View Full Version : [Budapest] Metro 2

Pages : 1 [2]

Sieg
August 4th, 2010, 02:50 PM
Pl. ezért.
http://www.ingatlanmagazin.com/pictures/7/7/5/9/1/77591_ck.jpg

vs

http://londontravelogue.files.wordpress.com/2009/06/london_underground.jpg

Ergonómiailag láthatóan semmit nem feccöltek a budapesti metróba, kétoldalt lóca felfüggeszte, kicsit kipárnázva, hogy kinézzen valahogy. A lehető legpuritánabb, ami nem baj, ha ezen VALÓBAN lehet spórolni.

Az ajtók kialakításának igénytelenségét meg hagy ne ecseteljem (ami miatt szűken fér el az alagútban a kocsi)
Még mindig nem látom a különbséget (leszámítva talán az ablakok fölötti kijelzőket, ha jól látom, hogy azok). A pesti metrón viszont meg van osztva a központi kapaszkodó, ami alap, és a másikon nincs. A székek karfái egy tömegek által használt vonaton túlzások. Még mindig nem értem, mi a gáz ezze.

RKC
August 5th, 2010, 10:41 AM
Az hogy találtál egy hiperszuper luxusmetrót, nem jelenti, hogy ez lenne a normális a világ napfényesebbik felén.

ez nem hiperszuper luxus, hanem egy régi londoni szerelvény (persze nem a legrégebbi). mondjuk ami londonban az átlag, az nekünk még nagyon sokáig elérhetetlen szinvonal lesz...

én csak a fröccsöntött műanyag üléseket képzelem nagyon kényelmetlennek, bár Qtya ezt megcáfolta. Mindenesetre látványra borzalmasak.

Kaposztakukac
August 5th, 2010, 11:43 AM
ez nem hiperszuper luxus, hanem egy régi londoni szerelvény (persze nem a legrégebbi). mondjuk ami londonban az átlag, az nekünk még nagyon sokáig elérhetetlen szinvonal lesz...

én csak a fröccsöntött műanyag üléseket képzelem nagyon kényelmetlennek, bár Qtya ezt megcáfolta. Mindenesetre látványra borzalmasak.

hogy mi? a londoni metró sok tekintetben a legelavultabb, legkényelmetlenebbek közé sorolható egész európában.

RKC
August 6th, 2010, 12:25 PM
hogy mi? a londoni metró sok tekintetben a legelavultabb, legkényelmetlenebbek közé sorolható egész európában.

:weird: hát ezzel nem értek egyet.

a tömegközlekedés általános állapotáról beszéltem amikor a londoni átlagot említettem

Kaposztakukac
August 6th, 2010, 12:52 PM
:weird: hát ezzel nem értek egyet.

a tömegközlekedés általános állapotáról beszéltem amikor a londoni átlagot említettem

a londoni metróhálózat nagyon szerteágazó, sok helyre el lehet vele jutni, de maga a technika nagyon nagyon elavult. az alagutak keresztmetszete túl kicsi, nem megfelelő a szellőzés, stb. persze most a régi vonalakról van szó.

spag85
August 7th, 2010, 01:52 PM
Mondjuk azért azt nem értem, hogy kialakításában miért is szar ez a metró, vagy miért puritánabb, mint a többi? Szerintem tök ugyanolyan, mint bármelyik modern metró, én semmilyen különbséget látok. A műszakiakról nyilván nem tudok nyilatkozni.

Például a fékrendszere nem felel meg az alapvető biztonsági elvárásoknak és egyben a magyar szabványnak, és ez nem az egyetlen probléma.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság határozata hosszasan sorolja, hogy például mi minden dokumentációt egyszerűen nem nyújtottak be, mert minek:

http://index.hu/assets/documents/belfold/hatarozat.pdf

RKC
August 9th, 2010, 11:02 AM
a londoni metróhálózat nagyon szerteágazó, sok helyre el lehet vele jutni, de maga a technika nagyon nagyon elavult. az alagutak keresztmetszete túl kicsi, nem megfelelő a szellőzés, stb. persze most a régi vonalakról van szó.
a légkondi beépítéssel valóban gondjaik vannak, de ez az ottani éghajlatnál nem okoz akkora gondot, ezen kívül nem tudok mást mondani ami elavult lenne, (alagút keresztmetszet nem tudom hogy lehet kicsi - nem fér át a metró? :D )
én inkább az egészről beszéltem, jegy-bérletrendszer, utastájékoztatás, megbízhatóság, kiterjedtség, vonalak közti átjárhatóság, járatsűrűség, szintbeli keresztezések problémájának száz évvel ezelőtti megoldása. Nincs HÉV-átjáróban tíz percig álldogálás a sorompó előtt... És akkor még nem beszéltünk a hypermodern overground rendszerről, valamint a rendes vasút tömegközlekedési szerepéről, ami gyakorlatilag egész dél-Londont kiszolgálja. Meg persze van DLR, meg millió busz is ami szintén teljesen más színvonalon működik, csak nézz meg egy buszmegállót, azon a plakáton ott minden információt megtalál bárki, nemcsak az ott megálló buszról, hanem az egész környék hálózatáról, átszállási kapcsolatokról, miegymás. A buszmegállóban megtervezheted az egész utadat, ha nem akarsz metrózni és így még a bérlet is feleannyiba kerül.

http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/questions/london/images/augusst/busstop.jpg
a digitális kijelzőről nem is beszélve
http://www.sketharaman.com/blog/wp-content/uploads/2008/06/London04_BusStop_400w.png
én fél évig tömegközlekedtem londonban de semmi elavultat nem találtam benne. inkább megevett a sárga irígység

AcidMan
August 9th, 2010, 11:26 AM
Pl. ezért.
http://www.ingatlanmagazin.com/pictures/7/7/5/9/1/77591_ck.jpg

vs

http://londontravelogue.files.wordpress.com/2009/06/london_underground.jpg

Láthatóan a budapestiben több lesz az állóhely, ami a kapacitást növeli. NIncs ezzel semmi baj.

Qtya
August 9th, 2010, 11:36 AM
Láthatóan a budapestiben több lesz az állóhely, ami a kapacitást növeli. NIncs ezzel semmi baj.

Most már egyre kevésbé vagyok biztos benne, hogy maradnak az ALSTOM-ök...

Alstom-ügy: Manipulálták a külföldi teszteket -állítja egy metróvezető

A BKV-figyelő 2010 februárja óta foglalkozik kiemelten az Alstom Metropolis szerelvényeivel. Nálunk olvashattatok először az metrószerelvények hibáiról és a szerződés visszásságairól, az Alstom-botrány is itt kezdett el kirobbanni. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk szólal meg először egy BKV-s a botránnyal kapcsolatban. Az alábbiakban tehát egy, az Alstom szerelvényét igencsak ismerő metróvezetővel beszélgetünk a Metropolisok ismert és eddig titkolt hibáiról, a szerződés hiányosságairól, a próbafutásról és a magyar szabályozásról. Ezek mellett arról is szó lesz, hogy sok metrós alig várja, hogy a hatóság előtt nyíltan beszélhessen a hibákról és a visszásságokról. Ők azok, akik eddig nem mertek nyilatkozni, mert titoktartás köti őket, és rendszeresen fenyegetéseket is kapnak.

Az elmúlt hónapokban a BKV-figyelőnél jobban talán egyik internetes portál sem foglalkozott jobban az Alstom témával. Mit gondolsz róla, hasznos, hogy felszínre kerültek a hibák?

Mindenképpen hasznos, hogy a köz tudomására jutottak olyan tények, amelyek szőnyeg alá söprése a jövőben óriási gondokat okozhattak volna a fővárosi közösségi közlekedésben. Ha a biztonságra gondolok, ugyan ki ültetné családtagjait nyugodt szívvel olyan járműre, ami a már hivatalosan is felsorolt hibák miatt nem felel meg a közlekedés elvárásainak? Nem utolsó soron közpénzről van szó. Tehát a tiédről, az enyémről és mindenkiéről ebben az országban.

A BKV tagadja, én úgy tudom, hogy a februári nyílt levelem elküldésének másnapján egy tucat Alstomos és BKV-s mérnök jelent meg a kocsiszínben, és napokon belül olyan hibákat orvosoltak, amit a BKV addig hiába jelzett. Hogy történt ez valójában?

Akkoriban már érezhető volt a botrány szaga. Mindenkit szorított a forgalombaállás határideje. Nyílt leveled detonátorként hatott. A nyilvánosságnak tagadhatatlanul nagy motiváló ereje van. Közrejátszhatott az is, hogy a frissen felszínre került végkielégítési és korrupciós esetek miatt a BKV amúgy is a figyelem középpontjába került. Több tucatnyian talán nem vetették magukat a kocsiszínre, de egy ideig úgy tűnt, végre sarkára áll a BKV és felébred az Alstom is.

...

http://bkvfigyelo.hu/2010/08/09/alstom-ugy-nem-vette-komolyan-a-hibakat-az-alstom-allitja-a-metrovezeto/

(HUN)RoGeR
August 9th, 2010, 11:37 AM
^^

Nekem a fényforrások mennyisége.
Tudom, a két kép alapján nem összehasonlítható (ISO, rekesz, záridő, fehéregyensúly egyaránt különbözhet), de az alsó képen jóval több a fényforrás.

Qtya
August 9th, 2010, 11:38 AM
Fék!

A jobboldal szerint műszaki kérdés, hogy az Alstom típusengedély híján nem szállíthat metrószerelvényeket Budapestnek. A főváros vezetése viszont tudatos gáncsot sejt az ügy hátterében, de úgy hiszik, még nincs veszve minden.

Elbizakodottá vált az Alstom, meg volt győződve arról, hogy előbb-utóbb kilobbizza a derogációt a magyar műszaki előírásoktól eltérő, ugyanakkor a világ több nagyvárosában futó Metropolis metrószerelvényeire, ám tévedett. Talán ebben az egy mondatban még egyetért Demszky Gábor főpolgármester környezete és a Fővárosi Közgyűlésben helyet foglaló jobboldali ellenzék. Abban azonban már éles a nézetkülönbség, hogy mi is van az események hátterében. A vájtfülűek már hónapok óta tudhatták, hogy drasztikus megoldással zárulhat a BKV és az Alstom közötti metrókocsi-szerződés (lásd a keretes írást), hiszen a BKV, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), illetve jobboldali politikusok is egyre intenzívebben kommunikáltak a szállító késedelméről, a járművek hibáiról, s általában a szerződés tarthatatlanságáról. Június 3-án pedig egy jobboldali előterjesztés után a Fővárosi Közgyűlés határozatban utasította a BKV-t, hogy amennyiben a már kétéves csúszásban lévő Alstom július 31-ig sem szerzi be a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) a végleges típusengedélyt, akkor kezdeményezze a szerződés felbontását. Nos, nem szerezte be, egy nappal a határidő lejárta előtt az NKH úgy határozott, hogy nem adható ki az engedély. A hatóság élén június 15-én volt váltás, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Horváth Zsolt Csabát leváltotta az elnöki posztról, s arra Sárdi Erikát nevezte ki.

Úgy tudjuk, az Alstom a kialakult helyzet megoldására tárgyalásokat kezdeményezett a Városházán ellenzékben levő Fidesszel. A pártot az augusztus 5-én kezdődő egyeztetéseken György István képviseli, akire jobboldali győzelem esetén a városüzemeltetés irányítása vár Budapesten. Ő úgy véli, nem történt más, mint hogy az Alstom kocsijai elbuktak egy hatósági engedélyeztetési eljáráson, tehát nem politikai, hanem műszaki problémáról van szó, és nem a magyar előírások túl szigorúak, hanem olyan metrók kellenek Budapestnek, amelyek képesek megállni. Ami pedig a folytatást illeti, a „hogyan továbbról” az Európai Bizottság illetékeseivel kell egyeztetni, de a felmondás nem okozza feltétlenül a 4-es metró támogatásának elvesztését.

Vitézy Dávid, a VEKE elnökségi tagja szerint a szerződés felbontása maradt az egyetlen út. Az Alstom a mostani fékrendszerével pályázott, a szerződéses összegből nem szeretné ezt módosítani; egy ilyen átalakítás egyébként is éveket venne igénybe. „Ám eleve nem csak a fékrendszerrel voltak problémák. Döbbenetesen hosszú az NKH hibalistája, áramellátási, tűzvédelmi, érintésvédelmi hibák, hiányzó engedélyek, illetve ezernyi egyéb probléma akadt, ilyen műszaki felkészültséggel egy kolbászsütő sem nyithat ki” – mutat rá Vitézy Dávid.

A cikk további részletei a Figyelő 2010/31-ik számában találhatók, vagy előfizetői hozzáféréssel olvashatók.

http://www.fn.hu/hetilap/20100803/fek/

AcidMan
August 9th, 2010, 11:51 AM
Most már egyre kevésbé vagyok biztos benne, hogy maradnak az ALSTOM-ök...

Nekem tökmindegy, csak "lassan" pontot kéne tenni a végére. Megpróbálok pozitívumot találni, akárhogy' is végződik...

Windblower
August 9th, 2010, 01:58 PM
^^ Megpróbálok pozitívumot találni, akárhogy' is végződik...

Nem lesz könnyű. Köztudott, hogy a pesszimisták nem mások, mint a jól értesült optimisták :lol:

:cheers:
WB

venom6
August 10th, 2010, 12:42 PM
Fellebbezett az Alstom
Az Alstom Transport 2010. augusztus 10-én elindította az NKH azon döntése elleni fellebbezési eljárást, amelyben a hatóság visszautasította a budapesti 2-es metróvonalra gyártott új metrószerelvények típusengedélyének kiadását, áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint arról beszámoltunk, az elutasítás legfőbb oka a járművek fékrendszerével volt kapcsolatos. Habár az Alstom szerint a kötöttpályás járművein található modern fékrendszer megfelel a legszigorúbb nemzetközi és Európai Uniós előírásoknak, a magyar OVSZ vonatkozó előírásainak nem felel meg.
hirdetés

Hivatalos fellebbezésében az Alstom Transport megnevezi azon nemzetközi nagyvárosokat, amelyek olyan Metropolis metrószerelvényeket üzemeltetnek vagy rendeltek az Alstom Transport-tól, amelyek fék architektúrája ugyanolyan, mint a Budapest számára gyártott Metropolis metrószerelvények fékberendezése. Ezen városok többek között a következők: Szingapúr (ahol az Alstom építette a világ legnagyobb, teljesen automata metróvonalát), Shanghai, Barcelona és Isztambul.

A Budapesti Közlekedési Vállalat azon bejelentésével kapcsolatban, amely szerint a társaság vizsgálja a szerződés felmondásának lehetőségeit, valamint jogi és pénzügyi következményeit, az Alstom álláspontja az, hogy a szerződés BKV Zrt. általi felmondásának körülményei nem állnak fenn.

http://index.hu/belfold/budapest/2010/08/10/fellebbezett_az_alstom/

RawLee
August 10th, 2010, 03:06 PM
Mint arról beszámoltunk, az elutasítás legfőbb oka a járművek fékrendszerével volt kapcsolatos. Habár az Alstom szerint a kötöttpályás járművein található modern fékrendszer megfelel a legszigorúbb nemzetközi és Európai Uniós előírásoknak, a magyar OVSZ vonatkozó előírásainak nem felel meg.

Elég érdekes a felfogásuk. THIS IS HUNGARY, és a magyar szabvány a mérvadó.

venom6
August 10th, 2010, 09:33 PM
Találtam egy aranyos kis Bombardier reklámfilmet :)

cnhH78d5Kpw

Kaposztakukac
August 11th, 2010, 09:31 PM
Elég érdekes a felfogásuk. THIS IS HUNGARY, és a magyar szabvány a mérvadó.

ez az érvelésük amúgy engem is meghökkentett.

Qtya
August 12th, 2010, 01:22 PM
Elkaszálják-e az Alstom-szerződéseket?

Elkészítette a metrókocsikról szóló megállapodások jogi vizsgálatát a BKV – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Közgyűlés június 3-án bízta meg a közlekedési vállalatot, hogy tárja föl a megállapodások megszűnésének lehetőségét 2010. július 31-ig. Késedelmes teljesítés esetére pedig felszólította a vezérigazgatót, hogy szüntesse meg a szerződéseket, ha az Alstomnak nem sikerül beszereznie a végleges típusengedélyeket ugyanezzel a határidővel. A hivatal szerint a dátumok egybeesése miatt a döntés részben ellentmond egymásnak.

A közlemény szerint a vizsgálat rámutatott arra is, hogy a 2-es és a 4-es metró szerelvényeiről szóló szerződéseket teljesen külön kell kezelni, hiszen az Nemzeti Közlekedési Hatóság július 30-án csak a piros vonalra szánt kocsik engedélyét utasította el, főképp a fékrendszer hibáira hivatkozva. Ráadásul az épülő vonalra szánt vonatok típusengedélyéhez az Alstom még pótolhatja a hiányt október 31-ig. Így a két megállapodás megszüntetésének más-más következményei lehetnek – írja a hivatal.

Az uniós támogatás határideje miatt is problémás a 4-esre szánt szerelvények szerződésének felmondása, mert egy új beszerzés esetén a teljes költség a magyar államra és a fővárosra szállhat. Emiatt fontos a kormány álláspontjának ismerete is, ami miatt Demszky Gábor főpolgármester kéri Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter véleményét.

A vizsgálat szerint két választási lehetőség van. Az egyikben a BKV felmondja a 2-es szerelvényekre kötött szerződést és újratárgyalja a 4-es metróét, majd az előbbire új közbeszerzést ír ki. A másik alapján, hagynák az Alstomnak, hogy a BKV segítségével tovább küzdjön a végleges típusengedélyért, annak jogerős elfogadásáig, vagy esetleges elutasításáig. A Fővárosi Közgyűlés augusztus 26-án tárgyal a kérdésről – tájékoztat a közlemény.

Forrás: MTI

http://www.hir24.hu/belfold/118301/elkaszaljak-e-az-alstom-szerzodeseket.html

venom6
August 27th, 2010, 03:34 PM
Budapest | Magyarország — Továbbra sincs döntés az Alstom metrók ügyében. A Fővárosi Közgyűlés utolsó ülésén nem vette napirendre az esetet, azt az új városvezetésre hagyta. A metrókocsikkal kapcsolatban biztos forgatókönyvet még nem lehet tudni, de várhatóan két megoldás közül dönthetnek a képviselők: maradnak a kocsik, vállalva ezzel az esetleges műszaki hibákat (természetesen a fékrendszert ekkor is javítani kell), vagy hosszú pereskedés árán felmondják a szerződést. Dr. György Istán a FIDESZ frakcióvezető-helyettese (akit Tarlós István győzelme esetén a terület felelősének neveznek ki) korábban úgy nyilatkozott, hogy a két éves késés miatt a metrószerződés egyértelműen felmondható, ahogy ezt már a Fővárosi Közgyűlés is kimondta júniusban, a FIDESZ pedig ehhez tartja magát.

Forrás: Indóház

Fron
August 31st, 2010, 05:37 PM
MQ-gTSIX2Wo

Qtya
September 2nd, 2010, 02:03 AM
Alstom Varsóban...

Spanyolok Varsóban?
...

Az Alstom bár ajánlatot adott be, végül nem felelt meg a kiírás valamelyik pontjának, így szinte biztos, hogy elbúcsúzhat az újabb a varsói rendeléstől. Varsó eddigi legnagyobb metrókocsitenderében tehát egyelőre tehát a spanyol-baszk CAF áll nyerésre. (sajnos pont róla nem találtam rajzot)

---

kommentek:

tom-a-hawk 2010.08.31. 17:15:38

nemi pontositas:

...

3. az Alstom nem adott be ajanlatot, csak egy levelet kuldott, hogy a kiiras miert rossz. Igy (szerencsere :) nem vesznek reszt a versenyben.

Udv Varsobol :)
t.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.08.31. 18:08:17

@tom-a-hawk:

..

A szerencsére megjegyzést megköszönném, ha kifejtenéd, és örülnék, ha dobnál egy mélt.

tom-a-hawk 2010.09.01. 13:09:26

@mestska, nyelv-esz

az Alstom mar gyartott kocsikat Varsonak, es...
1. oriasi korrupcios botrany lett a megrendelesbol (az akkori metrofonokot most helyeztek eljaras ala, talan elozetesben is van);
2. a szerelvenyek nem tul jok, a fo gond az, hogy a kerekek nagyon gyorsan kopnak es gyakran kell esztergara kuldeni oket (sokkal gyakrabban, mint az orosz kocsikat). Ez ugye potlast igenyel, koltseges, stb. Ezert nem is hivtak le az opciot annak idejen, hanem par eve a jol bevalt orosz kocsik ujabb verziojabol vasaroltak be;
3. a "jol sikerult budapesti projekt" (lol) - remelem, Varso elkeruli ezt a csapdat.

http://cities.blog.hu/2010/08/31/spanyolok_varsoban#more2259965

venom6
September 20th, 2010, 03:22 PM
Meglepő a nagy csend az Alstom körül. Tehát a választások eredménye után lesz előrelépés a kocsik ügyében?

Qtya
September 20th, 2010, 05:27 PM
Meglepő a nagy csend az Alstom körül. Tehát a választások eredménye után lesz előrelépés a kocsik ügyében?

Metrókocsik: akár novemberig is eltarthat az eljárás

2010. szeptember 20., hétfő, 17:20 Szerző: MTI
Akár november közepéig is elhúzódhat az Alstom metrókocsik ügyében a másodfokú hatósági eljárás; bár az Alstom augusztus 13-án beadta a fellebbezést, a hatóság szakértő bevonását rendelte el, a véleményezés ideje azonban nem számít bele a 30 napos határidőbe.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) az MTI megkeresésére hétfőn közölte, hogy az Alstom augusztus 13-án beadta a fellebbezéshez szükséges iratokat, a hatóság pedig augusztus 25-én megkezdte a másodfokú eljárást. A közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény szerint az elbírálásra az NKH-nak 30 napja van, így legkorábban szeptember 24-én születne határozat. Az NKH azonban külső szakértő bevonását kérte, a szakértői vélemény elkészítésének időtartama pedig - amely legfeljebb 30 nap lehet - nem számít bele az eljárás időtartamába. Így legkorábban csak október közepén születhet döntés az ügyben, a hatóság azonban - a törvény szerint - egyszer meghosszabbíthatja újabb 30 nappal az eljárást, ez esetben viszont csak novemberben lehet döntés az ügyben.

Az NKH tájékoztatása szerint amennyiben másodfokon sem engedélyezik a szabályok alóli mentességet az Alstomnak, úgy az ellen - mivel jogerős a döntés - már nem tudnak fellebbezni. Jogszabálysértésre hivatkozva azonban bírósági felülvizsgálatot kezdeményezhetnek, a döntés ellen viszont nincs helye fellebbezésnek. Az Alstom Transport az üggyel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte, továbbra is bíznak abban, hogy az NKH megadja a derogációt a Metropolis szerelvények fékrendszerére, és ezzel megadják a végleges típusengedélyt is. Ezzel kapcsolatban közölték, hogy a Metropolis szerelvények ugyanilyen fékrendszerrel működnek Szingapúrban, Sanghajban, Barcelonában és Isztambulban is. A három városban az Alstom közlése szerint összesen 1852 kocsi közlekedik azonos, a budapesti szerelvényekre szánt fékrendszerrel.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 30-án közölte, hogy nem adta meg a 2-es vonal szerelvényeire a végleges típusengedélyt a francia Alstomnak, a többi között a fékrendszer problémái miatt. Később kiderült, hogy nemcsak a fékekkel, hanem a járművet irányító szoftverrel is több probléma volt. Az Alstommal 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a négyes vonalra 114 millió euróért.

http://hvg.hu/itthon/20100920_alstom_metro_fek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2010_9_20

venom6
November 9th, 2010, 06:10 PM
Többször tárgyal a héten a 2-es és 4-es metró vonalára metrószerelvényeket gyártó Alstom nevű cég a metrókocsik engedélyezését korábban jogerősen megtagadó közlekedési hatósággal. Bár a cég ezt nem erősítette meg, egy az ügyet ismerő forrás szerint a tárgyalás arra utal, hogy a cég menteni próbálja a korábban kifogásolt szerelvényeket. A megállapodás jó lenne a fővárosnak is, amely milliárdokat kockáztat a szerelvényekről szóló szerződés felmondásával.

Az Alstom csütörtökön és pénteken is tárgyal a Nemzeti Közlekedési Hatósággal (NKH) arról, hogy hajlandók-e változtatásokat végezni az általuk gyártott metrókocsikon, amelyek nem kapták meg a hatóságtól az üzemeléshez szükséges engedélyt. Bár a hatóság októberben jogerősen is megtagadta a metrókocsik engedélyeztetését, így már elvileg nem foglalkozik az üggyel, a tárgyalásnak így is lehet haszna.

Akkor van miről tárgyalni, ha az Alstom hajlandó hozzányúlni a szerelvényekhez - mondta az [origo]-nak Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat szóvivője. Szűcs Somlyó szerint a fővárosnak mindenképpen érdeke, hogy a lehető legkisebb veszteséggel másszon ki a metrókocsik engedélyeztetésének elbukása miatt kialakult helyzetből. Budapestet akkor érné a legkisebb veszteség, ha az Alstom-kocsik valamilyen módon mégis megkapnák a szükséges engedélyt. A kocsik átalakítása nélkül azonban szó sem lehet arról, hogy a magyar metróvonalakon ezek a kocsik járjanak - mondta a szóvivő.

....

Folytatás itt:
http://www.origo.hu/itthon/20101109-drukkol-a-fovaros-az-alstomkocsik-atalakitasanak.html

Nyuszi
December 19th, 2010, 10:35 PM
Tarlós meg akar egyezni az Alstommal - 21:25

Az Alstommal meg fogunk egyezni - jelentette ki Tarlós István főpolgármester a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap este.
A főpolgármester szavai szerint "borzasztó" az a szerződés, amit az előző városvezetés kötött az Alstommal.

Beszámolt ugyanakkor arról, hogy a hétvégén volt egy konzultáció a kormány képviselőivel a miniszterelnök jelenlétében és "kétség kívül azt igazolják a számítások, hogy nagyobb kockázat folytatni egy pereskedést, semmint megegyezni, de a tárgyalóasztalnál azt hiszem, határozottnak kell lenni".

Jelezte: ha az Alstom kijavítja a metrókocsik hibáját és olyan minőségű szerelvényeket szállít, amelyek megkapják a szakhatósági engedélyt, "akkor de facto nem fogunk veszíteni" a szerződésen.

Az Alstommal 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért.

Az NKH október 18-án utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis fékjei ugyanolyan biztonságosak lennének, mintha a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna le.

A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhetett. Az előlegre, illetve a jóteljesítésre vonatkozó bankgaranciát a BKV már lehívta és bejelentette kötbérigényét. Ehhez azonban a BKV nem fér hozzá, mivel az Alstom egy francia bíróságon keresetet nyújtott be, mert szerinte a szerződés felbontása nem volt jogszerű, így a garanciák lehívása sem lehet az.

(MTI, Hír TV)

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=120665

venom6
February 14th, 2011, 09:58 PM
Maradnak az Alstom metrók?
Elmaradt a mára tervezett tárgyalás az Alstom és a Nemzeti közlekedési Hatóság között. A fővárosi bíróságon zajló közigazgatási per az NKH határozatának felülvizsgálatáról szól, de a Napi Gazdaság információja szerint a BKV és az Alstom megpróbál a háttérben megalkudni. A lap szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság is felülvizsgálhatja korábbi álláspontját, mert a vonatok fékrendszerének hatékonyságát több nemzetközi cég is bizonyította a magyar fél felé.

http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2011/02/110214_hirek/P1291973.JPG
A 2-es metró telepén jelenleg három Alstom-szerelvény várakozik

A Budapesti Közlekedési Központ közleményében jelezte, hogy az NKH és az Alstom vitájába nem tudnak beleszólni, de Budapesten továbbra is csak típusengedéllyel rendelkező szerelvény állhat forgalomba.

http://www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4367:maradnak-az-alstom-metrok&catid=22:hiroesszefoglalo&Itemid=32

venom6
February 14th, 2011, 09:59 PM
Megfelelő az Alstom-metrókocsik fékrendszere
Az Alstom egy független francia vasúti vizsgálószervezettel hitelesíttette a szerelvények fékrendszerét. Az eredmények szerint az bizonyítottan megfelel az uniós és nemzetközi szabványoknak.

A budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeit gyártó Alstom hitelesíttette a 2-es metróvonalra szánt Metropolis szerelvények fékrendszerét. Az Alstom közleménye szerint a rendszert egy független francia vasúti vizsgálószervezettel, a Certiferrel vizsgáltatta be. Az eredmények szerint a Metropolis fékrendszere bizonyítottan megfelel az uniós és nemzetközi szabványoknak is.

Hétfő délelőtt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és az Alstom között per kezdődött volna a típusengedélyek kiadását elutasító határozat ellen, de a két fél közösen úgy döntött, hogy szüneteltessék az eljárást. A francia gyártó ugyanis az ügy minél hamarabbi, tárgyalásos úton történő megoldása mellett elkötelezett.

Az NKH tavaly október 18-án utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis fékjei ugyanolyan biztonságosak lennének, mintha a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna őket. Október 20-án fel is bontották a metrókocsik gyártására és leszállítására vonatkozó szerződést.

http://mandiner.hu/cikk/20110214_megfelelo_az_alstom_metrokocsik_fekrendszere

RawLee
February 15th, 2011, 07:59 AM
Az eredmények szerint az bizonyítottan megfelel az uniós és nemzetközi szabványoknak.

Hú de értetlenek, mint egy hülye pi**a...a magyarnak nem felelnek meg, márpedig annak kéne elsősorban.

tersyxus
February 15th, 2011, 11:06 PM
magyarnak nem felelnek meg, márpedig annak kéne elsősorban.

Jaja, a minőségmenedzsment elsősorban a terméket megrendelő igényeinek kielégítéséről szól, nem arról, hogy begyűjtünk 15 féle hitelesítő tanúsítványt független cégektől.

venom6
February 16th, 2011, 10:34 AM
Egy vicces példa: Bemész egy Volkswagen szalonba és rendelsz egy új Passat-ot, metálkéket, full bőr beige belsővel. Előre kifizeted az autó 50%-át. Pár hónap múlva bejelentik, hogy további 4 hónapot kell várnod. Végül megérkezett az autód! Bemész a szalonba és látod, hogy metál rózsaszín a fényezés és fehér bőr belsővel csinálták meg. Azt mondod, hogy neked ez nem tetszik, nem így kérted, mire ők "Tegnap itt járt Dundika és egy hasonlót vitt el, nagyon boldog volt, sőt Kelemen Annának is tetszett"
De ekkor fel vagy háborodva, hogy téged az nem érdekel és kéred vissza a pénzt. Nem akarják vissza adni, mondván, hogy neked ez jó lesz úgyis! Megszokod idővel!

Mr.Mojo Risin
February 16th, 2011, 11:50 AM
Egy vicces példa: Bemész egy Volkswagen szalonba és rendelsz egy új Passat-ot, metálkéket, full bőr beige belsővel. Előre kifizeted az autó 50%-át. Pár hónap múlva bejelentik, hogy további 4 hónapot kell várnod. Végül megérkezett az autód! Bemész a szalonba és látod, hogy metál rózsaszín a fényezés és fehér bőr belsővel csinálták meg. Azt mondod, hogy neked ez nem tetszik, nem így kérted, mire ők "Tegnap itt járt Dundika és egy hasonlót vitt el, nagyon boldog volt, sőt Kelemen Annának is tetszett"
De ekkor fel vagy háborodva, hogy téged az nem érdekel és kéred vissza a pénzt. Nem akarják vissza adni, mondván, hogy neked ez jó lesz úgyis! Megszokod idővel!

Pedig sajnos ebből kell kihozni a 2-es metró állományát ez már biztos. És minél hamarabb. Az Alstomot pedig egy életre elfelejteni Magyarországon.

