View Full Version : [Osijek] - Construction update (2009)

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Semper Fidelis
July 17th, 2009, 09:03 PM
^^:okay:

Danas sam prolazio Divaltovom pa sam vidio da je zemljište očišćeno. Ima i render zgrade. Koliko sam vidio. Ok izgleda.

deki os
July 17th, 2009, 09:14 PM
^^:okay:

Danas sam prolazio Divaltovom pa sam vidio da je zemljište očišćeno. Ima i render zgrade. Koliko sam vidio. Ok izgleda.

i ja sam vidio taj render. samo nekako mi je usko to zemljište za napravit zgradu.:)

KKomarac
July 17th, 2009, 09:42 PM
http://i27.tinypic.com/wlpip.jpg

http://i218.photobucket.com/albums/cc49/mislavpavosevic/osijek-gradskavijenica-neizgrsena.jpg

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

:cheers:

Hehe, naslo nas se sad vec hrpica koja place - predlazem novi podforum "osjecke cvilidrete osobno - kako sam zaplakao nad (ne)izgradjenim objektima" :lol:

i ja sam vidio taj render. samo nekako mi je usko to zemljište za napravit zgradu.:)

Gdje i sto tocno?

Semper Fidelis
July 17th, 2009, 09:45 PM
Gdje i sto tocno?

zgrada, divaltova, tamo di je la rosa. Iliti pored zgrade sto je gradio Vuković company.

LAMPAŠ8
July 18th, 2009, 12:37 PM
MINISTARSTVO SA 1,5 MILIJUNA KUNA SUFINANCIRA ZAŠTITU KULTURNIH DOBARA

680 tisuća kuna za zaštitu kulturnih dobara

Unatoč krizi, Ministarstvo kulture u 2009. godini sufinancirat će projekte zaštite kulturne baštine na području Osječko-baranjske županije sa 5,5 milijuna kuna. Investitori su za razne projekte zahtijevali 11 milijuna kuna, no odobrena je polovina sredstava, od kojih će u Osijeku biti plaćeni troškovi u visini 1,560.000 kuna za 12 investicija. “Ministarstvo kulture ove će godine sufinancirati zaštitu nepokretnih kulturnih dobara u ukupnom iznosu 680.000 kuna raspodijeljenih za izradu dokumentacije za faksimilnu rekonstrukciju Barutane u bivšoj Vojnoj bolnici u Kuhačevoj 18, gdje je investitor Tehnološki fakultet; Barutanu u gradskom vlasništvu u Krunskoj utvrdi; nastavak uređenja župne crkve sv. Petra i Pavla; župnu crkvu sv. Mihaela u Tvrđi; sanaciju vlage u kapucinskom samostanu sv. Jakova; obnovu tornja Reformirane crkve (Reformirana kršćansko-kalvinska crkva u Petefijevoj) i Muzej Slavonije. Za zaštitu pokretnih kulturnih dobara bit će utrošeno 730.000 kuna u tri projekta - vitraje konkatedrale sv. Petra i Pavla, zavjetni pil Presvetog Trojstva u Tvrđi i zavjetni pil Blažene Djevice Marije kod kapelice sv. Roka u Hutlerovoj ulici, dok će sa 150.000 kuna biti potpomognuti projekti arheoloških kulturnih dobara - antički ostaci plovnog puta Drava-Dunav te zidne slike rimske Murse pronađene na Trgu bana J. Jelačića u Donjem gradu” - najavljuje Ivana Sudić, dipl.ing.arh., pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture.

Investitori neće odmah dobiti novac od Ministarstva kulture, već će oni s investicijama iznad 70.000 kuna morati raspisati javni natječaj za izvoditelja (licenciranog) radova, dok ostali biraju izvođača radova među trima ponudama. Zaštitni nadzor obavljat će konzervatori i neće se dogoditi da priučenog jeftinijeg majstora koji “sve zna raditi” unajmi župnik, a potom ga otjera Grad jer nestručnim zahvatima upropaštava kulturno dobro!

Brko
July 18th, 2009, 03:36 PM
Država ima zakonsku obvezu financirati sve građevine koje se nalaze na popisu zaštićene kulturne baštine. Druga je stvar što to premalo radi.:ohno:

LAMPAŠ8
July 18th, 2009, 04:00 PM
ova je premalo para..što je 5,5 milijuna na cijelu županiju..:ohno:

zgrada u petefijevoj-sada je u izgradnji

http://i30.tinypic.com/2m31n9i.jpg

LAMPAŠ8
July 18th, 2009, 04:20 PM
Na upit predsjednika osječke HVIDR-e Miljenka Kolobarića što je s prijedlogom o osnutku muzeja Domovinskog rata u Osijeku Bubalo je odgovorio kako Gradska uprava predlaže da se s tim u vezi obnovi i uredi paviljon "Gradski vrt", u blizini istoimenoga gradskog stadiona. Dodao je kako, zbog smanjivanja proračunskih izdataka, ove godine ne može početi realizacija tog projekta, nego iduće godine, te je braniteljskim udrugama predložio da "konkretiziraju inicijativu putem koordinacije udruga" proisteklih iz Domovinskog rata. Bubalo je rekao kako Gradska uprava iduće godine namjerava pojačati aktivnosti na stambenom zbrinjavanju stradalnika Domovinskoga rata jer se, kako je ustvrdio, u protekle četiri godine na tome nije učinilo gotovo ništa.

Semper Fidelis
July 18th, 2009, 08:43 PM
A super!:cheers: Daj Bože da urede taj paviljon.:cheers:

KKomarac
July 19th, 2009, 12:00 AM
http://business.hr/images/files/2009...882f9d0ee6.pdf

Malo o Portanovi i Avenue Mallu... izgleda da ce to biti jedini centri koji ce se graditi od silnih najavljenih (Oasis, Supernova, Shopping park..).

deki os
July 19th, 2009, 12:02 AM
http://business.hr/images/files/2009...882f9d0ee6.pdf

Malo o Portanovi i Avenue Mallu... izgleda da ce to biti jedini centri koji ce se graditi od silnih najavljenih (Oasis, Supernova, Shopping park..).

link ne valja.:)
edit: a što se tiče trgovačkih centara ni ne treba ih više, i ovo što imamo je previše, ova dva nova će biti ogromna.:)
jedino bih volio da se na mjestu starog peveca napravi neki poslovni neboder, tu je trebao biti shopping park.:D

KKomarac
July 19th, 2009, 12:08 AM
^^

Vidim... samo za pretplatnike business.hr-a.

Evo link pa desno ima za download cijeli pdf u kojem stoji taj clanak. Prevelik je za copy-paste.

http://209.85.135.132/search?q=cache:ds9wtMOT2tAJ:business.hr/Default2.aspx%3FArticleID%3Daf92ad28-b49d-43a4-ab08-1d72b7846b60%26open%3Dsec%26RubricID%3Dc9ffd0c6-ec68-4693-5b55-1fdb5d345b38+portanova+osijek+avenue+mall+graditeljstvo+i+opremanje&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr

LAMPAŠ8
July 19th, 2009, 01:51 PM
lastovska

http://i30.tinypic.com/69i0c0.jpg

petefijeva

http://i25.tinypic.com/2zoyfte.jpg

LAMPAŠ8
July 19th, 2009, 02:25 PM
neka viđenja streljane pošto je epso i zgrade u tvrđi-kuće zapovjednika mjesta

http://i28.tinypic.com/2pqj437.jpg

http://i32.tinypic.com/2uzug76.jpg

esseker
July 19th, 2009, 04:07 PM
^^ ček sad, pa jel Pampas tako izgleda ili je tu nešto kao od tog "viđenja"? Ovako iz zraka izgleda super!

a ova kuća u Tvrđi na žalost, ako me sjećanje služi, nije još tako upicanjena. Ali nadam se uskoro :cheers:

La_Linea
July 19th, 2009, 04:14 PM
^^ i još k tomu dasa u dvorištu te kuće ima ono odlagalište željeznog otpada

LAMPAŠ8
July 19th, 2009, 04:23 PM
^^ ček sad, pa jel Pampas tako izgleda ili je tu nešto kao od tog "viđenja"? Ovako iz zraka izgleda super!

a ova kuća u Tvrđi na žalost, ako me sjećanje služi, nije još tako upicanjena. Ali nadam se uskoro :cheers:

ma to je 3 d vizualizacija,gore lijevo je još dodano i ove tribine te okoliša..

a ova zgrada na uglu u tvrđi ima najružniju fasadu...:nuts:

Semper Fidelis
July 19th, 2009, 05:27 PM
Jbt takav Pampas preodlično izgleda!:cheers:

esseker
July 19th, 2009, 08:34 PM
...

Frnjchuga031
July 20th, 2009, 07:54 AM
neka viđenja streljane pošto je epso

http://i28.tinypic.com/2pqj437.jpg

Propuštena je velika i bojim se jedina prilika da to izgleda ovako...

Seyzmo
July 20th, 2009, 08:23 AM
Jutros oko 7 sam prelazio most kod Tvrdje autom i vidio veliki rijecni cruiser kako ide prema centru Osijeka...ako netko ima viska vremena bilo bi lijepo da poslika to.:)
Pretpostavljam da je pristao kod Galije.

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 09:57 AM
Jutros oko 7 sam prelazio most kod Tvrdje autom i vidio veliki rijecni cruiser kako ide prema centru Osijeka...ako netko ima viska vremena bilo bi lijepo da poslika to.:)
Pretpostavljam da je pristao kod Galije.

Piše danas u glasu da je stigao:) :cheers:

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 10:55 AM
Osijek u izgradnji

http://i25.tinypic.com/rkvjmq.jpg

Osijek031

jukkaz
July 20th, 2009, 11:25 AM
Jedna od najboljih novoizgrađenih zgrada u gradu!:cheers:

zato i košta 1500 eura po kvadratu

jukkaz
July 20th, 2009, 11:28 AM
Piše danas u glasu da je stigao:) :cheers:
usidren je iza galije i stvarno odlično izgleda
westcruise je kompanija

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 11:34 AM
Što ga nisi uslikao:)

jukkaz
July 20th, 2009, 02:46 PM
već sam spominjao da sam lijen ^^
:)

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 02:47 PM
već sam spominjao da sam lijen ^^
:)

Nikake koristi od tebe:D :lol:

flash royal
July 20th, 2009, 02:49 PM
zato i košta 1500 eura po kvadratu

di je ta zgrada,nemogu prepoznati po ovoj slici

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 02:53 PM
di je ta zgrada,nemogu prepoznati po ovoj slici

Ako znas di je huttlerova ulica. E tamo preko puta vijenca Murse.

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 05:45 PM
Stigao Amadeus Diamond!:cheers:

http://i32.tinypic.com/b5o94k.jpg

Nakon višemjesečnih radova danas je i službeno otvoreno novo putničko pristanište uz brod-restoran Galija na rijeci Dravi. Otvorenje je obilježilo pristajanje prvog putničkog turističkog broda u Osijeku nakon više od 90 godina. Na cruiseru koji nosi naziv «Amadeus Diamond», smješteno je 140 putnika, uglavnom iz Velike Britanije i SAD-a. Doček gostiju bio je, slobodno se može reći, pravi slavonski – uz zvuke tamburice i rakijicu dobrodošlice. Podsjetimo, uređenje putničkog pristaništa financirala je Lučka uprava i to sredstvima iz državnog proračuna. Vrijednost cjelokupne investicije je milijun kuna.

Brodski turistički promet organizirala je osječka putnička agencija "Cetratour" i Lučka uprava iz Osijeka, a brod "Amedeus Diamond" vlasništvo je austrijske putničke agencije "Lueftner cruises".

Uređenje putničkog pristaništva na Dravi u Osijeku finacirala je osječka Lučka uprava novcem iz državnog proračuna, a po riječima ravnatelja Lučke uprave Ante Šimića, vrijednost cjelokupne investicije je milijuna kuna.

Šimić ističe kako izgradnja putničkog pristaništva ima veliko značenje za daljnji razvoj turizma u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Dodao je kako se očekuje da će već sljedeće godine ondje pristati pedesetak brodova s oko sedam tisuća turista, a taj bi se broj do 2012. godine mogao povećati i do 20.000.

Turisti koji su prijepodne uplovili u osječko pristanište obišli su gradske znamenitosti, poput povijesne jezgre Tvrđe, zatim Kopački rit i baranjsku vinsku cestu, a poslijepodne su krenuli prema Vukovaru.

Zanimljivo da je Osijek u 18. i 19. stoljeću bio poznat "po dobroj vodenoj povezanosti s Budimpeštom i Bečom" te da su prema tim europskim gradovima dva puta na tjedan parobrodi vozili putnike, rekao je ravnatelj osječke Lučke uprave Ante Šimić.

:cheers::banana:

Osijek031

La_Linea
July 20th, 2009, 06:10 PM
weeeeeeee

LAMPAŠ8
July 20th, 2009, 07:56 PM
Osijek u izgradnji

http://i25.tinypic.com/rkvjmq.jpg

Osijek031

jel nije ovo na divaltovoj?:cheers:

Dragomir
July 20th, 2009, 07:58 PM
Bravo Semper Fidelis odlična fotka !

Veliki sam ljubitelje brodova, posebno riječnih i žao mi je što nisam bio tamo
da fotkam. Ali ako nastave dolaziti, nadam se da će biti više slika.

Sretan sam što je Osijek konačno postao pristanište za riječne "kruzere".....

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 08:13 PM
jel nije ovo na divaltovoj?:cheers:

Je je, ona nova zgrada kod arbanasa.

Seyzmo
July 20th, 2009, 08:53 PM
Sto bi ja volio vidjeti specifikaciju troskova uredjenja tog luckog pristanista da vidim sta je tu imalo kostati milijun kuna.:)

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 08:57 PM
Sto bi ja volio vidjeti specifikaciju troskova uredjenja tog luckog pristanista da vidim sta je tu imalo kostati milijun kuna.:)

Dobro kažeš. Dva ta mosta od željeza i par radnika sigurno nedode milijun kn! :)

esseker
July 20th, 2009, 10:07 PM
^^ bio ja danas tamo i fotkao :) bit će fotki samo prirodnih bez fotošopa, molim lijepo ;)

Semper Fidelis
July 20th, 2009, 10:11 PM
Ajde da vidmo kakve su tvoje slike:D

Brko
July 21st, 2009, 11:02 AM
Ovaj brod gore mi je super !!

Jel može netko otići poslikati onu zgradu što se gradi blizu zimske luke ?

To vam je u najužem centru grada,a vi taj projekt ignorirate.

Frnjchuga031
July 21st, 2009, 11:08 AM
Koja zgrada ?

Brko
July 21st, 2009, 11:10 AM
Ona poslovna od 3-4 kata vrijedna 20 milijuna kuna,a nalazi se blizu one crno-crvene poslovne zgrade u Šamačkoj ulici ako se ne varam.

KKomarac
July 21st, 2009, 11:11 AM
Vjerojatno ona iznad Rupe, u nizu s HRT-om i zgradom Osijek Koteksa.

Pisali smo o tome ako se ne varam... Jedino nema novijih slika.

Frnjchuga031
July 21st, 2009, 11:19 AM
Aha... Ta zgrada... Pa neznam, nisam ni prošao dosta dugo tamo...

Brko
July 21st, 2009, 11:30 AM
Vjerojatno ona iznad Rupe, u nizu s HRT-om i zgradom Osijek Koteksa.

Pisali smo o tome ako se ne varam... Jedino nema novijih slika.

da to je ta, ajd to poslikajte :)

Seyzmo
July 21st, 2009, 11:43 AM
Ja sam prosao jucer i mislim da sam vidio da su jos na prvoj etazi.

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 01:44 PM
da to je ta, ajd to poslikajte :)

Stavio sam ja prije jedno 3,4 tjedna. tada su dolje u prizemlju radili.

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 02:44 PM
Eo jedna moja vizija:) kako bi se moglo napraviti novo lijepo stambeno naselje van grada.

http://i27.tinypic.com/ngrccl.jpg

Žuto su nove ceste. Da se napravi produžetak Wilsonove tj nadvožnjak preko obilaznice. Odma bi se spojilo stadionsko naselje s gradom. i napravi se cesta do tog novog naselja. Te se to novo naselje još spoji s tenjskom cestom. Tako da ulaz u to naselje bude još jednostavniji. Oko naselja (crvene kocke predstavljaju zgrade od 3,4,5 katova) naprave se parkovi(zeleno).

Komentari?:D

Frnjchuga031
July 21st, 2009, 02:54 PM
Nije loše... ;)

LAMPAŠ8
July 21st, 2009, 02:57 PM
takvo naselje treba prebaciti na retfalu....nešto kao škojino...sviđa mi se...;)

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 02:57 PM
Nije loše... ;)

Mogao si barem reci da je dobro:D

Frnjchuga031
July 21st, 2009, 03:10 PM
Mogao si barem reci da je dobro:D

Ma predobro je ! :D

esseker
July 21st, 2009, 04:20 PM
^^ nadam se da će se zbilja uskoro nešto tog tipa graditi u Osijeku. Ispod obilaznice ima toliko mjesta za širenje, samo neka dobro paze da odmah ostavljaju koridore za javni prijevoz i ostalu infrastrukturu i to s dalekim pogledom u budućnost!

KKomarac
July 21st, 2009, 07:02 PM
SF, super ideja, naravno uz ona vec najavljena planska naselja na Bikari, Jugu i Retfali :cheers:

Jedna dobra vijest, iako nije sam Osijek :)

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=111188

Završena 6,24 kilometra kanalizacije u Novom naselju i Osječkoj ulici u Čepinu

U čepinskom Novom naselju i Osječkoj ulici gradnja sekundarne kanalizacijske mreže napreduje i do sada je napravljeno više od pedeset posto planiranih radova.
Direktor čepinskog komunalnog poduzeća Urednost Josip Sić kaže kako je od 12 kilometara do sada napravljeno 6.240 metara kanalizacije u dijelu Čepina koji je najgušće naseljen, a za tu prvu etapu gradnje osigurano je 12 milijuna kuna.
Rok završetka radova pomaknut je na rujan zbog teškoća na koje graditelji nailaze na terenu - neucrtanih postojećih instalacija koje su ukopane u zemlju. I visok vodostaj rijeke Drave otežava dobavu dovoljnih količina pijeska koji građevinari koriste pri postavlanju kanalizacijskih cijevi.
Projektantska vrijednost investicije za cijelu sekundarnu kanalizacijsku mrežu u Čepinu iznosi sedamdeset milijuna kuna. U Čepinu je nedavno završena i gradnja vodoopskrbnog magistralnog cjevovoda ispod kolnika od benzinske crpke do vodotornja u Osječkoj ulici. Taj je dio Osječke ulice presvučen novim asfaltnim slojem. Sada je u tijeku povezivanje instalacija od šahta magistralnog cjevovoda pitke vode, kojim će teći voda iz osječkih pogona za preradu vode Vodovoda Osijek do čepinskog vodotornja. Nakon toga bit će moguća rekonstrukcija čepinskog vodocrpilipšta, čim stignu potrebna odobrenja Hrvatskih voda, a čepinskim bi vodoopskrbnim sustavom osječka voda iz vodocrpilišta Vinogradi trebala poteći, procjenjuje se, krajem rujna. D. Pejić

Ovakve stvari su manje uocljive, a od iznimne vaznosti za kvalitetu zivota. Znam koliko je Sarvas preporodio plin i kanalizacija ;)

Dragomir
July 21st, 2009, 07:15 PM
^^ nadam se da će se zbilja uskoro nešto tog tipa graditi u Osijeku. Ispod obilaznice ima toliko mjesta za širenje, samo neka dobro paze da odmah ostavljaju koridore za javni prijevoz i ostalu infrastrukturu i to s dalekim pogledom u budućnost!

Nisam baš siguran ali mislim da je obilaznica južna granica širenja grada. Nekakvim urbanističkim planom, nažalost ne znam kojim, nije predviđeno dalje širenje grada preko obilaznice. Najkvalitetnije obradivo zemljište je zaista šteta pretvarati u građevinsko,obzirom da u gradu ima dovoljno prostora za građenje. Najstroži centar (Županijska, Strossmayerova, Pejačevićeva, Ružina, Gundulićeva itd.itd.) pune su malih prizemnih kuća koje treba porušiti i sagraditi nešto kvalitetno. Kako Osijek baš ne raste po broju stanovnika, ne vidim u skoroj budućnosti neku veliku potrebu za širenjem grada u okolno visokokvalitetno obradivo zemljište. Ako se baš jednog dana u dalekoj budućnosti ukaže potreba za širenjem grada onda bi daleko atraktivnije bilo da Osijek zakorači preko Drave.
Nasipanjem zemlje i vađenjem pijeska iz Drave moglo bi se zemljište preko Drave nasuti i sagraditi jedan novi grad.

esseker
July 21st, 2009, 07:22 PM
Najstroži centar (Županijska, Strossmayerova, Pejačevićeva, Ružina, Gundulićeva itd.itd.) pune su malih prizemnih kuća koje treba porušiti i sagraditi nešto kvalitetno. .

S ovim se slažem, čak bi se i tamo na pojedinim lokacijama moglo naći mjesta za ukusna naselja s ne previsokim zgradama.

Ako se baš jednog dana u dalekoj budućnosti ukaže potreba za širenjem grada onda bi daleko atraktivnije bilo da Osijek zakorači preko Drave.
Nasipanjem zemlje i vađenjem pijeska iz Drave moglo bi se zemljište preko Drave nasuti i sagraditi jedan novi grad.

Istina je da je na jugu vrijedno poljoprivredno zemljište, ali sjever, preko Drave je izuzetno vrijedan kao eko zona, pluća grada s šumama koje se protežu sve do Bilja i Darde. Mislim da bi pravilno planiranje trebalo prijeći granice samog Grada Osijeka i osmisliti naselja u okolnim općinama poput Bilja i Darde te ih tada spojiti s gradom savršenim javnim prijevozom!

deki os
July 21st, 2009, 07:29 PM
ma ljudi, treba prvo popuniti cijeli prostor do obilaznice (južna retfala, nova divaltova, jug 4, naselje bikara), pa golemi prostor pampasa, al naravno samo istočni dio od hipodroma do granice sa kanižlićevom. preko obilaznice neće biti potrebe za širenjem bar jedno 20-30 godina. i još kad uzmemo da već u postojećim granicama grada ima mjesta za gradnju novog i rušenje starog onda širenje preko obilaznice debelo gubi smisao.:)

KKomarac
July 21st, 2009, 07:29 PM
I jos jedna o Nasickom bajeru - nadam se da ce ostvariti planove :)

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=111187

NAŠIČKI BAJER VOLONTERSKIM JE RADOM OD DIVLJEG DEPONIJA POSTAO REKREACIJSKA ZONA
Bebek: Dosta je bilo improvizacija, Grad mora pomoći uređenje bajera

Improvizacijom, volonterskim radom i trudom te povlačenjem svih mogućih veza UHDDR Sveti Rok u posljednjih osam godina Našički je bajer od divljeg deponija uredio u jezerce velikog potencijala, a za daljnje uređenje, kaže Zlatko Bebek, predsjednik UHDDR-a Sveti Rok, nedostaje značajnija pomoć Grada.
Sve je počelo još dok je prvi čovjek grada bio Zlatko Kramarić koji je, zbog nedostatka novca u gradskoj blagajni, brigu o bajeru prepustio Udruzi.
- Samo iz vode izvadili smo deset kontejnera raznog smeća, poravnali smo teren, uredili obalu, a zadnje četiri godine intenzivno ga poribljavamo, pa bajerom plivaju štuke, šarani, somovi, smuđevi... Postavljeno je dječje igralište, boćalište, teren za odbojku na pijesku, pripremljene su sve instalacije, ali na tome smo morali stati jer sada na red dolaze ozbiljna ulaganja za koja se ne možemo samo snalaziti - kaže Bebek te najavljuje raspisivanje natječaja za idejno rješenje uređenja Našičkog bajera u reprezentativan rekreacijski centar.
Naime, želja je razraditi detaljan plan uređenja bajera za idućih dvadesetak godina, isplanirati ulaganja i potencijal Našičkog bajera pretvoriti u nešto konkretno.
- Iznijet ćemo naše planove Gradu. Voda još uvijek nije dovoljno dobra za kupanje, na tome treba poraditi, a želja je i postaviti trim-stazu oko jezera. Našički je bajer neprocjenjiv dragulj smješten nedaleko od središta grada i ne smije se dopustiti da njegovo uređenje ovisi o našem improviziranju i snalaženju. Trebamo novac i plan te bajer urediti prije nego padne u ruke nekog privatnika, a toga se najviše i pribojavamo - kaže Zlatko Bebek.

Inače, vrijednost poslova obavljenih posljednjih nekoliko godina procjenjuje se na približno 2 milijuna kuna, od čega je, kaže Bebek, približno 1.2 milijuna kuna osigurao sam UHDDR Sveti Rok preko sponzora i prijatelja. “U uređenje bajera uključilo se 30 poduzeća iz Osijeka, neki su ponudili usluge, ljudstvo, mehanizaciju, neki nešto novca i bez njih bi bajer još uvijek bio deponij”, zaključuje Bebek.

Radi se o ovom "jezercu" :

http://www.imagesforme.com/out.php/i602449_NasickiBajer.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i602448_Clipboard02.jpg

KKomarac
July 21st, 2009, 07:40 PM
Najstroži centar (Županijska, Strossmayerova, Pejačevićeva, Ružina, Gundulićeva itd.itd.) pune su malih prizemnih kuća koje treba porušiti i sagraditi nešto kvalitetno.

S ovim se nikako ne mogu sloziti! Ruzinu i Pejacevicevu krcati zgradama :ohno: Toliko velikih neiskoristenih povrsina ima u gradu za plansku izgradnju... Nikako nisam za trpanje zgrada u strogom centru grada. Ni jedan oblik infrastrukture tamo nije primjeren za toliko povecanje broja stanovnika, da ne spominjem kvalitetu stanovanja u takvim stanovima...

Stossmayerova jos kako tako, a Zupanijska eventualno za poslovne prostore. Uistinu ne vidim smisao tolikog trpanja stambenih zgrada u male ulice bez zelenila, bez skola i vrtica za nove stanare, bez mjesta za parking itd...

Zamislite da na Gornjem gradu u Zagrebu poruse (umjesto da ih urede) neke manje prizemnice i pocnu graditi stambene zgrade :ohno:

esseker
July 21st, 2009, 07:42 PM
S ovim se nikako ne mogu sloziti! Ruzinu i Pejacevicevu krcati zgradama :ohno: Toliko velikih neiskoristenih povrsina ima u gradu za plansku izgradnju... Nikako nisam za trpanje zgrada u strogom centru grada. Ni jedan oblik infrastrukture tamo nije primjeren za toliko povecanje broja stanovnika, da ne spominjem kvalitetu stanovanja u takvim stanovima...

Stossmayerova jos kako tako, a Zupanijska eventualno za poslovne prostore. Uistinu ne vidim smisao tolikog trpanja stambenih zgrada u male ulice bez zelenila, bez skola i vrtica za nove stanare, bez mjesta za parking itd...

Zamislite da na Gornjem gradu u Zagrebu poruse (umjesto da ih urede) neke manje prizemnice i pocnu graditi stambene zgrade :ohno:

potpisujem :)

...a ovo za bajer je vrlo lijepo o pohvalno. Ima takvih mjesta u gradu i okolici još i trebalo bi ih se sve lijepo iskoristiti za sport i rekreaciju s puno puno zelenila!

KKomarac
July 21st, 2009, 08:09 PM
^^
Je ;) Nasicki bajer je prije nekoliko godina stvarno sredjen tip top, medjutim... zapustio se, iz ocito financijskih razloga.

Meni je opcenito zanimljivo sto Osijek ima nekoliko "jezera" nastalih djelovanjem podzemnih voda - bilo bi ih zgodno sve poslikati i malo proanalizirati kakvi rekreativni sadrzaji bi se mogli uz pojedini osmisliti :)

Evo 5 komada, s GE:

http://www.imagesforme.com/out.php/i602509_Clipboard01.jpg

1 - Kod petlje, tamo je bila instalirana ona plutajuca fontana koja vise ne radi
2 - Nasicki bajer
3 - Na Bosutskom, iza tenis kluba
4 - Bajer na Jugu
5 - Uz Vinogradsku

Redom:
http://www.imagesforme.com/out.php/i602504_1.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i602505_2.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i602506_3.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i602507_4.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i602508_5.jpg

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 08:31 PM
^^Neznam kako su ostali nastali ali jugovacki je prije sluzio za pravljenje cigli. Tj kopala se zemlja. I onda je voda pocela prodirati. I napunila rupu:)
Po zimi se kad se uhvati led moze vidjeti gdje izvire jer tamo nema leda.

KKomarac
July 21st, 2009, 08:49 PM
Sve ti je to podzemna voda :)

Osjecani koji imaju (ne)srecu imati podrume u kucama, cesto imaju bliske susrete s tom pojavom...

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 08:54 PM
Osjecani koji imaju (ne)srecu imati podrume u kucama, cesto imaju bliske susrete s tom pojavom...

Ja imam. Ali u podrumu imam kanal. i tamo zna biti malo vode. On je negdje na dubini od 4,5m Al bude 30cm vode maksimum.

Daka
July 21st, 2009, 08:56 PM
Evo stipsone samo za tebe najfriškije slike:lol:

http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC01303.jpg

I zgrada pokraj.
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC01304.jpg

KKomarac
July 21st, 2009, 08:57 PM
Ja imam. Ali u podrumu imam kanal. i tamo zna biti malo vode. On je negdje na dubini od 4,5m Al bude 30cm vode maksimum.

Vidis ;) Iako, to nije bas normalno, podrumi bi morali biti suhi.
Zato je vazno graditi kanalizacijsku i mrezu navodnjavanja/odvodnje...

Sto ces, u ravnici se voda nema kud slijevat osim u kanale :)

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 08:59 PM
^^

Vidis ;) Iako, to nije bas normalno, podrumi bi morali biti suhi.
Zato je vazno graditi kanalizacijsku i mrezu navodnjavanja/odvodnje...

Sto ces, u ravnici se voda nema kud slijevat osim u kanale :)

Eh sta ces, kod nas zabiješ lopatu a voda počne izlaziti:lol:

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 09:01 PM

Sam da se ona kucica pored još srusi. :cheers:
I da se nastave takve zgrade dalje.

KKomarac
July 21st, 2009, 09:03 PM
Eh sta ces, kod nas zabiješ lopatu a voda počne izlaziti:lol:

U principu da ;) U Osijeku i okolici, posebno selima, vecina kuca posjeduje i bunar (i ja u Sarvasu, prije nije bilo vodovoda). Nekidan je bilo na tv o inicijativi da se u gradu popise i ocisti sve privatne bunare, kao mjera osiguranja pitke voda u slucaju neke katastrofe...

KKomarac
July 21st, 2009, 09:06 PM
Sam da se ona kucica pored još srusi. :cheers:
I da se nastave takve zgrade dalje.

Dalje ne mogu ici takve zgrade jer je tamo dvoriste tj. nekadasnja ljetna terasa hotela Royal...

Inace, ovakve poslovne zgrade bi mi npr. dobro isle u Zupanijskoj na mjestu tih malih rusevnih objekata. Cak je i katnost ok. Staklo mi je odlicna stvar, posebno kad se Drava i promenada odraze na tim fasadama :)

Semper Fidelis
July 21st, 2009, 09:14 PM
Dalje ne mogu ici takve zgrade jer je tamo dvoriste tj. nekadasnja ljetna terasa hotela Royal...

Inace, ovakve poslovne zgrade bi mi npr. dobro isle u Zupanijskoj na mjestu tih malih rusevnih objekata. Cak je i katnost ok. Staklo mi je odlicna stvar, posebno kad se Drava i promenada odraze na tim fasadama :)

JA nebi dao da se u Županijsku stavljaju zgrade sa staklima. Jako lijepo bi se uklopile zgrade koje normalno izgledaju. Onako starinski.

alek_os
July 22nd, 2009, 01:23 AM

Slažem se ali ne u potpunosti :)
Ulice tipa ružina su već pune novih zgrada, samo što to zasad izgleda nakaradno jer su razbacane na takav način da stoji 5 prizemnica pa zgrada od 4-6 katova pa opet prizemnice pa zgrada....ružno. E sad kad su već krenuli s izgradnjom i trpanjem zgrada u takve ulice, mislim da bi bolje izgledalo kad bi se barem upotpunilo to nekako, da nisu zgrade toliko razbacane, izgleda krezubo -.-
Bilo bi okej da rade veće i kvalitetne komplekse stambenih zgrada 4-6 katova (kad su već počeli s takvim sličnim izgradnjama) kao npr. u ružinoj kod vijenca ljube babića što se gradi kompleks povezanih zgrada koje izgledaju sasvim pristojno, moderno i bez kričavih boja na fasadi.
Ne mislim da bi sad kroz cijelu ulicu morale bit zgrade od 5 katova, nego kad ih već ima, nek to barem liči na nešto i nek onda bude kvalitetno napravljeno...znači kad bi se na mjestima gdje su stare i oronule kuće izgradile takve stambene zgrade, kvalitetno, bolje izgleda, više mjesta za stanovanje i nema više zapuštenih i oronulih kućica u centru grada. Eto :)

KKomarac
July 22nd, 2009, 10:18 AM
^^

Slazem se i ja s tobom, ali ne u potpunosti :)

To da postoji krezuba gradnja stoji i ruzna je - djelomicnu sanaciju tog stanja vidim u izricitom propisivanju parcela na kojima se moze graditi kako bi se "popunile rupe" nastale krezubom gradnjom. Pokusat cu objasniti - npr. izmedju prizemnica izgradjena je zgrada od 5 katova , na 50m od nje jos jedna 5-terokatnica - moze se npr propisati da se izmedju te dvije zgrade smije dograditi samo 5-terokatnice (4-tverokatnice), a da bi se ublazio krezubi izgled, na 1. parceli lijevo od prve 5-terokatnice i desno od poslijednje 5-terokatnice dozvoliti gradnju 4-tverokatnice, a na slijedecoj parceli do nje 3-katnice i tocka. Zabraniti izgradnju na ostalim parcelama koje nisu krezube. To bi ublazilo i krezubi izgled Strossmayerove, a i sakrilo poneke uocljive estetske promasaje u projektiranju.

Ta zgrada pored Vijenca u Ruzinoj je odlicna (kao i ona uglovnica Rokova/Ilirska, ili one dvije prekoputa u Ilirskoj), ali i dalje na krivom mjestu - prevelik broj stanara za onoliku cestu, za postojece skole i vrtice...

Sve u svemu, ucinjena je nepopravljiva steta koju sad treba nekako sanirati - tu izgradnju uistinu treba gledati prvenstveno kao sanaciju, ne kao stvaranje novih mjesta za stanovanje (to je sekundarno). Najmanje u cijeloj prici shvacam stanare koji, ocito, kratkorocno razmisljaju pa kad budu imali djecu koja ce se igrati na uvijek krcatoj prometnici, ili ne budu imali gdje parkirati, ili im susjed prekoputa bude iz svog stana otvarao prozor obzirom da su udaljeni 1m.... mozda shvate da su se zivotno zaduzili za nesto apsolutno nedostojno kvalitetnog stanovanja, i to jos u strogom centru grada :ohno:

Brko
July 22nd, 2009, 10:35 AM

I zgrada pokraj.
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC01304.jpg

Daka hvala ! :)

Semper Fidelis
July 22nd, 2009, 12:21 PM
PRODAJA KULTURNE BAŠTINE SPAŠAVA ZAŠTIĆENA DOBRA OD PROPADANJA

Obitelj Biloš kupuje mauzolej Pejačević uz Retfalačko groblje

Među najvrjednijim nekretninama koje su ove godine ponuđene na prodaju u Osijeku zaštićeno je nepokretno kulturno dobro mauzolej-kapela obitelji Pejačević uz Retfalačko groblje.
Nakon što je u Glasu Slavonije objavljeno da Družba Marijinih sestara od čudotvorne medaljice (DMS) nema novca za obnovu 118 godina starog devastiranog mauzoleja te da je za kupnju zainteresirana poduzetnička obitelj Biloš, više Osječana zanimalo je smije li zaštićeno kulturno dobro biti prodano građaninu. Doznajemo da smije jer prodaja spašava baštinu od propadanja.
- Prodaja kulturnih dobara je ograničena pravom prvokupa prema čl. 37. Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a vlasnik je obvezan kulturno dobro najprije ponuditi RH, županiji, gradu ili općini na čijem se području ono nalazi navodeći cijenu i druge uvjete prodaje. Nekretnine koje su pojedinačno zaštićene kao nepokretno kulturno dobro, preventivno zaštićene ili se nalaze unutar povijesno-urbanističkih cjelina ili su dijelom arheoloških lokaliteta moguće je prodati fizičkoj ili pravnoj osobi uz ograničenje prvokupa i nema zakonskoga ograničenja da privatna osoba bude vlasnik kulturnog dobra - pojašnjava Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela Osijek u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.
Bude li prodan, mauzolejem se ne može tek tako “gospodariti”. Sudić napominje da je 1995. godine izrađen dio dokumentacije (konzervatorska studija i programska skica za obnovu s troškovnikom, nap.a.) za mauzolej, a za temeljitu obnovu trebalo bi ishoditi konzervatorske uvjete u kojemu investitor navodi zahtjeve za bilo kakvim i najmanjim zahvatima. Nakon prodaje kulturno dobro može biti preseljeno s javne površine na privatnu parcelu.
- Imali smo slučajeve premještanja pojedinačnih kulturnih dobara, primjerice, kapelica Kameniti križ koja ni poslije gradnje Eurodoma neće biti vraćena na izvornu lokaciju, a nije vraćen ni Spomenik umirućem vojniku A. Frangeša Mihanovića - podsjeća Sudić.

Za dislokaciju se mora imati argumente jer je prema međunarodnim poveljama i konvencijama svako premještanje svojevrsna devastacija. Pri valorizaciji kulturnih dobara jedan od značajnih elemenata je i odnos prema prostoru u kojemu se nalazi. Znači da, osim dopuštenja izmještanja zbog valjanih argumenata, treba odabrati primjerenu novu lokaciju uz uvjete adekvatnog i stručnog premještanja uz svu potrebnu dokumentaciju”, napominje Sudić.
Za temeljitu obnovu trebat će ishoditi konzervatorske uvjete

Glas Slavonije

Semper Fidelis
July 22nd, 2009, 12:22 PM
“PRISILNI” GODIŠNJI ODMOR ZA VLASNIKE I DJELATNIKE KAFIĆA NA TRGU SVETOG TROJSTVA

Zbog obnove vrelovoda zatvaraju se kafići u Tvrđi

Zbog rekonstrukcije vrelovoda kroz Tvrđu od ponedjeljka (27. srpnja) zatvara se svih šest kafića na Trgu Svetog Trojstva. Radnici su trenutačno u Kuhačevoj pred zgradom gradske uprave, a sljedećeg bi se tjedna trebali preseliti na Trg. Podsjetimo, HEP Toplinarstvo od 1. lipnja zamjenjuje vrelovode toplinskog sustava, a riječ je o projektu koji se financira kreditom Svjetske banke u iznosu od 24 milijuna eura. Radi se na dionici od 4,2 kilometra koja prolazi Sjenjakom, Tvrđom, Donjim gradom i Trpimirovom ulicom. Većina radova trebala bi biti završena do 15. rujna. Što se, pak, kafića smještenih na tvrđanskom trgu tiče, za tri, Big Ben, St. Patrick's Pub i Parfe, početak radova značit će i početak kolektivnog godišnjeg odmora, koji će, doznajemo trajati do 14. kolovoza. Preostala tri, Carpe Diem, Matrix i Becker's, zatvoreni će biti samo tijekom grubih radova, odnosno, kako kažu, maksimalno tjedan dana. Zanimljivo, usporedo s radovima i zatvaranjem kafića, stigla je i odluka Grada o produženju radnog vremena. Ubuduće će kafići cijele godine moći raditi do 24 sata, no posebno je zanimljiva odredba koja se tiče konkretno kafića u Tvrđi. Njima je dozvoljen rad do 2 sata, pod uvjetom da su bar sto metara udaljeni od stambenog objekta. “Postoji li takav”, upitao se gradonačelnik Krešimir Bubalo kada se raspravljalo o toj odluci. Utvrđeno je da postoji jedan takav lokal - pečenjarnica uz autobusnu postaju u Trpimirovoj. (M.Mi.)

Glas Slavonije

Seyzmo
July 22nd, 2009, 12:48 PM
Prosao sam danas juznom obilaznicom i vidim da su stavili neke stupice sa plavim trakama na svakih mozda 50 metara na potezu od Mandiceve do Portanove...dali su to mozda neke pripreme za pocetak gradnje druge trake ili sta?...tako su obiljezili i trasu prije gradnje tramvajske pruge.

Semper Fidelis
July 22nd, 2009, 12:50 PM
Prosao sam danas juznom obilaznicom i vidim da su stavili neke stupice sa plavim trakama na svakih mozda 50 metara na potezu od Mandiceve do Portanove...dali su to mozda neke pripreme za pocetak gradnje druge trake ili sta?...tako su obiljezili i trasu prije gradnje tramvajske pruge.

Može biti. Da bar je! :okay:

alek_os
July 22nd, 2009, 04:29 PM
^^

Slazem se i ja s tobom, ali ne u potpunosti :)

To da postoji krezuba gradnja stoji i ruzna je - djelomicnu sanaciju tog stanja vidim u izricitom propisivanju parcela na kojima se moze graditi kako bi se "popunile rupe" nastale krezubom gradnjom. Pokusat cu objasniti - npr. izmedju prizemnica izgradjena je zgrada od 5 katova , na 50m od nje jos jedna 5-terokatnica - moze se npr propisati da se izmedju te dvije zgrade smije dograditi samo 5-terokatnice (4-tverokatnice), a da bi se ublazio krezubi izgled, na 1. parceli lijevo od prve 5-terokatnice i desno od poslijednje 5-terokatnice dozvoliti gradnju 4-tverokatnice, a na slijedecoj parceli do nje 3-katnice i tocka. Zabraniti izgradnju na ostalim parcelama koje nisu krezube. To bi ublazilo i krezubi izgled Strossmayerove, a i sakrilo poneke uocljive estetske promasaje u projektiranju.

Ta zgrada pored Vijenca u Ruzinoj je odlicna (kao i ona uglovnica Rokova/Ilirska, ili one dvije prekoputa u Ilirskoj), ali i dalje na krivom mjestu - prevelik broj stanara za onoliku cestu, za postojece skole i vrtice...

Sve u svemu, ucinjena je nepopravljiva steta koju sad treba nekako sanirati - tu izgradnju uistinu treba gledati prvenstveno kao sanaciju, ne kao stvaranje novih mjesta za stanovanje (to je sekundarno). Najmanje u cijeloj prici shvacam stanare koji, ocito, kratkorocno razmisljaju pa kad budu imali djecu koja ce se igrati na uvijek krcatoj prometnici, ili ne budu imali gdje parkirati, ili im susjed prekoputa bude iz svog stana otvarao prozor obzirom da su udaljeni 1m.... mozda shvate da su se zivotno zaduzili za nesto apsolutno nedostojno kvalitetnog stanovanja, i to jos u strogom centru grada :ohno:

Ovaj put se u potpunosti slažem :D

Premale su to ulice za takvu izgradnju, a taj tvoj primjer rješavanja krezubog izgleda je baš ono što sam i ja zamislio, ali nikako da se cijela ulica pretvara u uličicu sa zgradama od 5 katova posvuda :) . I to da se gradi čisto radi upotpunjavanja 'praznog prostora'. Mjesta za prave stambene zgrade ima na parcelama dalje od uskog centra grada, po mom mišljenju oko nove divaltove, pa južno od južne obilaznice, pa neki veliki zapušteni prostori u gradu...gdje god zapravo ima mjesta :)

La_Linea
July 22nd, 2009, 10:16 PM
Ma bitno je da postoji urbanistički plan s jasnom vizijom izgradnje i konačnog izgleda grada. Kako nema toga, nema niti jasnih pravila... Šteta je već učinjena i generacije osječana će se rugati i zgražati nad tim. Arhitektura i urbanizam nisu tek prolazna moda, već estetika i funkcionalnost moraju trajati bar onoliko koliko traju i zgrade. Svakako da je to odraz vremena, dakle vremena su otužna.

Eh, da: Živijo :D Viktor Axmann, a.k.a. Vladoje Aksmanović. Da imamo danas takva genijalca...

Escalade
July 22nd, 2009, 11:24 PM
Možda "krezube" ulice treba gledati kao neki novi početak, ja ću radije vidjeti novu zgradu u centru nego usranu raspadnutu prizemnicu.

Semper Fidelis
July 22nd, 2009, 11:53 PM
^^I ja kazem:cheers:

Danas smo vidjeli one plave zastavice kraj obilaznice. Neznam za sta je to. :dunno:

deki os
July 22nd, 2009, 11:56 PM
http://www.imagesforme.com/out.php/i604161_22072009004.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i604160_22072009003.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i604159_22072009002.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i604158_22072009001.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i604157_22072009.jpg

evo malo slikica sa gradilišta avenue malla.:)

Dzurkov
July 23rd, 2009, 12:25 PM
Pozdrav svima, već dugo pratim ovaj forum i danas se odlučih pridružit :)

Semper Fidelis
July 23rd, 2009, 12:27 PM
Pozdrav svima, već dugo pratim ovaj forum i danas se odlučih pridružit :)

Dobrodošao lega!:cheers:

Seyzmo
July 23rd, 2009, 12:29 PM
Dobrodosao!:)

Brko
July 23rd, 2009, 12:34 PM
pridružujem se dobrodošlici :) Hvala Bogu pa si izabrao neko jednostavno ime jer gomila forumaša ima idiotska ili predugčka imena pa im se teško obratiti jer ne znaš kako da ih osloviš.

Seyzmo jel imaš ikakvih informacija o podvožnjaku u Brodu i proširenju obilaznice i Trpimirove u Osijeku ?

Seyzmo
July 23rd, 2009, 12:42 PM
Nemam nazalost, a i vidis da se ona informacija ipak nije pokazala tocnom kada sam vam rekao da bi trebao biti nadvoznjak na Osjeckoj, a cuo sam iz stvarno pouzdanog izvora.
Kada vidim ponovo tog kolegu pitat cu ga opet.
Da ste Zadar vec bi imali i to rijeseno, a i 4 trake na Svacicevoj u cijeloj duzini ukljucujuci i probijenu Olivinu.:lol:
Sta rec, vidis da na istoku zemlje je problem urediti i jedan trg sto je slucaj sa B.Manastirom.

Sto se osjecke obilaznice tice zadnje sto sam cuo je da bi radovi trebali poceti na jesen, ali tada je jos bio Sanader i nismo bili u banani kako on kaze...tko ce to vise znati.

Brko
July 23rd, 2009, 12:50 PM
Ne mogu vjerovat šta se nama Slavoncima događa. Dvadeset godina smo bili na čekanju da i nama država nešto napravi i sad kad je došao red na naše skromne projekte država zbog krize sve otkaže. Za popizdit. A ima i luđaka koji još uvijek inzistiraju na gradnji Pelješkog mosta.:ohno:

Da stvar bude gora Hrvatskom trenutno vladaju Slavonci : Kosor - Pakrac, Mesić - Orahovica, Šeks - Osijek, HV Kruljac - Brod. Unatoč tome opet smo popušili. :bash:

Seyzmo ti poznaješ Brod, pa jel mi stvarno previše tražimo ???

Seyzmo
July 23rd, 2009, 01:02 PM
Da stvar bude gora Hrvatskom trenutno vladaju Slavonci : Kosor - Pakrac, Mesić - Orahovica i Šeks - Osijek. Unatoč tome opet smo popušili. :bash:

Seyzmo ti poznaješ Brod, pa jel mi stvarno previše tražimo ???

Ne, vec se ja pitam kada svaki puta dodjem u Brod dali vi uopce ista i trazite.:)
Neznam sta bi rekao, u Osijeku se ipak nesto pomaklo sa mrtve tocke, ali zalosti me sto Brod stoji odnosno sto sve sporo ide jer gubi prikljucak za gradovima sa kojima je usporediv, a nije u nekom "slijepom crijevu" kao Virovitica recimo vec se nalazi na odlicnom polozaju i cudi me da te prednosti nisu iskoristene na bolji nacin.

Brko
July 23rd, 2009, 01:07 PM
Znate da kod nas postoji sukob na relaciji grad - županija, ali županija ne samo da ništa ne traži za Brod nego još namjerno blokira gradske projekte.:bash:

Iako mislim da je i Osijek sad nayebo jer teško je očekivati da vlada nakon zadnjih izbore daje novce za Osijek. Mislim da se Zadar puno brže razvija od Osijeka i,kako je Gorgoroth rekao,sad već dugoročno pretendira da bude treći grad u Hrvatskoj.

Semper Fidelis
July 23rd, 2009, 01:13 PM
Iako mislim da je i Osijek sad nayebo jer teško je očekivati da vlada nakon zadnjih izbore daje novce za Osijek. Mislim da se Zadar puno brže razvija od Osijeka i,kako je Gorgoroth rekao,sad već dugoročno pretendira da bude treći grad u Hrvatskoj.

Ma Osijek ide naprijed, je da je nayebo ali se radi ide se naprijed. Dugo ce trebati Zadru, da prestige Osijek po pitanju grada. Jer je Zd još dosta iza Osijeka. ;) Đabe ti doseljavanje stanovnista ako se grad nerazvija. Mozda je i Zadru ta navala ljudi iz zagore i neki određeni minus. Npr slabja kvaliteta zivota u gradu. Divlja gradnja na sve strane i to.

Seyzmo
July 23rd, 2009, 01:23 PM
Lako je moguce da Zadar za nasih zivota preskoci i Rijeku koja isto stagnira, ali mislim da Osijek time nece nista izgubiti jer je na istoku zemlje gdje je isto potreban neki centar regije...da je Zadar u Slavoniji ili da se u Brodu dogadja nesto kao u Zadru onda bi se Osijek trebao brinuti oko svog statusa, ali ovako cemo i dalje imati regionalna sjedista tvrtki, televizija i sl...i u tome smo i dalje ispred Zadra jer izmedju njega i Splita jasno da uvijek odaberu duplo veci Split.

Brko
July 23rd, 2009, 01:27 PM
Sempere Osijek će sigurno biti zakinut kad je riječ o dotacijama iz državnog proračuna do kraja mandata ove vlade. Već imaš nekoliko primjera koji to dokazuju. Istina je da se Osijek razvija,ali kako da Brod drži tempo sa Zadrom kad ga ni Osijek ne može držati ? Osijek bi se trebao uspoređivati sa Splitom i Rijekom,a on je tu debelo iza njih. Kebra je to također napisao : Split je ostavio Rijeku,a Rijeka Osijek iza sebe.

Ne bih se složio s tobom da se Zadar ne razvija. Dapače nitko osim njih ne realizira sve ključne gradske projekte. Pri tome bih stavio naglasak na luku,turizam i sveučilište.Ceste su odavno riješili. Divlje gradnje ima svuda,ali njihova stanogradnja je za svaku pohvalu,a posebno kompleks na prostoru bivšeg TIZ-a.

Nama Slavoncima treba debela pomoć države jer smo 20 godina bili na čekanju.

Seyzmo
July 23rd, 2009, 01:28 PM
Ma Osijek ide naprijed, je da je nayebo ali se radi ide se naprijed. Dugo ce trebati Zadru, da prestige Osijek po pitanju grada. Jer je Zd još dosta iza Osijeka. ;) Đabe ti doseljavanje stanovnista ako se grad nerazvija. Mozda je i Zadru ta navala ljudi iz zagore i neki određeni minus. Npr slabja kvaliteta zivota u gradu. Divlja gradnja na sve strane i to.

Ma nemos reci da se u Zadru divlje radi, po meni se Zadar jako lijepo razvija i lijepo poprima vizure ozbiljnog grada, ali to stoji da se ozbiljan grad ne postaje preko noci.
Osijek ima dugu tradiciju "velikog" grada sa svim njegovim obiljezjima i u tome je po meni jos uvijek ispred Zadra cak i ako se izjednace po broju stanovnika.
Osijeku pod hitno treba rijesena juzna obilaznica i primjeren i osvjetljen ulaz u grad jer ovako stvarno ostavlja dojam kao da se ulazi u troduplo manji grad nego sto uistinu je.

Brko
July 23rd, 2009, 01:29 PM
Seyzmo idući popis stanovništva će pokazati tko se treba brinuti. Problem Broda i Osijeka je gospodarstvo koje se skoro ugasilo.

Brko
July 23rd, 2009, 01:36 PM
nisam trebao načinjat ovu temu...:ohno::lol::lol::lol:

Seyzmo
July 23rd, 2009, 01:36 PM
Sempere Osijek će sigurno biti zakinut kad je riječ o dotacijama iz državnog proračuna do kraja mandata ove vlade. Već imaš nekoliko primjera koji to dokazuju. Istina je da se Osijek razvija,ali kako da Brod drži tempo sa Zadrom kad ga ni Osijek ne može držati ? Osijek bi se trebao uspoređivati sa Splitom i Rijekom,a on je tu debelo iza njih. Kebra je to također napisao : Split je ostavio Rijeku,a Rijeka Osijek iza sebe.

Ne bih se složio s tobom da se Zadar ne razvija. Dapače nitko osim njih ne realizira sve ključne gradske projekte. Pri tome bih stavio naglasak na luku,turizam i sveučilište.Ceste su odavno riješili. Divlje gradnje ima svuda,ali njihova stanogradnja je za svaku pohvalu,a posebno kompleks na prostoru bivšeg TIZ-a.

Nama Slavoncima treba debela pomoć države jer smo 20 godina bili na čekanju.

Da nije bas sve tako crno kod nas uvjerio sam se prije dva tjedna kada sam boravio u Rijeci.
Taj grad je isto dugo zanemarivan od strane drzave i po meni je kao i Osijek dosta stagnirao i po meni Rijeka nije bas nesto odmakla Osijeku.
Meni je Osijek i dalje nekako najusporediviji bas sa Rijekom.
Rijeka konacno rijesava svoju obilaznicu koja je Sizifov posao naspram osjecke koja ce i financijski i za izvest biti "maciji kasalj".
Koliko je Rijeka molila i kumila za tu obilaznicu, Obersnel je Kalmeti cak slao i fotke cepova svako jutro na njoj dok se nisu sjetili odobriti njeno konacno rjesavanje...uglavnom hocu reci da nije istok jedini koji je zapostavljen, vec svi oni koji imaju "krive" stranke na vlasti...ili nesposobno gradsku vlast koja se nedovoljno zauzima za svoj grad.

Seyzmo
July 23rd, 2009, 01:41 PM
Seyzmo idući popis stanovništva će pokazati tko se treba brinuti. Problem Broda i Osijeka je gospodarstvo koje se skoro ugasilo.

Pa sta su se svi uhvatili tog nesretnog broja stanovnika.:lol:
Pa nije on toliko bitan...Zagreb ima najvise stanovnika, a ja bi ipak radije zivio u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru ili recimo Varazdinu...zivio sam u Zagrebu nekoliko godina sve skupa i dobro znam kakva je kvaliteta zivota tamo.

Semper Fidelis
July 23rd, 2009, 01:43 PM
Ma da, ali Zadar ima pomoc drzave. Osijek nema. Ali Osijek otvara nove gospodarske zone, imamo eurodom, imamo kappu. Imamo ogromne centre koji nece u bilo koji grad. Samo Eurodom i portanova ce zajedno zapošljavati 2000 ljudi. Je da ce se neke firme samo preseliti. Ali ce trebati i dosta nove radne snage!:cheers:

Sto se tice turizma. Osijek, Slavonija i Baranja su biser koji se polako otkriva. Osijek je na fenomenaloj poziciji sto se toga tice. Blizu je Dunav, eo vec sljedece godine više od 50 kruzera dolazi.

Eo zadranima je sve stalo stalo, Moze se slobodno reci da nakon Zagreba koji je naravno debelo ispred svih Os drzi 2. poziciju po gradnji. Pogledajte koliko je samo nas aktivih forumaša u Os, a nestignemo sve pokriti jer se jako puno gradi. Samo neka se tako i nastavi!:cheers:

Seyzmo
July 23rd, 2009, 01:53 PM
Istina, gradi se, ali masa toga nije vrijedna spomena jer otpada na nakaradne zgrade na groznim lokacijama...svega je nekoliko projekata vrijednih spomena.
Zadar je puno napravio u zadnjih 10 godina, po meni vise od Osijeka, a i ove projekte koje sada rade nije ih puno, ali su strasno kvalitetni poput luke Gazenica.
Po meni je u Osijeku prioritet juzna obilaznica i dostojan ulaz u grad i rjesavavanje rasvjete na ulazu u grad i nekim ulicama.
Sta se ceka i sa Svacicevom kod novog studentskog centra...pa ta ulica je ruglo grada.

Semper Fidelis
July 23rd, 2009, 01:59 PM
Jbg, luka, i kod nas ce se graditi nova luka. Oni su na moru mi nismo. Mi imamo Dravu i time smo spojeni sa sjevernom i srednjom Europom;)I to je jako velika stvar.:cheers:

Da ali i mi imamo dosta velikih i kvalitetnih projekata. I dosta! Pogledaj samo koliko dretvi imamo.;) Jos sada da krene južna obilaznica i super!:cheers:

Escalade
July 23rd, 2009, 02:06 PM
Zadar je ono kao omiljeno dijete u bogatoj obitelji kojem tatica kupuje sve što poželi, a osijek je kao usvojeno crvenokoso kopile koje ne dobije ništa

BTW, ne brinem se za Osijek preživjeli smo mi i gora vremena, plus to, ako smo jednom bili najveći grad u HR možemo i opet :D

Semper Fidelis
July 23rd, 2009, 02:15 PM
^^I na kraju to usvojeno dijete postane bogataš!!:banana:

Dzurkov
July 23rd, 2009, 03:25 PM
Neki dan mi je bilo jako dosadno pa sam se provozao po gradu i brojao novoizgrađene zgrade u zadnjih 6-7 godina i došao do brojke 70. Neka u svakoj zgradi ima prosječno 30 stanova i + Retfala Nova sa 160 stanova i neka u svakom stanu žive 4 čovjeka to je skoro 10.000 ljudi :cheers:

KKomarac
July 23rd, 2009, 04:22 PM
^^

Dobrodosao ;)

Ipak, malo nategnuta računica jer većina stanova u novogradnji nije kavdrature za prosječno 4 stanara. I ne zaboravi da ljudi kupe stan, ali se ne prijave :) Ili ga npr. iznajmljuju.

Naselje Osijek ionako može računati sa smanjenjem broja stanovnika na slijedećem popisu, ali ne zbog depopulacije već činjenice da je ljudima isplativije živjeti u prigradskim naseljima koja su područja od posebnog državnog interesa - dovoljno je blizu za posao i društveni život u Osk.

Što se tiče 70tak novih zgrada.... strašno! Da se to barem gradilo planski, naselja.... citavu novu cetvrt gradsku su mogli napraviti :ohno:

Daka
July 23rd, 2009, 04:44 PM
^^

Dobrodosao ;)

Ipak, malo nategnuta računica jer većina stanova u novogradnji nije kavdrature za prosječno 4 stanara. I ne zaboravi da ljudi kupe stan, ali se ne prijave :) Ili ga npr. iznajmljuju.

Naselje Osijek ionako može računati sa smanjenjem broja stanovnika na slijedećem popisu, ali ne zbog depopulacije već činjenice da je ljudima isplativije živjeti u prigradskim naseljima koja su područja od posebnog državnog interesa - dovoljno je blizu za posao i društveni život u Osk.

Što se tiče 70tak novih zgrada.... strašno! Da se to barem gradilo planski, naselja.... citavu novu cetvrt gradsku su mogli npraviti :ohno:
^^
Ja bih samo dodao da je bolje spakovati svake godine povrat poreza...a živi i radi se u osijeku...a papirnato Aljmašu,Antunovcu,Vukovaru...

VESP031
July 23rd, 2009, 07:03 PM
Nema vise love za nikakve projekte! Lako se graditi sa tudjom lovom! Zato nista osobno ali Zadar_ BYE BYE! Luka gazenica? Politicki projekt!Bas me zanima sta ce s time biti! Jos jednom: lako s tudjim K....M gloginje mlatit!

VESP031
July 23rd, 2009, 07:47 PM
Sjeca li se netko mosta do Ankone! Koja bolestina!

KKomarac
July 23rd, 2009, 08:06 PM
^^
Ja bih samo dodao da je bolje spakovati svake godine povrat poreza...a živi i radi se u osijeku...a papirnato Aljmašu,Antunovcu,Vukovaru...

Na to sam i mislila ;) Ne moras uopce ici van opcine Osijek - Sarvas, Tenja, Nemetin,Klisa - sve to su podrucja posebnog drzavnog interesa (Visnjevac, Josipovac, Tvrdjavica, Podravlje i Osijek nisu)

A cinjenica da toliko ljudi iznos jedne mjesecne place (koliko prosjecno iznosi godisnji povrat poreza za podrucje posebnog drzavnog interesa) motivira na seljenje iz grada dovoljno govori u koliko smo nezahvalnoj situaciji... :(

Daka
July 23rd, 2009, 08:59 PM
^^
Istina...kad stisne besparica...

hercegovac1981
July 23rd, 2009, 09:07 PM
Pozdrav svima na forumu. Prošli mjesec sam prvi put u životu bio u Osijeku i zbilja se ugodno iznenadio i veličinom i ljepotom grada. Nisam imao puno saznanja prije o Osijeku ali znam da se priča da je čitava Slavonija kao regija zapostavljena. Ja moram priznati da nisam primjetio ništa ispodprosječno. Ja kao neko sa strane, neopterećen subjektivnim stvarima mogu reći da je Osijek za mene super grad.

Semper Fidelis
July 23rd, 2009, 09:10 PM
Ma svi koji dodu u Os se iznenade:okay: Jer nam je grad stvarno poseban!:cheers: Drago mi je da ti se svidio!:cheers:

Nema vise love za nikakve projekte! Lako se graditi sa tudjom lovom! Zato nista osobno ali Zadar_ BYE BYE! Luka gazenica? Politicki projekt!Bas me zanima sta ce s time biti! Jos jednom: lako s tudjim K....M gloginje mlatit!

E to to!:cheers:

deki os
July 23rd, 2009, 11:03 PM
Pozdrav svima na forumu. Prošli mjesec sam prvi put u životu bio u Osijeku i zbilja se ugodno iznenadio i veličinom i ljepotom grada. Nisam imao puno saznanja prije o Osijeku ali znam da se priča da je čitava Slavonija kao regija zapostavljena. Ja moram priznati da nisam primjetio ništa ispodprosječno. Ja kao neko sa strane, neopterećen subjektivnim stvarima mogu reći da je Osijek za mene super grad.

hvala puno na komplimentima za grad!:cheers:
baš mi je drago da ti se svidio.:okay:

Trevor McPhee
July 23rd, 2009, 11:14 PM
^^
Pa to ja tvrdim oduvijek...odnosno od kad sam prvi puta bio u OS.:)

Potencijal grada je ogroman, prednosti su mu velike između ostalog što ima prostora ko u priči za razvoj i širenje.

Uopće ova debata oko Zadra i Osijeka i ko će biti "veći" i slično je potpuno bespredmetna. Oni ni u kom slučaju nisu u nikakvom konkurentnom položaju.
Svaki grad je dio svoje regije i ima svoje razvojne pravce. Po meni oni su dio jednakovrijednih gradova "prvog reda" u HR (To su onih osam o kojima sam pisao na gradovima i općinama).¸

Tako da se jednako veselim napredku i Osijeka i Zadra...:okay:

deki os
July 23rd, 2009, 11:18 PM
^^
Pa to ja tvrdim oduvijek...odnosno od kad sam prvi puta bio u OS.:)

Potencijal grada je ogroman, prednosti su mu velike između ostalog što ima prostora ko u priči za razvoj i širenje.

Uopće ova debata oko Zadra i Osijeka i ko će biti "veći" i slično je potpuno bespredmetna. Oni ni u kom slučaju nisu u nikakvom konkurentnom položaju.
Svaki grad je dio svoje regije i ima svoje razvojne pravce. Po meni oni su dio jednakovrijednih gradova "prvog reda" u HR (To su onih osam o kojima sam pisao na gradovima i općinama).¸

Tako da se jednako veselim napredku i Osijeka i Zadra...:okay:

jako dobar post trevor.:cheers:
ti si uvijek govorio kako osijek ima odlične potencijale, nadam se da će to ovi naši lokalni političari znati iskoristiti.:)
ide to polako ali sigurno. sad su u realizaciji nekoliko velikih projekata a bit će ih sigurno i još tako da mislim da i trenutno osijeku ide sasvim dobro.:cheers:

Trevor McPhee
July 23rd, 2009, 11:28 PM
^^
Evo ako mogu reći jednu stvar u prilog Osijeku, to je činjenica što je njegov urbanizam od prije predviđao mnogo veći grad nego što je danas , tako da ga je lakše razvijat. Nemora se rušit cijele blokove da bi se probila neka avenija npr.,itsl. Osim toga on već sad izgleda mnogo urbanije, veće nego neki drugi gradovi sličnog broja stanovnika.
Znači samim tim razvoj mu je olakšan. Kad smo već kod Zadra tu će on imati kudikamo veće probleme...

deki os
July 23rd, 2009, 11:45 PM
^^
Evo ako mogu reći jednu stvar u prilog Osijeku, to je činjenica što je njegov urbanizam od prije predviđao mnogo veći grad nego što je danas , tako da ga je lakše razvijat. Nemora se rušit cijele blokove da bi se probila neka avenija npr.,itsl. Osim toga on već sad izgleda mnogo urbanije, veće nego neki drugi gradovi sličnog broja stanovnika.
Znači samim tim razvoj mu je olakšan. Kad smo već kod Zadra tu će on imati kudikamo veće probleme...

slažem se. a u biti glupo je uopće uspoređivat ta dva grada jer su različiti po dosta stvari. zadar je primorski grad a osijek je tipični kontinentalni grad na rijeci. znači već je sama koncepcija grada drugačija. meni osobno je jako bitno da svaki veliki grad ima dosta avenija i prostranih ulica, to meni grad čini gradom, naravno uz same zgrade. osijek toga ima, a ja bih volio da ih još dobije i tako dobije prostora da se što kvalitetnije razvija. znam dosta ljudi koji nisu bili u osijeku 10-ak godina i kad su došli bili su ugodno šokirani koliko se grad promijenio i kako sve više dobija izgled pravog velikog grada (naravno za hrvatske pojmove).:cheers:

La_Linea
July 23rd, 2009, 11:46 PM
^^
Osim toga on već sad izgleda mnogo urbanije, veće nego neki drugi gradovi sličnog broja stanovnika.

S ovim se ne bih baš složio. Prije svega, nema baš gradova za usporedbu u Hrvatskoj. Najbliži takvi su u Mađarskoj i Osijek nipošte ne izgleda urbanije od Szekesfehervara, Kecskemeta, Gyora, pa eto možda je urbaniji od Subotice, al otompotom.

Recimo Klagenfurt je brojem stanovnika tu negdje... Osijek naspram njega izgled kao selo s nekakvim urbanim centrom! I to zapušteno selo.

brca1001
July 24th, 2009, 12:02 AM
Obicno se ne u upustam u te rasprave ko koliko ima stanovnika, ali samo ovaj put cu napravit iznimku, i poslije toga ni rijeci od mene. Ovako Zadarska ŽUPANIJA ima 162k stanovnika kao širi Osijek s Čepinom, a Osječko-Baranjska županija oko 330k, mislim da je jedino splitska veca s nekih 400 i nest (Zg ne racunamo). Spustimo malo loptu na zemlju.

Osijek ima jako gusto naseljenu okolicu i ne samo okolicu, cak da uopce ne racunamo vukovarsku i brodsku županiju nekako dosta to ljudi gravitira osijeku, jelte, hmm, pa da..
Kazem Split ima milijun tih kastela i zato ima županija 400 i nest tisuca stanovnika..

Stipsone manje bediranja, stvari nisu tako crne Slavonija ima 1 000 000 stanovnika to nisu male stvari i ogroman su potencijal i biti ce kada ozdravi drzava. Kad hrvatska stane na zdrave noge krenuti ce i osijeku i sl. brodu geometrijskom progresijom, samo treba globalno razmišljati.

Osjecki kontekst:
Malo koji grad u hrvatskoj ima takav prsten ozbiljnijih gradova u svom kracem radijusu.
SJ: Pećuh, SI: Subotica, I: Novi Sad, J: Tuzla, jednog dana JZ: Sl. Brod ---> s kojima se treba suradjivati. Stvar je u tome da se mora volit svoje susjede (Srbe, Bosance) i prestati s tom mržnjom prema svima (to je kolektivni hrvatski kompleks), jer ja duboko vjerujem da slavonci imaju dosta mjesta u srcu i dusi za oprost.

Jer Essekeri su: njemci, mađari, židovi, srbi.. ---šokci naravno ne (to se od 90-tih pokusava nametnuti sustavnom primitivizacijom). Pa dovoljno je samo pogledati sva ta najljepsa arhitektonska zdanja kojima se dicimo, sve su to projektirali mahom njemci, mađari i židovi, i da najpoznatiji osječki simbol viseci most (beogradska mostogradnja), kad bi isao jos dalje dosao bi cak do zakljucka da mi s "lokalnim horizontom" nismo ista, ali ista vrijedno spomena napravili.
Upamtite osijek je u povijesti bio najrazvijeniji i najmnogobrojniji grad u hr samo kada je bio multietnicki grad i to je tako. Uci od drugih i obogacuj ih svojim spoznajama.

Zamislite si samo koliko je trziste srbija, rumunjska, bugarska, koje jako volimo podcjenjivat, pa sigurno svoje prozivode necemo prodavat austrijancima i talijanima. Stvari samo treba sire promatrati i donjeti sto liberalnije zakone u gradu za privlacenje rumunja, ukrajinaca etc..

PRIMJER: Osjecanke slove kao poprilicno umisljene cure. Rijesenje---privlacenje 10tak tisuca ukrajinki, rumunjki, srpkinja, garantirano se stvari instant mjenjaju, jer odjednom se i osjecankama tresu gace.. i tak to.(hahaha lud sam)

3. Letargija karakteristicna za ravnicarske krajeve (sto zbog reljefa, sto zbog klime uzrok nije bitan). Rijesenje prevedeno na narkomanski jezik--- osjecanima bijelo, splicanima žuto i tak to..

PRAGMATIKA decki i cure PRAGMATIKA...

deki os
July 24th, 2009, 12:03 AM
S ovim se ne bih baš složio. Prije svega, nema baš gradova za usporedbu u Hrvatskoj. Najbliži takvi su u Mađarskoj i Osijek nipošte ne izgleda urbanije od Szekesfehervara, Kecskemeta, Gyora, pa eto možda je urbaniji od Subotice, al otompotom.

Recimo Klagenfurt je brojem stanovnika tu negdje... Osijek naspram njega izgled kao selo s nekakvim urbanim centrom! I to zapušteno selo.

to je vjerojatno zato što osijek ima dosta veliku površinu, a nema tako velik broj stanovnika, ali osijek će za 10ak godina izgledati još dosta urbanije nego što je sad trenutno. pa pogledaj samo koliko se promijenio u samo 5-6 godina nabolje.:)

deki os
July 24th, 2009, 12:07 AM
Obicno se ne u upustam u te rasprave ko koliko ima stanovnika, ali samo ovaj put cu napravit iznimku, i poslije toga ni rijeci od mene. Ovako Zadarska ŽUPANIJA ima 162k stanovnika kao širi Osijek s Čepinom, a Osječko-Baranjska županija oko 330k, mislim da je jedino splitska veca s nekih 400 i nest (Zg ne racunamo). Spustimo malo loptu na zemlju.

Osijek ima jako gusto naseljenu okolicu i ne samo okolicu, cak da uopce ne racunamo vukovarsku i brodsku županiju nekako dosta to ljudi gravitira osijeku, jelte, hmm, pa da..
Kazem Split ima milijun tih kastela i zato ima županija 400 i nest tisuca stanovnika..

Stipsone manje bediranja, stvari nisu tako crne Slavonija ima 1 000 000 stanovnika to nisu male stvari i ogroman su potencijal i biti ce kada ozdravi drzava. Kad hrvatska stane na zdrave noge krenuti ce i osijeku i sl. brodu geometrijskom progresijom, samo treba globalno razmišljati.

Osjecki kontekst:
Malo koji grad u hrvatskoj ima takav prsten ozbiljnijih gradova u svom kracem radijusu.
SJ: Pećuh, SI: Subotica, I: Novi Sad, J: Tuzla, jednog dana JZ: Sl. Brod ---> s kojima se treba suradjivati. Stvar je u tome da se mora volit svoje susjede (Srbe, Bosance) i prestati s tom mržnjom prema svima (to je kolektivni hrvatski kompleks), jer ja duboko vjerujem da slavonci imaju dosta mjesta u srcu i dusi za oprost.

Jer Essekeri su: njemci, mađari, židovi, srbi.. ---šokci naravno ne (to se od 90-tih pokusava nametnuti sustavnom primitivizacijom). Pa dovoljno je samo pogledati sva ta najljepsa arhitektonska zdanja kojima se dicimo, sve su to projektirali mahom njemci, mađari i židovi, i da najpoznatiji osječki simbol viseci most (beogradska mostogradnja), kad bi isao jos dalje dosao bi cak do zakljucka da mi s "lokalnim horizontom" nismo ista, ali ista vrijedno spomena napravili.
Upamtite osijek je u povijesti bio najrazvijeniji i najmnogobrojniji grad u hr samo kada je bio multietnicki grad i to je tako. Uci od drugih i obogacuj ih svojim spoznajama.

Zamislite si samo koliko je trziste srbija, rumunjska, bugarska, koje jako volimo podcjenjivat, pa sigurno svoje prozivode necemo prodavat austrijancima i talijanima. Stvari samo treba sire promatrati i donjeti sto liberalnije zakone u gradu za privlacenje rumunja, ukrajinaca etc..

PRIMJER: Osjecanke slove kao poprilicno umisljene cure. Rijesenje---privlacenje 10tak tisuca ukrajinki, rumunjki, srpkinja, garantirano se stvari instant mjenjaju, jer odjednom se i osjecankama tresu gace.. i tak to.(hahaha lud sam)

3. Letargija karakteristicna za ravnicarske krajeve (sto zbog reljefa, sto zbog klime uzrok nije bitan). Rijesenje prevedeno na narkomanski jezik--- osjecanima bijelo, splicanima žuto i tak to..

PRAGMATIKA decki i cure PRAGMATIKA...

:lol::lol::lol:
ovo sa ženskama mi je najjače. inače zanimljiva konstatacija.:okay:

La_Linea
July 24th, 2009, 06:22 AM
to je vjerojatno zato što osijek ima dosta veliku površinu, a nema tako velik broj stanovnika, ali osijek će za 10ak godina izgledati još dosta urbanije nego što je sad trenutno. pa pogledaj samo koliko se promijenio u samo 5-6 godina nabolje.:)

To je zato što u povijesti Osijek više puta doživio ozbiljniji ili zastoj ili diskonitinuitet urbanističkog (ali i gospodraskog i kulturnog) razvoja i ovo što danas imamo su ožiljci tih vremena (kao što će ova silna novogradnja biti ožiljak današnjeg).
Da ste samo imali priliku zaviritikakav su Osijek imali na umu... bila bi to sasvim drugačija priča. Al eto...

jukkaz
July 24th, 2009, 09:26 AM
teško je uspoređivati osijek i zadar kada su proizašli iz 2 potpuno različita kulturna kruga. jedan iz njemačkog, drugi iz talijanskog. meni je osobno draže da smo iz njemačkog jer smo ipa naslijedili neki prostorni red od njih, a što se tiče zadra trebat će njima barem 25 god intenzivnog razvoja da stignu osijek po svim značajkama grada

jukkaz
July 24th, 2009, 09:31 AM
ja zabrazdio na prošloj stranici, nisam ni skontao da ima još postova :lol:

Seyzmo
July 24th, 2009, 09:49 AM
^^

Da, to je velika prednost sto su ulice siroke i sto nije problem imati u nekim ulicama i pjesacke, biciklisticke staze, 4 trake za aute i pored toga jos i tramvajsku prugu...nismo ni svjesni koliko imamo alternativa za kretanje gradom i kolika je to prednost.
Brca se dotaknuo i nekih drugih stvari, a to je multietnicnost grada i istina je da je Osijek bio grad u visem smislu rijeci nekada nego sada.
Mislim da smo postali uskogrudna sredina zatvorena za bilo sto novo i razlicito i da je to zalosno.
Kao sto sam vec puno puta rekao, za mene su ljudi bogatstvo i uopce mi nije vazno koje su vjere, nacije dokle god postuju ovu zemlju, njene zakone i vole ovaj grad.
Amerika je tu gdje je bas zahvaljujuci svojoj multietnicnosti...na stranu sad njihovu politiku, ali po razvijenosti su daleko otisli.
Slican primjer u Europi je Njemacka koja je isto postala multietnicna zemlja...pa samo Hrvata zivi oko milijun u Njemackoj, a gdje su jos ostali narodi...uglavnom hocu reci da ja nisam protiv toga da u nasem gradu zive i druge nacije, bile oni Nijemci, Madjari, Srbi ili Albanci.

jukkaz
July 24th, 2009, 09:58 AM
^^ definitivno

Seyzmo
July 24th, 2009, 10:16 AM
teško je uspoređivati osijek i zadar kada su proizašli iz 2 potpuno različita kulturna kruga. jedan iz njemačkog, drugi iz talijanskog. meni je osobno draže da smo iz njemačkog jer smo ipa naslijedili neki prostorni red od njih, a što se tiče zadra trebat će njima barem 25 god intenzivnog razvoja da stignu osijek po svim značajkama grada

Vidis, meni se kod Zadra bas svidja to talijansko nasljedje koje ima neusporedivo vise šarma od ovog germanskog kod nas.

Semper Fidelis
July 24th, 2009, 10:26 AM
Jako lijepi postovi gore:) :D

Vidis, meni se kod Zadra bas svidja to talijansko nasljedje koje ima neusporedivo vise šarma od ovog germanskog kod nas.

E ima nas svakakih, necemo sada sta se kome vise svida. Vratimo se mi C/U:cheers:

LAMPAŠ8
July 24th, 2009, 11:56 AM
šamačka

http://i26.tinypic.com/fm2esn.jpg

http://i29.tinypic.com/o0qvk7.jpg

http://i27.tinypic.com/22k49.jpg

LAMPAŠ8
July 24th, 2009, 11:58 AM
http://i31.tinypic.com/2coo4md.jpg

štrossmayerova

http://i32.tinypic.com/21cw7x4.jpg

LAMPAŠ8
July 24th, 2009, 12:01 PM
ilirska

http://i32.tinypic.com/30w45ea.jpg

LAMPAŠ8
July 24th, 2009, 12:02 PM
http://i29.tinypic.com/aww0fl.jpg

LAMPAŠ8
July 24th, 2009, 12:38 PM
PROČELNICA KRAHULEC: PROMENADA JE BEZ KOŠEVA ZA OTPAD ZBOG TERASA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Koševa nema, Grad se uzda u svijest građana?

Na osječkoj promenadi koševi za otpad prava su rijetkost, a na pojedinim dionicama nema čitavog koša i po nekoliko stotina metara, upozoravaju nezadovoljni građani. Tako smeće nerijetko završi na livadi ili u žardinijerama. “Ako kupim čokoladu u trgovini kod Tvrđe, moram omot nositi sve do Trga Ante Starčevića, jer na cijelom Šetalištu nema ni jedne kante za smeće. Sramotno je to kada se uzme u obzir koliko ljudi svakodnevno šeće uz Dravu” - kaže student Vladimir Živković. Grad je ove godine, u suradnji s Unikomom, nabavio koševe za otpad u vrijednosti od 70.000 kuna, koji su već ugrađeni na javne površine. No, zbog opreme ugostiteljskih objekata koji zauzimaju dio prostora promenade, ostaje problem postavljanja koševa na dionicama uz ugostiteljske objekte. Kako kaže Đurđica Krahulec, pročelnica Upravnog odjela komunalno-stambenog gospodarstva i prometa, problem je odabrati oblik posude za otpad koji bi bio odgovarajući, a da ne ometa korištenje pješačke zone. “Unatoč činjenici da na pojedinim dijelovima promenade trenutno nema posuda za otpad, možemo se pouzdati u svijest naših građana da otpad neće bacati i onečišćavati javne površine, nego će ga odložiti u prvi sljedeći ugrađeni koš” - kaže Đurđica Krahulec.

:lol:

esseker
July 24th, 2009, 12:39 PM
^^ boldano?

Semper Fidelis
July 24th, 2009, 12:59 PM
^^:D:D

Seyzmo
July 24th, 2009, 01:03 PM
^^:D:D

Da to nisi ti?:lol:

Semper Fidelis
July 24th, 2009, 01:07 PM
Da to nisi ti?:lol:

Nene:)

sale_kg
July 24th, 2009, 04:53 PM
1. Imate li vi mapu mozda bulevara u Osijeku (tj. svih ulica koje su min 2+2) ? Koliko ih ima i kako se zovu?
2. Da li postoji mesta u urbanistickom planu gde nije ogranicena spratnost?

Hvala unaprijed! :cheers:

alek_os
July 24th, 2009, 04:59 PM
2. Da li postoji mesta u urbanistickom planu gde nije ogranicena spratnost?

To i mene zanima :)
Iako koliko sam čuo gup još nije ni osmišljen do kraja, tek je 'u izradi' navodno... :dunno:

Semper Fidelis
July 24th, 2009, 05:34 PM
1. Imate li vi mapu mozda bulevara u Osijeku (tj. svih ulica koje su min 2+2) ? Koliko ih ima i kako se zovu?

Za ceste koje su 2+2 su Strosmajerova, Vukovarska, Vinkovačka, Europska Avenija, Hrvatske Republike, Županijska, Trpimirova, jednim dijelom i Divaltova.

Valjda nisam neku izostavio?

alek_os
July 24th, 2009, 06:28 PM
I što čovjek radi kad mu je dosadno? Tako je, napravi kartu Osijeka na kojoj su obilježene ceste koje imaju 2+2 kraka.. :nuts: :lol:

Izvolte:
http://www.imagesforme.com/out.php/t606891_Osijekbulevari.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/606891_Osijekbulevari.jpg)

sale_kg
July 24th, 2009, 06:52 PM
^^ :banana: :cheers: :cheers: :banana: :cheers:

:drunk::hug::okay:

Karta i po... :popcorn:

deki os
July 24th, 2009, 07:22 PM
alek majstore, svaka čast! super napravljeno.:cheers:

oriontrail
July 24th, 2009, 07:28 PM
Well done!!!

Semper Fidelis
July 24th, 2009, 09:02 PM
^^AAAAAAAAaaaa, kopirao si me!! I ja sam isto tako napravio ali nisam postao. :bash: :D:D

oriontrail
July 25th, 2009, 01:05 AM
PROČELNICA KRAHULEC: PROMENADA JE BEZ KOŠEVA ZA OTPAD ZBOG TERASA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Koševa nema, Grad se uzda u svijest građana?

Na osječkoj promenadi koševi za otpad prava su rijetkost, a na pojedinim dionicama nema čitavog koša i po nekoliko stotina metara, upozoravaju nezadovoljni građani. Tako smeće nerijetko završi na livadi ili u žardinijerama. “Ako kupim čokoladu u trgovini kod Tvrđe, moram omot nositi sve do Trga Ante Starčevića, jer na cijelom Šetalištu nema ni jedne kante za smeće. Sramotno je to kada se uzme u obzir koliko ljudi svakodnevno šeće uz Dravu” - kaže student Vladimir Živković. Grad je ove godine, u suradnji s Unikomom, nabavio koševe za otpad u vrijednosti od 70.000 kuna, koji su već ugrađeni na javne površine. No, zbog opreme ugostiteljskih objekata koji zauzimaju dio prostora promenade, ostaje problem postavljanja koševa na dionicama uz ugostiteljske objekte. Kako kaže Đurđica Krahulec, pročelnica Upravnog odjela komunalno-stambenog gospodarstva i prometa, problem je odabrati oblik posude za otpad koji bi bio odgovarajući, a da ne ometa korištenje pješačke zone. “Unatoč činjenici da na pojedinim dijelovima promenade trenutno nema posuda za otpad, možemo se pouzdati u svijest naših građana da otpad neće bacati i onečišćavati javne površine, nego će ga odložiti u prvi sljedeći ugrađeni koš” - kaže Đurđica Krahulec.

:lol:

To sam ja...i to me frendica iz Slavonskog Doma, koja je prebačena iz Đakova da radi u Osijek pitala da joj pomognem naći temu za pisat...i ja sam joj rekao da nema koša od Davosa do spomenika Picassu...a ne od Tvrđe...jooj jbt, neću više izlazit u susret...đizs.

brvnara
July 25th, 2009, 10:35 AM
I što čovjek radi kad mu je dosadno? Tako je, napravi kartu Osijeka na kojoj su obilježene ceste koje imaju 2+2 kraka.. :nuts: :lol:

Izvolte:
http://www.imagesforme.com/out.php/t606891_Osijekbulevari.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/606891_Osijekbulevari.jpg)

Pa bas i nije tocno napravljena ova mapa. Cara Hadrijana (Gupceva) nije 2+2. Kao ni divaltova a mislim ni zupanijska. Osim ako ja mislim na nesto drugo.Ovdje se prica o cetverotracnim cestama, zar ne?

Semper Fidelis
July 25th, 2009, 10:51 AM
Pa bas i nije tocno napravljena ova mapa. Cara Hadrijana (Gupceva) nije 2+2. Kao ni divaltova a mislim ni zupanijska. Osim ako ja mislim na nesto drugo.Ovdje se prica o cetverotracnim cestama, zar ne?

Pa i je, malo ima greškica. Zato je moja mapa bila bolja:D Divaltova je četverotračna jednim dijelom. Županijska je isto 4 trake. Ali hadrijanova nije 4 trake, ona ima 2 jako široke trake, moza bi i mogla biti četverotracna.

Semper Fidelis
July 25th, 2009, 10:53 AM
Gradnja Juga 4 trebala bi započeti za 2 godine. Tako piše u glasu. Pise da su nizozemci i dalje jako zainteresirani za gradnju stanova:okay:

deki os
July 25th, 2009, 11:41 AM
Gradnja Juga 4 trebala bi započeti za 2 godine. Tako piše u glasu. Pise da su nizozemci i dalje jako zainteresirani za gradnju stanova:okay:

to je meni jako čudno sve jer se projekt najavljivao još negdje 2006.-07. i na kraju će se kao ići u realizaciju tek 2011. živi bili pa vidjeli.:)

Semper Fidelis
July 25th, 2009, 11:43 AM
to je meni jako čudno sve jer se projekt najavljivao još negdje 2006.-07. i na kraju će se kao ići u realizaciju tek 2011. živi bili pa vidjeli.:)

Ma nesto kao bilo je nesporazuma. Ali vidis da su nizozemci sve te godine jako zainteresirani! Al kod nas sve mora ici jako sporo.

deki os
July 25th, 2009, 11:49 AM
Ma nesto kao bilo je nesporazuma. Ali vidis da su nizozemci sve te godine jako zainteresirani! Al kod nas sve mora ici jako sporo.

ok ali nije mi jasno zašto se mora čekati čak 2 godine da se uopće krene u realizaciju ako je već potpisan ugovor o gradnji tog naselja, to je još potpisano prije nekih 2 godine. i kad se počne s realizacijom to će se graditi dobrih 3-4 godine dok se ne završi.:ohno:

LAMPAŠ8
July 25th, 2009, 11:57 AM
^^GPP-U STIGLA UPORABNA DOZVOLA ZA NOVU PRUGU, ČEKA SE NJENA PRAVOVALJANOST

Polovinom kolovoza konačno tramvaj kroz Divaltovu

Polovinom kolovoza i u praksi će profunkcionirati nova dionica gradske tramvajske mreže kroz Gacku i Divaltovu - od Vinkovačke ulice do Bikare. Prva vožnja tramvaja u redovnoj liniji namijenjenoj građanima očekuje se između 15. i 20 kolovoza, potvrdio nam je Igor Medić, direktor GPP-a. Tehnički pregled pruge, koja je svečano otvorena nekoliko dana prije izbora, obavljen je u dva dijela krajem lipnja i početkom srpnja. Idućih 20-ak dana ispravljani su uočeni nedostaci, a ovih dana u GPP je stigla uporabna dozvola. Medić, međutim, poručuje kako novom prugom tramvaji neće prometovati sve dok dozvola ne postane pravovaljana. To će se, ako ne bude dodatnih žalbi, dogoditi 15 dana nakon njezina izdavanja. “Želim da sve bude legalno i čisto. Nadolazeće dane iskoristit ćemo za posljednje provjere, edukaciju vozača, ali i informiranje građana. Obići ćemo građane koji žive na dionici pruge i obavijestiti ih o početku prometovanja tramvaja”, kaže Medić koji gradnju ove tramvajske pruge naziva “vjerojatno jednom od najgorih poslovnih odluka u povijesti GPP-a”. “Druga je stvar što širenje mreže ima smisla, ali ne na ovakav način”, kaže. Riječ je, inače, o investiciji “teškoj” 80 milijuna kuna (bez PDV-a). Zanimljivo, unatoč tramvaju, Divaltovom će vjerojatno i dalje prometovati i autobusi.

LAMPAŠ8
July 25th, 2009, 11:58 AM
^^Ništa od Juga 4 barem još dvije godine

Prošlo je više od dvije godine od kada je javnosti predstavljen veliki projekt socijalne stanogradnje nazvan Jug 4, a uz bajer na Jugu 2 još uvijek nije napravljeno - ništa. Tada je, u travnju 2007., najavljeno potpisivanje ugovora s nizozemskim investitorom, tvrtkom “Ymere”, prema kojemu bi se uz bajer izgradilo novo naselje sa 1.500 stanova. Bila bi to kombinacija socijalne i tržišne stanogradnje - trećina stanova bila bi za socijalno ugrožene, a ostatak ponuđen tržištu. Spominjalo se da je projekt “težak” 90 milijuna eura. U prvoj fazi toga višegodišnjeg projekta trebalo se izgraditi 200 stanova. Teza da su Nizozemci odustali od projeka prošle je godine iz Grada demantirana, a krajem mandata bivše vlasti oformljena je zajednička tvrtka Grada i “Ymerea” nazvana “Aymos”. No, čini se, mnogo dalje od toga nije se stiglo. Ovog tjedna, doznajemo, trebao se održati sastanak predstavnika nove gradske uprave i nizozemske tvrtke, no odgođen je do poslije godišnjih odmora.
- Nizozemski je investitor i dalje zainteresiran, što je bitno. Ništa se nije promijenilo, nastavljamo razgovore. Riječ je o zanimljivom projektu - kaže Oliver Grigić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje, koji je, kao član Poglavarstva, bio uključen u projekt od prvih dana.
Ipak, početak radova ne treba očekivati još barem dvije godine! “Moramo najprije završiti izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kako bi to zemljište postalo građevinsko. Od 15. kolovoza do 15. rujna održat će se javna rasprava, a nakon toga treba početi izrada urbanističkih planova uređenja (UPU)”, kaže Grigić. Izrada UPU-a, inače, znači još godinu dana čekanja prije eventualnog početka radova, a tek nakon toga može se pokrenuti postupak ishođenja potrebne dokumentacije, natječaja za izvođače radova (tvrde, inače, da bi većim dijelom bila angažirana domaća operativa).

esseker
July 25th, 2009, 12:04 PM
^^ baš sam maloprije SF i Crossu u Birtiji spomenuo da se nadam da najave iz GPPa nisu takve kako se čine baš jer nešto trkeljaju opet o povratku starog sustava naplate vožnje i gradske zone... nadam se da to ne znači ukidanje butri i SKUPLJU vožnju?!

deki os
July 25th, 2009, 12:13 PM
i ne razumijem koji će klinac busevi na divaltovoj kad krenu tramvaji.:bash:
koja je onda svrha tramvaja.:ohno:

esseker
July 25th, 2009, 12:15 PM
i ne razumijem koji će klinac busevi na divaltovoj kad krenu tramvaji.:bash:
koja je onda svrha tramvaja.:ohno:

pa da, to baš ne će biti u skladu sa štednjom :nuts:

LAMPAŠ8
July 25th, 2009, 12:21 PM
^^evo malo o povijesti osječkih groblja.

OSJEČKA GROBLJA: OD MAJURSKOG PREKO VOJNIČKOG DO BOLNIČKOG...

Zaboravljena tvrđavska groblja

Pisana povijest osječkih groblja počinje uvođenjem pisanoga djelovodnika pokopa 1693. godine, kada se spominju pokopi na tadašnjem Tvrđavskom groblju ili groblju iza crkve sv. Mihajla, u tadašnjem Unutarnjem gradu, kako su zvali Tvrđu.
Te 1693. godine spominje se i ukop na groblju izvan Unutarnjega grada, jugoistočno od današnje Tvrđe. To novo groblje dobilo je prvotni naziv Tvrđavsko groblje, iako su ga kasnije zvali Mayerhofsfridhof, tj. groblje majurskoga sela, jer su taj dio i ranije zvali majuri. Tako je to groblje, danas Novogradsko, jedno od najstarijih groblja u Osijeku, za što postoje pismeni dokazi. Ujedno je to i jedno od dvaju tvrđanskih groblja, a ukopi su se kraće vrijeme obavljali na oba. Groblje je nastalo podalje od tadašnjega Unutarnjega grada, a do njega je od gostione Bijela lađa, koja se nalazila uz tadašnji dravski most, staza vodila kroz dvostruki drvored bagrema. Groblje je u početku bilo višenarodno, jer je u Osijeku u doba nakon odlaska Turaka, kada groblje nastaje, živjelo mnogo različitih naroda. Prvobitno groblje se nalazilo na mjestu današnjega Novogradskoga groblja. Već 1761. godine na mjestu staroga središnjega križa sagradio je graditelj Hatzinger malu grobljansku kapelu. Te grobljanske kapele nastale su iz ranijih običaja stvaranja groblja oko crkava. Kako je staro Tvrđavsko groblje iza crkve sv. Mihaela izmješteno, valjalo je u novome groblju imati kapelu za održavanje prigodnih bogoslužja, ali i pogrebnih obreda uglednijih pokojnika. To staro groblje bilo je opasano u početku jarkom, a kasnije je ograđeno drvenom ogradom. Zanimljivo je da je i na njemu brzo posađeno nekoliko čempresa, tih zimzelenih biljaka kao znamena vječnoga života, kao što je i ta biljka vječno zelena.

Kapela sv. Leopolda

Kako su već sredinom 18. stoljeća počeli pokopi umrlih časnika iz grada, a potom i vojnika, na zapadnoj strani toga groblja nastaje tzv. staro vojničko groblje. Ondje su pokopani mnogi poznati osječki časnici pa i vojskovođe, čiji su grobovi bili označeni kamenim spomenicima piramidalnoga oblika. Da je bar koji spomenik ostao, moglo bi se čitavši imena, mjesta i godine smrti ili pogibije saznati mnogo o povijesti Osijeka toga doba.
Kada je u gradu otvorena prva bolnica (Lazaret 1749. godine), ustanovljeno je i tzv. bolničko grblje za umrle u bolnici koje nije imao tko gdje pokopati. Tako istočnije od tadašnjega građanskoga groblja nastaje bolničko groblje, koje se posebno popunjava nakon izgradnje nove gradske bolnice krajem 19. stoljeća. Groblje je 1863. godine dobilo i novu zgradu s dvije mrtvačnice i grobarovim stanom te nusprostorijama za odlaganje ukopnoga pribora i alata. Ta zgrada postoji i danas na sjeveroistočnom rubu groblja, iako je u doba gradnje bila usred njega, što se vidi i po ulazima u mrtvačnice s istoka, gdje se nalazi i natkriveni pretprostor. Groblje je nakon dvije godine gradnje dobilo 1872. godine novi objekt - zavjetnu kapelu sv. Leopolda. Zavjetna jer se poznati osječki liječnik dr. Leopold Bischof zavjetovao ostaviti kao zadužbinu svome gradu kapelu koja je izgrađena iz njegove za to namjenske zaklade. Nacrte za to ranohistoricističko zdanje navjerojatnije je načinio arhitekt Felix Streim, koji je izradio i nacrte za kapelicu uznesenja sv. Križa na Donjogradskome groblju, koja je gotovo ista kao i ova. Vanjska posebost joj je mali izbočeni prednji tornjić, a unutrašnja bačvasti strop zakošen od kora prema svetištu. Tu su i dva stupa od kovanoga željeza koji pridržavaju kor, a koji čine prvu primjenu kovanoga željeza u osječkim crkvama.

Dvaput uništavano

Početkom 20. stoljeća, točnije u vrijeme Prvoga svjetskoga rata, počinju se pokapati mnogobrojni poginuli vojnici i časnici iz Osijeka, ali i oni koje je smrt ovdje u blizini zatekla, na novom vojničkom groblju između postojećega građanskoga groblja i bolničkoga groblja. Tako to onda Tvrđavsko, a danas Novogradsko groblje dobiva i svoj četvrti dio. Zanimljivo je da je ondje bilo mnogo manje velikih spomenika jer mnogima ni na pokop nitko nije moga doći pa su im grobna mjesta označena drvenim križevima. Između dva svjetska rata vojnički dijelovi groblja su ostali zapušteni, a bolničko je preseljeno, tako da je uredan ostao samo onaj središnji građanski dio. No, groblje je doživjelo i svoje veliko uništenje - prvo 1962. godine, kada je nestalo tzv. staro vojničko groblje i na njegovom mjestu izgrađen dio zgrada istočnoga dijela Svačićeve ulice, a drugo 1970. godine, kada je istočni dio, tzv. novo vojničko groblje, prenamijenjeno za izgradnju stambenih zgrada današnjega Naselja Ivana Česmičkoga. Tako je u nepovrat nestao dio osječke povijesti, napose vojne.

Obnova nakon rata

Nova mrtvačnica izgrađena je 1955. godine, a dograđena i proširena 2001., kada je i groblje prošireno prema sjeveru. Tada je obnovljena ratnim razaranjima granatama oštećena kapela. Poglavarstvo grada Osijeka 2006. godine postavilo je na prednje pročelje kapele spomen-ploču svim ukopanima na sadašnjem i nekadašnjim dijelovima toga groblja, ploču s tlorisom nekadašnjega Tvrđavskoga groblja. Danas još na tome groblju postoje stari grobovi poznate osječke tiskarske obitelji Divalt, potom slikara Huge Huetzendorfa, kao i mnogobrojnih uglednih osječkih obitelji, primjerice, zemljoposjednici Zimmer i Cerenko, te obitelji Grau, Biglbauer i drugi.

Gdje je pokopan Divalt?

Zanimljivo je da se na nadgrobnom spomeniku obitelji Divalt u jugozapadnome dijelu groblja nigdje ne spominje ime Martina Divalta, poznatoga prvoga osječkoga privatnoga tiskara, koji je tiskaru kupio od redovnika iz tvrđanskoga franjevačkoga samostana. Kako su se tada već vodile matice umrlih, upitno je da li je taj naš poznati tiskar uopće pokopan u grobnici svoje obitelji, iako su vjerovanja da jest.

Sjećanje na umjetnički par

Najpoznatiji sugrađani ondje pokopani su bračni par dramskih umjetnika Hrvatskoga narodnoga kazališta iz Osijeka, glumci Ivan (zvani Ico) Tomljenović i supruga mu Ružica Tomljenović, koju pamtimo po djevojačkom prezimenu Lorković. Upravo je taj par svojim radom ostavio dubok trag u umjetničkom i kazališnom životu našega grada. Najbolja "bračna" uloga bila im je u Šovagovićevoj drami "Sokol ga nije volio", gdje su kao supružnici i na sceni iskazali svu privrženost jedno drugome, ali i umjetnosti i kazalištu.

esseker
July 25th, 2009, 12:26 PM
^^ vrlo zanimljivo :) Hvala!

LAMPAŠ8
July 25th, 2009, 12:55 PM
^^ baš sam maloprije SF i Crossu u Birtiji spomenuo da se nadam da najave iz GPPa nisu takve kako se čine baš jer nešto trkeljaju opet o povratku starog sustava naplate vožnje i gradske zone... nadam se da to ne znači ukidanje butri i SKUPLJU vožnju?!

...vraca se cijena karte od 8 ,tj 9kn za 1 tj 2 zonu ali to ne znaci da se vracuju papirnate karte nego se i dalje koriste butre na ulazu i izlazu...

esseker
July 25th, 2009, 01:15 PM
...vraca se cijena karte od 8 ,tj 9kn za 1 tj 2 zonu ali to ne znaci da se vracuju papirnate karte nego se i dalje koriste butre na ulazu i izlazu...

kužim... ali sranje, vjerujem da će se sada opet manje ljudi voziti javnim prijevozom

LAMPAŠ8
July 25th, 2009, 01:23 PM
tako je ,ljudi će se vjerojatno manje vozit,oni koji moraju hoće al onima kojima ne gori pod petama neće..
tako da gpp pada na niske grane...

evo novi članak,poduži je pa ću stavit samo ovo..^^

Prvo se s tarifnog vraćamo na zonski sustav naplate. Vožnja u prvoj zoni stajat će osam, u drugoj devet kuna, jednokratne karte bit će 12, odnosno 14 kuna. Mjesečna kartica je u prvoj zoni stajat će 230, a u drugoj 250 kuna. Treću zonu smo ukinuli, jer je u njoj bio samo Sarvaš, pojasnio je Jean-Piere Maričić, Medićev zamjenik.

Od „butre“ neće odustati, ali se njome vožnja više neće plaćati po kilometru. Uprava GPP-a predlaže Gradu da učenička kartica iznosi 55 kuna, studentska 90, a umirovljenička 110 kuna i na to će dodati iznos subvencije koji je Ministarstvo odustalo plaćati. Za građane s mirovinom do tisuću kuna, karte gradskog prijevoza ostat će besplatne. One koji primaju mirovinu do dvije tisuće kuna, mjesečne karte stajat će dvadeset kuna, a oni s mirovinom od 2 – 3 tisuće plaćat će ih 50 kuna. Oni s većim mirovinama morat će izdvojiti 110 kuna, no i tu cijenu Grad će sponzorirati sa 120 kuna.

^^http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=20711

i baš me zanima koje će linije ukinut..

esseker
July 25th, 2009, 01:32 PM
^^ ovo nije mjera štednje već korak unatrag!

Osobno ću se sad opet manje voziti jer dok je bilo po kilometru nisam ni gledao koliko se vozim a znalo je nekad biti i više od 8 kuna, ali psihološki učinak "vožnje po kilometru" bio je toliko jak da nisam razmišljao o stvarnoj potrošnji.

Loš, prije svega marketinški potez! A i loša odgojna mjera što se tiče navike ljudi da više koriste javni prijevoz.

KKomarac
July 25th, 2009, 02:26 PM
^^

Ne mora biti, moguce da je to sad neka "krizna mjera". Čini mi se da su ove najavljene mjere vise usmjerene na restrukturiranje samog poduzeca - danas je suludo da ikoje, pa i gradsko poduzece, posluje tek tako radi opce potrebe. Mislim, NKV zaposlenici s placama 4000kn!? Kondukteri 5min rada dnevno?! Ja bi vjerojatno bila jos gora na Medicevom mjestu - mrzim neucinkovitost :lol:

Frnjchuga031
July 25th, 2009, 03:02 PM
Općenito je kod nas u cijeloj državi sranje što se tiče tih antikriznih mjera, ovi porezi, veće cijene i slično će samo smanjit portošnju, a pravi izlazak iz krize se može dobit samo s većom potrošnjom...

alek_os
July 25th, 2009, 03:18 PM
Drago mi da vam se sviđa karta :lol: Ma ko što sam napisao bilo mi dosadno pa sam napravio, čisto okvirno da se vidi koje su 4-tračne ceste.. Radio sam na temelju google eartha, tak da nisam vidio da gupčeva nije 4-tračna, my bad.. :D gledao sam otprilike po sjećanju i po širini ulice preko google eartha

@Semper: pa stavi i ti svoju kartu nitko ti ne brani :) Još bolje ak je točnija

Semper Fidelis
July 25th, 2009, 03:33 PM
A onda eo:) Ja sam oznacio samo one koje su upotpunosti četverotracne. Neke ulice nisu cijelim dijelom, npr Divaltova, Vinkovačka. Ali po Os ima još ulica koje bar jednim dijelom imaju 4 trake. A i ima dosta širokih ulica koje nisu cetverotracne, npr Hadrijanova, novi dio Divaltove.

http://i27.tinypic.com/68rbzs.jpg

alek_os
July 25th, 2009, 04:13 PM
najs :cheers:

KKomarac
July 26th, 2009, 02:01 PM

Evo clanka s Os031:

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=20718

Prošlo je više od dvije godine od kada je javnosti predstavljen veliki projekt + [2] socijalne stanogradnje nazvan Jug 4, a uz bajer na Jugu 2 još uvijek nije napravljeno - ništa. Tada je, u travnju 2007., najavljeno potpisivanje ugovora s nizozemskim investitorom, tvrtkom “Ymere”, prema kojemu bi se uz bajer izgradilo novo naselje sa 1.500 stanova. Bila bi to kombinacija socijalne i tržišne stanogradnje - trećina stanova bila bi za socijalno ugrožene, a ostatak ponuđen tržištu. Spominjalo se da je projekt “težak” 90 milijuna eura. U prvoj fazi toga višegodišnjeg projekta trebalo se izgraditi 200 stanova. Teza da su Nizozemci odustali od projeka prošle je godine iz Grada demantirana, a krajem mandata bivše vlasti oformljena je zajednička tvrtka Grada i “Ymerea” nazvana “Aymos”. No, čini se, mnogo dalje od toga nije se stiglo. Ovog tjedna, doznajemo, trebao se održati sastanak predstavnika nove gradske uprave i nizozemske tvrtke, no odgođen je do poslije godišnjih odmora.

- Nizozemski je investitor i dalje zainteresiran, što je bitno. Ništa se nije promijenilo, nastavljamo razgovore. Riječ je o zanimljivom projektu - kaže Oliver Grigić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje, koji je, kao član Poglavarstva, bio uključen u projekt od prvih dana.

Ipak, početak radova ne treba očekivati još barem dvije godine!

- Moramo najprije završiti izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kako bi to zemljište postalo građevinsko. Od 15. kolovoza do 15. rujna održat će se javna rasprava, a nakon toga treba početi izrada urbanističkih planova uređenja (UPU), kaže Grigić.

Izrada UPU-a, inače, znači još godinu dana čekanja prije eventualnog početka radova, a tek nakon toga može se pokrenuti postupak ishođenja potrebne dokumentacije, natječaja za izvođače radova (tvrde, inače, da bi većim dijelom bila angažirana domaća operativa).

Ono sto je meni malo cudno jest cinjenica da je Ymos, zajednicka tvrtka Grada i Ymere-a, osnovana tek ove godine u travnju ( http://dms.osijek.hr/JavniDokumenti/00027570008479.pdf ), a od 2006. traju najave da ce se graditi Jug IV... Sporo, presporo...

LAMPAŠ8
July 26th, 2009, 02:04 PM
kao zatvoren je pješački most,a mase ljudi se gura da bi prešlo na kopiku...strašno...

deki os
July 26th, 2009, 04:13 PM
Evo clanka s Os031:

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=20718

Prošlo je više od dvije godine od kada je javnosti predstavljen veliki projekt + [2] socijalne stanogradnje nazvan Jug 4, a uz bajer na Jugu 2 još uvijek nije napravljeno - ništa. Tada je, u travnju 2007., najavljeno potpisivanje ugovora s nizozemskim investitorom, tvrtkom “Ymere”, prema kojemu bi se uz bajer izgradilo novo naselje sa 1.500 stanova. Bila bi to kombinacija socijalne i tržišne stanogradnje - trećina stanova bila bi za socijalno ugrožene, a ostatak ponuđen tržištu. Spominjalo se da je projekt “težak” 90 milijuna eura. U prvoj fazi toga višegodišnjeg projekta trebalo se izgraditi 200 stanova. Teza da su Nizozemci odustali od projeka prošle je godine iz Grada demantirana, a krajem mandata bivše vlasti oformljena je zajednička tvrtka Grada i “Ymerea” nazvana “Aymos”. No, čini se, mnogo dalje od toga nije se stiglo. Ovog tjedna, doznajemo, trebao se održati sastanak predstavnika nove gradske uprave i nizozemske tvrtke, no odgođen je do poslije godišnjih odmora.

Ipak, početak radova ne treba očekivati još barem dvije godine!

- Moramo najprije završiti izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kako bi to zemljište postalo građevinsko. Od 15. kolovoza do 15. rujna održat će se javna rasprava, a nakon toga treba početi izrada urbanističkih planova uređenja (UPU), kaže Grigić.

Izrada UPU-a, inače, znači još godinu dana čekanja prije eventualnog početka radova, a tek nakon toga može se pokrenuti postupak ishođenja potrebne dokumentacije, natječaja za izvođače radova (tvrde, inače, da bi većim dijelom bila angažirana domaća operativa).

Ono sto je meni malo cudno jest cinjenica da je Ymos, zajednicka tvrtka Grada i Ymere-a, osnovana tek ove godine u travnju ( http://dms.osijek.hr/JavniDokumenti/00027570008479.pdf ), a od 2006. traju najave da ce se graditi Jug IV... Sporo, presporo...

ma da, cijeli taj projekt se toliko oduljio da je to prava sramota za one koji su to išli "realizirati".:ohno:
sjećam se kad je to bilo aktualno prije 2 godine da su govorili kako će onda za koji mjesec tamo biti cijela građevinska operativa, a gle danas je 2009. i to će ići u realizaciju tek 2011. ako i onda bude.:ohno:

Semper Fidelis
July 26th, 2009, 05:12 PM
kao zatvoren je pješački most,a mase ljudi se gura da bi prešlo na kopiku...strašno...

^^:lol: Ljudi idu bicklima, skace se sa mosta, šetaju se. lol. Mozda su i namjerno osavili neki prolaz.

Semper Fidelis
July 26th, 2009, 05:13 PM

^^:lol: Ljudi idu bicklima, skace se sa mosta, šetaju se. lol. Mozda su i namjerno ostavili neki prolaz.

KKomarac
July 27th, 2009, 09:58 AM
Dosao je i taj dan ....

Osijek.hr

27.7.2009

OBILAZAK NATHODNIKA NA ŽELJEZNIČKOM KOLODVORU
U 10,30 sati nakon dobivanja uporabne dozvole, gradonačelnik Krešimir Bubalo obići će pješački nathodnik na Željezničkom kolodvoru (Trg L. Ružičke).

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 10:05 AM
Zasto dosao je i taj dan?:lol:

Most je otvoren vec 100g... a sada dali imao dozvolu ili ne. Ehh.

KKomarac
July 27th, 2009, 10:06 AM
^^

O dozvoli se radi ;) Sve dok se ne dobije dozvola, nista nije sluzbeno otvoreno. Kao i pruga u Divaltovoj...

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 10:14 AM
^^

O dozvoli se radi ;) Sve dok se ne dobije dozvola, nista nije sluzbeno otvoreno. Kao i pruga u Divaltovoj...

Pa znam zato i je smijesno. Jer sve sto je napravljeno nema dozvolu a vec je dosta vremena otvoreno:nuts::lol: Eo sada taj nathodnik, sad kazes da ni pruga nema dozvolu, jel bar cesta ima? A strašno!

esseker
July 27th, 2009, 10:33 AM
Četverolist nema dozvolu!

KKomarac
July 27th, 2009, 10:39 AM
^^

Nemoj zezat?! Kako to?

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 10:41 AM
^^

Nemoj zezat?! Kako to?

:lol::lol: Šta te cudi to? Pol grada nema dozvolu:lol:

KKomarac
July 27th, 2009, 10:45 AM
^^

Kako me ne bi cudilo? To je zgrada sagradjena za vrijeme Yuge, a tada je sve moralo biti planski i diktirano, pa valjda i dokumenti.

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 10:48 AM
^^

Kako me ne bi cudilo? To je zgrada sagradjena za vrijeme Yuge, a tada je sve moralo biti planski i diktirano, pa valjda i dokumenti.

Mozda su imali dozvolu pa su je zagubili.

esseker
July 27th, 2009, 11:00 AM
^^ hehehehe kako sam znao da će vas to privuć :D

...ali ozbiljno, prekjučer sam čuo od jednog budućeg građevinarca da se razmišlja o kompletnom rušenju četverolista jer ima jako loše temelje, a u ovom ratu je statika još dodatno narušena.

Također mi veli da je Četverolist uz onu zgradu pored visećeg mosta (roza) drugi osječki "kosi toranj". Upravo zbog razloga koje sam naveo gore.

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 11:10 AM
Ma tesko da ce bit od toga nesto. Cuj sve zgrade po Os su rađene na lošem terenu. To znaci da i Eurodom ima loše temelje:D

A i tesko da ima loše temelje, sjetite se ono da je nakon potresa u Skopju svaka zgrada morala imati super uvijete za gradnju. Neznam kada je četverolist građen. Negdje početkom 80-ih?

esseker
July 27th, 2009, 11:15 AM
^^ tako mi reko čovjek. no iako ne vjerujem da će se rušiti jer ipak nismo ameri pa da samo tako rušimo zgrade kad nam ipak trebaju, vjerujem da bi moglo biti točno to o temeljima jer je građena na umjetnom uzvišenju i statici posebno jer je zgrada dobila gomilu udaraca u ratu.

A ED će uvijek biti u opasnosti za statiku zbog podzemnih voda. Stoga imaju te crpke koje pumpaju vodu 24/7

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 11:18 AM
Mozda. Neboder je dobio udarce. Ali sumnjam za statiku da je narusena. A i rušenje je nemoguce.

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 11:20 AM
A ED će uvijek biti u opasnosti za statiku zbog podzemnih voda. Stoga imaju te crpke koje pumpaju vodu 24/7

Ma nemoze Eurodomu nista biti. Ipak je on preglomazan. Tamo dole zidovi temelja i sa strane su debeli mislim 2m:nuts: čistog betona. A i te crpke su mozda vec i iskljucili.

esseker
July 27th, 2009, 11:21 AM
[QUOTE=Semper Fidelis;40369924]sumnjam za statiku da je narusena.[QUOTE]

Kaže mi da se neboder naginje. Žao mi je zbog ljudi koji žive u ponešto opasnoj zgradi. No Četverolist je definitivno meni jedna od najružnijih zgrada u Osijeku.

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 11:23 AM
Kaže mi da se neboder naginje. Žao mi je zbog ljudi koji žive u ponešto opasnoj zgradi. No Četverolist je definitivno meni jedna od najružnijih zgrada u Osijeku.

Da se oboja bio bi ko bombon!:cheers:

esseker
July 27th, 2009, 11:24 AM
Ma nemoze Eurodomu nista biti. Ipak je on preglomazan. Tamo dole zidovi temelja i sa strane su debeli mislim 2m:nuts: čistog betona. A i te crpke su mozda vec i iskljucili.

Ma što se tiče izgradnje u komunizmu tih stambenjaka, tu baš i nemam povjerenja u kvalitetu jer znaš kak se tad radilo, naručiš 5 blokova a 2 uzmeš sebi. Što se dogodilo s onim zgradama u Italiji koje su rađene morskim pijeskom :nuts:

ED je ipak privatni projekt pa je sve valjda išlo po špagi :)

Semper Fidelis
July 27th, 2009, 11:27 AM
Da ali kvaliteta gradnje tih komunistickih zgrada je bolja nego ove danasnje.
Ovo sada se sve nabrzinu radi.

esseker
July 27th, 2009, 11:31 AM
Da ali kvaliteta gradnje tih komunistickih zgrada je bolja nego ove danasnje.
Ovo sada se sve nabrzinu radi.

Mislim da je kvaliteta tih komunističkih blokova bila ok do tih '80-ih, ali kad su skužili da nule na Dinarima samo rastu, mislim da su promijenili spiku i počeli puno beskrupuloznije zakidat na materijalu.

Istina današnji stambenjaci su koma također i opet zbog beskrupuloznosti, samo ovaj put direktno zbog većeg profita.

Najbolje zgrade su one do 1950ih. Pa te su i ratove i potrese bez pol muke izdržale.

Brko
July 27th, 2009, 12:06 PM
Istina da su stare zgrade najkvalitetnija gradnja, ali ja sam često na brodskim gradilištima i ljudi koji se bave građevinom čitavi život su mi rekli da je u Jugoslaviji stanogradnja bila puno kvalitetnija od većine današnje jer je bila planska i masovna pa su je morale raditi velike ozbiljne tvrtke i ono glavno - državne inspekcije su redovito provjeravale da li se u neku zgradu ugradio planirani materijal u planiranoj količini. Danas tih inspekcija više nema i zato se na svemu vara. Inače cijena metra kvadratnog stana u novogradnji danas graditelje košta oko 700-800 eura,a nama ih prodaju po puno većoj cijeni. Krivac za takvu katastrofalnu stambenu politiku je država jer je ukidanjem inspekcija i odustajanjem od sustavne gradnje POS stanova kupce prepustila iživljavanju privatnika. Sve je to dovelo do urbanističkg kaosa i do demografske tragedije. Druga je stvar pitanje estetike.

Inače Osječani moram vam se požaliti da su naša i vaša dretva najbolje i najaktivnije (svaka čast forumašima još 2-3 grada) dok na nekim razvikanima već danima (pa čak i mjesecima) nema nikakvih terenskih ili bilo kakvih drugih vijesti,a o slikama da i ne pričamo. Najgore je što se onda netko na takvim dretvama sjeti napisati neku glupost koja nema veze s temom ovog foruma i onda to odmah pogleda tisuću ljudi, a mi koji svakodnevno postamo nove vijesti i koji nikad ne razočaramo one koji kliknu na naše dretve ne uspijemo privući toliku pažnju. To me totalno deprimira i pitam se šta bi od hrvatskog podforuma ostalo da se mi Slavonci isto tako pasiviziramo i da ponekad malo copy pasteamo tuđe vijesti ? Kakav je vaš dojam o tome ?

Trevor McPhee
July 27th, 2009, 12:51 PM
Joj Stipsone, opet Te treba ohrabrivat.:)

Nismo li već to prošli?
Prvo - valjda to radiš zbog sebe a ne da bi dretva bila najgledanija...jer nikad neće biti.Suoči se s tim. Gradovi poput Varaždina ili Slavonskog Broda jednostavno ne zvuče tolko atraktivno kao Zadar, Šibenik ili Split, zato jer su na kontinentu:) Kad čujem Zadar ili Split meni (a i svima ostalima) zatitra jer se odmah sjetim mora,komada i svih lijepih ljetnih razonoda:banana:. Normalno da kliknem prvo tamo:D

Ali to Te uopće netreba uzbuđivat jer na forumu ima dosta fanatika kao ja koji baš svaki dan pogledaju kaj ima novo i u Brodu i u ostalim gradovima. Samo ne stignem biti svugdje dokraja "in" pa bacit komentar. Zato kad imam nekaj pametno za reći napišem post. Ali to je jako,jako rijetko:lol:

Isto tako ne postam baš sve živo npr. u Varaždin thread jer osobno puno više volim kvalitetu nego kvantitetu:) Manje je više! Užasavaju me dretve sa nekoliko stotina stranica:nuts:

Eto tako.

Glede stb. izgradnje nebih rekao da je bilo baš puno bolje u socijalizmu. Gledajući iz VŽ perspektive , nije.
Mi imamo i POS (700-1000 e cijena) a imamo i firmu stanoing koja gradi na stotine stanova uglavnom planski po naseljima po novom već od 1200-1300e! To je vrlo povoljno jer dobiješ uz stan i garažu ili mjesto u podzemnoj garaži, što je sjajno. Kompletno sređen okoliš odmah.

U socijalizmu je bilo puno aljkavosti. Primjerice nikako nisu znali izvesti ravni krov. Prokišnjavalo je već nakon par mjeseci/godina. Danas to ipak znaju izvest. Itd...

Brko
July 27th, 2009, 01:10 PM
Ne radi se tu o meni. Jel sam ja možda napisao nešto što nije točno ? Možemo napraviti i eksperiment da na jednu od tih dretvi napišem neku glupost pa ćeš vidjet koliko će ljudi to pogledat i to ti je najbolji dokaz mojih tvrdnji. Mogu shvatit predrasude, ali mislim da su se ljudi već mogli naučit da su neke dretve na samrti i da će se skoro svaki put osjećat ko budale što su je uopće otvorili. Ne radi se tu o tome da ti gradovi nemaju šta pokazati nego o tome da nam njihovi forumaši ništa ne pokazuju. Terenske reportaže su totalno omalovažene, ali kad se pojavi render nekog novog nebodera koji bi se trebao graditi u Zagrebu, a znamo da neće onda svaki padobranac na ssc ima neki komentar. Komentar na nečiju fantaziju.

U Brodu nema problema s prokišnjavanjem ravnih krovova tako da je to vaš partikularni problem, ali ja vam kažem šta su meni ljudi generalno rekli.

esseker
July 27th, 2009, 01:23 PM
^^pa vjerujem da u socijalizmu u birokratskoj Jugi jesu imali više kontrola, ali bojim se da se prečesto ta kontrola završila tipa "ajde pajdo, jel ti treba kuća na moru? ma naručit ćemo mi još 5 tona cigli, oni u tvornici i tako ne pitaju puno".

Ne kažem da se tako uvijek radilo. Možda su još do 50ih ljudi ispipavali teren a kad su skužili da je u socijalizmu "sve naše" i da nitko puno ne pita dok ne zapjevaš Vilu Velebita - udri udri udri Mujo! :ohno:

LAMPAŠ8
July 27th, 2009, 01:24 PM
prošao sam gradilištima portanove i avenue malla al autom,nisam sigao ništa ufotkati..kamioni su me tjerali

al dobre vijesti su te da se gradi punom parom i jedno i drugo..a posebno avenue jer je tamo bilo jedno 10 kamiona koji odvoze zemlju..pa me skoro opalili..:nuts:

esseker
July 27th, 2009, 01:25 PM
^^ ...ajde ti u hladovinu da te ne opali sunjara :D

LAMPAŠ8
July 27th, 2009, 01:49 PM
^^ ...ajde ti u hladovinu da te ne opali sunjara :D

danas je ugodno radit na baušteli..:).a onaj kamen na eurodomu ni ne izgleda tako loše.

a i na štrosici preko puta strossmayera pizzerie radi se na novoj zgradi...:cheers:

Trevor McPhee
July 27th, 2009, 01:50 PM
Ne radi se tu o meni. Jel sam ja možda napisao nešto što nije točno ? Možemo napraviti i eksperiment da na jednu od tih dretvi napišem neku glupost pa ćeš vidjet koliko će ljudi to pogledat i to ti je najbolji dokaz mojih tvrdnji. Mogu shvatit predrasude, ali mislim da su se ljudi već mogli naučit da su neke dretve na samrti i da će se skoro svaki put osjećat ko budale što su je uopće otvorili. Ne radi se tu o tome da ti gradovi nemaju šta pokazati nego o tome da nam njihovi forumaši ništa ne pokazuju. Terenske reportaže su totalno omalovažene, ali kad se pojavi render nekog novog nebodera koji bi se trebao graditi u Zagrebu, a znamo da neće onda svaki padobranac na ssc ima neki komentar. Komentar na nečiju fantaziju.
.

Pa daj čovječe,smanji doživljaj...:)

Ovo je samo forum, ne firma u kojoj treba nekog zvati na odgovornost:lol:

Take it easy..but take it:)

U Brodu nema problema s prokišnjavanjem ravnih krovova tako da je to vaš partikularni problem, ali ja vam kažem šta su meni ljudi generalno rekli.

Napisao sam da je u socijalizmu bilo problema sa prokišnjavanjem ravnih krovova kao i mnogim drugim detaljima na zgradama (dakle do prije dvadesetak godina), kako u VŽ tako u ZG (tamo se cijeli jedan zid od nekoliko katova fasadne opeke srušio zbog pogrešno postavljene parne brane, npr...) pa i u svim ostalim gradovima sa surovijom (kontinentalnom ) klimom. Vjerujem da je i u Brodu bilo slično, samo si Ti premlad, pa se ne sjećaš:).
Da ne govorim da se osamdesetih radilo katastrofalno loše u cestogradnji , primjerice. Danas je mnogo, mnogo bolje i kvalitetnije.(u cestogradnji)

Brko
July 27th, 2009, 01:51 PM
Essekeru toga ipak u Jugi nije bilo. Današnji hdz-ovci su imali prigovor kako se u socijalizmu nije znalo šta je čije,a ja te pitam jel mi danas znamo tko su vlasnici tvornica, zgrada itd. ? Uglavnom nemamo pojma jer se identitet lopovskih vlasnika krije i štiti. U onoj državi je svatko tko bi pokazao bogatstvo bio podvrgnut policijskom ispitivanju i onda je sustav funkcionirao, a danas se nekažnjeno krade na sve strane.
Evo npr. istinita zgoda iz moje osnovne škole : na satu likovnog učiteljica posudi škare od mog prijatelja i reže s njim kolaž papir i kaže mu : "Tomislave imaš dobre škare, gdje si ih kupio ?" A on odgovori : "Tata ih je donio iz čišćenja u Bosni."

Jedan moj drugi prijatelj je iz "čišćenja" u svoje dvorište donio preko 200 televizora.

Hoću reći onda glava nije smrdila i policija je radila svoj posao,a danas imamo kompletni raspad društvenog morala.

Tri su sata u noći. Pod prozorom su mi pijani lažni branitelji (invalid stopostotni koji svaki dan igra košarku ili nogomet) kojima je stara od jednog mog frenda sredila da su ptsp-ovci. Divljaju i razbijaju uz urlikanje (koje je počelo još u 22h) od kojeg nema šanse da čovjek zaspe. Pizdim u krevetu. Nema pomoći. Policiju ne mogu nazvati jer kao da je i nema, a ako i dođu otkrit će moj identitet divljacima i onda sam nayebo. Ipak kad dođu onda ih oni ponize. Ako ih odvedu u zatvor da prenoće onda ovi nazovu rođake koji onda donesu papir s potvrdom da su ptsp-ovci i onda ih policajci moraju pustiti kući,a ovi im se smiju u facu. Prije tjedan dana jedan od tih divljaka mi je pod prozorom i kao pokvareni gramofon od 1 do 2 h iza ponoći urlajući ponavlja dvije iste rečenice : "Jeeeebem vam mater" i "Mater vam jebeeem". Onda od 2-3 h prelazi na pjevanje pjesme na melodiju da nije ljubavi ne bi svita bilo koju je on prepjevao na citiram :"Jeeeebo vam pas mater,jeeeebo vam pas mater,je-bo va-m pas ma-ter je-bo vam pas ma-ter...x 2000". I onda se moji starci ujutro ustanu neipavani od idiota i idu radit 9 sati da zarade penziju tom domoljubu.

Trevor McPhee
July 27th, 2009, 01:54 PM
^^
Mi o zgradama i kvaliteti Ti odma na politiku i branitelje:nuts:

Čovječe , nije Tebi lako.:ohno:

esseker
July 27th, 2009, 01:56 PM
^^ što reći na to osim da je to strašno. No što se tiče aljkavosti u građevini u Jugi, ne možeš reći da je nije bilo.

Brko
July 27th, 2009, 02:00 PM
^^
Mi o zgradama i kvaliteti Ti odma na politiku i branitelje:nuts:

Čovječe , nije Tebi lako.:ohno:

Nije mi lako jer bi mi bilo puno lakše da postoji policija koju bih nazvao i koja bi ih pendrecima polomila ko p...e.

Šta ti misliš da kvaliteta gradnje nema veze s društvenim moralom ?

I onda su stanovi bili loši,ali bilo je nemoguće da se kupca toliko pokrade precjenjenom cijenom stana da se za cijenu jednog stana mogu sagraditi 2-3 ista takva.

esseker
July 27th, 2009, 02:05 PM
Šta ti misliš da kvaliteta gradnje nema veze s društvenim moralom ?

ima itekakve veze i to je ono što sam htio reći kad sam spomenuo Četverolist, s kojim smo počeli temu. Sigurno se lošije gradio tih godina nego što bi se gradio sada, jer ipak tolika zgradurina bi danas bila kvalitetnije sagrađena i vjerojatno ne bi ni dobili dozvolu da ju grade na nekadašnjim Tvrđavskim glasijama, iliti vanjskim zemljanim bedemima :nuts:

Brko
July 27th, 2009, 02:08 PM
slažem se s tobom.

LAMPAŠ8
July 27th, 2009, 02:45 PM
ZAPOSLENI U NAJPROFITABILNIJOJ STRUCI JEDVA PREŽIVLJAVAJU

Nema posla: Građevinci prisiljeni zatvarati obrte

Iako su obrtnici koji se bave poslovima vezanim uz građevinu obično bili najzaposlenija struka ljeti, to ove godine nije slučaj. Poslova nema, a oni koji i "kapnu" slabo su naplativi.
Prošli su dani kada su obrtnici već u ožujku imali popunjen gotovo cijeli radni raspored do kraja kolovoza. “Radi se sve manje, većina obrtnika koji rade u građevini bori se za preživljavanje. A oni koji preživljavaju još se mogu smatrati sretnima budući da je zbog pomanjkanja posla i slabe naplativosti velik broj građevinskih obrta već zatvoren. Slobodno mogu reći da nam nikada nije bilo gore. Ljudi jednostavno nemaju novca za ulaganje”, kaže Vlatko Šimat, predsjednik građevinske sekcije u sklopu Udruženja obrtnika Grada Osijeka iz kojeg potvrđuju kako je kriza sustigla i u posljednje vrijeme najprofitabilniju obrtnički djelatnost.
- Znamo za osječke građevinske tvrtke, pa tako i obrtnike, koji su preko ljeta na kolektivnom godišnjem odmoru. To sve govori o tomu koliko trenutačno ima posla za građevinare. Puno se gradilo posljednjih godina, a sada je situacija takva da se nekretnine slabo kupuju, što, naravno, utječe na gradnju novih. Ljudi su u strahu od neimaštine, kamate na kredite rastu i nitko u ovom trenutku ne želi rješavati stambeno pitanje zaduženjima - kaže Zvonko Digula, tajnik Udruženja, te dodaje kako je, kada su u pitanju građevinski obrti, najtužnije to što su oni, unatoč drastično smanjenom obujmu posla, i dalje u najboljoj poziciji u odnosu prema drugim obrtničkim strukama.
- Ako su građevinci, koji jedva dolaze do poslova, trenutačno sekcija koja unutar Udruženja još najbolje posluje, onda možete misliti kako je drugima - zaključuje Digula.

Nakon što je u siječnju zabilježen prvi drastični pad prodaje nekretnina, od čak 70 posto, smanjen je i obujam novih građevinski ulaganja što je izravan uzrok smanjenog broja poslova građevinara. S obzirom na to da je u srpnju objavljeno kako je prodaja novogradnje, u odnosu prema 2008. godini, pala za čak 90 posto, oni koji žive od građevine nemaju se čemu veseliti ni u idućem razdoblju.

La_Linea
July 27th, 2009, 04:17 PM
Bez uvrede gospodo, ali mislim da je za općepolitičke teme primjerenije mjesto forum.hr. Dobronamjerna kritika.

OSIJEK No1
July 27th, 2009, 04:55 PM
Komunizam - ne ponovilo se, najvece zlo u novijoj povijesti covjecanstva

bubach_hlubach
July 27th, 2009, 06:53 PM
^^ što reći na to osim da je to strašno. No što se tiče aljkavosti u građevini u Jugi, ne možeš reći da je nije bilo.

Bilo je aljkavosti na pretek, ne samo u gradjevini, nego u svim mogucim gospodarskim djelatnostima. Kako ne bi niti bilo kad nitko nije mogao dobiti otkaz, taman ne znam kak fusario. Bilo je i pijanaca koji su se skoro rusili na poslu, i takvi su radili. :nuts: Najgora kazna je bila kad ih se poslalo pred disciplinsku komisiju pod upozorenjem - "Ovo vam je zadni put!", i tako u nedogled jos najmanje 286 puta. :lol: :nuts:

VESP031
July 27th, 2009, 06:54 PM
Mislim da je kvaliteta tih komunističkih blokova bila ok do tih '80-ih, ali kad su skužili da nule na Dinarima samo rastu, mislim da su promijenili spiku i počeli puno beskrupuloznije zakidat na materijalu.

Istina današnji stambenjaci su koma također i opet zbog beskrupuloznosti, samo ovaj put direktno zbog većeg profita.

Najbolje zgrade su one do 1950ih. Pa te su i ratove i potrese bez pol muke izdržale.

Ne kuzim taj termin KOMUNISTICKE zgrade! Te zgrade izgledaju ruzno zato sto su dotrajale!Sa novim fasadama izgledaju super! Sami ste se zgrazavali nad livajinom ili gudeljovom zgradom! Da li je to hrvatska arhitektura? Ako je,potpisujem radije KOMUNISTICKU!

VESP031
July 27th, 2009, 07:02 PM
Komunizam - ne ponovilo se, najvece zlo u novijoj povijesti covjecanstva

A da mozda nema jos nesto gore ? Znas i sta!

OSIJEK No1
July 27th, 2009, 10:26 PM

Nema, al nije vrijeme ni mjesto pa necemo o tome...

LAMPAŠ8
July 27th, 2009, 10:46 PM
Nathodnik predan na uporabu građanima

Nakon što je ishodovana i Uporabna dozvola, službeno je građanima na uporabu predan osječki pješački nathodnik kod Željezničkog kolodvora.
Kako se moglo čuti, umjesto prvotno planiranih 14, most je stajao gotovo 20 milijuna kuna, no čini se opravdano. Riječ je o objektu visoke funkcionalne i estetske razine s prvim osječkim klimatiziranim i ozvučenim liftovima. U navedeno se prigodom obilaska uvjerio i gradonačelnik Krešimir Bubalo kritiziravši pritom loš odnos Hrvatskih željeznica prema njihovoj imovini u ovom dijelu Hrvatske. Inače, most je dug 156 metara, a cijeli plato s trgom je površine 1.500 četvornih metara.

LAMPAŠ8
July 27th, 2009, 10:47 PM
Gospodarska zona Tenja i GUP na kolegiju gradonačelnika

Pitanje 27 parcela u Gospodarskoj zoni Tenja bila je jedna od važnijih točaka dnevnog reda na sastanku gradonačelnika Krešimira Bubala s pročelnicima gradskih odjela.
Gradonačelnik je rekao da su osigurana dodatna sredstva za poticaj kako bi ljudi pronašli poslovni interes uptavo u toj Gospodarskoj zoni. Zbog donesenog rebalansa proračuna koji uključuje i olakšice očekuje dobru popunjenost, ali dodaje i kako ovolika zainteresiranost već godinama nije zabilježena. Rok za realizaciju je dvije godine, a Odjel za gospodarstvo ima zadatak provoditi monitoring kako bi sve definirano ugovorom bilo i provedeno. Osvrnuo se i na izmjenu GUP-a. Pozvao je građane na javnu raspravu koja će biti otvorena mjesec dana počevši od 25. kolovoza.

Seyzmo
July 27th, 2009, 10:52 PM

To ti je ova mladja generacija koja nema rupu u znanju vec krater, ali zato nisu kriva djeca vec sustav.
Inace se slazem da komunizam nije donio nikome nista dobro (uostalom vidi se i kako je zavrsio).

OSIJEK No1
July 27th, 2009, 11:41 PM
Krater...hehe

jukkaz
July 28th, 2009, 01:09 PM
Ja bih to ipak nazvao socijalizam jer mi pravog komunizma kao npr mađari nismo ni vidjeli. A i država se zvala socijalistička, al nije mjesto za pričanje o tome.

Ja sam isto načuo da se četverolistu daje još 10 god, a onda na rizik stanara. I to je došlo od jednog profesora s građevine. U svakom slučaju ne savjetujem nikom da tamo kupuje stan

Semper Fidelis
July 28th, 2009, 01:21 PM
^^Ma onda nek naprave novi cetveorolist odma pored!:banana::lol:

I sta kad prođe tih 10g? Ko da ce se stanari iseliti sami od sebe, ma oce ne. Bit cu oni u toj zgradi još milijun godina.

jukkaz
July 28th, 2009, 01:22 PM
^^Ma onda nek naprave novi cetveorolist odma pored!:banana::lol:

I sta kad prođe tih 10g? Ko da ce se stanari iseliti sami od sebe, ma oce ne. Bit cu oni u toj zgradi još milijun godina.

riječi ti se pozlatile

Semper Fidelis
July 28th, 2009, 01:31 PM
riječi ti se pozlatile

Šta da naprave novi neboder?:D

Ma nevjerujem da ta zgrada ima neki prevelik rizik, je da su ovo ljudi koje se kuze u takve stvari rekli da zgrada nije u najboljem stanju. Ali opet je ta zgrada čisti beton tak da nevjerujem da joj se "stanje" može pogoršati. Pa nece ostariti:D

LAMPAŠ8
July 28th, 2009, 08:35 PM
Pješački most na raspolaganju građanima od 8. kolovoza

Brend grada Osijeka, motiv mnogih razglednica, pješački most, bit će otvoren za upotrebu građanima osmog kolovoza. Iako je završetak radova bio najavljen za kraj srpnja, produžetak su uvjetovali radovi na antikorozivnoj zaštiti ograde koja je bila u lošijem stanju, zatim radovi na skidanju habajućeg sloja asfalta, te sanacija oštećenja betona oko armature. Čini se kako ni sami građani, koji su koristili most za vrijeme sanacije, nisu pridonijeli završetku radova na vrijeme. Zadnje renoviranje mosta bilo je 1993 godine, kada je saniran asfalt koji je u najlošijem stanju. Upravo je asfaltiranje, zadnja faza sanacije pješačkog mosta .

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=20755

esseker
July 28th, 2009, 09:04 PM
Ja sam isto načuo da se četverolistu daje još 10 god, a onda na rizik stanara. I to je došlo od jednog profesora s građevine. U svakom slučaju ne savjetujem nikom da tamo kupuje stan

Ali u tom slučaju bi te stanovnike trebalo na vrijeme obavijestiti o tom riziku, da se ne dogodi vijest kao iz nekih bliskoistočnih zemalja poput Egipta odakle malo malo dobijemo vijest o urušenom katu ili cijeloj zgradi :ohno:

Semper Fidelis
July 28th, 2009, 09:18 PM
da se ne dogodi vijest kao iz nekih bliskoistočnih zemalja poput Egipta odakle malo malo dobijemo vijest o urušenom katu ili cijeloj zgradi :ohno:

hehe, pa nismo bas toliko siromašni i nije taj neboder divlja gradnja ko tamo u siromašnim četvrtima.

Brko
July 28th, 2009, 10:25 PM
Jel se zna tko je vlasnik one zgrade na Starčevićevom trgu koju su golubovi pretvorili u svoj wc ? Jel ima kakvo rješenje na vidiku ?

jukkaz
July 29th, 2009, 10:28 AM
hehe, pa nismo bas toliko siromašni i nije taj neboder divlja gradnja ko tamo u siromašnim četvrtima.
nema to nikakve veze
al i ja sumnjam da će baš do kraha doći

a što se tiče upozorenja stanarima...sumnjam da bi išta koristilo
svi bi bili pametni dan poslije

jukkaz
July 29th, 2009, 10:29 AM
Jel se zna tko je vlasnik one zgrade na Starčevićevom trgu koju su golubovi pretvorili u svoj wc ? Jel ima kakvo rješenje na vidiku ?

pravne igrice

KKomarac
July 29th, 2009, 10:48 AM
Izmjena tramvajskih tracnica pored Glavnog kolodvora :cheers:

Obavijest iz GPP-a

Zbog planiranih radova na zamjeni dotrajalih tračnica kod željezničkog kolodvora od danas (29. srpnja) do 2. kolovoza, GPP d.o.o. Osijek je u obvezi tramvajski promet na liniji 2; Mačkamama - Trg Ante Stačevića - Mačkamama, zamijeniti autobusnim. Mole se svi putnici, korisnici javnog gradskog prijevoza, na razumijevanje.

Radio plus

LAMPAŠ8
July 29th, 2009, 02:04 PM

vlasnik je željko širić,znači nema rješenja..

LAMPAŠ8
July 29th, 2009, 02:05 PM
VOZAČI KOJI NISU IZ OSIJEKA TEŠKO SE ORIJENTIRAJU NA NOVIM CESTAMA

Grad razmatra ideju da ploče s imenima ulica postavi na semafore

Nove prometnice i potpune rekonstrukcije pojedinih ulica totalno mijenjaju sliku grada pa snalaženje i orijentacija predstavljaju problem i Osječanima, a posebice onima koji prvi put dolaze u Osijek. Najočitiji primjer gdje može doći do zabune je u novouređenoj Divaltovoj ulici, koja gotovo svakodnevno mijenja vizure. Osječanin D.D. kaže kako je prije nekoliko dana prolazio Divaltovom i jedva je prepoznao raskrižje na kojem se trebao prestrojiti za skretanje u Svačićevu ulicu. “Taj se dio grada jako promijenio. Stalno se grade novi objekti, posječena su neka stabla koja su vozačima bili svojevrsni orijentiri, ulica je proširena, postoji nekoliko prometnih trakova. Sve to može dovesti do toga da vozač zaluta i promaši rutu. Sada tek vidim da su mnogi od nas vozili Osijekom napamet. Mislim da bi bilo dobro da grad dobije nove oznake ulica”, kaže D.D.
Jedna su stvar, nastavlja, pločice s nazivima ulica na kućama koje su dobre za pješake, a drugo oznake koje bi bile uočljive vozačima. "Na pločice s imenima ulica na kućama čovjek se ne može osloniti jer negdje nedostaju, negdje su slova izblijedjela, a i kada je sve kako treba, mora se jako usporiti automobil jer je nemoguće pročitati presitne natpise. Pa neće valjda svaki vozač na svakom raskrižju zastati da bi pročitao koja je koja ulica”, smatra naš čitatelj.

U Gradu su o tom problemu razmišljali i prijedlog je da se pločice s imenima ulica postave na stupove semafora. Zdravko Orešković, voditelj Odsjeka za promet, kaže kako smatra da bi postavljanje orijentacijskih pločica bilo dobro i to ne samo u Divaltovoj nego i u drugim većim ulicama. “To bi bilo korisno za udobniju i sigurniju vožnju. Naime, vozači bi na vrijeme uočili gdje se nalaze pa bi se izbjeglo da se u prometu na cesti vozilima čine nagli pokreti kako bi se u posljednjem trenutku prestrojili u određeni prometni trak. Na realizaciji te ideje ćemo poraditi”, poručuje Orešković.

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 02:14 PM
^^Super ideja!:cheers: Pogotovo da se stavi na ulice koje su nedavno obnovljene:okay:

LAMPAŠ8
July 29th, 2009, 02:18 PM
^^Super ideja!:cheers: Pogotovo da se stavi na ulice koje su nedavno obnovljene:okay:

pa da tako je fora ko u new yorku..izgleda privlačno.
..
e i neznam jeste vidjeli most,ograda je oker žute boje...:cheers:

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 03:06 PM
pa da tako je fora ko u new yorku..izgleda privlačno.
..
e i neznam jeste vidjeli most,ograda je oker žute boje...:cheers:

Šta više nije bile boje?:D

LAMPAŠ8
July 29th, 2009, 03:12 PM
Šta više nije bile boje?:D

nema više bar na ogradi,neznam oćel i stupove i one ulaze u most.to je u katastrofa stanju....:)

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 03:29 PM
igurno hoce, zanimljivo ce bit vidjeti most u drugoj boji. Bas me zanima kako ce izgledati:)

oriontrail
July 29th, 2009, 03:41 PM
Oker žute? Nadam se da je to samo temeljna boja.
Pa to je ko da stave žbuku na katedralu.

oriontrail
July 29th, 2009, 03:55 PM
Samo da vas pitam...koji je ovo vrag? Ovo sam sad dobio mailom:

''2009/7/29 osijek <osijek@hcr.hr>

Pozdrav!
Malo sam surfao i naišao na ovu zanimljivost.
Zovem se Tomislav Martinović, iz Osijeka sam i zanima me Grad Osijek.
Dali ti to prodaješ i ako da koloka je cijena?
Hvala!''

Očito da je spam. :Đ :Đ :Đ
A ako nije, šta me to lik pita... da li ja prodajem grad Osijek hahaha može, pošto-poto.

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 04:03 PM
^^Valjda je mislio na tvoje fotke:dunno:

brca1001
July 29th, 2009, 05:43 PM
Te pločice na semaforima su jako potrebne, a i nisu skupa investicija, onak zelene s bijelim slovima u obliku strijele za smjer. Trebala bi biti zelena da se uoci jer dosta toga u prometnim znakovima je žuto, a one ploce s hotelima su smedje(po meni osobno promašaj jer se teško uocavaju), zato treba biti potpuno drukcija boja (plava ne, jel bi previše bola u oci). Kazem mi koji smo tu oduvjek vozimo napamet, ali oni koji dodju u os njima bi bilo to od velike pomoci.
Ima to i u sofiji isto tak zelene s bijelim slovima.

LAMPAŠ8
July 29th, 2009, 05:53 PM
dok se svi kupaju..:D

http://i25.tinypic.com/1zbbaky.jpg

http://i25.tinypic.com/64h30k.jpg

http://i29.tinypic.com/5y9h6x.jpg

LAMPAŠ8
July 29th, 2009, 05:53 PM
http://i32.tinypic.com/2mrv046.jpg

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 06:03 PM
^^Zgrada je preružno ispala:ohno: A mogla je biti bombon!

LAMPAŠ8
July 29th, 2009, 06:29 PM
Uskim njivama nedostaju vrtić, Dom zdravlja, škola, kapelica i autobus do grada!

Razvoj komunalne infrastrukture najmlađeg osječkog naselja Uskih njiva dobiva svoj nastavak. Nakon gradnje novih zgrada, kompletne cestovne mreže i proširenja komunalnih vodova novom naselju koje teritorijalno pripada gradskoj četvrti Novi grad danas nedostaju vrtić, Dom zdravlja, škola, kapelica i autobus do grada. Od predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi grad Ante Bošnjaka doznajemo, pak, kako već duže vrijeme s gradskim ocima razgovara oko izgradnje nove osnovne škole i vrtića. Što se, pak, tiče potrebe za kapelicom, Bošnjak priča kako je nedavno razgovarao s predstavnicima Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su zainteresirani za kupovinu zemljišta za izgradnju Pastoralnog centra. Ipak, jedan od prvih projekata koji bi možda mogao zaživjeti je, kaže, uvođenje autobusne linije za to naselje.

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=20772

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 06:39 PM
Vec smo puno puta govorili o tom problemu. Nadam se da ce i projekti zaživjeti.

alek_os
July 29th, 2009, 07:11 PM
^^Zgrada je preružno ispala:ohno: A mogla je biti bombon!

pa čekaj, nije još gotova.. iako i ja sam očekivao da će biti malo veća, cijela mi izgleda nekak zgurano, tj. spljošteno..

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 07:20 PM
Vidim da piše da ce biti neka vila. valjda neki hotel mali. Al bzvz mi izgleda kak su ju napravili. Neka je mala sva. Da ima još 2 kata bila bi super. Ovako djeluje bezvezno.

alek_os
July 29th, 2009, 07:30 PM
^^ slažem se, da ima koji kat više.. ovak izgleda spljošteno :lol:
koliko sam čuo to je stambena zgrada, a i znam curu koja je trebala useliti u tu zgradu još prošle godine ali su se naravno radovi odužili pa se i dalje čeka.. navodno će bit jako dobra kvaliteta stanova :)

Semper Fidelis
July 29th, 2009, 07:37 PM
^^Na onim renderima ispred zgrade, stanovi izgledaju ko bombon!:cheers: Sam izvana je bezveze!

KKomarac
July 29th, 2009, 09:19 PM
^^

Meni je zgrada super, mala urbana vila - ja bi stan u njoj :D
(Da su se bar takve izgradile po Ruzinoj, Dubrovackoj, Ilirskoj itd.... sto puta primjerenije u apsolutno svakom pogledu.. )

I ne smeta mi sto nema vise katova, oko nje ionako nisu visoke zgrade,taman je lijepo ublazila vizualni prijelaz od one visekatnice pored do prizemnica.