|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
panda80's travelogue
Urmarind si apreciind foarte mult contributiile userilor in aceasta sectiune a forumului, m-am gandit sa incep si eu un travelogue, in care sa povestesc pe unde am fost si ce am vazut (cu pozele de rigoare, bineinteles).
Asadar sa incepem. Inca de mic copil am fost fascinat de geografie si de calatorii. Imi aduc aminte ca aveam o harta politica a lumii agatata pe peretele din bucataria apartamentului in care stateam, de care cu greu ma dezlipeam. Primele concedii pe care mi le amintesc au fost pe litoral si la munte pe Valea Prahovei (ai mei faceau cam 2 concedii pe an, unul la munte, altul la mare). Bunicii mei ma luau de asemenea cu ei in concedii balneare lungi (18 zile) prin diverse statiuni (Calimanesti in special dar si Herculane, Baile Felix) astfel incat am avut ocazia sa vad multe locuri din tara pana la o varsta frageda. La toate aceste deplasari eu eram cel care stabilea drumul, dupa ce analizam atent un atlas 1:300000 destul de bun. Dupa ceva timp, am inceput sa ne largim aria zonelor vizitate, mergand si prin Bucovina, Muntii Apuseni, zona Slanic-Moldova, Oltenia de sub munte, etc. Astfel pana pe la 16 ani ajunsesem prin toate judetele tarii cu doar 4 exceptii (Maramures, Satu Mare, Giurgiu, Botosani). La putin timp dupa ce am implinit 18 ani am obtinut si permisul de conducere categoria B, era in vara dintre clasele a XI-a si a XII-a. M-am scolit bine pe Dacia break a parintilor, cu care am mers cu prietenii la mare chiar in vara aceea, apoi cam o data pe luna la munte, pe durata clasei a XII-a. Tin minte ca am plecat intr-un weekend chiar cu 2 saptamani inainte de BAC, pe munte in Fagaras. Cu acea Dacie am testat multe drumuri forestiere, era o masina foarte rezistenta. La un moment dat am ramas blocati in zapada in martie pe drumul forestier dintre Slanic-Moldova si Poiana Sarata, reusind cu greu sa trecem mai departe, dupa vreo 2 ore de chin. Dupa ce a trecut Bac-ul si am intrat la facultate (vara anului 2004), am venit in Bucuresti. In acea vara mama a primit o invitatie la o prezentare de produse din domeniul ei de activitate la Budapesta. Astfel s-a ivit ocazia de a iesi pentru prima data din tara (bine, mai depasisem odata granita pana la Cahul). Cazarea era pentru 2 persoane, asa ca repede m-am substituit tatalui meu si am inceput sa planific acea excursie. Aveam 2 nopti cazare la Budapesta, insa programul era intens, asa ca pentru ceva extra trebuia sa ne alegem o zi ori inainte de acel eveniment, ori dupa (mama nu putea lipsi mai mult). Am ales sa vizitam un pic Austria inainte. Am plecat asadar dimineata din Braila pe ruta Buzau-Ploiesti-Predeal-Zarnesti-Sercaia-Sibiu-Arad-Nadlac. A fost groaznic pe bucata Zarnesti-Sercaia, drumul plin de gropi. Am ajuns pe la 9 seara in vama la Nadlac. Aici era coada destul de mare, se intorceau gastarbeiterii nostri in Italia (era sfarsitul lunii august) si atunci formalitatile vamale durau ceva mai mult. Am vrut sa ne cazam la motelul de la benzinaria Petrom de langa vama, insa nu ne-a convenit pretul, asa ca ne-am asezat cuminti la coada. A durat cam 2 ore pana am ajuns in fata vamesilor. Aveam niste emotii greu de descris, la cat de mult imi doream sa vad ce e dincolo, ma temeam de orice ne-ar putea impiedica sa trecem. In cele din urma am trecut fara probleme, fiind opriti si controlati la bagaje si de politie, imediat dupa vama. Am ajuns deci pe drumul national 43, in drum spre Szeged. Din Mako, de la o benzinarie Shell parca de la intrare pe stanga am luat si vigneta pentru autostrada. Mi-au