|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Ružnoća je zločin !!!
Likes (Received): 80
|
(RO) Temišvar / Timisoara- Prestonica Banata
Za Uskrs sam planirao put u Bukurest sa drustvom, medjutim doslo je do promene plana i taj put je odlozen. U poslednjem trenutku smo se dogovorili da odemo makar do obliznjeg Temisvara.
Temisvar sa nesto vise od 300.000 stanovnika je prestonica Banata iako poprilicno manji od Bukuresta vazi za drugi grad Rumunije. Za vreme Austro-Ugarske je bio glavni centar podunavskih Svaba. Sam grad je izrazito multikulturan, a u 18. veku vecinsko stanovnisto je bilo srpsko. Iako je Srba ostalo jako malo danas u Temisvaru, ostalo je dosta tragova o njihovom nekadasnjem prisustvu izmedju ostalog i tri crkve, od kojih je Saborna ujedno i najstariji sacuveni sakralni objekat u Temisvaru. Postavljacu 2 tipa fotografija. "Obicne" reportazne bez rama i "galerijske" sa ramom koje cu postaviti i u galeriji na Urban Showcase odeljku. Polazak iz Beograd, prelazak Pancevackog mosta ![]() Od Beograda do Temisvara inace ima svega oko 150 kilometra. pratimo smer ka Vrscu ![]() Kod Panceva, usce Tamisa u Dunav ![]() Dalje kroz juznobanatsku ravnicu ![]() kroz Banatsko Novo selo ![]() Zanimljiva rumunska crkva u Nikolincima ![]() Priblizavamo se Vrscu , naziru se i Vrsacke planine iznad ravnice ![]() prakticno pre samog ulaza u grad se skrece levo za Vatin gde se nalazi i granicni prelaz, Vrsac ostavljamo iza sebe ![]() jos samo 2-3 km do granice ![]() i usli smo u Rumuniju prvo mesto je Moravita ( Moravica) ![]() pratimo putokaz
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Susret sa zapreznim vozilom
![]() u principu sela u rumunskom delu Banata su ista kao i ona u srpskom, mada je manje novijih kuca. Kuce ,iako stare, su okrecene i odrzavane medjutim zapazio sam da je u selima samo glavni put ( onaj magistralni za Temisvar) asfaltiran dok su sve bocne ulice zemljane, toga u Vojvodini nema. ![]() ![]() ![]() U Temisvar ulazimo sa juga. Ovo je pocetak industrijske zone ![]() ![]() ![]() i posle jednog nadvoznjaka, pocinje i stambeni deo grada
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Ovo je otprilike ruta do hotela. Hotel koji smo izabrali je na samom obodu grada, doduse to je svega 3 km do centra sto i nije mnogo, posebno za nekog ko je nbavikao da pesaci po Bg-u
![]() ![]() dakle na putu do hotela ![]() ![]() ![]() ![]() ovo je vec sam centar ![]() ovde smo vec skrenuli i pratimo tok Begeja do mosta gde prelazimo na drugu stranu ![]()
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
![]() Ovo je okvirno mapa sa urbanistickim celinama u Temisvaru. Broj jedan je sam centar razvijan od 18 do 19 veku u okvirima nekadasnjeg sanca, otud i karakteristican kruzni oblik tog kvarta. Ovde su najmonumentalnije zgrade u Temisvaru i to je primarni centar. Urbanisticki je najzaokruzeniji. Broj dva je neki recimo sekundarni centar, i ovde ima lepih zgrada ali je ipak manje urbanizovan ( mnogo vise prizemnica i ulica poput sokaka). Broj tri ( zove se Jozefinij ili nesto tako) je deo grada koji valjda tek poceo intezivnije da se razvija pred Prvi svetski rat, gomila prizemnica sa par umetnutih visespratnica i to je to. Rumuni u ovoj cetvrti nista nisu takli otkad je Temisvar postao deo njihove zemlje. Ovo je cisto malo radi orijentacije, bice slika naravno iz svih ovih cetvrti. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
Likes (Received): 42
|
Pocetak obecava, ocekujemo zanimljiv nastavak!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
Rascian već po godine mi se vrzma u glavi da skoknem do Temišvara. Sad sam tek dobio novi pasoš pa ću to i uraditi. Od Novog Sada je i bliži nego od Beograda. Baš super reportaža. Jedva čekam nastavak.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
BANNED
|
Super je pocetak! Daj jos ;-)
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Ok, evo ga nastavak...
Ovo je obilazak prvog dana, tj. pocetni deo ... Krenuli smo iz hotela s namerom da predjemo Begej i preko centra br 2, udjemo u centar broj 1 ( kako sam vec pojasnio na onoj mapi). Ovo je dok jos nismo presli reku... Karakteristicne commie zgrade iz doba komunizma i mnogo vise prizemnih kucica u nizu, kao na periferiji svakog panonskog grada... ![]() ![]() Dosli smo i do mosta.. Prizor i nije neki... Inace kroz Temisvar protice reka Begej... Tamis je nekad prolazio kroz grad ali je njegov tok regulacijom pomeren nekih 20-30 km juzno od grada. Ostao je naziv, doduse i cela oblast se naziva po Tamisu, tako da je ime grada ipak odgovarajuce. na neki nacin. ![]() ![]() Rumunska pravoslavna crkva ![]() Splet tipicnih "sokaka" ![]() Ubrzo se ukazao ovaj prizor ![]() posle 100 metara dodjosmo i do Trajanovog trga, glavnog trga u tkz. fabrickoj oblasti ( centar 2 ) ![]() ![]() Crkva na trgu je srpska pravoslavna crkva Sv Georgija na zidu se nalazi i mozaik koji predstavlja Sv Savu ![]() Oronula secesijska zgrada na trgu ![]() pogled niz ulicu ![]() par desetina metara ispod trga ![]() tu se prekoputa nalazi i Milenijumska crkva. Pretpostavljam izgradjena povodom proslave 1000 godina od doseljavanja Madjara u Panoniju. Veoma lepo i reprezentativno zdanje ![]() ![]() pogled na zadnju stranu ![]() i dalje kroz kvart
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
![]() Ubrzo smo stigli i do prelepog zdanja sinagoge ![]() ![]() ![]() par privatnih vila ![]() i stigosmo do mosta Decebal na prelazu u centar 1, tj. nekadasnji grad u sancu na samom mostu, zgrada je doduse sa strane od koje smo dosli, tj centar 2
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
BANNED
|
WOOOW! Ovo do sada ostavlja bez texta barem mene! Grad ima neku extra spartansku lepotu koju ne poseduje ni jedan nas grad.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
uh ovo je tek pocetak, glavno tek sledi...nazalost sam bas u nekoj frci trenutno, tako da ne mogu bas brzo da postavljam i sredjujem slike... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
Likes (Received): 67
|
Hehe sta kaze glavno tek sledi. Za sada veoma interesatntna reportaza.
IST - Istanbul Ataturk spotting (2013) NAS-Nassau airport, Bahamas spotting (January 2013) From HKG to YYZ via beautiful T1 by YU-AMC (Oct 2012) After Sunrise in Monte Carlo, Monaco by YU-AMC (Summer 2012) York Region-Buttonville airport spotting by YU-AMC (July 11th 2012) Toronto - Pearson aircraft spotting by YU-AMC (May 21st 2012) Toronto - Pearson aircraft spotting by YU-AMC (Feb 6th 2012) 5:59AM Sunrise in Monte Carlo, Monaco by YU-AMC (Summer 2010) |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Preko kog kod mosta da ulazite u centar Temisvara u okviru sanca prvo ulazite u park...
Mi smo preko mosta Decebal-a usli u Bulevar revolucije 1989-te, koja je pocela upravo u ovom gradu ![]() u pocetku ulazi se u cetvrt modernistickih stambenih zgrada ![]() ![]() a zatim se pojavlju i zdanja iz doba A-U ![]() ![]() zdanja vece spratnosti nisu ni tad bila retkost u pojedinim delovima grada ![]() mada je situacija u praksi, dosta sarolika ![]() jedna od retkih gradnji iz doba komunizma u centru Temisvara uopste Hotel pored centralnog gradskog parka ![]() i lepa zgrada preko puta
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Skrecemo u bocnu ulicu, prema severnoj strani. Cilj : Piata Unirii ( Trg jedinstva ili ujedinjenja? nisam uspeo da provalim)
Trg se nazire na kraju ![]() i jedan pogled unazad ![]() detalj ![]() sve smo blizi ![]() severna strana Trga i "komunisticka prisutnost" ![]() Ovo je dugo bio glavni temisvarski trg. Zgrade su vecinom u stilu baroka, mada ima i klasicizma i secesije, ali je na samom Trgu sve lepo uklopljeno i uskladjeno Katolicka katedrala na istocnoj strani ![]() Juzna strana ![]() Jugoistocna ![]() Na Trgu se nalazi i srpska pravoslavna Saborna crkva zajedno sa nekadasnjim Vladicanskim dvorom banatske eparhije SPC-a. ( zelena secesijska zgrada) nazalost tu stranu nisam uslikao ( svetlost je bila losa, a milsio sam da cemo se ponovo vratitina taj Trg ), pa prilazem sliku sa interneta. ![]() doduse, uslikao sam detalj sa zgrade Vladicanskog dvora ( na bocnoj fasadi ) ![]() jos detalja ![]() ![]() secesijski prozor ![]() priblizavam se komunistickom cudu ![]() i evo ga.. a ono sto se nadvija nad Trgom je zapravo kalkan te zgradurine ![]() e da i jos nesto iz komunistickih vremena.. bizarni podzemni javni toaleti ( ima ih skoro na svakom trgu, ali cini mi se da nijedan nije radio)
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Prilazim prednjoj fasadi nase saborne crkve ( posto gleda na ulicu paralelnu s trgom)
![]() i evo je ![]() ![]() jedna crno-bela ![]() i obliznji srpski restoran ![]() nastavice se.. najbolje jos uvek, tek sledi
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
|
rascian, pocetak reportaze obecava... bio sam dva puta u temisvaru i na mene je, pored sve oronulosti i ocigledno niskog standarda (pre 7 godina kada sam poslednji pit bio tamo je bio vidno nizi od srpskog) ostavio izuzetno dobar utisak... za razliku od npr. segedina (jezivo mrtvilo) i drugih madjarskih gradova srednje velicine, temisvar je ostavio utisak dinamicnog grada punog zivota, sto mi se veoma dopalo... arhitektura u centru (do kojeg jos nisi ni stigao, zbog toga se uzdam u nastavak reportaze) govori da je u pitanju grad koji je u austrougarskoj bio grad mnogo viseg ranga nego bilo koji vojvodjanski grad...
inace, temisvar nije drugi po velicini grad u rumuniji (recimo da je cetvrti-peti...mada su svi gradovi oko 320-340 hiljada ljudi), ali stanovnici temisvara i regije sebe dozivljavaju znatno naprednijim u odnosu na ostatak rumunije... recimo da je temisvar u odnosu na bukurest u slicnoj relaciji kao sto je ljubljana bila u odnosu na beograd u bivsoj drzavi... bilo bi interesantno da napises svoja licna zapazanja i licni dozivljaj grada... |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Quote:
U pravu si veoma je dinamican i ziv, iako sam bio tamo za Uskrs kad je realno manje ljudi bilo na ulici. Temisvar je veoma zanimljiv grad. Istorijski centar je ogroman i vrlo lepo sacuvan. Pocev od cetvrti sa sokacima sa blago provincijsko-ruralnim feeling-om, pa do monumentalnog trga Pobede.... Sto se oronulosti tice, meni to bas daje neki utisak autenticnosti i romantike.. mada naravno da sam Temisvarac, mnogo bih se nervirao zbog toga... ![]() Takodje , ono sto je zanimljivo jeste raznoliki sastav ljudi na ulici.. pocev od lokalnih bakica, starih gospodja i gospode, omladine, fensera, metalaca, i autenticnih cigana u sarenim nosnjama... Zaista prava mini metropola sa izrazitim identitetom
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Nastavak...
dakle posle posete Trgu Ujedinjenja.. silazimo dole prema mladjem i glavnom temisvarskom trgu - Piaţa Victoriei tj. Trg Pobede, koji se nalazi u juznom delu centra grada u okviru nekadasnjeg sanca. ![]() ![]() Sinagoga ![]() ![]() ![]() Tramvaj
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Konacno stizemo u poplocanu ulicicu koja izbija na sam trg...
![]() i ulazimo na jedan od najlepsih trgova u Evropi... ![]() ![]() ![]() ![]() Trg bi slobodno mogao biti centralni u ma kojem milionskom gradu u Evropi... |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|