View Full Version : [Sofia Ring Road | Околовръстен път на София] U/C
ivan_ivanov May 30th, 2010, 06:14 PM По принцип до преди седмици си живееше там заедно със злите си кучете марка "улична превъзходна", но с този разграден двор не виждам как може кучетата да виреят по него. Преди беше голям проблем преминаването покрай оградата, ако вратата е отворена и кучетата могат да излезат...
Те достъп до двора откъм тротоара са предвидили - има си дупка за врата за в подпорната стена, но е само пешеходна... Предполагам от западна страна към обходния път може да се организира достъп за автомобил...
Там си живее. Един път минах по строящото се локално, беше около 8 часа вечерта. Кучетата почнаха да лаят и точно се чудех дали някое няма да излезне та да го сритам, и бабката (която е около 60-65 години) се показа на балкона и почна да гледа лошо :lol: Кучетата и стопаните им наистина си приличат. Когато пуснат движението и автобусът спира пред двора и, ще стане интересно.
tanashubav May 30th, 2010, 10:53 PM ^^ Абе някой няма ли да и щракне едно фото на тая прословута бабка най-накрая :smug:
JloKyM May 30th, 2010, 10:56 PM ^^ Хахах, горката жена, ако знаеше на какво внимание е подложена. :lol:
AnonymvsBeaver May 30th, 2010, 11:52 PM Men me iznenadva gadnoto otnoshenie kum chovek, kojto e bil tukushto oshteten. I az se radvam, che shte ima okolovrustno no maj njakoi ne znajat granicite na zlobeeneto. Ako ne drugo, to pone babata ne zasluzhava podigravkite na razni nepoznati. :bash:
Vitosha May 31st, 2010, 01:11 AM ^^ Абе някой няма ли да и щракне едно фото на тая прословута бабка най-накрая :smug:
Не бива да се снима. Тя е вече легенда на околовръстното шосе и мистичността само подсилва митологичността й.
FloatingShift May 31st, 2010, 07:45 AM Не бива да се снима. Тя е вече легенда на околовръстното шосе и мистичността само подсилва митологичността й.
:wtf:
Vitosha May 31st, 2010, 08:43 AM :wtf:
:lol:
witch_honor May 31st, 2010, 09:29 AM Блатното чудовище от Драгалевското колело... :D
benjaminn May 31st, 2010, 10:55 AM Една статуя на бабето може да вдигне СО до кръстовището по проект на Вежди Рашидов - все пак стана популярен персонаж :D
kevin87 May 31st, 2010, 01:42 PM Една статуя на бабето може да вдигне СО до кръстовището по проект на Вежди Рашидов - все пак стана популярен персонаж :D
+1 :kiss:
svt11 May 31st, 2010, 03:46 PM Ей тоя Бойко на 8 ще има да се насере и напие. Дано му донесе малко гласове.
FloatingShift May 31st, 2010, 09:40 PM Днес минах по околовръстното и спрях да се поразходя по почти готовия драгалевски пътен възел. На бабата ще й правят масивни бетонни стълби откъм двора, за да се качва от нивото на улицата.
Две неща ми направиха впечатление:
1. Съвсем скоро, може би днес, са асфалтирали северозападното локално. Но асфалтът ми се видя странен - докато на останалите участъци асфалтобетоновото покритие изгреждадоста добре уплътнено, а самият асфалт, който споява камъчетата, е на вид матов и плътен, тук покритието е доста рехаво - на някои има кухини по 1-2 см надолу между камъчетата, а тук там покрай бордюрите и на доста по-дълбоко. Но самото свързващо вещество изглежда по-различно - на вид е лъскаво, лепкаво и тънко - почти прозрачно. И странно - на едно място си сложих тока на обувката на асфалта и той хлътна... В допълнение - на някои места асфалтът не е равен, покрай бордюрите не е добре валиран - има пропуснати места, а също и споменатите по-горе рехави неуплътнени места. И накрая, дори преходът към основното платно при съединяването на обхода от Черни връх не е изпълнен добре и има нещо като прагче. От друга страна, изглежда, че това е най-горният слой асфалт. Възможно ли е асфалтът да не е различен, а просто покритието да не е доработено?
2. Второто нещо, което малко ме озадачи са капаците на отводнителите и ревизионните шахти. Що се отнася до отводнителните канали - по южната страна на локалните откъм Драгалевци са монтирали решетки, които са съединени с масивен шарнир за рамките, т. е. могат да се отварят около шарнира, но не могат да се извадят и следователно крадците ще бъдат поне донякъде затруднени - доста добра идея. Хубаво, но от северната страна са монтирали обикновени решетки, които просто се вадят. Защо?
А по отношение на кръглите капаци на ревизионните шахти на платното, всички знаем как у нас по традиция те хлътват бързо и от ударите на гумите в тях се разбиват допълнително, поради което е разумно да ги избягваме, когато караме по пътя. Затова приветсвам факта, че по южното локално са поставили капаци на немската фирма ACO ( http://www.aco.bg/download/BG_ACO-Bulgaria_PDF/ACO_Multitop_leaflet.pdf ), които се самонивелират и вече всички сме се убедили, че действително не се усеща като минеш върху такава шахта. Добре, но защо тогава по северната част на локалните и кръговото капаците са си традиционни български от Ихтиман? Не може ли целият обект да се изпълни по един стандарт?
Chilio May 31st, 2010, 10:26 PM За съжаление асфалта в северозападното локално го правиха в най-големия порой в неделя следобед, предполагам, че това може да има някаква връзка с ниското му качество и по-различния вид на консистенцията...
Иначе, също тогава, бях приятно изненадан, че въпреки солидния порой, в пробива нямаше локви и насъбираща се вода - наклоните и шахтите са достатъчни, за да не става потоп.
ok2 May 31st, 2010, 11:51 PM Два дена в колата и 2150км по-късно се включвам отново в темата за СОП и мога да кажа, че напредъка е зашеметяващ. Браво! Bojo6666, отново благодаря за отличния репортаж.
Общо взето изводите са следните: 2х3 ленти, порфесионално изпипано, спазени срокове и приятно за окото оформление. :banana:Какво повече да добавя?
Tihomir_nn June 1st, 2010, 08:04 AM Горд съм че работя в ГБС ИС.
nesretnika June 1st, 2010, 09:44 AM Здравейте. Случайно попаднах на този форум и като служител на ГБС ИС и част от ръководния състав на обекта се радвам, че има добри мнения за нашата работа. До сега бях останал с впечатление, че недоволството на хората е повече, но май не е така:banana: За да стане обекта на предсрочната дата се работеше и работи денонощно.
В темата има много въпроси които са или свързани с пари или с неща, които не са в компетенцията на строителя, а на възложителите. За тези които се притесняват от здравината на асфалта мога да кажа, че конструкцията на пътя е с дебелина 120см от които 30см са асфалтобетон. Износващия пласт е сплитмастик. Към обекта в невидимата част са изградени нови ел., тт, мрежи, улично осветление, газ, водопровод, дъждовна канализация, битова канализация с съответните отклонения към прилижащите имоти. Вертикалната сигнализация е втори типоразмер клас 2 и клас 3, което ще рече, че знаците са с високо интензивно фолио и диамнатено в зависимост от типа знак. Да се надяваме, че дъжда ще спре и ще направиме спокойно и хоризонталната маркировка.
alex.german June 1st, 2010, 09:52 AM Мерси много за информацията... nesretnika make sure you check the other threads, too, so we can have more "insider-ish" informations...
TrueBulgarian June 1st, 2010, 09:55 AM Здравейте, радвам се за Вашето участие в този форум :cheers:
Наистина повечето тук сме на мнение, че този обект трябва да стане еталон за в бъдеще. Бих се радвал ако посетите и другите теми, свързани с обекти на ГБС ИС, за да предоставите още от така ценната вътрешна информация :)
P.S. Alex, писали сме заедно :)
Stelian June 1st, 2010, 10:40 AM И аз ви благодаря за информацията и искам да ви попитам има ли срокове за участъка на околовръсното до Младост и отново ли ГБС ИС ще са изпълнители?
JloKyM June 1st, 2010, 10:45 AM И аз да благодаря за информацията. Надяваме се, че добрата работа при този пътен възел няма да е капка в морето и дано скоро се избере изпълнител на продължението към Младост и работата да започне максимално скоро :)
nesretnika June 1st, 2010, 11:46 AM За двата километра до Младост все още мисля, че няма процедура по възлагането. Бъдещето ще покаже кой и как ще го строи.
Celeborn June 1st, 2010, 12:08 PM Аз имам въпрос за хоризонталната маркировка - днес минах в дъжда от Черни връх към Бояна по вече не толкова новия участък и неприятно впечатление ми направи фактът, че маркировката едвам се виждаше в дъжда - мъглата, вдигана от колите и от пръските на падащите капки дъжд почти изцяло я размиваше. А и самата широчина на ивиците според мен не отговаря на категорията на пътя. Въпросът ми е дали видът и цената на хоризонталната маркировка са определени по договор...
Според мен подобен ринг има нужда от хубава маркировка като използваните в Германия, например - не знам точните термини и технологии, но като цяло е еластична релефна смес със стъклени парченца за светлоотразяване. Като пример в България се сещам за новия участък през гората на пътя Варна - Бургас.
Иначе за цялата работа - само и единствено комплименти :okay:
dia June 1st, 2010, 12:59 PM Чудесно е станало, така се радвам че се показва един друг начин на строене :) Благодаря на фоторепортерите- вие сте нашите очи, макар и да сме далече виждаме всичко :)
Честито на софиянци, със здраве да си го използвате :)
nesretnika June 1st, 2010, 01:28 PM цената на хоризонталната маркировка са определени по договор...
Това е отговора. Ако беше заложена по договор термопластична щяхме да изпълним такава. Аз също съм на твоето мнение, но както са казали "Колкото пари, толкова музика". По спесификация това е предвидената маркировка.
Turnovec June 1st, 2010, 01:49 PM Бихте ли били така добри да отговорите и на това питане:
2. Второто нещо, което малко ме озадачи са капаците на отводнителите и ревизионните шахти. Що се отнася до отводнителните канали - по южната страна на локалните откъм Драгалевци са монтирали решетки, които са съединени с масивен шарнир за рамките, т. е. могат да се отварят около шарнира, но не могат да се извадят и следователно крадците ще бъдат поне донякъде затруднени - доста добра идея. Хубаво, но от северната страна са монтирали обикновени решетки, които просто се вадят. Защо?
Мен лично силно ме вълнува тази тема, защото скоро се разхождах по готовите вече участъци на околовръстното и в локалното нямаше останал нито един оцелял капак на шахта!!! :nuts:
COD June 1st, 2010, 01:50 PM @nesretnika - Исках да те питам имаш ли представа, кой е правил 3D рендера на пътния възел Драгалевци и защо транзитното беше изобразено с по две ленти? Защото почна голяма полемика относно точно този рендър :lol:
Dikovec June 1st, 2010, 02:16 PM Ей вие го съсипахте човека... Не му задавайте безкрайни въпроси и не го карайте да се чувства виновен за чужди грешки. Така ще го накарате да избяга от дискусията, а това няма да е от полза за никого.
nesretnika June 1st, 2010, 03:47 PM На въпроса с решетките на уличните оттоци просто фирмата производител сама реши да въведе тази връзка поради причината, че мангалите крадът същите. Това обаче стана преди месец и половина. Всички други се произвеждаха без такава "панта". Откраднатите са в участъците въведени в експлоатация и вече държавата трябва да намира начин да си ги възстановява. Ние лично преди акт 16 сме подменили стотици бройки за наша сметка. Това безумие мисля, че е познато на всички.
3Dто мисля беше правено много на бързо от колеги от друго подразделение на ГБС. Освен маркировката и едните тротоари бяха изобразени като зелена площ, но нали сега са изпълнени три ленти. Една бонус от нас :-)
Celeborn June 1st, 2010, 04:53 PM И естествено най-вероятно пак заради пестене на пари по договор са залегнали метални решетки, а не полимерни... при все, че вторите имат живот поне 40 години и при избор на читав производител ще си го изпълнят и при най-големите натоварвания, температурни амплитуди, купища луга и три поколения мангаля... но естествено, евтиното винаги излиза скъпо накрая... и то за наша сметка. Не знам кога най-сетне българския чиновник и "експерт" ще го осъзнае това веднъж завинаги. А не след 10 години да влизаме в генерални ремонти, въпреки най-добрите намерения и усилия на изпълнителя да свърши нещо качествено като за 100 лева, с материали за 50...
nesretnika June 1st, 2010, 04:59 PM 2007 като пуснахме южното платно всички решетки бяха от полимер бетон с всички документи и сертификати за качество. За един месец от тежкото движение бяха буквално смазани и унищожени. Всичко след това се замени с чугунени и с тях няма такива проблеми.
PHOTO ROAMER June 1st, 2010, 05:12 PM ДО nesretnika: Здравей, несретник, - нали може така да се обръщам към Вас - с nicknaме.
1. Вие казвате, че сте в ръководството на ГБС, а когато ръководител на една голяма компания употребява думи като случайно ( случайно попаднах тук), то това не говори добре за маркетинговия имидж на компанията.
2. Когато един ръководител на една уважаваща се компания застане в публичното пространство с някакъв ник нейм, а не с истинското си име и длъжност, то това означава, че или го прави незаконно в работно време (вместо да върши работата за която е назначен, се шля в интернета и случайно намира нещо) или означава, че сериозната компания изпълняваща поръчки за милиони се крие и не иска да излезе с някое истинско име пред обществеността - в двата случая това не е добре за имиджа на компанията.
3. Когато един ръководител на една компания се включи в обществена дискусия, дава обяснения за дадени проекти, но нито веднъж не даде препратки към фирмения сайт, където се предполага, че нещата са отразени и обяснени, то това означава, че компанията е още в 20 век.
4. До Thihomi_nn: От изброените 3 неща ти лично от какво се чувстваш горд - от добрата заплата, която получаваш или че работиш в компания, която е направила даден обект в срок и качествено? Нима да работиш качествено и в срок през 21 век е нещо за гордост. Вдигни летвата!
5. До nesretnika: GBS работи ли с полимерно модифициран асвалт?
PHOTO ROAMER June 1st, 2010, 05:33 PM До nesretnika: ПОСЛЕПИС:
Всичко това го казах не с цел да обиждам някого, а просто, защото първите реплики на някой ръководител, включвайки се във форума трябваше да бъдат нещо от сорта: " Момчета здравейте, нашата компания разбра за вашия форум, очаровани сме от него, защото това е единственият форум отразявал така подробно ремонта. Затова искаме да поканим на откриването всички най-дейни фотографи, да се запознаем с тях и официално да им благодарим!"
И ако тези думи не са във Вашите правомощия, то е редно да съобщите, че сте позвънили веднага на по-големите началници и сте ги уведомили за този форум.
Защото няма друг форум в интернет, който да представя такива репортажи за този обект. Този форум се скъса от "снимкови ъпдейти" - словосъчетанието е на OK2.
IMRO June 1st, 2010, 06:36 PM ^^
Както обикновено ще се намери някой, който да е недоволен, да се кара, да мрънка, да се сърди за нещо. Изглежда вицът за заека с шапката е писан специално за българи.:storm:
alex.german June 1st, 2010, 07:00 PM ^^nesretnika.... навсякъде има глупаци.... не слушай на него!!! Thanks again for the welcomed informations...
PHOTO ROAMER June 1st, 2010, 07:22 PM КОЛЕГИ, ние всички сме доволни от обекта...може би...но предишните ми коментари не бяха насочени към изпълнението на възела, а към корпоративния изказ на мениджър, чиято компания строи обект за милиони...А за обекта и качеството му...кажете си и вие мнението...но на този етап се очертава: последен слой от сплитмастик - сплитматика е измислен през 1984 година в германия. В началото се приема добре от европейския съюз, но в последно време има много сериозни дискусий за него: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/file_on_4/4278419.stm
една от образуващите му смеси-битума може да е изпълнен в стандартен вариант или от полимерно-модифициран битум. това е важно. Но най важното е, че бавно-износващ се битумен филм на повърхността на инертния материал, за период от 6 до 18 месеца след пускането в експлоатация на износващ пласт сплит-мастик сцеплението на мокра настилка е по-ниско от нормалното при високи скорости, а сцеплението на суха настилка е с около 30-40% по-ниско от нормалното, като може да се доближи до това на мокра настилка. В резултат на това - спазваш дистанция-знаеш, че като натиснеш спирачките спираш за толкова време и изведнъж се оказваш на настилка от по-друг вид и трябва да съобразиш да увеличиш дистанцията спрямо колата пред теб. В Европа почнаха да го отричат - почнаха да минават на изцяло полимерно модифициран асфалт...в случая не разбрахме този сплит мастик полимерен ли или не. А иначе като качество и здравина - предполагам, че юе е добър - отсечката Провадия - Айтос - преди две години я направиха със сплит мастик и не е мръднала въпреки, че има голямо движение на тирове. Никой не каза дали валяците които отъпкваха възела на околовръстното бяха вибрационни или не...сега всичко изглежда добре...дано и след време да е така...настилката е най важното нещо...
tanashubav June 1st, 2010, 07:36 PM А иначе като качество и здравина - предполагам, че юе е добър - отсечката Провадия - Айтос - преди две години я направиха със сплит мастик и не е мръднала въпреки, че има голямо движение на тирове.
Нещо се бъркаш. Отсечката Провадия Айтос е пример за уникално калпав ремонт. Не мога да повярвам как може на въпросното шосе да има дупки и кръпки само 2 години след завършването му. Ако за това е спомогнал сплит-мастика по-добре да не се слага повече!
Celeborn June 1st, 2010, 07:56 PM Провадия - Айтос наистина не прилича на нищо - дали е от некачествен материал, некачествено полагане поради незнание, лоши машини или нещо друго, но е факт, че се скапа за отрицателно време.
Vitosha June 1st, 2010, 07:57 PM PHOTO ROAMER, не прекаляваш ли с негативистичността и личните нападки?
moshtno June 1st, 2010, 08:11 PM Аз само не разбрах откъде разбра PHOTO ROAMER, че човекът от ГБС е мениджър и то на висок пост:lol:
PHOTO ROAMER June 1st, 2010, 08:40 PM Благодаря ти tanashubav. Скоро не съм минавал от там ( но ми предстои път) и не знаех, че е в лошо състояние...Ето и аз не разбирам, за това търся отговори. И се РАДВАМ, че във форума има представител на ГБС, за да ги даде, но ме озадачава защо не се легитимира - може би, защото ако го направи поема някаква отговорност...
Всъщност хубаво е, че ни има...по точно, че ви има вас фоторепортерите, защото по цял свят журналистите и фоторепортерите са гаранция...или една от гаранцийте, че нещата ще се контролират...И за този обект всички ние виждаме, че става хубав и се радваме, но и именно, защото се радваме, се и притесняваме да не би тази негова хубост да изчезне...и търсим отговори и от тях рабираме, че понеже проектта бил такъв то да знаем, че маркировката може и да изчезне след две години. Колегите фоторепортери показват олющените стълбове за осветление и ние знаем, че след две години сигурно ще бъдат ръждиви...и тази тревичка...която е толкова вкусна...тя няма никаква система за автоматично напояване...поне не разбрах за такава...и може би и тя ще изчезне...и асфалта...вярвам, че ГБС са се постарали...и ми се иска да вярвам, че ще е такъв...Но какви са гаранцийте за всичко това...Ако маркировката изчезне, кой ще плати за нея-от моите ли данъци пак държавата ще плати:) А и ГБС е част от обединението създадено за този обект -дали финансовите гаранций са на обединението, което сигурно няма да го има след две години...И ако ние сега се възхищаваме, което е нормално, то трябва да бъдем и критични, защото в София тепърва започват да се строят такива възли, а също и естакади. Предстои северната танента след година, две, предстой оставащата реконструкция на околовръстното, предстои много работа и трябва да е ясно, че обекти в срок и качествено изпълнение - това е нещо нормално и от там нагоре е летвата. И е важно следващите 15-20 моста, естакади, детелини, подлези да бъдат също добре изпълнени. И може би затова фоторепортерите не ги обичат много - защото показват текущите грешки на изпълнителите. И може би затова ГБС не ни обръща внимание, защото ако сега се справиха, то при следващите обекти при грешка ще им напомним...
А колкото до Вас nesretnika - от Вас или Вашите началници очакваме да не се радвате, а да го приемате за нормално такъв обект да стане в срок, очакваме сериозен корпоративен изказ, подплатен с терминология и сравнителна статистика, очакваме да разберем че имаме мощна компания, която не по изключение се е справила, за да повярваме във Вас:) Но това означава и взаимно уважение (дори и протоколно)-уважение от Ваша страна към труда на фоторепортерите, за да може, когато (ако) ГБС се издъни, да знае, че има едно общество, което я е защищавало...:)
Chilio June 1st, 2010, 08:45 PM Здравейте. Случайно попаднах на този форум и като служител на ГБС ИС и част от ръководния състав на обекта се радвам, ...
Ръководния състав на обекта не означава мениджър в ръководството на ГБС - може да е просто технически ръководител на някоя група, работила по възела... Не виждам откъде такива големи очаквания и претенции към човека!
benjaminn June 1st, 2010, 09:24 PM Човекът да си каже направо на какъв пост е и да се спре с догатките :)
Avus June 1st, 2010, 09:53 PM А смятате ли, че изобщо някой от ГБС е длъжен да отговаря в който и да било форум?
JuMPer June 1st, 2010, 10:20 PM никой не е длължен, но пък съм по малко наивен в такава ситуация от колкото когато видя че новия Британски консул се регистира в British Expats in BG forum ;)
tanashubav June 1st, 2010, 10:39 PM Провадия - Айтос наистина не прилича на нищо - дали е от некачествен материал, некачествено полагане поради незнание, лоши машини или нещо друго, но е факт, че се скапа за отрицателно време.
Чак да не прилича на нищо, не! Но е страшно дразнещо, че ремонтираните участъци са в такова състояние. По-кофти е, че не бяха премахнати тесните участъци.
Cyberflow June 2nd, 2010, 12:21 AM Благодаря ти tanashubav. Скоро не съм минавал от там ( но ми предстои път) и не знаех, че е в лошо състояние...Ето и аз не разбирам, за това търся отговори. И се РАДВАМ, че във форума има представител на ГБС, за да ги даде, но ме озадачава защо не се легитимира - може би, защото ако го направи поема някаква отговорност...
Всъщност хубаво е, че ни има...по точно, че ви има вас фоторепортерите, защото по цял свят журналистите и фоторепортерите са гаранция...или една от гаранцийте, че нещата ще се контролират...И за този обект всички ние виждаме, че става хубав и се радваме, но и именно, защото се радваме, се и притесняваме да не би тази негова хубост да изчезне...и търсим отговори и от тях рабираме, че понеже проектта бил такъв то да знаем, че маркировката може и да изчезне след две години. Колегите фоторепортери показват олющените стълбове за осветление и ние знаем, че след две години сигурно ще бъдат ръждиви...и тази тревичка...която е толкова вкусна...тя няма никаква система за автоматично напояване...поне не разбрах за такава...и може би и тя ще изчезне...и асфалта...вярвам, че ГБС са се постарали...и ми се иска да вярвам, че ще е такъв...Но какви са гаранцийте за всичко това...Ако маркировката изчезне, кой ще плати за нея-от моите ли данъци пак държавата ще плати:) А и ГБС е част от обединението създадено за този обект -дали финансовите гаранций са на обединението, което сигурно няма да го има след две години...И ако ние сега се възхищаваме, което е нормално, то трябва да бъдем и критични, защото в София тепърва започват да се строят такива възли, а също и естакади. Предстои северната танента след година, две, предстой оставащата реконструкция на околовръстното, предстои много работа и трябва да е ясно, че обекти в срок и качествено изпълнение - това е нещо нормално и от там нагоре е летвата. И е важно следващите 15-20 моста, естакади, детелини, подлези да бъдат също добре изпълнени. И може би затова фоторепортерите не ги обичат много - защото показват текущите грешки на изпълнителите. И може би затова ГБС не ни обръща внимание, защото ако сега се справиха, то при следващите обекти при грешка ще им напомним...
А колкото до Вас nesretnika - от Вас или Вашите началници очакваме да не се радвате, а да го приемате за нормално такъв обект да стане в срок, очакваме сериозен корпоративен изказ, подплатен с терминология и сравнителна статистика, очакваме да разберем че имаме мощна компания, която не по изключение се е справила, за да повярваме във Вас:) Но това означава и взаимно уважение (дори и протоколно)-уважение от Ваша страна към труда на фоторепортерите, за да може, когато (ако) ГБС се издъни, да знае, че има едно общество, което я е защищавало...:)
Има няколко типа коментари.
Безсмислени и неуместни, смислени и неуместни, и смислени и уместни. Твоите са от втория тип. Нито времето, нито мястото си уцелил. Реална заплаха си темата да се превърне в отблъскваща за умерени потребители като мен, подобно на една друга, в която се спори за грапавост на плочки, табели и максимално допустима скорост на влакове.
Tihomir_nn June 2nd, 2010, 09:20 AM ...
Tihomir_nn June 2nd, 2010, 09:28 AM Мисля че с отношението си не заслужавате повече инфо.
Chilio June 2nd, 2010, 09:34 AM Да, особено неща като бордюри, тротоарни плочки и други такива се произвеждат вее къде ли не, в цехове, цехчета, дворове... и после гледаш как месеци след като са поставени, плочките са се изронили и на нищо не приличат. Плочките от едно време караха по 30 години без да се променят, но тротоарите, които са ремонтирани се съсипат за година-две... Никаква износоустойчивост. Какво да говорим тогава за решетки за шахти, през които минават гумите на тежащи тонове МПС, а са стъпили на доста малка площ и дефакто висят във въздуха...
JloKyM June 2nd, 2010, 02:57 PM Мисля че с отношението си не заслужавате повече инфо.
Извинявай, ама ти пък много обидчив излезе. В крайна сметка има всякакви мнения, и положителни, и отрицателни. Както виждаш масово информацията се оцени като много полезна и интересна..
Щом работиш в ГБС, предполагам, че не си на 12, съответно поведение тип "ощипана госпожица" не ти приляга. Ама то си е за твоя сметка така или иначе, никой не те е карал да се регистрираш, никой и не държи на твоето присъствие, ако то ще е такова. ;)
Stelian June 2nd, 2010, 03:07 PM Мисля че с отношението си не заслужавате повече инфо.
Защо да не заслужаваме:)? моето отношение е добро както на по-голямата част от хората.Пътен възел Драгалевци беше изпълнен бързо и качествено и мисля че може да послужи за пример на други инфраструктурни проекти.
Дано общинарите/държавниците разберат това и в бъдеще да виждаме повече такива проекти.:cheers:
tanashubav June 2nd, 2010, 03:22 PM Ако някой има нови снимки от пътния възел на Драгалевци нека ги качи! Запълването на темата с безмислени словоизлияния не е полезно за никого! Ако на някои хора толкова много им се пише нека си направят блог :cheers:
nesretnika June 2nd, 2010, 03:46 PM Понеже има съвети /без да съм ги търсил/ и въпроси лично към мен от PHOTO ROAMER ще отговоря но накратко. Никъде не съм писал, че съм някакъв шеф във фирмата. Не отговарям за отдели като връзка с обществеността, реклама и т.н. Моята работа е на ОБЕКТА да строя. Ако има препоръки към собствениците на фирмата как да ръководят повереното им дружество и добре да се обърнете към тях! За качеството на строителство само ще кажа, че не се возя със самолет, а карам автомобил по пътищата, които строя и най-малко имам желание точно по тях да си троша личното превозно средство. Този обект се изгражда по техническа спесификация на Агенция пътища. Който го интересуват изискванията за материалите може да прочете там кой материал на какви изисквания трябва да отговаря. Какви са личните ми желания, кое как трябва да изглежда и това което изпълнявам като професионалист, съгласно договорни отношения са две различни неща. Достатъчно ми е като мина с детето или с някой познат и кажа, че ето за този строеж съм участвал дейно да не ме е срам и лично да съм удовлетворен.
Това, че този обект е на место през който на ден минават към 30 000 превозни средства и е явно всичко което се прави не означава, че и на другите обект не се стараем да строим по този начин. Няма начин да седна да бия тъпана колко сме велики, защото това все пак е личната ми работа и за мен повечето неща са ежедневие.
С удоволствие и за в бъдеще бих отговарял на конкретни въпроси свързани със самото строителство, защото от това разбирам. На неща извън тази област моля да не ми задавате въпроси, защото не съм специалист и няма да мога да ви отговоря достоверно.
nickname778 June 2nd, 2010, 04:36 PM Понеже има съвети /без да съм ги търсил/ и въпроси лично към мен от PHOTO ROAMER ще отговоря но накратко. Никъде не съм писал, че съм някакъв шеф във фирмата. Не отговарям за отдели като връзка с обществеността, реклама и т.н. Моята работа е на ОБЕКТА да строя. Ако има препоръки към собствениците на фирмата как да ръководят повереното им дружество и добре да се обърнете към тях! За качеството на строителство само ще кажа, че не се возя със самолет, а карам автомобил по пътищата, които строя и най-малко имам желание точно по тях да си троша личното превозно средство. Този обект се изгражда по техническа спесификация на Агенция пътища. Който го интересуват изискванията за материалите може да прочете там кой материал на какви изисквания трябва да отговаря. Какви са личните ми желания, кое как трябва да изглежда и това което изпълнявам като професионалист, съгласно договорни отношения са две различни неща. Достатъчно ми е като мина с детето или с някой познат и кажа, че ето за този строеж съм участвал дейно да не ме е срам и лично да съм удовлетворен.
Това, че този обект е на место през който на ден минават към 30 000 превозни средства и е явно всичко което се прави не означава, че и на другите обект не се стараем да строим по този начин. Няма начин да седна да бия тъпана колко сме велики, защото това все пак е личната ми работа и за мен повечето неща са ежедневие.
С удоволствие и за в бъдеще бих отговарял на конкретни въпроси свързани със самото строителство, защото от това разбирам. На неща извън тази област моля да не ми задавате въпроси, защото не съм специалист и няма да мога да ви отговоря достоверно.
Ти пък какво му се връзваш - това е най-обикновен форумен трол - като го гледам се е регнал за да се прави на велик - не му обръщай внимание, такива по форумите за съжаление винаги има :(
ВМРО June 2nd, 2010, 05:29 PM Има ли спор, че радва окото? Май няма :) Не се радваме особено често на подобни инфраструктурни придобивки в България и настроението е нормално да бъде преповдигнато. В реалността, обаче, в кацата с мед няма капки катран, а в стъкленицата с катран се появяват лъжички мед. Новите участъци от СОП все още обхващат малка част от цялостната му дължина и е нелепо да се твърди, че София има европейско околовръстно.
Несретник, странен избор на псевдоним от човек, който трябва да убеждава в качествата на предлагания от него проект:lol:
Не питам за поста ти, което не означава, че не ми е любопитно да го науча;) Радващо е, че си тук, било то и ако мотивите ти са чисто маркетинкови или накратко казано PR.
Изглежда добра работа сте свършили, но ще запазя комплиментите за след няколко месеца, за да мога да се уверя в качеството. Ако е наред, считай, че съм ти стиснал ръката.
Моят въпрос е свързан със спортната залата. След сключването на договора един от шефовете на ГБС беше заявил, че за всяка фирма е чест да изпълни такъв и затова били направили компромиси около цената. Въпреки това по медиите и от Народното събрание излизат противоречиви информации около цената, капацитета и функционалността. Можеш ли да разсееш/потвърдиш съмненията, давайки информация по окончателните технически и финансови параметри на залата. Можеш да го направиш в съответната тема (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=935454&page=22).
FloatingShift June 2nd, 2010, 06:18 PM 2 юни следобед: днес вече имаме маркировка навсякъде по пътния възел. Движението е пуснато двупосочно през траншеята. Не работи все още кръговото и северозападното локално. Мисля, че утре или вдругиден е рязането на лентата.
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4309_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4313_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4325_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4317_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4354_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4328_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4397_resize.jpg
BG_PATRIOT June 2nd, 2010, 06:19 PM Перфектно :cheers:
FloatingShift June 2nd, 2010, 06:21 PM http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4315_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4333_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4316_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4337_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4336_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4342_resize.jpg
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4351_resize.jpg
FloatingShift June 2nd, 2010, 06:24 PM Готовият вид на оградата на скъсения двор на бабката:
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4376_resize.jpg
Капак на шахта на немската фирма ACO. Направени са от първокачествен чугун и опорният пръстен се опира на асфалта и съвсем малко на бетонната шахта, в резултат на което не потъва и се самонивелира. Такива са поставени по южната част на пътния възел (а също така експериментално по идея на общината по доста улици и засега "работят" перфектно).
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4332_resize.jpg
Български чугунен капак на шахта, правен в Ихтиман. Няколко пъти по-евтин.
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4347_resize.jpg
Новите решетки на отводнителните шахти, които са свързани с основата чрез шарнир и на теория не могат да се крадат. И те могат да се видят само по част от локалните по пътния възел.
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4343_resize.jpg
Старите решетки, които преобладават като бройка (засега).
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4381_resize.jpg
Рехавият асфалт по северозападното локално, за който споменах в предишните ми постове.
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4365_resize.jpg
Днес следобед на обекта имаше и още един колега фотограф. Исках да го заговоря, за да видим дали е от форума и да се запознаем, но като го наближихме избяга :)
http://i977.photobucket.com/albums/ae253/FloatingShift/Okolovrustno%2002%2006%202010/IMG_4390_resize.jpg
nesretnika June 2nd, 2010, 06:46 PM Моят въпрос е свързан със спортната залата.
Немога да ти отговоря на въпроси свързани със залата. Цялото ми време е ангажирано с проблемите на обекта дискотиран в тази тема.
Turnovec June 2nd, 2010, 06:56 PM Супер снимки, FloatingShift! Мерси много! :cheers:
mmihaylov June 2nd, 2010, 06:59 PM Мирише ми на скорошно откриване. Днес следобяд като минавах толкова силно валеше, че нищо не се виждаше наоколо. Все пак направи впечетление, че пътя се отводнява добре и не се задържа вода, което е много похвално. Браво !
benjaminn June 2nd, 2010, 07:09 PM Аууу, че хубаво стана, пу-пу... Дано все така се строи и дано си остане пътния възел на вид винаги така свеж.
Ще бъде любопитно как изглежда района по тъмно с пуснато осветление :)
Avus June 2nd, 2010, 07:19 PM Супер! Поредният нов ъпдейт :cheers:
Изглежда, че и добре са почистили от пясък и други строителни материали. Тестват и осветлението.
batman08 June 2nd, 2010, 07:22 PM Изглежда много добре :) Чак да не повярва човек, че това е в София - надявам се скоро да се открие официално. Поне чакането си заслужаваше ;)
Celeborn June 2nd, 2010, 07:24 PM Аууу, че хубаво стана, пу-пу... Дано все така се строи и дано си остане пътния възел на вид винаги така свеж.
:)
Викаш редовно да вали така, както последните дни :lol:
FloatingShift June 2nd, 2010, 07:28 PM До nesretnika: здравей и добре дошъл във форума. Благодаря за информацията и за желанието ти да я споделиш с всички. И аз искам да те поздравя за организираната и качествена работа на обекта. Макар и след години забавяне, които разбира се не се дължат на пропуск на вашата фирма, в края на краищата пътен възел "Драгалевци" може да служи като еталон за начин на работа по инфраструктурни обекти у нас.
Много ми е интересно дали познаваш колегата ти Tihomir_nn, който се регистрира вчера малко преди тебе и дори започна първия си пост със същите думи като тебе (Случайно попаднах на този форум и т. н.). Чудя се какво стана с него. Вчера и той беше готов да отговаря на въпроси, дори на въпроса ми има ли нещо нередно с качеството на асфалта в северозападното локално на възела отговори, че "Май има някакъв проблем, но с тези постоянно скъсяващи се срокове стават и грешки. Но ще ги оправим". А днес гледам, че се е засегнал нещо, изтрил е информацията от два от постовете си, като вместо това е написал "Горд съм, че работя в ГБС", и е добавил, че "заради нашето отношение не заслужаваме повече инфо". Просто ми е любопитно защо реагира така. В края на краищата, въпреки един злополучно заядлив пост, всички се възхищаваме на вашата работа и ви приветствахме във форума. Пожелавам ти успех и се надявам, че ще продължиш (както и Tihomir_nn) да посещаваш форума.
starozagorec June 2nd, 2010, 07:34 PM А това обходно, по което последно минаваше движението в посока Бояна каква ще е съдбата му? Ако остане като път, ще си остане ли връзката му с локалното на околовръстното?
Иначе супер снимки, супер проект и супер изпълнение! :) Браво!
FloatingShift June 2nd, 2010, 07:35 PM Имам и още един въпрос: можеш ли да ни обясниш каква беше целта на пробата за натоварване на мостовете, при която бяхте наредили по няколко самосвала отгоре? Какво измерваха наредените геодезични (или каквито там са) уреди? Благодаря предварително.
nesretnika June 2nd, 2010, 08:02 PM Познавам добре Тихомир. От доста години работим заедно. Защо се е засегнал трябва той да кажа. Най-вероятно заради постове на други хора във форума.
Ако има какъвто и да е проблем със стройтелно монтажните работи на обекта, първо надзора ще го констатира и ще държи да го отстраним. А ние ще го отстраним за да си получим парите и да може да си предадем обекта. Естествено, че се случват пропуски, защото работят хора и на обекта е изключително напрегнато, но точно за асфалта днес гледах резултатите от лобараторията и няма проблем. Така нареченото по-горе "обходно" си е част от пътния възел. И страна юг и страна север се явяват далечни обходи на пътния възел и си остават да функционират като пътни връзки с постоянната организация на движение. Това което си видял е било статичното изпитване на мостовете, което си е необходимо и задължително условие. Резултатите от измерванията на деформациите влизаха в границите и дори бяха по-малки.
FloatingShift June 2nd, 2010, 08:58 PM Благодаря още веднъж! Уверен съм, че няма да има проблеми с качесвото на асфалта и че дори да има някъде дребен пропуск, той ще бъде отстранен.
SolidBase June 2nd, 2010, 09:00 PM Страхотни снимки!:cheers:
Ivanski June 2nd, 2010, 09:03 PM Участъкът изглежда супер, пускайте ги тези снимки и темата за магистралите в БГ, в свеотната секция.
sniperbg June 2nd, 2010, 10:20 PM nesretnika, добре дошъл във форума !
Искам да те питам, за зелените площи предвидена ли е някаква напоителна система ? И също не ви ли притеснява издраната боя на стълбовете ?
benjaminn June 3rd, 2010, 12:27 AM http://www.monitor.bg/article?id=246619:
...
С шест месеца преди графика се движи работата по Околовръстното шосе на София, съобщи Росен Плевнелиев. До месеци ще започне процедурата за намиране на изпълнител за реконструкцията на участъка от "Симеоновско шосе" до "Младост 4", каза министър Плевнелиев.
JuMPer June 3rd, 2010, 01:12 AM а от Младост до Tракия или Бояна до Люлин? какъв е графика? по километар на година ли? тук копнали там пипнали, искам нормална графика. Тракия 1 година я почват след няколко седмици (дай Боже, чакам банкет). И у Африка не се радват толкова на нещо нищо. Аз имам по високи изисквания и то не по незнам си какви "Евро Стандарти" (голям хит е тази безсмислена реплика). То и у Парижа са само по Евро Стандарти :lol: Така както някои се борят за метрото, така трябва и за всичко...включително и за борбата срещо "Здрасти" и "ти'кво искаш".
benjaminn June 3rd, 2010, 01:17 AM а от Младост до Tракия или Бояна до Люлин? какъв е графика? по километар на година ли? тук копнали там пипнали, искам нормална графика. Тракия 1 година я почват след няколко седмици (дай Боже, чакам банкет). И у Африка не се радват толкова на нещо нищо. Аз имам по високи изисквания и то не по незнам си какви "Евро Стандарти" (голям хит е тази безсмислена реплика). То и у Парижа са само по Евро Стандарти :lol: Така както някои се борят за метрото, така трябва и за всичко...включително и за борбата срещо "Здрасти" и "ти'кво искаш".
Май си прекалил с питиетата :lol::lol::lol:
JuMPer June 3rd, 2010, 01:26 AM Май си прекалил с питиетата :lol::lol::lol:
хаха да малко много продължих :) но гледайки това ме хваща яд какви сме мишки.
georgisz June 3rd, 2010, 01:53 AM хаха да малко много продължих :) но гледайки това ме хваща яд какви сме мишки.
Каквито сме - такива сме, това не можем да го променим, така че да не се ядосваме, ами по-добре да се радваме, когато стават нещата много по-добре от преди ;)
JuMPer June 3rd, 2010, 02:47 AM Каквито сме - такива сме, това не можем да го променим, така че да не се ядосваме, ами по-добре да се радваме, когато стават нещата много по-добре от преди ;)
не разбирай по грешно, аз се радвам но тази радост ме подтиска (елементарна ми е). при положение че един терминал го направиха за месеци както и това кръстовище, виждам че можеm и по друг начин. то не е друго а просто да има графика която да се спазва... на 10 обещания 1 да е
ok2 June 3rd, 2010, 04:27 AM Back on track
Пак ме нямаше два дена и отново куп снимки и новини. Благодаря отново! Този пътен възел е нещо, с което ГБС както и ние трябва да се гордеем. ГБС ме убедиха в професионализма си и заслужава похвала за свършената работа. Не знам за вас, но от сега нататък аз ще стискам палци повече обекти да се изпълняват от тях.
Несретника- добре дошъл във форума. Надявам се от тук нататъка да си редовен участник :)
nesretnika June 3rd, 2010, 07:37 AM Искам да те питам, за зелените площи предвидена ли е някаква напоителна система ? И също не ви ли притеснява издраната боя на стълбовете ? Не е предвидена система за напояване. Дори и затревяването с чимове, храстчета и дървета не беше предвидено, но нашето ръководство реши, че това нещо може да го направим и пътния възел да изглежда по тоци начин днес. След нас подръжката на пътищата трябва да си върши работата. Стълбовете не ме тритесняват. Тези в предадения участък също имаха такива забележки, но сега ако минеш ще видиш, че няма нито един надран, освен ако не е имал среща с превозно средство.
velbujd June 3rd, 2010, 07:58 AM http://www.ekipnews.com/?v=30321
Насрочили са официалното откриване на 06.06. Явно търсят някаква символика :lol:
autobahnracer June 3rd, 2010, 08:35 AM http://www.ekipnews.com/?v=30321
Насрочили са официалното откриване на 06.06. Явно търсят някаква символика :lol:
;)
Получават оценка 6+ за свършената работа.
Нямам търпение, още един месец и ще мога да го видя на живо ! Мисля че оща на прибиране към вкъщи ще се отбия да направя едно кръгче по пътния възел, ако ще и да е 3-4 през нощта !!!
velbujd June 3rd, 2010, 08:59 AM А аз точно в неделя преди обяд имам минаване оттам. Интересно ми е дали ще спрат движението за официалното рязане на лентата или всичко ще стане "в движение". Може би трафика отдолу ще си продължи, а церемонията и речите ще са някъде горе на моста?
Tihomir_nn June 3rd, 2010, 09:15 AM Извинявайте за реакцията ми. Може ли да ми кажете как се качват снимки ;-) (извинявайте за може би смешния за вас въпрос)
Avus June 3rd, 2010, 09:20 AM Използвайте някой от сървърите, предназначени за качване на файлове:
Photobucket.com, Imageshack.us и много други.
Tihomir_nn June 3rd, 2010, 09:31 AM http://img717.imageshack.us/img717/9660/68125065.jpg
това е първия ми опит за качване на снимка.
Ще започна с оригинала на (леко грешното) 3D
nickname778 June 3rd, 2010, 09:37 AM ^^ това май не е много актуално, понеже отдолу е 2Х2, а от снимките се вижда че е 3Х3
batman08 June 3rd, 2010, 09:41 AM http://www.ekipnews.com/?v=30321
И ще обявят процедура за трасето от Симеоновксо до Младост 4 :) :banana:
JloKyM June 3rd, 2010, 09:43 AM Извинявайте за реакцията ми. Може ли да ми кажете как се качват снимки ;-) (извинявайте за може би смешния за вас въпрос)
Радвам се, че си премислил :cheers::cheers:
Можеш да погледнеш тази (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=803174) тема, където горе долу е обяснено как се качват снимки :)
mmihaylov June 3rd, 2010, 10:24 AM Искам да ви питам не ви ли е направило впечетление наклона на кръговото горе. Особено от страната при влизане към бул. "Черни връх" според мен е доста. Като си говорихме с приятелите за този пътен възел на всеки от тях им бе направило впечетление това. Дали така е трябвало да се направи "по план"?
nesretnika June 3rd, 2010, 11:12 AM Дали така е трябвало да се направи "по план"?
Ние не работим на око, а спазваме одобрените проекти. Ако има разминаване то е във възможния допуск от 10 милиметра.
Ststd June 3rd, 2010, 11:26 AM Екстра е!!! Браво на..... всички, съврзани с осъществяването на проекта!
А сега почвам да си мечтая за другата посока, дано да сме живи и здрави да видим нещо подобно от Бъкстон в посока Люлин, че там нещата са....... :banana:
mmihaylov June 3rd, 2010, 11:37 AM Ние не работим на око, а спазваме одобрените проекти. Ако има разминаване то е във възможния допуск от 10 милиметра.
Мерси за отговора. Сигурно има логика де, но не мислиш ли, че наклона е прекалено голям?
Chilio June 3rd, 2010, 11:43 AM По-скоро на излизане от кръговото по посока Хладилника се получава една доста голяма гърбица и ако излезе много на скорост човек може да го подхвърли и да се озове в разделителната ивица...
На влизане в кръговото не е такъв проблем, защото тогава така или иначе всички намаляват, за да отдадат предимство...
mmihaylov June 3rd, 2010, 02:20 PM По-скоро на излизане от кръговото по посока Хладилника се получава една доста голяма гърбица и ако излезе много на скорост човек може да го подхвърли и да се озове в разделителната ивица...
На влизане в кръговото не е такъв проблем, защото тогава така или иначе всички намаляват, за да отдадат предимство...
Именно! Точно за това място говоря и аз. Може би се предполага, че тези които се движат в най-вътрешната лента на кръговото няма да излизат натам за Хладилника, а тези които ще излизат ще са в най-външната. Но съм забелязал, че в нашите кръгови по принцип е тотален хаос.
mediar June 3rd, 2010, 06:09 PM Абсолютно. Във Варна, на бул. Девня направиха три кръгови, две от които са с по две ленти, но всички скосяват и остава само по една лента по диагонал...
Celeborn June 3rd, 2010, 11:38 PM Именно! Точно за това място говоря и аз. Може би се предполага, че тези които се движат в най-вътрешната лента на кръговото няма да излизат натам за Хладилника, а тези които ще излизат ще са в най-външната. Но съм забелязал, че в нашите кръгови по принцип е тотален хаос.
И аз забелязах тази гърбица днес, иначе мен не ми се случвало на кръгово да изляза от най-дясно в дадено направление, просто защото винаги има изчакващи, "захапали" същата тази най-дясна лента...
