View Full Version : [Łódź] Przędzalnia Braci Muehle - Żeligowskiego 3/5

pan_tomas
October 16th, 2009, 07:06 AM
http://www.urbanity.pl/photos/81/35/28135.jpg

http://www.urbanity.pl/photos/81/36/28136.jpg

EFOR. REAL ESTATE komercjalizuje “Przędzalnię Braci Muehle” – nowe biura w Łodzi (http://prportal.pl/2009/10/efor-real-estate-komercjalizuje-przedzalnie-braci-muehle-%e2%80%93-nowe-biura-w-lodzi/)

13.10.2009

Firma EFOR. REAL ESTATE, zajmująca się doradztwem i obsługą w sektorze nieruchomości przemysłowych, komercyjnych oraz nowych inwestycji mieszkaniowych, została wiodącym agentem przy komercjalizacji “Przędzalni Braci Muehle” – nowoczesnego budynku biurowego klasy B przy ul. Żeligowskiego 3/5 w Łodzi.
“Przędzalnia Braci Muehle” to zrewitalizowane przedwojenne obiekty fabryczne oferujące ponad 3.800 m2 powierzchni, zaadaptowane na obiekt biurowo – usługowy oraz 5.000 m2 powierzchni biurowo – usługowej w nowo powstającym pięciokondygnacyjnym budynku. Na parterze odnowionej fabryki znajduje się reprezentacyjne lobby, lokale handlowo – usługowe oraz restauracja. Dla najemców obiektu zaprojektowane zostały:

trzykondygnacyjny parking dla 75 samochodów,
powierzchnie magazynowe przeznaczone na wynajem oraz zielony ogród, który poza walorami estetycznymi pomoże w szybkim zregenerowaniu sił potrzebnych do efektywnej pracy w dalszej części dnia.

Nieruchomość położona jest w Łodzi, we wschodniej części dzielnicy Polesie, przy ulicy Żeligowskiego 3/5. Z racji bezpośredniej bliskości Śródmieścia lokalizacja zaliczana jest do szeroko rozumianego centrum miasta. Usytuowanie inwestycji w tym miejscu gwarantuje łatwy dostęp komunikacją prywatną oraz publiczną, a przebiegająca w pobliżu linia kolejowa ze stacją Łódź – Kaliska oraz Aleja Włókniarzy, która jest odcinkiem drogi krajowej A1 (międzynarodowej E75), umożliwiają dogodną komunikację kołową pomiędzy dużymi miastami.
“Przędzalnia Braci Muehle” znajduje się w zasięgu kilkuminutowego spaceru do największego centrum handlowo – rozrywkowego w Europie “Manufaktury” oraz reprezentacyjnej ulicy Piotrkowskiej, gdzie usytuowane są urzędy, banki, restauracje i punkty usługowe. W odległości 250 metrów znajduje się Hotel Reymont.
Potencjał nieruchomości pozwolił na stworzenie na jej terenie ciekawego projektu w oparciu o istniejącą zabudowę postindustrialną, a nowoczesne rozwiązania architektoniczne gwarantują efektywną aranżację biur oraz wygodę i bezpieczeństwo pracy użytkowników.
Rewitalizacja “Przędzalni Braci Muehle” rozpoczęła się 6 lipca 2009 r. Oddanie I fazy (3.800 m2) planowane jest na I kwartał 2010 r. Oddanie II fazy (5.000 m2) na II kwartał 2011 r.

pan_tomas
October 16th, 2009, 07:06 AM
http://img.naszemiasto.pl/grafika/nnm_ExIllustr_logo.gif (http://www.express.lodz.pl/)
Przy Żeligowskiego powstaną biura w dawnej przędzalni

dziś
http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/0c/68/40_1060166_1_m_5289.jpg
3,8 tys. mkw. powierzchni biurowej w pierwszym kwartale przyszłego roku oraz 5 tys. w drugim kwartale 2011 r. powstanie przy ul. Żeligowskiego 3/5 (przy skrzyżowaniu z ul. Legionów).
Na część biur zostaną zaadaptowane pomieszczenia przedwojennej przędzalni braci Muehle. Budowa nowego obiektu jest planowana na rok przyszły.
W odnowionym budynku, znajdą się też lokale handlowo-usługowe oraz restauracja. Uzupełnienie kompleksu będzie stanowić ogród oraz trzykondygnacyjny parking na 75 aut.
W przeciwieństwie do większości powstających obecnie w Łodzi biurowców, standard tego przy ul. Żeligowskiego będzie o klasę niższy (klasa B). Niższe też (średnio o połowę) będą stawki za wynajem. Miesięczny koszt najmu 1 mkw. klasy A to 50-100 zł.

(izj) (express@express.lodz.pl) - Express Ilustrowany (http://www.express.lodz.pl/)

Stavrotti
October 16th, 2009, 11:23 AM
(...) Rewitalizacja “Przędzalni Braci Muehle” rozpoczęła się 6 lipca 2009 r. Oddanie I fazy (3.800 m2) planowane jest na I kwartał 2010 r. Oddanie II fazy (5.000 m2) na II kwartał 2011 r.
Czy faktycznie cos juz sie tam dzieje? Byl ktos moze, jakies zdjecia zrobil?

dexter2
October 16th, 2009, 11:28 AM
Była już jedna fota, stoją rusztowania na tym kurniku fabrycznym.

Proszę bardzo:

http://lh4.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/StTo-J_jpMI/AAAAAAAABnE/-1LBgveb2yA/s640/Zdjęcia-0002.jpg

Autor: berger.m

Depeche
October 16th, 2009, 12:19 PM
W realu to nie wygąda, żeby było miejsce na taki duży (czerwony) budynek między kamienicą Akademii Medycznej a portiernią na tym zdjęciu powyżej.

xkk
October 16th, 2009, 04:28 PM
Chciałbym zwrócić Waszą uwagę, że narożny budynek róg Żeligowskiego i Legionów przewidziany jest do rozbiórki by można było tamtędy przeprowadzić trasę Karskiego.

A zatem ta plomba z czerwonej cegły docelowo będzie trzymała pierzeję

JAKUB POLEWSKI
October 17th, 2009, 01:29 AM
Masz może naniesiony na plan zabudowy miasta korytarz Karskiego? Wiesz, taki większy, żeby widać było pojedyncze budynki, np. z MODGIKu?

Bartas2004
October 17th, 2009, 09:04 PM
Chciałbym zwrócić Waszą uwagę, że narożny budynek róg Żeligowskiego i Legionów przewidziany jest do rozbiórki by można było tamtędy przeprowadzić trasę Karskiego.

A zatem ta plomba z czerwonej cegły docelowo będzie trzymała pierzeję

Ale trasa karskiego nie powinna być dwujezdniową jezdnia ale parą ulic Zeligowskiego/Strzelców. Tak jak planowano pierwotnie i jak zrobiono już wiele lat temu północne przejście do tej trasy.

JAKUB POLEWSKI
October 17th, 2009, 09:06 PM
^^ Ojej, zgadzam się z Bartasem. Nie wierzę ;)

A pisząc już serio, to z wizualki nie wynika wcale, że będzie droga przebiegać szerzej albo w innym kierunku.

Bartas2004
October 17th, 2009, 09:17 PM
^^ Ojej, zgadzam się z Bartasem. Nie wierzę ;)

A pisząc już serio, to z wizualki nie wynika wcale, że będzie droga przebiegać szerzej albo w innym kierunku.

I to jest głupota. Bo bedzie miała mniejszą przepustowość od pary Zeligowskiego/Strzelców i niepotrzebnie będzie tak szeroka.

JAKUB POLEWSKI
October 18th, 2009, 11:44 AM
Sorry, ale znowu nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Będzie miała mniejszą przepustowość ale będzie za szeroka??!

J.T.Fly
October 18th, 2009, 02:20 PM
Jakub, Bartas ma rację - pojedyncza trasa będzie miała mniejszą przepustowość niż para ulic, a jednocześnie będzie za szeroka - to samo (a nawet więcej) można osiągnąć bez poszerzania istniejących ulic.

Mam nadzieję, że napisałem to jasno.

JAKUB POLEWSKI
October 18th, 2009, 02:58 PM
A, co do treści się zgadzam, on już to wcześniej napisał gdzieś, ale ja nie rozumiem jak on pisze te swoje pseudo-zdania. Nie wiem od mateja się zaraził czy jak? I wcale nie chcę być złośliwy...

A ja zwróciłem uwagę, że na wizualizacji projektu nie widać nigdzie poszerzenia. On na to odpisał to co powyżej, a to też dziwnie wygląda z jego strony, że powiela sens mojej wypowiedzi sugerując, że napisał coś sprzecznego.

lodzer.m
October 19th, 2009, 09:57 PM
W realu to nie wygąda, żeby było miejsce na taki duży (czerwony) budynek między kamienicą Akademii Medycznej a portiernią na tym zdjęciu powyżej.

Gwoli ścisłości: kamienicą dawnej Wojskowej Akademii Medycznej, a obecnie Uniwersytetu Medycznego (w ramach którego istnieje m.in. Wydział Wojskowo-Lekarski). Mieści się w niej MuzeUM (http://pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Uniwersytetu_Medycznego).

Bartas2004
October 19th, 2009, 11:24 PM
A, co do treści się zgadzam, on już to wcześniej napisał gdzieś, ale ja nie rozumiem jak on pisze te swoje pseudo-zdania. Nie wiem od mateja się zaraził czy jak? I wcale nie chcę być złośliwy...

A ja zwróciłem uwagę, że na wizualizacji projektu nie widać nigdzie poszerzenia. On na to odpisał to co powyżej, a to też dziwnie wygląda z jego strony, że powiela sens mojej wypowiedzi sugerując, że napisał coś sprzecznego.

A bo to ci przytaknąć nie można było, bo się wtedy zawieszasz? :lol: ;)

lodzer.m
October 20th, 2009, 11:05 PM
Kolejny "planowany korytarz"? :/ Myślałem, że nowy budynek stanie wzdłuż ulicy, tymczasem wygląda na to, że faktycznie zaplanowany jest pod innym kątem...

http://www.urbanity.pl/photos/81/35/28135.jpg

JAKUB POLEWSKI
October 20th, 2009, 11:47 PM
No i co z tego, że nie trzyma linii? Spójrz na prawy dolny narożnik wizualizacji. Tam też jest budynek, który biegnie zgodnie z resztą pierzei.

lodzer.m
October 21st, 2009, 12:51 AM
...i który zapewne wg miejskich planów ma pójść do wyburzenia pod "trasę".

JAKUB POLEWSKI
October 21st, 2009, 01:35 AM
Nie wiem, bo wygląda jak nowy budynek. Jest znacznie wyższy od tego co obecnie tam stoi.

Stavrotti
October 21st, 2009, 10:13 AM
(...) Myślałem, że nowy budynek stanie wzdłuż ulicy, tymczasem wygląda na to, że faktycznie zaplanowany jest pod innym kątem...
Nowy budynek jest zaplanowany pod tym samym katem, co stara przedzalnia. Zabieg o tyle uzasadniony, ze pozwala nieco odslonic fabryke i stworzyc zapowiadajaca sie przyjemnie (pol-)publiczna przestrzen...

Depeche
October 21st, 2009, 01:28 PM
berger.m nie wszystko, co nie znajduje się przy samym chodniku Żeligowskiego oznacza, ze jest rezerwa pod trasę. No chyba że Dom Chłopa budowali już z myślą o Trasie Karskiego.

[BÉTON!BRUT!]
October 21st, 2009, 01:38 PM
Oczywiście że tak.

Depeche
October 21st, 2009, 01:46 PM
Eeee... raz po jednej stronie obecnej jezdni, a raz po drugiej te rezerwy terenowe tworzą? Czy tą trasę planowano zygzakiem?

Przędzalnie Muehle, Business House, Dom Chłopa, blok mieszkalny między Zieloną a Więckowskiego, odsunięty od ulicy City Park, 11-piętrowiec naprzeciwko, to przecież obiekty raz z jednej, raz z drugiej strony. Ta trasa musiałaby się wić jak żmija.

[BÉTON!BRUT!]
October 21st, 2009, 01:49 PM
Nie wszystkie obiekty miały stać metr od trasy. A teraz tak pobudowano.

Co ciekawe, przy Struga miał być węzeł :)

lodzer.m
October 21st, 2009, 05:36 PM
"Trasę" Narutowicza-Zielona też planowano zygzakiem.

Tak w ogóle, to zwracam uwagę, że PUP-y (Plany Urbanistów PRL-u) zakładały budowę szerokiej trasy po śladzie Żeligowskiego, a to znienawidzona przez Bartasa Prorevita zakłada podzielenie ruchu na Żeligowskiego i 28 Pułku Strzelców Kaniowskich.

JAKUB POLEWSKI
October 21st, 2009, 07:36 PM
;44949846']Nie wszystkie obiekty miały stać metr od trasy. A teraz tak pobudowano.

Co ciekawe, przy Struga miał być węzeł :)

Dzięki więc za te inwestycje sprzeczne z planami łódzkich polewaczy asfaltu.

"Trasę" Narutowicza-Zielona też planowano zygzakiem.

Tak w ogóle, to zwracam uwagę, że PUP-y (Plany Urbanistów PRL-u) zakładały budowę szerokiej trasy po śladzie Żeligowskiego, a to znienawidzona przez Bartasa Prorevita zakłada podzielenie ruchu na Żeligowskiego i 28 Pułku Strzelców Kaniowskich.

Prorevita nie jest wcale idealna, ma bardzo kontrowersyjne zarówno niektóre zapisy jak też sama jej forma była w 2005 roku ostro krytykowana.

lodzer.m
October 21st, 2009, 07:59 PM
Prorevita nie jest wcale idealna, ma bardzo kontrowersyjne zarówno niektóre zapisy jak też sama jej forma była w 2005 roku ostro krytykowana.

1. Nie napisałem, że jest idealna, ani że nie była krytykowana.

2. Pod względem rozwiązań komunikacyjnych nic lepszego chyba w historii Łodzi nie powstało. Pod względem innych rozwiązań też Prorevita jest jednym z opracowań najbliższych ideału.

JAKUB POLEWSKI
October 22nd, 2009, 12:35 AM
2. Pod względem rozwiązań komunikacyjnych nic lepszego chyba w historii Łodzi nie powstało.

Nie wiem którą Prorevitę masz na myśli... to, co przyjęto w Urzędzie to była jakaś przeróbka dokonana przez obecnie urzędujących i właśnie o tej jedynej przyjętej napisałem.

Pod względem innych rozwiązań też Prorevita jest jednym z opracowań najbliższych ideału.

Ekhem, nie wiem co jest idealnego w brakach precyzyjnych zapisów odnoszących się do zasad zagospodarowania przestrzeni, żeby o takich kwiatkach jak budowanie dróg wewnątrz kwartałowych na gruzach fabryk nie wspominać.

lodzer.m
October 22nd, 2009, 12:44 AM
Nie wiem którą Prorevitę masz na myśli... to, co przyjęto w Urzędzie to była jakaś przeróbka dokonana przez obecnie urzędujących i właśnie o tej jedynej przyjętej napisałem.

Mam na myśli to, co było dostępne w internecie jako Prorevita :) Tam były świetne propozycje stopniowego ograniczania ruchu w centrum.

JAKUB POLEWSKI
October 22nd, 2009, 12:54 AM
Czyli o to Ci chodzi: http://www.prorevita.pl/ ?

lodzer.m
October 22nd, 2009, 10:04 PM
Tak, konkretnie o: http://www.prorevita.pl/komunikacja.html .

Na uwagę zasługuje schemat pt. "Wariant I - rozwiązanie docelowe":

http://www.prorevita.pl/docs/komunikacja/model-war-1.jpg

dexter2
October 22nd, 2009, 10:28 PM
Fajny projekt, tylko nie za bardzo sobie wyobrażam podróż samochodem na osi N-S.

lodzer.m
October 23rd, 2009, 12:10 AM
Fajny projekt, tylko nie za bardzo sobie wyobrażam podróż samochodem na osi N-S.

Nie przekonują Cię obwodnice śródmieścia - wschodnia Targowa itd. i zachodnia Karskiego itd.? Kościuszki ma być docelowo reprezentacyjnym bulwarem z ograniczonym ruchem wg tego projektu :] Czy nie przypomina nam to o czymś ważnym?

http://2.bp.blogspot.com/_pY_iQC1Gcbk/SdPE8yNpIWI/AAAAAAAAAPM/O6OxCJZ4Eh4/s320/Spacerowa+(3).jpg

http://4.bp.blogspot.com/_pY_iQC1Gcbk/SdPEzN2G5fI/AAAAAAAAAO8/tUnA_x22gZ8/s320/Spacerowa.jpg

dawidny
October 23rd, 2009, 12:38 AM
Prędzej mi kaktus na dłoni wyrośnie niż Spacerowa wróci... metro berger metro potem możesz zacząć marzyć...

Może i weźmy ten kredyt, ale wnioskuj żeby na to poszła kasa...

dexter2
October 23rd, 2009, 12:49 AM
Nie przekonują Cię obwodnice śródmieścia - wschodnia Targowa itd. i zachodnia Karskiego itd.? Kościuszki ma być docelowo reprezentacyjnym bulwarem z ograniczonym ruchem wg tego projektu :] Czy nie przypomina nam to o czymś ważnym?

http://2.bp.blogspot.com/_pY_iQC1Gcbk/SdPE8yNpIWI/AAAAAAAAAPM/O6OxCJZ4Eh4/s320/Spacerowa+(3).jpg

http://4.bp.blogspot.com/_pY_iQC1Gcbk/SdPEzN2G5fI/AAAAAAAAAO8/tUnA_x22gZ8/s320/Spacerowa.jpg

Obwodnica śródmieścia, co przez sam środek NCM by przechodziła (Targowa)? Średnio. A Karskiego trochę daleko od centrum.
Pozostaje jeszcze problem osi wschód - zachód. Zauważ, że na tym projekcie właściwie nie da się przeciąć Pietryny w jej deptakowej części (nie wiem do końca, co oznacza "ulica o funkcji dojazdowej"...). Część ruchu zebrałaby poszerzona Północna, ale co z południem? Piłsudskiego/Mickiewicza jest już i tak na granicy przesilenia. Potrzebna by była gruntowna modernizacja tej trasy, estakada...
Co do Kościuszki, to oczywiście, że pamiętam o jej dawnej funkcji i dawnym wyglądzie, ale nie oszukujmy się - to już nie ta sama ulica, a perspektywa ponownego zabudowania kwartałami kamienic jest nadal bardzo odległa.

PS - wypadało by, żeby moderator przeniósł tą dyskusję do Komunikacyjnego HP...

dawidny
October 23rd, 2009, 12:54 AM
Przebicie 6 sierpnia może wróci w końcu... Nie wiem ile to da, ale odciążyć choć trochę pomoże. Niezbędne będą parkingi wielopoziomowe na Traugutta...

JAKUB POLEWSKI
October 23rd, 2009, 03:56 AM
Owszem, sama idea jednokierunkowego kaloryferka ulic śródmiejskich była bardzo fajna. Jednocześnie można dostrzec kilka miejsc dyskusyjnych, np. dlaczego ciąg pieszy rypie na skos po kwartale nowomiejskim? Oczywiście może chodzi o uproszczony schemat kierunku przejścia, niekoniecznie dosłownie to odczytywać. Na to liczę. Natomiast wracając od samego projektu to należy wprost odpowiedzieć na Twoje pytanie (co się z nim stało?), że został jednoznacznie odrzucony przez specYjalYstufff z UMŁu. Przynajmniej z tego co wiem. Niestety również - niestety dla mnie z oczywistych dzisiaj względów ;) - zastrzeżenia do rozwiązań minimalizujących ruch samochodowy w centrum zawarte zostały w koreferacie Fundacji Ulicy Piotrkowskiej, który pomimo tego w kwestiach architektonicznych i metodologicznych był bardzo dobry, wskazywał na wiele błędów.

lodzer.m
October 24th, 2009, 12:58 AM
metro berger metro potem możesz zacząć marzyć...

A co ma do tego metro?!

Obwodnica śródmieścia, co przez sam środek NCM by przechodziła (Targowa)? Średnio.

1. To nie jest kwestia gdybania, tak ma być.
2. Co obwodnica śródmieścia będzie przeszkadzać Nowemu Centrum? To nie ma być autostrada, tylko normalna ulica.

A Karskiego trochę daleko od centrum.

Karskiego - Żeligowskiego/28 PP nie jest daleko od centrum, lecz na jego skraju. I to jest kolejny fakt, że ona ma tą obwodnicą być.

Pozostaje jeszcze problem osi wschód - zachód. Zauważ, że na tym projekcie właściwie nie da się przeciąć Pietryny w jej deptakowej części (nie wiem do końca, co oznacza "ulica o funkcji dojazdowej"...).

A po cóż ją przecinać na długości tych 2 km? Możesz dojechać od jednej ze stron. Ulica o funkcji dojazdowej, jak wskazuje nazwa, służy do dojechania do wybranego miejsca, bez możliwości przecięcia nią centrum :)

Część ruchu zebrałaby poszerzona Północna

To właśnie jest największy mankament - po co nam poszerzona Północna, skoro nie da się poszerzyć Ogrodowej?... Ale jest rozwiązanie tego problemu - na zachód od Zachodniej należałoby wprowadzić ruch jednokierunkowy na Ogrodowej i Drewnowskiej (podzielić ruch pomiędzy te dwie ulice do Karskiego).

, ale co z południem? Piłsudskiego/Mickiewicza jest już i tak na granicy przesilenia. Potrzebna by była gruntowna modernizacja tej trasy, estakada...

Gdzie estakada? Estakada zresztą przepustowości nie zwiększy. Nie trzeba zwiększać, trzeba natomiast usprawniać transport publiczny na tej trasie (porządny tramwaj w-z).

Co do Kościuszki, to oczywiście, że pamiętam o jej dawnej funkcji i dawnym wyglądzie, ale nie oszukujmy się - to już nie ta sama ulica, a perspektywa ponownego zabudowania kwartałami kamienic jest nadal bardzo odległa.

Co to znaczy "to już nie jest ta sama ulica"? To jest slogan. I co to znaczy "zabudowanie kwartałami kamienic"? Ja mówię o ulicy - alei Kościuszki, a Ty o kwartałach... Zresztą przy Kościuszki zabudowa ma się nieźle, trzeba ją jedynie uzupełnić, bo mnóstwo jest luk.[/QUOTE]

Przebicie 6 sierpnia może wróci w końcu...

Przebicie dokąd?...

Natomiast wracając od samego projektu to należy wprost odpowiedzieć na Twoje pytanie (co się z nim stało?), że został jednoznacznie odrzucony przez specYjalYstufff z UMŁu.

Szczegółów nie znam, pamiętam jednak dokładnie, że Prorevita została przyjęta uchwałą Rady Miejskiej Łodzi.

dawidny
October 24th, 2009, 01:34 AM
Do Piotrkowskiej przez Kościuszki...

lodzer.m
October 24th, 2009, 03:25 PM
Do Piotrkowskiej przez Kościuszki...

Dawidny, wciąż nie pojmuję, co masz na myśli... Ulica 6 Sierpnia dochodzi przecież do Piotrkowskiej... Następnie zmienia nazwę na Traugutta i wiedzie w kierunku Dworca Fabrycznego (ul. Kilińskiego).

Depeche
October 24th, 2009, 05:56 PM
No ale Kościuszki nie przecina!

yarro
October 24th, 2009, 07:03 PM
Dawidny, wciąż nie pojmuję, co masz na myśli... Ulica 6 Sierpnia dochodzi przecież do Piotrkowskiej... Następnie zmienia nazwę na Traugutta i wiedzie w kierunku Dworca Fabrycznego (ul. Kilińskiego).

Po pierwsze. Ulica ZACZYNA się a nie dochodzi do Piotrkowskiej, a dalej nie przecina torów i pasa zieleni na Kościuszki fizycznie (tylko osią i nazwą). I aawidnemu chodzi jak mniemam o to właśnie przecięcie torów i trawnika na Kościuszki. :)

lodzer.m
October 25th, 2009, 01:10 AM
Biorąc pod uwagę numerację - zaczyna. Nie biorąc jej pod uwagę - nie ma znaczenia, gdzie jest początek, a gdzie koniec. Każda ulica ma dwa początki, względnie dwa końce. Wiadomo, że wszystkie ulice zaczynają się od Piotrkowskiej, poza Sieradzką, która ją przecina.

A po co ta możliwość przecięcia alei Kościuszki jadąc 6 Sierpnia?

yarro
October 25th, 2009, 01:24 AM
Biorąc pod uwagę numerację - zaczyna. Nie biorąc jej pod uwagę - nie ma znaczenia, gdzie jest początek, a gdzie koniec. Każda ulica ma dwa początki, względnie dwa końce. Wiadomo, że wszystkie ulice zaczynają się od Piotrkowskiej, poza Sieradzką, która ją przecina.

A po co ta możliwość przecięcia alei Kościuszki jadąc 6 Sierpnia?

Mi tam po nic w zasadzie, to była czysta forumowa pedanteria z mojej strony ;)

lodzer.m
October 25th, 2009, 01:37 AM
Rozumiem, ale po cóż ona Dawidnemu? ;)

dawidny
October 25th, 2009, 09:39 AM
A o czym była rozmowa o ulicy i rozładowaniu korków w centrum 6 Sierpnia może śmiało dublować rolę Nawrot. Ty sam wspominałeś o tramwaju, a nie wspomniam o KDP przy okazji jeśli by tędy szła czy na Zielonej bo już nie wiem... przy okazji można by coś więcej zrobić i zmienić w mieście...

lodzer.m
October 25th, 2009, 02:48 PM
Podziemny tunel nie ma nic do rzeczy ;) Prawdopodobnie będzie pod Narutowicza-Zieloną. Od kiedy to zwiększanie podaży dróg wpływa na zmniejszenie ruchu? ;) Owszem, jest propozycja tramwaju na 6 Sierpnia-Traugutta. Ale między Kościuszki a Sienkiewicza te ulice powinny mieć ograniczony ruch kołowy - wówczas tym bardziej. Zatem możliwości przecięcia tam al. Kościuszki (poza ewentualnym tramwajem) być nie powinno, bo tylko skierowałoby to tam ruch tranzytowy.

lodzer.m
October 25th, 2009, 03:04 PM
Z wątku zbiorczego o inwestycjach:

Mury już oczyszczone. Przed inwestorem naprawa ubytków w podłodze i rozprowadzenie instalacji - widocznej, industrialnej.

http://www.efor24.pl/przedzalnia_braci_muehle.png

Fotka dzięki uprzejmości firmy EFOR. REAL ESTATE

JAKUB POLEWSKI
October 25th, 2009, 04:48 PM
Szczegółów nie znam, pamiętam jednak dokładnie, że Prorevita została przyjęta uchwałą Rady Miejskiej Łodzi.

Nie, nie prawda. Wklejona przez Ciebie propozycja rozwiązań transportowych w celu uspokojenia ruchu w centrum została całkowicie odrzucona. Rada Miejska natomiast nie przyjęła programu Prorevita tylko "Uproszczony program rewitalizacji...".

lenin
October 25th, 2009, 05:46 PM
Nie, nie prawda. Wklejona przez Ciebie propozycja rozwiązań transportowych w celu uspokojenia ruchu w centrum została całkowicie odrzucona. Rada Miejska natomiast nie przyjęła programu Prorevita tylko "Uproszczony program rewitalizacji...".

rewitalizacji...tak..ale obszaru..nie budynków..to było to słowo wytrych by was uspokoić..obszar faktycznie jest rewitalizowany, ale kosztem tkanki miejskiej tak oryginalnej i unikatowej, że z trudem w promieniu 1000km coś takie znajdziecie..no może dopiero w st petersburgu....

JAKUB POLEWSKI
October 25th, 2009, 06:03 PM
Nie, tam nie ma żadnej rewitalizacji, bo nie zostały spełnione podstawowe przesłanki. Tam są prowadzone działania MODERNIZACYJNE i BUDOWLANE kilku budynków. W tym w budowlanych przeważają rozbiórki a modernizacja zwyczajnie sprowadza się do zniszczenia wartości architektonicznych wewnętrznych lub zewnętrznych. Jak to jest rewitalizacja wg kogoś to odsyłam do źródeł.

lenin
October 25th, 2009, 06:25 PM
Nie, tam nie ma żadnej rewitalizacji, bo nie zostały spełnione podstawowe przesłanki. Tam są prowadzone działania MODERNIZACYJNE i BUDOWLANE kilku budynków. W tym w budowlanych przeważają rozbiórki a modernizacja zwyczajnie sprowadza się do zniszczenia wartości architektonicznych wewnętrznych lub zewnętrznych. Jak to jest rewitalizacja wg kogoś to odsyłam do źródeł.

jak narazie zburzono w okolicy nawrot/sienkiewicza 4 budynki..kamienicę, na której stanie komunalny blok(modernistyczny..a jakże-nowy tręd)..strażnicę naprzeciw..i na nawrot fabrykę.i kamienicę....teraz jest tam parking..o okolicach cuba nie wspominam, tam chyba wszystko jest do rozwałki(ale to są moje przypuszczenia

MiBac
October 25th, 2009, 10:17 PM
To co widzimy na wizualizacjach wygląda na prawdę ciekawie i napawa sporym optymizmem. Dodając do tego również to, że inwestycję prowadzi firma Fenix Capital która odpowiedzialna jest za remont TKM z ulicy Pomorskiej jestem spokojny o końcowy efekt prac. Trzymam kciuki za tą inwestycję :) Szkoda jedynie tego, że powstaje ona trochę na uboczu i będzie raczej słabo wyeksponowana.

JAKUB POLEWSKI
October 25th, 2009, 10:49 PM
A gdzie ma być inwestycja, jeśli nie w miejscu, gdzie stoi budynek fabryczny? Obok budynku? ;) Poza tym na jakim uboczu? Powstaje na terenie obszaru centralnego miasta, więc nie rozumiem.

MiBac
October 26th, 2009, 04:54 PM
^^
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem ale chodziło mi tutaj o nowy budynek który zostanie wzniesiony w ramach inwestycji i o to, że taka architektura powinna powstawać np. przy Kościuszki czy Zachodniej.

JAKUB POLEWSKI
October 26th, 2009, 09:12 PM
No właśnie jedna firma zawaliła fantastyczny projekt między Wólczańską i Kościuszki. Tam miał być fajny nowy budynek dobudowany do przędzalni przy Wólczańskiej. A druga firma postanowiła oprócz obłożenia styropianem zburzyć ponad 150 letnia kotłownię, bo parking ważniejszy. Oczywiście WKZ nie raczył wcześniej wpisać do rejestru bo przecież to całe wieki trwa, wpisanie jednego małego budynku kotłowni... Zresztą co tam WKZ, jak można było do dzisiaj nie zrobić MPZP dla Kościuszki i Zachodniej?!

lodzer.m
November 16th, 2009, 11:44 PM
Zdjęcia z ubiegłego tygodnia:

http://lh4.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/SwG3YWs102I/AAAAAAAABx8/5mZ32d5rDck/s800/Zdj%C4%99cia-0028.jpg

http://lh4.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/SwG3WpWEeVI/AAAAAAAABx4/tZfHrpSe7EE/s800/Zdj%C4%99cia-0027.jpg

dexter2
November 16th, 2009, 11:54 PM
Czegoś tutaj nie czaję - częściowo odmalowali i następnie bez dokończenia zdjęli rusztowania?
Poza tym nie wiem, czy taka kolejność jest dobra - biały tynk się będzie szybko brudził w ramach innych, późniejszych remontów i trzeba będzie od nowa malować. Podobna sytuacja ma miejsce w gmachu Tow. Kredytowego na Pomorskiej. Już raz odmalowywali, ale chyba będą jeszcze musieli, bo jak ostatnio tam przechodziłem, to budynek już był brudny.

lodz 1
November 17th, 2009, 12:24 AM
czytalem ze inwestorem jest ta sama firma ktora odnawia Towarzystwo Kredytowe na Pomorskiej i wyremontowala kamiennice na Piotrkowaskiej 19, oraz na rogu Wolczanskiej i Wieckowskiego.Krakow atakuje!!!!!!!!

lodzer.m
November 17th, 2009, 12:31 AM
Na pewno pałac Towarzystwa Kredytowego Miejskiego, ale nie słyszałem, że Piotrkowska 19 i "Przy Teatrze" to też ich dzieła :) W każdym razie - są genialni!

fanfix
November 17th, 2009, 12:09 PM
Kurde niech atakują, niech się nie krępują :)
Pokój mam do odmalowania, może do nich napiszę ;)

kamiluz
November 17th, 2009, 10:06 PM
Inwestorem jest firma Fenix Capital i z tego co wiem nie sa z Krakowa.

lodzer.m
November 17th, 2009, 11:11 PM
No właśnie, inwestują, zdaje się, głównie w Warszawie.

lodzer.m
November 19th, 2009, 07:15 PM
Rusztowanie na wschodniej elewacji głównego budynku fabryki braci Muehle. Wszystkie okna (zwykłe plastikowe sprzed kilku lat) elewacji południowej - wybite. Powrócą okna w fabrycznym kształcie :cheers:

Petr
November 19th, 2009, 08:53 PM
czytalem ze inwestorem jest ta sama firma ktora odnawia Towarzystwo Kredytowe na Pomorskiej i wyremontowala kamiennice na Piotrkowaskiej 19, oraz na rogu Wolczanskiej i Wieckowskiego.Krakow atakuje!!!!!!!!
Warszawa raczej :D
http://www.fenixcapital.pl/?c=onas

yarro
November 19th, 2009, 11:20 PM
Tu widać, choć nie dosłownie, prawdopodobny korytarz trasy Żeligowskiego/Karskiego.
http://www.fenixcapital.pl/uploads/gallery/360.jpg

http://www.fenixcapital.pl/uploads/gallery/362.jpg

A tu widać, że kubatura pięter przędzalni będzie zachowana. Ciekawe jak z elementami wystroju i konstrukcji.
http://www.fenixcapital.pl/uploads/gallery/363.jpg

http://www.fenixcapital.pl/uploads/gallery/364.jpg

JAKUB POLEWSKI
November 20th, 2009, 01:13 AM
A jak przebiega dzisiejsza krawędź ulicy?

yarro
November 20th, 2009, 01:21 AM
A jak przebiega dzisiejsza krawędź ulicy?

No właśnie na tym pierwszym rysunku to oznaczone jako ul. Żeligowskiego to jest dzisiejsza krawędź, a to linią przerywaną to prawdopodobnie przyszła.

Depeche
November 20th, 2009, 08:44 AM
yarro to nadinterpretacja, nigdzie to nie jest tam napisane przecież.

yarro
November 20th, 2009, 01:27 PM

No tak, napisałem, że nie dosłownie. Dlaczego jednak by tak ładnie wzdłuż linii nie inwestowali w tę część swojej działki?

Depeche
November 20th, 2009, 02:13 PM
A chociażby dla urozmaicenia w pierzei, taki uskok na pewno bardziej przyciąga uwagę niż jednolita płaszczyzna.

Hehe tam gdzie na rysunku jest "powierzchnia utwardzona" to na wizualizacji zieleniec z drzewem

yarro
November 20th, 2009, 02:52 PM
A chociażby dla urozmaicenia w pierzei, taki uskok na pewno bardziej przyciąga uwagę niż jednolita płaszczyzna.

Romantyczne. Tylko finansowo nielogiczne. Gdyby chcieli robić uskok, to mimo wszystko zagospodarowaliby te budynki w prawym, górnym rogu rysunku, a jednak nie. Wiadomo, że nie rozstrzygniemy tego sporu tutaj, dlatego nie pisałem żadnych pewników. Natomiast nie należy tego też wykluczać.

xkk
November 20th, 2009, 06:49 PM
Yarro ma rację. Niestety ale Baldy i inne takie stworzonka lansują pomysł realizacji zachodniej obwodnicy w postaci dwupasmowówki na Żeligowskiego - Karskiego.

Choć już wiele lat temu zaczęto układ komunikacyjny przebudowywać tak, by trasa ta rozbita była na dwie współpracujące ulice jednokierunkowe - Żeligowskiego i Strzelców Kaniowskich, z warunkiem przebicia Żeligowskiego do Karskiego i Strzelców do Jerzego beton z UMŁ wciąż marzy o kolejnej śmiałej trasie :nuts:

Realizacja dwupasmówki na Żeligowskiego wymaga rozwałki narożnej kamienicy, zresztą pisałem już o tym w tym wątku

PS

Inwestycje przy Żeligowskiego są kolejnym dowodem inteligencji autorów projektu nowego studium, którzy widzą centrum Łodzi na wschód od Kościuszki :lol:

Depeche
November 20th, 2009, 09:16 PM
No to wobec tego rzeczywiście beton nad betony żelazem zbrojony, bo co daje postawienie pod kątem tego nowego budynku?
Rozumiem, śmiałą arteria i wszystko po obu stronach pod spychacz, ale tu niby zezwolenie dają, ale pod kątem, z tym że z jednej strony nowy budynek i tak dochodzi do krawędzi istniejącej ulicy.
Chyba że ta trasa w ogóle ma iść jakoś w poprzek kwartałów.

xkk
November 20th, 2009, 09:20 PM
No to wobec tego rzeczywiście beton nad betony żelazem zbrojony, bo co daje postawienie pod kątem tego nowego budynku?
Rozumiem, śmiałą arteria i wszystko po obu stronach pod spychacz, ale tu niby zezwolenie dają, ale pod kątem, z tym że z jednej strony nowy budynek i tak dochodzi do krawędzi istniejącej ulicy.
Chyba że ta trasa w ogóle ma iść jakoś w poprzek kwartałów.

Nic nie rozumiesz. Trasa, aby mogła przecinać Legionów pod kątem prostym i aby omijała Hotel Reymont, musi ścinać narożny budynek widoczny na wizualizacjach

Oczywiście ma to uzasadnienie tylko pod warunkiem, że trasa byłaby dwupasmowa. A taki wariant jest bez sensu

Depeche
November 20th, 2009, 09:23 PM
Rozumiem, ale po pierwsze nie widzę związku a po drugie żeby zahaczyła o hotel idąc takim łukiem to musiałaby mieć gabaryty Gierkówki.

Depeche
November 20th, 2009, 09:26 PM
Nic nie rozumiesz. Trasa, aby mogła przecinać Legionów pod kątem prostym i aby omijała Hotel Reymont, musi ścinać narożny budynek widoczny na wizualizacjach

Oczywiście ma to uzasadnienie tylko pod warunkiem, że trasa byłaby dwupasmowa. A taki wariant jest bez sensu

Cholera, jeśli nawet, to wiele skrzyżowań nie krzyżuje sie po kątem prostym. To jakaś nowa wytyczna - 90 stopni?

lodzer.m
November 21st, 2009, 12:43 PM

Przyjrzałem się temu dokładnie wczoraj i dla mnie jest to oczywiste, że położenie nowego biurowca zostało wymuszone zaplanowanym przebiegiem ulicy. Wystarczy spojrzeć na biurowiec (w pierwotnej formie wybudowany jeszcze w PRL) po przeciwnej stronie ulicy, na pustą narożną kamienicę (ewidentnie do wyburzenia) na północno-zachodnim narożniku Żeligowskiego-Legionów i na rezerwę na północ od Żeligowskiego (pusty teren na zachód od prokuratury wojskowej). Dodam, że kamienica naprzeciwko opisywanej tu inwestycji, koło brzydkiego biurowca naprzeciwko, również jest pusta...

yarro
November 21st, 2009, 03:11 PM
Przyjrzałem się temu dokładnie wczoraj i dla mnie jest to oczywiste, że położenie nowego biurowca zostało wymuszone zaplanowanym przebiegiem ulicy. Wystarczy spojrzeć na biurowiec (w pierwotnej formie wybudowany jeszcze w PRL) po przeciwnej stronie ulicy, na pustą narożną kamienicę (ewidentnie do wyburzenia) na północno-zachodnim narożniku Żeligowskiego-Legionów i na rezerwę na północ od Żeligowskiego (pusty teren na zachód od prokuratury wojskowej). Dodam, że kamienica naprzeciwko opisywanej tu inwestycji, koło brzydkiego biurowca naprzeciwko, również jest pusta...

Jak się na te tereny spojrzy np. na zumi, to to jest dosyć oczywiste. :)

Depeche
November 21st, 2009, 05:40 PM
OK, przekonują mnie Wasze argumenty. Może dlatego podświadomie to wypierałem, bo szkoda byłoby bardzo np. kamienicy narożnej Żeligowskiego - Obrońców...

lodzer.m
November 21st, 2009, 08:29 PM

Z jednej strony nowy budynek łączy się z narożnym budynkiem UMedu, dawnymi koszarami im. Piłsudskiego. Ten, na całe szczęście, nie miał nigdy zostać wyburzony. Poszerzona ul. Żeligowskiego, wg planistów z epoki pt. "zostawmy na pamiątkę Piotrkowską", miała zapewne nieco kluczyć pomiędzy ważnymi istniejącymi budynkami, tak jak i ma (wg niektórych mało bystrych osób z UMŁ) kluczyć ul. Zielona (z prawej ominąć kamienicę na rogu al. Kościuszki, potem z lewej omijać północną zabudowę Zielonej za Wólczańską itd.).

OK, przekonują mnie Wasze argumenty. Może dlatego podświadomie to wypierałem, bo szkoda byłoby bardzo np. kamienicy narożnej Żeligowskiego - Obrońców...

Cóż - fakty, że:
- wymieniona przez Ciebie kamienica jest opuszczona,
- nowy biurowiec, zamiast stać porządnie (tj. wg istniejącego śródmiejskiego porządku), będzie stał pod kątem do obecnej linii ulicy Żeligowskiego,
wskazują, iż Łódź potrzebuje jak powietrza dobrych (nie takich, jak niedawno stworzone studium) planów zagospodarowania przestrzennego, również dlatego, bo obecne rezerwy pod przebudowy ulic przyczyniają się do degradacji tkanki naszego miasta!

J.T.Fly
November 22nd, 2009, 12:52 AM
Rozumiem, ale po pierwsze nie widzę związku a po drugie żeby zahaczyła o hotel idąc takim łukiem to musiałaby mieć gabaryty Gierkówki.

Dwa pasy w każdą stronę plus pas rozdzielający - dokładnie tak to będzie wyglądało. Przy skrzyżowaniach zapewne będzie szerzej.

yarro
November 22nd, 2009, 02:23 AM
Dwa pasy w każdą stronę plus pas rozdzielający - dokładnie tak to będzie wyglądało. Przy skrzyżowaniach zapewne będzie szerzej.

Wpz97Alofyc

Idę o zakład, że tak wyglądają nasiadówy planistów w Łodzi...

pan_tomas
November 26th, 2009, 11:35 PM
http://www.pxf.pl/
http://www.pxf.pl/gfx/production/Budynki_uslugowo_handlowe___Lodz_tt3fx0b.jpg

JAKUB POLEWSKI
November 26th, 2009, 11:36 PM
MÓJ BOŻE!! :) To jest aktualne????? KOMIN ZACHOWALI :) Tylko jedno ale - nie powinni jednak go skracać!!!! Poza tym :applause:

dexter2
November 26th, 2009, 11:42 PM
Tylko jedno ale - nie powinni jednak go skracać!!!!

Skąd taki wniosek? Perspektywa Jakubie, perspektywa:

http://lh4.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/SwG3WpWEeVI/AAAAAAAABx4/tZfHrpSe7EE/s800/Zdj%C4%99cia-0027.jpg

http://www.pxf.pl/gfx/production/Budynki_uslugowo_handlowe___Lodz_tt3fx0b.jpg

;)

Ale iluminacja genialna! Tak powinna wyglądać Łódź.

pan_tomas
November 26th, 2009, 11:43 PM
Komin jest już po odświeżeniu...

JAKUB POLEWSKI
November 26th, 2009, 11:45 PM
Dexter2, nie chodzi mi o perspektywę. Porównaj wizualizację ze zdjęciem. W realu chyba jest nieco wyższa część od momentu zmniejszenia przekroju. Ale może to tylko taka lipa na wizce. Niestety nie mogę znaleźć namiarów na dewelopera. Może się przejadę? :P

dexter2
November 26th, 2009, 11:49 PM
Dexter2, nie chodzi mi o perspektywę. Porównaj wizualizację ze zdjęciem. W realu chyba jest nieco wyższa część od momentu zmniejszenia przekroju. Ale może to tylko taka lipa na wizce. Niestety nie mogę znaleźć namiarów na dewelopera. Może się przejadę? :P

Hmm, chyba chodzi o to, że na wizce jest po prostu cień na kominie od dolnego podświetlenia, który optycznie skraca węższą część. Przynajmniej tak to wygląda.

JAKUB POLEWSKI
November 26th, 2009, 11:53 PM
Chyba jednak to zwężenie zrobili zbyt równe... ergo problem z grafiką (uproszczony obraz), ale lepiej na wszelki wypadek popanikować, niż przegapić faktyczne skrócenie ;)

KRNĄBRNY
November 29th, 2009, 11:09 PM
ladne

lodzer.m
November 29th, 2009, 11:36 PM
MÓJ BOŻE!! :) To jest aktualne????? KOMIN ZACHOWALI :)

Nawet już go chyba w wakacje wyremontowali, bo przed wakacjami był brudny, a teraz jest czyściutki :)

Tylko jedno ale - nie powinni jednak go skracać!!!! Poza tym :applause:

Myślę, że nie skrócą :)

Dokładnie, :applause: I jeszcze raz :bash: dla ZDiT za wymuszenie ukośnego położenia nowego budynku. Co ciekawe, remontowany jest też parterowy budynek przy samej ulicy. Jeśli Żeligowskiego zostałaby poszerzeona, zostanie on wyburzony...

Niestety nie mogę znaleźć namiarów na dewelopera. Może się przejadę? :P

Był chyba link kilka stron wcześniej. Edit: http://www.fenixcapital.pl/?c=onas Ten sam remontuje pałac Towarzystwa Kredytowego Miejskiego przy Pomorskiej :)

JAKUB POLEWSKI
November 29th, 2009, 11:44 PM
Nie wiem czy czyszczenie komina to najlepsze rozwiązanie, ważne, że go zachowali w ogóle, natomiast firmie się należy nagroda jakaś :) Powinni ich zwolnić z podatku i opodatkować te blaszaki handlowe ;]

lodzer.m
December 1st, 2009, 12:10 PM
Nie wiem czy czyszczenie komina to najlepsze rozwiązanie

Myślę, że tak. Cóż złego w przywróceniu stanu z dnia ukończenia jego budowy? ;) I tak nieco ściemnieje z czasem.

Powinni ich zwolnić z podatku i opodatkować te blaszaki handlowe ;]

Zdecydowanie!

JAKUB POLEWSKI
December 2nd, 2009, 02:36 AM
"Złego" to za mocne stwierdzenie. Po prostu ten osad to wiesz... tak historycznie pokazuje, że ten komin działał kiedyś... ale to nie ma znaczenia, raczej powinni go odbudować, bo nie jest cały. Brakuje pewnej wysokości i na pewno jakiegoś zwieńczenia.

lodzer.m
January 24th, 2010, 10:17 PM
Zdjęcia z 20 stycznia, zrobione za pomocą komórki:

Widok z dziedzińca przedwojennych koszar im. Piłsudskiego (http://http://pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Uniwersytetu_Medycznego):

http://lh5.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/S1yzALssi8I/AAAAAAAAB3Y/58bG7MUWwxs/s640/20100119195.jpg

Widok z ul. gen. Żeligowskiego:

Spokojnie, tym razem ZRW wiele nie zburzy ;)

http://lh6.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/S1yzBWZkX8I/AAAAAAAAB3g/cvLlpgs73PY/s640/20100120206.jpg

Pojawiła się już pierwsza literaz z napisu "Przędzalnia Braci Muehle":

http://lh3.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/S1yzAxvvovI/AAAAAAAAB3c/DEPSKIl7v9Q/s640/20100120205.jpg

http://lh5.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/S1yzCObkUyI/AAAAAAAAB3k/jZhCNU98LlQ/s640/20100120207.jpg

http://lh4.ggpht.com/_qErgiTcVFZw/S1yzCtv1ODI/AAAAAAAAB3o/wN6Hg3AOnb4/s640/20100120208.jpg

JAKUB POLEWSKI
January 26th, 2010, 07:27 AM
WOW! Serio wyczyścili komin! Posikam się ze szczęścia zaraz :P

lodzer.m
January 26th, 2010, 11:49 AM
Latem już go wyczyścili :)

JAKUB POLEWSKI
January 27th, 2010, 06:39 AM
Nie pamiętam :)

Depeche
January 27th, 2010, 08:16 PM
Jak się wejdzie na skład węgla na Legionów, to ładnie cały ten komin widać. Dziś tam zajrzałem, akurat na podwórku w czymś takim jak koksownik (a może wózek z supermarketu) dwaj brodaci opalali kable. Klimat amerykańskich przedmieść.

JAKUB POLEWSKI
January 29th, 2010, 02:56 AM
A gdzie jest skład węgla? Na terenie inwestycji?

Depeche
January 30th, 2010, 10:59 AM
Nieee, od strony Obrońców. Ale stamtąd fajnie ten komin widać.

JAKUB POLEWSKI
January 30th, 2010, 01:56 PM
No właśnie chciałem sobie wejść i pofocić :)

pan_tomas
February 19th, 2010, 03:13 PM
Tam gdzie zaczynał Szatan, będą nowoczesne biura

Aleksandra Hac

2010-02-19, ostatnia aktualizacja 2010-02-19 14:10

http://bi.gazeta.pl/im/5/4089/m4089855.gif (http://lodz.gazeta.pl/)
Już za kilka miesięcy będą gotowe pierwsze powierzchnie na wynajem w dawnej przędzalni braci Mühle. Odnawia ją ten sam inwestor, który przywraca blask gmachowi Miejskiego Towarzystwa Kredytowego

http://bi.gazeta.pl/im/6/7580/z7580726N.jpg (http://lodz.gazeta.pl/lodz/3292000,35136,7580726.html?back=/lodz/1,35136,7580948,tam_gdzie_zaczynal_szatan__beda_nowoczesne_biura.html)
http://lodz.gazeta.pl/i/37/lup2.gif (http://lodz.gazeta.pl/lodz/3292000,35136,7580726.html?back=/lodz/1,35136,7580948,tam_gdzie_zaczynal_szatan__beda_nowoczesne_biura.html)
Początek ulicy Żeligowskiego robi się coraz bardziej biznesowy. W połowie czerwca do biur oferowanych przez Bussines House po parzystej stronie, dołączą powierzchnie w odrestaurowanych, pofabrycznych budynkach na przeciwko.

Nieruchomość pod numerem 3/5 jest nazywana przędzalnią braci Mühle, ale nie byli oni ani pierwszymi, ani ostatnimi jej właścicielami. Fabryczną działalność rozpoczął tam Izaak Szatan, który w 1890 roku uruchomił na działce przędzalnię wigonii.

Rodzina Mühle przejęła nieruchomość czternaście lat później i otworzyła tam przędzalnię wełny zgrzebnej, w której zatrudniała 50 robotników. Interes przetrwał 15 lat. Kolejnymi właścicielami fabryki byli Rabinowicz i Bachrach, którzy prowadzili tam fabrykę wyrobów włókienniczych i Abram Ickowicz, który od 1928 roku kontynuował działalność poprzedników.

Dzisiaj teren należy do inwestującego w nieruchomości funduszu Fenix Capital, który nazwał projekt właśnie "Przędzalnią Braci Mühle". W dawnej fabryce trwa remont. Odnowiony jest już parterowy budynek frontowy, widać rusztowania wokół elewacji trzypiętrowego, głównego gmachu fabryki. W starych murach powstanie niecałe 4 tys. mkw. powierzchni biurowej.

- Pierwsze będą gotowe w ciągu czterech miesięcy w parterowym i piętrowym budynku bliżej ul. Żeligowskiego. Nieco później oddamy do użytku większe przestrzenie w gmachu przędzalni - zapowiada Piotr Bogacki z Fenix Capital.

Odrestaurowanie starych budynków i zaadaptowanie ich do nowej funkcji będzie pierwszą częścią inwestycji przy ul. Żeligowskiego. W drugiej fazie inwestor zamierza wznieść czteropiętrową kamienicę w części działki bliżej ulicy. Nowy budynek i kolejne 5 tys. mkw. na wynajem będzie gotowy w przyszłym roku.

Oprócz biur w "Przędzalni Braci Mühle" znajdzie się też część gastronomiczna, parking, ogród i niewykluczone, że również powierzchnie handlowe.

Dla Fenix Capital to nie pierwsza inwestycja w łódzkie zabytki. Firma odrestaurowuje też wspaniały gmach Miejskiego Towarzystwa Kredytowego przy ul. Pomorskiej 21. Doskonale widać już tam oryginalne piękno bogato zdobionej elewacji, która jeszcze kilka lat temu była kompletną ruiną.

Dlaczego firma koncentruje się na inwestowaniu w zabytki? - W ten sposób można tworzyć miejsca z duszą, z charakterem. Miasto odzyskuje blask, wydobywamy piękno budynków. W całym kraju angażujemy się właśnie w takie projekty - mówi Bogacki.

Źródło: Gazeta Wyborcza Łódź

JAKUB POLEWSKI
February 20th, 2010, 04:43 AM
Wzorcowa inwestycja.

Marcin_Lodz
February 20th, 2010, 08:14 AM
Cieszy ze nie jest stawiany kolejny klocek tylko przywracany jest blask dawnego budynku.

Koofra
February 20th, 2010, 06:52 PM
Ten nowy budynek wyglądający na ceglany naprawdę będzie pod kątem?
Z tego co zrozumiałem taki jego kształt determinuje przyszła Trasa Karskiego w wariancie jednej ulicy. Co z pomysłem rozbicia jej na dwie ulice jednokierunkowe? Padł ostatecznie? Coś dawno o tym nie słyszałem nic.

JAKUB POLEWSKI
February 20th, 2010, 11:22 PM
Na razie można zapomnieć o Karskiego bo ZDiT nawet nie myśli o tak "odległych" trasach. Na razie wymieniany jest mocno kadrowo ZDiT, a zanim ich zaczęto wymieniać to świrowali z poszerzaniem Wólczańskiej i Kilińskiego, dlatego na razie nic nie wiadomo i jest szansa, żeby zajęto się faktycznie priorytetowymi drogami.

lodzer.m
April 20th, 2010, 10:11 AM
Pięknie się prezentuje. Budynek nieco rozbudowano (fragment części w rusztowaniach został podwyższony o co najmniej 1 piętro). Widok od podwórka dawnych koszar Piłsudskiego:

http://img145.imageshack.us/img145/5475/przdzalniabracimuehle.th.jpg (http://img145.imageshack.us/i/przdzalniabracimuehle.jpg/)

dexter2
June 4th, 2010, 10:19 PM
Wypas to wygląda!

http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00801024x768.jpg?t=1275682312

http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00811024x768.jpg?t=1275682312

http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00821024x768.jpg?t=1275682602

Sorry za tą niebieską kolorystykę, ale skopałem ustawienia wtedy.
http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00831024x768.jpg?t=1275682602

http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00841024x768.jpg?t=1275682602

http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00851024x768.jpg?t=1275682602

http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00861024x768.jpg?t=1275682602

http://i949.photobucket.com/albums/ad332/coldfire2/IMG_00871024x768.jpg?t=1275682602

ww_lodz
June 5th, 2010, 12:01 AM
Bardzo lubię białe budynki :cheers:

lodzer.m
June 5th, 2010, 02:13 PM
^^ Swoją drogą, ciekawe, czy była ona kiedyś nieotynkowana :)

lodzer.m
June 13th, 2010, 01:31 AM
Przędzalnie Braci Muehle zostały już oznaczone atrakcyjnie wyglądającym napisem na szybie windy:

http://img535.imageshack.us/img535/2006/20100611791.jpg

http://img340.imageshack.us/img340/5490/20100611793.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/8231/20100611794.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/8310/20100611796.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/6665/20100611797.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/2306/20100611798.jpg

http://img44.imageshack.us/img44/118/20100611799.jpg

http://img51.imageshack.us/img51/4291/20100611800.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/2162/20100611801.jpg

http://img413.imageshack.us/img413/5702/20100611802.jpg

Wszystkie zdjęcia zrobione za pomocą aparatu w komórce.

dexter2
June 13th, 2010, 02:11 AM
Totalny wypas :)
Tak się powinno rewitalizować pofabryczne budynki :)

JAKUB POLEWSKI
June 15th, 2010, 03:15 AM
Ja nie mogę! Ale kosmos!!!! Myślałem, że to wizki!!!! :lol:

marzec
June 15th, 2010, 09:59 AM
^^
Też myślałem że to wizka :), bardzo fajna ta (chyba) klatka schodowa.

Stavrotti
June 15th, 2010, 10:08 AM
^^ Bardzo ladnie i swietna kolorystyka - bialo & grafitowo! :okay: Mam nadzieje, ze w miare szybko wybuduja ten nowy budynek od frontu, bo bardzo ciekawie sie zapowiadal. No i byloby tez cos blizej ulicy, bo na razie jest tam troche pustynia...

JAKUB POLEWSKI
June 15th, 2010, 11:34 AM
Wiem już o co może chodzić z tym krzywym budynkiem, który ma być dobudowany... otóż te małe białe budynki od ulicy jednak w planach dalszych są do rozbiórki, pomimo, że je odnowili teraz.

il.poeta.medievale
June 15th, 2010, 11:57 AM
Ta przędzalnia aż rzuca na kolana swoim pięknem, jest przeurocza i genialnie odrestaurowana, najwyższe budynki przydają jej dostojności, zaś niższe przytulności, a nad całym zespołem czuwa duch dawnego przemysłu:cheers: Ciekawie również wygląda w kontraście ze stojącymi z tyłu oficynami, choć mam nadzieję, że kiedyś i one odzyskają blask. Dlaczego nadal małe budynki są przeznaczone do rozbiórki?:ohno::ohno: Przecież tworzą nierozerwalny zespół z dużymi, nie wyobrażam sobie oderwania ich od całości, poza tym przy Żeligowskiego powinno się raczej odtworzyć pierzeje... Zatem tam też ktoś bezduszny postanowił zasiać spustoszenie i zasypać miejsce samochodami?:ohno::ohno: Oby nigdy do tego nie doszło, już zbyt dużo szalonych pomysłów przewinęło się przez plany i słowa...

JAKUB POLEWSKI
June 15th, 2010, 12:00 PM
Inwestor chyba podłapał plany Lisiak/ZDiT na poszerzanie Żeligowskiego. Na szczęscie te plany mają szansę nie wypalić, bo przbitka do Karskiego to jedno, ale poszerzanie ulic to zupełnie co innego i być moze jest okazja zrobić to dobrze, ale nie chcę uprzedzać faktów, bo nie wiadomo tak naprawdę jak to się skończy.

[BÉTON!BRUT!]
June 15th, 2010, 01:41 PM
Genialnie! A ten napis i szyb - mniam :)

lodzer.m
June 15th, 2010, 01:55 PM
^^
Też myślałem że to wizka :), bardzo fajna ta (chyba) klatka schodowa.

A nie jest to przypadkiem winda? :) Myślałem, że to winda dobudowana w PRL. Świetnie, że zostawili ten szyb i wykorzystali w tak ciekawy sposób.

Wiem już o co może chodzić z tym krzywym budynkiem, który ma być dobudowany... otóż te małe białe budynki od ulicy jednak w planach dalszych są do rozbiórki, pomimo, że je odnowili teraz.

Wiadomo to od początku tego wątku :)

Inwestor chyba podłapał plany Lisiak/ZDiT na poszerzanie Żeligowskiego. Na szczęscie te plany mają szansę nie wypalić, bo przbitka do Karskiego to jedno, ale poszerzanie ulic to zupełnie co innego i być moze jest okazja zrobić to dobrze, ale nie chcę uprzedzać faktów, bo nie wiadomo tak naprawdę jak to się skończy.

Myślę, że inwestor nie miał możliwości zaprojektować tego budynku w pasie przyszłej drogi... Cóż, z jednej strony nie chciałbym, aby poszerzano ulicę Żeligowskiego, zwłaszcza kosztem 2 narożnych (nieszczególnie okazałych, ale jednak) kamienic i tych odnowionych niskich budynków pofabrycznych. Z drugiej zaś strony - jakie jest inne rozwiązanie? Ulica Karskiego jest bardzo potrzebna, a jeśli ma przejąć ruch z ulicy Zachodniej/alei Kościuszki, to musi być dwupasmowa. Alternatywnym rozwiązaniem jest podzielenie ruchu i puszczenie jednego kierunku ulicą 28 Pułku Strzelców Kaniowskich. Nie obyłoby się wówczas raczej bez dodatkowych wyburzeń, a ponadto ulica 28 Pułku straciłaby swój urok spokojnej poleskiej uliczki... A Żeligowskiego ma już dziś charakter bardziej ruchliwej arterii.

JAKUB POLEWSKI
June 15th, 2010, 05:42 PM
Nie musi być dwupasmowa. I nie będzie. To wiadomo już prawie na pewno.

lodzer.m
June 15th, 2010, 09:37 PM
^^ Wówczas jeden kierunek będzie musiała stanowić ul. 28 pułku. W przeciwnym wypadku nie wierzę, że kiedykolwiek władze miasta zgodzą się na zwężenie jezdni ul. Zachodniej/al. Kościuszki.

JAKUB POLEWSKI
June 16th, 2010, 01:57 AM
A dlaczego ma nie stanowić? I co ma do tego wiara? Od wiary nie robi się dobrze. Tego trzeba się domagać.

lodzer.m
June 16th, 2010, 11:48 PM
^^ Nie twierdzę, że jest to niemożliwe, ale nie wyobrażam sobie tego ;) Chociaż nie miałbym nic przeciwko temu.

KF
November 12th, 2010, 12:29 PM
Cześć,

Czy budowa tej zupełnie nowej części o powierzchni około 5.000 mkw już się rozpoczęła? JEstem z Wrocławia i niestety nie mam możliwości zweryfikowania tego samodzielnie :(

lodzer.m
November 14th, 2010, 11:35 AM
Na razie nie i wydaje się, że ten etap będzie realizowany w dalszej przyszłości. Może czekają na plan zagospodarowania przestrzennego, który ostatecznie zdeterminuje przyszły kształt ul. Żeligowskiego.

lodzer.m
May 29th, 2011, 08:42 PM
Zdjęcia z 16 maja:

Przynajmniej parter głównego budynku jest już zagospodarowany.

https://lh4.googleusercontent.com/-LiK-Qh5QSac/TeKJRTdIFQI/AAAAAAAACCE/53OH7x5oJgE/s800/P1210038.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-txlpZ8cGDHk/TeKJHIMpvhI/AAAAAAAACBk/5xk6eoosaSQ/s800/P1210026.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/-gTPtmSrUofM/TeKJLmrhfmI/AAAAAAAACBw/xARaiUo_lcI/s800/P1210030.JPG

Prawe skrzydło - przynajmniej po części - ma zostać, niestety, w przyszłości wyburzone pod poszerzenie ul. Żeligowskiego, która wraz z przedłużoną ul. Karskiego i ul. Łąkową stanowić będzie zachodnią obwodnicę śródmieścia.

https://lh3.googleusercontent.com/-cFRcS-ZDu8A/TeKJKK507PI/AAAAAAAACBs/TdTBJodTcoQ/s800/P1210029.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-MQkabSmlIGk/TeKJOYzrHnI/AAAAAAAACB8/dz3FZq3JF_c/s800/P1210035.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-cApGRkErqh8/TeKJNejE87I/AAAAAAAACB4/jpkrcG970Zg/s800/P1210034.JPG

W miejscu niskich budynków po lewej stronie ma powstać II etap, czyli nowy budynek biurowy, przylegający do sąsiedniego budynku UMedu (przedwojennych koszar 28 pułku Strzelców Kaniowskich) pod kątem - w pierzei poszerzonej ul. Żeligowskiego. Od strony ulicy wisi billboard ze zdjęciem wnętrza fabryki, reklamą wynajmu biur "w I etapie".

https://lh5.googleusercontent.com/-9BspsT6uz4Y/TeKJIhFAzbI/AAAAAAAACBo/tpTJzu9kyZ4/s800/P1210027.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-mdL5NTMdagQ/TeKJMXxwxII/AAAAAAAACB0/X-F-rxUoZyk/s800/P1210031.JPG

Zachowano oryginalną tablicę ogłoszeń:

https://lh6.googleusercontent.com/-Ufn5mkH8tRU/TeKJPbaCGQI/AAAAAAAACCA/btZ0u-1BL6k/s800/P1210037.JPG

lodzer.m
April 1st, 2012, 05:34 PM
Łódzka Kolej Aglomeracyjna Sp. z o.o. przenosi swą siedzibę z dniem 2 kwietnia br. do Przędzalni Braci Muehle. Źródło (http://lka.lodz.pl/index.php/component/content/article?id=40:nowy-adres).

dexter2
April 1st, 2012, 10:43 PM
Genialna wiadomość, świetna lokalizacja dla takiej spółki :cheers:

pawelczyk
April 2nd, 2012, 06:34 AM
Najwyżej dobra lokalizacja. Świetną byłaby dla tej spółki np. odrestaurowana lokomotywownia przy Włókniarzy albo budynek dawnego dworca Łódź Karolew ;)

dexter2
April 2nd, 2012, 07:59 AM
Odrestaurowana lokomotywa? Ostro pojechałeś :cheers:

pawelczyk
April 2nd, 2012, 08:02 AM
Najpierw kawa, potem czytaj :P

dexter2
April 2nd, 2012, 08:04 AM
Haha, ostatnio wspominałem parowóz co na Widzewie stał... Piękny był. Pewnie stąd ta wpadka ;)
Idę spać.

kvsExplo
April 2nd, 2012, 10:40 AM
Najwyżej dobra lokalizacja. Świetną byłaby dla tej spółki np. odrestaurowana lokomotywownia przy Włókniarzy albo budynek dawnego dworca Łódź Karolew ;)

też uważam że nie jest to wcale taka świetna lokalizacja. siedzibę takiej spółki widziałbym raczej gdzieś w pobliżu torów kolejowych w jakimś budynku starego dworca czy innym na terenach kolejowych. a najlepiej by było gdyby sie wprowadzili do przesunietego budynku dworca Łódź Fabryczna:)

lodzer.m
April 2nd, 2012, 11:56 AM
Kto wie, może się wprowadzą. To dopiero początek rozwoju tej spółki :)

agane24
April 19th, 2012, 06:46 PM
Czy drugi etap to jest juz w budowie?

Koofra
April 19th, 2012, 09:10 PM
Miesiąc temu nie był. Z tego co kojarzę to nie mają MPZP, a WZ inaczej przewiduje przebieg Karskiego.

lodzer.m
April 19th, 2012, 09:29 PM
W świetle najnowszych planów co do przebudowy ul. gen. Żeligowskiego budowa II etapu pod kątem byłaby nieuzasadniona.

Depeche
April 19th, 2012, 10:14 PM
Na skwerku obok właśnie powstaje piękny parking wysypany tłuczniem. Nawet dwie latarnie na słupach postawili. Kamienica na rogu Obrońców jest już taka zdewastowana, że aż przykro.
A w samej Przędzalni jest m. in. call center zewnętrzne, świadczące usługi dla T-Mobilu.

dexter2
March 3rd, 2013, 02:35 PM
Myślę, że można w końcu przenieść do ukończonych:

A co z waszym mniej znanym łódzkim nabytkiem - Przędzalnią Braci Muehle przy ul. Żeligowskiego?
Obiekt ten o powierzchni okolo 3800 m2 przejęliśmy pod koniec 2008 roku. Został on całkowicie zrewitalizowany i zamieniony w nowoczesne biura, które są dziś wynajęte praktycznie w 100%. Wiele zachowanych elementów, takich jak ceglany komin, drewniane belki stropowe, żeliwne schody tworzą unikalny klimat tego post-industrialnego obiektu, bardzo charakterystycznego dla Łodzi XIX i XX wieku, który udało się wpisać w wymogi firm XXI wieku.
http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/773179,andrzej-kawalec-renowacja-kamienic-daje-wiele-satysfakcji,1,1,id,t,sm,sg.html#galeria-material

lodzer.m
March 3rd, 2013, 02:53 PM
^^ Jeszcze planują przecież nowy budynek w pierzei :)

dexter2
March 3rd, 2013, 02:56 PM
Hmm, faktycznie, problem w tym, że w tym wywiadzie ani słowa o nim nie ma.
Obawiam się, że mogą z tym czekać na ewentualną przebudowę Żeligowskiego.

Ja bym na razie dał do ukończonych, potem ewentualnie cofnął.

lodzer.m
March 3rd, 2013, 04:43 PM
OK, przenoszę.

Depeche
March 3rd, 2013, 07:58 PM
Myślę, że ten budynek w pierzei będzie można zobaczyć tylko na pierwszej stronie tego topicu.