Sarcastic Saracen
December 1st, 2009, 11:24 PM
Red za pregled na ulazu?:nuts: Thanks, but no thanks.:lol:
|
View Full Version : [Zagreb] - Šoping centri, mallovi... Sarcastic Saracen December 1st, 2009, 11:24 PM Red za pregled na ulazu?:nuts: Thanks, but no thanks.:lol: mazpro December 2nd, 2009, 01:34 AM evo: I to je doživljaj kupovine?!? Izgubite želju za kupovinom čim stupite u to čudo , vjerujte mi. Nakon nekog vremena uhvati vas panika. Panika od viška ljudi...zastrašujuć osjećaj, prvi put u životu sam to doživio, a prošao sam svakakve masovke! Uh... Eto. Hvala na slikama, bas zanimljiv i zastrasujuc prizor. Kako je Forum Istanbul otvoren tek 18.11.2009, tako me ne cudi da je toiko ljudi doslo. Shopping centar je u gradu, a taj grad je jedno 12 puta veci od Zagreba, pa je i logicna tolika masa ljudi. Ballota December 2nd, 2009, 02:57 AM Ajme, pa ovo nije normalno. :crazy: I kolko na kraju ima katova? :nuts: Trevor McPhee December 2nd, 2009, 10:09 PM ^^ Nemam pojma, pobjegel sam van di su dečki već bili "čikali"...:lol: Nema tak puno - jedno 4 nadzemne a na petoj je multipleks, tak nešto. Hvala na slikama, bas zanimljiv i zastrasujuc prizor. Kako je Forum Istanbul otvoren tek 18.11.2009, tako me ne cudi da je toiko ljudi doslo. Shopping centar je u gradu, a taj grad je jedno 12 puta veci od Zagreba, pa je i logicna tolika masa ljudi. Nema na čemu. Treba uzeti u obzir da je bil bajram i da čaršije nisu radile (niti Kapali, niti egipatska) pa je logično da su ljudi nahrupili u jedan od 30 shopping centara u Istanbulu (najnoviji). Domaći kažu da ih ima 15 milijuna, tako da se bojim da je i veća razlika...uglavnom previše:nuts: Ak me nagovorite , možda jednom i napravim putopis na foto dretvi:) mazpro December 3rd, 2009, 04:51 PM ^^ Nemam pojma, pobjegel sam van di su dečki već bili "čikali"...:lol: Nema tak puno - jedno 4 nadzemne a na petoj je multipleks, tak nešto. Zar je "Forum Istanbul" stvarno jos veci od shopping centra "Cevahir" ili se radi o nekom kemijanju od strane odjela za marketing da bi pridobili musterije? Ballota December 3rd, 2009, 07:04 PM Zar je "Forum Istanbul" stvarno jos veci od shopping centra "Cevahir" ili se radi o nekom kemijanju od strane odjela za marketing da bi pridobili musterije? Pih. Ima samo jednu etažu više od splitskog Jokera. :D http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Cevahir_Mall.jpg/450px-Cevahir_Mall.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/31/Cevahi_mall_2007_babakgh.jpg/236px-Cevahi_mall_2007_babakgh.jpg Al zato pazite ovo: Cevahir Shopping Centre has a total gross area of 420,000 square metres (4,521,000 sq ft) on six floors and cost US$250 million to build. There are 343 shops, some of which are the first in Turkey to sell certain international brands; 34 fast food restaurants and 14 exclusive restaurants in the shopping centre. Other facilities include a large stage for shows and other events; 12 cinemas including a private theatre and a cinema for children; a bowling hall; a small roller coaster; and several other entertainment facilities. The building's 2,500 m2 (26,910 sq ft) glass roof carries the biggest clock in the world, with three-metre (10 ft) high digits. :nuts: West Gate ima kolko ono? 120,000m2? Avenue Mall i Joker su negdi oko 50,000m2 CCO isto tu negdi... :? Strava! 250 milja dolara. Ko ZG aerodrom! :nuts: Ballota December 3rd, 2009, 07:19 PM Btw. evo vam ovo, pa uspoređujte: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_buildings_in_the_world#List_of_the_world.27s_largest_shopping_malls :cheers: Sarcastic Saracen December 3rd, 2009, 07:34 PM :nuts: West Gate ima kolko ono? 120,000m2? Avenue Mall i Joker su negdi oko 50,000m2 CCO isto tu negdi... :? Strava! 250 milja dolara. Ko ZG aerodrom! :nuts: Kako kao ZG aerodrom? Zar nisu rekli za ZG aerodrom 240 milijuna eura tj. 365 milijuna dolara? Za Westgate govore da je izgradnja koštala 270 milijuna eura tj preko 400 milijuna dolara, tako da je ovaj istambulski jeftino sranje nasprama našem Westgateu.:lol: Ballota December 3rd, 2009, 07:38 PM Kako kao ZG aerodrom? Zar nisu rekli za ZG aerodrom 240 milijuna eura tj. 365 milijuna dolara? Za Westgate govore da je izgradnja koštala 270 milijuna eura tj preko 400 milijuna dolara, tako da je ovaj istambulski jeftino sranje nasprama našem Westgateu.:lol: Isuse koja lova. A ovi naši drkadžije ne mogu ni aerodrom napravit kako spada. :bash: grbac December 3rd, 2009, 09:45 PM Pozdrav svima. Ovo mi se cini tocnije: http://nutmeg.easternct.edu/~pocock/MallsWorld.htm Po tome je Forum Istanbul prvi po velicini, ali ga Cevahir tuce po rentable retail space. Astralis December 4th, 2009, 11:04 AM Strava! 250 milja dolara. Ko ZG aerodrom! :nuts: Pa Westgate je dosao nekih 270 milijuna eura, znaci dosta vise... Edit: Sad sam vidio da je SS isto odgovorio :hammer:. Make it so December 6th, 2009, 07:34 PM Koliko zagreb ima shopping centara u samom gradu ...ili je samo importane negdje u centru ? STIB December 6th, 2009, 08:10 PM Koliko zagreb ima shopping centara u samom gradu ...ili je samo importane negdje u centru ?Zavisi što se smatra centrom, ali najveći su: - Importanne Centar kod Glavnog kolodvora - Importanne Galerija na Iblerovom trgu - Kaptol centar u Novoj vesi - Cascade centar u Medvedgradskoj - Garden Mall u Dubravi - Mercator u Radničkoj - Avenue Mall u Novom Zagrebu ... Astralis December 7th, 2009, 07:57 PM City Center One, Mandi, King Cross i ostali na Slavonskoj - Zagrebackoj - Ljubljanskoj... ima ih podosta po gradu. mic of Orion December 9th, 2009, 01:09 AM Pih. Ima samo jednu etažu više od splitskog Jokera. :D http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Cevahir_Mall.jpg/450px-Cevahir_Mall.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/31/Cevahi_mall_2007_babakgh.jpg/236px-Cevahi_mall_2007_babakgh.jpg Al zato pazite ovo: Cevahir Shopping Centre has a total gross area of 420,000 square metres (4,521,000 sq ft) on six floors and cost US$250 million to build. There are 343 shops, some of which are the first in Turkey to sell certain international brands; 34 fast food restaurants and 14 exclusive restaurants in the shopping centre. Other facilities include a large stage for shows and other events; 12 cinemas including a private theatre and a cinema for children; a bowling hall; a small roller coaster; and several other entertainment facilities. The building's 2,500 m2 (26,910 sq ft) glass roof carries the biggest clock in the world, with three-metre (10 ft) high digits. :nuts: West Gate ima kolko ono? 120,000m2? Avenue Mall i Joker su negdi oko 50,000m2 CCO isto tu negdi... :? Strava! 250 milja dolara. Ko ZG aerodrom! :nuts: ne, oko 200-250 000sqm... Boyledd December 9th, 2009, 08:04 PM vCBpiK8cu-0 Zabonz December 19th, 2009, 05:41 PM update sa Google eartha 22.09.2009 WG http://img97.imageshack.us/img97/3752/92664513.jpg Garden Mall http://img37.imageshack.us/img37/9969/gardenmall.jpg igorbar December 25th, 2009, 10:03 AM Evo otvorio se jos jedan shoping centar West gate Stvarno svasta (http://www.baunet.hr) igorbar December 25th, 2009, 05:46 PM A jeste li znali da je tvrtka koja je izvodila građevinske radove na West gate-u dobila posao tako da se je natjecala putem interneta. Naime prije dvije godine dana pokrenute su prve internet stranice u svijetu (http://www.baunet.hr) na kojima se građevinska podizeća mogu nadmetati za poslove, a investitori mogu tražiti najpovoljnije izvoditelje radova. West gate je bio prvi projekat na tim stranicama i sve je proteklo u najboljem redu, od projektiranja , nadmetanja, dogovaranja i izvođenja radova. Singidunum December 25th, 2009, 07:41 PM E dragi moji , tih problema nema u Istanbulu. Hoćete par fotki "forum Istanbula"? Vele oni najvećeg u Europi (nije bitno, ali da je velik - je). U životu nisam vidio toliko ljudi u jednoj građevini. Po mojoj procjeni negdje između 100 000- 150 000. Ljudi na tebi, oko tebe, iza tebe , ispod tebe, čekaju na red za upad (kontrola je kao na check in-u) na bezbrojnim ulazima, na red za eskalatore...zastrašujuće. Vizija pakla! Kad sam procitao Istanbul i 100 000- 150 000 ljudi u jednoj gradjevini mislio sam da se ne bih bas osecao prijatno na takvom mestu iz bezbednosnih razloga ali mi je drugi deo sa jakom kontrolom razjasnio da su i oni isto razmišljali. dkgrad December 25th, 2009, 07:46 PM A jeste li znali da je tvrtka koja je izvodila građevinske radove na West gate-u dobila posao tako da se je natjecala putem interneta. Naime prije dvije godine dana pokrenute su prve internet stranice u svijetu (http://www.baunet.hr) na kojima se građevinska podizeća mogu nadmetati za poslove, a investitori mogu tražiti najpovoljnije izvoditelje radova. West gate je bio prvi projekat na tim stranicama i sve je proteklo u najboljem redu, od projektiranja , nadmetanja, dogovaranja i izvođenja radova. a što napisa i osta živ... tonycro December 26th, 2009, 01:59 PM Cuo sam pouzdan info da je West gate toliko sjeban u gradnji da je to prestrasno!!! Sve se podredilo rokovima, al masu stvari se sfusalo i to gadno!!! Navodno da ce vrijeme vrlo brzo pokazati sve nedostatke !!! BTW, nisam bio unutra tako da ne znam, al info je insajderski!! Oldy-Ex December 26th, 2009, 02:44 PM Misliš da će i njima curiti voda ko još nekome? Hehe J.C.01 December 26th, 2009, 05:45 PM Još gore od curenja vode. Imam informaciju da je u jednom skladišnom prostoru jedne trgovine protupožarna cijev pukla i da je došlo do poplave. Pri tome je na jednu djelatnicu skoro pao dio stropa :ohno: Na svu sreću promašio je i to za jedno pola metra. Astralis December 26th, 2009, 06:09 PM Pa majke ti mile kakvim rokovima... centar je prvotno trebao biti dovrsen do pocetka 2007. ako se ne varam pa su kasnije samo probijali rokove. theobald December 26th, 2009, 09:43 PM Pa majke ti mile kakvim rokovima... centar je prvotno trebao biti dovrsen do pocetka 2007. ako se ne varam pa su kasnije samo probijali rokove. 2007. je tek zatražena građevinska dozvola (još je bio aktualan stari zakon, pa nije bilo petljancija s lokacijskim dozvolama i "potvrdom glavnog projekta"). ovo je zaista pouzdana informacija obzirom da sam na "insajderskoj" strani. inače - ne znam koliko se o tome pisalo prije - investitor je sa sobom doveo firmu koja je vodila projekt, od arhitekture do svih strojarskih i elektroinstalacija. firma je poprilično ozbiljna i kompetentna (imaju predstavništvo u Zagrebu, ali cijelu priču su vodili Austrijanci, odnosno centrala iz Beča). Za svaki dio projekta (elektro, strojarstvo, arhitektura, okoliš, vertikalni transport...) imali su detaljno napisanu tendersku dokumentaciju. po toj su se dokumentaciji nudili oprema i izvođenje. cijelu je stvar preuzeo glavni izvoditelj koji je ugovarao podizvođače prema želji investitora / projekt-menadžment firme. inače, projekt je bio vrlo nedetaljno razrađen i tamo negdje krajem 2007. krenulo je detaljno planiranje. došao je i 5./6. mjesec 2008. kad je dobivena građevinska dozvola, a detaljna razrada još ni izbliza nije bila gotova. prvotna arhitektura nije zadovoljavala uvjet potresa jer u Austriji taj uvjet nije potrebno ispuniti. ljudi koji su razrađivali konstrukciju objekta jedva su izlazili na kraj sa doslovno desecima promjena, dopuna i izmjena. svaki, pa i najmanji detalj morao je biti odobren od strane P-M firme. krajem 2008. se stvorila lagana panika jer su jedva podignute dvije dilatacije (od 13), a masa toga još nije bila definirana. tu se malo glavni izvoditelj našao u čudu jer su "sitna slova" iz tendera počela isplivavati na površinu, a bilo je jednostavno premalo kompetentnih ljudi s iskustvom da to sve odrade. u 3. mjesecu ove godine krenuo je ogroman presing i počelo se raditi od jutra do sutra, sa konstantnim zahtjevima od strane glavnog izvoditelja da se radovi ubrzaju, požure, pojačaju... npr. subota i nedjelja proglašene su radnim danima i tražilo se od podizvoditelja da rade i tim danima bez obzira što su rokovi (u slučaju moje firme) bili neupitni i u velikoj su mjeri zavisili o tome kako glavni izvoditelj poštuje svoje rokove (npr. morao je biti napravljen roh-bau, sve suho i očišćeno, sa pristupom). nekoliko tjedana prije otvaranja od strane glavnog izvoditelja na adrese podizvođača počeli su pristizati gotovo pa prijeteći dopisi; bahati i prijeteći su možda preteške riječi, ali nije bilo daleko od toga. kako je investitor prilično pritiskao GI, pritisak je jednostavno bio prenošen na podizvođače. voditelj projekta posebno je bio aktivan u tom smislu. epilog svega: centar je otvoren, ali kolika je kvaliteta gradnje - ne bih se usudio komentirati. instalacije (elektro, vertikalni transport, većina strojarstva) su uglavnom dobro napravljene, posebice kad se uzme kakvo je stanje bilo u roh-bau kod ugradnje. mnogi su podizvođači još uvijek sa prilično velikim nenaplaćenim potraživanjima. voditelj projekta se ne javlja na telefon kada ga se želi pitati o ovjerenim situacijama za 9., 10., 11. mjesec... novac naravno, nije uplaćen. moje mišljenje je da su tu mnogima oči bile jako velike kad se čitala brojka o planiranoj investiciji i da se zanemarilo s kim se ide u posao. kasnije se uglavnom vodio manje-više tihi sukob između GI i podizvođača, što zasigurno nije pomoglo kvaliteti gradnje. kako sam posljednje dvije godine bio prilično uključen u projekt, vjerujem da sam imao dobar uvid. sad, je li to ispravan pogled, ne znam, ali da su stvari bile daleko od idealnih - jesu. uostalom, još uvijek po WG kruži masa radnika, majstora, tehničara koji dovršavaju poslove. Trevor McPhee December 26th, 2009, 11:16 PM ^^ Ono što je katastrofa nad katastrofama je da Austrijanci "nisu znali" za hrvatske protupotresne propise. Ipak je to deveta potresna zona! Pa nije im ovo Mađarska, zaboga! Lako je tamo graditi, gdje potresa ni nema. Tolko o austrijskim vrlim projektantima.:ohno: Oldy-Ex December 27th, 2009, 01:20 AM Dobro da mi je predaleko pa nisam išao, opet bi bilo da .erem kad bi napisao takve stvari kao i za arenu, šteta što čovjeka nije bilo kad se gradilo, inaće dobrodošao theobald :cheers: dkgrad December 27th, 2009, 07:13 AM ^^ Ono što je katastrofa nad katastrofama je da Austrijanci "nisu znali" za hrvatske protupotresne propise. Ipak je to deveta potresna zona! Pa nije im ovo Mađarska, zaboga! Lako je tamo graditi, gdje potresa ni nema. Tolko o austrijskim vrlim projektantima.:ohno: ne znam kako si zaključio da to ima veze s austrijskim vrlim projektantima... nisu oni ništa projektirali... oni su samo dali referentni objekt po kojem se treba napraviti west gate... Eraser December 27th, 2009, 10:09 AM Uglavnom jos jedna smijurija od fus gradnje u rvatskoj Sramota!! theobald December 27th, 2009, 04:23 PM ne znam kako si zaključio da to ima veze s austrijskim vrlim projektantima... nisu oni ništa projektirali... oni su samo dali referentni objekt po kojem se treba napraviti west gate... točno, Austrijanci su imali referentni projekt prema kojem su radili i West Gate - radi se o max.center u Welsu u Austriji (http://www.maxcenter.at/) međutim, to je služilo kao referenca samo za pojedina rješenja, nikako ne za čitav centar. kao što sam napisao, razrada i statika rađene su "u hodu", a sve je morao odobriti ATP (ATP (http://www.atp.ag)). postojao je čitav sustav odobravanja koji je u svojoj biti jedna genijalna stvar, ali služio je za sve i svašta. primjerice, važeći propis je trebao uvijek biti onaj koji je "jači" - bilo hrvatski ili austrijski, no na kraju je gotovo uvijek bio austrijski. to su najbolje osjetili oni koji su razrađivali konstrukciju kuće - (pre)često su morali dobra rješenja mijenjati s polovičnima i masa truda je mnogo puta odlazila u vjetar. ne bih htio tvrditi da se namjerno štedjelo na krivim mjestima, ali... nije uvijek bio problem sa Austrijancima - i izvoditelju bi se dalo naći svega. preciznost gradnje je svakako jedna od njih. sve je bilo podređeno roku završetka i otvorenju krajem 10. mjeseca, što je na kraju prebačeno na sredinu 11. dkgrad December 27th, 2009, 05:30 PM ATP je morao odobriti izvedbene nacrte, ne znam što je tu problematično...zar ti da si naručitelj ne bi tražio da odobriš promjene projekta? Druga je stvar što se proces preprojektiranja tako kompleksnog objekta skratio na duplo od onog stvarno potrebnog (kao i samo izvođenje)... Konkretno kad svi pričate, da znate o čemu se radi... Problem je bio što je referentni objekt izveden u austriji u drugoj potresnoj zoni... kad je po referentnom objektu trebalo napraviti izvedbene projekte skužilo se da, recimo, stup od 40x40 po referentnom projektu ne prolazi u hrvatskoj... onda se moralo stavljati stup 50x50, što je izazvalo lančanu reakciju promjena... itd... stupovi, ploče, grede, prodori, otvori, jednom rječju katastrofa... Trevor McPhee December 27th, 2009, 09:07 PM ^^ O tome ja i govorim. Očekivati da se druga potresna zona u tako kratkom roku "ugura" u osmu ili devetu greška je austrijanaca - dakle investitora i njihove ekipe koja je "razrađivala" projekte u smislu hodograma (organizacije građenja, vremenskih rokova itd.)...neda mi se detaljno obrazlagati, mislim da vam je jasna misao. Što se mene tiče, nisu ga trebali ni graditi, moja noga tamo kročiti neće, iz već 100 puta argumentiranih razloga (Proces deurbanizacije gradova protiv kojega sam snažno. Stvar osobnih principa). Ancient Mariner December 30th, 2009, 12:40 AM Konkretno kad svi pričate, da znate o čemu se radi... Problem je bio što je referentni objekt izveden u austriji u drugoj potresnoj zoni... kad je po referentnom objektu trebalo napraviti izvedbene projekte skužilo se da, recimo, stup od 40x40 po referentnom projektu ne prolazi u hrvatskoj... onda se moralo stavljati stup 50x50, što je izazvalo lančanu reakciju promjena... itd... stupovi, ploče, grede, prodori, otvori, jednom rječju katastrofa... Ne znam jesi li pobucao pojmove, ali izvedbeni projekt se radi po glavnom projektu, a glavni projekt je morao biti napravljen po hrvatskim propisima i nije se moglo dogoditi da stupovi ne zadovoljavaju na potres. ubodna pila December 30th, 2009, 10:54 AM ATP je morao odobriti izvedbene nacrte, ne znam što je tu problematično...zar ti da si naručitelj ne bi tražio da odobriš promjene projekta? Druga je stvar što se proces preprojektiranja tako kompleksnog objekta skratio na duplo od onog stvarno potrebnog (kao i samo izvođenje)... Konkretno kad svi pričate, da znate o čemu se radi... Problem je bio što je referentni objekt izveden u austriji u drugoj potresnoj zoni... kad je po referentnom objektu trebalo napraviti izvedbene projekte skužilo se da, recimo, stup od 40x40 po referentnom projektu ne prolazi u hrvatskoj... onda se moralo stavljati stup 50x50, što je izazvalo lančanu reakciju promjena... itd... stupovi, ploče, grede, prodori, otvori, jednom rječju katastrofa... čekaj... jel west gate, na neki način nostrifikacija tog austrijskog projekta? Klukas December 30th, 2009, 12:30 PM btw, business hr. danas piše: U najvećem trgovačkom centru u Hrvatskoj, zagrebačkom Westgateu, otvorenom prije mjesec i pol dana, kriza je toliko dotukla trgovce da, prema informacijama nekih zakupaca, mnogi već kasne s plaćanjem najamnine. Menadžment centra to im zasad tolerira jer im nije u interesu da trgovci napuštaju centar. Navodno WG, osim vikendom, zjapi prazan. coki December 30th, 2009, 11:15 PM ^^ Čini mi se da je on ipak malo predaleko od grada. Centar te veličine mora biti bliže gradu koji mu po veličini odgovara, a nažalost Zaprešić to nije. MasonicStage™ December 31st, 2009, 10:39 AM pa to je sigurno i istina. ako želiš doći do WG, moraš kao prvo trošit benzin i vrijeme da dođeš do tamo, a ljudi to očito ne mogu preko tjedna jer rade. centar je stvarno impozantan, ja sam prošao hrpu tih centara i po austriji i njemačkoj i ovakav još nisam vidio, ali mora se priznat da je lokacija stvarno bezveze. :/ da je barem tamo negdje u jankomiru...promet bi bio troduplo bolji. Klukas December 31st, 2009, 10:44 AM Ja i kolegica smo prije mjesec dana bili u zg poslovno i ranije smo završili pa odlučili poći do WG. Kako vremena nikad nemaš na bacanje, kako smo se približavali CC1, ipak smo se odlučili za njega jer nam je WG bio predaleko. kutinA December 31st, 2009, 11:47 AM pa to je sigurno i istina. ako želiš doći do WG, moraš kao prvo trošit benzin i vrijeme da dođeš do tamo, a ljudi to očito ne mogu preko tjedna jer rade. centar je stvarno impozantan, ja sam prošao hrpu tih centara i po austriji i njemačkoj i ovakav još nisam vidio, ali mora se priznat da je lokacija stvarno bezveze. :/ da je barem tamo negdje u jankomiru...promet bi bio troduplo bolji. A gledaj ak bi gledali samo na udaljenost i ništa drugo,fizički to je nekih 15 km od centra Zagreba,znači predaleko nije,da postoji željeznička linija koja bi te vozila drito tam i nazad s polaskom svakih 7 minuta ne bi bio nikakav problem,a niš,trebali su ga napravit negdje kod kolodvora Dugo Selo. :D Scar Tissue December 31st, 2009, 04:12 PM Westgate u pat-poziciji, trgovci ne plaćaju najam Najveći trgovački centar u Hrvatskoj, Westgate, nalazi se u pat-poziciji jer mu zakupci ne plaćaju najamninu, a ne može ni dopustiti odlazak trgovaca iz centra jer bi ogromno zdanje ostalo prazno. Kako piše Business.hr, menadžment centra zasad tolerira kašnjenje isplate najamnina jer im nije u interesu da trgovci napuštaju centar. Direktor centra Robert Petric nije mogao potvrditi ovu informaciju, ali je o stanju u Westgateu progovorio Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima. "Westgate je, s obzirom na svoju veličinu, u centar pustio mnoge kojima tamo nije mjesto. Nisu se vodili određenim kriterijima nego su u centar stihijski puštali sve samo kako bi popunili prostor. Tako sada 30 posto tamošnje ponude čine trgovci bez velikog iskustva i snažnijeg financijskog zaleđa, a nekima je to čak prvi dućan. Riječ je o domaćim tvrtkama za koje je to bio preveliki zalogaj i sad su, s obzirom na pad maloprodaje, pred zidom. Mnogima se posao isplati samo za vikend, a preko tjedna gotovo i nema prometa pa neki žele izaći iz centra", objasnio je Jeger, čija udruga broji 57 članova. Udruga je s Westgateom uspjela dogovoriti povoljnije uvjete najma za svoje članove (osobito vezano uz lakši raskid ugovora i izlazak iz centra bez plaćanja penala), ali zbog mnogih teškoća svojih članova planiraju i nove pregovore. Navodno se dio zakupaca iz Westgatea želio povući i prije otvaranja centra, ali to nisu mogli jer su se vezali ugovorom. Ipak, Jegerove prognoze nisu optimistične. "Ako i uspijemo dogovoriti smanjenje najma, uz uvjet da se ne dogodi nešto radikalno, tj. poveća protok ljudi i promet, propast nekih trgovaca samo će se odgoditi", izjavio je Jeger za Business.hr. Inače, udruga zakupaca nedavno je dogovorila i smanjenje najma za trgovce u Avenue Mallu. http://www.net.hr/novac/tvrtke/page/2009/12/31/0234006.html?pos=n0 theobald December 31st, 2009, 04:19 PM Ne znam jesi li pobucao pojmove, ali izvedbeni projekt se radi po glavnom projektu, a glavni projekt je morao biti napravljen po hrvatskim propisima i nije se moglo dogoditi da stupovi ne zadovoljavaju na potres. pravo zboriš, ali samo sam naveo koje su činjenice i događaji bili vezani uz taj objekt. osim toga, glavni projekt je bio promijenjen 2 ili 3 puta, što je redovita praksa kod svih većih projekata u nas. glavni projekt u jako velikom broju slučajeva nije razrađen niti do pola, a prođe i dobije potvrdu. možda nisam potpuno u pravu, ali revizije projekata nisu baš nešto česta pojava. da ne quotam pola odgovora nakon mog prethodnog posta - da, to da je ATP morao sve odobriti je u potpunosti u redu, to je firma koja zna što hoće i želi. tu su dosta iskusni i znaju navući vodu na svoj mlin. kad se spomenulo da smo u HR i da ne vrijede AUT propisi, odgovor je više nego jednom bio da je austrijska investicija, kao i svi oni koji su objekt osmislili. sa statikom je bilo dosta problema i to je uzrokovalo dosta veliku lančanu reakciju - od toga da je jako puno toga trebalo preprojektirati do toga da su na objektu u fazi izvođenja bile rađene promjene u hodu. vjerujem da svi mogu zamisliti kako gotovo svaka promjena na tako kompleksnom objektu utječe na barem još 3 podizvoditelja sa svojim rokovima i tako unedogled. zgrada je zadovoljila naše propise naposljetku, ali sa morem problema; problemi nisu neuobičajeni na ovako velikim poslovima, no kad strana koja treba pomoć u rješavanju (a to je bio glavni izvoditelj) uglavnom nastupa bahato s vršnih pozicija, tada se vrlo teško posluje i surađuje, a kvaliteta mora trpjeti u nekim detaljima. na kraju se još treba izboriti i za naplatu za korektno odrađen posao i nekašnjenje unatoč svim propustima za koje nisi uopće odgovoran. na kraju krajeva, sve je to posao, ali ne treba biti naivan i misliti kako je sve to sjajno i zlatno. PR tu ima dosta posla... Ancient Mariner December 31st, 2009, 05:08 PM glavni projekt u jako velikom broju slučajeva nije razrađen niti do pola, a prođe i dobije potvrdu. možda nisam potpuno u pravu, ali revizije projekata nisu baš nešto česta pojava. Na takvim obektima kad investitor stisce s rokovima najcesce se glavni projekt razradjuje da zadovolji sve uvjete za potvrdu, a sve ostalo se rjesava za vrijeme izrade izvedbenog i samog gradjenja. Nije rijedak slucaj da izvodjaca koci nezavrsena izvedbena dokumentacija. zgrada je zadovoljila naše propise naposljetku, ali sa morem problema; problemi nisu neuobičajeni na ovako velikim poslovima, no kad strana koja treba pomoć u rješavanju (a to je bio glavni izvoditelj) uglavnom nastupa bahato s vršnih pozicija, tada se vrlo teško posluje i surađuje To se dogadja kad glavni izvodjac spusta cijenu ispod neke normalne granice samo da bi dobio posao i onda to kompenzira na kooperantima. dkgrad December 31st, 2009, 07:04 PM Na takvim obektima kad investitor stisce s rokovima najcesce se glavni projekt razradjuje da zadovolji sve uvjete za potvrdu, a sve ostalo se rjesava za vrijeme izrade izvedbenog i samog gradjenja. Nije rijedak slucaj da izvodjaca koci nezavrsena izvedbena dokumentacija. To se dogadja kad glavni izvodjac spusta cijenu ispod neke normalne granice samo da bi dobio posao i onda to kompenzira na kooperantima. potpisujem... ne znam iz koje je firme theobald, ali nama glavni izvođač duguje par desetaka milijuna kuna... a slušajući okolo vidim da nismo usamljeni... theobald January 1st, 2010, 10:18 PM Na takvim obektima kad investitor stisce s rokovima najcesce se glavni projekt razradjuje da zadovolji sve uvjete za potvrdu, a sve ostalo se rjesava za vrijeme izrade izvedbenog i samog gradjenja. Nije rijedak slucaj da izvodjaca koci nezavrsena izvedbena dokumentacija. To se dogadja kad glavni izvodjac spusta cijenu ispod neke normalne granice samo da bi dobio posao i onda to kompenzira na kooperantima. upravo tako. kvaka 22 u čitavoj priči kod nas je da se onda stvari idu rješavati u hodu; naša praksa često pokaže da se neke stvari rješe "po pravilima struke" jerbo ogromne projekte ponekad vode ljudi koji su prije toga napravili točno 0 takvih objekata. no, kad su s druge strane ozbiljniji igrači, onda je to podosta kompleksnije. mislim da kod nas još uvijek previše prevladava strah od toga da se ne dobije posao, pa se ide s niskim cijenama. naravno, to je razumljivo obzirom na konkurenciju i stanje (nered) na tržištu, no na kraju svi ispadnu blesavi i nitko nema koristi. s druge strane, "bratski" se dijele poslovi i muzu neki drugi klijenti... potpisujem... ne znam iz koje je firme theobald, ali nama glavni izvođač duguje par desetaka milijuna kuna... a slušajući okolo vidim da nismo usamljeni... ne bih govorio odakle sam, ali i nama duguju poprilično. priča se da je investitor sve platio, no to je maksimum što znam, nemam nikakvih potvrda. Trevor McPhee January 3rd, 2010, 10:58 AM pa to je sigurno i istina. ako želiš doći do WG, moraš kao prvo trošit benzin i vrijeme da dođeš do tamo, a ljudi to očito ne mogu preko tjedna jer rade. centar je stvarno impozantan, ja sam prošao hrpu tih centara i po austriji i njemačkoj i ovakav još nisam vidio, ali mora se priznat da je lokacija stvarno bezveze. :/ da je barem tamo negdje u jankomiru...promet bi bio troduplo bolji. E pa dobro jutro svima :D Kad sam vam to pričao, popljuvali ste me, uglavnom. Ovakve projekte osobno nebih niti dozvoljavao niti poticao, već bi ih SNAŽNO DESTIMULIRAO (oćeš graditi greenfield shopping centar? Može, ali plati tolko i tolko po kvadratu odštete za trajno uništeno zemljište!) S druge pak strane snažno bih pogodovao projektima kao primjerice Eurovea u Bratislavi, koji od industrijskih zapuštenih kvartova blizu centra grada prave ne samo novu vrijednost, nego podižu grad za 10 stepenica i od njega čine svjetsku metropolu! Samo za to treba imati malo mozga i znanja a to nekim gradonačelnicima i njihovim lokalnim upravama debelo fali! Ipak, svako zlo za neko dobro. Nadam se da će taj primjer westgaća obeshrabriti investitora u jednako promašenu priču centra Lumini kod Varaždina. Problem je u ovoj rječici "kod". Centar koji se nemože "puniti" ljudima koji dođu i pješice, ljudima koji se dođu neobavezno zagrijati ili pogledati film ili se jednostavno usput prošetati a ne da ciljano dolaze unaprijed u kupnju - takav centar nema nikakve šanse,pogotovo ne u HR, što se sad i pokazuje. :) Sarcastic Saracen January 3rd, 2010, 11:23 AM E pa dobro jutro svima :D Kad sam vam to pričao, popljuvali ste me, uglavnom. Ovakve projekte osobno nebih niti dozvoljavao niti poticao, već bi ih SNAŽNO DESTIMULIRAO (oćeš graditi greenfield shopping centar? Može, ali plati tolko i tolko po kvadratu odštete za trajno uništeno zemljište!) :) Mislim da je to zemljište trajno uništeno onoga časa kada se našlo između magistrale i autoceste. Ne znam za što bi drugo bilo pogodno, za stambeno naselje ili nedajbože poljoprivredu?:nuts::lol: Sarcastic Saracen January 3rd, 2010, 11:31 AM Ipak, svako zlo za neko dobro. Nadam se da će taj primjer westgaća obeshrabriti investitora u jednako promašenu priču centra Lumini kod Varaždina. Problem je u ovoj rječici "kod". Centar koji se nemože "puniti" ljudima koji dođu i pješice, ljudima koji se dođu neobavezno zagrijati ili pogledati film ili se jednostavno usput prošetati a ne da ciljano dolaze unaprijed u kupnju - takav centar nema nikakve šanse,pogotovo ne u HR, što se sad i pokazuje. :) A kako onda objašnjavaš činjenicu da IKEA namjerava izgraditi još veči šoping centar od Westgatea u Rugvici koja je još gora lokacija od ove zaprešićke? Imaju li oni za svoje stotine milijuna eura vrijedne investicije jednostavno loše istraživaće tržišta ili još nisu upoznali Hrvate?:nuts::lol: Cahura Mazda January 3rd, 2010, 02:30 PM Lokacija WG je sasvim u redu. Nedavno sam išao tamo javnim prijevozom. Karta za vlak od Zapadnog kolodvora do Podsuseda (9 kn), zatim besplatni bus iz Podsused-stajališta do WG, zatim natrag isto besplatnim busom (koji vozi svakih pola sata ili tu negdje), te onda busom 116 (8kn) do Remize i dalje tramvajem. Napravio sam popriličnu kilometražu, koristio tramvaj, bus, vlak i privatni bus i sve je prošlo brzo i glatko, a nije ni skupo. Zerg January 3rd, 2010, 05:45 PM S druge pak strane snažno bih pogodovao projektima kao primjerice Eurovea u Bratislavi, koji od industrijskih zapuštenih kvartova blizu centra grada prave ne samo novu vrijednost, nego podižu grad za 10 stepenica i od njega čine svjetsku metropolu! Samo za to treba imati malo mozga i znanja a to nekim gradonačelnicima i njihovim lokalnim upravama debelo fali!A šta ćeš, oni još nisu imali priliku upoznati DJ Milana. Brko January 3rd, 2010, 06:09 PM Po meni su ti današnji moderni trgovački centri ustvari samo velika skladišta odjeće i obuće i nikako ne zaslužuju status robne kuće. Ponavljam za mene je npr. Nama u Ilici prava robna kuća jer tamo ima svega "od igle do lokomotive". A jedna nova prava robna kuća tipa Name nije ni na vidiku. Kad malo bolje razmislim čini mi se da je nivo trgovačke ponude pao na najniže grane od kad ja pamtim. coki January 4th, 2010, 09:20 PM Lokacija WG je sasvim u redu. Nedavno sam išao tamo javnim prijevozom. Karta za vlak od Zapadnog kolodvora do Podsuseda (9 kn), zatim besplatni bus iz Podsused-stajališta do WG, zatim natrag isto besplatnim busom (koji vozi svakih pola sata ili tu negdje), te onda busom 116 (8kn) do Remize i dalje tramvajem. Napravio sam popriličnu kilometražu, koristio tramvaj, bus, vlak i privatni bus i sve je prošlo brzo i glatko, a nije ni skupo. Sve što si ti napisao stoji. Sad lijepo napiši koliko je put trajao i kako si molim te uspio donijeti kući sve što si kupio kroz taj silni gradski prijevoz. Ako si išao samo turistički razgledati bez namjere da išta kupuješ i onda tegliš doma, onda te molim da ne komantiraš jer tegliti doma 5 - 6 vrećica dok se pokušavaš održati na nogama jer te penzići, školarci i nadrkani ljudi na putu doma s posla guraju i šutaju po cijelo tramvaju, busu i sl. i hodanje do WG i nazad s rukama u džepovima nikako nije ista stvar. Javnim prijevozom možeš istu stvar brže i jednostavnije napraviti i u gradu jer su CC1, Avenue mall, Garden mall (i u budućnosi Arena centar) ipak dostupniji, a i put do njih i nazad doma traje puno kraće jer su su gradu. Taj centar je namjenjen tome da ljudi dolaze autom (o čemu svjedoči i 7500 parkirnih mjesta) i da se doma vraćaju punog gepeka. A s obzirom da je ipak predaleko od grada čak i kad ideš autom ( da znam, udaljen je 15 km od centra grada što se ne čini puno, ali samo ako povučeš ravnu crtu, svi znamo da je ZG promet u stvarnosti druga priča), budućnost mu i nije baš bajna. Iskreno se nadam da griješim. Trevor McPhee January 4th, 2010, 10:08 PM Mislim da je to zemljište trajno uništeno onoga časa kada se našlo između magistrale i autoceste. Ne znam za što bi drugo bilo pogodno, za stambeno naselje ili nedajbože poljoprivredu?:nuts::lol: Od poljoprivrede bi npr.uzgoj božičnih jelki bio kudikamo korisniji na tom zemljištu ako je već "upropašteno" ispušnim plinovima, kao što sugeriraš. Od drugih namjena mnogo korisnije bi ga bilo iskoristiti kao logistički i proizvodni park, zonu (savršena prometna povezanost, ceste + željeznica). Shopping i ostale centralne funkcije ostavimo gradu... :cheers: DOMZG January 5th, 2010, 12:30 AM Po meni su ti današnji moderni trgovački centri ustvari samo velika skladišta odjeće i obuće i nikako ne zaslužuju status robne kuće. Ponavljam za mene je npr. Nama u Ilici prava robna kuća jer tamo ima svega "od igle do lokomotive". A jedna nova prava robna kuća tipa Name nije ni na vidiku. Kad malo bolje razmislim čini mi se da je nivo trgovačke ponude pao na najniže grane od kad ja pamtim. :lol: Ocito ne pamtis jako dugo. Sarcastic Saracen January 5th, 2010, 02:51 AM Od poljoprivrede bi npr.uzgoj božičnih jelki bio kudikamo korisniji na tom zemljištu ako je već "upropašteno" ispušnim plinovima, kao što sugeriraš. Od drugih namjena mnogo korisnije bi ga bilo iskoristiti kao logistički i proizvodni park, zonu (savršena prometna povezanost, ceste + željeznica). Shopping i ostale centralne funkcije ostavimo gradu... :cheers: I ja bih radije šoping centar u gradu ili barem na Jankormiru da se popune one praznine, ali da je to zemljište moglo bolje biti iskorišteno se ne slažem. Ima dovoljno kilometara zemlje uz autoceste, a koja baš i nje idealna za poljoprivredu, i bliže i dalje gradu i za logističke i proizvodne hale. A za uzgoj božićnih jelki se ne brini, ima ih već i previše, a i to zemljište je preskupo za takvo nešto. To je kao da unajmiš ZG Arenu za nogač sa škvadrom. Sarcastic Saracen January 5th, 2010, 02:52 AM :lol: Ocito ne pamtis jako dugo. Da, fakat je trgovačka ponuda najjadnija u povijesti.:lol: dadekhr January 5th, 2010, 10:10 AM Po meni su ti današnji moderni trgovački centri ustvari samo velika skladišta odjeće i obuće i nikako ne zaslužuju status robne kuće. Ponavljam za mene je npr. Nama u Ilici prava robna kuća jer tamo ima svega "od igle do lokomotive". A jedna nova prava robna kuća tipa Name nije ni na vidiku. Kad malo bolje razmislim čini mi se da je nivo trgovačke ponude pao na najniže grane od kad ja pamtim. Na spomen Name mi se odmah bude nostalgična sjećanja iz djetinjstva, ali ova zadnja rečenica ti ipak nema smisla. Pouda je danas daleko bolja nego ikad prije i gotovo sve što je trenutno u svijetu standardno u ponudi ima i kod nas, dok to s Namom nikad nije bio slučaj. Njena ponuda je bila ograničena na ono što se proizvodi kod nas, što je bilo dobro ali ipak daleko od ponude vani. Dva-tri modela ovog ili onog, a većine