View Full Version : Hungarian Bus Transport
blogen_ October 6th, 2009, 07:02 PM Nyert a Volán-lobbi: nem kell a túl magas színvonal
2009-10-06 17:18
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) nem adott engedélyt az OrangeWays-nek belföldi távolsági autóbuszjáratok indításához. Az OrangeWays Zrt. közölte: tovább keresi annak lehetőségét, hogy a nemzetközi komfort kategóriás szolgáltatásait a belföldi utasok is mielőbb igénybe vehessék.
A több nemzetközi járatot, elérhető áron üzemeltető, jól felszerelt járművek ellátott cég tervei szerint 800 millió forintos beruházással Budapest és több vidéki nagyváros között közlekedtetett volna menetrend szerinti autóbuszjáratokat, ami a vonatkozó előírások szerint kizárólag a szaktárca hozzájárulásával lehetséges. Az OrangeWays Zrt. Budapestről öt nagyvárosba - Győrbe, Zalaegerszegre, Miskolcra, Szegedre és Debrecenbe - indított volna naponta többször közlekedő buszokat, az erre vonatkozó kérelmet adta be a közlekedési minisztériumba.
A KHEM viszont az autóbusztörvényre hivatkozva elutasította az OrangeWays kezdeményezését. Az említett törvény alapján csak akkor adható megbízás korábban nem biztosított közszolgáltatásra, ha az így induló járatok valós utazási igények ésszerű kielégítését szolgálják, és nem sértik más szolgáltató közszolgáltatási szerződésben rögzített jogait vagy működőképességét.
A kihagyhatatlan ajánlat
Kovács Miklós, az OrangeWays vezérigazgatója szerint található olyan megoldás, amely egyúttal a közszolgáltatók érdekeit is figyelembe veszi. A bevezetendő üzleti alapú szolgáltatások ugyanis úgy elégíthetnek ki piaci igényt, hogy közben az állami költségvetést is tehermentesítik.
A társaság szerint ha a tervezett járatok sértenék is a jelenlegi közszolgáltatók érdekeit, akkor is lehetőségük van kapacitásaikat az átrendeződő igényekhez igazítani, így összességében a vállalat piacra lépése csak csökkentené a Volán társaságok összfinanszírozási igényét. Az OrangeWays jelezte azt is, hogy olyan fogyasztói kört céloz meg járataival, amelynek igényeit a jelenlegi állami tömegközlekedési lehetőségek nem elégítik ki.
Kérdésünkre a vezérigazgató elmondta azt is, hogy a járatok alapdíja megegyezett volna a Volán tarifával, amelyből üzletpolitikai kedvezményt adtak volna a diákoknak és a nyugdíjasoknak. A cég előnye a Volánokkal szemben az lett volna, hogy saját üzleti kockázatukra ugyanannyiért sokkal jobb szolgáltatást nyújtott volna, anélkül, hogy a Volánokkal szemben szüksége lett volna állami finanszírozásra.
Nem kell a túl magas színvonal
A közlekedési minisztériumnak a törvényi szabályozás alapján meg kellett volna adnia az engedélyt az OrangeWays-nek – mondta el a vezérigazgató a Hírszerzőnek. Az elutasításról még nem kapott levelet a cég. Ugyanakkor a tárca egyik korábbi kifogása az volt, hogy az autóbusztörvény alapján az államnak támogatnia kellene a társaság utazási kedvezmények miatt keletkező veszteségét, egy korábbbi törvény viszont tiltja, hogy egy pályázat nélkül, közvetlenül megbízott szolgáltató veszteségét kiegyenlítse az állam.
A társaság a kifogással szemben azzal védekezett, hogy lemondhat a veszteség kiegyenlítéséről vagy ugyanolyan mértékű járatüzemeltetési díjat fizethet az államnak, amekkora a veszteségkiegyenlítés lenne. A tárca emellett azt is kifogásolta, hogy túl magas színvonalú szolgáltatást kínál a cég, ez az ellenérv a vezérigazgató szerint értelmezhetetlen.
A Volán-lobbi fúrta meg a kezdeményezést?
A tárca a hazai közösségi közlekedést nyújtó állami vállalatok, vagyis a 24 Volán-társaság érdekeit védve utasította el az OrangeWays kérelmét. Ez azért meglepő, mert a cég csak 10 autóbusz üzemeltetésére kért engedélyt, és ennyivel nehéz lett volna felborítani a magyar piacot. Ráadásul mindössze egy évre kérték az engedélyt, hogy lássák működne-e a terv a valóságban. Cserébe a cég 100 új munkahelyet hozott volna létre, autópályadíjat és adót fizetett volna a magyar államnak - mondta Kovács Miklós.
A vezérigazgató úgy látja, a Volán-lobbi áll a kérelem elutasítása mögött. Gyanújával egybecseng, hogy a Zala Volán szakszervezetei júliusban tiltakoztak az OrangeWays tervezett járatai ellen, mert úgy vélték, a Budapest-Zalaegerszeg közötti járatok beindítása után tisztességtelen versenyhelyzet alakulna ki.
A szakszervezetek akkor közös levelet juttattak el Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez, amelyben azt kérték, hogy ne támogassa a magánvállalkozó cég menetrendszerű autóbuszjáratainak indítását. A levél szerint "a helyközi közlekedés megújítása, színvonalas ellátása helyett a nyereség kiszivattyúzása húzódik meg a háttérben, amivel tudatosan legyengítik a Volánokat a 2012-es piacnyitás előtt".
A Volánok megakadályozták a 40 milliárdos megtakarítást?
Kovács Miklós szerint a Volán-társaságok lobbiereje abból is jól látható, hogy képes volt megakadályozni a minisztériumnak azt a tervét, mely szerint a közösségi közlekedés párhuzamosságainak megszüntetésére regionális tanácsokat hozott volna létre. A tanácsoknak a helyi igények alapján joguk lett volna eldönteni, hogy vasúti vagy közúti közösségi közlekedés legyen az adott területen, és ez nem mindig az autóbuszközlekedés javára történt volna.
A vezérigazgató szerint a Volán-társaságok erre a kormányzati kezdeményezésre összezártak, míg végül a tárca elvetette a koncepciót, pedig eddig ez volt a közösségi közlekedés jövőre tervezett 40 milliárdos kiadáscsökkentésének egyik kulcsmozzanata.
Hírszerző.hu (http://www.hirszerzo.hu/cikk.nyert_a_volan-lobbi_nem_kell_a_tul_magas_szinvonal.125691.html)
gramercy October 6th, 2009, 08:35 PM a BKV és mondjuk ~40 helyi busztársaságot helyi önkormányzati tulajdonban kéne tartani,
minden mást privatizálni, azzal a megkötéssel hogy településenként és irányonként minimum napi 5 járatot kell indítani
aztán mehet a verseny
?
Qtya December 2nd, 2009, 01:50 PM I wonder when will Orangeways go to rails... Imagine Flirts in the Orangeways livery...
Qtya December 2nd, 2009, 02:54 PM http://img339.imageshack.us/img339/8042/orangewaysbaja.tif (http://img339.imageshack.us/i/orangewaysbaja.tif/)
Nem nagyon találok képet a buszról, csak ezt a kis vackot:
http://img69.imageshack.us/img69/7670/orangeways.jpg (http://img69.imageshack.us/i/orangeways.jpg/)
Qtya December 6th, 2009, 10:20 AM Kínai cégtől rendel buszokat a Volán
2009. december 6. 09:46|Utolsó módosítás: 2009. 12. 6. 09:46|
A kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd. nyerte a Volánbusz Zrt. hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzését, a buszgyár 60 járművet szállít nettó 9 millió 866 ezer euróért - az eredmény a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
A felhívás két részből állt. Az első 20 darab kéttengelyes, alacsony belépésű szóló autóbuszra, és 40 darab háromtengelyes, alacsony belépésű szóló autóbuszra szólt. A második rész 15 darab turista kivitelű szóló autóbusz szállítását kérte. A második részt az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította.
Az első részben szereplő, összesen 60 darab autóbusz ellenértéke nettó 9 millió 866 ezer euró lett. Három ajánlattevő közül lett nyertes a kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd. A második legkedvezőbb ajánlatot a cseh VIKO s.r.o. tette. A nyertes cég egy buszt 164 ezer euróért szállít. A cseh cég a kéttengelyes buszokat 189 ezer, míg a háromtengelyeseket 238 ezer euróért adta volna.
http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/kinai-cegtol-rendel-buszokat-a-volan-298725
venom6 December 6th, 2009, 11:57 AM Mit nekünk magyar buszokat vásárolni. Esetleg munkahely generáló hatása lenne és a gazdaságot serkentené? Naés? Ez olcsóbb lenne? Gratulálok!
(HUN)RoGeR December 6th, 2009, 04:08 PM ^^
A tendert megtámadta az Alfa (Index fórum - Magyar buszok), tényleges eredmény 11-én.
Az Alfa olcsóbb árat adott, mint a kínaiak, szóval még változhat az eredmény.
A magyar buszokkal meg egy gond van. Még a lengyel (Volvo, Solaris) és török (Mercedes, TEMSA) színvonalat se tudják hozni.
Sieg December 6th, 2009, 08:58 PM ^^
A tendert megtámadta az Alfa (Index fórum - Magyar buszok), tényleges eredmény 11-én.
Az Alfa olcsóbb árat adott, mint a kínaiak, szóval még változhat az eredmény.
A magyar buszokkal meg egy gond van. Még a lengyel (Volvo, Solaris) és török (Mercedes, TEMSA) színvonalat se tudják hozni.
Miért volna ez így? Az Alfa buszai például igen kiválóak szerintem, a Credók is nagyon jó buszok (igaz, ezekről hallottam, hogy állítólag gyakran meghibásodnak a hátsó ajtók - sosem tapasztaltam még szerencsére). A Budapest körzetében járó King Longok észrevehetően gyengébb minőségűek, bár 44 milla elég barátságos ár ezért a kompromisszumért, és persze minden jobb egy 20 éves rohadó Ikarusnál.
(HUN)RoGeR December 7th, 2009, 08:36 AM Az Alfa buszai sajnos a széthullás határán vannak Pesten és Debrecenben is. Pedig utóbbiak még kb fél évesek csak. Jó összehasonlítás
A helyközi, távolsági és többi vidéki helyzetet nem ismerem, de a két nagy referencia eléggé siralmas képet mutat. :( Bár lehet, hogy csak a karbantartás, pontosabban annak hiánya látszik meg rajtuk.
A Credok és ARC-ok jobb minőségűek, de elég sok elnagyolt, összegányolt megoldás van bennük, sajnos a Citadell proto is ilyen szempontból gyengén sikerült, komoly előrelépésre van szükség a következő (csuklós) proto elkészítése során.
Ultra84 December 7th, 2009, 10:24 AM ^^ Miben mutatkozik meg az alfáknál ez a "széthullás határán vannak" jelző? És a lengyel gyártmányokra is vonatkozik, vagy csak a magyarokra?
budapestjovoje December 7th, 2009, 10:29 AM Az Alfa buszai sajnos a széthullás határán vannak Pesten és Debrecenben is. Pedig utóbbiak még kb fél évesek csak. Jó összehasonlítás
A helyközi, távolsági és többi vidéki helyzetet nem ismerem, de a két nagy referencia eléggé siralmas képet mutat. :( Bár lehet, hogy csak a karbantartás, pontosabban annak hiánya látszik meg rajtuk.
A Credok és ARC-ok jobb minőségűek, de elég sok elnagyolt, összegányolt megoldás van bennük, sajnos a Citadell proto is ilyen szempontból gyengén sikerült, komoly előrelépésre van szükség a következő (csuklós) proto elkészítése során.
Az új King Long buszoknál melyik modell nyert? Hogy néznek ki, mi a modellnevük?
(HUN)RoGeR December 7th, 2009, 02:15 PM ^^ Miben mutatkozik meg az alfáknál ez a "széthullás határán vannak" jelző? És a lengyel gyártmányokra is vonatkozik, vagy csak a magyarokra?
Nézz be az Index debreceni tömegközlekedéssel foglalkozó topicjába, ott vannak szép képek és beszámolók. A Volvokról nem olvastam panaszt, csak az Alfákról.
Sieg December 7th, 2009, 02:33 PM Én utaztam Alfával Budapesten is és Fehérváron is (nálunk mind a pesti, mind a debreceni modellek megtalálhatók - pesti és debreceni fényezéssel ráadásul, tartalékkocsik:)), és nem hogy a széthullás határán nincsenek, de pontosan úgy néznek ki, ahogy egy fél-egy éves busznak ki kell néznie - mínusz Pesten az, ami szándékos rongálás.
Buszrajongókkal óvatosan kell bánni, 99%-uk bele van szeretve az Ikarusba és azt szeretné, ha a mai napig 260-asokat gyártanának vagy legalábbis sosem cserélnék le őket. Az Alba Volános fórumot én is rendszeresen olvasom, a múltkor üdvrivalgás volt, amikor úgy volt, elvisznek Alfákat Debrecenbe (kiderült aztán, hogy csak egy hétvégi pótlás volt), viszont megy a sírás-rívás valahányszor egy csoffadt, szétrohadt, újonnan is nevetséges komcsi szörnyeteget leselejteznek. Én nem értem ezt, de az biztos, hogy imádják dicsérni az Ikarusokat és nagyítóval keresik a hibát mindenben, ami nem az.
venom6 December 9th, 2009, 10:38 PM Felfüggesztették a közbeszerzési eljárást a Volánbusz 60 autóbuszra kiírt pályázatán, a cég egyelőre nem írhatja alá a szerződést a kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd-vel. A pályázatból kizárt Alfabusz Kft. ugyanis vitatja, hogy jogosan zárták ki az eljárásból.
Mint arról vasárnap beszámoltunk [1], a kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd. nyerte a Volánbusz Zrt. hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzését, a buszgyár 60 járművet szállít nettó 9 millió 866 ezer euróért (vagyis durván 2,65 milliárd forintért).
A pályázaton két másik cég indult a kínaiak mellett. Az egyiket, a székesfehérvári Alfabusz Kft.-t kizárták az eljárásból, mert a kiírók szerint nem felelt meg a feltételeknek. Mogyoróssy Tibor, az Alfabusz Kft. vezetője elmondta, hogy szerintük az általuk kínált buszok teljesíteni a törvény által előírtakat, azaz a konkrét esetben meg tudnak fordulni olyan ívben, ahogy azt a pályázat tartalmazta.
Ezért fellebbeztek a döntés ellen. A Közbeszerzési Döntőbizottság titkárságán elmondták, hogy a fellebbezésről először december 11-én tárgyalnak, a testületnek pedig december 24-ig döntést hozni az ügyben.
Mogyoróssy elmondta, hogy buszaik ára (amit a pályázatban egy bonyolult képlet segítségével, az utasférőhelyre vetített ár, az indulórészlet, a futamidő és a kamat beszámításával határoznak meg) 15-16 százalékkal alacsonyabb, mint a kínai cégé.
Forrás: index.hu
Sieg December 11th, 2009, 03:08 PM Én nagyon drukkolok az Alfának, több okból is - ha másért nem, az én városomban lesz iparűzési adó abból, ha nekik bejön ez a dolog.
(HUN)RoGeR December 11th, 2009, 03:47 PM Amit sajnálok, hogy 99%-os biztonsággal emlegetik Kínát Pécsett... :(
Qtya December 18th, 2009, 11:35 PM King Long kizárta a hírTV-t
Nem engedték be a hírTV-t arra a sajtótájékoztatóra, amelyet a King Long Magyarország Kft. tartott - pedig a kínai cégtől a állami tulajdonban lévő Volánbusz Zrt. 5 milliárd forint értékben kíván buszokat vásárolni.
űStábunkat azért küldték el a sajtó nyilvános eseményről, mert oda csak a meghívott újságírókat várták.
Korábban ez a cég volt az, amely olyan autóbuszokat adott el a volán alvállalkozóinak, amelyeket nem a magyar szabványoknak megfelelő tengelycsavarokkal szereltek.
Legutóbb a hibás légfékszelepek miatt vizsgálta a járműveket a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A műszaki hibákat a közelmúltban Célpont című műsorunkban mutattuk be - újabb kérdéseiket azonban nem tehettük fel a pénteki sajtótájékoztatón.
(hírTV)
http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=301383
Fricy December 19th, 2009, 08:57 PM Én utaztam Alfával Budapesten is és Fehérváron is (nálunk mind a pesti, mind a debreceni modellek megtalálhatók - pesti és debreceni fényezéssel ráadásul, tartalékkocsik:)), és nem hogy a széthullás határán nincsenek, de pontosan úgy néznek ki, ahogy egy fél-egy éves busznak ki kell néznie - mínusz Pesten az, ami szándékos rongálás.
Buszrajongókkal óvatosan kell bánni, 99%-uk bele van szeretve az Ikarusba és azt szeretné, ha a mai napig 260-asokat gyártanának vagy legalábbis sosem cserélnék le őket. Az Alba Volános fórumot én is rendszeresen olvasom, a múltkor üdvrivalgás volt, amikor úgy volt, elvisznek Alfákat Debrecenbe (kiderült aztán, hogy csak egy hétvégi pótlás volt), viszont megy a sírás-rívás valahányszor egy csoffadt, szétrohadt, újonnan is nevetséges komcsi szörnyeteget leselejteznek. Én nem értem ezt, de az biztos, hogy imádják dicsérni az Ikarusokat és nagyítóval keresik a hibát mindenben, ami nem az.
Én láttam a Debrecennek készült buszokat az átadás előtt. Háát... A magyar és a lengyel kocsik között elég nagy minőségbeli különbség volt, utóbbi javára. És ezek csak esztétikai problémák voltak.
Sieg December 20th, 2009, 09:36 AM Én láttam a Debrecennek készült buszokat az átadás előtt. Háát... A magyar és a lengyel kocsik között elég nagy minőségbeli különbség volt, utóbbi javára. És ezek csak esztétikai problémák voltak.
Mire gondolsz pontosan? Egyrészt milyen problémák, másrészt meg milyen lengyel buszok? Én nem tudok róla, hogy a DKV új Alfa buszai ne mind Fehérváron készültek volna.
Vikusz December 20th, 2009, 04:02 PM nem ezért költözik.
A maketton nem városi busz van így nem is értem miről beszélsz?
???
1. Azért volt nekem ez furcsa. Mert indexen a napokban olvastam,hogy buszokat vesz a BKV kínából.
Aztán gondoltam,itt gyártják le.
2. A maketott nem figyeltem.
3. :D
(HUN)RoGeR December 20th, 2009, 05:02 PM Mire gondolsz pontosan? Egyrészt milyen problémák, másrészt meg milyen lengyel buszok? Én nem tudok róla, hogy a DKV új Alfa buszai ne mind Fehérváron készültek volna.
Gondolom a csuklós buszokra gondolt, azok mind wroclavból jöttek.
Qtya January 6th, 2010, 09:15 PM Indulhat-e a Volánok buszcseréje?
Csütörtökön kapják meg az érintettek a Közbeszerzési Tanács döntőbizottságának határozatát arról, hogy a Volánbusz kínai vagy székesfehérvári járművekkel frissítheti-e fel a következőkben mára átlagosan tíz esztendős flottáját. Az ügyben érintett magyar gyártó, az Alfa Busz Kft. vezetője változatlanul állítja: ők hibátlan anyagot, s a legjobb árajánlatot adták be a tenderre.
Összesen 155 darab autóbuszról szól a verseny, amelyre a Volánbusz írt ki tendert - tájékoztatta lapunkat Mogyorossy Tibor. Az Alfa Busz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az állami tulajdonú Volánbusz korábban kizárta a versenyből a Mercedest, a Scaniát, s aztán - nem tudni miért - őket is, pedig hibátlan tenderanyagot adtak be. Jobb áruk volt, mint az utolsó fordulóban bent maradt cseh VIKO s.r.o. és a kínai Xiamen King Long United Automotive Industry nevű cégnek. Végül úgy tűnt, a Volánbusz mégis a kínaiak mellett tette le voksát, s nem a hazai gyártást támogatja döntésével. A fehérváriak azonban megóvták a tendert, jogorvoslatot kérve. A Közbeszerzési Tanács döntőbizottsága ennek helyt adott, s még decemberben megtiltotta, hogy a Volánbusz Zrt. és a kínai King Long nevű buszgyártó cég szerződést írjon alá a beszerzésről. Az így január elejére halasztott döntésről legkorábban ma szereznek tudomást az érintettek.
A tavaly 10 milliárdos árbevételt elért, s 2 milliárd forint adót az államkasszába fizetett Alfa Busz 200 (nagyobb megrendelések teljesítése idején 300) embert foglalkoztató társaság, amely 200 alvállalkozóval dolgozik, a korábban megszűnt székesfehérvári Ikarus szakmakultúrájára építve fejlesztette gyártókapacitását, s a Volvo alvázaira szereli rozsdamentes karosszériáit.
A Volánbusz járműprogramja szerint, ha a beszerzési tervek teljesülnek, a cég kiselejtezheti a környezetszennyező, Euro 0 kategóriájú járműveit. Az Euro 4-es és Euro 5-ös buszok aránya a teljes járműparkban 7-ről 25 százalékra emelkedhet, az elővárosi forgalomban pedig minden busz légkondicionált lesz. Ráadásul új buszai - eredetileg ez év - augusztusára tervezett szolgálatba állítása után a társaság leállíthatja száz darab 15 évesnél idősebb autóbuszát is.
R. Zs.
http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1284587
venom6 January 7th, 2010, 12:00 PM Nagyon szurkolok a magyar buszoknak! Remélem ők nyernek!
Sieg January 11th, 2010, 06:35 PM Alfabusz has been restored as a valid applicant for the Volán tender. They have made the best offer and according to this article they are likely to win and provide the buses in time, by August.
http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_64762
Gazdaság - 2010. 01. 11.
Továbbra is versenyben az Alfa Busz - a fehérvári cég adta a legjobb árat
A Közbeszerzési Tanács döntőbizottsága visszahelyezte a Volánbusz tenderén indult, ám abból az utolsó fordulóban kizárt székesfehérvári Alfa Busz Kft.-t. A gyártó pályázata nem csupán érvényes, hanem minden bizonnyal győztes is lesz, hiszen a versenyben maradt kínai gyártó árai meghaladták a magyar ajánlatot. Az Alfa Busz vezetője szerint a tender csúszása nem akadályozza meg őket abban, hogy tartsák az új buszok idén augusztusi szállítási határidejét.
A tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredeti hirdetménye első része hatvan darab jármű szállításáról szólt, a második rész 15 darab turistakivitelű autóbusz gyártását kérte. A tender első szakaszában kizárták a Mercedest és a Scaniát, valamint a cseh Viko ajánlatát is. Az Alfa Buszt visszahelyezték a versenybe. Mivel az ajánlatuk - minden szempontból a legjobb volt, így vélhetően ők kapják majd meg a gyártási jogot is a Volánbusztól.
A tavaly 10 milliárd forintos árbevételt elért székesfehérvári gyár általában 200, nagyobb megrendelések teljesítése idején 300 főt foglalkoztat, és átlagosan 200 alvállalkozóval is dolgoznak. A korábban megszűnt Ikarus szakmakultúrájára építve fejlesztették gyártókapacitásukat. A buszok rozsdamentes karosszériáit Volvo alvázakra szerelik rá.
(HUN)RoGeR January 11th, 2010, 07:56 PM ^^
A Volánbusz állítólag anyagi okokra hivatkozva érvényteleníteni akarja a tendert, mert nem a LimLom nyert.
Qtya January 12th, 2010, 01:03 PM Azért remélem ettől még megépül az a King Long buszüzem...
Qtya February 4th, 2010, 04:08 PM Most a Műszertechnika tulajdonában van az ex-ARC-ok gyártási joga, vagy az ex-ARC tulajdonosai vették meg a Műszertechnikát?
Qtya February 4th, 2010, 04:40 PM Kicsit átpörgettem az Indexes Buszos fórumot, és bár halál másnapos vok, szal könnyen lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de még mindíg nem találtam választ a kérdésemre. De azért nagyon sanszos, hogy Széles Gábor nem adott túl a márkanéven. A Műszertechnika ugye az ő cége. Ha a szokásosnál is nehézkesebben fogalmazok, az a bár csökkenő, de azért még mindíg rendkívül magas alkoholszintemnek köszönhető, szal bocs. Emlegetik ezt az 1000res buszbeszerzést a BKV-nál... Én személy szerint úgy érzem, hogy az elmúlt évek kemény támogatásáért cserébe könnyen lehet, hogy Széles Gáborra, és az Ikaruszra lesz szabva... Egyébként nem is értem ezt a kormányt, rongyos évi 10-11 milliárdot nem tudtak volna ilyen látványos, majdhogynem PR beruházásra fordítani? Remélem a Fidesz feléri majd ésszel. Egyébként meg lehet, hogy a szocik már semmivel nem foglalkoznak, csak azzal, hogyan tudjanak még pénzt kipréselni maguknak. Minden ez alapján megy. Korrábban sem volt piskóta, de nagyon dúrva ami az utóbbi hónapokban megy ebben az országban. Tegnap még a budai gyermekkórházat is szép csendben meghírdették eladásra, ha jól hallottam.
AlbertZ February 4th, 2010, 04:42 PM Egyébként (csak hogy én is áttérjek ide), miért van az, hogy a személyautóknál lassan 100 LE/l literteljesítményt is képesek kihozni a dízelmotorokból, a buszoknál meg most ahogy néztem, a legjobb is csak 40 körül van? Kevesebb pénzt szánnak a fejlesztésre? Szerintem erre törekedve jelentősen csökkenteni lehetne a buszok fogyasztását, mint ahogy az mostanában a kisautók fejlődésénél megfigyelhető (downsizing).
Qtya February 4th, 2010, 05:14 PM Létezik még az Ikarus? Nem úgy volt, hogy szétlopták és eladták az egészet?
Mert amennyiben ilyen szép buszokat gyártanak, igazán indíthatna a BKV egy 100%-ban csak magyar buszoknak szóló tendert! Ugyan miért ne lehetne?
Sztem itthon fogják gyártani ezt az 1000 buszt.
(HUN)RoGeR February 4th, 2010, 10:04 PM Egyébként (csak hogy én is áttérjek ide), miért van az, hogy a személyautóknál lassan 100 LE/l literteljesítményt is képesek kihozni a dízelmotorokból, a buszoknál meg most ahogy néztem, a legjobb is csak 40 körül van? Kevesebb pénzt szánnak a fejlesztésre? Szerintem erre törekedve jelentősen csökkenteni lehetne a buszok fogyasztását, mint ahogy az mostanában a kisautók fejlődésénél megfigyelhető (downsizing).
Szerintem nem a teljesítményre, hanema nyomatékra hegyezik ki ezeket a motorokat. 1000-1200 Nm már nem semmi.
És szerintem a buszoknál is megvan a métercsökkenés.
Volvo 7-9 literes motorokkal operál, a régebbi Credokban 5,9 literes Iveco dohog, a Credo Citadell 6,7, az ARC-ok 8,5 literes Cumminst használnak.
Ezzel szemben a régebbi Ikarusok 10 liter alatti motorokat nemigazán kaptam.
(HUN)RoGeR February 4th, 2010, 10:12 PM Most a Műszertechnika tulajdonában van az ex-ARC-ok gyártási joga, vagy az ex-ARC tulajdonosai vették meg a Műszertechnikát?
Nem igazán derült ki. A lényeg, hogy az ARC-ok kezdenek nevükban Ikarusosodni.
Hogy rájuk lesz-e szabva a BKV tender nem tudni. Debrecen pl Alfát vett, pedig ott is el lehetett volna sütni az Ikarus kártyát.
Szerintem az lenne jó, ha egy-egy buszgarázsba homogén járműpark kerülne. Így akár több gyártó is szállíthatna a BKV-nak.
AlbertZ February 5th, 2010, 05:36 PM Szerintem nem a teljesítményre, hanem a nyomatékra hegyezik ki ezeket a motorokat. 1000-1200 Nm már nem semmi.
És szerintem a buszoknál is megvan a métercsökkenés.
Volvo 7-9 literes motorokkal operál, a régebbi Credokban 5,9 literes Iveco dohog, a Credo Citadell 6,7, az ARC-ok 8,5 literes Cumminst használnak.
Ezzel szemben a régebbi Ikarusok 10 liter alatti motorokat nemigazán kaptam.
Igazad van :) Nm/l-re pedig már nem is olyan rossz az arány.
Tud valaki valamilyen fogyasztási normát/mért adatot akármelyik mostanában futó buszra (7700/Conecto/Citaro/417/280)? Egyedül 7700A-ra találtam Wikipédián egy extrém módon terhelt, nyári, klímás adatot: 65-80l/100 km :O
Qtya February 11th, 2010, 09:50 PM Feltámadnak az Ikarus buszok
Heteken belül megkaphatja a gyártáshoz szükséges engedélyeket az új Ikarus autóbuszcsalád – írja a Figyelő. Egy Auto Rad Controlle Kft. nevű cég kezd Ikarus névvel buszgyártásba, közösen a márkatulajdonossal.
A Figyelő cikke szerint Mátyásföldön, abban az ipari parkban fogják gyártani, ahol a márka híres fővárosi üzeme, az „Ikarus Egyedi” is működött. Ám ezeknek a járműveknek az emblémán kívül már nem sok közük lesz a hajdani „szárnyas” buszokhoz.
A típusok gyártására és értékesítésére a szigethalmi Auto Rad Controlle (ARC) Kft. és az Ikarusbus Kft. 2009 szeptemberében hozott létre egy 5 millió forint jegyzett tőkéjű céget, a Magyar Autóbuszgyártó Kft.-t. Az ARC-t még 1989-ben alapította a Csepel Autógyár és egy gépjárműjavító kisszövetkezet főleg az Ikarus és más márkák alkatrész-kereskedelmére, autóbuszok felújítására.
A cég volt ikarusos szakemberekből áll nagyrészt, sokuk a gyakori szervizelésre szorult buszok „gyógyításával” kezdte a szakmát. Eleinte az ARC saját fejlesztése is a „hozott anyagra”, a hajdani 400-as Ikarus tökéletesítésére, rekonstrukciójára épült. A honlap szerint a cég 2005-ben vágott bele saját típusok fejlesztésébe és gyártásába. Eddig három, teljesen egyedi, alacsonypadlós, szóló és csuklós típust fejlesztett ki.
Az ARC-nek 2008 júniusa óta három magánszemély – Liptai Árpád László, Szász Károly István és Bíró Marina – a tulajdonosa, árbevétele abban az évben 1,1 milliárd forint, adózott eredménye 70 millió forint volt. Az Opten cégtárából megtudhattuk: közülük Szász és Bíró vesz részt a Magyar Autóbuszgyártó működtetésében is (egyébként mindhárman tulajdonosai a Lanta-Consulting nevű, szintén buszipari érdekeltségű cégnek).
A Széles Gábor nevével fémjelzett Műszertechnika Holding tulajdonában lévő Ikarusbus a márkát apportálta, s ezzel kisebbségi tulajdonrészt szerzett. Az újkori Ikarus-konstrukciókat itthon és a környező országokban szeretnék eladni, továbbá olyan országokban, ahol még emlékezhetnek a márkára: a FÁK-térségben és Észak-Afrikában – olvasható a Figyelőben.
http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/02/11/ikarus_reload/
Sieg February 11th, 2010, 10:16 PM Meanwhile, Volán excluded Alfabusz again from the eligible applicants of its new tender, in favor of King Long. Shame on them! The mayor of Székesfehérvár expressed his enragement in a public statement, rightly arguing that a state-owned company preferring a foreign supplier instead of a domestic factory is unacceptable in such a bad economic period, as it endangers several hundred jobs and wastes a lot of national wealth. Alfabusz will take this matter to a higher level and won't accept this decision.
http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_65458
venom6 February 11th, 2010, 11:12 PM ^^ I can bet that King Long pade money to some people, who will make their tender as winner. Corruption anyone? Im sure about this, and as we know Volánbusz should order new buses from a hungarian company.
Sieg February 12th, 2010, 10:10 AM ^^ I can bet that King Long pade money to some people, who will make their tender as winner. Corruption anyone? Im sure about this, and as we know Volánbusz should order new buses from a hungarian company.
This persistence must cost a fortune:) Something fishy is definitely going on in the background, but I think King Long will not win this tender, there is too much publicity and too much resistance. Alfabusz will eventually will be the winner, but it might take some more rounds. Anyway, in two months many people who can mean problems now will find themselves in the toilet.
Nyuszi February 24th, 2010, 10:18 AM Új járatokat indít az Orangeways
http://www.orientpress.hu/portal.php?ReszletesHir=1&HirID=59611&ajanlo=RSS
Nyuszi February 25th, 2010, 01:30 PM Kaposváré az első hazai NABI-busz
A NABI első, hazai piacra gyártott autóbusza szeptember 30-án gurul ki a kaposvári gyárból; a 49 millió forint értékű jármű a somogyi megyeszékhely önkormányzatának megrendelésére készül el.
A hírt szerdán Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere és Pais Nimród, a NABI kaposvári gyárának igazgatója jelentette be a városházán tartott sajtótájékoztatón. A polgármester hangsúlyozta: régóta szerették volna elérni, hogy a vállalat hazai piacra is gyártson buszt, egyrészt azért, hogy a kaposvári gyár minél több embert foglalkoztasson, másrészt, hogy a város hazai terméket vásárolhasson a tömegközlekedés fejlesztéséhez.
Pais Nimród reményét fejezte ki, hogy Kaposvár példáján felbuzdulva további magyar városok is megrendelőik lesznek. Ha így lesz, akkor a jelenlegi 226 munkavállaló mellett még többeket tudnak majd foglalkoztatni a kaposvári gyárban. Az igazgató egyúttal annak a reményének is hangot adott, hogy a kormányváltás után a kínai buszokkal szemben nagyobb szerephez jut majd a hazai gyártású, amelyhez az alváz kivételével minden mást magyar beszállítóktól vásárolnak.
Ismertetése szerint a NABI autóbusza környezetvédelmi és kényelmi szempontból egyaránt világszínvonalú, a prototípus a legkorszerűbb műszaki tartalommal rendelkezik majd. A légkondicionált, környezetbarát járművet babakocsis kismamák és nehezen közlekedő idősek is könnyen használhatják. Kaposváron egyelőre a fényezés és kiszerelés történik, ám a jövőben a teljes busz gyártása a somogyi megyeszékhelyre kerülhet, ami új munkahelyek létesítését is jelenti.
MTI
http://automenedzser.hu/teher/20100225_NABI.aspx
(HUN)RoGeR March 26th, 2010, 11:14 PM http://img6.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266467_b3e4e0a022f99310ec344a3174f02a34_l.jpg
Credo Citadell 19 and Credo Citadell 12
Photo by: Credo blog (http://credo.blog.hu)
venom6 March 27th, 2010, 02:35 PM Remélem a BKV összes buszát Credo-ra fogja cserélni! Nemzet érdek lenne egy 1000 darabos rendelés!
Sieg March 27th, 2010, 04:10 PM Remélem a BKV összes buszát Credo-ra fogja cserélni! Nemzet érdek lenne egy 1000 darabos rendelés!
Az Alfabusz most kért csődvédelmet, miután az elvtársak nem rendeltek tőle... Végül a King Longgal sem kötöttek szerződést, nehogy mutyigyanús legyen:)
Qtya March 27th, 2010, 04:55 PM Remélem a BKV összes buszát Credo-ra fogja cserélni! Nemzet érdek lenne egy 1000 darabos rendelés!
Én spec a NABI-nak szorítok.
Rikiswims115 March 27th, 2010, 05:50 PM egyaltalan varhato hogy 2010ben lesznek uj BKVs buszok?
Sieg March 27th, 2010, 07:46 PM egyaltalan varhato hogy 2010ben lesznek uj BKVs buszok?
Előbb-utóbb muszáj, mert a jelenlegiek túl azon, hogy undorítóak, nem sokáig bírják már a strapát. Ha nem vesznek újat, talán hónapok múlva nem lesz mit kirakni reggel a forgalomba.
Rikiswims115 March 27th, 2010, 07:59 PM Előbb-utóbb muszáj, mert a jelenlegiek túl azon, hogy undorítóak, nem sokáig bírják már a strapát. Ha nem vesznek újat, talán hónapok múlva nem lesz mit kirakni reggel a forgalomba.
magyarorszagon vagyunk. Az hogy kellenek az nem azt jelenti hogy lesznek. Legtobbszor miutan megveszik kb 4-5 honapot kel varni, szal ha 1-2 honapon belul nem szolnak, nem hinnem hogy lesznek...ezert kerdeztem....vagy rosszul gondolom?
venom6 March 27th, 2010, 08:30 PM Én spec a NABI-nak szorítok.
Abban egyet értünk, hogy mindenképpen MAGYAR busz legyen :)
BND March 28th, 2010, 12:22 AM Jól néz ki a csuklós Citadell, szerintem a fényezése is szebb mint a szólóé. A színátmenetet el kéne felejteni, mert javíthatatlan ha megsérül (ld. IK412). Remélhetőleg beválik a típus és lesz megrendelés. A BKV-nak muszáj lesz buszokat beszerezni, nem lehet akármeddig szigszalaggal meg gumipókkal összetartani a járműveket...
zsimi80 March 28th, 2010, 10:17 AM NEkem kifejezetten tetszenek ezek a buszok
http://m.blog.hu/cr/credo/file/Credo%20Citadell%2019%20el%C5%91zetes%20-%205.jpg
http://img1.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266411_29c2d9a23b677b2bf57d0c491f5190b1_l.jpg
http://img7.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266413_dbb21b1f056f81d33ee05bcca10bbb92_l.jpg
http://img1.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266417_bb71a88e6cd2cdc00568360e9f46a698_l.jpg
http://img5.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266425_3b4bcd742344c7a34af8ce8ebe58b8d9_l.jpg
http://img10.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266429_5d7ac1069f5a9fa70f60d4b669a55f0f_l.jpg
http://img1.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266433_081d688a5bc78df23204229fea9dc513_l.jpg
http://img8.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266455_a812cd36e0126fe78015558a684947ba_l.jpg
http://img2.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266457_aa2c46659b0ded95c80ffb6ff22dabbe_l.jpg
http://img4.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266461_22333d6abd0cb150749a7e1f287de0c8_l.jpg
http://img7.indafoto.hu/1/1/41821_ec28805f3b725ff393c2b4a3f80c104d/7266475_4a5098ba28042c5058d43532be0441fe_l.jpg
Mondjuk nevetségesnek tartom, hogy olyan országban élünk, ahol szorítani kell azért, hogy hazai terméket vásároljanak/vásároljunk....
Sieg March 28th, 2010, 10:38 AM magyarorszagon vagyunk. Az hogy kellenek az nem azt jelenti hogy lesznek. Legtobbszor miutan megveszik kb 4-5 honapot kel varni, szal ha 1-2 honapon belul nem szolnak, nem hinnem hogy lesznek...ezert kerdeztem....vagy rosszul gondolom?
Nem, ezek nem kellenek. 10 éve kellettek. Ha most nem jönnek, akkor nem lesz tömegközlekedés, mert a kőkorszaki Ikarusok nem csak szemre vannak a szétrohadás határán.
Amúgy a pesti tömegközlekedés tagadhatatlan - és számomra csak mostanában felfedezett - előnye, hogy ingyen van:)
venom6 March 28th, 2010, 11:51 AM ^^ Valóban szép ez a kék és az átmenet akármennyire tetszetős, de el kellene felejteni. Pont a hibák javítása miatt amit BND említett. Szép kék (ami a busz eleje és hátulja) és az ikarus-hoz képest talán nem olyan sötét :)
Aladar March 28th, 2010, 12:15 PM ^^ Úgy látom, a Kravtex felnőtt a feladathoz. Eddig a Credok nem nagyon tetszettek, főleg a helyközi midi buszok. De a Citadellek már mások. :banana:
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Magyar útra magyar buszt!!!! :cheers:
tony64 March 28th, 2010, 07:35 PM Olcsóbb is a magyar a nem magyarnál, vagy itt is úgy van, mint az élelmiszereknél?
Rikiswims115 March 29th, 2010, 05:01 AM Olcsóbb is a magyar a nem magyarnál, vagy itt is úgy van, mint az élelmiszereknél?
Ez mindig egy fontos tényező, és én a mondó vagyok ha nem olcsóbb vagy jobb minőségű a külföldinél, akkor külföldit kel venni. De az pld fontos hogy az Áfából meg más adóból az államnak több jön be ha magyar termék, és ezeket is bele kéne számítani a számlálásba...és szigorúan akkor korrekt ez a számlálás ha nincs benne korrupció meg kenő pénzek, mert mindannyian tudjuk hogy sokszor ez van sajnos.
tony64 March 29th, 2010, 12:07 PM Ez mindig egy fontos tényező, és én a mondó vagyok ha nem olcsóbb vagy jobb minőségű a külföldinél, akkor külföldit kel venni. De az pld fontos hogy az Áfából meg más adóból az államnak több jön be ha magyar termék, és ezeket is bele kéne számítani a számlálásba...és szigorúan akkor korrekt ez a számlálás ha nincs benne korrupció meg kenő pénzek, mert mindannyian tudjuk hogy sokszor ez van sajnos.
Ha az áfa lenne a döntő szempont, akkor az is lehet, hogy a magyar állammal egyeztetni lehetne, vagy vmi adókedvezményben részesülhetne a projekt. Ha én venném a buszokat, akkor bármennyire is csúnyán hangzik, nem érdekelne, hogy magyar, vagy nem magyar adó terheli, ha az olcsóbb, és nekem jobban megfelel!
venom6 April 9th, 2010, 11:23 AM A 49-es villamos vonalán közlekedő ipari csuklós és a 15-ös viszonylaton közlekedő Ikarus 260-as ütközött össze pénteken kora délelőtt a Kálvin téren. Az észak felé tartó, a Kecskeméti utcába kanyaró busz hátsó ajtajánál sérült meg. A könnyű személyi sérüléssel is járó baleset miatt a villamosok helyett – a helyszínelés ideje alatt – autóbuszok közlekednek a Deák Ferenc tér és a Móricz Zsigmond körtér között.
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2010/04/100409_06-24/DSC06371_100409.JPG
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2010/04/100409_06-24/DSC06372_100409.JPG
Forrás: Indóház
^^ Remélem ezt a buszt, már egyenesen a kohóba küldik!
Sieg April 9th, 2010, 02:07 PM Pontosan ez volt az én első gondolatom is:)
BND April 10th, 2010, 12:14 AM ^^ dehogyis, az eleje még teljesen jó. Ha van a garázsban olyan aminek az eleje sérült, akkor simán rávágják erre a hátulját és kész is a hibátlan busz :lol:
Ha meg nem, akkor még mindig jó donornak...
tony64 April 12th, 2010, 04:51 PM Vagy marad a pavilonos megoldás. Pl a Balhára egy jegyárusító, vagy lángosos a busz egyik felében... :D
mint itt:
http://img685.imageshack.us/img685/1723/2533056.jpg
Qtya April 14th, 2010, 03:44 PM Rise of a Phoenix(?)
Feléledhet az Ikarus
Megint lesz Ikarus: márkajelzésével az Ikarusbus, a Rába és az ARC közösen gyárt autóbuszokat. Az első városi modelleket néhány héten belül a BKV is kipróbálja a fővárosban.
http://img364.imageshack.us/img364/5961/ikarus.png (http://img364.imageshack.us/i/ikarus.png/)
...
Galériákkal...
http://nol.hu/specialis/rss_valogatas/feleledhet_az_ikarus
http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/ilyen-lesz-az-uj-ikarus-busz-ingyen-wifi-is-lesz-312640
Fron April 14th, 2010, 04:47 PM Igaz nem láttam egyik buszt sem élőben, de képekről ítélve nem tűnnek valami masszívnak ezek az új magyar buszok. Volvoban, Mercedesben, stb. mintha 2* annyi anyag lenne...
http://img5.indafoto.hu/10/3/94433_98ed7e10a74a8e3209ac35ced9f98afa/7470563_6e838b0874083e40da0ba180e550384b_l.jpg
Qtya April 14th, 2010, 06:52 PM ^^Az Ikarus-szal kapcsolatban nekem is ez volt az érzésem.
Qtya April 14th, 2010, 07:05 PM More picx...
http://img177.imageshack.us/img177/5269/k35878018.jpg (http://img177.imageshack.us/i/k35878018.jpg/)
http://img687.imageshack.us/img687/9916/k35878001.jpg (http://img687.imageshack.us/i/k35878001.jpg/)
...Princz Ferenc elmondta: a gyártókapacitással megegyező értékesítésre számít éves szinten, azonban véleménye szerint ennél jóval több busz szorul cserére a hazai, illetve az exportpiacokon. Kérdésre válaszolva elmondta: "Igen, a BKV-ra készülünk. Járműveinkkel a közeljövőben - más cégek modelljei mellett - tesztjárműként találkozhatnak a BKV járatain." Véleménye szerint a BKV éves szinten 200-250 buszt vásárolhat; azonban számítanak még a Volán, illetve az alternatív személyszállító cégek megrendeléseire, de példaként említette a DKV Debreceni Közlekedési Zrt-t is. A külföldi partnerekről szólva elmondta, hogy az Ikarus hagyományos piacaira terveznek exportálni, ezek közül elsőként a moszkvai önkormányzattal tárgyalnak a közeljövőben...
http://www.privatbankar.hu/html/kkv/vallalatok.php?kommentar=35878
Qtya April 14th, 2010, 07:12 PM ^^:naughty:
Vhogy akkor is összeesküvés elméletet érzek...
Széles-milliók a Fidesznek
2010. április 14., szerda, 18:30 • Utolsó frissítés: 38 perce Szerző: HVG
A Fidesz legnagyobb egyéni támogatója – Széles Gábor érdemelte ki ezt a címet – derül ki a HVG eheti számából.
Az iparmágnás 10 millió forint adománnyal segítette tavaly a pártot, amely az európai parlamenti választás évében 232 millió forintot kalapozott össze. A jelentősebb összegek egyébként – a Fidesz-közeli médiacégeinek fenntartására eddig mintegy ötmilliárdot költött Szélest nem számítva – alvállalkozóktól érkeztek, a Lezsák-féle Nemzeti Fórum 28 millió, a Fidelitas 24 millió forinttal szállt be a Szentkirályi utcai pártkasszába.
A következő donorcsoportot Fidesz-politikusok alkotják, akik közül a legtöbbet Nyitrai Zsolt utalta át, 2 millió forintot. Mindez csak töredéke a 2,8 milliárd forintos Fidesz-összbevételnek, abból a legnagyobb tétel a 1,3 milliárd forintnyi hitel és a 833 millió forintos állami támogatás volt. Az új kormánypárt saját gazdálkodásában jól menedzselte a költségvetést, összkiadásainak több mint a felét a adósságszolgálat vitte el tavaly, ennek ellenére némi többlettel zárta 2009-et.
További részletek a csütörtöki HVG-ben.
http://hvg.hu/itthon/20100414_szeles_gabor_fidesz?s=hk
Qtya April 14th, 2010, 07:23 PM http://img140.imageshack.us/img140/1712/383472933281000x700.jpg (http://img140.imageshack.us/i/383472933281000x700.jpg/)
http://img697.imageshack.us/img697/9408/383472933291000x700.jpg (http://img697.imageshack.us/i/383472933291000x700.jpg/)
http://img7.imageshack.us/img7/8924/383472933331000x700.jpg (http://img7.imageshack.us/i/383472933331000x700.jpg/)
Több kép, és teszt:
http://www.vezess.hu/magazin/ujra_van_ikarus_busz/23803/
Qtya April 14th, 2010, 07:30 PM http://img339.imageshack.us/img339/9244/383472932911000x700.jpg (http://img339.imageshack.us/i/383472932911000x700.jpg/)
http://img138.imageshack.us/img138/9671/38347293320492x272.jpg (http://img138.imageshack.us/i/38347293320492x272.jpg/)
http://img145.imageshack.us/img145/6215/38347293290492x272.jpg (http://img145.imageshack.us/i/38347293290492x272.jpg/)
http://img706.imageshack.us/img706/9840/38347293318492x272.jpg (http://img706.imageshack.us/i/38347293318492x272.jpg/)
BND April 14th, 2010, 09:39 PM ^^ remélem a műszaki tartalom korszerűbb, mint a design... Nem túl nagy az előrelépés a C56 Classic-hoz képest ami egy faceliftes 200-as sorozat. A Credo sokkal egyedibb és modernebb formát alkotott. Ennél sajnos egy KingLong egy sokkal modernebb busz hatását kelti
TheLarch April 14th, 2010, 10:10 PM Remek hír! Bár kinézetre tényleg nem valami modern, de a credónál (és a kinglongnál) masszívabbnak tűnik a belseje. A lényeg hogy új buszokat Budapestre!^^
(HUN)RoGeR April 14th, 2010, 10:42 PM ^^:naughty:
Vhogy akkor is összeesküvés elméletet érzek...
Széles-milliók a Fidesznek
Van egy olyan érzésem, hogy a hazai buszpark megújítása elengedhetetlen az elkövetkezendő négy évben.
Ebből Széles Gábor jó nagy szeletet fog kihasítani, mert annak idején nevetséges pénzen jutott hozzá az Ikarus márkanévhez most meg közel áll a tűzhöz.
Én abban bízom, hogy az Ikarus nem fogja elnyomni a többi márkát a piacon...
Aladar April 15th, 2010, 12:04 AM ^^ Szerintem nem fogja elnyomni. Még a magyar piac is nagy lehet a 3-4 db komoly gyártónak, amíg fel nem fut a gyártás. Jut itt mindenkinek a tortából... :nuts:
Ja, én nem csak Budapesten, hanem máshol is minél több magyar buszt szeretnék látni.
(HUN)RoGeR April 15th, 2010, 06:26 AM ^^
Azt hiszem Pécsre MJT kerül majd, és a helyi Volán előszeretettel vásárol Credokat.
tony64 April 15th, 2010, 06:48 PM Érdekesnek tartom az új Ikarus buszokat. Ami előny, hogy teljes mértékben alacsonypadlósak, de ez talán már a legminimálisabb elvárás.
Amivel pedig újat mutat a piacon, de a hazain mindenképp, az a wifi-kapcsolat. Talán az első lépés a menedzser-szektor tömegközlekedésre invitálása felé.
Bár félelmeim szerint, ha a magyar rendeléseket illetően, ha wifi nélkül olcsóbban adják, tuti úgy fogják rendelni!
Ne legyen igazam...
Qtya April 15th, 2010, 07:11 PM Érdekesnek tartom az új Ikarus buszokat. Ami előny, hogy teljes mértékben alacsonypadlósak, de ez talán már a legminimálisabb elvárás.
Amivel pedig újat mutat a piacon, de a hazain mindenképp, az a wifi-kapcsolat. Talán az első lépés a menedzser-szektor tömegközlekedésre invitálása felé.
Bár félelmeim szerint, ha a magyar rendeléseket illetően, ha wifi nélkül olcsóbban adják, tuti úgy fogják rendelni!
Ne legyen igazam...
Véleményem szerint nem az a nehéz, hogy a buszokon legyen wifi hálózat, hanem, hogy a buszokra eljusson a net.
zsimi80 April 15th, 2010, 10:59 PM kinézetre nekem jobban tetszenek a credo citadell buszok.
tony64 April 16th, 2010, 03:03 PM Véleményem szerint nem az a nehéz, hogy a buszokon legyen wifi hálózat, hanem, hogy a buszokra eljusson a net.
Persze, ezt komplexen értettem a wifit a netkapcsolattal. Ha nélkülük olcsóbb, tuti nem lesz ilyen nálunk.
De valóban a másik jó kérdés, amit felvetettél, hogy milyen széles körű lefedettség kell ahhoz, hogy a buszok menet közben is biztosíthassák az egyenletes internetet...
venom6 April 18th, 2010, 12:46 PM Mikor ezt a hírt olvastam pár napja az első gondolatom ez volt. Micsoda véletlen, hogy most újra elkezdik gyártani az Ikarust. Széles Gábor Fidesz közeli emberke lett, és a Fidesz 90%-ban esélyes, hogy megnyerje az önkormányzati választásokat. A buszok lecserélése elkerülhetetlen, és persze, hogy az Ikarus lesz a választás, mert Széles párt közeli cége. Hányok az ilyentől :ohno:
Amúgy, szerintem a Citadell buszok sokkal jobbak, de persze nem támogatjuk és nem azt fogjuk rendelni, mert ők nem adtak kenőpénzt a pártoknak. Mindenesetre aminek nagyon örülnek, az az egységes buszpark! Törekedjünk már arra, hogy 2-3 típusnál ne legyen már több. Az összes busz legyen 1 gyártótól. Credo Citadell kell a fővárosnak (teljes kék festéssel, nem pedig ilyen átmenetesdivel)
kinézetre nekem jobban tetszenek a credo citadell buszok.
Teljesen egyetértek veled :)
tersyxus April 18th, 2010, 01:07 PM Véleményem szerint nem az a nehéz, hogy a buszokon legyen wifi hálózat, hanem, hogy a buszokra eljusson a net.
^^ Nem nagy szám manapság és az ára sem magas. Az Aiportshuttle mikrobuszokon is elérhető már ilyen szolgáltatás. A busznak van egy központi rádiófrekis antennája, ami a ki és bemenő kéréseket kezeli és nem igényel. Szerződni kell egy reádifrekis internetszolgáltatóval, amelyek tudtommal már szinte egész Budapestet lefedik. A buszon belüli wifi-felhő kialakításához pedig egy hétköznapi wifi-végfok is elgendő.
(HUN)RoGeR April 18th, 2010, 04:35 PM Venom, ebben a legnagyobb átverés, hogy nem is egy új buszról van szó, hanem az ARC buszok lettek átnevezve Ikarusra.
Amúgy nem vagyok abban biztos, hogy 1 gyártó kell Budapestre. Legyen garázsonként egy gyártó, 2-3 típussal.
AlbertZ April 18th, 2010, 07:38 PM http://img706.imageshack.us/img706/9840/38347293318492x272.jpg (http://img706.imageshack.us/i/38347293318492x272.jpg/)
ez mi a fene?! :lol: füstölés? annak nem szokott valami ésszerű neve és mértékegysége lenni? XD
Fron April 21st, 2010, 09:11 AM http://www.autopro.hu/uploads/articles/7/649/7_500x400.jpg
http://www.autopro.hu/uploads/articles/7/649/2_500x400.jpg
http://www.autopro.hu/uploads/articles/7/649/3_500x400.jpg
http://www.autopro.hu/uploads/articles/7/649/5_500x400.jpg
http://www.autopro.hu/siker/gyartok/kravtex-citadell-credo-ikarus-raba/649/
zsimi80 April 21st, 2010, 09:39 AM ^^^^ Remélem rendel ezekből Bp. Tetszenek nekem. Kíváncsi lennék hány százalék ezekben a magyar alkatrész.
tony64 April 21st, 2010, 10:51 AM Szép képek, akinek kevésbé tetszenek a Credo-k, azzal is megkedveltetik.
venom6 April 21st, 2010, 11:19 AM Nekem még mindig tetszenek! Ami az "új" Ikarus buszoknál nem tetszik az a széles ülés ami elvileg 2 embernek van, gyakorlatilag 1 fér el rajta kényelmesen. A képeknél vettem észre, hogy beszerelték az új buszokba. Unpraktikus és ilyen van az Alfa buszokban is. Ja mellesleg a busz végében található gagyi 2 üléses kialakítás, a Volvókban min 3 ülés van ugyanakkora helyen.
A Citadell-ben nem láttam ilyet, tehát még mindig ő a nyerő. Ismerve a korrupt politikusokat, az Ikarus pályázata fog nyerni, persze nem is ők fognak utazni rajta, hanem a NÉP! Ez szomorú :(
Qtya April 21st, 2010, 11:41 AM Itt az újabb magyar buszmodell
A Kravtex cégcsoport új autóbuszokat fejlesztett ki, ezzel teljessé vált a közösségi közlekedésben érdekelt vállalatoknak ajánlott gyártmányválasztéka - ismertette Krankovics István ügyvezető igazgató. Az új autóbuszokat a Kisalföld Volán után felajánlják a BKV-nak és több nagyváros közlekedési vállalatának.
A több mint 400 munkatársat foglalkoztató cégcsoport jelenleg a legnagyobb gyártási és technológiai kapacitással rendelkezik a hazai buszgyártók közül - írja a Napi Gazdaság. Évente 500 autóbusz előállítására képes egy műszakban, a vállalkozás a gyártókapacitást saját erőből létesítette több milliárd forintos ráfordítással.
A cégtől kapott adatok szerint a Kravtex árbevétele 2009-ben 7 milliárd forint volt, az idén is hasonlóra számítanak. A rendelésállománnyal kapcsolatban annyit közöltek: egyelőre nem éri el a kapacitás optimális leterhelését.
A Kravtex bemutatta a Credo Citadell 19 elnevezésű, alacsonypadlós, csuklós városi autóbuszt és a 9,5 méteres Credo EN 9,5 típusú városi midibuszt.
A Credo Citadell 19 csaknem 19 méter hosszú, és szélessége is az európai normáknak megfelelő. Négy széles, kétszárnyú ajtón szállhatnak fel és le az utasok. Az autóbuszon 44 ülőhelyet alakítottak ki, a jármű az állóhelyekkel együtt összesen 180 utas szállítására alkalmas. Az utastér klimatizált, a buszt 235 kilowatt teljesítményű Cummins motor hajtja.
A Credo EN 9,5 méteres alacsonypadlós, klímás, 78 utas szállítására alkalmas. A járművet 185 kilowatt teljesítményű Fiat (FPT) motorral szerelték fel.
A következő hetekben az új autóbuszokat a Kisalföld Volán után felajánlják a BKV-nak és több nagyváros közlekedési vállalatának.
A Volán vállalatoknál ma 800-nál több Kravtex gyártású busz üzemel. A Credo 18 különféle típusa szállítja az utasokat a Volán vállalatoknál, a városi, a helyi, a helyközi és a távolsági közlekedésben.
http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/21/itt_az_ujabb_magyar_buszmodell/
http://img13.imageshack.us/img13/4546/72664253b4bcd742344c7a3.jpg (http://img13.imageshack.us/i/72664253b4bcd742344c7a3.jpg/)
http://img208.imageshack.us/img208/2333/7266413dbb21b1f056f81d3.jpg (http://img208.imageshack.us/i/7266413dbb21b1f056f81d3.jpg/)
http://img693.imageshack.us/img693/3265/7266421a58c9335a83f3b64.jpg (http://img693.imageshack.us/i/7266421a58c9335a83f3b64.jpg/)
http://img28.imageshack.us/img28/4546/72664253b4bcd742344c7a3.jpg (http://img28.imageshack.us/i/72664253b4bcd742344c7a3.jpg/)
http://img535.imageshack.us/img535/9528/72664272274191a34a5a6e2.jpg (http://img535.imageshack.us/i/72664272274191a34a5a6e2.jpg/)
http://img41.imageshack.us/img41/2824/7266455a812cd36e0126fe7.jpg (http://img41.imageshack.us/i/7266455a812cd36e0126fe7.jpg/)
http://img8.imageshack.us/img8/4320/7266457aa2c46659b0ded95.jpg (http://img8.imageshack.us/i/7266457aa2c46659b0ded95.jpg/)
http://img694.imageshack.us/img694/2198/726646122333d6abd0cb150.jpg (http://img694.imageshack.us/i/726646122333d6abd0cb150.jpg/)
http://img693.imageshack.us/img693/2162/7266467b3e4e0a022f99310.jpg (http://img693.imageshack.us/i/7266467b3e4e0a022f99310.jpg/)
http://img188.imageshack.us/img188/8979/72664699e27122db9fc368f.jpg (http://img188.imageshack.us/i/72664699e27122db9fc368f.jpg/)
http://img526.imageshack.us/img526/9122/7266471cb9b9f920c35890d.jpg (http://img526.imageshack.us/i/7266471cb9b9f920c35890d.jpg/)
Qtya April 21st, 2010, 09:29 PM Minek nevezzelek? - Csaba Metál Urbanus teszt
http://img697.imageshack.us/img697/6154/midibusz.png (http://img697.imageshack.us/i/midibusz.png/)
"A teszt utolsó délutánján a homlokfali kijelző a sofőrre zuhant, aki
kisebb zúzódásokat szerzett. A kijelző a mennyezetből szakadt ki, álló
helyzetben)."
2010. április 20.
Terepjáró? Fagyiskocsi? Közútkezelős autó? Vagy netán autóbusz? Ennél jóval több (és cifrább) kifejezés érkezett a Csaba Metál négykerekűjére, s ezek után el lehet gondolkodni, ki mit lát az amorf lemezekben.
...
http://borsodbusz.freeweb.hu/csm_m.htm
RawLee April 22nd, 2010, 07:44 AM Ez Miskolc,ugye?
Nyuszi April 22nd, 2010, 07:49 AM Ez Miskolc,ugye?
:yes:
kiskaloz April 22nd, 2010, 12:55 PM Ez a Csabametál, ez bukta.
venom6 April 26th, 2010, 07:29 PM Néhány hónappal a Credo Citadell 12 megjelenése után a nagy testvér is elkészült. Az autóbuszt nevéhez méltóan a Citadellában mutatták be, ahol igen ritkán jár csuklós kocsi. Ismerjék meg az új magyar autóbuszt, amelyet kimondatlanul is a fővárosba szánnak!
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2010/04/100426_citadell/P4268467.JPG
A sajtótájékoztatón Krankovics István – a Kravtex ügyvezető igazgatója – elmondta, hogy a busz alkatrészeinek jelenleg mintegy ötven százaléka származik hazai termékből, de folyamatosan keresik a lehetőséget a további magyar alkatrészek beszerelésére. A Rába gyár ígérete szerint hamarosan az ő futóműveivel készülhetnek a kocsik.
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2010/04/100426_citadell/P4268447.JPG
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2010/04/100426_citadell/P4268455.JPG
Folytatódik itt: http://www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2308:citadel-a-citadellan&catid=7:gumikereken&Itemid=10
zsimi80 April 27th, 2010, 09:23 AM ^^ Remélem vesz ebből a buszból jó sokat Bp.
Gondolom azért nem vásárolt évekig új buszokat a BKV, mert meg akarta várni, hogy felfussanak az új magyar buszgyártók és ne kelljen külföldit venni :D:D
(HUN)RoGeR April 27th, 2010, 12:01 PM ^^
Szerintem nem vesz ebből a buszból jó sokat Budapest. Széles Gábor Budapesten kapja meg a választási segítségért a kompenzációt. Plusz jobb kampánytéma a "Feltámasztottuk az Ikarust!", mint a "Credo is magyar termék" szöveg...
Amúgy a 9,5 méteres midi egy ráncfelvarrással igen ütős lenne!
venom6 April 27th, 2010, 12:48 PM ^^ Ettől tartok én is, hogy az Ikarus-ból rendelnek, majd 1000 darabot. Ugye egészen véletlen Széles Gábor és Fidesz érdekeltségű. Az nem gond, hogy drágább, vagy szarabb mint a Credo. A párt kasszába is kell, hogy csurranjon egy kevés. Egyik kutya másik eb...
Qtya April 27th, 2010, 07:56 PM ^^ Ettől tartok én is, hogy az Ikarus-ból rendelnek, majd 1000 darabot. Ugye egészen véletlen Széles Gábor és Fidesz érdekeltségű. Az nem gond, hogy drágább, vagy szarabb mint a Credo. A párt kasszába is kell, hogy csurranjon egy kevés. Egyik kutya másik eb...
Azért legalább az első korrupciós ügyet várjuk már meg... :D
zsimi80 April 28th, 2010, 09:10 PM Én örülök, ha magyar gyártású buszt vesznek végre, de nekem a Credo akkor is jobban tetszik :D:D
Kaposztakukac April 28th, 2010, 10:45 PM Én örülök, ha magyar gyártású buszt vesznek végre, de nekem a Credo akkor is jobban tetszik :D:D
végre? eddig mit vettek?
http://omnibusz.blog.hu/2010/03/19/hazai_vendeg_4_1
(HUN)RoGeR April 29th, 2010, 08:34 AM Pécs MJT-t vesz?
http://bama.hu/baranya/kozelet/debreceni-buszok-jonnek-pecsre-302082
zsimi80 April 29th, 2010, 07:34 PM végre? eddig mit vettek?
http://omnibusz.blog.hu/2010/03/19/hazai_vendeg_4_1
Kérlek, én Bp-re gondoltam, itt nem igazán láttam az elmúlt években új magyar buszokat.
Kaposztakukac April 30th, 2010, 12:31 AM Kérlek, én Bp-re gondoltam, itt nem igazán láttam az elmúlt években új magyar buszokat.
sajnos egyáltalán nem lehetett az elmúlt 4-5 évben látni új buszokat...:ohno:
venom6 May 28th, 2010, 11:32 AM Befejeződik a buszteszt
Számtalan fénykép- és videófelvétel, valamint több száz megtett kilométer után véget ér a Credo Citadell 19 és az Ikarus V187 párhuzamosan zajló utasforgalmi tesztje. A két busz május 17-e óta járja Budapest legforgalmasabb vonalait, eljutottak Gazdagrétre és Kelenföldre is.
Bemutató sajtótájékoztatóval vette kezdetét két héttel ezelőtt a BKV Zrt. különleges, dupla autóbusztesztje. Két új, magyar gyártású jármű is rótta a köröket a 139-es, 173-as és 239-es vonalakon: olyan helyeken, ahol a terepviszonyok, az utak minősége és az erős utasforgalom miatt is kihívások vártak rájuk. A tesztüzem lebonyolításában segítő Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), akárcsak a közlekedési társaság, számos észrevételt gyűjtött az autóbuszokkal kapcsolatban.
Credo Citadell 19
Csendes, jól futó, alapjaiban jól összerakott autóbusz. Formatervezése megnyerő, a sötétített ablakok némiképp luxusautó-megjelenést kölcsönöznek neki. A gyártó szerint az utasfolyosók a maximális szélességűek, s ezzel valóban nincs is probléma a legtöbb helyen, az autóbusz hátsó részében azonban kicsit mégis nehézkes a mozgás. A szimpla ülések és a lehajtható férőhelyek csökkentik az állóhelyek területét, ezeket többek szerint el kellene távolítani, továbbá még több kapaszkodót kéne elhelyezni az utastérben. Leszálláskor az egyik ajtónál megnyomott jelzőgomb az összes ajtó visszajelzőjét működésbe hozza, de csak az nyílik ki, ahol valóban jelezték a leszállási szándékot. Az autóbusz hiányosságai, problémái között említhetjük a lengéscsillapítók keménységét, az ablakkiosztást (a vezetőfülke mögötti szakaszon sokáig nincsen nyitható ablak), továbbá az autóbusz homlokfalára szerelt LED-es kijelzőt, amely napfényben nehézkesen olvasható.
Ikarus V187
A városi üzemre tervezett, négyajtós termék elsődlegesen a sofőrbarátságról ismert: az ülés kényelmes, a visszapillantó tükrök jól használhatók, veszélyes tükröződés nincsen, az ajtóvezérlés pedig a korábbi típusokban megszokott módon működik. Az utastérben elég szűkösen lehet elférni – a kerekesszékeseknek még kevesebb hely jut –, ülve pedig a lábak elhelyezése okoz gondot. Noha a motorok főbb tulajdonságaikban megegyeznek, az Ikarusban mégis jobban erőlködnie kell a gépnek, amelyet a közel ülők és állók is jól hallanak. A leszállásjelző gombok az ajtókról hiányoznak, s az utastér többi részében is kevés van belőlük; a jelzés megtörténtéről az ajtó fölötti és az utastér belsejében elhelyezett központi visszajelző is tájékoztatást ad. Az autóbuszba Vultron gyártmányú elektronikus utastájékoztató berendezést telepítettek, melynek most már hangja is van; a külső kijelzők pedig minden napszakban jól olvashatók.
http://www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2495:ma-befejezdik-a-buszteszt&catid=7:gumikereken&Itemid=10
RawLee May 28th, 2010, 03:05 PM Tehát ha a 2 buszt összegyúrjuk, akkor kész a majdnem tökéletes busz. Ha egyszer a BKV kiírja a tendert, csak kell egy közös típust terveznie a két cégnek, és tuti befutók.
venom6 May 29th, 2010, 12:47 AM ^^ Ebben az esetben a közös modellt a két gyár egyszerre tudja gyártani.
Dupla kapacitás = Gyorsabban elkészül az 1000 busz
Persze kérdés, hogy mi lesz a neve a végén...Ikarus Citadell 19?
(HUN)RoGeR May 31st, 2010, 08:36 AM ^^
Nem érzem szükségét egy teljesen homogén buszparknak. Van 5 buszgarázs, 2-3 típussal teljesen egységes garázsokat lehetne kialakítani, nem jelentene jelentős többletköltséget.
Pláne, ha főegységek tekintetében ugyanolyan modellek kerülnek a buszokba.
Nyuszi June 1st, 2010, 08:55 AM Vidéken jobbak a buszok, mint a BKV-nál
A Budapesten közlekedő autóbuszoknak mindössze negyede nevezhető korszerűnek, míg Debrecenben és Baján száz százaléka, Szolnokon, Szegeden és Győrben közel fele. Több roncs egyedül Pécsett gurul. A külföldi városok után a Veke segítségével megnéztük, hogy mi a helyzet vidéki nagyvárosokban.
...
http://index.hu/belfold/budapest/2010/05/31/videki_buszok/
venom6 June 1st, 2010, 11:46 AM Credo Citadell 19
UibvxydnUUM
U8DiQhg2ZCo
Ikarus 187
7WgskvHh5Lk
A videókat Humarci készítette!
Martin_R2 June 1st, 2010, 02:54 PM ^^ Thanks alot venom! Great videos! Love'em all!
venom6 June 1st, 2010, 04:21 PM Ha már mindenképpen vegyes flottát akartok, akkor rendeljen 500-500 buszt a BKV. A Credo ezt a számot 1 év alatt le is tudja gyártani, ha jól emlékszem (talán a weboldalukon olvastam). Szépen ki lehetne váltani a régi buszokat :)
Persze jobban örülnék, ha csak Citadell-ek futkároznának a városba. Igaz talán a színen változtathatnának (teljes kék legyen).
AlbertZ June 1st, 2010, 04:26 PM Ha már mindenképpen vegyes flottát akartok, akkor rendeljen 500-500 buszt a BKV. A Credo ezt a számot 1 év alatt le is tudja gyártani, ha jól emlékszem (talán a weboldalukon olvastam). Szépen ki lehetne váltani a régi buszokat :)
Persze jobban örülnék, ha csak Citadell-ek futkároznának a városba. Igaz talán a színen változtathatnának (teljes kék legyen).
De ugyehogy az Ikarus a videón is hangosabb, mint a Credo?
Egyébként konkrétan mikor lehet arra számítani, hogy a BKV kijelenti, hogy fog ezekből venni?
venom6 June 1st, 2010, 06:01 PM Ez egy jó kérdés! Én tartok attól, hogy előbb vesznek drágább külföldi buszokat, mint hazait.
BND June 1st, 2010, 06:39 PM Egyébként konkrétan mikor lehet arra számítani, hogy a BKV kijelenti, hogy fog ezekből venni?
Konkrétan nem fogja kijelenteni, hanem tender lesz amin indulhatnak, és ha úgy írják ki akkor nyerhetnek is.
Kaposztakukac June 1st, 2010, 06:45 PM Konkrétan nem fogja kijelenteni, hanem tender lesz amin indulhatnak, és ha úgy írják ki akkor nyerhetnek is.
tegyük hozzá, hogy úgy kell kiírniuk, hogy az összességében legjobb nyerjen. márpedig ugyan mind az arc, mind a credo elfogadható terméket hozott össze, azért a nyugati konkurencia előrébb van és ekkora darabszám mellett árban is versenyképes...
venom6 June 1st, 2010, 08:33 PM Olyan létezik, hogy zárt, meghívásos tender nem? Mert ilyet kéne kiírnia a BKV-nak. Nem kérünk külföldi buszokat.
Kaposztakukac June 1st, 2010, 09:24 PM Olyan létezik, hogy zárt, meghívásos tender nem? Mert ilyet kéne kiírnia a BKV-nak. Nem kérünk külföldi buszokat.
létezik, de ha jól rémlik a törvény, akkor szigorú feltételek mellett kerülhet csak sor rá, pld. honvédelmi, nemzetbiztonsági okok, stb. ne is álmodj róla, hogy egy buszbeszerzés ebbe a kategóriába tartozik:)
arról nem beszélve, hogy milyen versenytorzító hatása lenne... köszönjük, de nem kérjük a mutyit.
Qtya June 1st, 2010, 10:39 PM Azért az alu karosszériás NABI új fejlesztésű buszcsaládjára is kíváncsi leszek. Én nem írnám le azokat buszokat sem. Sőt... Csak félek, hogy a cég lobbiereje nem olyan nagy. :(
Qtya June 1st, 2010, 11:36 PM Azért az alu karosszériás NABI új fejlesztésű buszcsaládjára is kíváncsi leszek. Én nem írnám le azokat buszokat sem. Sőt... Csak félek, hogy a cég lobbiereje nem olyan nagy. :(
Egy régebbi cikk:
Helyben gyártott buszt vásárol a kaposvári önkormányzat
2010. február 24. 15:33 Márkus Kata
Kaposvár veszi meg az első hazai piacra gyártott NABI-buszt. A gyártó évi félszáz darabos megrendelést remél.
Szeptember 30-án legördül a NABI gyártósoráról az első kaposvári busz, amelyet a kaposvári önkormányzat megvásárol. Ezt Szita Károly polgármester jelentette be sajtótájékoztatón, majd hozzátette: a NABI megkezdi a Magyarországra szánt autóbuszok gyártását.
– Ezzel megvalósul az a régi elképzelésünk, hogy a kaposvári gyár hazai piacra is gyártson buszokat – mondta. – Negyvenkilencmillió forintot fizet a város a prototípusért. Reményeink szerint több hazai városban látunk a későbbiekben kaposvári buszokat, melyek gyártása újabb munkahelyeket teremt a városban.
A NABI jelenleg évi 170 műanyagkarosszériás buszt gyárt, két műszakban amerikai piacra – emelte ki Pais Nimród, a NABI ügyvezető igazgatója –, s ezzel 226 munkavállalónak biztosít kenyeret. – A tulajdonosok azonban felismerték, hogy egy magyar buszgyárnak a hazai piacon is jelen kell lennie, s a célunk minél nagyobb szeletet hasítani a hazai buszgyártásból.
A kaposvári busz más technológiával készül majd, mint a cég jelenlegi stratégiai, műanyagkarosszériás terméke. Egyelőre a fényezést és a kiszerelést végezzük Kaposváron. Közeli tervünk azonban, hogy valamennyi munkafolyamatot itt végezzék a dolgozók, ám ehhez új gyártócsarnokot kell építenünk, hogy valamennyi biztonságtechnikai feltételnek megfelelhessünk.
http://img22.imageshack.us/img22/8554/110407nabi1.jpg (http://img22.imageshack.us/i/110407nabi1.jpg/)
A légkondicionált buszon 33 ülő és 80 állóhely lesz
Reményeink szerint, ha megismerik a kaposvári buszt az országban, legalább évi félszáz darabra kapunk megrendelést első körben, ami további harminc ember foglalkoztatásának lehetőségét jelenti.
http://sonline.hu/somogy/gazdasag/helyben-gyartott-buszt-vasarol-a-kaposvari-onkormanyzat-289352
Qtya June 1st, 2010, 11:42 PM Szeptemberben legördül a szalagról az első kaposvári busz
2010-02-24 20:00:00
http://img571.imageshack.us/img571/1856/11696435.jpg (http://img571.imageshack.us/i/11696435.jpg/)
NABI 40 BRT Magyar dízel
Őszre elkészül a Kaposvár megrendelésére gyártott első busz a NABI gyárában - jelentette be Szita Károly polgármester szerdán délelőtt. A prototípus a legkorszerűbb műszaki tartalommal rendelkezik majd: a légkondicionált, környezetbarát járművet babakocsis kismamák és nehezen közlekedő idősek is könnyen használhatják. A gyártás megkezdése új munkahelyek létesítését is jelenti egyben.
- Pár éve kezdett folyamat végére értünk ma, amikor bejelenthetjük: szeptember 30-án kigurul a NABI gyártócsarnokából az első kaposvári busz - jelentette be Szita Károly polgármester a Pais Nimród gyárigazgatóval tartott sajtótájékoztatóján. - Régi szándékunk volt, hogy a vállalat a hazai piacra is gyártson buszt, egyrészt azért, hogy a kaposvári gyár minél több embert foglalkoztasson, másrészt, hogy a város hazai terméket vásárolhasson a tömegközlekedés fejlesztéséhez – fogalmazott a városvezető.
A prototípus 49 millió forintba kerül és minden újdonságnak számító fejlesztést tartalmaz majd. A 3 ajtós légkondicionált buszba környezetbarát motort szerelnek. Az alváz kivételével minden mást magyar beszállítóktól vesz a gyár. Kaposváron egyelőre a fényezés és kiszerelés történik, ám a jövőben a teljes busz gyártása a somogyi megyeszékhelyre kerülhet.
- A NABI felismerte, hogy egy magyarországi gyár a hazai piacon is fontos szerephez juthat, így bízunk benne, hogy Kaposvár példáján felbuzdulva további magyar városok is megrendelőink lesznek. Ebben az esetben a jelenlegi 226 munkavállaló mellett még több embert tudunk majd foglalkoztatni - mondta Pais Nimród. A NABI kaposvári gyárának igazgatója hozzátette: bízik abban, hogy a kormányváltás után a kínai buszokkal szemben nagyobb szerephez jut majd a hazai ipar.
http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2010-02-24/szeptemberben_legordul_a_szalagrol_az_elso_kaposvari_busz.html
Kaposztakukac June 2nd, 2010, 12:50 AM a nabiban több fantáziát látok, mint az arc-ban. nálunk ugyan teljesen ismeretlen márka, de amerikában, főleg a nyugati parton szinte egyeduralkodó. ezeknél van tőke meg know-how, ha elkezdenek európában terjeszkedni, akkor kaposvár lehetne a kiindulópont.
los angelesben utaztam nabi buszokon. elképesztően masszív, tartós gépek.
(HUN)RoGeR June 2nd, 2010, 09:42 AM Azért az alu karosszériás NABI új fejlesztésű buszcsaládjára is kíváncsi leszek. Én nem írnám le azokat buszokat sem. Sőt... Csak félek, hogy a cég lobbiereje nem olyan nagy. :(
Emellett az MJT is szállítani fog Pécsre, ott is lesz megfelelő referencia.
RawLee June 2nd, 2010, 09:51 AM a nabiban több fantáziát látok, mint az arc-ban. nálunk ugyan teljesen ismeretlen márka, de amerikában, főleg a nyugati parton szinte egyeduralkodó. ezeknél van tőke meg know-how, ha elkezdenek európában terjeszkedni, akkor kaposvár lehetne a kiindulópont.
los angelesben utaztam nabi buszokon. elképesztően masszív, tartós gépek.
A NABI magyar...az Ikarus alapította még a 80-as években.
Kaposztakukac June 2nd, 2010, 03:35 PM A NABI magyar...az Ikarus alapította még a 80-as években.
HATALMAS tévhit. köze nincs az ikarushoz, a jogelődje volt az ikarus amerikai leányvállalata, még a 80-as években, de a 90-es években az ikarus kivonult teljesen amerikából. ma egy amerikai invesztorcsoport tulajdonában áll (ugyanaz a csoport egyébként, amely a chryslert tulajdonolta a fiatnak való eladásig), és ennek a teljesen amerikai cégnek a leányvállalata a magyarországi nabi is. a kaposvári, illetve budapesti gyárak csak néhányak a sok közül, a legtöbb és legnagyobbak amerikában vannak.
Qtya June 7th, 2010, 07:30 PM Egy kis érdekesség a mindíg jól informált Omnibusz.blog.hu jóvoltából!
Ikarus E134 Röntgen busz
http://img339.imageshack.us/img339/711/07av.jpg (http://img339.imageshack.us/i/07av.jpg/)
http://omnibusz.blog.hu/2010/05/26/bemutato_ikarus_e127_rontgen_busz
Horsee June 24th, 2010, 01:50 PM Fél füllel hallottam, hogy Kecskemét 50 darab gázos Mercedes buszt akar venni, mert a Volvók nem váltak be.
Qtya July 3rd, 2010, 01:38 PM Cikisbusz projekt - avagy a debreceni szolgáltatóváltás színe és visszája
Míg az országos média gyakorlatilag a BKV minden egyes megmozdulását nyomon követi, addig a volánok és a „vidéki” közlekedési társaságok háza táján történt fejleményekről általában csak a helyi, függetlennek sajnos csak a legritkábban nevezhető sajtó számol be. Így fordulhatott elő, hogy például - a pontosan egy évvel ezelőtti - debreceni szolgáltatóváltásról még a szakmabeliek és a közlekedésbarátok körében sem értesült mindenki, pedig ilyen aztán tényleg nem történik minden nap még nemzetközi viszonylatban sem: új cég vette át az autóbuszközlekedést, lecserélték a teljes flottát, továbbá megreformálták a jegy- és bérletrendszert és átalakították a hálózatot is, mindezt egyik napról a másikra. A történet akár még példaként is szolgálhatna a többi város számára, de a tapasztalatok alapján sajnos nem úgy, ahogy az ötlet megálmodó eltervezték, hanem sokkal inkább elrettentés gyanánt...
...
folyt itt:
http://omnibusz.blog.hu/2010/07/01/cikisbusz_projekt
RawLee July 3rd, 2010, 02:07 PM Hát ez...érdekes. Debreceniek, mit tudtok erről?
Qtya July 12th, 2010, 09:04 PM Volánbusz tendert állít le a kormány várhatóan
Felülvizsgálja, és a Hírszerző információi szerint várhatóan le is állítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volánbusz hatvan darab elővárosi autóbuszra kiírt közbeszerzését. Az ok: a minisztérium szerint a kiírás olyan, hogy magyar vállalkozóknak nem lett volna esélye nyerni. A tárcánál egyelőre annyit közöltek, hogy minden járműbeszerzést ellenőriznek.
Nem sikerül a Volánbusznak a jelek szerint olyan közbeszerzési pályázatot kiírnia elővárosi buszok vásárlására, ami mindenkinek tetszene. A társaság várhatóan most bukja el másodszor azt a tendert, amit egyszer már visszavont tavaly, majd idén júniusban újra kiírt. Információink szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felülvizsgálja az összesen hatvan (és opciósan még negyven) jármű beszerzésére kiírt tendert.
A Volánbusz még 2009 márciusában hirdetett pályázatot húsz kéttengelyes, és negyven három tengelyes alacsonypadlós autóbuszra, további húsz-húsz darab opciós megvételével kecsegtetve a leendő nyertest. A tender végeredményét az egyik pályázó, az Alfa Busz kft. háromszor is megtámadta, de a jogorvoslati eljárás mindannyiszor (legutoljára idén márciusban) a székesfehérvári társaságra nézve negatív eredménnyel zárult. A cég ezért bejelentette, hogy elbocsátásokra kényszerül, és csődvédelmet kért.
Nem kell a kínai
A befutó egy kínai társaság lett, de ekkorra már a kormány is egyre többet beszélt a magyar buszgyártás újjáélesztéséről, ez is közrejátszhatott abban, hogy a Volánbusz (bár a Közbeszerzési Döntőbizottság mindannyiszor úgy foglalt állást, hogy a tender szabályos volt) végül lefújta az egész pályázatot (a cég szerint "a média nyomására"), és a tulajdonos Magyar Nemzeti vagyonkezelővel egyeztetve új, nyílt közbeszerzést írt ki idén júniusban.
Csakhogy a kormány szerint ez sem alkalmas a magyar vállalkozók helyzetbe hozására, ami kiemelt célja a Fellegi tamás vezette minisztériumnak. A tárca sajtóosztálya ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy valóban vannak kifogásaik a pályázattal kapcsolatban, ezek közül a "legfontosabb, hogy a kiírás háromtengelyes autóbuszokra is szól, amit magyar gyártók jelenleg önállóan nem képesek előállítani".
A sajtóosztály szerint ugyanakkor a „közbeszerzési kiírás jelenleg a tervezett menetrend szerint zajlik, visszavonásáról nem született döntés”, a pályázat lezárásához a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hozzájárulása is szükséges. Ugyanakkor a "Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megkezdte az állami vagyonkezelésbe tartozó cégek teljes átvilágítását. E folyamat része a társaságok által megkötött vagy tervezett külső szerződések felülvizsgálata, megalapozottságuknak, fenntartásuk vagy elvetésük lehetőségének felmérése is. A Volánok esetében a járatkiszervezések mellett a buszbeszerzések is e körbe tartoznak". Fellegi Tamás közvetlenül kinevezése után beígérte, hogy rengeteg szerződést felülvizsgálnak, de mk, de most információink szerint a tender leállítására készülnek a tárcánál, sőt, felelősségre vonás is elképzelhető, amiről egy forrásunk csak annyit mondott, hogy "nem felelősségre vonás az olyan ebben az esetben, aminek nincsenek személyi következményei".
Jön Papcsák?
Minderről a sajtóosztály annyit közölt, hogy "ha bármiféle szándékos mulasztásra vagy visszaélésre utaló információ merül fel, azt a szaktárca továbbítja Papcsák Ferenc elszámoltatási és a korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztoshoz. Ő térképezi fel, hogy az esetleges szabálytalanságokért kit és milyen mértékben terhelhet felelősség".
Születhet ugyanakkor még mindenki számára megfelelő megoldás, ha a magyar szállítók egy konzorcium részeként nyernek. Erre a minisztérium is utalt lapunknak elküldött válaszában, és a Volánbusz kommunikációs osztálya is azt írta, hogy "bármilyen nemzetiségű ajánlattevő, közös ajánlattevő, tíz százalékot meghaladó és meg nem haladó alvállalkozó részt vehet, illetve ún. erőforrás szervezet bevonásra kerülhet".
A Volánbuszt mindenesetre meglepte a döntés, legalábbis a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint őket sem a minisztériumból, sem a Vagyonkezelőtől senki nem értesítette, hogy felülvizsgálat alatt van a tender.
http://www.hirszerzo.hu/cikk.volanbusz_tendert_allit_le_a_kormany_varhatoan.158118.html
Qtya August 26th, 2010, 02:31 PM Magyar piacra is gyártana buszokat a NABI
MTI, Gazdasági Rádió, 2010. augusztus 26. 09:14
Részt venne az elöregedett magyar buszállomány frissítésében a szinte kizárólag exportra dolgozó NABI Kft., amely rövidesen bemutatja a kifejezetten a hazai piacra tervezett új modelljét - tudta meg a Világgazdaság.
A gazdasági napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a prototípus a kaposvári tömegközlekedési vállalatnál kezdi meg a munkát, ám mint Baranyai Ferenc, a NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft. vezetője elmondta, a buszt bemutatják a BKV és a Volán vállalatok képviselőinek is.
Jelenleg több mint ötezer 15–21 éves Ikarus fut az itthoni utakon, így az évi hétszáz busz gyártására képes NABI-nak is jutna megrendelés a piacon. A cég eddig több mint hétezer járművet szállított az Egyesült Államokba, míg magyar Volán vállalatok csupán 61 járművet vettek tőle a 2002–04-es időszakban - ismerteti a Világgazdaság.
http://gazdasagiradio.hu/cikk/52648/
Nem hiszem, hogy ez a busz lenne az, de a VG közöl egy galériát is:
http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/hazai-piacra-gyartana-a-nabi-325620
(HUN)RoGeR August 30th, 2010, 03:30 PM Újabb BKV buszteszt!
Most a Credo EN 9.5 (BN 9.5) van terítéken:
http://www.bkv.hu/hu/aktualis_jarmutesztek/credo_en_95
http://www.bkv.hu/ftp/tesztbuszok/credo_en95_1.jpg
http://www.bkv.hu/ftp/tesztbuszok/credo_en95_2.jpg
http://www.bkv.hu/ftp/tesztbuszok/credo_en95_3.jpg
http://www.bkv.hu/ftp/tesztbuszok/credo_en95_4.jpg
BND August 30th, 2010, 03:35 PM ^^ egy csöppet nagyok a képek :)
IK 405-ösök helyett jöhetne ez a típus. Ha jól tudom ez nem prototípus, hanem már használják, így van már üzemeltetési tapasztalat is (a Citadellel szemben)
(HUN)RoGeR August 30th, 2010, 03:40 PM ^^
Képeket cseréltem linkre. Sry.
