daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Economy and development > Vojska

Vojska Armed forces

View Poll Results: Jeste li za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka?
Da 33 61.11%
Ne 21 38.89%
Voters: 54. You may not vote on this poll

Closed Thread
 
Thread Tools
Old March 20th, 2013, 03:44 AM   #3821
oakwood....
Registered User
 
oakwood....'s Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Zagreb
Posts: 4,432
Likes (Received): 4945

Izvor:defender.hr


Predsjednik Ivo Josipović primio izaslanstvo tvrtki Kongsberg i Đuro Đaković Holding d.d.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo tvrtki Kongsberg Defence & Aerospace te Đuro Đaković Holding d.d, priopćeno je iz Ureda Predsjednika RH. Središnja tema sastanka bila je dosadašnja vrlo uspješna poslovna suradnja na programu proizvodnje dodatne opreme za oklopno vozilo Patria, te je istaknuto kako su slijedom dobrih poslovnih odnosa u proteklom razdoblju norveška i hrvatska tvrtka uspostavili partnerski odnos.

Predsjednik Josipović pozdravio je zajedničke napore hrvatske i norveške tvrtke te izjavio kako je to još jedan pokazatelj visoke razine znanstvenih, tehnoloških i tehničkih dosega hrvatske industrije, kao i njene sposobnosti da se uspješno prilagodi uvjetima slobodnog tržišta i međunarodne konkurentnosti. Zahvalio je na suradnji i potpori norveškoj tvrtki Kongsberg te naglasio kako je riječ o proizvodu visoke tehnologije koji ima svoju perspektivu po pitanju zajedničkog poslovnog nastupa navedenih tvrtki na međunarodnom tržištu.

http://www.defender.hr/republika-hrv...holding-dd.php
__________________
Croatia
oakwood.... no está en línea  
Old March 20th, 2013, 03:46 AM   #3822
oakwood....
Registered User
 
oakwood....'s Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Zagreb
Posts: 4,432
Likes (Received): 4945

Izvor:defender.hr

SCUBAlife reportaža: Ronioci za posebne namjene iz sastava BSD

Kako se postaje vojni ronilac, kako izgleda njihova obuka, kako njihovi operativni zadaci te mogu li se pripadnici naše Bojne za specijalna djelovanja uspoređivati s poznatim američkim Navy SEALs-ima, možete pročitati u opširnoj reportaži u novom broju domaćeg ronilačkog magazina SCUBAlife, iz kojeg objavljujemo dio spomenute reportaže.

......Ako ima nešto u čemu Hrvatska sigurno ne zaostaje za najboljima u svijetu, onda su to njene vojne ronilačke postrojbe. Bilo da se radi o elitnim postrojbama Bojne za specijalna djelovanja (BSD), bilo o roniocima Odjela za podvodna djelovanja Hrvatske ratne mornarice. Uostalom, u NATO-u računaju na naše vojne ronioce u izvršavanju specifičnih vojnih ronilačkih zadaća diljem svijeta gdje se za to ukaže potreba.

No, da bi se došlo do mjesta u tim postrojbama potrebni su mjeseci, pa i godine teške obuke, a i kada ste već jednom unutra rizik je svakodnevna pojava. U tome poslu mogu biti samo najbolji od najboljih. Naime, to je kriterij koji se primjenjuje kod izbora vojnih ronilaca. I uistinu, želite li biti takva vrsta ronioca – popuštanja i kompromisa nema. Razlog tome je vrlo prozaičan. Naime, svaka greška, pa i najmanja, skupo se plaća. Stoga je prvi preduvjet kako bi se došlo do statusa vojnoga ronioca besprijekorno zdravstveno stanje. Na to se naravno nastavljaju motivacija i sposobnost kao idući slojevi onoga što čini ronioca vojnih snaga neke zemlje.

Kada vidite s čime se sve oni moraju suočavati - eksplozije pod vodom u ratno, ali i mirnodopsko vrijeme, dostupnost u svakom trenutku za intervencije po pozivu, ronjenje tijekom čitave godine i u svim vremenskim uvjetima, rad pod vodom, razne nepredviđene situacije koje se mogu dogoditi kod korištenja sofisticirane opreme s kompliciranim elektroničkim sklopovima, potraga za utopljenicima i osobama nestalim na moru, i to sve uz opremu tešku od 40 do 75 kilograma – upitate se «Ima li taj posao ikakvih prednosti?».

Ipak, svaki vojni ronioc reći će vam da svoje zanimanje ne bi mijenjao niti za jedno drugo. «Za ovaj posao nije dovoljna samo želja da se postane vrhunski vojni profesionalni ronilac, već taj poziv jednostavno treba voljeti kako bi se na adekvatan način odgovorilo na sve izazove i odricanja koje poziv vojnog ronioca nosi sa sobom», kaže kapetan fregate Neven Katić, inače načelnik Odjela za obuku ronilaca u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice.

http://www.defender.hr/republika-hrv...astava-bsd.php
__________________
Croatia
oakwood.... no está en línea  
Old March 20th, 2013, 03:57 AM   #3823
oakwood....
Registered User
 
oakwood....'s Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Zagreb
Posts: 4,432
Likes (Received): 4945

Izvor:novilist.hr

Remont MIG-ova 21: Ukrajina predala MORH-u dokumente s pogrešnim podacima?

Na dokumentu se vidi kako je poduzeće »Scimitar Systems SA« osnovano 21. kolovoza 2003. godine – gotovo sedam mjeseci nakon što je navodno bilo izvoznik spornih MiG-ova 21

ZAGREB » Priča o remontu hrvatskih borbenih MiG-ova 21 ulazi u završnu fazu, a sve više nalikuje na seoski dernek. Naime, prema dokumentima koje Novi list ima u posjedu, Ukrajinci su Hrvatskoj prilikom prezentiranja svoje ponude još krajem pretprošle godine predali krivotvorene dokumente s izmijenjenim podacima.

Nije nepoznata stvar da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) treba nekoliko dodatnih aviona MiG 21, jer se tek sedam iz sadašnje eskadrile može remontirati. Ukrajinci nude izbor između osam remontiranih aviona, ali oko kojih postoje neki nesporazumi oko vlasništva.

Radi se o MiG-ovima koji su remontirani za jemensko zrakoplovstvo, ali ih Jemen nije preuzeo. Kako su i mediji donosili priče da je vlasništvo upitno, Ukrajinci su 14. prosinca 2012. godine izdali dokument kojim se navodi da su avioni u njihovom vlasništvu i da su uvezeni 29. siječnja 2003. godine. Kao tvrtku koja je Ukrajini izvezla zrakoplove navodi se »Scimitar Systems SA«, tvrtka iz švicarskog Luzerna koja je trenutno u likvidaciji. Preslik originalnog ukrajinskog dokumenta Novi list ima u posjedu.

Dokumenti
No, baš taj podatak da je izvoznik spornih aviona »Scimitar Systems SA« navodi da se radi o krivotvorenom dokumentu, ili bar onome kojem je vrijednost podataka upitna. Naime, na dokumentu se vidi kako je poduzeće »Scimitar Systems SA« osnovano 21. kolovoza 2003. godine. Dakle gotovo sedam mjeseci nakon što je navodno bilo izvoznik spornih MiG-ova 21. Bilo da se radi tek o omašci ili pak mnogo opasnijem krivotvorenju, jasno je da sve stvari s ukrajinskom ponudom još uvijek nisu do kraja razjašnjene. Da se stvar dodatno zakomplicira, iz ukrajinskih redova stižu neformalna govorkanja kako bi mogli nabaviti i neke druge MiG-ove 21, tako da se riješe problema s ovim jemenskim/ukrajinskim. Što i nije neki problem, obzirom da diljem svijeta još uvijek lete brojni avioni ovog modela.

Pozivni natječaj za remont MiG-ova biti će objavljen ovog tjedna u Narodnim novinama. Za sada se sigurno zna da će rumunjski i ukrajinski izvođači biti pozvani, a još je moguće da se uključe i Izraelci. Poslije svih višegodišnjih peripetija, jasno je da zapravo dobrog rješenja za HRZ nema, jedina zbilja dobra opcija za njih bi bila nabava novih aviona, ali to je trenutno znanstvena fantastika za Hrvatsku i njezine financije. Koliko god se švedski Saab trudio ugurati svoje Gripene. Remontom se tek želi kupiti nešto vremena i eventualno konačnu odluku prebaciti nekoj drugoj administraciji.

Objava natječaja
Dodatni problem MORH-u mogle bi predstavljati i glasine iz oba tabora koja nastoje dobiti posao remontiranja. Naime, MORH je malo odužio sastavljanje natječaja kako bi u njega uvrstio dio želja samih pilota. Koje su točno usvojene ne zna se do objave, no nije tajna da su zrakoplovci tražili IC-mamce, kacige s integriranim ciljnicima te nove zrak-zrak rakete R-73, koje bi zamijenile već dotrajale R-60. I Rumunji i Ukrajinci već su počeli neslužbeno kukati kako bi se takve stvari teško dale izvesti, pogotovo u okvirima 20 milijuna eura, koliko je Hrvatska predvidjela za ovaj remont.

Hoće li piloti još jednom izvisiti zbog političke pragmatike ostaje vidjeti. Priča s odlukom o remontu se nastavlja, očigledno će i budući tjedni i mjeseci biti interesantni. Do tada se ozbiljno bližimo izreci komentatora Novog lista Predraga Lucića: »Amerikanci imaju nevidljive avione, Hrvatska ima nepredvidljive«.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...esnim-podacima
__________________
Croatia
oakwood.... no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 09:42 AM   #3824
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078

Josipović: Da, hrvatski vojnici bili su napadnuti na Golanu

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović potvrdio je danas da je dobio izvješće o trima napadima na hrvatsku postrojbu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF), pri čemu je bila razoružana."Neki od tih podataka nisu za široku javnost, jer utječu na sigurnost naših vojnika, a sad kad su ovdje, nema razloga da se i o tome ne govori. Takvi incidenti koji se događaju u mirovnim misijama, oni nisu razlog povlačenja naših snaga, nego objava informacije koja je na potpuno drugačiji način artikulirala našu prisutnost i ugroženost naših vojnika na terenu", rekao je predsjednik. Dodao je da su naši vojnici tamo bili percipirani kao nepristrani, međutim, objavljena informacija je u percepciji lokalnih snaga promijenjena."S obzirom na njihovu opremu i brojnost i prirodu misije to je bila jedina moguća odluka i valjalo ju je donijeti i sukladno Ustavu i zakonu, konzultirajući se s premijerom, zajednički smo odlučili, što je podržao i Hrvatski sabor i mislim da smo dobro odlučili", smatra predsjednik Josipović.

"Uvijek moramo znati da te misije nisu izleti i da bez obzira koliko su neka područja naizgled, možda i mirna, uvijek treba biti oprezan i najvažnija je stvar o kojoj moramo brinuti sigurnost naših vojnika i da nitko ne strada", istaknuo je predsjednik Jospović."Povod za povlačenje hrvatskih vojnika iz UN-ove misije na Golanskoj visoravni definitivno su sigurnosni razlozi", istaknula je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u Hrvatskom saboru, odgovarajući jučer na pitanje dijela zastupnika jesu li točna medijska nagađanja da Hrvatska više nije zainteresirana za sudjelovanje u misijama pod okriljem UN-a te da se s Golanske visoravni povlači kako bi smanjila proračunski deficit."Definitivno su sigurnosni razlozi bili ti zbog kojih smo se odlučili na odluku o povlačenju", odgovorila je Višnja Tafra, podsjetivši da se na tom području u veljači dogodio niz ozbiljnih incidenata."Naši vojnici su u tom trenutku bili izloženi oduzimanju oružja i nakon toga se dogodilo da je donesena odluka o povlačenju", naglasila je Tafra.Naime, američki dnevni list The New York Times objavio je 25. veljače izvješće o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji, a nakon toga i da je ta objava bila povod povlačenju hrvatskog kontigenta iz mirovne misije na Golanskoj visoravni.

http://www.dalmacijanews.com/Hrvatsk...na-Golanu.aspx
__________________

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 09:48 AM   #3825
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078

"Krila Oluje" započela sa pripremama za ovogodišnju sezonuUploaded with ImageShack.us

Akrobatska grupa "Krila Oluje" koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik, započela je danas, 22. ožujka 2013. sa pripremama novog programa za ovogodišnju sezonu nastupa.U ovoj sezoni grupa će nastupati u sastavu bojnik Matija Vrđuka, vođa „Krila Oluje”, član grupe od 2005., 84 nastupa, 1500 sati naleta, bojnik Nenad Hasnek, lijevi pratitelj, član grupe od 2006., 79 nastupa, 1800 sati naleta, satnik Josip Čolak, desni pratitelj, član grupe od ove godine, 1 nastup, 1300 sati naleta, satnik Edvard Krišto, repni pratitelj, član grupe od 2007., 60 nastupa, 1500 sati naleta, satnik Božen Tadić, vanjski lijevi pratitelj, član grupe od 2008., 48 nastupa, 1300 sati naleta i satnik Siniša Hucika, vanjski desni pratitelj, član grupe od 2009., 44 nastupa, 1400 sati naleta. Službeni komentator grupe je natporučnik Darko Belančić. U prvoj fazi priprema grupa će uvježbavati svoje nove pozicije obzirom na izmijenjeni postav i raspored unutar grupe po elementima programa iz sezone 2012. U drugoj fazi priprema „Krila Oluje” nastaviti će s uvježbavanjem definiranog programa za 2013. godinu nakon čega će isti biti potvrđen i odobren od strane zapovjednika HRZ i PZO.Svoj prvi nastup u novoj postavi grupa će imati u subotu 23. ožujka 2013. na Danu otvorenih vrata u vojarni Zemunik, a nakon toga predviđen je nastup i na svečanom otvaranju druge ”Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije-ASDA 2013” u Splitu 23. travnja 2013. na kojem će po prvi puta službeno izvesti novi program za sezonu 2013.

Vođa grupe bojnik Vrđuka istaknuo je kako će grupa i ove godine kao jedina akro-grupa u svijetu u svom akrobatskom programu izvoditi Zvono u formaciji. Figura je nazvana „Blanka” u čast Blanke Vlašić, poznate hrvatske atletičarke i kume jednog od naraštaja vojnih pilota. Zvono se izvodi u formaciji od tri aviona poredanih u frontu te se povećavajući kuteve aviona do pozicije vertikalnog penjanja uz istovremeno oduzimanje snage na najmanju avioni dovode do uvjeta potpunog gubitka brzine i uzgona što ih u određenom vremenskom periodu čine potpuno neupravljivima. Avioni nakon gubitka brzine počinju sa kretanjem unatrag do svaljivanja prednjeg dijela aviona nakon čega dolazi do prikupljanja brzine i samim time ponovne upravljivosti nad avionom. Iz tih razloga element je vrlo zahtjevan jer traži besprijekornu izvrsnost i preciznost u izvođenju kako bi sigurnost letenja bila na najvišoj razini, a element atraktivan i lijep za gledatelja.Zvono, kao i ostali elementi koji karakteriziraju program akro grupe temelji se na zahtjevnosti izvođenja elemenata i preciznosti što čitav program koji „Krila Oluje” izvode svrstava među tehnički najzahtjevnije na svijetu.Akro-grupa „Krila Oluje” utemeljena je 5. kolovoza 2005. godine na desetu obljetnicu vojno redarstvene operacije „Oluja”: Prvi neslužbeni nastup grupa je izvela 23. srpnja 2004. godine na otvorenju Europskog prvenstva u jedrenju u Zadru. Grupa je nastupala 86 puta, 51 puta u zemlji i 35 puta u inozemstvu i to u dvanaest zemalja, Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj i Danskoj.Dosadašnji članovi akro-grupe bili su Miroslav Franjić (od 2004. do 2008., 36 nastupa kao vođa grupe), Damir Barišić (od 2004. do 2012., 86 nastupa, od toga 50 kao vođa), Diana Doboš (od 2004. do 2007., 25 nastupa) i Saša Joković (od 2004. do 2006., sedam nastupa).

http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave...ju-sezonu.html
__________________

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 05:48 PM   #3826
oakwood....
Registered User
 
oakwood....'s Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Zagreb
Posts: 4,432
Likes (Received): 4945

Quote:
Originally Posted by mario_zadar View Post
Josipović: Da, hrvatski vojnici bili su napadnuti na Golanu

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović potvrdio je danas da je dobio izvješće o trima napadima na hrvatsku postrojbu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF), pri čemu je bila razoružana."Neki od tih podataka nisu za široku javnost, jer utječu na sigurnost naših vojnika, a sad kad su ovdje, nema razloga da se i o tome ne govori. Takvi incidenti koji se događaju u mirovnim misijama, oni nisu razlog povlačenja naših snaga, nego objava informacije koja je na potpuno drugačiji način artikulirala našu prisutnost i ugroženost naših vojnika na terenu", rekao je predsjednik. Dodao je da su naši vojnici tamo bili percipirani kao nepristrani, međutim, objavljena informacija je u percepciji lokalnih snaga promijenjena."S obzirom na njihovu opremu i brojnost i prirodu misije to je bila jedina moguća odluka i valjalo ju je donijeti i sukladno Ustavu i zakonu, konzultirajući se s premijerom, zajednički smo odlučili, što je podržao i Hrvatski sabor i mislim da smo dobro odlučili", smatra predsjednik Josipović.

"Uvijek moramo znati da te misije nisu izleti i da bez obzira koliko su neka područja naizgled, možda i mirna, uvijek treba biti oprezan i najvažnija je stvar o kojoj moramo brinuti sigurnost naših vojnika i da nitko ne strada", istaknuo je predsjednik Jospović."Povod za povlačenje hrvatskih vojnika iz UN-ove misije na Golanskoj visoravni definitivno su sigurnosni razlozi", istaknula je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u Hrvatskom saboru, odgovarajući jučer na pitanje dijela zastupnika jesu li točna medijska nagađanja da Hrvatska više nije zainteresirana za sudjelovanje u misijama pod okriljem UN-a te da se s Golanske visoravni povlači kako bi smanjila proračunski deficit."Definitivno su sigurnosni razlozi bili ti zbog kojih smo se odlučili na odluku o povlačenju", odgovorila je Višnja Tafra, podsjetivši da se na tom području u veljači dogodio niz ozbiljnih incidenata."Naši vojnici su u tom trenutku bili izloženi oduzimanju oružja i nakon toga se dogodilo da je donesena odluka o povlačenju", naglasila je Tafra.Naime, američki dnevni list The New York Times objavio je 25. veljače izvješće o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji, a nakon toga i da je ta objava bila povod povlačenju hrvatskog kontigenta iz mirovne misije na Golanskoj visoravni.

http://www.dalmacijanews.com/Hrvatsk...na-Golanu.aspx
Da li ima netko više informacija o ovim događajima, zar su naše postrojbe bile tri puta napadnute i svaki put razoružane, te u kojem vremenskom razdoblju su se dogodila ta tri slučaja?
__________________
Croatia
oakwood.... no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 07:14 PM   #3827
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078

ne bih znao ...

U Danu otvorenih vrata zračne baze Zemunik najviše uživala djeca

Dan otvorenih vrata vojarne Zemunik privukao je kao i svake godine veliko zanimanje građana, ponajviše roditelja s djecom koja su unatoč vedrom ali prohladnom vremenu neumorno obilazila izložene primjerke helikoptera, pilatusa, kanadera, airtractora, ali i prmjerke oklopne mehanizacije i sustava protuzračne obrane koje su pripadnici 93. zrakoplovne baze HRZ-a izložili na pisti u Zemuniku.Najveći magnet za publiku ipak je bio nastup akrobatske skupine "Krila Oluje" nešto prije podneva koja je u formaciji od šest zrakoplova tipa pilatus izvela, na radost okupljenih, atraktivan program iznad zemuničke zrakoplovne baze.

- Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjom posjetom građana povodom obilježavanja dana naše zrakoplovne baze. Vojarnu je do 14 sati posjetilo oko 5100 građana, što je više nego smo očekivali. Jednim dijelom za to treba zahvaliti lijepom vremenu, ali i našem pripremljenom letačkom programu. Od zrakoplova marke ZLIN, kanadera, airtractora i helikoptera do, naravno, akrobatske skupine Krila Oluje koja svima oduzimaju dah - kazao je pukovnik Marinko Karačić iz službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.Uz desetak aviona i helikoptera poredanih na pisti jedan do drugoga posjetitelji su mogli razgledati muzej starih letjelica te tehniku i sredstva iz sastava 93. zrakoplovne baze. Pripadnici MORH-a postavili su i informativni pult za sve one koje zanima karijera profesionalnih vojnika. No najduži red i najveći interes među roditeljima i djecom ipak je privukla mogućnost da zavire u unutrašnjost ili kokpit zrakoplova, nešto manje helikoptera, a najviše kanadera.

- Čekam već 30 minuta. A što ću, dijete interesira, a i mene, priznajem, zanima kako taj avion funkcionira u zraku, pogotovo kad bude pun vode - govori nam jedan roditelji iz Zadra dok zajedno sa sinom strpljivo čeka u redu ispred vrata velikog žuto-crvenog kanadera.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalm...9/Default.aspx
__________________

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 11:03 PM   #3828
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078

Branitelji podigli suhozidni križ u spomen na žrtve Škabrnje

Došao sam odati počast svim poginulima i pomoći izgradnji ovog velikog kamenog križa. Nisam od onih koji se hvale, ali od svoje 16 godine gradim suhozide. Punih 70 godina. Nama je kamen u krvi - kazao nam je 86-godišnji Šime Šupraha iz Kolana na otoku Pagu, najstariji graditelj suhozida koji je u subotu ujutro sudjelovao u podizanju velikog križa na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje.Odmah pored mjesta na kojem je predviđena gradnja memorijalnog centra za sve škrabrnjanske žrtve oko 150 graditelja, uglavnom članova braniteljskih udruga iz Paga, Kolana, Novalje, Raba, Lošinja, Zadarske županije i Splita, uz pomoć mještana Škabrnje i prijatelja, za manje od dva sata vremena podiglo je kameni križ u suhozidu dug 14, širok 11 i visok oko jednog metra.

- Gradimo Branimirov križ koji će na kraju, na vrhu, dobiti pleter od konopca. Inicijativa za gradnju križa krenula je iz Kolana i zato nas je ovdje došlo 20-ak, a s cijelog otoka Paka između 70 i 80. Tu je i desetak Rabljana, Lošinjana... - nabraja Davor Fabijanić, predsjednik UHVDR-a iz Kolana, dovoljno da neki zaključe kako je u Škabrnju došlo "više bodula, nego vlaja".Prije Škabrnje Kolanci su sudjelovali u gradnji sličnih križeva na brdu Sveti Vid na Pagu, Mišnjak na Rabu i Kornatu, a teku pripreme i za gradnju suhozidnog križa na Lošinju. Glavni inženjer i kamenar za podizanje križa Frane Oguić iz Paga zadovoljan je konačnom izvedbom iako je cijelo vrijeme pazio da se gradnja suhozida ne pretvori u gradnju gromače.

- Nije suhozid gromača. U suhozid se kamen slaže, a za gromaču nabacuje. Ovi ljudi danas grade srcem i zato tu nema mjesta za svaku sitnicu - objašnjava popularni Franči u društvu najstarijeg graditelja, barba Šime, ali i najmlađeg, osmogodišnjeg Kristofora Šarića iz Zadra čiji je otac prije 20-tak godina ranjen kod Prkosa.

- Pažani, Kolanci i Novaljci obećali su mi da će u Škabrnji napraviti križ od suhozida. Svoje obećanje su ispunili i ja im od toga od srca zahvaljujem. Sljedeći korak je nastavak izgradnje memorijalnog centra. Novac su nam obećali predsjednik Josipović i ministar branitelja Fred Matić kroz nekoliko faza. Vojska je napravila zemljane radove, a za izgradnju centra potrebno je oko 7-8 milijuna kuna. Bojim se da ga možda nećemo dovršiti kao što smo planirali do kraja 2014., ali ćemo ga sigurno napraviti - obećao je škabrnjski načelnik Luka Škara.Uz cestu koja vodi do Ražovljeve glavice gradit će se tzv. Križni put u obliku malih kamenih kapelica. Prema zamisli načelnika Škare svi gradovi i općine zadarske županije uključili bi se na način da svaki grad ili općina sagradi jednu postaju Križnog puta uz cestu koja vodi do vrha brda sa memorijalnim centrom. Iako svoju ideju još nije službeno iznio gradonačelnicima i načelnicima, Škara ne sumnja da će odziv svih biti jednoglasan.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalm...7/Default.aspx
__________________

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 11:18 PM   #3829
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078

Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us
__________________

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 11:20 PM   #3830
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us
__________________

Rodoc, Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 23rd, 2013, 11:21 PM   #3831
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us
__________________

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 25th, 2013, 10:30 PM   #3832
MasonicStage™
Super Moderator
 
MasonicStage™'s Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Zagreb
Posts: 18,882

Mislim da se tema razvila u posve krivom smjeru.
__________________
Written by nature edited by evolution.
MasonicStage™ no está en línea  
Old March 25th, 2013, 10:33 PM   #3833
MasonicStage™
Super Moderator
 
MasonicStage™'s Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Zagreb
Posts: 18,882

Razmišljao sam dal da ostavim postove ili ih selektrirano obrišem, no nema mi smisla.
obrisao sam cijelu diskusiju, a ostavio samo slike.

nemam ništa protiv da prokomentirate događaj, ali jedini uvijet je civilizirana rasprava.
__________________
Written by nature edited by evolution.

bis21 liked this post
MasonicStage™ no está en línea  
Old March 26th, 2013, 03:39 PM   #3834
DocLog
Widerstand
 
DocLog's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Zagreb
Posts: 433
Likes (Received): 4504

Sa kakvim se Vi glupostima bavite.

22.3.2013. Pleso Copyright Ivan KrpanOvih dana su u pogonu svi MiG-ovi.
__________________

bis21 liked this post
DocLog no está en línea  
Old March 27th, 2013, 11:54 AM   #3835
MasonicStage™
Super Moderator
 
MasonicStage™'s Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Zagreb
Posts: 18,882

očito jedno brisanje nije bilo dovoljno, pa ste nastavili.

molim vas za civiliziranu i 'on topic' diskusiju, jer treći put neću samo obrisati postove, već i kazniti prijestupnike.
__________________
Written by nature edited by evolution.
MasonicStage™ no está en línea  
Old March 27th, 2013, 12:37 PM   #3836
DocLog
Widerstand
 
DocLog's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Zagreb
Posts: 433
Likes (Received): 4504

ASDA 2013.

Adriatic Sea Defense & Aerospace

http://adriaticseadefense.com/asda-2013

24.-26. travnja 2013.
DocLog no está en línea  
Old March 28th, 2013, 08:37 AM   #3837
bis21
Mikoyan-Gurevich
 
bis21's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pula
Posts: 769
Likes (Received): 175

Quote:
Originally Posted by DocLog View Post
Sa kakvim se Vi glupostima bavite.

22.3.2013. Pleso Copyright Ivan KrpanOvih dana su u pogonu svi MiG-ovi.
Neki dan sam jednog UMD-a vidio u brišućem letu iznad Pule
bis21 no está en línea  
Old March 28th, 2013, 10:10 AM   #3838
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078

Pogranični susret Načelnika GS OS Hrvatske i Mađarske

Pogranični susret načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnika Drage Lovrića s načelnikom Glavnog stožera Mađarskog Domobranstva generalom zbora Tiborom Benkom održan je danas, 26. ožujka 2013. godine u Zlatnoj Gredi u Baranji.Uz načelnike glavnih stožera susretu su nazočili visoki vojni dužnosnici i zapovjednici oružanih snaga dviju zemalja.Tijekom susreta razmijenjena su iskustva o nizu pitanja bilateralne i multilateralne suradnje oružanih snaga dviju zemalja. Od osobitog interesa suradnje obiju strana je područje koje obuhvaća vojno obrazovanje i obuku specijalnih snaga, te vojne vježbe a razmatrana je i mogućnost suradnje na području vojne medicine te u akcijama traganja i spašavanja.Također, razmijenjene su i informacije o najnovijim aktivnostima transformacije oružanih snaga, a posebno su razmotrena područja suradnje unutar NATO-a za koja su obje strane zainteresirane.

http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave...-madarske.html
__________________
COLOMBIA TIERRA QUERIDA

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 28th, 2013, 11:17 PM   #3839
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078

KRVAVI USKRS-DA SE NE ZABORAVI !Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us
__________________
COLOMBIA TIERRA QUERIDA

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Old March 28th, 2013, 11:19 PM   #3840
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bogotá, Distrito Capital, Carrera Séptima
Posts: 18,047
Likes (Received): 34078Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us
__________________
COLOMBIA TIERRA QUERIDA

Zefire liked this post
mario_zadar no está en línea  
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 06:59 AM. • styleid: 14


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu