View Full Version : [Szczecin] Iluminacje i modernizacje oświetlenia miasta

Pages : [1] 2 3 4 5 6

MisiekSzczecin
August 1st, 2009, 06:38 PM
Pomysł na powstanie tego tematu przyszedł po przeczytaniu tematu o oświetleniu Warszawy. Zapraszam więc do tamtej lektury i zachęcam do dyskusji i robienia zdjęć o naszym szczecińskim oświetleniu.
A o to adres do tematu z Warszawy

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=580395

Tomek 2008
August 1st, 2009, 06:59 PM
^^ Temat interesujący, jestem nawet ZA, tylko prośba abyś poprawił "pewne" błędy w poście startowym tak aby było...fajnie :D

MisiekSzczecin
August 1st, 2009, 07:19 PM
^^ Temat interesujący, jestem nawet ZA, tylko prośba abyś poprawił "pewne" błędy w poście startowym tak aby było...fajnie :D
dzieki za opinie tylko niewiem jak te błedy porawić

shinzen
August 1st, 2009, 07:23 PM
^^Kliknij na edit :)

madefacio
August 1st, 2009, 07:24 PM
I zajrzyj na sjp.pwn.pl ;)

PS Usuń drugi wątek, jeden wystarczy w zupełności.

Milczar
August 1st, 2009, 07:26 PM
czy planowane podświetlenie katedry też można podpiąć pod ten wątek? Jeśli tak to może ktoś zna jakieś szczegóły?

MisiekSzczecin
August 1st, 2009, 07:30 PM
czy planowane podświetlenie katedry też można podpiąć pod ten wątek? Jeśli tak to może ktoś zna jakieś szczegóły?

Oczywiście,jesli jest o tym artykuł to prosze go wkleic.

shinzen
August 1st, 2009, 07:33 PM
Ale po co dublować, jeżeli katedra ma osobny wątek, z resztą co ma podświetlenie katedry do modernizacji oświetlenia miasta :)

MisiekSzczecin
August 1st, 2009, 07:35 PM
I zajrzyj na sjp.pwn.pl ;)

PS Usuń drugi wątek, jeden wystarczy w zupełności.

to jest moj pierwszy temat więc niewiem jak go usunąc.

Offspring
August 1st, 2009, 07:49 PM
^^ ;) Ty sam nie możesz usunąć wątku. Shinzen już złożył podanie w Księdze skarg i wniosków (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=391301). W ciągu dwóch tygodni któryś mod rozpatrzy wniosek i usunie zdublowany wątek. :D

PS. Dobry pomysł na wątek. :)

G0thm0g
August 1st, 2009, 08:34 PM
Pomysł dobry, tylko czy będzie o czym tu pisać? Ja bym bardziej uogólnił wątek do małej architektury, ale zobaczymy - może akurat w kwestii oświetlenia w Szczecinie dzieje się więcej niż bym się tego spodziewał ;)

MisiekSzczecin
August 1st, 2009, 08:46 PM
Pomysł dobry, tylko czy będzie o czym tu pisać? Ja bym bardziej uogólnił wątek do małej architektury, ale zobaczymy - może akurat w kwestii oświetlenia w Szczecinie dzieje się więcej niż bym się tego spodziewał ;)

Proponuje zrobic cos na wzór warszawskiego tematu adres jest na poczatku.Co jakis czas sa wymieniane słupy i lampy uliczne wiec jest o czym pisac i robic fotki

Piotr-Stettin
August 2nd, 2009, 01:56 PM
Równie dobrze ten temat można wałkować w wątku "estetyka", ale skoro są głosy za nowym wątkiem to ok :)

w tym roku zyskamy podświetlenie:

katedry
bramy głównej na Cmentarzu Centralnym
i być może częściowo Św. Jana Ewangelisty

Budowlaniec
August 3rd, 2009, 04:55 PM
jakoś do mnie nie przamawia ten temat :P uwazam że jest za mało tego typu inwestycji aby zakladać osobny wątek dla tego :)
Ale Rozumiem nie ma to jak Chęć założenia nowego tematu na SSC to taki skok ewolucyjny :P

shinzen
August 3rd, 2009, 05:38 PM
Eee tam, ja jeszcze nie mam swojego tematu( nie licząc hydeparku, który został założony przez Piotra, a mój post znalazł się jako pierwszy, więc się nie liczy) że niby jestem o jedno piętro scyscraperowej ewolucji niżej? ;)

Zobaczymy jak to będzie, jak na razie nie ma żadnych konkretów. Szczerze mówiąc, to myślałem, że MisiekSzczecin ma jakieś super informacje dot. oświetlenia, dlatego założył wątek, a tu nic... jedynie link do wątku Warszawskiego, który każdy zainteresowany może sobie znaleźć.

Zdecydowanie lepiej było wkleić linka do wątku o estetyce miasta, bo po początkowym zainteresowaniu, temat umrze śmiercią naturalną, lub co gorsza zrobi się z tego vondeq.

xsxxxxx
August 3rd, 2009, 06:53 PM
Dobrze widzę ,że nie było tutaj nic o renowacji latarni na prawobrzeżu?

http://radio.szczecin.pl/media/pl/shwg.png
Latarnie na prawobrzeżu zyskają nowy blask

2 tysiące latarń ulicznych na prawobrzeżu Szczecina zyska nowy wygląd. Słupy będzie malować właściciel latarń - spółka Eneos.

Prace będą prowadzone tylko na prawobrzeżu miasta. Na pomalowanie zardzewiałych latarni w centrum Szczecina spółka nie ma pieniędzy. Latarnie komunalne nie będą odnawiane, bo jak mówią urzędnicy, są mało zniszczone.

shinzen
August 3rd, 2009, 08:34 PM
Nooo, to jest pozytywna wiadomość :), choć połowicznie. A co z wymianą żarówek zdaje się rtęciowych(?) na nowoczesne metalohalogeny?

achmed
August 3rd, 2009, 10:26 PM
Niewiem czy to są metalohalogeny, ale z tego co widzę za oknem to oprócz pomalowania wymienili też całe klosze. No i teraz świeci bardziej pomarańczowo. Wcześniej było biało.

shinzen
August 3rd, 2009, 10:38 PM
Jak na pomarańczowo, to są to sodówki :(
Barwa światła tych żarówek strasznie zniekształca kolory.

leks
August 4th, 2009, 10:35 AM
Co to znaczy spółka nie ma pieniędzy...
U nas od 30 lat nie ma pieniędzy i pewnie kolejne 30 nadal nie będzie. Skoro już jest taki wątek... moim zdaniem stan szczecińskich latarni szczególnie w centrum, na Golęcinie, Gocławiu i na wielu głównych ulicach woła o pomstę do nieba. Wszystko stoi zardzewiałe a przede wszystkim krzywe. Może nie mają kasy na malowanie, ale wyprostować coś co stoi krzywo to chyba kosztuje niewiele...

"Latarnie komunalne nie będą odnawiane, bo jak mówią urzędnicy, są mało zniszczone."
Niech się pukną mocno w łeb albo udadzą na leczenie oczu. Wystarczy wyjść na pierwszą lepszą, szczecińską ulicę.
No cóż, torowisko tramwajowe na Pętli Pomorzany też mieści się w normach :) ( Pana Chochulskiego )

I może warto zmienić kolor z zółtego np. na zielony ? :) Ten zółty jakoś tak kojarzy się z PRL'em ;].

Piotr-Stettin
August 4th, 2009, 01:51 PM
^^ Nie ma kasy, bo idzie na wysokie stanowiska ;)., a tak na poważnie

Turkusowa/Rubinowa - nowe pomarańczowe żarówki. Ładnie świecą

G0thm0g
August 4th, 2009, 07:44 PM
Mogliby je malować na szaro tak, aby pasowały do stawianych nowych słupów, bo tak to mamy żółto-szarą przeplatankę... Chociaż nie jestem pewien, bo nowe słupy metalic ładnie wyglądają, a jak sobie wyobrażę malowane na szaro stare latarnie to widzę takie komunistyczne lampki...

Cygi
August 4th, 2009, 09:16 PM
komunistycznym lampą cieżko byłoby dopasowac jakikolwiek kolor, szary wyglądałby dosyć nieestetycznie jedyne co przychodzi mi do głowy to czerń lub stawianie nowych blaszakow nie pomalowanych ktore swoja drogą pasuja bardziej na droge poza miastem niż do miasta.

dlachowski
August 4th, 2009, 10:50 PM
a wg mnie powinni od ziemi do wysokosc 100-150cm malowac kleksy FG a powyżej białe lub srebrne (szare)

borys1234
August 5th, 2009, 12:23 PM
i z tym szarym to się mylicie. Sytuacja taka występuje w Świnoujściu. Niegdyś wszystkie latarnie malowane były na żółto. Rzucały się strasznie w oczy, wyglądały mocno komunistycznie. Od jakichś 4-5 lat malowane są na szaro. Od kiedy pokrył je ten jakże uniwersalny kolor przestało się je w ogóle zauważać. Bardzo dobrze wtapiają się w przestrzeń i jeżeli nie zdobią, to przynajmniej nie szpecą. Dlatego jestem jak najbardziej za malowaniem na szaro.

MisiekSzczecin
August 6th, 2009, 12:19 AM
Niebyło mnie pare dni i wątek sie rozwija.Mnie sie podoba wersja malowania zastosowana w Szczecinku.Od dołu do wysokosci około 1,5 metra chyba jest kolor czerwony a dalej żółty.A nie jak u nas raz słup betonowy raz malowany na szaro raz wyblakła żółc.

marcinis
August 31st, 2009, 09:40 AM
Na autorskim wątku el barto krążycie wokół tematu świetlówek. Myślę, że nie przypadkowo, temat wisi w powietrzu (niczym świetlówka), a media milczą politycznie-poprawnie i nikt nie chce przyznać, że niezły pasztet z tymi świetlówkami. Skoro są takie wspaniałe to dlaczego są wprowadzane pod przymusem? Politycy uważają, że ludzie są głupi i wybiorą gorsze? Ale ja wolę tradycyjną żarówkę np. do lampki nocnej niż świetlówkę. Niech sobie będą jedne i drugie.

Wycofano termometry tradycyjne bo zawierały rtęć i wprowadzono elektroniczne. OK! Ale teraz zakazują produkcji żarówek wprowadzając zawierające rtęć świetlówki. Przecież rtęć jest bardziej szkodliwa od CO2. Ale rtęć z koncernu Osram to już jest cacy. A wszystko z powodu „globalnej ściemy” (dla naiwnych: ocieplenie).

Nie potrzeba JAŚNIEJSZEGO dowodu, że politycy siedzą w kieszeni koncernów.

shinzen
August 31st, 2009, 10:34 AM
Tu nie o to chodzi, tradycyjna żarówka pobiera załóżmy 60W, świetlówka, by dać tyle samo światłą potrzebuje tylko 9W (w przybliżeniu, nie pamiętam ile było na opakowaniu), pomnóż to przez wszystkie gospodarstwa domowe, to będzie naprawdę dużo, więc różnica jest ogromna. Chodzi o zmniejszenie strat energii. W tradycyjnej żarówce, większość energii jest tracona, dlatego się tak mocno nagrzewają.
Oczywiście świetlówki mają swoje wady, nie można ich tłuc :) ale także mrugają. Nie jest to dostrzegalne okiem, ale zdecydowanie bardziej męczy wzrok. Żeby wyeliminować to zjawisko, można stosować żarówki LED, lecz są one jeszcze zbyt słabo rozwinięte i drogie, nawet w stosunku do świetlówek.

fable
August 31st, 2009, 10:55 AM
Na autorskim wątku el barto krążycie wokół tematu świetlówek. Myślę, że nie przypadkowo, temat wisi w powietrzu (niczym świetlówka), a media milczą politycznie-poprawnie i nikt nie chce przyznać, że niezły pasztet z tymi świetlówkami. Skoro są takie wspaniałe to dlaczego są wprowadzane pod przymusem? Politycy uważają, że ludzie są głupi i wybiorą gorsze? Ale ja wolę tradycyjną żarówkę np. do lampki nocnej niż świetlówkę. Niech sobie będą jedne i drugie.

Wycofano termometry tradycyjne bo zawierały rtęć i wprowadzono elektroniczne. OK! Ale teraz zakazują produkcji żarówek wprowadzając zawierające rtęć świetlówki. Przecież rtęć jest bardziej szkodliwa od CO2. Ale rtęć z koncernu Osram to już jest cacy. A wszystko z powodu „globalnej ściemy” (dla naiwnych: ocieplenie).

co za mętne i bezmyślne wypociny, aż trudno mi się to czytało. po pierwsze to oczywiste, że świetlówki energooszczędne nazywają się tak, ponieważ zużywają mniej energii, więc są tańsze w eksploatacji. w dodatku ich żywotość jest wielokrotnie dłuższa, więc nie wymagają tak częstego wymieniania. co do wprowadzania przepisów nakazujących ich montaż, to bynajmniej nie uważam, że to dlatego, że ktoś tam myśli, że w UM siedzą debile. po prostu wszystko wymaga unormowania prawnego, a bezpośrednia korzyść stąd płynąca dla nas jest taka, że płacimy mniejsze podatki, bo mniej prądu i piieniędzy trzeba zużyć żeby oświetlić miasto.
a po drugie (czym miasto pewnie się juz mniej interesuje, a to źle), skoro zużywają mniej energii, to mniej CO2 emitują do atmosfery elektrownie, które do tych żarówek dostarczają prąd. w skali kraju daje to rzeczywiście całkiem sporo jak zauważył shinzen. a globalne ocieplenie czy ściema (tym mnie najbardziej zdenerwowałeś), jak je nazwałeś jest głównym sprawcą tak rozchwianej pogody w tym roku, bo ono nie tylko oznacza podnoszenie się średniej rocznej temperatury, ale też (a może przede wszystkim?) sprawia, że pogoda coraz mocniej i częściej wpada w skrajności, czego skutki możemy już odczuć na samych sobie od jakiegoś czasu. a lepiej nie będzie, moj drogi, jeżeli nadal takie krótkowzroczne myślenie będzie dominowało.

norbis
August 31st, 2009, 12:35 PM

Nie ma to jak posługiwanie się stereotypami. Jedna świetlówka zawiera tyle rtęci co 3000 sztuk termometrów! Do tego nie wiem czy słyszałeś o czymś takim jak recykling - świetlówki nie można wyrzucić do śmieci, przysługuje Ci prawo oddania nie działającej w sklepie przy kupowaniu nowej i rtęć która się w niej znajduje zostanie wykorzystana ponownie. Co do barwy światła i szkodliwości dla oczu to tak było z 10 lat temu chyba, obecnie produkowane dają światło bardzo zbliżone do zwykłej żarówki. Nie jestem jakimś wielkim ekologiem, ale do mnie przemawia jeden fakt - mogę zapalić wszystkie żarówki w całym mieszkaniu (mam ich dokładnie 10szt) - a rachunek jaki wygenerują będzie mniejszy niż gdybym palił jedną żarówkę w salonie :)

marcinis
August 31st, 2009, 01:44 PM
Z matematyki jestem dość dobry i umiem liczyć swoje pieniądze.
Nie potrafię Wam wyjaśnić dlaczego jestem przeciwny wprowadzaniu zakazu produkcji tradycyjnych żarówek, nie jestem dobrym politykiem. Ale odczuwam wewnętrzny sprzeciw wobec takich regulacji. Widocznie ten zakaz jest właśnie dla takich jak ja.

shinzen
August 31st, 2009, 02:12 PM
Rozwiązanie jest jedno, kup karton żarówek, starczy Ci na jakiś czas ;)
BTW, są jeszcze żarniki halogenowe, zamknięte w obudowie zwykłej żarówki. Nie są one tak oszczędne jak świetlówki, ale o wiele bardziej oszczędne od zwykłych żarówek.
Barwa światła jest również bardzo naturalna.

G0thm0g
August 31st, 2009, 06:30 PM
Właściwie większość tego, co chciałem powiedzieć padło już z ust innych. A jeśli chodzi o wprowadzenie nakazu, to ja uważam, że jest to potrzebne właśnie dla ludzi nieuświadomionych lub niereformowalnych. Nieuświadomieni będą używali zwykłych żarówek, bo są tańsze w sklepie, nie myśląc, albo nie rozumiejąc tego, że jednorazowy wydatek kilku złotych więcej daje im oszczędność kilkunastu (kilkudziesięciu? - nie wiem dokładnie) później. Niereformowalni z kolei będą sądzili, że wiedzą lepiej i że żółte światełko zwykłej żarówki, które tak bardzo lubią jest ważniejsze od jakiegoś tam środowiska itp. i zwykle cechuje ich też ignorancja jeśli chodzi o inne aspekty ekologii (gwoli jasności - jestem jeszcze w stanie zrozumieć jedną żarówkę o ciepłym świetle jako światło lampki do czytania lub do rozluźniającej kąpieli i tego nie potępiam tak bardzo ;)).

Ogólnie jestem za takimi nakazami, bo to, że kogoś nie obchodzi środowisko, ani skutki jego krótkowzrocznych i nieodpowiedzialnych działań nie oznacza, że wszyscy ludzie, czy całe środowisko ma ponosić ofiary z tego powodu. I jeśli taki nakaz wprowadzono, to znaczy, że rzesze naukowców znających się na rzeczy daną sprawę analizowało i doszło do takich wniosków i trzeba wierzyć w ich mądrość nawet, jeśli sami nie znamy za dobrze tematu.

Mam trochę wątpliwości jeśli chodzi o trwałość świetlówek - sam póki co nie zauważyłem różnicy w ich długości świecenia, a zwykłych żarówek - zdarzały mi się takie, które świecą kilka lat do teraz, a i takie, które świeciły pół roku. Być może w założeniu świecą one dłużej, a ja kupowałem jakieś używane, albo wadliwe, ale naprawdę trudno mi powiedzieć, jak jest naprawdę. Może za mało kontroli w produkcji? (słabe materiały, wykonanie)

A co do recyklingu - nawet nie trzeba kupować kolejnej, aby pozbyć się zużytej świetlówki - już w wielu sklepach wielkopowierzchniowych przy wejściu stoją pojemniki na nie tak, jak na baterie (np. Leroy Merlin), a i można je oddać w specjalnych punktach odbioru odpadów problemowych (i nie mówię o tym, żeby specjalnie jechać w takie miejsce z jedną zużytą świetlówką, ale przecież można je odkładać w jakieś miejsce tak jak np. baterie, leki i urządzenia elektroniczne i po kilku latach, jak uzbiera się stosik to wszystko wywieźć do takiego punktu i jest cacy :))

paweler
August 31st, 2009, 09:09 PM
I jeśli taki nakaz wprowadzono, to znaczy, że rzesze naukowców znających się na rzeczy daną sprawę analizowało i doszło do takich wniosków i trzeba wierzyć w ich mądrość nawet, jeśli sami nie znamy za dobrze tematu.

To jest najzwyklejszy lobbing, z ekologią nie ma to nic wspólnego. Ostatni raz, rzesza naukowców walczyła z freonem. Odtrąbili sukces i sprawa poszła w niepamięć. Teraz okazało się, że bez szkodliwych substancji dziura rośnie jak szalona a ta sama rzesza naukowców skłania się teraz do teorii o wpływie promieniowania kosmicznego na warstwę ozonową. Wielu tych samych naukowców "zabrało się" teraz za misie polarne i żarówki.

A żarówkę kupię sobie na rynku. Będzie żarówkowy przemyt, wydział do walki z żarówkami i żarówkowy Oczko :lol: Taka ekologiczna moda to zawsze gra o sumie stałej. Zaoszczędzisz co2 na żarówce, stracisz co2 na produkcji i recyklingu.

Mogliby je malować na szaro tak, aby pasowały do stawianych nowych słupów, bo tak to mamy żółto-szarą przeplatankę... Chociaż nie jestem pewien, bo nowe słupy metalic ładnie wyglądają, a jak sobie wyobrażę malowane na szaro stare latarnie to widzę takie komunistyczne lampki...
To tylko mała część problemu, są jeszcze żółte barierki i zielone śmietniki. Orientuje się ktoś, czy miasto może wybierać kolory tych elementów, czy przetargi pisane są pod 'konkretne' firmy?

Edit
Hmm... to chyba mamy różne informacje, bo według tych co posiadam to warstwa ozonowa się odtwarza, ale jak to lobbing...

:)
http://www.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/ozone_record.html

G0thm0g
August 31st, 2009, 10:20 PM
^^ Hmm... to chyba mamy różne informacje, bo według tych co posiadam to warstwa ozonowa się odtwarza, ale jak to lobbing...

Jak to od tematu ulicznych latarni w mieście Szczecinie można dojść do rozmów o dziurze ozonowej :D Chciałbym powiedzieć EOT, ale nie wiem jakie jeszcze argumenty mogą tu paść :P

shinzen
September 1st, 2009, 05:08 PM
Ten artykuł wiele wyjaśnia, chociaż większość z tego co jest w nim zawarte już powiedzieliśmy.
Wklejam jednak dla niedowiarków ;)

http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=A95146AF-6316-4397-BC18-08049A92E3A9
UE: od wtorku sklepy nie mogą zamawiać 100-watowych żarówek
PAP
Puls Biznesu, pb.pl,31.08.2009 17:09

We wtorek w całej UE wchodzi w życie nowe rozporządzenie przewidujące stopniowe wycofywanie z rynku tradycyjnych, energochłonnych żarówek oraz halogenowych starego typu. Na pierwszy ogień idą tradycyjne wolframowe żarówki: od 1 września sklepy nie mogą już zamawiać żarówek mlecznych oraz czystych o mocy 100-watów. Mogą jednak wyprzedać posiadane zapasy.

czytaj dalej... (http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=A95146AF-6316-4397-BC18-08049A92E3A9)

fable
September 1st, 2009, 08:32 PM
brawo!

wojtek1414
September 2nd, 2009, 05:37 PM
Aż przykro patrzeć na ludzi tak wypranych z samodzielnego myślenia, że cieszą się z zakazu, którego sami nie rozumieją (cyt. "I jeśli taki nakaz wprowadzono, to znaczy, że rzesze naukowców znających się na rzeczy daną sprawę analizowało i doszło do takich wniosków i trzeba wierzyć w ich mądrość nawet, jeśli sami nie znamy za dobrze tematu"). Obudźcie się, w ten sposób można wam wcisnąć każdy, nawet najbardziej bezsensowny zakaz, czy nakaz! Przecież nikt wam nie każe kupować żarówek tradycyjnych, macie wybór. Wy pozbawiacie tego wyboru innych w imię "dobra wspólnego". Nie znacie z historii ustrojów, które "uszczęśliwiały" ludzi na siłę ("trzeba im nakazać ten rodzaj żarówek, żeby płacili mniejsze rachunki")?
Szkoda słów...

fable
September 2nd, 2009, 05:44 PM
wojtek, wydaje mi się, że UE ma głęboko w dupie nasze rachunki. czytanie ze zrozumieniem u ciebie leży i kwiczy jeśli nie doczytałeś (a czytałeś w ogóle?), że wprowadzenie zakazu jest jednym elementów osiągnięcia celu zmniejszenia emisji CO2 do 2020 roku. mega plus jak dla mnie, ale widzę, że wzorem marcinisa, masz już wyrobione swoje zdanie "nie bo nie" i nie da się ciebie w żaden sposób przekonać, że nie wszyscy na świecie chcą ci zrobić na złość.

xsxxxxx
September 2nd, 2009, 05:48 PM
http://img259.imageshack.us/img259/2585/58885.jpg

No 100 nie mogą,a radzić sobie trzeba.

G0thm0g
September 2nd, 2009, 07:37 PM
^^ Hmm... chyba powinni trochę lepiej sformułować zakaz np. zakaz sprzedaży żarówek powyżej 75W, skoro 75 idą za rok, ale już za późno.

wojtek1414 - daleko mi to myśli socjalistycznej, a powiedziałbym nawet, że jestem dość liberalny. Co do "radości" jaką wyrażam z powodu wprowadzenia tego zakazu, to już to argumentowałem to wyżej i myślałem, że dość dobrze, ale skoro nie, to trudno... Ale powiem coś takiego - czasami lepiej jest pozbawić ludzi wyboru i wprowadzić jakiś nakaz lub zakaz, bo ci odpowiedzialni, dobrzy, mądrzy itp. dokonają tego dobrego (z różnych punktów widzenia) wyboru, ale co z tego skoro inni ze względu na lenistwo, brak doinformowania, czy po prostu głupotę będą nadal mogli niszczyć coś, co inni chcą i próbują naprawić i zrobić lepszym? Masz rację w tym, że nie trzeba się zgadzać ze wszystkimi nakazami i zakazami na nas nakładanymi, ale z tych dobrych (a wierzę, a nawet powiedziałbym, że wiem iż ten zakaz do takich należy) należy się cieszyć, bo to właśnie te twory prawne chronią nas przed anarchią... No chyba że jesteś anarchistą, to wtedy całkowicie rozumiem Twoje słowa, ale mam nadzieję, że tak nie jest.

Rzewuski
September 2nd, 2009, 07:52 PM
Mnie to tylko zastanawia jak to będzie wygalać (po całkowitym wycofaniu tych żarówek) na przykład na osiedlach na klatkach schodowych. Te klosze będą chyba za kratą i na kłódkę.:lol:
Zawsze tak jest że jak nam się czegoś zakazuje lub nakazuje to jesteśmy nie zadowoleni zwłaszcza my Polacy mamy tak już od wieków.:ohno:

G0thm0g
September 2nd, 2009, 08:06 PM
Penie spółdzielnie tak jak wielu Polaków zrobi sobie zapasy, a jak się skończą, to i większości przeciętnych Kowalskich nie będzie ich miało i będą stosowali już świetlówki, więc nie będą musieli kraść... Hmm, sam w to nie wierzę :nuts: No to ja jestem za kratkami na klucz :D

Hyper
September 2nd, 2009, 08:30 PM
Mnie to tylko zastanawia jak to będzie wygalać (po całkowitym wycofaniu tych żarówek) na przykład na osiedlach na klatkach schodowych. Te klosze będą chyba za kratą i na kłódkę.:lol:

U mnie w bloku jak sam sobie nie wkręcę żarówkę, to nikt nie wkręci. Kilka ostatnich wkręcałem sam, teraz wyjeżdżam na podróż poślubną i powiedziałem, że nie wkręcę. W ten sposób od trzech tygodni jest ciemno. Założę się, że jak wrócę, to nadal nie zostanie wymieniona. Co spółdzielnia, to spółdzielnia...

kierownikSZZ
September 2nd, 2009, 09:20 PM
^^ obowiązki sprawdzania ma pewnie sprzątaczka. Widzę dwa wyjścia:
1. Złap ją i powiedz, że jest do wymiany.
2. Tarabań do spółdzielni do działu technicznego i przypomnij o obowiązkach :)

Hyper
September 2nd, 2009, 10:27 PM
Wrócę na koniec września to się tym zajmę. Dzięki za rady, panie Kierowniku! :cheers:

wojtek1414
September 2nd, 2009, 10:48 PM
wojtek, wydaje mi się, że UE ma głęboko w dupie nasze rachunki. czytanie ze zrozumieniem u ciebie leży i kwiczy jeśli nie doczytałeś (a czytałeś w ogóle?), że wprowadzenie zakazu jest jednym elementów osiągnięcia celu zmniejszenia emisji CO2 do 2020 roku. mega plus jak dla mnie, ale widzę, że wzorem marcinisa, masz już wyrobione swoje zdanie "nie bo nie" i nie da się ciebie w żaden sposób przekonać, że nie wszyscy na świecie chcą ci zrobić na złość.

Ja po prostu nie wierzę w to straszenie dwutlenkiem węgla. Nie dlatego, "że nie". Dużo na ten temat myślałem, dużo czytałem, wyciągnąłem własne wnioski. Nie będę tu nikogo do nich przekonywał, ale pytam, dlaczego (skoro uważam globalne ocieplenie spowodowane emisją CO2 za bujdę) zmuszany jestem do działań na rzecz ograniczenia emisji tego gazu. Co najlepsze: zakładając, że rzeczywiście CO2 powoduje ocieplenie, to ograniczenie jego emisji spowodowane zamianą żarówek nie będzie miało żadnego znaczenia. Ba, niektórzy twierdzą, że emisja dwutlenku węgla jest większa przy produkcji i utylizacji żarówek "energooszczędnych" niż przy eksploatacji żarówek tradycyjnych.
Pozwolę sobie wkleić komentarz spod wyżej cytowanego artykułu, pod którym mógłbym się podpisać:
Rtęć to akurat w świetlówkach kompaktowych najmniejszy problem. Cicho o sporej ilości luminoforu. W tanich zapewne jest beryl. Związki berylu wg oficjalnych norm na NDS to najsilniejsze trucizny.

Jeszcze są katody - typowe tlenkowe a wiec bar, stront... Bar podobnie toksyczny jak rtęć. Tyle że być może jest go tam więcej niż rtęci. Na pewno więcej niż 3 - 5mg rtęci jest luminoforu.

Diody LED - tam też znajdziesz ciekawe trucizny: arsen, ind, selen, antymon, gal.... do tego tez luminofory...
Porządne diody LED wydajniejsze do żarówek to niestety wysoka cena - ciepłobiałym acz niestety dwa maksima w widmie (wada - ciepłobiały z trupim zabarwieniem) - 1W - 33lm/W - cena około 28USD za sztukę. Dodam gówniana żarówka 100 W ma wydajność 12lm/W, te lepsze 17lm/W. A tanie diody LED w tych oferpwanych na Alledrogo i hipermarketach szajs-żarówkach LED'owych jest rzędu 11 - 18lm/W

Wrócę do kompaktów. Tzw 'elektronika' celowo ogranicza trwałość tej lampy. Nie chodzi o czas świecenie tylko o uszkadzanie katod podczas zapłonu lampy. 'Elektronika' (nawet w renomowanych jest prymitywna przetwornica zaporowa oparta na generatorze samodławnym) - dopuszcza zimny zapłon lampy niszczący katody. Prymitywny układ nie pozwala na niedopuszczeni do zapłonu zanim katody nie osiągną właściwa temperaturę.
Efekt - ma się świecić non-stop - tylko co to ma wspólnego z oszczędzaniem energii?

Kolejna rzecz migotanie. Niby przetwornica pracuje z duża częstotliwością., Tak ale zasilana jest prostowanym napięciem siec - niezbyt wygładzonym - brak miejsca na drogie kondesatory elektrolityczne o dużej pojemności. Czyli duża częstotliwość pracy modulowana 100Hz (bo prostownik jest pełnookresowy).

Wydajność świetlna - tez mit.... Niestety w praktyce łatwo się można przekonać że te masowo sprzedawane lampy maja niewiele większą sprawność od żarówek dużej mocy.

Trwałość żarówek już ograniczono. Ciekawym ze przepalają się doprowadzenia elektrod a nie sam żarnik...

I jeszcze jedno świetlówka jest droższa od żarówki. Czyli bardziej energochłonna w produkcji . Do tego kosztowna i energochłonna utylizacja. Bilans całość żadnej korzyści jeśli chodzi o ekologię.

Żarówki z dawnych produkcji - ba sam mam w mieszkaniu wyprodukowaną w latach 80-tych. Jest ściemniacz, porządny z dużym dławikiem skutecznie ograniczającym udarowy ad podczas włączania lampy. I co pracuje ona sobie z 20 lat i nie chce się przepalić.

A najgorsze jest to że mamy do czynie z klasycznym systemem totalitarnym. Władza decyduje co masz jeść, jak masz się ubierać, czego masz słuchać itd...

shinzen
September 2nd, 2009, 10:57 PM
Nie rozumiem, jak drobne ograniczenie swobody wyboru może doprowadzić do totalitaryzmu. Nie przesadzajmy, bo jest to trochę paranoidalne. Przecież nikt nie zmusza was do kupowania świetlówek czy LEDów. Są jeszcze żarówki halogenowe, zamknięte w tradycyjnym kloszu.
Ale zaraz pewnie mi napiszesz, że to też truciznę zawiera :no:

wojtek1414
September 2nd, 2009, 11:08 PM
Nie rozumiem, jak drobne ograniczenie swobody wyboru może doprowadzić do totalitaryzmu. Nie przesadzajmy, bo jest to trochę paranoidalne. Przecież nikt nie zmusza was do kupowania świetlówek czy LEDów. Są jeszcze żarówki halogenowe, zamknięte w tradycyjnym kloszu.
Ale zaraz pewnie mi napiszesz, że to też truciznę zawiera :no:

To jeśli czegoś nie rozumiesz - jak sam napisałeś - poczytaj trochę o tym. Zacznij może od "Folwarku zwierzęcego".
A na diagnozowaniu paranoi - z całym szacunkiem - akurat ja się znam lepiej od Ciebie.

shinzen
September 2nd, 2009, 11:10 PM
Znasz się lepiej na paranoi i na oświetleniu, a ja polecam odpoczynek ;)

wojtek1414
September 2nd, 2009, 11:17 PM
Znasz się lepiej na paranoi i na oświetleniu, a ja polecam odpoczynek ;)

A co, zabrakło argumentów merytorycznych?
Ja, w odróżnieniu od wielu osób, głównie dziennikarzy, piszę tylko o tym, o czym mam pojęcie - czy to z racji wykonywanego zawodu, czy z racji zainteresowań. Zarówno choroby psychiczne, jak i oświetlenie elektryczne wchodzą w ten zakres. O rzeczy, o których nie mam pojęcia pytam, albo czytam, co mają do powiedzenia mądrzejsi ode mnie. Ale zdaję sobie sprawę, że w Internecie takie postępowanie jest niepopularne.

fable
September 2nd, 2009, 11:42 PM
Ja po prostu nie wierzę w to straszenie dwutlenkiem węgla. Nie dlatego, "że nie". Dużo na ten temat myślałem, dużo czytałem, wyciągnąłem własne wnioski.
z pewnością najwięcej efektów przyniosło ci myślenie. Ciekaw jestem tylko co takiego czytałeś na temat wpływu emisji dwutlenku węgla na anomalie pogodowe i/lub ocieplenie klimatu.
Nie będę tu nikogo do nich przekonywał, ale pytam, dlaczego (skoro uważam globalne ocieplenie spowodowane emisją CO2 za bujdę) zmuszany jestem do działań na rzecz ograniczenia emisji tego gazu.
moja fryzjerka jest prawosławna, a jednak musi mieć wolne od pracy w święta katolickie, a kiedy przychodzą jej własne, to musi brać urlop. świat pełen jest podobnej niesprawiedliwości. te dwa przypadki różnią się jednak od siebie tym, że ten "nasz" zakaz służy ogólnemu dobru i bynajmniej nie mam na myśli tylko ludzi.
Co najlepsze: zakładając, że rzeczywiście CO2 powoduje ocieplenie, to ograniczenie jego emisji spowodowane zamianą żarówek nie będzie miało żadnego znaczenia. Ba, niektórzy twierdzą, że emisja dwutlenku węgla jest większa przy produkcji i utylizacji żarówek "energooszczędnych" niż przy eksploatacji żarówek tradycyjnych.
ciekaw jestem co to za "niektórzy". nie zajmowałem się wyliczaniem ile CO2 należy zużyć do utylizacji żarówki energooszczędnej w porównaniu z ilością CO2 potrzebnej do zasilenia zwykłej żarówki. ale ci niektórzy pewnie nie wzieli pod uwagę choćby faktu, że żarówki energooszczędne żyją dużo dłużej niż zwykłe, wiec utylizuje się ich o wiele mniej, co zestawiając z ich energooszczędnością daje nam poważne zmniejszenie emisji CO2 w całej Unii Europejskiej, nie sądzisz?

oczywiście nie wystarczy wprowadzić zakazu sprzedaży zwykłych żarówek żeby drastycznie poprawić stan środowiska naturalnego, ale jeśli takich małych kroków jest więcej (np. zakaz wjazdu do centrum Berlina samochodów niespełniających określonych norm emisji spalin), to one razem dają wymierne efekty. tak jak jeden głos oddany w wyborach nic nie znaczy, ale jeśli jest ich dużo, to ich siła rośnie, tak?

wojtek1414
September 3rd, 2009, 12:02 AM
Jak już pisałem: nie będę tu prowadził krucjaty za dwutlenkiem węgla. Być może czas pokaże kto miał rację.
Na nakazy i zakazy służące niesprecyzowanemu "ogólnemu dobru" mam alergię, więc też nie będę kontynuował tematu - jeśli ktoś w takie rzeczy wierzy, to się nie dogadamy, szkoda miejsca na serwerze. Poza tym to się ociera już o politykę.
W jednym masz rację: najwięcej efektów przyniosło mi myślenie - wiem, że to trudny proces i męczący, dlatego coraz mniej popularny w społeczeństwie (nie tylko naszym, polskim), ale naprawdę polecam - spróbuj kiedyś, może Ci się spodoba.

fable
September 3rd, 2009, 07:38 AM
W jednym masz rację: najwięcej efektów przyniosło mi myślenie - wiem, że to trudny proces i męczący, dlatego coraz mniej popularny w społeczeństwie (nie tylko naszym, polskim), ale naprawdę polecam - spróbuj kiedyś, może Ci się spodoba.

a podobno piszesz tylko o tym, o czym coś wiesz...

shinzen
September 3rd, 2009, 10:43 AM
A co, zabrakło argumentów merytorycznych?
Ja, w odróżnieniu od wielu osób, głównie dziennikarzy, piszę tylko o tym, o czym mam pojęcie - czy to z racji wykonywanego zawodu, czy z racji zainteresowań. Zarówno choroby psychiczne, jak i oświetlenie elektryczne wchodzą w ten zakres. O rzeczy, o których nie mam pojęcia pytam, albo czytam, co mają do powiedzenia mądrzejsi ode mnie. Ale zdaję sobie sprawę, że w Internecie takie postępowanie jest niepopularne.

Chcesz argumentów merytorycznych, to podaj najpierw źródła naukowe, mówiące, że recycling i utylizacja świetlówek oraz innych alternatywnych źródeł światła wymaga więcej energii, niż zaoszczędzona energia na żarówkach tradycyjnych.
Wtedy chętnie odpowiem Ci równie merytorycznym postem, a uwagi o tym, że internauci (z domysłem Ci, którzy się z tobą nie zgadzają) nie myślą lub mają z tym problemy, zachowaj dla siebie. Nie jest to ani kulturalne, ani merytoryczne.

wojtek1414
September 3rd, 2009, 08:36 PM
Chcesz argumentów merytorycznych, to podaj najpierw źródła naukowe, mówiące, że recycling i utylizacja świetlówek oraz innych alternatywnych źródeł światła wymaga więcej energii, niż zaoszczędzona energia na żarówkach tradycyjnych.

W sumie chciałem skończyć temat, bo widzę, że się nawzajem nie przekonamy, a szkoda ciągnąć flame'a na forum, jednak nie lubię, gdzy ktoś stosując sofistyczne sztuczki "odwraca kota ogonem".
To nie ja chcę zakazywać używania świetlówek energooszczędnych, żebym dowodził ich szkodliwości dla środowiska. To zwolennicy zakazu sprzedaży (bo nie produkcji - wszystko co w Pile wyprodukują pójdzie na Wschód) żarówek tradycyjnych powinni rozwiewać wszystkie uzasadnione wątpliwości co do takiego przepisu.
A co do "problemów z myśleniem"... No cóż fable sam się podłożył w dyskusji ironizując na ten temat. Jeśli ktoś nabija się z tego, że inna osoba ma własne przemyślenia, to cóż można o tym prześmiewcy sądzić?

Hyper
September 3rd, 2009, 08:52 PM
Wrócę na koniec września to się tym zajmę. Dzięki za rady, panie Kierowniku! :cheers:

Ale numer, moja sprzątaczka chyba czyta SSC, bo dzisiaj wkręcili mi nową żarówkę! :D

dlachowski
September 3rd, 2009, 11:03 PM
to ja też napisze Hyperze. Jedna od frontu i jedna od podwórka plizz!!! bo mam podobnie jak Ty i juz od marca ciemności...

mastah86
September 16th, 2009, 09:42 AM
http://www.spolecznosc.stetinum.pl/images/default/logo_sub.gif

Ścieżka na Arkonkę będzie oświetlona

Zakład Usług Komunalnych ogłosił przetarg na modernizację ścieżki pieszo - rowerowej od kąpieliska Arkonka w stronę centrum, do ul. Wincentego Pola.

Modernizacja dotyczyć ma ścieżki pieszo-rowerowej na terenie zespołu parków: Kasprowicza - Arkoński, od kąpieliska Arkonka do ul. Wincentego Pola. Działania modernizacyjne obejmą prace naprawcze w tym m. in.: ścinanie i karczowanie krzewów na poboczach alejki, demontaż starych krawężników, miejscową rozbiórkę nawierzchni i jej odtworzenie, remont studzienek chłonnych, ułożenie nowych krawężników, wykonanie zjazdów i ścieków terenowych, oraz oznakowania poziomego. Drugi etap prac dotyczyć będzie budowy oświetlenia zewnętrznego na ścieżce.
Przewidywany czas robót to 2 miesiące. Firmę, która wykona modernizację ścieżki poznamy w październiku.

http://www.spolecznosc.stetinum.pl/pl/wiadomosci/niebuszewo_wiadomosci/Sciezka_na_Arkonke_bedzie_oswietlona

Piotr-Stettin
September 21st, 2009, 09:36 PM
http://www.naszemiasto.stetinum.pl/images/default/logo_sub_1.gif

Brama Cmentarza będzie oświetlona

Na Święto Zmarłych Brama Główna Cmentarza Centralnego będzie oświetlona z 80 miejsc. Tyle źródeł światła zostanie zainstalowanych.

http://www.naszemiasto.stetinum.pl/bindata/news/zrodlo/NEWScb45007e3bc6e5fab5e0b9f6edd7344d.jpg

Dwanaście opraw oświetleniowych będzie zawieszonych m.in. na arkadach Bramy, kolejnych 33 będzie ją oświetlać od dołu, zamontowane będą w gruncie. Wnętrze budowli rozjaśni światło pochodzące z sześciu opraw, na elewacji skupione będą cztery projektory. Z mroku wyłaniać się będzie także dach (12 opraw) oraz zieleń znajdująca się w sąsiedztwie Bramy (10 sztuk). Dodatkowo zainstalowane zostaną trzy tzw. wall washer-y tworzące kurtynę świetlną na jej ścianach. Iluminacja będzie miała kolor bursztynowy, ciepłobiałe światło przeznaczone jest jedynie dla zieleni wokół.
– Naszą intencją jest przygotowanie oświetlenia na 1 listopada tego roku, czyli na Święto Zmarłych – mówi Monika Bąk, rzecznika prasowa Zakładu Usług Komunalnych. – Okablowanie pod iluminację jest już gotowe.
Bramę Główną cmentarza o szerokości 77 metrów, zbudowano w latach 1901-1903. Została zniszczona w 1941 roku podczas nalotów alianckich. Pierwotnie wieńczyła ją centralnie umieszczona kopuła z krzyżem. Dziś środkowa część jest przykryta spadzistym dachem. Wraz z niewielkimi zmianami odbudowano ją w latach 60. ubiegłego wieku. W zeszłym roku przeszła gruntowny remont. Renowacja kosztowała 3 mln zł.
(pk)

CTC
September 21st, 2009, 11:24 PM
Już by dali zdjęcie sprzed remontu a nie takie obdrapane... Tak myślałem, że będą się za to zabierać bo od paru dni coś przy niej kombinują.
Będzie oświetlenie dachu, ech czemu nie odbudowano kopuły :(

G0thm0g
September 22nd, 2009, 01:13 PM
No szkoda, że u nas nie remontuje się budynków tak jak we Wrocławiu, czy Krakowie odtwarzając detale, wieżyczki itp...

A kiedy pojawiła się przy bramie ta budka?! Bo jak byłem tam w maju, to jej nie widziałem.

Piotr-Stettin
September 22nd, 2009, 01:57 PM
^^ Budka dla ochrony jest od dawna :).

CTC
September 22nd, 2009, 02:06 PM
Nie widać jej bo jest schowana od tyłu bramy, ale stoi tam od kiedy pamiętam..

G0thm0g
September 22nd, 2009, 03:31 PM
Oj, myślałem, że stoi od frontu i tak się zbulwersowałem :D A jak od tyłu to jeszcze ujdzie ;)

Piotr-Stettin
September 30th, 2009, 06:37 PM
Trwa montaż podświetlenia katedry

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/DW1YQ8AEYD/6.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/DW1YQ8AEYD/7.jpg

projektory wąskostrumieniowe - ciekawe jakiej mocy.
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/1.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/4.jpg

wykorzystali istniejący słup
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/2.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/3.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/5.jpg

stare projektory na Wyszyńskiego (odłączone parę miesięcy temu)
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/6.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/7.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQ7TJ4BCZD/8.jpg

MisiekSzczecin
September 30th, 2009, 08:47 PM
A od Wyszyńskiego tez oświetlenie zainstaluja????

Piotr-Stettin
September 30th, 2009, 08:48 PM
^^ Na pewno :)

fif91pl
September 30th, 2009, 11:07 PM
^^chyba w szczególności od Wyszyńskiego... A to podswietlenie to bedie tez zainstalowane na scianach wyzej??

Piotr-Stettin
September 30th, 2009, 11:16 PM
^^ Chodzi Ci o podświetlenie detalu? Pewnie tak :)

Milczar
October 1st, 2009, 12:36 PM
Widział ktoś jakiś projekt tego podświetlenia? Czy obejmie dach, iglice? Czy uwydatni szczegóły?

Piotr-Stettin
October 1st, 2009, 01:13 PM
^^

http://www.gs24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GS&Date=20081122&Category=SZCZECIN&ArtNo=151769758&Ref=AR&MaxW=580&border=0&title=1
Nie wiemy na ile aktualne. Stary projekt z iglicą typu "kukła"

shinzen
October 1st, 2009, 02:08 PM
Chyba jednak nieaktualny, bo podświetlona jest praktycznie tylko wieża, a ściany też powinny być jakoś ładnie podświetlone.

G0thm0g
October 1st, 2009, 02:20 PM
Przy Palcu Słowiańskim żółte latarnie są malowane na szaro, co wygląda dużo estetyczniej :) Niestety fotem nie mam...

shinzen
October 1st, 2009, 02:27 PM
A przy dworcu na różowo :lol: mam nadzieję, że to tylko podkład. Z drugiej strony, ten kolor jest i tak lepszy niż żółty w podjuchach :(
Zauważyłem też, że n a Batalionów Chłopskich latarnie w najgorszym stanie wymieniono na nowe ocynkowane. Fajnie wyglądają te nówki, ale zupełnie nie pasują te żółtki do nich :(

Cygi
October 1st, 2009, 03:00 PM
http://www.naszemiasto.stetinum.pl/images/default/logo_sub.gifPark Dendrologiczny im. Stefana Kownasa znajdujący się między ul. Słowackiego a ul. Niemierzyńską będzie oświetlony 79 lampami. Dwadzieścia trzy słupy staną w parku przy ul. Obotryckiej.

Zakład Usług Komunalnych szuka firmy, która wykona oświetlenie Parku Dendrologicznego znajdującego się naprzeciwko Parku Kasprowicza, po drugiej stronie ul. Słowackiego. Wykonane zostanie okablowanie długości ponad 2,6 km i zamontowanych 79 słupów oświetleniowych. Obecnie jeden z większym parków w mieście, który do początku lat siedemdziesiątych pełnił funkcje cmentarza (zachowany został układ alejek oraz kaskadowa forma terenu od strony ul. Słowackiego), jest pogrążony w ciemności. Jego nazwa wzięła się od dużej ilości rzadkich gatunków drzew.
Oświetlony zostanie także park w kwartale zamkniętym ulicami: Obotrycka, Oliwkowa i Golisza. Położonych zostanie ponad 700 m kabli oświetleniowych i postawione 23 słupy oświetleniowe. Prace montażowe w obydwu parkach powinny się zakończyć w połowie grudnia tego roku.
(pk)
swoją drogą dodam że nazwa nie wzięła się od dużej ilości różnych gatunków drzew tylko faktycznie był tam założony park dendrologiczny bodajże na wystawę ogrodniczą

shinzen
October 1st, 2009, 04:22 PM
Cywilizacja wkracza i w te rejony :)

pogonfan
October 2nd, 2009, 09:15 AM
To ten park, gdzie leżą takie pokaźne głazy ?Nawet nie wiedziałem, że to jest Park i ma własną nazwę...:nuts: takie zapuszczone było:bash:

Torney
October 2nd, 2009, 10:02 AM
^^ To dawny Nemitzer Friedhof (Cmentarz Niemierzyński) - tam pochowano Roberta Prutza.

http://sedina.pl/modules/coppermine/albums/userpics/10342/03%20-%20Nemitzerfriedhof%2C%20Nemitzerstra%DFe%2016%2C%20Prutzgrabmal.jpg

Piotr-Stettin
October 2nd, 2009, 07:08 PM
Katedra C.D.

Grodzka - 6 projektorów
http://iv.pl/images/1kwt1emoqlekh56maosk.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=1kwt1emoqlekh56maosk.jpg)

wejścia również będą podświetlone (po dwa oczka)
http://iv.pl/images/7tzll1x5ebm43w8bcioe.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=7tzll1x5ebm43w8bcioe.jpg)

http://iv.pl/images/kg052p6d1opsnp7qulaw.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=kg052p6d1opsnp7qulaw.jpg)

http://iv.pl/images/zgxqfjvyjyd0e9fzhhvd.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=zgxqfjvyjyd0e9fzhhvd.jpg)

z tego co zauważyłem nie będzie podświetlenia północnej ściany - uffff

Wyszyńskiego - łącznie 8 projektorów na 3 słupach ( 4/3/1)

http://iv.pl/images/exswqx8ahobcahgn7hw8.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=exswqx8ahobcahgn7hw8.jpg)

http://iv.pl/images/pbx2fy6lzw4fu5iszyq.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=pbx2fy6lzw4fu5iszyq.jpg)

http://iv.pl/images/ck5olt8imh1r0j3n6ce.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=ck5olt8imh1r0j3n6ce.jpg)
Być może ten ostatni skierują na sygnaturkę?

http://iv.pl/images/4jqqvvsr5zajdvzx61v.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=4jqqvvsr5zajdvzx61v.jpg)

Będzie bosko :D

shinzen
October 2nd, 2009, 08:39 PM
Czyli jednak sama wieża, a ja bym chciał podświetlenia całości, nawet brzydkiej części :)

Piotr-Stettin
October 2nd, 2009, 08:42 PM
^^ Tak są skierowane, ale na pewno będą regulowane. Poza tym masz jeszcze podświetlenie zamontowane w ziemi :). W tym 6 projektorów (od strony plebani).

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/DW1YQ8AEYD/7.jpg
te kwadratowe powinny podświetlić całą ścianę, a okrągłe dają wąski strumień.

Inna sprawa, że u nas nie dba się o estetykę...

a przecież nawet słup z oświetleniem może być ozdobą
http://img14.imageshack.us/img14/4571/tnlampy4.jpg

kierownikSZZ
October 3rd, 2009, 04:22 PM
http://sedina.pl/modules/coppermine/albums/ftp/Gryfy/011.JPG

dawno temu podświetlili ten pomnik? Wczoraj pierwszy raz to zauważyłem. Barwy FG

Piotr-Stettin
October 3rd, 2009, 04:25 PM
^^ Na pewno nowość :)

http://iv.pl/images/7g719bayrny0nyeyxijq.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=7g719bayrny0nyeyxijq.jpg)
tutaj nie widać żadnej iluminacji

kierownikSZZ
October 3rd, 2009, 04:26 PM
ha! mam dzisiaj chwilę czasu coś tam skręcę :)

kierownikSZZ
October 3rd, 2009, 11:26 PM
po raz kolejny jako pierwsi na świecie z newsem. Wrzucam filmik iluminacji "Gryfa" przy Urzędzie Miejskim:

UFboXGxUi2M

polecam kliknięcie x2 i jakość HQ

Piotr-Stettin
October 3rd, 2009, 11:32 PM
^^ Bardzo fajny efekt :). W Gazecie dowiemy się o tym już za miesiąc albo dwa :).

shinzen
October 3rd, 2009, 11:53 PM
Świetne :)

Krzychu09
October 4th, 2009, 12:01 AM
Cały wieczór na to czekałem! :D Fantastyczne! A czy sama rzeźba jest odnowiona/odmalowana?

fif91pl
October 4th, 2009, 12:31 AM
^^Przeszła dwa miechy temu renowacje

HAL 9010
October 4th, 2009, 01:03 PM
Tylko muzyka co najmniej dziwaczna szczerze mówiąc.

wm1948
October 4th, 2009, 01:42 PM
Extra sie prezentuje
Mam nadzieje ze ta muzyczka nie gra z głośników gdzieś zainstalowanych w tej rzeźbie;d

Piotr-Stettin
October 4th, 2009, 07:38 PM
Na Wyszyńskiego pojawiły się kolejne oprawy.
http://iv.pl/images/6dzigoho1fj9p7md63lb.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=6dzigoho1fj9p7md63lb.jpg)

Łącznie na słupach zamontowano 22 projektory, a do tego dochodzi jeszcze oświetlenie zamontowane dookoła murów. Ciekawe czy podświetlą małe wieżyczki.

http://iv.pl/images/iyuyi58vrfbqvh5ixloy.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=iyuyi58vrfbqvh5ixloy.jpg)

http://iv.pl/images/fyruv9kfx5r4qjayaj.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=fyruv9kfx5r4qjayaj.jpg)

http://iv.pl/images/r0k4vgs1epcq02e589y.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=r0k4vgs1epcq02e589y.jpg)

http://iv.pl/images/fmbqmhxzqyh7bt2di9vt.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=fmbqmhxzqyh7bt2di9vt.jpg)

http://iv.pl/images/nxgko94rj5vdjr8nujp.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=nxgko94rj5vdjr8nujp.jpg)

dlachowski
October 4th, 2009, 10:10 PM
http://img257.imageshack.us/img257/6760/04102009060.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/1589/04102009061.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/9237/04102009062.jpg

fable
October 5th, 2009, 12:05 AM
^^ mała rzecz, a cieszy :)

kierownikSZZ
October 5th, 2009, 01:07 AM
iluminacja Amfiteatru:

KOviAhDDMos
oczywiście klik x2 i jakość HQ

fable
October 5th, 2009, 08:05 AM
wczoraj wieczorem widziałem pierwszy raz na żywo jak to wygląda. elegancko :)

dlachowski
October 5th, 2009, 01:16 PM
^^ nie przyznawaj sie :P

fable
October 5th, 2009, 01:36 PM
:P no co, na codzień niestety nie mieszkam w Szczecinie.

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 10:58 AM
http://kurier.szczecin.pl/img/kurier01.gif

2009-10-06 10:30:58

Szczecin: kolorowy Gryf

Kolorami nowej marki i oficjalnych barw miasta podświetlany jest pomnik Gryfa, który znajduję się przed szczecińskim magistratem.

Wieczorem i w nocy pomnik oświetlany jest na biało, niebiesko, zielono i czerwono. Kolory płynnie zmieniają się co 15 sekund.

Do iluminacji pomnika zastosowano dwa projektory ze źródłem światła o mocy 250W każdy. Posiadają one specjalne filtry i pozwalają na zmianę dynamiki oraz intensywności efektów świetlnych. Montaż projektorów na słupach oświetlenia ulicznego pozwala na podkreślenie przestrzennego charakteru bryły Gryfa i nie oślepia kierowców.

- Szczecin konsekwentnie łoży na oświetlenie miasta. W 2006 r. na ten cel wydano ok. 12,7 mln zł, w 2007 r. ok. 15, 4 mln, w 2008 r. ok. 15 mln, w 2009 zaplanowano na ten cel ponad 20 mln zł - przypomina Tomasz klek z Biura Promocji i Informacji UM.

Za iluminację szczecińskich przestrzeni i obiektów miasto otrzymuje wyróżnienia. W 2006 r. był to tytuł „Najlepiej oświetlonej gminy i miasta roku 2006” za iluminację pl. Solidarności i pomnika Anioła Wolności. W tym roku, w tym samym konkursie, Szczecinowi przyznano pierwsze miejsce za iluminację Mostu Długiego i Trasy Zamkowej im. Piotra Zaremby. (t)

http://kurier.szczecin.pl/Fotos/15877_big.jpg

http://kurier.szczecin.pl/Fotos/15878_big.jpg

http://kurier.szczecin.pl/Fotos/15879_big.jpg

Cygi
October 6th, 2009, 11:17 AM
^^ jednak czytają SSC :)

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 11:52 AM
^^ Raczej dostali komunikat z UM ;).

kierownikSZZ
October 6th, 2009, 01:24 PM

Kolorami "Floating Garden" podświetlony jest Gryf przed szczecińskim magistratem.

Pomnik świeci wieczorem i w nocy na biało, niebiesko, zielono i czerwono. Kolory zmieniają się co 15 sekund. Do iluminacji pomnika zastosowano dwa projektory ze źródłem światła o mocy 250 W każdy.

Za iluminację Placu Solidarności i pomnika Anioła Wolności w 2006 roku, Szczecin otrzymał tytuł „Najlepiej oświetlonej gminy i miasta". W tym roku, w tym samym konkursie przyznano nam pierwsze miejsce za iluminację Mostu Długiego i Trasy Zamkowej im. Piotra Zaremby.

W tym roku na oświetlenie miasto chce wydać w sumie ponad 20 mln zł.

2009-10-06, 11:45: Anna ARABSKA
http://www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=55467

jest i PRS

no dobra już wszyscy o tym napisali nie ma co przeklejać. Warto dodać, że koszt tego podświetlenia to 80k.

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 07:07 PM
Tymczasem na Sołtysiej pojawiły się kolejne projektory (3)

zaktualizowana mapka
http://iv.pl/images/ncd02z1cqnmuc6dh347c.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=ncd02z1cqnmuc6dh347c.jpg)

Nasze leniwe media czekają chyba na komunikat od proboszcza hehe.

Tomek 2008
October 6th, 2009, 07:17 PM
Tymczasem na Sołtysiej pojawiły się kolejne projektory (3)
Nasze leniwe media czekają chyba na komunikat od proboszcza hehe.Na szczęście mają wrzucone w ulubione SSC :lol:

CTC
October 6th, 2009, 07:30 PM
Wszystkie(prawie) reflektory na wieżę, ciekawe czy dadzą jeszcze jakieś na część z prezbiterium. Mam nadzieję, że światło nie będzie miało barw FG, chociaż efekt mógłby być ciekawy :lol:

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 07:40 PM
^^ na prezbiterium skierują z poziomu mrówki ;).

http://iv.pl/images/fmbqmhxzqyh7bt2di9vt.jpg
jutro policzę wszystkie oprawy, a jest tego naprawdę sporo. Szykuje się bardzo poważna konkurencja dla Zamku Książąt Pomorskich. Będzie grubooo :). Co do kolorów...niebieska/niebiańska ;) wieża? czemu nie...

Milczar
October 6th, 2009, 08:02 PM
może nieco powiele ale co tam ;)

przed wejściem głownym:
http://img128.imageshack.us/img128/787/dsc1734.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/1298/dsc1735.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/2452/dsc1736.jpg

bok, od Wyszyńskiego:
http://img80.imageshack.us/img80/7384/dsc1738g.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/9165/dsc1739.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/7735/dsc1741o.jpg

http://img93.imageshack.us/img93/451/dsc1737.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/8705/dsc1740g.jpg

na łuku:
http://img93.imageshack.us/img93/5646/dsc1742.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/3385/dsc1743c.jpg

i druga strona:
http://img210.imageshack.us/img210/6928/dsc1744.jpg
Od tej strony chyba dopiero będą montowane punktowe przy ścianach bo niewiele na razie ich tam a wzdłuż ściany ogrodzenie z taśmy stało.
za to pojawiły się od tej strony na słupach:
http://img202.imageshack.us/img202/8245/dsc1747l.jpg

i od Wyszyńskiego na słupach:
http://img205.imageshack.us/img205/3875/dsc1751.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/4310/dsc1752.jpg

Ogólnie wygląda to bardzo interesująco i faktycznie efekt może być świetny :) Ilość lampek zaskakuje bardzo pozytywnie.

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 08:08 PM
^^ Dzięki za wsparcie :D

tych w ogóle nie widziałem :nuts:

http://img202.imageshack.us/img202/8245/dsc1747l.jpg

Łącznie 4 sztuki? Wszystkie skierowane na północną ścianę? :ohno: :crazy2: myślałem, że odpuszczą :D.

Milczar
October 6th, 2009, 08:18 PM
Tak, 4 sztuki o ile dobrze pamiętam :)
A wsparcie z duża satysfakcją czynione bo od dawna szlak mnie trafiał jak patrzyłem na panorame Szcz. z TZ i obok pięknie oświetlonych Wałów i Zamku ni cholery nie było widać Katedry :) Nóż się w kieszeni otwierał :) Ale juz niedługo... ;)

CTC
October 6th, 2009, 08:22 PM
Może w ramach oszczędności z tamtej strony nie będą włączane ;)

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 08:24 PM
Mam fotki ze starą "iluminacją"

http://iv.pl/images/f3untpla68wbpjr21l43.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=f3untpla68wbpjr21l43.jpg)

http://iv.pl/images/n4zlhfs3v88ar5rollb.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=n4zlhfs3v88ar5rollb.jpg)

Teraz jak się patrzy z Wyszyńskiego widać tylko jedną wielką czarną dziurę :D

shinzen
October 6th, 2009, 09:15 PM
Ktoś się pokusi o policzenie ile to może prądu żreć? :D

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 09:19 PM
^^ Jeden projektor to pewnie 200-400W x 29 + kilkadziesiąt "oczek" po 100-200W...

G0thm0g
October 6th, 2009, 10:13 PM
A skoro wspomniano tu o Zamku: wiadomo, czy ma być podświetlona ściana od Rycerskiej? Bo zawsze jak jadę wieczorem w stronę centrum przez Most Długi, to trochę mi brakuje iluminacji tej ściany...

Piotr-Stettin
October 6th, 2009, 10:36 PM
^^ Nie tylko tam.... Na północnej ścianie (od strony dziedzińca) w paru miejscach dynda instalacja pod oświetlenie. Zabrakło im na oprawy.

Piotr-Stettin
October 7th, 2009, 06:14 PM
Przenosimy się na Cmentarz Centralny

bez zmian...tylko druty...
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OQO50LBGAA/1.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OQO50LBGAA/2.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OQO50LBGAA/3.jpg

Iluminacja ma być gotowa na Wszystkich Świętych...Może były problemy z wyłonieniem wykonawcy?

CTC
October 7th, 2009, 06:26 PM
^^ przy Bramie cały czas dłubią, ciągle przestawiają takie małe rusztowanie coraz to w inne miejsce, więc to raczej prace związane z iluminacją.

Piotr-Stettin
October 7th, 2009, 06:35 PM
^^ Zauważyłem, że dłubią jeszcze przy cegłach, ale ma to związek z "dopieszczaniem" cegieł, malowali też jakieś duperele. Może widziałeś inne prace :) np. na dachu? Była wzmianka, że dach również będzie podświetlony, a tam nie wchodziłem :D

Co do katedry - dookoła murów jest około 60 opraw.

sanders82
October 7th, 2009, 08:40 PM
^^ przy Bramie cały czas dłubią, ciągle przestawiają takie małe rusztowanie coraz to w inne miejsce, więc to raczej prace związane z iluminacją.

Tzw. rusztowanie warszawskie :D .

pogonfan
October 7th, 2009, 08:46 PM
Mogłaby już nastać jasność... :D

sanders82
October 7th, 2009, 09:18 PM
http://www.gs24.pl/images/logo_gs24.gif
Kolorowy Gryf w Szczecinie. Oświetlenie działało tylko do pierwszego deszczu

mdr

Opisaliśmy entyzjastycznie betonowego gryfa stojącego vis a vis placu Armii Krajowej. Został podświetlony aż czterema kolorami. Zdjęcia zamieściliśmy w dzisiejszym wydaniu papierowym, a film w serwisie internetowym.

Dochodzi godzina 20, na dworze jest już ciemno. Gryf tonie w szarówce. Żadne światło go nie podświetla. Wysiadła instalacja po pierwszym deszczu? Trudno to ustalić, jako że urzędnicy już nie pracują.

http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091007/SZCZECIN/820033215

Piotr-Stettin
October 7th, 2009, 09:21 PM
Może samo się odłączyło....a jak nie to nie ma co panikować, bo na pewno jest gwarancja. Jak coś siadło to GS pierwszy o tym pisze, ale o iluminacji katedry ani słowa ;).

kierownikSZZ
October 7th, 2009, 10:20 PM
dokładnie. Na pierwszy rozruch trzeba brać poprawkę. W sumie te podświetlenia idą w dobrym kierunku, a Gryf był takim bonusem/niespodzianką. Czekam na podświetlenie cmentarza i Katedry. Ciekawe czy będzie biały kolor czy pokuszą się właśnie o np. niebieski jak Piotr wspominał.

Cygi
October 7th, 2009, 10:46 PM
pojechałem wczoraj wieczorem pod gryfa i wygląda to naprawdę przyjemnie, z ponika który dotąd był w zasadzie niezauważalny zrobiono ciekawy punkt przy którym zatrzymuje sie wiele osób wdziałem też kilka osób z lustrzankami może ktoś akurat fotki na SSC robił ;) fajny pomysł tylko żeby nie szło to wszystko na jedno kopyto, Teatr letni, gryf przed urzędem i na inne obiekty można byłoby już coś nowego wymyślić.

Piotr-Stettin
October 7th, 2009, 10:52 PM
Z Marynarzem można pokombinować :D

MisiekSzczecin
October 7th, 2009, 11:00 PM
Już niedługo zacznie sie okres bożonarodzeniowy ciekawe czy nowe iluminacje swietlne sie pojawią.Mogli by wiecej lampek na drzewa walnąc lub wiecej iluminacji na latarnie zakupic.

CTC
October 7th, 2009, 11:14 PM
W sprawie oświetlenia świątecznego to niech się nasi decydenci udadzą do Pobierowa na nauki - jak byłem na Sylwestra to każde drzewo było w lampkach :D

Hyper
October 8th, 2009, 09:10 AM
^^
To były pierwsze podrygi w kwestii iluminacji gminy Rewal. W tym roku, oprócz Pobierowa, podobnie podświetlone będą dwie kolejne miejscowości (prawdopodobnie Rewal i Niechorze, ale pewny nie jestem).
Co do Szczecina to jak dla mnie od tych kilku lat najciekawszym pomysłem były anioły na placach - świetnie to wygląda. Mogłoby ich być jeszcze więcej w tym roku.

EDIT:
Jak już o Pobierowie mowa, na ul. Zgody skończyli już parking (szkoda, że dopiero po sezonie), będzie on płatny. Stoją też bramki wjazdowe, cen nie znam niestety. Wjazd będzie od ul. Sportowej, wyjazd na ul. Zgody. Ogólnie pomysł urzędu gminy jest taki, aby wszystkie miejscowości miały strefę płatnego parkowania. Na przykładzie Pobierowa kiedyś myśleli o odcinku ul. Grunwaldzkiej gdzie się toczy całe życie. Teraz pomysł jest taki, aby WSZYSTKIE miejsca były płatne, dodatkowo my, mieszkańcy, możemy wykupić sobie miejsce przed domem za 500 PLN - to jest koszt miejsca, a raczej kupno i montaż podnoszonego pachołka, takiej blokady, aby nikt nie stanął na tym miejscu.

6182
October 8th, 2009, 10:31 PM
Wczorajszych sztuk 2:

http://www.iv.pl/images/wkvivkzun3q4v3plt457.jpg (http://www.iv.pl/viewer.php?file=wkvivkzun3q4v3plt457.jpg)

http://www.iv.pl/images/fu7ajz84rvkcpxiafws.jpg (http://www.iv.pl/viewer.php?file=fu7ajz84rvkcpxiafws.jpg)

gk77
October 8th, 2009, 10:42 PM
na łuku:
http://img93.imageshack.us/img93/5646/dsc1742.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/3385/dsc1743c.jpg
Mam nadzieję, że zrobią tam absolutny zakaz wjazdu dla samochodów, bo w przeciwnym razie jakoś cienko to widzę...

Piotr-Stettin
October 8th, 2009, 11:00 PM
^^ To jest oprawa najazdowa :) nic im nie będzie.

P.S. Zauważyłem jeszcze jeden projektor przy ul. Grodzkiej. Teraz mamy okrągłe 30 :).

fif91pl
October 9th, 2009, 05:20 PM
^^to duzo?? pytam bo nie wiem:)

shinzen
October 9th, 2009, 10:17 PM
A rachunki za prąd płacić będzie miasto czy katedra? ;)

Piotr-Stettin
October 9th, 2009, 10:23 PM
^^ Miasto. Co do ilości projektorów - Dużooooo...Opadną nam kopary :D.

6182
October 10th, 2009, 01:19 AM
^^ To jest oprawa najazdowa :) nic im nie będzie.

Gorzej jak ktoś zaparkuje i zasłoni:lol: Zobaczycie,masa ludzi będzie tam przyjeżdżać na oględziny podwozia przy dobrym świetle :D

Wo92
October 10th, 2009, 11:57 AM
"Wizja lokalna" wizji placu Solidarności

Muzeum wspaniale będzie wyglądało w nocy. Między blokami, z których zostanie zbudowany plac, znajdować się będą trzycentymetrowe, podświetlone szczeliny tworzące świetlaną nić, fantastycznie komponującą się z podświetleniem przyszłej filharmonii.

To będzie wyglądało nieziemsko :cheers:

mike102
October 10th, 2009, 02:24 PM
To będzie wyglądało nieziemsko :cheers:

http://images43.fotosik.pl/207/0b7cd340320baf16.jpg

mac's wrzucil te wizke w watku o muzeum. Mysle ze z Filharmonia, bedzie to niesamowity efekt. :cheers:

Piotr-Stettin
October 10th, 2009, 02:45 PM
Ciekawe z czego chcą to wykonać? Pewnie LEDy? :)

P.S. Na dole mamy reklamę "Profile i Systemy LED
Profile aluminiowe dla taśm LED, Zasilacze, Paski LED i FLEXLED "

hehe

dlachowski
October 10th, 2009, 06:18 PM
może światłowody, żeby punktowo ledów nie dawać

shinzen
October 10th, 2009, 06:25 PM
Chyba światłowody byłyby tańsze jak na taką powierzchnię. Taka ilość ledów to byłyby ogromne koszta, a tam przecież nie trzeba programować wzorów (ledy dałyby taką możliwość), ma po prostu świecić.

Piotr-Stettin
October 11th, 2009, 07:08 PM
ILUMINACJA BRAMY GŁÓWNEJ CMENTARZA CENTRALNEGO W SZCZECINIE
http://bip.zuk.szczecin.pl/zamowienia/pokaz/275.dhtml

oprawy oświetleniowe zwieszane – 12 sztuk sodowe
oprawy oświetleniowe montowane w gruncie – 33 sztuki LED
projektorów oświetleniowych montowanych na elewacji budynku – 4 sztuki LED
oprawy oświetleniowe montowane we wnęce – 6 sztuk: LED
projektorów podświetlających dach – 12 sztuk HALOGEN
oprawy do podświetlenia zieleni - 10 sztuk LED
wall washer – 3 sztuki LED

Oprawy oświetleniowe powinny być stylowe, co oznacza, że ich charakter ma nawiązywać do charakteru opraw zainstalowanych na terenie cmentarza oraz charakteru obiektu. Oprawy powinny uzyskać akceptację Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
lub nadzoru konserwatorskiego Zamawiającego.

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/1.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/2.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/3.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/4.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/5.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/6.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/7.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/OIT4W0YWBL/8.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/2JYUGWURAL/1.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/2JYUGWURAL/2.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/2JYUGWURAL/3.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/2Q9EN69Y5U/1.jpg

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/2Q9EN69Y5U/2.jpg

CTC
October 11th, 2009, 07:26 PM
Stosowanie sodówek w iluminacji zabytków to chyba nie jest częste rozwiązanie?

shinzen
October 11th, 2009, 07:37 PM
Sodówki mają być we wnętrzu bramy, najlepsze rozwiązanie jak chcesz mieć dużo światła w środku.
Podświetlenie bramy będzie z projektorów i ledów.
Nie ma się czym martwić.

Piotr-Stettin
October 11th, 2009, 07:37 PM
@CTC
To zwykła podwieszana lampa :)

a teraz do ekspertów od LEDów :D czy 1-2W na oprawę, to nie za mało?

shinzen
October 11th, 2009, 08:08 PM
Jeżeli to powerled to nie.

http://www.epiled.pl/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=129&file_id=125&lang=pl&page=shop.getfile&product_id=135

Piotr-Stettin
October 13th, 2009, 01:15 AM
katedra

różne szkieka
http://www.pixelhost.pl/pictures/db4b7d0adef9686ff78e7c57446672fd.jpg (http://www.pixelhost.pl)

http://www.pixelhost.pl/pictures/bb4fde565b283f3aa300e104a6c5c912.jpg (http://www.pixelhost.pl)
co daje taka matowa obwódka?

shinzen
October 13th, 2009, 04:18 PM
Może rozprasza światło po bokach?

dlachowski
October 13th, 2009, 11:53 PM
a to nie tak że "kielich"-oprawa (niech fachowcy wybaczą nazewnictwo) jest węższy (światło bardziej strumieniowe) i to mleczne przysłania np.mocowanie?

shinzen
October 14th, 2009, 12:14 AM
Wtedy zastosowali by mniejszą oprawę, prawdopodobnie jest to coś, dzięki czemu można uzyskać zmierzony przez projektanta efekt świetlny. Ale ja ekspertem nie jestem, więc też czekam na opinie fachowców :)

G0thm0g
October 14th, 2009, 12:45 PM
Też się nie znam, ale przychylam się do opinii Shinzena - zapewne to mleczne szkło wywoła jakiś efekt świetlny, rozproszy promienie. Mi się wydaje, że może wywoła efekt takiego światła "we mgle", ale nie wiem...

Piotr-Stettin
October 14th, 2009, 01:12 PM
Jedno jest pewne... takie oprawy są bardzo drogie
http://www.luxmarket.pl/asortyment/spotline/adjust-met-hal-hqi-70w-i-150w-okragla/1079

pogonfan
October 14th, 2009, 01:18 PM
ja jestem za opcją, że dzięki temu można uzyskać dwa odcienie/strumienie światła, które powodować będą efekt "cieniowania" :P

Piotr-Stettin
October 14th, 2009, 01:21 PM
^^ Pewnie tak :), ale za parę lat i tak większość zmatowieje. Wystarczy trochę pochodzić i będzie tak jak przy 13 Muzach.

shinzen
October 14th, 2009, 03:48 PM
To zależy już od jakości szkła, jeżeli nie zostały kupione oprawy ze szkłem o zwiększonej odporności na zarysowania, to nie ma się co dziwić.

Milczar
October 17th, 2009, 04:29 PM
wyslalem pytanie do katedry kiedy maja zkończyć się prace przy iluminacji, odpowiedź:

'Inwestycja związana jest z realizacja tzw. projektu norweskiego i ma zakończyć się w marcu. katedra może być jednak oświetlona szybciej może na Boże Narodzenie.'

Piotr-Stettin
October 17th, 2009, 05:07 PM
^^ Czyli muszą być opóźnienia związane z sygnaturką...poczekamy :).

kierownikSZZ
October 25th, 2009, 01:05 AM
no niestety gryf nie hula. Nie wiem co się stało.

matip
October 26th, 2009, 03:32 PM
Tak rozkminiam gdzie to wrzucic, w parku przed chemią ZUT-u (na przeciwko budownictwa, wzdluz Piastow) w miejscu gdzie jest basen ppoz powstanie podswietlona fontanna. Podswietlenie bedzie w barwach FG.

PZDR
MatiP

shinzen
October 26th, 2009, 03:38 PM
^^mamy wątek o fontannach :)

o tu:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=335254&page=12

CTC
October 26th, 2009, 03:41 PM
no niestety gryf nie hula. Nie wiem co się stało.

Deszcz go uspokoił :P

shinzen
October 27th, 2009, 11:04 PM
Iluminacja kościoła w Dąbiu.
Sorry za jakość, ale dość daleko byłem, no i statywu brak :/

http://i37.tinypic.com/219wg38.jpg

http://i33.tinypic.com/154yn1h.jpg

Generalnie widać, że się świeci :D

Wo92
October 27th, 2009, 11:12 PM
A już myślałem, że mamy pierwszą miejską choinkę;)

Piotr-Stettin
October 27th, 2009, 11:12 PM
No proszę! Tak po cichu podświetlili?:D czas na katedrę.

shinzen
October 27th, 2009, 11:13 PM
Niee, muszę po prostu zainwestować w statyw :P
Z resztą fotograf ze mnie żaden, więc pewnie statyw by nie pomógł :lol:

Paweł
October 28th, 2009, 12:54 AM
hmmm a ja dzisiaj byłem w okolicy kościoła w Dąbiu... tak sobie patrzę i mówię do znajomej "ale ten Wasz kościół ma fajną iluminacje, że też nigdy tego nie zauważyłem" :nuts: dodam, że przejeżdżam tamtędy kilka razy w tygodniu :lol:
A tutaj się okazuje, że to całkiem świeże żarówki, wygląda naprawdę fajnie :cheers:

G0thm0g
October 28th, 2009, 05:53 PM
Hmm... też nie miałem pojęcia o tym podświetleniu, a jeżdżę tam codziennie (chociaż najczęściej nie o tej porze, w której mógłby być podświetlony). Jak kiedyś przechodziłem, to wydaje mi się, ze widziałem małe wykopki wokół kościoła, ale myślałem, że ma to związek z osuszanie fundamentów, czy innymi pracami renowacyjnymi, które miały być prowadzone, a tu nagle taka miła niespodzianka :)

sanders82
October 29th, 2009, 05:42 PM
http://www.kurier.szczecin.pl/img/kurier01.gif
A miasto płaci...

Od pewnego czasu stojący przed Urzędem Miasta w Szczecinie pomnik Gryfa Pomorskiego jest wieczorami (raczej później niż wcześniej) podświetlony. Kolorowe, zmieniające się światła odbierane są przez wielu szczecinian jako wyjątkowo tandetny pomysł na uatrakcyjnienie centrum miasta.

Zainteresowało mnie, ile kosztowała ta iluminacja i kto ją wykonał oraz czy był przetarg? Wysłałem maila z zapytaniem do biura prasowego magistratu. Odpowiedź przysłał mi Piotr Landowski, tyle tylko, że niekompletną.
Okazuje się, że podświetlenie pomnika o wysokości ok. trzech metrów kosztowało aż 80 tys. złotych!!!! Wykonano je ze środków Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego w Szczecinie przeznaczonych na bieżące oświetlenie miasta. Przetargu nie było, a „dzieło” wykonała firma ENEOS zajmująca się oświetleniem szczecińskich ulic. Użyto do tego elektroluminscencyjnych diod świecących LED (ang. light-emitting diode), które emitują promieniowanie w zakresie światła widzialnego i podczerwieni. Kilkanaście diod, do tego kilkadziesiąt metrów kabla, zasilanie i przekaźniki. I mamy kolorowy efekt! Tyle tylko, że nie za takie pieniądze!!!

Skąd taka astronomiczna cena?! Na Wybrzeżu Rewalskim pod koniec sierpnia firma Philips zaprezentowała oświetlenie latarni morskiej w Niechorzu. Na ziemi ustawiono diody, które zmieniały swoje kolory. Jedynie na tarasie widokowym przeznaczonym dla turystów zamontowano dodatkowe lampy, co podniosło koszt inwestycji. Efekt był wspaniały. Firma Philips, która specjalizuje się w takich pracach, wyliczyła, że całe oświetlenie 63-metrowej budowli pochłonie ok. sto tys. złotych. Zrobiono odpowiedni kosztorys i przedstawiono władzom gminy. W Szczecinie oświetlenie 3-metrowego pomniczka pochłonęło aż 80 tys. zł! Ale przecież Szczecin to Szczecin, a nie jakieś tam Niechorze. W moim mieście urzędnicy mają gest i za podświetlenie trzymetrowego pomniczka wywalili w błoto aż 80 tys. zł! Może radni się zainteresują tym nieco „śmierdzącym”, chociaż jasno oświetlonym, tematem.

* * *

Szczecin to bogate miasto i nie liczy się z pieniędzmi. Bo i po co wybrać taniego wykonawcę, skoro podatnicy i tak zapłacą temu, co tyle sobie zaśpiewał. W Rewalu szanują publiczny grosz i zanim go wydadzą, dwa razy sprawdzają oferty i wybierają najlepszą.

Mirosław KWIATKOWSKI

http://www.kurier.szczecin.pl/Fotos/16471_big.jpg http://www.kurier.szczecin.pl/Fotos/16472_big.jpg
Za oświetlenie tego Gryfa, który nie zawsze jest podświetlany, zapłacono aż 80 tys. zł. Za podświetlenie 63-metrowej latarni morskiej trzeba zapłacić jedynie sto tys. zł.
http://www.kurier.szczecin.pl/Art.aspx?a=29046

Piotr-Stettin
October 29th, 2009, 05:47 PM
Czyli to nie pomyłka, że 80tys? Kogoś naprawdę ostro pogięło. Ile jest tych projektorów? Żeby jeszcze działało, ale nie działa :/.

Ale nie zgodzę się, że to tandetny pomysł. Kogo oni pytali?

BTW podświetlili świeżo wyremontowaną kamienicę na Niepodległości.

CTC
October 29th, 2009, 05:47 PM
W Rewalu szanują publiczny grosz i zanim go wydadzą, dwa razy sprawdzają oferty i wybierają najlepszą.

Hłe hłe hłe. Dobre!

Raine
October 29th, 2009, 07:51 PM
Po prostu artykuł za przeproszeniem z dupy
:ohno:

Krzychu09
October 29th, 2009, 07:54 PM
^^ Jak większość w kurierze :laugh:

kierownikSZZ
October 29th, 2009, 09:15 PM
ekspertem nie jestem, ale...

Ile jest tych projektorów?

z tego co pamiętam 4 . 2 zamontowane na lampie na jednej stronie i dwa dla drugiej strony po przeciwnej stronie ulicy.

Poszukałem w necie informacji na ten temat i tak by ceny wychodziły:
http://img257.imageshack.us/img257/8067/cnnq.jpg (http://img257.imageshack.us/i/cnnq.jpg/)

http://midi.pl/k265-Oswietlenie-architektoniczne.html
http://tipka.si/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=702&osCsid=89fbaa7642535d9b343966aedda3ea3f
http://tipka.si/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=700&osCsid=89fbaa7642535d9b343966aedda3ea3f

znalazłem jeszcze takie oświetlenia. I jak widać ceny są zróżnicowane.

Nasze nie są kwadratowe tylko okrągłe.

Co do Niechorza należy dodać, że oświetlenie latarni morskiej jeśli w ogóle będzie kiedykolwiek podświetlone (a wierze, że znajdą środki)
będzie podświetlone tylko z jednej strony (od morza będą ciemności, bo nie wolno)

no ale poczekajmy na odzew eneosu( co oni tam zamontowali) albo na wypowiedź jakiegoś eksperta.

Piotr-Stettin
October 29th, 2009, 09:24 PM
^^ Czyli są drogie, ale za 80tys mogli podświetlić ciekawszy obiekt, a nie takie maleństwo.

Dąbie

http://iv.pl/images/n65aqwq859r1wyfmuxj.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=n65aqwq859r1wyfmuxj.jpg)

http://iv.pl/images/5ijmln88ra8cx7b57uvf.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=5ijmln88ra8cx7b57uvf.jpg)

http://iv.pl/images/33m8z06vx1cgvhoeyaf.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=33m8z06vx1cgvhoeyaf.jpg)

http://iv.pl/images/jgc4a453ijoo5v4k1tl.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=jgc4a453ijoo5v4k1tl.jpg)

http://iv.pl/images/x5sgipcaf8mrag5tpk5y.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=x5sgipcaf8mrag5tpk5y.jpg)

http://iv.pl/images/g8wy2qdh10w0domc98f.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=g8wy2qdh10w0domc98f.jpg)

Na żywo jest fantastycznie :), a wszystkie projektory są dwa razy mniejsze od tych, które posłużą do podświetlenia katedry.

kierownikSZZ
October 29th, 2009, 09:35 PM
^^ Czyli są drogie, ale za 80tys mogli podświetlić ciekawszy obiekt, a nie takie maleństwo.

no właśnie to jest kwestia do dyskusji, bo wiadomo, że takimi lampami pewnie dałoby radę podświetlić większy obiekt, ale ja jestem bardzo miło zaskoczony, co z resztą prezentowałem " na żywo" od znalezienia tej perełki aż do nagrania :)

co do przetargu i tej niespodzianki jak dla mnie ekstra. Nie było przynajmniej 15 protestów, 3 odwołań, mnóstwo straconego czasu i tyle nerwów ile mamy w wiadomym wątku.

A jeśli chodzi o Dąbie to kolejna miła niespodzianka :cheers:

Budowlaniec
October 30th, 2009, 12:58 AM
[...]

Nie martw się znając wspaniałomysloność naszych urzedników po zamontowaniu takiego oświetlenia stwierdza że Gryf na nie niezasługuje a ponieważ nazwa zoobowiązuje powstanie tam ogromny pomnik Jana Pawła II który wykożysta zainstalowane oświetlenie...

shinzen
October 30th, 2009, 10:23 AM
Floating papież? :D

Cygi
October 30th, 2009, 11:48 AM
podchodzi juz pod Jezusa...

CTC
October 30th, 2009, 08:55 PM
^^ Chrystusa z Rio chcieli postawić pod katedrą, projektory zawsze można przenieść :lol:

Jarek
October 30th, 2009, 11:24 PM
Ach joj, kościół w Dąbiu podświetlony... Trzeba będzie się tam wybrać z aparatem i statywem... Będzie jak znalazł do przewodnika...

MarcinZS
November 11th, 2009, 10:38 AM
Wieczorem wygląda imponująco:) strzał w 10 z tą iluminacją.

Dąbek
November 21st, 2009, 12:40 PM
Iluminacja głównej bramy cmentarnej w Szczecinie

PKP Energetyka S.A. Zakład Pomorski to firma, która wygrała przetarg na wykonanie oświetlenia bramy głównej Cmentarza Centralnego w Szczecinie.

Wkrótce rozpoczną się prace. Całość ma być gotowa do 15 grudnia. Brama będzie oświetlona z 80 miejsc. - Tyle źródeł światła zostanie zainstalowanych - mówi Monika Bąk z Zakładu Usług Komunalnych w Szczecinie. - Iluminacja będzie miała kolor bursztynowy. Okablowanie jest już gotowe. Zostało wykonane wcześniej.

Bramę Główną cmentarza zbudowano w latach 1901-1903. W ubiegłym roku przeszła gruntowny remont. Renowacja kosztowała 3 mln złotych.

http://www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=&cat=1

Piotr-Stettin
November 21st, 2009, 12:47 PM
A jak tam gryf za 80tys? świeci?

Dąbek
November 21st, 2009, 12:53 PM
Gryf w niedziele świecił, ale nie świecił za to Urząd Wojewódzki...jakby ktoś był w okolicach to sprawdźcie, czy to sie zmieniło.

Piotr-Stettin
November 21st, 2009, 12:55 PM
^^ Z Urzędem to chyba zależy od humoru urzędników ;).

G0thm0g
November 21st, 2009, 02:00 PM
Jak widziałem gryfa ok. 2 tygodnie temu i w tym tygodniu - ładnie świecił.

Już powoli miasto zabiera sie za rozwieszanie ozdób świątecznych - jak byłem w poprzednim tygodniu na Błoniach, to nawet lampki na drzewach po prawej stronie "Trzech orłów" się świeciły, ale to chyba była tylko próba.

G0thm0g
November 21st, 2009, 02:01 PM
Jak widziałem gryfa ok. 2 tygodnie temu i w tym tygodniu - ładnie świecił.

Już powoli miasto zabiera się za rozwieszanie ozdób świątecznych - jak byłem w poprzednim tygodniu na Błoniach, to nawet lampki na drzewach po prawej stronie "Trzech orłów" się świeciły, ale to chyba była tylko próba.

CTC
November 21st, 2009, 03:43 PM
PKP Energetyka? Może walną pare niedziałających sodów z odzysku i pyrczące jarzeniówki?

edit: a jak ma się sprawa z iluminacją wieży katedralnej? Dobrze mi się kołacze, że dopiero na święta ma wystartować?

Milczar
November 21st, 2009, 06:56 PM
^^cała katedra może zaświeci przed świętami

Piotr-Stettin
November 21st, 2009, 07:14 PM
Na Struga powiesili już świąteczne ozdoby :) uprzedzam pytanie - jeszcze nie świecą :).

gk77
November 21st, 2009, 07:35 PM
Pół godziny temu przejeżdżałem obok gryfa. Potwierdzam, że świeci :)

Piotr-Stettin
November 23rd, 2009, 02:58 PM

Boże Narodzenie tuż, tuż...

Szczecin przygotowuje się do świąt Bożego Narodzenia. W kilku punktach miasta rozwieszane są świetlne ozdoby.

- Dekoracje rozbłysną 6 grudnia - mówi Marta Kwiecień - Zwierzyńska z Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego.

- Na drzewach zostanie rozwieszonych 520 białych i niebieskich kurtyn świetlnych. Ozdoby świetlne zostaną także umieszczone na 120 słupach lamp ulicznych. Na placach stanie też 6 świecących aniołów.

ZDTiM prowadzi przetarg na zakup dodatkowych ozdób m.in. świetlnych choinek. Wyniki przetargu poznamy za trzy dni. Dekoracje świąteczne ozdabiać będą miasto do końca stycznia.

Wyświetlono 63 razy, ostatnia aktualizacja: Piotr KOŁODZIEJSKI - 2009-11-23 13:51:592009-11-23, 13:28: Magdalena Nieniewska

Będą nowe ozdoby :banana:

shinzen
November 23rd, 2009, 03:39 PM
Fajnie :)

G0thm0g
November 23rd, 2009, 06:10 PM
Zawsze masa osób cieszy się z zakupu nowych lampek - widać, że w każdym pozostało więcej dziecka, niż można by się spodziewać :D

Zawsze zaczynali tak wcześnie ze świeceniem?

damlaz
November 23rd, 2009, 09:31 PM
Zawsze masa osób cieszy się z zakupu nowych lampek - widać, że w każdym pozostało więcej dziecka, niż można by się spodziewać :D

Zawsze zaczynali tak wcześnie ze świeceniem?

a nawet wcześniej, w pierwszy weekend po święcie zmarłych :). A w każdym ejst trochę dziecka, powiedz sam, nie sprawia Ci przyjemności widzieć aniołki, choineczki ozdobione i masę innych dekoracji ?:D

Budowlaniec
November 23rd, 2009, 11:31 PM
no i super czyli znowu Jedności Narodowej i pl. Grunwaldzki będzie cały oswietlony a na sprzymierzonych będzie stał aniołek :P

Wo92
November 23rd, 2009, 11:35 PM
no i super czyli znowu Jedności Narodowej Jana Pawła II i pl. Grunwaldzki będzie cały oswietlony a na sprzymierzonych Szarych Szeregów będzie stał aniołek :P

nie mogłem się powstrzymać ;) :D

fable
November 23rd, 2009, 11:46 PM
widzę, że podobają ci sie nowe nazwy... :>

Wo92
November 23rd, 2009, 11:52 PM
Nie, jestem ich przeciwnikiem, ale teraz właśnie bardziej mi się rzucają w oczy stare nazwy :nuts:

A tak do tematu: dla mnie czas przedświąteczny zaczyna się dopiero jak na Kupcu zawisną świąteczne lampki ;)

CTC
November 24th, 2009, 12:19 AM
Nie ma lewara, pl.Grunwaldzki ,też zmieni nazwę :D
Mam tylko nadzieję, że w tym roku nikt nie ukradnie/zdemoluje aniołków jak bodaj w zeszłym roku..

Budowlaniec
November 24th, 2009, 12:29 AM
widzę, że podobają ci sie nowe nazwy... :>
Taaaa i to baardzo :bash:
Nie ma lewara, pl.Grunwaldzki ,też zmieni nazwę :D
Mam tylko nadzieję, że w tym roku nikt nie ukradnie/zdemoluje aniołków jak bodaj w zeszłym roku..
I jeszcze czego? może niech Rodła zmienią na "Powstańców Warszawskich" :D
to już będzie Szczyt Wszystkiego Nigdy nie pozwolę zmieńić nazwy Grunwladzkiego jak trzeba będzie to przeprowadze jednoosobową pikietę :D

dlachowski
November 24th, 2009, 12:36 AM
nie mogłem się powstrzymać ;) :D

budowlaniec też nie :)

gk77
November 24th, 2009, 03:04 PM
A tak do tematu: dla mnie czas przedświąteczny zaczyna się dopiero jak na Kupcu zawisną świąteczne lampki ;)
Swego czasu wisiały tam przez cały rok :lol:

bzj
November 24th, 2009, 05:27 PM
Nigdy nie pozwolę zmieńić nazwy Grunwladzkiego jak trzeba będzie to przeprowadze jednoosobową pikietę :D

Ja się przyłącze. A i Jedności Narodowej nie pozwolę zmienić (mimo że już jest zmieniona) i nie będę używał nowej nazwy. Módlcie się mieszkańcy Jedności abym nie musiał nigdy wysyłać do was paczki, bo na pewno nie dojdzie ;).

Wo92
November 24th, 2009, 05:44 PM
Widzę, że niepotrzebny OT rozpocząłem ;)

Swego czasu wisiały tam przez cały rok

Owszem wisiały:nuts: Ciekawe czemu się nie świeciły.. :lol: A tak na serio, to dopiero chyba w tym roku ściągnęli je na wiosnę, o ile się nie mylę.

marpa
November 25th, 2009, 02:41 PM
I jeszcze czego? może niech Rodła zmienią na "Powstańców Warszawskich" :D
to już będzie Szczyt Wszystkiego Nigdy nie pozwolę zmieńić nazwy Grunwladzkiego jak trzeba będzie to przeprowadze jednoosobową pikietę :D

Ja się przyłącze. A i Jedności Narodowej nie pozwolę zmienić (mimo że już jest zmieniona) i nie będę używał nowej nazwy. Módlcie się mieszkańcy Jedności abym nie musiał nigdy wysyłać do was paczki, bo na pewno nie dojdzie ;).

Nie będziesz osamotniony, jest nas już trzech :D :D :D

better.man
November 25th, 2009, 05:59 PM
Świąteczne oświetlenie "infekuje" miasto :) Dziś wieszano lampki na drzewach w okolicach pl. Lotników (o ile nikt nie zmienił nazwy tego placu :bash:)

shinzen
November 25th, 2009, 06:54 PM
Postuluję zmianę nazwy na plac upadłych stoczni!

Greif83
November 25th, 2009, 07:49 PM
Mam propozycje, może wystąpimy do Rady Miasta o przywrócenie poprzednich nazw czyli JPII na Jednosci Narodowej a Pl Szarych Szeregów na Pl Sprzymieżonych. Po co było zmieniać te nazwy:bash:
Mimo tych zmian ja i tak posluguje sie starymi i nie zamierzam tego zmieniać

Wiem, wiem to nie ten wątek;-)

MisiekSzczecin
November 26th, 2009, 12:34 AM
W tym roku nowośc swiateczne oswietlenie zawieszono na struga od hangarowej az do łubinowej.W ubiegłych latach był tylko aniołek.Jesli bede miał czas to zrobie zdjecia.ciekawe co w tym roku dokupią.

Piotr-Stettin
November 26th, 2009, 03:44 AM
Jakieś nowe ozdoby rozwieszają na Deptaku Bogusława. Będzie ładnie :).

Tomek 2008
November 26th, 2009, 10:38 AM
Ja czekam aż na Kauflandzie pojawi się wielki dmuchany Mikołaj oświetlany logiem sklepu ;)

Piotr-Stettin
November 26th, 2009, 12:23 PM
^^ Na Heliosach już siedzi ;)

MisiekSzczecin
November 26th, 2009, 12:51 PM
Jakieś nowe ozdoby rozwieszają na Deptaku Bogusława. Będzie ładnie :).

Wczoraj widziałem ładnie bedzie wygladac.Troche szare centrum bedzie ładniejsze.:banana:

MisiekSzczecin
November 26th, 2009, 12:58 PM
Dzis idąc do Carrefoura na zakupy zrobiłem dwie fotki swiatecznej iluminacji na rogu struga łubinowa wiosenna

http://img687.imageshack.us/img687/3008/zdjcie0024.jpg (http://img687.imageshack.us/i/zdjcie0024.jpg/)http://img687.imageshack.us/img687/zdjcie0024.jpg/1/w600.png (http://g.imageshack.us/img687/zdjcie0024.jpg/1/)

http://img8.imageshack.us/img8/752/zdjcie0023q.jpg (http://img8.imageshack.us/i/zdjcie0023q.jpg/)http://img8.imageshack.us/img8/zdjcie0023q.jpg/1/w600.png (http://g.imageshack.us/img8/zdjcie0023q.jpg/1/)

Budowlaniec
November 26th, 2009, 03:14 PM
i własnie rozwieszają na Grunwaldzkim a na Bogusława pojawił się choinka :D
i tak sobie zamarzyłem że wspaniale by było jakby w przyszłosci Jagiellońska, monte Cassino i Rayskiego była zamknięta ładna kostka ulozona a w miejscu "niby ronda" u zbiego wszystkich ulic powstała piękna wysoka i ogromna choinka :)

Hyper
November 26th, 2009, 03:55 PM
a na Bogusława pojawił się choinka :D

Po czym rozpoznałeś, że to płeć męska? Miał dwie okrągłe bombki i jedną w kształcie cygara? :D

Tomek 2008
November 26th, 2009, 04:52 PM
^^ Na Heliosach już siedzi ;)Na budynku Straży Pożarnej (Słoneczne) siedzą dwa :banana:

kierownikSZZ
November 26th, 2009, 09:43 PM
lampki już wiszą na al. JPII

http://img42.imageshack.us/img42/2312/dsc0017ps.jpg (http://img42.imageshack.us/i/dsc0017ps.jpg/)

shinzen
November 28th, 2009, 11:42 AM
http://www.naszemiasto.stetinum.pl/pl/wiadomosci/pomysly_na_szczecin_wiadomosci/Szczecin_zablysnie
Szczecin zabłyśnie

Czas świąteczny rozpoczęty! ZDiTM wywiesza dekoracje świetlne na terenie naszego miasta.

Elementy zdobnicze pojawiają się na głównych ciągach reprezentacyjnych, w centrum miasta. Przewidziano 520 szt. kurtyn świetlnych, które ozdobią drzewa oraz ozdoby umieszczane na słupach, latarniach itd. Jedne z nowszych ozdób świątecznych Szczecina – świetliste anioły zostaną ustawione w tych samych miejscach co ubiegłego roku. Będzie ich sześć, przypomnijmy, że w zeszłym roku niestety jedna z okazałych ozdób została zniszczona przez wandali.

Pewnie niejednemu mieszkańcowi coroczne ozdoby się już opatrzyły. Dobra nowina – ZDiTM ogłosił przetarg, który rozpoczął się 26.11. na nowe ozdoby świąteczne dla Szczecina. Będą to między innymi przestrzenne ozdoby w kształcie choinki, ale reszta dekoracji pozostaje tajemnicą. – Obecnie postępowanie przetargowe jest niejawne, więcej informacji będziemy w stanie udzielić w poniedziałek – mówi Marta Kwiecień-Zwierzyńska, rzecznik prasowy ZDiTM.

Kiedy rozbłysną nowe dekoracje? Planowany termin to 6 grudnia. Zostało więc niewiele czasu, aby przyozdobić miasto, ale efekt jak co roku wprowadzi nas w świąteczna atmosferę. Ozdoby będą cieszyć oko do stycznia 2010 roku.

Wo92
November 28th, 2009, 12:04 PM
Na Kupcu wisi już część lampek, ale póki co tylko niebieskie na dachu i choinka nad wejściem :D

Offspring
November 28th, 2009, 02:03 PM
no i super czyli znowu Jedności Narodowej i pl. Grunwaldzki będzie cały oswietlony a na sprzymierzonych będzie stał aniołek :P

Ja się już przyzwyczaiłem do zmiany nazwy pl. Sprzymierzonych. Bez ceregieli nazywam go placem SS.

Kevin007
November 29th, 2009, 01:49 PM
A mi nie pasuje nowa nazwa i moim osobistym protestem będzie używanie starej ;)

A co do tematu, wczoraj/dziś w godzinach nocnych były zapalone już niebieskie światełka na drzewach na Wyzwolenia przy Galaxy.

Piotr-Stettin
November 29th, 2009, 02:16 PM
^^ Przy Galaxy świecą się od co najmniej tygodnia :D

Kevin007
November 29th, 2009, 03:03 PM
Oj. Chyba tam nie bywałem wieczorową porą :P

kierownikSZZ
November 29th, 2009, 03:14 PM
^^

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=446580&page=101

comandoo1
November 29th, 2009, 05:50 PM
Całkiem ładne lampki świecą już na CH Stara Cegielnia:)

Piotr-Stettin
November 30th, 2009, 02:40 PM

Szczecin przed świętami będzie piękniejszy

Nowe, święcące stożki i choinki oraz podświetlane śniegowe chmurki ozdobią Szczecin jeszcze przed tegorocznym Bożym Narodzeniem.

Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego za ponad 880 tysięcy złotych kupi nowe ozdoby świąteczne. Dziś wyłoniono firmę, która przed świętami ma upiększyć Szczecin. Pod warunkiem, że nie wpłyną protesty. W przyszłym tygodniu z ZDTIM-em umowę podpisze ENEOS.

W ciągu dwóch tygodni ma rozwiesić ozdoby - mówi Irena Starosta z ZDTiM-u. - Nowe ozdoby zostaną postawione na placach i alejach Szczecina oraz rozwieszone na latarniach.

Zamontowanych będzie też 150 świetlnych kurtyn.

Wyświetlono 9 razy, ostatnia aktualizacja: Anna KAFEL-DALECKA - 2009-11-30 13:32:182009-11-30, 13:32: Magdalena Nieniewska

Fajnie, że pojawią się nowe ozdoby, ale 800tys to jednak przesada..czy nie lepiej co najmniej połowę tej kwoty wydać na trwałą iluminację szczecińskich zabytków? :ohno:

better.man
November 30th, 2009, 06:06 PM
Rychło w czas... jak dobrze pójdzie to nam oświetlą szczecin 27 grudnia...:lol:

kierownikSZZ
November 30th, 2009, 07:02 PM
http://img340.imageshack.us/img340/2273/20091130663.jpg (http://img340.imageshack.us/i/20091130663.jpg/)

na Wojska Polskiego lewa strona już ma pierwszy rozruch. Chciałoby się powiedzieć "prawa strona odpowiada" :D

better.man
November 30th, 2009, 10:50 PM
Mierzyn już świeci... na co drugiej latarni mają jakieś ozdoby

Piotr-Stettin
November 30th, 2009, 11:00 PM
Rychło w czas... jak dobrze pójdzie to nam oświetlą szczecin 27 grudnia...:lol:

No właśnie...obudzili się z tym przetargiem :ohno: i jeszcze tyle kasy...

Szymmon
December 1st, 2009, 12:17 AM
Mierzyn już świeci... na co drugiej latarni mają jakieś ozdoby

to akurat mile zaskoczenie dla mnie jako mieszkanca, wczesnie tak nie bylo ;) od razu lepiej sie patrzy :banana:

Piotr-Stettin
December 2nd, 2009, 11:18 PM
Po g.20 włączyli iluminacje katedry, ale tylko niektóre reflektory. Chyba testują/ustawiają je

Hyper
December 2nd, 2009, 11:24 PM
Na Derdowskiego koło siedziby Enei wisi pojedyncze oświetlenie świąteczne (coś jak te na Wojska Polskiego) z kształtem bombki. Niewiele, ale zawsze coś. :)

kierownikSZZ
December 2nd, 2009, 11:26 PM
gmina Dobra też już świeci. W Wołczkowie na tej prostej są braki na niektórych lampach, ale tak to w porządku.

Milczar
December 2nd, 2009, 11:40 PM
Po g.20 włączyli iluminacje katedry, ale tylko niektóre reflektory. Chyba testują/ustawiają je

...a ja miałem nosa biorąc aparat przed wyjsciem z domu ;)
Też mi się zdaje, że to jakieś testy.

http://img23.imageshack.us/img23/497/dsc4657x.jpg

http://img36.imageshack.us/img36/3942/dsc4662l.jpg

http://img190.imageshack.us/img190/1528/dsc4668.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/6193/dsc4667.jpg

prawe skrajne chyba nie teges coś
http://img195.imageshack.us/img195/7632/dsc4676.jpg

i w tej chwili zgasło oświetlenie "ogólne", zostały tylko te z ziemi.
http://img190.imageshack.us/img190/6407/dsc4680.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/1039/dsc4681a.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/3452/dsc4682.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/6483/dsc4687.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/4711/dsc4715f.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/338/dsc4719.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/6382/dsc4723.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/6724/dsc4725w.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/7670/dsc4728.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/6001/dsc4729k.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/2386/dsc4732.jpg

dokończyć prawą strone, wypieprzyć samochody i bedzie ok :)
http://img405.imageshack.us/img405/9243/dsc4734.jpg

a tu nie wiem czy połączenie światła białego z pomarańczowym to dobry pomysł (zdjęcie nie oddaje efektu)
http://img210.imageshack.us/img210/3913/dsc4737h.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/5528/dsc4742t.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/9541/dsc4743f.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/3535/dsc4748.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/8828/dsc4751.jpg

http://img12.imageshack.us/img12/7447/dsc4753.jpg

i po chwili wszystko wróciło do normy
http://img195.imageshack.us/img195/6240/dsc4755.jpg

Ogólnie tył katedry i bok od ulicy wyglądał spoko, tylko nie zdążyłem się przyjrzeć jak to wyglada z oświetleniem ogólnym. Z przodu wydawało mi się to oswietlenie ogólne zbyt jednolite, jak zgasło gra świateł i cieni z boku i tyłu wyglądała bardzo ciekawie.

shinzen
December 3rd, 2009, 12:01 AM
Trochę za żółto, liczyłem, że będzie więcej białego światła :ohno:

Milczar
December 3rd, 2009, 12:12 AM
troche balans bieli glupial i ustawiałem na oko więc może nie jest idealnie tak jak to było widać, ale przeważa znacznie żółte.

Piotr-Stettin
December 3rd, 2009, 12:31 AM
Milczar - dzięki za zdjęcia :)

Jak zwykle SSC szybsze od gazet i radia :D na razie ciężko ocenić efekt, bo nie wszystko jest włączone.

Milczar
December 3rd, 2009, 12:37 AM
spoko ;) nie wiem czy zauważyliście cień wieży na chmurach :) Fajny efekt!

Wo92
December 3rd, 2009, 04:56 PM
Na Krzywoustego mamy chyba nowe światełka ;) Na każdej latarni montowali dziś chmurkę z gwiazdkami. Potem postaram się o jakieś zdjęcia.

Piotr-Stettin
December 3rd, 2009, 10:54 PM
^^ Też to zauważyłem, ale mnie wyprzedziłeś :D, a co było w zeszłym roku?

G0thm0g
December 3rd, 2009, 11:01 PM
Hmm... w zeszłym roku to chyba były takie Gwiazdy Betlejemskie z potrójnym ogonem bodajże (takie, jak są teraz na Struga). A te chmurki z gwiazdkami (nie widziałem ich, ale wnioskuję z opisu :P) nie były w poprzednim roku na Wyszyńskiego? Teraz tam jeszcze nie ma nic wywieszonego i myślałem, że może tam powieszą te nowe ozdoby, na które był dopiero przetarg (w końcu jedna z najważniejszych ulic, a nowości przecież trzeba pokazać ;)).

MisiekSzczecin
December 3rd, 2009, 11:07 PM
Jesli dobrze pamietam w tamtym roku na Krzywoustego wisiały komety które w tym roku wiszą na struga.Dzis już swiecą na struga:banana:.To czekamy na nowe oswietlenie.

Piotr-Stettin
December 3rd, 2009, 11:11 PM
Jakieś chmurki na pewno wisiały na Wyszyńskiego, bo pamiętam je z przystanku :), ale to chyba nowy model :).

MisiekSzczecin
December 3rd, 2009, 11:13 PM
Ciekawe czy te pierwsze oswietlenie jeszcze sie nadaje do użytku chodzi mi choinke białą która wisiała zawsze na Niepodległosci obok Kfc i na placu Zwyciestwa obok banku PEKAO.Oraz wyżej wspomniane gwiazdy betlejemskie i płatki sniegu.

Piotr-Stettin
December 4th, 2009, 02:49 PM
http://www.mmszczecin.pl/images/byplatform/logo.gif

Szczecin: Przepiękna iluminacja amfiteatru (wideo)

http://www.mmszczecin.pl/rep/newsph/30362/66597.3.jpg
Szczecin: Przepiękna iluminacja amfiteatru (wideo) Autor: Fot. Andrzej Szkocki

Ponad czterominutowy film prezentuje przepięknie oświetlony amfiteatr. Taki pokaz będzie najprawdopodobniej można zobaczyć dopiero w przyszłym roku. U nas już dzisiaj!

Pokaz pełnych możliwości iluminacji został zorganizowany dla komisji konkursowej na „Najlepiej oświetlony budynek użyteczności publicznej”, w którym Teatr Letni bierze udział. Obecnie każdego wieczoru możemy podziwiać iluminację, choć nie w jej pełnej odsłonie. Prawdopodobnie jednak już w przyszłym roku, raz w tygodniu będzie prezentowany pełen pokaz z tłem muzycznym. Ma to być muzyka poważna.

- Oświetlenie teatru zostało wykonane w ubiegłym roku - przypomina Monika Bąk z Zakładu Usłub Komunalnych. - Zamontowano je na łuku i dachu. Iluminacja zmienia się co 20 sekund, ale możliwe jest też inne ustawienie częstotliwości. Lampy sterowane są zegarem astronomicznym, tzn. zapalają się po zapadnięciu zmroku i gasną po wschodzie słońca. W sumie zamontowano pięć reflektorów: dwa w dolnej części łuku i trzy nad dachem. Lampy są energooszczędne: pobierają tyle energii, co średniej klasy żelazko. Oprócz iluminacji łuku i dachu amfiteatru zamontowano także nowe oświetlenie na filarach budynku i na zapleczu teatru.

Wykonawcą prac była szczecińska firma Elektro-Bud. Całość inwestycji kosztowała nieco ponad 300 tysięcy złotych. Pieniądze dało miasto.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/su5hD6JZiU4&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/su5hD6JZiU4&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Milczar
December 4th, 2009, 04:56 PM
MM - nie ma to jak zorientować się po prawie roku...

Filip94
December 4th, 2009, 05:12 PM
Dziś zaczęły także świecić ozdoby świąteczne na skrzyżowaniu Struga/ Gryfińska, włączono je ok. 15.50