interesantnih aktualnih stvari niti u mislima. Kad se samo sjetim kak smo blejali u vrečice i kofere kad nam je došao netko iz Njemačke ili neke druge zemlje... Tehnikalije poput videa, nekog boljeg televizora ili linije si mogao samo prešvercati ovdje sve do kraja 80-ih. Obleka isto, bez obzira na jaku tekstilnu industriju i relativno veliku ponudu, sve se svodilo na istu bezličnu, tipično socijalistički dizajniranu odjeću. O igračkama da ne prićam. Upravo zbog naglog povećanja ponude danas i svakakvih mogućnosti kreditiranja nam je društvo izrazito potrošačko, jer kad godinama nešto gledaš na telki, a ne možeš si to nabaviti ili priuštiti redovnim putem, a onda odjednom možeš, grabiš sve što poželiš bez obzira na svoje stvarne mogučnosti. Sve su to frustracije iz prošlosti i filozofija: "ne ponovilo se". Današnji trgovački centri su samo drugačije koncipirani od Name, ali ponuda je daleko bolja. I stvarno si ne mogu zamisliti kako bih si sve stvari po koje odem u npr. Westgate ili negdje drugdje (jer kad odem u takve centre, onda znam po što idem, a to sigurno nije razgledavanje dućana) vucarao više od sat i pol vremena gradskim prijevozima do doma. Inače, sestrična mi radi u Westgateu, zaboravio sam koji dućan, ali isti takav ima i u CCO i kaže da im je u tjednu slab promet, slabiji nego u CCO, ali ga vikendom debelo prešiša, tako da im je ukupno bolji promet u Westgateu nego u CCO, ali da je zadovoljavajući u oba centra iako manji nego prije krize. Brko January 5th, 2010, 01:09 PM To je vaš ograničeni pogled iz Zagreba pa nemate pojma o čemu pričam. ubodna pila January 5th, 2010, 02:43 PM To je vaš ograničeni pogled iz Zagreba pa nemate pojma o čemu pričam. o čemu pričaš... npr odeš u garden mall (bezveze lupam) i možeš kupit isto tako sve, od lančića ili prstena, preko kruha i mlijeka, LCD-a televizora, hlača, majica, jakni, spravi za vježbanje, kućnih ljubimaca, knjiga, uredskog pribora, mobitela, usisavača, gitara, odjela, košulja i kravata... i to sve od masu različitih proizvođača... :dunno: KHS January 5th, 2010, 03:48 PM Zašto bi išao u West Gate? Bio jednom i dovoljno... Identični dučani, identični proizvodi i identične cijene kao u Avenue Mall-u, CCO-u itd. Uostalom, CCO mi je na 5 minuta pješke od stana. DOMZG January 6th, 2010, 12:18 AM Da, fakat je trgovačka ponuda najjadnija u povijesti.:lol: Pogotovo ako je usporedimo s vremenima masovnih seoba naroda do Trsta i nazad(citaj Juga). BosniaHerzegovina January 11th, 2010, 02:45 PM FIJASKO ŠOPING CENTRA CASCADE U ZAGREBU 14:22 / 11.01.2010. Šoping centar Cascade – Prebendarski vrtovi na zagrebačkom Kaptolu doživio je fijasko - zbog iznimno slabe posjećenosti kupaca zakupci ne žele otvarati dućane pa im menadžment centra raskida ugovore .Iako je menadžment centra Cascade – Prebendarski ... ... vrtovi malobrojnim trgovcima koji su otvorili vrata svojih lokala odobrio gratis razdoblje u kojem ne moraju plaćati najamninu, ostatku zakupaca se ni uz taj poticaj ne isplati otvarati već uređene lokale jer centar zjapi prazan. Zbog isteka roka u kojem moraju otvoriti lokale centar im raskida ugovore, a oni će, kako doznaje Business.hr, na sudu tražiti obeštećenje od centra koji ih je zavlačio s otvaranjem i prouzročio im milijunske gubitke Menadžment šoping centra Cascade - Prebendarski vrtovi u elitnoj zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici raskinuo je ugovore s nekoliko zakupaca jer od otvorenja centra prije dva i pol mjeseca još nisu otvorili svoje dućane. Kako doznajemo, među njima su parfumerija Martimex i trgovina Furla. No, to nisu jedini zakupci koji nisu otvorili svoja vrata u centru o kojem se pisalo kao o najluksuznijoj domaćoj šoping meki gdje će se moći naći probrani, elitni brendovi. Na internetskoj stranici Cascade među brendovima su još uvijek navedeni Martimex i Furla, ali i druge trgovine, iako ni njih zasad nema u centru. To su Algoritam, Vitamin bar, Zeis House, Renato Nucci, Shu Shu, La Senza, Paris lingerie, Anita moda, Thomas Sabo, kao i poslovnica RBA banke, koja, iako opremljena, zjapi prazna. Oni drugi, koji su otvorili svoja vrata, popunjavaju jedva polovicu ukupnog prostora i, navodno, nisu zadovoljni prometom. Uprava centra, svjesna situacije, odobrila im je gratis razdoblje najamnine pa je zasad, prema neslužbenim informacijama, zakupci ni ne plaćaju, slično kao i u šoping centru Westgate. Šoping centrom Cascade upravlja tvrtka Illuminatio koja zastupa investitora projekta, austrijsku banku Investkredit u sastavu Volksbank grupe. Kako kažu upućeni, trgovcima se ne isplati otvarati dućane jer je centar poluprazan i slabo posjećen, a ionako su već u gubitku zbog toga što su u uređenje svojih lokala uložili još početkom 2009. godine jer je otvorenje centra prvo bilo najavljeno za proljeće, a onda je nekoliko puta odgađano da bi se centar otvorio tek krajem listopada. Zakupci su dobili objašnjenje da se otvaranje odgađa zbog tehničkih problema tj. da se čeka uporabna dozvola, dok je u medije sama Uprava centra plasirala informaciju da zakupci kasne s uređenjem lokala pa im žele dati još vremena. No pravi je razlog, taj što su se pojedini zainteresirani trgovci zbog krize povukli prije potpisivanja ugovora i u Cascadi su se nadali da će im u međuvremenu naći zamjenu. Zato se trgovci koji su ostali vjerni centru požalili na loš menadžment koji im nije na vrijeme davao informacije. http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=96835&Itemid=59 Zanovijetalo January 11th, 2010, 02:50 PM ^Šteta, jer centar izgleda stvarno dobro. Fali im anchor zakupac koji bi privlačio ljude, to je koliko se sjećam trebao biti Starbucks, ali ništa od toga. Uglavnom, na toj lokaciji teško će propasti, ali će potrajati dok se uhoda posao. kajte_briggah January 11th, 2010, 02:59 PM čuo sam da i kaptol centru baš nejde najbolje. tj info je vezan za movieplex (bivši broadway). od kad je cinestar došao u zg, ostala kina imaju znatno manju posjetu. Trevor McPhee January 11th, 2010, 03:14 PM čuo sam da i kaptol centru baš nejde najbolje. tj info je vezan za movieplex (bivši broadway). od kad je cinestar došao u zg, ostala kina imaju znatno manju posjetu. To je zato jer se "guraju" na tržištu gdje su u međuvremenu došla dva veća, bolje locirana multiplexa ( Cinestar-Branimir i Avenue m.), pa su puno prihvatljivija prosječnom konzumentu. Isto tako imaju nemjerljivo bolji marketing, veći su igrači. Njihovu posjetu u mnogome čine i ljudi izvan Zagreba. U svijetu kinoprikazivanja multipleksi su kao Mcdonalds u svijetu gastronomije. Odličan marketing i model poslovanja ih drži ali - vrlo je važna lokacija! Da sam na mjestu Movieplexa, Broadwaya odmah bi investirao u druge gradove, u manje centre tipa Varaždin kojem ne gine uspjeh. Naravno ako je lokacija primjerena i ako dođu prvi...recimo, kad sam već kod usporedbe sa Mcdonaldsom , varaždinski je u vrhu po prometu u HR, a više od 50% klijentele dolazi iz susjednih gradova, naročito Međimurja. Tako da, u svjetlu otvaranja i trećeg Cinestara u Arena centru, ako se ne isprofilira na neki agresivniji način , bojim se da Movieplex nema šanse... snupix January 11th, 2010, 03:31 PM Meni je ta lokacija za odlazak u kino puno draža od degutantne Branimirove, ali što je, je, u CineStaru je ponuda bolja. No žao mi je što izumiru kina u centru grada, još malo pa ćemo u kino morati ići autom izvan grada u trgovačke centre kao Ameri. A kad već spominješ McDonalds, jučer sam se igrom slučaja zatekao u McDonalds Vrbani, i jednostavno ne mogu vjerovati kolika količina ljudi sjedi u McDonaldsu na takvoj lokaciji u nedjelju u 23:15 navečer. Inače u Hrvatskoj ne zalazim u McDonalds, ali svaka im čast ako svugdje imaju ovakav promet. Trevor McPhee January 11th, 2010, 03:39 PM Meni je ta lokacija za odlazak u kino puno draža od degutantne Branimirove, ali što je, je, u CineStaru je ponuda bolja. A kad već spominješ McDonalds, jučer sam se igrom slučaja zatekao u mcDonalds Vrbani, i jednostavno ne mogu vjerovati kolika količina ljudi sjedi u McDonaldsu na takvoj lokaciji u nedjelju u 23:15 navečer. Inače u Hrvatskoj ne zalazim u McDonalds, ali svaka im čast ako svugdje imaju ovakav promet. Meni je također najljepša lokacija u strogom centru, no za doći autom malo je gnjavaža, a mi koji smo osuđeni na dolazak autom, eto u zadnje vrijeme isključivo biramo Avenue mall. Najlakše je... Vjerujem da ima budućnosti i za kina u centru ,naravno samo dva - tri možda, no sa radikalnom promjenom poslovne politike. Ovo za Mcdonalds je fenomen koji traje i traje...kolika je vrijednost njegovog poslovnog modela - nemjerljivo je. Tako je u cijelom svijetu, barem gdje sam ja bio. Možda jedino u Turskoj ne. Najveća je gužva u HR upravo u terminima kad drugi zatvaraju (poslije 23h, ili vikendom od 24 -02h) Vrbani pak su "premium" lokacija. Iz mnogo razloga. Zanovijetalo January 11th, 2010, 03:40 PM I ja se pridružujem, ti McCafei su puni ljudi i kasno u noći. Nije čudo, ima dobrih slastica - meni osobno najviše odgovara što mogu sjesti negdje gdje je zabranjeno pušenje. Trevor McPhee January 11th, 2010, 03:47 PM I ja se pridružujem, ti McCafei su puni ljudi i kasno u noći. Nije čudo, ima dobrih slastica - meni osobno najviše odgovara što mogu sjesti negdje gdje je zabranjeno pušenje. E to je važno! Kod nas se od poznatijih lokala u gradskoj kavani ne puši i uvijek je gužva! To je dokaz da ima nade i budućnosti za nas koji ne volimo smrdjeti na kilometar po nikotinu, poslije pića s društvom... snupix January 11th, 2010, 04:11 PM E to je važno! Kod nas se od poznatijih lokala u gradskoj kavani ne puši i uvijek je gužva! To je dokaz da ima nade i budućnosti za nas koji ne volimo smrdjeti na kilometar po nikotinu, poslije pića s društvom... Istina, atmosfera je bila vrlo ugodna, a posebno sam sretan kada je zabranjeno pušenje (iako je tako u svim restoranima). I slastice od McCaféa izgledaju jako dobro! Vrbani možda jest premium lokacija zato što je uz Zagrebačku aveniju, ali povoljna je samo za motoriziranu ekipu. Čini mi se da McD u Jurišićevoj ili na Glavnom nemaju takav promet, pogotovo ne u to doba. Zanovijetalo January 11th, 2010, 04:15 PM Vjerojatno ne, niti imaju takvu ponudu. McCafei su i uređenjem više kafićkog tipa od regularnih mekova koji su restoranski đir. Inače i mjesto Heinzlovoj su nedavno preuredili u McCafe. ElUsurpador January 11th, 2010, 04:32 PM Šteta za Kaptol centar i Movieplex, žao mi je samo zato jer su u centru grada a ljudi izlaze na periferiju. Eto i ovaj Cascade centar je u banani. Na kraju nebu bilo nikog u centru grada. :ohno: snupix January 11th, 2010, 04:36 PM ^^ Da se u centru napravi TC s ponudom kao što je u CCO ili WG, sigurno bi bilo posjećeno. A Cascade su samo neki fini dućani, a i sam koncept je loš - uski prolazi i mali dućanćići. Jedino im je Konzum dobar. snupix January 11th, 2010, 04:40 PM Vjerojatno ne, niti imaju takvu ponudu. McCafei su i uređenjem više kafićkog tipa od regularnih mekova koji su restoranski đir. Inače i mjesto Heinzlovoj su nedavno preuredili u McCafe. Nisam znao. Mislim da bi im dobro išlo i da otvore McCafé negdje u gradu. Ipak je jeftiniji od Coste ili eventualnog Starbucksa. Zanovijetalo January 11th, 2010, 04:44 PM Prebendarski su zapravo premaleni da bi bili centar u smislu suburbanih mallova. Brijem da su oni pucali na ekskluzivnije stvari i zakupce ali ih je kriza preduhitrila. Ja sam iskreno gore bio samo jednom da vidim kako izgleda, na vrhu imaju neke dekadentno uređene kavane. Nisam znao. Mislim da bi im dobro išlo i da otvore McCafé negdje u gradu. Ipak je jeftiniji od Coste ili eventualnog Starbucksa. Costa tu na Radničkoj gdje radim je zatvorena radi preuređenja, a i ona u Masarykovoj isto. Što li se njima dogodilo. ElUsurpador January 11th, 2010, 04:52 PM ^^ Da se u centru napravi TC s ponudom kao što je u CCO ili WG, sigurno bi bilo posjećeno. A Cascade su samo neki fini dućani, a i sam koncept je loš - uski prolazi i mali dućanćići. Jedino im je Konzum dobar. Da, ja sam se isto iznenadio kad sam prvi put došao, mislio sam si "jel to sve?" Niš, čekamo da Horva dovrši svoje čudo na Cvijetnom ;) Astralis January 11th, 2010, 04:53 PM Da sam na mjestu Movieplexa, Broadwaya odmah bi investirao u druge gradove, u manje centre tipa Varaždin kojem ne gine uspjeh. Naravno ako je lokacija primjerena i ako dođu prvi...recimo, kad sam već kod usporedbe sa Mcdonaldsom , varaždinski je u vrhu po prometu u HR, a više od 50% klijentele dolazi iz susjednih gradova, naročito Međimurja. Uskoro ce biti otvorenje Cinestara u Sibeniku. Vjerujem da im je to dobra odluka jer tamo nema niti jednog kina. Nisam znao. Mislim da bi im dobro išlo i da otvore McCafé negdje u gradu. Ipak je jeftiniji od Coste ili eventualnog Starbucksa. Osobno bi mi dobrodoslo da se malo Starbucksi prosire po gradu. Nekako sam dosta naviknuo na njih. kajte_briggah January 11th, 2010, 07:25 PM kaj se kina tiče, cinestar uvjerlivo dominira u zagrebu. stekao sam dojam da su ljudi zaboravili da postoje druga kina u gradu. ja baš nejdem često u kina, al isto tako ću rađe otić u cinestar nego u movieplex. ne samo zato kaj mi je lakše doć do njih (jer i kaptol centar ima garažu i neku šemu s besplatnim parkingom), nego mi je to već postala navika da kad idem u kino idem kod njih. prednost cinestara nije samo u položaju i prometnoj povezanosti. koliko sam uspio shvati, blitz, kao jedan od distributera filmovima, ima dogovorenu suradnju sa cinestarom, da njihova kina imaju prednost kod kupnje filmova. isto tako se neki filmovi mogu prikazivat samo kod njih. a pošto je vjerojatno blitz jedan od jačih distributera, večina kino hitova ide u cinestar. ostala kina bi trebala promijenit svoj program, jer će u suprotnom propast. mogu se "specijalizirat" i prikazivati više domaćih filmova, filmova za djecu, dokumentarnih filmova... Zerg January 11th, 2010, 07:33 PM ^^ Cinestar je puno udobniji, ugodniji i kvalitetniji od recimo Movieplexa kao najbližeg rivala plus imaju puno bolji izbor filmova. Ballota January 11th, 2010, 09:31 PM Može ko puknit par slika tog Movieplexa? Baš me zanima kakav je. :? MasonicStage™ January 11th, 2010, 10:00 PM meni je McCafe odličan, imaju prefine stvari :yes: Mordaunt-S January 11th, 2010, 11:14 PM Koje su im lokacije ? Reci bar dvije - tri . Zanovijetalo January 11th, 2010, 11:19 PM Mc Cafea? Imaju samo dva (koliko znam): Vrbani i Heinzelova (križanje s Vukovarskom). Mordaunt-S January 11th, 2010, 11:20 PM Nisam nikad posjetio. Hvala. snupix February 6th, 2010, 08:06 PM Bio danas u West Gateu, i moram primijetiti da je otprilike svaki 6-7 lokal već zatvoren, a ljudi nema. Nadam se da će se oporaviti jer je ovo definitivno najbolji trgovački centar u zemlji i ima i neki šarm (npr. one kajkavske pjesme ispisane svuda po centru), a nije samo metalna hala kao neki drugi. Bilo bi šteta da propadne, pogotovo jer nema ni tri mjeseca od otvorenja i čini mi se da se investitor stvarno potrudio napraviti kvalitetnu stvar (besplatni autobusi i sl.). Njegov problem je što je relativno daleko, a još uvijek nema ostalih sadržaja oko centra (retail parka). Njima bi bilo dobro da IKEU dovuku tamo, a ne da se ova izgradi u Rugvici. fskobic February 6th, 2010, 08:25 PM Bio danas u West Gateu, i moram primijetiti da je otprilike svaki 6-7 lokal već zatvoren, a ljudi nema. Nadam se da će se oporaviti jer je ovo definitivno najbolji trgovački centar u zemlji i ima i neki šarm (npr. one kajkavske pjesme ispisane svuda po centru), a nije samo metalna hala kao neki drugi. Bilo bi šteta da propadne, pogotovo jer nema ni tri mjeseca od otvorenja i čini mi se da se investitor stvarno potrudio napraviti kvalitetnu stvar (besplatni autobusi i sl.). Njegov problem je što je relativno daleko, a još uvijek nema ostalih sadržaja oko centra (retail parka). Njima bi bilo dobro da IKEU dovuku tamo, a ne da se ova izgradi u Rugvici. Pisalo je nekaj u novinama il gdje god da je par desetaka lokala zatvoreno zato jer ne zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete, ali da bi se trebali kroz mjesec dana otvorit. Evo loša verzija tog članka, ne mogu se sjetiti gdje sam pročitao pravi. http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vijesti/Jeger-Zatvoreno-cak-20-lokala-u-WestGateu-govore-neistinu?utm_source=RSS-feeds&utm_medium=feed_reader&utm_campaign=RSS-sources&utm_content=RSStitle Sarcastic Saracen February 6th, 2010, 08:28 PM To za Ikeu definitivno! Fakat mi nije jasno zašto ovi forsiraju još jednu osamljenu i dislociranu lokaciju i to na suprotnoj strani grada. Shopping City ima i više nego dosta mjesta i za Ikeu i za druge zakupce, ionako još dugo neće uspjeti popuniti taj prostor planiranim sadržajima zbog krize ali i zasićenja tržišta. Još kad se sjetim da Ikea planira sagraditi još veći šoping centar od Westgatea u kojeg bi primala druge zakupce, majko mila..............a dolaze još i Arena Centar, i trebali bi i Supernova i gomila drugih:nuts: Boyledd February 7th, 2010, 11:11 AM To za Ikeu definitivno! Fakat mi nije jasno zašto ovi forsiraju još jednu osamljenu i dislociranu lokaciju i to na suprotnoj strani grada. Shopping City ima i više nego dosta mjesta i za Ikeu i za druge zakupce, ionako još dugo neće uspjeti popuniti taj prostor planiranim sadržajima zbog krize ali i zasićenja tržišta. Još kad se sjetim da Ikea planira sagraditi još veći šoping centar od Westgatea u kojeg bi primala druge zakupce, majko mila..............a dolaze još i Arena Centar, i trebali bi i Supernova i gomila drugih:nuts: Ali dolazi i izgledni izlazak iz recesije. Recesija i kriza neće trajati vječno, a Ikea i slični su veliki igrači na duge staze. MondoItaliaGallery February 10th, 2010, 02:42 PM gdje Ikea dolazi...turist prolazi :) Powers 1791 February 11th, 2010, 12:02 AM gdje Ikea dolazi...turist prolazi :) od kud si ti sad opal? da li s Jupitera! :lol::lol::lol: Troopchina February 11th, 2010, 12:54 PM Zaboravite na Ikeu kod West Gate-a, nema tamo dovoljno povoljnih kvadrata za njih i zemlja u Rugvici je kupljena. Zemlju nije kupila Ikea nego IICG iz Kopenhagena, sestrinska firma, koja uzme 400,000 m2, na 150,000 dođe Ikea i onda automatski ovih ostalih 250,000 vrijedi 5 puta više jer su uz Ikeu. Nikad ne kupuju zemljište samo za Ikeu i nikako im ne treba west gate u susjedstvu kad mogu zaradit na svom "east gate-u" Zapad grada je puno više zasićen od istoka što se shoppinga tiče, za Ikeu nema zime jer njihov market radijus je sve u krugu 150 km, a West Gate što se mene tiče može stavit ključ u bravu a promet nek se vrati u grad. Ballota February 11th, 2010, 02:14 PM Jel mi može neko objasnit toliki fanatizam vezan za robnu kuću s namještajem? Šta prodaju tamo? Levitirajuće kaučeve? :crazy: ivan_ri February 11th, 2010, 02:18 PM prodaju jeftin i kvalitetan namjestaj... i jako puno korisnih "gadgeta" za kucu... plus sto im je dizajn u vecini slucajeva odlican.... znam, otkad se otvorio ovaj u italiji u padovi, masu rijecana je islo tamo... Ballota February 11th, 2010, 09:26 PM Pa dobro. Al opet. Toliki baš fanatizam. nebi da se gradi svemirski centar, pa da im treba 20 km2 za to... :nuts: Mordaunt-S February 11th, 2010, 09:31 PM Pomodarstvo Ballota, kao i sve drugo u ovoj zemlji. Oldy-Ex February 11th, 2010, 09:34 PM Nadam se da je ikea bolja od kike kod nje ja zaista ne mogu naći ništa po svome ukusu meni to bez veze kič a i cijene za to nisu baš! fskobic February 12th, 2010, 03:45 AM Nadam se da je ikea bolja od kike kod nje ja zaista ne mogu naći ništa po svome ukusu meni to bez veze kič a i cijene za to nisu baš! Je, i to osjetno. Ljudi koji su prije isli u IKEU po sve moguce za kucu, od namjestaja do sitnica, i s dolaskom Kike u Zagreb su nastavili ici u Austriju i slična odredišta isključivo zbog IKEAe. Sarcastic Saracen February 12th, 2010, 11:08 AM Sve što IKEA ima u asortimanu se može vidjeti u njihovom web katalogu. Mene se te stvari nisu nimalo dojmile, ni dizajnom ni cijenom, a za kvalitetu ljudi govore da nije baš nešto. KIKA ima odličnih i prelijepih stvari, ali su one u pravilu jako skupe, zato naši kaj paze na svaku kunu valjda i idu u tu IKEU. dadekhr February 12th, 2010, 11:45 AM Ja sam u povratku iz Beča bio u Ikei čisto iz znatiželje i isto nisam vidio ništa posebno, niti bolje, niti ljepše od Kike i drugih sličnih salona. A ono kaj su ljudi kupili nije bilo posebno jeftino, a ako je bilo jeftino mi je bilo toliko bezvezno za ne povjerovat. Ali kaj češ, ljudima je to mrak jer je iz Ikee. MasonicStage™ February 12th, 2010, 01:49 PM sad me upravo zvala neka ženska anketarka, i provela anketu između Baumaxxa, Bauhausa, Peveca i Mercatora. pitala koliko često idem u te centre, što kupujem, koji su nedostaci, koje prednosti itd... Borba između šoping centara je velika, svi žele pobit konkurenciju. Oldy-Ex February 12th, 2010, 03:17 PM Pa eno king cross propada jer nema kupaca zbog cc one a kao je prvi veliki shoping centar, ljudi dobivaju otkaze već duže vrijeme i dućani se zatvaraju, ta info je već stara dosta dugo negdje sam je čuo baš od ljudi koji su radili tamo, i ako se to desi što napraviti sa zgradurinom od valjda 300m fronte, onako odokativno? Mislim da malo pretjeruju sa tim velikim centrima, ne znam! zacky February 12th, 2010, 11:51 PM U King Crossu nemaju više niti tople vode. Začudo sušilice za ruke još rade. Pitarelo tarži part timer zaposlenike:nuts: DOMZG February 13th, 2010, 11:41 AM Ma neka svi propadnu ,kad su tako bedasti,tolike centre ic gradit bez istrazivanja trzista,ak nis drugo barem baustelci imaju posla. Boyledd February 13th, 2010, 12:27 PM Ma neka svi propadnu ,kad su tako bedasti,tolike centre ic gradit bez istrazivanja trzista,ak nis drugo barem baustelci imaju posla. Istražili su oni tržište vrlo detaljno i pomno, ali nadolazeću recesiju nisu mogli. ubodna pila February 13th, 2010, 12:34 PM budimo realni, kong cross je bio pionir...ali konkurencija ga je pojela... pored city centra nije mogao opstat... nije imao nekakve dućane, nije ni nešto extra velik bio...pa da imaš izbora za kupovinu... sesvecan February 13th, 2010, 12:50 PM long live bandic and ekipa.:ohno: Boyledd February 13th, 2010, 01:48 PM long live bandic and ekipa.:ohno: Kakve sad veze ima Bandić sa King Crossom i njegovim poslovanjem? Ili misliš da Bandić osobno šefuje svim privatnim poduzećima i tvrtkama u gradu i okolici? Sarcastic Saracen February 13th, 2010, 02:36 PM Kakve sad veze ima Bandić sa King Crossom i njegovim poslovanjem? Ili misliš da Bandić osobno šefuje svim privatnim poduzećima i tvrtkama u gradu i okolici? Kaj se čudiš komentaru? Pa to je sesvecan. sesvecan February 13th, 2010, 05:45 PM Kakve sad veze ima Bandić sa King Crossom i njegovim poslovanjem? Ili misliš da Bandić osobno šefuje svim privatnim poduzećima i tvrtkama u gradu i okolici? nema veze sa king krossom ali sa projektima u susjedstvu koje direktno na poslovanje king krossa utjecaju. da king cross bankrotira mogla bi cak i teta sa dolca predivjeti koja svaki dan svoje novine cita. grad zagreb izdaje gradnje dozvole. znam de ce westgate ili drugi shopping centri radnike preuzeti ako do bankrota dodje. islo mi je za relaciju "king cross" - "city center one" a izgleda da je efektivniji pobjedio menii se cini ko da su se oko propasta king crossa vec davno dogovorili. a to me malo nervira. mislim ako sad vec pati kak ce tek biti ako arena centar otvara bez obzira na one dvije velike projekte u centru. mozda se nadje investor da preuredjiva king kross u neko skloniste ili u sta god samo da ne dobimo jos jednu giganticnu rusevinu. sarcastic ti si ipak zivcan. dodji malo ksebi i ne projeciraj tvoje nevolje na druge osobe. tvoj komentar je vise nego deplaciran. Sarcastic Saracen February 13th, 2010, 08:27 PM Sesvecan, znam da si nešto zločesto sad napisao meni, iako to ne vidim jer sam te stavio na "ignore". Al te stalno netko "quota" i to vidim, pa nažalost u takvim slučajevima nemrem pobjeći od tvojih nebuloza, zato sam i komentirao tvoju nevjerovatno inteligentnu opasku.:lol: dadekhr February 13th, 2010, 08:47 PM Ne razumijem zašto bi netko iz grada trebao čuvati King Cross od propadanja. Pa nije to gradska firma, nego privatna. Jel smo mi izgradnjom novih dobili bolje centre od njih? Jesmo. Na njima je da se prilagode. Neka postave tematske sadržaje unutra, bili to restorani, klubovi ili bilo kaj? Ne bih volio da propadnu jer još uvijek volim tamo otići po nešto i često mi je usput, CCO mi se još uvijek nije ukorijenio ovdje, mislim da sam samo u 4 njihova dučana bio, ali kaj se tu može. Niti mene nitko neće pitati ako nam se odjel u firmi zatvori zbog tržišne utakmice. Ili smo konkurentni i traženi na tržištu, ili nismo. Brko February 13th, 2010, 09:28 PM Ljudi bilo bi fer da pokažete malo respekta prema Sesvecanu jer vam iz osobnog iskustva mogu reći da je on jedan od najtolerantnijih i najdobrodušnijih forumaša na hrvatskom podforumu pa ako i napiše nešto s čime se ne slažete nemojte odmah po njemu s drvljem i kamenjem jer to nije zaslužio.:cheers: sesvecan February 13th, 2010, 10:40 PM Ljudi bilo bi fer da pokažete malo respekta prema Sesvecanu jer vam iz osobnog iskustva mogu reći da je on jedan od najtolerantnijih i najdobrodušnijih forumaša na hrvatskom podforumu pa ako i napiše nešto s čime se ne slažete nemojte odmah po njemu s drvljem i kamenjem jer to nije zaslužio.:cheers: hvala tebi stipsone. problem je u tome da mi faliju rijeci i gramatika. ima mnogo slucaja gdje se pokusam nekako izraziti a na kraju vidim moj tekst pred sobom ali totalno naopako. a to mnogo puta prekasno:) necu se sad za king kross pravdati napiso sam sve u zadnjom postu, u kojem jasno pise da zapravo nist protiv toga nemam ako se king cross sa trzista makne ako to trzisni zakoni odrediju. ali ljudi moji, zaboravite malo king cross, neznam ako je to dretva za to, ali imam stvarno nesto za rec. svi ste vi ok, i imam potpuno razumljenje ako se ponekad netko zacudi. ali molim vas razumjite i mene. zbog privatnih razloga se nisam dugo mogao vratiti u hr, tak da nisam samo hrvatsku skolu propustio nego su se i sve moji odnosi dole u zgu zamrznuli. studiram ovdje u stuttgartu i sa svake strane pucaju engleske, spanjolske, francuske, turske i pred svima njemacke rijeci. znate, nemam bas puno za nuditi osim da quotam ponekad jedan clanak iz bilo kog sitea, i to je to. molim vas stvarno, vidite da skoro u svakoj diskusiji sudjelovam iako bi mi moguce bilo da se u zg vratim, vjerujte mi, izvjestaji bi pucali ko neznam sta. pratim vase reportaze o razvoju nase drzave jer mi je hrvatska pri srcu ko neznam sta drugo. dosta mog djetinstva i mladosti sam u zgu i cakovcu proveo tak da nisam neki blesav njemac ko na sve pljuje i sve kritizira kak me nazalost ovaj sarcas... vidi. nemam pojma, ovaj cudan ljepi na meni ko sin na svom ocu, i trazi svaku priliku da me vrijedja. sto me zapravo ne sekira ali vidi se ipak da ga neki kompleks lovi. uopce nemam vremena da se stim opterecujem. ili recimo drugcije: "bolime briga" za njega. dragi skyscraperovci, svi ste mi dragi, da budem malo sentimentalan vi ste razlog sto ovdje navratim. nema skyscrapercity bez vas. nemam lose namjere nego samo dobre. i da bi se mogao bolje izrazit vjerujte mi nasao bi jos ljepse rijeci.:) uostalom mogli bi se i vi malo njemacki uciit;):). zezam se. edit() Brko February 13th, 2010, 10:54 PM ^^ Nema na čemu, živio 105 pa opet :cheers1: bubach_hlubach February 13th, 2010, 11:59 PM nema veze sa king krossom ali sa projektima u susjedstvu koje direktno na poslovanje king krossa utjecaju. da king cross bankrotira mogla bi cak i teta sa dolca predivjeti koja svaki dan svoje novine cita. grad zagreb izdaje gradnje dozvole. znam de ce westgate ili drugi shopping centri radnike preuzeti ako do bankrota dodje. islo mi je za relaciju "king cross" - "city center one" a izgleda da je efektivniji pobjedio Slabiji i nekonkurentniji propadaju, a jaci idu dalje. To se jos zove trzisna utakmica u kapitalizmu, isto kak i u Njemackoj, ne? ;) Tu "nazalost" nekih emocija nema, pogotovo ne sa strane obicnog kupca koji samo gleda gdje ce naci opsirniji izbor i/ili cijenovno prihvatljiviji, stvarno ne kuzim cemu tolika sentimentalnost oko propasti King Crossa. :dunno: Mozda su mogli sniziti cijene ili uvesti neke akcije, ne znam...nisam trgovac, samo karikiram. No buduci da nisu nasli nacina opstati na trzistu, tj. zadovoljiti potrosacke potrebe ocigledno veceg dijela svojih bivsih kupaca, ti isti kupci ce se preorijentirati na shopping centar 'B', za mjesec dana to mozda opet bude neki "C" shop. centar, i tako u nedogled. Osim toga, Grad nema tu kaj, sve su to privatne tvrtke. :cheers: sesvecan February 14th, 2010, 12:04 AM Slabiji i nekonkurentniji propadaju, a jaci idu dalje. To se jos zove trzisna utakmica u kapitalizmu, isto kak i u Njemackoj, ne? ;) Tu "nazalost" nekih emocija nema, pogotovo ne sa strane obicnog kupca koji samo gleda gdje ce naci opsirniji izbor i/ili cijenovno prihvatljiviji, stvarno ne kuzim cemu tolika sentimentalnost oko propasti King Crossa. :dunno: Mozda su mogli sniziti cijene ili uvesti neke akcije, ne znam...nisam trgovac, samo karikiram. No buduci da nisu nasli nacina opstati na trzistu, tj. zadovoljiti potrosacke potrebe ocigledno veceg dijela svojih bivsih kupaca, ti isti kupci ce se preorijentirati na shopping centar 'B', za mjesec dana to mozda opet bude neki "C" shop. centar, i tako u nedogled. Osim toga, Grad nema tu kaj, sve su to privatne tvrtke. :cheers: joj bubach sad ces mi zadnji zivac ubiti:). nadam se da si citao sto sam pisao. pa cak smo vise nego jedanput razgovarali o "free enterprise" itd..:) bubach_hlubach February 14th, 2010, 12:43 AM joj bubach sad ces mi zadnji zivac ubiti:). nadam se da si citao sto sam pisao. pa cak smo vise nego jedanput razgovarali o "free enterprise" itd..:) Ti mislis da Grad ne bi trebao izdavati dozvole svakojakim shopping centrima zbog tog kaj bi to moglo rezultirati stavljanjem kljuca u bravu onih najslabijih, tj. radi se o unaprijed dogovorenom planu matiranja nepodobnih kao King Crossa u ovom slucaju? :dunno: Kad se vec debelo unaprijed znalo da stize najezda novih shop. centara, zakaj se K.C. nije malo bolje pripremio za docek te najezde? Uostalom, sam si rekao da ce drugi centri preuzeti visak radnika iz K.C-a, i u cemu je problem? Jel ti zao vlasnika? Stvarno ne kuzim poantu ove drame oko K.C.-a. Probaj biti malo konkretniji, ak' je moguce. :cheers: Oldy-Ex February 14th, 2010, 01:12 AM Sesvečan sve je u redu imaš pravo na svoje mišljenje kao i svatko a ti Sarkastični smiri malo doživljaje jer nisu samo tvoja razmišljanja ispravna ali kao što vidim čim mi ostali imamo po bilo čemu drugačije mišljenje vas par se nađe sprdat i praviti majmune od nas. Moraš shvatiti da svatko ima pravo na svoje mišljenje a ti to pobij snagom argumenta a ne degradacijom sugovornika! Ja isto idem argumentom i kad me hoće degradirati opet idem argumentom nikada ništa ne lažem i ne podmećem. Zato se lijepo pomirite i nastavite razmišljati svatko svoje što više razmišljanja to bolje jednoumlje nikada nisam volio. :cheers: sesvecan February 14th, 2010, 01:42 AM Ti mislis da Grad ne bi trebao izdavati dozvole svakojakim shopping centrima zbog tog kaj bi to moglo rezultirati stavljanjem kljuca u bravu onih najslabijih, tj. radi se o unaprijed dogovorenom planu matiranja nepodobnih kao King Crossa u ovom slucaju? :dunno: Kad se vec debelo unaprijed znalo da stize najezda novih shop. centara, zakaj se K.C. nije malo bolje pripremio za docek te najezde? Uostalom, sam si rekao da ce drugi centri preuzeti visak radnika iz K.C-a, i u cemu je problem? Jel ti zao vlasnika? Stvarno ne kuzim poantu ove drame oko K.C.-a. Probaj biti malo konkretniji, ak' je moguce. :cheers: joj, pa blubach:D koliko smo mi vec o takvim stvarima raspravjlali:) pa mene smeta samo jedino to da cemo valjda novo ruglo dobiti nis vise. sve ostalo je moja "broken croatian" analiza. par rjecenica bi morao drugcije postavit da bi jasnije bilo. u relaciji king cross i city center one mora grad razmisliti ukoliko je stetljiv ili ukoliko je povoljan. u ovom slucaju je city center one blizije gradu, ima bolju ponudu i svi odpusteni radnici ce dobiti novo mjesto. pa cuj, naravno da nije slabo, ma kak bi i bilo kad u ovom sektoru najvecu rast uknjizimo. islo mi je vise za pitanje, sta ce se sad sa k.c.om ili vise sa gradjevinom dogoditi. ovaj problem sam preslabo izjasnio. ali molim te blubach, stari. sad sam se bas ustao u pol dva ujutro da bi po 3. put se morao pravdati. i prije sam vec o tome pisao. ucim se za 13 ispita od nivcane politike, preko marketinga, statistike, ekonomske psihologije, controlinga, ulaganje i financiranje, do neznam sta sve jos. ekonomija gore dole ko ne bi sve pobrkao. sad mi jos samo fali da je keynes laisez-faires osnovao a adam smith razdjeli gradnje dozvole po zagrebu:) zaradit cu si jos ban kad pomislim koliko muke me ovaj shopping centar thread vec od pocetka kostao :). sorry ljudi I lako noc. bubach_hlubach February 14th, 2010, 02:44 AM joj, pa blubach:D koliko smo mi vec o takvim stvarima raspravjlali:) pa mene smeta samo jedino to da cemo valjda novo ruglo dobiti nis vise. sve ostalo je moja "broken croatian" analiza. par rjecenica bi morao drugcije postavit da bi jasnije bilo. u relaciji king cross i city center one mora grad razmisliti ukoliko je stetljiv ili ukoliko je povoljan. u ovom slucaju je city center one blizije gradu, ima bolju ponudu i svi odpusteni radnici ce dobiti novo mjesto. pa cuj, naravno da nije slabo, ma kak bi i bilo kad u ovom sektoru najvecu rast uknjizimo. islo mi je vise za pitanje, sta ce se sad sa k.c.om ili vise sa gradjevinom dogoditi. ovaj problem sam preslabo izjasnio. ali molim te blubach, stari. sad sam se bas ustao u pol dva ujutro da bi po 3. put se morao pravdati. i prije sam vec o tome pisao. ucim se za 13 ispita od nivcane politike, preko marketinga, statistike, ekonomske psihologije, controlinga, investitioniranje i financiranje, do neznam sta sve jos. ekonomija gore dole ko ne bi sve pobrkao. sad mi jos samo fali da je keynes laisez-faires osnovao a adam smith razdjeli gradnje dozvole po zagrebu:) zaradit cu si jos ban kad pomislim koliko muke me ovaj shopping centar thread vec od pocetka kostao :). sorry ljudi I lako noc. Sve pet. No sudbina te zgrade je u rukama vlasnika koji je vec prije morao racunati na potencijalno negativan ishod poslovanja, znan jos kak 'rizik' u poslovnim vodama. Mozda ce covjek probati prodati zgradu nekoj poduzetnijoj tvrtki, mozda ju prenamjeniti, tko zna. Inace, kako to mislis da bi Grad trebao ocijeniti koji je trg. centar povoljniji, odnosno stetniji? I po kojim parametrima bi se uopce doslo do inih zakljucaka? :lol: :nuts: Gradu je valjda najbitnije da se izgradi kaj je vise toga moguce, jer se tu moze pobrati lova od komunalnih naknada pa do poreza - dobitna kombinacija za proracun, a s druge strane raste zaposlenost i zdrava konkurencija od koje najvise gradjanstvo moze profitirati, od ponude pa do cijena. Prosto k'o "pasulj". :cheers: Sarcastic Saracen February 14th, 2010, 02:48 AM Sesvečan sve je u redu imaš pravo na svoje mišljenje kao i svatko a ti Sarkastični smiri malo doživljaje jer nisu samo tvoja razmišljanja ispravna ali kao što vidim čim mi ostali imamo po bilo čemu drugačije mišljenje vas par se nađe sprdat i praviti majmune od nas. Moraš shvatiti da svatko ima pravo na svoje mišljenje a ti to pobij snagom argumenta a ne degradacijom sugovornika! Ja isto idem argumentom i kad me hoće degradirati opet idem argumentom nikada ništa ne lažem i ne podmećem. Zato se lijepo pomirite i nastavite razmišljati svatko svoje što više razmišljanja to bolje jednoumlje nikada nisam volio. :cheers: Krivljenje Bandića za loše poslovanje nekog šoping centra nije mišljenje, to je glupost, konfuzija, nepoznavanje stvari o kojima pričaš, i upravo me takve stvari smetaju, smetaju me ljudska glupost i neinteligencija i kaj sad, pa valjda imam pravo na to, nisam nikom ništa loše napravio. I kako da uopće takve stvari pobijam snagom argumenata, pa to je kao da odraslom čovjeku ideš objašnjavati da je 2 i 2 jednako 4, ne želim se spuštati na tu razinu i ne želim sebe degradirati. I kad vidim kako tu večina napada Zvjezdana, a istovremeno se meni spočitava poneki ciničan komentar prema sesvecanu, ne mogu vjerovati toj količini licemjerstva. Zvjezdan ima neko svoje uvrnuto mišljenje i ne moram se slagati s tim, ali čovjek je bar konzistentan i lucidan i to pošzujem, za razliku od nekih koji svaki čas pišu pizdarije i mjenjaju mišljenje svake sekunde. A ti se Oldy isto skuliraj, ponekad baš na totalno glup i neinteligentan način popizdiš i počneš pisati gluposti i vrijeđati forumaše poput nedavno Tonya, pa si ti zadnji koji bi trebao davati lekcije. A opet, nekak si mi simpatičan, smotan i dobronamjeran, pa te neću staviti na Ignore listu skupa sa "sesvecan", bar ne još.:lol: A ono što me pogotovo smeta, je kad me neki konj prijavio moderatoru, i to uz dva hrvatska moderatora, baš Singiju, zbog vrijeđanja "sesvecan", a istovremeno njegove provokacije i vrijeđanja spram mene nije. Baš bih volio znati tko je bio ta podla i licemjerna gnjida. renco February 14th, 2010, 10:17 AM Ako je Singiju onda od dva na koja mislim znam da nije jedan.:lol: sesvecan February 14th, 2010, 01:46 PM Sve pet. No sudbina te zgrade je u rukama vlasnika koji je vec prije morao racunati na potencijalno negativan ishod poslovanja, znan jos kak 'rizik' u poslovnim vodama. Mozda ce covjek probati prodati zgradu nekoj poduzetnijoj tvrtki, mozda ju prenamjeniti, tko zna. Inace, kako to mislis da bi Grad trebao ocijeniti koji je trg. centar povoljniji, odnosno stetniji? I po kojim parametrima bi se uopce doslo do inih zakljucaka? :lol: :nuts: Gradu je valjda najbitnije da se izgradi kaj je vise toga moguce, jer se tu moze pobrati lova od komunalnih naknada pa do poreza - dobitna kombinacija za proracun, a s druge strane raste zaposlenost i zdrava konkurencija od koje najvise gradjanstvo moze profitirati, od ponude pa do cijena. Prosto k'o "pasulj". :cheers: @sarcastic, dobro je... boli me briga za tebe ti si taj koj na meni ljepi i koj samo ceka da nesto uvrijedljivo komentira. budi sretan da te nisam ni jedanput prijavio i uzivaj... @blubach cuj ima razne efekte recimo postoji slucaj gdje su king cross i city center one jedini shopping centri. kc. zaposjlava vise ljudi a city center one ima kao veliki plus bolji polozaj. u ovom slucaju bi grad morao uskociti. jer bi hrvatski "welfare" drasticno patio. malo realni scenario "b" americki investori, gradiju jos 4 shopping centara, roba izgubi vrjednost, na primjer varteks producira samo jos za dumping place itd. a cijeli interes se razpucava na rubo grada, a centar propada. nisam ja u ovom slucaju za zabrano. ali vise za bolju koordinaciju investora. to je to. no mas. scenario "c" americki investori traziju mjesto za pogon ali bi zagadjali savu i sve drugo. ti kao amerikana bi rekao upadaj its free enterprise ali tako nejde. jedan socjalni stup je u svakoj drzavi potreban jer kapital ubija ljude. free enterprise? yes! but umjereno :lol: pa ima dosta scenarija ali u ovom slucaju je sve "fresh".:) smirio sam se sa kc'om. da bog da postane giganticno privatno veleuciliste naravno da bude pod drzavnom obzervacijom:) Oldy-Ex February 14th, 2010, 04:03 PM Krivljenje Bandića za loše poslovanje nekog šoping centra nije mišljenje, to je glupost, konfuzija, nepoznavanje stvari o kojima pričaš, i upravo me takve stvari smetaju, smetaju me ljudska glupost i neinteligencija i kaj sad, pa valjda imam pravo na to, nisam nikom ništa loše napravio. I kako da uopće takve stvari pobijam snagom argumenata, pa to je kao da odraslom čovjeku ideš objašnjavati da je 2 i 2 jednako 4, ne želim se spuštati na tu razinu i ne želim sebe degradirati. I kad vidim kako tu večina napada Zvjezdana, a istovremeno se meni spočitava poneki ciničan komentar prema sesvecanu, ne mogu vjerovati toj količini licemjerstva. Zvjezdan ima neko svoje uvrnuto mišljenje i ne moram se slagati s tim, ali čovjek je bar konzistentan i lucidan i to pošzujem, za razliku od nekih koji svaki čas pišu pizdarije i mjenjaju mišljenje svake sekunde. A ti se Oldy isto skuliraj, ponekad baš na totalno glup i neinteligentan način popizdiš i počneš pisati gluposti i vrijeđati forumaše poput nedavno Tonya, pa si ti zadnji koji bi trebao davati lekcije. A opet, nekak si mi simpatičan, smotan i dobronamjeran, pa te neću staviti na Ignore listu skupa sa "sesvecan", bar ne još.:lol: A ono što me pogotovo smeta, je kad me neki konj prijavio moderatoru, i to uz dva hrvatska moderatora, baš Singiju, zbog vrijeđanja "sesvecan", a istovremeno njegove provokacije i vrijeđanja spram mene nije. Baš bih volio znati tko je bio ta podla i licemjerna gnjida. Zahebi ja Tonya nisam vrijeđao ja sam napisao ono što je..... ako njega ili tebe istina boli tu ti ne mogu pomoči, a što se tiče Zvjezdana ja sam prvi skočio u njegovu obranu jer čitajuči ga pažljivije sam shvatio da u puno toga ima dobro mišljenje.... i ja mu prvi dajem za pravo da ga ima.... a onaj koji ti je rekao da sam ja smotan reci mu da ga nabijem na onu stvar, toliko... smotan ga je napravio :p I uostalom koja budala je tebi rekla da sam ja zadnji koji bi trebao davati lekcije????? dali ti imaš pojma sa koliko ja informacija raspolažem u glavi???? i tu si blejao kad sam samo neke od njih napisao :p Nebi mene TigarZg nikad vodio na meeting ovog foruma da ne zna da ja puno toga znam i da me to zanima.... I do sada sam zauzimao svoj stav i od sada ću, ne želim se nikome dodvoravati na ovome ili bilo kojem forumu samo da bih bio dobar sa nekim, tko hoće biti dobar s menom hoće, tko neće ne treba, imam ja ljudi i ljudi koji hoće biti dobri s menom :p Toliko o tome... :cheers: bubach_hlubach March 8th, 2010, 06:13 PM Danas se je i dosel red da se konacno posjeti West Gate. Kaj reci, centar doslovno ubija svojom velicinom i grandioznoscu, a osim toga mi djeluje i vece od svih dosad posjecenih americkih "malls", najozbiljnije. Jedino kaj gro trgovina, najvise s odjecom, stvarno izgledaju kao cisti "copy-paste" americkih trgovina, no to se moze uzeti kao i kompliment. :D Evo i nekaj fotki (s prilicno losim zoom objektivom), ali samo izvana, jer mi je bilo malo celavo fotkati iznutra - citaj neugodno, a sirokokutnik je ostao doma. :D http://i45.tinypic.com/2z5u1s7.jpg http://i48.tinypic.com/x6a8w8.jpg http://i45.tinypic.com/a1lawo.jpg http://i47.tinypic.com/124fr4p.jpg http://i48.tinypic.com/wtva5k.jpg http://i45.tinypic.com/2dblcuf.jpg http://i45.tinypic.com/2roteeo.jpg http://i47.tinypic.com/106ixjq.jpg Jos malo za ljubitelje prirode. ;) http://i46.tinypic.com/hukq6w.jpg http://i50.tinypic.com/2lo2oac.jpg http://i50.tinypic.com/wwkuwk.jpg :cheers: mirza-sm March 8th, 2010, 06:16 PM Super slike bbch, odličan vam je taj West Gate ;) Samo.. malo mi prazan taj parking :poke: bubach_hlubach March 8th, 2010, 06:17 PM http://i49.tinypic.com/2vtskko.jpg http://i50.tinypic.com/2lmt6yr.jpg http://i47.tinypic.com/1174jr7.jpg Posjetitelji iz cijele drzave http://i50.tinypic.com/qpi7mq.jpg http://i50.tinypic.com/n6chp2.jpg http://i49.tinypic.com/2dihdn8.jpg http://i45.tinypic.com/syxhko.jpg http://i50.tinypic.com/3322s8j.jpg http://i46.tinypic.com/1zeguib.jpg Idemo doma, dosta je brate... :D http://i47.tinypic.com/fjixde.jpg http://i49.tinypic.com/jzz98k.jpg http://i50.tinypic.com/255q8bc.jpg :cheers: Boyledd March 8th, 2010, 06:21 PM Odlično, bubach! Najbolje fotke WG-a do sada. :cheers: bubach_hlubach March 8th, 2010, 06:28 PM Super slike bbch, odličan vam je taj West Gate ;) Samo.. malo mi prazan taj parking :poke: Fotkano danas oko 11:00 (ponedjeljak), tak da se bas nemre ocekivati neka navala, a netko ipak mora i raditi. ;) Inace, bilo je nekaj ljudi unutra; ne guzva, ali nije bas niti pustinja, mozda od 500 do 1000 ljudi. Ogroman je to prostor, tak da sve djeluje rastrskano. :cheers: bubach_hlubach March 8th, 2010, 06:29 PM Odlično, bubach! Najbolje fotke WG-a do sada. :cheers: Danke schoen. Jos da je bilo lijepse vrijeme, bile bi i fotke malo zivlje, a ne bi sve tak izgledalo kao na sudnji dan. :D :cheers: sesvecan March 8th, 2010, 06:30 PM edit - jer sam dobio odgovor na mojo pitanje za ono vrijeme kad sam pisao!^^ super slike! mirza-sm March 8th, 2010, 06:34 PM Fotkano danas oko 11:00 (ponedjeljak), tak da se bas nemre ocekivati neka navala, a netko ipak mora i raditi. ;) Inace, bilo je nekaj ljudi unutra; ne guzva, ali nije bas niti pustinja, mozda od 500 do 1000 ljudi. Ogroman je to prostor, tak da sve djeluje rastrskano. :cheers: A pa za ponedjeljak 11 sati je solidno. Super slike ;) bubach_hlubach March 8th, 2010, 06:39 PM super slike blubach! Thx. Inace, sjetiJo sam se i tvojeg King Crossa kad sam prolaziJo kroz Skorpikovu ulicu. Izgleda da ga ipak ne buju zatvorili, doduse ovo je ufotkano malo poslije 12:00. :D http://i45.tinypic.com/2i0uq1l.jpg http://i49.tinypic.com/2cn8eaa.jpg :cheers: sesvecan March 8th, 2010, 07:35 PM hvala sto si se mene sjetio pa drzi se nasa tvrdjava dok ju austro-ugari sa supernovom ne pokose:) Astralis March 9th, 2010, 07:57 AM Thanx Bubach za fotke :okay:. Zerg March 9th, 2010, 08:23 AM Bubach je puk'o! :cheers: MasonicStage™ March 9th, 2010, 09:43 AM bubach u turističkoj posjeti trgovačkim centrima :laugh: super fotke. bubach_hlubach March 9th, 2010, 10:45 AM Starci su isli u kupovinu, a ja im se prikrpo s foticem. ;) Najvaznije mi je da ste mi svi sretni i zadovoljni. :lol: Inace, kako ne bih puk'o, pa vidi ti to vrijeme. :ohno: :cheers: Zanovijetalo March 9th, 2010, 10:55 AM Kaj z vremenom? Pomalo pada snijeg, sutra će još više, živi Mediteran kakav je nekad bio... Ma ti se naviknuo na vječno sunčani Detroit, eto što je. Inače, super fotke. mfcc March 9th, 2010, 08:56 PM Pozdrav, Ako želite mogu vam tu uploadati hrpu fotografija od West Gatea s obzirom da sam radio na projektu klimatizacije za West gate. Boyledd March 9th, 2010, 09:00 PM Pozdrav, Ako želite mogu vam tu uploadati hrpu fotografija od West Gatea s obzirom da sam radio na projektu klimatizacije za West gate. Samo naprijed! :banana: Bilo bi nam neizmjerno drago. I dobro došao na forum! :cheers: mfcc March 9th, 2010, 09:09 PM Samo naprijed! :banana: Bilo bi nam neizmjerno drago. I dobro došao na forum! :cheers: Može li samo kratko objašnjenje kako se najbrže uploadaju fotografije na ovaj forum. Inaće možda me neki od vas ovdje znaju jer sam na jednom drugom forumu (ne želim ga rovdje reklamirati) dosta aktivan, i tamo me forumaši smatraju genijalcem. Boyledd March 9th, 2010, 09:16 PM Može li samo kratko objašnjenje kako se najbrže uploadaju fotografije na ovaj forum. Inaće možda me neki od vas ovdje znaju jer sam na jednom drugom forumu (ne želim ga rovdje reklamirati) dosta aktivan, i tamo me forumaši smatraju genijalcem. Otiđi na www.tinypic.com i uploadaj sliku sa compa. Zatim onaj kod sa vitičastim zagradama npr ( http://i41.tinypic.com/abjh1x.jpg ) samo iskopiraj na forum. stric March 9th, 2010, 09:22 PM Isto ti je kao i na bilo kojem forumu. Npr odeš na www.imagesforme.com i odabereš opciju resizea na 800x600 i uploadaš slike, onda imaš dolje mjesto KODOVI SVIH VAŠIH UPLODANIH FOTOGRAFIJA gdje možeš kopirati linkove za sve slike odjednom na opciji FORUM KOD, kopiraš i staviš na forum.:cheers: mfcc March 9th, 2010, 09:24 PM Otiđi na www.tinypic.com i uploadaj sliku sa compa. Zatim onaj kod sa vitičastim zagradama npr ( http://i41.tinypic.com/abjh1x.jpg ) samo iskopiraj na forum. http://i43.tinypic.com/j8o8wp.jpg Ballota March 9th, 2010, 09:28 PM ^^ Stavi malo veće. 800x600 je neki naš standard. ;) mfcc March 9th, 2010, 09:37 PM http://i41.tinypic.com/xor32f.jpg http://i41.tinypic.com/2h5mtjo.jpg http://i42.tinypic.com/10himog.jpg http://i43.tinypic.com/9qadld.jpg http://i40.tinypic.com/sx2ekl.jpg mfcc March 9th, 2010, 09:48 PM http://i43.tinypic.com/11c41td.jpg http://i41.tinypic.com/2hsag7d.jpg http://i39.tinypic.com/n5lsgz.jpg http://i39.tinypic.com/n5lsgz.jpg mfcc March 9th, 2010, 09:59 PM http://i44.tinypic.com/34hwcpe.jpg IMG]http://i44.tinypic.com/125qps7.jpg[/IMG] http://i41.tinypic.com/16ie4bl.jpg http://i41.tinypic.com/297dbt.jpg mfcc March 9th, 2010, 10:16 PM http://i42.tinypic.com/wmeamw.jpg http://i43.tinypic.com/bhdh12.jpg http://i43.tinypic.com/bhdh12.jpg IMG]http://i43.tinypic.com/ri9g95.jpg[/IMG] rosulje March 9th, 2010, 10:17 PM http://i44.tinypic.com/125qps7.jpg jbt,odlične fotke!svaka čast i dobro došao:cheers: rosulje March 9th, 2010, 10:18 PM http://i43.tinypic.com/ri9g95.jpg mfcc March 9th, 2010, 10:23 PM http://i44.tinypic.com/125qps7.jpg jbt,odlične fotke!svaka čast i dobro došao:cheers: Thx! Uskoro će doći još fotografija sa još nekih novih shopping centara koji su u izgradnji. rosulje March 9th, 2010, 10:27 PM mfcc,svaka čast! SinCity March 11th, 2010, 03:53 AM Jedanaest novih šoping-centara do 2012 Unatoč krizi i smanjenoj potrošnji građana prema predviđanjima stručnjaka iz agencije za nekretnine Colliers International, do 2012. u Zagrebu će biti sagrađeno još 11 šoping-centara, što bi povećalo površinu prodajnog prostora za 677.000 četvornih metara, pa bi tako šopingholičari imali na raspolaganju ukupno više od milijun kvadrata. Prvi i jedini koji će se sigurno sagraditi do kraja ove godine je Zagreb City Centar Arena na Laništu s prodajnom površinom od 62.000 kvadrata. Otvaranje Supernove u Buzinu predviđeno je uoči Božića 2011., a ostalih centara - poput Metropolisa u Jankomiru, LSP Projekta u Radničkoj, Leclercova projekta u Španskom, Bluehousea na Vrbanima, Grižanske Street u Dubravi, Ikee u Ivanjoj Reci, Zig-Zaga na Žitnjaku i Phoenix Parka u Sesvetama - do kraja 2012. ili 2013. Iako nam se može činiti pretjeranim ovoliki broj šoping-prostora, statistički podaci pokazuju da je u Hrvatskoj još i danas bitno manje kvadrata trgovačkog prostora po stanovniku nego u drugim zemljama. Prosjek u EU je 192 četvorna metra na 1000 stanovnika, a u Hrvatskoj oko 100 četvornih metara. No, složit će se i stručnjaci, neki su centri jednostavno podbacili, zbog krize, ali velikim dijelom i zbog pogrešne lokacije, lošeg upravljanja i neadekvatnog marketinga. http://www.jutarnji.hr/zagreb--jedanaest-novih-soping-centara-do-2012-/622016/ bubach_hlubach March 11th, 2010, 05:36 PM Prebendarski Vrtovi, 7. ozujka 2010 http://i43.tinypic.com/whh8ra.jpg http://i42.tinypic.com/i5r5m9.jpg http://i44.tinypic.com/9zuk93.jpg http://i42.tinypic.com/2uogg7a.jpg http://i39.tinypic.com/2wfiyz6.jpg susjedni Kaptol Centar http://i41.tinypic.com/2ls5d1.jpg Pa jopet Prebendarski Vrtovi http://i42.tinypic.com/2rohu88.jpg http://i41.tinypic.com/23s8xsl.jpg http://i40.tinypic.com/fn9y0h.jpg http://i44.tinypic.com/nbvhw9.jpg :cheers: Sarcastic Saracen March 11th, 2010, 05:45 PM ^^Meni je ovo jako lijepo, ne znam što ga neki seru da se ne uklapa i da je ružno. bubach_hlubach March 11th, 2010, 06:00 PM Slazem se. Meni osobno je centar odlican izvana. U okolinu se takodjer stvarno dobro uklapa, pogotovo prema sjeveru gdje se ful lezerno i nenametljivo povezuje sa Kaptol Centrom. Jedino nisam jos unutra bil, to cu sad kad se malo vrijeme poboljsa, nadam se. :lol: :ohno: :cheers: Boyledd March 11th, 2010, 06:06 PM Odlične fotke i odličan objekt, gosn. PrecJedniče. :cheers: Gradić kao Zagreb je to nesumnjivo zaslužiJo. :lol: stric March 11th, 2010, 07:27 PM Odličan projekt! Odlične fotke, jednu od ovakvih bi oni trebali imati na netu! mirza-sm March 11th, 2010, 08:48 PM Meni su isto ovi Vrtovi prelijepi! Kako im ide sad? Čitao sam nedavno da su upali u pravu krizu, i da su ljudi počeli otkazivati poslovne prostore :dunno: Brko March 11th, 2010, 09:03 PM Prebendarske vrtove je struka proglasila jednom od najvećih urbanističkih katastrofa u Zagrebu u zadnjih 20 godina.:cheers: mirza-sm March 11th, 2010, 09:05 PM Do I look like I care? Meni bitno da se meni svidjaju. :D MasonicStage™ March 11th, 2010, 09:07 PM odlično izgledaju vrtovi, fala za slike precjednik ;) Sarcastic Saracen March 11th, 2010, 09:11 PM Je, uz Trešnjevku i slična mjesta gdje grade zgrade jednu na drugoj tako da nema mjesta ni za nogostupe i parkirna mjesta i gradonačelnika koji to sve dopušta, struka je za jednu od najvećih katastrofa izabrala ovaj prelijepi trgovački centar koji je pristipačan i pješacima i vozačima i koji se vizualno odlično uklapa u prostor i nadopunjuje susjedne građevine. Toliko o vjerodostojnosti te struke.:lol: dadekhr March 11th, 2010, 10:10 PM Prebendarske vrtove je struka proglasila jednom od najvećih urbanističkih katastrofa u Zagrebu u zadnjih 20 godina.:cheers: Jel to ista ona struka koja je Merkatorovu zgradu na križanju Zagrebačke i Zagrebačke (:bash:) proglasila najboljom? Boyledd March 11th, 2010, 10:15 PM Jel to ista ona struka koja je Merkatorovu zgradu na križanju Zagrebačke i Zagrebačke (:bash:) proglasila najboljom? Upravo sam i sam htio napisati ovu konstataciju. :lol: :cheers: Brko March 11th, 2010, 10:34 PM Naravno da ne. Jedva čekam da se čitavi centar Zagreba sravni sa zemljom pa da se može popuniti s krasotama kao što su prebendarski vrtovi. bubach_hlubach March 11th, 2010, 11:17 PM Prebendarskim vrtovima se stvarno nema kaj prigovoriti. Cijeli projekt je jedna odlicno zaokruzena prica, bez i najmanje zamjerke. Uostalom i komentari 99 posto forumasa ovdje takodjer upucuju na tu vec sad neospornu cinjenicu, ne? :dunno: :cheers: Make it so March 11th, 2010, 11:21 PM Slazem se. Meni osobno je centar odlican izvana. U okolinu se takodjer stvarno dobro uklapa, pogotovo prema sjeveru gdje se ful lezerno i nenametljivo povezuje sa Kaptol Centrom. Jedino nisam jos unutra bil, to cu sad kad se malo vrijeme poboljsa, nadam se. :lol: :ohno: :cheers: I meni lipo izgleda ..cak mi kaptol izgleda bolje od ovog novog centra :cheers: Imperator_Palpatine March 12th, 2010, 12:02 AM Prebendarskim vrtovima se stvarno nema kaj prigovoriti. Cijeli projekt je jedna odlicno zaokruzena prica, bez i najmanje zamjerke. Uostalom i komentari 99 posto forumasa ovdje takodjer upucuju na tu vec sad neospornu cinjenicu, ne? :dunno: :cheers: Ovo pase u Trnje a ne u Tkalcu. bubach_hlubach March 12th, 2010, 12:25 AM Ajde molim te da konacno cujem vas s tom super izrazenom percepcijom za lijepo, kaj bi to tocno toliko bolje i primjerenije pasalo umjesto tih Preb. vrtova u Tkalci? :nuts: Neboder od 50 katova, parkic, odlagaliste smeca, parkiraliste, stand s kokicama, betonska kocka oblozena staklenom fasadom, bandiceva bista, autopraonica, trokatnica u austrougarskom kicu ili pak neka prizemna stracara u originalnom izdanju. Kaj od toga svega? :banana: :cheers: Zerg March 12th, 2010, 09:04 AM Vrtovi su mrak, fino pašu sa kaptol centrom. Radije pogledajte one jadne kućice preko puta - e to je grdo. MasonicStage™ March 12th, 2010, 09:50 AM Prebendarskim vrtovima se stvarno nema kaj prigovoriti. Cijeli projekt je jedna odlicno zaokruzena prica, bez i najmanje zamjerke. Uostalom i komentari 99 posto forumasa ovdje takodjer upucuju na tu vec sad neospornu cinjenicu, ne? :dunno: :cheers: ^^ upravo tako ;) Trevor McPhee March 12th, 2010, 10:40 PM Prebendarskim vrtovima se stvarno nema kaj prigovoriti. Cijeli projekt je jedna odlicno zaokruzena prica, bez i najmanje zamjerke. Uostalom i komentari 99 posto forumasa ovdje takodjer upucuju na tu vec sad neospornu cinjenicu, ne? :dunno: :cheers: Potpuno se slažem! Neznam koja je to struka to proglasila promašajem, vjerujem da neka minorna struja unutar "struke". Pogotovo dobro izgleda sa Bubačevim objektivom. Doduše sa njim bilo što izgleda dobro! Svaka čast!:banana::banana: :cheers: fskobic March 12th, 2010, 11:54 PM Jedanaest novih šoping-centara do 2012 Prvi i jedini koji će se sigurno sagraditi do kraja ove godine je Zagreb City Centar Arena na Laništu s prodajnom površinom od 62.000 kvadrata. Otvaranje Supernove u Buzinu predviđeno je uoči Božića 2011., a ostalih centara - poput Metropolisa u Jankomiru, LSP Projekta u Radničkoj, Leclercova projekta u Španskom, Bluehousea na Vrbanima, Grižanske Street u Dubravi, Ikee u Ivanjoj Reci, Zig-Zaga na Žitnjaku i Phoenix Parka u Sesvetama - do kraja 2012. ili 2013. http://www.jutarnji.hr/zagreb--jedanaest-novih-soping-centara-do-2012-/622016/ Ok, vidim zasto ste odlucili presutno ignorirati ovaj clanak, al ja jednostavno ne mogu izdrzati. Ti ''novinari'' koji pisu ova sranja su tolki neizmjerno retardirani debili. Prvo i osnovno - Zagreb City Centar Arena??? Vec 3 godine se zna da se nece tako zvati... To i kumica na placu zna. Metropolis na Jankomiru? Zapinje vec dulje vrijeme, ne vidim bas da bu skoro. LSP u Radnickoj - jel napravljeno kaj osim ''prijedloga''? Leclercov projekt u Spanskom? OMFG. Bluehouse u Vrbanima? Rupa stoji vec 4 godine i apsolutno nis se ne dogadja. Zig-Zag na Zitnjaku - super, vec ima cijeli jedan video. I to je pocetak. Kaj je najbolje, Phoenix Park stave na zadnje mjesto, a to, uz Arena Centar i Supernovu, ima najvece izglede da ce biti gotovo u doglednom vremenu. Nadam se jedino da nece biti problema s dolaskom IKEE, jer smo vec u par slucajeva bili jedina zemlja na planeti u kojoj je propao neki svjetski poznati lanac ducana ili proizvoda (Subway, jos uvijek tugujem za tobom...). Sarcastic Saracen March 13th, 2010, 04:42 AM Ok, vidim zasto ste odlucili presutno ignorirati ovaj clanak, al ja jednostavno ne mogu izdrzati. Ti ''novinari'' koji pisu ova sranja su tolki neizmjerno retardirani debili. jer smo vec u par slucajeva bili jedina zemlja na planeti u kojoj je propao neki svjetski poznati lanac ducana ili proizvoda (Subway, jos uvijek tugujem za tobom...). Kažeš da novinari pišu sranja, a onda i ti počneš pisati sranja?!:nuts: Evo meni pada napamet da je McDonalds primjerice propao u zadnjih par godina u Jamajci i na Islandu, a onda sam pronašao da je bio zatvoren neko vrijeme čak i u bogatoj Kanadi jer nije bilo dovoljno interesa i prometa. Takvih primjera ima bezbroj u svijetu, svjetski poznati brendovi propadaju i u mnogo većim i bogatijim državama nego što je Hrvatska. Meni osobno nije žao što je Subway propao, bio je precijenjeno sranje, a isto mišljenje je dijelilo i 90% ljudi koje poznajem. Zato je i propao, jer ga ljudi uglavnom nisu voljeli, i to je uredu, nemože sve biti po nečijem ukusu. ElUsurpador March 13th, 2010, 08:57 AM Za Subwy se slažem, za njim neću nikad žaliti. Volio bih vidjeti Burger King u Hrv :cheers: Sarcastic Saracen March 13th, 2010, 10:33 AM I ja bih volio Burger King, al oni su jako zahtjevni kod ulaska, a čim nešto pođe krivo odlaze, pa su tako napustili Australiju, Francusku, Grčku, Island, Finsku, Ukrajnu.......Volio bih i KFC, nešto se spominjalo da bi mogao doć u Arena Centar fskobic March 13th, 2010, 04:39 PM Zato je i propao, jer ga ljudi uglavnom nisu voljeli, i to je uredu, nemože sve biti po nečijem ukusu. Ne, nego zato kaj je većina ljudi mislila da je preskup jer nisu bili upoznati s njegovom ponudom. Odlični, veliki sendviči (koji se slažu po vlastitom ukusu) su se mogli dobiti između 14 i 19 kuna, a istovremeno su bili vrlo kvalitetni (od kruha, sastojaka...). S druge strane, McDonald's slovi kao jako jeftin, tamo duplo manji sendvič dođe 15 ili 17 kuna, ne možeš birati kaj ćeš sve u njemu, a kvaliteta je za zbljuvat se. Istina, fino je, al to mi nije usporedivo jedno s drugim... Isto tako, po svim ovim sandwich barovima sendvici dodju izmedju 12 i 20 kuna, a svugdje se prodaju ko ludi. Ljudi su jednostavno imali u glavi da je Subway nevjerojatno skup, sto nije bio. Ti isto pricas gluposti nekad. Ne moze ni sve biti po tvom ukusu. A i prica se da Subway u Hrvatskoj nije propao zbog loseg prometa nego zbog tipa koji je imao koncesiju za to koji je navodno jako lose vodio to sve i upao u neke probleme naposlijetku. Nisam sto posto siguran u tu informaciju jer se prestalo pisati o tome, al ne cini mi se da je daleko od istine. Propast McDonaldsa u Kanadi i na Islandu mi nije uopce cudna. To su zemlje sa jako visokom kvalitetom zivljenja i ne iznenadjuje me da bi oni slabo posjecivali McD's. Al mi je zato neobicno da je tebi Subway bio preskup. Tebi koji ima plaću 3 puta veću od prosječne zagrebačke :devil: Sarcastic Saracen March 13th, 2010, 05:14 PM Ne, nego zato kaj je većina ljudi mislila da je preskup jer nisu bili upoznati s njegovom ponudom. Odlični, veliki sendviči (koji se slažu po vlastitom ukusu) su se mogli dobiti između 14 i 19 kuna, a istovremeno su bili vrlo kvalitetni (od kruha, sastojaka...). S druge strane, McDonald's slovi kao jako jeftin, tamo duplo manji sendvič dođe 15 ili 17 kuna, ne možeš birati kaj ćeš sve u njemu, a kvaliteta je za zbljuvat se. Istina, fino je, al to mi nije usporedivo jedno s drugim... Isto tako, po svim ovim sandwich barovima sendvici dodju izmedju 12 i 20 kuna, a svugdje se prodaju ko ludi. Ljudi su jednostavno imali u glavi da je Subway nevjerojatno skup, sto nije bio. Ti isto pricas gluposti nekad. Ne moze ni sve biti po tvom ukusu. A i prica se da Subway u Hrvatskoj nije propao zbog loseg prometa nego zbog tipa koji je imao koncesiju za to koji je navodno jako lose vodio to sve i upao u neke probleme naposlijetku. Nisam sto posto siguran u tu informaciju jer se prestalo pisati o tome, al ne cini mi se da je daleko od istine. Propast McDonaldsa u Kanadi i na Islandu mi nije uopce cudna. To su zemlje sa jako visokom kvalitetom zivljenja i ne iznenadjuje me da bi oni slabo posjecivali McD's. Al mi je zato neobicno da je tebi Subway bio preskup. Tebi koji :devil: Kažem da ga nisu voljeli, je li to zbog visoke cijene ili nečeg drugog, stvarno nije važno. Subway je franšiza, kako ovdje tako i u većini zemalja, a propao je zbog slaboga prometa, bilo je na vijestima, lokali su bili prazni, spašavao ih je neko vrijeme catering, ali ne dovoljno da bi mogli opstati. Inače, u nekim slučajevima kada franšiza loše posluje, ili na pragu rentabilnosti, franšizer raskida ugovor s franšizantom kako se ne bi dovodio u pitanje ugled poduzeća. I da, preskup mi je, u odnosu na ono što nudi, a to su obični sendviči, bezobrazno je skup i radije ću pojesti vrhunsku hobotnicu za 300 kuna u dobrom restoranu nego za to sranje dati 30. McDonalds barem sam prži svoje krumpiriće, a ne ko Subway koji ti uvali vrećicu čipsa trećega proizvođaća. I još si sam moraš točiti piće, haha. I ova tvoja konstatacija s Kandom i Islandom je smiješna i priglupa. Po tvojim riječima ispada da se najbolje u svijetu živi upravo u Kanadi i Islandu, a u drugim zemljama s McDonaldsom ne. A upravo je na Islandu propao zbog krize i LOŠEG standarda te razlike u tečaju, inflaciji itd. I sorry, McDonalds u Kanadi postoji, rekao sam da je bio zatvoren neko vrijeme, ne da ga tamo nema. I kaj ćeš sada reči, da se u Kanadi živi loše? Ovo o McDonaldsu i Burger Kingu sam spomenuo kao odgovor na tvoju konstataciju da "je Hrvatska jedina zemlje na svijetu u kojoj je propao poznati brend", a koja nema veze s realnošću. fskobic March 13th, 2010, 08:46 PM Kažem da ga nisu voljeli, je li to zbog visoke cijene ili nečeg drugog, stvarno nije važno. Subway je franšiza, kako ovdje tako i u većini zemalja, a propao je zbog slaboga prometa, bilo je na vijestima, lokali su bili prazni, spašavao ih je neko vrijeme catering, ali ne dovoljno da bi mogli opstati. Inače, u nekim slučajevima kada franšiza loše posluje, ili na pragu rentabilnosti, franšizer raskida ugovor s franšizantom kako se ne bi dovodio u pitanje ugled poduzeća. I da, preskup mi je, u odnosu na ono što nudi, a to su obični sendviči, bezobrazno je skup i radije ću pojesti vrhunsku hobotnicu za 300 kuna u dobrom restoranu nego za to sranje dati 30. McDonalds barem sam prži svoje krumpiriće, a ne ko Subway koji ti uvali vrećicu čipsa trećega proizvođaća. I još si sam moraš točiti piće, haha. Subway je tip restorana koji nije za sve, ima svoju nišu na tržištu koja je očigledno oslabjela u zadnje vrijeme u Hrvatskoj, jer se sjećam da je prvih nekoliko godina u svakom Subwayu bila gužva. Mislim da je to sve počelo kad se zatvorila poslovnica u Gajevoj. A i vodstvo Subwaya je bilo jadno jer je samo jednu akciju imao i ta je bila održavana na životu par godina. U drugim zemljama svako malo vidim neke novosti i nove akcije i ide im super. I ova tvoja konstatacija s Kandom i Islandom je smiješna i priglupa. Po tvojim riječima ispada da se najbolje u svijetu živi upravo u Kanadi i Islandu, a u drugim zemljama s McDonaldsom ne. A upravo je na Islandu propao zbog krize i LOŠEG standarda te razlike u tečaju, inflaciji itd. I sorry, McDonalds u Kanadi postoji, rekao sam da je bio zatvoren neko vrijeme, ne da ga tamo nema. I kaj ćeš sada reči, da se u Kanadi živi loše? Ovo o McDonaldsu i Burger Kingu sam spomenuo kao odgovor na tvoju konstataciju da "je Hrvatska jedina zemlje na svijetu u kojoj je propao poznati brend", a koja nema veze s realnošću. Ne kažem da svaka zemlja u kojoj ima McDonald's zemlja u kojoj je loš standard, samo kažem da je restoran tipa McD slabije posjećen u tim zemljama, jer je drugačiji mentalitet i drugačija kultura. I molim te da prestaneš vrijeđati non stop jer nisi ni bolji ni pametniji od ostalih. Ja nisam apsolutno ništa krivo rekao u svom prvom postu (ovaj u kojem sam citirao članak iz novina - koji je inače zadnji šrot), a ti si mi odmah počeo srati. Fakat sam te dulje vrijeme cijenio kao forumaša, al sad si jednostavno počeo cjepidlačiti i svako malo nekog vrijeđat bez ikakvog argumenta. Sarcastic Saracen March 13th, 2010, 09:24 PM Vrijeđati bez argumenta? Znači ti možeš napisati da novinari pišu sranja i na taj način kritizirati ljude, a tebi se to ne smije napisati na tvoju konstataciju da "je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj je propao neki svjetski brend". Ja ti primjerima dokažem da to nije tako, a ti ponavljaš ko papiga da nemam argumente..........ne želim vrijeđati, ali daj molim te reci jel ti patiš od manjka koncentracije, zbunjenosti, čega? Je li možda nisi napisao ono u navodnicima, jesam li ja krivo shvatio, jesi li ti krivo napisao pa zaboravio, daj se izjasni, nemoj samo seruckati ko pokvarena ploča. fskobic March 14th, 2010, 01:55 AM Vrijeđati bez argumenta? Znači ti možeš napisati da novinari pišu sranja i na taj način kritizirati ljude, a tebi se to ne smije napisati na tvoju konstataciju da "je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj je propao neki svjetski brend". Ja ti primjerima dokažem da to nije tako, a ti ponavljaš ko papiga da nemam argumente..........ne želim vrijeđati, ali daj molim te reci jel ti patiš od manjka koncentracije, zbunjenosti, čega? Je li možda nisi napisao ono u navodnicima, jesam li ja krivo shvatio, jesi li ti krivo napisao pa zaboravio, daj se izjasni, nemoj samo seruckati ko pokvarena ploča. Ajme, daj citaj kaj pisem. Nisam rekao da smo jedina zemlja u kojoj je ikad ista propalo, kazem da "smo vec u par slucajeva bili jedina zemlja na planeti u kojoj je propao neki svjetski poznati lanac ducana ili proizvoda", sto znaci da se je vec par puta dogodilo da je nekaj kod nas propalo kaj nije propalo nigdje drugdje u svijetu. Naravno da je bilo stotine slucajeva da je nekaj propalo negdje u svijetu, a nije kod nas. Tak da tvoji primjeri ne stoje. A, to nije ni bilo diskutabilno, nego si me napao kaj sam popljuvao novinara, ne zbog Subwaya. I, da, onaj novinar kaj je ovaj clanak napisao je ili fakat neinformiran ili je debil, jer novinar sa imalo samopostovanja si ne bi dozvolio da takav clanak napise. snupix March 14th, 2010, 01:36 PM Potpuno se slažem s fskobicem za Subway. Izrazito mi je žao što je propao, jer je jedan od rijethih kvalitetnih lanaca hrane u svijetu. Za isti novac u Subwayju se dobije puno više i puno kvalitetnije nego u McDonaldsu. A da ne spominjem da si si mogao besplatno refill-ati pića. sesvecan March 14th, 2010, 08:00 PM Ajde molim te da konacno cujem vas s tom super izrazenom percepcijom za lijepo, kaj bi to tocno toliko bolje i primjerenije pasalo umjesto tih Preb. vrtova u Tkalci? :nuts: Neboder od 50 katova, parkic, odlagaliste smeca, parkiraliste, stand s kokicama, betonska kocka oblozena staklenom fasadom, bandiceva bista, autopraonica, trokatnica u austrougarskom kicu ili pak neka prizemna stracara u originalnom izdanju. Kaj od toga svega? :banana: :cheers: pa ovi vrtovi su prekrasni i super se sloze sa kaptol centrom! kaptol i gornji grad mi se itekako pre mirno ciniju, trebamo takve stvari da se u ovom kraju ljudski promet utvrdi. vazno je da su shopping povrsine izvan i unutar grada u savjesnoj relaciji! Ajme, daj citaj kaj pisem. Nisam rekao da smo jedina zemlja u kojoj je ikad ista propalo, kazem da "smo vec u par slucajeva bili jedina zemlja na planeti u kojoj je propao neki svjetski poznati lanac ducana ili proizvoda", sto znaci da se je vec par puta dogodilo da je nekaj kod nas propalo kaj nije propalo nigdje drugdje u svijetu. Naravno da je bilo stotine slucajeva da je nekaj propalo negdje u svijetu, a nije kod nas. Tak da tvoji primjeri ne stoje. A, to nije ni bilo diskutabilno, nego si me napao kaj sam popljuvao novinara, ne zbog Subwaya. I, da, onaj novinar kaj je ovaj clanak napisao je ili fakat neinformiran ili je debil, jer novinar sa imalo samopostovanja si ne bi dozvolio da takav clanak napise. to o novinarima dajem ti 100% prav. ljudi nemaju nist za pisat a moraju si nesto izmisliti da bi dalje imali nesto za jesti. sjecam se jos dobro kako su neke shopping-centre krivo u grafiku ucrtali - cista fantazija.:nuts: jedino gospon sarcastic je malo sensibilan i cesto gubi svoju "uljudnost" kad ga na krivu tocku pipnes. lik ima preko 4000 postova a misli da je strucnjak o svacemu i kad se vidi u pravu misli da moze svakog vriedjat kak mu pase. opet pretjerano napeta diskusija sa strane ss'a i siguran sam da moze to i drugcije. @snupix sljedi preuredjivanje mc donaldsa u t.z. "mc cafe". znaci, dobro pohodani restorani u hrvatskoj ce dobit novi dizajn, novi s(sh)ank za kavu, kolace i "lifestyle" pica. mislim da sam cak i jednog vec kod kvatrica u heinzelovoj vidio, dakle u ovom je buducnost. i uovome ima refil, tako da subway na odnosu koliko placas i koliko dobivas gubi! ali subway nije samo zbog cjene tonuo. ima i druge razloge zato koje si djelovicno spomenuo. jedan je jer se mc donalds sa svojom logistikom vec utvrdio! ali ni mc-donaldsu nejde bas predobro. jedan nas obiteljski prijatelj je morao zbog losih prihoda varazdinski mc donalds zatvoriti odnosno u druge ruke predati. ni fransiza mu nije pomogla. razlog je vise u tome jer se u hrvatskoj drugcije fast-food svhaca nego u primjerno u njemackoj al i to ce doc. Zerg March 14th, 2010, 08:48 PM Subway je bio super. Uzeo sam tamo veliki sendvič svaki puta kad sam bio u gajevoj, naždero se ko' svinja i nije mi bio preskup. U mekdreku pojedem meni i trul sam. Sit - istina, ali totalno trul. U Subwayu je situacija bila drugačija; nakon onog sendviča više uopće nisam bio gladan ali nisam ni najmanje bio trulež. Za istu cijenu. Dakle jako mi je krivo što je Subway propao ali jebiga. ubodna pila March 14th, 2010, 09:21 PM u tim američkim sranjima maximalno jednom u 2 mjeseca mogu nešto pojest... ak sam gladan radije odem u dućan kupim si neku liziku i 10 deka kulena i podravca i pojedem sendvič ko čovjek... za duplo manje para :cheers: DOMZG March 14th, 2010, 09:30 PM u tim američkim sranjima maximalno jednom u 2 mjeseca mogu nešto pojest... ak sam gladan radije odem u dućan kupim si neku liziku i 10 deka kulena i podravca i pojedem sendvič ko čovjek... za duplo manje para :cheers: :applause: Nikad necu shvatit tu pomamu za mekdrekom ,svaka al bas svaka pecenara u kojoj sam do sad jeo(cak i ona govna na tresnjevci:lol: El surpador zna) su bolje i imaju hranjivije proizvode od onih plasticnih hamburgera cije meso ima okus po stiroporu a , ambalaza kosta proizvođaca vise nego sastojic....mekdrek gadis mi se i vrlo rijetko jedem tamo 1 u zadnjih 5 godina i to pijan;D ubodna pila March 14th, 2010, 09:36 PM :applause: Nikad necu shvatit tu pomamu za mekdrekom ,svaka al bas svaka pecenara u kojoj sam do sad jeo(cak i ona govna na tresnjevci:lol: El surpador zna) su bolje i imaju hranjivije proizvode od onih plasticnih hamburgera cije meso ima okus po stiroporu a , ambalaza kosta proizvođaca vise nego sastojic....mekdrek gadis mi se i vrlo rijetko jedem tamo 1 u zadnjih 5 godina i to pijan;D al fakat, pojedini meni dođe po 35 kuna, a za 50 kuna možeš jest u pristojnom restoranu ko čovjek... :nuts: makar mi nije žao dat novce, jer jedem nešto normalno... ElUsurpador March 14th, 2010, 10:37 PM :applause: Nikad necu shvatit tu pomamu za mekdrekom ,svaka al bas svaka pecenara u kojoj sam do sad jeo(cak i ona govna na tresnjevci:lol: El surpador zna) su bolje i imaju hranjivije proizvode od onih plasticnih hamburgera cije meso ima okus po stiroporu a , ambalaza kosta proizvođaca vise nego sastojic....mekdrek gadis mi se i vrlo rijetko jedem tamo 1 u zadnjih 5 godina i to pijan;D Tamo su najbolji ćevosi u gradu a i šire! :lol: :cheers: p.s. moram priznat da u mek-drek idem samo noću, jer rade do 3 u jutro a neki i 24h i lako su dostupni sa tim drive in-ovima, tako da nekog izbora baš i nemaš. a nakon blagog pijančevanja oni cheezevi su mmmmmmmnjac :lol: ubodna pila March 14th, 2010, 11:05 PM Tamo su najbolji ćevosi u gradu a i šire! :lol: :cheers: p.s. moram priznat da u mek-drek idem samo noću, jer rade do 3 u jutro a neki i 24h i lako su dostupni sa tim drive in-ovima, tako da nekog izbora baš i nemaš. a nakon blagog pijančevanja oni cheezevi su mmmmmmmnjac :lol: nakon "blagog" pijančevanja sve je mljac :lol: sjećam se razvratnih tuluma po lloretu, pojeo sam sve one hamburgere u burger kingu šta su bili u onom aparatu na kovanice, a onda sa lijepim zadahom u lov na poljakinje, čehinje, rvatice... :lol::lol: sesvecan March 14th, 2010, 11:55 PM pamti li jos netko koliko je jedan meni kod subway'a kostao? kod nas u njemackoj placas bez zajebancije 8 eura!!! iz principa si 2 do 3 puta pice punim. ako nebi mi dobra frendica tamo radila nebi ni pospremio, kakve varalice.:lol: fido54 March 15th, 2010, 12:32 AM Ajme, daj citaj kaj pisem. Nisam rekao da smo jedina zemlja u kojoj je ikad ista propalo, kazem da "smo vec u par slucajeva bili jedina zemlja na planeti u kojoj je propao neki svjetski poznati lanac ducana ili proizvoda", sto znaci da se je vec par puta dogodilo da je nekaj kod nas propalo kaj nije propalo nigdje drugdje u svijetu. Naravno da je bilo stotine slucajeva da je nekaj propalo negdje u svijetu, a nije kod nas. Tak da tvoji primjeri ne stoje. A, to nije ni bilo diskutabilno, nego si me napao kaj sam popljuvao novinara, ne zbog Subwaya. I, da, onaj novinar kaj je ovaj clanak napisao je ili fakat neinformiran ili je debil, jer novinar sa imalo samopostovanja si ne bi dozvolio da takav clanak napise. Meni se čini da je kod nas nedavno propao i Costa coffee tako da totalno stoji to da dosta toga propada.Al meni je najluđe što je Costa totalno slično kao Starbucks za kojim svi sline, jer su valjda jedino za njega čuli...Znači on kod nas vjerojatno ne bi propao samo zato jer mu na čašama piše Starbucks a što se sadržaja tiče isto ko Costa...Ma nevjerojatno... A za Subway mislim da definitivno stoji da propast duguje preseljenju iz Gajeve... Al da ja opet pitam-jel ima ko kakve informacije kad bi se više mogla otvorit Kvaternik plaza i šta će sve bit unutra? zacky March 15th, 2010, 09:46 PM Mek domaći je zapravo najgori noću i navečer,većina. snupix March 15th, 2010, 11:49 PM Meni se čini da je kod nas nedavno propao i Costa coffee tako da totalno stoji to da dosta toga propada.Al meni je najluđe što je Costa totalno slično kao Starbucks za kojim svi sline, jer su valjda jedino za njega čuli...Znači on kod nas vjerojatno ne bi propao samo zato jer mu na čašama piše Starbucks a što se sadržaja tiče isto ko Costa...Ma nevjerojatno... A za Subway mislim da definitivno stoji da propast duguje preseljenju iz Gajeve... Al da ja opet pitam-jel ima ko kakve informacije kad bi se više mogla otvorit Kvaternik plaza i šta će sve bit unutra? Meni se lokali tipa Starbucks i Costa Coffee jako sviđaju i cijeli taj koncept mi je odličan, ali, ruku na srce, ne mogu si priuštiti svaki dan piti kavu i kroasan za cijenu jednog obilnog obroka u prosječnom restoranu/pizzeriji. A i da mogu, glupo bih se osjećao. snupix March 15th, 2010, 11:51 PM @snupix sljedi preuredjivanje mc donaldsa u t.z. "mc cafe". znaci, dobro pohodani restorani u hrvatskoj ce dobit novi dizajn, novi s(sh)ank za kavu, kolace i "lifestyle" pica. mislim da sam cak i jednog vec kod kvatrica u heinzelovoj vidio, dakle u ovom je buducnost. i uovome ima refil, tako da subway na odnosu koliko placas i koliko dobivas gubi! Ima već nekoliko McCafe-a, u svakom slučaju bolje od običnog McDonaldsa i ima finih stvari (bar po izgledu), ali opet je skupo. I nisam baš siguran da ima refill. fido54 March 16th, 2010, 01:01 AM Meni se lokali tipa Starbucks i Costa Coffee jako sviđaju i cijeli taj koncept mi je odličan, ali, ruku na srce, ne mogu si priuštiti svaki dan piti kavu i kroasan za cijenu jednog obilnog obroka u prosječnom restoranu/pizzeriji. A i da mogu, glupo bih se osjećao. Ja isto volim kavu iz Starbucksa, volim i nekad otić u McDonald's.Znači to nije nešto što radim svaki dan, prije jednom u tri mjeseca.. Al uvijek sam mislila da ljudi češće piju kavu nego jedu vani al izgleda da sam u krivu jer Costa je eto propao a McDonald's ide punom parom naprijed...:) Žao mi je za Costu mada mi kava onih par puta što sam bila i nije bila najbolja, Starbucks je ipak bolji.. Nevjerojatno je kako se kod nas ti ljudi koji se zaposle u nekim takvim franšizama tipa Costa ili Daily Fresh (znam da nije franšiza, no dobro, lanci...) ponašaju kao da su dobili jackpot dok u isto vrijeme rade brzinom puževa i doživljavaju živčani slom.Doduše u Daily Fresh ne idem otkad su mi sok od anansa naplatili 19 kn a napunili trećinu čaše jer je obrazloženje-jedna voćka, jedna čaša.A ja sam ih zeznula jer nisam htjela led..:ohno:Ma koma, stvarno još imaju puno za učit... Al Costa je propao nevjerojatno brzo, u Splitu izdržao par mjeseci, u zg-u oko godinu dana.Ne znam kako Daily Freshu ide... Zanovijetalo March 16th, 2010, 01:09 AM Ma Starbucks je puno bolji od svih tu navedenih, pa kod njih je izbor kava i slastica čudo jedno. Ne znam što se dogodilo Costi, to nisu čista posla, nisu mogli tak brzo propasti. Inače u njihovom prostoru u Radničkoj već je otvoren Takenoko 2, fenomenalni japanski restač koji već postoji i u Tkalči, u Kaptol centru. Subway je propao zbog lošeg menadžmenta tj očajnih lokacija otkad su otišli iz Gajeve. sesvecan March 16th, 2010, 02:02 AM Ima već nekoliko McCafe-a, u svakom slučaju bolje od običnog McDonaldsa i ima finih stvari (bar po izgledu), ali opet je skupo. I nisam baš siguran da ima refill. da to zavisi od konkurencije ako nemaju bas nikoga na istoj razini nemaju se sta potrudit. ali ideja je da svi mc-cafei dobiju refil tak je to barem u njemackoj i tak sam cuo za hr. MondoItaliaGallery March 17th, 2010, 10:43 AM Evo još jedan biser hrvatskog istraživačkog novinarstva. Pogotovo slučaj čudi jer se radi o banalnim, lako dostupnim informacijama, a to su adrese trgovačkih centara i njihov položaj na karti. Ovu kartu je očito radio neki retard.:lol: http://img121.imageshack.us/img121/1317/shopq.jpg (http://img121.imageshack.us/i/shopq.jpg/) http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2009,9,24,,177419.jl Obratite pažnju gdje su stavili King Cross, CC1 uopće nisu stavili, sesvetski Phoenix Park se po njima nalazi u Dugavama, Supernova ispod obilaznice...........da sad ne nabrajam.:lol: Stvarno moraš biti genije da ovako zajebeš.:lol: A tek Leclerc:lol: sta je sa Lagoon Plaza? sesvecan March 17th, 2010, 07:54 PM sta je sa Lagoon Plaza? ona rupa u vrbanima. http://www.jutarnji.hr/na-vrbanima-se-gradi-centar-na-deset-etaza/152661/ http://www.oglas.hr/Lagoon_plaza_na_Vrbanima-nekretnine-145430.html http://www.bluehousecapital.com/imgs/productimgs/Vrbani%20External%20view.jpg poceli su kopati ali nist vise. projekt stoji sigurno vec godinu dana. bas sam tu grafiku u gornjem postu prije par dana spomenuo:). cista perverzija kud su feniksa postavali :lol: TiborZG March 18th, 2010, 11:40 AM Neznam dal je vec bilo... web stranica Ikea shopping centra u Hrvatskoj http://www.iicg.hr http://i40.tinypic.com/s5eheg.jpg Zanovijetalo March 18th, 2010, 12:16 PM Hvala - ja ju nisam vidio dosad, obećavajuće! Zagreb Istok, čije se otvorenje predviđa za 2011., bit će najveći trgovački centar u Hrvatskoj. Centar će, uz prvu IKEA robnu kuću u Hrvatskoj, kao glavnog zakupnika, karakterizirati najveće i najraznolikije svjetske modne marke, odnosno trgovine u Hrvatskoj. U sklopu Centra nalazit će se preko 320 trgovina, uključujući hipermarket, vodeće modne marke, trgovine kućanskih uređaja i namještaja, knjiga i glazbe, velika trgovina elektronike, sportske opreme, zabavni sadržaji za cijelu obitelj te restorani i kafići. Sarcastic Saracen March 18th, 2010, 04:08 PM Koja brutala, 40% veći od Westgatea i u još većoj vukojebini. Sad čekam Trevora da popljuje.:lol: Al ima čovjek pravo, kud baš tamo. Ovo bi super pasalo na Radničkoj odmah do Domovinskog mosta, al možda ovi market istraživači znaju nekaj kaj mi ne znamo.:nuts: I nisam nešto oduševljen vanjskim izgledom, ali veličina ga spašava, pa će definitivno izgledati impresivno.:bow: fskobic March 18th, 2010, 04:36 PM Evo, članak osvanuo na net.hr, ne znam jel inspiriran stranicom ili ne. Nisam ga čitao i unaprijed se ograđujem od mogućih grešaka koje je novinar mogao napisati. Ikea kasni, ali stiže u Rugvicu http://danas.net.hr/2010/03/18/0292007.48.jpg Ikea će u Rugvici pokraj Zagreba vrlo vjerojatno probiti zacrtani rok za završetak gradnje do kraja 2011. zbog brojnih proceduralnih problema. Šveđani poručuju da neće odustati od otvaranja dva centra na 400.000 kvadrata, u što su već uložili 26 milijuna eura. U Ikei su odbacili spekulacije da će se zbog blokade gradnje preseliti u Zaprešić, u blizinu trgovačkog centra West Gate. Naime, ta se lokacija spominjala jer u Rugvici nisu riješena prometna pitanja, doneseni planovi niti je izrađena studija ili napravljena prenamjena zemljišta. Regionalni direktor Inter Ikee Branko Mihajlov potvrdio da je i on čuo takve informacije, ali kaže da su netočne. "Lokaciju pored Zaprešića smatramo lošom i ne selimo se tamo. Intenzivno radimo na rješavanju svih procedura za lokaciju u Rugvici", rekao je Mihajlov za Poslovni dnevnik. Prema njegovim riječima nije se odustalo od cilja de se zagrebačka Ikea otvori u 2011, ali, nije mogao potvrditi da će se to doista i dogoditi te godine. Da ipak nije sigurno da će se centar otvoriti 2011. potvrdio je i glasnogovornik Ikee za Hrvatsku Igor Štefanac. O točnim rokovima nije moguće govoriti, kako je objasnio, jer se ne može predvidjeti koliko će trajati procedura s pribavljanjem potrebne dokumentacije. U tijeku je faza dobivanja potvrde za prostorni plan te da i dalje pregovaraju s HAC-om o prometnim rješenjima. U HAC-u su potvrdili da su pregovori zapeli jer oni ne mogu osigurati 30 milijuna eura potrebnih za premještanje obližnjih kućica i gradnju pristupa s autoceste. Ikea će imati i dodatan trošak za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, dok će za odobrenje studije utjecaja na okoliš, koja još nije u proceduri, trebati barem šest mjeseci. Ikea se trebala početi graditi lani, pa, ako se želi ispoštovati rok za 2011., gradnja treba početi ove godine. Ukoliko ne bude tako, iz Ikee poručuju da neće odustati od izgradnje. Moguće da se otvaranje u Rugvici prolongira na 2012. Za kupnju 400.000 četvornih metara u Rugvici Šveđani su već potrošili 26 milijuna eura. Samo za gradnju prodajnog centra na 30.000 četvornih metara treba im još 50 milijuna eura. Najveće ulaganje od 250 milijuna eura odnosi se na trgovački centar na 230.000 m2 koji će imati ukupno 250 trgovina za najam. http://danas.net.hr/novac/page/2010/03/18/0207006.html sesvecan March 19th, 2010, 03:50 PM ovi sci rastu ko gljive poslje kise! gradi se u rugvici mozda zbog toga jer je blize prema sisku i istocnom kraju gdje tako nesto jos ne postoji, al naravno da se necu od zagreba maknuti jer su shopping centri u zg uvjek dobro pohodani (po njihovim izvorima) ElUsurpador March 19th, 2010, 04:45 PM S tom lokacijom pucaju na cijelu regiju, i izvan granica HR. Vidjet ćeš kad bosanci navale :lol: Troopchina March 19th, 2010, 04:45 PM Koja brutala, 40% veći od Westgatea i u još većoj vukojebini. Sad čekam Trevora da popljuje.:lol: Al ima čovjek pravo, kud baš tamo. Ovo bi super pasalo na Radničkoj odmah do Domovinskog mosta, al možda ovi market istraživači znaju nekaj kaj mi ne znamo.:nuts: I nisam nešto oduševljen vanjskim izgledom, ali veličina ga spašava, pa će definitivno izgledati impresivno.:bow: Zato što je Ikea već 15 godina pokušavala doć u ZG ali nisu mogli nać parcelu od 450,000 m2 po normalnoj cijeni. Kod nas su rascjepkane parcele i nesređena gruntovnica s katastrom i jako je teško okrupniti male posjede. Lokacija je odlična, na petlji Zagreb Istok, cijeli istočni dio grada (koji usput rečeno ima čak nešto više stanovnika nego zapad) nema veliki shop centar a sama Ikea je zanimljiva svima u krugu 200 kilometara jer se ne kupuje namještaj svaki dan pa da ti mora biti pred nosom sesvecan March 19th, 2010, 05:20 PM Zato što je Ikea već 15 godina pokušavala doć u ZG ali nisu mogli nać parcelu od 450,000 m2 po normalnoj cijeni. Kod nas su rascjepkane parcele i nesređena gruntovnica s katastrom i jako je teško okrupniti male posjede. Lokacija je odlična, na petlji Zagreb Istok, cijeli istočni dio grada (koji usput rečeno ima čak nešto više stanovnika nego zapad) nema veliki shop centar a sama Ikea je zanimljiva svima u krugu 200 kilometara jer se ne kupuje namještaj svaki dan pa da ti mora biti pred nosom ali malo i steta sto nisu ikeju na istocni dio slavonske postavili ili bar u blizinu. tam ima vec neke robne kuce za namjestaj i medjutim bi se istocni dio zagreba malo popunio. ali i tako, ne placamo nista al dobivamo nova radna mjesta, porez itd. sve u svemu plus ispod crte! imali ko informacije u vezi sa onom sc'u u zitnjaku? Sarcastic Saracen March 19th, 2010, 06:20 PM S tom lokacijom pucaju na cijelu regiju, i izvan granica HR. Vidjet ćeš kad bosanci navale :lol: Ma šta bosanci, Turci! Kad se vraćaju doma iz Švabije, obavezno stati u Hrvatskoj za šoping, jerbo takav wunderbar u švabiji nema.:lol: Sarcastic Saracen March 19th, 2010, 06:40 PM Zato što je Ikea već 15 godina pokušavala doć u ZG ali nisu mogli nać parcelu od 450,000 m2 po normalnoj cijeni. Kod nas su rascjepkane parcele i nesređena gruntovnica s katastrom i jako je teško okrupniti male posjede. Lokacija je odlična, na petlji Zagreb Istok, cijeli istočni dio grada (koji usput rečeno ima čak nešto više stanovnika nego zapad) nema veliki shop centar a sama Ikea je zanimljiva svima u krugu 200 kilometara jer se ne kupuje namještaj svaki dan pa da ti mora biti pred nosom Ne dovodim ja u pitanje opravdanost lokacije, kao što rekoh za to postoji istraživanje tržišta i ostali ozbiljni čimbenici koje je IKEA bez sumnje i više nego dobro ispitala. Meni je žao što nije u samome gradu zbog popunjavanja onih ogromnih rupa uz nove avenije i rušenja baraka i potleušica. fido54 March 19th, 2010, 07:45 PM Jedva čekam Ikeu! Joj al mislim da ti Ikea nikad nije u gradu-prevelika je... Samo da jadni Westgate ne propadne, skroz je dobar al izgleda nikako na zelenu granu.Jednostavno moraju uvest dućane kojih još nema, i to velike...e da je H&M...bili bi duplo puniji coki March 20th, 2010, 12:36 AM Zato što je Ikea već 15 godina pokušavala doć u ZG ali nisu mogli nać parcelu od 450,000 m2 po normalnoj cijeni. Kod nas su rascjepkane parcele i nesređena gruntovnica s katastrom i jako je teško okrupniti male posjede. Lokacija je odlična, na petlji Zagreb Istok, cijeli istočni dio grada (koji usput rečeno ima čak nešto više stanovnika nego zapad) nema veliki shop centar a sama Ikea je zanimljiva svima u krugu 200 kilometara jer se ne kupuje namještaj svaki dan pa da ti mora biti pred nosom Ima. Nije velik, ali je novi - Garden Mall. I zjapi prazan. Jer nitko u njega ne ide. A on ipak ima raznovrsniju ponudu nego što će je imati Ikea. Sarcastic Saracen March 20th, 2010, 01:03 AM IKEA će biti u sklopu najvećeg šoping centra u Hrvatskoj sa preko 320 trgovina. Gdje ćeš raznovrsnije ponude.:nuts: kutinA March 20th, 2010, 07:14 PM Ta IKEA bi trebala biti negdje između Ivanića i Dugog Sela uz autocestu? :cheers: coki March 20th, 2010, 07:17 PM ^^ Ma znam, ali ako nitko ne ide niti u ovaj postojeći, neće niti u Ikeu, imala ona 32 ili 3200 trgovina. Sarcastic Saracen March 20th, 2010, 07:25 PM Investitori gledaju da povrate investiciju kroz par desetljeća, neki su se čak pripremili da prvih godina budu u minusu, tak da valjda znaju što rade. Novinari napuhuju situaciju i ne kuže taj posao. Ne bi Švedi i Austrijanci i Mađari ulagali stotine milijuna eura sad u Supernovu, Arena centar i IKEU da ne razumiju tržište i da nemaju veće znanje od senzacija željnih tiskovina. Troopchina March 22nd, 2010, 11:44 AM Ne dovodim ja u pitanje opravdanost lokacije, kao što rekoh za to postoji istraživanje tržišta i ostali ozbiljni čimbenici koje je IKEA bez sumnje i više nego dobro ispitala. Meni je žao što nije u samome gradu zbog popunjavanja onih ogromnih rupa uz nove avenije i rušenja baraka i potleušica. Ovo se slažem. Potez uz Slavonsku od Heinzlove skroz do Sesveta je očajan. Trebalo bi Dioki premjestit, postala bi zona puno atraktivnija Trevor McPhee March 22nd, 2010, 11:59 AM Investitori gledaju da povrate investiciju kroz par desetljeća, neki su se čak pripremili da prvih godina budu u minusu, tak da valjda znaju što rade. Novinari napuhuju situaciju i ne kuže taj posao. Ne bi Švedi i Austrijanci i Mađari ulagali stotine milijuna eura sad u Supernovu, Arena centar i IKEU da ne razumiju tržište i da nemaju veće znanje od senzacija željnih tiskovina. Ja sam beš stekao dojam da mnogi investitori ulaze nepromišljeno, gotovo "fatalistički" u te investicije...onako, kao iz očaja. Kako drugačije i protumačiti projekte poput Supernove ili WestGatea? Supernova ide samo da može reći da je u ZG...puno bolje bi prošli da tu istu (ili malo manju) stvar naprave recimo u Puli ili nekom gradu koji još nema veći centar. Arena Centar ima logiku i gotovo sam siguran da će imati dobru prođu. Avenue Mall je jedna od najboljih investicija te vrste u HR i šire ako ne i najbolja. Jeste li ikad tamo vidjeli zatvoreni dućan ili poluprazan kafić? Kad god dođem tamo uvijek je gužva. Tajna uspjeha -1. LOKACIJA (malo je reći superiorna) 2. koncepcija (srednja veličina sa multipleksom) 3.arhitektura (pogled na grad i raskrižje...) Hugo Cross March 22nd, 2010, 12:24 PM Prebendarski Vrtovi, 7. ozujka 2010 http://i43.tinypic.com/whh8ra.jpg http://i42.tinypic.com/i5r5m9.jpg http://i44.tinypic.com/9zuk93.jpg http://i42.tinypic.com/2uogg7a.jpg http://i39.tinypic.com/2wfiyz6.jpg susjedni Kaptol Centar http://i41.tinypic.com/2ls5d1.jpg Pa jopet Prebendarski Vrtovi http://i42.tinypic.com/2rohu88.jpg http://i41.tinypic.com/23s8xsl.jpg http://i40.tinypic.com/fn9y0h.jpg http://i44.tinypic.com/nbvhw9.jpg :cheers: ^^Meni je ovo jako lijepo, ne znam što ga neki seru da se ne uklapa i da je ružno. Je, uz Trešnjevku i slična mjesta gdje grade zgrade jednu na drugoj tako da nema mjesta ni za nogostupe i parkirna mjesta i gradonačelnika koji to sve dopušta, struka je za jednu od najvećih katastrofa izabrala ovaj prelijepi trgovački centar koji je pristipačan i pješacima i vozačima i koji se vizualno odlično uklapa u prostor i nadopunjuje susjedne građevine. Toliko o vjerodostojnosti te struke.:lol: Morao sam ovo kvotati. Meni Prebendarski sjajno izgledaju i slažem se sa Sarkastičnim. :cheers: P.C.Dolabella March 22nd, 2010, 12:38 PM Sad se zove "Cascade" (da "cascade" :lol:). Prebendarski vrtovi (da "vrtovi" za ovo smeće) su postali podnaslov. MondoItaliaGallery March 22nd, 2010, 12:44 PM kako to da zavrse u 2011?? snupix March 22nd, 2010, 06:29 PM Saležm se, dobro izgleda i dobro se uklopilo. Tko ne vjeruje neka se sam prošeće i uvjerit će se. Ja imam zamjerke na koncept centra i unutrašnjost koja je skučenija od Importannea i potpuno besmislena po meni, ali to je druga priča. MasonicStage™ March 22nd, 2010, 11:24 PM meni izgleda savršeno :okay: još malo sredit okolne fasade i taj dio grada bu za 5+. Powers 1791 March 23rd, 2010, 01:11 AM Za to jednostavno nemam rijeci. Naravno u negativnom smislu. sesvecan March 23rd, 2010, 02:05 AM cascade su vazne za tkalcu. takvi projekti osiguravaju tkalci prezivljenje u vremenu shopping centara. s obzirom da se zagreb na sljeme siri ce kaptol centar i cascade do svojih bogatih klienta doci. o izgledu se da raspravljatii ali los nije nikako. kaptol mi je itekako postao pre miran. nekak je sve ljepo srijedjeno ali ima dana gdje nema ni zive duse na ulicama. stim se vrati zivot u stari zagreb. vidite samo kako okolne zgrade od ovoga profitiraju. flash royal March 24th, 2010, 12:14 PM http://http://i39.tinypic.com/156y0k1.jpg http://http://i43.tinypic.com/9lhge1.jpg http://http://i43.tinypic.com/qx1d2f.jpg http://http://i44.tinypic.com/1zd979w.jpg http://http://i40.tinypic.com/x4oo5e.jpg http://http://i43.tinypic.com/28qucr6.jpg http://http://i42.tinypic.com/34hexzs.jpg http://http://i43.tinypic.com/nwmum9.jpg http://http://i40.tinypic.com/nvdq1y.jpg evo vam još malo kad ga toliko volite:lol: Mordaunt-S March 24th, 2010, 03:08 PM Super slike. Trevor McPhee March 24th, 2010, 08:17 PM Ekipa, preksutra se otvara jedan ipak poseban shopping centar, ali i mnogo više od toga: http://aktualne.centrum.sk/domov/regiony/clanek.phtml?id=1204486 Pogledajte si video! poslušajte predstavnika irskog investitora što kaže o samom projektu. Nadam se da je to početak jednog drugog trenda. Nemjerljivo je koliko će taj kompleks podići sam grad i poboljšati njegove mogućnosti i perspektive na Ntu potenciju! Sjajan primjer suradnje urbanista, investitora, političara, gradskih vlasti...Samo riječi pohvale!:applause::applause: Trebalo bi milijun godina za takvo što u ZG. Jedino što imamo približno toliko dobro jest Avenue Mall... Sarcastic Saracen March 24th, 2010, 09:39 PM Početak trenda? Pa to je u Bratislavi, ne vidim tu ni početak ni kraj, pogotovo ne u odnosu sa Zagrebom. Meni se osobno arhitektura ne sviđa nešto posebno, jednoga dana kada se urede obale Save, Zagreb će dobiti vizualno puno dojmljiviji i kompleksniji centar od ovoga. Dakle, bitno je urediti obale Save, napraviti plan i to je to. Do sada kod nas nitko takvo nešto nije gradio jer i lokacija određuje arhitekturu i atraktivnost, a dosad se uglavnom gradi na obodima grada i u šoping zonama. Powers 1791 March 25th, 2010, 12:32 AM Ekipa, preksutra se otvara jedan ipak poseban shopping centar, ali i mnogo više od toga: http://aktualne.centrum.sk/domov/regiony/clanek.phtml?id=1204486 Pogledajte si video! poslušajte predstavnika irskog investitora što kaže o samom projektu. Nadam se da je to početak jednog drugog trenda. Nemjerljivo je koliko će taj kompleks podići sam grad i poboljšati njegove mogućnosti i perspektive na Ntu potenciju! Sjajan primjer suradnje urbanista, investitora, političara, gradskih vlasti...Samo riječi pohvale!:applause::applause: Trebalo bi milijun godina za takvo što u ZG. Jedino što imamo približno toliko dobro jest Avenue Mall... A importane centar si zaboravio. Mislim na onaj na Starcevicevom trgu. Meni osobno daleko najbolji shoping centar. flash royal March 26th, 2010, 12:44 PM Ljudi šta je sa Zagrebmall-om jel se to šta krenulo s tim projektom,tamo na križanju radničke i koledovčine Powers 1791 March 27th, 2010, 12:23 AM Ljudi šta je sa Zagrebmall-om jel se to šta krenulo s tim projektom,tamo na križanju radničke i koledovčine Keine anung. :cheers: Trevor McPhee March 27th, 2010, 12:37 AM A importane centar si zaboravio. Mislim na onaj na Starcevicevom trgu. Meni osobno daleko najbolji shoping centar. E vidiš, tu si u pravu. Zaboravio sam na importanne. I tu se desio, za Hrvatske prilike nevjerojatno dobar spoj javnog i privatnog u korist urbanizma i arhitekture a sve za kvalitetniji život zagrepčana. Zbog njega je zagrebački glavni kolodvor rijetko dobar "hauptbanhof" na području JI Europe. Zapravo najbolji, bez konkurencije. Dok Ljubljana ne realizira onaj svoj projekt. Thanks za podsjetnik! :cheers: flash royal March 27th, 2010, 12:58 AM Keine anung. :cheers: :ohno:jebiga ......neznam ti ja taj jezik Powers 1791 March 27th, 2010, 11:58 PM E vidiš, tu si u pravu. Zaboravio sam na importanne. I tu se desio, za Hrvatske prilike nevjerojatno dobar spoj javnog i privatnog u korist urbanizma i arhitekture a sve za kvalitetniji život zagrepčana. Zbog njega je zagrebački glavni kolodvor rijetko dobar "hauptbanhof" na području JI Europe. Zapravo najbolji, bez konkurencije. Dok Ljubljana ne realizira onaj svoj projekt. Thanks za podsjetnik! :cheers: Nema na cemu! Drago mi je da isto cijenis Importane Centar. I sve drugo kaj si napisal u vezi toga stoji. Rovinjac March 28th, 2010, 11:57 AM Super slike i centar!:cheers: Emperor Diocletian March 28th, 2010, 03:11 PM E vidiš, tu si u pravu. Zaboravio sam na importanne. I tu se desio, za Hrvatske prilike nevjerojatno dobar spoj javnog i privatnog u korist urbanizma i arhitekture a sve za kvalitetniji život zagrepčana. Zbog njega je zagrebački glavni kolodvor rijetko dobar "hauptbanhof" na području JI Europe. Zapravo najbolji, bez konkurencije. Dok Ljubljana ne realizira onaj svoj projekt. Thanks za podsjetnik! :cheers: Po mom mišljenju i Importanne galerija je odličan projekt, iako nije riječ o klasičnom shopping centru, već većinu prostora čine uredi. Zovko je očito u Kanadi skužio kako se radi posao. Slušao sam ga jednom u nekom intervjuu kako kaže da su za uspjeh takvog centra važne tri stvari: lokacija, lokacija i lokacija. Inače, mislim da je jako loše što su svi ostali trgovački centri izgrađeni na rubnim dijelovima, dok širi centar vapi za njima. Prvi investitor koji izgradi takav centar u Vukovarskoj između Savske i Držićeve, napravit će odličan posao jer je Vukovarska trenutno najvažnija gradska ulica. Jedan takav bi odlično sjeo preko puta Lisinskog, na onoj praznoj parceli. Ali očito je investitorima važnije uštedjeti nekoliko milijuna kuna na parceli, koju na rubnim dijelovima dobiju znanto jeftinije, nego imati centar na prvorazrednoj lokaciji, što im dugoročno donosi puno bolji promet. BosniaHerzegovina March 28th, 2010, 07:52 PM Cascade i Kapitol super izgledaju! TiborZG March 29th, 2010, 02:23 PM Ikea pred vratima Hrvatske: Skuplja se potrebna dokumentacija http://www.index.hr/images2/ikea.jpg Tekst: Z.Jagodić Foto: Ikea NAKON što je u listopadu 2009. godine otvoren jedan trgovački centar švedske Ikee u blizini Trsta, u mjestu Villesse, uskoro se planira otvaranje centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. S obzirom da se vjeruje da Hrvatska ima potencijala za više od jednog Ikeinog centra, najuspješnija švedska tvrtka koja se bavi prodajom namještaja, osim u blizini Zagreb, planira otvoriti i prodajni centar u Dalmaciji. Iako se spekuliralo da će to biti u Šibeniku, Ikein PR menadžer za Hrvatsku, Igor Štefanac nije želi otkriti u koji se dalmatinski grad Ikea planira doseliti. Prema Štefančevim riječima "projekt prve Ikea robne kuće i trgovačkog centra u Hrvatskoj, Zagreb Istok, kreće se u dobrom smjeru, a sukladno svim relevantnim nacionalnim zakonima i propisima." Štefanac je dodao kako je švedska tvrtka trenutačno u fazi dobivanja konačnog odobrenja na Prostorni plan od Hrvatske vlade i lokalnih vlasti te postizanja dogovora oko prometnog rješenja s Hrvatskim autocestama. "Tek kad dobijemo sva rješenja moći ćemo precizno odrediti datum početka radova i otvaranja Ikeinog trgovačkog centra i robne kuće u Hrvatskoj", rekao je Štefanac. Recesija nije utjecala na poslovanje ove švedske tvrtke pa Ikea planira potrošiti milijarde eura na otvaranje svojih dućana u ovome dijelu Europe. Ikeine trgovine bi se trebale otvoriti u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Ikeini planovi su otvaranje 3-4 prodavaonice u Srbiji, dvije u Hrvatskoj i jedne u Sloveniji, a nakon toga planiraju ulazak i na albansko tržište. http://www.index.hr/vijesti/clanak/ikea-pred-vratima-hrvatske-skuplja-se-potrebna-dokumentacija/483410.aspx 2Cooler March 29th, 2010, 03:04 PM cak 3-4 prodavaonice misle otvoriti u srbiji?? strategija im je jača strana vidim...lol bubach_hlubach March 29th, 2010, 03:27 PM ^^ Zakaj? Ocito misle otvarati broj centara proporcionalno broju stanovnika. Normalno da ce ih najvise biti u Srbiji, odnosno najmanje u Sloveniji. Ovaj odnos se u buducnosti mozda i promijeni, no za sad se ipak treba uzeti u obzir da Ikea prvi put ulazi u na ex YU trziste. Znas i sam da su Svedi dosta racionalniji od Austrijanaca. :D :cheers: Zanovijetalo March 29th, 2010, 03:39 PM Ma to ekipa iz Indexa navija za matičnu domovinu. Zapravo ne znam što je Ikea čekala do sada s dolaskom, i Srbija i Slovenija i Hrvatska imaju solidnu kupovnu moć u usporedbi sa zemljama u koje su ranije ušli. coki March 29th, 2010, 09:16 PM Ma to ekipa iz Indexa navija za matičnu domovinu. Zapravo ne znam što je Ikea čekala do sada s dolaskom, i Srbija i Slovenija i Hrvatska imaju solidnu kupovnu moć u usporedbi sa zemljama u koje su ranije ušli. Čekaj dok skupe lovu za podmititi sve one koje treba u te tri zemlje. Ipak to kod nas najviše košta. Sarcastic Saracen March 29th, 2010, 10:21 PM Čekaj dok skupe lovu za podmititi sve one koje treba u te tri zemlje. Ipak to kod nas najviše košta. To su već riješili, barem kod nas. fskobic March 29th, 2010, 11:09 PM Na net.hr-u slicna vijest za IKEAu, a tamo kazu da imaju informaciju da ce dalmatinska IKEA biti ''u neposrednoj blizini Splita'' (sto bi bilo i najlogicnije, jer je nekak na sredini Dalmacije, a i cijelo podrucje oko Splita sa svim Kastelima, Trogirom i slicno je, mislim, najgusce naseljeni dio Dalmacije). Uostalom, evo link (http://danas.net.hr/novac/page/2010/03/29/0765006.html) coki March 30th, 2010, 04:40 PM To su već riješili, barem kod nas. Ma znam da je sad riješeno, ali velim da nisu ranije ušli, bez obzira na kupovnu moć građana tih država, jer im je trebalo vremena da skupe lovu za mito i podmazivanje. :lol: Dublinac April 14th, 2010, 11:35 PM PREDSJEDNIK UDRUGE ZAKUPACA : 'King Cross je mrtav, a bit će ih još!' Nekad eldorado za trgovce, šoping-centri sada se pretvaraju u njihovu smrtonosnu klopku. Promet je drastično pao, cijene najma i dalje su visoke, a oni zbog strogih ugovora ne mogu van. Predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima Željko Jeger u razgovoru za tportal crnim je tonovima opisao trenutačnu situaciju Što se dešava u West Gateu? Je li uprava pristala na vaše zahtjeve za smanjenjem najamnine? U ponedjeljak prije Uskrsa, na jedan dan smo zatvorili 37 dućana da natjeramo upravu centra da s nama sjedne za stol. Nismo zvali medije, jer nismo željeli veliku pompu. Bojkot je djelomično uspio i sad oni važu kome će dati veći ili manji popust za najamnine. Naš zahtjev je, s kojim idemo i prema ostalim centrima, da najamnina ne bude fiksna, već da iznosi osam posto neto mjesečnog prometa. Mi nismo to izmislili, tako se radi u Europi, a kod nas to ne žele prihvatiti. Zakup se u West Gateu i dalje uglavnom ne plaća. Meni nije jasno kako centar uopće podmiruje sve svoje obaveze. Izgleda da su im sad sjele banke za vrat, jer su zakupcima došle na adresu prva upozorenja pred ovrhu. Što je s ugovorima za koje tvrdite da su robovlasnički, jer vam ne dopuštaju da bez velikih penala ne izađete iz centra? Zbog čega ste ih uopće potpisivali ako su nepovoljni? Priznajem da dio krivice snose i zakupci. Ali morate uzeti u obzir kontekst vremena. Prije nekoliko godina, promet je rastao. Imali ste jedno vrijeme samo King Cross. Svi su se tukli za prostor i bilo je važno samo ući u centar. Danas je kraj te priče. Konkurencija raste, sve je više kvadrata, a promet je drastično pao. Zbog toga sad tražimo da se omogući onima koji žele van iz centra da to mogu učiniti bez obeštećenja. Isto tako, da se onima koji ostaju ostavi otvorena mogućnost da izađu ako centar nikad ne proradi. Kao što je sad slučaj s West Gateom. Zakupci nisu odgovorni za rad centra, pa zbog čega bi s njim morali umrijeti? Spomenuli ste King Cross, kakvo je tamo stanje? To je gotova stvar. King Cross je sam po sebi mrtav. Ljudi izlaze vani iako je uprava spustila cijene najma. Ugovori mnogima ionako istječu pa ni ne traže pomoć. Zadnje sam čuo da se u jednom dijelu planira otvoriti dio sa salonima automobila, što nije loše, ali je totalno krivi trenutak. Ako ništa drugo, prenamijenit će ga u skladište. Za primjer, u Mađarskoj od 17 centar radi sedam. Deset njih je prvo pretvoreno u outlete, da bi zatim oni koji ni tako nisu mogli poslovati pretvoreni u skladište. Kod nas ima mnogo čudnih okolnosti. Investitori ulaze u projekte bez rezervne varijante. Koja je rezervna varijanta za West Gate? Ne zna nitko, a siguran sam, ni sami vlasnici. U što ćete pretvoriti više od 300 dućana? Kakva je situacija u ostalim šoping-centrima? Napuštaju li i njih zakupci? Realno je promet u branši pao od 2008. od 30 do 50 posto. Ni u jednom centru situacija nije bajna i u svakom trgovci izlaze van. Iz West Gatea se bježi preko noći. Ako uzmemo da je King Cross gotov, u ostalima je situacija tu negdje. Najgore stoje West Gate i outleti van Zagreba, jer jednostavno nema kupaca. Avenue Mall i City Center One su tu negdje iako je i njima zadnjih mjeseci bitno pao promet. Novi dio Cityja ja zovem 'mali West Gate', jer je prazan. Nakon njih idu svi ostali. Trenutačno kad se gleda Hrvatska najbolje radi trgovački centar Joker Željka Keruma u Splitu. Znam da nije popularno hvaliti Keruma, ali to govorim samo zato što takve informacije dobivam od svojih zakupaca. U Jokeru ja nemam trgovina. Njegova prednost je to što je jedini centar u gradu i što je, kad je krenuo u biznis, cijena najma bila od 12 do 18 eura po kvadratu. U Zagrebu za taj novac ne možete iznajmiti ni skladište. Kolike su cijene najma u Zagrebu? Za trgovački centar Arena u Laništu, koji se otvara ovu jesen, traže od 38 do 60 eura po kvadratu. To nije normalno! Ugovori koji se nude gori su od onih iz Avenue Malla i City Centera zajedno. Ne mogu vam sve otkriti, ali evo, samo za primjer. Trgovcima se nude lokali bez zidova! Kad sam razgovarao s vlasnicima centra, rekao sam: ljudi, vi prodajete zrak! Ali oni će imati problema s popunjenošću, jer smo se mi sad opametili. Koliko znam, dosad nije iznajmljeno ni pola lokala, a tako će biti do otvaranja. Mogu li opstati u relativno uskom krugu čak tri velika šoping-centra kao što su Arena, Avenue Mall i City Center, uz najave da će se u Zagrebu graditi još centara? Kad se otvori Lanište, on će uzeti dio prometa Avenue Mallu i Cityju, a West Gate će umrijeti. Novi centar uzet će taman onaj limit koji nam sada drži glavu iznad vode u Mallu i Cityju. Tada nam neće preostati ništa drugo nego da iz jednog od ta tri centra izađemo van. Iz kojeg, to ćemo vidjeti. Kad udruga odluči izaći van i u centru se zatvori odjednom 30-ak dućana, taj centar je gotov. Ovo nisu prijetnje, već realnost. Nitko nas ne želi slušati, a do toga će brzo doći. Svima je jasno da u Zagrebu više nema mjesta za nove objekte. Drukčije govore samo neki lobiji kojima to odgovara. Kupovna moć kod nas ne može se uspoređivati s onom na Zapadu. Netko bi trebao reagirati i zaustaviti tu priču. Jeste li se možda obraćali za pomoć ministarstvu gospodarstva ili obrtničkoj komori? Ne. Još ne želimo. Kad se politika bude željela umiješati, umiješat će se sama. Iako mi nije jasno da dosad nije bilo nikakve reakcije iz te dvije institucije. Je li moguće da to nikoga ne zanima. Udruga broji 85 članova koji zapošljavaju oko šest tisuća ljudi. Dosad nije bilo masovnih otpuštanja, ali ako se ovako nastavi, i do toga će doći vrlo brzo. Hoćete li ponovo zatvarati trgovine u West Gateu, što planirate? Trenutačno je status quo. Zadnje su nam poručili da ne žele pregovarati s udrugom. Važemo tri opcije. Prva je da ponovo zatvorimo dućane na dulji period i pozovemo medije. To je onda rat i više nema odstupanja. Druga varijantaje da ih ipak uspijemo dovesti za stol i da onda vidimo što se može učiniti pa možda i mi nešto popustimo. Zadnja je da svi zakupci pojedinačno podignu tužbe. Osim u West Gateu, do dizanja tužbi može doći i u ostalim centrima. I ekipa koja vodi City Center teška je za pregovaranje. Sebi je umislila da je bogom dana te da nikad neće slabo raditi. Na osnovi čega ćete podignuti tužbe? Oni također i vas mogu tužiti, jer trgovci ne plaćaju najamninu? Istina. Mi ćemo ih tužiti zbog promijenjenih poslovnih okolnosti. Mnogo toga se obećavalo što nije napravljeno. West Gate je dosta dugo u svojim planovima imao Ikeu. Danas se Ikea spominje na nekoliko lokacija, a istina je da neće doći još dvije godine. Isto se najavljuje i H&M, ali on neće spasiti situaciju. Nama je dosta da samo jedna tužba prođe i onda će sve po inerciji biti prihvaćene u našu korist. Trevor McPhee April 15th, 2010, 12:24 AM ^^ Sve to smo odavno predvidjeli na ovom forumu. Jedini sh. centri koji će opstati su CC One i prije svih West Gate (koji je uvijek pun, doduše kafići i kina , ali ipak...) Kad smo tako proročanski raspoloženi evo vam još jedan hint: Počnite Kupovati. Uskoro, brže nego se nadate dolazi vrijeme hiperinflacije (u eurima,ne samo kunama). Vi malo stariji sjećate se kako se preživljava u takvim uvjetima... Kroz koju godinu nemojte reći da vas nisam upozorio:) Aj živjeli:cheers: |