View Full Version : [Szczecin] Iluminacje i modernizacje oświetlenia miasta

Pages : 1 2 3 [4] 5 6

CTC
November 27th, 2010, 09:39 PM
Na placu Republiki między kościołami świeci już anioł :banana:

shinzen
November 27th, 2010, 10:21 PM
Na prawdę mamy Plac Republiki w Szczecinie? Pierwszy raz słyszę tą nazwę, gdzie się znajduje?

Filip94
November 27th, 2010, 10:24 PM
Na latarniach na Struga też pojawiły się już ozdoby.

Offspring
November 27th, 2010, 10:35 PM
Na prawdę mamy Plac Republiki w Szczecinie? Pierwszy raz słyszę tą nazwę, gdzie się znajduje?

Chodzi o Platz der Republik - Hohenzollernplatz, w tłumaczeniu na prastary słowiański po prostu pl. Zwycięstwa. ;)

Maciekmoc
November 27th, 2010, 11:54 PM
Powracając jeszcze do tematu słabego oświetlenia miasta. Przejeżdżałem dzisiaj obok pętli osiedle Arkońskie. Ciemność totalna, żadnej latarni. To serio jest taki wielki problem postawić 4 latarnie, żeby ludzie mogli normalnie poczekać na autobus?

Offspring
November 28th, 2010, 01:03 AM
^^ Kolejny - ul. Wernyhory. Ulica prowadząca wprost do drzwi siedziby Zarządu Dróg, Tramwajów Szczecińskich i na dodatek zajezdni SPAK-u - a po zmroku egipskie ciemności. :nuts:

MisiekSzczecin
November 28th, 2010, 01:29 AM
Na latarniach na Struga też pojawiły się już ozdoby.

I już się swiecą:banana:

http://img825.imageshack.us/img825/347/sdc11078w.jpg (http://img825.imageshack.us/i/sdc11078w.jpg/)

Na Mieszka I też wiszą kolorowe.

Torney
November 28th, 2010, 01:37 AM
Na placu Republiki między kościołami świeci już anioł :banana:
:okay:

Hyper
November 28th, 2010, 01:05 PM
Na rondzie Giedroycia też już świeci od wczoraj.

Piotr-Stettin
November 28th, 2010, 05:07 PM
Fajna dekoracja i piękna prowizorka z zabeczeniem instalacji ;). Czy to tak ciężko przykręcić jakieś plastikowe osłony, które zasłoniłyby sterczące druty?

http://img819.imageshack.us/img819/6364/dscf8016.jpg

http://img573.imageshack.us/img573/428/dscf8017.jpg

http://img444.imageshack.us/img444/6951/dscf8018v.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/4850/dscf8020h.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/2645/dscf8021.jpg

CTC
November 28th, 2010, 08:28 PM
Ciekawe czy ten beton będą próbowali jakoś wyczyścić przed wiosną..

friscovsky
November 28th, 2010, 10:06 PM
Dzisiaj o 20 nie świeciła ta iluminacja. Nie wiem, jak wcześniej/później, ale to trochę niepokojące...

Piotr-Stettin
November 28th, 2010, 10:14 PM
Może wcześniej tylko testowali? Coś takiego odpala się z patosem...balonikami, prezydentem miasta itd. :D.

friscovsky
November 28th, 2010, 10:16 PM
Dziwne, że Tusk z Litwińskim dzisiaj się tam kręcili, żeby pokazać, jak to zajebiście można rządzić miastem. Fakt :D

malcooolm
November 29th, 2010, 07:12 AM
Dziś jechałem jagiellońską - fajnie się świecą te świetlne kurtyny :)

6182
November 29th, 2010, 03:02 PM
W Bartłomiejce też stoi ozdoba:

http://iv.pl/images/37947759466802640441.jpg (http://iv.pl/)

shinzen
November 30th, 2010, 07:12 PM
http://zditm.szczecin.pl/przetargi.php
Data: 23.11.2010 r. dot. ZP/86/ZOC/10

STRONA INTERNETOWA ZAMAWIAJACEGO

INFORMACJA O WYBORZE OFERTY NAJKORZYSTNIEJSZEJ

w postępowaniu prowadzonym w trybie zapytania o cenę o udzielenie zamówienia publicznego pn.:

ZAKUP OŚWIETLENIA ŚWIĄTECZNEGO

Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego w Szczecinie, na podstawie art. 92 ust. 1 pkt 1) ustawy Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz.U.10.113.759) zawiadamia, że w ww. postępowaniu za najkorzystniejszą została uznana oferta nr 5 złożona przez: ENEOS Sp. z o.o. ul. Ku Słońcu 34, 71-080 Szczecin
za cenę ofertową w wysokości 770 117,68 zł brutto.

Raine
November 30th, 2010, 07:48 PM
Te kule w niecce basenu wyglądają w nocy prześwietnie :cheers:

gestelar
November 30th, 2010, 10:21 PM
"Szczerska" fontanna dziś wieczorem:

http://img137.imageshack.us/img137/8066/fontanna1.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/7320/fontanna2.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/2214/fontanna3.jpg

Foty zrobione telefonem niewiele rzeczywistości oddają. Polecam na żywo zobaczyć :)

(Poprawiłem linki)

Piotr-Stettin
November 30th, 2010, 10:28 PM
^^ Ekstra :) tylko dookoła ciemno...i to jest błąd o którym już mówiłem - za dużo porozrzucanych ozdób.

gestelar
November 30th, 2010, 10:33 PM
Jeszcze policyjna suka obok mrugała kogutem - liczy się? ;)

xsxxxxx
November 30th, 2010, 11:21 PM
To przykład dobrego zagospodarowania fontanny zimą. :)

Jeżeli głównym kryterium przetargowym jest cena to przypuszczam, że powinniśmy się spodziewać sztucznej wody - prawdziwa jest za droga :lol:

Haha. :D

dlachowski
December 1st, 2010, 05:22 AM
^^ Ekstra :) tylko dookoła ciemno...i to jest błąd o którym już mówiłem - za dużo porozrzucanych ozdób.

ciemno na zdjęciu. na żywo nie sprawia to takiego kontrastowego wrażenia

włóczykij_
December 1st, 2010, 02:59 PM
fajnie to wyglada :D

CTC
December 1st, 2010, 04:18 PM
Szczecin rozbłyśnie na Święta
Autor: Sandra Włodarczyk
Ponad 1300 świetlnych ozdób rozbłyśnie na ulicach Szczecina. To o 500 elementów więcej, niż w roku ubiegłym.

Na słupach, rondach i alejach zamontowane zostały już anioły, sople i gwiazdy. Nowością wśród świątecznych ozdób będą świetlne kule. Iluminację zainstalowano na skwerze Janiny Szczerskiej przy Placu Kościuszki.

Wszystkie ozdoby mają rozbłysnąć jutro.

- Świąteczne elementy będą rozświetlały centrum Szczecina oraz Dąbie i Zdroje - mówi zastępca prezydenta miasta Beniamin Chochulski: - Co roku dokupujemy nowe elementy świątecznego oświetlenia, teraz pojawiły się specjalne kurtyny. Chcemy, żeby jak najwięcej mieszkańców naszego miasta mogło się z tego cieszyć. Oświetlenie się "rozchodzi": coraz bardziej oddalamy się od centrum i mam nadzieję, że nigdy nie będziemy na to skąpić pieniędzy, bo i inne miasta tak nie robią.

Przed Urzędem montowana jest także choinka. Sztuczne drzewko mierzy ponad 12 metrów i waży prawie 1,5 tony. Choinkę ozdobi 40 metrów diodowego łańcucha w kolorze czerwonym i niebieskim, girlandy, gwiazdy i lampy stroboskopowe. Świąteczne drzewko po raz pierwszy zabłyśnie w najbliższy piątek.

Za świąteczne iluminacje miasto zapłaci 770 tysięcy złotych. Ozdoby mają świecić do lutego przyszłego roku.
źródło: Polskie Radio Szczecin
:)

borys1234
December 1st, 2010, 04:52 PM
O dżizas, myślałem że po zeszłym roku ktoś zmądrzeje. Niebiesko czerwona choinka to jakaś porażka. Wygląda jak startująca rakieta. Jest mocno nieprzyjemna w odbiorze, niebieskie światełka wiercą dziury w oczach i mózgu. Gdy w innych miastach stawia się przyjemne choinki w ciepłych żółtych barwach ze złotymi ozdobami, u nas choinka bez ozdób i ze światełkami do naprowadzania obcych. Wydaje mi się że gdyby ozdoby i choinka były bardziej klasyczne, wszyscy by na tym skorzystali.

Okres świąteczny ma się kojarzyć z ciepłem rodzinnego domu, wigilijną kolacją, itd. A tymczasem jedyne z czym mi się kojarzą nasze ozdoby to centrum handlowe lub pas startowy lotniska.

Te białe diody led jakoś przeżyję, nie są piękne, nie są też tak przyjemne jak zwykłe białe światełka, ale są lepsze niż niebieskie, no i są energooszczędne. Gdy parę lat temu cały grunwaldzki był obwieszony tym niebieskim świństwem to wyglądało to jak wrota do innego wymiaru. Całe szczęście tego już nie uświadczymy.

Uważam że na choinkę powinien odbyć się jakiś konkurs, myślę że uczniowie z plastyka jak i studenci z Akademii Sztuki mogliby się wykazać, nagroda np 1 tys złotych to dla miasta niewielka kwota, a dla ucznia całkiem sporo. Myślę że zainteresowanie mogłoby być duże, a zyskalibyśmy na tym wszyscy.

Poza nagrodą finansową istotne byłoby również to że zwycięska praca byłaby zrealizowana, co jest ważne dla wielu osób, a 2 i 3 miejsce mogłoby zostać zrealizowane w mniejszym wydanie w innych miejscach miasta. Chyba będę się starał to zasugerować na przyszły rok urzędowi miasta, bo to coś przed urzędem jest fatalne.

Taki konkurs może być też fajną akcja ogólnopolską i dobrym pomysłem marketingowym dla miasta. Pamiętam jak w zeszłym roku wszyscy gadali o największej w Polsce choince na rynku we Wrocławiu. U nas mogłoby być najwięcej pięknych choinek. Najciekawsze prace z konkursu można byłoby poustawiać w różnych punktach miasta. Szum medialny który można byłoby wokół tego zrobić mógłby być spory, często dzięki takim działaniom można zyskać czas antenowy w radiu i telewizji, wart dużo więcej niż koszty samej akcji.

Piotr-Stettin
December 1st, 2010, 04:55 PM
^^ Świetny pomysł :). Również nie przepadam za naszą miejską choinką.

Kiciket
December 1st, 2010, 05:07 PM
Miejska choinka była ubierana w barwy miasta (czerwony,niebieski) i też za nią nie przepadam. Jednak do tych nowych białych lampek led nic nie mam. Są nowoczesne i fajnie wyglądają - chociaż najbardziej lubię żółty. Szkoda tylko, że Struga doczekało się tylko paru starych ozdób...

Raine
December 1st, 2010, 05:31 PM
Uważam że na choinkę powinien odbyć się jakiś konkurs, myślę że uczniowie z plastyka jak i studenci z Akademii Sztuki mogliby się wykazać, nagroda np 1 tys złotych to dla miasta niewielka kwota, a dla ucznia całkiem sporo. Myślę że zainteresowanie mogłoby być duże, a zyskalibyśmy na tym wszyscy.

