View Full Version : Letalski promet v Slo

miran86
August 17th, 2009, 03:22 PM
Zdravo

Vidim, da ste kar informirani glede letališč v Sloveniji zato bi vas prosu če mi lahk odgovorite na par vprašanj ko ravno pišem diplomsko o letalstvu v Sloveniji..

a) Glede na to, da do ljubljanskega in mariborskega letališča ni direktne povezave z vlakom ali da bi bil speljan odcep iz avtoceste do letališča. Recimo v Mariboru je v bližini letališča avtocesta pa železnica pa bi lahk bil odcep, vrjetno bi jim to prineslo kake prednosti. Če mogoče veste če se že dogaja kaj na tem planu..

b)Na ljubljanskem letališču imajo tud recimo vse več prometa in je v poletnih časih tud prezaseden. A se mogoče planira kakšna preusmeritev na mariborsko letališče? Da bi šel recimo tovorni promet v MB al pa del potniškega prometa. Mogoče tud kdo ve katere lete bi tja preusmerli..

c)Potem pa še glede intermodalnosti-združevanje vrst transporta. Če je mogoče kakšna ideja o tem da bi katere stvari začeli prevažati z letalom pa ne več recimo po cesti.

Če je kaj novega o tem kar sem napisal, ali če ima kdo kakšne ideje, gradivo o tem ali pozna katere internetne strani mi naj prosim pove.

Lp miran

Charlie320
August 18th, 2009, 01:10 AM
Zdravo

Vidim, da ste kar informirani glede letališč v Sloveniji zato bi vas prosu če mi lahk odgovorite na par vprašanj ko ravno pišem diplomsko o letalstvu v Sloveniji..

a) Glede na to, da do ljubljanskega in mariborskega letališča ni direktne povezave z vlakom ali da bi bil speljan odcep iz avtoceste do letališča. Recimo v Mariboru je v bližini letališča avtocesta pa železnica pa bi lahk bil odcep, vrjetno bi jim to prineslo kake prednosti. Če mogoče veste če se že dogaja kaj na tem planu..

b)Na ljubljanskem letališču imajo tud recimo vse več prometa in je v poletnih časih tud prezaseden. A se mogoče planira kakšna preusmeritev na mariborsko letališče? Da bi šel recimo tovorni promet v MB al pa del potniškega prometa. Mogoče tud kdo ve katere lete bi tja preusmerli..

c)Potem pa še glede intermodalnosti-združevanje vrst transporta. Če je mogoče kakšna ideja o tem da bi katere stvari začeli prevažati z letalom pa ne več recimo po cesti.

Če je kaj novega o tem kar sem napisal, ali če ima kdo kakšne ideje, gradivo o tem ali pozna katere internetne strani mi naj prosim pove.

Lp miran

Zdravo!

a)najprej glede železnice. v strateškem planu Aerodroma in občine Ljubljana je vzpostaviti do leta 2020 železnico med glavnim mestom in letališčem, do takrat bi bila investicija še nekako povrnjena, saj po mojih ocenah, bo število potnikov na letni ravni zraslo tam med 2.3 mio in 2.6 mio (vse je odvisno od tega, katero letališče v regiji, torej Ljubljana ali Zagreb, bo dobilo prevlado na tem območju Evrope). Ljubljansko letališče je že povezano z ''mimovozečo'' gorenjsko avtocesto, večjih investiciji na tem področju ni za pričakovati, razen v primeru, ko bodo premaknili cesto, ki vozi danes neposredno mimo letališča, severneje, zaradi razvoja letališkega mesta na AL. Glede Mariborskega letališča pa je v prihodnje pričakovati kar nekaj investicij, vendar bolj na letalskem področju (torej nov terminal, podaljšanje vzletno-pristajalne steze in posodobitev ILS sistema), za vzpostavitev mesta Maribor in njegovega letališča z železnico, zaenkrat in po mojem mnenju še kar nekaj desetletji ne bo v planu, ker letališče tudi nima letalskega prevoznika, ki bi redno povezoval Maribor z drugimi mesti.

b) na Ljubljanskem letališču število potnikov iz leta v leto raste (če odmislimo seveda obdobje recesije). Letališče ima največ prometa v poletnih mesecih, kadar povprečno pristane in vzleti 100 letal dnevno. Vse bolj se pozna tudi strateški plan Adrie Airways, ki dolgoročno želi AL (Aeordrom Ljubljana) postaviti kot ''most'' oz. križišče med zahodno/srednjo Evropo in državami Jugovzhodne Evrope (to gre predvsem za linije kot so: Priština, Skopje, Sarajevo, Podgorica ter Tirana). Po zdanjih podatkih AA in AL, število potnikov na teh linijah narašča. AA trenutno leti samo z AL, z Mariborskega letališča pa trenutno nimajo v planu vzpostaviti linije z večjimi tranzitnimi letališki kot so Frankfurt, Zurich, Vienna in Munich, ker po besedah mag. Tufka, predsednika uprave AA, AA s tem nebi uresničevala svojega dolgoročnega plana, torej še naprej uspešno povezovati države Jugovzhodne Evrope z državami Zahodne in Srednje Evrope preko Ljubljanskega letališča.
Lansko leto (2008), ko so se letalski prevozniki soočali z visokimi cenami kerozina, zaradi česa so bile tudi takse letališča višje, je celo mag. Tufek razmišljal o premestitvi linije do Londona iz Ljubljane v Maribor. Omenjena premestitev, na koncu veesno ni bila izvedena. Imam pa občutek, da bo Mariborsko letališče bolj usmerjeno v tovorni promet, kot pa potniški. Zadnje čase se celo govori, da bi na mariborskem letališču obnavljali ogromna tovorna letala Anotnova, več si lahko prebereš na internetnih straneh o temu, je precej člankov.
Poleg tega 80 % vseh rednih linij na Aerodromu LJubljana opravlja AA, menim, da želi mrežo poletov v prihodnje še obogatiti, katero linijo dodati, in povečati frekvenco letov na obstoječih prograh.
Če bi že šlo za prestavitev kašne linije na Mariborsko letališče, mislim, da bi bila ta destinacija London, saj je na AL easyjet že neako izpodrinil AA, saj leti v poletnem voznem redu 10krat na teden z A319, ki so v povpečju 90 % polni. S premikom linije na mariborsko letališče, bi tudi zaradi nižjih taks, AA spustila cene vozovnic do Londona, in bi verjetno s tem postala bolj konkurenčna Easyjetu.

c) glede prevoza tovora in uporaba letalskega prometa, pa nisem prevelik storkovnjak na tem področju =) menim pa, da bi ta oblika prevoza tovora bila še vedno zelo draga in bi zahtevala ogromno prevoznih operaciji, kot so razkladanje, nakladanje itd in zahtevale bi posebno infrastrukturo na letališču, ki pa je odvisna od tega, kako se bo AL v prihodnje razvijal in kako se bo potegovalo za prevlado na tem območju Evrope. Kakor mi je znano, je v dolgoročnem planu tudi popolnoma nov terminal.

Če imaš še kakšna vprašanja, pa kar vprašaj.

Drugače lahko slediš še dnevne novice o letalskem svetu na spodnih povezavah:

www.sierra5.net
http://exyuaviation.blogspot.com/

lp, Rok

bojci
August 27th, 2009, 08:09 AM
Zdravo

Lp miran

Na mariborsko letališče je z avtoceste sedaj direkten izvoz za letališče. Torej, tukaj ni problema. Začel se bo prenavljate terminal oz. gradit novi, tukaj pa je še plan gospodarsko logističnega terminala, v katerem je tudi omenjena izgradnja enega kraka železnice oz. tira železnice direktno do letališča. V kolikor se bo ta projekt logističnega centra (primer je GRAZ) uresničil bo to letališče tudi bolj zaživelo.

Načrtov za ljubljansko letališče pa ne poznam, razen za že zgoraj omenjeno prihodnjo železniško povezavo Ljubljane z letališčem.