Затова определено е малко опасна ситуацията в момента, 100% съвсем скоро някой "състезател" ще обере бордюра...
ok2 June 4th, 2010, 02:17 AM Имам питане:
В сегашната ситуация, ако някой се качи на околовръстното при резиденция Бояна и тръгне в посока Стара Загора, колко светофара ще има по това трасе на които трябва да се спре? Аз ги изкарвам общо 3 от резиденцията до кръговото при края на магистрала Тракия (Стара Загора). По мои сметки това са Бистрица, Хюндай Младост и Панчарево.
Този въпрос го задавам по повод на това, че наскоро се обсъждаше подобно нещо за Ню Йорк и колко е навързана пътната мрежа.
Освен да си пожелаеме да се стига от резиденцията до входа на Бургас без да се спира на нито един светофар след 2-3 години...:) Това поне на мен ми се струва напълно постижимо. Дано само да не стигне разширението на околовръстното до Младост и след това да го забравят.
Tihomir_nn June 4th, 2010, 07:40 AM Колега изпускаш светофарите на Лозен и на Герман
tanashubav June 4th, 2010, 10:01 AM Освен да си пожелаеме да се стига от резиденцията до входа на Бургас без да се спира на нито един светофар след 2-3 години...:)
Хм :shifty: Ти кой си?! Първанов, Доган, Дянков?! Що пък точно от Бояна до Бургас?!
velbujd June 4th, 2010, 10:33 AM Разтоварват центъра на София от 70 000 коли
04 юни 2010 / News.dir.bg
Движението по Околовръстното шосе ще бъде отпушено в неделя, когато ще бъде открит новият пътен възел "Драгалевци".
Пускането на детелината ще позволи на 50-70 000 автомобила, които всеки ден преминават през центъра на София и близките квартали, за да пътуват между кварталите "Люлин" и "Младост", да използват обиколното и по-малко натоварено трасе, пише Монитор.
"С откриването на пътен възел "Драгалевци" чувствително ще се облекчи движението в самия град. Времето за придвижване от единия до другия край на столицата пък ще намалее поне с 30 минути", обясниха от "Московска" 33.
Детелината при кръстовище на бул. "Черни връх" с Околовръстния път, чийто изпълнител е "Главболгарстрой", ще бъде пусната в експлоатация 7 месеца предсрочно. По първоначален план обектът трябваше да бъде завършен през януари 2011 г.
По молба на премиера Бойко Борисов изпълнителите от "Главболгарстрой" са създали строг график и са съкратили сроковете по завършване на детелината, стана ясно вчера.
Отдолу минава Околовръстният път, а отгоре е кръгово движение към бул. "Черни връх" и "Драгалевско шосе", обясниха строителите. Под възела има две ленти за движение.
Правителството ще преговаря с Европейската комисия разширението на Южната дъга на Околовръстното шосе от разклона за Драгалевци до "Младост 4" да бъде изградено с пари по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Отсечката е дълга близо 2 километра, а процедурата по избор на изпълнител за строежа й може да приключи за шест месеца.
Тъй като заради кризата цените за изграждане на други обекти паднаха, се освобождава ресурс от 20 млн. лв. по ОПРР, с част от които могат да бъдат изградени 2 километра от софийското околовръстно шосе, обяви строителният министър Росен Плевнелиев вчера.
По думите на строителният министър Росен Плевнелиев в сметките на областната управа вече са приведени 7 млн. лв., с които да бъде извършена част от отчуждителните процедури по трасето. За обезщетения на частници, чиито имоти попадат в обхвата на пътя, държавата е отделила 20 млн. лв.
"Имаме решение, ако в хода на отчужденията има съдебни дела, да има предварително изпълнение. И да може да вземем строително разрешение", обясни още Плевнелиев. Според него строителството на отсечката от пътния възел за Драгалевци до "Младост 4" може да бъде разделено на две - локални платна и основно трасе. Изпълнението трябва да приключи в рамките на две години.
Основен ремонт ще бъде направен на "Бистришко шосе", съобщи още Плевнелиев вчера. В момента текат тръжните процедури, а изпълнителят трябва да бъде избран до 3 месеца.
FloatingShift June 4th, 2010, 11:19 AM Хм, тази статийка, освен интересната информация за доброто желание на Плевнелиев да стартира колкото може по-бързо стоежа на участкъка към Младост, съдържа забележителен брой глупости. Като например настойчивите заявления, че първоначалнят срок за въвеждане в експлоатация бил 2011 г. (интересно аз защо си спомням, че беше 2008 г.) или пък още по-налудничавите твърдения, които май излизат директно от премиера и министъра, че това била "последната" неоправена отсечка от Околовръстния път и сега вече съвсем безметежно ще се пътува от Люлин до Младост, което е откровена лъжа. Да не говорим за забележителното прозрение, че "под възела имало 2 ленти за движение" !!!???
PhirgataZFs1694 June 4th, 2010, 11:29 AM Хм, тази статийка, освен интересната информация за доброто желание на Плевнелиев да стартира колкото може по-бързо стоежа на участкъка към Младост, съдържа забележителен брой глупости. Като например настойчивите заявления, че първоначалнят срок за въвеждане в експлоатация бил 2011 г. (интересно аз защо си спомням, че беше 2008 г.) или пък още по-налудничавите твърдения, които май излизат директно от премиера и министъра, че това била "последната" неоправена отсечка от Околовръстния път и сега вече съвсем безметежно ще се пътува от Люлин до Младост, което е откровена лъжа. Да не говорим за забележителното прозрение, че "под възела имало 2 ленти за движение" !!!???
Това със срока го каза сутринта Плевнелиев по БТВ. Те просто чули недочули преразказват интервюто му.
Делян June 4th, 2010, 11:30 AM Аз да попитам, от Цариградското/околовръстното до бизнеспарка в Младост още ли е онзи мизерен път или са го управили без да съм разбрал от пресата?
batman08 June 4th, 2010, 11:39 AM В голяма степен южната дъга ще разтовари малко трафика. Пълен ефект би ималко когато се направи цялата дъга. В близките 10 години аз не мисля, че това ще случи или поне ще стане на половина :?
nickname778 June 4th, 2010, 11:57 AM Аз да попитам, от Цариградското/околовръстното до бизнеспарка в Младост още ли е онзи мизерен път или са го управили без да съм разбрал от пресата?
Същото си е - 1Х1 в доста тежко състояние + кръстовище със светофар със Самоковско Шосе. Реално по участъкът не е пипано, хубавото поне е че има само 1 пътен възел за изграждане + по-голямата част от трасето е пустош в момента :)
benjaminn June 4th, 2010, 01:08 PM ... например настойчивите заявления, че първоначалнят срок за въвеждане в експлоатация бил 2011 г. (интересно аз защо си спомням, че беше 2008 г.) или пък още по-налудничавите твърдения, които май излизат директно от премиера и министъра, че това била "последната" неоправена отсечка от Околовръстния път и сега вече съвсем безметежно ще се пътува от Люлин до Младост, което е откровена лъжа. Да не говорим за забележителното прозрение, че "под възела имало 2 ленти за движение" !!!???
Подобрената част на Околовръстния ще облекчи трафика безспорно. Към Младост и на кръстовището с Бистришко шосе пак ще има задръствания, но поне дължината на тесния път ще е по-къса вече, а именно той придизвиква задръстванията и бавното предвижване.
Иначе някои журналисти явно не правят разлика между лента и платно, но не им се сърдете - толкоз могат.
COD June 4th, 2010, 01:11 PM Същото си е - 1Х1 в доста тежко състояние + кръстовище със светофар със Самоковско Шосе. Реално по участъкът не е пипано, хубавото поне е че има само 1 пътен възел за изграждане + по-голямата част от трасето е пустош в момента :)
Имат да правят 2 пътни възела + довършването на този при Бизнес парк София. Двата изцяло нови пътни възела са - отклонението за Симеоновския лифт и пътен възел Климент Охридски (Бистришко шосе). И двата са толкова мащабни, колкото скоро изградените - този на Сименовско шосе и Драгалевския. По назад в темата съм ги постнал.
ok2 June 4th, 2010, 03:54 PM Хм :shifty: Ти кой си?! Първанов, Доган, Дянков?! Що пък точно от Бояна до Бургас?!
Какво общо има пътната инфраструктура с горепосочените лица? Надявам се, че в тази тема политика няма да се коментира. Интересно ми беше колко сме далече във времето от един такъв участък. Това биха били над 400 км магистрален участък, ако приемеме, че околовръстното може да се счита за такъв. Най-добрия вариант всички го знаем, но за сега много нереален ми се струва. Не го виждам северното разширение да стане скоро, респективно много хора вероятно биха избрали южната част за да пътуват към черноморието. Аз лично ако искам да се кача на Хемус, пак бих избрал разширеното околовръстно пред трафика в центъра.
benjaminn June 4th, 2010, 04:19 PM Е уж 2012-2013 трябва да е готова 'Тракия' и Околовръстното до 'Младост', та ще остане отсечката 'Младост'-'Тракия', която си е едно 5-6 км + пътен възел при пътя за Панчарево.
zam_direktora June 4th, 2010, 08:53 PM А в неделя, точно време на откриването?
benjaminn June 4th, 2010, 09:31 PM ^^
На 6 юни 2010 г. (неделя) от 11.00 ч. Южната дъга официално ще бъде пусната за движение на леки и товарни автомобили.
инфо: тук (http://www.econ.bg/news/article183637.html)
zam_direktora June 4th, 2010, 09:45 PM Там сме. :)
Tihomir_nn June 5th, 2010, 08:42 AM FloatingShift относно срока за изпълнение. Към първоначалния срок за изпълнение се добавя около 2 години забавяне заради отчуждителни процедури (които би трябвало да приключат преди започване на обекта).
Откриването е в 10:30 заповядайте.
Chilio June 5th, 2010, 09:12 AM За да пътуват 60-70 000 автомобила от Люлин до Младост и вис-верса по южната дъга на ОП, оставащия участък при Бистришко не е и 10% от това, което трябва да се направи - много по-сериозен е проблема на Горнобански път - кръстовищата с Борис, с Любляна, с Монтевидео... Работа много ще има и в участъка от Борис до Бояна - два пътни възела с Пушкин и с Бъкстон. Нататък към Люлин не е по-цветущ целият участък край Овча Купел. Огромни задръствания стават и на светофара на Суходол... Аз виждам поне 9 пътни възела, страшно тежки и скъпи отчуждителни процедури и много трудни инженерни решения. Да не говорим, че като достигне до кръговото с АМ Люлин, оттам тепърва има да се изгради и нормална връзка с Люлин, а не по сегашното Филиповско шосе.
Така че статията наистина е пълна измишльотина в тази насока.
spawn3 June 5th, 2010, 11:45 AM За да пътуват 60-70 000 автомобила от Люлин до Младост и вис-верса по южната дъга на ОП, оставащия участък при Бистришко не е и 10% от това, което трябва да се направи - много по-сериозен е проблема на Горнобански път - кръстовищата с Борис, с Любляна, с Монтевидео... Работа много ще има и в участъка от Борис до Бояна - два пътни възела с Пушкин и с Бъкстон. Нататък към Люлин не е по-цветущ целият участък край Овча Купел. Огромни задръствания стават и на светофара на Суходол... Аз виждам поне 9 пътни възела, страшно тежки и скъпи отчуждителни процедури и много трудни инженерни решения. Да не говорим, че като достигне до кръговото с АМ Люлин, оттам тепърва има да се изгради и нормална връзка с Люлин, а не по сегашното Филиповско шосе.
Така че статията наистина е пълна измишльотина в тази насока.
В едни планове от 2006-07 година нямаше пътни възели с Пушкин и с Бъкстон, защото СОП минаваше под тях в тунел и излизаше някъде при странната сграда за осветителни тела, а след Борис повечето пътни възли бяха кръгови, като СОП минава под(както на Драгалевци) или над тях.
А за отчуждаването, ако не се направи близките 1-2 години, когато цените на имотите няма да растат толва бързо, то след 3-4-5 години ще трябва доста пари да се оръси държавата т.е. ние.
mmihaylov June 5th, 2010, 07:57 PM Ами сега, след като го завършиха този пътен възел, се чудех какво ще обсъждаме и какви снимки ще гледаме? В последните няколко месеца беше много приятно да гледаш почти всеки ден прогреса и да се радваш. Явно скоро няма да почнат участъка към Младост (мисля си, че поне няколко месеца ще минат докато започне реално работа).
Chilio June 5th, 2010, 08:05 PM Е, утре ще има солидна порция снимки предполагам, днес като минах оттам, накичили едини знамена по мостовете, изградили една сцена горе на западния мост... явно утре голямо откриване ще правят :)
Celeborn June 5th, 2010, 09:10 PM От Бъкстон до магазина за осветителни тела след Пушкин посока Горнобански ще е тунел, както е по новия ОУП. Съседите там не си дават имотите ;)
spawn3 June 5th, 2010, 09:26 PM От Бъкстон до магазина за осветителни тела след Пушкин посока Горнобански ще е тунел, както е по новия ОУП. Съседите там не си дават имотите ;)
Малко преди кръстовището с Бъкстоне трябва да почва тунела.
ok2 June 5th, 2010, 11:57 PM Е, утре ще има солидна порция снимки предполагам, днес като минах оттам, накичили едини знамена по мостовете, изградили една сцена горе на западния мост... явно утре голямо откриване ще правят :)
Браво за добре свършената работа, ама тия сцени и откривания трябва малко да ги позабравят. Просто е смешно! Не съм виждал такива неща нито в Западна Европа, нито в Сащ. Все пак не говориме за язовир или цяла нова магистрала, а за една свързваща отсечка.:ohno:
Не мисля, че хората са толкова слепи, че да не видят и оценят свършеното ако няма питка с чубрица и слово с камери от телевизията. ПР не е това начина да се прави. Щастлив съм, че поне ги свързаха двете изградени отсечки на южното околовръстно, а не се получи като онзи мост при източното околовръстно, който седи на половина построен от детските ми години.
bench_mark June 6th, 2010, 12:16 AM Около 16 км. от южната дъла на Околовръстното остават до края на ж. к. Люлин, където ще започва Северната скоростна тенгента. За този участък, без отчуждилните процедури, ще са необходими около 300 млн. лева.
spawn3 June 6th, 2010, 09:58 AM Около 16 км. от южната дъла на Околовръстното остават до края на ж. к. Люлин, където ще започва Северната скоростна тенгента. За този участък, без отчуждилните процедури, ще са необходими около 300 млн. лева.
Северната скоростна тенгента започва над Обеля. ;)
zam_direktora June 6th, 2010, 11:07 AM Честито! Имам над 200 снимки от събитието и възела. По-късно ще ги постна! :)
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/ba82146bbe48505c9e43cea8461b7ae3
zam_direktora June 6th, 2010, 11:42 AM 6.06.2010 г.
Намиране място за паркиране:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/1bd79a48d8744ae026a62a5f4ee22587_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/1bd79a48d8744ae026a62a5f4ee22587/imgp0211/)
Околните сгради:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/16881e75217bd287110e969b2f7f69cb_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/16881e75217bd287110e969b2f7f69cb/imgp0212/)
Северната страна:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/02c5a12b4e206344dbc64c4a9655b21e_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/02c5a12b4e206344dbc64c4a9655b21e/imgp0214/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/b54024a4bf9be9c4c3691043872f5c55_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/b54024a4bf9be9c4c3691043872f5c55/imgp0215/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/5850d6dabeec260a666070654264cf7b_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/5850d6dabeec260a666070654264cf7b/imgp0216/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/317875b593ae4bc57a5ecd822f120b77_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/317875b593ae4bc57a5ecd822f120b77/imgp0217/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/af962cc60d0691bc04b7983e9a9296a5_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/af962cc60d0691bc04b7983e9a9296a5/imgp0218/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/d7c8b0a9cbc5ed83090533d132599eb9_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/d7c8b0a9cbc5ed83090533d132599eb9/imgp0219/)
Бабата:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/366057d7f5c147f71549e1991f5db180_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/366057d7f5c147f71549e1991f5db180/imgp0222/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/03fa764a03cbb6f169f7ae4d1c721fe8_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/03fa764a03cbb6f169f7ae4d1c721fe8/imgp0224/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/48c9f719b4154ce1de78b443dbfb20bb_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/48c9f719b4154ce1de78b443dbfb20bb/imgp0225/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/3b17d8df59c86c5def56502514fec42e_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/3b17d8df59c86c5def56502514fec42e/imgp0226/)
Внимание към някои от детайлите - осветление, плочки, табло на градския транспорт и шахти:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/65d8e6c0476b82ee97db0ca06b1564cb_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/65d8e6c0476b82ee97db0ca06b1564cb/imgp0223/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/ac464d5fc96ad12a7ad3634238325caa_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/ac464d5fc96ad12a7ad3634238325caa/imgp0227/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/8a86769df8fc79c03283195e437e83a4_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/8a86769df8fc79c03283195e437e83a4/imgp0228/)http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/fecb4c5a9ab040f7d519f8676bf05b32_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/fecb4c5a9ab040f7d519f8676bf05b32/imgp0229/)
Дотолкова от тази част на възела. :)
Lozenec June 6th, 2010, 12:19 PM Мерси за снимките, обаче може ли да те помоля да ги слагаш в цял формат. Така е много досадно да се цъка на всяка една поотделно, за да я видиш!
bojo6666 June 6th, 2010, 12:29 PM Благодаря за снимките! Сега всичко изглежда just purfect! :applause:
velbujd June 6th, 2010, 12:57 PM Реч в стил ББ :lol:
Булевардите ми не са мръднали, рече премиерът
06.06.2010 Борисов откри ремонтирания участък от Симеоновско шосе
Снимка: БГНЕС
„Ако не бях аз да дойда с багерите да съборя постройките, нямаше шанс да се направи тази част”.
Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на ремонтирания участък от околовръстния път "Симеоновско шосе” - бул. "България”.
Премиерът обеща до 2010 година отсечката да бъде свързана с жк „Младост”. Държавата вече е отделила 20 млн. лева за реализирането на отчуждителните процедури, а Столичната община ще изготви проекта за новата пътна отсечка.
Борисов коментира, че "навремето е имало европейски проект за ремонта на участъка при "Симеоновско шосе”, но той не е реализиран, а терените са били продадени на частници за "жълти стотинки”. "Дали са на мутрите бензиностанциите, автомивки, складове, какво ли нямаше”, каза още Борисов.
Той увери, че няма да има проблеми с отчуждаването на земята при изграждането на отсечката при "Младост”, защото "сега си има Цветанов.
Не е нужно да идвам аз с багерите, така че никакъв проблем няма да има”, категоричен бе премиерът Борисов. "Булевардите, които съм направил – над 100 в София, нито един не ми е мръднал, една пукнатинка няма по тях вече пет години”, подчерта бившият градоначалник на столицата.
Той увери, че в новите проекти се предвижда и рехабилитацията на "Цариградско шосе”. Предстои да бъде направена рехабилитация на пътния възел "Качица” около Велико Търново, "Меден рудник" в Бургас, Девненския път, АМ "Тракия” и "Люлин”.
"Представяте ли си нашето правителство да беше заварило такова благосъстояние на държавата, когато е имало излишъци и когато огромни влизаха от инвеститори и тези пари какво щях да ги направя – само естакади и пътища”, каза още премиерът, като отбеляза, че въпреки кризисната ситуация пътищата продължават да се строят.
Строителите на отсечката при "Симеоновско шосе” ще почакат” да им се плати в пълния обем, обясни Борисов. Той определя проекта като много скъп – 15-16 млн.лв на км.
"Спомням си, когато дойдох с един багер и тези бензиностанции им направихме по един метър коловози дълбоки от двете страни и им съборихме козирката”, каза премиерът. По неговите думи, строителите, проектантите и финансистите имат много голяма заслуга за реализирането на проекта.
"Но в този случай, ако нямаше политическа воля и тази моя воля, че това трябва да стане – нямаше да се случи”, изтъкна той. По думите му, в момента плащанията към бизнеса се изпълняват по-добре в пъти и задълженията са много малки.
...и както винаги журналята пак не са разбрали нещо: отсечката до Младост - 2010 г.?
velbujd June 6th, 2010, 01:06 PM Същото интервю, но от друг източник
Борисов: Сега си имам Цветанов, не е нужно да идвам аз с багера
"Ако не бях аз и моята политическа воля и да изгоня мутрите, които бяха завладели всички, нямаше да има успех строителството на околовръстното шосе. Дойдох един ден тук с един багер и направихме ров около бензиностанциите, които не искаха да се преместят. Съборихме им козирката. На всички строители, проектанти, архитекти трябва да се благодари, но ако нямаше политическа воля, мутрите още щяха да държат бензиностанции, автомивки, складове, какво ли не... Сега си имам Цветанов, не е нужно да идвам аз с багера." Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на участък "Симеоновско шосе" – бул. "България", част от Софийския околовръстен път.
Отсечката, която е дълга над 4 км, е завършена седем месеца преди крайният срок и струва според премиера "доста скъпо, тъй като навремето работата не е свършена и не са били направени отчуждителните процедури. "Пътният възел е можело да бъде построен с 80% европейски пари, а сега километърът му излиза 15-16 млн. лв.", каза още премиерът.
"Какъвто и участък да съм направил като кмет, нито един не е мръднал." Гаранцията за новооткрития днес път "Симеоновско шосе" – бул. "България" е десет години. Строителството все още не е напълно платено, въпреки че по-голямата част от парите за него вече са дадени", заяви Борисов и допълни, че кметът на София Йорданка Фандъкова още не е платила и един лев за "Цариградско шосе", но за сметка на това участъкът се ползва вече три-четири години.
Борисов каза, че има заложени и допълнителни 20 млн. лв. в бюджета за отчуждителните процедури в района на "Младост 4", където участъкът трябва да достигне до 2012 г. "Според строителите този проект ще отнеме около две години, но като ги пришпоря, той ще стане за година и половина."
Премиерът заяви още, че по северната тангента се работи с европейски средства, а целта е да се направи магистрална връзка София – Ниш, част от магистралата за Белград.
Борисов обеща в бъдеще строителство и ремонти на различни участъци в страната – пътен възел "Качица" във Велико Търново, "Меден рудник" в Бургас, пътят към Девня, магистрала "Тракия".
За автомагистрала "Люлин", той каза, че строителството е било безразборно и че трябва да избираме - да дадем още 100 млн. лв., за да пуснем магистрала "Люлин" в експлоатация, или да загубим 650 млн. лв. от Брюксел.
zam_direktora June 6th, 2010, 01:31 PM Мерси за снимките, обаче може ли да те помоля да ги слагаш в цял формат. Така е много досадно да се цъка на всяка една поотделно, за да я видиш!
Няма проблем.
Продължавам нантатък със снимките на самото кръгово:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/437a07baf78bd7a624a2e169ab0a70c6
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/856ac585d5c55342245457a680884c8e
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/ce0c73c9722eb132de3d49b7e3d8e5aa
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/bb452e9d61e3ec380d08b8ce2d441e4a
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/d4149e729190155c5279c3cc4c6ef44c
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/6ab33b8646a64cc8a72a23107622750b
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/1629a9f8aba8e9cbbb7a398d9fb6e8a5
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/9b5951c17259a71689797ea3bcdd7d34
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/70bda487a6024e2a9dc554f0f9724fb5
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/2116e33863b0e74fb046427a59538491
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/faee6de19b63ed1a109ee06cfb557bd7
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/a981a57e7c0f2852dd7824d57c21536d
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/ab1a48542875f3e152dec531b241802d
zam_direktora June 6th, 2010, 01:43 PM От речта само не разбрах дали бабата спада спада към мутрите, не искащи да си дадат имотите?! :lol:
Не мога да не обърна внимание на някои от детайлите, като например голямото наличие на улесняващи пътни знаци. Всички те са сложени на място, където трябва и както трябва. Фирмата, която ги е изработила е 3М, не знам дали ви говори нещо, но това е фирмата лидер (по качество) за изработка на подобни неща. Всички болтове, при мантитенелите и парапетите са поцинковани и солидни, гаранция за дълго ползване и лиспа на корозия:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/ad9fbfa88f8c8e77cafa1ee2e309316b
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/7e43c0a4503ab63438a517633ea4705a
Естествено, не липсваха и хвърлени фасове:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/ba36822567c8184bc28a37347510032b
PhirgataZFs1694 June 6th, 2010, 01:47 PM Много благодаря.Предпочитам със скролера на мишката да ги разглеждам, отколкото да ги отварям на табове и да ги гледам всяка поотделно.
За автомагистрала "Люлин", той каза, че строителството е било безразборно и че трябва да избираме - да дадем още 100 млн. лв., за да пуснем магистрала "Люлин" в експлоатация, или да загубим 650 млн. лв. от Брюксел.
Това обаче как да го разбирам?:?:dunno:
paF4uko June 6th, 2010, 01:52 PM RIA?! Подобна простотия в никоя друга европейска държава не може да се види...
PhirgataZFs1694 June 6th, 2010, 02:01 PM RIA?! Подобна простотия в никоя друга европейска държава не може да се види...
Не виждам какъв е проблема?
fransiz June 6th, 2010, 02:07 PM Честито! Със здраве да си го ползвате. Невероятен проект и изпълнение. Все едно е някъде в Дубай или Китай.
moshtno June 6th, 2010, 02:15 PM RIA?! Подобна простотия в никоя друга европейска държава не може да се види...
Може би oчакваше да пише на латиница Agentsiya Patna Infrastruktura :lol:
rossiankov June 6th, 2010, 02:18 PM RIA?! Подобна простотия в никоя друга европейска държава не може да се види...
Не виждам кое е грешното на Road Infrastrucutre Agency. Ама както и да е.
Иначе проекта изглежда доста изпипан. Да се надяваме, че ще правят и най-важното, а именно поддръжка, за да не стане тази готина тревичка след няколко месеца буренаци (за разделителната ивица съм сигурен, че точно това ще и е съдбата след време)
JloKyM June 6th, 2010, 02:27 PM Мерси за снимките, но май някой е забравил, за правилото - не повече от 7 снимки в пост ;)
JuMPer June 6th, 2010, 02:27 PM RIA?! Подобна простотия в никоя друга европейска държава не може да се види...
европейските държави не са ми пример за всичко....
но такива реклами нека да си слагат когато когато и те дадат пари за мост
zam_direktora June 6th, 2010, 02:30 PM Вижте рендера зад сцената, това е грешния рендер, където транзитното движение е само с 2 ленти в посока:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/e27fb1ac108d80794a3d8f537ddf91f3
Главните герои:
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/47d5d0562c9aff78b78313db32067976
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/08a0a5663e6c4d14439e39128d659181
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/e9373dc2b9d6d761ac72c2917f1cd6d8
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/74c9568c280812503d34e5d832e32ad5
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/c1489487cae422c259a80262ed475d7a
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/f18b6d44747b01decf00fcc5b21920c4
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/9c71edd1f1819645892b3622bed622fd
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/362be6d5f10f01549f230db6a24a6a05
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/54f86004abb63b8d78bf2d4c6a0f1601
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/4b7a75d7236a50c85d4c5e29cbf6df03
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/5589822a024d5d49412e6d1a472befb8
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/ecde1d067b21d64515aacddbadf8a220
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/e08049cdedbb73910a89135449e5c895
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/51a97d81d9996606f14befe3d5ea84f5
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/a4c7fc23de94a6ab4b2c253b3e5df081
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/28b969338754d91ee48b8140f390a981
http://195.149.248.189:8080/2010-06-06/382f590d09fed07faeac6b1b869daa70
benjaminn June 6th, 2010, 03:46 PM Това е проект, който остава във времето с положителния ефект и хората ще казват 'направи се по времето на еди-кой-си/еди-коя-си партия', независимо колко PR е имало по време на изграджането й. PR-ът не се помни, но обектът остава. И това е ценното. Затова трябва да не се спира с 1-2-3 подобни проекта, а да се работи в посока непрекъснатото изграждане на ценни за държавата и градовете значими обекти, независимо от това коя партия ни управлява. Жалко, че последните правителства не действаха по тази логика, а бяха само на принципа за партийно, лично и близкофирмено облагодетелстване. Затова и доверието към политиците като цяло е на супер ниско ниво - заради лъжите и заради липсата на грам положителни за хората резултати.
Pressian June 6th, 2010, 04:28 PM Всичко добре, но релефните надписи АПИ*ГЛАВБОРГАЙСТРОЙ*АПИ ми идват в повече. Много ми е соц някак си. За какво са ни подобни надписи? Например ако при една бъдеща реорганизация в администрацията агенцията се преобразува и придобие ново име, а строителната фирма с руско име реши да го промени - ще си стоят сегашните надписи, с грозния шрифт - и какво ще казват? Точно като рекламите от соц времената които сега общината щяла да маха.
Иначе съм приятно изненадан от свършената работа! :cheers:
Chilio June 6th, 2010, 04:37 PM На Симеоновския пътен възел примерно надписа е друг, там е НАПИ, а за латиницата не съм сигурен, но също е различно...
vycanismajoris June 6th, 2010, 06:12 PM RIA?! Подобна простотия в никоя друга европейска държава не може да се види...
Въпросът е да се критикува нещо, да има негативизъм и да сме оригинални в негативните възгласи. На мен лично отдавна ми писна от такива изцепки...
paF4uko June 6th, 2010, 06:23 PM Въпросът е да се критикува нещо, да има негативизъм и да сме оригинални в негативните възгласи. На мен лично отдавна ми писна от такива изцепки...
Въпросът е, че е тъпо абревиатура на преведено на английски название на държавна институция да се ползва вътре в страната. Когато английският стане официален език, нека... Съжалявам, че ти попарвам еуфорията, ама мен подобни неща ме дразнят и го обявявам.
А относно самия пътен възел отдавна съм казал какво мисля.
Chilio June 6th, 2010, 06:27 PM Да, едва ли някой чужденец, преминаващ по пътния възел ще разбере нещо от надписите, най-малко пък от това съкращение.
vycanismajoris June 6th, 2010, 06:33 PM Въпросът е, че е тъпо абревиатура на преведено на английски название на държавна институция да се ползва вътре в страната. Когато английският стане официален език, нека... Съжалявам, че ти попарвам еуфорията, ама мен подобни неща ме дразнят и го обявявам.
А относно самия пътен възел отдавна съм казал какво мисля.
Не знам за каква еуфория става дума тук, но негативизмът, който струи от теб ми идва малко в повече не за първи път. На свой ред, съжалявам ако съм те засегнал :cheers:
ataknoT June 6th, 2010, 06:54 PM Въпросът е, че е тъпо абревиатура на преведено на английски название на държавна институция да се ползва вътре в страната. Когато английският стане официален език, нека... Съжалявам, че ти попарвам еуфорията, ама мен подобни неща ме дразнят и го обявявам.
+1
velbujd June 6th, 2010, 07:15 PM Преди малко гледах репортажа от откриването в "По света и у нас". Кадрите от хеликоптер на възела са невероятно красиви. Направо се развълнувах.
kronos_BG June 6th, 2010, 07:16 PM Много благодаря.Предпочитам със скролера на мишката да ги разглеждам, отколкото да ги отварям на табове и да ги гледам всяка поотделно.
Само че, не могат и да се свалят като са в цял формат (явно особеност на Дата-та: неизвестен формат). След време албумът вече може да не съществува... и няма да има спомени.
(Аз такива огромни снимки дори не ги разглеждам - направо ги свалям, за да мога да ги видя цялостно.)
Както и да е: важното е, че ги има.:banana:
Честито за новата отсечка - изглежда съвсем цивилизовано направена! :cheers:
Що се касае до надписите : не трябваше ли там да има изписано направлението на посока, а не рекламен текст?
zam_direktora June 6th, 2010, 07:42 PM Просто ще кача снимките в софийския автофорум и ще дам линк, и без това там качването е по-бързо и безпроблемно. Ще кача абсолютно всички снимки там:
http://auto-sf.com/viewtopic.php?f=20&t=17
Между другото искам да обърна внимание, че в затревената площ по средата на кръговото, освен трева, има дори рози. А и споменаха, че е изградена поливна система, дано наистина е така и зеленината се запази.
Мисля, че няма проблем да се виждат в дадения от мен линк?!
Stelian June 6th, 2010, 07:52 PM мерси за снимките зам.директоре :cheers: много са яки даже си сложих една на desktop-a
zam_direktora June 6th, 2010, 09:27 PM Благодаря! Ето ги окончателно снимки. Наложи се да ги разбия в три теми, но пак успях да кача всичко:
Част 1: http://auto-sf.com/viewtopic.php?f=20&t=17
Част 2: http://auto-sf.com/viewtopic.php?f=20&t=18
Част 3: http://auto-sf.com/viewtopic.php?f=20&t=19
Могат да се виждат и от чужбина, и от нерегистрирани потребители.
benjaminn June 6th, 2010, 09:36 PM Преди малко гледах репортажа от откриването в "По света и у нас". Кадрите от хеликоптер на възела са невероятно красиви. Направо се развълнувах.
http://bnt.bg/bg/news/view/30354/bojko_borisov_otkri_pyten_vyzel_dragalevci
:cheers::cheers::cheers:
Turnovec June 6th, 2010, 09:42 PM Ами айде честито! :cheers: И дано скоро да може фоторепортерите тук да правят подробни репортажи, както беше за Драгалевци и за участъка към Младост 4!
Avus June 6th, 2010, 10:11 PM Въпросът е да се критикува нещо, да има негативизъм и да сме оригинални в негативните възгласи. На мен лично отдавна ми писна от такива изцепки...
Все пак ние сме данъкоплатците, от които идват част от парите за тези обекти. Съвсем нормално е да изказваме мнение, и ако е нужно, да критикуваме. Доста от нас пътуват из странство и могат да направят паралелите м/у качеството и финалния резултат на инфраструктурата у нас и в други европейски страни.
Този пътен възел е пример за България (затова и се радваме), но ако трябва да сме честни, все още е далеч от това, което се изгражда на запад от Белград. Сори!
PhirgataZFs1694 June 6th, 2010, 10:17 PM Все пак ние сме данъкоплатците, от които идват част от парите за тези обекти. Съвсем нормално е да изказваме мнение, и ако е нужно, да критикуваме. Доста от нас пътуват из странство и могат да направят паралелите м/у качеството и финалния резултат на инфраструктурата у нас и в други европейски страни.
Този пътен възел е пример за България (затова и се радваме), но ако трябва да сме честни, все още е далеч от това, което се изгражда на запад от Белград. Сори!
Мостът Ада в Белград също е супервпечатляващ...Иначе аз подкрепям тезата, че всички надписи трябва да са и на английски, за да им е удобно и на чужденците, а и защото прави добро впечатление за гостоприемност.
Avus June 6th, 2010, 10:33 PM ...
Иначе аз подкрепям тезата, че всички надписи трябва да са и на английски, за да им е удобно и на чужденците, а и защото прави добро впечатление за гостоприемност.
Надписите са само едно много малко нещо в цялата картинка. Откриването мина и на мен ми е любопитно какво ще се случи със зеленината... най-дребното в картинката. Другото има време да го коментираме. Нека минат година-две.
Нашите политици винаги са царе на откриването. Пример за това е и сегашният МП, който дори открива невзрачни магазини/обекти, които нямат отношение към национални или общински програми.
Turnovec June 6th, 2010, 10:33 PM Сега май остава да чакаме ГБС, да приложат вече изпитаната технология при Драгалевци и на кръстовището на Яворов и Драган Цанков...
spawn3 June 6th, 2010, 11:49 PM Сега май остава да чакаме ГБС, да приложат вече изпитаната технология при Драгалевци и на кръстовището на Яворов и Драган Цанков...
За кога се отложи изграждането на това кръстовище ?
Turnovec June 6th, 2010, 11:55 PM :dunno:
zzibit June 6th, 2010, 11:58 PM chestito i bez proizshestvia
Делян June 7th, 2010, 01:29 AM Преди малко гледах репортажа от откриването в "По света и у нас". Кадрите от хеликоптер на възела са невероятно красиви. Направо се развълнувах.
offtopic, но точно на този репортаж (аз го гледах от тук (http://bnt.bg/bg/videos/news)) се вижда един полицейски баварец. аз ли съм пропуснал нещо или вече има полицейски БМВ-та в България?
Chilio June 7th, 2010, 01:30 AM To oт много време има няколко... Ако поровиш в общия подфорум в темата за Полиция, там ги имаше снимани когато са ги освещавали преди няколко години.
Делян June 7th, 2010, 01:33 AM ^^
спомням си ги когато ги представяха на страницата на МВР преди време, но това бяха само няколко бройки, надявам се да са се умножили....
ok2 June 7th, 2010, 02:57 AM Айде да ни е честито! Дано скоро да видиме работа и по другия участък.
BG_PATRIOT June 7th, 2010, 04:31 AM Някой знае ли какво е това???
http://img.photobucket.com/albums/v326/BG_PATRIOT/gfgds.jpg
nesretnika June 7th, 2010, 06:53 AM Някой знае ли какво е това???
Частна собственост, а от доста време и всички останали площи в това затворено пространство. До колкото знам изграденото ще се маха и е ще се реализира нов проект за цялата площ.:nuts:
Celeborn June 7th, 2010, 07:00 AM Някъде назад в темата беше коментирано, но не можах да открия страницата... проектът е замразен и си седи на основи от доста време, това помня само. Май ставаше дума за бизнес център. Идеално ще е ако го разкарат, но кой знае какво друго ще цъфне... Мол Черни Връх сигурно :D
Chilio June 7th, 2010, 07:18 AM Е, МОЛ-ът е 200 метра по-назапад, вече построен :) На този стоп-кадър се пада зад логото на Канал 1
ataknoT June 7th, 2010, 08:44 AM Извинявам се за може би тъпия въпрос, но пътен възел "Драгалевци" пресечната точка на СОП и "Черни връх" ли е?
Chilio June 7th, 2010, 08:56 AM Извинявам се за може би тъпия въпрос, но пътен възел "Драгалевци" пресечната точка на СОП и "Черни връх" ли е?
Абсолютно да :)
olegcs June 7th, 2010, 08:59 AM Колеги, дочух че при пътен инцидент на кръговото при Драгалевци вече е отнесена част от мантинелата. Вярно ли е? :bash:
Tihomir_nn June 7th, 2010, 10:16 AM Аз ще кача само една снимка. Това са хората реализирали обекта. Хората за които никой никаде не спомена.
http://img41.imageshack.us/img41/6575/img0573zf.jpg
Avus June 7th, 2010, 10:30 AM Тази снимка е по-удачна в сравнение на онези с политиците :lol:
nesretnika June 7th, 2010, 11:31 AM Това е разликата за последните 15-20 дни.
http://i7.photobucket.com/albums/y258/arkite/31711_1210493921735_1810356574_3965.jpg
http://i7.photobucket.com/albums/y258/arkite/31711_1210494041738_1810356574_3965.jpg
Celeborn June 7th, 2010, 12:37 PM Колеги, дочух че при пътен инцидент на кръговото при Драгалевци вече е отнесена част от мантинелата. Вярно ли е? :bash:
Минах малко след като ти прочетох мнението оттам, но въпреки че се завъртях два пъти по кръговото, не видях нещо нередно...
PhirgataZFs1694 June 7th, 2010, 01:00 PM Аз ще кача само една снимка. Това са хората реализирали обекта. Хората за които никой никаде не спомена.
:applause:
Стискаме палци да видим подобна снимка и от лот4.:lol:Нали участвате?
Dikovec June 7th, 2010, 01:12 PM Колеги, дочух че при пътен инцидент на кръговото при Драгалевци вече е отнесена част от мантинелата. Вярно ли е? :bash:
Да.... вярно е... сутринта видях, че някой е сефтесал новата мантилела на коло 80м преди моста в основното платно посока Младост
FloatingShift June 7th, 2010, 02:41 PM Аз ще кача само една снимка. Това са хората реализирали обекта. Хората за които никой никаде не спомена.
Тихомире, прав си донякъде. Ние във форума ви споменавахме доста време и аз лично ви поздравявам още неднъж за професионалната работа и ви пожелавам успех във всяко ново начинание. :cheers:
PHOTO ROAMER June 7th, 2010, 07:36 PM ГЛЕДАМ горната снимка с персонала и нещо ми стана терсене. Стана ми терсене, защото веднага отворих сайта на GBS и там не само, че нямаше подобна снимка, ами и дори нямаше нищо за този обект. Бива ли така се питам? Да направиш качествен знаков обект за милиони в срок, да ти дойде примиера на крака за откриването, а във фирмения сайт - нищо. Несретник - ти май ми се обиди, ама исках дати кажа, че не е нужно да се криеш под псевдоним - така и така ръководството не се гордее с вас поне тук да ти се радваме - а ти си съвестен и има с какво да се гордееш. Тихомир, ти също се засегна, но при положение, че фирмата не се фука с този обект, няма официални снимки, не показва кои са възловите техн. ръководители, заради които става обекта - то на човек му остава да се радваш на парите, които взема - това е нормално, а ти се засегна...извинявай, ако съм обидил и теб, но да му се.../не се чете/ - посредствените фирми имат сники и се хвалят с персонала си и с обектите си, а Главболгарстрой не е посредствена и от това не ви ли става малко кофти-на нас във форума ни стана кофти...дано поне да ви компенсират добре за свършената работа...
PHOTO ROAMER June 7th, 2010, 07:38 PM P.S. имам правописни грешки в поста-извинявам се - днеска навъртях към 900 км. и съм уморен.
tbal June 7th, 2010, 09:13 PM http://arhitektura.bg/blog/?p=6241
Кръговото движение при Драгалевци - що е то?
Радост за шофьорите, предсрочно откриха транспортния възел, заключен между Околовръстното и Черни връх. Или както повечето го знаят (особено драгалевчани) - кръговото при Драгалевци. Доста се измъчиха тия хора там - дорде се приберат по къщите.. че през Бояна ли минаваха, през Симеоново.. Както и да е - колелото вече е факт. Но не това ми е идеята - дотук не казвам нищо ново. Не че не се радвам - радвам се, но има нещо, което не ми харесва. В България много рядко нещо се случва по-добре или по-бързо отколкото трябва. Обикновено всичко се случва по-бавно, по-некачествено и с много повече нерви. Когато стане обратното, значи има причина. Разбира се, причината може да бъде силната воля на правителството да свърши добре работата си, както батко ви Б твърди. Краен срок за завършване на обекта бе януари догодина, но поради преработване на проекта по искане на правителството, всичко приключва 6 месеца по-рано. Правителството явно наистина се е погрижило добре за народа този път.
Но аз виждам нещата от малко по-различен ъгъл. За целта ще направим едно сравнение - ето как изглежда извадка от ОУП при въпросния възел сега:
нов ОУП - извадка
А помните ли една серия от публикации за бул. Черни връх, която започнах доста отдавна? Сигурно не, нали? Е, ще ви припомня - в нея (и по-точно в третата й част) ви бях показал как ОУП изглеждаше преди промените:
стар ОУП - извадка
Възелът, преди да бъде преработен, представляваше непълна детелина. След преработката е добавено и кръгово движение. Добре, лошо няма, хем кръгово, хем детелина - още по-добре. Да, ама защо, кому е нужно? Според стария ОУП, зоната вътре в детелината беше Оз1 - тоест в нея може да се строи. Но пък от друга страна, вътре в пътен възел не може да се строи. В такъв случай има две опции - или се сменя статутът на зоната в детелината, или детелината престава да бъде детелина, за да може да се строи в нея. Просветна ли ви? При положение, че има детелина, кому е нужно дублиращо я колело? И обратното - щом вече има кръгово, детелината не е необходима - изваждаме я от ”пътния възел”. По този начин имотът с Оз1 вече е извън него (възелът остава само кръговото) и е напълно законно да се строи там.
На кого е угодено повече - на шофьорите или на собствениците на имоти наоколо - не мога да кажа. Също не мога да кажа защо е необходимо това дублиране на потоците. Нито пък знам откъде идват парите за тази екстра. Но няма да питам. И вие не питайте. Когато всички са щастливи, никой не задава въпроси. Не е прието сякаш.
benjaminn June 7th, 2010, 10:12 PM Нещо извадките не се виждат и поста остава неразбираем...
Vitosha June 7th, 2010, 11:34 PM Честито на всички! Поздрави за строителите и сърдечна благодарност за форумните фото-репортери, които превърнаха тази дискусия в надпревара с времето. Вече започват да ми липсват ежедневните ъпдейти...
witch_honor June 7th, 2010, 11:38 PM Нещо извадките не се виждат и поста остава неразбираем...
Отвори оригиналния линк към блога и ще прочетеш и видиш всичко.
макар никога да не съм харесвал изказа в този блог - този път всичко казано тук е безспорна истина.
benjaminn June 7th, 2010, 11:52 PM Разликата в движението от 'Черни връх' към Околовръстното и обратно би ли била толкова осезаемо по-безпроблемна ако не бе кръгово решението а във вид на полудетелина, та се разглежда въпроса така някак целенасочено?
tanashubav June 8th, 2010, 12:45 AM http://arhitektura.bg/blog/?p=6241
Егати малоумното мнение! С кръгово кръстовище нещата са решени много по-добре, това мисля че и най-непросветения ще го разбере. Ако се бе запазил старият вариант щеше да има 2 светофара на местата където се качваш от околовръстното на Черни връх. А ако си ги бяха спестили щеше да има безчетни катастрофи! Сега единственото чакане ще е на десен завой за влизане в кръговото и то не със стоп а с "път без предимство". Ама както обикновено - и на най-доброто нещо у нас ще се намери кой да се изака. Няма смисъл повече да се коментира това мнение!
BG_PATRIOT June 8th, 2010, 12:51 AM Този блог е по принцип един от най негативните които съм виждал...
bgtm June 8th, 2010, 12:58 AM http://arhitektura.bg/blog/?p=6241
.......
Поредното мрънкачество, породено от незнайно какво (завист, амбиции, пари, его ?)
На кого е угодено повече - на шофьорите или на собствениците на имоти наоколо - не мога да кажа. Също не мога да кажа защо е необходимо това дублиране на потоците. Нито пък знам откъде идват парите за тази екстра. Но няма да питам. И вие не питайте. Когато всички са щастливи, никой не задава въпроси. Не е прието сякаш
Ами айде да приемем, че е угодено на всички. И пак по-добре парите отвреме на време да отиват за някои "екстри", вместо да потъват в нечии джобове.
Иначе, БРАВО за пътния възел :cheers: и за всички фоторепортери :cheers:
nesretnika June 8th, 2010, 07:03 AM Старото комуникационно решение беше ужасно. Единствено беше проектирано заради гравитачния водопровод, който уж неможело да се измести. АМА КВО СТАНА ИЗМЕСТИ СЕ!!! Някой като гледа някаква бледа ситуация и почва да си фантазира, ама ако види проекта в детайли, че всичките имоти по Черни връх щяха да са затворени с подпорни стени по над 7 метра и вход щяха да имат с хеликоптер и че наклона към центъра щеше да е като писта за бобслей ......тия работи не се коментират, щото е лесно някой да си фантазира по картинка и да си мисли глупости. Но все пак като го напишеш в блога я има 5 човека дето разбират за кво става въпрос, а останалите стотици и хиляди си викат........ейййййййй гледай ги тия кво правят. Който се интересува от пропускателна способност трябва да знае, че най-доброто е кръговото движение. Има ли светофар, има проблем!
didko June 8th, 2010, 08:21 AM Егати малоумното мнение! С кръгово кръстовище нещата са решени много по-добре, това мисля че и най-непросветения ще го разбере. Ако се бе запазил старият вариант щеше да има 2 светофара на местата където се качваш от околовръстното на Черни връх. А ако си ги бяха спестили щеше да има безчетни катастрофи! Сега единственото чакане ще е на десен завой за влизане в кръговото и то не със стоп а с "път без предимство". Ама както обикновено - и на най-доброто нещо у нас ще се намери кой да се изака. Няма смисъл повече да се коментира това мнение!
Съгласен съм с теб за кръговото но имам една забележка. Вгледай се по добре в снимките и щи видиш че на всеки вход към кръговото има по 2 знака ; СТОП и КРЪГОВО ДВИЖЕНИЕ.
witch_honor June 8th, 2010, 08:25 AM Старото комуникационно решение беше ужасно. Единствено беше проектирано заради гравитачния водопровод, който уж неможело да се измести. АМА КВО СТАНА ИЗМЕСТИ СЕ!!! Някой като гледа някаква бледа ситуация и почва да си фантазира, ама ако види проекта в детайли, че всичките имоти по Черни връх щяха да са затворени с подпорни стени по над 7 метра и вход щяха да имат с хеликоптер и че наклона към центъра щеше да е като писта за бобслей ......тия работи не се коментират, щото е лесно някой да си фантазира по картинка и да си мисли глупости. Но все пак като го напишеш в блога я има 5 човека дето разбират за кво става въпрос, а останалите стотици и хиляди си викат........ейййййййй гледай ги тия кво правят. Който се интересува от пропускателна способност трябва да знае, че най-доброто е кръговото движение. Има ли светофар, има проблем!
Това е така - кръговото значително улеснява комуникацията между направленията и в случая е добро решение на кръстовището. Тук въпроса не е до защо има кръгово, а защо са променени статутите на териториите около него.
SLiD3rKo June 8th, 2010, 09:09 AM Тази сутрин минах за пръв път по кръговото, много добре са го направили хората,
другото, което ми направи впечатление е един човек, който косеше тревата от едната страна, а и беше пуснал поливачка от другата! Явно има надежда да се поддържа в приличен вид тази малка зелена площ!
tanashubav June 8th, 2010, 10:57 AM Съгласен съм с теб за кръговото но имам една забележка. Вгледай се по добре в снимките и щи видиш че на всеки вход към кръговото има по 2 знака ; СТОП и КРЪГОВО ДВИЖЕНИЕ.
Наистина в повечето случаи у нас се слага СТОП, за да се заостри вниманието на шофьорите, но (макар и в нарушение) в повечето случаи е възможно преминаване без спиране! Но дори и така всеки карал автомобил знае, че влизане в такова кръгово е много по-лесно и бързо от преминаване през Т образно кръстовище!
nickname778 June 8th, 2010, 03:23 PM Наистина в повечето случаи у нас се слага СТОП, за да се заостри вниманието на шофьорите, но (макар и в нарушение) в повечето случаи е възможно преминаване без спиране! Но дори и така всеки карал автомобил знае, че влизане в такова кръгово е много по-лесно и бързо от преминаване през Т образно кръстовище!
Кръговите движения за съжаления са за малко по-цивилизовани шофьори от нас.... така че очаквам там да се преминава достатъчно бързо, но на цената на завишена концетрация на леки ПТП-та.
Така или иначе новият вариант е в пъти по-добър от стария :)
П.П. Понеже не знаех за стария вариант за възела, сега много неща ми се изясниха - например наличието на двата ръкава, които са останали от полудетелината, които в сегашният си вариант ще разтоварват кръговото, но като се замисли човек не разтоварват направленията в които щеше да се върти много през кръговото, а две съседни направления - Черни Връх - > Цар Борис и Драгалевци - > Младост :). Още по-странно ми изглеждаха двете разклонения на ръкава от към Драгалевци, предполагам че едното разклонение изобщо няма да се използва или му е намерено някакво приложение ?
neaguionutu June 8th, 2010, 03:40 PM Where work on the ring road of Sofia? intersections?
Wortions of the ring road under construction?
Transit to Sofia, arriving from the direction of Romania, Hemus motorway A2, What do you recommend? Sofia ring road or downtown Sofia?
Is a function of time and you are to the city transit route to Thessaloniki, Greece?
Thanks!
PhirgataZFs1694 June 8th, 2010, 03:52 PM ^^There are no construction works on Sofia Ring Road now.
If you choose to get on the Sofia Ring Road from A2 Hemus Motorway be careful on the clover-there were big and nasty holes and I'm not sure if they are filled.
HighwayFan June 9th, 2010, 11:27 PM Някой може ли да качи снимки или да прати линк към такива от кръстовището на CОП със Симеоновско шосе:)
didko June 10th, 2010, 02:24 PM http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/Ok_pat_SBORNA_OK_zeme_OGP_OK_DAG/ Ето ти линк на СОП, ако можеш нещо да разбереш.
HighwayFan June 10th, 2010, 04:01 PM http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/Ok_pat_SBORNA_OK_zeme_OGP_OK_DAG/ Ето ти линк на СОП, ако можеш нещо да разбереш.
Благодаря, но информацията там не е актуализирана, а се надявам да видя снимки както на Драгалевци.
Zippo1 June 10th, 2010, 05:43 PM опа
didko June 11th, 2010, 07:25 PM Всяко чудо за три дни! Първото колче от кръговото вече падна. Някой джигит е опънал мантинелата точно след източния мост срещу изхода на североизточното локално.
spawn3 June 12th, 2010, 11:14 PM http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=507064
Главният архитект на София Петър Диков съобщи за “Труд”, че има шанс бързо да се намерят пари за отсечката. За 10-километровата западна дъга ще са нужни 70-80 млн. евро за отчуждаване и строителство.
“Проектите са готови и одобрени от експертния съвет на АПИ. Имаме готовност и за отчуждаване. Сега преговаряме за включване в програма “Транспорт” на западната дъга заедно със северната скоростна тангента и магистрала Калотина - София. Вчера заедно с г-н Божидар Йотов (шеф на АПИ, бел. авт.)докладвахме проектите пред управляващия комитет на програмата”, обясни Диков.
Според мен сега трябва да се направи отсечката от пътния възел с АМ Люлин до кръстовитещето на СОП и Сливница. Това разстояние е 2,5км ,а останалите 7,5 да се строят да се почват след 2-3 години. Иначе след 1 година като се пусне Люлин и целият трафик от нея ще трябва да мине точно през тази 2,5 км отсечка ще е ад.
Да приемем, че за 10-километровата западна дъга ще са нужни 70-80 млн. евро за отчуждаване и строителство. То за 2,5 км ще са нужни 1/4 от тези 70-80 млн евро т.е. 17,5-20 млн евро(35-40 млн лева) или средно около 7,8-8 млн евро за км.
JloKyM June 12th, 2010, 11:17 PM Някой е отнесъл и мантинелата посока Симеоновско отдолу на пробива..
Иначе днес минах за първи път с кола. Много, много ми хареса :)
mediar June 13th, 2010, 06:49 AM Някой е отнесъл и мантинелата посока Симеоновско отдолу на пробива..
Като типични българи е задължително да проверим дали всичко работи като хората и какво ще стане, ако...
zam_direktora June 13th, 2010, 07:22 AM Като типични българи е задължително да проверим дали всичко работи като хората и какво ще стане, ако...Аз пък доколкото знам навсякъде по света стават катастрофи, не само в България.
mediar June 13th, 2010, 08:00 AM Но в България те са доста повече от тези в останалата част от Европа, заради бясното каране на някои изцепки, решили да се правят на големи и можещи.
Cyberflow June 13th, 2010, 08:31 AM Изцепки има не само в България, даже голямата част от хората тук карат сравнително културно, нещо, с което хич не могат да се похвалят някои наши съседни държави.
mediar June 13th, 2010, 08:36 AM Аз не мога да рaзбера, вие защитавате тези, които за една седмица развалиха естетическата красота на този пътен възел? А и да не се сравняваме с по-ниските от нас, а да се стремим да достигнем по-високите.
zam_direktora June 13th, 2010, 08:47 AM Аз не мога да резбера, вие защитавате тези, които за една седмица развалиха естетическата красота на този пътен възел? А и да не се сравняваме с по-ниските от нас, а да се стремим да достигнем по-високите.Никой не ги защитава, но да се твърди, че само в България стават катастрофи е нелепо. И въобще не сме първенците на Европа, има доста пред нас по брой катастрофи и загинали на глава от население. Нещо повече - с всяка една година българският шофьор става по-дисциплиниран и по-безопасен. Само сметни, от когато се води статистика за катастрофи, по-точно от края на 60-те години досега всяка една година умират над 1000 души, но миналата година бяха под 1000, а колите от 1970-та досега са се увеличи поне петорно.
Chilio June 13th, 2010, 09:52 AM Спорът не е за тази тема и не искам да се намесвам в него, но от 70-та досега и сигурността в колите се е увеличила многократно - да не говорим че на времето се е карало съвсем без предпазни колани, но катастрофа с жигула с 70 км/ч например е много по-смъртоносна от катастрофа със съвременна кола с еърбег, изчислена правилно конструкция с предпазни греди на купето и какво ли още не, със 150 км/ч примерно. Да не говорим за нормални спирачни системи, АБС и др. Така че факторите са комплексни. Аз лично като минавам през пробива под кръговото карам с 60-70 в най-дясната от трите ленти при разрешени 80, защото още ми е много хубаво да се оглеждам и да се любувам, но ми прави впечатление, че в ляво от мен много голяма от колите прелитат с над 120-130... И съм "за" поставянето на камери за засичане на скоростта.
Celeborn June 13th, 2010, 11:27 AM 110 е нормална скорост за модерна кола по подобен път, не знам какви са тези безумни ограничения
witch_honor June 13th, 2010, 11:39 AM 110 е нормална скорост за модерна кола по подобен път, не знам какви са тези безумни ограничения
Тази част от Околовръстното е в регулацията на града, следоватено скоростта трябва да е 50 максимум.
TrueBulgarian June 13th, 2010, 11:51 AM Тази част от Околовръстното е в регулацията на града, следоватено скоростта трябва да е 50 максимум.
Има градски магистрали, като "Цариградско," които са с разрешена скорост до 80, както е и случаят тук. Иначе ясно, че карат с 110-120, то кой не му се кара толкова на хубав нов път, тип магистрала.
Celeborn June 13th, 2010, 12:23 PM Следователно се спазват нормативите изисквания за първостепенната улична мрежа в населени места, където фигурират разни неща като 1-и и 2-и клас градски магистрали, по които не се предвижда преминаването на пешеходци :) Както е и случаят с южната дъга на СОП (градски булевард, улица 1Б клас, непрекъснат режим на движение с изключен пешеходен достъп до главните платна).
Не знам дали помниш преди години като бяха въвели експериментално по предложение на КАТ ограничение до 60км/ч по Цариградско шосе (40 км от Орлов мост до Ропотамо и покрай Плиска). Какво стана? Катастрофите скочиха тройно :)
Ниската скорост по пътища с интензивен трафик, с проектни скорости от 80-90-100 км винаги е лоша идея.
bojo6666 June 13th, 2010, 03:28 PM Без да искам зорлем да налагам негативизъм, не мога да не споделя разочарование от видяното. Тази гледка ме отблъсква. Не ми се влиза в спор заради правилата на движение, но мога да споря дълго, дали е редно това да седи и да напомня за липсата на традиции и гражданска култура на обществото ни (във всички възможни аспекти). Имам усещането, че този обект ударно беше построен заради лаченото откриване. Да видим, кога ще бъде оправено това доста по-прозаичното делнично "овехтяване" на иначе красивия обект, окрит с фанфари и отбелязан по всички новини?!?!
http://media.snimka.bg/6471/019197967-big.jpg
http://media.snimka.bg/6471/019197968-big.jpg
http://media.snimka.bg/6471/019197970-big.jpg
http://media.snimka.bg/6471/019197972-big.jpg
http://media.snimka.bg/6471/019197974-big.jpg
http://media.snimka.bg/6471/019197975-big.jpg
bojo6666 June 13th, 2010, 03:30 PM Ако междувременно, са сколасали да отремонтират тази СВИНЩИНА, покорно моля за извинение. Днес не ми се минаваше по този маршрут, та може и да не съм в час със обективната обстановка.
zam_direktora June 13th, 2010, 03:50 PM Ами само една голяма благодарност към строителите на обекта. Ето, значе можело, да се обезопаси пътя, както трябва. Ето това е истинска мантинела, устояла е на удара. Не ми се мисли, ако това беше от другите мантинели, автомобилът нямаше да бъде спрян, а щеще да продължи надолу и да "падне" в транзитното движение и да предизвика големи поразии. Евала, за читавата мантинела!
bojo6666 June 13th, 2010, 04:14 PM Ами само една голяма благодарност към строителите на обекта. Ето, значе можело, да се обезопаси пътя, както трябва. Ето това е истинска мантинела, устояла е на удара. Не ми се мисли, ако това беше на друго място, автомобилът нямаше да бъде спрян, а щеще да продължи надолу и да "падне" в транзитното движение и да предизвика големи поразии. Евала, за читавата мантинела!
За това спор няма. Наистина браво на строителите за мантинелата. Но толкова ли й беше живота? От тук нататък, така ли трябва да изглежда "добре обезопасеното" място? Мантинелата е повод да се вгледаме и във участъците от СОП, окрити за експлоатация по-рано от този. Ами горчивата истина е, че те "овехтяват" преди да са видели бял свят. Говоря за всички тези изпотъпкани разделителни островчета, съборени табели, окрадени шахти, несветещи лампи. Опитвам се да гледам на южната дъга на околовръстното, като на част от нещо по-мащабно. Ще ми се това да беше не просто добре свършена работа, а ТЕНДЕНЦИЯ! Нали се говореше за ЕТАЛОН? Искаше ми се оттук нататък в България пътищата да изглеждат ТАКА! Все още вярвам, че не е невъзможно..... Да видим...
zam_direktora June 13th, 2010, 04:21 PM Еталон с някои малки изключения. Обидното отношение на СО към хората с увреждания и майките с деца си е проличало и тук. На нито една от пешеходните пътеки в кръговото няма скосение на бордюрите! Може ли такова нещо?! И как човек прикован на количка ще се качи на тротоара, ще се повдигне ли?! Или пък ще слезе без да се пребие. В крайна сметка една ли проекта щеще да се оскъпи с милиарди, ако просто бяха скосени бордюрите от двата края на пешеходните пътеки. И това ако не е дискриминация в най-висша форма!
bojo6666 June 13th, 2010, 04:37 PM Еталон с някои малки изключения. Обидното отношение на СО към хората с увреждания и майките с деца си е проличало и тук. На нито една от пешеходните пътеки в кръговото няма скосение на бордюрите! Може ли такова нещо?! И как човек прикован на количка ще се качи на тротоара, ще се повдигне ли?! Или пък ще слезе без да се пребие. В крайна сметка една ли проекта щеще да се оскъпи с милиарди, ако просто бяха скосени бордюрите от двата края на пешеходните пътеки. И това ако не е дискриминация в най-висша форма!
Да, това е нещо, което чак сега забелязвам. Наистина е така. Но и направеното не е малко. Просто занапред остава да се надяваме, че и това ще се вземе под внимание. Това е част от гражданската традиция и култура на обществото ни, за която по-горе споменах. Всъщност това е в основата на всичко, случващо се в България. Не се става лесно човек....
tanashubav June 13th, 2010, 06:14 PM Абе какво ревете за една подгъната мантинела? Ще каже човек, че не сте обикаляли из България! Подобни гледки са абсолютно всекидневие и при това ги има на много по-опасни места. Мантинели стоят непоправени не с месеци а с години, тъй че ако тук я оправят за седмица или две ще имаме истински прецедент!
ok2 June 13th, 2010, 06:21 PM Не трябва ли застраховката на водача да поеме разходите за ремонта на мантинелата? С това масло по пътя не ми се вярва да е избягал, вероятно КАТ са били там и са му взели данните. Все пак полицата си мисля, че трябва да покрива такъв вид щета.
Rumex June 13th, 2010, 06:23 PM ^^ танасе ако не ревем ще стоят така и след 100 години.Ако няма силно гражданско общество няма оправия
zam_direktora June 13th, 2010, 06:41 PM Да, това е нещо, което чак сега забелязвам. Наистина е така. Но и направеното не е малко. Просто занапред остава да се надяваме, че и това ще се вземе под внимание. Това е част от гражданската традиция и култура на обществото ни, за която по-горе споменах. Всъщност това е в основата на всичко, случващо се в България. Не се става лесно човек....Така е, не отричам направеното. Това е едно от най-добрите кръстовища в София. Но някои малки неща дразнят, най-вече това, че не са изградени рампи за инвалидите. Това няма да оскъпи строителството, а просто ще помогне на хората в неравностойно положение. Логичното обяснение на липсата на скосение на бордюрите, че от СО са водени на принципа: "На хората трябва да им е гадно". Аз за друга причина не се сещам за липсата им.
Не трябва ли застраховката на водача да поеме разходите за ремонта на мантинелата? С това масло по пътя не ми се вярва да е избягал, вероятно КАТ са били там и са му взели данните. Все пак полицата си мисля, че трябва да покрива такъв вид щета.Ако има застраховка... Това според мен обаче не е масло, а е антифриз, така като гледам от удара са изпочупени предните светлини и вероятно гредата се е изкривила и е ударила радиаторите.
^^ танасе ако не ревем ще стоят така и след 100 години.Ако няма силно гражданско общество няма оправияА е хубаво да се оправи и скоро, че мантинелата няма да издържа втори удар. Дотук се е справила блестящо, но ако втора кола се удари на същото място, мантинелата няма да издържи. Затова е хубаво, час по-скоро да се оправи. А и все пак не бива да забравяме, че при кръговите кръстовище катастрофите са често срещано явление, само за една седмица минаване през това на 4-ти километър, засякох четири катастрофи.
didko June 13th, 2010, 08:45 PM Какво ни е виновно кръговото?Всичко се свежда до подготовката и културата на водачите. За 15 дневни курсове шофиьор не се става. Бас държа че 80% от тях не знаят сигналите на полицай - реголировчик. А този дето гушна колчето явно не е видял знака за кръгово движение или е бил засечен от нещо по голямо , макар че 10метра по рано е имал СТОП.
Avus June 13th, 2010, 09:41 PM Най-често, когато коментираме подръжката и опазването на пътната инфраструктура, замесваме и това, дали родните шофьори умеят да карат. И да, и не... но темата би могла да прелее в поне три отделни подфорума - за манталитет, за образованост, за правилник. Мястото на подобни спорове не е тук.
HighwayFan June 13th, 2010, 09:44 PM Какво ни е виновно кръговото?Всичко се свежда до подготовката и културата на водачите. За 15 дневни курсове шофиьор не се става. Бас държа че 80% от тях не знаят сигналите на полицай - реголировчик. А този дето гушна колчето явно не е видял знака за кръгово движение или е бил засечен от нещо по голямо , макар че 10метра по рано е имал СТОП.
Понякога ми се струва, че за някои хора е въпрос на ценностна състема дали да спазват на Закона за Движение по Пътищата (ЗДП), т.е. даже и да знаят закона, не мислят да го спазват. Смятат се за много хитри:banana: и над тези неща, дреболии, стоп знаци и др. :ohno:На някои хора :cheers:даже не им и хрумва, че спазването на ЗДП е за да оцелеем и да не изтрепаме взаимно. От тази гледна точка си мисля, че като граждани (гражданско общество) следва да пропагандираме :bash:и ценим ЗДП, защото е в наш общ интерес, спасяват се животи и се избягват големи материални щети. :nuts:
zam_direktora June 13th, 2010, 10:02 PM Ще си позволя да направя един паралел с Цариградско шосе, по-специално с две негови кръстовища, едното е кръговото движение при площада на авиацията (4-ти км), а другото е пълната детелина при СОП. И двете кръстовища се намират на едно и също шосе, но на едното място почти всеки ден стават катастрофи (предимно леки, но от време на време и по-сериозни), става въпрос за 4-ти км, а на другото кръстовище при СОП, ами аз досега не съм видял и чул катастрофа там. Не, че обвинявам кръговото или нещо такова, но е факт че концентрацията на ПТП при кръгово движение е по-голяма отколкото при детелините. Ясно е, че при конкретния случай (СОП с Черни Връх), това е най-удачния вариант, но просто ще трябва един вид да свикнем с прозишествията, които ще стават там.
HighwayFan June 13th, 2010, 10:56 PM ... едното е кръговото движение ... ... а другото е пълната детелина... на едното място почти всеки ден стават катастрофи ... ... а на другото кръстовище... ... досега не съм видял и чул катастрофа там.
Пълната детелина ми се струва най-доброто решение. Не знам дали разликат в цената е толкова голяма и доколко си струва. Някой знае ли съотношението в цените?
ataknoT June 13th, 2010, 11:17 PM Някой знае ли съотношението в цените?
Това да не е като да сравняваш по колко върви кило картофи на Женския и на края на единицата?
tanashubav June 13th, 2010, 11:17 PM ^^
^^Прав си. Кръговите кръстовища не са подходящи за голям трафик. Естествено детелините са най-добри но са по-скъпи и освен това изискват повече място! Като цяло в случая с Драгалевци и малко допълнителна сигнализация и изкуствени препятствия биха свършили работа!
HighwayFan June 14th, 2010, 04:59 AM ^^
^^Прав си. Кръговите кръстовища не са подходящи за голям трафик. Естествено детелините са най-добри но са по-скъпи и освен това изискват повече място! Като цяло в случая с Драгалевци и малко допълнителна сигнализация и изкуствени препятствия биха свършили работа!
Да, а и на мен ми се струва, че даже има четвърт детелина направена.:) Затова ми е интересно дали цената или пространството са били определящи.
HighwayFan June 14th, 2010, 05:43 AM Това да не е като да сравняваш по колко върви кило картофи на Женския и на края на единицата?
Мисля, :banana: че абсолютно едно и също :bash:
Celeborn June 14th, 2010, 09:59 AM Да, а и на мен ми се струва, че даже има четвърт детелина направена.:) Затова ми е интересно дали цената или пространството са били определящи.
Цената за пространството ;) Обсъждано е назад в темата.
Що се касае до детелината в Бояна - тя също не е идеална - излизането от северното и южното платно в посоки съответно Бояна и Център става с много къса лента за укоряване, която е и обща с тази за влизането в детелината на идващите по бул. България. Доста често там се засичат и чукват автомобили. Но при всяко положение е много по-добре от кръгово, за него моето мнение съм си го изказвал...
kudos June 14th, 2010, 10:02 AM в този ред на мисли.. преди време се смееха че в Благоевград на новите кръгови имало по 50+ знаци.. явно има нужда от тях в булгаристан..
линк (http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=489948)
tanashubav June 14th, 2010, 10:22 AM ^^ Проблема е, че в България кръговите кръстовища не са много популярни и някой шофьори просто не са свикнали да ги използват. Друг е въпроса, че едва от скоро започва да има единомислие сред пътните служби относно това, че с предимство трябва да са автомобилите вътре в кръговото. Въпреки това и сега има много места в страната където регулацията е съвсем друга (например на входа на Балчик и Каварна).
slavybg June 14th, 2010, 11:27 AM на някои кръгови е по добре ако не винаги този вътре е с предимство. както е руски паметник - тук е заради трамвая. или на кръговото в началото на АМ люлин, според мен там трябва влизащите от околовръсрното да ги направят с предимство. иначе в общия случай си прав.
bozata90 June 14th, 2010, 07:39 PM ^^ Предимството на Руски паметник е уреднео твърде тъпо - тук говорим за пълно предимство на намиращия се в кръга (т.е. знак Б1 на всички входове на кръговото, както е във Франция) - така кръговото се саморегулира и става приказка. В Париж на Триумфалната арка така се пресичат 12 булеварда... Вярно, че изглежда малко хаотично, но ако внимаваш няма катастрофи, а също и задръстване.
Celeborn June 14th, 2010, 07:52 PM 4-и км... предимство в кръговото... задръстване понякога от Мосю Бриколаж... и редовно от светофара при Мусагеница.
А сигурно е най-голямото изобщо. Просто всяко кръгово трябва да се разглежда само за себе си според ситуацията...
Chilio June 14th, 2010, 08:56 PM До голяма степен задръстванията на кръговото на 4-ти километър също стават заради ниската култура на шофиране у нас. Защото тези, които чакат да се включат не смеят да влизат или не им се дава възможност да влизат заради неясните и неправилни действия на вече влезлите и с предимство водачи в самото кръгово. Най-вече, защото над половината от водачите не дават никакви мигачи и чакащите без предимство гадаят до последния момент накъде ще карат и дали ще си пресекат пътя с тях. Но също така и защото никой не се възползва от това, че кръговото има цели три ленти - много по-бързо ще се изтеглят колоните, ако освен подходящите мигачи, колите се престрояват и в подходящите ленти докато се въртят в кръговото - а именно - като ще излизат в най-близката отбивка се престрояват вдясно, ако ще излизат в следващата - в средна лента, ако ще излизат чак от другата страна на кръговото - в най-лява. Така дясната лента ще се освободи значително за включващите се и ще има възможност много повече автомобили да преминават през кръговото безконфликтно. Нашенецът обаче предпочита да се забие в най-дясната лента (по презумпцията "ми то рано или късно ще одя на десно") и да се върти в нея, без да дава никакви мигачи за да извести продължава ли по кръговото или излиза от него...
И да не съм изцяло оффтопик - сигурен съм, че същото явление ще се наблюдава и на драгалевския пътен възел, още повече, че там радиуса е доста по-малък и изходите са още по-близо един до друг, заради което много шофьори предпочитат да скосяват през лентите...
zam_direktora June 14th, 2010, 09:47 PM При кръговото на 4-ти км имаме и друг проблем, който за щастие при кръговото на СОП липсва, а именно спирките на ГТ в самото кръгово. Това адски много блокира движението, а и пречи на видимостта. Идващите от Г. М. Димитров не могат да се включат в кръговото, когато има тролей на спирката между двете му платна. Нищо не се вижда от тях, а пък ако някой се престраши, трябва да навлезе много навътре, почти чак до средната лента и тогава нищо чудно да стане катастрофа. Да не говорим, че когато на спирката се застигнат два тролея, задния блокира изнасянето от кръговото в посока Г. М. Димитров, което пак напряга обстановката. Абсолютно аналогична ситуация се получава и при огледалния булевард на Г. М. Димитров от другата страна. Чия е била идеята най-голямото софийско кръгово, да бъде допълнително натоварено със спирки не мога да проумея. Освен това спирките генерират и приток на пешеходци към тях, което е другия голям проблем, а това са входовете и изходите към кръговото. Ако кола излиза от кръстовището и има пешеходци на пътеката, то трябва да спре, а през това време отзад се трупа колона и се пречи изцяло на движението. Много по-далновидно би било спирките да бъдат изместени навътре по ръкавите, както и пешеходните пътеки заедно с тях:
http://www.dnes.bg/crime/2009/12/29/blysnaha-peshehodec-na-chetvyrti-kilometyr-v-stolicata.83290
А ето и тема от Volkswagen клуба:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=25495&sid=dc55367a1bc47ddb6bca2a2c0f24172f
Забележете каква тема само! Не може всички да са грешни. Проблемът не е в ниската култура, а по-скоро в проекта и концепцията за това кръстовище.
Аз също съм бил свидетел и цяла нощ стоях на една катастрофа, имаше и преобръщане на кола, като по чудо нямаше жертви и от тогава не го обичам този 4-ти км... И между другото екип на КАТ дойде след 4 часа, при все, че се намира на не повече от 500 метра.
Chilio June 14th, 2010, 10:00 PM Да, това със спирките също е голям проблем, още повече като добавим и неразличаващата се култура на шофьорите от ГТ на пътя - също не дават мигачи, изнасят се през лентите както им скимне без да се съобразяват с другите участници в движението (често на принципа "аз съм по-тежък, те ще се пазят"), не карат в отредените бус-ленти ами се изпреварват (по цариградско е много досадно 204 примерно още от Плиска като се изнесе в средна лента, вместо в бус-лентата, защото на Орлов мост ще прави ляв завой, и за движение за колите остава само една лента, защото ако влезат в бус-лентата следва снимка и глоба)... Друг много дразнещ маниер е, че никога не спират в направените по спирките джобове, ами директно в активната лента за движение на 3-4 метра от бордюра. Неудобно и за пътниците, но още повече за движението, което се блокира. И тъй като са свикнали да правят така навсякъде, си го практикуват и на спирките в кръговото на 4-ти километър.
OracleBG June 15th, 2010, 09:29 AM Имам обяснение за спирките в кръговото на 4-ти км. Когато е правено това кръгово, не е имало и 1/4 от сегашния трафик. Допреди десетина г. там нямаше никакъв проблем, какво остава преди 20 и повече.
Като хлапе карах колело в това кръгово - като на колодрум. ;)
Каква е функцията на изкачването на локалното на южното платно (като голяма гърбица) преди новия пътен възел?
P.S. Да добавя и в тази тема благодарности на Chilio и другите хора със снимки от обекта - направихте ни задочни свидетели на строежа.
Celeborn June 15th, 2010, 10:31 AM И аз мисля, че просто трафикът на колелото при 4-и километър в пиковите часове е прекалено голям, за да се поеме нормално без светофарни уредби дори от такова огромно кръгово. Разбира се, че го има моментът с културата на шофиране и със спирките на ГТ, но ако има непрестанна колона от автомобили вътре в кръговото така или иначе няма как да се включиш... Слагат му светофари и заспива...
PhirgataZFs1694 June 15th, 2010, 10:46 AM И аз мисля, че просто трафикът на колелото при 4-и километър в пиковите часове е прекалено голям, за да се поеме нормално без светофарни уредби дори от такова огромно кръгово. Разбира се, че го има моментът с културата на шофиране и със спирките на ГТ, но ако има непрестанна колона от автомобили вътре в кръговото така или иначе няма как да се включиш... Слагат му светофари и заспива...
Е то малко се обезсмисля в такъв случай...
Затова там имаше план за подземен тунел на ГМ Димитров, ако не бъркам. Смятам, че това е по-разумното решение.
autobahnracer June 15th, 2010, 10:48 AM И аз мисля, че просто трафикът на колелото при 4-и километър в пиковите часове е прекалено голям, за да се поеме нормално без светофарни уредби дори от такова огромно кръгово. Разбира се, че го има моментът с културата на шофиране и със спирките на ГТ, но ако има непрестанна колона от автомобили вътре в кръговото така или иначе няма как да се включиш... Слагат му светофари и заспива...
В ОУП е предвидено да има тунел по направлението Г.М.Димитров - бул.Асен Йорданов, като така кърстовището стане на 3 нива и кръговото движение ще се разтовари. Само че едва ли ще го видим в близките 4-5 години... :(
Отделно шофьорската култура на "професионалистите" от СКГТ е ниска. Добри са като шофьори без съмнение, но откъм маниери още са "на полето и орат с трактора".
Спират като арабин в пустиня където и както им падне, засичат често другите участници в движението, единствено защото знаят че всички се пазят от тях.
А шофьорите на маршрутки са направо ОПАСНИ!
|
|