Poza nagrodą finansową istotne byłoby również to że zwycięska praca byłaby zrealizowana, co jest ważne dla wielu osób, a 2 i 3 miejsce mogłoby zostać zrealizowane w mniejszym wydanie w innych miejscach miasta. Chyba będę się starał to zasugerować na przyszły rok urzędowi miasta, bo to coś przed urzędem jest fatalne.

Taki konkurs może być też fajną akcja ogólnopolską i dobrym pomysłem marketingowym dla miasta. Pamiętam jak w zeszłym roku wszyscy gadali o największej w Polsce choince na rynku we Wrocławiu. U nas mogłoby być najwięcej pięknych choinek. Najciekawsze prace z konkursu można byłoby poustawiać w różnych punktach miasta. Szum medialny który można byłoby wokół tego zrobić mógłby być spory, często dzięki takim działaniom można zyskać czas antenowy w radiu i telewizji, wart dużo więcej niż koszty samej akcji.
Konkurs na choinkę tzn o co chodzi? O zaprojektowanie choinki czy ozdób?
Za konkurs z nagrodą 1 tyś zł to wątpię by dużo osób chciało nawet wyobraźnią ruszyć, o konkursie ogólnopolskim nie wspominając.
;)

Firley
December 1st, 2010, 05:47 PM
Moim zdaniem, taka kolorystyka (niebieski-czerwony) jest jak najbardziej w porządku. Nie powinniśmy na każdym kroku wypierać się barw miasta :)

borys1234
December 1st, 2010, 06:37 PM
Konkurs na choinkę tzn o co chodzi? O zaprojektowanie choinki czy ozdób?
Za konkurs z nagrodą 1 tyś zł to wątpię by dużo osób chciało nawet wyobraźnią ruszyć, o konkursie ogólnopolskim nie wspominając.
;)

Ok, widocznie źle napisałem, konkurs na choinkę czyli na sposób jej ozdobienia, czy to z gotowych dekoracji, czy samodzielnie wymyślonych.

W kwestii nagrody, dotyczyło to opcji konkurs miejski dla plastyka czy AS. Oczywistą oczywistością jest że w konkursie ogólnopolskim nagrody musiały by być lepsze :). Poza tym w opcji miejskiej jestem pewien że za tysiąc złotych coś fajnego udałoby się wybrać :)

A co do wypierania się barw miejskich, cóż, można zrobić to samo dobrze i źle. Nasza choinka moim zdaniem ubrana jest bardzo źle, kolory lampek nie pasują do siebie wzajemnie, choinka jest strasznie ponura, na źle oświetlonym placu przed urzędem wygląda po prostu fatalnie.

A poza tym o nagrodzie myślisz ze swojego punktu widzenia, ale w konkursach architektonicznych obowiązują inne zasady, myślę że ten konkurs byłby kierowany do znacznie szerszego grona niż architekci, a takie szersze grono ma zazwyczaj mniejsze wymagania :P

Raine
December 1st, 2010, 06:41 PM
hehe teraz już jest wszystko jasne :)

Odwoływać się do miasta wcale nie trzeba poprzez barwy, świetnym pomysłem byłyby jakieś miniatury najbardziej znanych budowli w mieście, albo w regionie ( w końcu to stolica) w formie figurek lub pomalowanych bombek. ;)

shinzen
December 1st, 2010, 07:28 PM
http://www.szczecin.eu/zycie_w_miescie/aktualnosci/16556-iluminacja_swiateczna.html
luminacja świąteczna

Tysiące światełek upiększy nasze miasto przed świętami Bożego Narodzenia. Na ulicach i placach miasta zamontowano ponad 1300 elementów, m.in.: kurtyny, anioły ażurowe, kule śnieżne, fontanny i choinki.

W tym roku zamontowano m.in.:
- 500 elementów nasłupowych (m.in.: walce, sople, gwiazdy),
- 700 kurtyn świetlnych,
- 6 aniołów ażurowych,
- 4 fontanny,
- 3 choinki.
- kule śnieżne.

Trwa uruchamianie iluminacji, które ma być zakończone do piątku.

Koncepcja oświetlenia świątecznego miasta przyjęta w 2009 roku zakłada dekoracje centrum elementami i kurtynami w kolorze białym, co pozwala na wyeksponowanie walorów architektonicznych Szczecina.
Ozdoby świetlne zamontowano w:

Trasa Zamkowa – Plac Żołnierza – Plac Lotników – Aleja Papieża Jana Pawła II – Urząd Miejski,
Jagiellońska (od Wojska Polskiego do Placu Lotników) – Prac Zamenhoffa
Aleja Niepodległości – Wyszyńskiego,
Krzywoustego,
Piłsudskiego (od pl. Szarych Szeregów do pl. Rodła),
Wojska Polskiego (od pl. Zwycięstwa do pl. Szarych Szeregów),
Brama Portowa (pl. Zwycięstwa),
pl. Janiny Szczerskiej,
Struga, Mieszka I, Rondo Giedroycia, Piotra Skargi, Derdowskiego, Malczewskiego, Rondo Gierosa, Jagiellońska,
dzielnice Dąbie i Zdroje.

Od kilku dni trwa montaż choinki przed magistratem, która mierzy ponad 12 metrów, waży 1400 kilogramów, ma 500 gałęzi i prawie 7 tysięcy światełek.

Ozdoby choinki:
20 metrów łańcucha diodowego czerwonego,
20 metrów łańcucha diodowego niebieskiego,
1 gwiazda
24 gwiazdy białe
10 metrów girlandy
15 lamp stroboskopowych.

Przystrojony będzie również gmach urzędu. Wokół budynku w najbliższych dniach rozbłysną węże i kurtyny świetlne.

Technochoinka :nuts:

friscovsky
December 1st, 2010, 08:25 PM
Technochoinka
Podrygująca w rytm transtechno.

shinzen
December 1st, 2010, 08:26 PM
A może planują Boogie Brain pod choinką zorganizować ;)

xsxxxxx
December 1st, 2010, 08:41 PM
techno będzie wniebowzięty. ;)

G0thm0g
December 1st, 2010, 09:13 PM
W tym roku zamontowano m.in.:
- 500 elementów nasłupowych (m.in.: walce, sople, gwiazdy),
- 700 kurtyn świetlnych,
- 6 aniołów ażurowych,
- 4 fontanny,
- 3 choinki.
- kule śnieżne.

O jakie kule śnieżne chodzi? I o które fontanny (oprócz Bartłomiejki i tej w skwerze Janiny Szczerskiej)?

włóczykij_
December 1st, 2010, 09:55 PM
Widzieliście owe walce zamontowane na placu Zwycięstwa gwiazdki –białe głupią się na tle światełek białych, mogli by dać przynajmniej koloru żółtego owe gwiazdki. Sople na Wojska Polskiego też nie wzbudziły mojego zachwytu. To już wole owe kieliszki na wyszka i prostokąty na Piłsudzkiego. Kule w fontannie przed Starą Chemią naprawdę robią ogromne wrażenie. Widać je nawet z pod CH Turzyn.

shinzen
December 1st, 2010, 10:00 PM
Te kule to najlepsza inwestycja przedwyborcza Krzystka :D :lol: ;)

wocash89
December 1st, 2010, 10:35 PM
O jakie kule śnieżne chodzi? I o które fontanny (oprócz Bartłomiejki i tej w skwerze Janiny Szczerskiej)?

Wydaje mi sie ze te kule sa wlasnie w fontannie Szczerskiej, a mnie zastanawia o jakie fontanny jeszcze chodzi oprocz bartlomiejki?

Raine
December 1st, 2010, 10:43 PM
Kule są na Szczerskiej i stoją na 3 fontannach? + 1 Bartłomiejki = 4 ;)
sprawa wyjaśniona, zamykamy :D

gk77
December 1st, 2010, 10:58 PM
Pamiętam, że w zeszłym roku były 2 fontanny: jedna w Bartłomiejce, a druga na środku pl. Zamenhofa. Czy teraz też tam stoi? Jeśli tak, to mamy już dwie... i dwóch jeszcze brakuje, więc śledztwa ciąg dalszy :D

CTC
December 1st, 2010, 11:08 PM
Może ta co jej jeszcze nie skończyli, przy Pleciudze?;) Albo ciurkadełka przed magistratem.

gk77
December 1st, 2010, 11:27 PM
O jaaa... ale zamęt... :lol: Chodzi przecież o fontanny świetlne, czyli to żelastwo z diodami poskręcane na kształt fontanny, a nie o prawdziwe fontanny sikające wodą :D

CTC
December 1st, 2010, 11:34 PM
No ale gdzieś to żelastwo muszą upchać. A jakoś całkiem od czapy nie miałoby to sensu, skoro ma udawać fontannę;p

gk77
December 2nd, 2010, 12:00 AM
Na środku pseudo-ronda na placu Zamenhofa nie ma fontanny, a fontannowe żelastwo tam ustawili rok temu i udawało fontannę całkiem zacnie :) Czy w tym roku też tam jest?

Poza tym chyba "naprawili" anioły, bo nie widziałem teraz żadnego, który świecił dwoma kolorami... albo jeszcze na niego nie trafiłem ;) Wszystkie diody są zimnobiałe

MisiekSzczecin
December 2nd, 2010, 12:29 AM
Szkoda ze miato sie uparło do białego koloru iluminacji.Mnie osobiscie bardziej podobają sie kolorowe ozdoby.Szkoda ze niema w centrum kolorowych gwiazdek choinek i wirujacych swiatełek.Ciekawe gdzie wisza wirujące ozdoby z wojska polsiego.

_Kaczy
December 2nd, 2010, 10:30 AM
Na środku pseudo-ronda na placu Zamenhofa nie ma fontanny, a fontannowe żelastwo tam ustawili rok temu i udawało fontannę całkiem zacnie :) Czy w tym roku też tam jest?

Wczoraj o 16 stała ta fontanna, czyli można przyjąć, że w tym roku też tam jest.

Wo92
December 2nd, 2010, 03:10 PM
http://bi.gazeta.pl/im/8/8481/m8481128.png

Szczecin już świąteczny. Tysiące światełek na ulicach

Kurtyny świetlne, fontanny, aniołki i choinki - 1300 świątecznych ozdób pojawiło się na ulicach i placach Szczecina.

http://bi.gazeta.pl/im/0/8750/z8750600X.jpg

W piątek przed urzędem miasta rozbłyśnie 12-metrowa, ważąca 1400 kilogramów choinka. Ozdobi ją 7 tys. światełek i dwa 20-metrowe diodowe łańcuchy; jeden czerwony, a drugi niebieski. Na choince pojawią się także 24 białe gwiazdy, 15 stroboskopowych lamp, 10 metrów girlandy oraz gwiazda. Na gmachu urzędu rozbłysną węże i kurtyny świetlne. Ozdoby będą świecić do lutego przyszłego roku. Na zdjęciu - iluminacja na skwerze Szczerskiej.

Świąteczny wystrój Szczecina kosztował 770 tys. zł.

http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,8751883,Szczecin_juz_swiateczny__Tysiace_swiatelek_na_ulicach.html

G0thm0g
December 2nd, 2010, 04:32 PM
A tu podsumowanie dotyczące oświetlenia miasta:

Szczecin … i wszystko jasne

Szczecin zakończył drugi etap modernizacji oświetlenia ulicznego. W 2009 i 2010 roku wymieniono blisko prawie 6000 lamp na prawobrzeżu i w Dąbiu. Dzięki temu nasze miasto jest bardziej ekologiczne, bezpieczniejsze i jaśniejsze. Nowe oświetlenie to również duże oszczędności. Miasto inwestuje również w iluminację obiektów miejskich.

Wymiana źródeł światła już przynosi prawie 60 proc. zmniejszenie zużycia energii, która jest potrzebna do oświetlenia ulicznego. Szczecin nie odstaje od europejskiego trendu i jest w trakcie dokonywania tych zmian.
Realizacja poprawy jakości i efektywności oświetlenia wpływa na zmniejszenie kosztów energii elektrycznej zużywanej na oświetlenie w wysokości ok. 500 tys. złotych w skali roku z każdego etapu. W latach 2007 - 2010 wymieniono blisko 6000 lamp, 1000 słupów i ponad 5000 słupów odmalowano

Widoczne zmiany da się szybko zauważyć, choćby przy ul. Krzemiennej, Mechanicznej, Srebrnej oraz na odcinku ul. Bałtyckiej.

Zbudowana została sieć oświetleniowa na ulicach m.in.: Wały Chrobrego, Obwodnica Śródmiejska, Autostrada Poznańska, Wojska Polskiego, ścieżka rowerowa Głębokie-Pilchowo, ścieżka rowerowa nad rzeką Płonią, Goleniowskiej, Salomeii, Dąbrowskiego.

Modernizacja oświetlenia niesie za sobą szereg korzyści.

* Taniej

Po zakończeniu dwóch pierwszych etapów, Szczecin może wykazać się analizą ekonomiczną na niedawno zmodernizowanych obszarach. Rachunek jest korzystny, bo wykazuje oszczędności na poziomie przekraczającym 50% dotychczas ponoszonych na oświetlenie kosztów. Dzięki temu rokrocznie miasto zaoszczędzi już ok. pół miliona złotych.

* Bezpieczniej

Stare lampy rtęciowe, które rozpraszały mrok w stopniu minimalnym zastępuje się lampami sodowymi. Świecą one na pomarańczowo, potocznie zwane są "sztuczny słońcem". Światło sodowe obejmuje większy obszar i ułatwia kontrastowe rozpoznawanie otoczenia. Poprawę jakości w ruchu ulicznym dostrzegają nie tylko kierowcy prowadzący pojazdy, ale i przechodnie. Lepsze oświetlenie zwiększa także poczucia bezpieczeństwa mieszkańców.

* Bardziej ekologicznie

Energooszczędne lampy zużywają mniej energii, co powoduje zmniejszenie emisji gazów i pyłów do atmosfery. Wymiana starych lamp rtęciowych na nowe lampy sodowe eliminuje szkodliwą rtęć .Wydłużona żywotność nowych lamp przekłada się również na skalę utylizowanych urządzeń.

Miasto wspólnie z policją i radami osiedli prowadzi również działania zmierzające do poprawy bezpieczeństwa na przejściach dla pieszych. Zamontowanie dodatkowych opraw przyczyniło się do zmniejszenia liczby wypadków na przejściach. W latach 2007-2010 zamontowano dodatkowe oprawy oświetleniowe na przejściach dla pieszych m.in.: ul. Energetyków, ul. Wojska Polskiego, ul. Przestrzenna, ul. Pyrzycka.

Szczecin oświetla również parki i skwery m.in.: skwer Szczerskiej, skwer Barbary, park Kasprowicza, park Żeromskiego, Różanka, teren wokół jeziora Słonecznego, park Botaniczny, park Uczniowska, plac Mickiewicza, park w Podjuchach, plac przy Wiskordzie.

Szczecin ma znaczący wkład w obszarze oświetlenia miejsc użyteczności publicznej, bo w ostatnich latach nie tylko nadążał za zmianami w tej dziedzinie, ale był także wzorem dla innych miast. Miasto oświetliło m.in.: 13 muz, Trasa Zamkowa, Most Długi, Zamek Książąt Pomorskich, Brama Portowa, Brama Królewska, Wały Chrobrego, Gryfik, Pomnik Niepodległości, Kościół w Dąbiu, Pomnik Papieża Jana Pawła II, Teatr Letni, Brama Cmentarna

W XII edycji konkursu na Najlepiej Oświetloną Gminę i Miasto 2009 Szczecin otrzymał główną nagrodę za iluminację Amfiteatru. Nasze miasto oceniane było w kategorii gmin i miast powyżej 70 tysięcy mieszkańców. Komisja konkursowa przyznała Szczecinowi pierwsze miejsce „za bardzo oryginalne i niepowtarzalne wykonanie iluminacji Teatru Letniego im. Heleny Majdaniec”.

W 2008 roku Szczecin w tym samym konkursie otrzymał wyróżnienie za iluminację Mostu Długiego i Trasy Zamkowej im. Piotra Zaremby. W 2006 miasto zajęło pierwsze miejsce w tym konkursie za iluminację Placu Solidarności i pomnika Anioła Wolności.
Źródło: http://www.szczecin.eu/zycie_w_miescie/aktualnosci/16583-szczecin_%E2%80%A6_i_wszystko_jasne.html

shinzen
December 2nd, 2010, 04:50 PM
Jeszcze pdf pod artykułem był
http://www.szczecin.eu/sites/default/files/oswietlenie_szczecin.pdf

http://img405.imageshack.us/img405/4835/oswietlenieszczecin35.jpg (http://img405.imageshack.us/my.php?image=oswietlenieszczecin35.jpg)

Ciekawe czy zaznaczone na niebiesko to wszystkie miejsca, na które zakupione zostały lampki w tym roku czy też jest to plan również na lata przyszłe.

G0thm0g
December 2nd, 2010, 05:23 PM
Chyba z przyszłorocznym planem, bo nie było nigdzie wcześniej mowy o Bohaterów Warszawy, czy o Wojska Polskiego od Placu Szarych Szeregów do Piotra Skargi. Zdecydowanie brakuje mi w tych planach Piastów co najmniej na odcinku od Placu Szarych Szeregów do Placu Kościuszki...

włóczykij_
December 2nd, 2010, 05:42 PM
Na placu Zwycięstwa potwierdzam są nowe ozdoby walce z białymi gwiazdami to samo tyczy się ul. J. Piłsudzkiego nowe prostokąty na latarniach, Na al. Wojska Polskiego coś ala sople na pozostałych ul nie widziałem co zamontowali. Na ul Krzywoustego do Turzyna są te same ozdoby co rok temu tzn. chmurki ze śnieżynkami

_Kaczy
December 2nd, 2010, 06:25 PM
Wczoraj o 16 stała ta fontanna, czyli można przyjąć, że w tym roku też tam jest.

Auto eratta - przypatrzyłem się dziś tej konstrukcji i jest to jednak choinka :)

el_bartez
December 2nd, 2010, 06:39 PM
ul. J. Piłsudzkiego

Piłsudskiego:nuts:

MisiekSzczecin
December 2nd, 2010, 09:08 PM
włóczykij_;Na ul Krzywoustego do Turzyna są te same ozdoby co rok temu tzn. chmurki ze śnieżynkami

Ale to są nowe iluminacje.Cieszy mnie ze moją ulicę też obejmie swiąteczna iluminacja(al.Bohaterów Warszawy):banana:

better.man
December 2nd, 2010, 09:50 PM
Przedwczoraj celem podładowania akumulatora wybrałem się na późno-wieczorną przejażdżkę po mieście. No!!! Ameryka!!! Co prawda widziałem, że nie wszystkie lampki jeszcze świeciły, ale i tak iluminacje robią ogromne wrażenie!

MisiekSzczecin
December 2nd, 2010, 11:02 PM
Ale dziwnie sa one włączane np cześć wyszka swieci a częsc nie.tez kilka nieswieci sie na krzywoustego.ąa struga tez jedna sie niepali.

Hyper
December 3rd, 2010, 11:31 AM

Fontanna? Na pewno myślisz o pl. Zamenhofa? Tam stała choinka ze stelażu, notabene w tym roku też już stoi w tym samym miejscu.
Poza tym w al. Fontann od strony pl. Lotników dzisiaj leżało żelastwo podobne do tych "baniek" z fontanny w parku Szczerskiej czy w Bartłomiejce, pracownicy odśnieżali fontannę przy jednej z tych knajpek i wyglądało na to, że i tam będą coś takiego montowali.

Tom1
December 3rd, 2010, 12:40 PM
^^ tak jest :) W pierwszym basenie od pl. Lotników już stoi fontanna :)

gk77
December 3rd, 2010, 01:20 PM
Fontanna? Na pewno myślisz o pl. Zamenhofa? Tam stała choinka ze stelażu, notabene w tym roku też już stoi w tym samym miejscu.Wszystko możliwe... Akurat w tamtym rejonie bywam raczej sporadycznie, a pamięć bywa zawodna, więc całkiem możliwe, że widziałem tam rok temu choinkę, a teraz ubzdurałem sobie, że to była fontanna :)

dr_szczecin
December 3rd, 2010, 03:50 PM
Plac Orła Białego:

http://img411.imageshack.us/img411/1179/20101203208.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/8964/20101203210.jpg

Na pierwszym zdjęciu bardzo pasuje ten żółty słup z oświetleniem Katedry, a na drugim z sygnalizatorem.

warszewiak
December 3rd, 2010, 04:24 PM
Nie sledze tematu na bieżąco wyrzucą stamtąd ruch samochodów? Chodzi mi o plac Orała Białego.

Bardzo fajne to nowe oświetlenie!

CTC
December 3rd, 2010, 07:31 PM
Jak już mowa o oświetleniu katedry to lampy zatopione w gruncie od frontu nie hulają :(

Piotr-Stettin
December 3rd, 2010, 07:34 PM
^^ Działały tylko przez parę dni ;). Podejrzewam, że włączą je dopiero po zakończeniu renowacji.

Raine
December 3rd, 2010, 07:48 PM
Tymczasem osłonili już dolną część elewacji od Wyszyńskiego i wygląda bardzo dobrze ;)
fajnie by było zobaczyć stan przed i po :)

włóczykij_
December 3rd, 2010, 10:59 PM
Podejrzewam, że włączą je dopiero po zakończeniu renowacji.
Obyś miał rację bo na mój nos to dolne oświetlenie będą włączać tylko z okazji świat.
Pieniądze i pieniądze i jeszcze raz kasa rządzi. Jak to miało być kto płaci za iluminację katedry środki nie były podzielone na miasto i kościół ?? czy ktoś wie ??

Tymczasem osłonili już dolną część elewacji od Wyszyńskiego i wygląda bardzo dobrze ;)
Chyba z daleka przyglądając się z bliska widać w kształtkach ceramicznych jakby coś brakowało z boku są otwory. Niektóre główki cegieł wyglądają jakby zostały pomalowane abizolem. Nie wspominając o cudownych „boskich” rurach spustowych zawsze o takich marzyłem.

Piotr-Stettin
December 3rd, 2010, 11:08 PM
Za iluminację płaci miasto, niektóre oprawy są zakryte aby nie uległy zniszczeniu (spadające odłamki podczas renowacji). Będzie dobrze, ale trzeba poczekać!

CTC
December 3rd, 2010, 11:14 PM
Od masywu wieżowego zakryte nie były bo i nic tam nie robią ;)

Piotr-Stettin
December 3rd, 2010, 11:18 PM
^^ To prawda, ale południowa była zakryta. Może wszystkie są na tym samym kablu? :dunno:.

CTC
December 3rd, 2010, 11:20 PM
No to czekamy na koniec, oby nie przebudowy północnej.

friscovsky
December 4th, 2010, 01:13 AM
http://img683.imageshack.us/img683/2205/img36531024x768.jpg

http://img198.imageshack.us/img198/3766/img36471024x768.jpg

Tom1
December 4th, 2010, 12:19 PM
^^ te fontanny świecą światłem stałym czy jest jakaś animowana sekwencja?

gienix
December 4th, 2010, 12:22 PM
OIDP światło symuluje płynącą wodę.

Tom1
December 4th, 2010, 12:31 PM
^^ no to świetnie, w końcu ma być to fontanna ;)

MisiekSzczecin
December 4th, 2010, 05:06 PM
Kiedy i na która godzine zaplanowane jest uruchomienie choinki pod Um?

Hyper
December 4th, 2010, 05:09 PM
W dzisiejszym Głosie na str. 7 piszą, że już rozbłysła.

Piotr-Stettin
December 4th, 2010, 05:10 PM
A pod Wałami Chrobrego...

http://img59.imageshack.us/img59/2721/dscf8054.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/8190/dscf8060m.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/1340/dscf8061.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/7431/dscf80780.jpg

http://img508.imageshack.us/img508/858/dscf8079.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/7453/dscf8080.jpg

Aha i oczywiście na górnym tarasie ZERO ozdób. Dlaczego uparli się rozproszenie świątecznej iluminacji? Dlaczego nie stworzy się jednego, bajkowego i naprawdę świątecznego miejsca?

el_bartez
December 4th, 2010, 05:16 PM
^^No a co za miejsce to miałoby być? Grunwaldzki, Niepodległości?
Nowe latarnie wyglądają elegancko.

Piotr-Stettin
December 4th, 2010, 05:18 PM
^^ Jasne Błonia? Wały Chrobrego? Zamek? No i przede wszystkim porządna choinka. Pamiętacie jak się Wrocław lansował? ;).

CTC
December 4th, 2010, 05:33 PM
Nie tylko Wrocław - dzisiaj w TVN24 relacja na żywo z odpalenia stołecznej choinki.

fable
December 4th, 2010, 06:31 PM
tym razem w warszawie mają choinkę czy znów stelaż obłożony gałązkami?

CTC
December 4th, 2010, 06:35 PM
Nie wiem, jak usłyszałem pokrzykiwania w wykonaniu Bałtroczyka zmieniłem stację;)

kierownikSZZ
December 4th, 2010, 06:46 PM
Kiedy i na która godzine zaplanowane jest uruchomienie choinki pod Um?

Wczoraj już śmigała.

Offspring
December 4th, 2010, 06:58 PM
^^No a co za miejsce to miałoby być? Grunwaldzki, Niepodległości?
Nowe latarnie wyglądają elegancko.

Wały albo Jasne Błonia, ze wskazaniem na Wały. Byłby piękny widok z Trasy Zamkowej. :)

Nowe latarnie dokładnie takie, jakie być powinny. Ciekawe teraz, jak długo wytrzymają szybki w kloszach.

Milczar
December 4th, 2010, 07:26 PM
Wały albo Jasne Błonia, ze wskazaniem na Wały. Byłby piękny widok z Trasy Zamkowej. :)

Dokładnie! Powtórze się ale na środku tarasu powinna stać jebitna świecąca choinka :P Z TZ byłaby bajka.

Dąbek
December 4th, 2010, 08:17 PM
Latarnie na Wałąch w porządku...

Dzisiaj w wiadomościach TVP były migawki z oświetlenia światecznego z Warszawy, Poznania, Gdańska, Wrocławia, Nowego Jorku, Lizbony i Szczecina(Fontanna Krzyska i Jagiellońska).

Kiciket
December 4th, 2010, 09:32 PM
Kamerki ze strony miasta.

http://i54.************/120rswh.jpg

shinzen
December 5th, 2010, 03:16 AM
A na wałach nie miało być latarni z obu stron jezdni?

Niebuszewiak
December 5th, 2010, 08:58 AM
Z tego co pamietam, druga strone zostawili na przyszly rok :nuts:

friscovsky
December 5th, 2010, 11:17 AM
Przyszły rok... Początek odpada, bo nie będą pracować w śniegu. Na wiosnę będą mieli inne sprawy na głowie. W wakacje, to wiadomo - wakacje, się nie robi. No i znowu jesień, także w listopadzie będą nowe latarnie. Tak pod koniec listopada bardziej...

Offspring
December 5th, 2010, 02:07 PM
A na wałach nie miało być latarni z obu stron jezdni?

Prawdą a Bogiem, wystarczy z jednej strony. Jak będzie z dwóch, wizualnie zrobi się bałagan. Tylko że teraz strona z chodnikiem pozostaje nieoświetlona.

CTC
December 5th, 2010, 03:13 PM
Najwyżej się zdemontuje i przestawi :hahano:

6182
December 5th, 2010, 09:59 PM
Plac Orła Białego:

http://img411.imageshack.us/img411/1179/20101203208.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/8964/20101203210.jpg

Na pierwszym zdjęciu bardzo pasuje ten żółty słup z oświetleniem Katedry, a na drugim z sygnalizatorem.

Co do słupa się zgodzę-"pięknie" prezentuje się z tej strony,kiedy codziennie rano go mijam idąc przez miejsce robienia zdjęcia :nuts: Ale sygnalizator ma zostać-to ostatni taki w mieście.Ktoś wie czy on jeszcze działa?

G0thm0g
December 5th, 2010, 10:32 PM
A przy skrzyżowaniu z Wyszyńskiego z Tkacką jeszcze taki nie stał?

6182
December 5th, 2010, 10:41 PM
Przy grzybku?Nie ma już go.

G0thm0g
December 5th, 2010, 10:46 PM
Nie nie, zaraz przy arkadach, skierowany w stronę Mostu Długiego.

6182
December 6th, 2010, 12:14 AM
A wiem o który chodzi.Słup chyba jeszcze jest,ale o braku sygnalizatora jestem przekonany na 98% ;)

Milczar
December 9th, 2010, 09:43 PM
Nie wiem czy ktoś zauważył ale zmieniło się podświetlenie Ptaków przy Teatrze Letnim. Reflektor stojący za drzewem i swiecacy na ptaki przez oba pasy alejki i drzewo zostal zlikwidowany. W jego miejsce staneły 2 reflektory na słupach ok 2-3m wysokości, słupy są umieszczone przy krawędzi alejki, od strony ptaków. Tak więc spacerowicze nie przecinają już strumienia światła i świeci ono bezpośrednio na Ptaki. Ideałem chyba by było umieszczenie podświetlenia w ziemi (chociaż w zime mogłaby być lipa) ale jest lepiej niż było ;)

6182
December 10th, 2010, 12:16 AM
Nie nie, zaraz przy arkadach, skierowany w stronę Mostu Długiego.

Miałem rację,ostał się jeno czerwono-biały słup i wychodzące z niego kable.Namierzyłem za to drugi kompletny sygnalizator na Tkackiej,na wysokości tyłu budynku z Netto,w stanie podobnym do tego z Grodzkiej-zresztą również służył do ostrzegania przed wyjeżdżającym wozem strażackim.
Ale dobre i kikut,że przypomina,że kiedyś sygnalizatory nie były tylko szare/ocynkowane.To malowanie jest dla mnie charakterystyczną cechą naszych ulic w latach 80tych i 90tych.Dziś takim elementem jest MABO,które będzie nam się rzucać w oczy za kilkanaście lat na robionych w teraźniejszości zdjęciach,tak jak rzucają się w oczy czerwono-białe sygnalizatory.

walcz
December 13th, 2010, 03:14 PM
Widzieliście nowe oświetlenie na terenie Ogrodu Botanicznego ?
Szkoda, że zdjęcia nie miałem czym zrobić. Przyznam, że latarnie wyglądają naprawdę pięknie :cheers: Taki styl pasujący do zieleni, ciekawe jak nocą świecą. Podczas biegu tylko na nowe oświetlenie zwracałem uwagę. Dziś po raz pierwszy zauważyłem, ale wykopy pod latarnię i okablowanie robotnicy robili już od jakiegoś czasu.

To to miejsce, załączam bo zawsze to nazywam Parkiem Kasprowicza

http://mapy.zumi.pl/,Szczecin,1336,14.5214558,53.4495516,1,2,index.html?loc=Szczecin

Milczar
December 14th, 2010, 11:49 PM
Kilka śnieżnych strzałów z Wałów ;)

http://img263.imageshack.us/img263/5830/dsc9665.jpg (http://img263.imageshack.us/my.php?image=dsc9665.jpg)

http://img88.imageshack.us/img88/1899/dsc9687d.jpg (http://img88.imageshack.us/my.php?image=dsc9687d.jpg)

http://img585.imageshack.us/img585/2079/dsc9690.jpg (http://img585.imageshack.us/my.php?image=dsc9690.jpg)

http://img696.imageshack.us/img696/2681/dsc9698.jpg (http://img696.imageshack.us/my.php?image=dsc9698.jpg)

http://img406.imageshack.us/img406/8199/dsc9705c.jpg (http://img406.imageshack.us/my.php?image=dsc9705c.jpg)

http://img146.imageshack.us/img146/4264/dsc9710.jpg (http://img146.imageshack.us/my.php?image=dsc9710.jpg)

http://img686.imageshack.us/img686/5944/dsc9714.jpg (http://img686.imageshack.us/my.php?image=dsc9714.jpg)

http://img96.imageshack.us/img96/409/dsc9717x.jpg (http://img96.imageshack.us/my.php?image=dsc9717x.jpg)

http://img213.imageshack.us/img213/2307/dsc9720.jpg (http://img213.imageshack.us/my.php?image=dsc9720.jpg)

http://img696.imageshack.us/img696/606/dsc9723.jpg (http://img696.imageshack.us/my.php?image=dsc9723.jpg)

http://img12.imageshack.us/img12/7637/dsc9729p.jpg (http://img12.imageshack.us/my.php?image=dsc9729p.jpg)

http://img684.imageshack.us/img684/4166/dsc9733i.jpg (http://img684.imageshack.us/my.php?image=dsc9733i.jpg)

http://img135.imageshack.us/img135/3939/dsc9740n.jpg (http://img135.imageshack.us/my.php?image=dsc9740n.jpg)

http://img193.imageshack.us/img193/8935/dsc9743m.jpg (http://img193.imageshack.us/my.php?image=dsc9743m.jpg)

Piotr-Stettin
December 14th, 2010, 11:50 PM
^^ BAJKA! Szacun za zdjęcia :). Wrzuć też do nocnych :>.

Tomek 2008
December 14th, 2010, 11:53 PM
Noo niektóre fotki całkiem dostojne ;)

Milczar
December 14th, 2010, 11:58 PM
robione na szybko bo pogoda nie sprzyjała ani aparatowi ani tym bardziej ruszaniu statywu z domu :P
@Piotr-Stettin -> gdzie wrzucic? :P

Ogólnie podświetlenie murów tarasu głównego jest całkiem OK, chociaż myślałem, że będzie nieco bardziej intensywne. Ale może przez śnieżyce wydawało się dosc słabe (na zdjęciach wydaje mi sie wygląda lepiej niz w rzeczywistości ;) ). Lampy na dole bardzo spoko. Szkoda tez ze nie podświetlili murów do końca schodów bocznych, tylko jest urwane w połowie i później już ciemno.

shinzen
December 15th, 2010, 01:01 AM
Ktoś mi powie co to jest mufa kablowa? Bo w projekcie po drugiej stronie jezdni jest zaznaczone "projektowana mufa kablowa" + typ oprawy

Niestety fontanna póki co nie będzie podświetlona. Kto nią administruje? Trzeba by do kogoś uderzyć, bo faktycznie jest czarna dziura.

http://img88.imageshack.us/img88/1899/dsc9687d.jpg

Już się jedna żarówka przepaliła, a przecież niedawno wymieniali :nuts:

dlachowski
December 15th, 2010, 07:54 AM
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mufa_kablowa

http://optomer.com.pl/wp-content/uploads/produkty/mufy_stacyjne/9.jpg

Milczar
December 15th, 2010, 09:17 AM
@shinzen - dokładnie, mam nadzieje, że z fontanną coś zrobią bo teraz wygląda to bardzo kiepsko :/

A co do kiepskiego wyglądu to fatalnie wygląda lewa strona mostu Długiego (patząc z TZ), śdziala w tej części niecała połowa podświetlenia (bodaj tylko 3 'trójkąty' są podświetlone).

