View Full Version : [Osijek] - Construction update (2009)

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17

LAMPAŠ8
November 22nd, 2009, 06:10 PM
očistili su i ono ruglo od stračare na križanju Ružine i Rokove di su ona prometna zrcala. Parcela dosta ogromno izleda..

pa to je jedna od onih što moraju počet rušit...ima i u aninoj..

Semper Fidelis
November 22nd, 2009, 06:36 PM
Bile to straćare ili ne svejedno su to njihove kuće i ti ljudi nemaju gdje... Žive tamo godinama... Rodila su im se djeca, unuci u tim kućama...
To nije ništa posebno nelegalono... Pa svako je selo na takav način rađeno... Zar želiš većinu sela isto tako porušit ?
Pa šta sad ja dodjem pred vaše kuće bagerom i kažem da su straćare u sred grada... I rušim... Vama bi to bilo super...
De...

^^Frnja ali ovo je grad;) nije ovo selo da svatko moze imati kokoške i napravit si vrt i saditi kukuruz i sta ti ja znam. Neki red i kultura se trebaju znati. Ako zivis u gradu onda se tako i ponašaj. Uredi si kucu, napravi si vrt. Sredi to. :)

E da je tako tamo ja onda nebih imao nista protiv toga. Ali ono tamo je UZAS!! :nuts:

Neka im grad ponudi nešto, npr da im se sagradi druga kuca u nekom dijelu grada. Da dobiju veci stan. Dobiju manju stan i neku auto.

Opet ak su ljudi siromašni pa nemaju za osnovne životne potrepštine (meso itd) neg im grad da neku novcanu pomoc za to. Ali moraju se riješiti životinja, u protivnom im slijedi kazna. Jbg.

Mislim, za svaki problem ima neko riješenje. Jbg.

Daka
November 22nd, 2009, 06:40 PM
cayenneos odlična reportaža! :cheers:

Frnjchuga031
November 22nd, 2009, 08:52 PM
^^Frnja ali ovo je grad;) nije ovo selo da svatko moze imati kokoške i napravit si vrt i saditi kukuruz i sta ti ja znam. Neki red i kultura se trebaju znati. Ako zivis u gradu onda se tako i ponašaj. Uredi si kucu, napravi si vrt. Sredi to. :)

E da je tako tamo ja onda nebih imao nista protiv toga. Ali ono tamo je UZAS!! :nuts:

Neka im grad ponudi nešto, npr da im se sagradi druga kuca u nekom dijelu grada. Da dobiju veci stan. Dobiju manju stan i neku auto.

Opet ak su ljudi siromašni pa nemaju za osnovne životne potrepštine (meso itd) neg im grad da neku novcanu pomoc za to. Ali moraju se riješiti životinja, u protivnom im slijedi kazna. Jbg.

Mislim, za svaki problem ima neko riješenje. Jbg.

Kada su te kuće zidane grad je bio praktički daleko i nisu postojala takva mjerila za grad kao danas... To su njihovi privatni posjedi bez obzira na kuće... Tko ima pravo drugome uzimat ono što je njegovo... Pa nismo više u Jugi... Ako neko neće prodat, nemora... U principu se ja slažem da to sve treba u nekom obliku otkupit i tamo napravit bazene, ali ako netko od vlasnika neželi svoje prodat, cijela stvar propada...

Semper Fidelis
November 22nd, 2009, 09:01 PM
Kada su te kuće zidane grad je bio praktički daleko i nisu postojala takva mjerila za grad kao danas... To su njihovi privatni posjedi bez obzira na kuće... Tko ima pravo drugome uzimat ono što je njegovo... Pa nismo više u Jugi... Ako neko neće prodat, nemora... U principu se ja slažem da to sve treba u nekom obliku otkupit i tamo napravit bazene, ali ako netko od vlasnika neželi svoje prodat, cijela stvar propada...

E pa vremena se mjenjaju, i nemoze sada nesto sto je eto tako napravljeno sprijecivati razvoj grada ili gradnju nekog objekta koji su gradu i građanima vrlo važni. A bazeni to jesu. Da se zna ja sam bio protiv rušenja kuca kad se gradila dvorana.Bilo je mjesta na novoj divaltovoj kao u prici. Ili preko obilaznice cak. Ljudi naravno nezele otici iz svojih kuca. Ni meni nebi bilo svejedno (al opet bi volio pobjeci iz onoga:lol:)

Kako sam vec i napisao, grad je to polako vec trebao rješavati. A vidi se da su riješili pola problema, tj nekih 1/4 problema, jer ce rušiti tek 5 kuca. A sta ce sa ostalima? bit ce na 20m od novih modernih bazena? :nuts:

Znaci isto sranje kao i kod dvorane:bash: Nadam se da ta sretna 6. kuca nije ona sa smecem i drlogom:lol::lol::ohno:

Frnjchuga031
November 22nd, 2009, 09:25 PM
E pa vremena se mjenjaju, i nemoze sada nesto sto je eto tako napravljeno sprijecivati razvoj grada ili gradnju nekog objekta koji su gradu i građanima vrlo važni. A bazeni to jesu. Da se zna ja sam bio protiv rušenja kuca kad se gradila dvorana.Bilo je mjesta na novoj divaltovoj kao u prici. Ili preko obilaznice cak. Ljudi naravno nezele otici iz svojih kuca. Ni meni nebi bilo svejedno (al opet bi volio pobjeci iz onoga:lol:)

Kako sam vec i napisao, grad je to polako vec trebao rješavati. A vidi se da su riješili pola problema, tj nekih 1/4 problema, jer ce rušiti tek 5 kuca. A sta ce sa ostalima? bit ce na 20m od novih modernih bazena? :nuts:

Znaci isto sranje kao i kod dvorane:bash: Nadam se da ta sretna 6. kuca nije ona sa smecem i drlogom:lol::lol::ohno:

Ovih pet koji će se rušit su čisto solidne kuće...

KKomarac
November 22nd, 2009, 09:57 PM
Osijek.hr

Nekretnine Sveučilištu

Hrvatska Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila odluku o prijenosu nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u svrhu gradnje tehnološkog parka "Tehnopolis Osijek". (Hina)

Ovo mi je nesto sumnjivo brzo :cheers:

Prolazila jucer Dubrovackom - ona parcela na kojoj nice ono 5terokatno cudoiste je kriminalno mala! :bash: Na stranu svi ostali paramtetri koji projekt cine katastrofalnim...

Ona druga parcela u Dubrovackoj je ipak za trokatnicu - nije ni malo atraktivna, "povincijska" arhitektura + zaostala cca. 20 godina u vremenu... ali bar ne smeta kao ostala 5terokatna cudovista izgradjena tamo...
Pozitivno je sto je u ulici izgradjeno i par zgodnih dvokatnica :okay:

esseker
November 22nd, 2009, 10:04 PM
^^evo koga zanima neka čita...

http://www.publicspace.org/en/projects/z014-osijek-2000

CITY: Osijek (Croatia)

POPULATION: 88,000

BEGINING YEAR: 1973

END OF WORK YEAR: 2000

AUTHORS: Miscevic

http://i48.tinypic.com/10dfhc7.jpg

da se uključim u priču jer je uvijek zanimljva. Daklem ovako, u projektu na slici, jedino bih izmijenio samu zonu uz Dravu gdje bi svakako zadržao zeleni pojas uz rijeku na potezu od ZOO-a do Krunske utvrde te ga kultivirao u park, što se i počelo raditi. I naravno u postojećem gradskom "tkivu" na desnoj obali svakako održao zeleni pojas na potezu Bijela lađa - stara vodovodna centrala te tako dobio "zelenu potkovu" u samom centru grada.

Dalje prema sjeveru, nikako ne bih volio vidjeti nekakvu "spavaonicu" tipa Novi Zagreb već pravi živi grad, mjesto na kojem bi arhitekti mogli pokazivati svoju kreativnost, nešto kao "novu secesiju" (ne u smislu arhitektonskog stila već pokreta).

Sviđa mi se idaja da se grad približi Bilju jer vidim da je na samom sjeveru predviđena nova zelena zona uz Staru Dravu na samom ulazu u Bilje. Vrlo lijepo zamišljeno, nešto kao Osječki "central park", da ne kažem "gradski vrt".

Naravno sve ovo su snovi, bili i tada kao i danas, sve dok se ne donses jasna vizija i plan. A on bi uključivao i zapravo seljenje svih onih obiteljskih kuća u Tvrđavici. Mislim da se o tome ipak trebalo misliti ranije, a sad bi nam bilo pametnije da se pobrinemo za postojeći dio grada i zapravo zabranimo novu gradnju na prostoru lijeve obale kako bi u nekakvoj budućnosti mogli grad lagano prebaciti na Baranjsku stranu.

I naravno, planirati grad s odličnom prometnom infrastrukturom, posebno tu mislim na javni prijevoz, tramvaj i gradsko prigradsku željeznicu s cestovnom i teretnom željezničkom obilaznicom.

Ufff... dreams, that need lots od money ;)

KKomarac
November 22nd, 2009, 10:09 PM

Frnja, nije bas tako crno (novinari vole svasta senzacionalizirati) ;)
Najnormalnija stvar je da se zemljista otkupljuju za kojekakave namjene (slicno ce se morat provesi i za drugi trak obilaznice, za novu cestu uz prgu u Retfali 2 itd.). Ovdje je problematicno sto su ljudi ilegalno sagradili kuce (na selu, a i u gradu, obicno prvo kupis zemljiste, poslije trazis dozvole pa onda gradis ;) ) i koliko god dugo zivjeli u njima, ilegalno su to ucinili. Je li se moglo legalizirati, ne znam, ali sada kad zive u Gradu moraju se ponasati po pravilima grada (nema domacih zivotinja, kukuruza itd.) i jednako tako Grad ima pravo postupiti zakonski, a dobra i moralna volja Grada je da im osigura zamjenski stambeni objekt ili ih isplati novcano, nije obvezan na to.

A sto se tice onoga "ako jedan ne bude htio prodati, sve pada u vodu" - ako se ne varam, nedavno je donesen neki pravilnik ili tako nesto cime se ovlascuje Grad da u takvim slucajevima ima pravo "oduzeti" imovinu ili zemljiste bez pristanka vlasnika, ali mora dokazati da je prethodno ponudio vise nego zadovoljavajucu ponudu te da je razlog "oduzimanja" javna korist... Ne znam tocno, ali u svakom slucaju nema onog beskonacnog inacenja. Posebno ne ako si ilegalno nesto sagradio (o tome moze pola Vira i Rogoznice pricati litanije :lol:). Evo, kod mene u Zg se jedan takav ilegalac nasao inatiti i trazi neke abnormalne novce za supu koja stoji na putu nove ulice/ceste... 5 godina se navlaci, na proljece ga pirsilno iseljavaju i grade cestu.

VESP031
November 22nd, 2009, 10:35 PM
pa to je jedna od onih što moraju počet rušit...ima i u aninoj..

Na krizanju Rokove i Anine kopaju temelje!:cheers:

kulen007
November 22nd, 2009, 10:48 PM
Na krizanju Rokove i Anine kopaju temelje!:cheers:

malo si se zabunio, ne postoji križanje između Rokove i Anine

VESP031
November 23rd, 2009, 08:16 AM
malo si se zabunio, ne postoji križanje između Rokove i Anine

Pardon,Rokove i Ruzine!

LAMPAŠ8
November 23rd, 2009, 12:12 PM
USKORO BOGATIJA TRGOVAČKA PONUDA U OSIJEKU

JYSK otvara novi prodajni centar

OSIJEK - JYSK, najveći europski prodavač proizvoda za spavanje i stanovanje, otvara 2. prosinca svoj peti prodajni centar u Hrvatskoj, i to u Osijeku. JYSK nudi široki asortiman proizvoda za dom, od popluna, jastuka i madraca, preko kreveta i posteljine, kupaonskog pribora, namještaja, do zavjesa i ostalih kućnih potrepština. Stanovnici Osijeka imat će priliku upoznati se s asortimanom JYSK-a u Ulici Josipa Reihla-Kira bb, na Jugu II, u srijedu, 2. prosinca. Tog dana, kada grad Osijek slavi Dan grada, otvorenje će biti obilježeno kroz veličanstvene ponude, s popustima i do 70 posto. Osim toga, JYSK će svakom kupcu prilikom kupnje bilo kojeg proizvoda za bilo koji iznos prigodom otvorenja pokloniti torbu za kupnju “My Blue Bag”.
JYSK se želi razlikovati od ostalih kroz najbolju ponudu i najbolje cijene na tržištu, nudeći skandinavski san i život po najpovoljnijoj cijeni! U logotipu poduzeća nalazi se guska zato što su popluni i jastuci, kao najvažniji proizvodi unutar asortimana, vrlo često punjeni gusjim perjem.
Početkom travnja ove godine danski JYSK (izgovara se Jusk) otvorio je svoj prvi prodajni centar u Hrvatskoj, u Zadru. Nakon toga uslijedila su otvaranja u Slavonskom Brodu, Virovitici i Varaždinu. Te prodavaonice čine lanac više od 50 prodavaonica koje JYSK u idućih nekoliko godina planira otvoriti u Hrvatskoj, a već do kraja ove godine otvorit će se i nova prodavaonica u Koprivnici.
Ovog trenutka JYSK ima otrilike 1.600 prodavaonica u 32 države svijeta. JYSK je osnovan 1979. godine kada je osnivač i vlasnik Lars Larsen otvorio svoju prvu prodavaonicu u mjestu Arhus u pokrajini Jutland u Danskoj. U toj činjenici se i krije razlog naziva poduzeća jer JYSK u danskom jeziku ne označava samo nekog ili nešto što dolazi s otoka Jutland nego ta riječ također označava skromnost, temeljitost i iskrenost. Redovnu ponudu JYSK-a u Hrvatskoj možete pogledati i na web-stranici www.jysk.com/hr.

brca1001
November 23rd, 2009, 12:14 PM
da se uključim u priču jer je uvijek zanimljva. Daklem ovako, u projektu na slici, jedino bih izmijenio samu zonu uz Dravu gdje bi svakako zadržao zeleni pojas uz rijeku na potezu od ZOO-a do Krunske utvrde te ga kultivirao u park, što se i počelo raditi. I naravno u postojećem gradskom "tkivu" na desnoj obali svakako održao zeleni pojas na potezu Bijela lađa - stara vodovodna centrala te tako dobio "zelenu potkovu" u samom centru grada.

Dalje prema sjeveru, nikako ne bih volio vidjeti nekakvu "spavaonicu" tipa Novi Zagreb već pravi živi grad, mjesto na kojem bi arhitekti mogli pokazivati svoju kreativnost, nešto kao "novu secesiju" (ne u smislu arhitektonskog stila već pokreta).

Sviđa mi se idaja da se grad približi Bilju jer vidim da je na samom sjeveru predviđena nova zelena zona uz Staru Dravu na samom ulazu u Bilje. Vrlo lijepo zamišljeno, nešto kao Osječki "central park", da ne kažem "gradski vrt".

Naravno sve ovo su snovi, bili i tada kao i danas, sve dok se ne donses jasna vizija i plan. A on bi uključivao i zapravo seljenje svih onih obiteljskih kuća u Tvrđavici. Mislim da se o tome ipak trebalo misliti ranije, a sad bi nam bilo pametnije da se pobrinemo za postojeći dio grada i zapravo zabranimo novu gradnju na prostoru lijeve obale kako bi u nekakvoj budućnosti mogli grad lagano prebaciti na Baranjsku stranu.

I naravno, planirati grad s odličnom prometnom infrastrukturom, posebno tu mislim na javni prijevoz, tramvaj i gradsko prigradsku željeznicu s cestovnom i teretnom željezničkom obilaznicom.

Ufff... dreams, that need lots od money ;)

Ma ja isto jesam za očuvanje zelenila s lijeve strane. Što se mene tiče nek ostane cijela ona šumetina dio oko kopike i zoološkog netaknut. Ali iza tog pojasa bi super bilo graditi naselja ISKLJUČIVO niskih kuća, kad bolje pogledam zgraduljci uopce ne trebaju na toj strani. Stara strana Osijeka neka ostane za zgrade, a ovo će biti svojevrsni naš New Jersey.
Uostalom ja neću čekati 20 godina da se netko to sjeti raditi nego ću si sam u tvrđavici kupiti neku ruševnu kuću ili dvije, preprojektirati, rješit drenažu, izdignut kuću jedno 80cm, izolirati, da mi poplava ništa ne može. I sam ću si napravit san, samo mi trebaju pare:nuts:Možda pičnem sve i u drvo..
Jedino neka mi naprave osnovnu školu u tvrđavici i ništa mi drugo ne treba.
Dobro bi mi došao i cestovni most u kanižličevoj.:lol:, jedan konzum i pekara i to je to:lol:. Imam trim stazu, zoo, šumetinu, kopiku, promenadu, centar na 5-10 min.

Nema gradske buke, pijetlovi te ujutro bude, na horizontu cijela baranja, ranojutarnje zrake sunca, pa malo pecaljka, stara drava, chillanje..ma milina. Jedino će me jebat smrad malo:nuts:. To još nisam rješio.

Dzurkov
November 23rd, 2009, 04:16 PM
Iz Slavonskogdoma:

140 milijuna kuna za prikupljanje i odlaganje otpada.
Na sjednici Gradskog vijeća Osijeka, sutra(utorak) će, među ostalim, biti dostavljen na razmatranje i prijedlog Plana gospodarenja otpadom grada Osijeka za razdoblje do 2015. godine.

http://img412.imageshack.us/img412/4987/smee.th.jpg (http://img412.imageshack.us/i/smee.jpg/)

LAMPAŠ8
November 23rd, 2009, 05:21 PM
......do kraja 2009. bit će rezervirano svih 27 parcela u gospodarskoj zoni tenja...:)

i idejni projekat rekonstrukcije i nadogradnje osnovne škole u višnjevcu te projekt izgradnje osnovnoškolske športske dvorane..

vijesti ostva

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=22734

LAMPAŠ8
November 23rd, 2009, 05:55 PM
PRVA OSJEČKA GIMNAZIJA: I DALJE BEZ DOMA, LOKACIJA U GACKOJ JE PRESKUPA...

Srušiti Zrinjevac, sagraditi Gimnaziju?

Želimo novu I. gimnaziju! - uglas kažu čelnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ta želja, međutim, postoji već godinama, a rješenja - odgovarajuće lokacije za novu školsku zgradu - još uvijek nema.
Premda se krajem prošle godine činilo kako je konačno pronađeno rješenje koje odgovara svima - gradnja škole s novim učeničkim domom na području između Drinske i Gacke (nove Divaltove) ulice - financijske teškoće Grada tu su ideju spremile u ladicu.
- Tražimo rješenja, no moramo biti svjesni svojih mogućnosti. Za srednje je škole zadužena Županija, s kojom smo u nekoliko navrata razgovarali o toj temi. Želimo novu Prvu gimnaziju, no nemamo prihvatljivu lokaciju - kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Problem je novac

Govoreći o lokaciji u Drinskoj, župan dr.Vladimir Šišljagić otkriva da je problem - novac. Naime, to je zemljište, ukupne površine 25.400 četvornih metara, u vlasništvu Poljoprivrednog instituta. Plan je, pak, bio da Grad kupi zemljište i daruje ga Županiji za gradnju škole.
- Izdvojiti milijun i pol eura danas je za Grad Osijek financijski neprihvatljivo - upozorava župan, koji je ovih dana zatražio da se vrlo brzo zauzme stav oko toga projekta. “Moramo znati može li se taj projekt realizirati u sljedeće dvije-tri godine, da možemo tražiti druga rješenja”, kaže i objašnjava da se ispituje mogućnost dogovora o obročnoj otplati tijekom nekoliko godina. Župan otkriva i kako je Županija već imala zaokruženu financijsku konstrukciju za taj projekt (bio je nominiran za međunarodni program CEB te bi pola sredstava potrebnih za gradnju stiglo iz europskih fondova), ali nije postojala građevinska dozvola, potrebna za odobravanje kredita. Dapače, u županijskom proračunu postojala je i stavka “projektna dokumentacija nove Prve gimnazije” teška milijun kuna.

Ne znaju za ideju

Gimnazija koja danas živi, kako je to jednom izjavila pročelnica županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ksenija Zbožil, u “skučenom objektu” kraj zgrade Županijske skupštine, godinama se, podsjetimo, seljakala na razne lokacije, od kojih je možda najduže bila na onoj u Gundulićevoj ulici. Međutim, novi pedagoški standardi, koji traže osiguravanje najmanje 20 četvornih metara po učeniku, “prekrižili” su tu lokaciju. No, u kuloarima je u posljednje vrijeme “uskrsnula” ideja o I. gimnaziji u središtu grada, u, na neki način, Gundulićevoj ulici. Pojavila se, naime, ideja o smještanju te škole u park Zrinjevac; odnosno, još konkretnije, na mjesto dvorane Zrinjevac! Ideja je, dakle, jasna - srušiti staru dvoranu i na njezinu mjestu sagraditi školu. “Blaža” verzija propitkuje mogućnost adaptacije dvorane i dogradnje škole. Navodno je riječ o ideji o kojoj se svojevremeno raspravljalo i u Kuhačevoj 9. U kuloarima se čak provlači priča da su već obavljeni i određeni razgovori s privatnicima o tehničkim (ne)mogućnostima takvog projekta.
Aktualni lokalni čelnici kažu da za takvu ideju još nisu čuli. “Ne znam za tu ideju, niti smo ikada o tome raspravljali. No, moramo tražiti rješenja i razmotriti svaki prijedlog”, zaključuje Šišljagić.

Gimnazija želi u Drinsku

Božica Čavar-Tadić, ravnateljica I. gimnazije, zauzima se za lokaciju u Gackoj/Drinskoj ulici: “Prostor kod PKC-a Mađara po mome je mišljenju najbolje rješenje za novu školu. Iskreno se nadam da se od toga neće odustati te da će gradonačelnik učiniti sve napore oko rješavanja našeg novog prostora”. Čavar-Tadić vjeruje da “ima još nade za Drinsku”. U međuvremenu, čini se sve što je moguće kako bi se učenicima osigurao ugodniji rad na lokaciji u Županijskoj ulici, a postojeći prostor bar malo proširio. I ravnateljica kaže da nije čula za ideju o Zrinjevcu, a na hipotetsko pitanje o školi na tome prostoru odgovara: “Hipotetski, ako je nešto bolje i funkcionalnije od staroga, podržavam to”.

Svi protiv rušenja!

DRAŽEN DOGAN, viši sportski trener:
- Idealno mjesto za gradnju nove zgrade I. gimnazije bilo bi u studentskom kampusu, u sklopu fakulteta. Za rušenje Zrinjevca nisam, a mislim da bi i Zeleni to odbili zbog devastiranja parka.

ŽELJKO ŠIRIĆ, profesor:

Prostor gdje se trenutačno nalazi nije sretno rješenje, ali zgrada I. gimnazije uvijek je bila u centru grada. Lokacija Bijele lađe mogla bi biti dobra. Rušenje Zrinjevca nije potrebno, može se pronaći neka druga lokacija

^^:hammer::lol:

JELENA NEŠKOVIĆ, učenica:
- Mislim da bi odlična lokacija za smještaj Gimnazije bila ona prekoputa tržnice, gdje je prije bila Ugostiteljska škola. Zrinjevac se ne bi trebao rušiti zbog brojnih sportskih i društvenih aktivnosti.

KRUNOSLAV VARDIR, komercijalist:
- Mislim da novu zgradu uopće ne bi trebalo graditi, jer za to nema potrebe. Trebala bi ostati tamo gdje je, jer već nosi tradiciju. Zgradu Zrinjevca ne treba dirati jer ima svoju funkciju.

alek_os
November 23rd, 2009, 06:28 PM
na mjestu bijele lađe gimnazija? neee... :nuts:
još to da bude na mjestu ugostiteljske zvuči najbolje... ili sagraditi novu zgradu
rušiti zrinjevac bi trebalo, (ili barem drastično ga obnoviti) ali ne zbog škole, nego zbog dvorane..nove, lijepe, uređenije, bolje dvorane :D ..i obnove parka

KKomarac
November 23rd, 2009, 08:05 PM
^^
Ne, ne, najjaca mi je ideja guranja gimnazije u Kampus :nuts:

Frnjchuga031
November 23rd, 2009, 08:09 PM
Nek se strpe da se poljoprivredni fax preseli u novu zgradu pa mogu u rektorat... :D

LAMPAŠ8
November 23rd, 2009, 08:24 PM
Nek se strpe da se poljoprivredni fax preseli u novu zgradu pa mogu u rektorat... :D

pravni bi trebao u tu zgradu,al dogovaraju da se preseli jedan dio u ugostiteljsku..

Brko
November 23rd, 2009, 11:10 PM
http://www.imagesforme.com/upload/df29f80b.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/892a176e.jpg

Dzurkov
November 23rd, 2009, 11:54 PM
gdje samo iskopaš sve to :)

Brko
November 24th, 2009, 11:26 AM
To sam uslikao jučer u brodskoj Profil knjižari iz knjige "Fenomen grada" autora Radovana Miščevića. Cijena knjige je 320 kn. Koliko ja vidim Sjenjak nije dovršen, ali mora se priznati da je to stvarno vrhunski isplanirano naselje. Na naslovnici knjige je jedan veliki nerealizirani projekt za Zagreb.

http://www.imagesforme.com/upload/fe7da028.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/f49868fb.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/8fd7670d.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/5862e4ae.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/84fb263b.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/d58a166a.jpg

mata000
November 24th, 2009, 11:46 AM
a mogla bi se ta knjiga pojaviti i u nekoj knjižnici uskoro, a?? jel samo o osijeku ili općenito o našim gradovima??

brca1001
November 24th, 2009, 11:52 AM
ehh, da nije bilo šugavog rata, tako bi to otprilike izgledalo. Možda ne bi bilo baš 200k, ali 160-170k bi bilo..

Brko
November 24th, 2009, 11:56 AM
Pa napisao sam u postu iznad sve o toj knjizi (cijenu,naslov,mjesto gdje se može kupiti). Knjiga je općenito napisana, ali je nisam imao vremena čitati. Iz nje sam stavio i idejni projekt i nacrte za vladu u Zagrebu. Ima još par zanimljivih planova zg naselja, ali to ću kasnije postati.

brvnara
November 24th, 2009, 11:59 AM
ehh, da nije bilo šugavog rata, tako bi to otprilike izgledalo. Možda ne bi bilo baš 200k, ali 160-170k bi bilo..

Pa eto da vam stave onaj tehnoloski centar (ili kako se vec zove) na lijevu stranu drave umjesto na mjestu bivseg poljoprvirednog fakulteta to bi se dalo i pokrenuti.

LAMPAŠ8
November 24th, 2009, 12:50 PM
KOLEGIJ GRADONAČELNIKA JUČER ODLUČIO:

Novo asfaltiranje mosta i natječaj za “pauka”

U idućih mjesec do mjesec i pol dana Osijek će konačno dobiti "pauka"! Potvrđeno je to jučer tijekom Kolegija gradonačelnika, gdje je donesena odluka o objavi namjere davanja "pauka" u koncesiju. Milan Kamenko, v.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo, poručio je kako će natječaj biti objavljen u narednih nekoliko dana, uz temeljne uvjete da ponuditelj mora imati bar jedno odgovarajuće vozilo i deset kompleta "lisica" te početnu cijenu od 10 posto neto iznosa usluge. Kolegij je dao suglasnost za povećanje dopuštenog prekoračenje računa u cash poolu Grada, i to GPP-u s 10 na 15 milijuna kuna, Športskim objektima s 500.000 na milijun i pol te Unikomu s 5 na 8 milijuna kuna. "U Gradu smo uspjeli smanjiti dospjele obveze sa 70 na 30 milijuna kuna. Trebat će još vremena, no doći će vrijeme kad ćemo plaćati dan za dan. Grad, za razliku od države, neće biti generator nelikvidnosti", poručio je. Prihvaćen je idejni projekt rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade te gradnje dvorane za OŠ Višnjevac. Projekt je vrijedan 20 milijuna, a država će sufinancirati 65 posto. "Nagodinu ulazimo u projekt obnove osnovnih škola. To je prioritet za koji ćemo naći novca u proračunu", poručio je Bubalo. Osijek-Koteks je usvojio je primjedbe Grada oko kvalitete radova na obnovi pješačkog mosta. Na pješačkom mostu ponovit će se asfaltiranje na dijelu koji nije dobro izveden.

jebo vas asfatirane pa daj obnovu kako spada..

agent_01
November 24th, 2009, 12:52 PM
Imam ja tu knjižicu o projektiranju sjenjaka,kakvi su sve radovi pristizali...ako ima neko voljan da to skenira nek mi se javi

Dzurkov
November 24th, 2009, 01:51 PM
što više gledam te nacrte Osijeka kako je trebao izgledati to mi se više sviđa. Treba zagovarati širenje na lijevu obalu pa makar to bila i tipična spavaonica.

Seyzmo
November 24th, 2009, 02:24 PM
Sirenje na lijevu obalu nije upitno, ono ce se dogoditi kad tad, ali je pitanje dali ce nasa generacija to docekati.

Frnjchuga031
November 24th, 2009, 03:27 PM
Sirenje na lijevu obalu nije upitno, ono ce se dogoditi kad tad, ali je pitanje dali ce nasa generacija to docekati.

Pa i nije pitanje kada se zna da neće... ;)

Semper Fidelis
November 24th, 2009, 08:52 PM
^^Živili mi 100 godina!:cheers: :D

Seyzmo
November 24th, 2009, 09:55 PM
Pa i nije pitanje kada se zna da neće... ;)

Pa trenutno se tako razmislja, ali ne znaci da ce tako biti i za 50 godina.
Da si nekome prije 100 godina rekao da ce tramvaj ici Industrijskom cetvrti, Divaltovom isto nebi vjerovao.
Nazalost bojim se da nasa generacija nece dozivjeti to, ali ja sam uvjeren da ce se u buducnosti Osijek prosiriti i na lijevu obalu.

Frnjchuga031
November 25th, 2009, 12:32 AM
Sumnjam da ću doživit 71. godinu života ovim tempom...

esseker
November 25th, 2009, 10:15 AM
što više gledam te nacrte Osijeka kako je trebao izgledati to mi se više sviđa. Treba zagovarati širenje na lijevu obalu pa makar to bila i tipična spavaonica.

Ma no, što će ti spavaonica? Jedino ako bi se planirala naselja s obiteljskim kućama i tzv. urbanim vilama, a nikako betonare, mamutice, neki novi Sjenjak ili slično :ohno: to bi bila šteta tog prostora. Za takvu gradnju ima "vizualno" puno više smisla na južnim dijelovima.

Prostor na sjeveru je poseban, prošaran kanalima, šumom, i tu se lijepo da uklopiti jedan ugodan zeleni dio grada.

^^ ona zamišljena karta grada iz 2000. mi se sviđa i gotovo da nemam dodataka, držim palčeve da se tako nešto ostvari. Sviđa mi se planirana istočna obilaznica.

^^ a revitalizacija Tvrđe? Mislim da je ne moguća financijski, a i nema mi puno smisla jer je i ovo sada teško za održavati. Bilo bi jedino lijepo da na mjestima nekadašnjih zidina zasade neko zimzeleno grmlje i puste da naraste visoko kao zid, to bi bilo efektno, a i korisno kao zaštita od buke, zagađenja...

Semper Fidelis
November 25th, 2009, 10:21 AM
^^Ja sumnjam da ce se grad širiti na Baranjsku stranu. Sve ce to ici preko obilaznice ili uz obilaznicu. A i sama okolna mjesta ce rasti. Najmanji od svih naselja je Josipovac koji ima nesto vise od 5.000.

Da se pocne nesto dogadati preko Drave to mora biti neki poveci projekat. Zasad ce Osijek ici prema jugu.

esseker
November 25th, 2009, 10:25 AM
^^ a zapravo, zaboravljamo jednu stvar. Na sjeveru je grad Osijek tek tamo do željezničke pruge. Dalje je Bilje, a lijevo je Darda, sve uz dravski bent iza Zoo-a. Tako da Osijek samo u suradnji s njima može u takav projekt. Prije bi se Bilje širilo na jug, što je i izgledno jer na sjeveru i istoku imaju plodnu zemlju.

Semper Fidelis
November 25th, 2009, 10:30 AM
^^Prvo se mi moramo rijesišti usranih mina. A ne da svako malo "bum,bum":bash:

Ja sam za da se Osijek širi na sjever, al nekako da se urbanizira biljska cesta. Neke nove zgrade 3,4,5 katova. I okolo nje parkovi i neko novo manje naselje. Tek toliko za početak. I da se dobije malo urbaniji ulaz u grad. E onda dalje bumo videli:D

esseker
November 25th, 2009, 10:31 AM
^^ pa čuj, to malo bum bum prodaš kao "avanturističko stanovanje" :lol: :nuts: :ohno:

LAMPAŠ8
November 25th, 2009, 02:12 PM
POČETKOM PROSINCA OTVORENJE NOVOG ŠOPING-CENTRA “STC OSIJEK”

U Osijek stiže Jysk i drogerija Müller

Početkom prosinca u Osijek stiže danska trgovina namještajem “Jysk”, poznatija kao “danska Ikea”, zatim njemačka drogerija i papirnica “Müller”, njemačka trgovina cipela “Deichman”, trgovina tekstila “Takko”, trgovina dječjih artikala “Magic baby” te trgovina za kućne ljubimce “Zoo city”. Riječ je o tvrtkama koje su zakupile poslovne prostore u novom trgovačkom centru Osijek, sagrađenom u Ulici Josipa Reihl-Khira, na mjestu nekadašnje tvornice LIO. U sklopu Centra je ukupno deset lokala, a osim spomenutih brendova na toj će lokaciji biti otvorena i trgovina tekstila “Mana”, kao i trgovina tvrtke “Magma” te jedan ugostiteljski objekt. Investitor projekta austrijska je tvrtka MID BAU iz Klagenfurta. Ulaganje u osječki centar tu je tvrtku stajao osam milijuna eura. STC Osijek građen je na površini od 17.600 četvornih metara, od čega je veličina poslovnog prostora 6.638 kvadrata, s parkiralištem za 220 vozila. Upravo je ova tvrtka investitor nedavno otvorenog Garden Malla u Zagrebu, u koji je uloženo 70 milijuna eura, a osim u Osijeku grade i Spar u Valpovu, Interspar u Koprivnici i trgovački centar u Sisku. Osječki je objekt projektirao SIRRAH projekt d.o.o. Osijek, koji je ujedno zadužen i za nadzor građevinskih radova, koje obavlja Spačva d.d. iz Vinkovaca s kooperantom Vibrobetonom, također iz Vinkovaca.

gorgoroth
November 25th, 2009, 04:15 PM
Jeftini riječki taksi uskoro dolazi na osječke ulice

OSIJEK – Kosta Minovski, vlasnik uspješne niskotarifne taksi-službe Cammeo iz Rijeke svoju namjeru dolaska u Osijek prošlog je tjedna iznio gradonačelniku Krešimiru Bubalu, a samo spomen na vožnju od pet kilometara za samo 20 kuna prije nekoliko je mjeseci oduševio građane. Prema sadašnjim cijenama, taksi-prijevoz za većinu Osječana spada u luksuz, dok vožnju na kraćim relacijama, kaže Minovski, u njegovoj tvrtki naplaćuju samo 20 kuna za vožnju od pet kilometara, a iste cijene vrijede i noću.
– Niža cijena vožnje ne znači bilo kakav kompromis oko kvalitete usluge, vozila su nova, klimatizirana i sigurna, a u dispečerskom centru radi se na najmodernijem računalnom programu. Dolazak u Osijek značio bi kupnju novih 12 do 15 vozila i jednog mini-busa, a ukupno bismo zaposlili 50-ak ljudi, objašnjava Minovski.

I. S.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285D2863285928592863285A285828582861286328962897289E2863288F2891288E2863285C285E2859285B285A286028632863286328592863P

KKomarac
November 25th, 2009, 05:49 PM
O vodoopskrbi u Zupaniji, OSTV vijesti.

Pripreme za formiranje nove i sveobuhvatne Županijske razvojne strategije, koja zakonski mora zaživjeti od travnja iduće godine, te program poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije u idućoj godini, bile su neke od tema današnjeg redovitog kolegija župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima. Analizirajući stanje vodoopskrbe utvrđeno je kako, od 263 naselja u Županiji, njih 156 odnosno približno 70 posto, ima riješenu vodoopskrbnu infrastrukturu, odnosno pitku vodu, dok su bez nje još uvijek stanovnici 107 naselja. Što se tiče stanja županijskih i lokalnih cesta rečeno je kako je u posljednjih 10 godina Županijska uprava za ceste asfaltirala novih 130 kilometara prometnica, te kako još 13 naselja u Županiji nema asfaltne nego tucaničke ceste.

Ludilo. Na kojem stupnju infrastrukturnog razvoja smo mi :ohno: Cak i da lova padne s neba, trebalo bi godina i godina da se svi opskrbe s vodom i asfaltiraju sve ceste...

cayenneos
November 25th, 2009, 10:43 PM
http://i47.tinypic.com/358c2u0.jpg

cayenneos
November 25th, 2009, 10:46 PM
Portanova

http://i49.tinypic.com/qxmmn5.jpg

cayenneos
November 25th, 2009, 10:47 PM
Kappa

http://i46.tinypic.com/2md4hg0.jpg

cayenneos
November 25th, 2009, 10:49 PM
Pješački most

http://i48.tinypic.com/2cdd5cp.jpg

cayenneos
November 25th, 2009, 10:51 PM
Mostovi

http://i49.tinypic.com/2cwtstc.jpg

cayenneos
November 25th, 2009, 10:54 PM
Poljoprivredni fax

http://i47.tinypic.com/9qittf.jpg

cayenneos
November 25th, 2009, 10:57 PM
Eurodom

http://i49.tinypic.com/2cn6wdt.jpg

http://i50.tinypic.com/mtwec0.jpg

deki os
November 25th, 2009, 11:03 PM
ovo je odlično. svaka čast majstore!:cheers:

Make it so
November 25th, 2009, 11:04 PM
Pješački most

Ode osijek izgleda veeliko :D :cheers:

kulen007
November 25th, 2009, 11:05 PM
predobre slike! svaka čast!

cayenneos
November 25th, 2009, 11:05 PM
Nisam ja slikao. Ja sam slike dobio i samo ih stavio na forum.
Hvala gospodinu iz jedne građevinske firme. Ima pivo, a bogami i sok za ovo. Po izboru :)

cayenneos
November 25th, 2009, 11:09 PM
Bit će toga još :)

deki os
November 25th, 2009, 11:13 PM
Bit će toga još :)

daj samo daj!:cheers:
kako se vidi na onoj slici di je kappa centar onaj prazni neiskorišteni prostor koji još uvijek stoji. kako bi bilo lijepo da se tamo nešto planski sagradi.:)

deki os
November 25th, 2009, 11:15 PM

ima osijek finu površinu.:D

Brko
November 25th, 2009, 11:24 PM
Cayenneos hvala za ove genijalne slike. Eurodom igleda kao katedrala moderne arhitekture 21. stoljeća, a Avenue i Portanova šokiraju površinom. I poljoprivredni izgleda ogromno. Samo nastavi distribuciju ovakvih slika jer su dragocjene.:cheers:

cayenneos
November 25th, 2009, 11:30 PM
Eurodom

http://i49.tinypic.com/2cn6wdt.jpg

I neka mi netko sada kaže da se nemože na lijevu obalu.:cheers:

Dzurkov
November 25th, 2009, 11:34 PM
ima osijek finu površinu.:D||

Dzurkov
November 25th, 2009, 11:35 PM

to su tek 2/3 grada :cheers:

deki os
November 25th, 2009, 11:50 PM
Cayenneos hvala za ove genijalne slike. Eurodom igleda kao katedrala moderne arhitekture 21. stoljeća, a Avenue i Portanova šokiraju površinom. I poljoprivredni izgleda ogromno. Samo nastavi distribuciju ovakvih slika jer su dragocjene.:cheers:

mjerio sam u google earthu kolika je otprilike duljina portanove, ona iznosi nekih 230 metara!:uh::cheers:

oriontrail
November 26th, 2009, 09:31 AM
Nadam se samo da će sklonit ovaj dalekovod u sredini! PRESMJEŠNO...

http://i49.tinypic.com/qxmmn5.jpg

gorgoroth
November 26th, 2009, 12:59 PM
Osijek postao mamac za trgovce

2010. glavna konkurencija bit će dva moderna trgovačka centra - Portanova u koju poduzetnik Željko Biloš preko tvrtke Amplitudo investira oko 80 milijuna eura te Avenue Mall u koji poljski GTC investira 55 do 60 milijuna eura

http://img697.imageshack.us/img697/4739/108019.jpg (http://img697.imageshack.us/i/108019.jpg/)

Osijek je bio jedan od hrvatskih gradova u koji su investitori pojurili kada je u sektoru trgovačkih centara prošle godine započela decentralizacija Hrvatske, odnosno fokusiranje interesa investitora i na druge gradove osim Zagreba. Projekti su se u Osijeku predstavljali jedni za drugim, pa je na kraju 2008. godine kroz sedam projekata bilo najavljeno trostruko više četvornih metara trgovačkih centara nego što Osijek ima stanovnika.

http://img101.imageshack.us/img101/218/108018.jpg (http://img101.imageshack.us/i/108018.jpg/)

Nedostatak financija

Nedostatak financiranja i jaka konkurencija ostavili su u igri tri, a sigurno samo dva nova, moderna trgovačka centra. Uz njih te jedan manji trgovački centar, kao i uredsko-poslovni centar Osijek će od kraja ove do kraja sljedeće godine dobiti oko 183.000 četvornih metara novih trgovačkih centara u kojima će za najam biti namijenjeno nešto manje od 100.000 kvadrata, što je također izuzetno velik broj za grad koji broji oko 120.000 stanovnika. Osijek je tim ulaganjima privukao više od 250 milijuna eura investicija, dok bi se u slučaju realizacije svih najavljenih centara taj iznos barem udvostručio. Do dolaska novih centara Osijek je imao samo Esseker trgovački centar s malom kvadraturom od 14.000 četvornih metara, a ostalo su bile pojedinačne specijalizirane prodavaonice poput Baumaxa, Bille, Konzuma ili Peveca. U sljedećoj godini glavna konkurencija na tržištu će biti dva moderna trgovačka centra - Portanova u koju poduzetnik Željko Biloš preko svoje tvrtke Amplitudo investira oko 80 milijuna eura te Avenue Mall u koji poljski GTC investira 55 do 60 milijuna eura. Ta dva trgovačka centra imat će zajedno oko 66.000 neto četvornih metara za najam, dok će ukupno imati 141.000 bruto četvornih metara. Treći centar koji se najavljivao kao izravna konkurencija je Oasis koji je također trebao biti na tržištu 2010. godine, investitor je austrijski BOP Immoholding, ali za razliku od prethodna dva, njihov centar od 43.000 četvornih metara još se nije počeo graditi iako je ljeto bilo rok za postavljanje kamena temeljca. Kako je gotovo potpuno obustavljeno ugovoranje zakupa, pokušali smo doznati jesu li i odustali od gradnje, ali tu potvrdu nismo uspjeli dobiti. Uz njih upravo se završava mješoviti koncept Eurodom u koji je Agram uložio devedesetak milijuna eura i koji će unutar grada imati dva tornja po 12 katova ureda i dodatnu zgradu od 33.000 četvornih metara za 120 trgovina. Mini trgovački centar upravo završava i austrijski Mid Bau sa 17.000 četvornih metara od kojih će više od polovine biti za trgovine.

Multipleks kao adut

http://img248.imageshack.us/img248/2333/108020.jpg (http://img248.imageshack.us/i/108020.jpg/)

Iako će ti centri biti gotovi ove godine, ipak se najvećim konkurentima smatraju Avenue Mall i Portanova. Avenue Mall bi prema najavama trebao biti nešto prije dovršen, u listopadu 2010. godine. Slično kao i u Zagrebu, oni se drže koncepcije da uz trgovine trebaju ponuditi i zabavu. Zbog toga osim 80 trgovina smatraju da je njihov adut multipleks kino sa devet dvorana i ukupno 1200 sjedala. Usto će u ponudi biti ugostiteljski sadržaji poput restorana i kafića, a osigurat će se i 1200 parkirališnih mjesta. Portanova ipak igra na svoju veličinu jer će ponuditi čak 40.000 četvornih metara za zakup. Osim toga već su počeli osiguravati velike zakupce pa su privukli Konzum, Zaru, New Yorker, Bershku, Pull&Bear i tako iznajmili više od četvrtine raspoloživog prostora. Naravno, i oni će imati ugostiteljsku ponudu, a također je najavljeno kino. Za svoje kupce osigurali su 1600 parkirališnih mjesta.

Najveće investicije

1. Avenue Mall

Investitor je poljski "developer" GTC pošto je istoimeni projekt uspješno realizirao u Zagrebu. Investicija je vrijedna 55-60 milijuna eura, gradnja je započela, a rok dovršetka je listopad 2010. godine. Ukupno će imati 62.000 četvornih metara, od čega 26.700 za najam. Predviđeno je multipleks kino te će se osigurati 1200 parkirališnih mjesta.

2. Portanova

Projekt domaće tvrtke Amplitudo u vlasništvu Željka Biloša trebao bi biti završen do ožujka 2011. godine. Ukupna investicija je 80 milijuna eura, a bruto površina 79.000 četvornih metara. Za najam je predviđeno oko 40.000 četvornih metara. Također planiraju kino, ugostiteljstvo i 1600 parkirališnih mjesta.

3. Oasis

Iako još nije potvrđeno, ovaj trgovački centar kasni, a neke informacije govore i kako je austrijski BOP odustao od investicije. Još se nije počeo graditi iako je prvotno završetak bio planiran već u ljeto 2010. godine. Investicija će, ukoliko se ipak realizira, stajati 60 milijuna eura, a centar će imati površinu za najam od 32.000 kvadrata.

http://www.poslovni.hr/132993.aspx

LAMPAŠ8
November 26th, 2009, 01:23 PM
^^za odlične fotke gradilišta :applause::applause:

Bunar u korovu i strujni kabeli prijetnja djeci u Retfali

Otkako je Grad o trošku poreznih obveznika uklonio ruševni objekt na uglu Psunjske i Čvrsničke ulice, zakorovljeno zemljište postalo je divlje odlagalište, žale se ogorčeni Retfalčani.
- S lijeve i desne strane ugla Čvrsničke i Psunjske nalazi se smeće te korov na zapuštenom zemljištu, uz koji svakodnevno prolaze djeca prema OŠ Ivana Filipovića, a iz tog im rugla prijete opasnosti. Kakvu poruku šaljemo mladima koji gledaju nered, nemar i neodgovornost: nogostup koji gotovo ne postoji, zarastao je u korov, kao i zemljište na u kojemu je daskama prekriven bunar!? Kabeli za struju su nezaštićeni i čudo je što nitko nije stradao. Plinska je instalacija oštećena do kritične točke, a vozila parkirana na nogostupu kojeg gotovo nema priječe prolaz pa pješaci moraju hodati cestom - nabraja Goran Pocrnić.
Stariji Retfalčanin iz Sljemenske sjeća se da je na tom zemljištu prije 60-ak godina stajala prizemnica s ulazom iz Psunjske, gdje je poslovala bivša OTP-ova trgovina, dok je u dijelu kuće s dvorištem i ulazom iz Čvrsničke bilo stanara. Građevina je nacionalizirana, a sudbina vlasnika nepoznata. Međutim, u zemljišnim knjigama stoji da je Grad Osijek vlasnik 252 kvadrata u Psunjskoj 32.
Na upit kada će taj problem biti riješen, dogradonačelnica Danijela Lovoković rekla nam je da će na tu lokaciju uputiti komunalne redare u izvid, a suradnike u pročešljavanje dokumentacije

VLASNIK JE DRŽAVA

“Iako je Grad prema gruntovnici vlasnik, doznajem da je, prema povijesnom izvatku koji tražim na uvid, vlasnik država jer je nekretnina označena šifrom 00, ali da RH nije upisala vlasništvo. Za imovinu je odgovoran vlasnik, ali objekt je bio ruševan i Grad je 2006. platio osiguravanje objekta potpornjima te je kasnije o gradskom trošku i uklonjen. Unatoč besparici, trošak rješavanja komunalno-sigurnosnog problema vjerojatno će platiti Grad, ali će ga u proceduri upisati kao teretovnicu vlasniku”, kaže Lovoković

:nuts:

Seyzmo
November 26th, 2009, 01:53 PM
Pješački most

Ovo mi je najbolja slika Osijeka iz zraka koju sam do sada vidio.

jukkaz
November 26th, 2009, 03:28 PM
to su tek 2/3 grada :cheers:

nije ni toliko ;)

Rovinjac
November 26th, 2009, 07:53 PM
^^ Super slika! Pa nije ni tako mali Osijek!

Semper Fidelis
November 26th, 2009, 08:32 PM
Fantasticne fotke!:applause: Jos nismo vidjeli grad iz tog kuta:cheers:

Kappa

http://i46.tinypic.com/2md4hg0.jpg

Ovo mi je odlična fotka. Centar super izgleda!:cheers: Jos samo da se one livade popune i savršeno!:)

Semper Fidelis
November 26th, 2009, 09:46 PM
Program za dan grada. Opet nista posebno. Ugl sve neke svečanosti.

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=22797

Seyzmo
November 27th, 2009, 08:17 AM
^^ Super slika! Pa nije ni tako mali Osijek!

Definitivno nije mali grad...unatoc nesto manjem broju stanovnika od Rijeke povrsinom su vrlo slicni.

Seyzmo
November 27th, 2009, 08:20 AM
nije ni toliko ;)

Tocno...na ovoj slici se vidi tek trecina grada...iza objektiva je kompletan zapadni Osijek sa centrom grada.

Seyzmo
November 27th, 2009, 09:28 AM
Za one koji neznaju, poceo je raditi jos jedan osjecki radio, ali samo online...Radio Mačkamama

http://radio.mackamama.com/

Brko
November 27th, 2009, 10:23 AM
Koliko ima radio postaja u Osijeku ?

brca1001
November 27th, 2009, 10:32 AM
pa negdje 5 ako se nevaram. Radio Plus, Gradski, Slavonski, Radio Osijek, i evo Mačkamama:dunno: možda i još

LAMPAŠ8
November 27th, 2009, 03:02 PM
GRAĐANI OGORČENI STANJEM SREDIŠTA GRADA, NAJVIŠE PRIGOVORA NA TRG SLOBODE

Građanima je neugodno: Najneuredniji dio Osijeka njegovo je najuže središte!

Uže središte grada, izuzme li se glavni trg, sramotno je zapušteno, a prigovori građana najčešće su usmjereni na Trg slobode i parkiralište u "rupi" kod hotela Osijek.
Šetnjom užim središtem grada, u radijusu 200-tinjak metara od središnjeg trga, i sami smo se na bezbroj primjera uvjerili kako su ulaganja nužna, a prigovori građana opravdani. Trg slobode može se opisati jedino kao gradska sramota, a planirana obnova prije nekoliko je godina odgođena kako bi se radilo na Trgu bana Jelačića u Donjem gradu. Ironično, Donjograđani nisu zadovoljni dugotrajnom obnovom Jelačićevog trga dok Trg slobode vrvi rupama, pukotinama, neravnim stepenicama, ulegnućima i opasnim rešetkama podrumskih odzraka.
Svojedobno su postavljene i ploče s idejnim rješenjem budućeg izgleda Trga slobode, ali su pretvorene u stupove za oglašavanje, a potpuno je nejasno zašto se te ploče bar ne uklone, kada se već projekt s njih neće tako skoro realizirati.
- Zar je moguće da je najneuredniji dio grada njegovo središte? Živim na Trgu slobode cijeli život i više i ne pamtim od kada se priča o tome kako iduće godine počinje obnova. Nakon rata najveće su rupe samo pokrpane. To je samo privremeno, govorilo se, ali to privremeno još je na snazi. Jedva čekam da padne koji centimetar snijega kako bi pokrio ovu sramotu u koju se sigurno ubrajaju i klupe potpuno prekrivene ptičjim izmetom - kaže sugrađanka Marija.
Priča za sebe je parkiralište u "rupi" koje iz dana u dan izaziva burne reakcije sugrađana. Parkiranje u blatu i lokvama vode uredno se naplaćuje, iako je koncesionar obvezan održavati površine u sustavu naplate. O održavanju je, pak, nepotrebno i pričati jer situacija u "rupi" govori sama za sebe. Nejasno ostaje tek zašto Grad dozvoljava privatniku naplaćivanje "robe s greškom".

Na Trgu Lava Mirskog iz asfalta viri kabel, Elektromodula je prije mjesec dana obećao da će odmah utvrditi o čemu se radi i sanirati oštećenja

Parkiranje u blatu - može za tri kune, a može i besplatno!

Kada govorimo o neurednim parkiralištima, tu je i ono "divlje" između Gundulićeve, Županijske i Ulice Hrvatske Republike. Blato s ove površine na kotačima automobila razvlači se do prometnica, a za parkiranje na spomenutoj površini bolje je pripremiti i gumene čizme. Ipak, ironično je da "divlje" parkiralište ne izgleda puno lošije od onog na kojemu se parkiranje naplaćuje.

:ohno::ohno:

LAMPAŠ8
November 27th, 2009, 03:04 PM
KONAČNO JE NA RED ZA OREZIVANJE DOŠAO I DRVORED U PEJAČEVIĆEVOJ ULICI

Drvored orezan prvi put nakon rata!

Pejačevićeva je ulica jučer zbog orezivanja 30-ak stabala bila zatvorena za promet u dijelu od Rokove do Dubrovačke, a djelatnici Unikoma orezivanje nastavljaju i danas, i to u dijelu od Dubrovačke prema Trgu Ante Starčevića. Nedavni prigovori stanara Pejačevićeve urodili su plodom, a djelatnici Zelenila na teren su izišli nakon što je pritužba stigla i od predstavnika Gradske četvrti Gornji grad. Od Milana Bebeka iz Zelenila saznajemo da stabla u Pejačevićevoj jako dugo nisu orezivana, a gotovo nevjerojatno zvuči podatak da orezivanja u ulici u samom središtu grada nije bilo gotovo 20 godina! “Jaseni u Pejačevićevoj posljednji su put orezani, koliko mi je poznato, još prije rata. Sada smo krenuli u orezivanje pa se morao zatvarati i promet, privremena će prometna signalizacija u Pejačevićevoj biti postavljena do 2. prosinca, do kada bismo trebali orezati sva stabla. Ulica je uska, ispod stabala su i parkirališna mjesta, a ugodno sam iznenađen što su vozači uvažili naše molbe i parkirališno mjesto tražili drugdje kako bismo mogli nesmetano raditi. Uz orezivanje u Pejačevićevoj, radimo i u Kanižlićevoj, gdje sadimo 40 katalpi”, kaže Bebek. Priča oko neodržavanih stabala u Pejačevićovoj krenula je kada su stanari izrazili nezadovoljstvo neočišćenim nogostupima prekrivenim lišćem. Voditelj službe komunalnog redarstva Ivica Šiškić tada je najavio da će stupanjem novog komunalnog reda na snagu građani biti dužni čistiti lišće pred svojim kućama. Stanari Pejačevićeve reagirali su nizom kritika na Grad, koji priprema kazne za one koje ne očiste lišće ispred svojih kuća, iako je riječ o potpuno neprimjerenim i zapuštenim stablima.

:)

gorgoroth
November 27th, 2009, 04:37 PM
Račun grada Osijeka od jučer u blokadi

OSIJEK – Račun grada Osijeka od jučer je blokiran jer je Porezna uprava Ministarstva financija na ime tražbina za povrat poreza građana naplatila 1,5 milijuna kuna, što je, po ocjeni osječke Gradske uprave, nekorektno jer je novac s računa skinula bez najave.

Voditeljica Financijske uprave grada Osijeka Marica Miloš izjavila je danas za Hinu da je riječ o porezu koji se slijeva u gradski proračun od uplate poreza na dohodak radnika, obrtnika i slično, što grad zatim Poreznoj upravi Ministarstva finacija dostavlja za isplatu povrata poreza građanima po tekućoj obradi poreznih prijava građana.

Problem je u tome što je Ministarstvo financija jučer na kraju radnog vremena 'skinulo' oko 1,5 milijuna kuna, što je blokiralo gradski račun, a budući da se dio odmah riješio novcem s računa, ostala je blokada od nešto više od 900.000 kuna. »Moguće je da će se račun već danas odblokirati, a najkasnije u ponedjeljak«, dodala je Miloš.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako bi bilo »korektno da je Ministarstvo financija dan-dva prije najavilo da će 'skinuti' 1,5 milijuna kuna te bi svakako tu svotu ostavili na računu i ne bi ušli u blokadu«.

Osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak rekao je da bi »najava 'skidanja' novca s računa grada bila minimun tolerantnoga poslovnog ponašanja«, a ovako je to još jedan dokaz koliko je državi stalo do Osijeka i tog dijela Hrvatske. »Blokada računa normalno izaziva niz negativnih posljedica, što nije bilo potrebno«, dodao je.

Za ovu godinu od kraja lipnja, kada je počeo povrat poreza građanima za prošlu godinu, grad Osijek će zaključno s tih 1,5 milijuna kuna, što je ujedno i zadnja rata Ministarstvu financija za povrat poreza Osječanima, uplatiti oko 25 milijuna kuna, rekao je dogradonačelnik Vrdoljak.

Gradonačelnik Bubalo i dogradonačelnik Vrdoljak su istaknuli da su nakon preuzimanja vlasti u srpnju mjesecu ove godine zatekli grad sa 70 milijuna duga te da su ga do sada 'sveli' na 20-ak milijuna kuna. Dodali su kako svakodnevno plaćaju obveze kako bi se što prije riješili duga te pomogli poslovanju svih onih kojima je grad dužan, te da ne ostavljaju na računu novac, zbog čega je jučer grad i došao u blokadu jer nisu računali na nenajavljeno skidanje duga, koje, kako su istaknuli, nije sporno, osim načina koji puno govori«. (Hina)

Šta vas je to snašlo :ohno::ohno:

Semper Fidelis
November 27th, 2009, 05:53 PM
[SIZE="5"]

Šta vas je to snašlo :ohno::ohno:

Debeli Đaponja:lol:

LAMPAŠ8
November 27th, 2009, 06:36 PM
fasada zgrade na divaltovoj koja se završava je narančaste boje,barem jedan dio koji sam vidio..:nuts:

onaj trgovački centar na jugu mi se sviđa,vrlo je neobičan,ljudi unose robu i pripremaju za otvorenje...jedino mi se ne sviđa okoliš kako je sređen ,staze i prilazi..

i na hutlerovoj se očistio prostor za jednu veliku zgradu pokraj one novoizgrađene sa parkićem unutar..

KKomarac
November 27th, 2009, 06:41 PM
^^

Ma moš' mislit, o čemu bi jadni novinari pisali ako ne o nečemu "senzacionalnom" :lol:

Ono, wow, danas nije bilo na racunu svih 1,5 mil pa su "blokirali grad", smijesno. Ocito taj dan nije bilo nikakve HZ nesrece, ispale sise Nives Celzijus ili afere u drzavnoj firmi pa nedostaje "senzacija". Nije vrijedno spomena.

Nego, gledam malo Osk na GE - jedine slobodne povrsine za izgradnju do juzne obilaznice su vec bukirane --> Retfala 2, Nova Divaltova i Jug4/Bikara. U slucaju daljneg sirenja, moralo bi se prijeci jednu od "barijera" (ili na Jugu obilaznicu prema Tenji, Brijestu, Brijescu, Livani, ili na istok prema Sarvasu, Nemetinu ili ici preko Drave prema Dardi i Bilju. ). Ja sam za onu stranu Drave :)

Crveno su povrsine unutar granica Grada, zeleno su povrsine prema susjednim naseljima/opcinama

http://www.imagesforme.com/upload/42a26648.jpg

brca1001
November 27th, 2009, 06:50 PM
i na hutlerovoj se očistio prostor za jednu veliku zgradu pokraj one novoizgrađene sa parkićem unutar..

Ovo je dobra vijest:), jer sad ipak malo nakaradno izgleda, kako strši ta nova zgrada. Samo da se ne krene rušit skladni niz na Vukovarskoj ..(onaj dio preko puta Izolirke). E sad kako ukoponirat te nove peterokatnice na Huttlerovoj s katnicama na Vukovarskoj..

LAMPAŠ8
November 27th, 2009, 07:10 PM
Ovo je dobra vijest:), jer sad ipak malo nakaradno izgleda, kako strši ta nova zgrada. Samo da se ne krene rušit skladni niz na Vukovarskoj ..(onaj dio preko puta Izolirke). E sad kako ukoponirat te nove peterokatnice na Huttlerovoj s katnicama na Vukovarskoj..

mislim da će massa radit taj posao,.
na toj vukovarskoj mene živciraju one bašče pored pruge...to je stvarno nakaradno..

oriontrail
November 27th, 2009, 07:23 PM
Po meni treba popuniti prostor od Drave do Tvrđavice. Naravno ostaviti pojas uz Dravu...a idealno bi bilo kad bi se sjeverno od tog zelenog pojasa napravio neki lijepi niz lijepih zgrada/nebodera.

Semper Fidelis
November 27th, 2009, 07:27 PM
fasada zgrade na divaltovoj koja se završava je narančaste boje,barem jedan dio koji sam vidio..:nuts:

onaj trgovački centar na jugu mi se sviđa,vrlo je neobičan,ljudi unose robu i pripremaju za otvorenje...jedino mi se ne sviđa okoliš kako je sređen ,staze i prilazi..

^^Meni STC izgleda super. Nije klasicni trg centar. Dosle su i drugi proizvodaci koje dosad nismo imali. :cheers: Otvorenje je valjda u srijedu:)

Vidio sam i to na hutlerovoj:okay: Samo da se uklopi u onu zgradu pored.

brca1001
November 27th, 2009, 07:45 PM
Evo ga malo sam doradio onu moju sliku iz prvog posta.

http://i47.tinypic.com/ixwh1y.jpg

Bracika, šta ti nije jasno!?:lol:

http://i47.tinypic.com/a9mk4n.jpg

I onda je svizac zamoto čokoladu:hilarious

deki os
November 27th, 2009, 07:49 PM
ej a zaboravili ste i dio pampasa koji će se sigurno urbanizirati, onaj dio od kanižlićeve do hipodroma.:)

brca1001
November 27th, 2009, 07:50 PM
Znači odjebat Remizu i tamo rokat zgrade, pa onda te bašće kod pruge, tu treba produžit Sjenjak, Olt sravnit za zemljom i nastavit s VBK. Tako da se zaokruzi kampus zgradama. A preko Drave strog nisko prizemne kuće. A kasnije možda 2, max 3 etaže. Jedino sam ostavio pod ? Dio preko puta bijele lađe. Nisam siguran da li da ostavljam zeleni pojas ili ipak da samo taj mali dio urbaniziram jednako kao što je gornji grad. Pa da na tom malom dijelu stvarno imamo ono što se kaže rijeku u gradu. U ostalim djelovima strogo pazit na zelenilo i parkove..

esseker
November 27th, 2009, 08:59 PM
^^ remizu ne moš sravnit jer su te hale zaštićene kao industrijska arhitektura a jednom kad remiza odseli, te se hale mogu lijepo iskoristiti za kulturne sadržaje kao recimo muzej tramvaja.

Ne treba samo rušiti.

Evo kako su u Ženevi lijepo staru elektranu pretvorili u koncertnu dvoranu:
http://switzerland-geneva.com/images/hydroelectricplant.jpg

brca1001
November 27th, 2009, 09:27 PM
predepresivno izgleda taj dio, a lokacija je predobra, do luke tranzit. Dušu dalo za zgrade. A od industrijske arhitekture svakako zaštititi ono što i struka smatra vrijednim: kožaru, mobiliju, šibicaru. I onu zgradu pored kolodvora (traktor centar). Svilana kao povijest je važna, ali čisto kao arhitektonsko zdanje i nema neku vrijednost. Naravno ostaviti onu ploču i neki ostatak kao podsjetnik. Olt isto predepresivno izgleda, pa ono što su djeca nacrtala na zidovima je najljepše na tom, i baš pokazuje da bi i djeca uljepšala neke stvari kad bi mogli.

Brko
November 28th, 2009, 02:19 PM
...nije sve tako sivo kad imaš s nekim otić na biro...

PANIKA U KBC-U OSIJEK BEZ POSLA OSTAJE GOTOVO 200 DJELATNIKA
KBC u minusu 300 milijuna kuna, država traži otpuštanja

OSIJEK - S obzirom na činjenicu da se dug Kliničkog bolničkog centra Osijek popeo na 300 milijuna kuna, a ova ustanova ima gotovo 800 zaposlenih viška, Ministarstvo zdravstva uputilo je hitan zahtjev za smanjenjem broja zaposlenih u ustanovi koja je samo prije 10 dana dobila status KBC-a. Ova informacija izazvala je pravu paniku među zaposlenim osobljem, a već u prvom valu bez posla će navodno ostati 180 djelatnika. Naime, uprava bolnice donijela je odluku da se prvo riješi zaposlenih na određeno vrijeme, odnosno svih kojima ugovori istječu u studenom i prosincu, iako je među tim brojem i velik dio medicinskog kadra.
- Radio sam na Onkologiji 10 mjeseci, a nisam primljen kao zamjena, već zbog povećanog opsega posla. Ugovor mi istječe 18. prosinca, te mi je rečeno kako neće biti produžen. No, nisam jedini, jer samo na ovom odjelu bez posla će ostati još osam medicinskih sestara i pet spremačica. Činjenica je da je previše teških bolesnika, a premalo osoblja. Opseg posla se nije smanjio, pa našim otpuštanjem bolesnicima neće imati tko odnijeti niti čašu vode, uvjeren je medicinski tehničar D.D.
Još je gora situacija na Klinici za internu medicinu gdje će bez posla ostati 40 sestara i tehničara, a smanjenje djelatnika dogodit će se čak i na Klinici za infektologiju, gdje je doslovno opsadno stanje zbog svinjske gripe. Upućeni upozoravaju kako je najveći problem osječke bolnice razmjer medicinskog i nemedicinskog kadra, koji je navodno dosegnuo omjer 50 : 50 posto, a većina administracije zaposlena je na neodređeno.
U Ravnateljstvu KBC-a tvrde kako su sličan naputak dobile sve hrvatske bolnice. Odluku o konkretnim rezovima u KBC-u i točnom broju raskida ugovora na određeno donijet će Upravno vijeće bolnice, a njihove odluka bit će poznate u ponedjeljak.

NA 3.168 ZAPOSLENIH SAMO 435 LIJEČNIKA
Prema posljednjim podacima, u KBC-u Osijek je zaposleno 3.168 djelatnika, od čega je samo 435 liječnika i 1.200 medicinskih sestara. Uzmemo li u obzir još i specijalizante, i inženjere pokazuje se kako bolnica nema više od 1.800 osoba medicinske struke. Istodobno, bolnica za 2010. godinu, unatoč novom naslovu, nije dobila ni kune za kapitalne investicije.

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=1&ID_VIJESTI=117307

oriontrail
November 28th, 2009, 07:10 PM
...nije sve tako sivo kad imaš s nekim otić na biro...

^^E da nije žalosno, pišao bih od smjeha na ovo.

KKomarac
November 29th, 2009, 02:31 AM
Ok, tema je za raspravu,ali ne bas u CU... ;)

pandorina-kutija
November 29th, 2009, 11:48 AM

Upravo tako, megalomanski...Još kad samo pomislim kako slika obuhvaća tek 2/3 ukupne površine...vrhunski...Inače, početkom iduće godine provest će se novo satelitsko slikanje Hrvatske, a time i Osijeka od strane Google Eartha, pa ćemo moći vidjet grad iz nove perspektive i usporediti ga sa onim iz 2006.:banana:

Semper Fidelis
November 29th, 2009, 12:58 PM
Inače, početkom iduće godine provest će se novo satelitsko slikanje Hrvatske, a time i Osijeka od strane Google Eartha, pa ćemo moći vidjet grad iz nove perspektive i usporediti ga sa onim iz 2006.:banana:

A Hvala Bogu!:cheers: imamo 3 godine straru sliku:bash:

Vec je i vrijeme da nova dode:cheers:

LAMPAŠ8
November 29th, 2009, 03:59 PM
malo fotki iz donjeg grada

robna kuća doma

http://i49.tinypic.com/aub1iq.jpg

http://i46.tinypic.com/f9kym8.jpg

http://i45.tinypic.com/hrxb9u.jpg

LAMPAŠ8
November 29th, 2009, 04:01 PM
http://i46.tinypic.com/15cymi9.jpg

http://i48.tinypic.com/eiqgt0.jpg

http://i45.tinypic.com/rcrkmx.jpg

KKomarac
November 29th, 2009, 04:34 PM
http://i45.tinypic.com/rcrkmx.jpg

Ne moze proc' bez bar jednog specijalca koji se mora zabarikadirat :nuts:
Ipak,ove zgrade u Donjem su solidne u usporedbi s centrom,strosikom i nekima na divaltovoj - ali zadrzao se prepoznatljiv osjecki urbanisticki stil "krezubizam" :ohno:

brca1001
November 29th, 2009, 04:41 PM
[QUOTE=LAMPAŠ8;46984157]malo fotki iz donjeg grada

robna kuća doma

http://i49.tinypic.com/aub1iq.jpg

Ugodno sam iznenađen Domom:), ali one 2,3 zgrade u samoj unutrašnjosti starog Donjeg grada:ohno: Valjda su zabranili to novim GUP-om, ono su ipak povijesne kućice..

Semper Fidelis
November 29th, 2009, 06:10 PM
WOW Doma:shocked: stvarno je super ispala. Još kad se donji dio sredi:cheers: Onaj dio na zadnjem katu mi je savršen za neki restoran:)

Seyzmo
November 29th, 2009, 10:14 PM
Inače, početkom iduće godine provest će se novo satelitsko slikanje Hrvatske, a time i Osijeka od strane Google Eartha, pa ćemo moći vidjet grad iz nove perspektive i usporediti ga sa onim iz 2006.:banana:

Pandora, kako si saznao za ovo?
Jesi i ti iz OS?

renco
November 30th, 2009, 08:02 AM
Imaš slike nekih dijelova Hrvatske i iz ove godine,samo ih Google nije stavio online,.tako je pitanje dali će i te staviti.

Semper Fidelis
November 30th, 2009, 04:30 PM
http://i46.tinypic.com/dhfzf6.jpg

http://i49.tinypic.com/w818gp.jpg

:cheers:

Seyzmo
November 30th, 2009, 06:11 PM
Bio sam vrlo skeptican prema ovom trgovackom centru, ali moram priznati da sam jako ugodno iznenadjen.
Odlicno izgleda.:cheers:

Semper Fidelis
November 30th, 2009, 06:18 PM
Izgleda super, al izgleda da ce se iz trgovine u trgovinu moci samo ulaziti izvana. Ili mi se čini.

deki os
November 30th, 2009, 06:23 PM
stvarno fora izgleda. kad se sjetim na što je taj prostor izledao prije godinu-dvije, ovo je sad super.:cheers:

pandorina-kutija
November 30th, 2009, 07:01 PM
Pandora, kako si saznao za ovo?
Jesi i ti iz OS?

Rođeni Osječanin, živim u Osijeku, Retfala...informacija iz prve ruke, jedan kolega mi je rekao da je to čitao na netu.

cayenneos
November 30th, 2009, 07:16 PM
http://i49.tinypic.com/35mmt6e.jpg

http://i48.tinypic.com/20qjm1z.jpg

cayenneos
November 30th, 2009, 07:17 PM
http://i45.tinypic.com/28rgr5w.jpg

cayenneos
November 30th, 2009, 07:18 PM
http://i50.tinypic.com/mceqoh.jpg

cayenneos
November 30th, 2009, 07:20 PM
http://i50.tinypic.com/35kpok4.jpg

brvnara
November 30th, 2009, 07:20 PM
wow, super slike...

de skuzite koja se zgrada najvise istice na ovoj slici a da nije eurodom...http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=47046699&postcount=3609
hint: prema lijevom cosku slike

cayenneos
November 30th, 2009, 07:24 PM
wow, super slike...

de skuzite koja se zgrada najvise istice na ovoj slici a da nije eurodom...http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=47046699&postcount=3609

Uz onu "lijepu" na Divaltovoj, ovo je vrhunac neukusa. Tko je za ovo dao suglasnost treba ga u Lepoglavu, ili Goli otok, samo da postoji.
I meni je odmah upala u oko.:bash:

cayenneos
November 30th, 2009, 07:26 PM
Ovoj ovdje nije mjesto ali nema veze. Meni je lijepa

http://i50.tinypic.com/2i6kk0g.jpg

Semper Fidelis
November 30th, 2009, 07:28 PM
Odlične slike cayenne!:applause:

wow, super slike...

Čim mi se slika otvorila odmah sam ju primjetio:rofl:

cayenneos
November 30th, 2009, 07:31 PM
¸Višnjevac, a moždai mali dio Josipovca

http://i48.tinypic.com/s5jqf6.jpg

Semper Fidelis
November 30th, 2009, 07:34 PM
Jedva vidiš Višnjevac a di Josipovac:D

A vid ono žuto čudovište:nuts::nuts:

deki os
November 30th, 2009, 07:38 PM
super slike!:cheers:
samo ne kontam kako nisu napravili cjelokupnu infrastrukturu za retfalu jug (1.etapa) gdje bi cesta trebala ići do ravnine sa kolodvorskom.

Seyzmo
November 30th, 2009, 07:43 PM
Rođeni Osječanin, živim u Osijeku, Retfala...informacija iz prve ruke, jedan kolega mi je rekao da je to čitao na netu.

Ajd fala Bogu da imamo i nekoga iz Retfale...da nam slikas ako se sta zbiva tamo, Retfalu najslabije slikamo jer nam je svima daleko.:)

Semper Fidelis
November 30th, 2009, 07:46 PM
Sad ce biti konstrakšn apdejti portanove i novih zgrada:rock::righton:

Nadam se:D

Daka
November 30th, 2009, 07:51 PM
http://i50.tinypic.com/mceqoh.jpg

Ova oduzima dah :nuts: :lol: :cheers: btw. odlične slike :okay:

KKomarac
December 1st, 2009, 09:50 AM
^^
Predobre slike! Ne bi bilo lose ukomponirati ih u neke info ploce po gradu... barem uz kartu grada. :cheers:

A sto se tice Dome, ona ne samo da dobro ugleda, ona se i otvara danas! :cheers:

Osijek.hr

OTVARANJE NOVOOBNOVLJENE ROBNE KUĆE „DOMA“
U 13 sati gradonačelnik Krešimir Bubalo svečano će otvoriti novoobnovljenu robnu kuću „Doma“. (I.Tijardovića 4a).

Edit:

Osijek031.com

Otvorena obnovljena Doma

01.12.2009. 16:49
Vijesti::Gospodarstvo

Obnovljena Robna kuća Doma, teško oštećena u požaru 5. lipnja, danas je kupcima i posjetiteljima otvorila vrata suvremeno uređenog prizemlja i podruma, dok je otvorenje katova najavljeno za veljaču i ožujak sljedeće godine. S obzirom na nešto stariju i slabije pokretnu populaciju koja živi u tome dijelu grada, postavljen je panoramski lift za koji se uporabna dozvola očekuje ovih dana, a uprava pregovara i s nekoliko trgovačkih kuća koje bi nudile robu za takve kupce.

Podrumski prostor Konzuma veličine 2.400 četvornih metara, iz kojega je krenuo požar početkom lipnja, povećan je za 200 „kvadrata“, a u prizemlju dominira i veći prodajni prostor Konikoma, nova cvjećarnica i predstavništvo Fine. Zdravko Jelić, vlasnik Konikoma (koji je vlasnik Slavonijatekstila, u čijem je vlasništvu Doma), najavio je i otvorenje knjižare na jednom od katova, te drugih sadržaja deficitarnih u Donjem gradu.

Požar je samo ubrzao obnovu zgrade stare 20-ak godina, u što su Slavonijatekstil i Konikom uložili približno 14 milijuna kuna. Iako je šteta iznosila 10,7 milijuna kuna, od Croatia osiguranja naplatili su 9,2 milijuna kuna kao naknadu, nakon što je milijun i pol kuna odbijeno na amortizaciju zgrade. Na radna mjesta vratilo se i 70 od ukupno 130 zaposlenih u objektu, a ostali će nakon dovršetka obnove katova.

- Postavili smo i najnoviji protupožarni sustav, montiran prvi put u Europi, pa se više ne plašimo požara, rekao nam je Jelić i dodao kako je Konikom danas najveća domaća trgovačka kuća tehničke robe te jedini ima povećanje prometa najmanje deset posto. Pokrili su središnju, sjevernu Hrvatsku i Slavoniju, kaže da odlično rade u Zagrebu, Varaždinu i Bjelovaru, a u četvrtak otvaraju Centar u Koprivnici. Raste im prodaja informatičke opreme koja se stalno razvija, pa u marketing ulažu do tri posto prometa kako bi je predstavili kupcima.

Tekst & foto: Goran Flauder

alek_os
December 1st, 2009, 12:34 PM
ha ne znam, al meni doma izgleda gadno ovako, sva siva, liči na neki bunker.. barem s tih slika koje su bile zadnje na forumu
al još nebi ništa govorio xD vidjet ćemo kak to sve izgleda u cjelini kad ju otvore :cheers:

KKomarac
December 1st, 2009, 05:00 PM
Ne zna se koliko je stanova u vlasništvu Grada
[Vijesti OSTV-a]

Ne zna se koliko je točno stanova u vlasništvu grada. U dva popisa, razlika je u 141 stanu. Tako se ne zna ima li u vlasništvu grada oko 1910 ili 1770 stanova. Revizija koja je trajala dva mjeseca samo je potvrdila ovu činjenicu, a za konačnu točnu brojku, morat će se izaći na teren, rečeno je danas na kolegiju gradonačelnika i suradnika.
:bash:

Brko
December 1st, 2009, 09:32 PM
http://puo.mzopu.hr/default.aspx?id=4065 :)

KKomarac
December 1st, 2009, 09:47 PM
^^
Ma nije moguce! Ovo zvuci predobro da bi bilo istinito... Jednako kao i ona ideja za super brzu zeljeznicu Pecuh-Osijek..

esseker
December 1st, 2009, 09:50 PM
^^ kakva željeznica Osijek - Pecs? Zašto ja tek sad za to čujem? :D :okay:

KKomarac
December 1st, 2009, 09:55 PM
^^ kakva željeznica Osijek - Pecs? Zašto ja tek sad za to čujem? :D :okay:

Pogledaj mislim na Foto, tamo je Orion stavljao neke planove...

Evo s googla: http://infrastruct.wordpress.com/2009/05/31/high-speed-line-pecs-osijek-vinkovci/

Seyzmo
December 1st, 2009, 10:37 PM
http://i48.tinypic.com/m9rlp4.jpg

http://i48.tinypic.com/1ze81n9.jpg

http://i49.tinypic.com/6i8zys.jpg

http://i49.tinypic.com/of3t48.jpg

http://i46.tinypic.com/ixbji9.jpg

http://i46.tinypic.com/2zgsrdc.jpg

brca1001
December 2nd, 2009, 08:44 AM
^^

Malo mi vuče na one Mulholland Drive-ine iz šezdesetih. Još samo fali, da ti neka riba donese na rolama šejk i kolu:cheers: I naravno Ford Thunderbird ili Corvetta:lol:

brvnara
December 2nd, 2009, 09:02 AM
Pa dobre su se marke tu otvorile, ali zar nije Semper Fidelis pricao da ce tu biti neka veleprodaja, ili ja nisam dobro procitao?

Escalade
December 2nd, 2009, 10:48 AM
Sretan vam dan Grada Osijeka!!! :cheers::cheers::cheers:

http://www.osijek031.com/slike/novosti/2006_11_21_osijek_ljubavna_prica_monografija-aero.jpg

esseker
December 2nd, 2009, 11:01 AM
^^ pridružujem se čestitkama! Liebe Essek, alles gute zum Geburtstag ;)

Semper Fidelis
December 2nd, 2009, 02:00 PM
Sretan Dan Grada Osijeka! :cheers:

Uz 200 Godina Slobodnog I Kraljevskog!:cheers:

http://i50.tinypic.com/2kj4ia.jpg http://i50.tinypic.com/4kzqbk.jpg

Seyzmo
December 2nd, 2009, 02:41 PM
Pridruzujem se cestitkama!:)

LAMPAŠ8
December 2nd, 2009, 03:18 PM
BUBALO ZA 031

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=22905

Pri kraju je izrada proračuna za iduću godinu. Što će on donijeti Osječanima?

- Prioritet nam je ravnomjeran razvoj grada, te na takav način koncipiramo proračun. Zbog globalne i lokalne krize, ali i naslijeđenih obveza koje su bile oko 100 milijuna eura, štedjeli smo gdje god smo mogli. Ipak, podvukli smo crtu i nagodinu krećemo s novim projektima, od obnove osnovnih škola nadalje. Radit ćemo desetak novih cestovnih pravaca, no posebno nas brine što HAC i HC još nisu napravili plan za koridor 5C i južnu obilaznicu. Radit ćemo na jačanju mjesne samouprave, a u gradskim tvrtkama očistiti bilance. Tražimo da u idućoj godini posluju s pozitivnom nulom. Isto tako, građani više neće iz svojih komunalnih usluga plaćati nečije promašene poslovne poteze. Imamo dosta socijalnih programa kojima ćemo pomagati doista najugroženijima i nezaposlenima. Nećemo zaboraviti ni branitelje. Fokusirani smo na gospodarsku zonu Tenja, čije punjenje počinje iduće godine. Bitan nam je i sport. Gradit ćemo novu gimnastičku dvoranu te razvijati školski sport. Dat ćemo novo svjetlo Osječkom ljetu kulture, voditi brigu o kvalitetnim udrugama, a očekujem i bolju suradnju s Umjetničkom akademijom. Jedan od prioriteta nam je rješavanje pitanja gradskog stambenog fonda. Želimo ukloniti ruševine, a gradu vratiti njegove zelene vrpce.

* Kakav će, dakle, Osijek biti do sljedećeg Dana grada?

- Osijek će biti u boljoj situaciji. Nećemo prodavati obiteljsko srebro, nego razvijati i graditi grad. Osijek će plaćati svoje račune, a ne biti generator nelikvidnosti, bit će partner poduzetnicima, a na dozvole se neće čekati duže od 30 dana, rodiljne naknade će biti veće što je veći broj djece, mlade obitelji će imati potporu Grada za rješavanje prvog stambenog pitanja, a najbolji sportaši, učenici i studenti stipendije... Osijek se mora razvijati i uhvatiti korak s vremenom u kojemu živimo. Osijek mora postati metropola, što i zaslužuje.

Promovirati osječke brendove izvan Hrvatske

Kada govorimo o EU fondovima, u idućoj godini očekujem dosta pozitivnih rješenja za naše projekte. Nekoliko gradova prijatelja smo već posjetili, želimo nastaviti suradnju na razini kulture i sporta, ali i proširiti se na gospodarsku suradnju.

Također, očekujem da okrunimo višegodišnju suradnju s Vicenzom. Posvetit ćemo posebnu pozornost potporama u poljoprivredi, ali i promovirati osječke brendove izvan Hrvatske. Nastavljamo s projektima izrade nogostupa i javne rasvjete, za što ćemo dio sredstava koristiti iz EU fondova. Također, želimo biti grad prijatelj djece, a do 2015. i grad bez barijera za invalide.

bosco
December 2nd, 2009, 07:19 PM
Lijep pozdrav svima na ovom forumu. Evo prije tri tjedna bio sam s obitelji u Osijeku te sam zakapario stan. Nakon dugo promišljanja moja definitivna odluka je bila Osijek jer je prelijep grad i baš po mjeri čovjeka. Pročitao sam sve dosadašnje postove te se pridružujem vašem društvu ako me primate. Radujem se što ću u dogledno vrijeme biti stanovnik Osijeka. Evo toliko za prvi put. Sretan vam svima dan grada.

esseker
December 2nd, 2009, 07:49 PM
Pročitao sam sve dosadašnje postove te se pridružujem vašem društvu ako me primate. Radujem se što ću u dogledno vrijeme biti stanovnik Osijeka.

Dobro došao! :)

E ajd kad si već tu, a znam da su Novogradiščani tehnički potkovani, da te pitam za savjet... Pukla mi je špandrcina na cincilatoru. Što da radim??? Da promijenim gefufnu možda?

KKomarac
December 2nd, 2009, 07:53 PM
Lijep pozdrav svima na ovom forumu. Evo prije tri tjedna bio sam s obitelji u Osijeku te sam zakapario stan. Nakon dugo promišljanja moja definitivna odluka je bila Osijek jer je prelijep grad i baš po mjeri čovjeka. Pročitao sam sve dosadašnje postove te se pridružujem vašem društvu ako me primate. Radujem se što ću u dogledno vrijeme biti stanovnik Osijeka. Evo toliko za prvi put. Sretan vam svima dan grada.

Primamo te samo ako nisi kupio stan u jednoj od nasih krezuboidnih novogradnji (za stan u onoj lijepoj bijelo-plavoj na Divaltovoj ti slijedi smrtna kazna :lol:) :lol:

Salim se, dobrodosao :cheers:

Svrati u Birtiju na tecaj "essekerskog" i na jedno osjecko pivo :D

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=788576&page=568

Frnjchuga031
December 2nd, 2009, 08:27 PM
Sretan nam svima 'Dan Grada Osijeka !'

http://www.osijek031.com/galerija/albums/userpics/13293/2009_05_17_grafit_osijek_nadalin_823.JPG

Brko
December 2nd, 2009, 08:39 PM
Proračun za 2010 će iznositi oko 500 milijuna kuna od čega će oko 40 milijuna kuna otići na vraćanje postojećih dugova. :cheers:

brca1001
December 2nd, 2009, 08:53 PM
Dobro došao bosco:hi:, i izviksaj si tu šulju da ti bude gemitlih:rofl:

Ček da sad rasčistimo jednom za svagda...

historicizam

http://i45.tinypic.com/2a619xj.jpg

historicizam - mix.. po krovu barok revival + carski neoklasicistički

http://i46.tinypic.com/23kde8y.jpg

historicizam, mada ove zakrivljene linije na krovu malo vuku na secesiju
Bidermeier?
http://i46.tinypic.com/99gkk9.jpg

ova mi je dvojbena, ali ipak historicizam (mada ima elemenata secesije i art-decoa). Bidermeier
http://i47.tinypic.com/35n30gz.jpg

historicizam? Bidermeir..
http://i50.tinypic.com/ncc9sj.jpg

Kontam da je većina ovih za koje nismo sigurni da su secesija, bidermeier..

bosco
December 2nd, 2009, 09:25 PM
Hvala na dobrodošlici. Odmah ste me zasuli sa essekerskim slengom. No dobro valjda ću se već nekako snaći i naučiti. Pogodili ste. Stan će biti u Divaltovoj i nemojte me ubiti. Zgrada se tek počinje graditi i sigurno neće biti ružna kao neke. Fasada je bijela pa mislim da će proć. Neće biti kičasta.

deki os
December 2nd, 2009, 09:34 PM
bosco dobrodošao!:cheers:
nadam se da će ti se svidjeti život u osijeku.;)

Semper Fidelis
December 2nd, 2009, 09:37 PM
Hvala na dobrodošlici. Odmah ste me zasuli sa essekerskim slengom. No dobro valjda ću se već nekako snaći i naučiti. Pogodili ste. Stan će biti u Divaltovoj i nemojte me ubiti. Zgrada se tek počinje graditi i sigurno neće biti ružna kao neke. Fasada je bijela pa mislim da će proć. Neće biti kičasta.

Eto mozes nas onda obavještavati kako ide izgradnja:D

Još jednom dobrodošao!:cheers:

esseker
December 2nd, 2009, 10:53 PM
^^ Brca, zar nije ova zadnja zgrada čista secesija? Vidiš kako je razigrana, a ima i one tri karakteristične štrafte.

La_Linea
December 3rd, 2009, 06:48 AM
^^ Brca, zar nije ova zadnja zgrada čista secesija? Vidiš kako je razigrana, a ima i one tri karakteristične štrafte.

Secesija bih uvijek rekao, tražim čak elemente nekakvog eklektizma... šta ja znam. Mene još više zbunjuje onaj kič rokoko u secesijskom nizu Europske avenije :D

Inače za sve nedoumice preporučujem:

http://katalog.nsk.hr/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?Search_Arg=secesija+slobodnog&SL=None&Search_Code=TALL&PID=wa3XPYhi4pihfElxdXg6JS117g3i4&SEQ=20091203064329&CNT=20&HIST=1

Izdana je takva i o moderni:

http://katalog.nsk.hr/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?Search_Arg=osje%C4%8Dka+arhitektura&SL=None&Search_Code=TALL&PID=wa3XPYhi4pihfElxdXg6JS117g3i4&SEQ=20091203064329&CNT=20&HIST=1

La_Linea
December 3rd, 2009, 06:56 AM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Stadttempel_Vienna_September_2006_012.jpg

Biedermeier

brca1001
December 3rd, 2009, 09:36 AM
tako je ova zadnja je i meni odma pala na pamet da je secesija, ali sam htio pitat.. Točno ima te štrafte koje su jako karakteristične za secesiju (sec. namještaj), i sva je neka ko torta..
Ostaje jedina prava nedoumica, a to je zgrada croatia osiguranja..(ima elemenata, ali..?)

neo091
December 3rd, 2009, 09:46 AM

dobrodošao! :cheers::cheers:

oriontrail
December 3rd, 2009, 05:47 PM
U Osijeku a i dalje po RH ima malo zgrada koje su čista secesija. Najčešće je to miješano s art decoom i historicizmom. A opet, osječani su oduvijek bili posebni pa su eksperimentirali i nekad i namjerno miješali stilove. To se održalo do danas - pogledajte OTOS :bash::banana:

esseker
December 3rd, 2009, 07:44 PM
^^ :lol: mislim, nažalost da to u tom slučaju nije rezultat igre sa stilovima već jednostavno sklonost kiču :nuts:

bosco
December 3rd, 2009, 09:04 PM
Evo mene bi zanimalo da li u Osijeku osim ovih pojedinačnih zgrada i Europske avenije ima još zgrada u tom stilu ili možda cijela ulica i da li grad brine o fasadama ili je to privatno vlasništvo. Pogotovo Europska avenija je prelijepa, a bila bi još ljepša da se obnove sve fasade koje trebaju obnovu.

Semper Fidelis
December 3rd, 2009, 09:11 PM
Nesto je gradsko nesto privatno. Ovo privatno je ugl zapušteno. Ali ima i lijepih primjera:okay:

Meni je npr najviše zao sto se nesredi onaj "mali dvorac" u radicevoj. Eto on je u privatnom vlasništvu.

Semper Fidelis
December 3rd, 2009, 09:25 PM
Došla su nam 2 ovakva busa. Nema zadnjih vrata, a prednja su jednokrilna.

http://i265.photobucket.com/albums/ii218/1142007/IMG_0348_Osijek_Man_Lions_City.jpg

Autobusi.org

oriontrail
December 3rd, 2009, 10:26 PM
Kako nema zadnjih vrata? Šta će se ljudi naguravat kroz cijeli bus?

Seyzmo
December 4th, 2009, 08:27 AM

To se cak kosi i sa sigurnosnim pravilima.

LAMPAŠ8
December 4th, 2009, 09:39 AM

možda će se vozit na linijama koje nisu natrpane ljudima,a oni preusmjerit na ove malo jače..

Semper Fidelis
December 4th, 2009, 12:20 PM

To se cak kosi i sa sigurnosnim pravilima.

možda će se vozit na linijama koje nisu natrpane ljudima,a oni preusmjerit na ove malo jače..

Bus bi trebao voziti po linijama koje nisu u gradu, znaci do prigradskih naselja. Za takve stvari je valjda napravljen.

bosco
December 4th, 2009, 03:48 PM
Ljudi tebam pomoć. Pitao me prijatelj u kojem kvartu će mi biti stan a ja baš nisam bio siguran. Pod koji kvart spada početak Divaltove. Sjenjak je preko puta ili je Jug I. Vi ćete to bolje znati. Inače koliko kvartova ima u Osijeku i koji su. Možda su ovo vama smješna pitanja no ja sam u Osijeku bio u životu možda osam puta a ipak sam definitivno odlučio doći živjeti u Osijek da popravimo malo demografsku sliku Osijeka prije popisa stanovništva kada svi pričaju da je u Osijeku sve manje stanovnika.

Semper Fidelis
December 4th, 2009, 03:57 PM
Ljudi tebam pomoć. Pitao me prijatelj u kojem kvartu će mi biti stan a ja baš nisam bio siguran. Pod koji kvart spada početak Divaltove. Sjenjak je preko puta ili je Jug I. Vi ćete to bolje znati. Inače koliko kvartova ima u Osijeku i koji su. Možda su ovo vama smješna pitanja no ja sam u Osijeku bio u životu možda osam puta a ipak sam definitivno odlučio doći živjeti u Osijek da popravimo malo demografsku sliku Osijeka prije popisa stanovništva kada svi pričaju da je u Osijeku sve manje stanovnika.

Ma pusti price da je Osijek sve manji;) Da si zivio stalno u Os kao mi onda ti ove brojke o sve manje ljudi izgledaju smijesno:)

Pa početak divaltove bi bio Jug 1. A preko puta bi bio Sjenjak.

U Os imas Retfala, Ind četvrt, Jug 2, Tvrđa, Novi grad, Donji Grad, Gornji grad, Tvrđavica. To bi trebali biti mjesni odbori. E i još da onaj dio kod Briješća.

A sad kvartovi su druga stvar. Ima ih puno više nego ovako gledano.

Semper Fidelis
December 4th, 2009, 03:59 PM
Recesija, ljudi nemaju novaca, štedimo:nuts:

Sad sam prolazio kraj STC-a. Pa to je sam takva gužva... Užas. :crazy:

brca1001
December 4th, 2009, 04:05 PM
Ja mislim da ti spadaš pod četvrt Novi grad, kad bi išao glasovat na lok. izborima. E sad tako se nekad to zvalo (ono što je nekad bio Novi grad, sada jel' nije više). Al nemogu ti ovak odgovorit. Mogao bi biti i Jug I, ovisi koliko daleko u Divaltovoj. U biti ti si Jug, reci svima jug, samo se za jug 2 posebno naglašava (to ti je poslje igrališta LI0, Reihl-Kirova je granica).
Firtlova ima dosta: Retfala, Gornji grad, Tvrđa, Vijenac, Sjenjak, Donji grad, Jug, Jug 2, Industrijska četvrt (Mačkamama odn. Bosutsko). To su velike četvrti a ima i puno manjih..

bosco
December 4th, 2009, 04:10 PM
Ma pusti price da je Osijek sve manji;) Da si zivio stalno u Os kao mi onda ti ove brojke o sve manje ljudi izgledaju smijesno:)

Pa početak divaltove bi bio Jug 1. A preko puta bi bio Sjenjak.

U Os imas Retfala, Ind četvrt, Jug 2, Tvrđa, Novi grad, Donji Grad, Gornji grad, Tvrđavica. To bi trebali biti mjesni odbori. E i još da onaj dio kod Briješća.

A sad kvartovi su druga stvar. Ima ih puno više nego ovako gledano.

Ako sam dobro shvatio, Sjenjak je kvart u mjesnom odboru Novi grad kao i Jug 1 i Uske njive?

Semper Fidelis
December 4th, 2009, 04:32 PM
Ako sam dobro shvatio, Sjenjak je kvart u mjesnom odboru Novi grad kao i Jug 1 i Uske njive?

Tako je:)

Frnjchuga031
December 5th, 2009, 03:26 PM
Morao sam ovo stavit ovdje... Slučajno vidih na bijelo-plavima...
ludilo... :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Francis,_Duke_of_Teck

''Francis, Duke of Teck (Francis Paul Charles Louis Alexander; 28 August 1837 – 21 January 1900), was a member of the British Royal Family, the father of Queen Mary.''
''Francis was born on 28 August 1837 in Esseg, Slavonia (now Osijek, Croatia).''

oriontrail
December 5th, 2009, 07:17 PM
Kul!
Eto ima jako puno podataka o Osijeku koji su zanimljivi, a nitko ne zna!

Evo zanimljivost o MOSTU prema Dardi:

''Sulejman II. i Osijek neraskidivo su
povezani, ponajprije preko slavnog
mosta, tada najdužega mosta na
svijetu i s duljinom od 8 km jednog
od najdužih mostova ikad izgrađenih.
Most su nazivali 8. svjetskim čudom
i bio je najveća i najpoznatija
građevina u tadašnjoj Europi.

Govori se da se most navodno gradio
tek dva tjedna, a gradilo ga je
čak 25.000 ljudi.''

LAMPAŠ8
December 5th, 2009, 07:50 PM
Kul!
Eto ima jako puno podataka o Osijeku koji su zanimljivi, a nitko ne zna!

Evo zanimljivost o MOSTU prema Dardi:

pročitaj detaljno članak o tvrđi u istoimenom threadu..imaš više informacija o mostu...:cheers:

bosco
December 5th, 2009, 08:03 PM
Baš me zanima kako je okićen Osijek pred blagdane pogotovo noću. Da li netko namjerava staviti koju sliku predblagdanskog ugođaja u Osijeku.

LAMPAŠ8
December 5th, 2009, 08:17 PM
Baš me zanima kako je okićen Osijek pred blagdane pogotovo noću. Da li netko namjerava staviti koju sliku predblagdanskog ugođaja u Osijeku.

^^probat ćemo staviti u photo thread osijek...:cheers:

http://www.nova-lux.hr/

.....pogledajte u galeriji pod brojem 5 i 7 zadnje simulacije rasvjeta u tvrđi...baš tako sam i ja nešto zamišljao...
..ovo bi podiglo tvrđu na sasvim novu razinu...

oriontrail
December 5th, 2009, 09:48 PM
pročitaj detaljno članak o tvrđi u istoimenom threadu..imaš više informacija o mostu...:cheers:

Pročitao sam sve, super je članak!
I karte koje prikazuju što je gdje bilo za vrijeme Rimljana, Turaka...
:D

Semper Fidelis
December 6th, 2009, 12:13 AM
DOMA

http://i45.tinypic.com/2v8iv6p.jpg

http://www.031photonews.com/galview.php?gid=782009123401151064&kid=4&pgal=2

Frnjchuga031
December 6th, 2009, 12:17 PM
Lijepo Doma izgleda... ;)

BTW: Ovdje je zamrlo zadnjih dana... I to žešće... :(

Semper Fidelis
December 6th, 2009, 12:25 PM

Pa nema tebe:(

E ocemo par stranica sada malo? :spam1::spam1:

:D:D

svarto
December 6th, 2009, 12:46 PM
imam osjecaj da ce doma svakog trenutka poletiti, bas nekak svemirski izgleda..svidja mi se:D

LAMPAŠ8
December 6th, 2009, 12:49 PM
Lijepo Doma izgleda... ;)

pa zamrlo je ko i na tržištu...imaš portanovu avenue mall,mogo bi obić...:)

Semper Fidelis
December 6th, 2009, 12:50 PM
Ja mozda odem neko gradilište obici, da vidim uzivo kako to napreduje. Zainteresiranih? :D

Frnjchuga031
December 6th, 2009, 01:08 PM
Ja mozda odem neko gradilište obici, da vidim uzivo kako to napreduje. Zainteresiranih? :D

Kad ideš ?

Semper Fidelis
December 6th, 2009, 01:14 PM
Kad god zelis? Mislio sam tam popodne oko pola 3, 3 dok nije mrak.

Escalade
December 6th, 2009, 03:01 PM
Osječki hotelijeri zaradili 15 posto više nego prošle godine

Dok hotelijeri u gradovima na Jadranu nisu posebno zadovoljni zaradom u ovoj godini, u Osijeku je situacija bitno drukčija. Gotovo će svi 31. prosinca zaključiti poslovanje sa zaradom većom nego lani.

No, kako kažu, dobro poslovanje u godini na izmaku nije rezultat adekvatne promidžbe Osijeka kao destinacije za odmor, već čak četiri velike sportske manifestacije kojima je grad bio domaćin.

- Unatoč krizi, već sada mogu sa sigurnošću reći kako smo ove godine ostvarili promet minimalno za 15 posto veći nego lani. Naravno, zadovolji smo, no svjesni smo da će biti teško ovakav rezultat ostvariti iduće godine. Naime, bolju zaradu možemo zahvaliti rukometu, streljaštvu i gimnastici te zaljubljenicima u ove sportove, koji su punili naš hotel, kaže Ante Katavić iz hotela Mursa.

Od Svjetskog prvenstva u rukometu, Europskog prvenstva u streljaštvu, Svjetskog kupa u gimnastici i međunarodnog turnira u ritmičkoj gimnastici, nisu profitirali samo veliki hoteli. Prometom i popunjenosti kapaciteta na račun sportskih događaja zadovoljni su i u privatnom smještaju, pansionima i malim obiteljskim motelima.

- Zarada će biti veća za gotovo 20 posto, a na dijelu tog profita možemo zahvaliti sportu. S obzirom na to da smo kapacitete proširili tek neposredno uoči rukometnog prvenstva, tu smo nešto manje profitirali, iako i dalje daleko više od očekivanog. No, zato smo bili odlično popunjeni u vrijeme EPSO-a kada smo ugostili cijelu reprezentaciju Srbije, a puni smo bili i u dane Svjetskog kupa u gimnastici - kaže Damir Vujić, vlasnik obiteljskog hotela "Fitea", s opaskom kako su ugostiteljima u Osijeku velike manifestacije najbolja podloga za stvaranje stalnih gostiju.

Turista malo, osim u vrijeme sportskih događaja

Na internetskim stranicama većine putničkih agencija Osijek se ne spominje, niti ga ima u njihovim aranžmanskim katalozima. A i oni malobrojni koji aranžmane za odmor u Osijeku nude, kažu, ne bilježe poseban interes putnika za srce Slavonije. Nešto je bolja situacija s priljevom turista u okviru individualnih putovanja. No, većina njih nije posebno zainteresirana za Osijek, već za Kopački rit.

brca1001
December 6th, 2009, 04:22 PM
Parangal, koncesionar za održavanje javne rasvjete, odabran je za izvođenje javne rasvjete u 2009. godini, što stoji ukupno 2,276.568 kuna. U gradskom Odjelu za mjesnu samoupravu kažu da je rok završetka ovogodišnjih radova ožujak 2010. godine, a ugovor je potpisan 4. studenoga. Gradu je već fakturirano 414.909 kuna za poslove odrađene u MO, od 1,801.708 ukupno planiranih za MO te za GČ još 474.860 kuna. U GČ-u Retfala uskoro će Bjelolasička i Prenjska ulica imati rekonstruiranu rasvjetu vrijednu 73.860 kuna jer radovi traju, kao i u GČ-u Gornji grad gdje se za 202.200 kuna na dvije lokacije odrađuje Europska avenija, S. Vraza (dječje igralište), Pejačevićeva, Zadarska ulica te Našičko naselje. U GČ Industrijska četvrt za 17.000 kuna osvjetljava se Krbavska ulica i Rijeka dubrovačka. GČ Tvrđa za 37.300 kuna postavlja rasvjetne stupove u Vukovarskoj 126 do 134 (uz prugu Osijek-Dalj). U GČ-u Jug II 61.500 kuna ulažu u bolje osvjetljenje Kaštelanske, Pazinske i ulice Ledine. GČ Donji grad će za 50.000 kuna imati u Nemetinu kod azila za pse 8 rasvjetnih stupova, a u Crkvenoj ulici su već postavljena 4 stupa. GČ Novi grad ulaže 50.000 kuna u poboljšano osvjetljenje Ljubljanske, Stadionskog naselja i Juga I, za što Grad tek treba potpisati ugovor s Parangalom.

Višnjevac i Josipovac

Najskuplji radovi su u Višnjevcu gdje se 700.000 kuna ulaže u Zagrebačku i Svačićevu (u radu), Kovačićevu, Gajevu, Kvaternikovu, Radićevu, prolaz između ulica N.Š. Zrinski i Kvaternikove i za osvjetljenje puta do groblja. Skupa javna rasvjeta s podzemnim napajanjem (395.500 kuna) gradi se u Josipovcu u Ulici kralja Stjepana Držislava i Grgura Ninskog, a završen je posao vrijedan 14.731 kuna. U Poštanskoj i Slavonskoj ulici gradi se rasvjeta na drvenim stupovima vrijedna 137.700 kn.

Investicije u MO

U MO Brijest 30.000 kuna za rasvjetu u Usorskoj ulici (dječje igralište) i Crni put. MO Osijek-Lijeva obala 200.000 kuna daje za Tvrđavicu, rasvjetu između cestovnog i željezničkog mosta, Novu ulicu u Podravlju i u Ulicu E. Savojskog. MO Tenja 53.508 kuna plaća jedno-dva nova svjetla više u ulicama: Zagrebačku, Kovačićevu, Mirnu, Drinsku, Koransku, Dunavsku, Henglovu, na raskrižju Mačekove i Vlačićeve i Ulicu fra Grge Martića. MO Klisa 80.000 kuna ulaže u prenamjenu rasvjete u Dalmatinskoj za Radničku ulicu. U MO Sarvaš tek treba osvijetliti sportska i dječje igralište u Gajevoj, a od ukupno 100.000 kuna HEP-u je plaćeno 7.576 kn za priključak. MO Cvjetno uložit će 30.000 kn (od 50.000) u izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju rasvjete u Ulici kestenova i poprečnim ulicama.

To je ono o čemu dugo već pričamo, ali trebala bi biti znatnija sredstva ulupana u rasvjetu, jer je zaista u nekim djelovima jadna..

Semper Fidelis
December 6th, 2009, 05:20 PM
^^A na nekim prejadna rasvjeta. Pogotovo petlje na obilaznici.

Frnjchuga031
December 6th, 2009, 05:40 PM
Kad god zelis? Mislio sam tam popodne oko pola 3, 3 dok nije mrak.

A jebiga zajebo sam...:ohno:

Semper Fidelis
December 6th, 2009, 05:45 PM
Štas mislio da je ljeto pa ce mrak u 8,9? :lol:

Frnjchuga031
December 6th, 2009, 05:47 PM
Štas mislio da je ljeto pa ce mrak u 8,9? :lol:

Ma ne... Tek sada mi je ošla familija sa obiteljskog ručka... ;)

Semper Fidelis
December 6th, 2009, 05:49 PM
Aha, neka sam ti papaj:D

Ima dana da se obiđe sve to;)

Frnjchuga031
December 6th, 2009, 05:55 PM
A štaš... :D

Seyzmo
December 7th, 2009, 08:36 AM
^^A na nekim prejadna rasvjeta. Pogotovo petlje na obilaznici.

Tamo nije prejadna vec je uopce nema.:lol:

Neznam jeste primjetili, ali ima jedna nova stranica:

http://essekeri.hr/

La_Linea
December 7th, 2009, 06:30 PM
Tamo nije prejadna vec je uopce nema.:lol:

Neznam jeste primjetili, ali ima jedna nova stranica:

http://essekeri.hr/

Jesmo :D

samo su mene izostavili... ts ts ts

LAMPAŠ8
December 7th, 2009, 06:42 PM
ZAVOD ZA STANOVANJE: NA LISTI ČEKANJA VIŠE OD 600 OBJEKATA, A ROK ISTIČE ZA TRI TJEDNA

U gradu etažirano samo stotinjak zgrada

Suvlasnici stambenih zgrada imaju na raspolaganju još samo tri tjedna za provedbu etažiranja nakon kojih će, oni koji to ne učine, biti suočeni s brojim poteškoćama, poput nemogućnosti podizanja hipotekarnih kredita ili diobe obiteljskih nekretnina. A takvih je u Osijek velik broj.
Naime, kako doznajemo u Zavodu za stanovanje unatrag četiri godine etažirano je tek stotinjak osječkih stambenih zgrada, dok provedbu postupka još uvijek čeka njih 600!
- U početku 2006. godine bilo je nekoliko desetaka zgrada prijavljenih za provedbu etažiranja jer tada suvlasnici nisu bili dovoljno informirani o postupku i odredbama iz Zakona o vlasništvu i drugim pravima veznim uz postupak. Kroz tri godine informirali smo suvlasnike o značenju etažiranja pa tako trenutačno imamo više od 600 zgrada prijavljenih za postupak. U Osijeku se etažiranje neće uspjeti provesti do isteka zakonskog roka - kaže Darijan Rudan, direktor Zavoda, uz poziv svim građanima koji još nisu razmišljali o etažiranju kako je pravo vrijeme da to učine. I to bez straha od velikih troškova.
- Cijena etažiranja iznosi od 7 do 15 kuna, plus PDV, po četvornom metru površine objekta. Ako za primjer uzmemo prosječan stan od 50 kvadrata koji se nalazi u prosječnoj zgradi sa sređenim zemljišno-knjižnim stanjem, cijene etažiranja za jedan stan stoji 660 kuna, plus PDV. Ako se uzme u obzir da Zavod za stanovanje odobrava obročnu otplatu na šest mjeseci, dolazimo do prosječne cijene od 135 kuna mjesečno - kaže Rudan te dodaje kako je obročna otplata iz pričuve ili preko općih uplatnica beskamatna.

Bez etažiranja nema kredita
Rudan podsjeća da nakon 1. siječnja iduće godine, prema Zakonu o vlasništvu, ni jedan prostor u objektu neće se moći upisati u zemljišne knjige dok zgrada nije etažirana. A jedini pravi dokaz o vlasništvu nekretnine i dalje će biti izvadak iz zemljišnih knjiga. "Izvadak je nužan za dobivanje hipotekarnih kredita, kupnju ili prodaju nekretnina, diobu obiteljskih nekretnina, ostavinsku diobu te utvrđivanje udjela pojedinih suvlasnika u troškovima upravljanja i održavanja", zaključuje.

LAMPAŠ8
December 7th, 2009, 06:43 PM
NAKON PET GODINA PRIHVAĆEN IDEJNI PROJEKT

Konačno počinje rekonstrukcija OŠ “Višnjevac”!

Osnovna škola “Višnjevac” jedina je gradska škola u kojoj je nastava organizirana u tri smjene. Stoga se projekt rekonstrukcije i dogradnje te škole, nakon čega će se nastava održavati dvosmjenski, smatra prioritetnim u gradskom resoru školstva. Nedavno je na kolegiju gradonačelnika prihvaćen idejni projekt rekonstrukcije te školske zgrade, kao i gradnje sportske dvorane. Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna, a država će sufinancirati 65 posto.
- Ove školske godine imamo nešto manje učenika nego prošle, ukupno 681 i 26 razrednih odjela. U prvi razred krenulo ih je 73, a pohađaju tri razredna odjela. Na žalost, i ovu ćemo godinu, kao i proteklih 20, raditi u tri smjene, u neuvjetnim prostorima - kaže ravnatelj Mato Biuk.
O potrebi rješavanja problema višnjevačke škole priča se već pet godina. Biuk kaže da sada više nije upitno hoće li taj ogroman i zahtjevan posao početi, već kada će to biti. Dodaje kako je tvrtka Daing iz Daruvara, koja se bavi projektiranjem, inženjeringom i uslugama te izradom projekata u arhitekturi, dobila posao za izradu glavnog projekta.
- Oni pripremaju projektnu dokumentaciju, našu školu posjetili su više puta, istražili statiku i odradili geodetski dio posla. Kada naprave glavni projekt, poslat će ga Ministarstvu. Nadamo se da je taj posao pri kraju, jer je rok za njegov dovršetak 7. siječnja - objašnjava ravnatelj Biuk.
Ako projekt bude prihvaćen, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova. Ravnatelj očekuje da će dio posla vezan uz dokumentaciju i raspisivanje natječaja biti gotov do svibnja 2010., kada će početi građevinski radovi

Pet novih učionica

Planirano je da se prvo sagradi nova nastavno-sportska dvorana, koju bi osim učenika škole koristili članovi sportskih klubova iz Višnjevca. Potom bi se trebalo prijeći na uređenje postojeće dvorane za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, koja će biti preuređena u nužne učioničke prostore. Ukupno u školi nedostaje pet učionica, a kad se one dovedu u funkciju, to će biti dovoljno za rad u dvije smjene. Rad u jednoj smjeni i dalje ostaje pusta želja djelatnika ove škole.

LAMPAŠ8
December 7th, 2009, 06:44 PM
NAKON ANKETE I ANALIZE LINIJE GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA UDOVOLJIO ZAHTJEVIMA PUTNIKA

Autobusna linija Uske njive ipak do središta grada

Udruživši se u tarifnu uniju s Panturistom, GPP je racionalizirao poslovanje pa je sada, nakon pilot-projekta s Bizovcem i Petrijevcima, povećan broj polazaka prema Josipovcu i Tenji. Zamjenik direktora GPP-a Josip Nađ kaže kako je dio autobusa koji je prometovao prema Bizovcu i Petrijevcima sada prebačen na linije prema Višnjevcu, Josipovcu i Tenji.
- Sada se neće događati da nam u kratkom roku prođu tri autobusa kroz Josipovac i Višnjevac pa da ih nakon toga nema cijeli sat. Polaske smo kronološki rasporedili ravnomjernije. Također smo produljili autobusnu liniju “Uske njive” do središta grada, jer su testiranja, ankete i analize pokazali da je potreban prijevoz putnika preko Gajevog trga i Ulice Hrvatske Republike do Mačkamame - kaže Nađ.
Izmijenjena trasu linije sada ide iz Drinske ulice od Doma umirovljenika preko Trpimirove, Divaltove, Wilsonove, Delničke, Vatrogasne, Kninske, Kirove, Divaltove, Huttlerove, Vukovarske, Ulice Hrvatske Republike, Županijske i Vinkovačke ponovno u Drinsku ulicu.
- I nadalje ćemo uzimati u obzir peticije i mišljenje građana iz svih dijelova grada, jer GPP mora voditi računa o njihovim potrebama i željama u skladu s mogućnostima i tehničkim kapacitetima - zaključuje Nađ. D.Pejić

Semper Fidelis
December 7th, 2009, 06:46 PM
Konačno počinje rekonstrukcija OŠ “Višnjevac”!

A napokon!:cheers: To je vec davno trebalo krenuti.

LAMPAŠ8
December 7th, 2009, 06:55 PM
A napokon!:cheers: To je vec davno trebalo krenuti.

Ako projekt bude prihvaćen, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova. Ravnatelj očekuje da će dio posla vezan uz dokumentaciju i raspisivanje natječaja biti gotov do svibnja 2010., kada će početi građevinski radovi

Semper Fidelis
December 7th, 2009, 06:58 PM
Pa bar se zna da ce krenuti... ili se nadamo:nuts:

KKomarac
December 7th, 2009, 07:17 PM

I tako ce Osijek (Visnjevac) u 2012 (!?!) dobiti skolu za DVOSMJESNSKI rad :nuts:

Izvrstan temelj za sustizanje kvalitete zivota u nekim drugim gradovima RH, prekrasan...

Escalade
December 7th, 2009, 10:29 PM
Hmmm...čitam da je proračun grada za 2010. godinu 503 milijuna kuna, znači za čak 90 milijuna kuna MANJI nego što je bio za 2009.

I planiraju čak "nevjerojatnih" 100 milijuna kuna za investicije...

bosco
December 7th, 2009, 11:11 PM
Koliko sam čitao ovdje na formumu prošle godine je proračun bio žestoko prenapuhan za vrijeme bivše gradske vlasti. Zato su se morali raditi rebalansi i vraćati dugovi gradskih firmi. Mislim da sam nedavno čuo i na vijestima da je i zagrebački proračun slijedeće godine bitno manji nego ove. Eto ni bogatom Zagrebu ne ide bolje. Puno bitnije je pametno utrošiti tih 100 milijuna kuna za investicije da se to vidi u gradu. Bilo bi zanimljivo usporediti koliki su proračuni drugih gradova u hrv. npr. Rijeke, Zadra, Splita, Varaždina

Escalade
December 7th, 2009, 11:38 PM
Pa mislim da za mnoge gradove nisu doneseni još...

Split je oko 950 milijuna kuna, RIjeka nešto više, Zadar 430 milijuna, VŽ neznam ni odprilike, to sad bubam, al kontam si da je sve tu negdje

nek me ispravi neko ko ima točn(ij)e informacije :)

Trevor McPhee
December 7th, 2009, 11:50 PM
Pa mislim da za mnoge gradove nisu doneseni još...

Split je oko 950 milijuna kuna, RIjeka nešto više, Zadar 430 milijuna, VŽ neznam ni odprilike, to sad bubam, al kontam si da je sve tu negdje

nek me ispravi neko ko ima točn(ij)e informacije :)

Kod nas jesu. Smanjili su ga na 243 milijuna kuna (dosad najveći je bio 2008god. - 315 milja, ovogodišnji rebalansirani cca 260). Čehok ima novu mantru: sve smo kapitalne investicije napravili, sada se okrećemo lakšim temama:bash::lol:

Varaždin je poznat po izuzetno konzervativnoj financijskoj politici (bez zaduživanja, šparen , šparen:ohno:) , pa i nije neki reprezent za usporedbu. Trebalo bi vidjeti kakav je proračun od Pule za slijedeću godinu, oni se ne libe agresivnije proračunske politike.

La_Linea
December 8th, 2009, 06:28 AM
NAKON ANKETE I ANALIZE LINIJE GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA UDOVOLJIO ZAHTJEVIMA PUTNIKA

Autobusna linija Uske njive ipak do središta grada

Udruživši se u tarifnu uniju s Panturistom, GPP je racionalizirao poslovanje pa je sada, nakon pilot-projekta s Bizovcem i Petrijevcima, povećan broj polazaka prema Josipovcu i Tenji. Zamjenik direktora GPP-a Josip Nađ kaže kako je dio autobusa koji je prometovao prema Bizovcu i Petrijevcima sada prebačen na linije prema Višnjevcu, Josipovcu i Tenji.
- Sada se neće događati da nam u kratkom roku prođu tri autobusa kroz Josipovac i Višnjevac pa da ih nakon toga nema cijeli sat. Polaske smo kronološki rasporedili ravnomjernije. Također smo produljili autobusnu liniju “Uske njive” do središta grada, jer su testiranja, ankete i analize pokazali da je potreban prijevoz putnika preko Gajevog trga i Ulice Hrvatske Republike do Mačkamame - kaže Nađ.
Izmijenjena trasu linije sada ide iz Drinske ulice od Doma umirovljenika preko Trpimirove, Divaltove, Wilsonove, Delničke, Vatrogasne, Kninske, Kirove, Divaltove, Huttlerove, Vukovarske, Ulice Hrvatske Republike, Županijske i Vinkovačke ponovno u Drinsku ulicu.

Isšplati se iz grada kuć na Sjenjak onda i busom. Ali do grada je muka. I nikako mi nije jasno zašto nema linija Bikara - Višnjevac, a ima linija ZP-Bikara :nuts:. Dvije krajnje stanice su udaljene 5 minuta hoda.

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 12:09 PM
4.000 kuna za prvu bebu

S početkom 2010. godine Gradska uprava izmijenit će pravilnik koji se odnosi na novčanu pomoć za novorođenčad, potvrdio je gradonačelnik Krešimir Bubalo. Tako će, kada novi pravilnik zaživi, a to bi trebalo biti krajem siječnja, roditelje koji dobiju prvo dijete Grad pomoći s 4.000 kuna. Za drugo dijete dobit će 4.500, treće 5.000, četvrto 5.500…, dakle, za svako iduće dijete iznos se povećava za 500 kuna.

- Pri kraju je izrada novog proračuna, u njemu će biti osigurana sredstava za naknade za novorođenčad, kaže Bubalo.

Također, s početkom iduće godine trebao bi zaživjeti i projekt pomoći mladim obiteljima pri kupovini prvog stana, kojega je "Snaga grada" predstavila u svojoj predizbornoj kampanji. Mlade obitelji tako će, kada budu kupovali svoj prvi stan, dobiti jednokratnu nepovratnu pomoć u iznosu od 7.000 do 10.000 kuna. Želja je, kaže Bubalo, da se osigura po 10.000 kuna, no to će ovisiti o realnim mogućnostima. Drugim riječima, i taj će se projekt morati prilagoditi proračunu koji će, očekuje se, za 2010. godinu biti između 80 i 90 milijuna kuna manji od ovogodišnjeg.

Osijek031

A bolje ista nego nista:cheers:

LAMPAŠ8
December 8th, 2009, 12:32 PM
novoizgrađeni stc na jugu juče

http://i46.tinypic.com/eju5bn.jpg

Escalade
December 8th, 2009, 12:39 PM
^^

Nisam vidio uživo taj STC, ali oprosti za grad od 100 000 stanovnika izgleda malo pre jadno (barem na slikama)

KKomarac
December 8th, 2009, 12:43 PM
^^

To ni nije objekt za cijeli grad vec za obliznji Jug, zna se kako izgledaju pravi centri i gdje ce se nalaziti. Ovo mi je vise kao kvartovski shopping centar (kao robika na Sjenjaku, Doma u donjem gradu, npr.)

LAMPAŠ8
December 8th, 2009, 12:45 PM
^^

To ni nije objekt za cijeli grad vec za obliznji Jug, zna se kako izgledaju pravi centri i gdje ce se nalaziti. Ovo mi je vise kao kvartovski shopping centar (kao robika na Sjenjaku, npr.)

^^baš tako,jer kad pogledaš na jugu nema ništa osim konzuma i plodina i lidla...što su uglavnom prehrambeni centri..meni se sviđa,očekivao sam i gore ali više nego solidno popunjen onaj ružni prostor lia...:)

Escalade
December 8th, 2009, 12:47 PM
^^

Ah, pa OK ima smisla...

Ali baš neki dan gledam, onaj prostor di je bio Pevec stari i ona svilana, to je idealno mjesto za neko manje stambeno naselje kad su već austrijanci odustali od šoping centra, čudi me da nema interesa da se taj prostor prenamjeni...

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 12:49 PM
We want skyscrapers!!!:banana::cheers:

Ma bit ce interesa za taj prosor, sam da se razbudi sve od ode "krize"

KKomarac
December 8th, 2009, 12:50 PM
Meni se ta ideja svidja jer podsjeca na ona pametna vremena kad se planski gradilo stambeno naselje sa skolama, trgovinama, ambulantom, crkvom, parkovima/zelenim povrsinama. Obzirom na novoizgradjenu Divaltovu i planirane Jug 4 i Bikaru, ovo je odlican i smislen objekt.

Sad, nije mi spektakularna gradjevina, moglo se vjerojatno bolje, ali obzirom na situaciju u gospodarstvu, uopce nije losa. Ne mora sve biti Portanova :D

KKomarac
December 8th, 2009, 12:51 PM
^^

Ah, pa OK ima smisla...

Ali baš neki dan gledam, onaj prostor di je bio Pevec stari i ona svilana, to je idealno mjesto za neko manje stambeno naselje kad su već austrijanci odustali od šoping centra, čudi me da nema interesa da se taj prostor prenamjeni...

Stambeno naselje ide "preko puta", tj. na Novoj Divaltovoj prema obilaznici :cheers:

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 12:55 PM
Ma STC je sasvim okej, došle su neke trgovine koje dosad nismo imali u OS. Sumjam da ce netko npr iz retfale ili centra dolaziti na jug u STC. Vise je to "trgovacki centar" za jug.

LAMPAŠ8
December 8th, 2009, 01:08 PM
evo o proračunu

^^

GRAD OSIJEK 2009. ZAKLJUČUJE S 35 MILIJUNA KUNA MINUSA

Proračun za 2010. 503,9 milijuna kuna

Proračun Grada Osijeka za 2010. godinu iznosit će 503,9 milijuna kuna. To je za gotovo 57 milijuna kuna (deset posto) manje od ovogodišnjeg proračuna, i to nakon rebalansa kojim je bio srezan za više od 30 milijuna kuna.
Dakle, nakon što smo u 2009. ušli s proračunom od 591,7 milijuna kuna, nagodinu će u gradskoj blagajni biti gotovo 90 milijuna kuna manje. Ova će se godina pamtiti i po tome što ju je Grad prvi put završio u gubitku.
Premda je proračun na razini od 504 milijuna kuna, planirani su prihodi nešto veći, 539 milijuna kuna, no s razlikom od oko 35 milijuna kuna, pojasnila je pročelnica za financije Zvjezdana Tuma Pavlov, naplatit će se ovogodišnji gubitak. U sljedećoj godini Grad će morati otplatiti 46,4 milijuna kuna kreditnih obveza, među kojima i novo kreditno zaduženje od 10 milijuna kuna namijenjenih projektu obnove osnovnih škola. Gradonačelnik Krešimir Bubalo najavio je kako će Grad u 2010. u razne projekte investirati oko 100 milijuna kuna. Uz obnovu pločnika, cesta i javne rasvjete, tu su i projekti razvoja gospodarskih zona, obnova škola, socijalna stanogradnja i drugi.
- Za razliku od države, pri izradi proračuna prvo smo gledali na realne prihode, a potom smo izrađivali rashodovnu stranu. Svaku smo stavku i deset puta analizirali. Do sada se tako nije radilo u Gradu. Bilo je puno stavki gdje je novac curio na sve strane - poručio je Bubalo.
Zanimljivo je reći da će rashodi za zaposlenike biti 5,7 milijuna kuna manji nego ove godine, subvencije za gradske tvrtke će biti nešto veće, a od građana će se kroz namete, rekao je Bubalo, uzeti gotovo 100 milijuna kuna - manje.

Štednja po odjelima

Gotovo svaki gradski upravni odjel imat će manje novca na raspolaganju. Sredstva za Ured Grada smanjuju se s 36 na 18 milijuna, za urbanizam sa 106 na 66 milijuna, za komunalu sa 155 na 119 milijuna, za društvene djelatnosti sa 139 na 135, za socijalu s 39 na 37 milijuna, a za provedbu dokumenata s 2,2 na 2 milijuna kuna. Povećavaju se budžet Odjela za gospodarstvo, i to s 26 na 53 milijuna, te onoga za financije, s 53 na 57 milijuna kuna. Novooformljeni UO za mjesnu samoupravu (izdvojen iz Ureda Grada) dobit će 12,6 milijuna, a onaj za javnu nabavu 0,7 milijuna kuna.

Seyzmo
December 8th, 2009, 01:35 PM
^^

Nisam vidio uživo taj STC, ali oprosti za grad od 100 000 stanovnika izgleda malo pre jadno (barem na slikama)

Samo na slikama, ali uzivo je jako dobro...mene je totalno ugodno iznenadio.

^^

To ni nije objekt za cijeli grad vec za obliznji Jug, zna se kako izgledaju pravi centri i gdje ce se nalaziti. Ovo mi je vise kao kvartovski shopping centar (kao robika na Sjenjaku, npr.)

Objekat za JUG, a ovih dana se tamo sjatio cijeli OS.:)
Retfala nema MAGMU...tko ju treba, ne brini doci ce u STC, a ima i drugih stvari kojih nema u centru npr.

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 01:43 PM
^^Jysk, Muller, Deichman i još jedna su nove trg u Os. Ostale vec imamo.

KKomarac
December 8th, 2009, 02:33 PM
Objekat za JUG, a ovih dana se tamo sjatio cijeli OS.:)
Retfala nema MAGMU...tko ju treba, ne brini doci ce u STC, a ima i drugih stvari kojih nema u centru npr.

A sto je tu cudno? Tako ce se i cijela Slavonija, mozda i sire, sjatiti u Portanovu kad se otvori, a primarno je osjecki shopping centar :) Cijela HR dolazi u West gate itd.

Magmu imas kraj katedrale, dakle, Retfala ima blizu Magmu od STC-a. Ostali ce se naci u Portanovi ili Avenue Mall-u. A i ne zaboravi da imaju Emezzetu u kojoj isto tako ima ducana kojih nema u STC-u (koja ce izgradnjom Portanove i Avenue Malla dobiti takodjer lokalni znacaj za Retfalu/Visnjevac kao sto je STC za Jug i Sjenjak).

Sve je to u redu, ne mora svaki dio grada imati identicnu ponudu, vazno da je slicna (drogerija, tekstil, obuca, prehrana). Ni malo me ne brine posjecenost STC-a, dapace, to je odlican sadrzaj za dio grada u kojem se nalazi.

Trevor McPhee
December 8th, 2009, 02:40 PM
^^Jysk, Muller, Deichman i još jedna su nove trg u Os. Ostale vec imamo.

Čekaj to STC, kaj to znači? Supernova trgovački centar? Ili nešto drugo?
Po zakupcima vidim da su isti ko kod supernove...(Jysk, Muller, Deichman)

Moram još jednom izraziti zgražanje nad takvom koncepcijom šoping centara - dakle koncepcijom sa parkiranjem između nekoliko krila i mini nadstrešnicama iznad ulaza...kad pretrčavaš iz dućana u dućan a "sjajno" je vrijeme (kao danas), obavezno pokisneš. I tako nekoliko puta:lol: Pravi doživljaj kupovanja. Toplo- hladno, toplo- hladno, mokro- suho, mokro - suho...:nuts::nuts:

Po meni bi svi centri trebali biti kao Avenue Mall (kod vas i buduća Portanova,jel? ) ili im nebi dao dozvolu za gradnju:bash::lol:

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 02:45 PM

Specijalizirani trgovacki centar:)

Moram još jednom izraziti zgražanje nad takvom koncepcijom šoping centara - dakle koncepcijom sa parkiranjem između nekoliko krila i mini nadstrešnicama iznad ulaza...kad pretrčavaš iz dućana u dućan a "sjajno" je vrijeme (kao danas), obavezno pokisneš. I tako nekoliko puta:lol: Pravi doživljaj kupovanja. Toplo- hladno, toplo- hladno, mokro- suho, mokro - suho...:nuts::nuts:

Ma ok je ovo ima povecu nadrstrešnicu tako da neces pokisnuti:D Da jedini je bed sto su trgovine odvojene, da bar ima neki ulaz i onda hodnik.

Seyzmo
December 8th, 2009, 02:46 PM

Po meni bi svi centri trebali biti kao Avenue Mall (kod vas i buduća Portanova,jel? ) ili im nebi dao dozvolu za gradnju:bash::lol:

U ovom novom STC neces pokisnuti nista vise nego npr. u Emmezeti koja je totalno drugacija koncepcijski.
Natstresnica je velika, a na slici se doima mozda mala...dakle kisnes jedino do auta...taj problem rjesava jedino podzemna garaza, a vecina soping centara to ipak nema.

LAMPAŠ8
December 8th, 2009, 02:47 PM

specijalizirani trgovački centar...

http://www.mid.at/mid-gruppe/english/Projekte/projekt-details/kroatien/fmzosijek.php

^^RWP OSIJEK...svašta..:nuts:

nije to toliko veliko da je za tim bilo potrebe
slažem se da bi bilo bolje da je natkriveno,a i vjerojatno svima smeta taj sistem,al nitko se ne neće žaliti jer nema smisla..
ako ti nešto treba opsovat ćeš sebi u bradu i izletit i uletit..nema druge..:)

KKomarac
December 8th, 2009, 02:48 PM
^^

Prolaz ispred trgovine ti je natkriven pa osim u slucaju neke teske oluje za koje bi eventualno isao shopping, neces pokisnuti ;) Auto ce ti kisnuti i ispred Portanove i ispred Avenue Malla.

Ovo nije "shopping cnetar" vec niz natkrivenih trgovina naslonjenih na Kaufland za obliznja naselja/kvartove. Obzirom da je najbliza drogerija tek na Sjenjaku, da obucu mozda ni tamo nemaju, ponudjeni sadrzaji su sasvim OK. Nesto tipa "za prvu ruku", ne za pravi "shopping". Slicno je s robnom kucom na Sjenjaku, Domom u Donjem gradu.

LAMPAŠ8
December 8th, 2009, 02:48 PM
.....^^jebote al smo svi ažurni..:lol::lol:

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 02:49 PM
Jbt napali ste covijeka:nuts: :lol:

KKomarac
December 8th, 2009, 02:50 PM
^^

:lol:

Kako smo ga slozno opsluzili informacijama :lol:

Oprezno s rijecima na Osijek CU :lol:

KKomarac
December 8th, 2009, 02:51 PM
^^

A daaaaaaaaaj, opet!!!! :lol:

Ajd, bar smo slozni. Ima tu energije za neke dobre poteze prema Poglavarstvu, predmnijevam :lol:

bosco
December 8th, 2009, 04:39 PM
Ide Božić a nema snijega. Malo mi je žao zbog toga radi ugođaja, ali opet mi je drago jer po ovako toplom vremenu građevinski radovi ne staju. To znači da se bez problema može nastaviti raditi i preko zime na Portanovi, autobusnom kolodvoru a i moja buduća zgrada počet će se uskoro graditi, ne čekamo proljeće. To mi je rekao investitor i baš me je obradovao. Jedno pitanje: Kada će Kužni pil biti gotov i da li se što radi na nastavku autoceste kroz Baranju. Hoće li se raditi most preko Drave slijedeće godine.

Frnjchuga031
December 8th, 2009, 04:56 PM
Ide Božić a nema snijega. Malo mi je žao zbog toga radi ugođaja, ali opet mi je drago jer po ovako toplom vremenu građevinski radovi ne staju. To znači da se bez problema može nastaviti raditi i preko zime na Portanovi, autobusnom kolodvoru a i moja buduća zgrada počet će se uskoro graditi, ne čekamo proljeće. To mi je rekao investitor i baš me je obradovao. Jedno pitanje: Kada će Kužni pil biti gotov i da li se što radi na nastavku autoceste kroz Baranju. Hoće li se raditi most preko Drave slijedeće godine.

Kružni pil... Pitaj boga...
Autocesta i most... u dogledno vrijeme ne...

Seyzmo
December 8th, 2009, 05:07 PM
Kružni pil... Pitaj boga...
Autocesta i most... u dogledno vrijeme ne...

Koji kruzni pil?

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 05:11 PM
^^:D:D

Kužni pil valjda. A trebao je biti gotov u ovom mjesecu, al zasad ništa neznamo.

oriontrail
December 8th, 2009, 06:04 PM
Na taj spomenik kugi se već potrošilo na desetke milijuna, radi se već 6 godina...ali vjerujem da su u to uključeni samo pošteni ljudi i da ni lipe nisu strpali u džep... :bash:

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 06:15 PM
^^Kod nas sve sve pošteno radi...:cheers:

:lol:

Frnjchuga031
December 8th, 2009, 08:16 PM
Koji kruzni pil?

Kužni pil valjda. A trebao je biti gotov u ovom mjesecu, al zasad ništa neznamo.

Sorry... Zajeb... :D

Seyzmo
December 8th, 2009, 08:34 PM

Ja jos uvijek ne kuzim o cemu vi???

Semper Fidelis
December 8th, 2009, 08:39 PM
^^O spomeniku u Tvrđi.

Dzurkov
December 8th, 2009, 08:39 PM
Ja jos uvijek ne kuzim o cemu vi???

pa o onom spomeniku na glavnom trgu u Tvrđi.

Semper Fidelis
December 9th, 2009, 10:36 AM
Piše u glasu da je najavljeno da ce se graditi dvije nove zgrade u Umaškoj ulici. Uskoro bi to valjda trebalo krenuti:cheers:

E sad najlogicnija lokacija bi mi bila ovdje. Na jednom od ta dva mjesta.

http://i50.tinypic.com/28ku0z8.jpg

esseker
December 9th, 2009, 07:48 PM
^^ pa supika! Ma zapravo, ljudi moji, pa u Osijeku ima toliko mjesta gdje se da graditi nove stambene zgrade, pa gotovo da ne moramo ni misliti na neko posebno širenje granica grada. Samo malo bolje planiranje. Em imamo rupa u postojećem gradskom tkivu, em ovako ko na Jugu ima mjesta. Fućkaš te bašće hehe,,, imala i moja omama tamo bašću, a sad je tamo Konzum :cheers:

Semper Fidelis
December 9th, 2009, 07:55 PM
^^Shvacam one koji imaju bascu pa si malo zasade da uštede koju kn. Neki naprave malu kucicu urede zasade drvo. Pa opet bude sve to prihvatljivo.

Al ono kad vidim kad dovlace smece i prave kuce od smeca i to na ulazima u grad:bash: E to nije normalno.

esseker
December 9th, 2009, 08:43 PM
^^ je, to i mene smeta. Kad si gredice ograđuju nekim otpadnim bocama, a da komšija ne bi koju mrkvu drpio, stave neke stare daske i metalne ploče

Escalade
December 9th, 2009, 09:09 PM
Hmm... sad me to podsjetilo na Jug 4... 1500 novih stanova... izgleda da je bilo pre dobro da bi bilo istinito

Al kad pogledaš koliko projekata u Osijeku koji su najavljeni čeka bolje sutra, ne samo Jug 4, nego i bijela lađa, promenada centar, Eurodom je DOA...

bosco
December 9th, 2009, 10:13 PM
Jeste čuli vijest da je oštećena fontana na Trgu A.Starčevića. Bio neki predizborni skup i šleperi oštetili fontanu. Sad grad traži naknadu štete.

Frnjchuga031
December 9th, 2009, 10:20 PM
Jeste čuli vijest da je oštećena fontana na Trgu A.Starčevića. Bio neki predizborni skup i šleperi oštetili fontanu. Sad grad traži naknadu štete.

Josipovićevi kamioni oštetili fontanu... Napukla stakala na rasvjeti fontane... Šteta je 30000 kn... SDP će nadoknaditi štetu i ujedno se ispričao zbog toga...

esseker
December 9th, 2009, 10:24 PM
ma daj?! koji debili! a vidio sam kak pripremaju binu. zbilja je previše bilo kamiona na trgu!

Frnjchuga031
December 9th, 2009, 10:32 PM
ma daj?! koji debili! a vidio sam kak pripremaju binu. zbilja je previše bilo kamiona na trgu!

Da debili... Ali eto za utjehu će platiti i priznali su da su zajebali... ;)

Frnjchuga031
December 9th, 2009, 10:37 PM
Nama na ulazima na trg treba nešto ovog tipa... ;)

zUNyInW3K6Q

Znači na početku korza kod Eu.avenije, na kraju Županijske i Strossmayerove...

oriontrail
December 10th, 2009, 09:00 AM
Pa bar su odmah rekli 'jbga krivi smo, organizacija je zakazala, platit ćemo'.
Treba nekako spriječit da kamioni tamo gaze...al nemam pojma kako.

Semper Fidelis
December 10th, 2009, 11:16 AM

Ja nebi s biciklom prešao preko toga da nepropadnem a ne kamionom:nuts: :bash:

Ovako kako je Frnja pokazao;)

esseker
December 10th, 2009, 01:24 PM
Pa bar su odmah rekli 'jbga krivi smo, organizacija je zakazala, platit ćemo'.

na osk031 ne piše ništa o incidentu... Josipović mi je i ovako bio antipatičan, a sad još više.

Ma treba stavit stupiće i kvit! OK s vremena na vrijeme se pokidaju, ali zato trebaju biti ukopani a ne zašarafljeni! A kad se održava neki koncert, jbga, htjeli ste na trgu, pa sad lijepo parkirajte pored ili opet, gdje je policija, redari? Mogli su jedan po jedan kamion, a ne cijeli parking napravit tamo. Vidio sam oko 7, pa bilo je barem 4 veća kamiona na trgu :bash:

Semper Fidelis
December 10th, 2009, 01:33 PM
^^Ionako nam nisu radila svjetla na fontani, tj jesu ali slabo. Sad ce valjda i to srediti:cheers:

esseker
December 10th, 2009, 01:38 PM
^^ pa o tom ti ja govorim (na railways), obnovit ćemo sve tip top, al tek kad sve do kraja shebemo! :ohno: