View Full Version : [Wrocław] Legnicka Park Popowice
grzesiekko March 22nd, 2004, 04:54 PM Wiem, że ilość inwestycji mieszkaniowych we Wrocławiu można już liczyć w dziesiątkach, a każda kolejna nie jest już niczym specjalnym, ale ta jest IMHO godna szczególnej uwagi!!! Spółka EMPOR (www.empor.info) planuje budowę sześciokondygnacyjnego budynku biurowo-mieszkaniowo-handlowego o dość ciekawej i IMHO porządnej architekturze :) Inwestycja będzie prowadzona na działce koło Quattro Forum (btw. Archicom ma nową stronę internetową i są zdjęcia Quattro!!) na rogu Legnicka/Rysia. Pierwsze mieszkania zostały prawdopodobnie już sprzedane, jest to ta sama firma, która buduje osiedle na Bartoszowicach (omawiane tu kiedyś na forum :) ). Powierzchnia całego kompleksu będzie wynosiła ok. 25 tys. m2 (216 mieszkań - ok. 14 000 m2; biura B+ - ok. 7 000 m2; handel - ok. 800 m2; parking, klatki schodowe, etc. - reszta), a do tego wszystkiego dochodzi jeszcze ładnie wkomponowany dziedziniec.
http://winnie01.republika.pl/lpp1.jpg http://winnie01.republika.pl/lpp2.jpg
http://winnie01.republika.pl/lpp3.jpg
Rafis March 22nd, 2004, 05:15 PM w sumie bardzo niespodziewana inwestycja. Czy ona oznacza to ze nie bedzie budowany punktowiec( a włąsciwie 3) eelektromontażu?
Architektura spoko, prezentuje sie okazale choc wszystkiego nie widac ale większy od quattro forum co tylko potwierdza, że ten IMO fajny budynek będzie wyglądał biednie.
kotbehemot March 22nd, 2004, 06:54 PM Bardzo mi sie podoba ten projekt. O wiele bardziej niz te punkciaki co miały powstac. Go go go!!!
Rafis March 22nd, 2004, 07:02 PM teraz niech jeszcze wypier... ten niebieski kwadraciak obok i będzie spoko :)
grzesiekko March 22nd, 2004, 08:03 PM Jeśli to prawda, że pierwsze mieszkania zostały już sprzedane, to oznacza to iż Empor musiał już kupić działkę i szykuje się do szybkiego rozpoczęcia budowy. Tak więc punktowców nie będzie, ale patrząc na ten nowy projekt to chyba nawet lepiej :)
Osobiście uważam, że w przyszłości powinno się dążyć do zabudowy całej Legnickiej i jej okolic architekturą o podobnych walorach. Projekt bardzo mi się podoba, jest nowoczesny (ale nie do przesady - nie jest udziwniony ;) ) i przede wszystkim przemyślany!! TAK POWINNO SIĘ BUDOWAĆ WE WROCŁAWIU!!!
antoslaw March 22nd, 2004, 10:18 PM Niezly ten projekt, ale pierwotny z 3 wiezowcami byl lepszy. Gdyby zaczeto realizowac projekt poprzedni, bylaby to zupelnie nowa jakoscia budownictwa mieszkanowiowego we Wroclawiu, brakuje we Wroc prawdziwych apartamentowcow takich jak na przyklad na Mokotowie w Warszawie.
Pierwotny projekt
http://www.impressio.pl/Panel/zdjecia/koncepcje/111d.jpg
http://www.impressio.pl/Panel/zdjecia/koncepcje/112d.jpg
http://www.impressio.pl/Panel/zdjecia/koncepcje/113d.jpg
http://www.impressio.pl/Panel/zdjecia/koncepcje/114d.jpg
Inny projekt
http://www.wroclaw.pl/img/centr-biur-hot.gif
Rafis March 22nd, 2004, 10:25 PM ale ostatnio wchodził w grę taki projekt
http://www.energomontaz.pl/devel/legnicka.jpg
ten projekt EMPOR-u tworzy pewna całośc z istniejącym juz budynkiem quattro forum i mysle, że kolejne budynki nie powinny sie wybijac z tego stylu.
antoslaw March 22nd, 2004, 10:31 PM Ten poprzedni kompleks to nie tylko trzy 18 kondygnacyjne wiezowce, ale rowniez nizsza czesc, ktora pasowalaby do Quattro. Gdyby wiezowce staly doslownie same, to rzeczywiscie nie prezentowaloby sie to najlepiej...ale w tym ukladzie co planowano to rewelacja!
Rafis March 22nd, 2004, 10:35 PM to niech postawią ten pierwszy kompleks obok tam gdzie teraz jest obskórny niebieski kwadraciak :)
kotbehemot March 22nd, 2004, 11:20 PM a mnie sie zdecydowanie bardziej podoba nowy projekt. Jak chcesz zobaczyc jak wychodzą punktowce to zapraszam na Wyszynskiego, albo na Grunwald. Projekt Hawrylakowej na Grunwaldzie jest 100x lepszy niz projekt tych 3 punktowców a i tak gówno wyszlo
Rafis March 22nd, 2004, 11:31 PM co do tego nowego projektu to gdzies go widziałem niedawno tylko nie pamietam gdzie hmmm :)
Rafis March 23rd, 2004, 12:50 AM podobno ta inwestycja energomontażu ma byc pomiędzy niedzwiędzią a Białowieską czyli z drugiej strony!
antoslaw March 23rd, 2004, 12:55 AM Originally posted by Rafis
podobno ta inwestycja energomontażu ma byc pomiędzy niedzwiędzią a Białowieską czyli z drugiej strony!
To Twoja sugestia czy pewne info??
Rafis March 23rd, 2004, 01:15 AM Originally posted by antoslaw
To Twoja sugestia czy pewne info??
ktos tak mi odpisał na wroinwest :)
WanKenobi March 23rd, 2004, 01:35 AM bardzo miła niespodzianka, jednak szkoda że ma to powstać w zamian za poprzedne projekty na tym terenie. Najlepiej byłoby gdyby zrealizowano również porzednie - miejsca ci u nas dostatek.
WroFanatyk March 23rd, 2004, 11:06 AM Originally posted by kotbehemot
Bardzo mi sie podoba ten projekt. O wiele bardziej niz te punkciaki co miały powstac. Go go go!!!
Go go go, niech buduja cokolwiek, juz sie naogladalem tyle projektow, ze wolalbym zeby juz cos powstalo. Kot masz juz skaner? Wrzucilbys plny "Legnickie".
Kiedy to rusza?
antoslaw March 23rd, 2004, 11:21 AM Originally posted by WroFanatyk
Go go go, niech buduja cokolwiek, juz sie naogladalem tyle projektow, ze wolalbym zeby juz cos powstalo. Kot masz juz skaner? Wrzucilbys plny "Legnickie".
Kiedy to rusza?
Bez przesadyzmu, z takim podejsciem, zeby budowac szybko i byleco, aby zapelnic wszystkie puste dzialki, Wroclaw stanie sie architektoniczna kloaka. Wroclaw potrzebuje dobrych rozwiazan urbanistyczno-architektonicznych, to co spieprzy sie teraz, bedzie straszylo nastepne lata. Zwroc uwage na pomysly komunistow, budowano szybko i duzo...i jaka to przedstawia dzis wartosc? Wiekszosc tej chaly nadaje sie dzis do wyburzenia...Lepiej jest nawet poczekac nawet 10-20 lat i zbudowac cos godnego i wartego tego miasta...Oczywiscie nie twierdze, ze to co ma obecnie powstac jest badziewiem :devil: .
WroFanatyk March 23rd, 2004, 11:32 AM Originally posted by antoslaw
Bez przesadyzmu, z takim podejsciem, zeby budowac szybko i byleco, aby zapelnic wszystkie puste dzialki, Wroclaw stanie sie architektoniczna kloaka. Wroclaw potrzebuje dobrych rozwiazan urbanistyczno-architektonicznych, to co spieprzy sie teraz, bedzie straszylo nastepne lata. Zwroc uwage na pomysly komunistow, budowano szybko i duzo...i jaka to przedstawia dzis wartosc? Wiekszosc tej chaly nadaje sie dzis do wyburzenia...Lepiej jest nawet poczekac nawet 10-20 lat i zbudowac cos godnego i wartego tego miasta...Oczywiscie nie twierdze, ze to co ma obecnie powstac jest badziewiem :devil: .
Budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc!!!
Rozwoj to przede wszystkim tempo inwestycji - jedna przyciaga druga, druga trzecia. Kazdykolejny jest lepszy i lepszy.
Lepiej jest zbudowac jedna Hale Ludowa na 100lat, czy 10 Quatro Forum?
Wg mnie... a wg Ciebie?
antoslaw March 23rd, 2004, 11:44 AM Originally posted by WroFanatyk
Budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc, budowac, burzyc!!!
Rozwoj to przede wszystkim tempo inwestycji - jedna przyciaga druga, druga trzecia. Kazdykolejny jest lepszy i lepszy.
Wg mnie... a wg Ciebie?
Hala Ludowa spelnia zupelnie inna funkcje niz Quattro, wiec porownywanie ich nie ma sensu. Wole miec raz na sto lat zrealizowana spojna i duza koncepcje wielu budynkow niz 10 Quattro zbudowanych od zaraz... Chodzi mi o to, ze w polityce miastotworczej powinna dzialac zasada integracji malych i udanych projektow, ktore stworza kiedys calosc, tak jak mogloby byc w przypadku Centrum Poludniowego. Mozna podzielic duza dzialke pomiedzy paru inwestorow i zabudowywac tak, aby w przyszlosci byla jednym organizmem...a nie smietniskiem...pospiech w planowaniu powoduje, ze miasto staje sie nie do zycia, przykladow na swiecie jest wiele. Na razie Polska nie jest atrakcyjna dla inwestorow(oczywiscie nei mysle o Warszawie), wiec poczekajmy na lepsze czasy...
Rafis March 23rd, 2004, 01:08 PM Originally posted by WanKenobi
bardzo miła niespodzianka, jednak szkoda że ma to powstać w zamian za poprzedne projekty na tym terenie. Najlepiej byłoby gdyby zrealizowano również porzednie - miejsca ci u nas dostatek.
ktos na wroinwest napisał, że tamten projekt ma(miał) być realizowany na działce przed quattro forum więc może się doczekamy zważywszy, że inwestycja na stronie energomontażu jest zaznaczona jako w realizacji :)
kotbehemot March 23rd, 2004, 01:43 PM Originally posted by WroFanatyk
Wg mnie... a wg Ciebie?
A wolalbys dostac w prezencie tone gówna czy kilo złota?
antoslaw March 23rd, 2004, 01:48 PM Originally posted by kotbehemot
A wolalbys dostac w prezencie tone gówna czy kilo złota?
Dobry tekst! :lol:
Rafis March 24th, 2004, 09:10 PM Budowa zakonczy sie w 2 kwartale 2006 roku
tu mapka dla lepszej nawigacji, inwestycja będzie prowadzona na działce obok Quattro Forum
http://www.archicom.com.pl/images/mapa-biura.jpg
WroFanatyk March 25th, 2004, 11:56 AM ... kiedy sie zacznie ta budowa?
Rafis March 25th, 2004, 12:13 PM mysle, że najpóźniej zacznie się na jesień bo jednak obiekt jest dosyc spory-np. ponad dwa razy mniejsze Quattro budowano rok więc budowa powinna zająć z dwa lata. Ale to tylko moje wywody co do rozpoczecia. Natomiast termin zakonczenia jest oficjalny. W kwietniu bea gotowe mieszkania do własnego zagospodarowania a w lipcu pod klucz. Teraz trzeba czekać aż zaczną wyburzać baraczki. Bądzcie czujni.
antoslaw March 25th, 2004, 12:26 PM Wyciac wszystkie baraczki z Legnickiej i za dworcem :horse:
Rafis March 25th, 2004, 12:30 PM Originally posted by antoslaw
Wyciac wszystkie baraczki z Legnickiej i za dworcem :horse:
jeśli dobrze pójda przetargi na Piłsudskiego to ten rok zapowiada się rokiem baraczków-oczywiscie ich ostatnim rokiem. Na Oławskiej juz padł ;)
kotbehemot March 25th, 2004, 01:34 PM Originally posted by antoslaw
Wyciac wszystkie baraczki z Legnickiej i za dworcem :horse:
Musze sie pochwalic ze będę wspolodpowiedzialny za wycięcie baraczków w Lesnicy;)
Rafis March 25th, 2004, 01:40 PM w Leśnicy?
a w tym ppprojekcie nie kumam jeszcze tylko jednego. Napisane jest, że cześć biurowa będzie miała 6 kondygnacji a mieszkaniowa 8 jednak na wizualce nie widac różnicy wysokości?
antoslaw March 25th, 2004, 02:01 PM Originally posted by kotbehemot
Musze sie pochwalic ze będę wspolodpowiedzialny za wycięcie baraczków w Lesnicy;)
OOO, powiedz cos wiecej o tym, jestesmy ciekawi :colgate: .
WroFanatyk March 25th, 2004, 02:15 PM ... ja bym jeszcze wyburzyl wszystko wzdluz wiaduktu od Dw. Gl. do Zielinskiego od poludnia + wszystkie garaze w miescie - jedno poziomowe sa obrzydliwe i zajmuja kupe miejsca. Potrzeba pietrowych!!!
kotbehemot March 25th, 2004, 02:16 PM Originally posted by antoslaw
OOO, powiedz cos wiecej o tym, jestesmy ciekawi :colgate: .
nie moge nic powiedziec (tym bardziej ze i moj wklad jest raczej symboliczny -ale jest:D), tylko tyle ze Lesnica zostanie wkrotce uporządkowana;)
kotbehemot March 25th, 2004, 02:17 PM Originally posted by WroFanatyk
... ja bym jeszcze wyburzyl wszystko wzdluz wiaduktu od Dw. Gl. do Zielinskiego od poludnia + wszystkie garaze w miescie - jedno poziomowe sa obrzydliwe i zajmuja kupe miejsca. Potrzeba pietrowych!!!
Wszystkie takie miejsca w sródmiesciu powinny nie tyle zostac wyburzone, co zabudowane budynkami tworzącymi tkankę miejską:)
Rafis March 25th, 2004, 02:20 PM Czy to porzadkowanie Leśnicy jest cześcia zapowiadanego przez miasto przyrwracaniu do zycia "miasteczek znajdujących sie we Wrocławiu tzn. Leśnica, Brochów,Psie Pole?
antoslaw March 25th, 2004, 02:47 PM Originally posted by kotbehemot
nie moge nic powiedziec (tym bardziej ze i moj wklad jest raczej symboliczny -ale jest:D), tylko tyle ze Lesnica zostanie wkrotce uporządkowana;)
No chociaz troszeczke powiedz...:colgate:
kotbehemot March 25th, 2004, 03:36 PM Originally posted by Rafis
Czy to porzadkowanie Leśnicy jest cześcia zapowiadanego przez miasto przyrwracaniu do zycia "miasteczek znajdujących sie we Wrocławiu tzn. Leśnica, Brochów,Psie Pole?
dokładnie tak. Jest robiony plan zagospodarowania przestrzennego dla tych 3 miejscowosci i przewiduje sie likwidacje chaosu przestrzennego. W Lesnicy wygląda to dosyc nieciekawie, bardzo duzo jest samowolek budowlanych (znalezlismy np budynek ktory zostal... zrownany z ziemią! na mapach jest a w rzeczzywistosci juz go nie ma:(), bardzo duzo jest tez bud, szop, oficyn i innych tego typu budynków ktore prawdopodobnie znikną.
Rafis March 25th, 2004, 07:46 PM budowa ruszy na przełomie lipca i sierpnia
antoslaw March 25th, 2004, 10:54 PM Originally posted by Rafis
budowa ruszy na przełomie lipca i sierpnia
Skad to wiesz? :D
Rafis March 25th, 2004, 11:04 PM Originally posted by antoslaw
Skad to wiesz? :D
od prezesa ;)
antoslaw March 25th, 2004, 11:12 PM Originally posted by Rafis
od prezesa ;)
Ooo, kolega wsrod VIPow sie obraca :D
WroFanatyk March 26th, 2004, 03:27 PM Originally posted by antoslaw
Ooo, kolega wsrod VIPow sie obraca :D
Rzeczywiscie Rafis dzwonil do mnie w tej sprawie :sly:
WanKenobi March 27th, 2004, 12:12 AM Originally posted by Rafis
a w tym ppprojekcie nie kumam jeszcze tylko jednego. Napisane jest, że cześć biurowa będzie miała 6 kondygnacji a mieszkaniowa 8 jednak na wizualce nie widac różnicy wysokości?
czli co sugerujesz ze jakas lipa z tego projektu? a moze to bedzie tak: pierwsze 6 pięter to biura + jeszcze 8 pieter na mieszkania - ale w ten sposób mielibyśmy małego skyscraper'a
Rafis March 27th, 2004, 12:16 AM Originally posted by WanKenobi
czli co sugerujesz ze jakas lipa z tego projektu? a moze to bedzie tak: pierwsze 6 pięter to biura + jeszcze 8 pieter na mieszkania - ale w ten sposób mielibyśmy małego skyscraper'a
kotbehemot wszystko mi wytłumaczył-po prostu pietro mieszkalne jest nizsze niz biurowe dlatego na 8 mieszkalnych przypada 6 biurowych :)
WanKenobi March 28th, 2004, 06:55 PM kotbehemot wszystko mi wytłumaczył-po prostu pietro mieszkalne jest nizsze niz biurowe dlatego na 8 mieszkalnych przypada 6 biurowych :)
no prosze jakie to proste
kotbehemot March 28th, 2004, 10:06 PM kotbehemot wszystko mi wyt?umaczy?-po prostu pietro mieszkalne jest nizsze niz biurowe dlatego na 8 mieszkalnych przypada 6 biurowych :)
hehe a niby masz podpisane "expert" kolo avatarka:D
grzesiekko March 30th, 2004, 03:14 PM Czy oby na pewno inwestycja Energomontażu miała być realizowana na działce między Białowieską a Niedźwiedzią?! Zawsze wydawało mi się, że te punktowce miały być budowane na działce tuż obok obecnego Quattro, czyli tam gdzie jest to zaznaczone na poniższej wizualizacji (stara wizualizacja Quattro ;) ):
http://winnie01.republika.pl/qfo1.gif
Poza tym również na stronie UM wspominają o działce obok QF!! :/
@antoslaw: Projekt Impressia nigdy nie miał być realizowany!! Jest to tylko ich koncepcja na tą inwestycję, ale nie spodobała się niedoszłemu inwestorowi ;) . Właściwy projekt to ten, który zaprezentował Rafis :)
Rafis April 9th, 2004, 10:57 PM ma ktos jakies nowe rendery? :)
kotbehemot April 9th, 2004, 11:19 PM ja miałem dostac dzis oficjalne rendery ale niestety nie wypaliło:(
Rafis April 9th, 2004, 11:24 PM ja miałem dostac dzis oficjalne rendery ale niestety nie wypaliło:(
Nie wypaliło tylko dzisiaj czy juz na amen?
kotbehemot April 9th, 2004, 11:29 PM Nie wypaliło tylko dzisiaj czy juz na amen?
jeszcze bede sie starał ale po dzisiejszej klęsce niestety juz zwątpiłem
Rafis April 9th, 2004, 11:40 PM jeszcze bede sie starał ale po dzisiejszej klęsce niestety juz zwątpiłem
kocie przegrałeś bitwe ale wygrasz wojnę ;)
antoslaw June 6th, 2004, 08:02 PM Nowy kompleks mieszkalno-usługowy na ul. Legnickiej
Maciej Miskiewicz 06-06-2004, ostatnia aktualizacja 06-06-2004 18:46
Przy ul. Legnickiej szykuje się kolejna nowa inwestycja. Już za kilka tygodni
ruszy budowa kompleksu Legnicka-Park-Popowice
Nowy kompleks powstanie obok otwartego kilka miesięcy temu biurowca Quattro
Forum. Inwestorem jest spółka Vica Inwest. Prace na budowie powinny rozpocząć
się w lipcu.
Kompleks będzie podzielony na dwie części: biurową i mieszkaniową. Ta
pierwsza będzie usytuowana w części przylegającej do ul. Legnickiej. Od tej
strony wzrok przyciągać będzie kamienno-szklana elewacja o oryginalnym
wzornictwie. - To połączenie nowoczesnych trendów i klasycznej elegancji -
mówi Marek Wiśniewski z biura architektonicznego Bzdęga-Wiśniewski, autor
projektu kompleksu.
W części mieszkaniowej będzie w sumie 212 mieszkań w dwóch kwartałach. Ich
sprzedażą zajmie się spółka Empor. Ta sama, która wybudowała apartamentowiec
na Bartoszowicach.
Antidotum na usytuowanie w pobliżu ruchliwej ulicy ma być duża ilość zieleni.
We wnętrzach kwartałów na poziomie pierwszego piętra powstanie najprawdziwszy
park. Z drzewami, strumykami i małą architekturą. - I wszystkie mieszkania
będą otwarte właśnie na te zielone wnętrza - podkreśla Marek Wiśniewski.
Kompleks został zaprojektowany tak, by odseparować mieszkańców od hałasu i
wielkomiejskiego ruchu. - Stąd też taki trochę pancerny wygląd z zewnątrz -
tłumaczy autor projektu.
Zieleń będzie nie tylko w blokowych wnętrzach, ale też na dachach, które będą
miały formę zielonych tarasów. W podziemiu i w części parteru będzie parking.
Resztę parteru zajmą lokale usługowe i handlowe.
W oczy rzucać się będzie też bursztynowa kolorystyka elewacji. - To odważny
wybór. Ale ta architektura jest adresowana głównie do młodych ludzi -
tłumaczą projektanci budynku, których silnie inspirowała współczesna
popkultura i natura. - Na nasz własny użytek określamy ten rodzaj
architektury mianem ambient - mówią architekci z biura Bzdęga-Wiśniewski.
Budowa kompleksu to niejedyna nowa inwestycja w tej okolicy. W lipcu powinna
ruszyć też budowa centrum handlowego Legnicka Park na terenie dawnej rzeźni. -
Dzięki temu ten kawałek miasta powoli robi się coraz bardziej atrakcyjny -
podkreśla Marek Wiśniewski.
Rafis June 6th, 2004, 09:20 PM Bardzo dobre info bo projekt fajny :)
WanKenobi June 6th, 2004, 11:08 PM a kiedy jest planowany termin ukończenia budowy - zapomnieli podać czy jak?
Rafis June 6th, 2004, 11:10 PM a kiedy jest planowany termin ukończenia budowy - zapomnieli podać czy jak?
juz pisałem o tym w tym wątku kiedys...
WanKenobi June 6th, 2004, 11:23 PM juz pisałem o tym w tym wątku kiedys...
no tak ale teraz nastąpił update tych informacji ale bez terminu zakonczenia.
sorry ze przeoczylem twoja wypowiedz to juz sie nie zdazy.
Rafis June 6th, 2004, 11:34 PM mi wtedy mówili, że budowa się zacznie lipiec/sierpien a zakonczy kwiecien oczywiscie 2006(do własnego wykonczenia mieszkan) a lipiec pod klucz.
WroFanatyk June 8th, 2004, 10:27 AM Boom zbliza sie wielkimi krokami...
Rafis June 8th, 2004, 10:32 AM cos sie zaczyna dziac przy działce Nawrata na Krawieckiej! ma ktos wizualizacje tego hotelu?
WanKenobi June 8th, 2004, 01:54 PM cos sie zaczyna dziac przy działce Nawrata na Krawieckiej! ma ktos wizualizacje tego hotelu?
nie mówisz chyba że budują tego Sheratona *****?
Rafis June 8th, 2004, 04:07 PM nie mówisz chyba że budują tego Sheratona *****?
nie wiem co maja zamiasr budowac ale chyba cos maja bo pojawiła sie plotka, ze do 10 czerwca parking ma sie wyniesc. Poczekamy, zobaczymy.
kotbehemot June 8th, 2004, 04:38 PM http://www.startbilder.de/?site=galerie&kategorie_id=9923&userid=3698
wizualki;-)
Rafis June 11th, 2004, 12:39 AM oto co napisał autor projektu na forum GW:
Partery wzdłuż ulic w całości są przeznaczone na usługi, także od Legnickiej choć tu w nietypowej formie, ale myślę, że bedzie to interesujące. Szklana ściana miedzy budynkami będzie żyła dosłownie dzięki zastosowaniu szkła o zmiennej przejrzystości (sterowanie elektroniczne)i projekcji, bedzie to jakby wielki ekran- monitor. Projekcja bedzie też na inne sciany głownie od strony Legnickiej. Z innych ciekawostek na dachach budynków biurowych urzadzenia klimatyzacyjne bedą tworzyły obłoki pary-mgły. Wszystkie te środki mają na celu dematerializację budynku ;). Na razie mieści się to wszystko w budżecie.
WanKenobi June 11th, 2004, 12:46 AM nie wiem co maja zamiasr budowac ale chyba cos maja bo pojawiła sie plotka, ze do 10 czerwca parking ma sie wyniesc. Poczekamy, zobaczymy.
ehh te plotki 10.06 juz minął i co parking zniknal?
Rafis June 11th, 2004, 02:15 PM ehh te plotki 10.06 juz minął i co parking zniknal?
poczekamy do konca miesiąca bo ludzie moga miec powykupowane karnety na czerwiec.Teraz plotka jest taka ze parking ma zniknąc ale nie wiadomo kiedy.
Rafis June 12th, 2004, 12:07 AM najnowsze oficjalne! wiesci z radia Blue FM(działka Nawrata):
projektują jacyś niemcy z Drezna! porojekt jeszcze w pracowni i nie wiele
wiadomo. Sam Nawrat powidział tylko, ze chce aby budynek nawiązywał bryłą do GD, zeby byla zwarta kompozycja całego placu. Jeszcze w tym roku mają zamknąć teren, a wiosną chcą rozpocząć prace.
WanKenobi June 13th, 2004, 01:16 AM najnowsze oficjalne! wiesci z radia Blue FM(działka Nawrata):
projektują jacyś niemcy z Drezna! porojekt jeszcze w pracowni i nie wiele
wiadomo. Sam Nawrat powidział tylko, ze chce aby budynek nawiązywał bryłą do GD, zeby byla zwarta kompozycja całego placu. Jeszcze w tym roku mają zamknąć teren, a wiosną chcą rozpocząć prace.
no to pierwsze od dluzszego czasu jakies konkretniejsze informacje w tej sprawie. dobrze ze czuwasz Rafis
Rafis July 12th, 2004, 08:48 PM Rozpoczęło się wyburzania baraczków stojących na działce.Kilka dni temu widziałem złomiarzy wyciagających każdy metalowy element i oddzielających go od dykty ;)
WroFanatyk July 15th, 2004, 12:53 PM Niech bedzie chwala i czesc i uwielbienie,
chwala i czesc Jezusowi,
niech bedzie chwala i czesc,
niech bedzie chwala i czesc...
Rafis July 15th, 2004, 09:51 PM Argestes z serwisu wroclaw.dolny.slask.pl uwiecznił rozbiórke baraczków :)
http://hydral.com.pl/neo/foto/12/12982.jpg
http://hydral.com.pl/neo/foto/12/12978.jpg
http://hydral.com.pl/neo/foto/12/12976.jpg
http://hydral.com.pl/neo/foto/12/12966.jpg
Rafis July 26th, 2004, 10:27 AM Chyba wyburzono juz ostatni budynek na działce. Teraz powinni zaczac kopać.
http://hydral.com.pl/neo/foto/13/13384.jpg
adelmus August 2nd, 2004, 01:42 PM Na zyczenie Rafisa, przenosze ten watek do dzialu "Wiesci z budowy", gdyz rozpoczela sie realizacja tego projektu :), co cieszy ....
WroFanatyk August 3rd, 2004, 10:30 AM Dostalem prace jako kurier, wiec caly czas jezdze po Wro na rowerze i ...
... i juz kopia dziure :)
Rafis August 3rd, 2004, 10:33 AM Dostalem prace jako kurier, wiec caly czas jezdze po Wro na rowerze i ...
... i juz kopia dziure :)
to czasem zaglądnij na drugą strone jezdni czy czasem Galeria Legnicka nie ruszy lada dzien.
WroFanatyk August 3rd, 2004, 10:44 AM W sumie to nawet nie wiem jak tam wjechac.
... ale widzialem wczoraj cos innego!
... na Bielanach, a raczej Bielanach II - nie mam pojecia co to jest, ale jest olbrzymie - buduje Skanska i wogole.
Rafis August 13th, 2004, 11:20 PM no i juz kopią :)
http://hydral.com.pl/neo/foto/14/14873.jpg
foto argestes z serwisu wroclaw.dolny.slask.pl
antoslaw September 9th, 2004, 04:01 PM Fotka z placu budowy, nie wiecie czy juz wylaniaja sie zurawie?
http://hydral.com.pl/neo/foto/14/14880.jpg
foto: Argestes
WroFanatyk September 9th, 2004, 05:06 PM nie
Rafis September 9th, 2004, 05:46 PM Na żurawie to chyba jeszcze zaczekamy. Dopiero wykopali dół. Teraz pewnie będzie miesiac palowania ;)
szalony_okon September 9th, 2004, 08:01 PM bardzo fajny projekt!rozumiem ze ma to byc budynek mieszkalny?jak tak to super:) malo jest inwencvji w tych budynkach a ten jest super:)
antoslaw September 9th, 2004, 09:10 PM bardzo fajny projekt!rozumiem ze ma to byc budynek mieszkalny?jak tak to super:) malo jest inwencvji w tych budynkach a ten jest super:)
Bedzie to budynek mieszkalno-biurowy.
Rafis January 6th, 2005, 07:31 PM fota z 31 października, u góry widac ogrodzona dziurę-to tam powstanie obiekt. Z kolei na dole(ten pusty teren) to miejsce pod Galerie Legnicką.
http://hydral.com.pl/neo/foto/27/27978.jpg
WanKenobi January 7th, 2005, 07:02 AM zaj. perspektywa zdjęcia, szkoda tylko ze Quatro tak niepozornie na nim wygląda
yanicek March 31st, 2005, 08:49 PM Jaki jest stopien zaawansowania tej inwestycji. Dawno nie bylem w tamtej czesci miasta, a sadzac po inwestycji emporu na bartoszowicach, ktora jest mniejsza i jakos nie moga jej skonczyc, to nie spodziewam sie szybkiego zakonczenia budowy przy legnickiej.
Rafis March 31st, 2005, 08:53 PM teren budowy jest przygotowany na wejscie robotników co niewiadomo kiedy nastapi. Empor w tym przypadku tylko sprzedaje powierzchnie bo inwestorem jest wica invest.
Zakonczenie było planowane na lipiec 2006.
Piteras March 31st, 2005, 09:52 PM Jaki jest stopien zaawansowania tej inwestycji. Dawno nie bylem w tamtej czesci miasta, a sadzac po inwestycji emporu na bartoszowicach, ktora jest mniejsza i jakos nie moga jej skonczyc, to nie spodziewam sie szybkiego zakonczenia budowy przy legnickiej.
Mieszkam na Gądowie, obok tej inwestycji to moge relacje zdawać.
Na razie teren jest ogrodzony blachom, teren wyrównny, czyli bez wiekszych zmain. Nie wiem na co oni czekają :)
WroFanatyk April 2nd, 2005, 11:09 AM Ja juz sie zaczynam niepokoic. Jest tyle planow we Wroclawiu, a nic sie nie buduje z wyjatkiem Wall Street i mikro biurowca na Powst/Wisnia. Plany i plany...
talkinghead April 2nd, 2005, 11:22 AM @wrofanatyk ogloszenie inwestycji a rozpoczecie to 2 rozne sprawy. przygotowanie, zebranie kapitalu, logistyka czasem trwaja calkiem dlugo. zalozyc nalezy ze zaczna juz niedlugo. jest olbrzymie ssanie na rynku i glupi by nie wykorzystal.
pzdr
WroFanatyk April 2nd, 2005, 11:33 AM Wszystko to rozumiem, ale czekaja nas wielkie rozczarowania, nie wiadomo tylko w stosunku do czego. Nie wierze, ze wszystkie projekty zostana zrealizowane, choc jestem urodzonym optymista. Wkurzylo mnie gdy nie zrobili ani GTC przed laty, ani tego hotelu przy Dw. Gl., ani centrum na Teczowej, itd... Poprostu na maxa sie niecierpliwie...
PB April 2nd, 2005, 01:15 PM /\ nie ty jeden się niecierpliwisz, i nie tylko we Wrocławiu :)
Rafis April 2nd, 2005, 01:55 PM Wszystko to rozumiem, ale czekaja nas wielkie rozczarowania, nie wiadomo tylko w stosunku do czego. Nie wierze, ze wszystkie projekty zostana zrealizowane, choc jestem urodzonym optymista. Wkurzylo mnie gdy nie zrobili ani GTC przed laty, ani tego hotelu przy Dw. Gl., ani centrum na Teczowej, itd... Poprostu na maxa sie niecierpliwie...
jest na to prosta metoda, nie oczekiwac niczego. Jak nie zbuduja to sie nie zmartwisz a jak zbuduja to będzie miła niespodzianka :)
WroFanatyk April 3rd, 2005, 07:01 PM Wolalbym nie wiedziec, niz nie oczekiwac - wtedy rzeczywiscie niespodzianka bylaby po maxie, a ja wiem prawie wszystko przez forum i tylko sie denerwuje...
Rafis April 3rd, 2005, 07:18 PM Wolalbym nie wiedziec, niz nie oczekiwac - wtedy rzeczywiscie niespodzianka bylaby po maxie, a ja wiem prawie wszystko przez forum i tylko sie denerwuje...
do października wiekszosc ruszy...
Andrzej4001 April 3rd, 2005, 07:46 PM Poczekamy do 2006 i zobaczymy co ruszyło i wtey ponarzekamy :)
WroFanatyk April 4th, 2005, 02:37 PM tymczasem rusze sobie sam... czlonkiem
Jak rusza, nie znaczy ze skoncza...
1. rozjezdny
2. legnicka
3. zelwerowicza
(...)
Andrzej4001 April 4th, 2005, 02:48 PM No lae rozpoczęcie inwestycji to połowa sukcesu :)
Rafis May 3rd, 2005, 09:39 PM http://www.empor.info/
widac pewne zmiany projektu, raczej kosmetyczne :)
antoslaw May 5th, 2005, 09:28 PM Zmieniony projekt
http://antoslaw.at.jaracza.osiedla.net/lpp.jpg
http://antoslaw.at.jaracza.osiedla.net/lpp2.jpg
http://antoslaw.at.jaracza.osiedla.net/lpp3.jpg
Rafis May 5th, 2005, 09:32 PM Inwestycja ruszy pełna para w czerwcu, zreszta juz zaczeli sprzedawac mieszkania.
Andrzej4001 May 5th, 2005, 09:46 PM Hmm, duzych roznic w projekcie nie ma, aczkolwiek ten jest lepszy :)
WroFanatyk May 7th, 2005, 03:04 PM Niech wiec zaczna, mam dosc tych opoznien...
Rafis June 20th, 2005, 01:02 AM http://www.biznespolska.pl/images/gazeta_wroclaw_180.gif
Inwestorzy z jednej ulicy
Data: 2005-06-20
Autor: Sylwia Chmielarz
Pieniądze wracają na ulicę Legnicką. Na jednej z głównych arterii Wrocławia kilka inwestycji ruszy niemal jednocześnie
75 milionów złotych ma kosztować Legnicka Park Popowice. Budowa budynku biurowo-mieszkaniowego ruszy lada dzień. Inwestor kończy formalności związane z kredytowaniem inwestycji. Kompleks stanie tuż obok Quattro Forum. Od strony ulicy Legnickiej widoczna będzie przede wszystkim część biurowa, która oddzieli mieszkania od hałasu związanego z dużym natężeniem ruchu. - To będą dwa budynki połączone szklaną taflą, na której mogą być w przyszłości wyświetlane wizualizacje - mówi Marek Wiśniewski z biura architektonicznego Bzdęga-Wiśniewski.
Elewacja od strony głównej arterii ozdobiona będzie powtarzanym wielokrotnie motywem drobnych liter. - To takie nawiązanie do "Matrixa", który był na fali, gdy projektowaliśmy obiekt - tłumaczy twórca projektu. - Jeśli chcielibyśmy nawiązać do muzyki, to nasz budynek będzie z zewnątrz w stylu hip-hop, a wewnątrz chillout - dodaje.
Część zaciszna to pozostałe skrzydła budynku skierowane w stronę Popowic. Mają mieć 14 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni mieszkań. Wewnątrz dwóch kwartałów powstaną prawie hektarowe parki. - Nazwa Legnicka Park Popowice to nie tylko modna etykietka. Naprawdę chcemy stworzyć zaciszne miejsce tuż obok ruchliwej ulicy. Będą wysokie drzewa, strumienie i ławki - wylicza architekt.
Kolejną atrakcją mają być generatory mgły, które zostaną zamontowane na dachach obu budynków. Mają rozpylać wilgotne powietrze nad częścią parkową. - Takie dodatki nie zwiększają aż tak bardzo kosztów inwestycji, a stanowią jednak rekompensatę dla mało urokliwego, wielkomiejskiego otoczenia - wyjaśnia Marek Wiśniewski. Według niego, w tym kierunku powinny zdążać projekty mieszkaniowe kierowane do ludzi aktywnych. - Nazywamy ich młodymi profesjonalistami - dodaje.
Inwestorem jest spółka Vica Inwest należąca do Energomontażu Południe. Firma jest właścicielem działki przy ulicy Legnickiej od roku. Budynek o sześciu kondygnacjach biurowych i ośmiu mieszkaniowych zamierza postawić w ciągu roku. Na rynku pojawi się wtedy 7 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni biurowej.
http://www.biznespolska.pl/pictures/gazety/BWR/BWR_212/BWR_220_08_parkpopowice_600.jpg
Legnicka Park Popowice. Od strony ulicy Legnickiej widoczna będzie przede wszystkim część biurowa. Przy tworzeniu projektu elewacji architekci inspirowali się m.in. filmem "Matrix".
Część kompleksu z mieszkaniami będzie skierowana w stronę Popowic
Andrzej4001 June 20th, 2005, 07:15 AM Trochę szkoda, ze nie będzie to blizej centrum, no, ale w centrum przy legnickiej mamy paskudne bloczyska :( więc nie byłoby gdzie .
Adolf Warski June 20th, 2005, 12:25 PM Kolejną atrakcją mają być generatory mgły, które zostaną zamontowane na dachach obu budynków. Mają rozpylać wilgotne powietrze nad częścią parkową. - Takie dodatki nie zwiększają aż tak bardzo kosztów inwestycji, a stanowią jednak rekompensatę dla mało urokliwego, wielkomiejskiego otoczenia - wyjaśnia Marek Wiśniewski. Według niego, w tym kierunku powinny zdążać projekty mieszkaniowe kierowane do ludzi aktywnych. - Nazywamy ich młodymi profesjonalistami - dodaje.
:eek2:
Generatory mgły?....
Panie Dutkiewicz, pomyślałby pan o generatorach słońca dla miasta ;)
talkinghead June 20th, 2005, 12:27 PM :eek2:
Generatory mgły?....
Panie Dutkiewicz, pomyślałby pan o generatorach słońca dla miasta ;)
A w parku posadzic drzewka ze studolarowkami zamiast lisci ;)
strzelec June 20th, 2005, 01:45 PM Ciekawe jak bedzie wygladal w rzeczywistosci, bo poki co wyglada jak ladny, wielki klocek, oby po zakonczeniu budowy wygladal niegorzej.
kotbehemot June 20th, 2005, 02:24 PM znajac poprzednie dokonania tych architektow mozna byc pewnym,ze bedzie duzo dbalosci o detal:)
Jak dla mnie to najbardziej wyczekiwany kawalek architektury w tej chwili:)
erni June 20th, 2005, 05:21 PM LPP i ZCSPWr to budynki o oryginalnych fasadach. Chyba najbardziej intersujące z powstających od 1990 we Wrocławiu. Nie moge się doczekać jakie będą.
Andrzej4001 June 20th, 2005, 05:25 PM Nawiązanie do Matrixa przeraża - w pozytywnym tego słowa znaczeniu :P
erni June 20th, 2005, 05:28 PM Hey Kocie i reszta ferajny. Czy Potzdamer Platz w Berlinie jest dobrym miejscem na zakupy odzieżowe? Wiecie butiki, jeans itd. Gdzie jest tam najwuięcej sklepów odzieżowych?
antoslaw June 20th, 2005, 05:34 PM Z dzisiejszego Radia Ram
Budowa ma ruszyc na dniach, inwestor wlasnie finalizuje wszystkie formalnosci kredytowe.
Rafis June 20th, 2005, 06:36 PM fasada zarąbista ale ciekawe jak rozwiaza te boki-bo jak na razie wygląda to na pomaranczowy tynk.
kotbehemot June 20th, 2005, 07:38 PM Hey Kocie i reszta ferajny. Czy Potzdamer Platz w Berlinie jest dobrym miejscem na zakupy odzieżowe? Wiecie butiki, jeans itd. Gdzie jest tam najwuięcej sklepów odzieżowych?
najwiecej sklepow odziezowych jest w okolicach Kurfuerstendamm;) Potzdamer Platz to raczej miejsce knajpowo-reprezentacyjne;)
WroFanatyk June 21st, 2005, 12:23 PM Chill-out chlopcy, wszystko bedzie hip-hop ;)
Mroberto June 21st, 2005, 07:05 PM fasada zarąbista ale ciekawe jak rozwiaza te boki-bo jak na razie wygląda to na pomaranczowy tynk.
elewacja ma być w kolorze bursztynowym, tak to zaprojektowali
DuraAce June 22nd, 2005, 01:58 AM ale z czego? z mosiadzu?? ;) bo jesli standardowy tynk to sie troche bac zaczynam.
Rafis September 5th, 2005, 03:01 PM wygląda na to, że wreszcie ruszaja prace budowlane. Przywiezli budkę dla ciecia a dzis trwały tam prace przy podłączaniu siecii co, pracowała koparka i kilku ludzi.
Darek_W September 5th, 2005, 03:29 PM Mam nadzieję, że teraz ruszą już na dobre i że będzie można z tej okazji :cheers: :)
tombar311 September 6th, 2005, 03:30 PM Jeszcze nie tak szybko z tym ruszaniem budowy. Narazie zakres prac obejmuje tylko przełożenie magistrali cieplnej. Mamy już wrzesnień i jakby nie zaczęli tych prac, to następny "wolny" termin na wiosnę (i to późną). MPEC nigdy by się nie zgodziło na przebudowę tak dużej magistrali i wyłączenia dostaw ciepla w zimie.
Rafis September 6th, 2005, 06:21 PM Jeszcze nie tak szybko z tym ruszaniem budowy. Narazie zakres prac obejmuje tylko przełożenie magistrali cieplnej. Mamy już wrzesnień i jakby nie zaczęli tych prac, to następny "wolny" termin na wiosnę (i to późną). MPEC nigdy by się nie zgodziło na przebudowę tak dużej magistrali i wyłączenia dostaw ciepla w zimie.
ehhh czyli w tym roku nic więcej nie zrobią?
Kiedy można liczyć na prawdziwe rozpoczęcie prac budowlanych?
Darek_W September 6th, 2005, 07:49 PM Witamy kolejnego forumowicza z Wrocławia
:cheers:
Lazi September 6th, 2005, 09:39 PM dzięki dzięki ;]
tombar311 September 7th, 2005, 12:00 PM myślę, że tak pesymistycznie to nie jest - są szanse na rozpoczęcie budowy w tym roku. Trzeba pamietać, że zanim ruszą roboty betonowe to według projektu należy wykonać kolumny żwirowe. Grunt pod budynek jest nienośny i będa one służyły jako "podstawa" pod płytę fundamentową.
No i jeszcze jedna wazna rzecz, aby wszytsko wystartowało - Inwestor musi w końcu dopiąc na 100% kwestie finansowania inwestycji
Rafis October 11th, 2005, 10:00 AM Tarasy i patio
Wtorek, 11 października 2005r.
Przy ulicy Legnickiej rozpoczęła się budowa nowego apartamentowca
Znajdą się tu biura, sklepy, a także ekskluzywne mieszkania. Sercem projektu ma być zielone patio.
– Legnicka Park Popowice to inwestycja za 70 mln złotych, z tego blisko
6 mln kosztował sam grunt – mówi Lech Fabiszewski, prezes zarzadu Wica Invest i inwestor przedsięwzięcia.
Mieszkania zajmą 13 600 mkw. powierzchni. – Na samej górze mamy cztery 113-metrowe apartamenty, każdy z 60-metrowym tarasem i wejściem do przeszklonego ogrodu zimowego – tłumaczy prezes Fabiszewski. Od strony Popowic część mieszkalna będzie oddzielona szklaną, zapewniająca spokój kurtyną.
Lokale usługowe, podobnie jak mieszkania, są na sprzedaż i będą zajmowały 1,5 tys. mkw. Podpisano już pierwsze umowy. W Legnicka Park Popowice znajdzie się apteka, stomatolog, biuro nieruchomości, sklep motoryzacyjny i firma komputerową.
W 6-kondygnacyjnym budynku od hałaśliwej ulicy Legnickiej będą mieściły się jedynie biura, które zajmą 6 tys. mkw.
Sercem inwestycji będzie zielone patio. – Posadzimy tu drzewa, będzie trawa. Chcemy, by mieszkańcy przyszli tu odetchnąć w czasie pracy – tłumaczy prezes i dodaje, że ma nadzieję, iż część osób, które tu zamieszkają, znajdzie w Legnicka Park zatrudnienie. – Ta nazwa nie jest przypadkowa. Okna przy części widocznej od strony ulicy Legnickiej mają układać się w konary drzew.
Do dyspozycji lokatorów i najemców biur będzie też dwupoziomowy parking podziemny na 290 miejsc.
(KOK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
Darek_W October 11th, 2005, 12:46 PM Tombar jak sądzisz - teraz naprawdę ruszy ta inwestycja czy to tylko tzw "działania pozorowane"?
tombar311 October 12th, 2005, 01:47 PM coż... oby ruszyła. Takie zapewnienia jak te wyżej słyszałem już rok temu - dokładnie jesienią 2004 i co - i nic sie przez rok nie wydarzyło.
Choć teraz mozna powiedzieć, że jednak budowa trwa - przeciez prace ziemne w sporej częsci sa juz wykonane, z tego co wiem trwa przebudowa magistrali cieplnych kolidujących z planowanym obiektem. Pozstaje zacząc teraz to najwazniejsze - prace związane z wykonaniem stanu surowego.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale w gazetach (chyba wczorajszej GW, ale nie pamietam) pojawiły się reklamy LPP z informacją o sprzedazy lokali.
Jak będe miał świeże newsy to podziele sie nimi.
Darek_W October 12th, 2005, 01:57 PM Tak, te reklamy ukazują się w róznych czasopismach z branży już od kilku tygodni... Oby to naprawdę ruszyło, bo to jeden z moich ulubionych projektów, które najbardziej mi się podobają...
Rafis October 12th, 2005, 02:00 PM ta jesien moz ebyc bardzo udana jesli ruszą prace przy Rondzie, LPP, Bema, Strzegomskiej :)
w moim słowniku ruszenie prac oznacza ze pojawiaja sie zurawie ;)
Darek_W October 12th, 2005, 02:05 PM Żeby ten ptaszek mógł stanąć, to trzeba wykonać jeszcze sporo prac bardziej w ziemi i przy ziemi :)
WotaN October 12th, 2005, 08:28 PM A podobno ptaki odlatuja na zime... ;)
Darek_W October 12th, 2005, 10:33 PM A podobno ptaki odlatuja na zime... ;)
...nie wszystkie :D
Rafis November 8th, 2005, 01:18 PM podobno projekt lekko sie zmieniła le za to ma ruszac...
WroFanatyk November 8th, 2005, 01:19 PM To niech sie rusza bez zmiany :)
tombar311 November 8th, 2005, 02:43 PM bez zmiany nie da się ruszyć - ale te zmiany nie sa aż tak istotne. bardziej istotnym jest to, że tak naprawdę to projekt wykonawczy nie jest jeszcze gotowy. Jedyna mozliwośc jaka widze żeby ta inwestycja wystartowała to jest zlecenie robót wraz z projektem wykonawczym.
Niestety na to się tez nie zanosi, bo z tego co pewnie już wszyscy wiedzą założenie jest takie że na LPP nie będzie generalnego wykonawcy. A jesli mamy taka sytuację to przynajmniej konstrukcja i architektura musi mieć gotowy projekt wykonawczy. Zresztą to nie nowość taka sytuacja jest na AW, PG, będzie tez na Bema i jeszcze innych projektach.
Myślę, że akurat w przyopadku LPP to ptaszki rzeczywiście na zime odlatują. Ale przecież niedługo będzie wiosna - oby wróciły :)
Darek_W November 8th, 2005, 07:08 PM Jak bardzo zmieni się wygląd LPP w stosunku do pierwotnego projektu?
625 November 9th, 2005, 04:37 PM troche ma sie zmienic wyglad balkonow i cos w pow. uslugowych, ale szczegolow nie znam - ogolnie niewiele.
tombar311 November 10th, 2005, 02:57 PM balkony to akurat sie nieiwle zminią. Zmiany będa dotyczyły elewacji frontowej - to był drogi i trudny do wykonania element. Jak zmiany będa wyglądały to nie wiem dokładnie, bo jeszcze ich nie widać. Ale zostana skorygowane (czytaj potanione) sciany kurtynowe (szklane) w południowo-wschodnim i południowo-zachodnim narozniky budynku. Do tego zmiana na froncie - w tym duzym przeszkleniu pomiedzy oboma budynkami. No i oczywiście to co powiedział 625, że zmiany beda w pow usługowo-handlowych. Ulegna one powiększeniu - ale niezbyt dużemy i bez większego wpływu na architekture obiektu. Zmiani sie nieco dziedziniec między oboma budynkami (ten za duzym przeszkleniem)
Rafis November 10th, 2005, 03:00 PM wczoraj czytałem cały artykuł sponsorowany o tym budynku w jednym z pism nieruchomosci wiec widac ze jednak maja zmaiar ruszyc. Jesli zniknie ta szklana tafla to będzie to zwykły blok :)
kotbehemot November 10th, 2005, 03:09 PM jak zwykle w Polsce, oszczędza się na estetyce:( czemu u nas wszystko musi być takie bylejakie?
antoslaw November 10th, 2005, 03:31 PM ^^bo jestesmy biednym krajem...tak poprostu, nie stac nas na matarialy z wyzszej polki. Czy tak trudno zrozumiec niektorym ,ze inwestycja ma generowac zysk, inwestor to nie jest organizacja charytatywna!
Rafis November 10th, 2005, 03:50 PM niestety mimo tego co mówi wro2015 dobra architektura jest droższa od złej ;)
kotbehemot November 10th, 2005, 04:03 PM widze, ze prowadzicie tu szeroko zakrojoną akcje na rzecz obrony inwestorów;)
ja jednak pozostane przy swoim zdaniu, ze w Polsce najpredzej oszczedza sie na estetyce- to nikogo nie obchodzi. I bardzo mnie to smuci:(
antoslaw November 10th, 2005, 04:22 PM widze, ze prowadzicie tu szeroko zakrojoną akcje na rzecz obrony inwestorów;)
Zadna akcja! Trzeba byc realista i mierzyc sily na zamiary...
ja jednak pozostane przy swoim zdaniu, ze w Polsce najpredzej oszczedza sie na estetyce- to nikogo nie obchodzi. I bardzo mnie to smuci:(
Znowu nudnie to samo :sleepy: . Jesli masz odpowiednio duzo kasy, to stawiasz sobie dobry budynek i jestes happy. Zrozum, ze polskich inwestorow nie stac na dobre/drogie materialy. I prosze nie wmawiaj, ze estetyka nikogo nei obchodzi, przeprowadzales badania, aby moc tak twierdzic?
Erni79 November 10th, 2005, 04:40 PM Śmiać mi się chce :hahaha:
kotbehemot November 10th, 2005, 10:04 PM Znowu nudnie to samo . Jesli masz odpowiednio duzo kasy, to stawiasz sobie dobry budynek i jestes happy. Zrozum, ze polskich inwestorow nie stac na dobre/drogie materialy. I prosze nie wmawiaj, ze estetyka nikogo nei obchodzi, przeprowadzales badania, aby moc tak twierdzic?
eee tam. Dobrze obaj wiemy, ze jak tylko jest okazja, to sie ze mna klocisz;)
Sa w Polsce inwestorzy,ktorym zalezy na estetyce- np bracia Likusowie- super! Ale niestety wiekszosc na to leje. Takie spoleczenstwo- dla wiekszosci ludzi jedyna roznica pomiedzy drewnianymi a plastykowymi oknami to cena:(
Nikomu w tym kraju na estetyce nie zalezy- takie jest moje zdanie.
Adolf Warski November 10th, 2005, 10:32 PM eee tam. Dobrze obaj wiemy, ze jak tylko jest okazja, to sie ze mna klocisz;)
Sa w Polsce inwestorzy,ktorym zalezy na estetyce- np bracia Likusowie- super! Ale niestety wiekszosc na to leje. Takie spoleczenstwo- dla wiekszosci ludzi jedyna roznica pomiedzy drewnianymi a plastykowymi oknami to cena:(
Nie wiem czy kiedyś byłeś u nas we Wrocławiu na takim placu co się Rynek nazywa... i jakoś się ludziom bardzo podoba i tam wiele czasu spędzają.;)
I obok (nie wiem, czy wiesz) jest taki plac się nazywa Solny też go ludzie bardzo lubią :)
Po prostu nie możemy generalizować, że ludziom nie zależy na estetyce; choć zależy im mniej niż na czymś innym...ale jednak mieszkania na Sępolnie są droższe niż nawet na Biskupinie, o czymś to świadczy...
I mówię tu o Wrocławiu tylko, bo gdzie indziej tak ogólnie to wiemy jak jest...
PS: Inna sprawa; że bracia Likusowie mogli by się wrocławskim Starym Miastem tak trochę pointeresować, podobnie jak np. taka fajna firma VdHG i kilka innych, no nie?
antoslaw November 11th, 2005, 09:17 AM eee tam. Dobrze obaj wiemy, ze jak tylko jest okazja, to sie ze mna klocisz;)
Nie kloce sie...obalam Twoje mity ;).
Jesli ludzie nie maja kasy na drewniane okna, to montuja plastykowe, nie dlatego, ze im estetyka wisi...tylko dlatego, ze maja ograniczony budzet....prosta prawda?
I znowu uparcie i bez argumentow to samo, to mnie nie przekonuje.
WroFanatyk November 11th, 2005, 04:27 PM 3mam strone Kota.
michal@waw November 11th, 2005, 05:55 PM tez uwazam ze dobra architektura wcale nie musi byc droga przyklad-galeria na czystej. trzeba tylko troche checi ze strony inwestora, a tych przewaznie brak, badz inwestorom podobaja sie takie gowienka czego powodem moze byc wlasnie brak jakiejs wrazliwosci na estetyke jak mowi kot
Rafis November 11th, 2005, 08:32 PM tez uwazam ze dobra architektura wcale nie musi byc droga przyklad-galeria na czystej. trzeba tylko troche checi ze strony inwestora, a tych przewaznie brak, badz inwestorom podobaja sie takie gowienka czego powodem moze byc wlasnie brak jakiejs wrazliwosci na estetyke jak mowi kot
my tutaj omawiamy konkretny przykład a nie teorie. Jak widac dobra architektura LPP byłą za droga i bank nie dał im tyle kasy wiec uwalą najlepsze czesci np szklana taflę i budynek bedzie zwykłym blokiem. Smutne ale prawdziwe.
A galeria na czystej ma byc przykładem na co? Bo np ja nie mam kosztorysów tej inwestycji wiec nie moge pwoiedziec czy było tanio czy drogo a i stwierdzenie czy to dobra architektura zapewne nie bedzie podzielane przez wszystkich.
fides November 11th, 2005, 10:28 PM Nie znam się na tym, ale logiczne wydaje mi się, że dobra architektura jest droższa od złej. Tylko co z tego! Nie wierzę w to, że inwestorów nie stać na to by zainwestować w dobre projekty; może brakować im pieniędzy na projekty wybitne, genialne, wielkie, ale na projekty dobre pieniądze by na swoich kontach i nie swoich kredytach znaleźli. Gdyby tylko chcieli, gdyby im na tym zależało, a najwyraźniej im nie zależy. To jest tak jak z ludźmi, którzy budują dla siebie domy wolnostojące, wille. Często są to ludzie bardzo majętni i mogliby bez większych problemów wydać pieniądze na dobry projekt, ale tego nie robią bo są w tym względzie aboslutnie przeciętni, nie mają żadnej wiedzy na ten temat ani żadnego wykształcenia do szanowania i doceniania tego co piękne lub choćby tylko ładne. Nie oznacza to, że nie powstają w ogóle ciekawe obiekty. Z mających się pojawić w przyszłosci liczę między inymi na Arkady Wrocławskie, na LPP wciąż też...
adam 1406 November 11th, 2005, 10:58 PM tutaj chyba nie chodzi aż tak o kasę, ile o poczucie jakiego smaku, gust inwestora (no i w części projektanta). Jeszcze do niedawna cieszyłem się z kazej inw3estycji, na zasadzie że coś się dzieje, idzie do przodu. Ale jak w miejscach prestiżowych powstają rzeczy nawet nie banalne, ale po prostu brzydkie to człowieka trafia (vide zielona plomba na Oławskiej). Niedawno "trafił" mnie projekt nowego kościoła przedstawiony w moim mieście-Uwaga!-na WZÓR BAZYLIKI W LICHENIU. K.... czy architektura sakralna musi być w Polsce kiczowata?
tombar311 November 14th, 2005, 12:46 PM znikniecie tej "tafli" szklanej na froncie jeszcze nie jest przesądzone. Może znajdzie sie jakies tańsze równoważne rozwiązanie. Niestety koszta sa waznym elementem. Biznesplan musi się "dopiąć" bo bez tego nie ma inwestycji. W przypadku LPP jest to szczególnie ważne bo będzie realizowana z kredytu, który chyba tak do końca jeszcze nie jest załatwiony (pewny bankowy nius).
Zobaczymy kiedy w takim układzie będzie start.
kotbehemot November 14th, 2005, 05:17 PM ^^ w przypadku tak prostego budynku, gdzie ta tafla w sumie decyduje w 80% o finalnym efekcie estetycznym jest to bardzo wazna informacja, czy uda sie ja zachowac czy nie..
Rafis November 14th, 2005, 05:23 PM a oni sprzedali juz jakies mieszkania? bo jesli np kupiłbym mieszkanie w budynku z taflą a potem okazałoby sie ze jej nie bedzie to bym sie lekko wkurzył :)
Darek_W November 14th, 2005, 10:00 PM Trzeba poprosić dwóch "mądralińskich". Oni załatwią dla Wrocławia super inwestorów i super architektów... I wtedy nie będzie żadnych smutnych newsów w stylu tego, dotyczacego zmian w wyglądzie LPP. I do każdego przetargu na działki pod inwestycje we Wrocławiu bedzie startowało po 10 wielkich, zagranicznych inwestorów :D
antoslaw November 14th, 2005, 10:02 PM Ja czekam z niecierpliwoscia na projekty naszych pierwszych urbanistow miejskich...
Darek_W November 14th, 2005, 10:06 PM Heh, ja też :D
md.sign November 15th, 2005, 12:34 AM A galeria na czystej ma byc przykładem na co? Bo np ja nie mam kosztorysów tej inwestycji wiec nie moge pwoiedziec czy było tanio czy drogo
~10 mln ( z wykończeniem - do stanu obecnego), więc raczej tanio chyba...
co do architektury się nie wypowiadam :)
Rafis November 15th, 2005, 09:04 AM ~10 mln ( z wykończeniem - do stanu obecnego), więc raczej tanio chyba...
co do architektury się nie wypowiadam :)
a kiosk "ruchu" kosztował 100 tys zł czyli 10 razy taniej :)
Tak na serio to koszty podaje sie na metr2, jeszcze sie okaze ze ta galeria była najdrozsza w całym miescie.
tombar311 November 15th, 2005, 10:44 AM ja bym narazie nie ryzykował z kupowaniem mieszkanka na LPP, a przynajmniej z wpłacaniem pieniążków :). raz, że losy inwestycji sa niepewne, a dwa, że rzeczywiście zmiany projektowe moga np. rozczarować nabywcę. Przy czym niech potencjalni właciciele mieszkań nie łudza się, że będa mieli widoczki na taflę szklaną, czy wogóle na strone południową. Od frontu (mniej więcej południe) zaplanowano biura.
A co do galerii "Na Czystej", to nie należała ona do najtańszych. Ale i wykonczenie i elewacja nie są wykonane z tanich materiałów. Zatem coś za coś. Ciekawe tylko po ilu latach zwróci się inwestorowi ta inwestycja.
Darek_W November 15th, 2005, 10:46 AM Chodzą pogłoski, że po tej inwestycji na Pl Czystym inwestor musi odłożyć kolejne plany inwestycyjne...
md.sign November 15th, 2005, 10:50 AM Tak na serio to koszty podaje sie na metr2, jeszcze sie okaze ze ta galeria była najdrozsza w całym miescie.
Dla kogos, kto zna z grubsza powierzchnię budynku, taki sposób podania jest wystarczajacy...myślałem, że Ty wiesz wszystko :)
jaka powierzchnia Cie interesuje ? jeżeli całkowita to 4414.32 m2 (razem z garażem, komunikacja i pom. technicznymi).
wychodzi ~2250 pln/m2 więc chyba tanio prawda ? taniej niz ten twój kiosk ruchu, chyba że był jakiś wyjątkowo duzy
kwotę 10 mln podaje jako przyblizoną,bo była dość spora róznica pomiedzy tym co miało być, a co zostało zapłacone . z różnych względów.
tombar311 November 15th, 2005, 11:05 AM zgadzam się z przedmówcą w kwestii kosztów m2. To daje obraz całości inwestycji.
A jeśli chcemy być nieco dokładniejsi to trzeba sobie powiedzieć, że tak naprawde dla wartości inwestycji nie ma znaczenia co zostało zapłacone a co nie. Choc to tez wazny aspekt świadczący o Inwestorze a czasem tez o wykonawcach. A co do dokładności, to tzreba sobie jeszcze powiedzieć, że obiekt na Czystej kosztował Inwestora blisko 12 mln, bo musiał częśc powierzchni wykończyć z własnych środków aby pojawili się najemcy.
I jeszcze jedno - ta powierzchnia 4414,32 m2 to pow. całkowita obiektu, ale brutto. Więc jak sie przyjmie te blisko 12 mln PLN to mamy ponad 2700 PLN/m2 pow brutto!!! Dziś to nawet do przyjęcia, choć wcale nie mało. Ale w czasie kiedy budowała się galeria na Czystej to była to kwota "kosmiczna". Inwestora nie było wówczas na nią stać - stąd problemy z platnościami.
A tak na marginesie to pamiętam jak nwestor targował się ze Skanską (wtedy jeszcze LPP Skanska z Leszna) o to czy stan surowy ma kosztowac 2,2 mln PLN, czy uda się jednak za 2,1 mln PLN.
md.sign November 15th, 2005, 11:28 AM A co do dokładności, to tzreba sobie jeszcze powiedzieć, że obiekt na Czystej kosztował Inwestora blisko 12 mln, bo musiał częśc powierzchni wykończyć z własnych środków aby pojawili się najemcy.
I jeszcze jedno - ta powierzchnia 4414,32 m2 to pow. całkowita obiektu, ale brutto. Więc jak sie przyjmie te blisko 12 mln PLN to mamy ponad 2700 PLN/m2 pow brutto!!! Dziś to nawet do przyjęcia, choć wcale nie mało. Ale w czasie kiedy budowała się galeria na Czystej to była to kwota "kosmiczna". Inwestora nie było wówczas na nią stać - stąd problemy z platnościami.
A tak na marginesie to pamiętam jak nwestor targował się ze Skanską (wtedy jeszcze LPP Skanska z Leszna) o to czy stan surowy ma kosztowac 2,2 mln PLN, czy uda się jednak za 2,1 mln PLN.
Inwestor z własnych środków wykończył lokal pod delikatesy i sklep "rybny" - bo sam te lokale prowadził. restauracje za własne pieniądze ( i częściowo własnymi rękami :) wykańczał jej najemca - umiejetności manualne moga mu sie przydać w miejscu, gdzie obecnie przebywa :) ), pozostałe lokale na parterze wykańczali najemcy za własną kasę.
na pietrze żadne lokale nie ruszyły i nie były wykańczane.
na II pietrze Archipelag robił sobie sam, zresztą pom. biurowe były z grubsza pod najem przygotowane " w standardzie" - oprócz podłóg.
reasumując - na pewno nie kosztowało to 2 mln.
a nawet gdyby - 2700 to "kosmiczna" kwota ??? za obiet handlowo biurowy o przyzwoitym standardzie wykończenia ? ze schodami ruchomymi, windą , kamieniem wewnątrz i na zewnątrz, porządnym oświetleniem, wentylacja/klimatyzacją, duzymi przeszkleniami itp .? bez przesady...
Inwestora stać było - tzn dostał kredyt na dopięcie całej inwestycji. a problemy z płatnościami było różnie ze wzgledu na kaszane jaką odstawili niektórzy wykonawcy ( np KP1).
Dla Darka - dzisiaj inwestor do galerii nie dopłaca. więc raczej nie obciąża to jego budżetu na potencjalne inne inwestycje. zresztą za coś tę kamienicę kupił...
Darek_W November 15th, 2005, 11:30 AM Kupił, tyle, że na dalszą część inwestycji potrzeba sporo pieniążków. A drugi raz taki numer jak z Galerią na pl Czystym może nie przejść...
tombar311 November 15th, 2005, 12:52 PM md.sign - napisałem, że dziś w takim standardzie 2700 za m2 to cena do przyjęcia.
Ale pamietaj, że wtedy kiedy czysta była budowana było nieco inaczej - niższe ceny i recesja na rynku budowlanym, także to było jak na wtedy sporo.
Aczkolwiek standard wykończenia Czystej jest wysoki, a i lokalizacja niezła. Choć wtedy jak szukano najemców ta lokalizacja nie była jeszcze uznawana za tak dobra jak teraz.
Myślę, że rozwój tamtej częsci miasta i prowadzone tam inwestycje szybciej doprowadzą do zwrotu poniesionych na inwestycje kosztów.
Napisalem też, że nie tylko inwestor jest winny braku płatności - niektórzy wykonawcy też. Tak właśnie było w przypadku KP1 (wtedy jeszcze Hoffman), ale nie tylko.
Myślę, że w przypadku Czystej zemściła się realizacja robót "systemem gospodraczym" - każdy kawałek inny wykonawca. Jakby Inwestor dołożył troszke pieniązków i wybrał Generalnegio Wykonawcę (przynajmniej dla robót budowlanych) to byłoby inaczej.
md.sign November 15th, 2005, 12:57 PM konkretnie jaki numer ?
md.sign November 15th, 2005, 01:26 PM md.sign - napisałem, że dziś w takim standardzie 2700 za m2 to cena do przyjęcia.
Ale pamietaj, że wtedy kiedy czysta była budowana było nieco inaczej - niższe ceny i recesja na rynku budowlanym, także to było jak na wtedy sporo.
(...)
Myślę, że w przypadku Czystej zemściła się realizacja robót "systemem gospodraczym" - każdy kawałek inny wykonawca. Jakby Inwestor dołożył troszke pieniązków i wybrał Generalnegio Wykonawcę (przynajmniej dla robót budowlanych) to byłoby inaczej.
tombar - no to jednak sie różnimy :
po pierwsze - ja podawałem kwotę znacznie niższą niż 2700/m2
po drugie - ja uważam,że nawet 2700 na dzisiejsze czasy to tanio, ty - że "do przyjęcia"
po trzecie - ja uważam, że na ówczesne czasy 2700 byłoby "do przyjęcia", ty - że "sporo"
:)
co do sposobu realizacji inwestycji - oczywiście zgoda, choć o ile pamietam, to na tej budowie nie było tak,że "każdy sobie", jakieś roboty jednak były łaczone - musiałbym pogrzebac, bo to dość dawno było
poza tym to jednak dość mały i prosty obiekt i przy dobrym nadzorze inwestorskim budowa jest do przeprowadzenia takim sposobem
natomiast zupełnie nie moge zrozumiec prowadzenia tą metodą inwestycji takich jak Arkady na przykład - zreszta pierwsze problemy już widać , i to mocno
tombar311 November 15th, 2005, 02:45 PM Widac róznimy się w kwestii ceny m2. Według mnie kwoty 2700 za m2 powierzchni brutto to stanowczo za dużo. Przeanalizuj sobie juz zrealizowane lub realizowane obecnie obiekty i zobacz jakie są wartości tych kontarktów. Naprawdę rzadko kiedy cena 1 m2 powierzchni brutto (brutto - podkreslam) przekracza 2500 PLN/m2. Tylko w najlepszych biurowcach i hotelach z pełnym wykończeniem najczęsciej te ceny sa wyższe.
Ale za to tez się zgadzamy :) I myślę, że nie tylko w tej kwestii :) Brak generalnego wykonawcy na obiektach wielkości AW to zła metoda realizacji - szczególnie jak Inwestor nie ma odpowiednich służb. Bo jeśli np. takie firmy jak chociażby Ghelamco poprowadza swoja budowę w taki sposób jak AW to nie będzie najmniejszych problemów na budowie.
Rafis November 16th, 2005, 01:30 PM http://www.legnickapark.pl/
realizacja energomontaz Katowice :)
Widac ze cos sie ruszyło wiec czekam na ruchy na budowie.
http://www.nieruchomosci.com.pl/images/oferty2/d2e25a15fb2ee462bf15cd3c51c27d10_wica_invest_wizu3_149.jpg
http://www.nieruchomosci.com.pl/images/oferty2/119412e126b00c39ce18211136e0bb86_wica_invest_wizu_2_149.jpg
http://www.nieruchomosci.com.pl/images/oferty2/c0ac080b0fb2179eb737d987c5dbfa55_Wica%20Invest_wizu_1_149.jpg
http://www.nieruchomosci.com.pl/wiecej.php?id=202
Terminy realizacji poszczególnych etapów Inwestycji:
1. Zakończenie budowy - przekazanie mieszkań pod wykończenie przez Nabywcę
GRUDZIEŃ 2006 r.
2. Decyzja o dopuszczeniu budynku do użytkowania:
MARZEC 2007 r.
3. Akt notarialny przeniesienia własności lokalu na Nabywcę
MAJ-LIPIEC 2007 r.
tombar311 November 18th, 2005, 04:37 PM ale optymiści na LPP...
A Energomontaz Południe to tylko generalny realizator inwestycji. Musi jeszcze znaleźć faktycznego wykonawce robót. A Wica-Inwest pieniązki na to budowanie.
Zresztą wystarczy zadzwonić do biura sprzedazy mieszkań. Chcą 30% wpłaty na dzień dobry, to tylko potwierdza fakt, że nie mają środów na budowę i próbuje je uzbierac od ludzi. Mało który developer chce tak wysokich wpłat na starcie.
Rafis January 8th, 2006, 07:00 PM jak na razie udało sie sfinansowac mały biblordzik :)
http://i7.photobucket.com/albums/y299/rafis/P1084551.jpg
Rafis January 16th, 2006, 09:11 PM juz stronka nawet hula
http://www.legnickapark.pl/files/01.jpg
http://www.legnickapark.pl/files/05.jpg
http://www.legnickapark.pl/files/04.jpg
http://www.legnickapark.pl/files/03.jpg
http://www.legnickapark.pl/files/06.jpg
tombar311 January 19th, 2006, 11:24 AM fajnie, że jest stronka, tylko te wizualki to tak mniej więcej sprzed półtora roku. A co na stroce mówią o terminach realizacji....:(
Rafis February 13th, 2006, 10:59 AM ciekawy fragment o Koseli-włascicielu EPI marketu-
52-letni wrocławski biznesmen do Wrocławia przeprowadził się z Twardogóry, gdy zaczynał naukę w szkole podstawowej. Ukończył Akademię Ekonomiczną. Po studiach wyjechał na rok do Anglii, gdzie pracował na budowach. W 1984 r. zarejestrował pierwszą firmę Epiplast, która zajmowała się kładzeniem posadzek w halach przemysłowych. A 10 lat później przy ul. Swobodnej otworzył EPI Market - pierwszy we Wrocławiu wielkopowierzchniowy sklep spożywczy. W ub. roku wrócił do branży budowlanej. Kupił firmę deweloperską Empor. W tym roku dokończy budowę apartamentowca na Biskupinie. Zajmuje się też sprzedażą mieszkań w kompleksie Legnicka Park, który powstanie przy ul. Legnickiej. Myśli już też o kolejnych przedsięwzięciach.
tombar311 February 13th, 2006, 11:57 AM ^^ może i niezły news, ale niestety w kwestii LPP niczego nie zmiania.
inwestycja jak stała w miejscu tak dalej stoi i zanosi się, że jeszcze troche postoi.
Szkoda :(
WroFanatyk February 13th, 2006, 01:30 PM Nie wiedzialem, ze byl sasiadem Szefczyka (BODZIO) i Gawina.
DuraAce February 13th, 2006, 01:38 PM przynajmniej te wizualki pokazaly wreszcie z czego bedzie elewacja. jasno widac ze to tynk, co nie umniejsza niczego temu projektowi.
Rafis February 13th, 2006, 02:11 PM tombar a ja mam pytanie: czy we Wrocławiu w tym roku rozpocznie sie jakas nowa budowa? bo z tego co piszesz, mozna przeczytac w artykułach(np GTC) to wygląda na to, że oprócz kontynuacji kompletnie nic wiekszego sie nie ruszy.
tombar311 February 13th, 2006, 03:50 PM ^^ aż tak źle nie jest. Powinno wydarzyc się kilka budów. Na starcie roku mamy start GL (choc w tym przypadku powinniśmy juz raczej mowić o umieszczeniu tego obiektu w watku "inwestycje ukończone"). Ale dobrze, że wystarowała. Na pewno ruszy GTC. Do tego kilka mieszkaniówek.
Przy sprzyjających wiatarch powinno się cos wydarzyc z targowiskiem na pl. Grunwaldzkim. Może FIG Plaza.
No i jeszcze kilka adaptacji i modernizacji ciekawych obiektów np. dawne WZG na ul. Oławskiej.
Jak cos przeoczyłem to uzupełnijcie mnie.
Oczywiście nie licze na start obiektów typu "hotel Nawrata' czy NCC. Więc proszę ich nie umieszczać :)
Darek_W February 13th, 2006, 06:48 PM Inwestycja na przeciwko Teatru Współeczsnego, Piłsudskiego (teren parkingu), być może również druga inwestycja od Bogusławskiego - chociaż to Rafin, więc..., Skanska na Pl Grunwaldzkim, Hlonda, oczywiście Ghelamco, Times (tam okazuje się, ze właściwie prace już trwają - piwnice), Oławska, Ofiar Oświecimskich, być może jedna nowa inwest na Strzegomskiej, kompleks Redeco na Nowym Dworze (k Hal Strzegomskich)... To tyle, tak na szybko...
Rafis February 13th, 2006, 11:59 PM ^^ aż tak źle nie jest. Powinno wydarzyc się kilka budów. Na starcie roku mamy start GL (choc w tym przypadku powinniśmy juz raczej mowić o umieszczeniu tego obiektu w watku "inwestycje ukończone"). Ale dobrze, że wystarowała. Na pewno ruszy GTC. Do tego kilka mieszkaniówek.
Przy sprzyjających wiatarch powinno się cos wydarzyc z targowiskiem na pl. Grunwaldzkim. Może FIG Plaza.
No i jeszcze kilka adaptacji i modernizacji ciekawych obiektów np. dawne WZG na ul. Oławskiej.
Jak cos przeoczyłem to uzupełnijcie mnie.
Oczywiście nie licze na start obiektów typu "hotel Nawrata' czy NCC. Więc proszę ich nie umieszczać :)
Ty to potrafisz dobic...
GL,GTC i kilka mieszkaniówek :)
Darek_W February 14th, 2006, 12:13 AM ...przecież Tombar przyznał się, że mógł coś przeoczyć :)
michal_w February 14th, 2006, 12:15 AM Ja mam nadzieje, ze ruszy przynajmniej kilka inwestycji na tych sprzedanych w zeszlym roku dzialkach. To jest w tej chwili nasz najwiekszy potencjal:
Lazienna, Pilsudskiego, Boguslawskiego, Traugutta, Bema, Wyszynskiego, 2xKs. Witolda.
Rafis February 14th, 2006, 12:35 AM Ja mam nadzieje, ze ruszy przynajmniej kilka inwestycji na tych sprzedanych w zeszlym roku dzialkach. To jest w tej chwili nasz najwiekszy potencjal:
Lazienna, Pilsudskiego, Boguslawskiego, Traugutta, Bema, Wyszynskiego, 2xKs. Witolda.
Michał a jak sie nadzieje to ja mam ;)
a tak na serio to ile juz razy gadalismy o takich nadziejach, fakty pokazuja ze wszystko ciagnie sie latami. Zreszta zobaczymy czy te fundusze inwestycyjne kupujące masowo działki maja zamiar na nich cos budowac czy tylko przetrzymac i sprzedac po kilku latach z nawiązką.
michal_w February 14th, 2006, 12:40 AM Teoretycznie maja obowiazek rozpoczac budowe po roku lub dwoch. Nie wiem w jaki sposob jest to wymuszane, ale chyba nie jest to tylko nic nie znaczacy zapis w umowie.
Darek_W February 14th, 2006, 12:40 AM Rafis napisał:
i sprzedac po kilku latach z nawiązką.
...spójrz na zapisy w umowach sprzedaży (terminy). To już nie czasy mr Nawrata
tombar311 February 14th, 2006, 03:06 PM Ty to potrafisz dobic...
GL,GTC i kilka mieszkaniówek :)
Niestresuj się tam mocno Rafisie :) Napisałem o GL bo stała się faktem bo wielu latach oczekiwania. Ale przecież nie będe pisał o oczywistych inwestycjach typu Ghelamco które na 1000% wystartują i wszyscy o tym wiedzą.
Napisałem o tym co jest wielce prawdopodobne, że wystartuje ale to wielce oznacza +/- 95%. Zawsze pozostaje te kilka procent niepewności. Nawet w kwestii GTC...
kotbehemot February 14th, 2006, 03:49 PM ja jestem bardzo ciekaw, czy wystartuja obiecywane inwestycje przy Pilsudskiego, Boguslawskiego oraz parkingi wielopoziomowe i podziemne (3).
tombar311 February 15th, 2006, 11:01 AM ^^ nie wiem czemu (czyzby jakas intuicja ;) ) nie wierze w start tych inwestycji w tym roku. A jestem człowiekiem wielkiej wiary :)
Darek_W February 15th, 2006, 12:28 PM Pożyjemy - zobaczymy, ja akurat Tombarze jestem dobrej myśli. Ba powiem wiecej, w niektórych przypadkach mam nawet konkretne powody, by być dobrej myśli...
erm_wroc February 16th, 2006, 02:42 PM dzisiaj za ogrodzenie wjechala koparka i wywrotki. moze jednak zaczynaja cos robic?
Rafis February 16th, 2006, 07:22 PM oby ale trzeba poczekac na wieksze ruchy
Rafis February 17th, 2006, 09:17 PM http://img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/P1010029.jpg
wykopują ziemię z dołu
http://img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/P1010027.jpg
a ten ją wsypuje do dołu z drugiej strony ;)
http://img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/P1010028.jpg
"wujek" złapał kapcia :)-tylne koło
http://img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/P1010029.jpg
Rafis March 18th, 2006, 07:02 PM firma Keller Polska zabrała sie za... no własnie za co? pierwszy raz w swojej karierze widziałem ta technologię. Wygląda na to, że jest to palowanie terenu ale przy pomocy żwiru!
Maszyna z rurą i pojemnikiem, który jest napełniany przez kopareczkę żwirem wstrzykuje ten żwir w glebę.
Tak wiec powoli zaczyna sie cos dziac na tej budowie i wogóle w okolicach ulicy Legnickiej.
tombar311 March 21st, 2006, 01:22 PM ^^ to żadna nowinka technologiczna. Keller robi pale (kolumny) żwirowe pod obiekt. To jeden ze sposobów posadowienia obiektów. Nie rzeba wtedy robić wymiany gruntu.
Dobrze, że się w końcu zabrali, choc podłoŻe gruntowe nie sprzyja narazie tego typu pracom. Coż najwyżej potem będa ściany pękały w mieszkaniach....;).
A swoja droga zakres prac firmy Keller to znikomy kawałek inwestycji. Nie wiem czy będzie to 1/50.
Darek_W March 21st, 2006, 11:38 PM Ruchy iście żółwie :(
tombar311 March 22nd, 2006, 08:46 AM ^^ tak ida inwestycje jak inwestor, a raczej osoby w jego imieniu próbują wcale nie małą inwestycję realizować tzw. "systemem gospodarczym". Życze powodzenia przy dzisiejszym boomie budowlanym we Wrocławiu i okolicach, gdzie niemal juz permamentnie zaczyna brakowac rąk do pracy.
Darek_W March 22nd, 2006, 09:54 AM Dziwi mnie takie postępowanie Elektromontażu Południe. Przeciez nie jest to mała firemka...
tombar311 March 23rd, 2006, 06:33 PM ^^ mnie też. Choć tak prawde mówiąc to EP dopiero raczkuje w branzy developerskiej. A poza tym mam wątpliwości czy ci ktorzy zarządzają tym projektem z ramienia EP to na pewno właściwi ludzie.
Rafis April 21st, 2006, 03:36 PM koncza juz palowanie terenu i prace ziemne, przesuwaja płot w strone ulicy Rysiej.
brych April 21st, 2006, 08:26 PM koncza juz palowanie terenu i prace ziemne, przesuwaja płot w strone ulicy Rysiej.
Jak już mowa o tej inwestycji to przy okazji zdjęcia z dzisiaj:
http://i49.photobucket.com/albums/f292/brych/inne/13.jpg
http://i49.photobucket.com/albums/f292/brych/inne/14.jpg
brych April 27th, 2006, 10:21 PM Może to zdjęcie nie wnosi nic nowego, ale troche z innej perspektywy widać budowe LPP. Miejmy nadzieje ze za kilka lat zmieni się znacząco widok z tego okna. m.i. za sprawą LC :)
http://i49.photobucket.com/albums/f292/brych/inne/16.jpg
jacekq April 28th, 2006, 10:59 AM Tak przy okazji - ktoś wie co z Zojanem? Miał zryw po okresie przestoju i znowu spokój tam jest.
tombar311 April 28th, 2006, 02:57 PM ^^ zryw Zojanu był tylko pokazaniem i to tylko słownym jak wielkie maja chęcie i jak bardzo nie mają pieniędzy i uporządkowanych spraw formalnych. Jak tak dalej pójdzie to wczesniej skończy sie budowa Galerii Legnickiej
Darek_W May 3rd, 2006, 03:06 PM A pani Wykręt niedługo chyba będzie mocno ścigana...
WroFanatyk May 3rd, 2006, 03:13 PM No jak ktos z Policji sledzi forum i zna trafnosc Twoich wypowiedzi, to juz pewnie ja ujeli ;)
Darek_W May 3rd, 2006, 03:30 PM A pana Wykręta to za jego numery z naprawami samochodów w jego serwisie trafi coś innego :( Było o tym głośno we wrocławskich mediach.
tombar311 May 7th, 2006, 08:33 PM A pani Wykręt niedługo chyba będzie mocno ścigana...
Chyba nawet już jej mocno depczą po pietach. Ponoć skuteczny jest w tej kwestii również syndyk po "Jedynce Wrocławskiej". Mam nadzieję, że w końcu pani W się nie wykręci ;) i sprawa będzie miała finał w postaci uporządkowania spraw dla tego budynku i sprzedania go jakiemuś porządnemu inwestorowi.
Darek_W May 14th, 2006, 11:11 PM No to można powiedzieć, że LPP w końcu rusza na dobre:
MOSTALWAR:
zawarcie znaczącej umowy przez podmiot zależny - WROBIS S.A.
(Emitent - PAP - czwartek, 11 maja 17:03)
Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Raport bieżący nr 32/2006
Zarząd Mostostal Warszawa S.A. informuje, że spółka zależna WROBIS S.A. (98,05% udział w ogólnej liczbie głosów) zawarła z ENERGOMONTAŻ POŁUDNIE S.A. umowę pn.:" Budowa zespołu usługowo - mieszkaniowego "Legnicka Park" we Wrocławiu". Przedmiotem umowy jest budowa zespołu usługowo - mieszkaniowego, w skład którego wchodzą sekcje mieszkalne (221 mieszkań), biurowe, usługowe, parking podziemny (299 stanowisk)i park rekreacyjny. Łączna powierzchnia zabudowy wynosi 8444,8 m2, kubatura 149.942,90 m3 a powierzchnia użytkowa 37.441,60 m2 . Wynagrodzenie za roboty objęte umową wynosi 20.384.750 PLN netto i zostanie powiększone o należny podatek VAT. Termin zakończenia realizacji przedmiotu umowy określono na 19 lutego 2007 r. Wartość przekracza 10% kapitałów własnych emitenta.
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
Data Imię i Nazwisko Stanowisko/Funkcja Podpis
2006-05-11 Włodzimierz Woźniakowski Członek Zarządu
2006-05-11 Henryk Kacprzak Prokurent
Żródło: http://gielda.onet.pl/89,1320720,komunikaty.html
Darek_W May 14th, 2006, 11:14 PM Wynagrodzenie za roboty objęte umową wynosi 20.384.750 PLN netto i zostanie powiększone o należny podatek VAT. Termin zakończenia realizacji przedmiotu umowy określono na 19 lutego 2007 r.
Tombar, Md.Sign - czy ta niska kwota oraz krótki termin realizacji oznaczają, że WROBIS ma zrealizować tylko stan surowy tego kompleksu?
WroFanatyk May 15th, 2006, 09:39 AM Musza nie miec wystarczajaco kasy. Etapy? Moze inwestycje zamknie tez wrobis, ale ta suma nie moze wykraczac poza surowy...
Darek_W May 15th, 2006, 09:43 AM Zdaje się, że Tombar kiedyś pisał na tym forum, właśnie o podzieleniu tej inwestycji na 2 etapy. Przecież cała inwestycja ma kosztować około 70 mln zł.
Rafis May 15th, 2006, 10:28 AM arkady tez sa podzielone na etapy i to wiecej niz dwa :)
pawel1980 May 24th, 2006, 08:42 AM Na ostro Wrobis rusza od 1 czerwca (pierwsza dostawa stali zbrojeniowej pod płyte fundamentową).
Rafis May 24th, 2006, 09:33 AM Na ostro Wrobis rusza od 1 czerwca (pierwsza dostawa stali zbrojeniowej pod płyte fundamentową).
witam dobrze poinformowanego forumowicza :)
ale zanim położą stal to trzeba wyrównac teren i wylac chudy betonik :)
w kazdym razie inwestycja juz jest pewna i czekam na dwa żurawie ;)
pawel1980 May 24th, 2006, 09:56 AM witam ! na budownictwie to ja się nie za bardzo znam ale gdzie się stal wozi to już bardziej ;)
WroFanatyk May 24th, 2006, 10:21 AM Kazdy ma tu jakas specjalizacje (oprocz mnie ;)), ale predzej, czy pozniej wszyscy wiedza wszystko.
Mam nadzieje, ze ten 1.VI jest realny, bo wczoraj na dzialce widzialem tylko duchy :(
Rafis May 24th, 2006, 10:24 AM witam ! na budownictwie to ja się nie za bardzo znam ale gdzie się stal wozi to już bardziej ;)
spoko
jak bedziesz na forum tak długo jak ja to będziesz znał sie na wszystkim-tak jak ja ;)
Wozicie ta stal jeszcze w jakies ciekawe nowe miejsca?
Co do budowy to pewnie zacznie sie gdzies w połowie czerwca bo kontrakt został podpisany niedawno wiec muszą wszystko przygotowac.
No i tempo powinni miec spore skoro maja skonczyc w lutym 2007 stan surowy a budynek bedzie przeciez spory wiec i moze z 4 zurawie sie pojawia? ;)
pawel1980 May 24th, 2006, 10:26 AM ja też mam nadzieję ,że ten termin jest realny ;) z wiadomych względów :)
p.s i o to chodzi byśmy wspólnymi informacjami się uzupełniali ( piszcie o ile to możliwe też wykonawców a nie tylko inwestorów)
pozdrawiam
pawel1980 May 24th, 2006, 10:34 AM Wozicie ta stal jeszcze w jakies ciekawe nowe miejsca?
Wolę nie ujawniać , wróg nie śpi ;) ;) ;)
tombar311 May 24th, 2006, 01:20 PM Wynagrodzenie za roboty objęte umową wynosi 20.384.750 PLN netto i zostanie powiększone o należny podatek VAT. Termin zakończenia realizacji przedmiotu umowy określono na 19 lutego 2007 r.
Tombar, Md.Sign - czy ta niska kwota oraz krótki termin realizacji oznaczają, że WROBIS ma zrealizować tylko stan surowy tego kompleksu?
Tak - to kwota za stan surowy. Ale wiecie co - niech każdy z forumowiczów dokona prostego obliczenia: 20 348 750,00 PLN : 37 441 m2 = 544 PLN/m2.
Ludziom z branży budowlanej chyba wszytsko to mówi. Dla mnie jedynie tyle :bash: :bash: :bash:
To mało realna cena !!!
Już na "Archicomie" Wrobis ma prawie 2 miesiące spóżnienia - głównie z powodu ceny. Jak widac żadnych wniosków. Aż żal, że LPP czeka to samo.
Szkoda jak takie fajnie inwestycje realizuje się systemem gospodarczym.
tombar311 May 24th, 2006, 01:28 PM witam ! na budownictwie to ja się nie za bardzo znam ale gdzie się stal wozi to już bardziej ;)
no to gdzie się ta stal wozi we Wrocławiu, bo to chyba żadna tajemnica....
pawel1980 May 24th, 2006, 02:22 PM no to gdzie się ta stal wozi we Wrocławiu, bo to chyba żadna tajemnica....
generalnie nigdzie poza tym czego nie znajdziemy na forum ;) a przynajmniej wieksze ilosci
na Kunickiego duzy budynek blockpol buduje
a i spectrum na motylkowej rośnie w oczach
Darek_W May 24th, 2006, 04:38 PM Niech już budują, przynajmniej 6000 m2 nowej pow biurowej przybędzie (akurat dla jednego, większego inwestora :)).
gandhian May 24th, 2006, 07:07 PM dziura i koparka w oddali:)
http://gandhian.republika.pl/images/dziura.jpg
Rafis May 24th, 2006, 09:55 PM albo to przez duza odległosc albo chyba juz wyrównali teren wiec teraz pora na wylewkę :)
Rafis May 27th, 2006, 08:37 PM wg inwestora wszystko ma byc gotowe do zamieszkania w listopadzie 2007.
Już zwieźli troche kontenerów dla robotników i cały czas wyrównują teren :)
625 May 27th, 2006, 08:55 PM nie wyrownuja, tylko dziure juz wykopali lekko, a na plocie "UWAGA GLEBOKIE WYKOPY"
Rafis May 27th, 2006, 08:56 PM nie wyrownuja, tylko dziure juz wykopali lekko, a na plocie "UWAGA GLEBOKIE WYKOPY"
dziura jest juz od 2 lat :)
625 May 27th, 2006, 10:16 PM a w nowej ulotce jest wszystko w czasei terazniejszym - obiekt posiada itp. ;)
Darek_W May 29th, 2006, 03:40 PM wg inwestora wszystko ma byc gotowe do zamieszkania w listopadzie 2007.
Już zwieźli troche kontenerów dla robotników i cały czas wyrównują teren :)
Ile będą mieli poślizgu? Robimy forumowe zakłady? :)
WroFanatyk May 29th, 2006, 03:52 PM Z zakladami poczekajmy, az rzeczywiscie wystartuja. Teraz rozbieznosci w typowaniu moga siegac kilku lat ;) :(
WroFanatyk May 29th, 2006, 03:54 PM ...ale dobra. Ja zaczynam: optymistyczna wersja marzec 2008, pesymistyczna - zmiana inwestora i projektu, itd...
Darek_W May 29th, 2006, 05:32 PM Z zakladami poczekajmy, az rzeczywiscie wystartuja. Teraz rozbieznosci w typowaniu moga siegac kilku lat ;) :(
Teraz, to już raczej w miesiącach...
Rafis June 10th, 2006, 07:44 PM Już zaczynaja kłasc zbrojenie punktowo i albo beton albo cos innego jako pierwsza warstwe fundamentów.
tombar311 June 11th, 2006, 11:48 AM listopad 2007 mógłby być realny gdyby mieli generalnego wykonawcę. Ale póki co mają wykonawcę stanu surowego (który nawiasem mówiąc lubi się czasem spóźnić) a co dalej nie wiadomo.
Ja też obstawiam wiosnę 2008.
marko-wroclaw June 11th, 2006, 01:25 PM Fotka z dnia 11.06.2006
http://img141.imageshack.us/img141/8990/img184410fj.jpg
kotbehemot June 11th, 2006, 01:39 PM Na tej fotce doskonale widać, jak cholernie potrzebne jest zabudowanie tej działki..
fredru$ June 11th, 2006, 05:56 PM No to moze przypomnijmy jak ta inwestycja ma wygladac, bo jej bydowa miala ruszyc tak dawno, ze byc moze niektorzy zapomnieli, a nowi forumowicze byc moze nigdy wizualek nie widzieli . Oto wizualki i tresc pierwszego postu, zalozyciela tgo watku, kryjacego sie za nickiem - grzesiekko, z przed ponad dwooch lat, a dokladnie z 22 Marca 2004, 03:54 PM :
"[Wrocław] Legnicka Park Popowice
Wiem, że ilość inwestycji mieszkaniowych we Wrocławiu można już liczyć w dziesiątkach, a każda kolejna nie jest już niczym specjalnym, ale ta jest IMHO godna szczególnej uwagi!!! Spółka EMPOR (www.empor.info) planuje budowę sześciokondygnacyjnego budynku biurowo-mieszkaniowo-handlowego o dość ciekawej i IMHO porządnej architekturze Inwestycja będzie prowadzona na działce koło Quattro Forum (btw. Archicom ma nową stronę internetową i są zdjęcia Quattro!!) na rogu Legnicka/Rysia. Pierwsze mieszkania zostały prawdopodobnie już sprzedane, jest to ta sama firma, która buduje osiedle na Bartoszowicach (omawiane tu kiedyś na forum ). Powierzchnia całego kompleksu będzie wynosiła ok. 25 tys. m2 (216 mieszkań - ok. 14 000 m2; biura B+ - ok. 7 000 m2; handel - ok. 800 m2; parking, klatki schodowe, etc. - reszta), a do tego wszystkiego dochodzi jeszcze ładnie wkomponowany dziedziniec."
http://winnie01.republika.pl/lpp1.jpghttp://winnie01.republika.pl/lpp2.jpg
http://winnie01.republika.pl/lpp3.jpg
marko-wroclaw June 11th, 2006, 07:19 PM Hmm, a jak myślicie... (odwieczne pytanie) Ile będzie żurawi??? Bo skoro już nawieźli domki (widoczne na moim ostatnim zdjęciu. Oraz już coś tam nawet wylali - to chyba nie tak długo zaczną sie pojawiać... :)
Rafis June 11th, 2006, 08:06 PM Hmm, a jak myślicie... (odwieczne pytanie) Ile będzie żurawi??? Bo skoro już nawieźli domki (widoczne na moim ostatnim zdjęciu. Oraz już coś tam nawet wylali - to chyba nie tak długo zaczną sie pojawiać... :)
conajmniej dwa ale jesli beda chciwli wyrobic sie do wiosny 2007(stan surowy) to 3-4 powinny operowac. Przy budowie Quattro Forum były bodajeże 3 a budynek o poowe mniejszy niz LPP. W sumie stawiam na 4 duze :)
tombar311 June 11th, 2006, 09:59 PM Po pierwsze to zapomnijmy, że LPP będzie wglądała jak na tych wizualkach. Projekt, ze względu na koszty, był już tyle razy odchudzany, że niestety będzie to dużo bardziej "biedniejszy" budynek.
Po drugie mój pesymizm co do terminu realizacji potwierdziła inna budowa Emporu na Bartoszowicach - trwa to i trwa jakby bez końca
A po trzecie to obstawiam 3 żurawie :)
Erni79 June 11th, 2006, 10:51 PM Po pierwsze to zapomnijmy, że LPP będzie wglądała jak na tych wizualkach. Projekt, ze względu na koszty, był już tyle razy odchudzany, że niestety będzie to dużo bardziej "biedniejszy" budynek.
Po drugie mój pesymizm co do terminu realizacji potwierdziła inna budowa Emporu na Bartoszowicach - trwa to i trwa jakby bez końca
A po trzecie to obstawiam 3 żurawie :)
Czyli spodziewajmy się postkomunistycznego klocka.
625 June 11th, 2006, 10:55 PM ja slyszalem o zmainach w balkonach, ale juz nie pamietam, bo to dawno bylo. niestety, okolica nie zacheca do dbalosci o detal - popatrzmy chocby na biurowiec klasy A haha
marko-wroclaw June 13th, 2006, 01:03 PM Nowa fotka z 13.06.2006, zaczyna sie już coś dziać
http://img128.imageshack.us/img128/1552/img18767xz.jpg
tombar311 June 13th, 2006, 04:13 PM ^^ dobrze, że napisałeś "coś" :):)
Darek_W June 15th, 2006, 01:55 AM Po pierwsze to zapomnijmy, że LPP będzie wglądała jak na tych wizualkach. Projekt, ze względu na koszty, był już tyle razy odchudzany, że niestety będzie to dużo bardziej "biedniejszy" budynek.
:cry: :cry: :cry:
jacekq June 15th, 2006, 07:52 PM Może będzie miał normalną elewację - żadnych prób wydziwiania - będzie mi się wtedy bardziej podobał
|
|