CTC
December 15th, 2010, 09:21 AM
Co do fontanny to pewnie ZUK i pewnie będzie się tłumaczył że fontanna idzie w przyszłym roku do remontu więc nie opłaca się naprawiać podświetlenia.

Hyper
December 15th, 2010, 10:16 AM
Fajne foty Milczar, a przy okazji: nowe lampy wyglądają rewelacyjnie!

_Kaczy
December 15th, 2010, 12:02 PM
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mufa_kablowa

http://optomer.com.pl/wp-content/uploads/produkty/mufy_stacyjne/9.jpg

To jest przełącznica, która może robić za mufę. Standardowo mufa wygląda tak:
http://www.cellco.com.pl/galeria/image/319.jpg
Mufy są hermetyczne, a to coś od Optomera to nadaje się do budynków, bo szczelność ma słabą :)

shinzen
December 15th, 2010, 05:16 PM
Dobra, ale po co mufa kablowa, skoro na projekcie nie ma tam zaznaczonego ani obecnego kabla, ani projektowanego :nuts:, a patrzyłem na 2 etap!

G0thm0g
December 16th, 2010, 07:05 PM
Te latarnie na Admiralskiej były strzałem w dziesiątkę - bardzo wzbogaciły i upiększyły to miejsce :)

A co do kiepskiego wyglądu to fatalnie wygląda lewa strona mostu Długiego (patząc z TZ), śdziala w tej części niecała połowa podświetlenia (bodaj tylko 3 'trójkąty' są podświetlone).

A zapewne podświetlenie Mostu Długiego nie podlega Enei i nie można tych braków zgłosić tym fajnym narzędziem na ich stronce?

MisiekSzczecin
December 16th, 2010, 08:37 PM
A niedziałajace iluminacje świateczne komu sie zgłasza?Dużo w miescie sie nieświeci.

Piotr-Stettin
December 17th, 2010, 11:42 PM
Głosuj na Szczecin w konkursie „Świeć Się”

http://gfx.mmszczecin.pl/rep/newsph/37708/86627.3.jpg

Ruszył ogólnopolski konkurs na najpiękniejsze iluminacje świąteczne - „Świeć się”.

Mieszkańcy Szczecina mogą głosować na ozdoby, które upiększają nasze miasto. Organizatorem plebiscytu jest Grupa ENERGA.

- To druga edycja konkursu na najpiękniejsze iluminacje świąteczne w Polsce - informuje Tomasz Klek z biura promocji i informacji. - Oprócz Szczecina w wojewódzkim etapie plebiscytu biorą udział: Koszalin, Kołobrzeg, Police, Stargard Szczeciński i Świnoujście.

Miejska edycja konkursu składa się z dwóch etapów. Najpierw w plebiscycie do 29 grudnia wybierane jest najpiękniejsze świąteczne miasto regionu, które następnie będzie walczyć z pozostałymi piętnastoma finalistami z innych województw. Na podstawie zdjęć choinek, przystrojonych ulic oraz rynków internauci zdecydują o tym, która miejscowość świeci najpiękniej. Finał konkursu odbędzie się 9 stycznia 2011 r.

- Głosować może każdy na specjalnej stronie konkursu www.SwiecSie.pl - mówi Klek. - To tam internauci ocenią, które miasto najlepiej ozdobiło ulice na święta i zasłużyło na przyznanie tytułu najładniej oświetlonej przestrzeni miejskiej w Polsce. Każdy oddany w plebiscycie głos to szansa na wygranie jednego z trzech laptopów oraz 10 cyfrowych aparatów fotograficznych.

W poprzedniej edycji konkursu najpiękniej oświetlonym miastem Polski został Rzeszów. Podobnie jak rok temu zwycięskie miasto otrzyma prezent w postaci energooszczędnego sprzętu AGD, który będzie mogło przeznaczyć na cel społeczny. Fundatorem nagrody jest spółka ENERGA Oświetlenie.

W „Świeć Się” w szranki o tytuły i nagrody można stanąć również indywidualnie. Swoje pięknie przystrojone drzewko, dom i ogród może pokazać światu każdy – wystarczy przesłać zdjęcie na www.SwiecSie.pl . Na uczestników zabawy czekają atrakcyjne prezenty – telewizor 3D, iPad, konsola PS3, trzy laptopy i 60 innych nagród.

Więcej na stronie www.SwiecSie.pl.

MM Szczecin (http://www.mmszczecin.pl/37699/2010/12/17/swiateczny-jarmark-i-darmowe-mini-lodowisko-na-deptaku-boguslawa?category=news)

6182
December 18th, 2010, 09:24 PM
Hehe dobrze kombinują,robią konkurs na najlepsze ozdoby żeby miasta prześcigały się w zużyciu prądu i nabijały im kieszeń :D

Kiciket
December 18th, 2010, 09:30 PM
^^
Enei też przy okazji prezent zrobią ;)

kierownikSZZ
December 18th, 2010, 09:58 PM
Napisałem list do Św. Mikołaja i wysłuchał! :D zgasł największy neon "galaxy".

Offspring
December 18th, 2010, 10:04 PM
Napisałem list do Św. Mikołaja i wysłuchał! :D zgasł największy neon "galaxy".

Jak w starym dowcipie o teściowej, co zgubiła 5 zł. Mała rzecz, a cieszy. ;)

włóczykij_
December 19th, 2010, 02:05 AM
Dziś na kościele pw. św Jana na ul. Św. Ducha bawili się z iluminacją bryły kościoła. Pięknię to wyglądało. Może na swieta będzie uruchomiona cała iluminacja zabytku.

G0thm0g
December 21st, 2010, 05:03 PM
Pytanko: mógłby mi ktoś zapodać linka do formularzu Enei, gdzie można było zgłosić nieświecące się latarnie w mieście? Jakoś nie mogę go znaleźć...

A w Dąbiu wzdłuż ulicy Emilii Gierczak i na Goleniowskiej przy Placu Słowiańskim pojawiły się ozdoby na latarniach - jakiś ludzik grający na wiolonczeli (czy coś w tym stylu :P) w prostokątnej oprawie.

VV Dzięki :)

shinzen
December 21st, 2010, 05:23 PM
Eneos, nie enea :) choć w tej samej grupie, to osobny podmiot i inna strona internetowa

http://eneos.pl/czerwonalinia.html

kierownikSZZ
December 21st, 2010, 10:29 PM
Kto był na różance ten widział. Za wejściem na różankę na drzewach zamontowano lampki które świecą tak, że imitują spadanie sopli. Wcześniej takiego bajeru jeszcze nie widziałem. Kto nie był to na dniach skręcę jakiś filmik z kilku miejsc :)

xsxxxxx
December 22nd, 2010, 12:51 AM
^^
Dosłownie dwie godziny temu to widziałem :) .
SUPER sprawa. :)

Piotr-Stettin
December 22nd, 2010, 01:47 AM
Tak chwalicie, że trzeba się wybrać :>.

włóczykij_
December 22nd, 2010, 01:49 AM
Tak chwalicie, że trzeba się wybrać :>.

I to jutro wieczorkiem :nuts: ...sam jestem ciekaw co tam dali

Štětín
December 22nd, 2010, 02:25 PM
W galerii Szczecin - Floating Garden na facebooku jest umieścili galerie oświetlenia świątecznego "Świąteczny Szczecin".

http://www.facebook.com/home.php#!/album.php?aid=243362&id=233824154006

Piotr-Stettin
December 22nd, 2010, 02:28 PM
^^ I już znalazł się jakieś malkontent z północnych dzielnic.

gk77
December 22nd, 2010, 02:37 PM
^^ Ciekawe, czy tacy ludzie w CV w rubryce "hobby" wpisują "narzekanie"...? :nuts:

Piotr-Stettin
December 29th, 2010, 12:51 PM
Kolejny etap głosowania na świąteczną iluminacje

http://swiecsie.gazeta.pl/swiecsie/1,103666,8876130,II_etap_Plebiscytu_iluminacji_miejskich.html

Wo92
December 29th, 2010, 12:55 PM
^^ Gazeta nawet się nie pofatygowała, żeby zrobić zdjęcia dalej niż 15 m od swojej siedziby? :P

mastah86
December 29th, 2010, 01:06 PM
http://swiecsie.gazeta.pl/swiecsie/1,103666,8876130,II_etap_Plebiscytu_iluminacji_miejskich.html

trzeba Nowy Sącz gonić :) klikać klikać

Wo92
December 29th, 2010, 02:18 PM
Jedziemy, jedziemy! Tychy nas wyprzedziły, a Nowy Sącz stracił w ciągu godziny 17% :nuts:

http://radio.szczecin.pl/layout/silver/logo_prs.png

Szczecin wygrał w regionie, teraz pora na Polskę

Szczecin zwyciężył w internetowym plebiscycie na najładniejszą iluminację świąteczną w Zachodniopomorskiem.

Na nasze miasto internauci oddali ponad 3 tysiące głosów. Dzięki wygranej w etapie wojewódzkim, Szczecin awansował do finału konkursu. Teraz nasze miasto będzie walczyło o tytuł najpiękniejszej świątecznej miejscowości w Polsce. W tej chwili w plebiscycie prowadzi Kraków z liczbą prawie 7 tysięcy głosów. Szczecin znajduje się na dziewiątym miejscu.

Na najładniejszą iluminację świąteczną w kraju internauci mogą głosować do 9 stycznia 2011 roku na stronie www.SwiecSie.pl.

http://radio.szczecin.pl/index.php?idp=1&idx=66617

Offspring
December 29th, 2010, 02:40 PM
Jak często można głosować?

włóczykij_
December 29th, 2010, 04:16 PM
już dałem swoj cenny Głos :D

gestelar
December 29th, 2010, 10:50 PM
Będąc przedwczoraj wieczorem na Starym Mieście, odniosłem wrażenie, że iluminacja katedry zwiększyła natężenie - wieża wydała mi się mocniej oświetlona. To było złudzenie czy faktycznie coś podziałano?

Piotr-Stettin
December 30th, 2010, 12:45 AM
^^ Złudzenie, bo jest ośnieżona :).

malcooolm
December 30th, 2010, 07:42 AM
Szczecin na 1 miejscu! (http://szczecinblog.pl/2010/szczecin-prowadzi-w-konkursie-swiecsie-pl/) Już mamy 16% - na 1 miejscu razem z Tychami.

Wo92
December 30th, 2010, 12:00 PM
^^ Już nieaktualne ;) Mamy 23%, a kolejny Nowy Sącz - 15 ;) Do kiedy trwa głosowanie?

malcooolm
December 30th, 2010, 12:02 PM
^^ Drugi etap trwać będzie do 9 stycznia 2011 roku.

Piotr-Stettin
December 30th, 2010, 12:14 PM
Szkoda, że nikt z wyborczej nie ruszyła d...i nie obfocil pozostałych iluminacji.

Dąbek
December 30th, 2010, 12:31 PM
Nagrodą w tym konkursie jest sprzęt AGD, z przeznaczeniem na cele społeczne, przyda się.:) Głosujemy!

malcooolm
December 30th, 2010, 12:40 PM
No i rozgłos na całą Polskę. Myślę, że również miejsce w prime-time w TV: Wiadomości, Fakty etc. :)

kierownikSZZ
December 30th, 2010, 12:57 PM
@Piotr nie tylko nie ruszyli, a nawet jedno zdjęcie przedstawia iluminacje z zeszłego roku :)

Offspring
December 30th, 2010, 02:29 PM
Prawdą a Bogiem to w Warszawie ładniej. ;) Ale chyba jednak w plebiscycie nie chodzi wcale o te świecidełka. :D

xsxxxxx
December 30th, 2010, 02:36 PM
YPpa4JYPLpA

Tak to wygląda na Różance, na dźwięk nie zwracajcie uwagi.

Piotr-Stettin
December 30th, 2010, 02:42 PM
Ale Warszawa ma więcej kasy i codzienny rozgłos ;).

shinzen
December 30th, 2010, 02:48 PM
Tak to wygląda na Różance, na dźwięk nie zwracajcie uwagi.

Co ta pani w tle wczoraj zabrała, bo nie słychać dokładnie?

xsxxxxx
December 30th, 2010, 03:07 PM

Nie wiem, to głos pani zamykającej bramę, nie wsłuchiwałem się. ;)

CTC
December 30th, 2010, 05:19 PM
Jak to jest? Jest jakiś podział na grupy? Na głównej stronie tego najwięcej głosów ma Kraków a nie widzę go w ogóle wśród opcji do wyboru.

Dąbek
December 30th, 2010, 05:29 PM
Nowy Sącz zdaje się reprezentuje Małopolskie i ma 16% a Szczecin 26 % oby tak dalej...

G0thm0g
December 30th, 2010, 07:19 PM
Iluminacja kościoła św. Jana w przedwczorajszej mgle (komórkowo):

http://i53.************/ht8cpj.jpg

MisUszatek
December 31st, 2010, 02:44 AM

"Wczoraj zabrałam lumpy"
Pani zamykająca bramę

A lumpy to oczywiście ubrania w gwarze szczecińskiej;)

malcooolm
December 31st, 2010, 07:19 AM
Szczecin już 28% :) Głosujemy Panowie :)

Dąbek
January 2nd, 2011, 10:28 AM
Szczecinn 26%, Nowy Sącz 20 % . Do roboty.

Piotr-Stettin
January 2nd, 2011, 10:46 PM
Już 25% 21% oj słabo, ale jest wersja dla sprytnych

http://hells.pl

gk77
January 3rd, 2011, 11:24 PM
^^ Chyba ludzie z New Sącza to przeczytali, bo jest 24% do 22% (jeszcze na naszą korzyść). Zaczyna się robić gorąco na ostatniej prostej.

Offspring
January 4th, 2011, 12:44 AM
Zaangażowaliście znajomych z facebooka? ;)

Piotr-Stettin
January 5th, 2011, 01:37 PM
MM SZCZECIN

Najpiękniejsza iluminacja świąteczna w Polsce. Szczecin prowadzi o lampkę
Dodane 2011-01-05 13.00

Na prowadzeniu Szczecin i Nowy Sącz. Głosowanie potrwa jeszcze tylko do niedzieli.

Szczecin wygrał w grudniu etap wojewódzki, a teraz ma bardzo duże szanse na wygraną w finale konkursu na najpiękniejsze iluminacje świąteczne w Polsce.

- Obecnie nasze miasto zebrało już 24 proc głosów - mówi Tomasz Klek z biura promocji i informacji UM Szczecin. - Po piętach Szczecinowi depcze Nowy Sącz, który obecnie uzyskał 22 proc. głosów. Tym bardziej zachęcamy do głosowania na nasze miasto.

Głosować może każdy na specjalnej stronie konkursu www.SwiecSie.pl. To tam internauci ocenią, które miasto najlepiej ozdobiło ulice na święta i zasłużyło na przyznanie tytułu najładniej oświetlonej przestrzeni miejskiej w Polsce.

Głosować można do 9 stycznia 2011 r.

W finale walczy 16 miast m.in.: Szczecin, Nowy Sącz, Gdańsk, Poznań, Lublin i Rzeszów. Finaliści wygrali etap wojewódzki, w którym wybierano najpiękniejsze miasto regionu. W województwie zachodniopomorskim bezkonkurencyjny był Szczecin, zdobywając ponad 60 proc. głosów.

- Jeszcze raz dziękujemy za już oddane głosy i zachęcamy do oddawania kolejnych na Szczecin - mówi Klek.

Więcej na stronie www.SwiecSie.pl

Dodali nowe zdjęcia
głosujemy, głosujemy :)

malcooolm
January 5th, 2011, 02:29 PM
Zaangażowaliście znajomych z facebooka? ;)

Tak :cheers:

MisiekSzczecin
January 6th, 2011, 10:43 PM
31%do 22% dla nas super oby tak dalej.

kierownikSZZ
January 7th, 2011, 12:06 AM
Obiecany filmik iluminacyjny

3eXNgm7fHC4

Oczywiście polecam jakoś HD

Piotr-Stettin
January 7th, 2011, 12:19 AM
Wow! Ekstra! I coś takie powinno być na stronie swiecisie.pl :)

Offspring
January 7th, 2011, 01:21 AM
31%do 22% dla nas super oby tak dalej.

Pewno zasługa artykułu na gazeta.pl. :)

wocash89
January 7th, 2011, 01:40 AM
Iluminacja na różance - wielkie WOW :)

_Kaczy
January 9th, 2011, 09:53 PM
Światełko do nieba (WOŚP) i iluminacja katedry. Zdjęcia z facebooka (profil koleżanki) :)

http://qdfgcw.bay.livefilestore.com/y1pfAP-pc_6Ac93Kw-aLm-7-CbfkhSJ0vmMv5316urqBUfO6mWXfUxfiAreYPx9vcJxNzzO3oE9TpTOAG2D-bMKofJ2u4wa6xv8/kat1.jpg?psid=1

http://qdfgcw.bay.livefilestore.com/y1pOAyW-I8rmJz5dFAgTNAIJsr_tn3N-oRBznz1rzvfQL28fpro4CjJ6X2Sv1vZ4nsP-OzUGltQKzJq9oA2ppneszY9beTnL2qq/kat2.jpg?psid=1

CTC
January 9th, 2011, 09:56 PM
Iluminacja fajna (pływająca) tylko te blendy to obraz nędzy i rozpaczy:ohno:

shinzen
January 9th, 2011, 10:03 PM
Co to są blendy? :P

CTC
January 9th, 2011, 10:11 PM
W skrócie to te tynkowane wnęki w murze ceglanym ;) Wyraźnie widać, że są zawilgocone.

Tomek 2008
January 10th, 2011, 05:11 PM
Nasze wejście na żywo w ogólnopolskiej telewizji ze "Światełkiem do nieba" było żenujące, nic się w tym czasie nie działo, szybko przeskoczono do kolejnego miasta :ohno:

Piotr-Stettin
January 10th, 2011, 05:16 PM
Nic nowego...w zeszłym roku była ciemność na Jasnych Błoniach. Od samego początku nie mają pomysłu na ciekawe światełko. Na sztuczne ognie przyszłoby więcej osób. Nie oszukujmy się...WOŚP to niezły interes dla wielu ludzi, miasta również chcą coś wtedy ugrać i wykorzystać czas na antenie. Nasi włodarze nie potrafią tego wykorzystać, a więcej ludzi = pełniejsze puszki.

G0thm0g
January 10th, 2011, 09:34 PM
Na Piastów (na odcinku Plac Kościuszki - Jagiellońska) są chyba wymieniane latarnie. Niestety na te chude, proste rury, które wyglądają naprawdę miernie (tak, jak te na Niepodległości od strony Kaskady), no ale lepsze to niż stare żółtki...

malcooolm
January 14th, 2011, 12:22 PM
Szczecin najładniej oświetlonym miastem w Polsce (http://szczecinblog.pl/2011/szczecin-najlepiej-oswietlonym-miastem-w-polsce/)

1 miejsce :D

Budowlaniec
January 14th, 2011, 12:34 PM
No to możemy odbębnić sukces :D :banana:

malcooolm
January 14th, 2011, 12:53 PM
Na MM ciekawe opinie w komentarzach (rodem z GW)...

Najładniej oświetlone!
2011-01-14 11.47
Cieszmy się i radujmy! Nikt nam nie dorówna!
Oświetlają nam śmieci, kałuże, psie gówna!

wbrew faktom wciskanie że pipidówa ciecin była ładniej oświetlona od np. Warszawy...
niedługo przegłosujemy że jesteśmy super-hiper-duper-mega-metropolią i kifek dostanie order zasłużonych

Ahahah :)
2011-01-14 12.37
To chyba jakaś kpina jest :D

bzj
January 14th, 2011, 12:56 PM
Smutne musi być życie tego człowieka.

Piotr-Stettin
January 14th, 2011, 01:14 PM
Społeczeństwo MM schodzi na psy. Kiedyś było przyjaźniej, a od pewnego czasu prawie sami wylewacze łez.

CTC
January 14th, 2011, 01:38 PM
Mam nadzieję że miasto wygraną wykorzysta marketingowo. Na relację w Faktach czy Wiadomościach pewnie nie ma co liczyć ale są inne możliwości.

friscovsky
January 14th, 2011, 01:59 PM
Swoja drogą Warszawa wcale nie jest lepiej oświetlona i wiszą tam te same ozdoby co u nas. Jedyne, co mi się spodobało tam i mogłoby być u nas za rok - na drzewach każda gałązka jest owinięta lampkami - u nas jest to zrobione chaotycznie. Ale tylko na ichniej najbardziej reprezentatywnej ulicy (Krakowskie Przedmieście) coś takiego widziałem.

kgirl
January 14th, 2011, 06:44 PM
^^ Zgadza się. Krakowskie Przedmieście jest najładniej oświetlone. I to też fragmentami. Reszta to straszny kicz.

walcz
January 14th, 2011, 08:51 PM
Dokładnie.
Ale tu jest pogrzebany pies właśnie.
Jeszcze ładniej i bardziej klimatyczne są oświetlone miasteczka, naprawdę. Oświetlą centrum i mają całe miasto w ozdobach, czego nie ma w dużych miastach. Generalnie miasteczka wygrywają klimatem.
Chociaż przyznam, że Szczecin ładnie "świeci" i pewnie w kategorii dużych miast zasłużył sobie na taki tytuł :)

Offspring
January 14th, 2011, 09:10 PM
Cieszmy się i radujmy! Nikt nam nie dorówna!
Oświetlają nam śmieci, kałuże, psie gówna!

Poszła riposta. :D Mało elegancka, ale cóż...

mosind
January 14th, 2011, 09:34 PM
To świadczy o jednym .Środowisko internautów jest aktywne i jest w mieście atmosfera dla takich akcji.Oświetlenie jest ładne zwłaszcza na Różance ale pewnie inne miasta też mają swoją szczególną atmosferę.A może wreszcie powoli i coraz więcej mieszkańców utożsamia się z miastem !!!

Offspring
January 14th, 2011, 09:46 PM
To świadczy o jednym .Środowisko internautów jest aktywne i jest w mieście atmosfera dla takich akcji.Oświetlenie jest ładne zwłaszcza na Różance ale pewnie inne miasta też mają swoją szczególną atmosferę.A może wreszcie powoli i coraz więcej mieszkańców utożsamia się z miastem !!!

Okazują to w bardzo specyficzny sposób.

