View Full Version : Cyprus EU Presidency 2012


AndreasL
November 10th, 2009, 10:30 AM
Cyprus EU Presidency 2012

AndreasL
November 10th, 2009, 10:34 AM
Ανεπαρκής ο μηχανισμός για την προεδρία του 2012 και τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Προσοχή, θα εκτεθούμε

Οι αυξημένες υποχρεώσεις που φέρει για τη Δημοκρατία η ιδιότητά της ως κράτους μέλους φαίνεται πως θα πέσουν βαριές για τον μηχανισμό και την υποδομή του κράτους. Γολγοθάς το 2012 και οι υποχρεώσεις σε σχέση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Σοβαρός φαίνεται πως είναι ο κίνδυνος να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο όσον αφορά τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012, όσο και σχετικά με τον ενισχυμένο ρόλο που αποκτούν (αρχές του 2010) όλα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο κίνδυνος αυτός περιγράφηκε χθες με γλαφυρό τρόπο από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, αλλά και από βουλευτές οι οποίοι φρόντισαν ο καθένας με τη δική του ένταση να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου για «ρεζίλεμα» της Κύπρου. Συνεπαγωγικά, παρόμοιο πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει και με τη στελέχωση με Κύπριους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης με το Υπουργείο Εξωτερικών να θέλει μεν να καλύψει όλες τις διαθέσιμες για την Κύπρο θέσεις, αλλά να υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο θα μπορέσει να ξεπεράσει τεχνικής φύσεως θέματα για να το πετύχει αυτό.

«Εγώ αγχώνομαι»
Πρώτος το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη δράση και τα καθήκοντα του Υπουργείου του, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος προβληματίζεται για το κατά πόσο η Δημοκρατία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της προεδρίας που αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο (για το ίδιο χρονικό διάστημα αναλαμβάνουν η Πολωνία και η Δανία που μαζί με την Κύπρο αποτελούν το «Τρίο Προεδρίας» όπως ονομάζεται) το 2012. «Προβλέπω ότι θα έχουμε δυο σημαντικά προβλήματα», είπε εξηγώντας ότι το ένα από αυτά έχει να κάνει με την πρόσληψη (με συμβάσεις) του απαραίτητου προσωπικού για τις ανάγκες της Προεδρίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ακόμα και για τα άτομα που θα συνοδεύουν τους αξιωματούχους της ΕΕ που θα καταφθάνουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας προς τη Λευκωσία θα πρέπει να γίνουν εγκαίρως οι διαδικασίες πρόσληψης (εξετάσεις, συμβάσεις κτλ). «Ίσως να χρειαστούν και πρώην πρέσβεις. Δεν μιλώ για μόνιμο προσωπικό», συνέχισε υποδεικνύοντας ότι με τα ισχύοντα σήμερα στην Κύπρο οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τέτοιες προσλήψεις είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες.
Το δεύτερο πιθανό πρόβλημα που ανέδειξε ο κ. Κυπριανού έχει να κάνει με τις υλικοτεχνικές ανάγκες της Προεδρίας. Κι ως τέτοιες έφερε ως παράδειγμα τα οχήματα που θα χρειασθούν (ανέφερε τον αριθμό 40 χωρίς να αποκλείει ο τελικός αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος) για τις μετακινήσεις των φιλοξενούμενων αξιωματούχων. «Θα πρέπει να υπενοικιασθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα οχήματα αλλά επειδή οι διαδικασίες προσφορών στην Κύπρο συνοδεύονται συνήθως από ενστάσεις και επανεξετάσεις προβλέπω ότι θα λήξει η προεδρία και εμείς ακόμα θα ψαχνόμαστε», τόνισε. Ανέφερε επίσης ενδεικτικά τις προσφορές που θα πρέπει να γίνουν για την υπενοικίαση υπολογιστών και μικροφωνικών εγκαταστάσεων. «Οι διαδικασίες της Κύπρου θα μας μπλοκάρουν», επανέλαβε διευκρινίζοντας παράλληλα πως το βάρος της όλης προσπάθειας εμπίπτει στο Επιτελείο Προεδρίας και όχι στο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επωμίζεται το πολιτικό βάρος.
Για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης είπε πως και πάλι για πρακτικούς λόγους οι διαδικασίες πρόσληψης είναι χρονοβόρες σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το μηχανισμό να συμμετάσχουν σε μεγάλο βαθμό Κύπριοι διπλωμάτες.

«Θα γίνουμε ρεζίλι»
Την ίδια ώρα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παρουσία της Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, εξέθεταν χθες τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους αναφορικά με την ανετοιμότητα του εθνικού μας κοινοβουλίου να αναλάβει τον αναβαθμισμένο ρόλο του, όπως αυτός προκύπτει από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πώς θα μπορέσουν μέσα σε οκτώ βδομάδες, όπως προβλέπει η Συνθήκη, να εκφράσουν τις απόψεις τους επί Οδηγιών που τους αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το εάν αυτές βρίσκονται στο πλαίσιο της αρχής της επικουρικότητας, τη στιγμή που δεν ενημερώνονται επαρκώς για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες; Τη στιγμή που και οι ίδιοι ευρωβουλευτές μας, ο συνδετικός κρίκος μας με την ΕΕ, δηλώνουν αποκομμένοι από τα κυπριακά δρώμενα; Τη στιγμή που ακόμη και νομοθεσίες που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται; Μάλιστα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αλλά θα γίνουμε και ρεζίλι στους εταίρους μας». Εξήγησε ότι «οι δομές και οι θεσμοί που έχουμε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτό το ρόλο, ειδικά στη συνεργασία εθνικού κοινοβουλίου και κράτους». Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτή η αδυναμία θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2012» και επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού φορέα για ευρωπαϊκά θέματα, αφού για συνταγματικούς λόγους η Κύπρος δεν έχει Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Εξωτερικών κρίνεται από τους βουλευτές κατώτερη των περιστάσεων. Οι βουλευτές εισηγήθηκαν για τούτο την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής και την διατήρηση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που τα κόμματα επιχειρούν να συγχωνεύσουν με αυτή των Εσωτερικών. Καταληκτικά να σημειωθεί ότι ο Τάσος Μητσόπουλος αναφέρθηκε και στη δραστική περικοπή κονδυλίων εκ μέρους της κυβέρνησης για θέματα έρευνας και καινοτομίας στο 0,4%, τη στιγμή που η Συνθήκη έχει θέσει ως στόχο το 3%, κάτι για το οποίο θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
Κωδικός άρθρου: 908096
ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/11/2009, Σελίδα: 7

AndreasL
November 11th, 2009, 01:29 AM
Pedkia men anxoneste, i kivernisi eprovlepse oti lio meta tin proedria to 2012 o planitis enna katastrafi kai eipe para na kamoume erga pou enna pan tou aera, kalitera na ta mirasoume poji kai poda na ta fan oi 3enodoxoi kai oi patataries na kalopernoun mes tin krisi.

hehe deste to pio kato trailer... :)

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Hz86TsGx3fc&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Hz86TsGx3fc&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

lio gelio en jie vlafti :)

AndreasL
November 11th, 2009, 08:20 AM
Αναβολές και ρυθμοί χελώνας για έργα προεδρίας ΕΕ
| Εκτύπωση | 11/11/2009 | Σ.Ι.

Η οικονομική κρίση που έφερε τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου σε δυσχερή θέση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και τα έργα υποδομής για τα οποία υπήρχε προεδρική δέσμευση ότι θα γίνουν ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας το 2012. Όπως όλα δείχνουν η Κύπρος φαίνεται να χάνει το στοίχημα του να έχει νέο κτήριο το οποίο θα στεγάσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το 2012, αλλά και αυτό του Μεγάρου Πολιτισμού καθώς με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στον προϋπολογισμό του 2010 δεν προβλέπονται κονδύλια για την κατασκευή των δύο αυτών έργων. «Αν δεν έρθει η κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν μπορούν να ξεκινήσουν αυτά τα έργα. Άρα με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα είναι δύσκολο τα έργα αυτά να υλοποιηθούν πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το 2012 καθώς πέραν από το χρόνο που θα χαθεί για την προκήρυξη προσφορών θα χρειαστούν κοντά στα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των κατασκευών. Ειδικότερα για το Μέγαρο Πολιτισμού αυτό μας λυπεί καθώς είναι ένα έργο το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα χρηματοδοτείτο από κονδύλια της ΕΕ», ανέφερε.

Πέραν από αυτή την προδιαγραφόμενη αναβολή στην υλοποίηση των έργων παρατηρούνται ρυθμοί χελώνας και σε άλλα έργα που θα έπρεπε να γίνουν ενόψει 2012 όπως το συνεδριακό κέντρο και η αναβάθμιση του Φιλοξένια.

Επιπρόσθετα πολιτικοί κύκλοι ανησυχούν και για το ότι μπορεί να μην έχουμε αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία να φιλοξενήσουμε τους ξένους που αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας το 2012. Όπως μας ανέφεραν καλοί γνώστες του θέματος οι μυστικές επαφές που ξεκίνησε η κυβέρνηση με το κράτος του Κατάρ για επένδυση στην κρατική γη απέναντι από το Χίλτον προβληματίζει τη διοίκηση της MIG η οποία σκόπευε με βάση την τελευταία πληροφόρηση που είχαμε να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2010 λίφτινγκ €100 εκ. στο ξενοδοχείο.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για την υλοποίηση των έργων και η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια καλείται να κερδίσει ένα στοίχημα το οποίο για την ώρα αφήνει πολύ υψηλή απόδοση όσον αφορά στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/property/210358

WhiteMagick
November 15th, 2009, 01:15 PM
Το κόστος για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 100 εκ. ευρώ

Προεδρία στρωμένη με άγχος και εκατομμύρια



Αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, είχε στείλει σαφές μήνυμα στη Βουλή ως προς τον δικό της καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη έγκριση κι αποδέσμευση των κονδυλίων που θα απαιτηθούν, αλλά και των προσλήψεων που θα πρέπει να γίνουν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Ευρωπαϊκή Προεδρία την οποία θα αναλάβει η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν εάν προλαβαίνουμε ή δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε μια αξιοπρεπή Προεδρία, ενώ ήταν ξεκάθαρη η αίσθηση πως κινδυνεύουμε να γίνουμε ρεζίλι. Από την έρευνα που έκανε ο "Π" φαίνεται πως το νερό έχει μπει στ' αυλάκι, η εμπειρία άλλων χωρών έχει αποκτηθεί και συνεπώς εάν υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός και συντονισμός, η Κύπρος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όσον αφορά στο συντονισμό, το περασμένο Σάββατο έγινε το πρώτο βήμα. Ο Ανδρέας Μολέσκης αφυπηρέτησε από τη γενική διεύθυνση του Γραφείου Προγραμματισμού κι ανέλαβε το ρόλο που του έδωσε τον περασμένο Μάη ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Δηλαδή του Συντονιστή για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Ο κ. Μολέσκης εντός των επόμενων 10 ημερών θα υποβάλει τη δική του εμπεριστατωμένη πρόταση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις. Ήδη οι ομάδες εργασίας που αποτελούνται από τεχνοκράτες του δημοσίου κι έχουν συσταθεί για τη διαχείριση των διαφόρων ζητημάτων (προσωπικό, νομικές πτυχές, κονδύλια, κατάρτιση προσωπικού, κτηριακές υποδομές κλπ) βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο καθορισμού των τελικών χρονοδιαγραμμάτων. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα θα πραγματοποιηθεί υπό το Υπ. Οικονομικών μια ευρεία σύσκεψη ώστε να υποβληθούν οι οριστικές ανάγκες και τα σχέδια δράσης με στόχο και την κοστολόγησή τους. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι βεβαίως η ατζέντα με τις προτεραιότητες που θα θέσει η Προεδρία, μαζί με τις άλλες δύο χώρες της 18μηνης Προεδρίας, την Πολωνία και τη Δανία. Σε δηλώσεις του στον "Π" ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως πριν από το τέλος του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί και αυτό το ζήτημα. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να δρομολογηθεί εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια είναι ένας έγκαιρος ανασχηματισμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, εάν βεβαίως απαιτείται, καθότι δεν πρέπει να ξεχνούμε πως θα διανύουμε και περίοδο προεκλογική κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
Τα κτήρια

Η αίσθηση που αποκομίσαμε από την έρευνά μας είναι πως ο τομέας ο οποίος έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο είναι αυτός των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το Φεβρουάριο είναι καθορισμένη η έναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση του εγκαταλελειμμένου Συνεδριακού Κέντρου και του Φιλοξένια που θα αποτελέσουν τα κεντρικά κτήρια της Προεδρίας. Το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού που αφορούσε στην προεπιλογή εργολάβων άρχισε τον περασμένο Μάρτιο με δημοσίευση της προκήρυξης, κι ολοκληρώθηκε με απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών τον Αύγουστο. Έχουν προεπιλεγεί πέντε εταιρείες/κοινοπραξίες οι οποίες μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν την προσφορά τους. Η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει τον Φεβρουάριο, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις και νομικά κωλύματα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί, το Συνεδριακό θα γίνει ένας λειτουργικός χώρος υψηλών αισθητικών και ποιοτικών προδιαγραφών, ενώ το Φιλοξένια θα φιλοξενεί το κέντρο ΜΜΕ και θα ανακαινιστεί μόνο το ισόγειο. Ο προϋπολογισμός του όλου έργου έχει υπολογισθεί γύρω στα 14 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται υπερβολικό πάντως και υπό μία άλλη έννοια. Ότι θα δοθεί για χρήση μόνο 6 μηνών χωρίς να υπάρχει προγραμματισμός για την αξιοποίηση των κτηρίων στη συνέχεια.

Το κόστος

Η εμπειρία δείχνει πως το κόστος μίας προεδρίας κυμαίνεται από τα 65 εκ. ευρώ έως τα 100 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μικρό, πολύ μικρό μέρος καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι:
1. οι ανάγκες σε κτήρια κοστολογούνται στα 14,5 εκ. ευρώ,
2. οι ανάγκες στη διαμόρφωση δημοσιογραφικών διευκολύνσεων -κυρίως σε σχέση με την ετοιμότητα του ΡΙΚ να είναι ο επίσημος σταθμός κάλυψης της Προεδρίας- θα έχουν κόστος 4 εκ. ευρώ,
3. και οι τέσσερις Σύνοδοι Κορυφής που θα γίνουν στις Βρυξέλλες θα έχουν ένα κόστος 5 εκ. ευρώ,
4. θα υπάρξει ανάγκη πρόσληψης μεγάλου αριθμού έκτακτου προσωπικού -πέραν των 300- καθώς η κρατική μηχανή είναι περιορισμένη λόγω του μεγέθους της Κύπρου, έτσι το κόστος για την Κύπρο θα είναι αρκετά ψηλό.
Εάν πάρουμε το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία διανύει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της, θα την βγάλει καθαρή με 95 εκ. ευρώ. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται και η προετοιμασία. Τα 40 εκ. αφορούν στις συναντήσεις των διαφόρων αξιωματούχων και φορέων της ΕΕ και των χωρών μελών στη χώρα, καθώς επίσης στη διενέργεια των συνόδων (συνοδοί, αυτοκίνητα, μεταφράσεις, δώρα, παράλληλες εκδηλώσεις κλπ.). Τα άλλα 40 εκ. ευρώ αφορούν στην πληρωμή του έξτρα προσωπικού και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μέσα από εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στο μηχανισμό της Προεδρίας. Τα υπόλοιπα 15 εκ. αποδεσμεύτηκαν για τα... απρόβλεπτα της Προεδρίας. Στην Τσεχία, η οποία προήδρευσε το πρώτο εξάμηνο του 2009, το κόστος ανήλθε στα 74 εκ. ευρώ. Μόνο τα δώρα-ενθύμια που έδωσε η Τσεχία ήταν γύρω στις 60 χιλιάδες. Τη χώρα επισκέφτηκαν 3.700 δημοσιογράφοι, έγιναν μεταφράσεις σε 65 γεγονότα κι εκδηλώσεις, ενώ κάθε μέρα επί έξι μήνες γίνονταν 25 συνεδρίες! Μόνο στις Βρυξέλλες έγιναν 2.260 συσκέψεις υπό την προεδρία της Τσεχίας. Ο αριθμός των αξιωματούχων που καθημερινά χρειάζονταν για το συντονισμό των δράσεων ήταν 89, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 70 αυτοκίνητα, 70 μίνιβαν και 20 λεωφορεία για τη μεταφορά των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις συνόδους της ΕΕ που διεξάγονταν στην Τσεχία. Για την προεδρία εργάστηκαν 1.500 Τσέχοι δημόσιοι υπάλληλοι, περιλαμβανομένων 300 νέων προσλήψεων.
Στην περίπτωση της Σλοβενίας, η οποία ανέλαβε την Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2008, ξοδεύτηκαν 62 εκ. ευρώ, έγιναν 166 επίσημες συναντήσεις στη χώρα, απασχολήθηκαν 847 διερμηνείς για 12.800 συνολικά ώρες, μεταφράστηκε υλικό 21 χιλιάδων σελίδων, δόθηκαν 60 χιλιάδες δώρα, ενώ κάλυψαν τα γεγονότα του εξαμήνου 1.583 Σλοβένοι δημοσιογράφοι και 928 ξένοι δημοσιογράφοι. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα νούμερα δεν μπορεί να απέχουν πολύ και για την Κύπρο. Ασχέτως εάν οι Σύνοδοι Κορυφής δεν γίνουν στο νησί αλλά στις Βρυξέλλες, όπως έχει αποφασιστεί. Οι άτυπες συναντήσεις των Υπουργών θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο, ενδεχομένως και η Ευρωμεσογειακή διάσκεψη και άλλες δύο μεγάλες σύνοδοι που θα ήταν τιμή να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο κι αφορούν το e-government και τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Συνήθως η τελευταία φιλοξενεί 4.000 συνέδρους. Δεν έχει λοιπόν καθόλου άδικο ο κ. Κυπριανού που αγχώνεται...

Μάρκος Κυπριανού
Η ατζέντα προτεραιοτήτων έτοιμη πριν το τέλος του χρόνου

"Όσον αφορά στις πολιτικές προτεραιότητες, είμαστε στα τελευταία στάδια καθορισμού τους από το Υπουργικό. Ετοιμάζεται μια κωδικοποίηση μετά τις συσκέψεις που έγιναν και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με βάση τις εισηγήσεις των Υπουργείων. Πριν από το τέλος του χρόνου το Υπουργικό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει το θέμα", μας δήλωσε ο Υπ. Εξωτερικών. Επεσήμανε πως με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας το θέμα είναι πιο πολύπλοκο καθώς οι προτεραιότητες πρέπει να καθοριστούν στο πλαίσιο του τρίο κι αφού συμφωνηθούν θα τεθούν ενώπιον της Κομισιόν. "Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο της προετοιμασίας και με τους δύο εταίρους μας", σημείωσε. Στο ερώτημα εάν το Κυπριακό θα τεθεί ως προτεραιότητα, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει: "Ελπίζουμε να είναι λυμένο μέχρι τότε... Από την άλλη, υπό τις σημερινές συνθήκες οι συνομιλίες γίνονται υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι το Συμβούλιο και η Προεδρία δεν έχει άμεση ανάμειξη στη διαδικασία", τόνισε.


Το προσωπικό

Όσον αφορά στις ανάγκες για προσωπικό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αξιοποιούνται οι εμπειρίες άλλων χωρών και ειδικά του Λουξεμβούργου, που εκτός από μικρή χώρα έχει και μεγάλη εμπειρία. Αναμένεται, είπε, να προσληφθούν 300 έκτακτοι σε όλους τους τομείς δράσης για τις ανάγκες της Προεδρίας. Άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, θα στηρίξουν τις ανάγκες της Κύπρου σε έμψυχο προσωπικό. Γαλλία και Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχυθούν οι πρεσβείες μας που έχουν ένα μόνο διπλωμάτη. Πρέπει, τόνισε, να βρεθούν πιο πρακτικές και σύντομες διαδικασίες για προσλήψεις και προσφορές, αγορές κι ενοικιάσεις. Ήδη το Υπουργικό έχει δώσει εντολή στο Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει σε εισηγήσεις. "Στο πλαίσιο αυτό ενημερώσαμε και τη Βουλή εγκαίρως, της οποίας θα χρειαστούμε την έγκριση".

Οι έμπειροι στην Κύπρο

Ερωτηθείς για την επιστολή που έστειλε το ΥΠΕΞ στα άλλα υπουργεία για την έγκαιρη τοποθέτηση νέων λειτουργών στην Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανάγκη έμπειρων λειτουργών στα ευρωπαϊκά θέματα στο κέντρο. "Η Προεδρία κατά κύριο λόγο θα γίνει στην Κύπρο. Άρα πρέπει να γίνουν έγκαιρα οι μετακινήσεις για να μην ζητούνται παρατάσεις, κάτι που απαγορεύεται. Επίσης, δεν σημαίνει πως εάν υπάρχει ένας έμπειρος λειτουργός θα πρέπει να μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να τελειώσει η Προεδρία. Αυτός χρειάζεται και στην Κύπρο. Θεωρώ ότι είναι πιο χρήσιμο αυτοί που απέκτησαν εμπειρία στις Βρυξέλλες να έρθουν εδώ και να βοηθήσουν την Προεδρία. Στο μεταξύ, υπάρχουν δύο χρόνια κατά τα οποία μπορούν να ενημερωθούν οι καινούργιοι. Το σχέδιο της εκπαίδευσης είναι σχεδόν καθορισμένο". Αναφορικά με τις Συνόδους, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως όλα αυτά θα καθοριστούν αφού αποφασιστούν οι προτεραιότητες. "Έχουμε πλήρη αντίληψη του μεγέθους μας, όταν μάλιστα μεγαλύτερες χώρες απ' την Κύπρο περιορίζουν τις δραστηριότητές τους. Μας ενδιαφέρει η ουσία κι όχι η επίδειξη".

14,5 εκ. για Συνεδριακό - Φιλοξένια

Το Συνεδριακό κτίστηκε το 1984 για τις ανάγκες της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας. Το Φιλοξένια κατασκευάστηκε το 1973. Θα γίνει εκ βάθρων και πλήρης ανακαίνιση του Συνεδριακού, μας λέχθηκε, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιείται και μετά την Προεδρία για τις προσεχείς δεκαετίες. Το ερώτημα βέβαια είναι, εάν αυτά είναι τα σχέδια για το Συνεδριακό, τότε γιατί έκλεισε; Γιατί οι υπάλληλοί του διορίστηκαν μετά από ειδική νομοθετική ρύθμιση σε άλλες κρατικές υπηρεσίες; Το Συνεδριακό, ως ημικρατικός οργανισμός, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή έκλεισε γιατί δεν ήταν βιώσιμο και όχι γιατί χρειαζόταν ανακαίνιση. Πώς τώρα και μόνον διά της ανακαίνισης θα ξαναλειτουργήσει; "Μάλλον κάποιοι μας δουλεύουν", σύμφωνα με την ίδια κοινοβουλευτική πηγή, "και σκορπούν τα εκατομμύρια του Κυπρίου φορολογουμένου σε ακριβά πανηγύρια", ενώ με πολύ λιγότερα λεφτά θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους χώρους ενός μεγάλου ξενοδοχείου. Αντίθετα, το Φιλοξένια θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ανάγκες της Προεδρίας. Στη συνέχεια; Μάλλον θα παραδοθεί και πάλιν στα ποντίκια που κατοικούν εκεί σήμερα. Στο Συνεδριακό θα διεξάγονται οι άτυπες Σύνοδοι Υπουργών της ΕΕ και άλλες επίσημες εκδηλώσεις και συνέδρια. Πέραν της συνεδριακής χρήσης, θα περιληφθούν χώροι εστίασης των συμμετεχόντων, χώροι εργασίας των συνέδρων και γραφεία. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι χώροι εστίασης των υπουργών θα είναι διαφορετικοί από τους άλλους συνέδρους για λόγους ασφαλείας. Στο Φιλοξένια θα χρησιμοποιηθεί το ισόγειο και η "Αίθουσα Εθνών" για εκδηλώσεις. Θα στεγαστούν σ' αυτό οι χώροι εργασίας των δημοσιογράφων, οι χώροι για τις ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις και αίθουσες συνεντεύξεων Τύπου. Θα κατασκευαστεί διάδρομος για να συνδέει τα δύο κτήρια. Σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας, ο χώρος γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο θα περιβάλλεται από περίφραξη ασφαλείας (μεταλλική και ειδικά κατασκευασμένη) με 4 σημεία ελεγχόμενης εισόδου. Θα γίνουν καφετέριες και εστιατόρια και στα δύο κτήρια, ενώ στο Φιλοξένια θα ανακατασκευαστεί και η πισίνα η οποία θα μπορεί να λειτουργεί! Τα αποδυτήρια θα είναι κινητά. Ο εξωτερικός χώρος στάθμευσης στα δυτικά του Συνεδριακού θα επιστρωθεί με μόνιμη κατασκευή. Θα κατασκευαστούν επίσης κι άλλοι χώροι στάθμευσης. Απέναντι από την είσοδο του Συνεδριακού θα κατασκευαστεί ειδική ξύλινη ή μεταλλική βάση η οποία θα επενδυθεί με χαλί υψηλής ποιότητας. Στον τοίχο πίσω απ' τη βάση-εξέδρα θα φιλοτεχνηθεί σε πανέλο επιγραφή και το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας κατά τρόπο ώστε να πλαισιώνει τις οικογενειακές φωτογραφίες των Ευρωπαίων εταίρων. Το λογότυπο θα επιλεγεί με ειδικό διαγωνισμό.

4 εκ. ευρώ για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη

Η Πολιτεία ανέθεσε στο ΡΙΚ την επίσημη κάλυψη των γεγονότων της Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα τροφοδοτεί όλο τον κόσμο με ήχο και εικόνα από τις εκδηλώσεις και συνέδρια. Πριν το ΡΙΚ δώσει τον τελικό κατάλογο με τις ανάγκες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, είχε επισκεφθεί, όπως μας δήλωσε ο γεν. διευθ. του Θέμης Θεμιστοκλέους, τη Σλοβενία και τη Σουηδία ώστε να πάρει την εμπειρία. Το σίγουρο είναι πως με τη σημερινή του υποδομή κι εξοπλισμό το ΡΙΚ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Χρειάζονται πρόσθετες κάμερες, μοντάζ και μικρόφωνα, σύγχρονο συνεργείο με 12 κάμερες υψηλής ευκρίνειας για τις μεταδώσεις και ένα μικρό όχημα με δορυφορική κεραία ώστε να φεύγει το σήμα απρόσκοπτα στο δορυφόρο και να αναμεταδίδεται. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, θα χρειαστεί πρόσθετο προσωπικό. Η EBU έχει ενημερωθεί για τις ανάγκες και δεν αποκλείεται να στηρίξει με τεχνικά μέσα το ΡΙΚ. Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 4 εκ. ευρώ με μεγαλύτερη δαπάνη το σύγχρονο συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων. Ο κ. Θεμιστοκλέους ευελπιστεί ότι λίαν συντόμως θα δοθεί από το Υπουργικό το πράσινο φως για να προκηρυχθούν οι προσφορές.

Της Μιράντας Λυσάνδρου
Κωδικός άρθρου: 909168
ΠΟΛΙΤΗΣ - 15/11/2009, Σελίδα: 16
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=909168&-V=articles

AndreasL
February 16th, 2010, 10:47 PM
Νικολαΐδης: «Έγκαιρα έτοιμα τα έργα για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το 2012»

Τον Ιανουάριο του 2012, έξι περίπου μήνες πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι έτοιμες οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο λόφο του Συνεδριακού Κέντρου στη Λευκωσία, για τη φιλοξενία υπουργικών και άλλων συνεδρίων, καθώς και για τους χώρους εργασίας των αντιπροσωπειών των κρατών - μελών της ΕΕ αλλά και των δημοσιογράφων των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, παρόντων του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Νικολαΐδη, του Επικεφαλής του Επιτελείου για την Προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο το 2012 Ανδρέα Μολέσκη και αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Διευθυντή Λεωνίδα Μαρκίδη, υπογράφθηκε σήμερα το Συμβόλαιο για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του Συνεδριακού Κέντρου και του ξενοδοχείου ''Φιλοξενία'' για τους σκοπούς της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το 2012.

Το Συμβόλαιο, ποσού 20.472.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ, υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιων Εργων Αλέκος Μιχαηλίδης και εκ μέρους της εταιρείας Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors and Developers Ltd ο Μιλτιάδης Νεοφύτου.

''Το έργο'', όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ''θα περιλαμβάνει τη δημιουργία αιθουσών συνεδρίων, αίθουσα για γεύματα εργασίας Υπουργών, χώρους εργασίας για τις αντιπροσωπείες και Κέντρο Τύπου, που είναι πολύ σημαντικό, διότι η προεδρία θα έχει μίαν πολύ σημαντική διάσταση, αυτήν της διαφώτισης και της επικοινωνίας, για μια χώρα όπως η Κύπρος''.

''Θα υπάρχουν επίσης'', είπε ο κ. Νικολαΐδης, ''εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια, καφετέριες, εγκαταστάσεις ασφάλειας και διάφοροι άλλοι βοηθητικοί χώροι''.

Ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους στο Υπουργείο του, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι αυτή η παρουσία είναι ''ίσως η τελευταία σε σχέση με την υπογραφή συμβολαίων'', μιας και ήδη έχει υποβάλει την παραίτησή του και παραμένει στο Υπουργείο μέχρι του διορισμού από τον Πρόεδρο Χριστόφια του αντικαταστάτη του.

''Η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα'', τόνισε ο Υπουργός, καλωσορίζοντας στην εκδήλωση ''τον Ανδρέα Μολέσκη, επικεφαλής της Γραμματείας για την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ το 2012, καθώς και τον κ. Λεωνίδα Μαρκίδη, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών''.

''Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε ο κ. Νικολαΐδης, ''είναι μείζον θέμα, εξαιρετικά σημαντικό για την Κύπρο από πολιτικής άποψης και η Κύπρος έχει κάθε λόγο να θέλει να είναι άψογη στην εκτέλεση αυτού του σημαντικού καθήκοντος και θα είναι άψογη, διότι, κατ' αρχήν, υπάρχει η πολιτική βούληση να κινηθούμε προς την κατεύθυνση τούτη''.

Επίσης'', συνέχισε, ''υπάρχει μία πολύ καλή προετοιμασία, υπάρχει μία άριστη ομάδα κάτω από τον φίλο τον Ανδρέα (Μολέσκη) και με τον συντονισμό και τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών, που διασφαλίζει ότι θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση όλες οι πάρα πολλές διαδικασίες και προετοιμασίες''.

''Εμείς από την πλευρά του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων'', δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, ''είχαμε και έχουμε την ευθύνη, για να προχωρήσουμε στην προετοιμασία, σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές, τον εξοπλισμό, τις συγκοινωνίες και ό,τι άλλο έχει σχέση με τα Τμήματα του Υπουργείου μας''.

''Ετσι'', πρόσθεσε, ''μέσα στο πλαίσιο αυτό, φροντίσαμε έγκαιρα να προωθήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο, που θα δώσει μία δυνατότητα, σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές, μιας πολύ αξιοπρεπούς και σύγχρονης λύσης ως προς τις κύριες εργασίες, που έχουν να κάνουν με την κυπριακή προεδρία''.

''Υπήρχαν, αρχικά, αρκετές επιλογές'', όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, όμως κατέληξαν σε ''αυτή την επιλογή, της αναβάθμισης δηλαδή του υφιστάμενου Συνεδριακού Κέντρου στο γνωστό λόφο, όπως και του ξενοδοχείου 'Φιλοξενία' και επιλέξαμε αυτήν τη λύση, διότι ήταν η λύση, η οποία προσφερόταν υπό τις περιστάσεις και ήταν η πιο σίγουρη και η καλύτερη λύση, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δεδομένων''.

''Χαίρομαι'', είπε ο Υπουργός, ''που φθάσαμε στο σημείο αυτό, να υπογράψουμε αυτό το Συμβόλαιο με την εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου Civil Engineering Contractors and Developers Ltd, μίαν εταιρεία που μας έχει συνηθίσει σε άρτια από τεχνικής πλευράς έργα και έγκαιρη παράδοση έργων''.

''''Είμαι σίγουρος'', δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, ''ότι και αυτό το έργο θα παραδοθεί μέσα στους είκοσι τρεις μήνες, που είναι προγραμματισμένο, ούτως ώστε να έχουμε, έξι μήνες πριν την έναρξη της κυπριακής προεδρίας, έτοιμες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά''.

''Το Συμβόλαιο'', πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης, ''είναι για μελέτη, ανακαίνιση, συντήρηση του Συνεδριακού Κέντρου και του ξενοδοχείου 'Φιλοξενία', για τους σκοπούς της κυπριακής προεδρίας το 2012''.

''Είναι ένα έργο'', όπως είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ''που αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση, ένα έργο του οποίου η δαπάνη ανέρχεται στα είκοσι εκατομμύρια και τετρακόσιες εβδομήντα δύο χιλιάδες ευρώ συν τον ΦΠΑ (Φόρο Προστιθέμενης Αξίας) και με το έργο αυτό θα μελετηθεί και θα κατασκευασθεί η απαραίτητη κτιριακή υποδομή, που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που θα γίνουν στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας''.

''Η επιδίωξη όλων'', τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, ''είναι η δημιουργία άρτιων λειτουργικά κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών υψηλών αισθητικών και ποιοτικών απαιτήσεων και προδιαγραφών, που θα αποδίδουν και την ουσία αλλά και το συμβολικό χαρακτήρα της διοργάνωσης αυτής, η οποία θα φιλοξενηθεί, κατά κύριο λόγο, στους χώρους αυτούς''.

Η έναρξη του έργου θα γίνει αυτόν το μήνα και, όπως ανέφερε ο Υπουργός, προβλέπεται, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, η μετακίνηση του σταθμού λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια σε άλλον καταλληλότερο χώρο.

Πριν την υπογραφή των συμβολαίων, ο κ. Μιχαηλίδης προέβη σε λεπτομερή παρουσίαση του έργου με την προβολή διαφανειών, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν περιλαμβάνονται στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου οι όροφοι, αλλά μόνον το ισόγειο, ενώ στον χώρο μπροστά από την κύρια είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου θα κατασκευασθεί ο Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Υποδοχής, στον οποίο η είσοδος θα είναι ελεγχόμενη και θα υπάρχουν εγκαταστάσεις ασφάλειας.


ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
16/02/2010

AndreasL
March 24th, 2010, 09:05 PM
Επίσκεψη σλοβενικής αντιπροσωπείας ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012 24/03/2010


Με πρωτοβουλία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας της Σλοβενίας, η οποία προήδρευε του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «EU Presidency: The Slovenian Experience», που θα επικεντρωθεί στη μεταφορά εμπειριών από τη Σλοβενία αναφορικά με το σχεδιασμό, οργάνωση και δρομολόγηση του έργου που θα πρέπει να επιτευχθεί για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου (Αίθουσα Σόλωνα Τριανταφυλλίδη), στη Λευκωσία.

Τα θέματα του σεμιναρίου θα παρουσιάσουν επιτελικά στελέχη της Σλοβενικής Κυβέρνησης που συμμετείχαν στη διοργάνωση της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Σλοβενία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν 70, περίπου, υπηρεσιακοί παράγοντες από φορείς του δημόσιου τομέα που θα συντονίζουν ή που εμπλέκονται στη διοργάνωση της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά, αξιοποιώντας την παρουσία της σλοβενικής αντιπροσωπείας και τη μεταφορά της σχετικής εμπειρίας/τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε από την προεδρία της Σλοβενίας.

Την Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 θα πραγματοποιηθούν, στα γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, διμερείς συναντήσεις για θέματα διαμόρφωσης του προγράμματος της Προεδρίας και διαχείρισης των θεμάτων που θα είναι στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες οργανωτικές πτυχές που άπτονται της ανάληψης και της επιτυχούς διεκπεραίωσης της προεδρίας του Συμβούλιου της ΕΕ.
http://www.moi.gov.cy/icons/ecblank.gif


^^^^^^ :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

ti tous eferan? gia na mas peripezoun pou ta twra? ti enna pei o moleskis pou exei 5 xronia pou ton evalan na analavi ta erga gia tin proedria kai tpt den ekame akoma, oute pos yparxei o typos.

autoi eprepe na erthoun prin 2-3 xronia, pos irthan tora ti tha kanoun dld? na doun oti tpt den ekamame kai oti eimaste telios anorganotoi?

ax gelia kypros

AndreasL
July 1st, 2010, 02:39 PM
http://www.cy2012eu.gov.cy/cyppresidency/cyppresidency.nsf/index_en/index_en?OpenDocument
^^^^
oso xalia en to page toso xalia tha einai kai i proedria. xalia!!!

Andreas11
July 2nd, 2010, 12:26 PM
http://www.cy2012eu.gov.cy/cyppresidency/cyppresidency.nsf/index_en/index_en?OpenDocument
^^^^
oso xalia en to page toso xalia tha einai kai i proedria. xalia!!!

Πολύ χάλια όμως!!
Φαίνεται φτηνή και πρόχειρη!! :ohno:

Απλά για σύγκριση...

Η σελίδα του Βελγίου που ανέλαβε απο χθες:
http://www.eutrio.be/

και της Ισπανίας που μόλις τελείωσε:
http://www.eu2010.es/en/

WhiteMagick
August 18th, 2011, 12:03 PM
Στην ώρα τους οι έξι
λωρίδες και το Συνεδριακό

TEΛOΣ του τρέχοντος έτους με
αρχές του 2012 αναμένεται να
ολοκληρωθούν σημαντικά έρ-
γα για την Κυπριακή Προεδρία
της ΕΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ
ο διευθυντής του Τμήματος Δη-
μοσίων Εργων Αλέκος Μιχαη-
λίδης, αναφερόμενος στη δια-
πλάτυνση σε έξι λωρίδες του
αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας
- Λεμεσού από την Αλάμπρα
προς Λευκωσία, και τα κτήρια
της Προεδρίας.

Ο κ. Μιχαηλί-
δης ανέφερε ότι
τα κτήρια της Προ-
εδρίας, όπως κα-
θιερώθηκε να
ονομάζονται το
Φιλοξενία και το
Συνεδριακό Κέντρο, σύμφωνα
με το συμβόλαιο, τέλος Ιανου-
αρίου του 2012 πρέπει να
έχουν ανακαινισθεί. «Υπάρχει
μια μικρή καθυστέρηση σε σχέ-
ση με τις πρόνοιες του συμβο-
λαίου, την οποία ο εργολάβος
δηλώνει ότι θα καλύψει», είπε,
αναφέροντας ότι, «εάν ο ερ-
γολάβος θέλει να καλύψει την
καθυστέρηση, μπορεί, οπότε
αναμένουμε ότι περί τα τέλη
Ιανουαρίου, το αργότερο στα
μέσα Φεβρουαρίου, θα είναι
έτοιμα και τα κτήρια της Προ-
εδρίας».

Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης εί-
πε πως τα δύο συμβόλαια, ένα
για τη διαπλάτυνση του αυτο-
κινητοδρόμου και ένα για την
κατασκευή του κυκλοφορια-
κού κόμβου στο νέο ΓΣΠ, προ-
χωρούν και θα είναι έτοιμα πριν
από τις συμβατικές υποχρεώ-
σεις των εργολάβων».
Σημειώνεται, ότι για την
πραγματοποίηση εκδηλώσεων
στο πλαίσιο της προεδρίας,
προγραμματίστηκε και η κα-
τασκευή αίθουσας τελετών στο
προεδρικό μέγαρο κάτι το
οποίο είχε προκαλέσει την αντί-
δραση του Συλλόγου Αρχιτε-
κτόνων. Εξάλλου, παλαιότε-
ρα είχε προγραμματιστεί η κα-
τασκευή νέου κτηρίου της Βου-
λής ενώ επιδιώχθηκε και η κα-
τασκευή του Με-
γάρου Πολιτι-
σμού. Η υλοποίη-
ση και των δύο έρ-
γων μετατέθηκε
σε μεταγενέστε-
ρο στάδιο.
Ο διευθυντής του Τμήματος
Δημοσίων Εργων, απαντώντας
σε ερώτηση για σημαντικά έρ-
γα που ολοκληρώθηκαν, ανα-
φέρθηκε στη λεωφόρο Αρχαγ-
γέλου.

Πρόσθεσε ότι ένα πολύ ση-
μαντικό έργο που παραδόθη-
κε πρόσφατα είναι ο παρακα-
μπτήριος Καλού Χωριού στον
δρόμο Λεμεσού - Αγρού, κό-
στους 6 με 7 εκατομμυρίων ευ-
ρώ. Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι
το έργο είναι εξαιρετικής ση-
μασίας και θα βοηθήσει πάρα
πολύ τις ορεινές κοινότητες
στην περιοχή Αγρού στη σύν-
δεσή τους με τη Λεμεσό.
«Κάποιοι που διακινήθηκαν
προς τις ορεινές κοινότητες Λε-
μεσού κατά το τριήμερο θα
αντιλήφθηκαν τη σημασία του
έργου», κατέληξε ο κ. Μιχαη-
λίδης.

http://www.philenews.com/AssetService/Image.ashx?t=2&pg=43942&

mikoscy
August 18th, 2011, 12:41 PM
ma svr, jinon p evalan na kamei gia tis polis tis kuprou j jinon p evalen tis pics ton polewn prepei na tous shipe8kiasoun, na ts kopsoun tin kelle j na siroun tin v***a tous na tin fan oi shilloi. Kallutera na vallan link gia to skyscrapercity, en na itan kalluttera

UrbanCyprus
January 1st, 2012, 07:56 PM
Ημερομηνία: 01.01.2012 | 14:02
Αναλάβαμε από σήμερα την προεδρία για Άμυνα και Ασφάλεια στην Ε.Ε.
Η Δανία δεν μετέχει στον τομέα αυτό

Η χώρα μας ανέλαβε από σήμερα την προεδρία για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η Δανία δεν μετέχει στον τομέα αυτό.

Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, δήλωσε ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να ασκήσει με επάρκεια και σύνεση την προεδρία. Στόχος, τόνισε, είναι να υπηρετήσει και η Κύπρος τη συλλογική άμυνα και ασφάλεια της Ευρώπης και των λαών της.

Ο κ.Ηλιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην πρωτοχρονιάτικη δοξολογία, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η νέα χρονιά ανατέλλει με καλούς οιωνούς για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και για το κυπριακό πρόβλημα.

«Με σύνεση και ενότητα όλοι μπορούμε μαζί να φέρουμε καλύτερες μέρες για τον τόπο», είπε ο κ. Ηλιάδης και υπογράμμισε ότι όραμα και κορυφαίος στόχος της κυβέρνησης για το 2012, είναι μια Κύπρος ελεύθερη και επανενωμένη.

pioann
January 2nd, 2012, 09:30 AM
ου γριστός...κατίσιει των Ευρωπαίων, δε θα αφήσουμε στρατόπεδο για στρατόπεδο στην Ευρώπη...να θυμηθούμε να μοιραστούμε μαζί τους την πατέντα κατάβρεξης πυρομαχικών!!!

valantis
January 2nd, 2012, 03:19 PM
Να βλέπουν οι υπόλοιπες ευρωπαικές στρατιωτικές υπερδυνάμεις να μαθαίνουν από μας!τι ξέρουν δηλαδή οι Γάλλοι οι Γερμανοί και οι Σουηδοί μπροστά στους Κυπραίους???απολύτως τίποτε:lol::lol:

melaxrinos
January 2nd, 2012, 05:48 PM
συμφωνώ με τους προλαλήσαντες τσε με τη σειρά μου θέλω να αναφέρω το εξής: μπορούν τούτες ούλες οι δυνάμεις τσε υπερδυνάμεις του κόσμου να κάμουν τεράστιες εκρήξεις με ανυπολόγιστες ζημιές, τραυματίες και νεκρούς? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ευτυχώς που είμαστε τσε εμείς για να τους μαθαίνουμε πράματα

UrbanCyprus
January 5th, 2012, 09:03 AM
Σε Συνεδριακό, ξενοδοχεία και Υπουργεία
Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 9:24 πμ

Η κυπριακή προεδρία φέρνει κάμερες παντού για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.

Λευκωσία: Ότι σύγχρονο διαθέτει η τεχνολογία στον τομέα της ασφάλειας, θα επιστρατεύσει η Αστυνομία κατά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο 6μηνο του 2012.

Θα επιστρατευθούν δεκάδες κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, τις οποίες θα διαχειρίζεται ειδικό κέντρο στα κτήρια της ΜΜΑΔ στη Λευκωσία, μέσω των οποίων θα παρακολουθούνται όλες οι δραστηριότητες που θ’ αφορούν την προεδρία.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή στήνεται το Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων στη ΜΜΑΔ, από το οποίο μέσα από πολλαπλές οθόνες θα παρακολουθείται ό,τι σχετίζεται με τις συναντήσεις των υψηλών προσκεκλημένων ή ακόμα και τη διαμονή τους, ενώ θα δίνονται οι ανάλογες οδηγίες.

Επίκεντρο των διεργασιών θα είναι το Συνεδριακό Κέντρο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα που κόστισαν χιλιάδες ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, των υπουργών καθώς και άλλων αξιωματούχων της Ένωσης.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από αξιωματικό που εμπλέκεται στις διαδικασίες, από το ειδικό κέντρο στη ΜΜΑΔ οι χειριστές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση έξω από το Συνεδριακό, ξενοδοχεία στα οποία θα διαμένουν επίσημοι, ή Υπουργεία στα οποία θα λαμβάνει χώρα μια συνεδρία της προεδρίας, ώστε να δίνονται και οι ανάλογες οδηγίες για λήψη μέτρων ασφάλειας. Έχει ήδη ετοιμαστεί σχέδιο δράσης για όλους τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες που θ’ αφορούν την ΕΕ ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.