RKC
February 17th, 2011, 01:37 PM
pontosan. leszarom, hogy magyar szabályozás vagy úniós (egyáltalán, miért különbözik?), működjön az a kurva vészfék vagy mi volt a gond, azán küldjék őket.

ez a faszméregetés nagyon nevetséges. bibibí a mi szabályozásunk még bonyolultabb. basszák meg a szabályozásukat, ha máshol jó legyen már nekünk is jó, mi szartuk a spanyolviaszt vagy mi a tököm?

működik az a vonat? nem? csinálják meg! megcsinálták? ide velük.
aztán majd el lehet őket felejteni ha ettől jobban érezzük magunkat

BND
February 17th, 2011, 03:22 PM
Ezt a szabályzás dolgot nem értem. Autóknál úgy van, hogy ha valamely EU tagállamban forgalomba hozták, akkor azt Magyarországon is forgalomba lehet hozni. A Passatnak is valószínűleg német típusbizonyítványa van, de attól még kaphat magyar rendszámot. Vonatok esetében ezek szerint nem így van.

blogen_
February 17th, 2011, 03:28 PM
Ezt a szabályzás dolgot nem értem. Autóknál úgy van, hogy ha valamely EU tagállamban forgalomba hozták, akkor azt Magyarországon is forgalomba lehet hozni. A Passatnak is valószínűleg német típusbizonyítványa van, de attól még kaphat magyar rendszámot. Vonatok esetében ezek szerint nem így van.

Nincs egységes vasúti szabvány, mivel nincs egységes vasúti hálózat Európában és nem is lesz soha, mivel olyan irdatlan pénzbe kerülne átépíteni fél Európában a vasutakat, hogy soha senki nem fogja egységesíteni. Egyedül az elvi átjárhatóságról gondoskodik szabályozás, az adminisztratív akadályok lebontásáról a szolgáltatások szabad áramlása előtt.

batman08
March 9th, 2011, 03:25 PM
Stadionok

http://img641.imageshack.us/img641/8181/picture061lx.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/1389/picture062um.jpg

http://img202.imageshack.us/img202/2922/picture063u.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/4392/picture064f.jpg

Deák Ferenc tér

http://img12.imageshack.us/img12/8444/picture066ky.jpg

Qtya
May 5th, 2011, 02:22 PM
Tarlós elképedve hallgatta az Alstom vádjait

2011.05.05. 09:41 - Tenczer Gábor
Tévesek voltak azok a várakozások, miszerint a főváros hamarosan megállapodik az Alstommal a metrókocsik elakadt leszállításáról: a szerdai franciországi Alstom-BKV-perben a cég újra összeesküvéssel vádolta meg a magyar felet. Ennek lényege: a BKV és a magyar hatóságok tudatosan nem működtek együtt az Alstommal, hogy megtorpedózzák és az oroszok kezére játsszák a 65 milliárdos bizniszt. Első fokon a BKV már decemberben elbukta a pert, döntés másodfokon jövő hónapban lehet.

A teljes városvezetés elképedéssel hallgatja az Alstom képviselőit az előző ciklusban megkötött szerződéssel kapcsolatban, üzente Tarlós István Grúziából, miután telefonon meghallgatta a francia per részleteiről Vitézy Dávidot, a BKK és Kocsis Istvánt, a BKV igazgatóját. Az elképedés részleteiről hazatérése után pénteken, sajtótájékoztatón számol be a főpolgármester.

Tarlós szerda este a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az Alstom a perben szórta a rágalmakat a fővárosra, ezért nemcsak a megállapodás vált lehetetlenné, hanem büntetőfeljelentést is fontolgat.

A szerdai, versailles-i tárgyalás már a másodfokú eljárás az ügyben. Első fokon, 2010 decemberében Nanterre-ben már egyszer elmeszelték a BKV-t. Mint arról beszámoltunk, a tárgyaláson a franciák már akkor elpuffogtatták vádjaikat, méghozzá államügyészi segédlettel. Marie-Aimée Gaspari államügyész, akit a metrókocsikat gyártó Alstom bűncselekmény gyanújára hivatkozva idéztetett be, gyakorlatilag felszólította a bíróságot, hogy a francia cég mellett döntsön.

Az Alstom képviselői részéről röpködtek a Kádár Jánosra, leninizmusra utaló kifejezések, többször beszéltek csalásról, bűncselekményről a metrókocsi-szerződéssel kapcsolatban. Az ügyvédjük konkrét politikai összeesküvés-elmélettel állt elő, amelynek a lényege az, hogy a BKV és a magyar hatóságok tudatosan nem működtek együtt az Alstommal, hogy megtorpedózzák és az oroszok kezére játsszák a bizniszt.

A BKV október 18-án mondta fel az Alstommal azt a 2006-ban kötött szerződést, ami 22 darab 2-es metróra szánt szerelvény és 15 modernebb, automatizált, 4-es metróra szánt szerelvény legyártására és leszállítására vonatkozott. A metrókocsiknak eredetileg már 2008 májusában meg kellett volna érkezniük Budapestre, ehhez képest csak nyolc hónappal később, 2009 január végén futottak be.

Több mint egy éve folyik a tesztelésük, ami számos problémába ütközött. A szerződés felmondásának az indoka oka az volt, hogy a BKV aznap kapta kézhez a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogerős határozatát (a határozat teljes terjedelmében letölthető tőlünk, ide kattintva olvashatja [1]), amelyben a hatóság fékrendszerbeli hiányosságok miatt elutasította az Alstom metrószerelvényeinek végleges típusengedély iránti kérelmét. A hatósági engedély nélkül a metrószerelvények nem állíthatnak forgalomba.

A BKV októberben, a szerződés felmondásával egy időben előkészületet tett a már kifizetett 108 millió euró visszafizettetésére, valamint a jólteljesítésre vonatkozó bankgaranciák lehívására, és bejelentette a BKV kötbér- és kárigényét a szállítónak. Egyelőre hiába.

A 2006-os metrókocsi szerződéssel kapcsolatban a BRFK már nyomozást folytat.

http://index.hu/belfold/budapest/2011/05/05/tarlos_elkepedve_hallgatta_az_alstom_vadjait/

Qtya
May 6th, 2011, 12:33 PM
Új pályázatot írna ki Tarlós a metrókocsikra

Új tendert írna ki Budapest főpolgármestere a metrókocsikra, mert attól tartanak, hogy elveszítik az uniós támogatást. Tarlós István erről a miniszterelnökkel is tárgyalni fog jövő héten.

A főváros vezetője a szerdai franciaországi meghallgatásról – ahol meghallgattál az Alstomot a BKV metrókocsikról szóló szerződés bankgaranciájáról - azt mondta, több rágalom is elhangzott, amelyre nem volt módja reagálni a magyar félnek. Emiatt a városvezetés fontolgatja, hogy rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt feljelentést tesz.
(Klubrádió)

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=126931

Qtya
May 6th, 2011, 12:37 PM
Tarlós: Feljelenthetik az Alstomot - Új tender a metróra

2011. 5. 6. 11:46|Vállalatok » Közlekedés
Tarlós István főpolgármester szerint nagy a valószínűsége annak, hogy új tendert írnak ki a budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeire.

A főpolgármester pénteken sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán a versailles-i bíróság másodfokon is meghallgatta a gyártó Alstomot és a BKV-t a metrókocsi-szerződés bankgaranciájának lehívása ügyében.

A tárgyalásról azt mondta, "sajátos körülmények között" zajlott, több rágalom is elhangzott, amelyre nem volt módja reagálni a magyar félnek. Emiatt a városvezetés fontolgatja, hogy rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt feljelentést tesz. Tarlós István elmondása szerint a jövő héten egyeztetni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel az új tender kiírásáról.

A BKV 2010 októberében felmondta az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést. A cég akkor azt mondta, a 4-es metró átadásában 3-5 év csúszás várható és gondoskodni kell arról, hogy az új jármű a megtervezett infrastruktúrával, biztonsági rendszerekkel kompatibilis legyen. Ez érinthet több kapcsolódó szerződést is, amelyeket felül kell vizsgálni. Az MTI érdeklődésére a BKV-nál azt mondták, hogy a 3-5 éves csúszást 2013-hoz kell viszonyítani, azaz az első szakasz átadása a 2016-2018 közötti időszakban várható.

Szerző: MTI - Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/tarlos-feljelenthetik-az-alstomot-uj-tender-a-metrora-348025

venom6
May 6th, 2011, 10:47 PM
Mi lenne, ha a Bombardier gyártaná le az összes vonalra?
Az állam kiemelt projektként kezelné, pár milliárddal támogatná a Dunakeszin lévő gyár bővítését. Ezzel több száz új munkahelyet teremtenének. Miután az összes metróvonalunkon csili-vili zsír új metrók futnak, gyárthatnának új villamosokat, héveket valamint közbe exportra is termelnének!

Ja a Stadler-el is lehetne egyezkedni hasonló kérdésben.

Az Alstom-ból meg kicsavarni a pénzt az utolsó forintig, valamint néhány mrd-os kötbér!
Nem? Francia árúk totális bojkottja, diplomácia és egyéb kapcsolatok megszüntetése.
Aztán jöhet a francia cégek államosítása (Auchan) végül Párizs bombázása!

Az utolsó soraimat ne vegyétek komolyan! Nagyon elegem van már belőlük!

Qtya
July 14th, 2011, 03:13 PM
Ekkor érkeznek az Alstom metrók!

2011. 7. 14. 14:44|Vállalatok » Közlekedés
A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén ismertették az Alstommal kötött, a metrószállításra vonatkozó megállapodás részleteit.

Eszerint a francia gyártó 330 napon belül köteles leszállítani az első, a kettes metró vonalára szánt szerelvényt, a fennmaradó mennyiségre pedig 548 napja van a cégnek. A vállalatnak 600 napon belül az első, a négyes vonalra szánt kocsit is át kell adnia, a teljes, négyes metróra szánt állomány pedig 750 napon belül meg kell, hogy érkezzen.

A szerződésben megállapított kötbérek 10 százalékponttal emelkednek, csakúgy, mint a kárfelelősség mértéke. Mint ismeretes, az Alstom eddig nem kapott típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a metrókocsikra, a mostani megállapodás szerint a francia vasúti gyártónak felmentést kell kérnie a hazai a magyar szabályrendszer alól, erre 90 nap áll rendelkezésére. Amennyiben ez nem sikerül, további 60 napja marad a cégnek arra, hogy pótlólag műszaki dokumentációt nyújtson be – hangzott el a Fővárosi Közgyűlésben. A képviselők jelenleg is tárgyalnak az Alstommal, ezért a most meghatározott feltételek változhatnak.

Szerző: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/ekkor-erkeznek-az-alstom-metrok-353392

Qtya
July 14th, 2011, 04:05 PM
Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés az Alstommal kötendő megállapodást

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés a metrókocsikat gyártó Alstommal kötendő megállapodást; Tarlós István főpolgármester előterjesztését 24 igen szavazattal, négy tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

A főpolgármester által jegyzett előterjesztés szerint a metrókocsikat gyártó francia céggel kötendő megállapodás a következő lényeges rendelkezéseket tartalmazza: a korábbi szerződésekben foglalt vis maior klauzulát - amely szerint a végleges típusengedély megszerzésének elmulasztása vis maiornak minősül - törlik.

A megállapodás alapján az Alstom által vállalandó kötbér, illetve felelősségi maximum 10 százalékról 20-ra, illetve 20 százalékról 30-ra nő. Az Alstom által vezetett konzorcium kötelezettséget vállal, hogy a megállapodás hatályba lépésétől számított 300 napon belül megszerzi a 2-es metróra szállítandó szerelvények típusengedélyét, a 2-es metróvonalra az első szerelvényt 330 napon belül, a fennmaradó teljes mennyiséget pedig legkésőbb 548 napon belül átadja a BKV-nak, és 548 napon belül megszerzi a 4-es metróvonalra szállítandó szerelvények típusengedélyét, és a 4-es metróvonalra az összes szerelvényt 750 napon belül átadja a BKV-nak. Az előterjesztés szerint a vállalt szállítási ütemterv tartása esetén 2014 első félévében megindulhat az utasszállítás a 4-es metróvonalon.

A BKV a megállapodás szerint semmilyen korábbi igényéről (így a kötbérről vagy a kártérítésről) nem mond le, az ilyen természetű vitatott igények elbírálását a felek választottbírósági hatáskörbe utalják.

A helyszínen kiosztott előterjesztői kiegészítés szerint ha 2011. július 26-ig az Alstom vezette konzorcium a megállapodást nem írja alá, akkor a BKV a megállapodástól eláll, annak hatálya megszűnik, a BKV pedig haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket egy új metrókocsi-tender kiírására.

A napirend vitájában a főpolgármester elmondta: az Alstommal kötendő megállapodás akkor lesz eredményes, ha arra a közgyűlés rábólint. Emlékeztetett arra, hogy még a közgyűlés napjának délelőttjén is folytatták a megállapodásról folytatott tárgyalásokat a francia céggel. Tarlós István szerint a megállapodást azért kell nyílt ülésen tárgyalni, mert közérdekű szerződésről van szó, mint fogalmazott, „nincs takargatnivalónk”. A főpolgármester kiemelte, hogy a 2006-os metrókocsi-szerződésből a jogilag súlyosan aggályos részeket (például a kötbérre vagy a vis maior okokra vonatkozót) törlik a megállapodással, a főváros pedig kármentésre törekszik, hiszen Budapestnek szüksége van új metrókocsikra, és nem akarja a város elveszíteni a 4-es metró építéséhez kapott európai uniós támogatást.

budapest.hu

http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=news&artname=20110714-cikk-kozgyules

venom6
August 16th, 2011, 09:50 AM
Az Alstomnak elküldött hivatalos értesítéssel újra hatályba lépett a BKV és a francia gyártó közötti szerződés, amelyet a 2-es és 4-es metróvonalra szánt szerelvények gyártására és leszállítására kötöttek 2006-ban.

A metrószerelvények gyártója hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megkapta a BKV-tól a hivatalos értesítését, ezzel a 2006 májusában aláírt eredeti szállítási szerződés - a Tarlós István főpolgármester és Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója által aláírt kiegészítésekkel együtt - újra hatályba lépett.

Ezután az Alstom azonnal elindítja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál a 2-es vonalra szánt szerelvények típusengedélyeztetési eljárását - olvasható az Alstom közleményében.

A dokumentumokat Tarlós István és Patrick Kron július 20-án írta alá Budapesten, de szükség volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. ellenjegyzésére is. Az NFÜ és a KIKSZ már megadta a jóváhagyást - áll az MTI tudósításában.

Az Alstomnak a hatálybalépéstől számított 300 napon belül meg kell szereznie a 2-es metró szerelvényeinek végleges típusengedélyét, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.
A szerződés szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért.

http://iho.hu/hir/ujra-eletbe-lepett-az-alstom-szerzodes

_Mort_
September 11th, 2011, 01:19 PM
what is the max depth the m2 tunnel under the danube bottom ?

blogen_
September 11th, 2011, 01:40 PM
surface (Kossuth Lajos square): 107m
dif: 8m
surface (Danube): 99m
dif: 7m
riverbed: 92m
dif: 17,5m
the roof of the tunnel: 74,5m
the outer diameter of the tunnel: 5500mm
the inner diameter of the tunnel: 5100mm
tracks in the tunnel: 70m

type of the tunnel in this section: cast-iron elements

_Mort_
September 11th, 2011, 03:11 PM
thanks !

TheLarch
October 16th, 2011, 01:54 PM
Egy kis repost csak mert rossz nézni hogy semmi nem történik

http://img189.imageshack.us/img189/3692/unled2lv.jpg

kiskaloz
November 11th, 2011, 05:32 PM
Megvan a mentesség.
http://index.hu/belfold/budapest/2011/11/11/megkapta_az_alstom_a_mentesseget/

RawLee
November 11th, 2011, 07:19 PM
Nem hiszem el, hogy ilyen lehet 2011-ben Európában. Legközelebb egy franciakrémessel indulok az autópálya-építésen.

kiskaloz
November 12th, 2011, 10:36 AM
^^
Örülök,hogy nem nekem kellett leírnom!:)
Mindenesetre majd üzemben derül ki a turpisság.....

Windblower
November 12th, 2011, 01:51 PM
^^ Ami pedig mi is?

gramercy
November 12th, 2011, 01:54 PM
^^ Ami pedig mi is?

az, hogy nálunk van a földcsakra, ami megváltoztatja a gördülési-súrlódási stb tényezőket

kiskaloz
November 12th, 2011, 02:13 PM
^^
Inkább az, hogy hozzák e az elvárt üzemkészséget/futásteljesítményt/rendelkezésreállást!

Meg az, hogy amit eddig is tudtak(a külsős szakvélemények), azt mért másfél évvel később sikerült "figyelme" venni és elfogadni!

Valamint, hogy hol vannak a vonatok és miért nincs itt mind, ha van futási engedély ha nincs.....?

venom6
November 14th, 2011, 10:58 PM
Tarlós: 2012 végén Alstom-metrón utazhatunk
A magyar szabályok alóli mentesség megadásával már 2012 végén Alstom-szerelvények futhatnak a 2-es metró vonalán - közölte Tarlós István.

Tarlós István szerint 2012 végére a 2-es metró vonalán Alstom-szerelvények futnak majd, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) múlt pénteken megadta a magyar jogszabályok alóli mentességet az Alstomnak a metrókocsik fékrendszerére és a vezetőfülke magasságára. A főpolgármester szerint ezzel egy teljesen kilátástalannak vélt helyzetet oldottak meg, és így már nincs akadálya annak, hogy az Alstom a végleges típusengedélyt is megkapja. Kérdésre válaszolva közölte, a francia cég azt ígérte, hogy a műszaki lehetőségekhez képest a legkorábban elkezdi leszállítani a szerelvényeket.

Az Alstom hétfői közleményében kedvezőnek ítélte az NKH döntését, és folytatják a típusengedélyeztetési eljárást az aláírt megállapodásban rögzített ütemezésnek megfelelően, a BKV és az NKH szakembereivel együttműködve.

Forrás: MTI

Pharaoh85
November 15th, 2011, 06:09 PM
"múlt pénteken megadta a magyar jogszabályok alóli mentességet"

Vagyis végre odaadták azt a papírt, amit 2 éve is odaadhattak volna, és most már rég új metrók lennének a kettes vonalon. Grat NKH

pt640
November 15th, 2011, 10:19 PM
"múlt pénteken megadta a magyar jogszabályok alóli mentességet"

Vagyis végre odaadták azt a papírt, amit 2 éve is odaadhattak volna, és most már rég új metrók lennének a kettes vonalon. Grat NKH

^^
Én úgy hallottam, hogy az alstom végrehajtott némi változtatást a fékrendszeren, de így sem lett a hazai előírásoknak megfelelő, erre a változtatott rendszerre kérte, és kapta meg a mentességet. Kérdés, hogy mi volt ez a változtatás, és persze hogy egyáltalán volt e ilyen a valóságban

Singidunum
November 19th, 2011, 09:35 PM
What happened with this http://www.xpatloop.com/news/budapest_transport_co_gives_ultimatum_to_alstom_for_delayed_metro_delivery Did Alstom finally deliver trains in June 2010 or were there further delays? What are the trains like in terms of quality?

RawLee
November 19th, 2011, 10:52 PM
They are not here, we went to the court with it. We wont it, so we decided to allow them to sell us something to us in like 2 more years that doesnt fit the regulation, like working brakes.

Singidunum
November 19th, 2011, 11:25 PM
So instead of May 2008, it will be late 2012? Wow, Belgrade just signed a contract with them and they are supposed to build a metro line until 2017. I can already see that prolonging to 2117.

Fron
December 1st, 2011, 09:44 AM
Amszterdamiak új alstom metrója:

http://static1.parool.nl/static/photo/2011/1/12/14/album_large_1023854.jpg

http://static3.parool.nl/static/photo/2011/11/9/2/album_large_1023902.jpg

http://static0.parool.nl/static/photo/2011/15/7/9/album_large_1023849.jpg

http://static2.parool.nl/static/photo/2011/0/11/13/album_large_1023853.jpg

http://static0.parool.nl/static/photo/2011/16/8/10/album_large_1023850.jpg

kiskaloz
December 1st, 2011, 11:51 AM
Hoppá! Csak nem ott a tetején az áramszedő, ami itthon "LEHETELEN" dolog...
Belülröl ugyan olyan mint a milyénk csak a színvilág más.

A homlokfal viszont sokkal szebb, amilyen valami irdatlan igénytelen tucat szar, a beígért kisföldalatti dizájn helyett :ohno: !

Martin_R2
December 1st, 2011, 02:07 PM
A homlokfal viszont sokkal szebb, amilyen valami irdatlan igénytelen tucat szar, a beígért kisföldalatti dizájn helyett :ohno: !

On which do you think the front is better? On the Amsterdam one? I think that the Budapest one is looks much better. It's the only damn thing they got right, actually!

By the way, what is the ceiling height between cars on the Amsterdam version? Just as low as on the Budapest versions, or higher as it SHOULD have been?

kiskaloz
December 1st, 2011, 05:35 PM
On which do you think the front is better? On the Amsterdam one? I think that the Budapest one is looks much better. It's the only damn thing they got right, actually!

By the way, what is the ceiling height between cars on the Amsterdam version? Just as low as on the Budapest versions, or higher as it SHOULD have been?

Egy kép többet mond ezer szónál:
ANyertes, nép által megszavazott dizájn:
http://www.freeweb.hu/metros/images/jarmu/alstom_stilus3.jpg
BAmit megkaptunk:
http://static.nol.hu/media/picture/31/73/45/000457331-3564-400.jpg

A = B ??:dunno:

Martin_R2
December 1st, 2011, 06:46 PM
ANyertes, nép által megszavazott dizájn:
BAmit megkaptunk:

Yes, but you compare the Amsterdam version with the Budapest version, do you not? And I think the Budapest version, even though as you say yourself it is not as good looking as the early renders show and what we was promised, does still look better than the Amsterdam version.

kiskaloz
December 1st, 2011, 11:09 PM
^^Az amszterdami legalább egyedi, a milyen meg tucat. Illetve amilyen elem maradt a gyárban azzal hozták ki..... ami meg megegyezik az isztambulival egy az egyben..

Windblower
December 2nd, 2011, 12:09 AM
^^ Hozok kis pattogatott kukoricát, amíg vitatkoztok azon, melyik kivitelű Alstom-metró legyen majd tetőtől talpig grafittis... :)

http://static.fidesz.hu/pics/cikk/nagy/403/metro_graffiti_117403.jpg

venom6
December 2nd, 2011, 11:30 AM
Na akkor feltételezzük, hogy azért nem készültek el időben a mi metróink és azért késett 1 évet az első példány leszállítása, mert fontosabb volt az Amsterdami!

Mr.Mojo Risin
December 2nd, 2011, 02:08 PM
^^ Hozok kis pattogatott kukoricát, amíg vitatkoztok azon, melyik kivitelű Alstom-metró legyen majd tetőtől talpig grafittis... :)

Már vagy 10 éve nem volt összefújkálva metró szerelvény.

tersyxus
December 2nd, 2011, 05:44 PM
^^ Valóban jobban vigyáznak már rájuk, de sajna vannak kivételek. Köbánya-Kispesten nemrég biztonságiaktól hallottam, hogy éjszaka végigfújtak egyet.

Mr.Mojo Risin
December 2nd, 2011, 06:43 PM
^^ Valóban jobban vigyáznak már rájuk, de sajna vannak kivételek. Köbánya-Kispesten nemrég biztonságiaktól hallottam, hogy éjszaka végigfújtak egyet.

Volt idő, amikor kivétel nélkül minden kocsi tetőtől-talpig graffity hányásban volt.

venom6
December 2nd, 2011, 07:58 PM
Ma már, ha festenek is metrót azt azonnal kiállítják a forgalomból és lemossák. Így nem látunk már megfestett szerelvényeket.

TheLarch
December 3rd, 2011, 05:33 PM
A Nyertes, nép által megszavazott dizájn:
B Amit megkaptunk:

Gondolom az rúgta fel az A dizájnt hogy csak utólag mondták meg a tervezőnek hogy a magyar bizt szabályok szerint ajtót is kell tervezni a homlokfalba http://www.imgftw.net/img//671195098.png

kiskaloz
December 3rd, 2011, 07:59 PM
^^
Azért nem stimmelnek a színek sem és az alakja is más? :lol: Ugyanarra a designre is vághattak volna ajtót!:bash: Nem kell kifogás!

Martin_R2
December 15th, 2011, 01:46 AM
az örs felett át kell röptetni egy sínpárat

Örs felett? Szerintem alatt, nem?

gramercy
December 15th, 2011, 09:26 AM
Örs felett? Szerintem alatt, nem?

nem, a flyover sokkal egyszerűbb és olcsóbb lehetne és a betétjáratoknak megmaradhatna a két befejelős végállomás

RawLee
December 15th, 2011, 12:30 PM
Érdekes elképzelés. A belvárosi oldalon még lenne hely neki, a házaknál, de a kifelé vezető oldalon hol? ott nincs semmi extra hely.

gramercy
December 15th, 2011, 04:34 PM
a mostani 3. vágány ami átjön, plusz a mellette és az út között lévő leaszfaltozott plató helyére pont elférnének a flyover pillérei

http://img406.imageshack.us/img406/9448/aaambd.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/406/aaambd.jpg/)

Fron
January 15th, 2012, 11:51 PM
Friss képek a soha véget nem érő próbafutásokról:

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/387585_10150472516622749_249607222748_8701708_286388070_n.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/381528_10150472516677749_249607222748_8701709_1394256555_n.jpg

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/383721_10150472516787749_249607222748_8701711_24838308_n.jpg

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150472516077749.367850.249607222748&type=1

zsimi80
January 16th, 2012, 03:17 PM
Komolyan kezdem már unni ezt a szarakodást, ami ezek körül folyik... Kár , hogy semmi szín nincs a szerelvényen, annyira steril így.

HUmatte
January 16th, 2012, 07:49 PM
http://www.facebook.com/pages/BKV-Metr%C3%B3/155915771160735#!/photo.php?v=281694911891051&set=vb.155915771160735&type=2&theater

És egy videó, hogy jobban el tudjuk képzelni, milyen ha épp várunk az új kocsikra

venom6
January 16th, 2012, 08:51 PM
Szerintem szuperül néz ki!

talendon
January 16th, 2012, 11:35 PM
Komolyan kezdem már unni ezt a szarakodást, ami ezek körül folyik... Kár , hogy semmi szín nincs a szerelvényen, annyira steril így.

Ne aggódj, üzembe állnak és 1-2 hét alatt mocskos lesz.
Na meg lesz 1-2 öngyilkosjelölt és máris piros lesz az eleje.

zsimi80
February 28th, 2012, 06:49 PM
DFOqQlqdb5M

RawLee
February 28th, 2012, 08:32 PM
Azok az ajtósínek...nem tudom nem észrevenni őket. Ha ez francia tervezés, akkor elég igénytelen, még a szovjeteknek is normálisabb ajtaja volt.

BND
February 28th, 2012, 09:30 PM
Csak szerintem hasonlít a kisföldalattira a hangja (induláskor)?

BDzsH_88
February 28th, 2012, 09:50 PM
A dizájnnal én sem vagyok elégedett, de ideje lenne már lassan forgalma állniuk, mielőtt még nagyobb baj lesz a tüzekből...

neverdie
February 28th, 2012, 09:58 PM
Jól értem, hogy a bemondó azt mondja be, hogy ha nincs szabadon a biztonsági sáv akkor a vonat nem indulhat el?
Ha ez élesben is így lesz, akkor az olyan lesz, mint a MAN buszon a fotocellás ajtó. Teljesen wtf biztonsági intézkedés.

BND
February 28th, 2012, 10:01 PM
^^ élesben ilyen nem lesz, mivel a peron jobbára üres lesz amikor indul a vonat (aki leszállt az már elhúzott, aki meg felszállt az már a vonaton van)...

talendon
February 28th, 2012, 11:01 PM
^^
Szerintem is csúnya ez az új metró , de ezt már leírtam itt többször is és meg is kaptam a magamét miatta.

Most már csak egy a lényeg: hogy legalább működjön.

Jól megszívta Budapest ezt az egész metró-mizériát, bár ha minden klappul ment volna, akkor nem is Magyarországon lennénk. Mióta is kellene járniuk ezeknek?

kiskaloz
February 29th, 2012, 11:20 AM
Szerintem szuperül néz ki!
^^
Ha eltekintünk attól. hogy nem ezt szavazta meg a nép, meg attól, hogy pl. a vezetőállás-ajtó, és első ajtó közötti tetőelem, ahogy kinéz, azt egy kínai fröccsöntött játékvonaton is szánalmasan hat.

Hány éve kéne forgalomban lennie mindegyiknek? 3-4?:lol:

Qtya
February 29th, 2012, 01:32 PM
^^
Ha eltekintünk attól. hogy nem ezt szavazta meg a nép, meg attól, hogy pl. a vezetőállás-ajtó, és első ajtó közötti tetőelem, ahogy kinéz, azt egy kínai fröccsöntött játékvonaton is szánalmasan hat.

Hány éve kéne forgalomban lennie mindegyiknek? 3-4?:lol:

Ha jól emlékszem 2008 volt az első szállítási határidő.

Martin_R2
February 29th, 2012, 03:16 PM
Azok az ajtósínek...nem tudom nem észrevenni őket. Ha ez francia tervezés, akkor elég igénytelen, még a szovjeteknek is normálisabb ajtaja volt.

I agree to a 100%! I hate it. Bombardiers cars which are run in Stockholm for example are much, much nicer!
And yeah, even the Soviet car doors placement looks alot better. It's nothing wrong with those at all. On the contrary, I like'em :)

HUmatte
March 1st, 2012, 10:48 PM
Jelenleg a 2-es metró vonalára érkezett első Alstom Metropolis prototípus tesztelése zajlik. A tesztelés folyamatos, csúcsidőn kívül (22.00 és 5.00 óra között) történik kedd és péntek kivételével, a 2-es metró vonalán. Az Alstom és a BKV szakemberei mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tesztek a lehető legrövidebb időn belül lezáruljanak.

A BKV Zrt. 2006 májusában kötött szerződést az Alstommal metró járművek gyártására és szállítására mintegy 215 millió euró összegben. A szerződés értelmében a 2-es metró vonalára összesen 22, egyenként öt kocsiból álló, vezetőfülkés, míg az új 4-es metróvonalra 15 darab, egyenként négy kocsiból álló, vezetőfülke nélküli járműnek kell érkeznie. Az Alstom által 2009 áprilisában megkezdett típusvizsgálati tesztek során számos műszaki probléma felszínre került, ilyen volt többek között az áramszedő vagy a homlokfali menekítő ajtó kérdése is.

A 2011-ben aláírt megállapodással a 2006-os szerződés újra életbe lépett, ezt követően Alstom ismételten benyújtotta a típusengedélyezési eljáráshoz a kérelmet. Az új eljárás keretében NKH hiánypótlásra szólította fel Alstomot, melynek része a tartampróba. A tartampróba több szakaszból áll. A próba az utolsó fázisnál tart, ami jelenlegi információink szerint körülbelül 1 hónap múlva fejeződhet be. Ezt követően a hiánypótlási dokumentáció részeként a tartampróbát és a tartampróba során elvégzett teszteket szakmai szempontok szerint ki kell értékelni.

A dokumentációt az Alstom nyújtotta és nyújtja be az NKH-nak. A hatóság várhatóan júniusban adja meg a típusengedélyt, aminek köszönhetően július-augusztusban megkezdődhet a sorozatszerelvények szállítása és forgalomba állítása.

A BKV folyamatosan figyelemmel kíséri a teszteket és semmilyen hibát nem fogad el. Jelenleg a tartampróbák hibamentesen zajlanak.

http://budapest.hu/Lapok/Utols%C3%B3-f%C3%A1zisn%C3%A1l-tart-az-Alstom-teszt.aspx

venom6
March 5th, 2012, 10:16 PM
Tegnap láttam! A Deákon vártam, mikor meglepetésemre a fehér holló jött! :)

talendon
March 5th, 2012, 11:15 PM
Egyszerűen számomra megdöbbentő, milyen igénytelenül sikerült kivitelezni a 2-es metrón az állomások felújítását néhány éve. A lemezek ahogy egymáshoz vannak illesztve a falon, az finoman szólva is undorító. Az idő haladtával meg sajnos egyre borzalmasabb.

Nem jut más eszembe róla, mint igénytelen, olcsó, ócska, gagyi.
Ez minőség pár év alatt? Nézzétek meg pl. a mozgólépcső alagútjában hogyan néznek ki a lemezek. Mint valami ócska papírlapok itt-ott már hajlanak el egymástól, hepehupásak.

:puke:

Martin_R2
March 6th, 2012, 04:05 PM
Egyszerűen számomra megdöbbentő, milyen igénytelenül sikerült kivitelezni a 2-es metrón az állomások felújítását néhány éve. A lemezek ahogy egymáshoz vannak illesztve a falon, az finoman szólva is undorító. Az idő haladtával meg sajnos egyre borzalmasabb.

Nem jut más eszembe róla, mint igénytelen, olcsó, ócska, gagyi.
Ez minőség pár év alatt? Nézzétek meg pl. a mozgólépcső alagútjában hogyan néznek ki a lemezek. Mint valami ócska papírlapok itt-ott már hajlanak el egymástól, hepehupásak.

:puke:

I thought this from the very beginning. Feels typical Hungarian... fucking aluminium shit everywhere. It's like many old Hungarian tools, completely CRAP. Things which should be made of stainless steel, made of aluminium :lol:

Olcsó szarnak híg a leve!!!!!!!!!! ...kibaszottúl hülye emberek tervezhették az egész szart! Igazi szarevők!

gramercy
March 6th, 2012, 04:56 PM
nem hiszem hogy a tervezőkre lehetne kenni, meg volt adva hogy mennyit lopunk és mennyi marad, abból meg ez jött ki

pont mint a ladányi majd' 3 milliárdos / km vasútfelújítás, még hozzátoldanánk 1 milliárdot és mehetne a tézsévé, csak lopni nem kéne

Martin_R2
March 6th, 2012, 10:56 PM
nem hiszem hogy a tervezőkre lehetne kenni, meg volt adva hogy mennyit lopunk és mennyi marad, abból meg ez jött ki

:lol::lol::lol:

De mi a francnak használnak ilyen olcsó szar anyagokat? Ha már felújjitják és dolgoznak vele, akkor már legalább tartós anyagokat használjanak!
Nincs rá pénz? Akkor annyi állomást újítsanak fel amennyit tudnak az adott pénzböl. A maradt állomásokat meg akkor ha lesz rá pénz.

Most basszák meg nemsokára megint kezdhetik az egészet elölről. Azért kurva egy pazarlás! Budapestiek meg szépen fizetik :lol:

If you can't do it properly - don't do it at all :)

COOLancs
March 10th, 2012, 12:04 PM
Ezt nevezik beépített elavulásnak, 5 év múlva megint lehet kiírni a pályázatot a felújításra, újra jöhetnek a kenőpénzek...

neverdie
March 23rd, 2012, 12:30 AM
http://m.index.hu/belfold/budapest/2012/03/22/lefutotta_a_4000_km_probat_az_alstom/
finally

Qtya
March 23rd, 2012, 09:45 AM
http://m.index.hu/belfold/budapest/2012/03/22/lefutotta_a_4000_km_probat_az_alstom/
finally

Hallelujah...

zsimi80
March 23rd, 2012, 10:53 AM
Na ez jó hír. De a festése szerintem akkor is gyatra, unalmas, igénytelen. Jó lenne valami matrica rá :)

zsimi80
March 23rd, 2012, 11:30 AM
Ilyen béna rajzok a részemről, de szerintem sokat dobna rajta valami szín nem?

http://kepfeltoltes.hu/120323/m2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

venom6
March 23rd, 2012, 11:49 AM
Nem tudom, hogy a rendereken látott piros csík fel kerül e az aljára. Viszont a BKV emblémás matricák mellett felragaszthatnának mondjuk Budapest címert vagy akár Magyar zászlót is. Persze nem kell átesni a ló másik oldalára, mint az amerikaiak. Ott minden szerelvényen van egy hatalmas amerikai zászló matrica. Mondjuk elég az első és utolsó kocsin egy címeres Magyar zászló :)

kiskaloz
March 23rd, 2012, 02:16 PM
^^
BudaPest felirat kellene rá, a zöld-fehér vagy valamelyik+ BKV+BKK

Az új metrószimbólum matrica elég lenne rajta....
http://bkv.hu/upload/M_165/rek11/58.png

neverdie
March 23rd, 2012, 05:13 PM
Nekem nem tetszik a pirosra festéses ötlet, még ha csak egy csík is lenne, szerintem így egyszerű és nagyszerű. Viszont az új Bp logo jöhetne rá minden gond nélkül.
http://www.blikk.hu/data/cikk/2/8/10/36/cikk_2081036/budapest-logo.jpg

Qtya
March 23rd, 2012, 06:38 PM
^^Ezt a logót meg ki találta ki? Hamarabb jut eszembe róla a Telenor, mint Budapest... :ohno:

kiskaloz
March 23rd, 2012, 06:51 PM
del

kiskaloz
March 23rd, 2012, 06:52 PM
^^

Én nem is arra a .....-ra gondoltam, hanem ilyesmire:
http://www.choralisconstantinus.hu/f/Image/logo/budapest_logo_33mm_szelesseg_felett.jpg

https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcRRtIkzWa31iISUunj-moS_-mUhStXdxf74L417SJTQZZcyw_ds
Mondjuk azt hiszem van valami jelentése, hogy mikor milyen színű a logo(az arculati kézikönyvben benne van), szerintem lehetne metronként az adott színű pl....
http://arculat.budapest.hu/
Azt hiszem ezt a "jónak" tűnő arulati rendszert sikerült Tarlóséknak elbarmolni....

HUmatte
March 23rd, 2012, 08:17 PM
Nekem nem tetszik a pirosra festéses ötlet, még ha csak egy csík is lenne, szerintem így egyszerű és nagyszerű. Viszont az új Bp logo jöhetne rá minden gond nélkül.
http://www.blikk.hu/data/cikk/2/8/10/36/cikk_2081036/budapest-logo.jpg

^^
Ez Budapestnek a turisztikai logója. A másik, ami 2008 óta létezik az a fővárosi kommunikációban jelenik meg, ergo az kéne hogy menjen a metrókocsikra, ha minden áron oda szeretnénk tenni.

Martin_R2
March 23rd, 2012, 08:35 PM
^^Ezt a logót meg ki találta ki? Hamarabb jut eszembe róla a Telenor, mint Budapest... :ohno:

Haha Telenor, exactly! I thought the same thing...

zsimi80
March 24th, 2012, 10:51 AM
Amúgy meg ha következetesek akarnak maradni a paraméterkönyvhöz, akkor valahogy így kéne kinéznie:

http://kepfeltoltes.hu/120324/M2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:) :)

kiskaloz
March 24th, 2012, 12:14 PM
^^
Maradhat, de a vezetőállás felőli kék csík helyére, mehet a lila+BKK logo...:D

gramercy
March 24th, 2012, 12:15 PM
na mi van, nem tetszik hogy kék a színe? az egyik legjobb logo így magyar közbeszerzésileg

de ha nem tetszik tessék csinálni valami pályázatot aztán fideszes módszerrel még a dtp-s operátor szintjéig is tessenek lenyúlni és a munkát valami talpnyalónak kiosztani:

http://vastagbor.blog.hu/2011/07/12/ajtodisz_7

zsimi80
March 24th, 2012, 01:29 PM
^^ Na ilyenekbe ne menjünk bele, mert biztos, hogy bárkinél lehet találni gyanús dolgokat. Maradjunk inkább a metrónál :)

Engem konkrétan nem zavar, hogy kék, zöld, narancs, piros, fehér, lila a színe, csak ne tök fehér legyen a szerelvény.

Windblower
March 24th, 2012, 02:11 PM
^^ +1

RawLee
March 24th, 2012, 05:34 PM
na mi van, nem tetszik hogy kék a színe? az egyik legjobb logo így magyar közbeszerzésileg

de ha nem tetszik tessék csinálni valami pályázatot aztán fideszes módszerrel még a dtp-s operátor szintjéig is tessenek lenyúlni és a munkát valami talpnyalónak kiosztani:

http://vastagbor.blog.hu/2011/07/12/ajtodisz_7

Ha lehet, maradjon a politikai rész a politikai témában. Köszi.

TheLarch
March 24th, 2012, 06:09 PM
Csak hogy legyen egy ilyen vélemény is, engem nem zavar hogy kívül fehér, az ülések úgyis pirosak, ez szerintem bőven elég színkódolás. Csak akkor a négyesre zöld üléseseket hozzanak. ^^

http://kep.index.hu/1/0/18_00ac8ed3b4327bdd4ebbebcb2ba10a00/413821_dd209f73e89ac8a8c183c90cb27adf4f_wm.jpg

COOLancs
March 25th, 2012, 01:41 PM
^^ Ezek az ócska vajszínű belső falak a '60-as éveket idézik :bash: Egyébként készült valahol valamilyen számítás hogy az új kocsik üzemeltetése hogy viszonyul a régihez? Remélem jóval kevesebb lesz az áramszámla :cheers:

zsimi80
March 25th, 2012, 01:47 PM
^^ Ezek az ócska vajszínű belső falak a '60-as éveket idézik :bash: Egyébként készült valahol valamilyen számítás hogy az új kocsik üzemeltetése hogy viszonyul a régihez? Remélem jóval kevesebb lesz az áramszámla :cheers:

Valaki hozzászólása egy másik fórumon (Én nem értek hozzá):

"Az orosz metró meg e között technológiailag csak annyi különbség van mint egy gőzmozdony meg a TGV közt.

Kezdve a hegesztett alumínium kocsiszekrénytől, az inverteres, frekvencia-vezérelt aszinkron motoros hajtáson át a visszatápláló fékezésig és még sorolhatnám.
Az orosz metróból folyik ki az energia (ellenállásos indítás-fékezés), a soros gerjesztésű egyenáramú motor igen sok karbantartást igényel plusz visszatáplálás kilőve, meg még rohad is."

zsimi80
May 30th, 2012, 04:46 PM
Egy cikk 1969-ből, ha valakit érdekel :)

http://img513.imageshack.us/img513/994/img2726907x1280.jpg

http://img853.imageshack.us/img853/1614/img2727882x1280.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/7858/img2728943x1280.jpg

http://img502.imageshack.us/img502/6181/img2729880x1280.jpg

Windblower
May 30th, 2012, 06:15 PM
Egy cikk 1969-ből, ha valakit érdekel :)

http://img502.imageshack.us/img502/6181/img2729880x1280.jpg

Nekem is megvan ez a cikk. Azért érdekes, mert 1969-ben, mint a kép is mutatja, még szó sem volt a Rákóczi úti villamos megszüntetéséről, sőt, a 23-as és 24-es villamos végállomását is a Baross térre tervezték. Aztán jöttek a Szovjetúnióban végzett metrótitánok és minden másképpen lett.

zsimi80
May 30th, 2012, 06:44 PM
Kétségkívül értelmesebb lenne a villamos, mint az a rohadt sok busz... Én is ha a Blaháról elmegyek a Keletihez, nem metrózom, inkább busszal megyek.

BDzsH_88
June 1st, 2012, 01:48 AM
Nekem is megvan ez a cikk. Azért érdekes, mert 1969-ben, mint a kép is mutatja, még szó sem volt a Rákóczi úti villamos megszüntetéséről, sőt, a 23-as és 24-es villamos végállomását is a Baross térre tervezték. Aztán jöttek a Szovjetúnióban végzett metrótitánok és minden másképpen lett.

Dehát ez így meg is épült.

http://hampage.hu/kozlekedes/sinek18/1356-keleti.jpg

Szerintem már itt is tudták, hogy meg fog szűnni a villamos, csak ugyebár megszüntetni csak akkor lehetett a Rákóczi úti síneket, amikor a metró második szakasza is megépült, ezért szerepelnek a terven is, és aztán a valóságban is a Rákóczi út felé menő vágányok.

Windblower
June 1st, 2012, 08:34 AM
^^ Az 1969-ben megjelent terv a jövőről készült, mégsem tudtak arról, hogy rövidesen (1972-ben) kiirtják a villamosokat a Rákóczi útról? A Keletitől ott az alábbi villamosok közlekedtek:

Viszonylat,
végállomások,
párhuzamosság a 2-es metróval,
a nem párhuzamos megállók száma

19-es:
Keleti Pu - Kelenföld,
Keleti - Astoria közt 4 villamosmegálló ,
további 11 megálló
44-es:
Zugló - Moszkva tér,
Keleti - Astoria közt 4 villamosmegálló, Déli pu - Moszkva tér között 1 megálló ,
további 12 megálló
60-as:
Keleti pu - Csörsz utca,
Keleti - Astoria közt 4 villamosmegálló, Déli pu (átszállás a 2-es metróra) ,
további 13 megálló
67-es:
Rákospalota, MÁV telep - Szarvas tér,
Keleti - Astoria közt 4 villamosmegálló,
további 15 megálló
68-as:
Örs vezér tere - Móricz Zsigmond körtér,
Fehér úti végállomás (átszállás a 2-es metróra),
Keleti - Astoria közt 4 villamosmegálló,
további 18 megálló

Valójában NEM a metró miatt irtották ki ezeket a hosszú, átlapoló villamos viszonylatokat, hanem az erős Ikarus gyár miatt, hiszen ekkor jöttek létre a hosszú buszjáratok, a 7-es, 7A, 7C és gyors 7. Azoknak kellett a hely és kapóra jött a metróátadás. A Ganz gyár villamosgyártása pedig szépen elsorvadt, KGST-n belüli villamosgyártásra Prága lett kijelölve. És ekkor szűnt meg az átszálló jegy is, amellyel több viszonylaton lehetett utazni egy irányba, egy jegy áráért.

Qtya
June 1st, 2012, 09:04 AM
Dehát ez így meg is épült.

http://hampage.hu/kozlekedes/sinek18/1356-keleti.jpg

Szerintem már itt is tudták, hogy meg fog szűnni a villamos, csak ugyebár megszüntetni csak akkor lehetett a Rákóczi úti síneket, amikor a metró második szakasza is megépült, ezért szerepelnek a terven is, és aztán a valóságban is a Rákóczi út felé menő vágányok.

Annak a rámpának a kép közepén látszólag semmi funkciója nincsen... Legalábbis a villamosvonal a képen megjelenített állapotában.

neverdie
June 1st, 2012, 05:58 PM
Azért lehetett tudni, sejteni, hogy nem lesz villamos, például az Erzsébet-híd pályaszerkezetét sem úgy tervezték, hogy alkalmas legyen a villamosközlekedésre, de kényszerből le kellett fektetni a síneket, amíg a metró el nem készült. Aztán '72-re annyira veszélyessé váltak a villamosok által keltett rezgések, hogy komoly repedések keletkeztek a szerkezetben, ezért szűnt meg a villamos. Többek között ez az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy most újrainduljon, mert akkor az egész pályaszerkezetet újjá kéne építeni, más technológiával. Az Erzsébet-híd nélkül, meg nem érne annyira sokat a Rákoczi villamos.

RawLee
June 1st, 2012, 06:09 PM
Azért ez elég furcsa elmélet, mivel az eredeti hídon is volt villamos, valahol számíthattak volna rá a tervezők, hogy az újon is lesznek.

BDzsH_88
June 1st, 2012, 06:36 PM
^^ Ebből is látszik, hogy azért mond szinte mindegyikünk mást az üggyel kapcsolatban, mert már anno is óriási ködösítés lehetett körülötte. Igazából megérne egy kisebb kutatást, hogy legalább az tisztázódjon, hogy mi volt a hivatalos indok.

Az Erzsébet hídról én is úgy tudom, hogy problémát jelentett a villamos, bár abban nem vagyok biztos, hogy azért, mert eleve villamos nélkülinek tervezték. Viszont úgy tudom, hogy a pályaszerkezetet csak megerősíteni kellene, amit a legközelebbi felújítás alkalmával megejthető.

neverdie
June 1st, 2012, 06:38 PM
^^ Az 50-es évek elején, amikor a hidat elkezdték tervezni, a terv az volt, hogy mire a híd elkészül, addigra lesz metró. A tervezés közben viszont leállították a metró építését és emiatt kellett egy félmegoldással villamospályát, ideiglenes jelleggel, közvetlenül a hídpályához hozzáépíteni. Ez vezetett a repedések keletkezéséhez és végül emiatt szűnt meg a villamos. Gyakran írjátok, hogy nem a metró miatt lett vége a villamosnak, de elég csak megnézni az Üllőit vagy a Bajcsyt, a cél az volt, hogy megszűnjön a felszíni közlekedés, helyette a föld alá kerüljön minden, nem volt ez annyira túlkomplikálva, szvsz.

Windblower
June 1st, 2012, 06:41 PM
Azért lehetett tudni, sejteni, hogy nem lesz villamos, például az Erzsébet-híd pályaszerkezetét sem úgy tervezték, hogy alkalmas legyen a villamosközlekedésre, de kényszerből le kellett fektetni a síneket, amíg a metró el nem készült. Aztán '72-re annyira veszélyessé váltak a villamosok által keltett rezgések, hogy komoly repedések keletkeztek a szerkezetben, ezért szűnt meg a villamos. Többek között ez az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy most újrainduljon, mert akkor az egész pályaszerkezetet újjá kéne építeni, más technológiával. Az Erzsébet-híd nélkül, meg nem érne annyira sokat a Rákoczi villamos.

Ez csak egy városi legenda. Láttad a terhelési próbáról készített fényképeket?

http://www.fortepan.hu/_photo/display/3727.jpg

http://www.alfaamore.hu/files/forum/00210/00210908.jpg

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/51203696.jpg

Elég jól kibírta...

neverdie
June 1st, 2012, 06:48 PM
^^ Na de a terhelési próba nem azt hivatott ellenőrizni, hogy a menet közben fellépő dilatációk milyen hatással vannak hídra, hanem azt hogy a híd mennyit mozdul el a nyugalmi állapotából. Egyébként a képeken a 2. hídpróba látható, ami inkább a közönségnek szólt, előtte éjszaka volt egy "titkos" túlterhelési próba, amin sokkal nagyobb nyomást kapott a híd.

Falusi
June 1st, 2012, 11:30 PM
Ami a képeken van az statikus terhelés de amilyen terhelést az elmúlt jó sok év alatt kapott a híd az dinamikai volt. Ez két teljesen eltérő dolog. A dinamikai (a dinamikait érthetően úgy lehetne megfogalmazni, hogy ismétlődő statikai igénybevétel) terhelést sokkal kevésbé bírják az anyagok, mint a statikait. Ez az anyagfáradás miatt van. Amúgy egy szerkezetet lehet úgy méretezni, hogy az elemek igénybevétele elérje a kifáradási határt, ilyenkor végtelen ideig bírná a terhelést, ami amúgy az anyaghibák miatt úgysem következhetne be 100%os valószínűséggel. Viszont ebben az esetben nagyon túl kell méretezni a szerkezetet, ami eléggé megdrágítja a dolgot. (Sajnos nem tudom hogy az építőmérnököknél mi a szokás ilyen téren, de ha tényleg megjelentek azok a repedések valószínűleg alapból úgy számolhattak, hogy nem lesz ott sokáig villamosközlekedés)

Mintti
June 2nd, 2012, 08:52 AM
Lassan regényt lehetne írni ebből a storyból "A meghekkelt villamos" címmel :D

neverdie
June 2nd, 2012, 07:07 PM
Na utánaolvasgattam a neten a dolgoknak, legalábbis amennyire tudtam, nyilván könyvtárban kéne keresgélni, hogy tényleg pontos képet kapjunk a dolgok menetéről.

Amiről úgy érzem, hogy az én állításaimat támasztják alá: A hidat alkalmassá tették a villamosvasút átvezetésére is. A vágányokat az úttest közepén, az acéllemezhez hegesztett blokksínek alkották.

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/tudomany_es_ismeretterjesztes/A_budapesti_duna_hidak/pages/013_az_erzsebet_hid.htm

Ebből látható, hogy a hídpályához hegesztett sín megrongálhatta a szerkezetet, mivel semmilyen terheléscsillapító aláépítmény nem készült, a terhelés közvetlenül a pályára adódott át. Sajnos részletesebb leírást erről nem találtam, így csak tippelni tudok, hogy ez okozhatott-e problémákat.

Windblowert pedig a következők támaszthatják alá: A metró építését azt 50-es években kezdték el: a Déli pályaudvar és a Népstadion közé tervezett vonal építése során kezdettől fogva felmerült a Rákóczi úti villamos megszüntetésének igénye, az elképzelések ekkoriban azonban még nem konkretizálódtak. Különösen azután nem, hogy pénzügyi okokból a metróberuházást az évtized közepén le is állították. Ekkor a villamosok haladékot kaptak, így az 1964-ben átadott új Erzsébet hídon is újra elindult a villamosközlekedés. A kötöttpályás járműveknek azonban már ekkoriban is komoly konkurensei voltak a buszok, melyek később a megszüntetésnek is kiváltó okai lettek.

http://veke.hu/2008/01/hova-tunt-a-villamos-a-rakoczi-utrol/

Ezen a linken egyébként nagyon részletesen boncolgatják a Rákoczi úti villamos megszüntetését, érdemes elolvasni, mind a M2, mind pedig a buszok is megvannak nevezve, mint megszüntetéshez vezető ok. De azt javaslom, hogy tényleg olvassa el az akit érdekel, mert minden benne van, ami azt a kort jellemezte, amitől megérthetjük, hogy miért döntöttek így.

http://veke.hu/files/22/img2284.jpg

:)

Windblower
June 4th, 2012, 07:11 AM
^^ Az általad megadott linkeken található ez az idézet is:

Az Erzsébet híd 1964. november 21-i forgalomba helyezésével befejeződött a robbantások révén tönkretett budapesti Duna-hidak újjáépítése.

A kocsipálya burkolatán a híd forgalomba helyezését követően, már az első nyáron - 1965-ben - kisebb hullámosodás keletkezett. Az egyenetlenségek az idő múlásával mind jobban erősödtek, különösen a középső hídnyílásnak azon a részén, amelyen a járművek a híd közepe felé, tehát fölfelé haladnak.

A hullámosodás - az aszfaltburkolat megcsúszása a mastix rétegen és felgyűrődése a kereszttartókon - a járműveknek egyre kevésbé tűrhető zökkenőket okozott, a keletkező dinamikus hatások pedig veszélyeztették a híd szerkezetét. Ezért az útburkolatot 1975 nyarán felszedték.

Ez, legalábbis, árnyalja a képet. A hullámosodás ugyanis egyértelműen nem a villamos miatt keletkezett, hanem az aszfaltréteg megcsúszása miatt, amit az autóbusz- és tehergépjárműforgalom váltott ki. (Az akkori autóforgalom szinte elhanyagolható volt.)... Ezt a típusú huillámosodást mind ismerhetjük a korai 2000-es évekből a közlekedési jelzőlámpák előtti útszakaszokról, ahol a megálló, majd újra induló nehéz járművek váltották ki a jelenséget, de soha nem a villamos.

A VEKE cikk pedig következtetései levonása során azt írja:

Nem kedvezett a villamosnak az sem, hogy az Erzsébet hídi pálya rossz konstrukciója miatt a vasúti járművek a híd szerkezetében károkat okoztak. A villamos megszüntetése azonban alapvetően mégis forgalmi okok miatt történt: amennyiben a kortársak felismerték volna a Rákóczi úti villamosban rejlő nagy lehetőségeket, a tervezési hiba korrigálása vélhetően nem okozott volna nagy gondot.

Úgyhpgy: az új Erzsébet-hídon voltak konstrukciós hibák (nem lep meg!). de a villamos attól a mai napig járhatna Budapest fő utazási tengelyén - és remélem egyszer még járni is fog.

Martin_R2
June 4th, 2012, 01:09 PM
Annak a rámpának a kép közepén látszólag semmi funkciója nincsen... Legalábbis a villamosvonal a képen megjelenített állapotában.

Is it not for service cars and goods deliverys for shops and such down there?

It've seen cars drive down there quite often.

zsimi80
June 4th, 2012, 04:58 PM
Megkapta a végleges típusengedélyét a kelet-nyugati, azaz a 2-es metróvonalra érkező új Alstom Metropolis szerelvény. A gyártó Alstom a Nemzeti Közlekedési Hatóság számára bizonyítani tudta: a szerelvények a módosított fékrendszerrel teljesíteni tudják a magyar előírásokat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közleményében tudatta: megadja a végleges típusengedélyt a Alstom Metropolis metrószerelvényekre. A kettes vonalra szánt öt kocsis vonatok esetében az NKH a korábbi kifogások kapcsán közleményében jelezte: „az eljárás során mérésekkel, szakértői vizsgálatokkal igazolást nyert, hogy az alkalmazott fékrendszer megfelel az Országos Vasúti Szabályzatban előírt fékberendezések biztonsági szintjének.”

Folytatás: http://bkk.hu/2012/06/vegleges-tipusengedelyt-kapott-a-2-es-metrovonalra-erkezo-uj-alstom-metro/

BND
June 4th, 2012, 06:28 PM
^^ na ezt is megértük. Ez azt jelenti, hogy az első akár rögötn forgalomba is állhat?

zsimi80
June 4th, 2012, 11:09 PM
Ha én azt tudnám :D De jó lenne, ha mielőbb utazhatnánk vele.

HUmatte
June 4th, 2012, 11:36 PM
Most tudja a BKV kiképezni a metróvezetőket, úgyhogy ez még eltart 1-2 hónapig.

Qtya
July 10th, 2012, 10:11 AM
Ajándékba metrót kapna Budapest

2012-07-09 20:17:00 Budapest — Metrószerelvényekkel kárpótolná a BKV-t az Alstom a járművek legyártásának többéves késése miatt – értesült a Blikk városházi forrásokból.

Úgy tudjuk, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az Alstom arról egyezkedik, hogy a metrógyár járművekkel kárpótolná Budapestet. Az új vonatok még mindig nem álltak forgalomba a 2-es metró vonalán, ami több milliárd forintba került a BKV-nak. (Az első szerelvényt éppen kedden adják át a Stadionok állomáson – a szerk.)

„Valóban megkezdődtek a tárgyalások a vitás kérdések végleges rendezése érdekében. A követelések mindkét fél részéről elérik a 30 millió eurót (8,6 milliárd forint), részben a késedelemért való felelősség, részben a műszaki változtatások miatti felelősség a vita tárgya. A főváros célja, hogy a vitákat tárgyalásos úton rendezze – tudatta válaszlevelében a BKK sajtóirodája.

V. J. Z.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/ajandekba-metrot-kapna-budapest-2095521

zsimi80
July 10th, 2012, 10:33 AM
Hmm nem lenne rossz pár plusz gép a 3-as metróra pl :)

HUmatte
July 10th, 2012, 12:23 PM
Az Alstom hivatalosan is átadta az első METROPOLIS metrót a Fővárosi Önkormányzatnak. A kettes metróvonalon jelenleg futó metrókat leváltó új szerelvény kulcsát Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója adta át Tarlós István főpolgármesternek a hivatalos átadó eseményen. A francia gyártó a múlt év során Budapesttel kötött megállapodásban rögzítetten megszerezte a végleges típusengedélyt a 22 darab, öt kocsiból álló metrószerelvényre, amellyel lehetővé válik az új szerelvények forgalomba állítása a kettes metróvonalon. Az új, 100 méter hosszú, légkondicionált metrószerelvények ez év szeptember elején állhatnak forgalomba.

...

http://www.portfolio.hu/ingatlan/varoskep/atadtak_az_uj_metrokocsikat_gyorsabb_lesz_a_ki-_es_beszallas.169896.html

(HUN)RoGeR
July 10th, 2012, 12:58 PM
Ajándékba metrót kapna Budapest

2012-07-09 20:17:00 Budapest — Metrószerelvényekkel kárpótolná a BKV-t az Alstom a járművek legyártásának többéves késése miatt – értesült a Blikk városházi forrásokból.

Úgy tudjuk, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az Alstom arról egyezkedik, hogy a metrógyár járművekkel kárpótolná Budapestet. Az új vonatok még mindig nem álltak forgalomba a 2-es metró vonalán, ami több milliárd forintba került a BKV-nak. (Az első szerelvényt éppen kedden adják át a Stadionok állomáson – a szerk.)

„Valóban megkezdődtek a tárgyalások a vitás kérdések végleges rendezése érdekében. A követelések mindkét fél részéről elérik a 30 millió eurót (8,6 milliárd forint), részben a késedelemért való felelősség, részben a műszaki változtatások miatti felelősség a vita tárgya. A főváros célja, hogy a vitákat tárgyalásos úton rendezze – tudatta válaszlevelében a BKK sajtóirodája.

V. J. Z.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/ajandekba-metrot-kapna-budapest-2095521

Ha ez igaz, akkor:
- Le kell hívni az M4-hez tartozó 7 darabos opciót
- Extraként minden szerelvényhez 2-2 betétkocsira lenne szükség (hogy meglegyen a 120 méteres hossz)
- A közbér értékében N db plusz hatrészes szerelvények rendelése

Ezzel az Alsom is jól jár (plusz megrendelés, plusz pénzért), Budapest is viszonylag olcsón tudná a 3-as metró járműállományának egy részét cserélni.

zsimi80
July 11th, 2012, 07:00 PM
K-oRcMbx_XA&

venom6
August 31st, 2012, 11:55 AM
szeptember 7-től járni fog a Metropolis a 2-es vonalán!

neverdie
August 31st, 2012, 11:58 AM
én azt hallottam, hogy hétfőn indul az első

Qtya
August 31st, 2012, 12:16 PM
én azt hallottam, hogy hétfőn indul az első

Szept 8. elvileg... :dunno:

BND
August 31st, 2012, 01:31 PM
^^ az iho.hu szerint 7-én sajtótájékoztatóval meg kis ünnepséggel (megint) indítják el az első szerelvényt, és 8-án üzemkezdettől rendszeresen fog(nak) járni (nem tudom hány szerelvény van bevetésre készen).

http://iho.hu/hir/alstom-szeptember-hetediketol-120830

Rikiswims115
August 31st, 2012, 04:40 PM
^^ az iho.hu szerint 7-én sajtótájékoztatóval meg kis ünnepséggel (megint) indítják el az első szerelvényt, és 8-án üzemkezdettől rendszeresen fog(nak) járni (nem tudom hány szerelvény van bevetésre készen).

http://iho.hu/hir/alstom-szeptember-hetediketol-120830

Csak 1, de havonta 2-3at allitanak majd forgalomba (most 4 van Pesten). Így Késő tavasz, korai nyárra váltják át teljesen.

neverdie
August 31st, 2012, 05:11 PM
egyébként honnan lehet tudni mennyi van már bp-n? a kocsik számozása alapján már 5 dbnak kell lennie

Maxesz
September 1st, 2012, 07:30 AM
egyébként honnan lehet tudni mennyi van már bp-n? a kocsik számozása alapján már 5 dbnak kell lennie

7 db szerelvény (http://hbweb.hu/hbweb/jarmu/bkv_met_alst.htm) (azaz 7x5 kocsi) már itt van HáBé oldala szerint.

kiskaloz
September 1st, 2012, 08:24 AM
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=94640882&postcount=97
Csak a miheztartás végett....
http://farm9.staticflickr.com/8452/7893420224_6d078b034d_b.jpg

BND
September 1st, 2012, 04:35 PM
^^ úgy látszik a hollandoknál nem feltétel, hogy legyen ajtó a homlokfalon...

zsimi80
September 1st, 2012, 10:32 PM
Nekem egyáltalán nem tetszik ennek hollandnak a pofája.

kiskaloz
September 2nd, 2012, 09:49 AM
Nekem egyáltalán nem tetszik ennek hollandnak a pofája.

Az nekem sem de a szinterv valamint az h nincs homlokajto es a ket vonat osszeszerelesi minosege kozt van kulonbseg...

zsimi80
September 2nd, 2012, 03:04 PM
Nekünk valszeg jó a második vonalbeli minőség -gondolja az alstom-.

Windblower
September 2nd, 2012, 03:54 PM
Az nekem sem de a szinterv valamint az h nincs homlokajto es a ket vonat osszeszerelesi minosege kozt van kulonbseg...

Az nem semmi, hogy egy képről meg tudod mondani, milyen az összeszerelés minősége... biztos, hogy nem tévedsz?

kiskaloz
September 3rd, 2012, 07:51 AM
Az nem semmi, hogy egy képről meg tudod mondani, milyen az összeszerelés minősége... biztos, hogy nem tévedsz?

Biztos.:D
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/386927_404541659604328_915219954_n.jpg
Ugye nem kell sorolni?

Martin_R2
September 4th, 2012, 11:53 AM
Biztos.:D
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/386927_404541659604328_915219954_n.jpg
Ugye nem kell sorolni?

*LOL* I'm with you there man! haha nice

zsimi80
September 4th, 2012, 07:20 PM
http://index.hu/video/2012/09/04/szaloczy_pal/

Szalóczy Pál hangja lesz ismét.

venom6
September 5th, 2012, 09:56 AM
MÉG 2 NAP!!! :D

neverdie
September 6th, 2012, 05:00 PM
11:08-kor indul az Örsről, de nincs valahol pontos menetrend? Jó lenne elkapni hazafele.

Vikusz
September 6th, 2012, 06:23 PM
BKV-figyelő:

Holnap délelőtt áll forgalomba az első Alstom szerelvény a 2-es metró vonalán. A próbák alatt gond nélkül futott a vonat, bízunk benne, hogy utasforgalomban sem lesznek fennakadások.

Itt vannak a pontos indulások, ha szeretnétek kirpbálni:

Indulás az Örs vezér teréről: 11:08:45, 11:53:45, 12:40:00, 13:28:30, 14:13:30, 14:58:30, 15:43:30, 16:28:30, 17:15:10, 18:00:30, 18:48:30, 19:38:30

Indulás a Déli pályaudvarról: 11:33:15, 12:18:15, 13:06:00, 13:52:15, 14:37:15, 15:22:15, 16:07:15, 16:53:00, 17:39:30, 18:24:45, 19:13:30, 20:03:30

Qtya
September 7th, 2012, 11:54 AM
http://img51.imageshack.us/img51/7304/31830110151086430039093.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/51/31830110151086430039093.jpg/)

RawLee
September 7th, 2012, 12:09 PM
Ne menj a fénybe, Qtya!

Bikes
September 7th, 2012, 01:08 PM
:D

BND
September 7th, 2012, 01:24 PM
Tarlós beszéde után megszállhatta a nép az új szerelvényt:
http://img401.imageshack.us/img401/983/imag0443it.jpg

The Boss spotted :D
http://img687.imageshack.us/img687/9645/imag0445pn.jpg

Remek az új szerelvény, Szalóczy hangja jó, csak halk a bemondás és az indításjelző. A klíma is ment, gondolom páran majd rinyálni fognak hogy milyen hideg volt. Nagyon király az átjárás a kocsik között, na meg persze az, hogy lehet normálisan beszélgetni :)

Zalai
September 7th, 2012, 01:31 PM
Zsírkirály. :D

BND
September 7th, 2012, 01:38 PM
Videó is van ám:
https://www.youtube.com/watch?v=lDJ3avmkuLg

Bikes
September 7th, 2012, 01:47 PM
Szuper, köszi BND!

Bikes
September 7th, 2012, 02:27 PM
http://index.hu/belfold/budapest/2012/09/07/szexmusor_es_tumultus_az_uj_metron/

neverdie
September 7th, 2012, 03:10 PM
csatlakozok az előttem szólókhoz, minden király, szerintem az ülések is kényelmesek, jó a levegő, csendes, az indításjelző tényleg halk és amit nem említett meg senki, de a jövőben biztos problémás lesz, ugyanúgy mint a combinonál, az az ajtók közepén lévő ajtónyitó gomb, ezt leszámítva hibátlan

Zalai
September 7th, 2012, 03:57 PM
Én is szívesen kipróbálnám, de nem nagyon érek rá és messze is van.

zsimi80
September 7th, 2012, 04:35 PM
Itt lehet hallani a régi-új bemondó hangot :)

nmELPURIqL4

Falusi
September 7th, 2012, 05:41 PM
Én is próbálkztam ma képek csinálásával, csak hát a telefon + rossz fényviszonyok nem egy túl jó kombináció.
Pár észrevétel:
-a bemondó és az ajtócsukásjelző nagyon halk, olyan mintha a másik irányból jövő metróból jönne át a hang kb...
-a metró belső színezése nem tetszik, ilyen régi műanyag színe van, mintha meg lenne sárgulva
- magasabb emberek vigyázzanak amikor az egyik kocsiból átmennek a másikba, mert elég alacsonyra sikerült a csuklót csinálniuk, álló helyzetben kb 1-1,5 cm volt a fejem és a plafon között, menet közben pedig le kellett húznom a fejem...
- ja és amikor a déliből mentem vissza a csuklónál ültem, és gyorsításkor meg lassításkor olyan nyikorgószerű hangokat hallottam, mint amikor vmi acél hajlik, deformálódik... Amikor leszálltam, kintről is hallatszódott, lehet vmi rosszul lehetett illesztve a két kocsi között, ha jól emlékszem a 417 és 418 számú között, ha valaki ellenőrizni akarná.
-amúgy nagyon szépen gyorsul meg minden, simán megy, jó hideg volt rajta, ülések jók

http://img708.imageshack.us/img708/1726/img1511n.jpg
Shot at 2012-09-07

http://img818.imageshack.us/img818/7074/img1512kz.jpg
Shot at 2012-09-07

http://img801.imageshack.us/img801/3001/img1514bn.jpg
Shot at 2012-09-07

http://img32.imageshack.us/img32/2159/img1517bv.jpg
Shot at 2012-09-07

neverdie
September 7th, 2012, 07:01 PM
Na igen azt a nyikorgást én is hallottam, de nem mindig, szerintem a szerelvény terhelésétől függően lehet valami, ami ezt okozhatja.
Amúgy aki elég magas (mint én), annak eddig is borzalom volt a metrózás, mert a kapaszkodókba, ajtókba mindig bevertem a fejemet, itt ilyen nem volt.

Zalai
September 7th, 2012, 07:52 PM
Milyen magas vagy neverdie?

neverdie
September 7th, 2012, 08:16 PM
~2m :D. az orosz kocsik ajtaja szerintem kb. 195cm lehetett, mindig bevertem a fejemet, a kapaszkodók az arcomba lógtak, a fém kapaszkodókba pedig felálláskor vertem be a fejem mindig, eléggé megalázó volt néha az a helyzet, látszik hogy elszállt felettük az idő rendesen, a XXI. században pedig már egyáltalán nem extra Mo-n ha valaki ilyen magas, mint én, legalábbis a korosztályomban már elég gyakori. a kocsik közötti átjárást pedig hanyagolni fogom minden bizonnyal :).

Zalai
September 7th, 2012, 09:03 PM
Úhh, akkor én se vagyok sokkal könnyebb helyzetben. 190 cm vagyok jelenleg.

BND
September 7th, 2012, 09:59 PM
^^ Jelenleg? Még növésben vagy? :D
Én is 190 körül vagyok, és elfértem az átjáróban. Orosz kocsiban én is vertem már be csúnyán a fejem. Nincsenek fityegő kapaszkodók, és az ülések feletti kapaszkodó is elég rövidebb, úgyhogy az alacsonyabbaknak csak a középső oszlop marad, emiatt lehet lesz még sírás.

Zalai
September 7th, 2012, 11:34 PM
^^ Jelenleg? Még növésben vagy? :D
Én is 190 körül vagyok, és elfértem az átjáróban. Orosz kocsiban én is vertem már be csúnyán a fejem. Nincsenek fityegő kapaszkodók, és az ülések feletti kapaszkodó is elég rövidebb, úgyhogy az alacsonyabbaknak csak a középső oszlop marad, emiatt lehet lesz még sírás.

Igen, még növésben vagyok, de rövid ideig. Én csillárokba szoktam beleverni a fejemet és az ajtófélfát is súrolja. :nuts:

RawLee
September 7th, 2012, 11:35 PM
Mi ez itt, óriások gyülekezete? 175 vagyok...

Zalai
September 7th, 2012, 11:36 PM
Örülj neki, nekem sokszor fáj a magasság. :D

talendon
September 8th, 2012, 10:44 AM
"Véget ért a retrókorszak a metróban" - szerencsésebb lett volna ezzel a kijelentéssel várni, míg a 3-as metróról is eltünnek a retrószerelvények, nem pedig mikor megjelenik az első új metró. Nekem a metró design-ja a képekről továbbra sem tetszik, sem belülről, sem kívülről. Ennél azonban fontosabb, hogy tartós és megbízható metró legyen, remélem így lesz.

Jack_Frost
September 8th, 2012, 10:56 AM
nagyon tetszenek a kocsik. nekem is messze van, de nagyon szivesen kipróbálnám őket, ugyhogy majd szakitok rá időt hamarosan...

azt viszont sajnálom hogy minden bizonnyal az a korszak is véget ért, amikor az örstöl a jónépek az utolsó 2 kocsiban utaztak mint a heringek, az első kocsik meg tök üresek voltak legalább a keletiig. a fiatalabb koromban pesten töltött 1 évem egyik érdekes jelensége volt :colgate: kicsit olyan volt, mint ha első osztályon utaznál a metrón ha bevállalsz egy kis gyaloglást, a többiek meg a másodikon

(természetesen nem a metróra az utolsó pillanatban felugrók kis százalékára gondolok)

Qtya
September 8th, 2012, 11:53 AM
Tegnapi közlöny...

http://img31.imageshack.us/img31/396/15455390.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/31/15455390.jpg/)

Qtya
September 8th, 2012, 01:47 PM
^^Ezzel tudjátok mi a cél?

RawLee
September 8th, 2012, 03:09 PM
Nyilván a HÉV összekötés.

Qtya
September 8th, 2012, 04:01 PM
Nyilván a HÉV összekötés.

Nem. A 3-as metró szerelvényeinek a cseréjét. Ha sikerül a 2-es metró szerelvényvásárlásának bevonása a KözOP-ba (NIF ÁFA per), akkor a felszabaduló banki hitelt, amelyből eredendően a 2-es szerelvényeit vásárolták volna, felhasználják a 3-as szerelvénybeszerzésére. Elvileg kapunk 7 Alstom szerelvényt a kötbér miatt, így értelemszerűen célszerű további Metropolisokat venni. Ki van ez találva. :D

talendon
September 8th, 2012, 05:44 PM
Nem. A 3-as metró szerelvényeinek a cseréjét. Ha sikerül a 2-es metró szerelvényvásárlásának bevonása a KözOP-ba (NIF ÁFA per), akkor a felszabaduló banki hitelt, amelyből eredendően a 2-es szerelvényeit vásárolták volna, felhasználják a 3-as szerelvénybeszerzésére. Elvileg kapunk 7 Alstom szerelvényt a kötbér miatt, így értelemszerűen célszerű további Metropolisokat venni. Ki van ez találva. :D

Csak könyörgöm, ha már Metropolis lesz a többi metró is, legalább más lenne a megrendelt design.

Ez is Metropolis, mennyivel szebb ez a szép fehér burkolat, mint a sárgás vajszínű az új budapestin.
Ráadásul még üveg is van az ajtó mellett, tehát nem zavarja az ott ülőt, ha az ajtóban megáll valaki.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/C830door.JPG/800px-C830door.JPG

+ ne lenne ilyen igénytelen az ajtók kivitelezése + a metró elejét is le lehetne cserélni pl. ilyenre
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/2_C830_in_KCD.JPG/300px-2_C830_in_KCD.JPG

Vikusz
September 8th, 2012, 06:21 PM
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m6yjzmE4mZ1r2195co1_1280.jpg

Hát a 3-asra szerintem biztos ilyen Alstomokat fognak megint. A 4-essel nem tudjátok mi a helyzet? Oda is Alstomot rendeltek?

talendon
September 8th, 2012, 06:27 PM
^^
A 4-es metróra már meg vannak rendelve az alstomok. De remélem nem ilyen lesz a design, mint ezen az első metrón.
És miért sárgára (koszos vajszínűra) rendelték? Gondolom, mert azt hitték, azon kevésbé látszik a kosz. Abba nem gondoltak bele, milyen rosszul néz ki ilyen sárgás felülettel egy zárt tér.

zsimi80
September 8th, 2012, 10:23 PM
Végülis a Combino is fehér belülről. Nagyon jó lenne, ha le tudnák cserélni a 3-ason is a szerelvényeket... Mert eléggé ramaty állapotúak. PErsze a pálya is :(

Zalai
September 8th, 2012, 10:36 PM
Ez a sárgás szín tényleg ronda. :S Egy fehér vagy kék-fehér színt tudnák elképzelni helyette, esetleg pirosat.

BND
September 8th, 2012, 10:55 PM
^^
A 4-es metróra már meg vannak rendelve az alstomok. De remélem nem ilyen lesz a design, mint ezen az első metrón.
És miért sárgára (koszos vajszínűra) rendelték? Gondolom, mert azt hitték, azon kevésbé látszik a kosz. Abba nem gondoltak bele, milyen rosszul néz ki ilyen sárgás felülettel egy zárt tér.

Úgy látom te kb. úgy vagy ezzel a vajszínnel, mint én a buszok szürkéjével :D

Engem nem zavart a beltér színe, ráadásul sokkal világosabb van mint a régi kocsikban, ez eléggé feldobja a hangulatot. Gondolom a legegyszerűbb berendezést rendelték meg, azért ilyen egyszerű a szingapúrihoz vagy mihez képest. Egyébként szerintem sokkal jobban néz ki a budapesti szerelvény mint az a buci orrú amit mellékeltél.

Remélem tényleg sikerül elindítani a 3-as vonal járműbeszerzését, mert kezd ott is elég gáz lenni a helyzet.

zsimi80
September 8th, 2012, 11:00 PM
Ha jól tudom, van Siemens jelzőrendszer a 2-es vonalon, ami még nincs aktiválva. Ez képes lesz irányítani is a vonatokat, mint a 3-ason, vagy nem?

kiskaloz
September 9th, 2012, 08:37 AM
Ha jól tudom, van Siemens jelzőrendszer a 2-es vonalon, ami még nincs aktiválva. Ez képes lesz irányítani is a vonatokat, mint a 3-ason, vagy nem?

A tervek szerint igen. Onnsntól csak egy vezető lesz itt is.

RawLee
September 9th, 2012, 10:45 AM
A 2-esen be, a 3-ason meg kikapcsolják az automata vezérlést! Micsoda egybeesés!

neverdie
September 12th, 2012, 09:34 PM
nevetségesen halk a beszállásjelző, kintről egyáltalán nem lehet hallani, konkrétan nekimentem az ajtónak mikor fel akartam szállni. közben meg az állomáson kell bemondani, hogy záródnak az ajtók. remélem még azelőtt intézkednek, hogy valami ujságíró kirobbant valami botrányt belőle.

kiskaloz
September 14th, 2012, 07:58 AM
Egyre inkább azt érzem, hogy valami másodvonalbeli szart sikerült venni az M2-re...
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=95065067&postcount=99

zsimi80
September 14th, 2012, 09:15 AM
Miért is?

kiskaloz
September 14th, 2012, 12:53 PM
^^

Szerintem:
- Kiforratlan külső dizájn,rosszul illesztett lemezek, műanyag elemek.
-Belső dizájn, utastájékkoztató rendszer(vonalcsík+kijelző), nincs az ajtókon rozsdamentesréteg alul nálunk. A világítótestek is elég gagyik a holland hintóhoz képest... Elsőre ennyi.:)

Más: Azt tudja valaki, hogy a 4es vonaatai konkrétan, hogyan néznek majd ki?

zsimi80
September 14th, 2012, 02:57 PM
NEkem igazából a színe nem tetszik, annyira steril az egész, valami matricát igazán rakhatnának rá.

A 4-esre szerintem pont ugyanilyeneket rendeltek, csak rövidebbet. Még ennél is rövidebbet :(

zsimi80
September 14th, 2012, 03:01 PM
NEkem igazából a színe nem tetszik, annyira steril az egész, valami matricát igazán rakhatnának rá.

A 4-esre szerintem pont ugyanilyeneket rendeltek, csak rövidebbet. Még ennél is rövidebbet :(

Isztanbuli Alstom:

http://i20.photobucket.com/albums/b226/BJV5/wow/Volkan_TOPRAK_vagon_ist.jpg

http://i20.photobucket.com/albums/b226/BJV5/wow/Volkan_TOPRAK_alstom_.jpg

Jobb színesen :)

BND
September 14th, 2012, 03:19 PM
^^

Szerintem:
- Kiforratlan külső dizájn,rosszul illesztett lemezek, műanyag elemek.
-Belső dizájn, utastájékkoztató rendszer(vonalcsík+kijelző), nincs az ajtókon rozsdamentesréteg alul nálunk. A világítótestek is elég gagyik a holland hintóhoz képest... Elsőre ennyi.:)

Más: Azt tudja valaki, hogy a 4es vonaatai konkrétan, hogyan néznek majd ki?

A beltér az pont olyan, amilyet rendeltünk. A hollandoknak nem kell szövetülés, cserébe fejlettebb az utastájékoztató rendszer, mert ők meg így kérték.

neverdie
September 14th, 2012, 08:16 PM
egyébként kinek mi baja a külső dizájnnal?

a londoni, amszterdami verzió soha sem volt opció, 3 tervre lehetett szavazni anno:

http://index.hu/cikkepek/0607/belfold/metro4//.gdata/gp_01.jpg

http://index.hu/cikkepek/0607/belfold/metro4//.gdata/gp_02.jpg

http://index.hu/cikkepek/0607/belfold/metro4//.gdata/gp_03.jpg

végül ugye a 3. nyert (szerencsére)

egyébként érdekesség a szavazással kapcsolatban, hogy egy gépről többször lehetett voksolni és hát az egyik ismerősöm több tízezret adott le a 3. verzióra :D szóval, ha akarjátok hibáztathatjátok őt, vagy magatokat, mert nem cselekedtetek így az 1. vagy 2. változat győzelme érdekében.

kiskaloz
September 15th, 2012, 10:55 AM
^^
Igen én is a harmadikra szavaztam.
A baj onnan kezdődik, hogy NEM ILYEN lett. Ez alatt nem a színek különbözőségét értem.
Ha úgy nézne ki mint a llinkelt átványterveken, ahol még az a tetves homlokfali vészkijárat is ábrázolva van, én nem panaszkodnék.... Sajnos baromira nem olyan, hanem annak egy lebutított elnagyolt verziója...

Jack_Frost
September 23rd, 2012, 12:20 PM
http://index.hu/belfold/2012/09/23/ittas_vandalok_vertek_szet_a_2-es_metrot/

ezek a véglények ilyenkor vajon megússzák egy ejnye-bejnyével vagy a pisit is felnyalatják velük a szaftos pénzbirság mellett?

zsimi80
September 23rd, 2012, 12:34 PM
Remélem nem ússzák meg. Példát kéne már statuálni.

Jack_Frost
September 23rd, 2012, 01:06 PM
én is. a milliós számlát pl minden további nélkül ki kéne küldeni + büntetés.
szóval, én is voltam (vagyok:lol:) fiatal, és bandáztam sokszor részegen tizedmagammal, de valahogy még részegen is mindig tudtam magamról és hogy hol vagyok.

(és most, majd harmincévesen, meg már kifejezetten utálok részeg lenni. :cheers::nuts:)

HUmatte
September 29th, 2012, 07:11 PM
http://index.hu/belfold/budapest/2012/09/27/hibatlanul_futnak_az_alstom-kocsik/

"A 22-ből összesen 8 vonat van Magyarországon, ebből 2 szerelvény fut az alagutakban a csúcsidőszakban..."

zsimi80
September 29th, 2012, 11:39 PM
A 2. szerelvény is szállít utasokat, vagy csak próbaköröket megy?

neverdie
September 29th, 2012, 11:49 PM
415-419, 420-424-es szerelvények szállítanak utasokat.

talendon
October 14th, 2012, 05:35 PM
Még csak a napokban utaztam először ezzel az alstom szerelvénnyel.

Most már tapasztalatból is mondhatom, hogy a belső kialakítása ezeknek a metróknak egyenesen botrányos. Az ajtók mellett képtelenség kényelmesen megállni. Az ajtók mellett ülöknek meg valódi kínszenvedés az utazás, ha álló utasok is vannak, azt kell figyelni, mikor vágnak orrba, vagy ül az öledbe valaki.

Nem értem, miért nincs legalább üveglap berakva a széksorok végébe, hogy elválasszák az ajtótól??? Valami lehetetlen módon van megoldva...:ohno:

RawLee
October 14th, 2012, 07:45 PM
Lehet eretnekség, de miért utazik bárki az ajtóban? Én utálom, ha ott ácsorognak, alig lehet tőlük fel/leszállni. Ha egy megállót megy valaki, utoljára kell felszállni, egyébként meg irány a kocsi belseje.

Jack_Frost
October 14th, 2012, 08:06 PM
ha nem ott állsz ahol az ajtók nyilnak hanem a másik oldalon, akkor a legjobb állóhely szerintem. a 2-es metrón ugyis csak a pillangónál nyilik a másik oldalon az ajtó -és ott ugy sem sokan szállnak le. egyébként én sem értem miért nincs ott üveg.

RawLee
October 14th, 2012, 08:34 PM
Nem a zárt ajtókról van szó, hanem az aktívan használtakról!

talendon
October 14th, 2012, 09:59 PM
Lehet eretnekség, de miért utazik bárki az ajtóban? Én utálom, ha ott ácsorognak, alig lehet tőlük fel/leszállni. Ha egy megállót megy valaki, utoljára kell felszállni, egyébként meg irány a kocsi belseje.

Mert ha annyira tele van, akkor hova menjek pl. beljebb?

neverdie
October 14th, 2012, 10:38 PM

Csak pont az ellenkezője igaz, minek menjen beljebb, ha az ajtónál is van hely?
És akkor az van, hogy egy idő után mindenki az ajtóban nyomorog.
Ezért törekedtek/törekedhettek arra, hogy ne legyen célszerű az ajtónál állni, meg ugye ezért nyitott teljes hosszában az utastér, hogy jobban eloszoljon a tömeg.

RawLee
October 15th, 2012, 06:51 AM

Bár nem járok nap mint nap a metróval, nekem még nem volt szerencsém olyan szerelvényhez, aminek a közepe (két ajtó között félúton) nem lett volna kihalt.

Qtya
October 15th, 2012, 11:00 AM
Bár nem járok nap mint nap a metróval, nekem még nem volt szerencsém olyan szerelvényhez, aminek a közepe (két ajtó között félúton) nem lett volna kihalt.

Pl.: 3-as metró Újpest felé 16:30-17:45.

talendon
October 15th, 2012, 06:26 PM

Igazi mázlista vagy akkor ;)
Én volt már, hogy nem fértem fel a metróra és tömve volt mindenhol.
Hogy csak az ajtónál állnak, ilyen akkor van, ha nincsenek sokan, mert kétségtelen, hogy ott kényelmesebb állni, mint bent lógni, mint egy majom, arról nem beszélve, hogy az idősebbek általában el sem érik a kapaszkodót.

Fron
October 15th, 2012, 07:38 PM
Kettes metrón is kiépítésre kerül a legkorszerűbbnek számító mozgó blokkos CBTC vonatbefolyásoló rendszer. Gondolom amint befejeződik a diszpécser központ kiépítése Kelenföldön, illetve a flotta csere, akkor megkezdik az automata üzem tesztelését ezen a vonalon is.

Qtya
November 22nd, 2012, 09:14 AM
Tesztelik a 4-es metrót - Új magyarországi piacra lépne az Alstom

Jövő februárra a metró 2-es vonalára rendelt, utolsó Metropolis szerelvénynek is meg kell kapnia a magyarországi üzembe helyezéshez szükséges engedélyét, közben már tesztelik Franciaországban a 4-es vonalra szánt járműveket is. A gyártó Alstom itteni cége az előző évek zsugorodása után ambiciózus növekedési terveket dédelget.

A főváros által 2. metróvonalára rendelt, 22 ötkocsis metrószerelvényből 11 már Budapesten van, ebből mostanáig hat kapta meg az üzembe helyezési engedélyét, amihez jövő februárra várhatóan az utolsó szerelvény is hozzájut. Közben futják próbaköreiket a 4-es vonalra rendelt 14 négykocsis szerelvények a gyártó Alstom franciaországi, valencienne-i tesztpályáján. A járművek ellenőrző műszaki mérései december elején indulnak Budapesten, jövő február 13-ig pedig már a forgalomba helyezésükhöz szükséges típusengedélyt is meg kell szerezniük. 2013. áprilisa és szeptembere között a tervek szerint az összes új szerelvénynek beérkezik a 4-es vonal depójába.

Minderről a franciaországi társaság magyarországi érdekeltségének vezetői tájékoztatták tegnap reggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős, helyettes államtitkárát, Schwáb Zoltánt, néhány munkatársát, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a BKV Zrt. illetékeseit. A találkozóval – immár másodszor – az Alstom Orbán Viktor korábbi kérésének tett eleget, a miniszterelnök ugyanis jelezte, hogy érdemes lenne a hazai illetékesekkel jobban megismertetni a társaság (elsősorban magyarországi) terveit.

A tegnap elhangzottak alapján e tervek pozícióerősítésből, új tevékenységek meghonosításáról, a belföldi értékesítés növeléséről szólnak. 2020-ig a társaság a biztonsági berendezések piacának egyik vezető itteni szállítójává kíván válni, s ugyanezen a területen a BKV partnere is szeretne lenni. Helyet kíván szerezni magának a vonatbefolyásoló rendszerek szegmensében, és továbbfejlesztené a metró üzletét is. Szintén 2020-ig a társaság be kíván lépni a MÁV piacára, és meg kívánja teremteni egy új vasúti beszállító piacra lépésének feltételeit is.

A ma mintegy másfél száz fős Alstom Zrt. létszáma Deák László vezérigazgató várakozásai szerint jövőre 220 főre bővül, részben a hazai erőmű-karbantartási megbízások bővülésének és az anyacég Magyarországon működő, közlekedési szoftver tesztelő központ további feladatainak köszönhetően, de beindul a BKV-nak szállított metrószerelvények 3 éves, kötelező, garanciális karbantartása is.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/tesztelik-a-4-es-metrot-uj-magyarorszagi-piacra-lepne-az-alstom-391762

zsimi80
November 22nd, 2012, 10:50 AM
„beindul a BKV-nak szállított metrószerelvények 3 éves, kötelező, garanciális karbantartása is. ”

Szóval pár hónapja járnak, és már kezdik babrálni őket? Ergó 3 évvel kevesebb garancia van rájuk?

Windblower
November 22nd, 2012, 11:49 AM
Ha az egész mondatot nézem, szerintem a beindulás jövőre lesz.

zsimi80
November 22nd, 2012, 12:42 PM
Reméljük :)

Jack_Frost
January 15th, 2013, 10:16 PM
na megvan az első tag is

http://index.hu/belfold/budapest/2013/01/15/600_ezer_ft_egy_karcolas_az_alstomon/

neverdie
January 15th, 2013, 10:40 PM
na megvan az első tag is

http://index.hu/belfold/budapest/2013/01/15/600_ezer_ft_egy_karcolas_az_alstomon/

hogy lehet, hogy nincs fólia az üvegeken?

zsimi80
January 16th, 2013, 08:12 PM
Engem is ez zavar, hogy hogy lehet az, hogy nem raktak rájuk fóliát. A buzeráns állatnak meg a kezét kéne letörni. Nem tartom embernek az ilyen lényeket.

Jack_Frost
January 17th, 2013, 06:51 PM
Engem is ez zavar, hogy hogy lehet az, hogy nem raktak rájuk fóliát. A buzeráns állatnak meg a kezét kéne letörni. Nem tartom embernek az ilyen lényeket.

reméljük elkapják, és új ablakot kell vennie.

http://index.hu/belfold/budapest/2013/01/17/nem_surgos_az_alstom-rongalo_elfogasa/

Qtya
January 23rd, 2013, 11:24 AM
Lezárt M2 kijárat:

http://img32.imageshack.us/img32/8629/39477310151284356444093.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/32/39477310151284356444093.jpg/)

Joshua0521
February 3rd, 2013, 05:32 PM
Ez a keletinél van?

Qtya
February 3rd, 2013, 07:23 PM
Ez a keletinél van?

Igen. A piros metró régi kijárata.

miklosme
February 3rd, 2013, 07:56 PM
Igen!

zsimi80
February 3rd, 2013, 09:06 PM
A mozgólépcső aljánál lévő "szögletes félkör" már a Quake III-ban is kerekebb volt 1999-ben :D Szerintem gázul néz ki.

venom6
February 3rd, 2013, 09:28 PM
Ez a régi kijárat lesz valamikor hasznosítva? Hova is vezet most pontosan?
(Hirtelen nem jut eszembe, hogy is volt. Elfelejtettem)

Bibircsok
February 3rd, 2013, 09:52 PM
^^ Igen, újranyitás után. Egyenesen a (nyitott) aluljáróba vitt, nagyjából az északnyugati sarkába, ami most építési terület.

Aladar
March 5th, 2013, 04:56 PM
Március 25.-töl csak Alstom szerelvények fognak járni a 2-es vonalon. Tud erröl valaki hivatalosat?

venom6
March 5th, 2013, 06:19 PM
Én például ma utaztam a 2-es vonalon. Meglepődtem, mikor új szerelvény gurult be és mégjobban meglepődtem, mikor a Délinél leszállva a másik oldalon is új szerelvény állt!

kiskaloz
March 5th, 2013, 06:34 PM
Én például ma utaztam a 2-es vonalon. Meglepődtem, mikor új szerelvény gurult be és mégjobban meglepődtem, mikor a Délinél leszállva a másik oldalon is új szerelvény állt!

Hétköznap 3 szovjet szerelvény van kint, a többi Alstom.
Hétvégén CSAK Alstom van kint.

Aladar
March 7th, 2013, 03:20 PM
Március 25.-töl csak Alstom szerelvények fognak járni a 2-es vonalon. Tud erröl valaki hivatalosat?

Hát asszem így egy 4-esem lenne a lottón. :D

Hétvégenként csak Alstomok a 2-es vonalon

...A második lépcső március 25-én következik: ekkortól már csak a hétköznapi csúcsidőkben sűrítik Ev szerelvények a forgalmat. Áprilisban fokozatosan a csúcsban is egyre több Alstom áll forgalomba, mind a huszonkét új vonat májusig kapja meg üzemeltetési bizonyítványát. A közel százfős járművezetői csapat többsége is megszerezte már a típusvizsgát, így ez sem lehet akadálya a váltásnak – áll a BKK sajtóközleményében....

http://iho.hu/hir/hetvegenkent-csak-alstomok-a-2-es-vonalon-130307

2SC2240
March 12th, 2013, 11:35 AM
Ha minden igaz, akkor nyáron át is adják az új biztbert.

talendon
March 18th, 2013, 10:17 PM
http://kep.index.hu/1/0/401/4015/40159/4015948_70b0144b934f42f12371c00ca638b5c5_wm.jpg

"A mai napon 17h után áramellátási zavar keletkezett a kelet-nyugati metró
felszíni szakaszán.
Egy Örs vezér tere irányába haladó Alstom szerelvény nem tudott a
végállomásig saját lendületéből elgurulni, így az utasokat a nyílt pályára
kellett a vonatból kiszállítani a vonat két végén található menekítőajtókon
keresztül. A metró munkatársai szakmailag megfelelően, gyorsan kezelték a
rendkívüli eseményt, az utasoknak így az eső okozta kellemetlenségeken
túlmenően semmilyen bántódásuk, sérülésük nem esett."

:ohno:

Aladar
March 18th, 2013, 10:38 PM
^^ Legalább élesben kipróbálták a homlokfali ajtókat. :)

Pótlóbuszok jártak a 2-es metró vonalán

http://index.hu/belfold/budapest/2013/03/18/potlobuszok_a_2-es_metro_vonalan/

Bibircsok
March 19th, 2013, 12:23 PM
^^ Legalább élesben kipróbálták a homlokfali ajtókat. :)

Pótlóbuszok jártak a 2-es metró vonalán

http://index.hu/belfold/budapest/2013/03/18/potlobuszok_a_2-es_metro_vonalan/
^^ Konteó: és ha valójában ez történt (már csak a helyszín miatt):crazy:?

talendon
May 5th, 2013, 08:12 PM
kxsU1GNFUF8