No i ilu szczecinian wie o tym, że na Różance jest piękna iluminacja? 0,05%?

mosind
January 14th, 2011, 09:56 PM
Myślę że powoli nastawienie mieszkańców do miasta się zmienia.Każdy z nas żyje wśród i przynajmiej ja zauważam powolną zmianę nastawienia ludzi do miasta.To będzie proces długotrwały i mam nadzieję że nie zostanie zaprzepaszczony.A ten konkurs świadczy też o tym -ponad 30 procent oddanych głosów !.A bzdurne komentarze zawsze będą i niezadowolona gawiedź rownież.Myślmy pozytywnie a nie negatywnie.

TILT
January 14th, 2011, 11:04 PM
^^ :applause: Optymizm jest zaraźliwy bo ja też tak czuję:)!

Piotr-Stettin
January 14th, 2011, 11:32 PM
8uJMce64PGE
autorstwa rmaciejx

Jacksonova
January 15th, 2011, 01:40 AM
^^^ A co się stało z największą kulą podczas zdjęć? Odłączyli? :)

MisiekSzczecin
January 23rd, 2011, 11:27 PM
Niestety zaczyna się powoli demontarz swiątecznego oświetlenia:(

Tomek 2008
January 24th, 2011, 11:38 AM
Niestety zaczyna się powoli demontarz swiątecznego oświetlenia:(Najwyższa pora, zaraz Wielkanoc ;)

malcooolm
January 24th, 2011, 12:21 PM
Najwyższa pora, zaraz Wielkanoc ;)

W tym roku pod koniec kwietnia :)

MisiekSzczecin
January 24th, 2011, 12:24 PM
Najwyższa pora, zaraz Wielkanoc ;)

To trzeba pomyśleć nad wielkanocnymi iluminacjami:nuts:

Wo92
January 24th, 2011, 01:47 PM
Wystarczą podświetlane tabliczki SIMu ;)

MisiekSzczecin
January 24th, 2011, 03:03 PM
Wystarczą podświetlane tabliczki SIMu ;)

???

bzj
January 24th, 2011, 03:41 PM
Chyba chodziło o jajka (tabliczki simu). Gdyby je podświetlić, to wymyślanie ozdób wielkanocnych mielibyśmy z głowy. ;)

shinzen
January 24th, 2011, 03:46 PM
WPI 2011-15
http://bip.um.szczecin.pl/UMSzczecinFiles/file/projekt_14_zal_2.pdf

strona 6
Remont fontanny na Wałach Chrobrego, WGKiOŚ 2011

TO dlatego ZDiTM nie robił oświetlenia przy niej :)

Piotr-Stettin
January 24th, 2011, 04:31 PM
^^ 6mln? Będzie full wypas i zabawa w pianie? Może "wyjdą" poza niecką i zrobią też coś takiego:
http://odleglosci.nazwa.pl/galeria-015901/Fontanna-na-deptaku.jpg

MisiekSzczecin
January 24th, 2011, 05:06 PM
^^ 6mln? Będzie full wypas i zabawa w pianie? Może "wyjdą" poza niecką i zrobią też coś takiego:
http://odleglosci.nazwa.pl/galeria-015901/Fontanna-na-deptaku.jpg

Po 23 bedą pokazy pań w pianie:nuts:

MarioPolice
January 25th, 2011, 10:07 AM
Czytałem o tym w Newsweeku, ale niestety nie mam w chwili obecnej dostępu do skanera, a na stronie Newsweeka jest tylko fragment artykułu (każą wykupić e-wydanie gazety) :D Więc wrzucam info o tym z WP.
Wiem, wiem :D Wiarygodne źródło informacji :D

http://img34.imageshack.us/img34/8075/wplogoj.jpg (http://img34.imageshack.us/i/wplogoj.jpg/)

15 najpiękniejszych rzeczy w Polsce.

Najnowszy Newsweek proponuje nie poddawać się zimowej aurze i nawołuje do dostrzeżenia piękna w naszym kraju. Zachęcamy do zapoznania się z rankingiem i odkrycia urody bardziej i mniej znanych miejsc na terenie naszego kraju. Oto przygotowana przez tygodnik subiektywna lista 15 najpiękniejszych rzeczy w Polsce.

(...)

Iluminacja Szczecina.

Szczecin bije rekordy w ilości nagród za oświetlenie. Żadne inne miasto nie może się pochwalić równie pięknymi iluminacjami. W licznych rankingach wyróżniono m.in. Teatr Letni im. Heleny Majdaniec, plac Solidarności, pomnik Anioła Wolności, most Długi i Trasę Zamkową im. Piotra Zaremby. Jeśli wybieracie się do Szczecina, zaplanujcie więc podróż tak, by móc podziwiać miasto po zmroku. Nabiera wówczas innego, pięknego oblicza.

http://img80.imageshack.us/img80/9651/ba214e010845a28ea64adb4.jpg (http://img80.imageshack.us/i/ba214e010845a28ea64adb4.jpg/)

Wśród wyróżnionych jest m.in. blokowisko na gdańskiej Zaspie, stacja metra Plac Wilsona w Wawie, Pomnik Anonimowego Przechodnia we Wrocku, czy widok z beskidzkiej Trójwsi. Generalnie w Newsweeku tekst o Szczecinie był trochę inny, ale równie krótki a zamiast zdjęcia z WP (Wały Chrobrego) był podświetlony Anioł Wolności :nuts:. W tym wypadku chyba WP bardziej się popisało :D

dlachowski
January 25th, 2011, 11:19 AM
^^ podaj link źródłowy. tego typu promo newsy wrzucam codziennie na FB na stronę SENSu

MarioPolice
January 25th, 2011, 11:34 AM
http://turystyka.wp.pl/gid,11236687,title,15-najpiekniejszych-rzeczy-w-polsce,zdjecie,qmtmpoorm,galeria_zdjecie.html

Tylko błagam... Nie czytajcie komentarzy społeczności WP pod zdjęciami :) Akurat o Szczecinie są 2 i to pozytywne... Ale cała reszta to załamka :nuts:

mastah86
January 25th, 2011, 11:48 AM
Jeśli wybieracie się do Szczecina, zaplanujcie więc podróż tak, by móc podziwiać miasto po zmroku. Nabiera wówczas innego, pięknego oblicza.

różnie to można interpretować ;]

MisiekSzczecin
January 26th, 2011, 01:17 PM
różnie to można interpretować ;]

Przynajmniej niewidac min na chodnikach.

dlachowski
January 26th, 2011, 05:09 PM
^^ ja nie wiem co ludzie mają z tymi kupami. psy srają, a i owszem, ale to idąc trawnikiem można złapać co nie co. na środku chodnika to żaden półinteligentny zwierz nie narobi.

MisUszatek
January 26th, 2011, 05:39 PM
^^Ja Cię chyba zabiorę na spacer na Piastów. Wrócisz z niego jak z chlewa, zapewniam :)

dlachowski
January 26th, 2011, 05:45 PM
pieszo poruszam się w tamtych rejonach po sikorskiego, piastów "wokół" Mechanicznego, vis-a-vis Szczerskiej, no i w obrębie farmy ;) tam nie rzuciło mi się w oczy ;>

Kiciket
January 26th, 2011, 06:23 PM
Po śniegach trochę tego jest na całym mieście...

G0thm0g
January 26th, 2011, 07:44 PM
pieszo poruszam się w tamtych rejonach po sikorskiego, piastów "wokół" Mechanicznego, vis-a-vis Szczerskiej, no i w obrębie farmy ;) tam nie rzuciło mi się w oczy ;>

Bo to są akurat okolice w pobliżu których mieszczą się jakieś tereny zielone (skwery), ale przy wielu ulicach nieco dalej oddalonych od takich miejsc sytuacja wygląda już o wiele gorzej. A pies nie musi był półinteligentny, żeby robić na chodniku - może być tak nauczony przez półinteligentnego właściciela, albo po prostu (mimo swoich oporów) być do tego zmuszonym, jeżeli "wyprowadzacz" chodzi z nim tylko po chodniku...

dlachowski
January 26th, 2011, 10:52 PM
^^ przyznaję Ci 50% racji ;)

fable
January 26th, 2011, 11:24 PM
miasto pełne jest półgłówków, którzy pozwalają psom srać gdzie popadnie. nawet na zielonym i takim niby pożądnym Pogodnie na chodnikach jest od groma figurek z brązu, a co dopiero w centrum. masakra, tragedia, porażka. trzeba chodzić za wężem żeby na którąś nie wleźć.

CTC
January 27th, 2011, 12:16 AM
^^ Nie wspominaj w tym kontekście o brązie bo jeszcze pani Konserwator usłyszy :D

G0thm0g
January 27th, 2011, 09:26 PM
^^ przyznaję Ci 50% racji ;)

Znaczy że i współwłaściciele i psy są półinteligentni? :D

VV Jako wybitna jednostka muszę powiedzieć: rozumiem ;)

dlachowski
January 28th, 2011, 11:38 AM
znaczy, że Piastów ma dwie strony ulicy z której każda stanowi 50% całości, pies + właściciel to też 2, a więc każdy stanowi 50% całości, a 26. października urodziły się dwie wybitne jednostki, także każdy ma po 50% hahaha

shinzen
February 10th, 2011, 01:05 PM
http://www.naszemiasto.stetinum.pl/pl/wiadomosci/nasze_miasto_/Miasto_Szczecin_wygralo_sprzet_AGD
Miasto Szczecin wygrało sprzęt AGD

Co wygrał Szczecin w konkursie „Świeć Się”? Lodówko-zamrażarkę, pralkę, zmywarkę i kuchenkę. Co Miasto zrobi z tymi nagrodami? Przekaże tym, którzy naprawdę tego potrzebują.

http://www.naszemiasto.stetinum.pl/bindata/news/zrodlo/NEWS41f4737141f9936325e60f5f8a362cfd.jpg
Szczecińska iluminacja zdystansowała inne zyskując 32 proc. głosów

Dzięki zwycięstwie Szczecina w konkursie na najpiękniejszą miejską iluminacje świąteczną, którą zorganizowała Grupa ENERGA, o nowy sprzęt AGD wzbogaci się szczecińska placówka opiekuńcza przy ul. Pokładowej. Konkurs rozstrzygnięto już w styczniu, Szczecin otrzymał od internautów 32 procent głosów, zostawiając tym samym w tyle inne polskie miasta z ich świątecznym oświetleniem. Dopiero dziś jednak nastąpi przekazanie nagród.
- Do placówki trafią nowoczesne i energooszczędne: lodówko-zamrażarka, zmywarka, kuchenka i pralka. Sprzęt przekaże Marcin Strzelczyk, Kierownik Działu Marketingu firmy ENERGA – fundatora nagród - informuje Piotr Landowski z UM Szczecin. - A podopieczni placówki wystąpią w przygotowanym przez siebie programie artystycznym.

Maciekmoc
February 10th, 2011, 03:33 PM
^^ to się szarpnęli ;D

Kiciket
February 10th, 2011, 03:55 PM
http://img20.imageshack.us/img20/1181/szczecineu.png

http://www.szczecin.eu/sites/default/files/images/swiec_sie_7.preview.jpg

Energooszczędny sprzęt gospodarstwa domowego służyć będzie podopiecznym nowej filii placówki opiekuńczo-wychowawczej przy ul. Pokładowej w Szczecinie. Fundatorem urządzeń jest spółka ENERGA Oświetlenie. Sprzęt AGD to nagroda, którą Szczecin wygrał w konkursie „Świeć Się” organizowanym przez Grupę ENERGA.

Filia przy ul. Pokładowej to kolejna placówka opiekuńczo-wychowawcza, która powstanie w Szczecinie. Przebywać tu będzie dziesięcioro podopiecznych likwidowanego Domu Dziecka „Zielony Dwór”. Dzięki zwycięstwu Szczecina w konkursie „Świeć Się” organizowanym przez Grupę ENERGA na ul. Pokładową trafią nowoczesna lodówko-zamrażarka, zmywarka, kuchenka i pralka. Nagrody zostały przekazane przez przedstawicieli fundatora ENERGĘ Oświetlenia oraz prezydenta miasta. Uroczystość odbyła się w Wielofunkcyjnej Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej, im. Konstantego Maciejewicza przy ul. Łabędziej. Ubarwił ją występ maluchów z „Tęczowego Domku” oraz występ Teatru Zielona Gęś stworzonego przez wychowanków ośrodka przy ul. Łabędziej.

- Gratuluję mieszkańcom oraz władzom Szczecina zwycięstwa w organizowanym przez Grupę ENERGA konkursie „Świeć Się”. To dla nas ogromna satysfakcja, iż tak wiele osób włączyło się we wspólną zabawę, zwłaszcza, że dziś widzimy tego rzeczywiste rezultaty. - powiedział Marcin Strzelczyk, Kierownik Działu Marketingu powiedział Marcin Strzelczyk, Kierownik Działu Marketingu ENERGA Oświetlenie Sp. z o.o. – Z wielką radością przekazuję dziś ufundowany przez ENERGĘ Oświetlenie nowoczesny i energooszczędny sprzęt AGD, który będzie dobrze służył wychowankom ośrodka.

- Dziękuję organizatorom konkursu, szczególne jednak dziękuje wszystkim, którzy zagłosowali na Szczecin. Zapraszam ich do naszego miasta, aby przekonali się że Szczecin jest piękny nie tylko w okresie przedświątecznym – powiedział Piotr Krzystek.

Konkurs trwał blisko dwa miesiące, od grudnia ub. roku. 124 miejscowości rywalizowało o tytuł na najpiękniej oświetlonego świątecznie miasta w Polsce. Ostatecznego wyboru dokonali internauci, głosując za pomocą specjalnie przygotowanego serwisu internetowego Ich zdaniem najpiękniejsze iluminacje świąteczne były w Szczecinie. Do różnych form zabawy w konkursie włączyło się ponad 200.000 osób. Od początku rywalizacji Szczecin był w czołówce najładniej oświetlonych miast. W głosowaniu finałowym stolica województwa zachodniopomorskiego zdobyła 32 proc. wszystkich głosów. Za Szczecinem znalazły się Nowy Sącz (21 proc. głosów) oraz Tychy (12 proc głosów).

Wielofunkcyjną Placówkę Opiekuńczo-Wychowawczą im. Konstantego Maciejewicza powołano w listopadzie 2009 r. Powstała z połączenia: Pogotowia Opiekuńczego im. Konstantego Maciejewicza przy ul. Łabędziej 4, Domu Dziecka Nr 1 przy ul. Broniewskiego 16 i Domu Dziecka Nr 2 im. A. Mickiewicza przy ul. Walecznych 2. Placówka zapewnia dzieciom dzienną i całodobową opiekę i wychowanie, realizując zadania przewidziane dla placówki wsparcia dziennego, placówki interwencyjnej i placówki socjalizacyjnej, a także łączy dzienne i całodobowe działania terapeutyczne, interwencyjne i socjalizacyjne, skierowane na dziecko i rodzinę. Placówka posiada 240 miejsc.
http://www.szczecin.eu/zycie_w_miescie/aktualnosci/17675-nagrody_dla_placowki_opiekunczej.html

CTC
February 10th, 2011, 06:26 PM
Nagroda była znana od początku, chodziło raczej o szum medialny dla promocji. Szkoda że coś o samych wynikach cicho było (w trakcie głosowania coś tam było).

MisiekSzczecin
February 11th, 2011, 12:19 AM
Na mieście już od jakiegoś czasu niewidać świątecznych iluminacji ale chyba zapomnieli o skwerze Szczerskiej bo tam dalej sie świecą kule.

Piotr-Stettin
March 7th, 2011, 10:25 PM
Okolice Różanki

Nowiutkie i nierdzewką pachnące
http://img291.imageshack.us/img291/2649/sam0098w.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/5343/sam0099d.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/7877/sam0101o.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/4633/sam0102.jpg

Offspring
March 7th, 2011, 10:46 PM
Daję tym kloszom maksymalnie kilka miesięcy życia.

CTC
March 7th, 2011, 10:51 PM
Mabo zużyło cały ocynk czy jak? A może to robota ZUK-u?

MisUszatek
March 7th, 2011, 10:51 PM
^^^^Z tego co wiem, kilka miesięcy życia mają już za sobą i na razie trzymają się nieźle ;)
^^To nie Mabo, niestety...

CTC
March 7th, 2011, 10:54 PM
^^ Wiem że nie, mabo takich porządnie wyglądających nie robi. Ale żeby w naszym mieście była latarnia innej firmy to albo na Mierzyn musiał spaść meteoryt albo ocynk im wyszedł ;)

Piotr-Stettin
March 7th, 2011, 10:56 PM
Rosa (http://www.rosa.pl/), podobne są w Ogrodzie Dendrologiczny im. Stefana Kownasa.

CTC
March 7th, 2011, 11:21 PM
Ciekawe czy podjęliby się produkcji barierek i balustrad :D:D

MisUszatek
March 7th, 2011, 11:34 PM
Polecam przejrzenie katalogu tej firmy. To co produkują, to już jakiś zupełny kosmos w porównaniu do Drewutni Adolfa...

walcz
March 8th, 2011, 12:40 AM
Te lampy już stoją od dłuższego czasu i świetnie się prezentują :)
Dalej idąc w stronę Arkonki jest ich więcej :banana:

Hyper
March 8th, 2011, 09:44 AM
Polecam przejrzenie katalogu tej firmy. To co produkują, to już jakiś zupełny kosmos w porównaniu do Drewutni Adolfa...

Ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu? Przejrzałem, podobają mi się te niektóre rzeczy, co tam w galerii pokazują.

MisUszatek
March 8th, 2011, 10:51 AM
^^W bardzo pozytywnym. Zastanawia mnie, dlaczego kupować choćby u ROSY, tak ciężkie pieniądze płacimy firmie, po której produktach domniemać można, że wszystko robią za pomocą piły i spawarki...

JacYk
March 8th, 2011, 06:58 PM
^^
Tylko latarnie tej firmy.
Pierwszy raz zwróciłem uwagę na produkty ROSY w Świnoujściu. Mowa w tym przypadku o tzw. zwykłych latarniach ulicznych (nie stylizowanych na zabytkowe, czy parkowe - te oczywiście też są bardzo fajne), super się prezentują i przykuwają uwagę. Normalnie cacko (nie sądziłem, że kiedykolwiek tak mnie zauroczą latarnie uliczne :nuts:).
Ostatnio w Stargardzie, też zaczęto wymianę latarni, właśnie na jeden z modeli tej firmy.
Wyglądają super.
TU (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=71507581&postcount=338) można je zobaczyć.

shinzen
March 8th, 2011, 08:38 PM
Nawet mocowanie estetyczne:

http://i3.fmix.pl/fmi1911/1164a89300295d384d41f39b

Piotr-Stettin
March 8th, 2011, 08:40 PM
Szare zaślepki! Jeszcze ktoś się potknie! Powinny być żółte!

zimoar
March 9th, 2011, 11:16 AM
Szare zaślepki! Jeszcze ktoś się potknie! Powinny być żółte!
Jak cos takiego slysze reca opadaja
Jak nie chcesz sie potykac siedz w domu a najlepiej lez i nie ruszaj sie

Piotr-Stettin
March 9th, 2011, 11:18 AM
^^ Oj, widać, że nowy i nie załapałeś ironii i nawiązania do żółtych barierek ;). Polecam wątek o estetyce.

Bobbomil
March 9th, 2011, 11:20 AM
Jak cos takiego slysze reca opadaja
Jak nie chcesz sie potykac siedz w domu a najlepiej lez i nie ruszaj sie

Buahahaha :)

Štětín
March 9th, 2011, 11:36 AM
Powinny być podświetlane, migać i wydawać dzwięk ostrzegający!
Lepiej dmuchać na zimne, bo jeszcze dojdzie do tragedii i co?
;)

malcooolm
March 9th, 2011, 11:55 AM
Powinny być znaki ostrzegające przed takimi słupkami :D

pioter76
March 9th, 2011, 11:58 AM
^^ Oj, widać, że nowy i nie załapałeś ironii i nawiązania do żółtych barierek ;). Polecam wątek o estetyce.

Tak, może jeszcze Zamek Książąt Pomorskich na żółto?... ;) A w ogóle to co to za wiocha żeby sobie nicka pochyłą czcionką napisać ;)
:lol:

Hyper
March 9th, 2011, 01:53 PM
Zimoar poprawił mi humor na cały dzień :lol: :lol: :lol:

Powinny być podświetlane, migać i wydawać dzwięk ostrzegający!

Ta jest! W rytmie transtechno!

:dance:

G0thm0g
March 10th, 2011, 01:28 PM
Oj, już Go nie męczcie - człowiek ma dobre nastawienie (a właściwie pogląd zbieżny z większością forumowiczów), a nie załapał ironii, bo jest nowy i należy się tylko cieszyć z tego, że właśnie to powiedział udowadniając nam swoją wartość :D

Raine
March 10th, 2011, 01:51 PM
Dobra, wszystko cacy, ale klosze akurat są brzydkie ;)

http://i3.fmix.pl/fmi1911/1164a89300295d384d41f39b
po drugiej stronie, to nowe śmietniki może? ;)

sanders82
April 20th, 2011, 11:11 PM
Miasto nie płaci za prąd czy oszczędza i Enea wyłącza mniejsze ulice ? Na ul. Wilków Morskich są 4 latarnie i od jakiegoś czasu bardzo często się zdarza, że nie świecą, np. dziś, ale niedługo po telefonie do nich (po ~30 minutach) lampy się zapaliły. I tak jest już n-ty raz. Czasami zapalają się dzień dwa po zgłoszeniu a czasami tak jakby włączali je zdalnie w ciągu kilkunastu minut. Z 2 tygodnie temu powymieniali klosze na nowe na wszystkich tych lampach, myślałem, że stare powodem, że lampy często się nie paliły, ale od wymiany to już druga albo trzecia sytuacja, że one nie świecą...
:wtf:

fable
April 21st, 2011, 09:29 AM
Enea (i chyba nie tylko) prowadzi coś, co nazywa się 'planowe wyłączenia'. na ich stronie można zobaczyć kiedy i gdzie nie będzie świecić. infrastruktura w Polsce jest w fatalnym stanie i moim zdaniem to dlatego - żeby nie przeciążyć sieci, tudzież żeby wystarczyło prądu dla mieszkań

sanders82
April 21st, 2011, 11:01 AM
^^ Tylko planowe wyłączenie są w godz. 8-16...

shinzen
April 21st, 2011, 11:08 AM
Planowane wyłączenia są dla planowanych napraw/modernizacji. Daleki byłbym od stwierdzenia, że prądu brakuje czy też infra nie obsłuży takiej ilości mieszkańców.

CTC
April 21st, 2011, 12:37 PM
Normalnie jak dwudziesty stopień zasilania :nuts:

pepe.eu
April 29th, 2011, 02:03 PM
Malują dziś słupy:

http://img847.imageshack.us/img847/8489/20110429217.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/9118/20110429218.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/8642/20110429223.jpg

Raine
April 29th, 2011, 02:07 PM
Na jaki kolor?