|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Privreda, Infrastruktura i Transport Economy, infrastructure and transport |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
SIGNALIZACIJA I PUTNA OPREMA
Da vidimo u kakvom je stanju i sta se koristi na našim putevima.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
I Generacija EG Engineer Grade ( 7 godina garancija na refleksiju )
II Generacija HI High Intensity Grade ( 10 godina garancija na refleksiju ) III Generacija DG Diamond Grade ( 12 godina garancija na refleksiju ) Antigrafitna folija - Protective overlay film… Ovo su folije kugličaste strukture , s tim da danas imamo sve tri generaciju u prizmatičnoj strukturi ( EGP, HIP, DG3) one se u suštini i koriste u 80 % slučajeva sa tom strukturom povećan je ugao vidljivosti saobraćajnog znaka kao i refleksiju. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
Likes (Received): 244
|
Kod nas proizvodi ih ALU-CO www.alu-co.ba
Imaju CE certifikat i za vertikalnu signalizaciju i za alu branike. Ali i los web-site...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Maks
Likes (Received): 18
|
Putevima Srpske: Autoputevi, Putevi, Banjaluka - Gradovima Srpske: Novi Grad, Doboj, Teslić, Kozarska Dubica Ex-Yu: Zagreb i Beograd (HR) Koncerti: Metallica@BG, Slayer@ZG, IQ Music@BG Evropa: Gardaland Ja najviše volim modernu arhitekturu. A vi? - Pozed by M4k5 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
Pozdravljam ekipu! Novi sam ovde! I svaka vam cast za azurnost u vezi postavljanja fotki. Jedva cekam da konacno zavrse autoput Banjaluka- Gradiska!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Maks
Likes (Received): 18
|
Putevima Srpske: Autoputevi, Putevi, Banjaluka - Gradovima Srpske: Novi Grad, Doboj, Teslić, Kozarska Dubica Ex-Yu: Zagreb i Beograd (HR) Koncerti: Metallica@BG, Slayer@ZG, IQ Music@BG Evropa: Gardaland Ja najviše volim modernu arhitekturu. A vi? - Pozed by M4k5 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
Pa problem su ti sertifikati koji se dijele sakom i kapom, Alu-co je izbacen sa trzista CG zbog loseg kvaliteta signalizacije, guraju CE oznaku, a stavljaju kineske materijale od 2 eura.... Znaci neophodan je reflektometar i naravno nadzor koji ce to odraditi kako treba, p Putevi RS nemaju reflektometar
![]() Imam par fotkica bas da vidite kako znak izgleda nakon 1,5 godine, a trebao bi da ostane nepromjenjen minimalno 7 godina pa do 12 godina najmanje.... Ima nekoliko proizvodjača u BiH : Buljan ceste -Kreševo Euro Znak - Čelinac Lasta - Sarajevo Alu-co - Sarajevo Timing - Tuzla i to je od prilike to... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Registered User
|
Quote:
Pa nije ISO 9001...Sto se trajnosti znakova tice, ja ne znam niti za jedan znak u BiH postavljen u posljednjih 10 godina (a da prolazim pored njega) da je potamnio?! Tako da onda vama ocito ima nesto u zraku
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Registered User
Likes (Received): 10
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
|
bzM4k5 ... kako se postavlja slika ... mslm moze li pomoc
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Unregistered User
Likes (Received): 187
|
imas ovu ikonu
i kada ti se otvori prozorcic stavis link gdje si uplodirao sliku, imas ovdje pomoc za to: klikni ovdje |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
terror kitty
Likes (Received): 363
|
![]() Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
U zraku ne znam da li ima nesto... mozda i ima, ali evo imam par fotki na kompu, to cu da zakacim, a cim mi bude usput na terenu ima mnogo stvari koje ne stimaju... Pa cu da ovjekovjecim i to...
Interesantno je to da se recimo vide tragovi refleksije na zutoj podlozi, dok bijela boja daje ok refleksiju.Znaci da u prvi mah ona sigurno izgleda kako treba ali nakon nekog vremena evo sta se desava sa folijom ove fotke su slikane kada je znak bio star cca 2 godine... Druga interesantna stvar , na zutoj foliji nema vodenog ziga sa oznakom proizvodjaca folije , niti trajnosti refleksije ili oznake klase folije. To jest NoName folija iliti KINEZ od 2eura. Kao sto sam rekao u predhodnom postu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Last edited by Znakovi; October 15th, 2011 at 11:53 AM. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
terror kitty
Likes (Received): 363
|
ups
slike su ti dosta prevelike za ovaj forum smanji ih na max. 1024 pix velicinu - ili postavi thumbnail-link na www.imageshack.us imaš razne funkcije - možes unapred podesiti postavke, da se slika na forumu prikaziva automatski na izabranoj veličini, a imaš mogućnost, da kopiras "thumbnail-code" - i kad klikneš na thumbnail, otvara se slika u originalnoj veličini. evo primjera radi:
Last edited by corvus_edin; October 15th, 2011 at 11:54 AM. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Registered User
|
Posto sam ja cesto na cesti, znam da su ovakve stvari rijetke kod nas.
Osim toga ne znamo sta je bio ovdje slucaj, da li je znak bio izgrafitiran pa potom necim ociscen, ili da li je mozda preko starog znaka postavljena nova folija, itd, itd.. Ja sam vrlo zadovoljan kvalitetom kod nas, i nocu vise nego dobro svijetle. Ponekad se desi da table ovog tipa imaju neku foliju koja slabije reflektuje, ali i to je rijetkost |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Registered User
|
Quote:
Sto se konkretnog znaka tice nije bio izgrafitiran niti je bilo cim ciscen , nadam se da znas da se grafiti sa saobracajnih znakova mogu pravilno ukloniti , iskljucivo ako imaju nanesenu antigrafit foliju ( overlay film ) sa sredstvom predvidjenim za uklanjanje grafita. A toga na nasim cestama ima svega 2-3% signalizacije. Table ili znakovi bilo kojeg tipa mogu imati tri klase refleksije i to je to .. Ovo bi trebalo da je znak u I klasi refleksije, Engenner Grade i trebao bi da ima refleksiju koja traje min . 7 godina Sto u konkretnom slucaju nije tako zato sto je u pitanju NoName folija, cije porijeklo nije poznato, ali pretpostavka je da je kinez od 2 eura ![]() Druga stvar, nikada se nova folija ne lijepi preko stare folije... Jednostavno se to ne radi. Mislim ima slucajeva da i to ljudi rade , ali se to ne radi. U tom slucaju postoji mogucnost da se simbol starog znaka vidi u sjeni i na novoj preljepljenoj foliji (sto je slucaj sa HIP, i DG3 folijama ) iz razloga sto je njihova struktura transparentna, i pod odredjenim uglovima se vidi sta je ispod te folije. Tako da kao sto sam rekao, svasta ima, i drago mi je da i drugi to primjecuju. Treba takve stvari smanjiti , kako bi se povecala bezbjednost saobracaja na putevima u BiH. |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Registered User
|
Quote: