View Full Version : Γενική συζήτηση για την Θεσσαλονίκη

Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

lysandros
October 28th, 2009, 04:50 PM
Μια ερώτηση.
Αυτή η πολυκατοικία βρίσκετε ακόμα σε αυτήν την κατάσταση?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Thessaloniki_building_at_Valaoritou_Street.JPG/400px-Thessaloniki_building_at_Valaoritou_Street.JPG

KouFa.
October 28th, 2009, 04:58 PM
einai akrrrrrrrrrrrivws etsi opws ti vlepeis :P
panemorfo ktirio to opoio omws xreiazetai kapoia prosoxi.
ase pou vrisketai dipla sto mellontiko stathmo metro "venizelou" opote kaaati tha ginei :D

kostya
October 28th, 2009, 06:15 PM
Πραγματικά πολύ όμορφη. Κρίμα που είναι σ'αυτό το χάλι.

ovem
October 28th, 2009, 06:20 PM
Φοβερό κτίριο! η Αθήνα δέν έχει τέτοια διαμάντια. Και δε μου φαίνεται οτι είναι σε κακή κατάσταση. Απλά ένα βαψιματάκι θέλει. Πολύ μου αρέσουν τα κτίρια με κορώνες αν και η συγκεριμένη δεν είναι και πολύ φορτωμένη!

kostya
October 28th, 2009, 06:24 PM
Μην αρχίσουμε τις συγκρίσεις :). Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι το κτίριο το έβλεπε ο ατσαλακωτος από το γραφείο του κάθε μέρα(πριν φύγει το δημαρχείο από απέναντι). Δεν του πέρασε από το μυαλό να κάνει κάτι;!

ovem
October 28th, 2009, 06:41 PM
πολύ τον ενδιαφέρει νομίζεις?

kostya
October 28th, 2009, 06:48 PM
Αυτό να μου πεις...

KouFa.
October 28th, 2009, 06:49 PM
autos o foustis....
pantws re paidia perasa apo to dimarxeio to kainourio k telika mou aresei..
einai kapws.."idiaitero" eidika apo tin pisw pleura.
dn kserw ...to paradexomai...MOU ARESE :angel1:

kostya
October 28th, 2009, 07:01 PM
Εγώ για να αποφασίσω αν ένα κτίριο μου αρέσει πρέπει να περάσω από μπροστά πολλές φορές, σε διαφορετικές ώρες της μέρας και διάφορες εποχές. Ώστε να μπορώ να το θαψω χωρίς τύψεις :)

kostya
November 3rd, 2009, 06:59 PM
Ερωτήσεις προς μη-θεσσαλονικιούς: τι σας αρέσει στην πόλη μας και τι απεχθάνεστε; (να λείπουν τα στερεότυπα παρακαλώ :D )

Arxitektonas
November 3rd, 2009, 08:32 PM
Ερωτήσεις προς μη-θεσσαλονικιούς: τι σας αρέσει στην πόλη μας και τι απεχθάνεστε; (να λείπουν τα στερεότυπα παρακαλώ :D )

Αρέσουν:
τα μουσεία (βυζαντινό, αρχαιολογικό, σύγχρονης τέχνης)
τα κάστρα και τα τείχη και ασφαλώς ο Λευκός Πύργος
οι βυζαντινοί ναοί που βρίσκονται σε όλη την πόλη διάσπαρτοι
η αίσθηση ότι αυτή η πόλη είναι μουσείο αφού σε κάθε γωνιά της βλέπεις ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά και αρτ ντεκώ κτήρια
η Νέα Παραλία και η διαμόρφωσή της
το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο
τα Λαδάδικα και το ότι το "Ούζου Μέλαθρον" στη Θεσσαλονίκη είναι πραγματικό κουτούκι
οι καλοντυμένοι και προσεγμένοι άνθρωποι και οι εξυπηρετικότατοι μαγαζάτορες/σερβιτόροι
η καθαριότητα και η έλλειψη σπασμένων πεζοδρομίων/πινακίδων/κολωνακίων
ο ΟΑΣΘ, η ηλεκτρονική πληροφόρηση στις στάσεις, το site της εταιρίας, καθώς και τα ημερήσια εισιτήρια
ο σταθμός ΚΤΕΛ
ο Τερκενλής και τα τσουρέκια/καζάν ντιπί/τρίγωνα πανοράματος
οι χαμηλές τιμές όταν βγαίνεις βόλτα (χαμηλότερες από την Αθήνα πάντως)
το περπάτημα στους δρόμους της πόλης τις πρώτες πρωινές ώρες και η πρωινή ομίχλη

Δεν αρέσουν:
το ΑΠΘ και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται
η ΔΕΘ και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται
η είσοδος της πόλης από Αθήνα και η περιοχή του Βαρδάρη με τα άθλια κτήριά της και την εικόνα Σεράγιεβο που δίνει
η αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης που νιώθεις το βράδυ σε μερικά σημεία της πόλης
το "κόμπλεξ του δεύτερου" και η συνεχής μοιρολατρία γύρω από το "αθηναϊκό κράτος" που υπάρχει σε αρκετούς κατοίκους της πόλης
ο Ψωμιάδης και ο Παπαγεωργόπουλος
η γκρίνια για το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο

Γενικότερα, τα καλά είναι κατά πολύ περισσότερα από τα κακά και πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Έμεινα μόνο 3 μέρες στη Θεσσαλονίκη, πέρσι, στο 3ήμερο της Κυριακής των Βαϊων (κάποια στιγμή ίσως θα'πρεπε να ανεβάσω και καμιά φωτογραφία) και τη λάτρεψα αμέσως...Περιττό να σας πω ότι "κάηκα" και τη γύρισα σχεδόν όλη...

kostya
November 3rd, 2009, 08:51 PM
Χαίρομαι που την γύρισες σχεδόν όλη και δεν περιορίστηκες στο κέντρο :okay: έτσι αποκτάς μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Περίεργο πάντως που σου αρέσει ο σταθμός των κτελ. Στους περισσότερους συναδέλφους σου, φοιτητές αρχιτεκτονικής, δεν αρέσει καθόλου :D είναι όμως πολύ λειτουργικός!

Ares_K
November 3rd, 2009, 09:16 PM
Ως μη Θεσσαλονικιός που εζησε και ζει συνολικά 11 χρόνια στην πόλη.

Στα +
Το φαγητό.

Τα ζαχαροπλαστεία και ειδικά ορισμένα Πολίτικα που σπανίζουν στην Αθήνα με ιδιαίτερες αλλά αυθεντικές γεύσεις. Τα πραγματικά Πολίτικα "γλυκίσματα" δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συνήθως πωλούνται ως τέτοια.

Το μέγεθος της πόλης.

Η μεγάλη αναλογία νέων στον πληθυσμό της, ιδίως μεταξύ 18 και 25.

Η παραλία

Η Αριστοτέλους και η πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά της που ακόμα μαρτυρεί το χαμένο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης.

Το μαζεμένο, συγκεντρωμένο πανεπιστήμιο.

Οι Θεσσαλονικιές. :naughty: (Μετα όμως απο τις γυναίκες της Αρτας)

Στα -

Η Δυτική Θεσσαλονίκη. Δεν έχω λόγια.

Το κυκλοφοριακό. Αλλά αυτό ελπίζω να αλλάξει με το μετρό και άλλα μέτρα που χρειάζονται για την κυκλοφορία στο κέντρο.

Τα σχόλια του τύπου " αν και Αθηναίος είσαι εντάξει". Έλεος.

Μα καλά, ο Κούβελας Δήμαρχος..!! Όσα χρόνια και να περάσουν, δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Και μετά φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος. Αν βρέξει, φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος. Αν δεν βρέξει, φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος.

Τα σουβλάκια ή "σάντουιτς" της Θεσσαλονίκης. Πως γίνεται η πόλη με το καλύτερο φαγητό να έχει μακράν τα πιο άθλια σουβλάκια; :bash:

kostya
November 3rd, 2009, 09:47 PM
^^ άραγε τι να απέγινε η "τρύπα του Κούβελα"; :D . Ήμουν πολύ μικρός τότε για να αντιληφθώ το αστείο της υπόθεσης. Με λεφτά από την tv100 η τρύπα τότε, με δανεικά τώρα. Τέσπα.

Ares_K
November 3rd, 2009, 09:50 PM
^^ Ήμουν φοιτητής τότε. Ανάμεσα στην ΔΕΘ και το Αριστοτέλειο έχασκε ένα τεράστιο χαντάκι για χρόνια. Ειδικά όταν έβρεχε, γέμιζε λάσπες το σύμπαν. Ωραία χρόνια :lol: :nuts:

olahtipota
November 3rd, 2009, 10:20 PM
άρεσαν:
λιγότερη κίνηση, λιγότερος θόρυβος, άνετοι και καλοί χώροι για πεζούς συνολικά, εξαιρετικό φαγητό παντού, πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, η μπουγάτσα, η θέα του Ολύμπου

δεν άρεσαν:
το υγρό κλίμα, η μυρωδιά του λιμανιού, παρακμιακή εικόνα σε κτίρια σε ορισμένες περιοχές όπως στην περιοχή του σιδ. σταθμού, η κακογουστιά στο ντύσιμο ανθρώπων, συντηρητική νοοτροπία, πολλές αντροπαρέες Β κατηγορίας..

mfotinakis
November 3rd, 2009, 11:19 PM
ο Τερκενλής και τα τσουρέκια/καζάν ντιπί/τρίγωνα πανοράματος

Ούτε να τα σκέφτομαι δε θέλω....Κόλαση....!!!! Θα μπορούσα να κάθομαι έξω από τον Τερκενλή της Αριστοτέλους με τις ώρες και να απολαμβάνω τις μυρωδιές των τσουρεκιών...

olahtipota
November 3rd, 2009, 11:50 PM
πάντως έχω φάει και πολύ καλύτερο τσουρέκι απο του τερκενλή. έχετε δοκιμάσει Lido απο χρεμωνίδου στο παγκράτι?

Ares_K
November 4th, 2009, 01:22 AM
^^ κλασσικό Κωνσταντινουπολίτικο τσουρεκι. Ελαφρά υπερτιμημένο όσο αφορά την γεύση του λόγω "γραφικότητας" . Σπανίζουν στην Αθήνα. Ή τουλάχιστον είναι χαμένα στο χάος. Το καλύτερο Κωνσταντινουπολίτικο τσουρεκι πάντως το έφτιαχνε η γιαγιά μου. :tongue3: Όλοι οι άλλοι είστε απλά ερασιτέχνες :lol: Ωχ, τι μου θυμίσατε τώρα και μου ανέβηκε η τσουρεκο-libido βραδιάτικα..

lysandros
November 4th, 2009, 02:31 AM
autos o foustis....
pantws re paidia perasa apo to dimarxeio to kainourio k telika mou aresei..
einai kapws.."idiaitero" eidika apo tin pisw pleura.
dn kserw ...to paradexomai...MOU ARESE :angel1:Φιλε KouFa αν πράγματι σου άρεσε θα το ήξερες από την πρώτη στιγμή που το είδες.
Τώρα απλά το συνήθισες και επειδή θέλεις να το δεις ωραίο στο τέλος θα σου αρέσει κιόλας.
Εγώ πιστεύω πως όλα εξαρτώνται από το για ποια Θεσσαλονίκη μιλάμε.
Αν μιλάμε για την Θεσσαλονίκη της μιζέριας και του "Αθηνοκεντρικού κράτους" τότε μια χαρά είναι,και πολύ που της πέφτει.
Αν όμως μιλάμε για μια πόλη με φιλοδοξίες τότε είναι απλά μια τραγική μετριότητα.
Αν αυτό το κτήριο ήταν το δημαρχείο Ιωαννίνων πχ μια χαρά θα ήταν,αν ήταν η βιβλιοθήκη ενός πανεπιστημιου μια χαρά επίσης,άμα ήταν κέντρο υγείας η γυμναστήριο με spa κτλ θα ήταν υπέροχο.
Όμως εδώ μιλάμε για την Θεσσαλονίκη τον σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίων κατοίκων που κατά τα αλλα την φαντασιωνόμαστε και μητρόπολη των Βαλκανίων.

Το κτήριο αυτό είναι σκέτη απογοήτευση.
Ας είμαστε και λίγο φιλόδοξοι

ovem
November 5th, 2009, 12:26 AM
μου αρέσουν:
τα απίστευτα νεοκλασικά, art nouveau, art deco και εκλεκτικιστικά κτίρια,
τα φθηνά καφέ, μπάρ, τεβέρνες κτλ.
οι φοιτητές
η πλατεία Ναυαρίνου
ο πύργος του ΟΤΕ
ο Παπαγάλος
η Άνω Πόλη
και άλλα που δε θυμάμαι τώρα.

δε μου αρέσουν:
η λέξη συμπρωτεύουσα (που ξανα ακούστηκε αυτή η λέξη???)
ο τοπικισμός μερικών κατοίκων
η κίνηση
η νέα παραλία (συγνώμη παιδιά, μου φέρνει εμετό)
ΟΛΑ τα προάστια
ο ΠΑΟΚ
το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής
το Μακεδονία Παλάς
και φυσικά το νέο δημαρχείο. παπαπαπα!

KouFa.
November 5th, 2009, 06:19 PM
OLA ta proastia??
pws eisai toso sigouros???

cinemac
November 5th, 2009, 07:02 PM
δε μου αρέσουν:
ο ΠΑΟΚ

Τώρα είπες βαριά κουβέντα :lol:

teris3
November 5th, 2009, 11:43 PM

Πολύ άκυρο κ άστοχο το τουριστικού τύπου ερώτημα "τί σας αρέσει και τί δεν σας αρέσει" ...

Δυστυχώς καταλήγει σε ανοησίες (πχ δεν μου αρέσει ο παοκ), σε απίστευτες γενικέυσεις (πχ δεν μου αρέσει κανένα προάστιο - έλεος δηλαδή-) , συζητήσεις περί τσουρεκιών , ενώ βρέθηκε και άνθρωπος που κάνει εμετό με την νέα παραλία (ευτυχώς δηλαδή που εκεί είναι ο Θερμαικός και θα τον ξεπλύνει)....
Γενικά δεν νομίζω ότι έχει να προσφέρει τίποτε ουσιώδες στο forum, πέρα από την επαναλαμβανόμενη και αναμασόμενη κουβέντα περί ομάδες-σουβλάκια και Ψωμιάδη.

Ares_K
November 5th, 2009, 11:48 PM
Βρίσκω τις συζητήσεις για τσουρέκια ποιο ουσιαστικές από τις ατέρμονες ψευτο-φιλοσοφικές συζητήσεις για την κοινωνία, που καταντήσαμε λοχία , καταραμένη κοινωνία κλπ. κλπ.

Arxitektonas
November 6th, 2009, 12:13 AM
Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη, και νομίζω φάνηκε και παραπάνω αυτό. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πάρα πολύ όμορφη πόλη με ωραία αρχιτεκτονική και πολεοδομία σε αρκετά σημεία της, με διαρκείς εκπλήξεις για τον επισκέπτη της, με φοβερά αστείο και φιλόξενο κόσμο, με φθηνή και υψηλής ποιότητας διασκέδαση, με φοβερό φαγητό, με τεράστιες δυνατότητες και που βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο. Σύγκριση με την Αθήνα δεν υπάρχει, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι κατά πολύ καλύτερη και ευχάριστη, κατ' εμέ. Το αν οι Θεσσαλονικείς, παρ'όλα αυτά, επιλέγουν να έχουν μονίμως τη νοοτροπία της δευτεράντζας, να γκρινιάζουν επειδή το "Αθηνοκεντρικό κράτος" φταίει ακόμα και για το προπατορικό αμάρτημα, είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο δεν έχει σχέση τόσο με την πόλη αυτή καθεαυτή, αλλά με τις δυνατότητές της να ανέλθει σε κάτι ακόμα καλύτερο. Με λίγα λόγια, Θεσσαλονικείς φίλοι, ζείτε ίσως στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας. Κόφτε τη γκρίνια και δείτε πόσο τυχεροί είστε και διεκδικείστε ό,τι καλύτερο για την πόλη σας. Το παιχνίδι στην Αθήνα μοιάζει σχεδόν χαμένο και αν είναι να γίνει κάτι, αυτό θα αργήσει πολύ να δείξει απτά αποτελέσματα...

Φιλικά, Αρχιτέκτονας...

ovem
November 6th, 2009, 03:36 AM
OLA ta proastia??
pws eisai toso sigouros???

Έχω πάει σε (σχεδόν) όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης και ακόμα παραέξω μέχρι Άγιο Αθανάσιο, Σίνδο και Αγία Τριάδα. :) Κανένα δε μου άρεσε. :)

Πολύ άκυρο κ άστοχο το τουριστικού τύπου ερώτημα "τί σας αρέσει και τί δεν σας αρέσει" ...

Δυστυχώς καταλήγει σε ανοησίες (πχ δεν μου αρέσει ο παοκ), σε απίστευτες γενικέυσεις (πχ δεν μου αρέσει κανένα προάστιο - έλεος δηλαδή-) , συζητήσεις περί τσουρεκιών , ενώ βρέθηκε και άνθρωπος που κάνει εμετό με την νέα παραλία (ευτυχώς δηλαδή που εκεί είναι ο Θερμαικός και θα τον ξεπλύνει)....
Γενικά δεν νομίζω ότι έχει να προσφέρει τίποτε ουσιώδες στο forum, πέρα από την επαναλαμβανόμενη και αναμασόμενη κουβέντα περί ομάδες-σουβλάκια και Ψωμιάδη.

Πρώτον, με τον πάοκ δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Πλάκα έκανα. Χλευάζω οποιαδήποτε ομάδα ποδοσφαίρου για άλλους λόγους που σίγουρα δεν είναι τοπικιστικού χαρακτήρα, και σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με το άν η ομάδα είναι κάλη η κακή, παιζει μπάλα η κάνει καλές μεταγραφες. ΧΕΣΤΗΚΑ κοινώς για τον ΠΑΟΚ.

Δεύτερον, αυτό που εσύ αποκαλέις απίστευτη γενίκευση είναι η γνώμη μου. Και τα προάστια της Θεσσαλονίκης δεν τα είδα απο φωτογραφίες... Δε μπορώ να καταλάβω ποιό είναι το πρόβλημά σου.

Τρίτον, συγνώμη που δε μου αρέσει η νέα παραλία. Δε θα το ξανακάνω...

Μπάι μπάι...

ovem
November 6th, 2009, 03:40 AM
Μπάι δε γουέι, πιστεύω οτι υπάρχουν πολύ καλύτερα ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη απο τον Τερκενλή.

kostya
November 6th, 2009, 08:04 AM
Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη, και νομίζω φάνηκε και παραπάνω αυτό. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πάρα πολύ όμορφη πόλη με ωραία αρχιτεκτονική και πολεοδομία σε αρκετά σημεία της, με διαρκείς εκπλήξεις για τον επισκέπτη της, με φοβερά αστείο και φιλόξενο κόσμο, με φθηνή και υψηλής ποιότητας διασκέδαση, με φοβερό φαγητό, με τεράστιες δυνατότητες και που βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο. Σύγκριση με την Αθήνα δεν υπάρχει, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι κατά πολύ καλύτερη και ευχάριστη, κατ' εμέ. Το αν οι Θεσσαλονικείς, παρ'όλα αυτά, επιλέγουν να έχουν μονίμως τη νοοτροπία της δευτεράντζας, να γκρινιάζουν επειδή το "Αθηνοκεντρικό κράτος" φταίει ακόμα και για το προπατορικό αμάρτημα, είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο δεν έχει σχέση τόσο με την πόλη αυτή καθεαυτή, αλλά με τις δυνατότητές της να ανέλθει σε κάτι ακόμα καλύτερο. Με λίγα λόγια, Θεσσαλονικείς φίλοι, ζείτε ίσως στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας. Κόφτε τη γκρίνια και δείτε πόσο τυχεροί είστε και διεκδικείστε ό,τι καλύτερο για την πόλη σας. Το παιχνίδι στην Αθήνα μοιάζει σχεδόν χαμένο και αν είναι να γίνει κάτι, αυτό θα αργήσει πολύ να δείξει απτά αποτελέσματα...

Φιλικά, Αρχιτέκτονας...

Μα, διεκδικούμε το καλύτερο για την πόλη μας ρίχνωντας τα όλα στην Αθήνα :D
(j/k)

kostya
November 6th, 2009, 08:08 AM
Μπάι δε γουέι, πιστεύω οτι υπάρχουν πολύ καλύτερα ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη απο τον Τερκενλή.

Εσυ κάτι ξέρεις ;)

Arxitektonas
November 6th, 2009, 03:17 PM
Εσυ κάτι ξέρεις ;)

Kala, sigoura tha yparxoun, alla an den katseis panw apo 1 bdomada, den paizei na ta matheis...

olahtipota
November 6th, 2009, 03:38 PM
μια παρατήρηση: όσο αφορά στο πώς βλέπουν τη θεσ/νίκη όσοι δεν κατοικούν εκεί, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας οτι ενδεχομένως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απόψεις οι οποίες διαφορές έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τη γεωγραφική τοποθεσία της πόλης/περιοχής κατοικίας εκείνων που γράφουν για την θεσ/νίκη. Άλλα μπορεί να λέει ο κάτοικος μιας νησιώτικης ή παραθαλάσσιας πόλης, άλλα ο κάτοικος πόλης στην ενδοχώρα, όπως επίσης άλλα ο κάτοικος της αθήνας κι άλλα ο κάτοικος της πάτρας (πιο συγκρίσιμης με τη θεσ/νίκη).

KouFa.
November 6th, 2009, 06:41 PM
kakies kakies :horse:

Ares_K
November 6th, 2009, 10:07 PM

Να δώσεις αναλυτικές οδηγίες αμέσως και να τα αφήσεις αυτά τα μυστικοπαθή :)

Arxitektonas
November 6th, 2009, 10:53 PM
μια παρατήρηση: όσο αφορά στο πώς βλέπουν τη θεσ/νίκη όσοι δεν κατοικούν εκεί, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας οτι ενδεχομένως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απόψεις οι οποίες διαφορές έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τη γεωγραφική τοποθεσία της πόλης/περιοχής κατοικίας εκείνων που γράφουν για την θεσ/νίκη. Άλλα μπορεί να λέει ο κάτοικος μιας νησιώτικης ή παραθαλάσσιας πόλης, άλλα ο κάτοικος πόλης στην ενδοχώρα, όπως επίσης άλλα ο κάτοικος της αθήνας κι άλλα ο κάτοικος της πάτρας (πιο συγκρίσιμης με τη θεσ/νίκη).

Εγώ πάντως που είμαι από την Πάτρα και σπουδάζω 3,5 χρόνια στην Αθήνα, και άρα έχω δει και τις 2 και από την καλή και από την ανάποδη, μπορώ μετά βεβαιότητος να πω ότι η Θεσσαλονίκη υπερτερεί και των 2. Μάλιστα συνδυάζει τα καλά της Πάτρας (ανθρώπινο χαρακτήρα, παραθαλάσσιο μέτωπο, φθηνή διασκέδαση, περπατήσιμο μέγεθος) με αυτά της Αθήνας (χαρακτήρας μεγαλούπολης, καλές συγκοινωνίες, πολιτιστική υποδομή, πολλές επιλογές για διασκέδαση).

ovem
November 6th, 2009, 11:12 PM
Να δώσεις αναλυτικές οδηγίες αμέσως και να τα αφήσεις αυτά τα μυστικοπαθή :)
here you are:
www.agapitos.gr

olahtipota
November 7th, 2009, 03:23 AM
Εγώ πάντως που είμαι από την Πάτρα και σπουδάζω 3,5 χρόνια στην Αθήνα, και άρα έχω δει και τις 2 και από την καλή και από την ανάποδη, μπορώ μετά βεβαιότητος να πω ότι η Θεσσαλονίκη υπερτερεί και των 2. Μάλιστα συνδυάζει τα καλά της Πάτρας (ανθρώπινο χαρακτήρα, παραθαλάσσιο μέτωπο, φθηνή διασκέδαση, περπατήσιμο μέγεθος) με αυτά της Αθήνας (χαρακτήρας μεγαλούπολης, καλές συγκοινωνίες, πολιτιστική υποδομή, πολλές επιλογές για διασκέδαση).

υπάρχει μια τάση στους κατοίκους της επαρχίας να βλέπουν την αθήνα σαν να έχει πέσει απο κάποιο άλλο πλανήτη, είτε αυτό αφορά σε κάτι αρνητικό, είτε σε θετικό. δεν είναι κάτι τρομερό παντως... μια μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα πόλη είναι. και την 30 χιλιόμετρα παραλία της έχει, και τις ανθρώπινες γειτονιές της έχει και άπειρα μέρη για φτηνή διασκέδαση και καλό φαγητό έχει, αρκεί να μένεις εδώ και να τα ανακαλύψεις. αυτά είναι άσχετα με το thread αλλα μου δίνεις την ευκαιρία να το πώ

mfotinakis
November 7th, 2009, 02:07 PM
Αγαπητός, Τερκενλής, Χατζής.. Η Τριλογία της Θεσσανολίκης.. Ο πρώτος γνωστός για τα προφιτερόλ, ο δεύτερος για τα τσουρέκια και το τρίτος για τα σιροπιαστά γλυκά.

Τώρα σχετικά με αυτό

Εδώ άλλες χώρες διαφημίζουν σα τρελοί την κουζίνα τους και την έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστή.. Δε καταλαβαίνω γιατί τα τσουρέκια είναι υποτιμητικό να τα συζητάμε.. Η καλή κουζίνα είναι ένας καλός λόγος να αγαπήσεις ένα μέρος..

KouFa.
November 7th, 2009, 06:04 PM
υπάρχει μια τάση στους κατοίκους της επαρχίας να βλέπουν την αθήνα σαν να έχει πέσει απο κάποιο άλλο πλανήτη, είτε αυτό αφορά σε κάτι αρνητικό, είτε σε θετικό. δεν είναι κάτι τρομερό παντως... μια μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα πόλη είναι. και την 30 χιλιόμετρα παραλία της έχει, και τις ανθρώπινες γειτονιές της έχει και άπειρα μέρη για φτηνή διασκέδαση και καλό φαγητό έχει, αρκεί να μένεις εδώ και να τα ανακαλύψεις. αυτά είναι άσχετα με το thread αλλα μου δίνεις την ευκαιρία να το πώ

auto einai apantisi sta legomena tou arxitektona??? :wtf:

olahtipota
November 8th, 2009, 02:35 AM
auto einai apantisi sta legomena tou arxitektona??? :wtf:

μπα.. δε νομίζω οτι απευθύνομαι συγκεκριμένα σε κάποιον ... δεν θα'λεγα οτι είναι δύσκολο να το διαπιστώσεις αυτό...

lysandros
November 10th, 2009, 09:41 PM
Είχε ακουστεί κάποτε μια πρόταση να γίνει επιχωμάτωση μπροστά από την λεωφόρο Νίκης από την προβλήτα του λιμανιού μέχρι τον λευκό τον πύργο και
να δημιουργηθεί μια πλατιά εκεί που τώρα είναι θάλασσα.
Αυτή η ιδέα πήρε ποτε πιο συγκεκριμένη μορφή η απλά ήτανε μια ιδέα?
Καλο δεν θα ήτανε?
Εμενα μου ακούγεται τέλειο!

ovem
November 10th, 2009, 10:11 PM
Είναι όντως τέλειο. Το είχα σκευτεί κι εγώ.

kostya
November 11th, 2009, 02:14 PM
Έχει ήδη μπαζωθει η παραλία. Για την ακρίβεια η προξένου κορομηλά ήταν περίπου η αρχή της παραλίας κάποτε.

KouFa.
November 13th, 2009, 09:25 PM
Στην πέμπτη θέση της λίστας των πόλεων με την πιο έντονη νυχτερινή ζωή βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Η λίστα «Χίλιες απόλυτες εμπειρίες», φιλοξενήθηκε στον ταξιδιωτικό οδηγό «Lonely Planet», και αφορά στους εναλλακτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς οι οποίοι διαθέτουν πάρα πολλές επιλογές διασκέδασης.

Για την Θεσσαλονίκη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας έχει στιλ και πολλά μοδάτα καταστήματα. Από τα καλλιτεχνικά καφέ μέχρι τα λάτιν μπαρ και από τις ντίσκο μέχρι τα "σκαμπρόζικα" μπουζούκια, η Θεσσαλονίκη καμαρώνει για την πλούσια νυχτερινή ζωή της τους μήνες που οι πιο φημισμένοι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Αυτά αρκούν για να σας κρατήσουν απασχολημένους, αφού θα έχετε περιηγηθεί στους βυζαντινούς ναούς, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Δεν είναι φτηνή, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ελληνική πόλη, πέρα από την Αθήνα». Στην πρώτη θέση της λίστας «Χίλιες απόλυτες εμπειρίες» βρίσκεται το Βελιγράδι και ακολουθούν το Μόντρεαλ, το Μπουένος Άιρες και το Ντουμπάι.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Από το θρήνο στην επιτυχία

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της πόλης, σε μια στιγμή μάλιστα φοβερά δύσκολη. Θρηνούμε ακόμη για τους δύο αδικοχαμένους στο ξενοδοχείο του Πανοράματος... Και η είδηση αυτή είχε ταξιδέψει σε όλο το παγκόσμιο χωριό μας. Τώρα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανατρέψουμε τις φρικτές εντυπώσεις και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Θεσσαλονίκης στις διεθνείς αγορές του τουρισμού. Αξίζουν και συγχαρητήρια οι πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας. Θα τους εντοπίσουμε και θα τους προβάλλουμε από το www.agelioforos.gr.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=11801

KouFa.
November 13th, 2009, 09:27 PM
:banana::banana::banana::cheers:

kostya
November 13th, 2009, 09:41 PM
Στην ίδια λίστα είναι το Μπακού, το Βελιγράδι... Οι οδηγοί του Lonely Planet είναι για γέλια έτσι κι αλλιώς. No comment.

KouFa.
November 13th, 2009, 09:52 PM
veligradi,montreal,buenos aires,ntoumpai einai...hmm....

gm2263
November 14th, 2009, 12:07 PM
Παιδιά είναι τόσο δύσκολη η διεθνής συγκυρία που ισχύει το ρητό: "Μάζευε και ας είναι και ρόγες".

Δεν απορώ για τη Θεσσαλονίκη. Το Βελιγράδι είναι μου κάνει εντύπωση.

KouFa.
November 14th, 2009, 09:58 PM
pragmatika ,nai.k egw prwti fora akouw gia to veligradi.kai ithela persi na to episkeutw.tou xronou loipon:D

ellis896
November 14th, 2009, 10:52 PM
Υπό διωγμόν οι πεζοί στη Θεσσαλονίκη

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
Πεζοδρόμια για. μοτοσικλέτες. Τους ζωτικούς χώρους των πεζών καταλαμβάνουν καθημερινά οι μοτοσικλέτες στη Θεσσαλονίκη, που κινούνται και παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Και ο διερχόμενος περιπατητής, που ελίσσεται ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα και παράνομες σταθμεύσεις, πρέπει να προσέχει μην τον παρασύρει και κανένα μηχανάκι.

Στη δημιουργία μιας οδηγικής κουλτούρας, σύμφωνα με τα ξένα πρότυπα, που «να ταιριάζει στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης», προσβλέπει ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος εξήγγειλε ότι θα δώσει τέλος στην κίνηση των μοτοσικλετών πάνω στα πεζοδρόμια, δημιουργώντας παράλληλα χώρους στάθμευσης, σε συνεργασία με τους δήμους.

«Η πόλη είναι βάρβαρη και ο πεζός υπό διωγμόν. Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη, αλλά λόγω της αναρχίας στην κυκλοφορία και λόγω του έρωτά μας στα μηχανοκίνητα μέσα έχει αποκρουστικό πρόσωπο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, Γρηγόρης Μαυράκης, και συμπληρώνει:

«Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, από την άποψη της κατάληψης δημόσιων χώρων. Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες πάνω σε πεζοδρόμια, παράνομες σταθμεύσεις, τραπεζοκαθίσματα. Είναι και θέμα αισθητικής».

Προτείνει να γίνει πρόβλεψη επέκτασης χώρων στάθμευσης για μοτοσικλέτες σε βάρος των ΙΧ αυτοκινήτων και πεζοδρόμηση του κέντρου. Φέρνει το παράδειγμα της Βαρκελώνης, όπου υπάρχουν χώροι στάθμευσης για μηχανές, διαγραμμισμένοι πάνω σε πεζοδρόμια. «Το θέμα βέβαια είναι ότι κινδυνεύεις. Στην Αθήνα πολίτης σκοτώθηκε από δίκυκλο πάνω σε πεζοδρόμιο», σημειώνει.

«Πού να το βάλω;», αναρωτιέται ο μοτοσικλετιστής, από την άλλη, και αναφέρει ότι ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο για να παρκάρει και όχι για να κόψει. δρόμο. Παράλληλα, διαμαρτύρεται ότι βοηθάει στο κυκλοφοριακό αλλά το κράτος δεν του δίνει κανένα κίνητρο.

Ο πρόεδρος του Μοτοσικλετιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζεμπερίδης, δηλώνει ότι συμφωνεί με τα μέτρα, αλλά τονίζει ότι «πρέπει να κάνουν πρώτα σωστά πάρκινγκ, όπως στο εξωτερικό, και μετά ας μας διώξουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η μοτοσικλέτα είναι ένα εναλλακτικό, ήπιο μέσο, που εκπέμπει λιγότερο καυσαέριο».

Για τις 15 χιλιάδες μηχανοκίνητα δίκυκλα που κινούνται υποχρεωτικά στο κέντρο ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει διαθέσει 1.100 θέσεις πάρκινγκ, ενώ άλλες 200 καταργήθηκαν προσωρινά λόγω των έργων του μετρό στην οδό Εγνατία. Η δημοτική αστυνομία από την αρχή της χρονιάς έχει βεβαιώσει συνολικά 471 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση μοτοσικλετών, αλλά η συνήθης τακτική είναι να μην αφαιρούνται πινακίδες.

Δύο εκατομμύρια μετακινήσεις άνω των 20 λεπτών γίνονται καθημερινά στο πολεοδομικό συγκρότημα με αυτοκίνητα, μηχανοκίνητα δίκυκλα, ποδήλατα και πεζή, σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Στους 20 δήμους εκτιμάται ότι κυκλοφορούν καθημερινά 450-500.000 αυτοκίνητα και 60-70.000 μοτοσικλέτες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με αστικό λεωφορείο και ταξί.

Στο κέντρο της πόλης εκτιμάται ότι κινούνται καθημερινά περί τις 200.000 αυτοκίνητα και τα μισά σε 24ωρη βάση διέρχονται τους πέντε κεντρικότερους δρόμους, τις Λεωφόρους Νίκης, Μητροπόλεως, Ερμού, Τσιμισκή και Εγνατίας.

Είκοσι χιλιάδες μοτοσικλέτες εκτιμάται ότι κινούνται στην ίδια περιοχή. Κατά 75% οι οδηγοί χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για να μεταβούν στη δουλειά τους, διευκολύνοντας κατά κοινή ομολογία τον κυκλοφοριακό φόρτο.

«Οι 100.000 από τις καθημερινές μετακινήσεις αφορούν μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα. Το 80% των μετακινήσεων με μοτοσικλέτα γίνεται μέσω κεντρικών δρόμων», σημειώνει ο συγκοινωνιολόγος Γιάννης Τόσκας, πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, και συμπληρώνει: «Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν ειδικοί χώροι, να κλειδώνονται, να στεγάζουν τις μοτοσικλέτες και ας καταβάλλεται κι ένα αντίτιμο. Η κίνησή τους διευκολύνει το κυκλοφοριακό, γι' αυτό και δεχτήκαμε να κινούνται πάνω στις λεωφορειολωρίδες. Βέβαια, λέμε "όχι" στην ανεξέλεγκτη κίνηση πάνω σε πεζοδρόμους και ειδικά σε πεζοδρόμια».

Η Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το πρώτο δεκάμηνο του 2009 εξέδωσε περί τις 100.000 νέες άδειες ΙΧ αυτοκινήτων, 21.000 για φορτηγά και 6.000 για μηχανοκίνητα δίκυκλα.

From: eleftherotipia

kostya
November 23rd, 2009, 02:22 PM
Τελευταία με ευχαριστεί απίστευτα το γεγονός ότι ακόμα και φανατικοί αυτοκινητιστές παραδέχονται πως τα έργα στην Αγ. Δημητρίου είναι τέλεια! Περπατάς στο φαρδύ πεζοδρόμιο, δίπλα ο ποδηλατοδρόμος, τα αυτοκίνητα πιο πέρα.. Και τώρα η ερώτηση. Που κατά την γνώμη σας πρέπει να γίνουν ανάλογα έργα; όχι απαραίτητα ποδηλατοδρόμοι αλλά και κολωνακια που εμποδίζουν τους καγκουρες να καβαλήσουν τα πεζοδρόμια.

KouFa.
November 23rd, 2009, 02:58 PM
tsimiskiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Ares_K
November 23rd, 2009, 03:28 PM
^^ Συμφωνώ απόλυτα. Κατά τη γνώμη μου, με τέσσερις απλές κινήσεις, μπορεί να αλλάξει όψη η λεωφόρος και να γίνει μοναδικό κόσμημα:

1. Να σταματήσει το παράνομο παρκάρισμα.
2. Αποκατάσταση όλων των προσόψεων των ισόγειων καταστημάτων ώστε να ταιριάζουν με το κτήριο στο οποίο ανήκουν και να μην το προσβάλλουν.
3. Συντήρηση των προσόψεων των κτηρίων.
4. Να φτιαχτουν τα πεζοδρόμια. (φτάνει πια με αυτές τις γκρι βρώμικες, άθλιες πλάκες..)

Δε στοιχίζει πολύ, απλά θέλει θέληση να κάνει κάτι κάποιος.

kostya
November 23rd, 2009, 03:28 PM
Μα στα πεζοδρόμια της Τσιμισκή ήδη υπάρχουν διαχωριστικά και δεν τα καβαλαει κανείς. Για την Τσιμισκή θα ήθελα να γίνει δρόμος αποκλειστικά για τραμ και λεωφορεία μαζί με ποδηλατοδρομους :)

KouFa.
November 23rd, 2009, 03:29 PM
oxi.egw simfwnw apolita! :D

KouFa.
November 23rd, 2009, 03:29 PM
mporei na min parkaroun sta pezodromia alla parkaroun stin aristeri lorida...eniote k sti deksia!

KouFa.
November 23rd, 2009, 03:30 PM
dn mporw tosi autokinitila gamw..

kostya
November 23rd, 2009, 03:37 PM
Και ζεις ακόμα στην Ελλάδα; :D

Ares_K
November 23rd, 2009, 03:41 PM
Μα στα πεζοδρόμια της Τσιμισκή ήδη υπάρχουν διαχωριστικά και δεν τα καβαλαει κανείς. Για την Τσιμισκή θα ήθελα να γίνει δρόμος αποκλειστικά για τραμ και λεωφορεία μαζί με ποδηλατοδρομους :)

Δεν πρέπει να παρκάρουν καθόλου στην Τσιμισκή. Οι ποδηλατοδρόμοι είναι μια λύση. Άλλωστε, πιάνουν λιγότερο χώρο (το μισό) από ένα παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και τελικά διευκολύνουν την κίνηση.

mporei na min parkaroun sta pezodromia alla parkaroun stin aristeri lorida...eniote k sti deksia!

:)

Billy8181
November 23rd, 2009, 03:44 PM
Και ζεις ακόμα στην Ελλάδα; :D

xaxa kai ego eimai fan ton MMM an einai kala kai kathara.......stin athina mou lene na paro to aytokinito kai perno proastiakous kai metro kai tous treleno haha

omos ego de psaxno parking oute argo, oute plirono parking ;) :lol:

kostya
November 23rd, 2009, 04:00 PM
Billy και γω όπου μπορώ χρησιμοποιώ συγκοινωνία. Συνήθως, επειδή μένω έξω από την πόλη, αφήνω το αυτοκίνητο σε πάρκινγκ(τσάμπα φυσικά:D) και παίρνω λεωφορείο. Μόνο τον αύγουστο και κάποιες συγκεκριμένες μέρες μπορείς να κυκλοφορήσεις με αυτοκίνητο πλέον. Ή αργά το βράδυ. Συμφωνώ φυσικά με τα παιδιά, στην Τσιμισκή όχι το παρκάρισμα αλλά η στάση πρέπει να τιμωρείται!! Μηδενική ανοχή στους παραβάτες! Οποίοι κι να είστε εσείς που παρκάρετε στην Τσιμισκή εύχομαι να σας πάρουν και τα σώβρακα οι τροχαίοι :D

Billy8181
November 23rd, 2009, 04:40 PM
e kala sigoura iparhoun meri kai megales apostaseis pou theloun amaxi.....ala akoma kai se kapies periptoseis stin athina perno taxi, einai arketa ftino gia na einai ok,.......polles fores 6-10 euro plirono gia 25lepta......katholou asxima.

kostya
November 23rd, 2009, 05:09 PM
Εγώ ταξί παίρνω πάρα πολύ σπάνια. Άντε το πολύ δύο φορές το χρόνο. Το βρίσκω ακριβό(αν κ συγκριτικά με άλλες χώρες είναι φθηνό).

Billy8181
November 23rd, 2009, 05:20 PM
an me glitonei apo odigisi ,parking, kai to anxos tou timoniou mia xara einai :D

gorgos
November 23rd, 2009, 06:05 PM
dn mporw tosi autokinitila gamw..

Koufa... ipes tin leksi `gamw`!!! :)

AAL
November 23rd, 2009, 07:30 PM
xaxa kai ego eimai fan ton MMM an einai kala kai kathara.......stin athina mou lene na paro to aytokinito kai perno proastiakous kai metro kai tous treleno haha

omos ego de psaxno parking oute argo, oute plirono parking ;) :lol:
:cheers:
Έτσι ακριβώς είμαι κι εγώ. Μου φαίνεται αδιανόητο πως μαζοχίζονται μποτιλιαρισμένοι στα αμάξια τους κάθε μέρα...:nuts:

Billy8181
November 23rd, 2009, 08:45 PM
arketoi exoun trela me ta amaxia kai tin odigisi...

den einai periergo pos an prosexei kaneis sinithos se trita krati i se krati me xamilo epipedo MMM iparxei megali porosi sti neolaia me mixanes kai amaxia, aristes gnoseis se ola ta modela kai times, kai thrafsi sta periodika tipou aytokinisi, 4x4.....

sigoura oles oi xores poulane tetia periodika ala i katanalosi diaferei.

akugiete periergo ala to exo sinandisei se tosa meri ayto.....xaxa

KouFa.
November 23rd, 2009, 08:49 PM
Koufa... ipes tin leksi `gamw`!!! :)

greeklish, dn pianei :P

kostya
November 23rd, 2009, 08:54 PM
Μα ακριβώς αν έχεις τρέλα με τα αυτοκίνητα δε θα κάτσεις να υποφέρεις στην κίνηση.. Θα βρεις έναν επαρχιακό δρόμο με στροφές, χωρίς κίνηση και θα βρεις την υγειά σου :okay: . Εναλλακτικά θα περάσεις μερικές ώρες στο γκαράζ με τον τετράτροχο έρωτα σου :)

kostya
November 23rd, 2009, 08:56 PM
greeklish, dn pianei :P

Από πότε απαγορεύτηκαν οι βρισιές; διαμαρτύρομαι!

EngineerGreece
November 24th, 2009, 02:54 AM
^^
:rant::shifty: :lol:

Anyway...

Εγώ έχω τρέλα με τα αυτοκίνητα αλλά το ότι σπουδάζω εξωτερικό με κάνει ακόμα πιο κολλημένο γιατί αναγκαστικά χρησιμοποιώ μόνο αστικές μεταφορές και όταν γυρίζω πίσω δεν μπορώ να βγω από το αυτοκίνητο :lol: Λογικό αν έχεις να οδηγήσεις 2 και 3 μήνες κάθε φορά. :)

KouFa.
November 24th, 2009, 06:41 PM
gamw gamw gamw gamw:nuts:
sorry pou diakoptw :lol:

gorgos
November 24th, 2009, 06:52 PM
gamw gamw gamw gamw:nuts:
sorry pou diakoptw :lol:

Koufa! Ipame den kani na vrizoume re paliopoustara! :)

kostya
November 24th, 2009, 06:59 PM
Σταματήστε να τρολαρετε ρε!

KouFa.
November 25th, 2009, 05:56 PM
:hahano:

kostya
November 26th, 2009, 08:15 PM
Σήμερα σκεφτόμουν ότι δεν χτίζεται τίποτα και με έπιανε κατάθλιψη. Πρέπει να κόψω τις βόλτες στα άλλα sub-forums :(

KouFa.
November 26th, 2009, 08:18 PM
hahaha min eisai apaisiodoksos re siii

Gzdvtz
January 14th, 2010, 02:29 PM
γειά!

μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ τι να πιστεύω:

Μετεο.gr (http://www.meteo.gr/cf.asp?city_id=1)

bbc (http://news.bbc.co.uk/weather/forecast/241?&search=thessaloniki&itemsPerPage=10&region=world)

cnn (http://weather.cnn.com/weather/forecast.jsp?locCode=LGTS&zipCode=255676238384)

πάω αύριο για το τριήμερο και θά'θελα να ξέρω αν θα βρέξει ή όχι.

kostya
January 14th, 2010, 07:25 PM
Τα καλύτερα προγνωστικά τα έχει το http://weather.yahoo.com/greece/kentriki-makedonia/thessaloniki-963291/;_ylt=ApRqnL_hIT6qOBdMD_Y8wHmLYDIB?unit=c . Ελπίζω να βοήθησα :cheers: περιμένουμε βροχές πάντως

ReiAyanami
January 14th, 2010, 07:59 PM
Have a nice time in Northern Greece Gzdvtz!

kostya
January 14th, 2010, 08:18 PM
I thought he was greek. :) . Have a good time here in Thessaloniki Gzdvtz, feel free to ask any questions.

Gzdvtz
January 14th, 2010, 08:41 PM
Τα καλύτερα προγνωστικά τα έχει το http://weather.yahoo.com/greece/kentriki-makedonia/thessaloniki-963291/;_ylt=ApRqnL_hIT6qOBdMD_Y8wHmLYDIB?unit=c . Ελπίζω να βοήθησα :cheers: περιμένουμε βροχές πάντως

Σκάτα.... *sigh* oh well.

kostya, όχι δεν είμαι Έλληνας :)

ReiAyanami, thanks make, I hope I will and hopefully soon in SOUTHERN Greece too :D

Gzdvtz
January 18th, 2010, 09:40 PM
After all Μετεο.gr had the most accurate forecast, only on Saturday evening did it rain just a bit!

I *really* liked the archaeological museum, the food (as always), Ano Poli feels like another world, a rather quiet one.

Oh and some really delicious young recruits with the local police force :lol:

kostya
January 18th, 2010, 09:49 PM
Where else did you go? Was white tower open??

Gzdvtz
January 18th, 2010, 10:10 PM
We went along Vasilissis Olgas all the way to the Nomarxio, we saw the Ladadika, pretty much the whole of the downtown — churches, hamams, roman agora, rotonda, apsida, agora modiano, mpezeseteni.

Haha, it never crossed our minds to check if the white tower was open, how stupid, anyway I've been on top of it before.

Oh and we also visited the university campus... it's a very strange and interesting place.

kostya
January 18th, 2010, 10:53 PM
^^ It's exams season :D. What about the nightlife?

Gzdvtz
January 18th, 2010, 11:33 PM
As for nightlife, the first night we went to one actually rather nice bar on Nikis but with disgustingly high prices, seriously 5-6-7€ for a small beer is beyond ridiculous, the second night we went to a rock bar with a great variety of beers.

kostya
January 19th, 2010, 02:09 PM
Nikis is overpriced anyways... There are some nice bars hidden in downtown :). Yesterday I payed 5,5 euros for a small paulaner though :(

kostya
January 23rd, 2010, 11:19 AM
Χιόνι σήμερα στην Θεσσαλονίκη και ήλιος με δόντια :D Λέω να βγάλω καμία φωτογραφία. Θέλω να πάω στο νέο δημαρχείο, σε κάτι κτίρια γραφείων στο λιμάνι, ίσως κανένα εργοτάξιο μετρό και ότι άλλο ενδιαφέρον υπάρχει :).

KouFa.
January 23rd, 2010, 01:28 PM
:D :D go my friend go!

kostya
January 23rd, 2010, 08:35 PM
μια πρόγευση :D

http://img109.imageshack.us/img109/6556/20012010021.th.jpg (http://img109.imageshack.us/i/20012010021.jpg/)

teris3
January 23rd, 2010, 09:39 PM
πού το είδατε το χιόνι ρε παιδιά στην Θεσσαλονίκη;:nuts:

kostya
January 23rd, 2010, 09:46 PM
Το πρωί μπροστά στο σπίτι μου, στην Καρδία. Φαντάζομαι και στον Χορτιάτη το έστρωσε αλλά και στην λεωφόρο γεωργικής σχολής που πέρασα το πρωί χιόνιζε.

teris3
January 23rd, 2010, 11:59 PM
A ok....ναι κάτι ψιλά έριξε....αλλά έτσι όπως το είπες "χιόνι στην Θεσσαλονίκη" νόμισα ότι αποκλειστήκαμε :banana:

blsb
March 6th, 2010, 12:22 PM
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
06.03.2010

Αναζητώντας τον μύθο στη Θεσσαλονίκη
Αύξηση επισκεπτών, αλλά η πόλη δεν έγινε διεθνής προορισμός
Της Γιωτας Μυρτσιωτη

«Η Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε προορισμός μαζικού τουρισμού παρόλο που το πολιτιστικό της απόθεμα θα μπορούσε να διαμορφώσει έναν αναγνωρίσιμο τουριστικό τόπο», είχαν διαπιστώσει παράγοντες πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων στην έναρξη ενός διαλόγου για τη διαχείριση του πολιτισμικού μεγέθους της πόλης. Βήματα προόδου την τελευταία διετία δεν έχουν γίνει παρόλο που η επισκεψιμότητα στα μνημεία και στα μουσεία διαμορφώνουν σταδιακά την πολιτιστική τουριστική της ταυτότητα.

Η Θεσσαλονίκη του Βυζαντίου ή η Θεσσαλονίκη των Εβραίων φαίνεται πως ανοίγουν ορίζοντες στον θεματικό τουρισμό και τα υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας επιβεβαιώνουν την άποψη της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κ. Αναστασίας Τούρτα, πως «ο ενεργητικός τουρίστας αναζητεί ουσιαστικές εμπειρίες, ισχυρά συναισθήματα και συγκίνηση. Με άλλα λόγια, ένα “μύθο” κι αυτό είναι το βασικό στοιχείο για τη διαμόρφωση της εικόνας ενός προορισμού στη διεθνή αγορά».

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τα τελευταία χρόνια τόπο υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος για τους λαούς των Βαλκανίων. Περίπου 500.000 επισκέπτες προσελκύει τον χρόνο ο ναός Αγίου Δημητρίου, ενώ η Ροτόντα ξεπερνά τους 300.000 επισκέπτες ετησίως. Η πεντάκλιτη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός του «θρησκευτικού τουρισμού» κυρίως για Ρώσους, Βούλγαρους, Σέρβους, ακόμη και για σχολεία της Κωσταντινούπολης. «Είναι ένα μνημείο γνωστό καθώς κινηματογραφείται συχνά από ξένα κανάλια για ντοκιμαντέρ που αφορούν τη Μακεδονία ή τα βήματα του Αποστόλου Παύλου», εξηγεί η προϊσταμένη της 9ης Ε.Β.Α., κ. Μελίνα Παϊσίδου.

Τουριστικό ενδιαφέρον έχουν όλα τα 16 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία μαζί με τα Τείχη που ανήκουν στον κατάλογο της UNESCO, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς τα περισσότερα λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί. «Εχουν μεγάλη επισκεψιμότητα», επισημαίνει η κ. Παϊσίδου, με εξαίρεση τον Αγιο Νικόλαο τον Ορφανό που λόγω θέσης αδικείται και δεν συγκεντρώνει τον αριθμό τουριστών που αξίζει. Το Επταπύργιο, αν και ανήκει στα βυζαντινά μνημεία, στη συνείδηση του κοινού έχει συνδεθεί με τη νεώτερη Ελλάδα λόγω της χρήσης του ως φυλακής. Οι επισκέπτες του δεν ξεπερνούν τους 40.000. Μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και όλα τα μουσεία της πόλης, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας που πέρυσι συγκέντρωσε 190.000 επισκέπτες, όσους και το 2008. Αύξηση 35.000 επισκεπτών είχε πέρυσι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αν και το 80% των κατοίκων της πόλης θεωρεί ότι τα χρυσά ευρήματα της Βεργίνας παραμένουν στη Θεσσαλονίκη (έχουν μεταφερθεί στη Βεργίνα πριν από 13 χρόνια) και αγνοεί ότι οι ενότητές του έχουν ανανεωθεί με ευρήματα εξίσου εντυπωσιακά και σημαντικά, εν τούτοις, όπως αναφέρει η διευθύντρια του ΑΜΘ κ. Πολυξένη Βελένη, το 2008 είχε 70.000 επισκέπτες ενώ το 2009 ανήλθαν σε 105.000. Πάνω από 60.000 ανέβηκαν στον Λευκό Πύργο, από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο 2009, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αριθμούσε 50.000 επισκέπτες. Ο Λευκός Πύργος προσελκύει το ενδιαφέρον και των κατοίκων της πόλης, εξηγεί ο αναπλ. διευθυντής του Μ.Β.Π. αρχαιολόγος κ. Δημήτρης Ναλμπάντης. Το επισκέπτονται όχι μόνο για την μόνιμη έκθεση που είναι αφιερωμένη στη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά για να θαυμάσουν ένα ιστορικό κτίριο 500 ετών και τη θέα προς την πόλη και τη θάλασσα. Η προσέλευση είναι μεγάλη, ειδικά τις Κυριακές. Ουρές αναμονής μιας ώρας σχηματίζονται στην είσοδό του.

Πάνω από 70.000 επισκέπτες και χιλιάδες μαθητές είχαν συνολικά την περασμένη χρονιά οι πέντε μεγάλες εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Tέχνης εκ των οποίων οι 54.098 στη Μπιενάλε. Αύξηση είχε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης που συγκέντρωσε 57.000 έναντι 51.541 το 2008. Το Τελλόγλειο είχε 90.000 από τους οποίους οι 70.000 είδαν την έκθεση Μιρό.

Τόπος προορισμού είναι, ωστόσο, η Θεσσαλονίκη, ειδικά για το Εβραϊκό Μουσείο, το οποίο το 2008 επισκέφθηκαν 4.000 άτομα, ενώ πέρυσι 4.800. Η πλειονότητα είναι ξένοι Εβραίοι από το Ισραήλ, την Αμερική και την Τουρκία. Αλλοι αναζητούν τις ρίζες τους κι άλλοι περιδιαβάζουν την πόλη όπου ρίζωσε κομμάτι του εβραϊκού πληθυσμού.

kostya
March 12th, 2010, 07:16 PM
http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.com/2010/03/blog-post_7900.html

^^ Τραγικό, έχω φωτογραφία που είμαι γύρω στα 5 δίπλα στο άγαλμα και είναι στην ίδια κατάσταση εδώ και 20 χρόνια!!! :ohno:

kostya
March 12th, 2010, 07:28 PM
ΟΑΣΘ: Το κυκλοφοριακό "τρώει" τα δρομολόγια!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 08:05
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Share
[Τις «καλές μέρες» χάνεται μέχρι και το 15% των δρομολογίων, ενώ τις κακές ως και το 25%!]
Τις «καλές μέρες» χάνεται μέχρι και το 15% των δρομολογίων, ενώ τις κακές ως και το 25%!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Το «γολγοθά» ανεβαίνουν καθημερινά οι οδηγοί του ΟΑΣΘ, αλλά και το μισό εκατομμύριο των επιβατών του, σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καθημερινή βάση χάνονται πολλά από τα προγραμματισμένα δρομολόγια των λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Στις... καλές μέρες, οι απώλειες δρομολογίων ανέρχονται σε περίπου 15%, ενώ υπάρχουν και μέρες που, λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, δεν εκτελείται το 25% των προγραμματισμένων δρομολογίων!

Οι φορτοεκφορτώσεις που γίνονται ανεξέλεγκτα, σχεδόν όλη τη μέρα, αλλά και οι παράνομες σταθμεύσεις, ακόμη και πάνω σε στροφές, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το μπλοκάρισμα των λεωφορείων στους δρόμους της πόλης.

«Γίνεται... χαμός. Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα βρίσκονται παντού και ''στραγγαλίζουν'' την κυκλοφορία. Οι οδηγοί που δε σέβονται ούτε τις απαγορευτικές σημάνσεις, αλλά ούτε και τις λεωφορειολωρίδες είναι αμέτρητοι. Μάλιστα, πολλές φορές, δεν απομένει διάδρομος ούτε καν για να διέλθει μια μοτοσικλέτα», αναφέρει ο οδηγός του ΟΑΣΘ στη γραμμή «31», Κώστας Δημητριάδης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το μποτιλιάρισμα διαρκεί σήμερα σχεδόν όλη τη μέρα: «Από τις 7.30 το πρωί και μέχρι το βράδυ, οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα λεωφορεία είναι μονοψήφιες. Την κατάσταση, στο κέντρο της πόλης, ενδεχομένως να επιδείνωσαν τα έργα του μετρό, αλλά σε καμία περίπτωση δε φταίει το έργο για το χάλι μας. Για την κατάσταση ευθύνονται αυτοί που δεν έχουν κυκλοφοριακή αγωγή και παρκάρουν όπου θέλουν. Κάμψη στην κυκλοφορία έχουμε μόνον αργά το βράδυ κι αυτό όχι πάντα».

Αστυνόμευση

Οι οδηγοί του ΟΑΣΘ, εξάλλου, επισημαίνουν ότι η Τροχαία είναι αδύνατο να αστυνομεύει διαρκώς κάθε δρόμο. «Τα προβλήματα είναι τόσο πολλά που, όση δύναμη και να διαθέτει η Τροχαία, δεν προλαβαίνει να επιληφθεί. Αλλωστε, πρόβλημα δεν έχει πλέον μόνο το κέντρο της πόλης, η Εγνατία, η Τσιμισκή και η Μητροπόλεως», υπογραμμίζει ο κ. Δημητριάδης.

Ο ίδιος συναντά προβλήματα σε καθημερινή βάση στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, κυρίως στο ύψος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, αλλά και στη λεωφόρο Στρατού, όπου επικρατεί μπάχαλο σχεδόν όλες τις ώρες.

Εξάλλου, οδηγοί όλων των γραμμών, ακόμη και αυτών που δε διέρχονται από το κέντρο, καταγγέλλουν ότι καθημερινά τα λεωφορεία τους εγκλωβίζονται.

«Η δυσκολία διέλευσης των αστικών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο», σημειώνει ο Βαγγέλης Πιτσαλίδης, ο οποίος εργάζεται σε λεωφορείο της γραμμής «25».

Η αιτία είναι, σύμφωνα με τον κ. Πιτσαλίδη, πως δε λαμβάνονται μέτρα για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης. «Μέρα με τη μέρα τα ΙΧ αυξάνονται. Την ίδια ώρα τα μέτρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κυκλοφοριακό χαλαρώνουν. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εφαρμόζεται ωράριο φορτοεκφορτώσων νωρίς το πρωί. Το μέτρο αυτό, χωρίς κόστος, θα μπορούσε να... λύσει το χειρόφρενο από τα λεωφορεία. Η Ιωνος Δραγούμη, η Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ανδρέα Παπανδρέου στη Νεάπολη, είναι δρόμοι απαγορευτικοί για τα αστικά, λόγω των φορτοεκφορτώσεων. Και αλλού όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχει ασυδοσία από τους οδηγούς των ΙΧ, που παρκάρουν ανεξέλεγκτα όπου τους... καπνίσει», υπογραμμίζει ο κ. Πιτσαλίδης.

Κυρώσεις

«Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει... ξεφύγει», επισημαίνει ο Μόσχος Αγκος, οδηγός στη γραμμή «32». «Μέχρι τότε, τα προβλήματα στην κυκλοφορία περιορίζονταν στο κέντρο της πόλης, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν παντού», προσθέτει.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα όταν περνά από τους Αμπελόκηπους, αλλά και από τον Εύοσμο, από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόβλημα εγκλωβισμού αντιμετωπίζει και στην οδό Αντώνη Τρίτση, επίσης στον Εύοσμο, όπου η αστική συγκοινωνία επεκτάθηκε πρόσφατα.

«Οι οδηγοί διπλοπαρκάρουν όπου θέλουν, διότι ξέρουν ότι δε θα υποστούν κυρώσεις. Ως αποτέλεσμα, όμως, τα λεωφορεία καθυστερούν και οι επιβάτες περιμένουν στις στάσεις», καταλήγει ο κ. Αγκος.

Στην Περαία!

Ο Γιάννης Δήμκας είναι οδηγός σε λεωφορείο της γραμμής «72», που εκτελεί το δρομολόγιο Α. Σ. ΙΚΕΑ – Ν. Μηχανιώνα. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι ίσως σ' αυτήν τη γραμμή τα προβλήματα να μην είναι τόσο έντονα, ο κ. Δήμκας άλλα καταγγέλλει.

«Στο εμπορικό κέντρο της Περαίας, στις οδούς Αμπελοκήπων, Ρωμανού και Ανθέων, γίνεται... χαμός. Φορτοεκφορτώσεις γίνονται οποιαδήποτε ώρα της μέρας, ενώ και οι οδηγοί ΙΧ παρατούν όπου να 'ναι τα αυτοκίνητά τους, ακόμη και σε γωνίες, ακόμη και σε στροφές, μπλοκάροντας τα λεωφορεία», σημειώνει ο κ. Δήμκας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια της συγκεκριμένης γραμμής βρίσκονται στην... ημερήσια διάταξη και μάλιστα, κάποιες μέρες, έγινε και εκτροπή του δρομολογίου το οποίο δεν μπήκε μέσα στην Περαία επειδή δεν μπορούσε να διέλθει!

Παράπονα

Και βέβαια λόγω όλης αυτής της κατάστασης οι οδηγοί του ΟΑΣΘ, χωρίς να φταίνε, γίνονται αποδέκτες παραπόνων από το επιβατικό κοινό. «Κάποιοι γκρινιάζουν, κάποιοι φωνάζουν και κάποιοι εμφανίζουν ακόμη και παραβατική συμπεριφορά. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν ότι οι οδηγοί δε φταίνε», υπογραμμίζει ο κ. Δημητριάδης.

«Ο κόσμος έχει δίκιο να διαμαρτύρεται, όταν περιμένει επί ώρα στις στάσεις. Πρέπει όμως να ξέρει ότι και οι οδηγοί είναι και αυτοί θύματα», επισημαίνει ο κ. Αγκος. «Οταν οι επιβάτες βρίσκονται μπροστά στο συμβάν και βλέπουν την αιτία εγκλωβισμού του αστικού τα βάζουν με τον παραβάτη. Οταν όμως βρίσκονται σε επόμενες στάσεις και δεν ξέρουν τι έχει συμβεί, τ'... ακούμε εμείς», επισημαίνει ο κ. Δήμκας.

«Θα θέλαμε να ακούσουμε τους δημάρχους όλης της Θεσσαλονίκης, εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, να μας πουν τι έχουν κάνει για τη διευκόλυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς και κατ' επέκταση για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους και των πολιτών», λέει... σκωπτικά ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης.

«Επιτέλους, δεν πρέπει να επιρρίπτουμε διαρκώς όλες τις ευθύνες στην Τροχαία, που είναι αδύνατο να βρίσκεται σε 500 σημεία ταυτόχρονα. Μέτρα, και όχι λόγια, θα πρέπει να λάβουν οι φορείς, οι δήμοι, η Πολιτεία. Βαρεθήκαμε να ακούμε υποσχέσεις. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από έργα και από υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται κατά καιρούς», καταλήγει ο κ. Αγγελούδης.

:ohno: Συνηθίζω να αφήνω το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του σταθμού του ΟΑΣΘ ανατολικά(τζάμπα φυσικά :) ) και απο κει παίρνω το 3 για κέντρο. Γίνεται της Τζούλιας καθημερινά, τις περισσότερες φορές κατεβαίνω πολλές στάσεις νωρίτερα για να περπατήσω μέχρι τον προορισμό μου. Κάτι πρέπει να γίνει, δεν γίνεται η Δημοτική Αστυνομία να κόβει βόλτες(π.χ στην Σβώλου) καθημερινά και να αγνοεί τα διπλοπαρκαρισμένα. Ειλικρινά την επόμενη φορά θα τους σταματήσω και θα τους βάλω να τους γράψουν όλους :bash:

EngineerGreece
March 13th, 2010, 01:07 AM
^^

Ξέρεις πόσα Θεσσαλονικιώτικα αυτοκίνητα είδα στα Χανιά το καλοκαίρι με κλήσεις στα παρμπρίζ??? Ούτε εγώ θυμάμαι...!!! Μα ήταν γελοίο. Παρκάρανε πάνω σε στροφές. Δεν πλήρωναν εισιτήριο στα δημοτικά πάρκινγκ, σε θέσεις για αναπήρους, διπλοπαρκαρίσματα και δεν συμμαζεύεται. Ακόμα και πάνω σε πεζοδρόμια!!! Πάντως όταν έβλεπα κλήσεις σε Αθηναϊκά ή Θεσσαλονικιώτικα αυτοκίνητα για να πω την κακία μου το ευχαριστιόμουν...

kostya
May 9th, 2010, 07:13 PM
Τι γίνεται ρε παιδιά? κανα νεό? Πρέπει να είναι η εποχή που δεν γίνεται απολύτως ΤΙΠΟΤΑ στην πολη :ohno:

kostya
June 22nd, 2010, 07:48 AM
Και μεις ακόμη συζητάμε αν πρέπει ή δε πρέπει να μπαίνουν τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες..

Το δικό τους μερίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έχουν τα ταξί. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι τις μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου και του περασμένου Μαρτίου που οι ταξιτζήδες απεργούσαν καταγράφηκε σαφής αύξηση της μέσης ταχύτητας των λεωφορείων, η οποία σε κάποιες ώρες της μέρας έφτασε ακόμη και το 30%!

«Η ταχύτητα των λεωφορείων στην οδό Τσιμισκή αυξήθηκε στα 11 έως 17 χλμ. την ώρα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες κυμαίνεται από 9 έως 13 χλμ. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε μετά τις 10 το πρωί, οπότε σε μια κανονική μέρα επιτρέπεται η είσοδος των ταξί στις λεωφορειολωρίδες. Αύξηση της ταχύτητας συνεπάγεται και σημαντική μείωση του χρόνου διαδρομής. Για παράδειγμα, η διάρκεια του δρομολογίου της λεωφορειακής γραμμής 3 (ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ.) μειώθηκε κατά 30 λεπτά (από τα 110 λεπτά που διαρκεί μια συνηθισμένη μέρα έφτασε στα 80 λεπτά), μια μείωση της τάξης περίπου του 37,5%. Αντίστοιχες μειώσεις των χρόνων διαδρομής παρατηρήθηκαν και σε άλλες γραμμές. Επίσης, σημαντική αύξηση, η οποία ανήλθε ώς και σε 45.000 επιβάτες ημερησίως, παρατηρήθηκε και στην επιβατική κίνηση των αστικών λεωφορείων», υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Source: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=47850

kostya
June 22nd, 2010, 07:49 AM
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Πάνω από 136.000 εργατοώρες χάνονται καθημερινά, εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης! Οι χαμένες εργατοώρες, αν μεταφραστούν σε χρήματα, σημαίνουν 600 εκατ. ευρώ χαμένα ετησίως. Μάλιστα, ένα συνηθισμένο πρωινό, τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διασχίζουν περίπου 94.500 οχήματα ανά ώρα. Στο χρονικό διάστημα της μίας ώρας καταναλώνονται 117.600 λίτρα βενζίνης και εκπέμπονται 3.045 κιλά μονοξειδίου του άνθρακα.

Αν η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν ομαλή (μέση ταχύτητα 40 χλμ. την ώρα), οι κάτοικοί της θα εξοικονομούσαν 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα καύσιμα και θα ανέπνεαν 12.600 λιγότερους τόνους μονοξειδίου του άνθρακα! Αντ' αυτών, η μέση ταχύτητα στο κέντρο της πόλης κατά τις ώρες αιχμής είναι 6 χλμ., δηλαδή μόλις ένα χλμ. παραπάνω από την ταχύτητα βαδίσματος, που είναι 5 χλμ.!

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται σε μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ και προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) Παναγιώτη Παπαϊωάννου και της συνεργάτιδας του ΣΑΣΘ Χριστιάνας Κωνσταντινίδου, με θέμα «Ο ρόλος των δημόσιων συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη».

Μαύρη... οκταετία

«Τα οκτώ τελευταία χρόνια η κυκλοφορία των ΙΧ στην πόλη έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ μόνο στα δύο από τα δέκα ΙΧ επιβαίνουν περισσότερα από ένα άτομα», υπογραμμίζεται, κάτι που περιγράφει με αριθμούς την επιδείνωση στην καθημερινότητά τους, που βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όταν... προσπαθούν να μετακινηθούν. Οι μελετητές υπογραμμίζουν ότι «τα τελευταία χρόνια ζούμε στη Θεσσαλονίκη μια αφόρητη κατάσταση που δημιουργούν τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα».

Δημόσιες συγκοινωνίες

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ο θετικός ρόλος των δημόσιων συγκοινωνιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ασφαλείς, φιλικές προς τους επιβάτες, φιλικές προς το περιβάλλον, αποδοτικές και προσιτές για όλους.

«Οι δημόσιες συγκοινωνίες καταναλώνουν τρεις με τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια ανά επιβάτη ανά χιλιόμετρο από τα αυτοκίνητα. Κάθε πολίτης ο οποίος χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις καταναλώνει 500 με 600 λίτρα βενζίνης λιγότερα το χρόνο. Τα λεωφορεία και τα πούλμαν μπορούν να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στις σύγχρονες πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Η μείωση της κυκλοφορίας συμβάλλει παράλληλα στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ατυχημάτων. Στην Ευρώπη ένα λεωφορείο με μέση πληρότητα μπορεί να αντικαταστήσει 30 αυτοκίνητα, ενώ ένα γεμάτο 55 αυτοκίνητα»!

Οι μελετητές προτείνουν σειρά μέτρων για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, όπως, για παράδειγμα, το να δίνεται προτεραιότητα στα λεωφορεία στα φανάρια, αλλά και να δημιουργηθούν νέες λεωφορειολωρίδες. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν, «η προώθηση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι η καλύτερη λύση για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της ρύπανσης και κατ' επέκταση της κλιματικής αλλαγής».

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται και στα νέα, «καθαρά» λεωφορεία που έχει αρχίσει να προμηθεύεται ο ΟΑΣΘ, τα οποία εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους.

Source: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=47849

EngineerGreece
June 22nd, 2010, 11:04 AM
Και μεις ακόμη συζητάμε αν πρέπει ή δε πρέπει να μπαίνουν τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες..

Έχω την εντύπωση ότι εκτός των ταξί φταίει και η άνοδος της τιμής της βενζίνης, οπότε λιγότερα αυτοκίνητα.

Greco-Roman
June 22nd, 2010, 06:25 PM
Χάνονται χρόνος και χρήμα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Σε περισσότερες από 136.000 υπολογίζει τις χαμένες εργατοώρες, εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μελέτη του προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαϊωάννου, και της συνεργάτιδας του ΣΑΣΘ, Χριστιάνας Κωνσταντινίδου.

Αν οι εργατοώρες μεταφραστούν σε χρήματα, τότε μιλάμε για απώλειες της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε ένα συνηθισμένο πρωινό, τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διασχίζουν περίπου 94.500 οχήματα ανά ώρα και τα λίτρα βενζίνης που καταναλώνονται υπολογίζονται σε 117.600, από τα οποία εκπέμπονται 3.045 κιλά μονοξειδίου του άνθρακα.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=148661&cid=4

Μετά κάποιοι προσπαθούν να μου πουν για την ποιότητα ζωής στο κέντρο τις πόλις. :D

Greco-Roman
June 27th, 2010, 02:49 PM
^^

Ξέρεις πόσα Θεσσαλονικιώτικα αυτοκίνητα είδα στα Χανιά το καλοκαίρι με κλήσεις στα παρμπρίζ??? Ούτε εγώ θυμάμαι...!!! Μα ήταν γελοίο. Παρκάρανε πάνω σε στροφές. Δεν πλήρωναν εισιτήριο στα δημοτικά πάρκινγκ, σε θέσεις για αναπήρους, διπλοπαρκαρίσματα και δεν συμμαζεύεται. Ακόμα και πάνω σε πεζοδρόμια!!! Πάντως όταν έβλεπα κλήσεις σε Αθηναϊκά ή Θεσσαλονικιώτικα αυτοκίνητα για να πω την κακία μου το ευχαριστιόμουν...

Πέρασαν τον ποδηλατόδρομο για... δημόσιο πάρκινγκ!

«Δίνουν και παίρνουν» οι καταγγελίες για την αχρήστευση του ποδηλατόδρομου της Λεωφόρου Κνωσού, στο Ηράκλειο, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στα Χανιά, εξαιτίας επιτήδειων που παρκάρουν επιδεικτικά τα αυτοκίνητά τους σε αυτόν.

Το έργο που ανέμεναν πώς και πώς εκατοντάδες φίλοι του ποδηλάτου, «ένα έργο πολιτισμού, τουριστικής ανάπτυξης, σημαντική παροχή στους ποδηλάτες της πόλης» παραμένει «αναξιοποίητο» όχι μόνο εξαιτίας της σωρείας αυτοκινήτων που βρίσκονται σταθμευμένα πάνω στον ποδηλατόδρομο, αλλά και λόγω των κάδων απορριμμάτων που έχουν τοποθετηθεί από τον δήμο σε ολόκληρο το μήκος του.

Οι καταγγέλλοντες μιλούν για ελλιπή «περιφρούρηση» του έργου από τους αρμοδίους και κατηγορούν τον Δήμο Ηρακλείου ότι από μόνος του ακύρωσε το νέο έργο.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=150383&cid=4

EngineerGreece
June 30th, 2010, 01:04 AM
^^

Είναι λίγο f@cked up το έρθρο ή μου φαίνεται;

Γράφει:«Δίνουν και παίρνουν» οι καταγγελίες για την αχρήστευση του ποδηλατόδρομου της Λεωφόρου Κνωσού, στο Ηράκλειο, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στα Χανιά. :nuts:

Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει, μήπως ότι σχεδιάστηκε στα Χανιά; Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι φτιάχτηκε στην λεωφόρο Κνωσού στο Ηράκλειο και στα Χανιά...! :bash:

Για να σοβαρευτούμε αυτό είναι στο Ηράκλειο. Το οποίο Ηράκλειο είναι μικρογραφία της Αθήνας. Τι περίμενες; :lol:

kostya
August 1st, 2010, 09:08 PM
Συγνώμη αν είναι λιγο χαζή η ερώτηση, αλλά ποιό το νόημα ένος λεωφορείου για sightseeing αν είναι καλυμένα τα παράθυρα και δεν βλέπεις τιποτα??? Έχει μπει κανείς μέσα να μας πει τι παίζει?

http://img256.imageshack.us/img256/2752/01082010314.jpg

EngineerGreece
August 2nd, 2010, 02:11 AM
Απέξω δεν βλέπεις. Από μέσα βλέπεις κανονικά. :)

wood88
August 2nd, 2010, 07:51 AM
Παιδια δεν ξερω αν παρακολουθειται και τα threads για τις αλλες πολεις εγω παντως ριχνοντας μια ματια στις γειτονικες Βαλκανικες πολεις παρατηρησα οτι σε Σοφια και Τιρανα τρεχουν πολυ σημαντικα project απο αποψη κτηριακων υποδομων τουλαχιστον στην Σοφια ειδικα πολυ μεσαιοι ουρανοξυστες ειναι υπο κατασκευη 100-150 μετρα ενω εχουν προταθει και πολοι αλλοι, γιατι δεν μπορει να γινει και το ιδιο σε Αθηνα ή Θεσσαλονικη? Όσο αφορα τα Τιρανα μπορει να μην κατασκευαζονατι τοσα πολλα παντως εχουν γινει πολλες μελετες ή τουλαχιστον εχουν προταθει απο μεγαλα αρχιτεκτονικα γραφεια διρθνως, εγω το τετευταιο κτηριο που θυμαμαι να εχει προταθει στην Θεσσαλονικη ειναι 3 ασχημα κτηρια στους Λαχανοκηπους πριν καποια χρονια και στην Αθηνα ο ωραιος ουρανοξυστης του Αναστασακη στον Βοτανικο.

kostya
September 3rd, 2010, 09:31 AM
Η ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης:

http://img440.imageshack.us/img440/8558/orxistradimou.jpg

kostya
September 3rd, 2010, 09:31 AM
Η ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης:

http://img440.imageshack.us/img440/8558/orxistradimou.jpg

kostya
September 10th, 2010, 08:13 AM
Source: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=57501

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Σε παγωμένο κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και προσδοκίες λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, έγινε χτες η καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλης.

Τα προβλήματα της ύφεσης, της έλλειψης ρευστότητας, της ανταγωνιστικότητας από τις βαλκανικές χώρες, της ανάγκης αναπτυξιακής προοπτικής και των υποδομών, τέθηκαν για μια ακόμη φορά στο τραπέζι από τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, των βιομηχανιών και του εμπορικού κόσμου, ενώ την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απάντησε ότι προτεραιότητα αποτελεί το συμμάζεμα του Δημοσίου, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας για όλη τη χώρα και δε γίνεται με «εξαγγελίες και σφραγίδες» μόνο.

«Η κρίση να γίνει ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα και με τον ''Καλλικράτη'' είναι η τεράστια ευκαιρία να περάσει η ανάπτυξη στα δικά σας χέρια», τόνισε. Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει μια καθιερωμένη, υποσυνείδητη και λαθεμένη λογική που πρέπει να αλλάξουμε γύρω από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. Τίθεται πάντα το ερώτημα τι θα πάρει η Θεσσαλονίκη τι θα δώσει η Αθήνα. Μια μιζέρια γύρω από το μοίρασμα της κρατικής πίτας, που καλλιεργεί την εσωστρέφεια και αιχμαλωτίζει σε ανούσια διαλυτική συζήτηση και αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κέντρου και Περιφέρειας. Αυτό έχει προκύψει από το πελατειακό σύστημα που υπήρχε. Εμείς με τον ''Καλλικράτη'' θεραπεύουμε αυτήν την κατάσταση και επανεθεμελιώνουμε τη σχέση κράτους - Περιφέρειας».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στους πυλώνες ανάπτυξης της Β. Ελλάδας (ΔΕΘ, 6ος Προβλήτας, Εγνατία οδός, μετρό) και τόνισε ότι για τον επιχειρηματικό κόσμο «ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ολο και περισσότεροι ζητούν να κάνουν χρήση του άρθρου 99».

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην ανάγκη μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, τη γρήγορη εκτέλεση των μεγάλων έργων (μετρό, αεροδρόμιο, λιμάνι), ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, «να γίνουν πρώτα αυτά και μετά να σχεδιάσουμε τα μεγαλύτερα έργα που εξαγγέλλονται».

Στους εκπροσώπους των φορέων απάντησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης και Δ. Ρέππας, αναφορικά με την ανάπτυξη και τις υποδομές της Β. Ελλάδας.

Το μνημόνιο

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του μνημονίου, σημειώνοντας ότι, αν δεν υπήρχε, δε θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

«Αυτή η χρονιά δε θα είναι σαν τις προηγούμενες. Πρέπει να συνταχτούμε όλοι σε μια εθνική προσπάθεια. Προσπάθεια να πετύχουν όχι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αλλά η χώρα και ο ελληνισμός. Στόχος είναι να αναμορφώσουμε τη χώρα, όλα όσα μας πλήγωσαν και μας πήγαν πολύ πίσω. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς υπάρχει ύφεση, ανεργία, κλείνουν μαγαζιά, αλλά και χρονίζοντα προβλήματα στην παιδεία, την υγεία τη φοροδιαφυγή. Να μιλήσουμε για υγιή ανάπτυξη, να ξεφύγουμε από τις πελατειακές αντιλήψεις και να πάμε σε ανάπτυξη με τις δικές μας δυνάμεις. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με τη σύμβαση που υπογράψαμε, πήραμε τη μεγαλύτερη ενίσχυση των 110 δισ. και έχουμε υποχρεώσεις. Ομως έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε τη χώρα, ώστε να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σ' αυτήν την κατάσταση», τόνισε.

Διαμαρτυρία Β. Παπαγεωργόπουλου

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΠΒΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΕΔΟΘ, ΕΚΘ κ.ά., όχι όμως του δήμου και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός της χώρας προσέβαλε τη Θεσσαλονίκη και το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ηρθε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και προσκάλεσε σε σύσκεψη που διοργάνωσε τους πάντες, εκτός από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Καλούνται οι Θεσσαλονικείς να αξιολογήσουν αυτές τις πρακτικές και συμπεριφορές», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών, Εθ. Αμυνας, Δικαιοσύνης, Επικρατείας, Υγείας, Εργασίας, Πολιτισμού και υφυπουργοί. Ο πρωθυπουργός προσήλθε συνοδευόμενος από τους κ. κ. Χρυσοχοΐδη και Ξυνίδη, με τους οποίους συμμετείχε νωρίτερα σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, τους πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ.ά.

Χεχε, έτσι ;)

kostya
September 10th, 2010, 03:05 PM
Σήμερα στο κέντρο είδα πολλά γκρούπ με τουρίστες. Πολύ θετικό αυτό. Δεν ξέρω πως ηταν τις άλλες χρονιές(έλειπα από την πόλη τον Σεπτέμβριο τα τελευταια 5 χρονια) αλλά ήταν πολύ ευχάριστη εκπληξη. Πολλοί ρώσοι, βουλγαροι, ρουμάνοι, σέρβοι, γερμανοί και γάλλοι.

EngineerGreece
September 10th, 2010, 03:08 PM
^^

Καλό αυτό. Και έχω ακούσει ότι στην Χαλκιδική υπάρχει πληρότητα σχεδόν 100%

kostya
September 10th, 2010, 04:25 PM
Σήμερα περπατούσα στην υποβαθμισμένη Κασσάνδρου. Στα στενά της αλλά και πάνω στην Κασσάνδρου υπάρχουν μερικά πολύ αξιολογα κτίρια του 50' και του 60', μερικά και πιο παλιά. Δυστυχώς δεν είχα φωτογραφική μαζι μου, την επόμενη φορά τώρα. Κρίμα γι'αυτον τον δρόμο πάντως. Ο δήμος έκανε μια προσπάθεια να φτιάξει τα πεζοδρόμια που είναι πλέον μια χαρά. Το πρόβλημα πλέον είναι ο δρόμος ο ίδιος και τα δεκάδες διπλοπαρκαριμσένα(κανείς δεν ελέγχει, η δημοτική αστυνομία δεν γράφει κανέναν.). Μου θύμισε δρόμους στην Αθήνα που πήγα πρόσφατα, που είναι εξίσου κοντά στο κέντρο και έχουν υποβαθμιστεί το ίδιο με την Κασσάνδρου :( . Είναι πραγματικά κρίμα να είναι το κέντρο της πόλης σε αυτη την κατάσταση :(

teris3
September 14th, 2010, 04:12 PM
Η Κασσάνδρου είναι από καιρό εγκαταλελημένη.
Πλέον είναι ελάχιστοι και οι Ελληνες που μένουν εκεί.
90% είναι ομογενείς από Ρωσία Γεωργία και 10% κάτι ξεχασμένοι φοιτητές που δεν έχουν λεφτά για κάτι καλύτερο....

kostya
September 27th, 2010, 10:38 PM
Την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, στην αρχή της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (απέναντι από το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης), μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση για τη χωροθέτηση του ανδριάντα στον άξονα της οδού Αριστοτέλους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση του δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξήγησε ότι διατύπωσε τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς εδώ και οκτώ μήνες δεν έχει εξεταστεί το ζήτημα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, όπου παραπέμφθηκε με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος, επισήμανε ότι η χωροθέτηση στη Νέα Παραλία δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς είναι εκτός του ιστορικού κέντρου της πόλης και εκτός της αρμοδιότητας του Συμβουλίου.

Διαφωνίες

Με την πρόταση διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης σχολίασε ότι το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να το διαχειριστούν οι παρατάξεις ώστε να βγει μια ομόφωνη απόφαση.

Την πολιτική τους διαφωνία με την τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, Αγάπιος Σαχίνης, και τον ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Την αποστολή εγγράφου στο Υπουργείο Πολιτισμού για την επίσπευση των διαδικασιών πρότεινε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Θωμάς Ακριβόπουλος.

http://i585.photobucket.com/albums/ss292/giantballoon/ajntsa.jpg

Source: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=60051

Almopos
September 27th, 2010, 10:47 PM
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τοποθετούν τον ανδριάντα στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.

ovem
September 28th, 2010, 06:10 PM
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί να τοποθετήσουν ανδριάντα του Καραμανλή γενικά.

EngineerGreece
September 28th, 2010, 07:31 PM
Και γιατί να μην τοποθετήσουν ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμαλή; Ή τέλος πάντων οποιουδήποτε έκανε καλό σε αυτόν τον τόπο; Έτσι και αλλιώς ο Καραμανλής αν δεν κάνω λάθος από εκεί έχει καταγωγή.

kostya
September 28th, 2010, 09:51 PM
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί να τοποθετήσουν ανδριάντα του Καραμανλή γενικά.

:nocrook: :okay:

Προτείνω να ξηλώσουμε και τον άλλον του Παπανδρέου :banana:

kostya
September 28th, 2010, 10:03 PM
Καλύτερα να τιμήσουμε πρόσωπα που πραγματικά πρόσφεραν κάτι, όπως αυτός εδώ ο κύριος:

http://tvxs.gr/news/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AD%CF%83%CF%84-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%81-%CE%BF-%CE%BA-%C2%AB%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%82%C2%BB

ovem
September 29th, 2010, 12:44 AM
Wow. Δεν το ήξερα! Πολύ ενδιαφέρον. Πάντα μου έκανε εντύπωση πόσο ωραία σχεδιασμένο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

EngineerGreece
September 29th, 2010, 12:50 AM
:nocrook: :okay:

Προτείνω να ξηλώσουμε και τον άλλον του Παπανδρέου :banana:

Αυτόν ναι να τον ξηλώσουν. Ξέρετε γιατί....

kostya
September 29th, 2010, 08:01 AM
Wow. Δεν το ήξερα! Πολύ ενδιαφέρον. Πάντα μου έκανε εντύπωση πόσο ωραία σχεδιασμένο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το ότι δεν το ήξερες λέει πολλά για την προβολή που έχει το συγκεκριμένο θέμα. Εδώ οι μισοί θεσσαλονικείς δεν τον ξέρουν. :ohno: . Στην Αθήνα π.χ είμαι σίγουρος πολύ περισσότεροι ξέρουν τον Τσίλλερ.

teris3
September 29th, 2010, 08:49 PM
Και γιατί να μην τοποθετήσουν ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμαλή; Ή τέλος πάντων οποιουδήποτε έκανε καλό σε αυτόν τον τόπο; Έτσι και αλλιώς ο Καραμανλής αν δεν κάνω λάθος από εκεί έχει καταγωγή.

από ένα χωριό των Σερρών είναι

EngineerGreece
September 29th, 2010, 11:34 PM
^^

Ε από την Μακεδονία τότε...

kostya
October 15th, 2010, 12:54 PM
http://www.scafebar.gr/alphapialphanutau942sigmaepsiloniotasigmaf-piomicronlambdaiotatauiotakappa974nu.html

Κίνηση για την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος :doh:

Το βασικότερο είναι πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι υπέρ και προσυπογράφουν.

Δεν ξέρω αν είναι το θέμα λαϊκιστικό ή ψηφοθηρικό πριν τις εκλογές αλλά λυπάμαι που οι βασικοί υποψήφιοι (Μπουτάρης, Γκιουλέκας) υπέγραψαν αυτη την μλκια...

Demis
October 15th, 2010, 01:14 PM
Σε όλην την Ευρωπη δεν υπάρχει πρόβλημα με την απαγόρευση του τσιγάρου. Γιατί υπάρχει στην Ελλάδα? αλλα με τέτοιους λαϊκιστές υποψηφιους δημαρχους τι περιμένει κανεις.

ovem
October 15th, 2010, 02:06 PM
Πίστεψέ με στη Μαδρίτη έχουν τεράστιο πρόβλημα. Καπνίζουν ΠΑΝΤΟΥ, σε μπαρ, καφέ, ταξί παντού!

EngineerGreece
October 17th, 2010, 01:45 AM
^^

Και να ήταν η μόνη η Ισπανία....

btw το ξέρατε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου (αν όχι η πρώτη) που καθιέρωσε την απαγόρευση καπνίσματος όταν ακόμα είχαμε βασιλιάδες...? Δεν θυμάμαι όμως πότε ακριβώς...!

Χα το βρήκα...! :D

«Διάταγμα περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων: Α. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων. Β. Η απαγόρευσις αυτή επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινός αιτίας».

Το συγκεκριμένο διάταγμα, αν και γραμμένο στην καθαρεύουσα, μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρο ειδικά από την 1 Ιουλίου του 2009! Κι όμως έχει εκδοθεί 153 χρόνια πριν, το 1856, επί βασιλείας του Όθωνα, στοχεύοντας να «προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα»!

wood88
October 17th, 2010, 10:49 AM
http://img101.imageshack.us/img101/1020/2010101600163preview.jpg (http://img101.imageshack.us/i/2010101600163preview.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Στα τραπεζοκαθίσματα που έχουν αναπτυχθεί στον πεζόδρομο της οδού Ικτίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «μπλόκαρε» χτες το μεσημέρι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο έλαβε κλήση για μεταφορά ενός μαθητή του 2ου Γυμνασίου.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 13.30 το μεσημέρι. Οι διασώστες έφτασαν στο σημείο από την οδό Τσιμισκή, αλλά το ασθενοφόρο δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται επί της Ικτίνου, λόγω των τραπεζιών που έχουν στήσει τα καταστήματα της περιοχής.

Ο οδηγός του ασθενοφόρου κατάφερε να προσεγγίσει το σχολείο και να παραλάβει τελικά το μαθητή μέσω της οδού Μακένζυ Κινγκ, η οποία κανονικά κλείνει για τα οχήματα μετά τις 12 το μεσημέρι, αφού έχουν πραγματοποιηθεί οι εκφορτώσεις για τα καταστήματα, αλλά χτες το μεσημέρι οι μπάρες έτυχε να είναι ανοιχτές.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο. Εδώ και καιρό η Ικτίνου είναι απροσπέλαστη για τα ασθενοφόρα και παρά τις ενέργειες και τις διαμαρτυρίες μας δεν έχει αλλάξει τίποτε», δήλωσε στον «Α» η Χρυσή Ματσικούδη, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΚΑΒ. Παρόμοια προβλήματα πρόσβασης αντιμετωπίζουν και τα οχήματα της Πυροσβεστικής. «Αν δηλαδή συμβεί μία ημέρα ένα σοβαρό περιστατικό, τι θα πρέπει κάνουν οι διασώστες; Να κουβαλάνε το φορείο μέχρι να φτάσουν στην Ικτίνου;», αναρωτήθηκε η κ. Ματσικούδη.

Εγγραφες διαμαρτυρίες και παράπονα προς το δήμο Θεσσαλονίκης, την Τροχαία, την Πυροσβεστική έχουν καταθέσει κατά καιρούς και οι σύλλογοι γονέων των παρακείμενων σχολείων (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), όπως και οι κάτοικοι της περιοχής, επισημαίνοντας πως ο πεζόδρομος είναι αποκλεισμένος, χωρίς ωστόσο να έχει λυθεί το πρόβλημα.

Ενταξει δεν λεω καλη η Ικτινου και η Ζευξιδος μαρεσει να πινω το καφεδακι μου μερικες φορες εκει, αλλα αυτο με τα τραπεζοκαθσιματα στην Θεσσαλονικη εχει παραγινει, για να εξασφαλιζει χρηματα ο δημος Θεσσαλονικης, ας ελπισουμε τωρα με καποιον απο τους νεους Δημαρχους να αλλαξει καπως η κατασταση.

pilotos
October 17th, 2010, 03:37 PM
Δεν βλέπω πάντως κάποια διαγράμμιση που να ορίζει τον χώρο τον τραπεζιών, οπότε ή έχουν περάσει το όριο ή δεν έχουν καν άδεια, εκτός φυσικά και εάν δεν υπάρξουν όρια!

ArchiTeam
October 20th, 2010, 11:39 PM
www.thessalonikiarchitecture.com

wood88
October 22nd, 2010, 11:25 AM
Εκτός συνεδριακού «χάρτη» η Θεσσαλονίκη
http://img832.imageshack.us/img832/5372/dethkosmos500x400.jpg (http://img832.imageshack.us/i/dethkosmos500x400.jpg/)

Για το έτος 2009 η πόλη κατατάσσεται 140η στην κατάταξη με μόλις 13 συνεδριακά γεγονότα που αναγνωρίζονται ως διεθνή, τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΕΘ

Τη συγκρότηση ενός μεικτού εταιρικού σχήματος, που θα επιχειρήσει να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στο «χάρτη» των διεθνών προορισμών για τη φιλοξενία συνεδριακών εκδηλώσεων παγκόσμιας εμβέλειας, φέρονται να σχεδιάζουν οι κύριοι εκφραστές της εκθεσιακής πολιτικής της χώρας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη ΔΕΘ ΑΕ και στη Helexpo ΑΕ, οι οποίες ήδη μελετούν εναλλακτικά σενάρια, με πλέον πιθανό τη δημιουργία κοινής εταιρείας στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που να έχουν δώσει «διαπιστευτήρια» ότι διαθέτουν την τεχνογνωσία, όσο και τις επαφές ώστε να διοργανώνουν διεθνή συνέδρια. «Τα ποσοστά που θα κατέχει η κάθε εταιρεία στο νέο σχήμα είναι κάτι που θα προκύψει από το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί. Δεν είμαστε πάντως δογματικοί ότι θα πρέπει να έχει αυστηρώς δημόσιο χαρακτήρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μαυράκης, εκτελεστικός διευθυντής της ΔΕΘ ΑΕ, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του, η νέα εταιρεία θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα έως το τέλος του έτους και «να αποτελέσει την ατμομηχανή για την προσέλκυση συνεδρίων».

Απογοητευτικές επιδόσεις

Το σκεπτικό που ώθησε τους δύο εκθεσιακούς φορείς να αναγάγουν σε στοίχημα αυτή την υπόθεση, βασίζεται στη διαπίστωση πως η πόλη μας φέρεται να έχει απογοητευτικές επιδόσεις όσον αφορά στην προσέλκυση συνεδρίων που η παγκόσμια ένωση να τα αναγνωρίζει ως διεθνή.

«Είμαστε πάτος και δεν μιλάω για τα μικρά συνέδρια», επισημαίνει ο κ. Μαυράκης και παραθέτει στοιχεία βάσει των οποίων για το έτος 2009 η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται 140η στη σχετική διεθνή κατάταξη με μόλις 13 συνεδριακά γεγονότα που χαρακτηρίζονται διεθνή.

«Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα», εκτίμησε ο ίδιος, προσθέτοντας πως στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης έχει αναρριχηθεί πλέον η Βιέννη και ακολουθούν η Στοκχόλμη και η Αγία Πετρούπολη. Στην τελευταία, όπου ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΕΘ βρέθηκε για επαφές στα μέσα Σεπτέμβρη, υπάρχει ήδη άρτια υποδομή μεγάλων συνεδριακών κέντρων, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένας νέος συνεδριακός χώρος, σε σχήμα μαργαριταριού, από Κινέζους επενδυτές.

«Η μεικτή εταιρεία που σκεφτόμαστε θα μπορούσε να παρακολουθεί και την κατασκευή του δικού μας συνεδριακού κέντρου», υπογράμμισε ο κ. Μαυράκης, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αυτό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού προηγουμένως θα έχουν παραδοθεί στη ΔΕΘ ΑΕ οι μελέτες που θα προσδιορίσουν το που και το πώς θα κατασκευαστεί αυτό.

απο voria.gr

wood88
November 1st, 2010, 12:12 AM
Δυστυχως το κτιριο του Νεου Σιδιροδρομικου Σταθμου Θεσσαλονικης βρισκεται σε κακο χαλι παρα τις οποιες βελτιωσεις προσπαθουν να κανουν, φυσικα ειναι λογικο και επομενο αφου ο ΟΣΕ σαν εταιρεια ειναι ζημιογονος σιγα μην ασχοληθει και με τα κτιρια της, αν και τελευταια εγιναν καποιες βελτιωσεις στου εσωτερικους χωρους με την διμιουργια νεων τουαλετων και την τοποθετηση κυλιομενων σκαλων, το κτιριο δεν παυει να ειναι σε ασχημο επιπεδο, ειδικα με αυτο που εκαναν να παραχωρησουν χωρους του κτιριου σε σουβλατζιδικα και ψησταριες, υποβαθμισαν πολυ τον ΟΣΕ Θεσσαλονικης και πλεον θυμιζει επαρχιακο σταθμο και οχι συγχρονης ευρωπαικης μεγαλουπολης, αν και τωρα με τιες εργασιες ο περιβαλλοντας χωρος ειναι ανω κατω λογω των εργασιων ενδιαφερον θα ειχε να ειχαμε μια μακετα πως θα δειχνει οταν ολοκληρωθουν οι εργασιες του μετρο, παντως το μονο σιγουρο ειναι οτι το κτιριο χρειαζεται ριζικη αναδιαμορφωση.
http://img294.imageshack.us/img294/2286/lezantes1500x400.jpg (http://img294.imageshack.us/i/lezantes1500x400.jpg/)

Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, στον ΟΣΕ Θεσσαλονίκης έβαλαν παντού κουβάδες λόγω διαρροής της στέγης! (φωτό Voria.gr)

http://img232.imageshack.us/img232/4592/4200419.jpg (http://img232.imageshack.us/i/4200419.jpg/)

http://img221.imageshack.us/img221/8307/8213929.jpg (http://img221.imageshack.us/i/8213929.jpg/)

http://img684.imageshack.us/img684/8733/19744039.jpg (http://img684.imageshack.us/i/19744039.jpg/)

http://img185.imageshack.us/img185/2638/ose.png (http://img185.imageshack.us/i/ose.png/)

http://img408.imageshack.us/img408/5777/38174900.jpg (http://img408.imageshack.us/i/38174900.jpg/)

Greco-Roman
November 1st, 2010, 08:58 PM
Έξι έργα- «κλειδιά» στη Θεσσαλονίκη

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=194938&cid=4

kostya
November 1st, 2010, 09:05 PM
Δυστυχως το κτιριο του Νεου Σιδιροδρομικου Σταθμου Θεσσαλονικης βρισκεται σε κακο χαλι παρα τις οποιες βελτιωσεις προσπαθουν να κανουν, φυσικα ειναι λογικο και επομενο αφου ο ΟΣΕ σαν εταιρεια ειναι ζημιογονος σιγα μην ασχοληθει και με τα κτιρια της, αν και τελευταια εγιναν καποιες βελτιωσεις στου εσωτερικους χωρους με την διμιουργια νεων τουαλετων και την τοποθετηση κυλιομενων σκαλων, το κτιριο δεν παυει να ειναι σε ασχημο επιπεδο, ειδικα με αυτο που εκαναν να παραχωρησουν χωρους του κτιριου σε σουβλατζιδικα και ψησταριες, υποβαθμισαν πολυ τον ΟΣΕ Θεσσαλονικης και πλεον θυμιζει επαρχιακο σταθμο και οχι συγχρονης ευρωπαικης μεγαλουπολης, αν και τωρα με τιες εργασιες ο περιβαλλοντας χωρος ειναι ανω κατω λογω των εργασιων ενδιαφερον θα ειχε να ειχαμε μια μακετα πως θα δειχνει οταν ολοκληρωθουν οι εργασιες του μετρο, παντως το μονο σιγουρο ειναι οτι το κτιριο χρειαζεται ριζικη αναδιαμορφωση.
http://img294.imageshack.us/img294/2286/lezantes1500x400.jpg (http://img294.imageshack.us/i/lezantes1500x400.jpg/)

Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, στον ΟΣΕ Θεσσαλονίκης έβαλαν παντού κουβάδες λόγω διαρροής της στέγης! (φωτό Voria.gr)

http://img232.imageshack.us/img232/4592/4200419.jpg (http://img232.imageshack.us/i/4200419.jpg/)

http://img221.imageshack.us/img221/8307/8213929.jpg (http://img221.imageshack.us/i/8213929.jpg/)

http://img684.imageshack.us/img684/8733/19744039.jpg (http://img684.imageshack.us/i/19744039.jpg/)

http://img185.imageshack.us/img185/2638/ose.png (http://img185.imageshack.us/i/ose.png/)

http://img408.imageshack.us/img408/5777/38174900.jpg (http://img408.imageshack.us/i/38174900.jpg/)

Είναι ντροπή αυτές οι εικόνες.. :ohno: :bash: Κάτι πρεπει να γίνει :bash:

kostya
November 1st, 2010, 09:25 PM
Περνούσα με το ποδήλατο από την Αντιγονιδών σήμερα μέχρι που είδα αυτό και κόντεψα να πέσω από το ποδήλατο :D

http://img204.imageshack.us/img204/9712/imgp09312.jpg

Πρόσθεσαν οι αθεόφοβοι μια 5όροφη πολυκατοικία πάνω στο καημένο το κτίριο :nuts:

systema magicum
November 1st, 2010, 09:37 PM
^^ αίσχος:ohno:

EngineerGreece
November 1st, 2010, 09:51 PM
Δηλαδή το ξενοδοχείο έγινε 9όροφο; Καλά εφόσον δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την αρχιτεκτονική του παλιού κτιρίου γιατί δεν έκαναν ένα καταραμένο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ώστε να γίνει κάτι πιο όμορφο;

Αίσχος :ohno:

kostya
November 1st, 2010, 10:01 PM
^^ Έψαξα και το επίσημο site... http://www.ad-imperial-hotel.gr/ .

Ένα ολοκαίνουριο κτίριο που τηρεί τις προδιαγραφές του καινούριου αντισεισμικού κανονισμού, με αναπαλαιωμένη την διατηρητέα πρόσοψη νεοκλασικού κτίσματος των αρχών του περασμένου αιώνα, πραγματικό στολίδι για την πόλη μας.

Τελικά μόνο την πρόσοψη κράτησαν..

wood88
November 1st, 2010, 10:45 PM
Έξι έργα- «κλειδιά» στη Θεσσαλονίκη

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=194938&cid=4

Καλα μονο εξαγγελιες ξερουν να κανουν,καλη η ζευξη αλλα προερχουν αλλα εργα, με 800 εκ ευρω που θα κοστισει η γεφυρα που σιγουρα πανω απο 1 δις, ευρω θα κοστολογηθει, μπορουν να φτιαξουν παρα πολλα εργα υποδομης της Θεσσαλονικης, σιγουρα η εσωτερικη περιφερειακη χρειαζεται αναβαθμιση καθως δεν ειναι σε καθολου καλη κατασταση και μονο ασφαλης δρομος δεν ειναι αφου σημειωνται πολλα ατυχηματα, παντως με τα χρηματα απο την γεφυρα μπορουν να διαθεσουν τα χρηματα σε ενα σωρο αλλα εργα που κυριολεκτικα θα αλλαξουν την εικονα της πολης, πρπει να καταλαβουμε οτι δεν εχουμε καν ουτε τα βασικα, ειδατε τιε εικονες ντροπης απο τον ΟΣΕ, με 100 εκ ευρω πιστευω πως θα μπορουσαν να αναβαθμιοσυν πολυ το κτιριο, φτιαχνοντας ενα σκεπαστρο και βελτιωντας την συνολικη εικονα του κτιριοου, επισης με αλλα 150 εκ ευρω φτιαχναν 2 καλα γηπεδα ποδοσφαιρου για τις τοπικες ομαδες, με 250 εκ ευρω θα μπορουσαν να κανουν μια ριζικη αναδιαμορφωση στον χωρο της ΔΕΘ και του Γ Σωματος Στρατου φτιαχνοντας ενα υποδειγματικο παρκο, με 300 εκ ευρω θα μπορουσαν να φτιαξουν μια γραμμη τραμ απο τα ΚΤΕΛ μεχρι την Μικρα.

Συνολο 800 εκ ευρω με 4 εργα που ουσιαστικα θα αλλαζαν την οψη της πολης.

Greco-Roman
November 1st, 2010, 11:16 PM
Ωραίο φαίνεται το ξενοδοχείο, ειδικά μέσα. Σου θυμίζει Hermitage τις Αγίας Πετρούπολης. Συνδυασμός του παλιού με το σύγχρονο.

Innovation greek-style. :D

kostya
November 1st, 2010, 11:25 PM
Εχμ, δεν είχα σκοπό να το διαφημίσω. Το αντίθετο μάλιστα :lol:

EngineerGreece
November 2nd, 2010, 03:58 AM
Όντως μέσα οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πανέμορφο, ένα μικρό παλατάκι. Άσε που τελικά τώρα δεν μου φαίνεται και τόσο κακό όπως έγινε εξωτερικά. Θα προτιμούσα κάτι άλλο αλλά ντάξει μια χαρά είναι.

wood88
November 2nd, 2010, 09:46 AM
Περνούσα με το ποδήλατο από την Αντιγονιδών σήμερα μέχρι που είδα αυτό και κόντεψα να πέσω από το ποδήλατο :D

Πρόσθεσαν οι αθεόφοβοι μια 5όροφη πολυκατοικία πάνω στο καημένο το κτίριο :nuts:

Εμενα δεν μου αρεσει καθολου αυτο το κτιριο, οι πρωτοι 3 οροφοι ειναι πολυ ωραιοι δειγμα κλασσικης αρχιτεκτονικης αλλα μετα ειναι σαν να τους προσθεσεις μια 6οροφη οικοδομη, πραγματικα ηθελα να δω πως το σκεφτηακν αυτο οι μελετητες-αρχιτεκτονες, δεν εχουν καθολου ιδεα, the building was f.....d,
Κοιταξτε μια επιτυχημενη αποπειρα προσθηκης οροφων σε ενα κλασσικο κτιριο του 1928, προκειται για το Hearst Tower στην Νεα Υορκη, μαλλον κατι τετοιο ηθελαν να κανουν αλλα δεν τους βγηκε καθολου, εντελως αποτυχημενη η προσπαθεια τους.

http://img221.imageshack.us/img221/2315/hearstnyc.jpg (http://img221.imageshack.us/i/hearstnyc.jpg/)

http://img502.imageshack.us/img502/963/71hearsttowerlg.jpg (http://img502.imageshack.us/i/71hearsttowerlg.jpg/)

Alexandris
November 2nd, 2010, 02:02 PM
Νομίζω (επειδη εχω επισκεπτει την Θεσσαλονικη 2 φορες) πως σου κάνει την αίσθηση η πολη οτι εχει περισσότερα και ωραιότερα κλασσικα κτήρια, γιατι ειναι κάπως πιο μαζεμένα και κοντά το ενα στο αλλο plus οτι ειναι και μικρότερη πόλη.

Στην Αθήνα εκτος απο μερικά σημεία της ολα τα υπολοιπα νεοκλασσικα ειναι διάσπαρτα και χαμένα ανάμεσα σε γκρίζες άσχημες πολυκατοικίες.

Πάντως η Θεσσαλονικη θυμίζει, σου δινει την αισθηση Ευρωπαικης πόλης. Έχει φαρδύτερα πεζοδρόμια, ωραιότερες πλατείες, ακόμα και οι πολυκατοικίες της εχουν ωραιότερο σχεδιασμό απο της Αθήνας.

Alexandris
November 2nd, 2010, 02:09 PM

Μια χαρά είναι. Εμένα μου αρέσει. Μακάρι να ταίριαζαν έτσι και στην Αθήνα τα νεοκλασσικά με τις πολυκατοικίες.
Υπάρχει ένα παρομοιο παράδειγμα και στην Αθηνα βεβαιως... Οπως τα υπολοιπα κτηρια στις παραπανω εικονες. Τα θυμιζει κάπως σε μιρκότερη μορφη.
Πρόκειται για το κτήριο στη Β.Σοφίας λιγο πιο πανω απο τον δρομέα. Ξεκινάει σε μορφη νεοκλασσικου 2 οροφων και πανω του ορθώνεται ενα τζαμενιο σε επιφάνεια κτήριο 5 οροφων. ΑΧ που ειναι η φωτο του... ??? Λαβυρινθος το forum Που να την βρω τωρα... :nuts:

Πολύ θα ήθελα να δω μια φωτό του imperial νύχτα. Φωτισμένο θα είναι κουκλα... !!!

gm2263
November 2nd, 2010, 02:13 PM
Αυτπο μου έχουν πει και οι γονείς μου, και όσοι έχουν πάει.

Άπλα. Αυτό μου λένε. Άπλα

Και ναι, μοιάζει με πιο συνεκτική πόλη όσον αφορά τον αστικό ιστό της...

wood88
November 2nd, 2010, 02:18 PM
Νομίζω (επειδη εχω επισκεπτει την Θεσσαλονικη 2 φορες) πως σου κάνει την αίσθηση η πολη οτι εχει περισσότερα και ωραιότερα κλασσικα κτήρια, γιατι ειναι κάπως πιο μαζεμένα και κοντά το ενα στο αλλο plus οτι ειναι και μικρότερη πόλη.

Στην Αθήνα εκτος απο μερικά σημεία της ολα τα υπολοιπα νεοκλασσικα ειναι διάσπαρτα και χαμένα ανάμεσα σε γκρίζες άσχημες πολυκατοικίες.

Πάντως η Θεσσαλονικη θυμίζει, σου δινει την αισθηση Ευρωπαικης πόλης. Έχει φαρδύτερα πεζοδρόμια, ωραιότερες πλατείες, ακόμα και οι πολυκατοικίες της εχουν ωραιότερο σχεδιασμό απο της Αθήνας.

Ενταξει πιστεψε με εγω που ζω στην Θεσσαλονικη δεν το βλεπω αυτο, η Θεσσαλονικη γενικα δεν εχει πολυ φαρδυς δρομους 2-3 εχεις μονο, απλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι οι Αθηναιοι εχουν αυτη την αποψη για την Θεσσαλονικη, οτι ειναι τοσο ωραια, σιγουρα η πολη μου, μου αρεσει παρα πολυ σε καμια περιπτωση δεν θα μπορουσα να μενω στην Αθηνα, απλα εσεις οταν ερχεστε σαν επισκεπτες στην Θεσσαλονικη περνατε μονο απο τα κεντρικα σημεια, την Αριστοτελους την Τσιμησκη την Νικης και σας φαινεται ωραια και χαλαρη πολη, δεν ειναι ομως ετσι κινηθειται με το αστικο 32 για Ευοσμο που περνα μεσα απο την Μενεμενη και μετα πειτε μου.
Επισης θελω να πληροφορησω τους φιλους Αθηναιους οτι ΟΧΙ δεν δουλεουμε 6 ωρες και τις υπολοιπες 2 παμε και πινουμε φραπε στην παραλια, αυτα ειναι μουφες που λενε για να νομιζουν οτι ειμαστε χαλαρρρρη πολη, δουλευουμε οπως ολοι, αλλα φταιμε και εμεις μας κολλανε τον τιτλο φραπεδουπολη και χαλαρουπολη και αντι να κανουμε κατι για να αλλαξουμε την κατασταση χαιρομαστε.

Alexandris
November 2nd, 2010, 02:24 PM
Ενταξει πιστεψε με εγω που ζω στην Θεσσαλονικη δεν το βλεπω αυτο, η Θεσσαλονικη γενικα δεν εχει πολυ φαρδυς δρομους 2-3 εχεις μονο, απλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι οι Αθηναιοι εχουν αυτη την αποψη για την Θεσσαλονικη, οτι ειναι τοσο ωραια, σιγουρα η πολη μου, μου αρεσει παρα πολυ σε καμια περιπτωση δεν θα μπορουσα να μενω στην Αθηνα, απλα εσεις οταν ερχεστε σαν επισκεπτες στην Θεσσαλονικη περνατε μονο απο τα κεντρικα σημεια, την Αριστοτελους την Τσιμησκη την Νικης και σας φαινεται ωραια και χαλαρη πολη, δεν ειναι ομως ετσι κινηθειται με το αστικο 32 για Ευοσμο που περνα μεσα απο την Μενεμενη και μετα πειτε μου.
Επισης θελω να πληροφορησω τους φιλους Αθηναιους οτι ΟΧΙ δεν δουλεουμε 6 ωρες και τις υπολοιπες 2 παμε και πινουμε φραπε στην παραλια, αυτα ειναι μουφες που λενε για να νομιζουν οτι ειμαστε χαλαρρρρη πολη, δουλευουμε οπως ολοι, αλλα φταιμε και εμεις μας κολλανε τον τιτλο φραπεδουπολη και χαλαρουπολη και αντι να κανουμε κατι για να αλλαξουμε την κατασταση χαιρομαστε.

Ποιος μίλησε για φραπεδούπολη? Αυτά είναι λαλακίες οποιος τα λέει...
Εμεις ειπαμε (οπως εγραψε ο gm) οτι ειναι πιο συνεκτική πόλη όσον αφορά τον αστικό ιστό της.
Τώρα αυτο που περιγράφεις για τους 2-3 μεγάλους δρόμους και μετα το χάος το ιδιο συμβαίνει και στην Αθήνα.

Τι νομιζεις πως ειναι η Αθήνα? Και εμεις εδω εχουμε 5-6 μεγαλους δρόμους 2-3 μεγαλες πλατείες και μετα βρισκεσαι αντιμέτωπος με το χάος και την αναρχη πολεοδομικη δομηση.

Η Θεσσαλονικη εχει κρατήσει καποιο προσωπο. Και την εχω γυρισει σχεδον όλη. Αυτο που με χαλασε πολυ ηταν η Τουμπα. (Οχι το γηπεδο αλλα η περιοχη) Πολυ μαυριλα ρε παιδι μου πολυ τσιμεντο...

wood88
November 2nd, 2010, 02:32 PM
Ποιος μίλησε για φραπεδούπολη? Αυτά είναι λαλακίες οποιος τα λέει...
Εμεις ειπαμε (οπως εγραψε ο gm) οτι ειναι πιο συνεκτική πόλη όσον αφορά τον αστικό ιστό της.
Τώρα αυτο που περιγράφεις για τους 2-3 μεγάλους δρόμους και μετα το χάος το ιδιο συμβαίνει και στην Αθήνα.

Τι νομιζεις πως ειναι η Αθήνα? Και εμεις εδω εχουμε 5-6 μεγαλους δρόμους 2-3 μεγαλες πλατείες και μετα βρισκεσαι αντιμέτωπος με το χάος και την αναρχη πολεοδομικη δομηση.

Η Θεσσαλονικη εχει κρατήσει καποιο προσωπο. Και την εχω γυρισει σχεδον όλη. Αυτο που με χαλασε πολυ ηταν η Τουμπα. (Οχι το γηπεδο αλλα η περιοχη) Πολυ μαυριλα ρε παιδι μου πολυ τσιμεντο...

Η Τουμπα ειναι κουκλα, που να δεις Νεαπολη και Μενεμενη, ο ενας πανω στον αλλον και πολυ μπετον, μαλιστα η Νεαπολη ειναι απο τις πιο πυκνοκατοικημενες περιοχες του κοσμου, ειναι παρα πολυ μικρη και μενουν πανω απο 40.000 ανθρωποι.Το Κορδελιο για παραδειγμα που μενω εγω που ειναι Βορειοδυτικα εχει τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου με λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο (0,83 τμ).

kostya
November 2nd, 2010, 02:50 PM

Το 32 δεν περνάει μέσα από την μενεμένη ;) Το έπαιρνα για χρόνια. Ούτε το απλό ούτε το 32Α ;) . Εκτός και αν αλλάξε το δρομολόγιο :shifty:

Αυτό που λες παντως για την χαλαρή πόλη με εκνευρίζει και μένα. Αναπαράγουμε και οι ίδιοι αυτή τη βλακεία λες και είναι κάτι που πρέπει να περιφανευεσαι..

wood88
November 2nd, 2010, 02:53 PM
Το 32 δεν περνάει μέσα από την μενεμένη ;) Το έπαιρνα για χρόνια. Ούτε το απλό ούτε το 32Α ;) . Εκτός και αν αλλάξε το δρομολόγιο :shifty:

Αυτό που λες παντως για την χαλαρή πόλη με εκνευρίζει και μένα. Αναπαράγουμε και οι ίδιοι αυτή τη βλακεία λες και είναι κάτι που πρέπει να περιφανευεσαι..

Απο Επταλοφο και Αμπελοκηπους περναει.

kostya
November 2nd, 2010, 03:03 PM
Μια ερώτηση.
Αυτή η πολυκατοικία βρίσκετε ακόμα σε αυτήν την κατάσταση?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Thessaloniki_building_at_Valaoritou_Street.JPG/400px-Thessaloniki_building_at_Valaoritou_Street.JPG

Ένα χρόνο μετά και είναι ακόμα έτσι. just for the record..

Lucretius
November 2nd, 2010, 04:13 PM
Πάντως το Imperial είναι φρικτό! Ποιος έδωσε την άδεια να προστεθούν 5 μοντέρνοι όροφοι πάνω από νεοκλασική πρόσοψη? Καλά, για τα εσωτερικά δεν το συζητώ, μοιάζει λες και το Χίλτον βίασε το Ιλίου μέλαθρον. Φρίκη.

Alexandris
November 2nd, 2010, 04:19 PM
Πάντως το Imperial είναι φρικτό! Ποιος έδωσε την άδεια να προστεθούν 5 μοντέρνοι όροφοι πάνω από νεοκλασική πρόσοψη? Καλά, για τα εσωτερικά δεν το συζητώ, μοιάζει λες και το Χίλτον βίασε το Ιλίου μέλαθρον. Φρίκη.

Φρικτό δεν θα το έλεγα. Βεβαια περι ορεξως κολοκυθοπιτα...
Να ρωτησω κατι?
Πως γινεται να χτιζεις πανω νεοκλασσικο? Πως αντέχει το νεοκλασσικο το βάρος της νεας κατασκευής? Εκτος και αν σκάβουν καινουρια θεμέλια με καποιο τροπο?
Αν ξερεις καποιος ας απαντησει. Το πρώτο παντως δεν νομιζω να ισχυει. Αποκλείεται να το χτίζουν πανω στο νεοκλασσικο.

Lucretius
November 2nd, 2010, 04:27 PM
Από το νεοκλασικό έμεινε μόνη η πρόσοψη. Όλα τα εσωτερικά είναι καινούρια. Εδώ έγκειται και η φρίκη του εσωτερικού. Δεν διατήρησαν δηλαδή κάτι που προϋπήρχε. Αυτό το τουρκομπαρόκ πράγμα σχεδιάστηκε από την αρχή!

Alexandris
November 2nd, 2010, 04:32 PM
Από το νεοκλασικό έμεινε μόνη η πρόσοψη. Όλα τα εσωτερικά είναι καινούρια. Εδώ έγκειται και η φρίκη του εσωτερικού. Δεν διατήρησαν δηλαδή κάτι που προϋπήρχε. Αυτό το τουρκομπαρόκ πράγμα σχεδιάστηκε από την αρχή!

Aυτο ειναι έγκλημα !!! Δεν ηταν διατηρητέο? Πως τους αφησαν να το ρίξουν και να κρατησουν μονο την προσοψη? :bash:

wood88
November 2nd, 2010, 05:25 PM
Εγω θεωρω ακομα χειροτερο τα κλιματιστικα απο διπλα και τιος πολυχρωμες τεντες στα μπαλκονια, κανονικα θα επρεπε να υπαρχει ενας νομος απο την πολεοδομια που να απαγορευει να τοποθετουνται κλιματιστικα στα μπαλκονια, ειδικα στα κτιρια γραφειων θα μπορουσαν να φτιαξουν μια κεντρικη εξωτερικη μονοδα στην ταρατσα και οχι αυτο το χαλι με 25 κλιματσικτικα σε ενα κτιριο τα οποια τις περισσοτερες φορες σταζουν!

kostya
November 2nd, 2010, 06:35 PM

+1 :bash:

Lucretius
November 3rd, 2010, 02:17 AM
Aυτο ειναι έγκλημα !!! Δεν ηταν διατηρητέο? Πως τους αφησαν να το ρίξουν και να κρατησουν μονο την προσοψη? :bash:

Λογικά είχε χαρακτηριστει διατηρητέα μόνο η πρόσοψη και όχι τα εσωτερικά. Μην σου φαίνεται περίεργο, έχει συμβει στο 90% των "ανακαινίσεων" που έχουν γίνει στην Τσιμισκη και την Εγνατία. Απλά συνήθως οι προσθήκες είναι σε υποχώρηση και στο στιλ του κτιρίου οπότε δεν χτυπά πολύ στο μάτι.

Btw η διατήρηση μόνο μια όψης λέγεται Facadism. http://en.wikipedia.org/wiki/Facadism

skylinearth
November 3rd, 2010, 03:37 AM
Πράγματι είναι πολύ μικροί οι δρόμοι στην Θεσσαλονίκη, γι'αυτό άλλωστε προτάθηκε και η υποθαλάσσια (άσχετα άν ήταν σωστή ή όχι). Εδώ ο περιφερειακός μποτιλιαρίζεται.

Το θέμα είναι οτί η Αθήνα έχει πολλά προάστια που είναι κατά κάποιο τρόπο αυτόνομα και συνάμα είναι πιο απλωμένη. Ειδικά όταν πηγαίνω πρός Αγ. Παρασκευή-Γέρακα-ΟΑΚΑ κλπ και τις περιοχές γύρω από την Αττική Οδό καταλαβαίνω πόσο στριμωγμένες είναι οι περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Το μόνο που δε ζηλεύω είναι το κέντρο της Αθήνας και δεν αναφέρομαι προφανώς στην Πλάκα αλλά σε περιοχές όπως Ομόνοια Πατήσια κλπ.

kostya
November 3rd, 2010, 11:36 PM
Έχετε πάει στο Απολλώνια Πολιτεία (http://wikimapia.org/2695522/el/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1)? Αν ναι, δεν σας φαίνεται παράξενο που εχουν αφήσει αναξιοποίητo όλο αυτό το κομμάτι της παραλίας??? Δηλαδή τι περιμένουν, να χτιστεί το 5άστερο στο οικόπεδο της Βιαμύλ και κανα δυο ακομα εμπορικά, να σαπίσουν τα "ναυπηγεία" για να ασχοληθούν με την παραλία??? Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική χώρα θα τα είχαν ήδη αξιοποιήσει τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής!! Δείτε το link στο google earth ;)

Ειδικά από το cafe του hondos το βλέπεις και θες να βουτήξεις στην θάλασσα :D. Βλέπεις και τα αεροπλάνα να απογειώνονται από τον 16/34 ;)

kostya
November 9th, 2010, 04:15 PM
Σήμερα η πόλη μας ήταν ένα όνειρο! Λόγω εκλογικής περιόδου φαίνεται πως δεν γράφουν κανέναν για διπλοπαρκάρισμα! Το αποτέλεσμα? Διπλοπαρκαρισμένοι παντού! Σε κάποια σημεία ήταν γελοίο πραγματικά. Ξεχάστηκα και δεν έβγαλα φωτογραφίες. Ιασωνίδου, Κασσάνδρου, Κ.Καραμανλή(Νέα Εγνατία), Μητ. Γενναδίου κλπ. Δεν τολμάω να φανταστώ τι γινόταν στους δρόμους κάτω από την Εγνατία. Μαζί με τις προεκλογικές αφίσες(εϊτίλα τρελή) φτιάχνουν ένα απίστευτο σύνολο. Gotta love this city :cheers: !

wood88
November 12th, 2010, 10:55 AM
Θεσσαλονίκη: Οι πράσινες και όχι μόνο υποδομές της πόλης

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κος Μαγκριώτης, μίλησε σήμερα στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Πράσινων Υποδομών στη Θεσσαλονίκη, τo οποίo διοργάνωσε η επιτροπή Περιβάλλοντος του Αλεξανδρείου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα «Η νέα Γενιά των Πράσινων Υποδομών».

Εκεί μάλλον αναφερόμενος στην ιδανική πόλη της Θεσσαλονίκης που δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή της εικόνα ανέλυσε τις απαιτούμενες δράσεις. Οι δράσεις αυτές είναι συγκοινωνιακού, αστικού, περιβαλλοντικού αλλά και τουριστικού χαρακτήρα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις αναγκαίες δημόσιες υποδομές οι οποίες σχεδιάστηκαν με βάση τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, λαμβάνοντας υπ΄ όψη το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, με προσανατολισμό στην πράσινη ανάπτυξη, ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε αναλυτικά τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα υποδομών:

1. Δημιουργία φορέα σχεδιασμού, συντονισμού και ανάπτυξης των υποδομών και ελέγχου του συστήματος των Δημόσιων Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης
2. Κεντρικό τμήμα του σχεδιασμού είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό τραμ, προαστιακός και monorail),
3. Διασπορά κίνησης με δακτυλίους και συνδετήριους κάθετους άξονες
Οι δύο συγκοινωνιακοί δακτύλιοι ένας εσωτερικός και ένας εξωτερικός,
Αναβάθμιση Εσωτερικού Δακτυλίου
Παράκαμψη Ιστορικού Κέντρου
Η ζεύξη του Θερμαϊκού.
Ακτινικές συνδέσεις δακτυλίων με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης
4. Χώροι στάθμευσης, περιορισμός ΙΧ
Χώροι στάθμευσης στους περιφερειακούς Δήμους
Χώροι στάθμευσης περιμετρικά του ιστορικού κέντρου
5. Τριπλή προσπέλαση στη Χαλκιδική, ορθολογική διαχείριση στερεών-υγρών αποβλήτων - υδάτων
6. Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μικρά-μεσαία έργα περιφέρειας για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού
7. Προαστιακός Κεντρικής Μακεδονίας
8. Συμπαγείς πόλεις (όχι διασπορά και ερήμωση κέντρων)
9. Αναπλάσεις
Μεταφορά ΔΕΘ-Μητροπολιτικό πάρκο
Μεταφορά Πανεπιστημιακών Σχολών
Ανάπλαση θαλασσίου Μετώπου
Δυτική Θεσσαλονίκη
Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου
Υπογειοποίηση σιδηροδρομικών γραμμών Θεσ/νίκης
10. Μετεγκατάσταση ποδοσφαιρικών γηπέδων-Π.Α.Ε.
11. Υποδομές πολιτισμού
12. Λιμάνι: επέκταση 6ης προβλήτας-εμπορευματικό κέντρο
13. Αεροδρόμιο: επέκταση διαδρόμου (10-28)-νέος αεροσταθμός

απο ypodomes.com

wood88
November 15th, 2010, 08:55 PM
Μολις γυρισα απο το κεντρο και ειμαι μεσα στα νευρα, περιμενα σαν τον μαλ....
δυο ωρες να περασει το λεωφορειο, εξαιτιας μιας πορειας που ειχε σταματησει την κυκλοφορια, ειμαι στην Τσιμισκη η οποια ειναι κλειστη, ανεβαινω στην Εγνατια η οποια και αυτη ειναι κλειστη περιμεν μιση ωρα και ξενακατεβαινω στηνΤσιμισκη περιμω αλλη μιση ωρα και αποφασιζω να παρω ταξι τα οποια ηταν δυσευρετα και περιμενε μια ουρα απο κοσμο, τελικα περιμενα αλλη μιση ωρα μεχρι που πηρα το λεωφορειο. Ειναι τραγικο αυτο που συμβαινει στην Θεσσαλονικη να κλεινει μια Τσιμισκη και Εγνατια και να νεκρωνει ολη η πολη, πιστευω οτι η δημιουργια υπογειων δρομων θα ηταν η καλυτερη λυση!!!
Επανερχομαι στη προταση που ειχε γινει για εναλλακτικη της υποθαλασσιας με υπογειο δρομο που θα περνα κατω απο την Τσιμισκη.

Και οσο αφορα που λενε μερικοι οχι κεντρο στο αμαξι, αυτο να το υποστηριξεται οταν θα εχουμε ολες τις υποδομες και θα μπορουμε να κινηθουμε και χωρις αυτο, τωρα με το να το παιζουμε Ευρωπαιοι και να θελουμε να βγαλουμε το αμαξι απο το κεντρο ειναι γελοιο, ενω δεν διαθετουμε μεσα μαζικης μεταφορας.

Και θα σας πω το πολυ απλο, αν εγω δουλεω στο κεντρο και σχολαω 1-2 το βραδυ οπου δυτικα που μενω δεν εχει κανενα λεωφορειο, εγω πως θα γυρισω? τα ταξι ετσι οπως εχουν ακριβυνει για το Κορδελιο οου μενω θελω 10 ευρω, ε δεν θα δινω και το μισο μεροκατο σε ταξι, αναγκαστικα θα παρω αμαξι για να μετακινηθω!!!

Lucretius
November 15th, 2010, 09:03 PM
Άσε με να μαντέψω, ΠΑΜΕ? Θυμάμαι μια υπέροχη περίπτωση όπου περπάτησα από τα δικαστήρια ως την Καλαμαριά -φορτωμένος βαλίτσες - επειδή είχαν παραλύσει τα πάντα

kostya
November 15th, 2010, 10:49 PM
^^ Όχι μόνο. Κάτι αναρχικοί και κάποιοι αριστεροί. Είδα αφίσες τους στις στάσεις..

@wood88: εγώ ευτυχώς πέρασα πριν την πορεία(κάτι ήξερα :D;)). Είχαν κλείσει την Αγγελάκη και έστελναν όλο τον κόσμο από ανατολικά στην Τσιμισκή :doh:

wood88
November 25th, 2010, 10:34 AM
Ο Θεσσαλονικιός που «ανατίναξε» την Αθήνα
:nuts::nuts::nuts:Μελλοντικός στόχος η ανατίναξη του...γηπέδου του :nuts::nuts::nuts:ΠΑΟΚ

Μπορεί πολλοί Θεσσαλονικείς, ιδίως ΠΑΟΚτσήδες, να έχουν ονειρευτεί να ανατινάξουν την Αθήνα, ωστόσο, μόνο ένας κατάφερε να το πραγματοποιήσει, έχοντας μάλιστα τη συγκατάθεση των περισσοτέρων Αθηναίων. Ο λόγος βέβαια για τον ιδιοκτήτη της εταιρίας Demcon, Νίκο Παπασάββα, που στις 24 Οκτωβρίου του 2010 ανατίναξε το παλιό κτήριο του ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο), στη συμβολή των οδών Βερατζέρου 47, Ξούθου και Μενάνδρου στην Ομόνοια. Ο ίδιος μιλάει στη Voria.gr για την επιτυχία τού στην κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτηρίου, την απόφασή του να ασχοληθεί με τη σύγχρονη αυτή μέθοδο κατεδάφισης αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα το όλο εγχείρημα.

Τα πρώτα του βιώματα με εκρηκτικά ήταν από μικρό παιδί, όταν μαζί με τον πατέρα του πήγαινε στα βουνά και με τη χρήση φουρνέλων έσπαζαν τα βράχια για να ανοίγουν δρόμους. «Για εμένα ήταν όνειρο ζωής να αρχίσω να κατεδαφίζω κτήρια με εκρηκτικά» εξομολογείται στη Voria.gr.
http://img194.imageshack.us/img194/4752/katedafinat1500x400.jpg (http://img194.imageshack.us/i/katedafinat1500x400.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)http://img268.imageshack.us/img268/6746/katedafisinat500x400.jpg (http://img268.imageshack.us/i/katedafisinat500x400.jpg/)

Η κατεδάφιση του κτηρίου του ΝΑΤ ήταν ένα «όνειρο» του δημάρχου της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του 1980 και παρουσίασε επικινδυνότητα από το 2003. Οι προσπάθειες του δήμου Αθηναίων, για την εξαγορά του, ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010. «Ο κ. Κακλαμάνης δέχθηκε πολλές πιέσεις για να το μετατρέψει σε γραφεία αλλά αυτός ήθελε να κάνει πραγματικότητα το όραμα του αείμνηστου δημάρχου Αντώνη Τρίτση, ο οποίος είχε πει ότι το όνομα του δημάρχου που θα γκρεμίζει κτήρια και θα δημιουργεί πάρκα θα γραφτεί με χρυσά γράμματα» τονίζει ο κ. Παπασάββας.

Η πτώση του κτιρίου διήρκεσε 14 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος χρόνος έκρηξης έγινε στον πυρήνα του κτιρίου και ακολούθησαν δυο σειρές εκρήξεων με διαφορά επτά και δέκα δευτερολέπτων σε υποστυλώματα για να επιτευχθεί η πτώση του κτιρίου στο περίγραμμα του. Το έργο ήταν καλυμμένο με ασφαλιστήριο συμβόλαιο 3 εκατ. ευρώ για οτιδήποτε συνέβαινε.

«Οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των διπλανών κτηρίων και για αυτό το λόγο χρησιμοποιήσαμε πέντε δονησιογράφοους, οι οποίοι κατέγραψαν τις ταχύτητες ταλάντωσης και τις δονήσεις. Ήταν η πιο καταρτισμένη και ασφαλέστερη τεχνικά κατεδάφιση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Δεν έσπασε ούτε ένα τζάμι» υπογραμμίζει με περηφάνια ο κ. Παπασάββας.

Για το συγκεκριμένο κτήριο, συνολικού εμβαδού 4.000 τμ, η προετοιμασία για τα εκρηκτικά διήρκεσε 10 ημέρες και χρειάστηκαν 10 άτομα. «Το χειρότερο κομμάτι του όλου εγχειρήματος ήταν η γραφειοκρατεία. Αρκεί κανείς να φανταστεί ότι στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, για να πάρει κάποιος την άδεια χρειάζεται μόνο 1 ώρα και εμείς χρειαστήκαμε 25 ημέρες. Μόνο 12 ημέρες χρειάστηκαν για την πολεοδομία».

Για τα ελληνικά δεδομένα, η χρήση εκρηκτικών για κατεδάφιση κτηρίων δεν είναι διαδεδομένη, εξαιτίας των ατυχημάτων που συνόδευαν τις εκρήξεις με φουρνέλα τη δεκαετία του ΄60. Όπως εξηγεί ο κ. Παπασάββας, αυτό συμβαίνει διότι παλιότερα η πολιτεία αδειοδοτούσε τον κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία. «Στην Επταπυργίου και όχι μόνο, είχαν συμβεί πολλά ατυχήματα. Η περιοχή ήταν και είναι γεμάτο βράχους, όταν δεν μπορούσαν να τους σπάσουν με σφυριά έβαζαν φουρνέλα σε τρύπες και τους ανατίναζαν. Θυμάμαι ένα περιστατικό, όταν ένας παππούς άρχιζε να βάζει εκρηκτικά και του λέει μια γιαγιά “μην το ανατινάζεις εδώ γύρω έχει σπίτια” και της απαντάει “μην στεναχωριέσαι εγώ θα τα βάλω και θα κάτσω από πάνω” ήταν για τα υπόλοιπα χρόνια κουτσός. Μιλάμε για ολόκληρη επιστήμη, δεν μπορεί ο καθένας αυθαίρετα να βάζει εκρηκτικά και να ανατινάζει. Πρέπει να γνωρίζει την ακριβή ποσότητα που χρειάζεται έτσι ώστε να μην πετάξει θραύσματα, να ρυθμίσει χρόνους, να προσέξεις τις δονήσεις κα. Τέτοια περιστατικά σημάδεψαν την εν λόγω μέθοδο και τώρα όλοι είναι επιφυλακτικοί», υπογραμμίζει.

Μελλοντικός στόχος του κ. Παπασάββα, είναι να «ανατινάξει» το γήπεδο του ΠΑΟΚ, όταν ο Δικέφαλος πάρει τη μεγάλη απόφαση για την ανέγερση νέου σύγχρονου σταδίου. Όπως λέει, για την κατεδάφιση της θρυλικής Τούμπας θα χρειαστούν 200-250 κιλά εκρηκτικά. «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πολλά κτήρια που θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν με τη σύγχρονη αυτή μέθοδο, όπως ορισμένα σιλό στο λιμάνι αλλά και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, όταν θα αποφασιστεί να δημιουργηθεί καινούργιο».

Κόστος κατεδάφισης με εκρηκτικά

Σύμφωνα με τον κ. Παπασάββα, όσο πιο ψηλό είναι ένα κτήριο τόσο πιο συμφέρουσα είναι η κατεδάφισή του με εκρηκτικά, καθώς οι χειροκίνητες μεθόδους χρειάζονται περισσότερα εργατικά χέρια και ημέρες. Για ένα 6όροφο κτήριο η χρήση εκρηκτικών γίνεται 3 φορές πιο φθηνή από ότι με τα χέρια. Η κατεδάφιση ενός κτίσματος 30 μέτρων ύψος, 500 τ.μ. με τις αναχρονιστικές μεθόδους θα κοστίσει περίπου 150.000 ευρώ ενώ με εκρηκτικά μόλις 70.000 ευρώ, σχεδόν 50% φθηνότερα.

«Σίγουρα, τα ψηλά κτήρια επιβάλουν κατεδάφιση με εκρηκτικά, ωστόσο, μετά το ΝΑΤ, μου τηλεφωνούσαν και ζητούσαν να ανατινάξουμε σπίτια, μονοόροφα κτήρια. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει οικονομικά. Ωστόσο, πέρα από το οικονομικό κομμάτι η σύγχρονη αυτή μέθοδο έχει και άλλα θετικά, όπως για παράδειγμα ο χρόνος κατεδάφισης. Για κτήρια που με τη χειροκίνητη μέθοδο χρειάζεσαι 3 μήνες, με τα εκρηκτικά χρειάζεσαι μόλις ένα μήνα. Αλλά και το θέμα της όχλησης, καθώς με τα εκρηκτικά δεν ενοχλείς κανέναν, πέρα από την ημέρα της ανατίναξης», τονίζει ο κ. Παπασάββας.

Η εταιρία

Η Demcon (Demolition Contractors) δραστηριοποιείται στον τομέα των κατεδαφίσεων με την ελεγχόμενη χρήση εκρηκτικών υλών και με συμβατικές μεθόδους με μηχανικά μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην «Πράσινη Κατεδάφιση». Είναι πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα σε θέματα οικολογίας, καθώς εδώ και χρόνια ανακυκλώνει πλήρως όλα τα υλικά που προκύπτουν στα διάφορα στάδια μιας κατεδάφισης. Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, έχει συνάψει σύμβαση διαχείρισης αποβλήτων, σκοπός της οποίας είναι η κατά προτεραιότητα πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων από οικοδομικές εργασίες, κατεδαφίσεις, έργα τεχνικών υποδομών, εκσκαφές και επιπροσθέτως η επαναχρησιμοποίηση τους, η ανακύκλωση τους και η αξιοποίηση τους με τη χρήση «καθαρών» τεχνολογιών.

Η Demcon παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις κατεδάφισης λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε έργου. Στις καινούριες δραστηριότητες της εταιρίας συγκαταλέγονται οι υπηρεσίες συμβούλου κατεδαφίσεων που παρέχονται για οποιοδήποτε έργο. Σε κάθε περίπτωση προηγείται η εκπόνηση μελέτης από έμπειρο, καταρτισμένο τεχνικό και κατόπιν προτείνεται η ενδεδειγμένη μεθοδολογία για την ασφαλέστερη, ταχύτερη και οικονομικότερη εκτέλεση του έργου. Η κατεδάφιση ενός κτίσματος αποτελεί μια αρκετά σύνθετη και επικίνδυνη εργασία και απαιτεί έμπειρο, κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και σωστό προγραμματισμό στην εκτέλεση των εργασιών, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος .

Η πολιτική της εταιρίας είναι να αναλαμβάνει και να εκτελεί έργα σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και νόμους που διέπουν τη βιομηχανία των κατεδαφίσεων, χωρίς να κάνει «εκπτώσεις» σε θέματα ασφάλειας, που πιθανόν να στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή κάποιου ανθρώπου.

Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η Demcon κατέχει την απαραίτητη πιστοποίηση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία από διεθνείς οργανισμούς όπως ο National Association of Demolition Contractors (N.A.D.C.), International Society of Explosives Engineers (I.S.E.E.), European Agency of Occupation Safety and Health (O.S.H.).

Παράλληλα, απαραίτητο προσόν για όλους τους εργαζόμενους αποτελεί το πιστοποιητικό κατάρτισης από τους διεθνείς οργανισμούς για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στον τομέα των Κατεδαφίσεων. Εφαρμόζει σε όλα τα έργα το Πρόγραμμα Επικοινωνίας Κινδύνου, το Πρόγραμμα Καταγραφής και Αξιολόγησης των Κινδύνων, τηρεί πιστά τα πρότυπα ασφαλείας στον Εξοπλισμό Προστασίας και εφαρμόζει Περιοδική Ιατρική Παρακολούθηση για όλους τους υπαλλήλους.

Στην προσπάθεια της να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και να παροτρύνει προς την κατεύθυνση αυτή και τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, έχει προχωρήσει στη μετάφραση Εγχειριδίων Ασφαλείας για την εργασία στον τομέα των κατεδαφίσεων: Εγχειρίδιο Ασφαλείας 2005, Εγχειρίδιο Επικοινωνίας Κινδύνου 2006.

Η Demcon έχει κερδίσει τιμητικές διακρίσεις για την ενεργό συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και για την τήρηση της Ασφάλειας στην Εργασία. Το 2005 απέσπασε τιμητική διάκριση από τον διεθνή οργανισμό N.A.D.C. National Assocciation Demolition Contractors για την απόλυτη τήρηση των συνθηκών ασφαλείας. Το 2006 κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλής Πρακτικής στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (O.S.H.). Το 2009 εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα Διεθνή Βραβεία Κατεδάφισης Demolition Awards, γιατί ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία μια από τις δυσκολότερες τεχνικά κατεδαφίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρία έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό διεθνών εταιριών και να συνεργαστεί μαζί τους στην εκτέλεση ιδιαίτερα επικίνδυνων έργων, γεγονός που αφενός οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην εκπαίδευση του προσωπικού με αυστηρά διεθνή πρότυπα και στην πιστή τήρηση των συνθηκών Ασφαλείας και αφετέρου αποδεικνύει έμπρακτα ότι η εταιρία μας ακολουθεί τη σωστή Πολιτική Ασφαλείας.

απο voria.gr

kostya
November 25th, 2010, 03:01 PM
^^ Άξιο τέκνο αυτής της πόλης.

EngineerGreece
November 25th, 2010, 07:19 PM
^^

Αλευρόμυλοι στην Καβάλα...

eqyySe-OiWw

wood88
December 5th, 2010, 09:58 AM
Γιορτινό κλίμα στη Θεσσαλονίκη
Τα 80.000 λαμπιόνια του δέντρου άναψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
http://img38.imageshack.us/img38/24/xristougenaaristotel500.jpg (http://img38.imageshack.us/i/xristougenaaristotel500.jpg/)

Τα γιορτινά της έβαλε απόψε η Θεσσαλονίκη, με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, του παραδοσιακού καραβιού και της φάτνης κατά τη διάρκεια της «Γιορτής των Αγγέλων» που διοργάνωσε και φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα 80.000 λαμπιόνια του δέντρου άναψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται για 12η συνεχή χρονιά άνοιξε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ακολούθησαν οι ήχοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έδωσε τον τόνο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς, εμφανίστηκαν το συγκρότημα «Elements» και τον Γιώργο Αξά. Τον ουρανό φώτισαν πυροτεχνήματα με ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τη γιορτή.

απο voria.gr

Καθε χρονο τα ιδια!!! ο ιδιος στολισμος, το ιδιο κιτς πανυγηρι γυρω γυρω οι ιδιες ατακες εδω και 20 χρονια ’’ ολη η πολη μια παρεα’’, ακομα και η ιδια εξεδρα, απο τοτε που θυμαμαι τον ευατο μου να κατεβαινω κατω στο κεντρο παντα τον ιδιο στγολισμο βλεπω τα Χριστουγεννα, οπως κατεβαζουμε καθε χρονο το δεντρο στο σπιτι μας απο το πατηρι, τουλαχιστον εμεις αλαλζουμε και κανα στολιδι ανα δυο χρονια, ο δημος Θεσσαλονικης τιποτα, παντα τα ιδια με το ιδιο καραβακι, αλλα ελπιζω να ειναι η τελαυταια χροονια φετος που ζησαμε αυτη την ’’μαγευτικη’’ κατα αλλα βραδια, μιας και ηταν η τελαυταια χρονια του Παπαγεωργοπουλου, οσο χαρηκε χαρηκε, λιγη πρωτοτυπια δεν βλαπτει υπαρχουν ιδεες και δεν κοστιζουν παντα.

HOT SPOT: Ο Γιωργος Αξας!!!! αχχαχχα

kostya
December 5th, 2010, 10:54 AM
^^

:hilarious:

sm987
December 5th, 2010, 11:51 AM
Καθε χρονο τα ιδια!!! ο ιδιος στολισμος, το ιδιο κιτς πανυγηρι γυρω γυρω οι ιδιες ατακες εδω και 20 χρονια ’’ ολη η πολη μια παρεα’’, ακομα και η ιδια εξεδρα, απο τοτε που θυμαμαι τον ευατο μου να κατεβαινω κατω στο κεντρο παντα τον ιδιο στγολισμο βλεπω τα Χριστουγεννα, οπως κατεβαζουμε καθε χρονο το δεντρο στο σπιτι μας απο το πατηρι, τουλαχιστον εμεις αλαλζουμε και κανα στολιδι ανα δυο χρονια, ο δημος Θεσσαλονικης τιποτα, παντα τα ιδια με το ιδιο καραβακι, αλλα ελπιζω να ειναι η τελαυταια χροονια φετος που ζησαμε αυτη την ’’μαγευτικη’’ κατα αλλα βραδια, μιας και ηταν η τελαυταια χρονια του Παπαγεωργοπουλου, οσο χαρηκε χαρηκε, λιγη πρωτοτυπια δεν βλαπτει υπαρχουν ιδεες και δεν κοστιζουν παντα.]

wood88 μαλλον καλυτερα που δεν ξοδευονται λεφτα για τετοια πραγματα! Να ασχολειτε καλυτερα ο δημος να παρεχει πολη καθαρη, να φτιαξει τις προσοψεις κτιριων, να φτιαξει ο δημος τους δρομους!!! (το εχω πει πριν, ολοι οι δρομοι της Θεσσαλονικης πρεπει να στρωθουν με καλη ασφαλτο και να εχουν γραμμες! η κατασταση γενικα σε ολη την ελλαδα σε αυτο το θεμα ειναι θλιβερη ...πατε ισπανια κτλ ..στην βαρκελωνη ακομα και μικροι δρομοι στα ορια της πολης ειναι αριστης ποιοτητας) να φροντισει ο δημος να φυγουν ολες οι κεραιες απο της πολυκατοικιες!!
Τετοια θελω να κανει ο δημος παρα να ξοδεθευει λεφτα για πανηγηρια. εδω στην Μελβουρνη τα πανηγυρια χρηματοδοτουνται με ιδιωτικη επενδηση!

wood88
December 5th, 2010, 04:42 PM
wood88 μαλλον καλυτερα που δεν ξοδευονται λεφτα για τετοια πραγματα! Να ασχολειτε καλυτερα ο δημος να παρεχει πολη καθαρη, να φτιαξει τις προσοψεις κτιριων, να φτιαξει ο δημος τους δρομους!!! (το εχω πει πριν, ολοι οι δρομοι της Θεσσαλονικης πρεπει να στρωθουν με καλη ασφαλτο και να εχουν γραμμες! η κατασταση γενικα σε ολη την ελλαδα σε αυτο το θεμα ειναι θλιβερη ...πατε ισπανια κτλ ..στην βαρκελωνη ακομα και μικροι δρομοι στα ορια της πολης ειναι αριστης ποιοτητας) να φροντισει ο δημος να φυγουν ολες οι κεραιες απο της πολυκατοικιες!!
Τετοια θελω να κανει ο δημος παρα να ξοδεθευει λεφτα για πανηγηρια. εδω στην Μελβουρνη τα πανηγυρια χρηματοδοτουνται με ιδιωτικη επενδηση!

Το θεμα ειναι οτι και με αυτες τις δηθεν εκδηλωσεις που κανει ξοδευονται πολλα λεφτα, και το αποτελεσμα ειναι απογοητευτικο

EngineerGreece
December 6th, 2010, 12:28 PM
Ε τώρα πια η γιορτή των Αγγέλων είναι θεσμός. Εγώ αυτό που θα ήθελα θα ήταν η επόμενη γιορτή να είναι σε μια ανανεωμένη πλατεία και όχι σε αυτό το χάλι της κάτω πλευράς με την άσφαλτο.

kostya
December 7th, 2010, 01:04 PM
Ο περίβολος της Μητρόπολης είναι δημόσιος χώρος,
ή Ιδιωτικό Parking για τους ημετέρους; (Η φωτογραφία
τραβήχτηκε σε ώρα που η Μητρόπολη ήταν κλειστή)
Για να γενικεύσουμε, οι εκπρόσωποι (;) της εκκλησίας
έχουν μια περίεργη αντίληψη περί δημόσιου χώρου.
Όταν θέλουν να κτίσουν έναν ναό καταλαμβάνουν
ένα πάρκο (από το υστέρημα της πόλης) ενώ τα
δικά τους οικόπεδα τα έχουν για εκμετάλλευση.
Eίναι ένας από τους πολλούς λόγους που η εκκλησία
έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών.
Ο κόσμος θα αρχίσει να εμπιστεύεται την εκκλησία
μόνο όταν δει να δίνει τα οικόπεδά της για να γίνουν
σχολεία και όταν πάψει να παίρνει (ανίερα) λεφτά για
τα Ιερά μυστήρια λές και είναι εμπορική πράξη.
Ας κάνει την αρχή λοιπόν η ηγεσία της εκκλησίας με
το οικόπεδο στην Μ. Αλεξάνδρου(Πρώην μάρμαρα
Μόσχου) που ενώ είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο,
η Μητρόπολη πασχίζει να κτίσει πολυκατοικία.Αυτός θα είναι ο πραγματικός πατριωτισμός κ.Άνθιμε και όχι τα πύρινα, κούφια,
από άμβωνος λόγια.

Source: http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.com/2010/11/blog-post_7314.html

^^

Αν ισχυεί αυτό μιλάμε για σκάνδαλο. Το σημείο είναι από τα κεντρικότερα μπροστά στην παραλία. Από κάθε διαμέρισμα θα βγάλουν εκατομμύρια!!!

wood88
December 7th, 2010, 01:25 PM
Source: http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.com/2010/11/blog-post_7314.html

^^

Αν ισχυεί αυτό μιλάμε για σκάνδαλο. Το σημείο είναι από τα κεντρικότερα μπροστά στην παραλία. Από κάθε διαμέρισμα θα βγάλουν εκατομμύρια!!!

Το εχω παρατηρησει και εγς αυτο θα παμε να τραβηξουμε και δικες μας φωτογραφιες και θα το βαλουμε στις προτασεις που ετοιμαζουμε

teris3
December 7th, 2010, 09:30 PM
Εχει αποχαρακτηριστεί για σχολείο εδώ και χρόνια.
Αλλά οι κάτοικοι ξεσηκώνονται γιατί θα χάσουν την θέα στην θάλασσα αν χτιστεί πολυκατοικία....

mitasis
December 9th, 2010, 10:37 PM

Πραγματικά αυτό με την κατάσταση του οδοστρώματος στις αστικές οδούς της Θεσσαλονίκης είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Τα μόνα σημεία που μπορώ να θυμηθώ με ωραία ευρωπαϊκού τύπου άσφαλτο και διαγράμμιση είναι η Εθνικής Αντιστάσεως - Βασιλίσσης Όγας από νταλίπη μέχρι Μπότσαρη και η Παπανδρέου από το Μιραμάρε μέχρι τη διασταύρωση της Μοσχονησίων. Στο κέντρο οι κεντρικοί δρόμοι είναι σε τραγική κατάσταση, Εγνατία (ντάξει αυτή έχει και το μετρό και δικαιολογείται κάπου), Τσιμισκή, παραλιακή, κάθετοι κλπ. Ειδικά το μεγαλύτερο χάλι το έχει η Λεωφόρος Στρατού.

Πάρα πολύ καλό το άρθρο που δημοσιεύεται στο άλλο τόπικ σχετικά με τους ποδηλατόδρομους και τις πιάτσες των ταξί. Η κατάσταση ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ανυπόφορη. Ας ελπίσουμε η νέα δημοτική αρχή να βάλει κάποια τάξη (αν μπορεί φυσικά γιατί δεν φτάνει μόνο να το θέλεις)

EngineerGreece
December 11th, 2010, 09:11 PM
από που συμπέρανες πως η Θεσσαλονίκη έχει πολλές σάπιες πολυκατοικίες.

Δεν έχει; Ανατολική Θεσσαλονίκη, Ανάληψη και λοιπές περιοχές... Τούμπα και οι περιοχές τριγύρω... Δεν είναι παλιές οι πολυκατοικίες; Σχεδόν σάπιες;

wood88
December 13th, 2010, 12:12 PM
Ακριβαίνουν τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ τον Ιανουάριο
Το απλό εισιτήριο θα κοστίζει 0,80 ευρώ ενώ τα εισιτήρια χρονικής διάρκειας 1,5 ώρας, με δικαίωμα μετεπιβιβάσης, θα φτάσει τα 0,90 ευρώ

Ακριβότερα κατά 0,20 ευρώ θα είναι τα απλά εισιτήρια του ΟΑΣΘ από τον καινούργιο χρόνο, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών έπειτα από διαβούλευση με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Μάλιστα, ο Οργανισμός ζητούσε η τιμή των απλών εισιτηρίων να κυμανθεί από 0,90-1 ευρώ, ενώ για την μετεπιβίβαση (η οποία θα πρέπει να γίνεται σε 1:30 ώρα), το κόστος να φτάσει στα 1,20 ευρώ.

Ωστόσο, τελικά, αποφασίστηκε ότι το απλό εισιτήριο να κοστίζει 0,80 λεπτά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το δικαίωμα της μετεπιβίβασης. Όσον αφορά τα εισιτήρια χρονικής διάρκειας μιάμισης ώρας, όπου θα επιτρέπονται οι μετεπιβιβάσεις, θα κοστίζει 0,90 ευρώ. Στην περιοχή της επέκτασης, η οποία εξυπηρετείται υποχρεωτικά μέσω μετεπιβίβασης, η τιμή του εισιτηρίου αυξάνεται επίσης στα 0,90 ευρώ. Ειδικότερα για την περιοχή βορείως του Λαγκαδά, η οποία θα ενταχθεί από την Πρωτοχρονιά στο δίκτυο του ΟΑΣΘ, οι τιμές των εισιτηρίων θα έχουν ως εξής: Όσοι κατοικούν στους δήμους Βερτίσκου, Σοχού, Αρέθουσας και Εγνατίας θα πληρώνουν 0,90 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι των δήμων Απολλωνίας, Καλλινδοίων, Ρεντίνας, Μαδύτου και Αγίου Γεωργίου θα πληρώνουν το μισό αντίτιμο από αυτό που πληρώνουν σήμερα στο ΚΤΕΛ (μέγιστο ως 3 ευρώ).

Αυξήσεις θα γίνουν και στις κάρτες, οι οποίες όμως θα είναι μικρότερες του 30%, ενώ για τους μαθητές, τους φοιτητές, τους ανέργους και τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, θα προβλέπεται έκπτωση 50% ενώ ειδική πολιτική θα σχεδιαστεί για τα άτομα με αναπηρία.

Οι απόφαση θα περιληφθεί σε κοινή υπουργική απόφαση, την οποία αναμένεται να εκδώσουν ως τα μέσα της εβδομάδας τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών, ώστε το νέο τιμολόγιο να τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά.

απο voria.gr

Καλα σοβαρολογουν τον Μαιο εγινε αυξηση του εισητηριου και σε λιγοτερο απο ενα χρονο κανουν και αλλη αυξηση??? Ο ΟΑΣΘ ειναι μονοπωλιο στην Θεσσαλονικη δυστυχως και δεν εχουμε αλλο μεσο μαζικης μεταφορας και ανγκαστικα χρησιμοποιουμε αστικα λεωφορεια, για τις υπηρεσις που παρεχει ο ΟΑΣΘ ειναι ηδη πολλα και αυατα που πληρωνουμε τωρα αν ειναι δυνατον!!!!

skgxt_xt
December 13th, 2010, 03:06 PM
Διαμαρτυρηθείτε στον κ. Μαγκριώτη, υφυπουργό Μεταφορών, βουλευτή Θεσσαλονίκης
http://magriotis.blogspot.com/

ovem
December 13th, 2010, 06:48 PM
Κάποτε πλήρωνα 25 λεπτά το εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη.

wood88
December 13th, 2010, 08:54 PM

Εγω Θυμαμαι τις δραχμες με τον εισπρκτορα που κοβαμαι εισιτηρια απο πανω 20 δρχ κατι τετοιο.

Lucretius
December 13th, 2010, 08:58 PM

Κάποτε το πλήρωνα 20 δραχμές. Και δεν είμαι κανένας γέρος!

Η λύση είναι μία: Ποδήλατο! Η απόσβεση είναι πολύ γρήγορη, γυμνάζεσαι και δεν χάνεις και τον χρόνο σου περιμένοντας τον κάθε βαριεστημένο του οασθ.

Greco-Roman
December 13th, 2010, 09:14 PM
Παλιά στην Δύση γελούσαν με τους Κινέζους οι οποιοι πηγαίνανε όλοι με ποδήλατα. Τώρα θα πιάσετε εσείς? :D

ovem
December 13th, 2010, 09:23 PM

Η λύση είναι μία: Ποδήλατο! Η απόσβεση είναι πολύ γρήγορη, γυμνάζεσαι και δεν χάνεις και τον χρόνο σου περιμένοντας τον κάθε βαριεστημένο του οασθ.

Kι εμείς στην Αθήνα; :)

kostya
December 13th, 2010, 09:26 PM

+100000000 !

Και γω αυτό κάνω ;)

ovem
December 13th, 2010, 09:40 PM
:( Eγώ δε μπορώ. Μένω στο Παγκράτι. Στο πήγαινε μια χαρά είναι. Στο έλα... ασ' το καλύτερα. Άσε που κουβαλάω κάθε μέρα πολλά κιλά στην πλάτη και οι δρόμοι είναι σκοτώστρες. Είναι φοβερό ρίσκο. Στη Βαγδάτη μένω τζαμώτο μου :( !!!

kostya
December 13th, 2010, 10:15 PM
Και γω μην φανταστείς ότι πήγαινω από το σπίτι με το ποδήλατο. Απλά το έχω στην δουλειά και πηγαίνω από εκεί(κέντρο) οπουδήποτε.

kostya
December 23rd, 2010, 10:44 AM
Μετά από αυτό (http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.com/2010/12/blog-post_20.html) έρχεαι αυτό:

Πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ βεβαίωσε η διεύθυνση προσόδων του δήμου Θεσσαλονίκης στην επιχείρηση που έστησε το παγοδρόμιο στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς λειτουργεί χωρίς άδεια.

Source: http://www.makthes.gr/news/reportage/66877/

:lol:

wood88
December 23rd, 2010, 11:41 AM
Χθες παρακολουθουσα το ’’δελτιο ειδησεων’’ ας το πουμε δελτιο του ALPHA, και ειχε ενα ρεπορταζ για την γιορτινη Θεσσαλονικη, η δημοσιογραφους περιεργαφε την Χριστουγεννιατικη Θεσσαλονικη λες και ηταν καμια Βιεννη, υπερηφανευονταν για τον στολισμο στην πλατεια Αριστοτελους και χαρακτηιριστικα αναφερει ’’ την γιορτινη ατμοσφαιρα στην πλατεια συμπληρωνουν οι πλανοδιοι μικροπωλητες’’ οτι και καλα αυτοι νομιζουν οτι οι μικροπωλητες βελτιωνουν την εικονα, μαλλον δεν εχουμε ολοι την ιδια αποψη περι αισθητικης, εδειχνε και χαρακτηριστικα καποιες εικονες απο την στοα Χιρσ με το νεο πολυκαστημα που οντως εχει πολυ ωραια βιτρινα, αλλα δυστυχως δεν εδειχε πως ειναι ’’στολισμενη’’ η υπολοιπη πολη, τι να κανουν τα 20 μετρα γιοινης βιτρινας μπροστα στο υπολοιπο κιτσ!!!

Μετα το ρεπορταζ ο δημοσιογραφος αναφερει ’’ Ας περασουμε τωρα απο την Χριστουγεννιατικη Θεσσαλονικη στην λαμπερη Νεα Υορκη’’

:bash::bash::bash::bash:

kostya
December 23rd, 2010, 11:46 AM
Αμαν και αυτός, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. :D Αλλά τι περιμένουμε, όταν στήνονται παγοδρόμια χωρίς άδεια οι πλανόδιοι θα φύγουν?..

wood88
December 23rd, 2010, 11:56 AM
Εγω δεν μπορω να καταλαβω πως καποιοι βλεπουν αυτο το θεαμα και το θεωρουν ωραιο, εξω δεν εχουν ταξιδεψει να δους πς ειναι οι αλλες Ευρωπαικες πολεις? οχι πως εχω ταξιδεψει πολυ αλλα μια στοιχειωδη εικονα την εχω για το τι ειναι αισθητικα ωραιο σιγουρα για καποιον που επισκεπτεται πρωτη φορα την Θεσσαλονικη θα του αρεσει ο στολισμος, για εμας ομως που το βλεπουμε για 20η φορα ειναι τραγικο, εχω περιεργεια να δω πως θα στολισει την πολη ο Μπουταρης του χρονου!!!

Αν ειναι τα παγοδρομια να στηνονται ετσι χωρις αδεια για να οικονομησουν μερικοι μαυρα λεφτα, τοτε και εγω να ντυθω Αι Βασιλης και να κανω τουρνε στην πολη, αν και ειμαι καπως λεπτος για Αγιος Βασιλης θα το ξανασκεφτω!!!!:):):nuts::nuts::nuts:

wood88
December 27th, 2010, 10:49 AM
Ειχαν δεν ειχαν το εβαλαν το αγαλμα στην νεα παραλια, προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου σαν αγαλμα, θα προτιμουσα ενα μπρουτζινο το οποιο θα απεικονιζει καλυτερα τις εκφρασεις, αλλα ο Παπαρεωργοπουλος με το ζορι μας το φορτωσε στην παραλια, η οποια δεν εχει ακομα αναπλαστει αρα οταν θα γινει η υπολοιπη αναπλαση ειναι πολυ πιαθανον να αλλαξει θεση αλλα εξοδα φυσικα, το ολο αγαλμα μαζι με την βαση κοστιζε πανω απο 250.000 ευρω, ηθελε σονυ και καλα ο Παπαγεωργοπουλος να το βαλει πριν να φυγει απο Δημαρχος, τα αγαλματα δεν τοποθετουνται οπου να ναι, θα μου αρεσε οπως κανουν στα αμερικανικα παρκα οταν γινοταν το παρκο στην ΔΕΘ να το τοποθετουσαν εκει αναμεσα στο πρασινο θα ηταν πολυ πιο ωραιο, ακομα δεν εχω περασει απο εκει που το εστησαν να το δω θα παω ομως και θα βγαλω φωτογραφιες.

«Η παραλία Θεσσαλονίκης δεν είναι αυλή κανενός»
Σε επιτροπή παραπέμπει το ζήτημα ο Μπουτάρης

http://img255.imageshack.us/img255/7033/karamanlis547500x400.jpg (http://img255.imageshack.us/i/karamanlis547500x400.jpg/)

Σε ειδική επιτροπή θα παραπέμψει το ζήτημα της τοποθέτησης του ανδριάντα του αείμνηστου Κ. Καραμανλή στην παραλία Θεσσαλονίκης ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.

Σε δηλώσεις του σχετικά με την τοποθέτηση του αγάλματος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε ατυχή την επιλογή του Β. Παπαγεωργόπουλου, καθώς υποτιμάει το μέγεθος του ανδρός Κ. Καραμανλή.

«Έχουμε τις ενστάσεις μας και θα παραπέμψουμε το ζήτημα σε επιτροπή, ώστε να αποφασίσει για την τοποθέτηση του αγάλματος», συνέχισε.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Αχιλλέα Καραμανλή για «γεροντικό πείσμα» και επιτέθηκε στον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι πρόκειται για «υποταγή του Β. Παπαγεωργόπουλου σε κομματικές διαθέσεις».

«Η παραλία δεν είναι αυλή κανενός για να αποφασίζει όποτε και όπου θέλει να τοποθετεί το άγαλμα του Κ. Καραμανλή», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και κατέληξε: «Άλλη δουλειά δεν έχουμε από το να μαλώνουμε για το άγαλμα».

Σημειώνεται ότι για το θέμα ο κ. Μπουτάρης συναντήθηκε αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας με τον Αχιλλέα Καραμανλή.

απο voria.gr

Almopos
January 10th, 2011, 02:29 PM
:banana:thessAlonistas εν δράσει:banana:

Οι εθελοντές atenistas φύτεψαν δέντρα κάτω από χιονόνερο, μοίρασαν γάλα-τρόφιμα-αγάπη στην οδό Κοραή, τοποθέτησαν επιγραφές σε κτίρια της πόλης που κανείς δεν γύριζε να κοιτάξει, έκαναν χαρούμενη Πρωτοχρονιά στην Καπνικαρέα, γέμισαν κέφι την πλατεία Αγίας Ειρήνης και έφεραν στη βρόμικη και κακόκεφη Αθήνα έναν αέρα ανεμελιάς υπεύθυνων πολιτών.

Της Χριστίνας Ταχιάου

Άρχισαν να γίνονται γνωστοί από τις δράσεις τους λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και τότε για πρώτη φορά ακούστηκαν φωνές στη Θεσσαλονίκη περί της επιθυμίας δημιουργίας μιας ανάλογης ομάδας με κατάληξη σε -istas, προφανώς λόγω της επαναστατικής αίσθησης που αυτή προσδίδει. Τελικά πριν από λίγες εβδομάδες οι thessalonistas έκαναν την εμφάνισή τους στο Facebook -εκεί όπου δημοσιοποιείται οτιδήποτε κάποιος φιλοδοξεί να κάνει γνωστό- αλλά και στην οδό Σβώλου, όπου επιχείρησαν να καθαρίσουν κολόνες. Χθες ήταν η δεύτερη δράση τους, «Καθαρίζουμε στα τείχη».

«Καθαρά συμβολική κίνηση»
Το ραντεβού ήταν στις 12 μ., στην παιδική χαρά της Αγίου Νέστορος, στην αρχή της Αγίου Δημητρίου. Το σκηνικό είναι λίγο σουρεαλιστικό. Τα στενά είναι τίγκα στο σκουπίδι. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής -όλοι άντρες- κάθονται σε πλαστικές καρέκλες στο πεζοδρόμιο, αδιάφοροι για τα σκουπίδια αλλά και για τους περίπου 30 thessalonistas που μαζεύονται στο σημείο. Καναδυό εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου περιποιούνται την παιδική χαρά.
Η πλειοψηφία των εθελοντών είναι 30-35 ετών, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτεροι αλλά και πολύ νεότεροι, καθώς κάποιες μητέρες θεώρησαν καλό να φέρουν και τα παιδιά τους μαζί. Στην ομήγυρη βρίσκεται και ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Περιμένουν οδηγίες από τους συντονιστές, οι οποίοι κουβαλούν μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, γάντια, τσουγκράνες και φτυάρια.

«Πώς από δω;», ρωτώ τον Γιώργο Γάτο, διοργανωτή των εκδηλώσεων «Open Coffee», στις οποίες προβάλλονται καινοτόμες ιδέες. «Κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Είναι καθαρά συμβολική η κίνηση, για να παρακινήσουμε κι άλλους πολίτες», λέει. «Για την πόλη, για το περιβάλλον. Να είμαστε ενεργοί πολίτες, δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους».

Με την «τεχνογνωσία των atenistas»

Η ομάδα ξεκινά για το σημείο που έχει επιλεγεί, για να καθαριστεί. Είναι το τμήμα ακριβώς δίπλα στο τείχος, κάτω από την Παναγία Φανερωμένη. Ο Νίκος, ερευνητής στο ΑΠΘ, μοιράζει εργαλεία. Μαζί με τον Πάνο, αρχιτέκτονα, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας των thessalonistas.

Η ιστορία έχει ως εξής: Αρκετοί Θεσσαλονικείς έστειλαν mail στους atenistas, ζητώντας τους να γίνει κάτι ανάλογο και στη Θεσσαλονίκη. Εκείνοι, αντί να πουν «και γιατί δεν μαζεύεστε μέσω Facebook;», δημιούργησαν μία φόρμα, για να συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι μαζεύτηκαν 170 άτομα που ενδιαφέρονταν για κάτι τέτοιο. Οργανώθηκε μία συνάντηση, στην οποία τελικά παραβρέθηκαν δεκατρία άτομα, που δημιούργησαν τον πυρήνα.
Ο Πάνος εξηγεί ότι ένα από τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ο «πυρήνας» είναι ο ελεύθερος χρόνος και η αληθινή διάθεση. Με τους atenistas δεν συναντήθηκαν ποτέ τα μέλη του πυρήνα, αλλά μίλησαν τηλεφωνικά. «Μας έδωσαν τεχνογνωσία μόνο», εξηγεί, την οποία ο Νίκος προσδιορίζει ως «μας έφεραν σε επαφή, ώστε να δημιουργηθεί η ομάδα».

«Ελάτε και στον Άγιο Παύλο»
«Για κάθε atenista που φυτεύει ένα δέντρο αντιστοιχεί ένας που τον φωτογραφίζει για το flickr, ένας που τραβάει βίντεο για το utube, ένας που τουιτάρει, άλλος ένας που φεϊσμπουκάρει και καναδυό που μπλογκάρουν». Ήταν σχόλιο που είχα δει αναρτημένο κάπου στο twitter σχετικά με την απρόσμενη δημοσιότητα που πήραν οι δράσεις της αθηναϊκής ομάδας. Για να πείσουμε πάντως τους thessalonistas να φωτογραφηθούν, χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθεια.

Ο Χρήστος, φοιτητής στο Οικονομικό, λέει ότι του αρέσει «η δράση, η οργάνωση, η ευθύνη. Έχουμε πολλή όρεξη γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά χρειαζόμαστε και βοήθεια». Στους μελλοντικούς στόχους τους εκτός από την καθαριότητα και τον εξωραϊσμό παιδικών χαρών είναι η διευκόλυνση στην προσβασιμότητα των ποδηλατών. Έχουν έρθει σε επαφή με κάποιες ποδηλατικές ομάδες, καθώς και με «Παιδί και πόλη» και «Αργώ».
Πλησιάζει μία κυρία και εξηγεί στον Νίκο ότι είναι στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αγίου Παύλου και ότι υπάρχει εκεί κάποιος χώρος που θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό πεδίο δράσης της ομάδας, γύρω στην άνοιξη. Έπειτα από λίγη ώρα την πετυχαίνω να σκουπίζει τις πλάκες, εξηγώντας με κέφι στο γιο της ότι η πρώτη δράση είχε μόνο οκτώ συμμετέχοντες, ενώ σήμερα μαζεύτηκαν πολύ περισσότεροι.

Εθελοντές για μία καλύτερη πόλη
Η Άννα, φοιτήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, που εργάζεται ως γραμματέας, έχει έρθει για πρώτη φορά. Πιστεύει ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς οι πολίτες». Είναι πρόθυμη να μαζέψει σκουπίδια, να ξεχορταριάσει, να λερωθεί. Ήξερε για τους atenistas και ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο και στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει. Το ίδιο και η Άννα, η οποία μιλά και φωτογραφίζεται, ενόσω μαζεύει σκουπίδια. «Μου αρέσει το πνεύμα ομαδικότητας και εθελοντισμού των atenistas και περίμενα ότι θα περνούσα πολύ ωραία σε μία τέτοια εκδήλωση». Καθηγήτρια Αγγλικών και Γερμανικών, δεν θεωρεί ότι χάνει από τον ελεύθερο χρόνο της, για να συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία για την πόλη.

Η Ρόζμαρι είναι 26 ετών, ιατρική επισκέπτρια. Έχει έρθει με τις φίλες της, Αθανασία, 26 χρόνων, εργαζόμενη σε φαρμακευτική εταιρεία, και Χρύσα, 25 χρόνων, ιδιωτική υπάλληλο. Είναι η πρώτη τους φορά και ενημερώθηκαν μέσω Facebook. «Ήρθαμε, για να βοηθήσουμε. Είναι συμβολική κίνηση, πρέπει όλοι να συμβάλουμε για μία καλύτερη πόλη. Η δράση αυτή δεν κοστίζει σε κανέναν!».

Με τις τρεις κόρες της παρούσες στη δράση, η Μαρία ανήκει στον πυρήνα του συντονιστικού των thessalonistas. «Είχα δει τους atenistas και με παρακίνησε η αγάπη για το όμορφο. Πιστεύω ότι πρέπει να θεωρήσουμε σπίτι μας όλη την πόλη, όλη τη χώρα, όλο τον πλανήτη. Να συμπεριφερόμαστε παντού όπως στο σπίτι μας». Εκτός από μητέρα τριών παιδιών είναι γλύπτρια και σχεδιάστρια.

Η Ναταλία, 12 ετών, έχει έρθει με τη Νανά, την ψυχολόγο μητέρα της. «Με τη Ναταλία πηγαίνουμε παντού μαζί», εξηγεί η Νανά. «Συμμετέχω γενικά σε εκδηλώσεις, είμαι ενεργό και παλιό μέλος της ‘Πρωτοβουλίας’».

«Οι atenistas απλώς μας παρακίνησαν…»
Στο καθαρισμένο χορτάρι δίπλα στο τείχος μπαίνει μία ταμπέλα που γράφει «Πόλη είναι οι άνθρωποι». Το ίδιο είναι γραμμένο στα αγγλικά και στα ρωσικά. «Στα αγγλικά επειδή είναι διεθνής γλώσσα και στα ρωσικά για να το καταλαβαίνουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής», επισημαίνουν οι thessalonistas. Το σημείο δεν ήταν αρκετά πολυσύχναστο, ώστε να έχουμε άποψη και για τις αντιδράσεις των διερχομένων.

Φεύγοντας με πλησιάζει η Μαρία. «Θα ήθελα να τονίσεις ότι μπορεί να παρακινηθήκαμε από τους atenistas, αλλά το κίνητρό μας είναι η αγάπη για την πόλη και το περιβάλλον». Ίσως επειδή κάποιοι έκαναν ειρωνικά λόγο για «franchise των atenistas»…Η συνέχεια και το μέλλον θα δείξουν εάν η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί και σε ποια βάση.
Για κάθε ενδιαφερόμενο: http://thessalonistas.wordpress.com και www.facebook.com/thessalonistas

Το «μανιφέστο» των thessalonistas
Μια φορά και έναν καιρό στα βόρεια μιας μικρής χώρας, που ονομαζόταν Ελλάδα, υπήρχε μία πόλη. Πολλοί την ξέρανε ως «Όμορφη Θεσσαλονίκη» ή «Νύφη του Θερμαϊκού», άλλοι διαλαλούσαν τις ερωτικές αρετές της, ενώ κάποιοι θαύμαζαν την ομίχλη της, που θαρρείς πως μπέρδευε τη θάλασσα με τον ορίζοντα και τα έκανε ένα.

Στοπ. Αυτό είναι ένα παραμύθι.

Η Θεσσαλονίκη το 2010 όμως είναι μία άσχημη πόλη.
Μία πόλη που ασφυκτιά, που ξεκουφαίνεται από τα κορναρίσματα, που είναι στολισμένη από μπετόν, που ξερνάει τα σκουπίδια της παντού.
Μια βόλτα θα σε πείσει.

Αυτή η βόλτα έπεισε κι εμάς, τους thessalonistas, να αντιδράσουμε δημιουργικά στην καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας μας σε αυτήν την πόλη που αγαπάμε τόσο, χωρίς να περιμένουμε πρωτοβουλίες άλλων.
Μαζευτήκαμε λοιπόν ένα απόγευμα, άνθρωποι διαφορετικοί και ετερόκλητοι αλλά με κοινό τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη Θεσσαλονίκη.
Η πρόθεσή μας δεν στηρίζεται από κάποιο πολιτικό σχηματισμό ούτε επίσης αποσκοπεί στην εκπλήρωση άλλων φιλοδοξιών πέρα από την προφανέστερη αλλά και σημαντικότερη, που είναι να ζήσουμε σε μία πόλη πιο ανθρώπινη, πιο χρωματιστή, πιο ζωντανή, πιο φιλική προς το περιβάλλον, περισσότερο βιώσιμη.

http://www.makthes.gr/news/reportage/67567/

gm2263
January 10th, 2011, 02:56 PM
^^

Η πρόθεσή μας δεν στηρίζεται από κάποιο πολιτικό σχηματισμό ούτε επίσης αποσκοπεί στην εκπλήρωση άλλων φιλοδοξιών πέρα από την προφανέστερη αλλά και σημαντικότερη, που είναι να ζήσουμε σε μία πόλη πιο ανθρώπινη, πιο χρωματιστή, πιο ζωντανή, πιο φιλική προς το περιβάλλον, περισσότερο βιώσιμη.

Εδώ είναι που τα χαλάμε. Του την κάνατε την καρδιά περιβόλι...

Λυπηθείτε το ρε το καημένο το παιδί (http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT0plJBCGijxXyzkVPgx3hn0FCP4rm1hwMLMk-VLE_C5-1aafTrhw) μην του χαλάτε την πιάτσα. :lol: άκαρδοι!!! Άνεργος θέλετε να μείνει σε τέτοιους καιρούς;

Τέλος πάντων, για να σοβαρευτούμε, όσα συγχαρητήρια και να πω είναι λίγα. Η πόλη και η ζωή μας σε αυτή είναι κάτι πολύ σημαντικό για να το αφήσουμε σε χέρια "προστατών". Μπράβο και πάλι μπράβο!!!

wood88
January 11th, 2011, 10:12 AM
Αρέσει η Θεσσαλονίκη της... πρωτοπορίας

«Η Θεσσαλονίκη είναι πιο hot από ποτέ». Θα μπορούσε να είναι άλλη μία τουριστική καμπάνια των τοπικών φορέων, αλλά η διαπίστωση ανήκει στους «New York Times». Με δημοσίευμά τους κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη στην 38η θέση μεταξύ 41 πόλεων που αξίζει να επισκεφτεί κανείς μέσα στο 2011 -και οι λόγοι κάθε άλλο παρά έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, το καλό φαγητό και τους φιλόξενους κατοίκους.

Ο μη κερδοσκοπικός φορέας «ΔΥΝΑΜΟ project-space», η παρεμβατική κολεκτίβα ανθρώπων «Σφήνα» και η εταιρία «157+173 designers» είναι οι τρεις ομάδες δημιουργίας οι οποίες έβαλαν τη Θεσσαλονίκη στο «χάρτη» των «New York Times».

«Σφήνα»

Αν κάποια στιγμή εντοπίσατε δεκάδες άτομα να παίζουν μαξιλαροπόλεμο στην Αριστοτέλους ή να κάνουν «κατάληψη» στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ τραγουδώντας για το αίτημα των μεταμεσονύκτιων δρομολογίων, τότε γνωρίζετε ήδη ένα κομμάτι των δράσεων της «Σφήνας». Οπως μας εξηγεί ο εμπνευστής της ομάδας, Μάριος Σπύρογλου, η «Σφήνα» γεννήθηκε πριν από 2,5 χρόνια με στόχο τη δημιουργία καταστάσεων άλλοτε υπερρεαλιστικών και άλλοτε παιχνιδιάρικων και τη διακοπή της ρουτίνας του αστικού τοπίου. Η ομάδα ξεκίνησε όταν η οικονομική κρίση δεν είχε κάνει έντονη την παρουσία της στην πόλη. «Τώρα διαπιστώνω πως σε καιρούς κρίσης υπάρχει ακόμη πιο έντονη η ανάγκη για έκφραση της δημιουργικότητας και έξοδο από την απομόνωση. Αυτό ίσως να είναι το μοναδικό θετικό της κρίσης. Σε ταρακουνάει, σε ξεβολεύει και σε αναγκάζει να κάνεις βήματα προς τα μπροστά», αναφέρει. Για το δημοσίευμα ο Μάριος ενημερώθηκε από κάποιον γνωστό του και, όπως επισημαίνει, ήταν μία ανέλπιστη έκπληξη. Οσο για την επόμενη «έκπληξη» της «Σφήνας», προτιμάει να την κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό.

«157+173 designers»

Μία θέση στους «Times» εξασφάλισαν και οι νεαροί αρχιτέκτονες Χριστίνα Τσιραγγέλου και Μπάμπης Παπανικολάου, ιδρυτές της εταιρίας «157+173 designers» (τα νούμερα προέρχονται από τα... ύψη των δύο αρχιτεκτόνων). «Η εταιρία ξεκίνησε το 2009 με στόχο να κατασκευάζουμε προϊόντα χρηστικά μικρής και μεσαίας κλίμακας. Η ιδιαιτερότητά μας είναι ότι παράγουμε μία σειρά αντικειμένων με φτηνά υλικά (π.χ. κόντρα πλακέ) και τα σχεδιάζουμε με μίνιμαλ τρόπο», εξηγεί η Σοφία. Η κρίση για την ίδια και τον Μπάμπη ήταν μία επιπλέον ώθηση για να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί. «Η κινητικότητα στον κλάδο μας είναι μεγαλύτερη και αυτό είναι θετικό. Οταν αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που διεκδικούν μία και μόνο θέση, θα πρέπει να δουλέψεις περισσότερο και να γίνεις ακόμη καλύτερος για να ξεχωρίσεις», σημειώνει.

«ΔΥΝΑΜΟ Project Space»

Από τις ομάδες που ξεχώρισαν είναι αναμφισβήτητα και η μη κερδοσκοπική «ΔΥΝΑΜΟ Project Space». Πρόκειται για μία ομάδα έξι ατόμων (αρχιτέκτονες, ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες, κ.ά.) οι οποίοι ίδρυσαν εδώ κι ενάμιση χρόνο ένα φορέα με στόχο να διοργανώνει και να φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, performances και πειραματικές εκδόσεις από το χώρο των εικαστικών, της αρχιτεκτονικής και του design από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτει εκθεσιακό χώρο, χώρο σεμιναρίων, χώρους εργασίας για νέους δημιουργούς, βιβλιοθήκη, επισκέψιμο αρχείο με ντοσιέ εργασιών (portfolio) δημιουργών, πωλητήριο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το «ΔΥΝΑΜΟ project-space» θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) και ανταλλαγών για νέους δημιουργούς σε συνεργασία με αντίστοιχα Project Spaces του εξωτερικού. Το «ΔΥΝΑΜΟ project-space» αποτελεί μία πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των διαφορετικών τεχνών και είναι ανοιχτό σε προτάσεις για projects και συνεργασίες.

απο αγγελιφορο.

Υπερβολες αυτο εχω να πω μονο, υπερβολες δεν ξερουν τι τους γινεται στους New York Times ειπαμε καλη η Θεσσαλονικη αλλα μεχρι εκει, δεν εχουμε υποδομες για τουροστες.

ellis896
January 11th, 2011, 12:49 PM
edw pou eimai den exei ellinika...

afiste emas pou erxomaste ap'e3w, stin Ellada kai stin Thessaloniki na poume an exei i oxi ipodomes ktl i poli gia touristes. Eseis ta lete afta epeidi menete ekei pera, exete sinithisei kai exete isws varethei ta idia kai ta idia stin poli. Emeis omos tou e3wterikou (Ellines kai 3enoi) exoume antitheti apopsi. I poli einai super (kai oxi gia ta super :P) kai exei meri gia na vgeis e3w, meri gia na fas, wraies perioxes kai den milaw gia kentra kai meri opos ton N.S.S. alla meri opos pilaia, xortiati k.a. Episis exei polla arxaiologika pou einai kai aftos enas logos pou erxontai oi touristes ktl. Distixws den prolavainw na grapsw ki alla logw tou oti exw 10 lepta sinolo gia na mpw kai na grapsw afta pou thelw :P
To mono pou xreiazetai einai liiiigo na ta anadei3oun ta megaleia tis polis kai pistepse me i Thessalon iki tha einai akomi pio kali apoti einai. :)

kostya
January 11th, 2011, 02:27 PM
^^ Αρκεί να δεις ποιές άλλες πόλεις είναι στην λίστα :lol:

ellis896
January 11th, 2011, 03:14 PM
swsto ki afto alla...enta3ei, i Thessaloniki exei klironomia pou alles poleis tha zilevan (an den zilevoun idi!).
Apla oi alles poleis anadiknioun afta pou exoun kai kanoun tis ipodomes tous kaliteres ap'oti einai. Ama ginoun afta kai stin Thessaloniki tote i poli den exei tipota apolitos na zilepsei :)
Kai an pw kati isws paralogo...aftoi oi thessalonistas kati kanoun pros to kalitero tis polis (apo plevras kathariotitas).
Oi ipodomes iparxoun, apla prepei na veltiwthoun:D

poli aisiodo3ia reei simera apo mena kai den 3erw giati haha

ellis896
January 11th, 2011, 05:52 PM
Επισης μια ερωτηση...το ρεμα εκει κοντα στην Υδρας, λιγο πιο περα βασικα απο αυτην, κοντα στην Υφανετ, με το πετρινο (αν θυμαμαι καλα) γεφυρακι υπαρχει ακομα;

wood88
January 11th, 2011, 06:35 PM
swsto ki afto alla...enta3ei, i Thessaloniki exei klironomia pou alles poleis tha zilevan (an den zilevoun idi!).
Apla oi alles poleis anadiknioun afta pou exoun kai kanoun tis ipodomes tous kaliteres ap'oti einai. Ama ginoun afta kai stin Thessaloniki tote i poli den exei tipota apolitos na zilepsei :)
Kai an pw kati isws paralogo...aftoi oi thessalonistas kati kanoun pros to kalitero tis polis (apo plevras kathariotitas).
Oi ipodomes iparxoun, apla prepei na veltiwthoun:D

poli aisiodo3ia reei simera apo mena kai den 3erw giati haha

Ποιες ειναι ακριβως οι υποδομες της Θεσσαλονικης θυμισε μου γιατι εγω που μενω εδω δεν βλεπω τιποτα μηπως εχω χασει επεισοδια και δεν το ξερω!!!!

sm987
January 12th, 2011, 10:48 AM
ενα απλο συμαζεμα χρειαζεται και η πολη θα γινει πολυ καλυτερη!
μιλαω για...

1. φτιαξιμο των δρομων (εγω οταν ερχομαι στην πολη αυτο βλεπω πιο πολυ!! ..με την εξαιρεση της γεωργικης σχολης και το νεο κομματι της οδου λαγκαδα οι δρομοι ειναι ΧΑΛΙΑ!!!) ..στην ανω πολη υπαρχουν ακομα χωματοδρομοι!!! :ohno:
περιοχες ΜΕΣΑ στο κεντρο δεν εχουν πεζοδρομια!! (ειδικα δυτικα της αριστοτελους) οι δρομοι ειναι χαλια και θα μπορουσαν η να ειναι φτιαγμενοι η να ειναι απλως πεζοδρομοι!

δρομοι στα προαστια (που περνανε και απο εκει τουριστες) τελειως αδικουν την ομορφια που εχουν οι περιοχες αυτες της Θεσσαλονικης ...παει καποιος προς χαλκιδικη η περαια η προς χορτιατη η πανοραμα (ιδικα οταν καποιος ερχεται απο κατι ισπανιες/γερμανιες) και με το που διασχιζει απο τους δρομους δινουν μια εικονα τριτοκοσμικη που δεν θα επρεπε να ειναι ετσι γιατι υπαρχουν και ωραια σπιτια και ωραιες πολυκατοικιες.

2. μετα υπαρχουν οι εκτασεις γυρο απο τα καστρα, μετα απο το ποσειδονιο στην μικρα και τοσες αλλες..! η θα ειναι γεματα με μεγαλα χορτα η θα εχουν σκουπιδια! επιτελους χαρηκα πολυ που ειδα πως τωρα αρχισαν και οι thessalonistas και τα καθαριζουν, αλλα κανονικα αυτη την δουλεια πρεπει να την κανουν οι αρμοδιοι και οχι οι πολιτες!

το γεντι κουλε το οποιο θα μπορει να φερνει τεραστιο τουρισμο μενει κλειστο και οι γυρο περιοχη ανεκμεταλευτη που κανονικα θα επρεπε να ειναι παρκο και οι μικροι δρομοι της περιοχης με τα ωραια σπιτια να ειναι πεζοδρομημενοι

3. να φυγουν οι κεραιες απο τα χτιρια! χαλανε τελειως την αλλωστε ομορφη εικονα της πολης!
..και να βαφτουν οι πολυκατοικιες! τουλαχιστον στο κεντρο να μην υπαρχει ΚΑΝΕΝΑ χτιριο που να διχνει χαλια!

4. να αξιοποιηθουν οι μεγαλες αδιες εκτασεις (πχ στρατοπεδα) σε παρκα!!
σε καμια αλλη πολη δεν υπαρχει αυτο το πραγμα που να υπαρχουν τοσες πολλες μεγαλες εκτασεις μεσα σε πολεοδομικο ιστο και να ειναι τετειως μα τελειως αναξιοποιητοι!

να ειχε αυτα η Θεσσαλονικη τωρα και θα την ζηλευαν πολλες αλλες πολεις γιατι και ωραιο κεντρο με ζωη και κληρονομια εχει! και αρχαια! και καστρα! και θαλασσιο μετωπο που αλλες πολεις το ονειρευονται, απιστευτη τοποθεσια με βουνα και δασοι σε πολυ μικρη αποσταση απο την πολη.
..πια αλλη πολη στον κοσμο εχει δασος στο οποιο καποιος μπορει να παει για hiking και mountain bike πεντε χιλιομετρα απο το κεντρο της?

και μετα αφου τελειωσει το μετρο, το καινουριο τερμιναλ, να αναβαθμιστει η εσωτερικη περιφεριακη, να υλοποιθουν οι διαπλατυνσεις δρομων, μαρινα στο υψος του μεγαρου μουσικης, αναπλασεις στην παραλια απο καλοχωρι μεχρι μηχανιωνα, μητροπολιτικο παρκο και αλλα τοσα που ιδη ειναι σχεδιασμενα και ΕΤΟΙΜΑ, η Θεσσαλονικη θα ειναι μια πολη αλλη!! ..πια Μελβουρνη θα σας λεω!!

..που να γινουν και ουρανοξυστες οπως προτινουμε :nuts:

wood88
January 12th, 2011, 11:16 AM
Φιλε μου sm987 αυτο που λες δεν ειναι συμαζεμα αλλα ριζικη αναδιαμορφωση της πολης, εδω λεμε οτι δεν εχει τιποτα!!!! εν ετη 2010 δεν διαθετει μεσο σταθερης τροχιας, δεν διαθετει συγχρονες αθλητικες εγκαταστασεις και αναφερομαι αναλογικα για το μεγεθος της του 1.200.000 εκ κατοικων, οι δρομοι της δεν ειναι καθολου φιλικοι στους κατικους ποσο μαλλον στος τουριστες, το λιμανι μας δεν λειτουργει καν για κοντινους προορισμους, και φυσικα ειναι εντελως αφιλοξενη για τους τουριστες γιατι δεν διαθετει ουτε καν ενα κιοσκι για πληροφοριες.

Εγκαταστασεις μηδεν τωρα αν εσεις την θεωρειται ωραια επειδη εχει τις καφετεριες στην παραλιακη και και μερικες ταβερνες στα Λαδαδικα τοτε τι να πω αν αυτο φτανει!!!!

Και οσο για αυτο που λετε οτι και καλα εμεις την τρωμς στην μαπα καθε μερα και την βαριομαστε δεν ισχυει!!!! γιατι ισα ισα εμεις που την ζουμε καθημερινα καταλαβαινουμε ολες τις αδυναμιες της και φυσικα οταν λεμε για πολη δεν εννοουμε μονο το κεντρο αλλα και τα προαστια της τα οποια ειναι απεριγραπτα χαλια

ellis896
January 12th, 2011, 06:23 PM
Οτι ειπε ο sm987 συν.....

Η πολη εχει λιμανι.
Εχει ωραια μερη να διασκεδασεις και για ολα τα γουστα.
Εχει ενα σωρο αρχαια.
Εχει θεατρο ή θεατρα (δεν ξερω ποσα, δεν μενω εκει πλεον).
Εχει σταδια.
Εχει αθλητικες εγκαταστασεις.
Εχει σιδηροδρομικο σταθμο.
Εχει λεωφορεια με πολυ καλες συχνοτητες ειδικα σε γραμμες που αποτελουν κορμους.
Εχει ποδηλατοδρομους.
Εχει νοσοκομεια και πολυ καλα μαλιστα.
Εχει εμπορικα κεντρα.
Eχει ξενοδοχεια.
Εχει αεροδρομιο διπλα της το οποιο ΘΑ βελτιωθει.
Εχει εχει εχει εχει εχει...............μεχρι και Waterland εχει lol

.....Θα εχει μετρο!

Τι τις λειπει. Τις λειπει η βελτιωση στις υπηρεσιες και υποδομες που διαθετει.
Ενα απλο παραδειγμα, η χρηση ελληνικων και αγγλικων ταμπελων αν δεν υπαρχουν σε μερη οπου συχναζουν τουριστες. Περιποιηση στα αρχαια της και αναδειξη αυτων.
Αυτα θυμηθηκα τωρα, αυτα εγραψα, σιγουρα εχει κι αλλα.
Οπως βλεπεις, υποδομες υπαρχουν απλα πολλες απο αυτες χρειαζονται αναβαθμιση!

Και να σου πω, εγω κανω σαν τρελλος να ερθω Θεσσαλονικη διακοπες που μενω εξω(!), εσυ εισαι εκει και αντι να το ευχαριστιεσαι τα βλεπεις ολα αρνητικα. Σκεψου λιγο θετικα και θα αλλαξει και η ζωη σου στην πολη την οποια βρικεσαι!

wood88
January 12th, 2011, 07:05 PM
Οτι ειπε ο sm987 συν.....

Η πολη εχει λιμανι.
Εχει ωραια μερη να διασκεδασεις και για ολα τα γουστα.
Εχει ενα σωρο αρχαια.
Εχει θεατρο ή θεατρα (δεν ξερω ποσα, δεν μενω εκει πλεον).
Εχει σταδια.
Εχει αθλητικες εγκαταστασεις.
Εχει σιδηροδρομικο σταθμο.
Εχει λεωφορεια με πολυ καλες συχνοτητες ειδικα σε γραμμες που αποτελουν κορμους.
Εχει ποδηλατοδρομους.
Εχει νοσοκομεια και πολυ καλα μαλιστα.
Εχει εμπορικα κεντρα.
Eχει ξενοδοχεια.
Εχει αεροδρομιο διπλα της το οποιο ΘΑ βελτιωθει.
Εχει εχει εχει εχει εχει...............μεχρι και Waterland εχει lol

.....Θα εχει μετρο!

Ενα απλο παραδειγμα, η χρηση ελληνικων και αγγλικων ταμπελων αν δεν υπαρχουν σε μερη οπου συχναζουν τουριστες. Περιποιηση στα αρχαια της και αναδειξη αυτων.
Αυτα θυμηθηκα τωρα, αυτα εγραψα, σιγουρα εχει κι αλλα.
Οπως βλεπεις, υποδομες υπαρχουν απλα πολλες απο αυτες χρειαζονται αναβαθμιση!

Και να σου πω, εγω κανω σαν τρελλος να ερθω Θεσσαλονικη διακοπες που μενω εξω(!), εσυ εισαι εκει και αντι να το ευχαριστιεσαι τα βλεπεις ολα αρνητικα. Σκεψου λιγο θετικα και θα αλλαξει και η ζωη σου στην πολη την οποια βρικεσαι!

Χαχαχαχα, επισης εχει Goodys, IKEA και προσφατα ανοιξε και Dsquared store!!!! αυτα δεν ειναι υποδομες.

Δεν ειπα οτι δεν μου αρεσει η Θεσσαλονικη ειναι η πολη που μεγαώσα ζω εδω και μου αρεσει αν δεν μου αρεσε δεν θα ασχολιομουν με αυτο το forum.

Μου φαινεται περιεργο που αναφερεσαι σε αυτονοητα πραγματα οπως ξενοδοχεια, νοσοκομεια, σιδηροδρομο σταθμο και αεροδρομιο, ενταξει ειπαμε δεν ειμαστε και Ζιμπαμπουε, απλα ολες οι εγκαταστασεις ειναι πολυ υποβαθμισμενες, και για να βελτιωθουν δεν αρκει ενα μικρο συμαζεμα αλλα πολλα δις ευρω.

Το νεο τερμιναλ θα κοστισει 1 δις, ο σιδηροδρομικος σταθμος θυμιζει εκεινο επεαρχιακης πολης και οχι συγχρονης μεγαλουπολης, μαλλον σαρεσει πολυ η Θεσσαλονικη για να τα βλεπεις ετσι τα πραγματα δεν εξηγειται αλλιως

ellis896
January 12th, 2011, 07:17 PM
Γι'αυτο και εγραψα τι της λειπει παραπανω για να μην δω αυτην την απαντηση αλλα αδικα :Ρ

wood88
January 12th, 2011, 07:20 PM
Μαλλον δεν προκειται να συμφωνησουμε απλα εγω ειμαι αντικειμενικος επειδη την ζω 24 ωρες ενω εσυ την βλεπεις με αλλο ματι επειδι την επεισκεπτεσαι πιο σπανια, αλλα οπως και να εχει η πραγματικη κατασταση δεν ειναι τοσο ωραια οσο θελεις να την εμφανισεις για αυτο λοιπον ας μιλησουν καλυτερα για αυτη οι κατοικοι της.

ellis896
January 12th, 2011, 07:25 PM
Κατοικος της δεν ειμαι πλεον, μαλλον ειμαι τα καλοκαιρια, αλλα ειμαι Σαλονικιος!

wood88
January 12th, 2011, 07:27 PM
Το καλοκαιρι ολα φαινονται καλυτερα χαχαχαχα ετσι και η Θεσσαλονικη

Arxitektonas
January 12th, 2011, 08:18 PM
Εγώ ήρθα μία φορά πριν 2 χρόνια στη Θεσσλονίκη και τη θεωρώ μακράν την πιο ευρωπαϊκή πόλη της Ελλάδας. Το κέντρο της απλά δε συγκρίνεται με καμίας άλλης ελληνικής πόλης. Εύκολα περπατήσιμο αλλά με αέρα ευρωπαϊσμού και αστικότητας. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Για τα προάστια της δεν ξέρω, αλλά δεν ενδιαφέρει κιόλας. Ποιός πάει στα προάστια της Ρώμης, του Άμστερνταμ ή της Βαρκελώνης; Όλοι το κέντρο επισκέπτονται...

skgxt_xt
January 12th, 2011, 09:25 PM
Συμφωνώ!! Η πιο ευρωπαϊκή πόλη της Ελλάδας!
Μεγάλοι οδικοί άξονες Νέα Μοναστηρίου-Μοναστηρίου-Εγνατίας-Νέας Εγνατίας-Κων/νου Καραμανλή με 6 λωρίδες.. Η φαρδιά Τσιμισκή, Βασ. Όλγας, Μεγάλου Αλεξάνδρου... Το τετραγωνισμένο κέντρο... Η παραλιά...
Ευχαριστούμε Ερνέστ!

Με το μετρό που έχουν σχεδιάσει, με το τραμ που ακούγεται ΝΣΣ-ΙΚΕΑ, με τη νέα παραλία, και πιθανές πεζοδρομήσεις σε Λεωφόρο Νίκης ή Τσιμισκή ή Μητροπόλεως
το ιστορικό κέντρο θα γίνει αγνώριστο!

ellis896
January 13th, 2011, 01:23 AM
Τελικα δεν την βλεπω μονο εγω ωραια την πολη και χαιρομαι που το διαβαζω!
Επαυξανω για τους φαρδιους δρομους!

wood88
January 13th, 2011, 11:33 AM
Για μισο λεπτο εγω δεν ειπα οτι δεν μαρεσει η Θεσσαλονικη ή οτι δεν ειναι ωραια, για να λεμε τα πραγματα οπω εχουν, η Θεσσαλονικη ειναι ωραια πολη γιατι ειναι σχετικα μικρη δεν ειναι αχανης οπως η Αθηνα στην ουσια εχει τρεις δρομους οι οποοι ενωνονται μεταξυ τους και την διασχιζουν ολοκληρη απο ακρη σε ακρη Μοναστηριου-Εγνατια-Καραμανλη. Πανω σε αυτους τους δρομους που εχουν συνολικο μηκος 15 χλμ βρισκονται τα σημαντικοτερα σημεια της πολης( Γενικη Αστυνομικη Διευθυνση, ΚΤΕΛ, ΝΣΣ, Κεντρο, Καμαρα, Εκθεση, Πανεπιστημια), το γεγονος οτι εχει ενα σχετικα μικρ και τετραγωνισμενο κετρνο την καθιστουν ιδανικη, τα πανεπιστημια της ειναι μαζεμενα σε ενα σημειο.

Απλα δεν θελω να επικρατησει αυτη η αποψη οτι ειναι ωραια ευρωπαικη πολη και τοσα αλλα, δυστυχως πεφτουμε σε αυτη την παγιδα και για αυτο τον λογο η Θεσσαλονικη δεν εχει δει ενα μεγαλο εργο, ειδικα εκνευριζομαι οταν οι Αθηναιοι ας πουμε ερχονατι στην Θεσσαλονικη πινουν τον καφε τους στην παραλιακη κανουν μια βολτα απο τα μαγαζια στη Τσιμισκη μενουν σε καποιο ωαραιο ξενοδοχειο οπως το HAYYAT ας πουμε και μετα εχουν την αισθηση οτι ειναι τελεια πολη, δεν θε΄λω να περασει αυτη η εντυπωση γιατι ο χαρακτηρισμος φραπεδουπολη ηδη μας εκανε πολυ κακο, και μερικοι απο εμας οταν το ακουνε τους αρεσει μας δεν καταλαβιανουν οταν μια φραπεδουπολη σημαινει μια πολη που δεν παραγει τιποτα!!!!

Η Θεσσαλονικη στην ουσια δεν παραγει τιποτα, και μην αρχισετε αυτα περι μουσικης και τετοια εγω αναφερομαι σε οικονομικο και πολιστικο επιπεδο.

Το λιμανι ειναι της ειναι σε πληρη παρακμη, το αεροδρομιο μας εχει λιγοτερη κινηση απο αυτο του Ηρακλειου, και σε πολιτιστικο επιπεδο θεσμοι οπως το Φεστιβαλ Κινηματογραφου και τα Δημητρια δυστυχως δεν εχουν μεγαλη ανταποκριση αλλα και καλη οργανωση.

Αυτο που λετε με τους φαρδυς δρομους δεν ισχυει, μαλλον δεν εχετε δει φαρδυς δρομους ριξτε μια ματια εδω στην Λεωφορο Αβενιδα 9η Ιουλιου στο Buenos Aires ειναι η πλατυτερη λεωφορος του κοσμου με 6 λωριδες ανα κατευθυνση, διαχωριστικο και 2 παραπλευρους δρομους, το πλατος της ειναι 110 μετρα, Εξι φορες φαρδυτερη απο την Εγνατια
http://img716.imageshack.us/img716/1299/61077004e82b7b4b.jpg (http://img716.imageshack.us/i/61077004e82b7b4b.jpg/)

http://img340.imageshack.us/img340/5421/argentinaavenida9.jpg (http://img340.imageshack.us/i/argentinaavenida9.jpg/)

Η Μεγαλου Αλεξανδρου, Τσιμησκη, Ολγας ειναι μονοδρομοι για αυτο μας φαινονται μεγαλοι δρομοι, η Αθηνα νομιζω εχει πιο μεγαλους δρομους, και οσο για το ευρωπαικη που λετε ευρωπαικη πολη σημαινει με πολυ πρασινο και παρκα η Θεσσαλονικη εχει κατα αναλογια μικροτερο πρασινο απο την Αθηνα.

skgxt_xt
January 13th, 2011, 02:41 PM
Απλα δεν θελω να επικρατησει αυτη η αποψη οτι ειναι ωραια ευρωπαικη πολη και τοσα αλλα

Δεν είπα ωραία ευρωπαϊκή πόλη! Είπα η πιο ευρωπαϊκή πόλη της Ελλάδας!
Δηλαδή έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευρωπαϊκής πόλης σε ικανοποιητικό βαθμό σε σχέση με τις άλλες ελληνικές πόλεις! Όχι σε σχέση με ευρωπαϊκές πόλεις!

Όσο για αυτά που λέει ο sm987:
*Συμφωνώ ότι ο ΟΑΣΘ με τις υπηρεσίες του (δρομολόγια, έξυπνες στάσεις, m.oasth.gr) υπερέχει των ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ!!
*Αρχαία δυστυχώς δεν έχουμε πολλά. Περισσότερο έχουμε ρωμαϊκά και βυζαντινά αλλά αυτά δεν "πουλάνε" στους τουρίστες
* Θέατρα έχουμε, αλλά όχι παραστάσεις όπως στην Αθήνα...
*Γήπεδα.... του ΠΑΟΚ και του ΑΡΗ να μη μιλήσω... τα υπόλοιπα ... έτσι κι έτσι...
*Σιδηροδρομικό Σταθμό έχουμε τον καλύτερο στην Ελλάδα! (προφανώς wood88 θα σχολιάσεις ότι δεν έχει δάπεδο ή καλά στέγαστρα ή μοιάζει λίγο τριτοκοσμικός... ΟΚ πάντα θέλουμε το καλύτερο..) Σε σχέση όμως με της Αθήνας ο δικός μας είναι "πολυτελείας"! Γι΄αυτό και τον λέμε ΝΕΟ σιδηροδρομικό σταθμό χαχαχαχα :)
*Ποδηλατόδρομοι;; Τι σημαίνει αυτή η λέξη;; ΟΚ στην Αθήνα μπορεί να μην έχει καθόλου, αλλά δοκίμασε να κινηθείς με ποδήλατο στους δικούς μας κ μετά θα σου πώ! Στις : Αριστοτέλους, Γούναρη, Αγγελάκη υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, όσο απαγορεύεται και το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους!!
Στη λεωφόρο Στρατού μπαίνουν μέσα τα λεωφορεία... Στη Νίκης οι πεζοί..
Μονάχα το τμήμα Λευκός Πύργος-Μέγαρο μουσικής είναι στα ευρωπαϊκά πρότυπα... Τα υπόλοιπα........
* Μετρό;; πώς είπατε;; παρακαλώ;;( τα λέμε σε 10 χρόνια)!

sm987
January 16th, 2011, 04:31 AM

ετσι ακριβως! Δρομοι υπαρχουν αλλα ή ειναι σε κακη κατασταση ή υπαρχουν διπλοπαρκαρισμενα αυτοκινητα παντου! Να φυγουν μονο τα αυτοκινητα, να υπαρχει αστυνομευση και δα δειτε η κατασταση θα αλλαξει δραματικα

μετα αθλητικες εγκαταστασεις ΥΠΑΡΧΟΥΝ!! αλλα οι περισσοτερες θελουν ενα φτιαξιμο (οχι γκρεμισμα και ουτε να γινουν τιποτα καινουρια) και μια απλη διαμορφωση του χωρου γυρω τους! απλα πραγματα που δυστηχως στην Ελλαδα αυτα θεωρουνται μεγαλη δουλεια
και μετα οι τοσες εκτασεις που υπαρχουν μεσα στο πολεοδομικο συγκροτιμα! ας αρχισουν με ενα συμαζεμα και να διαθετουν ασφαλη προσβαση μεσα τους ωστε να υπαρχουν ανοιχτες εκτασεις πρασινου ..that is μονο να τα καθαρισουν και να γινουν δυο τρια μονοπατια περιπατου και ας αφησουν τα μεγαλα ακριβα και χρονοβορα σχεδια για μετα

εδω στη αυστραλια τα περισοτερα παρκα ετσι ειναι! το παρκο πιο κατω απο εκει που μενω το μονο που εχει ειναι μια κουνια και ενα μονοπατι να το διασχιζει, το υπολοιπο ειναι μια καθαρη πρασινη εκταση με δεντρα ..το μονο που κανει ο δημος ειναι να κοβει το χορτο καθε δυο μηνες
..και εγω τωρα λεω σιγουρα αν αυτη η εκταση ηταν καπου στην Ελλαδα ή θα ηταν τελειως ανεκμεταλευτη με αυτοκινητα παρκαρισμενα μεσα της με αγριοχορτα.. και για να την αξιοποιηση ο δημος θα ξοδευε τοσα λεφτα σε μελετες για το που να μπουν λουλουδια, να γινουν γηπεδα, παιδικες χαρες και ενα σωρο κατασκευες, που στο τελος χρονια θα πρεπει να περασουν ωστε να βρεθουν χρηματα για να γινει εστω και τα μισα που προβλεποταν στην μελετη, ενω απο την αρχη το μονο που θα μπορουσαν να κανουν ειναι κατευθειαν να την καθαριζαν, να εβασαν δεντρα, να ‘στρωναν δυο τρια μονοπατια και να την παρεδειναν στον κοσμο.
Αυτες ειναι δουλειες που στον υπολοιπο κοσμο τα θεωρουμε συμαζευματα! μονο αυτα να γινουν και η Θεσσαλονικη ποιο ομορφη θα διχνει και οι δρομοι που εχει θα ειναι πιο ανοιχτοι και φιλικοι

Φυσικα και οταν τελειωσει το μετρο, το τερμιναλ, ενας καινουριος σιδηροδρομικος σταθμος (?) διαπλατυνση δρομων (που κανονικα αυτα πρεπει να γινονται κατευθειαν, εδω ουτε καν τα εχουν για μεγαλη δουλεια) διανοιξη καινουριων δρομων κτλ η Θεσσαλονικη θα ειναι πραγματι πολη που πολλες θα την ζηλευουν!

*Αρχαία δυστυχώς δεν έχουμε πολλά. Περισσότερο έχουμε ρωμαϊκά και βυζαντινά αλλά αυτά δεν "πουλάνε" στους τουρίστες..

Για αυτα λεω! Μα δεν πουλανε γιατι ο κοσμος δεν ξερει οτι υπαρχουν!! ξερεις ποσους φιλους εχω δειξει τις φωτογραφιες μου απο γεντι κουλε βυζαντινες εκκλησιες κτλ (εδω μερικοι θεσσαλονικεις δεν γνωριζουν για τους κηπους του πασα και για gaudi architecture monuments που υπαρχουν μεσα) και μου λενε με με ενθουσιασμο που βρισκονται ολα αυτα! πρεπει να υπαρξει αναλογο μαρκετινγκ.

*Ποδηλατόδρομοι;; Τι σημαίνει αυτή η λέξη;; ΟΚ στην Αθήνα μπορεί να μην έχει καθόλου, αλλά δοκίμασε να κινηθείς με ποδήλατο στους δικούς μας κ μετά θα σου πώ! Στις : Αριστοτέλους, Γούναρη, Αγγελάκη υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, όσο απαγορεύεται και το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους!!
Στη λεωφόρο Στρατού μπαίνουν μέσα τα λεωφορεία... Στη Νίκης οι πεζοί..
Μονάχα το τμήμα Λευκός Πύργος-Μέγαρο μουσικής είναι στα ευρωπαϊκά πρότυπα... Τα υπόλοιπα...

Λαθος ηταν που εβαλαν τον ποδηλατοδρομο επανω στον πεζοδρομο της Νικης κανονικα επρεπε να ηταν στον δρομο και να αφηναν δυο λωριδες κυκλοφοριας και να καταργουσαν το παρκαρισμενα (που ετσι κι αλλιως τοσες ειναι και τωρα με τα παρκαρισμενα)

kostya
January 16th, 2011, 01:00 PM
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Σειρά παρατηρήσεων, αλλά και προτάσεων βελτίωσης του Ενιαίου Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών Μεταφορών Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης 2020 (master plan), που παρουσίασε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καταθέτει σε γνωμοδότησή του το Περιφερειακό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι παρατηρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που εξελίσσεται με επικεφαλής το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Κεντρικές προτάσεις των επιστημόνων είναι να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να εγκαταλειφθούν μεγαλεπήβολα σχέδια για έργα υποδομής (ζεύξη Θερμαϊκού) και να γίνουν πάρκινγκ στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εναλλακτικές μορφές

«Το σχέδιο επικεντρώνεται σε βαριές, χρονοβόρες και κοστοβόρες υποδομές, που δε συνάδουν με τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την τάση που παρατηρείται παγκοσμίως για μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, στροφή προς εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, μείωση της ζήτησης για προαστιακή κατοικία κ.λπ.», αναφέρει ο σύλλογος.

Οπως υπογράμμισε ο συντονιστής της ομάδας εργασίας που μελέτησε το master plan και διατύπωσε τις τελικές θέσεις του συλλόγου, Νίκος Κουτσομάρκος, «αντί να επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της χρησιμοποίησης της υπάρχουσας χωρητικότητας των οδικών υποδομών και η υλοποίηση περιορισμένων αλλά υψηλής αποδοτικότητας παρεμβάσεων, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε μια μεγάλης κλίμακας επέκταση των οδικών υποδομών με χαρακτήρα περιαστικών αυτοκινητόδρομων, στα πρότυπα περιοχών ραγδαίας προαστιοποίησης και αστικής εξάπλωσης, πρότυπα που πλέον βαδίζουν προς τη δύση τους. Επίσης, στα έργα προτεραιότητας μέσων σταθερής τροχιάς δεν αναδεικνύονται με σαφήνεια οι λύσεις μαζικής μετακίνησης χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας, όπως συστήματα ελαφρού σιδηρόδρομου, έναντι των επεκτάσεων του μετρό».

Σε οργανωμένους χώρους

Αναφορικά με τη στάθμευση, ο εν λόγω σύλλογος τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν οι χώροι που προτείνονται και που υπάρχουν στην παλιά κυκλοφοριακή μελέτη προσφέρουν τα οφέλη που πρόσφεραν πριν από δέκα χρόνια. Επισημαίνει, δε, ότι «στο ιστορικό κέντρο, οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης (υπόγειοι ή πολυώροφοι) είναι απαραίτητοι, προκειμένου να αποδεσμευτεί κοινόχρηστος χώρος που καταλαμβάνεται από την παρόδια στάθμευση και να αποδοθεί στις ήπιες μορφές κυκλοφορίας ή να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Η δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης εντός του ιστορικού κέντρου μπορεί να συμβάλει και στη συγκράτηση της κατοικίας σε αυτό».

Οι προτεραιότητες στις δημόσιες συγκοινωνίες

Για τις δημόσιες συγκοινωνίες ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης προτείνει τα εξής:

1. ΣΤΡΟΦΗ στα ποιοτικά συστήματα αστικών συγκοινωνιών (σύγχρονο τραμ - τροχιόδρομος, ελαφρύς σιδηρόδρομος, περιαστικός - προαστιακός σιδηρόδρομος).

2. Η «ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ» και η «λοιπή περιοχή» της Θεσσαλονίκης να εξυπηρετηθούν με μέσα σταθερής τροχιάς.

3. Η ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ χάραξη του μέσου σταθερής τροχιάς μεταξύ Καλαμαριάς – αεροδρομίου πρέπει να γίνει με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και σε συμβατότητα με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των παράκτιων περιοχών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

4. ΝΑ ΔΟΘΕΙ έμφαση στον προαστιακό - περιφερειακό σιδηρόδρομο.

5. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ συνδέσεων μεταξύ των σημαντικότερων πόλων της πόλης με μέσα μαζικής μεταφοράς ικανοποιητικού επιπέδου εξυπηρέτησης. Συνδυασμός πόλων με κόμβους συγκοινωνιών ή σταθμούς μετεπιβίβασης (π.χ. ΚΤΕΛ – Σιδηροδρομικός Σταθμός – Λιμάνι – Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμια – ΤΕΙ, χώροι επαγγελματικής εγκατάστασης – ΒΕΠΕ – ΔΕΘ - ζώνη καινοτομίας – συγκεντρώσεις κτιρίων γραφείων, δημόσιες υπηρεσίες – νοσοκομεία, αγορές – εμπορικά κέντρα).

6. ΕΠΕΚΤΑΣΗ των μέσων σταθερής τροχιάς στα προάστια και στις προς πολεοδόμηση περιοχές, ταυτόχρονα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό τους (όπως σε Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη).

7. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ της δημοτικής και διαδημοτικής συγκοινωνίας, με εξασφάλιση των δικτυακών συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων πολεοδομικών κέντρων.

8. ΕΞΕΤΑΣΗ της δημιουργίας μέσου σταθερής τροχιάς προς Χαλκιδική παράλληλα με τη μελέτη διαπλάτυνσης της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών.

9. ΕΞΕΤΑΣΗ της δυνατότητας λειτουργίας του μετρό και επιφανειακά ως μοντέρνου τραμ, ώστε να μην απαιτείται ιδιαίτερη λωρίδα κυκλοφορίας.

10. ΒΕΛΤΙΩΣΗ του επιπέδου εξυπηρέτησης των λεωφορείων.

11. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο σχεδιασμό των υποδομών και εναλλακτικών μέσων μετακινήσεων όπως διαδρόμων πεζής μετακίνησης και πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και υποδομών σημείων ενοικίασης - στάθμευσης ποδηλάτων, θαλάσσια συγκοινωνία και συνδέσεις με υπόλοιπα μέσα μετακίνησης.

12. ΚΙΝΗΤΡΑ στους πολίτες για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσω νέων υποδομών συστημάτων τιμολόγησης, όπως εφαρμογή συστήματος Smart Card.

Source: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=75363

Γενικές φράσεις, ουσία μηδέν..

kostya
January 16th, 2011, 01:01 PM
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Σειρά παρατηρήσεων, αλλά και προτάσεων βελτίωσης του Ενιαίου Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών Μεταφορών Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης 2020 (master plan), που παρουσίασε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καταθέτει σε γνωμοδότησή του το Περιφερειακό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι παρατηρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που εξελίσσεται με επικεφαλής το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Κεντρικές προτάσεις των επιστημόνων είναι να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να εγκαταλειφθούν μεγαλεπήβολα σχέδια για έργα υποδομής (ζεύξη Θερμαϊκού) και να γίνουν πάρκινγκ στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εναλλακτικές μορφές

«Το σχέδιο επικεντρώνεται σε βαριές, χρονοβόρες και κοστοβόρες υποδομές, που δε συνάδουν με τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την τάση που παρατηρείται παγκοσμίως για μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, στροφή προς εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, μείωση της ζήτησης για προαστιακή κατοικία κ.λπ.», αναφέρει ο σύλλογος.

Οπως υπογράμμισε ο συντονιστής της ομάδας εργασίας που μελέτησε το master plan και διατύπωσε τις τελικές θέσεις του συλλόγου, Νίκος Κουτσομάρκος, «αντί να επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της χρησιμοποίησης της υπάρχουσας χωρητικότητας των οδικών υποδομών και η υλοποίηση περιορισμένων αλλά υψηλής αποδοτικότητας παρεμβάσεων, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε μια μεγάλης κλίμακας επέκταση των οδικών υποδομών με χαρακτήρα περιαστικών αυτοκινητόδρομων, στα πρότυπα περιοχών ραγδαίας προαστιοποίησης και αστικής εξάπλωσης, πρότυπα που πλέον βαδίζουν προς τη δύση τους. Επίσης, στα έργα προτεραιότητας μέσων σταθερής τροχιάς δεν αναδεικνύονται με σαφήνεια οι λύσεις μαζικής μετακίνησης χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας, όπως συστήματα ελαφρού σιδηρόδρομου, έναντι των επεκτάσεων του μετρό».

Σε οργανωμένους χώρους

Αναφορικά με τη στάθμευση, ο εν λόγω σύλλογος τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν οι χώροι που προτείνονται και που υπάρχουν στην παλιά κυκλοφοριακή μελέτη προσφέρουν τα οφέλη που πρόσφεραν πριν από δέκα χρόνια. Επισημαίνει, δε, ότι «στο ιστορικό κέντρο, οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης (υπόγειοι ή πολυώροφοι) είναι απαραίτητοι, προκειμένου να αποδεσμευτεί κοινόχρηστος χώρος που καταλαμβάνεται από την παρόδια στάθμευση και να αποδοθεί στις ήπιες μορφές κυκλοφορίας ή να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Η δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης εντός του ιστορικού κέντρου μπορεί να συμβάλει και στη συγκράτηση της κατοικίας σε αυτό».

Οι προτεραιότητες στις δημόσιες συγκοινωνίες

Για τις δημόσιες συγκοινωνίες ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης προτείνει τα εξής:

1. ΣΤΡΟΦΗ στα ποιοτικά συστήματα αστικών συγκοινωνιών (σύγχρονο τραμ - τροχιόδρομος, ελαφρύς σιδηρόδρομος, περιαστικός - προαστιακός σιδηρόδρομος).

2. Η «ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ» και η «λοιπή περιοχή» της Θεσσαλονίκης να εξυπηρετηθούν με μέσα σταθερής τροχιάς.

3. Η ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ χάραξη του μέσου σταθερής τροχιάς μεταξύ Καλαμαριάς – αεροδρομίου πρέπει να γίνει με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και σε συμβατότητα με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των παράκτιων περιοχών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

4. ΝΑ ΔΟΘΕΙ έμφαση στον προαστιακό - περιφερειακό σιδηρόδρομο.

5. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ συνδέσεων μεταξύ των σημαντικότερων πόλων της πόλης με μέσα μαζικής μεταφοράς ικανοποιητικού επιπέδου εξυπηρέτησης. Συνδυασμός πόλων με κόμβους συγκοινωνιών ή σταθμούς μετεπιβίβασης (π.χ. ΚΤΕΛ – Σιδηροδρομικός Σταθμός – Λιμάνι – Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμια – ΤΕΙ, χώροι επαγγελματικής εγκατάστασης – ΒΕΠΕ – ΔΕΘ - ζώνη καινοτομίας – συγκεντρώσεις κτιρίων γραφείων, δημόσιες υπηρεσίες – νοσοκομεία, αγορές – εμπορικά κέντρα).

6. ΕΠΕΚΤΑΣΗ των μέσων σταθερής τροχιάς στα προάστια και στις προς πολεοδόμηση περιοχές, ταυτόχρονα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό τους (όπως σε Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη).

7. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ της δημοτικής και διαδημοτικής συγκοινωνίας, με εξασφάλιση των δικτυακών συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων πολεοδομικών κέντρων.

8. ΕΞΕΤΑΣΗ της δημιουργίας μέσου σταθερής τροχιάς προς Χαλκιδική παράλληλα με τη μελέτη διαπλάτυνσης της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών.

9. ΕΞΕΤΑΣΗ της δυνατότητας λειτουργίας του μετρό και επιφανειακά ως μοντέρνου τραμ, ώστε να μην απαιτείται ιδιαίτερη λωρίδα κυκλοφορίας.

10. ΒΕΛΤΙΩΣΗ του επιπέδου εξυπηρέτησης των λεωφορείων.

11. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο σχεδιασμό των υποδομών και εναλλακτικών μέσων μετακινήσεων όπως διαδρόμων πεζής μετακίνησης και πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και υποδομών σημείων ενοικίασης - στάθμευσης ποδηλάτων, θαλάσσια συγκοινωνία και συνδέσεις με υπόλοιπα μέσα μετακίνησης.

12. ΚΙΝΗΤΡΑ στους πολίτες για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσω νέων υποδομών συστημάτων τιμολόγησης, όπως εφαρμογή συστήματος Smart Card.

Source: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=75363

Γενικές φράσεις, ουσία μηδέν..

sm987
January 17th, 2011, 02:48 AM
μερικα παραδειγματα απο τους ποδηλατοδρομους της Μελβουρνης οι οποιοι και της Θεσσαλονικης μπορουν να γινουν ακριβως ετσι

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/Untitled-10.jpg
πισω απο χωρους σταθμευσης με μια απλη νισηδα να χωριζει ωστε να μην μπαινουν μεσα αυτοκινητα

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/vf.jpg
οι κιτρινες γραμμες με το πεζοδρομιο ειναι ο χωρος απο που μπορουν να περνανε οι ποδηλατες

και ποδηλατοδρομοι στα προαστια
καταργουνται τελειως επιπλεων λωριδες και οριοθετουνται οι ποδηλατοδρομοι με μια απλη γραμμη! τοσο απλα! ουτε υπερηψωμενη στρωση,
ειδικος ταπητας και οτι να'ναι
http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/gfgfdg.jpg
στο δρομο προς ρυσιο που εγεινε ποδηλατοδρομος εκαναν εναν ολοκληρο χρονο για να τον φτιαξουν κανοντας καινουριο πεζοδρομιο (χωρις να μεγαλωσουν εστω και λιγο τον δρομο και τελικα ανεβασαν τον ποδηλατοδρομο επανω στο πεζοδρομιο!! :bash: ενω θα μπορουσαν να κανουν κατι σαν αυτο απο την αρχη με πολυ λίγοτερη δουλεια!

Lucretius
January 17th, 2011, 08:05 AM
Κανείς δεν υποστήριξε οτι οι δημοτικοί μας άρχοντες έχουν μυαλό....

[το ίδιο και οι δημότες βεβαίως-βεβαίως. Την παρασκευή το απόγευμα πέτυχα κυρία την ώρα που πάρκαρε θηριώδες τζιπ στον ποδηλατόδρομο της πλατείας Φαναριωτών. Εγώ ανέβαινα από την παραλία και είδα οτι και τα υπόλοιπα που είχαν παρκάρει στον ποδηλατόδρομο είχαν κλήσεις στα παρμπρίζ. Την ώρα που κατέβαινε για να το κλειδώσει της είπα "πάρκαρατε σε ποδηλατόδρομο, καλύτερα να το μετακινήσετε γιατί γράφουν" (κατα λέξη). Η απάντηση της "άσε μας και συ με τους ποδηλατοδρόμους σου-μας έχετε πρήξει" (κατα λέξη). Μια ώρα αργότερα που πέρασα από ο σημείο και το παρμπρίζ της ήταν διακοσμημένο με ο μαγικό χαρτάκι. Δεν την λυπήθηκα.

sm987
January 17th, 2011, 09:10 AM
καλα να παθει! ολοι αυτοι συντομα πρεπει να βαλουν μυαλο!!

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/219_17-12-09.jpg
μια εικονα που με εδειξε αδερφος μου απο την Θεσσαλονικη! αυτο δεν γινετε πουθενα αλλου!
φανταζομαι τι τυποι ειναι αυτοι! κατεβαινουν στην πολη με τα 4x4 bmw mercedes κτλ να την αραξουν σε καμια καφετερια και αφηνουν το αυτοκινητο οπου τους γουσταρει χωρις να τους νοιαζει τιποτα για πως θα περνανε οι ανθρωποι!
αυστηρα προστιμα χρειαζονται!!
στην Μελβουρνη την πρωιγουμενη 'βδομαδα εκανα το λαθος να παρκαρω σε ζωνη που εκφορτωνουν (ελεγε ελευθερο παρκινγκ για 1 ωρα αλλα δεν προσεξα τις ωρες τις ωποιες ητανε για εκφορτισμα τις ωποιες δεν κανει να παρκαρει κανεις αν δεν εχει αδεια κτλ) το αφησα 9.15 και οταν γυρισα ειχα κλειση για $250!!! και γραφτηκε 9.20!! που να εκανα κατι τετοιο οπως μερικοι κανουν στην Θεσσαλονικη! θα μου το επερνε γερανος και μετα εγω πληρωνω και για τη μεταφορα, τις υπηρεσιες του γερανου αλλα και προστιμο που σιγουρα θα αγγιζε $1000! αυτα γινονται στην Θεσσαλονικη!??

kostya
January 17th, 2011, 09:23 AM
Τις τελευταίες μέρες γράφουν συνέχεια(και καλά κάνουν) στην Αγιας Σοφίας, Ερμού κλπ.

wood88
January 17th, 2011, 02:57 PM
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=99476

1165 κλησεις μεσα στην πρωτη εβδομαδα του 2011 ειχαμε στην Θεσσαλονικη τελικα αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι για καποιο λογο συντηρειται το παραμονο παρακρσιμα προκειμενου να λαμβανει εσοδα ο δημος αν το σκεφτειται αναλογικα τον χρονο οι κλησεις που κοβονται απο την δημοτικη αστυνομια ξεπερνουν τις 60.000 επομενως μιλαμε για πολλα εσοδα που εχει ο δημος Θεσσαλονικης, μηπως λοιπον για καποιο λογο οι τοπικες αρχες συντηρουν αυτη την κατασταση για να εχουν εσοδα???

Δεν εξηγειται αλλιως, γιατι αν επερναν δραστικα και ουσιαστικα μετρα θα μπορουσε να εχει μηδενιστει το παραμονο παρακρισμα με τροπους οπως αναφερε παραπανω ο sm987 στην Αυστραλια, καλα αν συμβαινει αυτο το περιμενα απο την απερχομενη δημοτικη αρχη ελπιζω ο Μπουταρης να μην πεσει στην ιδια παγιδα.

Για παραδειγμα στην Τσιμισκη 100 αυτοκινητα που ειναι μονιμα σταθμευμενα στην αριστερη λωριδα κοβουν μια λωριδα κυκλοφοριας.

Αληθεια ποσο ειναι το προστιμο για παρανομο παρκαρισμα στο κεντρο, οποις ξερει ας πει για να δουμε τα εσοδα του δημου απο τις κλησεις.

gm2263
January 17th, 2011, 04:04 PM
Κανείς δεν υποστήριξε οτι οι δημοτικοί μας άρχοντες έχουν μυαλό....

[το ίδιο και οι δημότες βεβαίως-βεβαίως. Την παρασκευή το απόγευμα πέτυχα κυρία την ώρα που πάρκαρε θηριώδες τζιπ στον ποδηλατόδρομο της πλατείας Φαναριωτών. Εγώ ανέβαινα από την παραλία και είδα οτι και τα υπόλοιπα που είχαν παρκάρει στον ποδηλατόδρομο είχαν κλήσεις στα παρμπρίζ. Την ώρα που κατέβαινε για να το κλειδώσει της είπα "πάρκαρατε σε ποδηλατόδρομο, καλύτερα να το μετακινήσετε γιατί γράφουν" (κατα λέξη). Η απάντηση της "άσε μας και συ με τους ποδηλατοδρόμους σου-μας έχετε πρήξει" (κατα λέξη). Μια ώρα αργότερα που πέρασα από ο σημείο και το παρμπρίζ της ήταν διακοσμημένο με ο μαγικό χαρτάκι. Δεν την λυπήθηκα.

Το τραγικό δεν είναι μόνο ότι έκανε την παράβαση αλλά και το ότι αμέσως ανταπάντησε με τη γνωστή αγένεια που αντιστοιχεί στα δίποδα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Να σε ρωτήσω βρε Λουκρήτιε, ήταν νέα ή έμοιαζε με υπέρβαρη (αυτές συνήθως τείνουν να είναι αγενείς) σαραντακάτι σύζυγο δεν καταλαβαίνω-τίποτα-μεταπολιτευτικού-κλέφτη, πχ εμπλεκόμενο με δημόσια έργα, λαθρεμπόριο πετρελαίου κλπ κλπ; έτσι από περιέργεια ρωτάω.

Κατά τα άλλα ας μην αναρωτιόμαστε για-τι χρεοκοπήσαμε.

...και να σκεφτεί κανείς ότι μου άρεσαν τα τζιπ πριν πολλά χρόνια...

Greco-Roman
January 17th, 2011, 05:11 PM
φανταζομαι τι τυποι ειναι αυτοι! κατεβαινουν στην πολη με τα 4x4 bmw mercedes κτλ να την αραξουν σε καμια καφετερια και αφηνουν το αυτοκινητο οπου τους γουσταρει χωρις να τους νοιαζει τιποτα για πως θα περνανε οι ανθρωποι!

Δεν φταίνε και αυτοί. Κάπου πρέπει να παρκάρουν.

Almopos
January 17th, 2011, 05:36 PM
Έλεος, ας το παρκάρει στην ΧΑΝΘ. 1000 θέσεις στάθμευσης διαθέτη το ρημάδι. Υπάρχουν αρκετές επιλογές: Πολυτεχνείου, Πλατεία Ελευθερίας, ΟΛΘ.

Αλλα σιγά να μην πληρώσουν για parking και να περπατήσουν και από πάνω για να πάνε σε καμια καφετερια.

Almopos
January 17th, 2011, 08:53 PM
«Γειτονιά του έρωτα» σχεδιάζει ο Μπουτάρης

Τη δηµιουργία «γειτονιάς του έρωτα» θα θέσει στο δηµοτικό συµβούλιο ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προωθώντας τη στέγαση σε συγκεκριµένη, µη κατοικηµένη περιοχή, όλων των οίκων ανοχής, που σήµερα βρίσκονται συγκεντρωµένοι γύρω από την οδό Σαπφούς στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Το ζήτηµα προέκυψε ύστερα από διαµαρτυρίες των κατοίκων και επειδή δεν τηρούνταν οι όροι λειτουργίας, δεν ανανεώθηκαν οι άδειες. Χθες, αντιπροσωπεία ιερόδουλων επισκέφθηκε τον κ. Μπουτάρη και του εξέθεσε τα προβλήµατα από τη µη ανανέωση των αδειών. Ο δήµαρχος υποσχέθηκε να θέσει το θέµα για συζήτηση στο δηµοτικό συµβούλιο, προτείνοντας τη δηµιουργία της «γειτονιάς του έρωτα» σε περιοχή που θα χωροθετήσει ο Οργανισµός Ρυθµιστικού.

Source: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4613143

EngineerGreece
January 18th, 2011, 02:22 AM
^^

Και θα λέγεται "Νέα Λαδάδικα"...?

Lucretius
January 18th, 2011, 08:49 AM
@Engineer
To έχεις. [φαντάζομαι κατα το γνωστό "βάλε λάδι και έλα βράδι"]

Το τραγικό δεν είναι μόνο ότι έκανε την παράβαση αλλά και το ότι αμέσως ανταπάντησε με τη γνωστή αγένεια που αντιστοιχεί στα δίποδα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Να σε ρωτήσω βρε Λουκρήτιε, ήταν νέα ή έμοιαζε με υπέρβαρη (αυτές συνήθως τείνουν να είναι αγενείς) σαραντακάτι σύζυγο δεν καταλαβαίνω-τίποτα-μεταπολιτευτικού-κλέφτη, πχ εμπλεκόμενο με δημόσια έργα, λαθρεμπόριο πετρελαίου κλπ κλπ; έτσι από περιέργεια ρωτάω.

Κατά τα άλλα ας μην αναρωτιόμαστε για-τι χρεοκοπήσαμε.

...και να σκεφτεί κανείς ότι μου άρεσαν τα τζιπ πριν πολλά χρόνια...

Υπέρβαρη δεν την έλεγες αλλά είχε τα κιλάκια της. Στα υπόλοιπα spot on!

gm2263
January 18th, 2011, 10:14 AM
Αγόρι μου το ξέρω το είδος. Το έχουμε και κατά κόρον στην Αθήνα στα ακριβά ή upper middle class προάστια. Αυτό που δεν καταλαβαίνει το δίποδο είναι ότι αν η κρίση γίνει πιο ωμή, κάποια φορά που θα ξαναμιλήσει έτσι, μπορεί να δει το αυτοκίνητό της γρατζουνισμένο του θανατά ή χειρότερα, καμένο. Έχουν αγριέψει τα πράγματα...

kostya
January 18th, 2011, 10:46 AM
Δεν καταλαβαίνει όμως καθόλου, τίποτα. Στην κοσμάρα της. Μην σου πω πως μετά στο Banquet ή στις ταβέρνες απέναντι θα έβριζε "αυτούς τους περίεργους που δεν μας αφήνουν να παρκάρουμε τ'αμαξια - ας φτιάξουν πάρκινγκ!"

Στο σημείο εκείνο ο ποδηλατόδρομος βιάζεται καθημερινά από κάτι τέτοιες ...κυρίες(και κυρίους)

- Ένα tip για όσους θέλουν να κατέβουν στο κέντρο βράδυ και να παρκάρουν: στο πάρκινκγ του εμπορικού plateia είναι max 5 euro μετά από μια συγκεκριμένη ώρα για όλο το βράδυ. Βολεύει αν είσαι με μεγάλη παρέα(μοιράζεσαι τα έξοδα), είναι πολύ κεντρικά και δεν φοβάσαι βανδαλισμούς ούτε να σε γράψουν :D

christos-greece
January 18th, 2011, 01:33 PM
καλα να παθει! ολοι αυτοι συντομα πρεπει να βαλουν μυαλο!!

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/219_17-12-09.jpg
μια εικονα που με εδειξε αδερφος μου απο την Θεσσαλονικη! αυτο δεν γινετε πουθενα αλλου!

Αυτά γίνονται και στην Αθήνα, δυστυχώς...

Greco-Roman
January 18th, 2011, 02:58 PM
Έλεος, ας το παρκάρει στην ΧΑΝΘ. 1000 θέσεις στάθμευσης διαθέτη το ρημάδι. Υπάρχουν αρκετές επιλογές: Πολυτεχνείου, Πλατεία Ελευθερίας, ΟΛΘ.

Αλλα σιγά να μην πληρώσουν για parking και να περπατήσουν και από πάνω για να πάνε σε καμια καφετερια.

Για μην παρκάρει ο άλλος σε τέτοια μέρη πρέπει να υπάρχει σήμα να λέει ότι εδώ απαγορεύεται παρκάρισμα. Οποιος το αγνοήσει υπάρχει πρόστιμο. Είναι η δουλειά τις δημοτικής αρχής. Σε αυτήν φωτογραφία δεν βλέπω κανένα σήμα να λέει ότι απαγορεύεται η στάθμευση πρόστιμο 100 ευρώ, ας πούμε. Γιατί αν δει κάτι τέτοιο ο άλλος δεν νομίζω ότι θα τολμήσει να παρκάρει.

Εγώ πρόσφατα πήγα στην Οξφόρδη. Κυριακή ήταν. Κανονικά τις κυριακές παρκάρεις ελευθερα. Έκανα βόλτες μέχρι να βρω θέση. Όταν βρήκα να παρκάρω φεύγοντας ξέχασα να βγάλω το εισιτήριο που σου δίνει το μηχάνημα. Όταν γύρισα βρήκα πρόστιμο στο parpriz 70 λίρες. Τους πήρα τηλέφωνο και είπα γιατί μου βάλατε πρόστιμο αφού τις κυριακές παρκάρεις ελευθερα? Μου είπανε ότι έπρεπε να βγάλω το εισιτήριο από το μηχάνημα και να κολλήσω στο αμάξι να φαίνεται. Και εγώ νόμισα ότι αφού ήταν Κυριακή δεν χρειαζόταν να το κάνω.
Τελικά πλήρωσα 35 λίρες με την έκπτωση που συνήθως δίνουν, οποιος πληρώσει στις πρώτες δυο βδομάδες.

kostya
January 18th, 2011, 05:43 PM
Ναι γιατί για να μην παρκάρεις στο πεζοδρόμιο(ή στο ποδηλατόδρομο) θέλει ειδικό σημα.. :ohno: :doh:

Greco-Roman
January 18th, 2011, 07:17 PM
Ναι θέλει σήμα. Που θες να ξέρω ότι σε εκείνο το σημείο απαγορεύεται το παρκάρισμα? Στο εξωτερικό παντού υπάρχουν σήματα στα οποια καθαρά γραφει τι απαγορεύεται και τι όχι.

wood88
January 18th, 2011, 07:56 PM
Για αυτο λεγεται πεζοδρομιο γιατι ειναι για τους πεζους αλλιως θε λεγοταν αμαξοδρομιο, ελληνικα ειναι.

Lucretius
January 18th, 2011, 09:20 PM
Ναι θέλει σήμα. Που θες να ξέρω ότι σε εκείνο το σημείο απαγορεύεται το παρκάρισμα? Στο εξωτερικό παντού υπάρχουν σήματα στα οποια καθαρά γραφει τι απαγορεύεται και τι όχι.

Δεν είναι απλά πεζοδρόμιο, είναι η άνω κατάληξη του πεζόδρομου που συνδέει Καμάρα και Ροτόντα. Ξεφτίλα δηλαδη. Και αν προσέξετε, το τζιμάνι μπλοκάρει και τις θέσεις για την ασφάλιση των ποδηλάτων. Καλά, για ανάπηρους και ΑΜΕΑ δεν το συζητώ καν-να πάνε να ψοφήσουν!

Greco-Roman
January 18th, 2011, 11:15 PM
Για αυτο λεγεται πεζοδρομιο γιατι ειναι για τους πεζους αλλιως θε λεγοταν αμαξοδρομιο, ελληνικα ειναι.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν υπάρχουν δημοτικές αρχές που βάζουν πρόστιμα η βγάζουν πινακίδες αν χρειαστεί. Αλλα σήματα πρέπει να υπάρχουν.

sm987
January 19th, 2011, 09:15 AM
εγω απο οτι ξερω στο εξωτερικο υπαρχουν σηματα για που να παρκαρεις στον δρομο!! ειναι αυτονοητο οτι σε πεζοδρομια αυτοκινητα κανονικα απαγορευονται να το ανεβαινουν! εδω αυτος/αυτη παρκαρε επανω στο πεζοδρομιο και την διαβαση την χρησιμοποίσε σαν driveway! :nuts:

σηματα σωστα λες πρεπει να βαλουν για που μπορεις να παρκαρεις στον δρομο, ωστε..
να μην μπλοκαρονται οι διαβασεις απο τα αυτοκινητα που γινετε παντου,
να μην παρκαρουν τα αυτοκινητα επανω σε ζωνες στις ωποιες χρειαζονται για να εκφορτωνουν (για να μην σταματανε τα φορτηγα στον δρομο και στις λωριδες κυκλοφοριας)
να μην σχηματιζονται τα διπλοπαρκαρισματα που κοβουν λωριδες κυκλοφοριας.

φυσικα στην Θεσσαλονικη καθε φορα που την επισκευτομαι δεν υπαρχει τιποτα απο ολα (στην Αθηνα νομιζω εχουν βαλει) και στους δρομους γινετε το ελα να δεις! ουτε γραμμες υπαρχουν στον δρομο τουλαχιστων για να ξερει κανεις που ειναι οι λωριδες κυκλοφοριας και βλειπεις πολλες φορες τα αυτοκινητα να κυκλοφορανε απου να'ναι! για παρκινγκ θα κανουν??? τοσο δυσκολο ειναι να βαφει ο δημος τις γραμμες ωποτε κανουν fade off?

Lucretius
January 19th, 2011, 09:27 AM
Νομίζω οτι η σήμανση είναι επαρκής για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Δηλαδή θα έπρεπε να υπάρχει σήμα "Είσαι Μαλάκας" για να μην παρκάρει κάποιος σε διάβαση πεζών ή ράμπα ΑΜΕΑ?

ΒΤW στην περιφερεια του κέντρου υπάρχουν πλέον 5 τουλάχιστον μεγάλα πάρκινγκ: Έκθεση, Χανθ, Δημαρχείο, Ελευθερίας και Δικαστηρίων. Δεν νομίζω οτι υπάρχει πλέον δικαιολογία για αυτό το μπουρδέλο.

sm987
January 19th, 2011, 10:20 AM
για παραδειγμα δειτε τι γινετε (μαλλον ξερετε το γινετε) στους κεντρικους δρομους εδω απο ανατολικη Θεσσαλονικη

μηδεν σημανση, διαγραμμηση ουτε καν να το σκεφτεις (..δεν πηραζει αν μπαινεις και λιγο στην αντιθετη ροη για να αποφυγεις τα διπλοπαρκαρισμενα)
http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/Untitled-11.jpg

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/ss.jpg

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/cdssd.jpg
μπορει να με πει κανεις ποσες λωριδες κυκλοφοριας υπαρχουν??

και τωρα παραδειγματα απο δρομους στενοτερους απο τους δυο πρωτους στην Θεσσαλονικη
..αυτη τη φορα στην Ισπανια

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/ssdcs.jpg

http://i400.photobucket.com/albums/pp85/sm987/sdsd.jpg

ταξη και οργανωση!!
-με περισσοτερες λωριδες κυκλοφοριας
-οργανομενο παρκινγκ
-σωστη, γρηγορη και ελευθερη ροη στους δρομους
-δινει μια πιο ομορφη εικονα στις πολεις

δεν μπορει το ιδιο να γινοταν και να ηταν και στην Ελλαδα?? :ohno:
Εγω παντως ετσι την θελω την Θεσσαλονικη γιατι η κατασταση των δρομων την αδικει!

kostya
January 19th, 2011, 12:02 PM
Εδώ δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα σπουπίδια...

Source: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=76162

Βουνά τα σπουπίδια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παπαγεωργόπουλο :applause:

Lucretius
January 19th, 2011, 12:21 PM
Λίγα για το φτερωτό γιατρό ρε! Αφού έκανε το έργο που ήθελε. Έστησε τoν Καραμανλή στην παραλία.

Mission accomplished!

EngineerGreece
January 19th, 2011, 01:53 PM
Για μην παρκάρει ο άλλος σε τέτοια μέρη πρέπει να υπάρχει σήμα να λέει ότι εδώ απαγορεύεται παρκάρισμα. Οποιος το αγνοήσει υπάρχει πρόστιμο. Είναι η δουλειά τις δημοτικής αρχής. Σε αυτήν φωτογραφία δεν βλέπω κανένα σήμα να λέει ότι απαγορεύεται η στάθμευση πρόστιμο 100 ευρώ, ας πούμε. Γιατί αν δει κάτι τέτοιο ο άλλος δεν νομίζω ότι θα τολμήσει να παρκάρει.

Εγώ πρόσφατα πήγα στην Οξφόρδη. Κυριακή ήταν. Κανονικά τις κυριακές παρκάρεις ελευθερα. Έκανα βόλτες μέχρι να βρω θέση. Όταν βρήκα να παρκάρω φεύγοντας ξέχασα να βγάλω το εισιτήριο που σου δίνει το μηχάνημα. Όταν γύρισα βρήκα πρόστιμο στο parpriz 70 λίρες. Τους πήρα τηλέφωνο και είπα γιατί μου βάλατε πρόστιμο αφού τις κυριακές παρκάρεις ελευθερα? Μου είπανε ότι έπρεπε να βγάλω το εισιτήριο από το μηχάνημα και να κολλήσω στο αμάξι να φαίνεται. Και εγώ νόμισα ότι αφού ήταν Κυριακή δεν χρειαζόταν να το κάνω.
Τελικά πλήρωσα 35 λίρες με την έκπτωση που συνήθως δίνουν, οποιος πληρώσει στις πρώτες δυο βδομάδες.

Κάπως έτσι πάει και στα Χανιά. Υπάρχουν μηχανήματα τα οποία βγάζουν εισιτήρια και πρέπει να το βάλεις μέσα από το παρμπρίζ ώστε να μην σε γράψουν. Και πίστεψέ με έτσι και δεν βγάλεις εισιτήριο το πρόστιμο δεν το γλυτώνεις. Εκτός και αν είσαι τυχεράκιας. Μια φορά έκανα το λάθος και δεν είδα πινακίδα ότι το πάρκινγκ είναι για ανάπηρους και την έφαγα την κλίση. Και εκτός αυτού η λιμενική αστυνομία (ήταν στο παλιό λιμάνι) μου έβαλε και ένα φυλλάδιο που έλεγε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο άσχημα ένιωσα. Και εγώ δεν τα κάνω αυτά. Ήμουν απλά απορροφημένος και δεν είδα την πινακίδα.

Lucretius
January 19th, 2011, 01:57 PM
Και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν σημεία που ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση και σημαίνονται ξεκάθαρα (με πινακίδες στην αρχή και το τέλος τους).

mauder
January 19th, 2011, 06:24 PM
Η Θεσσαλονίκη στους καλύτερους, παγκόσμιους ταξιδιωτικούς προορισμούς του 2011 σύμφωνα με τους New York Times:

http://www.nytimes.com/2011/01/09/travel/09where-to-go.html?pagewanted=4&_r=1&ref=travel&src=me

Συγχαρητήρια Θεσσαλονίκη!

potiz81
January 19th, 2011, 09:18 PM
Αυτο που χρειαζεται η Θεσσαλονικη, ειναι κατι σαν το river bus tης Βουδαπεστης. Οσοι εχουν παει και το εχουν δει, αρχικα πεφτουν απτα συννεφα, μετα σκανε στα γελια και δεν σταματουν να το φωτογραφιζουν. Στην περιπτωση μας, θα μπορουσε να παιξει μεγαλο ρολο στη θαλασσια συγκοινωνια κατα μηκος της παραλιας, παλαιας και νεας. Ασε που δεν χρειαζεται ουτε ειδικες εγκαταστασεις ειδικες αποβαθρες κτλ. μονο δημιουργια ραμπων σε ορισμενα σημεια που γινεται η αναβαση και η βυθιση. Ναι, ειναι και λεωφορειο και πλοιο και θα μπορουσε να παιξει πρωταγωνιστικο ρολο στην αστικη συγκοινωνια της Θεσσαλονικης!!

http://www.flickr.com/photos/muzzyolorea/5221685390/
http://www.besthotelservice.eu/data/article/58_2.jpg
http://www.imaginehungary.com/wp-content/uploads/2010/03/riverride_106.jpg
http://lh6.ggpht.com/_pGo5HKkq7iI/S7KKtx5sUlI/AAAAAAAAFc4/I_tCiBjtrp4/SDC10467.JPG
http://www.flickr.com/photos/professoraa/5352888132/
http://farm5.static.flickr.com/4057/4588867495_f3757553bf_b.jpg

Ελα κυριε Μπουταρη μου να περνουμε ιδεες!!!