Ez a busz együtt készült el a Citadell 19-el. Ha jól tudom, akkor nemrég került a Vértes Volán állományába.
Mivel több cég írt ki tendert 9,5 méteres buszra bízom benne, hogy jópár fog szaladgálni belőle a jövőben.
Sajnos a BKV esetében necces, mert nagyon 8 méteres buszokat szeretnének (gondolom nem akarnak semmit se átépíteni).
RKC August 31st, 2010, 10:22 AM mi az esély, vagy esetleges terv a pesti buszok fokozatos cseréjére? Mármint a régiekre gondolok, mikor lesz a flotta nagyobb része új, vagy legalább modern busz?
RawLee August 31st, 2010, 11:37 AM Az "szm"akármi, valami civil egyesület, jelöltje mondta jól, Budapestnek az 500 milliárdos költségvetésével ez csak politikai akarat kérdése, hogy mikor fog bekövetkezni
Kaposztakukac August 31st, 2010, 01:10 PM Az "szm"akármi, valami civil egyesület, jelöltje mondta jól, Budapestnek az 500 milliárdos költségvetésével ez csak politikai akarat kérdése, hogy mikor fog bekövetkezni
ezer új busz kb. 50 milliárd ft, nagyon jó kondiciók kiharcolása mellett. nem hiszem, hogy csak politikai akarat...:ohno:
RawLee August 31st, 2010, 01:23 PM Ha évi 20 milliárdot nem tudnak erre félretenni, akkor nagy baj van a várossal.
Qtya August 31st, 2010, 01:46 PM Ha évi 20 milliárdot nem tudnak erre félretenni, akkor nagy baj van a várossal.
Évi 10 milliárdos, 10 éves lízingterv volt az előző (most leköszönő) városvezetés és a BKV terve. Most már a választásokig semmi sem fog történni.
Kaposztakukac August 31st, 2010, 08:14 PM Ha évi 20 milliárdot nem tudnak erre félretenni, akkor nagy baj van a várossal.
csak az éves költségvetés 4%-a...
Sieg September 2nd, 2010, 11:41 AM csak az éves költségvetés 4%-a...
Így van, a buszpark cseréje egy vicc összeg ahhoz képest, hogy ezeket a buszokat valamilyen szinten 3 millió ember használja (vagy legalábbis látja őket és szégyelli őket). Kevés 50 milliárd forintot lehetne ennél jobban elkölteni. A helyzet az, hogy ilyen nem is lesz többet, mert ha ne adj' isten a mostani buszpark is csak 20 év múlva lesz cserélve, azok 20 év múlva sem lesznek olyan szégyenletesek, mint a hatvanas évekbeli minimáliszoci elvárások alapján készült Ikarusok, amikre tényleg ránézni is rossz.
gramercy September 2nd, 2010, 06:36 PM Így van, a buszpark cseréje egy vicc összeg ahhoz képest, hogy ezeket a buszokat valamilyen szinten 3 millió ember használja (vagy legalábbis látja őket és szégyelli őket). Kevés 50 milliárd forintot lehetne ennél jobban elkölteni. A helyzet az, hogy ilyen nem is lesz többet, mert ha ne adj' isten a mostani buszpark is csak 20 év múlva lesz cserélve, azok 20 év múlva sem lesznek olyan szégyenletesek, mint a hatvanas évekbeli minimáliszoci elvárások alapján készült Ikarusok, amikre tényleg ránézni is rossz.
majd veszunk kinai bovlit, azt tudi kibirja 2030-ig is, 1-2 millio kilometerrel a kerekeikben
a vicc az, hogy budapest tartja el a fel orszagot mikozben infrastrukturaban kb. 2-300 milliarddal tobbet igenyelne EVENTE
a megnagyobb vicc az az, hogy az orszag azon fele, akit budapest tart el, az is jobban jarna, mert az a kapacitas-hiany, ami a budapesti agglomeracioban az infrastrukturaban van, az mar visszafogja a helyi gdp-t is (pl. 10-es ut), ha pedig tobb lenne akkor tobb loveval lehetne dotalni a videket is
mindegy, a fidesz majd megoldja :rofl:
Mr.Mojo Risin September 2nd, 2010, 08:44 PM Így van, a buszpark cseréje egy vicc összeg ahhoz képest, hogy ezeket a buszokat valamilyen szinten 3 millió ember használja (vagy legalábbis látja őket és szégyelli őket). Kevés 50 milliárd forintot lehetne ennél jobban elkölteni. A helyzet az, hogy ilyen nem is lesz többet, mert ha ne adj' isten a mostani buszpark is csak 20 év múlva lesz cserélve, azok 20 év múlva sem lesznek olyan szégyenletesek, mint a hatvanas évekbeli minimáliszoci elvárások alapján készült Ikarusok, amikre tényleg ránézni is rossz.
Ezek a buszok a maguk idejében elég jók voltak, még díjat is nyertek Monacoban anno.
Tény, hogy most már szánalmasak.
Sieg September 3rd, 2010, 09:01 AM Ezek a buszok a maguk idejében elég jók voltak, még díjat is nyertek Monacoban anno.
Tény, hogy most már szánalmasak.
Na jó, de mikor, 1970-ben?:)
Akkor biztos tényleg jók voltak, viszont a gáz az, hogy ezeket a buszokat 2000-ig változtatás nélkül gyártották (Székesfehérváron jár 1998-as gyártású kereklámpás Ikarus!), és már 1987-88-ban, amikor a pesti buszok többsége készült, is alapvetés volt az alacsonypadló, vagy legalábbis valami törekvésféle rá. Én utaztam Trierben is húszéves buszokkal (reggel betették őket, amikor ki kellett vinni a 10000 egyetemistát a városból órára), és saját bőrömön tapasztaltam, hogy nézett ez ki a vasfüggöny másik oldalán.
Az Ikarus NAGYON RÉGEN bizonyára jó volt, bár a tömeges, olcsó gyárthatóság valószínűleg inkább előnye volt, mint a minőség. Ez a nagyon régen 40 éve lehetett. Ezeket a buszokat kb. akkor kellett volna selejtezni, amikor legyártották őket:)
Mr.Mojo Risin September 4th, 2010, 08:00 PM Na jó, de mikor, 1970-ben?:)
Akkor biztos tényleg jók voltak, viszont a gáz az, hogy ezeket a buszokat 2000-ig változtatás nélkül gyártották (Székesfehérváron jár 1998-as gyártású kereklámpás Ikarus!), és már 1987-88-ban, amikor a pesti buszok többsége készült, is alapvetés volt az alacsonypadló, vagy legalábbis valami törekvésféle rá. Én utaztam Trierben is húszéves buszokkal (reggel betették őket, amikor ki kellett vinni a 10000 egyetemistát a városból órára), és saját bőrömön tapasztaltam, hogy nézett ez ki a vasfüggöny másik oldalán.
Az Ikarus NAGYON RÉGEN bizonyára jó volt, bár a tömeges, olcsó gyárthatóság valószínűleg inkább előnye volt, mint a minőség. Ez a nagyon régen 40 éve lehetett. Ezeket a buszokat kb. akkor kellett volna selejtezni, amikor legyártották őket:)
Jó így világos, itt Budapesten a 260-as sorozat amik még megvannak sajnos nagy számban mind 86-89-es évjáratúak. Nevetséges tényleg, hogy ekkor még mindig egy 60-as évek végén kifejlesztett közben persze valamennyire toldozott foldozott buszt gyártottak.
Ez a szocializmus sajátossága, hihetetlen, hogy Oroszországban még mindig a Zsiguliból kifejlesztett kocka Ladák a legkelendőbbek, sőt még gyártanak 30 évek konstrukciókon alapuló buszokat is.
Az Ikarushoz visszatérve nem sokkal a 200-as sorozat kifejlesztése után Finta már nekiállt a következő buszcsalád tervezésének, de leállították, hogy felesleges jó lesz ez is. Alapvetően a 200-as sorozatot kockalámpákkal tervezték, csak ezekkel a hiánygazdaság miatt nem lehetett felszerelni a sorozatgyártásban, kockalámpákkal jóval modernebbnek tűnne a busz.
kiskaloz September 6th, 2010, 08:11 PM Vidio a jóöreg Hetesbusz farából , gyorsítva!:nuts:
http://www.youtube.com/watch?v=g6iO8XUcdsY
Még ilyet!!!!:)
Qtya September 17th, 2010, 06:25 PM Itt a hazai piacra gyártott NABI-busz - Fotók!
2010. 9. 17. 17:29|Vállalatok » Közlekedés
Ünnepélyes keretek között gördült ki a NABI Kft. kaposvári üzemének csarnokából a NABI Sirius névre keresztelt autóbusz, amelyet a cég a magyar és az európai autóbusz piacra tervezett.
Az első modell átadása fontos lépése a magyarországi járműipar megújulásának, és a NABI termékfejlesztésének egyaránt. A sorozatgyártásra előkészített gépjárműcsalád első modelljét Szita Károly, Kaposvár polgármestere vette át Baranyai Ferenctől, a NABI Kft. ügyvezetőjétől, amely a helyi tömegközlekedésben üzemel majd.
Több éves kihagyás után a magyarországi piacra is autóbuszt fejlesztett a hazai autóbusz-gyártás legnagyobb munkaadója, a NABI. A cég az elmúlt években elsősorban amerikai városok megrendelésére, exportra gyártott gépjárműveket. A nemzetközi piacon méltán elismert NABI korábban már tervezett és értékesített autóbuszokat a hazai piacra is, azonban a megrendelés-állomány túlnyomó része a tengerentúlról érkezett.
Az elmúlt közel két évtized során több mint 7500 darab autóbuszt szállított az Egyesült Államok közlekedési vállalatainak, többek között Florida és Kalifornia államokban szolgálnak a NABI buszai. Az amerikai sikerekre, és a nemzetközi tapasztalatokra alapozva a magyar vezetés felismerte a hazai buszpiacban rejlő lehetőségeket, és úgy döntött, hogy visszatérne járműveivel Magyarországra. Köztudott, hogy a hazai buszállomány cseréje igencsak időszerű: jelenleg megközelítőleg 10 000 autóbusz szállít utasokat hazánkban, ezek 67 %-ban 10 évnél, 30 %-ban 20 évnél idősebbek. Az elkövetkezendő három évben éppen ezért várhatóan közel 3000 járművet cserélhetnek le a szolgáltatók országos szinten.
Új fejlesztéssel a magyar piacra
A korábban mintegy 2,5 millió USA dolláros fejlesztésű, az amerikai piacon nagy sikereket aratott NABI BRT formatervét és konstrukciós alapjait felhasználva, újabb nyolc hónapos fejlesztési időszakot követően született meg a NABI Sirius. A NABI Sirius az első tagja egy olyan autóbuszcsaládnak, amely moduláris felépítésének köszönhetően az összes európai, így a magyar igényeket is teljesíteni tudja. Az alap konstrukció kialakítása lehetővé teszi, hogy városi, elővárosi, helyközi szóló- vagy csuklós autóbuszt, trolibuszt, gáz, vagy akár hidrogén hajtású variációt is elkészítsenek belőle. A modularitás abból a szempontból is előnyös, hogy ha egy üzemeltető többfajta autóbuszt választ a családból, akkor nem kell különböző alkatrészeket vásárolni buszonként, hiszen a beépíthető elemek nagy része megegyezik. Az új, európai piacra szánt jármű készen áll a sorozatgyártásra.
Forradalmi magyar formaterv
A bemutatott autóbusz 12,8 méter hosszú, 110 utas szállítására alkalmas, és kialakításának köszönhetően leginkább városi, illetve elővárosi viszonylatban közlekedhet majd. A fejlesztését, építését és kiszerelését is a NABI hazai szakembergárdája végezte. A NABI Sirius tervezése során a vállalat igyekezett azt a forradalmi, - szintén magyar -, formatervet követni, amelyet az Amerikába szállított buszok esetében már használ. A gyártó célja autóbuszaival felkelteni az utasok és városlakók érdeklődését. Az Egyesült Államokban több NABI autóbuszt üzemeltető közlekedési társaság is a magyar mérnökök által tervezett autóbusszal népszerűsíti a tömegközlekedés nyújtotta előnyöket. A NABI Sirius nem csupán külső megjelenésében, hanem biztonsági szempontból is hasonlít az amerikai piacra gyártott buszokhoz, amelyek az acélvázas szerkezetnek köszönhetően fokozottan strapabíróak. Emellett környezetvédelem tekintetében is kiemelkedő adottságokkal bír: a NABI Siriusba szerelt 8 literes dízelmotor az EU5-ös normát túlteljesítő EEV besorolásnak is megfelel adalékanyag nélkül, amely csak várhatóan csak 2013-tól lesz kötelező az Unió területén.
Kaposvárott áll forgalomba
Az első, ünnepélyes keretek között bemutatott NABI Sirius-t Szita Károly, Kaposvár polgármestere vette át Baranyai Ferenctől, a NABI Kft. ügyvezetőjétől. „A NABI, mint autóbusz-gyártó és munkaadó kulcsfontosságú szereplője Kaposvár és a környék gazdasági életének, ezért nagy öröm számomra az új jármű bemutatása. Büszke vagyok arra, hogy a magyar piacra szánt első NABI Sirius városunk lakóit fogja szolgálni, és bízom abban, hogy hamarosan több magyar város útjain is viszontláthatjuk a kaposvári üzemben kiszerelt autóbuszokat.” – mondta el Szita Károly az ünnepélyes átadót követően.
„Már öt éve használunk NABI autóbuszokat a kaposvári tömegközlekedésben az utasok maximális elégedettségével. Nagy örömünkre szolgál, hogy az új NABI busz is a mi flottánkban fog utasokat szállítani, hiszen évek óta problémamentes és igen hatékony az együttműködésünk a gyártó céggel.” – tette hozzá Csapó József, a Kaposvári Tömegközlekedési ZRt. vezérigazgatója.
„Fontos mérföldkő ez az esemény a NABI számára, hiszen eltökélt célunk a NABI Sirius-szal, hogy az amerikai sikerek után Magyarországon, és Európa más országaiban is a mi buszaink szállítsák az utasokat. Hosszú munka áll mögöttünk, azonban úgy gondolom, kiemelkedő minőségű, az európai normákat messzemenően teljesítő autóbuszt készítettünk el a munkatársaink szakértelmének köszönhetően. A piaci körülmények biztatónak tűnnek, ugyanis a hazai tömegközlekedési járműpark megújítása egyre égetőbb kérdés. Reméljük, hogy az autóbusz-állomány megújulásából a NABI is kiveheti majd a részét.” – fogalmazott Baranyai Ferenc, a NABI Kft. ügyvezető igazgatója.
Szerző: Világgazdaság Online - Fotó: Vémi Zoltán
Fotók:
http://img186.imageshack.us/img186/6916/14829nabi2.jpg (http://img186.imageshack.us/i/14829nabi2.jpg/)
http://img688.imageshack.us/img688/9619/14831nabi41.jpg (http://img688.imageshack.us/i/14831nabi41.jpg/)
http://img835.imageshack.us/img835/2636/14832nabi5.jpg (http://img835.imageshack.us/i/14832nabi5.jpg/)
http://img231.imageshack.us/img231/6679/14833nabi6.jpg (http://img231.imageshack.us/i/14833nabi6.jpg/)
http://img529.imageshack.us/img529/268/14836nabi9.jpg (http://img529.imageshack.us/i/14836nabi9.jpg/)
http://img214.imageshack.us/img214/2893/14837nabi10.jpg (http://img214.imageshack.us/i/14837nabi10.jpg/)
http://img192.imageshack.us/img192/928/14828nabi1.jpg (http://img192.imageshack.us/i/14828nabi1.jpg/)
http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/itt-a-hazai-piacra-gyartott-nabi-busz-fotok-327920
Qtya September 17th, 2010, 06:35 PM Atom zsíííír ez a busz! Nagyon tetszik...
NABI Sirius - Kaposvár új csillaga
2010-09-17 17:42:41
Kaposváron gyártott busz jár a somogyi megyeszékhelyen. A város vette meg az első hazai piacra szánt NABI buszt.
Pénteken adták át a kulcsait, ki is lehetett próbálni. A kaposvári gyáregység 2008-ban indult be újra, azóta 500 busz készült itt, de csak az amerikai piacon tudták eladni. Ezentúl a hazai és az európai utakon is járhatnak kaposváron gyártott buszok. Ez még több munkahelyet teremt.
Az úgynevezett kompozit buszok üvegszál erősítésű műanyagból készülnek. A luxus kategóriába tartoznak. Ilyenek járják Los Angeles utcáit. Az első magyar csuklós Ikarus buszt 30 évvel ezelőtt a NABI jelenlegi amerikai kereskedelmi igazgatója vitte ki az Egyesült Államokba.
- Ez jó dolog, hogy a magyarok buszokat gyártanak az amerikaikaknak, de örülök, hogy végre a saját országuknak is terveznek autóbuszt - mondta Bill Coryell a NABI USA kereskedelmi igazgatója.
A Siriusnak keresztelt buszt pénteken leplezték le Kaposváron. A prototípus kulcsait is átadták. Ezt az első buszt az önkormányzat vásárolta meg 49 millió forintért. A város azt reméli: Kaposvár az autóbuszgyártás fellegvára lesz.
- Akkor, amikor a Nabi Kaposvárra jött, és megkerestek bennünket, akkor már azzal a nem titkolt szándékkal is fogadtuk őket örömmel, hogy el fog jönni az az idő, amikor nemcsak a tengeren túlra, hanem Európában illetve Magyarországon is használatos autóbuszokat fognak gyártani - mondta Szita Károly polgármester.
A polgármester reméli, hogy minél hamarabb sorozatgyártásba kezd a gyár. A kaposvári NABI gyárban több mint kétszázan dolgoznak. Ha lesz megrendelés, akkor azzal munkahelyeket is teremtenek.
- A két gyárral Budapesten és Kaposváron fel vagyunk készülve arra, hogy egy nagyobb sorozatot gyártsunk le. Nem titkolom, kell egy felfutási idő arra, hogy elinduljunk, de amint ez megtörtént, az éves 500 darabot egyáltalán nem tartjuk kizártnak - mondta Baranyai Ferenc NABI Magyarország ügyvezető igazgatója.
Az ünnepség után ki is lehetett próbálni az új buszt. A háromajtós járműnek rendkívül alacsony a károsanyag kibocsátása, légkondicionált és 110 utast tud szállítani. Azt még nem lehet tudni, hogy Kaposvár mely utcáit járja majd a Sirius.
VIDEO!!!
http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2010-09-17/nabi_sirius_-_kaposvar_uj_csillaga.html
Qtya September 17th, 2010, 06:58 PM NABI Sirius
A NABI új hazai fejlesztése, a magyar és európai piacra tervezett korszerű NABI Sirius autóbusz, a nemzetközi piacokon szerzett tapasztalatokat és az ennek megfelelő minőséget hozta el a magyar autóbusz-üzemeltetők számára.
A NABI Sirius fejlesztésénél a minőségre való törekvés a fejlesztéstől a konstrukció kialakításán át a gyártásig, a beszállítók kiválasztásától a kiszerelésig, a fényezéstől a finombeállításokig jellemző volt.
http://img688.imageshack.us/img688/1002/nabisiriustj12.jpg (http://img688.imageshack.us/i/nabisiriustj12.jpg/)
Az új, izgalmas és különleges formájú autóbuszcsalád tervezésénél az egyik cél az volt, hogy a közösségi közlekedés vonzó legyen az utasok számára. A jármű 12,8 méter hosszú, 110 utas szállítására alkalmas, és kialakításának köszönhetően leginkább városi, illetve elővárosi viszonylatban közlekedhet majd.
Az autóbusz fejlesztésénél fontos szempont volt a gazdaságos és megbízható üzemeltetetés is, mint ahogy különleges hangsúlyt kapott a környezetvédelem. A magyar mérnökök a rájuk jellemző innovatív hozzáállással sikeresen oldották meg a nehéz feladatot.
http://img840.imageshack.us/img840/7904/nabisiriusimg4063.jpg (http://img840.imageshack.us/i/nabisiriusimg4063.jpg/)
http://img821.imageshack.us/img821/7503/nabisiriusimg4110.jpg (http://img821.imageshack.us/i/nabisiriusimg4110.jpg/)
http://img820.imageshack.us/img820/3927/nabisiriustj14.jpg (http://img820.imageshack.us/i/nabisiriustj14.jpg/)
Az autóbusz utasai jól láthatják ezt a barátságos, tágas, részleteiben kidolgozott utastérben, kezükkel tapinthatják a kiváló minőségű beltéri anyagokon. A tágas utasajtókon keresztül az alacsony belépőszint megkönnyíti a fel- és leszállást. A mozgáskorlátozottak utazását felhajtható rámpa segíti.
A járművezetők számára is nyilvánvaló a minőség iránti elkötelezettség, a minden igényt kielégítő, állítható vezetőülésben helyet foglalva, az állítható kormányoszlopot beállítva, elhelyezkedve a vezetőtében. A minőségi anyagokkal burkol műszerfal, a kézreeső kapcsolók, az utastájékoztató és audiorendszer kezelő szervei, mind a napi munkavégzést könnyítik meg, növelve ezzel a közlekedési szolgáltatás színvonalát.
Az MAN-től származó, összehangolt hajtáslánc és diagnosztikai lehetőségek segítik az autóbusz zavartalan üzemeltetését. Az elektronikai részegységeket az autóbuszon belül, védve helyezték el. A hazai és európai fejlesztőktől származó, európai színvonalú, többszörösen tesztelt komponensek garantálják a megbízható működést és a hosszú élettartamot. A NABI Sirius nem csupán külső megjelenésében, hanem biztonsági szempontból is hasonlít az amerikai piacra gyártott buszokhoz, amelyek az acélvázas szerkezetnek köszönhetően fokozottan strapabíróak.
A NABI Sirius fejlesztése során, már a konstrukció kialakításakor fontos szempont volt az autóbusz üzemeltetési költsége. A komplett MAN alváz alkalmazása rendkívül megkönnyíti az üzemeltetők számára a karbantartási feladatokat, és biztosítja a kiváló szervizhátteret Magyarországon és Európában egyaránt.
Az összehangolt hajtáslánc révén kedvező az autóbusz üzemanyag-fogyasztása, miközben a szigorú környezetvédelmi normákat adalékanyagok és bonyolult katalizátor nélkül teljesíti. Az egész autóbusz kialakítása a gyors és egyszerű karbantartást szolgálja, az
egyes részegységek könnyen hozzáférhetőek.
http://img823.imageshack.us/img823/6334/nabisiriusimg4019.jpg (http://img823.imageshack.us/i/nabisiriusimg4019.jpg/)
http://img339.imageshack.us/img339/2487/nabisiriusimg40342.jpg (http://img339.imageshack.us/i/nabisiriusimg40342.jpg/)
http://img215.imageshack.us/img215/4681/nabisiriustj10.jpg (http://img215.imageshack.us/i/nabisiriustj10.jpg/)
http://img230.imageshack.us/img230/5637/nabisiriustj11.jpg (http://img230.imageshack.us/i/nabisiriustj11.jpg/)
A NABI Sirius autóbusz már elérhető a legszigorúbb EEV kibocsátási normának megfelelő, tiszta dízelmotorokkal. Az MAN D0836 motorok bonyolult katalizátor és adalékanyag nélkül teljesítik a jelenleg kötelező Euro 5 szintet már most meghaladó normát.
A hatsebességes ZF Ecolife automata sebességváltót alapos tesztelés során hangolták össze a kiváló motorral és a megfelelő áttételű differenciálművel, így gondoskodva a takarékos üzemről, tovább kímélve a környezetet.
A NABI több mint egy évtizedes tapasztalattal a háta mögött készen áll a NABI Sirius autóbuszok környezetbarát hajtásmódokkal történő továbbfejlesztésére is, mint például a sűrített földgáz-üzem vagy a hibrid hajtások.
http://www.nabi.hu/oldal/NABI_Sirius
BND September 17th, 2010, 11:39 PM ^^ nagyon király! Végre egy formaterv amiről nem süt a 90-es évek :cheers:
ketlu1 September 18th, 2010, 09:18 AM This is great :) I want them to Finland and right now!!! Good job, I´m sure we will see those beauties in the roads of europa very soon. Congratulation, it looks like just the holy savior of hungarian bus industry :)
seem September 18th, 2010, 10:16 AM Last Slovak Ikarus-es 280 are out of service. Oh, reminds me times when ticket machines in buses were not automatic and I used to go after school to the town with my grandmother. :)
so these Ikarus-es in Košice are out of service, it means no Ikarus-es 280 in Slovakia, you can see one in a Bratislava bus station Mlynské Nivy.
http://www.imhd.zoznam.sk/ke/index.php?img=65750&typ=gm
http://www.imhd.zoznam.sk/ke/index.php?img=66558&typ=gm
2 yrs ago end of 280 in Bratislava :)
http://www.kamim.sk/fotky/ba-i280-38.jpg
talendon September 18th, 2010, 10:42 AM ^^:cheers1:
Elképesztő jól néznek ki ezek a buszok, ez az én formavilágom. :)
seem September 18th, 2010, 11:22 AM ^^ Öreg szülők tudják a magyar, de sajnos nem tudom. Mégis, van szerencsés, hogy a Google Translate! ;)
Guys, in how many cities are these 280 still in service?
tony64 September 18th, 2010, 11:41 AM Some of those reconstructed in Szeged for sure:
http://m.blog.hu/om/omnibusz/image/kornyved/DSCN1548.jpg
talendon September 18th, 2010, 04:35 PM ^^:cheers1:
Elképesztő jól néznek ki ezek a buszok, ez az én formavilágom. :)
Na a félreértések elkerülése végett a NABI buszokra gondolok :D
Qtya September 18th, 2010, 06:01 PM Na a félreértések elkerülése végett a NABI buszokra gondolok :D
Nem-nem. Tuti a 280-asra gondoltál... :D
Fron September 18th, 2010, 06:22 PM ^^ Öreg szülők tudják a magyar, de sajnos nem tudom. Mégis, van szerencsés, hogy a Google Translate! ;)
Guys, in how many cities are these 280 still in service?
Seem it is Hungary the home of Ikarus buses, they are in service everywhere except in Debrecen. :)
seem September 18th, 2010, 07:38 PM Na a félreértések elkerülése végett a NABI buszokra gondolok :D
Nem-nem. Tuti a 280-asra gondoltál... :D
^^Azt gondoltam, hogy Ikarus. :D
Guys, I know some Hungarian phrases but I can`t speak Hungarian at all. Last time when I tryed to use these phrases it was horrible. So I learned one important - Nem beszélek magyarul :D.
Seem it is Hungary the home of Ikarus buses, they are in service everywhere except in Debrecen. :)
Yeah, I know. Also in Slovakia we still have many Ikarus buses - 412, 415, 435 (http://www.imhd.zoznam.sk/ba/index.php?w=3825242e29ef252932252c2127ef1f&idg=68&gi=0&gn=20&gs=e&gsd=&lang=en). So are there still many 280 in service?
Btw I we pronounce Ikarus like Ikarusz. Because S in Slovak is Š and SZ is S. :)
Fron September 18th, 2010, 09:18 PM Yeah, I know. Also in Slovakia we still have many Ikarus buses - 412, 415, 435 (http://www.imhd.zoznam.sk/ba/index.php?w=3825242e29ef252932252c2127ef1f&idg=68&gi=0&gn=20&gs=e&gsd=&lang=en). So are there still many 280 in service?
Btw I we pronounce Ikarus like Ikarusz. Because S in Slovak is Š and SZ is S. :)
Yep, there are many 280. Most of them were produced between 1987-1995 with 4 speed automatic gearbox. The older ones with folding doors are very rare.
We pronounce like that too. Ikarusz. :)
seem September 18th, 2010, 09:59 PM ^^ You really like Ikaruszes ;)
Sieg September 18th, 2010, 11:10 PM ^^ You really like Ikaruszes ;)
Believe it or not many people actually do, especially bus fans. Many of the are convinced that the Ik200 series is the best ever made. I read an Alba Volán 'fan forum' frequently and most people there are really obsessed with Ikaruses, they throw tempers when they scrap them and they were really happy when last year it seemed that some new Fehérvár buses will be transported to Debrecen - and they were really depressed when this rumor turned out to be false. I have no idea why anyone would like a substandard, noisy, stinky, outdated commie carcass - I guess it's some kind of Stockholm syndrome (we have had these buses so long that now they seem like our very, very own problem).
seem September 18th, 2010, 11:19 PM ^^ Maybe some of these from Košice is now in Hungary, who knows. ;)
and possibly, it might be Stockholm syndrome :D you know because it reminds so many things and times :)
Sieg September 19th, 2010, 10:07 AM ^^ Maybe some of these from Košice is now in Hungary, who knows. ;)
and possibly, it might be Stockholm syndrome :D you know because it reminds so many things and times :)
We are not buying junk from Slovakia, we have enough on our own:)
seem September 19th, 2010, 10:52 PM We are not buying junk from Slovakia, we have enough on our own:)
And you will have more cos that many of them will be out of service soon. :)
Sieg September 20th, 2010, 08:06 AM And you will have more cos that many of them will be out of service soon. :)
Junk in the junkyard is still better than junk on the streets:)
BTW it's incredible what pieces of crap can be sold on the world market. BKV sold ZIU trolleys to Bulgaria just a few years ago - it hardly gets more substandard than that, but something was still replaced by them I guess. And that wasn't even Africa.
RawLee September 20th, 2010, 09:23 AM They still run, thats a fact. And somewhere, thats more valuable than the look and age.
venom6 September 20th, 2010, 10:55 AM Jól néz ki ez a NABI a modern formája miatt. Elsőnek kicsit furcsa, de idővel megszokható.
RKC September 20th, 2010, 11:02 AM a púp a hátán csak dísz, vagy minek van ott?
Mr.Mojo Risin September 20th, 2010, 11:05 AM a púp a hátán csak dísz, vagy minek van ott?
Elsősorban design elem ha jól látom, amely valamelyest kitakarja a légkondi berendezést.
(HUN)RoGeR September 20th, 2010, 11:25 AM a púp a hátán csak dísz, vagy minek van ott?
Hely légkondinak, CNG tartálynak, troli berendezéseknek, stb.
Qtya September 20th, 2010, 02:37 PM Hely légkondinak, CNG tartálynak, troli berendezéseknek, stb.
:yes:
a púp a hátán csak dísz, vagy minek van ott?
Tessék elolvasni a cikkeket. :)
ketlu1 September 20th, 2010, 03:43 PM ^^ You really like Ikaruszes ;)
Hi, I wonder do you produce in Slovakia any buses? Or do you have any kinda industrial activity or only agricultural? I cant see any slovakian product here in Finland not a single one, thats the reason Im asking it. I know very well Skoda products from the Czech Republic but cant name any slovakian product.. hmm maybe you have some world famous brands, please help me out. thx
AlbertZ September 20th, 2010, 03:53 PM I like Nabi :) looks great despite the multicolor chassis. Simple white or blue or bicolor would be better. Hope its going to spread in major hungarian cities :)
I guess the percentage of non-NABI parts is quite a lot, though :C
Fron September 20th, 2010, 04:18 PM Képek az utastérről:
http://indafoto.hu/omnibusz/page/1
venom6 September 20th, 2010, 05:02 PM Elképzelve ezt a buszt BKV kék-szürkébe, egész jól mutatna. Akkor, hogyan oszlik meg az 1000 új busz a 3 cég között (Kravtex, Ikarus, NABI)? Ki hányat gyárt le? :)
Kell solo, csuklós és midi is!
seem September 20th, 2010, 10:09 PM ^^ Prague DPP sold 30 yrs old ČKD T3 trams plus 8 km of track to Pyongyang. :nuts:
RawLee September 21st, 2010, 07:30 AM Hi, I wonder do you produce in Slovakia any buses? Or do you have any kinda industrial activity or only agricultural? I cant see any slovakian product here in Finland not a single one, thats the reason Im asking it. I know very well Skoda products from the Czech Republic but cant name any slovakian product.. hmm maybe you have some world famous brands, please help me out. thx
They are the biggest car producers per capita in the world I believe.
Mr.Mojo Risin September 21st, 2010, 07:43 AM They are the biggest car producers per capita in the world I believe.
Szerintem a finn barátunk igazi szlovák termékekre gondolt amiről én sem nagyon hallottam még. Leszámítva a paranyicát, gyakorlatilag nincs saját hazai termékük, nem csoda, hogy össze van zavarodva.
BND September 21st, 2010, 10:56 AM Elképzelve ezt a buszt BKV kék-szürkébe, egész jól mutatna. Akkor, hogyan oszlik meg az 1000 új busz a 3 cég között (Kravtex, Ikarus, NABI)? Ki hányat gyárt le? :)
Kell solo, csuklós és midi is!
A szürkét szerintem hanyagolni kéne, nekem legalábbis nagyon nem tetszik. Arra jó, hogy pl. egy kazánt és berendezéseit ilyenre fessék, de buszon nem mutat jól.
A kék-ezüst kombináció viszont nagyon jól mutatna, és még a hagyományőrzést is rá lehetne húzni, hiszen a BKV Ikarus 180-asai is ebben a színkombinációban pompáztak:
http://hampage.hu/trams/tata070922/img_9284.jpg
(hampage.hu (http://hampage.hu/))
Egyébként a Nabi Siriussal nem tudok betelni, nagyon tetszik a formaterv. Állítólag lesz belőle csuklós is, itt egy cikk sok képpel a totalcar.hu-ról:
http://totalcar.hu/tesztek/haszon/2010/09/21/buszt_fembol/
Fron September 21st, 2010, 11:13 AM Szerintem a finn barátunk igazi szlovák termékekre gondolt amiről én sem nagyon hallottam még. Leszámítva a paranyicát, gyakorlatilag nincs saját hazai termékük, nem csoda, hogy össze van zavarodva.
Miért nekünk mi van amit az elmúlt 20 évben alkottunk és biccentenének rá több országban is egyöntetűen hogy az bizony magyar brand?
venom6 September 21st, 2010, 11:19 AM A szürke és kék szín elosztása legyen ilyen. Ezért is említettem a Volvót!
http://m.blog.hu/st/steksz/image/volvo_fjx188.jpg
Mr.Mojo Risin September 21st, 2010, 11:45 AM Miért nekünk mi van amit az elmúlt 20 évben alkottunk és biccentenének rá több országban is egyöntetűen hogy az bizony magyar brand?
Hát csak, hogy témától ne menjünk messze, ahogy a finn barátunk utalt az EAG buszoknak elég jó a hírneve arra fele. Engem is meglepett, hogy új busz vásárlása helyett felújították az AEG-eket.
Vagy mondhatnám a NABI-t ami egy magyar alapítású cég és eddig jól alakultak a dolgai Észak Amerikában.
RawLee September 21st, 2010, 12:15 PM Miért nekünk mi van amit az elmúlt 20 évben alkottunk és biccentenének rá több országban is egyöntetűen hogy az bizony magyar brand?
Suzuki, a mi autónk, már a japánok is megmondták!:lol:
Fron September 21st, 2010, 12:18 PM Hát csak, hogy témától ne menjünk messze, ahogy a finn barátunk utalt az EAG buszoknak elég jó a hírneve arra fele. Engem is meglepett, hogy új busz vásárlása helyett felújították az AEG-eket.
Vagy mondhatnám a NABI-t ami egy magyar alapítású cég és eddig jól alakultak a dolgai Észak Amerikában.
Ikarus csődbe ment, a NABI messze nem neves gyártó.
Továbbra is várom az elmúlt 20 évben alapított világhírű magyar brandeket, csak hogy fairek legyünk a szlovákokkal szemben ilyen összehasonlításban.
Mr.Mojo Risin September 21st, 2010, 01:17 PM Ikarus csődbe ment, a NABI messze nem neves gyártó.
Továbbra is várom az elmúlt 20 évben alapított világhírű magyar brandeket, csak hogy fairek legyünk a szlovákokkal szemben ilyen összehasonlításban.
Figyelj.. Innentől kezdve, hogy te őfelsége ki jelented, mert te úgy gondolod, hogy a NABI nem neves gyártó, felesleges ebbe belemenni, mert csak kabaré lenne. Ilyen hozzáállással mindenre rá lehet húzni, hogy nem neves. Pl. Opel nem neves, mert tömeg szart gyárt stb.
A NABI igen is elég neves gyártó, attól, hogy a látókörödből kiesik, Észak Amerikában komoly sikereket ért el.
Ennek a folytatását tényleg nem gondolom érdemesnek, de ha változtatsz a hozzáállásodon szívesen belemennék a témába, egyszer egy máskor, mert most erre nincs időm.
gramercy September 21st, 2010, 01:20 PM világhírű magyar brand
talmácsi :lol:
ketlu1 September 21st, 2010, 04:30 PM They are the biggest car producers per capita in the world I believe.
Really? Thats interesting, never would thought so.. Car dealers never mention the origin of the vehicle :lol: But I meant do they have any worldwide known brands by their own like Hungary has Ikarus, Nabi, Ganz, Zwack Unicum, Tokaji, Pick Salami or the old ones like Tungsram or Richter? By the way is Tungsram still going by its own? I have not seen regular bulbs (only General E made in Hungary) for a while but they still sell bulbs for cars made by Tungsram..
Sieg September 21st, 2010, 06:24 PM Kevés "nemzeti" világmárka van, de Szlovákiának országmárkája és szimbólumai sincsenek, pl. amiket rólunk vagy a csehekről a finn kolléga említett. Bár mondjuk ilyesmi nekem sincs, pedig én idősebb vagyok:) Bármi, ami Szlovákiában nem az utóbbi 20 vagy max. 80 évben történt, vagy a magyar, vagy a német, vagy a cseh történelem része.
AlbertZ September 21st, 2010, 06:31 PM By the way is Tungsram still going by its own? I have not seen regular bulbs (only General E made in Hungary) for a while but they still sell bulbs for cars made by Tungsram..
I guess Tungsram is no more. It is a subsidiary of GE Lightning, which is -I guess- a part of General Electric. tungsram.hu redirects to gelightning.com.
gramercy September 21st, 2010, 06:39 PM RUBIK
Qtya September 21st, 2010, 08:52 PM I guess Tungsram is no more. It is a subsidiary of GE Lightning, which is -I guess- a part of General Electric. tungsram.hu redirects to gelightning.com.
One of the biggest crimes of all... :ohno:
Mr.Mojo Risin September 21st, 2010, 09:11 PM Really? Thats interesting, never would thought so.. Car dealers never mention the origin of the vehicle :lol: But I meant do they have any worldwide known brands by their own like Hungary has Ikarus, Nabi, Ganz, Zwack Unicum, Tokaji, Pick Salami or the old ones like Tungsram or Richter? By the way is Tungsram still going by its own? I have not seen regular bulbs (only General E made in Hungary) for a while but they still sell bulbs for cars made by Tungsram..
No they don't have. The biggest and most important Slovakian company Slovnaft was bought by MOL in 2000. So MOL (If you never heard before, MOL is a hungarian oil company, one of the leading company in Eastern-Central Europe) aquired a relativly big refinery facility wich was modernised to use more efficiently and profitable. Maybe you have heard the refinery's old name "Apollo". The allied bombed in the WWII.
The VW, the PSA group and the Kia have some factories in Slovakia.
They build the VW's Touareg, the KIA's Ceed (wich designed a hungarian:) and they build the PSA's.... maybe their smallest modell wich name i don't know:)
The GE bought the Tungsram a few years ago, but they let the name on some products and factory. For example in my native town Zalaegerszeg the factory's name GE Lighting Tungsram and there are still Thungsram bulbs in Hungary.
Sorry for my bad english!
gramercy September 21st, 2010, 09:43 PM az ilyen nemzetieskedés meg -elnézést- faszhosszmérés teljesen értelmetlen
a rendszerváltoztatás után a hiba az volt hogy azonnal és teljesen nyitottunk: azonnal lehetett kereskedni, mentek az emberek a gorenjékért
ebben az állapotban VAGY hagyjuk hogy a 40 éves innováció hiánya és a rossz menedzsment miatt nem létezett tőke hiánya miatt bedől az összes, milliókat foglalkoztató termelő vállalat VAGY tudást és tőkét vonunk be a működésükbe és akkor igaz ugyan hogy nyugati befolyás alá kerülnek, de legalább nagyrészük tovább működik és nem 3 millió munkahely párolog el hanem csak 1,5
lehetett volna várni a piacnyitással, de az sokkal rosszabb lett volna, mint amikor valaki nem megy időben az orvoshoz hanem hónapokig fáj a foga
lehetett volna máshogy privatizálni, de 20 év távlatából nagyítóval kell keresni azokat a vállalatokat amiket MAGYAR kézbe privatizáltak és még működnek, a nyugati tőke legalább hozott tudást is - dare i say it - sokkal humánusabb mint a magyar oligarchák
ha úgy döntünk, hogy tőkés gazdaságot működtetünk, az tőke nélkul kurvára nem megy
20 éve nem volt MAGYAR tőke az azt megelőző 70 év történelme miatt (trianontól)
magyarországnak eddig két kapitalista időszaka volt, a reformkortól a padlássöprésekig tartott az első, és az akkori eredeti tőkefelhalmozás eltartott a 19.-20. század fordulójáig
a kérdés az, hogy az elmúlt 20 évben miért nem indult be vagy legalábbis nem olyan ütemben ahogy kéne/szeretnénk újból az eredeti tőkefelhalmozás
lehet hogy azért mert például az autósoktól elvont pénzből dotáljuk a biciklistákat? oké, ez demagóg volt, de ki lehet terjeszteni:
kevesebb mint 4 millió ember dolgozik.
aki dolgozik az nagyrészt -tisztelet a kivételnek- rossz hatékonysággal dolgozik és/vagy versenyképtelen produktumot állít elő.
amit előállít, azt rossz ösztönzők mentén és rosszul költi el (pl. chf hitel fogyasztási cikkekre).
amit az állam elvon, azt rossz mennyiségben rossz ösztönző hatásokkal rossz helyről vonja el.
amit az állam elvon, azt rossz mechanizmusok mentén, pazarlóan, iszonyatos korrupcióval párosulva s nagyon rosszul, rossz ösztönző hatásokat előidézve osztja vissza (segílyek).
NANÁ hogy nincs minden faluban egy Gerolsteiner vagy egy Müller Martini, neadjisten egy Ritter Sport
---
a mai magyar duális gazdaságban gyakorlatilag egyedül a külföldi nagytőke helyi nyúlványai működnek úgy ahogy kell, termelnek versenyképes és exportálható termékeket
és akkor van egy parlamenti párt aki lapáttal kergetné ezeket ki
ketlu1 September 21st, 2010, 10:15 PM No they don't have. The biggest and most important Slovakian company Slovnaft was bought by MOL in 2000..... maybe their smallest modell wich name i don't know:)
The GE bought the Tungsram a few years ago, but they let the name on some products and factory. For example in my native town Zalaegerszeg the factory's name GE Lighting Tungsram and there are still Thungsram bulbs in Hungary.
Sorry for my bad english!
Thx Mr Mojo :) and your english is not bad at all!! Definitely it is better than my hungarian :lol: Yep we also still have some Tungsram bulbs made for cars but the regular household bulbs are gone :/ its nice to hear you still can get it in the shops. Thats a fact that not many so called national brands are in national hand any more in this globalized world but anyway if the new owners keep the local workers in job and pay the taxes to home than after all who really cares about the ownership. Our giant, Nokia is owned by now some foreign stockmarket moneymakers but registered still in Finland. Not to mention Kone (elevators and industrial machinery), Hissi (elevators) or Wärtsilä Diesel (giant engines for ships) or Wärtsilä Group (forest industry, paper machinery, power plants) Those companies used to be the pride of ours.. now they mainly give work for chinese people :nuts:
Mr.Mojo Risin September 21st, 2010, 10:55 PM Thx Mr Mojo :) and your english is not bad at all!! Definitely it is better than my hungarian :lol: Yep we also still have some Tungsram bulbs made for cars but the regular household bulbs are gone :/ its nice to hear you still can get it in the shops. Thats a fact that not many so called national brands are in national hand any more in this globalized world but anyway if the new owners keep the local workers in job and pay the taxes to home than after all who really cares about the ownership. Our giant, Nokia is owned by now some foreign stockmarket moneymakers but registered still in Finland. Not to mention Kone (elevators and industrial machinery), Hissi (elevators) or Wärtsilä Diesel (giant engines for ships) or Wärtsilä Group (forest industry, paper machinery, power plants) Those companies used to be the pride of ours.. now they mainly give work for chinese people :nuts:
"Those companies used to be the pride of ours.. now they mainly give work for chinese people :nuts:"
Really? That's sad :(
As you sad who cares the new owners if they keep the local workers in job and pay the taxes to home.
By the way you have an unique brand the flying finns. The finn drivers always had big fan base in Hungary. Maybe the reason is the Finno-ugric family, maybe the likeable north calm style.
I'm also a big Räikkönen fan :)
ketlu1 September 21st, 2010, 11:30 PM "Those companies used to be the pride of ours.. now they mainly give work for chinese people :nuts:"
Really? That's sad :(
As you sad who cares the new owners if they keep the local workers in job and pay the taxes to home.
By the way you have an unique brand the flying finns. The finn drivers always had big fan base in Hungary. Maybe the reason is the Finno-ugric family, maybe the likeable north calm style.
I'm also a big Räikkönen fan :)
Keeping chinese busy instead of our unimployed people is really sad, u re right. Thats why our goverment tries everything to keep this giants registered in Finland, otherwise we loose all the taxincomes too.. :ohno:
Yep we finno- ugric people are a kind, depressive, suicidal types :nuts: u should meet some estonians or lapplanders too :lol:
Guess Kimi is making a comeback to F1 next year with Renault if the russian Ladaman gets fired.. hmm once more has proved that track drivers just can not beat the rallyguys.
Kovalainen is not really good.. but what can he do in the Lotus.. Maybe he should change it for the new NABI :applause:
Im happy that u have Talmacsi, he is a very good driver. Our motogp driver Kallio is a miserable idiot, always complaining and putting his mistakes into others fault (haha guess he must have some swedish origin lol). Im happy that he and Talmacsi has nothing common anymore :cheers:
venom6 September 22nd, 2010, 12:00 PM Magyar buszok bemutatója az Európai Mobilitási Héten
http://veke.hu/wordpress/wp-content/uploads/2010/09/EAN-borito.jpg
http://veke.hu/wordpress/wp-content/uploads/2010/09/beallasi-terv-sztistvankrt.jpg
^^ Már töltöm is a fényképezőgépem! Fantasztikus az idő, és az első órám csak 17:00-kor kezdődik :D
http://veke.hu/2010/09/magyar-buszok-bemutatoja-az-europai-mobilitasi-heten/
tony64 September 22nd, 2010, 09:28 PM Várjuk a képeket! ;)
venom6 September 23rd, 2010, 12:32 PM Ikarus V187
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07002.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07004.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07005.jpg
Ikarus E127
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07017.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07018.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07023.jpg
venom6 September 23rd, 2010, 12:39 PM Credo Citadell 12
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07053.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07050.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07049.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07048.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07047.jpg
Credo Citadell 19
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07024.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07027.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07028.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07029.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07031.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07035.jpg
venom6 September 23rd, 2010, 12:52 PM SZKT-ARC Tr187
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07091.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07088.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07086.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07083.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07089.jpg
Szegeden fog futni ez a troli, és tervek szerint hamarosan lecserélik ilyenre a régieket. Ezt ott szerelik össze a megrendelt alkatrészekből, a belső tér hasonlít az Ikarus-ra az ARC miatt. Elbeszélgettem a SZKT képviselőjével, aki igen sok dolgot elárult nekem az új villamosról, meg az épülő 2-es vonalról. Ja és ez a troli pár nap múlva tesztelve lesz Budapest egyik vonalán!
venom6 September 23rd, 2010, 12:56 PM MJT
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07058.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07059.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07061.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07063.jpg
Csaba Metál
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07066.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07068.jpg
S91
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07069.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07071.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07075.jpg
http://i114.photobucket.com/albums/n278/venom6/Kep07081.jpg
Mr.Mojo Risin September 23rd, 2010, 01:14 PM Én is voltam tegnap. A Credo Citadell volt a legmeggyőzőbb, az a busz nagyon összerakottnak tűnik és a kornak is megfelel szerintem. Nekem nagyon tetszett.
Az Ikarus/ARC kellemes meglepetés volt, így képről nézve a dizájnja gagyinak tűnt, de élőben sokkal jobban fest. Csak az elejét kéne kicsit áttervezni.
Az MJT sem tűnt rossznak, csak annak is az eleje túl avittra sikerült, de mivel törökbe elég sok emeletes buszt gyártott, nyilván a kevésbé ismert név ellenére, elég komoly tapasztalattal rendelkeznek már.
A csabametál formabontó az is jobban fest élőben mint a terveken, a műszerfal megoldása nagyon tetszett.
Az ex AEG meg egy kiforrott konstrukció, igazából az ülés leosztása volt kicsit meglepő, a 2. ajtótól az elsőig metrós leosztásban egymással szemben futó székek vannak.
A midik közül nekem a plazma busz tetszett a legjobban a kicsit gnóm elrendezésével. Mondjuk én szkeptikus vagyok ezzel az elektromos hajtással kapcsolatban.
Igazából én nagyon tisztelem, hogy az Ikarus összeomlásától függetlenül, vagy pont ezért, ennyi magyar cég vágott bele a buszgyártásba, és az lenne a jó, ha mindegyik sikeres lenne a busztendereken itthon is, mert maximálisan megérdemelnék a a befektetett munkájuk után a sikert, és muszáj betölteni azt az űrt a buszgyártásunkban amit az említett Ikarus hagyott. Még valamennyire élnek az emlékekben, hogy nagy buszgyártó ország voltunk.
Na most Tarlós azt mondta kiszervezné a BKV busz ágát külsős cégbe.
És hiába látom, hogy a mostani kormány síkra szállna a magyar buszok mellett a tendereken, kétlem, hogy egy külsős cég nem az olcsó bóvli kínai busznak bekategorizált büntetést választaná úgy ahogy a volán külősei és itt szerintem nem tudna beleszólni az állam.
Remélem nem így lesz, de félek.
venom6 September 23rd, 2010, 01:31 PM Nekem személyes kedvencem a Credo :)
Beszélgettem több jelenlévővel és volt egy BKV sofőr is, akivel vagy 10 percig beszélgettem. Mondta, hogy már az egész mutyi le van zsírozva a háttérbe és Széles Gábor tulajdonába lesz a fővárosi busz közlekedés. Látták már az egyik Budapesti buszgarázsban, ahol körbenézett, hogy mégis hány busz fér el ott a jövőben (októbertől esedékes), mert ő lesz a buszok üzemeltetője és karbantartója.
Az összes buszvonalat megszüntetik, ami kimegy a városból (pl: Solymári Auchan, Solymári PEMÜ). Nem fognak 1000 buszt venni, mivel nem lesz szükség ennyire.
Maximum 400 buszt fognak venni és az is Ikarus lesz, sőt azt is mondta, hogy szerinte már el is kezdték legyártani őket. Tehát pályázat ide vagy oda, a végén az Ikarus lesz a befutó.
Sok jót nem várhatunk Tarlóstól sem, mert neki is megmondják, hogy mit tehet és mit nem. Ez elég gáz :(
(HUN)RoGeR September 23rd, 2010, 01:35 PM ^^
Az SZKT trolira pont belsőleg mondták, hogy sokkal kiforrottabb, praktikusabb mint az "eredeti" Ik-ARC. Remélem tényleg ilyen lesz a leendő 15 troli Szegeden.
Mr.Mojo Risin September 23rd, 2010, 01:40 PM Nekem személyes kedvencem a Credo :)
Beszélgettem több jelenlévővel és volt egy BKV sofőr is, akivel vagy 10 percig beszélgettem. Mondta, hogy már az egész mutyi le van zsírozva a háttérbe és Széles Gábor tulajdonába lesz a fővárosi busz közlekedés. Látták már az egyik Budapesti buszgarázsban, ahol körbenézett, hogy mégis hány busz fér el ott a jövőben (októbertől esedékes), mert ő lesz a buszok üzemeltetője és karbantartója.
Az összes buszvonalat megszüntetik, ami kimegy a városból (pl: Solymári Auchan, Solymári PEMÜ). Nem fognak 1000 buszt venni, mivel nem lesz szükség ennyire.
Maximum 400 buszt fognak venni és az is Ikarus lesz, sőt azt is mondta, hogy szerinte már el is kezdték legyártani őket. Tehát pályázat ide vagy oda, a végén az Ikarus lesz a befutó.
Sok jót nem várhatunk Tarlóstól sem, mert neki is megmondják, hogy mit tehet és mit nem. Ez elég gáz :(
Hát ez nagyon lehangoló, ha arcon köpik a Credot aki a nulláról építette fel magát és a vagyonának egy komoly részét a Citadell kifejlesztésébe ölte. Sőt undorító egyenesen. Meggyőződésem, hogy a Citadell a legjobb magyar busz(leszámítva a NABI-t ami sajnos nem volt ott pedig arra voltam a legkíváncsibb) és ha nem térül meg a befektetett pénz akkor bedőlhet a Credo nem is olyan sokára. Az szánalmas, ha így képzelik el a magyar ipar támogatását Orbánék, hogy a haverok cégét nyomják csak... :ohno:
Másrészről viszont valami történjen, mert ez talán az egyik legnagyobb szégyene az országnak, hogy a főváros ami az egyik legszebb a világon, 30 éves balkánt idéző büntetésekkel látja el a tömegközlekedést.
Szóval egy idő után talán megbékélnék a dologgal, csak ne áldozzák fel a pajtiért a Credot könyörgöm!
(HUN)RoGeR September 23rd, 2010, 02:44 PM Nekem személyes kedvencem a Credo :)
Ezt ebben a formában hatalmas kacsának érzem.
- 400 busz olyan szolgáltatáscsökkenést jelentene, amibe szerintem rövidtávon Budapest közlekedése roppanna bele.
- Azonnal kiszervezni a buszközlekedést nem olyan egyszerű feladat, legalább egy fél év kéne az átálláshoz, pláne ha az alvállalkozó a buszgarázsokat (és esetleg a személyzetet) is átveszi.
- Nem hiszem, hogy egy komoly buszcsere esetén nem mozgatna meg minden követ a Kravtex, de azt is meg merem kockáztatni, hogy ennyi busz már komolyabb külföldi gyártókat is érdekelhet (MB, MAN, Irisbus)
- A Kravtex jelenleg is sok tendert nyer, van olyan FIDESZ-es város, ahova ők szállítanak, a rájuk szabott Volán tendereket sem állították le. Bízom benne, hogy talpon tudnak maradni, esetleg a BKV-nál is kapnak egy kis szeletet.
AlbertZ September 23rd, 2010, 04:57 PM Akarnak Pesten is futtatni SZKT-ARC trolkat vagy csak a szegedi példányok tesztelésének része a budapesti futás? Ugyanis Szegeden már tesztelték ezeket pár hónapja.
A Credo még mindig üti az összese többit nálam is.:) A festés designján még lehetne éppen finomítani, de így is elég jó. Csak lenne már valami konkrétum rendelésekről, megfelelő piac nélkül mit sem érnek ezek a buszok...
(HUN)RoGeR September 23rd, 2010, 05:09 PM ^^
Most készül újabb két proto csuklós. Bízom benne, hogy hamarosan lesz olyan városi buszbeszerzés, amin már nyer is a Citadell...
Sieg September 23rd, 2010, 05:25 PM Citadell egyértelmű győztes, nem csak a hazai mezőnyt, de a legtöbb divatos német és egyéb buszt is lenyomja így kép alapján szerintem. Csabametálos busz (amit remélem azért nem így fognak hívnak) szintén feltűnő, de ha ez ekkora, inkább a Várbusz helyett lenne jó. Remélem, pár éven belül csak ilyenek lesznek Budapesten, most, hogy már csak 2 hét és 20 év után először főpolgármester is lesz:)
BND September 23rd, 2010, 07:34 PM Nekem személyes kedvencem a Credo :)
Először is köszi a képes beszámolót! :okay:
Tegye fel a kezét aki meglepődött rajta, hogy Széles cége lesz helyzetbe hozva... Kár hogy az új Ikarusok formaterve ennyire elavult (a Citadellhez képest pl.), de nem bánnám ha mielőbb érkeznének.
A BKV buszparkjáról ezt találtam:
http://outside.mfor.hu/mfor/images/ikarus2_100212_600.jpg
Első körben az Ikarus 260/280-asaktól, a 405-ösöktől és a legrosszabb állapotban levő 415/435-ösöktől kell megszabadulni. A 280-asok közül a felújított példányok (7-173 gyors) esetleg túlélhetik az első selejtezési kört. Kérdés persze, hogy a 696 darab 260/280-asi buszból vajon hány darab járóképes jelenleg is, nem biztos hogy mind napi használatban van. 600-700 új buszra azonban mindenképp szülség lenne szerintem, bár 400 db is jól jönne csak történjen már valami...
Sieg September 23rd, 2010, 08:10 PM Ezt ebben a formában hatalmas kacsának érzem.
- 400 busz olyan szolgáltatáscsökkenést jelentene, amibe szerintem rövidtávon Budapest közlekedése roppanna bele.
- Azonnal kiszervezni a buszközlekedést nem olyan egyszerű feladat, legalább egy fél év kéne az átálláshoz, pláne ha az alvállalkozó a buszgarázsokat (és esetleg a személyzetet) is átveszi.
- Nem hiszem, hogy egy komoly buszcsere esetén nem mozgatna meg minden követ a Kravtex, de azt is meg merem kockáztatni, hogy ennyi busz már komolyabb külföldi gyártókat is érdekelhet (MB, MAN, Irisbus)
- A Kravtex jelenleg is sok tendert nyer, van olyan FIDESZ-es város, ahova ők szállítanak, a rájuk szabott Volán tendereket sem állították le. Bízom benne, hogy talpon tudnak maradni, esetleg a BKV-nál is kapnak egy kis szeletet.
Így van, nem tartom hihetőnek én sem. Eleve egy bkv-s buszsofőr BIZTOS jól informált politikai ügyekben, másrészt meg kivel zsíroztak volna le egy ilyen bizniszt, 2 héttel a választások előtt, amikor még fogalma sincs senkinek a leendő fővárosi erőviszonyokról? Harmadrészt pedig valóban nem lehet egyben kiszervezni mindent (főleg titokban lezsírozni ezt), és 400 busszal megoldani.
kiskaloz September 23rd, 2010, 08:43 PM Hát ez nagyon lehangoló, ha arcon köpik a Credot aki a nulláról építette fel magát és a vagyonának egy komoly részét a Citadell kifejlesztésébe ölte. Sőt undorító egyenesen. Meggyőződésem, hogy a Citadell a legjobb magyar busz(leszámítva a NABI-t ami sajnos nem volt ott pedig arra voltam a legkíváncsibb) és ha nem térül meg a befektetett pénz akkor bedőlhet a Credo nem is olyan sokára. Az szánalmas, ha így képzelik el a magyar ipar támogatását Orbánék, hogy a haverok cégét nyomják csak... :ohno:
Másrészről viszont valami történjen, mert ez talán az egyik legnagyobb szégyene az országnak, hogy a főváros ami az egyik legszebb a világon, 30 éves balkánt idéző büntetésekkel látja el a tömegközlekedést.
Szóval egy idő után talán megbékélnék a dologgal, csak ne áldozzák fel a pajtiért a Credot könyörgöm!
Sajnos ezt már én is hallottam, más forrásból.....:ohno:
Full kiszervezés, és elvileg már gyártják....
Szerintem a 400csak az első lépés. Kelenföld, meg az Andor utca lesz állítólag a Transmané.... oda beférne 400... Ez lenne az első lépés...
ketlu1 September 23rd, 2010, 08:45 PM Guys those new buses of yours just look so unbeliveble OUTSTANDING !!! You cant immagine how much I wish to have them in Helsinki too.... I used to volvos and scanias but they seem to be junkmetal compered to the new Credo or Nabi :) When Eag broke down Irisbus started to fill up the space in the busmarket of Helsinki and I can tell you most of us just hate those frogmade junks. Be good and sell some nabis credos ikaruses for us again!
Sieg September 23rd, 2010, 10:57 PM Guys those new buses of yours just look so unbeliveble OUTSTANDING !!! You cant immagine how much I wish to have them in Helsinki too.... I used to volvos and scanias but they seem to be junkmetal compered to the new Credo or Nabi :) When Eag broke down Irisbus started to fill up the space in the busmarket of Helsinki and I can tell you most of us just hate those frogmade junks. Be good and sell some nabis credos ikaruses for us again!
Yes they are:)
We are just talking about that rumors say that after the new mayor is elected probably the whole bus service will be outsourced to real companies with real buses. Some say that due to political reasons the winner might already have been chosen as Gábor Széles, the strongman behind Ikarus.
seem September 28th, 2010, 06:49 PM http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?w=213621323033ef393621323033ef1f&id=8616
Zavedenie linky 801 do Rajky od 1.10.2010
Od piatka 1. októbra 2010 zavádza Dopravný podnik Bratislava medzinárodnú linku č. 801 od Novej budovy SND do Rajky v Maďarsku. Autobusy linky 801 budú premávať po trase Nová budova SND - Landererova - Most Apollo - Dolnozemská - (<< Panónska - Jasovská - Žehrianska) - Jarovce - Rusovce - Čunovo - Schengenská - štátna hranica - Ady Endre ut. - Kossuth Lajos ut. - Rajka, pričom zastavia na zastávkach:
Nová budova SND (parkovisko SND)
Ekonomická univerzita
Žehrianska (v smere do Rajky na Dolnozemskej, v smere do mesta na Jasovskej ul.)
Jarovce
Rímsky parčík
MiÚ Čunovo
Rajka
Na linke bude povolená vnútroštátna preprava osôb. Tarifu a cestovný poriadok linky 801 prinesieme hneď po ich zverejnení.
English: New service no. 801 to Rajka from SND (Bratislava-Eurovea) will be in use from 1.10.
stops: Nová budova SND, Ekonomická univerzita, Žehrianska, Jarovce, Rímsky parčík, MiÚ Čunovo, Rajka
After 2 yrs of waiting :cheers1:
seem September 29th, 2010, 02:49 PM So, 2 of Irisbus Citelis 12M
for a service no. 801 to Rajka (H) which has first ride on 1.10, in 2 days som pictures will be on a IMHD.sk soon and I will post it here :)
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=53254&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=53260&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=58748&typ=gm
Btw, I hope it`s not spam for you : )
Sieg September 29th, 2010, 03:32 PM It looks freakin' full. I guess Rajka is pretty much an agglomeration village:)
BND September 29th, 2010, 03:58 PM ^^ those are not line 801 buses, that line will open on the 1st of October :)
seem just posted them to show what kind of buses will ride that route, thx seem :okay:
seem September 29th, 2010, 04:03 PM ^^ From sources it is about 16% but many people are still moving to these villages. :)
EDIT: yes, I said I will post pics from first day :)
kiskaloz September 29th, 2010, 04:24 PM ^^ those are not line 801 buses, that line will open on the 1st of October :)
seem just posted them to show what kind of buses will ride that route, thx seem :okay:
Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miért is nem a VONAT jár át Pozsonyba?
Ja, hogy ezen a vonalon még nincs teljesen visszaállítva a forgalom, és a szlovákok meg beintenek?
Mi miért nem intünk e a busznak?
seem September 29th, 2010, 05:40 PM ^^ There are not many train per day to Bratislava.
BND September 29th, 2010, 06:39 PM Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miért is nem a VONAT jár át Pozsonyba?
Ja, hogy ezen a vonalon még nincs teljesen visszaállítva a forgalom, és a szlovákok meg beintenek?
Mi miért nem intünk e a busznak?
2 db busz fogja ezt a vonalat kiszolgálni, vonatra valószínűleg nincs igény... Miért kéne beinteni a busznak? Hogy kitolj azzal a párszáz szlovákkal aki Rajkára költözött? :bash:
Majd ha ezrével ingáznak Pozsonyba a népek akkor lehet szó vonatról...
kiskaloz September 29th, 2010, 07:19 PM 2 db busz fogja ezt a vonalat kiszolgálni, vonatra valószínűleg nincs igény... Miért kéne beinteni a busznak? Hogy kitolj azzal a párszáz szlovákkal aki Rajkára költözött? :bash:
Majd ha ezrével ingáznak Pozsonyba a népek akkor lehet szó vonatról...
Két és 4 órás ütemű Győr-Pozsony euregio vonatokról volt szó.....
Mivel a csak Hegyesig menő vonatok amiket visszavágtak Rajkáról 50 perceket állnak , ahelyett, hogy megjárják Rajkát 15 km vagy ligetfalut ami 30 km...
Lenne rá igény, hidd el!
Az egyetemen tanulmányok sora van, hogy kellene a régió..
Annak lenne értelme.:bash:
Nem Rajka-Pozsony.....
seem October 1st, 2010, 05:46 PM So, first day of service and another buses. :nuts:
Departures to Rajka:
Each hour from SND (Slovak national theatre) between 5:50 and 22:50 - Mon/Fri and between 7:50 and 22:50 - weekends and holidays
Departures to Bratislava:
Each hour between 6:40 and 23:40 - Mon/Fri and between 8:40 and 23:40 - weekends and holidays
For traveling to Rajka you have to buy a ticket in a bus:
one way adult - 1,50 € / 420 HUF
return adult - 2,90 € / 810 HUF
one way under 26 or over 60 - 0,75 € / 210 HUF
return under 26 or over 60 - 1,45 € / 405 HUF
and pictures:
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=68079&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=68077&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=68078&typ=gm
Sieg October 1st, 2010, 08:15 PM One of the weirdest buses I have ever seen!:)
(HUN)RoGeR October 2nd, 2010, 10:17 AM ^^
A Kravtex régebbi buszai olykor gyönyörűek, ha összevetjük a licensz alapját képző SOR buszokkal... :)
ilyan October 2nd, 2010, 05:07 PM Do you have any database and photoforum about hungarian public transport companies like polish www.phototrans.eu and truckfuns forum like polish www.wagaciezka.com?
Qtya October 13th, 2010, 04:00 PM http://img809.imageshack.us/img809/7737/nabi.png (http://img809.imageshack.us/i/nabi.png/)
Újabb magyar buszok indulnak Amerikába
2010. 10. 13. 15:04|Utolsó módosítás: 2010. 10. 13. 15:31|Vállalatok » Ipar
Újabb öt autóbuszt rendelt a kaliforniai Santa Monica közlekedési vállalata a NABI budapesti üzemétől.
...
http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/ujabb-magyar-buszok-indulnak-amerikaba-330323
tony64 October 14th, 2010, 03:37 PM Ingyen lehet netezni a Volán távolsági járatain
Ingadozó sávszélességű, de ingyenes wifit nyújt a Volán a legtöbb járatán, amivel komoly versenyelőnybe kerülhet a mobilos lefedettséget is nehézkesen biztosító MÁV-val szemben.
A távolsági járatainak kétharmadát, összesen nyolcvan járatot látott el ingyenes internettel a Volánbusz. A szolgáltatás a legtöbb belföldi vonalon igénybe vehető, Szeged, Szekszárd, Makó, Bécs, Győr és még számos nagyobb város felé azt vehetik észre az utasok, hogy laptopjuk vagy mobiljuk menet közben is talál wifi-jelet. A hálózat nevében általában szerepel a Busz-szó, bár az országút közepén egyébként sem kell attól tartani, hogy a Volánén kívül túlságosan sok nyitott hálózat lenne.
Azokon a buszokon, amiken elérhető a szolgáltatás, egy wifijel hívja fel erre az utasok figyelmét.
A Vodafone szakértője szerint egyébként a vidéki cégek is fontolgatják, hogy a városi buszokon, villamosokon valamilyen netkapcsolatot biztosítsanak, ahogy a BKV is gondolkozik már egy ideje egy komplex rendszeren, az első lépést azonban most a Volán tette meg.
-teljes cikk- (http://index.hu/tech/2010/10/14/ingyen_lehet_netezni_a_volan_jaratain/)
Sieg October 14th, 2010, 03:56 PM Fehérvár fele rendszeresen utazom ilyen buszokon, kiváló dolog hazafele okostelefonon elolvasni a híreket, elolvasni a maileket saját költség nélkül.
RKC October 17th, 2010, 09:39 PM http://totalcar.hu/magazin/hirek/2010/10/17/magyar_busz_kell_az_egesz_vilagnak/:rock:
RawLee October 17th, 2010, 09:57 PM Ez elég furcsán néz ki. De ha összeraknák, biztos az élvonalba repítené a magyar buszgyártást.
Sieg October 17th, 2010, 09:58 PM http://totalcar.hu/magazin/hirek/2010/10/17/magyar_busz_kell_az_egesz_vilagnak/:rock:
Ez a legjobb busz, amit valaha láttam, és talán az egyetlen, ami tényleg egyedi. A villamosokkal már régen igyekeznek szépet és egyedit alkotni, ez most ezzel a busszal szintén sikerült. A kérdésem már csak az, hogy miért nem minden busz ilyen és miért nem készül ez tízezres szériában?:)
tony64 October 18th, 2010, 03:19 PM Nagyon jó LENNE, ha beindítaná a Credo a gyártását. Tényleg egyedi, nagyon újszerű technikailag, formailag egyaránt. De Magyarországon miért minden csak LENNE?!
Sieg October 19th, 2010, 05:45 PM Nagyon jó LENNE, ha beindítaná a Credo a gyártását. Tényleg egyedi, nagyon újszerű technikailag, formailag egyaránt. De Magyarországon miért minden csak LENNE?!
Hát ez egy kicsit visszás vélemény azután, hogy cirka 2 hete mutattak be legalább féltucatnyi új tervezési magyar busztípust a Szent István körúton.
tony64 October 19th, 2010, 08:01 PM Hát ez egy kicsit visszás vélemény azután, hogy cirka 2 hete mutattak be legalább féltucatnyi új tervezési magyar busztípust a Szent István körúton.
Persze, értem, amire gondolsz, de én kifejezetten az elrugaszkodott magyar trubájra gondoltam itt. Arra, hogy ha tudunk korszakalkotót tervezni, és kapacitásunk is volna legyártani, miért nme mutatjuk meg a világnak, hogy ilyen aspektusból is lehet híres kicsiny országunk, nem mindig a politikától, és a természeti csapásoktól, katasztrófáktól zeng a nemzetközi média.
Valami olyat kellene mutatni, ami még máshol nincs, amiben elsők tudunk lenni, és a terméket Magyarországgal köthetné össze a világ embere. Mi magyarok nagyonsok újdonsággal szolgáltunk a világnak, de újonnan is szükség lenne egy kis szellemi frissítésre.
A nagybetűs LENNE kijelentésem kicsit másra gondolva a SOLO-DUO (http://www.solo-duo.hu/main.php?category=146) magyar elektromos autó koncepciójára is vonatkozik.
2008-ban azt mondták, hogy 2010-ben szeretnék megindítani a gyártást. Ehhez képest semmi hír felőlük.
Szerintem a piac vevő lenne egy ennyire modern világ befogadására, de ha nem tesztelik a népet, akkor mindig csak a világ nyomában, egy lépés lemaradással haladunk a középmezőnyben...
Fron November 3rd, 2010, 08:27 AM MJT emeletes busz Belgrádban:
New type of vehicle introduced to Belgrade's public transit today:nuts:
Hungarian-made double-decker buses have started service on one of the busier lines:
http://www.blic.rs/data/images/2010-11-02/86675_dabl-deker-foto-d-milenkovic_origh.jpg
http://www.blic.rs/data/images/2010-11-02/86673_dabl-deker-010-foto-d-milenkovic_origh.jpg
http://www.blic.rs/data/images/2010-11-02/86674_dabl-deker-011-foto-d-milenkovic_origh.jpg
http://www.blic.rs/data/images/2010-11-02/86671_dabl-deker-08-foto-d-milenkovic_origh.jpg
RKC November 3rd, 2010, 04:44 PM kicsit off topic de nekem leesett az állam ezen a rendszeren ami gyakorlatilag három és fél évente teljesen felújított minden buszt londonban az 50-es 60-as években.
eRgk4hSweGY
Dqj2HpGSkTo
AlbertZ November 21st, 2010, 12:30 AM Kedves Hallgatók!
A hagyományos képzés Járműrendszerek tárgyához kapcsolódva 2010. november 25-én gyárlátogatást teszünk a NABI kaposvári gyárába (itt USA piacra kompozit buszokat, illetve hazai piacra fém karosszériás buszokat gyártanak.)
Utazás autóbusszal (bérelt).
Időtartam: reggel 06:30-tól kb. 16:00-ig (utazással együtt).
Aki részt venne a látogatáson, jelezze e-mailben Pintér Krisztiánnál: pinter@auto.bme.hu!
A picsáért van pont aznap 2 gyakom!:bash:
tony64 November 22nd, 2010, 11:20 AM ^^
talán el lehet azokat sunnyogni néhány jó kis ssc-s fényképért... :)
Qtya November 22nd, 2010, 11:36 AM ^^
talán el lehet azokat sunnyogni néhány jó kis ssc-s fényképért... :)
Ááá... A BME-n annyire nem. Nekem a közlekkaron elég szigorú volt a rend. Főleg a laborok esetében.
seem November 30th, 2010, 04:37 PM New buses for service no. 801 to Rajka. So no more weird buses on that service. :D
mind these new plates - BL=BA
more pics here - http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?w=3825242e29ef252932252c2127ef1f&idt=u&idg=5120
Nové autobusy v Bratislave:
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=69848&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=69855&typ=gm
Zatiaľ sú dva a určené výhradne pre linku 801. Čoskor však prídu ďalšie, ale taktiež budú určené výhradne pre vozičkárske linky takže na bežných linkách ich nezbadáte. Jedine čo sa mi na nich nepáči je to, že majú mikro okienka takže v nich bude obrovské teplo. Aspoň, že determálne sklá majú.
Mr.Mojo Risin December 18th, 2010, 01:24 PM Magyar buszok nyertek a tenderen
2010.12.16. 14:43 - MTI
Sárközi György, a közlekedési társaság vezérigazgatója Liptai Gáborral, a Magyar Autóbuszgyártó Kft. ügyvezetőjével, illetve Krankovics Istvánnal, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatójával kötötte meg a szerződést.
http://totalcar.hu/magazin/gumikacsa/2010/12/16/magyar_buszok_nyertek_a_tenderen/
Nyuszi January 3rd, 2011, 03:28 PM A HVG.hu-n találtam ezt a cikket. Mondjuk én nem értek a buszokhoz, de azért örültem a hírnek.
Forgalomba állt az automata váltós új Ikarus
2011. január 03., hétfő, 14:09
Szerző: MTI
Egerben állítottak forgalomba hétfőn Magyarországon elsőként egy olyan Ikarus buszt, amelyet a világ legmodernebb, a német ZF által gyártott "Ecolife" automata váltóval szereltek fel.
A "V 134" típusjelű alacsony padlós, közel 50 millió forint értékű, 109 utas szállítására alkalmas járművet a Magyar Autóbuszgyártó (MA) Kft. az Ikarus márkanév tulajdonosa készítette. Mint a próbaút alkalmával Liptai Árpád az MA képviselője elmondta: a belföldi jogi személyek által birtokolt 85 munkást foglalkoztató társaság 2009 szeptembere óta eddig 75 magyar tervezésű és kivitelezésű autóbuszt gyártott Budapesten. Emellett foglalkoznak a régebbi Ikarus típusok felújításával is.
folyt...
http://hvg.hu/cegauto/20110103_uj_ikarus#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_1_3
venom6 January 4th, 2011, 07:26 PM BKV 2.0
A BKV ilyen irányú fejlesztésekre kiírt pályázatát 6,65 milliárd forintos ajánlatával a Synergon Rendszerintegrátor Kft. nyerte meg, amelyet nagy részben – mintegy négy milliárd forintig – EU-s forrásból fedez a közlekedési vállalat. A fennmaradó bő harmadfél milliárdos részt pedig a rádiófrekvenciákra vonatkozó engedélyek közelgő elvonása miatt mindenképp ilyen irányú fejlesztésre kellene használni, így – hazánkban legalábbis – kivételesen jónak számít az időzítés is.
A Futár (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) projekt során a buszokat, villamosokat és trolikat vonják be az új forgalomirányítási rendszerbe, a metrók és HÉV-ek egyelőre kimaradnak. S csak azon járművek kapják meg az új, többfunkciós tájékoztatós rendszereket, amelyeket a vállalat még legalább tíz évig forgalomban kíván tartani – azonban ezek másik járműbe való átszerelése sem jelent majd problémát.
A GPS-alapú helymeghatározás a diszpécserek munkáját is megkönnyíti majd, hiszen pontosabban látják, merre jár az adott jármű, s könnyebben kapcsolatba is tudnak lépni a sofőrrel, ezen adatok alapján a főváros 257 legforgalmasabb megállójában LED-es kijelzőket telepítenek, amelyeken a járatok várható érkezési ideje lesz majd olvasható. A járműveket az első ütemben harminc, főként külvárosi csomópontban előnyben részesíti majd a közlekedési lámpa is, azaz érkezésükkel tovább marad zöld a lámpa, illetve előbb vált el pirosról – ilyen rendszer működik az eddig kísérleti GPS-követésű 86-os járat Flórián téri csomópontjában. Ezt, a zöldhullám-generáló funkciót elsőként a nagykörúti villamosokra telepítik, így már idén 2-2,5 perccel rövidülhet a menetidő, amit talán az utasok nem is érzékelnek, de két ily módon „feleslegessé váló” szerelvényt át lehet irányítani majd az 1-es vonalra, amelyen – a kritikus részek felújítása után – Combinók is közlekednek majd.
A fejlesztések nagy részét még az idei évben telepítik, s jövőre várható az átlépés a web 2.0 korszakába a BKV-nál is, amikor már interneten, akár okostelefonról is követhetjük a járatokat. A további fejleményekről és újabb konkrétumokról természetesen haladéktalanul tájékoztatjuk az olvasóinkat.
http://www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4101:bkv-20&catid=6:sineken&Itemid=9
^^ Combinók az 1-es vonalon? :banana:
BND January 4th, 2011, 07:53 PM ^^ első körben fel kéne újítani az 1-es villamos pályáját. Az Árpád-hídon pl. 25-tel cammognak a villamosok :bash:
BND January 4th, 2011, 08:04 PM A HVG.hu-n találtam ezt a cikket. Mondjuk én nem értek a buszokhoz, de azért örültem a hírnek.
Forgalomba állt az automata váltós új Ikarus
2011. január 03., hétfő, 14:09
Szerző: MTI
Egerben állítottak forgalomba hétfőn Magyarországon elsőként egy olyan Ikarus buszt, amelyet a világ legmodernebb, a német ZF által gyártott "Ecolife" automata váltóval szereltek fel.
A "V 134" típusjelű alacsony padlós, közel 50 millió forint értékű, 109 utas szállítására alkalmas járművet a Magyar Autóbuszgyártó (MA) Kft. az Ikarus márkanév tulajdonosa készítette. Mint a próbaút alkalmával Liptai Árpád az MA képviselője elmondta: a belföldi jogi személyek által birtokolt 85 munkást foglalkoztató társaság 2009 szeptembere óta eddig 75 magyar tervezésű és kivitelezésű autóbuszt gyártott Budapesten. Emellett foglalkoznak a régebbi Ikarus típusok felújításával is.
folyt...
http://hvg.hu/cegauto/20110103_uj_ikarus#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_1_3
Ugyanez a váltó dolgozik a NABI Siriusban is :)
http://img703.imageshack.us/img703/9295/p1040973.jpg
http://img64.imageshack.us/img64/3605/p1040970k.jpg
venom6 January 11th, 2011, 12:30 PM Szombathely megyei jogú város helyi autóbusz-közlekedése alapos vérfrissítésen megy át egy hosszabb távú szerződés keretében.
A vasi megyeszékhely Önkormányzata 2008 decemberében kötött közszolgáltatási szerződést a helyi közösségi autóbusz-közlekedést ezt megelőzően is bonyolító Vasi Volán Zrt.-vel.
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2011/01/110110_credo/vasicredo5.jpg
A cég Ikarus 280-asai már kivétel nélkül betöltötték huszadik évüket
Ez a megállapodás több jövőbemutató vállalást is tartalmaz. Többek között, hogy a szolgáltatás megkezdésének időpontjától (2009. január 1.) számított harmadik év utolsó napjától a helyi közlekedésben a járműpark átlagéletkora nem haladhatja meg a tíz évet, a negyedik év utolsó napjától a szolgáltatást végző buszoknak legalább 51 százalékban alacsonypadlósnak (vagy térdeplő üzemmódra alkalmasnak) és rokkantrámpával rendelkezőnek kell lenniük. Ugyanettől az időponttól kezdve a járműállománynak legalább 50 százalékban egységes gyártmányúnak kell lennie, és ugyanilyen arányban az EURO 4-es környezetvédelmi normának megfelelőnek, továbbá a teljes járműpark legfeljebb négy gyártmányból tevődhet össze.
A legérdekesebb elem a beszerzésről szóló rész, amely szerint 2009-2011 között évi hét-hét új alacsonypadlós szóló busz kerül beszerzésre. Ennek fényében 2011 végére a típusösszetételnek a következőképpen kell alakulnia: tíz csuklós, 32 szóló autóbusz, a tervezett átlagéletkor 102 hónap.
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2011/01/110110_credo/vasicredo2.jpg
Az egyik frissen átadott busz már vasi színekben, de még a gyártó győri telephelyén
Az új típus kiválasztásánál a vasi cég a Credo BN12 típusú városi szóló autóbusz mellett tette le a voksát. Az első hét jármű már egy éve dolgozik Vas megyében, a második ütemben érkező hetesfogat műszaki átadását december második felében tartották a gyártó győri telephelyén. Az ünnepélyes átvételre múlt pénteken került sor Szombathelyen, az Éhen Gyula téri helyijáratos buszpályaudvaron. A rövid ünnepségen jelen volt a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója, a buszok gyártója, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója és a vasi megyeszékhely polgármestere is.
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2011/01/110110_credo/vasicredo1.jpg
Szombathely új büszkeségei sorfalat állnak
A Vasi Volán Szombathelyen 12 törzsvonalat, hét hivatásforgalmú vonalat és hét időszakos forgalmú vonalat működtet. Az újonc járművek fő feladata a város közlekedésében az elöregedett Ikarus csuklósok felváltása. Az első üzemeltetési év tapasztalatai kedvezőek, az előzetesen támasztott gazdaságossági követelményeknek eleget tettek a járművek, fenntartási költségeik (üzemanyag-fogyasztás, pótalkatrész-költség, állásidők) a tervezettnél alacsonyabbnak bizonyultak. Az új munkaeszközökkel a járművezetők is elégedettek, pozitívumként a jó menetdinamikát és az ergonomikus műszerfalat emelték ki. A cég tájékoztatása szerint az utasvisszajelzések is pozitívak.
http://www.iho.hu/media/indomedia/cikkfoto/2011/01/110110_credo/vasicredo3.jpg
A BN12-esek utastere kielégíti a mai kor igényeit
Forrás: http://www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4132:fejld-jarmpark&catid=7:gumikereken&Itemid=10
Képek: http://credo.blog.hu/
zsimi80 March 14th, 2011, 12:06 PM Source:
http://www.origo.hu/auto/20110311-credo-citadellbemutato.html
Szülővárosában, Győrben próbáltunk ki a Credo Citadell autóbuszt, amely a gyártó reményei szerint hamarosan menetrend és egy új üzemletetési rendszer szerint járhat Budapesten.
A csuklós Credo Citadell 19 hamarosan Budapesten járhat, ha a cég megnyeri a tendert.
"Tessék mondani, hányas busz ez?" - kérdezte egy néni, amikor Győr egyik belvárosi megállójában leszálltunk a volánsárga Citadellről, hogy a próbaút közben néhány életképet készítsünk. Bár a magyar Kravtex gyártmánya nem ismeretlen a helyiek számára, az új, 19 méteres csuklós változat próbapéldánya csak néhány napja járja Győr utcáit. A legnagyobb hazai buszgyártó jelenleg a volántársaságok kiemelt partnere, talán ezért is fényezték újdonságukat a szemnek kedves árnyalatra, közben azonban a fővárosi közlekedésre összpontosítanak. Igény szerint persze a megszokott kék színben gyártják majd a BKV vonalain járó buszokat, melyek sikeres pályázat esetén is a cég tulajdonában maradnak.
Kívülről is látszik a Citadell nagy befogadóképessége, a csukló ügyesen kígyózik a szűk utcákon
A győriek idén egy hazai viszonylatban új szolgáltatást pályáznak meg: nem pusztán a járművek gyártása, hanem az üzemeltetése is a cég kezében maradna, a főváros kilométerdíjat fizetne. Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, ez a díj nem lesz olcsó, ugyanis senki sem kezd veszteséges üzleti vállalkozásba, ennek ellenére ez látszik az egyetlen megoldásnak, hiszen a darabonként hetvenmillió forintos buszok beszerzésére nem állnak rendelkezésre a megfelelő források. Az utazók és a fővárosiak pénzéért cserébe a folyamatos fejlesztőmunkát végző, nyereséges cég világszínvonalú szolgáltatást és takarékos, tiszta üzemű, kis fogyasztású járműparkot ígér.
Tágas a tér a Credo világos belsejében
Győr belvárosában a csuklós Citadell 19 típust próbálhattuk ki, melynek tervezésekor a felhasznált anyagok minőségére és harmóniájára is figyelmet fordítottak. Az eredmény meggyőző, a 185 fős befogadóképességű busz elsősorban kulturáltságáról győzött meg, menetkomfortja és igényes kidolgozása a modern buszok közül is kiemeli. A fővárosban használt, Ikarus-korszak utáni buszokon leggyakrabban kifogásolt részletek is bíztatóak, negyvenöt szépen kárpitozott ülőhelye ellenére tágas teret kínál a száznegyven álló utas számára. Ablakai nagy felületűek, a nyitható részek az Ikarusokon megszokott arányban segítik a légcserét. A magyar busz motorzúgás, rezonanciák és zötykölődés nélkül fut.
Modern buszokról ismerős a vezetői környezet
Műszaki háttere külföldi beszállítóktól származik, Euro-5-ös dízelmotorját a Fiat Powertrain Technologies, automata váltóját és futóművét a ZF gyártja, vázszerkezete, üvegei, padlózata és további alkatrészei azonban 65 százalékban hazai üzemekből származnak. A vázgyártást, a fényezést és az összeszerelést Győrben, valamint az új mosonmagyaróvári gyárban végzik. Tavasszal, a próbaüzem idejére a fővárosba érkezik a csuklós Citadell 19 és a szóló Citadell 12, így a budapestiek is találkozhatnak a legendás magyar buszgyártás újdonságával, amely szárnyas dísz helyett három vízcseppet hord az orrán.
http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1103/Credo20113111680/img/n01.jpg
http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1103/Credo20113111680/img/n09.jpg
http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1103/Credo20113111680/img/n10.jpg
http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1103/Credo20113111680/img/n02.jpg
http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1103/Credo20113111680/img/n11.jpg
http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1103/Credo20113111680/img/n08.jpg
http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1103/Credo20113111680/img/n12.jpg
zsimi80 March 14th, 2011, 12:09 PM ^^^^ nekem sokkal jobban tetszenek ezek a buszok, mint az új ikarusok.
Mr.Mojo Risin March 14th, 2011, 09:31 PM ^^^^ nekem sokkal jobban tetszenek ezek a buszok, mint az új ikarusok.
Adná az ég, hogy ilyen Credo buszok járjanak Budapesten!
Nagyon drukkolok nekik, hogy nyerjenek. Remélem nem felülről jövő döntés lesz a végeredmény.
Arról nincs hír, hogy mikor várható a végeredmény?
Qtya March 14th, 2011, 10:45 PM Adná az ég, hogy ilyen Credo buszok járjanak Budapesten!
Nagyon drukkolok nekik, hogy nyerjenek. Remélem nem felülről jövő döntés lesz a végeredmény.
Arról nincs hír, hogy mikor várható a végeredmény?
Végeredmény?
Mr.Mojo Risin March 15th, 2011, 10:56 AM Végeredmény?
A buszközlekedés kiszervezésére kiírt pályázatnak.
(HUN)RoGeR March 15th, 2011, 11:21 AM ^^
Nincs pályázat. A miditendert lefújták, azóta meg nem írtak ki újabbat.
Remélem minél hamarabb ki lesz írva egy újabb tender.
|
|