daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Ekonomija i razvoj > Privreda, Infrastruktura i Transport

Privreda, Infrastruktura i Transport Economy, infrastructure and transportGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Closed Thread

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 4 votes, 3.00 average.
Old April 2nd, 2013, 08:35 AM   #9261
SokoX
Registered User
 
SokoX's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6,648
Likes (Received): 361

Izmedju ostaloga, Hame, ocekuj ind. zonu uskoro i u Srebreniku.

Trebinje ocekuje posjetu 20ak privrednika iz Austrije.

Quote:
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavio je poslije sastanka sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladenom Filipovićem da je Trebinje opredijeljeno da potencijalnim investitorima ponudi objekte u kojima oni treba da obezbijede proizvodnju.
Poslije razgovora o mogućnostima privredne saradnje ovog grada i austrijskih investitora, Vučurević je izjavio da se to uglavnom odnosi na oblast turizma, poljoprivrede, građevinarstva i prerađivačke industrije.
"Trebinje je opredijeljeno da na bazi javnog partnerstva potencijalnim investitorima ponudi izgrađene objekte, a da oni u njima obezbijede proizvodnju na period ne manji od deset godina", rekao je Vučurević novinarima u Trebinju.
Na sastanku je najavljeno da će Trebinje posjetiti dvadesetak austrijskih privrednika.
Filipović je pojasnio da je cilj posjete austrijskih privrednika Trebinju da se upoznaju sa potencijalima grada, te razviju saradnju u oblasti industrije, poljoprivrede i energetike.
Prema njegovim riječima, aktivnosti ove kancelarije usmjerene su na promociju privrednih potencijala Republike i pojedinih lokalnih zajednica u Srpskoj.
Filipović je istakao da su pojedini austrijski privrednici prisutni u BiH, dok je za turističku klijentelu iz ove zemlje Republika Srpska i dalje nepoznanica.
Trebinjski gradonačelnik razgovarao je danas i sa asistentom na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Vladimirom Parežaninom o mogućnostima naučno-stručne saradnje, s akcentom otvaranja instituta i odjeljenja ovog fakulteta u Trebinju.
Vučurević je rekao da je inicijativa za otvaranje odjeljenja Arhitektonskog fakulteta postojala odranije, te da će u narednom periodu ovo pitanje biti aktuelizovano.
Realizacija ovog projekta bila bi iskorak ne samo za Trebinje, već i za cijelu regiju, smatra Vučurević.
On je najavio da će ovih dana uputiti pismo namjere i uspostaviti prve kontakte sa rukovodstvom Fakulteta u Beogradu.
Parežanin je istakao da mu je želja da rodni grad poveže sa Arhitektonskim fakultetom i da njegov kadrovski potencijal približi potrebama Trebinja.
SokoX no está en línea  

Sponsored Links
 
Old April 2nd, 2013, 02:36 PM   #9262
Hame
Science vs. Fiction
 
Hame's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Srebrenik
Posts: 723
Likes (Received): 171

Uvođenje u ponudu Moja webTV usluge

Quote:
BH Telecom | 02.04.2013 09:50

Uvođenje u ponudu Moja webTV uslugeUsluga je namijenjena korisnicima u inostranstvu i korisnicima u BiH, postojećim pretplatnicima BH Telecoma te Internet korisnicima drugih operatora u BIH

Moja webTV je usluga koja omogućava pravovremeno, odnosno „realtime“ praćenje omiljenih televizijskih kanala putem Interneta.

Moja webTV nije teritorijalno ograničena i dostupna je svim Internet korisnicima. Putem ove usluge moguće je doprijeti do gotovo svakog broadband korisnika u svijetu. Moja webTV radi na principu da korisnik sve „radnje“ neophodne za praćenje programskih TV i radio sadržaja obavi online, tj. registraciju, kupovinu i plaćanje, izbor perioda korištenja usluge, informisanje o programskoj šemi, zahtjevi za podrškom u slučaju dodatnih pitanja, reklamacije i sl.

Moja webTV usluga pruža vam sljedeće pogodnosti:

- gledanje „živih“ TV programskih sadržaja na računaru/smartphoneu, kao zamjena za dodatni TV aparat
- mogućnost praćenja TV programa u pokretu, neovisno od lokacije i na više prijenosnih uređaja
- slušanje programa radio stanica
- globalna dostupnost bosanskohercegovačkih i svjetskih televizijskih sadržaja
- EPG (elektronski programski vodič) - informacije o nazivima TV emisija i vrijeme emitovanja
- Time shift - mogućnost za gledanje TV programa emitovanog ranije u toku istog dana.

Usluga je namijenjena korisnicima u inostranstvu i korisnicima u BiH, postojećim pretplatnicima BH Telecoma te Internet korisnicima drugih operatora u BIH.

Za korisnike Moja webTV u inozemstvu omogućen je online sistem plaćanja usluga BH Telecoma, odnosno web stranica kao kanal prodaje usluga.

Usluga je ponuđena za postojeće pretplatnike BH Telecoma kao dodatna usluga sa postpaid načinom plaćanja na osnovne pakete sa uslugom Internet pristupa, a za sve prepaid korisnike do kraja aprila Moja webTV webTV bit će omogućena uz online plaćanje.

Korisnici Moja webTV sa prepaid načinom plaćanja mogu biti svi korisnici, bez obzira na njihovo prebivalište (BiH ili inozemstvo) i bez obzira na Internet servis providera, čiju uslugu Internet pristupa koriste. Takav način plaćanja omogućava korisnicima da uslugu aktiviraju kao osnovnu i izvrše unaprijed plaćanje za odabrani period korištenja putem usluge online plaćanja, uz cijenu od 20,00 KM za period od 30 dana, odnosno 45,00 KM za period od 90 dana.

Napominjemo da se aktivacija i prepaid plaćanje naknade u punom iznosu bez obzira na broj dana korištenja Moja web TV realizuje na zvaničnoj web stranici BH Telecoma, a minimalan period korištenja usluge je mjesec dana.

Kako aktivirati Moja webTV uslugu?

Za korištenje Moja webTV - prepaid način plaćanja, korisnik podnosi Zahtjev putem web stranice BH Telecoma, pri čemu je potrebno da izvrši registraciju za korištenje usluge (unosi identifikacijske i kontakt podatke) i prihvatiti uvjete korištenja usluge.

Nakon uspješno izvršene registracije, korisnik dobiva e-mail zahtjev za potvrdom registracije i pristupne podatke, odnosno username i šifru.

