JloKyM
December 2nd, 2011, 10:56 PM
Вторият банер е страхотен. Нощният също е чудесен, но не и така разтегнат. Можете ли да го направите да изглежда по-нормално. Иначе ще се радвам скоро да има банер на Варна :)
|
View Full Version : Varna Urban Discussions Thread | Градски дискусии JloKyM December 2nd, 2011, 10:56 PM Вторият банер е страхотен. Нощният също е чудесен, но не и така разтегнат. Можете ли да го направите да изглежда по-нормално. Иначе ще се радвам скоро да има банер на Варна :) TERZIev December 2nd, 2011, 11:22 PM Бутат варненската Венера (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=818060) http://dariknews.bg/uploads/news_images/201112/photo_verybig_818060.jpg тея са откачили...не се спряха с тоя паметник... гласувам за банер 2 :) vass December 3rd, 2011, 01:03 AM Вторият банер е страхотен. Нощният също е чудесен, но не и така разтегнат. Можете ли да го направите да изглежда по-нормално. Иначе ще се радвам скоро да има банер на Варна :) +1 Директно го залагай за следващ на България, няма какво да му мислим и гласуваме, после Пловдив, или Бургас!:cheers: TrueBulgarian December 3rd, 2011, 02:46 AM Вторият банер е страхотен. Иначе ще се радвам скоро да има банер на Варна :) Съгласен съм, вторият изглежда много добре :cheers: За нощния: за жалост няма какво да изпъкне или да се покаже, затова българските банери трябва да залагат на природните дадености, за да бъдат приятни. Точно затова софийският с Витоша се хареса толкова много. Сега това предложение с залива също е доста добро :) LuXoR40 December 3rd, 2011, 10:13 AM Да.. определено този втория много прилича на Софийския :) Само че, вместо Витоша е Галата :) LuXoR40 December 3rd, 2011, 10:52 AM Съжалявам, че малко ще променя темата за банерите, но за първи път попаднах на една страхотна снимка: http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/373794_300976929927214_295794140445493_1072452_1750714380_n.jpg Толкова много потенциал има в нашия град... И веднага ми изникват в съзнанието няколко въпроса: 1. Защо този остров е индустриална зона и до кога ще бъде? 2. Защо пристанището е разположено в географския център на града, или по-точно по неговото крайбрежно протежение? 3. Защо Варна се разширява на запад и стига чак до Игнатиево, което е на 20км. от морето, а зони като тази в долния десен ъгъл на снимката са буквално изоставени и никой не се сеща за тях? Строят се бизнес паркове, молове, жилищни комплекси... все далеч от морето, при положение, че най-нормалното нещо е хората да живеят ДО морето! 4. Защо Ню Йорк има толкова подобно географско разположение, а е устроен по коренно различен начин? .. и не само той! 5. И кога най-накрая някои от управниците ще погледнат тази снимка и ще им просветне в главата какво трябва да правят с този град? Ясно ми е, че България няма потенциал и Варна няма да порасне още много повече от това. Максимума е половин милион и това е! И вече сме го стигнали почти. Защо тогава се гъчкаме в една малка зона, отгоре на всичко разположена на километри от морето, а индустриалната е наблъскана на най-хубавото място? Не мога да проумея българското мислене и това е! Mart Sky December 3rd, 2011, 11:00 AM Според мен под "нощният също е чудесен" Локум имаше предвид този, дето го поустнах аз, и определено на него има какво да изпъкне и да се покаже, ама за съжаление наистина не е в размерите за банер за сайта, а и нямам идея откъде да се сдобием с оригинала, тъй като това е единственият вариант, на който съм попадал, снимката не е моя, някой я е качил в www.wikimapia.org ... Иначе самата снимка, която между другото май е и панорамна, е уникална - зима, нощем, час пик, трафик, светлини, хубави цветове... Ако я намерим в оригинал в някой светъл ден, ще уцелим "банерския" джакпот и ще избием рибата с него... :lol: :lol: :lol: Иначе определено дневната панорама отдалече хваща окото и аз също гласувам за нея, ако не успеем да направим банер от нощната с катедралата... :cheers: Mart Sky December 3rd, 2011, 11:17 AM Съжалявам, че малко ще променя темата за банерите, но за първи път попаднах на една страхотна снимка: Ясно ми е, че България няма потенциал и Варна няма да порасне още много повече от това. Максимума е половин милион и това е! И вече сме го стигнали почти. Защо тогава се гъчкаме в една малка зона, отгоре на всичко разположена на километри от морето, а индустриалната е наблъскана на най-хубавото място? Не мога да проумея българското мислене и това е! ============================================================================== Първо - няма как да разбереш какво и как ще се случи в близкото, обозримото и далечното бъдеще, и какви ще са тенденциите... Факт е, че Варна винаги е била притегателен център за хората още от доста древни времена, така че това едва ли ще се промени някога... ;) Второ - малко си противоречиш, ми се струва: хем максимумът е половин милион, хем вече сме го стигнали... искаш да кажеш, че повече хора във Варна никога не ще се заселят... Това няма как да стане... - ако има някакъв максимум за в близкото и средно бъдеще, да речем, то той ще да е нещо от сорта на 800 К - 1 мил. примерно, разбира се никой не казва, че ще се достигне - всичко е тенденции, най-вече и икономика, как ще се развива България оттук насетне, качество и цена на живот, работа и т.н. ... и ако Варна иска да продължи да се развива, разраства и да привлича нови хора, то много сериозно трябва да се помисли за инфраструктурата като цяло и за създаването на всякакви работни места, но то това си важи за всеки развиващ се град, де... :) Иначе за другите неща си прав - островът примерно може да стане едно мини Пудонг-че :lol:, макар че предпочитам да е по-живо и оживено с уличен живот през цялото време, където и да живеят хора, а не само работна офис зона... :cheers: VACHO December 3rd, 2011, 11:44 AM ^^ Как мислите, според вас ще продължи ли да расте Варна в тези тежки времена в момента? Или всичко масово ще побегне в София и чужбина? Mart Sky December 3rd, 2011, 11:52 AM Е, винаги е имало достатъчно хора, които да емигрират от Варна в посока София или чужбина, също както имам доста познати вече софиянци, които се заселиха във Варна... А кризата вече тече трета година, а не виждам градът да е опустял, така че това "масово" емигриране няма как да стане, даже едва ли градът е намалял в тези три години... VACHO December 3rd, 2011, 12:03 PM Е, винаги е имало достатъчно хора, които да емигрират от Варна в посока София или чужбина, също както имам доста познати вече софиянци, които се заселиха във Варна... А кризата вече тече трета година, а не виждам градът да е опустял, така че това "масово" емигриране няма как да стане, даже едва ли градът е намалял в тези три години... Винаги ми е било интересно обаче тия софиянци, като се заселят тук, какво работят? Изобщо с какво привлича Варна хората от вътрешността на страната? Чара на града и морето - разбирам, но с това човек не може да се храни... Mart Sky December 3rd, 2011, 12:18 PM Е, аз не казвам, че са много, но си ги има... Пък и не е като да няма никаква работа във Варна... :lol: И все пак тази централизация на държавата е така леко прекалена, но да не започваме пак добре познатата тема, няма смисъл... :cheers: LuXoR40 December 3rd, 2011, 01:09 PM Ами да Ви кажа честно.. централизацията на държавата е заради това, че в местните общини просто не се работи. Всички тези неща, които съм изредил по-нагоре са въпроси към местната власт. С един добър устройствен план, Варна ще привлече много инвестиции, ще използва всички тези райони, които виждаме на снимката, ще смени статута на зоните и всичко това ще доведе до там, че много хора, няма да предпочетат да отидат да живеят в София, а ще дойдат във Варна. Да, факт е, че правителството е насочило работата си главно към София. Но какво прави Варна, какво прави Пловдив, че да променят това - НИЩО! Един ОУП го чакаме колко години. Толкова ли не се намери някой, който да го направи както трябва. Ако не си помогнем сами, няма какво да чакаме някой да ни помага. Във Варна не се работи, не се мисли мащабно. Да, много по-лесно е града да си остане с 400 хил.души население в близките 20 години, което да го обрече на икономически застой, тъй като явно се вижда, че населението на България си заминава. И така лека полека, тези 400 000 ще започнат да намаляват, защото просто всичко си стои както преди. Разбира се, че има шанс Варна да привлече и пари и хора към себе си, но това ще стане с работа. Както всички виждаме, в общината на никой не му се работи. Кажете ми един мащабен проект в града през последните години, направен с мисъл за бъдещето? Аз не се сещам.. значи идеята е следната - просто никой не мисли за бъдещето, никой не мисли, че града ще стане по-голям. И ето защо той няма да стане по-голям... Просто ми стана тъжно да гледам тази хубава снимка и да си мисля как тази географска локация в други държави щеше да е един красив и уреден, кипящ с живот мегаполис, а тук ще си остане провинциално градче с мижавите в световен мащаб 350-400 хил. души население. Mart Sky December 3rd, 2011, 01:20 PM ^^ За съжаление нямаме толкова голямо население в държавата (поне за момента ;)), за да можем да претендираме най-големите ни градове да са многомилионни... Пък и за в европейски план 400 хил., въобще не са "провинциален" брой население... - просто нашите градове нямат и агломерациите на големите мегаполиси, но за да ги имаме в развит вариант, се иска една инфраструктура на много по-високо ниво от това, което имаме тука за в момента, така че да... :lol: ...иначе за останалото си абсолютно прав... :) pafil December 3rd, 2011, 02:58 PM Относно банера ... Панорамната снимка, на която се виждат Катедралата, БМФ и Община Варна е от сайта на Призма (http://www.prisma.bg/bg/gallery/4/32.html) . Имам някакъв спомен, че ми е стояла на десктопа доста време, и то в доста голям размер, но за съжаление не можах да я открия из архивите си... bulvita December 3rd, 2011, 03:30 PM ето я оразмерена за банер - мисля, че става http://i41.tinypic.com/2gwgzf8.jpg Mart Sky December 3rd, 2011, 04:34 PM ^^ Наистина става, но защо качеството не е така кристално, като на по-малкия й вариант... ясно ми е, че когато една снимка се увеличи с прост зуум, тя се поразмива, но си мислех, че я има в оригиналния си вариант - хем голяма, хем кристална... :cheers: pafil December 3rd, 2011, 05:17 PM ^^ Наистина става, но защо качеството не е така кристално, като на по-малкия й вариант... ясно ми е, че когато една снимка се увеличи с прост зуум, тя се поразмива, но си мислех, че я има в оригиналния си вариант - хем голяма, хем кристална... :cheers: Сигурен съм, че съм я виждал в голям размер ... но не мога да се сетя къде съм я забутал тая пуста снимка :) Може би ако изпратим запитване към призма ...:lol: Mart Sky December 3rd, 2011, 06:08 PM ^^ Ами, действай в такъв случай... :lol: Не, сериозно, ако я изнамерим в оригиналния й размер и в пълната й прелест, ще излезе доста шукаритетен банер, ми се чини... :cheers: LuXoR40 December 3rd, 2011, 06:31 PM За съжаление наистина е много малка. От 600 пиксела ширина, трябва да отиде на 720.. което си е много. Трябва векторизиране, а аз не го мога. Ето все пак и от мен лека обработка в оригинален за банер размер: http://img713.imageshack.us/img713/3066/95415145.jpg Mart Sky December 3rd, 2011, 06:36 PM ^^ Не е зле, ама пък тази ми се струва доста сплескана... - общо взето явно не може да ми се угоди... :lol: LuXoR40 December 3rd, 2011, 07:51 PM Е.. може да се изреже малко от лявата страна, за да не е сплескана. Това не е такъв проблем :) Mart Sky December 3rd, 2011, 07:54 PM Абе, най-добре да помолим тези от Призма да ни дадат оригинала... :nocrook: tanashubav December 5th, 2011, 04:51 PM Защо Варна не расте на юг ли? Защото няма бърза връзка до там. Защо се развива на запад ли? Защото да се строи на запад е най-евтино и бързо. За да имаме развитие на юг към Галата трябва да имаме бърза връзка с този район. Сега такава няма. И в новия ОУП не се предвижда нещо подобно. Доколкото разбрах евентуално преминаване от района на Сточна гара през моста до парка в Аспарухово, като минаването на канала става с подвижен мост. Дали е добра идея не зная, може би да. Колко би струвало също нямам идея. Но със сигурност би съкратило времето за достигане до центъра на хората от Галата, Зеленика, Боровец и т.н. fransiz December 5th, 2011, 06:13 PM Между другото, ако се работи правилно в инфраструктурно отношение и естествено при правилната икономическа политика, която да привлича фирми в града си мисля, че при 7млн. България, то Варна може да стигне до към 700-750к човека максимум. RayOfLight December 5th, 2011, 09:49 PM АМ Хемус - няма да е магистрала:bash: АМ Черно Море - няма развитие, чакаме следващия програмен период СП Шумен-Русе - няма развитие, и тук чакаме следващия програмен период Пристанище - няма развитие Черно море засега се планира като скоростен път, не като магистрала : http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1213666&ref=rss klapa December 5th, 2011, 10:12 PM Черно море засега се планира като скоростен път, не като магистрала : http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1213666&ref=rss Не искам, да чета новина, която се започва така "Околовръстното на София от "Люлин" до "Борис ІІІ" да влезе в ОП "Транспорт...". В крайна сметка за София ще отиде цялата субсидия за пътища от фондовете. Не е честно и правилно. RayOfLight December 5th, 2011, 10:29 PM Не искам, да чета новина, която се започва така "Околовръстното на София от "Люлин" до "Борис ІІІ" да влезе в ОП "Транспорт...". В крайна сметка за София ще отиде цялата субсидия за пътища от фондовете. Не е честно и правилно. Прибързано и нелогично заключение е, че София прибира парите за пътища на цяла България. Строи се там, където е нужно и във формат, който да отговаря на нуждите. TrueBulgarian December 5th, 2011, 10:34 PM Не искам, да чета новина, която се започва така "Околовръстното на София от "Люлин" до "Борис ІІІ" да влезе в ОП "Транспорт...". В крайна сметка за София ще отиде цялата субсидия за пътища от фондовете. Не е честно и правилно. Да, нали? Тракия за софиянци се прави, Струма и Марица също. Никой друг няма да може да използва магистралите, само софиянци! Ех тези лоши софиянци, за всичко са виновни те! :nuts: Не са виновни местните администрации, които един проект не могат да напишат като хората. Нещо повече, те правят всичко възможно да изгонят всеки нормален инвеститор... Бургас е много добър пример за цяла България: с малко работа може да има голям резултат. :) fransiz December 6th, 2011, 03:31 AM Е специално за АМ Черно море, местните власти мисля нямат никакво участие. Capt.Vimes December 6th, 2011, 08:11 AM Да, нали? Тракия за софиянци се прави, Струма и Марица също. Никой друг няма да може да използва магистралите, само софиянци! Ех тези лоши софиянци, за всичко са виновни те! :nuts: Не са виновни местните администрации, които един проект не могат да напишат като хората. Нещо повече, те правят всичко възможно да изгонят всеки нормален инвеститор... Бургас е много добър пример за цяла България: с малко работа може да има голям резултат. :) Конкретната отсечка Люлин-Цар Борис ще се ползва основно от софиянци. Той и Chilio в една от другите теми е написал, че южната дъга на СОП не е транзитна, а градска магистрала и съм напълно съгласен с думите му. И вместо да обясняваш, че няма само софиянци да ползват Тракия и Марица обясни ми коя магистрала ще ползваме варненци, все пак това е варненската секция. mediar December 6th, 2011, 08:21 AM Нито една, тъй като нито една магистрала не се предвижда да стигне до Варна. klapa December 6th, 2011, 09:44 AM Нито една, тъй като нито една магистрала не се предвижда да стигне до Варна. Това е проблема на шопите, мислят си, че само около тях има трафик, без съобразяване, че транзит преминава и през източна България. Никога няма да се начудя, защо няма магистрала Свиленград - Стара Загора - Шумен - Русе. Обществена тайна ли е, че поради данъците и поизравненото законодателство се предпочита маршрут през ЕС? В "северозападналия" район същата работа - едва ли не безсмислена магистрала до Гърция ще се прави (по - малко очакван трафик, по - нисък пририотет би следвало да има), а до втория дунав мост няма път като хората - именно точката през която се очаква да минава голяма част от трафика. Сега, едно е да се пишат, че местните власти нямат капацитета да напишат един проект, но съвсем различно е това което трябва да изгради държавата. АМ не зависят от общините или областите. Тогава израза на ББ http://youtu.be/x2e_FWGjsZ0 се оказва правилен. Не забравяйте, че именно той върна парите за пристанището. VACHO December 9th, 2011, 02:53 PM Така и така нашия варненски форум пак почина, та рекох да задам един забавен въпрос, сори, че няма никаква връзка с преждекоментиращото се в тази тема. :D Вчера пак видях на центъра оня лудия с вестниците, раздираше си гърлото за пореден път и напористо досаждаше на минувачите около Севастопол. Та питанката ми е - как му викат на тоя, или с други думи какво е названието на тази наша ходеща градска забележителност.:lol::lol::lol: BATE JORKO December 9th, 2011, 04:29 PM Шопа :lol:: http://www.blitz.bg/sport/article/54558 Mart Sky December 9th, 2011, 04:39 PM ^^ Чистоглед симпатяга е той... :lol: VACHO December 9th, 2011, 05:10 PM Чух го да вика : "айде деее купете един вестник и аз искам да ям, и аз искам една ракия да си сипя, айде деее" :lol::lol::lol: LuXoR40 December 9th, 2011, 05:26 PM Ние тоя в агитката на Черно море колко сме му се смяли :D Голям образ е Mart Sky December 9th, 2011, 05:29 PM ^^ Хаха, големец е... :D Mart Sky December 9th, 2011, 05:40 PM 09.12.11 Волейболистите отново във Варна най-рано през 2013 г. автор(и): Труд (http://www.trud.bg/Authors.asp?Request=Profile&AuthorId=6534) http://img3.imageshack.us/img3/1773/image11437892bgvolleyba.jpg Варна остава поне две години и половина без националите по волейбол. Догодина тимът ни дори няма да тренира в морската столица, която традиционно бе център на тима в последното десетилетие. С промяната на формата на Световната лига през следващия сезон мачовете са на турнирен принцип. Нашите са в група с Германия, Аржентина и Португалия и приемат съперниците си в София от 29 юни до 1 юли. После са домакини на финалите (4-8 юли), като всички срещи са в зала “Арена Армеец”. “Много сме доволни от условията във Варна, но се налага отборът да тренира и играе в София - каза изпълнителният директор на федерацията Станислав Николов. - Ако през 2013-а се върне старият вариант, пак ще има мачове във Варна.” ========================================================================================== ^^ Хаха, чувстват се като заробени в София... :lol: LuXoR40 December 11th, 2011, 09:28 AM Гласувахте ли за сграда на годината? Има доста приятни предложения от Варна, въпреки че София почти е завзела конкурса :) http://www.buildingoftheyear.bg/category.php?year=2011 LuXoR40 December 11th, 2011, 03:29 PM И отново да възобновим темата за банерите :) http://img72.imageshack.us/img72/4528/baner1o.jpg -------------------------------------------------------------- http://img140.imageshack.us/img140/1993/baner2v.jpg ------------------------------------------------------------- http://img33.imageshack.us/img33/8020/baner3h.jpg VACHO December 11th, 2011, 03:35 PM ^^ Яки са, всеки един от тях става, макар че мене лично малко досадна ми идва тая лодка на първия, някак не й е мястото там, така изглежда.:) JloKyM December 11th, 2011, 03:41 PM Ами всъщност не стават...Първия с тази все едно лепната лодка е и с лошо качество, вторият е поюти същия като банера на Варна, който вече имахме, а от третият не се вижда и разбира аболютно нищо. LuXoR40 December 11th, 2011, 03:42 PM Лошото и при трите е, че са изрязани от снимки. Затова стоят някак неестествено за съжаление. Но все пак като картинки са красиви :) VACHO December 11th, 2011, 07:48 PM Ами всъщност не стават...Първия с тази все едно лепната лодка е и с лошо качество, вторият е поюти същия като банера на Варна, който вече имахме, а от третият не се вижда и разбира аболютно нищо. Да, но Локуме признай, че напоследък на сайта слагат такива кофти банери, че тези тука нищо не са...но все пак това е мое лично мнение.:) Просто за мене някой път слагат наистина ужасни банери. vass December 11th, 2011, 09:05 PM ^^ То никой не е забранил да се слагат, ама тези ужасните си получават съответната оценка. Ако искаме да са оценявани зле, добре.:) Vojvoda December 13th, 2011, 11:45 AM Извинявам се предварително, ако вече е било пускано. Статията "За да стане Варна по-красива" от А.Димитрова е публикувана в сп."Наука и техника за младежта", бр.5 / 1967 г. В края на 1964 г. по всички клонове на Международния съюз на архитектите беше изпратена по една голяма черна папка с надпис: "Международен градоустройствен конкурс - Варна, България". В нея се съдържаха условията на конкурса, наложен от бързото и разностранно развитие на града. След Освобождението Варна наброява около 25 хиляди жители и е втори по големина град в България (след Пловдив). През 1956 г. населението му е около 81 хиляди. От тук темповете на растежа стават много бързи. През 1966 г. градът има близо 180 хиляди жители, а само 13 години по-късно, през 1980 г. се предвижда те да станат 320 хиляди. Крайморското разположение на Варна, пристанището му и построяването на големи химически заводи превърнаха града в индустриален център. Днес там е съсредоточена голяма част от националната ни промишленост. Но преди всичко, Варна е първокласен морски курорт, посещаван от многобройни наши и чуждестранни летовници. През летния сезон в града и курортните комплекси "Дружба" и "Златни пясъци" почиват 100 хиляди чужденци и 60 хиляди българи. За по 2 - 3 дена във Варна идват всяка година 50 хиляди души. За интереса, проявяван към този курорт говори фактът, че през месец август по пътната магистрала София - Варна на всеки 10 секунди минава кола. Във върховите месеци гара Варна посреща и изпраща всеки ден по 40 хиляди души, а аерогарата предлага услугите си дневно на 3500 пътника. Международният анонимен конкурс беше обявен официално през месец октомври 1965 г. Крайният срок за получаване на проектите бе 30 октомври 1966 г. Целта на конкурса е град Варна да получи план, отговарящ на всички прогресивни архитектурно - градоустройствени, комуникационни и естетически изисквания. Планът трябва да бъде изпълним и да се осъществява постепенно. До приключване на крайния срок за предаване се получиха всичко 65 проекта от 20 страни ат Европа, Америка и Азия. След отсяване на по-слабите проекти журито разгледа най-обстойно дванайсетте най-добри. Три от тях бяха признати за равностойни и класирани на първо място. По останалите 9 проекта имаше различни становища и затова тяхното подреждане се извърши според броя на гласовете, подадени за тях. След като анализира всички проекти, журито счете, че нито един от тях не решава изцяло всички проблеми и не може да бъде използван направо за съставяне на окончателния проект. Обаче в посочените три проекта ясно се виждат редица положителни идеи и предложения, които могат да послужат като основа при съставяне на окончателния проект за центъра на Варна. Затова журито реши да отреди на тези три проекта първа премия по 8000 лева всяка. Всички останали проекти заслужават да бъдат откупени, тъй като в някои от тях се предлагат интересни от теоретична гледна точка идеи, които могат да бъдат използвани за бъдещото развитие на града, а други отчитат реалните възможности на Варна и дават конкретни предложения за близка реализация. http://varna.info.bg/future_past_1.jpg Проектът взема под внимание исторически обособилата се структура на Варна. В него личи съвременно разбиране за преустройство на комуникацията, разпределиние на движението и функционалното разполагане на обществените сгради. Паркирането и гарирането е организирано много сполучливо. Ясно се открояват различните обществени ядра: административният център около пл."Девети септември" и катедралата, търговският - около бул."Ленин" и културният - по бул."Г.Димитров", към морето. По този начин правилно се запазва сегашната структура на града. Изработка на колектив от ГДР - Берлин с ръководител инж. арх. Хелмут Щингел. Награден. http://varna.info.bg/future_past_2.jpg Макетът предлага централна композиция от административни и жилищни сгради под формата на морска лилия, която силно доминира над силуета на града. Създава нов, специфичен начин за построяване на жилищните сгради, чиято цел е да запази характера на застрояването, а заедно с това и голяма част от съществуващине жилищни сгради. Проектът е изработен от колектив архитекти от Бостън. http://varna.info.bg/future_past_3.jpg Авторът изхожда от предпоставката, че Варна има благоприятно разположение и условия за развитие като голям промишлен, пристанищен и курортен център от международно значение... Градообразуващият елемент е един нов воден канал, свързващ пряко морето с езерата. Успоредно на него са разположени всички комуникации: летището, железопътната гара, морската гара, автогарата. Напречно на канала преминава главната пътна магистрала, която свързва международния транспорт с вътрешния. Административните и културно - просветните сгради и институти се изграждат над канала и обединяват в един център обществения живот на града. Предлаганата идея има експериментален характер. На снимката вертикално е представен планът, а хоризонтална - макетът на този италиански проект. http://varna.info.bg/future_past_4.jpg Проектът предлага богата композиция от комплекси на обществени сгради, търговска мрежа, зелени площи и свободни пространства с главна посока към морето. Добре е използван релефът на местността, особено в югозападната част на центъра. Интересно са решени пешеходните връзки между отделните части на центъра. В проекта има ясно изразен гръбнак за изграждане на основната структура на центъра. Проектът е изработен от колектив от България - София с ръководител арх. Димитър Ганев. Награден. http://varna.info.bg/future_past_5.jpg Основна концепция на проекта е създаването на силна архитектурна композиция с ярко изразен стремеж са свързване на центъра с морето. Тази концепция е интересна, но при конкретно решаване би предизвикала редица несъобразности, които ще затруднят взаимодействието между отделните части на центъра и по-нататъшното развитие на града. Проектът е на колектив от Чехословакия с ръководител инж. арх. Бихлер Властимил. nnbb December 13th, 2011, 10:49 PM http://img825.imageshack.us/img825/2933/81918651.jpg аз си мисля, че с този имате всички шансове, особено на фона на скуката в последно време пък и има някаква коледна атмосфера в него VACHO December 14th, 2011, 10:50 AM http://img825.imageshack.us/img825/2933/81918651.jpg аз си мисля, че с този имате всички шансове, особено на фона на скуката в последно време пък и има някаква коледна атмосфера в него +1. И аз мисля, че този е най-подходящ.:cheers: TERZIev December 14th, 2011, 11:07 AM Супер е! който види банера веднага ще се сети къде се намира, ако е бил във Варна и преди :) http://img825.imageshack.us/img825/2933/81918651.jpg VACHO December 14th, 2011, 01:06 PM ^^ Ми аре да го нареждаме на опашката в такъв случай.:lol: Mart Sky December 14th, 2011, 06:37 PM Хаха, аз дори се чудя защо се е заформила подобна дискусия с допълнителни банери (нищо против тях, Луксорчо, хич не са лоши, но все пак ;)), като мисля, че се бяхме разбрали кой да е, а именно този по-горе - останах с впечатлението, че всички го смятаме за най-уникален и красив като цяло... Само искам да попитам ННББ, стига да не е тайна :D, откъде е намерил голямата оригинална снимка, та да успее да се получи този перфектен банер, както и аз исках да го видя точно такъв, какъвто си го публикувал горе, всъщност... :lol: :cheers: LuXoR40 December 14th, 2011, 06:46 PM Абсолютно! Аз просто ги постнах, за да ги покажа :) Дори напълно се съгласих и с Локума. То е ясно - те не стават за банер за форума. Просто както казах "да възобновим темата". Но и този банер не става, докато не се намери оригинален размер на снимката. Аз се пробвах да пооправя замазването, което се получава, но ефекта не е много добър. :( Mart Sky December 14th, 2011, 07:05 PM ^^ Как да не става бе, брат... :lol: Не виждаш ли, че ННББ е публикувал банер с точния размер, какъвто се изисква за банери в сайта, а също така няма и никакво размазване на снимката - кристално чиста е - тоест имаме си перфектния банер ! :nocrook: nnbb December 14th, 2011, 08:21 PM Всъщност и тази е с resize и леко шарпната. Оригиналната си нямам идея къде е. MaLyKoLiU December 14th, 2011, 09:37 PM Първото положително нещо на новото старо управление е, че всички лампи (поне в кайсиева) светят... Сложиха и коледна украса за първи път от 3 или 4 години... На лампите около градината в кайсиева беше останала само една камбанка, сега има на всяка лампа звездички и всички лампи от-до светят...:banana: radoslavdj December 15th, 2011, 09:43 AM Варна харчи за автопарка си 4 пъти повече от парламента http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1427180.jpg Сумата, предвидена за ремонт на общинския автопарк във Варна е нереално висока при положение, че парите за това перо в бюджета за миналата година не са изхарчени. Това каза днес по време на сесията на ОбС в града Борислав Гуцанов (БСП). "Заложената в бюджета сума от 780 000 лева е необяснима, каза той. Новият бюджет всъщност предвижда по 4600 лева на автомобил, а като се има предвид какъв е автопаркът на общината, това означава 4 пъти повече пари от предвиденото за ремонт на колите в Народното събрание", обясни Гуцанов. Още преди около месец във Варна станаха известни подробности от обявен конкурс за възлагане на обществена поръчка за ремонт на бщинските автомобили. От параметрите, заложени в нея, стана ясно, че за общо 167 автомобила, от които 79 се използват от общинските предприятия, 60 - от централната администрация, а 28 – от районните кметства, Варна се готви да похарчи четири пъти повече отколкото Народното събрание. За сравнение п арламентът разполага със 120 служебни автомобила, за чиято поддръжка, според последният обявен конкурс за възлагане на обществена поръчка са похарчени 199 хил. лв. Всички тези данни бяха цитирани и днес от левия съветник Борислав Гуцанов. По думите му за ремонт на автопарка сега могат да бъдат използвани парите, неусвоени през предходния мандат на Кирил Йорданов. Според данни от сайта на Агенцията по обществените поръчки, през 2009г. Община Варна е предвидила за автопарка си малко над 1 млн. лв.От тази сума обаче са били похарчени не повече от 25 %, твърди Гуцанов, който до март 2010г. беше председател на ОбС в града. Справка на Община Варна показва, че средният пробег на колите в автопарка й е 225 хил. км. От тях 88 са произведени след 2000 г., а останалите преди това. В гаражите на Община Варна има и ветеран – камион ГАЗ, който неотдавна е навършил 42 г. Веднага, след като през 2007г. спечели третия си мандат, кметът на Варна Кирил Йорданов купи за собствените си нужди служебен мерцедес S-класа. Обявената тогава цена бе около 300 хил. лв. Мерцедесът бе регистриран и с т.нар. "златен номер" с пет единици (В11111В). Справка в КАТ показва, че само неговата цена е между 3 и 5 хил. лв. През 2012г поддръжката само на кметския мерцедес ще струва на данъкоплатците във Варна 90 хил. лв. Другите автомобили в общинския автопарк са от марките "Опел", БМВ, "Форд", "Ауди", "Шевролет", Фолксваген" ВАЗ, УАЗ, ГАЗ, "Фиат", "Ивеко", "Пежо", "Ситроен", "Рено" и "Дачия", "Нисан", "Тойота", "Хюндай", КИА и "Субару". За застраховки "Гражданска отговорност" през тази година Община Варна е платила 25 000 лв., а за "Автокаско" – 12 000 лв. Между двата тура на изборите за местна власт през есента на т.г. стана известно още, че администрацията на Кирил Йорданов е обявила конкурс за възлагане на обществена поръчка на стойност 300 хил.лв. за пощенски услуги. Няколко месеца по-рано, пак след конкурс, е сключен договор за доставка на консумативи за общинските принтери, на стойност около 150 хил. лв. Други 130 хил.лв. са предвидени за канцеларски пособия. Между 370 хил. лв. и 350 хил. лв. варират сумите, които Варна ще харчи за компютри и компютърни принадлежности, за интернет и телефоните на чиновниците. Любопитна е и сумата от 100 хил. лв., с която трябва да бъдат покрити и разходите на администрацията за кафе, захар и др. консумативи. Друг разход, този път на стойност 420 хил. лв. е предвиден за проект със странното название: "Създаване на условия за подобряване на работата в звената по човешки ресурси в Общинска администрация Варна, в това число в образованието и здравеопазването. Изследване на добрите практики. Популяризиране на дейностите на проекта". Крайната сметка показва, че за осигуряване на дейността на администрацията на Кирил Йорданов през предстоящия бюджетен период ще бъдат похарчени около 3 млн. лв. с ДДС. http://www.dnevnik.bg/morski/2011/12/14/1427019_varna_harchi_za_avtoparka_si_4_puti_poveche_ot/ TERZIev December 15th, 2011, 09:46 AM Първото положително нещо на новото старо управление е, че всички лампи (поне в кайсиева) светят... Сложиха и коледна украса за първи път от 3 или 4 години... На лампите около градината в кайсиева беше останала само една камбанка, сега има на всяка лампа звездички и всички лампи от-до светят...:banana: :D Vojvoda December 15th, 2011, 11:52 AM Варненската "Къща дърво" влезе в сборника "1000 x European Architecture" http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1445560.jpg Високотехнологичната "Къщата Дърво" във Варна на арх. Борислав Игнатов стана единствената българска сграда (http://www.bignatov.com/html_pages/Large_Home_Tree.htm), включена в новото, второ издание на престижния сборник "1000 x European Architecture" ("1000 х Европейска архитектура") на издателството - Braun Publishing . Луксозният англоезичен том е голямоформатен, съдържа 1024 страници, 5000 илюстрации и излезе преди броени дни на пазара на цена от 125 евро. Braun Publishing е издателство, специализирано в областта на архитектурата и дизайна. Тазгодишния му сборник "1000 х Европейска архитектура" показва 1000 сгради, проектирани от водещи световни имена и изгряващи нови звезди в архитектурата. Те са построени в последните пет години на територията на Стария континент - от Норд кейп до Средиземно море и от бреговете на Атлантическия окен до Урал. На страниците на престижното издание проектът на арх. Борислав Игнатов е в компанията на последните реализации на звездните архитекти Сантяго Калатрава, Норман Фостър и Заха Задид. Така "Къщата Дърво" край Варна се нарежда до знакови сгради като залата "Зенит" в Сен Етиен, Франция и най-високия небостъргач в Скандинавия – "Turning Torso" в Малмьо, Швеция. Пътят към признанието за "Къщата Дърво", известна и като "Къщата със зимна градина", минава първо през наградата за иновативност за 2010 г. на Съюза на архитектите в България. Следва я конкурсът "Къща на годината 2010" на WAN (www.worldarchitecturenews.com) и Световната организация на архитектите UIA, в който тя е сред 25-те селекционирани сгради. Отзиви за проекта са публикувани в множество български и англоезични периодични издания за архитектура. "Къщата дърво" е собственост на варненския бизнесмен Георги Бонин и се намира в околностите на Варна. Завършена през тази година, "Къщата дърво", се е настанила в скат над борова гора и грабва със сдържана, но завладяваща съвременна визия. Уникалността на проекта на арх. Борислав Игнатов се дължи преди всичко на съвременната устойчива еко концепция, развита с отчитане на особеностите на терена и с респект към природата. Къщата започва да расте на терен, който е напълно компрометиран от човешката дейност – дълги години използван за добив на пясък, ерозирал а накрая наводнен и превърнат в сметище. Първият голям плюс на проекта е, че връща на природата отнетото от човека през годините. Сградата е буквално вградена в съществуващия ерозирал изкоп на бившата пясъчна кариера. Така се запълва липсващото от релефа, което спира ерозията и позволява възстановяването на местната екосистема. Масивни стени от запад и север допълват защитата от лятното пренагряване и зимното преохлаждане. Издигането на къщата се случва наистина по модела на дървото. Корените са дълбоко в земята – това са 6 геотермални сонди на дълбочина от 100 метра, които осигурят топлината за жилищните помещения и зимната градина по един енергоефективен и незамърсяващ начин. Тази градина оформя короната на къщата. "Идеята ми беше да подчиня жилищните функции на природните – обяснява арх. Игнатов. - Зимната градина е основната функционална, естетическа и природосъобразна характеристика на къщата. Тя балансира вътрешния микроклимат през всички сезони с голямата си топлинна маса, освежава въздуха с кислород и аромати на цветя, и е основно място за съзерцание на природата, за срещи и разговори." Стволът и клоните на идеята за дървото се разпознават в пропорционалната геометрия на стоманобетонната конструкция - решена с централно антисеизмично ядро и фасадни носещи рамки без вътрешни колони. Специална асансьорна шахта в ядрото позволява и достъп на хора с нарушена подвижност на всички нива. Диагоналните, вертикалните и хоризонталните елементи по южната и източната фасада чертаят тектониката на сградата, следвайки силовите линии. Материалите на градежа са естествени – към бетона се добавят камък, дърво и много стъкло. Още от пръв поглед къщата изненадва със своя остъклен скатен покрив, обърнат обратно - към вътрешността на сградата. В него е интегриран и слънчев колектор за загряване на битовата вода. Но ефектният покрив не е самоцелно естетско предизвикателство. Той функционира като част от цялостната система за събиране на водите за напояване на градината. В нея се включва и био-активната пречиствателна станция, която събира отпадните води и ги превръща в естествен компост. Съществено значение за намаляване на въглеродния отпечатък на къщата има и изборът на местни фирми и материали. В добавка към това в парка на "Къщата дърво" са запазени всички съществуващи дървета и озеленяването е извършено с натурални устойчиви растителни видове, характерни за местността. Тъй като не са използвани култивирани или вносни растения, местният микроклимат също е запазен. http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1445565.jpg http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1445563.jpg http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1445564.jpg http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/14/1445567_varnenskata_kushta_durvo_vleze_v_sbornika_1000_x/ tanashubav December 15th, 2011, 02:54 PM Хотел и (отчасти) галерия Графит станаха "Сграда на годината" в категория "хотел": http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=824482 LuXoR40 December 15th, 2011, 04:15 PM Аха... Търговски комплекс "Европа" печели в "Мултифункционални комплекси" пред "Варна Тауърс" ...... Страшен конкурс, няма що ;) tanashubav December 15th, 2011, 06:32 PM ^^Това нещо (търговския комплекс) е нещо като стара поликлиника от времето на Бай Тошо. Ама карай де, то с или без тоя "конкурс" нищо не се променя. klapa December 17th, 2011, 01:45 PM Ужас, това (http://news.varna24.bg/313034.html) грозилище ще бъде строено още един път. vass December 17th, 2011, 02:31 PM Няма да седи лошо във Виена. Особено като се поизцапа малко фасадата и 80% няма да разбират кога е строена. :) adaw90 December 17th, 2011, 06:14 PM Виенчани със сигурност ще сложат други парапети, бъдете сигурни. Също гаранция, че ще сложат някакви... характерни орнаменти - няма да си измислят нови както е в нашия случай. Ако качат картинки на бъдещия рендер, моля, дайте да видим (а и бтв не очаквам това копие да седи нейде из центъра) Mart Sky December 18th, 2011, 12:19 PM Ха да видиш ти! :lol: - Това е прекрасна новина, най-вече заради великите ни "архитекти" като Death NoVa (http://www.skyscrapercity.com/member.php?u=238054) примерно или пък най-различните специалисти и разбирачи, употребяващи думички като "кич" и "мутробарок", само и само защото са ги чули отнякъде и са решили да се направят на интересни, и разбира се най-вече за да вкарат колкото се може повече отрицателна енергия във въздуха... :lol: По темата - сградата на живо е много приятна и създава усет за импозантност, много е хубаво това, че е измислена и направена в точно такъв стар стил (все пак е кметство Одесос ;)), материалите също са качествени, а както спомена и някой по-горе - когато белите парапети потъмнеят с времето, ще изглежда още по-добре... :cheers: krasen December 18th, 2011, 12:22 PM На мен също ми харесва сградата, не съм я виждал все още на живо, не ми изглежда като кич. AnonymvsBeaver December 18th, 2011, 06:53 PM Ужас, това (http://news.varna24.bg/313034.html) грозилище ще бъде строено още един път. Това като го построят да ни го покажат! Дотогава можем да го считаме за евтина реклама. bg cosmopolitan December 18th, 2011, 10:03 PM Съжалявам, че още първия ми пост е негативен, но трябва човек да е много наивен, за да повярва на такова евтино ПР съобщение.Сградата е кич, който няма място в центъра на Варна ( да не говорим пък за Виена :D) Това е жалък опит за поръчкова реабилитация на един дискредитиран проект. Death NoVa December 19th, 2011, 03:32 PM Ха да видиш ти! :lol: - Това е прекрасна новина, най-вече заради великите ни "архитекти" като Death NoVa (http://www.skyscrapercity.com/member.php?u=238054) примерно или пък най-различните специалисти и разбирачи, употребяващи думички като "кич" и "мутробарок", само и само защото са ги чули отнякъде и са решили да се направят на интересни, и разбира се най-вече за да вкарат колкото се може повече отрицателна енергия във въздуха... :lol: от хора без вкус критика не приемам! това е сграда без никакви пропорции , ти за златно сечение чувал ли си? това е кич в най-големия му разцвет! Като започна от етажната височина която при еклектичните сгради от 19в и 20в е по голяма , това което наблюдаваме тук е стандартна етажна височина на жилищна сграда ,което сплесква зданието. Подобен тип разположение на балконите няма при неокласиката , обикновено ако присъстват балкони те първо не са наредени като тези на модерните кооперации , а следват строго симетрията , или посредата или един параден балкон на първия етаж , варианти много но всички следват много строго поне няколко оси на симетрия, за да се избегне претрупване. Ритмичността на фактурата на стените , както и големината на прозорците ,които междо другото при сградите от стил неокласика са по скоро високи и по-тесни /тук е на лице обратното/ , е сбъркана и не съответства по никакъв начин на височината на колоните ,чиято цел принципно е да подчертаят някакъв товар.... Не ме карай да направя пълен анализ на сградата за да я закопая тотално в земята. Тази сграда е архитектурен провал , класиката като цяло се стреми да бъде перфектна във всяко едно отношение , това което наблюдаваме тук е хаос . В един хаос и да му туриш две йонийски колони отпред няма да стане по малко грозен. Архитектите на миналото са прекарали години за да осъвършенстват даден стил , да изгладят грешки , прикрият недостатъци. В това здание друго освен недостатъци и грешки няма! Единственото по трагично от самата сграда е може би факта че на някой подобно нещо може по какъвто и да е начин да му хареса. Това говори само колко грешни представи имаш за това какво е изящно и какво е кичозно . Така че за хора с грешни представи за красиво и грозно... мога да кажа единствено и само че ви съжелявам и нищо повече . Death NoVa December 19th, 2011, 03:37 PM а и това че някакви си австрийци харесали сградата ... е и? Какво от това? Това че са австрийци означава ли обезателно че имат вкус ? НЕ! А и за това че съм всявал негативна атмосфера..... ако имаше нещо хубаво което можеше да кажа ,щях да го направя. klapa December 20th, 2011, 10:17 AM Подкрепям мнението на @Death NoVa. Сградата мога с малко думи да я опиша като "чалга" на архитектурата. VACHO December 20th, 2011, 10:55 AM Нашия форум в зимен сън ли изпадна? В другите теми не е писано от седмици, а тук се коментира някаква тъпа новина по още по-тъпа тема, която по-скоро има махленски характер и то със скорост 1 мнение на 2 дни. Ние варненци си заслужихме наградата за най-заспали форумци.:nuts: TERZIev December 20th, 2011, 11:38 AM Нашия форум в зимен сън ли изпадна? В другите теми не е писано от седмици, а тук се коментира някаква тъпа новина по още по-тъпа тема, която по-скоро има махленски характер и то със скорост 1 мнение на 2 дни. Ние варненци си заслужихме наградата за най-заспали форумци.:nuts: Vuzrazhdane Boy :D tanashubav December 20th, 2011, 12:00 PM Нашия форум в зимен сън ли изпадна? В другите теми не е писано от седмици, а тук се коментира някаква тъпа новина по още по-тъпа тема, която по-скоро има махленски характер и то със скорост 1 мнение на 2 дни. Ние варненци си заслужихме наградата за най-заспали форумци.:nuts: Е хайде сега пък. Просто варненци по принцип рядко се интересуват от форуми. И това далеч не е само тук в този сайт ами и в който и друг да влезеш. Явно си имаме някаква специфична психология :lol:. Няма лошо. VACHO December 20th, 2011, 12:37 PM Vuzrazhdane Boy :D Чак сега ли го забеляза :lol: klapa December 20th, 2011, 02:46 PM Тези павета, ако са подредени до края на зимата ще е чудесно. http://img213.imageshack.us/img213/8161/img20111220125129.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/213/img20111220125129.jpg/) fransiz December 20th, 2011, 06:14 PM Е хайде сега пък. Просто варненци по принцип рядко се интересуват от форуми. И това далеч не е само тук в този сайт ами и в който и друг да влезеш. Явно си имаме някаква специфична психология :lol:. Няма лошо. Провинциална някаква... Просто няма какво да се коментира. Всеки ден чета новините във varna24.bg и Darik Varna, но просто няма какво да се коментира, то нищо не се и случва де. Какво да коментираме, как една кола била блъснала 2 спрели в аварийната лента на Хемус? Или че постоянно някой квартал на Варна няма вода? Или че щели да спират видео наблюдението в града. Или че сме на 4-то място в читателската класация на Дарик за най-добър град за живеене - след Бургас, Стара Загора и Габрово. По този повод, това вярно ли е: "Бургас Бургас е най-важният икономически, административен и културен център в Югоизточна България. Тук се намира пристанището с най-голям товарооборот в страната, както и най-голямата химическа и нефтена рафинерия на Балканския полуостров. " http://dariknews.bg/city2011.php?city=3 Специално за пристанището. Пълна трагедия. VACHO December 20th, 2011, 06:41 PM Специално за пристанището. Пълна трагедия. Ми ако сумираме товарооборота от Варна Изток и Варна Запад според мене е вероятно да бием Бургас по този показател, знам ли. klapa December 20th, 2011, 09:08 PM Провинциална някаква... Просто няма какво да се коментира. Всеки ден чета новините във varna24.bg и Darik Varna, но просто няма какво да се коментира, то нищо не се и случва де. Какво да коментираме, как една кола била блъснала 2 спрели в аварийната лента на Хемус? Или че постоянно някой квартал на Варна няма вода? Или че щели да спират видео наблюдението в града. Или че сме на 4-то място в читателската класация на Дарик за най-добър град за живеене - след Бургас, Стара Загора и Габрово. По този повод, това вярно ли е: "Бургас Бургас е най-важният икономически, административен и културен център в Югоизточна България. Тук се намира пристанището с най-голям товарооборот в страната, както и най-голямата химическа и нефтена рафинерия на Балканския полуостров. " http://dariknews.bg/city2011.php?city=3 Специално за пристанището. Пълна трагедия. Ами как ще се случва, когато тук е зима? Също така не се и развива кой знае каква политическа дейност, само едни и същи глупости всеки ден. Това е и разлика със столицата, 70% от новините са политически или свързаните с тях теми и затова има какво да се чете. tanashubav December 20th, 2011, 10:54 PM Провинциална някаква... Просто няма какво да се коментира. Всеки ден чета новините във varna24.bg и Darik Varna, но просто няма какво да се коментира, то нищо не се и случва де. Какво да коментираме, как една кола била блъснала 2 спрели в аварийната лента на Хемус? Или че постоянно някой квартал на Варна няма вода? Или че щели да спират видео наблюдението в града. Или че сме на 4-то място в читателската класация на Дарик за най-добър град за живеене - след Бургас, Стара Загора и Габрово. По този повод, това вярно ли е: "Бургас Бургас е най-важният икономически, административен и културен център в Югоизточна България. Тук се намира пристанището с най-голям товарооборот в страната, както и най-голямата химическа и нефтена рафинерия на Балканския полуостров. " http://dariknews.bg/city2011.php?city=3 Специално за пристанището. Пълна трагедия. Как трагедия?! Относно пристанището: не се безпокой. Бургас е по-голям като товарооборот само заради Росенец където се обслужва Лукойл. Другите терминали са по-малки. Пък за това какво се случва във Варна - добра новина е, че няма новини. Нещо положително?! Варна е с най- хубавата коледна украса у нас. София и Бургас не са с справили толкова добре :). LuXoR40 December 20th, 2011, 11:14 PM Една разходка из града ще покаже, че строежите са се увеличили многократно в сравнение с миналата година по това време. Работи се по големи инфраструктурни проекти като района на "Чаталджа" и новото кръгово след Пикадили Парк. Строи се мост и северно платно на Бул. "Царевец". Работи се още по Галерия Мол, Баумакс, Бизнес център Никулицел и Оркид Гардънс, като последните два са пред завършване, а факта, че отново изникнаха кранове из разни кътчета на града, за мен е добър знак, дори и да става въпрос за малки кооперацийки. Украсата е по-хубава от предни години, тъй като са добавени доста нови светлинки на нови места, но пък за сметка на това, все още не съм забелязал украса около шадраваните до Общината. Като цяло в това отношение бием всички градове в България. Задръстванията са внушителни, както от коли, така и от хора... Моловете се пръскат по шевовете, а за хипермаркетите да не говорим - още едно доказателство, че въпреки още по-задълбочената криза Варна не е намаляла.. напротив! (поне така изглежда де). Естествено дупките стават все повече, въпреки че наскоро имаше ремонти - просто дъждовете в последно време се увеличиха, а варненския асфалт, както знаем, е доста крехък.. Това е според мен обобщението за ситуацията във Варна. Форума е малко позамрял, не защото градът е замрял, а защото ни липсват хора, които със снимки да отразяват какво се случва. Твърдения от сорта, че като е зима, Варна изпада в летаргия, не са на мода от доста години, тъй като половин североизточна България си изкарва хляба тука и събития винаги има ;) fransiz December 21st, 2011, 12:18 AM Колко голям инфраструктурен проект е кръговото до Парк? Мол Галерия какво точно се работи по него, като си е баш замразен. Мол Двете кули направо толкова се пука по шевовете, че Рода щели да напускат. За улиците не виждам, нито някой да кърпи и ремонтира, нито нищо. Напротив от ден на ден си става по-зле. Да не говорим, че почва зимата и е ясно какви дупки ще се отворят след това. krasen December 21st, 2011, 01:06 AM Преди няколко дни посетих кулите, а в Рода нямаше нито един клиент. После поразпитах малко и ми казаха, че щели да го затварят този магазин, а Галерия-та изобщо нямало изгледи да отвори в близко бъдеще. Но пък, поне не можете да се оплачете от липса на млади хора. Има си динамика и живец в този град. klapa December 21st, 2011, 09:07 AM @LuXoR40: Къде са тея големи инфраструктурни обекти? Разбирам да се прави мост към езерото, пристанището или да са почнали новия терминал, ама едно мини кръгово което ако е, като на девня само ще пречи. По галерията пък кога се е работело? Никулицел е почти готов, от както се отказаха да бързат за 6 декември, стана ясно, че ще го приключат догодина. Тъкмо към пролетта вече ще са свършили копаенето по ген. Колев и Царевец ще бъде отворен. Задръствания от хора не съм видял, кината празни, моловете пълни, ама хората ходят без покупки, явно само се топлят и губят време там. Хипермаркетите са пълни през четири часа, останалите часове са празни като паркингите им. tanashubav December 21st, 2011, 11:06 AM Някак си е нормално през работно време в магазините да няма много хора. Лошото би било ако е обратно. Рода са си скапана верига и според мен много скоро ще залезят не само във Варна ами и в цялата страна. Истина е, че имаме много повече молове отколкото града може да поддържа, но естествения подбор на икономиката постепенно разчиства нещата. Пфое вече знаем, че се запътва към друга функция, тауърс според мен също ще го последва. Остават МОЛ Варна и Гранд мол които са си достатъчни според мен. Липсата на големи проекти в инфраструктурата се дължи на калпава местна и държавна политика. Пристанище не се строи, защото това правителство тотално е отеб@ло този тип инфраструктура по непонятни за мен причини. BTW klapa, пробвай в понеделник да си купиш билет за някой филм в четвъртък да видиш колко са празни кината :lol:! LuXoR40 December 21st, 2011, 11:36 AM Адски глупави изказвания по-горе!!! През цялото време правя сравнение с миналата година! И на фона, че във Варна 2-3 години не се правеше нищо, едно измислено и нелепо кръгово, пускане на нов булевард и разширяване на главна улица за мен са си големи проекти. Варна Тауърс не е МОЛ! Във Варна има два мола - Гранда и Варна, и те са пълни дори и през делничните дни. Това, че хората нямат пари, че не се строи пристанището.. обърнете се към онези, за които сте гласували ;) TERZIev December 21st, 2011, 11:53 AM Тези павета, ако са подредени до края на зимата ще е чудесно. http://img213.imageshack.us/img213/8161/img20111220125129.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/213/img20111220125129.jpg/) .....чудя се дали да отида да си зема едно павенце да си затисна киселото зеле да не изплува..... fransiz December 21st, 2011, 12:16 PM Адски глупави изказвания по-горе!!! През цялото време правя сравнение с миналата година! И на фона, че във Варна 2-3 години не се правеше нищо, едно измислено и нелепо кръгово, пускане на нов булевард и разширяване на главна улица за мен са си големи проекти. Варна Тауърс не е МОЛ! Във Варна има два мола - Гранда и Варна, и те са пълни дори и през делничните дни. Това, че хората нямат пари, че не се строи пристанището.. обърнете се към онези, за които сте гласували ;) Я кажи нещо за безработицата? Примерно, кажи името на поне 1 голяма нова фирма, която е отворила офис или завод или нещо подобно във Варна през последните 2 години? tanashubav December 21st, 2011, 12:42 PM Е айде сега Луксор. Тауърса си е МОЛ и още как. Друг е въпроса, че е празен. А за пристанището и кой към кого следва да се обърне ми звучи малко назидателно. Който и за когото да е гласувал има право да иска и да знае, защо някой неща в града не се случват. LuXoR40 December 21st, 2011, 12:45 PM Ама май не разбираш, че това не е проблем специално за Варна, а проблем за цяла България. В това отношение големите градове са най-малко засегнати. Всички освен София вървят назад... и то с много големи темпове. Но пак казвам - говорим за уникално некадърно управление на ДЪРЖАВАТА! И все пак това е друга тема! Аз исках да кажа само, че просто няма във форума хора, които както преди да отразяват всичко, което се случва в града, вече няма. Затова той е замрял. Не мога да се съглася, че съвсем нищо не се случва във Варна. То ако това е така, другите градове не знам какво трябва да кажат. tanashubav December 21st, 2011, 12:51 PM Е, това че няма хора, които да правят редовни фоторепортажи от града си е напълно вярно, като изключим Медиар може би. За това имам вина, ако може така да го определя и аз разбира се. Макар, че не виждам особен смисъл да ходя да щракам някакви кооперации, както се прави във форумите на други градове, но това си е моето мнение. fransiz December 21st, 2011, 01:20 PM Работата е там, че ние трябва да се мерим със София, защото ако не предлагаме такива възможности, каквито има в София за развитие то е ясно какво ще стане... Новата пречиствателна на Златните – най-рано през 2015 г. Новата пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци" би могла да заработи през 2015 г. Това е оптимистичният срок според инж. Веселин Русев, директор на ВиК-Варна. В интервю за Дарик Варна Русев разкри, че договорът за първия етап от проекта - проектирането, ще бъде подписан днес в София. За целта в столицата е зам.-кметът на Варна Димитър Николов. Проектирането ще даде три възможности за работа на съоръжението, като експерти ще изберат най-добрия. „Тъй като пречиствателната станция ще работи на пълни обороти само 3 месеца в годината, проектът е много трудно икономически защитим. Но няма друг начин", коментира шефът на местното ВиК. Новата пречиствателна станция ще е с капацитет 72 200 еквивалент жители и включва районите от местност „Ален мак" до „Златни пясъци". Изграждането е по проект на стойност 48 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда", припомни Русев. До няколко месеца ще започне реализацията на проекта за дълбоководно заустване. Така ще бъде решен временно проблемът с отпадните води в „Златни пясъци". „Проектът е пред разрешително за строеж, всички административни пречки пред него са отстранени и през март е възможно да започне реализацията. Ако има воля за действие и кооперативност, Община Варна е в състояние да излъчи главен изпълнител до март", заяви още Русев. По думите му работата ще може да започне веднага, като това няма да се отрази на туристическия сезон в курорта. Тръбата е извън активната курортна зона, а другата част е подземна, което ще позволи да се работи и през летните месеци. Тя ще отвежда отпадните води на една морска миля (около 1800 метра) навътре в морето. „Сезонът може да бъде обезпечен с чиста вода. Това е мой личен ангажимент и приоритет", изтъкна шефът на ВиК-Варна. Той припомни, че миналата година водното дружество отдели 500 000 лева за възстановяване на старото дълбоководно заустване, което отвежда мръсните води на курорта на километър навътре в морето. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=827454 LuXoR40 December 21st, 2011, 04:28 PM Е, това че няма хора, които да правят редовни фоторепортажи от града си е напълно вярно, като изключим Медиар може би. За това имам вина, ако може така да го определя и аз разбира се. Макар, че не виждам особен смисъл да ходя да щракам някакви кооперации, както се прави във форумите на други градове, но това си е моето мнение. Според мен главната причина е, че просто си бяхме свикнали във Варна да ври и кипи. Да се строят молове, бизнес паркове, да изникват нон стоп нови проекти и т.н. Изведнъж когато всичко се построи и заради кризата новите проекти спряха, всички решиха, че градът едва ли не загина! Еми не е така - в момента Бургас и Стара Загора примерно долу горе се движат по пътя на Варна, само че с 4-5 години закъснение. Това не значи, че във Варна всичко умря, а другите процъфтяват. Просто свикнахме тук да обръщаме внимание само на големите проекти. Като те липсват в момента, ние сме си виновни, че "не виждаме" по-малките ;) Ето това исках да ви кажа. Като хване всеки от нас при следващата разходка фотоапарата ще открие доста строящи се неща. Снимка на Галерия Мол във форума не съм виждал, а той отвън вече е готов. Орхид Гардънса се променя всеки ден заради новите парапети, орнаменти и т.н., ама снимки пак няма ... и така нататък и така нататък :) ПС: Дано никой не си е помислил, че искам да се карам с някого или съм лошо настроен, казвам нещата така както аз ги виждам. Затова е форума все пак. bench_mark December 21st, 2011, 06:31 PM Всички освен София вървят назад... и то с много големи темпове. Но пак казвам - говорим за уникално некадърно управление на ДЪРЖАВАТА! И все пак това е друга тема! Аз исках да кажа само, че просто няма във форума хора, които както преди да отразяват всичко, което се случва в града, вече няма. Затова той е замрял. Не мога да се съглася, че съвсем нищо не се случва във Варна. То ако това е така, другите градове не знам какво трябва да кажат. София върви също доста зле. Няма адекватни инфраструктурни проекти, просто само с една линия на метрото (което е единствения сериозен проект в града) не може да се каже, че се прави нещо, най-малкото защото първите три линии на метрото е трябвало да се завършат преди 30 години. В ние още се опитваме да построим частично първите две. Опитват се от 20 години да направят едно околовръстно и в момента са завършили 15-20%. Няма адекватен градски транспорт, особено трамваен - нужни са 10-тина нови трамвайни линии (защото само те могат да поемат пътникопотока), планирани от доста години, но не се прави нищо, като всички 20 стари се нуждаят от пълна рехабилитация. Напълно изоставен е проектът за минаване към нормално междурелсие. Останалият транспорт пък направо няма какво да се коментира - препълнени вмирисани автобуси и тролейбуси, с които 7-8 километра се минават за 30-40 минути!! Предвидени са 5-6 нови булеварда около центъра, но от както дойде Б.Б на власт, нищо не се прави (Каблешков, пробива до Пирогов и го гарата и т.н.). Кръстовища на две нива - нужни са само 6-7 в цяла София, планират ги вече от 10 години. Супер скъпи и недостъпни жилища, въпреки че доста хора се нуждаят от нови или по-големи жилища и т.н. Да не говорим за липса на каквито и да било сериозни инвестиции в частния сектор, които кметството би могло да привлича - в София никога не е било по-трудно човек да си намери работа. От 6-7 месеца насам няма почти никакви обяви за работа. Т.е. във Варна е не по-зле от София, даже може би е обратното, понеже за по-нормален живот не са нужни толкова крупни инвестиции в транспорта и за опазване на чистотата на въздуха (а през зимата това е супер голям проблем в София, заради това, че не целия град е топлофициран - май в момента по-малко от 75%). VACHO December 21st, 2011, 07:18 PM ^^ Ми голям град, големи проблеми. Но позволи ми да те поправя - не е било планирано и трите линии на метрото да се пускат преди 30 години, може би само първия пусков участък от МД1, който по-късно е бил отложен за 1990 г. и в крайна сметка влиза в експлоатация с последващи 8 годинки закъснение, но това не е толкова важно. Аз пък си мисля, че Сф има добър ГТ. В смисъл - действащите 15 линии на трамвая и деветте тролейбусни обслужват доста удачно града по мои наблюдения, движат се на малки интервали, спазват се графиците за движение доста по добре от Варна. Защото тук ГТ е просто трагичен - автопарка е в окаяно състояние, 90% от автобусите са около и над 20 годишна възраст, из града все още се движат 40-45 смрадливи Икаруса, които освен, че са адски неудобни са и опасни за хората вече, защото се разпадат в движение...автобусите и тролеите са адски нередовни, един автобус се чака по 15-17, понякога и над 20 минути, разписания не се спазват, какво да кажем за екологичния тролейбусен транспорт - 3 издъхващи линийки със стар подвижен състав и сериозни шансове за закриване в близко бъдеще. Срамота - 50 хилядна Враца има повече тролейбусни линии от нас. Така че при нас работата е много зле, нямаме освен това и широки булеварди като при вас, навремето идиотите проектанти не са мислели изобщо за бъдещето, града е тесен, уличната инфраструктура е много зле във всички отношения...като отрепката, заемаща поста кмет и кохортата му абсолютно нехаят за тези проблеми и кротичко изживяват вече 4-ти мандат...абе зле е. Пък и не мисля, че подвижният състав на ГТ в Сф е толкова лош...в смисъл трамваите са си старички, но нали започна постепенно обновяване на автобусния и тролейбусния парк, а имате и метро, което вече дава резултати - задръстванията, макар и бавно намаляват, а догодина като заработи и линия 2, трафикът ще намалее драстично, така че смятам, че ГТ в столицата ще се оптимизира в близко бъдеще и ще стане далеч по-ефективен. Освен това ще се изградят и велоалеи.:) Иначе ми е много кофти да чуя, че и в София няма работа - това наистина е плашещо и дано скоро излезем от тази криза. П. С. А забравих и да отбележа, че ще се построят и няколко нови трамвайни линии, това пак не е малко, не може всичко да става от раз. ;) bench_mark December 21st, 2011, 07:58 PM ^^ Всъщност наистина някои линии са доста редовни, като цяло основните 50-60 автобусни и тролейбуни линии се движат на не повече от 10 минути , но пък са наистина доста пълни. Задръстванията не са намалели, сега действащата линия на метрото е много ограничена и най-гъсто населените райони южно от центъра нямат метро, същото важи и за големи жилищни комплекси като Хаджи Димитър или Дружба. Нови трамваи няма и не се планира купуване на такива в близко време. Ще се строи само една нова линия и то по-точно, ще се ремонтира старата Дървенишка линия. Нищо повече. Наистина нито един сериозен проект няма за подобряване на трамвайния транспорт, а той е най-ефективен в София, защото просто автобусите не се справят с големия пътникопоток, да не говорим колко по-удобни са в центъра, където булевардите са тесни и няма място за тролейбуси. Но разбира се, лошата бизнес среда е най-големия проблем. Освен ако не си ИТ специалист, заплата над 3 000 лева трудно може да си договориш. fransiz December 23rd, 2011, 11:56 PM Варна "затяга колана" с бюджет 2012 Източник: в. Народно дело 11:36 / 23.12.2011 Община Варна яко ще "затяга колана" през следващата година, показват предварителните данни за местния бюджет за 2012-а. Макрорамката на финансовата й програма е 184 200 000 лв. Казано по-просто, предвижда се орязване с 29 млн. лв. в сравнение с прогнозата за изпълнението на бюджета за тази година. Тя пък показва, че общината няма да изпълни с около 1 млн. актуализираната финансовата рамка за 2011-а, която възлезе на 214 100 000 лв. На практика толкова свит бюджет, какъвто се предлага за следващата година, Варна е нямала от 2006 година насам. Този факт се обяснява с едновременния спад на местните приходи, както и на финансирането, което идва от държавната хазна. Средствата, които общината ще събере сама, главно от местните данъци и такси, през 2012-а ще са с около 23 млн. лева по-малко, отколкото през тази. Заедно с това се запазва тенденцията от републиканския бюджет да се отпуска все по-малка субсидия за града ни. През тази година преведената обща сума възлиза на 87,4 млн. лв. Това е с 5,5 млн. По-малко, отколкото през 2010 година. През 2012-а пък парите, които ще даде държавата от събраните от нея данъци, ще паднат под 80 млн. лв. Всеки заинтересован за финансовите дела на местната власт гражданин може да присъства на общественото обсъждане на отчета за бюджет 2011 и представянето на бюджет 2012 в зала "Пленарна" на общината на 28 декември от 15 часа. Неясно защо ръководството на общината е решило да запознае варненската общественост с тези най-важни за нея документи между Коледа и Нова година, при това в период, когато местните вестници няма да излизат, а повечето граждани ще са настроени празнично. http://news.varna24.bg/315221.html Добре де, как така след като мина преброяването и уж Варна си е увеличила населението, накрая се оказва че държавната субсидия е по-малка? И как така без промяна на данъците ще събират по-малко собствени приходи? vass December 24th, 2011, 12:01 AM ^^ То може да се е увеличило, но спрямо миналата година увеличението е нищожно. В гласуването за отправна точка на увеличение се взимаше предното преброяване от 2001 г. Така че държавната субсидия би следвало да е близка до миналогодишната, а може и да е по-малка, просто са намалили субсидирането на градовете. А относно собствените приходи- липса на събираемост. :) klapa December 24th, 2011, 11:05 PM http://news.varna24.bg/315221.html ...На практика толкова свит бюджет, какъвто се предлага за следващата година, Варна е нямала от 2006 година насам. ...Този факт се обяснява с едновременния спад на местните приходи, както и на финансирането, което идва от държавната хазна. Заедно с това се запазва тенденцията от републиканския бюджет да се отпуска все по-малка субсидия за града ни... Леле, нали повече пари щяха да се дават, ако кирето го преизберат. (http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=58089) Така ли се бори кризата, като се дават по - малко на общините? Къде са парите за 3-ти март? (http://www.monitor.bg/article?id=303263) Без хемус оставаме на село", ама хемус не се планира, село ли сме? А и това преди е публикувано в форума. (http://news.varna24.bg/301064.html) Минаха изборите и всичко се забрави. Както винаги. А после търсите причината защо нищо не се пише. Ами няма за какво. Големите проекти са: спрени, готови или пред завършване. Държавата не дава пари пък за инфраструктура, други пък бяха спрени. Сега да питам някой знае ли: Ще довършат ли ул. Александър Рачински между ген. Колев и Съборни? Там, ако някой не знае има един ред с къщи, които трябва да се отчуждят в ползва на общината, за да може преместването на бул. Сливница да бъде завършено. Когато затварят оригиналната Сливница, вече е започнато изграждането на нейния байпас - тунела Шипка. и разширяването на Александър Рачински между ген. Колев и Георги Бенковски, както и преместването на Сливница от ул. проф. Кюри до Бенковски. На мястото на този участък в момента има "площад" (името му беше нещо си - Илко ... - не го помня). В участъкът на ул. Александър Рачински между ген. Колев и Съборни не се и издават и никакви строителни книжа, защото там трябвало да има булевард. Ако някой не го е виждал как е трябвало да стане по план ето: http://www.4shared.com/office/MuGymW2Z/OGP_Varna.html? (Вече го няма в сайта на ТПО-ТИМ (http://213.91.244.28/?module=talk&act=rub&id=188) - пък и холдинг Варна няма сайт) fransiz December 25th, 2011, 01:56 AM Това трябва да се направи, но ще струва доста пари на общината, защото са доста къщи, а мястото е апетитно и скъпо. Иначе много ми хареса какъв пътен възел са заложили за връзка между бул. Левски, бул. Девня и Смирненски. И то през 1982година. mediar December 25th, 2011, 09:14 AM (Вече го няма в сайта на ТПО-ТИМ (http://213.91.244.28/?module=talk&act=rub&id=188) - пък и холдинг Варна няма сайт) http://tpovarna.com/ Аз пък не съм ни най-малко изненадан от развоя на нещата. Всички знаехме, че ако този боклук Киро отново стане кмет, нито ще потекат "спрените" средства за града ни, нито ще започне строежа на иначе "замразените" ам. Хемус и ам. Черно Море, нито ще се сбъдне някое от онези грандиозни и много добре звучащи разноцветни обещания на Кирчо и неговия божествен закрилник Бойко. Просто всичко беше един голям балон, който се спука веднага след изборите, и ако някой наистина е очаквал, че ще стане някакво чудо, и Кирчо изведнъж под натиска на Бойко ще започне да управлява града ни като хората, ще остане дълбоко разочарован. Първо, Бойко въобще не го интересува какво се случва в нашето село, пардон, град, и второ - няма сила, способна да удари Кирчо през ръцете достатъчно силно, че той да спре да краде. klapa December 25th, 2011, 09:19 AM Освен, че е заложено да се прави по проект, останалата част от отсечката е готова. Не случайно от там минават и тролейбусите, а сегашната уличка е смешна. Ако го направят, пък има добра вероятност част от трафика който минава по Мария Луиза и Варненчик да се разтовари, защото ще има алтернатива. @mediar в сайта на тпо вече са махнали са ОУП. mediar December 25th, 2011, 09:24 AM @mediar в сайта на тпо вече са махнали са ОУП. ??? klapa December 25th, 2011, 09:38 AM Ако не са го махнали, то значи не съм го видял. Имаше преди секция с "приети проекти" и там се отваряше в момента действащия план. bench_mark December 25th, 2011, 10:53 AM Ако не са го махнали, то значи не съм го видял. Имаше преди секция с "приети проекти" и там се отваряше в момента действащия план. В проекта за ОУП на Варна има един булевард, който обикаля централната част на града - бул. "Васил Левски". Той обаче е само частично изграден в момента. Прави ли се нещо за довършването му до ж.п. линията (там виждам, че има ж.п. гара) и въобще, каква е идеята за него? Изглежда ми като един от най-важните булевард и в града. LuXoR40 December 25th, 2011, 11:24 AM Единственото, което се прави за него, беше едно обслужващо платно, което се превърна в пълно недоразумение и на всичко отгоре трябва да се разроши една част от него, ако по-нататък се довършва булеварда. bench_mark December 25th, 2011, 11:50 AM Единственото, което се прави за него, беше едно обслужващо платно, което се превърна в пълно недоразумение и на всичко отгоре трябва да се разроши една част от него, ако по-нататък се довършва булеварда. През урбанизирани територии строежът на подобни булеварди е много скъп. А каква част от населението на града живее тук (т.е. ако приемем, че този булвард огражда заедно с морето централната градска част, колко хора биха живели в този район)? LuXoR40 December 25th, 2011, 11:56 AM Ами официално над 200 000 трябва да са. По проект трябва да огражда целия район Приморски без курортните комплекси, както и централния район Одесос. Като се замисля може и да са повече. bench_mark December 25th, 2011, 12:17 PM Ами официално над 200 000 трябва да са. По проект трябва да огражда целия район Приморски без курортните комплекси, както и централния район Одесос. Като се замисля може и да са повече. Което означава, че градът е доста компактен и в централната част живеят около 2/3 от населението. Това пък е удобно за гражданите и общината, защото с оправянето на сравнително малка територия ползите ще са за повече хора, а разходите - по-малко. fransiz December 25th, 2011, 01:45 PM Както много пъти съм казвал - имаме 4-5 важни булеварда, които трябва да се ремонтират и града ще изглежда по съвсем друг начин. Примерно аз се чудя колко пари ще излезе да се ремонтират подстъпите на моста, че сега са ужасяващи. Между другото какво става с ремонта на 3-ти март, че нали през 2011г щяха да го правят? bench_mark December 25th, 2011, 03:02 PM Както много пъти съм казвал - имаме 4-5 важни булеварда, които трябва да се ремонтират и града ще изглежда по съвсем друг начин. Примерно аз се чудя колко пари ще излезе да се ремонтират подстъпите на моста, че сега са ужасяващи. Между другото какво става с ремонта на 3-ти март, че нали през 2011г щяха да го правят? Същото важи и за София. Нужно е да се построят 5-6 нови булеварда, всеки дълъг по 10-тина километра, което прави 60 километра и цена от около 600 милиона евро (заедно с поставянето на нормалнорелсови трасета в средата и изграждане на подлези и надлези, където е необходимо). Очевидно подобни суми няма как да бъдат дадени за столицата, пък какво да говорим за 5 пъти по-малък град. klapa December 25th, 2011, 03:38 PM Ами официално над 200 000 трябва да са. По проект трябва да огражда целия район Приморски без курортните комплекси, както и централния район Одесос. Като се замисля може и да са повече. Не го огражда, премина през средата. Сега където е кръговото на Девня и Ралица трябва да има по - голямо кръгово което да обхваща и Пеячевич и новия булевард - бул. Варна. Сегашното което построиха - кръстовището с Цар Освободител също не е нещо интересно - там не трябваше да има такова кръстовище, а да е на две нива. Така са строени и другите - началото му от Княз Борис I, недостроения булевард Александър Стамболийски, Мир и бул. Царевец. След Цар Освободител, следващото кръстовище е със Сливница - единственото планувано на едно ниво, след това Варненчик - на две нива и последното на Ралица-Девня-Пеячевич - кръгово. jelibon December 28th, 2011, 01:33 AM Според мен един от основните проблеми на Варна са т.н. вилни зони които няма как да се приобщят към града. На практика от Варна до Златни Пясъци всичко е застроено. Има и целогодишно живеещи които постоянно циркулират в двете посоки. Като прибавим и трафика от другите знайни и незнайни вилни зони + трафика от Добрич и Девня, ще излезе, че Варна съвсем не е компактен град. А е един град с цели квартали без транспорт, адекватна инфраструктура и неща от първа необходимост. Според мен местната власт сама не може да реши проблемите, независимо кой е кмет. Някой правил ли е статистика колко хора живеят в покрайнините и извън табелите на града? Развитието си има цена и е най-добре хората да свикват със задръстванията. tanashubav December 28th, 2011, 08:22 PM След Цар Освободител, следващото кръстовище е със Сливница - единственото планувано на едно ниво Аз си мисля, че и то няма да е на едно ниво и дано да съм прав. ^^Данни за официално живеещите във Вилните зони има: http://www.varna.bg/bg/articles/1169/ТОМ___І____-__ТЕРИТОРИАЛНО__РАЗВИТИЕ__И___УСТРОЙСТВЕНО_ПЛАНИРАНЕ.html Колко живеят неофициално обаче никой не може да каже. Факт е обаче, че Варна далеч не е толкова компактен град, за колкото го изкарват, макар че 90% от населението живее на 50% от територията му. Безспорно проблема с инфраструктурата на вилните зони, някой от които отдавна са със статут на "селищно образувание" е много голям. Това се допълва и от факта, че терена в много от зоните е нестабилен - свлачищен и това води до много негативни моменти. Ако следите преди година се появи свлачище на Почивла, което не е било идентифицирано преди. krasen December 28th, 2011, 08:30 PM Кой и кога е твърдял, че Варна е компактен град ? Бурното строителство през 90-те години привлече много капитали, но постави града пред сериозни проблеми. В южните вилни зони всеки се спасява поединично, бият се помпи за вода, копаят се септични ями и т.н. Много пари трябва да се инвестират за да се свърже всичко в една обща мрежа. fransiz December 29th, 2011, 12:13 AM Най-малкото примерно е, че няма асфалтиран на много места. Нямаш и канализация. Ако искаш... vass December 29th, 2011, 12:22 AM Кой и кога е твърдял, че Варна е компактен град ? Бурното строителство през 90-те години привлече много капитали, но постави града пред сериозни проблеми. В южните вилни зони всеки се спасява поединично, бият се помпи за вода, копаят се септични ями и т.н. Много пари трябва да се инвестират за да се свърже всичко в една обща мрежа. Това са си проблеми, ама е по-добре пренаселен град, със задръствания, но богат, където хората да се стичат от всички страни. Точно това е истината, никой не му пука толкова много за такива неща, след като има пари и си е уредил добре живота. Така че се радвайте на Варна, независимо от проблемите, а те ми се струва, че не са и чак толкова сериозни. Квартали като Драгалевци и Бояна нямат още канализаця, така че...:lol: fransiz December 29th, 2011, 02:34 AM То е ясно, че искаме огромен и развиващ се град. Ама не като Бомбай, ами по-скоро като Токио. vass December 29th, 2011, 02:48 AM ^^ Хаха, Токио също има много проблеми. А иначе на фона на всичко останало Варна си е един от най-добре развиващите се градове, пък и има какво да покаже, това, че няколко вилни зони нямали канализация не е голям проблем. Задръстванията също не са кой знае колко големи. Надявам се след няколко седмици да дойда да видя как в зимата, да имам по-точен коментар. :cheers: tanashubav December 29th, 2011, 09:08 AM Всъщност зависи какво точно се разбира под вилна зона. Например на Свети Никола канализация има, макар, че улици правени от общината няма. А за развитието на града и пренаселеността и задръстванията има един интересен феномен. Колкото повече задръствания и тежък трафик има толкова повече се създава впечатлението, че града е развит и желан и толкова повече хора се навират в него. Ако няма задръствания започва да ни изглежда някак западащ. Странна работа. fransiz December 30th, 2011, 04:35 PM Да бе, ама едно е да ти се задръсти 2х2 булевардче, съвсем друго е примерно Южната дъга. tanashubav December 30th, 2011, 04:37 PM ^^Не те разбрах. Пък и 2х2 булевардче не е много по-малко от 2х3-то на Южната дъга на СОП. fransiz December 30th, 2011, 08:15 PM Мисълта ми е, че е изглежда задръстено, защото улиците са си тесни. А ЮД е 2х3 и 2х1 = 8 ленти прекрасен асфалт, а не 4 ленти дупки. tanashubav January 4th, 2012, 08:51 PM С ТАЙНА СТРАТЕГИЯ пристанище Варна КРАДЕ КЛИЕНТИ от Констанца http://petel.bg/uploads/pictures/1325680218---714x400.jpg Пристанище Варна ще краде клиенти на лидерът в нашия регион – порт Констанца с тайни трикове. Директорът на порта кап. Данаил Папазов не пожела да разкрие стратегията посредством която ще привлича товародателите във Варна. И в момента обаче през контейнерния терминал на Варна – запад на ден минават по 20-30 румънски тира. Последните возили фотоволтаици за соларни паркове в северната ни съседка. По думите на Папазов Варна може успешно да се бори с в пъти по-голямото пристанище в Констанца за контейнерни и зърнени товари. Той добави, че основен таргет на мениджмънта ще са пратките, които са насочени за региона около Букурещ, където концентрацията на населението е най-голяма на целия Балкански полуостров. С по-гъвкава политика успешно товародателите успешно могат да се привличат във Варна, защото Букурещ се намира на еднакво разстояние както от нашето пристанище, така и това в Констанца. Района около Гюргево пък дори и по-близо, така че за бизнеса дори ще е по-изгодно да ползва българското пристанище вместо румънското. Ориентировъчно около 5 до 10 на сто от контейнерите и зърното обработени през миналата година на терминалите на порта за били именно от или предназначени за Румъния. Папазов обаче подчерта, че подобна точна равносметка много трудно би могла да се направи, защото голяма част от собствениците на товарите ползват български спедитори и крайната дестинация на пратката е доста по-трудно да се проследи. http://petel.bg/S-TAYNA-STRATEGIYA-pristanishhe-Varna-KRADE-KLIENTI-ot-Konstantsa__10944 Ето за това са ни нужни нови терминали но както казах в друга тема някои тикви от гората не разбират от кораби и пристанища, ако мога да се изразя на тяхното ниво. Стратегията за развитие на Варна и региона трябва много сериозно да се насочи към румънския пазар и особено на тази му част от района на Букурещ. Само територията на административния регион на Букурещ и околията - Букурещ Илфов има Брутен продукт колкото на цяла България. Ако имаме качествена връзка по направлението Русе-Варна както за автомобили така и за влакове то ние сме абсолютно конкурентни на Констанца, защото с премахването на границите с Шенген времето за пътуване до Варна ще е еднакво с това до Констанца. Да не говорим, че пристанище Варна Запад е 20км. по-близо до Букурещ. Така, ако развием тази линия региона на Варна ще стане много по-малко зависим от София и на практика ще вкарва милиарди в държавата. Ето това си е касичка, както казваше пак оня горския от Банкя! :D VACHO January 5th, 2012, 10:11 AM ^^ Мдааа, би било фамозно да се направи една мазна магистраличка Варна-Русе плюс може би и скоростна ж/п отсечка, както и нови терминали на пристанището ни и тогава града наистина ще дръпне много напред...жалко, че тези неща с оглед на статуквото и с оглед на това колко грамотно правителство ни управлява в момента си остават пълна фантастика. klapa January 5th, 2012, 06:16 PM ^^Той добави, че основен таргет на мениджмънта ще са пратките, които са насочени за региона около Букурещ, където концентрацията на населението е най-голяма на целия Балкански полуостров. Букурещ не е на балканския полуостров. VaL_ January 5th, 2012, 06:18 PM Букурещ географски не е на балканския полуостров, но политически и икономически спада към него. MaLyKoLiU January 6th, 2012, 03:13 PM Кметът на „Младост“: Подготвили сме всичко за разчистване на „Максуда“ 06 януари 2012, 13:12 | ВарнаУтре Всички документи, необходими за събарянето на незаконните строежи в циганската махала в „Младост“, са готови. Това заяви Христо Христов кмет на района, на чиято територия се намира част от „Максуда“. Още в първите дни на мандата той поискал от служителите на кметството да изготвят констативни протоколи за всички постройки в махалата. Напълно готова е документацията за 52 незаконни „къщи“, изникнали през последните 20 години по протежението на ул. „Пеячевич“ на западния скат на дерето. Те са построени върху част от имота на наследниците Багдатови, които са собственици на общо 44 декара в „Максуда“. Копторите само на пръв поглед изглеждат като сглобени от подръчни материали. На практика обаче всички имат основа от тухли и затова не могат да бъдат събаряни от общината, а само от РДНСК. „Ако с промените, които се планират в ЗУТ, събарянето на незаконните постройки бъде възложено на общините, ние като районна администрация сме готови да поискаме такива правомощия от кмета на града и от общинския съвет и да започнем ефективно да решаваме проблема с гетото“, категоричен е Христов. Заселилите се край дерето роми масово са с по 2 регистрации – във Варна и в селата, от които са дошли, изтъква още един проблем с гетото той. Затова още с встъпването си в длъжност е забранил регистрацията на жители в „Максуда“ до пълно изясняване на обстоятелствата. Според кмета обаче проблемът на „Максуда“ не е един и буквално за всеки парцел, всяка улица, дори къша казусът е различен. Както и собствеността на земята под незаконните къщи, някои от които построени преди 50-60 години. Едва 3-4 от семействата са уредили този въпрос и през годините са купили земята под домовете си. Не повече са и тези, които са успели навреме да подадат документи за узаконяване по параграф 183 и 184, а уреждането на собствеността с обстоятелствена проверка е невъзможно на държавна или общинска земя, обяснява юристът Христов. Всичко това обаче не е повод, нито причина да оставим тази язва да зее в центъра на града, убеден е Христов. Сложността на проблема не е и оправдание за популистки идеи като узаконяване на къщите, вдигнати върху чужда земя, незаконнно съществували тук без да плащат данъци, такси, а често и сметки за ток и вода. „Щом ДПС иска за узаконява къщите в „Максуда“, нека и ние с няколко приятели да вдигнем по една набързо. Ако може по-надолу, към езерото....“, предлага Христо Христов. Според него предложението на новия лидер на ДПС във Варна Ведат Сакаллъ "незаконните къщи в Максуда и в махалите в "Аспарухово" и "Владиславово"да се узаконят" е обидно за всички съвестни данъкоплатци и вредно за демократичното развитие на Варна. :banana::banana: време беше... TERZIev January 6th, 2012, 03:59 PM Може ли линк към новината? ^^ MaLyKoLiU January 6th, 2012, 05:24 PM Разбирасе :) http://goo.gl/rYFdn :) TERZIev January 6th, 2012, 07:19 PM Разбирасе :) http://goo.gl/rYFdn :) Вечи я слагай, не ме карай да те моля :D klapa January 6th, 2012, 11:47 PM Букурещ географски не е на балканския полуостров, но политически и икономически спада към него. По тая логика може да причислим половин Европа. Разбирасе :) http://goo.gl/rYFdn :) Страшна новина, ако видя багери да работят ще снимам. Такова нещо трябва да се увековечи. TERZIev January 12th, 2012, 11:30 PM Ето един колаж на култова сграда в кв. Кайсиева градина :D Мизерията в радиус 150м диаметър не си личи много :D http://www.facebook.com/photo.php?fbid=195276657234157&set=a.195276653900824.41517.119992181429272&type=1&theater http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/390451_195276657234157_119992181429272_361856_1076390791_n.jpg http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/285300_120000018095155_119992181429272_129663_44967_n.jpg http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/390399_159630784132078_119992181429272_262925_1157135011_n.jpg TERZIev January 14th, 2012, 10:26 AM Mission complete Събарят опожарената къща на „Приморски” Опожарената къща на бул. „Приморски” вероятно ще бъде съборена, заяви пред Дарик на зам.-кметът на Община Варна арх. Димитър Николов. Сградата, която се запали в сряда, е извадена от списъка с паметници на културата през 1987 г., когато е проектирана централата част на града. Част от парцела попада в предвиденото за разширяване на пътно платно и при реализацията на проекта трябва да бъде отчужден. Вече е установен собственикът на къщата, която я е обявил за продажба преди известно време. Това е причината да не е взел мерки за обезопасяване на рушащата се сграда, смята Николов. В случай, че тя бъде съборена, новият собственик ще може да застрои само малка част от парцела, която не попада в проекта за разширяване на булеварда. http://www.moreto.net/novini.php?n=159545 tanashubav January 17th, 2012, 01:08 PM Орязаният бюджет - за сметка на варненската администрация С намаляване на средствата за издръжка на администрацията общината ще компенсира 30-те милиона лева, с които ще бъде занижен тазгодишният бюджет на Варна. Това съобщи кметът Кирил Йорданов. Въпреки че парите са по-малко от миналата година, ще има повишаване на параметрите в социалната политика, обясни той. Капиталовата програма на общината няма да се различава съществено с миналогодишната. За да се пестят пари, ще бъде занижено числото на ангажираните в администрацията чрез създаване на нова структура, която ще работи по коренно различен начин, увери градоначалникът. През тази година общината ще даде 1 млн. лв. за организацията на движение в морската столица. Тя ще включва корекция на кръстовища, нови светофарни уредби и кръгови движения, като за целта вече се правят проучвания. Средствата ще бъдат използвани и за отчуждавания. Вече има готовност да бъде официално открито училище „Васил Левски” в Аспарухово. До няколко дни ще бъде готова за експлоатация и ремонтираната улица „Колю Фичето”, обяви още кметът. Той изрази надежда, че държавата ще подпомогне със средства варненски инфраструктурни обекти и заяви, че общината няма да финансира държавни функции както досега. „Имам уверението на премиера, че правителството ще се ангажира с определени обекти, като предстои да се уточни кои да са те. Тук става дума за естакадата, за бул. „Трети март”, за деактуване на южния бряг на езерото, за промяна в стопанисването на Морската градина и Аспаруховия парк”, обясни Йорданов. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=839242 LuXoR40 January 17th, 2012, 01:54 PM „Имам уверението на премиера, че правителството ще се ангажира с определени обекти, като предстои да се уточни кои да са те. Тук става дума за естакадата, за бул. „Трети март”, за деактуване на южния бряг на езерото, за промяна в стопанисването на Морската градина и Аспаруховия парк”, обясни Йорданов. Това ми хареса. А дано! :):banana: Capt.Vimes January 17th, 2012, 02:20 PM За коя естакада става въпрос? И какво общо има държавата с "Трети март"? fransiz January 17th, 2012, 04:37 PM Е сигурно става въпрос за естакадата на Трифон Зарезан, която не ми се търси хронология, ама досега сигурно 10 пъти намериха пари и 10 пъти почваха да я строят. Ама както със всичко във Варна или ако се прави нещо е половинчато и след това ще трябва да се прави на ново или изобщо нищо не се прави. С 3-ти март същата работа, всяка година го строят. Иначе държавата няма нищо общо с 3-ти март, защото си е просто квартална артерия. Дори няма транзит по нея. Виж защо не искат пари от държавата за Хр. Смирненски като транзитен път е въпрос без отговор. LuXoR40 January 17th, 2012, 06:35 PM Бойко обеща, че ако изберат К.Йорданов за кмет ще ремонтира изцяло "Трети март". Това е общото. Maх January 17th, 2012, 06:48 PM Е сигурно става въпрос за естакадата на Трифон Зарезан, която не ми се търси хронология, ама досега сигурно 10 пъти намериха пари и 10 пъти почваха да я строят. Ама както със всичко във Варна или ако се прави нещо е половинчато и след това ще трябва да се прави на ново или изобщо нищо не се прави. С 3-ти март същата работа, всяка година го строят. Иначе държавата няма нищо общо с 3-ти март, защото си е просто квартална артерия. Дори няма транзит по нея. Виж защо не искат пари от държавата за Хр. Смирненски като транзитен път е въпрос без отговор. Тоя булевард не е просто квартална артерия. Това е единствения булевард, който свързва кв.Владиславово и Кайсиева градина с останалата част на града или ако говорим с цифри - 50 000 души. Capt.Vimes January 17th, 2012, 07:29 PM Тоя булевард не е просто квартална артерия. Това е единствения булевард, който свързва кв.Владиславово и Кайсиева градина с останалата част на града или ако говорим с цифри - 50 000 души. И все пак не е обект с национално значение. Държавата не може просто така да започне да финансира подобни обекти. По някоя европрограма по-може. tanashubav January 17th, 2012, 07:36 PM Тоя булевард не е просто квартална артерия. Това е единствения булевард, който свързва кв.Владиславово и Кайсиева градина с останалата част на града или ако говорим с цифри - 50 000 души. Булевардът е много важен, но както вече се каза не е част нито от някое национално шосе, нито има някакви представителни функции! Задължението си е 100% на Община Варна да си го поддържа, не на държавата. Според мен ако ще се искат пари от държавата нека те да са за булеварди като Княз Борис или Владислав. Шосето към Златни не е ремонтирано от преди 89-та, макар по него да минават по 1,5 - 2млн. чужденци годишно. Разбира се важното е да го направим не за тях а за нас и нека не забравяме, че този участък е част от националната и Транс-европейска пътна мрежа. TERZIev January 17th, 2012, 11:12 PM Тоя булевард не е просто квартална артерия. Това е единствения булевард, който свързва кв.Владиславово и Кайсиева градина с останалата част на града или ако говорим с цифри - 50 000 души. нека ги направим 100 000 VACHO January 18th, 2012, 10:37 AM нека ги направим 100 000 Вл-вово плюс Кайсата ли са 100 хилки? Аз мислех за не повече от 60к. tanashubav January 18th, 2012, 10:46 AM По ифициални данни от преброяването през 02.2011г. в Район Владиславово, който обхваща както квартала известен като Владиславово, така и района Кайсиева градина, който официално също си е Владиславово е 43 077 души. VACHO January 18th, 2012, 10:54 AM По ифициални данни от преброяването през 02.2011г. в Район Владиславово, който обхваща както квартала известен като Владиславово, така и района Кайсиева градина, който официално също си е Владиславово е 43 077 души. То това ясно, ама то по същите данни София е 1,2 млн. и Варна 335 хил.:nuts: TERZIev January 18th, 2012, 10:55 AM По ифициални данни от преброяването през 02.2011г. в Район Владиславово, който обхваща както квартала известен като Владиславово, така и района Кайсиева градина, който официално също си е Владиславово е 43 077 души. Мислиш ли? може... tanashubav January 18th, 2012, 10:58 AM Аз казвам какви са официалните данни. Колко е в действителност не зная. Но според мен съвсем малка част от т.н. "скрито" население на Варна като студенти и работници живее във Владиславово за сметка на Приморски и Одесос. D.Iv January 18th, 2012, 05:47 PM Есента започва събаряне на незаконни постройки в "Максуда" 18 януари 2012 В началото на есента би трябвало да започне събарянето на първите незаконни ромски постройки на ул. „Г. Пеячевич” в „Максуда”, съобщи районният кмет на „Младост” Христо Христов. Той обаче изрази опасения, че определена политическа партия може да се заеме с юридическата защита на собствениците и това да забави процеса. Правомощията на районните администрации са ограничени и те могат единствено да съставят констативни протоколи за извършеното незаконно строителство, обясни кметът. Това вече е направено за една част от обектите по „Пеячевич”, които са най-фрапиращи. На територията на района има още доста незаконни градежи, но те са на общинска и държавна земя. Всички протоколи са предадени в РДНСК и там вече се изготвят констативните актове. Тяхното връчване обаче става трудно, тъй като често на един адрес има десетки, а понякога е стотина регистрирани, посочи Христов. Той е забранил подобни регистрации и ще направи ревизия как е ставало това до момента. В резултат на обстойни проверки в „Младост” в началото на миналата година са били направени 89 констативни протокола за незаконни строежи, разкри варненският общински съветник и зам.-председател на ВМРО Костадин Костадинов. Той коментира още, че от район „Одесос”, в който също попада част от „Максуда”, не са свършили нищо в тази посока, като обяснението било, че нямали списък на собствениците на земята, върху която са вдигнати обектите. След изборите и започването на новия мандат воеводите отново ще настояват да се изясни статутът на всички незаконни строежи на територията на Варна и най-вече в циганските махали. „Информацията, която имаме от РДНСК ни показва, че ще бъдат премахнати определен брой обекти, не всички. А те ще бъдат премахнати не защото се прилага законът с цялата си строгост, а защото собствениците на имота са завели иск срещу държавата. Себестойността на този имот на фамилия Багдатови, намиращ се на георгафския център на Варна, е много голяма”, каза Костадинов. Той увери, че от ВМРО ще заведат колективен иск, който ще е отворен за включване, ако държавата разреши оземляване на ромите с незаконни жилища, както и възможност да им се дадат пари за закупуване на къщи или материали за строителство. Според воеводата в случая става дума за противоречие на базата на етническа принадлежност и груба дискриминация срещу българите. Ако делото бъде загубено у нас, то ще бъде отнесено в Европейския съд за правата на човека. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=839886 D.Iv January 21st, 2012, 06:12 AM Борда на директорите на “Градски транспорт” очаква 80% одобрение на банковия кредит 80 процента е сигурно, че до края на този месец ще бъде предложено одобрението на банковия кредит от 10 млн. евро, с който общинският превозвач “Градски транспорт” ще купи частната транспортна фирма “Транстриумф”. Това заяви Емил Данаилов - председател на Борда на директорите на “Градски транспорт” по време на заседание на ресорната комисия във Варненския общински съвет. Той прогнозира, че февруари сделката ще се осъществи. Крайният срок е 31-ви март, за да се реализира изпълнението на големия европроект за интегриран градски транспорт, по който Варна да получи около 100 млн. евро. Европейското условие е тези средства да отидат в един единствен превозвач, който да е на общинско подчинение. Борислав Гуцанов призова да се вземат адекватни и бързи мерки от страна на администрацията и на Борда на директорите за финализиране на сделката. http://www.moreto.net/novini.php?n=160298&c=09&p=1 D.Iv January 21st, 2012, 06:13 AM Борда на директорите на “Градски транспорт” очаква 80% одобрение на банковия кредит 80 процента е сигурно, че до края на този месец ще бъде предложено одобрението на банковия кредит от 10 млн. евро, с който общинският превозвач “Градски транспорт” ще купи частната транспортна фирма “Транстриумф”. Това заяви Емил Данаилов - председател на Борда на директорите на “Градски транспорт” по време на заседание на ресорната комисия във Варненския общински съвет. Той прогнозира, че февруари сделката ще се осъществи. Крайният срок е 31-ви март, за да се реализира изпълнението на големия европроект за интегриран градски транспорт, по който Варна да получи около 100 млн. евро. Европейското условие е тези средства да отидат в един единствен превозвач, който да е на общинско подчинение. Борислав Гуцанов призова да се вземат адекватни и бързи мерки от страна на администрацията и на Борда на директорите за финализиране на сделката. http://www.moreto.net/novini.php?n=160298&c=09&p=1 VACHO January 21st, 2012, 10:22 AM ^^ Само че няма да са 100 млн., а 50 млн. tanashubav January 21st, 2012, 11:03 AM То и от 50-те милиона остават 40 като се приспадне кредита. Поне да се надяваме, че ще направят нещо свястно. А колко автобуса общо обслужват мрежата във Варна. Защото сега в Градски транспорт и Транстриумф има към 30 нови (на до 2-3 години) автобуса. Като купят 60 нови стават 90. Но ми се струва, че пак са малко. VACHO January 21st, 2012, 11:57 AM То и от 50-те милиона остават 40 като се приспадне кредита. Поне да се надяваме, че ще направят нещо свястно. А колко автобуса общо обслужват мрежата във Варна. Защото сега в Градски транспорт и Транстриумф има към 30 нови (на до 2-3 години) автобуса. Като купят 60 нови стават 90. Но ми се струва, че пак са малко. Аз се моля поне да разкарат веднъж завинаги тези отвратителни смрадливи и пушещи колкото 2 ТЕЦа Икаруси, вече и само това да направят ще се радвам, всичките ми надежди за нещо повече са се изпарили...:ohno: tanashubav January 21st, 2012, 12:25 PM За тях поне мисля, че е повече от сигурно. Но важно е и друго - да купят автобуси с климатик. Въпреки мнението на шефа на ГТ Варна, че от тях няма смисъл това си е много важно лятото. VACHO January 21st, 2012, 12:51 PM За тях поне мисля, че е повече от сигурно. Но важно е и друго - да купят автобуси с климатик. Въпреки мнението на шефа на ГТ Варна, че от тях няма смисъл това си е много важно лятото. То ще е добре и да се пуснат още 3-4 нови тролейбусни маршрута и нови линии да се прекарат, това е напълно по силите на общината, но на никого не му дреме.:bash: tanashubav January 21st, 2012, 01:15 PM В проекта за ОУП на Варна, който отлежава вече няколко години има предвидена толкова гъста тролейна мрежа, че свят да ти се завие. По проекта за интегриран транспорт нищо от нея няма да се осъществи. Лично аз не съм голям фен на този тип транспорт по ред причини. Далеч по-добро и важно би било да се направи трамвай в града. VACHO January 21st, 2012, 01:46 PM В проекта за ОУП на Варна, който отлежава вече няколко години има предвидена толкова гъста тролейна мрежа, че свят да ти се завие. По проекта за интегриран транспорт нищо от нея няма да се осъществи. Лично аз не съм голям фен на този тип транспорт по ред причини. Далеч по-добро и важно би било да се направи трамвай в града. Е да, трамвая си е 100 пъти по-добър вариант, ама всички знаем, че пари за такъв лукс Варна скоро няма да има. А тролея поне е евтин и е екологичен и икономичен в сравнение с автобусите. LuXoR40 January 21st, 2012, 02:04 PM Защо всички толкова искате трамвай във Варна? Толкова ли ви харесват трамваите в София, че искате и във Варна? Ясно е, че ако се направят, няма да е като във Франция, с отделени цели зони за трамвай, оградени от растителност, зеленина и т.н. Та тук няма място за нормален булевард заради малоумни разрешения за строежи, липса на какъвто и да било устропйствен план и т.н. Къде ще го проврат този трамвай? Най-много като в София да го лепнат по средата на улицата и като слезеш да те пръскат колите с кал и мръсотия. За да има трамвай във Варна, кварталите трябва да се строят наново, което всички знаем, че няма да стане. Единствените места, където има възможност да има трамвай са булевардите, които опасват кв.Чайка. Но там трафика не е голям, а автобусите си вършат перфектно работата. Всичко се свежда до разширение на булеварди и по-добра организация. Варна няма нужда от трамвай. Да, хубаво би било едно метро, с три лъча - към Аспарухово, Владислалово и Златните, но това са някакви илюзии. Докато сме живи няма да се случи това. tanashubav January 21st, 2012, 02:33 PM ^^ ^^Тролея е по-скъп от автобусите, по-малко гъвкав транспорт. Новите автобуси с ЕВРО6 едва ли са толкова мръсни, макар да не се равняват с тролеите. Освен това контактната мрежа на последните сагрозява града. Като цяло според мен тролеите взимат най-лошото от трамвая и автобуса. От трамвая грозните жици и невъзможността да се движи извън трасето а от автобуса ниския капацитет. ^^Метро за Варна си е фикция и за целта населението трябва да се увеличи 2 пъти (поне). Трамвая както бяхме чертали преди 2-3 месеца няма да има проблем с трасетата нито в кварталите, нито през центъра. Плюса му е, че осигурява по-голям капацитет от автобусите а и е по-атрактивен за пътниците от тях. BTW, във Франция трамваите също се движат по средата на улиците. LuXoR40 January 21st, 2012, 02:48 PM ^^ Да.. ето така : http://images.plusbellematerre.com/images/news/28816c47d83f6e338212236e852446d2_1.jpg Къде го виждаш в Българя да направят такова нещо? Това имах предвид. Не че съм против този тип транспорт, просто като знам как ще го направят - не благодаря...:bash: tanashubav January 21st, 2012, 02:57 PM ^^Е защо да не го направят? Това си е нормално трасе. Просто е затревено. Айде сега например си помисли ако в Бургас решат да правят трамвай.. Дали и за там ще си помислим, че такова нещо не може да се направи у нас... Всичко зависи от местната власт и как тя вижда развитието на града си. И как работи за него. Трамвая за Варна като инвестиция от Владиславово до Катедралата сме го смятали на около 120-130 млн., т.е. малко повече от парите за интегрирания транспорт. Едва ли е толкова непостижимо. Друго което съм пресмятал е, че с 25млн. на година вложени в ремонт на съществуващите улици за 10г. всичко ще бъде обновено. И вместо да влагаме по 5-6 милиона за кръпки за няколко години ще намалим сумата под милион. Новите ремонти са с 10г. гаранция, така че всичко направено няма да има нужда да се пипа докато не дойде пак реда му за ремонт. Всичко си зависи от властта на местно ниво. Ако тя е усърдна и не тотално крадлива всичко може да се промени и то за отрицателно време. Голямата инфраструктура пък е приоритет на централното правителство. Тук идва ролята на местните лобита, които просто трябва да подсещат столиците от какво има нужда в прованса.. VACHO January 21st, 2012, 04:16 PM ^^ +1 :okay: Истина е, че нещата до голяма степен зависят от местната власт, а нашата такава е точно обратното на усърдно работеща за града и некрадлива.:ohno: fransiz January 23rd, 2012, 12:47 PM Общината объркала сметките за боклука Източник: в. Народно дело 11:08 / 23.01.2012 Общината волно или неволно сериозно е объркала сметките за боклука, когато подготвяла условията по обществената поръчка за строителството на завод за преработка на битовите отпадъци. Това стана ясно на заседанието на комисията "Финанси и бюджет", където средствата, които община Варна трябва да преведе през тази година на собствениците на завода, бяха увеличени почти с 2 млн. лв. Така общата сума, предвидена за преработка на твърдите битови отпадъци на Варна в завода, построен от "Екоинвсет Асетс", набъбнаха на почти 9 млн. лв. Тези суми за първи път се завъртяха именно на заседанието в събота, без да бъдат обсъждани детайлно в рамките на ресорната комисия "Благоустройство и комунални дейности". Обяснението на председателя на финансовата комисия Янко Станев под мустак беше, че разчетите са пристигнали едва в петък по обед и сметките са направени в последния момент. Той доста дейно защити числата пред колегите си, като се аргументира с това, че просто Варна генерира повече боклук от първоначално заложения в сключения през 2007 г. договор по обществената поръчка на общината - само 300 тона отпадък на ден. След пускането в експлоатация на инсталациите през лятото на тази година обаче се оказало, че всъщност градът генерира с 61 тона, или 20% повече боклук ежедневно. При първоначалното съставяне на бюджета чиновниците от общината си заложили количества като по договор. Впоследствие обаче от завода ги информирали, че ако администрацията си приготвя само 7,1 млн. лв., те няма да стигнат доникъде. Така се наложило да се разместят и орежат почти всички пера по план-сметка "Чистота". В резултат най-сериозно ще пострада чистенето на междублоковите пространства, паркове, градини, алейки и кошчета за боклук, при които от предвидените 800 000 лв. за дейността бяха оставени само 100 000 лв. Орязват средствата за Морската, деретата и шахтите Пари се вземат и от Морската градина, ликвидирането на незаконните сметища, почистването на деретата и шахтите в града. Янко Станев побърза да успокои, че все пак освен количеството фирмата - собственик на завода, е актуализирала и цената, която е намалила с повече от 5 лева на тон. След това обаче тя е била индексирана с процента на инфлацията за няколко години подред и всъщност така и не стана ясно на каква стойност за тон са изчислени така предвидените близо 9 млн. лв. "Не е много изобщо. В сравнение с разходите, които правят останалите общини, плащаме много по-малко", категоричен беше председателят на финансовата комисия. Той даде за пример София, където без завод плащат по 82 лв. за тон отпадък. Накрая Станев заключи, че фалит и криза с боклука засега във Варна няма да има и те се отлагат с няколко години. http://news.varna24.bg/322642.html Ето пример за нещо, което си зависи само от местната власт. klapa January 23rd, 2012, 10:42 PM Виновни са тези които гласуваха за стария кмет. dia January 24th, 2012, 11:13 AM Здравейте варненци, вижте какво (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1482214) правя в момента в Пловдивската секция. Това е само много базова версия, можете да си представите с малко повече време какво може да се получи, но ако искате такава тема, помогнете ми със събирането на линкове. Parabol ми помогна за Пловдив и затова има вече подобна тема там. :) Трябват ми връзки за общини, медии, карти на транспорт- каквото се сетите, че може да помогне на посетителите на варненския подфорум. BATE JORKO January 24th, 2012, 11:32 AM dia, нямаш никакъв проблем. Идеята е мн. добра. На първо време от мен: http://www.moreto.net/varna-gid.php TERZIev January 24th, 2012, 11:56 AM ще направя темата, ако няма проблем? :) dia January 24th, 2012, 12:09 PM Направи я, ако желаеш :) Горе-долу да е в подобен стил, да не правим огромни разлики, но иначе аз смятах да направя по-красив надпис под знамето и всяка отделна графа долу да е с надпис в синьо близко до това от знамето, но за тази цел трябва да го правя в GIMP, а сега като не съм си на моя компютър е малко сложно. Ще добавям също графи за инвеститори, Пловдив в SSC, градско устройство, карти и т.н. Много ще ми помогнеш, ако се захванеш, а после можем да ъпдейтваме заедно :) TERZIev January 24th, 2012, 02:22 PM Вечерта ще погледна пак :) djikata January 24th, 2012, 10:22 PM http://news.varna24.bg/322941.html В нервите си не мога да разбера колко тендециозна е статията или дали изобщо е. Утре пак ще я прочета. GogoSabev January 24th, 2012, 10:29 PM :):) klapa January 24th, 2012, 11:00 PM E, вече няма нужда да обяснявам, че има тенденциозна национална политика към Варна. D.Iv January 25th, 2012, 06:28 AM Toва е една статия-провокация - нищо повече tanashubav January 25th, 2012, 08:55 AM http://news.varna24.bg/322941.html В нервите си не мога да разбера колко тендециозна е статията или дали изобщо е. Утре пак ще я прочета. Не се хаби толкова. Във Варна журналистиката в най-добрия случай е на ниво леко над махленски лели. Сравнения с Бургас са ми много смешни. Какво имало там, какво сме нямали тука. Били ни задминали, пък ние сме изостанали... Проблемът не е, че някой град е дръпнал спрямо нас а, че тук местната власт тотално е абдикирала от управлението на града. Винаги давам примери и то в пари за това колко много се краде тук. И колко много неща биват пропуснати заради това. Айде пак да напомня и да дам за пример любимия на някой Бургас :D: Ремонт на 1.3км. булевард с ширина 25 метра в Бургас. Основен. Цена 1,3млн. лв. След ремонта булеварда изглежда като "слънце". Кръгово кръстовище на ж.п. гара Варна - 1млн.лв. Шест месеца след ремонта плочките са изронени, защото не са издържали на химикалите с които се пръска против заледяване зимата. Пътно кръстовище тип диамант в Бургас между 2 шест лентови и два четири лентови булеварда. Включва кръгово на първо ниво и естакада на второ. Струва малко над 4млн. без ДДС. Включва отводняване, осветление, лендскейпинг. Варна - кръстовище на бул. Смирненски и Цар Освободител. Светофарно регулиране. Между три булеварда с по 2 ленти в посока и един с четири. Временно решение, т.к. в ОУП е заложен пътен възел на две нива - изграденото ще бъде разрушено след години. Цена - над 3млн.лв. ОУП на град Варна. 4 години след старта на разработването му не е приет. През това време другите 3 големи града - София, Пловдив и Бургас са приели своите. Във Варна неясно по какви причини нещата се бавят. Първо не била приета новата писта на летището, после се чудим къде да отредим място за нов контейнерен терминал на пристанището. Пък че плана се разработва от една трибуквена групировка, която си го напасва по свой калъп е друг въпрос. Ако интересите на гражданите не засягат техните се приемат и те. Но още няма нищо прието. Синя зона. Единствения голям град без такава. В резултат се пропускат милиони приходи от събрани такси. Индиректно се губят милиони от разбити тротоари заради паркирали автомобили. Обяснението за липсата й: трябвало да имаме приет ОУП, за да я направим! Това е все едно вкъщи да ти изгори крушката и вместо да я смениш да викаш електротехник да ти обследва инсталацията. Мога да давам примери и от други места, но няма смисъл. Проблемът както съм писал 100 пъти не е толкова и само някъде вън, в София, Бургас или на Марс. Проблема си е в града. Просто като типични българи и тук първосигнално бързаме да обвиним всеки друг но не и нас самите... fransiz January 25th, 2012, 09:01 AM Е то най-добре да почнат директно да ни управляват от София. Смятам, че ще е по-добре. Иначе се получават такива ситуации като при нас във Варна, или пък спират тока на общината като във Видин. Отделно, с темпа с който се развива южното Черноморие, скоро никой няма и да си спомня за нашия край. Варна щяла да се топи, София - да се множи Източник: investor.bg 16:35 / 24.01.2012 © Varna24.bg До 2060 година населението на Пловдивска област ще се стопи с 36%, а населението в област София-град ще се увеличи с 45% до 1,87 млн. души през 2060 г., показват изчисления на база прогнозни данни на НСИ. Данните са от реалистичния вариант на прогнозата, който е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки. Песимистичният и оптимистичният вариант се различават незначително от реалистичния. Още до 2015 г. населението на област София-град ще се увеличи с 9% до 1,41 млн. души спрямо 1,29 млн. души към 1 февруари 2011 г., когато беше последното преброяване. Населението на всички други български области ще намалява както в периода до 2015 г., така и до 2060 г. В периода до 2015 г. с по 9-11% ще се стопи населението в областите Търговище, Видин, Ямбол, Разград, Ловеч, Монтана и Габрово. В периода до 2060 г. населението на областите Смолян, Ловеч и Разград ще се стопи с 2/3. Много от областите преживяха рязък спад на населението от 1990 г. насам и новото намаление просто ще ги направи икономически мъртви. В периода до 2060 г. София-град обаче ще процъфтява, като населението й ще се увеличи с 45% до 1,87 млн. души. Това ще е единствената област с ръст на населението, според НСИ. Със спад от 14% за 49-годишния период ще бъде област Варна, следвана от спад с 21% при област Бургас и с 36% в населението на област Пловдив. Като цяло населението на България ще се стопи с 3% до 2015 г. и с 27% до едва 5,37 млн. души през 2060 г. Трябва да се има предвид също, че освен рязкото намаление се очаква силно застаряване на населението. Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е и сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция. Прогнозата за населението на България по области е много интересна от гледна точка на инвестициите в жилищни и офис имоти, тъй като например в областите, стопяващи се с 2/3 (Смолян, Ловеч и Разград), цените на имотите едва ли ще са добри в дългосрочен план. Близо 90% от българите са със собствени жилища и демографският срив в много градове ще ги обезцени или поне ще окаже силен натиск върху цената на този основен актив. Възниква и въпросът как много от производствените предприятия в бързо обезлюдяващите се региони ще си осигуряват работна ръка. http://news.varna24.bg/323113.html И много ясно, при положение, че в града няма как да търсиш някакво по-добро кариерно развитие. Capt.Vimes January 25th, 2012, 09:23 AM В темата за демография не веднъж е коментирано, че подобни дългосрочни прогнози трудно могат да бъдат точни. LuXoR40 January 25th, 2012, 10:32 AM Тази тема за демографските сривове е уникална измислица и простотия. Между другото аз вече спрях да чета варненските сайтове и специално този след безброй скандали с администраторите му. Дори не зная дали са завършили журналистика тези хора. VACHO January 25th, 2012, 10:40 AM Тази тема за демографските сривове е уникална измислица и простотия. Между другото аз вече спрях да чета варненските сайтове и специално този след безброй скандали с администраторите му. Дори не зная дали са завършили журналистика тези хора. На мене ми е много интересно на базата на какво ги правят тия прогнозни изчисления за всяка област до 2060 г., при условие, че никой не знае как ще се развиват икономическите, политическите, миграционните, социалните и възпроизводствените процеси в област Монтана, Пловдив, Бургас или Варна след 20, какво остава след 50 г. А да се прави прогноза на базата на някакви си там математико статистически тенденции при перманентни други условия е просто дебилно! tchak January 25th, 2012, 10:47 AM КЗК започна задълбочено проучване на Транстриумф Холдинг 25.01.2012 11.16 Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване относно намерението на Градски транспорт ЕАД, Варна, да придобие едноличен контрол върху "Транстриумф Холдинг" АД – Варна, съобщиха от комисията. "Градски транспорт" ЕАД и "Транстриумф Холдинг" АД са най-големите участници на пазара на автобусни превози на територията на Община Варна, част от пазара на масовия градски транспорт. КЗК счита, че за оценка на сделката е необходим задълбочен анализ, който да установи дали концентрацията носи значителни преимущества на потребителите и следва да бъде разрешена или трябва да бъде забранена, тъй като общият пазарен дял на двете дружества е твърде висок и би могъл да доведе до концентриране на пазарна сила и намаляване броя на конкурентите. Комисията започва задълбочено проучване с цел пълното изследване на пазарната ситуация. КЗК счита това за особено необходимо, тъй като платеният автобусен превоз на пътници на територията на Община Варна е от социална значимост за населението, в огромната си част ползващо автобусните услуги на двете дружества. http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=554454 Аз ли не съм добре или има нещо много,много,много гнило. Сега някой да дойде и да ми обясни, че нямало заговор срещу Варна. Този "задълбочен анализ" дето мислят да го правят има една-едничка цел - да се изтърват всички срокове за 50 млн. евро. Да не би в София превозвача да не е монополист и да има реална концентрация. Ако общена Варна и по-специално кмета милее за Варна, час по скоро трябва да сезира Комисията за дащита от дискриминации за Държавния тормоз над общината, а така също и Европейските институции. Не е честно ! VACHO January 25th, 2012, 12:03 PM Обещават ни нов Аспарухов мост до 2015-а, но с неясен източник на финансиране Източник: в. Народно дело 11:15 / 25.01.2012 Изграждането на нов мост над канала, който да дублира функциите на Аспарухов мост, е залегнало във финалния вариант на стратегията за управление на общинската собственост, който е публикуван на сайта на общината. В документа, който веднъж вече беше върнат за доработване след унищожителна критика от общински съветници от БСП, не се посочват никакви допълнителни подробности по проекта. Още на пръв поглед прави впечатление, че липсва каквото и да е уточнение дали парите за новия мост ще дойдат от държавата, или ще бъдат търсени от ЕС. Не е уточнено също така дали целта на амбициозния проект е просто да се разтовари от трафика сегашната транспортна връзка между централната част на Варна и район "Аспарухово", или да бъде част от по-значима транспортна отсечка. Последното е от голямо значение заради различните гледни точки къде е най-удачно да бъде разположен мостът с оглед на бъдещата магистрала "Черно море", която макар и да не е сред приоритетите на настоящото правителство, все някога ще бъде изградена. Сред приоритетите по отношение на уличната инфраструктура стратегията за управление на общинската собственост предвижда да се постигне цялост на ринговото движение по булевардите "Левски" и "Христо Смирненски", както и разширение на ул. "Девня". Впечатление прави и фактът, че за състоянието на настилките в града е дадена оценка, че са в добро състояние, но с уговорката, че тя се отнася за "основните булеварди и главните улици". Реанимират проект за подземен паркинг Провалилият се на няколко пъти проект за изграждане на етажен паркинг на мястото на съществуващия в момента до сградата на община Варна отново ще бъде поставен като цел и през този мандат на местната власт. Това личи от проекта на стратегията за управление на общинската собственост до 2015-а. До този момент общината е правила няколко опита през минали години да бъде изградено съоръжението, но те винаги са удряли на камък. Първоначално срещу етажния паркинг възроптаха жителите на съседните блокове, които заведоха дела срещу местната власт. По-късно те бяха спечелени от общината, но пък Общинският съвет не постигна съгласие по условията, при които съоръжението трябваше да бъде изградено на концесия. Причината бяха опасенията на съветниците от БСП в предния Общински съвет, че сделката е неизгодна за общината. В новата стратегия за управление на общинската собственост няма друго предложение за изграждане на етажен паркинг. http://news.varna24.bg/323286.html Capt.Vimes January 25th, 2012, 02:36 PM Впечатление прави и фактът, че за състоянието на настилките в града е дадена оценка, че са в добро състояние, но с уговорката, че тя се отнася за "основните булеварди и главните улици". В някоя паралелна вселена може би. evmolpia January 25th, 2012, 03:57 PM КЗК започна задълбочено проучване на Транстриумф Холдинг 25.01.2012 11.16 Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване относно намерението на Градски транспорт ЕАД, Варна, да придобие едноличен контрол върху "Транстриумф Холдинг" АД – Варна, съобщиха от комисията. "Градски транспорт" ЕАД и "Транстриумф Холдинг" АД са най-големите участници на пазара на автобусни превози на територията на Община Варна, част от пазара на масовия градски транспорт. КЗК счита, че за оценка на сделката е необходим задълбочен анализ, който да установи дали концентрацията носи значителни преимущества на потребителите и следва да бъде разрешена или трябва да бъде забранена, тъй като общият пазарен дял на двете дружества е твърде висок и би могъл да доведе до концентриране на пазарна сила и намаляване броя на конкурентите. Комисията започва задълбочено проучване с цел пълното изследване на пазарната ситуация. КЗК счита това за особено необходимо, тъй като платеният автобусен превоз на пътници на територията на Община Варна е от социална значимост за населението, в огромната си част ползващо автобусните услуги на двете дружества. http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=554454 Аз ли не съм добре или има нещо много,много,много гнило. Сега някой да дойде и да ми обясни, че нямало заговор срещу Варна. Този "задълбочен анализ" дето мислят да го правят има една-едничка цел - да се изтърват всички срокове за 50 млн. евро. Да не би в София превозвача да не е монополист и да има реална концентрация. Ако общена Варна и по-специално кмета милее за Варна, час по скоро трябва да сезира Комисията за дащита от дискриминации за Държавния тормоз над общината, а така също и Европейските институции. Не е честно ! Аз имам друго усещане обаче, а че именно Йорданов саботира проекта. Тази новина, че никоя банка не иска да финансира общината в размер от 20 млн. е най-смешната лъжа, която съм чувал. Въпреки, че Варна има стари кредити, едва ли някоя банка ще се лиши от възможността да кредитира общината, по простата причнина, че е институция, в която всекидневно се отчитат приходи, а запорът на сметки е лесно постижим при необслужване на кредита. Струва ми се, че КЗК е добър инструмент да си измият ръцете в общината, търси се просто някаква причниа за да не се случат нещата. Просто наистина нещата се протакват много, има нещо гнило. А защо се прави саботажа не мога да ви отговоря, такъв саботаж се получи и в Пловдив преди време, никой не може да ме убеди, че проекта за Небет тепе не беше провален умишлено от общината! VACHO January 25th, 2012, 04:07 PM Добре де, каква аджеба може да бъде ползата за тия...да не казвам какви от общината и в частност Киро от това да саботират проекта? Как може да се открадне? evmolpia January 25th, 2012, 04:12 PM Частната фирма-превозвач на кой е собственост ? Ако има нещо олигархично, нещата се нареждат.. MaLyKoLiU January 26th, 2012, 02:10 PM 70 нови автобуса, информационна система по спирките и велоалеи чакат варненци Не е задължително общинската фирма "Градски транспорт" да купи частната "Транстриумф Холдинг", за да кандидатства по проекта за интегриран транспорт на Варна. Това обяви в сутрешния блок на Дарик Варна зам.-кметът Димитър Николов, отговарящ за управлението на средствата от еврофондовете. Вариантът е бил обсъден в София на среща с ръководния орган по проекта, представители на МРРБ и консултанти. Николов обясни, че е важно на общинския превозвач да бъдат възложени всички автобусни линии, посочени в проекта. Тепърва обаче ще се решава как може да стане това. В рамките на проекта за интегриран транспорт на Варна, чиято стойност е около 100 млн. лева, предстои закупуването на над 70 нови автобуса, монтиране на информационна система по спирките, както и изграждане на велоалеи. Възможно е в рамките на тази година да бъде реализирано дълбоководното заустване на отпадните води в Златни пясъци. До 3 години трябва да приключи реконструкцията на пречиствателна станция в курорта. След модернизацията капацитетът на съоръжението ще се увеличи от 14 000 на 72 000 еквивалент жители. Стойността на целия проект е 48 млн. лева. Като част от него ще бъде изградена и канализация в местността "Ален мак", информира зам.-кметът Димитър Николов. До май трябва да бъде отворен ремонтираният участък от бул."Генерал Колев". Обмисля се вариант за реконструкция и на бул. "Чаталджа", в участъка между булевардите "Ген. Колев" и "Осми приморски полк". В движението на автомобили там се образува "тапа", която трябва да бъде премахната, отбеляза Николов. Той разкри още, че за ремонт на пътища до края на март са предвидени 500 000 лева от бюджета. Ще бъдат закърпени 7200 кв.м. дупки. Няма определена дата за събарянето на опожарената къща на бул. "Приморски", каза още Николов. Той припомни, че сградата е извадена от списъка с паметници на културата, тъй като попада в плановете за разширяване на булеварда. "В момента има малък застой в работата на общинската администрация, преди структурните промени, което е нормално. Но мисля, че се вижда желание от страна на кмета наистина да се променят нещата, така както беше обещал", призна Димитър Николов. Като зам.-кмет арх. Димитър Николов отговаря за всички дейности, свързани с Общия устройствен план. Той пое и управлението на средствата от еврофондовете, като осъществява оперативната връзка с управляващите органи. http://news.varna24.bg/323674.html VACHO January 26th, 2012, 02:52 PM http://news.varna24.bg/323674.html Николов обясни, че е важно на общинския превозвач да бъдат възложени всички автобусни линии, посочени в проекта. Тепърва обаче ще се решава как може да стане това. Е тепърва...те докато решат как ще стане, ще изтървем сроковете!:bash: bench_mark January 26th, 2012, 04:52 PM Как може да се извади сграда от списъка с паметниците на културата, защото трябва да се събори във връзка с разширяване на булевард? По-нагло и демонстративно погазване на законите не знам дали е възможно! След като къщата е паметник на културата, проектът трябва да се съобрази с нея, а не просто да я разрушат, че да не пречи на магистралата им. А на хората от Варна мога да кажа, че нямат никакви основания за претенции за модерен и европейски град с това отношение към и без това бедното си историческо и културно наследство. Capt.Vimes January 26th, 2012, 05:23 PM ^^ Не хората от Варна, а управата на града и държавата. Death NoVa January 26th, 2012, 05:25 PM Как може да се извади сграда от списъка с паметниците на културата, защото трябва да се събори във връзка с разширяване на булевард? По-нагло и демонстративно погазване на законите не знам дали е възможно! След като къщата е паметник на културата, проектът трябва да се съобрази с нея, а не просто да я разрушат, че да не пречи на магистралата им. за тази къща като го чух това и паднах под масата , а и не е единствената гарантирам ти .... klapa January 26th, 2012, 11:43 PM А на хората от Варна мога да кажа, че нямат никакви основания за претенции за модерен и европейски град с това отношение към и без това бедното си историческо и културно наследство. Че нямаме претенции е така. Но не съм съгласен за бедното историческо минало - един от най - старите градове в страната е. Ако не вярваш се разходи из археологическия музей и ще се убедиш. TERZIev January 27th, 2012, 12:03 AM вчера, на големия дъжд, имах нещастието да вървя от булевард генерал Колев през ХЕИ до автогарата... е това беше същински АД, обеден съм на 120%, че във варна няма завършен тротоар + това колкото има положен, той да е на такива вълни, че да събира по 10 см вода...така да хлопат плочките, такава мизерия...опитвам се да пресека едно кръстовище - РЕКА...опитвам се да пресека друг път - река.....прибрах се и си изцедих чорапите...МИЗЕРИЯ , градът е една тотална кочина благодаря за вниманието.. и м/у др крайните квартали са приказка сравнение със сърцето на варна.. bench_mark January 27th, 2012, 07:53 AM Че нямаме претенции е така. Но не съм съгласен за бедното историческо минало - един от най - старите градове в страната е. Ако не вярваш се разходи из археологическия музей и ще се убедиш. Спорно е това, което казваш. Разходи се по която и да било улица на Манхатън и ще видиш много по-стари и по-ценни сгради от тези във Варна. Maх January 27th, 2012, 08:26 AM Спорно е това, което казваш. Разходи се по която и да било улица на Манхатън и ще видиш много по-стари и по-ценни сгради от тези във Варна. Съмнявам се да видиш римски терми в Манхатън.:lol: bench_mark January 27th, 2012, 08:39 AM Съмнявам се да видиш римски терми в Манхатън.:lol: То и във Варна няма. 100 камъка, които на нищо не приличат, не са римски терми. Единствено в София има запазени римски сгради в България. VACHO January 27th, 2012, 08:50 AM То и във Варна няма. 100 камъка, които на нищо не приличат, не са римски терми. Единствено в София има запазени римски сгради в България. Не омаловажавай толкова културно-историческото ни наследство. Все пак варненските терми са едни от най-големите открити в цяла Европа. Освен това Варна е наследник на важен и процъфтяващ римски град. А едни съоръжения на 1900 години няма как да са запазени като 50 годишна сграда. И кои са запазените римски сгради в София? bench_mark January 27th, 2012, 08:59 AM Не омаловажавай толкова културно-историческото ни наследство. Все пак варненските терми са едни от най-големите открити в цяла Европа. Освен това Варна е наследник на важен и процъфтяващ римски град. А едни съоръжения на 1900 години няма как да са запазени като 50 годишна сграда. И за кои запазените римски сгради в София? Свети Георги и Света София. В Рим например е запазен и Пантеонът. TERZIev January 27th, 2012, 10:41 AM Във Варна дори има две разкрти римски бани, едната от тях е най голямата на Балканите http://photo-cult.com/pics/559/pic_10016210_0559934.jpg а другата сe води "малките римски терми" http://img28.imageshack.us/img28/5600/picturesss045.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/28/picturesss045.jpg/) много плямпаш и хал хабер си нямаш за миналото на варна мой човек TERZIev January 27th, 2012, 10:43 AM del tanashubav January 27th, 2012, 11:10 AM Свети Георги и Света София. Ете тези двете ако са запазени римски сгради значи варненските терми са римски град :D! И двете са били само на основи и се е зидало в не далечното минало. Същата работа като патриаршията на Царевец. Просто след турското робство не е останъл камък върху камък. В исторически план София не е нищо особено, просто един от многото римски градове по нашите земи. TERZIev January 27th, 2012, 12:15 PM Ете тези двете ако са запазени римски сгради значи варненските терми са римски град :D! И двете са били само на основи и се е зидало в не далечното минало. Същата работа като патриаршията на Царевец. Просто след турското робство не е останъл камък върху камък. В исторически план София не е нищо особено, просто един от многото римски градове по нашите земи. това не е вярно..след завладяването на софия от османците, тези сгради са превърнати в джамии и благодарение на това те са се запазили в оригиналния си вид... http://stara-sofia.com/svgeorgi.jpg http://stara-sofia.com/sijavush2.jpg mopper January 27th, 2012, 12:24 PM Както се казва и на поробители не сме попаднали, османлиите не са ценели нищо старо общо взето, дори и техни наметници на културата няма особено, без да броим 2-3 големи джамии - в София, Шумен. Докато примерно в Румъния, Чехия, Хърватия примери бол, и замъци има и римски старини (Хърватия), и те са били под робства, но там са строели от красиво по- красиво, и България 19 век и Чехия или Унгария 19 век са на светлинни години. Ако знаете двореца в Преслав си е бил доста добре запазен, но турците използват каменните блокове за жп линията Варна-Русе tanashubav January 27th, 2012, 12:31 PM това не е вярно..след завладяването на софия от османците, тези сгради са превърнати в джамии и благодарение на това те са се запазили в оригиналния си вид... Дали са в оригиналния си вид обаче е друга работа. А и на снимките втората джамия не ми изглежда много читава. Някое от силните земетресения които е имало в последните 2000г. в района където днес е софия със сигурност е разкатало и двете сгради. Пък тези турски керемиди на тази древна малка църквижа някак си не ми изглеждат автентично... TERZIev January 27th, 2012, 01:07 PM Дали са в оригиналния си вид обаче е друга работа. А и на снимките втората джамия не ми изглежда много читава. Някое от силните земетресения които е имало в последните 2000г. в района където днес е софия със сигурност е разкатало и двете сгради. Пък тези турски керемиди на тази древна малка църквижа някак си не ми изглеждат автентично... втората джамия е св софия... и е изоставена след земетресение. след години е премахнато минарето и е реставрирана там където трябва ти каква логика имаш...по тая логика моя апартамент е саниран преди 4 години, значи живея в блок не от 88, ами от 2008.... tanashubav January 27th, 2012, 01:09 PM Там някъде ;) TERZIev January 27th, 2012, 01:14 PM Както се казва и на поробители не сме попаднали, османлиите не са ценели нищо старо общо взето, дори и техни наметници на културата няма особено, без да броим 2-3 големи джамии - в София, Шумен. Докато примерно в Румъния, Чехия, Хърватия примери бол, и замъци има и римски старини (Хърватия), и те са били под робства, но там са строели от красиво по- красиво, и България 19 век и Чехия или Унгария 19 век са на светлинни години. Ако знаете двореца в Преслав си е бил доста добре запазен, но турците използват каменните блокове за жп линията Варна-Русе ..в разград, в стара загора, в кюстендил, в хасково, в дупница, в самоков и т.н Това, че не ги виждаш не значи, че е нямало. след освобождението някои са разрушени, други са разрушени повреме на комунизма. преслав е разрушен много преди османците, но тоталното му разрушаване е през 16-17век. а това за което говориш с еотнася за ПЛИСКА и е мит, че с тея каманаци е строенена жп линията... bulvita January 27th, 2012, 01:49 PM Твърди се, че с камъните от Плиска е строена крепостната стена на Варна. А след нейното разрушаване са използвани за строежа на катедралата и часовниковата кула. Ако това е вярно, символиката е добра. :) VACHO January 27th, 2012, 02:37 PM Имам питанка относно тази стара снимка: http://retrobulgaria.com/varna/vn371.jpg Къде се е намирала тази сграда? Така като я гледам вече не съществува...:ohno: mopper January 27th, 2012, 02:57 PM Всеки ден я гледам от терасата си че я познах от раз- това е Окръжна болница mopper January 27th, 2012, 03:01 PM ..в разград, в стара загора, в кюстендил, в хасково, в дупница, в самоков и т.н Това, че не ги виждаш не значи, че е нямало. след освобождението някои са разрушени, други са разрушени повреме на комунизма. преслав е разрушен много преди османците, но тоталното му разрушаване е през 16-17век. а това за което говориш с еотнася за ПЛИСКА и е мит, че с тея каманаци е строенена жп линията... Не ги виждам защото първо са неизвестни, втора явно не са нещо зашеметяващо, което кара туристите да минават хиляди километри да ги посетят. VACHO January 27th, 2012, 03:05 PM Всеки ден я гледам от терасата си че я познах от раз- това е Окръжна болница Където е кардиологията ли? На улица Ген. Колев? Хах, не можах да я позная...интересно, значи преди е била пансион.:) TERZIev January 27th, 2012, 04:41 PM Не ги виждам защото първо са неизвестни, втора явно не са нещо зашеметяващо, което кара туристите да минават хиляди километри да ги посетят. Това, че за теб са неизвестни е друг въпрос. стга с ОФ-топика... devillard January 27th, 2012, 04:57 PM Всеки ден я гледам от терасата си че я познах от раз- това е Окръжна болница По скоро е музикалното в карето зад ФКто bulvita January 27th, 2012, 06:30 PM Имам питанка относно тази стара снимка: http://retrobulgaria.com/varna/vn371.jpg Къде се е намирала тази сграда? Така като я гледам вече не съществува...:ohno: http://www.moreto.net/im/3316.m250.jpg VACHO January 27th, 2012, 06:49 PM ^^ Изложих се. Не само, че си съществува сградата, ами и уча в нея в момента.:nuts: tanashubav January 27th, 2012, 07:06 PM Дел. MaLyKoLiU January 27th, 2012, 08:41 PM https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/427657_307939482585136_116704808375272_847349_40295490_n.jpg Снимка на една от хубавите ни спирки, които ни сложиха преди 2-3 години... :bash: Странно как не съм я видял минавайки на 20м от нея днес сутринта като отивах на работа... Ама то в тоя вятър гледах само как да оцелея, а не да зяпам спирки... :nuts: vass January 27th, 2012, 08:46 PM ^^ Да, от вятъра е паднала, виж само как е била закрепена.:lol: LuXoR40 January 27th, 2012, 08:58 PM Абе хич да не е и вятъра си го биваше - вчера беше 90км/ч. Дори снега не можа да натрупа, въпреки че валя 24 часа. Буквално си го отвя. TERZIev January 27th, 2012, 09:56 PM ^^^^^^ ооо бате тва е под наща спирка :D а нашата нищо и НЯМА нъц нъц нъц :D MaLyKoLiU January 27th, 2012, 10:13 PM Ще идвам да чакам икарусите на ваща спирка... :D Capt.Vimes January 27th, 2012, 10:20 PM Вятърът си е сериозен, а ако не се лъжа фирмата построила спирката има договор да ги поддържа, така че май тя ще трябва да я възстанови. Kroum January 27th, 2012, 10:26 PM ^^ Изложих се. Не само, че си съществува сградата, ами и уча в нея в момента.:nuts: :lol: :) tanashubav January 27th, 2012, 10:27 PM Вятъра си е бамбашкъ! Хич не се учудвам, че я е обърнал. Като знам на центъракакво бе! Death NoVa January 28th, 2012, 12:31 AM ^^ Изложих се. Не само, че си съществува сградата, ами и уча в нея в момента.:nuts: е претърпяла е леки промени на последния етаж пък и дърветата са си пораснали , нормално е да се объркаш леко :) mediar January 31st, 2012, 09:25 PM Може би не сте забелязали, но от няколко месеца, 3 по-точно, се занимавам с картографирането на околностите на Варна в OpenStreetMap (http://www.openstreetmap.org/?mlat=43.21667&mlon=27.91667&zoom=12) . Влагам доста усилия, сверявам начертаното на дадено място със сателитни снимки от различни дати, правя справки в различни сайтове, разглеждам снимки от околностите и тн. за да гарантирам за максимална достоверност на данните. До този момент съм обхванал голяма област северозападно от града, стигаща чак до Девня на запад, с. Зорница на север, с. Каменар на изток и стария път за София на юг, като изключим самия град град Варна, тъй като той е въведен преди това. Сега точно съм се захванал с вилните зони, северно от кв. Възраждане. Лошото е, че там като цяло липсват снимки от района, а сателитните снимки не са с много добро качество, и не мога с точност да определя типа на пътищата в района - дали са асфалтови или черни/макадам. Ако има тук някой, който познава добре района, няма да е лошо от време на време хвърля по едно око на работата ми в OpenStreetMap и да ми казва, в случай, че съм допуснал грешки. tanashubav February 1st, 2012, 10:51 AM След ремонта ФКЦ-Варна отваря врати със спектакъл на Народния театър http://www.moreto.net/im/56.m250.jpg Макар че Фестивалният и конгресен център е в частичен ремонт до 29 февруари, билетният център работи всеки ден от 9 до 20 ч., включително в събота и неделя. Пуснати са в продажба билетите за органовия концерт на проф. Винфред Бьониг, за театралните спектакли „Почивен ден”, „Вражалец”, „Кръщене” и „Железният светилник”, както и за клавирния концерт за четири ръце на проф. Йовчо Крушев и Рада Чомакова. Първото значимо събитие в началото на 2012 г., още преди официалното отваряне на комплекса след ремонта, е концертът на проф. д-р Винфред Бьониг, титулярен органист и музикален директор на Кьолнската катедрала, на 10 февруари. Гастролът на световно известния органист се осъществява съвместно с Гьоте-институт България. Събитието, както значимите културни събития в световен мащаб, е широко подкрепено и от бизнеса. С концерта на проф. Бьониг ще бъде отбелязана 1050-годишнината на Германия.В програмата са включени творби от Бах, Хендел, Шнайдер, Моцарт, Лист, Карг-Елерт. На 10 февруари ще отворят врати и кинозалите. Ще бъдат представени три хитови заглавия на „А плюс филмс” - „Джейн Еър” (Великобритания) на режисьора Кари Фугуната, „Здрач: Зазоряване 1” (САЩ) на режисьора Бил Кондън и анимационният „Гномео и Жулиета” (Великобритания, САЩ) на режисьора Кели Ашбъри за децата в събота и неделя. Официално Фестивалният и конгресен център ще отвори отново врати за варненци след ремонта на 1 март, след което програмата му ще бъде повече от наситена. Сезонът ще стартира с гастрол на Народния театър „Иван Вазов” на 1 и 2 март, който не е идвал във Варна през последните години. За своето завръщане в морската столица първият театър на България е избрал „Почивен ден” на Камен Донев, постановка на автора с участието на Антон Радичев, Мария Каварджикова, Захари Бахаров, Карла Рахал, Биляна Петринска, Марин Янев, Кирил Кавадарков, Ванча Дойчева. Комиците, които разсмиват цяла България - Любо Нейков и Димитър Рачков, идват на сцената на зала 1 със станалия вече легенда спектакъл „Вражалец” на театрална формация „Мелпомена”. Заедно с тях в комедийно амплоа се изявява и любимецът на публиката Асен Блатечки. На звездното трио партнират и две чаровни дами - Светлана Бонин и Деси Бакърджиева. Представлението е на 12 март в зала 1. С две постановки идва във Фестивалния и конгресен център Театър „Българска армия”. След изключителния успех в края на миналата година, на 26 март ще гледаме отново хитовия спектакъл „Кръщене” на Камен Донев – майстор на съвременната народопсихология. Втората постановка на театъра е по един от най-обичаните български романи, „Железният светилник” на Димитър Талев, а ролите на популярните герои са поверени на цяло актьорско съзвездие – ще видим Васил Михайлов като Стоян Глаушев, Явор Бахаров като Рафе Клинче, Александра Сърчаджиева като Катерина, Йоана Буковска като Божанка, Антоанета Добрева – Нети като Ния. И още: Иван Ласкин, Стефка Янорова, Елена Райнова, Меглена Караламбова, Георги Кадурин, Стойко Пеев. Гастролът е на 25 април. Балет „Арабеск” ще гостува във Фестивален и конгресен център с едно уникално представление - „Дневникът на Дракула”. Хореографията е на Мила Искренова, музиката е компилация по барокови автори, а жанрът е определен като танцов театър, защото редом до балетните звезди на сцената ще излязат и звездите на Народния театър „Иван Вазов” Деян Донков и Биляна Петринска. „Дневникът на Дракула”, чиято премиера в момента трупата все още подготвя, варненци ще могат да видят веднага, след като постановката излезе. В момента се уточнява датата на гастрола. Един от елитните български музикални състави – „Софийски солисти”, през 2012-та става на 50 години. Юбилейният концерт на състава под диригентството на проф. Пламен Джуров ще бъде на 30 март в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Солисти на „солистите” ще са почетният гражданин на Варна проф. Минчо Минчев и Николай Минчев – едно изключително бляскаво дуо, което вдига на крак публиката по света. Уникален ще бъде и концертът на проф. Йовчо Крушев и Рада Чомакова на 20 април. Те ще представят във Варна две клавирни премиери – Шест пиеси за четири ръце от Рахманинов и Серенада за струнен оркестър от Чайковски, обработка на автора за 4 ръце. Програмата включва още и произведения на Скрябин и Рахманинов-Крушев. Двамата българи виртуози на пианото в продължение на 80 минути ще се надсвирват пред варненската публика. http://www.moreto.net/novini.php?n=161518&p=1 Любопитно дали до тогава ще са премахнали бараките и останалите рекламни парцали по фасадата? Kroum February 1st, 2012, 08:41 PM http://www.moreto.net/novini.php?n=161518&p=1 Любопитно дали до тогава ще са премахнали бараките и останалите рекламни парцали по фасадата? Силно се надявам, че ФКЦ сега е по-зле дори и от НДК. D.Iv February 2nd, 2012, 06:24 AM Силно се надявам, че ФКЦ сега е по-зле дори и от НДК. В смисъл? tanashubav February 2nd, 2012, 09:19 AM ^^Предполагам колегата има предвид, че и двете сгради са много хубави като идея но са тотално занемарени откъм поддръжка. fransiz February 2nd, 2012, 03:17 PM http://dariknews.bg/poll.php?category_id=18&quest_no=314 Кой, според Вас, е основният проблем на Варна? Безработица Инфраструктура Непрозрачна местна администрация Общ устройствен план Обществен транспорт Паркиране Чистота и озеленяване Може да се гласува само за един проблем, въпреки че точно за Варна мисля няма нито един от тези показатели по които да сме що-годе добре. Та гласувайте, аз малко се колебая кое точно е най-зле, но гласувах за Безработицата. Kroum February 2nd, 2012, 06:29 PM В смисъл? ^^Предполагам колегата има предвид, че и двете сгради са много хубави като идея но са тотално занемарени откъм поддръжка. Да, точно така, колегата Атанас е прав. :D Да се чете: "Силно се надявам, защото ФКЦ сега изглежда по-зле дори и от НДК." И двата обекта са красиви, но за съжаление силно занемарени и изглеждат ужасно накичени с реклами. D.Iv February 2nd, 2012, 06:36 PM Да, точно така, колегата Атанас е прав. :D Да се чете: "Силно се надявам, защото ФКЦ сега изглежда по-зле дори и от НДК." И двата обекта са красиви, но за съжаление силно занемарени и изглеждат ужасно накичени с реклами. Meрси,че поясни. Наистина, особено ФК приличаше на битак. НДК поради мащаба си все пак не е толкова накичен. Последно видях ФК малко след Нова година и вече бяха свалени част от рекламите и дейстоително бях забравил как изглеждаше преди. Все пак сградата е един от символите на града D.Iv February 5th, 2012, 09:55 AM И ВМРО поискаха смяна на турските имена на местности От ВМРО-Варна ще поискат преименуване на някои местности и улици, които носят турски имена. Това обяви зам.-председателят на ВМРО и варненски общински съветник Костадин Костадинов. Варненските „воеводи" вече са поръчали на местното краеведско дружество да предложат хубави български имена, които да заменят тези с турско-арабско звучене, разкри Костадинов. Той даде пример с имената на местностите Боклуктарлъ, Ментешето, Акчелар и Баир баши. От ВМРО също имат предложения за смяна на небългарски звучащите названия. Така например местността Караач теке / в превод Текето на черните брястове/ може да бъде прекръстена на Брястово. В Караач теке се намира единственият запазен раннохристиянски манастир на Княз Борис Покръстител. С разрастването на града някои от селищните образувания могат да се превърнат в квартали, смята Костадинов. Според него смяната може да стане по максимално най-коректния и внимателен начин. Въпреки че някои от названията са доста популярени, в рамките на няколко месеца варненци могат да свикнат с новите имена, убеден е „воеводата". ВМРО не са първите, които поставят въпроса за смяна на имената на улици и местности с турски произход във Варна. Преди време от „Атака" подеха подобна инициатива в Общинския съвет. За премахването от картата на имена като Аладжа манастир, местности като Шашкъна и Салтанат, първа се обяви Цвета Георгиева, тогава общински съветник от „Атака", понастоящем депутат. Един от мотивите й да поиска смяна на небългарските имена на картата, е че са неразбираеми, а някои дори петнят имиджа на морската столица. Стигна се до решение за създаване на експертна група, която да изясни произхода на чуждите думи и да предложи превод или друго име. Тя обаче така и не заработи, а идеята на националистите стигна до задънена улица. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=848038 Bobi_G February 5th, 2012, 12:36 PM ^^ Подкрепям. Някой от тези имена ми е трудно да ги изговоря... D.Iv February 22nd, 2012, 06:17 AM Варненски бизнесмени прогнозират, че кметът няма да изкара мандата си http://desmond.imageshack.us/Himg10/scaled.php?server=10&filename=photobig858232.jpg&res=medium Кметът на Варна Кирил Йорданов няма да изкара цял мандат. Тази прогноза направи в ефира на Дарик Красимир Македонски, управител на Project Management Company – фирма, в чието портфолио вече има управлявани инвестиционни процеси за над 550 млн. лв. – хотели, молове, предприятия и много други. Македонски се аргументира с това, че създадената коалиция между градоначалника и ГЕРБ е крехка и вътрешните конфликти се задълбочават. По думите му в администрацията се води борба как и на какво ниво ще се взимат решенията, как ще върви документооборотът, кои ще бъдат наблюдатели и кои с решаващ глас в местните процеси. Македонски подчерта, че това е мнението на много водещи бизнесмени от Варна. „Коалицията в Европа е обединение за идеи и програми, а в България – за длъжности. Няма как да заработи една администрация, когато избраните или номинираните от съответните партии хора не влязат с програма. В резултат на нарушенията на тази демократичност и прозрачност неминуемо се стига до конфликти – както настоящи, така и бъдещи. Ние с колегите често споделяме, че кметът няма да изкара пълен мандат по простата причина, че няма да могат да затихнат или да се управляват коалиции, длъжности и лица, създадени по този начин – без обща идея, визия и пр.”, коментира Македонски. На въпрос как евентуалното преждевременно напускане на кметския пост от страна на Кирил Йорданов ще се отрази на Варна, бизнесменът отговори, че не се страхува от подобно развитие на събитията. „България трябваше да влезе в политическа криза, за да се очисти политическата класа. Ние постоянно се плашим дали няма да стане по-лошо и искаме да се запази статуквото. Аз съм от тези, които казват – нека обществото да има много повече избор, нека минем през криза, да преболедуваме, но след това да излезем здрави от тази болест”, изтъкна той. Като човек, управлявал инвестиционни процеси за милиони, Македонски каза също, че България пълзи по дъното на кризата вече трета година. Очакванията на бизнесмена са страната ни да влезе в нова рецесия през четвъртото тримесечие на годината, за която управляващите ще си признаят чак следващата пролет въпреки предстоящите избори. Македонски е на мнение, че ГЕРБ ще се стреми да получи колкото се може повече мандати в следващия парламент, но няма да иска да състави правителство. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=858232 mediar February 22nd, 2012, 09:05 AM А дано... tchak February 22nd, 2012, 09:22 AM И аз това се моля. И съм абсолютно убеден, че Бойко Борисов съвсем целенасочено го подкрепи за да се получи тази патова ситуация (иначе трябва да е тотален глупак) tanashubav February 22nd, 2012, 10:14 AM И аз това се моля. И съм абсолютно убеден, че Бойко Борисов съвсем целенасочено го подкрепи за да се получи тази патова ситуация (иначе трябва да е тотален глупак) Абе не зная кое от двете е по-вярно... ti6o February 26th, 2012, 09:28 AM Пускам един имейл, който пратих на кметство "Район Приморски" преди две седмици и засега няма отговор или реакция от там. Опитах се да пиша и на сайта на общината, но ми се стори че това е невъзможно, защото попълвайки всички полета от формата, винаги ми излиза съобщение че не съм попълнил "задължително поле". Т.е. "оплакване" или "коментар"-както са наречени формите в сайта на общината, не можах да пратя. ----- Forwarded Message ----- From: T* <*@yahoo.com> To: "raion_primorski@abv.bg" <raion_primorski@abv.bg> Cc: "office@moreto.net" <office@moreto.net>; "dnesplus@dnesplus.bg" <dnesplus@dnesplus.bg>; "news@btv.bg" <news@btv.bg>; "office@narodnodelo.bg" <office@narodnodelo.bg>; "varna@gerb.bg" <varna@gerb.bg>; "bsp_vn@mail.bg" <bsp_vn@mail.bg> Sent: Sunday, 12 February 2012, 10:45 Subject: Район приморски-кратко описание Здравейте, Казвам се Т** и редовно си плащам данъците и смятам че изпълнявам задълженията си към държава и общество. Бих желал да направя кратко описание на състоянието на района в който живея. Това е карето заключено между Спортна зала, бул. Осми приморски полк, бул "Чаталджа", Морско училище. Проблеми като липса на парко-места и дупките по улиците не са на вниманието на този имейл, защото това са проблеми на всички големи градове. Проблемите, които описвам изискват минимална организация и работеща администрация за да бъдат отстранени. Което съм сигурен, че е по силите на администрацията в район приморски. Това са: Състоянието на Подлеза под спортна зала; Естакадите за инвалиди към него; лошото и неподдържано осветление в района и липсата на санитарна сеч. -Подлезът - таванът му е подгизнал поради лоша или липса на хидроизолация. В студa със сигурност е замръзнал, което означава, че опасността мазилката да падне и рани/убие млада майка с невръстното си дете, инвалид, млада двойка или просто случаен гражданин преминаващ през него е голяма. Това е само на пръв поглед. Не ми се мисли, какво е цялостното състояние на конструкцията. -Естакадите - замисълът им е може би добър, но изпълнението е под всякаква критика. Основният проблем е, че и двете завършват в най-ниската си част така, че се образува непреодолима локва. Наясно съм че подлезът бе ремонтиран преди няколко години, но като гледам състоянието на "новите" тротоарните плочки, поставяни през последните 3-4 години, (пример новата детска градина под бившата "Валентина"), които постепенно се превръщат в прахоляк, смятам че възможността подлеза да се разпадне е голяма. Моля да се направи проверка на състоянието на подлеза и да се отстранят описаните недомислици. - Осветление - осветени са добре само главните улици като ул. "Любен Каравелов" и ул. "Васил Друмев". Малките пресечки в района са много слабо или почти неосветени. А не трябва да се забравя, че има училище в района. Моля да се направи необходимото района да се освети нормално. -Санитарна сеч - в района много дървета бяха унищожени през последните 15 години поради бума на строителството, а малкото останъли дървета са на доизживяване, липсва всякаква санитарна сеч. Сухи клони падат върху коли и хора всеки път при малко по-силен вятър. Моля да се извършва редовна санитарна сеч на малко останалите дървета в района. Благодаря. mopper February 26th, 2012, 04:58 PM Тишо то твоя район е един от най-хубавите, представи си какво правят хората от другите квартали. Бомбардировките в Берлин са нищо пред дупките по Дрин или по Битоля примерно. VACHO February 26th, 2012, 05:19 PM Моля ви се, града се разпада, не виждате ли. Днес минавах покрай Дупката и в района на подлеза Шипка, точно вдясно от офиса на Виваком имаше паднали бая парчета от горния етаж...терасата горе се рушеше интензивно, както и цялата фасада, сградата е много стара и естествено една от многото безпризорни в града. Просто ужас е нашият център - вземете за пример само тротоарите на бул. Мария Луиза и централния площад, вземете що-годе новите плочки по пешеходната алея от Черно Море до входа на Морската и ще разберете що за крадливи и безотговорни типове управляват 420-430 хилядния ни град. ti6o February 26th, 2012, 05:22 PM Тишо то твоя район е един от най-хубавите, представи си какво правят хората от другите квартали. Бомбардировките в Берлин са нищо пред дупките по Дрин или по Битоля примерно. Пълен валат е и тук, както и в целия град. Просто споделям за съфорумниците, какво означава да се чака от умрял-писмо. VACHO February 26th, 2012, 05:31 PM Пълен валат е и тук, както и в целия град. Просто споделям за съфорумниците, какво означава да се чака от умрял-писмо. Аз оня ден бях се разгневил на общинарите от Одесос, защото точно на няколко десетки метра от новата районна управа (прословутата нова сграда) броди шайка озверели едри песове, която напада хората. И това не е единствен случай, знаете какви глутници от огромни мазни бездомни песове се разхождат из целия център, по всички улички и централни пешеходни алеи, където се стичат всички туристи лятото. Исках да им напиша гневно писмо докога така, това ли е ЕС, но като размислих не видях смисъл да пиша на Михаля...:ohno: LuXoR40 February 26th, 2012, 06:26 PM Между другото новите плочки в района на Дупката вече се клатят :) Издържаха цяла зима все пак :D VACHO February 26th, 2012, 06:31 PM Между другото новите плочки в района на Дупката вече се клатят :) Издържаха цяла зима все пак :D Мисля, че същото може да се каже за тези пред общината. То това да ги наредиш на един пясък само без никакво фугиране е просто no comment. Да не говорим за ужасното качество на самите плочки. fransiz February 26th, 2012, 06:33 PM Като пишете пишете и по мейлите на министерства и към голяма община и каквито имейли има в сайта не Евро комисията. Поне има малко по-голям шанс да го види някой. Между другото, ние нямаме ли си както в София имат столичен инспекторат? JloKyM February 27th, 2012, 09:21 PM Погледнете тази тема (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1491244). Хубаво е максимален брой хора да изкажат мнение по въпроса :) |