daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovenija > Transport & infrastruktura

Transport & infrastruktura Transport & infrastructure

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old August 30th, 2011, 03:54 PM   #1
MBmetropola
MI SMO MARIBOR!

Likes (Received): 0

[MARIBOR] - Tramvaj/Tram

Torej tema odprta glede tramvaja v Mariboru. Sicer še ga ni, ampak bomo v tej temi spremljali gibanje v tej smeri. Kangler je že na županskih volitvah 2010, obljubil nov tramvaj v Mariboru, ki bi vozil od centra mesta pa vse do Pohorja.

Še nekaj povezav:

http://www.delo.si/clanek/121965

http://www.slovenskenovice.si/clanek/121966

Upam da se bo to res naredilo. :
MBmetropola no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 30th, 2011, 04:47 PM   #2
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Likes (Received): 16

V Ljubljani je tudi Zofi obljubila, da če jo izvolijo, da bo naredila hitro železnico iz centra do Krvavca. =D Take stvari so bučke, sploh v naših dveh mestih, kjer nimamo niti mestnih avtobusov orenk poštimanih.
Struckar no está en línea   Reply With Quote
Old August 30th, 2011, 05:22 PM   #3
BeliF
Registered User

Likes (Received): 12

Ampak Zofka ni bila izvoljena, tak da tega niti ne more storiti. Kangla pa je zmagala, tak da bo to tudi storila!

dejmo raj tole že v startu zapret, da ne bo tako kot nikoli zgrajeni ljubljanski tramvaj...
BeliF no está en línea   Reply With Quote
Old August 30th, 2011, 06:16 PM   #4
Jure88
Registered User

Likes (Received): 2

Predlagam, da se temi združita, če že naši štajerski kolegi želijo debato.
Jure88 no está en línea   Reply With Quote
Old September 1st, 2011, 09:52 AM   #5
lafreak84
God bless America

lafreak84's Avatar

Ta tema je čisti troll ker vsi vemo da tega ne bomo videli še vsaj 20let.
lafreak84 no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2011, 08:40 AM   #6
JWalk
Registered User

tramvaj maribor

Mogoče se pa le premika...

TRAMVAJ - MARIBOR, RUŠE, LENART, PTUJ, SLOV. BISTRICA, AERODROM
JWalk no está en línea   Reply With Quote
Old October 6th, 2011, 08:10 AM   #7
eurotown
Part-time bricklayer

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by JWalk View Post
To je brez veze.

Upam pa, da je to res, kar je napisal sidd. Ampak sama posodobitev linij ne bo dovolj. Treba je temeljito reorganizirati in popolnoma odstopiti od obstoječega koncepta. Zraven tega je pa potrebno še obrnit miselnost pri ljudeh. Popolnoma se strinjam z vami, ki ste napisali, da je parkiranje še prepoceni, tudi razni bonbončki, v obliki kratkotrajnega parkiranja so popolnoma odveč. Namesto tega pa izredno učinkovit javni prevoz. Integracija tramvaja v Mb se mi zdi ne smiselna, ker je mesto projektirano brez njega in bi zahtevalo prevelike vložke, da bi bil učinkovit. Mogoče raje potegniti kak železniški tir, če je kje to mogoče in izkoristiti obstoječe tračnice. Ampak zato je potrebno še sodelovanje SŽ, kar pa je popolnoma nemogoče. Zato pa se je treba predvsem osredotočiti na učinkovite buse in narediti resno študijo, ki za spremembo ne bi pokazala, da je potencial vožnja potnikov iz spalnih naselij na avtobusno postajo in v Melje.

Za vikend sem bil na Dunaju. Avtomobil sem pustil v predmestju ali delu mesta imenovan Medling in sicer ob gromozanskem kolodvoru. Zastonj. Z S bahnom sem se peljal v strogi center in izstopil pod Hiltonom - pod zemljo. Vožnja je trajala cca. 10 min. Po končanem ogledu Dunaja (zvečer) sem v strogem centru na nekem prometnem vozlišču, kjer se križajo busi, tramvaji in podzemna, stopil na podzemno (nisem čakal 5min, prva mi je pred nosom odpeljala), se peljal do praterja, tam na drugem vozlišču prestopil na vlak, vmes v poldiskontni trgovini kupil pivo, ker mi je zato s-bahn spet pred nosom odpeljala, spil le-tega na peronu na klopci, med tem, ko je že pripeljal drug vlak in me odpeljal do avta. Navdušenje...

In ravno ta koncept pogrešam v Mb: vozlišča raznih linij, ki se komot lahko financirajo javno/zasebno. Saj ni nujno da je železnica/tramvaj/bus. Dovolj je že bus/bus, recimo da prideš iz Pobrežja v Kamnico, brez guncanja do avtobusne postaje, vmes morda lahko nakupiš nujne potrebščine. Samo tako bo delovalo.

Lp
eurotown no está en línea   Reply With Quote
Old October 6th, 2011, 01:11 PM   #8
soncen
Registered User

soncen's Avatar

Likes (Received): 263

Quote:
Originally Posted by eurotown View Post
To je brez veze.

Upam pa, da je to res, kar je napisal sidd. Ampak sama posodobitev linij ne bo dovolj. Treba je temeljito reorganizirati in popolnoma odstopiti od obstoječega koncepta. Zraven tega je pa potrebno še obrnit miselnost pri ljudeh. Popolnoma se strinjam z vami, ki ste napisali, da je parkiranje še prepoceni, tudi razni bonbončki, v obliki kratkotrajnega parkiranja so popolnoma odveč. Namesto tega pa izredno učinkovit javni prevoz. Integracija tramvaja v Mb se mi zdi ne smiselna, ker je mesto projektirano brez njega in bi zahtevalo prevelike vložke, da bi bil učinkovit. Mogoče raje potegniti kak železniški tir, če je kje to mogoče in izkoristiti obstoječe tračnice. Ampak zato je potrebno še sodelovanje SŽ, kar pa je popolnoma nemogoče. Zato pa se je treba predvsem osredotočiti na učinkovite buse in narediti resno študijo, ki za spremembo ne bi pokazala, da je potencial vožnja potnikov iz spalnih naselij na avtobusno postajo in v Melje.

Za vikend sem bil na Dunaju. Avtomobil sem pustil v predmestju ali delu mesta imenovan Medling in sicer ob gromozanskem kolodvoru. Zastonj. Z S bahnom sem se peljal v strogi center in izstopil pod Hiltonom - pod zemljo. Vožnja je trajala cca. 10 min. Po končanem ogledu Dunaja (zvečer) sem v strogem centru na nekem prometnem vozlišču, kjer se križajo busi, tramvaji in podzemna, stopil na podzemno (nisem čakal 5min, prva mi je pred nosom odpeljala), se peljal do praterja, tam na drugem vozlišču prestopil na vlak, vmes v poldiskontni trgovini kupil pivo, ker mi je zato s-bahn spet pred nosom odpeljala, spil le-tega na peronu na klopci, med tem, ko je že pripeljal drug vlak in me odpeljal do avta. Navdušenje...

In ravno ta koncept pogrešam v Mb: vozlišča raznih linij, ki se komot lahko financirajo javno/zasebno. Saj ni nujno da je železnica/tramvaj/bus. Dovolj je že bus/bus, recimo da prideš iz Pobrežja v Kamnico, brez guncanja do avtobusne postaje, vmes morda lahko nakupiš nujne potrebščine. Samo tako bo delovalo.

Lp
Popolnoma se strinjam s tabo ,če kaj takega (oziroma podobnega) hočemo pri nas v MB in LJ. bo treba veliko denarja vložiti v širitev vpadnic in glavnih cestnih žil v mestu za JPP kasneje mnogo kasneje pa možna nadgraditev za cestno železnico.
Old October 5th, 2011, 10:11 AM   #9
lafreak84
God bless America

lafreak84's Avatar

To je kr nekaj, še en troll ki je imel preveč časa in se igral v slikarju.
Old October 5th, 2011, 11:18 AM   #10
Uksi
alfista

Uksi's Avatar

Likes (Received): 2

Glede na trenutno (ne)organiziranost in (ne)urejenost mestnega avtobusnega prometa je tramvaj enaka neumnost, kot podzemna v Ljubljani.

Uksi no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2011, 02:36 PM   #11
Sidd7
Registered User

Sidd7's Avatar

Likes (Received): 1

Novoustanovljeno podjetje načrtuje spremembe in posodobitve linij! Dajmo jim še malo časa...tramvaj pa...mogoče od letališča do centra mesta po že obstoječi železnici, kaj druga pa ne verjamem.
Old October 5th, 2011, 03:05 PM   #12
lafreak84
God bless America

lafreak84's Avatar

No no, zdaj pa ga ne lomit. Tramvaj po železniški progi.

Sploh je na tako relacijo bolj primeren LRT kot pa tramvaj, proti kateremu sem osebno razen na linijah ki ne potekajo po obstoječi cestovni infrastrukturi.
Old October 5th, 2011, 09:01 PM   #13
AljosaMb
Registered User

AljosaMb's Avatar

Sem za vsako noviteto ampak res ne vidim potrebe po tramvaju v Mariboru. Če me kdo uspe prepričat in navdušit pa je spet druga stvar ampak mislim, da nima možnosti. Sem bolj za ureditev mestnega prometa kot se spodobi, tukaj se da naredit pooolno stvari, ko bomo pa to imeli urejeno pa bo morda čas za tramvaj:P...

Lepo bi bilo, da bi mesto dalo naredit aplikacijo za smart phone da bi lahko spremljal, kje je trenutno avtobus, koliko časa še potrebuje do postaje, online sporede in drugo eksotiko. Tukaj je fore, s tem se naj pritegne ljudi - predvsem mlade ne pa z nekimi "tramvaji"...

Za enkrat mislim, da bi morala bit prioriteta mesta, da oživi dogajanje ob reki Dravi, da se uredi Lent in poveže dogajanje s centrom mesta, vse ostalo je izguba energije...

Tramvaj je samo fikcija, tako kot famozni načrti brez podlage pri Europarku...

Sicer pa čisto prav, da mesto oglasuje EPK, Univerzijado ampak bolj bi bil vesel, da bi šla mestna občina v projekt "z busom v mesto" al pa "stopi na bus, poleteli bomo", in bi vse avtobuse polepli z neko propagandno akcijo, da bi folk privabli na avtobuse in delali kampanijo uporabe avtobusov, ker je to ceneje, ker je eko, ker je uporabno, ker je hitro, ker je fajn........ Ko se bo mestni promet začel razvijat v to smer in ko bio urejen takrat bo čas za razmislek o tramvaju, do takrat pa je to vse skupaj brezveze...

Last edited by AljosaMb; October 5th, 2011 at 09:15 PM.
AljosaMb no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2011, 10:04 PM   #14
lafreak84
God bless America

lafreak84's Avatar

Poceni ravno ni, nazadnje ko sem se peljal z busom (par let nazaj) je bila vozovnica 1,10€, v dve smeri je 2,20€ - to je cirka 2l goriva. Toliko v sanjah ne porabiš v mesto in nazaj. Če uredijo linije, dodajo nove, povečajo frekvenco v peak hours, dodajo gps spremljanje in pocenijo vožnje se bo več ljudi vozilo z busi, tudi če nič ne naredijo samo vožnje pocenijo se bo spet več ljudi peljalo z busi. Karta bi mogla bit 0,50€. Mati mi reče da ta teden se še ni peljala da bus ne bi zamudil...
Old October 5th, 2011, 10:42 PM   #15
AljosaMb
Registered User

AljosaMb's Avatar

Avtobus vsekakor ni poceni, ce vsaki dan kupis karto na busu,ce si kupujes karte je to smesno poceni,ce se dosti vozis je mesecna najboljsa stvar. Mislim, da je ca. 24 eurov. ce se peljes vsak dan v sluzbo je to ca. 1 euro na dan, za tako ceno pa ne prides do mesta in nazaj (vsaj jaz ne-ca. 5 km v eno smer). Ko sem se vozil z avtom v sluzbo sem porabil samo za sluzbo dosti vec za bencin,kje pa so se amortizacijski stroski in vse ostalo,da o kaznih za neprevilno parkiranje ne govorim.. Kar se tice tocnosti se jaz za Pekre ne morem pritozevat,vse stima v nulo,verjamem pa da zna kaka linija kasnit....
AljosaMb no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2011, 11:11 PM   #16
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Likes (Received): 16

Ubistvu je pri nas povsod tako, da je bus dražji od avta. To pa zato, ker je povsod možno parkirat zastonj. V Ljubljani se to počasi spreminja, tudi 80c za 90 minut je precej bolj konkurenčno, a stanje se mora še poostriti za avtomobilski promet. V tujini je drugače to, da so gužve veliko hujše, trajajo dlje, obenem pa je težko, če ne celo nemogoče najti parkirni prostor, ki pa se v centrih vedno plača. Zato je eina stvar, ki se lahko uredi, da bodo busi bolj konkurenčni, plačevanje za parking. Ubistvu se ljudje motijo, ko rečejo, da se bomo nehal vozit, ko bo bencin toliko dražji. Vozimo se še vedno večinoma od A do B. Nehal se bomo vozit, ko v bližini B ne bomo mogli parkirat, ali pa bo parking svinjsko drag. In še biznis za v prihodnosti. Oddajanje mest v garažnih hišah. Oddajanje stanovanj je drobiž proti garažam. Nobenega posebnega vzdrževanja, pohištva, zahtev... Kupiš za 10.000€, oddajaš za 200€/mes. in več (odvisno od lokacije), na koncu 5. leta imaš že 2000€ čistega profita. =D potem pa vsako leto dodatnih 2400€.
Struckar no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
maribor tramvaj tram

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules