View Full Version : [Varna|Варна] Градът в близките години | The city in the near future

fransiz
October 21st, 2009, 11:39 PM
Since I couldn't find any prognosis about the future of Plovdiv, I decided to make this thread. I am talking about the period of 2020 - 2030, the stuff beyond 2030 are quite unpredictable.

Let's focus on:

Buildings
Will we have a real skyscraper(>150m)? Not like the ones which are U/C now...
Are we going to continue building tall residential buildings? Or we will go short?
The renovated blocks will be ugly as hell, that's for sure!

Population
Is Plovdiv going to shrink or grow? Population is the main factor for future development! So, does anyone know demographic prognosis on Plovdiv? I couldn't find anything...

Transport
Will Plovdiv have any other public transport, besides bus and trolley? If the population increases rapidly, people in the next few decades may start thinking about metro transport.

Stadiums
Are the hundreds of thousands of fans from Plovdiv going to get what they deserve? Good stadiums for Botev and Lokomotiv? A renovated "Plovdiv" stadium? Spartak will need to build a new stadium, if they are to join "A grupa".

Residential areas
Are there going to be new residential areas? Is the area between Plovdiv and the closest villages going to urbanize?

If you know articles about that stuff, please post a link. Also I would like to hear your opinion!

Позволих си да открадна темата от форума за Пловдив, тъй като същите въпроси могат да се зададат и за Варна.

Та какво е вашето мнение по въпроса? И не говоря за ОУП, а за вашите виждания по въпроса.
Дали ще преместим Варна- изток или не, ако да кога?
Мост над езерото? И изобщо как ще се развива града?

petet
October 22nd, 2009, 02:01 PM
Аз смисъл в тези теми не виждам. Нищо не можем да направим. Само ще се дразним,за неизпълнените обещания и т.н . Чиста СПАМ-тема.

За мен Варна започва да тръгва вечее надолу,не знам защо.Няма ги тези ентусиазирани новини както в последните години,а само негативите. ДКЦ-то примерно,пристанището,летището,булевардите,Морската градина,липсата на генерални промени в града....

Ние не знам какво ще стане другата година,а сме тръгнали да говорите за 2020-2030!?!?!?!Тия теми трябва се забранят в целият форум,освен ако някой няма ясновидски способности

dEStRUktOoO
October 22nd, 2009, 02:45 PM
^^
Като не Ви харесва темата, какво Ви накара да я цъкнете?

JloKyM
October 22nd, 2009, 03:19 PM
Аз смисъл в тези теми не виждам. Нищо не можем да направим. Само ще се дразним,за неизпълнените обещания и т.н . Чиста СПАМ-тема.

За мен Варна започва да тръгва вечее надолу,не знам защо.Няма ги тези ентусиазирани новини както в последните години,а само негативите. ДКЦ-то примерно,пристанището,летището,булевардите,Морската градина,липсата на генерални промени в града....

Ние не знам какво ще стане другата година,а сме тръгнали да говорите за 2020-2030!?!?!?!Тия теми трябва се забранят в целият форум,освен ако някой няма ясновидски способности
В момента просто е период на отрезвяване. В момента България се движи с около 10 - 12 години закъснение в сравнение с Чехия, Словения или Словакия. Разгледай в техните форуми, за да видиш какви чудеса се случват в тези държави. Същото ще стане и тук. Колкото и мизерен народ да сме, все промяна ще има и Варна със сигурност ще изиграе основна роля в нея. Аз съм почти убеден, че Варна ще продължи да се развива като туристически и бизнес център на Източна България. И съм убеден, че до 10 години големите проекти ще бъдат реализирани, просто защото е неизбежно.

petet
October 22nd, 2009, 06:40 PM
^^
Като не Ви харесва темата, какво Ви накара да я цъкнете?

Удоволствието,което ще изпитам след като Ви прочета коментара,реплика на моя.

Изказвам личното си мнение,а това,че ти го приемаш за заяждане,не ми пука.

В момента просто е период на отрезвяване. В момента България се движи с около 10 - 12 години закъснение в сравнение с Чехия, Словения или Словакия. Разгледай в техните форуми, за да видиш какви чудеса се случват в тези държави. Същото ще стане и тук. Колкото и мизерен народ да сме, все промяна ще има и Варна със сигурност ще изиграе основна роля в нея. Аз съм почти убеден, че Варна ще продължи да се развива като туристически и бизнес център на Източна България. И съм убеден, че до 10 години големите проекти ще бъдат реализирани, просто защото е неизбежно.

Дано си прав. Но все пак ти сам виждаш,че един ден нещата са "Ще строим!",вестници,медии и всичко говори за това,след няколко месеца проекта е замразен,проекта ще се изгражда на етапи (първо молче,после куличка...) и т.н,ако изобщо се изгради де.

Мисля,че най-реално да даваме своите оценки и предположения в близък план е след като започнат медиите да бълват реални,а не манипулативни и измислени новини,след като излезем от кризата и след като се изчисти бъркотията от спуканият имотен балон и предишното правителство (инфраструктурни проекти примерно).

Може и да греша,но това си е моето мнение.

fransiz
October 23rd, 2009, 09:07 AM
И аз мисля, че е по-добре да говорим за нещата които ще се случат в близките 3-4 години.
На първо място ми се иска да сменим кмета. Да управим пътищата с пробива на Левски, двуетажни кръстовища и преасфалтиране на Владислав и Сливница.
Пристанището трябва да се премести и дано го направят 15-16м дълбоко за да можем да приемаме и най-големите кораби.

VACHO
October 24th, 2009, 09:49 AM
И аз мисля, че е по-добре да говорим за нещата които ще се случат в близките 3-4 години.
На първо място ми се иска да сменим кмета. Да управим пътищата с пробива на Левски, двуетажни кръстовища и преасфалтиране на Владислав и Сливница.
Пристанището трябва да се премести и дано го направят 15-16м дълбоко за да можем да приемаме и най-големите кораби.

Ами Цар Освободител в отсечката между строящия се небостъргач и края му при морската градина? Княз Борис след ВИНСа в посока Златни Пясъци? Васил Левски? Ами 3 март? Боже, само за тия улици няма да стигнат 2 годишни бюджета на Варна...ще си трошим колите и душите още дълго, струва ми се.:ohno:

Най-напред трябва да се подобри цялостно инфраструктурата на територията на града, включая летището, пристанището, улиците. Това стои в основата на всичко.

VACHO
October 24th, 2009, 10:31 AM
Я си представете магистрала Хемус завършена, изградена високоскоростна жп линия до София, летището с нова, по-дълга писта и нов терминал, голяма и модерна автогара, нов мост над канала и всички основни булеварди основно ремонтирани. Ааа и нов стадион и пристанището изнесено навътре в езерото и изграден голям пътнически терминал за пасажерски кораби... Няма ли да е cool? :)

paF4uko
October 24th, 2009, 10:39 AM
^^ Под високоскороста ЖП линия надявам се нямаш предвид ограничение до 160км/ч за нормални влакове и 200км/ч за влакове с люлеещи се кошове или TGV. Медиите и тия от МТ това го представят като някаква, едва ли не, ЖП революция, а всъщност такива са параметрите на нормалните (а не високоскоростните) железни пътища в Европа...

Иначе това, което искам да видя във Варна е по-малко коли из града и никакви в центъра, и бърз, удобен, и чист градски транспорт.

VACHO
October 24th, 2009, 11:19 AM
^^ Под високоскороста ЖП линия надявам се нямаш предвид ограничение до 160км/ч за нормални влакове и 200км/ч за влакове с люлеещи се кошове или TGV. Медиите и тия от МТ това го представят като някаква, едва ли не, ЖП революция, а всъщност такива са параметрите на нормалните (а не високоскоростните) железни пътища в Европа...

Иначе това, което искам да видя във Варна е по-малко коли из града и никакви в центъра, и бърз, удобен, и чист градски транспорт.

Ами имам предвид като тези във Франция примерно...високоскоростен да значи именно високоскоростен, а не ускорен бърз влак :lol: Ако имаше линия на TGV между Варна и София с дължина да кажем 450-460 км, за колко време щяхме да стигаме до столицата?

JloKyM
October 24th, 2009, 11:25 AM
Ако имаше линия на TGV между Варна и София с дължина да кажем 450-460 км, за колко време щяхме да стигаме до столицата?

За 2 часа и малко...

VACHO
October 24th, 2009, 11:49 AM
За 2 часа и малко...

Де да имахме един скоростен ЖП ринг, обхващащ София, Плевен, Варна, Бургас, Ст. Загора и Пловдив...:cheers: сори за отклонението

paF4uko
October 24th, 2009, 12:04 PM
^^
^^ Зависи от къде минава линията и колко са се охарчили за тунели през планината. ;)

Вачо, ще имаме когато цъфнат налъмите... Ние дори нормална железопътна мрежа нямаме...

VACHO
October 24th, 2009, 12:13 PM
^^
^^ Зависи от къде минава линията и колко са се охарчили за тунели през планината. ;)

Вачо, ще имаме когато цъфнат налъмите... Ние дори нормална железопътна мрежа нямаме...

Разбира се, това са си мои утопични мечти. Аз имам чувството, че и Хемус няма да я завършат дорде сме живи...

BGpioneer222
October 27th, 2009, 12:22 AM
Ще имаме такъв транспорт, тогава когато в пътническите превози влезе частен оператор. За сега държавата е монополист в пътническите превози и колкото да инвестират, всичко потъва някъде, но Бате Бойко е помислил и за това-;). Държавата трябва да инвестира в железопътна инфраструктура и тя да е държавна собственост, но не е задължително.

sipher
January 11th, 2010, 11:03 AM

аз не мисля за Варна като за бъдещ бизнес център и дори считам, че прекалено много се радухаха нещата около града поради имотната мания. Варна все повече ще се утвърждава като пристанище и туристически център, но ще губи все повече бизнес за сметка на София. Това ще е така, защото бизнесът вече няма да прави луди инвестиции в представителства, а ще съкращава до критични минимум последните и разбира се повече интернет в работата на компаниите. Това очаквам да предизвика отлив на капитали от провинцията и някои от проектите едва ли ще се реализират.

Едно е сигурно обаче и Варна и Бургас и Пловдив имат нужда от развитие на трамвайната мрежа. Метрото е недопустима идея за градове от размера им.

VACHO
January 11th, 2010, 12:07 PM
Едно е сигурно обаче и Варна и Бургас и Пловдив имат нужда от развитие на трамвайната мрежа. Метрото е недопустима идея за градове от размера им.

+1 :)

Capt.Vimes
January 11th, 2010, 02:35 PM
Това ще е така, защото бизнесът вече няма да прави луди инвестиции в представителства, а ще съкращава до критични минимум последните и разбира се повече интернет в работата на компаниите. Това очаквам да предизвика отлив на капитали от провинцията и някои от проектите едва ли ще се реализират.

След като ще има повече интернет в компаниите, за какво им е да са в София. И наемите и заплатите са по-ниски в останалите градове.
Трамваите къде точно ще ги съберем във Варна?

petet
January 11th, 2010, 03:25 PM
Само трамваи ни липсват,за Пловдив може би,защото улиците им са с по 1-2 платна по-големи от нашите булеварди... Монорелсовият си е идеален начин!

tanashubav
January 11th, 2010, 03:49 PM
Само трамваи ни липсват,за Пловдив може би,защото улиците им са с по 1-2 платна по-големи от нашите булеварди... Монорелсовият си е идеален начин!

Според мен трамвая си е отличен начин да запушиш трафика във всеки град :lol: Най-добре да има монорелса щото всичко друго отнема от булевардите които и без друго са си препълнени с автомобили.

BATE JORKO
January 11th, 2010, 06:42 PM
Трамваи теглени от конски впрягове, това е решението за Варна и Пловдив :).
Нали сме селяндури, и едните и другите, ще се върнем 100 години на зад.

Zaro
January 11th, 2010, 07:38 PM
Според мен трамвая си е отличен начин да запушиш трафика във всеки град :lol: Най-добре да има монорелса щото всичко друго отнема от булевардите които и без друго са си препълнени с автомобили.

Интересно защо например в Прага не е така, като на доста места трамвайте не са в отделена секция, нито те пречат, а по-скоро колите им пречат, щото трамваите са по-бързи :)

fransiz
January 11th, 2010, 08:03 PM
Много бих ще се радвал, ако изкоментираме на дълго и широко, защо смяташ че инвестициите във Варна ще секнат и бизнеса няма да се развива в града.
Не искам да правим спор само с нападки между София и Варна, ами с аргументи да си изясним за нас си истината.
Като начало единствено си мисля, че е нормално София като столица да привлича най-големите капитали, но си мисля че и Варна може да вземе част от пая и да се развива като конкурентен център на Източна България. За мен ще е добре да се развие до такава степен, че да е реална конкуренция на София. Говорим за по-голямо, дори милионно население. Аз виждам България след години съсредоточена в до 20 - 40 км от 6-те големи града - София, Варна, Пловдив, Буграс, Русе, Стара Загора. Като основната маса ще е в София, Варна и Пловдив за сметка на останалата част.
Всичко това може да стане само с качествено управление и на месно ниво. По тази причина с нетърпение чакам пияницата, която имаме за кмет да се разкара в ползва примерно на Николай Василев.
За да се доразвива града ни е важно да се изградят Черно море и Хемус, да има хубава и бърза пътна и жп връзка с Добрич и Шумен. Достатъчно бърза и евтина, че да позволи спокойно хора от тези градове да работят във Варна. Свидетели сме как в Япония има хора, пътуващи много часове до работа.

tanashubav
January 11th, 2010, 09:05 PM
^^ Всичко е въпрос на навици. Сега един работещ от Шумен (за Добрич изобщо да не говорим) пътува до Варна по-малко пт 60мин. което е не повече отколкото средно статистическия софиянец пътува до работата си. И при това не се бори със задръствания а се движи по автомагистрала или добър първокласен път (за Добрич). Тъй че и сега който взима достатъчно добра заплата не му е кой знае какъв проблем да пътува до Варна от двата града.
Иначе за концентрацията на населението в големите градове у нас може да се изпише много. От източници които сега не мога да си спомня зная, че оптималния брой на населението на един град е около 500х.д. (т.е. почти колкото Варна). Една от основните идеи на ЕС е да се постигне уеднаквяване на жизнения стандарт на всички територии, което означава че повечето държавни инвестиции трябва да се насочат към провинцията.
И на последно място (за сега) си мисля, че столицата трябва да е в Търново а не в София. За причините - всички сами си преценете защото са невероятно много!

sipher
January 12th, 2010, 07:50 AM
След като ще има повече интернет в компаниите, за какво им е да са в София. И наемите и заплатите са по-ниски в останалите градове.
Трамваите къде точно ще ги съберем във Варна?

Защото най-важното е в София - човешкият капацитет. Не се заблуждавайте, че Варна ще пробие като нещо повече от останалите градове например и то само заради морето. Дните на Христофор Колумб са минало и сега хоризонтите са далеч други.

sipher
January 12th, 2010, 07:57 AM
И спрете тезата за големите градове. В България няма такива.

Единствено София е някакъв зародиш на град, който да изведе нацията на друго равнище. Все още сме малки и капацитетът от гледна точка на качество и количество е недостатъчен.

sipher
January 12th, 2010, 07:59 AM
И на последно място (за сега) си мисля, че столицата трябва да е в Търново а не в София. За причините - всички сами си преценете защото са невероятно много!

Тотално погрешна идея. Проф. Марин Дринов я е съзнал още преди век, ама то е въпрос на образование, без да целя да те обидя.

СОФИЯ Е ЕТНИЧЕСКИ ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРИЯ

Ivanski
January 12th, 2010, 01:34 PM
Според мен Варна в средносрочен план 10-15 г. се нуждае от някаква не особено голямо, но ефикасна LRT система за градски транспорт + по-големи периферни пътища и някакъв по-регулиран план за развитие , защото сега града направо се слива с курорите северно и тва може да създава проблеми след време. Иначе нормално като най-големият пристанищен град да има голям потенциал, но доста градове у нас имат важното е как се ползва.

tanashubav
January 12th, 2010, 02:22 PM
Изобщо трябва не просто да се работи за решаване на проблемите които възникват с трафика а да се работи за подобряване на качеството на живот в града. С една дума да се действа по-нашироко :)

Sasho ot Kichuka
January 13th, 2010, 05:48 PM
:)По темата без капка злоба:
в близките години вероятно на Варна ще й се случат добри неща. Ще се утвърдите като безспорен регионален център на Източна България. Градът ще се развива планомерно(а не стихийно) и навярно ще се утвърди като едно от лицата на България за пред света.
Надявам се,че варненци ще изтрезнеят от еуфорията "нашият мол така,пък офис билдинга онака". Надявам се,че ще улегнат и ще спрат да търсят себедоказване на всяка крачка размахвайки статистики(понякога меко казано съмнителни :) ). Надявам се,че ще спрат да се сравняват. Поне с български градове. От София почти няма какво да се вземе като модел-тяхното си е тяхно,чуждото е общо. Пловдивският опит също не ви го препоръчвам-потенциал за милиони (във всеки възможен смисъл),затриван от шепа жалки човечета. Но и София и Пловдив ще намерят своя път. Оставете ги. Потърсете нещо само ваше-ваша запазена марка. Ако ще се учите от някой, учете се от Марсилия или Генуа или от някой друг на запад от Словения-поне ще се целите в нещо стойностно.
И се надявам Варна да даде своя дял в лелеяното Българско гражданско общество,което не виждам как ще имаме в следващите 30тина години(дано не позная).

LuXoR40
January 13th, 2010, 10:08 PM
^^
Браво! Едно мнение на място и то по самата тема

JloKyM
January 14th, 2010, 08:40 AM
Преместих излишните мнения в Лафеджийницата. Придържайте се към темата, която е "Варна в близките години".

BGpioneer222
January 14th, 2010, 02:59 PM
Чудесно се изрази Sasho ot Kichuka !
Mестният патриотизъм не върши работа, все пак това е не е политически форум.
Ако питате мен какъв е модела за развитието на Варна - нека всички посетят Барцелона.
Варна - Барцелона, по добър пример няма, това е идеалният град, разбира се нащият град няма как да стане точно като испанския, защото архитект Антонио Гауди, преди сто години е предвидил с най малки подробности, къде , кога и как ще се развие града, но относно застрояването на варненското крайбрежие ( Алея 1 ва и превръщане на пристанището в градска зона ), нека да видят нашите местни архитекти ( той кмета е ходил), какво могат благородно да изкопират. Топлата вода е в Барцелона!

varnenche
January 14th, 2010, 04:21 PM
Според мен трябва яка инфраструктура да се направи, останалото ще стане. Трябва да се построят магистралите, мостовете от двете страни на езерото, новият градски транспорт и прочие. Ако има повече ЖП гари и повече линии, и по чести електрички от крайните квартали, от околните населени местности и села, ще много по-удобно за гражданите да пътуват, а това за ивеститорите е много важно.

Capt.Vimes
January 14th, 2010, 09:55 PM
Според мен трябва яка инфраструктура да се направи, останалото ще стане. Трябва да се построят магистралите, мостовете от двете страни на езерото, новият градски транспорт и прочие. Ако има повече ЖП гари и повече линии, и по чести електрички от крайните квартали, от околните населени местности и села, ще много по-удобно за гражданите да пътуват, а това за ивеститорите е много важно.

Къде точно ги виждаш тия ЖП гари и за какви електрички от крайните квартали става въпрос?

LuXoR40
January 15th, 2010, 01:17 AM
Абе всякакъв вид друг транспорт освен подземен(метро) би загрозил страшно много града... А метро е немислимо да се строи за град широк 10 и дълъг 15 км. А и честно казано не виждам да е чак толкова наложително...

varnenche
January 15th, 2010, 02:39 AM
Абе всякакъв вид друг транспорт освен подземен(метро) би загрозил страшно много града... А метро е немислимо да се строи за град широк 10 и дълъг 15 км. А и честно казано не виждам да е чак толкова наложително...

Метрото не е наложително, а лукс за варна, ако се прави трябва да се ползва с еднопосочен билет от 4лв :crazy2: както е в лондон. Примерно.

В момента ако се направят отделни ленти само за автобусите на граски транспорт в града по всички булеварди, това ще улесни предвижването им. Също трябва да се намалят, според мен, спирките на които автобусите спират. Сега на всяка спирка автобусите спират и се губи време да слизат и да се качват хора, после автобуса трябва да влезе отново в трафика и след две минути да спре на следваща спирка.

paF4uko
January 15th, 2010, 06:38 PM
^^ За тия неща си има стандарти и хората, които са ги изготвили си разбират от работата... Спирките са нужни.

varnenche
January 15th, 2010, 06:48 PM
^^ За тия неща си има стандарти и хората, които са ги изготвили си разбират от работата... Спирките са нужни.

До колкото си спомнят те ся изготвят нов план на транспорта (от поне три години насам) :okay:

varnenche
January 21st, 2010, 01:58 AM
Варна става и зимен курорт
Сега и в близките години Варна може да предлага плаж + сноуборд писти :nuts:

Репортаж на бтв новините
B79hFXIlosE

Мисля, че идеята за ски пистата до Владиславово вече е толкова абсурдна, колкото беше преди година ;)

MaLyKoLiU
January 21st, 2010, 10:21 AM
Тез будали пък в морската отишли... :lol:
На хълма над Кайсиева е лудница... вчера ходих, имаше и няколко човека със сноуборд се трепаха :lol: бяха си занесли лопата, направиха си скок и се търкаляха след него 10-тина метра :lol:
А предната вечер с брат ми си изкопахме дупка в една преспа там...
http://picbg.net/u/20508/34462/thumbs/393064_fr.jpg (http://picbg.net/pic.php?u=20508GXCPk&i=393064) :banana:

radoslavdj
April 20th, 2010, 03:43 PM
Най-важното контейнерен терминал на острова пред Аспаруховия и зърнен терминал навътре в езерото, както и доразвиване на част от кейовите места във Варна-Запад. Само, че май ще си почакаме за това. Иначе ако достроят онава подобие на магистрала наречено Хемус няма да е лошо :Р

fransiz
April 21st, 2010, 12:42 PM
Всъщност най-важен е транспортът и това да сме основен конкурент на Констанца по TEU-та. Така че, трябва много добре да се избере мястото на конт. терминал и да е достатъчно дълбоко, така че всички кораби които могат да минат през Босфора да могат да идват във Варна.

varnenche
April 24th, 2010, 04:09 PM
Futuristic Varna
A view through my flat's window.

http://img204.imageshack.us/img204/3239/83133857.th.jpg (http://img204.imageshack.us/i/83133857.jpg/)

3tmk
April 24th, 2010, 04:59 PM
:okay:

I think it's more likely to see plate tectonics move Central Park to Varna, than to see such skyscrapers built.

:lol:

EEH
October 20th, 2010, 11:47 AM
Гласят Варна за център на бъдеща черноморска стратегия

Подкрепям изцяло инициативата на ВСУ „Черноризец Храбър” да съдейства за позиционирането на Варна като център на една бъдеща черноморска стратегия.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев на Международната конференция „Нови мостове в Европа, възможности за сътрудничество в Черноморския регион”, организирана от висшето училище и Фондация „Конрад Аденауер”.

Реализирането на оперативната програма за трансгранично сътрудничество „Черно море 2007 – 2013” с бюджет от 18.8 млн. евро ще позволи заедно да осъществим нашите общи черноморски приоритети за конкурентоспособност, иновации, енергийна ефективност, туризъм и териториално сближаване, посочи министър Плевнелиев.

Това ще бъде шанс за страните одобрени за еврофинансиране – България, Грузия, Молдова, Руската федерация, Турция, Украйна, Румъния и Гърция, да увеличат числеността на инвеститорите в региона и да постигнат висока висока добавена стойност на съвместните си действия, добави той.

Добрата координация и партньорство между държавите в Черноморското пространство ще допринесат за налагането на региона като геостратегически фактор не само в европейски, но и в глобален мащаб.

Сега България преследва укрепване на сътрудничеството в областта на енергийната ефективност, туризма, науката и технологията, транспорта и сигурността на границите, а това са общи принципи и за останалите страни край Черно море, подчерта Плевнелиев.

Българската политика за развитието на Черноморския регион се основава на принципите на сближаване и добросъседство. Нашата задача е да помогнем за постигането на хармонично и устойчиво развитие и повишаване на жизнената среда в черноморското пространство, каза още пред присъстващите на форума министърът на регионалното развитие.

Очаквам резултатите от конференцията, защото съм убеден, че това ще бъдат практически полезни съвети и препоръки към правителството на България, към академичните, експертните и културните общности у нас, както и към всички страни от черноморски регион, каза пред присъстващите на форума Росен Плевнелиев.

Той припомни като добра практика за черноморско сътрудничество работата по съвместната инициатива „Черноморски басейн 2007-2013”, която е прераснала в оперативна програма. Тя се управлява от Министерството на регионалното развитие на Румъния, но в нея участват още България, Гърция, Турция, Украйна, Армения, Грузия.

Тази програма е регулирана в европейски инструмент за добросъседство и партньорство и със сигурност ще допринесе за устойчивото икономическо и социално развитие на регионите, обобщи Плевнелиев.

Програмата на Международната конференция „Нови мостове в Европа, възможности за сътрудничество в Черноморския регион” продължава и утре, 20 октомври. Освен обобщения и заключения от представените доклади и дискусии, присъстващите представители на 14 държави ще обсъдят и общ работен план за по-тясно сътрудничество в Черноморския регион.
http://news.expert.bg/n320220/

По мое мнение - поредното говорене, което ще остане без последствия.

VACHO
October 24th, 2010, 09:14 AM
Futuristic Varna

http://img204.imageshack.us/img204/3239/83133857.th.jpg (http://img204.imageshack.us/i/83133857.jpg/)

Troshevhattan, the future core of the city...:cheers:

LuXoR40
January 30th, 2011, 12:45 PM
Бизнес центърът на Варна след няколко години :) (едно доста лошо изпълнение)
http://img585.imageshack.us/img585/2972/55171160291344014651100.jpg

varnenche
January 30th, 2011, 04:53 PM
Бизнес центърът на Варна след няколко години :) (едно доста лошо изпълнение)
http://img585.imageshack.us/img585/2972/55171160291344014651100.jpg

... но добра идея ;)

TERZIev
January 30th, 2011, 06:16 PM
терена там е отделен за блокчета :D

mediar
January 30th, 2011, 07:15 PM
Прилича на Дубай.

VACHO
January 30th, 2011, 08:57 PM
Яко, ама тия небостъргачи няма да прилягат на това пикливо четирилентово булевардче. :lol:

LuXoR40
January 31st, 2011, 12:43 AM
^^ Да и аз съм на това мнение. Мислех си да "разширя" булеварда (тъй като има разстояние за това), но не ми се занимаваше. Просто наслагах няколко небостъргача с цел просто да покажа идеята си, че този парцел е идеалния за високи сгради и високоскоростна магистрала:cheers:

Kroum
January 31st, 2011, 03:32 AM
К'во пък му е "пикливото" на булеварда? Като гледам има 10-ина коли по него, за какво ви е по-голям?

Ето това е трафик:

http://www.ifimages.com/photos/EO8DvhvU9QnrCksvwzt0Day6KwA/author-702/Toronto-Canada-heavy-traffic-Highway.jpg

http://media.thestar.topscms.com/images/c6/63/0651b10643acb596c0d40488d334.jpeg

И снимките са правени в добър ден - на тая шибана магистрала съм висял по 2-3 часа в задръствания. :bash:

vass
January 31st, 2011, 03:35 AM
^^
+1 Понякога много взимаме насериозно някакви задръствания. За София да не говорим- изкарват ги все едно са нещо невиждано, а всъщност напоследък няма много от тях и се минава бързо.

Kroum
January 31st, 2011, 04:25 AM
^^
+1 Понякога много взимаме насериозно някакви задръствания. За София да не говорим- изкарват ги все едно са нещо невиждано, а всъщност напоследък няма много от тях и се минава бързо.

Единственото по-сериозно задръстване, на което съм попадал в София беше 2008-ма година около "Орлов мост". 15-20 минути чакахме, докато се източим по "Евлогий Георгиев" покрай кафенето "Марая".

Но това си е майтап направо - ела да видиш какво е задръстване, когато по 8 ленти във всяка посока се влачат с по 5-10 км. ч. Ето ви за лека нощ една илюстация:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Highway_400_Summer_Backup.jpg

Прочее, магистрала 401 е най-натоварената в Северна Америка. :(

Capt.Vimes
January 31st, 2011, 07:39 AM
К'во пък му е "пикливото" на булеварда? Като гледам има 10-ина коли по него, за какво ви е по-голям?

"Пикливо" спрямо влепените офис сгради, все пак се предполага, че ще генерират все някакъв трафик. :)

VACHO
January 31st, 2011, 09:27 AM
"Пикливо" спрямо влепените офис сгради, все пак се предполага, че ще генерират все някакъв трафик. :)

Именно.

Vojvoda
January 31st, 2011, 03:56 PM
„Имаме стратегическа визия за развитието на Варна и региона“
http://www.stroitelstvoimoti.com/upload/news/11869/05-6dan.jpg
Областният управител на Варна Данчо Симеонов е завършил Техникума по електротехника във Варна със специалност „Ядрена топлоенергетика“ и Висшето военноморско училище със специалност „Корабоводене“. Има богат опит в частния и неправителствения сектор, основно в сферата на иновациите и морския бизнес

- Г-н Симеонов, какви са прогнозите ви за икономическата 2011 г. за Варненска област?
- Варненска област определено излиза от кризата. За 2010 г. инвестициите региона са над 1.5 млрд. лв. Тази година очаквам ръст. Предстои изграждане на рибарско пристанище във варненския кв. „Аспарухово“ и гр. Бяла, в „Булярд“ е заложен за строеж 56 000-тонен кораб, който е вторият по големина, строен в България след танкера „Хан Аспарух“, продължават инвестициите в „Девня цимент“, предстои усвояване на термален извор за отопление. В Долни чифлик се проектира и ще се строи голям курортен комплекс със собствено пристанище. Предстои укрепване на ската на Морската градина. Предварителният проект предвижда дълбоки сондажи, улавяне и отвеждане на подпочвените води. Много се говори за проекта „Алея първа“, но малко се говори, че ще се укрепи Морската градина. Имаме стратегическа визия за развитието на Варна и региона.

- Малко по-конкретно за термалния извор?
- Заявен е интерес от българска фирма и германски конгломерат, съставен от общински и частни структури, за партньорство. Целта е да се използва минералният извор, който се намира на територията на „Св. Марина“. Проектът се ползва с подкрепата на Технически университет (ТУ) - Варна. Ако инициативата се реализира само на първия си етап, ще намалим разходите за отопление на болницата и ТУ - Варна, с около 50 на сто. Икономисаните средства ще се ползват съответно за здравеопазване и образование. Калкулациите са при възможно най-висока цена на инвестицията. Ако по-късно държавата даде каптажа на концесия не при цена 1.5 лв. на кубик, а срещу 0.05 - 0.10 лв., тогава разходите за отопление ще паднат драстично.

На втория етап е възможно да се захранват и битови абонати в кварталите „Левски“ и „Чайка“. Технологията може да се използва и за охлаждане.

- Имате ли проекти за публично-частно партньорство?
- Има предложения от частен инвеститор за изграждане на детска града на територията на община Варна, държавата също ще бъде удовлетворена. Градският бюджет няма да бъде ангажиран.

Предвижда се атракционът да е в град Варна, не по курортите. Предстоят и дейности в сферата на културно-историческото наследство. Очакваме и допълнително финансиране за изграждане на супермодерен онкологичен център, с който ще изпреварим София. Това ще струва 18.5 млн. лв.

Имах среща с инвеститори, които желаят да изградят клиника по неврохирургия във Варненска област. Готови са да вложат 35 млн. лв. за създаване на най-модерното лечебно заведение на Балканския полуостров. Предстои да уточнят дали клиниката ще е на територията на община Варна, или на друга, съседна община. Може да започнем работа още тази година.

- Коя според вас е удачната форма за финансиране?
- При концесия нещата ще се случат по-бързо. Държавата ще се забави, защото се движи по ред, определен от нормативните документи. Съгласуването може да се проточи прекалено дълго. Частната инициатива е за предпочитане.

- От години се говори за терминал за втечнен газ край Варна...
- Този въпрос е поставен пред министъра на транспорта. Съществува и вариант, който с малко инвестиция от страна на държавата ще носи сериозни доходи.

- Отстраняването на кмета на Белослав Емил Дичев от поста заради обвинения в корупция ще повлияе ли върху инвестициите в тази индустриална община?
- Възможно е да има спънки. Съществува юридически казус, който засяга законността на подписа на изпълняващия длъжността „кмет“. Тук има някои въпроси и наскоро върнах решение на местния Общински съвет: изисквам всички актове, подписани от изпълняващия длъжността „кмет“. Аз лично смятам, че има налице двойнствено тълкуване за това и чакаме произнасянето на Административния съд по казуса.

- Когато поехте поста, подадохте сигнал в прокуратурата за обществени поръчки, при които има злоупотреба със средства...
- Още нямаме конкретни резултати по сигнала за оградата и „Златната барака“. Няма уведомление, че производството е прекратено.

- На какво ниво е реализацията на регистъра за държавна собственост?
- Разделихме се с началника на отдел „Държавна собственост“ заради неточности и пропуски по регистъра. В момента преодоляваме закъснението и качваме актовете за държавна собственост, преписките и регистрите в електронен вариант.

Гласовият портал за проверка на преписките работи и се ползва активно от гражданите. В сайта на областната администрация е качен график за приемане на плановете на селищните образувания и местностите.

Има много съдебни решения, които трябва да се изпълнят. Ако съдебното решение определи граници, които влизат в колизия със съседите, и те възразят, започват наново съдебни дела. Идеята е това да се прави в общините, където е базата данни за собствениците и съответните имоти.

- Колко са държавните имоти и какви са приходите на областната администрация от наем?
- В момента актуализираме бройката, защото има и нови имоти. За 2010 г. събраният наем е над 470 000 лв., което е 110% преизпълнение от първоначално предвиденото.

- Има ли частни имоти, които могат да влязат в търговски оборот под формата на публично-частно партньорство например?
- Има и не са малко. Нормативната база не е прецизирала публично-частно партньорство „Областен управител - бизнес“, законовите процедури са сложни и често противоречиви. Понякога е по-добре даден имот да мине в общинско управление, защото кметът може по-лесно да се разпорежда.

http://www.stroitelstvoimoti.com/index.php?lang_id=1&prm=news&rub_id=&news_id=11869&page=3

putnik2011
March 13th, 2011, 09:17 PM
Futuristic Varna

Това е нейде Младост, мисля че е следващата спирка след Гранд Мол. Интересното е, че във Варна почти всички Молове, бизнес-сгради, Бизнес-парк и големи вериги хипермаркеги са събрани в един район - булеварда Владислав Варненчик. Районите около Приморския парк, Чаталджа, Чайка нямат гореспоменатите екстри. Дали искат да запазят кварталите близо до морето чисти, без нови строежи? (тук не визирам чисто новия квартал Бриз) Добре че Чайка и Левски са се запазили.

jelibon
July 18th, 2011, 11:25 AM
Според мен близките няколко години нищо няма да се случва във Варна. Ако някой инвеститор (в частност ТИМ) иска нещо, ще му се даде да строи каквото прецени. Примерно дупката с археологията на центъра.
Като пожелания ми се иска града да е по-отворен и приветлив за пешеходци и велосипедисти, да е по-поддържан, но едва ли това ще се случи. Поне едни елементарни нормални подлези да направят. Като за начало могат да започнат от пътя за Златни Пясъци, района от паметника към стадион Варна. Също и бул. В. Левски, както и пътя от кръглата банка към летището. И поне да съобразят малко работното време на подлезите като ги отварят по-рано и ги затварят по-късно. Най-малкото може да ги синхронизират с разписанието на градския транспорт.