View Full Version : Taxarea pe autostrazile Romaniei

wdw35
October 8th, 2009, 03:01 AM
You're the king! You decide!

Suburban101
October 8th, 2009, 09:23 AM
Am votat prima varianta cu ideea ca ai uitat sa omiti faptul ca din banii incasati din autostrada X vor fi fonduri pt intretinerea autostrazilor. Autostrazile trebuiesc totusi intretinute nu doar construite.

wyqtor
October 8th, 2009, 11:16 AM
Am votat pt ceea ce se va petrece in practica, adica antepenultima varianta, in care inevitabil o parte din banii nostri vor finanta anumiti indivizi...

tazzmaniadodo
October 8th, 2009, 12:14 PM
Bineinteles ca va trebui sa platim autostrazile , in toate tarile din Europa se platesc (mai putin Deutschland dar noi nu avem economia lor) problema nu este daca se vor plati sau nu ci cat si cum. Adica daca deja au facut intersectiile denivelate special ca sa poata instala taxari e cam nasol in opinia mea.
Chiar tre sa ne luam dupa singurele 2 tari din Europa (IT si FR) care au acest sistem care provoaca cozi si nervi? stiu si motivul cu fiecare bucatica e concesionata de altu bla bla bla.....dar trebuiau sa se gandeasca la o varianta cu vinieta. macar in zona Bucurestiului ar trebui sa conceapa o alta varianta de plata, adica ma gandesc cum ar fi sa se platesca la intrarea sau iesirea de pe centura (autostrada) la intersectia cu A3 spre ploiesti... adica cum ar fi sa vezi cozi de km cu camioane si masini oprite sa dea 10 euro si unu n-are bani exacti si ii nici aia de la caserie nu mai are sa-i dea rest....ce sa mai.....tzaraneala maxima :bash:

panda80
October 8th, 2009, 12:32 PM
Bineinteles ca va trebui sa platim autostrazile , in toate tarile din Europa se platesc (mai putin Deutschland dar noi nu avem economia lor) problema nu este daca se vor plati sau nu ci cat si cum. Adica daca deja au facut intersectiile denivelate special ca sa poata instala taxari e cam nasol in opinia mea.
Chiar tre sa ne luam dupa singurele 2 tari din Europa (IT si FR) care au acest sistem care provoaca cozi si nervi? stiu si motivul cu fiecare bucatica e concesionata de altu bla bla bla.....dar trebuiau sa se gandeasca la o varianta cu vinieta. macar in zona Bucurestiului ar trebui sa conceapa o alta varianta de plata, adica ma gandesc cum ar fi sa se platesca la intrarea sau iesirea de pe centura (autostrada) la intersectia cu A3 spre ploiesti... adica cum ar fi sa vezi cozi de km cu camioane si masini oprite sa dea 10 euro si unu n-are bani exacti si ii nici aia de la caserie nu mai are sa-i dea rest....ce sa mai.....tzaraneala maxima :bash:

Tari fara taxare mai sunt multe in europa(olanda, belgia, danemarca, suedia, spania in mare parte).
Tipul de taxare cu toll booths nu este instalat numai in Fr si IT, ci si in croatia, spania(acolo unde este taxare), serbia(o sa se schimbe in vinieta in curand), macedonia, grecia, polonia.
La noi in mod sigur cel mai bun ar fi sistemul vinietei, care se poate aplica chiar si in cazul in care tronsoane diferite sunt administrate de societati diferite, cu ajutorul unei matematici simple(nr. vehicule*km pt fiecare tronson si tip de vehicul/nr. total vehicule*km pe fiecare tip de vehicule pe intreaga retea).

tazzmaniadodo
October 8th, 2009, 12:49 PM
Ok, nu stiam de toata tarile astea dar oricum ideea e ca vinieta e mult mai benefica. Si daca zici ca exista posibilitatea introducerii ei si pe tronsoane cu concesionari diferiti atunci e foarte bine. Dar daca toti incearca sa treca la vinieta ca e mai civilizata noi de ce construim intersectii special pt taxare? toll:bash:

alecu26
October 8th, 2009, 08:12 PM
Doar un lucru va spun....
Germani cheltuie cam 400.000 Euro pe an pe km de autostrada intretinuta.

Va dati seama ca daca nu se pun taxe, si bani din taxe prin lege sa fie doar a autostrazilor...care a rezultatul. In 2-3 ani...mai bine nu le faceai.

LuluMOB
October 10th, 2009, 06:39 AM
Eu am si alta curiozitate: cand se va elimina taxa de drum actuala, aplicata pe reteaua de drumuri nationale?

alecu26
October 10th, 2009, 09:45 AM
probabil cand vor fi suficienti kilometri de autostrada astfel incat sa fie taxata doar autostrada.
Restul....vor fi taxati prin accizele la combustibili.

Momentan ar fi ridicol si antiproductiv sa pui taxe de autostrada pe portiuni de cativa km. Centura Sibiu, Turda-Gilau, Arad-Timisoara, Ploiesti-Moara Vlasiei.

Bucuresti-Cernavoda e in prezent taxat mai mult sau mai putin prin taxa de pod de la Fetesti.

wdw35
October 12th, 2009, 05:44 AM
probabil cand vor fi suficienti kilometri de autostrada astfel incat sa fie taxata doar autostrada.
Restul....vor fi taxati prin accizele la combustibili.

Tu nu mentionezi ca multi din banii astia merg la pensii si somaj :(

garcia.calavera
October 12th, 2009, 08:14 PM
aloo poporul suntem singura tara din ue in care platim si rovinieta si taxa de autostrada , este de departe cea mai mare jegmaneala de anul asta din tara asta. Nu stiu cum ati putut sa credeti ca banii sunt pentru intretinerea autostrazii , avem impozite ,rovinieta pentru asa ceva :ohno:

wdw35
October 13th, 2009, 03:39 AM
aloo poporul suntem singura tara din ue in care platim si rovinieta si taxa de autostrada

Pai nu-i chiar asa - si in Austria platesti vinieta (generala pe autostrazi) iar la structurile mai complexe (tuneluri, poduri) platesti in plus taxa fixa. Si in alte tari.

Bogdan BMB
October 13th, 2009, 10:15 AM
^^ Da, dar din cate stiu ei nu mai platesc si taxa pentru DN-uri.

Rhemaxos
October 13th, 2009, 11:08 AM
Nu poti sa ai si vinieta si taxa pe autostrazi - ar fi dubla impunere.

La Fetesti se plateste taxa de pod, la fel ca la Giurgeni-Vadu Oii sau Giurgiu.

luci203
October 15th, 2009, 12:08 AM
Daca sunt construite de privati prin concesiune mi se pare normal sa fie taxate. Daca sunt de la buget, nu vreau taxare.

wdw35
October 15th, 2009, 02:14 AM
Daca sunt construite de privati prin concesiune mi se pare normal sa fie taxate. Daca sunt de la buget, nu vreau taxare.

Dar daca sunt construite de la buget iar apoi, in timp, statul descopera faptul ca nu mai are bani pentru intretinere si le da la privat?
Are asadar doua alternative:
a). Da intretinerea autostrazii la privat, care pune taxa pe ea pentru acest lucru.
b). Inchide autostrada (sau o lasa sa dezvolte gropi monstruoase).

Ce alegi?

dnd
October 15th, 2009, 01:06 PM
Cineva vorbea de cozi pe autostrazi...
ETC in Japonia

vOBWZXAdkks

luci203
October 15th, 2009, 01:14 PM
Dar daca sunt construite de la buget iar apoi, in timp, statul descopera faptul ca nu mai are bani pentru intretinere si le da la privat?
Are asadar doua alternative:
a). Da intretinerea autostrazii la privat, care pune taxa pe ea pentru acest lucru.
b). Inchide autostrada (sau o lasa sa dezvolte gropi monstruoase).

Ce alegi?
Daca privatul da bani: taxa, presupunand ca statul nu mai are bani s-o intretina. Dar atata timp cat e in grija statului si noi platim impozite, taxarea suplimentara e o marlanie (desii "paranoia" mea imi spune ca ar fi o "combinatie" tipica puliticienilor romani, dupa principiul: "fabrica asta e falimentara, asa ca da-o mie, ca fac eu profit dupa aia" cum s-a facut cu toate "gaurile negre" care au devenit foarte profitabile dupa ce "oamenii de afaceri mioritici" au pus mana pe ele. (in general dupa ce aceeasi oameni le-au capusat la greu...))

P.S.
Motivul pentru care ma opun taxarii de catre stat al autostrazilor, este ca statul poate pune orice taxa, fara a avea legatura cu cererea si oferta, pentru ca nu conteaza, directorasii iau salarile chiar daca traficul este scazut si incasarile mici. Privatul va adapta preturile. (dar totusi prefer ca autostrazile administrate de privati, sa fie construite de ei, nu din buget, apoi facute "cadou" pe motive ca nu avem bani de intretinere. (oricum situatia ta nush cat e de intalnita, la unguri, stiu ca au fost construite prin concesiune, apoi rascumparate de stat)

ington
October 16th, 2009, 08:34 AM
Sunt de acord cu taxarea pe autostrada insa ,in nici un caz,nu as taxa centurile oraselor. Dimpotriva ,as incuraja mersul pe ele.Altfel ,pentru o "economie"de 10 lei ,tot prin centrul orasului iti trece romanul cu masina.

Pastaie
November 11th, 2009, 06:56 PM
Taxarea pe ce ? Ar fi trebuit să faci pool-ul ăsta peste vreo 5 ani pentru a preîntâmpina realizarea a jumătate din km de autostradă care trebuiau finalizaţi...