BH Telecom
Eto, BHTelecom izađe i van granica drage nam BiH
__________________
♫ U tako malo nota reći toliko.
Hame no está en línea  
Old April 4th, 2013, 07:00 AM   #9263
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Energoinvest: Otvorena mogućnost povratka na crnogorsko tržište


Quote:
Erdal Trhulj, resorni ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, sa predstavnicima Energoinvesta, predvođenim direktorom Enesom Čengićem, boravi u Crnoj Gori, gdje su održali sastanke sa visokim crnogorskim zvaničnicima. Sa Dragom Laketićem, predsjednikom Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), razgovaralo se o aktuelnim projektima u Crnoj Gori u energetskom sektoru. Ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić, sa saradnicima, Rankom Milovićem, savjetnikom predsjednika Vlade Crne Gore za ekonomska pitanja i pomoćnikom ministra ekonomije, Markom Vujovićem, predstavio je mogućnosti za poslovanje u ovoj zemlji, saopštili su iz Energoinvesta.

Trhulj je u Podgorici predstavio i bosanskohercegovačke kompanije, s ciljem otvaranja poslovnih mogućnosti na ovom bliskom tržištu, kao i mogućnosti angažmana crnogorskih kompanija na našem tržištu. "Energoinvest ima dugu tradiciju uspješnog poslovanja u Crnoj Gori, a ova posjeta i razgovori sa najvišim crnogorskim zvaničnicima iz oblasti energetike i ekonomije, otvaraju mogućnost povratka na tržište ove susjedne zemlje i otvaranja novih poslova na obostrano zadovoljstvo", saopštili su iz Energoinvesta.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 4th, 2013, 07:01 AM   #9264
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Bekto Precisa u Vitkovićima otvara 60 radnih mjesta


Quote:
Nakon usvajanja Izvještaja Pregovaračkog tima, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je na početku sjednice nacrt Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe u korist privrednog društva "Bekto Preciza"d.o.o. Goražde.

Vlada je zadužila Ministarstvo za privredu da sačini nacrt Ugovora koji bi sa ovom Odlukom, u formi prijedloga bio upućen Skupštini u dalju proceduru.

S ciljem proširenja svojih proizvodnih kapaciteta, privredno društvo "Bekto Precisa" uputilo je Vladi ponudu za raspolaganje imovinom u okviru specijalne nagodbe za nekretnine na lokalitetu industrijske zone Vitkovići, uz prihvatanje općih i posebnih kriterija za raspolaganje imovinom, koji se odnose na upošljavanje novih 60 radnika i minimalna investiciona ulaganja u iznosu 1.250.000 KM.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 4th, 2013, 07:02 AM   #9265
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Za devet mjeseci stiglo 570 miliona KM stranih investicija


Quote:
Prema Podacima Centralne banke BiH, direktne strane investicije u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosile su 570 miliona KM, izjavila je danas u Sarajevu direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ Jelica Grujić.

Na konferenciji "Strani investitor i sektor pravde - stvaranje boljeg poslovnog okruženja otklanjanjem prepreka u sektoru pravde", Grujićeva je rekla da, prema podacima Svjetske banke, u BiH je potrebno 37 dana za osnivanje kompanije ili 11 koraka koji se moraju učiniti za njeno otvaranje, dok su uslovi u zemljama okruženja znatno povoljniji.

Govoreći o aktima u vezi sa osnivanjem preduzeća u BiH, Grujićeva je rekla da je Makedonija tu proceduru svela na "dva koraka i dva dana", te da u BiH postoji niz zakonskih i podzakonskih akata koji su međusobno neusaglašeni i za koje postoji mogućnost različitog tumačenja od različitih institucija.

"Na današnjem skupu želimo imati otvoren dijalog kako bi se svi procesi koji su već pokrenuti ubrzali i kako bi se izgradile nove ideje koje bi u budućnosti trebalo da budu provedene da bi se time stvorilo bolje poslovno okruženje, kako za ukupnu privredu, tako i za domaće i strane investitore", istakla je Grujićeva.

Prema njenim riječima, FIPA svake godine dostavlja Savjetu ministara BiH na razmatranje dokument koji je sačinjen na osnovu informacija prikupljenih sa terena, odnosno od stranih investitora, koji su ciljna grupa FIPE.

"Kada kažemo usaglašavanje akata, govorimo o njihovom usaglašavanju u BiH, a naravno tu se govori i o legislativi koja nam se nameće u samim evropskim integracijama, ali i legislativi koja se nameće radi stvaranja konkurentnijeg poslovnog okruženja", pojasnila je Grujićeva.

Otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil rekao je da puno toga treba mijenjati u BiH kada je riječ o politici i ekonomiji, te da ništa nije važnije od toga da se poboljša ekonomska situacija i da se otvaraju nova radna mjesta.

"Da biste otvorili nova radna mjesta potrebne su vam strane investicije, a ono što strani investitori traže nije samo infrastruktura, već i da zanaju da u BiH postoji vladavina prava", istakao je Hil na konferenciji.

Predsjednik Upravnog odbora fabrike namještaja "Standard" iz Prnjavora Edin Dacić rekao je da je švajcarska kompanija "Dakomet", čiji je zastupnik, većinski vlasnik ovog prnjavorskog preduzeća u koje je uložila više od 10 miliona KM.

On je dodao da "Standard" radi za švedsku fabriku "Ikea" i da ima 408 zaposlenih, dodajući da se isplati ulagati u BiH samo ako se gleda dugoročno, te da treba imati strpljenja i sa sistemom i sa zakonodavstvom, a najviše sa ljudima.

"U sistemu koji je uspostavljen u BiH najviše nam smetaju porezi i drugi nameti koji sprečavaju da radnici koji više rade više i zarade, zbog stalnog rasta socijalnih troškova", rekao je Dacić, te dodao da Vlada Republike Srpske daje subvencije za izvoz koje donekle olakšavaju takvu situaciju u BiH.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 4th, 2013, 07:02 AM   #9266
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Ne oporavlja se građevinski sektor u RS-u

Quote:
Pad ukupne građevinske aktivnosti u Republici Srpskoj nastavljen je i u prva dva mjeseca ove godine.

Naime, Zavod za statistiku RS-a potvrdio je da je vrijednost izvršenih radova u periodu januar- februar 2013. u odnosu na isti period 2012. manja za 6,4 posto.

Vrijednost izvršenih radova u februaru 2013. u odnosu na isti mjesec 2012. veća je za 14,5 posto i u odnosu na prethodni mjesec za pet posto, dok je u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2012. manja za čak 56,9 posto.

Broj radnika na gradilištima u februaru 2013. u odnosu na prosječan broj radnika u 2012. manji za 21,3 posto.

U Udruženju ekonomista RS-a „Swot“ su ocijenili da su rezultati građevinskog sektora određeni ukupnim privrednim trendovima i nivoom životnog standarda stanovništva, ali i obimom i dinamikom realizacije javnih radova.

Tako je, kao neposredna posljedica pada standarda i kupovne moći stanovništva, u 2011. godini završeno 34 posto manje stambenih zgrada u poređenju sa 2008. , odnosno gotovo 60 posto manje industrijskih objekata.

S druge strane, intenziviranje radova na transportnoj infrastrukturi (+15 posto) ublažilo je ukupnu kontrakciju građevinske aktivnosti održavajući koliko-toliko domaću operativu u životu, navodi se u najnovijem biltenu „Swota“.

Ekonomisti ponavljaju i da se nepovoljna ekonomska kretanja u vrlo kratkom roku prenose u građevinski sektor.

Kako prethodno ne važi i za periode ekonomskog oporavka, domaći građevinari će još izvjestan period čekati značajniji porast potražnje od privatnog sektora i stanovništva.

Stoga ne čudi da su izvršeni građevinski radovi tokom 2012. godine izgubili 7,9 posto vrijednosti iz 2011., dok je broj angažovanih radnika bio smanjen za 2,5 posto.

U „Swotu“ su došli i do podatka da je u periodu 2008.- 2012. godina vrijednost izvršenih građevinskih radova u RS-u na godišnjem nivou smanjena za 23,6 posto, uz opasku da je u 2011. zabilježen rast vrijednosti od 2,8 posto.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 4th, 2013, 11:07 AM   #9267
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Situacija u fabrici Birač gora od očekivane


Quote:
Pojedinci u fabrici glinice „Birač“ iz Zvornika odbili su saradnju s Koordinacionim timom koji je formirala Vlada RS-a čiji je zadatak da preduzme mjere u cilju finansijske konsolidacije i nastavka poslovanja „Birča“ i njegovih povezanih subjekata, kao i zaštita interesa RS-a.

Ispostavilo se i da je zasad zatečena situacija u tom preduzeću, gora od očekivane.

Po nalogu Vlade RS-a inspektori Uprave krimpolicije MUPRS-a i policijski službenici CJB Bijeljina, porezni inspektori, pripadnici deviznog inspektorata i druge nadležne službe jučer su ušli u „Birač“ s ciljem da izvrše kontrolu i izuzmu poslovna dokumenta ove fabrike, u vlasništvu litvanske kompanije.

Kontrola se vrši radi utvrđivanja nepravilnosti u trošenju kreditnih sredstava Investicione razvojne banke RS-a, neplaćanja poreznih, izvoznih i drugih obaveza i utvrđivanja nepravilnosti u poslovanju ovog preduzeća.

Međutim, premijerka RS-a Željka Cvijanović i rukovodilac Tima i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija potvrdili su večeras u Istočnom Sarajevu da inspektori u kompaniji "Birač" nisu naišli na spremnost pojedinaca da sarađuju.

Nakon sastanka u Istočnom Sarajevu Koordinacionog tima, rečeno je i da su inspektori, po prvim saznanjima, naišli na mnogo veće probleme od očekivanih.

„Mnogo više ima propusta nego što smo očekivali i nevjerovatno se dobavljačima iz inostranstva plaćaju avansi, a dobavljačima iz RS-a i BiH se duguje više od 120 miliona KM“, kazao je Tegeltija u izjavi novinarima i dodao da se radi o velikim disproporcijama cijena proizvoda Fabrike glinice „Birač“, u odnosu na one koje su vladale na berzi proizvoda.

Ovu fabriku je privatizirala 2001. godine “Ukio banka - Investiciona grupa” iz Litvanije, čiji predstavnici ovih dana ne borave u Fabrici.

U Vladinom Koordinacionom timu ne potenciraju još uvijek odgovornost većinskih vlasnika, a navode da će tokovi novca pokazati da li je ima i odgovorni će biti sankcionirani.

Premijerka RS-a je demantirala neke navode da su se tokom dosadašnje istrage pominjala bilo kakva imena, a posebno bivšeg premijera RS-a Aleksandra Džombića.

Za petak je zakazana Skupština akcionara „Birča“.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 4th, 2013, 11:07 AM   #9268
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Posao za 105 radnika: Al-Dihani u maju otvara fabriku u Cazinu


Quote:
Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević primio je jučer predstavnike kuvajtskog Holdinga Memar Investment, glavnog investitora nove drvoprerađivačke fabrike "Al- Dihani" koja ovih dana počinje sa radom.

"Svaki siguran i sposoban investitor dobro je došao u općinu Cazin, a kada se radi o projektu koji je već u fazi konkretne realizacije, kao što je slučaj sa fabrikom Al Dihani koja će uposliti oko stotinu Cazinjana, onda je ovo zaista izuzetno ugodna i lijepa prilika koju smo s velikim zadovoljstvom iskoristili za iskazivanje i srdačne dobrodošlice i prezentiranje ostalih potencijala naše općine", istaknuo je načelnik Ogrešević.

Nakon predstavljanja općine Cazin i osnovnih karakteristika ovog područja koja se, između ostalog, odnose na poljoprivredu i termalne izvore, Mejwel Ayed A- Daihani predsjednik Holdinga "Memar Investment" predložio je da se u skorije vrijeme u Kuvajtu organizira konferencija na kojoj bi se tamošnjim investitorima predstavili potencijali b-h općina istaknuvši da općina Cazin, nakon ovog projekta i sa svojim ostalim potencijalima, ima veliki broj mogućnosti za ovakvu vrstu saradnje.

Nova fabrika "Al- Dihani" svečano bi trebala biti otvorena 25.maja ove godine. Po riječima direktora Elmira Omerčevića, proizvodiće masivne laminirane ploče, namještaj i građevinski materijal, a uposliće 105 radnika.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


VozdraRajvosa liked this post
LordMarshall no está en línea  
Old April 4th, 2013, 06:33 PM   #9269
SokoX
Registered User
 
SokoX's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6,648
Likes (Received): 361

Mrkonjić Grad gets shoe factory in which more than 100 workers should find their job.
Quote:
MRKONJIĆ GRAD, Fabrika obuće „Bema“ u Mrkonjić Gradu planira da do kraja godine zaposli stotinjak radnika, pa je započeta adaptacija postojećeg prostora da bi bili stvoreni uslovi za to.

Tehnički direktor „Beme“ Marinko Umićević rekao je danas da je do kraja ovog mjeseca planirana izgradnja i adaptacija prostora, sljedećeg mjeseca nabavka opreme, pa onda i prijem novih radnika.

On je objasnio da trenutno fabrika „Bema“ radi obuću za dvije firme – „Rihter“ i „Fideliju“, te postoje planovi za početak proizvodnje domaće obuće.

Umićević je dodao da je dosta urađeno, zahvaljujući opštini sa kojom imaju izuzetno dobru saradnju.

Opština Mrkonjić Grad je i ove godine u svom programu planirala dio sredstava za podsticaj zapošljavanja.

„Programom za privredni razvoj planirali smo i dio sredstava za prijem novih radnika, gdje smo posebno naglasili djelatnost u oblasti tekstila i obuće, tako da se nadam da će se `Bema` odazvati na naš javni poziv, jer su i do sada bili korisnici naših sredstava za te namjene“, rekla je načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

Ona je navela da po novozaposlenom radniku ta sredstva iznose oko 2.500 KM.

Aničićeva je danas posjetila „Bemu“, koja trenutno zapošljava 260 ljudi, i razgovarala sa direktorom i zaposlenima o trenutnoj situaciji i budućim planovima.

Umićević je danas sa načelnikom opštine posjetio Dječiji vrtić „Milja Đukanović“ u Mrkonjić Gradu i poklonio djeci, koja na jesen treba da krenu u školu, 57 pari muške i ženske obuće, kao i slatkiše.

Direktor vrtića Danijela Protić zahvalila je u ime roditelja, djece i kolektiva, te izrazila nadu da će ovakav vid saradnje javnog i privatnog sektora biti na još višem nivou. Srna
SokoX no está en línea  
Old April 4th, 2013, 06:37 PM   #9270
SokoX
Registered User
 
SokoX's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6,648
Likes (Received): 361

Industrial area "Ekonomija-Batvice" near a town of Zavidovici is booming. Twenty slots so far have been occupied, and only six to go.
Quote:
U industrijsku zonu Ekonomija- Batvice Zavidovići do sada je uloženo oko 600 000 KM, završena je gotovo sva infrastruktura, dovedena električna energija, voda, obezbijeđen je odvod otpadnih voda, mogućnost odlaganja čvrstog otpada, telekomunikacijska infrastruktura, kao i transportna infrastruktura unutar zone, te jednim dijelom i rasvjeta.

"Ostalo je još da se urade tri dionice saobraćajnice i da se završi rasvjeta. Prije tri dana raspisali smo tender za izgradnju dijela saobraćajnice u dužini od 200 metara, radiće se zemljani radovi, gornji sloj saobraćajnice, drenaža, odvodnja. Rok za izvođenje radova je maksimalno 45 dana, vrijednost investicije je 93.637,01 KM, a investitor je Ministarstvo privrede Ze- Do kantona", kazao je za eKapija.ba Nedžad Nalić, viši stručni saradnik za investicije u Općini Zavidovići.

Inače, u industrijskoj zoni Batvice, koja se prostire na površini od 34 hektara, do sada je prodato oko 10.000 m2 zemljišta, odnosno blizu 20 placeva, a ostalo je još šest. Tako da je ova industrijska zona već gotovo cijela useljena, otvorene su fabrike i zaposlen veliki broj radnika.

Poslovna zona Ekonomija- Batvice nalazi se uz regionalni put Zavidovići– Maglaj, dva kilometra udaljena od glavne željezničke stanice i centra grada, dok je 50 KM udaljena od Tuzle i Zenice.

Misija poslovne zone "Ekonomija- Batvice" je učiniti je prepoznatljivom u regiji i šire kao industrijsko središte za metal i drvo, a njihovu prednost vide u blizini nabavke drvne sirovine kao i blizini željezničke pruge. Cilj je, također, učiniti je atraktivnom domaćim i stranim investitorima što će rezultirati razvojem novih tehnologija i proizvoda, koncentracijom specijaliziranih znanja i vještina, povećanjem konkurentnosti i izvoza, smanjenjem nezaposlenosti odnosno osigurati dinamični ekonomski rast općine Zavidovići.

Podsjećamo, osim povoljne početne prodajne cijene, za građevinsko zemljište u industrijskoj zoni "Ekonomija-Batvice", općina je odredila i niže naknade za položajnu pogodnost, za uređenje i zauzimanje građevinskog zemljišta, niže komunalne naknade i komunalne takse.
SokoX no está en línea  
Old April 5th, 2013, 03:47 AM   #9271
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Bh. firme i dalje zainteresirane za libijsko tržište

Quote:
Iako libijske firme još uvijek duguju bosanskohercegovačkim kompanijama za izvršene poslove u Libiji oko 97 miliona eura, bh. kompanije neće odustati od ovog tržišta. To je bila tema današnjeg sastanka u Vanjskotrgovinskoj komori BiH između predstavnika bosanskohercegovačkih i libijskih firmi

Sastanak je nastavak kontinuiranih aktivnosti Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva vanjskih poslova - Odsjeka za ekonomsku diplomaciju i Ambasade BiH u Tripoliju na povratku bh. firmi na libijsko tržište, koje je za njih vrlo interesantno i atraktivno, kazao je zamjenik šefa Odsjeka za ekonomsku diplomatiju i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Mirza Pašić.

"Da bi se bh. firme vratile na libijsko tržište, treba riješiti određene probleme i pitanja među kojima se ističu dva: sigurnosna situacija u Libiji i rješavanje spornih dugova libijskih firmi prema bh. firmama“, pojasnio je Pašić.

Prema njegovim riječima, jedan od tih pravaca je otvaranje pregovora sa libijskim vlastima o dugovanjima bosanskohercegovačkim preduzećima koja su u vrijeme vladavine Muamera Gadafija, odnosno do prije libijske revolucije, poslovale na libijskom tržištu.

"Ohrabreni smo diplomatskom notom koju je libijska vlada uputila našoj ambasadi u Tripoliju u kojoj poziva bh. firme da se vrate u Libiju. Mi mislimo da je sad pravi trenutak da se otvori i pitanje rješavanja dugova libijskih firmi prema bh. firmama“, istakao je Pašić.

On je dodao da treba ići u pravcu unapređenja bilateralnih ekonomskih odnosa u smislu realizovanja posjeta na visokom nivou, ali istovremeno tražiti i nova tržišta za bh. preduzeća koja su izgubila poslove u Libiji.

Generalni direktor jedne bh. firme koja trenutno posluje u Libiji Adnan Ibišević izjavio je da je njegova firma jedna od svega dvije koje se ni tokom sukoba i vojne intervencije nisu povukle iz Libije.

"Libija je prilika za sve naše firme. To je prilika koju ne bismo trebali ispustiti. Što se tiče sigurnosne situacije, možda smo mi subjektivni po tom pitanju, jer smo sve vrijeme bili u toj zemlji, ali nemamo sigurnosnih problema. Radimo u industriji nafte i gasa, a to je primarna grana u Libiji, i vjerovatno je nešto uređenija nego druge grane gdje rade naše kolege“, pojasnio je Ibišević.

Dodao je da je njegova firma protekle godine ugovorila 20 miliona eura novih poslova u Libiji.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao kako se o iznosu dugovanja libijskih prema bh. firmama ne može s preciznošću govoriti. "Radi se o oko 97 miliona eura, međutim, nisu nikada sve firme dostavile kompletno svoja potraživanja“, rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, važna je planirana posjeta delegacije VTK BiH Libiji naročito zbog rješavanja pitanja 17 firmi iz BiH koje su učestvovale na tom području u izgradnji infrastrukture.

"Naravno, komora će sa svoje strane uraditi sve da pomogne našim firmama da se vrate na ta tržišta i da sa političkom delegacijom ojača i osnaži prisustvo i vrati povjerenje koje je imala bivša Jugoslavija na tom tržištu“, pojasnio je Bojić.
Klix
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 5th, 2013, 10:18 AM   #9272
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Bosanski prozori na dvorcu Versailles


Quote:
Rezidenciju francuske kraljice Marie Antoinette pored prekrasnog dvorca Versailles, nadomak Pariza, od prošle godine ukrašavaju drveni prozori iz Bosne i Hercegovine, bh. kompanije "Kontinental" iz Kiseljaka.

U principu, kao da je nepisano pravilo da restauraciju ovakvih za povijest zemlje tako važnih zdanja dobijaju francuske agencije za zaštitu spomenika kulture. Zato je zaista ogroman uspjeh da je posao zamjene prozora u rezidenciji Marie Antoinette na tenderu dobila jedna bosanska kompanija. Dva su razloga bila presudna za to: visok kvalitet i pristupačna cijena proizvoda.

Dekorater Damir Dino Huseinović, koji već dvadesetak godina živi u Francuskoj, proputovao je cijelu ovu zemlju kako bi rukohvati i prozori izgledalo potpuno isto kao i prije dvjesto pedeset godina. "Čitav posao je trajao oko četiri mjeseca, ugrađeno je 86 velikih prozora sa vitražima, prozori su iz Kiseljaka a stakla na njima iz Viteza, te šest velikih vrata (cocher vrata) na koja su nekada ulazile kočije", kaže on.

Do saradnje je došlo prije nekoliko godina, u vrijeme dok je Huseinović radio jedan projekat dekoracije za ambasadu Obale Slonovače u Parizu. "Prije četiri godine, imao sam jednu veliku narudžbu za zgradu koja je bila pod zaštitom države Obale Slonovače. Moj dugogodišnji prijatelj iz Sarajeva prepouručio mi je da se obratim preduzeću Kontinental iz Gromiljaka kod Kiseljaka. Tako sam stupio u kontakt sa direktorom Damirom Bencunom i uspostavili smo odličnu saradnju."

Sa zgrade ove afričke zemlje Huseinović je skinuo stari prozor i odnio u Kiseljak tražeći da se napravi isti takav i onim što je dobio bio je oduševljen.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 5th, 2013, 04:04 PM   #9273
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 14,686
Likes (Received): 3727

Exclamation BiH u 2012. godini

Sjajan makroekonomski izvjestaj iz Centralne banke BiH (a njima se moze vjerovati):

Quote:
Kozarić: U 2013. godini ekonomski rast do 1 postoGuverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je danas da se očekuje da bi stopa bruto društvenog proizvoda /BDP/ BiH u 2013. godini mogla postići blagi rast do jedan odsto.

"BDP BiH u 2012. godini iznosio je 25,9 milijardi KM, a realna stopa rasta BDP-a bila je negativna i iznosila je minus 0,5 odsto", izjavio je Kozarić na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare Centralne banke BiH i agencija za bankarstvo.
Kozarić je istakao da se makroekonomska i stabilnost domaće valute kao i ukupna finansijska stabilnost BiH uspjela sačuvati.
On je rekao da Centralna banka nije imala transakcije sa kiparskim bankama i da ne očekuje da se građani u BiH slično ponašaju kao na Kipru, te je još jednom ukazao na potrebu da političare u BiH stave ekonomiju u prvi plan i obezbijede političku stabilnost, kao uslov za privlačenje stranih i domaćih investicija.

Predstavljajući podatke iz 2012. godine, Kozarić je rekao da je stopa rasta industrijske proizvodnje u 2012. iznosila minus 5,2 odsto, dok je projektovana stopa za 2013. tri odsto.

Prosječna inflacija na godišnjem nivou u 2012. iznosila je 2,1 odsto, dok je projektovana inflacija za 2013. dva odsto.

Nezaposlenost:

Stopa nezaposlenosti koja je, prema Kozarićevim riječima, možda najlošiji makroekonomski pokazatelj u regionu, u 2012. godini iznosila je 28 odsto, dok je u 2013. projekcija ove stope 27 odsto.
Prosječna plata u 2012. iznosila je 826 KM.

Inostrani dug:

"Ino dug BiH u 2012. iznosio je 7,13 milijardi KM ili 27,53 odsto BDP-a, a projekcija za 2013. je da će on iznositi 7,9 milijardi KM“, naveo je Kozarić.
Deficit tekućeg računa lošiji je nego u periodu prije recesije i iznosi 2,45 milijardi KM, što je 9,45 odsto BDP-a, dok je pokrivenost uvoza izvozom 51 odsto.

Strane investicije:

"Priliv stranih direktnih investicija iznosio je 963 miliona KM, dok su devizne rezerve iznosile 6,508 milijardi KM i 60 miliona KM su veće nego 2011. godine“, naveo je Kozarić.

CBBH:

Centralna banka BiH je u 2012. godini ostvarila čisti profit u iznosu od oko 34.134.000 KM.
"Centralna banka BiH danas je izvršila prenos dijela dobiti u iznosu od oko 20.480.000 KM na Ministarstvo finansija i trezora BiH. Na račun generalne rezerve Centralne banke BiH prebačeno je oko 13.653.000 KM“, naglasio je Kozarić.

Kreditna aktivnost:

Krediti stanovništvu u 2012. su iznosili 6,79 milijardi KM, sa godišnjom stopom rasta od 1,3 odsto, a naročito je naglašen bio porast kratkoročnih kredita stanovništva za 61,1 milion KM ili 7,1 odsto.
Krediti privatnim i javnim preduzećima su na kraju 2012. godine dostigli iznos od 8,22 milijardi KM, što predstavlja godišnji porast od 4,3 odsto.
Krediti privatnim preduzećima iznosili su 7,44 milijardi KM i u poređenju sa 2011. godinom veći su za 315, 2 miliona KM ili 4,5 odsto.

Na kraju 2012. ukupni depoziti stanovništva kod poslovnih banaka u BiH iznosili su 7,65 milijardi KM i u poređenju sa krajem 2011. veći su za 602,2 miliona KM ili 8,5 odsto.

Centralna banka BiH potpisala je prošle godine Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na postupanje BiH u vezi sa članstvom u MMF-u, a potpisane su i smjernice za izradu testova na stres i korištenje prudencijalnih instrumenata.
"Napravljen je i iskorak na polju statistike. Tako se statistika platnog bilansa za BiH od 2012. provodi u skladu sa novim međunarodnim metodološkim standardima novog MMF priručnika“, istakao je Kozarić.

Nevjestić: Štednja porasla 9%


Štednja u bankama-članicama Agencije za osiguranje depozita BiH u 2012. porasla je za devet odsto, sa 7.216.000.000 KM u 2011. na 7.868.000.000 KM krajem prošle godine, izjavio je direktor Agencije Josip Nevjestić.
"I prošlu godinu banke nisu imale problema sa likvidnošću, nije došlo do odliva depozita, a štednja je imala uzlazni trend. Ukupni depoziti imali su rast od 1,8 odsto sa 15.125.000.000 KM na 15.390.000.000 KM“, rekao je Nevjestić na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare Centralne banke BiH i agencija za bankarstvo na kojoj se govorilo o stanju i poslovanju bankarskog sektora u BiH u 2012. godini.
Prema njegovim riječima, karakteristika poslovanja banaka u 2012. bila je prilagođavanje situaciji u kojoj su političko-ekonomske prilike u BiH i svjetska ekonomska kriza uticale na cijeli bankarski sistem BiH.
"Prema konačnim rezultatima, tri banke su iskazale gubitak od 46 miliona KM. Razlog je u najvećoj mjeri izdvajanje većih iznosa `rezervi` kao odraz pogoršane privredne aktivnosti i slabljenja ionako lošeg standarda stanovništva, što je, s druge strane, uticalo na blagovremenost povrata odobrenih kredita od komercijalnih banaka, kako pravnih tako i fizičkih lica", pojasnio je Nevjestić.
On je dodao da je kod jednog broja banaka došlo do narušavanja kriterijuma, te je takvim bankama naložena izrada sveobuhvatnih planova za prevazilaženje poteškoća.
Nevjestić je naglasio da se 98,7 odsto ukupnih depozita i 98,8 odsto štednje u bankama u BiH nalazi u bankama članicama Agencije za osiguranje depozita BiH.
Nismo lose prosli s obzirom na Eurozonu u 2012. godini
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


"Svako iduće Sarajevo biće slično ogromnoj slagalici čiji će se raspršeni djelići slagati možda godinama i decenijama prije nego što zaista počne ličiti na nešto. Svako od nas (mislim tu na one kojima je do te slagalice stalo) treba znati da pokuša sačuvati svoje djeliće te slagalice i čekati, ili, još prije, raditi na tome da se čekanje zamijeni akcijom i ubrza trenutak kada će se opet početi slagati prava slika Sarajeva, ne ista kao ranije, već prije kao njena varijacija" - Karim Zaimović, 1993.
leopol no está en línea  
Old April 6th, 2013, 02:35 PM   #9274
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu sa dodatnih 56 miliona eura

Quote:
Uspješna razvojnopolitička saradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine se nastavlja. U okviru međuvladinih pregovora, koji su održani 4. aprila 2013. godine u Sarajevu, njemačka delegacija je odobrila nova sredstva u visini od 56 miliona eura. Težišta bilateralne tehničke i finansijske saradnje su unapređenje javne uprave, demokratije i ekonomske podrške kao i infrastrukture u oblasti obnovljivih energija.

Projekte implementira njemačko Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kao i njemački Kreditni zavod za obnovu (KfW). Obje organizacije imaju svoje kancelarije u Bosni i Hercegovini.

"Nadređeni cilj razvojnopolitičke saradnje sa Bosnom i Hercegovinom je približavanje zemlje Evropskoj Uniji,” izjavila je Christiane Markert, otpravnica poslova Njemačke ambasade u Sarajevi, u svom uvodnom govoru.

Bosna i Hercegovina put ka Evropi može uspješno preći samo ako ispuni sve potrebne reforme.

Protokol pregovora je sa njemačke strane potpisao rukovodilac delegacije dr Leo Kreuz iz Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj.

Rukovodilac bosanskohercegovačke delegacije bio je Mitar Kujundžić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Predstavnici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Distrikta Brčko takođe su potpisali memorandum.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 6th, 2013, 02:55 PM   #9275
BosniaHerzegovina
Registered User
 
BosniaHerzegovina's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Klagenfurt
Posts: 12,056
Likes (Received): 713

Izvoz vojne industrije povećan za 110 posto

Quote:
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da je u protekle dvije godine izvoz vojne industrije povećan za 110 posto i da u tome najveći udio ima preduzeće Igman iz Konjica, koje za ovu godinu ima potpisan ugovor u vrijednosti od 19 miliona eura.

Nikišić je tokom obilaska pogona Igmana rekao novinarima da poslije realizacije tog ugovora slijedi novi za još četiri godine, što znači posao za oko hiljadu radnika.

"Federalna Vlada ima plan za pomoć i ostalim fabrikama namjenske industrije, jer tu imamo stručnu radnu snagu, kapacitete, tehnologiju i tržište", rekao je Nikšić.

Nikišić i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić razgovarali su danas sa članovima Uprave i direktorom Igmana Džahidom Muratbegovićem i tom prilikom izrazili su zadovoljstvo postignutim uspjesima ove kompanije.

Osmić je rekao da je zadovoljan svim što je vidio u preduzeću Igman u Konjicu. Muratbegović je rekao da je u toku 2012. godine realizovan ugovor od 37.609.357 dolara i da je sva roba bila za strano tržište.

Ugovor je realizovan uz pomoć kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH za obrtna sredstva u iznosu od 7.700.000 KM koja su vraćena prije roka, uz ostatak dohotka od skoro dva miliona KM.
http://www.klix.ba/biznis/news/izvoz...osto/130405088
__________________
Not active anymore on SSC!]
BosniaHerzegovina no está en línea  
Old April 6th, 2013, 09:07 PM   #9276
amko
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 296
Likes (Received): 1

Vlada RS naložila pokretanje stečaja u Biraču

Quote:
Od Birača je ostala samo velika ljuštura i stečaj je jedini način da se utvrdi stvarno stanje u tom preduzeću i sačuva proizvodnja od gašenja, izjavio je ministar financija RS Zoran Tageltija

Vlada Republike Srpske dala je nalog Poreskoj upravi RS da otvori stečajni postupak nad fabrikom Birač iz Zvornika, koja je u vlasništvu privatnih poduzetnika iz Litvanije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

„Od Birača je ostala samo velika ljuštura i stečaj je jedini način da se utvrdi stvarno stanje u tom preduzeću i sačuva proizvodnja od gašenja", izjavio je ministar financija RS Zoran Tageltija, nakon današnjeg sastanka premijerke RS Željke Cvijanović i članova Koordinacionog tima Vlade RS za utvrđivanje stanja u Biraču.

Tageltija je naglasio da su se u Biraču godinama vršile nezakonite financijske radnje i optužio Tužilaštvo RS da je odbilo da postupi po zahtjevu organa tog bh. entieta i pokrene postupak nad tim preduzećem po prijavi iz 2011. godine.

On je kazao da je istraga o stvarnom poslovanju Birača složen proces, da će trajati još izvjestan period vremena ,te da u ovom trenutku ne može kazati protiv koga će sve, kada je riječ o rukovodstvu firme, biti otvorena istraga.

„Dug Birača prema Poreskoj upravi RS iznosi blizu 17 miliona KM, prema Ministarstvu finansija po osnovu kredita koji je Biraču dat 2003. godine, on se popeo na oko 14 miliona KM. Tu još postoji dug prema Željeznicama RS, Elektroprivredi RS, dugovanja prem BH Gasu i drugim dobavljačima iz BiH čija se visina još uvijek utvrđuje", istakao je Tageltija.

Ministar finansija RS dodao je da će se tokom istražnog postupka utvrditi i koliko rukovodstvo Birača duguje radnicima jer se, kako je kazao, plate isplaćuju u gotovini, a nisu uplaćivani ni doprinosi.

„U isto vrijeme prema stranim dobavljačima čija su sjedišta na egzotičnim otocima, obaveze su redovno izmirivane, a čak su im uplaćivani i avansi. Na taj način, preko nerezidentnih računa prometovalo se sa 180 miliona maraka", istakao je Tageltija.

Vlada RS, početkom ove sedmice osnovala je Koordinacioni tim za utvrđivanje finansijskog poslovanja u Biraču, koga čine predstavnici Ministarstva finansija RS, MUP-a RS i Poreske uprave.
BH Gas osta sa preko 20.000.000 KM duga.
Mozda i on ode u stecaj.
__________________
-----------------------------------------
amko no está en línea  
Old April 10th, 2013, 04:32 AM   #9277
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 27,592
Likes (Received): 1820

Drvna industrija BiH nastavlja pozitivne izvozne rezultate

Quote:
Asocijacija drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH razmatrala je danas na Skupštini izvještaje o poslovanju drvne industrije i šumarstva u 2012.godini i na početku 2013. godine, te plan rada Asocijacije za 2013.godinu.

Kako je rečeno, proizvodnja u svim segmentima drvne industrije i šumarstva u BiH u prošloj godini bila je u padu, dok je ostvareni izvoz u iznosu od 826,5 miliona KM bio za 2,4 posto veći u odnosu na prethodnu 2011.godinu.

Sekretarka Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Selma Bašagić izjavila je da je u prošloj godini smanjen uvoz drvne industrije za 4,2 posto u odnosu na prethodnu godinu te da je pokrivenost uvoza izvozom u 2012. godini iznosila 337,6 posto što je iznad pokrivenosti koja je dostignuta u prethodnoj godini.

Po njenim riječima pozitivni trendovi u izvozu nastavljeni su i u prva dva mjeseca ove godine te je ostvaren izvoz drvne industrije veći od 121 milion KM, što je 21,4 posto više u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.

U ukupnom izvozu i dalje najveće učešće ima izvoz namještaja s više od 56 miliona KM za prva dva mjeseca ili 17,9 posto više u odnosu isti period 2012. godine, dok je ukupna pokrivenost uvoza izvozom bila 440 posto.

Na Skupštini je predstavljena i firma Ekopak – prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom koja će izravno koordinirati s proizvođačima drvne industrije sve aktivnosti u vezi s upravljanjem i odlaganjem otpada.

Razmatrana je i informacija o sastanku Izvoznog vijeća BiH u vezi s rezultatima u oblasti certificiranja u drvnoj industriji i šumarstvu i skladu s uredbama EU na kojem su usvojeni konkretni zaključci i prijedlozi aktivnijeg uključivanja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u podršci procesu certificiranja i provedbe uredbe EU koje regulira tu oblast.

U Bosni i Hercegovini je dosad certificirano 1.250.000 hektara šume, te četiri preduzeća šumarstva s time da je preduzeće Šume Republike Srpske, recertificirano na idućih pet godina.

U oblasti drvne industrije u BiH dosada je certificirano više od 140 preduzeća među kojima su i tri preduzeća iz oblasti papirne industrije.
Klix
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea  
Old April 10th, 2013, 12:03 PM   #9278
SokoX
Registered User
 
SokoX's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6,648
Likes (Received): 361

Quote:
Originally Posted by amko View Post
BH Gas osta sa preko 20.000.000 KM duga.
Mozda i on ode u stecaj.
Birač ide Boksitu samo shhh....
__________________
Mrijet' ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjat'!
S.S. Kranjčević

387 kupuj! Podrzi domacu privredu!
SokoX no está en línea  
Old April 10th, 2013, 12:04 PM   #9279
SokoX
Registered User
 
SokoX's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6,648
Likes (Received): 361

Još jedan pogon iz Bileće oživljava. Uskoro u Bileći posao za 400 radnika, a u Trebinju i za 1000.
Quote:
Pogon za zavjese sa mašinama tekstilnog preduzeća "Bilećanka" iz Bileće prodat je danas za 200.000 KM Javnom preduzeću "Nikola Tesla" iz Banjaluke. Pogon "Bilećanke" prodat je na Skupštini povjerilaca održanoj u Privrednom okružnom sudu u Trebinju.

Prema nezvaničnim saznanjima, preduzeće "Nikola Tesla" zaposliće u ovom pogonu stotinjak radnika.Krajem decembra prošle godine ovo preduzeće koje je osnovala Vlada Republike Srpske za 250.000 KM kupilo je pogon konfekcije "Bilećanke" koja je od 2010. godine u stečaju.

U tekstilnoj industriji "Bilećanka" ostali su neprodati jedan veliki magacin sa oko 10.000 kvadrata i tri manja. Ni stečajni upravnik ni predstavnici firme "Nikola Tesla" nisu željeli da daju izjave za novinare.

Početkom marta počela je obuka radnika za rad u pogonima tekstilne industrije u četiri opštine Hercegovine, koju ove godine pokreću javno preduzeće "Nikola Tesla" u partnerstvu sa njemačkim tekstilnim firmama. Ranije je najavljeno da će prvi pogon u Bileći početi da radi 7. maja sa 300 do 400 radnika koji će na savremenim mašinama mjesečno proizvoditi oko 40.000 odjevnih ženskih predmeta.

Pogon u Ljubinju trebalo bi da počne proizvodnju početkom jula, a u Trebinju početkom septembra, po završetku građevinskih radova na staroj zgradi "Novoteksa". U trebinjskom pogonu sa halama na četiri sprata, prema najavama, radiće od 600 do 800 radnika, a biće šivene muške i ženske pantalone.
__________________
Mrijet' ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjat'!
S.S. Kranjčević

387 kupuj! Podrzi domacu privredu!
SokoX no está en línea  
Old April 10th, 2013, 12:05 PM   #9280
SokoX
Registered User
 
SokoX's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6,648
Likes (Received): 361

Tvornica duvana BL uskoro u funkciji. Počelo prezimanje iste od strane Bulgartobak
Quote:
Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost da većinski vlasnik banjalučke Fabrike duvana, laktaški „Antonić trade“, može je prodati kompaniji „Bugartabak Holding“ a.d. Sofija.

Da bi se ostvarila ova prodaja bilo je potrebno da Vlada RS-a povuče raniju tužbu protiv „Antonić trade“ iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji, potvrdila je premijerka Željka Cvijanović i potvrdila da je Vlada RS-a nakon razmatranja teksta memoranduma o prodaji, donijela odluku da „Antonić trade“ i „Bulgartabak“ mogu danas potpisati taj dokument.

Njime je predviđeno da će Bugari preuzeti većinski paket akcija od 55 posto od “Antonić grade” i istovremeno će RS prodati i akcije Fonda PIORS-a i Fonda za restituciju, čime će „Bulgartabak“ postati vlasnik najmanje 67 posto akcija jedine fabrike duvana u RS-u.

Cvijanović je nakon današnjeg nastavka radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a navela da se novi kupac obavezuje da u narednih pet godina zadrži osnovnu djelatnost, kao i postojeći broj radnih mjesta u periodu od tri godine te da osigura nove investicije, odnosno kupi novu opremu, kao i poveća proizvodnju, osigura redovnu isplatu plaća i uplatu poreza i doprinosa.

Jedan od uvjeta jest i da se prilikom nabavke sirovine da pririotet domaćim uzgajivačima duvana, ali ukoliko cijene i kvalitet budu odgovarali tržišnim.

Kada su u pitanju nepokretnosti, Cvijanović je navela da „Bulgartabak“ ima obavezu da imovinu Fabrike duvana, koja se nalazi pod zaštitom države, tretira u skladu sa zakonom, ali i da, ukoliko Vlada procijeni, može se tražiti dislokacija pogona na neko drugo mjesto, s tim da bi Vlada preuzela troškove tog izmještanja.

Pravobranilaštvo RS-a podnijelo je početkom oktobra prošle godine tužbu protiv „Antonić trade“ iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banja Luka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz zahtjev za raskid privatizacionog ugovora.

Banjalučka Fabrika duvana je prošlu godinu završila novim finansijskim minusom od 2,6 miliona, što je dodatno uvećalo akumulirani gubitak od oko 10 miliona KM, a koji je odavno prešao vrijednost ukupnog kapitala tog preduzeća.

Fabrika duvana je privatizovana još 2006., a radnici tvrde da je od dana kada ju je preuzeo većinski vlasnik "Antonić trade" konstantno poslovala s gubitkom.

Podaci u godišnjem finansijskom izvještaju za 2012. godinu pokazuju da Fabrika ima kratkoročne finansijske milionske obaveze prema dobavljačima, obaveze za plaće i naknade radnicima i da samo po osnovu poreza na dodanu vrijednost duguje 3,3 miliona KM.

Jedina fabrika duvana u RS-u ima kratkoročna potraživanja od kupaca u RS-u, ali i milionska od kupaca u inostranstvu.

Predstavnici Saveza udrženja malih akcionara RS-a još ranije su optuživali većinskog vlasnika Fabrike duvana Nebojšu Antonića da je kroz svoju firmu “Antonić trade” nagomilao potraživanja prema banjalučkom preduzeću.

Međutim, te optužbe Antonić je odbacio kao netačne.

Nebojša Antonić je 2011.godine uhapšen u akciji državnih kontrolnih organa, koji su otkrili organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, utajama poreza i krijumčarenjem akcizne robe.

Nakon toga iz Vlade RS-a su najavljivali raskid ugovora Fabike duvana s firmom “Antonić trade”, za nanesenu štetu Fabrici duvana zbog nepovoljnijeg finasijskog položaja u kojem se preduzeće nalazi u odnosu na period kada je izvršena privatizacija.

Iako je tadašnja izvršna vlast priznala ono na što su radnici i sindikalci upozoravali i štrajkom i protestima ranije, da kupac nije ispoštovao privatizacioni ugovor, na kraju se odustalo od raskida ugovora s „Antonić trade“.
__________________
Mrijet' ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjat'!
S.S. Kranjčević

387 kupuj! Podrzi domacu privredu!
SokoX no está en línea  


Closed Thread

Tags
bosna, bosna i hercegovina, bosnia and herzegovina, ekonomija, hercegovina

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 07:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu