kaže naša sugovornica. Kaže kako je u naselju puno staraca - djeca su odrasla i odselila se - a mnogi razmišljaju kao njezina baka. Otkriva, također, kako se u naselju priča da će se rušiti pola ulice.
ja fucking ne mogu vjerovat da će te kuće rušiti tek za nekoliko godina i to samo dio njih.:bash:
to treba sve sravnit sa zemljom jer je to jedna velika sramota ovog grada, i još se ljudi bune da ne žele iz tih straćara.:bash:
Semper Fidelis November 21st, 2009, 02:00 PM Kaže kako je u naselju puno staraca - djeca su odrasla i odselila se - a mnogi razmišljaju kao njezina baka. Otkriva, također, kako se u naselju priča da će se rušiti pola ulice.
^^:nuts::lol:
to nije naselje to je jedan red kuca!!:bash: A i mladi obozavaju u tom blatu i smecu zivjeti dok ti kokice idu pored prozora:nuts:
Od tih kuca 2,3 su normalne a ovo ostalo su ŠUPETINE!!! Uzas!! par puta sam prolazio tamo i nisam mogao vjerovat našta to liči. Blato, kokošinjci,smece,šupe. Ma uzas.:nuts: :bash::bash:
Dobro si rekao Deki. Al moraš shvtiti da je vecina njih misli zivit u gradu al seoskim zivotom. E nece ici:)
Frnjchuga031 November 21st, 2009, 02:23 PM Kaže kako je u naselju puno staraca - djeca su odrasla i odselila se - a mnogi razmišljaju kao njezina baka. Otkriva, također, kako se u naselju priča da će se rušiti pola ulice.
^^:nuts::lol:
to nije naselje to je jedan red kuca!!:bash: A i mladi obozavaju u tom blatu i smecu zivjeti dok ti kokice idu pored prozora:nuts:
Od tih kuca 2,3 su normalne a ovo ostalo su ŠUPETINE!!! Uzas!! par puta sam prolazio tamo i nisam mogao vjerovat našta to liči. Blato, kokošinjci,smece,šupe. Ma uzas.:nuts: :bash::bash:
Dobro si rekao Deki. Al moraš shvtiti da je vecina njih misli zivit u gradu al seoskim zivotom. E nece ici:)
Kakve su to glupe izjave...
Ljudi nežele iz svojih kuća... I potpuno su u pravu...
Šta se ti imaš frustrirat oko toga...
Semper Fidelis November 21st, 2009, 04:13 PM Rekao sam 2,3 normalne kuce a ostalo šupetine. Nemoj rec da nije tako:nuts: Meni je ono gore nego neko zaostalo selo.
LAMPAŠ8 November 21st, 2009, 04:17 PM Lampaš ajd stavi te materijale, baš me zanima. :cheers:
^^evo koga zanima neka čita...
http://www.publicspace.org/en/projects/z014-osijek-2000
CITY: Osijek (Croatia)
POPULATION: 88,000
BEGINING YEAR: 1973
END OF WORK YEAR: 2000
AUTHORS: Miscevic
http://i48.tinypic.com/10dfhc7.jpg
http://i46.tinypic.com/kf4crd.jpg
OPIS
-
Global action plan to structure public spaces in Osijek and conserve landscape heritage in the region. Integral urban regeneration plan
^^ In 1973, the study and implementation of the Osijek General Plan was approved. The plan came about during a period of intense growth in industry and building, when the expectations of economic and demographic growth in the country gave cause for optimism. During this time, the university was founded (1975), new factories were built, the employment market was growing, housing and new municipal infrastructures were built, streets and squares were renewed, and urban culture was given a major boost. Over this period, the city experienced a major change with regard to its river and its quality of life, and the population reached 150,000 inhabitants.
intervention object
The Osijek 2000 Plan should be considered as a general or strategic plan for an overall intervention in the city from which different partial plans have been drawn up. The main aims focus on regulating and creating new public spaces, as well as preserving and boosting the region's ecological and landscape potential. From the outset, the need for a logical and rational ordering of the existing urban weave was mooted, as well as the future expansion of the city towards the left bank of the river, approached from sustainable-development criteria. The Drava and its banks became a compositional axis of great appeal which provided a focus for the leisure and recreational activities of the inhabitants. Thus, the proposed intervention takes its name from the models of "river in the city" and "city on the river".
intervention description
The plan seeks to boost different areas of the city, and to zone it according to particular activities. Interventions have also been carried out in the western city centre, connecting it directly with the river, and with the new districts and railway and bus stations in the south. The area is the focus of a number of recreational and sporting facilities: the racecourse and riding club, the sports centre, the central park with its tennis club, the "Iktus" rowing club and the children's play area. A number of unique spaces have been pedestrianised in this same area: from 1976 to 1979 "Ante Starcevic" Square (previously used as a haphazard parking zone) where cafés, shops and other commercial services have been built. The square has been enriched by the sculpture "People" (a work by the Croatian sculptor B. Ruzic) and a fountain. It also has an underground area "Zimski trg" or "Winter Square" which includes a post office and a major shopping area. Initially, an underground car park was planned, but this proposal went against the ideas of the project planner who, at the time, defended the preservation of the centre as a pedestrianised space. Adjacent to the main pedestrian thoroughfare ("Kapucinska") we find the zone known as the "Blok centar" built between 1971 and 1974. A pedestrianised and tertiary area has been built around it which has injected life into a part of the city where there used to be abandoned gardens, warehouses and shacks. A large building, over twelve storeys high was built in this space, and is also used as a hotel. It was envisaged that it would be built at the lowest spot height in order to avoid, to as great an extent as possible, a visual impact which would be too strong.
The intervention on the left bank of the river included a zoological gardens, a natural wooded area and a new public leisure centre -built from 1979 to 1985 - known popularly as Kopika (Copacabana). It is equipped with swimming pools, a riverside beach, football pitches, basketball and volleyball courts (the latter on the sand). This recreational space covers a site of 10 hectares, where there were previously fields with army barrack huts and warehouses. Further to the west, we find the Kronenwerk zone ("Krunska tvrdava", the city of the Crown built in 1714 to provide additional defence for Trvda) which has been architecturally refurbished with the aim of providing a major cultural facility with restaurants and other services. The two zones developed on either side of the river -6 km of length- have long pedestrianised avenues (2,6 km long on the right and 2 km long on the left) which meet a constant desire to bring the river nearer to the inhabitants. A pedestrian bridge built between 1977 and 1978 spans the river - which is 250 m wide and navigable - thus connecting both zones. Before this bridge was built, there was only a complementary ferry service to the other two bridges which are situated further to the west: one for vehicles and pedestrians and another for the railway.
intervention valuation
The Osijek 2000 project, which has been underway since 1973, has still not been fully completed. In 1991, the Balkans War halted the renewal process and the project is currently at a standstill, because most investment is mainly given over to rebuilding public infrastructures (roads, bridges, etc.) damaged in the war. The new-housing zone for 50,000 inhabitants, which was to be located on the left bank of the river between the zoological gardens and the woods, remains unbuilt. A series of studies were carried out into the quality of land and underground water supplies, but the war put a stop to following them up. At present, work is being carried out on the adaptation of the urban-planning project, which will now be carried out at a later date. Non-regulated housing and a number of restaurants are still found on this site. We also need to complete the definition of uses for the Kronenwerk cultural facility, and two bridges, which will ease the transportation and flow of inhabitants between the two banks of the river, have to be built. One will be located between the harbour and the future city expansion zone, and the other, further to the west, will be used for vehicles and the railway.
Apart from these shortcomings, the plan has more than accomplished its original aims. It is estimated that approximately 20,000 to 30,000 people use the long pedestrianised avenues running parallel to the river, and the vast leisure zone on the left bank. We must also assess, from a present-day perspective, the efforts made during the period at the beginning of the project, in order to form a pedestrian centre which will harmonize the recovery of spaces for inhabitants' use with the commercial and economic impetus of the city. To sum up, the plan has many followers, and today we can talk about a working methodology which has been applied to other Croatian cities.
Još jedan file,otvara u adobe readeru..pdf format...
hrcak.srce.hr/file/10925
p.s
http://www.matica.hr/Vijenac/Vij195.nsf/AllWebDocs/+DajeSavaDrava
KKomarac November 21st, 2009, 05:27 PM WOW Lampas, bravo za ove informacije! Napokon napismeno vidim ono o cemu se gotovo mitski uvijek pricalo medju generacijama osjecana - Novi Osijek...
Svaka cast vizionaru Miscevicu :okay:
Iz PDFa mi je najupecatljivija ova recenica: "Uži je centar danas preplavljen zastrašujuće lošom provincijalnom izgradnjom, čime je grad u potpunosti izgubio stari šarm tipičnog, ovaj put u pozitivnom smislu, idiličnog provincijskog ka-und-kaovskog središta."
:ohno:
Strasno je u istom tekstu procitati nesto revolucionarno dobro i prepoznatljivo za Osijek nekada i ono po cemu nas danas prepoznaju :ohno:
deki os November 21st, 2009, 06:37 PM Kakve su to glupe izjave...
Ljudi nežele iz svojih kuća... I potpuno su u pravu...
Šta se ti imaš frustrirat oko toga...
frnja, to tamo ne možeš nazvat kućama, a niti naselje jer je to jedna odvratna kaljuža sa straćarama i njivama koju nećeš više vidjeti ni u prištini i još povrh svega, većina njih je sagrađena nelegalno. i sad su oni kao u pravu?:lol:
oriontrail November 21st, 2009, 07:37 PM Bravo! Sviđa mi se ovaj nacrt Osijeka s naseljem preko Drave!
E da se to gradilo od razdoblja secesije, Osijek bi sad bio duplo veći i ljepši grad nego je sad.
A što je s ovim: brza pruga Pečuh - Osijek (zanimljive karte i prikazi)
http://infrastruct.wordpress.com/2009/05/
LAMPAŠ8 November 21st, 2009, 08:10 PM A što je s ovim: brza pruga Pečuh - Osijek (zanimljive karte i prikazi)
http://infrastruct.wordpress.com/2009/05/
trebaš postaviti na railwaysima,možda ljudi znaju...:)
brca1001 November 21st, 2009, 08:37 PM Joj kako bi volio živjeti preko Drave, u nekom malom naselju, okolo šume i parkovi. Pa to je san svakog rođenog Osječanina. Jedna generacija je već umrla čekajući taj san. Naša polako stari..
To bi mi bio najljepši grad na svijetu, ali ono ozbiljno, ne tražim puno. Pa zar se mlada generacija do te mjere mora omalovažavati i gurati ih u kojekake Ružine, Divaltove, Strosmajerove, pa šta smo mi to skrivili. Kad će doći taj trenutak pitam ja? Kad budem imao 60 godina, i kad se desna strana do kraja unakaradi pa nekom dodje u glavu da bi se moglo možda nešto i s preke strane napraviti.
Samo želim imati obitelj, dvoje djece, i kuću preko. Ne želim živjeti na jugu IV na kraju krajeva, u josipovcu gdje se dok dodjes do donjeg grada promjeni vremenska zona, dobijem mlade i odspavam 50min.
Zašto je priroda bitnija od sreće osječana?
Zašto u Varaždinu ima reda a kod nas nema?
Zašto se apsolutno u svemu vidi politika i razdvojenost?
Znam da se bojite na šta bi to ličilo, bojim se i ja gledajući zadnje desetljeće. I znam da se stručnjake ne pita ništa, a od manjka novca, još je gori manjak znanja. A iz manjka znanja proizlazi strah, nesloga, politički kokošinjac i ne argumentirana rasprava.
Ukratko postali smo od 90-tih na dalje palanka, usko zatvorena u svoju desnu obalu, zatvorena za novo, za mišljenje, za drugačiji pristup, za grad, za kulturu, za urbano, za sreću.
Zašto je sve što vrijedi pobjeglo iz ove sredine? Ko to gazi Dadu Topića, Davora Šukera, Strossmayera, Axmanna, Ružičku, Preloga...
Kakvi su to ljudi došli u Moj Osijek... Zašto Grupa Građana plače zajedno s Čingi-lingi čardom pogažena od onih kojima ništa nije sveto?
Make it so November 21st, 2009, 09:19 PM Prirode je itekako bitna...nemoj se zavaravat pa govorit da nije ;)
Escalade November 21st, 2009, 10:51 PM Ahhh, šta bi bilo kad bi bilo..... :ohno:
http://www.imagesforme.com/out.php/i649164_osijeknovi3.jpg
Predobra mi je ta slika......
Semper Fidelis November 21st, 2009, 11:35 PM ^^Izgleda kao Pariz:D
Pogledajte onu uglovnicu na trgu sto joj samo vrh viri, izgleda ko da neki robot gleda:D
cayenneos November 22nd, 2009, 05:10 PM Zgrada na Drinskoj, narasla kao gljiva, doslovce preko noći.
http://i49.tinypic.com/2daxaup.jpg
Dom zdeavlja na Drinskoj.
http://i49.tinypic.com/2bu0m0.jpg
http://i45.tinypic.com/ru8orb.jpg
http://i45.tinypic.com/21oap39.jpg
http://i46.tinypic.com/dmd5hj.jpg
cayenneos November 22nd, 2009, 05:17 PM Zgrada na Gundulićevoj.
http://i50.tinypic.com/2u6eipg.jpg
cayenneos November 22nd, 2009, 05:18 PM Županijska. Ovdje se vidi sa se sa malo boje čine čuda.
http://i50.tinypic.com/2eoi814.jpg
cayenneos November 22nd, 2009, 05:43 PM Što se planira sa ovom parcelom. Nedavno je očišćena.
http://i50.tinypic.com/2iaeu5y.jpg
Frnjchuga031 November 22nd, 2009, 06:03 PM Rekao sam 2,3 normalne kuce a ostalo šupetine. Nemoj rec da nije tako:nuts: Meni je ono gore nego neko zaostalo selo.
frnja, to tamo ne možeš nazvat kućama, a niti naselje jer je to jedna odvratna kaljuža sa straćarama i njivama koju nećeš više vidjeti ni u prištini i još povrh svega, većina njih je sagrađena nelegalno. i sad su oni kao u pravu?:lol:
Bile to straćare ili ne svejedno su to njihove kuće i ti ljudi nemaju gdje... Žive tamo godinama... Rodila su im se djeca, unuci u tim kućama...
To nije ništa posebno nelegalono... Pa svako je selo na takav način rađeno... Zar želiš većinu sela isto tako porušit ?
Pa šta sad ja dodjem pred vaše kuće bagerom i kažem da su straćare u sred grada... I rušim... Vama bi to bilo super...
De...
brca1001 November 22nd, 2009, 06:08 PM očistili su i ono ruglo od stračare na križanju Ružine i Rokove di su ona prometna zrcala. Parcela dosta ogromno izleda..
|
|