placut mult satele luminate bine noaptea, pe atunci la noi era bezna totala. M-au uimit si centrele comerciale de la iesirea din Szeged spre Budapesta pe drumul 5. Atunci trebuia sa mergi pana la Kiskunfelegyhaza pentru a intra pe autostrada. Am mers pe M5 pana la Kecskemet, apoi am iesit pentru a merge spre lacul Balaton prin Dunafoldvar. Undeva pe la 3 noaptea am ajuns pe malul lacului in zona de nord a lui, la Balatonkenese. Aici am dormit in parcarea unui hotel (Hotel Marina) in masina. Dimineata ne-am trezit repede, dornici sa vedem ce e in jur. Am facut o mica plimbare pe malul lacului, care mi-a placut in mod deosebit. Apoi am plecat spre Austria pe E66, prin Veszprem catre punctul de granita Rabafuzes-Heiligenkreuz. Aici a fost destul de greu sa trecem, vamesa cerand continuu permis de munca de Italia (soggiorno tipa la noi repetat). I-am explicat in engleza(limba pe care parea sa nu o prea priceapa) ca noi nu mergem in Italia, ci facem doar un mic circuit prin estul Austriei, urmand sa ajungem la Budapesta spre seara. Am reusit sa trecem in cele din urma. Despre Austria ce sa zic...tara asta m-a fermecat inca de la primul km. Satele cu case deosebit de ingrijite, drumurile perfecte, curatenia, terenurile agricole, totul mi-a placut in mod deosebit. Din pacate in aceasta excursie nu am facut poze, aveam doar un telefon Nokia 7650 care avea camera de 0.3Mpx (printre primele modele cu camera, avea si Simbyan ca sistem de operare ).Am mers prin Austria pe E66 pana la autostrada A2, apoi pe A2 pana dupa Graz (am iesit pe iesirea Modriach (224) in zona trecatorii Pack. Autostrada nu era inca full profile peste tot, austriecii lucrau atunci la constructia celui de al doilea fir. Cu aceasta ocazie am vazut si eu cum arata o autostrada de munte si primele tunele pe o autostrada. Am mers apoi pe malul lacului Pack spre Koflach, si de aici am urcat pasul Gaberl (1551m). Sus in varf am ramas uimiti cat de multa lume era pe munte, practicand diferite activitati (ciclism, mers pe munte etc.). Vaile lor nu miroseau a fum si nu rasunau a manele, ceea ce am indragit din prima. Apoi din Judenburg am mers pe S36-S6-A2 pana in Viena, unde din pacate nu am avut timp sa oprim, trebuia sa ajungem pe seara la Budapesta. A2, cu cele 4 benzi aproape full in apropierea Vienei a fost impresionanta. Am ajuns astfel seara in Budapesta dupa un frumos tur (din pacate doar auto) prin Austria, insa mi-am jurat sa revin aici. In Budapesta dupa o vizita la fabrica, am fost dusi intr-un tur cu autocarul prin oras, cu opriri la cetate, parlament, colina Gellert, gara Keleti. Si Budapesta mi-a placut si inca foarte mult. Era intr-o mare contradictie cu griul oraselor noastre, cu care eram atat de familiar. Seara am vizitat acvariul si tropicarium-ul din mallul Campona Plaza, cel mai mare mall din S-E Europei la acea data. In cele din urma a venit si momentul plecarii... Am parasit Budapesta la 6 dimineata, mergand pe o ruta mai putin obisnuita, pe M5 pana la Kecskemet, apoi prin Bekescsaba, Gyula, Varsand, Chisineu Cris, Ineu, Varfurile, Deva, Petrosani, Tg. Jiu, Ramnicu Valcea, Pitesti, Bucuresti (a fost si prima data cand am mers pe A1 ), Lehliu (pana aici era gata atunci A2), Drajna, Slobozia, Braila.A fost o excursie scurta, insa fiind prima mea iesire dincolo de granite, mi-o voi aminti cu deosebita placere. Singurul regret este ca nu am avut un aparat foto. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 342
|
Frumoasa introducerea!Se anunta un travelogue captivant!
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
Multumesc pentru incurajari!
