View Full Version : Οικονομική Κρίση


AndreasL
August 21st, 2009, 03:33 PM
Οικονομική Κρίση

AndreasL
August 21st, 2009, 03:36 PM
Νικολαϊδης: Δεν καταργείται κανένα έργο

21/08/2009 | ΚΥΠΕ
Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν πρόκειται να καταργηθεί ή να παγοποιηθεί, τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης.

Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν πρόκειται να καταργηθεί ή να παγοποιηθεί, τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως το κάθε αναπτυξιακό έργο θα αξιολογηθεί στη βάση της αναπτυξιακής και κοινωνικής ωφελιμότητάς του και ανάλογα θα αποφασιστεί ο ρυθμός εκτέλεσής τους.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης και επιθεώρησης στα έργα που εκτελούνται στη Λεωφόρο Αθαλάσσας, ο κ. Νικολαΐδης διέψευσε τα περί κατάργησης των αναπτυξιακών έργων.

«Ελέχθη για παράδειγμα ότι το Ογκολογικό Λευκωσίας έχει καταργηθεί. Οχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αλλά έχει υπογραφεί το συμβόλαιο 6/8 για την κατασκευή του με ένα κόστος πέραν τους ενός εκατομμυρίου. Ενα πολύ σημαντικό έργο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού», είπε.

«Επίσης ελέχθη», συνέχισε, «ότι σχεδιάζεται η κατάργηση του Ογκολογικού Λεμεσού. Ουδέν αναληθέστερο. Εργα τα οποία έχουν μια κοινωνική ωφελιμότητα σημαντική και αυξημένη αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα ευαισθησία».

Σε σχέση με το Μουσείο στη Λευκωσία, το οποίο θα ανεγερθεί στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι στις 26/8 υπογράφεται το συμβόλαιο ώστε να αρχίσει, στις 5 Οκτωβρίου συγκεκριμένα, η κατεδάφιση του Νοσοκομείου.

«Τέλος του χρόνου κινούμαστε προς τη διαδικασία διεθνών προσφορών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με στόχο να προχωρήσουμε με αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο με τους ανάλογους ρυθμούς που μας επιτρέπει και μας επιβάλλει η οικονομική συγκυρία», πρόσθεσε.

«Ελέχθη επίσης ότι περίπου θα μείνουμε άστεγοι ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ. Ουδέν αναληθέστερο», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε: «Οι βασικές κτηριακές υποδομές για την Προεδρία της ΕΕ θα είναι το Συνεδριακό Κέντρο μαζί με το Φιλοξένεια. Εχει τελειώσει η διαδικασία προεπιλογής, κινείται η διαδικασία των προσφορών, στόχος είναι οι κτηριακές υποδομές για την Προεδρία να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011, έξι μήνες πριν την ανάληψη της Προεδρίας».

Πρόκληση η υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή η Κυβέρνηση είναι «εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, μιας οικονομικής κρίσης του αιώνα, να προχωρήσει να υλοποιήσει το αναπτυξιακό και κοινωνικό της έργο».

«Αυτό που τίθεται μπροστά μας», συνέχισε, «και αυτό που κάθε σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση θα έκανε είναι μια προσέγγιση προς την κατεύθυνση των αναπτυξιακών έργων, ούτως ώστε το κάθε αναπτυξιακό έργο να αξιολογηθεί στη βάση της αναπτυξιακής και κοινωνικής ωφελιμότητάς του και ανάλογα τα έργα τα οποία θα κριθούν ότι έχουν υψηλή ωφελιμότητα να εκτελεστούν με γρηγορότερους ρυθμούς».

«Τα άλλα τα οποία δεν φαίνεται συγκριτικά να έχουν ανάλογο όφελος προς την κοινωνία, θα εκτελεστούν με τον ανάλογο ρυθμό. Κανένα έργο δεν πρόκειται να καταργηθεί ή να παγοποιηθεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση αναφορικά με τους ρυθμούς εκτέλεσης του οποιουδήποτε έργου.

Ερωτηθείς για το πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, ο Υπουργός μίλησε για αρχές του Σεπτέμβρη, πριν την κατάθεση των προϋπολογισμών στη Βουλή.

«Θα γίνει μια συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όπου εκεί θα κατατεθούν όλες αυτές οι απόψεις, οι αξιολογήσεις, οι προβληματισμοί, οι προσεγγίσεις, ώστε να καταλήξουμε σε μια πρόταση η οποία να συνάδει με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τέλος αν υπάρχουν τα χρήματα για την εκτέλεση όλων των έργων, ο Υπουργός είπε πως θα γίνουν τα έργα που επιτρέπουν τα υφιστάμενα έσοδα. «Οι δαπάνες θα πρέπει να είναι ανάλογες των εσόδων μας, διαφορετικά θα ήταν μια πολύ ανεύθυνη πολιτική», κατέληξε.

AndreasL
August 21st, 2009, 03:36 PM
tpt den anafertike peri Megarou Politismou kai Voulis, alla mallon tha proxorisoun an den akirothike kanena

WhiteMagick
August 21st, 2009, 03:54 PM
Ma auto ype8esa kai egw. Kamia akyrwsh. Aplws anastolh ths enar3hs twn ergwn. Dhladh den 8a ta 3ekinhsoune auto to e3amhno alla to epomeno etsi wste na katagrafoune san e3oda tou 2010 anti tou 2009 meiwnontas automata to dhmosionomiko elleima.

Eutuxws pou 8a proxwrhsoune kanonika me to ogkologiko ths lemesou giati einai poly shmantiko!

An einai dynaton kapoios na vgalei fwtografies tou xwrou opou 8a einai to synedriako kentro kai to Filo3enia! Sxedia exoume??

WhiteMagick
August 22nd, 2009, 02:45 AM
Αδειάζουν τα ταμεία
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/08/2009 14:29:40


Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η τρύπα που δημιουργεί η υστέρηση εσόδων στον κρατικό κορβανά φέρνοντας την Κύπρο όλο και πιο κοντά στην επιτήρηση και δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Τα στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν πως το κράτος χάνει γύρω στα €30 εκ. το μήνα από άμεσους φόρους ενώ στοιχεία του ΦΠΑ δείχνουν πως χάνει άλλα τόσα από έμμεσους. Μόνο τον Ιούλιο, η υστέρηση άμεσων και έμμεσων φόρων έφθασε το 0,4% του ΑΕΠ, και διευρύνει το έλλειμμα ύψους 2,4% που κατέγραψαν τα κοντέρ της Στατιστικής Υπηρεσίας το πρώτο εξάμηνο.

Τα έσοδα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μειώθηκαν το πρώτο επτάμηνο σε €902 εκ. έναντι €1.014 εκ. που ήταν πέρσι. Το κράτος εισέπραξε φέτος €112 εκ. ή 11% λιγότερα σε σχέση με πέρσι.


Τα επιπρόσθετα στοιχεία που παραθέτει το ΤΕΠ δείχνουν πως η υστέρηση των εσόδων του κράτους οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στην κατάσταση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων. Οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας ακινήτων κατά την πώλησή τους, μειώθηκαν κατά 81%, στερώντας στο κράτος €183 εκ. Η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση στις πωλήσεις ακινήτων, που περιορίστηκε στο 56%, και η ψαλίδα ενδεχομένως να δείχνει το ύψος της μείωσης που υπάρχει στις τιμές ακινήτων.

Σημαντικές απώλειες €17 εκ. ή 43% είχε το κράτος και από τα τέλη χαρτοσήμου.

Η κατάρρευση των εσόδων από άμεσους φόρους προέκυψε παρά την μεγάλη αύξηση 24% ή €48 εκ. από τον εταιρικό φόρο. Η αύξηση προκαλεί εντύπωση, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται φέτος σε σχέση με πέρσι, επηρεάζοντας ανάλογα και την εταιρική κερδοφορία. Τα στοιχεία ενισχύουν τις πληροφορίες ότι το κράτος επίσπευσε την είσπραξη φόρων από μεγάλες εταιρείες για να περιορίσει την τρύπα στον κρατικό κορβανά.

Το κράτος εισέπραξε επίσης γύρω στα €38 εκ. ή 16% περισσότερα από το φόρο εισοδήματος υπαλλήλων ενώ μικρή αύξηση €2 εκ. ή 9% προέκυψε και από το φόρο που πληρώνουν οι αυτοεργαζόμενοι.


Μια από τις μεγαλύτερες κατηγορίες εσόδων, η έκτακτη εισφορά για την άμυνα, δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή.

Παρόμοια κατάσταση με αυτή των εσόδων από άμεσους φόρους, παρουσιάζουν και οι εισπράξεις έμμεσων φόρων. Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες βδομάδες, τα έσοδα επταμήνου μειώθηκαν στα €1.322 εκ. έναντι €1.467 εκ. που ήταν πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 9,6%.

Συνολικά, η υστέρηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους φθάνει τα €250 εκ. το πρώτο επτάμηνο και αντιστοιχεί με 1,5% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο έλλειμμα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δαπανών του κράτους για μισθούς και για κοινωνικές παροχές.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=105257

AndreasL
August 24th, 2009, 03:40 PM
Αναστολή κατασκευής Ογκολογικού Κέντρου
Ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου (ΣΑΙΕΕΚ) διατυπώνει έντονη αντίθεση στην πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για την προσωρινή αναστολή της κατασκευής του Ογκολογικού Κέντρου Λεμεσού και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να αλλάξουν την απόφαση.

Καλεί επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υποκύψει στις πιέσεις που φέρονται να ασκούν παρασκηνιακά διάφοροι οργανισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και έχουν άμεση σχέση με τον τομέα της ογκολογίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο έργο επιβάλλεται να εξαιρεθεί από το πακέτο των αναπτυξιακών έργων που αναστέλλονται επειδή το κόστος για τη δημιουργία του είναι πολύ μικρότερο των υπολοίπων (προϋπολογισμός έργου 22 εκ. συμπεριλαμβανομένου και του κόστους συντήρησης τόσο του κτιρίου όσο και του εξοπλισμού για 8 χρόνια μετά τη λήξη περιόδου εγγύησης του έργου) και επειδή αφορά την εξυπηρέτηση και την ποιότητα ζωής του 40% των καρκινοπαθών της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας ότι ο διαγωνισμός προσφορών για την ανέγερση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και σε περίπτωση κατά την οποία η αναβολή στην προώθηση του ξεπεράσει τους έξι μήνες (όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία), οι προσφοροδότες θα υποχρεωθούν σε ανανεώσεις εγγυήσεων και λοιπών υποχρεώσεων, αναφέρει πως προκληθούν μεγάλα και αλυσιδωτά.

Η δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου Λεμεσού αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες του προεκλογικού προγράμματος της Κυβέρνησης, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, που εισηγείται την τιτλοποίηση δεκάδων πολυτελών επαύλεων που βρίσκονται τόσο στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού όσο και σε άλλες περιοχές της Κύπρου και οι οποίες από την ημέρα της ανέγερσης τους δεν έχουν πάρει τίτλους ιδιοκτησίας, προς εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Τέλος ο Σύνδεσμος καλεί τους Συνδέσμους που εκπροσωπούν τους καρκινοπαθείς να παρέμβουν άμεσα για να εξαιρεθεί το Ογκολογικό Κέντρο Λεμεσού από τα μέτρα εξοικονόμησης κονδυλίων της Κυβέρνησης και τους βουλευτές να παρέμβουν για να βοηθήσουν στην υλοποίηση του έργου.

http://www.sigmalive.com/news/local/185264

WhiteMagick
August 25th, 2009, 10:55 AM
Συνεχίζεται η ύφεση στις κατασκευές
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25/08/2009 07:03:09



Πτωτικά κινούνται οι πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά το επτάμηνο του 2009, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησαν οι τελευταίοι λίγοι μήνες για σταδιακή ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου. Τα αναπτυξιακά έργα στα οποία πόνταραν οι μικρότερες εταιρείες για βελτίωση της κατάστασης δεν φαίνεται να δίνουν τις ανάσες που ανέμενε η κατασκευαστική βιομηχανία, αφού οι πωλήσεις τσιμέντων δείχνουν πως η συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου περιορίστηκαν τον Ιούλιο του 2009 στις 151,7 χιλ. τόνους έναντι 200,9 χιλ. τον Ιούλιο του 2008, σημειώνοντας μείωση 24,5%. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις τσιμέντου είχαν σημειώσει μείωση 20,4%.

Το επτάμηνο του 2009, οι πωλήσεις τσιμέντου παρουσιάζουν μείωση 25,9% στις 905,8 χιλ. τόνους από 1,2 εκ. τόνους πέρσι.

Της Γεωργίας Χαννή
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=105333

Μόνον ένας ηλίθιος θα ενόμιζεν ότι οι πρόσφατες πωλήσεις εξωχικών κατοικιών σηματοδοτούσαν κάποιαν ανάκαμψην αφού όι αγορές αφορούσασιν Κυπραίους με χρήμαν που εκμεταλλεύκουνταν τες χαμηλόττερες τιμές...Η οικοδομική βιομηχανία ήταν παραφουσκωμένη. Ευτυχώς που έσπασεν η φούσκα πριν γεμώσει η Κύπρος με σπίθκια παντού όπως την Ισπανίαν. Άτε να φύουσιν οι μετανάστες, παράνομοι και μη που εδουλεύκασιν ειστήν οικοδομικήν βιομηχανίαν.

WhiteMagick
August 27th, 2009, 10:59 AM
Σύσκεψη αύριο στο Προεδρικό για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα

Περικοπές εδώ και τώρα

Στο μικροσκόπιο της διυπουργικής επιτροπής την Παρασκευή ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών της Κυβέρνησης, τα αναπτυξιακά έργα και η στόχευση της κοινωνικής της πολιτικής




Στα βαθιά μπαίνει από αύριο η διυπουργική επιτροπή η οποία έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της συγκράτησης των κρατικών δαπανών μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της κατρακύλας των εσόδων του κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής η οποία πραγματοποιείται υπό το βάρος της κριτικής από την αντιπολίτευση για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό την Παρασκευή το πρωί παρουσία του Προέδρου Χριστόφια και με στόχο το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους να αρχίσει από φέτος. Στη διάρκεια της σύσκεψης θα τεθεί επί τάπητος έγγραφο εργασίας που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται εισηγήσεις και προτάσεις για περικοπές λειτουργικών δαπανών όλων σχεδόν των Υπουργείων. Σημειώνουμε ότι επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε μόλις αυτόν το μήνα σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης οι Υπουργοί Συγκοινωνιών, Εργασίας και Υγείας.

Συγκράτηση ελλείμματος
Στόχος της πρώτης συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής, είναι η συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο για φέτος, εάν αυτό είναι εφικτό αλλά και για του χρόνου, προκειμένου να αποφευχθεί η επιτήρηση της κυπριακής οικονομίας από την ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα μας θα υποχρεωθεί από την Κομισιόν σε μείωση του ελλείμματος με το ζόρι, σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για τα ταμεία του κράτους.
Να σημειώσουμε ότι στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανεβάζουν το έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο στο 2,4% του ΑΕΠ αλλά όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 4% φέτος εάν δεν ληφθούν μέτρα. Τη διεύρυνση του ελλείμματος από τους αρχικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης αποδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία για τις εισπράξεις του κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων τους πρώτους εφτά μήνες περιορίστηκαν στα 902 εκ. ευρώ περίπου σε σύγκριση 1.014 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι, μειωμένες κατά 112 εκ. ευρώ ή 11%. Οι δε εισπράξεις του Τμήματος Τελωνίων και ΦΠΑ είναι μειωμένες κατά 10% το πρώτο επτάμηνο αφού περιορίστηκαν στα 1.321 εκ. ευρώ σε σχέση με 1.466 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Λιγότερα έργα
Όπως αναφέραμε, για μείωση των λειτουργικών δαπανών της Κυβέρνησης το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες θα συζητηθούν στη σύσκεψη της Παρασκευής. Στη σύσκεψη, θα ακουστούν και οι θέσεις των άλλων Υπουργείων ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η ιεράρχηση των αναπτυξιακών έργων που προγραμματίζει η Κυβέρνηση. Όπως έχει ήδη δημοσιευτεί υπάρχει εισήγηση για αναστολή έργων 350 εκ. ευρώ περίπου, μεταξύ των οποίων το Μέγαρο Πολιτισμού και το κτήριο της Βουλής.
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για τις περικοπές που θα γίνουν θα πρέπει να ληφθούν χωρίς μεγάλη καθυστέρηση προκειμένου να καταρτιστούν και να κατατεθούν οι προϋπολογισμοί για το 2010 πρώτα στο Υπουργικό και ακολούθως στη Βουλή.

Περισσότερη στόχευση
Εξάλλου, στο πλαίσιο συγκράτησης των δαπανών του κράτους, στο μικροσκόπιο της διυπουργικής επιτροπής αναμένεται να τεθούν και τα διάφορα επιδόματα που δίδονται από την Κυβέρνηση σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Στόχος, η ενίσχυση ευάλωτων ομάδων ή και άλλων κοινωνικών συνόλων να γίνεται πιο στοχευμένα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που δέχονται τα οικονομικά της Κυβέρνησης. Την Παρασκευή επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει και κατά πόσο θα τεθεί από φέτος σε ισχύ το σχέδιο για ενίσχυση των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, το κόστος υλοποίησης του οποίου υπολογίζεται σε 56,9 εκ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ
Κωδικός άρθρου: 892565
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/08/2009, Σελίδα: 13
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=892565&-V=articles

AndreasL
August 27th, 2009, 11:36 AM
"Νικολαϊδης: Δεν καταργείται κανένα έργο"

Den katargeitai alla anastellete gia kanena aiwna pale. Pezoun me tis le3is kai mas peripezoun.

Na sas pw ego para ligotera erga, kante ta akoloutha...

1. Ligotera Eisodimata ston Kivernitiko Tomea me miosi misthon.
2. Na Plironi kai o Kivernitikos Tomea sta kratika nosileutiria
3. Para na kathounte 4 mines oi ekpedeytikoi varte tous na douleukoun se diafores ipiresies tou kratous oste na miothoun ta e3oda kai proslipsis ektakton to kalokairi.
4. Katargiste tin ATA
5. Pagopihste au3isis ston Kivernitiko Tomea gia 3 xronia
6. Au3iste tis ores ergasias tou Kivernitikou Tomea se 8 ores
7. Forologiste tin GH pou einai axrisimopihti, idios sta kentra ton poleon. Na ipologizete me vasi tis apostasis apo to kentro.

kai alla polla...

WhiteMagick
August 28th, 2009, 11:34 AM
Η οικονομική πολιτική του κράτους για τον επόμενο χρόνο, η οποία θα βασίζεται σε πέντε άξονες

Με περικοπές και περισσότερη στόχευση

Οικονομική πολιτική λογικών ελλειμμάτων, περικοπών και περισσότερης στόχευσης σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση του χρόνου, εξαιτίας της κρίσης η οποία προκαλεί ακατάπαυστη αιμορραγία στα κρατικά ταμεία.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, απεκάλυψε ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης θα στηρίζεται για το 2010 σε πέντε άξονες, οι οποίοι θα στοχεύουν στη διατήρηση των ελλειμμάτων σε λογικά επίπεδα και στη στήριξη στον μέγιστο δυνατό βαθμό της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα θα υπάρξουν σε συνδυασμό με την παρουσίαση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2010, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Ψαλίδι σε δαπάνες
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σταυράκης, πρώτος άξονας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης θα είναι η ελαχιστοποίηση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους. Σημείωσε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εντοπιστούν τα κονδύλια και οι δαπάνες που δεν έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, είναι λειτουργικές, και μπορούν να εξοικονομηθούν χωρίς οικονομικό και κοινωνικός κόστος.
Όπως έγραψε και χθες ο «Π» σε σχέση με τις προσπάθειες για μείωση των εξόδων του κράτους, η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεδριάσει σήμερα στο Προεδρικό. Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στη σύσκεψη είπε ότι είναι μια από τις πολλές συσκέψεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες για τον εντοπισμό των κρατικών εξόδων, τα οποία μπορούν να μειωθούν ριζικά.

Έσοδα από τίτλους
Όσον αφορά στον δεύτερο άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η οικονομική πολιτική του κράτους, ο κ. Υπουργός είπε πως αυτός είναι η πολεοδομική αμνηστία και η επίσπευση έκδοσης πολεοδομικών τίτλων. Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, με στόχο την έκδοση 1000-1500 καθυστερημένων τίτλων μηνιαίως. Πρόσθεσε ότι αυτοί οι καθυστερημένοι τίτλοι θα δώσουν κάποια στιγμή σημαντικά έσοδα στο κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει πάντα ένας ετεροχρονισμός στις εισπράξεις του κράτους από τους πολίτες για την έκδοση αυτών των τίτλων, που μπορεί να πάρει τρεις ή έξι μήνες και άρα θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση.
Ο τρίτος άξονας, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι τα φορολογικά, αφού, όπως εξήγησε, προωθείται μια σειρά μέτρων στη Βουλή για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, και ότι το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε αυτόν τον τομέα.

Στοχευμένες παροχές
Κατά τον κ. Υπουργό, τέταρτος άξονας είναι η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων του κράτους. Αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κληρονόμησε διαχρονικά ένα σύστημα από πάρα πολλές Κυβερνήσεις, όπου τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα και παροχές δίνονται χωρίς κανένα εισοδηματικό ή άλλο κριτήριο, είπε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών και σε συνεργασία με την Υπουργό Εργασίας γίνεται μια ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε να εξεταστεί πώς μπορεί να βελτιωθεί το όλο σύστημα και να επιβεβαιωθεί ότι τα κοινωνικά επιδόματα πηγαίνουν σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο πέμπτος άξονας αφορά στη σταδιακή μείωση του σχετικού κόστους του κρατικού μισθολογίου, είπε ο κ. Υπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται να μειωθούν μισθοί ή να απολυθεί κόσμος. Ανέφερε ότι γίνονται κάποιες πρωτοποριακές σκέψεις, τις οποίες δεν μπορεί να αποκαλύψει μέχρι να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίες σίγουρα θα οδηγήσουν, στα επόμενα δύο χρόνια, σε μια σταδιακή μείωση του κρατικού μισθολογίου.

Δύσκολοι καιροί
Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η οικονομία λόγω και της κρίσης, ο κ. Υπουργός είπε συγκεκριμένα πως «τα πράγματα σίγουρα αυτήν τη στιγμή γίνονται πιο δύσκολα και το πρώτο πρόβλημα και πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση είναι η μεγάλη μείωση στα έσοδα του κράτους». «Όλες οι μεγάλες κατηγορίες των εσόδων και το ΦΠΑ και ο εταιρικός φόρος και τα άλλα έσοδα υφίστανται σημαντικές μειώσεις, και λόγω της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη και λόγω της μείωσης στην ιδιωτική κατανάλωση και κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης στις αγοραπωλησίες γης και κατοικιών», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες οφείλονται καθαρά σε εξωγενείς παράγοντες, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση έχει ενσυνείδητα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να τονώσει την πραγματική οικονομία.
Ερωτηθείς για το ποια έργα δεν θα προχωρήσουν το 2010, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά οριστική απόφαση και ότι είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, στη συνεδρία στην οποία θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2010. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, αλλά πιθανώς για υλοποίηση κάποιων έργων λίγο αργότερα.

Κωδικός άρθρου: 892750
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/08/2009, Σελίδα: 15
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=892750&-V=articles

Η ΑΤΑ πρέπει να προσαρμοστεί. Δηλαδή να δίνεται μόνο για τους χαμηλόμισθους αντί για όλους. Η ΑΤΑ μιά χαρά δούλευε μέχρι την αλλαγή των προνοιών της από την κυβέρνηση Κληρίδη αν δεν κάνω λάθος...Με τα υπόλοιπα που έγραψες συμφωνώ ΑνδρεαςΛ!

WhiteMagick
August 30th, 2009, 11:36 AM
Συνεχίζεται η σταυροφορία Σταυράκη για είσπραξη ανείσπρακτων φόρων με στόχο την τόνωση των κρατικών ταμείων

Βάζει χέρι και στους μεγάλους

Στην τσιμπίδα του Υπουργού Οικονομικών, για ενίσχυση του κρατικού κορβανά, παλιές οφειλές τραπεζών, υπεραγορών, μεγάλων επιχειρηματιών και επενδυτών ανάπτυξης γης




Προσωπικό στοίχημα το οποίο φαίνεται να κερδίζει παραμένει για τον Χαρίλαο Σταυράκη η είσπραξη καθυστερημένων ή και αμφισβητούμενων φόρων με στόχο την ενίσχυση του κρατικού κορβανά.
Η κατρακύλα εξάλλου των εσόδων του κράτους εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας δεν άφησε και πολλές επιλογές στον Υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η προσπάθεια είσπραξης ανείσπρακτων φόρων να αποτελεί μονόδρομο για την Κυβέρνηση.
Και επειδή οι τρύπες που έχει ανοίξει η διεθνής οικονομική κρίση στα ταμεία του κράτους δεν είναι καθόλου μικρές, μεγάλες είναι και οι επιχειρήσεις και τα συγκροτήματα εταιρειών που έχει από την αρχή του χρόνου βάλει στο μάτι ο Υπουργός και ο φόρος εισοδήματος για είσπραξη οφειλών. Ο "Π" αποκαλύπτει σήμερα πως τις τελευταίες εβδομάδες οι προσπάθειες του φόρου εισοδήματος, για τις οποίες ο Υπουργός Οικονομικών έχει ενημέρωση επί καθημερινής βάσης, στέφονται με επιτυχία, με αποτέλεσμα να έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου το ποσό των καθυστερημένων φόρων είχε περιοριστεί μερικώς στα 523 εκατ. ευρώ σε σχέση με 562 εκατ. ευρώ που ήταν το τέλος του 2008.

Άλλα 33,2 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, η σταυροφορία Σταυράκη για το θέμα και η προσπάθεια είσπραξης παλαιότερων φόρων είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία άλλα 33,2 εκατ. ευρώ, μετά από συμφωνίες και ρυθμίσεις που έγιναν με μεγάλες εταιρείες του τόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εισπραχθεί από το κράτος, από καθυστερημένες ή και αμφισβητούμενες οφειλές, τα εξής ποσά: * Ποσό 13 εκατ. ευρώ από μεγαλοεπιχειρηματία του τόπου.
* Ποσό 12 εκατ. ευρώ από κυπριακή τράπεζα.
* Ποσό 1,2 εκατ. ευρώ από μεγάλο δικηγορικό γραφείο.
* Ποσό 10 εκατ. δολαρίων (7 εκατ. ευρώ περίπου) από δύο εταιρείες πετρελαιοειδών για παλιές εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ.
Να σημειώσουμε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν εισρεύσει αρκετά χρήματα από τα 80 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος του Υπουργού Οικονομικών για φέτος, όσον αφορά καθυστερημένες και αμφισβητούμενες οφειλές μεγάλων κυπριακών εταιρειών και μεγάλων ελεύθερων επαγγελματιών.
Στο πλαίσιο της πιο πάνω προσπάθειας, στην τσιμπίδα του Υπουργείου Οικονομικών και του φόρου εισοδήματος είναι, όπως επανειλημμένα ανέφερε ο ίδιος ο κ. Σταυράκης, οι 20 μεγαλύτεροι φορολογούμενοι στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο της Κυβέρνησης βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι εξής: * Όλες οι μεγάλες τράπεζες του τόπου.
* Μεγάλο συγκρότημα εταιρειών με δραστηριότητα παγκύπρια.
* Οι μεγάλοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.
* Όλες οι μεγάλες υπεραγορές παγκύπρια.

Και πάταξη της φοροδιαφυγής

Στην είσπραξη ανείσπρακτων φόρων αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται να επενδύει αρκετά και του χρόνου η Κυβέρνηση, με στόχο και πάλι την τόνωση των εσόδων της, αφού οι πιέσεις της κρίσης στις εισπράξεις του κράτους αναμένεται να έχουν συνέχεια.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σκιαγραφώντας την περασμένη Πέμπτη την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση το 2010, είπε ότι ένας από τους άξονες στον οποίο θα βασιστεί είναι τα φορολογικά, σημειώνοντας πως προωθείται μια σειρά μέτρων στη Βουλή για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Πρόσθεσε δε πως το Υπουργείο Οικονομικών "θα είναι αμείλικτο σε αυτό τον τομέα" και ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι "δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα". Αφού όπως εξήγησε ο κ. Υπουργός, "σε τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης και με τους χαμηλότερους φόρους στην Ευρώπη, είναι καθήκον της κάθε επιχείρησης και του κάθε Κύπριου πολίτη να πληρώνει τους νενομισμένους φόρους προς το κράτος".

Νέες εξουσίες στο ΤΕΠ

Σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πάταξη της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες παρουσίασε ήδη στις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ σε πρόσφατη συνάντησή τους.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την κατάθεση των εισηγήσεων όλων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη τελικών αποφάσεων.
Όπως έγραψε και πρόσφατα ο "Π", το Υπουργείο προτείνει με τις εισηγήσεις του κατά κύριο λόγο βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), προτείνοντας ενίσχυση των "εξουσιών" του ΤΕΠ. Μία εκ των εισηγήσεων μάλιστα του Υπουργείου Οικονομικών δίνει την εξουσία στο ΤΕΠ να ασκεί ποινικές διώξεις. Δηλαδή όταν θα υπάρχει μια διαφορά μεταξύ φορολογούμενου και ΤΕΠ, θα αιωρείται πάνω από το κεφάλι του φυσικού ή νομικού προσώπου η απειλή της άσκησης ποινικής δίωξης από τον λειτουργό με τον οποίο θα "διαπραγματεύεται". Επίσης, με τις εισηγήσεις του Υπουργείου, παρέχεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τους φορολογικούς κατοίκους Κύπρου, ενώ γίνεται εισήγηση και για υποχρεωτική έκδοση απόδειξης σε συνδυασμό ταμειακών μηχανών ή συστημάτων με φορολογική μνήμη. Προτείνεται επίσης να καταστεί ποινικό αδίκημα η μη έκδοση απόδειξης και να επιβάλλεται τιμωρία ενώ μία άλλη εισήγηση που ξεχωρίζει είναι και η πρόταση για ίδρυση φορολογικής σχολής.




--------------------------------------------------------------------------------


Να μην φύγει το έλλειμμα

Στόχος των προσπαθειών του Υπουργείου Οικονομικών και του Χαρίλαου Σταυράκη προσωπικά είναι η είσπραξη ανείσπρακτων και καθυστερημένων φόρων, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με άλλα μέτρα και εξοικονομήσεις που προωθούνται για να συγκρατήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τουλάχιστον το 2010, ώστε να αποφευχθεί η επιτήρηση της κυπριακής οικονομίας από την ΕΕ.
Ιδιαίτερα δύσκολος στόχος, τη στιγμή που οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται, ενώ τα κρατικά έσοδα δέχονται συνεχώς πιέσεις εξαιτίας της κρίσης.
Η Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει το έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο στο 2,4% του ΑΕΠ, αλλά όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 4% φέτος εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κρίση προκάλεσε το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μία τρύπα ύψους 417,7 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του κράτους που αντιστοιχεί με -2,4% στο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα συνολικά έξοδα του κράτους ανήλθαν στα 3.608,2 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 13,2% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2008, τη στιγμή που τα κρατικά έσοδα περιορίστηκαν στα 3.190,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο πέρσι, τα στοιχεία όσον αφορά το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων του δημοσίου έδειχναν πλεόνασμα της τάξης των 140,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσε με ποσοστό 0,9% του ΑΕΠ.

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ
Κωδικός άρθρου: 892894
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/08/2009, Σελίδα: 58
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=892894&-V=articles

AndreasL
August 30th, 2009, 01:02 PM
kanena neo gia ta erga? kai tis perikopes?

WhiteMagick
September 1st, 2009, 03:48 PM
Προς εγκατάλειψη αναπτυξιακών στόχων
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01/09/2009 14:34:07


Ένας ακόμα στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να μπαίνει στο περιθώριο με τον υπ. Οικονομικών να κρατά αποστάσεις από τον αρχικό στόχο της αύξησης του βαθμού υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων από 70% σε 85%. Ο κ. Σταυράκης, χαρακτήρισε σήμερα παραπλανητικά τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, που φέρουν το βαθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών προϋπολογισμών να περιορίζεται στο τέλος Ιουλίου στο 23%, απέφυγε όμως να επαναλάβει τους στόχους της κυβέρνησης για επίσπευση της εκτέλεσης των αναπτυξιακών έργων.

Ο κ. Σταυράκης, που μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, αντικρούοντας στοιχεία που έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Σημερινή» είπε ότι, «οι προϋπολογιζόμενες αναπτυξιακές δαπάνες για το 2008 ήταν €948 εκ. ενώ για το 2009 μαζί με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο έφτασαν τα €1.289 εκ., παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση της τάξης των €341 εκ. ή ως ποσοστό 36,0%».

Η κυβέρνηση είχε στοχεύσει στην επίσπευση των έργων που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σκέλος του φετινού προϋπολογισμού ως αντίδοτο στην οικονομική ύφεση.

Η «Σημερινή», δημοσίευσε σήμερα σημείωμα του Γενικού Λογιστηρίου για το βαθμό εκταμίευσης διαφόρων κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για λειτουργικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες. Με βάση το σημείωμα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο βαθμός υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών περιορίστηκε το 7μηνο στο 23% έναντι 85% που είχε στοχεύσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το έτος.

Για έργα υποδομής, για παράδειγμα, εκταμιεύθηκαν μόλις €17 εκ., δηλαδή το 13% όσων προϋπολογίστηκαν. Στα κατασκευαστικά €22 εκ. ή 21% και στους δρόμους €29 εκ. ή 22%. Για βελτίωση κτιρίων δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα €70 εκ. έναντι €210 εκ. που προϋπολογίστηκαν.

Όπως έγραψε παλαιότερα η StockWatch, αρκετά μεγάλα αναπτυξιακά έργα, για τα οποία θα γίνονταν δαπάνες το 2009, έχουν ανασταλεί λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Ο κ. Σταυράκης, απέδωσε σήμερα την εικόνα του χαμηλού ποσοστού υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος, στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για καλύτερη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους προς όφελος όπως είπε του κύπριου πολίτη και φορολογούμενου. «Πλέον αποδεσμεύουμε σταδιακά τις διάφορες εγκεκριμένες χορηγίες στους διάφορους φορείς και οργανισμούς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό» είπε.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο εξής παράδειγμα. «Παλαιότερα όταν εγκρινόταν από τη βουλή για το ποσό των €100 εκ. χορηγία σε ένα οργανισμό, δινόταν αυθημερόν το ποσό το οποίο τοποθετούσε ο οργανισμός στην τράπεζα και σιγά - σιγά το χρησιμοποιούσε για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του. Τώρα, όμως, αποδεσμεύονται σταδιακά τα κονδύλια όταν παρουσιάζονται πραγματικές ανάγκες των διαφόρων κρατικών και άλλων φορέων ακριβώς για να εξοικονομήσουμε τα χρήματα του κύπριου φορολογούμενου».

Η μέθοδος αυτή, εξήγησε, περεταίρω ο κ. Σταυράκης εφαρμόσθηκε φέτος με τις χορηγίες προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ και παρόλο που συνεχίζεται απρόσκοπτα η υλοποίηση του προϋπολογισμού, η αποδέσμευση κονδυλίων γίνεται σταδιακά. «Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει μόνο €32,8 εκ. ενώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι είχαν χορηγηθεί €71,7 εκ., άρα μόνο με αυτή τη βελτιωμένη διαφοροποιήσει και με τη μέθοδο της αναγωγής ο βαθμός υλοποίησης αυξάνεται περίπου στο 26,3%».

Επιπρόσθετα επεσήμανε, «εκείνο που έχει πραγματική σημασία είναι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ως μερίδα αυτού που ονομάζουμε αναπτυξιακός προϋπολογισμός. Τα έργα οικοδομής, οι κατασκευές, οι δρόμοι δηλαδή, οι πραγματικά δημόσιες επενδύσεις το πρώτο επτάμηνο έχουν αυξηθεί» υποστήριξε, «κατά €52,4 εκ. ή 36,3%».

Το 2008, όπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, ήταν της τάξης των €144,4 εκ. ενώ φέτος ανήλθαν στα €196,8 εκ. «Άρα» υπογράμμισε «αυτό δείχνει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υλοποιείται με το σωστότερο δυνατόν τρόπο».

Ο κ. Σταυράκης δεν παρέθεσε τα σχετικά στοιχεία ή τον τρόπο υπολογισμού των ποσών που ανέφερε.

Ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί όταν κλήθηκε να εκτιμήσει το βαθμό του ποσοστού υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2009 περιοριζόμενος μόνο να πει ότι, «η αίσθηση μας είναι ότι θα έχουμε και φέτος ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού».

«Ενόσω μεγαλώνει ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός σε απόλυτους αριθμούς είναι πολύ πιο δύσκολο να έχεις τον ίδιο ψηλό βαθμό υλοποίησης», είπε σήμερα, αφήνοντας να νοηθεί ότι εγκαταλείπονται οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή του έτους. «Άλλο είναι να προσπαθείς να υλοποιείς ένα προϋπολογισμό της τάξης του €1 δισ. και άλλο €1,4 δισ. που έχουμε φέτος μαζί με τα διάφορα συμπληρωματικά κονδύλια».

Της Ηρώς Ευθυμίου
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=105837

WhiteMagick
September 3rd, 2009, 10:49 AM
Στόχος της κυβέρνησης η μείωση των επιτοκίων κατά 1%

Ένεση ρευστότητας 3 δις

Νομική ρύθμιση μετακύλισης του οφέλους στους καταναλωτές επιδιώκει το Υπουργείο Οικονομικών. Καλωσορίζουν τη νέα προσπάθεια ΟΕΒ και ΚΕΒΕ




Οι καλές συνεννοήσεις φέρνουν και καλά αποτελέσματα. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να προχωρήσει στην έκδοση νέου κρατικού ομολόγου ύψους 3 δις ευρώ, το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για να αντλήσουν φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι πως η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης μπορεί να ρίξει τα επιτόκια μέχρι και 100 μονάδες βάσης, δηλαδή 1%.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από συνάντηση που είχε με τους προέδρους της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και τους εκπροσώπους των εμπορικών Τραπεζών και του Συνεργατικού Κινήματος, ο καθορισμός τού ποσού έγινε σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα.

Τρέχουν να προλάβουν
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και στο παρελθόν. Ένα ποσό 2,4 δις ευρώ θα έληγε πριν το τέλος του έτους για λόγους βελτίωσης της δημοσιονομικής εικόνας της Κύπρου, κάτι όμως που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις τράπεζες. Ήδη οι εμπορικές τράπεζες προειδοποιούσαν εδώ και μήνες ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέργειες αντικατάστασης του ομολόγου. «Θέλουμε να προλάβουμε το τέλος του χρόνου που είναι μια σημαντική ημερομηνία για τη ρευστότητα των Τραπεζών και των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, άρα προσπάθεια είναι το νομοσχέδιο αυτό να κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 8 Οκτωβρίου, για να μπορέσει να συζητηθεί και να ψηφιστεί έγκαιρα ούτως ώστε να διοχετευτούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ φθηνής ρευστότητας στο σύστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

Μείωση επιτοκίων κατά 1%
Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο θα επιτύχει τη μείωση των επιτοκίων το Υπουργείο Οικονομικών. Εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία συμφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι με την ένεση ρευστότητας στην αγορά (3 δις ευρώ με επιτόκιο μόλις 1%) θα μειωθούν σταδιακά τα επιτόκια χορηγήσεων κατά 1%.
Το πρόβλημα όμως είναι κατά πόσο οι τράπεζες θα περάσουν αυτό το όφελος στους καταναλωτές. «Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται εκείνη τη φόρμουλα την οποία θα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με το νομοσχέδιο, με την οποία θα δεσμεύονται γραπτώς και νομικώς οι Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα ότι θα μετακυλήσουν όλο το όφελος το οποίο θα έχουν από αυτή την πρόταση στον Κύπριο δανειζόμενο» εξήγησε ο κ. Σταυράκης.
Η επιχειρηματική κοινότητα καλωσόρισε την κίνηση της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της ΟΕΒ, Ανδρέα Πίττα, να δηλώνει ότι «τα χαμηλά επιτόκια θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας, βοηθώντας τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους καταναλωτές». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομάτης εκτίμησε ότι τα τρία δις ευρώ είναι ένα ποσό «το οποίο θα τονώσει την οικονομία του τόπου και παράλληλα θα δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας ανάμεσα σε επιχειρηματίες και καταναλωτές».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Κωδικός άρθρου: 893851
ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/09/2009, Σελίδα: 15
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=893851&-V=articles

AndreasL
September 7th, 2009, 02:31 PM
Κύπρος: Κατά 0,4% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

Συνεχίστηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, με το ΑΕΠ της χώρας να σημειώνει κάμψη 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι το α΄ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Κύπρου συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός υπολογίζεται στο -0,7%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η συρρίκνωση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολύ αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, καθώς και στις αρνητικές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι τομείς της Βιομηχανίας, Κατασκευών, Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η στατιστική υπηρεσία.

Οι τομείς των Χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και του ευρύτερου τομέα των Υπηρεσιών, ο οποίος να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνει και τον Δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.

http://www.capital.gr/News.asp?id=808220
^^
Eimaste episima se yfesi.

WhiteMagick
September 9th, 2009, 11:34 AM
Ακτινογραφία της ύφεσης
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08/09/2009 06:44:09


Η βιομηχανία, ο τουρισμός και το εμπόριο είναι οι αδύναμοι κρίκοι της κυπριακής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι τράπεζες και το κράτος φαίνεται να σώζουν την παρτίδα. Η ανάλυση των στοιχείων που έδωσε χθες η Cystat για το κυπριακό ΑΕΠ δείχνει πως το πρώτο εξάμηνο η κυπριακή οικονομία παρέμεινε στάσιμη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, συντηρούμενοι από τραπεζικές χρεώσεις και κοινωνικές παροχές.

Με βάση στοιχεία που ανέλυσε η StockWatch, το σύνολο του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2009 περιορίστηκε στα €6.011 εκ. και ήταν μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ περισσότερο από ότι πέρσι, περιορίζοντας την ετήσια μεγέθυνση της οικονομίας στο 0,02%. Αν συνεχιστεί η τάση που καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο, η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί το 2009, αντί να μεγεθυνθεί με ρυθμό 0,3% που εκτιμούν ξένοι οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βαρύ πλήγμα για την οικονομία αποτέλεσε η πορεία του τουρισμού και του χονδρικού εμπορίου. Τα κοντέρ της Cystat έγραψαν συρρίκνωση των τομέων αυτών κατά 70,2 εκ. ή 3,72% σε σύγκριση με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Η Cystat δεν δίνει επιμέρους στοιχεία για τις κατηγορίες που συμπτύσσει αλλά με βάση άλλες μετρήσεις, η μείωση φαίνεται να οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τον τουρισμό, που μειώθηκαν κατά €100 εκ. το πρώτο εξάμηνο.


Σημαντικές απώλειες προκλήθηκαν και από τη φθίνουσα πορεία της βιομηχανίας και της μεταποίησης, αλλά και από τα λατομεία, το νερό και τον ηλεκτρισμό. Η Cystat υπολογίζει πως ο τζίρος στις κατηγορίες αυτές μειώθηκε κατά 4,64%, αφαιρώντας γύρω στα €29 εκ. από το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη Cystat, όλοι οι άλλοι κλάδοι πλην της γεωργίας και της αλιείας παρουσιάζουν κάποια μεγέθυνση.

Την παρτίδα φαίνεται να σώζουν οι τράπεζες, τις οποίες η Cystat περιλαμβάνει στην κατηγορία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μαζί με τα ακίνητα, τις εκμισθώσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το μοντέλο της Cystat υπολογίζει ότι ο τομέας αυτός αναπτύχθηκε κατά 4,3%. Η μέτρηση της Cystat για τον τομέα που περιλαμβάνει τις τράπεζες επικρίθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, αφού διαφέρει από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών. Με βάση τα εξαμηνιαία τους αποτελέσματα, η κερδοφορία των τραπεζών συρρικνώνεται.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία του κτηματολογίου, η δραστηριότητα στα ακίνητα παρουσιάζει μείωση 55%. Η Cystat υπολογίζει, πάντως, πως ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αυτός της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, εκμίσθωσης και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πρόσθεσε €67,5 εκ. περισσότερα στο κυπριακό ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με πέρσι.

Ουσιαστική ήταν και η συμβολή του κράτους. Οι διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η άμυνα – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά κρατικές δαπάνες – μεγεθύνθηκαν με ρυθμό 2,57% προσθέτοντας €33,6 εκ. στην οικονομία σε σύγκριση με πέρσι.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η μέτρηση της Cystat για τις κατασκευές. Υπολογίζει πως μεγεθύνθηκαν οριακά, παρά την απότομη αύξηση που παρουσιάζει η ανεργία στον κλάδο, το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας και το χαμηλό ρυθμό εκτέλεσης αναπτυξιακών έργων.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=106092

WhiteMagick
September 9th, 2009, 11:46 AM
Κύπριοι οικοδόμοι μεταναστεύουν λόγω ανεργίας

Μέρες του 1974 ζει η Πάφος

Η πλέον οδυνηρή επίπτωση της κρίσης που άρχισε πλέον να αντανακλάται και στην πραγματική οικονομία είναι οι χιλιάδες άνεργοι που συνωστίζονται στα κυβερνητικά γραφεία για να πάρουν τα επιδόματα. Η πιο τραγική όμως περίπτωση ανέργων είναι αυτοί των οποίων τελειώνει η περίοδος λήψης του βοηθήματος και δεν βρίσκουν δουλειά. Ορισμένοι από αυτούς έφθασαν στο σημείο να αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό.

Τις πληροφορίες του «Π» επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι συντεχνιών οι οποίοι δήλωσαν ότι βιώνουν πλέον στιγμές όπως μετά το 1974, που οι Κύπριοι εργαζόμενοι απευθύνονταν και ζητούσαν τη βοήθεια των συντεχνιών για να εργαστούν στο εξωτερικό. Αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται και σήμερα ιδιαίτερα στην Πάφο, η οποία έχει πληγεί όσο καμιά άλλη επαρχία από την κρίση. Σύμφωνα με τον επαρχιακό γραμματέα της ΔΕΟΚ Ανδρέα Διογένους, τουλάχιστον 10 Κύπριοι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν το τελευταίο διάστημα στον ίδιο για να τους βοηθήσει προκειμένου να μεταβούν για εργασία σε Αραβικές Χώρες ή όπου αλλού δραστηριοποιούνται κυπριακές εταιρείες.
Πρόκειται για ειδικευμένους εργατοτεχνίτες ή επιστάτες οι οποίοι απολύθηκαν από κατασκευαστικές εταιρείες στην Πάφο και έμειναν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον 3 από αυτούς έφυγαν ήδη από την Κύπρο.

Εκλιπαρούν για δουλειά

Δέκτης ανάλογων αιτημάτων έγινε, όπως ανέφερε, και ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΚ Νεόφυτος Ξενοφώντος, ο οποίος δήλωσε στον «Π» ότι αρκετοί Κύπριοι βλέπουν πλέον ως λύση στο πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας τη μετανάστευσή τους. Είναι τραγικό, πρόσθεσε, αλλά για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια βλέπουμε οικογενειάρχες να έρχονται στις συντεχνίες και να εκλιπαρούν για μια θέση εργασίας. Πολλοί άνεργοι από την Πάφο αναζητούν επίσης δουλειά σε άλλες επαρχίες ενώ αρκετοί Ελληνοπόντιοι έφυγαν ήδη για την Ελλάδα. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι υπαρκτό στην Πάφο όμως σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΠΕΟ η συντεχνία δεν έγινε δέκτης αιτημάτων από ανέργους για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Διψήφιο ποσοστό

Οι άνεργοι στην Πάφο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυξήθηκαν και τον Αύγουστο και έφθασαν τους 2336. Υπάρχουν όμως και άλλοι περίπου 1500 οι οποίοι είναι άνεργοι όμως δεν εγγράφονται πλέον στους καταλόγους του Υπουργείου Εργασίας διότι έληξε η περίοδος που είχαν το δικαίωμα λήψης επιδόματος. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα μετά τον Νοέμβριο που αναμένεται να κλείσουν περίπου 35 ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες απασχολούν περίπου 6000 ξενοδοχοϋπαλλήλους. Το χειμώνα και στις αρχές του 2010 η ανεργία στην Πάφο πιθανόν να φθάσει σε διψήφια ποσοστά, εκτιμούν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμοδίους επισημαίνοντας ότι ο κοινωνικός αντίχτυπος αυτής της κατάστασης θα είναι τεράστιος.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Κωδικός άρθρου: 895031
ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/09/2009, Σελίδα: 44
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=895031&-V=articles

Καλά αντι να αλλάξουν πόλη μεταναστεύουν στο εξωτερικό; :ohno:

WhiteMagick
September 9th, 2009, 02:16 PM
Βουτιά 43% στις εισαγωγές
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/09/2009 14:24:41


Μεγάλη βουτιά ύψους 43% σημείωσαν τον Ιούλιο του 2009 οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στην Κύπρο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι χειρότερο από τα προηγούμενα σε ότι αφορά το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, αφού η κατανάλωση υστερεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι.

Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για τον έβδομο μήνα του έτους, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις περιορίστηκαν στα €445,4 εκ., εκ των οποίων €307,7 εκ. ήταν αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και €137,6 εκ. εισαγωγές από τρίτες χώρες. Πέρσι οι αφίξεις από την ΕΕ και τρίτες χώρες έφθασαν τα €784,1 εκ.

Το επτάμηνο του 2009, η αξία των εισαγωγών περιορίζεται στα €3.230,5 εκ. από €4.377,6 εκ. το επτάμηνο του 2008 (-26,2%).

Μέρος της μείωσης οφείλεται στην απότομη μείωση της τιμής των καυσίμων, που είχε φθάσει πέρσι τα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Οφείλεται όμως και στη μείωση της κατανάλωσης που καταγράφεται και από άλλους δείκτες, όπως αυτούς για το λιανικό εμπόριο, τη χρήση πιστωτικών καρτών και τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Μικρότερη μείωση καταγράφουν και οι εξαγωγές. Περιορίστηκαν τον Ιούλιο του 2009 στα €81,4 εκ., εκ των οποίων €48,8 εκ. ήταν αποστολές προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και €32,7 εκ. εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Οι αντίστοιχες περσινές εξαγωγές ήταν €110,3 εκ. πέρσι, και η φετινή μείωση έφθασε το 26,2%. Το επτάμηνο του 2009, η αξία των εξαγωγών περιορίζεται στα €559,6 εκ. από €700,9 εκ. το επτάμηνο του 2008 (-20,2%).

Ως αποτέλεσμα της μείωσης εισαγωγών και εξαγωγών, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε στα €2.671 εκ. από €3.676,7 εκ. το επτάμηνο του 2008.

Της Γεωργίας Χαννή
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=106208

AndreasL
September 10th, 2009, 08:54 AM
Κυβερνητικές σκέψεις για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων

Ως γενική φιλοσοφία όλοι συμφωνούν με την εισαγωγή κριτηρίων, υπέδειξε ο Υπουργός. Όμως συμπλήρωσε είναι δύσκολο να "τραβήξεις τη γραμμή"

Λευκωσία: Τη διαχρονική θέση του ΔΗΚΟ ότι θα συμβάλει, με όλες τις δυνάμεις του, στις κοινές προσπάθειες για τη θωράκιση της κυπριακής οικονομίας και για υπερπήδηση της οικονομικής κρίσης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, εξέφρασε αντιπροσωπεία του κόμματος στον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη με τον οποίο συναντήθηκε χθες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Ο κ. Σταυράκης είπε ότι υπήρξαν ταυτόσημες θέσεις με το ΔΗΚΟ σε πάρα πολλά θέματα οικονομικής πολιτικής, όπως είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η καλύτερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ενώ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση κάνει ''αυτή τη στιγμή κάποιες πρώτες σκέψεις'' σε σχέση με το θέμα της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στις κοινωνικές παροχές, οι οποίες, όπως είπε, ανέρχονται συνολικά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ετησίως.

Κοινωνική πολιτική στη βάση κριτηρίων

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ του Υπουργού Οικονομικών με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος του κόμματος, με θέμα τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του κράτους για το 2010, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο κ. Σταυράκης τους ενημέρωσε για τις σκέψεις, τους στόχους, τις ιδέες και τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί ο νέος προϋπολογισμός, ενώ το ΔΗΚΟ, όπως είπε, διατύπωσε τις απόψεις και θέσεις του και επανέλαβε κάποιες προτάσεις που έχει υποβάλει εδώ και αρκετό καιρό και αρκετές από τις οποίες έχουν υλοποιηθεί, ενώ κάποιες άλλες τις σταθμίζει ο Υπουργός Οικονομικών με το επιτελείο του.

''Εχουμε πει πολλές φορές, ως ΔΗΚΟ, ότι το δεύτερο κορυφαίο θέμα, μετά το εθνικό θέμα, είναι η οικονομία'', είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι ''αν δεν υπάρχει ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο δεν μπορεί να διεξαχθεί και ο αγώνας μας για απελευθέρωση και για επανένωση και είναι γι’ αυτό το λόγο που επαναλάβαμε για ακόμη μια φορά ότι τα θέματα της οικονομίας δεν πρέπει ούτε μπορεί να αντιμετωπίζονται κομματικά, είναι υπερκομματικό ζήτημα και αφορά όλους''.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, ''μακριά από λαϊκισμούς και από προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς, όλοι μαζί να συμβάλουμε ουσιαστικά έτσι που να υιοθετηθούν εκείνες οι πολιτικές που πραγματικά θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάκαμψη, στη βελτιστοποίηση και ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ΔΗΚΟ εξέφρασε τόσο την άποψη πως θα πρέπει να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες όσο και μια άλλη σταθερή, όπως είπε, ''θέση του ΔΗΚΟ, εδώ και πολλά χρόνια, ότι είναι απαραίτητη η κοινωνική στήριξη, η οποία θα γίνεται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και στη βάση στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών''.

Ανέφερε επίσης ότι επανέφεραν θέσεις του ΔΗΚΟ που δεν έχουν υλοποιηθεί και οι οποίες κρίνονται ότι ''σε αυτή τη χρονική συγκυρία και οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος θα ήταν πολύ εποικοδομητικές, δημιουργικές και αποφασιστικής σημασίας για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ανάκαμψη''.

Πρόσθεσε ότι ''το ΔΗΚΟ πάντα πίστευε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεσοπρόθεσμη πολιτική, διάρκειας τριών χρόνων, όπου να γίνει ο σωστός προγραμματισμός με τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια''.

Έμφαση στις δαπάνες

Από την πλευρά του, ο κ. Σταυράκης είπε ότι υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων τόσο όσον αφορά τον καταρτισμό του νέου προϋπολογισμού όσο και τη γενικότερη οικονομική πολιτική.

''Πολλές από τις πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει ως Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν από ιδέες του ΔΗΚΟ και σήμερα έχουμε δει ότι σε πάρα πολλά θέματα πολιτικής υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις'', είπε ο κ. Σταυράκης.

''Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε πόρους και να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, η έμφαση στην ανάπτυξη, η προσπάθεια για καλύτερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, η προσπάθεια για μείωση των δανειστικών επιτοκίων μέσω των διαφόρων κινήσεων ρευστότητας που έχουν γίνει είναι όλα αυτά για τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει και θα μπουν στον προϋπολογισμό του 2010'', είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ''άλλες ιδέες σωστές που μπαίνουν στο τραπέζι θα εξετάζονται όσο περνά ο χρόνος''.

"Πρώτες σκέψεις"

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στις κοινωνικές παροχές και πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν σε περίπτωση εφαρμογής τους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι συνολικές κοινωνικές παροχές του κράτους πλησιάζουν το ένα δισ. ευρώ ετησίως, προσθέτοντας ότι ''ανάλογα πού βάζεις τη γραμμή και πάνω από πιο εισόδημα θεωρείς ότι πρέπει να υπάρχει μείωση των επιδομάτων, οι εξοικονομήσεις θα είναι ανάλογες''.

Ο κ. Σταυράκης είπε ότι Υπουργείο Οικονομικών και Κυβέρνηση κάνουν ''αυτή τη στιγμή κάποιες πρώτες σκέψεις και όταν έχουμε πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις, μαζί με τα κόμματα θα δούμε το όλο θέμα πολύ πιο λεπτομερώς''.

''Ως θέμα γενικής φιλοσοφίας, είμαστε όλοι υπέρ της καλύτερης στόχευσης της κοινωνικής πολιτικής'', κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

http://www.philenews.com/main/75,1,29,0,16984-.aspx

WhiteMagick
September 10th, 2009, 01:30 PM
^^ Επιτέλους. Να σάσει το σύστημαν κοινονικών ασφαλήσεων πέρκιμον μειωθούσιν τζιαι τα έξοδα του για να ναι πιο βιώσιμον.

Στο ψυγείο οι επιχειρηματικές επενδύσεις
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/09/2009 06:45:13


Στο ψυγείο βάζουν οι κυπριακές εταιρείες τα επιχειρηματικά τους πλάνα περιμένοντας σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και χαμηλότερο κόστος χρήματος προτού προβούν σε νέες επενδύσεις. Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η έλλειψη ορατότητας έχουν παγώσει κυριολεκτικά το δανεισμό των επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταθέτει στον ιδιωτικό τομέα τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Ιουλίου οι επιχειρήσεις έλαβαν μόλις €54 εκ. σε νέα δάνεια, αποτυπώνοντας τη διστακτικότητα που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο για νέα projects αλλά και τις δυσκολίες δανειοδότησης που υπάρχουν στην αγορά.


Τα χρήματα που δανείστηκαν φέτος οι επιχειρήσεις είναι ελάχιστα σε σύγκριση με το 2008, όταν οι κυπριακές εταιρείες έλαβαν νέα δάνεια €5,6 δισ.

Στο τέλος Ιουλίου, τα δάνεια των κυπριακών επιχειρήσεων έφθασαν τα €21,2 δισ, όσα ήταν περίπου και στο τέλος του 2008.

Αναγνωρίζοντας την διστακτικότητα των επιχειρήσεων να κάνουν νέα ανοίγματα, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ζήτησε την Τρίτη από τον επιχειρηματικό κόσμο να προβεί σε επενδύσεις.

Η έκκληση του έγινε υπό το φως των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην οικονομία με τα ελλείμματα που άρχισαν να συσσωρεύονται. Τα μεγάλα ελλείμματα αναγκάζουν το κράτος να αναστείλει μέρος του αναπτυξιακού του προϋπολογισμού, αφήνοντας τον ιδιωτικό τομέα να σηκώσει από μόνος του το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης.

«Με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας πέφτει στους ώμους του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης.

Οι επιχειρηματίες, διαμήνυσε, αναμένουν τη μείωση του κόστους του χρήματος προτού προχωρήσουν σε νέα ανοίγματα.

«Η αναμενόμενη μείωση του κόστους δανεισμού λόγω των €3 δισ. που θα αντληθούν με φθηνό επιτόκιο, αναμένεται να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε επενδύσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, επισημαίνει ότι προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα είναι και η εφαρμογή του θεσμού των καλυμμένων ομολόγων αφού θα βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων.

Οι τράπεζες, που βλέπουν τη ζήτηση για δάνεια να περιορίζεται στο ελάχιστο, συστήνουν ψυχραιμία και δηλώνουν πρόθυμες να προχωρήσουν με δανειοδοτήσεις μεγάλων έργων.

«Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να δανειοδοτήσουν μέσα στα πλαίσια της Συνθήκης της Βασιλείας ΙΙ για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε στη StocKWatch ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς.

«Ήδη», επεσήμανε από την πλευρά του ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας Αντρέας Παπαδόπουλος, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχουμε εγκρίνει αιτήσεις αρκετών εκατομμυρίων για επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης.

Το πρόβλημα όμως είναι στη ζήτηση, που «είναι χαμηλή και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της εφαρμογής των αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης από τις τράπεζες».

Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα για αναθέρμανση της ζήτησης για επενδύσεις, ο κ. Πήλικος τον τοποθέτησε στο τέλος του έτους νοουμένου ότι θα υπάρξει αισθητή μείωση των επιτοκίων που θα οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε ζήτηση δανείων και τους ιδιώτες σε κατανάλωση.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται αισθητή ανάκαμψη και οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τους επόμενους 6-9 μήνες».

«Κάποια μικρή αναθέρμανση», πρόσθεσε, «αναμένεται στα στεγαστικά δάνεια λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων».

Της Γεωργίας Χαννή
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=106228

Οι τράπεζες πρέπει να ρίξουν τα δανειστικά επιτόκια αμέσως!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
________________________________________________________________________________________________________________
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε όρια επιτήρησης το έλλειμμα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/09/2009 13:14:07


Κοντά στα όρια επιτήρησης βρίσκεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου αφού η ροή εισπράξεων φόρων συνεχίζει να είναι αναιμική, προκαλώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών που επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειες σε περικοπές δαπανών και αναστολές πληρωμών για να μικράνει την τρύπα στον κρατικό κορβανά. Με βάση στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το κράτος εισέπραξε τον Αύγουστο €22 εκ. ή 12,3% λιγότερα από έμμεσους φόρους με αποτέλεσμα το έλλειμμα να πλησιάζει το 3%, που είναι το ανώτερο αποδεκτό όριο προτού μια χώρα τεθεί υπό την επιτήρηση των εταίρων της.

Οι συνολικές εισπράξεις του Τμήματος Τελωνείων περιορίστηκαν στα €155 εκ. από €176,7 εκ.


Το πρώτο επτάμηνο το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 2,8% του ΑΕΠ και μαζί με τις απώλειες που υπολογίζονται από άμεσους και έμμεσους φόρους τον Αύγουστο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 3%.

Η μείωση των έμμεσων φόρων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ. Περιορίστηκαν τον Αύγουστο στα €99,5 εκ. από €115,4 εκ. πέρσι, καταγράφοντας πτώση 13,7%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2009 το κράτος έβαλε στον κορβανά του €166 εκ. λιγότερα από έμμεσους φόρους, ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ.

Το σύνολο των εσόδων από έμμεσους φόρους σημείωσε μείωση 10,11% στα €1.477,1 εκ. από €1.643,3 εκ. το οκτάμηνο του 2008.

Οι εισαγωγικοί δασμοί καταγράφουν το οκτάμηνο πτώση 29,46% πέφτοντας στα €27,7 εκ. Μεγάλη πτώση 29,25% καταγράφουν και τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης σε οχήματα και μοτοσικλέτες λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει φέτος ο κλάδος . Περιορίστηκαν στα €64,9 εκ. έναντι €91,7 εκ. πέρσι. Η ετήσια μείωση των εισπράξεων του φόρου από οχήματα και μοτοσικλέτες έφθασε το 42% τον Αύγουστο.

Οι εισπράξεις από φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή με αύξηση 0,39% ανήλθαν στα €152,7 εκ. από €152,2 εκ., ενώ τα έσοδα από το φόρο κατανάλωσης καπνού ανήλθαν στα €128,4 εκ. από €128,2 εκ. (+0,15%).

Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών εσόδων του κράτους.

Πτώση καταγράφεται και στις εισπράξεις από άμεσους φόρους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μειώθηκαν το επτάμηνο του 2009 κατά 11% ή €112 εκ. στα €901,9 εκ. από €1013,9 εκ. το επτάμηνο του 2008. Το ΤΕΠ δεν έχει δημοσιεύει ακόμη τα στοιχεία οκταμήνου.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=106276

Καλάν ρε παιδκιά, αφού η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη που μας εδιαφημίζαν εν υπάρχει (βλέπε Η.Β., Σουηδία κτλ.) γιατί να ασχολόμαστιν με την Κ.Ε.Τ. Εξιάσαμεν ότι ειστήν διπλωματίαν η καλή συμπεριφορά τυχαίνει εκμετάλλευσης τζιαι η κακή αποδίδει κέρδη;

WhiteMagick
September 11th, 2009, 11:32 AM
Βλέπει ζοφερό το μέλλον και διεκδικεί πρόσθετα έσοδα μέχρι 50 εκ.

Αυξήσεις μέχρι 9% η ΑΗΚ

Η Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων μείωσε το ποσοστό χρηματοδότησης των αναπτυξιακών έργων της ΑΗΚ και σύμφωνα με τον οργανισμό απειλείται σοβαρά η επιβίωσή του




Η ΑΗΚ δεν μπλοφάρει όταν ομολογεί δημοσίως ότι έχει στριμωχθεί οικονομικά. Όπως προκύπτει μάλιστα από επίσημα στοιχεία που η ίδια κατέθεσε στο Υπουργείο Εμπορίου, για να μπορέσει να αποφύγει την κατάρρευση χρειάζεται αύξηση των ετήσιων εσόδων της κατά 40 με 50 εκ. ευρώ!
Στα ίδια στοιχεία, τα οποία κατέχει ο «Π», περιλαμβάνεται επίσημη παραδοχή της ΑΗΚ ότι η οικονομική της κατάσταση είναι πολύ κακή. Ως επείγον μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης θα αυξηθούν οι τραπεζικές διευκολύνσεις παρατραβήγματος στο ποσό των 100 εκ. ευρώ, κάτι για το οποίο η ΑΗΚ θα ενημερωθεί πολύ σύντομα από τη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το 1999, το παρατράβηγμα της ΑΗΚ ήταν 25 εκ. ευρώ. Πλην όμως, η αύξηση του παρατραβήγματος μόνο ως παυσίπονο μικρής διάρκειας μπορεί να εκληφθεί.

Πόσα θέλει
Η Κυβέρνηση έχει ενώπιόν της πολυσέλιδο υπόμνημα της ΑΗΚ, με το οποίο ο ημικρατικός οργανισμός καθιστά ξεκάθαρο ότι για να μπορέσει να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα χρειάζεται αύξηση στα ετήσια έσοδά του κατά 30-35 εκ. ευρώ, συν άλλα 10-15 εκ. ευρώ πρόσθετα έσοδα από την ανάκτηση του κόστους αγοράς πρόσθετων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Σύνολο, δηλαδή, 40 ως 50 εκ. επιπλέον κάθε χρόνο!

6% +3%
Στο υπόμνημά της η ΑΗΚ καταγράφει και τους τρόπους με τους οποίους εκτιμά ότι μπορούν να εξασφαλιστούν τα επιπλέον 40 ως 50 εκ. που χρειάζεται ετησίως. Σύμφωνα λοιπόν με την ΑΗΚ:
*Απαιτείται αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος περίπου 6%
*Επιβολή αύξησης 3% στους λογαριασμούς για ανάκτηση του κόστους αγοράς των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

2% +3%
Με άλλα λόγια, αν η πρόταση της ΑΗΚ γίνει αποδεκτή από τη ΡΑΕΚ, η αύξηση στους λογαριασμούς πρέπει να είναι γύρω στο 9%. Όπως έγραψε από το περασμένο Σάββατο ο «Πολίτης», η ΡΑΕΚ με επιστολή της στον Υπουργό Εμπορίου θεωρεί επιβεβλημένη την επιβολή αύξησης 6% αλλά σταδιακά. Δηλαδή, όπως πληροφορούμαστε, 2% το 2009, 2% το 2010 και 2% το 2011.
Ήδη η ΡΑΕΚ έχει εγκρίνει αίτημα της ΑΗΚ για επιβολή αύξησης 3% προκειμένου να ανακτηθεί το κόστος αγοράς των ρύπων, αλλά με παρέμβαση της Κυβέρνησης η επιβάρυνση αυτή έχει ανασταλεί. Με επιστολές της όμως, η ΑΗΚ ζητά από την Κυβέρνηση να επιτρέψει την επιβολή αυτού του 3%.
Θεωρείται δεδομένο ότι η ΡΑΕΚ θα επιβάλει κάποιες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2009 η αύξηση θα είναι 2%, με παράλληλες κινήσεις της Κυβέρνησης για ανακούφιση της ΑΗΚ μέσω απαλλαγών στην επιβολή φορολογίας. Αργά ή γρήγορα όμως, το μεν ποσοστό αύξησης θα ανέλθει τουλάχιστο στο 6%, η δε επιβάρυνση για τους ρύπους στο 3%. Οι βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ παραμένουν αναλλοίωτες από το 1983!

Η Ευρ. Τράπεζα
Από τα στοιχεία που κατέχει ο «Π» προκύπτει κάτι πολύ ανησυχητικό. Η κακή οικονομική κατάσταση της ΑΗΚ έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοδοτών. Και κυρίως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σύμφωνα με την ίδια την ΑΗΚ «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πρόσφατα περιορίσει το ύψος της χρηματοδότησης που παραχωρεί για μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Αρχή από το 50% στο 40% του ποσού της επένδυσης». Επιπλέον, η Αρχή «δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτεί το 50% ή 60% των κεφαλαιουχικών δαπανών του αναπτυξιακού της προγράμματος, ούτε να εξασφαλίζει το υπόλοιπο σε δανεισμό, κάτι που καθιστά αμφίβολη τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της»!

Ποιος φταίει
Πώς φθάσαμε ώς εδώ; Σύμφωνα με την ΑΗΚ, ευθύνονται οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, οι οποίες από το 2002 ώς το 2007 άντλησαν από την ΑΗΚ 247 εκ. ευρώ, εν είδει μερισμάτων και φορολογίας, η οποία για την ΑΗΚ είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με ιδιωτικές εταιρείες (28% έναντι 10%). Η Αρχή «φορτώθηκε» επίσης το κόστος «στοχευμένων μέτρων υπέρ ευπαθών ομάδων του πληθυσμού». Η ΑΗΚ υποστηρίζει πως αν οι αυξήσεις στα τιμολόγια επιβάλλονταν από το 2006, όπως είχε ζητήσει ο οργανισμός, τα έσοδά της θα ήταν σήμερα αυξημένα κατά 66 εκ. ευρώ. Αν, μάλιστα, δεν μειωνόταν ο συντελεστής της ρήτρας καυσίμων, η ΑΗΚ δεν θα έχανε άλλα 68 εκ. ευρώ.
Τα δάνεια της ΑΗΚ ανήλθαν το 2008 στα 365 εκ. ευρώ. Το 2002 τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΗΚ ήταν 197 εκ. ευρώ και το 2008 ήταν 65 εκ. Όμως, στις 30/6/2009 τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 3 εκ. ευρώ... Στο υπόμνημα η Αρχή υποστηρίζει ότι οι δαπάνες της είναι ανελαστικές (περίπου το 70% των εξόδων είναι για αγορά καυσίμων) και η εξοικονόμηση που μπορεί να πετύχει είναι 3 εκ. ευρώ το χρόνο.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ
Κωδικός άρθρου: 895494
ΠΟΛΙΤΗΣ - 11/09/2009, Σελίδα: 19
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=895494&-V=articles

WhiteMagick
September 11th, 2009, 12:07 PM
Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11/09/2009 06:44:08
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2009 11:42:35

• Σενάρια ανάκαμψης και… τρόμου για 2010

• Ποια τα διλήμματα της κυβέρνησης

Ολοένα και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που καλείται να περικόψει ότι μπορεί από το νέο προϋπολογισμό την ίδια στιγμή που τα αιτήματα επιχειρηματικών φορέων για οικονομική στήριξη και για αναπτυξιακή ώθηση ενισχύονται. Το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα παρακαθίσει σήμερα σε πολύωρη συνεδρία για το νέο προϋπολογισμό, καλείται να τετραγωνίσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων. Να βρει, δηλαδή, τρόπους να αναθερμάνει την οικονομία χωρίς να διευρύνει το ήδη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το αισιόδοξο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προνοεί ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και αναστροφή της αρνητικής πορείας της κυπριακής οικονομίας. Το απαισιόδοξο περιλαμβάνει παράταση της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας και διεύρυνση των ελλειμμάτων.

Μάχη σε δύο μέτωπα

Το οικονομικό στρατηγείο της κυβέρνησης δίνει από τις αρχές του χρόνου μάχη σε δύο μέτωπα. Από τη μια, τα κρατικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση 10% ετησίως στερώντας από την κυβέρνηση κονδύλια που μέχρι το τέλος οκταμήνου υπολογίζεται να φθάσουν τα €300 εκ. ή 2% του ΑΕΠ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε επαναλαμβανόμενες κοινωνικές παροχές, που σε συνδυασμό με το ανελαστικό κρατικό μισθολόγιο, αύξησαν τις κρατικές δαπάνες με διψήφιους αριθμούς το 2008 και το 2009. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά €420 εκ.

Το στοίχημα των δαπανών

Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή εσόδων, αφού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας και επειδή δεν επιθυμεί να αυξήσει τους φόρους, αναμένεται να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης του 2010 σε περικοπές δαπανών. Ελπίζει να εξοικονομήσει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια από τη μείωση αχρείαστων λειτουργικών δαπανών και από την αναστολή αναπτυξιακών έργων.

Οι περικοπές ελλοχεύουν όμως κινδύνους: Ενδέχεται να περιορίσουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας το 2010, δημιουργώντας φαύλο κύκλο ελλειμμάτων αφού η παράταση της ύφεσης θα περιορίσει περισσότερο τα κρατικά έσοδα.

Αυξημένα αιτήματα

Η μάχη που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών για μείωση των δαπανών θα είναι επίσης δύσκολη, αφού οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αντιστέκονται. Προ του φάσματος των περικοπών, επιχειρηματικοί φορείς άρχισαν ήδη να εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για περίληψη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 σημαντικών αναπτυξιακών έργων αλλά και μέτρων στήριξης.

Οι ξενοδόχοι ζητούν επανάληψη και ενίσχυση των μέτρων για τον τουρισμό (€50 εκ. το 2009) και οι εργολάβοι προειδοποιούν με νέο κύκλο απολύσεων αν ανασταλούν αναπτυξιακά έργα. Στη λίστα των αιτημάτων προστέθηκε χθες αυτό των εισαγωγέων αυτοκινήτων για επέκταση του σχεδίου απόσυρσης αυτοκινήτων που κόστισε φέτος γύρω στα €20 εκ.

Η κυβέρνηση καλείται επίσης να διαχειριστεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Eurocypria αλλά και την οικονομική δυσχέρεια στην οποία φέρεται να βρίσκεται η Αρχή Ηλεκτρισμού. Στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να παραχωρήσει κεφάλαια €35 εκ.

Σενάρια ανάκαμψης… και τρόμου

Τα μειωμένα έσοδα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες πιέσεις για αύξηση δαπανών αναμένεται να περιπλέξουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2010. Ξένοι οργανισμοί όπως το IMF εκτιμούν πως χωρίς τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων η Κύπρος δύσκολα θα αποφύγει την αναρρίχηση του ελλείμματος σε επίπεδα κοντά στο 6% το 2010. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις.

Οι προβλέψεις στηρίζονται σε εκτίμηση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2010 θα φθάσει το 1,1%.

Οι παραδοχές όμως πάνω στις οποίες στηρίζονται οι προβλέψεις για την εγχώρια ανάπτυξη ίσως αποδειχθούν συντηρητικές, αφού η διεθνής οικονομία άρχισε να ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους.

Εδώ λοιπόν εστιάζονται και οι ελπίδες της κυβέρνησης: Αν ανακάμψει η διεθνής οικονομία, θα τονώσει και το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Αυτό τουλάχιστον είναι το αισιόδοξο σενάριο.

Το απαισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει επανάληψη της φετινής εμπειρίας: Ότι δηλαδή οι προϋπολογισμοί θα στηριχθούν σε αισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης που, αν δεν επαληθευτούν, θα διευρύνουν το έλλειμμα και το χρέος.

Τα πράγματα αναμένεται να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν το απόγευμα, όταν το υπουργείο ανακοινώσει τις δικές του προβλέψεις, που θα δώσουν τον τόνο και για τη συνέχεια.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=106293

AndreasL
September 11th, 2009, 03:26 PM
Kanena neo apo to ypourgiko simera gia ta erga?

AndreasL
September 12th, 2009, 11:56 AM
Ες σήμερον τα σπουδαία για τον νέο προϋπολογισμό του 2010

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο, αφού από τη μια οι ανάγκες είναι πολλές και από την άλλη τα έσοδα είναι μειωμένα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Δεν θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις

ΚΡΙΣΙΜΗ από κάθε σκοπιά θα πρέπει να ήταν η χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου σε μια μαραθώνια συνεδρία συζητήθηκε ο νέος προϋπολογισμός του 2010 και ο οποίος θα ανακοινωθεί σήμερα Σάββατο από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για τις δαπάνες και τα έσοδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον η Κυβέρνηση θα καταφέρει να προβεί σε σημαντικές εξοικονομήσεις προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα που κινδυνεύει να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, θέτοντας τη χώρα μας στο μηχανισμό επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φυσικά, επειδή μεγάλο μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού είναι ανελαστικές, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές μειώσεις δαπανών. Μάλλον, η προσπάθεια θα αφορά τη λειτουργία και συντήρηση της κρατικής μηχανής, αφού η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγγίξει το μισθολόγιο και τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι οι αναπτυξιακές δαπάνες.

Η Κυβέρνηση λέει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτη η υλοποίηση έργων ανάπτυξης, ωστόσο, τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν φωνές για αναστολή ή αναβολή έργων ανάπτυξης. Ειδικά το θέμα αυτό αφορά έργα για τον πολιτισμό (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μέγαρο Π.) όπου φαίνεται μια διάσταση στις θέσεις του Προέδρου Χριστόφια και του Υπουργού Οικονομικών. Πάντως, χθες η Κυβέρνηση κλήθηκε να τετραγωνίσει τον κύκλο, αφού από τη μια οι ανάγκες είναι πολλές και από την άλλη τα έσοδα είναι μειωμένα και όπως είναι αυτονόητο, ολοένα και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, που καλείται να περικόψει ό,τι μπορεί από τον νέο προϋπολογισμό, αφού τα κρατικά κονδύλια παρουσιάζουν σημαντική μείωση μέχρι και 10% ετησίως, στερώντας τη γύρω στα 300 εκατ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή τα αιτήματα επιχειρηματικών φορέων για οικονομική ενίσχυση και για αναπτυξιακή ώθηση αυξάνονται.

Τα σενάρια
Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών προνοεί ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και αναστροφή της αρνητικής πορείας της κυπριακής οικονομίας, ενώ το απαισιόδοξο περιλαμβάνει παράταση της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας και φυσικά διεύρυνση των ελλειμμάτων.
Τα μειωμένα έσοδα της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες πιέσεις για αύξηση των δαπανών, αναμένεται να περιπλέξουν την προσπάθεια δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για εξυγίανση μέσα στο 2010.
Όπως εκτιμούν ξένοι οικονομικοί οργανισμοί όπως το ΙΜF, χωρίς τη λήψη διορθωτικών μέτρων η Κύπρος δύσκολα θα αποφύγει την αναρρίχηση του ελλείμματος κοντά στο 6% το 2010. Με βάση αυτά τα σενάρια, αλλά και τα όσα ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να σχεδιάζει σοβαρές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι προβλέψεις και εκτιμήσεις ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2010 θα φθάσει το 1,1%. Όμως, το πλέον απαισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει επανάληψη της φετινής εμπειρίας, ότι δηλαδή οι προϋπολογισμοί θα στηριχθούν σε αισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης, οι οποίες όμως, αν δεν επαληθευτούν, θα διευρύνουν το έλλειμμα και το χρέος.
Τα πράγματα, όμως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα μετά την κοινή διάσκεψη Τύπου που θα δώσουν ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

http://www.sigmalive.com/simerini/business/stock%20exchange/191510

AndreasL
September 12th, 2009, 05:51 PM
«Πάγωμα» προσλήψεων εκτάκτων και πάταξη της φοροδιαφυγής
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009 2:53 μμ

Ρυθμό ανάπτυξης 0,5% και ανεργία 6,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010
Ο Χ.Σταυράκης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2010, προβλέπεται αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 9,2%.

Λευκωσία: Τον προϋπολογισμό του 2010 παρουσίασε το Σάββατο το πρωί η κυβέρνηση. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο ρυθμός ανάπτυξης για το επόμενο έτος αναμένεται να κυμανθεί στο 0,5%, ο πληθωρισμός στο 2,5% και η ανεργία στο 6,5%.

Τα έσοδα του κράτους αναμένεται να φτάσουν τα 5,794 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες τα 7,858 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να φτάσει το 4,5%, ποσοστό πολύ υψηλότερο τόσο από το ευρωπαϊκό όριο του 3%, όσο και από τους υπολογισμούς που έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,9%, ώστε να πληρούμε τα κριτήρια της Κομισιόν και να αποφύγει η κυπριακή οικονομία να υποστεί την επιτήρηση των Βρυξελλών, δηλαδή μια χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας με επισημάνσεις και προτάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του καθοδηγητή για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου.

Για να πετύχει η Κύπρος μείωση του ελλείμματος στο 2,9% θα πρέπει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει 285 εκατ. ευρώ.

Βασικοί άξονες για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου, θα είναι σύμφωνα με τον Χαρίλαο Σταυράκη:

1ον η εφαρμογή μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής,
2ον η καλύτερη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους,
3ον η Πολεοδομική Αμνηστία και
4ον η παγοποίηση για 18 μήνες των προσλήψεων των εκτάκτων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης μορατόριουμ 18 μηνών στη δημιουργία νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από 48 χιλιάδες το 2005, έφτασαν στις 52 χιλιάδες το 2009».

Σε ότι αφορά το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2010, προβλέπεται αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 9,2%.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στους τομείς του περιβάλλοντος, της Υγείας, του Πολιτισμού, της Παιδείας της Έρευνας και της Τεχνολογίας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής για το 2010 είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η συγκράτηση των μη παραγωγικών δαπανών, η ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, η δημιουργία και η κατασκευή αναπτυξιακών έργων κατά προτεραιότητα και τέλος η προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου στο 3%.


Phileleftheros.com

AndreasL
September 12th, 2009, 07:45 PM
TPT Den apokoptete logo ellimatos anakinose i kivernisi.

Proxoroun ola ta erga pou gnorizame mexri tora, kai episis kapia extra opos to neo Ypourgeio essoterikon stin Lefkosia kai i anikodomisi tis entos ton teixon poli, 4 nees platies stin Larnaca, kai kapia alla erga stin Pafo.

Poly kala nea, proxoroume kanonika

WhiteMagick
September 12th, 2009, 09:25 PM
4 νέες πλατείες στην Λάρνακα; Πόσες!; Και προ πάντων που; Μήπως είναι το εργό που λαμβάνει χώρα τώρα; Παρεπιπτώντος η Λάρνακα πραγματικά αλλάζει πρόσωπο με αυτές τις πλατείες.

Ευτυχώς που δεν θα ακυρωθεί κανένα έργο στην Λευκωσία. Χέστε το έλλειμμα, χέστε την Ε.Ε. γενικά. Η δικαιολογία είναι η Προεδρία της Ε.Ε. Αν δεν θέλει το έλλειμμα πάνω από το 3% να ανοίξει την μπούγκαν της. Η Κύπρος είναι δότης αντί παραλήπτης ευρωπαϊκών κονδυλίων! Αν είναι δυνατόν! Τι είμαστε Σκανδιναβία ή Βενελούξ;!

AndreasL
September 12th, 2009, 11:11 PM
Σταυράκης: Οι στόχοι του 2010

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010, που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στην αποφυγή υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στην ενίσχυση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Συνολικά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους 5.794 εκ. ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5.371 εκ. ευρώ το 2009. Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων το 2010 υπολογίζεται να ανακάμψει και να φθάσει το 7,9% σε σύγκριση με μείωση ύψους 11,7% το 2009.

Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού του 2010, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, προϋπολογίζεται στα 7.858 εκ. ευρώ σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους 7.627 εκ. ευρώ το 2009. Η ποσοστιαία αύξηση των προϋπολογιζόμενων δαπανών του 2010 σε σχέση με το 2009 περιορίζεται στο 3% σε σύγκριση με 17,7% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 4,5%.

Παρουσιάζοντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 0,5% το 2010, σε σύγκριση με -0,5% το 2009 και 3,6% το 2008, ο πληθωρισμός 2,5% το 2010, σε σύγκριση με 1,0% το 2009 και 4,4% το 2008, η ανεργία 6,5% το 2010, σε σύγκριση με 5,5% το 2009 και 3,7% το 2008, και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -8,0% το 2010, σε σύγκριση με -9,0% το 2009 και -18,0% το 2008.

Ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε σε ελαχιστοποίηση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, συγκράτηση μη παραγωγικών δαπανών, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, προτεραιότητα στα αναπτυξιακά έργα και διατήρηση του ελλείμματος κοντά στο 3%.

Οσον αφορά τις τακτικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2010, επεσήμανε τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 7,1%, μείωση των δαπανών για τόκους από 586 εκ. ευρώ σε 514 εκ. ευρώ, και παγοποίηση θέσεων εκτάκτων και μορατόριουμ στη δημιουργία νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού για τους επόμενους 18 μήνες.

Πρόσθεσε ότι ο έντονος κοινωνικός προσανατολισμός που αντικατοπτρίζεται και μέσω των τακτικών δαπανών, διαφαίνεται, μεταξύ άλλων, από τα δημόσια βοηθήματα με πρόνοια για 241 εκ. ευρώ, την ενίσχυση των συνταξιούχων με πρόνοια για 258 εκ. ευρώ, τη στεγαστική πολιτική με πρόνοια για 328 εκ. ευρώ, την κυβερνητική εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με πρόνοια για 335 εκ. ευρώ, τη στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες με πρόνοια για 32 εκ. ευρώ, το σχέδιο δημόσιων μεταφορών με πρόνοια για 50 εκ. ευρώ, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ιδιωτικό τομέα με πρόνοια για 51 εκ. ευρώ, και τα φάρμακα με πρόνοια για 105 εκ. ευρώ.

Για την κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε σε αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 7,1%, πέραν της αύξησης των δύο τελευταίων ετών ύψους 30%, τη συνέχιση και ενδυνάμωση των υφιστάμενων σχεδίων, και τις αυξημένες πιστώσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σχέδιο χαμηλών συντάξεων, φοιτητική μέριμνα, κρατικές υποτροφίες και πολιτιστικές παροχές.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες για το 2010 προϋπολογίζονται στα 1.177 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 1.289 εκ. ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας έτσι μείωση της τάξης του 8,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη πρόνοια του 2009 που προέκυψε με την έγκριση συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους 194,8 εκ. ευρώ για τόνωση της οικονομίας. Εξαιρουμένων των συμπληρωματικών πιστώσεων, οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους 7,6%.

Οπως είπε ο κ. Σταυράκης, έμφαση θα δοθεί στα αναπτυξιακά έργα που αφορούν κατασκευές, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 στηρίζεται σε τέσσερεις βασικούς πυλώνες, δηλαδή τη διαχείριση μετρητών από το Υπουργείο Οικονομικών, το φορολογικό πακέτο για πάταξη της φοροδιαφυγής, την πολεοδομική αμνηστία, και την παγοποίηση της πρόσληψης εκτάκτων και της δημιουργίας νέων μόνιμων θέσεων εργασίας στη δημόσια υπηρεσία.

Στόχος, είπε, είναι να επιτευχθεί έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, παρά το εξαιρετικά αρνητικό διεθνές οικονομικό κλίμα, με πολλά αναπτυξιακά έργα και αύξηση των κοινωνικών παροχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ''η παγκόσμια οικονομική ύφεση που ταλανίζει τη διεθνή οικονομία επηρέασε, όπως ήταν αναμενόμενο, και την ανοικτή οικονομία της Κύπρου''.

''Οι προοπτικές για τη διεθνή και κυπριακή οικονομία για το 2010 διαφαίνονται πιο θετικές σε σύγκριση με το 2009, όμως οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να παραμένουν υποτονικοί, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και δυσμενέστερα σενάρια'', αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ''η παγκόσμια κρίση φέρνει στην επιφάνεια τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, όπως υψηλή αύξηση των δημόσιων λειτουργικών δαπανών, μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, χαμηλή παραγωγικότητα και προβλήματα ανταγωνιστικότητας στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης''.

''Ο προϋπολογισμός του 2010 αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στην αποφυγή υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στην ενίσχυση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής'', σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τα υγιή δημόσια οικονομικά.

Οσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και το φορολογικό πλαίσιο, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στη διατήρηση ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στην Ευρώπη, καμία επιβολή νέας φορολογίας, τη μείωση των υφιστάμενων φορολογιών και τελών, όπως τη μείωση των διπλών μεταβιβαστικών τελών και τη μείωση του εταιρικού φόρου σε ημικρατικούς οργανισμούς, την επίλυση του προβλήματος της ''μαύρης λίστας'', την επέκταση του δικτύου συμβάσεων για αποφυγή διπλής φορολογίας, και την ενίσχυση των υποδομών με αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες.

Για την κοινωνική συνοχή, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 27% το 2008 και 13% το 2009, μεταξύ άλλων με την καταβολή πασχαλινού επιδόματος σύνταξης προς όλους τους συνταξιούχους και λήπτες κοινωνικής σύνταξης, την αύξηση των δημόσιων βοηθημάτων κατά 12% το 2008 και 6,3% το 2009, την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ για τις ευάλωτες ομάδες, και την ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων.

Οσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Σταυράκης σημείωσε τη σημαντική ενίσχυση της βιωσιμότητας στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την προικοδότηση του Ταμείου με 200 εκ. ευρώ, τη μείωση του δημόσιου χρέους, και την υπερκάλυψη δανείου από ξένους επενδυτές ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη αναγκών του δημοσίου με ευνοϊκότατους όρους.

Ο κ. Σταυράκης είπε ότι η Κυβέρνηση προέβλεψε τις επιπτώσεις της κρίσης στην κυπριακή οικονομία και έλαβε έγκαιρα στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί οποιαδήποτε επιπρόσθετη φορολογία και εξήγησε ότι η αύξηση που προβλέπεται στα έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους υπολογίστηκε με βάση την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης και όχι την οποιανδήποτε αύξηση της φορολογίας.

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/191650

AndreasL
September 12th, 2009, 11:32 PM
Αναπτυξιακές δαπάνες

Οι αναπτυξιακές δαπάνες για το 2010 προϋπολογίζονται στα €1.177 εκ. σε σύγκριση με €1.289 εκ. το 2009, παρουσιάζοντας έτσι μείωση της τάξης του 8,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη πρόνοια του 2009 που προέκυψε με την έγκριση συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €194,8 εκ. για τόνωση της οικονομίας, εξαιρουμένων των πιο πάνω συμπληρωματικών πιστώσεων οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους 7,6%.

Αναλυτικά οι αναπτυξιακές δαπάνες κατά Υπουργείο έχουν ως ακολούθως:

Τα κυριότερα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και τα νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του 2010 είναι τα ακόλουθα:

Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Κυβερνητική συνεισφορά στα Αστικά Συμβούλια Αποχετεύσεων: €10,0 εκ.
Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων (Τρομώδης Νόσος) :€16,2 εκ.
Αποχετευτικό σύστημα του συμπλέγματος Αστρομερίτη-Περιστερώνας - Ακακίου: €7,6 εκ.
Γεωτρύπανο: €1,5 εκ.
Υδατικά έργα Σολέας Μαραθάσας : €3,5 εκ.
Σχέδια αποχετεύσεως λυμάτων σε χωριά: €13,0 εκ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Ανέγερση/επέκταση κτηρίων:
Φυλακών €6,6 εκ.-(σύνολο €15,4 εκ.)
Αστυνομίας €20,5 εκ.-(σύνολο €46,5 εκ.)
Πυροσβεστικής €0,7 εκ.-(σύνολο €8,6 εκ.)
Αγορά ελικοπτέρων €25,3 εκ.-(σύνολο €28,0 εκ.)

Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια κτήρια- €5,0 εκ
Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης/ψύξης σε δημόσια κτήρια- €1,0 εκ
Ανέγερση κτηρίου Μετρολογίας €1,3 εκ.- (σύνολο €4εκ.)
Τεχνολογικό Πάρκο: €2,4 εκ.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εκσυγχρονισμός της Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαστηρίων ΚΕΠΑ €1 εκ.-(σύνολο €5 εκ.)
ΑΞΙΚ- Ανακαίνιση εγκαταστάσεων €1 εκ.-(σύνολο €4 εκ.)

Υπουργείο Εσωτερικών
Σχέδιο καθαριότητας υπαίθρου €1,7 εκ. -(σύνολο €3,0 εκ.)
ΧΥΤΑ €10,0εκ.-(σύνολο €210,0 εκ.)
Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) : €2,7 εκ.
Απαλλοτριώσεις: €76,0 εκ. (τα €50,0 εκ. αφορούν το δρόμο Πάφου – Πόλης).

Υπουργείο Εξωτερικών

Αποκατάσταση ακινήτου Κορωναίου στον Πειραιά €0,4 εκ. – (σύνολο €4 εκ.)
Επιδιόρθωση πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα €1,5εκ. – (σύνολο €2 εκ.)

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Κρατικά Πανεπιστήμια: €153,0 εκ.
Ανέγερση Κτηρίου ΘΟΚ €8,0 εκ.-(σύνολο €30 εκ.)
Ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού -(σύνολο €132 εκ.)
Ανέγερση / βελτίωση Σχολείων €90,0 εκ.
Ανέγερση Κτηρίου Βουλής

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων

Κτηριακές εγκαταστάσεις-Κυπριακή Προεδρία EΕ 2012 €5,0 εκ. (σύνολο €16,7 εκ.)

Αναβάθμιση του τμήματος του αυτοκινητόδρομου μεταξύ Λευκωσίας και Αλάμπρας σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας – €8,0 εκ. (σύνολο €32,0 εκ.).

Δρόμος Λεμεσού-Αγρού €2,5 εκ. (σύνολο €8,5 εκ.)

Κατασκευή ανισόπεδων κόμβων παρά το ΓΣΠ €5,0 εκ. (σύνολο €27,0 εκ.).

Κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το Λιμάνι Λεμεσού με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου €11,0 εκ. (σύνολο €51 εκ.)

Δρόμος σύνδεσης Λιμανιού Λεμεσού με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου-΄Εργα ομβρίων υδάτων €7,0 εκ. (σύνολο €34,0 εκ.)

Υπουργείο Υγείας

Δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο: €0,5 εκ.
Έναρξη κατασκευής Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Λεμεσού (Σύνολο €23 εκ.)
Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: €0,9 εκ.


Parapano plirofories gia to programma tis kivernisis edo.
http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/67720D0FED74CA22C225762F0044F9E5?Opendocument

WhiteMagick
September 15th, 2009, 11:34 AM
Ποια έργα μένουν στα χαρτιά
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15/09/2009 06:53:50
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2009 09:11:57


Από τη μέγγενη της κρίσης πέρασε η κυβέρνηση μεγάλα αναπτυξιακά έργα, προσαρμόζοντας το αναπτυξιακό σκέλος του νέου προϋπολογισμού στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που δημιουργούνται. Από τη λίστα των αναπτυξιακών έργων που δημοσίευσε το Σαββάτο το υπουργείο Οικονομικών, λείπουν σημαντικά έργα που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια όπως αυτά του Αρχαιολογικού Μουσείου που θα κόστιζε €80 εκ., του νέου ταχυδρομείου Λευκωσίας (€19,5 εκ.), τα κτίρια των υπουργείων Συγκοινωνιών (€14,5 εκ.) και Εσωτερικών και η επέκταση των γραφείων του τμήματος Πολεοδομίας (€12 εκ.).

Επίσης, αρκετά έργα αναμένεται να καθυστερήσουν σκόπιμα, μέχρι να βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Για παράδειγμα, για τον ανισόπεδο κόμβο του ΓΣΠ που αναμένεται να κοστίσει €27 εκ. έχουν προϋπολογιστεί μόλις €5 εκ. για το 2010. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 28 μήνες.

Επίσης, τα τη διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Αλάμπρας, που θα κοστίσει γύρω στα €32 εκ., έχουν προϋπολογιστεί μόλις €8 εκ. για το 2010. Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα 30 μηνών.

Για τα έργα του Λιμανιού Λεμεσού, που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα φετινά έργα, έχουν προϋπολογιστεί εκταμιεύσεις €17 εκ. από τα €85 εκ. που είναι το σύνολο του project.

Τα μεγαλύτερα κονδύλια που περιλαμβάνονται στο φετινό προϋπολογισμό αφορούν τα Κρατικά Πανεπιστήμια (€153 εκ.) και ενδεχομένως να σχετίζονται με απαλλοτριώσεις αντί παραγωγικές δαπάνες.

Για το οδικό δίκτυο, προϋπολογίστηκαν επίσης απαλλοτριώσεις €76 εκ. εκ των οποίων τα δύο τρίτα αφορούν το Δρόμο Πάφου – Πόλη Χρυσοχούς.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το σύνολο των αναπτυξιακών δαπανών του νέου προϋπολογισμού θα φθάσει τα €1,2 δισ. έναντι €1,3 δισ. που ήταν πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 8,7%. Υποστηρίζει πως η μείωση οφείλεται εξολοκλήρου στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που αύξησαν τις φετινές αναπτυξιακές δαπάνες.

Τα στοιχεία πάντως που είδαν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως μέχρι το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση εκταμίευσε μόλις το ένα τέταρτο των αναπτυξιακών δαπανών που προϋπολόγισε.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Παραθέτουμε αυτούσια τη λίστα με τα κυριότερα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και τα νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του 2010:

Περιβαλλοντικά έργα/μέτρα:
• ΧΥΤΑ €10,0 εκ. - (σύνολο €210,0 εκ.)
• Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ): €2,7 εκ.
• Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια κτήρια - €5,0 εκ.
• Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης/ψύξης σε δημόσια κτήρια - €1,0 εκ.
• Σχέδιο καθαριότητας υπαίθρου €1,7 εκ. - (σύνολο €3,0 εκ.)
• Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: €0,9 εκ.

Δημόσια υγεία
• Δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο: €0,5 εκ.
• Έναρξη κατασκευής Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Λεμεσού (Σύνολο €23 εκ.)
• Σχέδιο Εξάλειψης Τρομώδους Νόσου €16,2 εκ.

Πολιτιστική υποδομή
• Ανέγερση Κτιρίου ΘΟΚ €8,0 εκ. - (σύνολο €30 εκ.)
• Ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού - (σύνολο €132 εκ.)

Παιδεία, έρευνα, τεχνολογία
• Κρατικά Πανεπιστήμια: €153,0 εκ.
• Τεχνολογικό Πάρκο: €2,4 εκ.

Ανέγερση/επέκταση κτηρίων:
• Ανέγερση / βελτίωση Σχολείων €90,0 εκ.
• Κτηριακές εγκαταστάσεις- προεδρία EU 2012 €5,0 εκ. (σύνολο €16,7 εκ.)
• Κτήριο Βουλής
• Κτήριο Φυλακών €6,6 εκ. - (σύνολο €15,4 εκ.)
• Κτήριο Αστυνομίας €20,5 εκ. - (σύνολο €46,5 εκ.)
• ΑΞΙΚ- Ανακαίνιση εγκαταστάσεων €1 εκ. - (σύνολο €4 εκ.)
• Κτήριο Πυροσβεστικής €0,7 εκ. - (σύνολο €8,6 εκ.)
• Κτήριο Εργαστηρίου Μετρολογίας €1,3 εκ. - (σύνολο €4 εκ.)

Οδικό δίκτυο:
• Αναβάθμιση του τμήματος του αυτοκινητόδρομου μεταξύ Λευκωσίας και Αλάμπρας σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας – €8,0 εκ. (σύνολο €32,0 εκ.).
• Δρόμος Λεμεσού-Αγρού €2,5 εκ. (σύνολο €8,5 εκ.)
• Κατασκευή ανισόπεδων κόμβων παρά το ΓΣΠ €5,0 εκ. (σύνολο €27,0 εκ.).
• Κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το Λιμάνι Λεμεσού με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου €11,0 εκ. (σύνολο €51 εκ.).
• Δρόμος σύνδεσης Λιμανιού Λεμεσού με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου-Έργα ομβρίων υδάτων €7,0 εκ. (σύνολο €34,0 εκ.).
• Απαλλοτριώσεις: €76,0 εκ. (τα €50,0 εκ. αφορούν το δρόμο Πάφου – Πόλης).

Ενίσχυση υποδομών
• Υδατικά έργα Σολέας Μαραθάσας: €3,5 εκ.
• Σχέδια αποχετεύσεων (αστικά και αγροτικά): €30,6 εκ.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=106404

AndreasL
September 15th, 2009, 11:50 AM
gia tin vouli den anaferete kondili, den 3ero giati. tha to psa3o to thema

WhiteMagick
September 18th, 2009, 11:28 AM
SOS από συρρίκνωση εσόδων
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/09/2009 12:04:26



• -15% οι εισπράξεις ΤΕΠ

• Ορατή η επιτήρηση

Καμπανάκι για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στέλλουν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για τις εισπράξεις μέχρι τον Αύγουστο. Τα νέα στοιχεία που φέρουν τις εισπράξεις του κράτους από άμεσους φόρους να υστερούν κατά €190 εκ. σε σχέση με πέρσι, ανοίγουν πλέον την πόρτα της Κύπρου στη δημοσιονομική επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς το κράτος χάνει άλλα €166 εκ. από έμμεσους φόρους, με συνέπεια την καταγραφή ελλείμματος πέραν του 3%. Το πρώτο επτάμηνο το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 2,8% του ΑΕΠ.


Τα έσοδα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μειώθηκαν το πρώτο οκτάμηνο στα €1111,3 εκ. έναντι €1301,1 εκ. που ήταν πέρσι. Το κράτος εισέπραξε φέτος €189,8 εκ. ή 14,6% λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

Η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων. Οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας ακινήτων κατά την πώλησή τους, μειώθηκαν κατά 80,4% ή €198,6 εκ. το οκτάμηνο στα €48,4 εκ. από €246,9 εκ. Τον Αύγουστο, οι εισπράξεις από το ΦΚΚ σημείωσαν μείωση 76,4% έναντι πτώσης 81% τον Ιούλιο.

Σημαντικές απώλειες €19,1 εκ. ή 41,4 % είχε το κράτος και από τα τέλη χαρτοσήμου.


Μείωση €11,5 εκ. ή 3% καταγράφεται και στις εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο στα €371,2 εκ. από €382,6 εκ., ενώ το κράτος χάνει άλλα €5,8 εκ. ή 2,1% από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα όπου οι εισπράξεις περιορίστηκαν από €274,3 εκ. στα €268,5 εκ. Μείωση €879,3 χιλ. σημειώνεται και στις εισπράξεις από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Αντίθετα, αύξηση €40 εκ. ή 14,6% καταγράφεται στις εισπράξεις του κράτους από τους υπαλλήλους φθάνοντας τα €321,9 εκ. από €281 εκ., ενώ κατά €2,1 εκ. ή 6,2% αυξημένες είναι και οι εισπράξεις από τους αυτοεργοδοτούμενους.

Αύξηση €3 εκ. και €67,8 χιλ. καταγράφουν επίσης οι εισπράξεις από άλλους φόρους και επιβαρύνσεις.

Σημαντική συρρίκνωση καταγράφουν και τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Όπως ανακοινώθηκε πριν δέκα περίπου μέρες, τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων και ΦΠΑ μειώθηκαν το οκτάμηνο στα €1.477,1 εκ. έναντι €1.643,3 εκ. που ήταν πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 10,11% ή €166 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=106615

WhiteMagick
September 22nd, 2009, 12:47 PM
Χωρίς μεγάλες μεταβολές η απασχόληση σε Κύπρο

Δεύτερη κρίση η ανεργία

Αν και το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο το β' τρίμηνο του έτους δεν καταγράφει σημαντική μεταβολή συγκριτικά με το α' τρίμηνο, η ανεργία αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς




Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία λαμβάνει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης δίνοντας ελπίδες ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, η ραγδαία και συνεχής αύξηση της ανεργίας φαίνεται να φουντώνει και πάλι τις ανησυχίες για ένα ακόμα βαθύ πλήγμα παγκοσμίων διαστάσεων.
Η ανεργία αποτελεί απειλή για όλο και περισσότερες χώρες ανά το παγκόσμιο, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και το νησί μας. Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης μέσω των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση, η ύφεση έχει επιδεινώσει και την κυπριακή οικονομία ενώ η ανεργία σημειώνει συνεχή άνοδο, αυξάνοντας τους φόβους για βαθιά επιδείνωση στην αγορά εργασίας.

Μικρές μεταβολές
Βάσει των αποτελεσμάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το δεύτερο τρίμηνο του 2009, που διενεργείται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κανονισμό και που δημοσιεύτηκαν χθες από την Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών παραμένει στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ καταγράφεται ελαφρώς μειωμένο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών ανήλθε στο 70,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (78,1% άνδρες και 62,7% γυναίκες) έναντι 71,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές στα ποσοστά απασχόλησης, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας.

Περισσότερο σε νέους
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,2% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 4,9% και γυναίκες 5,5%) ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 το ποσοστό ήταν χαμηλότερο στο 3,1% (άνδρες 2,6% και γυναίκες 3,9%). Ιδιαίτερη ανησυχία, προκαλεί το γεγονός ότι η ανεργία φαίνεται να «κτυπά» περισσότερο τους νέους με το ποσοστό να σκαρφαλώνει στο 13%. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 15-24 ετών ανήλθε στο 13,0% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών σημειώνοντας αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο- που ήταν 10%- και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 (που ήταν μόλις 7,1%). Παρά την άνοδο που καταγράφει το ποσοστό ανεργίας και στην ηλικιακή ομάδα 25-64 ετών, ο ρυθμός αύξησης είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που σημειώνεται στους νέους. Ειδικότερα, η ανεργία ανήλθε στο 4,4% του εργατικού δυναμικού και πάλι σημειώνοντας άνοδο συγκριτικά και με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (4,1%) αλλά και συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 (2,8%).

Απαισιοδοξία σε ΗΠΑ
Απαισιοδοξία για την πορεία της αγοράς εργασίας εκφράζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς όπως ανέφερε, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μην δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας μέχρι την επόμενη χρονιά.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν πρόκειται να βελτιωθούν σημαντικά-ενδεχομένως να επιδεινωθούν λίγο- κατά τους προσεχείς μήνες» τόνισε ο κ. Ομπάμα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου διαγγέλματος προς τον αμερικανικό λαό. «Και ίσως να μην αρχίσουν να δημιουργούνται αρκετές θέσεις εργασίας που να αντεπεξέρχονται στην αύξηση του πληθυσμού μέχρι την επόμενη χρονιά» διευκρίνισε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δημιουργούνται κάθε μήνα 150.000 θέσεις ώστε να συμβαδίζουν με τους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν δίστασε ωστόσο να τονίσει ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, τόσο στην Αμερική, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου, τονίζοντας ότι δεν σταματούν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μέχρις ότου η ανάκαμψη γίνει εμφανής και σταθερή.

ΝΑΤΑΣΑ ΡΩΣΤΑΝΤΗ
Κωδικός άρθρου: 897682
ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/09/2009, Σελίδα: 16
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=897682&-V=articles

WhiteMagick
September 23rd, 2009, 05:28 PM
Πληθαίνουν τα οχήματα που είναι παρατημένα στις άκρες των δρόμων «προς πώληση»

Κυνηγητό για τα εγκαταλελειμμένα

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων τα μετακινούν από ένα σημείο σε άλλο για να γλιτώσουν την κατάσχεση σε 30 μέρες. Αναζητείται διυπουργική πρωτοβουλία για την πάταξη του φαινομένου





Τα βρίσκουν εγκαταλελειμμένα στην άκρη των δρόμων με την ένδειξη «πωλείται», κολλούν σημειώματα ότι αν δεν μετακινηθούν από τους ιδιοκτήτες τους, θα αναλάβει ο Δήμος να τα δώσει για απόσυρση και την επόμενη μέρα τα οχήματα έχουν μετακινηθεί... σε άλλο Δήμο, με την ένδειξη «πωλείται» πάντα κολλημένη στο τζάμι τους.
Η κατάσταση με τα χιλιάδες οχήματα που βρίσκονται παρατημένα στους δρόμους έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλέον το θέμα δεν αποκλείεται να φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να αναληφθεί μια διυπουργική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος. Εξάλλου, πριν από μερικές μέρες, συνεργεία του Δήμου Στροβόλου -όπου λόγω και της έκτασης του Δήμου το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις- τοποθέτησαν ειδοποιήσεις στα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που εντόπισαν, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους να τα μετακινήσουν σε διάστημα ενός μηνός. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος θα αναλάβει, όπως προβλέπεται από το νόμο, να παραδώσει το όχημα προς τελική καταστροφή και να λάβει δικαστικά μέτρα εναντίον του ιδιοκτήτη.
Όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Στροβόλου, Σάββας Ηλιοφώτου, το θέμα των παρατημένων αυτοκινήτων έχει λάβει διαστάσεις «κυνηγητού», αφού παρατηρείται το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να τα μετακινούν από ένα σημείο μόνο για να γλιτώσουν την κατάσχεση του οχήματος από τον Δήμο και να τα εγκαταλείπουν εκ νέου σε κάποια άλλη περιοχή. Τα περισσότερα οχήματα φέρουν την ένδειξη «πωλείται», καθώς, σύμφωνα με τον κ. Ηλιοφώτου, είναι πολλοί οι επίδοξοι πωλητές αυτοκινήτων που επιλέγουν δημόσιους χώρους για να παρκάρουν τα οχήματά τους αντί να μισθώσουν κάποιο οικόπεδο ή μάντρα. Σε πολλά άλλωστε οχήματα, στο πωλητήριο είναι γραμμένο το ίδιο τηλέφωνο πωλητή.

Ενώπιον του Προέδρου
Το θέμα είχε ανακινήσει προ ημερών ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάνοντας λόγο για μια «εφευρετικότητα που οδηγεί σε προβλήματα, αφού εφαρμόζεται και για παραβίαση κανονισμών για πρόσκαιρο κέρδος» και επισημαίνοντας τις πρακτικές των παρανομούντων. Το πρόβλημα, αναφέρει, εκτός από την οπτική ρύπανση και την ακαταστασία που προκαλεί, τείνει να καταστεί και επικίνδυνο, καθώς τα πολλά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα παρεμποδίζουν τη διέλευση των πεζών και μειώνουν την ορατότητα των οδηγών. Πρόθεση του κ. Θεοπέμπτου είναι να ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εκτιμάται ότι για την πάταξη του φαινομένου απαιτείται μια διυπουργική πρωτοβουλία, εφόσον οι διαστάσεις του αγγίζουν τις αρμοδιότητες πολλών υπουργείων.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
Κωδικός άρθρου: 897909
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/09/2009, Σελίδα: 23
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=897909&-V=articles&-p

Γιατί εν τα εξάγωγουν οι ιδιοκτήτες τους ειστό εξωτερικόν; Καμιάν Κίναν ας πούμεν;

AndreasL
September 23rd, 2009, 07:35 PM
as sinergastoun oi dhmoi me mia kini vasi dedomenon sto diadiktio pou na exoun mono prosvasi oi dhmoi. stin vasi auti na dilononte auta ta aytokinita oste otan entopizonte gia 2i fora kapou allou na katasxonte amesos.

WhiteMagick
October 2nd, 2009, 12:44 PM
ΔΝΤ: Αρνητική αναθεώρηση για ανάπτυξη
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02/10/2009 10:01:02


Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση «World Economic Outlook». Σε αντίθεση, το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία στην Κύπρο θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έναντι της προηγούμενης που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος. Για το 2010, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 0,8% έναντι 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως.

Όσον αφορά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών ως επί το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 10% και τον επόμενο χρόνο στο 9,8%.

Για το ποσοστό της ανεργίας, η εκτίμηση παραμένει η ίδια για φέτος (5,6%) ενώ για το 2010 εκτιμάται να φθάσει στο 5,9% από 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να ανέλθει το 2009 στο +0,4% από +0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και το 2010 στο +1,2% από +1,4% που αναμενόταν προηγουμένως.

Πάνω οι εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομία

Παρά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την Κύπρο, το ΔΝΤ προέβη σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2010, από 2,5% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο. Τα αντίστοιχα ποσοστά για ΗΠΑ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 1,5% και 0,3% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, ο Διεθνής Οργανισμός προβλέπει μικρότερη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι ανέμενε τρεις μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στην έκθεσή του κάνει λόγο για συρρίκνωση 1,1% το 2009 από 1,4% προηγουμένως. Για την ευρωζώνη αναμένει φέτος συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 4,2%, από 4,8% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο.

Για την Ελλάδα, αναμένεται ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% φέτος και κατά 0,1% το 2010 ενώ η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 9,5% το 2009 και το 10,5% τον επόμενο χρόνο.

Της Γεωργίας Χαννή
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=107138

WhiteMagick
October 2nd, 2009, 01:02 PM
Νεότερα Στοιχεία: Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, Σεπ 2009

02/10/2009

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Σεπτέμβριο, 2009 αυξήθηκε κατά 1,09 μονάδες ή 1,00% και έφτασε στις 110,24 μονάδες σε σύγκριση με 109,15 τον Αύγουστο 2009. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, ορισμένων φρέσκων λαχανικών και φρούτων, των διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φροντιστηρίων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των πετρελαιοειδών.

Ο ρυθμός πληθωρισμού το Σεπτέμβριο 2009 συνέχισε την πτωτική πορεία και έπεσε στο -1,2% σε σύγκριση με -1,0% τον Αύγουστο 2009 και 5,3% το Σεπτέμβριο 2008.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

http://www.pio.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/96838A2D32EC8480C225763C00329544?OpenDocument&sub=1&e=

Βυθίζεται ο πληθωρισμός

WhiteMagick
October 6th, 2009, 11:48 AM
0,2% τον Αύγουστο

Πλεόνασμα


Με πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έκλεισε τον Αύγουστο ο κρατικός προϋπολογισμός, μειώνοντας το έλλειμμα από το 2,85% το πρώτο επτάμηνο στο 2,65% του ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου. Αυτό δίνει ένα ψυχολογικό στήριγμα στο Υπ. Οικονομικών, αφού φαίνεται ότι τα μέτρα που λαμβάνει αποδίδουν καρπούς. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι ο Αύγουστος είναι από τους παραδοσιακά θετικούς δημοσιονομικά μήνες, διότι είναι συγκριτικά αυξημένες οι εισπράξεις φόρου εισοδήματος και οι δαπάνες του κράτους μειωμένες, μιας και η κρατική μηχανή βρίσκεται στις «καλοκαιρινές διακοπές». Όμως ο κίνδυνος το δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ παραμένει. 'Αλλα όμως διορθωτικά μέτρα θα ληφθούν για μια οικονομία με έλλειμμα 6% και άλλα για έλλειμμα κάτω του 4%.

Κωδικός άρθρου: 900630
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/10/2009, Σελίδα: 15
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=900630&-V=articles&-p

AndreasL
October 6th, 2009, 02:13 PM
RSS (http://www.sigmalive.com/rss)
Τάσεις σταθεροποίησης στις πωλήσεις Ακινήτων

| Εκτύπωση (javascript:window.print()) | 06/10/2009 | Σ.Ι.

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/1/5/2/199152/cyprus_resale_properties.jpg
http://www.sigmalive.com/sites/all/themes/main/_assets/_images/btn-zoom.png (http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/1/5/2/199152/cyprus_resale_properties.jpg)

Μετά και την πρόσφατη ανάκαμψη από τα χαμηλά του έτους για το 2009, η κτηματαγορά άρχισε να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης των πωλήσεων. Το τρίτο τρίμηνο εδώ και τρεις μήνες είναι το καλύτερο του έτους με τις πωλήσεις σε Παγκύπρια κλίμακα να καταγράφουν απώλειες της τάξης του -52% (σε σύγκριση με πέρυσι) όσον αφορά τα πωλητήρια έγγραφα. Συνολικά ο Σεπτέμβριος απώλεσε 35% στις αγοραπωλησίες (ανά το Παγκύπριο) και αποτελεί το δεύτερο καλύτερο μήνα για το εννιάμηνο. Η Λευκωσία φαίνεται και πάλι να είναι η πιο σταθερή επαρχία και μία ανάλυση των δεδομένων που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι, για τα κέντρα των δύο μεγάλων πόλεων, τα χειρότερα ίσως να έχουν περάσει.
«Σαφώς και ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά πιστεύουμε ότι αργά και σταδιακά θα αυξάνεται η εμπορευσιμότητα των ακινήτων. Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε ουσιαστική διαφοροποίηση για το υπόλοιπο του έτους, και προσωπικά εκτιμώ ότι οι πωλήσεις τέλος του χρόνου θα βρίσκονται περί το 50% μειωμένες εν σύγκριση με πέρυσι.Να σημειωθεί ότι για όλες τις επαρχίές (εξαιρουμένου της Λάρνακας), ο Σεπτέμβριος είναι από τους καλύτερους μήνες του 2009», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Χαράλαμπος Πετρίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εξωγενή ζήτηση αφού κατά το 2008 το 45% περίπου των ακινήτων που πωλήθηκαν στη Κύπρο αφορούσαν ξένους (αλλοδαπούς), ενώ τα στοιχεία για το 2009 δείχνουν ότι μόλις περί το 20% των συνολικών πωλήσεων γα το 2009 είναι ξένοι. Αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχισθεί με ότι αυτό εξυπακούεται.
«Προβλέψεις για τις αξίες των ακινήτων είναι μάλλον δύσκολο να γίνουν, με βάση την υφιστάμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομική αγορά, η οποία επηρεάζει και τη δική μας οικονομία. Κάποιες ενδείξεις για μερική βελτίωση της κατάσταση αναφέρεται από έγκριτους Οργασμούς, όπως το ΔΝΤ και τη Διεθνή Τράπεζα. Τοπικά, ευκαιρίες αναμένεται ότι σίγουρα θα υπάρχουν, δεν προβλέπονται όμως περεταίρω σημαντικές μειώσεις, ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων και τις αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές. Σε περιφερειακές περιοχές η κατάσταση είναι πιο αμφίβολη, ιδιαίτερα για έργα σε απομακρυσμένες περιοχές και έργα χαμηλής ποιότητας και αισθητικής», κα