View Full Version : Kraljevina vs SFRJ

Pages : [1] 2

Col
July 31st, 2009, 07:17 PM
Po vasem misljenju, kada je arhitektura u Srbiji bila ESTETSKI bolja: pre Drugog svetskog rata, ili za vreme Tita tj. komunista?

marillion
August 1st, 2009, 03:04 AM
hmm.. moram da priznam da se mnogo više divim objektima izgrađenim između dva rata

krivo mi je što u mom rodnom gradu mnogo izostaje ta predratna arhitektura

NEWWORLD
August 1st, 2009, 04:24 AM
za vreme Kraljenvine Srbije! dosta toga je uradjeno u Srpskom stilu, kao sto je naprimer bila stara posta(zaboravih kako se tacno zvao stil) mislim "Srpski sucesijski stil" pokusavam da prevedem sa engleskog. dok smo posle drugog svetskog rata dobili dosta brutalistickih primera po gradu, samo goli beton. Doduse reseno je dosta stambenih problema dosta brzo ali esteticki gledano nema poredjenja.

Rascian
August 1st, 2009, 11:54 AM
Pa estetski naravno za vreme Kraljevine, ali to nema veze sa komunizmom, tako je bilo i u zapadnoj Evropi s tom razlikom sto se tamo ipak mnogo vise vodilo racuna o nasledju i urbanizmu posle 2 Sv. rata , pa kada bi gradili zgrade u vec formiranin gradskim jezgrima vodili su itekako racuna da se to uklopi i da ne narusi postojece celine. S druge strane posleratna arhitektura je bila kod nas veoma agresivna i razorila je mnoge predratne urbane celine.

Nema to veze sa stilom, gradile su se tokom 1930-ih mnoge modernisticke zgrade ( koje veze nemaju sa dotadasnjim stilovima historicizma, secesije..) pa su opet one mahom odlicno uklopljene i ukombinovane u tadasnju ambijentalnu matricu gde su gradjene.

Da ne govorim o pojedinim otvorenim urbanistickim ekscesima van svake logike koji pokazuju koliko su komunisti postovali ono sto je pre njih stvoreno. :ohno:

http://i28.************/25hhjcz.jpg

http://i30.************/2eoh2pu.jpg

http://i28.************/27yu1ld.jpg

http://i25.************/ht9p3m.jpg

http://i30.************/rgvue1.jpg

Lazarevo
August 1st, 2009, 12:08 PM
Po vasem misljenju, kada je arhitektura u Srbiji bila ESTETSKI bolja: pre Drugog svetskog rata, ili za vreme Tita tj. komunista?

Ne može se porediti.
Kraljevina !

Murci
August 1st, 2009, 01:27 PM
koje pitanje

KRALJEVINA naravno

chuburac
August 1st, 2009, 01:49 PM
Tema je banalna. Ne mogu se porediti ta dva perioda zato sto su se odigrala u razlicitim politickim i vremenskim intervalima.

marillion
August 1st, 2009, 01:55 PM
http://i28.************/27yu1ld.jpg

:kiss:

Lansky 67
August 1st, 2009, 02:16 PM
Tu može da posluži sledeće poređenje.Gotovo sve bolje predratne zgrade su danas zaštićene ili čak spomenici kulture.Posleratni period traje 65 godina i ne znam ni za jednu da je zaslužila taj status.Moderne zgrade su komfornije i funkcionalnije ali ne i lepe mada možemo govoriti o lepoti između njih samih.
Najlepša arhitektura od pre I sv.rata je u Vojvodini a posle tog rata je gotovo sve u Beogradu.Beograd je prečanske krajeve tretirao gotovo kao kolonije (Beograd,ne Srbija) tako da danas gradovi u Srbiji imaju svega po koji primer međuratne arhitekture (malo bolje su prošli Novi Sad i Skoplje kao centri banovina). Ali zato je Beograd napunjen prelepim javnim palatama,najamnim zgradama,na Dedinju i Senjaku je bezbroj vila kao iz snova.Da je prestonicu zaobišao drugi svetski rat,bio bi to Balkanski Pariz.
Posle prvog svetskog rata pojavili su se novi materijali,zidalo se solidno i prilagođeno modernom življenju.Ti stanovi su i dalje jako očuvani i atraktivni.Fasade su rađene od plemenitog maltera i veštačkog kamena i do danas stoje,samo su dobile patinu.
PS
Stara Pošta u Beogradu je bila u Srpsko-vizantijskom stilu.

Ulica u Subotici izgrađrađena dvadesetih.
http://i31.************/a2gjzp.jpg

njemanja
August 1st, 2009, 04:27 PM
pa, slazem se da je u medjuratnom periodu tj. u periodu kraljevine SHS daleeeko najvise profitirao BG, dok su ostali gradovi manje-vise stagnirali... Nish doduse jeste dobio u to vreme tramvaje (1928-1929), fabriku duvana, zgradu Banovine, al kad pogledam npr. koliko su se BG i SK promenili i izgradili u tom periodu ne mogu a da se ne zacudim i ne zapitam da li je od silnih javnih i monumentalnih palata iz skoplja neka mogla biti izgradjena u Nishu?! pa i Nish je bio centar banovine! ako nista drugo, danas bi te zgrade bile sacuvane! pretpostavljam da je tadasnja srpska vlast abnormalnom izgradnjom skoplja zelela da na neki nacin privoli Makedonce da ostanu u Srbiji... ne znam, ali cinjenica je da se Skoplje u periodu od 1918 do 1941. od klasicne turske kasabe pretvorilo u jedan sasvim pristojan evropski grad srednje velicine (barem centar grada) a o beogradu da ne pricamo.... ZG je po mom misljenju 1918. bio daleeeeko urbaniji, lepsi, komunalno opremljeniji i imao je otprilike identican broj stanovnika kao BG, da bi dvadeset godina kasnije kaskao za Beogradom sto se nastavilo do danasnjih dana...

Rascian
August 1st, 2009, 08:14 PM
U celoj Evropi se malo gradilo izmedju 2 svetska rata. To je bio uglavnom period krize i stagnacije. Svi veliki evropski gradovi ( Pariz, Bec, Budimpesta, London... ) su se izgradili uglavnom u periodu 1870-1910 to je bilo zlatno doba industrijalizacije i za neke i kolonijalizma.
Beograd, Bukurest, Sofija su retki izuzeci za medjuratni period.

I. R. M.
August 1st, 2009, 08:36 PM
...

Lansky 67
August 1st, 2009, 09:12 PM
Tačno je da svaka epoha ima svoje vreme,početak i kraj.Ali između onog što zovu predratna arhitektura i posleratne (pogrešno zvane "socijalistička"),postoji ogroman jaz.Baš zato je svako prepoznaje.Pogotovo sto je to za nas na liniji razgraničenja dve istorijske epohe:komunizma i idealizovane monarhije.
Inače,čujem da Skopljanci hoće da ponovo izgrade staro pozorište koje je izgrađeno između 1912. i 1914. na obali Vardara,a stradalo 1963. u zemljotresu.

Lansky 67
August 1st, 2009, 09:32 PM
Tačno je da svaka epoha ima svoje vreme,početak i kraj.Ali između onog što zovu predratna arhitektura i posleratne (pogrešno zvane "socijalistička"),postoji ogroman jaz.Baš zato je svako prepoznaje.Pogotovo sto je to za nas na liniji razgraničenja dve istorijske epohe:komunizma i idealizovane monarhije.
Inače,čujem da Skopljanci hoće da ponovo izgrade staro pozorište koje je izgrađeno između 1912. i 1914. na obali Vardara,a stradalo 1963. u zemljotresu.

Rascian
August 2nd, 2009, 12:11 AM
Koliko je meni poznato staro pozoriste je vec u veliko u izgradnji (rekonstrukciji).
Cak sam cuo i za neke planove da se rekonstruise srusena zeleznicka stanica ( u vreme kad je izgradjena najmodernija na Balkanu) i da zgrada sluzi kao nova gradska kuca.
Nazalost makedonski podforum je ugasen odavno tako da nemamo informacija sta se tamo desava ( osim onog uzasnog cuda od novog ustavnog suda na obali Vardara).

Sto se tice ovog "estetskog" poredjenja arhitekture dve epohe, radi se svakako o percepciji i ukusu prosecnog gradjanina ( laika), ne treba ici u neke dublje analize.

Luyyifer (Lucifer)
August 4th, 2009, 03:08 PM
ovo je totalni diletantizam. beograd je i pre i posle Rata bio Beograd i oba perioda su ostavila svoja remek dela i oba perioda na specifican nas nacin: masa nekavliteno izvedenih zgrada. beograd je pre Rata bio grad u povoju, a posle rata velegrad. napravljeno je niz rezova koji su izbacili kasabu sa beogradskih ulica (posebno uredjenje trga marksa i engelsa, pionirskog parka, izgradnja beogradjanke). u poredjenju sa obicnim stambenim zgradama koje su se 50-ih i 60-ih gradile u zapadnoj evropi (izuzetak spanija i italija), u beogradu su izgradjena prava remek-dela modernisticke arhitekure (npr. u njegosevoj, kod hrama sv. save). beogradjanka, siv, banjicki soliteri, zgrada ministarstava u nemanjinoj, soliteri na 3. bulevaru, sava centar, genex samo su neki primeri kvalitetne i uzorne poslreatne arhitekure, a takva poslednjih 15 godina uopste ne postoji.

razlike izmedju predratnog i posleratnog beograda nisu razlike izmedju "kraljevine" i "sfrj", vec razlike izmedju predratnog evropskog ekonomskog buma i poslratne sveevropske bede, razlike izmedju tradicionalnih i modernih oblika kakve postoje u svim gradovima. zato je vec i naslov teme uvredljiv i za prosecnu inteligenicju.

Col
August 7th, 2009, 03:33 PM
zato je vec i naslov teme uvredljiv i za prosecnu inteligenicju.
Tvoj post je uvredljiv i za prosecnu inteligenciju. Rascian je lepo rekao da ovaj tema nije za dublje analize, vec je prilika da forumasi kazu sta je njihov licni ukus.

Ambasssador
August 8th, 2009, 11:55 PM
Čak i da je tako - da tema nije za dublje analize - apsurdno je definisati arhitekturu kao pre i posle Drugog svetskog rata... Jer šta obuhvata arhitektura pre? Kalemegdansku tvrđavu? Modernu? Klasicizam? A šta obuhvata posle? Soc realizam? Bezukus devedesetih? Modernizam?
Ja na primer volim modernu i brutalizam?
Konstruktivno pitanje bi bilo na primer koji vam se stil u arhitekturi najviše sviđa u Beograd... Ovako se samo reprodukuju zablude i predrasude.

Goldi
August 9th, 2009, 12:18 AM
Da, apsolutno. Šta znači to pre rata? Do kog perioda možemo da idemo u prošlost tragajući za odgovorom :) ? I samo pitanje je malo (namerno ili ne) nevešto sročeno (...pre Drugog svetskog rata, ili za vreme Tita tj. komunista?). Zaista mi nije jasno kakve veze imaju komunisti sa arhitekturom? Zašto si uopšte njih ubacio u pitanje? Takva arhitektura se javlja u slično vreme svuda u svetu i nema veze sa tim ko je bio na vlasti. Sigurno je da bi se i bez komunista arhitektura razvijala u istom pravcu. Naravno da će većina ljudi odmah kao iz topa odgovoriti ''pre rata'' ali verovatno zato što nisu u stanju da na pravi način sagledaju vrednosti moderne arhitekture ali i zato što je pitanje pomalo pretenciozno postavljeno.
Osim u slučaju da cilj pitanja nije samo zadovoljenje lične radoznalosti ali opet je moglo biti i malo preciznije. Recimo, pametnije bi bilo da si pitao koji vremenski period vam se dopada najviše, ili koji stil (što reče ambassador) jer bi dobio i preciznije odgovore.

Ja lično biram period od 1920 do 1970. (sasvim slučajno, kao i prethodnik).
Inače, tema je vrlo, vrlo interesantna za raspravu ali bi bilo zgodnije da je pitanje preformulisano. Čisto mali savet.

@Ambassador, nije kalemegdanska već beogradska tvrđava :)

Luyyifer (Lucifer)
August 9th, 2009, 01:08 AM
Tvoj post je uvredljiv i za prosecnu inteligenciju. Rascian je lepo rekao da ovaj tema nije za dublje analize, vec je prilika da forumasi kazu sta je njihov licni ukus.

tema nije rascionova vec tvoja, a ti si je formulisao tako da vise deluje da zelis da slusas hvalospeve o kraljevskom domu karadjordjevica nego misljenja o predratnom i poratnom gradjevinarstvu.

nadovezao bih se jos na moje prethodnike i dodao sledece: ono sto je danas ostalo iz "predratnog perioda" su najvrednije gradjevine onog vremena. milioni kvadratnih metara estetski i gradjevinski najgore tres arhitekture od pre Rata su sruseni i zamenjeni znatno kvalitetnijim resenjima posle Rata.

Ambasssador
August 9th, 2009, 01:21 AM
@Goldštajn: Imam ja još mnooogooo da naučim. :)

Luyyifer (Lucifer)
August 9th, 2009, 12:37 PM
E vala, ako cemo bas da cepidlacimo, nije ni beogradska tvrdjava, vec Beograd, jer "grad" u "Beograd" znaci upravo tvrdjava (Visegrad, Soko-grad, Novigrad), a ne city.

Kalemegdan je rec kojom Beogradjani oznacavaju citav kompleks tvrdjave, kao sto ni Terazije nisu vise kanistri, a ni Dorcol raskrsnica. Sintagma kalemegdanska tvrdjava, nije sintagma posesivnog tipa u kojoj bi kalemegdanska bio posesivni atribut (tip: kalemegdanska terasa), vec se radi po posebnoj vrsti izvrnute sintagme u kojoj je imenica atribut prideva - ajdektivizacijom imenice i njenim spajanjem sa novom imenicom se objasnjava znacenje koje prva imenica vec ima (odnosno objasnjava se u kom znacenju se imenica koristi - tvrdjava, a ne polje oko tvrdjave). Istom tipu pripada sintagma jadransko more (koja upravo oznacava isto sto i Jadran), kao i Pekabetina samoposluga, Markova licnost.

Lansky 67
August 9th, 2009, 12:51 PM
Ja lično biram period od 1920 do 1970. (sasvim slučajno, kao i prethodnik).
Godine 1919-1940. su magične.Od građanskih kuća do moćnih palata.
Nego Goldi,zašto do 1970?Šta je do tad a šta posle što ti se ne dopada?U par reči ako te ne mrzi.:)

Luyyifer (Lucifer)
August 9th, 2009, 01:58 PM
Mislim da je Goldstein malo grubo, ali u sustini ispravno povukao vremensku granicu. Do kraja 70-ih veci deo beogradskih naselja predstavlja uzoran primer arhitekture onog vremena. To vazi i za naselja o kojima ljudi obicno ne razmisljaju, kao sto je Mirijevo. Do kraja 70-ih, ako se gradilo reprezentativno, onda je bilo reprezentativno - probrani uvozni materijali, uvozna stolarija, minimalna odstupanja od projekta, napredni oblici. Da li iz drugih razloga ili zbog odlaska citave generacije arhitekti sa scene, beogradksa naselja sa kraja 80-ih, pa nadalje su mahom neuzorna, i prostorno i gradjevinski, nedostaje svaka inovativnost, sve se svodi na primitivno slaganje linija; reprezentativnost se izjednacava sa pojmanjem luksuza prostog coveka.

Sigurno je da su i 80-e, pa i 90-e na svom pocetku donele odredjena dobra resenja (naselje na pocetku Vojislava Ilica). Ali kao period u celini, to je period u kome je u Beogradu kvalitetna arhitetkura postala nedobrodosla. Tramvaj za 21. vek samo je saobracajna konkretizacija jedne poptuno pogresne razvojne ideje koja je nametnuta citavom gradjevinskom sektoru (bolje zauzeti sve zelene povrsine nego graditi u visinu). Pocetkom 80-ih u svetu je postojala vrlo kvalitetna arhitektura koja se mahom zasnivala na arhitetkuri 70-ih. U tom periodu gradjevinska aktivnost u Beogradu opada i prosto - ako se ne varam - nema zgrada o kojima bi moglo da se sudi (mozda zute zgrade kod 25. maja, Medakovic i Cerak).Posle tog vakuma, Beograd je izgubio korak sa estitikom krajem 80-ih i pocetkom 90-ih kada se to dogodilo u celom svetu, samo sto je to kod ostalih bila prolazna faza, neka vrsta patoloskog kontriranja neprirodnim bojama sarenilu 80-ih, a Beograd od tada nije uspeo da oslusne i uhvati arhitektonski ritam nove moderne.

Primer arhitekture sa prelaza iz 80-ih u 90-e su Arena i nova zgrada Narodne banke na Slaviji. Svakome ko ma i uslovno te gradjevine uporediti sa Sava centrom i Beogradjankom, jasno je da to i nisu neki biseri arhitekture. Taj period, osim Arene i Narodne banke, obelezilo je i nekoliko vrlo uspesno resenih naselja, kao sto je ono u Vojislava Ilica ili Cukaricka padina. Sa druge strane u to vreme pocinje devastacija Novog Beograda izgradnjom prvih kosih krovova, procelnih zgrada, trospratnica i cetvorospratnica.

U poslednjihj petnaest godina - po strani ostaju neki potpuno privatni projekti na Senjaku i Dedinju - u Beogradu nije izgradjeno nista sto bi izborom materijala i kvalitetom arhitektonskog resenja moglo da se poredi sa najboljim, ma ni sa prosecnim gradjevinama pre sankcija. Mislim da ima samo jedan izuzetak koji je vec zavrsen i jedan izuzetak koji je u izgradnji (zgrada na mestu stare zgrade Srbostampe).

Goldi
August 9th, 2009, 09:17 PM
Godine 1919-1940. su magične.Od građanskih kuća do moćnih palata.
Nego Goldi,zašto do 1970?Šta je do tad a šta posle što ti se ne dopada?U par reči ako te ne mrzi.:)

Lucifer ima puno pravo, sve što je rekao je na mestu ali ja bih naglasio da sam se vodio estetskim kriterijumom, kao što je Col i postavio u pitanju. Dakle, arhitektura koja se meni dopada polako zamire tokom sedamdesetih a u većoj meri i tokom osamdesetih (naravno, uz izuzetke koji se uvek javljaju, u svakom vremenu i stilu). Ono što se meni sviđa kod posleratnih ostvarenja jeste jednostavnost linija, nenametljivost i skladnost, s ukusom a opet upečatljivo. I pored toga, funkcionalno a što reče Lucifer - kvalitetno. A posebno ravni krovovi koje obožavam. Ovo se odnosi kako na stambenu tako i na arhitekturu javnih objekata. Posebno volim stambenu arhitekturu pedesetih i ranih šezdesetih po centru, ono za šta bi obični ljudi (a ja sam neobičan :lol:) rekli: ''fuj, taj socrealizam, odvratno'' :)

Izdvojio bih stambenu zgradu Milorada Macure u Kralja Petra 10,
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture080.jpg

Stambenu zgradu Mirka Jovanovića u Pariskoj 14
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture084.jpg

Zgradu Energoprojekta Milice Šterić, Zeleni venac 18
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture081.jpg

i moj apsolutni favorit - poslovna zgrada službe društvenog knjigovodstva (zvanično a danas poznata kao Trezor) u Pop Lukinoj 7-9 Petra Vulovića.
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture086.jpg

Naravno, tu je i nezaobilazan dragulj - zgrada Hempro na Terazijama genija Alekseja Brkića.

Mogu navesti mnogo objekata sad ali da ne dužim, to je ukratko o mom izboru.

Onda su došla ona ružna tamnozelena stakla, manjak ideja a višak kiča. Nekvalitet i neukus je polako prevladao i eto. Da bi to kulminiralo organskom arhitekturom koju ne volim iako postoje ostvarenja kojima se iskreno divim (doduše u svetu, ne kod nas).

O periodu 1920-1940 ne moram mnogo da pričam, oni koji se bar malo razumeju u arhitekturu shvatiće na šta mislim. Obožavam modernu a posebno art deco iako ga skoro i nema u Beogradu.

Eto, ukratko :)

Majevčan
August 9th, 2009, 09:30 PM
Bez dileme za vrijeme Kraljevine.

Lansky 67
August 9th, 2009, 10:26 PM
Ostaje misterija gde se dedoše ti TVRDI materijali.U Subotici više niko ne koristi fasadnu ciglu ili kamen.Fasada se malteriše a onda se farba i ta farba se guli pre nego što je objekat završen.Stepenice u zgradama su od betona a na njima pločice koje brzo pucaju,gelenderi nemaju drveni rukohvat...Pre osamdeset godina se na svakoj kući pravila kamena sokla i svaka je i danas na svom mestu a danas se malteriše do zemlje i već posle mesec dana se to isprlja ili ga vlaga kruni.Čak i tamo gde se vidi da se nije štedelo.Mnoge lepe stare kuće uopšte nisu projektovali arhitekte već obični dunđeri.Sad se čini da su devedesete uzele danak građevinskoj struci.Velika preduzeća su se raspala,kadar se iselio iz zemlje a stari majstori nisu imali kome da prenesu zanat jer se nije gradilo.

Zgrada Suda u Subotici (Mermer)
početkom šezdesetih

http://i30.************/34sf2xl.jpg

Ambasssador
August 10th, 2009, 12:59 AM
@ Goldštajn: Mislim da je malko tužno što si zgradu podveo samo pod Kralja Petra (iako razumem), kad ona zauzima čitav blok, i predstavlja moju večnu fascinaciju, sa genijalnim stepeništem i osvetljenim hodnicima po sredini i neverovatnom dozom humanosti - gomila terasa, parkić ispred zgrade, itd.
A tek hol zgrade SDK-a, i pogled na Novi Beograd iz jedne kancelarije na 3-4 spratu, para vredi.
Na žalost, kriza je uzimala svoje, tako da veliki broj zgrada nije urađen po orignalnim projektima - npr. soliter u Jevremovoj 17. (pored škole) je trebalo da bude mnogo bolje urađen, sa terasama za svaki stan, itd. itd, međutim nije se imalo para, pa je napravljen kompromis.
Moram reći da mi je genijalno da još neko voli zgradu na Zelenom Vencu pored mene. :) Prava je šteta što je onoliko oronula i što je onaj mali parkić sa skulpturom ispred u potpunosti uništen. :(

edit: Ono što me uvek oduševi na sličnim zgradama su terase, koje su uz malo igre betona dobijale izuzetnu šarenolikost i dinamiku.

Luyyifer (Lucifer)
August 10th, 2009, 02:24 AM
U istom kraju je i ona divna staklena zgrada kod Kneza koja je barem 30 godina ispred svog vremena.

Dve apsolutno genijalne zgrade iz 50-ih (?) su zgrada u kojoj je Costa coffee u Njegosevoj i slicna zgrada u Ivana Milutinovica.

@lansky 67

nije samo problem sto se za novije projekte ne koriste "stameni" materijali, problem je i sto se stare zgrade unistavaju prilikom renoviranja. nasa arhitektura dotice dno, a i urbanizam - konkretno u Beogradu postoji niz suludih visinskih ogranicenja, a sa druge strane investitoru je dozvoljeno da za dva sprata nadzida bok Metropola cija je visina savrseno pratila visinu univerzitetske biblioteke. Isto tako na uglu Kosovske i Takovske, iza skupstine podignut je mostrum koji nadvisuje gotovo sve oko sebe.

Col
August 10th, 2009, 03:40 PM
Čak i da je tako - da tema nije za dublje analize - apsurdno je definisati arhitekturu kao pre i posle Drugog svetskog rata... Jer šta obuhvata arhitektura pre? Kalemegdansku tvrđavu? Modernu? Klasicizam? A šta obuhvata posle? Soc realizam? Bezukus devedesetih? Modernizam?
Jednostavno: da li ti si vise svidjaju objekti koji su izgradjeni pre rata, ili posle rata?
Konstruktivno pitanje bi bilo na primer koji vam se stil u arhitekturi najviše sviđa u Beograd... Ovako se samo reprodukuju zablude i predrasude.
A zasto ovo pitanje nije konstruktivno?
Da, apsolutno. Šta znači to pre rata? Do kog perioda možemo da idemo u prošlost tragajući za odgovorom :) ?
Kraljevina Jugoslavija je stvorena 1918. godine.
I samo pitanje je malo (namerno ili ne) nevešto sročeno (...pre Drugog svetskog rata, ili za vreme Tita tj. komunista?). Zaista mi nije jasno kakve veze imaju komunisti sa arhitekturom? Zašto si uopšte njih ubacio u pitanje?
Komunisti su tada bili na vlasti.
tema nije rascionova vec tvoja
Rascian mi je uzeo rec iz usta.
a ti si je formulisao tako da vise deluje da zelis da slusas hvalospeve o kraljevskom domu karadjordjevica nego misljenja o predratnom i poratnom gradjevinarstvu.
Bitno je sta je pravo stanje stvari, a ne sta je tvoj utisak.

P.C.Dolabella
August 11th, 2009, 08:53 PM
E vala, ako cemo bas da cepidlacimo, nije ni beogradska tvrdjava, vec Beograd, jer "grad" u "Beograd" znaci upravo tvrdjava (Visegrad, Soko-grad, Novigrad), a ne city.

Kalemegdan je rec kojom Beogradjani oznacavaju citav kompleks tvrdjave, kao sto ni Terazije nisu vise kanistri, a ni Dorcol raskrsnica. Sintagma kalemegdanska tvrdjava, nije sintagma posesivnog tipa u kojoj bi kalemegdanska bio posesivni atribut (tip: kalemegdanska terasa), vec se radi po posebnoj vrsti izvrnute sintagme u kojoj je imenica atribut prideva - ajdektivizacijom imenice i njenim spajanjem sa novom imenicom se objasnjava znacenje koje prva imenica vec ima (odnosno objasnjava se u kom znacenju se imenica koristi - tvrdjava, a ne polje oko tvrdjave). Istom tipu pripada sintagma jadransko more (koja upravo oznacava isto sto i Jadran), kao i Pekabetina samoposluga, Markova licnost.

E odavno me nije neka uvrnuta teorija ovako razveselila :lol:
:cheers:
Stvar je ipak puno jednostavnija. Nakon što je tursko ime za polje
ispred tvrđave (tj. nekadašnju tvrđavsku glasiju i esplanadu) postalo ime parka kad je on bio uređen na esplanadi, ime se počelo sve više protezati i na samu Tvrđavu. Razlozi za to su sasvim jasni. Riječ Kalemegdan je jednostavna i osim toga izrazito zvučna, pa se eto tako i kao tobožnje ime same Tvrđave proširila i širi i prevladava sve više. A turski ionako nitko nezna pa je sada i ona komična varijanta Kalemegdanska tvrđava (tj. Tvrđavskoga polja tvrđava) postala sasvim kao normalna.
Ipak, ne zovu još svi Beograđani Beogradsku tvrđavu tim turskim imenom. Bar ne oni koji o svom gradu znaju nešto malo više.

sale_kg
August 12th, 2009, 12:23 PM
Znaci smor mi je da citam vase postove jer ste vi ipak strucniji od mene po ovom pitanju...
Ja cu samo staviti licno misljenje... Pre svega za razliku od mnogih obozavam stambene blokove (commies :D ),ali definitivno je cinjenica da je meni kao gradjaninu grada koji je sve vazne gradjevine (izuzev zgrade grada) dobio u vreme knezevine i kraljevine vaznije to doba.
I bas kad je ova tema otvorena ja sam poceo da citam knjigu...

http://i27.************/2a6qcy8.jpg

I sad sam je zavrsio... Ja ne bih rekao ni Kraljevina Jugoslavija,ni Kraljevina SHS,vec je Knezevina i Kraljevina Srbija ostavila mome gradu "landmark"-e...

Samo cu staviti ove dve zgrade kao primer (ostale necu da ne smaram)...
http://www.kragujevac.rs/images/bg/pozadine/Prva_kragujevacka_gimnazija_2.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3148/2313512900_95fcdd8cfc_o.jpg

Nijedan stambeni blok mi nije lep kao ove zgrade...

Ali sigurno da i ove zgrade sledece su prepoznatljive i da ostavljaju mocan utisak...

http://img516.imageshack.us/img516/2876/2342273199bbbcf1c33kq3.jpg

http://i37.************/f2kio3.jpg

ALi nista se po meni ne moze meriti sa lepotom zgrada koje su tad pravljene... Naravno,verovatno u mom misljenju ima uticaja i njihova istorijska vrednost,ali kada bi birao izmedju Kraljevine Jugoslavije i SFRJ,ne bi izabrao nijedno vec Knezevinu i Kraljevinu Srbiju. (bar sto se mene i mog grada tice)

Luyyifer (Lucifer)
August 12th, 2009, 01:12 PM
E odavno me nije neka uvrnuta teorija ovako razveselila :lol:
Stvar je ipak puno jednostavnija. Nakon što je tursko ime za polje
ispred tvrđave (tj. nekadašnju tvrđavsku glasiju i esplanadu) postalo ime parka kad je on bio uređen na esplanadi, ime se počelo sve više protezati i na samu Tvrđavu. Razlozi za to su sasvim jasni. Riječ Kalemegdan je jednostavna i osim toga izrazito zvučna, pa se eto tako i kao tobožnje ime same Tvrđave proširila i širi i prevladava sve više. A turski ionako nitko nezna pa je sada i ona komična varijanta Kalemegdanska tvrđava (tj. Tvrđavskoga polja tvrđava) postala sasvim kao normalna.
Ipak, ne zovu još svi Beograđani Beogradsku tvrđavu tim turskim imenom. Bar ne oni koji o svom gradu znaju nešto malo više.

Goldsteinu ne smeta sto se cela tvrdjava zove Kalemegdan, a tako je zovu svi, a pogotovo stari Beogradjani, zato sto je predratni park "Kalemegdan" obuhvatao i deo tvrdjave. U svim gradovima postoje na stotine naziva koji su ako im se gleda pravo znacenje - neprikladni, ali upravo u tome i jeste sustina toponima - oni ne vuku svoju rpavilnost iz semantike (znacenja), vec narocitog kulturnog momenta u kome je odredjena rec izdignuta iznad svog znacenja.

Tako se i glavna ulica u Barseloni zove Ramblas, sto je na arapskom koliko i kanalizacija; terazije su kanistri za vodu koji su se nalazili na danasnjem platou koji se zove Terazije; dorcol je raskrsnica, a Dorcol je danas ceo kraj oko jedne poznate raskrsnice starog Beograda.

Ono sto Goldsteinu smeta je spoj Kalemegdanska tvrdjava, a apropos toga sam napisao da je to isto sto i Jadransko more, Markova licnost... I da, "grad" u Beograd znaci "tvrdjava", tako da je potpuno suludo govoriti "beogradska tvrdjava" - tako niko nikada nije govorio osim jezickih laika koji pokusavaju da se izrazavaju uzvisenije nego sto im pristaje.

Luyyifer (Lucifer)
August 12th, 2009, 01:16 PM
Pre svega za razliku od mnogih obozavam stambene blokove (commies :D )

Taj naziv je u najmanju ruku neprikladan za ono sto se gradilo u Beogradu, Splitu, SFRJ - barem za onaj deo koji se tebi i svima nama dopada.

ovo su "commies"

http://www.michaeltotten.com/images/Communist%20Section%20Sarajevo.jpg

vectom
August 12th, 2009, 04:57 PM
SIV?

FutogCORE
August 13th, 2009, 06:50 PM
U celoj Evropi se malo gradilo izmedju 2 svetska rata. To je bio uglavnom period krize i stagnacije. Svi veliki evropski gradovi ( Pariz, Bec, Budimpesta, London... ) su se izgradili uglavnom u periodu 1870-1910 to je bilo zlatno doba industrijalizacije i za neke i kolonijalizma.
Beograd, Bukurest, Sofija su retki izuzeci za medjuratni period.

Jesu Beograd, Bukurešt i Sofija bili izuzeci za taj period, ali samo zato što su dosta kaskali za gore navedenim metropolama. Isto kao što Srbija sada ima najveći privredni rast u Evropi :). Zato što zaostaje, naravno.

Moje lično mišljenje je da se ta dva perioda ne mogu grubo porediti (kao što je neko već ranije spomenuo). Moj glas bih dao posleratnom periodu. Bilo je dosta soc realizma, ali ne toliko brutalnog kao u ostalim istočno evropskim zemljama. Dok je period između dva rata, ipak, bio siromašan period u našem razdoblju (iako i tu postoje različita mišljenja). A i većina lepih i starih zgrada u NS-u je izgrađeno pre WWI, ako se ne varam? Dok u ostalim većim gradovima to nije bio slučaj, zar ne?

Luyyifer (Lucifer)
August 15th, 2009, 11:17 AM
Jesu Beograd, Bukurešt i Sofija bili izuzeci za taj period, ali samo zato što su dosta kaskali za gore navedenim metropolama. Isto kao što Srbija sada ima najveći privredni rast u Evropi :). Zato što zaostaje, naravno.

Moje lično mišljenje je da se ta dva perioda ne mogu grubo porediti (kao što je neko već ranije spomenuo). Moj glas bih dao posleratnom periodu. Bilo je dosta soc realizma, ali ne toliko brutalnog kao u ostalim istočno evropskim zemljama. Dok je period između dva rata, ipak, bio siromašan period u našem razdoblju (iako i tu postoje različita mišljenja). A i većina lepih i starih zgrada u NS-u je izgrađeno pre WWI, ako se ne varam? Dok u ostalim većim gradovima to nije bio slučaj, zar ne?

Samo kaskanje ne moze da objasni napredak. Beograd je doziveo bum zato sto je tada, posle Prvog svetskog rata, postao glavni grad mnogo vece drzave nego sto je do tada bio, isto kao sto su se Bec i Budimpesta nasli u mnogo manjoj drzavi i sledstveno stagnirali. Izgrdanja Beograda i kvanitativno i po kvalitetu neuprediva je medjutim sa istovremenom izgradnjom Barselone ili bilo kog nemackog grada - kako pravi predratni bum izgleda i danas moze svako da vidi u Barseloni, a u Nemackoj, nazalost, posle rata zgrada iz perioda izmedju dva rata nisu rekonstruisane jer su se smatrale "novom arhitekturom".

delija90
October 6th, 2009, 10:45 PM
Ma ovde nema dileme!Svako poredjenje Kraljevine sa SFRJ je uvreda za ovu prvu ;).
Kad mi neko spomene SFRJ prvo pomislim na one pruge i skladista na obali Save u samom centru Beograda kao i zapustenu Karadjordjevu ulicu koja je soc. gradnjom odvojena od ostatka grada :ohno:

Goldi
October 6th, 2009, 10:51 PM
Ma ovde nema dileme!Svako poredjenje Kraljevine sa SFRJ je uvreda za ovu prvu ;).
Kad mi neko spomene SFRJ prvo pomislim na one pruge i skladista na obali Save u samom centru Beograda kao i zapustenu Karadjordjevu ulicu koja je soc. gradnjom odvojena od ostatka grada :ohno:

Drago mi je da mogu da te obavestim da su ta skladišta napravljena upravo za vreme Kraljevine, 1928. godine, kao i pruga koja je izgrađena još ranije, a u samoj Karađorđevoj postoji samo jedna zgrada iz vremena socijalizma, na broju 49. Sve ostale su sačuvane u izvornom obliku.

Ipak, činjenica je da je fatalan potez učinjen provlačenjem tranzitnog saobraćaja kroz ovu ulicu što je dovelo do vrlo lošeg stanja inače bogatog arhitektonskog fonda na Savamali.

delija90
October 7th, 2009, 09:59 PM
Drago mi je da mogu da te obavestim da su ta skladišta napravljena upravo za vreme Kraljevine, 1928. godine, kao i pruga koja je izgrađena još ranije,
Znam vrlo dobro koliko je stara zeleznicka stanica u Beogradu,ali onda je SFRJ kriva za neuklanjanje tih skladista i dalji razvoj pruga u tom delu grada kao i za celu situaciju oko nove zeleznicke stanice o kojoj se prica vec 50god.

a u samoj Karađorđevoj postoji samo jedna zgrada iz vremena socijalizma, na broju 49. Sve ostale su sačuvane u izvornom obliku.
A koliko ima soc. zgrada na potezu od Karadjordjeve ka jezgru grada?To je bila poenta mog prethodnog posta...

mmilovan
October 12th, 2009, 05:14 PM
Zgrada Suda u Subotici (Mermer)
početkom šezdesetih

http://i30.************/34sf2xl.jpg

Projektovao ju je veliki predratni arhitekta Svetomir Lazić.

zexland
October 12th, 2009, 06:34 PM
Apsolutno i bez premca - Kraljevina Jugoslavija ! :)

Rail_Serbia
October 29th, 2009, 12:24 AM
Sto se tice ovog "estetskog" poredjenja arhitekture dve epohe, radi se svakako o percepciji i ukusu prosecnog gradjanina ( laika), ne treba ici u neke dublje analize.
Слажем се!
ovo je totalni diletantizam. beograd je i pre i posle Rata bio Beograd i oba perioda su ostavila svoja remek dela ... zato je vec i naslov teme uvredljiv i za prosecnu inteligenicju.
Мислим да је суштински проблем у имену. Предлажем преименовати АРХИТЕКТУРА У КРАЉЕВИНИ ВС АРХИТЕКТУРА У СФРЈ. Када сам погледао назив теме, питао сам се "зар су дозвољене политичке расправе?":ohno:

Иначе, од СФРЈ архитектуре, много ми се свиђају Церак Виногради. А када је у питању послератна архитектура, било је потребно времена док се пензионише она генерација архитеката која је позиције добијала ратним заслугама, а предратну архитектонску елиту побила или протерала. Истина је да промена друштвеног уређења утиче на архитектуру, али многа монументална здања у Русији су настала за време Стаљина. Сасвим је могуће да је у то време Немачким, Финским или Пољским уметницима Стаљин рекао: ако ми се не свиди, идеш у рудник:lol:

Иначе, у односу на неколико стотина старих зграда у центру и на Дедињу, већина кућа и грађевина је грађено "колко пара толко музике", или ти "плати па клати".:lol: Мој прадеда је на Пашином брду направио кућице 18-26 квадрата за своју децу, али готово без бетона, малтерисано неком смесом песка и блата, малтерисано порозним кречним малтером, не можеш анкер да ставиш:nuts: Да не говоримо о кућама у Шумадији, где су главни материјали били дрво, слама и блато:lol:

mmilovan
November 3rd, 2009, 07:18 PM
Иначе, у односу на неколико стотина старих зграда у центру и на Дедињу, већина кућа и грађевина је грађено "колко пара толко музике", или ти "плати па клати".:lol: Мој прадеда је на Пашином брду направио кућице 18-26 квадрата за своју децу, али готово без бетона, малтерисано неком смесом песка и блата, малтерисано порозним кречним малтером, не можеш анкер да ставиш:nuts: Да не говоримо о кућама у Шумадији, где су главни материјали били дрво, слама и блато:lol:

Без намере нешто да противуречим, али мноштво кућа грађених између два рата намењених службеницима, чиновницима и уопште средњој класи грађана који нису живели по зградама у центру било је веома добро сазидано. Скромно и без претенциозности, али веома солидно и квалитетно за ондашње поимање грађења (чиновничке и професорске колоније у Вождовцу, Професорска колонија, Котеж Неимар итд. итд.)

jimmy spong
December 21st, 2009, 01:37 PM

estetski je ljepsa predratna

ali sve zavisi

u beogradu , da , ali predratna podgorica je recimo bila klasicna orijentalna varos , dok je posleratna arhitektura donijela plansku gradnju i istocno-evropski izgled

opet tesko je porediti , jer posleratna arhitektura uopste nije tezila estetskom , jer je prioritet bilo smjestiti narod koji je ostao bez krova nad glavom , a takvih je bilo dosta , smjestiti populaciju koja je zbog unistenih polja , njiva i slicno bila primorana da se preseli u grad , pa istim tim ljudima obezbijediti grijanje vodu struju , tako da se nije imalo vremena razmisljati o estetici , kad ljudi nemaju gdje ni da zive

recimo posleratna arhitektura novog beograda , svi navode kao brutalisticku gradnju i sivilo , ali je to bilo neminovno nakon razornog rata i pustosi koja je ostavljena u zemlji , to se jedino moglo i ocekivati.

cak se i u nekim djelovima Londona pribjegavalo ovakvoj gradnji da bi se brzo rijesio problem onih kojima su nakon bombardovanja Luftwafea kuce bile porusene

Sena_KG
December 24th, 2009, 10:53 AM
Meni je mnogo lepsa arhitektura za vreme SFRJ.Nekako mi se dopada taj minimalisticki stil. :)

jimmy spong
January 9th, 2010, 01:34 AM
malo socijalistickih bisera , ima tu stvarno monumentalnih gradjevina , onako svojom sirovinom ulivaju strahopostovanje

http://www.hcs.harvard.edu/~hra/files/Palace_of_Parliament_0.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Moskau_Uni.jpg/688px-Moskau_Uni.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Palac_Nauki.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Casa_Sc%C3%A2nteii.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Kotelnicheskaya_Tower_01.jpg/754px-Kotelnicheskaya_Tower_01.jpg

http://itsjustmike.files.wordpress.com/2008/02/ryugyong.png

http://thomashoven.com/p2004_065_998d.jpg

Bojan9
January 9th, 2010, 03:35 PM

Zar nije ovo onaj nezavršeni ružni hotel čije je zastakljivanje počelo?

Sawovsky
January 9th, 2010, 03:58 PM
Vise bi kul bio da je ostao u betonu :D

jimmy spong
January 9th, 2010, 04:05 PM

Zar nije ovo onaj nezavršeni ružni hotel čije je zastakljivanje počelo?

da da , s.koreanci to smatraju vrlo modernim :)

ma taj hotel grade dosta dugo , on je nesredjen iznutra jos uvjek ,i kubure nesto , ne znam ni sto rade

evo ovdje djelimicno zastakljen
http://itsjustmike.files.wordpress.com/2009/06/pyongyang-feb-2009-crop-ryugyong_hotel1.jpg

Johnny_kgc
January 10th, 2010, 03:48 PM
malo socijalistickih bisera , ima tu stvarno monumentalnih gradjevina , onako svojom sirovinom ulivaju strahopostovanje

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Moskau_Uni.jpg/688px-Moskau_Uni.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Palac_Nauki.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Casa_Sc%C3%A2nteii.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Kotelnicheskaya_Tower_01.jpg/754px-Kotelnicheskaya_Tower_01.jpg

Meni je ovo fantasticno...

Sawovsky
January 10th, 2010, 03:53 PM
Nas je u mnogome zaobisla ta staljnisticka(ovo sam lupio) komunisticka arhitektura, koja je ipak bila mnogo monumentalnija i fascinantija od klasicnog soc-realizma, koji je isao na prakticnost i jednostavnost.

Rave92
February 1st, 2010, 12:37 AM
Meni je ovo fantasticno...

Takodje, steta sto nas nijesu zahvatile neke ovakve gradjevine :(.

Rascian
February 1st, 2010, 10:55 AM
Nas je u mnogome zaobisla ta staljnisticka(ovo sam lupio) komunisticka arhitektura, koja je ipak bila mnogo monumentalnija i fascinantija od klasicnog soc-realizma, koji je isao na prakticnost i jednostavnost.

Ustvari nas je zaobisla socrealisticka arhitektura koju je Staljin pokrenuo 1930-ih godina i koja je vrlo slicna sa nacistickom arhitekturom. To je neka vrsta pseudoklasicisticke arhitekture koja tezi pre svega nekoj monumentalnoscu, klasicnim proporcijama ... kako bi se njom propagirala odredjena ideologija.
Socrealizam se nije ticao samo arhitekture vec i slikarstva, kiparstva i ostalih grana umetnosti. Naravno sve u sluzbi partije i dragog vodje.

http://soundpolitics.com/Sotsrealizm.jpg

http://www.marxists.org/subject/art/visual_arts/painting/exhibits/socialist-realism/young-steel-workers.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Socrealizm.jpeg

Mozda nekom ovo deluje esteski prijatno ali se radi o retrogradnom pravcu u razvoju arhitekture ( i umetnosti uopste).
Zanimljivo da su se pre Staljina u SSSR-u javljale veoma moderne ideje u skladu sa novom "naprednom" ideologijom koja je trebala doneti bolje sutra nakon cara ali je Staljin sve to prekinuo, slicno kao i Hitler u Nemackoj koji je ukinuo revolucionarnu skolu Bauhaus-a.

Posle smrti Staljina je i u komunistickim zemljama uglavnom napusten soc realizam, upravo iz razloga njegove nepotrebne ideolosko-politicke podredjenosti, vecih troskova izgradnje, nefunkcionalnosti... iako su se neki kao Causesku i u 1980-im furali na taj pravac.

Kod nas je jako malo dela socrealizma, koliko znam tu je Dom Sindikata, sruseni MUP na pocetku Knez Milosa... i sve su to prilicno bledunjavi primerci..
Kako je SFRJ prekinula sa SSSR tako se vrlo brzo distancirala i u ovom segmentu.

Sawovsky
February 1st, 2010, 01:51 PM
Vidis nisam znao da to zapravo pretstavlja soc-realizam.

Col
February 26th, 2010, 03:28 PM
opet tesko je porediti , jer posleratna arhitektura uopste nije tezila estetskom , jer je prioritet bilo smjestiti narod koji je ostao bez krova nad glavom , a takvih je bilo dosta , smjestiti populaciju koja je zbog unistenih polja , njiva i slicno bila primorana da se preseli u grad , pa istim tim ljudima obezbijediti grijanje vodu struju , tako da se nije imalo vremena razmisljati o estetici , kad ljudi nemaju gdje ni da zive

Zasto imas potrebu da branis komunisticku gamad?

Nata1
February 27th, 2010, 06:48 PM
SFRJ.
Kraljevina je bila veoma siromasna drzava pa sem BG-a ostatak nije bas bio nimalo reprezentativan a infrastuktura kad se poredi sa drugim zemljama je bila 0.Reprezentativne zgrade su bile u centru ali je zato 90% stanovnistva zivelo u udzericama kao u 19.veku.Slazem se da je bilo dosta prelepih zgrada izmedju 2 rata ali dzabe te zgrade kad cim malo odmaknes od njih upadnes u blato.

Nata1
February 27th, 2010, 06:53 PM
Zasto imas potrebu da branis komunisticku gamad?

Mozda jer se tad zivelo normalno a sad se samo prezivljava.

Rascian
February 28th, 2010, 01:16 AM

Zavisi sta je za tebe normalno.
Kraljevina je od 1930' uveliko gradila jedno zdravo gradjansko drustvo zasnovano na prirodnim drustvenim zakonostima, samoodrzivoscu i promovisanju licne motivacije i ambicije.
SFRJ je formirala jedno bolesno parazitsko kvazisocialno drustvo od preduzeca-socialnih ustanova, drustvenih odmaralista, skrivene crvene burzoazije, poltronstva, svinjskih polutki, zikinih dinastija i ostalih gluposti koje su se raspale preko noci i otvorile put najprimitivnijem nacionalizmu.
Ovo je jos uvek vreme postkomunizma, novo doba tek treba da osvane....

Nata1
February 28th, 2010, 04:47 AM
Kraljevina je od 1930' uveliko gradila jedno zdravo gradjansko drustvo zasnovano na prirodnim drustvenim zakonostima, samoodrzivoscu i promovisanju licne motivacije i ambicije.
SFRJ je formirala jedno bolesno parazitsko kvazisocialno drustvo od preduzeca-socialnih ustanova, drustvenih odmaralista, skrivene crvene burzoazije, poltronstva, svinjskih polutki, zikinih dinastija i ostalih gluposti koje su se raspale preko noci i otvorile put najprimitivnijem nacionalizmu.
Ovo je jos uvek vreme postkomunizma, novo doba tek treba da osvane....
BAS SUPROTNO ,NACIONALIZAM JE U TOJ SFRJ BIO NA NORMALOM NIVOU,SETI SE STA JE BILO TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA ,MILIONI LJUDI POGUBLJENI OD SVOJIH SUNARODNIKA.I NIJE SE RASPALO PREKO NOCI NEGO SU GOVNA ISPLIVALA NA POVRSINU I ZELELA DA PRIGRABE OGROMNO BOGATSTVO TE ZEMLJE KOJE JE MALTENE BILO NICIJE.SRBIJA JE U SFRJ DOSTIGLA EKONOMSKI RAZVOJ KAKAV NECE NI ZA 200 GODINA.TO SU CINJENICA ZA SVAKOG KO BAR MALO ZNA NESTO O EKONOMIJI.

Nata1
February 28th, 2010, 04:56 AM
Drugo imam mnogo rodjaka u Sloveniji koji dolaze leti kod mene i kad oni kojima je prosek plate 930 eura i sad su 20. najbogatija drzava na svetu kazu da su mnogo lepse ziveli za vreme SFRJ sta da pricam vise.

Rascian
February 28th, 2010, 12:36 PM
Koja glupost. Svi ekonomski pokazatelji govore da je stopa privrednog rasta Srbije u SFRJ bila znatno niza od one u Kraljevini, jos kad se uzme da je 70% privrednih kapaciteta unisteno u 1 svetskom ratu i oko 50% u drugom.
Uostalom postoji jedno obimno istrazivanje koje poredi Srbiju sa Grckom, Hrvatsku sa Italijom i Sloveniju sa Austrijom i njihov ekomski razvoj od 1918 do 1989. pa se tu mnogo stvari moze zakljuciti.
Srbija koja je bila Montekarlo za Grcku pre 2 Svetskog rata, i koja je pocela da zaostaje za njom vec od 1960-ih. :ohno:
I uostalom ovde se ne govori o tome kako se zivelo nego o arhitekturi...

Nata1
February 28th, 2010, 02:31 PM
Koja glupost. Svi ekonomski pokazatelji govore da je stopa privrednog rasta Srbije u SFRJ bila znatno niza od one u Kraljevini, jos kad se uzme da je 70% privrednih kapaciteta unisteno u 1 svetskom ratu i oko 50% u drugom.
Uostalom postoji jedno obimno istrazivanje koje poredi Srbiju sa Grckom, Hrvatsku sa Italijom i Sloveniju sa Austrijom i njihov ekomski razvoj od 1918 do 1989. pa se tu mnogo stvari moze zakljuciti.
Srbija koja je bila Montekarlo za Grcku pre 2 Svetskog rata, i koja je pocela da zaostaje za njom vec od 1960-ih. :ohno:
I uostalom ovde se ne govori o tome kako se zivelo nego o arhitekturi...

Srbija izemedju dva svetska rata nije bila uopste industrijalizovana ,glavna grana je bila poljoprivreda i to primitivno bez mehanizacije.Dok su u drugim zemljama ulice bile krcate automobilima ,van BG-a si retko mogao da vidis auto,u celom KG-u je bilo 2-3 automobila a javni prevoz nije postojao pa su npr moja baba a i ostali pesacili do skole u gradu po desetak kilometara.
Naravno HR i Slovenija su bile mnogo razvijenije od Srbije izmedju 2 rata ali ovde pricamo o Srbiji.

U KG-u do drugog svetskog rata nije postojala zgrada veca od 2 sprata.Nekom se to mozda svidja ,meni definitivno ne.

Ja volim ta nova naselja iz SFRJ kao npr aerodrom u KG-u,nekako urbano i mocno ,verujem da zgrade gradjene 70-tih u SFRJ ni zemljotres od 10 stepeni ne bi mogao da srusi.

http://i41.************/116lt29.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2285/1889432480_0569f90e85.jpg

Nata1
February 28th, 2010, 02:43 PM
A sto se tice poredjenja GDP Grcke i Srbije pa Slovenija je imala veci GDP od Grcke sve vreme u SFRJ i ako se Slovenci nisu zaduzivali kao Grci tako da nije kriv sistem jer isti je bio sistem i u Srbiji i u Sloveniji.Sta vise Slovenija je taj sistem manje vise i zadrzala i posle 1990 uz zastitu svoje proizvodnje i umesto sto su bili drustvena preduzeca radnici su postali akcionari tj manje vise isti djavo.A mi nismo nasa poklonili kriminalcima.

Rascian
February 28th, 2010, 10:13 PM
Ne mozes da poredis prilike i gradnju iz 1920-30-ih i onu 50 godina kasnije.
Ne mozes znati kako bi se stvari razvijale da je kapitalisticki sistem opstao... u stvari mozes... ali uzivajte i dalje u svojim snovima i oplakujte sfrj i parazitsko komunisticki zivot do smrti, meni je drago sto je ta nakaza mrtva, nazalost po visokoj ceni...

Hugo Cross
March 1st, 2010, 12:54 AM
Ne mozes znati kako bi se stvari razvijale da je kapitalisticki sistem opstao... u stvari mozes... ali uzivajte i dalje u svojim snovima i oplakujte sfrj i parazitsko komunisticki zivot do smrti, meni je drago sto je ta nakaza mrtva, nazalost po visokoj ceni...

Bravo Rasc!

U potpunosti se slažem, i čudi me da u Srbiji i 20 godina nakon nestanka Jugoslavije još uvijek ima jako puno onih kojima Jugoslavija i komunizam nikako da izađu iz glave. Ne kažem da ih nema i kod nas, ali kod vas neusporedivo više.

Da je jugoslavensko društvo bilo imalo zdravo ne bi nam se dogodilo to što se dogodilo 90-ih i čije posljedice osjećamo do danas.

Kult ličnosti/titoidolatrija, laž, hipokrizija, indoktrinacija naroda, nerad, zataškivanje problema, parazitski život, lezi lebe da te jedem, alaj volim ovaj režim..., isprazne floskule, gušenje temeljnih ljudskih sloboda, nasilje... sustavno od '45. do '90.

A sve je počelo "prijekim narodnim sudom" desecima tisuća (možda i stotinama) političkih neistomišljenika (čitaj - metak u glavu i jama).

I onda se čudimo slijedu zbivanja od 1991. do 2000.?
I što naše države nisu u društvu Austrije, Francuske, Italije i Njemačke, gdje su odavno već trebale biti?

Neka hvala! Pokojnici neka je pokoj duši i Gospodi pomiluj, a komunizmu sretan o(p)stanak na sjevernom dijelu korejskog poluotoka. Pa tko voli nek' izvoli!

Ranko Su NS
March 1st, 2010, 08:12 AM
Nije u tome stvar.
I kapitalistička Jugoslavija se raspala i to krvavije nego socijalistička, a ne komunistička kako je nazivate. Stvar je u tome da je iluzija bila zajednički život bez obzira na nemerljive sličnosti naroda. I zato više nikad zajedno. Jel nam treba još ratova. Ovako je bolje dobrosusedski odnosi.
A SFRJ je mnogo više izgrađena i više se radilo u toj lezi lebe da te jedem, nego sad. Sve što imamo sad imali smo i pre, tj sve što danas imamo je od SFRJ poklon. Ta lezi lebe država je napravila naprimer Novi Beograd, pa i Novi Zagreb, tu je i Nova Podgorica, Novi Sad, pruga Beograd-Bar, svi hoteli na Jadranu itd.
E ovi vredni kapitalisti ili demokrate su to lepo prodali, pouništavali i tako da nam je danas bolje. Države nemaju više ništa, sem dugova. Naprimer prosperitetna Hrvatska ima veći dug nego cela SFRJ. A bome su i građani Hrvatske napredovali. I oni pojedinačno su zaduženiji (čitaj porobljeniji) mnogo više nego pre. Tako je i u ostalim ex Yu zemljama.
Živeo kapitalizam

Majevčan
March 1st, 2010, 09:01 AM
Drugo imam mnogo rodjaka u Sloveniji koji dolaze leti kod mene i kad oni kojima je prosek plate 930 eura i sad su 20. najbogatija drzava na svetu kazu da su mnogo lepse ziveli za vreme SFRJ sta da pricam vise.Cisto mlacenje ili su tvoji rodjaci djeca koji iz nekih novih commie trendova hvalisu 'Jugu'. Tako je bilo super, da su mase bjezale na zapad. Produktivnost NULA. Borili su se protiv nezaposlenosti tako sto su na jedno radno mjesto stavili x- radnika. Nacelnici opstina, komunisticke glavonje sa NULA obrazovanja, vazna je bila samo crvena knjizica(ko je*e strucnost). Ta Jugoslavija o kojoj ti pricas je bila manje vise, samo jedno 'raj za neradnike(citaj commie smoklje/funkcionere) i korupciju'. Da su znali sta izgraditi sami nebi otimali drugima. Kako se mozes diviti sistemu koji umjesto da pokusa masu dici za jedan milimetar on se hvali kako je s*ebo ono malo sto je valjlalo u drzavi?

Majevčan
March 1st, 2010, 09:07 AM
Ovo je jos uvek vreme postkomunizma, novo doba tek treba da osvane....Pricas mi iz duse:cheers:

Nata1
March 1st, 2010, 09:43 AM
Cuj ne moze ,jel ti znas kako je izgledao New York 1930.Jel znas da je Empire State Building izgradjen od temelja do 102 sprata za 8 MESECI 1931 godine.Da su jos 1911 imali zgradu od 260 metara ,I sad mi kazes ne moze da se poredi.:nuts:

Nata1
March 1st, 2010, 09:54 AM
Cisto mlacenje ili su tvoji rodjaci djeca koji iz nekih novih commie trendova hvalisu 'Jugu'. Tako je bilo super, da su mase bjezale na zapad. Produktivnost NULA. Borili su se protiv nezaposlenosti tako sto su na jedno radno mjesto stavili x- radnika. Nacelnici opstina, komunisticke glavonje sa NULA obrazovanja, vazna je bila samo crvena knjizica(ko je*e strucnost). Ta Jugoslavija o kojoj ti pricas je bila manje vise, samo jedno 'raj za neradnike(citaj commie smoklje/funkcionere) i korupciju'. Da su znali sta izgraditi sami nebi otimali drugima. Kako se mozes diviti sistemu koji umjesto da pokusa masu dici za jedan milimetar on se hvali kako je s*ebo ono malo sto je valjlalo u drzavi?
Ceo post LAZ.

Korupcija je bila jedno 1000 manja nego sad.

Za partisku knjizicu si verovatno pomesao sa danasnjim vremenima.

Produktivnost ,tada proizvodnja 250% IZNAD svetskog proseka , u Kraljevini je bila 100% ispod svetkog proseka a danas 220% ispod svetskog proseka.

GDP Srbije tada je bio i do 0.35% Svetskog a danas samo 0.1%.

Samo ne znam sta je to u SFRJ moglo da se upropasti od pre rata jer Srbija nije imala apsolutno nikakvu infrastrukturu,bila je na nivou 19.veka,nisu opste postojali normalni asfaltirani putevi a kamoli nesto drugo.

Majevčan
March 1st, 2010, 10:28 AM
Ceo post LAZ.blabla
Korupcija je bila jedno 1000 manja nego sad.Ko je tvrdio da je danas nije korupcija? Pa i danas su 90% komunistickih glavonja na 'funkciji' i djeca istih naravno.
Produktivnost ,tada proizvodnja 250% IZNAD svetskog proseka...Wow, bili smo 2 putu bogatiji od nekog crncica u Kongu. Svaka cast, svjetska sila smo bili, nema sta:lol:. Ali sada ozbiljno uporedjuj produktivonost SFRJ i jedne ozbiljne zemlje poput Njemacke pa onda lupaj.
GDP Srbije tada je bio i do 0.35% Svetskog a danas samo 0.1%.Eto vidis gdje su nas posledice komunizma dovele.
Samo ne znam sta je to u SFRJ moglo da se upropasti od pre rata jer Srbija nije imala apsolutno nikakvu infrastrukturu,bila je na nivou 19.veka,nisu opste postojali normalni asfaltirani putevi a kamoli nesto drugo.Upropasteno je najvaznije tj. kadar/elita koji/a je bio u fazi stvaranja zdravog drustva a stvoreno je parazitsko drustvo ali to je dublja prica, Rascian je manje vise vec rekao o cemu se radi... Kad si vec kod asfalta, u mojoj opstini koja se danas nalazi u RS, za vrijeme komunizma(znaci skoro 50 god.) nisu uspjeli izgraditi jedva 20tak km asfalta. U zadnje samo dvije godine(kad stupa na snagu mlad sposoban covjek) je izgradjeno ni manje ni vise cijelih 42 km asfalta. Jos nebuloza o prod. u SFRJ, pilana u kojoj je radilo nekih 300ljudi(africka produktivnost) a realno nije trebalo vise od max 40-50(njemacka prod.). Ali dobro sta se od komunistickih glavonja moglo vise ocekivati, vazna je stolica i mjesecna plata naravno nicim zasluzena. O promasenom prostornom razvoju i mali milion drugih stvari necu ni da pricam; uzas.

Rascian
March 1st, 2010, 11:12 AM
Cuj ne moze ,jel ti znas kako je izgledao New York 1930.Jel znas da je Empire State Building izgradjen od temelja do 102 sprata za 8 MESECI 1931 godine.Da su jos 1911 imali zgradu od 260 metara ,I sad mi kazes ne moze da se poredi.:nuts:

Ehh, dobardan ali Srbija je bila zemlja koja je upravo izasla iz Srednjeg veka tj. oslobodila se Turske okupacije prakticno tek od 1867 postala samostalna, a do 1912 mnogi delovi su jos uvek bili pod Turcima..
Siromasna agrarna drzava opterecena brojnim oslobodilackim ratovima i vrlo nezgodnim medjunarodnim polozajem...
pa opet 1930-ih su se dizale ovakve stvari ili bile planirane ( nazalost rat je dosao u najgorem trenutku kada je pocela uveliko da se realizuje akumulacija kapitala iz medjuratnog perioda nakon krize s kraja 1920-ih i pocetka 1930-ih)

http://zivotic.com/photo/fin/d100_11/dsc_7396.jpg

izgradnja pocela , iskopani temelji i pocelo nalivanje ploce ali obustavljeno zbog rata, privatna investicija Vlade Mitica ( nakon rata mu je nacionalizovana sva imovina)

http://i36.************/24qv51u.jpg

izgradnja planirana 1940. Braca Teokarevic- nakon rata imovina oduzeta, a oni hapseni i proganjani....

http://i34.************/ftohed.jpg

nije bas Empire State, ali nije ni za bacanje...

Majevčan
March 1st, 2010, 11:28 AM
To je 10 puta vise od empire state bildinga kad se usporedi okolnost u kojoj je se Srbija nalazila i kako je mala. Ja se Srbiji divim sta je u tako kratkom periodu nakon oslobadjanja od jako nazadnog turskog vremena uradila, te onda balkanski ratovi, I pa II.SR...Nadam se da ce za desetak god. nastaviti sa tradicijom...

:drool: Danas se slicne stvari u Berlinu grade:yes:
http://i34.************/ftohed.jpg

Nata1
March 1st, 2010, 12:02 PM
blabla
Ko je tvrdio da je danas nije korupcija? Pa i danas su 90% komunistickih glavonja na 'funkciji' i djeca istih naravno.
Wow, bili smo 2 putu bogatiji od nekog crncica u Kongu. Svaka cast, svjetska sila smo bili, nema sta:lol:. Ali sada ozbiljno uporedjuj produktivonost SFRJ i jedne ozbiljne zemlje poput Njemacke pa onda lupaj.
Eto vidis gdje su nas posledice komunizma dovele.
Upropasteno je najvaznije tj. kadar/elita koji/a je bio u fazi stvaranja zdravog drustva a stvoreno je parazitsko drustvo ali to je dublja prica, Rascian je manje vise vec rekao o cemu se radi... Kad si vec kod asfalta, u mojoj opstini koja se danas nalazi u RS, za vrijeme komunizma(znaci skoro 50 god.) nisu uspjeli izgraditi jedva 20tak km asfalta. U zadnje samo dvije godine(kad stupa na snagu mlad sposoban covjek) je izgradjeno ni manje ni vise cijelih 42 km asfalta. Jos nebuloza o prod. u SFRJ, pilana u kojoj je radilo nekih 300ljudi(africka produktivnost) a realno nije trebalo vise od max 40-50(njemacka prod.). Ali dobro sta se od komunistickih glavonja moglo vise ocekivati, vazna je stolica i mjesecna plata naravno nicim zasluzena. O promasenom prostornom razvoju i mali milion drugih stvari necu ni da pricam; uzas.
Malo ti 250% iznad proseka a to sto kraljevina je bila 100% ispod a danasnja Srbija 220% ispod svetskog proseka to ti je normalno.To su cinjenice,sve ostalo je prosipanje prazne ideolgije.Ja nisam komunsta ili tako nesto ali ja volim cinjenice a one jednostvano ne mogu da se sakriju.
I Slovenija je bila u SFRJ ,isto uredjenje ko i u Srbiji pa je vec za par godina postala jedna od najbogatih drzava sveta.Tako da ne mlati o tome da smo zaostali zbog te drzave,da nije nje gazili bi sad u blatu.

To sto postujes jednu izgradjenu zgradu ne znaci nista jer ja sam i rekao da se Beograd tada gradio i imao velelepne zgrade ali dzabe kad su ostali delovi Srbije posebno juzno od Bg-a grcali u siromavastvu i bili u 19 veku u svakom pogledu a i u tom samom BG-u kad se odmaknes od centra skroz druga pesma.

Col
March 1st, 2010, 05:14 PM
U komunizmu nema slobode, a gde nema slobode nema ni normalnog zivota (http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=439).
A sto se tice poredjenja GDP Grcke i Srbije pa Slovenija je imala veci GDP od Grcke sve vreme u SFRJ i ako se Slovenci nisu zaduzivali kao Grci tako da nije kriv sistem jer isti je bio sistem i u Srbiji i u Sloveniji.Sta vise Slovenija je taj sistem manje vise i zadrzala i posle 1990 uz zastitu svoje proizvodnje i umesto sto su bili drustvena preduzeca radnici su postali akcionari tj manje vise isti djavo.A mi nismo nasa poklonili kriminalcima.
Za razliku od tebe koji ne navodis naucne radove, ja cu da kazem da je prema Ljubomiru Madzaru (http://147.91.230.48/ifdt/izdanja/casopisi/ifdt/VI/d17/document) posle dolaska komunista na vlast Slovenija sve vise zaostajala za Austrijom, Hrvatska sve vise zaostajala za Italijom, a Srbija sve vise zaostajala za Grckom (GDP po glavi stanovnika).

PS Ne treba ni zaboraviti da su komunisti za vreme njihove vladavine ubili oko 300,000 politickih protivnika.

Nata1
March 2nd, 2010, 01:24 AM
U komunizmu nema slobode, a gde nema slobode nema ni normalnog zivota (http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=439).

Za razliku od tebe koji ne navodis naucne radove, ja cu da kazem da je prema Ljubomiru Madzaru (http://147.91.230.48/ifdt/izdanja/casopisi/ifdt/VI/d17/document) posle dolaska komunista na vlast Slovenija sve vise zaostajala za Austrijom, Hrvatska sve vise zaostajala za Italijom, a Srbija sve vise zaostajala za Grckom (GDP po glavi stanovnika).

PS Ne treba ni zaboraviti da su komunisti za vreme njihove vladavine ubili oko 300,000 politickih protivnika.

Prvo u SFRJ nije bio komunizam kakav ti predstavljas a slobode je bilo MNOGO vise nego sad.Ali normalne slobode a ne kao sad da si lopov ,kriminalac i niko te ne dira.Ako si bar malo pametan znas koliko je bilo razlike izmedju sistema u SFRJ i onog u komustickim zemljama kao u istocnoj evropi i Rusiji ,jednostavno neuporedivo.Kina je
preuzela taj sistem modifikovan.

Slovenija je 20-ta drzava na svetu po bogatstvu ,ispred 170 drugih kapitalistickih drzava.

Krivljenje ekonomske sike Srbije nekom SFRJ je smesno jer je Srbija tad dostigla najveci ekonomski razvitak u svojoj istoriji.

Ko je kriv Srbiji sto EI NIS zarastao u korov a GORENJE radi samo bije.Da nije mozda SFRJ.

A ta brojka ti je izmisljena.Mnogo gov... je isplivalo tokom
drugog svetskog rata i ubijalo i klalo i takvi ljudi nisu zasluzili sudjenja jer ni oni nisu sudili svojim zrtvama.Pa ako si Srbin valjda znas koliko Srba je ubijeno ni krivo ni duzno u logorima.I sad su go... isplivala na povrsinu ali vise im niko nista ne moze i zato propadamo svakim danom sve vise.

U Srbiji je popularno ispravljanje istorije ali to nece nikako doneti neki boljitak.Za vreme SFRJ imali smo kucu u ulici KARADJORDJEVOJ a ovi su odma sve ulice promenili,sve biste poskidali kao da period od od 1941-1990 ne postoji.

Hugo Cross
March 2nd, 2010, 01:29 AM
Nije u tome stvar.
I kapitalistička Jugoslavija se raspala i to krvavije nego socijalistička, a ne komunistička kako je nazivate.

Kapitalistička Jugoslavija krvavo se raspala jer se neizbježno našla u vihoru ratnog ludila koje je zahvatilo cijeli europski kontinent i pola ostatka svijeta.
Komunistička Jugoslavija se raspala jer se neizbježno našla u procesu pada jednog totalitarnog sustava koji je podjarmljivao sve narode od Trsta do Vladivostoka.

Krvavo se raspala za razliku od drugih zemalja jer je očito sustav počivao na daleko trulijim temeljima nego u drugim zemljama. Zvuči nevjerojatno, ali je tako.

Stvar je u tome da je iluzija bila zajednički život bez obzira na nemerljive sličnosti naroda. I zato više nikad zajedno. Jel nam treba još ratova. Ovako je bolje dobrosusedski odnosi.

Neriješeno nacionalno pitanje naroda u SFRJ i skrivanje tih problema pod tepihom svakako je bio jedan od velikih problema bivše Juge, ali ne i ključni. I ovo zvuči pomalo apsurdno, zar ne?

Da je sustav u SFRJ bio zdraviji ne bi došlo do ovako krvavog rastanka naroda. Ništa tragično u tome da se narodi razilaze, sve je to već viđeno pod kapom nebeskom. Ali, ljudi bi se uvijek trebali rastajati kao ljudi a ne kao podivljale zvijeri. Pozitivan primjer Češke i Slovačke.

Ako je postojala zemlja s toliko razlika, apsurda, suprotnosti, onda je to bio SSSR. Ali gle, i oni se raziđoše u miru.

A SFRJ je mnogo više izgrađena i više se radilo u toj lezi lebe da te jedem, nego sad. Sve što imamo sad imali smo i pre, tj sve što danas imamo je od SFRJ poklon. Ta lezi lebe država je napravila naprimer Novi Beograd, pa i Novi Zagreb, tu je i Nova Podgorica, Novi Sad, pruga Beograd-Bar, svi hoteli na Jadranu itd.

Pa najbolje još da se nastavilo živjeti u drvenim potleušicama?!

Narvno da se i u SFRJ gradilo, ali što ti time želiš reći? Pa gradi se i po Sjevernoj Koreji, o Kini da i ne govorimo. Ali ja ni najgorem svom neprijatelju ne bih poželio život u nehumanom društvu kakvo je korejsko i kinesko.

E ovi vredni kapitalisti ili demokrate su to lepo prodali, pouništavali i tako da nam je danas bolje. Države nemaju više ništa, sem dugova. Naprimer prosperitetna Hrvatska ima veći dug nego cela SFRJ. A bome su i građani Hrvatske napredovali. I oni pojedinačno su zaduženiji (čitaj porobljeniji) mnogo više nego pre. Tako je i u ostalim ex Yu zemljama.
Živeo kapitalizam

Meni je ipak puno draži život i u jednoj prezaduženoj Hrvatskoj u kojoj barem znam na čemu sam, u kojoj mogu stvari imenovati svojim pravim imenom (korupcija, mito...), u kojoj mi je dopušteno razmišljati svojoj glavom i dići svoj glas, u kojoj sam osoba s imenom i prezimenom i u kojoj se poštuju moje temeljne slobode i prava, nego li u "socijalističkom raju" zvanom SFRJ u kojem je netko drugi za mene razmišljao, u kojem su svi problemi bili umotani u sjajni papir i mašnicu, u kojem su se na perfidan način kršila moja osnovna prava i slobode, u kojem sam bio broj stiješnjen u 45m 2 nekog betonskog solitera a ne osoba s imenon i prezimenom. (Kad kažem "ja", mislim na sve)

Jbg, prezaduženost je cijena kapitalizma.

Ali kapitalizam i demokracija, koliko god nesavršeni i s brojnim nedostacima, još uvijek se pokazuju kao najbolji oblik funkcioniranja ljudskog društva.
Dok ne dođemo do nekog savršenijeg stadija.

Majevčan
March 2nd, 2010, 02:20 AM
I Slovenija je bila u SFRJ ,isto uredjenje ko i u Srbiji pa je vec za par godina postala jedna od najbogatih drzava sveta.
Da su vas makar ucili kako treba da lazete ali ovako sve prosto i providno.
Djecko, Slovenija nije bila napredna zbog toga sto je je 'SFRJ izgradila' nego zbog nasledstva kapaciteta iz Austro-Ugarske.
Tako da ne mlati o tome da smo zaostali zbog te drzave,da nije nje gazili bi sad u blatu.
Pa vidis i to u 50 godina vladavine nisu uspjeli. Dan danas imas masu mjesta gdje nije prosao ni asfalt a da ne pricam o daljem razvoju. Setao sam se 80tih kao klincek po selima u Srbiji i Bosni, jos tada sam se naslusao viceve lokalnog stanovnistva poput 'kako se zovu bh putevi na japanskom? Rupatepajama'..... Slucajnost? Ne, svako ko je imao oko u glavi vidio je makadame, jame na putevima itd osim sistemu vjernih glavonja koji su po difoltu bili slijepi sto vise jos hvalili naprednost sistema...

Nata1
March 2nd, 2010, 02:30 AM
...

Nata1
March 2nd, 2010, 02:32 AM
Da su vas makar ucili kako treba da lazete ali ovako sve prosto i providno.
Djecko, Slovenija nije bila napredna zbog toga sto je je 'SFRJ izgradila' nego zbog nasledstva kapaciteta iz Austro-Ugarske.

Sa tobom raspravljati o ekonomiji je gubljenje vremena ,Slovenija je bogata jer je nasledila nesto iz Autrougarske 1914 :nuts: Mora da su bile neke savremene fabrike 80 godina ispred svog vremena.

Nata1
March 2nd, 2010, 02:33 AM
"Da je sustav u SFRJ bio zdraviji ne bi došlo do ovako krvavog rastanka naroda"
Cek Cek izvini molim te jel si ti to zaboravio Jasenovac i ostalo ,kako to da iz "demokratkse hrvatske" izmedju dva rata postanu takve zveri??Ili je tu bila kriva SFRJ koja nije ni postojala.

A sto se tice ekonomije HR samo par recenica ,dug 1990 4 milijarde $ ,dug 2010 60 milijardi $ a GDP samo 7% veci nego tad i sa tim sto vam GDP pada i verovatno ce i da padne ispod onog u SFRJ.
Naravno HR je daleko daleko ispred Srbije ali bila je i u SFRJ.

Mozda neko voli ali je ne volim sto zivim u kriminalnoj drzavi a takva je i HR,ato sto ti nesto vices protiv korupcije na netu od toga nema nista ,mozemo da pisemo ovde sta hocemo korupcija ce i dalje biti gora 100 puta nego u SFRJ,ko da obracaju paznju na to ,i ako se otkrije ,posle 2 dana se zaboravi i to je to.

Demokratija u Srbiji i HR je obicna laz,ima par partija koje placaju jedni te isti ljudi ,poslanici ne sluze nicemu nego samo dizu ruke po komandi stranke.

KOja je uopste svrha rasprave u skupstini kad se tamo ne misli svojom glavom nego radis kako ti stranka kaze.U tom "komunizmu" u SFRJ nije se glasalo po komandi jer su svi bili ista stranka nego su poslanici glasali onako kako su mislili da treba pa je i rasprava imala smisla.To je meni veca demokratija nego ovo gde niko i ne slusa sta drugi prica jer ce da glasa kako mu partija naredila i to je to .

Majevčan
March 2nd, 2010, 02:33 AM
Da je sustav u SFRJ bio zdraviji ne bi došlo do ovako krvavog rastanka naroda. Ništa tragično u tome da se narodi razilaze, sve je to već viđeno pod kapom nebeskom. Ali, ljudi bi se uvijek trebali rastajati kao ljudi a ne kao podivljale zvijeri. Pozitivan primjer Češke i Slovačke.Oni su bili etnicki razdvojeni tako da to nije bilo tesko izvesti
Ali kapitalizam i demokracija, koliko god nesavršeni i s brojnim nedostacima, još uvijek se pokazuju kao najbolji oblik funkcioniranja ljudskog društva.
Dok ne dođemo do nekog savršenijeg stadija.
:cheers:'Kapitalizam americkog tipa' i 'demokratija americkog tipa' propadaju. Kada ti amerikanac kaze da ti donosi demokratiju, slobodu, ljudska prava... bolje da portrazis zaklon, jer je to klasicni orvelovski 'Newspeak'.
Kapitalizam kontinental-evropskog tipa znaci socijalna trzisna ekonomija je neuporedivo stabilniji i zdraviji sistem.

Majevčan
March 2nd, 2010, 02:44 AM
Sa tobom raspravljati o ekonomiji je gubljenje vremena ,Slovenija je bogata jer je nasledila nesto iz Autrougarske 1914 :nuts: Mora da su bile neke savremene fabrike 80 godina ispred svog vremena.Ne radi se fabrikama, prica se o sveopstem nasledstvu kultura,infrastruktura, odnos prema radu, mentalitet, strucnost, tradicija zanatstva, privredovanje itd... Mene cudi, da tebe ne cudi, zasto se crta razvijenih i ne razvijenih podrucja u 'Jugi' tacno podudara sa crtom razgranicenja bivse AU monarhije i Osmanskog carstva, znaci nikakav uspjeh SFRJ. Ali po obicuju lakse je zabiti glavu u pijesak. SFRJ nazalost nije 50 godina bila u stanju smanjiti razlike sto vise samo je zaledila probleme koji opet 90tih stupaju na tribinu.

Nata1
March 2nd, 2010, 09:30 AM
Ne radi se fabrikama, prica se o sveopstem nasledstvu kultura,infrastruktura, odnos prema radu, mentalitet, strucnost, tradicija zanatstva, privredovanje itd... Mene cudi, da tebe ne cudi, zasto se crta razvijenih i ne razvijenih podrucja u 'Jugi' tacno podudara sa crtom razgranicenja bivse AU monarhije i Osmanskog carstva, znaci nikakav uspjeh SFRJ. Ali po obicuju lakse je zabiti glavu u pijesak. SFRJ nazalost nije 50 godina bila u stanju smanjiti razlike sto vise samo je zaledila probleme koji opet 90tih stupaju na tribinu.

Joj mrze me vise da ti objasnjavam ,SFRJ ne da je smanjila razlika nego je prebacila na drugu stranu.TI poredis SFRJ sa Nemackom,pa sto ne poredis kraljevinu sa Nemackom,postoji lepo grafikon industriske proizvodnje GDP-a u svetu i kod nas gde se lepo vidi 2 puta veci rast u SFRJ nego u svetu a sad ne da je obrnutno nego strasno.

A i vojvodina je bila u austrougarskoj u isto vreme kad i Slovenija pa prosetaj malo do tih gradova,moja drugarica u Somboru radi za 10 000 dinara iliti 100 eura.

Drugo u SFRJ je komunizam bio samo na pocetku i zamenio ga je socijalizam,tada je drzava pripadala narodu a sad narod pripada drzavi i kriminalcima a drzava zivi od pljacke svog naroda.

Senke
March 2nd, 2010, 10:29 AM
Ljudi vratite se na temu, ovo je bila jedna od mojih omijenih tema.
Hajde da diskutujemo o arhitekturi a ne o politici.
I kraljevina i SFRJ su imale i dobre i loše strane.

Ranko Su NS
March 2nd, 2010, 12:13 PM
Cilj je postignut. Col je ostvario zadatak.
Col kako ti nije dosadno.
Ko o čemu ti o Titu. Toliko ga obožavaš?
Vidi se da to radiš smišljeno, naturaš teme o Titu i SFRJ
uvek sa negativnim kontekstom. Jasno je da si plaćen za to
i da to revnosno radiš.

Propaganda je čudo, a i zaborav.
Evo Amerikanci, u svim filmovima gde se pominju Srbi, Srbi su negativci
tj teroristi. A Srbi su antitalenti za terorizam. A isto tako tim istim filmovima ovi drugi su žrtve, a u stvarnosti je drugačije.

E sad neki mnogo pametni momci koji su SFRJ videli samo na karti i u knjizi oni jako puno znaju o toj Jugoslaviji, tj sigurni su da je mnogo bolje poznaju nego neki drugi ljudi koji su u toj SFRJ radili i živeli decenijama.
Te iste sveznalice u nečemu su jednoglasni, u tome što viču da je kapitalizam bolji. A kad im kažeš, pa i u Kolumbiji je kapitalizam, to nema veze.
Kad im kažeš da je privreda bila bolja oni kažu to je laž.
Kad im kažeš da je sad kriminalna država, oni kažu pa ja to volim.
Znači ne čuju druge, jer oni sve znaju.
Kažu "baš me briga što radim za 100 eura, što mi ne plaćaju staž, što me pljačkaju ja sam srećan, jer sam u kapitalizmu".

pop1982
March 2nd, 2010, 12:53 PM
Ne retko se piše u štampi a i čuje sa svih medija kako su prvo Slovenci a onda i Hrvati sistematski pljačkani i iskorišćavani u SFRJ od straneBeograda(čitaj Srba i Srbije ).
Da li je to baš tako ? Neposredno posle ratai zvršena su najveća planska premeštanje ruralnog stanovništva u Vojvodinu tzv. kolonizacija ili ,,osma ofanziva,,, ali je paralelno tekao i drugi proces tj. rađena je devastacija i bezočna pljačka Vojvodine i Srbije.Kako i gde ?
Od Slovenije do Albanije .Proces raseljavanja fabrika iz Vojvodine je naročito bio intenziviran posle izbijanja rezolucije IBa kada je čak u glavama nekih ,,stratega,, ( Kardelj i Đilas) rođena ideja o ,,potopljavanju,, Vojvodine kao terotorije koju je nemoguće vojno odbraniti u slučaju intervencije SSSRa.
A sada malo o podatcima koji su svi lako proverljivi i dostupni praktično svima.

Na udaru su najpre bili pogoni za proizvodnju hrane.
Prirodno, najpre je stradala Vojvodina. Do 1949, iz nje je odneto tridesetak mlinova, nekoliko krupara, uljara i šećerana. "Pomor mlinova" zadesio je još u to vreme Suboticu ("Margit"), Bačku Topolu ("Srbija"), "Moravicu" iz Starih Moravica, "Zadari" iz istog mesta, Čantavir ("Doža" i "Kirhenmajer"), Kikindu ("Lenhard" i "Dobi Janoš")... Preseljeni su najvećim delom u Bosnu i Hercegovinu, sedam ih je odneto u Hrvatsku, nekoliko je stiglo do Makedonije i Crne Gore, a Zadružni mlin iz Kanjiže završio je čak u Albaniji.
Posle hleba najvažniji je krov nad glavom, pa su od brojnih vojvođanskih ciglana prenete četiri mehanizovane. Kompletna proizvodnja nameštaja "Gaj" iz Pančeva preseljena je u Crnu Goru, a prerada drveta "Polet", u kojoj je radilo sedam stotina radnika, u Han Pijesak. Fabrika nameštaja "Šipoš" je, takođe, udomljena u Albaniji.
Iz Srbobrana je odneta električna centrala u neko mesto kod Kranja, a iz pančevačke električne centrale odneta su dva dizel motora i gater u Nikšić. Isto su prošle i centrale iz Lovćenca i Zrenjanina. Slične sudbine su bili i proizvođači hemijske industrije.
Godine 1946. iz Subotice je u Osijek preneta fabrika sapuna, sledećeg leta, takođe iz Subotice, u Zagreb biva preseljena fabrika baterija "Jugotiper"...
I grafička industrija je dosta ogoljena. Pojedini uređaji i mašine su odneti iz šesnaest štamparija, a u celini je dato šest. Opet je jedna od njih završila u Albaniji. I nije tu kraj velikoj pljački Vojvodine u osvit slobode. Krađa stoleća zadesila je takozvanu "granu 117". Preseljene su: Fabrika noževa braće Jancsi iz Rume, u Sarajevo je stigla subotička Livnica (tri stotine vagona opreme i materijala), kulska fabrika plugova Poliha i Varge, fabrika satova iz Apatina, a "Jugoalat" je iz Novog Sada dospeo u Trebinje.
Ako ne najvažniji, a ono najslikovitiji, primer poigravanja s dobrima Vojvodine predstavlja preseljenje ergele iz Stare Moravice kod Bačke Palanke. Prema svedočenju inženjera Dragojla Ivanovića, avgusta 1950. godine su iz Ministarstva poljoprivrede Jugoslavije naredili telefonom da se cela ergela preda Sloveniji - bez naknade. Inženjer je bar pokušao da se raspita ko je u Srbiji dao saglasnost za takvu odluku. Ispostavilo se da u Ministarstvu poljoprivrede Republike o tome nisu ni obavešteni, ali da su, ipak, oćutali: "Predajte je kad je tako naređeno."
I još nije kraj stradanjima Vojvodine. Spisak je poduži, a istraživači su izračunali da je ukupna vrednost osnovnih sredstava, korigovana procentom istrošenosti i ekonomske zastarelosti, valorizovana po cenama iz 1950, iznosila 8.115 miliona dinara. Kao protivvrednost Vojvodina je, prema cenama iz 1952, dobila za proširenu reprodukciju samo 1.351 dinar! Stoga je jedan od političkih ljudi onoga vremena s pravom pitao: "Da li to Vojvodina nekom plaća reparacije?" Tih godina je iz Srbije u druge republike preneto opreme u vrednosti od 74,170.143 dinara, ili 44,2 odsto više nego što je u nju dopremljeno. Za samo dve godine nepovratno je rekvirirano 45,415.070, a udeljeno tek 26,228.598 dinara! Već tokom 1947. zabeleženi su sledeći prenosi: iz Kombinata vrenja i šećera Beograd dve parne mašine dodeljene su Kreki, Fabrika vagona iz Kraljeva uputila je preduzeću "Tito" u Sarajevu četiri struga, a iz Fabrike hartije u Čačku prebačene su dve lokomotive železari "Zenica".
Sudeći po arhivu Predsedništva Vlade FNRJ, tokom 1948. iz Srbije su preneti i neki pogoni "saveznog" značaja. Na primer, mlin čekićar iz zrenjaninskog "Luksola" u sarajevski "Lekobilje"; dve prese iz beogradskog Preduzeća za dubinska bušenja bez naznake primaoca; velika količina materijala, svrstana u 37 stavki, iz železare u Smederevu u "Elku" - Zagreb; tri kotla i još tri druga uređaja iz Fabrike vunenih tkanina - Vučje u Belišću; uređaji za proizvodnju cementa iz Beočina u Split...
Iz Srbije su put Maribora, Kranja, Ljubljane išli vozovi natovareni opremom za proizvodnju kamiona "pionir", uređajima za valjanje žica i traka, alatnih mašina i čega sve ne... Čak je i osam srpskih fabrika dalo opremu za zenički "Novi život", smešten u zeničkom zatvoru, za proizvodnju bicikla i šivaćih mašina. Iz zemunskog "A. Ranković" preneti su šest peći i jedan kran u mariborski TAM, a čitava fabrika automobilskih svećica iz beogradske Industrije precizne mehanike otišla je u Industriju autopribora Brčko.
U arhivskoj građi nisu pronađena rešenja o prenosu opreme između fabrika lake industrije, niti je registrovana vrednost uređaja. Nisu uneta ni eventualna preseljenja fabrika i tehnoloških linija proistekla iz "plana za evakuaciju", razmatranog u proleće 1951, prema kojem bi još stotinak fabrika završilo ko zna gde, a srpski kapitali zanavek zatrti. Na sreću, široki plan evakuacije nije ostvaren, a lako je mogao biti potpisan. Sudeći prema zapisnicima Koordinacionog komiteta, politički vrh Srbije se čak, u principu, nije ni suprotstavljao preduzetim merama, uključujući tu i moguće potapanje Srbije.
Harangu, međutim, nije izbegla vojna industrija. Najveće preduzeće u preratnoj Jugoslaviji - Vojni zavod u Kragujevcu - bio je tokom rata gotovo sasvim uništen. Zahvaljujući delimičnoj obnovi mašina i uređaja, opremi iz reparacija i povratku stručnjaka, Zavod je vrlo brzo počeo proizvodnju nekih tradicionalnih artikala i nekoliko važnih sistema oružja. Naravno, sve je bilo presečeno kada su ti programi otišli u takozvani strategijski prostor zapadno od Srbije. Preseljen je najveći deo Artiljerijske radionice, ugašen Institut broj 11, nekud je poslata Optička radionica.
Avio-industrija je poseban slučaj. Sa proizvođačima kakvi su bili "Zmaj", "Ikarus", "Utva", "Rogožarski", Fabrika aeroplanskih motora u Rakovici i slično preduzeće Vlajkovića i kompanije, zatim "Teleoptik", "Mikron" i "Nestor", beogradski basen vazduhoplovne industrije i prateće proizvodnje isticao se visokim tehnološkim nivoom, relativno kompletnim programom, saradnjom sa najistaknutijim evropskim proizvođačima i dobrim stručnjacima.
Dodaju li se tome Državna fabrika aviona u Kraljevu, proizvodnja svećica u Smederevskoj Palanci, Fabrika letačke opreme i padobrana u Inđiji i manji pogon u Sremskoj Mitrovici, moguće je reći da je Srbija imala jednu od proizvodnji koje su još pre osamdesetak godina predstavljale tehnološke vrhove, bez znakova da će ubuduće izgubiti takav značaj.
Desilo se posve obratno. Taj veliki zamah je presečen seobom proizvodnog programa "Ikarusa" van Srbije. Odlazak visokostručnih radnika je ublažen stvaranjem Vazduhoplovnog instituta u Beogradu, ranija proizvodnja je zamenjena tek delimično programom izgradnje "Prve petoletke" u Trsteniku, dok je "Utva" tretirana kao proizvođač nižeg reda i uglavnom je zaostajala. Ambicije vezane za "21. maj" u međuvremenu su takođe prenete na proizvođača van Srbije.

Ja mislim da je ovo sasvim dovoljno podataka za jednu konstruktivnu diskusiju na temu : Ko je koga eksploatisao u posleratnom razdoblju.

Devastacija i pljačka bez sličnog primera u skorijoj istoriji.

Napominjem da su skupštine (Sabor RH i Skupština Slovenije) na svojim prvim sednicima nacionalizovale imovinu RS (kasnije su to i prodali) a da je recipročna mera od starne Srbije izostala.
OVO JE COPY-PASTE

pop1982
March 2nd, 2010, 01:19 PM
Slovenija nije 20,najbogatija u svijetu,niti približno,ona je 18-19. u EU po bogatstvu,prema Eurostatu,a gdje je Island,Norveška,J. Koreja, Japan, Švajcarska, SAD, Kanada...
97 % mašina iz njemačke reparacije SFRJ je završilo u Sloveniji,pitanje je zašto.

Za bivšu SFRJ je važilo ovo:
Slovenija je u rangu Novog Zelanda,daleko ispred Irske
Hrvatska je u rangu Grčke
Uža Srbija je u rangu Turske
Kosovo je u rangu Pakistana

Gdje se danas nalaze ove države,pogledajte koliki je BDP Irske i Novog Zelanda,Grčke,aj ne morate Pakistana ;).
U Sloveniji ogroman broj radnika prima ispod 500 € plate,dok pojedinci imaju i 12000(general-major Slovenačke vojske).
Hrvatska je u ogromnoj krizi,samo za razliku od nas,ako ih krenu obećane investicije u priobalju,čitav dug mogu pokriti u roku 10 godina,što Srbija neće moći još za 100.
Kakva god bila SFRJ,stan se mogao kupiti bez pomoći roditelja,sa svojim radom,moglo se putovati po cijelom svijetu,sindikati su bili jaki toliko da je radnik bio zaštićen ko polarni međed,al eto,nije bio kapitalizam.Danas se dešava,da jedan bagerist(naravno južnjak) za 250 sati dobije 470 € u Sloveniji(ovo nije pravilo,ovo je jedan vrlo mali broj,samo da prikažem da nemaju svi 900+ €).
U najboljoj poziciji je Republika Srpska,koja se zahvaljujući svim mogućim sankcijama nije mogla zaduživati,Hrvatska zbog mora,onda dolazi Slovenija.

Col
March 4th, 2010, 03:56 PM
Prvo u SFRJ nije bio komunizam kakav ti predstavljas a slobode je bilo MNOGO vise nego sad.Ali normalne slobode a ne kao sad da si lopov ,kriminalac i niko te ne dira.Ako si bar malo pametan znas koliko je bilo razlike izmedju sistema u SFRJ i onog u komustickim zemljama kao u istocnoj evropi i Rusiji ,jednostavno neuporedivo.
Ja tvrdim ono sto tvrdi Fridom haus (http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=439). U svetu ne postoji organizacija, ili licnost, koja je pouzdanija od Fridom hausa u ovoj oblasti. SFRJ je po stepenu slobode bila daleko bliza Severnoj Koreji nego Zapadnoj Evropi, a sada je obrnut slucaj.
Slovenija je 20-ta drzava na svetu po bogatstvu ,ispred 170 drugih kapitalistickih drzava.

Krivljenje ekonomske sike Srbije nekom SFRJ je smesno jer je Srbija tad dostigla najveci ekonomski razvitak u svojoj istoriji.
Da li citas sta je pisem? U mom predhodnom postu sam rekao da je prema Ljubumiru Madzaru(http://147.91.230.48/ifdt/izdanja/casopisi/ifdt/VI/d17/document) Slovenija za vreme komunizma sve vise zaostajala za Austrijom, dok je Srbija sve vise zaostajala za Grckom.
Ko je kriv Srbiji sto EI NIS zarastao u korov a GORENJE radi samo bije.Da nije mozda SFRJ.
Da li je Slovenija imala sankcije 90-ih godina?
A ta brojka ti je izmisljena.Mnogo gov... je isplivalo tokom
drugog svetskog rata i ubijalo i klalo i takvi ljudi nisu zasluzili sudjenja jer ni oni nisu sudili svojim zrtvama.Pa ako si Srbin valjda znas koliko Srba je ubijeno ni krivo ni duzno u logorima.
Samo u Sloveniji je otkriveno skoro 600 masovnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci oko 100,000 ljudi (http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/112653/U-Sloveniji-partizani-bez-suda-streljali-100000-ljudi). Konacno, ove godine, i u Srbiji ce drzava poceti otkopavanja masovnih grobnica (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/178672/Otkopavanje-tajnih-grobnica-pocinjemo-na-leto). Svako je nevin dok se ne dokaze da je kriv. Svi ljudi koje su komunisti pobili bez sudjenja su NEVINI dok se ne dokaze da su krivi.
I sad su go... isplivala na povrsinu ali vise im niko nista ne moze i zato propadamo svakim danom sve vise.
Tito je unistavao demokratske institucije, a sadasnja vlast gradi demokratske institucije.
U Srbiji je popularno ispravljanje istorije ali to nece nikako doneti neki boljitak.Za vreme SFRJ imali smo kucu u ulici KARADJORDJEVOJ a ovi su odma sve ulice promenili,sve biste poskidali kao da period od od 1941-1990 ne postoji.
Kada su komunisti dosli na vlast, ponasali su se kao da istorija pocinje od njih, praznici su bili 7 jul, 29 novembar i tako dalje. Demokrate su dosle na vlast 5 oktobra 2000, ali je za dan drzavnosti izabran 15. februar datum kada je 1804. poceo Prvi srpski ustanak.
Cilj je postignut. Col je ostvario zadatak.
Col kako ti nije dosadno.
Ko o čemu ti o Titu. Toliko ga obožavaš?
Vidi se da to radiš smišljeno, naturaš teme o Titu i SFRJ
uvek sa negativnim kontekstom. Jasno je da si plaćen za to
i da to revnosno radiš.
Naravno, pa ja radim za MI6.

Nata1
March 4th, 2010, 05:34 PM
Ja tvrdim ono sto tvrdi Fridom haus (http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=439). U svetu ne postoji organizacija, ili licnost, koja je pouzdanija od Fridom hausa u ovoj oblasti. SFRJ je po stepenu slobode bila daleko bliza Severnoj Koreji nego Zapadnoj Evropi, a sada je obrnut slucaj.

Samo jedna rec STRASNO.Uopste mi nije krivo sto smo ovde gde jesmo kad vidim sa kim delim ovu zemlju.
Verovatno ti je zao sto kriminalci tad nisu bili na slobodi ,eto sad ti je zelja uslisena.
I bas me cudi kako za tu ne slobodnu zemlju nisu trebale vize ni za jednu zemlju na svetu pa ni za tu Ameriku vec je mogao da putuje kad je ko hteo i da se vrate kad je god hteo a sad i za pola zemlje EU treba vize za pola sveta pa i tu slobodnu Ameriku.:nuts:

Nata1
March 4th, 2010, 05:35 PM
I da uzivaj u ovom vrhuncu demokratije ,jedino ce biti zajebano sto necemo imati sta da jedemo kad sve rasprodamo ali koga briga ,vazno da je nasim "demokratskim" politicarima pun stomak a bogami i racuni,

Rascian
March 4th, 2010, 09:57 PM
I da uzivaj u ovom vrhuncu demokratije ,jedino ce biti zajebano sto necemo imati sta da jedemo kad sve rasprodamo ali koga briga ,vazno da je nasim "demokratskim" politicarima pun stomak a bogami i racuni,

Hej pa sve ove garniture su tvoja sorta koja se brzo "presaltovala" iz ex-komunjara ( aktivnih i pasivnih).
Kakve veze oni imaju sa elitom od pre 2 Svetskog rata. Iako su se odrekli komi ikonografije ( i to veoma drasticno "poturica gori od turcina" = " ex-komunjara gori od..." ), ostala im je jednaka glad za novcem i moci, a koliko postuju ranije ustrojstvo se vidi po tome sto smo jedina zemlja u kojoj nije sprovedena denacionalizacija.

Da ponovim: ovo je doba postkomunizma, novo doba se tek s teskom mukom probija ali ono je neosporno :cheers:

Nata1
March 5th, 2010, 01:00 AM
Hej pa sve ove garniture su tvoja sorta koja se brzo "presaltovala" iz ex-komunjara ( aktivnih i pasivnih).
Kakve veze oni imaju sa elitom od pre 2 Svetskog rata. Iako su se odrekli komi ikonografije ( i to veoma drasticno "poturica gori od turcina" = " ex-komunjara gori od..." ), ostala im je jednaka glad za novcem i moci, a koliko postuju ranije ustrojstvo se vidi po tome sto smo jedina zemlja u kojoj nije sprovedena denacionalizacija.

Da ponovim: ovo je doba postkomunizma, novo doba se tek s teskom mukom probija ali ono je neosporno :cheers:
Novo doba ce biti africki standard ,zivljenje u zemlji u kojima Srbi nemaju nista svoje ,i ono malo para sto zarade pokupe stranci a akcize i porezi samo ce da rastu i rastu jer treba vracati dugove koji se gomilaju.
Nadao sam se da nece biti takav scenario ali ovi nasi sve rade da tako bude i to vrlo skoro.

ожежи
March 5th, 2010, 04:01 AM

Где ти живиш? Србија данас ближа Европи него када је била у СФРЈ ?! По чему? По ГДП-у? По пасошима? По успеху у науци/спорту/било чему?

Више не производимо ни јебена кола, него их склапамо, о авионима и тенковима да не причам. Постали смо провинција. Угасили смо реактор који је коштао 100 милиона марака.

Ја нисам никакав комуниста, али сам одавно схватио да је посткомунизам много лошији од самог комунизма. А ми из тог посткомунизма никада нећемо ни изаћи.

Hugo Cross
March 5th, 2010, 04:26 AM
Tko se god ozbiljno želi baviti izučavanjem lika Josipa Broza Tita, povijesti SFRJ i jugoslavenskog socijalizma, NE BI SMIO zaobići knjigu srpskoga novinara i pulicista Pere Simića "TITO-FENOMEN STOLJEĆA" (Hrvatsko izdanje: Večernji list, Zagreb, 2009). Ne znam je li u Srbiji objavljena knjiga na srpskom jeziku.

Simić, vodeći se načelom "sine ira et studio" raščlanjuje segment po segment nama nepoznate detalje iz maršalova života, koristeći se obilno u svom radu dosad nepoznatim dokumentima iz moskovskih arhiva.

Autor namjerno ni jednom riječju ne naziva Tita diktatorom, prevarantom i zločincem, nego ostavlja čitatelju da na osnovu podastrtih činjenica sam donese svoj zaključak.

Drago mi je da nakon desetljeća i desetljeća izdavanja ideološki obojene litearture sve više dolazi na vidjelo i ona druga strana koja jasno prokazuje i dokazuje svu kontraverznost osobe Josipa Broza Tita, te trulost i neodrživost jugoslavenskog socijalizma kojeg nisu srušili nikakvi vanjski neprijatelji (CIA, SAD, Njemačka, Vatikan, masoni, bla bla bla...) nego se urušio sam od sebe.

http://www.profil.hr/knjiga/tito-fenomen-stoljeca/29259/

http://www.izloog.com/tito---fenomen-stoljeca---prva-politicka-biografija-111744.aspx

http://www.profil.hr/util_scripts/get_slika_varijacija.php?slika_id=1003172&var_suff=h500

Krajinac
March 5th, 2010, 04:47 AM

Nemozes ti to objasniti ljudima koji su imali ipak neke koristi u SFRJ , cija obitelj ipak pamti neka sretnija vremena , ali treba biti jasno da nepotizam, rodjacke veze, korupcija nije nastala sama od sebe ,ona je nastala u SFRJ ,od toga da si imao prednost u zaposljavanju ako ti je djed bio narodni heroj ili slicno ,ovo odgovorno tvrdim da je tako bilo , ne samo to nego su unistili sve srpske institucije sa zapadne obale Drine ,poput Srpsku Banku , razne srpske institucije ("Privrednik") koje su stvarale politicku i svaku drugu elitu precanskih Srba ,koje su iznjedrile Nikolu Teslu financiranjem njegova skolovanje, ili Svetozara Pribicevica i ako tome pridodamo opsiran post Pop1982 ,razmjeri katastrofe po srpstvo i srpski narod se nemogu opisati na nijedan nacin ,ovi sto danas kukaju nad stvarnoscu nemaju pojma koliko trebaju biti sretni sto i ovo imaju jer moglo,veoma lako biti mnogo, mnogo gore.

where
March 5th, 2010, 05:34 AM
Znam da zvuci nemoguce ali ekonomski kolaps osamdesetih a i prateci haos je nazalost bio planiran i sproveden od istih u koje se narod nadao da ce im doneti novu eru prosperiteta i slobode.

Spoljasnji dug SFRJ je bio manji od 20% (Americki je veci od 25% iako Amerika moze da stampa svetsku valutu) Sve je to moglo da se resi da je bilo volje.

Molim vas nemojte mene da shvatite kao da branim komunizam ali buducnost se tesko moze graditi na iluzijama od proslosti.

Posto znam da sve ovo zvuci ludo evo link na Wikipediji u crnom i belom.http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_SFR_Yugoslavia#Collapse_of_Yugoslav_economy

Ranko Su NS
March 5th, 2010, 08:25 AM
odličan tekst, realan, sveobuhvatan. U tabeli oduzeto stanovništvo Srbiji ukupan zbir je 19393, a ne 23451. Nisu ubačeni podaci Vojvodine i Kosova.

Nata1
March 5th, 2010, 09:34 AM
..

pop1982
March 5th, 2010, 02:29 PM
Od SFRJ daleko najviše koristi je imala Slovenija.Pa ko mi može objasniti logiku,da se recimo brodske mašine proizvode u Ljubljani,umjesto negdje u primorju,da se gradi željezara u selendri Štore,a ne u Prijedoru,a tako i čeličana na Jesenicama,onda razne fabrike koje su angažovale i po 1000 radnika iz ostalih republika,pa zašto nisu građene u BiH,Srbiji...,ne bi bilo tolikih migracija unutar SFRJ,već bi narod ostao kod svojih kuća.Neko će reći,eto Srbi bili glavni posvuda u KP,generali sve sami Srbi ili Crnogorci,samo to ne znači da su oni vukli za Srbe,već da su najviše dali toj kolektivnoj državi.Zamislite angažman tih ljudi za nacionalnu stvar,recimo kad se se stvarali Vojvodina i Kosmet,da je neki srpski političar odmah to povezao i sa stvaranjem AP Štajerske,Dalmacije,Istre,Slavonije,Hercegovine i ostalih mogućih Autonomnih Pokrajina.

Nata1
March 5th, 2010, 03:58 PM
Ljudi ne shvataju da se kod nas radi isto sto npr i u Argentini.

Argentina je bila do 50-tih medu 3 najbogatije zemlje sveta,bila je bogatija od Amerika.

Koga zanima nek pogleda video iz 1932 i da vidi to bogatstvo i lepotu.
O2Bvvt7sUA4
Ali 50-tih dolaze strane banke i krece poznat scenario.Prvi ih pumpaju kreditima i na kraju zna se ,pokupe im sve resurse i Argentina postaje siromasna zemlja koja vise nikad nece doci tamo gde je bila.

Col
March 7th, 2010, 03:54 PM
Verovatno ti je zao sto kriminalci tad nisu bili na slobodi ,eto sad ti je zelja uslisena.
Borislav Pekic je komunistickoj Srbiji proveo pet godina u zatvoru. Da li je i Pekic bio kriminalac?
I bas me cudi kako za tu ne slobodnu zemlju nisu trebale vize ni za jednu zemlju na svetu pa ni za tu Ameriku vec je mogao da putuje kad je ko hteo i da se vrate kad je god hteo a sad i za pola zemlje EU treba vize za pola sveta pa i tu slobodnu Ameriku.:nuts:
U SFRJ nije bilo slobode mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da se traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice. U SFRJ nije bilo slobode mirnog zbora i udruživanja. SFRJ nije imala vladavinu prava. SFRJ nije ima visepartijski sistem...itd...itd...
Ti nisi demokrata, vec latentni komunista. Stoga je logicno sto ti je drazi komunizam.

Ambasssador
March 7th, 2010, 11:37 PM
Borislav Pekic je komunistickoj Srbiji proveo pet godina u zatvoru. Da li je i Pekic bio kriminalac?
Kriminalno je loše pisao.. :lol:

Meni je lepo baka objasnila razliku - u KPJ-u su najebali komunisti, a komunjare su vladale.. ;)

Col
March 10th, 2010, 02:03 PM
Meni je lepo baka objasnila razliku - u KPJ-u su najebali komunisti, a komunjare su vladale.. ;)
Kakogod, komunizam je otisao na djubriste istorije.

chuburac
March 10th, 2010, 02:27 PM
Naprotiv, komunizam ne samo da nije propao vec je poceo da evoluria. Sta je Kina?

Ako ce nesto zavrsiti na djubristu, onda je to demokratija, koja je do danas toliko izgubila smisao da je vise niko ne smatra za nesto ozbiljno.

makimax
March 10th, 2010, 02:43 PM
U Kini je komunizam na kapitalisticki nacin ili je mozda obrnuto.......:)

Rascian
March 10th, 2010, 02:49 PM
U Kini je cist kapitalizam na delu i to onaj sirovi, primarni kad se gomila akumulacija i bez pardona eksploatisu prirodni i ljudski resursi. Od komunizma je ostalo samo malo ikonografije, a i to bledi sve vise.

Alterlee
March 10th, 2010, 02:51 PM
Argentina je bila do 50-tih medu 3 najbogatije zemlje sveta,bila je bogatija od Amerika.Bogatija u kom smislu? Duhovnom? Ekonomskom? Prirodnim bogatstvima?

Ranko Su NS
March 10th, 2010, 03:17 PM
najbliže komunizmu, tj bre bi reko socijalizmu su Danska, Švedska, Finska, Norveška i još par zemalja.

Nata1
March 10th, 2010, 06:31 PM
Bogatija u kom smislu? Duhovnom? Ekonomskom? Prirodnim bogatstvima?
Ekonomskom.A da je u kini cist kapitalizam ne bih rekao posto je skoro sve u vlasnistvu drzave ali su zato kazne za korupciju stroge.

Alterlee
March 10th, 2010, 08:29 PM
Argentina u ekonomskom smislu bila bogatija od SAD do 1950?

Borisnifk
March 10th, 2010, 09:03 PM
^^Nije bila bogatija od SAD. Bila je neko vrijeme među deset najbogatijih zemalja svijeta, ali je ipak na kraju okarakterisana kao zemlja Trećeg svijeta.

Argentina benefits from rich natural resources, a highly literate population, an export-oriented agricultural sector, and a diversified industrial base. Although one of the world's wealthiest countries 100 years ago, Argentina suffered during most of the 20th century from recurring economic crises, persistent fiscal and current account deficits, high inflation, mounting external debt, and capital flight. A severe depression, growing public and external indebtedness, and a bank run culminated in 2001 in the most serious economic, social, and political crisis in the country's turbulent history. Interim President Adolfo RODRIGUEZ SAA declared a default - the largest in history - on the government's foreign debt in December of that year, and abruptly resigned only a few days after taking office. His successor, Eduardo DUHALDE, announced an end to the peso's decade-long 1-to-1 peg to the US dollar in early 2002. The economy bottomed out that year, with real GDP 18% smaller than in 1998 and almost 60% of Argentines under the poverty line. Real GDP rebounded to grow by an average 9% annually over the subsequent five years, taking advantage of previously idled industrial capacity and labor, an audacious debt restructuring and reduced debt burden, excellent international financial conditions, and expansionary monetary and fiscal policies. Inflation also increased, however, during the administration of President Nestor KIRCHNER, which responded with price restraints on businesses, as well as export taxes and restraints, and beginning in early 2007, with understating inflation data. Cristina FERNANDEZ DE KIRCHNER succeeded her husband as President in late 2007, and the rapid economic growth of previous years began to slow sharply the following year as government policies held back exports and the world economy fell into recession. Her government nationalized private pension funds in late 2008 in an attempt to bolster government coffers, but the move also adversely affected private investment spending. GPD growth fell to 0.5% in 2009.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ar.html

Naravno, ne spominje se uloga koju su odigrali Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. Od kako se Južna Amerika distancirala od ovih organizacija (a i skoro je osnovana Banco del Sur), ekonomske prilike su se prilično popravile. Npr. upravo je Argentina ta koja je početkom 2002. god. objavila da nije u stanju da vraća dugove i od tada je počeo veliki ekonomski rast ove zemlje.

Col
March 13th, 2010, 02:38 PM
Naprotiv, komunizam ne samo da nije propao vec je poceo da evoluria. Sta je Kina?

Ako ce nesto zavrsiti na djubristu, onda je to demokratija, koja je do danas toliko izgubila smisao da je vise niko ne smatra za nesto ozbiljno.
Koliko je u svetu bilo demokratskih zemalja 1989. godine, a koliko ih ima sada? Koliko je u svetu bilo komunistickih zemalja 1989. godine, a koliko ih ima sada?
najbliže komunizmu, tj bre bi reko socijalizmu su Danska, Švedska, Finska, Norveška i još par zemalja.
Danska, Svedska, Finska i Norveska imaju kapitalizam. Njihov kapitalizam je liberalniji nego, na primer, u Francuskoj (http://www.heritage.org/index/Ranking.aspx).

BeogradskiVESLAČ
March 14th, 2010, 05:49 AM

U krivu si! Od svih slovenskih jezika, samo u češkom, slovačkom i slovenačkom jeziku (nisam siguran za donjo- i gornjolužičko srpski) imenica HRAD, odnosno GRAD ima drugo značenje u odnosu na srpski jezik i označava zamak (ne tvrđavu ili neki drugi vid utvrđenja).

Jeste OFF TOPIC, ali ga nisam ja započeo, a morao sam ispraviti grešku. Izvinjavam se!

pop1982
March 14th, 2010, 11:12 AM
U krivu si! Od svih slovenskih jezika, samo u češkom, slovačkom i slovenačkom jeziku (nisam siguran za donjo- i gornjolužičko srpski) imenica HRAD, odnosno GRAD ima drugo značenje u odnosu na srpski jezik i označava zamak (ne tvrđavu ili neki drugi vid utvrđenja).

Jeste OFF TOPIC, ali ga nisam ja započeo, a morao sam ispraviti grešku. Izvinjavam se!

I na srpskom jeziku grad je značio tvrđavu,recimo grad Marije Terezije-nije se mislilo na naselje,već na utvrđenje.Samo što smo mi izbacili puno riječi,ne znam zašto,recimo tisuću zamijenili za hiljadu,okno za prozor,oganj sa vatrom,čak i obitelj-obitava se nekad koristila među Srbima,danas Bože ne daj da je izgovorimo,odma napadaju da previše gledamo HRT.

Ranko Su NS
March 15th, 2010, 01:43 PM
Koliko je u svetu bilo demokratskih zemalja 1989. godine, a koliko ih ima sada? Koliko je u svetu bilo komunistickih zemalja 1989. godine, a koliko ih ima sada?
Nije bilo nikad nigde nijedne komunističke zemlje. Bilo je socijalističkih zemalja, ali ne kako je Marks predvidjo, u najbogatijim zemljama, već u najsiromašnijim.

Danska, Svedska, Finska i Norveska imaju kapitalizam. Njihov kapitalizam je liberalniji nego, na primer, u Francuskoj (http://www.heritage.org/index/Ranking.aspx).

U Francuskoj je socijalizam

Prema prvim nezvaničnim rezultatima lokalnih izbora u Francuskoj, stranka predsednika Nikole Sarkozija doživela je težak poraz. Prema prvim podacima koje prenose francuski mediji, stranka predsednika Sarkozija prikupila je 26,1 odsto glasova, a socijalistička stranka 29,3 odsto glasova.
Prema tome, socijalistička stranka koja sad vlada u 24 od 26 francuskih regiona i francuskih udaljenih zemalja, je na ovih izborima pobedila i u preostala dva regiona, na Korzici i u Alzasu. Francuski lokalni izbori su poslednji izbori u Francuskoj pre predsedničkih i parlamentarnih izbora koji su 2012. godine.

Col
March 18th, 2010, 04:16 PM
Nije bilo nikad nigde nijedne komunističke zemlje. Bilo je socijalističkih zemalja, ali ne kako je Marks predvidjo, u najbogatijim zemljama, već u najsiromašnijim.
Komunizam je pojam koji ima vise znacenja (http://dictionary.oed.com/cgi/entry/50045229?single=1&query_type=word&queryword=communism&first=1&max_to_show=10). SFRJ je imala komunizam kakav je opisan pod 2b.
U Francuskoj je socijalizam
:lol: Po tvojoj logici Britanija nema kapitalizam vec socijalizam s obzirom da su u ovoj zemlji na vlasti socijalisti. Da li Britanija ima kapitalizam ili socijalizam?

Nemanja034
March 19th, 2010, 04:40 PM
Kakogod, komunizam je otisao na djubriste istorije.

Zapravo tek dolazi. Kad se svet bude globalizovao ne postoji vise ni jedan razlog za opstanak kapitalizma. Jer svi dobro znamo na cemu se kapitalizam zasniva. Osim pod uslovom ako se danasnji kapitalizam kada se svet apsolutno globalizuje, ne pretvori u robovlasnicko drustvo, cemu se sve vise tezi, a onda dobijamo orvelovu 84tu.

FutogCORE
March 19th, 2010, 04:41 PM
Komunizam je pojam koji ima vise znacenja (http://dictionary.oed.com/cgi/entry/50045229?single=1&query_type=word&queryword=communism&first=1&max_to_show=10). SFRJ je imala komunizam kakav je opisan pod 2b.

Reč komunizam predstavlja ideologiju na kojoj je zasnovano socijalističko državno uređenje. Ne postoji komunistička država...

Nata1
March 19th, 2010, 04:57 PM
U svakom slucaju i Kraljevina i SFRJ su u svemu bili svetlosnim godinama ispred danasnje banana zemlje zvane Srbija ili Srbistan kako god.

FutogCORE
March 19th, 2010, 04:57 PM
Zapravo tek dolazi. Kad se svet bude globalizovao ne postoji vise ni jedan razlog za opstanak kapitalizma. Jer svi dobro znamo na cemu se kapitalizam zasniva. Osim pod uslovom ako se danasnji kapitalizam kada se svet apsolutno globalizuje, ne pretvori u robovlasnicko drustvo, cemu se sve vise tezi, a onda dobijamo orvelovu 84tu.

U većini kapitalističkih zemalja, gde se vlast naravno birra demokratskim putem postoje (u većini slučajeva) dve, eventulno tri ozbiljne partije koje se smenjuju na vlasti, a da se ništa bitno u politici te zemlje ne menja... Što je u suštini dobro i omogućava normalno funkcionisanje države. Bez nekih "radikalnih" promena koje su non-stop u ustima naših političara...

Sve u svemu, totalni off.... Tema je arhitektura. :)

Nemanja034
March 19th, 2010, 05:21 PM
U većini kapitalističkih zemalja, gde se vlast naravno birra demokratskim putem postoje (u većini slučajeva) dve, eventulno tri ozbiljne partije koje se smenjuju na vlasti, a da se ništa bitno u politici te zemlje ne menja... Što je u suštini dobro i omogućava normalno funkcionisanje države. Bez nekih "radikalnih" promena koje su non-stop u ustima naših političara...

Sve u svemu, totalni off.... Tema je arhitektura. :)

Heh, ok, u pravu si, ali to je mnogo dublja tema... I taj kapitalizam je promenio dosta faza do sada, pa se razlikuje i kapitalizam iznikao iz kolonijalnih drzava (britanija, francuska, nemacka, spanija, holandija, italija...) i robovlasnistvu koje je nastalo u novooslobodjenim kolonijama, a danas taj kapitalizam tesko opstaje i pored novog vida kolonijalizma koji primenjuju... demokratija je suvise komplikovan pojam, i ima razlicita znacenja u uslovima liberalizovanih trzista. Pa tako srbija i britanija u kapitalizmu nikad nece biti na istom, jer srbija je potlacena, a britanija ona koja tlaci, iz prostog razloga sto je britanija nosilac kapitala koji kontrolise ekonomiju srbije. (lupio sam primer, ali u sustini to tako funkcionise).

Ranko Su NS
March 19th, 2010, 10:42 PM
Socijalizam je bio jedan pokušaj spasavanja čovečanstva i stvaranja jednog humanijeg društva. To što su ga sile zla nadjačale to je za drugu priču.
Samo neznalice mogu da veličaju poredak koji je u svojoj srži neverovatno surov, nepravedan, koji je plodno tlo za kriminal, korupciju, zločin i zlo.
Ali vratimo se temi. Evo jedne zgrade iz ružnog socijalizma
http://i39.************/15xa688.jpg

Rascian
March 20th, 2010, 02:01 PM
Socijalizam je bio jedan pokušaj spasavanja čovečanstva i stvaranja jednog humanijeg društva. To što su ga sile zla nadjačale to je za drugu priču.
Samo neznalice mogu da veličaju poredak koji je u svojoj srži neverovatno surov, nepravedan, koji je plodno tlo za kriminal, korupciju, zločin i zlo.

Odlicno si okarakterisao ono sto je utemeljio komunizam na ovim prostorima :cheers:.. dodao bih jos i ruznocu.

Ranko Su NS
March 20th, 2010, 09:47 PM
Da budem precizniji kapitalizam je u svojoj biti surov i nepravedan, gde vlada zakon jačeg, a ne zakon pravde. Kapitalizam je pogodno tlo za kriminal, pljačku, korupciju i obespravljenost ljudi.

Nemanja034
March 21st, 2010, 12:37 AM
Da budem precizniji kapitalizam je u svojoj biti surov i nepravedan, gde vlada zakon jačeg, a ne zakon pravde. Kapitalizam je pogodno tlo za kriminal, pljačku, korupciju i obespravljenost ljudi.

Nije kapitalizam pogodno tlo za to, zapravo, kapitalizam zavisi od toga. Velika je razlika.

Ranko Su NS
March 21st, 2010, 01:20 AM
U pravu si

Rascian
March 21st, 2010, 11:35 AM
Joj ljudi ajd oladite. Kapitalizam je jedino odrzivo i realno ustrojstvo jer se zasniva na prirodnim drustvenim zakonima koji su zasnovani na samoj ljudskoj prirodi koja se ne moze menjati.
Komunizam je bajka i prazna, neprimenjiva teorija koja puca kad tada. Zato su i sve zemlje koje su imale to ustrojstvo bile polu-diktature jer morale da ogranicavaju ekspresiju licnosti individue u drustvu, dok su opet sa druge strane oni koji su bili na poziciji najbahatije sebi grabili i sebe obezbedjivali. Naravno sve je to bilo zamagljeno nametnutom ideologijom i indoktrinacijom od malih nogu.

Kapitalizam ne nudi iste pocetne pocetne pozicije za sve ( kao sto navodno to nudi komunizam) ali svako moze svojim trudom i radom postici uspeh, dok je komunizam u startu zapecatio sudbine mnogih.

Naravno ovo kapitalizam ima razvojni put. Kod nas je na sceni najgori sirovi kapitalizam opterecen kriminalom i korupcijom koji prakticno predstavlja fazu postkomunizma... i ciji su akteri zapravo bivsi komunisti.
Sustina je da se u okviru kapitalizma nadju mehanizmi za humaniji odnos prema radnicima itd...

Uostalom uporedite zemlje zapadne Evrope sa ravijenim kapitalizmom i polozaj, standard i prava radnika u njima, i navodno jos uvek "komunisticku" Kinu gde se taj isti najsuroivije eksploatise.

Ovakav komunizam je samo bajka za priprost narod i za manipalaciju od strane onih koji su bili zeljni preko noci da dodju na polozaje.

Borisnifk
March 21st, 2010, 02:55 PM
Kapitalizam je jedino odrzivo i realno ustrojstvo jer se zasniva na prirodnim drustvenim zakonima koji su zasnovani na samoj ljudskoj prirodi koja se ne moze menjati.

Slažem se sa tobom o neefikasnosti komunizma, ali ne bih rekao da je kapitalizam jedini održivi sistem. Trenutno mu nema prave alternative, ali u budućnosti ljudi će morati težiti promjenama. Neograničena eksploatacija ograničenih resursa i konstantni ekonomski rast ne mogu zauvijek trajati.

Nata1
March 21st, 2010, 04:16 PM
Ali vratimo se temi. Evo jedne zgrade iz ružnog socijalizma
http://i39.************/15xa688.jpg
Svaka cast ,ova deca ne razumeju neke stvari ali moze im se oprostiti ,rodjena su 90-tih.Sad je kriminal sastavni deo zivota,zlo je nadvladalo svuda skoro svuda u Srbiji pa devojke i mladici rade za 100 eura za bolide koji se setaju po ceo dan od kafica do kladionice ,jure klinke dok ovi drugi padaju od posla.To je nekom dobar sistem :ohno: .

Uostalom 1980 kad je umro Tito SFRJ je bila razvijenija od pola drzava zapada i ubedljivo najrazvijenija ne kapitalisticka drzava.To im je naravno smetalo za imidz pa su posle titove smrti uveli trgovinske blokade zeleci na svaki nacin da naude tom sistemu a kasnije kad to nije bas upalilo onda su se bacili na podrzavanje nacionalizma iz drugog svetskog rata i podrzavali jednu po jednu da se odcepe.
Meni skoro svakog dana dolaze devojke na vrata da pitaju da li mogu da rade nesto kod mene u stanu i spremne su da rade sve za bilo koje pare.Mozes misliti koliko su ocajne i koliko nemaju para i meni je zao al sta ja tu mogu.

Col
March 21st, 2010, 04:45 PM
Rascian je lepo objasnio. Sto pre to shvatis, bice ti lakse.
Reč komunizam predstavlja ideologiju na kojoj je zasnovano socijalističko državno uređenje. Ne postoji komunistička država...
"Communism is a system of government in which all economic and social activity is controlled by the state acting through the medium of a single authoritarian political party, with the purported aim of realizing the doctrines of revolutionary Marxism." (http://dictionary.oed.com/cgi/entry/50045229?single=1&query_type=word&queryword=communism&first=1&max_to_show=10).

Ranko Su NS
March 21st, 2010, 09:30 PM
Ajde col ubaci neku arhitekturu od pre ww2 i posle

Nemanja034
March 21st, 2010, 11:54 PM
Joj ljudi ajd oladite. Kapitalizam je jedino odrzivo i realno ustrojstvo jer se zasniva na prirodnim drustvenim zakonima koji su zasnovani na samoj ljudskoj prirodi koja se ne moze menjati.
Komunizam je bajka i prazna, neprimenjiva teorija koja puca kad tada. Zato su i sve zemlje koje su imale to ustrojstvo bile polu-diktature jer morale da ogranicavaju ekspresiju licnosti individue u drustvu, dok su opet sa druge strane oni koji su bili na poziciji najbahatije sebi grabili i sebe obezbedjivali. Naravno sve je to bilo zamagljeno nametnutom ideologijom i indoktrinacijom od malih nogu.

Kapitalizam ne nudi iste pocetne pocetne pozicije za sve ( kao sto navodno to nudi komunizam) ali svako moze svojim trudom i radom postici uspeh, dok je komunizam u startu zapecatio sudbine mnogih.

Naravno ovo kapitalizam ima razvojni put. Kod nas je na sceni najgori sirovi kapitalizam opterecen kriminalom i korupcijom koji prakticno predstavlja fazu postkomunizma... i ciji su akteri zapravo bivsi komunisti.
Sustina je da se u okviru kapitalizma nadju mehanizmi za humaniji odnos prema radnicima itd...

Uostalom uporedite zemlje zapadne Evrope sa ravijenim kapitalizmom i polozaj, standard i prava radnika u njima, i navodno jos uvek "komunisticku" Kinu gde se taj isti najsuroivije eksploatise.

Ovakav komunizam je samo bajka za priprost narod i za manipalaciju od strane onih koji su bili zeljni preko noci da dodju na polozaje.

Eeee...druze, u kojoj ti zabludi zivis :)

U prvom pasusu, cini mi se kao da si zamenio teze komunizma i kapitalizma. Zapravo, sve sto si rekao upravo se odnosi na kapitalizam, a ne komunizam.

A sto se tice zapadne evrope, pogledaj dokumentarac "corporation", i samo ce ti se kaz'ti.

I ne bi rekao da je u kapitalizam u prirodi coveka, kao sto ne bi rekao ni da je komunizam utopia. To je jeftini marketing koji su plasirali upravo oni koji od ljudi zele da naprave sto vece potrosace, kako bi sistem opstao, a kontrola ljudi bila lakse implementirana. Covek jeste "homoekonomikus", ali na taj nacin, da svaki pojedinac ima svoje "potrebe". Medjutim, u kapitalizmu termin "potreba" i "nagona" je izjednacen, i njime se vesto manipulise, na isti nacin na koji se ljudi forsiraju da se ponasaju impulsivno vodjeni samo emocijama, kako bi od njih napravili sto uzaludnije kupce, koji ce se lakse zaduzivati. Totalno van svake logike. Na zalost, oni koji kontrolisu tokove novca su toliko mocni da kontrolisu citave drustvene sisteme, to su vlasnici multinacionalnih firmi, korporacija, itd, zbog kojih tesko da ce se bilo sta promeniti u sistemu, bar u sledecih 100 godina. I to ako ljudi mentalno evoluiraju, i shvate pravo znacenje slogana koji sam ja zalepio ispod ovog texta :) "Needs of the many, outwaights needs of the few". To je sustina, koja nadvladava smisao kapitalizma, koji je upravo susta suprotnost od toga.

Nemanja034
March 22nd, 2010, 12:02 AM
Ali vratimo se temi.

Slazem se, ocigledno postoji interesovanje za ovom temom, pa je bolje da je prebacimo u kafanu. Dakle, tread: "Socijalizam VS Kapitalizam" :lol:

Rascian
March 22nd, 2010, 11:21 AM
Ne to nije tema ovog thread-a i nemojte da je prebacujete u kafanu... Ovo je otvoreno pre svega zbog arhitekture i da nastavimo s temom...

Evo jednog primera iz doba... komunizma :)

Jedan od retkih svetlih primera intervencije iz doba komunizma u samom jezgru grada Filozofski fakultet u Beogradu, arh. Svetislav Licina 1967. godina.
Fina zgrada, promisljene razudjene osnove koja formira i zaokruzuje jednu lepu prostornu celinu koja je opet odlicno prostorno povezana sa okolinom.
Za fasadu su korisceni kvalitetni, prirodni materijali... a sama fasada je rasclanjena i dinamicna i dan danas deluje moderno i sveze.

http://i42.************/2hf4e2s.jpg

http://i39.************/72g6r4.jpg

http://i42.************/xpzfro.jpg

Siroki otvoreni pasaz ka Knez Mihajlovoj

http://i40.************/rj2o.jpg

izgled fasade prema Knez Mihajlovoj

http://i39.************/ipruw6.jpg

http://i39.************/20t5c44.jpg

Col
March 24th, 2010, 05:40 PM
kao sto ne bi rekao ni da je komunizam utopia
Komunizam je utopija dok se ne dokaze suprotno.

Dux Uxorum
March 25th, 2010, 02:53 PM

Bravo Rascian, potpisujem ovaj komentar od A do Z. Inace je nas narod sklon idealizovanju proslosti, pogotovo oni koji je se i ne sjecaju ili su bili premladi. Najbolji opis Titovog "socijalistickog samoupravljanja" sam cuo u samo par rijeci pocetkom 2000ih u redu ispred USA ambasade u Sarajevu. Dok sam cekao u redu za vizu imao sam priliku da cujem razgovor dvije starije gospodje iza mene, otprilike u ovom redoslijedu:
"Dje ces ti bona komsinice, jel' kod djece u posjetu"?
"Ja, odo' malo kod sina i zene mu u Njujork. Sin radi u prodavnici video kaseta i neke tako opreme."
"Pa kako zive, sta kazu?"
"Pa dobro im je, radi se al' se ima. Al' znas kako je ono, nije k'o kod nas sto je prije bilo...."
"Ono....?"
"Pa moraju radit' dosta, nije ono k'o sto je kad nas bilo....znas ono, kad se radi u pred'zecu."
"Ja, ja, znam. Nema toga vise."
I uz glasan uzdah se obadvije slozise da nema vise zivota k'o sto je prije bio, u starom dobrom "pred'zecu". Mislim, zamislite samo tog horora, 'ej, moraju ljudi da rade zaprave!

Ranko Su NS
March 29th, 2010, 12:43 AM
Pa col ti otvori thread a nijedne slike arhitekture iz Kraljevine. Postavi barem Kalemegdan, jes da su ga gradili Rimljani ali barem nisu komunisti.

Nata1
March 29th, 2010, 11:11 AM
Pa col ti otvori thread a nijedne slike arhitekture iz Kraljevine. Postavi barem Kalemegdan, jes da su ga gradili Rimljani ali barem nisu komunisti.
Nek postavi slike nekih puteva iz Kraljevine.Zalosno ali cela Srbija tad nije imala asfaltiran put.
Ili npr slike nekih javnih bazena gde se kupao narod npr U kragujevcu mada ne verujem ni da je imao u BG-u.

ожежи
March 30th, 2010, 02:31 AM
Nek postavi slike nekih puteva iz Kraljevine.Zalosno ali cela Srbija tad nije imala asfaltiran put.
Ili npr slike nekih javnih bazena gde se kupao narod npr U kragujevcu mada ne verujem ni da je imao u BG-u.

Тада су људи могли да се купају у рекама, нпр. у Тамишу. Шта ће ми базен одвратни?!

Nata1
March 30th, 2010, 08:41 AM
Тада су људи могли да се купају у рекама, нпр. у Тамишу. Шта ће ми базен одвратни?!
A u kojoj reci sam ja mogao da se kupam u KG-u.Mozda u lepenici :D

ожежи
March 30th, 2010, 09:21 PM
A u kojoj reci sam ja mogao da se kupam u KG-u.Mozda u lepenici :D

Бар си могла да шеташ поред ње, сада толико несносно базди да је то немогуће..

Col
March 31st, 2010, 04:38 PM
Koliko vidim, vecina forumasa tvrdi da je arhitektura u Kraljevini bila bolja nego u SFRJ. Mozete samo da placete komunisti...

Ranko Su NS
March 31st, 2010, 10:23 PM
Ja sam u komunizmu bio antikomunista, ali sad vidim da sam se prevario. Tek ovo je sr..e.
Pa col daj jednu arhitektonsku vrednost iz kraljevine. Ja ću ti na tu jednu dati deset iz SFRJ

Ranko Su NS
March 31st, 2010, 10:31 PM
Evo Ballota mi slučajno pomogo pre par minuta. Ovoliko kranova nije bilo ukupno u Kraljevini a ni danas ih nema u celoj Srbiji
http://i42.************/2coka2p.jpg

Rascian
April 1st, 2010, 12:21 AM
Zao mi je nema vise dzabalebarenja na radnom mestu, stambenih fondova, letovanja preko firme i svinjskih polutki....

Ako ste se isplakali dovoljno, moze povratak na temu? : :cheers:

http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/nsbanovina1-1.jpg

http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/Capturerrr.jpg

http://unkool.files.wordpress.com/2009/04/3271484085_5897796f71_b.jpg

http://i47.************/s26uzp.jpg

Hugo Cross
April 1st, 2010, 12:25 AM
^^Koji je to viseći most?

Rascian
April 1st, 2010, 12:29 AM
Most Kralja Aleksandra u Beogradu preko Save. Vise ne postoji.

jimmy spong
April 1st, 2010, 12:31 AM
Koliko vidim, vecina forumasa tvrdi da je arhitektura u Kraljevini bila bolja nego u SFRJ. Mozete samo da placete komunisti...

a ti se preseli na www.stormfront.org , prikriveni nazisto

zivio socijalizam , i socijalisticka izgradnja :cheers:

gradovi po mjeri covjeka !

Hugo Cross
April 1st, 2010, 12:36 AM
Most Kralja Aleksandra u Beogradu preko Save. Vise ne postoji.

Šta je, bit će srušen u WW2?

Vidi Save što je okovana ledom.:nuts:

Rascian
April 1st, 2010, 12:47 AM
Srusila ga je vojska Kraljevine kako bi odgodila upad nemackih trupa u Beograd.

http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/Slike%20starog%20Beograda/srusenmost1.jpg
Isto tako je zrtvovan i most Kralja Petra preko Dunava u Beogradu.

http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/Slike%20starog%20Beograda/Resizeof001MostkraljaPetraIKaradjor.jpg

inace upravo nadjoh zanimljivu sliku jos nezavrsenog mosta

http://hosting02.imagecross.com/image-hosting-11/4908IzgradnjamostakraljaAleksandra.jpg

Rascian
April 1st, 2010, 12:49 AM

Decko, malo pristojnosti. Ne mozes nekog nazivati nacistom zato sto se ne slazes s njegovim stavovima.

I prestanite zagadjivati ovu temu, imate drugu u odeljku "Kafana":

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1092577

Hugo Cross
April 1st, 2010, 12:54 AM
Viseći most mi malo "baca" na Lančani most u Budimpešti, a taj drugi Kralja Petra (iako puno duži) na nekadašnji Žeželjev most u Novom Sadu.:)

Rascian
April 1st, 2010, 12:58 AM
Taj lancani je projektovan po uzoru na neki u Kelnu koji je srusen takodje u 2 svetskom ratu.
Samo sto su piloni i stepeniste uradjeni u srpsko-vizantijskom stilu, veci deo tih struktura su i danas sacuvani, a na njima je izgradjen sadasnji Brankov most.

Ranko Su NS
April 1st, 2010, 12:59 AM
[QUOTE=Rascian;54377067]
Čudna mi ova slika, pa pre rata nije bilo ničega na levoj obali Save. Nešto mi je mnogo izgrađeno i nepoznate građevine. Ajde nas malo prosvetli daj neki info

Valjda ne treba da postavljam mostove Gazelu Krk, Most slobode, Žeželjev, Taru.

jimmy spong
April 1st, 2010, 01:06 AM
Decko, malo pristojnosti. Ne mozes nekog nazivati nacistom zato sto se ne slazes s njegovim stavovima.

to proslijedi provokatoru iznad , fina je ta ideja bila , ajde da napravimo temu i trollamo o komunizmu gdje god stignemo

pa zar vam je taj socijalizam toliko nabio komplekse

Hugo Cross
April 1st, 2010, 01:09 AM
Taj lancani je projektovan po uzoru na neki u Kelnu koji je srusen takodje u 2 svetskom ratu.
Samo sto su piloni i stepeniste uradjeni u srpsko-vizantijskom stilu, veci deo tih struktura su i danas sacuvani, a na njima je izgradjen sadasnji Brankov most.

Kad si već spomenuo Köln, mene upravo most Kralja Petra podjeća na Hohenzollernbrücke koji je također bio srušen pa potom obnovljen

http://www.anicursor.com/3ad/war17.jpg

http://www.justaplanerideaway.com/wp-content/uploads/2009/12/CologneCathedralandBridge.jpg

Nata1
April 1st, 2010, 02:21 AM
to proslijedi provokatoru iznad , fina je ta ideja bila , ajde da napravimo temu i trollamo o komunizmu gdje god stignemo

Nekima jeste,jer vise tako lepo nikad nece da se zivi.Tad si kao kriminalac sedeo u zatvoru a sad si visoki sloj drustva.

Evo jedne iz SFRJ tj iz Kragujevca u Sumaricama.Savrseno uklopljen hotel u sumi.

http://www.portal-srbija.com/media/ec/6314/hotel-sumarice-00.jpg

Dux Uxorum
April 1st, 2010, 06:17 AM

:applause:

I ja mislim da je komunizam savrsena ideologija za mediokritete i poltrone, pa to ne znaci da treba vrijedjati neistomisljenike. Veoma pogresan pristup jednoj relativno zanimljivoj temi.

Oni mostovi su fantasticni, pogotovo most Kralja Aleksandra. Da ne govorim o toliko fantasticne gradnje po Beogradu iz 1920ih/1930ih koja je porusena u Dr. Sv. Ratu ili unakazena od strane samoupravljajuceg sistema poslije rata (npr. posta kraj zeljeznicke stanice, itd.).

Rascian
April 1st, 2010, 08:43 AM
[QUOTE=Rascian;54377067]
Čudna mi ova slika, pa pre rata nije bilo ničega na levoj obali Save. Nešto mi je mnogo izgrađeno i nepoznate građevine. Ajde nas malo prosvetli daj neki info

Valjda ne treba da postavljam mostove Gazelu Krk, Most slobode, Žeželjev, Taru.

To sto se vidi je kompleks Starog sajmista.
Tipicno razmisljanje.. ne pre rata nije nigde bilo nicega,, bla bla... :ohno:

http://www.kvartmagazin.rs/Data/Images/6_t01_1_staro_sajmiste.jpg

Inace kad pominjes vec mostove, zanimljivo je poredjenje izgradnje beogradskih mostova, pre i posle rata.

U periodu 1920-1940 (20 godina) u Beogradu su podignuta tri mosta, domacim snagama ( obnovljeni zeleznicki preko Save, most Kralja Aleksandra i most Kralja Petra).

U periodu 1945-1990 ( 45 godina ) izgradjena su od strane domacih graditelja takodje 3 mosta ( pancevacki, gazela i novi zeleznicki). Stari savski su podigle okupacione snage, a Brankov i stari zeleznicki su podigli nemacki inzenjeri i radnici u okviru ratne odstete.

Slobodno postavi slike mostova koje si pomenuo. Ovaj thread je zamisljen kao prilika za postavljanje uporednog prikaza domaceg graditeljstva pre i posle rata. Svaki ima svoje svetle primere, samo sto jedan ima mnogo vise tamnih.
Uostalom zar nisam ishvalio zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu :cheers:

Ranko Su NS
April 1st, 2010, 09:36 AM

U jbt odma počeo da vređa. Tvoje je tipično razmišljanje da u soc ništa ne valja. Ja sam samo protiv isključivosti. Da neko neće da prizna da je tada bio veoma ubrzan razvoj cele SFRJ pa i Srbije. I stalno to omalovažava. I sve koji to vide i smeju da kažu da se nekad gradilo etiketiraju "komunjare".

I neće da vide da je sad na snazi kriminalizovani kapitalizam gde se bez kriminalnih para ništa ne može uraditi. Niko neće samokritički da kaže da je sramota da je posle dvadeset godina kapitalizma misaona imenica izgradnja recimo Đerdapa ili pruge BG-Bar. A to se tad gradilo za dobrobit svih građana Jugoslavije.
Neko će reći od američkih para. A kad pokažem da je sad dug 6x uvećan i sve rasprodato svi ćute i kažu "komunjarsko razmišljanje".
Velika je to sramota u svetu napretka i nauke. I niko nije kritičan zbog toga. Sad vam valja sistem. Ako valja vama valja i meni.
Ali opet vidim da su svi veliki pobornici kapitalizma i veliki mrzitelji socijalizma van Srbije. Tako se bolje vidi. Bolje se zna kako nam je sada u Srbiji ako se gleda iz Londona.

A najveća je sramota nekritičnost kao nekad u socijalizmu. Svi vikali Tito Tito, a niko da se ne zapita zašto pravimo kult ličnosti, zašto moramo da gledamo njegovu sliku u školi, kancelariji. E tad sam se ja bunio i to mi je smetalo. Bio sam željan kapitalizma. Ali nisam znao da je ovakav, prepun kriminala lopovluka nemorala nerada bede. Ja sam video samo nemački i švedski kapitalizam jer su mi ti kapitalisti dolazili da ih gledam na moru.
Najgori je onaj soj ljudi koji neće da vidi da nešto ne valja i da to prizna.
Evo ja mislim da je debilizam prodati Telekom koji je postao regionalno jak igrač. Ali kod mladih nema kritike. Rekao je Tadić da je to super šta vi komunjare znate. Ništa mi ne znamo, prodajmo Telekom, nek profit ide švabama nek nas vojno kontrolišu preko telekomunikacija, nek nas uslovljavaju kao sad NIS. Tako nam i treba.

Nata1
April 1st, 2010, 11:05 AM
[QUOTE=Ranko Su NS;54378685]

Inace kad pominjes vec mostove, zanimljivo je poredjenje izgradnje beogradskih mostova, pre i posle rata.

U periodu 1920-1940 (20 godina) u Beogradu su podignuta tri mosta, domacim snagama ( obnovljeni zeleznicki preko Save, most Kralja Aleksandra i most Kralja Petra).

U periodu 1945-1990 ( 45 godina ) izgradjena su od strane domacih graditelja takodje 3 mosta ( pancevacki, gazela i novi zeleznicki). Stari savski su podigle okupacione snage, a Brankov i stari zeleznicki su podigli nemacki inzenjeri i radnici u okviru ratne odstete.

Slobodno postavi slike mostova koje si pomenuo. Ovaj thread je zamisljen kao prilika za postavljanje uporednog prikaza domaceg graditeljstva pre i posle rata. Svaki ima svoje svetle primere, samo sto jedan ima mnogo vise tamnih.
Uostalom zar nisam ishvalio zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu :cheers:
Ali koliko je bilo mostova u ostatku Srbije hehe,ni 5% od onoga sto je izgradjeno od drugog svetskog rata do 1990.
Tadasnja kraljevina je bila po tome slicna slicna kao sad Srbija...Beograd Beograd Beograd dok je veci deo bio u 18.veku jos.
Naravno u kraljevini se znalo za red tj urbanizam tako da su 200 godina ispred po tom pitanju u odnosu na danasnju Srbiju. :cheers: Sto se mene tice poredak je ovakav

SFRJ>Kraljevina>10 praznih mesta> danasnja Srbija :D

Ranko Su NS
April 1st, 2010, 03:48 PM
Po meni SFRJ > 10 praznih mesta > Kraljevina (uz napomenu da je ne znam najbolje jer je nisam doživeo kao i niko od nas) > Republika Srbija.

FutogCORE
April 1st, 2010, 04:08 PM
Po meni SFRJ > 10 praznih mesta > Kraljevina (uz napomenu da je ne znam najbolje jer je nisam doživeo kao i niko od nas) > Republika Srbija.

Realno tako i jeste...

Lansky 67
April 1st, 2010, 04:46 PM

Ovo je zanimljiva tema,sigurno ima literature o tome.
Znam da je deo međunarodnog puta Kale - Istambul,između Graničnog prelaza Horgoš i Subotice,bio asfaltiran 1938.
Tada je završena deonica do Srbobrana.Posebno je zanimljiv onaj deo puta do Srbobrana koji je naprevljen od betona i danas je još u funkciji.Svako ko se vozio tim starim putem,zna ga po klaparanju koje izazivaju spojevi između betonskih segmenata.
U Crnog Gori između dva rata jedini asfalt je napravljen između Budve i Miločera.
http://i42.************/fp0zk0.jpg

http://i39.************/2ltnj7k.jpg

http://i43.************/mn25x2.jpg

Lansky 67
April 1st, 2010, 05:08 PM
Što se bazena tiče,znam za jedan javni u Čantaviru kod Subotice,izgrađen između dva rata.To mesto nema ni reku ni jezero,gde su obično bila kupališta.

Subotica je imala jedan zatvoren bazen još iz vremena Austro-Ugarske. Dimenzije su bile 25x5 metara.Zatvoren je 1971. ali je još tamo,sada potpuno ruiniran.
http://i41.************/16c803q.jpg
danas
http://i41.************/sfcl8z.jpg

Nešto više o starim subotičkim bazenima vidi na:
http://www.gradsubotica.co.rs/viewtopic.php?f=26&t=435

Ranko Su NS
April 2nd, 2010, 09:12 PM
Glupo je postavljati slike objekata iz SFRJ jer ih svi znaju. Nećemo sad tu stavljati slike Beograđanke ili VMA.
Bolje je postaviti neke slike građevina iz Kraljevine.
Jedna od najlepših je Skupština koja je izgrađena pred 2ww
http://img195.imageshack.us/img195/1623/8tcd2mfdxhbf4bvon3n.jpg (http://img195.imageshack.us/i/8tcd2mfdxhbf4bvon3n.jpg/)

Col
April 4th, 2010, 02:45 PM

Ja ne pricam pozitivno o nacizmu. Ti pricas pozitivno o komunizmu.
Antikomunizam je civilizacijska tekovina. Upamti to

in7BjkUGVZ4

Ranko Su NS
April 4th, 2010, 09:01 PM
Kapitalizam ubija Srbiju

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/j8hW81mtt6s&hl=en_US&fs=1&color1=0xe1600f&color2=0xfebd01&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/j8hW81mtt6s&hl=en_US&fs=1&color1=0xe1600f&color2=0xfebd01&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>
Ovo ne mogu zaboraviti, tvojim kapitalistima

FutogCORE
April 4th, 2010, 09:11 PM
Ja ne pricam pozitivno o nacizmu. Ti pricas pozitivno o komunizmu.

Četnici su sarađivali sa nacistima. Istorijska činjenica

Antikomunizam je civilizacijska tekovina. Upamti to

Glupost!

ожежи
April 5th, 2010, 06:59 PM
^^
Можда историјска чињеница у Хрватској :ohno: и у нашим комунистичким круговима.

pop1982
April 6th, 2010, 12:09 AM
^^

Već sam neđe zapisao,2000 četnika je sarađivalo sa ustašama i Nijemcima u ofanzivi na Kozaru.Vodili su ih Dražini ljudi,sad da li se on njih odrekao poslije toga,ne vjerujem.Dok su četnici iz prnjavorskog kraja tijesno sarađivali sa partizanima,čak krenuli u uništenje ustaškog gnijezda u selu Šimići,vratio ih je Josip Mažar Šoša sa Vrbasa,kao situacija je pod kontrolom.Zna se kako se završilo,50tak hiljada Srba pobijeno,70000 protjerano.Nisu svi četnici bili cvjećke.

ожежи
April 6th, 2010, 10:27 PM
Već sam neđe zapisao,2000 četnika je sarađivalo sa ustašama i Nijemcima u ofanzivi na Kozaru.Vodili su ih Dražini ljudi,sad da li se on njih odrekao poslije toga,ne vjerujem.Dok su četnici iz prnjavorskog kraja tijesno sarađivali sa partizanima,čak krenuli u uništenje ustaškog gnijezda u selu Šimići,vratio ih je Josip Mažar Šoša sa Vrbasa,kao situacija je pod kontrolom.Zna se kako se završilo,50tak hiljada Srba pobijeno,70000 protjerano.Nisu svi četnici bili cvjećke.

Нису били хомогени покрет, а доста "историјских података" је наравно фризирано од стране комуниста, победник пише историју.
Мени је од свега тога битније како људи који подржавају четнике размишљају, а они су сви до једног уверени да је Равногорски покрет антифашистички и ослободилачки, тако да када неко каже да су четници сарађивали са Немцима из тога одма следи да су четници фашисти ,а они који данас следе њихову идеологију профашистички опредељени, што нема везе са мозгом. Због тога треба бити опрезан са тим квалификацијама о сарађивању.

Col
April 8th, 2010, 02:47 PM
Kapitalizam ubija Srbiju
Koliko ljudi je ubijeno za vreme komunisticke vladavine? Koliko ljudi je ubijeno od 5.oktobra 2000. do danas?

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/07_jul/26/hronika/grobnice-x.jpg
Ovo ne mogu zaboraviti, tvojim kapitalistima
U poredjenju sa komunistima, demokrate su andjeli.
Četnici su sarađivali sa nacistima. Istorijska činjenica
Partizani su saradjivali sa nacistima. Istorijska cinjenica.
Glupost!
Komunisti i fasisti imaju zajednickog neprijatelja a to su demokrate. Civilizovan covek je i antikomunista i antifasista.

stormwatchforever
April 8th, 2010, 03:02 PM
Evo ljudi zasto na nasu veliku zalost zemlje na prostorima bivse SFRJ nece nikada izaci iz govana u koje su se same uplele....kako se pocne pricati o arhitekturi u razlicitim vremenskim periodima vi odma pocnete trabunjati o nacionalizmu, klerofashizmu (ovo me izuzetno plasi i sa jedne i sa druge strane), nacionalshovinizmu i o tome sta je NEKAD bilo...gledao sam pre jedno mesec dana neku reportazu na HRT-u o EU...otisao novinar iz Zagreba prvo u Englesku gde je nekog preduzetnika pitao NAJGLUPLJE I NAJPRIMITIVNIJE pitanje (nije cudo jer je sa ovih prostora) - da li je dobro sto Englezi danas mnogo saradjuju sa Nemackom posto je Nemacka bila veliki neprijatelj Engleske.....ovaj Englez je samo izbecio oci, cudno ga pogledao i prasnuo u smeh sa jedinom normalnom recenicom....IT WAS AGES AGO.....A LOOOOOOOOOOOOOONG TIME AGO.........sto znaci da nase zemlje a posebno Srbija i Hrvatska nece maltene nikad izaci iz tipicnog memory sranja jer se ovde mesto da se gradi radi i obnavljaju medjunacionaln odnosi prica o tome sta je bilo pre 20-50-200-300-500-700 godina i non-stop zivi u (poluizmisljenoj) istoriji, druga stvar je sa Slovenijom koja je najbolje prosla od svih bivsih clanica prvo isceniranim rasturanjem drzave a onda grabljenjem svega sto su mogli da ugrabe a posebno svinjarijom sa Ljubljanskom bankom koja vidim danas zari i pali po Srbiji a pokrali su bivse republike a da za to nisu odgovarali ni pred evropskim sudom ni u nasim republikama.

A sad da se vratim na temu....iskeno mom gradu, t.j. Subotici ni Kraljevina ni SFRJ arhitektura nisu bile bolje....najbolja je bila Austrougarska arhitektura - Secesija, po kojoj se grad poznaje i poznavace se jos vekovima...nista posle toga sagradjeno ni u jednoj od 4 drzave koje je grad promenio dotle ne moze da stane rame uz rame sa tom gradnjom, Subotica je i u Kraljevini i u SFRJ i u SR Jugoslaviji i u Savezu Srbije i Crne Gore sistematski unistavana, rasturana, razvlacena i kradena, tek od kada smo pre par godina(konacno) postali samostalna drzava t.j. Srbija vidi se neki bitan pomak u volumenu gradnje i kapitalnim investicijama sto mi je izuzetno drago tako da ce grad za koju godinu dobiti neke nove landmarke. Ako nista drugo...mislim da je komunizam najvece zlo covecanstva u 20. veku.

Pedja_Nbg
April 8th, 2010, 03:38 PM
^^

Прво баци поглед на ова два линка па причај нешто...

Meeting between German, Chetniks and Ustaša commander (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Meeting_between_German,_Chetniks_and_Usta%C5%A1a_commander.jpg)

Chetniks with German soldiers (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chetniks_with_German_soldiers.jpg)

ожежи
April 8th, 2010, 05:02 PM

Meeting between German, Chetniks and Ustaša commander (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Meeting_between_German,_Chetniks_and_Usta%C5%A1a_commander.jpg)

Chetniks with German soldiers (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chetniks_with_German_soldiers.jpg)

НЕ пада ми напамет...
Википедија :lol:

Pedja_Nbg
April 8th, 2010, 05:46 PM
Да, монтирали слике зли википедијанци :hilarious:hilarious:hilarious

Ranko Su NS
April 8th, 2010, 07:40 PM
Ma Peđa vidi se da je fotošop:lol:

FutogCORE
April 9th, 2010, 03:24 PM
Нису били хомогени покрет, а доста "историјских података" је наравно фризирано од стране комуниста, победник пише историју.
Мени је од свега тога битније како људи који подржавају четнике размишљају, а они су сви до једног уверени да је Равногорски покрет антифашистички и ослободилачки, тако да када неко каже да су четници сарађивали са Немцима из тога одма следи да су четници фашисти ,а они који данас следе њихову идеологију профашистички опредељени, што нема везе са мозгом. Због тога треба бити опрезан са тим квалификацијама о сарађивању.

Dobro, ti si verovatno jedno 120 godina star, pa si isto kao još neki na ovoj temi, osetio blagodeti Kraljevine, uporedio sa životom u socijalizmu za vreme SFRJ i došao do zaključka kako je bilo bolje pod kraljem.

90% ljudi u sadašnjoj Srbiji, skoro sve što ima steklo je za vreme SFRJ ili nasledilo od roditelja iz tog vremena. Ostalih 10% otpada na one koji su se nakrali 90-ih i na dobitnike tranzicije zbog prodatih pivara, duvanskih fabrika i cementara...

ожежи
April 9th, 2010, 05:46 PM
Dobro, ti si verovatno jedno 120 godina star, pa si isto kao još neki na ovoj temi, osetio blagodeti Kraljevine, uporedio sa životom u socijalizmu za vreme SFRJ i došao do zaključka kako je bilo bolje pod kraljem.

90% ljudi u sadašnjoj Srbiji, skoro sve što ima steklo je za vreme SFRJ ili nasledilo od roditelja iz tog vremena. Ostalih 10% otpada na one koji su se nakrali 90-ih i na dobitnike tranzicije zbog prodatih pivara, duvanskih fabrika i cementara...

Па ово исто може и за тебе да се каже или си ти живео и у Краљевини и у СФРЈ па можеш да упоредиш :)

И неће баш бити да је 90% људи. Наши родитељи или њихови родитељи су у једном тренутку продали своја имања са села, дакле имали су нешто и пре рата. Не знам како ти замишљаш, да су пре рата људи живели на улицама или где? То што је после рата настала нека "прерасподела" не значи да људи нису имали ништа пре рата. Ја и моја породица например би имали пар кућа по околним селима, уместо стана у граду. Отприлике му дође на исто. Ти изгледа замишљаш да људи нису имали ништа живо и онда после рата одједном добили станове, удомили се и зачели породицу. А шта су људи пре њих радили?

Пс. Какве везе има све ово са четницима :nuts: :)

FutogCORE
April 9th, 2010, 06:14 PM
Па ово исто може и за тебе да се каже или си ти живео и у Краљевини и у СФРЈ па можеш да упоредиш :)

Ne bih imao kvalitet života, kakav imam sad, i ne bih imao ono što imam sad, da nije bilo SFRJ.

И неће баш бити да је 90% људи. Наши родитељи или њихови родитељи су у једном тренутку продали своја имања са села, дакле имали су нешто и пре рата. Не знам како ти замишљаш, да су пре рата људи живели на улицама или где? То што је после рата настала нека "прерасподела" не значи да људи нису имали ништа пре рата. Ја и моја породица например би имали пар кућа по околним селима, уместо стана у граду. Отприлике му дође на исто. Ти изгледа замишљаш да људи нису имали ништа живо и онда после рата одједном добили станове, удомили се и зачели породицу. А шта су људи пре њих радили?

Jako puno ljudi je dobilo stanove ili bilo kakav krov nad glavom. Realno, jedna siromašna balkanska zemlja je postala veoma prosperitetna za to vreme. Ok, bila je industrijalizacija u celoj Evropi, ali je kod nas to poprilično došlo do izražaja. Narod je to osetio i koliko god taj sistem nije dobar, u našem slučaju je bio odličan. Naročito kada pogledamo ovaj kriminal i lopovluk danas.

Пс. Какве везе има све ово са четницима :nuts: :)

Nikakve. Ali se otprilike isti ljudi lože na četnike, kraljevinu i kralja, pa rekoh da napravim paralelu.

ожежи
April 9th, 2010, 07:07 PM
Нисам монархиста, нисам четник, не критикујем СФРЈ у економском делу, само ми је глупо оно "пре нас није постојало ништа", некако ми превише личи на ово пост-петооктобарско глупирање.

Col
April 13th, 2010, 03:34 PM

Nemacki general Paul Bader javio je u svom izvestaju od 31.marta 1942 da se partizani i ustase zajedno bore protiv cetnika.

Izvor: Lucien Karchmar "Draza Mihailovic and the rise of the Cetnik movement, 1941-1942"
Ne bih imao kvalitet života, kakav imam sad, i ne bih imao ono što imam sad, da nije bilo SFRJ.

Jako puno ljudi je dobilo stanove ili bilo kakav krov nad glavom. Realno, jedna siromašna balkanska zemlja je postala veoma prosperitetna za to vreme. Ok, bila je industrijalizacija u celoj Evropi, ali je kod nas to poprilično došlo do izražaja. Narod je to osetio i koliko god taj sistem nije dobar, u našem slučaju je bio odličan. Naročito kada pogledamo ovaj kriminal i lopovluk danas.
Da nije bilo SFRJ, odnosno da smo imali kapitalizam u to vreme, ti bi sada imao daleko veci kvalitet zivota. Pogledaj ovaj link http://147.91.230.48/ifdt/izdanja/casopisi/ifdt/VI/d17/document.

vectom
April 13th, 2010, 05:08 PM
a da se sa ovog foruma oteraju ili makar banuju fašisti?
kome treba da pišem priv.poruke da se uklone članovi sa profašističkim postovima i avatarima? zna li neko?

ожежи
April 14th, 2010, 01:19 AM
kome treba da pišem priv.poruke da se uklone članovi sa profašističkim postovima i avatarima? zna li neko?

Ко је фашист?

Ranko Su NS
April 14th, 2010, 08:20 AM
pa četnici i ustaše. Ovo sve sad je pranje istorije. Kao kad lopov kaže "nisam ja majke mi, on je" pa pokaže na poštenog. Tako sad čede rade

Rascian
April 14th, 2010, 08:34 AM

A kako bi bilo da se svi lepo banujete ukljucujuci i tebe jer uporno spamujete temu koja se nalazi u odeljku "Arhitektura i urbanizam" i koja je namenjena uporednog prikazu dostignuca predratne i postratne arhitekture.

vectom
April 14th, 2010, 09:03 AM
A kako bi bilo da se svi lepo banujete ukljucujuci i tebe jer uporno spamujete temu koja se nalazi u odeljku "Arhitektura i urbanizam" i koja je namenjena uporednog prikazu dostignuca predratne i postratne arhitekture.

forumski druže Rascian, moje postove na ovoj temi možeš da nadješ u prvih par stranica teme. Ovo mi je jedini post nakon toga, i odnosi se na sprečavanje uništavanja ove teme i vredjanja ljudskog razuma i falsifikovanje činjenica. Pogledaj malo bolje ko i kako kvari ovu temu pre nego me ubaciš pod atribut 'uporno'. Ja i ti imamo isti motiv na ovoj temi.

ako si moderator, briši sve, šta mene pitaš? Ako nisi, kaži mi ko to može, pa ću ja da mu napišem zahtev ako tebe mrzi.

ожежи
April 15th, 2010, 02:38 AM
pa četnici i ustaše. Ovo sve sad je pranje istorije. Kao kad lopov kaže "nisam ja majke mi, on je" pa pokaže na poštenog. Tako sad čede rade

:nuts:

Col
April 23rd, 2010, 06:22 PM
Da li se mene imao na umu kada si ovo napisao? Ako jesi, da li znas ko je covek na mom avataru?

FutogCORE
April 23rd, 2010, 08:16 PM
Da li se mene imao na umu kada si ovo napisao? Ako jesi, da li znas ko je covek na mom avataru?

Milan Grol, pa šta?
Verovatno ni ne znaš ništa o njemu, tj. izvor ti je Wikipedija, pa se praviš pametan.
Običan disident tog doba, marginalna figura finansirana spolja i to je to ukratko... Eto, čuveni Milan Grol... Sad možeš da promeniš avatar, pa da pogađamo opet... :ohno:

Col
April 26th, 2010, 04:47 PM
Milan Grol, pa šta?
Pa jel on bio fasista?
Verovatno ni ne znaš ništa o njemu, tj. izvor ti je Wikipedija, pa se praviš pametan.
Na osnovu cega si zakljucio da mi je izvor samo Vikipedija?
marginalna figura
Milan Grol je bio predsednik jedne od najvecih partija u Kraljevini Jugoslaviji.
finansirana spolja
Imas li dokaz za tu tvrdnju?

Jellena85
May 14th, 2010, 04:12 PM
Lucifer ima puno pravo, sve što je rekao je na mestu ali ja bih naglasio da sam se vodio estetskim kriterijumom, kao što je Col i postavio u pitanju. Dakle, arhitektura koja se meni dopada polako zamire tokom sedamdesetih a u ve?oj meri i tokom osamdesetih (naravno, uz izuzetke koji se uvek javljaju, u svakom vremenu i stilu). Ono što se meni svi?a kod posleratnih ostvarenja jeste jednostavnost linija, nenametljivost i skladnost, s ukusom a opet upe?atljivo. I pored toga, funkcionalno a što re?e Lucifer - kvalitetno. A posebno ravni krovovi koje obožavam. Ovo se odnosi kako na stambenu tako i na arhitekturu javnih objekata. Posebno volim stambenu arhitekturu pedesetih i ranih šezdesetih po centru, ono za šta bi obi?ni ljudi (a ja sam neobi?an :lol:) rekli: ''fuj, taj socrealizam, odvratno'' :)

Izdvojio bih stambenu zgradu Milorada Macure u Kralja Petra 10,
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture080.jpg

Stambenu zgradu Mirka Jovanovi?a u Pariskoj 14
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture084.jpg

Zgradu Energoprojekta Milice Šteri?, Zeleni venac 18
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture081.jpg

i moj apsolutni favorit - poslovna zgrada službe društvenog knjigovodstva (zvani?no a danas poznata kao Trezor) u Pop Lukinoj 7-9 Petra Vulovi?a.
http://i484.photobucket.com/albums/rr204/goldstajn/Picture086.jpg

Naravno, tu je i nezaobilazan dragulj - zgrada Hempro na Terazijama genija Alekseja Brki?a.

Mogu navesti mnogo objekata sad ali da ne dužim, to je ukratko o mom izboru.

Onda su došla ona ružna tamnozelena stakla, manjak ideja a višak ki?a. Nekvalitet i neukus je polako prevladao i eto. Da bi to kulminiralo organskom arhitekturom koju ne volim iako postoje ostvarenja kojima se iskreno divim (doduše u svetu, ne kod nas).

O periodu 1920-1940 ne moram mnogo da pri?am, oni koji se bar malo razumeju u arhitekturu shvati?e na šta mislim. Obožavam modernu a posebno art deco iako ga skoro i nema u Beogradu.

Eto, ukratko :)

Ne razumem se u arhitekturu. Medjutim ono u sta sam sigurna je da 99% ljudi , sto domorodaca sto turista, te socijalisticke zgrade smatra ruznim. Licno, rekla bih da bi Beograd postao primetno lepsi grad kad bi se srusilo ono ruglo od zgade Energoprojekta. Koliko god ta zgrada i sve slicne njoj bile funkcionalne, one su ekstremno ruzne za 99% ljudi. Kada turista dodje u Bg on sigurno nece slikati zgrade poput te vec zgrade sagradjene pre 1945 i to ne zato sto su istorijske vec jednostavno zato sto su lepe. Zato smatram da Beograd treba graditi za tih 99% ljudi , a ne za arhitekte ciji je smisao za estetiku samo njima shvatljiv.

Ranko Su NS
May 14th, 2010, 04:53 PM
Ne razumem se u arhitekturu. Medjutim ono u sta sam sigurna je da 99% ljudi , sto domorodaca sto turista, te socijalisticke zgrade smatra ruznim.

Nije tačno. Nebi se pravile da su smatrane ružnim. Meni su one lepe.

Jellena85
May 14th, 2010, 06:05 PM
Nije tačno. Nebi se pravile da su smatrane ružnim. Meni su one lepe.

Па тада се обичан народ није питао да ли му се нешто свиђа или не. Комунисти су одлучили да се то гради и градило се. Међутим ,нисам се најбоље изразила: Нису те зграде саме по себи ружне (изузетак је зграда Енергопројекта, она је одвратна) већ се не уклапају у околину старог градског језгра. Неће ниједан туриста бити задивљен поменутим зградама. Њима је место на Новом Београду или периферији града. Ако мислимо да Београд стварно постане леп град попут Будимпеште или Прага, сматрам да је потребно урбанистичким планом одредити да у старом градском језгру могу да се зидају само зграде у стилу који је доста сличан тим старијим зградама. Нисам архитекта ,али сам сасвим сигурна да је могуће искомбиновати функционалност и да зграда буде у том старијем фазону тј. да се стварно уклапа у околину. Надам се да овим својим лаичким коментарима нећу увредити неког архитекту.

Jellena85
May 14th, 2010, 06:12 PM
A najveća je sramota nekritičnost kao nekad u socijalizmu. Svi vikali Tito Tito, a niko da se ne zapita zašto pravimo kult ličnosti, zašto moramo da gledamo njegovu sliku u školi, kancelariji. E tad sam se ja bunio i to mi je smetalo. Bio sam željan kapitalizma. Ali nisam znao da je ovakav, prepun kriminala lopovluka nemorala nerada bede. Ja sam video samo nemački i švedski kapitalizam jer su mi ti kapitalisti dolazili da ih gledam na moru.
Najgori je onaj soj ljudi koji neće da vidi da nešto ne valja i da to prizna.
Evo ja mislim da je debilizam prodati Telekom koji je postao regionalno jak igrač. Ali kod mladih nema kritike. Rekao je Tadić da je to super šta vi komunjare znate. Ništa mi ne znamo, prodajmo Telekom, nek profit ide švabama nek nas vojno kontrolišu preko telekomunikacija, nek nas uslovljavaju kao sad NIS. Tako nam i treba.

Ниси био жељан капитализма него демократије. Многи људи погрешно поистовећују комунизам с диктатуром, односно капитализам с демократијом.

То за Телеком Србија се слажем. То никако не би требало продавати. Нека предузећа једноставо требају да буду под државном контролом, па макар била мање конкурентна због тога.

Rascian
May 14th, 2010, 08:06 PM
evo dve iz doba komunizma koje mi se dopadaju:

ugao Cara Dusana i Tadeusa Koscuskog ( kad bi se obnovile bile bio sjajne)

http://i44.************/i44or7.jpg

Nusiceva

http://i43.************/2i2262x.jpg

Goldi
May 15th, 2010, 12:43 AM
Ne razumem se u arhitekturu. Medjutim ono u sta sam sigurna je da 99% ljudi , sto domorodaca sto turista, te socijalisticke zgrade smatra ruznim. Licno, rekla bih da bi Beograd postao primetno lepsi grad kad bi se srusilo ono ruglo od zgade Energoprojekta. Koliko god ta zgrada i sve slicne njoj bile funkcionalne, one su ekstremno ruzne za 99% ljudi. Kada turista dodje u Bg on sigurno nece slikati zgrade poput te vec zgrade sagradjene pre 1945 i to ne zato sto su istorijske vec jednostavno zato sto su lepe. Zato smatram da Beograd treba graditi za tih 99% ljudi , a ne za arhitekte ciji je smisao za estetiku samo njima shvatljiv.

Dobro, to da se ne razumeš u arhitekturu je sasvim jasno, ali pitanje kako možeš da budeš baš toliko sigurna da 99% ljudi misli kao ti, stvarno bih voleo da čujem malo jasnije argumente.
I još nešto, super ti je avatar. Potpuno se uklapa u tvoj koncept lepog :)

Jellena85
May 17th, 2010, 04:38 PM
Dobro, to da se ne razumeš u arhitekturu je sasvim jasno, ali pitanje kako možeš da budeš baš toliko sigurna da 99% ljudi misli kao ti, stvarno bih voleo da čujem malo jasnije argumente.
I još nešto, super ti je avatar. Potpuno se uklapa u tvoj koncept lepog :)

С обзиром да сам о овоме чула мишљење поприличног броја људи, и да су сви осим једне архитектице били мог мишљења, сматрам да могу себи да дозволим такву апроксимацију. Још нисам чула неког ко није архитекта да је рекао да му је нпр. лепша зграда Машинског од зграде Грађевинског факултета.

Не видим зашто се у историјском центру не би градиле зграде само у тим старијим стиловима. Не мора то ни да буде потпуно копирање старијих стилова ,већ нпр. неки нови стил који би обједињавао већину њихових карактеристика укључујући и неке наше стилове ,али и са одређеним модернијим елементима. Тако би Београд очувао/повратио неку своју посебност ,а у исто време добио квалитетну архитектуру. Волела бих када би ми неко упућенији у архитектуру одговорио.

Goldi
May 17th, 2010, 07:32 PM
С обзиром да сам о овоме чула мишљење поприличног броја људи, и да су сви осим једне архитектице били мог мишљења, сматрам да могу себи да дозволим такву апроксимацију. Још нисам чула неког ко није архитекта да је рекао да му је нпр. лепша зграда Машинског од зграде Грађевинског факултета.

Не видим зашто се у историјском центру не би градиле зграде само у тим старијим стиловима. Не мора то ни да буде потпуно копирање старијих стилова ,већ нпр. неки нови стил који би обједињавао већину њихових карактеристика укључујући и неке наше стилове ,али и са одређеним модернијим елементима. Тако би Београд очувао/повратио неку своју посебност ,а у исто време добио квалитетну архитектуру. Волела бих када би ми неко упућенији у архитектуру одговорио.

Dok se ne nađe neko ko je upućeniji :lol: evo da pokušam. Složićeš se da nema ničeg goreg, u bilo kojoj umetnosti, od kopiranja. Ne treba pokušavati sa korišćenjem recidiva nekih prohujalih vremena kada svako vreme ima svoje odlike, karakteristike i osobenosti. Pokušavati nešto da se uradi na silu, bez originalnosti, ličnog pečata autora, bilo bi krajnje besplodno. Evo, pogledaj u kom pravcu ide današnje Skoplje. Pokušavaju da ožive ideju grčkog polisa. Da li će uspeti???
Uopšte, nisam pristalica davanja ocena o lepoti bilo čega sa namerom da se ulazi u neku dublju raspravu (uz svo poštovanje legitimnosti da neko ima svoje mišljenje o izgledu nečega). Ipak je to zaista individualno, bez obzira da li nam se čini da se svi koje znamo i sa kojim razgovaramo slažu u tome.
Arhitektura može biti Kvalitetna ili ne, dobra ili loša (ako hoćeš - ružna ili lepa) bez obzira na vreme u kojoj se stvara. Možda je u vreme kada je nastala neka zgrada bila lepša ili ružnija od druge nastale u istom periodu i istorijskom kontekstu. Bar kada je arhitektura u pitanju (ali i slikarstvo, vajarstvo, muzika), nije zgodno upoređivati različite periode, bar po estetskom kriterijumu. Treba upoređivati nešto što je nastalo u istom periodu, u istim okolnostima. Uzaludno je upoređivati zgradu npr. hotela ''Moskva'' i hotela ''Metropol''. Tebi je svakako lepša ''Moskva'' ali treba da imaš na umu da su obe te zgrade za svoje vreme predstavljale nešto vrhunsko u ovoj beogradskoj priči. Daleko od toga da ja smatram celokupan predratni opus ništavnim i da cenim jedino socijalni realizam. Ne, nikako. U svakom periodu imam omiljene autore i dela ali nijedan ne mogu da izdvojim kao bolji od ostalih. Jednostavno ne mogu. Mogu da ih eventualno poredim po kvalitetu radova i obradi, ali po izgledu... Svako vreme ima svoje junake :)
Pokušaj da razmišljaš u tom smeru.

A odgovor na to zašto se u istorijskom jezgru grada ne grade više ''onakve'' zgrade, verovatno jer se ni mi više ne oblačimo ovako
http://i39.************/211mq20.jpg
http://i40.************/15nkj74.jpg
http://i43.************/2gw5q8h.jpg

Jellena85
May 19th, 2010, 06:48 PM
Dok se ne nađe neko ko je upućeniji :lol: evo da pokušam. Složićeš se da nema ničeg goreg, u bilo kojoj umetnosti, od kopiranja. Ne treba pokušavati sa korišćenjem recidiva nekih prohujalih vremena kada svako vreme ima svoje odlike, karakteristike i osobenosti. Pokušavati nešto da se uradi na silu, bez originalnosti, ličnog pečata autora, bilo bi krajnje besplodno. Evo, pogledaj u kom pravcu ide današnje Skoplje. Pokušavaju da ožive ideju grčkog polisa. Da li će uspeti???
Uopšte, nisam pristalica davanja ocena o lepoti bilo čega sa namerom da se ulazi u neku dublju raspravu (uz svo poštovanje legitimnosti da neko ima svoje mišljenje o izgledu nečega). Ipak je to zaista individualno, bez obzira da li nam se čini da se svi koje znamo i sa kojim razgovaramo slažu u tome.
Arhitektura može biti Kvalitetna ili ne, dobra ili loša (ako hoćeš - ružna ili lepa) bez obzira na vreme u kojoj se stvara. Možda je u vreme kada je nastala neka zgrada bila lepša ili ružnija od druge nastale u istom periodu i istorijskom kontekstu. Bar kada je arhitektura u pitanju (ali i slikarstvo, vajarstvo, muzika), nije zgodno upoređivati različite periode, bar po estetskom kriterijumu. Treba upoređivati nešto što je nastalo u istom periodu, u istim okolnostima. Uzaludno je upoređivati zgradu npr. hotela ''Moskva'' i hotela ''Metropol''. Tebi je svakako lepša ''Moskva'' ali treba da imaš na umu da su obe te zgrade za svoje vreme predstavljale nešto vrhunsko u ovoj beogradskoj priči. Daleko od toga da ja smatram celokupan predratni opus ništavnim i da cenim jedino socijalni realizam. Ne, nikako. U svakom periodu imam omiljene autore i dela ali nijedan ne mogu da izdvojim kao bolji od ostalih. Jednostavno ne mogu. Mogu da ih eventualno poredim po kvalitetu radova i obradi, ali po izgledu... Svako vreme ima svoje junake :)
Pokušaj da razmišljaš u tom smeru.

A odgovor na to zašto se u istorijskom jezgru grada ne grade više ''onakve'' zgrade, verovatno jer se ni mi više ne oblačimo ovako
http://i39.************/211mq20.jpg
http://i40.************/15nkj74.jpg
http://i43.************/2gw5q8h.jpg

Наравно да се слажем да не треба копирати стилове. Ако обратиш мало пажњу на мој прошли пост приметићеш да сам се управо залагала за оригиналност тиме што сам споменула стварање неког нама својственог стила који има елементе старог и новог. То не мора да буде превише детаљно дефинисано, али поента би била одприлике да зграда на први поглед делује старије ,а када се мало боље погледа да се јасно виде савремени елементи.

И ренесанса ,као скроз посебан стил, је у неку руку била враћање неким старијим стиловима са додатком модерног. На тако нешто мислим. Тиме би Београд , тј. његов центар био оригиналан у односу на центре осталих градова где се све зграде граде у неком модерном, глобалистичком стилу без икакве географске одреднице тј. зграде су можда оригиналне ,али на основу њихове архитектуре се не може закључити где су. Такве зграде би требале да буду на НБГ или периферији по мени. :)

Колико ја примећујем , доста би се постигло само одређивањем да се зграде праве од традиционалних материјала и да имају украсе. :)

Nemanja034
June 3rd, 2010, 04:30 PM
Наравно да се слажем да не треба копирати стилове. Ако обратиш мало пажњу на мој прошли пост приметићеш да сам се управо залагала за оригиналност тиме што сам споменула стварање неког нама својственог стила који има елементе старог и новог. То не мора да буде превише детаљно дефинисано, али поента би била одприлике да зграда на први поглед делује старије ,а када се мало боље погледа да се јасно виде савремени елементи.

И ренесанса ,као скроз посебан стил, је у неку руку била враћање неким старијим стиловима са додатком модерног. На тако нешто мислим. Тиме би Београд , тј. његов центар био оригиналан у односу на центре осталих градова где се све зграде граде у неком модерном, глобалистичком стилу без икакве географске одреднице тј. зграде су можда оригиналне ,али на основу њихове архитектуре се не може закључити где су. Такве зграде би требале да буду на НБГ или периферији по мени. :)

Колико ја примећујем , доста би се постигло само одређивањем да се зграде праве од традиционалних материјала и да имају украсе. :)

Geografska odrednica se sve vise i vise siri, kako ti kazes, globalizacijom. Na taj nacin se i svet suzava, smanjuje, sto negde nagovestava neku svemirsku arhitekturu, kolonizaciju drugih svetova, sto nanovo menja i nadopunjuje arhitektonski kontekst, i menja filozofiju coveka i njegov odnos prema arhitekturi, menjajuci i njegove navike i potrebe. A ti bi da se vracas na renesansu... Znam da te drma ceznja za proslim vremenima, ali avaj, mozda smisle vremensku masinu, pa te vrate u vreme renesanse da malo uzivas u plamenu svece i navedenim nosnjama iz tog vremena. Ali da se ne udubljujem previse u raspravu, vec sam 100 puta pokusavao da ti objasnim besmislenost poriva za revizijom istorijskih "stilova", pa nisi shvatila, sto bi to bilo drugacije na forumu :D

jimmy spong
June 6th, 2010, 09:36 PM
Nemacki general Paul Bader javio je u svom izvestaju od 31.marta 1942 da se partizani i ustase zajedno bore protiv cetnika.

Izvor: Lucien Karchmar "Draza Mihailovic and the rise of the Cetnik movement, 1941-1942"

ih , pa kad je on to rekao , onda je sto posto tacno ! zato su sigurno ustase bacale partizane u jame da umru naslagani jedni na druge, to je bio njihov izraz prijateljstva i saradnje... srecom po pravdu , partizani su im vratili istom mjerom vrlo brzo

Lansky 67
June 13th, 2010, 11:30 AM
Zgrada nove Pošte na Palićkom putu, Subotica 1976.
http://i50.************/xcw4rb.jpg

Goldi
June 14th, 2010, 05:21 PM
Zgrada nove Pošte na Palićkom putu, Subotica 1976.
http://i50.************/xcw4rb.jpg

Interesantna zgrada ali deluje malo zakasnelo (ukoliko je ovo godina izgradnje).

Lansky 67
June 14th, 2010, 09:20 PM
1976. je godina izgradnje,
i danas je samostojna u prostoru i deluje vrlo solidno.
http://i46.************/11kf685.jpg

Rascian
June 14th, 2010, 11:31 PM
Beograd, Dorcol

http://i48.************/rl9l6x.jpg

Beograd, Despota Stefana

http://i43.************/k2znux.jpg

EagleX
June 17th, 2010, 12:49 AM
Ova zgrada na Dorcolu deluje jako zanimljivo!

NIXIVOJE_NS
June 21st, 2010, 09:05 PM
ma j*bes kraljevinu i komuniste,ovi danasnji "tajkuni" I "investitori"su ih sve zajebali sa stilom :):))

http://www.novisad.cc/slike/data/media/21/Hotel_Centar_2.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/9007/pappavlaplava1.jpg

vectom
June 23rd, 2010, 10:27 AM
Beograd, Despota Stefana

:eek2: kako je samo dobra! gde je Despota Stefana u bgd, da je ne propustim iduci put?

Rascian
June 23rd, 2010, 02:01 PM
To je bivsa 29. novembra. Kreni samo od Trga republike prema Pancevackom mostu. Ova zgrada je konkretno na uglu sa Palmoticevom.

ожежи
June 24th, 2010, 03:03 PM
:eek2: kako je samo dobra! gde je Despota Stefana u bgd, da je ne propustim iduci put?

Чини се као да је је ту слетела привремено и да ће сваки час да одлети :)
Прави бетонски spaceship.

Чему служи, шта је унутра? Неке канцеларије?

Goldi
June 25th, 2010, 12:45 AM
Чини се као да је је ту слетела привремено и да ће сваки час да одлети :)
Прави бетонски spaceship.

Чему служи, шта је унутра? Неке канцеларије?

Urbanistički zavod. Ozbiljno.

Col
June 26th, 2010, 12:40 PM
zato su sigurno ustase bacale partizane u jame da umru naslagani jedni na druge
Ako je to dokaz da nije bilo saradnje između partizana i ustaša, onda je činjenica da je bilo borbi između četnika i ustaša dokaz da nije bilo saradnje između četnika i ustaša. Da li shvataš koliko je tvoja logika pogrešna?

makimax
June 26th, 2010, 11:27 PM
Beograd, Despota Stefana

Ova zgrada je vec bila ''zvezda'' na ovom forumu :).Skoro nije bilo coveka kojem se nije svidela. :cheers:

I da,zakljucili smo da lici na onu sneznu samohotku iz Ratova zvezda-Imperija uzvraca udarac :).

Rascian
June 27th, 2010, 02:03 PM
Inace zanimljivo je to da je glavni ulaz skroz u "dnu", a ulazno stepeniste se proteze skoro celom duzinom zgrade...

evo iz drugog ugla

http://i49.************/2iad06u.jpg

i jedna zanimljiva u Makedonskoj

http://i45.************/dcg7.jpg

http://i45.************/343jc5i.jpg

Filib
June 27th, 2010, 02:18 PM
Beograd, Despota Stefana

http://i43.************/k2znux.jpg[/QUOTE]

Gradjena namenski za Urbanisticki zavod Beograda, kasnije Zavod za izgradnju i rekonstrukciju Beograda. Superzvezda na Beogradskom nebu. Levo od nje pocinje Botanicka basta

jimmy spong
June 27th, 2010, 03:13 PM
Ako je to dokaz da nije bilo saradnje između partizana i ustaša, onda je činjenica da je bilo borbi između četnika i ustaša dokaz da nije bilo saradnje između četnika i ustaša. Da li shvataš koliko je tvoja logika pogrešna?

ma kazem ti ja , partizani i njemci , to je bilo samo tako prijateljstvo kako ideolosko tako i na samom tlu

Col
July 17th, 2010, 12:21 PM
ma kazem ti ja , partizani i njemci , to je bilo samo tako prijateljstvo kako ideolosko tako i na samom tlu
Nisi odgovorio na moj kontraargument: "Ako je to dokaz da nije bilo saradnje između partizana i ustaša, onda je činjenica da je bilo borbi između četnika i ustaša dokaz da nije bilo saradnje između četnika i ustaša."

Dakle?

lijena komunjara
July 23rd, 2010, 11:36 PM
nije bilo borbi između čeda i ustaša

BE0GRAD
July 24th, 2010, 12:29 PM
Смарате с четницима и усташама. Овде је ваљда реч о архитектури.

Col
July 28th, 2010, 02:58 PM
nije bilo borbi između čeda i ustaša
Da li možeš da navedeš jednog, samo jednog, ozbiljnog istoričara koji tvrdi da nije bilo borbi između četnika i ustaša?

Col
August 20th, 2010, 05:12 PM
Šta je komunjare? Nema odgovora?

Luzeri.

Goldi
August 20th, 2010, 08:36 PM
Šta je komunjare? Nema odgovora?

Luzeri.

Ti si isfrustriran. Zar ne vidiš da ljudi ne žele da se više raspravljaju sa tobom po tom pitanju? Vrati se na temu (koju si inače sam i pokrenuo) a to je arhitektura. Ili si je pokrenuo kako bi se baš na ovaj način polemisalo?

lijena komunjara
August 20th, 2010, 09:24 PM
Koji si ti idiot col. Normalno da je bilo borbi. Kad ste bežali od partizana 30 marta 1945. ste naleteli na ustaše koji su isto pakovali kofere i bežali za bratsku Austriju. A vi ste naleteli na ustaše koji su vas pobili (ubili 5000 četnika pošto su vas odveli u logor, na čelu s Đurišićem).
Budaletino hvališ se tom bitkom. To je največi četnički blam

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_Lijev%C4%8Da_polju

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9B%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2%D1%87%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D1%99%D1%83

Majevčan
August 21st, 2010, 11:03 AM
Ma vazno je samo da je regresivno commie vrijeme iza nas tj. nece se vise arhitektonski/urbanisticki unistavati gradovi kao tada(a i danas u tranziciji, kao posledice socijalizma, se jos unistava, doduse manje a i to vrijeme ce proci), sve ostalo tj. politicke price, ostaju za istoricare:cheers:

Col
August 21st, 2010, 05:30 PM
Ti si isfrustriran.
Ne, nego uživam dok nerviram komuniste.
Zar ne vidiš da ljudi ne žele da se više raspravljaju sa tobom po tom pitanju? Vrati se na temu (koju si inače sam i pokrenuo) a to je arhitektura. Ili si je pokrenuo kako bi se baš na ovaj način polemisalo?
Svi moji postovi koje se ne odnose na temu, su zapravo odgovori na postove koji su skrenuli sa teme.
Koji si ti idiot col.
Idiot ti tata što te napravio takvog.
Normalno da je bilo borbi.
Majmunčino komunistička rekao si da nije bilo borbi.
Kad ste bežali od partizana 30 marta 1945. ste naleteli na ustaše koji su isto pakovali kofere i bežali za bratsku Austriju. A vi ste naleteli na ustaše koji su vas pobili (ubili 5000 četnika pošto su vas odveli u logor, na čelu s Đurišićem).
Budaletino hvališ se tom bitkom. To je največi četnički blam

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_Lijev%C4%8Da_polju

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9B%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2%D1%87%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D1%99%D1%83
Gde se ja hvalim tom bitkom? Glupane ako neko nije za partizane, to ne znači da je za četnike. Da li ti znaš ko je bio Milan Grol?
Ma vazno je samo da je regresivno commie vrijeme iza nas tj. nece se vise arhitektonski/urbanisticki unistavati gradovi kao tada(a i danas u tranziciji, kao posledice socijalizma, se jos unistava, doduse manje a i to vrijeme ce proci), sve ostalo tj. politicke price, ostaju za istoricare:cheers:

Pedja_Nbg
August 21st, 2010, 06:23 PM
Da li ti znaš ko je bio Milan Grol?

Члан краљевске владе у емиграцији? Краљ који је побегао из свoје земље чим се запуцало? Таквих краљева није било много. Податак који није вредан хвале...

lijena komunjara
August 21st, 2010, 08:31 PM
Da li ti znaš ko je bio Milan Grol?:cheers:

- koji si ti luzer col. Ne znaš ko je bio Milan Grol. Nemoj da se blamiraš i pitaš po forumu:ohno: Garant ne znaš ni šta ti ja dođem sine
- Nije lepo da vređaš.
- pa ajde ti nabroj velike bitke između ujaka i čeda, a posebno naglasi te gde ste ih vi strašni četnici naprašili.
- :lol:

Col
August 22nd, 2010, 02:03 PM
Члан краљевске владе у емиграцији? Краљ који је побегао из свoје земље чим се запуцало? Таквих краљева није било много. Податак који није вредан хвале...
Šarl de Gol je pobegao u London, a kada se vratio u Francusku dočekan je kao heroj.
- koji si ti luzer col.
Luzeru, komunizam je propao.
Ne znaš ko je bio Milan Grol. Nemoj da se blamiraš i pitaš po forumu
Pre se moze reci da se ti blamiraš. Ako sam te pitao da li znas ko je bio Grol, to ne znači da ja ne znam ko je bio on.
Nije lepo da vređaš.
Ti si prvi počeo da vređaš.
pa ajde ti nabroj velike bitke između ujaka i čeda
Zašto?
vi strašni četnici
- :lol:
Jel ti citaš moje postove? Još jednom ponavljam: ako nisam za partizane, to ne znači da sam za četnike.

Pedja_Nbg
August 22nd, 2010, 02:54 PM
Поредиш Де Гола и нашег краља...Де Гол је организовао француску војску и био је доказан војсковођа, а овај наш је тамо збрисао из других разлога...

jimmy spong
August 22nd, 2010, 03:10 PM
Uglavnom , Col nastavlja da skrece sa teme i ako nije iz stotog pokusaja uspio da iznese dokaze da su Partizani i Ustase saradjivali , ali uporno nastavlja o necemu desetom

Pretpostavljam da Col-u ne treba dokaz da je Komunizam 1945 pobijedio , i da su Partizani uspjesno oslobodili zemlju

Razumio bih Colovo hvalisanje da je komunizam propao , da je narod pokazao nezadovoljstvo i digao ustanak protiv komunista. Ali Socijalizam u Jugoslaviji nije propao , niti se Jugoslavija raspala , vec je nasilno srusena od strane Zapadnih kolonijalista i njihovih pomagaca i saradnika u Jugoslaviji

A regresivna "komunisticka" arhitektura i danas ponosno stoji u gradovima sirom SFRJ , i dalje udomljavajuci obespravljene i siromasne ;)

FutogCORE
August 22nd, 2010, 04:15 PM
A ovaj col sto smara ,pa taj prestolonaslenik vec 20 godina u Srbiji a jos nije naucio jezik??Pa valjda je i tamo engleskoj mogao da ga uci..moja drugarica se rodila u kanadi..dolazila u srbiji jednom u 2 godina pa zna srpski za svojih 20 godina perfetno..ne bi nikad provalio da se rodila tamo.A ovi prestolonaslednikovi sinovi imaju 30 godina a ne znaju 2 reci da progovore na srpskom a vi ih tu dizete nesto..da ne pricam sto bili za pakt sa nemcima i bili prvi koji su zbrisali iz zemlje..

+1

Majevčan
August 22nd, 2010, 11:05 PM
B]da ne pricam sto bili za pakt sa nemcima...[/B]..Da, da bas smo odlicno prosli sto su nam englezi 'potplatili' par generala da izvrse puc:| i tako nas uvukli u rat(iste metode i dan danas koriste). Zato nas Nijemci i jesu izje*ali u 2SR tj. genocid nad srbima(jasenovac i opste klanje u BiH/HR nad Srbima) i ostalo. Ali ne, tebi je bilo draze biti britanska marionerta koja je ginula za NJIHOVE interese dok su oni sjedeli skrstenih ruku i kezili se dok par glupih naroda na Balkanu(Srbi&Grci) i par naroda na istoku + sovjetski savez krvare. I onda dodju isti ti sugavi Englezi i Amerikanca ukluce se aktivnije u rat u zadnjih par mjeseci i skinu dobar komad kajmaka iako nisu imali mozda 1% gubitaka sto su imali ovi drugi narodi:| a mi dobili jedno veliko NISTA(lagano milion mrtvih Srba/ komunizam/Hrvati/ostali za genocid ne kaznjeni/komunisti sje*bali Srbiju kao najjacu republiku tako sto su je rascjepkali/izmisli narode poput Muslimana/makedonaca/crnogoraca/pobili elitu/gurali sve probleme pod tepih/seljaci ne kvalifikovani preuzeli vlast itd)
Ali ne, vazno je bez refleksije recitirati istu frazu komunisticku 'bolje rat ne pakt' milijardu puta, kao taliban svoj kuran, misleci da je upravu.

FutogCORE
August 23rd, 2010, 03:05 AM
Da, da bas smo odlicno prosli sto su nam englezi 'potplatili' par generala da izvrse puc:| i tako nas uvukli u rat(iste metode i dan danas koriste). Zato nas Nijemci i jesu izje*ali u 2SR tj. genocid nad srbima(jasenovac i opste klanje u BiH/HR nad Srbima) i ostalo. Ali ne, tebi je bilo draze biti britanska marionerta koja je ginula za NJIHOVE interese dok su oni sjedeli skrstenih ruku i kezili se dok par glupih naroda na Balkanu(Srbi&Grci) i par naroda na istoku + sovjetski savez krvare. I onda dodju isti ti sugavi Englezi i Amerikanca ukluce se aktivnije u rat u zadnjih par mjeseci i skinu dobar komad kajmaka iako nisu imali mozda 1% gubitaka sto su imali ovi drugi narodi:| a mi dobili jedno veliko NISTA(lagano milion mrtvih Srba/ komunizam/Hrvati/ostali za genocid ne kaznjeni/komunisti sje*bali Srbiju kao najjacu republiku tako sto su je rascjepkali/izmisli narode poput Muslimana/makedonaca/crnogoraca/pobili elitu/gurali sve probleme pod tepih/seljaci ne kvalifikovani preuzeli vlast itd)
Ali ne, vazno je bez refleksije recitirati istu frazu komunisticku 'bolje rat ne pakt' milijardu puta, kao taliban svoj kuran, misleci da je upravu.

Сад се лепо смири, прочитај још једном и види какве си глупости написао. :doh:

Majevčan
August 23rd, 2010, 06:38 AM
Glavu u pijesak kao pravi crvendac, jeli?:D
Zivio nam nas Kim Yong:banana:
http://neighborbeeblog.com/wp-content/uploads/2009/06/kim-jong-il.jpg

FutogCORE
August 23rd, 2010, 10:40 AM
^^
Ти си за неку другу опцију.

http://sharetv.org/images/allo_allo_uk/cast/large/lieutenant_hubert_gruber.jpg

Написао си да је боље да смо ушли у пакт са Немцима. Јел треба коментарисати? Промени боље пост који си написао, а ово што сам је квотовао нек остане као пример како неко погреши, па се касније покаје. :okay:

Majevčan
August 23rd, 2010, 11:21 AM
^^
Ти си за неку другу опцију.

http://sharetv.org/images/allo_allo_uk/cast/large/lieutenant_hubert_gruber.jpg

Написао си да је боље да смо ушли у пакт са Немцима. Јел треба коментарисати? Промени боље пост који си написао, а ово што сам је квотовао нек остане као пример како неко погреши, па се касније покаје. :okay:Ocigledno nemas vise mozdanih kapaciteta nego samo za crno bijelo. Mogli su oni komotno nesto odigrati kao Italijani ali ti to ne kontas i skaces iz ekstrema u ekstrem.Srbi opkoljeni sa svih strana s fasistima i sad trebaju izigravati neke heroje i boriti se protiv Madjara/Sipaca/Muslimana/Bugara/Hrvata/Nijemaca/Italijana? Na kraja smo najebali u ratu izgubili smo preko milion ljudi a komunizam Srbe dokrajcio u miru; dao Hrvatima drzavu/Sipcima Autonomiju i mali milion drugih stvari a Srbama NISTA a ti i dalje mlati kako je sve to bilo super i kako smo izvukli tuda korist.
Trebali su paktirati do ~1944 spasiti tako srpski narod a onda okrenuti plocu i udarat po svabi a desilo se upravo suprotno da su Hrvati i ostali fasisti prelazili masovno kao fol u Partizane od 1944 kad su vidjeli da gube i tako prosli NE KAZNJENI sto vise bili su nagradjeni zahvaljujuci nama svima dragom Titi....Da je bar bilo malo srece da antifasisticki Cetnici pobijede pa da su ustaske kvizlinge 'sredili'.

FutogCORE
August 23rd, 2010, 11:29 AM
Ocigledno nemas vise mozdanih kapaciteta nego samo za crno bijelo.

:okay:

Mogli su oni komotno nesto odigrati kao Italijani ali ti to ne kontas i skaces iz ekstrema u ekstrem.Srbi opkoljeni sa svih strana s fasistima i sad trebaju izigravati neke heroje i boriti se protiv Madjara/Sipaca/Muslimana/Bugara/Hrvata/Nijemaca/Italijana? Na kraja smo najebali u ratu izgubili smo preko milion ljudi a komunizam Srbe dokrajcio u miru; dao Hrvatima drzavu/Sipcima Autonomiju i mali milion drugih stvari a Srbama NISTA a ti i dalje mlati kako je sve to bilo super i kako smo izvukli tuda korist.
Trebali su paktirati do ~1944 spasiti tako srpski narod a onda okrenuti plocu i udarat po svabi a desilo se upravo suprotno da su Hrvati i ostali fasisti prelazili masovno kao fol u Partizane od 1944 kad su vidjeli da gube i tako prosli ne kaznjeni.....

Јако лепо си то замислио. То иначе тако једноставно иде. :)

5 за машту, 1 за знање и логичко расуђивање. Седи 3.

Majevčan
August 23rd, 2010, 11:38 AM
5 за машту, 1 за знање и логичко расуђивање. Седи 3.
Upravo kako sam zamisljao, kad treba u okrsaj pocnes se braniti infantilnim frazama.

Majevčan
August 23rd, 2010, 11:43 AM
Stambeni blokovi su ubedljivo najbolji za zivot kad su u pitanju stanovi.Ja bi uvek 100 puta pre ziveo u nekoj zgradi na NBG nego u centru gde treba sat vremena i da se parkiras a za druge stvari da ne pricam.NIsta lepse nego izadjes na teresu ili prozor i pogled na zelenilo ili npr vidis igraju basket ispred zgrade i izadjes i ti.A i takva prijteljstva su najcvrsa i najduza.Ja sam odrastao u "bloku" i ne bi nista menjao za to.Tako da je to za mene progresivno vreme i nadam se da ce se sto pre vratiti izgradnja coomi blokova.
potpisujem ja to, samo sto je mene mrzilo da su 'lijepe klasicne' zgrade po centrima rusili i nadoknadjivali commie blokovima, tako kad ides centrom sve lijepo,lijepo kad ono op i deplaciran commie neboder gdje mu nije mjesto; to meni jednostavno kvari ugled.Ja licno nemam nista protiv blokova ako su tamo gradjeni gdje im je mjesto...

FutogCORE
August 23rd, 2010, 11:50 AM
Upravo kako sam zamisljao, kad treba u okrsaj pocnes se braniti infantilnim frazama.

Како каже добра, стара - Расправа на интернету ти је као специјална олимпијада. Чак и када победиш, ретардиран си.
Ионако је ово тема о архитектури, тако да је свако гушење теме причама о 2. св. рату сувишно. Али, на твој коментар о пакту сам морао реаговати. Просто није логично и увек ми засмета када припадник мог народа пише неке хвалоспеве о нацистима (иако би их ти дотукао после 1944. ;)).

А у правом окршају, не би имао шансе. Веруј ми. ;)

Majevčan
August 23rd, 2010, 12:05 PM
Како каже добра, стара - Расправа на интернету ти је као специјална олимпијада. Чак и када победиш, ретардиран си.Srecom ne ispadoh samo ja retardiran:tongue2:
Ионако је ово тема о архитектури, тако да је свако гушење теме причама о 2. св. рату сувишно. Али, на твој коментар о пакту сам морао реаговати. Просто није логично и увек ми засмета када припадник мог народа пише неке хвалоспеве о нацистима (иако би их ти дотукао после 1944. ;)).1.Da da sad kad si zaglibio tema je o arhitekturi:D.
2.Kako si ti morao na moj post regovati tako sam i ja bio prisiljen da odgovorim multivitaminovom:cheers:
3. Jasenovac je po tebi bila kao bolja opcija za srpski narod?
А у правом окршају, не би имао шансе. Веруј ми. ;)
Ocigledno je da si sirovije sorte; predajem mec, Conan me sj*bo:D

FutogCORE
August 23rd, 2010, 12:18 PM
Srecom ne ispadoh samo ja retardiran:tongue2:

Ако је то за тебе срећа, ти си јако срећан човек. :)

1.Da da sad kad si zaglibio tema je o arhitekturi:D.
2.Kako si ti morao na moj post regovati tako sam i ja bio prisiljen da odgovorim multivitaminovom:cheers:
3. Jasenovac je po tebi bila kao bolja opcija za srpski narod?

Да, заглибио сам, ти си јачи, лепши, паметнији, Срби су криви за Јасеновац, требали смо да уђемо у пакт са Хитлером и сад би били Швајцарска...

Ocigledno je da si sirovije sorte; predajem mec, Conan me sj*bo:D

Без борбе!? Разочаран сам... :D

Majevčan
August 23rd, 2010, 12:31 PM
Ако је то за тебе срећа, ти си јако срећан човек. :)
Ko prizna pola mu se prasta:D
Да, заглибио сам, ти си јачи, лепши, паметнији,
I zato sada molim lijepo da klecis na koljena:D
Срби су криви за Јасеновац, требали смо да уђемо у пакт са Хитлером и сад би били Швајцарска...Ne, vidis, pricam cijelo vrijeme komunisti su krivi, a komunista ne moze biti Srbin jer onog trena kad postanes komunjara izdajes srspki identitet.
Без борбе!? Разочаран сам... :D
Zasto da te kaznim samo zato sto si jos mlad:tongue2:? a plus si Srbin?! ne,ne,ne
Lijepo napravis jedno 4 mala Srbcica i svu ti diskusiju oprastam, to je korisnije.

jimmy spong
August 23rd, 2010, 12:51 PM
u svakom slucaju , bolje rat nego pakt :)

FutogCORE
August 23rd, 2010, 01:01 PM
Ne, vidis, pricam cijelo vrijeme komunisti su krivi, a komunista ne moze biti Srbin jer onog trena kad postanes komunjara izdajes srspki identitet.

Значи комунисти су убијали у Јасеновцу!? Ја све време мислио другачије... :doh:

Zasto da te kaznim samo zato sto si jos mlad:tongue2:? a plus si Srbin?!

Онда ћу ја морати тебе. Не правим разлике по том питању. :D

Lijepo napravis jedno 4 mala Srbcica i svu ti diskusiju oprastam, to je korisnije.

Да, да...

Богте, колико јебача на овом форуму... :nuts:

Majevčan
August 23rd, 2010, 01:07 PM
Значи комунисти су убијали у Јасеновцу!? Ја све време мислио другачије... :doh:
Онда ћу ја морати тебе. Не правим разлике по том питању. :D

Да, да...

Богте, колико јебача на овом форуму... :nuts:
Opet sve pogresno tumacis..., ali sada vise nemam vremena, mozda se ukljucim prekosutra opet u diskusije, ako je bude bilo do tada....