Asadar spuneam ca in vara anului 2004 am intrat la facultate in Bucuresti. Aici nu am avut masina asa ca mergeam cu trenul deseori la munte, pentru trasee de 1 zi in masivele Bucegi, Baiului, Postavaru, Piatra Mare. Cateva poze realizate in acea perioada prin aceste masive: Coltii Morarului: Priveliste de pe traseul Take Ionescu (cabana Poiana Izvoarelor-Prepeleac). Se distinge clar masivul Piatra Mare: Depresiunea Brasovului, de undeva de pe urcarea pe muntele Bucsoiu (2492m): Prapastii in zona Vf. Bucsoiu: Sfinxul: La Babele: |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
Serpentinele traseului pe Valea Jepilor (cunoscut ca Jepii Mici). Jos se vede Busteniul:
Releul de la Costila vazut de pe vf. Bucsoiu. In prim plan este un bun prieten, actualmente cu clasari constante pe podiumurile concursurilor de alergare montana din Romania. Aceasta a fost prima lui excursie montana. Coborand pe Valea Jepilor: Vedere din Masivul Piatra Craiului: |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
Priveliste de iarna intre Azuga si Saua Baiului:
![]() ![]() ![]() ![]() Abruptul Bucegilor in toata splendoarea (poze pe traseul dintre Cab. Diham si Cab. Poiana Izvoarelor): ![]() ![]() In fata Cab. Diham:
Last edited by panda80; January 18th, 2012 at 06:37 AM. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Basarabia e Romania
Likes (Received): 96
|
Faina, inedita introducere.
Asteptam pozele. Mutumim!
Timpul pentru Unire niciodată nu va veni de la sine, dacă nu-l vom face şi aduce fiecare dintre noi, cei care ne dorim Unirea cu adevărat. “DACĂ VISUL UNORA A FOST SĂ AJUNGĂ ÎN COSMOS, EU VIAŢA ÎNTREAGĂ AM VISAT SĂ TREC PRUTUL” (GRIGORE VIERU)
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Registered User
|
Am fost doar in exterior, m-am plimbat un pic in zona Palatul Topkapi-Muzeul Arheologic. Nu mai stiu cat era intrarea dar imi amintesc ca mi s-a parut mult, si oricum nu am stat decat o singura zi in Istanbul, asa ca am preferat sa ma plimb cat mai mult prin oras, decat sa stau cateva ore intr-un singur loc. Totusi am vizitat Sf. Sofia, Moscheea Albastra, Fantana Yerebatan, Bazarul. In rest am facut un tur pe jos serios al orasului, am rupt o pereche de adidasi in ziua aia, am mers peste 20km. Totusi Topkapi e pe lista de 'must do' pentru data viitoare cand voi reveni in Istanbul.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
Prin martie 2008 am facut o excursie in Piatra Craiului. Am plecat din Zarnesti, am urcat apoi spre Cabana Curmatura prin Poiana Zanoaga, Piatra Mica, iar Poiana Zanoaga, Cabana Curmatura, Prapastiile Zarnestiului, dupa care am revenit in Zarnesti.
Privelisti din Poiana Zanoaga: ![]() Creasta principala a masivului: ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
|
Privelisti de la Cabana Curmatura:
![]() ![]() ![]() Unul dintre faimosii Saint Bernarzi de la Curmatura: ![]() Magarusi la Curmatura: ![]()
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
Indicatoare de trasee turistice:
![]() Vederi din Saua Crapaturii: ![]() ![]() Versantul de N-V al Pietrei Mici:
Last edited by panda80; February 21st, 2012 at 08:51 AM. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Genuine Tatar
Likes (Received): 478
|
![]() Ai poze si dinauntru? Abia anul trecut a fost trecuta pe lista patrimoniului UNESCO, si de atunci vin tot mai multi turisti. Moscheea a fost infiintata, ca multe altele, in cadrul unui proiect social, aici incluzand o cantina pentru saraci si calatori, un bazar, o cismea, terase si locuri de cazare pentru studenti. De mentionat ca in apropiere exista si un spital de psihiatrie medieval, actualmente muzeu al psihiatriei otomane . Revenind, in opinia mea e cea mai frumoasa geamie din toata Turcia. Inainte de a fi capitala la Constantinopole, era aici, la Adrianopole (Edirne). ![]() Si oraselul este simpatic, desi populat cu multi tigani. Voiam sa mai scriu, dar mai bine pun o intrebare. Care e legatura dintre aceasta moschee si Romania ? Sau mai bine zis, dintre ctitorul acestei moschei si Romania ? Multa lume stie din vedere si din treacat cum arata o moschee, dar putini au fost inauntru. M-am gandit sa ajut putin si sa postez cateva imagini de pe un thread similar...Si mai jos este si un clip in limba romana despre particularitatile acestei moschei. Quote:
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
Multumesc mult pentru completari! Intr-adevar si mie Moscheea Selimiye mi-a placut cel mai mult. De fiecare data cand cineva doreste sa faca o completare, sa puna niste poze cu obiectivele prezentate aici, sa aduca niste clarificari, este invitat din toata inima sa o faca .
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Genuine Tatar
|
Zarnesti pare un orasel dragut, de provincie, cu muntele aproape.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
I own a PC computer
Likes (Received): 1072
|
Zarnestiul e unul din cele mai triste orase din judet, in ciuda cadrului natural deosebit. Zarnestiul "vechi", cel mai apropiat de munte, e de facto o asezare rurala, cu case taranesti, si cu locuitori ce se ocupa cu agricultura (e plin de oratanii prin curti, de la gaini la oi si vaci). Partea noua, cu blocuri, a fost ridicata in comunism, pentru muncitorii. Astazi, pe acolo bantuie somajul, orasul fiind compus in mare parte din agricultori, someri sau navetisti (cei care si-au gasit de munca in Brasov).
Partea ciudata e ca una din cele mai mari resurse, turismul, nu e exploatata aproape deloc. In afara de doua-trei pensiuni amarate, nu exista nimic in Zarnesti pe partea asta. Explicatia cea mai probabila e apropierea de zona Bran-Moeciu-Fundata, care atrage tot. Ca o concluzie (sa ma scuze panda80 ca ii rapesc threadul ), de fiecare data cand merg in Piatra Craiului (destul de des) regret ca trebuie sa trec si prin Zarnesti. E o fundatura. Ma rog, e doar o parere personala... amatorii de calatorii in timp poate apreciaza orasul mai mult.
|
|
|
#16 | |
|
Registered User
|
Quote:
Intr-adevar Zarnestiul, si in special zona de blocuri arata foarte trist, insa parca se fac progrese in ultimul timp, lente dar vizibile. Cunosc cateva persoane din Zarnesti care sunt atasati de zona si incearca sa o promoveze foarte mult. Unul dintre ei este organizatorul Maratonului Piatra Craiului, cel mai cunoscut concurs de alergare montana de la noi, ce aduna anual cam 4-500 participanti. Numele sau este Lucian Clinciu. Startul si finishul concursului au loc in Zarnesti. Last edited by panda80; February 22nd, 2012 at 10:37 AM. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
|
In continuare poze dintr-o excursie in masivul Cozia, martie 2008. Am urcat direct din orasul Calimanesti, pe un traseu mai lung, ce urca destul de lin spre zona somitala a muntelui. Coborarea de la cabana Cozia a fost spre Manastirea Turnu, pe Muchia Turneanu, apoi am luat trenul pana in Calimanesti, unde am lasat masina. Datorita faptului ca este destul de izolat si are o inaltime relativa mare fata de zonele din jur, muntele Cozia ofera privelisti superbe spre toate directiile. Traseele turistice se prezinta in stare buna.
Incepem urcarea, Oltul se vede frumos la iesirea din defileu: ![]() ![]() Se vede si zona inalta: ![]() Prin padure: ![]() Din nou Oltul:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Registered User
|
Ultima sectiune o urcam prin zapada:
![]() Se vede Fagarasul in departare: ![]() ![]() Vf. Ciuha Mica: ![]() Meandrele Oltului:
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Genuine Tatar
|
Inseamna ca nu are o conducere competenta, cu viziune.
Apropierea de Brasov si localitatile turistice consacrate trebuie exploatata si nu aratata ca un impediment. Mai ales ca pare a avea un nucleu istoric. Este oras, deci dispune de o oarece infrastructura si se gasesc destui oameni care sa lucreze. Iar apropierea de Piatra Craiului e un mare plus. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
I own a PC computer
Likes (Received): 1072
|
![]() A avut industrie importanta pentru marimea sa, deci a prins si vremuri mai bune. Potentialul turistic este foarte mare, dar in afara de cateva pensiuni mici si saracacioase, si niste vile de vacanta construite pe teritoriul Parcului Natural (prin "metode specifice") turismul in Zarnesti e zero. Cu atat mai grav cu cat, spre deosebire de zona Bran-Moeciu, Zarnestiul e legat de Brasov si de o linie activa de tren. In rest, se practica cresterea animalelor, taierea ilegala de masa lemnoasa si ceva comert cu amanuntul. Habar n-am cine se ocupa de primarit prin Zarnesti, dar face intr-adevar o treaba foarte proasta, si asta de mult timp.
|
![]() |
| Tags |
| culture, drvengrad, mountains, seaside, serbia, travelogue, trip |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|